facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

«Πράσινο φως» της Ε.Ε. για χρήση κινητών εν πτήσει

Πράσινο φως για τη χρήση κινητής τηλεφωνίας κατά τη διάρκεια των αεροπορικών ταξιδιών έδωσε στους αερομεταφορείς η Ε.Ε. που μπορούν πλέον να εγκαταστήσουν δίκτυο 5G. Η Επιτροπή άνοιξε έτσι μια νέα σελίδα στην ιστορία των τηλεπικοινωνιών, καθώς πλέον οι αεροπορικοί επιβάτες δεν θα χρειάζεται να κλείνουν τα έξυπνα κινητά τους όσο βρίσκονται εν πτήσει, αλλά θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν απρόσκοπτα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσάρμοσε τη νομοθεσία για τη χρήση των κινητών προκειμένου να απηχεί και τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι πλέον «ο ουρανός δεν είναι το όριο για τηλεπικοινωνίες υψηλής ταχύτητας και απόδοσης» και υπογράμμισε ότι το 5G θα επιτρέψει την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών πολλαπλασιάζοντας τις ευκαιρίες ανάπτυξης στην Ε.Ε.

Κλήσεις και μηνύματα

Στα αεροσκάφη αναμένεται να τοποθετηθούν οι λεγόμενες «πικοκυψέλες» που επιτρέπουν την ασφαλή κάλυψη 5G και τη σύνδεση με όλο τον κόσμο μέσω δορυφόρου, καθώς και την πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων, την αποστολή και λήψη γραπτών μηνυμάτων και τη μεταφορά δεδομένων μέσω δορυφόρου σε κινητούς δέκτες στη Γη.

    Στα αεροσκάφη θα τοποθετηθούν «πικοκυψέλες» που επιτρέπουν την ασφαλή κάλυψη 5G και τη σύνδεση μέσω δορυφόρου.

Από την προσαρμογή της νομοθεσίας που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα επωφεληθούν μόνον οι αεροπορικοί ταξιδιώτες, αλλά και κάθε μέσο μεταφοράς που θα μπορεί να διαθέτει γρήγορες ασύρματες συνδέσεις. Αλλωστε, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν προθεσμία μέχρι την 30ή Ιουνίου της επόμενης χρονιάς για να κάνουν προσβάσιμο το δίκτυο 5G στους πολίτες των χωρών τους. Η Κομισιόν ήδη από το 2008 είχε δεσμεύσει κάποιες συχνότητες για τη χρήση κινητής τηλεφωνίας στα αεροσκάφη, επιτρέποντας στους επιβάτες να χρησιμοποιούν εν πτήσει τέτοιες υπηρεσίες. Με την προσαρμογή της νομοθεσίας αναμένεται ότι η χρήση του κινητού στις αεροπορικές πτήσεις, εντός Ε.Ε. επί του παρόντος, θα γίνει πιο διαδεδομένη.

Διαφωνεί η ΥΠΑ

Την ίδια στιγμή, αρνητική στην εφαρμογή της νέας τεχνολογίας εμφανίζεται η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που εξέτασε το ενδεχόμενο εγκατάστασης 5G στα αεροσκάφη απορρίπτοντάς το τελικά, εξαιτίας της μεγάλης αντίθεσης που εξέφρασαν φορείς της αεροπορικής βιομηχανίας, αλλά και οι χειριστές και τα πληρώματα των αεροσκαφών, οι οποίοι θεωρούν ότι ένα τέτοιο βήμα θα εγκυμονούσε κινδύνους τόσο για την ασφάλεια των πτήσεων, όσο και για την εθνική ασφάλεια.

Πόσο ευχάριστο μπορεί να είναι το πολύωρο ταξίδι σε ένα αεροπλάνο γεμάτο με επιβάτες που θα μιλούν, θα φωνάζουν, θα γελούν και θα καβγαδίζουν ασταμάτητα στο κινητό τους, είναι κάτι που μπορεί να απαντηθεί μόνο όταν το 5G γίνει πραγματικότητα στα αεροσκάφη.

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "«Πράσινο φως» της Ε.Ε. για χρήση κινητών εν πτήσει"

Παραλήρημα Τσαβούσογλου: «Τα νότια σύνορα της Ευρώπης δεν αρχίζουν από την Ελλάδα αλλά από την Τουρκία»

Η Τουρκία εκτός από την διαστρέβλωση του Διεθνούς Δικαίου κατά τα συμφέροντα της Άγκυρας, προσθέτει στο μπαράζ των προκλητικών ισχυρισμών της και τη διαστρέβλωση της... γεωγραφίας.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανίστηκε με νέο αφήγημα, το οποίο ξεπερνά τα όρια κάθε λογικής σκέψης. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε ομιλία του στο 8ο Διεθνές Συνέδριο στη Ρώμη για τη Μεσόγειο, υποστήριξε ότι τα νοτιότερα σύνορα της Ευρώπης δεν ξεκινούν με την Ελλάδα, αλλά με την Τουρκία. «Η Τουρκία έχει σημαντική συμβολή στην ασφάλεια της Ευρώπης. Τα νότια σύνορα της Ευρώπης δεν αρχίζουν με την Ελλάδα. Τα νότια σύνορα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ αρχίζουν από την Τουρκία. Στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, η Τουρκία παίζει ένα σημαντικό ρολό. Είμαστε η μόνη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που αγωνίζεται ενεργά με το ISIS».

Σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της Μεσογείου, για την «κινητοποίηση», όπως είπε, της Τουρκίας. Με άλλα λόγια, κατά τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, όλοι έχουν άδικο και μόνο η Τουρκία το δίκιο. Έφθασε δε στο σημείο να αναφέρει ως επίσημη οντότητα την κατεχόμενη Κύπρο, παραβλέποντας ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό έδαφος υπό στρατιωτική κατοχή, μετά από εισβολή:

«Γιατί κινητοποιήθηκε η Τουρκία; Διότι η άλλη πλευρά, οι άλλες χώρες της Μεσόγειου, αγνόησαν την Τουρκία και τα δικαιώματα της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου" (ψευδοκράτους). Εμείς κάνουμε έκκληση για την δίκαιη και ίση μοιρασιά όπως και οι πολίτες της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου" πιστεύουν στην ίση μοιρασιά. Αν δείτε στους χάρτες, προσπαθούν να μην αφήσουν τίποτα στην Τουρκία. Στο πεδίο και στο τραπέζι κινητοποιηθήκαμε και κάναμε μια καταγραφή της δική μας υφαλοκρηπίδας, ενώπιον του ΟΗΕ και καλέσαμε τους άλλους, λέγοντας να συναντηθούμε όλοι και να συζητήσουμε πως μπορεί να γίνει η ίση μοιρασιά» είπε αναλύοντας τα μεγαλεπίβολα σχέδια της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πιστός στο αφήγημά του και στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, επιμένοντας ότι η Αθήνα είναι εκείνη που προκαλεί: «Τις διαφορές μας με την γειτονική μας χώρα, την Ελλάδα, προσπαθούμε να τις λύσουμε με ειρηνικές διαδικασίες και με διπλωματία. Όμως για το ταγκό χρειάζονται δυο άνθρωποι. Η Ελλάδα πρέπει να έχει την ίδια σκέψη, όπως και οι ελληνοκύπριοι πρέπει να στηρίξουν τη δίκαιη μοιρασιά».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Παραλήρημα Τσαβούσογλου: «Τα νότια σύνορα της Ευρώπης δεν αρχίζουν από την Ελλάδα αλλά από την Τουρκία»"

Η Ελλάδα καταγγέλλει στον ΟΗΕ το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Με επιστολή της στον ΟΗΕ η Ελλάδα καταγγέλλει και επίσημα το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Παράλληλα, απευθύνει ηχηρή προειδοποίηση πως τυχόν έρευνες υδρογονανθράκων θα παραβιάσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα οδηγήσουν σε ένταση και αποσταθεροποίηση στην περιοχή.

Με επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρρες, και θέμα τις συνέπειες των Τουρκολιβυκών μνημονίων, η Ελληνίδα Μόνιμη Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ πρέσβυς, Μαρία Θεοφίλη, σύμφωνα με την ΕΡΤ, προειδοποιεί ότι κάθε ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας είτε της Λιβύης που θα βασίζεται σε αυτά τα παρανόμως υπογραφέντα κείμενα θα δημιουργήσει προϋποθέσεις έντασης στην περιοχή.

«Η Αθήνα διατηρεί όλα τα δικαιώματά της βάσει του διεθνούς δικαίου» τονίζεται σχετικά. Και συμπληρώνει: «Η Ελλάδα θα ήθελε να υπογραμμίσει ότι κάθε ενέργεια για την εφαρμογή του Μνημονίου της Τουρκίας που υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου 2022, η οποία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σκόπιμη κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ελλάδα καταγγέλλει στον ΟΗΕ το τουρκολιβυκό μνημόνιο"

Νέος τουρκικός νόμος λογοκρίνει τα ΜΜΕ και περιορίζει τους αντιφρονούντες

Ένας νέος νόμος δίνει στην Τουρκία καινούργια πυρομαχικά για τη λογοκρισία των μέσων ενημέρωσης και τη φίμωση των αντιφρονούντων ενόψει των εκλογών, στις οποίες ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει να παρατείνει σε δύο δεκαετίες τη θητεία του, λένε δημοσιογράφοι και ακτιβιστές.

Από το 2014, όταν ο Ερντογάν έγινε πρόεδρος, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, από έφηβους γυμνασίου μέχρι μια πρώην Μις Τουρκία, έχουν διωχθεί βάσει ενός μακροχρόνιου νόμου που ποινικοποιεί την προσβολή του προέδρου.

