facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Νέοι κανόνες για την προσέλευση ασθενών και συνοδών στο Νοσοκομείο Χανίων

Νέους κανόνες σε ότι αφορά στην προσέλευση ασθενών και συνοδών στο Νοσοκομείο Χανίων, στο πλαίσιο της πρόληψης της ενδονοσοκομειακής διασποράς του ιού SARSCov2 και για την ασφάλεια ασθενών και προσωπικού, ανακοίνωσε η Διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Συγκεκριμένα

Α) Tο επισκεπτήριο στους νοσηλευόμενους ασθενείς περιορίζεται σε ένα (1) άτομο ανά ασθενή.

-1.Οι συνοδοί των νοσηλευόμενων ασθενών εισέρχονται στο Γ.Ν. Χανίων με την επίδειξη κάρτας εισόδου, την οποία τους προμηθεύει το νοσοκομείο (η κλινική στην οποία νοσηλεύονται) και στην οποία αναγράφεται το ονοματεπώνυμο συνοδού και ασθενούς, η ημερομηνία έκδοσης της κάρτας, το τμήμα / κλινική και ο θάλαμος νοσηλείας του ασθενούς.
-2. Ο συνοδός νοσηλευομένου ασθενή που είναι πλήρως εμβολιασμένος ή νοσήσας το τελευταίο εξάμηνο θα πρέπει να προσκομίζει αρνητικό rapid test εντός 48 ωρών πριν την είσοδο του στο νοσοκομείο.
-3. Ο συνοδός νοσηλευομένου ασθενή που είναι μη εμβολιασμένος ή μη νοσήσας θα πρέπει να προσκομίζει αρνητικό PCR test εντός 48 ωρών πριν την είσοδο του στο νοσοκομείο.
-4. Απαγορεύεται η είσοδος στους συνοδούς που έχουν συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος (όπως πυρετός, βήχας, αναπνευστική δύσπνοια).
-5. Οι συνοδοί υποχρεούνται να φορούν μάσκα προστασίας καθ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο.
-6. Οι επισκέπτες υποχρεούνται να εφαρμόζουν όλους τους κανόνες ατομικής προστασίας και υγιεινής (υγιεινή χεριών, τα μέτρα αναπνευστικής υγιεινής, κανόνες τήρησης αποστάσεων).

Β) Προσέλευση ασθενών και συνοδών σε Εξωτερικά Ιατρεία & Απογευματινά Ιατρεία.

-1. Οι ασθενείς και οι συνοδοί τους που προσέρχονται στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία ή/και στα Απογευματινά Ιατρεία και οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με τα ανάλογα έγγραφα (πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης).
-2. Οι ασθενείς και οι συνοδοί τους που προσέρχονται στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία ή/και στα Απογευματινά Ιατρεία και οι οποίοι είναι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test εντός 48 ωρών πριν την είσοδο τους στο νοσοκομείο.
-3. Απαγορεύεται η είσοδος στους επισκέπτες που έχουν συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος (όπως πυρετός, βήχας, αναπνευστική δύσπνοια).
-4. Οι επισκέπτες υποχρεούνται να φορούν μάσκα προστασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο.

Γ) Προσέλευση ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ Ενηλίκων και Παιδιατρικό ΤΕΠ)
Από τις ανωτέρω υποχρεώσεις εξαιρούνται οι ασθενείς που προσέρχονται στα ΤΕΠ (Ενηλίκων και Παιδιατρικό) για τους οποίους δεν απαιτείται η επίδειξη πιστοποιητικών (εμβολιασμού ή νόσησης) ούτε αποτελεσμάτων διαγνωστικού test.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέοι κανόνες για την προσέλευση ασθενών και συνοδών στο Νοσοκομείο Χανίων"

Νέες δηλώσεις Τατάρ για λύση δύο κρατών - Οι Ελληνοκύπριοι έκαναν σφαγές, σωθήκαμε με την «άφιξη» της Τουρκίας

Τα περί λύσης δύο κρατών που να περιέχει την κυριαρχία του «τ/κ λαού» επανέλαβε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε ομιλία του σε φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη.

Σε ομιλία του στα εγκαίνια του ‘Φόρουμ ΜΜΕ του Τουρκικού Συμβουλίου’, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι ο ‘Τ/κ λαός’ είναι ο εκπρόσωπος του τουρκικού έθνους στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ υποστήριξε ότι θέλουν “να συνεχιστεί η ειρήνη στην Κύπρο και να επιτευχθεί συμφωνία”. Όπως είπε, πλέον δεν θέλουν “μια συμφωνία ομοσπονδιακού συνεταιρισμού, αλλά στην βάση δύο κρατών που να περιέχει κυριαρχία του ‘Τ/κ λαού’ και συνέχιση εγγυήσεων της Τουρκίας”.

Νωρίτερα, σε ομιλία του στο  Πανεπιστήμιο Κοινωνικών Επιστημών της Άγκυρας, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι “οι Ε/Κ δεν έβλεπαν τον ‘Τ/κ λαό’ ως ίσο, έκαναν σφαγές για να τον διώξουν από το νησί, κατά την έκφρασή του, και ότι ο ‘Τ/κ λαός’ κέρδισε την σημερινή του ανεξαρτησία με την άφιξη της Τουρκίας”.

Υποστήριξε ότι “για τον ‘Τ/κ λαό’ η παρουσία της Τουρκίας στο νησί καθώς και το δικαίωμα του της εγγυήτριας δύναμης και της παρουσίας του στρατού είναι εκ των ων ουκ άνευ”, προσθέτοντας ότι ο ‘Τ/κ λαός’ και η Τουρκία δεν θα μπουν σε κανένα παιχνίδι και ότι θα συνεχίσουν να είναι δύναμη στην περιοχή του εναέριου χώρου της γαλάζιας πατρίδας.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι μόνο με την υποστήριξη της Τουρκίας μπορούσαν να προβάλουν τα δύο κράτη και την κυριαρχία τους, να φέρουν αυτή την πολιτική στον ΟΗΕ, θέτοντάς την στην ημερήσια διάταξη και ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι οι Ε/Κ επιθυμούν την συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι ένα παγκοσμίου φήμης ελληνικό κράτος μέλος του ΟΗΕ στην ΕΕ, και ότι δεν θα καταλήξουν σε μια αναγκαστική λύση, ότι σε τέτοια περίπτωση μπορεί να υπάρξει ξανά σύγκρουση, ότι δεν το θέλουν αυτό, και πως θέλουν να κοιτάξουν το μέλλον με εμπιστοσύνη και ειρήνη.

Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι πρότειναν νέες ιδέες στον ΟΗΕ, η ομοσπονδιακή λύση δοκιμάστηκε πολύ, αλλά οι Ε/Κ απέρριψαν διαφορετικές προτάσεις 15 φορές σε αυτή την διαδικασία, προσθέτοντας ότι ήθελαν μια συμφωνία με βάση τις πραγματικότητες και την κυριαρχία στην Κύπρο. «Θέλουμε κι εμείς μια συμφωνία και στην Κύπρο… Υπάρχει ειρήνη και για τους δύο λαούς στην Κύπρο, θα πρέπει να προσεύχονται κι εκείνοι στην Τουρκία και στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η ειρήνη έχει έρθει στο νησί, ο νότος έχει αναπτυχθεί, η ‘τδβκ’ έχει αναπτυχθεί, έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλες επενδύσεις, για παράδειγμα, το έργο για το νερό είναι ένα σπουδαίο έργο”, υποστήριξε προκλητικά ο Ερσίν Τατάρ.

