facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Αλεξάντερ Βούστιτς (πρόεδρος Σερβίας): «Δεν θα απέκλεια αιματοκύλισμα στα Βαλκάνια»

Την ανησυχία του εξέφρασε το Σάββατο ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, σχολιάζοντας τα όσα δήλωσε την προηγούμενη ημέρα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για την πιθανότητα ενός νέου πολέμου στα Βαλκάνια σε περίπτωση που η ΕΕ αποσύρει το ενδιαφέρον της από την περιοχή.

«Δεν θα απέκλεια αιματοκύλισμα στα Βαλκάνια», παραδέχθηκε ο κ. Βούτσιτς. «Ίσως είναι υπερβολικό», σημείωσε, αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα αποκλείσει αυτή την πιθανότητα «αν μας αφήσουν μόνους μας».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη Σρέμσκα Μιτρόβιτσα, όπου παρακολούθησε το άνοιγμα ενός νέου εργοστασίου, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι ο ρόλος της Σερβίας είναι να διατηρήσει την ειρήνη στην περιοχή και ότι συνεπώς «θα περάσει από πολλές προκλήσεις».

«Θα ξεπεράσουμε την πρόκληση, θα πρέπει να προστατέψουμε την ειρήνη και να κτίσουμε εργοστάσια… Αυτό υποσχεθήκαμε στον Γιούνκερ και το εκτιμά… Ό,τι λέει θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη» σημείωσε ο Βούτσιτς.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξάντερ Βούστιτς (πρόεδρος Σερβίας): «Δεν θα απέκλεια αιματοκύλισμα στα Βαλκάνια»"

Υπόθεση Novartis: Αντιδρά η Ελ. Ράικου σε δημοσίευμα που βάζει «στο κάδρο» το σύζυγό της

Με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας σχετικά με σχέση του συζύγου της με τη Novartis, η εισαγγελέας Ελένη Ράικου εμφανίζεται αποφασισμένη να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες.

Ειδικότερα, το συγκεκριμένο δημοσίευμα εμφανίζει το σύζυγο -γιατρό στο επάγγελμα- της κυρίας Ράικου να έχει σχέση με την υπόθεση της Novartis, την οποία ερευνά η εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

Όπως αναφέρεται στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ο σύζυγος της κυρίας Ράικου «φέρεται ότι πρωταγωνιστούσε μεταξύ των 4.200 γιατρών που απολάμβαναν των προνομίων της εταιρείας».

Σύμφωνα, με πληροφορίες το ποσό που φέρεται να βρέθηκε σε λογαριασμό αφορά 1.000 ευρώ, που δόθηκαν από τη Novartis για ομαδική ερευνητική εργασία που έλαβε χώρα το 2009.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ποσό αυτό εμβάστηκε σε λογαριασμό που για τυπικούς λόγους ο συγκεκριμένος γιατρός τηρεί από κοινού με τη σύζυγό του. Μάλιστα, η καταβολή του ποσού έγινε άπαξ και από τότε ουδεμία άλλη σχέση δεν έχει με την εταιρεία.

Μετά από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας η κ. Ράικου αναμένεται να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες.

lawandorder
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Novartis: Αντιδρά η Ελ. Ράικου σε δημοσίευμα που βάζει «στο κάδρο» το σύζυγό της"

Κατασχέσεις… εξπρές για χρέη σε ΔΕΚΟ και τράπεζες

Τη συνεργασία των υπηρεσιών της Φορολογικής Διοίκησης για τον εντοπισμό των πραγματικών διευθύνσεων κατοικίας και επαγγελματικής στέγης και άλλων στοιχείων των πελατών τους οι οποίοι δεν εκπληρώνουν εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους θα έχουν πλέον οι τράπεζες και οι δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, καθώς θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία που τηρεί γι’ αυτούς στο Μητρώο Φορολογουμένων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Η συνεργασία αυτή θα διευκολύνει τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης εναντίον των πελατών των εν λόγω εταιριών οι οποίοι δεν εκπληρώνουν εγκαίρως τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς αυτές.

Τι προβλέπει…

Σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση σε πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών:

1 Τα ηλεκτρονικά αρχεία των συστημάτων TAXIS και ΤΑΧΙSnet, στα οποία είναι καταχωρισμένα απόρρητα φορολογικά δεδομένα για τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα της χώρας, όπως ο ΑΦΜ και η διεύθυνση κατοικίας ή επαγγελματικής εγκατάστασης, τίθενται, μεταξύ άλλων, στη διάθεση της εταιρίας διαχείρισης δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ η οποία έχει ως αποστολή να τηρεί πλήρη αρχεία δεδομένων για όλους τους συναλλασσόμενους με τις τράπεζες και να τις ενημερώνει πλήρως γι’ αυτά, ώστε εκείνες να διασφαλίζουν τα οικονομικά συμφέροντά τους σε περιπτώσεις μη έγκαιρης εξυπηρέτησης των δανειακών και λοιπών οικονομικών υποχρεώσεων των πελατών τους.

Ειδικότερα, η εταιρία ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε. θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα φορολογικά δεδομένα των φυσικών προσώπων που αφορούν στον ΑΦΜ, στην αρμόδια ΔΟΥ, στο όνομα, το επώνυμο, το πατρώνυμο, το επώνυμο της μητέρας και τον Ταχυδρομικό Κώδικα της κατοικίας. Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, η ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε. θα μπορεί να συλλέγει από το Μητρώο Φορολογουμένων στοιχεία που αφορούν στον ΑΦΜ, στην αρμόδια ΔΟΥ, στην επωνυμία, τον διακριτικό τίτλο και την έδρα της επαγγελματικής εγκατάστασης.

Η πρόσβαση στα απόρρητα αυτά στοιχεία των φορολογουμένων από την ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε. θα βοηθήσει τη συγκεκριμένη εταιρία να επικαιροποιήσει τα αρχεία δεδομένων που τηρεί για όλους τους πελάτες των τραπεζών και, εν τέλει, θα διευκολύνει τις συνεργαζόμενες με αυτήν τράπεζες να εντοπίζουν, μεταξύ άλλων, τις πραγματικές διευθύνσεις κατοικίας των δανειοληπτών τους οι οποίοι έχουν μη εξυπηρετούμενα («κόκκινα») δάνεια, ώστε να τους κοινοποιούν όλα τα έγγραφα ειδοποιήσεων που οφείλουν να τους αποστέλλουν προκειμένου να τους πιέσουν και να τους πείσουν να πληρώσουν τις οφειλές τους, καθώς επίσης και τυχόν κατασχετήρια επί ακινήτων ή κινητών περιουσιακών στοιχείων τους.

Σύμφωνα, βεβαίως, με τραπεζικές πηγές, η παροχή των συγκεκριμένων στοιχείων από το Μητρώο Φορολογουμένων θα διευκολύνει τις τράπεζες στην προσπάθειά τους να έρθουν σε συνεννόηση με τους «κόκκινους» δανειολήπτες για την επίτευξη ρυθμίσεων και γενικά την καλύτερη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Για παράδειγμα, θα μπορούν οι τράπεζες να διαπιστώνουν το βαθμό συνεργασίας και καλοπιστίας των οφειλετών καθώς η δήλωση της ακριβούς διεύθυνσης κατοικίας είναι εξαιρετικά κρίσιμη για να χαρακτηριστεί ένας δανειολήπτης ως συνεργάσιμος.
Ωστόσο, η γνώση των δεδομένων του Φορολογικού Μητρώου θα διευκολύνει και τα επόμενα στάδια ενεργειών των τραπεζών στις περιπτώσεις των μη συνεργάσιμων δανειοληπτών και συγκεκριμένα θα συμβάλει στην επίσπευση των διαδικασιών διενέργειας κατασχέσεων και πλειστηριασμών επί των περιουσιακών στοιχείων των συγκεκριμένων πελατών.

