facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Καλή Χρονιά από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Βορίδης: Να κάνουμε το μουσείο Κεμάλ μουσείο μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού

«Άθλια» χαρακτήρισε την απόφαση του Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο MEGA, ενώ σημείωσε πως η Τουρκία φερόταν διαφορετικά όσο είχε ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και προσανατολισμό, επισημαίνοντας πως φαίνεται ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται πλέον να έχει καλές σχέσεις με οποιοδήποτε δυτικό κράτος και διεθνές σύστημα.

«Οργή, αγανάκτηση, στενοχώρια ειδικά στην Ελλάδα και αίσθηση βαθύτατης προσβολής. Η Αγία Σοφία δεν είναι απλώς ένα παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού, αλλά ένα παγκόσμιο χριστιανικό, ορθόδοξο σύμβολο»συμπλήρωσε ο κ. Βορίδης.

«Χρειάζονται απαντήσεις από την διεθνή κοινότητα και φυσικά από την Ελλάδα», τόνισε ο Υπουργός. 

Ερωτηθείς μάλιστα για το είδος των απαντήσεων που θα πρέπει να δοθούν από ελληνικής πλευράς, ο κ. Βορίδης σχολίασε πως ένα από αυτά που μπορούν να γίνουν άμεσα και θα ήταν μια κίνηση «εξόχως συμβολική», έχει να κάνει με το μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη και τη μετατροπή του σε μουσείο μνήμης Γενοκτονίας του ελληνισμού. «Θεωρώ ότι μπορεί και πρέπει να γίνει άμεσα» είπε χαρακτηριστικά.

«Θα πρέπει επίσης να αναθεωρηθεί η πολιτική σε διεθνές επίπεδο των ανοιχτών διαύλων με την Τουρκία. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αντιληφθεί οτι η Τουρκία αποτελεί κίνδυνο για τη διεθνή σταθερότητα και θα πρέπει να σταλούν μηνύματα από τη Δύση ακόμη και σε οικονομικό επίπεδο, ώστε να υποστεί τις συνέπειες της αναδιάταξής της» συμπλήρωσε. 

«Πρέπει να καταστήσουμε σαφές στη Δύση ότι ο Ερντογάν καθίσταται «απολύτως ανεξέλεγκτος» και οι δυτικοί χώρες θα το βρουν κάποια στιγμή μπροστά τους» είπε.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βορίδης: Να κάνουμε το μουσείο Κεμάλ μουσείο μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού"

Μεγάλη φωτιά στο Πέραμα (βίντεο)

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε σε δασική περιοχή στο Πέραμα το βράδυ του Σαββάτου. Συγκεκριμένα, η πυρκαγιά έχει τυλίξει το βουνό στα Ικαριώτικα, με το έργο της Πυροσβεστικής να είναι δύσκολο καθώς η πρόσβαση στο σημείο είναι δύσκολη ενώ έχει και δυνατό άνεμο.
Στο σημείο έχουν σπεύσει 20 πυροσβέστες με 6 οχήματα.
Άγνωστη παραμένει μέχρι στιγμής η αιτία της πυρκαγιάς.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη φωτιά στο Πέραμα (βίντεο)"

Κάρυστος: Οριοθετήθηκε η φωτιά – Υπεράνθρωπες προσπάθειες από τους πυροσβέστες

Συνεχίζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία τις προσπάθειες για την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς, που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι, στην περιοχή Ραπταίοι, στον δήμο Καρύστου.

Οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, που συγκεντρωθήκαν στην περιοχή, εκμεταλλεύτηκαν την ύφεση στους ισχυρούς ανέμους και μπόρεσαν να περιορίσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς.

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ οριοθετήθηκε η φωτιά και πλέον η κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Η φωτιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση και στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Η Πυροσβεστική ενδιάμεσα σε προληπτική εκκένωση του οικισμού Δήλησου. Στο σημείο μετέβη και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος για άμεσο συντονισμό των δυνάμεων που μετέβησαν στην περιοχή από ολόκληρη την Εύβοια και την Στερεά Ελλάδα.

Συνολικά, στην περιοχή παραμένουν και επιχειρούν 82 πυροσβέστες με 28 οχήματα και 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ έχουν αποχωρήσει τα εναέρια μέσα.



ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κάρυστος: Οριοθετήθηκε η φωτιά – Υπεράνθρωπες προσπάθειες από τους πυροσβέστες"

Προμαχώνας: Μόνο με αρνητικό τεστ η είσοδος στους ξένους πολίτες

Σύμφωνα με την περίληψη της ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σήμερα και αφορά  περιορισμούς που τίθενται σε ισχύ στον Προμαχώνα από την Τετάρτη, η είσοδος στην ελληνική Επικράτεια από το συνοριακό σημείο ελέγχου του Προμαχώνα επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι τα πρόσωπα που εισέρχονται στη Χώρα:

α) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος  εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα. Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας. 

β) φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.


Οι περιορισμοί δεν αφορούν τους Έλληνες πολίτες.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Προμαχώνας: Μόνο με αρνητικό τεστ η είσοδος στους ξένους πολίτες"

Δεν χάνουν ούτε λεπτό οι Τούρκοι – Έκλεισαν την Αγιά Σοφιά και ξεκινούν τα έργα για να γίνει τζαμί

Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες από τις τουρκικές αρχές. Ομάδες από το υπουργείο Τουρισμού επιθεώρησαν τον τρούλο και τέσσερις μιναρέδες, στο πλαίσιο των αλλαγών για το άνοιγμα ως τζαμί.

Η αντίστροφη μέτρηση για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί με τους Τούρκους λίγες μόνο ώρες μετά τις ανακοινώσεις Ερντογάν να… πιάνουν δουλειά.

Οι τουρκικές αρχές άρχισαν επιθεωρήσεις στην Αγία Σοφία σήμερα στο πλαίσιο προετοιμασιών, προκειμένου να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για μουσουλμανική προσευχή, μία ημέρα μετά την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας να ανοίξει τον δρόμο για την μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί.

Χθες, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η Αγία Σοφία θα ανοίξει ως τζαμί για μουσουλμανική λατρεία την 24η Ιουλίου, για πρώτη φορά από το 1934 και το διάταγμα της κυβέρνησης του Κεμάλ Ατατούρκ, με το οποίο το βυζαντινό μνημείο είχε μετατραπεί σε μουσείο.

Το κτίριο έκλεισε για τους επισκέπτες σήμερα, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, περιγράφοντας πως ομάδες από το υπουργείο Τουρισμού επιθεώρησαν τον τρούλο και τέσσερις μιναρέδες, στο πλαίσιο των προετοιμασιών.

Η Αγία Σοφία τέθηκε υπό την εποπτεία της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ο επικεφαλής της οποίας Αλί Ερμπάς δήλωσε σήμερα ότι η υπηρεσία του έχει ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες προκειμένου να είναι όλα έτοιμα έως την 24η Ιουλίου.

Ερντογάν: «Επιτίθενται κατά της βούλησης της Τουρκίας να ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε σήμερα τις διεθνείς αντιδράσεις και την καταδίκη για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υποστηρίζοντας ότι αυτό έχει να κάνει με τα «κυριαρχικά δικαιώματα» της χώρας του.

