facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Θεσσαλονίκη: Ποινή φυλάκισης 15 μηνών με αναστολή στον πατέρα αρνητή των self tests

Σε 15μηνη φυλάκιση, με 3ετή αναστολή, καταδικάστηκε ερήμην ο 37χρονος που προκάλεσε επεισόδιο στο 2ο δημοτικό σχολείο Θέρμης, όταν δεν επιτράπηκε στον γιο του να μπει στην αίθουσα διδασκαλίας, επειδή δεν φορούσε μάσκα ούτε προσκόμισε την προβλεπόμενη κάρτα με αρνητικό αποτέλεσμα self test.

Το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τον έκρινε ένοχο για διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας (κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου από σοβαρή διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας) και έργω εξύβριση.

Ο ίδιος παρότι εμφανίστηκε στην δικαστική αίθουσα αρνήθηκε να καθίσει στο εδώλιο και απευθυνόμενος προς το δικαστήριο είπε ότι αυτό δεν είναι αρμόδιο να τον δικάσει κι ότι δεν το αναγνωρίζει. “Αν προβείτε σε οποιαδήποτε απόφαση θα ενεργοποιήσω τη σύμβασή μας…” είπε και αποχώρησε.

Ως μάρτυρας κατέθεσε η διευθύντρια του σχολείου, που προέβη στην υποβολή μήνυσης εναντίον του, ενεργοποιώντας την αυτόφωρη διαδικασία. Περιγράφοντας τα γεγονότα της περασμένης Δευτέρας είπε, ότι ο 37χρονος συνόδευσε το παιδί του στο σχολείο, χωρίς να φοράει μάσκα, ούτε ο εκείνος ούτε το παιδί, κατά παράβαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. “Παρέμεινε εντός του σχολείου γύρω στα τρία τέταρτα. Διαταράχθηκε το κλίμα. Απειλούσε με αυτόφωρο τους εκπαιδευτικούς. Φώναζε ότι είμαστε παράνομοι. Με έσπρωξε στις σκάλες” είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε, δε, ότι όλα έγιναν μπροστά στα μάτια του παιδιού του και ότι τα υπόλοιπα παιδιά διαταράχθηκαν ψυχολογικά εξαιτίας του επεισοδίου. Τελικά ο μαθητής, όπως συμπλήρωσε, παρέμεινε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του σχολείου μέχρι που ήλθε η μητέρα του και τον παρέλαβε.

Νωρίτερα, όσο περίμενε να ξεκινήσουν τα αυτόφωρα ο 37χρονος δεν φορούσε μάσκα, όπως προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα εντός των Δικαστηρίων και γι αυτό το λόγο αστυνομικοί του “έκοψαν” και πρόστιμο, ύψους 300 ευρώ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/thestival

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Ποινή φυλάκισης 15 μηνών με αναστολή στον πατέρα αρνητή των self tests "

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Μηνύματα στην Τουρκία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο των εργασιών της 76ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Όπως τόνισε, πέρυσι η Άγκυρα αύξησε την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις χωρίς λόγο και αυτό δεν θα πρέπει να επαναληφθεί. Επίσης, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε την ομιλία του με αναφορές στην πανδημία του κορονοϊού και την κλιματική αλλαγή. 

«Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη Ιστορία, ο πλανήτης μας ένωσε τα χέρια και έκανε πράξη ένα συλλογικό επιστημονικό θαύμα. Την ανακάλυψη, την ανάπτυξη και την παραγωγή όχι μόνο ενός, αλλά διαφόρων ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων, σε ένα εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Κάτι που απαιτούσε δεκαετίες στο παρελθόν, τώρα επιτεύχθηκε σε διάστημα μηνών.

Και η Ευρώπη πρωτοστάτησε σε πολλά μέτωπα.

Ήμασταν πρωτεργάτες στην προμήθεια εμβολίων. Τα εμβόλια αγοράστηκαν από την ΕΕ και διανεμήθηκαν σε όλα τα κράτη-μέλη, με βάση τον πληθυσμό τους, ανεξάρτητα από το μέγεθος και την οικονομική τους ισχύ. Μια πραγματική πράξη αλληλεγγύης.

Η Ευρώπη πρωτοστάτησε στις δωρεές εμβολίων σε χώρες εκτός της ΕΕ. Η Ελλάδα, η χώρα μου, έχει δώσει μέχρι στιγμής 1,3 εκατομμύρια δόσεις, ενώ αναμένεται να δοθούν ακόμη 4 εκατομμύρια δόσεις σε διάφορες χώρες, από το Ιράκ έως τη Ρουάντα, και από τη Λιβύη έως την Ιορδανία. Προσφέρουμε επίσης 510.000 δόσεις μέσω του COVAX.

Συμφωνήσαμε, ως Ευρωπαίοι, τον περασμένο Ιούλιο σε ένα πακέτο για την υποστήριξη της ανάπτυξης σε ευρωπαϊκή κλίμακα, το Next Generation EU, το οποίο προάγει μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη σε όλη την ήπειρο.

Και συμφωνήσαμε και στην ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού. Μια καινοτόμα ιδέα που πρότεινε πρώτη η Ελλάδα, η εφαρμογή της οποίας ήταν απολύτως καθοριστική για την αποκατάσταση των ελευθεριών, τη στήριξη του τουρισμού και την τόνωση των οικονομιών μας».

«Η χώρα μου είναι δεσμευμένη για την πάταξη της κλιματικής αλλαγής», είπε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε: «Η χώρα μας πλήρωσε βαρύ τίμημα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, είμαι ευγνώμων προς όλες τις χώρες που απέστειλαν βοήθεια. Η Διακήρυξη των Αθηνών, που συμφωνήθηκε κατά τη Σύνοδο των ηγετών των χωρών του Νότου την προηγούμενη Παρασκευή, είναι σημαντικό βήμα. Η βούληση της κυβέρνησης μας να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα την κλιματική κρίση είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο στόχος που είχαμε θέσει για ολική απολιγνιτοποίηση έως το 2028 πιθανώς να επιτευχθεί νωρίτερα, ακόμη και το 2025».

Το μήνυμα στην Τουρκία

Στη συνέχεια, έκανε αναφορές στις διεθνείς σχέσεις, τονίζοντας πως «από την τελευταία μας συνάντηση, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η Ανατολική Μεσόγειος βίωσε δυστυχώς περισσότερες μέρες αστάθειας παρά ηρεμίας.

Ενώ είναι αλήθεια ότι υπάρχουν αποκλίνουσες αντιλήψεις μεταξύ της Ελλάδας και της γειτονικής μας Τουρκίας, η Ελλάδα ήταν πάντα προσηλωμένη στους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου και παραμένει ισχυρός υπέρμαχος της άποψης πως όλες οι διαφορές θα πρέπει να διευθετούνται με ειρηνικό τρόπο, πάντα σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Καταρχάς να επισημάνω ότι είναι ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών που απαγορεύει τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας. Ωστόσο, από το 1995 η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια επίσημη, διαρκώς ανανεούμενη και ξεκάθαρα παράνομη και απαράδεκτη απειλή χρήσης βίας από την Τουρκία, γνωστή ως casus belli.

Επίσης, με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που γεωγραφικά περιβρέχεται από θάλασσα, αποτελείται από χιλιάδες νησιά και μια ακτογραμμή που εκτείνεται πέραν των 14 χιλιάδων χιλιομέτρων, τη μεγαλύτερη της Μεσογείου, αλλά και ως παγκόσμια ναυτική δύναμη, είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στο Δίκαιο της Θάλασσας, όπως αυτό αποτυπώνεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Προσφάτως υπογράψαμε, ύστερα από πολλά χρόνια δύσκολων διαπραγματεύσεων, συμφωνίες οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας με την Ιταλία και την Αίγυπτο, και συμφωνήσαμε με την Αλβανία να παραπέμψουμε το ζήτημα της οριοθέτησης στο Διεθνές Δικαστήριο.

Αυτή θεωρώ πως είναι η καλύτερη απόδειξη πως οι διαφωνίες σχετικά με τις οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ανεξαρτήτως του πόσο περίπλοκες και μακροχρόνιες είναι, μπορούν να επιλυθούν, εφόσον συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο. Και το μόνο διαθέσιμο πλαίσιο είναι αυτό του Δικαίου της Θάλασσας.
Αυτή η στάση ορίζει και την προσέγγισή μας όσον αφορά στην Τουρκία. Πάντα υποστηρίζαμε την ανάγκη για ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας και για συνεργασία ανάμεσα στις χώρες μας που γειτονεύουν. Αυτό που συνέβη πέρυσι, όταν η Άγκυρα δημιούργησε κλίμα έντασης, αχρείαστα και δίχως να προκληθεί, απειλώντας με σύγκρουση μεταξύ δύο συμμάχων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, δεν θα πρέπει να επαναληφθεί.

Η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η επιθετική της στάση στο συγκεκριμένο θέμα υπονομεύει τις προοπτικές για μια αμοιβαία επωφελή σχέση, και θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Επιπροσθέτως, καθιστά τη σχέση της Τουρκίας με την Ευρώπη αρκετά πιο περίπλοκη.

Θα ήθελα να κατακτήσω απολύτως σαφές ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε ολόκληρη την επικράτειά μας, στη στεριά, στη θάλασσα και στον εναέριο χώρο μας. Ταυτόχρονα, θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεχίσω την προσπάθεια προσέγγισης με την Τουρκία για τη διερεύνηση οδών συνεργασίας.

Έχω ένα όραμα για την Ανατολική Μεσόγειο: Αντί να συνεχίσουμε τις διαμάχες του προηγούμενου αιώνα για τους υδρογονάνθρακες -ένα αγαθό που χάνει την αξία του- θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συνεργαστούμε ενάντια στους νέους κοινούς εχθρούς. Την κλιματική κρίση, η οποία επηρεάζει εξίσου τις δύο χώρες μας. Αλλά και την απειλή της παράνομης μετανάστευσης, όπου η Τουρκία έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει συνεργαζόμενη με εμάς προκειμένου να εξαλείψουμε τα παράνομα δίκτυα διακινητών που εκμεταλλεύονται την απόγνωση ευάλωτων ανθρώπων.
Υπάρχουν πολλά που οι δυο χώρες μας μπορούν να κάνουν από κοινού. Είμαστε προορισμένοι από την ιστορία και τη γεωγραφία να συνυπάρχουμε. Είναι προς το κοινό μας συμφέρον να το κάνουμε με τρόπο ειρηνικό και με στόχο την ευημερία.
Το ζήτημα για το οποίο είμαι λιγότερο αισιόδοξος είναι το Κυπριακό.

Είναι, πράγματι, θλιβερό ότι η Τουρκία συνεχίζει να αγνοεί σειρά ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ αυτών τα ψηφίσματα 541 και 550, και επιμένει στη στρατιωτικοποίηση του νησιού. Συνεχίζει την παραβίαση των θαλάσσιων ζωνών και του εναέριου χώρου της Κύπρου και παραβιάζει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.

Η Ελλάδα παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη στήριξη των προσπαθειών υπό τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων -το συντομότερο δυνατό- που θα αποσκοπούν στην επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό.

«Η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να κάνει περισσότερα μόνη της»

«Η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να κάνει περισσότερα μόνη της, όχι ασφαλώς σε βάρος των διατλαντικών δεσμών», είπε στη συνέχεια σχετικά με την ανάγκη -όπως την χαρακτήρισε- της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ.

«Η Ελλάδα ήταν πάντοτε υπέρμαχος της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Όμως ας είμαστε ειλικρινείς, λίγα έχουν γίνει. Στις αρχές Οκτωβρίου θα γίνει η Σύνοδος ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία, ας μην χάσουμε αυτήν την ευκαιρία, η ΕΕ πρέπει να φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις της».

Δείτε την ομιλία του Πρωθυπουργού

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ"

«Λήξαν το θέμα» μετά την συνάντηση Μητσοτάκη - Ελπιδοφόρου (Βίντεο)

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο, η οποία πραγματοποιήθκε στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στα Ηνωμένα Έθνη.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή μετά τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο: “Το θέμα είναι λήξαν. Αυτό που προέχει είναι η ενότητα του Ελληνισμού, η άρρηκτη σχέση της Ελλάδας με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και οι στενές σχέσεις της αρχιεπισκοπής με το ποίμνιό της”

Όπως τονίστηκε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα της Ομογένειας και τρόποι συνεργασίας για την καλύτερη υποστήριξη του πολυδιάστατου έργου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Ο Αρχιεπίσκοπος παρουσίασε στον Πρωθυπουργό το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη επαναλειτουργία του Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ελπιδοφόρος συζήτησαν επίσης ζητήματα του οικουμενικού Ελληνισμού και επαναβεβαίωσαν τους στενούς, ιστορικούς δεσμούς αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας που συνδέουν την Αρχιεπισκοπή και το ποίμνιό της με τη μητέρα πατρίδα.

