facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 3 Απριλίου 2022

Εκλογές σε Ουγγαρία και Σερβία: Νίκες για Όρμπαν και Βούτσιτς

Ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ογυγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν -ο πλέον φιλικά διακείμενος στο Κρεμλίνο ηγέτης στην ΕΕ, μαζί με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς της Σερβίας- επικράτησε εκ νέου στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής.

Το κυβερνών κόμμα Fidesz υπό τον Βίκτορ Όρμπαν προηγείται με ποσοστό 56,1% έναντι 32,2% της Συμμαχίας έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, με καταμετρημένο το 53% των ψήφων.

Τα ποσοστά μεταφράζονται σε ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με το Fidesx να εξασφαλίζει 133 έδρες σε σύνολο 199 του ουγγρικού Κοινοβουλίου.

Το Fidesz προηγείται επίσης σε 89 από τις μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες και η αντιπολίτευση στις υπόλοιπες 17.

Στο μεταξύ, νίκη από τον πρώτο γύρο με ποσοστό άνω του 60% έδειχνε να πετυχαίνει στις προεδρικές εκλογές στη Σερβία ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, καθώς στα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα προηγούνταν με πάνω από 70% και όλοι οι αντίπαλοί του είχαν μονοψήφια ποσοστά. Την πλειοψηφία και στη Βουλή φαινόταν να διατηρεί και το «προεδρικό» Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα, με το κυβερνητικό στρατόπεδο να κινδυνεύει να χάσει μόνο τον Δήμο του Βελιγραδίου (στις παράλληλες αυτοδιοικητικές εκλογές) από μια συμμαχία ευρωπαϊστών-οικολόγων.

eleftherostypos

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλογές σε Ουγγαρία και Σερβία: Νίκες για Όρμπαν και Βούτσιτς"

Η Μόσχα ζητά έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για να συζητηθεί η «προβοκάτσια» στην Μπούκα

Η Ρωσία ζήτησε να συγκληθεί τη Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να συζητηθεί η «προβοκάτσια των Ουκρανών ριζοσπαστών» την πόλη Μπούκα.

«Υπό το πρίσμα της κραυγαλέας πρόκλησης Ουκρανών ριζοσπαστών στην Μπούτσα, η Ρωσία ζήτησε να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» ανέφερε ο Ντμίτρι Πολάνσκι, ο πρώτος αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη, σε ανάρτησή του στο Telegram.

«Θέλουμε να τονίσουμε ιδιαίτερα ότι όλες οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν πλήρως από την Μπούκα στις 30 Μαρτίου, μία ημέρα μετά τις ενώπιος ενωπίω διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Τουρκία», ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο ‘Αμυνας και πρόσθεσε:

«Στις 31 Μαρτίου, ο δήμαρχος Ανατόλι Φεντόρουκ επιβεβαίωσε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι δεν υπήρχαν Ρώσοι στρατιώτες στην πόλη αλλά δεν ανέφερε καν ότι είχαν πυροβοληθεί ντόπιοι στους δρόμους, με τα χέρια τους δεμένα. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη ότι όλες οι αποκαλούμενες αποδείξεις εγκλημάτων στην Μπούτσα εμφανίστηκαν μόνο την τέταρτη ημέρα, όταν οι αξιωματικοί της SBU (Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας) και εκπρόσωποι της ουκρανικής τηλεόρασης έφτασαν στην πόλη».

Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται επίσης ότι οι νεκροί στις εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Ουκρανία δεν έχουν νεκρική ακαμψία, ούτε διακρίνεται αίμα στις πληγές τους.

«Όλα αυτά επιβεβαιώνουν αδιαμφισβήτητα ότι οι φωτογραφίες και τα βίντεο από την Μπούκα είναι άλλη μια σκηνοθετημένη παράσταση του καθεστώτος του Κιέβου για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, όπως έγινε και στη Μαριούπολη με το μαιευτήριο καθώς και σε άλλες πόλεις», καταλήγει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου ‘Αμυνας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Μόσχα ζητά έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για να συζητηθεί η «προβοκάτσια» στην Μπούκα"

Πόλεμος στην Ουκρανία: 7 νεκροί στο Χάρκοβο και 1 στο Μικολάγιφ από βομβαρδισμούς

Τουλάχιστον 8 είναι οι νεκροί σε Χάρκοβο και Μικολάγιφ από τους Ρωσικούς βομβαρδισμούς, που συνεχίζονται στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Χάρκοβο και άλλοι 34 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά, από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, ανακοίνωσε απόψε η τοπική εισαγγελία της πόλης της Ουκρανίας.

Δέκα σπίτια και ένα αμαξοστάσιο τρόλεϊ καταστράφηκαν.

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε επίσης και 14 τραυματίστηκαν από ρωσικό βομβαρδισμό στο Μικολάγιφ, στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Βιτάλι Κιμ.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, μεταξύ των τραυματιών είναι και ένας έφηβος 15 ετών.

Ο Κιμ πρόσθεσε ότι υπάρχει επίσης αδιευκρίνιστος αριθμός νεκρών και τραυματιών από άλλον βομβαρδισμό στο Οκάτσιφ, μια κοινότητα στη Μαύρη Θάλασσα.

Το Μικολάγιφ, το τελευταίο «ανάχωμα» πριν από την Οδησσσό, σφυροκοπείται εδώ και εβδομάδες από το ρωσικό στρατό που επιχείρησε, ανεπιτυχώς, να το καταλάβει. Τις τελευταίες ημέρες ο κλοιός φάνηκε να χαλαρώνει.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: 7 νεκροί στο Χάρκοβο και 1 στο Μικολάγιφ από βομβαρδισμούς"

Σλοβακία: Η χώρα θα πληρώσει το φυσικό αέριο σε ρούβλια αν χρειαστεί

Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, η οποία καλύπτει με ρωσικό φυσικό αέριο περίπου το 85% της ζήτησης, είπε ότι η χώρα θα πληρώνει σε ρούβλια, εφόσον χρειαστεί, καθώς δεν μπορεί να αποκοπεί από τις ρωσικές ροές. Ωστόσο, σημείωσε ότι στηρίζει τη λήψη μιας κοινής απόφασης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ρωσία έχει ζητήσει να πληρώνεται σε ρούβλια για το φυσικό αέριο που παραδίδει, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν συνάψει συμβάσεις σε ευρώ ή σε δολάρια δεν θα ικανοποιήσουν αυτό το αίτημα.

«Το αέριο δεν πρέπει να σταματήσει», είπε ο Σλοβάκος υπουργός Ρίτσαρντ Σούλικ στο τηλεοπτικό κανάλι RTVS. «Αν υπάρχει όρος να πληρώνουμε σε ρούβλια, τότε θα πληρώσουμε σε ρούβλια».

Ο Σούλικ είπε ότι η Σλοβακία θα συνεχίσει να εργάζεται με την ΕΕ για την υιοθέτηση μιας κοινής στάσης.

Ο σλοβακικος πάροχος SPP ανέφερε πάντως ότι πλήρωσε τον Μάρτιο σε ευρώ, όπως ορίζει η σύμβασή του.

Ο Σούλικ είπε ότι η χώρα έχει στη διάθεσή της έξι εβδομάδες για να βρει μια λύση μέχρι την επόμενη πληρωμή, που πρόκειται να γίνει στις 20 Μαΐου.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Σλοβακία: Η χώρα θα πληρώσει το φυσικό αέριο σε ρούβλια αν χρειαστεί"

Σέρρες: Άνδρας δάγκωσε αστυνομικό για να αποφύγει τη σύλληψη

Δεν έχει προηγούμενο το περιστατικό που συνέβη το βράδυ του Σαββάτου στις Σέρρες όταν αστυνομικοί του Α.Τ. Σερρών που κλήθηκαν σε διαμέρισμα για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, στην προσπάθεια τους να προχωρήσουν στην προσαγωγή άνδρα που φέρεται να το προκάλεσε, ο δεύτερος δάγκωσε στο χέρι έναν από αυτούς.

Η κλήση έγινε από την σύζυγο κι όταν οι αστυνομικοί έφτασαν στο διαμέρισμα ο άνδρας με καταγωγή από το Μαρόκο, προσπάθησε να αποφύγει τη σύλληψη, αντιστάθηκε και στη συμπλοκή που ακολούθησε δάγκωσε στο χέρι έναν αστυνομικό. Ο άνδρας κρατείται φρουρούμενος στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, σχηματίστηκε εις βάρους του δικογραφία για ενδοοικογενειακή βία, αντίσταση και σωματικές βλάβες και αύριο θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σέρρες: Άνδρας δάγκωσε αστυνομικό για να αποφύγει τη σύλληψη"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανεξάρτητη έρευνα για τη Μπούτσα ζητά ο ΟΗΕ – Σολτς: Θα επιβληθούν κι άλλες κυρώσεις

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «σοκαρισμένος» από τις εικόνες των νεκρών πολιτών στην Μπούτσα της Ουκρανίας, όπου σύμφωνα με το Κίεβο εντοπίστηκαν πολλά πτώματα αμάχων μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

Στη λακωνική ανακοίνωσή του ο Γκουτέρες είπε ότι «είναι ουσιαστικής σημασίας μια ανεξάρτητη έρευνα να οδηγήσει στη λογοδοσία των υπευθύνων».