«Αυτοί που δεν αντιδρούν έναντι της ισλαμοφοβίας στις χώρες τους (…) επιτίθενται κατά της βούλησης της Τουρκίας να ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της», είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας τελετής, μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Λάβαμε αυτήν την απόφαση όχι σε σχέση με όσα οι άλλοι λένε, αλλά σε σχέση με τα δικαιώματά μας, όπως το κάναμε στη Συρία, στη Λιβύη και αλλού», συμπλήρωσε.

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν χάνουν ούτε λεπτό οι Τούρκοι – Έκλεισαν την Αγιά Σοφιά και ξεκινούν τα έργα για να γίνει τζαμί"

Νέα μελέτη ΣΟΚ: Αναζωπύρωση του κορωνοϊού τέλη Ιουλίου έως 15 Αυγούστου

Το εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και η ομάδα HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ), σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Προηγμένων Σπουδών στην Παβία και την Πίζα της Ιταλίας, μελέτησαν τη διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα και αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα των μέτρων περιορισμού της μετάδοσης του.
Υπολογίστηκε ότι για να έχουμε τον αριθμό κρουσμάτων που έχουμε την τελευταία εβδομάδα, αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 55 ασυμπτωματικούς φορείς που μπαίνουν στη χώρα (τουρίστες και γηγενείς που επιστρέφουν) την ημέρα. Αυτό οδηγεί σε αναζωπύρωση από το τέλος Ιούλη μέχρι το Δεκαπενταύγουστο.
Ανάπτυξη Υπολογιστικού εργαλείου διαχείρισης κινδύνου στη δημόσια υγεία από τον COVID-19. Εμπεριέχει το CORE 2.0 (Covid-19 Risk Evaluation model), μοντέλο εκτίμησης του κινδύνου στη δημόσια υγεία από την επιδημία, εξέλιξη των πιο
προηγμένων υπαρχόντων μοντέλων SEIR [1] & SEIR-X
Το μοντέλο SEIR [1] λαμβάνει υπόψη την εφαρμογή τεστ ανίχνευσης του ιού στον γενικό πληθυσμό ή σε στοχευμένες υπο-ομάδες πληθυσμού και τα μέτρα περιορισμού του πληθυσμού [2] , στην εξέλιξη της διασποράς (περιγράφεται ως
υποσύστημα X) και την τελική εκτίμηση υγειονομικού κινδύνου στον πληθυσμό.
Το μοντέλο διασποράς SEIR-X που είναι και ο κινητήρας υπολογισμού της διασποράς έχει επεκταθεί σε ένα μοντέλο πολλαπλών καταστάσεων του πληθυσμού, έτσι ώστε να περιγράφονται αναλυτικά οι διαφορετικές πιθανές καταστάσεις του εκτεθειμένου στον COVID-19 πληθυσμού με βάση την τυπολογία και σοβαρότητα των συμπτωμάτων της νόσου που αυτός παρουσιάζει (μοντέλο multi-state SEIR-X, ή SEIR-X ms ). Το υπολογιστικό αυτό εργαλείο εφαρμόζεται με επιτυχία σε όλες τις περιφέρειες της Β. Ιταλίας και στην Ελλάδα μέχρι τώρα.
η μεταδοτικότητα του νέου κορωναϊού περιγράφεται πλέον ως συνάρτηση των ημερήσιων μετεωρολογικών συνθηκών, καθώς επίσης και ως συνάρτηση του ιϊκού φορτίου των κρουσμάτων στα διάφορα στάδια εκδήλωσης της νόσου.
Φαίνεται ότι η άνοδος της θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με την αύξηση της υπεριώδους ακτινοβολίας και τη μεταβολή της υγρασίας κατά τη θερινή περίοδο, συντελούν στη μείωση της μεταδοτικότητας κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Οι κλιματικοί αυτοί παράγοντες συνδυαστικά μπορούν εν μέρει να αντισταθμίσουν την πιθανή αύξηση του Rt λόγω της άρσης των μέτρων, αλλά δεν μπορούν να «ισοπεδώσουν» την καμπύλη διασποράς του ιού στην κοινότητα.
Μεταβολές λόγω εισόδου τουριστών. Με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, φαίνεται ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια αυξητική τάση νέων κρουσμάτων, που κυρίως οφείλονται σε φορείς προερχόμενους από το εξωτερικό.
Παρά τη μείωση της μεταδοτικότητας λόγω της καλοκαιρινής περιόδου και της επίδρασης της θερμοκρασίας, της υπεριώδους ακτινοβολίας και της υγρασίας, η είσοδος του ίδιου αριθμού ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών φορέων που υπολογίζεται να έχουμε με τα σημερινά δεδομένα (~50-55 ασυμπτωματικούς ή προσυμπτωματικούς φορείς ημερησίως), θα μπορούσε να συντελέσει σε πρόωρη αναζωπύρωση, ιδιαίτερα σε περιοχές με μεγαλύτερο τουριστικό ενδιαφέρον, η οποία θα μπορούσε να μεταφραστεί σε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τοπικά από τα τέλη Ιουλίου.
Από την ανάλυση των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων και προβλέψεων, γίνεται προφανής η σημασία τόσο της τήρησης των βασικών μέτρων προστασίας, όσο και του ελέγχου των τουριστών που θα εισέρχονται στη χώρα. Ταυτόχρονα, είναι
σημαντική η συνέχιση των ελέγχων στον πληθυσμό, έτσι ώστε σε περίπτωση εντοπισμού τοπικών εστιών διάδοσης, να γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις άμεσου περιορισμού των επαφών, καθώς και ταχεία και σε βάθος ιχνηλάτιση των επαφών για αποφυγή περαιτέρω διάδοσης.
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΕΔΩ
Μελέτη της διασποράς του κορωνοϊού στην Ελλάδα κατά την καλοκαιρινή περίοδο
Το εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και η ομάδα HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ), σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Προηγμένων Σπουδών στην Παβία και την Πίζα της Ιταλίας, μελέτησαν τη διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα και αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα των μέτρων περιορισμού της μετάδοσης του.
Για το σκοπό αυτό, ο Καθ. κ. Σαρηγιάννης, μαζί με συνεργάτες από τα ανωτέρω ιδρύματα, ανέπτυξαν ένα υπολογιστικό εργαλείο διαχείρισης του κινδύνου στη δημόσια υγεία από τον COVID-19. To υπολογιστικό αυτό εργαλείο εμπεριέχει ένα μοντέλο διασποράς της επιδημίας, το οποίο αποτελεί εξέλιξη των πιο προηγμένων υπαρχόντων μοντέλων SEIR [1], λαμβάνοντας επίσης υπόψη τη δυναμική της διάδοσης που έχουν μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις όπως η εφαρμογή τεστ ανίχνευσης του ιού στον γενικό πληθυσμό ή σε στοχευμένες υπο-ομάδες πληθυσμού και τα μέτρα περιορισμού του πληθυσμού [2], στην εξέλιξη της διασποράς (περιγράφεται ως διαμέρισμα X) και την τελική εκτίμηση υγειονομικού κινδύνου στον πληθυσμό. Το μοντέλο διασποράς SEIR-X που είναι και ο κινητήρας υπολογισμού της διασποράς έχει επεκταθεί σε ένα μοντέλο πολλαπλών καταστάσεων του πληθυσμού, έτσι ώστε να περιγράφονται αναλυτικά οι διαφορετικές πιθανές καταστάσεις του εκτεθειμένου στον COVID-19 πληθυσμού με βάση την τυπολογία και σοβαρότητα των συμπτωμάτων της νόσου που αυτός παρουσιάζει (μοντέλο multi-state SEIR-X, ή SEIR-Xms). Το υπολογιστικό αυτό εργαλείο εφαρμόζεται με επιτυχία σε όλες τις περιφέρειες της Β. Ιταλίας και στην Ελλάδα μέχρι τώρα. Η γραφική απεικόνιση του μοντέλου SEIR-Xms παρουσιάζεται στο Σχήμα 1.
