facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Κύπρος: 4 νεκροί και 324 νέα κρούσματα κορονοϊού

Τέσσερις θανάτους και 324 νέα κρούσματα κορονοϊού - αριθμός αισθητά μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες - ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Κύπρου. Από τους τέσσερις άντρες που απεβίωσαν, οι τρεις ήταν χωρίς ιστορικό εμβολιασμού.

Ο συνολικός αριθμός θανάτων από κορονοϊό στην Κύπρο ανέρχεται σε 332.

237 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 59 σε σοβαρή κατάσταση. Η μέση ηλικία των νοσηλευόμενων είναι τα 58,6 έτη.

Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 56.420 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται στο 0,57%, ενώ ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων σε 68.766.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/capital

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: 4 νεκροί και 324 νέα κρούσματα κορονοϊού"

Ερντογάν προς Αιγύπτιους: «Μας προκαλεί λύπη που ο αιγυπτιακός λαός συμπαραστέκεται στους Έλληνες»

«Μας προκαλεί λύπη που ο αιγυπτιακός λαός είναι μαζί με τον ελληνικό λαό με το ζόρι και το γεγονός ότι συμπαραστέκεται στους Έλληνες». Τάδε έφη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της Άγκυρας για τις καλές σχέσεις και τη συμμαχία της Αθήνας με το Κάιρο.

Ο Ερντογάν έκανε ωστόσο και επίθεση φιλίας προς τους Αιγυπτίους  σημειώνοντας πως οι δυο λαοί έχουν πολύ καλές σχέσεις, 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ ο Ερντογάν είπε συγκεκριμένα:

«Η στάση μας απέναντι στον αιγυπτιακό λαό είναι πολύ, πολύ θετική. Προσπαθούμε να συνεχίσουμε την ιστορική μας σχέση με την Αίγυπτο, όχι ως αντίπαλοι αδελφοί, αλλά ως φίλοι. Λυπούμαστε να βλέπουμε τον αιγυπτιακό λαό στο πλευρό του ελληνικού λαού. Το έχω πει προηγουμένως. Έχει ξεκινήσει μια νέα διαδικασία. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν μέσω των υπηρεσιών ασφαλείας και μετά μέσω των υπουργείων Εξωτερικών. Θα συνεχίσουμε βελτιώνοντας», είπε χαρακτηριστικά.

Οι δύο πλευρές συναντώνται για πρώτη φορά εδώ και οκτώ χρόνια, καθώς αντιπροσωπεία της τουρκικής κυβέρνησης με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας βρίσκεται στο Κάιρο το τελευταίο διήμερο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην συνάντησή του με τον Γερμανό ΥΠΕΞ Χάικο Μάας, δε δίστασε να προχωρήσει  σε «καταγγελίες» κατά της Ελλάδας, υποστηρίζοντας πως οι σχέσεις  Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας βρίσκονται σε ομηρία βρίσκονται λόγω των απαιτήσεων Ελλάδας – Κύπρου 

Ο Μ. Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα απέφυγε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια ώρα, ήρθε στο φως η επιστολή της Frontex προς την Κομισιόν για τις τουρκικές προκλητικές κινήσεις στο Αιγαίο, στην οποία επισημαίνεται ότι τουρκικές ακταιωροί παρενόχλησαν σκάφη της στην περιοχή.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν προς Αιγύπτιους: «Μας προκαλεί λύπη που ο αιγυπτιακός λαός συμπαραστέκεται στους Έλληνες»"

Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Ε.Τατάρ: «Το ψευδοκράτος είναι ενωμένο με την Τουρκία»

Ο Ερσίν Τατάρ τόνισε ότι το ψευδοκράτος είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού έθνους, ενώ ανέφερε ακόμη ότι όσο εξελίσσεται η τεχνολογία αναπτύσσεται και η σχέση με την Τουρκία.

Σε ομιλία του στο διαδικτυακό συνέδριο με τίτλο “Συνομιλίες Γενεύης 5+1 και το όραμα λύσης των δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας" που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Έγκε της Τουρκίας, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε πως το ψευδοκράτος είναι συσπειρωμένο με την Τουρκική Δημοκρατία. «Αν κοιτάξετε σε κάθε πλατφόρμα επικοινωνίας» συμπλήρωσε «είμαστε 100% ενσωματωμένοι με την Τουρκία. Νιώθουμε, ζούμε κάθε περιστατικό μαζί».

O Ερσίν Τατάρ υπενθύμισε πως υποστηρίζουν ότι «τα δυο κράτη στην Κύπρο μπορούν να έρθουν κοντά μόνο με μια συνεργασία» και πως «δεν μπορεί να υπάρξει ένα μέλλον με την ιδέα ομοσπονδίας ή μιας ενωμένης Κύπρου».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης πρόσθεσε πως «εμείς ως λαός της τδβκ (ψευδοκράτος) απαιτούμε την κυριαρχική ισότητά μας. Στη Γενεύη εκφράσαμε ότι είμαστε ένας ξεχωριστός λαός, ότι έχουμε μια ξεχωριστή ιστορία, πως με τους δεσμούς μας με την Τουρκία και τους ενεργειακούς μας πόρους είμαστε ένας τελείως διαφορετικός κόσμος, πως εδώ και 60 χρόνια αυτοδιοικούμαστε και επομένως έχουμε κυριαρχικό δικαίωμα, πως αν είναι να γίνει μια συμφωνία πρέπει να υπάρχει η έγκριση και των δυο πλευρών. Η στήριξη και η συμβολή που μου έδωσε στις συνομιλίες της Γενεύης ο Υπουργός Εξωτερικών της εγγυήτριας χώρας, κύριος Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε μεγάλο νόημα».

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Ε.Τατάρ: «Το ψευδοκράτος είναι ενωμένο με την Τουρκία»"

Άνοιξε η πλατφόρμα για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Σε λειτουργία τέθηκε σήμερα η εφαρμογή «myCAR» με την οποία οι ιδιόκτητες οχημάτων θα μπορούν να κάνουν άρση ακινησίας και να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα.

Πλέον, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας ενός μηνός θα καταβάλλεται το 1/12 των αναλογούντων ετησίων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 2 μηνών τα 2/12 του ποσού κ.ο.κ.

Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης αυτοκινήτου που καταβάλει ετήσια τέλη κυκλοφορίας 240 ευρώ και θα θελήσει φέτος να κυκλοφορήσει το όχημά του κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, θα κληθεί να καταβάλει το ποσό των 40 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι δόθηκε η δυνατότητα καταβολής αναλογικών τελών κυκλοφορίας, χωρίς προσαυξήσεις για κάθε μήνα ακινησίας, όπως προβλεπόταν τα προηγούμενα χρόνια. Για παράδειγμα, για έξι μήνες χρήσης του οχήματος θα έπρεπε να καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας για οκτώ μήνες, ως αντικίνητρο στη μαζική κατάθεση πινακίδων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το πρώτο δίμηνο του 2021 τέθηκαν σε ακινησία περίπου 130.000 οχήματα.

Φέτος, η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ «myCar», καθώς σχεδόν 130.000 ιδιοκτήτες προχώρησαν έως και το τέλος Φεβρουαρίου στην ηλεκτρονική κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας, τις οποίες δεν κατέθεσαν στην εφορία, αλλά τις κράτησαν σπίτι τους και στάθμευσαν το όχημά τους σε κλειστό χώρο.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Άνοιξε η πλατφόρμα για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα"

Καιρός αύριο: «Εκρηκτικό κοκτέιλ» με ζέστη, σκόνη και καταιγίδες

Εκρηκτικό κοκτέιλ μας επιφυλάσσει ο καιρός αύριο Σάββατο (08.05.2021) με ζέστη, αφρικανική σκόνη και καταιγίδες.

Τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν από το μεσημέρι στα βορειοανατολικά. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος.

Οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες στα ανατολικά και μέχρι το βράδυ θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά.

Βαθμιαία από τα δυτικά θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι που από το βράδυ στο βόρειο Αιγαίο και το βόρειο Ιόνιο, θα ενισχυθούν τοπικά στα 6 με 7 μποφόρ.

Η πρόγνωση του καιρού για αύριο Σάββατο (08.05.2021) από την ΕΜΥ για όλη την Ελλάδα
 
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος, με αραιές νεφώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Από το μεσημέρι βαθμιαία βόρειοι βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση με τάση ενίσχυσης τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και βαθμιαία 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στα ανατολικά θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες στα ανατολικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Το βράδυ τα φαινόμενα θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε βόρειους 3 με 5 και από το βράδυ στα ανατολικά σε βορειοανατολικούς 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και από αργά το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο τοπικά 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις, κατά τόπους πιο πυκνές το πρωί και βαθμιαία αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς 3 με 5 και από το βράδυ τοπικά 6 μποφόρ με περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις, κατά τόπους πιο πυκνές και από το μεσημέρι γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Βαθμιαία από το απόγευμα και από τα δυτικά θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις, κατά τόπους πιο πυκνές και από το μεσημέρι βαθμιαία γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Βαθμιαία από το απόγευμα και από τα βόρεια θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 4 με 5 και στο βορειοανατολικό Αιγαίο το βράδυ τοπικά 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: «Εκρηκτικό κοκτέιλ» με ζέστη, σκόνη και καταιγίδες"

Με ποιο SMS θα πηγαίνουμε από το Σάββατο στις οργανωμένες παραλίες

Με αυστηρά μέτρα και προϋποθέσεις, όπως οι αποστάσεις ανάμεσα στις ομπρέλες και η απαγόρευση μουσικής ανοίγουν από αύριο 8 Μαΐου οι οργανωμένες παραλίες.

Για τη μετάβαση στις οργανωμένες πλαζ απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με κωδικό 6, μέτρο το οποίο θα συνεχίσει να ισχύει το επόμενο διάστημα.

Αναφορικά με τα μέτρα που θα ισχύουν στις οργανωμένες παραλίες, οι ομπρέλες μεταξύ τους θα έχουν απόσταση τουλάχιστον 4 μέτρα. Σε κάθε ομπρέλα έχουν τοποθετηθεί δύο ξαπλώστρες, οι οποίες θα απολυμαίνονται πριν καθίσει ο επόμενος πελάτης και μπορούν να γίνουν περισσότερες μόνο εάν πρόκειται για οικογένειες.

Για τους εργαζόμενους θα είναι υποχρεωτικά τα self – test ενώ όπως και στα καταστήματα εστίασης απαγορεύεται η μουσική καθώς και οι όρθιοι στα beach μπαρ.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Με ποιο SMS θα πηγαίνουμε από το Σάββατο στις οργανωμένες παραλίες"

Έκλεισε και επισήμως το κέντρο μεταναστών στο Καρά Τεπέ – «Σημαντικό βήμα στην εθνική προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών»

«Τα νησιά δεν μπορούν να συνεχίσουν να σηκώνουν το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης. Και αυτό για την κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτελεί εθνική προτεραιότητα…».

Αυτό είπε το μεσημέρι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής & Ασύλου Νότης Μηταράκης, επιστρέφοντας στον Δήμο Μυτιλήνης το χώρο της δημοτικής δομής του Καρά Τεπέ. Είχε προηγηθεί, από 13 έως 29 Απριλίου, η επιχείρηση μεταφοράς 697 αιτούντων άσυλο που έμεναν εκεί από τους οποίους 159 στην ενδοχώρα και 538 στο προσωρινό ΚΥΤ Λέσβου στο Μαυροβούνι.

Όπως τόνισε ο κ. Μηταράκης μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ: «Η παράδοση της μέχρι πρότινος δομής του Καρά Τεπέ στους ιδιοκτήτες του αποτελούσε δέσμευση του υπουργείου. Με αυτήν γίνεται ένα σημαντικό βήμα στην εθνική προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών και μείωσης των επιπτώσεων στην τοπική κοινωνία. Ακολουθώντας αυτήν την πολιτική, σύντομα η Λέσβος θα έχει μόνο μία αναγνωρισμένη δομή φιλοξενίας».

Ας σημειωθεί ότι στις αρχές Νοεμβρίου έκλεισε οριστικά και η άτυπη δομή φιλοξενίας στο χώρο των παλιών κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ ενώ σχεδιάζεται το κλείσιμο όλων των διαμερισμάτων που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και προχωρά η δημιουργία της νέας, κλειστής και ελεγχόμενης δομής-καθώς πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την 100% χρηματοδότησή της-, που θα χωροθετηθεί εκτός αστικού ιστού. Η μελλοντική αυτή λειτουργία, σύμφωνα το υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, θα προσφέρει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους διαμένοντες, ασφάλεια στην τοπική κοινωνία και θα σημάνει το κλείσιμο του προσωρινού ΚΥΤ που δημιουργήθηκε μετά τη φωτιά στη Μόρια και όπου ολοκληρώνονται οι βελτιωτικές εργασίες και οι απαραίτητες υποδομές.

Η τελετή επιστροφής στον Δήμο Μυτιλήνης του χώρου της δημοτικής δομής του Καρά Τεπέ έγινε παρουσία του γενικού γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Μάνου Λογοθέτη και του ειδικού γραμματέα Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων Ευάγγελου Απόστολου Κωνσταντίνου. Η δομή παραδόθηκε στον δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη ενώ παρών ήταν στην τελετή και ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου.