Η Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ από την πλευρά της σημείωσε ότι ο εντοπισμός των μαζικών τάφων στην Μπούτσα εγείρει «σοβαρά ερωτηματικά» όσον αφορά τη διάπραξη «πιθανών εγκλημάτων πολέμου» και τόνισε ότι είναι σημαντικό να διαφυλαχθούν όλες οι αποδείξεις. «Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να σχολιάσουμε τα αίτια και τις συνθήκες θανάτου των πολιτών στην Μπούτσα αλλά αυτό που ξέρουμε μέχρι σήμερα εγείρει σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες για πιθανά εγκλήματα πολέμου και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τόνισε.
 
Κι άλλες κυρώσεις ζητά η Γερμανία

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς είπε σήμερα ότι οι χώρες της Δύσης θα αποφασίσουν για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εντός των επόμενων ημερών, με αφορμή τις ωμότητες που διέπραξαν οι Ρώσοι στρατιώτες».

«Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν και οι υποστηρικτές του θα αισθανθούν τις συνέπειες» των πράξεών τους, ανέφερε ο Σολτς.

«Και θα συνεχίσουμε να διαθέτουμε όπλα στην Ουκρανία, ώστε η χώρα να μπορεί να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή», πρόσθεσε.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανεξάρτητη έρευνα για τη Μπούτσα ζητά ο ΟΗΕ – Σολτς: Θα επιβληθούν κι άλλες κυρώσεις"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τη διενέργεια έρευνας για «εγκλήματα πολέμου» στην Μπούκα ζητά η Μαδρίτη

Η ισπανική κυβέρνηση εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για τις «αδιανόητες εικόνες» από την ουκρανική πόλη Μπούκα και ζήτησε τη διενέργεια έρευνας για «εγκλήματα πολέμου».

«Οι αβάσταχτες εικόνες από την Μπούκα μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων μας προκαλούν βαθύ αποτροπιασμό. Στέλνω την αλληλεγγύη μου στα θύματα αυτής της βαρβαρότητας», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες. «Τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο μιας ταχείας έρευνας και οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν», πρόσθεσε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Τη διενέργεια έρευνας για «εγκλήματα πολέμου» στην Μπούκα ζητά η Μαδρίτη"

Μπόρις Τζόνσον: Εγκλήματα πολέμου οι επιθέσεις κατά αμάχων σε Μπούτσα και Ιρπίν – Να λιμοκτονήσει η πολεμική μηχανή του Πούτιν

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «εγκλήματα πολέμου» τις «απαράδεκτες επιθέσεις εναντίον αμάχων» στην Μπούτσα και το Ιρπίν, υποσχόμενος ότι το Λονδίνο θα εντείνει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και θα αυξήσει τη στρατιωτική βοήθειά του προς την Ουκρανία.

«Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να λιμοκτονήσει η πολεμική μηχανή του (Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ) Πούτιν» ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

«Εντείνουμε τις κυρώσεις και τη στρατιωτική βοήθειά μας, καθώς και την ανθρωπιστική βοήθεια ώστε να στηρίξουμε όσους έχουν ανάγκη», πρόσθεσε.

«Οι απαράδεκτες επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον αθώων πολιτών στο Ιρπίν και την Μπούτσα συνιστούν επιπρόσθετες αποδείξεις ότι ο Πούτιν και ο στρατός του διαπράττουν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία», τόνισε.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπόρις Τζόνσον: Εγκλήματα πολέμου οι επιθέσεις κατά αμάχων σε Μπούτσα και Ιρπίν – Να λιμοκτονήσει η πολεμική μηχανή του Πούτιν"

Kυρ. Μητσοτάκης: Οι δράστες των εγκλημάτων στην πόλη Μπούκα πρέπει να λογοδοτήσουν

Τον αποτροπιασμό του «για τη φρίκη των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά αμάχων στην πόλη Μπούκα», εκφράζει με ανάρτησή του στο Τwitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως μάλιστα επισημαίνει: «Οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας».

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Kυρ. Μητσοτάκης: Οι δράστες των εγκλημάτων στην πόλη Μπούκα πρέπει να λογοδοτήσουν"

Πόλεμος στην Ουκρανία: 410 πτώματα έχουν βρεθεί σε πόλεις γύρω από το Κίεβο

Οι Ουκρανοί εισαγγελείς που ερευνούν τη διάπραξη πιθανών εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία έχουν εντοπίσει 410 πτώματα σε πόλεις γύρω από το Κίεβο και τα 140 από αυτά εξετάστηκαν, ανακοίνωσε η γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα, μιλώντας σήμερα στη δημόσια τηλεόραση.

Η Ρωσία αρνείται ότι οι δυνάμεις της σκότωσαν αμάχους στην πόλη Μπούκα, κοντά στο Κίεβο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: 410 πτώματα έχουν βρεθεί σε πόλεις γύρω από το Κίεβο"

Εγκαταλείπουν καλλιέργειες και κτηνοτροφία αγρότες της Ηπείρου

Δραματικές εκκλήσεις για στήριξη εδώ και τώρα της πρωτογενούς παραγωγής απευθύνουν εκπρόσωποι αγροτών και άλλων παραγωγικών φορέων της Ηπείρου.  

Τα αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας σε ενέργεια, ζωοτροφές, λιπάσματα και φυτοφάρμακα σαρώνουν την αγορά και καθιστούν απαγορευτική τη γεωργία και την κτηνοτροφία. 

Στην έναρξη της  περιόδου οι γεωργοί εμφανίζονται αναποφάσιστοι εάν και τι θα καλλιεργήσουν ενώ την ίδια στιγμή οι κτηνοτρόφοι συνεχίζουν να μειώνουν τον πληθυσμό των ζώων τους. 

Η κρίση αγγίζει την πτηνοτροφία που αποτελεί τον πλέον δυναμικό και ανθεκτικό κλάδο καθώς η Ήπειρος προσφέρει περίπου το 45% της εθνικής παραγωγής ορνίθιου κρέατος. 

Το ράλι των τιμών πυροδοτεί τάσεις φυγής και από την αιγοπροβατοτροφία που στηρίζει την παραγωγή φέτας, προϊόν που χαρακτηρίζεται ως η ναυαρχίδα των εξαγωγών. 

Τέλος, δραματική μείωση καταγράφεται στην εκτροφή χοιρινών ενώ η κάποτε ακμάζουσα αγελαδοτροφεία έχει χαθεί προ πολλού για την Περιφέρεια. 

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκαταλείπουν καλλιέργειες και κτηνοτροφία αγρότες της Ηπείρου"

Γερμανία: Η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για τα εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ανέφερε σήμερα ότι η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για “τα εγκλήματα πολέμου” που διέπραξε στην πόλη Μπούτσα, λίγο πιο έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα, υπό τη μορφή της επιβολής πιο αυστηρών κυρώσεων, που θα αποδοκιμάζουν την “απρόκλητη βία” του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης δήλωσε χθες ότι 300 κάτοικοι της σκοτώθηκαν στη διάρκεια της κατάληψης της πόλης για ένα μήνα από το ρωσικό στρατό. Το Reuters είδε τα θύματα σε έναν ομαδικό τάφο, ενώ πτώματα υπάρχουν ακόμη στους δρόμους της πόλης.

“Οι εικόνες από την Μπούτσα είναι απαράδεκτες. Η απρόκλητη βία του Πούτιν εξαφανίζει αθώες οικογένειες και δεν έχει όρια” έγραψε σε μία ανάρτησή της στο Twitter, η Αναλένα Μπέρμποκ.

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για τα εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα"

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ζελένσκι: Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν γενοκτονία στη χώρα μου - Αρνούνται τα πάντα οι Ρώσοι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για γενοκτονία στη χώρα του, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Face the Nation του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS.

«Πράγματι, πρόκειται για γενοκτονία. Η εξόντωση ολόκληρου του έθνους και του λαού», είπε ο Ζελένσκι, μιλώντας μέσω διερμηνέα.

«Είμαστε οι πολίτες της Ουκρανίας και δεν θέλουμε να υποταχθούμε στην πολιτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Για αυτόν τον λόγο μας καταστρέφουν και μας εξοντώνουν», πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι υπήρχε μια ευκαιρία να αποτραπεί η εισβολή, έτσι ώστε να μην έρθει η Ρωσία. «Μπούκα, περιοχή Κιέβου. Τώρα. Ήρθε η Ρωσία», αναφέρει ο Ουκρανός πρόεδρος και προσθέτει: «Οι μητέρες των Ρώσων στρατιωτών πρέπει να το δουν αυτό. Δείτε τι μπ… έχετε μεγαλώσει. Δολοφόνοι, πλιατσικολόγοι, χασάπηδες».

Αρνείται τα πάντα η Ρωσία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας λέει ότι αρνείται τους ισχυρισμούς του Κιέβου για μαζικές δολοφονίες αμάχων από τις ρωσικές δυνάμεις στη Μπούκα, μεταδίδει το πρακτορείο Ria.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Ifax, το υπουργείο ανέφερε ότι όλες όλες οι μονάδες του έφυγαν από τη Μπούκα στις 30 Μαρτίου.

Όπως αναφέρει το ίδιο πρακτορείο, το ρωσικό υπουργείο χαρακτήρισε ως «πρόκληση» όλες τις φωτογραφίες και τα πλάνα που δημοσιεύθηκαν από την Ουκρανία.

news 

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία – Ζελένσκι: Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν γενοκτονία στη χώρα μου - Αρνούνται τα πάντα οι Ρώσοι"

Παρατείνεται τα μέτρα για τις πτήσεις από το εξωτερικό – Από ποιες χώρες χρειάζεται rapid test

Παρατείνονται μέχρι τις 11 Απριλίου τα μέτρα για της πτήσεις από εξωτερικό, με ΝΟΤΑΜ της Πολιτικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με αυτή καθορίζεται το για ποιες χώρες απαιτείται τεστ για την είσοδο στην Ελλάδα και για ποιες πτήσεις όχι.

