facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

Κοροναϊός: Τι αποφάσισε η έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής η έκτακτη ευρεία σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Υγείας για το ζήτημα του κοροναϊού, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία, όπου ήδη τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να μην ληφθούν επιπλέον μέτρα, αλλά να δοθεί όλο το βάρος στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του πληθυσμού της χώρας μας, καθώς και στην υψηλή ετοιμότητα των υγειονομικών αρχών.

Οι επιστήμονες είπαν ότι δεν τίθεται θέμα καραντίνας ή επιδημιολογικής επιτήρησης για τους μαθητές που βρίσκονται ήδη στην Ιταλία, καθώς δεν έχουν επισκεφτεί πληγείσες περιοχές.

Το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να μην προχωρήσει προς το παρόν σε επιπλέον μέτρα, όπως η θερμομέτρηση, για τους ταξιδιώτες που έρχονται στη χώρα μας από την Ιταλία.

Επίσης, κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκεται τη Δευτέρα και την Τρίτη σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα και θα ενημερώνει τα πληρώματα σε επιβατηγά και εμπορικά πλοία για τα μέτρα προφύλαξης. Το κλιμάκιο θα εφιστά επίσης την προσοχή σε επιβάτες και πληρώματα, ώστε να εντοπίσει εάν κάποιος έχει επισκεφτεί πρόσφατα, πριν από την καραντίνα, της πληγείσες από τον ιό περιοχές της Ιταλίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Τι αποφάσισε η έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας"

Σάμος: Αποκλεισμό της νέας δομής και προσφυγή στο ΣτΕ για τις επιτάξεις συναποφάσισαν οι δύο δήμοι

Τον αποκλεισμό από κοινού της υπό κατασκευή νέας, κλειστής δομής στη θέση Ζερβού Μυτιληνιών, με πανσαμιακή κινητοποίηση την ίδια ημέρα και σε ώρα που θα αποφασίσουν αποφάσισαν να εισηγηθούν στα έκτακτα Δημοτικά Συμβούλια που θα συγκληθούν την Τετάρτη οι δήμαρχοι Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, και Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης.

Στην κοινή σύσκεψή τους απόψε στο Δημαρχιακό Μέγαρο Σάμου, με τη συμμετοχή όλων των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του δήμου Ανατολικής Σάμου, αντιδημάρχων και των δύο δήμων και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατ. Σάμου, Γιώργου Κολλάρου, αποφασίστηκε και η από κοινού κατάθεση προσφυγής και αίτησης αναστολής στο ΣτΕ κατά της με αριθμό 1311/2020 υπουργικής απόφασης για τις επιτάξεις στα νησιά, καθώς και κάθε άλλης συναφούς διοικητικής πράξης που αφορά τις νέες δομές.

Οι δύο δήμοι δηλώνουν εκ νέου πως:

1. Δεν αποδέχονται και απορρίπτουν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη δημιουργία στο νησί υπερδομής φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων. Απαιτούν την κατάργηση της Π.Ν.Π. που αφορά τις επιτάξεις στην περιοχή Ζερβού.

2. Βασικός στόχος και αίτημά τους είναι ο άμεσος απεγκλωβισμός του νησιού από πρόσφυγες και μετανάστες με μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα και στις ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν.

3. Αποδέχονται μόνο μικρή δομή πρώτης υποδοχής, καταγραφής και ταυτοποίησης στο νησί της Σάμου με οριστική διακοπή λειτουργίας και κλείσιμο του υφιστάμενου ΚΥΤ της πόλεως Σάμου. Ζητούν, τέλος, να δοθούν από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου άμεσα γραπτές εγγυήσεις για το κλείσιμο και την παραχώρηση κατά κυριότητα του χώρου στον δήμο Ανατολικής Σάμου.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος, Πέτσας, είχε ξεκαθαρίσει πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για κλειστές δομές προχωρά και τα έργα για την κατασκευή τους αρχίζουν ή συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Σάμος: Αποκλεισμό της νέας δομής και προσφυγή στο ΣτΕ για τις επιτάξεις συναποφάσισαν οι δύο δήμοι"

Η Χίος ξεκινά ολομέτωπο αγώνα κατά της υπερδομής - BINTEO + ΦΩΤΟ

Αποφασισμένοι να δώσουν τον ύστατο αγώνα κατά της δημιουργίας υπερδομής 620 στρεμμάτων στην περιοχή του Αίπους, εμφανίστηκαν εκατοντάδες κάτοικοι της Χίου, που το απόγευμα της Κυριακής συγκεντρώθηκαν στο 17ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Χίου – Βολισσού, προκειμένου να δώσουν μία πρώτη απάντηση στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι τα κέντρα στα νησιά θα γίνουν πάσει θυσία.
Από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, εκατοντάδες κόσμου άρχισε να συρρέει στην περιοχή. Γυναίκες με παιδιά, ηλικιωμένοι, επαγγελματίες κάθε πολιτικού χώρου, γράφτηκαν στη λίστα για 24ωρες βάρδιες, οι οποίες ξεκινούν από σήμερα βράδυ μέχρι την τελική νίκη που, όπως είπαν, είναι η ακύρωση του αδιέξοδου σχεδιασμού της Κυβέρνησης.
Στο σημείο βρέθηκαν οι Χιώτες αιρετοί, με τον αντιπεριφερειάρχη Χίου Παντελή Μπουγδάνο να διατρανώνει ότι θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων και τον Δήμαρχο Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη να δίνει εντολή τα μηχανήματα του Δήμου να ξεκινήσουν για το Αίπος, στο πλαίσιο της πρόσφατης ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου.










politischios
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Χίος ξεκινά ολομέτωπο αγώνα κατά της υπερδομής - BINTEO + ΦΩΤΟ"

Έλληνας πρύτανης του ΕΚΠΑ εξηγεί: Ποιες είναι οι εξελίξεις και ποιος ο τρόπος μετάδοσης του κορωνοϊόυ

Ποια είναι τα τελευταία στοιχεία, πόσους θανάτους και που έχουμε, ποιοι οι τρόποι μετάδοσης και τελικά τι είναι ο κορωνοϊό, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος εξηγεί.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών περιγράφει τον τρόπο μετάδοσης του κορωνοϊού, τα ευρήματα αλυσίδας μετάδοσης του που προκαλούν ανησυχία, αλλά και τις έρευνες της επιστημονικής κοινότητας αναφορικά με την θεραπεία και τους τρόπους πρόληψης του.

Ποιο είναι το όνομα του κορωνοϊού

Σύμφωνα με την Διεθνή Επιτροπή για την Ταξινόμηση των Ιών (ICTV), ο κορωνοϊός ονομάστηκε SARS-CoV-2 (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο από Κορωνοϊό 2). Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ονόμασε Covid-19 (Κορωνοϊό 19), την πάθηση η οποία προκύπτει από τον νέο κορωνοϊό.

Φαίνεται πως, ο ΠΟΥ πρωτίστως ενδιαφέρθηκε να δοθεί ένα όνομα που να μην «ενοχοποιεί» την Κίνα και να μην αναφέρεται άμεσα σε γεωγραφικές τοποθεσίες, ομάδες ανθρώπων ή ζώα, ώστε να αποφευχθεί κάθε στιγματισμός. Αντίστοιχα, μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι, όπως το Nature, έχουν συνταχθεί υπέρ αυτής της προσέγγισης περί απουσίας γεωγραφικού προσδιορισμού.

Η οικογένεια των κορωνοϊών

Ο νέος κορωνοϊός ανήκει στην κατηγορία των κορωνοϊών, μεγάλων RNA ιών που περιβάλλονται από φάκελο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δυο εκ των τεσσάρων υποτύπων των κορωνοϊού μπορούν να προσβάλουν τον άνθρωπο. Όπως έχει γίνει γνωστό, από την έξαρση του ιού και έπειτα, άλλοι ξενιστές του κορωνοϊού είναι νυχτερίδες και θηλαστικά όπως καμήλες και μυρμηγκοφάγοι.

Συνολικά τέσσερις ανθρώπινοι κορωνοϊοί είναι ενδημικοί παγκοσμίως. Το 2002, σημειώθηκε η επιδημία του SARS, σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) με αποτέλεσμα 8.096 λοιμώξεις και 774 θανάτους.

Το 2012, ο κορωνοϊός του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS) προσέβαλε συνολικά 2.494 ανθρώπους και προκάλεσε 858 θανάτους, παρότι η επέκταση του υπήρξε περιορισμένη εκτός Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, όπως τα δίνει το Παρατηρητήριο Πανεπιστημίου Johns Hopkins CSSE, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού ανέρχονται σε 77.891 σε 32 χώρες ανά τον κόσμο.


