facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Ουκρανία: Προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη ανακοίνωσε η Ρωσία

Προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη από τις 10 το πρωί της Πέμπτης, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, προκειμένου να απομακρυνθούν άμαχοι από την πολιορκημένη πόλη της Ουκρανίας.

Η κίνηση αυτή θα επιτρέψει το άνοιγμα ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» προς την ουκρανική πόλη Ζαπορίζια, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Προκειμένου να επιτύχει αυτή η ανθρωπιστική επιχείρηση, προτείνουμε να διεξαχθεί με την άμεση συμμετοχή εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Το ρωσικό υπουργείο ζητεί επίσης από το Κίεβο να εγγυηθεί τον «άνευ όρων σεβασμό» αυτής της τοπικής κατάπαυσης του πυρός μέσω γραπτής ειδοποίησης με αποδέκτες το Κρεμλίνο, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τη ΔΕΕΣ πριν από τις 6 τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Η Μόσχα ζητεί επίσης από τον ουκρανικό στρατό να δεσμευτεί για την ασφάλεια των λεωφορείων που θα ταξιδεύουν κατά μήκος της συμφωνημένης διαδρομής σε αυτόν τον «ανθρωπιστικό διάδρομο».

Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη ανακοίνωσε η Ρωσία"

Φορολογικές δηλώσεις: Άνοιξε η εφαρμογή στο Taxis για την υποβολή τους

Άνοιξε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, 30.03.2022, η εφαρμογή στην οποία θα μπορούν να υποβληθούν οι των φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2021.

Έτσι οι 6,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι, θα έχουν τον χρόνο να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους έως και το καλοκαίρι.

Να σημειωθεί ότι και εφέτος παραμένει παγωμένη η εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα από μισθούς του ιδιωτικού τομέα, επιχειρηματική δραστηριότητα, ακίνητα και μερίσματα, αλλά και η πλήρης επαναφορά των τεκμηρίων διαβίωσης και του μέτρου των ηλεκτρονικών αποδείξεων για όλους τους φορολογούμενους.

Ο φόρος εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μπορεί να πληρωθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και η τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Τι πρέπει να ξέρετε για τις φορολογικές δηλώσεις

Οι φορολογούμενοι με την είσοδό τους στην εφαρμογή θα πρέπει να έχουν επιβεβαιώσει τα στοιχεία επικοινωνίας με την ΑΑΔΕ και στη συνέχεια θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τα προσωπικά στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ. Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).

Φορολογική δήλωση θα πρέπει να υποβάλλουν φέτος:

• Κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

• Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρησης, υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση.

• Οι κάτοικοι εξωτερικού είναι υπόχρεοι για υποβολή δήλωσης μόνο όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο από πηγές Ελλάδος.

• Ο γονέας ή το μέρος συμφώνου που ασκεί τη γονική μέριμνα για τα εισοδήματα των ανήλικων τέκνων.

• Ο κηδεμόνας ή ο προσωρινός διαχειριστής ή ο σύνδικος πτώχευσης ή ο μεσεγγυούχος ή ο δικαστικός εκκαθαριστής για περιπτώσεις σχολάζουσας κληρονομιάς ή επιδικίας ή πτώχευσης ή μεσεγγύησης, ή δικαστικός εκκαθάρισης κληρονομιάς, αντίστοιχα.

• Ο επίτροπος ή ο κηδεμόνας ή ο δικαστικός συμπαραστάτης, στις περιπτώσεις, αντίστοιχα, ανηλίκων ή αυτών που έχουν υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

• Οι κληρονόμοι του φορολογουμένου για το συνολικό εισόδημά του μέχρι την ημέρα του θανάτου του.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φορολογικές δηλώσεις: Άνοιξε η εφαρμογή στο Taxis για την υποβολή τους"

Πεντάγωνο: Ρώσοι στρατιώτες αποχωρούν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις άρχισαν να αποχωρούν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο του αμερικανικού Πενταγώνου.

Η περιοχή όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός είχε τεθεί υπό τον έλεγχο ρωσικών στρατευμάτων από την πρώτη κιόλας ημέρα (24 Φεβρουαρίου) της επίθεσης που εξαπέλυσε η Μόσχα κατά της Ουκρανίας.

Ο ρωσικός στρατός έχει αρχίσει να αποσύρεται από το αεροδρόμιο του Χοστομέλ, στα βορειοδυτικά του Κιέβου, ενώ οι δυνάμεις που βρίσκονταν στο Τσερνόμπιλ υποχωρούν στο έδαφος της Λευκορωσίας, δήλωσε ο αξιωματούχος του Πενταγώνου που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πεντάγωνο: Ρώσοι στρατιώτες αποχωρούν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ"

Βουλή: «Ναι» από όλους στα μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός από το ΜεΡΑ25

Ολοκληρώθηκε στην ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, που προβλέπει την κύρωση της δωρεάς του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» για την δημιουργία υπερσύγχρονου νοσοκομείου στη Σπάρτη και την παράταση ισχύος των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να τάσσονται υπέρ της αρχής του, ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει «παρών» και τα υπόλοιπα κόμματα, ΕΛ.ΛΥ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25, να καταψηφίζουν.

Στο νομοσχέδιο υπερψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία και οι υπουργικές τροπολογίες που κατατέθηκαν και ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο:  

Η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας με τα έκτακτα οικονομικά μέτρα στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πλην του ΜεΡΑ25 που δήλωσε «παρών».

Η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για την ρύθμιση θεμάτων του κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας υπερψηφίστηκε μόνο από τη ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΜεΡΑ25 καταψήφισαν, ενώ ΚΚΕ και ΕΛ.ΛΥ δήλωσαν «παρών».

Την τροπολογία του υπουργείου Υγείας υπερψήφισαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ δήλωσαν «παρών» και ΕΛ.ΛΥ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν. Η ρύθμιση αφορά το πρόγραμμα προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων μαστογραφίας κατά του καρκίνου των γυναικών, καθώς και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, με την διευκρίνιση ότι, με απόφαση του υπουργού, καθορίζεται η λήξη, αναστολή και επαναφορά της ισχύος του μέτρου.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: «Ναι» από όλους στα μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός από το ΜεΡΑ25"

Σουηδία: «Δεν αποκλείω την ένταξη στο ΝΑΤΟ» τονίζει η Μαγκνταλένα Άντερσον

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας δήλωσε σήμερα ότι «δεν αποκλείει» την πιθανότητα να ζητήσει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αν και μέχρι τώρα επέμενε ότι προτιμά να παραμείνει η χώρα εκτός κάποιου στρατιωτικού συνασπισμού.

«Δεν αποκλείω με κανέναν τρόπο την ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε η Μαγκνταλένα Άντερσον σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση SVT.

«Θέλω να αναλύσουμε σε βάθος τις δυνατότητες που έχουμε, τις απειλές και τους κινδύνους, ώστε να λάβουμε την καλύτερη απόφαση για τη Σουηδία», πρόσθεσε.

Η Σουηδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά συνεργάζεται μαζί του και εγκατέλειψε τη γραμμή της αυστηρής ουδετερότητας μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου.

Στις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία, η Μαγκνταλένα Άντερσον απέκλεισε την πιθανότητα ένταξης στο ΝΑΤΟ δηλώνοντας ότι «σε μια τέτοια κατάσταση είναι κρίσιμης σημασίας να παραμείνει αμετάβλητη» η πολιτική ασφαλείας της Σουηδίας.

Στις 8 Μαρτίου προκάλεσε αντιδράσεις όταν είπε ότι η υποψηφιότητα της Σουηδίας θα μπορούσε να «αποσταθεροποιήσει» την ασφάλεια της βόρειας Ευρώπης. Η Ρωσία είναι κατηγορηματικά αντίθετη με την ένταξη της Σουηδίας ή της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πολλές δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις αρχές Μαρτίου, περίπου το 50% των Σουηδών τάσσεται υπέρ της ένταξης. Το ποσοστό εκείνων που διαφωνούν έπεσε γύρω στο 25-30%.

Το θέμα αναμένεται ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο ηγέτης της συντηρητικής αντιπολίτευσης Ουλφ Κρίστερσον έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα υποβάλει αίτημα ένταξης, εφόσον εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Ανοιχτοί στην ιδέα της ένταξης δηλώνουν και οι ακροδεξιοί Δημοκράτες της Σουηδίας (SD) ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Άντερσον κατά παράδοση διαφωνούσε με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σουηδία: «Δεν αποκλείω την ένταξη στο ΝΑΤΟ» τονίζει η Μαγκνταλένα Άντερσον"

Φυσικό αέριο: Ποια τα σενάρια αν διακόψει την τροφοδοσία η Ρωσία – Τα μέτρα που αποφασίστηκαν στην Ελλάδα

Πρόσθετες ποσότητες Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, αποθήκευση αερίου στην Ιταλία και αξιοποίηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ είναι τα μέτρα που εξετάστηκαν στην έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων για τον ενεργειακό εφοδιασμό που πραγματοποιήθηκε απόψε. 

Την σύσκεψη συγκάλεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προκειμένου να αξιολογηθούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια για να διασφαλιστεί ο ομαλός ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα «σενάρια» εκτείνονται χρονικά μέχρι το Μάρτιο του 2023. Ειδικότερα, στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

– Έως την Παρασκευή ο ΔΕΣΦΑ θα υποβάλει μελέτη αξιολόγησης κόστους – οφέλους στο ΥΠΕΝ για την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.

– Έως την Τρίτη ο Διαχειριστής θα ενημερώσει το ΥΠΕΝ για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με την ιταλική SΝΑΜ, για τις δυνατότητες διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία.

