facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Υπουργείο Εξωτερικών: Επαναπατρισμός Ελλήνων από τη Βηρυτό, μέσω Κύπρου

«Με τη συνδρομή των Πρεσβειών Ελλάδας και Κύπρου στη Βηρυτό, αφίχθησαν, με ναυλωμένη πτήση από την Κυπριακή Δημοκρατία, 11 Έλληνες πολίτες και μέλη οικογενειών τους στη Λάρνακα» αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ενώ σημειώνεται: «Ευχαριστούμε την Κυπριακή Δημοκρατία για τη συμπαράσταση και την άμεση ανταπόκριση».

Όπως σημειώνεται ακολούθως σε άλλη ανάρτηση από το ΥΠΕΞ: «Με μέριμνα της Πρεσβείας μας στη Λευκωσία και υπό τον συντονισμό της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, 6 εξ αυτών επαναπατρίστηκαν σήμερα, στην Ελλάδα».

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Εξωτερικών: Επαναπατρισμός Ελλήνων από τη Βηρυτό, μέσω Κύπρου"

Εντοπισμός και δραματική διάσωση 25 αλλοδαπών στην Κω

Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής εντόπισε ένα πνευστό ταχύπλοο (Τ/Χ) σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες, στη θαλάσσια περιοχή “ΛΟΥΡΟΣ” της Κω.

Κατά τη διαδικασία προσέγγισης του ταχύπλοου από το Π.Λ.Σ., ο χειριστής του Τ/Χ προσέκρουσε σκόπιμα στο Π.Λ.Σ., με αποτέλεσμα την πτώση τεσσάρων (04) ατόμων στη θάλασσα (03 ενήλικες και 01 ανήλικο). Ακολούθως, οι υπόλοιποι επιβαίνοντες στο Τ/Χ έπεσαν και αυτοί στη θάλασσα.

Αμέσως, το πλήρωμα του Π.Λ.Σ. προέβη στην περισυλλογή και διάσωση συνολικά είκοσι πέντε (25) αλλοδαπών, μεταξύ των οποίων ένα ανήλικο κορίτσι χωρίς τις αισθήσεις του. Διενεργήθηκαν από το πλήρωμα του Π.Λ.Σ. προσπάθειες ανάνηψης του, με τη μέθοδο της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ), με αποτέλεσμα την ανάκτηση των αισθήσεων του ανήλικου.

Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια από το Π.Λ.Σ. στο λιμάνι της Κω, όπου το ανήλικο και μία γυναίκα παρελήφθησαν από ένα ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κω, για τη παροχή πρώτων βοηθειών.

Οι υπόλοιποι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Κω. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Κω, ενώ το Τ/Χ σκάφος μεταφοράς των αλλοδαπών βυθίστηκε.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εντοπισμός και δραματική διάσωση 25 αλλοδαπών στην Κω"

Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές και καταιγίδες – Αναλυτική πρόγνωση

Άστατος αναμένεται αύριο, Κυριακή (06.10.24) ο καιρός στις περισσότερες της χώρας, με το σκηνικό να συνθέτουν τοπικές βροχές και καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας. 

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), στο Ιόνιο, τα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη και πιθανώς τις πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση του καιρού το βράδυ, εκτός από τη Θράκη όπου και εκεί τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Το μεσημέρι στα δυτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια θα σημειώσει μικρή πτώση ενώ στις υπόλοιπες περιοχές δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Στα δυτικά και τα βόρεια θα φτάσει τους 24 με 26 βαθμούς (στη δυτική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη). Στις υπόλοιπες περιοχές τους 27 με 29 και κατά τόπους στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά

Στην Αττική ο καιρός αναμένεται γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές. Οι άνεμοι δυτικών διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 18 έως 27 και τοπικά έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες, με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι – βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά διαστήματα. Τα φαινόμενα θα διατηρηθούν στη Θράκη ενώ βελτίωση αναμένεται στη ανατολική Μακεδονία από τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ. Τις βραδινές ώρες στα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία από 16 έως 25 με 26 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση από το βράδυ. Οι άνεμοι από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία από 17 έως 25 με 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Στην ανατολική Πελοπόννησο (κυρίως τα δυτικά τμήματα) νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες, με πιθανότητα τοπικών βροχών. Οι άνεμοι από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 15 έως 28 και τοπικά έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Στην Κρήτη νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Στις Κυκλάδες αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Οι άνεμοι δυτικοί, νοτιοδυτικοί 3 με 5, πρόσκαιρα στις δυτικές Κυκλάδες τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 19 έως 28 και στην Κρήτη έως 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση από τις απογευματινές ώρες. Στα Δωδεκάνησα τις πρωινές ώρες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι νότιοι, νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα Δωδεκάνησα δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 18 έως 29 και κατά τόπους στα νότια έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία

Λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες, με πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως στα δυτικά τμήματα. Οι άνεμοι δυτικών διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία 14 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές και καταιγίδες – Αναλυτική πρόγνωση"

Δύο νέα περιστατικά βίας ανηλίκων στη Θεσσαλονίκη: 13χρονη κατήγγειλε ότι δέχτηκε επίθεση από τέσσερεις ανήλικες – Μητέρα μαθητή δέχτηκε επίθεση από 16χρονη

Νέα περιστατικά βίας ανηλίκων έρχονται στο προσκήνιο. Στη Θεσσαλονίκη, 13χρονη κατήγγειλε ότι δέχθηκε επίθεση από τέσσερις ανήλικες. Επίθεση δέχτηκε μητέρα μαθητή που είχε πέσει θύμα bulling, από μία 16χρονη η οποία τη χτύπησε και την έβρισε.

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης. Μια 13χρονη κοπέλα από τη Ρουμανία, συνοδευόμενη από τη μητέρα της, πήγε στο Τμήμα Ασφάλειας Παύλου Μελά, και κατήγγειλε ότι δέχτηκε επίθεση από τέσσερις ανήλικες με τις οποίες είχαν δώσει ραντεβού μέσω Instagram.

Οι μαθήτριες, σύμφωνα με τη 13χρονη, την απείλησαν και τη χτύπησαν με γροθιές στο κεφάλι με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις της και να πέσει στο έδαφος.

Όταν συνήλθε, μια 15χρονη για να την αφήσει να φύγει, την εξανάγκασε να καπνίσει αυτοσχέδιο τσιγάρο με κάνναβη. 
Μετά το τέλος του επεισοδίου και εφόσον έφυγαν οι δράστριες, διαπίστωσε πως είχαν αφαιρέσει από την τσάντα της πέντε ευρώ και μια συσκευή ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Η ανήλικη μεταφέρθηκε με σταθμό του ΕΚΑΒ στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Μετά από αναζητήσεις από το Τμήμα Ανηλίκων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, οι τέσσερις ανήλικες συνελήφθησαν και με εντολή εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθερες μετά τις απολογίες τους.

Μητέρα μαθητή δέχθηκε επίθεση από 16χρονη

Συνέχεια είχε το επεισόδιο με τον μαθητή που είχαν κλείσει, συμμαθητές του, στις τουαλέτες σχολικού συγκροτήματος και βιντεοσκοπούσαν την επίθεση.

Αυτή τη φορά, επίθεση δέχτηκε η μητέρα του, από μία 16χρονη η οποία τη χτύπησε με τα χέρια στο πρόσωπο και την έβρισε.

Σύμφωνα με την καταγγελία της 53χρονης στο Αστυνομικό Τμήμα Τούμπας, η ανήλικη είναι φίλη των μαθητών που είχαν χτυπήσει και βιντεοσκοπήσει τον ξυλοδαρμό του 14χρονου γιου της μέσα στις τουαλέτες.    

Σοκάρουν τα στοιχεία της αστυνομίας για την παραβατικότητα ανηλίκων, και συγκεκριμένα στο πεδίο  των σωματικών βλαβών.

Το πρώτο 9μηνο του  2023 είχαμε 201 υποθέσεις, 280 δράστες, και 135 συλλήψεις. Το αντίστοιχο του 2024 καταγράφηκαν 302 υποθέσεις,475 δράστες και 260 συλλήψεις.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο νέα περιστατικά βίας ανηλίκων στη Θεσσαλονίκη: 13χρονη κατήγγειλε ότι δέχτηκε επίθεση από τέσσερεις ανήλικες – Μητέρα μαθητή δέχτηκε επίθεση από 16χρονη"

ΑΑΔΕ: Πρόστιμο 3,1 εκατ. στο Nammos για φοροδιαφυγή

Τεράστιο πρόστιμο ύψους 3,1 εκατ. ευρώ για φοροδιαφυγή επέβαλε η ΑΑΔΕ στο γνωστό Beach Club της Μυκόνου NAMMOS.

Σύμφωνα με την εφημερίδα πρώτο θέμα η ελεγκτές της ΑΑΔΕ μέσω ειδικού λογισμού ανακάλυψαν πλήθος φορολογικών παραβιάσεων και επέβαλαν το υψηλό πρόστιμο στους διαχειριστές της επιχείρησης.