Παραδίδοντας το χώρο, ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου Νότης Μηταράκης, δήλωσε:

«Ευχαριστώ πολύ τον δήμαρχο Μυτιλήνης, τον Στρατή τον Κύτελη, που από σήμερα με φιλοξενεί στο δικό του χώρο. Στον χώρο που ανήκει στους δημότες της Μυτιλήνης. Τα πέντε νησιά του Αιγαίου σηκώσαμε τα τελευταία χρόνια δυσανάλογο βάρος στη διαχείριση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έβαλε δύο συγκεκριμένους στόχους. Πρώτον την ουσιαστική μείωση των μεταναστευτικών ροών και δεύτερον τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες.

Τους τελευταίους δώδεκα μήνες, η μείωση των ροών στη Λέσβο είναι 93%. Από 32.000 αφίξεις το προηγούμενο δωδεκάμηνο, το τρέχον δωδεκάμηνο οι αφίξεις ήταν 2.200. Μια εντελώς διαφορετική εικόνα που έχει επιτρέψει, μαζί με την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, αντί να υπάρχουν 22.000 διαμένοντες στη Λέσβο, ένας αριθμός υπερβολικός, να είναι σήμερα 7.200. Ένας αριθμός που ακόμη δεν μας ικανοποιεί και έχουμε δεσμευθεί προς τον Δήμο ότι θα συνεχίσουμε ταχύτατα την αποσυμφόρηση.

Δεσμευτήκαμε ότι θα κλείσουμε δομές κι όπως γνωρίζετε τον Δεκέμβριο του 2020 έκλεισε η άτυπη δομή στο ΠΙΚΠΑ κι επέστρεψε ο χώρος στη χρήση της τοπικής κοινωνίας. Σήμερα όπως είχαμε δεσμευτεί μετά την ολοκλήρωση των εθελοντικών μετεγκαταστάσεων στη Γερμανία όπου το Καρά Τεπέ χρησιμοποιήθηκε ως βάση, παραδίδουμε το δημοτικό Καρά Τεπέ πίσω στον Δήμο. Και φυσικά θα χρηματοδοτήσουμε το έργο το οποίο έχει εξαγγείλει ο δήμαρχος κ. Κύτελης για την αποκατάσταση του χώρου και για την χρήση του από τους κατοίκους της Μυτιλήνης αυτούς στους οποίους ανήκει. Έχουμε στηρίξει συνολικά με πάνω από 10 εκ. ευρώ τον Δήμο Μυτιλήνης και θα συνεχίσουμε.

Ο επόμενος μεγάλος στόχος είναι η αποκατάσταση της Μόριας. Ένα έργο το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί. Ένα έργο το οποίο θα το σχεδιάσει ο Δήμος. Εμείς θα υποστηρίξουμε οικονομικά και με τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να φύγουν όλες οι αρνητικές μνήμες της μεγάλης κρίσης. Και βέβαια, όπως έχουμε δεσμευτεί, τον Νοέμβριο του 2021 θα κλείσει το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, δηλαδή τα διαμερίσματα στο νησί της Λέσβου και τους επόμενους μήνες ο τελικός στόχος να κλείσει και το Μαυροβούνι.

Σηκώσαμε ένα πολύ μεγάλο βάρος δήμαρχε εμείς οι νησιώτες. Δεν μπορεί να συνεχίσουν τα νησιά να σηκώνουν αυτό το βάρος. Και για την κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη αυτό αποτελεί μια εθνική προτεραιότητα».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελης δήλωσε: «Το ΚΥΤ της Μόριας το οποίο κάηκε, γίνονται βήματα, θα αποδοθεί στους πολίτες της Λέσβου, και εκεί θα εγκατασταθούν πανεπιστημιακές σχολές, πανεπιστημιακές εστίες και βεβαίως ένα κομμάτι θα αξιοποιηθεί από τον Δήμο, έτσι ώστε να αναβαθμίσει την κοινότητα που υπέστη δεινά και θα ωθήσει στην ανάπτυξη της Λέσβου».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκλεισε και επισήμως το κέντρο μεταναστών στο Καρά Τεπέ – «Σημαντικό βήμα στην εθνική προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών»"

EMA: Δεν έχει διαπιστωθεί σύνδεση των εμβολίων Pfizer και Moderna με περιπτώσεις θρομβοεμβολών

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξακολουθεί να παρακολουθεί αν υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ των εμβολίων των εταιριών Pfizer και Moderna και της εμφάνισης περιπτώσεων θρομβοεμβολών, κάτι που δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι τώρα.

Ο ΕΜΑ ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι διαπίστωσε ότι υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ της εμφάνισης θρόμβων και των εμβολίων των εταιρειών AstraZeneca και Johnson & Johnson. Εκτίμησε ωστόσο ότι και για τα δύο τα οφέλη υπερτερούν του κινδύνου.

Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΜΑ (PRAC) «συνεχίζει να εξετάζει το Comirnaty (το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech) και το εμβόλιο της Moderna κατά της Covid-19 για σπάνιους θρόμβους με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο ευρωπαϊκός οργανισμός. Τα δύο αυτά εμβόλια χρησιμοποιούν την τεχνολογία του αγγελιαφόρου RNA, είναι δηλαδή διαφορετικά από εκείνα των AstraZeneca και J&J.

Μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί μόνο «μερικές περιπτώσεις», σε ανθρώπους που έλαβαν ένα εμβόλιο αυτής της τεχνολογίας, διευκρίνισε ο ΕΜΑ που θεωρεί ότι σε αυτό το στάδιο δεν έχει διαπιστωθεί κάποια σύνδεσή τους. «Οι αριθμοί αυτοί είναι εξαιρετικά χαμηλοί και η συχνότητα (εμφάνισης θρόμβων) είναι μικρότερη από εκείνη που σημειώνεται σε ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί», διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι «οι περιπτώσεις που μελετήθηκαν δεν φαίνεται να παρουσιάζουν το συγκεκριμένο κλινικό σχήμα» που παρατηρείται με τα εμβόλια των AstraZeneca και J&J.

Ο ΕΜΑ ξεκίνησε επίσης την αξιολόγηση ενός πιθανού φαρμάκου για την Covid-19, της σοτροβιμάμπης, ενός μονοκλωνικού αντισώματος που παρασκευάζεται από βρετανικές και αμερικανικές εταιρείες.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "EMA: Δεν έχει διαπιστωθεί σύνδεση των εμβολίων Pfizer και Moderna με περιπτώσεις θρομβοεμβολών"

Κορονοϊός: Μένει το ραντεβού στο λιανεμπόριο – Ανοίγουν μουσεία, θέατρα, συναυλίες, παραλίες, ωδεία – Όλα τα νέα μέτρα Χαρδαλιά με ημερομηνίες

Όπως κάθε Παρασκευή, έτσι και σήμερα, 07.052021, έγινε η ζωντανή ενημέρωση για τον κορονοϊό από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Η χώρα έχει μπει εδώ και μέρες σε… τροχιά άρσης μέτρων του lockdown που μας ταλαιπώρησε για έξι ολόκληρους μήνες, με το newsit.gr να σας έχει ενημερώσει από νωρίς σχετικά με το τι πρόκειται να ανακοινωθεί.

Μαζί με τον Νίκο Χαρδαλιά και η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, που έδωσε απαντήσεις για το μη άνοιγμα βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, αλλά και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. Όλα αυτά την ώρα που ο ΕΟΔΥ είχε ήδη ανακοινώσει 2.691 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, με την Αττική να καταγράφει τα 1.245 εξ αυτών και την Θεσσαλονίκη 271

Τον λόγο πήρε αρχικά η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία ανάλυσε τα επιδημιολογικά δεδομένα για την χώρα μας, λέγοντας πως δεν έχουμε ακόμα εικόνα για το τι… συνέβη το Πάσχα, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για Αττική και κεντρική Μακεδονία.

Στις 391 ο μέσος όρος των εισαγωγών στα νοσοκομεία αυτή την εβδομάδα, δείκτης που παρουσιάζει μείωση για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς covid εμφανίζουν σταθερά υψηλό ποσοστό κάλυψης, 82% στην επικράτεια. Οι αποσωληνώσεις είναι περισσότερες από τις νέες διασωληνώσεις και «ελπίζουμε στην αποκλιμάκωση της πίεσης του ΕΣΥ» ανέφερε επίσης η κυρία Παπαευαγγέλου. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στις ηλικίες 20-60 ετών και το 1/4 των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ηλικίας 35-55 ετών με την συντριπτική πλειοψηφία ανεβολίαστοι, επισήμανε.

Παπαευαγγέλου: Το επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει πτωτική πορεία, ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια είναι κάτω από 20.000, ωστόσο παραμένει υψηλός και ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας

Η ίδια τόνισε πως η συντριπτική πλειοψηφία των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας, ενώ τόνισε πως οι ειδικοί ανησυχούν για φαινόμενα χαλάρωσης ακόμη και μεταξύ των εμβολιασμένων, καθώς η προστασία από το εμβόλιο δεν ξεκινά με το… τσίμπημα, αλλά αρκετές ημέρες μετά.

«Στεναχωριέμαι πολύ όταν ακόμα και σήμερα με ρωτάνε διάφοροι αν πρέπει να εμβολιαστούν. Ο εμβολιασμός είναι ξεκάθαρα το μεγαλύτερό μας όπλο. Όσοι δεν εμβολιάζονται θέτουν σε άσκοπο κίνδυνο τους ίδιους και τους δικούς τους ανθρώπους», είπε ακόμη, τονίζοντας πως πρέπει να προλάβουμε τυχόν νέες κι ακόμη πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις.

«Οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί ανοίγουν τελικά στις 17 Μαΐου»

«Κύριο μέλημά μας η προστασία των ανθρώπινων ζωών» συμπλήρωσε και συνέχισε: «Αυτό φαίνεται κι από τις σημερινές εισηγήσεις μας που θα ανακοινωθούν από τον υπουργό. Συζητήθηκε στην επιτροπή μας η συμμετοχή όσων εμβολιαστούν σε περισσότερες δραστηριότητες. Οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί ανοίγουν τελικά στις 17 Μαΐου. Η απόφαση αυτή βασίστηκε στην επιφύλαξή μας να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες μαζί κι έτσι περιοριστήκαμε αρχικά στο να ξεκινήσει αρχικά η υποχρεωτική εκπαίδευση. Επίσης να μην ξεχνάμε ότι βρέφη και παιδιά κάτω των 4 ετών δεν φοράνε μάσκα».

Τέλος, τόνισε πως η διατήρηση του ραντεβού στο λιανεμπόριο προς το παρόν «είναι σημαντική γιατί θεωρούμε ότι αυτό το μέτρο μειώνει σημαντικά τον συγχρωτισμό».

Μαγιορκίνης: Συρρίκνωση της πανδημίας στην Αττική αλλά… προσοχή

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα τόσο της χώρας μας, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, κάνοντας ειδική μνεία στην περίπτωση της Ινδίας και απευθύνοντας μήνυμα σε όλους, ειδικά στους νέους, για να κλείσουν το ραντεβού τους για το εμβόλιο.

Επιπλέον σημεία υποχώρησης καταγράφει ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, ωστόσο η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, παρουσιάζοντας όμως κάποια σημεία αποσυμπίεσης, ανέφερε συγκεκριμένα ο επίκουρος καθηγητής. Ο αριθμός των ατόμων στις ΜΕΘ, εντός της τελευταίας εβδομάδας, μειώθηκε 6%. Στην Αττική, συνεχίζεται η συρρίκνωση της επιδημίας, έως και 30%, ωστόσο -όπως είπε- πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, καθώς περιμένουμε τα στοιχεία από το Πάσχα.

Τα νέα μέτρα Χαρδαλιά

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς που ανακοίνωσε:

  • Από αύριο, Σάββατο 8 Μαΐου ανοίγουν ξανά οι οργανωμένες παραλίες.
  • Από 8 Μαΐου μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.
  • Την Δευτέρα 10 Μαΐου επαναλειτουργούν δημοτικά σχολεία και γυμνάσια με βεβαίωση αρνητικού self test για μαθητές, καθηγητές και εκπαιδευτικό προσωπικό κάθε Δευτέρα και κάθε Πέμπτη.
  • 10 Μαΐου επαναλειτουργούν τα διά ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με την διενέργεια εξετάσεων όπως πανελλήνιες και εξετάσεις τίτλων επάρκεια ξένων γλωσσών.
  • Επίσης 10 Μαΐου ανοίγουν τα διοικητικά δικαστήρια και επανεκκινούν ορισμένες διαδικασίες σε ποινικά και πολιτικά δικαστήρια.
  • Από 17 Μαΐου επαννεκινούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και Κολέγια ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του προπαρασκευαστικού προγράμματος πιστοποιήσεων απόφοιτων μεταλυκιακού έτους τάξης μαθητείας ΕΠΑΛ.
Επιπλέον βήματα ανάσας ελευθερίας
  • Τα μουσεία ανοίγουν στις 14 Μαΐου βάσει του υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου.
  • Τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους ανοίγουν 21 Μαΐου με 75% πληρότητα.
  • Τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους ξεκινούν στις 28 Μαΐου μόνο με καθήμενους και πληρότητα 50%.
  • Τα ωδεία επαναλειτουργούν με αναλογία 1/1 από 17 Μαΐου.
  • Παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμού στις 17 Μαΐου.