Νωρίτερα, μιλώντας στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Άγκυρας, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι ο ‘Τ/κ λαός’ δεν πρόκειται να αποδεχτεί ποτέ την αποχώρηση της Τουρκίας από το νησί και την διακοπή των σχέσεων.

Ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, δήλωσε επίσης την πλήρη υποστήριξη της Δημοκρατίας της Τουρκίας προς το ψευδοκράτος σε κάθε τομέα, καθώς και ότι τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της θα προστατεύονται πάντα.

Ο Κιράν δήλωσε ότι η Κύπρος αποτελεί εθνική υπόθεση και όλες οι πλευρές πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα της «τδβκ». Ανέφερε ότι δεν θα επιτρέψουν τα μονομερή βήματα της «νότιας Κύπρου» με κάποιες συμμαχίες στη Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι έχουν εξαλείψει αυτές τις προσπάθειες με νομικά, πολιτικά και επιχειρήματα ασφαλείας.

Για τα Βαρώσια είπε ότι θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην οικονομία των κατεχομένων. Ανέφερε ότι επισκέπτονται τα Βαρώσια 250 χιλιάδες άτομα το χρόνο, προσθέτοντας ότι “το άνοιγμά τους ήταν μια σημαντική πρωτοβουλία για την ‘τδβκ’ τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά”, προσθέτοντας ότι “στόχος είναι μια ισχυρότερη ‘τδβκ’.

ΚΥΠΕ/sigmalive

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες δηλώσεις Τατάρ για λύση δύο κρατών - Οι Ελληνοκύπριοι έκαναν σφαγές, σωθήκαμε με την «άφιξη» της Τουρκίας "

Γενικό Νοσοκομείο Σερρών: Παραιτήθηκαν οι παθολόγοι

Στον … αέρα βρίσκεται η λειτουργία των παθολογικών κλινικών του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών, καθώς παραιτήθηκαν οι πέντε από τους έξι παθολόγους ιατρούς.

Την ώρα που το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών έχει φτάσει στα όριά του όσον αφορά στη δυνατότητα νοσηλείας ασθενών με covid-19, λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η συγκεκριμένη παραίτηση κάνει ακόμη πιο ασφυκτική την λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος. Οι γιατροί διαμαρτύρονται για τις συνθήκες λειτουργίας του νοσοκομείου λόγω  έλλειψης προσωπικού .

«Με τρεις γιατρούς στη μια παθολογική κλινική και δύο στην άλλη δεν μπορεί να βγει πρόγραμμα με φυσιολογική εργασία και ασφάλεια για τους ασθενείς» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Βαγγέλης Παπαμιχάλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσκαιρη λύση και μερική αποσυμφόρηση στην όλη κατάσταση αναμένεται να δώσει η μετακίνηση πέντε γιατρών από τα Κέντρα Υγείας της Π.Ε. Σερρών, για διάστημα δύο μηνών, που θα στελεχώσουν το νοσοκομείο με πλήρες ωράριο και εφημερίες.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γενικό Νοσοκομείο Σερρών: Παραιτήθηκαν οι παθολόγοι"

Αναστασιάδης σε Σύνοδο Κορυφής: Νέες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία

«Η στάση της Τουρκίας συνοδεύεται και με μία σειρά από νέων παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, νωρίτερα την Παρασκευή.

Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μάριος Πελεκάνος, «στη σημερινή παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, υπενθύμισε πως τον περασμένο Ιούνιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε επαναλάβει την προσήλωσή του στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, στη βάση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και είχε καλέσει την Τουρκία να πράξει το ίδιο».

Επίσης, ο κ. Πελεκάνος επισήμανε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στα όσα έλαβαν χώρα «στην άτυπη τριμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης στις 27 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε ο διορισμός Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό, με στόχο να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια, ούτως ώστε να αρχίσουν και πάλι οι συνομιλίες».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, «εξήγησε πως, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, η τουρκική πλευρά – και παρά τα όσα είχαν συμφωνηθεί με τον τουρκοκύπριο ηγέτη ενώπιον του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ – υπαναχώρησε, αρνούμενη τον διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου, με στόχο την εδραίωση του υφιστάμενου αδιεξόδου» προσέθεσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέφερε πως η στάση της Τουρκίας συνοδεύεται και με μία σειρά νέων παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου – και πάλι σε πλήρη περιφρόνηση των όσων το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την είχε καλέσει να πράξει – που όχι μόνο εμποδίζουν την προοπτική επανέναρξης ενός γόνιμου διαλόγου, αλλά επανακλιμακώνουν τις εντάσεις, κατά παράβαση των όσων είχε ζητήσει η ΕΕ από την Άγκυρα», τόνισε.

Και «υβριδικές απειλές» κατά της Κύπρου

Ο Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε επιπροσθέτως ότι η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη επίσης με «υβριδικές απειλές από την Τουρκία στο ζήτημα του μεταναστευτικού, ενημερώνοντας πως μόνο το 2021 καταγράφηκαν περισσότερες από 6.800 αιτήσεις ασύλου και από αυτές, οι 6.250 προήλθαν μέσω των Κατεχομένων, με την Κύπρο να έχει τον μεγαλύτερο κατά κεφαλή ποσοστό αιτούντων ασύλου στην ΕΕ» συμπλήρωσε ο Μάριος Πελεκάνος.

Επιπλέον σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «επεσήμανε πως οι αυξημένες ροές οφείλονται κατά κύριο λόγο στην εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία και τη συστηματική και σκόπιμη προώθησή τους μέσω της Πράσινης Γραμμής, στις ελεύθερες περιοχές, σε παραβίαση των υποχρεώσεών της που απορρέουν από τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016, στηλιτεύοντας την ίδια στιγμή το γεγονός πως η Τουρκία συνεχίζει την πολιτική εποικισμού των Κατεχομένων και της αλλοίωσης της δημογραφικής σύνθεσης του νησιού».

Τέλος, ο κ. Πελεκάνος ανέφερε ότι «οι εταίροι της ΕΕ εξέφρασαν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο, τόσο σε σχέση με τις προσπάθειες επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, όσο και τις πιέσεις που ασκούνται στη χώρα λόγω και των αυξημένων μεταναστευτικών ροών που εξακολουθούν».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστασιάδης σε Σύνοδο Κορυφής: Νέες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία"

Καιρός αύριο: Άστατος σε πολλές περιοχές – Ανεβαίνει η θερμοκρασία

Άστατος παραμένει ο καιρός σε αρκετές περιοχές σε όλη τη χώρα αύριο Σάββατο (23.10.2021) με βροχές και τοπικές καταιγίδες.