  • Κίνα 76.291
  • Νότια Κορέα 433
  • Ιαπωνία 105
  • Σιγκαπούρη 85
  • Χονγκ Κονγκ 68
  • Ταϋλάνδη 35
  • Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 35
  • Αυστραλία 19
  • Ιραν 18
  • Ευρώπη 64 (κυρίως σε Ιταλία 20, Γερμανία 16, Γαλλία 12, Αγγλία 9)
  • Αίγυπτος 1
  • Λίβανος 1
  • Ισραήλ 1


Οι καταγεγραμμένοι θάνατοι από τον κορωνοϊό ανέρχονται σε 2.245, ήτοι 2% θνησιμότητα, με τους περισσότερους νεκρούς να σημειώνονται στην Κίνα. Αναλυτικά, οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι ανά τον κόσμο καταγράφονται ως εξής:


  • Κίνα 2.245
  • Ιράν 4
  • Χονγκ Κονγκ 2
  • Νότια Κορέα 2
  • Κρουαζιερόπλοιο «Diamond Princess» 2
  • Ιταλία 2
  • Ιαπωνία 1
  • Φιλιππίνες 1
  • Ταιβάν 1
  • Γαλλία 1 (80χρονος Κινέζος τουρίστας)

Μικρότερο το πραγματικό ποσοστό θνησιμότητας από τον κορωνοϊό

Σύμφωνα με όσα μας δίνει ο καθηγητής του Πναεπιστημίου Αθηνών, η θνητότητα από τον κορωνοϊό θεωρείται ότι στην πραγματικότητα είναι μικρότερη καθώς ο παρονομαστής του κλάσματος [θάνατοι από τον ιό / κρούσματα] εκτιμάται στην πραγματικότητα μεγαλύτερος αφού ασθενείς που εμφανίζουν ήπια συμπτωματολογία δε θα αναζητήσουν ιατρική φροντίδα και δε θα καταγραφούν.

Την ίδια ώρα, ο μήνας Φεβρουάριος φαίνεται πως παρουσιάζει μείωση στην εμφάνιση νέων κρουσμάτων από τον κορωνοϊό. Για πρώτη φορά, ο αριθμός των εξιτηρίων των ασθενών με κορωνοϊό είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των νέων κρουσμάτων. Εφόσον συνεχιστεί αυτή η μείωση, υπολογίζεται ότι μέχρι τέλος Μαρτίου η επιδημία θα έχει περιοριστεί σημαντικά.

Ανησυχία από την εξάπλωση του κορωνοϊού εκτός Κίνας

Εκείνο που σημειώνει ωστόσο ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, κ. Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος, είναι πως η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων εκτός Κίνας, και συγκεκριμένα σε Νότια Κορέα, Ιταλία, Ιράν καθώς και το πρώτο κρούσμα σε Λίβανο και Ισραήλ, υποδηλώνει την ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση.

Τα κρούσματα στην Βόρεια Ιταλία αυξήθηκαν ραγδαία τα τελευταία 24ωρα, με περισσότερους από 130 ανθρώπους να διαγιγνώσκονται με τον κορωνοϊό και τρεις να χάνουν τη ζωή τους από αυτόν. Αυτός είναι και ο λόγος που οι Αρχές στην Ιταλία προχωρούν σε έκτακτα μέτρα, προκειμένου να μειώσουν την μετάδοση του κορωνοϊού στη χώρα. Ακυρώνονται δημόσιες εκδηλώσεις – μεταξύ των οποίων και το Καρναβάλι της Βενετίας – ενώ σε 12 πόλεις έχει επιβληθεί καραντίνα, προς αποφυγή συνωστισμού και εξάπλωσης του ιού.

Στην Ευρώπη, το Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ε.Ε κατέληξε στο συμπέρασμα της ανάγκης για αυξημένη ετοιμότητα και έγκαιρη αναγνώριση και διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης του κορωνοϊού. Επίσης, συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός μηχανισμού αλληλεγγύης και υποστήριξης των χωρών της ΕΕ αλλά και τρίτων χωρών που θα παραστεί ανάγκη. Στην Ελλάδα, δημιουργείται ψηφιακή πλατφόρμα με πληροφορίες για τον κορωνοϊό

Ερωτηματικά για την αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού

Ένα ακόμη σημείο που μένει να διευκρινιστεί, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, είναι η αλυσίδα μετάδοσης του ιού σε όλα τα νέα κρούσματα. Υπάρχουν περιπτώσεις, κυρίως στο Ιράν, όπου δεν έχει αποσαφηνιστεί σαφή επιδημιολογική σύνδεση με γνωστό κρούσμα ή φορέα. Την Κυριακή άλλωστε έγινε γνωστό πως η Τουρκία αποφάσισε να κλείσει τα σύνορα με το Ιράν, ως μέτρο πρόληψης από την μετάδοση του κορωνοϊού.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών σημειώνει πως τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και το Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ δε μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο πανδημίας.

Η περίπτωση της Σιγκαπούρης για την επιδημία κορωνοϊού

Ο καθηγητής κ. Δημόπουλος μένει όμως και στο παράδειγμα της Σιγκαπούρης, που φαίνεται πως έλαβε εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να αποτρέψει την διάδοση του κορωνοϊού από την Κίνα.

Σύμφωνα με το The Journal of the American Medical Association (JAMA), παρόλο που υπάρχει μεγάλος αριθμός ταξιδιωτών μεταξύ Σιγκαπούρης και Κίνας, η έγκαιρη προετοιμασία, η ύπαρξη αποτελεσματικού συστήματος υγείας και η εξασφάλιση σημαντικής χρηματοδότησης επέτρεψε την έγκαιρη αναγνώριση των περιστατικών και των πιθανών φορέων. Αναλογικά, λοιπόν, ο αριθμός των κρουσμάτων (85) κορωνοϊού μπορεί να κριθεί περιορισμένος.

«Επομένως, η πρόληψη και η ορθή οργάνωση των υγειονομικών δομών είναι αποτελεσματικές για τον έλεγχο της μετάδοσης του ιού» σημειώνεται από το επιστημονικό περιοδικό.

Η κλινική εικόνα ενός ανθρώπου που προσεβλήθη από τον κορωνοϊό

Σύμφωνα με τα στοιχεία των επιστημόνων, η μέση ηλικία των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον κορωνοϊό είναι τα 56 έτη, ενώ η εμφάνισή του είναι οριακά συχνότερη σε άνδρες. Η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού, ακόμα και από ασυμπτωματικούς φορείς (χωρίς συμπτώματα ή απεικονιστικά ευρήματα για 7-14 ημέρες) είναι πιθανή. Έχει μάλιστα αναφερθεί περιστατικό στην Κίνα, όπου η πιθανή περίοδος επώασης διάρκεσε 27 ημέρες. Όπως σημειώνεται σε δημοσίευση του επιστημονικού περιοδικού The New England Journal of Medicine, το ιϊκό φορτίο στις εκκρίσεις από το ανώτερο αναπνευστικό ασυμπτωματικών, ασθενών μπορεί να είναι αντίστοιχο των συμπτωματικών.

Τέλος, μελέτη στο ίδιο περιοικό έδειξε ότι η διαλογή με βάση την κλινική συμπτωματολογία σε 126 Γερμανούς ταξιδιώτες που είχαν επιστρέψει στη Φρανκφούρτη από τη Γιουχάν απέτυχε να εντοπίσει 1 ασυμπτωματικό και 1 ολιγοσυμπτωματικό φορέα του κορωνοϊού.

Πώς εκδηλώνεται ο κορωνοϊός;

Ωστόσο, φαίνεται πως το 80% των ασθενών από τον κορωνοϊό, εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, ενώ 14% αυτών εμφανίζουν σοβαρή νόσο όπως πνευμονία και 5% παρουσιάζουν αναπνευστική ανεπάρκεια ή σηπτικό σοκ. Τέλος, στο 2% των περιπτώσεων ο κορωνοϊός αποδεικνύεται θανατηφόρος με την πιθανότητα να αυξάνεται με την ηλικία και με την παρουσία συμπαραμαρτούντων νοσημάτων (καρδιαγγειακά, καρκίνο, ανοσοανεπάρκεια). Άλλωστε, η θνησιμότητα σε ανθρώπους κάτω των 39 ετών αντιστοιχεί στο 0.2% των κρουσμάτων.

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών σημειώνει πάντως πως υψηλό παραμένει το ποσοστό ενδονοσοκομειακής μετάδοσης του κορωνοϊού, μεταξύ ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και νοσηλευόμενων ασθενών. Αυτό, υπολογίζεται ως και 30% σήμερα, κάτι που δείχνει πως είναι απαραίτητη η εκπαίδευση του προσωπικού, αλλά και η διάθεση προστατευτικών μέτρων και φροντίδας των νοσούντων.

Υπάρχει θεραπεία από τον κορωνοϊό;

Ο καθηγητής Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος μας δίνει όμως και στοιχεία αναφορικά με τους τρόπους θεραπείας του κορωνοϊού. Ως αυτή την ώρα, προκρίνονται επιλογές υποστηρικτικής αγωγής, με ένα ευρύ φάσμα αντι-ιικών παραγόντων (ρεμδεσιβίρη, λοπιναβίρη/ριτοναβίρη, ιντερφερόνη-β). Μόνο στην Κίνα, περισσότερες από 80 κλινικές μελέτες έχουν επιφορτιστεί με την τεκμηρίωση της αποτελεσματικότητας διαφορετικών προσεγγίσεων έναντι του κορωνοϊού.

Η επιστημονική κοινότητα εργάζεται πυρετωδώς για την παρασκευή του κατάλληλου εμβολίου, στην πλατφόρμα παρασκευής αντίστοιχων εμβολίων για το SARS-MERS, αλλά και επί τη βάση νεότερων τεχνολογιών βασισμένων στο αγγελιαφόρο mRNA.

Πρόσφατα, δημοσιεύματα που είδαν το φως, θέλουν το πλάσμα αίματος ασθενών που έχουν θεραπευτεί και περιέχει αντισώματα έναντι του κορωνοϊού θα μπορούσε δυνητικά να βοηθήσει βαρέως πάσχοντες ασθενείς.