Κατά την είσοδό του, ο Αρχιεπίσκοπος είχε σύντομη συνομιλία και αντάλλαξε χειραψία με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, Δρ. Αλβέρτο Μπουρλα κατά την αποχώρησή του τελευταίου από την συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό. 

ekirikas

Διαβάστε Περισσότερα » "«Λήξαν το θέμα» μετά την συνάντηση Μητσοτάκη - Ελπιδοφόρου (Βίντεο)"

Τουρκία: Παρέμβαση για τη μειονότητα στη Θράκη και το ωράριο λειτουργίας στα σχολεία

Σε νέα παρέμβαση για τη μειονότητα στη Θράκη προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, κατηγορώντας την Ελλάδα για περιορισμό των θρησκευτικών καθηκόντων των μαθητών της «τουρκικής μειονότητας». 

Αφορμή για την παρέμβαση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αποτέλεσε η υπ’ αριθμ. Φ.8.2/2.4/8354/17-09-2021 οδηγία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/Βάθμιας και Δ/Βάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με την οποία καλούνται οι διευθυντές των μειονοτικών σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου και Ροδόπης για την πιστή και απαρέγκλιτη τήρηση του εγκεκριμένου ωρολογίου προγράμματος όλες τις ημέρες και ώρες της εβδομάδας χωρίς καμία παρέκκλιση. Η οδηγία ερμηνεύτηκε ότι συμπεριλαμβάνει και την Παρασκευή, ιερή ημέρα μεσημεριανής προσευχής για τους μουσουλμάνους.

Με ανάρτησή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για εγκύκλιο που περιορίζει τη θρησκευτική ελευθερία και καλεί τις ελληνικές αρχές «να ανακαλέσουν αυτή την απόφαση που περιορίζει τους μαθητές που σπουδάζουν στα δημοτικά σχολεία της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και τους καθηγητές να εκπληρώσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ στηρίζεται σε σχετική καταγγελία της αυτοαποκαλούμενης «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης», την οποία και αναπαράγει στη δική του ανάρτηση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Παρέμβαση για τη μειονότητα στη Θράκη και το ωράριο λειτουργίας στα σχολεία"

Αναστασιάδης στον ΟΗΕ: Η Τουρκία θέλει την Κύπρο προτεκτοράτο

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άσκησε κριτική για τη στάση της Τουρκίας, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι το αφήγημα που προωθεί η τουρκική πλευρά, «σύμφωνα με το οποίο όλες οι προσπάθειες επίτευξης συμβιβασμού έχουν αποτύχει και ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ, ενισχύει τα βάσιμα επιχειρήματα ότι ο τελικός στόχος της Τουρκίας δεν είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, αλλά η μετατροπή της Κύπρου σε προτεκτοράτο».

Υπερασπίστηκε από την άλλη μεριά τη στάση της Κύπρου, σημειώνοντας πως επιδιώκει εδώ και χρόνια μία βιώσιμη λύση επανένωσης και συνεχώς καταθέτει νέες ιδέες.

«Για εμάς, υπάρχει μόνο ένα Σχέδιο», σημείωσε, «η επίτευξη μιας διευθέτησης στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως προνοείται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ».
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, σύμφωνα με το sigmalive ότι όλες «οι νέες ιδέες που έχουν προταθεί από την πλευρά μας, όπως ζήτησε ο ΓΓ, σε μια προσπάθεια για να προχωρήσει η διαδικασία, έχουν εμφαντικά απορριφθεί».
 
Αναφερόμενος στην πιο πρόσφατη πρότασή του, στο πλαίσιο της οποίας απεύθυνε πρόσκληση προς τους Τουρκοκυπρίους να επιστρέψουν στους κρατικούς θεσμούς που ιδρύθηκαν με το Σύνταγμα του 1960 της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξήγησε ότι «εννοείται ότι μια τέτοια πρόσκληση δεν σκοπούσε στο να είναι μια εναλλακτική της συμφωνημένης βάσης της διευθέτησης».
 
Είχε ως στόχο, πρόσθεσε, «να διευκολύνει την επιστροφή της τουρκοκυπριακής κοινότητας στο κράτος εν αναμονή της τελικής λύσης, δεδομένου ότι επιτευχθεί στρατηγική συμφωνία και ως εκ τούτου της πλήρους συμμετοχής της στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομόσπονδο κράτος».
 
Αυτή η πρόταση, σημείωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, «θα πρέπει να αξιολογηθεί σε συνδυασμό με το πακέτο των ρηξικέλευθων και αμοιβαίου οφέλους Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία πρότεινα τον προηγούμενο Δεκέμβριο και δυστυχώς απορρίφθηκαν από την τουρκική πλευρά». MOE, είπε, τα οποία βρίσκονται ακόμα και τώρα στο τραπέζι.
 
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε έντονο ύφος, έθεσε 13 ερωτήματα. 
 
Συγκεκριμένα ανέφερε:
 
1. Δεν είναι γεγονός ότι το 37% της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους μέλους της ΕΕ, παραμένει υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή, με περισσότερα από σαράντα χιλιάδες στρατεύματα να βρίσκονται ακόμη στο έδαφος της;
 
2. Δεν είναι γεγονός ότι μετά την τουρκική εισβολή του 1974, το ένα τρίτο των Ελληνοκυπρίων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες;
 
3. Δεν είναι γεγονός ότι, ενώ οι Τουρκοκύπριοι κατείχαν περίπου το 14% της ιδιόκτητης γης, σήμερα σφετερίζονται το 37% του νησιού;
 
4. Δεν είναι γεγονός ότι λεηλάτησαν εκκλησίες, κατέστρεψαν αρχαιολογικούς χώρους και χιλιάδες χρόνια πολιτιστικής κληρονομιάς;
 
5. Δεν είναι γεγονός ότι έχουν σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους και έχουν διαπράξει κάθε είδους θηριωδία και ακόμα σήμερα σχεδόν χίλια άτομα αγνοούνται;
 
6. Δεν είναι γεγονός ότι έχουν εγκαταστήσει εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκους υπηκόους στις κατεχόμενες περιοχές, αλλοιώνοντας έτσι τον δημογραφικό χαρακτήρα του νησιού – μετατρέποντας τους Τουρκοκύπριους σε μειονότητα στις περιοχές που κατέχουν;
 
7. Δεν είναι γεγονός ότι ποτέ δεν έχουν εφαρμόσει τη συμφωνία του 1975 για το καθεστώς των εγκλωβισμένων, τότε πάνω από 23 χιλιάδες, ενώ σήμερα αριθμούν μόνο 350;
 
8. Δεν είναι γεγονός ότι όλα τα παραπάνω εγκλήματα έχουν καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Συμβούλιο της Ευρώπης σε πληθώρα αποφάσεων, με την Τουρκία να μην συμμορφώνεται με έστω και με μία απόφαση;
 
9. Δεν είναι γεγονός ότι η Τουρκία έχει δημιουργήσει μια παράνομη οντότητα στις κατεχόμενες περιοχές, η οποία βρίσκεται υπό τον απόλυτο πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό έλεγχό της;
 
Έναν έλεγχο που καταγγέλλεται και από την πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων;
 
Μια παράνομη οντότητα που περιγράφεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως «υποτελής τοπική διοίκηση» της Τουρκίας;
 
10. Δεν είναι γεγονός ότι η Τουρκία προσπαθεί να εξισώσει το Κράτος, τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία – μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – με την παράνομη αποσχιστική οντότητα;
 
11. Δεν είναι γεγονός ότι η ανωτέρω ανακήρυξη της αυτοκαλούμενης απόσχισης καταδικάστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας και κρίθηκε νομικά άκυρη;
 
12. Και δεν είναι γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε την ανάκλησή της και κάλεσε όλα τα κράτη και τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της, να μην την αποδεχθούν ή να τη βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο;
 
13. Δεν είναι επίσης γεγονός ότι με την πρόσφατη παρουσία του Προέδρου Ερντογάν στην Κύπρο επιχειρούν να αλλοιώσουν την κατάσταση πραγμάτων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και παρά την καταδίκη από μέρους της διεθνούς κοινότητας;

reporter
Διαβάστε Περισσότερα » " Αναστασιάδης στον ΟΗΕ: Η Τουρκία θέλει την Κύπρο προτεκτοράτο"

Έτσι θα λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια – Ποιοι και πότε θα κάνουν τεστ για τον κορονοϊό

Το νέο πρωτόκολλο υγείας για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού και αφορά το άνοιγμα και τη λειτουργία των πανεπιστημίων στη χώρα έγινε γνωστό απόψε μέσω της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Η ΚΥΑ αφορά στη διεξαγωγή κάθε μορφής εκπαιδευτικής διαδικασίας α', β' και γ' κύκλου σπουδών των ΑΕΙ του χειμερινού εξαμήνου 2021-22 που θα πραγματοποιηθεί υποχρεωτικά δια ζώσης με αυξημένα μέτρα προστασίας, δυο rapid test και μάσκες σύμφωνα με το ΦΕΚ που εκδόθηκε.

Aναλυτικά το ΦΕΚ

Ειδικότερα, στην Υπουργική Απόφαση προβλέπεται ότι το διδακτικό προσωπικό και οι φοιτητές, προκειμένου να συμμετέχουν στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία των ΑΕΙ οφείλουν να πληρούν μία από τις εξής προϋποθέσεις:

- επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού έχοντας ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 ή
- επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου, ή
- επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος σε εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για κορωνοϊό 2 φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως 48 ώρες πριν την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

Η ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας

Δημοσιεύθηκε σήμερα Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στη διεξαγωγή κάθε μορφής εκπαιδευτικής διαδικασίας α΄, β΄ και γ΄ κύκλου σπουδών των ΑΕΙ του χειμερινού εξαμήνου 2021-22 που θα πραγματοποιηθεί υποχρεωτικά δια ζώσης.

Το Υπουργείο Παιδείας χαιρετίζει:

- την δις εκφρασμένη ομόφωνη απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων για την επαναφορά των Πανεπιστημίων της χώρας στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία,

- το πολύ υψηλό ποσοστό των εγγεγραμμένων φοιτητών όλων των ΑΕΙ της χώρας που έχουν σπεύσει να εμβολιαστούν με τουλάχιστον 1 δόση, με αποτέλεσμα, μαζί με όσους φοιτητές έχουν νοσήσει, ξεπερνούν το 75,5%, θωρακίζοντας με αυτή τους τη στάση την δια ζώσης εκπαίδευση,

- το ποσοστό 87% του διοικητικού και διδακτικού-ερευνητικού προσωπικού των ΑΕΙ που είναι εμβολιασμένοι, και ειδικότερα

- το συντριπτικό ποσοστό άνω του 91% διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού των ΑΕΙ της χώρας που έσπευσαν να εμβολιασθούν, συνιστώντας μία από τις επαγγελματικές ομάδες της χώρας που έχει επιτύχει εθελουσίως ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Είναι εξαιρετικά θετικό ότι τα ποσοστά εμβολιασμού στην ακαδημαϊκή κοινότητα συνεχίζουν να βαίνουν διαρκώς αυξανόμενα.

Στην Υπουργική Απόφαση προβλέπεται ότι το διδακτικό προσωπικό και οι φοιτητές, προκειμένου να συμμετέχουν στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία των ΑΕΙ οφείλουν να πληρούν μία από τις εξής προϋποθέσεις:

-επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού έχοντας ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 ή

-επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου, ή

-επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος σε εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για κορονοϊό 2 φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως 48 ώρες πριν την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

Επιπλέον, τίθεται σε λειτουργία προσεχώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα edupass.gov.gr, που θα διασυνδέει την πληροφορία σχετικά με τον εμβολιασμό, νόσηση ή τα εργαστηριακά τεστ που κάνουν οι υπόχρεοι, με τις Γραμματείες του κάθε τμήματος.

Ήδη τα ΑΕΙ δύνανται με ταχύτατες διαδικασίες να προσλάβουν έκτακτο προσωπικό που θα έχει αποκλειστικό αντικείμενο τη διασφάλιση της τήρησης των μέτρων. Έχουν εκταμιευθεί 2,6 εκατομμύρια ευρώ προς τα Πανεπιστήμια για τον σκοπό αυτό.