Σχήμα 1. Γραφική απεικόνιση του μοντέλου SEIR-Xms που αναπτύχθηκε για τις ανάγκες της μελέτης
Επιπλέον, για την καλύτερη αποτύπωση της μεταβολής της μεταδοτικότητας του ιού κατά τη διάρκεια του έτους (εποχιακή διακύμανση), η μεταδοτικότητα του νέου κορωναϊού περιγράφεται πλέον ως συνάρτηση των ημερήσιων μετεωρολογικών συνθηκών, καθώς επίσης και ως συνάρτηση του ιϊκού φορτίου των κρουσμάτων στα διάφορα στάδια εκδήλωσης της νόσου. Έχοντας λάβει υπόψιν χρονοσειρές προηγουμένων ετών όσον αφορά τις μετεωρολογικές συνθήκες και κάνοντας την αντίστοιχη προβολή για το έτος 2020, φαίνεται ότι η άνοδος της θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με την αύξηση της υπεριώδους ακτινοβολίας και τη μεταβολή της υγρασίας κατά τη θερινή περίοδο, συντελούν στη μείωση της μεταδοτικότητας κατά την καλοκαιρινή περίοδο Σχήμα 2. Το γεγονός αυτό μπορεί εν μέρει να αντισταθμίσει την πιθανή αύξηση του Rt λόγω της άρσης των μέτρων, και με δεδομένο ότι βρισκόμαστε ήδη στη φάση αποδρομής της καμπύλης μεταδοτικότητας.
Σχήμα 2. Μεταβολή της μεταδοτικότητας και του Rt κατά τη διάρκεια του έτους 2020, για τα ισχύοντα μέτρα και τις υπάρχουσες ροές ασυμπτωματικών/προσυμπτωματικών τουριστών.
Εντούτοις, η πραγματική εικόνα είναι πιο σύνθετη, γιατί πλέον, πρέπει να ληφθεί υπόψιν και η εισροή των τουριστών. Σε προηγούμενα στάδια εφαρμογής του μοντέλου, είχε επισημανθεί ο κίνδυνος από την εισροή φορέων, και μάλιστα είχαν αναλυθεί σενάρια διαφορετικών ροών, σύμφωνα με τα οποία είχε επισημανθεί ο κίνδυνος πρόωρης αναζωπύρωσης, στη περίπτωση που σημαντικός αριθμός φορέων θα εισέρχονταν σε καθημερινή βάση. Με βάση τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα του μοντέλου, και έχοντας πλέον αρχίσει να σχηματίζουμε εικόνα για τη ροή των ασυμπτωματικών/προσυμπτωματικών τουριστών, παρουσιάζονται οι νεότερες προβλέψεις. Ένα σημείο που είχε τονιστεί επανειλημμένα, είναι ότι στην περίπτωση που κάποιο κρούσμα βρίσκεται στην προσυμπτωματική φάση, παρατηρείται και η υψηλότερη μεταδοτικότητα, γι’ αυτό και είναι καίριας σημασίας ο εντοπισμός αυτών των φορέων της νόσου κατά την είσοδο τους στη χώρα και η απομόνωση τους. Συνολικά, η εικόνα των κρουσμάτων και των θανάτων όπως έχουν καταγραφεί και υπολογισθεί με το μοντέλο, παρουσιάζονται στο Σχήμα 3. Επιπλέον, για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα της διασποράς στην κοινότητα, έχει υπολογισθεί ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων (πέρα των καταγεγραμμένων) στην κοινότητα. Για να υπολογιστεί ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην κοινότητα, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων πολλαπλασιάστηκε με ένα συντελεστή, ο οποίος με βάση τα αποτελέσματα διεθνούς μελέτης που λαμβάνει υπόψη τη θνησιμότητα του ιού (περίπου 1.4%) και τη χρονική υστέρηση μεταξύ μετάδοσης και θανάτου (περίπου 13 ημέρες) [3], για την Ελλάδα έχει προσδιοριστεί να κυμαίνεται μεταξύ 8.5 (για τις πρώτες ημέρες που επιβεβαιώθηκαν κρούσματα) έως 3.8 (για τις τελευταίες ημέρες όπου έχει περιορισθεί η διασπορά και έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι έλεγχοι). Για αντιπαραβολή, ο αντίστοιχος συντελεστής στην Ιταλία τις πρώτες μέρες εκδήλωσης του φαινομένου ήταν ίσος με 16. Με βάση λοιπόν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, φαίνεται ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια αυξητική τάση νέων κρουσμάτων, που κυρίως οφείλονται σε φορείς προερχόμενους από το εξωτερικό. Η χρονική εξέλιξη των κρουσμάτων (σωρευτικά) παρουσιάζεται με την μπλε γραμμή, ενώ τα καταγεγραμμένα περιστατικά παρουσιάζονται με τις κόκκινες τελείες. Αντίστοιχα, ο συνολικός αριθμός των θανόντων, παρουσιάζεται με τη μαύρη γραμμή.
Σχήμα 3. Χρονική εξέλιξη του συνολικού αριθμού των καταγεγραμμένων περιστατικών όπως αποτυπώνονται από τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, και όπως έχουν προβλεφθεί από το μοντέλο, καθώς και ο πραγματικός αριθμός και η πρόβλεψη για το συνολικό αριθμό των θανάτων, καθώς και η διασπορά του ιού στην κοινότητα.
Στη περίπτωση που δεν περιοριστούν οι ροές ασυμπτωματικών/προσυμπτωματικών τουριστών, και ταυτόχρονα δεν ληφθούν κάποια επιπλέον μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης τότε η επιδημιολογική εικόνα της χώρας στους επόμενους μήνες αναμένεται να είναι η ακόλουθη, όπως παρουσιάζεται στο Σχήμα 4.
Σχήμα 4. Χρονική εξέλιξη του συνολικού αριθμού των καταγεγραμμένων περιστατικών όπως αποτυπώνονται από τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, και όπως έχουν προβλεφθεί από το μοντέλο, καθώς και ο πραγματικός αριθμός και η πρόβλεψη για το συνολικό αριθμό των θανάτων μέχρι τέλος του έτους, με βάση τις υπάρχουσες ροές ασυμπτωματικών/προσυμπτωματικών τουριστών και εάν δεν ληφθούν μέτρα περιορισμού της ροής των φορέων (~50 ανά ημέρα) και μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Συνεπώς, παρά τη μείωση της μεταδοτικότητας λόγω της καλοκαιρινής περιόδου και της επίδρασης της θερμοκρασίας, της υπεριώδους ακτινοβολίας και της υγρασίας, η είσοδος του ίδιου αριθμού φορέων που υπολογίζεται να έχουμε σήμερα (~50 φορείς ημερησίως), θα μπορούσε να συντελέσει σε πρόωρη αναζωπύρωση, η οποία θα μπορούσε να μεταφραστεί σε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων από τα τέλη Ιουλίου. Ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων από τον εντοπισμό της νόσου στη χώρα, καθώς και στους επόμενους μήνες, παρουσιάζεται στο Σχήμα 5.
Σχήμα 5. Ρυθμός μεταβολής των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, των κρουσμάτων σύμφωνα με την πρόβλεψη του μοντέλου και της διασποράς στην κοινότητα.
Από την ανάλυση των εν λόγω αποτελεσμάτων και προβλέψεων, γίνεται προφανής η σημαντικότητα τόσο της τήρησης των βασικών μέτρων προστασίας, όσο και του ελέγχου των τουριστών που θα εισέρχονται στη χώρα. Ταυτόχρονα, είναι σημαντική η συνέχιση των ελέγχων στον πληθυσμό, έτσι ώστε σε περίπτωση εντοπισμού τοπικών εστιών διάδοσης, να γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις περιορισμού, καθώς και ιχνηλάτιση των επαφών για αποφυγή  περαιτέρω διάδοσης.
Βιβλιογραφία
[1] J.C. Blackwood and L.M. Childs, An introduction to compartmental modeling for the budding infectious disease modeler. Letters in Biomathematics, 2018. 5(1): p. 195-221.
[2] B.F. Maier and D. Brockmann, Effective containment explains sub-exponential growth in confirmed cases of recent COVID-19 outbreak in Mainland China. medRxiv, 2020: p. 2020.02.18.20024414.

