facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Άγριο ξύλο σε μπαρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης – Ένα άτομο στο νοσοκομείο (φωτο & video)

Αιματηρό επεισόδιο με περισσότερους από πέντε τραυματίες σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας σε μπαρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ένα άτομο τραυματίστηκε στο κεφάλι και διακομίστηκε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival, τέσσερα άτομα εισέβαλαν στο γνωστό μπαρ της οδού Συγγρού και άρχισαν να χτυπούν όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Ένας από αυτούς κρατούσε ρόπαλο. Μια νεαρή είπε ότι είδε έναν από τους δράστες να κρατά μαχαίρι. Οι δράστες αφού χτύπησαν θαμώνες και προσωπικό, προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές στο κατάστημα και αποχώρησαν ανενόχλητοι.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και αφού έλαβαν περιγραφή των δραστών ξεκίνησαν να τους αναζητούν για να τους συλλάβουν. Κάποιοι από τους τραυματίες αποχώρησαν πριν την άφιξη των αστυνομικών. Άλλοι παρέμειναν στο σημείο και δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες από το προσωπικό του καταστήματος.

 

  

thestival 

Διαβάστε Περισσότερα » " Άγριο ξύλο σε μπαρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης – Ένα άτομο στο νοσοκομείο (φωτο & video) "

Αυτή είναι η συμμορία που «άδειαζε» σπίτια σε Αττική και Κόρινθο – Οι 46 ληστείες του μισού εκατ. ευρώ

Τα στοιχεία και τις φωτογραφίες της συμμορίας των δραστών που «άδειαζε» σπίτια σε Αττική και Κόρινθο δημοσίευσε η αστυνομία. Πρόκειται για 15 άτομα οι οποίοι κατηγορούνται για τις 46 διαρρήξεις με λεία 510.000 ευρώ.

Πρόκειται για τους συλληφθέντες:

1. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ Χριστόφορο του Ιωάννη και της Δήμητρας, γεννηθέντα την 9-3-1987 στην Κόρινθο,

2. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟ Παύλο του Κωνσταντίνου και της Βασιλικής, γεννηθέντα την 31-12-1967 στα Φιλιατρά Μεσσηνίας,

3. ΚΑΡΑ Γεώργιο-Βασίλειο του Νεκταρίου και της Καλλιόπης, γεννηθέντα την 20-8-1997 στην Αθήνα,

4. ΣΜΥΡΝΙΩΤΑΚΗ Χρήστο του Γερασίμου και της Άννας, γεννηθέντα την 17-6-1986 στην Πάτρα,

5. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ Παρασκευά του Γεωργίου και της Γεωργίας, γεννηθέντα την 10-8-1990 στην Τρίπολη Αρκαδίας,

6. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ Χρυσοβαλάντη αγνώστου πατρός και της Μαρίας, γεννηθέντα την 28-3-1994 στη Λάρισα,

7. ΧΑΛΙΛΟΠΟΥΛΟ Σπυρίδωνα αγνώστου πατρός και της Παγώνας, γεννηθέντα την 22-8-1999 στο Άργος,

8. ΜΟΥΣΤΑΦΑ Βασίλειο του Ελευθερίου και της Χρυσούλας, γεννηθέντα την 2-6-1990 στην Αθήνα,

9. ΚΑΡΑ Αντώνιο του Μαρίνου και της Μυρωνίας, γεννηθέντα την 27-1-1982 στην Αθήνα,

10. ΝΙΝΟ Φίλιππο του Νικολάου και της Κωνσταντίνας, γεννηθέντα την 15-2-1979 στην Κόρινθο,

11. ΣΙΜΟ Ιωάννη του Παναγιώτη και της Ελένης, γεννηθέντα την 16-3-1990 στο Μαρούσι,

12. ΣΙΜΟ Βασίλειο του Παναγιώτη και της Ελένης, γεννηθέντα την 15-1-1987 στο Μαρούσι,

Και τους μη συλληφθέντες:

1. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟ Κωνσταντίνο του Βασιλείου και της Ναυσικάς, γεννηθέντα την 23-7-1992 στην Αθήνα,

2. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ Γεώργιο αγνώστου πατρός και της Καλλιόπης, γεννηθέντα την 15-3-1992 στη Νίκαια,

3. ΜΠΙΦΣΑ Χρήστο του Φωτάκη και της Ξανθούλας, γεννηθέντα την 21-12-1999 στην Αθήνα

 
 
 
Πώς δρούσε η συμμορία
 
Βίντεο ντοκουμέντο από τη δράση της «συμμορίας των 12» με τις 46 διαρρήξεις των 510.000 ευρώ

Η συμμορία των Ρομά επέλεγε ως περιοχές δράσης τον «άξονα» της Αττικής Οδού (σ.σ. Χαλάνδρι, Βριλήσσια, Κηφισιά, Πόρτο Ράφτη, Ραφήνα κ.ά.), ενώ στόχευαν οικίες όπου μπορούσαν εύκολα να αποκτήσουν πρόσβαση ή να αναρριχηθούν. Αφού κατόπτευαν την κάθε οικία, ελέγχοντας το είδος της πόρτας, τα παράθυρα, την ύπαρξη συναγερμού, καμερών ασφαλείας, σκύλου-φύλακα κλπ, βεβαιώνονταν για την απουσία των ενοίκων, απενεργοποιούσαν τα συστήματα συναγερμού και βιντεοσκόπησης, χρησιμοποιούσαν Ι.Χ. αυτοκίνητα, είτε κλεμμένα είτε νοικιασμένα και τοποθετούσαν σ’ αυτά πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, προκειμένου να έχουν πλήρη κάλυψη κατά την διάπραξη της κλοπής.

Βίντεο ντοκουμέντο από τη δράση της «συμμορίας των 12» με τις 46 διαρρήξεις των 510.000 ευρώ

Οι διαρρήκτες και οι τσιλιαδόροι βρίσκονταν σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά «επιχειρησιακές» τηλεφωνικές συνδέσεις και κωδικοποιημένες φράσεις, παραβίαζαν συνήθως παράθυρα και μπαλκονόπορτες ή αναρριχούνταν στα μπαλκόνια και με λοστούς διερρήγνυαν τα παραθυρόφυλλα των οικιών και εισέρχονταν στο εσωτερικό τους, από όπου και αφαιρούσαν χρήματα, κοσμήματα και ηλεκτρονικές συσκευές.

Βίντεο ντοκουμέντο από τη δράση της «συμμορίας των 12» με τις 46 διαρρήξεις των 510.000 ευρώ

Σε όσες περιπτώσεις οι ένοικοι βρίσκονταν εντός των οικιών τους, προσποιούνταν τους υπαλλήλους Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας (σε κάποιες περιπτώσεις τους αστυνομικούς της Ασφάλειας ή τους απεσταλμένους του Δημάρχου της περιοχής) και έπειθαν τα θύματα τους να τους επιτρέψουν την είσοδο. Στη συνέχεια τους απασχολούσαν με διάφορα προσχήματα και ταυτόχρονα άλλοι συνεργοί τους εισέρχονταν στην οικία, ερευνούσαν τους λοιπούς χώρους και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα και τιμαλφή.

newsbeast 

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτή είναι η συμμορία που «άδειαζε» σπίτια σε Αττική και Κόρινθο – Οι 46 ληστείες του μισού εκατ. ευρώ"

Θεσσαλονίκη: «Λουκέτο» σε άλλους τέσσερις συνδέσμους οπαδών από την Αστυνομία

Σε άλλους τέσσερις συνδέσμους οπαδών,σε ισάριθμες περιοχές, έβαλε σήμερα «λουκέτο» η ΕΛ.ΑΣ στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για συνδέσμους οπαδών που λειτουργούσαν χωρίς άδεια σε Τούμπα-Τριανδρία και στους δήμους Θέρμης, Πυλαίας-Χορτιάτη και Θερμαϊκού. Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ σε ανακοίνωσή της η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης αναφέρει:

«Μετά από αποφάσεις των Αστυνομικών Τμημάτων Θερμαϊκού, Πυλαίας -Χορτιάτη, Τούμπας-Τριανδρίας και Θέρμης σήμερα 14 Φεβρουαρίου 2022, σφραγίσθηκαν τέσσερα (4) γραφεία – εντευκτήρια Λεσχών φιλάθλων αθλητικών σωματείων της Θεσσαλονίκης που λειτουργούσαν χωρίς προβλεπόμενη- απαιτούμενη άδεια αρμόδιας Αρχής».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: «Λουκέτο» σε άλλους τέσσερις συνδέσμους οπαδών από την Αστυνομία"

Διάγγελμα Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία στις 16 Φεβρουαρίου

Η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία στις 16 Φεβρουαρίου δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Μάλιστα ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι κήρυξε την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου ως εθνική «Ημέρα Ενότητας» στην Ουκρανία ενώ ο εθνικός ύμνος παιανίζει σε εθνικό επίπεδο και η σημαία της χώρας να υψώνεται σε δημόσια κτίρια.