Τέλος, ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε πως πάρθηκαν αποφάσεις για αθλητισμό και εστίαση που θα ανακοινωθούν από τα αρμόδια υπουργεία.

Κορονοϊός: Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση όπως μεταδόθηκε ζωντανά
 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Μένει το ραντεβού στο λιανεμπόριο – Ανοίγουν μουσεία, θέατρα, συναυλίες, παραλίες, ωδεία – Όλα τα νέα μέτρα Χαρδαλιά με ημερομηνίες"

Στα 2.691 τα νέα κρούσματα - 749 οι διασωληνωμένοι, 63 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.691, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 358.116 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 53 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.705 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 63, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 10.910 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 749 (62.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.165 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 392 (ημερήσια μεταβολή +5.95%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 391 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 61.805 τεστ ανίχνευσης. Από αύτά τα 17.857 ήταν μοριακά και τα υπόλοιπα 43.948 ήταν rapid test.

Αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (Self-tests): Έως 06 Μαΐου 2021, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 3.148.992 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ 71.910 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο.

Παπαευαγγέλου: Το επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει πτωτική πορεία

Το επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει πτωτική πορεία, ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια είναι κάτω από 20.000, ωστόσο παραμένει υψηλός και ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Επισήμανε δε ότι τις επιπτώσεις των εορτών του Πάσχα δεν τις έχουμε δει ακόμα και ότι οι επιστήμονες αναμένουν τοπικές εξάρσεις.

Ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία εμφανίζει μείωση, με τον μέσο όρο του 7ημέρου να είναι στις 391 νέες εισαγωγές την ημέρα και ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών στην επικράτεια να ανέρχεται στις 4.900 ασθενείς.

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς covid εμφανίζουν σταθερά υψηλό ποσοστό κάλυψης, 82% στην επικράτεια. Οι αποσωληνώσεις είναι περισσότερες από τις νέες διασωληνώσεις και «ελπίζουμε στην αποκλιμάκωση της πίεσης του ΕΣΥ» ανέφερε επίσης η κυρία Παπαευαγγέλου. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στις ηλικίες 20-60 ετών και το 1/4 των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ηλικίας 35-55 ετών με την συντριπτική πλειοψηφία ανεβολίαστοι, επισήμανε.

Τέλος, αναφερόμενη στον εμβολιασμό είπε ότι προσφέρει ελευθερία και αποτελεί το σημαντικότερο όπλο για τον έλεγχο της πανδημίας.

Η ίδια τόνισε πως οι ειδικοί ανησυχούν για φαινόμενα χαλάρωσης ακόμη και μεταξύ των εμβολιασμένων, καθώς η προστασία από το εμβόλιο δεν ξεκινά με το… τσίμπημα, αλλά αρκετές ημέρες μετά.

«Στεναχωριέμαι πολύ όταν ακόμα και σήμερα με ρωτάνε διάφοροι αν πρέπει να εμβολιαστούν. Ο εμβολιασμός είναι ξεκάθαρα το μεγαλύτερό μας όπλο. Όσοι δεν εμβολιάζονται θέτουν σε άσκοπο κίνδυνο τους ίδιους και τους δικούς τους ανθρώπους», είπε ακόμη, τονίζοντας πως πρέπει να προλάβουμε τυχόν νέες κι ακόμη πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις.

Μαγιορκίνης: Σημαντική η συμμετοχή των νέων στον εμβολιαμσό κατά της covid-19

Επιπλέον σημεία υποχώρησης καταγράφει ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, ωστόσο η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, παρουσιάζοντας όμως κάποια σημεία αποσυμπίεσης, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο αριθμός των ατόμων στις ΜΕΘ, εντός της τελευταίας εβδομάδας, μειώθηκε 6%. Στην Αττική, συνεχίζεται η συρρίκνωση της επιδημίας, έως και 30%, ωστόσο -όπως είπε- πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, καθώς περιμένουμε τα στοιχεία από το Πάσχα.

Αναφέρθηκε επίσης και στη σημασία του εμβολιασμού, λέγοντας ότι τα εμβόλια που έχουμε διαθέσιμα αυτή τη στιγμή αποτρέπουν χιλιάδες κρούσματα και θανάτους. Η συμμετοχή των νέων είναι σημαντική καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία οι νέοι οδηγούν την πανδημία, συμπλήρωσε.

Η γεωγραφική κατανομή των 2.691νέων κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

170 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

153 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

72 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

178 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

347 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

157 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

151 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

17 κρούσματα στην Π.Ε.Νήσων

271 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

150 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

61 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

36 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

19 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

20 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

44 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

14 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

44 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ικαρίας

35 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

20 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

27 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρπάθου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

19 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

43 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

30 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

58 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

10 κρούσματα στην Π.Ε.Λασιθίου

16 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

58 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

30 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

20 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

22 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

16 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

105 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στα 2.691 τα νέα κρούσματα - 749 οι διασωληνωμένοι, 63 θάνατοι"

Λαγός: «Ναι» στην έκδοσή του στην Ελλάδα από δικαστήριο των Βρυξελλών

Το Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που αφορά στον Ιωάννη Λαγό «κηρύχθηκε εκτελέσιμο», όπως αποφάσισε το προδικαστικό τμήμα του φλαμανδόφωνου πρωτοδικείου των Βρυξελλών.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε σημειώνει ότι υπάρχει δικαίωμα προσφυγής μέχρι και τη Δευτέρα, ενώ επισημαίνει ότι «για προφανείς λόγους ασφαλείας η ημερομηνία παράδοσης δεν μπορεί να κοινοποιηθεί».

Ο Λαγός έχει διορία να ασκήσει έφεση έως τη Δευτέρα αν και μέχρι στιγμής όμως συναινεί. Αν δεν εφεσιβάλει την απόφαση θα φτάσει στην Ελλάδα σε περίπου 7 με 10 μέρες.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λαγός: «Ναι» στην έκδοσή του στην Ελλάδα από δικαστήριο των Βρυξελλών"

Για απόπειρα ανθρωποκτονίας θα δικαστεί η 35χρονη που επιτέθηκε με βιτριόλι

Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου παραπέμπεται να δικαστεί για την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας η 35χρονη κατηγορουμένη για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος τής Ιωάννας Παλιοσπύρου, στις 20 Μαίου 2020, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.

Οι δικαστές με το βούλευμα τους (αριθμός 1510/2021) κρίνουν ότι η κατηγορουμένη πρέπει να δικαστεί για την κατηγορία που από την αρχή τής αποδόθηκε, αποδεχόμενοι και την πρόταση του Εισαγγελέα Γιώργου Νούλη. Επικαλούμενος στοιχεία από τις έρευνες που έκαναν τα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ασφάλειας, ο κ. Νούλης έκρινε πως η 35χρονη πρέπει να δικαστεί από το Κακουργιοδικείο για την κατηγορία που της απαγγέλθηκε και όχι για επιεικέστερη, όπως για την κακουργηματική βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Να σημειωθεί πως η ίδια η κατηγορουμένη στην ουσιαστική απολογία που έδωσε για τα γεγονότα πριν λίγες ημέρες δήλωσε ότι αποδέχεται το πλημμέλημα της σωματικής βλάβης.

Με αφορμή την έκδοση του βουλεύματος ο συνήγορος του θύματος Απόστολος Λύτρας δήλωσε: «Από την πρώτη στιγμή είχα αναφέρει ότι η πράξη θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως απόπειρα ανθρωποκτονίας και όχι ως βαριά σκοπούμενη βλάβη, διότι από όλα τα στοιχεία τις δικογραφίας προκύπτει ότι η κατηγορούμενη είχε σκοπό να σκοτώσει την Ιωάννα».

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Για απόπειρα ανθρωποκτονίας θα δικαστεί η 35χρονη που επιτέθηκε με βιτριόλι"

Οκτάι: «Η Αίγυπτος σέβεται απόλυτα τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για την ΑΟΖ»

Η Τουρκία δεν αρκείται στην προσπάθειά της να αποκαταστήσει τις διαταραγμένες σχέσεις της με την Αίγυπτο, αλλά φαίνεται πως επιχειρεί να δυναμιτίσει τις σχέσεις Αθήνας και Καΐρου, όπως αυτές αποτυπώθηκαν και στη συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Δεν μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά η δήλωση του Αντιπροέδρου της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, στο κανάλι NTV ότι «οι γραμμές που σχεδιάζει η Αίγυπτος για την αναζήτηση νέων αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή της Μεσογείου, σέβονται την κυριαρχία της ΑΟΖ της Τουρκίας», όπως αυτή προέκυψε από το – παράνομο – μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης.

Όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Anadolu, ανέφερε ακόμη ότι η συνέργεια της Τουρκίας με την Αίγυπτο θα συμβάλει σημαντικά στην περιφερειακή ειρήνη και ανάπτυξη.

«Έχουμε δεσμούς 500 ετών, κοινές εμπειρίες… εμπορικούς δεσμούς, μια εταιρική σχέση με την πολιτική έννοια, οπότε η σύνδεση μεταξύ των λαών της Αιγύπτου και της Τουρκίας δεν έχει διακοπεί ποτέ», είπε ο Οκτάι.

«Οι πολιτικές σχέσεις μπορεί να έχουν σκαμπανεβάσματα από καιρό σε καιρό», είπε, αλλά πρόσθεσε ότι οι κοινές δράσεις των δύο πλευρών σίγουρα θα εξυπηρετούσαν τα συμφέροντά τους.

Κατά τον Οκτάι, η Τουρκία και η Αίγυπτος δεν έκοψαν ποτέ τις σχέσεις τους εντελώς και είχαν συνδέσεις μέσω ορισμένων άλλων καναλιών, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών πληροφοριών και της διπλωματίας. Πρόσθεσε δε ότι οι πολιτικοί τους δεσμοί διατηρούνται στο επίπεδο των υφυπουργών Εξωτερικών προς το παρόν και μια πλήρης εξομάλυνση θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές

aa.com.tr/onalert

Διαβάστε Περισσότερα » "Οκτάι: «Η Αίγυπτος σέβεται απόλυτα τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για την ΑΟΖ»"

Ιαπωνία: Περισσότερες από 200.000 διαδικτυακές υπογραφές για την ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων

Διαδικτυακή αίτηση στην Ιαπωνία που ζητεί την ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 200.000 υπογραφές μέσα σε δύο ημέρες, καθώς αυξάνεται η ανησυχία του κοινού για τη διεξαγωγή των Αγώνων εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, αναφέρει το ΑΠΕ.

Λιγότερους από τρεις μήνες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, που αναβλήθηκαν ήδη μία φορά πέρυσι λόγω της covid-19, παραμένουν τα ερωτήματα για το πώς το Τόκιο θα μπορέσει να φιλοξενήσει ένα παγκόσμιο γεγονός και να διασφαλίσει την υγεία των αθλητών, των εθελοντών, των αξιωματούχων και του κοινού.

Δύο ημέρες αφού αναρτήθηκε στο διαδίκτυο η εκστρατεία «Σταματήστε τους Ολυμπιακούς του Τόκιο» έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 210.000 υπογραφές, ξεπερνώντας τον αρχικό της στόχο των 200.000.

Αντιμέτωποι με το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού και τη βραδύτητα της εμβολιαστικής εκστρατείας, οι κάτοικοι του Τόκιο αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και ανησυχούν για την έλευση ξένων.

«Είναι παράλογο να πραγματοποιήσουμε Ολυμπιακούς Αγώνες εν μέσω πανδημίας covid-19», δήλωσε ο Κατσούμι Αμπίκο, ιδιοκτήτης καταστήματος με κιμονό.

«Αν αποφασίσουμε τώρα να τους ακυρώσουμε, η Ιαπωνία θα δεχθεί επαίνουςότι έλαβε τη σωστή απόφαση και θα τη θυμούνται στην Ιστορία», εξήγησε ο 79χρονος Αμπίκο.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο και σε άλλες τρεις περιοχές, την οποία σήμερα παρέτεινε για τρεις εβδομάδες, ως τις 31 Μαΐου, λόγω της ραγδαίας ανόδου του αριθμού των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Εξάλλου σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των πολιτών στην Ιαπωνία είναι αντίθετη στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 23 Ιουλίου.