Ο νόμος, που ψηφίστηκε στο κοινοβούλιο τον Οκτώβριο, θα μπορούσε να δει δημοσιογράφους και χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να φυλακίζονται σε έως και τρία χρόνια για τη διάδοση των λεγόμενων «ψευδών ειδήσεων».

«Οι διώξεις, οι έρευνες και οι απειλές είναι μέρος της καθημερινότητάς μας», δήλωσε στο AFP ο Γκοκάν Μπιτσίτσι, αρχισυντάκτης της ανεξάρτητης ειδησεογραφικής πύλης dokuz8NEWS με έδρα την Κωνσταντινούπολη, στην έδρα της ειδησεογραφικής πύλης του στην ασιατική πλευρά του Βοσπόρου.

«Το να είμαστε πιο προσεκτικοί, να προσπαθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο να μην γίνουμε στόχος είναι η κύρια ανησυχία πολλών δημοσιογράφων στην Τουρκία σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των πιο ελεύθερων».

Οι υποστηρικτές του Τύπου λένε ότι ο νέος νόμος θα μπορούσε να επιτρέψει στις αρχές να κλείσουν το διαδίκτυο, εμποδίζοντας το κοινό να ακούσει για τους ισχυρισμούς του εξόριστου Τούρκου αρχιμαφιόζου Σεντάτ Πεκέρ σχετικά με τις υποτιθέμενες βρώμικες υποθέσεις της κυβέρνησης.

Λέγεται ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να περιορίσει την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως έκανε μετά από μια βομβιστική επίθεση στις 13 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, από την οποία σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι και για την οποία οι αρχές απέδωσαν την ευθύνη στο παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Οι περισσότερες τουρκικές εφημερίδες και τα τηλεοπτικά κανάλια που διοικούνται από συμμάχους του προέδρου ακολουθούν την κυβερνητική γραμμή, αλλά τα κοινωνικά δίκτυα και τα μέσα ενημέρωσης που βασίζονται στο διαδίκτυο παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερα, προς απογοήτευση του Ερντογάν.

Τον ερχόμενο Ιούνιο αντιμετωπίζει τις πιο δύσκολες εκλογές από τότε που έγινε πρωθυπουργός το 2003 και στη συνέχεια κέρδισε την προεδρία. Τα ποσοστά αποδοχής του κυβερνώντος κόμματός του έχουν πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα εν μέσω αστρονομικού πληθωρισμού και νομισματικής κρίσης.
Τεράστιος έλεγχος

Ο εμπειρογνώμονας για τα ψηφιακά δικαιώματα Γιαμάν Ακντενίζ δήλωσε ότι ο νόμος παρέχει «ευρεία και απεριόριστη διακριτική ευχέρεια στις αρχές» στην πιθανή ευρεία χρήση του ενόψει των εκλογών. «Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το πρώτο πρόσωπο που ερευνάται για αυτό το έγκλημα είναι ο ηγέτης του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο Ακντενίζ  στο AFP.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πιθανός υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές του επόμενου έτους, δέχθηκε πυρά επειδή κατηγόρησε την κυβέρνηση στο Twitter για «επιδημία μεθαμφεταμίνης» στην Τουρκία.

Ο Μπιτσίτσι λέει ότι η κυβέρνηση είχε ήδη αρκετά πυρομαχικά, από την αντιτρομοκρατική μέχρι τους νόμους περί δυσφήμισης για να φιμώσει τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, ο Ερντογάν υπερασπίστηκε τον νέο νόμο, χαρακτηρίζοντάς τον «επείγουσα ανάγκη» και παρομοιάζοντας τις «εκστρατείες λασπολογίας» στα κοινωνικά δίκτυα με «τρομοκρατική επίθεση». Παραδόξως, ο ίδιος ο Ερντογάν διαθέτει λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προέτρεψε τους υποστηρικτές του να συσπειρωθούν μέσω του Twitter αφού επέζησε από μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο νόμος καταπολεμά την παραπληροφόρηση και έχει αρχίσει να δημοσιεύει ένα εβδομαδιαίο «δελτίο παραπληροφόρησης».

Η Έμμα Σινκλέρ-Γουέμπ από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι η κυβέρνηση «εξοπλίζεται με εξουσίες για να ασκεί τεράστιο έλεγχο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

«Ο νόμος φέρνει τις εταιρείες τεχνολογίας σε πολύ δύσκολη θέση: είτε πρέπει να συμμορφωθούν με το νόμο και να αφαιρέσουν περιεχόμενο ή ακόμη και να παραδώσουν δεδομένα χρηστών είτε αντιμετωπίζουν τεράστιες κυρώσεις», δήλωσε η ίδια.
Αβέβαιο μέλλον

Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι πραγματοποίησαν διαμαρτυρίες όταν το νομοσχέδιο συζητήθηκε στο κοινοβούλιο.

«Αυτός ο νόμος θα καταστρέψει τα εναπομείναντα κομμάτια της ελευθερίας του λόγου», δήλωσε ο Γκοχάν Ντουρμούς, επικεφαλής της Ένωσης Τούρκων Δημοσιογράφων.

Η Φάτμα Ντεμιρέλι, διευθύντρια της ομάδας P24 για την ελευθερία του Τύπου, επισήμανε «νέες συλλήψεις με στόχο μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων που εργάζονται για κουρδικά μέσα ενημέρωσης από το καλοκαίρι».

«Ανησυχούμε ότι αυτός ο νέος νόμος μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση, αυξάνοντας σημαντικά τον αριθμό τόσο των διώξεων όσο και των φυλακίσεων δημοσιογράφων», δήλωσε στο AFP.

Τον Οκτώβριο, εννέα δημοσιογράφοι προφυλακίστηκαν κατηγορούμενοι για φερόμενους δεσμούς με το PKK, το οποίο η Άγκυρα και οι δυτικοί σύμμαχοί της καταγράφουν στη μαύρη λίστα ως τρομοκρατική ομάδα.

Ο Εργκίν Τσαγκλάρ, δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων «Μεσοποταμία», στο οποίο έγινε έφοδος από την αστυνομία, δήλωσε ότι παρά τις πιέσεις «τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης δεν έσκυψαν ποτέ το κεφάλι μέχρι σήμερα και δεν θα το κάνουν μετά τον νόμο περί λογοκρισίας και τις συλλήψεις».

Η δημοσιογράφος του Dokuz8NEWS, Φάτος Ερντογάν, δήλωσε ότι το ρεπορτάζ γίνεται όλο και πιο σκληρό, δείχνοντας στο AFP τα οδοφράγματα της αστυνομίας καθώς κινηματογραφούσε μια πρόσφατη διαμαρτυρία κατά της σύλληψης του επικεφαλής του συνδικάτου των Τούρκων γιατρών, Σεμπνέμ Κορούρ Φινκαντσί. «Έχω την αίσθηση ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη πίεση μετά τον νόμο περί λογοκρισίας», δήλωσε.

Ο Ερόλ Οντέρογλου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, ο οποίος κατηγορείται και ο ίδιος για κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία, δήλωσε ότι ο νόμος «απορρίπτει όλες τις ιδιότητες της δημοσιογραφίας και της ύπαρξης μιας ταυτότητας αντιφρονούντα. Δεν πιστεύω ότι το μέλλον θα είναι τόσο εύκολο». 

AFP /ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέος τουρκικός νόμος λογοκρίνει τα ΜΜΕ και περιορίζει τους αντιφρονούντες"

Διαγωνισμός για τηλεοπτικές άδειες: «Η τότε κυβέρνηση ήταν ανίκανη να διαχειριστεί την εξουσία», κατέθεσε ο Τόμπρας 

«Βροχή» ερωτήσεων από την έδρα σχετικά με το παρασκήνιο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, δέχθηκε σήμερα ο μάρτυρας οικονομολόγος Κυριάκος Τόμπρας, κατά την εξέταση του στο Ειδικό Δικαστήριο στη δίκη του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ Νίκου Παππά και του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα.

Ο μάρτυρας δέχθηκε σειρά ερωτήσεων από τη πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου, αρεοπαγίτη Ιωάννα Κλάπα – Χριστοδουλέα, σχετικά με τις αναφορές για τα «παιδιά» της κυβέρνησης για τα οποία μιλούσε ο κατηγορούμενος του Χρ. Καλογρίτσας. Απαντώντας ο κ. Τόμπρας στην ερώτηση αυτή είπε ότι τα «παιδιά» ήταν «ο Αλέξης μου, ο Νίκος μου και ο Κώστας μου».

Τόνισε δε σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ότι η τότε κυβέρνηση έβαλε μπροστά τον κατηγορούμενο επιχειρηματία στο διαγωνισμό γιατί είχε «λευκό αριστερό μητρώο» και ήταν ο μόνος  που του είχαν εμπιστοσύνη, λόγω των αριστερών καταβολών του.

Πρόεδρος: Μας είπατε ότι ο κ. Καλογρίτσας είχε ομάδα δημοσιογράφων, για ποια δουλειά;

Μάρτυρας: Μου είπε ότι τους είχε προσλάβει και υπόδειξη της κυβέρνησης.

Πρόεδρος: Ποιους;

Μάρτυρας: Τα παιδιά.

Πρόεδρος: Ποια ήταν αυτά τα παιδιά τέλος πάντων;

Μάρτυρας: Αυτό θα σας το πει ο κύριος Καλογρίτσας. Εγώ δεν μπορώ να σας πω.

Πρόεδρος: Ξέρετε αν ο Καλογρίτσας είχε επισκεφτεί το Μέγαρο Μαξίμου;

Μάρτυρας: ….Εγώ δεν τον είδα να περνά το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου.

Πρόεδρος: Ξέρετε αν πήγαινε στα γραφεία του κ. Καλογρίτσα ο κατηγορούμενος κ. Παππάς;

Μάρτυρας: Αυτό το ξέρω από τον Καλογρίτσα και από υπαλλήλους των γραφείων του.