[3] T. Russell, J. Hellewell, S. Abbott, N. Golding, H. Gibbs, C. Jarvis, K. Zandvoort, S. Flasche, S. Eggo, W. Edmunds, and A. Kucharski, Using a delay-adjusted case fatality ratio to estimate under-reporting. https://cmmid.github.io/topics/covid19/global_cfr_estimates.html. 2020.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα μελέτη ΣΟΚ: Αναζωπύρωση του κορωνοϊού τέλη Ιουλίου έως 15 Αυγούστου"

Καιρός αύριο: Ζέστη και βροχές – Που θα έχει μπόρες

Άστατος θα είναι ο καιρός αύριο, Κυριακή (12.07.2020). Σε ορισμένες περιοχές θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες, ενώ στις άλλες θα υπάρχει καλοκαιρία. Ανεβαίνει ο υδράργυρος.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός. Τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα βόρεια από τις απογευματινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στο Αιγαίο και από το απόγευμα και στο Ιόνιο 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4, στα ανατολικά 5 και κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά αίθριος. Από τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και κατά τη διάρκεια της ημέρας νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ. Το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 4 με 5 και αργά τη νύχτα στο Θερμαϊκό τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Μετά το μεσημέρι και από τα δυτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 4 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους, θα ενισχυθούν και τη νύχτα στην κεντρική Μακεδονία θα φτάσουν τοπικά τα 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 35 και στη Μακεδονία κατά τόπους 36 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και στα ορεινά της Ηπείρου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4, βαθμιαία 4 με 5 και στο Ιόνιο μετά το μεσημέρι τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 35 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά 36 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη τοπικά 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 και στα ανατολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας 5 με 6 μποφόρ. Τη νύχτα στα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στη νότια Κρήτη 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Aίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ζέστη και βροχές – Που θα έχει μπόρες"

Προμαχώνας: Παραμένει αυξημένη η κίνηση των οχημάτων - Από Βουλγαρία και Ρουμανία το μεγαλύτερο μέρος των ταξιδιωτών

Αυξημένη συνεχίζει να είναι η κίνηση των αυτοκινήτων μέχρι και αυτή την ώρα στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα από τουρίστες - επισκέπτες που θέλουν να εισέλθουν στην Ελλάδα, χωρίς όμως να παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις.

Το μεγαλύτερο μέρος των ταξιδιωτών προέρχεται από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία που θα περάσουν το Σαββατοκύριακο σε κάποια από τις περιοχές της βόρειας Ελλάδας, ενώ αρκετοί έχουν κανονίσει ολιγοήμερες διακοπές στην χώρα μας.

Το μεσημέρι, που ήταν ώρα αιχμής, συγκεντρώθηκαν ουρές αυτοκίνητων αν και όπως τόνιζαν τα στελέχη του αστυνομικού τμήματος Προμαχώνα, η βουλγαρική πλευρά είχε προχωρήσει σε ρύθμιση της κυκλοφορίας ώστε να μην προκληθεί συνωστισμός στην ελληνική πλευρά. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στο συνοριακό σταθμό λόγω του διαβατηριακού ελέγχου αλλά και των αυξημένων πλέον υγειονομικών ελέγχων, σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούσαν και τη μια ώρα.

Τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν εκτεταμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους από νωρίς το πρωί και καθ’ όλο το 24ωρο στο σύνολο σχεδόν των επισκεπτών – τουριστών που εισέρχονται στη χωρά μας σε μια προσπάθεια να περιοριστεί σημαντικά ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου.

Πάντως, από την Τρίτη 14 Ιουλίου, όσοι εισέρχονται στη χώρα μας από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου για τον κορονοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα. Επίσης, παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form. Ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης του PLF, περιορίζεται στις 24, από 48 ώρες, πριν την άφιξη στην Ελλάδα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προμαχώνας: Παραμένει αυξημένη η κίνηση των οχημάτων - Από Βουλγαρία και Ρουμανία το μεγαλύτερο μέρος των ταξιδιωτών"

Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε εργαζόμενους των δήμων

Ερώτηση για τη μη καταβολή του θεσμοθετημένου ανθυγιεινού επιδόματος σε εργαζόμενους των δήμων κατέθεσαν στον υπουργό Εσωτερικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Λεωνίδας Στολτίδης και Μανώλης Συντυχάκης.


Η Ερώτηση αναφέρει:

«Με το άρθρο 15 παρ. 1 του ν. 4024/2011 καθορίστηκε επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε ειδικότητες και κατηγορίες που παρέχουν υπηρεσία σε χώρους και υπηρεσίες που επιβαρύνουν την υγεία των εργαζόμενων. Με το άρθρο 98 ν. 4483/2017 προστίθενται στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και άλλες κατηγορίες υπάλληλων.

Το ανωτέρω επίδομα κλιμακώνεται ανά κατηγορίες και καταβάλλεται με την «απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι αυτού προσφέρουν υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στους χώρους και στις ειδικότητες που δικαιολογούν την καταβολή του». Επίσης καταβάλλεται, για όσο διάστημα οι δικαιούχοι υπάλληλοι τελούν σε θεσμοθετημένες άδειες, σε βραχυχρόνια αναρρωτική άδεια κλπ και ορίζεται ότι σε περίπτωση απομάκρυνσης των υπαλλήλων για οποιονδήποτε λόγο από τα καθήκοντα, τις θέσεις, τις συνθήκες εργασίας οι οποίες δικαιολογούν τη χορήγηση του επιδόματος, διακόπτεται ισοχρόνως η καταβολή του με ευθύνη του οικείου προϊσταμένου. Για αυτό και κάθε μήνα εκδίδεται βεβαίωση του οικείου προϊσταμένου, η οποία συνοδεύει τη μισθοδοτική κατάσταση του εργαζόμενου.