«Ζητάμε επίμονα να προληφθεί η εξάπλωση του κορονοϊού και να προστατευθούν οι ζωές και οι περιουσίες μας χρησιμοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους για να σταματήσουμε τους Ολυμπιακούς», δήλωσε ο Κένζι Ουτσουνομίγια που οργάνωσε τη διαδικτυακή αίτηση. Πρόκειται για έναν δικηγόρο που έχει θέσει αρκετές φορές υποψηφιότητα για κυβερνήτης του Τόκιο.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιαπωνία: Περισσότερες από 200.000 διαδικτυακές υπογραφές για την ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων"

Μπλόκο σε πιστούς στην Αιτωλοακαρνανία – Το ‘κοψαν με τα πόδια για το μοναστήρι αλλά ατύχησαν

Εορτάζει την πρώτη Παρασκευή μετά την Ανάσταση η Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής (Αγίας Ελεούσης) Κλεισούρας και κάθε χρόνο εκατοντάδες είναι οι συμπολίτες που μεταβαίνουν περπατώντας και διανύοντας μεγάλες αποστάσεις για να προσκυνήσουν.

Πολλοί είναι αυτοί που το πράττουν και φέτος αν και η προσκύνηση των πιστών δεν επιτρέπεται λόγω της αυστηριοποίησης των μέτρων μετά την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στις περιοχές του Αγρινίου και του Μεσολογγίου.

Από το πρωί πολλοί συμπολίτες ωστόσο κινούνται πεζοί προς την Αγία Ελεούσα Κλεισούρας για να εκπληρώσουν το τάμα τους.  Εκεί ωστόσο συναντούν την αστυνομία που δεν επιτρέπει την προσέγγιση της Μονής.

Η σχετική ανακοίνωση της  Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας:

Η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας ανακοινώνει ότι στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσης στην Κλεισούρα Αιτωλικού Μεσολογγίου, όπου κάθε χρόνο από την Πέμπτη της Διακαινησίμου έως την Κυριακή του Θωμά η προσέλευση των πιστών είναι ιδιαιτέρως μεγάλη, φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί το προσκύνημα.

Λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της δημόσιας υγείας και την προφύλαξη από τον κορωνοϊό, αλλά και της αυξήσεως των κρουσμάτων στην περιοχή, δεν θα πραγματοποιηθεί η προσκύνηση των πιστών στην «Αγία Ελεούσα».

Καλούνται οι πιστοί χριστιανοί να αρκεσθούν στην τιμή της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής στον πλησιέστερο ενοριακό τους ναό, λαμβάνοντας τη χάρη της Υπεραγίας Θεοτόκου, αφού η Παναγία μας ουδέποτε αρνήθηκε την προσφορά της αγάπης της και των πρεσβειών της για κάθε θαυματουργική επέμβαση του Κυρίου μας.

 

  

 

agrinionews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπλόκο σε πιστούς στην Αιτωλοακαρνανία – Το ‘κοψαν με τα πόδια για το μοναστήρι αλλά ατύχησαν"

Ολομέλεια ΣτΕ: Πότε θα διακόπτεται η παραγραφή φόρων και προστίμων

Ένα βήμα ακόμη υπέρ των φορολογουμένων έκανε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στο ζήτημα της παραγραφής φόρων και προστίμων που επιβάλλονται σύμφωνα με τον Φορολογικό Κώδικα από τις Δ.Ο.Υ. και τις άλλες φορολογικές αρχές του Δημοσίου.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με πρόεδρο την Μαίρη Σάρπ και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνα Λαζαράκη, με τρεις απόφάσεις της (υπ΄ αριθμ. 616-618/2021) έκρινε ότι η προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει φόρους και πρόστιμα δεν διακόπτεται πλέον με την έκδοση των σχετικών καταλογιστικών πράξεων, αλλά διακόπτεται από την κοινοποίηση της καταλογιστικής πράξης.

Συγκεκριμένα, ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας-Κ.Φ.Δ. (νόμοι 4174/2013 και 4254/2014) ορίζει ότι η προβλεπόμενη από ισχύουσες διατάξεις ουσιαστικού φορολογικού δικαίου, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ΚΦΔ, προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει φόρους και πρόστιμα διακόπτεται με την έκδοση των οικείων σχετικών καταλογιστικών πράξεων, είναι ανίσχυρη ως αντίθετη «στις αρχές της φανερής δράσης της διοίκησης και της ασφάλειας του δικαίου». Και κατά συνέπεια, προσθέτουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, η σχετική διάταξη είναι «μη εφαρμοστέα».

Αυτό έχει ως συνέπεια, υπογραμμίζει η Ολομέλεια του ΣτΕ, να εφαρμόζονται οι προϊσχύουσες του άρθρου 36 του Κ.Φ.Δ. διατάξεις περί παραγραφής, οι οποίες παγίως προέβλεπαν «ως προϋπόθεση διακοπής της προθεσμίας παραγραφής της φορολογικής αξίωσης του Δημοσίου την εντός της οικείας προθεσμίας κοινοποίηση της καταλογιστικής πράξης».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ολομέλεια ΣτΕ: Πότε θα διακόπτεται η παραγραφή φόρων και προστίμων"

Δράμα: Έσπασαν οικογενειακό τάφο και έθαψαν το νεκρό που έκλεψαν από την Καβάλα

Στο νεκροταφείο του Αγίου Αθανασίου της Δράμας βρέθηκε τελικά η κλεμμένη σορός του άνδρα που «εξαφανίστηκε» από νεκροταφείο στην Καβάλα. Οι δράστες έσπασαν οικογενειακό τάφο και έθαψαν την σορό του άνδρα. 

Η πρωτοφανής υπόθεση έχει συγκλονίσει τόσο την Καβάλα όσο και τον Άγιο Αθανάσιο Δράμας, το χωριό που γεννήθηκε, μεγάλωσε και έζησε ο 76χρονος.

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής (07.05.2021) έξω από το νεκροταφείου του Αγίου Αθανασίου στη Δράμα υπήρχαν περιπολικά και αστυνομικοί. Στο σημείο θα βρεθεί και εισαγγελέας, και παρουσία του θα γίνει εκταφή της σορού η οποία έχει βρεθεί τυλιγμένη σε νάιλον.

Όλα ξεκίνησαν ότι η δεύτερη σύζυγος του άνδρα ανακάλυψε, λίγο μετά την κηδεία του συζύγου της, ότι στο φέρετρο δεν ήταν εκείνος, αλλά άχυρα! Αμέσως υπήρξε κινητοποίηση και ξεκίνησε η έρευνα για να βρεθεί η σορός.

Τα… στοιχεία οδήγησαν έως τον Άγιο Αθανάσιο Δράμας, το χωριό όπου έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του ο 76χρονος και όπου παντρεύτηκε για πρώτη φορά και είχε αποκτήσει τον γιό του, ο οποίος είναι σήμερα ιερέας. Στην Ελευθερούπολη της Καβάλας ζούσε με τη δεύτερη σύζυγό του.

Η αστυνομία ερευνά συγκεκριμένο πρόσωπο, από το στενό συγγενικό κύκλο του 76χρονου και εξετάζει το ενδεχόμενο η σορός να μεταφέρθηκε στον συγκεκριμένο τάφο.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Δράμα: Έσπασαν οικογενειακό τάφο και έθαψαν το νεκρό που έκλεψαν από την Καβάλα"

Σκότωσαν γνωστό επιχειρηματία στη Ζάκυνθο-Είχε γλιτώσει παλιά από ενέδρα

Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24, ο επιχειρηματίας είχε μεταβεί σε μηχανικό για κάποια προσωπική του δουλειά, όταν εκείνη τη στιγμή άγνωστοι πυροβόλησαν με καλάζνικοφ. Οι σφαίρες έσπασαν τα τζάμια του γραφείου και τον χτύπησαν, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ελαφρά από θραύσματα τραυματίστηκε ο αδερφός του μηχανικού.

Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις και ασθενοφόρο.

Ο 54χρονος είχε δεχθεί πριν από ένα χρόνο περίπου και άλλη δολοφονική επίθεση, από την οποία είχε γλιτώσει. Δυστυχώς όμως έχασε τη ζωή της η σύζυγός του.

Δείτε το βίντεο από τη σημερινή επίθεση:

tempo24.news

Διαβάστε Περισσότερα » "Σκότωσαν γνωστό επιχειρηματία στη Ζάκυνθο-Είχε γλιτώσει παλιά από ενέδρα"

Ακάρ: Ήρθαμε στη Λιβύη για να μείνουμε

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έληξε – από την πλευρά της Τουρκίας – τη συζήτηση για την απόσυρση Τούρκων στρατιωτών και Σύριων μισθοφόρων από τη Λιβύη, ισχυριζόμενος ότι θα παραμείνουν για να διατηρήσουν τα συμφέροντα της Άγκυρας στη χώρα και τα συμφέροντα των Λίβυων, σύμφωνα με τις ανάγκες που καθορίζονται από τις αρχές της χώρας.

Όπως επισημαίνει ο Jemai Guesmi, αρθρογράφος στο The Arab Weekly, αυτές οι δηλώσεις έδειξαν ότι η απόφαση του Άγκυρας να επέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη δεν είχε ως στόχο την προστασία της Τρίπολης από πιθανή επίθεση του Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, όπως ισχυριζόταν. Στην πραγματικότητα, η τουρκική επέμβαση είχε μάλλον σκοπό να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Άγκυρας με το πρόσχημα της υποστήριξης του επικεφαλής της κυβέρνησης της εθνικής συμφωνίας Fayez al-Sarraj και του υπουργού εσωτερικών του, Fathi Bashagha.

Οι δηλώσεις του Ακάρ επιβεβαιώνουν ότι η κατάσταση θα παραμείνει η ίδια, ανεξάρτητα από το ποιος ελέγχει την Τρίπολη. Αυτό, κατά κάποιο τρόπο, δείχνει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να διαθέτει στρατιωτικούς της Λιβύης στους οποίους μπορεί να βασιστεί, εκτός από τις στρατιωτικές δυνάμεις και τους Σύριους μισθοφόρους.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε την περασμένη Τρίτη ότι η στρατιωτική παρουσία της χώρας του στη Λιβύη πηγάζει από το γεγονός της ανάγκης προστασίας των δικαιωμάτων του λαού της χώρας.

Η δήλωση του Ακάρ έγινε – σύμφωνα πάντα με το The Arab Weekly – κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τουρκικό στρατιωτικό προσωπικό στην Τρίπολη ως μέρος μιας εκδήλωσης στην οποία παρακολούθησαν στρατιωτικοί ηγέτες της Λιβύης, ιδίως ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Λιβύης, Muhammad Ali Ahmad al-Haddad και ο στρατιωτικός διοικητής της δυτικής περιοχής Osama al-Juwaili.

«Η κυριαρχία και η ανεξαρτησία της Λιβύης είναι σημαντικές. Υπήρξαν κάποια προβλήματα όταν ήρθαμε εδώ. Καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια μέρα και νύχτα για να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα. Σημαντικά αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί στο σημείο που έχουμε φτάσει», είπε ο Ακάρ στο στρατιωτικό προσωπικό.

«Οι Λίβυοι αδελφοί και αδελφές μας συνεχίζουν να συνεργάζονται με την Τουρκία για να χτίσουν τις ένοπλες δυνάμεις και να εκσυγχρονίσουν την οργάνωσή τους», πρόσθεσε ο Ακάρ.

Σημείωσε δε ότι οι πληροφορίες που παρείχαν οι Haddad, Juwaili και ο διοικητής της περιοχής της Τρίπολης, Abdel-Baki Marwen συνέβαλαν σημαντικά στην επιτυχία των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη.

Οι τουρκικές αρχές επιμένουν να τηρούν αλαζονική στάση τους όταν απευθύνονται στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης με επικεφαλής τον Abdel Hamid Dbeibah, υιοθετώντας έναν υποτιμητικό τόνο κάθε φορά που συζητείται το ζήτημα της απόσυρσης μισθοφόρων και ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη. Αυτό έρχεται σε μια στιγμή που οι αρχές της Λιβύης ελπίζουν να εφαρμόσουν τους όρους της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου και τον χάρτη πορείας που προκύπτει από τις συνομιλίες στην Ελβετία.

Η Άγκυρα δεν αφήνει ποτέ την ευκαιρία να στείλει μηνύματα σε αξιωματούχους της Λιβύης με προκλητικές δηλώσεις – όπως τις χαρακτηρίζει ο αρθρογράφος Jemai Guesmi – που απηχούν την αλαζονική διάθεση της Άγκυρας.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Λίβυα ομόλογό του, Najla al-Manqoush, που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου χρησιμοποίησε παρόμοιους τόνους, λέγοντας ότι οι τουρκικές δυνάμεις βρίσκονταν στη Λιβύη ως μέρος μιας εκπαιδευτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε με προηγούμενη κυβέρνηση της Λιβύης .

«Υπάρχουν εκείνοι που εξισώνουν τη νόμιμη παρουσία μας… με τις ξένες ομάδες μισθοφόρων που πολεμούν σε αυτήν τη χώρα για χρήματα», είπε.

Ο Τσαβούσογλου απάντησε με αυτό τον τρόπο σε δηλώσεις της Manqoush, κατά τις οποίες προέτρεψε την Τουρκία να εφαρμόσει ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που απαιτούν τον επαναπατρισμό περισσότερων από 20.000 ξένων μαχητών και μισθοφόρων από τη Λιβύη.