Σημειώνουμε ότι στην συγκεκριμένη επιχείρηση συμμετέχει σε ποσοστό 45% το Αραβικό Fund ADMO, το οποίο δηλώνει σύμφωνα με την εφημερίδα άγνοια για τις οικονομικές παραβάσεις και ζητά από τις ελληνικές φορολογικές αρχές να φτάσουν μέχρι το τέλους τον έλεγχο.

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ: Πρόστιμο 3,1 εκατ. στο Nammos για φοροδιαφυγή"

Τραγωδία στην Αιτωλοακαρνανία – Νεκρός βρέθηκε ο 52χρονος αγνοούμενος φύλακας (εικόνες)

Τραγικό τέλος είχε η αγωνιώδης αναζήτηση του 52χρονου φύλακα επιχείρησης που ήταν αγνοούμενος μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσε στο πέρασμά της η κακοκαιρία “Κασσάνδρα”. Ο άτυχος άνδρας, πατέρας ενός παιδιού, βρέθηκε πριν από λίγο χωρίς τις αισθήσεις του, σε απόσταση 6 -7 χιλιόμετρα από το σημείο όπου βρισκόταν το φυλάκιό του, κοντά στο χωριό Στράτος.

Τον εντόπισαν άνδρες της ομάδας ορμητικών νερών της 6ης ΕΜΑΚ που επιχειρούσαν στην περιοχή. Εικάζεται ότι παρασύρθηκε μαζί με το φυλάκιο από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου που “έσπασε”.

Τραγωδία στην Αιτωλοακαρνανία – Νεκρός βρέθηκε ο 52χρονος αγνοούμενος φύλακας (εικόνες)

Το φυλάκιο του 52χρονου υπαλλήλου επιχείρησης παρασκευής πίσσας που βρισκόταν δίπλα στην κοίτη του χειμάρρου, παρασύρθηκε, χωρίς ωστόσο να ήταν γνωστό αν βρισκόταν στο σημείο τη συγκεκριμένη στιγμή. Ο ίδιος, όπως ανέφερε στο EΡΤNEWS ο δίδυμος αδερφός του, που παρακολουθούσε από κοντά την πορεία των ερευνών, επικοινώνησε στις 5.30 το πρωί με συνάδελφό του, στον οποίο φέρεται να είπε ότι έβρεχε πολύ και ότι είχε φουσκώσει ο χείμαρρος. Έκτοτε δεν είχε άλλη επικοινωνία και το κινητό του τηλέφωνο παρέμενε κλειστό.

Τραγωδία στην Αιτωλοακαρνανία – Νεκρός βρέθηκε ο 52χρονος αγνοούμενος φύλακας (εικόνες)

Το καταστροφικό και φονικό, όπως αποδείχθηκε, πέρασμα της κακοκαιρίας “Κασσάνδρα” από τα χωριά Στράτος και Ρίβιο της Αιτωλοακαρνανίας προκάλεσε σοβαρά προβλήματα και άφησε πίσω του πολλές ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις και υποδομές.

Τραγωδία στην Αιτωλοακαρνανία – Νεκρός βρέθηκε ο 52χρονος αγνοούμενος φύλακας (εικόνες)

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στην Αιτωλοακαρνανία – Νεκρός βρέθηκε ο 52χρονος αγνοούμενος φύλακας (εικόνες)"

Αποσύρει την ανάρτηση για τον Ιωνά Καρούση η παλαιστινιακή παροικία

«Η Παλαιστινιακή Παροικία στην Ελλάδα ανακοινώνει ότι αποσύρει την ανάρτηση από τη σελίδα της που αφορούσε το θάνατο του Έλληνα πολίτη στη Γιάφα», όπως τονίζεται σε διαδικτυακή ανάρτηση της, ενώ επισημαίνεται ότι «αυτή η ενέργεια έγινε σε ανταπόκριση των εκκλήσεων και των εξηγήσεων που δόθηκαν από το περιβάλλον του θύματος».

