facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Κοροναϊός: Στους 25.987 οι νεκροί στη Γαλλία

Οι νεκροί από τον νέο κοροναϊό στη Γαλλία ανέρχονται πλέον στους 25.987, καθώς άλλοι 178 άνθρωποι προστέθηκαν στη μακριά λίστα των θυμάτων τις τελευταίες 24 ώρες.

Ο αριθμός αυτός πάντως είναι ο μικρότερος που έχει καταγραφεί τις τέσσερις τελευταίες ημέρες. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε, ότι η Γαλλία θα αρχίσει να αίρει την καραντίνα από την Δευτέρα 11 Μαΐου.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας ανέφερε, ότι ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας έπεσε στους 2.961 (-186). Είναι η πρώτη φορά από τις 25 Μαρτίου, που οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ μειώνονται κάτω από τους 3.000. Έχει μειωθεί επίσης στους 23.208 (από 23.983) ο συνολικός αριθμός των ασθενών σε νοσοκομεία.

Στην κορύφωση της επιδημίας στις 8 Απριλίου, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς είχαν φτάσει τους 32.292 και εκείνοι που είχαν εισαχθεί σε ΜΕΘ τους 7.148.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Στους 25.987 οι νεκροί στη Γαλλία"

Κοροναϊός: Στους 149 οι νεκροί – Κατέληξε 67χρονος στη Λάρισα

Τους 149 έφτασαν οι νεκροί από κορονοΪό στην Ελλάδα καθώς κατέληξε ένας 67χρονος άνδρας που νοσηλευόταν στη Λάρισα.

Ο 67χρονος νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας και σύμφωνα με πληροφορίες, είχε υποκείμενο νόσημα.

Νωρίτερα ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 15 νέα κρούσματα κορονοΪού στη χώρα και συνολικά έφτασαν τα 2.678.

Το πρωί της Πέμπτης κατέληξε 76χρονος που νοσηλευόταν στο ΝΙΜΤΣ και είχε υποκείμενα νοσήματα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Στους 149 οι νεκροί – Κατέληξε 67χρονος στη Λάρισα"

Βρετανία: 539 νεκροί σε ένα 24ωρο – 30.615 συνολικά

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ντόμινικ Ράμπ , 539 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον φονικό κορονοϊό στη Βρετανία το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό να ανεβαίνει στους 30.615.

Όπως μεταδίδει το RIA NOVOSTI, την Τετάρτη είχαν καταγραφεί 649 νέοι θάνατοι και συνολικά 30.076.

Παράλληλα, σήμερα ανακοινώθηκαν 5.614 νέα κρούσματα, τα οποία στο σύνολό τους ανέρχονται πλέον σε 206.715. Χθες είχαν καταγραφεί 6.111 νέα κρούσματα.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: 539 νεκροί σε ένα 24ωρο – 30.615 συνολικά"

Δημοσκόπηση: Το 75% των πολιτών επικροτεί τους χειρισμούς της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό

Διάθεση χαλάρωσης και αποκλιμάκωσης της ανησυχίας για τον κορωνοϊό δείχνει η δημοσκόπηση της PULSE που παρουσίασε απόψε ο ΣΚΑΙ καθώς από το 78% στην προηγούμενη μέτρηση πλέον για την νόσο του κορωνοϊού ανησυχεί το 63% των πολιτών.
Την ίδια στιγμή οι πολίτες επικροτούν τους χειρισμούς της κυβέρνησης κάτι που αποτυπώνεται και στην πρόθεση ψήφου με τη διαφορά να είναι συντριπτική υπέρ της ΝΔ καθώς ξεπερνά τις 20 μονάδες. Συγκεκριμένα η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 42,5% έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ (διαφορά 20,5%).

Πιο αναλυτικά, στην ερώτηση για το πόσο ανησυχούν από τη νόσο στη χώρα μας το 63% των ερωτώμενων συνολικά απαντά αρκετά (30%) έως πολύ (33%), το 20% μέτρια, και το 13% λίγο (6%) και ελάχιστα έως καθόλου (7%). 4% των ερωτηθέντων δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ. 

Παράλληλα, αυξάνει η ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις της της κρίσης του κορωνοϊού καθώς το 66% πιστεύει πλέον ότι η οικονομική κατάσταση θα είναι πιο δυσχερής τους επόμενους μήνες.

Στην ερώτηση πώς έχουν επηρεάσει οι επιπτώσεις της πανδημίας και των μέτρων την οικονομική κατάσταση της οικογένειας τους το 53% των ερωτώμενων συνολικά απαντά αρκετά (24%) έως πολύ (29%), το 19% μέτρια, και το 23% λίγο (12%) και ελάχιστα έως καθόλου (11%). 5% των ερωτηθέντων δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ. 

Σε ότι αφορά τους χειρισμούς της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας το 63% θεωρεί ότι η χαλάρωση των μέτρων έγινε την κατάλληλη στιγμή ενώ ένα ποσοστό 15% θεωρεί ότι έπρεπε να γίνουν νωρίτερα. Στα αξιοσημείωτα είναι επίσης ότι μόνο το 44% δηλώνει ότι θα εφαρμόσει πολύ ή αρκετά τα μέτρα και 34% δηλώνει ότι θα τα εφαρμόσει μέτρια ενώ ένα ποσοστό 17% δηλώνει ότι δεν θα τα εφαρμόσει! 

Ποιοι θα εφαρμόσουν τα μέτρα

Στις ηλικίες 17 με 29 ετών, το 39% εκτιμά ότι οι περισσότεροι συμπολίτες μας θα εφαρμόζουν τις νέες οδηγίες, το 25% εκτιμά μέτρια, το 32% λίγο, ελάχιστα έως καθόλου. 4% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ. 

Στις ηλικίες 30 έως 44 ετών, το 38% εκτιμά ότι οι περισσότεροι συμπολίτες μας θα εφαρμόζουν τις νέες οδηγίες, το 38% εκτιμά μέτρια, το 16% λίγο, ελάχιστα έως καθόλου. 8% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ. 

Στις ηλικίες 45 με 59 ετών, το 47% εκτιμά ότι οι περισσότεροι συμπολίτες μας θα εφαρμόζουν τις νέες οδηγίες, το 34% εκτιμά μέτρια, το 14% λίγο, ελάχιστα έως καθόλου. 5% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ. 

Στις ηλικίες 60 χρόνων και άνω, το 51% εκτιμά ότι οι περισσότεροι συμπολίτες μας θα εφαρμόζουν τις νέες οδηγίες, το 35% εκτιμά μέτρια, το 9% λίγο, ελάχιστα έως καθόλου. 5% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ. 

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης - Η πρόθεση ψήφου

Το 75% επικροτεί τους χειρισμούς της κυβέρνησης ενώ για την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 44% την θεωρεί θετική έναντι 50% που την κρίνει αρνητικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι θετική γνώμη για τους κυβερνητικούς χειρισμούς έχει το 64% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ

Στους πολιτικούς δείκτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί σχεδόν διπλάσιο ποσοστό (51%) στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός έναντι του Αλέξη Τσίπρα (23%)

Δείτε ολόκληρη τη δημοσκόπηση ΕΔΩ


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση: Το 75% των πολιτών επικροτεί τους χειρισμούς της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό"

Έκτακτη έρευνα στις φυλακές Κορυδαλλού - Τι ανακάλυψε η ΕΛΑΣ

Έκτακτη έρευνα πραγματοποιήθηκε σήμερα από σωφρονιστικούς υπαλλήλους, με τη συνδρομή της Ομάδας Αντιμετώπισης Έκνομων Ενεργειών, σε κελιά και κοινόχρηστους χώρους της Β’ και Δ’ πτέρυγας του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού.

Εκεί βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • (7) αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες με συνολικά (10,8) γραμμάρια πιθανής ναρκωτικής ουσίας και σύριγγα,
  • (12) χάπια πιθανόν ψυχοφάρμακα,
  • (4) αυτοσχέδια μαχαίρια,
  • (3) αυτοσχέδια σουβλιά,
  • (7) κινητά τηλέφωνα,
  • (10) φορτιστές,
  • (13) «hands free» και ζεύγος ακουστικών και
  • (5) καλώδια usb,

Για τα ευρήματα ενημερώθηκε άμεσα η Εισαγγελέας Επόπτης και η αρμόδια αστυνομική Αρχή

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτη έρευνα στις φυλακές Κορυδαλλού - Τι ανακάλυψε η ΕΛΑΣ"

Ξένη Δημητρίου στην Προανακριτική: Οι φάκελοι των πολιτικών προσώπων αρχειοθετήθηκαν γιατί δεν υπήρχαν στοιχεία

Οι φάκελοι των πολιτικών προσώπων που ενεπλάκησαν από τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis τέθηκαν στο αρχείο επειδή δεν υπήρχαν στοιχεία, επιβεβαίωσε η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, κατά τη νέα της κατάθεση στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διάλογοι έχουν ως εξής:

Θ. Πλεύρης: Ελέγχονται σήμερα τα πολιτικά πρόσωπα των οποίων ο φάκελος αρχειοθετήθηκε;

Ξ. Δημητρίου: Όχι

Θ. Πλευρης: Δηλαδή κρίθηκαν μη σοβαρές ενδείξεις και γι αυτό δεν κλήθηκαν καν να πουν τις απόψεις τους;

Ξ. Δημητρίου: Ακριβώς

Σε άλλο σημείο η κυρία Δημητρίου υποστήριξε πως η εισαγγελία Διαφθοράς οφείλει να μην μεταχειρίζεται τις καταγγελίες των μαρτύρων κατά το δοκούν.

Θ. Πλεύρης: Έχει δικαίωμα ο εισαγγελέας να μην καταγράψει μια καταγγελία που θα καταθέσει ένας μάρτυρας

Ξ. Δημητρίου: Η διαδικασία είναι γνωστή

Θ. Πλεύρης: Ο Μ. Σαράφης μας είπε ότι είχε επισημάνει στην εισαγγελία διαφθοράς το όνομα του Μανιαδάκη. Αυτή η μαρτυρία όμως δεν καταγράφηκε στην κατάθεση του. Είχε το δικαίωμα αυτό η κυρία Τουλουπάκη;

Ξ. Δημητρίου: Δεν ξέρω. Δεν ήμουν παρούσα.

Θ. Πλεύρης: Σας ρωτώ με βάση τον Κώδικα

Ξ. Δημητρίου: Θα έπρεπε αν ο μάρτυρας το κατέθεσε.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η κυρία Δημητρίου επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από προηγούμενη αναφορά της για τα στοιχεία των προστατευόμενων μαρτύρων.