«Καλούμε (την Τουρκία) να λάβει μέτρα για την εφαρμογή όλων των διατάξεων των… ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και να συνεργαστεί για να εκτοπιστούν όλες οι ξένες δυνάμεις και μισθοφόροι από τα εδάφη της Λιβύης», είχε πει συγκεκριμένα η Manqoush.

Οι παρατηρήσεις θεωρήθηκαν ως επίπληξη στην Τουρκία, η οποία έχει αναπτύξει στρατεύματα και Σύριους μισθοφόρους για να πολεμήσει μαζί με τις πολιτοφυλακές της Τρίπολης από το 2019.

Η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων «είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί», απάντησε ο Ακάρ στην Manqoush.

«Πολύ δύσκολο για την Τουρκία – επειδή έχει ξοδέψει αμέτρητα ποσά για να διασφαλίσει ότι η παρουσία της στη δυτική Λιβύη παραμένει εδραιωμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε, σε δηλώσεις που απηχούσαν περιφρόνηση και τον έλλειψη σεβασμού για την κορυφαία διπλωμάτη της Λιβύης.

Οι δηλώσεις του Ακάρ προκάλεσαν τον θυμό πολλών Λίβυων, οι οποίοι στηλίτευσαν την Τουρκική πρόκληση και την παραβίαση της κυριαρχίας της Λιβύης.

Η απάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών σε δηλώσεις τς Λίβυας ομολόγου του «εκφράζει αλαζονεία. Δυστυχώς, η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης δεν σταμάτησε αυτόν τον «αλαζονικό» άνθρωπο για να του υπενθυμίσει ότι είναι φιλοξενούμενος σε μια χώρα που ονομάζεται Λιβύη, μια χώρα που ανήκει μόνο στους Λίβυους», δήλωσε ο βουλευτής Ali al-Takbali στο The Arab Weekly.

Ο βουλευτής Gabriel Ouheida θεώρησε ότι αυτό που συνέβη κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου «δείχνει σαφώς τη συνεχιζόμενη επιρροή της Τουρκίας στη Λιβύη».

Είπε στο The Arab Weekly ότι «η συζήτηση για τη διατήρηση των μισθοφόρων ή τουλάχιστον την τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη φαίνεται να απέχει πολύ από την πραγματικότητα, και αυτό είναι προφανές μέσω του υποτιμητικού τόνου στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών»

Ο Ouheida είπε ότι φοβάται ότι «η Λιβύη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας κρίσης που θα χωρίσει τους Λίβυους… επειδή ο πρωθυπουργός Abdel Hamid Dbeibah δεν παρεκκλίνει από την προσέγγιση του προκατόχου του Αλ Σάρατζ, λόγω των de facto πιέσεων, καθώς και λόγω προηγούμενων ξένων συμμαχιών».

Το ζήτημα των μισθοφόρων και των ξένων δυνάμεων στη Λιβύη, και ειδικότερα των τουρκικών στρατευμάτων που εκτιμώντας σε περίπου 7.000 αξιωματικούς και στρατιώτες, είναι μια από τις πιο περίπλοκες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του Dbeibah.

 thearabweekly/onalert

Διαβάστε Περισσότερα » "Ακάρ: Ήρθαμε στη Λιβύη για να μείνουμε"

Αλλαγές ακινήτων στο Ε9: Διορθώσεις για «ευθυγράμμιση» των στοιχείων με το Κτηματολόγιο

Έως τις 31 Μαΐου του 2021 μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ τα λάθη και τις παραλείψεις  από το 2010 μέχρι και το 2020 στο έντυπο Ε9 και χωρίς να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο των 100 ευρώ, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι όσοι αγόρασαν ή πούλησαν κάποιο ακίνητο εντός του 2020 ή άλλαξε η περιουσία τους λόγω των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο  ή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά μπορούν να δηλώσουν έως την παραπάνω ημερομηνία τις σχετικές αλλαγές.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία που θα συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι για τα ακίνητα τους θα υπολογιστεί και ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα τους επιβληθεί το 2021.

Κάπως έτσι, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 στο σύστημα TAXISnet  είτε για να δηλώσουν τυχόν αλλαγές που επήλθαν στην ακίνητη περιουσία τους κατά τη διάρκεια του 2020 ή προηγούμενων ετών ή ακόμη και κατά τις πρώτες 77 μέρες του 2021 είτε απλώς για να διορθώσουν τα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων τους, καθώς επίσης και τα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας και τα είδη των εμπραγμάτων δικαιωμάτων τους, ώστε, σε κάθε περίπτωση, να είναι πλήρως «ευθυγραμμισμένα» με τις αντίστοιχες δηλώσεις στο Εθνικό Κτηματολόγιο. 

Για τη δήλωση μεταβολών που επήλθαν στην ακίνητη περιουσία κατά τη διάρκεια του 2020 η προθεσμία υποβολής δήλωσης Ε9 λήγει στις 31/5/2021. Μετά την ημερομηνία αυτή, κάθε δήλωση Ε9 που θα υποβάλλεται για τον σκοπό αυτό θα θεωρείται εκπρόθεσμη.

Οι τροποποιητικές δηλώσεις

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τις βασικότερες οδηγίες ΑΑΔΕ για την υποβολή δηλώσεων Ε9:

Οι υπόχρεοι μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έως την παραπάνω ημερομηνία αλλά και να πραγματοποιήσουν αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για τα έτη από το 2010 έως το 2020 ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

1.Αρχικά οι υπόχρεοι θα πρέπει να επιλέξουν το έτος για το οποίο επιθυμούν να υποβάλει τροποποιητική δήλωση Ε9.

2.Θα πρέπει να επιλέξουν τη «Δημιουργία τροποποιητικής δήλωσης Ε9…» από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, προκειμένου να προχωρήσουν στις απαραίτητες τροποποιήσεις των στοιχείων της περιουσιακής τους κατάστασης.

3. Κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9 ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία οι φορολογούμενοι έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

4. Αναγραφή πρόσθετων πληροφοριακών στοιχείων. Ανάλογα με την επιλογή που θα έχουν κάνει οι υπόχρεοι (εισαγωγή νέου ακινήτου, μεταβολή στοιχείων δηλωθέντος ακινήτου ή διαγραφή δηλωθέντος ακινήτου) θα πρέπει να συμπληρώσουν τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμό και ημερομηνία συμβολαίου, ΑΦΜ συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμό και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου κλπ.)

5. Οι υπόχρεοι θα πρέπει να ελέγξουν την εικόνα της τροποποιημένης περιουσιακής κατάστασης τους πριν από την οριστική υποβολή.

6. Οι φορολογούμενοι  μπορούν να προχωρήσουν στην οριστική υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης Ε9.

7. Μεταφορά των στοιχείων της δήλωσης στο επόμενο έτος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αλλαγές ακινήτων στο Ε9: Διορθώσεις για «ευθυγράμμιση» των στοιχείων με το Κτηματολόγιο"

Λίμνη Πλαστήρα – 1821: Θα υψώσουν με αερόστατο τη μεγαλύτερη γαλανόλευκη στον πλανήτη

Στη λίμνη Πλαστήρα θα υψωθεί με αερόστατο η μεγαλύτερη ελληνική σημαία στον κόσμο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ. το απόγευμα της Κυριακής του Θωμά (09.05.2021) με αφορμή τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.

Η πελώρια γαλανόλευκη θα σηκωθεί στη Λίμνη Πλαστήρα με αερόστατο κάτω από το γήπεδο της Πεζούλας (λίγο πριν από την πλαζ), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης των αγώνων για την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Για την επιλογή της μεγαλύτερης σημαίας και του αερόστατου, σύμφωνα με όσα δηλώνει ο δήμαρχος του δήμου Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος, αυτή έγινε διότι «θέλουμε να αναδείξουμε το μέγεθος της ελληνικής ψυχής, αλλά και να αναδείξουμε μια νέα δυναμική δραστηριότητα».

Στόχος μας, προσθέτει, είναι σε λίγα χρόνια να καταστήσουμε τη λίμνη Πλαστήρα «Καππαδοκία της Ελλάδος». Οι εκδηλώσεις δεν έχουν εφήμερο χαρακτήρα, αλλά στοχεύουν στο Μέλλον. Για εμάς η Μνήμη είναι θεμέλιο Προόδου και δυναμικό εργαλείο Ανάπτυξης, δεν παραλείπει επίσης να τονίσει ο δήμαρχος.

Η έναρξη των εκδηλώσεων γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την ύψωση της επαναστατικής σημαίας στα Άγραφα, στις 10 Μαΐου 1821 από τον Κώστα Βελή.

Λίμνη Πλαστήρα: Οι κλέφτες των Αγράφων από τις πρώτες δεκαετίες του 17ου αιώνα, μέχρι την Επανάσταση του 1821

Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Κυριακή (09.05.2021) στις 10.15 π.μ. με δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες των εθνικών αγώνων, στον Ι.Ν. Κοίμησης Θεοτόκου Μορφοβουνίου. Ακολουθεί ομιλία του δημάρχου για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, χαιρετισμός επισήμων και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων. Έπειτα θα ξεκινήσει πομπή με επικεφαλής την προ-επαναστατική σημαία των Αγράφων, την οποία είχαν ως σύμβολο οι κλέφτες των Αγράφων από τις πρώτες δεκαετίες του 17ου αιώνα, μέχρι την Επανάσταση του 1821.

Η σημαία θα υψωθεί στην ιστορική τοποθεσία «Στεφάνι» Μορφοβουνίου, όπου ο Καραϊσκάκης είχε μόνιμο καραούλι, για να παρακολουθεί τις κινήσεις των Οθωμανών. Πρόκειται για συμβολική εγκατάσταση του πρώτου έργου στο υπό δημιουργία πάρκου ιστορικής μνήμης, το οποίο θα λειτουργήσει ως Υπαίθριο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με την επωνυμία «Χωρο- χρόνου Άγραφον».

Το προτεινόμενο έργο έχει εγκριθεί από την «Επιτροπή 2021» και εκκρεμεί η ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Ξεκινάμε συμβολικά, δηλώνει επίσης ο κ. Νάνος, με την τοποθέτηση μιας επαναστατικής σημαίας των Αγράφων, η οποία ανέμιζε από τα 1630 περίπου μέχρι το 1821. Αναδεικνύουμε την Ιστορία των ανυπότακτων Αγράφων, εξηγεί, τα οποία δεν γνώρισαν ποτέ σκλαβιά και κατοχή. Θυμίζουμε ότι αυτά τα περήφανα βουνά, αποτέλεσαν την εθνική κιβωτό μνήμης και Ελευθερίας, αλλά τόπο γέννησης αντρών όπως ο Κατσαντώνης και ο Καραϊσκάκης και χιλιάδων άλλων πολεμιστών. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Εμπορικό και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Καρδίτσας.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Λίμνη Πλαστήρα – 1821: Θα υψώσουν με αερόστατο τη μεγαλύτερη γαλανόλευκη στον πλανήτη"

Υπουργείο Εργασίας: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη αλλά ζητά... την υποχρεωτική εφαρμογή του

Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει το υπουργείο Εργασίας εγκαλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για την στάση της στο θέμα του νομοσχεδίου για τα εργασιακά αφού όπως διερωτάται, «είναι κατά ή υπέρ της διευθέτησης εργασίας;».

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι δύο μόλις ώρες μετά τη χθεσινή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ για την Πρωτομαγιά, η τομεάρχης Εργασίας του κόμματος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και οι βουλευτές Βαρδάκης και Νοτοπούλου με κοινοβουλευτική αναφορά ζητούν από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη να κηρύξει ως υποχρεωτική την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση των Ξενοδοχοϋπαλλήλων η οποία προβλέπει διευθέτηση εργασίας.

Ασκώντας κριτική, το υπουργείο Εργασίας σημειώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ με το ένα χέρι ξιφουλκεί κατά της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, επειδή δήθεν καταργεί το 8ωρο και με το άλλο «πιέζει για την εφαρμογή της. Από τη μια συμφωνεί με την εργασία τις Κυριακές και αργίες και από την άλλη κόπτεται για εξάντληση των εργαζόμενων που δήθεν θα επιφέρει το νομοσχέδιο».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας:

Δεν πέρασαν ούτε δύο ώρες από τη χθεσινή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ για την Πρωτομαγιά όπου ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε την κυβέρνηση για δήθεν κατάργηση του 8ώρου με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε ανακοίνωση υπέρ της διευθέτησης του χρόνου εργασίας!
Δεν είναι αστείο!

Η αρμόδια τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξενογιαννακοπούλου μαζί με τους βουλευτές Σωκράτη Βαρδάκη και Κατερίνα Νοτοπούλου με κοινοβουλευτική αναφορά ζητούν από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη να κηρύξει ως υποχρεωτική την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση των Ξενοδοχοϋπαλλήλων η οποία προβλέπει διευθέτηση εργασίας.