Στα δυτικά προβλέπονται τοπικές βροχές και στα βορειοδυτικά σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα ανατολικά ηπειρωτικά όπου τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα σημειωθούν σποραδικές βροχές.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματισθούν ομίχλες στα ανατολικά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα ανατολικά και τα νότια και θα φθάσει στα βόρεια τους 23 και στα υπόλοιπα τους 24 με 25 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση του καιρού για αύριο Σάββατο (23.10.2021) από την ΕΜΥ για όλη την Ελλάδα
 
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές ώρες.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Παροδικές νεφώσεις. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Τη νύχτα θα γίνουν βόρειοι βορειοδυτικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην κεντρική Μακεδονία. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματισθούν ομίχλες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Τη νύχτα στην κεντρική Μακεδονία θα γίνουν βόρειοι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες που από τις απογευματινές ώρες θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη στη Κρήτη.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Άνεμοι: Νότιοι 3 με 4 και στα νότια δυτικών διευθύνσεων τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Άνεμοι: Νότιοι 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Άστατος σε πολλές περιοχές – Ανεβαίνει η θερμοκρασία"

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για ενεργειακή κρίση: Πρέπει να στηρίξουμε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις

«Πρέπει βραχυπρόθεσμα να στηρίξουμε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί περισσότερο από το παγκόσμιο φαινόμενο της αύξησης των τιμών», δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της λήξης της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, «οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέτασαν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τί μέτρα πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί η αύξηση των τιμών», πρόσθεσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με την ίδια, και όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, συμφωνήθηκε, επίσης, να εξεταστεί η δημιουργία στρατηγικού αποθέματος φυσικού αερίου, αλλά και οι πιθανότητες κοινών προμηθειών και η Επιτροπή να εντατικοποιήσει τις επαφές της με προμηθευτές.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι θα αξιολογηθεί η λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Ρύπων (ETS) και η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση τον Δεκέμβριο, λίγο πριν επανέλθουν στο θέμα της ενέργειας οι «27».

Όσον αφορά το ενεργειακό μείγμα της ΕΕ στο μέλλον, η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι χρειαζόμαστε περισσότερη ανανεώσιμη και καθαρή ενέργεια.

«Η ενέργεια αυτή είναι 10 φορές πιο φτηνή σήμερα από ότι πριν από μία δεκαετία», είπε και τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης η ΕΕ χρειάζεται το φυσικό αέριο, αλλά και την πυρηνική ενέργεια.

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει τη σχετική πρότασή της τον Δεκέμβριο.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για ενεργειακή κρίση: Πρέπει να στηρίξουμε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις"

Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου: Αυτά είναι τα μέτρα προστασίας για θεατές και συμμετέχοντες

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τα μέτρα προστασίας για την παρέλαση 28ης Οκτωβρίου τόσο για τους θεατές όσο και για αυτούς που θα παρελάσουν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους θεατές καθώς είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός.

Για αυτούς που θα συμμετέχουν στην παρέλαση η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική αφού θα είναι στοιχισμένοι. Αντίθετα πριν και μετά από την παρέλαση και εφόσον υπάρχει συνωστισμός θα πρέπει να την φορούν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας: Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρηθούν στις παρελάσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός.

Επομένως, την ώρα της παρέλασης, οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα, σε αντίθεση με τους παρελαύνοντες, για τους οποίους η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική αφού θα είναι στοιχισμένοι. Ωστόσο, όσοι παρελάσουν θα πρέπει πριν και μετά την παρέλαση- εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση -να φορούν τις μάσκες τους.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου: Αυτά είναι τα μέτρα προστασίας για θεατές και συμμετέχοντες"

Στα 3.585 τα νέα κρούσματα - 348 οι διασωληνωμένοι, 36 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.585 , εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 711.128

(ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 153 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.107 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 348 (62.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 81.0% έχει
υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 308 (88.51%) είναι ανεμβολίαστοι
ή μερικώς εμβολιασμένοι και 40 (11.49%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
 
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.279 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 250 (ημερήσια μεταβολή +13.64%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 213 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

675 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική εκ των οποίων τα 183 στην Αθήνα. Μεγαλώνει η διασπορά στη βόρεια Ελλάδα καθώς από 496 κρούσματα χθες σήμερα ανακοινώθηκαν 533 νέες λοιμώξεις στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, 252 εντοπίστηκαν στη Λάρισα. Σταθερά σε τριψήφια νούμερα Ημαθία, Πιερία, Πέλλα.

Η γεωγραφική κατανομή των 3.585 νέων κρουσμάτων Covid-19 που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

69 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

100 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

33 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

104 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

183 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

62 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

111 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

13 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

533 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

2 κρούσματα στο Αγιο Ορος

48 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

57 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρτας

100 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

26 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

97 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

88 κρούσματα στην Π.Ε. Εβρου

30 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

139 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

42 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ικαρίας

60 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

57 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

27 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

32 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

12 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

43 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

40 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

24 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

14 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

252 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

165 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

95 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

67 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

105 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

106 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

86 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

14 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

84 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

2 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

73 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

48 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

43 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

23 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

6 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

114 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στα 3.585 τα νέα κρούσματα - 348 οι διασωληνωμένοι, 36 θάνατοι"

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να αγοράζουμε το φυσικό αέριο σε επίπεδο Ένωσης, όπως τα εμβόλια

Το κύμα ακρίβειας είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα και άρα χρειάζεται μία πανευρωπαϊκή απάντηση, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση μας έχει ήδη λάβει μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, «πρωτοβουλίες απολύτως εναρμονισμένες με την εργαλειοθηκη της Κομισιόν».

Χαρακτήρισε δε θετικό το γεγονός ότι «ζητήσαμε από την Κομισιόν να αξιολογήσει πολύ σύντομα την αγορά ενέργειας, να εντοπίσει τυχόν στρεβλώσεις και να προτείνει και λύσεις για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες απότομες μεταβολές στις τιμές».

Ο κ.  Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με  τη δυνατότητα η ΕΕ να ενισχύσει την αποθήκευση φυσικού αερίου ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο απόθεμα και να υπάρχει μικρότερη ανάγκη να αγοράζουμε φυσικό αέριο από τις αγορές spot που έχουν και τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις.

Αναφέρθηκε επίσης στη δυνατότητα στο μέλλον ενδεχομένως να αγοράζουμε φυσικό αέριο, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσες χώρες το επιθυμούν, όπως έγινε και με τις αγορές εμβολίων, ώστε να έχουμε καλύτερη διαπραγματευτική ισχύ στους μεγάλους προμηθευτές.

Όπως είπε, ενημέρωσε τους ομολόγους του για την ιδιαίτερη σημασία που αποκτά η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου ως εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας ενέργειας για την Ευρώπη. Για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της τριμερούς διάσκεψης με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, και για τον τρόπο που σχεδιάζεται να φτάνει το φυσικό αέριο από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Αυτό μπορεί να γίνει, σημείωσε ο Πρωθυπουργός, είτε μέσω αγωγού, είτε μέσω υγροποίησης αερίου στα τερματικά της Αιγύπτου, μεταφοράς την Ελλάδα και επαναεριοποίησής του στη Ρεβυθούσα ή στην Αλεξανδρούπολη,  για να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Ταυτόχρονα, σημείωσε η λεκάνη της Μεσογείου αποκτά μια ξεχωριστή σημασίας, μπορεί να περάσουν και ηλεκτρικές συνδέσεις από τη Βόρειο Αφρική που μπορούν να δώσουν φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη.

Όπως είπε, τονίζοντας την ενεργειακή σημασία της λεκάνης της  Μεσογείου, γίνεται συνειδητό πως αυτά που συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αφορούν μόνο την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά έχουν μια ιδιαίτερη γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά.

Μητσοτάκης : Η τουρκική προκλητικότητα θα έχει συνέπειες – έκκληση στους ανεμβολίαστους

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως η Τουρκία έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο δρόμους, αυτόν της ειλικρινούς συνεργασίας ή της προκλητικότητας. Μάλιστα πρόσθεσε πως γνωρίζει τις επιπτώσεις των επιλογών της.

 Ο πρωθυπουργός, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, δήλωσε ικανοποιημένος από το τελικό σχέδιο συμπερασμάτων σε ό,τι αφορά στο Μεταναστευτικό, καθώς όπως είπε “κατόπιν δικών μας πιέσεων υπάρχει ρητή αναφορά προς την Τουρκία να τηρήσει την Κοινή Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας” και “μάλιστα καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Επιτροπή να προτείνει νομικές αλλαγές, συγκεκριμένα μέτρα αλλά και χρηματοδότηση για την ασφαλέστερη φύλαξη των συνόρων μας”.