Αναλυτικά η ΝΟΤΑΜ

«Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό την παράταση της covid-19 notam πτήσεων εξωτερικού με τις προϋποθέσεις εισόδου στην Ελλάδα.

Η αεροπορική οδηγία πτήσεων εξωτερικού, που έχει ως στόχο τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19, θα ισχύει έως την Δευτέρα 11 Απριλίου 2022 και προβλέπει τα ακόλουθα:

Χωρίς τεστ άφιξης οι ταξιδιώτες με Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 και οι υπήκοοι από Η.Π.Α, Αυστραλία και Καναδά.

Η είσοδος των ταξιδιωτών, που κατέχουν πιστοποιητικά, από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Συμφωνίας Σένγκεν, από την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Η.Π.Α) και τον Καναδά, καθώς και από τις 35 χώρες εκτός της ΕΕ που έχουν προσχωρήσει στο σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού COVID-19 της ΕΕ (European Union Digital Covid Certificate, EUDCC), δηλαδή οι ακόλουθες: Άγιος Μαρίνος, Αλβανία, Ανδόρρα, Αρμενία, Βατικανό, Βόρεια Μακεδονία, Γεωργία, Ελβετία, Ελ Σαλβαδόρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλανδία, Ισραήλ, Λιχτενστάιν, Λίβανος, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Μονακό, Νορβηγία, Νέα Ζηλανδία, Ουκρανία, Ουρουγουάη, Παναμάς, Πράσινο Ακρωτήριο, Σερβία, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Τόγκο, Τουρκία, Τυνησία, Μπενίν, Ιορδανία, Φερόες Νήσοι και Κινεζική Ταϊπέι*, επιτρέπεται με την επίδειξη Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19, ή εγγράφων τα οποία περιέχουν πληροφορίες για ένα από τα παρακάτω στοιχεία:

α)Πιστοποιητικό εμβολιασμού με χρονική ισχύ έως 9 μήνες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού και χωρίς χρονικό περιορισμό για τους ταξιδιώτες που έχουν λάβει και την ενισχυτική δόση.

β) Πιστοποιητικό νόσησης που διαρκεί έως 180 ημέρες.

γ) Πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος, με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών ή εναλλακτικά να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε rapid test εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την άφιξη τους στην Ελλάδα.

Mε αρνητικό τεστ η είσοδος στην Ελλάδα ανεξαρτήτως εμβολιασμού για όλους τους υπόλοιπους ταξιδιώτες: Όλοι οι υπόλοιποι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, (πλην των κρατών της ΕΕ και της Συμφωνίας Σένγκεν, των ταξιδιωτών από την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Η.Π.Α), τον Καναδά καθώς και από τις τριάντα πέντε (35) χώρες εκτός της ΕΕ που έχουν προσχωρήσει στο σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού COVID-19 της ΕΕ συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης καθώς και των ανήλικων τέκνων τους), ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης οφείλουν να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε τεστ με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών ή εναλλακτικά να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε rapid test εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την άφιξη τους στην Ελλάδα.

Έλεγχοι σε παιδιά από 5 ετών και άνω: Η υποχρέωση των προϋποθέσεων για είσοδο στην Ελλάδα ισχύει για παιδιά από 5 ετών και άνω.

Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα δύνανται να υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο: Όσον αφορά τους επιβάτες εξωτερικού δύνανται να υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο με PCR ή rapid test κατά την άφιξη τους.

Προσωρινός περιορισμός 5 ημερών σε περίπτωση κρούσματος: Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό η καραντίνα/απομόνωση θα ισχύει για πέντε (5) μέρες, κατ’ οίκον ή σε κατάλληλο τόπο προσωρινής διαμονής που υποδεικνύεται από τις αρμόδιες αρχές.

Ο προσωρινός περιορισμός αρχίζει από την επόμενη ημέρα της διάγνωσης τους ως θετικών στον κορωνοϊό COVID-19. Μετά την πάροδο 5 ημερών και εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα έχουν βελτιωθεί, με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για 24 ώρες χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών, λήγει ο προσωρινός περιορισμός. Εάν ο πυρετός συνεχίζει μετά την πάροδο των 5 ημερών, παρατείνεται ο προσωρινός περιορισμός μέχρι την πλήρη υποχώρηση του πυρετού. Οι συγκεκριμένοι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη) για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες από τη λήξη του περιορισμού. Όλοι οι επιβάτες εξωτερικού πρέπει να τηρούν πιστά τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών της χώρας μας.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική: Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μάσκα προστασίας. Επίσης οι επιβάτες υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού των αεροδρομίων ή των αεροπορικών εταιρειών που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση-αποβίβαση και αναμονή προς αποφυγή συνωστισμού. Ο έλεγχος των παραπάνω εγγράφων πραγματοποιείται από τους υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών και δειγματοληπτικά από τις αστυνομικές αρχές. Οι αεροπορικές εταιρίες υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα και σε περίπτωση παραβίασης φέρουν την υποχρέωση επαναπατρισμού του επιβάτη με ευθύνη και έξοδα τους.

Σημειώσεις: * Κινεζική Ταϊπέι (δεν αναγνωρίζεται ως κράτος από την Ελλάδα).

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρατείνεται τα μέτρα για τις πτήσεις από το εξωτερικό – Από ποιες χώρες χρειάζεται rapid test"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφοδρή καταδίκη του Μάριο Ντράγκι για τη βία στη Μπούκα

“Οι εικόνες των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στην Μπούκα και στις άλλες περιοχές που απελευθερώθηκαν από τον Ουκρανικό στρατό μας αφήνουν έκπληκτους. Η σκληρότητα των σφαγών άοπλων πολιτών είναι τρομακτική και αφόρητη. Οι ρωσικές αρχές πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες, να σταματήσουν τη βία κατά των αμάχων και να λογοδοτήσουν για το τι συνέβη. Η Ιταλία καταδικάζει αυτές τις φρικαλεότητες με απόλυτη αποφασιστικότητα, και εκφράζει την πλήρη συμπάθεια και την αλληλεγγύη στην Ουκρανία και τους πολίτες της”.

Αυτή η δήλωση του Ιταλού Πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι σχετικά με τις εικόνες των σφαγών στη Μπούχα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ιταλικής Κυβέρνησης.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφοδρή καταδίκη του Μάριο Ντράγκι για τη βία στη Μπούκα"

Ρούλα Πισπιρίγκου - Τώρα τα «ρίχνει» στους γιατρούς: Η κεταμίνη υπήρχε στο νοσοκομείο, έγινε κακή χρήση της από τους υπεύθυνους

Επισκεπτήριο δέχθηκε νωρίς το απόγευμα  η Ρούλα Πισπιρίγκου με τη μητέρα, τον πατέρα και την αδελφή της να πηγαίνουν στην ΓΑΔΑ, προκειμένου να μιλήσουν για λίγο με την 33χρονη.

Αρχικά, στην ΓΑΔΑ έφθασαν οι δύο συνήγοροι της κατηγορουμένης, ο κ. Όθωνας Παπαδόπουλος και ο κ. Κωνσταντίνος Ζάρδας. Έμειναν μαζί της για περίπου 15 λεπτά, συζητώντας τις λεπτομέρειες της αυριανής απολογίας της ενώπιον του ανακριτή και αποχώρησαν.



πισπριγκοθ_2

Στη συνέχεια, στην είσοδο της Αστυνομικής Διεύθυνσης έφτασαν οι γονείς και η αδελφή της. Οι δύο δικηγόροι της οικογένειας τους συνοδεύσαν μέχρι τον 7ο όροφο. Εκεί συναντήθηκαν με την Ρούλα Πισπιρίγκου για περίπου μισή ώρα. Η αδελφή της φορούσε ένα σακίδιο πλάτης και σύμφωνα με πληροφορίες έδωσε στην 33χρονη κάποια προσωπικά της αντικείμενα.

Μετά το επισκεπτήριο αποχώρησαν, χωρίς να κάνουν κάποια δήλωση στους δημοσιογράφους που τους περίμεναν.

Από την πλευρά του, ο Όθωνας Παπαδόπουλος, δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου, σε δήλωση του υπογράμμισε ότι η 33χρονη αρνείται κάθε κατηγορία και εμμένει στη θέση της.

Βγαίνοντας από τη συνάντηση με την κατηγορούμενη, ο κ. Ζάρδας δήλωσε πως βλέπει μια δικογραφία με πολλά κενά, η οποία "δεν θα είχε μεγαλη επιτυχία να ευδοκιμήσει, εάν δεν υπήρχε ολη αυτή η προκατάληψη που έχει δημιουργηθεί".

Ο δεύτερος συνήγορος που εκπροσωπεί την Ρούλα Πισπιρίγκου, κ. Οθωνας Παπαδόπουλος, επανέλαβε ότι η 33χρονη αρνείται απόλυτα την κατηγορία και τόνισε πως η πλευρά της εστιάζει στην έρευνα σχετικά με την προέλευση της ουσίας που προκάλεσε τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας.