– Ο ΔΕΣΦΑ θα επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις του αναφορικά με τα επιπλέον φορτία LNG που θα χρειαστούν, σε περίπτωση ολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

– Τα σενάρια θα καλύψουν τρεις χρονικές περιόδους:

Το χρονικό διάστημα Απριλίου – Οκτωβρίου 2022.

Το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου 2022 – Μαρτίου 2023.

Το χρονικό διάστημα Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023.

– Η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα των φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

– Έως την Τρίτη η ΔΕΗ θα καταθέσει στο ΥΠΕΝ το ετήσιο πλάνο εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο γενικός διευθυντής Ενέργειας του ΥΠΕΝ, Δημήτρης Τσαλέμης, ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, ο πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και β’ αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης, η προϊσταμένη του Τμήματος Ενεργειακού Σχεδιασμού και Ασφάλειας Εφοδιασμού της ΡΑΕ, Μαρία Κερκίδου, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστας Ξιφαράς, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Ιωάννης Κοπανάκης και ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης.

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φυσικό αέριο: Ποια τα σενάρια αν διακόψει την τροφοδοσία η Ρωσία – Τα μέτρα που αποφασίστηκαν στην Ελλάδα"

Διαβατά: Τρεις ελαφρά τραυματίες από επεισόδιο με πυροβολισμούς σε οικισμό Ρομά

Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά σε επεισόδιο με πυροβολισμούς το απόγευμα, σε οικισμό Ρομά στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς σημειώθηκε μετά τις 17.30 το απόγευμα, ανάμεσα σε μέλη οικογένειας.

Από τα σκάγια τραυματίστηκαν ελαφρά τρία άτομα τα δύο μετέβησαν σε νοσοκομείο με δικά τους οχήματα και στη συνέχεια αποχώρησαν, ενώ ο τρίτος ελαφρά τραυματισμένος δεν χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

Έρευνα για τον περιστατικό διενεργεί το τμήμα Ασφαλείας Δέλτα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Διαβατά: Τρεις ελαφρά τραυματίες από επεισόδιο με πυροβολισμούς σε οικισμό Ρομά"

Ο Σολτς δεν συμφωνεί με την πρόταση Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλια

Ο Ρώσος πρόεδρος σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς πρότεινε ειδική διαδικασία πληρωμής του φυσικού αερίου σε ρούβλια, με την οποία δεν συμφώνησε ο Όλαφ Σολτς.

Σε ανακοίνωση της καγκελαρίας σημειώνεται ότι «ο Ρώσος πρόεδρος σε τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε το απόγευμα κατόπιν αιτήματός του δήλωσε ότι θα θεσπίσει νόμο βάσει του οποίου οι παραδόσεις φυσικού αερίου θα πρέπει να πληρώνονται σε ρούβλια από την 1η Απριλίου». Παράλληλα, τόνισε στη συζήτηση με τον καγκελάριο ότι «δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα για τους ευρωπαίους εταίρους». Σύμφωνα με την πρόταση του Πούτιν, «οι πληρωμές θα συνεχίσουν να γίνονται αποκλειστικά σε ευρώ και θα μεταφέρονται ως συνήθως στην Gazprom Bank, η οποία δεν επηρεάζεται από τις κυρώσεις της ΕΕ». Στη συνέχεια, σύμφωνα με την πρόταση του Πούτιν η τράπεζα θα μετατρέπει το συνάλλαγμα σε ρούβλια.

«Ο καγκελάριος Σολτς ΔΕΝ συμφώνησε με αυτή τη διαδικασία», τονίζεται στην ανακοίνωση της καγκελαρίας, αναγράφοντας μάλιστα το ΔΕΝ με κεφαλαίο. Ζήτησε μόνο γραπτές πληροφορίες για να κατανοήσει καλύτερα τη διαδικασία, εξηγεί η ανακοίνωση της καγκελαρίας. Τονίζει επίσης ότι «εξακολουθεί να ισχύει η συμφωνία της ομάδας «G7», οι παραδόσεις ενέργειας να πληρώνονται αποκλειστικά σε ευρώ ή δολάρια, όπως ορίζεται στις συμβάσεις».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Σολτς δεν συμφωνεί με την πρόταση Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλια"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πρώτη ποινική δίωξη για προδοσία – «Δεν έγινε ρωσική εισβολή»

Πρώτη ποινική δίωξη για «συνεργασία με τον εχθρό» άσκησαν οι αρχές της Ουκρανίας σε κάτοικο της πόλης Κραματόρσκ. Εάν καταδικαστεί θα κατασχεθούν και τα περιουσιακά του στοιχεία.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, η δίωξη στρέφεται εναντίον ενός κατοίκου του Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία, επειδή σε βίντεο που «ανέβασε» στο TikTok στις 25 Μαρτίου «αρνείται την ένοπλη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και ζητά δημοσίως να στηριχθούν οι αποφάσεις και οι παράνομες ενέργειες» της Μόσχας.

Πρόκειται για την πρώτη ανάλογη δίωξη σε πολίτη για «συνεργασία» με τις ρωσικές δυνάμεις, βάσει ενός νέου νόμου που προβλέπει ποινές κάθειρξης έως και 12 ετών για τους «συνεργάτες» του εχθρού.

Ο νέος νόμος που επικυρώθηκε στις 15 Μαρτίου προβλέπει ποινές 10 – 12 ετών κάθειρξης για τους «συνεργάτες του εχθρού» ή για συμμετοχή σε παραστρατιωτικές οργανώσεις ή στις ένοπλες δυνάμεις του. Εκτός από τη φυλάκιση, όσοι καταδικασθούν δεν θα μπορούν να αναλάβουν καθήκοντα στη δημόσια διοίκηση για διάστημα έως και 15 ετών ενώ θα κατασχεθούν τα περιουσιακά στοιχεία τους.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, τις δύο τελευταίες εβδομάδες εξετάστηκαν συνολικά 151 τέτοιες υποθέσεις.

Οι ουκρανικές αρχές ενέκριναν επίσης έναν νόμο που προβλέπει ποινές φυλάκισης για τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών και βίντεο από τις μετακινήσεις των ουκρανικών δυνάμεων, ένας νόμος που ανησυχεί ιδίως τους δημοσιογράφους.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Πρώτη ποινική δίωξη για προδοσία – «Δεν έγινε ρωσική εισβολή»"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Χτυπήθηκε η αποθήκη του Ερυθρού Σταυρού στη Μαριούπολη, βομβαρδισμοί στο Τσερνίχιβ

Πολιτική αναδίπλωσης συνεχίζει να ακολουθεί το Κρεμλίνο που από τη μία διαμηνύει ότι έχουν βρεθεί συμβιβαστικές λύσεις και από την άλλη εξαπολύει συνεχώς επιθέσεις στα ουκρανικά εδάφη. Αυτη φορά, σύμφωνα με αξιωματούχους της Δύσης και του Κιέβου, η Μόσχα στοχεύει σε ευρείας κλίμακας χτυπήματα στην ανατολική Ουκρανία. Η Μαριούπολη εξακολουθεί να πλήττεται ενώ βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και στο Τσερνίχβ.

Η αποθήκη του Ερυθρού Σταυρού στο κέντρο της Μαριούπολης επλήγη από τουλάχιστον δύο στρατιωτικές επιθέσεις, όπως επιβεβαιώνουν νέες δορυφορικές εικόνες της Maxar Technologies.


b0413797-6557-4313-b953-c1e30230c21f 

Σύμφωνα με το ουκρανικό τάγμα του Αζόφ, η αποθήκη είχε χτυπηθεί από ρωσικά στρατιωτικά πυρά, μεταξύ 19 και 22 Μαρτίου. Ένα δεύτερο στρατιωτικό χτύπημα σημειώθηκε μεταξύ 23 και 26 Μαρτίου.

Κίεβο: Η Ρωσία ετοιμάζεται να αρχίσει ξανά τις επιθέσεις ευρείας κλίμακας

Με ανησυχία παρακολουθεί το Κίεβο τις τελευταίες εξαγγελίες και κινήσεις των Ρώσων. Οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία ανασυγκροτούνται και ετοιμάζονται για νέες επιθέσεις, προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ.

«Η βασική προσπάθεια (της Ρωσίας) επικεντρώνεται στην περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία», είπε ο Μοτουζιάνικ, προσθέτοντας ότι η Μόσχα προσπαθεί ακόμη να καταλάβει τη Μαριούπολη και τις πόλεις Ποπάσνα και Ρούμπιζνε, στην περιφέρεια του Λουχάνσκ.

Η Ρωσία «ετοιμάζεται να ξαναρχίσει τις επιθετικές επιχειρήσεις», υποστήριξε, σημειώνοντας ότι η διοίκηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχει παρατηρήσει κάποιες μετακινήσεις μακριά από το Κίεβο και το Τσερνίχιφ, όμως δεν θεωρεί ότι πρόκειται για μαζική αποχώρηση.

ΗΠΑ: «Μην ξεγελιέστε» - «Η Ρωσία δεν αποσύρει τα στρατεύματά της, τα ανασυντάσσει»

Επιμένει το αμερικανικό κυβερνητικό επιτελείο στη θέση ότι η Μόσχα δεν έχει προχωρήσει σε ουσιαστικά βήματα αποκλιμάκωσης, παρά τη μικρή πρόοδο που διαφάνηκε στις συνομιλίες Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών. «Οι κινήσεις των στρατευμάτων γύρω από το Κίεβο συνιστούν αναδιάταξη των δυνάμεων και όχι πραγματική απόσυρσή τους» είχαν επισημάνει Πεντάγωνο και Λευκός Οίκος.