2 Ολα τα δεδομένα που τηρούνται από τη Φορολογική Διοίκηση (την ΑΑΔΕ) θα τίθενται στη διάθεση των ΔΕΚΟ (όπως ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ) προκειμένου οι επιχειρήσεις αυτές να γνωρίζουν τα πραγματικά στοιχεία κατοικίας ή επαγγελματικής εγκατάστασης των πελατών τους και να τους εντοπίζουν εύκολα προκειμένου σε περιπτώσεις μη εμπρόθεσμης πληρωμής των λογαριασμών τους να λαμβάνουν εναντίον τους τα προβλεπόμενα μέτρα διασφάλισης των οφειλών. Στο πλαίσιο αυτό, οι εν λόγω εταιρίες θα μπορούν πλέον ευκολότερα να προβαίνουν στη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως κατασχέσεις και πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών τους, οι οποίοι θα χαρακτηρίζονται ως «συστηματικοί κακοπληρωτές».

Τροπολογία

Το ακριβές κείμενο της επίμαχης τροπολογίας, η οποία κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, προβλέπει, συγκεκριμένα, ότι οι υπάλληλοι της Φορολογικής Διοίκησης δύνανται να αποκαλύπτουν απόρρητα στοιχεία και απόρρητες πληροφορίες για τους φορολογούμενους και στα εξής νομικά πρόσωπα:

* Σε διατραπεζικές εταιρείες (ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε., ΔΙΑΣ Α.Ε. κ.λπ.) που διαχειρίζονται αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς χάριν των πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων, για το σκοπό ενημέρωσης των αρχείων δεδομένων που τηρούν. Για την ενημέρωση των αρχείων δεδομένων της παρούσας περίπτωσης χορηγούνται αποκλειστικά τα ακόλουθα στοιχεία και πληροφορίες φορολογουμένων:

α) Ως προς τα φυσικά πρόσωπα, ο ΑΦΜ, η αρμόδια ΔΟΥ, το όνομα, το επώνυμο, το όνομα και το επώνυμο πατέρα, το όνομα και το επώνυμο μητέρας και ο ταχυδρομικός κώδικας.

β) Ως προς τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες ο ΑΦΜ, η αρμόδια ΔΟΥ, η επωνυμία, ο διακριτικός τίτλος και η έδρα.

* Σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, δημόσιες επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, αμιγείς ή μικτές επιχειρήσεις ΟΤΑ και των συνδέσμων δήμων, δημόσιους οργανισμούς, καθώς και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, στα οποία το κράτος είναι μέτοχος ή τα οποία επιχορηγούνται τακτικώς από κρατικούς πόρους ή τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, στοιχεία και πληροφορίες μητρώου φορολογουμένων, κατόπιν υποβολής πλήρως αιτιολογημένου αιτήματος εφόσον κρίνεται αναγκαίο από τη Φορολογική Διοίκηση για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Ως στοιχεία και πληροφορίες μητρώου για την εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης νοούνται τα στοιχεία και οι πληροφορίες που τηρούνται στο Υποσύστημα Μητρώου Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ.

eleftherostypos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατασχέσεις… εξπρές για χρέη σε ΔΕΚΟ και τράπεζες"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Πειραιά Δευτέρα και Τρίτη

Προσωρινή και τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε τμήματα των δήμων Πειραιά και Μοσχάτου-Ταύρου προγραμματίστηκαν για τη Δευτέρα και την Τρίτη, 8 και 9 Οκτωβρίου, λόγω εργασιών για την προσθήκη κι αποκατάσταση της οδικής σήμανσης.
Ειδικότερα, από 10.00-15.00, σε μέγιστο μήκος κάλυψης 100μ. ανά θέση εργασιών, εναλλάξ ανά λωρίδα κυκλοφορίας, οι έκτακτες αυτές κυκλοφοριακές ρθυμίσεις θα ισχύσουν:
  • Στον κλάδο εξόδου της Λ. Κηφισού προς Λ. Ποσειδώνος-νέα παραλιακή, στο τμήμα του από το ύψος της οδού Φαληρέως Δημητρίου έως και το ύψος της οδού Στρ. Μακρυγιάννη, στο Μοσχάτο.
  • Στον κλάδο εξόδου από το Σ.Ε.Ι.Φ. προς Λ. Ποσειδώνος-νέα παραλιακή, στο τμήμα του από το ύψος της οδού Ελ. Βενιζέλου έως και το ύψος της οδού Κωνσταντινουπόλεως, στο Μοσχάτο.
Η τροχαία ζητεί από τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διέλευσή τους από τα σημεία των εργασιών και να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Πειραιά Δευτέρα και Τρίτη"

Επεισόδιο στην νεκρή ζώνη με Τούρκους στρατιώτες και Ε/κ γεωργούς

Σκηνικό έντασης επιχείρησαν να στήσουν Τούρκοι στρατιώτες στην νεκρή ζώνη το πρωί του Σαββάτου (6/10).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ Ελληνοκύπριοι γεωργοί εκτελούσαν καθιερωμένες εργασίες εντός της νεκρής ζώνης για την οποία έχουν σχετική άδεια από το Υπουργείο Εξωτερικών, Τούρκοι στρατιώτες ισχυρίστηκαν ότι οι Ε/κ προκαλούσαν, διότι πλησίαζαν επικίνδυνα τα δικά τους φυλάκια.

Αποτέλεσμα ήταν να ειδοποιηθούν τα Ηνωμένα Έθνη για να απομακρύνουν στην συνέχεια από την περιοχή τους Ε/κ γεωργούς. Το σκηνικό έντασης με την ανταλλαγή χαρακτηρισμών φαίνεται να επαναλήφθηκε δυο φορές μέσα σε λίγες ώρες.

To πρώτο περιστατικό συνέβη γύρω στις 7:00 το πρωί. Οι ίδιοι Ε/κ γεωργοί αφότου απομακρύνθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη, επέστρεψαν ξανά στην ίδια περιοχή εντός της νεκρής ζώνης (ΣΟΠΑΖ) γύρω στις 10:00, για να δημιουργηθεί εκ νέου νέα ένταση, με την κατάσταση και πάλι να εκτονώνεται.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζει ότι η νεκρή ζώνη είναι έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι γεωργοί έχουν κάθε δικαίωμα να καλλιεργούν την γη τους.

sigmalive
Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισόδιο στην νεκρή ζώνη με Τούρκους στρατιώτες και Ε/κ γεωργούς"