Ενώ στην προηγούμενη κατάθεσή της είχε αναφέρει πως «γνωρίζαμε που έμενε ο προστατευόμενος μάρτυρας Μανιαδάκης», όταν ο κ Πλεύρης της ζήτησε εξηγήσεις, η κα Δημητρίου υποστήριξε πως το «γνωρίζαμε» δεν αφορούσε την ίδια αλλά τις υπηρεσίες.

Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, η κυρία Δημητρίου φέρεται να παραδέχθηκε πως από τις 7 Ιανουαρίου του 2019 της είχε πει ο Ιωάννης Αγγελής ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είναι πίσω από το ψεύτικο δημοσίευμα της Κυριακάτικης Δημοκρατίας, σύμφωνα με το οποίο στη Βιέννη δόθηκε δήθεν στον κ. Αγγελή στικάκι αλλά αρνήθηκε να το πάρει. . Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, η Ξ. Δημητρίου είπε πως ο Ι. Αγγελής δεν είχε επαρκή στοιχεία και γι’ αυτό δεν τον συμπεριέλαβε στις αναφορές.

Πηγές της ΝΔ σχολιάζοντας την κατάθεση της κυρίας Ξενης Δημητρίου αναφέρουν: «Η Εισαγγελέας ΑΠ κ Δημητρίου για πρώτη φορά κατέθεσε ότι ο κ. Αγγελής της εκμυστηρεύτηκε όταν έδωσε την παραίτηση του ότι ο Παπαγγελόπουλος ήταν πίσω από την στοχοποίηση του και την υπόθεση Νovartis. Επιβεβαίωσε δηλαδή ότι ο κ. Αγγελής είχε ενημερώσει την Εισαγγελέα του ΑΠ για τις ενέργειες του κ. Παπαγγελόπουλο, πράγμα που επιβεβαιώνει πλήρως την θέση του κ. Αγγελή ότι για το Ρασπούτιν – Παπαγγελόπουλο είχαν μιλήσει με την κ. Δημητρίου και άλλα πρόσωπα. Σημειωτέον αμέσως μετά από την παραίτηση και την αναφορά του ονόματος Παπαγγελόπουλο ορίστηκε συνάντηση μεταξύ Δημητρίου Αγγελή και Καλογήρου στο γραφείο του Υπουργού για το δημοσίευμα και τους χειρισμούς στην υπόθεση Νοβάρτις. Άρα ήταν σε γνώση όλων ότι ο Αγγελής είχε καταγγείλει την εμπλοκή Παπαγγελόπουλο και για αυτήν την εμπλοκή παραιτήθηκε».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξένη Δημητρίου στην Προανακριτική: Οι φάκελοι των πολιτικών προσώπων αρχειοθετήθηκαν γιατί δεν υπήρχαν στοιχεία"

Bloomberg: Στο 5% έως 15% των θεραπευμένων ο Covid-19 ενεργοποιείται ξανά

Περίπου το 5% έως 15% των αποθεραπευμένων Κινέζων που νόσησαν με Covid-19, μπορεί να βρεθούν και πάλι θετικοί, σύμφωνα με μια κινεζική μελέτη.

Ο ρυθμός επανενεργοποίησης στην Κίνα ποικίλλει μεταξύ διαφορετικών περιοχών, με το ποσοστό σε ορισμένες περιοχές να ανέρχεται σε λιγότερο από το 1% μεταξύ των ασθενών που έχουν αναρρώσει, σύμφωνα με τον Γουάνγκ Γκιγιανγκ, διευθυντή του τμήματος λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου. Ο Γουάνγκ παρουσίασε τα στοιχεία κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου που πραγματοποίησε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας.

Ο Γουάνγκ είπε ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς που έχουν βρεθεί ξανά θετικοί στον ιό δεν έχουν ακόμη παρουσιάσει συμπτώματα και χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά για να ανακαλύψουν τον λόγο της επανενεργοποίησης.

Ο φόβος επανεμφάνισης του ιού σε ασθενείς που έχουν αναρρώσει αυξάνεται στην Κίνα. Χωρίς να υπάρχει σαφής εξήγηση ορισμένοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται σε ασυνέπειες στα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Περισσότεροι από 82.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό στην Κίνα, με περίπου 4.600 θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και το Bloomberg News.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Bloomberg: Στο 5% έως 15% των θεραπευμένων ο Covid-19 ενεργοποιείται ξανά"

Τουρκία: Συνολικά 3.641 οι νεκροί από την πανδημία – 57 το τελευταίο 24ωρο

Επιπλέον 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία το τελευταίο 24ωρο από τον κορονοϊό, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότσα. Συνολικά, οι νεκροί από την έναρξη της πανδημίας έφτασαν στους 3.641.

Ο κ. Κοτσά ανακοίνωσε άλλα 1.977 θετικά κρούσματα, με τον συνολικό τους αριθμό να φτάνει στα 133.721, ενώ 4.782 ασθενείς έχουν αναρρώσει από τον ιό.

Σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται 1.260 ασθενείς από τους οποίους 665 είναι διασωληνωμένοι. Το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 30.395 διαγνωστικά τεστ κορονοϊού.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Συνολικά 3.641 οι νεκροί από την πανδημία – 57 το τελευταίο 24ωρο"

Ομολογία “αποτυχίας” από τη Σουηδία – 3.000 θάνατοι και ξεκλήρισμα ηλικιωμένων

Η Σουηδία παραδέχεται μια «μεγάλη αποτυχία» για την πρόληψη των θανάτων ηλικιωμένων από κορονοϊό καθώς ο αριθμός των ατόμων ξεπερνά τα 3.000 με το 90% των θυμάτων άνω των 70 ετών

Ο αριθμός των θανάτων ηλικιωμένων από κορονοϊό στη Σουηδία είναι «μεγάλη αποτυχία», δήλωσε η πρέσβης της χώρας στις ΗΠΑ.

Η Karin Ulrika Olofsdotter δήλωσε ότι το 90% αυτών που πέθαναν στη Σουηδία ήταν άνω των 70 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου 2.700 ηλικιωμένοι έχουν πεθάνει από τον ιό.

Η Σουηδία έχει απαγορεύσει τις επισκέψεις σε κέντρα φροντίδας σε έναν από τους λίγους περιορισμούς της, αφού αποφάσισε να μην ακολοθήσει το lockdown,αλλά ο κορυφαίος ιολόγος της Σουηδίας Anders Tegnell έχει προηγουμένως παραδεχτεί ότι θα έπρεπε να είχαν γίνει περισσότερα για την προστασία των ηλικιωμένων.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών πέρασε σήμερα 3.000 – ένα ορόσημο που ο Tegnell είχε ονομάσει «τρομερά μεγάλο αριθμό» όταν προειδοποίησε ότι έρχεται ο κορονοϊός και στην χώρα. 

Ακόμα 99 θάνατοι προστέθηκαν στον αριθμό σήμερα, αυξάνοντας τον αριθμό των θανάτων από 2.941 σε 3.040, ενώ 705 νέα κρούσματα αύξησαν το σύνολο από 23.918 σε 24.623. Η πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον ρωτήθηκε για τη στρατηγική της Σουηδίας χθες το βράδυ σε συνέντευξη στο Fox News.
Περιγράφοντας τους λίγους περιορισμούς που έχει επιβάλει η Σουηδία, είπε: «Υποστηρίζουμε την κοινωνική αποστασιοποίηση, άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών πρέπει να μείνουν στο σπίτι τους. Έχουμε ρυθμίσει τα πράγματα έτσι ώστε να απαγορεύεται πλέον η επίσκεψη σε άτομα σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, και εκεί δυστυχώς έχουμε δει τη μεγαλύτερη απώλεια ζωής μεταξύ των ηλικιωμένων.
 photo Reuters
«Το 90% των 3.000 ανθρώπων που έχουν πεθάνει στη Σουηδία ήταν άνω των 70 ετών, αυτό είναι φυσικά μια μεγάλη αποτυχία που έχουμε και είναι κάτι που δουλεύουμε».

Η Σουηδία είχε υποστηρίξει προηγουμένως ότι ένα lockdown θα ήταν ανώφελο καθώς δεν θα απέτρεπε τους θανάτους τον ηλικιωμένων.
Ο Tegnell, ο επικεφαλής επιδημιολόγος, εκτιμά ότι περίπου οι μισοί από τους θανάτους της Σουηδίας συμβαίνουν σε κέντρα φροντίδας.

Μπαρ και εστιατόρια έχουν παραμείνει ανοιχτά ακόμη, ενώ τα δημοτικά σχολεία συνέχισαν να διδάσκουν χωρίς διακοπή.

Η χώρα αντιμετώπισε κριτική επειδή το ποσοστό των περιπτώσεων και των θανάτων της είναι υψηλότερο από ό,τι στη Δανία, τη Νορβηγία ή τη Φινλανδία.

Ο πρέσβης είπε ότι περίπου το 25% των ανθρώπων στη Στοκχόλμη πιστεύεται ότι έχουν ανοσία από την ασθένεια.

Είπε ότι το ποσοστό είχε αυξηθεί από το 10% πριν από τρεις εβδομάδες, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή διεξάγεται μελέτη για τον υπολογισμό του αριθμού για ολόκληρη τη Σουηδία.

Η Στοκχόλμη αντιπροσωπεύει περίπου 9.000 από το σύνολο των 24.623 περιπτώσεων, αναπάντεχα πολλά σε μια χώρα όπου ορισμένες περιοχές είναι πολύ απομακρυσμένες.

Η Σουηδία λέει πως η “ανοσία της αγέλης” δεν αποτελεί από μόνης της μια στρατηγική, όμως οι ιολόγοι ελπίζουν ότι ένα αυξανόμενο επίπεδο ανοσίας θα επιβραδύνει την εξάπλωση της νόσου στη χώρα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ομολογία “αποτυχίας” από τη Σουηδία – 3.000 θάνατοι και ξεκλήρισμα ηλικιωμένων"

Λαγκάρντ: «Απτόητη» η ΕΚΤ από την δικαστική απόφαση για τις αγορές ομολόγων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει απτόητη από την απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου που της ζητά να δικαιολογήσει τις μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων, δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια διαδικτυακού σεμιναρίου του Bloomberg δήλωσε ότι «Είμαστε ένας ανεξάρτητος θεσμός, υπόλογος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθοδηγούμενος από μια συγκεκριμένη εντολή. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται … για να εκπληρώσουμε αυτήν την εντολή».

«Απτόητοι, θα συνεχίσουμε», πρόσθεσε.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαγκάρντ: «Απτόητη» η ΕΚΤ από την δικαστική απόφαση για τις αγορές ομολόγων"

Κινέζοι γιατροί εντόπισαν τον κορονοϊό στο σπέρμα ασθενών

Κινέζοι ερευνητές που εξέτασαν σπερματοζωάρια ανδρών οι οποίοι είχαν προσβληθεί από την ασθένεια Covid-19, διαπίστωσαν ότι μια μικρή μειοψηφία από αυτούς είχε τον νέο κορονοϊό στο σπέρμα του, γεγονός που ενδέχεται να σημαίνει ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα να μεταδίδεται σεξουαλικά ο ιός.