«Η Ρωσία ανασυντάσσει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία, δεν τα αποσύρει», είχε τονίσει ειδικότερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, σχολιάζοντας τις μετακινήσεις ρωσικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος.

Το Πεντάγωνο είχε αναφέρει πως η Ρωσία άρχισε να μετακινεί μικρό αριθμό στρατευμάτων της μακριά από τις θέσεις τους στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, σημειώνοντας πως εκλαμβάνεται περισσότερο ως αναδιάταξη δυνάμεων παρά ως υποχώρηση ή απόσυρση.

«Υπήρξε κάποια μετακίνηση ορισμένων ρωσικών μονάδων μακρύτερα από το Κίεβο την τελευταία ημέρα; Ναι, έτσι πιστεύουμε. Πρόκειται για μικρό αριθμό», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων.

«Ωστόσο, πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια αναδιάταξη, όχι μια πραγματική απόσυρση, ενώ θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια ενδεχόμενη μεγάλη επίθεση κατά άλλων περιοχών της Ουκρανίας. Δεν σημαίνει ότι η απειλή για το Κίεβο έχει τελειώσει», συμπλήρωσε.

Μαριούπολη: Γιατί είναι τόσο σημαντική

Η Μαριούπολη είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας στην Αζοφική Θάλασσα, η οποία συνδέεται με τη Μαύρη Θάλασσα μέσω του Στενών του Κερτς. Η πόλη πήρε το όνομά της από τη Μαρία Φιόντοροβνα, σύζυγο του Ρώσου αυτοκράτορα Αλέξανδρου Γ', και βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσία. Απέχει επίσης λίγα χιλιόμετρα από εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, οι οποίοι πολεμούν τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις από το 2014.

Η κατάληψη της Μαριούπολης θα επιτρέψει στη Ρωσία να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα μεταξύ των δύο αυτονομιστικών, αυτοαποκαλούμενων λαϊκών δημοκρατιών στο Ντονμπάς και στην περιοχή της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία κατέλαβε και προσάρτησε το 2014.

Η κατάληψη της Μαριούπολης θα έδινε επίσης στη Ρωσία τον έλεγχο της ουκρανικής ακτής στην Αζοφική Θάλασσα, καθώς προσπαθεί επίσης να αποκόψει την Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη καταλάβει το λιμάνι Χερσών της Μαύρης Θάλασσας περίπου 380 χλμ. από τη Μαριούπολη και η Ρωσία ελέγχει τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Κριμαίας.

Η "πτώση" της Μαριούπολης και η δημιουργία ενός χερσαίου διαδρόμου θα δώσει στις ρωσικές δυνάμεις τη δυνατότητα να περικυκλώσουν τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις που πριν από τον πόλεμο βασίζονταν στη γραμμή επαφής γύρω από εδάφη που ελέγχονται από τους αυτονομιστές.

Η κατάληψη της Μαριούπολης θα έδινε την δυνατότητα στα ρωσικά στρατεύματα που παραμένουν εκεί στάσιμα, να προωθηθούν προς νέους στρατιωτικούς στόχους όπως η ενίσχυση άλλων μετώπων.

Η οικονομική διάσταση

Η Μαριούπολη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την οικονομία της Ουκρανίας καθώς το λιμάνι χρησιμοποιείται για την εξαγωγή σιδήρου, χάλυβα, σιτηρών και βαρέων μηχανημάτων, μια σημαντική πηγή εισοδήματος για την ουκρανική κυβέρνηση.

Ήταν παραδοσιακά σημαντικό λιμάνι εξαγωγής άνθρακα κατά τη σοβιετική εποχή, όταν ήταν από το 1948 έως το 1989 γνωστό ως Ζντάνοφ, που ήταν το όνομα κομμουνιστή ηγέτη που γεννήθηκε εκεί.

Ανώτερος αξιωματούχος του κλάδου είχε δηλώσει στις 21 Μαρτίου ότι η Ουκρανία αντιμετώπισε πιθανή απώλεια εσόδων από σιτηρά ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω του αποκλεισμού λιμένων από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης.

Οι χώρες που βασίζονται στις εισαγωγές ουκρανικού σιταριού περιλαμβάνουν την Αίγυπτο, την Τουρκία και την Υεμένη. Ο πόλεμος συμβάλλει στον παγκόσμιο πληθωρισμό των τροφίμων.

Στη Μαριούπολη βρίσκεται επίσης η εταιρεία Illich Iron and Steel Works, η δεύτερη μεγαλύτερη μεταλλουργική επιχείρηση στην Ουκρανία, και η Azovstal σιδηρουργία και χάλυβας, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες έλασης χάλυβα στη χώρα.

Η Μαριούπολη έχει βαθύτερες θέσεις ελλιμενισμού από άλλα ουκρανικά λιμάνια της περιοχής. Ο έλεγχός της θα μπορούσε να βοηθήσει τη Ρωσία να μεταφέρει εξοπλισμό, αγαθά και προσωπικό πιο γρήγορα και εύκολα μεταξύ Ρωσίας, Ντονμπάς και Κριμαίας.


Οι βομβαρδισμοί στο Τσερνίχιβ

Μπορεί το κλίμα που καλλιεργήθηκε μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού γύρου των ρωσο-ουκρανικών διαπραγματεύσεων να «γέννησε» αισιοδοξία για την ολοκλήρωση των εχθροπαξιών στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό, ωστόσο οι ενέργειες, αλλά και οι δηλώσεις αξιωματούχων που ακολούθησαν, τόσο από τους συμμετέχοντες στη διαδικασία όσο και από τρίτους παράγοντες, έδειξαν πως υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος που πρέπει να διανυθεί.

Στο πεδίο, παρά τις δεσμεύσεις της Ρωσίας για άμεση αποκλιμάκωση των επιχειρήσεών της στο Κίεβο και στο Τσερνίχιβ, ώστε να επικεντρωθεί στο Ντονμπάς, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε νέες επιθέσεις χθες το βράδυ στην πόλη του Τσερνίχιβ, στο βόρειο μέτωπο της χώρας, από τις οποίες τραυματίστηκαν τουλάχιστον  25 άτομα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, το Τσερνίχιβ επλήγη τόσο με πυραύλους από αέρος όσο και με βολές από το πυρβολικό, προσθέτοντας πως έχει παρατηρηθεί μεν απόσυρση στρατευμάτων τόσο από τη συγκεκριμένη πόλη, όσο και γύρω από το Κίεβο, ωστόσο αναλυτές εκτιμούν πως οι Ρώσοι επιστρέφουν στις θέσεις του στη Λευκορωσία για να ανασυνταχθούν, να ενισχυθούν και να επιστρέψουν.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η πολιορκία της Μαριούπολης, εκεί που ένα κτίριο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) έγινε στόχος ρωσικών βομβαρδισμών, όπως δήλωσε σήμερα μια Ουκρανή αξιωματούχος.

«Οι εισβολείς βομβάρδισαν εσκεμμένα ένα κτίριο της ΔΕΕΣ στη Μαριούπολη», έγραψε στο Telegram η Λιουντμίλα Ντενίσοβα, αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό κοινοβούλιο. «Προς το παρόν δεν έχουμε πληροφορίες για τα θύματα», πρόσθεσε χωρίς να διευκρινίσει πόσοι άνθρωποι μπορεί να βρίσκονταν μέσα στο κτίριο όταν δέχθηκε τα πυρά.

Και σε επίπεδο δηλώσεων, όμως, η χθεσινή αισιοδοξία μετριάστηκε σήμερα τόσο με αυτά που κυκλοφόρησαν από το Κρεμλίνο και το Κίεβο, όσο και με τις τοποθετήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Συγκεκριμένα, ο Ντμίτρι Πεσκόφμιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κρεμλίνο ανέφερε πως η Ρωσία δεν έχει παρατηρήσει κάτι «πραγματικά ελπιδοφόρο» ή «μια σημαντική πρόοδο» στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία. Η Μόσχα χαιρέτισε μεν το γεγονός ότι το Κίεβο διατύπωσε τα αιτήματά του σε γραπτή μορφή, αλλά «υπάρχει ακόμα μακρά περίοδος εργασίας» ανάμεσα στις δυο αντιπροσωπείες μέχρι την τελική συμφωνία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Από την πλευρά των Ουκρανών, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, Νταβίντ Αραχαμία τόνισε, σε συνέντευξή του στο ουκρανικό δίκτυο RBC-Ukraine πως «δεν μπορεί να υπάρξει καμία ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία και δεν μπορεί να γίνει κανένα ουκρανικό δημοψήφισμα για την ασφάλεια, όσο τα ρωσικά στρατεύματα παραμένουν στα εδάφη μας». 

Και στην Ευρώπη, όμως, οι ανώτεροι αξιωματούχοι παραμένουν επιφυλακτικοί και αρνούνται, προς το παρόν, να χαρακτηρίσουν τα αποτελέσματα των χθεσινών διαπραγματεύσεων. Συγκεκριμένα, η Ρώμη ξεκαθάρισε, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο πως «δεν τρέφει ψευδαισθήσεις». «Σχετικά με την εξέλιξη των διπλωματικών διαπραγματεύσεων, καταγράφουμε τα βήματα που έγιναν χθες στην Τουρκία. Θα αξιολογήσουμε τις ρωσικές δηλώσεις σε συνάρτηση με τα γεγονότα, για το τι συμβαίνει και θα συμβεί στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Ντι Μάιο.