Η κατάργηση των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας

Μεγάλες αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Σύμφωνα με το σχέδιο το ΤΕΙ Θεσσαλίας εντάσσεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, που προήλθε από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Λαμίας και Χαλκίδας, καταργείται και τα τμήματά του εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας.
Το εγχείρημα πράγματι είναι μεγάλο, αφορά 28 τμήματα των ΤΕΙ, περισσότερο από το 10% του συνόλου. Λογικό είναι να υπάρχουν και αντιδράσεις, αφού κάποιοι κερδίζουν και ίσως κάποιοι ξεβολεύονται ή δεν κερδίζουν όσα προσδοκούσαν. Στο γράφημα μπορείτε να δείτε στην αριστερή στήλη τα τμήματα των δύο ΤΕΙ και πως μετεξελίσσονται μετά την ένταξή τους στα τρία Πανεπιστήμια. Σε κάποιες περιπτώσεις όπως στα τμήματα Νοσηλευτικής Λάρισας και Λαμίας, που συγχωνεύονται, εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι δημιουργείται ένα ισχυρότερο τμήμα με περισσότερο προσωπικό. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, όπως το τμήμα Φυσικοθεραπείας, αναβαθμίζεται σε πανεπιστημιακό, διατηρώντας την αυτονομία του. Μία άλλη περίπτωση είναι το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ της Λαμίας που εντάσσεται στο ήδη υπάρχον τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που μετονομάζεται σε τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Εδώ μπορούμε να φανταστούμε ότι θα ενισχυθεί το υπάρχον τμήμα με διδακτικό προσωπικό.  Υπάρχουν και οι συνενώσεις όπως το τμήμα Ενέργειας και Περιβάλλοντος στη Λάρισα που δημιουργείται από 4 τμήματα: Ηλεκτρολόγων, Μηχανολόγων, Πολιτικών Μηχανικών Λάρισας και Πολιτικών Μηχανικών Τρικάλων.
Ένα χαρακτηριστικό όλων των μέχρι τώρα αλλαγών στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι ότι παρά τις όποιες συνενώσεις παραμένει η γεωγραφική διασπορά των τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, γεμίζοντας όλες τις πόλεις της Ελλάδας με τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και εξασφαλίζοντας πόρους στις τοπικές κοινωνίες μέσω της κατανάλωσης που έκαναν οι φοιτητές. Αυτή η άσχετη με οποιαδήποτε εκπαιδευτική λογική διασπορά των τμημάτων, δημιούργησε πολλά εκπαιδευτικά προβλήματα, όπως ότι δημιούργησε τους ιπτάμενους καθηγητές, αλλά μερικές φορές και φοιτητές. Πρόκειται για τους καθηγητές και φοιτητές που μένουν σε μία πόλη και εργάζονται ή σπουδάζουν σε μία άλλη, ανάλογα με την απόσταση και τις δυνατότητες πρόσβασης. Βλέπουμε, έτσι, φοιτητές να μένουν στην Αθήνα και να σπουδάζουν στη Θήβα, στη Χαλκίδα, στην Κόρινθο αλλά και στην Τρίπολη.
Αυτή η λογική, που κυριάρχησε και στις προηγούμενες καταργήσεις των ΤΕΙ Ηπείρου και Ιονίων νήσων φαίνεται και εδώ ξεκάθαρα στα τμήματα που έχουν έδρα το Καρπενήσι, την Άμφισσα και τη Θήβα. Εντάχτηκαν και τα τρία στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και παραμένουν στις πόλεις τους με μικροαλλαγές στο όνομα.
Μία σημαντική αλλαγή είναι η κατάτμηση των τμημάτων Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Αθήνας και Ιωαννίνων σε δύο τμήματα. Στην Αθήνα Φιλοσοφίας και Εκπαίδευσης Ενηλίκων και στα Ιωάννινα στο Φιλοσοφίας και τη δημιουργία αυτόνομου τμήματος Ψυχολογίας. Μ’ αυτό τον τρόπο λύνεται ένα χρόνιο πρόβλημα: Υπήρχαν ψευεπίγραφα τμήματα, αφού στον τίτλο τους υπήρχε η λέξη Ψυχολογία, αλλά οι απόφοιτοί τους δεν ήταν ψυχολόγοι. Με το διαχωρισμό αυτό οι απόφοιτοι των τμημάτων Φιλοσοφίας έχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των φιλολόγων και οι απόφοιτοι των τμημάτων Ψυχολογίας τα επαγγελματικά δικαιώματα των ψυχολόγων. Κι όμως χρειάστηκαν δεκαετίες για να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Αυτή η αλλαγή φέρνει και ένα καλό νέο για όσους φοιτητές ήθελαν να σπουδάσουν ψυχολογία, δεν είχαν τα απαιτούμενα μόρια για την εισαγωγή τους και είχαν επιλέξει ένα από τα δύο τμήματα ΦΠΨ. Όσοι είχαν εισαχθεί το 2016 και ακολούθησαν τον τομέα Ψυχολογίας και όλοι όσοι εισήχθησαν το 2017 και το 2018 μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, από το επόμενο έτος, στο τμήμα Ψυχολογίας και να αποκτήσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα του ψυχολόγου.
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Η κατάργηση των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας"

Ιταλία προς ΕΕ: «Αν προσπαθήσετε να μας κάνετε Ελλάδα ρισκάρετε παγκόσμια οικονομική καταστροφή»

Σε «αναμμένα κάρβουνα» βρίσκεται η Ιταλία καθώς το προσχέδιο του προϋπολογισμού φέρνει τη χώρα σε πορεία σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την Παρασκεύη η εφημερίδα La Repubblica ανέφερε πως η Κομισιόν αποφάσισε να απορρίψει τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, είδηση την οποία έσπευσε να διαψεύσει η Ιταλική Κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως ο διάλογος τώρα πρόκειται να ξεκινήσει.

Το Σάββατο, πάντως, ο βουλευτής και οικονομολόγος Κλαούντιο Μπόργκι, στενός συνεργάτης του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, έσπευσε να ρίξει νέο λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης των δύο πλευρών. «Αν προσπαθήσετε να μας κάνετε Ελλάδα ρισκάρετε παγκόσμια οικονομική καταστροφή», προειδοποίησε το υψηλά ιστάμενο στέλεχος της Λέγκας.

Ο Κλαούντιο Μπόργκι, προειδοποίησε πως «κάθε απόπειρα να κάνουν το ίδιο στην Ιταλία θα προκαλούσε παγκόσμια πρόβλημα». Ο βουλευτής δήλωσε ότι το ανακύπτον χάος θα είναι «χίλιες φορές χειρότερο» από αυτό που σημειώθηκε όταν «τα αφεντικά της Ευρώπης» υιοθέτησαν μια σκληρή πολιτική λιτότητας έναντι της Ελλάδας το 2010.

Στην χθεσινή επιστολή του επιτρόπου οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Οι προβλέψεις δεν γίνονται υποθετικά. Είμαστε βέβαιοι ότι με την ανάπτυξή μας θα καταφέρουμε να αποπληρώσουμε το χρέος και να μειώσουμε το έλλειμμα», τόνισε από το Μιλάνο. Ο Ντι Μάιο πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση τις ερχόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει διάλογο με την Ευρώπη, αλλά δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο Β».

«Περιμέναμε ότι ο προϋπολογισμός αυτός δεν θα άρεσε στις Βρυξέλλες. Τώρα αρχίζει η φάση του διαλόγου, αλλά δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω», τόνισε ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων. «Εκτιμώ το ότι η επιστολή αυτή έφτασε τώρα που οι αγορές είναι κλειστές. Έχουμε όλο το σαββατοκύριακο για να συζητήσουμε την επιστολή αυτή και μέσω του Τύπου, αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν οπισθοχωρεί», δήλωσε ο Ντι Μάιο.

Από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ξεκαθάρισε πως δεν συγκρίνει την Ελλάδα με την Ιταλία «πάρα τα υψηλή επίπεδα χρέους και το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα», καθώς κάτι τέτοιο θα αναστάτωνε τους Ιταλούς.

Ο κ. Γιούνκερ επισήμανε ότι «έγκειται στους ιταλούς διαμορφωτές πολιτικής να βρουν κανόνες και μέτρα που θα επιτρέψουν στην Ιταλία να παραμείνει εντός των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία προς ΕΕ: «Αν προσπαθήσετε να μας κάνετε Ελλάδα ρισκάρετε παγκόσμια οικονομική καταστροφή»"

Οικονομολόγος ESM: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει κούρεμα στα δικά μας δάνεια προς την Ελλάδα

Το ενδεχόμενο «κουρέματος» των δανείων που χορήγησε στην Ελλάδα ο ESM απέκλεισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Μηχανισμού Στήριξης, Ρολφ Στράους.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Tiroler Tageszeitung, ερωτηθείς για ενδεχόμενο «κούρεμα» δήλωσε: «Οχι, δεν υπήρξε ποτέ και δεν θα υπάρξει κούρεμα για δάνεια του ESM. Υποθέτουμε ότι η Ελλάδα θα εξοφλήσει πλήρως τα δάνειά της, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλών επιτοκίων. Δεν χρηματοδοτούμε το αδύνατο, αλλά το εφικτό. Η Ελλάδα επωφελείται από την αναβολή κατάθεσης τόκων και χρεολυσίων για τα επόμενα χρόνια. Χάρη στις μεταρρυθμίσεις, η χώρα έχει καταφέρει τώρα να επανεκκινήσει την οικονομία».

Οπως αναφέρει, ο ESM μπορεί να εκδίδει μακροπρόθεσμα δάνεια με επιτόκιο περίπου 1%. Για την Ελλάδα, για παράδειγμα, αυτό μεταφράζεται σε εξοικονόμηση τόκων σχεδόν 12 δισ. ευρώ ή 6,7% της οικονομικής παραγωγής της χώρας.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Οικονομολόγος ESM: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει κούρεμα στα δικά μας δάνεια προς την Ελλάδα "

DW:Η Άγκυρα ανεβάζει τους τόνους με αφορμή το «τεμάχιο 7»

Εν όψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους επικεντρώνοντας στους υδρογονάνθρακες στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου. Στο «κόκκινο» το θερμόμετρο στην αν. Μεσόγειο.