Συγκεκριμένα:

1. Το άρθρο 4 παράγραφος 1 της εν λόγω Σύμβασης, η οποία είναι ανηρτημένη στην ιστοσελίδα του ΟΜΕΔ (https://www.omed.gr/sites/default/files/RythmiseisEtosKeimeno/ΠΚ2-2021.pdf) προβλέπει ότι κατά τη θερινή και τη χειμερινή τουριστική περίοδο (1η Ιουνίου – 30 Σεπτεμβρίου και 15 Δεκεμβρίου – 15 Φεβρουαρίου), εφόσον η πληρότητα του ξενοδοχείου υπερβαίνει το 70 %, οι εργαζόμενοι επιτρέπεται να εργάζονται πέραν του 5θήμερου και κατά τις ημέρες ανάπαυσής τους, τις Κυριακές και τις αργίες.

2. Το άρθρο 4 παράγραφος 2 της ίδιας Σύμβασης επαναλαμβάνει τη ρύθμιση της ΣΣΕ του 2013 (βρίσκεται επίσης στην ιστοσελίδα του ΟΜΕΔ https://www.omed.gr/sites/default/files/RythmiseisEtosKeimeno/ΠΚ-14-13x.pdf ) σύμφωνα με την οποία:

«Οι επιχειρήσεις που αναφέρονται στην παρούσα επιτρέπεται να απασχολήσουν τους μισθωτούς, πέραν του ανωτάτου ορίου της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας και μέχρι μία (1) ώρα ημερησίως, χωρίς να καταβάλουν πρόσθετη αμοιβή εξ αιτίας αυτής της υπέρβασης, υπό την προϋπόθεση ότι ο μέσος όρος των ωρών εβδομαδιαίας εργασίας υπολογιζόμενος επί περιόδου οκτώ (8) το πολύ εβδομάδων, δεν υπερβαίνει τον αριθμό των 40 ωρών εργασίας». Πρόκειται για κλασικό παράδειγμα εφαρμογής του συστήματος της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, όπως ισχύει από το 1990 και επεκτείνεται με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο στις περιπτώσεις που θα το ζητήσει ο εργαζόμενος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με το ένα χέρι ξιφουλκεί κατά της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, επειδή δήθεν καταργεί το 8ωρο και με το άλλο μας πιέζει για την εφαρμογή της. Από τη μια συμφωνεί με την εργασία τις Κυριακές και αργίες και από την άλλη κόπτεται για εξάντληση των εργαζόμενων που δήθεν θα επιφέρει το νομοσχέδιο.

Όλο αυτό δεν είναι πολιτική υποκρισία, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ! Οι άνθρωποι έχουν κάνει το ψέμα επάγγελμα και την πολιτική εξαπάτηση δεύτερη φύση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Υπουργείο Εργασίας: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη αλλά ζητά... την υποχρεωτική εφαρμογή του"

Μεταμεσονύχτια κορονοπάρτι στη Θεσσαλονίκη – «Νέο» στέκι η αρχαία ρωμαϊκή αγορά

Εκατοντάδες άτομα μετατρέπουν κάθε βράδυ την περιοχή σε υπαίθριο κλαμπ, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας - Σε απόγνωση οι περίοικοι

Στα όρια του νευρικού κλονισμού βρίσκονται κάτοικοι και επαγγελματίες, στην οδό Αγνώστου Στρατιώτη, στην αρχαία ρωμαϊκή αγορά, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, από τις μαζικές συναθροίσεις, ατόμων κατά τη διάρκεια της νύχτας, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 23:00 και τα μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Εκατοντάδες άτομα, σχεδόν κάθε βράδυ, εκμεταλλευόμενα τις καλές καιρικές συνθήκες, μετατρέπουν τον δρόμο σε υπαίθριο κλαμπ, διασκεδάζοντας μέχρι το πρωί, με μουσική, κατανάλωση αλκοόλ και χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Οι καταγγελίες στη Voria.gr είναι χαρακτηριστικές της κατάστασης που βιώνουν στην περιοχή εδώ και ένα χρόνο, οπότε και η περιοχή μετατράπηκε σε ένα απέραντο κλαμπ, με μουσική από τα ανοιχτά αυτοκίνητα, ποτά και ξέφρενη διασκέδαση μέχρι πρωίας.

Αγανακτισμένοι κάτοικοι αναφέρουν ότι έχει καταλυθεί κάθε έννοια του δημοσίου χώρου από άτομα, όπως καταγγέλλουν, «με φασίζουσα νοοτροπία, που με το έτσι θέλω, διαταράσσουν την κοινή ησυχία, βρομίζουν με ακαθαρσίες και δεν δέχονται να ακούσουν οποιαδήποτε λέξη διαταράσσει τη δική τους κοσμοθεωρία, όπως λόγου χάρη να μην κάθονται μέρα μεσημέρι μπροστά στις εισόδους των ανοικτών καταστημάτων».



Πολίτες που θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους περιγράφουν σκηνές απείρου κάλλους, με άτομα να πίνουν, να καπνίζουν κάνναβη, ακόμη και να κάνουν την ανάγκη τους μπροστά στις εισόδους καταστημάτων και πολυκατοικιών. Στις αγωνιώδεις εκκλήσεις τους, καταγγέλλουν ακόμη και τραμπουκισμούς, με αποτέλεσμα, όπως λένε, αρκετοί να κλείνονται από τις 9 στα σπίτια τους και να βγαίνουν την επόμενη μέρα το πρωί.

Παρά το γεγονός ότι τα καφέ - μπαρ κλείνουν στις 23:00 λόγω των περιορισμών, τα άτομα παραμένουν στο σημείο έχοντας ήδη προμηθευτεί ποτά, κάθονται είτε στο πλακόστρωτο είτε στα πεζούλια, είτε στις καρέκλες των κλειστών καταστημάτων μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. «Αυτά που γίνονται δεν μας τιμούν, σαν ανθρώπινες αξίες και σαν οντότητες» αναφέρει κάτοικος.


 

Αναφορικά με την παρουσία της αστυνομίας και τα εκατοντάδες τηλεφωνήματα στην άμεση δράση ώστε να επέμβει, η αυτούσια περιγραφή μάρτυρα, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, είναι αφοπλιστική: «Η παρουσία της αστυνομίας μέσα σε αυτόν τον χρόνο ήταν μια και μοναδική φορά, παραμονές του Αγ. Δημητρίου, που ήρθε και διέλυσε το πλήθος. Δεν έχει εμφανιστεί ξανά, παρά τα χιλιάδες τηλεφωνήματα που γίνονται από όλους τους ανθρώπους που βιώνουν αυτό το μαρτύριο, αυτό τον αργό θάνατο».

Σύμφωνα με τον ισχυρισμό του ίδιου περίοικου, η απάντηση που τους δίνουν οι μάχιμοι αστυνομικοί που περιπολούν είναι ότι «υπάρχει άνωθεν εντολή που δεν μας επιτρέπει να επέμβουμε, το βλέπουμε αλλά δεν μπορούμε να σας προστατέψουμε, σας ζητάμε συγγνώμη».

Οι κάτοικοι δηλώνουν ανυπεράσπιστοι μπροστά σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις που, όπως καταγγέλλουν, απειλούν τη σωματική τους ακεραιότητα και τις περιουσίες τους. «Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να προφυλάξουμε τις οικογένειές μας, τους κόπους μιας ζωής, να διαχειριστούμε μια κατάσταση απειλητική ακόμη και για την ίδια μας τη ζωή, από ανθρώπους που βρίσκονται εκτός ελέγχου» αναφέρει απεγνωσμένος επαγγελματίας. 

Ο ίδιος επισημαίνει ότι αυτές οι εικόνες δίπλα σε έναν σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο με τεράστια επισκεψιμότητα δεν τιμούν την ιστορία, τον πολιτισμό και την αισθητική της Θεσσαλονίκης.



Από την πλευρά της Αστυνομίας πηγές αναφέρουν ότι όταν υπάρχουν επίσημες καταγγελίες η ΕΛΑΣ παρεμβαίνει, φέρνοντας ως πρόσφατο παράδειγμα την πλατεία Καλλιθέας, στην Άνω Πόλη.

 

voria


Διαβάστε Περισσότερα » "Μεταμεσονύχτια κορονοπάρτι στη Θεσσαλονίκη – «Νέο» στέκι η αρχαία ρωμαϊκή αγορά"

Ζώα συντροφιάς: Αυτό είναι το νομοσχέδιο – Όσα πρέπει να γνωρίζετε σε 18 ερωταπαντήσεις

Ως τομή σε όλα όσα ίσχυαν έως σήμερα, χαρακτηρίζεται το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, το οποίο κομίζει μία νέα φιλοσοφία για τη φροντίδα των δεσποζόμενων ζώων και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων, ιδίως, των σκύλων και των γατών.

Στο πλαίσιο της προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης «Κανένα ζώο αδέσποτο. Κανένα ζώο κακοποιημένο», το νομοσχέδιο αποσκοπεί στη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα ζώα, εναρμονισμένου με τις σύγχρονες συνθήκες και δυνατότητες.

zoa-syntrofias-42 

Το πλαίσιο που εισάγεται, αποβλέπει στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ζώων συντροφιάς και την προστασία των αδέσποτων, μέσα από τη συνεργασία Κράτους, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημόνων και φιλοζωικών οργανώσεων.

zoa-syntrofias-4_2

Έτσι, ενώ η Ελάδα διατηρεί έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς αδέσποτων ζώων και ένα στα δύο νοικοκυριά έχουν τουλάχιστον ένα ζώο συντροφιάς, το σχέδιο νόμου, που παρουσιάζει η κυβέρνηση, εισάγει μία σειρά από καινοτομίες, με σκοπό την ενίσχυση της φιλοζωίας, αλλά και την ευζωία των ζώων.


zoa-syntrofias-45_2 zoa-syntrofias-46
 

Συγκεκριμένα με το νομοσχέδιο, δεσποζόμενα και αδέσποτα, ζώα προς υιοθεσία, φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις, κτηνίατροι, εκτροφείς, καταφύγια και η Δημόσια Διοίκηση, για πρώτη φορά, εντάσσονται σε μια ενιαία επίσημη πλατφόρμα συνεργασίας. Επιπλέον, θεσπίζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων σε επίπεδο Δήμων, καθώς και ένα συνεκτικό και αντιπροσωπευτικό πλαίσιο εποπτείας, ώστε η εφαρμογή του νέου νόμου για την προστασία των ζώων συντροφιάς να μη μείνει κενό γράμμα. Επίσης, διευρύνεται ο κατάλογος των πράξεων που περιλαμβάνονται ρητά στη διάταξη περί κακοποίησης ζώων, εισάγονται πρόστιμα για τις νέες παραβάσεις, ενώ αυστηροποιούνται τα υπάρχοντα πρόστιμα για σημαντικές παραβάσεις.

Οι 10 άξονες του νομοσχεδίου

Αναλυτικά, οι 10 άξονες γύρω από τους οποίους αρθρώνεται το νομοσχέδιο αυτό είναι:

  1. Οι “Πέντε Ελευθερίες των Ζώων”: Περιλαμβάνονται πλέον ρητά στον νόμο οι 5 διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων.
  2. Η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς: Δεσποζόμενα και αδέσποτα, ζώα προς υιοθεσία, φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις, κτηνίατροι, εκτροφείς, καταφύγια και η Δημόσια Διοίκηση, για πρώτη φορά, σε μια ενιαία επίσημη πλατφόρμα συνεργασίας.
  3. Ηλεκτρονικό βιβλιάριο: Τα ζώα συντροφιάς αποκτούν ψηφιακό φάκελο υγείας μέσω του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς.
  4. Υπεύθυνη ιδιοκτησία: Περιγράφονται αναλυτικά οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς.
  5. Διεύρυνση της έννοιας της κακοποίησης ζώου: Διευρύνεται ο κατάλογος των πράξεων που περιλαμβάνονται ρητά στη διάταξη περί κακοποίησης, εισάγονται πρόστιμα για τις νέες παραβάσεις και αυστηροποιούνται τα υπάρχοντα πρόστιμα για σημαντικές παραβάσεις.
  6. Πρόγραμμα «Άργος» – πόροι & υποχρεώσεις Δήμων: Ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων από κάθε Δήμο. Παράλληλα, εξασφαλίζουμε τους αναγκαίους πόρους και τις διαδικασίες για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος.
  7. Στήριξη και κίνητρα στους πολίτες – ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς: Θέσπιση κινήτρων από τους Δήμους, ώστε οι πολίτες – ιδιοκτήτες ζώων να φροντίζουν καλύτερα τα κατοικίδιά τους.
  8. Πλαίσιο Εποπτείας: Θεσπίζεται ένα συνεκτικό και αντιπροσωπευτικό πλαίσιο εποπτείας, με τη συμμετοχή επιστημόνων, εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, του Συνηγόρου του Πολίτη και των Φιλοζωικών Οργανώσεων.
  9. Βελτίωση της Εκπαίδευσης & Ενημέρωσης για την προστασία των ζώων συντροφιάς: Εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημερωτικές δράσεις σε τοπικές και εκπαιδευτικές κοινότητες.
  10. Εθνική Γραμμή Καταγγελιών: Ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής και 5ψήφιου αριθμού καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ζώων και κάθε παράβαση του νομικού πλαισίου για την προστασία των ζώων συντροφιάς.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

Το Tweet του Κυριάκου Μητσοτάκη

Στο νέο νομοσχέδιο σχετικά με τα ζώα συντροφιάς, αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι καιρός η Ελλάδα να κάνει γενναία βήματα μπροστά στην προστασία των μικρών μας φίλων: μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα, ενίσχυση της υιοθεσίας, προστασία από κακοποίηση, διασφάλιση της ευζωίας τους. Αυτοί είναι μερικοί από τους πολλούς στόχους του νέου Ν/Σ για τα ζώα συντροφιάς», γράφει σχετικά ο πρωθυπουργός.