Ο καθηγητής υποστηρίζει πως τα μέτρα πρόληψης, περιορίζονται σε απλά μέτρα υγιεινής. Τακτικό πλύσιμο χεριών, κάλυψη του στόματος στο βήχα και το πτέρνσιμα, τακτική απολύμανση χώρων όπου συναθροίζονται άτομα και εθελοντική απομόνωση ατόμων που φέρουν συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης.

Πόσο βοηθούν τα αυστηρά περιοριστικά ταξιδιωτικά μέτρα κατά του κορωνοϊού;

Πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει την είσοδο στα εδάφη τους Κινέζων πολιτών αλλά και ατόμων που έχουν επισκεφθεί την Κίνα τις τελευταίες 14 ημέρες. Στο παρελθόν τέτοια μέτρα λίγο μόνο βοήθησαν στην καθυστέρηση της επέκτασης μετάδοσης ιογενών λοιμώξεων, όπως ο κορωνοϊός.

Άλλωστε, ο Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγιεσούς τάχθηκε εναντίον οποιονδήποτε μέτρων γενικευμένης εφαρμογής με βάση τις υπάρχουσες αποδείξεις και τα στοιχεία δημόσιας υγείας. Χαρακτηριστικά, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι σκοπός είναι να περιοριστεί ο ιός και όχι οι άνθρωποι.

Σε αναδυόμενες κρίσεις, όταν η επιστήμη είναι αβέβαιη, η υιοθέτηση της «αρχής της προφύλαξης» είναι λογική για τη διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας, σημειώνει ο καθηγητής. Ωστόσο, οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία δεν δικαιολογούν αδιάκριτα, υπέρμετρα ή υπερβολικά εξαναγκαστικά μέτρα χωρίς τη δέουσα επιστημονική τεκμηρίωση.

Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία

Τέλος, η παγκόσμια οικονομία φαίνεται πως απειλείται από την συνέχιση της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού. Ο τουρισμός καταρρέει στην Κίνα, στο επίκεντρο του κορωνοϊού, όμως από την επιδημία επηρεάζεται και το εμπόριο, καθώς επιβάλλονται περιορισμοί στην ελεύθερη διακίνηση αγαθών και πρώτων υλών από και προς την Κίνα.

Τέλος, η αδυναμία προσέγγισης στους λιμένες της Κίνας (ακόμα και πλοίων ελληνικών συμφερόντων) και η αναβολή ετήσιας επιθεώρησης και επισκευών και, κατά συνέπεια, ανανέωσης πιστοποιητικών αξιοπλοΐας που επιβάλλουν τα μέτρα πρόληψης από τον κορωνοϊό, απειλούν και την ναυτιλία.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Έλληνας πρύτανης του ΕΚΠΑ εξηγεί: Ποιες είναι οι εξελίξεις και ποιος ο τρόπος μετάδοσης του κορωνοϊόυ"

Κοροναϊός: Αγωνία για 10 ελληνικά σχολεία που βρίσκονται στην Ιταλία!

Στην Ιταλία βρίσκονται αυτή τη στιγμή 10 σχολεία από τη χώρα μας στα πλαίσια εκπαιδευτικών εκδρομών, ενώ ο κοροναϊός βρίσκεται σε έξαρση εκεί.

Το υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε ότι με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή στην Ιταλία βρίσκονται δέκα σχολεία σε εκπαιδευτικές εκδρομές. Από αυτά, τα δυο σχολεία, είναι στο Μιλάνο και τα 8 στην κεντρική και νότια Ιταλία. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει ήδη ενημερώσει τα σχολεία που επρόκειτο να φύγουν τι επόμενες μέρες για την Ιταλία να μην το κάνουν.

Οι γονείς, που έχουν στείλει τα παιδιά τους στις συγκεκριμένες περιοχές είναι ανάστατοι, καθώς δεν γνωρίζουν τι θα γίνει. Δηλαδή, αν θα δοθούν οδηγίες να επιστρέψουν οι μαθητές πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα που υπάρχει από το σχολείο τους ή θα παραμείνουν στην Ιταλία και θα ολοκληρώσουν κανονικά την εκδρομή τους.

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές που προγραμματίζονταν προς την Ιταλία, μέχρι νεωτέρας, κατόπιν εντολής της Υπουργού Νίκης Κεραμέως. «Μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού σε περιοχές της γειτονικής χώρας και τη σχετική εισήγηση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, δρούμε προληπτικά προστατεύουμε τους μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς μας από τη μεταδοτική νόσο», ανακοίνωσε πριν από λίγο το υπουργείο Παιδείας.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Αγωνία για 10 ελληνικά σχολεία που βρίσκονται στην Ιταλία!"

Κοροναϊός: Τέλος οι εκδρομές προς Ιταλία με εντολή Κεραμέως!

Έντονη ανησυχία και στην Ελλάδα προκαλεί ο κοροναϊός και η ραγδαία εξάπλωσή του στην Ιταλία! Σύσκεψη και προβληματισμός στο υπουργείο Υγείας. Οι συνεχείς έλεγχοι στα λιμάνια και όλες οι εξελίξεις.

Ο κοροναϊός έχει προκαλέσει… συναγερμό στην γειτονική Ιταλία, και η ελληνική κυβέρνηση παίρνει τα μέτρα της!

Να θυμίσουμε πως ήδη τρεις άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους, ενώ τα κρούσματα είναι πια 150! Μάλιστα, πολλά παιχνίδια της Serie A αναβλήθηκαν και… όσα έγιναν είχαν έντονη την παρουσία της προστατευτικής μάσκας στις εξέδρες!

Μετά από όλα αυτά, λοιπόν, αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές που προγραμματίζονταν και προγραμματίζονται προς την Ιταλία, μέχρι νεωτέρας, κατόπιν εντολής της Υπουργού Νίκης Κεραμέως!

Ο κοροναϊός και το… φρένο στις εκδρομές προς την Ιταλία

“Μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού σε περιοχές της γειτονικής χώρας και τη σχετική εισήγηση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, δρούμε προληπτικά, προστατεύουμε τους μαθητές, τους φοιτητές, τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς μας από τη μεταδοτική νόσο.

Προτεραιότητα έχει πάντα η προστασία των πολιτών και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας της χώρας. Θα ακολουθήσουν σχετικές εγκύκλιοι για όλες τις δομές εκπαίδευσης”, τονίστηκε σχετικά.

Κοροναϊός: Σύσκεψη και προβληματισμός στο υπουργείο Υγείας

Τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα για τον κοροναϊό εξετάζει το υπουργείο Υγείας, σε σύσκεψη που έχει συγκαλέσει και είναι σε εξέλιξη. Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ νωρίτερα, προβληματισμό έχει προκαλέσει στο υπουργείο Υγείας η παρουσία του κοροναϊού σε γειτονικές χώρες όπως η Ιταλία αλλά και σε άλλες χώρες που βρίσκονται στη λεκάνη της Μεσογείου.

Ο μηχανισμός του υπουργείου παραμένει σε επιφυλακή και εγρήγορση, όπως αναφέρουν πηγές του, αλλά και όπως προκύπτει από σημερινή ενημέρωση του προς στον Τύπο. Όπως αναφέρεται «με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου κοροναϊού, το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας συνεχίζουν τις στοχευμένες ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών από τρίτες χώρες στις πύλες εισόδου τις χώρας, με την έκδοση νέων φυλλαδίων και αφισών για αεροδρόμια και λιμάνια.

Ο κοροναϊός και η αυξημένη προσοχή στα λιμάνια

Επίσης πραγματοποιούν ενημέρωση των εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στα λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας, ενώ την προσεχή Πέμπτη στον Πειραιά, διεξάγεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το EU Healthy Gateways, με τίτλο «Μέτρα δημόσιας υγείας στις πύλες εισόδου και στα μέσα μεταφοράς (πλοία, αεροπλάνα)».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρμόδιοι βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την εκτίμηση της κατάστασης διεθνώς.

Αυτό είναι σημαντικό καθώς με τα νεότερα δεδομένα επικαιροποιούν όλες τις οδηγίες, βάσει των επιδημιολογικών κριτηρίων ορισμού κρούσματος, σε συνεργασία με την ομάδα εμπειρογνωμόνων και ειδικών λοιμωξιολόγων που έχει συγκροτηθεί.

Κοροναϊός και στην Ελλάδα; Καθόλου απίθανο!

Κατά καιρούς οι επιστήμονες που εκπροσωπούν το υπουργείο Υγείας στη χώρα μας, έχουν εκτιμήσει ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να καταγραφεί κρούσμα του νέου κοροναϊού και στην Ελλάδα. Το ζητούμενο πάντως για τους επιστήμονες είναι πόσο γρήγορα θα εντοπιστεί και θα απομονωθεί.

Για το λόγο αυτό, όπως τονίζει για μια ακόμη φορά το υπουργείο Υγείας, όλες οι υγειονομικές αρχές της χώρας – νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ – βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Τέλος οι εκδρομές προς Ιταλία με εντολή Κεραμέως!"

Σχιστό: Πρόστιμα 6.500 ευρώ για παρεμπόριο στο τοπικό παζάρι

Πρόστιμα 6.500 ευρώ επιβλήθηκαν κατά τη σημερινή διϋπηρεσιακή επιχείρηση για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου στο Σχιστό, από την αστυνομία, τη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και το δήμο Περάματος.

Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνι Γεωργιάδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ολοκληρώθηκε η επιχείρηση στο παζάρι του Σχιστού με 74 ελέγχους, από τους οποίους προέκυψαν 5 παραβάσεις και πρόστιμα 6.500 ευρώ.