Πρόεδρος: Η πρωτοβουλία για την έκδοση της εφημερίδας «Documento» ήταν δική του ή αλλού;

Μάρτυρας: Μόνο ο ίδιος το ξέρει αυτό. Δεν ήταν η πρώτη φορά που εμπλέκεται στα μέσα ενημέρωσης με συγκεκριμένη αποστολή. Από τον ίδιο ξέρω ότι του επιβλήθηκε. Την αλήθεια την ξέρει μόνο ο ίδιος.

Πρόεδρος: Γιατί είχε ενδιαφέρον η κυβέρνηση για τον κ. Καλογρίτσα και τους αδελφούς Χούρι της CCC;

Μάρτυρας: Δεν ξέρω τι ενδιαφέρον είχε, εγώ μιλούσα με τον Καλογρίτσα και τον Χούρι. Δεν ήξερα, αν μιλούσε με τον Παππά ο Καλογρίτσας μέσω μηνυμάτων. Τα έμαθα όταν δημοσιεύτηκαν τα μηνύματα αυτά.

«Αστήρικτος»

Κατά τη διάρκεια της σημερινής εξέτασής του στο Ειδικό Δικαστήριο, ο κ. Τόμπρας εξέφρασε την άποψη πως ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας, κατά τη διαδικασία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, βρέθηκε αστήρικτος σε επίπεδο οικονομικό και σε επικοινωνιακό.

Όπως είπε η Αραβικών συμφερόντων εταιρεία CCC  των αδελφών Χούρι υπαναχώρησε από το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, διότι αφενός κατάλαβε ότι ο Χρ. Καλογρίτσας δεν είχε πλέον την στήριξη της κυβέρνησης και αφετέρου είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να περάσει για λογαριασμός της τροπολογία και μάλιστα την  είχε έτοιμη μαζί με την αιτιολογική έκθεσή της, αλλά αυτό δεν έγινε.

«Η CCC ήθελε ένα χατηράκι, μια τροπολογία. Ήταν ήδη γραμμένη και έψαχνε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να την περάσουν. Τα επιχειρηματικά σπίτια ενοχλήθηκαν που ήθελε η CCC να μπει στο μεδούλι της αγοράς, τα κανάλια» υποστήριξε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Πώς υπήρχε η βεβαιότητα ότι ο κ. Καλογρίτσας θα ήταν ένας από τους 4 υπερθεματιστές;

Μάρτυρας: Την ημέρα που έβαλε τα 3 εκατ. ευρώ και βγήκε ως υπερθεματιστής είχε πετύχει το εγχείρημα. Ο Καλογρίτσας είχε τη βεβαιότητα ότι πίσω του είχε την CCC που είχε την ευχέρεια να χτυπήσει και 54 και 100 εκατομμύρια και 154. Όλοι αυτοί οι αμπαρωμένοι που υποτίθεται ότι δεν ήξεραν τις προσφορές των άλλων, ήξεραν. Μόνο ο Σαββίδης δεν ήξερε και βγήκε κλαίγοντας. Και έκανε μια δήλωση που γελά όλη η Ελλάδα, ότι ήταν ο λαγός. Αν ήταν λαγός, ήταν κι αυτός στο κόλπο.

Πρόεδρος: Λέτε ότι ο κ. Παππάς πείθει και κατευθύνει τον κ. Καλογρίτσα να κάνει αυτό που έκανε;

Μάρτυρας: Τα δικά μου λεγόμενα δεν είναι αυτό που πιστεύω εγώ, είναι αυτά που πίστευε και διαλαλούσε ο Καλογρίτσας. Όμως η κυβέρνηση δεν ήθελε αυτό, δεν θα περίμενε εμένα να φέρω τα 3 εκ από το Άμπου Ντάμπι. Ο Καλογρίτσας αυτό πίστευε γιατί είναι ταγμένος στο σύστημα της Αριστεράς. Έκαναν πίσω στην κυβέρνηση γιατί φοβήθηκαν, γιατί ήταν ανίκανοι να διαχειριστούν την εξουσία.

Σε ερώτηση της Προέδρου για το εάν το εγχείρημα των τηλεοπτικών αδειών ήταν πρωτοβουλία του Χρ. Καλογρίτσα με συνδρομή του κ. Παππά και κυβερνητικών παραγόντων ή το αντίθετο ο μάρτυρας ανέφερε:

«Εγώ από τον Καλογρίτσα και τότε και σήμερα εισπράττω ότι η κυβέρνηση τον έβαλε, εκμεταλλεύτηκε το πολιτικό του μητρώο, ότι έχτισε την αριστερή πολυκατοικία και μπορούσαν να τον εμπιστευτούν. Κρατάω και μια επιφύλαξη. Δεν θα μου κάνει εντύπωση να καταλάβω ότι τον εκμεταλλεύτηκαν με άλλο σκοπό, όχι δηλαδή να φτιάξουν κανάλι, αλλά να μαζέψουν 200 εκατομμύρια από τους τσαμπατζήδες των καναλιών. Κανένας δεν ήξερε τότε ότι ο διαγωνισμός θα ακυρωθεί. Το πρόβλημα ήταν εκείνων που στράφηκαν κατά του διαγωνισμού. Μόνο του Μαρινάκη ήταν καθαρή η συμμετοχή, οι άλλοι ήταν πιο προβληματικοί από τον Καλογρίτσα. Ήρθαν με τραπεζικές ενημερότητές και χρωστούσαν και αναχρηματοδοτούσαν τα χρέη τους. Είχαν κόκκινα δάνεια. Γι’ αυτά θα έπρεπε να κατηγορείται ο Παππάς, όχι για τον Καλογρίτσα».

Ακόμη, ο κ. Τομπρας επανέλαβε και σήμερα πως στη δίκη για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών δεν μπορεί να είναι κατηγορούμενος ο Χρ. Καλογρίτσας «και ο Χούρι να κάθεται σπίτι του».

Υπεράσπιση Παππά: Με τον τρόπο με τον οποίο δομήθηκε ο νόμος, ακόμη κι αν αφετηρία του υπουργού ήταν να ευνοήσει τον Καλογριτσα και να επιδιώξει να εξασφαλίσει μια από τις τέσσσερις άδειες, αντικειμενικά υπήρχε δυνατότητα να εξασφαλιστεί;

Μάρτυρας: Δεν υπήρχε δυνατότητα παρέμβασης στην εξέλιξη του διαγωνισμού. Την ουσία του διαγωνισμού δε μπορούσε να την καθοδηγήσει.

Υπεράσπιση Παππά: Είπατε ότι δεχτήκατε τηλεφώνημα και ο Καλογριτσας και ο Σαμερ Χούρι σας είπαν ότι ήταν στο Μέγαρο Μαξίμου και ζητήσατε να μπείτε σε ανοιχτή ακρόαση. Ότι και να ειπώθηκε στη συζήτηση, άλλαξε κάτι ο υπουργός;

Μάρτυρας: Δεν υπήρξε καμία διευκόλυνση. Δεν άλλαξε τίποτα.

Υπεράσπιση Παππά: Ο υπουργός δεν μπορούσε να αλλάξει τους όρους του διαγωνισμού, αλλά μπορούσε με υπουργική απόφαση να αλλάξει την προθεσμία. Το έκανε; Διαπιστώνοντας ότι ο «ευνοούμενος» του Καλογριτσας είχε δυσκολίες;

Μάρτυρας: Δεν παρέτεινε την προθεσμία.

Λαμβάνοντας το λόγο ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας έκανε και εκείνος ερωτήσεις στον μάρτυρα.

Χρ. Καλογρίτσας: Καμία καταγγελία δεν έκανα ποτέ και σιώπησα. Δεν μίλησα σε κανέναν. Όταν ήρθε μια ψευδής διαιτητική  απόφαση υποχρεώθηκα να απαντήσω σε αυτούς. Υπέφερα και το κράτησα για τον εαυτό μου. Συμφωνείται μαζί μου σε αυτό;

Μάρτυρας: Έτσι είναι.

Χρ. Καλογρίτσας: Ό,τι υπέστην, υπέστην. Και να πέθαινα θα πέθαινα. Δυστυχώς έβαζα το κόμμα μου μπροστά. Ό,τι είχα και δεν είχα και θεωρώ ότι στο ΚΚΕ ήμουν ο ένας μετά το Χαρίλαο.  Όταν έλεγα «παιδιά» κάποια στιγμή είπα «Αλέξη και πέντε τετραετίες να κανείς πρωθυπουργός μεγαλύτερη ιστορία από μένα δε θα γράψεις».

lawandorder 

Διαβάστε Περισσότερα » "Διαγωνισμός για τηλεοπτικές άδειες: «Η τότε κυβέρνηση ήταν ανίκανη να διαχειριστεί την εξουσία», κατέθεσε ο Τόμπρας "

Ινδονησία: Τέλος το σεξ πριν το γάμο - Ποινή φυλάκισης για τους παραβάτες

Το κοινοβούλιο της Ινδονησίας αναμένεται να ψηφίσει το Δεκέμβριο ένα νέο ποινικό νόμο που θα τιμωρεί το σεξ εκτός γάμου με φυλάκιση έως και ενός έτους.

Ο Bambang Wuryanto, πολιτικός που συμμετέχει στο σχέδιο, δήλωσε ότι ο κώδικας θα μπορούσε να ψηφιστεί ήδη από την επόμενη εβδομάδα.

Ο νόμος, εάν ψηφιστεί, θα ισχύει τόσο για τους πολίτες της Ινδονησίας όσο και για τους αλλοδαπούς.

Η τιμωρία για μοιχεία μπορεί να εφαρμοστεί μόνο εάν υπάρχουν μέρη που υποβάλλουν καταγγελίες στις Αρχές.