«Θα δείξουμε σε ολόκληρο τον κόσμο την ενότητά μας», είπε μεταξύ άλλων ο Ζελένσκι και ανακοίνωσε το προεδρικό διάταγμα που εξέδωσε.

Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα θα αυξηθούν οι μισθοί στους στρατιώτες κατά 30% ενώ θα δημιουργηθεί μια «ενιαία πλατφόρμα πληροφόρησης» για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την «πραγματική κατάσταση της κατάστασης ασφαλείας» και τα «μέτρα που λαμβάνονται για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων του κράτους».

Επίσης το διάταγμα κάνει λόγο για κινήσεις επιστράτευσης ενώ ο τακτικός στρατός που ανέρχεται σε 261.000 άτομα θα επιβλέπει τη νέα υποστηρικτική δύναμη.

Ο Ζελένσκι ελπίζει πως 1,5 με 2 εκατομμύρια πολίτες θα ενταχθούν στον πυρήνα 11.000 νεοσυλλέκτων και δεκάδων χιλιάδων εφέδρων.

Λίγο νωρίτερα, ο Ζελένσκι προέτρεψε αξιωματούχους, πολιτικούς και επιχειρηματίες που πρόσφατα έφυγαν από την Ουκρανία να επιστρέψουν στη χώρα τους μέσα σε 24 ώρες.

«Είναι καθήκον σας, σε μια τέτοια κατάσταση, να είστε μαζί μας, με τον ουκρανικό λαό. Προτείνω να επιστρέψετε στην πατρίδα σας μέσα σε 24 ώρες και να σταθείτε στο πλευρό του ουκρανικού στρατού, της διπλωματίας και του λαού μας», τόνισε.

Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ορισμένοι βουλευτές και επιχειρηματίες έφυγαν από τη χώρα το Σαββατοκύριακο, αφού οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες χώρες συνέστησαν στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν επειγόντως την Ουκρανία.

«Επιστρέψτε στον λαό και τη χώρα σας, που ήταν η πηγή των εργοστασίων και της περιουσίας σας», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

 
Ρωσία: Δεν θα εισβάλουμε εκτός αν προκληθούμε

Η Ρωσία «δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία εκτός κι αν προκληθούμε», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στη βρετανική εφημερίδα The Guardian.

«Δεν θα εισβάλουμε στην Ουκρανία, εκτός κι αν προκληθούμε να το κάνουμε», είπε ο Ρώσος πρέσβης, που εκπροσωπεί τη Ρωσία στις Βρυξέλλες από το 2005.

«Εάν οι Ουκρανοί εξαπολύσουν μια επίθεση εναντίον της Ρωσίας, δεν θα πρέπει να εκπλαγείτε εάν αντεπιτεθούμε. Ή εάν αρχίσουν να σκοτώνουν κατάφωρα Ρώσους πολίτες οπουδήποτε, στο Ντονμπάς ή αλλού», συμπλήρωσε, αναφερόμενος σε αυτήν την περιοχή στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές μάχονται τις ουκρανικές δυνάμεις εδώ και 8 χρόνια.

Ο Τσιζόφ προειδοποίησε ότι μια ουκρανική «πρόκληση» θα μπορούσε να ωθήσει το Κρεμλίνο να αντιδράσει.

«Αυτό που εννοώ ως «πρόκληση» είναι ότι μπορούν να οργανώσουν ένα επεισόδιο εναντίον των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών του Ντονμπάς, να τις προκαλέσουν, κατόπιν να τις πλήξουν με όλες τις δυνάμεις τους, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο μια αντίδραση της Ρωσίας, ώστε να αποφύγουν μια ανθρωπιστική καταστροφή στα σύνορά τους», σημείωσε.

Γυναίκες και παιδιά εκπαιδεύονται στα όπλα για το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής

Για το ενδεχόμενο σύγκρουσης με την Ρωσία προετοιμάζονται στην Ουκρανία την ώρα που συνεχίζεται ο διπλωματικός πυρετός προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κατάσταση.

Μόσχα και Κίεβο ενισχύουν τις δυνάμεις τους στα σύνορα σε μια ισορροπία τρόμου. Στην Ουκρανία προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο και στη μάχη μπαίνουν όλοι χωρίς διακρίσεις.

Γυναίκες και παιδιά εκπαιδεύονται από στρατιώτες για το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής, ενώ στο Κίεβο αναμένονται και Ουκρανοί από την Ελλάδα.

Στα 79 της χρόνια η Βαλεντίνα Κονσταντινόφσκα από τη Μαριούπολη μαθαίνει να κρατά και να σημαδεύει με καλάσνικοφ. «Είμαι έτοιμη να πυροβολήσω. Αν συμβεί κάτι θα υπερασπιστώ το σπίτι, την πόλη και τα παιδιά μου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στα περίχωρα του Κιέβου παραστρατιωτικοί εθελοντές από ξένες χώρες προετοιμάζονται για μάχη απέναντι στους Ρώσους. «Πέντε είναι από την Θεσσαλονίκη και πέντε από την Αθήνα. Έρχονται να γίνουν στρατιώτες», τονίζει ένας εθελοντής από τη Γεωργία μιλώντας σπαστά ελληνικά για τους Ουκρανούς που έρχονται από την Ελλάδα.

Στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία ζεσταίνονται οι πολεμικές μηχανές με τις δύο χώρες να ενισχύουν τις δυνάμεις τους.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Διάγγελμα Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία στις 16 Φεβρουαρίου"

Καναδάς: Ο πρωθυπουργός προτίθεται να ενεργοποιήσει τον νόμο περί έκτακτης ανάγκης

Η αστυνομία της καναδικής επαρχίας Αλμπέρτα εξάρθρωσε μια ομάδα που φέρεται ότι σχεδίαζε να κάνει χρήση βίας σε μια μεθοριακή διάβαση, την οποία έχουν αποκλείσει εδώ και ημέρες οδηγοί φορτηγών που διαμαρτύρονται για τα υγειονομικά μέτρα.

Η Βασιλική Έφιππη Αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν 11 άνθρωποι και κατασχέθηκαν 13 καραμπίνες αλλά και πιστόλια, καθώς επίσης και μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών. Οι συλληφθέντες φέρεται ότι ήθελαν «να κάνουν χρήση βίας εναντίον των αστυνομικών εάν γίνονταν προσπάθειες» να αρθεί ο αποκλεισμός.

Τα όπλα, οι γεμιστήρες και πολλά αλεξίσφαιρα γιλέκα βρέθηκαν μέσα σε τρεις νταλίκες, εξήγησε η αστυνομία, η οποία έχει ξεκινήσει έρευνα «για να διαπιστώσει το εύρος της απειλής και της εγκληματικής οργάνωσης».

Η κρίση συνεχίζεται στον Καναδά, μολονότι από χθες άνοιξε και πάλι η γέφυρα Αμπάσαντορ, ένας στρατηγικός σημασίας οδικός άξονας με τις ΗΠΑ. Παράλληλα, η επαρχία του Οντάριο ανακοίνωσε ότι καταργεί το εμβολιαστικό πάσο ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας, ο Τζάστιν Τριντό, ετοιμάζεται να απευθυνθεί εκ νέου στο έθνος σήμερα το απόγευμα. Σύμφωνα με πηγές του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου CBC ο Τριντό ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή τον νόμο περί έκτακτης ανάγκης, ο οποίος χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις «εθνικής κρίσης» και δίνει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση διευρυμένες εξουσίες ώστε να επιβάλει προσωρινά «έκτακτα μέτρα», χωρίς να χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών αρχών.

Την Παρασκευή ο Τριντό είχε δηλώσει ότι «εξετάζονταν όλες οι επιλογές» για να μπει τέλος στους «παράνομους» αποκλεισμούς που βλάπτουν τη χώρα και την οικονομία της. Την Κυριακή συγκάλεσε εκτάκτως υπουργικό συμβούλιο και σήμερα αναμένεται ότι θα μιλήσει με τους πρωθυπουργούς όλων των επαρχιών.