“Εάν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και ουσιαστικοί στην φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων δεν βλέπω τον λόγο γιατί παρεμβάσεις, όπως τα έργα που γίνονται αυτήν την ώρα στον Έβρο να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό” σημείωσε ενώ επισήμανε επίσης πως “υπάρχει ρητή αναφορά κατά της εργαλειοποίησης μεταναστών και προσφύγων, όπως κάνει τώρα η Λευκορωσία”.

Η προκλητικότητα της Τουρκίας θα έχει συνέπειες, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη που παραχώρησε στους δημοσιογράφους και ανέφερε ότι μετά τις παρεμβάσεις του, υπάρχει ρητή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων να τηρήσει η Άγκυρα τις δεσμεύσεις της για το προσφυγικό και να μην το εργαλειοποιεί.

Πανδημία ανεμβολίαστων

Αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε στη Σύνοδο για την πανδημία του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως “είναι σαφές ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμη με τον ιό και εδώ στην Ελλάδα πρέπει να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό”.

“Έχουμε στη διάθεση μας το απόλυτο όπλο για να κερδίσουμε τη μάχη με τον κορονοϊό, το εμβόλιο” τόνισε και πρόσθεσε:

“Η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να συνεχίζει να προσπαθεί να πείσει όσους ακόμη δυσπιστούν σχετικά με το εμβόλιο. Δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια πειθούς των συμπολιτών μας. Εάν χρειαστεί να το πούμε 1.000 φορές. Έχουμε μία πανδημία των ανεμβολίαστων. Ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε. Όμως η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν, έχουμε λάβει μέτρα προστασίας των ανεμβολίαστων. Έχουμε έναν από τους αποτελεσματικότερους τρόπους παρακολούθησης της πανδημίας. Σίγουρα μπορούμε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας στον εμβολιασμό. Κάνω έκκληση προς τους συμπολίτες μου να σπεύσουν όλοι να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, αλλά και σε όλους όσοι έχει προταθεί να σπεύσουν να κάνουν και το αντιγριπικό εμβόλιο.”.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυριάκος Μητσοτάκης: Να αγοράζουμε το φυσικό αέριο σε επίπεδο Ένωσης, όπως τα εμβόλια"

Σκληρή γλώσσα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά Τουρκίας: Ζητά πλήρη εφαρμογή της δήλωσης του 2016 για το μεταναστευτικό

Σκληρή γλώσσα έναντι της Τουρκίας αλλά και οποιασδήποτε τρίτης χώρας επιχειρήσει να εργαλειοποιήσει τους πρόσφυγες για πολιτικούς λόγους χρησιμοποιεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα συμπεράσματά του για το μεταναστευτικό - προσφυγικό.

Σύμφωνα με τα τελικά συμπεράσματα των 27 στις Βρυξέλλες, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να διασφαλίσει την πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016, και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η ΕΕ «δεν θα δεχτεί καμία προσπάθεια από τρίτη χώρα να εργαλειοποιήσει τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς και καταδικάζει όλες τις υβριδικές επιθέσεις στα σύνορα της ΕΕ. Η ΕΕ θα απαντήσει αναλόγως».

Οι συζητήσεις για το προσφυγικό κράτησαν περίπου πέντε ώρες και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αναφέρθηκαν και στην επιβολή περισσότερων κυρώσεων στη Λευκορωσία, καθώς το καθεστώς Λουκασένκο χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως πολιτικό εργαλείο εναντίον της ΕΕ, στα σύνορα της χώρας του με την Πολωνία.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, «είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόσκληση από κοινού. Στο παρελθόν ήταν δύσκολο να ακουστούν όλες οι διαφορετικές απόψεις αλλά δεν ισχύει πλέον αυτό, βλέπω ότι υπάρχει περισσότερη πολιτική βούληση ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το σημαντικό ζήτημα».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι το μεταναστευτικό αποτέλεσε ένα σημαντικό ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς άπαντες στην ΕΕ είναι  πολύ ανήσυχοι για αυτά που συμβαίνουν στα σύνορα με την Λευκορωσία. «Πρόκειται για μια υβριδική απειλή. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούνται για πολιτικούς λόγους από τον Λουκασένκο», δήλωσε χαρακτηριστικά, καλώντας τους 27 να προχωρήσουν σε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου. «Κάλεσα τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών - μελών να προχωρήσουν. το σχέδιο για μια κοινή πολιτική ασύλου υπάρχει, είναι ήδη στο τραπέζι. Τα κράτη - μέλη πρέπει να κάνουν το βήμα μπροστά»

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σκληρή γλώσσα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά Τουρκίας: Ζητά πλήρη εφαρμογή της δήλωσης του 2016 για το μεταναστευτικό"

Δακτύλιος: 12 ερωτήσεις και απαντήσεις για το μέτρο που επιστρέφει από τη Δευτέρα

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δίνει οδηγίες για την εφαρμογή του «καθαρού» δακτυλίου της χρονικής περιόδου 2021- 2022 μέσω 12 σχετικών ερωταπαντήσεων.

Η ανακοίνωση του υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ., αναλυτικά, έχει ως εξής:

Πότε;

Από τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021 (και έως και 22 Ιουλίου 2022) θα εφαρμόζεται δακτύλιος στην Αθήνα.

Ποιες ώρες;

Οι ώρες και ημέρες εφαρμογής του δακτυλίου είναι:

  • Δευτέρα-Πέμπτη: 07.00-20.00
  • Παρασκευή: 07.00-15.00
Ποιος είναι ο δακτύλιος;

Ως δακτύλιος ορίζεται η περιοχή που σχηματίζουν οι λεωφόροι και οδοί: «Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Λ. Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπύρου Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Ανδρ. Φραντζή – Λ. Ανδρ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας».

Πώς κυκλοφορούν τα οχήματα;

Η κυκλοφορία θα γίνεται καθημερινά για όλα τα ΙΧ με το σύστημα «μονά-ζυγά». Δηλαδή: Τις άρτιες (ζυγές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα ΙΧ και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2.200 χιλιάδων χιλιογράμμων, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6 και 8 (δηλαδή σε ζυγό αριθμό) και τις περιττές (μονές) ημερομηνίες κυκλοφορούν αντιστοίχως τα ίδιου τυπου οχήματα, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7 και 9 (δηλαδή σε μονό αριθμό).

Ποιες εξαιρέσεις υπάρχουν από το δακτύλιο;

Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. οικ-289738/Φ.911/2021 ΦΕΚ 4860/Β/20-10-2021 προβλέπονται με λεπτομέρεια οι εξαιρέσεις από το μέτρο. Παρακάτω γίνεται μια συνοπτική περιγραφή για τις βασικότερες από αυτές.

Αν ανήκουμε στις εξαιρέσεις πως παίρνουμε άδεια δακτυλίου;

Οι άδειες δακτυλίου χορηγούνται με τους εξής τρόπους ανάλογα την κατηγορία των εξαιρέσεων:

Α) για τα «καθαρά» ΙΧ θα χορηγείται Ειδικό Σήμα Κυκλοφορίας Οχήματος στο Δακτύλιο το οποίο θα εκδίδεται μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr).

Β) για τα αυτοκίνητα των μόνιμων κατοίκων του Δήμου Αθηναίων, που περικλείεται από τα όρια του δακτυλίου, θα χορηγείται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων είτε μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας
ψηφιακών υπηρεσιών είτε στα γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας κατόπιν ραντεβού, ειδική κάρτα εισόδου-εξόδου.