Για όσους είναι παντρεμένοι, το μέρος που δικαιούται να υποβάλει καταγγελία είναι ο σύζυγος ή η σύζυγος του δράστη.

Ο νόμος επιτρέπει επίσης στους γονείς άγαμων ατόμων να τους καταγγείλουν για σεξουαλική πράξη.

Η συμβίωση πριν από το γάμο θα απαγορευτεί επίσης και όσοι καταδικάζονται μπορεί να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης έξι μηνών.

Επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσουν οι κανόνες στην εικόνα της Ινδονησίας ως προορισμού διακοπών και επενδύσεων, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Shinta Widjaja Sukamdani, αναπληρωτής πρόεδρος της Ένωσης Εργοδοτών της Ινδονησίας (APINDO), δήλωσε: «Για τον επιχειρηματικό τομέα, η εφαρμογή αυτού του εθιμικού δικαίου θα δημιουργήσει νομική αβεβαιότητα και θα κάνει τους επενδυτές να επανεξετάσουν το ενδεχόμενο να επενδύσουν στην Ινδονησία».

Το προηγούμενο σχέδιο του κώδικα επρόκειτο να ψηφιστεί το 2019, αλλά προκάλεσε πανεθνικές διαμαρτυρίες με δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες σε διαδηλώσεις.

Πολλοί, μεταξύ των οποίων και φοιτητές, κατέβηκαν στους δρόμους σε πόλεις σε ολόκληρη την Ινδονησία με τις κυριότερες συγκρούσεις να λαμβάνουν χώρα στην πρωτεύουσα Τζακάρτα. 

Δακρυγόνα και κανόνια νερού χρησιμοποιήθηκαν εναντίον διαδηλωτών που είχαν πετάξει πέτρες στην αστυνομία.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Ινδονησία: Τέλος το σεξ πριν το γάμο - Ποινή φυλάκισης για τους παραβάτες "

Ιταλία: Προειδοποίηση για νέα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην Ίσκια – Πάνω από 1.000 κάτοικοι θα απομακρυνθούν

Μετά από τις φονικές κατολισθήσεις τις περασμένης εβδομάδας, τώρα έρχεται νέα προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με ισχυρές βροχοπτώσεις στο ιταλικό νησί Ίσκια, με πάνω από 1.000 ανθρώπους να πρέπει αναγκαστικά να μετακινηθούν.

«Πάνω από 1.000 άνθρωποι θα απομακρυνθούν από τις επικίνδυνες ζώνες από σήμερα το απόγευμα στις 16:00» (17:00 ώρα Ελλάδας), δήλωσε ο Τζοβάνι Λενίνι, ειδικός επίτροπος πολιτικής προστασίας στο νησί, που διορίστηκε από την κυβέρνηση ύστερα από την κατολίσθηση που προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις στη μικρή πόλη Καζαμίτσολα Τέρμε.

Η επίτροπος αρμόδια για τη διοίκηση της κοινότητας αυτής των 8.000 κατοίκων, η Σιμονέτα Καλκατέρα, διευκρίνισε ότι όλοι οι κάτοικοι που θα απομακρυνθούν από τις εστίες τους θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία σε άλλες περιοχές του νησιού, που βρίσκεται κοντά στο Κάπρι, στον κόλπο της Νάπολης.

Κάλεσε επίσης τους κατοίκους να μην χρησιμοποιήσουν τα δικά τους οχήματα αλλά τα λεωφορεία που θα βρίσκονται στη διάθεσή τους.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της τοπικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, για σήμερα αναμένονται 40 με 50 χιλιοστά βροχής, ενώ περίπου 100 χιλιοστά είχαν πέσει στην περιοχή αυτή στις 26 Νοεμβρίου, την ημέρα της καταστροφής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ , AFP, Reuters, ANSA /naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Προειδοποίηση για νέα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην Ίσκια – Πάνω από 1.000 κάτοικοι θα απομακρυνθούν"

H Ολλανδία δεν υποστηρίζει την ένταξη της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν

Το ολλανδικό υπουργικό συμβούλιο αποφάσιε σήμερα (2/12) να μην υποστηρίξει την ένταξη της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν, που θα ακριθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εωτερικών Υποθέσεων στις 8-9 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες. Αντιθέτως, η Ολλανδία θα υποστηρίξει την ένταξη της Ρουμανίας και της Κροατίας στη ζώνη Σένγκεν.

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η απόφαση να μην υποστηριχθεί η ένταξη της Βουλγαρίας στο Σένγκεν βασίζεται σε γεγονότα και δεν είναι πολιτική απόφαση, σημειώνοντας πως η χώρα του έχει «υιοθετήσει μια αξιοπρεπή προσέγγιση». Και συμπλήρωσε ότι δεν πιστεύει ότι η Ολλανδία είναι η μόνη χώρα που έχει αμφιβολίες. «Νομίζω ότι η κατάσταση είναι πιο διαφοροποιημένη και με άλλα κράτη μέλη», είπε.

Η ζώνη Σένγκεν σήμερα αποτελείται από 22 χώρες της ΕΕ (Αυστρία, βέλγιο, τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία) και τέσσερις εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Ελβετία). Εφόσον η Ρουμανία και η Ουγγαρία ενταχθούν στη ζώνη Σένγκεν, θα μείνουν εκτός της προνομιακής κατάργησης των συνοριακών ελέγχων η  Βουλγαρία, η Κύπρος και η Ιρλανδία.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "H Ολλανδία δεν υποστηρίζει την ένταξη της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν"

Συμφώνησαν οι χώρες της ΕΕ για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Σε συμφωνία για το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου κατέληξαν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύστερα από πολυήμερες και μαραθώνιες διαπραγματεύσεις.

Όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, επικαλούμενα τον Αντρέι Σάντος, πρεσβευτή της Πολωνίας στο μπλοκ και βασικό διαπραγματευτή για την εν λόγω πολιτική, οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να περιορίσουν το θαλάσσιο εμπόριο ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια ανά βαρέλι.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά τη συμφωνία της ομάδας G7 να επιβάλει όριο στο ρωσικό αργό και, ως εκ τούτου, να περιορίσει τα έσοδα του Κρεμλίνου από το προϊόν. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει το ανώτατο όριο στην πράξη έχουν συζητηθεί και ξεκαθαριστεί από τότε, όπως μεταδίδει το CNBC.

Η Βαρσοβία ήταν επιφυλακτική στο να δεχτεί τη συμφωνία μέχρι να εξετάσει τον μηχανισμό που προτείνεται για τη διατήρηση του πλαφόν κάτω από την τιμή της αγοράς.

Τελικώς, απεφάνθη ότι πράγματι ο εν λόγω μηχανισμός θα διατηρήσει το ανώτατο όριο των τιμών τουλάχιστον 5% κάτω από τα επίπεδα διακύμανσής τους στην αγορά.

Η Ε.Ε. μπορεί τώρα να ξεκινήσει μια γραπτή διαδικασία για την έγκριση της συμφωνίας και σκοπεύει να την ανακοινώσει επίσημα την Κυριακή.
Προς συνομιλίες για νέες κυρώσεις

Το πλαφόν των 60 δολαρίων ανά βαρέλι είναι ελαφρώς χαμηλότερο από αυτό που πληρώνουν σήμερα μεγάλοι αγοραστές ρωσικού πετρελαίου όπως η Κίνα και η Ινδία, αλλά δεν θα ισχύει εάν οι αγοραστές μεταφέρουν και ασφαλίζουν το φορτίο με εταιρείες από χώρες εκτός της ομάδας που επιβάλει το πλαφόν.

Το πλαφόν δεν είναι πιθανό να μειώσει δραστικά τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση του πολέμου της στην Ουκρανία.

Οι διπλωμάτες της Ε.Ε. συμφώνησαν επίσης να προχωρήσουν αυτό το Σαββατοκύριακο σε συνομιλίες για νέο γύρο κυρώσεων, όπως η επιβολή νέων περιορισμών στη ρωσική οικονομία, καθώς και σε προσωπικότητες – «κλειδιά».

Η εν λόγω δέσμευση ήταν αποφασιστικής σημασίας ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία για το πλαφόν, καθώς κάποια ευρωπαϊκά κράτη που είναι οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της Ουκρανίας, όπως η Πολωνία, δεν θεωρούν το πλαφόν αρκετό ώστε να πλήξει τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου.

CNBC, Reuters, Bloomberg, The New York Times/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Συμφώνησαν οι χώρες της ΕΕ για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο"

Εισαγγελική παρέμβαση για το κλείσιμο της Αθηνών-Κορίνθου

Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για το κλείσιμο της εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου από χθες, λόγω πτώσης βράχων, διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας της Αθήνας.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα εξεταστεί εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της επικίνδυνης παρέμβασης στην οδική συγκοινωνία.

Μεταξύ άλλων θα ελεγχθεί γιατί το ανάχωμα που είχε κατασκευαστεί αποδείχτηκε ανεπαρκές, αν είχε κατασκευαστεί με ατέλειες από την αρχή, καθώς κι αν υπήρχε υποχρέωση να συντηρείται.

Σήμερα, και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών συγκρότησε Επιτροπή για να ερευνήσει τη διακοπή της κυκλοφορίας.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελική παρέμβαση για το κλείσιμο της Αθηνών-Κορίνθου"

Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές και καταιγίδες – Πού θα «χτυπήσει» η νέα κακοκαιρία

Βροχερός θα είναι ο καιρός αύριο, Σάββατο (03.12.2022) στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Η θερμοκρασία θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Θυελλώδεις θα είναι οι άνεμοι στα πελάγη.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα δυτικά νεφώσεις με τοπικές βροχές αρχικά στο Ιόνιο και βαθμιαία και στα υπόλοιπα τμήματα, ενώ από το απόγευμα θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες στις βορειότερες περιοχές. Στην υπόλοιπη χώρα παροδικά αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά.