Κατόπιν σύστασης της επιτροπής των ειδικών, το πρωτόκολλο για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων έχει ως εξής:

-Κάθε Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου, ορίζει τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 και τον αναπληρωτή του.

-Η εκπαιδευτική διαδικασία στα ΑΕΙ που αφορά στη διδασκαλία μαθημάτων υποχρεωτικών, υποχρεωτικής επιλογής ή ελεύθερης επιλογής), σεμιναρίων εργαστηρίων και κλινικών ή πρακτικών ασκήσεων στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών κάθε κύκλου πραγματοποιείται με διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών (σε ποσοστό 100%) και στην μέγιστη πληρότητα των αιθουσών και σύμφωνα με τα οριζόμενα στον εγκεκριμένο κανονισμό του κάθε προγράμματος σπουδών.

-Η εκπαιδευτική διαδικασία στα ΑΕΙ πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον εγκεκριμένο κανονισμό του κάθε προγράμματος σπουδών.

-Η διενέργεια πρακτικής άσκησης φοιτητών κάθε κύκλου σπουδών με φυσική παρουσία σε φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα πραγματοποιείται σύμφωνα με τα ειδικότερα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και τους όρους που ισχύουν ανά φορέα για τους λοιπούς εργαζομένους.

-Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους των ΑΕΙ όπου υπάρχει συνωστισμός. Εξαιρούνται περιπτώσεις όπου η φύση του διδασκόμενου μαθήματος δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή τους με χρήση μάσκας (π.χ. αθλήματα σε Σχολές Φυσικής Αγωγής, χρήση πνευστών μουσικών οργάνων σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών).

-Τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα Υγιεινής και Καθαριότητας/Απολύμανσης σε όλους τους εκπαιδευτικούς χώρους των ΑΕΙ, η διασφάλιση επαρκούς αερισμού, ο συνεχής καθαρισμός και η εφαρμογή απολυμαντικών σε επιφάνειες και εργαστηριακό εξοπλισμό.

-Λειτουργία αιθουσών πολυμέσων – αναγνωστηρίων – βιβλιοθηκών: Είσοδος με επίδειξη βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού αποτελέσματος. - Υποχρεωτική χρήση μάσκας.

-Φοιτητικά γυμναστήρια: Λειτουργία σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των γυμναστηρίων.

-Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος: Εφαρμόζονται τα μέτρα και οι ειδικότεροι κανόνες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για τα φοιτητικά εστιατόρια και τα κυλικεία (σε εσωτερικούς χώρους μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες) – Δυνατότητα λήψης φαγητού σε πακέτο για τους μη εμβολιασμένους ή μη (διευκρινιστικά) νοσήσαντες φοιτητές, υπό την προϋπόθεση μη παραμονής στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων.

Φοιτητικές εστίες:

-Τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Καθαριότητας σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους της εστίας.

-Απομόνωση σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες οδηγίες του ΕΟΔΥ τυχόν διαμένοντος φοιτητή σε φοιτητική εστία που έχει διαγνωσθεί ως θετικός στον covid-19 σε μονόκλινο δωμάτιο, εφόσον δεν διαμένει ήδη σε τέτοιο τύπο δωματίου.

-Τελετές ορκωμοσίας με φυσική παρουσία: Η είσοδος εκπροσώπων του ΑΕΙ, φοιτητών και επισκεπτών θα πραγματοποιείται κατόπιν επίδειξης βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού εργαστηριακού αποτελέσματος και με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

-Προγράμματα ανταλλαγής – κινητικότητας φοιτητών, διδακτικού και λοιπού προσωπικού των ΑΕΙ (π.χ. Erasmus) θα διενεργούνται σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για τα ταξίδια.

Ίδιοι όροι λειτουργίας ισχύουν και για τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και τα Κολέγια.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Έτσι θα λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια – Ποιοι και πότε θα κάνουν τεστ για τον κορονοϊό"

Αγρίνιο: Επανέρχεται ως γενική η ΜΕΘ μετά το λουκέτο λόγω θανάτων- ΒΙΝΤΕΟ

Επαναλειτουργεί η ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Αγρινίου μετά από αναστολή περίπου δύο μηνών. Η ΜΕΘ θα λειτουργεί ως Γενική κι όχι  ως Μονάδα Εντατικής Θεραπείας κορωνοϊού. Θα έχει δυναμική 5 κρεβατιων και 4 γιατρούς. Επί ένα δίμηνο το Αγρίνιο βρέθηκε χωρίς ΜΕΘ η οποία λειτουργούσε αποκλειστικά για ασθενείς covid και η αναστολή λειτουργίας της έγινε υπό το βάρος των αποκαλύψεων για απόλυτη θνητότητα σε όσους πέρασαν από τις κλίνες της με κορωνοϊό.

Η επαναλειτουργία έγινε παρουσία του διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, της διοικήτριας του νοσοκομείου Μεσολογγίου  Ελένης Φιλιπποπούλου, αλλά και της νέας επιστημονικά υπεύθυνης της ΜΕΘ κ. Σκλάβου, Διευθύντριας ΕΣΥ, αναισθησιολόγου-εντατικολόγου, που έχει εργαστεί πολλά χρόνια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας.

Αισιόδοξος για την πορεία της Μονάδας δήλωσε ο κ. Καρβέλης, που έκανε γνωστό πως η ΜΕΘ θα λειτουργήσει με τέσσερις ιατρούς και με πέντε κρεβάτια.

Ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι επρόκειτο για αναστολή και όχι διακοπή της λειτουργίας της ΜΕΘ προσθέτοντας πως αυτή έγινε για να γίνουν εργασίες συντήρησης ενώ κάποια πράγματα όπως ανέφερε εξετάστηκαν εξ αρχής με το στόχο να υπάρξει μια νέα επιστημονική κατεύθυνση στον τρόπο λειτουργίας της. Για τα υψηλά ποσοστά θνητότητας επεσήμανε πως αυτά αποτέλεσαν αντικείμενο διερεύνησης από το Υπουργείο , υπάρχουν παρατηρήσεις και αυτές ελήφθησαν υπόψιν στο νέο ξεκίνημα της ΜΕΘ.

Από την πλευρά της η κ. Σκλάβου με σημαντική εμπειρία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρα, έκανε λόγο για μα “δύσκολη” επανεκκίνηση και ζήτησε η τοπική κοινωνία να στηρίξει την προσπάθεια.

thebest

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρίνιο: Επανέρχεται ως γενική η ΜΕΘ μετά το λουκέτο λόγω θανάτων- ΒΙΝΤΕΟ"

«Μέτωπο» του μητροπολίτη Λάρισας με αντιεμβολιαστές - Μετά τα... σοκολατάκια, οι μηνύσεις

Μέτωπο με τον μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμο έχουν ανοίξει «Λαρισαίοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί», απειλώντας με νομική προσφυγή εναντίον του, μετά τη σκωπτική ανακοίνωση της Μητρόπολης περί «πανελλαδικής συγκέντρωσης αντιεμβολιαστών» με... 48 άτομα, τα οποία μάλιστα κέρασε και... σοκολατάκια.

Η ανοιχτή επιστολή των «Λαρισαίων Ορθόδοξων Χριστιανών», γραμμένη σε πολυτονικό, υπογράφεται από τον τέως αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Παπαδημόπουλο, που όπως υποστηρίζει, «φωτογραφίζεται» στην ανακοίνωση της Μητρόπολης. Ο ίδιος μετείχε στη συγκέντρωση και ως ομιλητής, που σύμφωνα με την πλευρά της τοπικής εκκλησίας «αναγκάστηκε να παραιτηθεί για λόγους καθόλου χριστιανικούς, που γνωρίζει η Λάρισα».

Στη μακροσκελή επιστολή του, ο κ. Παπαδημόπουλος καταγγέλλει τον κ. Ιερώνυμο, που προέτρεψε τους πολίτες να εμβολιαστούν και μάλιστα «σε κινητές μονάδες εμβολιασμού στα προαύλια ιερών ναών της Μητροπόλεως», ενώ διερωτάται πόσο χριστιανικό είναι «να εκμεταλλευόμαστε τους μαζικούς, επώδυνους φόνους των χοΐκών σωμάτων» και προχώρησε σε εκτενή ανάλυση δεδομένων, τις οποίες επικαλείται για να στηρίξει την αντιεμβολιαστική του στάση.

«Φοβούμαστε ότι διακινδυνεύετε να βρεθείτε αίφνης εκούσιος ή ακούσιος, άμεσος ή έμμεσος συνεργός σε μαζικές δολοφονίες Ελλήνων Ορθοδόξων Χριστιανών» αναφέρει προς τον Μητροπολίτη, ενώ διαμαρτύρεται για τη φωτογραφική αναφορά, κάνοντας λόγο για «φαιδρές ανακρίβειες» και «συκοφαντικές αιχμές,. Επιφυλασσόμενος να κάνει χρήση των νομίμων δικαιωμάτων του.

Η Μητρόπολη και τα σοκολατάκια για την πίκρα

Η κόντρα των «Χριστιανών Ορθοδόξων Λαρισαίων» με τη Μητρόπολη Λαρίσης ξεκίνησε μάλλον από την ασυνήθιστη κίνηση της Μητρόπολης να γλυκάνει τους 48 αντιεμβολιαστές της «πανελλαδικής συγκέντρωσης» με σοκολατάκια.

Η Μητρόπολη έχει προαναγγείλει συνεργασία με την 5η Υγειονομική Περιφέρεια και κινητή μονάδα εμβολιασμών, ώστε να γίνονται εμβολιασμοί έξω από τον ναό.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Μέτωπο» του μητροπολίτη Λάρισας με αντιεμβολιαστές - Μετά τα... σοκολατάκια, οι μηνύσεις"

Δ. Νεάπολης- Συκεών: 55 κρούσματα σε ένα μόνο Δημοτικό- Υπάρχουν & σε άλλα

Στα 55 ανήλθαν, με άλλους τέσσερις μαθητές να καταγράφονται θετικοί στον κορωνοιό, τα κρούσματα στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης, όπου έκλεισαν δυο τμήματα.

Υπό στενή παρακολούθηση από τη δημοτική Αρχή βρίσκεται το σύνολο των σχολικών μονάδων του δήμου Νεάπολης-Συκεών για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19, με αυξανόμενη την προσοχή λόγω της αύξησης των κρουσμάτων που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες σε Δημοτικό Σχολείο και είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της λειτουργίας δύο τμημάτων.

Στο ΕΠΑΛ Νεάπολης τα κρούσματα ανέρχονται στους τέσσερις μαθητές με τα δύο νέα που καταγράφηκαν σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι χθες, Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021, με πρωτοβουλία της διεύθυνσης του ΕΠΑΛ Νεάπολης, μεγάλος αριθμός μαθητών υποβλήθηκε σε προληπτικό έλεγχο (rapid test) που διενεργούνταν από Κινητή Ομάδα Υγείας του ΕΟΔΥ στο δημοτικό κατάστημα Νεάπολης. Συνολικά έγιναν 187 rapid tests, από τα οποία τα 11 ήταν θετικά και αφορούσαν οκτώ άνδρες και τρεις γυναίκες με μέση ηλικία τα 16 έτη.

Όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης, διάσπαρτα κρούσματα υπάρχουν και σε άλλα σχολεία «χωρίς ωστόσο η κατάσταση να εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία που να μας οδηγεί στο κλείσιμο τμημάτων».

Σημειώνεται ότι τα στελέχη της Διεύθυνσης Παιδείας βρίσκονται καθημερινά σε συχνή επικοινωνία με τις διευθύνσεις των σχολείων για την καταγραφή της κατάστασης και την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

«Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, ο κορωνοϊός με τις μεταλλάξεις του συνεχίζει να αποτελεί μεγάλη απειλή για την κοινωνία, και ιδιαίτερα για τις νεαρές ηλικίες και τα παιδιά.

Η προσοχή μας το τελευταίο διάστημα είναι ιδιαίτερα στραμμένη στις σχολικές μονάδες, όπου καθημερινά καταγράφονται νέα κρούσματα. Ο δήμος μας βρίσκεται στο πλευρό των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους φροντίζοντας για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Γενικά η κατάσταση παραμένει σοβαρή και οφείλουμε οι πάντες να επιδείξουμε στάση ευθύνης τηρώντας με αυστηρότητα τους κανόνες και τα μέτρα υγιεινής και προστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας.