Γ) για τις λοιπές εξαιρέσεις θα χορηγούνται άδειες κυκλοφορίας από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής. Οι άδειες κυκλοφορίας στον δακτύλιο χορηγούνται μετά από αίτηση των δικαιούμενων προς τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, στην οποία υποβάλλονται και τυχόν αιτήματα ενδιαφερόμενων για χορήγηση ιδίων αδειών πέραν των προβλεπόμενων στην παρούσα, οι οποίες ικανοποιούνται ύστερα από σχετική έγκριση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την έκδοση των αδειών διέλευσης από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής και των ειδικών καρτών εισόδου- εξόδου για τους μόνιμους κατοίκους από τον Δήμο Αθηναίων θα ισχύσουν μεταβατικά μέτρα. Έτσι, για διάστημα έως 26.11.2021 από την έναρξη ισχύος του δακτυλίου θα ισχύουν οι παλιές άδειες.

Κίνηση οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας
 
Ποια ΙΧ θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα στο δακτύλιο;

ΕΛΕΥΘΕΡΑ στο δακτύλιο κινούνται:

  • Τα αυτοκίνητα EURO 6 εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 g/km.
  • όλα τα ηλεκτρικά, υβριδικά, φυσικού αερίου εκ κατασκευής και υγραερίου εκ κατασκευής οχήματα.

Πως θα πιστοποιήσω την ελεύθερη κίνηση των «καθαρών» ΙΧ;

  • Το Ειδικό Σήμα Κυκλοφορίας Οχήματος στο Δακτύλιο για τα «καθαρά» ΙΧ θα εκδίδεται (είτε σε ηλεκτρονική μορφή, είτε σε έντυπη) μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης στο daktylios.gov.gr.
  • Για τη χορήγηση του ειδικού σήματος απαιτείται πρόσβαση του αιτούντος/χρήστη στην ηλεκτρονική εφαρμογή και προηγούμενη αυθεντικοποίησή του με τη χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).
  • Η ηλεκτρονική αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης. Η χρήση της εφαρμογής επιτρέπεται μόνον από πιστοποιημένους χρήστες, γεγονός που διασφαλίζεται από την εισαγωγή του αριθμού Αναγνώρισης (αριθμός πινακίδων κυκλοφορίας) του οχήματος και του αριθμού φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του κύριου ή/και κατόχου του οχήματος.
  • Παράλληλα, θα λειτουργεί ο λογαριασμός email daktylios@yme.gov.gr στο οποίο οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν τα ερωτήματά τους.
Οι μόνιμοι κάτοικοι πως θα κινούνται;
  • Εξαιρούνται του δακτυλίου τα αυτοκίνητα μονίμων κατοίκων της περιοχής που περικλείεται από τα όρια του δακτυλίου. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να εφοδιαστούν με ειδική κάρτα εισόδου-εξόδου.
  • Η ειδική κάρτα χορηγείται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων. Τα αυτοκίνητα αυτά για την έξοδό τους από τον δακτύλιο και την είσοδό τους σε αυτόν, θα κινούνται μόνο μέσα σε προκαθορισμένη ζώνη του δακτυλίου, αναλόγως του τόπου κατοικίας του κατόχου, χρησιμοποιώντας τη συντομότερη διαδρομή από και προς την κατοικία του ιδιοκτήτη.
  • Οι ειδικές αυτές κάρτες θα αναγράφουν τη συγκεκριμένη ζώνη κυκλοφορίας που αντιστοιχούν καθώς επίσης και το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση κατοικίας του κατόχου, και τον αριθμό κυκλοφορίας του
    αυτοκινήτου.
  • Οι ειδικές κάρτες θα χορηγούνται είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ψηφιακών υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων eservices.cityofathens.gr είτε στα γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας (Αγίου Κωνσταντίνου 14) κατόπιν ραντεβού.
Με τα ταξί τι γίνεται;

Τα ταξί κινούνται ελεύθερα στο δακτύλιο

Υπάρχουν άλλες ειδικές κατηγορίες που εξαιρούνται του δακτυλίου;
  • Αυτοκίνητα Κρατικών Υπηρεσιών, Ο.Τ.Α, Οργανισμών ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας με ειδικούς αριθμούς κυκλοφορίας ή με εμφανή σήματα των Υπηρεσιών αυτών.
  • Το αυτοκίνητο του επικεφαλής κάθε ξένης αποστολής, καθώς και τα αυτοκίνητα των Προξένων, εφ’ όσον αυτοί εκπροσωπούν τη χώρα τους στην Ελλάδα.
  • Αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες Ελλήνων του εξωτερικού και ξένων επισκεπτών της χώρας για τις πρώτες σαράντα (40) ημέρες της παραμονής τους στην Ελλάδα. Η υπαγωγή των εν λόγω αυτοκινήτων στις ρυθμίσεις γίνεται με βάση το τελευταίο αριθμητικό ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους.
  • Αυτοκίνητα μισθωμένα από ξένους επισκέπτες της χώρας και Έλληνες μόνιμους κατοίκους του εξωτερικού για το ίδιο χρονικό διάστημα, τα οποία δύνανται να μεταφέρονται με μέριμνα της επιχείρησης στον τόπο παράδοσης ή παραλαβής (αεροδρόμια, λιμάνια, ξενοδοχεία κ.λπ.) υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει στο αυτοκίνητο αντίγραφο του αντίστοιχου μισθωτηρίου συμβολαίου.
  • Αυτοκίνητα ιατρών, τα οποία φέρουν το ειδικό σήμα του οικείου Ιατρικού Συλλόγου με μόνο επιβάτη τον ίδιο, όπως θα αποδεικνύεται από την ιατρική ταυτότητα, για εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών.
  • Αυτοκίνητα αναπήρων πολέμου, τα οποία φέρουν ειδικές κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας, εφ’ όσον οδηγούνται από τους ίδιους τους ανάπηρους ή τους μεταφέρουν.
  • Επιβατηγά αυτοκίνητα, τα οποία είναι ειδικά διασκευασμένα ή αυτόματα για τη μεταφορά πολιτικών αναπήρων εφ’ όσον οδηγούνται από τους ίδιους τους ανάπηρους ή τους μεταφέρουν, με την προϋπόθεση ότι ο ανάπηρος θα είναι εφοδιασμένος με σχετική βεβαίωση των αρμόδιων Διευθύνσεων των Ο.Τ.Α. της χώρας, στην οποία θα αναφέρεται ο αριθμός κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.
  • Αυτοκίνητα που μεταφέρουν ασθενείς που χρειάζονται συχνή θεραπεία (όπως νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με πολιομυελίτιδα ή άτομα με αναπηρία), εφ’ όσον μεταφέρουν τα ανωτέρω άτομα, με την προϋπόθεση ότι οι ασθενείς θα έχουν εφοδιαστεί με σχετική βεβαίωση των αρμοδίων Διευθύνσεων των Περιφερειών της χώρας. Η βεβαίωση θα χορηγείται στους ενδιαφερόμενους από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Κοινωνικής Πρόνοιας των Περιφερειών, κατόπιν ανάλογης βεβαίωσης του Νοσηλευτικού Ιδρύματος στο οποίο υποβάλλεται σε θεραπεία ο ασθενής και όπου θα αναγράφεται η διάρκεια και η συχνότητα της απαιτούμενης θεραπείας, και ο αριθμός κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.
  • Αυτοκίνητα μεταφοράς φαρμάκων, ή αγγειοκαρδιοχειρουργικών υλικών, ή υλικών οστεοσυνθέσεως, ή ανταλλακτικών τεχνητών νεφρών, ή βιολογικών υγρών ασθενών, με μόνιμα εμφανή σήματα της επιχείρησης και εφ’ όσον μεταφέρουν τα πιο πάνω υλικά. Η παραπάνω χρήση πρέπει να αποδεικνύεται από σχετική ένδειξη στην άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.
 Με τα φορτηγά τι γίνεται;
 