Τις πρωινές ώρες η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 με βαθμιαία ενίσχυση στο Ιόνιο στα 7 και από το βράδυ τοπικά 8 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα βόρεια τους 12 με 14 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 15 με 18 βαθμούς και στη νότια νησιωτική χώρα τους 19 με 20 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και τοπικά στα ανατολικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών βροχών.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στη δυτική και κεντρική Μακεδονία.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές αρχικά στο Ιόνιο και βαθμιαία και στα υπόλοιπα τμήματα, ενώ από το απόγευμα θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία στο Ιόνιο 7 και από το βράδυ τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν. Στην Κρήτη είναι πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και τοπικά στα βόρεια 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα νότια τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές και καταιγίδες – Πού θα «χτυπήσει» η νέα κακοκαιρία"

Κιβωτός του Κόσμου: Εκνευρισμένη στην επανεμφάνισή της η πρεσβυτέρα – Χτυπούσε το αμάξι και έλεγε «ρε άι φύγετε από εδώ»

Την πρώτη της εμφάνιση μετά από μέρες έκανε η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή στη δομή της Κιβωτού του Κόσμου στον Κολωνό. Όπως φαίνεται από το βίντεο που προβλήθηκε στην εκπομπή «T live» η πρεσβυτέρα έφυγε σαν κυνηγημένη από την πίσω πόρτα της δομής εμφανώς εκνευρισμένη από την παρουσία δημοσιογράφων.

Η πρεσβυτέρα φαίνεται να έχει χάσει την ψυχραιμία της, περιμένοντας να μπει στο αυτοκίνητο και χτύπησε με νεύρα το τζάμι του Ι.Χ. ενώ απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους είπε: «Ρε άι φύγετε από εδώ».

Σημειώνεται ότι τα οικονομικά της «Κιβωτού του Κόσμου» και 11 προσώπων, μεταξύ των οποίων του πατέρα Αντώνιου και της πρεσβυτέρας έχουν μπει «στόχαστρο» των αρμόδιων αρχών. Ο εισαγγελέας Ιωάννης Σέβης, που χειρίζεται τη δικογραφία για τα οικονομικά της δομής, παρήγγειλε στην Οικονομική αστυνομία παραγγελία για εκτεταμένο και σε βάθος έλεγχο των οικονομικών.

Τα αδικήματα που διερευνώνται στο πλαίσιο της εισαγγελικής παραγγελίας αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε τέσσερα κακουργήματα αυτά της υπεξαίρεσης, της απιστίας, της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κιβωτός του Κόσμου: Εκνευρισμένη στην επανεμφάνισή της η πρεσβυτέρα – Χτυπούσε το αμάξι και έλεγε «ρε άι φύγετε από εδώ»"

Υπ. Μεταφορών: Επιτροπή διερεύνησης για τη διακοπή της κυκλοφορίας στην Κακιά Σκάλα

Με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή συγκροτήθηκε επιτροπή διερεύνησης των αιτιών που προκάλεσαν τη διακοπή της κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, τα ξημερώματα της Πέμπτης 1 Δεκεμβρίου.

Η Επιτροπή συγκροτείται σύμφωνα με το άρθρο 65 του Νόμου 4663/2020 και θα υποβάλει το πόρισμα της το συντομότερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση εντός είκοσι ημερών.

Ειδικότερα, έργο της Επιτροπής Διερεύνησης είναι η διερεύνηση και εξακρίβωση των αιτίων της διακοπής της κυκλοφορίας επί της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος της Κακιάς Σκάλας στο ρεύμα προς Αθήνα κατά την 1η Δεκεμβρίου 2022 μετά την εκδήλωση των δυσμενών καιρικών φαινομένων (κακοκαιρία ΑΡΙΕΛ).

Επίσης έργο της είναι και ο επιμερισμός και καταλογισμός τυχόν διαπιστούμενων ευθυνών στους αρμόδιους φορείς λειτουργίας και συντήρησης της οδού.

Σύμφωνα με την απόφαση, «προς τον σκοπό επιτέλεσης του έργου της, η Επιτροπή Διερεύνησης δύναται να πραγματοποιεί αυτοψίες, να καλεί σε ακρόαση τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς και να ζητεί από αυτούς κάθε αναγκαίο έγγραφο και στοιχείο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς υποχρεούνται να συνδράμουν την Επιτροπή Διερεύνησης θέτοντας αμελλητί στην διάθεσή της κάθε στοιχείο και έγγραφο που είναι αναγκαίο ή που ζητείται από αυτήν για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της. Η μη χορήγηση των ζητηθέντων στοιχείων προς την Επιτροπή από τις αρμόδιες υπηρεσίες συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Μεταφορών: Επιτροπή διερεύνησης για τη διακοπή της κυκλοφορίας στην Κακιά Σκάλα"

Αυτές είναι οι 12 προμήθειες – «χαράτσια» των τραπεζών σε συναλλαγές

Οι τράπεζες συνεχίζουν να επιβάλλουν «χαράτσια» στους πολίτες για μια σειρά υπηρεσίες ακόμα και μέσα σε περίοδο μεγάλης ακρίβειας ακόμα και αν έχουν κλείσει πλήθος καταστημάτων και ΑΤΜ κάνοντας δύσκολη τη ζωή του λαού.

Ενδεικτικά, οι χρεώσεις, για παράδειγμα, για την ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας είναι κοντά στα 2,5 ευρώ, ενώ η πληρωμή λογαριασμών ενέργειας ή τηλεφωνίας επιβαρύνεται με περίπου 30 ή 40 λεπτά του ευρώ. Για να ανανεώσει κανείς τη χρεωστική του κάρτα όταν λήγει έχει ένα κόστος 5 ή 6 ευρώ, ενώ η συνδρομή της πιστωτικής κάρτας ξεκινά από τα 25 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 100 ευρώ, για όσους όμως έχουν αυξημένα προνόμια. Ενώ για να μεταφέρει χρήματα από μια τράπεζα σε άλλη το χαράτσι ξεκινά από τα 2,2 ευρώ και φτάνει μέχρι και πάνω από 4 ευρώ!

Ο κατάλογος με τις προμήθειες των τραπεζών που επιβαρύνουν τους πολίτες αναλυτικά:
  • Προμήθεια εισερχόμενου εμβάσματος
  • Προμήθεια εξερχόμενου εμβάσματος (χρέωση για μεταφορά χρημάτων από τον λογαριασμό μίας τράπεζας σε λογαριασμό άλλης τράπεζας εσωτερικού).
  • Προμήθεια αποστολής χρημάτων (έμβασμα) σε τράπεζες εκτός ευρωζώνης.
  • Προμήθεια ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας.
  • Συνδρομή πιστωτικής κάρτας.
  • Προμήθεια επανέκδοσης χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας λόγω λήξης και λόγω κλοπής, απώλειας ή φθοράς.
  • Προμήθεια για πληρωμή λογαριασμών (ΔΕΚΟ, κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.).
  • Προμήθεια έκδοσης αντιγράφων κίνησης λογαριασμών/δανείων/πιστωτικών καρτών.
  • Έξοδα αξιολόγησης αιτημάτων δανείων.
  • Έξοδα νομικού και τεχνικού ελέγχου αιτημάτων δανείων.
  • Έξοδα συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες στο εξωτερικό (επιβάρυνση για τη μετατροπή συναλλαγών εξωτερικού σε ευρώ).
  • Προμήθεια για αγορά χρεογράφων του Ελληνικού Δημοσίου.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Αυτές είναι οι 12 προμήθειες – «χαράτσια» των τραπεζών σε συναλλαγές "

Δίκη για το Μάτι: «Μας άφησαν αβοήθητους» καταγγέλλουν εγκαυματίες και πυρόπληκτοι

Με τις συγκλονιστικές καταθέσεις πυρόπληκτων και εγκαυματιών, για τις εφιαλτικές στιγμές που βίωσαν, συνεχίζεται η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Κοινός παρονομαστής στις καταθέσεις των μαρτύρων, είναι η ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού την αποφράδα 23η Ιουλίου 2018

Ο Άρης Χερουβείμ έχασε στη φωτιά σχεδόν όλη του την  οικογένεια, την αδερφή του, τη μητέρα του και τα δίδυμα ανιψάκια. Περιέγραψε αναλυτικά τις αγωνιώδεις προσπάθειές του να επικοινωνήσει με τις αρχές για να μάθει κάποιο νέο για τους δικούς του ανθρώπους. Τελικώς κατάφερε στις 2 τα ξημερώματα να φτάσει στο σπίτι της μητέρας του και 50 μέτρα από εκεί να τις βρει καμένες στη μέση του δρόμου, καλυμμένες με ένα σεντόνι της αστυνομίας.

Η Γεωργία Μοσχού, κάτοικος του Νέου Βουτζά, έχασε την αδερφή της και την ανιψιά της οι οποίες αν και κατάφεραν να φύγουν από το σπίτι έγκαιρα η αστυνομία τους κατηύθυνε λάθος μέσα στη φωτιά, μέσα στο Μάτι, κι έτσι οι γυναίκες αυτές κάηκαν και κατέληξαν λίγες μέρες αργότερα στο νοσοκομείο από σοβαρά εγκαύματα.

Ο Αλέξανδρος Φλώρος βρισκόταν μαζί με την οικογένειά του στο σπίτι τους, που απέχει περίπου 600 μέτρα από την ακτή. «Είδα τη φωτιά να έρχεται προς τα εμάς, υπήρχαν παντού στάχτες. Έβλεπα πυκνή ροή οχημάτων από τη Μαραθώνος και κάτω. Φωνάζω στην οικογένεια να βγουν έξω και μπήκαμε στο αυτοκίνητο να φύγουμε», είπε ο μάρτυρας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο και σημείωσε ότι κανένας δεν τους ειδοποίησε να φύγουν.