Το σχέδιο «Άργος» σε 18 ερωτήσεις

1. Γιατί είναι σημαντικό το νέο σχέδιο νόμου που τίθεται στη διαβούλευση; Τι ακριβώς αφορά;

Το Σ/Ν το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση έχει ως στόχο τον ριζικό ανασχεδιασμό της φιλοσοφίας διαχείρισης των αδέσποτων αλλά και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς. Στόχος είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς (κυρίως σκύλων και γατών) το οποίο θα οδηγήσει στη μείωση του πληθυσμού τους, μέσω ενός νέου αποτελεσματικού συστήματος υιοθεσίας και εφαρμογής στείρωσης στο σύνολο του πληθυσμού τους. Παράλληλα εισάγει ένα πλήρες πλαίσιο υπεύθυνης διαχείρισης των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς ώστε να διασφαλίζεται η ευζωία τους και η αρμονική συμβίωση με το περιβάλλον.

Βάσει στατιστικών στοιχείων, σχεδόν ένα στα δύο νοικοκυριά στην Ελλάδα έχουν τουλάχιστον ένα ζώο συντροφιάς. Από αυτό και μόνο το στοιχείο γίνεται ξεκάθαρο πόσους πολλούς συμπολίτες μας αφορά το νομοσχέδιο. Την ίδια στιγμή, η χώρα μας έχει, δυστυχώς, έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς αδέσποτων ζώων και στον αστικό ιστό αλλά και στην περιφέρεια.

2. Ποια ακριβώς θεωρούνται ζώα συντροφιάς και τι δεν ρυθμίζει το νομοσχέδιο;

Το σχέδιο νόμου αφορά τα ζώα συντροφιάς. Από τον ευρωπαϊκό κανονισμό 2016/429 ως ζώα συντροφιάς θεωρούνται οι σκύλοι, οι γάτες, τα διακοσμητικά υδρόβια ζώα (είδη σε ενυδρείο, όπως ενδεικτικά τα χρυσόψαρα), τρωκτικά και κουνέλια και πτηνά που δεν προορίζονται για παραγωγή τροφίμων (ενδ. χάμστερ,.ινδικά χοιρίδια, καναρίνια, παπαγάλοι).

Δεν περιλαμβάνονται ενδεικτικά οι όρνιθες, οι γαλοπούλες, πάπιες, χήνες, περιστέρια και ιπποειδή.

Ως εκ τούτου, οι αρμοδιότητες για τα υπόλοιπα ζώα (και προφανώς για τα παραγωγικά ζώα) και τη διαχείρισή τους παραμένουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

3. Γιατί αρμόδιο είναι το Υπουργείο Εσωτερικών; Και για ποιο λόγο μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων;

Όπως προκύπτει σαφώς από το νομοσχέδιο κεντρικό ρόλο στη διαχείριση του προγράμματος των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων έχουν οι δήμοι της χώρας. Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο Εσωτερικών, ως αρμόδιο για την αυτοδιοίκηση, αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο και την αρμοδιότητα για τα ζώα συντροφιάς ώστε να επιτευχθεί καλύτερος συντονισμός.

Παρόλα αυτά, οριζόντιες πολιτικές που αφορούν τα θέματα υγείας των ζώων (ανεξαρτήτως αν είναι ζώα συντροφιάς ή όχι) και την προστασία της δημόσιας υγείας από τις ζωονόσους παραμένουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο είναι απολύτως σύμφωνο και με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς αλλά και τη διεθνή πρακτική.

Επί της ουσίας, χρειάζεται μια νέα αρχή η οποία θα επιλύει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και, κυρίως, θα δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον συνεχούς αξιολόγησης του προγράμματος των ζώων συντροφιάς.

Παράλληλα τονίζεται ότι άμεσα δρομολογούνται μέσω ΑΣΕΠ προσλήψεις νέων επιστημόνων στο Υπουργείο Εσωτερικών, οι οποίοι θα απασχοληθούν αποκλειστικά με τα θέματα των ζώων συντροφιάς.

4. Διαβάζοντας τον νόμο, μοιάζει να υπάρχουν πολλά μητρώα και πολλές διαδικασίες. Μήπως αυτό δημιουργεί γραφειοκρατία και εν τέλει αποβεί εις βάρος των ζώων συντροφιάς;

Αντιθέτως, αξιοποιούνται πλήρως οι νέες τεχνολογίες προς όφελος των ζώων συντροφιάς. Και αυτό αφορά και τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα.

Δημιουργείται ένα νέο πλήρες πληροφοριακό σύστημα: Το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ).

Στο ΕΜΖΣ περιλαμβάνονται:

Μητρώο Καταγραφής και Παρακολούθησης Ζώων Συντροφιάς. Ουσιαστικά πρόκειται για μια μετεξέλιξη της ήδη υπάρχουσας βάσης δεδομένων που τηρείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σε αυτή τηρείται το σύνολο των δεσποζόμενων και αδέσποτων σκύλων και γατών, μαζί με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη – κηδεμόνα τους. Πλέον στο μητρώο θα καταγράφονται και τα ιατρικά και κλινικά δεδομένα των σκύλων και γατών ώστε αυτά να είναι άμεσα προσβάσιμα και από τον ιδιοκτήτη αλλά και από οποιονδήποτε κτηνίατρο σε όλη τη χώρα εφόσον υπάρξει ανάγκη.
Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων. Στο μητρώο αυτό καταχωρίζονται όλα τα αναγνωρισμένα και νομίμως λειτουργούντα φιλοζωικά σωματεία ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη δημόσια εικόνα για τα φιλοζωικά σωματεία, τα στοιχεία επικοινωνίας τους και το έργο που αυτά επιτελούν σε συνεργασία με τους δήμους. Απαραίτητο στοιχείο για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα διαχείρισης αδεσπότων και στο πρόγραμμα υιοθεσιών είναι η εγγραφή σε αυτό το μητρώο.
  • Μητρώο Καταφυγίων στο οποίο εγγράφονται όλα τα νομίμως λειτουργούντα καταφύγια σκύλων και γατών της χώρας. Εκεί καταχωρίζεται η ακριβής τοποθεσία τους, τα στοιχεία επικοινωνίας, ο υπεύθυνος διαχείρισής τους, καθώς και οι ώρες επισκέψεων από το κοινό. Καταφύγια μπορούν να λειτουργούν οι δήμοι, σύνδεσμοι δήμων, τα εγγεγραμμένα στο μητρώο φιλοζωικά σωματεία και ιδιώτες φιλόζωοι.
  • Μητρώο Εκτροφέων. Για πρώτη φορά γίνεται πλήρης καταγραφή των νομίμως λειτουργούντων εκτροφέων ώστε η δημόσια αυτή πληροφορία να είναι στη διάθεση οποιουδήποτε θέλει να αγοράσει ζώο συντροφιάς από εκτροφέα, βάζοντας τέλος στο παράτυπο εμπόριο ζώων συντροφιάς.
  • Πανελλήνια πλατφόρμα υιοθεσίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Ίσως το πιο σημαντικό μητρώο. Σε αυτό, όποιος θέλει να υιοθετήσει ένα αδέσποτο σκύλο ή γάτα, μπορεί να επιλέξει όποιο θέλει από ένα καταφύγιο που λειτουργεί νόμιμα. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η διαδικασία υιοθεσίας και μια αδέσποτη γάτα ή σκύλος μπορεί να βρει μια φιλόξενη οικογένεια.
  • Πλατφόρμα εθελοντική αιμοδοσίας ζώων συντροφιάς. Πολλές φορές ένας σκύλος ή γάτα έχει ανάγκη από αίμα προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Πάντα με βάση τις αρχές της κτηνιατρικής επιστήμης, δημιουργείται αυτό το μητρώο στο οποίο δηλώνονται οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που εθελοντικά επιθυμούν να τα διαθέσουν για αιμοδοσία.

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα ξέρουμε σε πραγματικό χρόνο τον αριθμό των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τον αριθμό των αδεσπότων που διαχειρίζεται κάθε δήμος, τον αριθμό των ζώων προς υιοθεσία και το ιστορικό υγείας κάθε ζώου.

5. Και ποιοι έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς;

Όλοι όσους χρειάζεται για την επιτυχία του σχεδίου νόμου: Από τους δήμους και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών, τα αρμόδια υπουργεία (Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής), τους κτηνιάτρους της χώρας έως και τους ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς για τα ζώα που έχουν στην κατοχή τους.

Με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και επιτυγχάνεται συνεχής βελτίωση των εφαρμοζόμενων πολιτικών, αφού όλα τα συγκεντρωτικά στοιχεία είναι διαθέσιμα στους αρμόδιους στο βαθμό που αυτό είναι απαραίτητο.

6. Ας ξεκινήσουμε από τους αδέσποτους σκύλους και τις αδέσποτες γάτες. Πώς θα γίνει η διαχείρισή τους;

Το σχέδιο νόμου εισάγει μια σειρά σημαντικών καινοτομιών και επιτυγχάνει έναν εξορθολογισμό των διαδικασιών ώστε να γίνει μια ολιστική διαχείριση των αδέσποτων σκύλων και γατών. Ειδικότερα:

Υποχρεώνονται για πρώτη φορά οι δήμοι να έχουν πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, η συμμετοχή τους στην πλατφόρμα υιοθεσιών και η δημιουργία πλαισίου κινήτρων για τη φιλοζωία. Παράλληλα είναι υποχρεωμένοι να λειτουργούν ή να είναι συμβεβλημένοι με καταφύγιο που λειτουργεί νόμιμα ώστε να φιλοξενούνται εκεί τα ζώα συντροφιάς.
Επιβεβαιώνεται ότι οι δήμοι είναι αρμόδιοι για την καταγραφή, σήμανση και στείρωση όλων των αδέσποτων ζώων που βρίσκονται στα όριά τους.

Μέσω του νέου προγράμματος «Άργος» χρηματοδοτείται η παροχή του απαραίτητου εξοπλισμού (όπως οχήματα περισυλλογής αδέσποτων) και η κάλυψη του κόστους σήμανσης και στειρώσεων των αδέσποτων.

7. Σήμερα όμως πολλοί δήμοι έχουν αποτύχει στη διαχείριση. Πώς μπορούν πλέον να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους;

Αυτό ακριβώς είναι ένα από τα ζητούμενα που επιλύει το παρόν σχέδιο νόμου. Εξασφαλίζει και τους απαραίτητους πόρους, διευκολύνει τη δημιουργία νέων σύγχρονων υποδομών και εξορθολογίζει τις διαδικασίες ώστε κανένας δήμος να μην έχει δικαιολογία για να εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη πολιτική για τα ζώα συντροφιάς. Παράλληλα, για πρώτη φορά εισάγονται δείκτες απόδοσης, οι οποίοι είναι δημόσια αναρτημένοι ώστε να υπάρχει η απαραίτητη λογοδοσία για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος αλλά και της διαχείρισης του δημόσιου χρήματος.

Επιπλέον, για πρώτη φορά το Υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να επιβάλει σοβαρές (και χρηματικές) ποινές σε όσους δήμους δεν εφαρμόζουν αποτελεσματική διαχείριση των ζώων συντροφιάς.

8. Οι φιλοζωικές οργανώσεις και οι φιλόζωοι ιδιώτες έχουν ρόλο στο νέο αυτό πρόγραμμα ή αποκλείεται η συνεισφορά τους;

Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Οι φιλοζωικές οργανώσεις (οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο αντίστοιχο μητρώο) μπορούν να συνεργάζονται με τους δήμους στο πλαίσιο της φιλοσοφίας του νέου νόμου και να σημαίνουν και να στειρώνουν αδέσποτα ζώα σε συμβεβλημένους με τον δήμο κτηνιάτρους, εφόσον επιθυμούν να γίνεται χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τα ίδια. Εναλλακτικά (συμπεριλαμβανομένων και των φιλόζωων ιδιωτών), μπορούν και σε κτηνιάτρους της επιλογής τους εφόσον θέλουν να καλύψουν τα ίδια το κόστος, ακόμα και χωρίς να υπάρχει συμφωνία με τον οικείο δήμο. Μάλιστα, για πρώτη φορά, ρητά τους δίνεται η δυνατότητα να περισυλλέγουν τα ίδια και να φροντίζουν αδέσποτα ζώα συντροφιάς ως προσωρινοί ιδιοκτήτες τους, θωρακίζοντας τον ρόλο και το έργο τους.