Ο νόμος περί μέτρων έκτακτης ανάγκης έχει ενεργοποιηθεί μόνο μία φορά στο παρελθόν σε καιρό ειρήνης (τότε ονομαζόταν νόμος μέτρων πολέμου), από τον πατέρα του Τζάστιν Τριντό, τον Οκτώβριο του 1970. Η κυβέρνηση του Πιερ Έλιοτ Τριντό επικαλέστηκε αυτόν τον νόμο για να στείλει στρατό στο Κεμπέκ και να λάβει μια σειρά μέτρων μετά την απαγωγή, από το Απελευθερωτικό Μέτωπο του Κεμπέκ, του Βρετανού εμπορικού επιτετραμμένου, του Τζέιμς Ρίτσαρντ Κρος, καθώς και ενός υπουργού της τοπικής κυβέρνησης, του Πιερ Λαπόρτ.

Ο Κρος απελευθερώθηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις αλλά ο υπουργός βρέθηκε νεκρός στο πορτ-μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Καναδάς: Ο πρωθυπουργός προτίθεται να ενεργοποιήσει τον νόμο περί έκτακτης ανάγκης"

Ψηφιακές υπηρεσίες για την αναγνώριση εμβολιασμών στο εξωτερικό

Ψηφιακές υπηρεσίες: Τη δυνατότητα να καταχωρίσουν ψηφιακά το πιστοποιητικό ή τις δόσεις εμβολιασμού που πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό έχουν οι άνω των 60 ετών Έλληνες πολίτες που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού που δεν μπορεί να επαληθευτεί ψηφιακά.

Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή και μπορεί να ολοκληρωθεί:

  • είτε μέσα από την υπηρεσία «Καταχώριση δόσεων εμβολιασμού εκτός Ελλάδας»
  • είτε μέσω του myKEPlive

Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες διατίθενται για πολίτες οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού
  • έχουν γεννηθεί έως την 31-12-1961
  • δεν ανήκουν στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ) κατοίκων εξωτερικού και
  • διαθέτουν πιστοποιητικό/βεβαίωση εμβολιασμού από χώρα η οποία δεν συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID.

Σημειώνεται ότι ολοκληρώνοντας μία από τις δύο διαδικασίες που περιγράφονται παρακάτω, οι πολίτες άνω των 60 θεωρούνται εμβολιασμένοι (άρα δεν τους επιβάλλεται πρόστιμο), πλην όμως δεν αποκτούν δικαίωμα έκδοσης βεβαίωσης ή πιστοποιητικού εμβολιασμού από την Ελλάδα.

«Καταχώριση δόσεων εμβολιασμού εκτός Ελλάδας»

Πρόκειται για τη νέα υπηρεσία που υλοποίησαν τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας, με τη συμβολή του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), εποπτευόμενου φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τα στοιχεία των πολιτών αντλούνται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Η είσοδος στην υπηρεσία γίνεται με τη χρήση κωδικών Taxisnet. Στη συνέχεια, ο ενδιαφερόμενος εισάγει τον ΑΜΚΑ ή τον ΠΑΚΜΑ του και επισυνάπτει το πιστοποιητικό ή τη βεβαίωση εμβολιασμού του. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την αξιολόγηση των εγγράφων σε δεύτερο χρόνο.

Η υπηρεσία σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε και υποστηρίζεται παραγωγικά από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η διαδικασία ακολουθεί ακριβώς τα ίδια βήματα με τις υπόλοιπες υπηρεσίες που παρέχονται μέσω του MyKEPlive. Η μόνη διαφορά είναι ότι τα αιτούμενα δικαιολογητικά για την απόδειξη πραγματοποίησης του εμβολιασμού πρέπει να έχουν αποσταλεί πριν από την προγραμματισμένη βιντεοκλήση.

Τα δικαιολογητικά αυτά είναι:

  • είτε πιστοποιητικό σε οποιαδήποτε γλώσσα και υπεύθυνη δήλωση
  • είτε βεβαίωση εμβολιασμού στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα.

Την ημέρα και ώρα του ραντεβού ο ενδιαφερόμενος συνδέεται στην τηλεδιάσκεψη μέσω του συνδέσμου που του έχει αποσταλεί και επιδεικνύει στον υπάλληλο του ΚΕΠ το έγγραφο για την ταυτοποίηση των στοιχείων του (την ταυτότητα ή το διαβατήριό του). Μετά την ταυτοποίηση, ο υπάλληλος εξετάζει τα δικαιολογητικά που έχουν αποσταλεί από τον συναλλασσόμενο με email και προβαίνει στην καταχώρισή του στο Μητρώο Εμβολιασμένων Εξωτερικού.

Σημειώνεται ότι η υπηρεσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από πολίτη ο οποίος δεν διαθέτει προσωπικούς κωδικούς Taxisnet. Στην προκειμένη περίπτωση μπορεί ένας τρίτος από το οικογενειακό ή φιλικό του περιβάλλον που διαθέτει κωδικούς Taxisnet να προγραμματίσει το ραντεβού.

Υπενθυμίζεται ότι οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι δεν ανήκουν στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού και εμβολιάστηκαν σε χώρα που συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID μπορούν να καταχωρίζουν τις δόσεις του εμβολιασμού τους στο anagnorisi.emvolio.gov.gr.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Ψηφιακές υπηρεσίες για την αναγνώριση εμβολιασμών στο εξωτερικό "

Καιρός αύριο: Βελτιωμένος σε Αττική, Θεσσαλονίκη – Πού θα βρέχει

Άστατος θα είναι ο καιρός αύριο, Τρίτη (15.02.2022). Σε ορισμένες περιοχές της χώρας θα υπάρχει ηλιοφάνεια, όμως, σε άλλες θα εκδηλωθούν βροχές. Ο υδράργυρος θα ενισχυθεί.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Tοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες και στα δυτικά λίγες βροχές. Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.

Οι άνεμοι στο ανατολικό Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις και στα Δωδεκάνησα θα φτάνουν τοπικά τα 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι νότιοι 2 με 4, στο Ιόνιο έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες έως το μεσημέρι.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών.
Ανεμοι: Νότιοι 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Κατά τόπους στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με λίγες βροχές κυρίως στα νησιά του Ιονίου.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και βαθμιαία νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Τοπικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ. Βαθμιαία στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 και στα Δωδεκάνησα βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και βαθμιαία νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βελτιωμένος σε Αττική, Θεσσαλονίκη – Πού θα βρέχει"

Μονή Παναγίας Σουμελά: Μετά το πάρτι με τον DJ, τώρα, γυρίσματα ταινίας του Hollywood από τη Sony

Σε χώρο γυρισμάτων χολιγουντιανής ταινίας επιτρέπουν οι Τούρκοι να μετατραπεί η Μονή της Παναγίας Σουμελά, μετά το πάρτι με τον DJ, το οποίο μάλιστα προκάλεσε και διεθνείς αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει η ιστοσελίδα 61saat κάποιες από τις σκηνές της ταινίας δράσης της SONY με τον τίτλο «Spiral» θα πραγματοποιηθούν στο ιστορικό προσκύνημα των Ελλήνων του Πόντου. Ο προϋπολογισμός της ταινίας ανέρχεται στα 150 εκ. δολάρια, ενώ ο σκηνοθέτης της είναι βραβευμένος με 4 Oscar.

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες μέρες δόθηκε άδεια για να μετατραπεί η Μονή σε... νυχτερινό κέντρο την ώρα που παραμένει κλειστή για λόγους συντήρησης. Μάλιστα τότε υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού.



Τι υποστηρίζει ο DJ Αχμέτ Σεντέρζι

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις ο διοργανωτής, DJ Αχμέτ Σεντέρζι, είπε ότι όλα έγιναν νόμιμα, υποστηρίζοντας πως : «ο ήχος ήταν σε τέτοια ένταση που δεν προκάλεσε ζημιές στο μνημείο» και πως στόχος του ήταν : «να δοθεί μία διαφορετική οπτική μέσω της μουσικής». Ο ίδιος υπενθύμισε πως αντίστοιχα βίντεο έχουν γυριστεί και αλλού, στην Τουρκία και στο εξωτερικό, και ότι το βίντεο από την Καππαδοκία είχε πάνω από 20 εκατ. προβολές. Μάλιστα προανήγγειλε ότι έχουν προγραμματιστεί αντίστοιχες δράσεις σε Κοτύωρα, Κερασούντα, Ρίζαιο και Άρτβίν.