Ο μάρτυρας μαζί με τους συγγενείς του κατάφεραν να φτάσουν στην ακτή. Έβλεπαν πυκνό καπνό από την πλευρά του βουνού, ενώ ερχόταν συνεχώς κόσμος στην παραλία και η ορατότητα μειωνόταν.

«Μπήκαμε στη θάλασσα, κάποια στιγμή χάσαμε τη στεριά, δεν βλέπαμε. Κολυμπούσαμε, προσπαθούσαμε να μείνουμε ενωμένοι, ο αέρας δυνάμωνε όσο περνούσε η ώρα. Προσπαθούσαμε να μείνουμε σε κοντινή απόσταση ο ένας από τον άλλο. Έπεφταν σπίθες, κουκουνάρια στο νερό. Κάποια στιγμή δυσκόλεψαν τα πράγματα πάρα πολύ. Ακούγαμε τα αεροπλάνα και νομίζαμε ότι έρχονταν να μας σώσουν, φωνάζαμε βοήθεια. Κάποια στιγμή η γυναίκα μου λέει, «αυτό ήταν…», κατέθεσε ο μάρτυρας. Όπως είπε είχαν αρχίσει να χάνουν το κουράγιο τους και προσπαθούσαν να παραμένουν ενωμένοι κολυμπώντας μη γνωρίζοντας προς τα πού κατευθύνονται.

«Μετά από πολλές ώρες είδαμε κάτι φώτα. Είχαμε φτάσει κοντά στο λιμάνι της Ραφήνας, ήταν φώτα πλοίου. Ερχόταν ένα ψαροκάικο. Μας έριξε φως με φακό, μετά μια κουλούρα. Η γυναίκα μου είχε πάθει υποθερμία, τα παιδιά είχαν γίνει μπλε. Μας έδωσαν κουβέρτες. Είδα έναν παππού να επιπλέει στη θάλασσα… Ανέσυραν μια γυναίκα, της έκαναν ανάνηψη, δεν τα κατάφερε… Μας έβγαλαν στην ακτή, από το σοκ δεν θυμόμασταν να πάρουμε τηλέφωνο κάποιον δικό μας… Δεν βλέπαμε καλά, στην ακτή φαίνονταν κάποια ασθενοφόρα. Εκεί είδαμε πλαστικές σακούλες μαύρες που τις έκλειναν… Αν μέναμε μέσα στο σπίτι θα καιγόμασταν ζωντανοί. Ήταν τόσο το θερμικό φορτίο που έλιωσαν τα σίδερα…», είπε με τρεμάμενη φωνή και πρόσθεσε πως καθ’ όλη τη διάρκεια της προσπάθειάς του να σώσει τον εαυτό του και την οικογένειά του δεν είδε ούτε έναν εκπρόσωπο των αρχών. «Τον μόνο ένστολο που είδα ήταν μια λιμενικός στις 11 τη νύχτα στο λιμάνι της Ραφήνας», είπε.

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε και ο Κωνσταντίνος Χατζησταματίου, που την αποφράδα 23η Ιουλίου 2018, γλίτωσε παρά τρίχα το θάνατο, τόσο ο ίδιος, όσο και η υπόλοιπη οικογένειά του.

« Στις 17.30 άρχισαν να μυρίζουν καπνοί. Στις 18:00 με καλεί η γυναίκα μου, γιατί άρχισαν να πέφτουν μεγάλες καύτρες. Άνοιξα την πίσω πόρτα και η φωτιά είχε μπει ήδη στην αυλή μας. Πήρα τη νύφη, τον εγγονό μου και τη γυναίκα μου και τρέχαμε προς παραλία. Οι καπνοί δε σε άφηναν να δεις στα 5 μέτρα, άρχισε η δυσφορία. Έξω από το σπίτι, μας ήρθε το πρώτο θερμικό κύμα. Η νύφη μου κάθε ένα μέτρο λιποθυμούσε και προσπαθούσα να τη συνέφερε, προσπαθήσω να δώσω νερό και στο παιδί. Ο εγγονός μου ήταν καμένος σχεδόν σε όλο του το σώμα. Με ιδιωτικό ασθενοφόρο πήγαμε το παιδί στο νοσοκομείο Παίδων».

Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας και ο ίδιος χρειάστηκε να νοσηλευτεί επί περίπου 40 ημέρες με σοβαρά εγκαύματα και να υποβληθεί σε δυο σοβαρά χειρουργεία για την αποκατάσταση της υγείας του.

Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο Ιωάννης Χατζηαθανασίου, που έχασε την αδερφή του και τον ανιψιό του. Όπως ανέφερε ο μάρτυρας, η αδερφή του και ο ανιψιός του απανθρακώθηκαν στο εξοχικό τους στο Κόκκινο Λιμανάκι.

« Πήγαμε με το γιο μου την επόμενη ημέρα κι αρχίσαμε να ψάχνουμε, πήγαμε έξω από το σπίτι της αδερφής μου και είδα τα κλειδιά του ανιψιού μου πάνω στην πόρτα. Το μηχανάκι του ήταν απέξω μισοκαμμένο. Σκέφτηκα ότι θα έχουν φύγει προς τη θάλασσα. Ο Παναγιώτης, ο ανιψιός μου, είδε τη φωτιά και μπήκε στο facebook και έγραψε «θα καεί πολύς κόσμος». Αλλά δυστυχώς δεν προέβλεψε τον δικό του. Από ότι έμαθα μετά, ο Παναγιώτης πήγαινε πόρτα- πόρτα κι έσωσε πολύ κόσμο, ο ίδιος ίσως καθυστέρησε και εγκλωβίστηκε.

Ένταση προκλήθηκε νωρίτερα στη δίκη μεταξύ δικηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας και υπεράσπισης, αναφορικά με το περιεχόμενο των ερωτήσεων που γίνονταν στον πυρόπληκτο μάρτυρα που εκείνη την ώρα εξεταζόταν. «Ντροπή σας, φοβάστε την αλήθεια», φώναξαν αγανακτισμένοι συγγενείς θυμάτων που βρίσκονταν στο ακροατήριο.

Οκτώ από τους 21 κατηγορούμενους κάθισαν σήμερα στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη για το Μάτι: «Μας άφησαν αβοήθητους» καταγγέλλουν εγκαυματίες και πυρόπληκτοι"

Βουλή: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τα μισθολόγια των ιατρών

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας» από την Ολομέλεια της Βουλής.

Επι της αρχής του σχεδίου νόμου και επι των άρθρων που μπήκαν σε ονομαστική ψηφοφορία υπέρ ψήφισαν 156 βουλευτές από την ΝΔ, καταψήφισαν 141 από την αντιπολίτευση ενώ απόντες ήταν 3 βουλευτές.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βουλή: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τα μισθολόγια των ιατρών"

Δίκη για Μάτι: Η σπαρακτική κατάθεση της Βαρβάρας Βουκάκη που έχασε παιδιά και σύζυγο – Δάκρυσε το ακροατήριο

Συγκλονιστική και καθηλωτική η κατάθεση της Βαρβάρας Βουκάκη Φύτρου, η οποία στην πυρκαγιά στο Μάτι έχασε τα δύο της παιδιά και τον σύζυγό της.

Η μάρτυρας κρατούσε μια φωτογραφία της αδικοχαμένης οικογένειάς της και υπό έντονη συναισθηματική φόρτιση άρχισε την κατάθεσή της. Αρκετοί από το ακροατήριο συγκινήθηκαν και δάκρυσαν κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της.

Άρχισε να περιγράφει την αγωνιώδη προσπάθειά της να φτάσει στην περιοχή καθώς ήταν στην εργασία της την ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς, ενώ αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της ήταν υπό έντονη συναισθηματική φόρτιση.

«Ήμουν στο Γαλάτσι. Επέλεξα από μόνη μου να κινηθώ μέσω της Εθνικής οδού. Πήρα τηλέφωνο τον άντρα μου και απάντησε ο Ανδρέας, ήταν τρομοκρατημένος , μου λέει: “Φοβάμαι μαμά, του είπα προσπαθώ να έρθω να σας βρω. Μου είπε «όχι μαμά μην έρθεις, θα έρθουμε έρθεις”» είπε και συνέχισε:

«Προχωρούσα ανάμεσα στα αυτοκίνητα με απανθρακωμένους ανθρώπους, πήγα στο Λιμεναρχείο και δήλωσα τους αγνοούμενους, μού ζήτησαν φωτογραφία.  Η λιμενικός είχε μια φωτογραφία ενός θύματος που έμοιαζε. Με τη φωτογραφία που τής είχα στείλει. Και μού λέει θέλετε να κάνετε αναγνώριση και τής λέω ναι. Είδα τη φωτογραφία και δεν ήταν λάθος, είδα την Εβίτα μου με το ροζ μπλουζάκι».

«Η δολοφονία στο Μάτι κυρία πρόεδρε βοηθήστε να είναι η τελευταία στη χώρα μου» είπε και το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Ανατριχιαστικές μαρτυρίες: «Η μάνα μου καμένη, χωρίς μαλλιά – Άκουσα κάποιον να μου λέει “κοπελιά καίγεσαι”»

Συγκλονισμένοι, μέσα στην αίθουσα όπου δεν ακουγόταν ο παραμικρός ήχος, άκουσαν οι δικαστές και οι παράγοντες της δίκης την εξιστόρηση της μάρτυρα Ιωάννας Πεταλά, για το απόγευμα που έχασε τους γονείς της μέσα στη φωτιά, από την οποία η ίδια γλύτωσε με εκτεταμένα σοβαρότατα εγκαύματα σε όλο το σώμα της.

