facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

Θεσσαλονίκη: Τουλάχιστον 40 προσαγωγές για τα επεισόδια στο ΑΠΘ

Σε τουλάχιστον σαράντα προσαγωγές προχώρησε η Αστυνομία στην περιοχή του ΑΠΘ, όπου εκδηλώθηκαν επεισόδια μετά το τέλος των πορειών για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Αντιεξουσιαστές με ορμητήριο την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ πετούσαν κατά διαστήματα βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τις δυνάμεις της αστυνομίας στην Εγνατία Οδό. Η αστυνομία απάντησε με χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ενώ στο σημείο επιχείρησε και το θωρακισμένο όχημα εκτόξευσης νερού «Αύρα» της Ελληνικής Αστυνομίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ /ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Τουλάχιστον 40 προσαγωγές για τα επεισόδια στο ΑΠΘ"

Επίθεση Ρουβίκωνα με τρικάκια και μακαρόνια στο σπίτι του Άδωνι Γεωργιάδη

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων να καταγγέλλει το περιστατικό ανεβάζοντας και τις σχετικές φωτογραφίες στα προφίλ του στα social media.

«Ένα περίεργο πράγμα όποτε λέω κάτι που ενοχλεί πολύ τον Αλέξη Τσίπρα έρχεται ο Ρουβίκωνας και επιτίθεται στο σπίτι μου με τα παιδιά μου μέσα», γράφει ο Άδωνις Γεωργιάδης στην ανάρτησή του στο Facebook.

«Μπα σύμπτωση θα είναι και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σίγουρα καταδικάζει την επίθεση στο σπίτι μου είμαι βέβαιος…παιδιά δεν σας φοβόμαστε να ξέρετε...», προσθέτει ο υπουργός.

Οικονόμου: Καταδικάζουμε αυτή την άνανδρη επίθεση από τους τραμπούκους 

Σχολιάζοντας την επίθεση του Ρουβίκωνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολίασε: «Πριν από λίγο στο σπίτι του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, την ώρα που μέσα στο σπίτι βρισκόταν τα παιδιά του, επιτέθηκαν οι τραμπούκοι του Ρουβίκωνα.

»Καταδικάζουμε αυτή την άνανδρη επίθεση από τους τραμπούκους της οργάνωσης αυτής και το ίδιο περιμένουμε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Καθαρά και απόλυτα».

dikaiologitika

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση Ρουβίκωνα με τρικάκια και μακαρόνια στο σπίτι του Άδωνι Γεωργιάδη "

Νίκος Δένδιας: Συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης

Εποικοδομητική χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τη συζήτηση με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης για τις σχέσεις Αθήνας – Τρίπολης, μετά το διπλωματικό επεισόδιο με την ομόλογο του, Νάιλα Μανγκούς.

Μετά τη συνάντηση με τον Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την καταδίκη των τουρκολιβυκών μνημονίων.

«Συναντήθηκα με τον Πρόεδρο της Βουλής Αντιπροσώπων της Λιβύης και εκπρόσωπο της πόλης Al Qubbah, Aguila Saleh Issa. Του εξέφρασα την ελληνική ικανοποίηση για την καταδίκη των τουρκολιβυκών «μνημονίων» (2019, 2022). Εποικοδομητική συζήτηση για κοινοβουλευτικά ζητήματα και διμερείς σχέσεις» έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών σε tweet μετά τη συνάντηση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νίκος Δένδιας: Συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης"

Παραλήρημα Τσαβούσογλου κατά Ελλάδας, Κύπρου, Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ

Προκλητικός για μία ακόμη φορά εμφανίσθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μεξικανό ομόλογό του στην Άγκυρα, επιτέθηκε εναντίον της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε ένα παραλήρημα ο Τσαβούσογλου επιτέθηκε σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ για το «μπλόκο» στη συμμετοχή του ψευδοκράτους ως κράτους παρατηρητή στον στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. «Δεν θα πάρουμε άδεια από κανέναν για να γίνει κάπου μέλος παρατηρητής η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου". Με ποιο δικαίωμα η Ευρωπαϊκή Ένωση παρεμβαίνει στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών;».

Στη συνέχεια επιτέθηκε στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «το μήνυμά μας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ότι "έχετε ανατρέψει την ισορροπία τόσο στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας, όσο και στην Κύπρο, η ζυγαριά σας είναι εκτός ισορροπίας. Να είστε ισορροπημένοι και αν μιλάτε για το διεθνές δίκαιο, κοιτάξτε τις παραβιάσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς". Δεν θα πάρουμε έγκριση από τις ΗΠΑ».

Μάλιστα, σε ένα ξέσπασμα οθωμανικού μεγαλείου ο Τσαβούσογλου είπε: «Ο Τουρκικός αιώνας, η Τουρκική άνοιξη ξεκίνησε. Μπορούμε να πούμε, ότι με την ένταξη της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου" στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, άλλο ένα βλαστάρι έχει μεγαλώσει». Συνέχισε δε την επίθεση σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας, ότι «είδαμε επίσης, ότι πίεσαν και μάλιστα απείλησαν μέλη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνούν, ότι ανεξάρτητα από το ποιες είναι οι ΗΠΑ ή η ΕΕ, υπάρχει ένας τουρκικός κόσμος, που δεν υποκύπτει σε τέτοιες απειλές. Η ενότητα του τουρκικού κόσμου είναι σημαντική για τη σταθερότητα της περιοχής και για την ειρήνη. Ας συνεργαστούμε, σταματήστε τις απειλές, αφήστε το bullying στην άκρη, αυτά τα πράγματα δεν περνάνε πια στον τουρκικό κόσμο. Ούτε οι απειλές σας απέδωσαν, έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες, αυτό είναι μια αρχή. Περισσότερα θα έρθουν βήμα-βήμα».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Παραλήρημα Τσαβούσογλου κατά Ελλάδας, Κύπρου, Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ"

Καιρός αύριο: Βροχές και τοπικές καταιγίδες με ζέστη και σκόνη – Αναλυτική πρόγνωση

Βροχερός θα είναι ο καιρός αύριο, Παρασκευή (18.11.2022) σε αρκετές περιοχές της χώρας. Ισχυροί νοτιάδες θα πνέουν στα πελάγη με τη θερμοκρασία να παραμένει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Το παρών θα δώσει η αφρικανική σκόνη.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στη δυτική, την ανατολική και τη νότια νησιωτική χώρα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι κατά τόπους και κατά περιόδους έντονα. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πρόσκαιρες τοπικές βροχές.

Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες και θα σχηματιστούν ομίχλες.

Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία στο Αιγαίο τοπικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει στα βόρεια τους 18 με 20 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 21 με 23 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες κυρίως τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες κυρίως τις πρωινές ώρες.
Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες και είναι πιθανό να σχηματιστούν ομίχλες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Μακεδονία λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν και είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές. Στη Θράκη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα.
Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες και θα σχηματιστούν ομίχλες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα ανατολικά βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο και την Ηπειρο θα ενταθούν.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα νότια τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι κατά τόπους και κατά περιόδους έντονα.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 και βαθμιαία στα βόρεια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες κυρίως τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές και τοπικές καταιγίδες με ζέστη και σκόνη – Αναλυτική πρόγνωση"

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία σε όλο το δίκτυο του Μετρό και στη γραμμή 6 του Τραμ

Ανοιξε και ο σταθμός του Μετρό « ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ». Σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία σε ολόκληρο το δίκτυο του Μετρό.

Επίσης κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια του Τραμ σε ολόκληρη τη Γραμμή 6 «ΣYNTAΓMA -ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ» με τερματικό σταθμό το «ΣΥΝΤΑΓΜΑ», σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ .

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία σε όλο το δίκτυο του Μετρό και στη γραμμή 6 του Τραμ"

Νάνσι Πελόζι: Αποχωρεί από την ηγεσία των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Δεν θα επιδιώξει να επανεκλεγεί στην ηγετική της θέση στο Κογκρέσο -τερματίζοντας ένα σερί δύο δεκαετιών- ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Συγκεκριμένα, η ίδια δεν θα ζητήσει την επανεκλογή της στην ηγεσία της Κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών, δεδομένου ότι τον Ιανουάριο ο έλεγχος της Βουλής «περνάει στα χέρια» των Ρεπουμπλικάνων.

Η ανακοίνωση ήρθε την επομένη αφότου τα ειδησεογραφικά πρακτορεία προέβλεψαν ότι οι Δημοκρατικοί θα χάσουν οριακά την πλειοψηφία τους στη Βουλή των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ.

Την Κυριακή η ίδια είχε δηλώσει ότι δεν έχει σχέδια για την απομάκρυνση της από το Κογκρέσο, σύμφωνα με μία συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

Η Νάνσι Πελόζι εκλέχθηκε στο Κογκρέσο το 1987, ενώ έγινε η υψηλότερης βαθμίδας γυναίκα στην ιστορία του Κογκρέσου το 2002, όταν εξελέγη βουλευτής της μειοψηφίας της Βουλής στον απόηχο των ενδιάμεσων εκλογών εκείνης της χρονιάς.

CNBC /ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νάνσι Πελόζι: Αποχωρεί από την ηγεσία των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων"

Πολυτεχνείο – Πάτρα: «Βροχή» από μολότοφ, φωτιά σε πολυκατοικία, έγιναν προσαγωγές

Πεδίο μάχης θυμίζει το κέντρο της Πάτρας στο περιθώριο της πορείας για την 49η επέτειο της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο. Ομάδες αγνώστων έριξαν βόμβες μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ φωτιά εκδηλώθηκε σε πολυκατοικία.

Σε κεντρικούς δρόμους στην Πάτρα εκτυλίχθηκαν σοβαρά επεισόδια ύστερα από τις πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ένταση διαδραματίστηκε επί της οδού Κορίνθου με δεκάδες ρίψεις μολότοφ, κρότου λάμψης και χημικών.

Την ίδια ώρα φωτιά έπιασε και ένας όροφος πολυκατοικίας.

Οι αστυνομικοί απάντησαν στις επιθέσεις κουκουλοφόρων με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης, εξαπολύοντας ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών.