Στη μελέτη που έκαναν οι γιατροί του Δημοτικού Νοσοκομείου της Σανγκτσίου, σε δείγμα 38 ανδρών που νοσηλεύονταν με την ασθένεια, διαπίστωσαν ότι σε έξι από αυτούς (ποσοστό 16%) βρέθηκε ο κορονοϊός SARS-CoV-2 στο σπέρμα τους. Οι ερευνητές τόνισαν ότι μολονότι τα ευρήματα αυτά είναι προκαταρκτικά και βασίζονται μόνο σε έναν μικρό αριθμό νοσούντων ανδρών, χρειάζεται να γίνουν και άλλες μελέτες για να διαπιστωθεί αν η σεξουαλική μετάδοση μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο στην εξάπλωση της πανδημίας. «Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, σε ό,τι αφορά λεπτομερείς πληροφορίες για τον χρόνο επιβίωσης του ιού και τη συγκέντρωσή του στο σπέρμα», γράφει η ιατρική ομάδα στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Medical Association (JAMA).

«Αν αποδειχθεί ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά (…) αυτό μπορεί να είναι ένα κρίσιμο σημείο για την πρόληψη», τόνισαν. Ανεξάρτητοι ειδικοί είπαν ότι τα ευρήματα αυτά είναι ενδιαφέροντα αλλά θα πρέπει να ιδωθούν με επιφύλαξη, καθώς σε άλλες μικρές μελέτες δεν βρέθηκε ο νέος κορονοϊός στο σπέρμα. Σε μια από αυτές, που έγινε επίσης στην Κίνα σε 19 ασθενείς τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο όλα τα δείγματα σπέρματος βρέθηκαν αρνητικά στον ιό.

Ο Άντριου Πέισι, καθηγητής ανδρολογίας στο Πανεπιστήμιο Σέφιλντ της Βρετανίας, είπε ότι οι μελέτες αυτές δεν θα πρέπει να θεωρηθούν καθοριστικές, επειδή υπήρχαν κάποιες τεχνικές δυσκολίες στην εξέταση του σπέρματος για ιούς. Η παρουσία του SARS-CoV-2 στο σπέρμα δεν αποδεικνύει αν είναι ενεργός ή ικανός να προκαλέσει μόλυνση. «Ωστόσο, δεν θα πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη αν ο ιός που προκαλεί την Covid-19 βρεθεί στο σπέρμα κάποιων ανδρών, αφού κάτι τέτοιο έχει συμβεί με πολλούς άλλους ιούς, όπως τον Έμπολα και τον Ζίκα», πρόσθεσε.

Η Σίνα Λιούις, καθηγήτρια αναπαραγωγικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κουίνς του Μπέλφαστ επισήμανε ότι η μελέτη ήταν «πολύ μικρή» και τα ευρήματά της συνάδουν με εκείνα άλλων μικρών ερευνών που δείχνουν μικρή ή και καμία παρουσία του SARS-CoV-2 στα δείγματα σπέρματος. «Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του SARS-CoV-2 στην αναπαραγωγική ικανότητα των ανδρών δεν είναι ακόμη γνωστές», κατέληξε.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κινέζοι γιατροί εντόπισαν τον κορονοϊό στο σπέρμα ασθενών"

Χαρδαλιάς: Ούτε αντίσταση, ούτε μαγκιά είναι οι συγκεντρώσεις στις πλατείες

Νέο μήνυμα σε όσους συνεχίζουν να αγνοούν τα περιοριστικά μέτρα και συγκεντρώνονται σε πλατείες έστειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Οι δραματικές εικόνες άλλων χωρών με εκατόμβες νεκρών είναι πολύ πρόσφατες. Και τις αποφύγαμε γιατί λάβαμε γρήγορα και συντεταγμένα τα μέτρα. Ούτε αντίσταση κάνουν κάποιοι, ούτε μαγκιές», είπε.



«Η άρση των μέτρων γίνεται σταδιακά και σε βάθος χρόνου. Στόχος όλων μας είναι να μην χρειαστεί να κάνουμε βήματα προ τα πίσω και να μην θέσουμε σε κίνδυνο» την δημόσια υγεία υπογράμμισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Αναφερόμενος ειδικά στα περιστατικά των τελευταίων ημερών με επίκεντρο την Πλατεία Αγίου Ιωάννου, στην Αγία Παρασκευή, οι συγκεντρωμένοι «αυτό που κάνουν είναι να θέσουν σε κίνδυνο τη δική τους ζωή και τη ζωή των φίλων τους» σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς και προειδοποίησε ότι «υπάρχει ο κίνδυνος να τα τινάξουμε όλα στον αέρα. Δεν είναι ζήτημα της αστυνομίας ο περιορισμός της νόσου». «Οι δραματικές εικόνες άλλων χωρών με εκατόμβες νεκρών είναι πολύ πρόσφατες, για να τις ξεχνάμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και πρόσθεσε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε και εμείς δραματικές στιγμές».

Σε υψηλούς τόνους, «ο κορονοϊός δεν παίζει, ούτε αντιμετωπίζεται από την αστυνομία. Η αστυνομία αντιμετωπίζει παραβατικές συμπεριφορές, όχι τον κορωνοϊό» περιέγραψε ο υφυπουργός, ενώ συνέχισε λέγοντας πως το πόσο μεταδοτικός είναι ο κορωνοϊός αποδείχθηκε μόλις χθες, αφού ένα άτομο μόλυνε άλλα δέκα. «Κάθε ανεύθυνη κίνηση σήμερα θα φέρει αρνητικά αποτελέσματα τις επόμενες ημέρες» επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, απευθύνοντας αυστηρές συστάσεις προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ακόμη ότι εκδόθηκε η υπουργική απόφαση επαναλειτουργίας των σχολείων, για την επιστροφή στην εκπαιδευτική διαδικασίας από τις 11 Μάϊου, στην οποία προβλέπονται μεταξύ άλλων ότι:

· Περιορίζεται ο συνωστισμός στην προσέλευση και στην αποχώρηση από τη σχολική μονάδα,

· Απαγορεύεται η συγκέντρωση των μαθητών πριν την έναρξη των προγραμμάτων,

· Στις σχολικές αίθουσες, προβλέπεται η αναλογία ενός μαθητή ανά θρανίο και μέγιστος αριθμός μαθητών σε αίθουσα τα 15 παιδιά,

· Προβλέπονται υποτμήματα ίσης δυναμικής,

· Εφόσον σε κάποια σχολική μονάδα πλεονάζουν οι αίθουσες διδασκαλίας, αυτές χωρίζονται σε υποτμήματα,

· Προβλέπεται απόσταση μαθητών ανά 1,5 μέτρο,

· Καθίσταται υποχρεωτικός ο διαχωρισμός των μαθητών και στα διαλείμματα σταδιακά, ενώ η έξοδος στο προαύλιο γίνεται με σειρά,

· Είναι υποχρεωτικός ο αερισμός των αιθουσών στο διάλειμμα,

· Απαγορεύεται η ενασχόληση με παιχνίδια στο διάλειμμα,

· Συστήνεται η αποσυμφόρηση του γραφείου καθηγητών.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι η μετακίνηση εκτός νομού είναι εφικτή μόνο σε 3 περιπτώσεις:

· Για λόγους τροφοδοσίας

· Για λόγους υγείας (με επίδειξη εγγράφων)

· Για λόγους επαγγελματικής ενασχόλησης (εφόσον πιστοποιείται με έγγραφα).

«Στην υπόλοιπη χώρα οι μετακινήσεις (εκτός νομού) θα εκκινήσουν από τις 18 Μαΐου» υπενθύμισε ο κ. Χαρδαλιάς, διευκρινίζοντας ότι «για τα νησιά θα ληφθούν αποφάσεις το επόμενο διάστημα».

«Έχουμε φτιάξει μια γραμμή άμυνας απέναντι στην πανδημία» υπογράμμισε ο Υφυπουργός, σημειώνοντας πως το ότι τα «έχουμε καταφέρει, το οφείλουμε στην υπευθυνότητα. Χάρη σε αυτά τα στοιχεία αποφύγαμε την έκρηξη κρουσμάτων» τόνισε ο ίδιος και κάλεσε όλους να επιδείξουν την «ίδια αποφασιστικότητα και πειθαρχία». «Επιβάλλεται να επιδείξουμε πειθαρχία και στην νέα φάση, για να προστατέψουμε την υγεία» κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρδαλιάς: Ούτε αντίσταση, ούτε μαγκιά είναι οι συγκεντρώσεις στις πλατείες"

Ιταλία: 1.401 κρούσματα, 274 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο – Μειώνονται για 34η ημέρα οι ασθνενείς στις ΜΕΘ

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ιταλία ανήλθαν στους 215.858 ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 29.958 με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν ιαθεί από την θανατηφόρο νόσο να φτάνουν πλέον τους 96.276.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, έχασαν την ζωή τους 274 άνθρωποι και καταγράφηκαν 1.401 νέα κρούσματα.

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας βρίσκονται 1.311 ασθενείς και, συνολικά, 15.174 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 73.139 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο παρουσιάζει μείωση, με 43 λιγότερα κρούσματα. Μειώνεται και ο αριθμός των νεκρών. Έχασαν την ζωή τους 95 λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με την χθεσινή ημέρα. Οι δε ιαθέντες είναι 4.983 λιγότεροι σε σχέση με χθες, αλλά η περιφέρεια της Λομβαρδίας, κατά την χθεσινή ημέρα, είχε προσθέσει στον απολογισμό της και στοιχεία των προηγούμενων ημερών.

Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για τριακοστή τέταρτη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι συνολικές εισαγωγές στα νοσοκομεία. Περιορίζεται, για δεύτερη ημέρα, και ο αριθμός ασθενών που βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Η Ιταλική Πολιτική Προστασία, παράλληλα, προειδοποίησε τους πολίτες ότι αν σε δυο εβδομάδες τα κρούσματα αρχίσουν και πάλι να αυξάνονται, μπορεί να πρέπει να ληφθούν ακόμη αυστηρότερα μέτρα από εκείνα που ίσχυσαν σε όλη την χώρα μέχρι τις 4 Μαίου.