Όπως έγινε γνωστό, το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ξεκίνησε έρευνα για να βρεθούν οι υπεύθυνοι που έδωσαν άδεια να γυριστεί βίντεο κλιπ στην Παναγία Σουμελά. Το υπουργείο «φωτογραφίζει» τοπικές Αρχές της Τραπεζούντας, για την ενέργεια αυτή που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στο εξωτερικό.

Έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα

Συγκλονισμένη από την πρόσφατη βεβήλωση του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Παναγίας Σουμελά, δήλωσε πρόσφατα  η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινιάζοντας την Τρίτη την έκθεση «Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος – Η συμβολή της Εκκλησίας στον Αγώνα του 1821», στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών.

«Οι πρόσφατες εικόνες που προβλήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες ξένο συγκρότημα φαίνεται να χορεύει ντίσκο στον χώρο της Ιστορικής Μονής Παναγίας Σουμελά, αποτελούν βεβήλωση του Μνημείου αυτού, υποψήφιου για την ανακήρυξή του σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO» αναφέρει ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνοντας πως το «προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι δόθηκε η άδεια στο εν λόγω συγκρότημα, καθώς η Μονή της Παναγίας Σουμελά ανοίγει μόνο για προσκυνηματικούς λόγους».

Εικόνες από το πάρτι

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Μονή Παναγίας Σουμελά: Μετά το πάρτι με τον DJ, τώρα, γυρίσματα ταινίας του Hollywood από τη Sony"

Την ευθύνη για τις επιθέσεις στα σπίτια των Καμπουράκη και Ντούμα ανέλαβε αναρχική ομάδα

Την ευθύνη για τις εμπρηστικές επιθέσεις σε σπίτια αστυνομικών στη Θεσσαλονίκη, στο σπίτι του προέδρου του Σωματείου των Ειδικών Φρουρών, Βασίλη Ντούμα στην Αθήνα, στο σπίτι του Προέδρου της Διαρκούς Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε αυτό του δημοσιογράφου Δημήτρη Καμπουράκη στην Αθήνα ανέλαβε ο «Αναρχικός Πυρήνας “Santiago Maldonado».

Η αναρχική ομάδα σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου αναφέρει… «στο όνομα της Αναρχίας και της προσπάθειας διατήρησής της ως ενεργή ιστορική δύναμη επίθεσης και εξέγερσης, αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τις συντονισμένες εμπρηστικές επιθέσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα».

Αναφορικά με την εμπρηστική επίθεση τη νύχτα της 6ης Δεκεμβρίου, στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου διαμένει ο πρόεδρος της Διαρκούς Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, Λάμπρος Μαργαρίτης, στη Θεσσαλονίκη :

«Στο όνομα της Αναρχίας και της προσπάθειας διατήρησής της ως ενεργή ιστορική δύναμη επίθεσης και εξέγερσης, αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τις συντονισμένες εμπρηστικές επιθέσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα:

Την εμπρηστική επίθεση στην είσοδο της οικίας του καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και Προέδρου της Διαρκούς Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, Λάμπρου Μαργαρίτη, στη Θεσσαλονίκη, το βράδυ της 6ης Δεκέμβρη. Ήταν ο δικός μας φόρος τιμής για εκείνη την νύχτα που ο θάνατος νίκησε το φόβο».

«Την εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του “συνδικαλιστή” και “ισόβιου” προέδρου του Σωματείου των Ειδικών Φρουρών, Βασίλη Ντούμα στην Αθήνα».

«Την εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του “δημοσιογράφου” του ΣΚΑΙ, Δημήτρη Καμπουράκη, στην Αθήνα».

«Τις εμπρηστικές επιθέσεις στις οικίες των επικηρυγμένων μπάτσων στη Θεσσαλονίκη,….» .

Στην ανακοίνωσή της η οργάνωση «Αναρχικός Πυρήνας “Santiago Maldonado» αναφέρει τα ονόματα και τις διευθύνσεις των αστυνομικών στα σπίτια των οποίων έκαναν επίθεση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Την ευθύνη για τις επιθέσεις στα σπίτια των Καμπουράκη και Ντούμα ανέλαβε αναρχική ομάδα"

Ενισχύσεις αγροτικού τομέα από το Υπουργείο Οικονομικών

Υπεγράφη η μεταφορά πιστώσεων από το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ύψους 31 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση των καλλιεργειών της επιτραπέζιας ελιάς, της λεβάντας, του ξερού σύκου, της φθινοπωρινής και βιομηχανικής πατάτας, του μανταρινιού κλιμεντίνη και καπνών.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως: «Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα το καθεστώς ενίσχυσης που αφορά τα ανωτέρω προϊόντα. Σημειώνεται ότι από τα ανωτέρω, πιστώσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ για την αποζημίωση των επιτραπέζιων ελιών, της λεβάντας και του ξερού σύκου, είχαν μεταφερθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εντός του 2021, αλλά δεν είχαν αναλωθεί εντός του έτους, καθώς αναμενόταν η ανωτέρω έγκριση της Επιτροπής.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, με βάση την απόφαση της Επιτροπής και την ανωτέρω έγκριση των πιστώσεων, αναμένεται να εκδοθούν οι σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, ώστε να καταβληθεί η σχετική ενίσχυση.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγροτικός τομέας, μέσα από πολιτικές του Υπουργείου Οικονομικών, ενισχύεται με σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των αυξήσεων της ενέργειας και των πρώτων υλών, όπως είναι:

-H μόνιμη μείωση του ΦΠΑ ζωοτροφών, από το 13% στο 6%.
-H μόνιμη μείωση του ΦΠΑ λιπασμάτων, από το 13% στο 6%.
-Η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης σε αγρότες, για το 2022.
-Η στήριξη των κτηνοτρόφων για τις ανατιμήσεις στις ζωοτροφές.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής και των λοιπών μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης έχουν διατεθεί περί τα 300 εκατ. ευρώ για στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ενώ επιπλέον 162 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά τα έτη 2020 και 2021, για στήριξη των κλάδων που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Φυσικά, πολλές άλλες πρωτοβουλίες έχουν αναλάβει άλλα Υπουργεία, όπως το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την επιδότηση τμήματος του αυξημένου ενεργειακού κόστους, και φυσικά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η Κυβέρνηση, συνολικά και συνεκτικά, στέκεται δίπλα στον Έλληνα αγρότη».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ενισχύσεις αγροτικού τομέα από το Υπουργείο Οικονομικών"

Rafale – Belharra: «Ναι» με ευρεία πλειοψηφία στο εξοπλιστικό πρόγραμμα – «Όχι» από ΣΥΡΙΖΑ στα επιπλέον γαλλικά μαχητικά

Με ευρεία πλειοψηφία από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την αμυντική θωράκιση της χώρας από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Στο “παρών” επί της αρχής έμεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25.

Οι συμβάσεις που αφορούν τα επιπλέον έξι μαχητικά Rafale, τις 3+1 φρεγάτες Belharra και τις σύγχρονες τορπίλες για τα υποβρύχια έφεραν σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διευκρίνισε ότι καταψηφίζει τη σύμβαση των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών, αλλά υπερψηφίζει για τις φρεγάτες και τις τορπίλες.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως αυτές οι “προμήθειες μπορεί να είναι ένα μεγάλο οικονομικό βάρος για την χώρα αλλά επιφέρουν ένα μεγάλο και ανυπολόγιστο εθνικό όφελος γιατί βρισκόμαστε σε μια εποχή δύσκολη με αβεβαιότητες και εντάσεις. Κρίσεις και απειλές διαφόρων τύπων που εκδηλώνονται κοντά μας».

«Πριν από μερικά χρόνια θα αποτελούσε σενάριο φαντασίας ένας πόλεμος επί ευρωπαϊκού εδάφους. Δυστυχώς σήμερα αυτό συζητάμε… και είναι καθήκον η θωράκιση της χώρας», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας αναρωτήθηκε «γιατί έπρεπε ξαφνικά να αποκτήσουμε άλλα έξι Rafale».