Δεν εφησυχάζουμε και προσέχουμε», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Ταυτόχρονα, ο δήμαρχος καλεί την Πολιτεία και το υπ. Παιδείας να προχωρήσουν άμεσα στην κάλυψη όλων των σχολείων με καθημερινά rapid test από Κ.ΟΜ.Υ. του ΕΟΔΥ, όπως επίσης καλεί «τους συμπολίτες μας να αγνοήσουν τις φωνές ακραίων και σκοταδιστικών στοιχείων και να προχωρήσουν σε εμβολιασμό για να ενισχυθεί γρηγορότερα το τείχος της ανοσίας και προστασίας από τον κορωνοϊό». skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Δ. Νεάπολης- Συκεών: 55 κρούσματα σε ένα μόνο Δημοτικό- Υπάρχουν & σε άλλα"

Γιατί η ΔΕΗ καταφεύγει στην αύξηση κεφαλαίου – Τι απαντά σε σειρά ερωτήσεων το ΥΠΕΝ

Σε σειρά ερωτήσεων απαντά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «το ελληνικό Δημόσιο θα παραμείνει βασικός ρυθμιστής στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων, με δικαιώματα καταστατικής μειοψηφίας -η λεγόμενη “χρυσή μετοχή”- που διασφαλίζει ότι ένα μεγάλο εύρος στρατηγικών αποφάσεων θα παραμείνει υπό άμεσο δημόσιο έλεγχο».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ: 

Γιατί η ΔΕΗ καταφεύγει σήμερα στην αύξηση κεφαλαίου;

Από το 2001 η ΔΕΗ είναι μια πολυμετοχική εταιρεία με μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Μέχρι και το 2011 το Ελληνικό Δημόσιο είχε ποσοστό στο μετοχικό της κεφάλαιο ελαφρώς άνω του 51%, ενώ άλλο 3,5% έχει ο ΕΦΚΑ/ΙΚΑ. Από το 2011-12 ένα ποσοστό 17% του μετοχικού της κεφαλαίου έχει μεταβιβασθεί από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ, με σκοπό να πωληθεί σε επενδυτή και τα έσοδα να διατεθούν για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Μετά την ίδρυση του «Υπερταμείου» το 2016, το Δημόσιο μεταβίβασε και το υπόλοιπο 34% του σε αυτό.
Στη διάρκεια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΕΗ αντιμετώπισε πολύ μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας, χαμηλή κερδοφορία (και ζημιές) και με την τιμή της μετοχής να κατρακυλά έως και τα 1,19 (στις 20/11/2018), με διακύμανση 1,3-1,4 ευρώ μέχρι τις Ευρωεκλογές του 2019.
Η κατάσταση αυτή άρχισε να αντιστρέφεται από το 2019 με λογιστικά κέρδη -σημαντικά- το 2020. Ήδη, ωστόσο, το μεγαλύτερο -για δεκαετίες- πλεονέκτημα που είχε η ΔΕΗ, το χαμηλό κόστος καύσιμης ύλης (λιγνίτης) έγινε πλέον μειονέκτημα. Και η ΔΕΗ πρέπει να επενδύσει σε πάρα πολλές κατευθύνσεις, πάνω από 5 δισ., για την επόμενη πενταετία. Με αυτά τα δεδομένα η άντληση ιδίων κεφαλαίων -όχι δανεικών, που συνοδεύονται και από βάρη και εγγυήσεις- μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου είναι η πλέον ενδεδειγμένη επιλογή.
Η Κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ επιλέγουν την άντληση κεφαλαίου μέσω χρηματιστηρίου, με διασπορά αγοραστών και τελική επιλογή της ΔΕΗ ώστε να διασφαλιστεί με τον τρόπο αυτό ο ακόμα μεγαλύτερος έλεγχος των συμφερόντων του Δημοσίου ως μεγαλύτερου μετόχου της εταιρείας. Είναι συνειδητή επιλογή η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να γίνει με διεύρυνση της κεφαλαιακής βάσης της εταιρείας, μέσω ξένων θεσμικών επενδυτών μακροπρόθεσμης τοποθέτησης, καθώς και η περαιτέρω απεμπλοκή της ΔΕΗ από τους περιορισμούς και την έλλειψη ευελιξίας του Δημοσίου.

Γιατί είναι επωφελής η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ;

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ είναι ένα ακόμα βήμα για την ανάπτυξη της εταιρείας και τη μετεξέλιξή της σε μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη στο χώρο της ενέργειας. Μετά την οικονομική της εξυγίανση, τον λειτουργικό της εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υπηρεσιών της προς τους πελάτες της, συγκεντρώνει κεφάλαια ύψους άνω των 2,3 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του εσόδου από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ) που θα της επιτρέψουν να προχωρήσει άμεσα σε δύο αναπτυξιακές κινήσεις. Αφενός σε επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εντός Ελλάδας και αφετέρου σε εξαγορές παραγωγικών μονάδων «πράσινης» ενέργειας στα Βαλκάνια.
Με τις κινήσεις αυτές, η ΔΕΗ θα αυξήσει την παραγωγική της δυνατότητα, θα περιορίσει στο ελάχιστο την εξάρτηση της (και μαζί και της χώρας) από εισαγωγές, θα μειώσει το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίσει χαμηλότερες τιμές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και όλα αυτά αντλώντας κεφάλαια από την αγορά, χωρίς να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές ή το κράτος, ως βασικός μέτοχος της ΔΕΗ.

Θα χάσει τον χαρακτήρα της ως δημόσια επιχείρηση η ΔΕΗ όταν ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου;

Μόνο τυπικά θα γίνει αυτό και θα της βγει σε καλό, καθώς θα αναπτύξει σύγχρονη εταιρική διακυβέρνηση. Έχει, άλλωστε, αποδειχθεί -σε ό,τι αφορά το ποσοστό «καταστατικής πλειοψηφίας»- ότι ένα ποσοστό του πλειοψηφούντος μετόχου στο 34%, με ευρεία διασπορά μετοχών, δεν οδηγεί σε απώλεια του πραγματικού ελέγχου επί μιας ανώνυμης εταιρείας από τον πλειοψηφούντα μέτοχο. Δείτε για παράδειγμα τί ποσοστά είχε το Δημόσιο στην Εθνική Τράπεζα. Υπογραμμίζεται ότι η ΔΕΗ λειτουργεί σε συνθήκες πλήρους ανταγωνισμού και δεν την βοηθάει το -πολλές φορές- ελάχιστα ευέλικτο και αποτελεσματικό πλαίσιο λειτουργίας του δημόσιου τομέα. Αυτό έχει δημοσίως διατυπωθεί από διάφορες διοικήσεις της ΔΕΗ, μη εξαιρουμένης της διοίκησης Παναγιωτάκη στην Γ.Σ. των μετόχων το καλοκαίρι του ’19 ή και νωρίτερα αυτού στη ΔΕΘ του 2018.

Πολλοί λένε ότι το κράτος πρέπει να έχει τον έλεγχο των δικτύων και κομβικών εταιρειών, όπως η ΔΕΗ. Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι παραχωρείτε κρίσιμες εθνικές υποδομές;

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος γιατί απλούστατα το ελληνικό Δημόσιο θα παραμείνει βασικός ρυθμιστής στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων, με δικαιώματα καταστατικής μειοψηφίας -η λεγόμενη «χρυσή μετοχή»- που διασφαλίζει ότι ένα μεγάλο εύρος στρατηγικών αποφάσεων θα παραμείνει υπό άμεσο δημόσιο έλεγχο. Αυτή είναι εξάλλου η πρακτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια στο σύνολο των ευρωπαϊκών ενεργειακών πρώην μονοπωλίων. Προκαλεί πάντως εντύπωση ότι και αυτό τώρα το θυμήθηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το είχαν ξεχάσει όταν ήταν έτοιμοι να πουλήσουν το 17% της ΔΕΗ, άλλο αν δεν βρέθηκε αγοραστής έτσι όπως την είχαν καταντήσει.

Τι απαντάτε στους ισχυρισμούς ΣΥΡΙΖΑ για «ξεπούλημα» της ΔΕΗ;

Ούτε ξεπούλημα είναι, ούτε καν πώληση. Αν γινόταν πώληση, όπως προέβλεπε το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ, τα έσοδα θα πήγαιναν στους δανειστές για το δημόσιο χρέος και όχι στη ΔΕΗ. Τώρα τα λεφτά μπαίνουν στην εταιρεία και αυξάνουν την αξία της, ενώ αν πουλιόταν το 17% των μετοχών, η αξία της εταιρείας δεν θα αυξανόταν, καθόλου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά καταγγέλλει τον εαυτό του διότι είναι η δική του Κυβέρνηση που είχε αποφασίσει την πώληση του 17% της ΔΕΗ. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το θεωρούσε ξεπούλημα; Αν κάποιος ξεπουλούσε τη ΔΕΗ ήταν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που απαξίωσε την επιχείρηση, και τη μετοχή της, την οδήγησε σε επιζήμιες δεσμεύσεις και την έφτασε ένα βήμα πριν την χρεοκοπία, όπως έλεγε η ίδια η έκθεση του Ορκωτού Ελεγκτή της εταιρείας τον Απρίλιο 2019.
Επιπλέον δεν παραχωρείται το μάνατζμεντ. Και βέβαια δεν πρόκειται για «ξεπούλημα» γιατί, από αν κάποιος ήθελε να «ξεπουλήσει» δεν θα επέλεγε να βγει στην αγορά με τη σημερινή χρηματιστηριακή τιμή μετοχής, θα έβγαινε όταν είχε 4 ή 5 ευρώ.
Υποστηρίζεται από την Αντιπολίτευση ότι η Κυβέρνηση «ξεπουλά» τη ΔΕΗ επειδή βιάζεται να προχωρήσει στην απολιγνιτοποίηση. Για ποιο λόγο προχωρά βιαστικά, ενώ άλλες χώρες έχουν πάρει παράταση;
Η απολιγνιτοποίηση συνιστά στρατηγική επιλογή της χώρας, για λόγους οικονομικούς και περιβαλλοντικούς. Η Ελλάδα θέλει να είναι πρωταγωνίστρια στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης και πρωταγωνίστρια στην εποχή μιας νέας, πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης, στην οποία προσανατολίζεται όλη η Ευρώπη. Η Ελλάδα δεν έχει πετρέλαιο, ούτε φυσικό αέριο. Έχει αέρα, έχει ήλιο και είναι φυσιολογικό εκεί να επενδύει ώστε να μειώσει την εξάρτησή της. Και για περιβαλλοντικούς και για οικονομικούς λόγους.
Από εκεί και πέρα, η ΔΕΗ θα είχε μεγαλύτερες ζημιές αν δεν είχε ήδη περιορίσει την παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη. Το 2018 και το 2019 η ΔΕΗ εμφάνιζε τις ζημίες και λόγω των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. Τότε μάλιστα τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων βρίσκονταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, πέριξ των 25 ευρώ ο τόνος. Στα τέλη Αυγούστου 2021 η τιμή των ρύπων είχε φτάσει τα 61 ευρώ ανά τόνο. Αν η ΔΕΗ δεν είχε εγκαταλείψει το λιγνίτη το κόστος για την επιχείρηση θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο! Γι’ αυτό και ο ισχυρισμός της αντιπολίτευσης ότι η αύξηση των τιμολογίων οφείλεται στην «βιασύνη» της Ελλάδας να εγκαταλείψει το λιγνίτη, είναι απολύτως λανθασμένος. Χρησιμοποιώντας λιγνίτη, το κόστος για την εταιρεία λόγω των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπου είναι μεγαλύτερο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σας καταγγέλλει ότι απαξιώνετε τη ΔΕΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ παριστάνει τον καταγγέλλοντα, εκεί που είναι κατηγορούμενος. Διότι απαξίωση υπήρξε στη διάρκεια των κυβερνήσεών του και με τις διοικήσεις που όρισε καθώς τότε η εταιρεία έφτασε στο χείλος της καταστροφής. Και αυτά τα λέει ο Ορκωτός Ελεγκτής της ΔΕΗ, στην επίσημη έκθεσή του τον Απρίλιο του 2019, όταν είχε μιλήσει για σοβαρό κίνδυνο κατάρρευσης της εταιρείας. Επί ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ απαξιωνόταν, μαράζωνε και αποκτούσε δυσβάσταχτες υποχρεώσεις, σήμερα εκσυγχρονίζεται σε όλα τα επίπεδα και γίνεται μοχλός εξωστρέφειας της χώρας.
Δύο χρόνια μετά την αλλαγή κυβέρνησης και διοίκησης η ΔΕΗ έχει αναγεννηθεί. Η επιχείρηση από ζημιές 900 εκατ. το 2018 και 1,6 δισ. το 2019 πέρασε σε κερδοφορία 32,5 εκατ. το 2020 και αναμένεται να κλείσει με κερδοφορία και το 2021. Η κεφαλαιακή αξία της ΔΕΗ που επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάτω από 300 εκατ. σήμερα έχει φτάσει πάνω από 2 δισ. Η περιουσία του ελληνικού λαού, δηλαδή, αυξήθηκε μέσα σε δύο μόλις χρόνια κατά 1,5 με 2 2 δισ..
Συνεπώς σήμερα η επιχείρηση όχι μόνο δεν απαξιώνεται, αλλά αντιθέτως δυναμώνει και μπαίνει σε μια νέα «πράσινη» εποχή, διασφαλίζοντας την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και παράγοντας φθηνότερο ρεύμα για καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι όλο αυτό το σκηνικό δημιουργεί υποψίες ότι δεν είναι η διεθνής τάση που ανεβάζει τις τιμές, αλλά τα παιχνίδια στο χώρο της ενέργειας.