"Η ουσία η συγκεκριμένη υπήρχε στο νοσοκομείο και ήταν στη διάθεση τόσο των γιατρών, όσο και των νοσηλευτών. Αντίθετα δεν υπήρξε ποτέ στη διάθεση της κατηγορουμενης. Είναι μια ουσία που δεν διατίθεται ελεύθερα στο εμπόριο, δεν μπορεί να την βρει ο καθένας, χορηγείται μόνο υπο συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ακριβώς λοιπόν αυτό είναι και το μυστικό που θα λύσει όλα τα ερωτήματα που αυτή τη στιγμή αιωρούνται. Η ίδια υποπτεύεται ότι είναι ουσία που υπήρχε ηδη στο νοσοκομείο και χορηγήθηκε στα πλαίσια κακής χρήσης της από αυτούς που ηταν υπεύθυνοι για τη νοσηλεία του παιδιού" δήλωσε.

Παράλληλα, είπε πως η πελάτισσά του επιμένει πως είναι αθώα και βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση.

"Είναι σε κατάσταση ταραχής, είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, εκπλήσσεται απο συμπεριφορές ανθρώπων που δεν περίμενε. Εννοούμε τον πρώην σύζυγό της, για τον οποίο διατύπωσε την άποψή της να υποβάλει αίτημα για τη λύση του γάμου της μαζι του. Ωστόσο, έχει συγκεντρώσει τις δυνάμεις της για να ανταπεξέλθει στην αυριανή επίπονη διαδικασία και να μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό της, όπως εχει δικαίωμα".


 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρούλα Πισπιρίγκου - Τώρα τα «ρίχνει» στους γιατρούς: Η κεταμίνη υπήρχε στο νοσοκομείο, έγινε κακή χρήση της από τους υπεύθυνους"

Κορωνοϊός: 10.358 κρούσματα και 58 θάνατοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες
είναι 10.358, εκ των οποίων κανένα δεν εντοπίστηκε σε ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.077.711 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων
49.1% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 140 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.596 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Το ποσοστό της θετικότητας διαμορφώνεται στο 5,79% από 5,53% προηγουμένως.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 3.949 στην Αττική (6.297 χθες).
  • 941 στη Θεσσαλονίκη (1.489 χθες)

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 512 από την Ανατολική Αττική (787 χθες).
  • 723 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (1.171 χθες).
  • 130 από τη Δυτική Αττική (192 χθες).
  • 455 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (703 χθες).
  • 1.163 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (1.813 χθες).
  • 449 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (765 χθες).
  • 436 από τον Πειραιά (729 χθες).
  • 81 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (137 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 65 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 186 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 7 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 113 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 114 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 45 στην ΠΕ Άρτας.
  • 198 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 78 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 25 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 63 στην ΠΕ Δράμας.
  • 82 στην ΠΕ Έβρου.
  • 250 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 21 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 30 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 106 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 73 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 436 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 15 την ΠΕ Θάσου.
  • 33 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 34 στην ΠΕ Θήρας.
  • 1 στην ΠΕ ΙΘάκης.
  • 20 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 176 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 87 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 39 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 109 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 7 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 26 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 1 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 111 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 28 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 62 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 141 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 146 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 28 στην ΠΕ Κω.
  • 129 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 242 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 92 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 60 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 20 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 13 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 222 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 190 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 8 στην ΠΕ Μήλου.
  • 11 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 28 στην ΠΕ Νάξου.
  • 46 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 24 στην ΠΕ Πάρου.
  • 78 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 69 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 32 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 81 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 54 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 84 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 17 στην ΠΕ Σάμου.
  • 109 στην ΠΕ Σερρών.
  • 13 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 22 στην ΠΕ Σύρου.
  • 24 στην ΠΕ Τήνου.
  • 122 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 237 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 37 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 23 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 54 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 177 στην ΠΕ Χανίων.
  • 61 στην ΠΕ Χίου.

196 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (330 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 58, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 27.684 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 356 (64.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη.

To 91.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 210 (58.99%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 146 (41.01%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.476 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 416 (ημερήσια μεταβολή -5.88%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 452 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 10.358 κρούσματα και 58 θάνατοι"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ΕΕ προειδοποιεί με νέες κυρώσεις για «εγκλήματα πολέμου» τη Ρωσία μετά την σφαγή αμάχων

Νέες κυρώσεις ετοιμάζονται να επιβάλουν οι δυτικοί σε βάρος της Ρωσίας μετά τις «εικόνες των θηριωδιών» στην Μπούκα του Κιέβου, όπου  εκατοντάδες πτώματα απεικονίζονται να κείτονται στους δρόμους, οι οποίες έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου και προκαλούν αποτροπιασμό για τις ενέργειες των ρωσικών στρατευμάτων μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, οι συζητήσεις για έναν πέμπτο γύρο αυστηρών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας ενδέχεται να πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Τετάρτη. Στόχο έχουν να πλήξουν την οικονομία της Ρωσίας και την ελίτ της κυβέρνησης μετά τις καταγγελίες των ουκρανικών αρχών και των ΜΚΟ για τις φρικτές επιθέσεις σε βάρος άοπλων αμάχων κατοίκων σε περιοχές κοντά στο Κίεβο που έχουν ανακαταληφθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Εικόνες από την πόλη που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν δεκάδες πτώματα σκορπισμένα στους δρόμους, όλοι ντυμένοι με πολιτικά ρούχα. Συνολικά περίπου 300 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των επιθέσεων τον προηγούμενο μήνα. Αν και η Μπούκα απελευθερώθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, έχει υποστεί τεράστια καταστροφή από τις μάχες. Η Ουκρανή υφυπουργός Εξωτερικών, Εμινέ Ζεπάρ, έγραψε νωρίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «πολλοί πολίτες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς».

Οι ισχυρισμοί για ρωσικά εγκλήματα πολέμου και οι εκκλήσεις για περισσότερη δυτική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία έγιναν πιο ισχυρές, αφότου η Μόσχα άρχισε να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας την περασμένη εβδομάδα, μετατοπίζοντας το επίκεντρο του πολέμου στα ανατολικά της χώρας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στο twitter, καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις σε βάρος αμάχων δηλώνοντας ταυτόχρονα σοκαρισμένος από «τις εικόνες των θηριωδιών που διέπραξε ο ρωσικός στρατός στην απελευθερωμένη περιοχή του Κιέβου Μπούκα». «Η ΕΕ βοηθά την Ουκρανία και τις ΜΚΟ στη συλλογή των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων για δίωξη στα διεθνή δικαστήρια» προσέθεσε ο Σαρλ Μισέλ.

“Σε κατάσταση σοκ από τις ειδήσεις για τις θηριωδίες από τις ρωσικές δυνάμεις, η ΕΕ βοηθάει την Ουκρανία στην τεκμηρίωση της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου” ανέφερε σε μία ανάρτησή του στο Twitter, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας ότι όλες οι υποθέσεις είναι αναγκαίο να διερευνηθούν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ έγραψε επίσης στο twitter ότι «οι εικόνες από την Μπούκα είναι απαράδεκτες» και προειδοποίησε ότι «οι υπεύθυνοι για αυτά τα εγκλήματα πολέμου είναι υποχρεωμένοι να προσαχθούν στη δικαιοσύνη». «Θα ενισχύσουμε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και θα προσφέρουμε ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη για την άμυνα της Ουκρανίας», είπε.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι ένα πέμπτο πακέτο κυρώσεων θα πρέπει να επιβληθεί κατά της Ρωσίας, στοχοποιώντας όλες τις τράπεζες της, κλείνοντας λιμάνια για τα ρωσικά πλοία και επιβάλλοντας ένα εμπάργκο στο σύνολο του ρωσικού εμπορίου.

Ο Αντρίι Σιμπίχα αναπληρωτής διευθυντής του προεδρικού γραφείου στην Ουκρανία, τόνισε σε δηλώσεις του προς την τηλεόραση, ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να επιβληθούν, αναφορικά με την διάπραξη βιαιοτήτων από τη Ρωσία στην πόλη Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας κατέθεσε επίσης αίτημα για «έναν πέμπτο γύρο ισχυρών κυρώσεων της ΕΕ το συντομότερο δυνατό», λέγοντας ότι οι δολοφονίες Ουκρανών αμάχων από τη Ρωσία ήταν «καθαρά εγκλήματα πολέμου».

Η Ρωσία δεν έχει μέχρι τώρα σχολιάσει δημόσια τις καταγγελίες. Η Μόσχα έχει προηγούμενα αρνηθεί πολλαπλώς τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας ότι έχει στοχοποιήσει αμάχους.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ΕΕ προειδοποιεί με νέες κυρώσεις για «εγκλήματα πολέμου» τη Ρωσία μετά την σφαγή αμάχων"

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα είναι παρούσα στην Οδησσό – Επαφές με εκπροσώπους της ομογένειας

Tην Οδησσό επισκέπτεται Νίκος Δένδιας μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια. Αρχικά ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το Προξενείο συνοδευόμενος από τον Γενικό Πρόξενο και στη συνέχεια είχε επαφές με εκπροσώπους της ομογένειας στους οποίους ανέφερε ότι το Προξενείο έχει ξανανοίξει για να υποστηρίξει τους ίδιους και τις οικογένειες τους.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της ομογένειας ευχαρίστησαν τον κ. Δένδια, αλλά και τους Έλληνες για την αποστολή της βοήθειας στην πόλη.