Τις ώρες αυτές, τέλος, εντατικοποιούνται οι επαφές των περιφερειών με την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, για να αποφασιστεί αν, στις περιοχές με δείκτη μετάδοσης κοντά στο μηδέν, καφέ, εστιατόρια και κομμωτές θα μπορέσουν να ξανανοίξουν ήδη από τις 18 Μαίου.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: 1.401 κρούσματα, 274 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο – Μειώνονται για 34η ημέρα οι ασθνενείς στις ΜΕΘ"

Κορωνοϊός: Η Ιαπωνία ενέκρινε το φάρμακο Remdesivir

Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τις ΗΠΑ, η Ιαπωνία έγινε σήμερα η δεύτερη χώρα που δίνει έγκριση στο φάρμακο Remdesivir (ρεμντεσιβίρη) για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19.

Οι διαδικασίες έγκρισης ενός νέου φαρμάκου στην Ιαπωνία είναι συνήθως χρονοβόρες, όμως η κυβέρνηση αποφάσισε αυτήν τη φορά να ενεργήσει ταχέως, μπροστά στην απουσία έγκυρων θεραπευτικών λύσεων εναντίον του νέου κορωνοϊού.

Το φάρμακο έλαβε την περασμένη Παρασκευή έκτακτη έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), που βασίστηκε στα αποτελέσματα αμερικανικής κλινικής μελέτης.

Το πειραματικό φάρμακο των αμερικανικών εργαστηρίων Gilead Sciences είχε αρχικά αναπτυχθεί για την φροντίδα ασθενών με τον αιμορραγικό πυρετό Έμπολα, όμως δεν είχε ποτέ εγκριθεί για κάποια άλλη ασθένεια πριν από την Covid-19.

Είναι η πρώτη θεραπεία που κατέδειξε αποτελεσματικότητα κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός στο πλαίσιο της κλινικής μελέτης με σημαντικό δείγμα, καθώς περιελάμβανε περισσότερους από 1.000 ασθενείς.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονταν με Covid-19 και έλαβαν θεραπεία με remdesivir είδαν το χρόνο αποκατάστασής τους να μειώνεται κατά 4 ημέρες, από τις 15 στις 11 ημέρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αμερικανικής μελέτης.

Η Ιαπωνία σκοπεύει επίσης να εγκρίνει αυτόν τον μήνα ένα άλλο αντιικό φάρμακο, το Avigan (φαβιπιραβίρη), εναντίον της Covid-19, έγινε σήμερα γνωστό από τον εκπρόσωπο Τύπου της ιαπωνικής κυβέρνησης Γοσιχίντε Σούγκα.

Έχοντας αναπτυχθεί από θυγατρική του γιαπωνέζικου ομίλου Fujifilm, το Avigan ενεκρίθη το 2014 στην Ιαπωνία για τη θεραπεία βαριάς μορφής γρίπης. Λόγω σοβαρών παρενεργειών που είναι πιθανόν να προκαλέσει, ιδίως στις έγκυες, δεν μπορεί να παραχθεί και να διανεμηθεί στην Ιαπωνία παρά μόνο έπειτα από αίτημα της κυβέρνησης.

Η Ιαπωνία μετρά περίπου 15.500 κρούσματα και 551 θανάτους από το νέο κορωνοϊό.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Η Ιαπωνία ενέκρινε το φάρμακο Remdesivir"

Κοροναϊός: Νέο κρούσμα μετά από έναν μήνα στη Κρήτη

Νέο κρούσμα κοροναϊού σήμανε συναγερμό στις Υγειονομικές Αρχές της Κρήτης, ένα μήνα μετά το τελευταίο που καταγράφηκε στο νησί.

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα cretalive.gr, πρόκειται για 60χρονο ο οποίος μετέβη χθες στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) με συμπτώματα και ελήφθη δείγμα. Το αποτέλεσμα που βγήκε σήμερα, έδειξε ότι είναι θετικός στον κοροναϊό, ωστόσο επειδή τα συμπτώματα του ήταν ελαφρά, ο 60χρονος επέστρεψε σπίτι του, όπου βρίσκεται υπό περιορισμό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο άνδρας που εργάζεται στον τεχνικό κλάδο, ζει μαζί με την ηλικιωμένη μητέρα του και δεν προκύπτει να είχε ταξιδέψει πρόσφατα. Η περίπτωση ελέγχεται ως προς την ιχνηλατήση. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο κρούσμα κοροναϊού στην Κρήτη είχε καταγραφεί στις 6 Απριλίου και αφορούσε σε 48χρονο ναυτικό στο Ρέθυμνο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Νέο κρούσμα μετά από έναν μήνα στη Κρήτη"

Τσιόδρας: Αισιόδοξα αποτελέσματα από τη δοκιμή εμβολίου στις ΗΠΑ

Τα στοιχεία από την πορεία της πανδημίας το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 15 νέα κρούσματα και στο σύνολο πλέον φθάνουν τα 2.678. Συνολικά 33 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι (εκ των οποίων 8 γυναίκες), ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ένας θάνατος με το σύνολο να ανέρχεται πλέον στα 148. Συνολικά 85 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις εντατικές. Ο κ. Τσιόδρας έκανε ειδική αναφορά στους ασθενείς με Covid-19 στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, στους οποίους ευχήθηκε περαστικά. Νωρίτερα, είχε μεταβεί στο στρατιωτικό νοσοκομείο.



Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι οι περισσότερες μεταλλαξεις (πάνω από 200) του ιού καταγράφηκαν εκεί που υπήρξαν τα περισσότερα κρούσματα. Η επιδημία ξεκινά από πολλούς «ασθενείς μηδέν». Ο ιός ειδήλθε για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο πολλές φορές, από πολλούς ασθενείς. Ο κορωνοϊός ανιχνεύθηκε στα τέλη του 2019 και είναι απίθανο να υπήρχε πολύ καιρό πριν. Τα επιστημονικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν τη θεωρία συνωμοσίας ότι κατασκευάσθηκε σε εργαστήριο. Σε κάποιες περιοχές του ιού έχουμε μικρό αριθμό μεταλλάξεων, αυτές οι περιοχές που μένουν σταθερές πρέπει να μελετηθούν περισσότερο για να βρούμε εμβόλιο ή φάρμακο. Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και σε δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση Science για εμβόλιο σε πειραματόζωα. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά για να βρεθεί εμβόλιο, είπε: «Ένα από τα εμβόλια, που δοκιμάζεται έναντι του νέου ιού αποδείχθηκε αποτελεσματικό για την προστασία πειραματοζώων και η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, ένα από τα μεγαλύτερης επιστημονικής απήχησης στον κόσμο».

«Είναι η πρώτη αναφορά σε μελέτη με πειραματόζωα που εξετάζει ένα από τα νέα, υποψήφια εμβόλια. Οι ερευνητές απομόνωσαν τον ιό από ασθενείς, τον απενεργοποίησαν και τον χρησιμοποίησαν σαν εμβόλιο σε πειραματόζωα, όπως ποντίκια και πιθήκους. Τα οποία αφού τα μπόλιασαν με δύο διαφορετικές δόσεις, μετά τα μόλυναν με διαφορετικά είδη κορωνοϊών. Τα ζώα που εμβολιάστηκαν με την μεγάλη δόση δεν εμφάνισαν συμπτώματα και καθάρισαν τον ιό από τους πνεύμονες. Το εμβόλιο ήταν ασφαλές και τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν την ταχεία ανάπτυξη εμβολίων για ανθρώπους», είπε.

Ερωτηθείς για φλεγμονώδες σύνδρομο που πλήττει παιδιά στο εξωτερικό και αν υπάρχει λόγος αύξησης της επιτήρησης στη χώρα μας, σε σχέση με τον κορωνοϊό, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι το σύνδρομο - νόσος Kawasaki μάλλον συσχετίζεται με τον ιό, αλλά το ψάχνουν ακόμη, ενώ υπάρχει θεραπεία, γνωστή στους παιδιάτρους για το συγκεκριμένο νόσημα. «Πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση, το ξέρουν οι παιδίατροι, το συζητήσαμε και με τους παιδιάτρους στην επιτροπή. Δεν προβληματίζει, είναι σπάνιο, θα προβλημάτιζε αν είχαμε μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Δεν αλλάζουμε τις αποφάσεις μας, το παρακολουθούμε, παραμένουμε σε επαγρύπνηση».

Ερωτηθείς από το protothema.gr για τον αξία του εμβολιασμού και αν εξετάζεται ο υποχεωτικός εμβολιασμός για τους υγειονομικούς από τον Σεπτέμβριο, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι είναι θέμα ευθύνης να εμβολιάζονται οι γιατροί, ο εμβολιασμός για τη γρίπη θα βοηθήσει πολύ για την αντιμετώπιση ενός πιθανού δεύτερου κύματος, αφού θα περιορίσει τη διασπορά ενός ακόμη επικίνδυνου ιού, όπως είναι η γρίπη. Δεν εμβολιάζεται το 100% του πληθυσμού, θα δούμε πώς θα τοποθετηθεί και ο ΠΟΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο.

Ο κ. Τσιόδρας ρωτήθηκε ειδικά για τα κρούσματα στο 401, αλλά και τον συναγερμό στον Ευαγγελισμό χθες, είπε ότι πρόκειται για αναμενόμενα περιστατικά και πρόσθεσε ότι αναμένονται περισσότερα περιστατικά σε υγειονομικές δομές και πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή. Υπάρχουν παραδείγματα σε όλο τον κόσμο.

Για την επίπτωση στον παράγοντα πολλαπλασιασμού της νόσου (R0) των μέτρων που έχουν ληφθεί (αποστάσεις, μάσκες, υγιεινή χεριών) ο κ. Τσιόδρας είπε ότι συνυπολογίζονται τα δεδομένα και παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη. Ολος ο κόσμος προχωρά ανάλογα με τα δεδομένα του, είπε. «Δουλεύουμε με "σκληρά" μαθηματικά, το απαγορευτικό στην Ελλάδα ήταν πολύ σημαντικό για να πέσει το R0 κάτω από το 1. Οσο τηρήσουμε τα μέτρα τώρα, τόσο καλύτερα θα πάμε».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσιόδρας: Αισιόδοξα αποτελέσματα από τη δοκιμή εμβολίου στις ΗΠΑ"

To ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή της Hard Rock για το καζίνο στο Ελληνικό

Θέμα χρόνου φαίνεται να είναι το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς της κοινοπραξίας Mohegan Gaming & Entertainment - ΓΕΚ Τέρνα, ΓΕΚΤΕΡΝΑ+7,21% στο πλαίσιο της επόμενης φάσης του διαγωνισμού για την παραχώρηση άδειας καζίνο στο Ελληνικό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες απερρίφθη από το Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή που είχε καταθέσει η Hard Rock International.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στον διαγωνισμό για το καζίνο παραμένει η Mohegan, η οποία και πριν από λίγες ημέρες δήλωνε έτοιμη να αρχίσει το έργο για το καζίνο στο ελληνικό εφόσον της δοθεί το πράσινο φως.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΕΠΠ είχε αποφασίσει τον αποκλεισμό της Hard Rock International. «Ο αποκλεισμός της προσφεύγουσας προήλθε εξαιτίας της μη συμμόρφωσής της με απαράβατους επί ποινή απόρριψης όρους της διακήρυξης» ανέφερε η ΑΕΠΠ, ενώ σε άλλο σημείο της απόφασής της σημείωνε ότι «για την απόρριψη της προσφοράς της προσφεύγουσας αρκούσε και ένας από τους λόγους για τους οποίους η ΕΕΕΠ (Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων) αποφάσισε την απόρριψή της». Η προσφυγή κρίθηκε στις 26 Φεβρουάριου 2020.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "To ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή της Hard Rock για το καζίνο στο Ελληνικό"

Άρση μέτρων: Δείτε τον απίστευτο χθεσινοβραδινό συνωστισμό στη πλατεία Βαρνάβα

Εικόνες που μιλούν από μόνες τους. Χωρίς ρετουσάρισμα και ειδικά οπτικά εφέ ώστε να μεγεθύνουν το μέγεθος του προβλήματος που ανέκυψε με τις συναθροίσεις στις πλατείες. Ο φακός του protothema.gr καταγράφει τη μάζα που συνωστίστηκε στη πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι, χθες το βράδυ χωρίς κανέναν ιδιαίτερο λόγο.