Μετά τις δηλώσεις του ίδιου του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τόνισε ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει σε Κύπρο και Αιγαίο χωρίς την Τουρκία, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκτοξεύει απειλές κατά της πρόσκλησης των Ελληνοκυπρίων σε εταιρείες για το «οικόπεδο 7» νοτίως της Κύπρου.
Στο ανακοινωθέν η Άγκυρα πάει ένα βήμα παραπέρα, επικαλούμενη νότα που είχε εκδώσει τον Μάρτιο του 2004 και το 2013 με τις οποίες είχε μονόπλευρα κοινοποιήσει στα Ηνωμένα Έθνη υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο κάνοντας λόγο για παραβίαση δικαιωμάτων της Τουρκίας. Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που η Άγκυρα απειλεί εταιρίες, όπως είχε συμβεί και με την Ιταλική ΕΝΙ.
Οι πρόσφατες εξελίξεις με την παραίτηση του πληρώματος ξένων επιστημόνων, του τουρκικού ερευνητικού σκάφους με το οποίο είχε σχεδιάσει η Τουρκία υποθαλάσσιες γεωτρήσεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, προκαλούν ιδιαίτερο εκνευρισμό στην Άγκυρα.
Σε τι οφείλεται η επιθετική στάση της Άγκυρας;
Ερντογάν: «Τίποτε δεν μπορεί να γίνει σε Κύπρο και Αιγαίο χωρίς την Τουρκία»
Ερντογάν: «Τίποτε δεν μπορεί να γίνει σε Κύπρο και Αιγαίο χωρίς την Τουρκία»
Παράλληλα η Τουρκία κρατά «ζεστές» και τις διεκδικήσεις στο Αιγαίο με μικροεπεισόδια όπως αυτό στις Οινούσες με έλληνες ψαροντουφεκάδες αλλά και τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν που σημειώνει μεν ότι η τουρκική πολιτική και στο Αιγαίο είναι στην φιλοσοφία win win αλλά ουσιαστικά εμμέσως πλην σαφώς διατυπώνει διεκδικήσεις.
Το αν όλα αυτά μπορούν να ενταχθούν αποκλειστικά στο κλίμα ασφυκτικής πίεσης που δέχεται η τουρκική λίρα και η οικονομία της Τουρκίας, με την δυσφορία για την περικοπή ενταξιακών κονδυλίων από την ΕΕ και την προσπάθεια για μια πλεονεκτικότερη αφετηρία εν όψει των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ή μια επιθετικότερη στάση είναι το ερώτημα που θα αιωρείται τις επόμενες εβδομάδες, ίσως και μήνες. Έτσι το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο θα συνεχίσει να βρίσκεται στο «κόκκινο».
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "DW:Η Άγκυρα ανεβάζει τους τόνους με αφορμή το «τεμάχιο 7»"

Το DNA επιβεβαίωσε ότι η σορός που βρέθηκε ανήκει στον 67χρονο από το Μαντούδι

Επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά σε ποιον ανήκει η σορός που βρέθηκε την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Πηλίου και Βλαχιάς.
Πρόκειται για τον 67χρονο τον οποίον είχαν παρασύρει οι χείμαρροι το βράδυ που χτύπησε το Μαντούδι και σχεδόν ολόκληρη την Κεντρική Ελλάδα ο μεσογειακός κυκλώνας «Ζορμπάς». Ο όγκος του νερού και η πρωτόγνωρη ορμή του κατάφερε να μεταφέρει τον άτυχο άνδρα σχεδόν 5 χιλιόμετρα ώστε να βρεθεί με τη βοήθεια δυτών του Λιμενικού στην παραπάνω θαλάσσια περιοχή.
Αυτή η τεράστια έκταση η οποία πλημμύρισε, «χτενίζεται» από άκρη σε άκρη εδώ και μία εβδομάδα από Πυροσβέστες κι άλλους εθελοντές, προκειμένου να βρεθούν οι αγνοούμενοι. Σε αυτή τη χρονική στιγμή οι έρευνες επικεντρώνονται για την ανεύρεση της 58χρονης γυναίκας, σύζυγο του 67χρονου που είχαν χαθεί μαζί στο πλημμυρισμένο Μαντούδι.
«Οι έρευνες μας συνεχίζονται για την ανεύρεση της γυναίκας που αγνοείται στη Βόρεια Εύβοια…», λέει στο LamiaReport ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Αρχιπύραρχος Νίκος Σπαής. Ο ίδιος πέταξε χθες για 3,5 ώρες με το ελικόπτερο και τους ανθρώπους του, αναζητώντας έστω κάποιο ίχνος της άτυχης γυναίκας. Οι έρευνες επικεντρώνονται στη θαλάσσια περιοχή όπου οι χείμαρροι εκτόνωσαν τη μανία τους το καταστροφικό διήμερο που ο «Ζορμπάς» έπληξε τη χώρα μας. Ωστόσο όπως επισημαίνει ο κ. Σπαής, υπάρχει μια διαδρομή σχεδόν πέντε χιλιομέτρων και πολύ μεγάλη σε πλάτος, όπου η γη πλημμύρισε και η αποστολή των δυνάμεων του είναι εξαιρετικά δύσκολη. «Δυστυχώς η θεομηνία έπληξε μια πολύ μεγάλη περιοχή, όπου πλημμύρισαν χείμαρροι που παρέσυραν τα πάντα στο διάβα τους. Πολλά οικόσιτα και άγρια ζώα βρήκαν επίσης τραγικό θάνατο από τα ορμητικά νερά. Αυτό κάνει ακόμη πιο δύσκολη την αποστολή για τους εκπαιδευμένους σκύλους και φυσικά τους ανθρώπους μας  που ενεργούν για πολλές μέρες κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», σημειώνει ο κ. Σπαής.
Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας
Η Βόρεια Εύβοια και συγκεκριμένα οι Δημοτικές Ενότητες Κηρέως και Ελυμνίων του Δήμου Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας, μαζί με τις Δημοτικές Ενότητες Αταλάντης και Μαλεσίνας - Θεολόγου του Δήμου Λοκρών, της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδος, κηρύχτηκαν από την πρώτη ημέρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.
Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση (6/10) της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κηρύχτηκαν επίσης σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα, οι Δημοτικές Ενότητες Δαφνουσίων και Οπουντίου του Δήμου Λοκρών, της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
lamiareport
Διαβάστε Περισσότερα » "Το DNA επιβεβαίωσε ότι η σορός που βρέθηκε ανήκει στον 67χρονο από το Μαντούδι"

Για “άμεση ανακήρυξη ΑΟΖ ” μίλησε ο Καμμένος από τον Παρμενίωνα και τη φρεγάτα ΨΑΡΑ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ και τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο ΠΝ, παρακολούθησε την έναρξη της Διακλαδικής Άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2018» από τη Φρεγάτα «ΨΑΡΑ». Στις δηλώσεις του ο Καμμένος έκανε λόγο για “άμεση ανακήρυξη της ΑΟΖ”.

Το σενάριο της άσκησης που παρακολούθησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας περιελάμβανε ανακατάληψη πλοίου και γυμνάσιο αντιμετώπισης αεροπορικής προσβολής από μονάδα επιφανείας.

Μιλώντας στο προσωπικό, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η Ελλάδα αποκτά μια ιδιαίτερη γεωπολιτική δύναμη στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Είμαστε η χώρα σταθερότητας, η χώρα – κέντρο, με τις διμερείς συμφωνίες που έχουμε χτίσει με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Λίβανο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και βόρεια με τις χώρες της Βαλκανικής. Αποτελούμε τον πλέον αξιόπιστο σύμμαχο του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Όπως γνωρίζετε καλά, μέσα στους επόμενους μήνες ξεκινά η εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου και ιδιαίτερα του φυσικού αερίου. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει άμεσα η αναγνώριση της ΑΟΖ και η επέκταση του τομέα ευθύνης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ιδιαίτερα προς τα νότια.

Αναλαμβάνουμε, λοιπόν, την ευθύνη μιας περιοχής, ιδιαίτερα αυτής που είναι μεταξύ της Κρήτης, του Σουέζ, της Κύπρου και της Μάλτας, όπου γίνεται η μεγαλύτερη διακίνηση παράνομων όπλων, πετρελαίου, ναρκωτικών, που χρηματοδοτεί την τρομοκρατία. Άρα αναλαμβάνουμε έναν τομέα ευθύνης που θα πρέπει να μας βάλει μπροστά, ως μια χώρα ενήμερη στην αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής. Η δική σας εκπαίδευση, τους τελευταίους μήνες, σε θάλασσα και στεριά, θα οδηγήσει τις επόμενες εκπαιδεύσεις.