Παράλληλα μπορούν να συμμετάσχουν στην πανελλήνια πλατφόρμα υιοθεσιών, αναρτώντας αγγελίες για υιοθεσία αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Ομοίως, και οι φιλόζωοι ιδιώτες μπορούν να επωφεληθούν από τα δημοτικά προγράμματα στείρωσης και σήμανσης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, ενώ προβλέπεται ρητά το δικαίωμά τους να φροντίζουν αδέσποτα ζώα και να καταστούν άμεσα ανάδοχοι και, ακολούθως, ιδιοκτήτες τους, εφόσον το επιθυμούν, ακολουθώντας μια απλή και ξεκάθαρη διαδικασία.

Επιπλέον, θεσπίζεται ρητά η δυνατότητα να παρέχουν οι δήμοι ζωοτροφές και φάρμακα στα φιλοζωικά σωματεία με τα οποία συνεργάζονται, ενώ για πρώτη φορά τα νομίμως λειτουργούντα φιλοζωικά σωματεία μπορούν να είναι δικαιούχοι οικονομικής ενίσχυσης από τον δήμο ή την περιφέρεια, όπως ακριβώς ισχύει και για άλλα σωματεία (αθλητικά, πολιτιστικά κτλ).

9. Κατά καιρούς έχουν δημοσιευτεί στον τύπο αλλά και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνες από καταφύγια, οι οποίες είναι πολύ σκληρές και δεν ταιριάζουν με τη φιλοσοφία του νέου νόμου. Πώς θα βοηθήσει ο νέος νόμος στο να εξαλειφθούν οι εικόνες αυτές;

Αυτή είναι ακριβώς η εικόνα η οποία δεν τιμά τον πολιτισμό μας. Πλέον εισάγονται επιπλέον κανόνες λειτουργίας, τους οποίους πρέπει να τηρούν τόσο τα δημοτικά όσο και τα μη δημοτικά καταφύγια. Κάθε καταφύγιο διατηρεί, προφανώς, την υποχρέωσή του να έχει κατάλληλες εγκαταστάσεις και συμβεβλημένο κτηνίατρο, ενώ πρέπει να διαθέτει και το απαραίτητο προσωπικό για την καθαριότητα και φροντίδα των ζώων, με 14ωρή, τουλάχιστον παρουσία ημερησίως.

Ορίζονται υποχρεωτικά ώρες επισκέψεων στα καταφύγια, καθημερινές και Σαββατοκύριακα, ώστε να είναι προσβάσιμα από όλους, όπως επίσης και η υποχρέωση τήρησης ενημερωμένης ιστοσελίδας, με όλες τις πληροφορίες για τα ζώα που φιλοξενούνται σε αυτά. Παράλληλα, το μητρώο καταφυγίων εξασφαλίζει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία όλων (συμπεριλαμβανομένων των δήμων) όσοι λειτουργούν καταφύγια.

10. Αν βρει ένα αδέσποτο ζώο (πχ μια γάτα) στο δρόμο ένας φιλόζωος μπορεί να το κρατήσει προσωρινά ή μόνιμα; Τι ακριβώς είναι ο θεσμός του αναδόχου;

Βεβαίως και μπορεί να το κρατήσει είτε προσωρινά (ως ανάδοχος) είτε μόνιμα (ως ιδιοκτήτης μετά από υιοθεσία), ενημερώνοντας, όμως, πρώτα, μέσω του δήμου του ή της φιλοζωικής ή του συμβεβλημένου με αυτούς κτηνιάτρου το ΕΜΖΣ. Όπως, επίσης, μπορεί να οριστεί ανάδοχος ενός ζώου που βρίσκεται σε καταφύγιο και να το φροντίζει μέχρι την υιοθεσία του. Ο ανάδοχος είναι μια σημαντική καινοτομία του νέου νόμου η οποία αποσκοπεί στην καλύτερη διαβίωση του ζώου συντροφιάς μέχρι την υιοθεσία του. Επισημαίνεται ότι και οι ανάδοχοι δικαιούνται την παροχή ζωοτροφής και φαρμάκων από τους δήμους.

11. Και με τα δεσποζόμενα ζώα τι γίνεται; Θα πρέπει όλοι να τα στειρώσουμε; Ακόμα και τον σκύλο, ο οποίος είναι σε ελεγχόμενο χώρο;

Έχει διαπιστωθεί ότι ένας μεγάλος αριθμός αδέσποτων ζώων προέρχεται από ανεπιθύμητες (κυρίως) γέννες δεσποζόμενων ζώων. Είναι υποχρέωση του ιδιοκτήτη – κηδεμόνα δεσποζόμενου ζώου να μεριμνά για την σήμανσή του και τη στείρωσή του. Ωστόσο, το νομοσχέδιο προβλέπει μια σχεδόν διετή μεταβατική περίοδο για την έναρξη της υποχρεωτικής στείρωσης και επιπλέον ένα ακόμη έτος για τις διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται σε περίπτωση παράλειψης. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στον Υπουργό Εσωτερικών, ανάλογα με την πορεία του προγράμματος, να μεταθέτει τις ημερομηνίες αυτές, να εξαιρεί συγκεκριμένες κατηγορίες ζώων συντροφιάς ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους ή να θεσπίζει ανώτατο αριθμό γεννών ανά δεσποζόμενο ζώο.

Αυτό πρακτικά γίνεται για να ολοκληρωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα το σύνολο των στειρώσεων των αδέσποτων ζώων, να εφαρμοστεί η νέα φιλοσοφία του νόμου (αυστηροποίηση εγκατάλειψης ζώου συντροφιάς ή κακοποίησης) και να αξιολογηθεί σε σταθερή βάση από την ειδική επιτροπή παρακολούθησής του.

12. Τελικά έκανε πίσω η κυβέρνηση με την υποχρεωτική στείρωση;

Όχι, αυτό που έκανε και κάνει η κυβέρνηση είναι να προτάξει τη νέα φιλοσοφία του νόμου, ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες υποδομές και διαδικασίες σε σύντομο χρονικό διάστημα και μεσοπρόθεσμα να γίνει η αξιολόγηση της πορείας του.

Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά οι δήμοι μπορούν να δώσουν κίνητρα για τη στείρωση, τα οποία μπορούν να είναι μείωση οικιακών δημοτικών τελών για τους συνεπείς ιδιοκτήτες ζώων αλλά και παροχή voucher για στείρωση σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

13. Μήπως με τις υιοθεσίες εντός και εκτός Ελλάδας νομιμοποιείται το «παράνομο εμπόριο ζώων» όπως ισχυρίζονται κάποιοι;

Η Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς διασφαλίζει την πλήρη διαφάνεια. Ρητά, δε, αναφέρεται ότι για υιοθεσίες πλην των εξόδων διατροφής και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης (και αυτό εφόσον το επιθυμεί ο δήμος ή η φιλοζωική) απαγορεύεται η καταβολή οποιαδήποτε αντιτίμου.

Ειδικά για τις υιοθεσίες στο εξωτερικό, η ενωσιακή νομοθεσία καθορίζει ρητά τις υποχρεώσεις κάθε κράτους μέλους (Kανονισμός 2016/429 – Μέρος VI με ισχύ από 21.4.2021). Με τις διαδικασίες που καθιερώνονται διασφαλίζεται η συμμόρφωση της χώρας μας με αυτές.

Τέλος, είναι σημαντική η καθιέρωση του μητρώου εκτροφέων, όπου οι επαγγελματίες εκτροφείς καταχωρούνται, αποκλείοντας όσους επιτήδειους προβαίνουν σε παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς, ενώ πλέον απαγορεύεται η πώληση και η έκθεση σκύλων και γατών σε pet shop.

14. Τι ποινές έχει κάποιος που παρατάει σε έναν κάδο απορριμμάτων νεογέννητο ζώο συντροφιάς ή θανατώνει κάποιο ζώο;

Το νέο σχέδιο νόμου, αφενός, αποσαφηνίζει τον ορισμό της κακοποίησης του ζώου, αναφέροντας αναλυτικά χαρακτηριστικές περιπτώσεις, προς αποφυγή κάθε αμφιβολίας, και, αφετέρου, τον διευρύνει, καθώς πλέον θεωρείται κακοποίηση και τιμωρείται ως κακούργημα και η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων. Συγκεκριμένα, το άρθρο 16 προβλέπει ότι ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/πνιγμονή, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό (μη θεραπευτικό), πυροβολισμό (πρόκληση τραύματος ή/και θάνατος ζώου), ο εκούσιος τραυματισμός (βαριά, επικίνδυνη σωματική βλάβη), οι μάχες μεταξύ ζώων, η κτηνοβασία, η σεξουαλική κακοποίηση ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη και η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων είναι σοβαρές παραβάσεις κακουργηματικού χαρακτήρα και έχουν, εκτός από ποινικές, και μεγάλες διοικητικές ποινές. Άλλωστε αυτή η κυβέρνηση έκανε κακούργημα τον φόνο και τον βασανισμό του ζώου (νόμος 4745/2020). Οι απειλούμενες ποινές για τη θανάτωση, αλλά και για την εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων, συνεπώς, είναι κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή έως 50.000 ευρώ, ενώ παράλληλα, προβλέπεται και διοικητική κύρωση, δηλαδή πρόστιμο από 30.00 έως 50.000 ευρώ ανά ζώο και περιστατικό.

Επίσης, η κακή και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως ο δραστικός περιορισμός της φυσιολογικής κίνησής του, οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης, η μη προβλεπόμενη εργασία για το είδος του ζώου, η μη σύννομη αναπαραγωγή, ο εκούσιος τραυματισμός με απλή σωματική βλάβη, θεωρούνται κακοποίηση και τιμωρούνται, όπως και η εγκατάλειψη, με φυλάκιση από 1 έως 5 έτη και χρηματική ποινή έως 18.000 ευρώ, ενώ, παράλληλα, προβλέπεται και διοικητικό πρόστιμο από 5.000 έως 15.000 ευρώ.

Παράλληλα, για να περιοριστεί το φαινόμενο εγκατάλειψης ζώων συντροφιάς, θεσπίζεται ειδική διαδικασία για όποιον ιδιοκτήτη θέλει να παραδώσει το ζώο συντροφιάς του, με υποχρεωτική προηγούμενη ανάρτηση αγγελίας στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων, σε συνεργασία με τον οικείο Δήμο.

15. Και πώς μπορεί να εντοπιστεί κάποιος που εγκαταλείπει το ζώο του;

Εκτός από την διερεύνηση του αδικήματος από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς προβλέπεται ότι μόλις είναι διαθέσιμη και προσιτή οικονομικά η σχετική τεχνολογία, θα μπορούν να εντοπίζονται από γενετικό υλικό των εγκαταλελειμμένων ζώων και τη διασταύρωσή τους με το αντίστοιχο υλικό των θηλυκών γεννητόρων.

16. Και αυτοί που βάζουν φόλες; Τι ποινές έχουν;

Η δηλητηρίαση του ζώου εντάσσεται στις κακουργηματικού χαρακτήρα παραβάσεις και επιφέρει ποινή κάθειρξης έως δέκα (10) έτη και χρηματική ποινή έως 50.000 ευρώ, ενώ παράλληλα, επιφέρει και διοικητική κύρωση, δηλαδή πρόστιμο από 30.000 έως 50.000 ευρώ ανά ζώο και περιστατικό.

17. Τι ακριβώς είναι το μητρώο παραβατών;

Η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε φαινόμενα κακοποίησης ζώων δεν εξαντλείται στην αυστηροποίηση των κυρώσεων. Εισάγουμε μία ακόμη δικλείδα ασφαλείας προκειμένου να κρατήσουμε μακριά από τα ζώα ανθρώπους αποδεδειγμένα επικίνδυνους. Το μητρώο παραβατών. Όποιος έχει καταδικαστεί από τη δικαιοσύνη για κακοποίηση ζώου συντροφιάς δεν μπορεί να οριστεί ως ιδιοκτήτης ή ανάδοχος ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δέκα (10) ετών. Παράλληλα, για το ίδιο χρονικό διάστημα, δεν μπορεί να απασχολείται, εθελοντικά ή με αμοιβή, σε αντικείμενο σχετικό με ζώα.

18. Τι άλλες καινοτομίες υπάρχουν στο νομοσχέδιο;

Μερικές επιπλέον καινοτομίες που εισάγει το νομοσχέδιο αυτό, οι οποίες αποσκοπούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση της κουλτούρας φιλοζωίας μας και στη βελτίωση της ευζωίας των ζώων, είναι οι εξής:

Ο Συνήγορος του Πολίτη ρητά μπορεί να επιλαμβάνεται σχετικά με τα δικαιώματα των ζώων(και φυσικά με τα ζώα συντροφιάς)
Εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλείας σχετικά με τη φιλοζωία και την ευζωία των ζώων
Ειδική γραμμή και εφαρμογή υποδοχής καταγγελιών για κακοποίηση ζώων. Οι καταγγελίες αυτές τίθενται υπόψη των ελεγκτικών αρχών.
Ρητή πρόβλεψη ίδρυσης και λειτουργίας περιφραγμένων πάρκων σκύλων από τους δήμους
Πρόβλεψη λειτουργίας κοιμητηρίων και νεκροταφείων σκύλων και από τους δήμους

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ζώα συντροφιάς: Αυτό είναι το νομοσχέδιο – Όσα πρέπει να γνωρίζετε σε 18 ερωταπαντήσεις"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news