«Πρόκειται για μια απόφαση που πήρε μόνος του ο Πρωθυπουργός και το ανακοίνωσε στη ΔΕΘ. Αυτά τα επιπλέον 6 Rafale είναι όπως λένε στο χωριό μου «out of the blue». Και δεν μπορεί να γίνει δεκτή αυτή η απόφαση», αιτιολόγησε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Rafale – Belharra: «Ναι» με ευρεία πλειοψηφία στο εξοπλιστικό πρόγραμμα – «Όχι» από ΣΥΡΙΖΑ στα επιπλέον γαλλικά μαχητικά"

Μενίδι: Είχε βραβευτεί από την ΠτΔ ο αστυνομικός της ΔΙ.ΑΣ που τραυματίστηκε στη σημερινή καταδίωξη

Αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ που βραβεύθηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας επειδή τον περασμένο Μάρτιο, επανέφερε με τεχνητή αναπνοή, έναν πολίτη στη ζωή, είναι ο ένστολος που τραυματίστηκε στη σημερινή κινηματογραφική καταδίωξη με πυροβολισμούς στο Μενίδι.

Ο νεαρός που παρασύρθηκε, από το Renault Clio στο οποίο επέβαιναν τρεις Ρομά, διακομίσθηκε στο 401, καθώς έχει τραυματιστεί στα πόδια.

Είχε προηγηθεί «κυνηγητό» στους δρόμους του Μενιδίου καθώς, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ και ΟΠΚΕ έκαναν σήμα στο όχημα να σταματήσει για έλεγχο ωστόσο ο οδηγός του ανέπτυξε ταχύτητα και επιχείρησε να διαφύγει. Ο αστυνομικός τραυματίστηκε στα πόδια ενώ για να ακινητοποιήσει το όχημα πυροβόλησε τις ρόδες.

Επανέφερε στη ζωή τον πολίτη

Ο συγκεκριμένος αστυνομικός, ειδικός φρουρός της ομάδας ΔΙΑΣ τον περασμένο Μάρτιο είχε βραβευτεί από την πρόεδρο της Δημοκρατίας για την καθοριστική συμβολή του στην σωτηρία ενός πολίτη που είχε χάσει τις αισθήσεις του, πέφτοντας στο πεζοδρόμιο.

MENIDI1

Μάλιστα, την ώρα του επεισοδίου, ο ίδιος και οι συνάδελφοι του με τις μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ περνούσαν τυχαία από το σημείο και ο αστυνομικός, παρείχε τις πρώτες βοήθειες μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο να τον παραλάβει.

Το περιστατικό έγινε γνωστό μέσα από τα social media.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μενίδι: Είχε βραβευτεί από την ΠτΔ ο αστυνομικός της ΔΙ.ΑΣ που τραυματίστηκε στη σημερινή καταδίωξη"

Απόφαση βόμβα από το ΣτΕ – «Ξεπαγώνουν» οι τριετίες

Απόφαση-βόμβα εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας με το οποίο «ξεπαγώνει« το επίδομα προϋπηρεσίας, γνωστό και ως «τριετίες», το οποίο παρέμεινε σε…«πάγο» από το 2012.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με την απόφαση του απέρριψε ως απαράδεκτη την αίτηση ακύρωσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και άλλων περιφερειακών εργοδοτικών Ενώσεων που ζητούσαν να ακυρωθεί η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας της 18ης  Φεβρουαρίου 2019, με την οποία δινόντουσαν οδηγίες για την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού των 586 ευρώ, του ημερομισθίου των 22,83 ευρώ και την καταβολή τριετιών στους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.

Οι σύμβουλοι επικρατείας έκριναν πως η επίμαχη υπ΄ αριθμ. 7613/395/18.2.2019 εγκύκλιος του υπουργού Εργασίας που παρείχε οδηγίες «για την εφαρμογή του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες όλης της χώρας»  (με ισχύ από 1η  Φεβρουαρίου 2019),  είναι καθαρά ερμηνευτική εγκύκλιος και δεν μπορεί να προσληφθεί στο ΣτΕ.  Παράλληλα , το ΣτΕ επισημαίνει ότι με την επίμαχη εγκύκλιο το υπουργείο Εργασίας παρέχει υποδείξεις για την ορθή εφαρμογή και συμμόρφωση του ισχύοντος νομικού πλαισίου, που  όμως οι υποδείξεις αυτές «δεν είναι καθ΄ ευατές δεσμευτικές για τους αποδέκτες και δεν αποτελούν νομική δέσμευση γι΄ αυτούς».

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΣτΕ, «δεν παράγονται δεσμευτικές έννομες συνέπειες από τις υποδείξεις σχετικά με το  ύψος των καταβλητέων αποδοχών, η δε προσβαλλόμενη πράξη δεν αποτελεί κατόπιν τούτων εκτελεστή διοικητική πράξη». Επιπλέον, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο επισημαίνει ότι οι εργοδότες «μπορούν να μη συμμορφωθούν αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις προβλεπόμενες τυχόν από το νόμο κυρώσεις, στην περίπτωση που οι ενέργειες τους δεν θα είναι πράγματι νόμιμες».

 Οι τριετίες στον κατώτατο μισθό και το ημερομίσθιο αποτελούν αυξήσεις αμοιβών που έχουν σχέση με την προϋπηρεσία των εργαζομένων σε οποιονδήποτε εργοδότη. Το επίδομα προϋπηρεσίας, («τριετίες»), ισούται με 10% επί του κατώτατου μισθού και  μπορούν να καταβληθούν έως τρεις τριετίες κατ’ ανώτατο όριο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Απόφαση βόμβα από το ΣτΕ – «Ξεπαγώνουν» οι τριετίες"

Κορωνοϊός: 20.361 κρούσματα και 78+4 θάνατοι από Covid-19

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 20.361, εκ των οποίων 69 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.194.453, εκ των οποίων 49.7% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 408 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.360 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν συνολικά 125.484 τεστ, τα 10.189 μοριακά και τα 115.295 rapid. Στο σύνολο η θετικότητα διαμορφώθηκε στο 16,23% έναντι 5,1% χθες αλλά με σχεδόν διπλάσια τεστ.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 5.455 στην Αττική (2.944 χθες).
  • 2.202 στην Θεσσαλονίκη (1.269 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 682 από την Ανατολική Αττική (362 χθες).
  • 766 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (453 χθες).
  • 249 από τη Δυτική Αττική (126 χθες).
  • 763 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (448 χθες).
  • 1.423 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (771 χθες).
  • 628 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (323 χθες).
  • 857 από τον Πειραιά (408 χθες).
  • 87 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (53 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 65 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 366 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 8 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 150 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 134 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 126 στην ΠΕ Άρτας.
  • 906 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 182 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 33 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 163 στην ΠΕ Δράμας.
  • 329 στην ΠΕ Έβρου.
  • 419 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 16 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 79 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 329 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 270 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 958 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 35 στην ΠΕ Θάσου.
  • 103 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 57 στην ΠΕ Θήρας
  • 9 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 4 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 487 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 274 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 99 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 129 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 28 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 115 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 10 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 287 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 83 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 184 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 184 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 265 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 139 στην ΠΕ Κω.
  • 100 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 435 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 185 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 266 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 69 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 59 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 259 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 353 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 10 στην ΠΕ Μήλου.
  • 56 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 94 στην ΠΕ Νάξου.
  • 274 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 24 στην ΠΕ Πάρου.
  • 224 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 220 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 136 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 205 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 292 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 298 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 146 στην ΠΕ Σάμου.
  • 209 στην ΠΕ Σερρών.
  • 5 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 46 στην ΠΕ Σύρου.
  • 7 στην ΠΕ Τήνου.
  • 268 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 197 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 36 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 48 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 172 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 475 στην ΠΕ Χανίων.
  • 163 στην ΠΕ Χίου.
  • 338 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (198 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 78, ενώ εκ των υστέρων καταγράφηκαν επιπλέον τέσσερις απώλειες. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 24.836 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 494 (χθες 499). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 85.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 374 (75.71%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 120 (24.29%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.145 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 352 (ημερήσια μεταβολή -4.61%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 405 ασθενείς

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 20.361 κρούσματα και 78+4 θάνατοι από Covid-19"

Δολοφονία Άλκη: Προφυλακίστηκε και ο 20χρονος που είχε διαφύγει στην Αλβανία

Προφυλακιστέος κρίθηκε ακόμη ένας κατηγορούμενος -ο 11ος- για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη και τον τραυματισμό των δύο φίλων του, τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου, στην περιοχή Χαριλάου, στην Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για τον 20χρονο που μετά το φονικό είχε διαφύγει στην Αλβανία και παραδόθηκε μία εβδομάδα αργότερα στις ελληνικές διωκτικές Αρχές.
Τι είπε ο 20χρονος για την δολοφονία του Άλκη στην Θεσσαλονίκη

Στην απολογία του ενώπιον της 7ης τακτικής ανακρίτριας αρνήθηκε την ενεργό συμμετοχή στη δολοφονία, προσδιορίζοντας ως «περιφερειακό» το ρόλο του σε σχέση με το επεισόδιο. «Έφτασα στο σημείο, είδα την επίθεση και κυνήγησα τον πιο εύσωμο που τράπηκε σε φυγή», φέρεται να απολογήθηκε, τονίζοντας ότι δεν κρατούσε κάποιο αντικείμενο.