Η Αστυνομία προχώρησε σε οκτώ προσαγωγές, εκ των οποίων οι τέσσερις μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Δείτε σε βίντεο του thebest.gr τη στιγμή που άνδρες των ΜΑΤ ακινητοποιούν αντιεξουσιαστή:

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες των thebest.gr, dete.gr, gnomip.gr:

Σημειώνεται πως ένα παράρτημα του πανεπιστημίου Πάτρας έχει καταληφθεί τα τελευταία χρόνια από αντιεξουσιαστές.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πολυτεχνείο – Πάτρα: «Βροχή» από μολότοφ, φωτιά σε πολυκατοικία, έγιναν προσαγωγές"

Θεσσαλονίκη: Τέσσερα χρόνια αναζητούνται οι ευθύνες για την επίθεση σκύλου σε παιδί

Κοριτσάκι δέχτηκε επίθεση από αδέσποτο σκύλο που το τραυμάτισε στο πόδι. Η υπόθεση οδηγήθηκε στο δικαστήριο το οποίο αθώωσε τον αντιδήμαρχο, που κατηγορήθηκε αυτεπάγγελτα. Ο πατέρας του παιδιού περιγράφοντας τί συνέβη στην κόρη του αναζητεί ακόμη τέσσερα χρόνια μετά τον υπεύθυνο για την επίθεση.

Ο πατέρας της μαθήτριας περιγράφει στην ΕΡΤ3 πώς ο αδέσποτος σκύλος όρμηξε στην 12χρονη κόρη του στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Οι φωτογραφίες με τα τραύματα στα πόδια του κοριτσιού μαρτυρούν την άγρια επίθεση

Η υπόθεση του τραυματισμού της ανήλικης έφτασε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο με κατηγορούμενο τον τότε αντιδήμαρχο Κορδελιού, που κρίθηκε αθώος. Ωστόσο, το ζήτημα της ευθύνης των αδέσποτων δεν επιλύθηκε.

Τέσσερα χρόνια μετά και πατέρας του κοριτσιού ακόμη αναζητά τον υπεύθυνο για την επίθεση με το ερώτημα για την ευθύνη των αδέσποτων σε τέτοιες περιπτώσεις να παραμένει.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Τέσσερα χρόνια αναζητούνται οι ευθύνες για την επίθεση σκύλου σε παιδί"

Η «Κιβωτός του κόσμου» δηλώνει «άγνοια» για τις καταγγελίες – Δυο άνδρες φέρονται να ασέλγησαν σε 16χρονο στη δομή

Ερωτήματα και προβληματισμό προκαλεί η καταγγελία που ήρθε στο φως από ανήλικο έφηβο, ο οποίος κατήγγειλε πως έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από δύο άνδρες στην «Κιβωτό του κόσμου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα στην «Κιβωτό του κόσμου» αφορά θέματα διατροφής και διαχείρισης στη δομή, αλλά και καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση. Την είδηση έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία, με ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται στις έρευνες για το περιστατικό.

Το μέχρι τώρα ρεπορτάζ αναφέρει πως έχει δώσει κατάθεση ένας φιλοξενούμενος στη δομή που περιγράφει σεξουαλική κακοποίηση καταγγέλλοντας δύο άνδρες εργαζόμενους. Ο 19χρονος σήμερα, ισχυρίζεται πως στα 16 του έτη, δύο εργαζόμενοι της δομής ασέλγησαν εις βάρος του.

Η καταγγελία -σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά- διαβιβάστηκε από τον «Συνήγορο του Πολίτη» στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και -όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις- διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση, ενώ την υπόθεση έχει αναλάβει η υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής. Ελέγχονται τέσσερις δομές της Κιβωτού του Κόσμου, δύο στην Αττική και δύο στην επαρχία.

Υπό έλεγχο βρίσκονται ήδη τέσσερις δομές της Κιβωτού. «Με μεγάλη έκπληξη και σοκ διαβάσαμε τα σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με μαρτυρία – κατάθεση 19χρονου, πρώην φιλοξενούμενου ανηλίκου» αναφέρει η ίδια η ΜΚΟ, στην πρώτη της αντίδραση μετά τα δημοσιεύματα.

«Η Κιβωτός του Κόσμου διαβεβαιώνει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά» αναφέρεται επίσης από τον οργανισμό.

«Κιβωτός του κόσμου»: Και δεύτερη καταγγελία

Καταγγελία για ξυλοδαρμό τριών ανηλίκων στη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στον Βόλο φέρεται πως έγινε τον Αύγουστο του 2022, όπως αποκάλυψε ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα», Βασίλης Λαμπρόπουλος.

Παράλληλα, υπάρχουν πληροφορίες για ανάλογα περιστατικά και για τη δομή στην Πωγωνιανή στην Κόνιτσα.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε νωρίτερα το MEGA, εργαζόμενοι και φιλοξενούμενοι της «Κιβωτού» υποστήριξαν πως ενημερώθηκαν σχετικά μέσα από το διαδίκτυο καθώς δεν έχει φτάσει καμία καταγγελία στα κεντρικά γραφεία.

Υπενθυμίζεται πως υπάρχει μία καταγγελία εφτά σελίδων που έχει υποβληθεί στον Συνήγορο του Πολίτη απ’ όπου και ξεκίνησε η έρευνα. Την ίδια ώρα, ο πατέρας Αντώνιος βρίσκεται αυτές τις μέρες στη Χίο και αναμένεται η απάντησή του σχετικά με το θέμα.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας για την «Κιβωτό του κόσμου»

«Διενεργείται προκαταρκτική εξέταση, δυνάμει εισαγγελικής παραγγελίας, προς διερεύνηση αξιόποινων πράξεων, της ‘κατάχρησης ανηλίκου που συμπλήρωσε τα 14 έτη και μη από οικείο, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση’ και της ‘σωματικής βλάβης αδύναμων προσώπων κατά συρροή, άπαξ και κατ’ έξακολούθηση’, που φέρεται να τελέστηκαν ή να τελούνται σε βάρος ανηλίκων, φιλοξενούμενων στις δομές της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ‘Κιβωτός του Κόσμου’, με έδρα την οδό Ζηνοδώρου στον Κολωνό και συγκεκριμένα στις δομές της Αθήνας, Πειραιά, Χίου, Πωγωνιανής Ιωαννίνων, Βόλου και Καλαμάτας, ύστερα από έγγραφη αναφορά – καταγγελία που απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή ‘Συνήγορος του Πολίτη’ στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών».

Η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην «Κιβωτό του κόσμου»

Με μεγάλη έκπληξη και σοκ διαβάσαμε τα σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με μαρτυρία – κατάθεση 19χρονου, πρώην φιλοξενούμενου ανηλίκου στις κοινωφελείς δομές μας, εις βάρους προσώπου που σχετίζεται με την Κιβωτό του Κόσμου για διενέργεια πράξεων ασέλγειας.

Η Κιβωτός του Κόσμου διαβεβαιώνει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές.

Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων. Έχοντας γνώση του ρόλου της Κιβωτού του Κόσμου και των ευθυνών μας, δηλώνουμε ότι, εφόσον διαφανεί ότι υπάρχει ευθύνη ανθρώπων που σχετίζονται με την Κιβωτό, θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα και θα υποστούμε τις συνέπειες.

Η Κιβωτός του Κόσμου, στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων που έχει δημιουργήσει, έχει πάντοτε πρωταρχικό κριτήριο και νομική ευθύνη την παιδική προστασία, η οποία και αποτελεί το μοναδικό γνώμονα για το κοινωφελές έργο και τις δράσεις μας.

Δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση των Αρχών για την παροχή κάθε στοιχείου και συνδρομής προς το σκοπό της πλήρους διελεύκανσης της υπόθεσης και παρακαλούμε τους αρμοδίους για την άμεση διερεύνηση όσων αναφέρονται στα δημοσιεύματα.

Με εκτίμηση, Κιβωτός του Κόσμου».

Κάνει πίσω το υπουργείο Εργασίας

Μετά τις εξελίξεις, το υπουργείο Εργασίας αποσύρει τροπολογία με την οποία παραχωρούσε κτίριο του ΕΦΚΑ στην «Κιβωτό του κόσμου». Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως η απόφαση αυτή θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι την οριστική διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ανακοινώνεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ότι αποσύρεται η διάταξη που είχε περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας για την παραχώρηση χρήσης ακινήτου του ΕΦΚΑ στην «Κιβωτό του Κόσμου», σε συνέχεια της προκαταρκτικής έρευνας που διατάχθηκε και αφορά σε ασέλγεια εις βάρος ανηλίκων.

Η σχετική πρωτοβουλία είχε αναληφθεί για πρώτη φορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρόσφατα αποφασίστηκε η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης από την παρούσα κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η εν λόγω παραχώρηση.

Μέχρι την οριστική διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης, κάθε σχετική κίνηση αναστέλλεται».

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Η «Κιβωτός του κόσμου» δηλώνει «άγνοια» για τις καταγγελίες – Δυο άνδρες φέρονται να ασέλγησαν σε 16χρονο στη δομή"

Ενδοοικογενειακή βία: «Κουμπί πανικού» στα κινητά γυναικών θα ειδοποιεί την αστυνομία

Μια σημαντική πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας βρίσκεται στα σκαριά.

Συγκεκριμένα εισάγεται σήμερα προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την πιλοτική λειτουργία του προγράμματος αξιοποίησης της ψηφιακής εφαρμογής «Κομβίον Πανικού» (panic button), η οποία θα εγκαθίσταται στα έξυπνα κινητά και θα ειδοποιεί την Αστυνομία σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας.

Όπως αναφέρει η σχετική τροπολογία, το «κουμπί πανικού» θα λειτουργεί ως εξής: κάθε φορά που σημειώνεται περιστατικό οικογενειακής βίας που συνδέεται με απειλή ή κίνδυνο της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας το θύμα μπορεί να «πατάει» το «κουμπί» που θα βρίσκεται στο κινητό του τηλέφωνο και έτσι θα αποστέλλεται άμεσα σύντομο γραπτό μήνυμα στην αστυνομία (sms) με σκοπό την άμεση επέμβαση της αστυνομικής δύναμης. Στο μήνυμα θα περιλαμβάνονται στοιχεία για τον χωρικό εντοπισμό του θύματος ώστε οι αστυνομικοί να επέμβουν για την προστασία της.