«Η μάνα μου ήταν πεσμένη στο πεζοδρόμιο, πεσμένη στα γόνατα, τόσο καμένη που δεν είχε μαλλιά. Ήταν γυμνή, χωρίς μαλλιά και ούρλιαζε. Τής έφεραν ένα τραπεζομάντηλο από την ταβέρνα. Ξέρω από έναν κύριο που ήταν μαζί της ότι 5-6 ώρες ήταν ζωντανή. Με το που έφτασε στη Ραφήνα πέθανε. Ο πατέρας μου απανθρακώθηκε κοντά στο αμάξι», κατέθεσε η κ. Πεταλά, η οποία περιέγραψε σκηνές τόσο σοκαριστικές που πάγωσαν το ακροατήριο.

Η γυναίκα, η οποία νοσηλεύτηκε επί δύο μήνες με σοβαρές επιπλοκές που αντιμετωπίστηκαν σε ΜΕΘ, κατέθεσε στο δικαστήριο πως έχοντας αρπάξει φωτιά έφτασε στη θάλασσα και έπεσε μέσα για να σωθεί. Οι περιγραφές της για εκείνο το μαρτυρικό απόγευμα έμοιαζαν κυριολεκτικά με κατάβαση στην κόλαση: «Εκείνη την ημέρα, γύρω στις 17:30, άκουσα στην τηλεόραση για τη φωτιά στο Νταού. Δέκα λεπτά μετά, κόπηκε το ρεύμα και βγήκε όλη η γειτονιά έξω. Υπήρχε κάτι περίεργο στην ατμόσφαιρα, ο αέρας δυνατός. Είπαμε να κλειστούμε στο σπίτι. Την ώρα που έκλεινα το τελευταίο παντζούρι ακούω τη μαμά μου να ουρλιάζει. Είχαν λαμπαδιάσει κάτι κλαδιά. Άρπαξε η μαμά μου την τσάντα της κι εγώ τα κλειδιά και φύγαμε… Την ώρα που φεύγαμε μια γειτόνισσα έμπαινε στο αμάξι της και πήγαμε μαζί της. Φύγαμε αναγκαστικά αριστερά και κάτω. Η φωτιά μάς κυνήγαγε από αριστερά και πίσω. Ακινητοποιηθήκαμε και είδα ότι η φωτιά ήταν πολύ κοντά. Τούς λέω βγείτε έξω θα καούμε. Έπεσε πολύ πυκνός μαύρος καπνός…».

Η μάρτυρας, πολύ έντονα φορτισμένη, αφηγήθηκε για τις στιγμές που πλέον η φωτιά τούς πρόλαβε ενώ έτρεχαν να σωθούν: «Έπεσα κάτω, έχασα τα γυαλιά μου. Γύρισα πίσω και είδα πύρινες νιφάδες. Ενστικτωδώς κατευθύνθηκα προς θάλασσα. Άκουγα ανθρώπους να ουρλιάζουν. Περνούσε ένα νεαρός μόνο με το μποξεράκι του και πιο κει μια μάνα με ένα λιπόθυμο παιδάκι ή νεκρό… Άκουσα κάποιον να μου λέει “κοπέλια καίγεσαι”. Είχα πιάσει φωτιά από πίσω. Έφτασα στη θάλασσα κι έπεσα κατευθείαν μέσα. Από πάνω καιγόντουσαν τα πάντα. Είχε εκρήξεις. Κάθισα δίπλα σε μια οικογένεια. Κάποια στιγμή κρύωνα. Θυμάμαι να είμαι στη θάλασσα με τα χέρια απλωμένα και να βγάζω τις σάρκες μου. Βγήκα έξω αλλά ξαναμπήκα μέσα γιατί στέγνωσα και πέθαινα από τον πόνο».

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, όπως ανέφερε η μάρτυρας, άκουγε πολλούς να προσπαθούν να αναζητήσουν βοήθεια, χωρίς ωστόσο να βρίσκουν ανταπόκριση. «Κάποιος μίλησε με έναν δικό του και τού είπε “είμαστε όλοι στην παραλία. Ειδοποίησε κάποιον να έρθει να μάς σώσει”. Κάποια στιγμή άκουσα τη φωνή κάποιου γνωστού μου. Ζήτησα βοήθεια γιατί δεν μπορούσα ούτε να μιλήσω. Άκουσα στην παραλία τη φωνή της γειτόνισσάς μου. Τής λέω “που είναι η μάνα μου;”. Μου λέει “είναι καλά”. Προσπάθησα να τη βρω… Ήρθε ένα καραβάκι, έπεσα λιπόθυμη. Φτάσαμε στη Ραφήνα. Κάποια στιγμή με πήγαν στο Θριάσειο, μετά από λίγο με πήγαν στο ΓΝΑ, έμεινα 54 μέρες. Έχω καεί στα χέρια, στην πλάτη, στους γλουτούς και τα πόδια. Έπαθα πνευμονική εμβολή, είχα επιπλοκές. Μπήκα στην ΜΕΘ 8 ημέρες. Είχαν πει ότι δεν θα γλιτώσω. Δεν μπορούσα να περπατήσω. Ακόμα με πονάνε με τη ζέστη τα εγκαύματα. Δεν μπορώ να λειτουργήσω σωστά. Δεν περνάει μέρα που να μη σκεφτώ αυτά που έχω ζήσει», σημείωσε η κ. Πεταλά.

Με σφιγμένα τα χαρακτηριστικά της, η μάρτυρας κατέθεσε στη συνέχεια όσα έμαθε πως συνέβησαν στους γονείς της, αφού χωρίστηκαν κυνηγημένοι από τις φλόγες, περιγράφοντας τις εικόνες που τής μετέφεραν με τη μητέρα της καμένη να ουρλιάζει από τους πόνους επί ώρες και τον πατέρα της απανθρακωμένο κοντά στο αυτοκίνητο.

Οργισμένη η μάρτυρας, τόνισε: «Δεν μάς ενημέρωσε κανείς. Υπήρξε η αντίληψη στο Μάτι ότι αν συνέβαινε κάτι επικίνδυνο χτυπούσαν οι καμπάνες. Αν μάς ειδοποιούσε κάποιος έστω και δέκα λεπτά νωρίτερα… Μία κατηφόρα ήταν… Οι δικοί μου θα ζούσαν».

«Ο θάλαμος μύριζε καμένη σάρκα»

Η αδελφή της μάρτυρα, Δήμητρα Πεταλά, περιέγραψε το χάος που αντιμετώπισε αναζητώντας τους δικούς της χωρίς να μπορεί να βρει κανέναν στον κρατικό μηχανισμό να τη βοηθήσει. Είναι ενδεικτική η περιγραφή της για το τι συνέβη εκείνο το απόγευμα: «Και δέχομαι κλήση λίγη ώρα αργότερα, τηλέφωνο από την Πυροσβεστική Θεσσαλονίκης. Εκεί, στην Πυροσβεστική Θεσσαλονίκης δήλωσα τους αγνοούμενους. Στην πυροσβεστική Θεσσαλονίκης».

Ακόμη και για να αναγνωρίσει τους γονείς της, η μάρτυρας, όπως είπε, δεν ειδοποιήθηκε από κανέναν. Μόνη της πήρε τηλέφωνο: «Δεν είχα καμία ενημέρωση. Πήρα τηλέφωνο και τούς λέω “νομίζω πως σε αυτούς τους σάκους που έχετε, έχω δυο νεκρούς μέσα».

Όπως κατέθεσε η μάρτυρας, δεν θα ξεχάσει ποτέ πως όταν πήγε να δει την αδελφή της στο νοσοκομείο, «ο θάλαμος μύριζε καμένη σάρκα. Ήταν άλλοι τρεις μαζί με την αδελφή μου».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη για Μάτι: Η σπαρακτική κατάθεση της Βαρβάρας Βουκάκη που έχασε παιδιά και σύζυγο – Δάκρυσε το ακροατήριο"

Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: «Μου είπαν ότι καίγομαι, η μητέρα μου ούρλιαζε γυμνή χωρίς μαλλιά»

Ακόμα μια συγκλονιστική κατάθεση έδωσε μια πυρόπληκτη και εγκαυματίας από το Μάτι, στη δίκη για τη φωτιά που στοίχισε τη ζωή σε 104 ανθρώπους τον Ιούλιο του 2018.

Η μάρτυρας Ιωάννα Πεταλά, η οποία τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της φωτιάς στο Μάτι και έχασε τον πατέρα της και τη μητέρα της κατέθεσε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας.

«Δεν είχαμε φυσικά καμία ενημέρωση και βοήθεια μας καθοδηγούσε το ένστικτο» είπε, προσθέτοντας πως είχαν χτυπήσει οι καμπάνες έστω δέκα λεπτά νωρίτερα θα είχαν σωθεί η μητέρα και ο πατέρας της.

«Ακόμα με πονάνε τα εγκαύματα. Με δυσκολία κάνω αυτά που πρέπει. Ένα χρόνο μετά τη φωτιά κατάφερα να πάω στην παραλία» κατέθεσε η κυρία Πεταλά.

Η μάρτυρας που βρισκόταν μαζί με τους γονείς της στο Μάτι είπε πως εκείνη την ημέρα άκουσε στην τηλεόραση ότι υπήρχε φωτιά στο Νταού Πεντέλης αλλά είναι μικρής έκτασης.

Μαρτυρία – γροθιά στο στομάχι

Όταν ωστόσο κόπηκε το ρεύμα στο σπίτι της κατάλαβαν με τους γονείς της πως έπρεπε να φύγουν. Αρχικά με το αυτοκίνητο μίας γειτόνισσα τους, ωστόσο, τους σταμάτησε η πύρινη λαίλαπα.