Επίσης, επισκέφτηκε το Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας, όπου απέθεσε λουλούδια στο Μνημείο του Όρκου των Φιλικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του ανέφερε:
«Η Ελλάδα είναι παρούσα στην Οδησσό. Είμαι σήμερα εδώ, εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση, την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά θεωρώ και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, για να μεταφέρω, κατ’ αρχήν εδώ στην Οδησσό, βοήθεια. Ανθρωπιστική βοήθεια για την ελληνική ομογένεια, αλλά και για το σύνολο του πληθυσμού της πόλης. Από σήμερα θα λειτουργήσει ξανά το ελληνικό Προξενείο. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόξενο, τον κ. Δόχτση, και τους συνεργάτες του για το καθήκον τους και τον τρόπο με τον οποίο το επιτελούν. Η λειτουργία του Προξενείου θα βοηθήσει στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας και τη δημιουργία διαδρόμων εκκένωσης της ελληνικής ομογένειας, αν χρειαστεί, από οποιοδήποτε περιοχή της Ουκρανίας μέσω της Οδησσού. Και θα υπογραμμίσει την ιστορική μας παρουσία σε αυτή την πόλη».

Σημειώνεται πως το αεροπλάνο που τον μετέφερε προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Κισινάου, όπου τον υποδέχθηκε η πρέσβης της Ελλάδας στη Ρουμανία (με παράλληλη διαπίστευση στη Μολδαβία) Σοφία Γραμματά και στη συνέχεια πέρασε τα σύνορα Μολδαβίας – Ουκρανίας, με προορισμό την Οδησσό.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα είναι παρούσα στην Οδησσό – Επαφές με εκπροσώπους της ομογένειας"

Μεντβέντεφ: Εξαγωγές τροφίμων-σιτηρών σε «φιλικές χώρες» - Σε ρούβλια ή στο εθνικό συνάλλαγμα οι πληρωμές

Η Ρωσία θα εξάγει τρόφιμα και σιτηρά μόνο σε «φιλικές χώρες» με πληρωμές σε ρούβλια ή στο εθνικό συνάλλαγμά τους, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο σημερινή δήλωση του αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Όπως έγραφε χθες η «Ναυτεμπορική» για τη Ρωσία, «μη φιλικές», θεωρούνται 48 χώρες που μετέχουν στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση, σε αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, η Ρωσία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών και οι πωλήσεις τους υπερβαίνουν εκείνες των ρωσικών όπλων. Πέρυσι, οι εξαγωγές ρωσικών σιτηρών ξεπέρασαν τα 37 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε δηλώσεις του στο μεταξύ στο TASS, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε «παρενέργεια της αντιρωσικής πολιτικής του Λονδίνου την αδυναμία της Shell να αγοράσει ρωσικό αέριο. «Το Λονδίνο θέλει να είναι ο ηγέτης σε οτιδήποτε είναι αντιρωσικό, θέλει ακόμη και να είναι μπροστά από την Ουάσιγκτον. Λοιπόν, εδώ είναι οι παρενέργειες», είπε ο Πεσκόφ, σχολιάζοντας το γεγονός ότι, σε αντίθεση με άλλες Ε.Ε. χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε κυρώσεις στην Gazprombank και τώρα αδυνατεί να πληρώσει για το ρωσικό αέριο, ακόμη και σε ρούβλια.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg την Παρασκευή, η Shell πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει για το ρωσικό αέριο αυτόν τον μήνα, επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επιβάλει κυρώσεις στην Gazprombank.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεντβέντεφ: Εξαγωγές τροφίμων-σιτηρών σε «φιλικές χώρες» - Σε ρούβλια ή στο εθνικό συνάλλαγμα οι πληρωμές"

Οι θηριωδίες στην πόλη Μπούκα μέσα από την κάμερα της ΕΡΤ – Διεθνής κατακραυγή

Οι εικόνες φρίκης και θηριωδίας στη Μπούκα αφήνουν το στίγμα της βαρβαρότητας του πολέμου. Κατά την είσοδό τους στις περισσότερες περιοχές, οι ουκρανικές δυνάμεις αντίκρισαν ένα τοπίο αποκάλυψης, με πτώματα αμάχων διάσπαρτα στους δρόμους, ρημαγμένες υποδομές και συγκλονιστικές μαρτυρίες από τους εναπομείναντες κατοίκους. Ανάστατη, παγωμένη και οργισμένη, η διεθνής κοινότητα με ακόμη ένα έγκλημα σε βάρος των αμάχων. Το σκηνικό φρίκης καταγράφει το συνεργείο της ΕΡΤ — Ευτυχία Πενταράκη, Χάρης Καλαμπόκης και Άγγελος Μισιρλής(κάμερα) στα προάστια του Κιέβου.

Οι Ουκρανοί λένε ότι ανακατέλαβαν τη συγκεκριμένη πόλη αλλά το τίμημα βαρύ. Οι δρόμοι είναι βαμμένοι με το αίμα των νεκρών και ο πραγματικός αριθμός τους άγνωστος ακόμα.

Χαρακτηριστικά όσα λέει κάτοικος της Μπούκα: «Τα καθάρματα! Συγγνώμη… Το τανκ πίσω μου πυροβολούσε. Σκυλιά! Μέναμε στο κελάρι επί δύο εβδομάδες. Υπήρχε φαγητό αλλά δεν είχαμε ρεύμα, δεν υπήρχε ηλεκτρικό για να το μαγειρέψουμε».

Οι νεκροί κείτονταν στη μέση του δρόμου για ημέρες, μπορεί και εβδομάδες.

«Ήταν πολύ τρομακτικό, δύο φορές γλύτωσα τον θάνατο, μια σφαίρα χτύπησε το παράθυρο και έσπασε το τζάμι και προσγειώθηκε στην ντουλάπα. Τη δεύτερη φορά ένα κομμάτι σφαίρας παρά τρίχα δεν χτύπησε το πόδι μου» τονίζει μια γυναίκα που ζει στη Μπούκα.

Ο δήμαρχος της πόλης, δήλωσε πως τουλάχιστον 280 κάτοικοι έχουν θαφτεί σε ομαδικούς τάφους. Πολλοί άλλοι νεκροί έχουν βρεθεί σε κατεστραμμένα αυτοκίνητα. «Μπορείτε λοιπόν να φανταστείτε τι είδους ανομία διέπραξαν εδώ. Θα καταγράψουμε αυτή τη σελίδα της ιστορίας μας και θα χρησιμοποιηθεί στο δικαστήριο εναντίον τους» αναφέρει.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας, δεν κρύβει την φρίκη της.

«Έχουμε συγκλονιστεί από τις θηριωδίες στη Μπούκα και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας. Αναφορές πως ρωσικές δυνάμεις στόχευσαν αθώους πολίτες είναι αποτροπιαστικές. Το Ηνωμένο Βασίλειο εργάζεται από κοινού με άλλους για τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων και την υποστήριξη της έρευνας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου. Αυτοί που ευθύνονται θα λογοδοτήσουν».

Το Ηνωμένο Βασίλειο συγκεντρώνει στοιχεία που να αποδεικνύουν εγκλήματα πολέμου, ενώ το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει ήδη ξεκινήσει παρόμοια έρευνα με ηγέτες της Δύσης να χαρακτηρίζουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως εγκληματία πολέμου.

Την ίδια στιγμή ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας ερευνά ισχυρισμούς ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούν παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες καθώς υποχωρούν. Άλλα φέρεται να τοποθετήθηκαν μπροστά από τανκς σε χωριό κοντά στο περικυκλωμένο Τσερνίχιβ, κάποια κρατήθηκαν όμηροι, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι ντόπιοι δεν θα έδιναν πληροφορίες στις ουκρανικές δυνάμεις.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας αναφέρει πως οι Ρώσοι τοποθετούν νάρκες και άλλες παγίδες με εκρηκτικά καθώς αποσύρονται. Κάλεσε τους κατοίκους να προσέχουν. ενώ τόνισε πως κύριος στόχος πλέον είναι τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας

Στη Μαριούπολη συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απομάκρυνση των κατοίκων της πολιορκημένης πόλης . Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι θα ανοίξουν σήμερα νέους ανθρωπιστικούς διαδρόμους ενώ επτά λεωφορεία θα προσπαθήσουν να πλησιάσουν, συνοδευόμενα από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Δυτικά, στην Οδησσό στήλες μαύρου καπνού κάλυψαν τον ουρανό ύστερα από ρωσική πυραυλική επίθεση σε ένα διυλιστήριο πετρελαίου και τρεις εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων κοντά στο ιστορικό λιμάνι της Μαύρης θάλασσας.

Εικόνες καταστροφής και στο αεροδρόμιο του Χοστομέλ κοντά στο Κίεβο. Υποχωρώντας οι ρωσικές δυνάμεις άφησαν πίσω τους συντρίμμια, ανάμεσά τους και το κατεστραμμένο μεγαλύτερο αεροσκάφους του κόσμου, γνωστό ως Μρίγια, Όνειρο.



ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι θηριωδίες στην πόλη Μπούκα μέσα από την κάμερα της ΕΡΤ – Διεθνής κατακραυγή"

Λιθουανία: Διακόπτει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου

Η χώρα της Βαλτικής ανακοίνωσε σταμάτησε να εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου το υπουργείο Ενέργειας.