Στην ανάρτηση επικρίνεται η αντίδραση ορισμένων ΜΜΕ προς στην Παλαιστινιακή Κοινότητα, από έναν «ελάχιστο αριθμό» εχθρικών φωνών, όπως αναφέρεται, σε αντίθεση με «τη θέση του ελληνικού λαού, που υποστηρίζει πάντα τα εθνικά δικαιώματα των Παλαιστινίων και υποστηρίζει τον αγώνα τους για ελευθερία και εκδίωξη της κατοχής» και, μεταξύ άλλων, τονίζεται:

«Διαβεβαιώνουμε αυτές τις φάλτσες φωνές ότι δεν θα μας εμποδίσουν να υψώσουμε τη φωνή μας ενάντια στην κατοχή…. Εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας για την απώλεια των ψυχών όλων των αθώων ανθρώπων».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποσύρει την ανάρτηση για τον Ιωνά Καρούση η παλαιστινιακή παροικία"

Κακοκαιρία «Κασσάνδρα»: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού – Ισχυρές βροχές στα βόρεια και ανατολικά της χώρας

Με νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εκδόθηκε στις 12 το μεσημέρι, επικαιροποιείται η πρόγνωση της ΕΜΥ σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο.

Η επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας θα συνοδεύεται σήμερα Σάββατο (05-10-24) με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας και έως τις απογευματινές ώρες πρόσκαιρα στη δυτική Ελλάδα.

Αναλυτικά:

Τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α) Μέχρι το απόγευμα κατά τόπους στη δυτική Στερεά (ιδιαίτερα στην Αιτωλοακαρνανία), τη δυτική Πελοπόννησο (ιδιαίτερα στα βορειοδυτικά τμήματα) και πιθανώς στα νοτιότερα νησιά του Ιονίου.

β) Μέχρι το απόγευμα, στα ανατολικότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και την ανατολική Μακεδονία και μέχρι το βράδυ στη Θράκη.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία «Κασσάνδρα»: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού – Ισχυρές βροχές στα βόρεια και ανατολικά της χώρας"

Κακοκαιρία «Cassandra»: Ζημιές στο Στράτο Αγρινίου – Πληροφορίες για αγνοούμενο!

Την Αιτωλοακαρνανία σφυροκοπά η κακοκαιρία Cassandra με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ τα τοπικά μέσα αναφέρουν ότι υπάρχουν πληροφορίες για έναν αγνοούμενο.

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας στο χείμαρρο Ρίακας στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του aitolianews.gr αγνοείται ένα άτομο μετά από ισχυρές βροχές και καταιγίδες που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία Cassandra. 

Η βροχόπτωση είναι έντονη, οι λάσπες γέμισαν την εθνική οδό και συνεργεία καθαρίζουν το οδόστρωμα από τα φερτά υλικά.

Προβλήματα υπάρχουν σε Στράτο Αγρινίου – κυρίως – και Ρίβιο αλλά και σε άλλα άλλα σημεία σε Ξηρόμερο (Βασιλόπουλο, Παπαδάτου, Βλυζιανά, Δεργοβίτσα) και Βάλτο (Μπαμπαλιό, Μαλεσιάδα, Αμοργιανοί, Πετρώνα, Βαρετάδα).

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες εξάλλου έχουν πλημμυρίσει 2-3 υπόγεια σπιτιών στη Στράτο και προκλήθηκαν ζημιές σε αποθήκες και σε ζώα. Προβλήματα καταγράφονται και στο αγροτικό δίκτυο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία «Cassandra»: Ζημιές στο Στράτο Αγρινίου – Πληροφορίες για αγνοούμενο!"

Πέθανε ο σπουδαίος συνθέτης, Μίμης Πλέσσας – Σε μία εβδομάδα θα γινόταν 100 ετών

Πέθανε μία εβδομάδα πριν συμπληρώσει τα 100 του χρόνια, ο σπουδαίος συνθέτης, μουσικός και βιρτουόζος πιανίστας, Μίμης Πλέσσας, βυθίζοντας στη θλίψη όλη την Ελλάδα.

Ο Μίμης (Δημήτριος) Πλέσσας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου 1924 και σε μία εβδομάδα θα γιόρταζε έναν αιώνα ζωής στη μουσική παράσταση προς τιμήν του.

Τη θλιβερή είδηση έκανε γνωστή η σύζυγός του, Λουκίλα Καρρέρ Πλέσσα με μία συγκινητική ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα.

«Και ξαφνικά “Έπεσε βαθειά σιωπή…”…..”Κι εσύ δεν θα’σαι πλάι μου Αστέρι της Ζωής μου……” ….θά εισαι πάντα μέσα μου και θα με προστατεύεις από εκεί ψηλά…..μέχρι να ανταμώσουμε και πάλι Ψυχή μου. “Πέρασαν τόσα καλοκαίρια…βρεξαν τη στράτα μας φωτιές” σε αυτό το κοινό ταξίδι ΖΩΗΣ που έφτασε στο τέλος του μέχρι να ανταμώσουμε και να το ξανακάνουμε…. Ευγνώμων για όλα…. Σε ευχαριστώ για όλα…. Σε λατρεύω για πάντα…..Γιατί η Αγάπη δεν έχει ημερομηνία λήξης. Καλό ταξίδι Ψυχή μου …..Καλή μας Αντάμωση», έγραψε η Λουκίλα Καρρέρ Πλέσσα στη συγκινητική της ανάρτηση.