Ίσως επειδή δυο τουλάχιστον μαγαζιά λειτουργούν εδώ και μερικές μέρες ως take away προσφέροντας αλκοόλ στο ποτήρι ενώ ήταν ανοιχτό και το διπλανό περίπτερο αλλά και ένα μικρό σούπερ μάρκετ. Πέντε ευρώ το φρόζεν ντάκιουρι αλλά η μάζα προτιμά μπύρα από το περίπτερο με 1 ευρώ. Στον πυρήνα της πλατείας περίπου 200 νεολαίοι από 17 έως 20 ετών και περιμετρικά οι θαμώνες των μπαρ, συγκριτικά λιγότεροι τηρώντας τουλάχιστον τις αποστάσεις. Το μείγμα ωστόσο είναι εκρηκτικό. Ένα κρούσμα να βρεθεί ανάμεσα τους και το φυτίλι της υγειονομικής βόμβας άναψε για τα καλά.



Η δημοτική Αρχή, απούσα. Το ίδιο και η Αστυνομία, με το Α.Τ Παγκρατίου σε απόσταση ούτε πέντε λεπτών μακριά. Οι κάτοικοι, απορούν. Μέχρι την καραντίνα η αστυνομία έκανε τρεις και τέσσερις επισκέψεις καθημερινά, σήμερα, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, δεν έχει εμφανιστεί ούτε ένα περιπολικό. Να έφυγε ο ιός; Δύσκολο, απαντούν οι επιστήμονες, αλλά ποιος τους ακούει.

Τα ατίθασα νιάτα που δεν υπολογίζουν και συγχρωτίζονται δίχως αύριο; Κρίμα για τις προσπάθειες που καταβάλουν τις τελευταίες μέρες οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και στην διασκέδαση για να πείσουν κυβέρνηση και επιστήμονες, ότι μπορούν να ανοίξουν μια ώρα αρχύτερα, τηρώντας με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Κρίμα, πραγματικά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Άρση μέτρων: Δείτε τον απίστευτο χθεσινοβραδινό συνωστισμό στη πλατεία Βαρνάβα"

Κορονοϊός: Ανατροπή! Από αυτό το ζώο μεταδόθηκε μάλλον – Το κομμάτι του “παζλ” που λείπει

Με ποιον τρόπο ο νέος κορονοϊός εμφανίσθηκε και στην συνέχεια πέρασε στον άνθρωπο;

Πολλά έχουν ακουστεί με την νυχτερίδα να θεωρείται ο… κυρίως ύποπτος, ωστόσο στοιχεία δείχνουν πως μάλλον είναι αλλιώς τα πράγματα.

«Λείπει ένα κομμάτι του παζλ», λέει ο ερευνητής Meriadeg Le Gouil, συντονιστής της έρευνας στην Γαλλία για τη προέλευση της πανδημίας του κορονοϊού.

«Κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι έχει καταλάβει την εμφάνιση του ιού», δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ιολόγος και οικολόγος του Πανεπιστημίου της Καν, μέλος της, μέλος της Ερευνητικής Ομάδας για την Μικροβιακή Προσαρμογή (Gram).

“Ίχνη ιών από άγρια ζώα”

«Σε αυτόν τον κορονοϊό, βρίσκουμε ίχνη πολλών ιών που γνωρίζουμε και απαντώνται στα άγρια ζώα. Ομως δεν γνωρίζουμε τους πρόσφατους προγόνους, δεν γνωρίζουμε παρά τα ξαδέλφια», εξηγεί ο 39χρονος επιστήμονας, που αποκλείει «συνθετική προέλευση» του ιού (κατασκευασμένου, για παράδειγμα, σε κινεζικό εργαστήριο).

Η συζήτηση σχετικά με την προέλευση του ιού έχει διπλωματικές συνέπειες, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιρρίπτουν κατηγορίες σε κινεζικό εργαστήριο, συγκεκριμένα σε εργαστήριο του Ινστιτούτου Ιολογίας της πόλης Ουχάν, πράγμα που διαψεύδει το Πεκίνο.

Ομως, σύμφωνα με την συντριπτική πλειονότητα των ερευνητών, ο κορονοϊός μεταφέρθηκε στον άνθρωπο από ζώο. Μία αγορά πώλησης αγρίων ζώων προβλήθηκε από τους κινέζους επιστήμονες ως πηγή του ιού από τα πρώτα κιόλας στάδια της επιδημίας στην Κίνα.

Μέσω της γενετικής ανάλυσης, οι επιστήμονες κατόρθωσαν να εντοπίσουν ότι ο Sars-CoV-2 ταυτίζεται κατά 96% κατά μέσον όρο με έναν ιό που αφαιρέθηκε από νυχτερίδα της Γιουνάν (νότια Κίνα).

Μάλλον… δεν είναι από νυχτερίδα

Αν και η απευθείας μετάδοση του ιού από την νυχτερίδα στον άνθρωποι θεωρείται «δυνατή», δεν είναι η πιθανότερη υπόθεση, σύμφωνα με τους ειδικούς στους κορονοϊούς, διότι απαιτούνται στενές επαφές, πολλές και με μεγάλη συχνότητα, ώστε ένα ιός να μπορέσει να μεταπηδήσει από ένα είδος σε άλλο. «Εκτός και αν ανακαλυφθεί γιγάντια διακίνηση νυχτερίδων κατά τα τρία τελευταία χρόνια», λέει.

«Η δεύτερη επιλογή είναι η εκτροφή ενός άλλου άγριου ζώου», το οποίο θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ξενιστής για την μεταφορά του ιού από την νυχτερίδα στον άνθρωπο», εξηγεί ο Meriadeg Le Gouil. «Λείπει ένα κομμάτι στο παζλ», που δεν μπορεί να είναι ο παγκολίνος, που αναφέρεται συχνά, αλλά η ασιατική μοσχογαλή.

Το μικρό θηλαστικό ο ερευνητής το έχει ξανασυναντήσει στο πλαίσιο της έρευνας για την προέλευση άλλης επιδημίας που οφείλεται σε κορονοϊό, της επιδημίας του Sars το 2002, θέματος της διατριβής του.

Η μοσχογαλή, ο ιδανικός ύποπτος;

«Η μοσχογαλή είναι κάπως σαν το ελάφι, ένα πιάτο για ξεχωριστές περιστάσεις. Είναι ένα σαρκοφάγο κοντινό στον σκύλο και την γάτα που απαντάται στις σπηλιές και πότε πότε καταβροχθίζει και καμιά νυχτερίδα», εξηγεί ο ερευνητής.

«Η εκτροφή της μοσχογαλής έχει 50πλασιασθεί τα τελευταία πέντε χρόνια πριν από την εμφάνιση του Sars. Η μοσχογαλή συλλαμβάνεται στο άγριο περιβάλλον και μεταφέρεται σε ειδικές φάρμες, διαδικασία που ευνόησε την γένεση ενός είδους κορονοϊού που είναι παρών μόνο στις μοσχογαλές που εκτρέφονται από τον άνθρωπο», λέει.

Σήμερα, οι κινέζοι επιστήμονες «δημοσιεύουν 10 άρθρα την ημέρα και τίποτε για τις μονάδες εκτροφής στην περιοχή. Προκαλεί έκπληξη για όσους είναι ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της εμφάνισης των κορονοϊών. Θα έδινα τα πάντα για να μπορέσω να πάω στην Κίνα να να πάρω δείγματα από αυτού του είδους τις εκτροφές που υπήρχαν στην περιοχή εδώ και τρεις ή τέσσερις μήνες ακόμη».

Το ερευνητικό πρόγραμμα Discover συντονίζει την έρευνα για την προέλευση του Sars-CoV-2 μέσω της μελέτης του επιπολασμού, της διαφοροποίησης και της εξέλιξης στον χρόνο του κορονοϊού σε διάφορα είδη στο βόρειο Λάος και την Ταϊλάδη.

Μπορεί και… να μη βρούμε ποτέ το χαμένο κομμάτι

«Ο στόχος δεν είναι αναγκαστικά η ανεύρεση του χαμένου κομματιού του παζλ, το οποίο ίσως να έχει έκτοτε εξαφανισθεί. Αλλά θα έχουμε ενδείξεις και μία δέσμη στοιχείων για να καταλάβουμε καλύτερα αυτό που συνέβη», εξηγεί ο ερευνητής.

Ο σκοπός είναι ο προσδιορισμός των επικίνδυνων πρακτικών για την εμφάνιση του ιού, όπως η εκτροφή της μοσχογαλής. «Υπάρχει προφανώς σχέση ανάμεσα στην υπερχείλιση της σφαίρας των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων προς την άγρια ζωή, τον τρόπο με τον οποίο υπάρχει διάδραση με την φύση και την εμφάνιση παθογόνων οργανισμών», λέει. «Βλέπουμε ξεκάθαρα σχέσεις ανάμεσα στην υγεία των οικοσυστημάτων και την ανθρώπινη υγεία»

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Ανατροπή! Από αυτό το ζώο μεταδόθηκε μάλλον – Το κομμάτι του “παζλ” που λείπει"

Ρωσία: Περισσότερα από 11.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε μία ημέρα

Νέο ρεκόρ 11.231 λοιμώξεων ανακοίνωσε σήμερα η Ρωσία, ενώ παράλληλα ο αριθμός των θανάτων από τον νέο κορωνοϊό παραμένει χαμηλός, με 88 θανάτους μέσα σε 24 ώρες, φθάνοντας συνολικά τους 1.625.