Το υπουργείο ανέφερε ότι το δίκτυο φυσικού αερίου της χώρας λειτουργεί χωρίς εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου από τις αρχές του μήνα. Αυτό επιβεβαιώνεται από στοιχεία του λιθουανικού διαχειριστή δικτύου που δείχνουν ότι δεν έγινε εισαγωγή φυσικού αερίου μέσω της διασύνδεσης μεταξύ Λιθουανίας και Λευκορωσίας στις 2 Απριλίου.

«Είμαστε η πρώτη χώρα της ΕΕ μεταξύ των χωρών εφοδιασμού της Gazprom που ανεξαρτοποιείται από τον ρωσικό εφοδιασμό φυσικού αερίου και αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας πολυετούς συνεκτικής ενεργειακής πολιτικής και έγκαιρων αποφάσεων για τις υποδομές», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Νταινίους Κρέιβις.

Όλες οι ανάγκες της Λιθουανίας σε φυσικό αέριο θα καλυφθούν τώρα μέσω υγροποιημένου φυσικού αερίου, μέσω του τερματικού σταθμού στο λιμάνι της πόλης Κλάιπεντα. Η Λιθουανία ανέθεσε την πλωτή εγκατάσταση στις αρχές του 2015, προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Τρεις μεγάλες παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου πρόκειται πλέον να φτάνουν στην πλωτή εγκατάσταση εκεί κάθε μήνα.

Το υπουργείο είπε ότι το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να ρέει μέσω της χώρας προς τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, ανεξάρτητα από τη διακοπή εισαγωγής. Η Λιθουανία συνορεύει με το Καλίνινγκραντ και τη Λευκορωσία, σύμμαχο της Ρωσίας.

Τον Μάρτιο, το κοινοβούλιο της Λιθουανίας είχε καλέσει την κυβέρνηση να σταματήσει τις εισαγωγές και την κατανάλωση ρωσικής ενέργειας το συντομότερο δυνατό στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία. Στοιχεία της Βουλής δείχνουν ότι η Λιθουανία αγοράζει πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ (3,3 δισεκατομμύρια δολάρια) από τη Ρωσία κάθε χρόνο.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Λιθουανία: Διακόπτει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου "

Θεσσαλονίκη: Οικιακή βοηθός συνελήφθη για κλοπή - Πάνω από 130.000 ευρώ η «λεία» της

Χρήματα και κοσμήματα, αξίας πάνω από 130.000 ευρώ, κατηγορείται ότι «άρπαξε» σταδιακά από σπίτι όπου εργαζόταν, στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, οικιακή βοηθός, η οποία συνελήφθη.

Έπειτα από καταγγελία, αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, παρακολούθησαν την 44χρονη αλλοδαπή οικιακή βοηθό, την ώρα που έφευγε από το σπίτι όπου εργαζόταν. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, φέρεται ότι είχε αποσπάσει χρήματα και ένα ζευγάρι σκουλαρίκια από λευκόχρυσο. Ακολούθησε έρευνα στο σπίτι της, στην περιοχή των Αμπελοκήπων, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε μέρος από τα κοσμήματα που αφαιρέθηκαν, τα οποία αποδόθηκαν στην 55χρονη που την απασχολούσε.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η 44χρονη, κατά το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο του 2021 έως και χθες, κατηγορείται ότι αφαίρεσε τμηματικά κοσμήματα και χρηματικά ποσά συνολικής αξίας 133.000 ευρώ περίπου. Σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένη περίπτωση κλοπής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Οικιακή βοηθός συνελήφθη για κλοπή - Πάνω από 130.000 ευρώ η «λεία» της"

Βόλος: Άρπαξαν βρέφος 3,5 μηνών με κορωνοϊό μέσα από ασθενοφόρο για να μην γίνει διακομιδή

Συναγερμός στους διασώστες του ΕΚΑΒ και το προσωπικό του Νοσοκομείου Βόλου, από την αρπαγή βρέφους που νοσούσε με βαριά συμπτώματα κορωνοϊού, μέσα από το ασθενοφόρο.

Ένα πρωτόγνωρο περιστατικό με πρωταγωνιστή ένα παιδί, προκάλεσε συναγερμό στο Αχιλλοπούλειο, μετά τα μεσάνυχτα.

Οικογένεια από τον Βόλο μετέφερε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών βρέφος 3,5 μηνών, με υψηλό πυρετό.

Η παιδίατρος της εφημερίας που εξέτασε το μωρό έκρινε ότι χρήζει νοσοκομειακής περίθαλψης. Ενημέρωσε τους γονείς και κάλεσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, προκειμένου να γίνει διακομιδή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, όπου υπάρχει ειδική μονάδα για τη νοσηλεία νεογνών και παιδιών που νοσούν από κορονοϊό.

«Δεν έχει κορωνοϊό δεν θα το πάτε πουθενά»

Μόλις όμως έφτασε το ασθενοφόρο, συγγενής της οικογένειας μπήκε μπροστά και άρπαξε το μωρό, απαιτώντας να μη γίνει διακομιδή. «Δεν έχει κορωνοϊό δεν θα το πάτε πουθενά», ακούστηκε να λέει, αφήνοντας αποσβολωμένους τους διασώστες και τη γιατρό.

Η οικογένεια με το μωρό σε κλάσματα δευτερολέπτου επιβιβάστηκε σε αυτοκίνητο και έγινε καπνός.

Σύμφωνα με πληροφορίες η γιατρός ενημέρωσε σχετικά την Αστυνομία και ζήτησε να καταγραφεί το συμβάν.

Πρόκειται για τη γιατρό που λίγα λεπτά νωρίτερα είχε διαγνώσει ότι εξαιτίας του κορωνοϊού το βρέφος έχει βρογχιολίτιδα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βόλος: Άρπαξαν βρέφος 3,5 μηνών με κορωνοϊό μέσα από ασθενοφόρο για να μην γίνει διακομιδή"

Έφτασε στην Οδησσό ο Νίκος Δένδιας ως επικεφαλής ανθρωπιστικής αποστολής

Στην Οδησσό έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ως επικεφαλής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία, η οποία έχει μπει στον δεύτερο μήνα του πολέμου.

Νωρίτερα, είχε προσγειωθεί νωρίτερα στο Κισινάου της Μολδαβίας και από εκεί πήγε οδικώς στην ουκρανική πόλη.

Μαζί του βρίσκεται ο Ναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος, διευθυντής Διεθνούς Αναπτυξιακής Βοήθειας στο ΥΠΕΞ και ο Έλληνας πρόξενος στην Οδησσό, Δημήτρης Δόχτσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών μετέβη αρχικά στο ελληνικό Γενικό Προξενείο, το οποίο επαναλειτουργεί και στη συνέχεια στο Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας, ενώ στη συνέχεια θα συναντήσει Ουκρανούς αξιωματούχους και μέλη της ομογένειας.

«Σκοπός της επίσκεψης πέραν της μεταφοράς βοήθειας, είναι η δημιουργία διαρκούς μηχανισμού διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, συνάντηση με μέλη της ελληνικής κοινότητας, η επαναλειτουργία του Γενικού Προξενείου στην πόλη, καθώς και η επίσκεψη και διαπίστωση της κατάστασης χώρων άρρηκτα συνδεδεμένων με την ελληνική ιστορία, όπως το Μουσείο Φιλικής Εταιρίας», αναφέρει η σχετική ενημέρωση του υπουργείου.

news 

Διαβάστε Περισσότερα » " Έφτασε στην Οδησσό ο Νίκος Δένδιας ως επικεφαλής ανθρωπιστικής αποστολής"

Εκλογές σήμερα στην Ουγγαρία – Ο Ορμπάν διεκδικεί μια τέταρτη θητεία απέναντι σε μια ενωμένη αντιπολίτευση

Μια πρωτοφανής συμμαχία της αντιπολίτευσης, το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και οι πολλοί αναποφάσιστοι: ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν παίζει την πολιτική του επιβίωση στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στη χώρα, έπειτα από 12 χρόνια «αντιφιλελεύθερων» μεταρρυθμίσεων.

Απέναντί του, ένας ετερόκλητος συνασπισμός έξι κομμάτων αποφασισμένος να ανατρέψει «τον αυταρχικό» 58χρονο ηγέτη.

Ο Ορμπάν, ο οποίος κατηγορείται από τις Βρυξέλλες για πολλές επιθέσεις στο κράτος δικαίου, φίμωσε στη διάρκεια των τριών διαδοχικών κυβερνητικών θητειών του τη δικαιοσύνη και τα μέσα ενημέρωσης, προωθώντας παράλληλα ένα υπερσυντηρητικό όραμα για την κοινωνία.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 06:00 (τοπική ώρα, 07:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 (20:00 ώρα Ελλάδας), ενώ αναμένεται ότι η συμμετοχή θα είναι σημαντική και θα ξεπεράσει το 70%.

Η συμμαχία της αντιπολίτευσης βρίσκεται στις δημοσκοπήσεις σε μικρή απόσταση από το κόμμα Fidesz του Ορμπάν. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Zavecz Research, το Fidesz προηγείται της αντιπολίτευσης με 39% έναντι 36%, ενώ το ένα πέμπτο των ψηφοφόρων δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιόν θα ψηφίσει.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο 49χρονος συντηρητικός Πέτερ Μάρκι-Ζάι, λέει ότι οι Ούγγροι πρέπει σήμερα να επιλέξουν ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Ο Ορμπάν έχει στρέψει την Ουγγαρία προς τη Ρωσία, εξηγεί, διαβρώνοντας δημοκρατικά δικαιώματα και οδηγώντας την κεντροευρωπαϊκή αυτή χώρα μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία ανήκει.