«Έπεσα κάτω έχασα τα γυαλιά μου και σηκώθηκα να φύγω. Ενστικτωδώς κατευνθήκα προς τη Ποσειδώνος. Ήξερα πως έπρεπε να πάω στην παραλία. Πέρασε δίπλα μου μία μάνα που έλεγε «το παιδί είναι νεκρό, νεκρό». Ένας άλλος μου είπε «κοπελιά καίγεσαι». Έπεσα στη θάλασσα κατευθείαν. Ακούγονταν έκρηξεις. Στάχτες, αποκαΐδια. Θυμάμαι ότι ήμουν μεσ’ στη θάλασσα με τα χέρια απλωμένα. Αναγκαστικά έμεινα μες στη θάλασσα και κρύωνα. Προσπαθούσαμε να επικοινωνήσουμε και δεν βρίσκαμε κανένα.

Κάποια στιγμή άκουσα κάποιον να λέει είμαστε στην παραλία, “δεν μπορούμε να φύγουμε ειδοποιήστε κάποιον”.

Μείναμε 5-6 ώρες σίγουρα. Περίμενα εκεί μέχρι που ήρθε καραβάκι. Έστειλαν φουσκωτό. Πήραν πρώτα παιδιά. Τους είπα μετά πάρτε με είμαι καμένη και δεν μπορώ άλλο. Δυσκολεύτηκα πολύ να ανέβω και με το που ανέβηκα έπεσα λιπόθυμη» κατέθεσε η μάρτυρας.

«Είδαν τη μητέρα μου γυμνή, χωρία μαλλιά, ούρλιαζε»

Η κυρία Πεταλά έμεινε 54 ημέρες στο νοσοκομείο έχοντας εγκαύματα έχω στα χέρια, στη πλάτη και στους γλουτούς.

Αυτό που την στοιχειώνει μέχρι σήμερα όπως είπε είμαι η εικόνα της μητέρας της όπως της την περιέγραψε μία γειτόνισσα.

«Μου είπε ότι είδε τη μητέρα μου που ήταν πεσμένη στα γόνατα. Δεν είχε μαλλιά ούρλιαζε. Ήταν γυμνή, φώναζε, της έφεραν τραπεζομάντηλο, νερό, δεν μπορούσε να κάτσει έξω από θάλασσα. Με το που έφτασε στη Ραφήνα κατέληξε. Ο πατέρας μου απανθρακώθηκε» τόνισε η μάρτυρας.

Στη συνέχεια κατέθεσε η αδελφή της μάρτυρας, Ελένη Πεταλά, η οποία εκείνη την ημέρα δεν βρισκόταν στο Μάτι αλλά πέρασε στιγμές αγωνίας για τους δικούς της ανθρώπους. Η κυρία Πεταλά όπως είπε στην κατάθεση της έκανε δεκάδες τηλέφωνα παντού, λιμενικό, πυροσβεστική, αστυνομία, νοσοκομεία. «Αναζητώντας τους δικούς μου ανθρώπους, έκανα δεκάδες τηλέφωνα παντού. Λιμενικό, πυροσβεστική, νοσοκομεία. Δεν έβρισκα κανένα. Και δέχομαι κλήση λίγη ώρα αργότερα τηλέφωνο από την πυροσβεστική Θεσσαλονίκης! Εκεί δήλωσα τους αγνοούμενους! Στην πυροσβεστική Θεσσαλονίκης» τόνισε η μάρτυρας.

«Το τι αντίκρισα δεν μπορώ να σας το περιγράψω όταν είδα την αδελφή μου στο νοσοκομείο. Την βρήκα μόνη μου. Καμένη σάρκα. Αφού δεν είχα ενημέρωση πήρα εγώ στο νεκροτομείο Αθηνών. Την Παρασκευή αναγνωρίστηκε η μητέρα μου και το Σάββατο ο πατέρας μου. Ο Γολγοθάς στο νοσοκομείο, εκεί που άνοιγες τις πληγές, έβγαινε σάρκα. Εκεί που τα πράγματα γινόντουσαν καλύτερα, ξαφνικά σήκωσε 41 πυρετό. Καλώ κυρία Καλοφώνου. Δεν περάσανε δύο ώρες και την βάλανε στην εντατική, είχε επεισόδιο πνευμονικής εμβολής. Μου είπε μία γιατρός ήταν πολύ σοβαρά πράγματα» τόνισε η μάρτυρας. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: «Μου είπαν ότι καίγομαι, η μητέρα μου ούρλιαζε γυμνή χωρίς μαλλιά»"

Κιβωτός: Σφίγγει ο κλοιός για τον πατέρα Αντώνιο και άλλους 10 - Έρευνα για τέσσερα κακουργήματα

Υπό ασφυκτικό εισαγγελικό κλοιό βρίσκεται πλέον ο πατέρας Αντώνιος και δέκα ακόμη πρόσωπα, ανάμεσά τους και η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή, καθώς πέραν της έρευνας που διεξάγουν οι εισαγγελείς ανηλίκων μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική και σωματική κακοποίηση παιδιών, σήμερα ο εισαγγελέα Ιωάννης Σέβης έδωσε παραγγελία στην Οικονομική Αστυνομία για γενικευμένο και σε βάθος έλεγχο των οικονομικών της Κιβωτού του Κόσμου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την παραγγελία του κ. Σέβη – πρόκειται τον εισαγγελέα που χρεώθηκε τη δικογραφία για τα οικονομικά της δομής από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνο - η Οικονομική Αστυνομία θα διερευνήσει τα πάντα γύρω από τα οικονομικά της Κιβωτού, καθώς και έντεκα φυσικών προσώπων, ανάμεσα τους ο πατέρας Αντώνιος, η πρεσβυτέρα, μέλη της οικογένειας τους και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων της Κιβωτού που έχουν εναλλαχθεί όλο αυτό το διάστημα.

Τα αδικήματα που διερευνώνται στο πλαίσιο της εισαγγελικής παραγγελίας αφορούν σε τέσσερα κακουργήματα και ειδικότερα σε υπεξαίρεση, απιστία, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Πιο αναλυτικά, με την παραγγελία του προς την Οικονομική Αστυνομία ο κ. Σέβης ζητεί:

-Φορολογικό έλεγχο για όλη την τελευταία πενταετία και άνοιγμα εταιρικών λογαριασμών την τελευταία πενταετία αλλά και όλων των λογαριασμών των 11 φυσικών προσώπων

-Γνωστοποίηση του πορίσματος του διαχειριστικού ελέγχου και ενημέρωσε για το εάν έχουν χορηγηθεί εθνικές ή κοινοτικές επιχορηγήσεις

-Διαχειριστικό έλεγχο και γνωστοποίηση της έκβαση του.

-Έρευνα να έχουν δοθεί στην Κιβωτό πάσης φύσεως επιχορηγήσεις η χρηματοδοτήσεις από κρατικούς φορείς η από ευρωπαϊκούς πόρους.

Να σημειωθεί τέλος ότι στο άνοιγμα των λογαριασμών για τα φυσικά πρόσωπα, περιλαμβάνονται και κάρτες, μετοχές και κάθε άλλο χρηματοπιστωτικό προϊόν εντοπιστεί στην κατοχή των προσώπων αυτών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κιβωτός: Σφίγγει ο κλοιός για τον πατέρα Αντώνιο και άλλους 10 - Έρευνα για τέσσερα κακουργήματα"

Ο Ακάρ συνεχίζει τα πυρά κατά της Ελλάδας: «Μην παίρνουν τα μυαλά σας αέρα»

Η Τουρκία συνεχίζει όχι απλά να συντηρεί, αλλά να ανεβάζει όσο περισσότερο γίνεται την ένταση με την Ελλάδα με σημερινό (2.11.2022) «μπροστάρη» τον Χουλουσί Ακάρ. Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας εξαπέλυσε νέους μύδρους κατά της χώρας μας και μας… ξανασύστησε να μην παίρνουν τα μυαλά μας αέρα.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ ανέφερε ότι «η Τουρκία είναι υπέρ του διαλόγου», αλλά από την άλλη ξεκαθάρισε ότι «δεν πρέπει να πάρουν αέρα τα μυαλά της Ελλάδας και να μη βασίζεται σε τρίτες χώρες»!

Ο Τούρκος υπουργός μάλιστα, έφτασε στο σημείο να πει ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που ακολουθεί πολιτικές και κάνει ενέργειες που αυξάνουν την ένταση και τόνισε: «Καλούμε την Ελλάδα να εγκαταλείψει τις πολιτικές και τις ενέργειες που αυξάνουν την ένταση, αλλά η έκκλησή μας για διάλογο δεν είναι αδυναμία, θα προστατέψουμε το δίκιο μας». Επίσης ο Ακάρ ανέφερε, ότι η Τουρκία «δεν θα δεχθεί τετελεσμένα».

«Μάταιος ο κόπος με τα εξοπλιστικά»

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και στους ελληνικούς εξοπλισμούς, ενώ ζήτησε για άλλη μια φορά δίκαιη μοιρασιά στον πλούτο του Αιγαίου.

«Είναι μάταιος ο κόπος της Ελλάδας με τα εξοπλιστικά προγράμματα», τόνισε ο Χουλουσί Ακάρ και επισήμανε για άλλη μια φορά ότι πρέπει ο πλούτος στο Αιγαίο «να μοιραστεί με δίκαιο τρόπο».

Και όλα αυτά έγιναν και υπό το πρίσμα της χθεσινής (1.12.2022) απόφασης του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Τουρκίας, που ζήτησε από την Ελλάδα να αποστρατικοποιήσει άμεσα τα νησιά του Αιγαίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ακάρ συνεχίζει τα πυρά κατά της Ελλάδας: «Μην παίρνουν τα μυαλά σας αέρα»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news