Εκ μέρους του ελληνικού λαού, της ελληνικής κυβέρνησης, θέλω να σας ευχαριστήσω και να σας πω ότι είμαστε περήφανοι για αυτό που κάνετε, για τον επαγγελματισμό σας. Ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που παραλαμβάνω συγχαρητήρια από όλες τις χώρες με τις οποίες συνεκπαιδεύεστε. Αποτελείτε πρότυπα. Συνεχίστε με αυτό το ρυθμό, με αυτό το υψηλό ηθικό και τον επαγγελματισμό. Από τη δική μας πλευρά θα κάνουμε αυτό που πρέπει»

militaire
Διαβάστε Περισσότερα » "Για “άμεση ανακήρυξη ΑΟΖ ” μίλησε ο Καμμένος από τον Παρμενίωνα και τη φρεγάτα ΨΑΡΑ"

Spiegel: «Η Ελλάδα διεκδικεί 280 δις από την Γερμανία»

«Όσο η Ελλάδα εξαρτώνταν από τη στήριξη της ΕΕ, ο Αλέξης Τσίπρας απέφευγε να θέσει ζήτημα επανορθώσεων. Τώρα όμως, μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος, η Αθήνα αναλαμβάνει σχετικές πρωτοβουλίες», γράφει το Spiegel.

Λίγες μέρες πριν από τη επίσημη επίσκεψη του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Αθήνα (10 - 12 Οκτωβρίου) και τις προγραμματισμένες συναντήσεις με το πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel φιλοξενεί στην διαδικτυακή του έκδοση ανταπόκριση από τη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Η Ελλάδα διεκδικεί 280 δισεκατομμύρια ευρώ από την Γερμανία», το οποίο αναφέρεται στην πρόθεση της Αθήνας να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα εκστρατεία διεκδίκησης πολεμικών επανορθώσεων:
«Όσο η Ελλάδα εξαρτώνταν από τη οικονομική στήριξη της ΕΕ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέφευγε να θέσει ζήτημα επανορθώσεων. Τώρα όμως, μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου προγράμματος προσαρμογής, η Αθήνα προτίθεται να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.
Δεν είναι σύμπτωση ότι οι δύο κορυφαίοι έλληνες πολιτικοί αναφέρθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στο ζήτημα. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο χωριό Καλλικράτης και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο χωριό Κάνδανος. Σηματοδοτεί την απαρχή μιας μακράς εκστρατείας, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο.
Μια επιτυχία θα διασφάλιζε στον Αλέξη Τσίπρα πολλές ψήφους
Στην Βουλή το ζήτημα διεκδίκησης πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία.
Στην Βουλή το ζήτημα διεκδίκησης πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία.
Η ελληνική βουλή θα επικυρώσει κατ΄ αρχήν έκθεση, στην οποία αναφέρεται ότι η Ελλάδα δικαιούται επανορθώσεις 269,5 δις ευρώ από τον β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο ποσό αυτό προστίθεται το κατοχικό δάνειο ύψους 10,3 δις ευρώ, βάσει υπολογισμών από τα τέλη 2014. Η έκθεση είναι έτοιμη από τον Αύγουστο του 2016. Έμεινε ωστόσο στο συρτάρι, όσο η Ελλάδα λάμβανε ακόμα βοήθεια από χώρες της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας.
Μετά το τέλος του τελευταίου προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο ο έλληνας πρωθυπουργός άλλαξε στάση. Ο Αλέξης Τσίπρας επιτρέπει τώρα στο κοινοβούλιο να επικυρώσει την έκθεση. Ο πρωθυπουργός κάνει βέβαια λόγο για "ηθική αποζημίωση". Δεν αναφέρεται ωστόσο στα πολλά δις που ενδέχεται να λάβει η Ελλάδα, αλλά και τις επαπειλούμενες πρόωρες εκλογές, στις οποίες μια επιτυχία στο ζήτημα των επανορθώσεων θα του διασφάλιζε πολλές ψήφους.
Η στάση του Βερολίνου ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο για τη Χάγη
Οι επανορθώσεις στην κορυφή της ατζέντας των επαφών του γερμανού προέδρου στην Αθήνα.
Οι επανορθώσεις στην κορυφή της ατζέντας των επαφών του γερμανού προέδρου στην Αθήνα.
Στη δεύτερη φάση η Ελλάδα προτίθεται να παρουσιάσει τα επιχειρήματά της σε παγκόσμιο επίπεδο: στη Γερμανία, το Ευρωκοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τον ΟΗΕ.
Στην τρίτη φάση η Ελλάδα σχεδιάζει να ζητήσει από τη Γερμανία διαπραγματεύσεις για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων. Από τη πλευρά της πάντως η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να απορρίψει το αίτημα. Ήδη στο παρελθόν έχει καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει νομικό δικαίωμα να διεκδικεί αποζημιώσεις για τον β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά την άποψη ορισμένων ελλήνων νομικών, ακριβώς αυτή η άρνηση της Γερμανίας ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο εκδίκασης της υπόθεσης ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης».
Το περιοδικό εκτιμά τέλος ότι «το ζήτημα θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας των επαφών του γερμανού ομοσπονδιακού προέδρου στην Αθήνα. Ενδεικτικό είναι ότι ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα επισκεφθεί το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι», καταλήγει το γερμανικό περιοδικό.
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Spiegel: «Η Ελλάδα διεκδικεί 280 δις από την Γερμανία»"

Αναδρομικά και κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθούν εντός του Δεκεμβρίου

Στα μέσα Δεκεμβρίου ένστολοι, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί, γιατροί του ΕΣΥ αλλά και νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα θα λάβουν αναδρομικά και κοινωνικό μέρισμα.

Το ποσό των αναδρομικών που θα επιστρέψει το Δημόσιο εκτελώντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ σε καθαρή βάση (μετά τις κρατήσεις ή 1,2 δισ. ευρώ συνολικά). Εάν τελικά το μέρισμα δοθεί με τα περσινά κριτήρια, τότε, συνολικά μέσα στον Δεκέμβριο, θα λάβουν μποναμά ακόμα και 1,5 εκατομμύριο δικαιούχοι. Πέρυσι, κοινωνικό μέρισμα 727 εκατ. ευρώ μοιράστηκε σε 1.313.993 δικαιούχους.

Τον δρόμο για την επιστροφή των αναδρομικών θα ανοίξει νομοθετική ρύθμιση που άρχισε να ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για να συνεχίσει προς τη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με τη διάταξη, στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί και γιατροί του ΕΣΥ θα λάβουν εφάπαξ τα ποσά που δικαιούνται με βάση τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί. Αυτό σημαίνει ότι πριν από τα Χριστούγεννα και στην τελική ευθεία πριν από τις κάλπες περίπου 280.000 δικαιούχοι θα δουν το χρώμα του χρήματος με αναδρομικά που ξεπερνούν ακόμα και τα 11.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση δεν θα περιοριστεί στην επιστροφή των αναδρομικών, αλλά θα καταβάλει και έκτακτο κοινωνικό μέρισμα, στο οποίο μάλιστα θα ενσωματωθεί το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης. Το μέρισμα σχεδιάζεται και αυτό να δοθεί τον Δεκέμβριο, αλλά το τελικό του ύψος και η κατανομή του βρίσκονται υπό συζήτηση.