Εγκύκλιος του υπ. Εσωτερικών (2017) επισημαίνει σωστά, ότι η προϋπόθεση της «πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης» δεν έχει την έννοια της παροχής υπηρεσιών κατά πλήρες ωράριο εργασίας, αλλά την έννοια ότι ο δικαιούχος απασχολείται πλήρως και αποκλειστικά στους χώρους και στις ειδικότητες που δικαιολογούν την καταβολή του ανωτέρω επιδόματος. Ερμηνεία που επισημαίνει ως επιβαρυντικό παράγοντα της υγείας των εργαζόμενων την επικινδυνότητα του χώρου που παρέχει την εργασία του και όχι στενά την ειδικότητα του. Παράγοντα που αποτυπώνει και ο ν. 4368/2016,άρθρο 22 που ορίζει ότι «στους μόνιμους υπαλλήλους και υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αυτών, που έχουν ως σκοπό την προσωρινή αποθήκευση, επεξεργασία, ανακύκλωση και εν γένει αξιοποίηση και διάθεση στερεών αποβλήτων, οι οποίοι εργάζονται κατά πλήρες ωράριο και ανεξαρτήτως ειδικότητας στους χώρους υγειονομικής ταφής, στην ανακύκλωση, στα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, στους σταθμούς μεταφόρτωσης και στις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, χορηγείται, εκτός από το βασικό μισθό και τις λοιπές προβλεπόμενες αποδοχές τους και το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας που προβλέπεται στο άρθρο 15 παρ. 1 του ν. 4042/2011». Μάλιστα το υπ. Εσωτερικών -με το υπ. αριθμ.:29929/2016 έγγραφο του- σε απάντηση του στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και διευκρινίζοντας το άρθρο 22 του ν. 4368/2016, κάνει σαφές ότι: «από τη γραμματική διατύπωση της ανωτέρω διάταξης προκύπτει ότι η ρύθμιση καταλαμβάνει τους εργαζόμενους εκείνους, που, ως εκ της φύσεως των καθηκόντων τους υφίστανται εξ αντικειμένου τις επιβαρυντικές επιπτώσεις της επαφής με χώρους υγειονομικής ταφής, ανακύκλωσης, κέντρα διαλογής ανακυκλώσεων». Δηλαδή ως προς την υπαγωγή ή μη κατηγοριών εργαζομένων στο πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης αναδεικνύεται ως κρίσιμο μέγεθος το πραγματικό γεγονός της έκθεσης των εργαζόμενων στις επιβαρυντικές επιπτώσεις των χώρων αυτών.

Παρόλα αυτά το Ελεγκτικό Συνέδριο με σειρά πράξεις του (23/2018, η 106/2018, η 149/2018, η 278/2018, 1/2019 και η 8/2019, 56/2019) έχει απορρίψει εντάλματα πληρωμών για την καταβολή επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για σειρά εργαζομένων στους δήμους παρόλο που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις των παραπάνω ρυθμίσεων.

Από 31/7/2019 ως γνωστό δεν ασκείται προληπτικός έλεγχος στις δαπάνες των ΟΤΑ από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ωστόσο οι αποφάσεις του παραμένουν, λειτουργώντας ανασταλτικά, ειδικά για τους Προϊσταμένους Οικονομικών Υπηρεσιών (ΠΟΥ) σε περίπτωση κατασταλτικού ελέγχου και με αποτέλεσμα σειρά ειδικοτήτων και εργαζόμενων σε επιβαρυμένους για την υγεία χώρους των Δήμων να αδικούνται κατάφωρα και να μην λαμβάνουν το ανθυγιεινό επίδομα ή να απειλούνται με τη μη καταβολή του.

Σαφώς και το αρμόδιο υπουργείο πρέπει άμεσα να παρέμβει στο συγκεκριμένο ζήτημα και να μην αφήνει να διαιωνίζεται ένα γκρίζο τοπίο που αμφισβητεί ευθέως δικαιώματα εργαζόμενων, που θεμελιώνονται από την ίδια την εργασία τους σε επιβαρυμένους για την υγεία τους χώρους και έχουν νομοθετηθεί κάτω από μακροχρόνιους αγώνες.

Ερωτάται ο υπουργός πως προτίθεται να ενεργήσει:

-Ώστε όλοι οι εργαζόμενοι που δικαιούνται με βάση και το νόμο το ανθυγιεινό επίδομα στους δήμους, είτε με βάση την ειδικότητα είτε με βάση την υπηρεσία που δουλεύουν, να μπορούν επιτέλους να το πάρουν, χωρίς τα διοικητικά, ελεγκτικά προσχώματα και τις παρερμηνείες που κάθε τόσο το θέτουν υπό αμφισβήτηση για αρκετούς από αυτούς

-Για τις αποφάσεις – πράξεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου που στην ουσία τους ακυρώνουν νόμους, εντείνουν ανισότητες και αδικίες μεταξύ εργαζομένων και σήμερα τείνουν να λειτουργούν δεσμευτικά για τους Προϊστάμενους Οικονομικών Υπηρεσιών (ΠΟΥ) που από 31/7/2019 είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο, εκκαθάριση και ενταλματοποίηση των δαπανών των ΟΤΑ και των Νομικών Προσώπων αυτών;».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε εργαζόμενους των δήμων"

Μητσοτάκης από Κέρκυρα: Πετύχαμε, αλλά υπάρχει χαλάρωση - πρέπει να επανέλθουμε σε εγρήγορση

Στην ανάγκη να διατηρηθούν τα κεκτημένα που πέτυχαν οι πολίτες και η χώρα κατά την πρώτη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας και να τηρούνται με ευλάβεια από όλους, ιδίως τους επαγγελματίες του τουρισμού, τα υγειονομικά μέτρα, στάθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε με φορείς και πολίτες στην Κέρκυρα το απόγευμα του Σαββάτου.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρχει εγρήγορση και ευλαβική τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας που προστατεύουν τους εργαζόμενους στον τουρισμό, στην εστίαση και στα εποχικά καταστήματα που είναι εξαρτημένα από τον τουρισμό. Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «εφόσον κρίνουμε, αξιολογώντας τα στοιχεία, ότι θα χρειαστεί και άλλη ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, όπως το είπαμε και το έχουμε κάνει, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε και τώρα».

«Πετύχαμε, οφείλουμε να διαφυλάξουμε το κεκτημένο ως κόρην οφθαλμού»

«Είμαστε σήμερα σε θέση να υποδεχόμαστε έστω και λίγους επισκέπτες, και σε καλύτερη θέση από ό,τι είναι άλλες μεγάλες τουριστικές αγορές, επειδή πετύχαμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας στην πρώτη της φάση. Θέλω να τονίσω ότι αυτό το κεκτημένο οφείλουμε να το διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσθέσει αμέσως μετά: «Σήμερα πρέπει να είμαστε δίπλα προσεκτικοί σε σχέση με το πώς συμπεριφερόμασταν αν πριν από ένα μήνα, επειδή γνωρίζουμε ότι στατιστικά, όταν ανοίγουμε τη χώρα σε ξένους επισκέπτες, θα έχουμε και κάποια εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού».