Στην ίδια γραμμή και η Γερμανία, με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου, Στέφεν Χεμπεστράιτ να δηλώνει πως «το Βερολίνο δεν θα αξιολογήσει ακόμη τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη». «Δεν θα τα αξιολογήσω. Πρέπει να επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση, καθώς οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη» τόνισε, προσθέτοντας πως ο Όλαφ Σολτς συζήτησε με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας που έθεσαν οι Ουκρανοί στις συζητήσεις με τους Ρώσους και του ξεκαθάρισε πως η Γερμανία, ως σύνολο, είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε αυτό. «Ο καγκελάριος έδειξε μια γενική ετοιμότητα... Η Γερμανία είναι έτοιμη να ενεργήσει ως εγγυητής της ασφάλειας», δήλωσε ο Χεμπεστράιτ.

Και η Γαλλία θα κρίνει την Ρωσία «για τις πράξεις, όχι τις ανακοινώσεις» στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Αν-Κλερ Λεζάντρ κάνοντας την εκτίμηση ότι ενδεχομένως η Μόσχα «προσπαθεί να κερδίσει χρόνο παίζοντας το παιγνίδι της διαπραγμάτευσης». «Πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί στην αξιολόγηση της προόδου των διαπραγματεύσεων», καθώς και για τις ανακοινώσεις περί «δραστικού περιορισμού» των στρατιωτικών δραστηριοτήτων στο Κίεβο και το Τσερνίχιβ, δήλωσε η εκπρόσωπος στο ραδιοφωνικό δίκτυο της France Info, αναφερόμενη στην δήλωση του Ρώσου υφυπουργού Αμυνας μετά το τέλος των χθεσινών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη. «Οφείλουμε να κρίνουμε βάσει των πράξεων αυτά που έχει η Ρωσία να θέσει στο τραπέζι», επέμεινε η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το απόλυτο δράμα στο Ιρπίν

Από τις πόλεις που έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική εισβολή το Ιρπίν. Τουλάχιστον 200-300 άμαχοι σκοτώθηκαν στην πόλη, κοντά στο Κίεβο, σύμφωνα με τον δήμαρχο, προτού την ανακαταλάβουν οι ουκρανικές δυνάμεις, στις αρχές της εβδομάδας.

Ο δήμαρχος Ολεξάντρ Μαρκούσιν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης όπου για πολλές ημέρες διεξάγονταν σφοδρές μάχες με τους Ρώσους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, περίπου 50 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιρπίν και υπάρχουν ακόμη σοροί κάτω από τα χαλάσματα. Όπως είπε, όλη τη νύχτα συνεχίζονταν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στην περιοχή.

«Η μισή πόλη έχει καταστραφεί», πρόσθεσε ο δήμαρχος, διευκρινίζοντας ότι «είναι σίγουρο ότι πολλοί βρίσκονται ακόμη κάτω από τα χαλάσματα και (…) ψάχνουμε στα υπόγεια».

Ο δήμαρχος υπολογίζει ότι «περίπου 3.500» κάτοικοι παραμένουν ακόμα στην πόλη που πριν από τον πόλεμο αριθμούσε 60.000 κατοίκους.

Το Ιρπίν «είναι υπό τον πλήρη έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων» αλλά η κατάσταση «παραμένει επικίνδυνη», συνέχισε, επειδή, όπως εξήγησε, είναι «στόχος βομβαρδισμών από τις γειτονικές πόλεις, όπως από την Μπούτσα».

Ο δήμαρχος κάλεσε τους κατοίκους που έφυγαν να μην επιστρέψουν προς το παρόν στην πόλη. «Δώστε μας χρόνο! Για τον επόμενο μήνα, δεν θα μπορέσετε να επιστρέψετε στα σπίτια σας», είπε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Χτυπήθηκε η αποθήκη του Ερυθρού Σταυρού στη Μαριούπολη, βομβαρδισμοί στο Τσερνίχιβ"

H Σλοβακία απελαύνει 35 εργαζόμενους στην πρεσβεία της Ρωσίας

Η Σλοβακία έδωσε εντολή στην πρεσβεία της Ρωσίας να μειώσει τον αριθμό των υπαλλήλων της κατά 35 άτομα, ανέφερε εκπρόσωπος του σλοβακικού υπουργείου Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη δραστηριότητα» ενός Ρώσου διπλωμάτη.

Σκοπός είναι ο ορισμός «μέγιστου αριθμού κατόχων διπλωματικών και υπηρεσιακών διαβατηρίων σε αυτήν τη (ρωσική) αποστολή», δήλωσε ο Γιούραζ Τομάγκα.

Στις 14 Μαρτίου η Σλοβακία απέλασε τρεις υπαλλήλους της ρωσικής πρεσβείας, με την κατηγορία της κατασκοπείας. «Αυτή είναι μόνο η αρχή», είχε διαμηνύσει τότε ο υπουργός Άμυνας.

AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "H Σλοβακία απελαύνει 35 εργαζόμενους στην πρεσβεία της Ρωσίας"

Ρούλα Πισπιρίγκου: Συνελήφθη για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του θανάτου των μικρών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα.

Η Αστυνομία ανακοίνωσε πριν λίγα λεπτά τη σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου, δυνάμει εντάλματος που εκδόθηκε  εναντίον της και αφορά στο θάνατο της Τζωρτζίνας. 
Νωρίτερα εναντίον της Ρούλας Πισπιρίγκου είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία, δίωξη που αφορά στον θάνατο της πρωτότοκης κόρης της.

Η δικογραφία που είχε σχηματιστεί είχε διαβιβαστεί στην Εισαγγελία η οποία αφού τη μελέτησε άσκησε τη δίωξη.

Στη δικογραφία υπάρχουν αποκαλυπτικές καταθέσεις γιατρών της Τζωρτζίνας, οι οποίοι είπαν πως ουδέποτε χορήγησαν κεταμίνη στο παιδί, καθώς η κατάσταση της υγείας του δεν δικαιολογούσε σε καμία περίπτωση τη χορήγηση της ουσίας.

Την υπόθεση χειρίζεται ο εισαγγελέας Αντώνης Ελευθεριάνος.

Η δικογραφία για τα δύο άλλα παιδιά θα συγχωνευτεί και θα ακολουθήσει.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρούλα Πισπιρίγκου: Συνελήφθη για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας"

Η Moody’s αναβάθμισε το αξιόχρεο 5 ελληνικών τραπεζών

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε την Τετάρτη το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των καταθέσεων 5 ελληνικών τραπεζών, ενώ διατήρησε θετικές τις προοπτικές του. Ειδικότερα, ο οίκος αναβάθμισε το αξιόχρεο της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank σε Ba3 από Β2, της Alpha Bank σε Β1 από Β2 και της Τράπεζας Πειραιώς σε Β2 από Β3. Οι προοπτικές για το αξιόχρεο και των τεσσάρων παραπάνω τραπεζών παραμένουν θετικές. Ο Moody’ s αναβάθμισε και το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των καταθέσεων της Attica Bank σε Caa2 από Caa3, με θετικές από σταθερές προοπτικές.

Επιπλέον, επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Παγκρήτιας Τράπεζας στο Caa2, αναβαθμίζοντας τις προοπτικές του σε θετικές από σταθερές.

Ο Moody’s αναφέρει ότι οι αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών καθοδηγήθηκαν από:

1) Τις ενισχυμένες συνθήκες στη χώρα όσον αφορά τους θεσμούς και τη διακυβέρνηση που οδήγησαν τον οίκο να αναβαθμίσει το μακροοικονομικό προφίλ της Ελλάδας σε ‘Weak +’ από ‘Weak’, το οποίο άσκησε ανοδική πίεση στις βασικές πιστωτικές αξιολογήσεις όλων των τραπεζών,

2) Τη βελτιωμένη ποιότητα ενεργητικού και κερδοφορίας από επαναλαμβανόμενες πηγές που κατέγραψαν οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες τον Δεκέμβριο του 2021, λόγω των καλύτερων λειτουργικών και πιστωτικών συνθηκών και της συνεχιζόμενης εφαρμογής των σχεδίων μετασχηματισμού τους και

3) Η αναβάθμιση της Attica Bank καθοδηγήθηκε κυρίως από την πρόσφατη αύξηση του κεφαλαίου της.

Το θετικό αξιόχρεο αντανακλά την προσδοκία του Moody’s ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν το πιστωτικό προφίλ τους κατά τους επόμενους 12-18 μήνες και ότι είναι σε καλή θέση να διαχειριστούν τα όποια νέα προβληματικά δάνεια θα προκύψουν ως συνέπεια της πανδημίας του κορονοϊού και των πρόσφατων πληθωριστικών πιέσεων.

Οι βελτιωμένοι θεσμοί και η ισχύς της διακυβέρνησης λαμβάνουν υπόψη την αξιολόγηση του οίκου για την αποτελεσματικότητα της νομισματικής και της μακροοικονομικής πολιτικής. Τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδα έχουν τεθεί σε μία πολύ ισχυρότερη βάση τα τελευταία αρκετά χρόνια, με συνεχή και αυξανόμενα πλεονάσματα στον προϋπολογισμό από το 2016 έως το 2019 και πρωτογενή πλεονάσματα, σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Moody’s.

Ο οίκος σημειώνει επίσης τη βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών στην Ελλάδα, η οποία αντανακλάται στη σημαντική μείωση των προβληματικών δανείων του τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών (NPEs) ως ποσοστό του συνόλου των δανείων μειώθηκαν περίπου στο 13% τον Δεκέμβριο του 2021 από 30% τον Δεκέμβριο του 2020 και το υψηλό επίπεδο του σχεδόν 60% το 2015.