Σήμα Δακτυλίου στην Αθήνα

Εξαιρούνται του δακτυλίου:

  • Φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) άνω των 2.200 χιλιάδων χιλιογράμμων,
  • Φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης (με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2.200 χιλιάδων χιλιογράμμων), εφ’ όσον μεταφέρουν τρόφιμα ή ποτά, είδη για νοσοκομεία ή κάνουν διανομή τύπου.
  • Φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2.200 χιλιάδων χιλιόγραμμων, των οποίων οι ιδιοκτήτες κατέχουν άδεια πωλητή υπαίθριου εμπορίου (περιλαμβάνονται όσοι δραστηριοποιούνται στο στάσιμο και στο πλανόδιο εμπόριο) σε περιοχές εντός του δακτυλίου.

Η άδεια επαγγελματία πωλητή, αποτελεί συνοδευτικό έγγραφο μεταφοράς, βάσει του οποίου αποδεικνύεται η περιοχή άσκησης εμπορίου. Η ανωτέρω άδεια θα βρίσκεται επί του οχήματος, θεωρημένη και σε ισχύ και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση καθοδόν ελέγχου.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Δακτύλιος: 12 ερωτήσεις και απαντήσεις για το μέτρο που επιστρέφει από τη Δευτέρα"

Μητσοτάκης από τη Σύνοδο Κορυφής: Η Τουρκία οφείλει να γνωρίζει τις συνέπειες των επιλογών της

Τις υποχρεώσεις της Τουρκίας ως προς την τήρηση της συμφωνίας του 2016 με την ΕΕ για το προσφυγικό, παράλληλα με την μη εργαλειοποίηση του ζητήματος επισήμανε στη διάρκεια της συνέμντευξης Τύπου που παραχώρησε  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά  την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

Δείτε το βίντεο:

 

To πρώτο ζήτημα που απασχόλησε τις εργασίες της Συνόδου ήταν η εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια και έκανε εκτενή αναφορά στις προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική πλευρά.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε παράλληλα ότι μετά τις παρεμβάσεις του στο κείμενο των συμπερασμάτων, υπάρχει ρητή αναφορά να τηρήσει η Τουρκία τις δεσμεύσεις της που προκύπτουν από τη συμφωνία του 2016 με την ΕΕ και να μην εργαλιοποιεί το προσφυγικό. Στο κείμενο, είπε, εκφράζεται η αποφασιστικότητα της ΕΕ για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της. «Οταν αντιμετωπίσαμε την κρίση στον Εβρο είχαμε τη στήριξη της ΕΕ. Πρέπει να προφυλάξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, θα ήταν ευρωπαϊκή καταστροφή αν χώρες ανέστελαν μονομερώς τις υποχρεώσεις του απέναντι στο Σένγκεν, επειδή δεν μπορούμε να διαφυλάξουμε ως ΕΕ τα εξωτερικά μας σύνορα. Διακρίνω εναρμόνιση πολλών χωρών που δεν βρίσκονται σε εξωτερικά σύνορα με τις θέσεις της πατρίδας μας». 

Το τρίτο ζήτημα που απασχόλησε, όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης ήταν αυτό της πανδημίας, που δεν έχει ακόμη τελειώσει- «έχουμε πανδημία των ανεμβολίαστων», είπε χαρακτηριστικά, ενώ έγινε και συζήτηση για το ζήτημα της Πολωνίας. Η ΕΕ δεν θα απεμπολήσει τα νομικά εργαλεία που έχει για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που προκαλεί η στάση της Πολωνίας. Ερωτηθείς στη συνέχεια για τη θέση της Ελλάδας απέναντι στο ζήτημα με την Πολωνία, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι πράγματι υπάρχει μενού επιλογών, ξεκινάμε από τα ήπια μέσα. Εκφράσαμε την απόλυτη εμπιστοσύνη μας στην Επιτροπή για να διαχειρισθεί το ζήτημα». 

Απαντώντας ακολούθως σε ερώτηση για τη στάση της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πλέον ό,τι γίνεται στη γειτονιά μας αφορά περισσότερο και την ΕΕ, ειδικότερα τώρα που αντιμετωπίζει και την ενεργειακή κρίση.  «Η Τουρκία έχει να διαλέξει μεταξύ δύο δρόμων: Της ειλικρινούς συνεργασίας στη βάση του διεθνούς δικαίου ή αυτόν της προκλητικότητας. Νομίζω ότι αντιλαμβάνεται πλέον τις επιπτώσεις των επιλογών της. Η Ελλάδα είναι δύναμη ωριμότητας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ.Μητσοτάκης ερωτήθηκε και για την πανδημία του κορωνοϊού και έκανε για μία ακόμη φορά έκκληση να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν ακόμη κάνει. «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να εξηγήσουμε ότι ο εμβολιασμός είναι η σωστή επιλογή», είπε.

Ερωτηθείς για την επικείμενη επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι ικανοποιημένος για την αποδοχή της πρόσκλησής του και εκτίμησε ότι θα είναι ευκαιρία και για εκείνη και τον ίδιο να κάνουν απολογισμό των ελληνογερμανικών σχέσεων. Επισήμανε δε, ότι η κυρία Μέρκελ έχει αναγνωρίσει ότι ζήτησε πολλά από τους Ελληνες, αλλά σε κρίσιμες στιγμές πήγε κόντρα στις εισηγήσεις των υπουργών της. 

Σε ερώτηση για την ενεργειακή κρίση ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα δεν θα αποκτήσει πυρηνική ενέργεια, πράγμα που αφορά άλλες χώρες.  Η Ελλάδα είπε δεν έχει πολλές δυνατότητες αποθήκευσης φυσικού αερίου.  Σε ό,τι αφορά την ελληνική πρόταση να παίξει ρόλο η χώρα μας ενεργειακού κόμβου, απάντησε ότι η ανταπόκριση των ομολόγων του ήταν θετική.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μητσοτάκης από τη Σύνοδο Κορυφής: Η Τουρκία οφείλει να γνωρίζει τις συνέπειες των επιλογών της"

Θεσσαλονίκη: Συναγερμός σε σχολείο – 48 κρούσματα σε μαθητές και καθηγητές

Έντονη ανησυχία επικρατεί στο 4ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων «Νίκος Καζαντζάκης» στη δυτική Θεσσαλονίκη καθώς παρατηρείται συρροή κρουσμάτων κορωνοϊού σε μαθητές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν 45 κρούσματα του ιού ανάμεσα στους μαθητές ενώ από τον κορωνοϊό νοσούν και τρεις καθηγητές. Σημειώνεται πως το σχολείο φιλοξενεί συνολικά 260 παιδιά.