Κατασχέθηκαν 4 τόνοι πατάτες, 229 τεμάχια βιομηχανικά είδη, 99 τεμάχια απομιμητικά παιχνίδια, 75 κιλά οπωροκηπευτικά, και προσήχθησαν από την αστυνομία 6 αλλοδαποί στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Σχιστό: Πρόστιμα 6.500 ευρώ για παρεμπόριο στο τοπικό παζάρι"

Κορωνοϊός: Τρεις νεκροί στην Ιταλία – Στα 150 τα κρούσματα

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται πλέον η Ευρώπη, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην Ιταλία. 

Πλέον, οι νεκροί είναι τρεις, με τελευταίο θύμα μία γυναίκα με ογκολογικά προβλήματα που ζούσε στην Κρεμόνα και νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της βόρειας Ιταλίας, ενώ τα κρούσματα αυξήθηκαν στα 132. Τουλάχιστον 26 ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. 

Ο δήμαρχος του Μιλάνου, Μπέπε Σάλα, ζήτησε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία της πόλης του την επόμενη εβδομάδα, ως ένα μέτρο πρόληψης για να αποφευχθεί όσο το δυνατόν η περαιτέρω εξάπλωση του ιού. Εξήγησε επίσης, ότι μπορεί να αναβληθούν μεγάλες εκθέσεις που είχαν προγραμματισθεί για το άμεσο μέλλον.

Εξετάζεται μέχρι και διακοπή λειτουργίας των μουσείων του Βατικανού

Τις επόμενες ώρες, η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να εκτιμήσει εκ νέου, αναλυτικά την όλη κατάσταση και σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, να λάβει τυχόν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της διάδοσης του ιού.

Στο μεταξύ, οι δημοτικές αρχές του Μιλάνου ανακοίνωσαν ότι για προληπτικούς λόγους πρόκειται να κλείσει ο καθεδρικός ναός του Μιλάνου, Ντουόμο. Παράλληλα, από αύριο σταματούν και οι λειτουργίες στις καθολικές εκκλησίες της πόλης.

Σύμφωνα, δε, με πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης, εξετάζεται και η προσωρινή διακοπή λειτουργίας των μουσείων του Βατικανού, από τα μεγαλύτερα μουσειακά συγκροτήματα στην Ευρώπη.

Η δήμαρχος της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράτζι, δε, ετοιμάζεται να υπογράψει απόφαση με την οποία αναστέλλονται οι διαγωνισμοί που είχαν προγραμματιστεί στην ιταλική πρωτεύουσα για πρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων, με τη συμμετοχή χιλιάδων υποψηφίων.

Στο Μιλάνο, τέλος, θα μείνουν προσωρινά κλειστές ντίσκο και μαγαζιά στα οποία οι νέοι συνηθίζουν να συναντώνται για να καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά.

Διακόπτονται οι εκδηλώσεις για το καρναβάλι 

Με απόφαση του περιφερειάρχη του Βένετο, Λούκα Τζάια, σταματούν όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις, μέχρι τα τέλη του μηνός. Στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνεται και η διακοπή των εκδηλώσεων του παραδοσιακού καρναβαλιού της Βενετίας. Θα παραμείνουν κλειστά, επίσης, τα σχολεία, τα μουσεία και τα πανεπιστήμια της περιφέρειας.

Παράλληλα, οι ιταλικές αρχές αποφάσισαν να θέσουν σε καραντίνα τους 274 μετανάστες και το πλήρωμα του πλοίου Ocean Viking (που ανήκει στην ΜΚΟ Sos Mediterranè) και το οποίο μόλις ελλιμενίσθηκε στο Ποτσάλο της Σικελίας.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, τέλος, η οικονομική ζημιά από τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του κοροναϊού, για τις περιφέρειες του ιταλικού Βορρά, ανέρχεται ήδη στα 18 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα.

Θέμα χρόνου να υπάρξει κρούσμα και στην Ελλάδα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 και υπογράμμισε ότι η εξάπλωση του ιού στην Ιταλία αλλάζει τα δεδομένα, ενώ θεωρεί θέμα χρόνου το να υπάρξει κρούσμα στην Ελλάδα. 

Σήμερα στις 7 το απόγευμα συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας όπου θα συζητηθούν τα νεότερα δεδομένα.

Ο μηχανισμός του υπουργείου παραμένει σε επιφυλακή και εγρήγορση όπως αναφέρουν πηγές του, αλλά και όπως προκύπτει από σημερινή ενημέρωση του προς στον Τύπο. Όπως αναφέρεται «με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου κορωνοϊού, το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας συνεχίζουν τις στοχευμένες ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών από τρίτες χώρες στις πύλες εισόδου τις χώρας, με την έκδοση νέων φυλλαδίων και αφισών για αεροδρόμια και λιμάνια.

Επίσης πραγματοποιούν ενημέρωση των εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στα λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας, ενώ την προσεχή Πέμπτη στον Πειραιά, διεξάγεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το EU Healthy Gateways, με τίτλο «Μέτρα δημόσιας υγείας στις πύλες εισόδου και στα μέσα μεταφοράς (πλοία, αεροπλάνα)».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρμόδιοι βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την εκτίμηση της κατάστασης διεθνώς.

Αυτό είναι σημαντικό καθώς με τα νεότερα δεδομένα επικαιροποιούν όλες τις οδηγίες, βάσει των επιδημιολογικών κριτηρίων ορισμού κρούσματος, σε συνεργασία με την ομάδα εμπειρογνωμόνων και ειδικών λοιμωξιολόγων που έχει συγκροτηθεί.

Κατά καιρούς οι επιστήμονες που εκπροσωπούν το υπουργείο Υγείας στη χώρα μας, έχουν εκτιμήσει ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να καταγραφεί κρούσμα του νέου κορωνοϊού και στην Ελλάδα. Το ζητούμενο πάντως για τους επιστήμονες είναι πόσο γρήγορα θα εντοπιστεί και θα απομονωθεί.

Για το λόγο αυτό, όπως τονίζει για μια ακόμη φορά το υπουργείο Υγείας όλες οι υγειονομικές αρχές της χώρας - νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ - βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Τρίτος θάνατος επιβάτη του Diamond Princess από τον ιό 

Τρίτος επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου στην Ιαπωνία πέθανε, αφού είχε μολυνθεί από το νέο κορωνοϊό, σύμφωνα με την ιαπωνική κρατική τηλεόραση NHK.

Την ίδια ώρα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η κατάσταση με την εξάπλωση της επιδημίας του ιού, είναι ακόμη σοβαρή και πολύπλοκη.

Ο πρόεδρος Σι είπε επίσης, ότι οι προσπάθειες για τον έλεγχο του ξεσπάσματος του κοροναϊού βρίσκονται σε σημείο καμπής.

Ο ίδιος τόνισε ότι θα αγωνιστεί για την επίτευξη των οικονομικών και κοινωνικών αναπτυξιακών στόχων του 2020, όπως μετέδωσαν τα κρατικά ΜΜΕ.

Έκτος θάνατος από κορωνοϊό στη Νότια Κορέα

Η Νότια Κορέα ανέφερε τον έκτο θάνατο από το νέο κοροναϊό, σύμφωνα με τα κέντρα ελέγχου νοσημάτων.

Ο συναγερμός για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού βρίσκεται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδό του, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης αυξήθηκε στα 602.

Η Τουρκία κλείνει μία συνοριακή διάβαση με το Ιράν

Η Τουρκία κλείνει την συνοριακή διάβασή της με το Ιράν, ως ένα μέτρο πρόληψης προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο εξάπλωσης του κοροναϊού, καθώς η Τεχεράνη ανέφερε 43 κρούσματα μόλυνσης από τον κοροναϊό όπως δήλωσε σήμερα, ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότσα.

Όλες οι οδικές αρτηρίες και οι σιδηροδρομικές γραμμές προς το Ιράν θα κλείσουν σήμερα στις 17.00 το απόγευμα, ενώ οι πτήσεις από το Ιράν έχουν ανασταλεί, δήλωσε ο υπουργός στους δημοσιογράφους.

Οκτώ άνθρωποι έχουν πεθάνει στο Ιράν. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από το νέο κοροναϊό εκτός της Κίνας.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Τρεις νεκροί στην Ιταλία – Στα 150 τα κρούσματα"

Τουρκία: Και δεύτερος ισχυρός σεισμός 5,8 R στα σύνορα με το Ιράν

Νέο ισχυρό χτύπημα του «Εγκέλαδου» στην Τουρκία, στα σύνορα με το Ιράν, αυτή τη φορά μεγέθους 5,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, στις 6 το απόγευμα της Κυριακής, σε εστιακό βάθος 2 χλμ.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, που μιλά για σεισμό 6 Ρίχτερ, διαδοχικοί είναι και οι μικρότερης έντασης μετασεισμοί.

Το πρωί, εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες κτήρια κατέρρευσαν στη νοτιοανατολική Τουρκία, από τον σεισμό μεγέθους 5,7 βαθμών που έπληξε περιοχές που βρίσκονται επίσης κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

Τρία από τα θύματα ήταν παιδιά, ενώ 37 Τούρκοι τραυματίστηκαν. Μεταξύ αυτών, εννέα τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Υγείας.