Η προοδευτική μείωση της ανεργίας τα τελευταία χρόνια στο 12,8% τον Ιανουάριο του 2022 από το υψηλό του 28% τον Ιούλιο του 2013, βοήθησε επίσης στη μείωση του χρέους των νοικοκυριών και των εταιρειών, αναφέρει ο Moody’s.

Το εγχώριο χρέος του ιδιωτικού τομέα ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε περίπου στο 60% στο τέλος του 2021 από 117% το 2014, αντανακλώντας τη συνεχή μείωση των NPEs και την αύξηση του ΑΕΠ καθώς οι οικονομικές συνθήκες σταδιακά ομαλοποιούνται.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Moody’s αναβάθμισε το αξιόχρεο 5 ελληνικών τραπεζών"

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία στην μητέρα για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά στην υπόθεση των τριων παιδιών από την Πάτρα, όπως πρώτο αποκάλυψε το protothema.gr.

Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι ασκήθηκε εναντίον της Ρούλας Πισπιρίγκου ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία, δίωξη που αφορά στον θάνατο της πρωτότοκης κόρης του ζευγαριού της Τζωρτζίνας. 

Η δικογραφία που είχε σχηματιστεί είχε διαβιβαστεί στην Εισαγγελία η οποία αφού τη μελέτησε άσκησε τη δίωξη.



Στη δικογραφία υπάρχουν αποκαλυπτικές καταθέσεις γιατρών της Τζωρτζίνας, οι οποίοι είπαν πως ουδέποτε χορήγησαν κεταμίνη στο παιδί, καθώς η κατάσταση της υγείας του δεν δικαιολογούσε σε καμία περίπτωση τη χορήγηση της ουσίας. 

Την υπόθεση χειρίζεται ο εισαγγελέας Αντώνης Ελευθεριάνος.

Η δικογραφία για τα δύο άλλα παιδιά θα συγχωνευτεί και θα ακολουθήσει.

Νωρίτερα η αστυνομία της Πάτρας είχε προχωρήσει γύρω στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης σε προσαγωγή της Πισπιρίγκου, η οποία βρίσκεται πλέον καθ' οδόν προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών. 

Μαρτυρίες αναφέρουν πως η μητέρα των τριών παιδιών βγήκε από το σπίτι της κρατώντας πολλούς φακέλλους και μπήκε στο αυτοκίνητο της Ασφάλειας. 

Ο εισαγγελέας ζήτησε από τον ανακριτή να εκδόσει ένταλμα σύλληψης της Πισπιρίγκου, καθώς όπως τονίζει, μια γυναίκα που σκότωσε το ίδιο της το παιδί είναι ικανή να κάνει και άλλα εγκλήματα. 

Οι τοξικολογικές εξετάσεις 
Η δίωξη ασκήθηκε καθώς στις τοξικολογικές εξετάσεις βρέθηκε ουσία που δεν περιλαμβανόταν στην φαρμακευτική αγωγή. Πρόκειται για την ουσία κεταμίνη, ένα πολύ ισχυρό αναισθητικό που χρησιμοποιείται στην κτηνιατρική.

«Μια μεγάλη δόση μπορεί να σκοτώσει σε λίγα λεπτά» ανέφερε σχετικά ο ιατροδικαστής Χαράλαμπος Κούτσης, μιλώντας στην εκπομπή.
Η κεταμίνη είναι ένα ταχείας δράσης γενικό αναισθητικό, που μπλοκάρει τους υποδοχείς NMDA (N-methyl d-aspartate) και μπορεί να αλληλεπιδρά με τους υποδοχείς σίγμα. Μπορεί να ληφθεί είτε από τη μύτη είτε από το στόμα και κυκλοφορεί σε υγρή μορφή ή ως λευκή σκόνη. Σε μικρές δόσεις, μπορεί να χορηγηθεί και ως αντικαταθλιπτικό.

Κατά πληροφορίες, η κεταμίνη χρησιμοποιείται ως αναισθητικό από κτηνιάτρους στα χειρουργεία ζώων, κυρίως σε γάτες. Πρόκειται για ουσία που δεν μπορεί να βρει κανείς στο φαρμακείο, αλλά σε κτηνιατρικές φαρμακαποθήκες, οι οποίες συνήθως δεν ζητούν συνταγή, για να την χορηγήσουν. Η ουσία κεταμίνη μπορεί επίσης να χορηγηθεί ενδομυϊκά και όχι ενδοφλέβια.

ΜΚΟ στην Πάτρα: Προσοχή, η μητέρα μπορεί να αυτοκτονήσει

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση στην Πάτρα έχει αναφέρει στις αρμόδιες αρχές πως έχει πληροφορίες ότι η μητέρα των τριών παιδιών Ρούλα Πισπιρίγκου μπορεί να αποπειραθεί να αυτοκτονήσει.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρούλα Πισπιρίγκου: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία στην μητέρα για τον θάνατο της Τζωρτζίνας"

Κορωνοϊός: 60+2 θάνατοι από Covid-19 και 22.451 κρούσματα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 22.451, εκ των οποίων 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.009.333, εκ των οποίων 49,2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 189 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.330 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0,99 (95% ΔΕ: 0,92 - 1,11).

Το τελευταίο 24ωρο τα τεστ έφτασαν τις 300.935, εκ των οποίων τα 23.831 μοριακά και τα 277.104 rapid. Στο σύνολο η θετικότητα φτάνει το 7,46% έναντι 6,66% χθες.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  •  8.453 στην Αττική (11.207χθες).
  •  2.191 στη Θεσσαλονίκη (2.827 χθες)

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 1.114 από την Ανατολική Αττική (1.437 χθες).
  • 1.534 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (2.113 χθες).
  • 262 από τη Δυτική Αττική (405 χθες).
  • 994 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (1.254 χθες).
  • 2.366 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (3.208 χθες).
  • 1.041 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (1.425 χθες).
  • 991 από τον Πειραιά (1.174 χθες).
  • 151 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (191 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 65 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής: 

  • 471 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 34 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 232 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 189 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 70 στην ΠΕ Άρτας.
  • 413 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 254 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 60 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 143 στην ΠΕ Δράμας.
  • 243 στην ΠΕ Έβρου.
  • 478 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 20 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 58 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 268 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 220 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 782 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 26 στην ΠΕ Θάσου.
  • 62 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 74 στην ΠΕ Θήρας.
  • 3 στην ΠΕ ΙΘάκης.
  • 54 στην ΠΕ Ικαρίας.  
  • 267 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 188 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 64 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 224 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 6 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 68 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 10 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 228 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 37 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 118 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 262 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 316 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 81 στην ΠΕ Κω.
  • 268 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 543 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 200 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 167 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 31 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 27 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 379 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 377 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 20 στην ΠΕ Μήλου.
  • 16 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 54 στην ΠΕ Νάξου.
  • 113 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 65 στην ΠΕ Πάρου.
  • 186 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 176 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 82 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 149 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 124 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 172 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 54 στην ΠΕ Σάμου.
  • 311 στην ΠΕ Σερρών.
  • 40 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 100 στην ΠΕ Σύρου.
  • 27 στην ΠΕ Τήνου.
  • 270 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 423 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 96 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 63 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 201 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 308 στην ΠΕ Χανίων.
  • 120 στην ΠΕ Χίου.
  • 584 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (669 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 60, ενώ εκ των υστέρων καταγράφηκαν δυο ακόμα θάνατοι. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 27.454 θάνατοι. Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 348 (χθες 351). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 92,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 203 (58,33%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 145 (41,67%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.451 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 473 (ημερήσια μεταβολή +4,42%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 425 ασθενείς

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 60+2 θάνατοι από Covid-19 και 22.451 κρούσματα"

Πιστοποιητικά εμβολιασμού - Πλεύρης: Eξετάζουμε τη διαγραφή προστίμων για τους 60 ετών και άνω που θα εμβολιαστούν

Δυνατότητα πλήρους διαγραφής των προστίμων σε όσους πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω επιλέξουν να εμβολιαστούν το επομενο διάστημα θα δώσει το Υπουργείο Υγείας σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θανο Πλεύρη.

Μιλώντας στην Ολομελεια της Βουλής, ο υπουργός ανέφερε ότι εκτός από την υπουργική απόφαση η οποία θα εκδοθεί και θα καταργεί από 15 Απριλίου το πρόστιμο σε όσους άνω των 60 δεν εμβολιάστηκαν, η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αν κάποιος επιλέξει έστω και τώρα να εμβολιαστεί να μην πληρώσει το πρόστιμο των προηγούμενων μηνών που του έχει βεβαιωθεί.

Πάντως ο κ Πλεύρης υπερασπίστηκε την αποτελεσματικότητα του μέτρου εξηγώντας πως βοήθησε ωστε η Ελλαδα να πιασει τον ευρωπαϊκό μεσο ορο στους εμβολιασμενους.

«Το μέτρο έσωσε ζωές 300.000 που εμβολιάστηκαν μετά από αυτό. Πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι και εκτιμώντας ότι η πίεση στις ΜΕΘ θα αποκλιμακώνεται μπορούμε να το καταργήσουμε. Πρέπει κάποια στιγμή να καθίσουμε να μετρήσουμε σοβαρά πόσες ζωές σώθηκαν χάρη στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Αναφορικά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ο κ Πλεύρης επέμεινε στη σκληρή γραμμή λεγοντας ότι όποιος αρνείται την επιστήμη δεν μπορεί να παρέχει υπηρεσίες υγείας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πιστοποιητικά εμβολιασμού - Πλεύρης: Eξετάζουμε τη διαγραφή προστίμων για τους 60 ετών και άνω που θα εμβολιαστούν"

Covid-19: Ελβετία και Βουλγαρία αίρουν όλους τους περιορισμούς από την Παρασκευή 1η Απριλίου

Η Ελβετία θα άρει από την ερχόμενη Παρασκευή 1η Απριλίου τους τελευταίους από τους εναπομείναντες περιορισμούς της για την Covid-19 , ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, καθώς η χώρα επιδιώκει μια κανονικότητα με την ύπαρξη του ιού. Το αυτό θα πράξει και η Βουλγαρία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης προστατευτικών μασκών σε εσωτερικούς χώρους και των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων για αλλοδαπούς από χώρες με υψηλό αριθμό κρουσμάτων, δήλωσε σήμερα η υπουργός Υγείας Ασένα Σερμπέζοβα.