«Υπάρχει χαλάρωση, πρέπει να επανέλθουμε σε καθεστώς εγρήγορσης»

«Θα επιμείνω λοιπόν πάρα πολύ και θα ζητήσω τη συμπαράσταση όλων των επαγγελματιών του τουρισμού, να τηρούμε με ευλάβεια τα μέτρα, ειδικά τα μέτρα ατομικής προστασίας των εργαζόμενων στον τουρισμό, στην εστίαση, στα εποχικά καταστήματα τα οποία είναι εξαρτημένα από τον τουρισμό. Δεν μπορώ να μην παρατηρήσω κι εγώ ότι υπάρχει μία συνολικότερη χαλάρωση. Πρέπει να επανέλθουμε σε καθεστώς εγρήγορσης» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Κέρκυρα, συνολικά για τα Ιόνια νησιά καθώς από τις 15 Ιουλίου, όπως γνωρίζετε, θα υποδεχόμαστε πια και επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για τη χώρα -εξαιρετικά σημαντική όμως για τα Ιόνια και για την Κέρκυρα- οπότε καθώς οι τουριστικές ροές θα αυξάνονται θα πρέπει να είμαστε όλοι πολύ πιο προσεκτικοί» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μοριακός αναλυτής στην Κέρκυρα, 500 τεστ ημερησίως»

«Μετά από συνεννόηση που είχα με τον Υπουργό Υγείας, θα φέρουμε άμεσα στην Κέρκυρα έναν μοριακό αναλυτή έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε PCR τεστ στο νησί. Θα μπορούμε να κάνουμε 500 την ημέρα, αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την μπορούμε με αυτό τον τρόπο να κάνουμε τους δειγματοληπτικούς ελέγχους με βάση τα κεντρικά πρωτόκολλα τα οποία καθορίζει η γραμματεία πολιτικής προστασίας εδώ, χωρίς να χρειάζεται να μετακινούμε δείγματα αλλού. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη ταχύτητα στην ανταπόκριση του συστήματος συνολικά»

«Θα δούμε τα στοιχεία του Ιουλίου και αν χρειάζεται θα παρέχουμε και πρόσθετη στήριξη»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη στήριξης των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο τουρισμό, ώστε μέσα από τα μέτρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί, οι επιχειρήσεις να μην απολύουν και να διατηρούν σταθερές τις θέσεις εργασίας. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός σημείωσε: «Οπότε και εφόσον κρίνουμε, αξιολογώντας τα στοιχεία, ότι θα χρειαστεί και άλλη ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, όπως το είπαμε και το έχουμε κάνει, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε και τώρα. Θα δούμε τα στοιχεία του Ιουλίου, θα δούμε πόσο άσχημα θα πάει ο τουρισμός, η πόσο καλά θα πάει, ξέρουμε που θα έχουμε πολύ μεγάλες απώλειες αλλά δεν τις έχουμε ποσοτικοποιήσει ακόμη, και εδώ είμαστε αν χρειάζεται να παρέχουμε και πρόσθετη στήριξη στους επιχειρηματίες μεγάλους, μεσαίους, μικρούς, δεν κάνουμε διακρίσεις»

«Εξίσου μας ενδιαφέρουν όλες οι επιχειρήσεις και όλες οι θέσεις εργασίας» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ θα προσφέρουν τεράστιες χρηματοδοτικές δυνατότητες»

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών: «Το επόμενο Σαββατοκύριακο θα βρεθώ στις Βρυξέλλες. Θα έχουμε μία δύσκολη διαπραγμάτευση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής με σκοπό να κλείσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης, μια πάρα πολύ μεγάλη υπόθεση για την Ελλάδα, αλλά και το επόμενο ΕΣΠΑ, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Μαζί αθροιζόμενα αυτά μας δίνουν τεράστιες χρηματοδοτικές δυνατότητες για την επόμενη μέρα. Αλλά δεν είναι λεφτά που μπορούμε να τα ξοδέψουμε δεξιά και αριστερά ούτε λεφτά τα οποία πρέπει να πάνε στην κατανάλωση, είναι λεφτά τα οποία πρέπει να πάνε σε επενδύσεις και σε μεταρρυθμίσεις. Είναι λεφτά τα οποία θα μας βοηθήσουν να εκσυγχρονίσουμε και το τουριστικό μας προϊόν, να κάνουμε επενδύσεις οι οποίες είναι συμβατές με την κεντρική μας φιλοσοφία που είναι μία φιλοσοφία προστασίας του περιβάλλοντος και επενδύσεις οι οποίες θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από την Ευρώπη. Και αυτό είναι μία τεράστια ευκαιρία».

Πριν τη σύσκεψη με τους φορείς, ο Πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα και τη Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Μερόπη Υδραίου.

Προσωπική δέσμευση για την αποκατάσταση του Αχιλλείου

Πρώτος σταθμός του Πρωθυπουργού στην Κέρκυρα ήταν το Αχίλλειο, όπου αντίκρυσε μία «εικόνα απογοητευτική», η οποία δεν αρμόζει στο «σπουδαίο» μουσείο που αποτελεί σημείο αναφοράς για το νησί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στο εσωτερικό του ιστορικού κτηρίου και στους κήπους, συνοδευόμενος από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ, Στέφανο Βλαστό.

«Είναι μεγάλη ντροπή ότι το Αχίλλειο βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση και μεγάλες οι ευθύνες αυτών οι οποίοι το επέτρεψαν», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με την κ. Κράτσα.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τους πόρους που απαιτούνται για την αποκατάσταση του μουσείου στην αίγλη που του αρμόζει και την ανάδειξη πτυχών του που παρέμεναν αφανείς, όπως ο κήπος. Τόνισε ωστόσο ότι το μνημείο αφέθηκε σε «προκλητική παραμέληση» στο παρελθόν, με συνέπεια η σημερινή κυβέρνηση να κληθεί να καταβάλει τεράστια προσπάθεια προκειμένου να προλάβει την ένταξη της επισκευής στο ΕΣΠΑ.

Θέτοντας ως ορίζοντα υλοποίησης το 2023 με αρχές του 2024, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι θα παρακολουθεί «πολύ στενά το συγκεκριμένο έργο» και θα μεριμνήσει προσωπικά για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

«Έχω πει στον Υπουργό Ανάπτυξης ότι υπό την εποπτεία του κ. Παπαθανάση, που είναι ο αρμόδιος Υφυπουργός, θα συντονιστούν όλοι οι διυπουργικοί φορείς ώστε να εξασφαλίσουμε ότι ΕΤΑΔ, Περιφέρεια και Υπουργείο Πολιτισμού θα δρομολογήσουν το έργο με τη μικρότερη δυνατή αναστάτωση για την τοπική κοινωνία. Με άλλα λόγια, να προσπαθούμε να κάνουμε πολύ περισσότερες εργασίες τον χειμώνα και να κρατήσουμε το έργο επισκέψιμο -με κάποιο τρόπο- τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά θα δεσμευτούμε ότι θα τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα», είπε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση με τους φορείς.

Το όλο στρατηγικό σχέδιο ανάδειξης του Αχιλλείου περιλαμβάνει έργα συνολικού ύψους 12 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την αναβάθμιση του εμβληματικού συγκροτήματος και του τουριστικού προϊόντος της Κέρκυρας.

Αντιμετωπίζεται το θέμα των απορριμμάτων, στον Δήμο η Λευκίμμη

Ο Πρωθυπουργός στάθηκε στη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί το τελευταίο 12μηνο όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί, σε αντιδιαστολή με την κατάσταση που επικρατούσε προεκλογικά, την οποία χαρακτήρισε «ντροπή».

«Μέσα σε ένα χρόνο έχουμε αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα και σε μεγάλο βαθμό το έχουμε λύσει, ήταν μία κεντρική μου δέσμευση», δήλωσε στους φορείς ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αντιμετωπίσαμε το φλέγον ζήτημα μιας πόλης η οποία πλημμύριζε από σκουπίδια και αποτελούσε όχι απλά προσβολή για τον επισκέπτη αλλά κυρίως πηγή προβλήματος δημόσιας υγείας κυρίως για τους κατοίκους του νησιού».