Από τον πρωινό σεισμό τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι σε χωριά και πόλεις και στις δύο χώρες, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Στο Ιράν δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής νεκροί.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Και δεύτερος ισχυρός σεισμός 5,8 R στα σύνορα με το Ιράν"

ΕΛΤΑ: Απολύσεις 420 διανομέων -Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι (φωτο)

Στην πραγματοποίηση μιας 4ωρης στάσης εργασίας τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου και 24ωρης απεργίας την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου προχωρά το Σωματείο Ταχυδρόμων ΕΛΤΑ Αθήνας και Νομού Αττικής, σε συνέχεια μιας σειράς απεργιακών κινητοποιήσεων, συμβολικών καταλήψεων και συγκεντρώσεων των τελευταίων εβδομάδων.
Οι αποφάσεις ελήφθησαν ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση του Σωματείου, η οποία πραγματοποιήθηκε με εντυπωσιακή συμμετοχή.
Το Σωματείο Ταχυδρόμων Αθήνας και Νομού Αττικής καταγγέλλει την απαράδεκτη μονομερή αυτή απόφαση για την κατάργηση 420 θέσεων διανομέων, η οποία μειώνει σχεδόν στο μισό τη δύναμη της διανομής στην Αττική.
Η νέα δομή λειτουργίας θα φέρει τεράστιες καθυστερήσεις στην αλληλογραφία για τους καταναλωτές, αφού κατά περίπτωση θα φτάνουν να βλέπουν ταχυδρόμο μια φορά την εβδομάδα αλλά και σε περιπτώσεις σπανιότερα. Ως αποτέλεσμα, θα σωρεύονται ανεπίδοτα αντικείμενα και τη ταλαιπωρία των καταναλωτών θα μεγαλώσει.
Σημειώνεται ότι τέτοιο πλάνο διανομής δεν υπάρχει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, γεγονός που σφραγίζει την πρωτοβουλία της Διοίκησης με την παγκόσμια πατέντα ανεδαφικής προχειρότητας. Το πιο σημαντικό είναι ότι αμφισβητείται στην πράξη η δυνατότητα παροχής Καθολικής Υπηρεσίας και των υπηρεσιών που συμβατικά προκύπτουν για τα ΕΛΤΑ.
Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του Σωματείου Γιάννης Οικονόμου «Μετά από 4 χρόνια καταστροφικών επιλογών που έφεραν σε δεινή θέση το δημόσιο ταχυδρομείο, χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό και πρακτικά σε κατάσταση ασφυξίας, γίνονται επιλογές χωρίς ψυχραιμία και ρεαλισμό. Κυρίως χωρίς οραματική αντιμετώπιση του ταχυδρομείου.
Τα ΕΛΤΑ βρίσκονται απαξιωμένα, χωρίς επενδύσεις εκσυγχρονισμού, χωρίς αναπτυξιακό πλάνο και χωρίς οποιοδήποτε σχέδιο στρατηγικού βάθους. Σήμερα αντί να καλυφθούν τα κενά των προηγουμένων ετών, γίνονται κινήσεις σπασμωδικές που τελικά θα επιδεινώσουν την ήδη τραγική κατάσταση του Οργανισμού.
Οι εργαζόμενοι κατανοούμε τη σημασία αντιμετώπισης των προκλήσεων για τα ΕΛΤΑ, ωστόσο περιμένουμε να γίνουν με ρεαλισμό και όραμα. Όχι μόνον για να “βγουν τα νούμερα σήμερα” αλλά για να υπάρχει βιώσιμο ταχυδρομείο στη χώρα που να παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες στους πολίτες.
Η απόφαση μείωσης των θέσεων στη διανομή θα επιφέρει περισσότερα προβλήματα απ όσα θα λύσει.
Καλούμε τη Διοίκηση να αντιμετωπίσει την κατάσταση με ρεαλισμό και υπευθυνότητα. ΝΑ ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της και να μπει σε έναν ουσιαστικό διάλογο με αντίληψη μακροχρόνιου σχεδιασμού.
Καλούμε την κυβέρνηση να μην παρασύρεται από τις εμμονές ορισμένων ενάντια σε κάθε τι δημόσιο.
Ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας των ΕΛΤΑ πρέπει να προστατευθεί μαζί με τη βιωσιμότητά του.
Οι εργαζόμενοι θα σταθούμε απέναντι στην αυθαιρεσία.
Το Σωματείο θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για να προστατεύσει τους ταχυδρόμους.
Είναι επίσης σημαντικό ότι οι πολίτες, που έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ από την πτώση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών το τελευταίο διάστημα, είναι δίπλα μας διεκδικώντας ένα πιο σύγχρονο ταχυδρομείο που θα παρέχει ουσιαστικές υπηρεσίες και θα υπηρετεί με επάρκεια την κοινωνική του αποστολή».
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛΤΑ: Απολύσεις 420 διανομέων -Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι (φωτο)"

Sunday Times προς Μπόρις Τζόνσον: «Επέστρεψε τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα»

Υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, τάσσεται σε άρθρο γνώμης η συντάκτρια των Sunday Times, Σάρα Μπάξτερ.

Καλεί μάλιστα τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, «να επιστρέψει τα γλυπτά στην Αθήνα γιατί εκεί ανήκουν», γεγονός που θα αποτελούσε «μια μεγάλη χειρονομία φιλίας και αλληλεγγύης». Χαρακτηρίζει το νέο μουσείο της Ακρόπολης «υπέροχο», και «πολύ πιο όμορφο από το χώρο χωρίς παράθυρα που αφιερώνεται στα γλυπτά στο Βρετανικό Μουσείο». Επίσης, εκφράζει θαυμασμό για το αποτέλεσμα των εργασιών αποκατάστασης των γλυπτών που το μουσείο της Ακρόπολης έχει στην κατοχή του.

Στη συνέχεια αναφέρεται στην ιστορία των γλυπτών ως εξής: «Δεν υπάρχει αμφιβολία, κατά τη γνώμη μου, ότι ήταν βανδαλισμός. Τα γλυπτά κατάφεραν σχεδόν να επιβιώσουν από τις καταστροφές του χρόνου, τους πολέμους και την έκρηξη μιας αποθήκης όπλων, όταν ο Έλγιν εμφανίστηκε στην Αθήνα στις αρχές του 19ου αιώνα ως πρεσβευτής στην Υψηλή Πύλη, στους Οθωμανούς κατακτητές. Μόλις εξασφάλισε την απαραίτητη «άδεια» για να αφαιρέσει αντικείμενα από τα ερείπια γύρω από τον Παρθενώνα (το αρχικό έγγραφο δεν βρέθηκε ποτέ, αν και υπάρχει μια «μετάφραση»), έστειλε εργάτες σε σκάλες να σπάσουν – με αμβλύ εργαλείο- τα μάρμαρα που βρίσκονται τώρα στο Βρετανικό Μουσείο.

Ακόμη και τότε, η υποτιθέμενη πράξη διάσωσης θεωρήθηκε από κάποιους, όπως ο Λόρδος Βύρων, ως έγκλημα. Ο Έλγιν σχεδόν έχασε τα κιβώτια με τα μάρμαρα, όταν το πλοίο του βυθίστηκε στο ταξίδι προς τη Μάλτα και έπρεπε να διασωθούν από τον πυθμένα της Μεσογείου. Όχι μόνο αυτό, η επιθυμία του ήταν να κοσμήσουν το σπίτι των προγόνων του, το Broomhall House, για τη δική του δόξα, αναγκάστηκε όμως να τα πουλήσει στο κράτος όταν ξέμεινε από χρήματα (το σπίτι εξακολουθεί να έχει κομμάτια που το Βρετανικό Μουσείο δεν θέλησε να πάρει).»

Το άρθρο κλείνει αναφέροντας ότι ο Έλγιν είχε σκεφτεί να αποσπάσει και την Πύλη των Λεόντων των Μυκηνών, αλλά ήταν πολύ βαριά για να τη μεταφέρει. Η συντάκτρια του άρθρου πιστεύει ότι με την επιστροφή των Γλυπτών, η Μεγάλη Βρετανία θα επωφεληθεί με το δανεισμό σημαντικών αρχαιοτήτων από την Ελλάδα για περιοδικές εκθέσεις σε μια σταθερή βάση συνεργασίας και καλεί για άλλη μια φορά τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να επιδείξει την αγάπη του για τον αρχαίο κόσμο κάνοντας το σωστό.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Sunday Times προς Μπόρις Τζόνσον: «Επέστρεψε τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα»"

Ήπειρος: Αποκαλυπτήρια για το γεφύρι της Πλάκας! “Έφυγαν” τα μεταλλικά στηρίγματα (Φωτό)

Ενώνει ξανά τα Τζουμέρκα με τα Κατσανοχώρια το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, το γεφύρι της Πλάκας στον Άραχθο ποταμό, που είχε καταρρεύσει πριν από περίπου μία πενταετία.
Το ιστορικό γεφύρι είναι έτοιμο. Δοκιμάζεται πια από τον χειμωνιάτικο Άραχθο, θα δοκιμαστεί στις πιο δύσκολες συνθήκες, ώστε να μπορεί, μετά το καλοκαίρι, να παραδοθεί στο κοινό», δήλωσε ο καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων- Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, συντονιστής Διεπιστημονικής Ομάδας Έργου του ΕΜΠ για την Αναστήλωση της Γέφυρας Πλάκας, Δημήτρης Καλιαμπάκος.
«Ολοκληρώθηκε πια η διαδικασία της αφαψίδωσης, αφαιρέθηκε δηλαδή ο μεταλλικός σκελετός που στήριξε κατά τη διάρκεια των εργασιών την ιστορική γέφυρα της Πλάκας», εξήγησε ο κ. Καλιαμπάκος, επισημαίνοντας πως πλέον, από εδώ και πέρα, ξεκινά η στενή παρακολούθηση της εξέλιξης του έργου από τους επιστήμονες της Ομάδας Έργου του ΕΜΠ.
«Ξεκινά το μεγάλο crash test», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του ΕΜΠ, μιλώντας για την «πιο μεγάλη αποκατάσταση πέτρινου γεφυριού στον κόσμο».
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ήπειρος: Αποκαλυπτήρια για το γεφύρι της Πλάκας! “Έφυγαν” τα μεταλλικά στηρίγματα (Φωτό)"

Μάτι-μητέρα θύματος: Να ανακληθούν οι προαγωγές ανθρώπων που διαχειρίστηκαν την τραγωδία

Στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, απευθύνεται με επιστολή της η Αθηνά Μουτάφη, που έχασε τον 25χρονο γιο της στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018.