«Ο Ορμπάν έχει γίνει εθνική ντροπή: ας ξεπλύνουμε αυτή την ντροπή στο όνομα της Ουγγαρίας», δήλωσε ο Μάρκι-Ζάι στη τελευταία προεκλογική συγκέντρωση χθες, Σάββατο, στη Βουδαπέστη.

«Είμαστε στα πρόθυρα της νίκης», πρόσθεσε καταχειροκροτούμενος από ένα πλήθος που αψήφησε το κρύο και τη βροχή. Ωστόσο παραδέχθκε πως «η μάχη είναι σκληρή» έπειτα από «12 χρόνια πλύσης εγκεφάλου».

Ο 58χρονος Ορμπάν εμφανίζεται από την πλευρά του ως υπερασπιστής των συμφερόντων της Ουκρανίας, απορρίπτοντας την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο.

Έχει επίσης κατηγορήσει τους αντιπάλους του ότι προσπαθούν να σύρουν την Ουγγαρία στον ουκρανικό πόλεμο, μια κατηγορία την οποία εκείνοι αρνούνται.

«Η αριστερά έχει υπογράψει ένα σύμφωνο με τους Ουκρανούς. Αν κερδίσουν, φορτία όπλων θα αρχίσουν να στέλνονται στην Ουκρανία, θα κλείσουν τις στρόφιγγες του αερίου και θα καταστρέψουν την οικονομία», έγραψε ο Ορμπάν προχθές, Παρασκευή, στη σελίδα του στο Facebook.

«Όλα μπορούν να συμβούν» 

Στους δρόμους της Βουδαπέστης, περαστικοί λένε πως ελπίζουν σε μια αλλαγή εποχής. «Δώδεκα χρόνια είναι υπερβολικά πολύ όποιος κι αν είναι ο ηγέτης, είναι τρέλα!», λέει ο Λάζλο Τάκατς, ένας 62χρονος τεχνικός.

Όμως οι εκλογές δεν θα κριθούν στην πρωτεύουσα, όπου η νίκη της αντιπολίτευσης μοιάζει σίγουρη, αλλά μάλλον στις 20 ως 30 περιφέρειες με υψηλά ποσοστά αναποφάσιστων.

Ο Πέτερ Μάρκι-Ζάι διέτρεξε τις τελευταίες εβδομάδες τις περιοχές αυτές ακούγοντας τους κατοίκους, βγάζοντας σέλφι και μοιράζοντας αυτόγραφα, με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να δημιουργήσει ρωγμές στην «προπαγάνδα» της κυβέρνησης.

Αντιθέτως, «ο Βίκτορ Ορμπάν ήταν σχεδόν αόρατος στο πεδίο», υπογραμμίζει ο Άντρας Πουλάι του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Publicus που πρόσκειται στην αντιπολίτευση. «Ουσιαστικά συμμετείχε σε εκδηλώσεις μόνο με τους πιο πιστούς οπαδούς του», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η τελευταία έρευνα του Publicus φέρει τα δύο στρατόπεδα στήθος με στήθος, όταν άλλες δίνουν ένα μικρό προβάδισμα στο κυβερνών Fidesz.

Όμως εξαιτίας του εκλογικού συστήματος, θα πρέπει η αντιπολίτευση «να κερδίσει από 3 ως 4 μονάδες» για να έχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, υπενθυμίζει. «Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κάποιος την έκβαση της ψηφοφορίας. Όλα μπορούν να συμβούν», εκτιμά ο ειδικός.

Έχοντας συνείδηση του διακυβεύματος, ο Βίκτορ Ορμπάν κάλεσε προχθές, Παρασκευή, τους ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά σήμερα στις κάλπες και να μην επαναλάβουν το λάθος του 2002: ήταν τότε απερχόμενος πρωθυπουργός και έχασε τις εκλογές, αν και θεωρούνταν το φαβορί.

 «Ο πόλεμος άλλαξε τα πάντα»

Κυρίως επειδή η σύγκρουση στη γειτονική Ουκρανία άλλαξε τελείως τα δεδομένα.

«Ο πόλεμος ξέσπασε και ο πόλεμος άλλαξε τα πάντα», συνόψισε την Παρασκευή ο Ορμπάν.

«Η ειρήνη εναντίον του πολέμου», η εξίσωση είναι απλή σύμφωνα με τον ίδιο.

Από τη μια πλευρά, μια κυβέρνηση που αρνείται να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία και να ψηφίσει κυρώσεις που θα στερούσαν από τους Ούγγρους το ρωσικό πετρέλαιο και το ρωσικό αέριο, αμφότερα πολύτιμα γι’ αυτούς. Από την άλλη, μια αντιπολίτευση που είναι, όπως λέει ο Ορμπάν, πολεμοχαρής.

Μολονότι ο λόγος αυτός βρίσκει ανταπόκριση στην επαρχία, η εγγύτητα την οποία καλλιέργησε ο Ορμπάν εδώ και 12 χρόνια με «τον εισβολέα» Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να στραφεί εναντίον του, υπογραμμίζει ο Πουλάι.

«Την Κυριακή, στις κάλπες, το ερώτημα θα είναι σαφές: Πούτιν ή Ευρώπη;», λέει ο Πέτερ Μάρκι-Ζάι, ο οποίος υποστηρίχθηκε έμμεσα από την Χίλαρι Κλίντον, ενώ το εγκώμιο του Βίκτορ Ορμπάν έπλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η εισβολή στην Ουκρανία «υπογραμμίζει την ανάγκη να καταπολεμήσουμε τον αυταρχισμό», έγραψε η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Twitter.

ΛΟΑΤΚΙ+, ένα «νοσηρό» δημοψήφισμα 

Εκτός από την εκλογή των βουλευτών τους, οι Ούγγροι καλούνται να απαντήσουν σε τέσσερις ερωτήσεις σε σχέση με τον πρόσφατο νόμο κατά των ΛΟΑΤΚΙ+, ο οποίος απαγορεύει να μιλάει κανείς σε πρόσωπα κάτω των 18 ετών «για την αλλαγή φύλου και την ομοφυλοφιλία».

«Οι μητέρες είναι γυναίκες, οι πατέρες είναι άνδρες, ας αφήσουμε ήσυχα τα παιδιά μας και ας προστατεύσουμε τις οικογένειές μας», αρέσκεται να επαναλαμβάνει ο Ορμπάν.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, από την άλλη, ζήτησαν από τους ψηφοφόρους να «ακυρώσουν» αυτό το «νοσηρό» δημοψήφισμα βάζοντας δύο σταυρούς, αντί για έναν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters/ ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλογές σήμερα στην Ουγγαρία – Ο Ορμπάν διεκδικεί μια τέταρτη θητεία απέναντι σε μια ενωμένη αντιπολίτευση"

Ουκρανία: Οι Ρώσοι κατέστρεψαν διυλιστήριο πετρελαίου κοντά στην Οδησσό

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι πυραυλικά πλήγματα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κατέστρεψαν σήμερα ένα διυλιστήριο πετρελαίου και τρεις εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων κοντά στην Οδησσό.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνταν από την Ουκρανία για τον ανεφοδιασμό των στρατευμάτων της κοντά στο Μικολάιβ.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι οι εκρήξεις, που συγκλόνισαν σήμερα το πρωί την Οδησσό, δεν προκάλεσαν θύματα.

Πρόκειται για μια επίθεση με ρουκέτες που δεν προκάλεσε θύματα, ανέφερε σε ανακοίνωση ένας αξιωματικός της νότιας περιφερειακής διοίκησης, ο Βλαντισλάβ Ναζάροφ.

«Η περιοχή της Οδησσού αποτελεί στόχο προτεραιότητας του εχθρού. Ο εχθρός συνεχίζει την ύπουλη πρακτική του να πλήττει ευαίσθητες εγκαταστάσεις», δήλωσε ο Ναζάροφ επαναλαμβάνοντας ότι απαγορεύεται η δημοσιοποίηση οποιασδήποτε πληροφορίας για το πού σημειώθηκαν τα πλήγματα ή για τις ζημιές που προκάλεσαν.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ουκρανία: Οι Ρώσοι κατέστρεψαν διυλιστήριο πετρελαίου κοντά στην Οδησσό"

Ουκρανία: Ανοίγουν σήμερα ανθρωπιστικοί διάδρομοι σε Μαριούπολη και Μπερντιάνσκ

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι θα ανοίξουν σήμερα διαδρόμους για την απομάκρυνση ξένων από τη Μαριούπολη και το γειτονικό Μπερντιάνσκ της Ουκρανίας.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε πριν από λίγο πως συνεχίζεται η δουλειά για την απομάκρυνση ανθρώπων από αυτές τις δύο ουκρανικές πόλεις και πως επτά λεωφορεία θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν σήμερα τη Μαριούπολη.

Ο Ρώσος υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ δήλωσε πως ξένοι υπήκοοι θα μπορέσουν να φύγουν από τη Μαριούπολη και να ταξιδέψουν προς το Μπερντιάνσκ, ενώ αυτοί που βρίσκονται στο Μπερντιάνσκ θα μπορέσουν να φύγουν από την περιοχή είτε δια ξηράς προς την Κριμαία είτε μέσω των ελεγχόμενων από την Ουκρανία περιοχών, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Ρώσος υποστράτηγος κάλεσε την ουκρανική ηγεσία να εγγυηθεί για την ασφάλεια των διαδρόμων.