Η Μόσχα, η πλέον πληγείσα περιοχή, κατέρριψε επίσης ρεκόρ καταγράφοντας 6.703 νέα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες.

Με καταγεγραμμένα μέχρι σήμερα 177.160 περιστατικά κορωνοϊού η Ρωσία κατατάσσεται τέταρτη στην Ευρώπη και πέμπτη στον κόσμο σε ό,τι αφορά τον αριθμό των λοιμώξεων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η αύξηση του αριθμού των λοιμώξεων εδώ και μία εβδομάδα εξηγείται, σύμφωνα με τις αρχές, από τον πολλαπλασιασμό των διαγνωστικών τεστ - 4,8 εκατομμύρια σύμφωνα με τη σημερινή καταμέτρηση - που επιτρέπουν τον εντοπισμό κυρίως ασυμπτωματικών περιπτώσεων και δεν υπολογίζονται κατ’ ανάγκη σε άλλες χώρες λόγω έλλειψης πρόσβασης σε τεστ.

Όσον αφορά τις νέες λοιμώξεις που καταγράφονται μέσα σε μία ημέρα, η Ρωσία κατατάσσεται δεύτερη μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες που καταγράφουν κατά μέσο όρο 20.000 έως 25.000 κρούσματα κάθε μέρα, και λίγο πάνω από τη Βραζιλία που καταμέτρησε 10.503 κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες.

Με 1.625 θανάτους, η Ρωσία απέχει πολύ από τη Γαλλία (τουλάχιστον 25.000 θάνατοι σε 174.000 κρούσματα), ακόμη και τη Γερμανία, η οποία με λίγους περισσότερους από 7.000 θανάτους για 166.000 ασθενείς από τον κορωνοϊό θεωρείται μία χώρα με ιδιαίτερα αποτελεσματική απόκριση στην πανδημία.

Ειδικοί υποψιάζονται ωστόσο πως οι πραγματικοί αριθμοί στη Ρωσία μπορεί να είναι μεγαλύτεροι και πως οι θάνατοι που οφείλονται στην Covid-19 μπορεί να έχουν αποδοθεί σε άλλες αιτίες.
Εκτός από την πολιτική της διενέργειας διαγνωστικών τεστ, η Μόσχα εξηγεί τα μικρά ποσοστά των θανάτων με μια σειρά υγειονομικών μέτρων που έλαβε πολύ νωρίς μέσα στην κρίση, όπως το κλείσιμο των συνόρων και ο περιορισμός πληθυσμών που κρίθηκε ότι κινδυνεύουν περισσότερο, όπως οι ηλικιωμένοι.

ΠΟΥ: Ανησυχία για Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία και Καζακστάν

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκφράζει την ανησυχία του για την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στη Ρωσία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν και την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού περιφερειακού γραφείου του διεθνούς οργανισμού Χανς Κλούγκε, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που μεταδόθηκε ζωντανά μέσω του Facebook.

Αναφερόμενος στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων που παρατηρείται στην Ευρώπη από τις 12 Απριλίου, ο Κλούγκε δήλωσε πως «δυστυχώς δεν μπορούμε να το πούμε αυτό για όλες τις χώρες» και πρόσθεσε: «Η κατάσταση στην ανατολική περιοχή της Ευρώπης εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία. Στην Λευκορωσία, στο Καζακστάν, στη Ρωσική Ομοσπονδία και στην Ουκρανία, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε».

Ο Κλούγκε είπε επίσης ότι αυτή την εβδομάδα στο Τατζικιστάν βρίσκεται αποστολή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ, η οποία σε συνεργασία με τις αρχές και τους εμπειρογνώμονες συνδράμει σε ζητήματα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

ΑΜΠΕ, AFP, Reuters/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: Περισσότερα από 11.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε μία ημέρα"

Ισπανία: 213 νεκροί από κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο

Ο ημερήσιος απολογισμός των νεκρών από κορονοϊό στην Ισπανία έπεσε σήμερα στους 213 από 244 που ήταν μια ημέρα πριν, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από την νόσο ανήλθε σήμερα σε 26.070 από 25.857 που ήταν χθες. Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα έφτασε τα 221.447 από 220.325 μια ημέρα πριν.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ισπανία: 213 νεκροί από κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο"

Τρίτη αποστολή τεχνολογικού εξοπλισμού στα σχολεία από δωρεές

Άλλες 3.070 συσκευές τάμπλετ και 80 φορητούς υπολογιστές, αξίας άνω των 645.000 ευρώ, περιλαμβάνονται στη δωρεά τεχνολογικού εξοπλισμού σε σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων της χώρας.

Η τρίτη αυτή δωρεά έρχεται να προστεθεί στις 15.200 συσκευές τάμπλετ και τους 2.200 φορητούς υπολογιστές, συνολικής αξίας 2,48 εκατομμυρίων ευρώ, που έχουν δωρίσει ιδιωτικοί φορείς, επιπλέον του τεχνολογικού εξοπλισμού που έχει ήδη διοχετευθεί στα σχολεία από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και του πρόσθετου που δρομολογείται μέσω ΕΣΠΑ.

Το υπουργείο ευχαριστεί θερμά τους νέους δωρητές:

  • Τον Όμιλο Quest (με θυγατρικές εταιρείες iSquare, Info Quest Technologies, Uni Systems, ACS, Cardlink και Quest Energy) για την προσφορά 1000 Apple iPad 4G
  • Την Anytime της Interamerican για την προσφορά 1.500 tablets
  • Την Accenture από τον χώρο των συμβουλευτικών υπηρεσιών
  • Την Elpedison από τον χώρο της ενέργειας
  • Την Αιγέας ΑΜΚΕ από το χώρο των μη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων
  • Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
  • Τον Σύλλογο Γονέων Δημοτικού Κολλεγίου Ψυχικού.

Ο εν λόγω εξοπλισμός, που είναι καθ’ οδόν για σχολικές μονάδες, κυρίως πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα αποτελεί περιουσία των σχολείων και θα διατίθεται σε μαθητές ή/και εκπαιδευτικούς για προσωρινή χρήση, προκειμένου να διευκολυνθεί η υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, και κυρίως για να συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην εμβάθυνση των ψηφιακών δεξιοτήτων. Ο ακριβής αριθμός των συσκευών ανά σχολείο καθορίζεται με βάση το ύψος των δωρεών, το μαθητικό πληθυσμό και τον υφιστάμενο εξοπλισμό των σχολικών μονάδων.

«Συνεχίζουμε την κοινή προσπάθεια, ενισχύουμε τα σχολεία μας με τεχνολογικό εξοπλισμό, στηρίζουμε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς μας, βγαίνουμε από την κρίση νικητές» δηλώνει το υπουργείο Παιδείας.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρίτη αποστολή τεχνολογικού εξοπλισμού στα σχολεία από δωρεές"

Κοροναϊός: 38 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας

Σε 38 ανήλθαν, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, οι παραβάσεις για μη τήρηση της ελάχιστης απόστασης και μη χρήση μάσκας, χθες, Τετάρτη 6 Μαϊου, σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής εξάπλωσης του κοροναϊού.

Ειδικότερα, οι συγκεκριμένες παραβάσεις, για τις οποίες επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα, εκ των οποίων 34 των 150 ευρώ και 4 των 300 ευρώ, σημειώθηκαν στις εξής περιοχές: 22 στην Αττική, 5 στην Κεντρική Μακεδονία, 5 στο Βόρειο Αιγαίο, 3 στην Ήπειρο, 1 στη Δυτική Ελλάδα, 1 στην Κρήτη και 1 στη Θεσσαλονίκη. Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 129 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα πρόστιμα.

Παράλληλα, για μετακινήσεις εκτός νομού του τόπου κατοικίας, βεβαιώθηκαν 131 παραβάσεις σε όλη τη χώρα και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα 150 ευρώ, ως εξής: 50 στην Κεντρική Μακεδονία, 19 στη Θεσσαλονίκη, 14 στη Δυτική Ελλάδα, 12 στην Κρήτη, 11 στην Αττική, 5 στη Στερεά Ελλάδα, 5 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 4 στη Θεσσαλία, 3 στην Ήπειρο, 3 στην Πελοπόννησο, 2 στη Δυτική Μακεδονία, 2 στο Βόρειο Αιγαίο και 1 στα Ιόνια Νησιά. Από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί 306 παραβάσεις σε όλη την Ελλάδα και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα.

Επίσης, για λειτουργία επιχειρήσεων, παρά τη σχετική απαγόρευση, βεβαιώθηκαν 4 παραβάσεις, και συνελήφθησαν ισάριθμα άτομα. Από την έναρξη του μέτρου, έως σήμερα, έχουν βεβαιωθεί σε όλη την Ελλάδα 582 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 561 άτομα.

Όπως επισημαίνει η ΕΛ.ΑΣ, οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: 38 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας"

Σύνταγμα: Οι καλλιτέχνες διαδήλωσαν με μάσκες και σχοινιά

Περίπου 1.500 άτομα από διάφορα καλλιτεχνικά σωματεία διαδήλωσαν σήμερα στο Σύνταγμα.

Καλλιτέχνες, δημιουργοί και εργαζόμενοι στον πολιτισμό, φόρεσαν μάσκες και γάντια και συγκεντρώθηκαν σήμερα το μεσημέρι έξω από τη Βουλή στο Σύνταγμα, σε μια κορύφωση των κινητοποιήσεών τους υπέρ ουσιαστικής επίλυσης των αιτημάτων τους.

Με παλμό και βασικό σύνθημα τη φράση του Μπρεχτ ότι «ο πολιτισμός σώζεται μόνο όταν σώζονται οι άνθρωποι», ηθοποιοί, τραγουδιστές, δημιουργοί, παλαιότεροι και νεότεροι, τεχνικοί θεάματος-ακροάματος, εκπαιδευτικοί σε Ωδεία, σε σχολές χορού, διαδήλωσαν δυναμικά υπέρ της «ισότιμης μεταχείρισης για όλους τους κλάδους στον χώρο του πολιτισμού», την αγωνία τους «μη μείνουν κενό γράμμα οι πρώτες δηλώσεις για στήριξη του πολιτισμού».

«Τίποτε δεν πάει χαμένο στη χαμένη σου ζωή» τραγούδησε a capella η πλατεία Συντάγματος πίσω από τις μάσκες, μαζί με την Γιώτα Νέγκα και τη Νατάσσα Μποφίλιου.