Ο ίδιος, κατά πληροφορίες, κατονόμασε αυτούς που κρατούσαν το δρεπάνι, το μαχαίρι και το “καραμπίτ”. «Αυτοί ήταν στην πρώτη σειρά και γύρω απ’ αυτούς ήταν κι άλλοι» ανέφερε ο 20χρονος, με καταγωγή από την Αλβανία.

Ανακρίτρια και εισαγγελέας, με σύμφωνη γνώμη, αποφάσισαν την προσωρινή του κράτηση, όπως είχαν αποφασίσει για τους δέκα πρώτους συλληφθέντες που απολογήθηκαν, ο ένας μετά τον άλλο, την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο οδηγός του τρίτου αυτοκινήτου

Την ίδια ώρα που ήταν σε εξέλιξη η απολογία του στο γραφείο της 7ης ανακρίτριας, αξιωματικοί της Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής εξέταζαν στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης τον 22χρονο που λίγες ώρες νωρίτερα είχε παραδοθεί στις Αρχές.

Ο 12ος εμπλεκόμενος στην υπόθεση φέρεται να ομολόγησε ότι ήταν ο οδηγός του τρίτου αυτοκινήτου το οποίο συμμετείχε στο φονικό επεισόδιο και στο οποίο επέβαιναν τρεις εκ των κατηγορουμένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος αρνείται τη συμμετοχή του στο άγριο έγκλημα, τονίζοντας ότι δεν εγκατέλειψε το όχημα, ούτε γνώριζε για τον οπλισμό που μετέφεραν οι υπόλοιποι και την επικείμενη επίθεση.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Δολοφονία Άλκη: Προφυλακίστηκε και ο 20χρονος που είχε διαφύγει στην Αλβανία"

e-ΕΦΚΑ: Τουλάχιστον 500 αιτήσεις για να αναλάβουν λογιστές, δικηγόροι συνταξιοδοτικές υποθέσεις

Στους 458 ανέρχονται πλέον οι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι  που εντάχθηκαν στη διαδικασία απονομής συντάξεων  καθώς από την εξέταση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου προέκυψαν επιπλέον 125 επιτυχόντες σε σύνολο 332 εξεταζομένων.

Οι πιστοποιημένοι επιλέγονται από τους ασφαλισμένους που υποβάλλουν για πρώτη φορά ηλεκτρονικά αίτηση συνταξιοδότησης στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr/el/syntaxioychoi/aitisi). Σε αυτή τη φάση μπορούν να αναλάβουν συνταξιοδοτικές αιτήσεις ασφαλισμένων του τ.ΙΚΑ, τ.ΟΑΕΕ και τ.ΟΓΑ και μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να υλοποιηθεί η ένταξη και άλλων κατηγοριών συντάξεων.

Υπενθυμίζεται ότι στον ασφαλισμένο, κατά την ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος συνταξιοδότησης, εμφανίζονται οι διαθέσιμοι πιστοποιημένοι επαγγελματίες. Στη συνέχεια, ο ασφαλισμένος επιλέγει τον πιστοποιημένο που επιθυμεί, ορίζει την ημερομηνία και ώρα του ραντεβού, ενώ στη συνέχεια λαμβάνει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την επιβεβαίωση της ανάθεσης και του ραντεβού προκειμένου να προσκομίσει τα σχετικά δικαιολογητικά.

Μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί πάνω από 500 αιτήσεις για ανάληψη των συνταξιοδοτικών υποθέσεων από πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους και οι πρώτες συντάξεις αναμένεται να εκδοθούν στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η υπηρεσία αυτή δίνει προστιθέμενη αξία, μέσα από σύγχρονες πρακτικές, στο έργο του Φορέα και παρέχεται εντελώς δωρεάν σε όλους τους ασφαλισμένους, επιταχύνοντας σημαντικά την έκδοση συντάξεων.

Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι είχαν και έχουν πρόσβαση στα αποτελέσματα μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας με τα ψηφιακά τους διαπιστευτήρια (https://howto.gov.gr/ ).

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " e-ΕΦΚΑ: Τουλάχιστον 500 αιτήσεις για να αναλάβουν λογιστές, δικηγόροι συνταξιοδοτικές υποθέσεις"

ΥΠΕΝ: Παράταση για την υποβολή δικαιολογητικών υπαγωγής αυθαιρέτων

Με νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα κατατεθεί άμεσα δίνεται παράταση στην ανάρτηση δικαιολογητικών υπαγωγών που αφορούν στην τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Η παράταση αφορά τόσο στην ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών για περιπτώσεις υπαγωγών στον ν. 4178/2013, οι οποίες δεν μεταφέρονται στον ν. 4495/2017 και τις περιπτώσεις υπαγωγής στον ν. 4014/2011 που έχουν μεταφερθεί στον ν. 4178/2013, όσο και στις περιπτώσεις υπαγωγής στον ν. 4495/2017.

Ειδικότερα:

Σε κάθε περίπτωση, όταν υπάρχει υποχρέωση σύνταξης Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, ο μηχανικός θα οφείλει να προβεί αμελλητί στην ολοκλήρωση της ανάρτησης των απαραίτητων δικαιολογητικών υπαγωγής ανεξαρτήτως των ανωτέρω προθεσμιών.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Ανταποκρινόμενοι στις έκτακτες συνθήκες και καθυστερήσεις που δημιουργεί η υγειονομική κρίση, δίνουμε την αναγκαία χρονική παράταση στους μηχανικούς για την ανάρτηση των δικαιολογητικών υπαγωγών για την τακτοποίηση αυθαιρέτων. Δημιουργούμε το θεσμικό πλαίσιο για μια νέα ηλεκτρονική εποχή νομιμότητας και ολοκληρωμένης προσέγγισης στα θέματα γης και δομημένου περιβάλλοντος. Για την εφαρμογή του πλαισίου αυτού στηριζόμαστε στην καθημερινή δουλειά των μηχανικών, τους οποίους θεωρούμε συμπαραστάτες στην προσπάθεια η χώρα μας να αλλάξει σελίδα».

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, δήλωσε: «Είναι σε γνώση μας ο μεγάλος όγκος εργασίας του τεχνικού κόσμου όπως και οι δυσκολίες που προκύπτουν από τις συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού. Γι’ αυτό, δίνουμε χρονικό περιθώριο ώστε να διεκπεραιωθούν οι αναρτήσεις των απαιτούμενων δικαιολογητικών υπαγωγών αυθαιρέτων».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΝ: Παράταση για την υποβολή δικαιολογητικών υπαγωγής αυθαιρέτων"

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα 11,6% της ΝΔ – Δυσαρέσκεια για την ακρίβεια, όχι σε εκλογές

Σταθερά διψήφιο το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνει νέα δημοσκόπηση. Σε υψηλά ποσοστά το ΚΙΝΑΛ, η ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών, που δεν θέλουν εκλογές.

Η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Opinion Pollγια το tomanifesto.gr, είναι στις 11,4 μονάδες στην πρόθεση ψήφου και 12,4 με αναγωγή επί των εγκύρων. Σταθεροποιείται και το ΚΙΝΑΛ.

Παρόλο που η Νέα Δημοκρατία καταγράφει απώλεια 4%, διατηρεί προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με 31,2% έναντι 19,6%, ενώ το ΚΙΝΑΛ είναι στο 14,2% (και 15,1% με την αναγωγή).

Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7%, η Ελληνική Λύση με 4%, το ΜέΡΑ25 με 2,6%.