Το Γερμανικό Πρακτορείο σημειώνει πως οι ξένοι υπήκοοι, για τους οποίους γίνεται λόγος, είναι κυρίως μέλη πληρωμάτων φορτηγών πλοίων που βρίσκονται αποκλεισμένοι και στα δύο λιμάνια από την έναρξη του πολέμου.

Εξάλλου η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε πως η δουλειά για την απομάκρυνση ανθρώπων με τη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού από τη Μαριούπολη θα συνεχιστεί σήμερα και λεωφορεία θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν την πολιορκημένη πόλη.

«Επτά λεωφορεία θα προσπαθήσουν να πλησιάσουν στη Μαριούπολη, συνοδευόμενα από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού», ανέφερε η Βερεστσούκ σε ανάρτησή της στο Ίντερνετ.

Συνολικά 17 λεωφορεία θα είναι έτοιμα για να απομακρύνουν ανθρώπους από τη Μαριούπολη και το Μπερντιάνσκ, πρόσθεσε.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Ανοίγουν σήμερα ανθρωπιστικοί διάδρομοι σε Μαριούπολη και Μπερντιάνσκ"

Ουκρανία: 299 πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο – 16.730 από την αρχή του πολέμου

Το τελευταίο 24ωρο ήρθαν στην Ελλάδα 299 πρόσφυγες από την Ουκρανία, εκ των οποίων 81 ανήλικοι, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αναλυτικά, 167 μπήκαν από τον Προμαχώνα, 21 από Ευζώνους και 70 από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα. Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έφτασαν 31 και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 10. Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 16.730 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 5.117 ανήλικοι.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: 299 πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο – 16.730 από την αρχή του πολέμου"

Χρ. Σταϊκούρας: Μέσα στην εβδομάδα ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 2 δισ. ευρώ, ώστε να συνεχιστεί η στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αφ’ ενός υλοποιώντας τα πρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα και αφ’ ετέρου κρατώντας και “εφόδια” για αργότερα, αφού σήμερα ουδείς- σε πανευρωπαϊκό επίπεδο- μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια την έκταση του προβλήματος και τις επιπτώσεις του στην οικονομία.

Αυτό επισημαίνει, με δήλωσή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς, όπως προσθέτει, αφουγκραζόμαστε την κοινωνία και «συναισθανόμαστε πλήρως την ανάγκη των συμπατριωτών μας για περαιτέρω στήριξη, αφού η κρίση εξακολουθεί να έχει μεγάλη ένταση».

Το επιπλέον αυτό πακέτο των μέτρων (σ.σ. έως σήμερα τα μέτρα προσεγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ) που έχει εξαγγελθεί, έχει στόχο, όπως δηλώνει ο κ. Σταϊκούρας, να περιορίσει, όσο είναι εφικτό, τις πιέσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, κυρίως των ασθενέστερων εισοδηματικά στρωμάτων.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο:

-Θα δοθεί έως τις 21 Απριλίου εισοδηματική ενίσχυση 200 ευρώ στους πλέον ευάλωτους πολίτες, όπως είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος,

-Δρομολογείται εντός του Απριλίου η επιπρόσθετη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας.

-Θα λειτουργήσει η πλατφόρμα για τη στήριξη στο κόστος των καυσίμων σε κατόχους αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

-Θα στηριχθεί περαιτέρω ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας, προκειμένου, συν τοις άλλοις, να περιοριστεί το κόστος σε λιπάσματα, καύσιμα κ.ά. των αγροτών.

-Θα υπάρξει από την 1η Μαΐου η δεύτερη αύξηση στον κατώτατο μισθό, με τις διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Όσον αφορά σε ενδεχόμενα άλλα μέτρα, που θα ληφθούν ανάλογα με την ένταση και έκταση της κρίσης, όπως π.χ. με τη μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα βασικά αγαθά και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ο πρωθυπουργός ζήτησε χθες από τη Θεσσαλονίκη «να είμαστε προσεκτικοί όταν μιλάμε για ενδεχόμενα νέα μέτρα τα οποία μπορεί να έρθουν, ας δρομολογήσουμε πρώτα τα μέτρα τα οποία έχουμε ψηφίσει. Σας διαβεβαιώνω ότι με το οικονομικό επιτελείο φροντίζουμε πάντα ώστε να υπάρχουν εφεδρείες σε περίπτωση που η κρίση αυτή κρατήσει περισσότερο από αυτό το οποίο περιμένουμε».

Ο κ. Σταϊκούρας χαρακτηρίζει την κρίση, την οποία συνεχίζει να βιώνει όλος ο πλανήτης, ως «μία σφοδρή γεωπολιτική κρίση, με απώλειες ανθρώπινων ζωών και μαζικά μεταναστευτικά κύματα, η οποία προκαλεί πολύ έντονες πληθωριστικές τάσεις και “ροκανίζει” το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών». Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί σε καθημερινή βάση τις επιπτώσεις σε ανάπτυξη, πληθωρισμό, διαθέσιμο εισόδημα νοικοκυριών και κόστος επιχειρήσεων, προκειμένου να υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις όταν και όπου χρειαστεί.

Εξ αυτού του λόγου απαιτείται, όπως τονίζει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομικών, «εγρήγορση, αποφασιστικότητα και συνετή διαχείριση των διαθέσιμων οικονομικών πόρων». Και προσθέτει πως «έτσι πορευόμαστε με ρεαλισμό, διορατικότητα, και σύνεση στο δημοσιονομικό πεδίο, απαντώντας στις προκλήσεις του σήμερα, χωρίς να υπονομεύουμε το αύριο της οικονομίας και της κοινωνίας».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χρ. Σταϊκούρας: Μέσα στην εβδομάδα ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων"

Βρετανία: Σχεδιάζει να κατασκευάσει επτά νέους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας

Η Βρετανία ενδέχεται να κατασκευάσει έως και επτά νέους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας στο πλαίσιο μιας ριζικής επέκτασης της εγχώριας ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τόνισε ο υπουργός Επιχειρήσεων Κουάζι Κουάρτενγκ στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Telegraph (The Sunday Telegraph).

«Υπάρχει χώρος όπου έχουμε έξι ή επτά τοποθεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο» μέχρι το 2050, είπε ο Κουάρτενγκ στην εφημερίδα.

Η Sunday Telegraph ανέφερε ότι υπουργοί συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα, με την ονομασία Great British Nuclear, για να εντοπίσουν τοποθεσίες, να παρακάμψουν τη γραφειοκρατία για να επιταχύνουν τη διαδικασία σχεδιασμού και να συγκεντρώσουν ιδιωτικές εταιρείες για τη διαχείριση κάθε τοποθεσίας.

Ανέφερε ότι η νέα στρατηγική ενεργειακής ασφάλειας της Βρετανίας, που πρόκειται να παρουσιαστεί την Πέμπτη, αναμένεται να δεσμεύσει την κυβέρνηση να υποστηρίξει την κατασκευή τουλάχιστον δύο νέων πυρηνικών σταθμών μεγάλης κλίμακας έως το 2030, εκτός από μικρούς δομοστοιχειωτούς αντιδραστήρες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: Σχεδιάζει να κατασκευάσει επτά νέους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας"

Αυστραλία: Συνέλαβαν 4 Φιλιππινέζους ναυτικούς ελληνόκτητου πλοίου με 416 κιλά κοκαΐνης αξίας 166 εκατ. δολ.

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία στην Αυστραλία (AFP) ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τέσσερις ναυτικούς του ελληνόκτητου πλοίου Kypros Bravery και κατέσχεσαν 416 κιλά κοκαΐνης που η αξία τους εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 166 εκατ. δολάρια.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε το κοινό ανακοινωθέν των Australian Federal Police, Australian Border Force, Australian Criminal Intelligence Commission, της Αστυνομίας της Νότιας Αυστραλίας και του Υπουργείου Εσωτερικών, τα ναρκωτικά ρίχτηκαν στη θάλασσα, ανοιχτά της Αδελαΐδας, αλλά εντοπίστηκαν.

Ο υπαρχηγός της AFP, Peter Harvey, γνωστοποίησε πως η κοινή έρευνα των αυστραλιανών Αρχών ξεκίνησε στα μέσα Μαρτίου μετά από πληροφορίας που ισχυριζόταν πως ένα εμπορικό φορτηγό πλοίο (bulk-carrier), το Kypros Bravery με σημαία Κύπρου επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για παράνομη μεταφορά ναρκωτικών στην Αυστραλία.

Ο κ. Harvey επεσήμανε πως η Αστυνομία εκτιμά ότι τα ναρκωτικά ρίχτηκαν στη θάλασσα, σε προκαθορισμένη τοποθεσία ανοιχτά του Yorke Peninsula στις 15 Μαρτίου.

«Η Australian Border Force διεξήγαγε μεθοδική έρευνα στην περιοχή και εντόπισε το φορτίο» στις 21 Μαρτίου, είπε ο κ. Harvey, διευκρινίζοντας πως συνελήφθησαν 4 μέλη του πληρώματος του «Kypros Bravery», υπήκοοι Φιλιππίνων.

mononews
 
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστραλία: Συνέλαβαν 4 Φιλιππινέζους ναυτικούς ελληνόκτητου πλοίου με 416 κιλά κοκαΐνης αξίας 166 εκατ. δολ."

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news