Ανακοίνωσε παράλληλα ότι αποδέχθηκε την πρόταση του Δήμου Νότιας Κέρκυρας για παραχώρηση και μετατροπή του ΧΥΤΑ Λευκίμμης σε περιβαλλοντικό πάρκο και σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων. «Η πληγή της Λευκίμμης κλείνει οριστικά για την Κέρκυρα, διότι ήταν μία υπόθεση η οποία έχει τραυματίσει πολύ -την είχα παρακολουθήσει κι εγώ από κοντά- την τοπική κοινωνία», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Στόχος της κυβέρνησης και του Δήμου είναι, συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η ταχεία δημοπράτηση του έργου κατασκευής μονάδας στο Τεμπλόνι, πάντοτε με βάση τους περιβαλλοντικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «ώστε η Κέρκυρα να αποκτήσει έναν σύγχρονο χώρο διαχείρισης απορριμμάτων».

Ειδικά για το θέμα των απορριμμάτων ο Πρωθυπουργός προήδρευσε ευρείας σύσκεψης στο παλιό Δημαρχείο, στην οποία έλαβαν μέρος ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδακης, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, η Περιφερειάρχης κ. Κράτσα, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Μανώλης Γραφάκος και οι Δήμαρχοι όλης της Κέρκυρας και των Παξών. «Έχετε την υποχρέωση να συνεργαστείτε», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός είχε επίσης την ευκαιρία να βαδίσει στους δρόμους της πόλης της Κέρκυρας, όπου συνομίλησε με καταστηματάρχες και πολίτες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε επίσης τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου προσκύνησε τα λείψανα του Αγίου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης από Κέρκυρα: Πετύχαμε, αλλά υπάρχει χαλάρωση - πρέπει να επανέλθουμε σε εγρήγορση"

Τηλεργασία- Τι προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο: Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση κάμερας για τον έλεγχο του τηλεργαζόμενου