Ποιος ήταν ο Μίμης Πλέσσας

Ο Μίμης Πλέσσας γεννήθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στο Λεόντειο Λύκειο και στη συνέχεια σπούδασε Χημεία στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πήγε στις ΗΠΑ για συνέχιση των σπουδών του. Σε μικρή ηλικία έγινε ο πρώτος σολίστ πιάνου στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Το 1952, σε ηλικία 28 ετών, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο μουσικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και την επόμενη χρονιά κατετάγη πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ. Το 1952 άρχισε την ενασχόληση του με τη σύνθεση και από το 1956 ως μαέστρος και συνθέτης.

Η καλλιτεχνική και συνθετική του δραστηριότητα κάλυπτε όλους τους τομείς της μουσικής, στο θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Συνεργάστηκε με πληθώρα κορυφαίων τραγουδιστών, πολλούς από τους οποίους ανέδειξε με τα τραγούδια του.

Ασχολήθηκε επίσης με τη σύνθεση μουσικής για ταινίες και θεατρικές παραστάσεις, έχοντας στο ενεργητικό του 104 ταινίες και 70 παραστάσεις. Έγραψε επίσης τη μουσική και τα τραγούδια για την τηλεοπτική σειρά «Τα παιδιά της Νιόβης».

Κατά τη διάρκεια της τεράστιας καριέρας του διηύθυνε πολλές από τις μεγαλύτερες ορχήστρες στον κόσμο, σε έργα του και διακρίθηκε αφενός για τη θεατρική του προσφορά στο Παρίσι το 1958 και για την κινηματογραφική του στο Εδιμβούργο και τις ΗΠΑ το 1964 και 1965 αντίστοιχα. Αυτών ακολούθησαν πάμπολλες διακρίσεις ελληνικές και ξένες.

Ο Μίμης Πλέσσας υπήρξε ο παραγωγός της ιστορικής ραδιοφωνικής εκπομπής «Σε 30 δευτερόλεπτα» που ήταν μια εκπομπή βράβευσης γνώσεων με διάφορα δώρα (ραδιόφωνα και βιβλία), στη δεκαετία του 1960 – 1970. Συμμετείχε σε πλείστες διεθνείς και ελληνικές επιτροπές κρίσης καλλιτεχνικών γεγονότων.

Ήταν μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Θεατρικών Συγγραφέων, της Εταιρίας Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδος, της ΕΡΓΗΜ (σύγχρονης μουσικής) και πολλών άλλων καλλιτεχνικών συλλόγων. Επίσης, ομιλεί αγγλικά και γαλλικά και είναι μόνιμος κάτοικος της Αθήνας. Από τις 4 Ιανουαρίου 1986 έως τις 20 Ιουλίου 1988 ήταν συμπαρουσιαστής μαζί με τον Κώστα Φέρρη και τον Βασίλη Τσιβιλίκα της εκπομπής της ΕΡΤ Καλλιτεχνικό καφενείο, όπου καλούνταν διάφορες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού και κοινωνικού χώρου και μοιράζονταν ιστορίες από το πώς ξεκίνησαν και τη ζωή τους γενικότερα. Ο Μίμης Πλέσσας με το άριστο παίξιμο του πιάνου συνόδευε συνήθως τους τραγουδιστές που ψυχαγωγούσαν τον καφενέ. Αυτή η εκπομπή είχε ιδιαίτερη επιτυχία.

Το 2010 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών ενώ ήταν διδάκτωρ Χημείας του Πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ.

Το 2016 ο Μίμης Πλέσσας, με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων από την εμφάνισή του στη δισκογραφία με τον δίσκο Ραντεβού στον αέρα για την ομώνυμη ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη, παρουσίασε το τελευταίο πλήρες έργο του Διάφανος σταυρός με ερμηνευτή τον Θάνο Ολύμπιο. Ο δίσκος τους έγινε πλατινένιος.

Ήταν παντρεμένος με τη Λουκίλα Καρρέρ, με την οποία απέκτησε μια κόρη το 1998. Είχε αποκτήσει κι έναν γιο από προηγούμενο γάμο του, τον μουσικοσυνθέτη Αντώνη Πλέσσα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε ο σπουδαίος συνθέτης, Μίμης Πλέσσας – Σε μία εβδομάδα θα γινόταν 100 ετών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news