Εκφράζει την «εύλογη οργή» των θυμάτων για τις πρόσφατες προαγωγές και διορισμούς σε θέσης ύψιστης ευθύνης (γ.γ. Πολιτικής Προστασίας) τριών «ανθρώπων που εκείνη την ημέρα κατείχαν καίριες θέσεις διαχείρισης της τραγωδίας που ζήσαμε», καθώς τις θεωρούν «ύβρεις στη μνήμη των παιδιών μας», και του ζητεί να τις ανακαλέσει.

Πιο αναλυτικά, στην επιστολή της η κ. Μουτάφη αναφέρει:

«Κύριε Πρωθυπουργέ.

Σας απευθύνω αυτή την επιστολή με την ιδιότητά σας ως πατέρα πρωτίστως.

Είμαι μητέρα δύο παιδιών συνομήλικων με τα δικά σας. Το απόγευμα της 23ης Ιουλίου φιλοξενούμασταν σε φιλικό σπίτι στο Μάτι και καταφύγαμε με τα παιδιά μου στη θάλασσα. Ως μητέρα και άνθρωπος, ήταν αδύνατο να σκεφτώ πως δίπλα στο λιμάνι της Ραφήνας και μόλις 25 χλμ απο τη Βουλή των Ελλήνων, εκτυλισόμμενης καταστροφής αυτού του μεγέθους, δεν θα υπήρχε κινητοποίηση διάσωσής μας. Κολυμπώντας 6 ώρες, μη μπορώντας να αναπνεύσουμε απο τους καπνούς, 13 άνθρωποι πνίγηκαν. Μεταξύ αυτών και ο 25χρονος γιός μου, ο Βίκτωρας.

Με στοιχειώδη ενσυναίσθηση ως άνθρωπος και κυρίως ως πατέρας, βάλτε τον εαυτό σας στη θέση μιας μάνας που δίπλα της παλεύουν τα παιδιά της να σωθούν, χωρίς η ίδια να είναι σε θέση να τα βοηθήσει. Μιας μάνας και μιας αδελφής που βλέπουν και ακουν το παιδί τους να χάνεται. Σίγουρα, κανείς δε μπορεί να φανταστεί πως ζούμε ως ζωντανοί νεκροί, οι γονείς των παιδιών που χάθηκαν εκείνο το απόγευμα.

Οι συγγενείς των 102 αδικοχαμένων ζούμε ελπίζοντας την ηθική δικαίωσή τους απο τη Δικαιοσύνη. Μέχρι τότε, κινήσεις προαγωγής όπως στις πρόσφατες κρίσεις της Πυροσβεστικής και διορισμού σε θέσης ύψιστης ευθύνης (γ.γ. Πολιτικής Προστασίας) ανθρώπων που εκείνη την ημέρα κατείχαν καίριες θέσεις διαχείρισης της τραγωδίας που ζήσαμε, αποτελούν ύβρεις στη μνήμη των παιδιών μας και προκαλούν την εύλογη οργή μας. Δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν αυτές τις θέσεις όσοι εκτελούσαν υπηρεσία την ημέρα που το ελληνικό κράτος επέδειξε τη χειρότερη ανικανότητα διαχείρισης κρίσεων και προστασίας των πολιτών του.

Σας παρακαλώ ως Πρωθυπουργό της χώρας, αλλά και ως πατέρα, να ανακαλέσετε τις κινήσεις αυτές, καθώς δεσμευτήκατε τόσο τις μέρες αμέσως μετά την τραγωδία, όσο και αρκετές φορές έκτοτε, και πλέον ως Πρωθυπουργός, «να αποδοθούν ευθύνες, γιατί σε μια Δημοκρατία, υπάρχει ευθύνη»!

Αθηνά Μουτάφη».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάτι-μητέρα θύματος: Να ανακληθούν οι προαγωγές ανθρώπων που διαχειρίστηκαν την τραγωδία"

Χρώμα και χορός στο καρναβάλι των μικρών της Πάτρας! ΒΙΝΤΕΟ από την παρέλαση

Οι μικροί καρναβαλιστές της Πάτρας, φόρεσαν τις χρωματιστές στολές τους και πλημμύρισαν με το κέφι και το χαμόγελο τους κεντρικούς δρόμους της πόλης!

Η παρέλαση των λιλιπούτειων καρναβαλιστών περνά στην ιστορία αφήνοντας πίσω της πολύχρωμες, καρναβαλικές αναμνήσεις!

Ήταν μία ωραία παρέλαση με μουσική που ακουγόταν και ψηλά, στη Γούναρη. Δεν υπήρχαν καθυστερήσεις και η συμμετοχή ήταν μεγάλη με 14.000 μικρούς καρναβαλιστές να χαίρονται με την καρδιά τους! Μάλιστα φέτος είδαμε ελαφρώς λιγότερους ενήλικες!

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ





thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρώμα και χορός στο καρναβάλι των μικρών της Πάτρας! ΒΙΝΤΕΟ από την παρέλαση"

Καρπενήσι: ΤΡΑΓΩΔΙΑ. Νεκρός βρέθηκε, μέσα στο καμένο του ΙΧ, 30χρονος στον Ξηριά Καρπενησίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε ένα χωματόδρομο δίπλα από τον Περιφερειακό, βρέθηκε ολοσχερώς καμένο ένα αυτοκίνητο και μέσα ο 30χρονος οδηγός του απανθρακωμένος. Ο άτυχος νεαρός ήταν μόνιμος κάτοικος της περιοχής και μάλιστα έμενε πολύ κοντά στο σημείο που άφησε την τελευταία του πνοή.

Οι αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση, συνεχίζουν την έρευνα προκειμένου να διαπιστώσουν τα αίτια της φωτιάς. Δείτε στο επόμενο βίντεο εικόνες, από το σημείο που γράφτηκε με ανατριχιαστικό τρόπο, ο επίλογος της ζωής του 30χρονου…



evrytanika
Διαβάστε Περισσότερα » "Καρπενήσι: ΤΡΑΓΩΔΙΑ. Νεκρός βρέθηκε, μέσα στο καμένο του ΙΧ, 30χρονος στον Ξηριά Καρπενησίου (ΒΙΝΤΕΟ)"

Washington Post: Ζητά επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα- Επιστρέψτε στην θεά Ίριδα το σώμα της

Με άρθρο της με τίτλο "Επιστρέψτε στη θεά Ίριδα το σώμα της", η εφημερίδα Washington Post τάσσεται υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, στην Αθήνα, στην κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού, τώρα που οι συνθήκες έχουν αλλάξει για την πάλαι ποτέ αυτοκρατορία της Αγγλίας.

Αναφερόμενη στις διαφορετικές απόψεις Ελλήνων και Βρετανών για τα γλυπτά, η συντάκτρια του άρθρου, τονίζει ότι το αίτημα επιστροφής έχει αποκτήσει μεγαλύτερο βάρος τώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Όταν ο Τόμας Μπρους, έβδομος κόμης του Έλγιν, και 11ος κόμης του Κινκαρντίν, ταξίδεψε στην Ακρόπολη στις αρχές της δεκαετίας του 1800, ως Βρετανός πρέσβης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο Σουλτάνος λέγεται ότι του έδωσε την άδεια να "αφαιρέσει μερικά τμήματα λίθων με παλιές επιγραφές και μορφές". Ο λόρδος το εξέλαβε ως άδεια να αφαιρέσει, περίπου, 17 αγάλματα από τα αετώματα, 15 μετώπες, και 247 πόδια (περίπου 75 μέτρα) της ζωφόρου από τον Παρθενώνα για να τα φέρει στην καλή μας Αγγλία» αναφέρει στο άρθρο της η Washington Post.

Και συνεχίζει λέγοντας ότι «οι καιροί όμως άλλαξαν και αυτό που θεωρούνταν πιο δικαιολογημένο τότε, σήμερα θεωρείται ευρέως ως μια ασυνείδητη πράξη».
Σε μία έμμεση αναφορά στο Brexit, και υπεραμυνόμενη της επιστροφής των γλυπτών στην Ελλάδα, η συντάκτρια του άρθρου της Washington Post, διερωτάται: «Γιατί να παραμείνουν τα μάρμαρα στη φύλαξη της χώρας που επιμένει ότι ανήκει μόνο στον εαυτό της;» και σημειώνει: «Η Ελλάδα τιμάται σήμερα ως λίκνο του δυτικού πολιτισμού, και ποιοί παρά οι Έλληνες θα μπορούσαν να στεγάσουν τον πολιτισμό αυτό;».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Washington Post: Ζητά επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα- Επιστρέψτε στην θεά Ίριδα το σώμα της "

Κ.Μητσοτάκης: «Οι μετεγγραφές σε άλλη σχολή θα γίνονται μόνο αν συμπληρώνεται το 75% του βαθμού εισαγωγής σε αυτήν»

Αλλαγή του πλαισίου για τις μετεγγραφές φοιτητών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας προωθεί η κυβέρνηση καθώς μπαίνει «φρένο» στη μεταπήδηση από ένα ομοειδές τμήμα της περιφέρειας σε κάποιο που εδρεύει στα κεντρικά ΑΕΙ για όσους φοιτητές εισάγονται με χαμηλές βαθμολογίες.

Μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε θέματα της ανώτατης εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στις μετεγγραφές φοιτητών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Συγκεκριμένα, ξεκαθάρισε ότι οι αλλαγές στην Παιδεία θα πλαισιωθούν και από ένα νέο σύστημα μετεγγραφών στα Πανεπιστήμια καθώς όπως είπε, η σημερινή κατάσταση, όπου ένας φοιτητής μπαίνει σε μία σχολή με πολύ μικρή βαθμολογία και μεταφέρεται σε μία άλλη όπου εισάγονται κάποιοι με πολύ μεγαλύτερους βαθμούς θα λήξει.

«Είναι άδικο για όλους αυτούς οι οποίοι προσπάθησαν και εισήχθησαν σε σχολές με υψηλούς βαθμούς. Στο εξής, κάποιος θα μετεγγράφεται σε άλλη σχολή μόνο αν συμπληρώνει το 75% του βαθμού εισαγωγής σε αυτήν. Αυτό είναι το δίκαιο και αυτό θα κάνουμε πράξη».

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κ.Μητσοτάκης: «Οι μετεγγραφές σε άλλη σχολή θα γίνονται μόνο αν συμπληρώνεται το 75% του βαθμού εισαγωγής σε αυτήν»"

Μηταράκης: Καταργείται η χρήση σπιτιών σε πόλεις και χωριά

«Τα πέντε ακριτικά νησιά μας σηκώνουν το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης για λογαριασμό όλης της Ευρώπης. Αυτό πρέπει να αλλάξει», τόνισε πρόσφατα στον υφυπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Χέλμουτ Τάιχμαν, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στη Realnews.

Ο κ. Μηταράκης σημειώνει πως πρέπει να διευρυνθεί η κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας ώστε να αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός, «που δέχθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργεί την συμφόρηση στα νησιά».

Για τις κλειστές δομές, αναφέρει ότι με τη λειτουργία τους θα κλείσουν τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, στο Βαθύ και στη ΒΙΑΛ, αλλά και θα καταργηθεί η χρήση διαμερισμάτων και ξενοδοχείων που βρίσκονται στις πόλεις και στα χωριά των νησιών, καθώς πλέον θα είναι υποχρεωτική η παραμονή των νεοαφιχθέντων στις κλειστές δομές.


Διαβεβαιώνει ότι οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές στα νησιά θα λειτουργούν μόνο ως κέντρο καταγραφής, ταυτοποίησης και απόδοσης απόφασης ασύλου, με την παραμονή να μη ξεπερνά τους έξι μήνες και υπογραμμίζει πως «δεν θα δεχθούμε καμία μόνιμη παραμονή μεταναστών στην ακριτική Ελλάδα».

Όπως δηλώνει ο αρμόδιος υπουργός, τα νέα κέντρα θα συνδυαστούν με γενναία αποσυμφόρηση των νησιών καθώς οι νέες θέσεις θα είναι λιγότερες από τις μισές από τους σήμερα διαμένοντες. Οι μεταφορές θα γίνουν και προς την ηπειρωτική Ελλάδα, και προς την Τουρκία.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Μηταράκης: Καταργείται η χρήση σπιτιών σε πόλεις και χωριά"

Ανοίγει την Τρίτη η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Με το άρθρο 22 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή για ψήφιση ορίζονται τα εξής σε σχέση με τα δημοτικά τέλη ακινήτων:

1.Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για τα κενά και μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα μέχρι την 30.6.2020.

2. Διαγράφονται οι βεβαιωμένες οφειλές δημοτικών τελών και ΤΑΠ από διαφορές εμβαδών, όχι μέχρι 31.12.2019 αλλά μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσής τους στον οικείο Δήμο.

3. Εξαιρούνται όμως από τη διαγραφή τα ποσά που βεβαιώθηκαν είτε κατόπιν ελέγχου της υπηρεσίας του Δήμου, είτε λόγω αιτήματος χορήγησης βεβαίωσης για μεταβίβαση ακινήτου.

4. Τα ήδη καταβληθέντα ποσά στους Δήμους για τις παραπάνω αιτίες δεν επιστρέφονται.

5. Η προθεσμία για δήλωση των αδήλωτων εμβαδών παρατείνεται έως την 30.6.2020 μόνον για όσους ιδιοκτήτες προβούν σε ρύθμιση αυθαιρέτων μετά την 31.3.2020.

Ανοίγει η πλατφόρμα

Εξάλλου από την Τρίτη, 25.2.2020 αναμένεται να τεθεί τελικά σε λειτουργία η διαδικτυακή πλατφόρμα της ΚΕΔΕ για τη δήλωση δημοτικών τελών ακινήτων προς όλους τους Δήμους της χώρας, στην οποία θα εμφανίζονται αυτόματα τα στοιχεία κάθε ακινήτου που είναι καταχωρημένα στο Ε9, και στη βάση χρέωσης δημοτικών τελών του ΔΕΔΔΗΕ, συσχετισμένα με τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου, εφόσον υπάρχει.

Κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου, θα μπορεί με τους κωδικούς του του TAXISNET να εισέρχεται σε αυτήν, και να δηλώσει υπεύθυνα στον οικείο Δήμο, συμπληρωματικά ή και αρχικά, το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας του που ηλεκτροδοτείται ή και που δεν ηλεκτροδοτείται, ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένο ή μη, το οποίο θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9, αλλά και τυχόν αλλαγή της χρήσης της ιδιοκτησίας σε άλλη από αυτή που ήταν δηλωμένη στο Δήμο.

Λόγω της άμεσης διασύνδεσης της εφαρμογής με τις παραπάνω βάσεις δεδομένων, της άμεσης διασταύρωσης των στοιχείων τους και της προσωπικής ευθύνης του δηλούντος για την ακρίβειά τους, δεν θα απαιτείται η προσέλευση των πολιτών σε καμιά υπηρεσία και η συνυποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού! Οι Υπηρεσίες Εσόδων των οικείων Δήμων θα επεξεργάζονται στη συνέχεια τις ηλεκτρονικές αυτές δηλώσεις και θα ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά για την αποδοχή τους αλλά και για τον υπολογισμό κάθε οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα και για οφειλόμενο δημοτικά τέλη από 1.1.2020 και μετά.

Από την εξαιρετική αυτή ρύθμιση της διαγραφής αναδρομικών και προστίμων κερδισμένοι θα είναι οι ιδιοκτήτες που θα δηλώσουν, οι Δήμοι που θα εισπράττουν αλλά και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες από τη μείωση δημοτικών τελών που ασφαλώς θα ακολουθήσει.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοίγει την Τρίτη η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά"

Συντάξεις Μαρτίου 2020: Οι ημερομηνίες για τις πληρωμές

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2020 – ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ: Από την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020 ξεκινά η καταβολή των συντάξεων του Μαρτίου 2020. Δείτε όλες οι ημερομηνίες.
Από την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020 ξεκινά η καταβολή των συντάξεων Μαρτίου 2020, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020. 
Όλες οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων:
Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις Μαρτίου την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020.
Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020.
Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις Μαρτίου 2020 την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020.
Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020.
Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις Μαρτίου την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020.
Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020.
Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις Μαρτίου 2020 την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020.
Τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις τηνΠέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020.
Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020.
Το ΕΤΕΑΕΠ (πρώην ΕΤΕΑ) θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις την Τετάρτη4 Μαρτίου 2020.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Συντάξεις Μαρτίου 2020: Οι ημερομηνίες για τις πληρωμές"

Γ.Βαρουφάκης: «Εθνικό καθήκον η δημοσίευση των συνομιλιών στα Eurogroup»

Στις 10 Μαρτίου ηχογραφημένο υλικό από τις συνεδριάσεις του Eurogroup το πρώτο εξάμηνο του 2015 θα δοθεί στο κοινό, αφού πρώτα θα έχει προηγηθεί το «Der Spiegel». Η πρωτοβουλία του Γιάνη Βαρουφάκη έχει ήδη πυροδοτήσει αντιδράσεις, ενώ ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» το περιγράφει ως «εθνικό και ευρωπαϊκό καθήκον, δεδομένου ότι οι ισχυροί επιλέγουν να μην κρατούν πρακτικά».

Ο Βαρουφάκης λέει επίσης πως βλέπει ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με το μνημονιακό τόξο, αποκλείει κάθε συμπόρευση μαζί του, ενώ όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά σημειώνει για την προσφυγή στη Χάγη ότι μπορεί να είναι η βέλτιστη λύση εφόσον Ελλάδα και Τουρκία συμφωνήσουν από πριν στην πλήρη οριοθέτηση των διαφωνιών.