Το νέο θεσμικό πλαίσιο με τους όρους και τις προϋποθέσεις ενεργοποίησης της τηλεργασίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης θέτουν τους κανόνες που πρέπει να τηρούν εργοδότες και εργαζόμενοι για την εφαρμογή της εξ’ αποστάσεως εργασίας. Πρόκειται για μια μορφή απασχόλησης που εφαρμόστηκε κατά κόρον
Σύμφωνα με την διάταξη που έχει στη διάθεσή του το «Mononews», ο  εργοδότης υποχρεούται να  τηρεί το ωράριο εργασίας και να σέβεται την ιδιωτική ζωή του τηλεργαζόμενου. Απαγορεύεται ρητά η χρήση της κάμερας (web cam για τον έλεγχο του τηλεργαζομένου. Αν τεθεί σε λειτουργία οιοδήποτε σύστημα ελέγχου, αυτό πρέπει να σέβεται τη νομοθεσία περί δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, να επιβάλλεται από τις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης και να περιορίζεται στο πλαίσιο του επιδιωκόμενου σκοπού.
Στην περίπτωση δε που ο εργοδότης δεν προμηθεύσει τον εξοπλισμό στον τηλεργαζόμενο ή δεν καλύψει το κόστος χρήσης αυτού και σε κάθε περίπτωση το κόστος συντήρησης και αποκατάστασης των βλαβών, είναι ανίσχυρη η συμφωνία περί τηλεργασίας και η εργασία παρέχεται στις εγκαταστάσεις του εργοδότη. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει δέκα προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται για να είναι νόμιμη η τηλεργασία.
Όλη η διάταξη
1.Τηλεργασία είναι η συστηματική εξ αποστάσεως παροχή της εξαρτημένης εργασίας του εργαζομένου και με τη χρήση της τεχνολογίας, δυνάμει της σύμβασης εργασίας πλήρους, μερικής, εκ περιτροπής ή άλλης μορφής απασχόλησης, η οποία θα μπορούσε να παρασχεθεί και  από τις εγκαταστάσεις του εργοδότη.
Τηλεργαζόμενος είναι το φυσικό πρόσωπο που παρέχει τηλεργασία
  1. Η τηλεργασία συμφωνείται μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου κατά την πρόσληψη ή με μεταγενέστερη συμφωνία. Κατ’ εξαίρεση σε όλες τις επιχειρήσεις, για λόγους δημόσιας υγείας ή σε περίπτωση κινδύνου υγείας του ίδιου του εργαζόμενου , ο εργοδότης οφείλει να αποδεχθεί την πρόταση του εργαζομένου, που απασχολεί ήδη στις εγκαταστάσεις του, για τηλεργασία, εκτός κι αν αδυνατεί να το πράξει για σπουδαίο και σοβαρό κατ’ αντικειμενική κρίση λόγο, τον οποίο οφείλει να εκθέσει εγγράφως προς τον εργαζόμενο.
Σε περίπτωση κινδύνου  δημόσιας υγείας, ο εργαζόμενος οφείλει να αποδεχθεί την πρόταση του εργοδότη για τηλεργασία, εκτός κι αν αδυνατεί να το πράξει για σπουδαίο και σοβαρό κατ’ αντικειμενική κρίση λόγο, τον οποίο οφείλει να εκθέσει εγγράφως προς τον εργοδότη.
  1. Εντός οκτώ (8) ημερών από την έναρξη της τηλεργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιήσει, εγγράφως, με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο, ακόμη και με προώθηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προς τον εργαζόμενο το σύνολο των πληροφοριών που αναφέρονται στην εκτέλεση της εργασίας, συμπεριλαμβανομένων όλων των στοιχείων του Π.Δ. 156/1994 (Α 102), καθώς και τουλάχιστον των εξής:
α) Τα λεπτομερή καθήκοντα του τηλεργαζομένου.
β)Το ωράριο εργασίας του εργαζομένου.
γ) Τον τρόπο υπολογισμού και την ανάλυση του πρόσθετου κόστους με το οποίο επιβαρύνεται περιοδικώς ο τηλεργαζόμενος από την τηλεργασία, ιδίως το κόστος τηλεπικοινωνιών, τον εξοπλισμό και τη συντήρησή του. Το συνολικό αυτό πρόσθετο κόστος, το οποίο μπορεί να συμφωνηθεί σε σταθερό ποσό που να υπερκαλύπτει το πραγματικό, καλύπτει ο εργοδότης σε μηνιαία βάση, δεν αποτελεί αποδοχές αλλά κάλυψη λειτουργικών δαπανών, δεν υπόκειται σε φόρο ή ασφαλιστικές εισφορές και σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής του, ισχύουν αναλογικώς τα προβλεπόμενα στο άρθρο μόνο του Α.Ν. 690/45, όπως ισχύει, και στο τρίτο εδάφιο της παραγράφου 7 του Ν. 2112/1920 (Α 67), όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 58 του Ν. 4635/2019 (Α 167) και ισχύει.
δ) Τον αναγκαίο για την παροχή τηλεργασίας εξοπλισμό, τον οποίο διαθέτει ο τηλεργαζόμενος ή του παρέχει ο εργοδότης, και τις διαδικασίες τεχνικής υποστήριξης, συντήρησης και αποκατάστασης των βλαβών του εξοπλισμού αυτού, το κόστος των οποίων καλύπτει ο εργοδότης.  Αν ο εξοπλισμός ανήκει στον εργαζόμενο, στη σύμβαση προσδιορίζεται και ο τρόπος αποκατάστασης του κόστους χρήσης του για την τηλεργασία.  Αν ο εργοδότης δεν προμηθεύσει τον εξοπλισμό αυτό στον τηλεργαζόμενο ή δεν καλύψει το κόστος χρήσης αυτού και σε κάθε περίπτωση το κόστος συντήρησης και αποκατάστασης των βλαβών, είναι ανίσχυρη η συμφωνία περί τηλεργασίας και η εργασία παρέχεται στις εγκαταστάσεις του εργοδότη.
ε) Οποιουσδήποτε περιορισμούς στη χρήση του εξοπλισμού ή εργαλείων πληροφορικής, όπως το διαδίκτυο, και τις κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασής των.
στ) Την ιεραρχική σύνδεση του τηλεργαζομένου με τους προϊσταμένους του στην επιχείρηση, τις διαδικασίες αναφοράς και αξιολόγησης του τηλεργαζομένου.
ζ) Τυχόν συμφωνία περί τηλε-ετοιμότητας, τα χρονικά όρια αυτής και τις προθεσμίες ανταπόκρισης του ΣΕΠΕργαζομένου.
η) Τους όρους υγιεινής και ασφάλειας της τηλεργασίας και τις διαδικασίες αναγγελίας εργατικού ατυχήματος, που ο τηλεργαζόμενος οφείλει σε κάθε περίπτωση να τηρεί, σύμφωνα με την παράγραφο 7 αυτού του άρθρου.
θ) Την προστασία των επαγγελματικών δεδομένων, καθώς και των προσωπικών δεδομένων του τηλεργαζομένου, και κάθε σχετική διαδικασία
ι) τα στοιχεία επικοινωνίας των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων στην επιχείρηση ή εκμετάλλευση.
Όσα από τα παραπάνω στοιχεία δεν αφορούν προσωπικώς στον εργαζόμενο μπορούν να του γνωστοποιηθούν και μέσω κοινοποίησης σχετικής επιχειρησιακής πολιτικής, εφαρμοστέας στο σύνολο των τηλεργαζομένων της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης
  1. Η συμφωνία περί τηλεργασίας δεν θίγει το καθεστώς απασχόλησης και εν γένει τη σύμβαση εργασίας του τηλεργαζομένου ως πλήρους, μερικής, εκ περιτροπής ή άλλης μορφής απασχόλησης, αλλά μεταβάλλει μόνο τον τρόπο με τον οποίο εκτελείται η εργασία. Η τηλεργασία μπορεί να παρέχεται κατά πλήρη, μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, αυτοτελώς ή σε συνδυασμό με απασχόληση στις εγκαταστάσεις του εργοδότη.
  2. Με την επιφύλαξη των διαφοροποιήσεων που οφείλονται στη φύση της τηλεργασίας, οι τηλεργαζόμενοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους συγκρίσιμους εργαζομένους εντός των εγκαταστάσεων της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης, ιδίως σχετικώς με τον όγκο εργασίας, τα κριτήρια και τις διαδικασίες αξιολόγησης, τις τυχόν επιβραβεύσεις, την πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν στην επιχείρηση, την κατάρτιση και επαγγελματική τους εξέλιξη, τη συμμετοχή σε σωματεία, τη συνδικαλιστική τους δράση και την απρόσκοπτη και εμπιστευτική επικοινωνία τους με τους συνδικαλιστικούς τους εκπροσώπους.
  3. Ο εργοδότης υποχρεούται να τηρεί το ωράριο εργασίας και να σέβεται την ιδιωτική ζωή του τηλεργαζόμενου. Απαγορέυεται ρητά η χρήση της κάμερας (web cam για τον έλεγχο του τηλεργαζομένου. Αν τεθεί σε λειτουργία οιοδήποτε σύστημα ελέγχου, αυτό πρέπει να σέβεται τη νομοθεσία περί δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, να επιβάλλεται από τις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης και να περιορίζεται στο πλαίσιο του επιδιωκόμενου σκοπού
  4. Ο εργοδότης είναι υπεύθυνος για την προστασία της υγείας και της επαγγελματικής ασφάλειας του τηλεργαζομένου, σύμφωνα τις ισχύουσες διατάξεις. Ο εργοδότης πληροφορεί τον τηλεργαζόμενο για την πολιτική της επιχείρησης όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, η οποία περιλαμβάνει ιδίως τις προδιαγραφές του χώρου τηλεργασίας, κανόνες χρήσης οθονών οπτικής απεικόνισης, διαλείμματα και κάθε άλλο αναγκαίο στοιχείο. Ο τηλεργαζόμενος υποχρεούται να εφαρμόζει τις ισχύουσες διατάξεις για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία.  Η παροχή τηλεργασίας από τον τηλεργαζόμενο τεκμαίρει ότι ο χώρος τηλεργασίας πληροί τις παραπάνω προδιαγραφές.
  5. Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων πληροφορούνται και γνωμοδοτούν για την εισαγωγή της τηλεργασίας (μετατροπή εργασίας σε τηλεργασία, δικαίωμα στην αποσύνδεση κ.α) όπως προβλέπουν οι διατάξεις περί σωματείων και συνδικαλιστικών οργανώσεων του Ν.1264/1982 και συμβουλίων εργαζομένων του Ν. 1767/1988 όπως εκάστοτε ισχύουν.
  6. Το ωράριο τηλεργασίας, καθώς και η αναλογία τηλεργασίας και εργασίας στις εγκαταστάσεις του εργοδότη, δηλώνονται στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.
  7. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι δυνατό να καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού του πρόσθετου κόστους με το οποίο επιβαρύνεται περιοδικώς ο τηλεργαζόμενος από την τηλεργασία και το οποίο καλύπτει ο εργοδότης, οι ειδικότεροι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας της τηλεργασίας, η δήλωση του ωραρίου τηλεργασίας στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, η διαδικασία ελέγχου του Σ.ΕΠ.Ε. και κάθε άλλη λεπτομέρεια σχετική με την εφαρμογή του άρθρου αυτού.
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τηλεργασία- Τι προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο: Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση κάμερας για τον έλεγχο του τηλεργαζόμενου"

Κορωνοϊός: 41 νέα κρούσματα στη χώρα - Τα 26 «εισαγόμενα»

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο  ότι τα νέα κρούσματα κορωνοϊού είναι 41, εκ των οποίων τα 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3772 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 54.6% άνδρες.

Από τα 41 νέα κρούσματα, 11 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, 15 είναι εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, 9 καταγράφηκαν στην περιφερειακή ενότητα Αττικής (από 7 χθες και την Πέμπτη και 3 την Τετάρτη), 3 στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, 1 στην περιφερειακή ενότητα Δράμας και 2 στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης.


xartis

Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 193 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. 

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 9 (66.7% άνδρες).

Από το σύνολο των 3772 κρουσμάτων, 990 (26.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1969 (52.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).


krousmata-thanatoi

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 371167 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5934 (1.6%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 40279 (10.9%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου). Εξ’αυτών τα 84 (0.2%) θετικά στον κορωνοϊό.

deigmata
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 41 νέα κρούσματα στη χώρα - Τα 26 «εισαγόμενα»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news