«Η πανδημία χτύπησε το χώρο της Τέχνης και του πολιτισμού αρκετά πριν τη λήψη των αναγκαίων μέτρων περιορισμού, που επέβαλε η Κυβέρνηση. Από την πρώτη στιγμή καλλιτέχνες και εργαζόμενοι του χώρου συμβάλαμε με την Τέχνη μας και με όλες μας τις δυνάμεις, για να κρατηθεί ψηλά το ηθικό της κοινωνίας. Μείναμε σπίτι, αλλά ΔΕ μείναμε σιωπηλοί!» ανέφερε το προσκλητήριο της συγκέντρωσης που διοργάνωσαν σωματεία εργαζομένων στις Τέχνες (Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα, Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών).









Οι καλλιτέχνες ζητούν:

– Επίδομα ενίσχυσης ύψους 535 ευρώ το μήνα για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες καλλιτέχνες και εργαζόμενους στο Θέαμα – Ακρόαμα και στο χώρο της τέχνης γενικότερα, με επιπλέον ποσό για κάθε παιδί και για όσο διάστημα δεν θα μπορέσουν να εργαστούν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

-Άμεση και καθολική ενίσχυση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όσων καλλιτεχνών και εργαζομένων δεν έλαβαν τα 800 ευρώ της πρώτης φάσης στήριξης, αναδρομικά.

-Κατάργηση του φόρου Επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες στο χώρο της τέχνης.

-Μέτρα στήριξης, όπως επιδότηση ενοικίου, φοροελαφρύνσεις, αναστολή πληρωμής φόρων και δανείων για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού, μισθωτούς, με μπλοκάκι, με εργόσημο, ή όσους εισπράττουν με απόδειξη δαπάνης (τίτλο κτήσης).



-Κατοχύρωση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων για όσο διάστημα αξιοποιούνται διαδικτυακές παραγωγές παλιότερες ή και νέες εν μέσω καραντίνας, αλλά και μετά.

-Αγορές και αναθέσεις καλλιτεχνικών έργων κάθε είδους τέχνης, καθώς και καλλιτεχνικών υπηρεσιών από το κράτος και τους φορείς του με Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς που δεν θα αποκλείουν τους δημιουργούς – φυσικά πρόσωπα.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύνταγμα: Οι καλλιτέχνες διαδήλωσαν με μάσκες και σχοινιά"

Αγία Παρασκευή: «Φοβάμαι ότι το Σαββατοκύριακο θα συγκεντρωθούν πάνω από 1.000 άτομα» λέει ο δήμαρχος

Στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, μίλησε ο δήμαρχος της Αγίας Παρασκευής για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην πλατεία της Αγίου Ιωάννου, όπου λόγω της άρσης των μέτρων συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου και κάνει... «αυτοσχέδια πάρτι».

«Χθες το βράδυ παρά την απαγόρευση συγκεντρώσεων μετά τις εννέα η πλατεία δεν άδειασε. Έφυγαν μετά τις 23.00 ενώ ήρθαν και άτομα και από άλλες περιοχές μετά από διαδικτυακή πρόκληση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Ζορμπάς και πρόσθεσε ότι «ο Δήμος δεν μπορεί να πάρει μέτρα αστυνόμευσης, μόνο να καλέσει την αστυνομία».

Παράλληλα, εξέφρασε τον φόβο ότι την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο πιθανόν να μαζευτούν πάνω από 1.000 άτομα, ενώ σημείωσε ότι οι κάτοικοι είναι ικανοποιημένοι με το γεγονός ότι ζητήθηκε να κλείσει η πλατεία και θα σταματήσει η διακίνηση ναρκωτικών, ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει τους αρμόδιους φορείς πάνω από μία δεκαετία. «Εγώ ζητάω να υπάρχει αστυνόμευση μετά τις 21.00», τόνισε κλείνοντας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αγία Παρασκευή: «Φοβάμαι ότι το Σαββατοκύριακο θα συγκεντρωθούν πάνω από 1.000 άτομα» λέει ο δήμαρχος"

Συναγερμός σε Αττικόν και Ιπποκράτειο για δυο παιδιά με συμπτώματα της νόσου Kawasaki

Η ανησυχία για τη νόσο Kawasaki έφτασε και στην Ελλάδα. Δυο παιδιά μπήκαν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο και οι Έλληνες επιστήμονες προσπαθούν να διαλευκάνουν αν η νόσος αυτή συνδέεται με τον κορονοϊό και τη COVID-19.

Δύο παιδιά, που μεταφέρθηκαν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και στο νοσοκομείο “Αττικόν” με συμπτώματα της νόσου Kawasaki, η οποία έχει ενοχοποιηθεί για πιθανό συσχετισμό της με τη νόσο COVID-19 (την οποία προκαλεί ο κορονοϊός), προβληματίζουν τους επιστήμονες και προκαλούν συναγερμό.

Το ένα παιδί νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και την Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική του ΑΠΘ. Το δεύτερο παιδί νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο “Αττικόν”. Το ένα από τα παιδιά είναι προς το παρόν αρνητικό στη νόσο COVID-19 που προκαλεί ο κορονοϊός και συνεχίζονται οι εξετάσεις, ενώ ως προς το παιδί που νοσηλεύτηκε στο “Αττικόν”, ο καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ, Εμμανουήλ Ροηλίδης που μίλησε στο iatropedia.gr, δήλωσε ότι δεν ήθελε να αποκαλύψει.

Τι σχέση έχουν Kawasaki και κορονοϊός;

«Δεν ξέρουμε αν οφείλονται ή δεν οφείλονται στον COVID-19, όμως, το νόσημα υπάρχει και στην Ελλάδα και έχουμε τέτοια περιστατικά μέσα στο τελευταίο διάστημα έχουμε τέτοια περιστατικά, αλλά δεν είναι αποδεδειγμένο ότι οφείλονται στο COVID-19», δήλωσε στο iatropedia.gr o Εμμανουήλ Ροηλίδης.

Η νόσος Kawasaki έχει μεγάλη επίπτωση το τελευταίο διάστημα σε χώρες στις οποίες υπήρξε μεγάλη διασπορά του ιού, όπως η Αγγλία και τις ΗΠΑ.

Ο κ. Ροηλίδης, αναφέρει ότι η αύξηση των περιστατικών ήταν αυτή που έχει θορυβήσει τους επιστήμονες: «Είναι ένα όχι πολύ σπάνιο νόσημα στα παιδιά το οποίο το βλέπουμε από καιρού εις καιρό. Τελευταία, όμως, έχει συνδεθεί χρονολογικά και όχι αιτιολογικά σε χώρες που υπάρχει μεγάλη επίπτωση του ιού, έχουν συμβεί περισσότερα περιστατικά. Δεν υπάρχει αιτιολογική διασύνδεση. Έχουν δει ότι συμβαίνουν περισσότερα περιστατικά και έχουν σχέση; Δεν έχουν σχέση; Κανείς δεν ξέρει».

«Η νόσος Kawasaki δεν είναι νόσος που υπάρχει ένας αιτιολογικός παράγοντας. Είναι νόσημα που μπαίνει η διάγνωση με κλινικά κριτήρια. Μπορεί να είναι τυπικό το νόσημα, μπορεί και άτυπo. Αυτήν την εποχή τα περιστατικά που εντοπίστηκαν ήταν περισσότερο “άτυπα”. Είχαν περισσότερη φλεγμονή. Αυτό είδαν στην Αγγλία και τις ΗΠΑ. Είναι συμπτώματα που μοιάζουν με τη νόσο Kawasaki μπορεί να τα πει κανείς Kawasaki, μπορεί να τα πει κανείς φλεγμονώδες σύνδρομο, αλλά δεν είναι κάτι το τυπικό. Και διερευνάται εάν έχει σχέση με τον κορονοϊό. Σε κάποια παιδιά βρέθηκε ότι ήταν μολυσμένα με τον κορονοϊο σε κάποια δεν βρέθηκε η νόσος», αναφέρει ο γιατρός.

Τι είναι η νόσος Kawasaki

Πρόκειται για μία οξεία συστηματική αγγειίτιδα, η οποία περιγράφθηκε το 1967 από έναν Ιάπωνα παιδίατρο, τον Tomisaku Kawasaki. Σε αυτήν παρατηρείται φλεγμονή του τοιχώματος των αγγείων, που μπορεί να οδηγήσει σε ανευρυσματικές διατάσεις αυτών (κυρίως των στεφανιαίων αρτηριών). Η αιτία της νόσου Kawasaki παραμένει αδιευκρίνιστη.

Παρατηρείται σχεδόν αποκλειστικά στα παιδιά. Είναι σπάνια νόσος αλλά είναι μεταξύ των πλέον συχνών αγγειιτίδων της παιδικής ηλικίας. Είναι λίγο πιο συχνή στα αγόρια.

Πως εκδηλώνεται

Η νόσος Kawasaki εκδηλώνεται σε τρεις φάσεις, η δε βαρύτητα της νόσου ποικίλει από ασθενή σε ασθενή:

1) οξεία (δύο πρώτες εβδομάδες): υπάρχει πυρετός και άλλα γενικά συμπτώματα

2) υποξεία (δεύτερη ως τέταρτη εβδομάδα)

3)φάση ανάρρωσης (πρώτο ως τρίτο μήνα)

Ξεκινάει με υψηλό πυρετό για τουλάχιστον 5 μέρες. Μπορεί να συνυπάρχουν επιπεφυκίτιδα, διαφόρων τύπων δερματικό εξάνθημα, καθώς και ενανθήματα (έντονα κόκκινα, σκασμένα χείλη, κόκκινη γλώσσα και ερυθρότητα του φάρυγγα).

Αργότερα, παρουσιάζεται μια χαρακτηριστική απολέπιση γύρω από τις άκρες των δαχτύλων των χεριών και των ποδιών. Επίσης, συνυπάρχει διόγκωση τραχηλικών λεμφαδένων καθώς και διόγκωση των χεριών και των ποδιών.

Η πιο σοβαρή εκδήλωση της νόσου είναι η προσβολή της καρδιάς. Μπορεί να εκδηλωθεί με περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα ή προσβολή των βαλβίδων.

Εντούτοις, το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της νόσου είναι η ανάπτυξη ανευρυσμάτων στα στεφανιαία αγγεία.

Διάγνωση της νόσου και εξετάσεις

Η οριστική διάγνωση τίθεται όταν υπάρχει ανεξήγητα υψηλός πυρετός που διαρκεί για 5 ή παραπάνω ημέρες και συνδυάζεται με 4 από τα 5 ακόλουθα χαρακτηριστικά:

αμφοτερόπλευρη επιπεφυκίτιδα
διογκωμένοι λεμφαδένες
δερματικό εξάνθημα
ερυθρότητα του στόματος και της γλώσσας
χαρακτηριστικές αλλοιώσεις στα άκρα, χωρίς να υπάρχει ένδειξη για κάποια άλλη νόσο που θα μπορούσε να δικαιολογήσει τα ίδια συμπτώματα.