Ταράξατε τα λιμνάζοντα ύδατα της πολιτικής με το να κομίσετε στον Πρόεδρο της Βουλής ηχογραφημένο υλικό από τις συνεδριάσεις του Eurogroup το 2015. Πώς σχολιάζετε το γεγονός πως ο κ. Τασούλας δεν το δέχθηκε;

Ο πανικός της κυβέρνησης, και γενικότερα του μνημονιακού τόξου, ότι μπορεί να «τσαλακωθεί» η εικόνα των κ.κ. Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ και Σία (και παράλληλα να ανατραπεί το αφήγημα των «σοβαρών τεχνοκρατών» που βρήκαν μπροστά τους έναν «ενοχλητικό» έλληνα υπουργό Οικονομικών), φαίνεται πως πανικόβαλε τον κατά τα άλλα συμπαθέστατο Πρόεδρο της Βουλής ωθώντας τον σε ατόπημα. Βλέπετε, εκείνοι που έδωσαν γην και ύδωρ, που είπαν «ναι σε όλα», σε ανεπαρκείς ψευδοτεχνοκράτες, τρέμουν την αλήθεια.

Με την κίνησή μου έθεσα στη διακριτική ευχέρεια του Προέδρου της Βουλής τον τρόπο με τον οποίο η Εθνική Αντιπροσωπεία και οι πολίτες θα μάθαιναν την αλήθεια για τις συζητήσεις στο Eurogroup που οδήγησαν στη φυλάκιση ενός έθνους στο κάτεργο του χρέους μέχρι το 2060. Αρνούμενος τον ρόλο αυτόν ο Πρόεδρος της Βουλής αρνήθηκε μια χρυσή ευκαιρία αναβάθμισης της Εθνικής Αντιπροσωπείας (από ανήμπορο αποδέκτη των εντολών της τρόικας σε κυρίαρχο Κοινοβούλιο) και ανάκτησης κοινοβουλευτικής αξιοπρέπειας και κυριαρχίας.

Είναι σωστό και ηθικό να διαρρεύσουν συνομιλίες την ίδια ώρα που οι εμπλεκόμενοι δεν είχαν εικόνα πως τους ηχογραφείτε;

Είναι κάτι παραπάνω από σωστό και ηθικό. Είναι εθνικό και ευρωπαϊκό μου καθήκον, δεδομένου ότι οι ισχυροί επιλέγουν να μην κρατούν πρακτικά, με ξεκάθαρο σκοπό την κατάργηση κάθε αρχής διαφάνειας και δημοκρατικού ελέγχου.

Πώς δικαιολογούν τη μη τήρηση πρακτικών; Επειδή, λένε, έτσι οι υπουργοί μιλούν πιο «άνετα». Πρόκειται για αποθέωση του κυνισμού των ισχυρών. Σκεφτείτε το: Ενας υπουργός Οικονομικών αδύναμης χώρας δεν θα τα βάλει ποτέ με τους ισχυρούς, καθώς γνωρίζει ότι, χωρίς πρακτικά, θα λοιδορηθεί, καθώς δεν μπορεί να αποδείξει τι είπε όταν αρχίσουν οι ψευδείς δυσφημιστικές διαρροές.

Επιπλέον, χωρίς πρακτικά ο εκπρόσωπος αδύναμης χώρας, ακόμα κι αν καταφέρει να αποσπάσει κάτι σημαντικό για τη χώρα του μέσα στο Eurogroup, δεν μπορεί να προσφύγει σε όσα συμφωνήθηκαν σε περίπτωση που οι ισχυροί την πάρουν αργότερα πίσω - αρνούμενοι ότι είχαν συμφωνήσει.

Ακόμα και από ιστορικής πλευράς να το δείτε, χωρίς πρακτικά τι θα αφήσει πίσω του το Eurogroup για τον ιστορικό του μέλλοντος; Την Ιστορία θα τη γράφουν μόνο οι νικητές, χωρίς καν τον περιορισμό αρχείων και πρακτικών;

Με απλά λόγια, οι μόνοι που παρανομούν είναι οι ισχυροί του διευθυντηρίου του Eurogroup. Και η παρανομία τους αυτή καταδικάζει όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση στην απαξίωση στα μάτια όλων των ευρωπαίων δημοκρατών. Να γιατί σας απαντώ ότι η δημοσιοποίηση των ηχογραφήσεων, στον βαθμό που προωθούν την τήρηση πρακτικών, είναι εθνικό και ευρωπαϊκό μου καθήκον. Τέλος, σας θυμίζω πως οι ομόλογοί μου γνώριζαν πολύ καλά ότι ηχογραφούσα - κάτι που, βέβαια, έκαναν κι εκείνοι. Πώς το γνώριζαν; Το δήλωσα με συνέντευξή μου στους «New York Times»!

Πώς θα χειριστείτε το υλικό;

Στις 10 Μαρτίου θα μπορείτε όλοι να κατεβάσετε τα ηχητικά από την ιστοσελίδα του ΜέΡΑ25 και του DiEM25. Στο μεταξύ, έτσι ώστε να έχουν την πρότερη δυνατότητα να αξιολογήσουν το υλικό, έχουμε δώσει πρόσβαση σε σημαντικά μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού καθώς και σε ένα στην Ελλάδα.

Στα της έκθεσης αποτίμησης των κυβερνητικών πεπραγμένων του ΣΥΡΙΖΑ σάς αποδίδεται ιδιάζουσα ευθύνη για τη διαπραγμάτευση...

Διαβάζοντας την ερμηνεία της συγκεκριμένης ευθύνης διαβλέπω πλήρη ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με την τρόικα και το ελληνικό μνημονιακό τόξο. Π.χ. ότι πήγαινα στο Eurogroup χωρίς καλά επεξεργασμένες προτάσεις, ότι δεν προσπάθησα να δημιουργήσω συμμαχίες με τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών του Νότου κ.λπ. Διαβάζοντας αυτά ένιωσα κατανόηση: Εχοντας πει «ναι σε όλα» στην τρόικα, έπρεπε να βρουν μια δικαιολογία - και τη βρήκαν ενστερνιζόμενοι τις κατηγορίες των τροϊκανών προς το πρόσωπό μου. Να άλλος ένας λόγος που απαιτείται η δημοσιοποίηση των ηχογραφήσεων του Eurogroup: για να διαπιστώσουν όλοι, και οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ, ποιος πήγαινε στο Eurogroup με συγκροτημένες προτάσεις και ποιοι όχι - ποιος ήταν μετριοπαθής και διαλλακτικός και ποιοι όχι -, ποιος μιλούσε συνεκτικά και με γνώμονα το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον και ποιοι όχι.

Και ο Πάνος Καμμένος ανέφερε πως υπήρχε συμφωνία Σόιμπλε - Βαρουφάκη για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Τι ισχύει;

Οτι αν το άκουγε ο κ. Σόιμπλε θα έπεφτε από τα σύννεφα...

Προσφάτως κάνατε κάλεσμα στις πολιτικές δυνάμεις για ένα μέτωπο για τα κόκκινα δάνεια. Παρ' όλα αυτά το κάλεσμα δεν ευοδώθηκε, και ειδικότερα ο κ. Κουτσούμπας στην απαντητική του επιστολή σας έγραψε πως η πρότασή σας είναι ανεδαφική. Μήπως έχει δίκιο;

Η προσπάθεια συνεχίζεται. Τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου στην Τεχνόπολη (Γκάζι) θα γίνει μια μοναδική, χρήσιμη συζήτηση για τη μόνη ρεαλιστική λύση του προβλήματος των κόκκινων δανείων - μια λύση άμεσα εφαρμόσιμη, μια λύση που εξυγιαίνει τις τράπεζες και σταματά τους πλειστηριασμούς. Οσοι αρνούνται τη συμμετοχή σε αυτόν τον διάλογο αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη.

Δεν θα ήταν εφικτό να συμπορευθείτε σε μέτωπο αντιπολίτευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Πώς να το κάνουμε δηλαδή αυτό; Ενστερνιζόμενοι το 4ο Μνημόνιο του κ. Τσίπρα το οποίο μπήκαμε στη Βουλή για να αποκαλύψουμε και να καταργήσουμε; Το μόνο μέτωπο που εμείς βλέπουμε εντός της Βουλής σήμερα είναι εκείνο το συμπαγές μνημονιακό τόξο που αποτελείται από ΝΔ -ΚΙΝΑΛ - ΣΥΡΙΖΑ.

Στα των εθνικών θεμάτων. Ως κόμμα, είστε υπέρ της προσφυγής στη Χάγη και με ποιους όρους;

Η Χάγη είναι ένα σημαντικό εργαλείο. Εθνικός μας στόχος πρέπει να είναι μια οριστική συμφωνία με την Τουρκία όσον αφορά την υφαλοκρηπίδα, την ταύτιση εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων, και τις ΑΟΖ που θα πρέπει να συμφωνηθούν στο πλαίσιο μιας μεγάλης μεσογειακής συμφωνίας ότι τα ορυκτά καύσιμα θα μείνουν στα έγκατα της γης. Για όλα αυτά η Χάγη μπορεί να είναι η βέλτιστη λύση εφόσον Ελλάδα και Τουρκία συμφωνήσουμε από πριν στην πλήρη οριοθέτηση των διαφωνιών που θα κληθεί το Διεθνές Δικαστήριο να αποφανθεί.

Συμφωνείτε με το σχέδιο της κυβέρνησης για το Προσφυγικό;

Είναι αδύνατον να συμφωνήσει κανείς με ανύπαρκτο σχέδιο, η ανυπαρξία του οποίου γεννά στρατόπεδα συγκέντρωσης κατατρεγμένων ψυχών ανά τη χώρα.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ.Βαρουφάκης: «Εθνικό καθήκον η δημοσίευση των συνομιλιών στα Eurogroup»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news