Να σημειωθεί ότι δικαίωμα εγγραφής στην εφαρμογή κατά την πιλοτική λειτουργία του προγράμματος είναι γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που διαμένουν στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, οι οποίες απευθύνονται στις κατά τόπο αρμόδιες αστυνομικές αρχές ή σε Συμβουλευτικό Κέντρο του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ.) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Μετά από τη λήξη της πιλοτικής εφαρμογής, το πρόγραμμα «Κομβίο Πανικού» θα αξιολογηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Προστασίας του Πολίτη.

Η τροπολογία (η οποία περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις, π.χ για συμβολαιογράφους, δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και λογαριασμών μετά από εντολή εισαγγελέα κτλ.) κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τη θέσπιση ειδικού ποινικού μητρώου για τα αδικήματα κατά ανηλίκων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ενδοοικογενειακή βία: «Κουμπί πανικού» στα κινητά γυναικών θα ειδοποιεί την αστυνομία"

Δεκάδες παιδιά «εισαγγελικής εντολής» έγκλειστα για μήνες στα Νοσοκομεία Παίδων

Έναν 14χρονο κατέδειξαν ένα 7χρονο αγόρι και ένα 13χρονο κορίτσι ως το άτομο που τα παρενόχλησε μέσα στον χώρο όπου φιλοξενούνται με εισαγγελική εντολή, στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Ο 7χρονος κατήγγειλε στη μητέρα του πως ο 14χρονος τον παρενόχλησε σεξουαλικά στο μπάνιο υπό την απειλή μαχαιριού. Εκείνη ειδοποίησε τον νονό του παιδιού, γιατί δεν μπορούσε να μεταβεί άμεσα η ίδια. Ο άνδρας, ο οποίος ισχυρίστηκε- σύμφωνα με πληροφορίες- ότι ήταν ο πατέρας του 7χρονου, προσπάθησε να μπει στο νοσοκομείο. Όταν ο φύλακας επιχείρησε να τον σταματήσει, τότε εκείνος του επιτέθηκε και εισέβαλε στο νοσοκομείο με τη βία, μπήκε στον θάλαμο όπου βρισκόταν ο 14χρονος και τον ξυλοκόπησε. Στη συνέχεια, πήδηξε τη μάντρα του «Αγία Σοφία» και εξαφανίστηκε, όπως εξήγησε ο φύλακας του νοσοκομείου.

Μετά την καταγγελία του 7χρονου, ακολούθηκε και καταγγελία 13χρονης πως ο 14χρονος είχε παρενοχλήσει και εκείνη σεξουαλικά ενώ στη συνέχεια, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μετά τις καταγγελίες που είδαν το «φως» της δημοσιότητας για το νοσοκομείο, έδωσε εντολή να διενεργηθεί άμεσα ΕΔΕ.

Η καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση 14χρονου σε βάρος ενός 7χρονου και μιας 13χρονης έφερε στο προσκήνιο για μια ακόμη φορά το πρόβλημα των παιδιών που έχουν απομακρυνθεί κατόπιν εισαγγελικής εντολής από την οικογένειά τους λόγω παραμέλησης ή κακοποίησης ή οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων. Δεκάδες παιδιά βρίσκονται «έγκλειστα» και μάλιστα επί μήνες, στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής, αναμένοντας την έξοδο τους και τη διαμονή τους σε κάποια προνοιακή δομή, καθώς το οικογενειακό περιβάλλον τους κρίθηκε ακατάλληλο από την εισαγγελική αρχή. Τα συμβάντα βίας, παραβατικότητας, επιθετικότητας εντός της δικής τους μικρής κοινότητας αλλά και εντός του νοσοκομείου συνήθως αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας αυτών των παιδιών και αποδίδονται αφενός στις συνθήκες υπό τις οποίες διαβιούσαν, αφετέρου στην ιδρυματοποίησή τους.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, τα παιδιά εξετάζονται για σωματικά αλλά και ψυχικά προβλήματα υγείας εντός των Παίδων και μετά δρομολογείται η φιλοξενία τους σε προνοιακές δομές. Ωστόσο, είναι μια χρόνια πληγή στη χώρα μας η έλλειψη δομών και η διαθεσιμότητα χώρων κατάλληλων για τους ανήλικους που πρέπει να απομακρυνθουν από την οικογένεια τους. Αυτό μεταφράζεται σε πολυήμερη ή και πολλών εβδομάδων παραμονή στα Παίδων, με ο,τι αυτό σημαίνει για τα ίδια τα παιδιά. Ζουν σε θαλάμους νοσοκομείων, και η φροντίδα τους επαφίεται στον χρόνο και την ανθρωπιά εθελοντών ή/και των εργαζομένων του νοσοκομείου, που πλέον των καθηκόντων τους απέναντι στα άρρωστα παιδιά, ασχολούνται και με τα λεγόμενα «παιδιά της εισαγγελικης εντολής».

Χαμόγελο του Παιδιού: «Υποχρεωμένοι οι Εισαγγελείς να αναθέτουν τη φροντίδα των παιδιών μόνο σε κρατικές δομές παιδικής προστασίας οι οποίες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν»

Μάλιστα, στην καταγγελία των δύο παιδιών για σεξουαλική παρενόχληση από 14χρονο αναφέρθηκε- με ανακοίνωσή του- και το «Χαμόγελο του Παιδιού». Όπως αναφέρει ο οργανισμός, «πάνω από 80 παιδιά παραμένουν, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, στα Νοσοκομεία Παίδων μόνο στην Αθήνα» και «δεκάδες εξ αυτών παραμένουν ''έγκλειστα'' στα Νοσοκομεία για μήνες, όσο περιμένουν να τοποθετηθούν σε έναν χώρο παιδικής προστασίας».

Επίσης, επισημαίνει πως «είναι υποχρεωμένοι οι Εισαγγελείς, εξαιτίας της ΚΥΑ 40494 και του άρθρου 67 του Νόμου 4921 του Υφυπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, να αναθέτουν τη φροντίδα των παιδιών μόνο σε κρατικές δομές παιδικής προστασίας, οι οποίες όμως αδυνατούν να ανταπεξέλθουν».

Η ανακοίνωση:

«Περισσότερα από 80 παιδιά παραμένουν, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, στα Νοσοκομεία Παίδων μόνο στην Αθήνα

- Δεκάδες εξ αυτών παραμένουν ''έγκλειστα'' στα Νοσοκομεία για μήνες, όσο περιμένουν να τοποθετηθούν σε έναν χώρο παιδικής προστασίας

- Υποχρεωμένοι οι Εισαγγελείς, εξαιτίας της ΚΥΑ 40494 και του άρθρου 67 του Νόμου 4921 του Υφυπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, να αναθέτουν τη φροντίδα των παιδιών μόνο σε κρατικές δομές παιδικής προστασίας, οι οποίες όμως αδυνατούν να ανταπεξέλθουν.

- Ένα παιδί 14 ετών ''κατηγορείται'' ότι παρενόχλησε σεξουαλικά 2 παιδιά στον χώρο του Νοσοκομείου.

- Ποιος αναρωτήθηκε πώς νιώθει αυτό το παιδί, θύμα βάναυσης κακοποίησης, όταν παραμένει από τον Ιούλιο έγκλειστο στον ακατάλληλο χώρο του Νοσοκομείου χωρίς την απαραίτητη φροντίδα;

Για μία ακόμα φορά ήρθαμε αντιμέτωποι με τη φρικτή πραγματικότητα των παιδιών, που κατόπιν εισαγγελικών εντολών απομακρύνονται για την ασφάλειά τους, από το περιβάλλον που μεγαλώνουν και μεταφέρονται στα Νοσοκομεία Παίδων.

Αυτός είναι ο πρώτος σταθμός των παιδιών που στόχο έχει τη διενέργεια απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων, ώστε ακόλουθα να τοποθετηθούν σε κάποιον κατάλληλο χώρο παιδικής προστασίας για τη φιλοξενία τους.

Η διαδικασία παραμονής τους στα Νοσοκομεία δεν πρέπει να υπερβαίνει το απαραίτητο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση των εξετάσεων.

ΩΣΤΟΣΟ, η πραγματικότητα είναι διαφορετική

Η αναζήτηση από τους Εισαγγελείς χώρου φιλοξενίας μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες, με αποτέλεσμα τα παιδιά να παραμένουν ''έγκλειστα'' ουσιαστικά στα Νοσοκομεία.

Παιδιά που έχουν βιώσει το τραύμα της απομάκρυνσης που έχουν περάσει φρικτά στις οικογένειές τους και για αυτό και απομακρύνθηκαν, παραμένουν στον ακατάλληλο χώρο του Νοσοκομείου χωρίς να έχουν τη φροντίδα που έχουν ανάγκη και δικαιούνται.

- Και όσο, συχνά μάταια, οι Εισαγγελείς κάνουν έναν υπεράνθρωπο αγώνα για να βρουν για κάθε παιδί τον κατάλληλο χώρο φιλοξενίας

- Και όσο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και οι κοινωνικές υπηρεσίες των Νοσοκομείων κάνουν καθημερινά υπερβάσεις για να καλύψουν τις εξειδικευμένες ανάγκες αυτών των παιδιών που δεν έχουν κάποιο ιατρικό θέμα αλλά βρίσκονται εκεί για κοινωνικούς λόγους.

Τα παιδιά παραμένουν εκεί, σε χώρους πλήρως ακατάλληλους και αν τελικά ανατεθεί η φροντίδα τους σε κάποιο κρατικό ίδρυμα είναι σε σημεία απομακρυσμένα, στα σύνορα της χώρας».

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Όταν αναλάβαμε, τα παιδιά που βρήκαμε στα νοσοκομεία, ήταν 340»

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, μίλησε στο Live News για τα παιδιά που βρίσκονται στα ιδρύματα και στις δομές φιλοξενίας.