Η αύξηση των τιμών στην ενέργεια και ιδίως στο ηλεκτρικό ρεύμα έχει απασχολήσει τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ., τη Σύνοδο των G7, τον ΟΟΣΑ, όλα τα διεθνή fora. Και μάλιστα όλοι αποδίδουν τις αυξήσεις στους ίδιους λόγους. Το να ισχυρίζεται μέρος της αντιπολίτευσης ότι είναι ελληνικό ζήτημα ή ότι συνδέεται με την εξυγίανση της ΔΕΗ, στερείται κάθε σοβαρότητας.
Αν κάτι έδειξε η συγκυρία με την άνοδο των τιμών ενέργειας είναι η σημασία που έχει μια οικονομικά υγιής ΔΕΗ. Γιατί η ΔΕΗ προχωρώντας σε οριζόντιες εκπτώσεις της τάξης του 30% απορρόφησε τις αυξήσεις και λειτούργησε στην πράξη ως μηχανισμός εξισορρόπησης των τιμών. Αυτό μπόρεσε να το κάνει επειδή η επιχείρηση έχει εξυγιανθεί. Επειδή από της ζημιές δισεκατομμυρίων επί διοικήσεων ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στην κερδοφορία, επειδή έχει ανέβει η αξία της μετοχής της, επειδή έχει αυξηθεί η κεφαλαιοποίησή της, επειδή έχει αναβαθμιστεί πιστοληπτικά.
Συμπέρασμα: Οι αλλαγές και η αναγέννηση της ΔΕΗ της επιτρέπουν να λειτουργεί σήμερα ως μοχλός ισορρόπησης της παγκόσμιας ανοδικής τάσης των τιμών.

Παρόλα αυτά η πρώτη αντίδραση της αγοράς δεν είναι θετική καθότι η τιμή της μετοχής πέφτει. Εσείς που θριαμβολογούσατε για την πορεία της ΔΕΗ τι έχετε να πείτε πλέον;

Όποιοι γνωρίζουν το πώς συμπεριφέρεται το χρηματιστήριο ξέρουν καλά ότι αυτό ήταν αναμενόμενο. Τις πρώτες ημέρες, όποτε υπάρχει μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, υπάρχει πτώση και στη συνέχεια η κατάσταση εξισορροπεί. Μακροπρόθεσμα η εταιρεία θα βγει κερδισμένη σε κάθε περίπτωση, καθώς τα κεφάλαια που θα αντλήσει η επιχείρηση θα επενδυθούν σε υποδομές, σε ΑΠΕ, στον λειτουργικό εκσυγχρονισμό της. Και αυτό θα αυξήσει τη συνολική αξία της ΔΕΗ και θα βελτιώσει τη διεθνή αποτίμησή της.
Αντί ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν να κουνάει με θρασύτητα το δάχτυλο, μπορεί να μας πει πόση ήταν η αξία της μετοχής της ΔΕΗ επί των ημερών του και πόσες φορές έχει αυξηθεί από τότε; Πόσο άξιζε η ΔΕΗ τότε και πόσο σήμερα; Με τι επιτόκιο δανειζόταν τότε και με πόσο σήμερα;

ΥΠΕΝ

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιατί η ΔΕΗ καταφεύγει στην αύξηση κεφαλαίου – Τι απαντά σε σειρά ερωτήσεων το ΥΠΕΝ"

Καιρός αύριο: Αίθριος με άνοδο της θερμοκρασίας – Αναλυτική πρόγνωση

Υποχωρεί η ψύχρα και ο καιρός θα μαλακώσει αύριο Σάββατο (25.09.2021) με τη θερμοκρασία να σημειώνει μικρή άνοδο.

Γενικά αίθριος καιρός προβλέπεται σε όλη τη χώρα. Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες στα δυτικά και τα βόρεια θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα Δωδεκάνησα πρόσκαιρα τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές.

Η πρόγνωση του καιρού για αύριο Σάββατο (25.09.2021) από την ΕΜΥ για όλη την Ελλάδα
 
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Ασθενείς μεταβλητοί και πρόσκαιρα το μεσημέρι-απόγευμα από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Ασθενείς και πρόσκαιρα το μεσημέρι-απόγευμα νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και το μεσημέρι στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Αίθριος με άνοδο της θερμοκρασίας – Αναλυτική πρόγνωση"

Κορωνοϊός: Στα 2.046 τα νέα κρούσματα - 331 οι διασωληνωμένοι, 33 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα  κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.046, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 643.055 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 50.9% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 128 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.487 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 33, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.639 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 331 (65.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 81.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 298 (90.03%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 33 (9.97%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.122 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 216 (ημερήσια μεταβολή +33.33%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 190 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή των 2.046 κρουσμάτων Covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

58 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

53 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

34 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

48 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

88 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

48 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

51 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

12 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

331 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

39 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας

64 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

34 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

51 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

27 κρούσματα στην Π.Ε. Εβρου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

67 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

36 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

42 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

34 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

20 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

33 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

32 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

20 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

39 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

24 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

16 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

93 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

48 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

23 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Μήλου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

48 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

41 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

60 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

32 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

22 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

4 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

6 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου

22 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

24 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

19 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

5 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

91 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 2.046 τα νέα κρούσματα - 331 οι διασωληνωμένοι, 33 θάνατοι"

Σχολεία: Κλείνει κι άλλο τμήμα λόγω κρουσμάτων στην Πελοπόννησο

Μετά το 10ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης, όπου έκλεισαν δύο τάξεις λόγω συρροής κρουσμάτων, το επόμενο τμήμα τάξης που κλείνει είναι στην Πελοπόννησο. 

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, κλείνει η ΣΤ' τάξη του Δημοτικού Σχολείου Μουλκίου, δίπλα στο Κιάτο, έως τις 3 Οκτωβρίου. 

Σημειώνεται ότι παραμένει κλειστό το τμήμα Β2 του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης στη Θεσσαλονίκη έως τις 30 Σεπτεμβρίου ενώ η Γ2 τάξη του ίδιου σχολείου θα παραμείνει κλειστή έως την 1η Οκτωβρίου. 

Σημειώνεται ότι με βάση τα ισχύοντα πρωτόκολλα, για να κλείσει ένα τμήμα σχολείου θα πρέπει να έχει μολυνθεί με κορωνοϊό το 50% + 1 των μαθητών που φοιτούν.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Σχολεία: Κλείνει κι άλλο τμήμα λόγω κρουσμάτων στην Πελοπόννησο "

Ισπανία – Έκρηξη ηφαιστείου: Εκκενώνονται άλλες τρεις πόλεις στη Λα Πάλμα

Οι αρχές στη νήσο Λα Πάλμα, στην Ισπανία, διέταξαν την εκκένωση των πόλεων Ταχούγια, Τακάντε ντε Αμπάχο και του τμήματος της Τακάντε ντε Αρίμπα, που δεν είχε εκκενωθεί ακόμη, λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου, έγινε σήμερα γνωστό από τις υπηρεσίες διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων.

Οι αρχές έδωσαν αρχικά εντολή στους κατοίκους αυτών των πόλεων να μείνουν στα σπίτια τους, όμως προχώρησαν στην επιχείρηση εκκένωσης λόγω της ολοένα και πιο έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις υποχωρούν μπροστά στην ένταση των εκρήξεων

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Λα Πάλμα έλαβαν σήμερα εντολή να αποσυρθούν από την πόλη Τοντόκε, λόγω των εντεινόμενων ηφαιστειακών εκρήξεων, έγινε γνωστό από tweet που ανήρτησαν.

«Αποσυρθήκαμε από την περιοχή λόγω της έντασης των ηφαιστειακών εκρήξεων, της αύξησης των πυροκλαστικών υλικών και της έντονης παρουσίας τέφρας», ανέφερε σε τουίτ σήμερα η πυροσβεστική υπηρεσία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ισπανία – Έκρηξη ηφαιστείου: Εκκενώνονται άλλες τρεις πόλεις στη Λα Πάλμα"

Αναβλήθηκε η δίκη για τους «μαϊμού» εμβολιασμούς στο ΙΚΑ Αλεξάνδρας

Αναβλήθηκε αορίστως η δίκη για την υπόθεση του ΙΚΑ Λ.Αλεξάνδρας με τους «μαϊμού» εμβολιασμούς, καθώς μια εκ των κατηγορουμένων επικαλέστηκε λόγους υγείας.

Συγκεκριμένα του λόγους υγείας επικαλέστηκε η 75χρονη πλαστική χειρούργος η οποία δεν εμφανίστηκε στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο ζητώντας την αναβολή της δίκης μέσω του δικηγόρου της, Δημήτρη Κορμπάκη.

Όπως δήλωσε η κατηγορούμενη μέσω του δικηγόρου της επιθυμεί να παραστεί στην ακροαματική διαδικασία καθώς έχει να εισφέρει σημαντικά στοιχεία και γι αυτό ζήτησε την αναβολή της δίκης.

Οι άλλες δύο κατηγορούμενες, η νοσηλεύτρια και η γραμματέας της, έδωσαν το παρών στη δικαστική αίθουσα.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Αναβλήθηκε η δίκη για τους «μαϊμού» εμβολιασμούς στο ΙΚΑ Αλεξάνδρας"

Κορονοϊός – Οδοντίατροι: Αυτές είναι οι νέες οδηγίες- Πότε χρειάζεται rapid test

Τις νέες οδηγίες για την προσέλευση ασθενών στα ιατρεία τους ανακοίνωσαν οι οδοντίατροι, ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν μετά τα μέτρα του υπουργείου Υγείας για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού.

Σημειώνεται πως αρχικά το υπουργείο είχε ανακοινώσει πως τόσο οι ανεμβολίαστοι όσο και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο για τον κορονοϊό πριν την επίσκεψή τους στον οδοντίατρο (οι πρώτοι με PCR τεστ και οι δεύτεροι με rapid test).

Συγκεκριμένα, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία δημοσίευσε τις νέες επικαιροποιημένες οδηγίες προσέλευσης των ασθενών και των συνοδών τους. 

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες: 

  • Εμβολιασμένοι ασθενείς: Προσέρχονται κανονικά, χωρίς επιπρόσθετο έλεγχο.
  • Συνοδός ασθενούς: Εάν επιβάλλεται η παρουσία του, πρέπει να είναι εμβολιασμένος ή να διαθέτει rapid test 48 ωρών.
  • Ανεμβολίαστοι ασθενείς: Προσέρχονται με αρνητικό rapid test 48 ωρών. Εξαιρούνται τα έκτακτα περιστατικά με χαρακτήρα επείγοντος ή για εκτέλεση πράξης χωρίς παραγωγή αερολύματος. Δηλαδή, διενεργείται μόνο διαγνωστικός έλεγχος.
  • Παιδιά σχολικής ηλικίας: Προσέρχονται με την εξέταση, δηλαδή self test 48 ωρών, που ήδη έχουν διενεργήσει για τη φυσική τους παρουσία στο σχολικό πρόγραμμα.
  • Να σημειωθεί ότι οι εμβολιασμένοι πρέπει να προσέρχονται επιδεικνύοντας το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός – Οδοντίατροι: Αυτές είναι οι νέες οδηγίες- Πότε χρειάζεται rapid test"

Συγκλονιστικές μαρτυρίες γιατρών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ: «Ξαναμαθαίνεις τη ζωή από το άλφα...»