Το πρωτογενές πλεόνασμα που θα εμφανίσει ο φετινός προϋπολογισμός θα κρίνει το συνολικό ποσό που θα διατεθεί ως μέρισμα αλλά και τον τελικό αριθμό των δικαιούχων. Στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση θα ακολουθήσει το ίδιο μοντέλο με πέρυσι, εφαρμόζοντας εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Η μέχρι τώρα εκτέλεση του προϋπολογισμού επιτρέπει στο οικονομικό επιτελείο να αισιοδοξεί ότι θα περισσέψει ένα ποσό από το υπερπλεόνασμα για να δώσει κοινωνικό μέρισμα σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Ήδη στο προσχέδιο προϋπολογισμού το υπερπλεόνασμα του 2018 εκτιμάται σε 445 εκατ. ευρώ, αλλά πηγές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν αποκλείουν να διογκωθεί σημαντικά περαιτέρω έως το τέλος του έτους.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει ότι οι συζητήσεις για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα γίνουν εντός του Νοεμβρίου, όταν θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το μέλλον των συντάξεων και θα υπάρχουν νεότερα στοιχεία από το σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού.

cnn
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναδρομικά και κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθούν εντός του Δεκεμβρίου"

Επίθεση για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου σε κοσμηματοπωλείο στο Χαλάνδρι (ΦΩΤΟ)

Εισβολή σε κοσμηματοπωλείο στην οδό Χαϊμαντά 19 στο Χαλάνδρι πραγματοποίησε το Σάββατο ομάδα νεαρών.
Οι άγνωστοι πέταξαν κόκκινες μπογιές και τρικάκια και στη συνέχεια αποχώρησαν από το σημείο
Φαίνεται πως η επίθεση γίνεται ως για αντεκδίκηση για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου αφού ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου στη Γλάδστωνος και αυτού στο Χαλάνδρι έχουν το ίδιο επίθετο. 
«Στην Ομόνοια δεν έγινε ληστεία, μπάτσοι και αφεντικά κάνανε δολοφονία» αναφέρουν σε ένα από τα τρικάκια που πέταξαν οι δράστες.
Παράλληλα, έγραψαν τη λέξη «δολοφόνος» στην πρόσοψη κοσμηματοπωλείου.
Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών
newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου σε κοσμηματοπωλείο στο Χαλάνδρι (ΦΩΤΟ)"

Μανώλης Καψής: Δείχνει… υπόγειο Μαξίμου πίσω από το κλείσιμο του Mega

Τα «βέλη» του προς τη μεριά του Μεγάρου Μαξίμου και ειδικότερα στον διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Θανάση Καρτερού για το οριστικό- πλέον- κλείσιμο Mega, έριξε ο Μανώλης Καψής.

«Αν σας ενδιαφέρει ποιος και πώς έκλεισε το Μέγκα, ρωτήστε τον Θανάση Καρτερό. Υπόγειο Μαξίμου, ενταύθα», έγραψε χαρακτηριστικό στο Twitter ο Μανώλης Καψής.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μανώλης Καψής: Δείχνει… υπόγειο Μαξίμου πίσω από το κλείσιμο του Mega"

ΝΔ: Πώς να αισθάνονται ασφάλεια οι πολίτες όταν δέχονται επιθέσεις ακόμη και αστυνομικά τμήματα

Η ανοχή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στους πάσης φύσεως κουκουλοφόρους εκτρέφει τη βία και την ανομία, σχολίασε η ΝΔ, με αφορμή την επίθεση με μολότοφ στο Αστυνομικό Μέγαρο της Πάτρας, τα ξημερώματα του Σαββάτου.

«Πώς μπορούν να αισθάνονται ασφάλεια οι πολίτες όταν ακόμη και αστυνομικά τμήματα δέχονται επιθέσεις;», αναφέρει ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που καλεί την κυβέρνηση να αφήσει την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της ανεμπόδιστη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΝΔ:

«Η επίθεση με μολότοφ στο Αστυνομικό Μέγαρο Πάτρας επιβεβαιώνει αυτό το οποίο υποστηρίζουμε εδώ και καιρό: ότι η ανοχή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στους πάσης φύσεως κουκουλοφόρους εκτρέφει τη βία και την ανομία. Πώς μπορούν να αισθάνονται ασφάλεια οι πολίτες όταν ακόμη και αστυνομικά τμήματα δέχονται επιθέσεις; Καλούμε για πολλοστή φορά την Κυβέρνηση να πράξει το αυτονόητο: να αφήσει την αστυνομία να κάνει ανεμπόδιστη τη δουλειά της».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Πώς να αισθάνονται ασφάλεια οι πολίτες όταν δέχονται επιθέσεις ακόμη και αστυνομικά τμήματα "

Προεκλογικές εξαγγελίες Αχτσιόγλου: Θα προκηρυχθούν 11 προγράμματα απασχόλησης για 88.500 νέους

Σε συνολικά 88.500 ανέργους θα απευθύνονται τα 11 νέα προγράμματα που ανακοίνωσαν πρόσφατα σε συνέντευξη Τύπου για τις δράσεις καταπολέμησης της ανεργίας η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει, μέχρι το Α' τρίμηνο του 2019, την προκήρυξη 11 νέων προγραμμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 632.500.000 ευρώ, τα οποία θα απευθύνονται σε 88.500 ανέργους. Από τις συνολικές θέσεις στα εν λόγω προγράμματα, οι 31.500 θα αφορούν αποκλειστικά νέους ανέργους.

Σε δήλωσή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Αχτσιόγλου τονίζει ότι η στόχευση της κυβέρνησης για ένα διαφορετικό αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα την επομένη των μνημονίων, αντανακλάται στο σχεδιασμό των προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας. Όπως είπε, έως την άνοιξη του 2019, «υλοποιούμε 11 προγράμματα για 88.500 ανέργους, συνολικού προϋπολογισμού 632 εκατομμυρίων ευρώ».

«Θέτουμε στο επίκεντρο τη νέα γενιά, υλοποιώντας άμεσα πέντε προγράμματα για 31.500 νέους ανέργους επιστήμονες. Τα προγράμματα αυτά διασφαλίζουν ότι το υψηλά καταρτισμένο επιστημονικό δυναμικό θα εργαστεί με απολαβές σημαντικά υψηλότερες του κατώτατου μισθού, με στόχο την ανάσχεση και αντιστροφή του brain drain» υπογραμμίζει η υπουργός Εργασίας, υποστηρίζοντας ότι η δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, η ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των εργαζομένων, η βελτίωση του εισοδήματός τους και η καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, αποτελούν «τον πυρήνα του πολιτικού μας σχεδίου και σε αυτό στοχεύει έμπρακτα κάθε μας παρέμβαση».

Από την πλευρά του, ο κ. Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρει: «Επιλέξαμε να παρουσιάσουμε τα πέντε αυτά προγράμματα, μέσα από συνολικά 11, τα οποία ανακοινώθηκαν, γιατί αφορούν τους νέους, μία κοινωνική κατηγορία που συμπιέστηκε προς τα κάτω με βίαιο τρόπο στα χρόνια της κρίσης και, ειδικότερα, τους νέους με υψηλό γνωσιακό και επιστημονικό υπόβαθρο, φαινόμενο που συνέβαλε κατεξοχήν στο brain drain. Δώσαμε μεγαλύτερη έμφαση στα συγκεκριμένα προγράμματα, γιατί οι κλάδοι τους οποίους αφορούν, οι παραγωγικοί τομείς, δηλαδή, πάνω στους οποίους αυτά στηρίζονται, είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με το τρέχον αναπτυξιακό σχέδιο και με το μετασχηματισμό της οικονομίας σε μία κατεύθυνση που ευνοεί και τους συμμετέχοντες, αλλά και την κοινωνία συνολικά. Συμβάλλουμε, με αυτόν τον τρόπο, στην ενίσχυση της αγοράς εργασίας με όλα εκείνα τα δυναμικά κομμάτια του πληθυσμού, προωθώντας παράλληλα ένα πλαίσιο προστασίας της εργασίας». «Αλλάζουμε το τοπίο, δίνοντας έμφαση στη γνώση και την εξειδίκευση ως μοχλό μίας δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης για όλες και όλους» σημειώνει ο υφυπουργός Εργασίας.

Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν, «η πρώτη μεγάλη ομάδα ωφελουμένων είναι 10.000 νέοι επιστήμονες που θα εργαστούν σε δυναμικούς παραγωγικούς κλάδους. Πρόκειται για πρόγραμμα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας «υψηλού γνωσιακού περιεχομένου» σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης (RIS3) και παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας, προϋπολογισμού 112 εκατ. ευρώ. Οι ωφελούμενοι ανέρχονται σε 10.000 και ο προγραμματισμός του είναι για τον Οκτώβριο του 2018.

Σκοπός του είναι η επιδότηση θέσεων πλήρους απασχόλησης σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς έξυπνης εξειδίκευσης (RIS3), αλλά και παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας, σύμφωνα με τον αναπτυξιακό στρατηγικό σχεδιασμό. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η κατεύθυνση των άνεργων αποφοίτων υψηλής κατάρτισης στους κλάδους αιχμής έχει ως στόχο την αναβάθμιση της παραγωγικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων και το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα που θα έχει αυτή στην ανάπτυξη, αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην οικονομία.