«Δεν φοβάμαι τίποτα, από την πολιτική ηγεσία τολμώ να πω πως ήμουν η πρώτη που ''έβαλε το μαχαίρι στο κόκκαλο''» δήλωσε χαρακτηριστικά η υφυπουργός, τονίζοντας πως πλέον στα ιδρύματα τηρούνται κανόνες ως προς τους εργαζομένους, δηλαδή προσλαμβάνονται μόνο και εφόσον έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

«Όταν ξεκινήσαμε την πορεία μας ως κυβέρνηση, βρήκαμε 340 παιδιά. Σε συνεργασία με τα νοσοκομεία, την Πρόνοια και την Εισαγγελία τα 340 παιδιά γίνανε μέσα σε 2 χρόνια, 42» είπε αναφορικά με τα παιδιά που είναι εγκαταλελειμμένα στο Παίδων για μήνες, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση κάνει ό, τι είναι δυνατό προκειμένου τα παιδιά αυτά να επιστρέψουν το συντομότερο στις οικογένειές του και έαν όχι να πάνε σε ίδρυμα. 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δεκάδες παιδιά «εισαγγελικής εντολής» έγκλειστα για μήνες στα Νοσοκομεία Παίδων"

Πολυτεχνείο – Θεσσαλονίκη: Κουκουλοφόροι πέταξαν μολότοφ σε αστυνομικούς – Ένταση και φωτιές

Επίθεση με μολότοφ από κουκουλοφόρους δέχθηκαν αστυνομικές δυνάμεις στο περιθώριο της πορείας για το Πολυτεχνείο στη Θεσσαλονίκη. Επτά προσαγωγές και μία καμένη μοτοσικλέτα της ομάδας ΔΙΑΣ, ο μέχρι στιγμής, απολογισμός.

Κατά την επίθεση σε άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. λίγο πριν ξεκινήσει η μεγάλη πορεία για το Πολυτεχνείο στη Θεσσαλονίκη, άγνωστοι εκτόξευσαν μολότοφ μέσα στο ΑΠΘ, κοντά στην κεντρική βιβλιοθήκη του ιδρύματος.

Νωρίτερα, δέχθηκαν επίθεση με μολότοφ αστυνομικές δυνάμεις στην οδό Αγίου Δημητρίου, με αποτέλεσμα να καεί μία μοτοσικλέτα της ομάδας ΔΙΑΣ, χωρίς να αναφερθεί τραυματισμός. Στο σημείο έσπευσε άμεσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την κατάσβεση της φωτιάς.

Στις 19:00 το απόγευμα έγινε προσαγωγή επτά ατόμων και εξετάζεται η συμμετοχή τους σε αυτά τα περιστατικά ή σε άλλη παράνομη ενέργεια.

Παράλληλα, δόθηκε εντολή να κοπεί η παροχή ρεύματος στη λεωφόρου Αγίου Δημητρίου στο ρεύμα προς ανατολικά.

Δείτε βίντεο του GRTimes.gr:

Και βίντεο του Thesstoday.gr: 

Πολυτεχνείο – Θεσσαλονίκη: Πορεία με δρακόντεια μέτρα της αστυνομίας

Η πορεία ξεκίνησε στις 18:20 από το ύψος της Πολυτεχνικής Σχολής, και κινήθηκε μέσω της Εγνατίας με κατεύθυνση προς την Εθνικής Αμύνης, παρουσία ισχυρής παρουσίας της ΕΛ.ΑΣ.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν μέλη των ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25, αλλά και άτομα από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά.

Δείτε βίντεο των ThessToday.gr και GRTimes.gr από τις πορείες:   

Αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε κεντρικά σημεία της πόλης, ενώ drones δίνουν  εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της αστυνομίας, στην οδό Μοναστηρίου.

Επίσης, επιστρατεύτηκε η «Αύρα», το όχημα εκτόξευσης νερού της αστυνομίας, ενώ δύο εισαγγελείς επιβλέπουν την εφαρμογή των μέτρων.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πολυτεχνείο – Θεσσαλονίκη: Κουκουλοφόροι πέταξαν μολότοφ σε αστυνομικούς – Ένταση και φωτιές"

Δένδιας: Η Ελλάδα θα έχει συνομιλίες μόνο με την εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης

Η Ελλάδα θέλει να έχει συνομιλίες με τη Λιβύη, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη Βεγγάζη, «αλλά με την κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές και θα εκπροσωπεί την πραγματική βούληση του λαού της Λιβύης».

«Με αυτή την κυβέρνηση, η Ελλάδα πράγματι θα αρχίσει συνομιλίες και πιστεύω θα καταλήξουμε και σχετικά γρήγορα, γιατί το θέμα είναι μάλλον καθαρό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Προσέθεσε ακόμη ότι «η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης έχει υποχρέωση να συνεργαστεί απόλυτα, ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε γρήγορες εκλογές». Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, η επίσκεψη στη Λιβύη, όπως ήταν προγραμματισμένο ξεκίνησε από την Τρίπολη, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μένφι.

«Όμως η υπουργός Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης προσπάθησε να μου επιβάλλει με την παρουσία της στο αεροδρόμιο να συναντηθώ μαζί της, με αποτέλεσμα να διακόψω το ταξίδι μου στην Τρίπολη και να πετάξω στη Βεγγάζη, όπου ακολουθήθηκε το πρόγραμμα», σημείωσε.

Καταρχήν, όπως επισήμανε, έγινε η τελετή παράδοσης των 30.000 εμβολίων, σε συνέχεια επιπλέον 200.000 που έχουμε στείλει στη Λιβύη.

«Στη συνέχεια η συνάντηση με το στρατάρχη Χάφταρ που επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του για το τουρκολιβυκό “μνημόνιο” και για την παρουσία τής Τουρκίας στη Λιβύη».

Ακολούθως είχε συνάντηση με βουλευτές και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων που είχε την ευκαιρία να τους εξηγήσει τις ελληνικές θέσεις. «Μάλιστα εμπειρογνώμονες του υπουργείου Εξωτερικών τους έδωσαν λεπτομέρειες όσον αφορά το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», τόνισε.

«Επίσης, είχα την ευκαιρία να είμαι παρών σε μια τελετή στο λιμάνι της Βεγγάζης, όπου η Ελλάδα παρέχει βοήθεια για την επαναλειτουργία τού λιμανιού. Το λιμάνι της Βεγγάζης είναι εξαιρετικά σημαντικό, χρησιμεύει όχι μόνο για τη μεταφορά εμπορευμάτων στην ίδια τη Βεγγάζη, αλλά και για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στις χώρες του Σαχέλ», επισήμανε και ανέφερε πως η Ελλάδα σε δυο φάσεις έχει παράσχει βοήθεια ώστε να μπορέσει το λιμάνι να ξαναγίνει λειτουργικό.

Ο κ. Δένδιας πέταξε στη συνέχεια για το Τομπρούκ όπου θα συναντηθεί με τον Ακίλα Σάλεχ, τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, «ώστε να έχουμε μια διαμορφωμένη κοινή αντίληψη στα θέματα της τουρκικής παρουσίας στη Λιβύη και των τουρκολιβυκών μνημονίων».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δένδιας: Η Ελλάδα θα έχει συνομιλίες μόνο με την εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης"

Παραπομπή σε δίκη προισταμένων Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων για παράβαση καθήκοντος

Σε δίκη, ενώπιον του Α’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών κατά τη δικάσιμο της 8ης Φεβρουαρίου 2023, παραπέμπονται Προϊστάμενοι Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων της Αττικής, κατηγορούμενοι για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος από κοινού, δια παραλείψεως και μη, κατ’ εξακολούθηση.

Η εξέλιξη αυτή, έρχεται ως συνέχεια αναφοράς, που κατέθεσε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στον τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στις 5/11/2021, με την οποία ζητήθηκε η διερεύνηση συγκεκριμένων συμπεριφορών, που κατήγγειλαν συνάδελφοι για συγκεκριμένα Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία και ειδικότερα να δοθεί παραγγελία στους κατά τόπο αρμοδίους Εισαγγελείς να διερευνήσουν αφενός μεν παράνομες πρακτικές και αφετέρου τη συστηματική παράλειψη διαδικτυακής ανάρτησης των αποφάσεων για τον τρόπο λειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων, την αδυναμία τηλεφωνικής ή ηλεκτρονικής επικοινωνίας των δικηγόρων με συγκεκριμένα Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία, την ανεπίτρεπτη, κατά παράβαση του άρθρου 34 παρ. 2 Κώδικα Δικηγόρων, ταύτιση του ωραρίου πρόσβασης των δικηγόρων με το ωράριο του κοινού σε ορισμένα Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία, την ύπαρξη και λειτουργία άτυπων «νυχτερινών» καταλόγων προτεραιότητας κ.ο.κ.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος έχει, κατ’ επανάληψη, αναδείξει τα σημαντικά προβλήματα, που παρατηρούνται στη λειτουργία Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων, κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων, οι οποίες υπονομεύουν τα δικαιώματα των πολιτών, ιδίως με την παραβίαση της θεμελιώδους για το εμπράγματο δίκαιο αρχής της χρονικής προτεραιότητος στην κατάθεση εγγραπτέων πράξεων αλλά κυρίως διότι ταλαιπωρούν αδικαιολόγητα τους συναδέλφους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Ο αγώνας των θεσμικών οργάνων του δικηγορικού σώματος για την τήρηση της νομιμότητας και την προάσπιση του κύρους και της αξιοπρέπειας των δικηγόρων και του επαγγέλματός μας, αλλά και για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητάς μας, είναι και θα είναι διαρκής και αδιαπραγμάτευτος.

dsa

Διαβάστε Περισσότερα » " Παραπομπή σε δίκη προισταμένων Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων για παράβαση καθήκοντος"

«Καμπανάκι» για την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών: «Οι μισοί πολίτες πιστεύουν λανθασμένα πως σκοτώνουν τους ιούς»

Τον κώδωνα του κινδύνου λόγω της υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών κρούει η ΕΕ. «Οι μισοί Ευρωπαίοι εξακολουθούν να πιστεύουν λανθασμένα ότι τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τους ιούς» αναφέρει πανευρωπαϊκή έρευνα για τη μικροβιακή αντοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το 23% των ερωτηθέντων έχει λάβει αντιβιοτικά τον περασμένο χρόνο, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2009, γεγονός που δείχνει ότι αποδίδουν οι προσπάθειες των κρατών μελών και της Επιτροπής να συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τους κινδύνους της υπερβολικής χρήσης, σημειώνει η Κομισιόν, τονίζοντας όμως ότι πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα.

«Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τα βακτήρια, όχι τους ιούς»
 
ΣΤΕΛΛΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ

Την παραμονή της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά (EAAD) η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου αναφέρει ότι «τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τα βακτήρια, όχι τους ιούς. Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών τροφοδοτεί την αντίσταση των βακτηρίων στα φάρμακά μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μικροβιακή αντοχή θεωρείται συχνά η επόμενη μεγάλη κρίση υγείας».

«Η έρευνα που παρουσιάζεται δείχνει γιατί υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Η καταπολέμηση της σιωπηλής πανδημίας της αντιμικροβιακής αντίστασης (AMR) πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω μιας προσέγγισης ”Ενιαίας Υγείας” (One Health), συμπεριλαμβανομένης της πιο συνετής χρήσης αντιβιοτικών τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα. Είναι κρίσιμο για κάθε πολίτη και κάθε επαγγελματίας ιατρός πρέπει να είναι μέρος αυτής της συλλογικής προσπάθειας» προσθέτει, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η αντιμικροβιακή αντίσταση (AMR) αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και είναι μία από τις 3 κορυφαίες απειλές για την υγεία που εντοπίζονται από την Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτων Υγειονομικών Αναγκών (HERA) της Επιτροπής και απαιτούν συντονιστικά μέτρα σε επίπεδο ΕΕ. Σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ισλανδία και τη Νορβηγία, περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω λοιμώξεων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά. Τέτοιες μολύνσεις προκαλούν επιπλέον 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ κόστος στην υγειονομική περίθαλψη και απώλειες παραγωγικότητας στην ΕΕ.

Φάρμακα χάπια
 
Μόνο 1 στους 2 ερωτηθέντες γνωρίζει ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά κατά των ιών

Ειδικό Ευρωβαρόμετρο που δημοσιεύτηκε αντικατοπτρίζει ποια είναι η στάση των Ευρωπαίων απέναντι στα αντιβιοτικά.

Τα κύρια αποτελέσματα είναι τα εξής:

  • Η χρήση αντιβιοτικών έφτασε σε ιστορικό χαμηλό: το 23% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι έχει λάβει αντιβιοτικά από το στόμα το περασμένο έτος, το χαμηλότερο από το 2009. Αυτό κυμαίνεται από 42% στη Μάλτα έως 15% στη Σουηδία και τη Γερμανία.
  • Περίπου το 8% των αντιβιοτικών ελήφθησαν χωρίς ιατρική συνταγή.
  • Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των Ευρωπαίων έχει λάβει αντιβιοτικά αδικαιολόγητα (δηλαδή μόνο για ιογενείς λοιμώξεις ή συμπτώματα).

Η έρευνα έδειξε επίσης ανησυχητική έλλειψη ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με την κατάλληλη χρήση αντιβιοτικών:

  • Μόνο οι μισοί (50%) των ερωτηθέντων γνωρίζουν ότι τα αντιβιοτικά είναι αναποτελεσματικά κατά των ιών.
  • Μόνο 3 στους 10 Ευρωπαίους γνώριζαν ότι η περιττή χρήση αντιβιοτικών τα καθιστά αναποτελεσματικά, ότι η λήψη αντιβιοτικών πρέπει να διακόπτεται μόνο μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, ότι τα αντιβιοτικά συχνά συνεπάγονται παρενέργειες, όπως διάρροια, και ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά κατά του κρυολογήματος.
Τι κάνει η Επιτροπή για να αντιμετωπίσει αυτό;

Η αυξανόμενη απειλή υπογραμμίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η AMR μέσω της προσέγγισης «One Health» που αναγνωρίζει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ της ανθρώπινης υγείας, της υγείας των ζώων και του περιβάλλοντος. Νωρίτερα αυτό το έτος, νέοι κανόνες της ΕΕ τέθηκαν σε ισχύ για να διασφαλιστεί ότι τα αντιμικροβιακά, που είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη ιατρική, παραμένουν αποτελεσματικά, απαγορεύοντας τη χρήση τους στην κτηνιατρική.

Η Επιτροπή δημοσίευσε επίσης ανασκόπηση των εθνικών σχεδίων δράσης AMR «One Health» των κρατών μελών. Η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι πολλά κράτη μέλη θα επωφεληθούν από μια ισχυρότερη προσέγγιση για την «Ενιαία Υγεία» όσον αφορά την AMR, λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο των αντιβιοτικών στο περιβάλλον. Η Κομισιόν δημοσίευσε επίσης γνώμη της ομάδας εμπειρογνωμόνων σχετικά με αποτελεσματικούς τρόπους επένδυσης στην υγεία για τη διαχείριση της AMR σε όλο το σύστημα υγείας.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023, η Επιτροπή θα εντείνει τη δράση της για την AMR σε μια προτεινόμενη σύσταση του Συμβουλίου και ως μέρος μιας προτεινόμενης αναθεώρησης της νομοθεσίας της ΕΕ για τα φαρμακευτικά προϊόντα. Αργότερα το 2023, η ΕΕ θα ξεκινήσει κοινή δράση 50 εκατομμυρίων ευρώ με τα κράτη μέλη, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και την Ουκρανία για την AMR στο πλαίσιο του προγράμματος EU4Health.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Horizon 2020», του ερευνητικού προγράμματος της ΕΕ, περισσότερα από 690 εκατομμύρια ευρώ κινητοποιήθηκαν για την υποστήριξη της έρευνας και της καινοτομίας στον τομέα της AMR. Κατά τα δύο πρώτα χρόνια του «Horizon Europe», δεσμεύτηκαν 32,5 εκατομμύρια ευρώ για 13 ερευνητικά έργα που αφορούν τη μικροβιακή αντοχή.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "«Καμπανάκι» για την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών: «Οι μισοί πολίτες πιστεύουν λανθασμένα πως σκοτώνουν τους ιούς»"

Μητσοτάκης για Αγία Σοφία: Θλιβερή υποχώρηση από τα ανθρωπιστικά ιδεώδη η βεβήλωσή της

Παρέμβαση για την βεβήλωση της Αγίας Σοφίας έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο «The Next 50: The Future of World Heritage in Challenging Times, Enhancing Resilience and Sustainability» στους Δελφούς.

«Όσα έγιναν εκεί, σε αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αποτελούν μια θλιβερή και προκλητική υποχώρηση από τα ανθρωπιστικά ιδεώδη που αντιπροσωπεύει η Σύμβαση για την Παγκόσμια Κληρονομιά. Είναι απαράδεκτο, τη στιγμή που προσπαθούμε να προχωρήσουμε ενωμένοι μπροστά και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο και λαμπρότερο μέλλον για όλους, να υπάρχουν εκείνοι που, αντιθέτως, προσπαθούν να μας γυρίσουν πίσω σε διαχωρισμούς του παρελθόντος» τόνισε ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του.

Η ομιλία έγινε 50 χρόνια από τη στιγμή που η Σύμβαση για την Παγκόσμια Κληρονομιά τέθηκε σε εφαρμογή, με την παγκόσμια κοινότητα να αντιμετωπίζει νέες και επείγουσες προκλήσεις.

Απειλές η κλιματική κρίση και ο υπερτουρισμός

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις δύο απειλές που επηρεάζουν την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά, την κλιματική κρίση και τον υπερτουρισμό. «Στην Ελλάδα, από τότε που η κυβέρνησή μας ανέλαβε τα ηνία, έχουμε θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα την καταπολέμηση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και τις δράσεις για την αντιστροφή τους. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα διαθέτει αυτόνομο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το οποίο, σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, έχει αναλάβει την προστασία των μνημείων μας από τις απειλές που αντιμετωπίζουν», ανέφερε.

«Εφαρμόζουμε εδώ και 3,5 χρόνια, ένα πολύ λεπτομερές σχέδιο για το πώς θα προστατεύσουμε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε εκείνους που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο της UNESCO», επισήμανε.

Όπως είπε, το σχέδιο για την Ακρόπολη ολοκληρώθηκε. Επίσης «χρησιμοποιούμε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, για παράδειγμα στο Δίον και στα Μάλια, για αντιπυρική προστασία στους Φιλίππους και στον Μυστρά. Και φυσικά λαμβάνουμε μέτρα για την αποφυγή κατολισθήσεων, πτώσης βράχων, εδώ στους Δελφούς. Πρόκειται για πολύ περίπλοκα και πολύ ακριβά έργα, αλλά είναι απαραίτητα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα προστατεύσουμε αυτούς τους μοναδικούς χώρους. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο ξεπερνάει, σε συνολικό κόστος, τα 100 εκατομμύρια ευρώ». Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα, είπε, είναι η πράσινη μετάβαση, ανεξάρτητα από την τρέχουσα γεωπολιτική αναταραχή.

Για τον υπερτουρισμό

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, επίσης, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά. «Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι η κακή διαχείριση της πρόσβασης μπορεί μόνο να βλάψει τα αγαπημένα μας μνημεία, αλλά μπορεί επίσης να έχει κοινωνικό αντίκτυπο στους ανθρώπους που ζουν γύρω τους. Μπορεί να βλάψει τις υποδομές στις οποίες βασίζονται και μπορεί να υποβαθμίσει τα εύθραυστα οικοσυστήματα, αποστερώντας την άγρια ζωή από το φυσικό της περιβάλλον» είπε.

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η αρχαία τοποθεσία των Δελφών μας υπενθυμίζει συνεχώς ότι μόνο μέσω του σεβασμού στο φυσικό μας περιβάλλον μπορούν τα δημιουργήματα των ανθρώπων να επιβιώσουν στο πέρας των αιώνων.

«Οι Δελφοί είναι ουσιαστικά μια κιβωτός. Ταυτόχρονα, είναι μια πυξίδα που υπερβαίνει τις ανθρώπινες αξίες, οδηγώντας μας προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον» είπε.

mitsotakis_delfoi1

Ακολουθεί η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Αγαπητή γενική διευθύντρια (της UNESCO), κα. υπουργέ, αγαπητή πρέσβειρα Μαριάννα Βαρδινογιάννη, αγαπητέ κ. περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι,

Είναι μεγάλη χαρά για μένα προσωπικά αλλά και ιδιαίτερη τιμή για την Ελλάδα, το γεγονός ότι γιορτάζουμε την 50η επέτειο της σύμβασης για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς εδώ, στους Δελφούς, σήμερα.