Στην αναγωγή επί των εγκύρων τα αποτελέσματα γίνονται: ΝΔ 33,2%, ΣΥΡΙΖΑ 20,8%. ΚΙΝΑΛ 15,1%, ΚΚΕ 5%, Ελλήνική Λύση 4,3%, ΜέΡΑ25 2,8%.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα σχεδόν 20%, ενώ είναι και ο πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός.

Όχι σε εκλογές

Οι πολίτες, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση, δεν θέλουν πρόωρες εκλογές σε ποσοστό 63%, ενώ η πλειονότητα των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ μίας αυτοδύναμης κυβέρνησης ΝΔ μετά τις εκλογές ή μίας κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ-ΚΙΝΑΛ.

Δυσαρέσκεια, πάντως, υπάρχει στους πολίτες για την ακρίβεια. Δυσαρεστημένο από τα μέτρα που λαμβάνονται είναι το 68,9% των ερωτηθέντων, σε αντίθεση με το 27,4% που έχει αντίθετη άποψη.

Αντιθέτως θετικά κρίνονται μέτρα όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, ή πολιτικές κινήσεις, όπως η προμήθεια των Rafale.

Δείτε εδώ όλη τη δημοσκόπηση

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα 11,6% της ΝΔ – Δυσαρέσκεια για την ακρίβεια, όχι σε εκλογές"

Κέρκυρα: Διαμαρτυρία για πρόστιμο σε πλανόδιο μουσικό επειδή δεν φορούσε μάσκα

Σε καταγγελία κατά της Αστυνομίας επειδή έκοψε πρόστιμο 300 ευρώ σε πλανόδιο μουσικό, γιατί την ώρα που τραγουδούσε στην Ανουντσιάτα, δεν φορούσε μάσκα, προχώρησε η νομαρχιακή του ΜεΡΑ25 στην Κέρκυρα.

Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Βασίλης Καββαδίας έκανε λόγο για “απαράδεκτη ενέργεια που ξεσήκωσε τις διαμαρτυρίες των παρευρισκόμενων πολιτών”.

Οι πολίτες κάνουν προσπάθεια να ακυρωθεί το πρόστιμο και αν δεν τα καταφέρουν τότε θα συγκεντρώσουν χρήματα να το πληρώσουν οι ίδιοι, διότι ο συγκεκριμένος μουσικός ζει μονάχα από τα χρήματα, που συγκεντρώνει παίζοντας μουσική στο δρόμο.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κέρκυρα: Διαμαρτυρία για πρόστιμο σε πλανόδιο μουσικό επειδή δεν φορούσε μάσκα"

ΕΟΦ: Καμπανάκι κινδύνου για προϊόν αδυνατίσματος

Ο ΕΟΦ, κατόπιν ενημέρωσης από την Αρμόδια Αρχή της Γερμανίας, προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ή κάνουν χρήση του προϊόντος “DIOX TEADETOX %100 EXTRACT POWDER”. Το συγκεκριμένο προϊόν, το οποίο προωθείται για την απώλεια βάρους, είναι πιθανόν να έχει διακινηθεί στη χώρα μας μέσω διαδικτύου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου που διενεργήθηκε στο ανωτέρω προϊόν, προέκυψε ότι περιέχει τη φαρμακευτική ουσία σιβουτραμίνη. Η σιβουτραμίνη αποσύρθηκε τον Ιανουάριο του 2010 από την Ε.Ε., διότι, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (CHMP-ΕΜΑ), η σχέση οφέλους-κινδύνου δεν είναι θετική.

Συνεπώς, κατά τη χρήση του ανωτέρω προϊόντος, ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία του χρήστη.

Οι καταναλωτές καλούνται σε επαγρύπνηση, ώστε, σε περίπτωση που περιέλθει στην κατοχή τους το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.
Υπογραμμίζεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη αξιόπιστα σημεία διάθεσης, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή. 
Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΟΦ: Καμπανάκι κινδύνου για προϊόν αδυνατίσματος"

Πολάκης-σκάνδαλο ΚΕΕΛΠΝΟ: Φέρνει στο φως σημαντικά έγγραφα

Σχετικά με επίσημα έγγραφα από το 2013 που ήρθαν στο φως και δείχνουν παρεμβάσεις υπουργών για συγκάλυψη ατασθαλιών και διασπάθισης δημόσιου χρήματος σε άμεσα εποπτευόμενο από υπουργό φορέα του δημοσίου, ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και αν. Τομεάρχης Διαφάνειας της διοικητικής δράσης Παύλος Πολάκης, δήλωσε τα παρακάτω:

«Το φθινόπωρο του 2013 ξεκίνησε διαχειριστικός έλεγχος στο ΚΕΕΛΠΝΟ λόγω του γεγονότος ότι δεν τηρούσε Μητρώο Δεσμεύσεων και υπήρχαν καταγγελίες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Την εντολή για το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε δώσει το Μάιο του 2013 η τότε Υφυπουργός Υγείας κα Σκοπούλη, ενώ και ο κ. Σταϊκούρας το Σεπτέμβριο έδωσε εντολή και για άλλους φορείς του Δημοσίου! (φωτο 1-2).

Ο έλεγχος ξεκίνησε, οι ελεγκτές από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους εγκαταστάθηκαν και άρχισαν να ελέγχουν μία-μία τις δαπάνες! (φωτο 3). Όμως ξαφνικά…, ο έλεγχος ειδικά για το ΚΕΕΛΠΝΟ σταμάτησε! Ο τότε υπουργός Υγείας (και πολιτικός προϊστάμενος του ΚΕΕΛΠΝΟ) Άδωνις Γεωργιάδης, σε αγαστή συνεργασία με τον τότε Υπουργό Οικονομικών σταμάτησαν τον διενεργούμενο έλεγχο για να μην αποκαλυφθεί το όργιο διασπάθισης δημοσίου χρήματος που αφορούσε τη διαφημιστική δαπάνη, τις παράνομες προσλήψεις, τις υπερτιμολογημένες προμήθειες σε υλικά, αντιδραστήρια, φαγητά, επισκευές, υπηρεσίες, αγορές κλπ (φωτο 4-5-6).

Σε ποια Ευρωπαϊκή χώρα θα έμενε υπουργός στη θέση του, όταν σταματάει έλεγχο σε εποπτευόμενο από τον ίδιο οργανισμό, αυθαίρετα και «με το έτσι θέλω», για να προστατεύσει τη «μαφία» (Πουλής, Θεοφιλάτου, Πολύζου κλπ) που δρούσε στον Οργανισμό, σε απευθείας συνεννόηση με τον ίδιο;

Αυτή ήταν και είναι πάντα η Δεξιά και η Ακροδεξιά, που τολμάει και μιλάει για δήθεν “κατάλυση της νομιμότητας” και «σκευωρίες” από τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή τους βγάλαμε στη φόρα όλες τις “βρωμιές” που έκαναν!

Όλα αυτά αναδείχτηκαν στην Επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στην Υγεία και αν είχαμε αποτελεσματική Δικαιοσύνη που να λειτουργεί όπως πρέπει θα είχε υπάρξει ήδη τιμωρία. Και όχι να είμαστε ακόμα στο στάδιο των διώξεων ή της ανάκρισης.

ΥΓ 1. Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά από τα σημερινά έγγραφα που δημοσιεύω, θα κρατήσεις στη θέση τους τους υπουργούς σου που εμπλέκονται; Ή μόνο για Λιβανούς και Δούκες έχεις “ευαισθησίες»;

ΥΓ 2. Για την ιστορία, ο έλεγχος του Γενικού λογιστηρίου του κράτους έγινε τελικά το 2016 και αφορούσε τη χρήση του έτους 2014. Κι εκεί αποδείχτηκε περίτρανα το όργιο κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος και διαφθοράς που γινόταν τότε. Και με βάση και αυτό το πόρισμα ξεκίνησαν όλες οι δικαστικές διώξεις για τους παράνομους διορισμούς, για την παράνομη διαφημιστική δαπάνη σε ανύπαρκτα site, για τις δομές των οροθετικών με τις φακές των 12,5 ευρώ, για τις παράνομες αναθέσεις μελετών, για τη μητρόπολη Καισαριανής, για τα δάνεια, για τα 90 εκατομμύρια που κανείς δεν ξέρει που πήγαν κλπ.»

aftodioikisi

 

Διαβάστε Περισσότερα » " Πολάκης-σκάνδαλο ΚΕΕΛΠΝΟ: Φέρνει στο φως σημαντικά έγγραφα "

The Times: Η τρισδιάστατη τεχνολογία θα επιτρέψει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Η ιστορική εφημερίδα The Times του Λονδίνου επανέρχεται στο θέμα της Επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα με ένα νέο άρθρο. Με τίτλο “Η Άποψη των Τάιμς σχετικά με την αναπαραγωγή των Ελγινικών Μάρμαρων: Ελληνικά Δώρα” (The Times view on replicting the Elgin Marbles: Greek Gifts) και υπότιτλο “Πως η τρισδιάστατη τεχνολογία θα επιτρέψει την επιστροφή των μαρμάρων στην Αθήνα” οι Τάιμς δημοσιεύουν άρθρο γνώμης για τη δυνατότητα επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα.