Η άρση των μέτρων έρχεται καθώς η κεντρώα κυβέρνηση συνασπισμού αποφάσισε να τερματίσει την κατάσταση συναγερμού σε εθνικό επίπεδο που εισήχθη πριν από δύο χρόνια, όταν ξέσπασε η πανδημία στη βαλκανική χώρα.

Η Βουλγαρία παραμένει το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το μικρότερο ποσοστό κάλυψης εμβολιασμού, με λιγότερο από το 30% του πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένο, εν μέσω δυσπιστίας προς τους κρατικούς θεσμούς και κακής ενημέρωσης απέναντι στα εμβόλια. Η πανδημία έχει σκοτώσει 36.498 ανθρώπους στη χώρα των 7 εκατομμυρίων. Όλοι οι αλλοδαποί θα επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα εάν διαθέτουν έγκυρο πιστοποιητικό Covid, το οποίο χορηγείται σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από μόλυνση ή έχουν πρόσφατα βρεθεί αρνητικά στον ιό.

Στην Ελβετία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από την 1η Απριλίου, η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε μέσα μαζικής μεταφοράς και σε εγκαταστάσεις υγείας, καθώς και η απαίτηση αυτοαπομόνωσης για πέντε ημέρες έπειτα από θετικό τεστ θα καταργηθούν.

Η ευθύνη για τον περιορισμό του ιού θα ανατεθεί στις τοπικές αρχές, πρόσθεσε, με μια φάση αυξημένης επαγρύπνησης να προγραμματίζεται για τους επόμενους 12 μήνες.

«Χάρη στο υψηλό επίπεδο ανοσοποίησης του πληθυσμού, δεν υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση στον αριθμό των ασθενών με Covid-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας τις τελευταίες εβδομάδες, αν και ο αριθμός των μολύνσεων αυξήθηκε ξανά στο ίδιο χρονικό διάστημα», υπογραμμίζεται στην κυβερνητική ανακοίνωση.

«Υπάρχει μικρό επίπεδο απειλής για τη δημόσια υγεία τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, η πορεία της πανδημίας της Covid-19 δεν μπορεί να εκτιμηθεί αξιόπιστα».
Ο κορονοϊός πιθανότατα δεν θα εξαφανιστεί, είπε η κυβέρνηση, αλλά θα γίνει ενδημικός με εποχικά κύματα του ιού να είναι πιθανά στο μέλλον.

Μέχρι στιγμής, στην Ελβετία, 3,48 εκατομμύρια άνθρωποι – ή του 41% πληθυσμού της χώρας – έχουν μολυνθεί από τη νόσο, ενώ 13.060 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Covid-19: Ελβετία και Βουλγαρία αίρουν όλους τους περιορισμούς από την Παρασκευή 1η Απριλίου"

Πόλεμος στην Ουκρανία - Κίεβο: Η Ρωσία ετοιμάζεται να αρχίσει ξανά τις επιθέσεις ευρείας κλίμακας

Με ανησυχία παρακολουθεί το Κίεβο τις τελευταίες εξαγγελίες και κινήσεις των Ρώσων. Οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία ανασυγκροτούνται και ετοιμάζονται για νέες επιθέσεις, προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ.

«Η βασική προσπάθεια (της Ρωσίας) επικεντρώνεται στην περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία», είπε ο Μοτουζιάνικ, προσθέτοντας ότι η Μόσχα προσπαθεί ακόμη να καταλάβει τη Μαριούπολη και τις πόλεις Ποπάσνα και Ρούμπιζνε, στην περιφέρεια του Λουχάνσκ.

Η Ρωσία «ετοιμάζεται να ξαναρχίσει τις επιθετικές επιχειρήσεις», υποστήριξε, σημειώνοντας ότι η διοίκηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχει παρατηρήσει κάποιες μετακινήσεις μακριά από το Κίεβο και το Τσερνίχιφ, όμως δεν θεωρεί ότι πρόκειται για μαζική αποχώρηση.

ΗΠΑ: «Μην ξεγελιέστε» - «Η Ρωσία δεν αποσύρει τα στρατεύματά της, τα ανασυντάσσει»

Επιμένει το αμερικανικό κυβερνητικό επιτελείο στη θέση ότι η Μόσχα δεν έχει προχωρήσει σε ουσιαστικά βήματα αποκλιμάκωσης, παρά τη μικρή πρόοδο που διαφάνηκε στις συνομιλίες Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών. «Οι κινήσεις των στρατευμάτων γύρω από το Κίεβο συνιστούν αναδιάταξη των δυνάμεων και όχι πραγματική απόσυρσή τους» είχαν επισημάνει Πεντάγωνο και Λευκός Οίκος.

«Η Ρωσία ανασυντάσσει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία, δεν τα αποσύρει», είχε τονίσει ειδικότερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, σχολιάζοντας τις μετακινήσεις ρωσικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος.

Το Πεντάγωνο είχε αναφέρει πως η Ρωσία άρχισε να μετακινεί μικρό αριθμό στρατευμάτων της μακριά από τις θέσεις τους στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, σημειώνοντας πως εκλαμβάνεται περισσότερο ως αναδιάταξη δυνάμεων παρά ως υποχώρηση ή απόσυρση.

«Υπήρξε κάποια μετακίνηση ορισμένων ρωσικών μονάδων μακρύτερα από το Κίεβο την τελευταία ημέρα; Ναι, έτσι πιστεύουμε. Πρόκειται για μικρό αριθμό», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων.

«Ωστόσο, πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια αναδιάταξη, όχι μια πραγματική απόσυρση, ενώ θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια ενδεχόμενη μεγάλη επίθεση κατά άλλων περιοχών της Ουκρανίας. Δεν σημαίνει ότι η απειλή για το Κίεβο έχει τελειώσει», συμπλήρωσε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία - Κίεβο: Η Ρωσία ετοιμάζεται να αρχίσει ξανά τις επιθέσεις ευρείας κλίμακας"

«Βραβείο θράσους» σε διαρρήκτη - Έσπασε αυτοκίνητα 50 μέτρα από το Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος

Βραβείο θράσους διεκδικεί ο διαρρήκτης, ο οποίος την Τρίτη, λίγο μετά τις 22:30, κατάφερε να διαρρήξει τρία αυτοκίνητα στην πιο καλά φυλασσόμενη περιοχή της Αθήνας και να φύγει ανενόχλητος.

Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων στην οδό Στησιχόρου, σχεδόν 50 μέτρα από το Αστυνομικό Τμήμα αλλά και από μία περιοχή, στην οποία βρίσκεται το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου, με δεκάδες αστυνομικούς στη γύρω περιοχή, είδαν τα αυτοκίνητά τους παραβιασμένα και ανοιγμένα τα ντουλαπάκια.

Είναι άγνωστο μέχρι αυτή τη στιγμή αν ο διαρρήκτης κατάφερε, να πάρει κάτι ή όχι.

cnn

Διαβάστε Περισσότερα » "«Βραβείο θράσους» σε διαρρήκτη - Έσπασε αυτοκίνητα 50 μέτρα από το Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος"

Πάσχα με πιστοποιητικά και μάσκες εισηγείται η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων

Καμία άρση μέτρων δεν θα γίνει μέχρι την Πρωτομαγιά σύμφωνα με την εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Αυτό σημαίνει πως Πάσχα θα κάνουμε με τους περιορισμούς που ισχύουν σε ό,τι αφορά στις προσβάσεις σε συγκεκριμένους (κλειστούς) χώρους, με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ανα χείρας και βέβαια με μάσκες όπου αυτό είναι υποχρεωτικό και σήμερα.

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, σύμφωνα με την επιτροπή των ειδικών φαίνεται ότι είναι απαγορευτική για να εφαρμοστεί οποιαδήποτε άρση μέτρων πριν από την Πρωτομαγιά.

Νωρίτερα σήμερα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης μιλώντας στο MEGA είχε τονίσει πως «έχουμε περιδίνηση της Ομικρον 2 και ορισμένες περιοχές είναι σε πλήρη έξαρση, για παράδειγμα η Κρήτη προπορεύεται με 80%. Είναι μία παραλλαγή που δεν καταλαβαίνει από εμβόλια, ή απο προηγούμενες νοσήσεις, ωστόσο χωρίς να επιβαρύνει τους ήδη νοσήσαντες.

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη προσβάλει σε ποσοστό πάνω από το 15% τους άνω των 65 ετών. Υπάρχει φόβος για επιδείνωση των σκληρών δεικτών τις επόμενες μέρες, ωστόσο σταθεροποιείται ο δείκτης των θανάτων. Για χθες είδαμε μία αύξηση των διασωληνωμένων περίπου 11 διασωληνωμένους επιπλέον, μετά από μία βδομάδα επιπέδωσης των διασωληνωμένων, ενώ είμαστε σε περίοδο αποκλιμάκωσης», ανέφερε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πάσχα με πιστοποιητικά και μάσκες εισηγείται η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων"

Απάντηση ΥΠΕΞ στον Τσαβούσογλου: Δεν υπάρχει πρόβλεψη για εκλογή των μουφτήδων στη Συνθήκη της Λωζάνης

Η προκλητική ανάρτηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Twitter, γράφοντας πως «ο σεβασμός προς τους εκλεγμένους μουφτήδες της μειονότητας αποτελεί όρο της συνθήκης της Λωζάνης», προκάλεσε την άμεση αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών.