Εξάλλου, άνθρωποι απ' όλον τον αρχαίο κόσμο έρχονταν εδώ στους Δελφούς και στο Μαντείο τους για να ακούσουν προφητείες, για να μάθουν ποια τύχη ή τραγωδία τους περίμενε και να αποκτήσουν σοφία για το πώς να ανταποκριθούν σε αυτά. Και, επιτρέψτε μου να προσθέσω, το Μαντείο αποδείχτηκε ιδιαιτέρως «ανθεκτικό» στο να μην δίνει πολύ σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα που του έθεταν.

Δυόμισι χιλιετίες αργότερα, αυτό το καλοκαίρι, είδαμε όλοι ξεκάθαρα, και πάλι στην περιοχή των Δελφών, μια προειδοποίηση για το μέλλον που ενδέχεται να μάς περιμένει, αν δεν ακούσουμε και δεν αντιδράσουμε.

Η προειδοποίηση αυτή ήρθε με τη μορφή μιας φωτιάς που ξεκίνησε σε ένα χωριό, πολύ κοντά στο σημείο όπου βρισκόμαστε, μόλις 15 χιλιόμετρα από τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Η φωτιά ξέσπασε στη διάρκεια ενός καλοκαιριού που ήταν το θερμότερο της Ευρώπης. Ενισχυμένη από ισχυρούς ανέμους, εξελίχθηκε σε μια μεγάλη πυρκαγιά που διέσχισε τον αρχαιότερο και μεγαλύτερο καλλιεργούμενο ελαιώνα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις 45.000 δέντρα καταστράφηκαν. Ευτυχώς και χάρη στις προσπάθειες της πυροσβεστικής υπηρεσίας και των τοπικών Δήμων, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο σε μια περίμετρο 3.000 τετραγωνικών μέτρων, αφήνοντας έτσι άθικτο το μεγαλύτερο τμήμα του Ελαιώνα.

Δεν μπορώ να σκεφτώ πιο ξεκάθαρο παράδειγμα που να αποδεικνύει πως η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και η προστασία της φυσικής κληρονομιάς συνιστούν μία ενιαία προσπάθεια. Αυτήν ακριβώς την επαναστατική σύλληψη κατοχύρωσε η Σύμβαση για την Προστασία της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όταν υπογράφηκε το 1972, στο Παρίσι. Για πρώτη φορά, ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο νομικό έγγραφο συνέδεσε την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Έκτοτε έχει αποδειχθεί ότι είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο έχει οικοδομηθεί η διεθνής συνεργασία για την προστασία κάθε είδους πολιτιστικής κληρονομιάς. Διαμόρφωσε μια κοινή αντίληψη του τι σημαίνει προστασία, αποτέλεσε τη βάση για νέους θεσμούς, νέες διαδικασίες και δράσεις και έγινε σημείο αναφοράς στη συγκέντρωση τεχνογνωσίας γι' αυτήν την προστασία.

Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά από το 1981, όταν κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επικύρωσε αυτή την εξαιρετικά σημαντική Συμφωνία, την οποία υπέγραψε ένας άλλος Μητσοτάκης, ο αείμνηστος πατέρας μου Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν υπουργός Εξωτερικών και Πολιτισμού.

Τις δεκαετίες που ακολούθησαν η Ελλάδα, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στη Σύμβαση, έχοντας εκλεγεί στην Επιτροπή της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ενώ τώρα συμμετέχει και στις μικρές ομάδες κρατών που επιλέγουν ποια πολιτιστικά αντικείμενα και μνημεία θα συμπεριληφθούν στη λίστα.

Πόσω μάλλον, δεδομένου ότι από τα 1.154 μνημεία από 167 χώρες που προστατεύονται, τα 18 είναι εδώ στην πατρίδα μας. Αυτοί οι πολιτιστικοί θησαυροί βρίσκονται σε όλη τη χώρα, από την Ακρόπολη της Αθήνας και τα Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης, ως τη Μεσαιωνική Ρόδο και τον Μυστρά. Από το 'Αγιο Όρος έως το Σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο, από τα Μετέωρα ως την Παλιά Πόλη της Κέρκυρας. Και σύντομα, ελπίζω, αυτή η λίστα θα συμπεριλάβει τα αρχαία Μινωικά ανάκτορα στην Κρήτη και, φυσικά, την περιοχή του Ζαγορίου.

Το ίδιο ισχύει και για τους αρχαιολογικούς μας χώρους -Δήλος, Ολυμπία, Βεργίνα, Μυκήνες, αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων και φυσικά οι Δελφοί, το μέρος που οι αρχαίοι θεωρούσαν «ομφαλό της Γης».

Όπως πιθανώς γνωρίζετε, σύμφωνα με τη μυθολογία, όταν ο Δίας θέλησε να εντοπίσει το κέντρο του κόσμου, άφησε δύο αετούς να πετάξουν, τον έναν από τη Δύση, τον άλλο από την Ανατολή. Λέγεται πως οι δυο αετοί διασταυρώθηκαν πάνω από αυτό το πανέμορφο και συμβολικό τοπίο.

Επομένως, πιστεύω ότι κάνατε τη σωστή επιλογή αγαπητή Audrey, αυτός είναι και ο ιδανικός τόπος για να γιορτάσουμε τη σημαντική συνεισφορά της Σύμβασης για την Παγκόσμια Κληρονομιά, όχι μόνο στην προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς που έχει συμπεριληφθεί στις λίστες της, αλλά και στον εντοπισμό των κινδύνων που τις απειλούν αμφότερες, τόσο σε τοπικό και περιφερειακό όσο και παγκόσμιο επίπεδο.

Σήμερα, 50 χρόνια από τη στιγμή που τέθηκε σε εφαρμογή, και με την παγκόσμια κοινότητα να αντιμετωπίζει νέες και επείγουσες προκλήσεις, θα πρέπει να αναρωτηθούμε πώς θα ανταποκριθούμε στις θεμελιώδεις αρχές της Σύμβασης, και τι είδους όραμα έχουμε για τα επόμενα 50 χρόνια. Πώς θα αντιμετωπίσουμε τις νέες απειλές, και πώς θα αντιδράσουμε σε αυτές τις οποίες δυστυχώς γνωρίζουμε όλοι καλά, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη βεβήλωση ενός μνημείου που το έχουμε στην καρδιά μας, της Αγίας Σοφίας.

Όσα έγιναν εκεί, σε αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αποτελούν μια θλιβερή και προκλητική υποχώρηση από τα ανθρωπιστικά ιδεώδη που αντιπροσωπεύει η Σύμβαση για την Παγκόσμια Κληρονομιά. Είναι απαράδεκτο, τη στιγμή που προσπαθούμε να προχωρήσουμε ενωμένοι μπροστά και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο και λαμπρότερο μέλλον για όλους, να υπάρχουν εκείνοι που, αντιθέτως, προσπαθούν να μας γυρίσουν πίσω σε διαχωρισμούς του παρελθόντος.

mitsotakis_delfoi2

Κυρίες και κύριοι, με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι αυτό το συνέδριο θα επικεντρωθεί σε δύο απειλές που γνωρίζουμε ότι ήδη επηρεάζουν την πολιτιστική και φυσική μας κληρονομιά, δύο παράγοντες που αναμένουμε ότι θα έχουν καθοριστικές συνέπειες στο εγγύς μέλλον: αναφέρομαι αφενός στην κλιματική κρίση και αφετέρου στον υπερτουρισμό.

Στην Ελλάδα, από τότε που η κυβέρνησή μας ανέλαβε τα ηνία, έχουμε θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα την καταπολέμηση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και τις δράσεις για την αντιστροφή τους. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα διαθέτει αυτόνομο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το οποίο, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, έχει αναλάβει την προστασία των μνημείων μας από τις απειλές που αντιμετωπίζουν.

Οι ακραίες θερμοκρασίες, οι έντονες βροχοπτώσεις, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η διάβρωση του εδάφους και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που οδηγούν σε πλημμύρες, κατολισθήσεις ή σε πυρκαγιές όπως αυτές που είδαμε εδώ στους Δελφούς, πρόκειται για απειλές που δεν επηρεάζουν μόνο τα μνημεία μας, αλλά και το φυσικό περιβάλλον, τα φυσικά τοπία, τις τοπικές κοινωνίες οι οποίες στηρίζουν την προστασία αυτών των χώρων.

Και εφαρμόζουμε- όπως ανέφερε η Υπουργός- εδώ και 3,5 χρόνια, ένα πολύ λεπτομερές σχέδιο για το πώς θα προστατεύσουμε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε εκείνους που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο της UNESCO. Το σχέδιο για την Ακρόπολη έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί. Χρησιμοποιούμε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, για παράδειγμα στο Δίον και στα Μάλια, για αντιπυρική προστασία στους Φιλίππους και στον Μυστρά. Και φυσικά λαμβάνουμε μέτρα για την αποφυγή κατολισθήσεων, πτώσης βράχων, εδώ στους Δελφούς. Πρόκειται για πολύ περίπλοκα και πολύ ακριβά έργα, αλλά είναι απαραίτητα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα προστατεύσουμε αυτούς τους μοναδικούς χώρους.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο ξεπερνάει, σε συνολικό κόστος, τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Και, στο πλαίσιο της στρατηγικής μας, πέρυσι καθαρίσαμε χιλιάδες στρέμματα δασικής γης γύρω από αρχαιολογικούς χώρους. Έχουμε στοχευμένα συστήματα επιτήρησης και ήμασταν πολύ πιο αποτελεσματικοί στον περιορισμό των ζημιών από τις πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα. Είχαμε πάρα πολύ καλά αποτελέσματα επειδή δώσαμε μεγαλύτερη έμφαση στην προστασία ολόκληρης της επικράτειας, και φυσικά των αρχαιολογικών χώρων, όσον αφορά τις απειλές των δασικών πυρκαγιών.

Και φυσικά, για εμάς, όπως ανέφερα, η πράσινη μετάβαση είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.