Συγκλονιστικές μαρτυρίες γιατρών που νόσησαν από COVID-19 και νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας καταγράφηκαν σε μία σειρά βίντεο στο πλαίσιο της εκστρατείας #εμβολιαΖΩ του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Βασίλης Βασιλικός: Ξαναμαθαίνεις τη ζωή από το άλφα

Ο καθηγητής καρδιολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Βασιλικός αναφέρει ότι βρέθηκε με COVID-19 στο νοσοκομείο όπου έμεινε τρεις εβδομάδες και, ενώ είχε αρνητικοποιηθεί και ήταν έτοιμος να πάρει εξιτήριο, ξαφνικά η κατάστασή του επιδεινώθηκε ραγδαία, διασωληνώθηκε και οδηγήθηκε στην εντατική.

«Στην εντατική ήμασταν όλοι μαζί, να σας θυμίσω ήταν σε κατάσταση επιστράτευσης, γιατί δεν υπήρχαν κλίνες και βάλαμε κάποια κρεβάτια στα χειρουργεία κι αναρωτήθηκα πώς θα αντέξω εκεί μέσα. Αλλά από εκεί και πέρα δε θυμάμαι τίποτα. Δεν θυμάμαι να μου λένε ότι θα με διασωληνώσουν. Και κατηγορήθηκα ή κατηγορήθηκαν συνεργάτες μου ότι άργησαν να με διασωληνώσουν, ακριβώς γιατί το είχα ζητήσει, το οποίο βέβαια δεν ισχύει. Ο άρρωστος μπορεί να λέει ό,τι θέλει, ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να κάνει αυτό που του λέει η συνείδησή του. Εμείς ξέρετε οι γιατροί είμαστε λίγο «χοντρόπετσοι» και αν δεν αρρωστήσουμε, δεν θα καταλάβουμε. Όταν πανικοβλήθηκα, όταν χρειάστηκε να μπω στην εντατική τότε συνειδητοποίησα κάποια πράγματα ξανά. Σε μια στιγμή που είχα ξυπνήσει ήταν για μένα η χειρότερη εμπειρία. Ένιωθα αβοήθητος, είχα τις φυσικές μου ανάγκες, κρύωνα ας πούμε και δεν μπορούσα να μιλήσω. Σχεδόν 5 μήνες, στην εντατική διασωληνωμένος 2 μήνες, άλλες 5 εβδομάδες στην εντατική για να μπορέσω να κινητοποιηθώ και άλλες 3 εβδομάδες στο θάλαμο για να μπορέσω να κάνω τα πρακτικά, τα βασικά μου πράγματα, για να μπορώ να πάω σπίτι μου δηλαδή. Ξαναμαθαίνεις τη ζωή από το άλφα. Είχα την εντύπωση ότι μιλούσα αλλά με την τραχειοστομία, δεν μπορούσα να συνεννοηθώ. Και ερχόταν η σύζυγος μου και της έλεγα κάνε μου αυτό, κάνε μου εκείνο, και δεν καταλάβαινε. Κι αντιθέτως ερχόταν η νοσηλευτήρια, η οποία ήταν εκπαιδευμένη και καταλάβαινε. Και ενώ είχα την αίσθηση ότι επικοινωνούσα γραπτά καλά, μου έδειξε η σύζυγος μου τις σημειώσεις μου και τα γράμματα μου δεν ήταν ούτε νηπιαγωγείου τα οποία κι έχω κρατήσει…». 

Νικόλαος Μπάτζιος: Aν και γιατρός, έπιασα τον εαυτό μου να… κλέβει στην οξυμετρία

Ο ΩΡΛ και αντιπρόεδρος του ΙΣΘ Νικόλαος Μπάτζιος μιλάει για τη νόσησή του και τη διακομιδή του στο νοσοκομείο.

«Στην αρχή το αντιμετώπισα σχετικά καλά ως και πολύ καλά σκεπτόμενος ότι με τη νόσησή μου θα αποκτήσω ανοσία. Γενικά η κατάσταση μου ήταν ομαλή με δύο πυρετικά κύματα τη μέρα. Τα χρειάστηκα όταν εξαντλήθηκαν όλα τα θεραπευτικά πρωτόκολλα -πήρα και ρεμδεσιβίρη- και άρχισαν να μιλάνε για διασωλήνωση στον ασθενή δίπλα μου. Δεν φανταζόμουν πόσο πολύ θα μπορούσαν να χαραχτούν γεγονότα στο υποσυνείδητό μου… Επίσης αν και γιατρός, έπιασα τον εαυτό μου να… κλέβω στην οξυμετρία.  Έπαιρνα μεγάλες ανάσες για περισσότερο οξυγόνο ώστε να μην καταγραφεί χαμηλός κορεσμός και χρειαστώ διασωλήνωση. Γενικά τις πρώτες ημέρες το παράδοξο ήταν ότι ήμουν αρκετά καλά για να πάω νοσοκομείο αλλά αρκετά άσχημα για να μείνω στο σπίτι… Μετά τη θεραπεία πήγα στο σπίτι και συνεχίζω εκεί την υποστηρικτική αγωγή… Κι εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι δεν είναι μόνο η νοσηλεία αλλά και ό,τι αυτή συνεπάγεται.  Νομίζω ότι ποτέ δεν έγινα το ίδιο καλά όπως ήμουν πριν τη νόσηση. Ακόμη και τώρα δυσκολεύομαι όταν κουράζομαι πχ όταν περπατάω πολύ. Στις τελευταίες αξονικές μου φαίνονται κάποια υπολείμματα και ίσως στο μέλλον θα φανούν οι επιπτώσεις πιο ξεκάθαρα».

Θεμιστοκλής Τουφεκτσής: Η νόσος με ισοπέδωσε

Ο Θεμιστοκλής Τουφεκτσής, αγγειοχειρουργός αφηγείται ότι στην αρχή είχε ρίγος και πυρετό και κάποια δύσπνοια.

«Περίπου στην εβδομάδα πάνω, είδα ότι άρχισε να πέφτει ο κορεσμός. Εντάξει, εγώ ήμουνα και καπνιστής, δεν είχα ποτέ υψηλούς κορεσμούς. Και μετά από ένα σημείο, και που είχα κατεβεί και κάτω από το 90, ενώ το όριο ήταν το 93 υποτίθεται, λέω καλύτερα να μην το ρισκάρω άλλο. Η επιδείνωσή μου στην κλινική ήταν ραγδαία.  Θυμάμαι όταν ήρθε η ώρα και είχα εξασθένηση δεν μπορούσα, με σέρνανε να με πάνε στον αξονικό τομογράφο, δεν μπορούσα καν να σταθώ να καθίσω σε αμαξίδιο… Είχα φοβερή δύσπνοια, παρόλο που έπαιρνα οξυγόνο. Την τελευταία μέρα -πριν τη διασωλήνωση- θυμάμαι που πήρα τη γυναίκα μου και της το είπα για να μην της το ανακοινώσει άλλος. Έχω υποτίθεται κάποιες αναμνήσεις αλλά θεωρώ ότι είναι από τα φάρμακα… Είχα εξαντληθεί. Με ισοπέδωσε η νόσος. Σιγά σιγά, με δύσπνοια, φουλ δόσεις οξυγόνου και υποστήριξη αναπνευστική δε μπορούσα να κινηθώ. Είχαν αδυνατίσει όλοι μου οι μυς, δεν μπορούσα να σταθώ σε όρθια θέση. Έκανα περίπου μία βδομάδα για να καταφέρω να είμαι σε καθιστή θέση στο κρεβάτι, τέτοια ήταν η μυϊκή αδυναμία. Για να καταφέρω να πάω τουαλέτα, δύο βήματα, έκανα 14 μέρες. Ναι ήταν αγώνας. Δεν πήγα σε κέντρο αποκατάστασης, δεν άντεχα».

Βασίλης Ανδρεάδης: Παγίδα η χαλάρωση του πρώτου κύματος

Ο παθολόγος Βασίλης Ανδρεάδης αναφέρει ότι κόλλησε από τη σύζυγο του που είναι εκπαιδευτικός και σημειώνει ότι επειδή είχε ήπια συμπτώματα παγιδεύτηκε στη γενική αντίληψη που επικράτησε στο πρώτο κύμα ότι απειλούνται κυρίως οι ηλικιωμένοι. «Γρήγορα όμως διαψεύστηκα και βρέθηκα στο νοσοκομείο. Αρκετοί, που δεν προσέφυγαν σε γιατρούς, λόγω φόβου που επικρατούσε στις δομές υγείας του ΕΣΥ άργησαν και δεν τα κατάφεραν. Νοσηλεύτηκα σε απλή μονάδα κορονοϊού. Λόγω της φύσης της νόσου δεν μπορούσαν να γίνουν πολλά -πχ φαρμακευτική αγωγή- αλλά υπήρχε το δίχτυ ασφαλείας της ΜΕΘ σε περίπτωση επιδείνωσης. Δεν πίστευα ότι μια τέτοια ίωση θα μπορούσε να μου δημιουργήσει τόσο σοβαρά προβλήματα. Ευτυχώς ανταποκρίθηκε ο οργανισμός μου και χρειάστηκα ένα μήνα για να επανέλθω στο αρχικό στάδιο. Εμβολιάστηκα μετά από τρεις μήνες της νόσησης, διότι δεν υπήρχαν οι μελέτες των έξι μηνών. Δυστυχώς για τη χώρα μας δεν είναι καλά τα ποσοστά εμβολιασμού και βλέπω να υποτροπιάζουν τα πράγματα. Έβλεπα ένα πολιτικό θέμα (καραντίνα, επιδόματα κλπ) και ένα ιατρικό θέμα (εμβόλια). Παραδόξως και οι δύο αυτές πλευρές ανταποκρίθηκαν και τελικά δεν ανταποκρίθηκε η κοινωνία! Όσο για τους εμβολιασμούς και των παιδιων ακολουθήστε το δικό μας παράδειγμα, το παράδειγμα των γιατρών. Εγώ έχω τρία παιδιά και εμβολιάστηκαν όλα».

Ελένη Ιασωνίδου: Μια νέα νόσος, η long COVID

Η παιδίατρος Ελένη Ιασωνίδου αναφερόμενη στις μακροχρόνιες επιπτώσεις της νόσου, τη λεγόμενη long covid, λέει: «Εγώ νόσησα ήπια στην αρχή, ως μια απλή ίωση.  Στις είκοσι ημέρες ήμουν έτοιμη να λιποθυμήσω και με είδε καρδιολόγος που βρήκε περικαρδίτιδα από τον ιό. Αυτή η επίπτωση δεν είναι μόνο για μένα ή για συνομήλικους μου, είναι και για παιδιά. Δεν έχει σημασία η ηλικία, το ξαναλέω, ή τα υποκείμενα νοσήματα. Μπορεί να μην πεθάνεις από κορωνοιό αλλά να πάθεις long COVID, μια διαφορά που δεν έχει επικοινωνηθεί. Υγιή και αθλητικά άτομα έχουν πάθει long COVID, αθλητές έχουν χάσει τους ολυμπιακούς αγώνες από τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της νόσου. Για να καταλάβετε, στην πρώτη καραντίνα έβγαζα αυστηρό πρόγραμμα αεροβικής μιας ώρας και σήμερα δυσκολεύομαι να περπατήσω ή να ανέβω μια σκάλα ή μια ανηφόρα! Η αξονική μου βγήκε καθαρή όμως αντιμετώπισα νευρολογικά προβλήματα, επώδυνη ουλίτιδα, δέρμα σαν καμένο, δύσπνοια που συνεχίζεται κτλ. Δηλαδή μιλάμε για μία νέα νόσο που μοιάζει με κάποιες άλλες παλαιότερες όμως αυτές προκύπτουν από την COVID-19.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκλονιστικές μαρτυρίες γιατρών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ: «Ξαναμαθαίνεις τη ζωή από το άλφα...»"