Συνήθως εξελίσσεται χωρίς επιπλοκές. Η προσβολή της καρδιάς είναι η πιο σοβαρή εκδήλωση της νόσου Kawasaki, εξαιτίας της πιθανότητας μακροχρόνιων επιπλοκών. Μπορεί να εντοπιστούν καρδιακά φυσήματα, αρρυθμίες και ανωμαλίες στην εξέταση με υπερήχους. Η νόσος δεν μπορεί να προληφθεί, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να μειώσουμε τις στεφανιαίες επιπλοκές είναι να γίνει έγκαιρη διάγνωση και να αρχίσει αμέσως η προτεινόμενη θεραπεία.

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

Κάθε παιδί με υποψία νόσου Κawasaki πρέπει να νοσηλευθεί για παρακολούθηση και έλεγχο για πιθανή προσβολή της καρδιάς.

Η θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει άμεσα για να αποφευχθούν οι καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Η θεραπευτική αγωγή περιλαμβάνει ασπιρίνη και ενδοφλέβια γάμμα σφαιρίνη σε υψηλές δόσεις.

Για τους περισσότερους ασθενείς η πρόγνωση είναι εξαιρετική. Για τους ασθενείς με επίμονες ανωμαλίες των στεφανιαίων αρτηριών η πρόγνωση εξαρτάται κυρίως από την ανάπτυξη στένωσης και αποφράξεων (μείωση του μεγέθους των αγγείων εξαιτίας του σχηματισμού θρομβώσεων μέσα στα αγγεία).

Πώς να προφυλαχθείτε από τη νόσο – Πρόγνωση

Για τους περισσότερους ασθενείς η πρόγνωση είναι εξαιρετική. Για τους ασθενείς με επίμονες ανωμαλίες των στεφανιαίων αρτηριών η πρόγνωση εξαρτάται κυρίως από την ανάπτυξη στένωσης και αποφράξεων (μείωση του μεγέθους των αγγείων εξαιτίας του σχηματισμού θρομβώσεων μέσα στα αγγεία).

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός σε Αττικόν και Ιπποκράτειο για δυο παιδιά με συμπτώματα της νόσου Kawasaki"

Προστασία της Ακρόπολης από το υπ. Περιβάλλοντος – Στα 21 μέτρα το ύψος των κτηρίων

Τα 21 μέτρα ύψος θα είναι το επιτρεπόμενο όριο για τα κτήρια γύρω από την Ακρόπολη, όπως αποφάσισε ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κωστής Χατζηδάκης.

«Η Ακρόπολη ανήκει σε όλους τους Έλληνες και αποτελεί αδιαπραγμάτευτη εθνική και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και παρακαταθήκη. Προσωπικά, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που από αυτή τη θέση πολιτικής ευθύνης ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ελληνικής κυβέρνησης, εισηγούμαι η Ακρόπολη να παραμείνει ψηλά, στο ύψος της», όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός.

Ο ίδιος εισηγήθηκε το θέμα στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, που συνεδριάζει σήμερα ενώ σημειώνεται πάντως, ότι η απόφαση αφορά νέες άδειες οικοδόμησης και όχι τα υπάρχοντα κτήρια. Εξαίρεση υπάρχει ωστόσο για μία οικοδομική ζώνη κατά μήκος της λεωφόρου Συγγρού όπου το επιτρεπόμενο ύψος μειώνεται στα 27 μέτρα.

Συγκεκριμένα η μείωση του ύψους των κτιρίων στα 21 μέτρα αντιστοιχεί σε τρεις ορόφους. Θυμίζουμε εξάλλου ότι με την ισχύουσα νομοθεσία τα ύψη των κτηρίων γύρω από την Ακρόπολη μπορούν να φθάσουν ως και τα 32 ή και περισσότερα μέτρα, όπως και συμβαίνει.

«Η Ακρόπολη, το έχω ξαναπεί και το εννοώ, είναι η ψυχή μας, το σύμβολο της Ελλάδας σε όλον τον κόσμο. Αυτό διαφυλάττουμε με τη σημερινή μας απόφαση-εισήγηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων», είχε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης. Προβλέπονται μάλιστα και άλλα μέτρα για την προστασία της Ακρόπολης και συγκεκριμένα επανεξέταση του συνολικού καθεστώτος δόμησης και χρήσεων γης, αν και όχι μόνο στην περιοχή αυτή αλλά στο σύνολο του δήμου Αθηναίων, με την εκπόνηση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

Επίσης έλεγχοι για την ύπαρξη αυθαίρετων κατασκευών στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη, διατάξεις για την προστασία του δημόσιου χώρου και προώθηση στην πράξη της βιώσιμης κινητικότητας.

Η απόφαση ελήφθη σε στενή συνεργασία με την υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη αλλά και τον δήμαρχο Αθηναίων, κ. Κώστα Μπακογιάννη. Υπενθυμίζεται εξάλλου η πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου του υπουργείου Πολιτισμού για την καθαίρεση δύο ορόφων από κτήριο της οδού Φαλήρου 5, το οποίο λόγω του ύψους του κάλυπτε τον ιερό βράχο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το Προεδρικό Διάταγμα για τα ύψη των κτηρίων προγραμματίζεται να εκδοθεί ως τα μέσα Ιουλίου, προκειμένου να συνεχισθεί όσον το δυνατόν γρηγορότερα η οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή. Να σημειωθεί τέλος ότι σχετική ήταν η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον περιορισμό του ύψους των κτηρίων για την προστασία της Ακρόπολης.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Προστασία της Ακρόπολης από το υπ. Περιβάλλοντος – Στα 21 μέτρα το ύψος των κτηρίων"

Ευαγγελισμός: Αρνητική σήμερα η προϊσταμένη της νοσηλευτικής - Χθες είχε βρεθεί θετική

Καλά είναι τα νέα που φτάνουν από το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, εκεί όπου χθες εντοπίστηκε θετική στον κορωνοϊό εργαζόμενη, η οποία δεν είχε εμφανίσει καθόλου συμπτώματα.

Η προϊστάμενη νοσηλεύτρια σε κλινική με κρούσματα COVID, τέθηκε σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών, ενώ οι συνάδελφοί της στην ίδια κλινική (η οποία έκλεισε λόγω μειωμένη κίνησης και η εργαζόμενη εξετάστηκε προληπτικά για να μεταφερθεί σε άλλη κλινική) τέθηκαν σε προληπτική καραντίνα επτά ημερών ενώ υπεβλήθησαν και σε τεστ.

Όλα τα τεστ, ωστόσο, και των 30 εργαζομένων, βγήκαν αρνητικά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευαγγελισμός: Αρνητική σήμερα η προϊσταμένη της νοσηλευτικής - Χθες είχε βρεθεί θετική"

Διαχωριστικό στα λεωφορεία, δυο επιβάτες στα ταξί και καμία αύξηση στα διόδια

Για το σχεδιασμό στα ΜΜΜ ενόψει της δεύτερης φάσης του σταδιακού ανοίγματος την ερχόμενη Δευτέρα 11 Μαΐου μίλησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής στον ΣΚΑΪ. Θα τοποθετηθεί στα λεωφορεία προστατευτικό διαχωριστικό μεταξύ των οδηγών και του επιβατικού κοινού. Σήμερα αναμένεται να δημοσιευθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα επιτρέπει δύο επιβάτες στα ταξί. Ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει αύξηση των διοδίων.

Τι αλλάζει από την Δευτέρα 11 Μαΐου

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σημείωσε ότι τη Δευτέρα που έρχεται ανοίγει το 30% – 35% των επιχειρήσεων το Υπουργείο προετοιμάζεται με τον ανάλογο σχεδιασμό, καταρχήν συνεχίζοντας εντατικά τις απολυμάνσεις και κατά δεύτερον πυκνώνοντας τα δρομολόγια, παρά τις τεχνικές δυσκολίες που υπάρχουν. Ανέφερε ότι μπαίνουν εμβόλιμα δρομολόγια στο Μετρό και τα λεωφορεία, όπου απαιτείται, και τόνισε ότι από Δευτέρα θα μειωθούν και άλλο οι χρονοαποστάσεις μεταξύ των συρμών στο Μετρό.

Διαχωριστικό για προστασία του οδηγού στα λεωφορεία – Δύο επιβάτες στα ταξί

«Θα δείτε στα λεωφορεία, από αυτή την εβδομάδα και την άλλη, να μπαίνει και ένα διαχωριστικό, εκεί που είναι ο οδηγός, για προστασία», είπε ακόμα.

«Οι σημάνσεις στις αποβάθρες και τους συρμούς του μετρό, καθώς και στα λεωφορεία θα παραμείνουν και μάλιστα θα δείτε ακόμη περισσότερες», ανέφερε επίσης ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Εάν υπάρχει ένα λεωφορείο που είναι γεμάτο, δεν πειράζει, ας αργήσουμε μερικά λεπτά, η προτεραιότητά μας είναι η Δημόσια Υγεία».

Πιθανή αύξηση εσωτερικών πτήσεων 18 ή 25 Μαΐου – Τι θα γίνει με τις πτήσεις εξωτερικού

Όσον αφορά στις πτήσεις, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι «καλούμαστε να βρούμε τη χρυσή τομή, μεταξύ της ελεύθερης μετακίνησης και της Δημόσιας Υγείας». Ανέφερε ότι η κυβέρνηση, ανάλογα με τις επιδημιολογικές εξελίξεις, θα εξετάσει την αύξηση των εσωτερικών πτήσεων, με δύο πιθανές ημερομηνίες τη 18η και την 25η Μαΐου. Ενώ όσον αφορά στις πτήσεις εξωτερικού, υπενθύμισε ότι γίνεται προσπάθεια να βρεθεί λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά τόνισε πως εάν η Ευρώπη δεν βρει λύση, η Ελλάδα ήδη βρίσκεται σε επαφή με άλλες χώρες για διμερείς συμφωνίες. Σημείωσε εξάλλου ότι ο Πρωθυπουργός έχει θέσει ως στόχο να ανοίξει τουριστικά η χώρα την 1η Ιουλίου και για να γίνει αυτό, οι πτήσεις πρέπει να έχουν ξεκινήσει νωρίτερα.

Δεν θα αυξηθούν τα διόδια

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επιβεβαίωσε ότι οι παραχωρησιούχοι, είτε σε αεροδρόμια είτε σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους, επειδή έχει πέσει κατακόρυφα η κίνηση, έχουν ζητήσει αποζημιώσεις, καθώς προβλέπονται σε μεγάλο βαθμό και μέσα από τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει. Ξεκαθάρισε όμως ότι: «Δεν θα κάνουμε αύξηση των διοδίων».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαχωριστικό στα λεωφορεία, δυο επιβάτες στα ταξί και καμία αύξηση στα διόδια"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news