Ανεξάρτητα από την τρέχουσα γεωπολιτική αναταραχή -ίσως, παρά την αναταραχή αυτή- συνειδητοποιούμε ότι η μετάβαση προς ένα μέλλον που βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μια σοφή επιλογή όχι μόνο από κλιματική άποψη, αλλά και από οικονομική και γεωπολιτική άποψη. Δεν θέλουμε ποτέ ξανά να είμαστε εξαρτημένοι από κάποιες χώρες για την παροχή πολύτιμης ενέργειας.

Και γι' αυτό η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην 8η θέση παγκοσμίως όσον αφορά την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πριν από ένα μήνα, ήταν μια μέρα παρόμοια με τη σημερινή -είχε λιακάδα και άνεμο- καταφέραμε να ηλεκτροδοτήσουμε ολόκληρη τη χώρα, για πέντε ώρες, με ηλεκτρική ενέργεια που προήλθε από ανανεώσιμες πηγές.

Βλέπουμε, πράγματι, αρκετές ανεμογεννήτριες στην ευρύτερη περιοχή και γνωρίζουμε ότι μερικές φορές είναι πολύπλοκο να βρούμε τα σωστά μέρη για να τις τοποθετήσουμε, γιατί βέβαια δεν μπορούν να αλλοιώνουν το χαρακτήρα σε προστατευμένα τοπία. Ταυτόχρονα, αποτελούν το μέλλον και όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να κινηθούμε προς μια πιο ουσιαστική διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να καλύψουμε όλες τις ενεργειακές μας ανάγκες.

Και φυσικά η δεύτερη πρόκληση -στην οποία αναφέρθηκε και ο Υπουργός- είναι η πρόκληση του υπερτουρισμού. Και αν θέλουμε να προστατεύσουμε αυτά τα τόσο πολύτιμα μνημεία, να φροντίσουμε να τα κληροδοτήσουμε στην επόμενη γενιά, πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση πάρα πολύ σοβαρά. Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι η κακή διαχείριση της πρόσβασης μπορεί μόνο να βλάψει τα αγαπημένα μας μνημεία, αλλά μπορεί επίσης να έχει κοινωνικό αντίκτυπο στους ανθρώπους που ζουν γύρω τους. Μπορεί να βλάψει τις υποδομές στις οποίες βασίζονται και μπορεί να υποβαθμίσει τα εύθραυστα οικοσυστήματα, αποστερώντας την άγρια ζωή από το φυσικό της περιβάλλον.

Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στη Σαντορίνη -που είναι ένα μοναδικό νησί- κατά το απόγειο της τουριστικής περιόδου έχουμε θέσει ένα όριο στον ημερήσιο αριθμό επισκεπτών, καθώς και στον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων που επιτρέπεται να προσεγγίσουν το νησί. Αυτές δεν είναι εύκολες αποφάσεις, αλλά είναι απολύτως απαραίτητες. Και δεν θα διστάσουμε να λάβουμε τέτοιου είδους αποφάσεις για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος τα σημεία αυτά να κατακλυστούν πλήρως από τουρίστες και ουσιαστικά να μην βάλουμε τα βραχυπρόθεσμα οφέλη -που μερικές φορές δεν είναι καν τόσο ουσιαστικά- πάνω από την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και προστασία γι΄αυτές τις πολύ μοναδικές τοποθεσίες, αυτά τα πολύ μοναδικά οικοσυστήματα.

Και πρέπει να λάβουμε παρόμοια μέτρα με βάση τις προβλέψεις για μελλοντικές τουριστικές εισροές. Γι' αυτό δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στο να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι σημαντικοί αρχαιολογικοί μας χώροι -28 επί του παρόντος- διαθέτουν πλέον ηλεκτρονική έκδοση εισιτηρίων. Αντιπροσωπεύουν το 90% των τουριστικών επισκέψεων. Αυτό είναι σημαντικό γιατί μας επιτρέπει επίσης να παρακολουθούμε και να διαχειριζόμαστε καλύτερα τη ροή των τουριστών, πέρα από το γεγονός ότι προσφέρει μια προφανή ευκολία σε όσους δεν χρειάζεται να σταθούν στην ουρά για να αγοράσουν εισιτήριο.

Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι θα επεκτείνουμε την τουριστική μας περίοδο και θα καταστήσουμε άλλες τοποθεσίες πιο προσβάσιμες. Η Ελλάδα έχει πάρα πολλά ενδιαφέροντα μέρη που μπορεί κανείς να επισκεφτεί. Και είναι μερικές φορές κρίμα που οι επισκέπτες σε αυτό το πολύ ιδιαίτερο μέρος, τους Δελφούς, δεν αφιερώνουν χρόνο ώστε να εξερευνήσουν την ευρύτερη περιοχή. Κοιτάξτε τον Παρνασσό, ακριβώς πάνω από τους Δελφούς. Δεν υπάρχουν πολλά μέρη στον κόσμο -μπορώ να σας πω- όπου μπορείτε, για παράδειγμα, να κάνετε σκι τον Απρίλιο και μετά να πάρετε το αυτοκίνητο και σε μισή ώρα να κολυμπήσετε στη θάλασσα.

Αυτές είναι μοναδικές εμπειρίες, που πηγαίνουν πέρα από το επίπεδο της τοποθεσίας: ανοίγουν νέες προοπτικές σε ένα νέο είδος τουρισμού που επικεντρώνεται στη βιωσιμότητα. Αυτό που μπορώ να σας πω, αγαπητή Audrey, είναι ότι δεν θα κάνουμε συμβιβασμούς, δεν θα κάνουμε εκπτώσεις όσον αφορά την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού μας περιβάλλοντος, καθώς αναπτύσσουμε το τουριστικό μας προϊόν.

Και καταλαβαίνουμε ότι και η αγορά μας ωθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Και ότι οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα ήταν λάθος από οικονομικής πλευράς, αλλά και ένα λάθος που δεν έχουμε το περιθώριο να κάνουμε, δεδομένης της σημασίας που αποδίδουμε στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στην ιστορία της χώρας, αλλά και της σημασίας που της αποδίδουμε ως μέρος της μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής στρατηγικής μας.

Και μιλώντας για φυσική ομορφιά, αυτή η αρχαία τοποθεσία των Δελφών μας υπενθυμίζει συνεχώς ότι μόνο μέσω του σεβασμού στο φυσικό μας περιβάλλον μπορούν τα δημιουργήματα των ανθρώπων να επιβιώσουν στο πέρας των αιώνων.

Οι Δελφοί είναι ουσιαστικά μια κιβωτός. Ταυτόχρονα, είναι μια πυξίδα που υπερβαίνει τις ανθρώπινες αξίες, οδηγώντας μας προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Και επιτρέψτε μου να κλείσω, κυρίες και κύριοι, με μια ακόμη παρατήρηση που δείχνει πώς η ανθρώπινη ιστορία, ο τόπος μας και το παγκόσμιο μέλλον μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.

Στο Αιγαίο, ανατολικά από εδώ, βρίσκεται το νησί της Δήλου, ένας ακόμα αρχαιολογικός χώρος στην Ελλάδα που περιλαμβάνεται στη λίστα της UNESCO, εκεί όπου γεννήθηκαν ο θεός Απόλλωνας και η δίδυμη αδελφή του, η 'Αρτεμις. Σήμερα ολόκληρο το νησί είναι ένα ανοιχτό μουσείο με αρχαία μνημεία τα οποία έχουν ήδη επηρεαστεί από την κλιματική κρίση και την αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

Ωστόσο, σε τρία χρόνια από σήμερα, ένας πύραυλος της NASA που θα φέρει το όνομα «'Αρτεμις» θα μεταφέρει για πρώτη φορά μία γυναίκα στη Σελήνη, θα ανοίξει νέους ορίζοντες για το ανθρώπινο είδος, και θα φέρει νέα ελπίδα. Έτσι -με αφορμή αυτό- νιώθω ότι πρέπει να κλείσω με την ελπίδα ότι σε άλλα 50 χρόνια θα μπορούμε να επιστρέψουμε σε αυτό το μέρος και να δείξουμε πώς, με βάση τις αρχές της Σύμβασης για την Παγκόσμια Κληρονομιά, ξεπεράσαμε τις σοβαρές προκλήσεις της εποχής μας και δημιουργήσαμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μητσοτάκης για Αγία Σοφία: Θλιβερή υποχώρηση από τα ανθρωπιστικά ιδεώδη η βεβήλωσή της"

Καιρός – meteo: Βροχές και καταιγίδες την Παρασκευή

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται την Παρασκευή στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από το meteo.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες στα δυτικά ηπειρωτικά, στο Ιόνιο, στη Θράκη και στα νησιά του Ανατολικού και Νοτίου Αιγαίου. Στην υπόλοιπη χώρα, όπως αναφέρει το meteo, αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα κεντρικά ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.

Η ορατότητα τις βραδινές και πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη, με ομίχλες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα. Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, κυρίως στα νότια τμήματα της χώρας.

Η θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από 11 έως 20 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 7 έως 19 βαθμούς), 13 έως 24 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 14 έως 21 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 9 έως τους 17 βαθμούς), 17 έως 22 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη (στη Βόρεια Κρήτη έως τους 26 βαθμούς Κελσίου), 16 έως 22 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 Μποφόρ και στο Νοτιοδυτικό και Βορειοανατολικό Αιγαίο τοπικά ισχυροί 6 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από νοτιοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 Μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις αυξημένες τις πρωινές ώρες και κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις βραδινές και πρωινές ώρες αναμένονται στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς και βαθμιαία μέτριοι 4-5 Μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες και κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις βραδινές και πρωινές ώρες αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα πνέουν γενικά από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα σχεδόν μέτριοι 4 Μποφόρ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός – meteo: Βροχές και καταιγίδες την Παρασκευή"

Εμβόλιο γρίπης: «Όχι» στην κατάργηση της συνταγογράφησης λένε οι γιατροί

Την αντίθεσή του στην κατάργηση της συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου την οποία εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εκφράζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καθώς θεωρεί ότι δεν οφείλεται σε αυτήν το μειωμένο ενδιαφέρον των πολιτών. Η συνταγογράφηση δεν αποτελεί αυτόνομη πράξη αλλά μέρος της κλινικής εξέτασης.