Η επιδότηση θα είναι 12μηνη και θα καλύπτει μέχρι το 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και διαμορφώνεται, ως εξής:

Έως 800 ευρώ για κατόχους διδακτορικού τίτλου (μισθός 1.600 ευρώ).

Έως 700 για κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου (μισθός 1.400 ευρώ).

Έως 600 ευρώ για κατόχους πτυχίου (μισθός 1.200 ευρώ).

Η δεύτερη μεγάλη ομάδα ωφελουμένων είναι 5.500 νέοι επιστήμονες που θα εργαστούν για τη θεσμική αναβάθμιση δημόσιων υπηρεσιών. Πρόκειται για ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης για άνεργους πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, σε υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 90 εκατ. ευρώ, ενώ προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο του 2018. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την άμεση απόκτηση εργασιακής εμπειρίας στο επιστημονικό αντικείμενό τους, τη θεσμική αναβάθμιση του δημοσίου, μέσω συγκεκριμένων project που εκτελεί υψηλά καταρτισμένο νέο εργατικό δυναμικό και την αντιμετώπιση του φαινομένου της διαρροής του επιστημονικού δυναμικού νεαρής ηλικίας σε άλλες χώρες προς αναζήτηση εργασίας.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες.

Οι ακαθάριστες μηνιαίες αμοιβές των ωφελουμένων ορίζονται για την κατηγορία πανεπιστημιακής εκπαίδευσης έως τα 1.040 ευρώ, για την κατηγορία τεχνολογικής εκπαίδευσης έως τα 990 ευρώ, ενώ για ωφελούμενους οι οποίοι διαθέτουν μεταπτυχιακό τίτλο ή διδακτορικό δίπλωμα, οι ανωτέρω αποδοχές προσαυξάνονται μηνιαίως κατά 50 ευρώ ή 100 ευρώ, αντίστοιχα.

Η τρίτη μεγάλη ομάδα ωφελουμένων είναι 16.000 νέοι που θα λάβουν μέρος στη νέα γενιά ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για κατάρτιση, πιστοποίηση, πρακτική άσκηση και επιδότηση νέων θέσεων εργασίας. Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι 90 εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα, προγραμματίζονται τα εξής:

- Δράσεις κατάρτισης, πρακτικής, πιστοποίησης σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, (ΤΠΕ) νέων πτυχιούχων θετικής, τεχνολογικής, οικονομικής κατεύθυνσης, ηλικίας 24-29. Οι ωφελούμενοι ανέρχονται σε 3.000. Οι δράσεις αφορούν στην κατάρτιση ανέργων αποφοίτων σχετικών αντικειμένων σε ΤΠΕ, με έμφαση σε ειδικότητες που σχετίζονται με την ανάπτυξη λογισμικού, ενώ προγραμματίζονται για τα τέλη του 2018. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, πρόκειται για ένα ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση της ψηφιακής αναβάθμισης και του παραγωγικού μετασχηματισμού της οικονομίας.

- Παρέμβαση επαγγελματικής ενδυνάμωσης σε ανέργους, ηλικίας 18-29, (κατάρτιση, πρακτική, πιστοποίηση) στους τομείς της αγροδιατροφής, μεταποίησης, κυκλικής οικονομίας, η οποία προγραμματίζεται για τις αρχές του 2019. Οι ωφελούμενοι ανέρχονται σε 10.000.

Η δράση αφορά άνεργους απόφοιτους δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Παράλληλα, στοχεύει στην επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας, που εμφανίζουν σημαντικές επιδόσεις, σε εξωστρέφεια και προοπτικές ανάπτυξης, καθώς και στην ενίσχυση της κλαδικής διασύνδεσης της ελληνικής οικονομίας-γέφυρες ανάμεσα σε κρίσιμους τομείς, όπως ο τουρισμός με την αγροδιατροφή.

- Στοχευμένη κατάρτιση και πιστοποίηση ανέργων θεωρητικών σπουδών σε κλάδους αιχμής, ηλικίας 22-29. Οι ωφελούμενοι υπολογίζονται σε 3.000. Η δράση έχει ως ομάδα στόχου ανέργους αποφοίτους σχολών θεωρητικής κατεύθυνσης έως 29 ετών και προγραμματίζεται για τα τέλη του 2018. Επίσης, δημιουργεί νέες επαγγελματικές διεξόδους σε άνεργους πτυχιούχους θεωρητικών αντικειμένων».

Με βάση τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας, ενδεικτικές ειδικότητες είναι διαχείριση κοινωνικών δικτύων, marketing πολιτιστικών οργανισμών, διοίκηση πολιτιστικών οργανισμών, συμβουλευτική τρίτης ηλικίας και αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προεκλογικές εξαγγελίες Αχτσιόγλου: Θα προκηρυχθούν 11 προγράμματα απασχόλησης για 88.500 νέους"

Κόντρα Ιταλίας- Κομισιόν για τον προϋπολογισμό -Προειδοποίηση από Γιούνκερ

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε την Ιταλία να διπλασιάσει τις δημοσιονομικές προσπάθειές της, προκειμένου να μην αποκλίνει από τους στόχους στους οποίους έχει συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες, ενώ σημείωσε ότι έχουν γίνει ήδη υποχωρήσεις έναντι της ιταλικής κυβέρνησης, σχετικά με τις δαπάνες.

Ο Γιούνκερ προειδοποίησε ότι η Κομισιόν πρέπει να προσέξει την τήρηση των κανονισμών, ενώ πρόσθεσε ότι στην περίπτωση της Ιταλίας υπάρχουν ήδη γραμμές ευελιξίας, σε ό,τι αφορά τους προϋπολογισμούς στην ΕΕ. «Εχει επιτραπεί στην Ιταλία να κάνει δαπάνες που δεν θα της επιτρεπόταν, αν είχαμε εφαρμόσει με αυστηρότητα, αλλά όχι έξυπνα τους κανόνες», συμπλήρωσε, μιλώντας σε αυστριακές εφημερίδες.

Οι δηλώσεις του Γιούνκερ έρχονται μετά την επιστολή των Βάλντις Ντομπρόβσκις και Πιερ Μοσκοβισί, προς τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, με την οποία απέρριπταν το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού, καθώς με μία πρώτη ανάγνωση διαπιστώθηκε σημαντική απόκλιση από τη δημοσιονομική πορεία που υπέδειξε η ΕΕ. «Αυτό είναι πηγή σημαντικής ανησυχίας», υπογράμμιζαν οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Από την άλλη, πηγές της ιταλικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι δεν απορρίφθηκε ο ιταλικός προϋπολογισμός.

«Δεν υπήρξε καμία απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού, διότι ακόμη δεν άρχισε ο επίσημος διάλογος», τόνιζαν αυτές οι πηγές, ενώ σημείωναν «στοχεύουν σε εποικοδομητικό διάλογο». Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία δήλωσε ότι θεωρεί πως θα ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος και σε ό,τι αφορά το θέμα του δημοσίου ελλείμματος.

Ντι Μάιο: Δεν κάνουμε πίσω

Μάλιστα, μιλώντας σε δημοσιογράφους το Σάββατο, ο Λουίτζι Ντι Μάιο είπε πως η κυβέρνηση δεν θα αλλάξει τους δημοσιονομικούς στόχους της και υποστήριξε ότι η μελλοντική οικονομική ανάπτυξη θα επιτρέψουν τη μείωση του ελλείμματος μετά το 2019.

«Θα πούμε στην Κομισιόν ότι οι Ιταλοί χρειάζονται αυτά τα μέτρα, που δεν είναι μια κι έξω, αλλά έχουν στόχο τη βελτίωση της οικονομικής προοπτικής τους», είπε ακόμη ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση τις ερχόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει διάλογο με την Ευρώπη, αλλά δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο Β», συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας. «Περιμέναμε ότι ο προϋπολογισμός αυτός δεν θα άρεσε στις Βρυξέλλες. Τώρα αρχίζει η φάση του διαλόγου, αλλά δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω», τόνισε ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων. «Εκτιμώ το ότι η επιστολή αυτή έφτασε τώρα που οι αγορές είναι κλειστές. Έχουμε όλο το σαββατοκύριακο για να συζητήσουμε την επιστολή αυτή και μέσω του Τύπου, αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν οπισθοχωρεί», κατέληξε.