Απαντώντας στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το ΥΠΕΞ δηλώνει «πάντα πρόθυμο» να αποστείλει στην Άγκυρα το κείμενο της Συνθήκης «με τη θερμή παράκληση να υποδειχθεί στην Ελλάδα το άρθρο στο οποίο αναφέρεται ότι οι μουφτήδες της Μουσουλμανικής Μειονότητας εκλέγονται». Κι αυτό επειδή όπως τονίζει «σχετική πρόβλεψη στη Συνθήκη της Λωζάνης δεν υπάρχει».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είναι πάντα πρόθυμο να αποστείλει στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών το κείμενο της Συνθήκης της Λωζάνης με τη θερμή παράκληση να υποδειχθεί στην Ελλάδα το άρθρο στο οποίο αναφέρεται ότι οι μουφτήδες της Μουσουλμανικής Μειονότητας εκλέγονται.

Ως γνωστόν, σχετική πρόβλεψη στη Συνθήκη της Λωζάνης δεν υπάρχει.»

Τι υποστήριξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνεχάρη τον μουφτή Κομοτηνής, ο οποίος επανεξελέγη πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου στη μειονότητα της δυτικής Θράκης, Ιμπραίμ Σερίφ, στέλνοντας μήνυμα προς την Αθήνα.

«Υπενθυμίζω στην Ελλάδα για άλλη μια φορά ότι ο σεβασμός προς τους εκλεγμένους μουφτήδες της μειονότητας αποτελεί όρο της συνθήκης της Λωζάνης», έγραψε στο twitter.

Η σχετική ανάρτηση:
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Απάντηση ΥΠΕΞ στον Τσαβούσογλου: Δεν υπάρχει πρόβλεψη για εκλογή των μουφτήδων στη Συνθήκη της Λωζάνης"

Σταϊκούρας: Ανοίγει έως αύριο η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις

Θέμα ωρών χαρακτήρισε το άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στο OT Forum, ανέφερε ότι το TaxisNet θα ανοίξει έως αύριο, χωρίς να αποκλείεται να ανοίξει και απόψε, κάτι που εξαρτάται από ένα πρόβλημα στο σύστημα.

Παράλληλα, ανέφερε ότι μέσα στον Απρίλιο θα καταβληθεί η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ, σε δέκα δόσεις.

Οι βασικές αλλαγές

Με βάση τις διευκρινήσεις και τις οδηγίες της ΑΑΔΕ οι βασικότερες αλλαγές στα φετινά έντυπα και οι κωδικοί-κλειδιά είναι οι εξής:

1. Νέοι κωδικοί 043-044: Αφορούν εργαζόμενους που έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία που προκύπτει στην ημεδαπή, από πλήρωση νέας θέσης εργασίας.

2. Νέοι κωδικοί 873-874: Αναγράφονται οι μεταφερόμενες ζημιές από την πώληση τίτλων των προηγούμενων φορολογικών ετών, οι οποίες δεν έχουν συμψηφιστεί με κέρδη από την ίδια αιτία και γίνεται διάκρισή τους σε ημεδαπής/αλλοδαπής.

3. Νέοι κωδικοί 081,082,083: Στο ενοίκιο για κύρια κατοικία της οικογένειας δηλώνεται ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.

4. Νέοι κωδικοί 084, 085, 086: Στο ενοίκιο για κατοικία παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό αναγράφεται ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.

5. Νέοι κωδικοί 818-820-822: Καταργήθηκε ο διαχωρισμός σε πρώτο και δεύτερο παιδί για το ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν.

6. Νέος κωδικός 087: Αφορά ενοίκιο ακινήτων εκτός από κύρια κατοικία και κατοικία παιδιών που σπουδάζουν. Δήλωση αριθμού δήλωσης μίσθωσης.

7. Νέοι κωδικοί 818, 820, και 822: Συμπληρώνονται από τον/την σύζυγο σε περίπτωση που έχει συμβληθεί στη συγκεκριμένη μίσθωση ή αυτή αφορά σε κατοικία εξαρτώμενου τέκνου που δεν έχει αποκτήσει από κοινού με τον/την υπόχρεο.

8. Νέοι κωδικοί 633-634: Δηλώνεται το ποσό που καταβλήθηκε σε καθηγητές και λέκτορες πλήρους απασχόλησης σε Α.Ε.Ι. που δεν ασκούν ατομικά επιχειρηματική δραστηριότητα, στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του ΑΕΙ.

9. Νέος κωδικός 033: Συμπληρώνεται για τον υπόχρεο το σύνολο των τέκνων του, ήτοι τα κοινά τέκνα με τη σύζυγο/ΜΣΣ και τα μη κοινά τέκνα του.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σταϊκούρας: Ανοίγει έως αύριο η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις"

Ρούλα Πισπιρίγκου: Στην Εισαγγελέα οδηγείται η μάνα των τριών παιδιών στην Πάτρα

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του θανάτου των τριών παιδιών στην Πάτρα.
Όπως πληροφορείται το protothema.gr, σε λίγο η Ρούλα Πισπιρίγκου, μητέρα των τριών κοριτσιών που έχασαν την ζωή τους με ανεξήγητο τρόπο αναμένεται να οδηγηθεί στην προϊστάμενη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου. 

Η Ρούλα Πισπιρίγκου αναμένεται να οδηγηθεί στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών από άνδρες της Ασφάλειας.

Κατά πληροφορίες, στις τοξικολογικές εξετάσεις βρέθηκε ουσία που δεν περιλαμβανόταν στην φαρμακευτική αγωγή. Σύμφωνα με ρεπορτάζ που προβλήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Mega, στις τοξικολογικές που έγιναν στην μικρή Τζωρτζίνα εντοπίστηκε η ουσία κεταμίνη, ένα πολύ ισχυρό αναισθητικό που χρησιμοποιείται στην κτηνιατρική.

ΜΚΟ στην Πάτρα: Προσοχή, η μητέρα μπορεί να αυτοκτονήσει

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση στην Πάτρα έχει αναφέρει στις αρμόδιες αρχές πως έχει πληροφορίες ότι η μητέρα των τριών παιδιών Ρούλα Πισπιρίγκου μπορεί να αποπειραθεί να αυτοκτονήσει.

Σύμφωνα με την πάγια διαδικασία, η Ρούλα Πισπιρίγκου αναμένεται πρώτα να οδηγηθεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών (ΓΑΔΑ) και στη συνέχεια, αφού διαβιβαστεί στην Εισεγγελία η δικογραφία να οδηγηθεί και η ίδια ενώπιον της κυρίας Παπαγεωργακοπούλου.  Να σημειώσουμε πως η δικογραφία αφορά μόνον στην Τζωρτζίνα και όχι και στα άλλα δύο παιδιά της οικογένειας. 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρούλα Πισπιρίγκου: Στην Εισαγγελέα οδηγείται η μάνα των τριών παιδιών στην Πάτρα "

Σάμος: Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά - Επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις

Η πυρκαγιά στους Βουρλιώτες Σάμου είναι από νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης σε ύφεση, χωρίς ενεργό μέτωπο. «Την έχουμε οριοθετήσει, αλλά δεν είναι ακόμα υπό έλεγχο, καθώς υπάρχουν ακόμα καπνίζοντα σημεία. Είμαστε, όμως, σε καλό δρόμο» δήλωσε o συντονιστής Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος σε Αιγαίο-Κρήτη, υποστράτηγος Δημοσθένης Μπουντουράκης, επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων που έχουν αναλάβει, για δεύτερη ημέρα, το έργο της πλήρους κατάσβεσής της. 

ΓΙΏΡΓΟΣ ΣΤΆΝΤΖΟΣ

Σύμφωνα με τον υποστράτηγο, η περίμετρος της έκτασης όπου εκδηλώθηκε χθες η φωτιά είναι μεγάλη, με σημεία απρόσιτα, που εμπνέουν ανησυχία, ειδικά αν αλλάξουν-ενταθούν τις επόμενες ώρες ξανά οι άνεμοι. «Έχουμε κάνει καλή διασπορά των δυνάμεων, θα παραμείνουν σε γενική επιφυλακή όσο χρειαστεί. Θα μείνει εδώ και αύριο το πεζοπόρο τμήμα που ήρθε από την Αθήνα (7 οχήματα, 14 πυροσβέστες)» είπε.

ΓΙΏΡΓΟΣ ΣΤΆΝΤΖΟΣ

«Κάναμε το καλύτερο δυνατό, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Η δυσκολία ήταν πως το ανάγλυφο της περιοχής είναι έντονο, η βλάστηση πυκνή, πευκόφυτη, δύσκολα προσβάσιμη, γι' αυτό και η πυρκαγιά πήρε χθες γρήγορα διαστάσεις» εξήγησε ο Δημοσθένης Μπουντουράκης.

ΓΙΏΡΓΟΣ ΣΤΆΝΤΖΟΣ

Μετά και την ολονύκτια μάχη με τις φλόγες, από το πρωί στην ευρύτερη περιοχή των Βουρλιωτών, βόρεια του νησιού, συνεχίζουν να επιχειρούν 63 πυροσβέστες, 19 οχήματα, ένα αεροσκάφος Καναντέρ και 40 εθελοντές.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Σάμος: Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά - Επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις"

H Γερμανία ενεργοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο

Η Γερμανία ενεργοποίησε το πρώτο επίπεδο σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την διαχείριση της προμήθειας φυσικού αερίου προς την πρώτη οικονομία της Ευρώπης στο πλαίσιο προετοιμασίας για την διατάραξη ή τον τερματισμό της ροής φυσικού αερίου από την Ρωσία.