Στη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα έχει προκληθεί μεγάλη ανησυχία, ενώ ανάστατοι είναι οι γονείς των παιδιών, καθώς όπως επισήμαναν στη Voria.gr η κατάσταση αυτή με τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού και τη διασπορά του ιού στο συγκεκριμένο σχολείο επικρατεί επί περίπου μια εβδομάδα. Γονείς επίσης εκτιμούν πως το σχολείο έπρεπε ήδη να έχει κλείσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, σήμερα επέστρεψαν στο σχολείο δύο εκ των 45 παιδιών που νοσούν. Σύμφωνα με πηγές από το σχολείο, δεν κρίθηκε απαραίτητο να κλείσει κάποιο τμήμα μέχρι αυτήν τη στιγμή καθώς τα κρούσματα ήταν διάσπαρτα. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, τα περισσότερα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε ένα τμήμα ήταν εννιά χωρίς να συμπλήρωνεται το 50%+1 που απαιτείται για να διακόψει τη λειτουργία του τμήμα, όπως προβλέπεται και από το πρωτόκολλο.
Οι καθηγητές που νοσούν από τον ιό είναι στο σύνολο τρεις, ένας καθηγητής είχε μολυνθεί εδώ και ημέρες από τον ιό και οι άλλοι δύο διαγνώσθηκαν σήμερα θετικοί.


voria

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Συναγερμός σε σχολείο – 48 κρούσματα σε μαθητές και καθηγητές "

Αλαλούμ με τις παρελάσεις στη Θεσσαλονίκη, οι τελικές αποφάσεις

Μια ημέρα αφότου η Βάνα Παπαευαγγέλου επεσήμανε την ανάγκη να χρησιμοποιηθεί η μάσκα στις παρελάσεις που θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα, σήμερα επικράτησε ένα αλαλούμ αναφορικά με τη διαδικασία.

Με παρέμβαση του Υπουργείου Εσωτερικών προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ορίστηκαν έκτακτα ειδικά περιοριστικά μέτρα για λόγους αποφυγής περαιτέρω μετάδοσης του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Σε επιστολή που στάλθηκε το πρωί της Παρασκευής, το υπουργείο ορίζει τον αυστηρό χρονικό περιορισμό των 60 λεπτών για τη διενέργεια της παρέλασης, ενώ γινόταν λόγος για «αμιγώς στρατιωτική» παρέλαση.

Η αναφορά στο έγγραφο ότι λόγω των υγειονομικών συνθηκών στη Θεσσαλονίκη είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί «μόνο στρατιωτική παρέλαση» προκάλεσε σύγχυση αναφορικά με την τύχη της μαθητικής παρέλασης, που έχει προγραμματιστεί να διενεργηθεί την Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, στην οδό Τσιμισκή.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε διευκρινίσεις για το αν η απόφαση αφορά μόνο τη μη συμμετοχή
μαθητικών τμημάτων στη στρατιωτική παρέλαση της 28ης ή αν ζητά τη ματαίωση της μαθητικής παρέλασης της 27ης.

Πηγές του υπουργείου με non paper αρχικά διευκρίνισαν ότι οι μαθητικές παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν κανονικά (και στη Θεσσαλονίκη) όπως ορίζεται στη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών που εξεδόθη στις 13 Οκτωβρίου.

Καθώς συνεχιζόταν το αλαλούμ, το υπουργείο Εσωτερικών αναγκάστηκε να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

Αναφορικά με τη διεξαγωγή των παρελάσεων και των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 και επειδή διακινούνται ανυπόστατες φήμες περί μη διεξαγωγής των μαθητικών παρελάσεων, επισημαίνεται ότι συνεχίζουν να ισχύουν στο ακέραιο τα όσα προβλέπονται στη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών που εξεδόθη στις 13 Οκτωβρίου 2021.

Επομένως, οι μαθητικές παρελάσεις παντού θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Διευκρινίζεται ότι η μαθητική παρέλαση της Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται παραδοσιακά στις 27 Οκτωβρίου και θα πραγματοποιηθεί επίσης κανονικά. Στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης θα παρελάσουν μόνο στρατιωτικά τμήματα. Όλες οι παρελάσεις θα έχουν μέγιστη χρονική διάρκεια 60 λεπτών.

Σημειώνεται ότι λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού Covid-19, οι εορταστικές εκδηλώσεις θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλαλούμ με τις παρελάσεις στη Θεσσαλονίκη, οι τελικές αποφάσεις"

Λαϊκές αγορές: Διχάζει το νέο νομοσχέδιο – Απεργία στη Θεσσαλονίκη, κανονικά στην Αττική

Διχάζει όπως φαίνεται το νέο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές που κατατέθηκε στη Βουλή. Η Θεσσαλονίκη εξέφρασε την έντονη διαφωνία προαναγγέλλοντας απεργία για τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, ενώ τα Σωματεία της Αττικής έσπευσαν να τονίσουν πως δεν θα προχωρήσουν σε απεργία.

Η Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ) σε ανακοίνωσή της αναφέρει: “Κανονικά θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου που αναμορφώνει και εκσυγχρονίζει το ρυθμιστικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου, παρά τις ανακοινώσεις για δήθεν απεργία από εκείνους που επιδιώκουν τη συνέχιση μίας σειράς στρεβλώσεων που πηγάζουν από παράγοντες με… ισόβιες συνδικαλιστικές ιδιότητες που επιλέγουν ακόμα και τώρα να διχάσουν τον κλάδο και να εκφοβίσουν τους συναδέλφους τους”.

Παράλληλα, συμπληρώνει ότι «βρισκόμαστε σε ένα χρονικό σημείο που διεκδικήσεις ετών γίνονται πραγματικότητα, με τις λαϊκές αγορές σύντομα να αλλάζουν μορφή για το καλό της οικονομίας, της αγροτικής παραγωγής, αλλά και φυσικά της ίδιας της κοινωνίας».

Η ΠΟΣΠΛΑ αναφέρει ότι το νέο σχέδιο νόμου αναμορφώνει και εκσυγχρονίζει το θεσμικό πλαίσιο και τις υφιστάμενες μορφές άσκησης οικονομικής δραστηριότητας στον χώρο του υπαίθριου εμπορίου.

«Όπως όμως, συμβαίνει σε κάθε σημαντική αλλαγή, έτσι και εδώ βρέθηκαν κάποιοι που ανακάλυψαν… δράκους μέσα στο νομοσχέδιο φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ισχυρίζονται ότι δήθεν στις λαϊκές αγορές θα έρθουν τα καρτέλ να στήσουν πάγκους».

Η ομοσπονδία συμπληρώνει στην ανακοίνωσή της ότι ο εκσυγχρονισμός των λαϊκών αγορών με όχημα το νέο σχέδιο νόμου, μπορεί να φέρει μια αληθινή επανάσταση στις καταναλωτικές συνήθειες του απλού κόσμου και να συμβάλει στην κατάκτηση ενός διπλού στόχου. Στην οικονομική ανάπτυξη αλλά και στην προστασία του εισοδήματος των οικονομικά ασθενέστερων Ελλήνων. Κι αυτό διότι διορθώνονται διαχρονικές παθογένειες, αποκαθίστανται αδικίες και νοικοκυρεύονται τις λαϊκές αγορές, ένας θεσμός με ιστορική διαδρομή 93 ετών.

«Η νέα λαϊκή αγορά που προκύπτει από το νομοσχέδιο-σταθμό είναι το φιλόξενο υπαίθριο πολυκατάστημα που απλώνεται σε όλη την πατρίδα μας και θα υποδέχεται πλέον με υπερσύγχρονους όρους όλους τους Έλληνες» καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαφωνεί η Θεσσαλονίκη

Νωρίτερα, την κήρυξη πανελλαδικής απεργίας την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, με πραγματοποίηση συλλαλητηρίου την ίδια ημέρα στην Αθήνα (13.00), αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίασή της η Ομοσπονδία Παραγωγών Επαγγελματιών Βιομηχανικών Ειδών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης «Ομόνοια», διαμαρτυρόμενη για νομοσχέδιο, που κατέθεσε για ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Ανάπτυξης.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε προ ημερών για ψήφιση στη Βουλή και κινείται προς την κατεύθυνση αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου, ενώ ρυθμίζονται και διάφορα άλλα θέματα αρμοδιότητας των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σε σημερινή της ανακοίνωση, η «Ομόνοια» σημειώνει ότι η προαναφερόμενη κινητοποίηση είναι η πρώτη σειράς άλλων που εξετάζονται, ενώ τονίζει: «Ζητάμε, έστω και την ύστατη ώρα, επιτέλους να μας ακούσει η κυβέρνηση».