Νέος Ποινικός Κώδικας: Μόνο ισόβια για τα σκληρά εγκλήματα

Αυστηροποιούνται οι ποινές για τα ειδεχθή εγκλήματα, τα σεξουαλικά εγκλήματα (βιασμός, κ.λπ.) και εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας των ανηλίκων και προβλέπεται πλέον ως μόνη ποινή η ισόβια κάθειρξη, σύμφωνα με τις αλλαγές στο νέο Ποινικό Κώδικα που θα αναρτηθεί σήμερα σε δημόσια διαβούλευση, όπως τόνισαν τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, όσο και ο υφυπουργός Γιώργος Κώτσηρας, αντίστοιχα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κατά την σημερινή παρουσίαση των αλλαγών στον Π.Κ. τόνισε ότι επέρχονται τροποποιήσεις αλλαγές σε 100 άρθρα και τόνισε: «Θέλαμε ένα σταθερό πλαίσιο ώστε να προστατεύεται ο Έλληνας πολίτης και να προστατευτεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Η Δικαιοσύνη είναι ο πυλώνας της Δημοκρατίας και αφορά το σύνολο της κοινωνίας. Στέλνουμε μήνυμα ότι η ελληνική Δικαιοσύνη και πολιτεία είναι παρούσα» και προσέθεσε:

«Όλο αυτό τo διάστημα υπήρχε συζήτηση γιατί δε σπεύδει η κυβέρνηση να κάνει τις αλλαγές. Bλέπαμε μια νέα κατηγορία εγκληματών, υπήρχε πίεση Οι αλλαγές όμως γίνονται πολύ μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα και γίνονται μέσα από τη μελέτη της αναλογικότητας των ποινών. Η δουλειά που έγινε από την επιτροπή, υπό τον κ. Λάμπρο Μαργαρίτη προϋπόθετε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και έναn μεγάλο κόπο από όλα της τα μέλη. Η διαβούλευση ενδεχομένως να μας δώσει και ενδεχόμενως και σκέψεις για αλλαγές. Τα σχέδιο νόμου θα τεθεί σήμερα σε δημόσια διαβούλευση. Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τα μέλη της επιτροπής και τον κ. Μαργαρίτη. Έγινε μια δουλειά που κάνει τους Έλληνες πολίτες περισσότερο ασφαλείς.

Με τις αλλαγές επιχειρούμε να αποκαταστήσουμε τις αστοχίες του Π.Κ. που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση. Πρέπει να εκπέμψουμε ένα μήνυμα ασφάλειας σε όλη την ελληνική κοινωνία, να εκπέμψουμε ότι η Δικαιοσύνη είναι εδώ και την προστατεύει . Αυτή είναι η λογική των αλλαγών. Η ανηλικότητα είναι ένα θέμα που δείξαμε μεγάλη ευαισθησία και πρέπει κανείς να βλέπει την ανάγκη για προστασία των ανηλίκων».

Από την πλευρά του ο κ. Κώτσηρας ανέφερε: «Θα ήθελα να τονίσω ότι στόχος είναι να υπάρξει διάρκεια. Ένας βασικός άξονας είναι η προστασία ιδιαίτερα ευάλωτων αδικημάτων σε απαξίας αδικήματα. Στο θέμα της προτεραιοποίησης έχει δοθεί μια έμφαση στα αδικήματα σε βάρος ανηλίκων. Και για αυτό τον λόγο δίνεται η δυνατότητα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να αξιοποιήσει αυτά τα δεδομένα».

Οι νέες τροποποιήσεις στον Π.Κ.

Το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στον Π Κ κινείται σε 4 βασικούς άξονες:

Πρώτον, στην αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών για συγκεκριμένα εγκλήματα ιδιαίτερης ποινικής απαξίας.

Δεύτερον, στην αυστηροποίηση της απόλυσης των καταδίκων υπό όρο, όπως και της άρσης της απόλυσης εγκληματιών που τελούν κατ’ επανάληψη σοβαρά κακουργήματα.

Τρίτον, στην επαναφορά και διεύρυνση του αξιοποίνου στα κοινώς επικίνδυνα αδικήματα όπως εμπρησμό, έκρηξη, πλημμύρα κλπ, στα αδικήματα σχετικά με την υιοθεσία και στην αναδιαμόρφωση του πλαισίου των ποινών για τα αδικήματα της κλοπής και της υπεξαίρεσης (στην πλημμεληματική τους μορφή).

Τέταρτον, στην κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της ανάκρισης και την εισαγωγή στο ακροατήριο υποθέσεων εξαιρετικής φύσης ή επί κακουργημάτων που αφορούν εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

Έτσι η φιλοσοφία του σχεδίου νόμου είναι:

· Αποκαθίστανται αστοχίες του νέου Ποινικού Κώδικα που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση

· Αναβαθμίζονται σε κακουργήματα μείζονος ποινικής απαξίας παραδοσιακά αδικήματα που είχαν υποβαθμιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση

· Αναπροσαρμόζεται το πλαίσιο των ποινών, με τρόπο συνεκτικό και νομικά άρτιο, ενισχύοντας τόσο τον αναλογικό όσο και τον αποτρεπτικό χαρακτήρα των προβλεπόμενων κυρώσεων

· Εκσυγχρονίζονται διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και εναρμονίζονται με τις ευρωπαϊκές συμβάσεις που ρυθμίζουν τα δικαιώματα προστασίας των ανηλίκων και ενηλίκων θυμάτων εγκληματικής δραστηριότητας.

Αναλυτικότερα, για τα εγκλήματα μείζονος ποινικής απαξίας (ειδεχθή αδικήματα), προβλέπει ότι:

- Μοναδική ποινή πλέον η ισόβια κάθειρξη για τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας, της ανθρωποκτονίας, του ομαδικού βιασμού, του θανατηφόρου βιασμού και της θανατηφόρας ληστείας. Τα ανωτέρω αδικήματα με τον ισχύοντα ποινικό κώδικα τιμωρούνται διαζευκτικά με την ποινή είτε της ισόβιας είτε της πρόσκαιρης κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών. Μοναδική ποινή της ισόβιας κάθειρξης προβλέπεται και για το βιασμό σε βάρος ανηλίκου.

- Αυστηροποίηση διάταξης για τη βαριά σωματική βλάβη και κάλυψη όλων των μορφών υπαιτιότητας (αμέλεια, ενδεχόμενος δόλος και επιδίωξη) με την επαναφορά και αυστηροποίηση της παλαιάς διάταξης. Ειδικότερα, για τη σκοπούμενη βαριά σωματική βλάβη προβλέπεται η αύξηση της ποινής από πρόσκαιρη κάθειρξη έως δέκα έτη σε πρόσκαιρη κάθειρξη (από πέντε έως δεκαπέντε έτη). Επιπλέον, προστίθενται στην έννοια της βαριάς σωματικής βλάβης η αναπηρία και η μόνιμη παραμόρφωση.

- Επιβαρυντική περίσταση η τέλεση σωματικής βλάβης σε βάρος υπαλλήλου κατά την εκτέλεση της εργασίας του.

- Αυστηροποιούνται οι τυπικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση δυνατότητας απόλυσης υπό όρο. Ειδικότερα, σε περίπτωση επιβολής πρόσκαιρης κάθειρξης για συγκεκριμένα εγκλήματα, όπως πχ του νόμου περί ναρκωτικών (σε διακεκριμένη μορφή), για εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις, ληστεία, εκβίαση, εμπορία ανθρώπων κοκ, δίνεται η δυνατότητα για απόλυση υπό όρο μόνο αν έχουν εκτιθεί με ευεργετικό υπολογισμό τα 4/5 της ποινής. Άρα, από τα 3/5 που ισχύει σήμερα, αυξάνεται στα 4/5. Ως εκ τούτου, αυστηροποιείται για τα ανωτέρω αδικήματα η διάταξη, και ακόμα και με τον ευεργετικό υπολογισμό της ποινής, κατά τα ανωτέρω, ο κρατούμενος θα μένει περισσότερο χρόνο στο σωφρονιστικό κατάστημα. Επιπλέον, για τα παραπάνω εγκλήματα, θα απαιτείται πραγματική παραμονή σε σωφρονιστικό κατάστημα, ίση με τα 3/5 της ποινής (πραγματική έκτιση της ποινής). Άρα, από τα 2/5 που ισχύει σήμερα αυξάνεται στα 3/5. Για παράδειγμα στην περίπτωση απόλυσης υπό όρο για το αδίκημα του βιασμού μπορεί να επιβληθεί ποινή καθείρξεως 15 ετών. Ο κατάδικος με το ισχύον καθεστώς πρέπει να παραμείνει στη φυλακή τουλάχιστον για χρονικό διάστημα ίσο με τα 2/5 της ποινής που του επιβλήθηκε, δηλαδή στο παράδειγμά μας για 6 έτη με πραγματική έκτιση. Με τη νέα ρύθμιση θα πρέπει να παραμείνει στο κατάστημα κράτησης πραγματικά τουλάχιστον 9 έτη. Στην περίπτωση της ισοβίου καθείρξεως για τα ανωτέρω αδικήματα το κατώτατο όριο πραγματικής έκτισης για τους καταδίκους αυξάνεται από τα 16 στα 18 έτη.

-Καταργείται η απόλυση κρατουμένου με τον όρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης (βραχιολάκι) για τα ανωτέρω αδικήματα.

Εμπρησμός στα δάση

Ως προς εγκλήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και την κλιματική κρίση, το νομοσχέδιο προβλέπει:

- Το αδίκημα του εμπρησμού, όπως και αυτό του εμπρησμού δασών, αλλά και όλων των κοινώς επικινδύνων εγκλημάτων, μετατρέπονται από εγκλήματα αποτελέσματος σε εγκλήματα αφηρημένης διακινδύνευσης. Με άλλα λόγια, για να τιμωρείται η πράξη δεν χρειάζεται να επέλθει η βλάβη, αλλά αρκεί να μπορεί να προκύψει κίνδυνος. Περαιτέρω, για την επιβολή ποινής ισοβίου καθείρξεως αρκεί και ο θάνατος ενός ανθρώπου χωρίς να απαιτείται μεγάλος αριθμός προσώπων, όπως ισχύει σήμερα.

-Το αδίκημα του εμπρησμού δασών τυποποιείται πλέον μόνο ως κακούργημα και στη βασική του μορφή με προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης έως 8 έτη και χρηματική ποινή, ενώ από τον Ιούλιο του 2019 υποβαθμίστηκε σε πλημμέλημα στη βασική του μορφή. Στην περίπτωση που η φωτιά στο δάσος είχε ως επακόλουθο σοβαρή ή ευρεία ρύπανση ή υποβάθμιση ή ευρεία οικολογική και περιβαλλοντική διατάραξη ή καταστροφή προβλέπεται πρόσκαιρη κάθειρξη (πέντε έως δεκαπέντε χρόνια).

Παράνομη αλιεία

-Επαναφέρεται το αδίκημα της αλιείας σε χωρικά ύδατα και αυστηροποιείται η προβλεπόμενη ποινή. Με την προτεινόμενη ρύθμιση σκοπείται η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από την αλόγιστη και μη ελεγχόμενη αλιεία και ως εκ τούτου η προώθηση μέτρων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, η οποία επιδρά και στον τομέα της αλιείας. Επιπλέον σκοπείται η τιμώρηση της παράνομης αλιείας.

Εγκλήματα κατά της προσωπικής ελευθερίας, γενετήσιας ελευθερίας


Αναφορικά με τα εγκλήματα κατά της προσωπικής ελευθερίας, γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, το νομοσχέδιο προβλέπει:

- Αυτεπάγγελτη δίωξη για την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας στον εργασιακό χώρο. Σήμερα απαιτείται έγκληση, δηλαδή καταγγελία της πράξης εντός προθεσμίας τριών μηνών.

Με την προτεινόμενη αλλαγή ο χρόνος καταγγελίας του αδικήματος είναι πέντε έτη και ο εισαγγελέας ασκεί την δίωξη κατόπιν αναφοράς, μήνυσης ή άλλης πληροφορίας ότι διαπράχθηκε το αδίκημα, χωρίς να απαιτείται η διαδικαστική προϋπόθεση της τρίμηνης προθεσμίας για την υποβολή έγκλησης.

- Κακούργημα η αιμομιξία (άρθρο 345 ΠΚ). Σήμερα η πράξη αυτή τιμωρείται ως πλημμέλημα με ποινή φυλάκισης από 3-5 έτη.

Το αδίκημα της αιμομιξίας με την προτεινόμενη αλλαγή θα τιμωρείται με κάθειρξη από 5-10 έτη αν η πράξη τελείται από τους γονείς και παππούδες προς τα παιδιά και εγγόνια αντίστοιχα.

- Απαλείφεται η διαζευκτικότητα των ποινών της ισόβιας ή πρόσκαιρης κάθειρξης στο αδίκημα του ομαδικού βιασμού. Αποκλειστικά προβλεπόμενη ποινή με την προτεινόμενη αλλαγή του άρθρου 336 παρ. 3 ΠΚ είναι η ισόβια κάθειρξη.