Οι ρωσικές εξαγωγές αντιστοιχούν στο 55% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Γερμανίας για το 2021. Αν και το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 40% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι η Γερμανία δεν θα επιτύχει πλήρη ανεξαρτησία από τις ρωσικές προμήθειες πριν από τα μέσα του 2024.

Η Μόσχα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την θέσπιση μηχανισμού μέχρι τις 31 Μαρτίου στο πλαίσιο του οποίου οι «μη φιλικές» προς το Κρεμλίνο χώρες, όσες έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την επίθεση στην Ουκρανία, θα πληρώνουν σε ρούβλια για την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου. Το μέτρο αφορά την Γερμανία και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες μέχρι σήμερα πληρώνουν σε δολάρια.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο Γερμανός υπουργός υπεύθυνος για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, έχει απορρίψει την ρωσική απαίτηση λέγοντας ότι τα συμβόλαια θα εφαρμοσθούν με τους όρους που προβλέπουν.

Οι μεγαλύτεροι Γερμανοί πελάτες της Ρωσίας είναι οι Uniper, RWE και VNG της EnBW, που έχουν μακράς διάρκειας συμβόλαια. Δεν έχουν σχολιάσει ερωτήματα για επιμέρους προετοιμασίες για την αντιμετώπιση της διατάραξης της προμήθειας φυσικού αερίου.

Ποιο είναι το σχέδιο της Γερμανίας

Το Σχέδιο Εκτακτης Ανάγκης του Βερολίνου για το φυσικό αέριο προβλέπει τρία επίπεδα συναγερμού.

Το πρώτο επίπεδο, που ενεργοποίησε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, εφαρμόζεται όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι πιθανόν να υπάρξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις προμήθειες φυσικού αερίου.

Το δεύτερο επίπεδο σημαίνει συναγερμό όταν η διατάραξη της προμήθειας ή η εξαιρετικά υψηλή ζήτηση επηρεάζουν την συνήθη ισορροπία, αλλά μπορεί να υπάρξει διόρθωση χωρίς παρέμβαση.

Το τρίτο επίπεδο αποτελεί κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης και ενεργοποιείται όταν τα μέτρα της αγοράς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις. Στο επίπεδο αυτό, η ρυθμιστική αρχή του δικτύου, η Bundesnetzagentur, καλείται να αποφασίσει με ποιον τρόπο θα διανεμηθούν τα υπάρχοντα αποθέματα πετρελαίου στην χώρα.

Αν η Γερμανία δεν διασφαλίσει επαρκή προμήθεια φυσικού αερίου, η πρώτη που θα πληγεί θα είναι η βιομηχανία, που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο της γερμανικής ζήτησης.

«Αυτό σημαίνει ότι χάνεται βιομηχανική παραγωγή, χάνονται εφοδιαστικές αλυσίδες», δήλωσε ο Λέοναρντ Μπίρνμπάουμ, διευθύνων σύμβουλος του ενεργειακού ομίλου E.ON στο δίκτυο ARD. «Το βέβαιο είναι ότι μιλάμε για πολύ μεγάλες απώλειες».

Τα νοικοκυριά θα έχουν προτεραιότητα έναντι της βιομηχανίας, ενώ τα νοσοκομεία, τα κέντρα φροντίδας και άλλα ιδρύματα του δημοσίου τομέα με ειδικές ανάγκες θα είναι τα τελευταία που θα πληγούν από την έλλειψη φυσικού αερίου.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " H Γερμανία ενεργοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο"

Δωρεάν WiFi σε 2.600 σημεία σε όλη την Ελλάδα

Περίπου 2.600 σημεία με δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο θα δημιουργηθούν σε όλη την Ελλάδα, όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρος Λιβάνιος στο πλαίσιο του Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου με θέμα «Έξυπνες πόλεις και Ψηφιακής Μετασχηματισμός». 

Ο Θεόδωρος Λιβάνιος ανέφερε πως «θα αναπτύξουμε περίπου 2600 σημεία σε όλη την Ελλάδα με δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Τις προηγούμενες μέρες ζητήσαμε από τους δήμους να μας υποδείξουν σημεία και εντός του επόμενου έτους θα ολοκληρωθεί η ανάπτυξη σημείων δωρεάν ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο, όπου θα μπορεί κάποιος είτε σε πλατεία ή σε κάποιο πολιτιστικό κέντρο να έχει δωρεάν πρόσβαση στο ίντερνετ».

Ο κ. Λιβάνιος επεσήμανε ότι χρειάζεται μεράκι από την πλευρά των δημάρχων, «δεν νοείται ψηφιακός μετασχηματισμός αφήνοντας την αυτοδιοίκηση από έξω. Διότι είναι αυτή που έρχεται καθημερινά κοντά στον πολίτη» και συμπλήρωσε ότι «το πρόγραμμα έξυπνων πόλεων είναι μια σημαντική αρχή και εκεί πάνω θα γεννηθούν και νέες ιδέες».

Σχετικά με τα προβλήματα κυκλοφορίας τους στις πόλεις που αντιμετωπίζουν οι πολίτες με προβλήματα αναπηρίας, υπογράμμισε: «υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν και είναι παράλληλα πράγματα. Είναι σημαντικό το να βοηθήσουμε το επίπεδο ζωής αυτών των ανθρώπων κάνοντας χρήση των τεχνολογιών».

Ο κ. Λιβάνιος έκανε λόγο για επανάσταση και αλλαγή φιλοσοφίας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πήραμε τον πολίτη από την λογική του κλητήρα και τον πήγαμε στο επίκεντρο των διαδικασιών» και αναφερόμενος στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών την οποία έχει πραγματοποιήσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σημείωσε να «μην ξεχνάμε ότι πριν από δέκα χρόνια πηγαίναμε στα ΚΕΠ, αυτή η φιλοσοφία αλλάζει, είμαστε σε καλό δρόμο και σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε ξεπεράσει και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες» με παράδειγμα την επιτυχία του καινοτόμου συστήματος εμβολιασμού. Μιλώντας για τον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο, το ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας των παιδιών ή ο έγκαιρο υπενθυμιστικό μηχανισμό εμβολιασμών σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας τόνισε ότι «πάμε στην λογική αποθήκευσης και απλοποίησης της διαδικασίας για τα ιατρικά δεδομένα πάντα με γνώμονα την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Λιβάνιος, ήδη οι διαθέσιμες υπηρεσίες στο gov.gr φάνουν περίπου τις 1300 και διαρκώς θα αυξάνονται νέες υπηρεσίες, όπως συνέβη με την προσθήκη του αντιγράφου του βιβλίου συμβάντων της αστυνομίας, «ενώ προχωράμε σε άλλες υπηρεσίες όπως είναι η επίδοση κλήσεων για μάρτυρας σε δικαστήριο». Επισήμανε, μάλιστα, ότι «το σύστημα ανταποκρίνεται πλήρως άσχετα με τον φόρτο επισκεψιμότητας όπως στις περιπτώσεις με τα self test. Ό,τι προβλήματα παρουσιάζονται αντιμετωπίζοντας άμεσα». Μιλώντας για την ανταπόκριση του κόσμου τόνισε ότι «το ζει στην καθημερινότητά του, είναι κάποια πράγματα που αλλάζουν την ζωή του».

Όσον αφορά το κόστος του διαδικτύου τόνισε ότι «είναι χαμηλό, είμαστε από τις καλύτερες χώρες στην ανάπτυξη του 5G δικτύου και με την πρωτοβουλία δημιουργίας του ταμείου ΦΑΙΣΤΟΣ επιδοτείται ουσιαστικά η ανάπτυξη start ups οι οποίες θα αναπτύξουν εφαρμογές για 5G τεχνολογία». Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «είναι ευχάριστο ότι μεγάλοι πάροχοι έχουν ανακοινώσει σημαντικές επενδύσεις ανάπτυξης του δικτύου σταθερής τηλεφωνίας. Ως υπουργείο ολοκληρώθηκε πρόσφατα ο διαγωνισμός για επιδότηση γρήγορης οπτικής ίνας σε περιοχές που δεν υπάρχει εμπορική ζήτηση. Προσπαθούμε να επιδοτήσουμε με το πρόγραμμα Ultrafast Broadband και σε περιοχές όπου υπάρχει χαμηλή ζήτηση.

Τέλος, σχετικά με την εξοικείωση των πολιτών όσον αφορά στην χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και τις ψηφιακές δεξιότητες ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε ότι «βελτιώνεται μέρα με την μέρα. Και αυτό οφείλεται σε δυο πράγματα. Πρώτον ότι πολλές εφαρμογές είναι πλέον διαθέσιμες ψηφιακά και οπότε λειτουργεί ως ένα κίνητρο και δεύτερον ότι η τεχνολογία έρχεται πολύ κοντά όπως για παράδειγμα με τα smartphones. Πλέον δεν είμαστε τόσο ψηφιακά αναλφάβητοι, το ίντερνετ φτάνει σε πολλά σπίτια», ενώ αναφέρθηκε και στα προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης των δημοσίων υπαλλήλων και τους απλούς πολίτες που μπορεί να παρακολουθήσει μαθήματα στην Ψηφιακή Ακαδημία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δωρεάν WiFi σε 2.600 σημεία σε όλη την Ελλάδα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news