Ορισμένα από τα αιτήματα των εργαζόμενων στις λαϊκές αγορές είναι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα εξής: ίδρυση νομικών προσώπων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, που θα έχουν την ευθύνη λειτουργίας και εποπτείας των λαϊκών αγορών, να συνεχίσει η απρόσκοπτη προσέλευση παραγωγών στις λαϊκές αγορές και να μην προκηρύσσονται οι θέσεις (παραγωγών) μία φορά ετησίως, «όχι» στην οποιαδήποτε μετατροπή παραγωγών σε εμπόρους κ.ά.

Στην ανακοίνωσή της, η «Ομόνοια» υπεραμύνεται ακόμα του κοινωνικού θεσμού των λαϊκών αγορών και σημειώνει ότι «οι λαϊκές αγορές ανήκουν στους Έλληνες καταναλωτές, δεν χαρίζονται σε μονοπώλια, δεν πωλούνται».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Λαϊκές αγορές: Διχάζει το νέο νομοσχέδιο – Απεργία στη Θεσσαλονίκη, κανονικά στην Αττική"

Γεωργιάδης: Ακατανόητη η μη χορήγηση δανείων σε μικρές επιχειρήσεις

«Ακατανόητη» χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης 'Αδωνις Γεωργιάδης τη μη παροχή δανείων από τράπεζες σε μικρές επιχειρήσεις, για την υλοποίηση σχεδίων που έχουν την έγκριση από τον αναπτυξιακό νόμο.

Απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Οδ. Κωσνταντινόπουλου, με τίτλο "Αδιέξοδο υλοποίησης εγκεκριμένων επενδύσεων αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι αγρότες από την άρνηση δανειοδότησης των τραπεζών και την σημαντική αύξηση του κόστους των επενδύσεων από τις σοβαρές ανατιμήσεις του εξοπλισμού και των πρώτων υλών", ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι στην ουσία, δεν είναι δάνειο, αλλά προεξόφληση πραγματικής δαπάνης που θα την πάρει ούτως ή άλλως από το κράτος.

Ο κ. Γεωργιάδης υποσχέθηκε ότι θα κάνει ειδική συνάντηση με τις τράπεζες για το θέμα διευκρινίζοντας ότι θεσμικά, διά νόμου επιβολή, δεν υπάρχει.

Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι ενθαρρύνει απολύτως τα τραπεζικά ιδρύματα να χρηματοδοτούν τα εγκεκριμένα από τον αναπτυξιακό νόμο προγράμματα. Εάν χρειαστεί, κατέληξε, θα σχεδιάσουμε ένα περαιτέρω εργαλείο, μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας, ειδικά προσανατολισμένο σε αυτόν τον σκοπό.

Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντινόπουλος παρότρυνε τον υπουργό να στείλει το αίτημα των μικρών επιχειρήσεων στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών διότι η μη δανειοδότηση εγγυημένων προγραμμάτων είναι σαν να λέει η τράπεζα ότι "δεν με ενδιαφέρει να επιβιώσουν οι μικρομεσαίοι".

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην περίπτωση παραγωγού της Αρκαδίας που έλαβε έγκριση για τυροκομείο αλλά δεν πήρε δάνειο , είπε ότι η ΕΕΤ πρέπει να μάθει για την περίπτωση αυτή, και πρότεινε, η τράπεζα που τελικά θα τη χρηματοδοτήσει, να γίνει γνωστή ως "καλό παράδειγμα".

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Γεωργιάδης: Ακατανόητη η μη χορήγηση δανείων σε μικρές επιχειρήσεις"

Χανιά: Ασθενείς αρνούνται μεταγγίσεις αίματος από εμβολιασμένους κατά του κορονοϊού

Τη μετάγγιση αίματος από εμβολιασμένους πολίτες κατά του κορονοϊού, αρνούνται ασθενείς που βρίσκονται σε ανάγκη, κάτι που παρατηρείται στα νοσοκομεία όλης της χώρας, διότι πιστεύουν πως το αίμα θα περιέχει αντισώματα, τα οποία δεν επιθυμούν.

Την ακραία στάση ορισμένων ασθενών αρνητών… αίματος από εμβολιασμένους σε ολόκληρη τη χώρα, αποκάλυψε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, Χρήστος Πρωτόπαππας, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε με αφορμή τη διοργάνωση της 31ης Αμφικτιονίας Αιμοδοτών που πραγματοποιείται αυτό το τριήμερο (22 – 23 – 24.10.2021) στα Χανιά.

«Υπάρχουν κάποιοι που αρνούνται να δεχτούν αίμα από εμβολιασμένους, γιατί θεωρούν ότι θα περιέχει αντισώματα που εκείνοι δεν επιθυμούν. Είναι μια ακραία στάση και ενώ οι περιπτώσεις αυτές είναι λίγες, δεν αποκλείεται να αυξηθούν, γιατί η παραπληροφόρηση στο ίντερνετ οργιάζει», ανέφερε ο κ. Πρωτόπαππας και μεταδίδει το zarpanews.gr.

Επάρκεια αίματος υπάρχει σήμερα, δεν ήταν όμως έτσι κατά τη διάρκεια της καραντίνας:

«Από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους και μέχρι σήμερα οι αιμοδότες της χώρας συγκεντρώνουν περισσότερες μονάδες αίματος από όσες χρειάζονται. Ωστόσο, υπήρξε περίοδος κατά τη διάρκεια της καραντίνας όπου αυτό δεν συνέβαινε. Οι ανάγκες για αίμα είναι περίπου 44.000 μονάδες αίματος τον μήνα, ενώ τότε δεν συγκεντρώνονταν ούτε 10.000», είπε ο κ. Πρωτόπαππας και μάλιστα χαρακτήρισε ανόητους κάποιους δημάρχους που δεν επέτρεπαν να χρησιμοποιηθούν τα σχολεία, που ήταν έτσι κι αλλιώς κενά, για τις ανάγκες της αιμοδοσίας.

«Αισθανόμαστε μια ντροπή, επί 25 χρόνια οι Ελβετοί μας προσφέρουν παράγωγα αίματος για τους χρόνιους πάσχοντες από θαλασσαιμία, περίπου 25.000 μονάδες αίματος τον χρόνο. Αλλά μας έχουν ειδοποιήσει ότι στο εξής η προσφορά αυτή θα μειώνεται κατά 2.500 μονάδες τον χρόνο», είπε ακόμα ο πρόεδρος των αιμοδοτών.

Η πρόεδρος του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών Χανίων, Δέσποινα Ροδουσάκη, δήλωσε ευτυχής που διοργανώνεται μια τόσο σημαντική για τους αιμοδότες δράση στα Χανιά.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής και ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, επισήμαναν ότι η αιμοδοσία είναι ύψιστη πράξη εθελοντισμού και συμβάλλει στη συνοχή της κοινωνίας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Χανιά: Ασθενείς αρνούνται μεταγγίσεις αίματος από εμβολιασμένους κατά του κορονοϊού"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news