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι πρόκειται για μια από τις πλέον μακροχρόνιες διπλωματικές διαφορές μεταξύ της Βρετανίας και του στενού συμμάχου της.

Θα μπορούσε όμως η επιστήμη να δώσει τη λύση; αναρωτιέται ο συντάκτης.

Για περισσότερα από 50 χρόνια, αναφέρεται στο άρθρο, οι ελληνικές κυβερνήσεις επιδιώκουν την επιστροφή των «Ελγίνειων Μαρμάρων», των γλυπτών που κοσμούσαν τον Παρθενώνα στην Αθήνα.

Αφού κάνει μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία και την ελληνική θέση οι Times περιγράφουν με λεπτομέρειες πως το Ινστιτούτο Ψηφιακής Αρχαιολογίας μπορεί να αναδημιουργήσει ένα ακριβές αντίγραφο των γλυπτών του Παρθενώνα με τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Το ινστιτούτο θα είναι σε θέση να δημιουργήσει αντίγραφα με ακρίβεια ενός χιλιοστού χρησιμοποιώντας σαρώσεις που λαμβάνονται από τρισδιάστατες κάμερες.

Αυτά τα αντίγραφα θα μπορούσαν στη συνέχεια να σκαλιστούν από ένα γιγάντιο ρομπότ στο λατομείο Carrara στην Ιταλία ώστε να αναδημιουργηθούν τα γλυπτά.

Όπως έχουν τα πράγματα, θα χρειαζόταν η άδεια του Βρετανικού Μουσείου για την παραγωγή τέτοιων σαρώσεων, αλλά το ινστιτούτο επεσήμανε ότι αν το Μουσείο αρνηθεί, ένας «στρατός» πατριωτών Ελλήνων θα μπορούσε να τραβήξει τις φωτογραφίες χωρίς σχετική άδεια.

Το άρθρο επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να χρειαστεί.

“Αντίθετα, το Βρετανικό Μουσείο θα πρέπει να αγκαλιάσει αυτήν την τεχνολογική ευκαιρία.”

Όπως υποστήριξαν οι Times τον περασμένο Ιανουάριο, τα μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, όπου μπορούν να εκτεθούν στο υπέροχο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα. Το Βρετανικό Μουσείο θα πρέπει να συμφωνήσει να εκθέσει ένα τρισδιάστατο αντίγραφο.

Το άρθρο των Times προχωρά στην πρόταση η Ελλάδα σε αντάλλαγμα, να δεσμευτεί, και να μην επιτρέψει τη δημιουργία άλλων αντιγράφων.

“Με αυτόν τον τρόπο, οι Έλληνες μπορούν να ανακτήσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά και το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να διατηρήσει τη θέση του ως η μεγαλύτερη ιστορική συλλογή του κόσμου”, ολοκληρώνει η βρετανική εφημερίδα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "The Times: Η τρισδιάστατη τεχνολογία θα επιτρέψει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα"

Κορονοϊός – Σουηδία: Τέταρτη δόση εμβολίου για τους άνω των 80 ετών προτείνει η κυβέρνηση

Για την αντιμετώπιση της φθίνουσας ανοσίας κατά του κορονοϊού, εν μέσω και της παγκόσμιας ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον, η Υπηρεσία Υγείας της Σουηδίας πρότεινε σήμερα Δευτέρα (14.2.2022) ακόμα μία ενισχυτική δόση του εμβολίου, δηλαδή την τέταρτη δόση συνολικά, για τους ηλικιωμένους άνω των 80 ετών.

Η σύσταση της Υπηρεσίας Υγείας της Σουηδίας για την τέταρτη δόση κατά του κορονοϊού αφορά όλους τους ανθρώπους που φιλοξενούνται σε γηροκομεία ή που λαμβάνουν υπηρεσίες φροντίδας κατ’ οίκον και θα πρέπει να χορηγηθεί τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά την τρίτη.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του 2022, η Σουηδία κατέγραψε μολύνσεις σε επίπεδα ρεκόρ καθώς η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλωνόταν στη χώρα, όμως τα ηπιότερα συμπτώματα που προκαλεί και οι ενισχυτικές δόσεις, ήταν οι παράγοντες που έφεραν την άρση των περιοριστικών μέτρων και τη μείωση της συχνότητας των τεστ.

Ωστόσο οι μολύνσεις παραμένουν διάχυτες και η Υπηρεσία Υγείας ανακοίνωσε ότι ένας αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων σε ομάδες με αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση, όπως είναι οι τρόφιμοι γηροκομείων, έχει καταγραφεί τις τελευταίες εβδομάδες.

«Μια ενισχυτική δόση ενισχύει την προστασία. Επομένως θεωρούμε ότι οι άνθρωποι άνω των 80 ετών θα επωφεληθούν από μια τέταρτη δόση», είπε ο επικεφαλής επιδημιολόγος Αντερς Τέγκνελ.

Όπως και με την τρίτη δόση, τα εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι των Pfizer/Biontech ή Moderna, είπε η Υπηρεσία.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός – Σουηδία: Τέταρτη δόση εμβολίου για τους άνω των 80 ετών προτείνει η κυβέρνηση"

Eurostat: Αυξάνεται σταθερά η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για θέρμανση και ψύξη

Το 23% της συνολικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για θέρμανση και ψύξη στην ΕΕ  προέρχονταν το 2020 από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σημειώνοντας σταθερή αύξηση από 12% το 2004 και 22% το 2019 σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Eurostat.

Αυτό το επίπεδο και η ανάπτυξη είναι παρόμοια με εκείνη που παρατηρείται για το συνολικό μερίδιο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες αυξήθηκαν από 10% το 2004 σε 22% το 2020. Οι εξελίξεις στον βιομηχανικό τομέα, τις υπηρεσίες και τα νοικοκυριά συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτροδότησης της θέρμανσης με αντλίες θερμότητας συνέβαλαν στην ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας στη θέρμανση και την ψύξη.

Υψηλότερο ποσοστό χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Το υψηλότερο ποσοστό χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, καταγράφεται στην Σουηδία όπου το 66% της ενέργειας για θέρμανση και ψύξη προήλθε το 2020 από ανανεώσιμες πηγές κυρίως βιομάζα και αντλίες θερμότητας. Ακολουθούν η Εσθονία και η Φινλανδία με 58%, η Λετονία με 57%, η Δανία με 51% και η Λιθουανία με 50%

Στην Εσθονία και τη Λιθουανία, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη θέρμανση και την ψύξη είναι, αντίστοιχα, 29 και 24 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το συνολικό τους μερίδιο. Αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ. Η Ισλανδία ξεχωρίζει με το 80% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που χρησιμοποιούνται για θέρμανση και ψύξη κυρίως λόγω γεωθερμικής ενέργειας.

Τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης ανανεώσιμων

Αντίθετα, οι ανανεώσιμες πηγές συνέβαλαν λιγότερο στη θέρμανση και την ψύξη στην Ιρλανδία με 6%, στις Κάτω Χώρες και στο Βέλγιο και οι δύο με 8%. Σε αυτές τις χώρες, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη θέρμανση και την ψύξη είναι χαμηλότερο κατά 6 και 5 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα, από το συνολικό τους μερίδιο. Αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται για θέρμανση και ψύξη περιλαμβάνουν την ηλιακή θερμική, τη γεωθερμική ενέργεια, τη θερμότητα του περιβάλλοντος που δεσμεύεται από αντλίες θερμότητας, τα στερεά, υγρά και αέρια βιοκαύσιμα και το ανανεώσιμο μέρος των απορριμμάτων .

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Eurostat: Αυξάνεται σταθερά η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για θέρμανση και ψύξη"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news