Στην επιστολή του με τις λεπτομέρειες του προσχεδίου του ιταλικού υπολογισμού, ο Τρία ανέφερε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα πρόγραμμα κοινωνικο- οικονομικών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ άλλων αμετάβλητο φόρο για τις μικρές επιχειρήσεις και ένα πλάνο οικονομικής ενίσχυσης που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο έλλειμμα την επόμενη χρονιά, σημειώνει το Bloomberg.

Στη συνέντευξή του, ο Γιούνκερ απάντησε και στις επικρίσεις των Ιταλών πολιτικών ηγετών, ανάμεσά τους ο Ματέο Σαλβίνι, ότι η Κομισιόν προσπαθεί να αποδυναμώσει την κυβέρνηση. «Δεν προσπαθεί η Κομισιόν να αντικαταστήσει την κυβέρνηση. Δεν είναι αυτή η δουλειά μας», απάντησε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σαλβίνι κατηγόρησε την ΕΕ ότι φτωχοποίησε την Ιταλία με τα μέτρα που ενέκρινε. «Δεν ξυπνάω το πρωί σκεφτόμενος ανθρώπους όπως ο Γιούνκερ και ο Μοσκοβισί, που κατέστρεψαν την Ευρώπη και την Ιταλία», δήλωσε σύμφωνα με το Ansa.

«Είναι στο χέρι των Ιταλών να βρουν τους κανόνες και τα μέτρα με τα οποία η Ιταλία δεν θα αποκλίνει από τους συμφωνημένους στόχους του προϋπολογισμού», είπε από την πλευρά του ο Γιούνκερ.

Η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει στην Κομισιόν το προσχέδιο του προϋπολογισμού έως τις 15 Οκτωβρίου. Το ιταλικό κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τον προϋπολογισμό μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Bloomberg, ΑΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κόντρα Ιταλίας- Κομισιόν για τον προϋπολογισμό -Προειδοποίηση από Γιούνκερ "

Αλαφογιώργος: «Με παραπέμπουν στο Πειθαρχικό της ΕΡΤ»

Μέσω μιας ανάρτησής του στο twitter ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής Αντώνης Αλαφογιώργος επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για προκαταρκτική εξέτασή του και τονίζει ότι είναι βέβαιη η παραπομπή του σε πειθαρχικό.

Συκγκεκριμένα όπως έγραψε: «Επιβεβαιώνω πλήρως τις πληροφορίες του Σίλα για προκαταρκτική εξέταση μου επί δίωρον στην ΕΡΤ, με βεβαία την παραπομπή μου σε πειθαρχικό, κατόπιν αξιώσεων των ανωτέρων αρμοδίων. Από Δευτέρα τα νταούλια».

Ο Αντώνης Αλαφογιώργος με ανάρτησή του στο twitter είχε καλέσει τον πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων, Δημήτρη Ασπρογέρακα να ελέγξει το δημόσιο χρήμα στην ΕΡΤ.

επιβεβαιωνω πληρως τις πληροφοριες του Σιλα για προκαταρκτικη εξεταση μου επι διωρον στην ΕΡΤ με βεβαια την παραπομπη μου σε πειθαρχικο, κατοπιν αξιωσεων των ανωτερων αρμοδιων. απο Δευτερα τα νταουλια.


mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλαφογιώργος: «Με παραπέμπουν στο Πειθαρχικό της ΕΡΤ»"

Και δεύτερος καθηγητής «Φακελάκης» στο ΤΕΙ Σερρών!

Νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά την αποκάλυψη της δράσης του καθηγητή «Φακελάκη» που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα με την κατηγορία ότι ζητούσε χρήματα και σεξουαλικά ανταλλάγματα από φοιτητές για να τους περάσει στα μαθήματά.

Σύμφωνα με νέο δημοσίευμα υπάρχει και δεύτερος καθηγητής στο ΤΕΙ Σερρών είχε την ίδια ακριβώς δράση με τον 59χρονο καθηγητή "Φακελάκη" που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα και την Παρασκευή κρίθηκε προφυλακιστέος.

Ο δεύτερος καθηγητής είναι στενός συνεργάτης του 59χρονου, και μάλιστα έχουν γράψει μαζί και αρκετά συγγράμματα. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Δημοκρατία» οι διωκτικές Αρχές εντόπισαν τον δεύτερο καθηγητή αμέσως μόλις «έδεσαν» τον 59χρονο και είναι θέμα ημερών ο σχηματισμός δικογραφίας και για εκείνον.

Πάντως, ο δεύτερος καθηγητής ήταν πιο προσεκτικός σε σχέση με τον αριθμό των φοιτητών που «έκοβε», ενώ ο 59χρονος δεν είχε κανέναν φραγμό, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ζητά και σεξουαλικά ανταλλάγματα από τις φοιτήτριές του.

Αμφότεροι χρησιμοποιούσαν σαν «όχημα» ένα φροντιστήριο στις Σέρρες, ιδιοκτησίας ενός ανδρόγυνου (το οποίο έχει συλληφθεί μαζί με τον 59χρονο), και, με τη μέθοδο της χαμηλής βαθμολογίας, ωθούσαν τους φοιτητές στο φροντιστήριο, προκειμένου να πληρώσουν 250 ευρώ και στη συνέχεια να τους βάλουν καλό βαθμό για να περάσουν το μάθημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες φοιτητών, σύμφωνα με τις οποίες, γνωρίζοντας πλέον τι συνέβαινε και αφού πλήρωναν για να περάσουν το μάθημα, έγραφαν μόνο τις εκφωνήσεις των θεμάτων, χωρίς τις απαντήσεις, και έπαιρναν υψηλή βαθμολογία, όπως 7 και 8.

Ο δεύτερος καθηγητής, που είναι νεότερος από τον πρώτο, είχε πιο «συμμαζεμένη» δράση και, αν ο πρώτος έστελνε στο φροντιστήριο το 80% των φοιτητών του, αυτός έστελνε το 20%.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Δημοκρατία", οι διωκτικές Αρχές βρήκαν στο φροντιστήριο 10 μπλοκάκια, όπου κόβονταν οι αποδείξεις των χρημάτων που έδιναν οι φοιτητές. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, κάθε μπλοκάκι έχει 50 φύλλα. Κατά συνέπεια, οι Αρχές βρήκαν ήδη 125.000 ευρώ που αφαίμαξαν από κάποιους φοιτητές.

Ο καθηγητής "Φακελάκης" που συνελήφθη τις προηγούμενες ημέρες είχε εφαρμόσει και άλλες δύο μεθόδους σε αρκετούς φοιτητές για να περάσουν τα μαθήματά του: Είτε τους έβαζε να κάνουν πρακτική στο λογιστικό γραφείο του, κρατώντας μάλιστα τα περίπου 500 ευρώ που δίνει το κράτος για να πληρωθούν οι τελειόφοιτοι, είτε, αν ήταν κοπέλες, ζητούσε «ροζ» ανταλλάγματα, όπως αγκαλιές, φιλιά κ.λπ.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Και δεύτερος καθηγητής «Φακελάκης» στο ΤΕΙ Σερρών!"

Επίθεση με μολότοφ κατά της αστυνομικής διεύθυνσης Αχαΐας

Επίθεση με βόμβες μολότοφ εξαπέλυσε σήμερα τα ξημερώματα ομάδα κουκουλοφόρων κατά του κτιρίου που στεγάζεται η αστυνομική διεύθυνση Αχαΐας, το οποίο βρίσκεται στην οδό Ερμού, στο κέντρο της Πάτρας.

Ειδικότερα, οι κουκουλοφόροι πλησίασαν το κτίριο από τη διασταύρωση των οδών Ερμού και Αλ. Υψηλάντου και αμέσως μετά πέταξαν τουλάχιστον οκτώ βόμβες μολότοφ.

Στην συνέχεια οι κουκουλοφόροι εξαφανίστηκαν τρέχοντας στα γύρω στενά, ενώ από τη ρίψη των μολότοφ προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση με μολότοφ κατά της αστυνομικής διεύθυνσης Αχαΐας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news