- Εμπορία Ανθρώπων (άρθρο 323Α ΠΚ)

Αυστηροποίηση των ποινών στο αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων (άρθρο 323Α ΠΚ). Αν από την πράξη επέλθει ο θάνατος επιβάλλεται ποινή ισοβίου καθείρξεως. Έτσι ακολουθείται μία συστηματική συνέπεια αναφορικά με το επελθόν αποτέλεσμα σε σχέση και με την πρόβλεψη για τα λοιπά αδικήματα. Περαιτέρω η αυστηροποίηση αυτή σε συνδυασμό με την πρόβλεψη για την υφ’ όρον απόλυση διασφαλίζει την τιμωρία των ανθρώπων που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες αλλά και την εμπορία γυναικών και ανηλίκων (πορνεία, ανήλικη εργασία κλπ)

Ανήλικοι

Σχετικά με τα εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων οι νέες τροποποιήσεις προβλέπουν:

· Με την σημερινή -ισχύουσα- πρόβλεψη η έναρξη της παραγραφής για αδικήματα σε βάρος ανηλίκων αφορά μόνο κακουργήματα και ξεκινά από την ενηλικίωση, δηλαδή από την συμπλήρωση των 18 ετών.

Αλλαγή του χρόνου έναρξης της παραγραφής των αδικημάτων της εμπορίας ανθρώπων, της αρπαγής ανηλίκου και των αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Η παραγραφή ξεκινά πλέον από την ενηλικίωση του ανηλίκου με παρέκταση ενός επιπλέον έτους, εφόσον η πράξη είναι πλημμέλημα ή τριών επιπλέον ετών, εφόσον η πράξη είναι κακούργημα.

Με την προτεινόμενη αλλαγή για τα ως άνω αδικήματα:

· Έναρξη παραγραφής για πλημμέλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας σε βάρος ανηλίκου : 18+ 1 = 19 ετών,

· Έναρξη παραγραφής για κακούργημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας σε βάρος ανηλίκου : 18+ 3 = 21 ετών.

Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα, ειδικά για τα αδικήματα αυτά, τα οποία έχουν μία ιδιάζουσα λόγω της φύσης τους απαξία, να υπάρχει επαρκής χρόνος, κατά τον οποίο ο ανήλικος θα μπορεί να τα καταγγείλει και η Πολιτεία θα μπορεί να τα διώξει ώστε να μην μένουν ατιμώρητες αυτές οι αξιόποινες συμπεριφορές.

Ακόμη, θα είναι πλέον αυτεπάγγελτη δίωξη των αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας όταν στρέφονται σε βάρος ανηλίκων.

Η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας (άρθρο 337 ΠΚ) και η προσβολή της γενετήσιας ευπρέπειας (άρθρο 353 ΠΚ) για τους ανηλίκους θα διώκεται αυτεπαγγέλτως.

Σήμερα οι πράξεις αυτές διώκονται κατόπιν εγκλήσεως, δηλαδή εντός προθεσμίας τριών μηνών, με αποτέλεσμα η προθεσμία αυτή να κρίνεται ως ασφυκτική για την καταγγελία των ανωτέρω πράξεων.

Με την προτεινόμενη αλλαγή ο χρόνος καταγγελίας του αδικήματος είναι πέντε έτη και ο εισαγγελέας ασκεί την δίωξη κατόπιν αναφοράς, μήνυσης ή άλλης πληροφορίας ότι διαπράχθηκε το αδίκημα.

- Κακούργημα οι γενετήσιες πράξεις με ανηλίκους (αποπλάνηση ανηλίκων)

Σήμερα το αδίκημα της τέλεσης γενετήσιων πράξεων με ανηλίκους (αποπλάνηση) τιμωρείται ανάλογα με την ηλικία του ανηλίκου.

Έτσι τιμωρείται ως πλημμέλημα αν ο ανήλικος είναι από 14-15 ετών με ποινή φυλάκισης από 2- 5 έτη. Αν ο ανήλικος είναι από 12 – 14 ετών με κάθειρξη από 5-10 έτη και αν ο ανήλικος είναι έως 12 ετών με κάθειρξη από 5 – 15 έτη.

Με την προτεινόμενη αλλαγή το αδίκημα τιμωρείται πλέον μόνο ως κακούργημα σε όλες τις μορφές του.

Κατά συνέπεια αν σήμερα κάποιος αποπλανήσει ανήλικο έως 12 ετών η προβλεπόμενη ποινή είναι κάθειρξη από 10-15 έτη και αν αποπλανήσει ανήλικο από 12-15 ετών η προβλεπόμενη ποινή είναι κάθειρξη από 5-15 έτη.

- Προσθήκη στην διάταξη του βιασμού περίπτωσης τέλεσης του αδικήματος σε βάρος ανηλίκου με προβλεπόμενη ποινή την ισόβια κάθειρξη.

Είναι νεοπαγής πρόβλεψη, με την οποία καθίσταται σαφής με τον πλέον εμφατικό τρόπο η βούληση του νομοθέτη για την απόλυτη προστασία των εννόμων αγαθών της ζωής, της γενετήσιας ελευθερίας και της ανηλικότητας. Για τον λόγο αυτό αποκλειστικά προβλεπόμενη ποινή είναι η ισόβια κάθειρξη.

- Πρόβλεψη για εξέταση ενηλίκων θυμάτων αδικημάτων σεξουαλικής κακοποίησης παρουσία ψυχολόγου (Προσθήκη πρόβλεψης στην διάταξη του άρθρου 228 ΚΠΔ της εμπορίας ανθρώπων)

Με την πρόβλεψη αυτή και τα ενήλικα θύματα των πράξεων του βιασμού, της κατάχρησης ανικάνου προς αντίσταση σε γενετήσια πράξη, της αιμομιξίας, της μαστροπείας κλπ θα προετοιμάζονται για την εξέτασή τους από ψυχολόγο, ο οποίος με κατάλληλες διαγνωστικές μεθόδους θα αποφαίνεται για την αντιληπτική ικανότητα και την ψυχική κατάσταση του θύματος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέος Ποινικός Κώδικας: Μόνο ισόβια για τα σκληρά εγκλήματα"

Πτήσεις εξωτερικού: Παράταση ΝΟΤΑΜ έως την 1η Οκτωβρίου

Παράταση έως την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 06:00 το πρωί της αεροπορικής οδηγίας (ΝΟΤΑΜ) που αφορά τις πτήσεις εξωτερικού ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Στόχος των οδηγιών είναι, όπως αναφέρει η ΥΠΑ, ο περιορισμός της διασποράς του κορονοϊού. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η notam για πτήσεις από το εξωτερικό που θα ισχύει έως 1/10/21 προβλέπει τα ακόλουθα:
Απαγορεύσεις υπηκόων από τρίτες χώρες

Σύμφωνα με την αεροπορική οδηγία ισχύει απαγόρευση εισόδου στη χώρα των υπηκόων τρίτων κρατών πλην των κρατών της Ε. Ε και της Συμφωνίας Σένγκεν συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων, με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανηλίκων τέκνων τους. Εξαιρούνται οι επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους (essential reasons) και οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 36 χωρών: Αυστραλία, Βόρεια Μακεδονία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Καναδάς, Λευκορωσία, Μπαχρέιν, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Κατάρ, Κίνα, Κουβέιτ, Ουκρανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ιαπωνία, Λίβανος, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Ιορδανία, Μολδαβία, Μπρουνέι, ‘Αγιος Μαρίνος, Ανδόρρα, Βατικανό, Μονακό, Τουρκία, Κόσοβο* και Κινεζική Ταϊπέι**.

Τι ισχύει για το PLF

Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr οποιαδήποτε ώρα πριν την αναχώρηση της πτήσης προς Ελλάδα. Η απόδειξη συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας PLF, που αποστέλλεται αυτόματα με ηλεκτρονικό μήνυμα στον επιβάτη από το σύστημα, θεωρείται αναγκαίο ταξιδιωτικό έγγραφο.

τουρισμός ΕΕ κορονοϊός

Προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα 

Είσοδος στην Ελλάδα με πιστοποιητικό εμβολίου ή αρνητικό PCR/RAPID TEST ή βεβαίωση νόσησης ή ψηφιακό πιστοποιητικό: Για τους ταξιδιώτες προς Ελλάδα προϋπόθεση εισόδου στη χώρα είναι μια από τις παρακάτω:

1) Να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορoνοϊό COVID-19 και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή.

2) Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορoνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών, ή εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα ως προς τον έλεγχο με rapid test.

3) Εναλλακτικά, οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικό/βεβαίωση νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.

4) Επίσης οι ταξιδιώτες πτήσεων από το εξωτερικό μπορούν να φέρουν, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 (EU DIGITAL COVID-19 CERTIFICATE ) καθώς και τρίτων χωρών, στο οποίο περιέχονται πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό ή το αποτέλεσμα του τελευταίου ελέγχου (rapid test 48 ωρών ή PCR 72 ωρών) ή τη νόσηση από τον κορoνοϊό.

Τι ισχύει για τους ελέγχους στα παιδιά

Η υποχρέωση των προϋποθέσεων, (εμβόλιο ή αρνητικό τεστ ή βεβαίωση νόσησης ή ψηφιακό πιστοποιητικό), για είσοδο στην Ελλάδα ισχύει για παιδιά από δώδεκα (12) ετών και άνω.

Ο δειγματοληπτικός έλεγχος των ταξιδιωτών

Σε όλους τους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξη τους, βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form. Αν το rapid test είναι θετικό άμεσα θα γίνεται επαναληπτικός έλεγχος με PCR test. Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό η καραντίνα θα ισχύει για 10 μέρες, ενώ αν ο επιβάτης εξωτερικού είναι εμβολιασμένος και το rapid test κατά την άφιξή του δείξει ότι είναι θετικός στη νόσο θα παραμένει σε απομόνωση για 7 μέρες. Και στις δύο περιπτώσεις ( 10 ή 7 μέρες προσωρινού περιορισμού), προκειμένου να γίνει άρση της καραντίνας τα πρόσωπα υπόκεινται σε υποχρεωτικό εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR την τελευταία ημέρα του προσωρινού περιορισμού τους. Όλοι οι επιβάτες εξωτερικού πρέπει να τηρούν πιστά τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών της χώρα μας.

Οδηγία για Ρώσους επιβάτες

Όλοι οι ταξιδιώτες που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ρωσίας με προορισμό την Ελλάδα θα πρέπει να φέρουν βεβαίωση αρνητικού τεστ PCR (72 ωρών) ή rapid test (48 ωρών). Το μέτρο αυτό είναι υποχρεωτικό και ισχύει για όλους τους επιβάτες που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ρωσίας είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι. Επιπλέον, όλοι οι ταξιδιώτες/μόνιμοι κάτοικοι από τη Ρωσία θα υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε έλεγχο με τεστ για τον Covid-19 κατά την άφιξη τους στην Ελλάδα.

Ποιοι υποχρεούνται σε διαγνωστικό έλεγχο κατά την άφιξή τους

Υποχρεωτικό τεστ στην άφιξη για ταξιδιώτες, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, από τις ακόλουθες 16 χώρες (ισχύει μόνο για επιβάτες που δεν έχουν εμβολιαστεί): Επιβάτες πτήσεων που προέρχονται από Αίγυπτο, Αλβανία, Αργεντινή, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γεωργία, Κούβα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδία, Κίνα, Λιβύη, Μαρόκο, Βόρεια Μακεδονία, Πακιστάν, Ρωσία και Τουρκία, ανεξάρτητα από την υπηκοότητα τους, θα υποβάλλοντα στο αεροδρόμιο άφιξης υποχρεωτικά σε τεστ. Αν το rapid test είναι θετικό άμεσα θα γίνεται επαναληπτικός έλεγχος με PCR test. Η συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία θα ισχύει μόνο για επιβάτες που δεν έχουν εμβολιαστεί καθώς υπάρχει εξαίρεση για τους ταξιδιώτες/επιβάτες που είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει από Covid-19. 

ΝΟΤΑΜ

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας 

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική: Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μάσκα προστασίας. Επίσης οι επιβάτες υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού των αεροδρομίων ή των αεροπορικών εταιρειών που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση-αποβίβαση και αναμονή προς αποφυγή συνωστισμού. Ο έλεγχος των παραπάνω εγγράφων πραγματοποιείται από τους υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών και δειγματοληπτικά από τις αστυνομικές αρχές. Οι αεροπορικές εταιρίες υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα και σε περίπτωση παραβίασης φέρουν την υποχρέωση επαναπατρισμού του επιβάτη με ευθύνη και έξοδα τους.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πτήσεις εξωτερικού: Παράταση ΝΟΤΑΜ έως την 1η Οκτωβρίου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news