Ο ΠΙΣ τονίζει την ανάγκη του ετήσιου αντιγριπικού εμβολιασμού για όλα τα άτομα άνω των 60 ετών, τους χρόνια και σοβαρά πάσχοντες και όσα άτομα φροντίζουν παιδιά και ηλικιωμένους ή διαμένουν σε κλειστές δομές. Πέρα από τις ευπαθείς ομάδες, το αντιγριπικό εμβόλιο συνίσταται και για όλο τον πληθυσμό με σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.

Η ανακοίνωση του Θάνου Πλεύρη για το εμβόλιο της γρίπης

Μέσα στις επόμενες μέρες, το πλαίσιο αλλάζει και το αντιγριπικό εμβόλιο θα χορηγείται χωρίς συνταγογράφηση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Πιθανότατα, αυτό θα ισχύσει από την ερχόμενη εβδομάδα, ωστόσο, ο ίδιος τόνισε πως καλύτερα να μπει συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας, αφού ενδεχομένως να χρειαστεί περισσότερο διάστημα για να ξεκινήσει να εφαρμόζεται. 

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Εμβόλιο γρίπης: «Όχι» στην κατάργηση της συνταγογράφησης λένε οι γιατροί "

Καταγγελία – Λέσβος: Για να κάνω μαστογραφία πρέπει να έρθω στην Αθήνα – Τι απαντά ο δήμος

Μπορεί η κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι προσφέρει δωρεάν εξετάσεις στους πολίτες της, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ενδεικτικά είναι όσα καταγγέλλει στην aftodioikisi μια γυναίκα από την Λέσβο. Η Σ.Λ. (τα στοιχεία της καταγγέλλουσας είναι στην διάθεση της ιστοσελίδας) έλαβε το παραπεμπτικό για την μαστογραφία που δικαιούται. Όμως, για να υποβληθεί σε εξέταση πρέπει να έρθει στην Αθήνα, καθώς στο ακριτικό νησί δεν υπάρχει συμβεβλημένο διαγνωστικό κέντρο.

Κάτι που συνεπάγεται έξοδα μετακίνησης, διαμονής κλπ, καταργώντας ουσιαστικά κάθε έννοια περί «δωρεάν» και «απρόσκοπτης» πρόσβασης στην υγεία/

Η καταγγελία:

«Καλησπέρα σας. Ονομάζομαι ΣΛ και κατοικώ μόνιμα σε ένα χωριό της Λέσβου. Διάβασα το άρθρο σας για τις καινούριες δωρεάν εξετάσεις που θα δώσει το κράτος και σκέφτηκα να σας ενημερώσω ότι ολόκληρο το νησί της Λέσβου δεν έχει συμβεβλημένο διαγνωστικό κέντρο. Είμαι 53 ετών, έχω λάβει το παραπεμπτικό για τη μαστογραφία αλλά πρέπει να πάω στην Αθήνα για τη την κάνω, οπότε καλύτερα να την πληρώσω. Αν μπορείτε να κάνετε κάτι για μας θα ήταν πολύ καλό. Σας ευχαριστώ».

Τι απαντά ο δήμαρχος Μυτιλήνης

Η aftoidioikisi επικοινώνησε με τον δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, ο οποίος δήλωσε ότι στο νησί υπάρχουν συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικά κέντρα. Πρόσθεσε, δε, ότι στην πρωτεύουσα του νησιού, υπάρχει νοσοκομείο αλλά και κέντρο υγείας όπου οι πολίτες μπορούν να κάνουν δωρεάν τις εξετάσεις που επιθυμούν. 

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Καταγγελία – Λέσβος: Για να κάνω μαστογραφία πρέπει να έρθω στην Αθήνα – Τι απαντά ο δήμος "

Κως: Καταδίωξη και σύλληψη διακινητή – Βολές στον εξωλέμβιο κινητήρα του ταχύπλοου, από Λιμενικούς

Συνελήφθη άλλος ένας διακινητής προσφύγων έπειτα από καταδίωξη του ταχύπλοου από Λιμενικούς στην προσπάθεια του να διαφύγει. Το φουσκωτό εντοπίστηκε το πρωί της Τετάρτης 16/11 από περιπολικό σκάφος του λιμεναρχείου Καλύμνου λίγα λεπτά με την αποβίβαση προσφύγων στην περιοχή Σκανδάρι στην Κω την οποία αντιλήφθηκαν στρατιώτες σε παρατηρητήριο.

Ο χειριστής του ταχύπλοου δεν ανταποκρίθηκε στα φωτεινά και ηχητικά σήματα του περιπολικού σκάφους του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., αλλά ανέπτυξε ταχύτητα με κατεύθυνση τις απέναντι τουρκικές ακτές.

Ακολούθησε καταδίωξη, κατά την οποία το ταχύπλοο σκάφος έκανε επικινδύνους ελιγμούς, με αποτέλεσμα οι λιμενικοί να προχωρήσουν σε προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα του. Ακολούθησαν στοχευμένες βολές, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού και στον εξωλέμβιο κινητήρα του ταχύπλοου, το οποίο ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη ο 32χρονος αλλοδαπός χειριστής του ως διακινητής.

Ακολούθησαν έρευνες στην ευρύτερη περιοχή και τελικά εντοπίστηκαν τέσσερις πρόσφυγες εκ των οποίων συνελήφθησαν οι δύο, καθώς οι άλλοι δύο ήταν ανήλικοι. Προανάκριση για περιστατικό διενεργεί η Λιμενική αρχή.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κως: Καταδίωξη και σύλληψη διακινητή – Βολές στον εξωλέμβιο κινητήρα του ταχύπλοου, από Λιμενικούς"

Δένδιας: Συναντήθηκε με τον Χαφτάρ στη Βεγγάζη - Ξεκάθαρη καταδίκη του τουρκολιβυκού μνημονίου

Συνάντηση με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ (Khalifa Haftar), επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), είχε στη Βεγγάζη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η ανάγκη σταθεροποίησης της Λιβύης και η προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως επεσήμαναν διπλωματικές πηγές, ο στρατάρχης Χαφτάρ μίλησε με ιδιαίτερα σκληρά λόγια κατά της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων στη χώρα.

Ακόμη, καταδίκασε ξεκάθαρα τα τουρκολιβυκά μνημόνια. Σημείωσε, δε, πως αν μέχρι τον Ιανουάριο δεν γίνουν εκλογές θα πρέπει να ληφθούν άλλες δράσεις.

Ο στρατάρχης Χαφτάρ μίλησε με ιδιαίτερα θετικά λόγια για τις σχέσεις της Βεγγάζης με την Αθήνα, καθώς και για τον συντονισμό των διπλωματικών ενεργειών και με το Κάιρο.

Στη συνέχεια, στο λιμάνι της Βεγγάζης ο κ. Δένδιας παρευρέθη σε εκδήλωση παρουσίασης της συνεισφοράς της Ελλάδας στο πρόγραμμα WFP για την αποκατάσταση του λιμένα της πόλης, κρίσιμου σημείου εισόδου για τρόφιμα και ανθρωπιστική και επισιτιστική βοήθεια στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής και του Σαχέλ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δένδιας: Συναντήθηκε με τον Χαφτάρ στη Βεγγάζη - Ξεκάθαρη καταδίκη του τουρκολιβυκού μνημονίου"

Επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη: Τραβάει το σχοινί η Τρίπολη – Ανακάλεσε τον επιτετραμμένο της στην Αθήνα

Δεν σταματά να προκαλεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης, μετά το διπλωματικό επεισόδιο που προκάλεσε και εξαιτίας του οποίου ακυρώθηκε η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην πρωτεύουσα της Λιβύης. Το “περίεργο” παιχνίδι της Λίβυας υπουργού Εξωτερικών. 

Η κυβέρνηση της Τρίπολης όχι μόνο απείλησε με “διπλωματικά μέτρα” αλλά φαίνεται ότι είναι σε ανοιχτή γραμμή με την Τουρκία, με την οποία άλλωστε έχει υπογράψει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Κατηγορεί τον Νίκο Δένδια για την απόφασή του να μην αποβιβαστεί από το αεροπλάνο και ήδη κάλεσε για εξηγήσεις τον Έλληνα επιτετραμμένο στην Τρίπολη, ενώ ανακάλεσε τον διπλωματικό της εκπρόσωπο στην Αθήνα! Η τελευταία εξέλιξη, δε, έγινε γνωστή μέσα από το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Μέσω… Τουρκίας ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Mohammed Hammude έκανε γνωστό ότι ο επιτετραμμένος της Ελλάδας στην Τρίπολη κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών και παράλληλα αποφασίστηκε να ανακληθεί ο επιτετραμμένος της Λιβύης στην Αθήνα για διαβουλεύσεις. «Η στάση του Έλληνα ΥΠΕΞ είναι προσβολή για τον λιβυκό λαό», σημείωσε! 
 
Το περίεργο “παιχνίδι” της Νάιλα Μανγκούς 

Το σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο προκλήθηκε λίγο αφού το ελληνικό κυβερνητικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στην Τρίπολη. Καθώς η πρωτεύουσα της Λιβύης δεν ήταν αρχικά στο πρόγραμμα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, όταν ο Νίκος Δένδιας δέχτηκε την πρόσκληση από τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι να τον συναντήσει, δέχτηκε με μια προϋπόθεση: ότι θα συναντούσε μόνο εκείνον.

Όταν, όμως, έφτασε στην Τρίπολη, ενημερώθηκε ότι στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου τον περίμενε η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Νάιλα Μανγκούς, η οποία έχει βάλει την υπογραφή της στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. 

Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε ότι δεν επρόκειτο να κατέβει από το αεροπλάνο αν πρώτα δεν έφευγε από το αεροδρόμιο η Νάιλα Μανγκούς, όπως μετέδωσε το OPEN. Αλλά εκείνη, αρνήθηκε. Σημειώνεται δε ότι η απόφαση της Λίβυας ΥΠΕΞ να πάει στο αεροδρόμιο για να υποδεχτεί τον Νίκο Δένδια προκάλεσε δυσαρέσκεια και στον Μοχάμεντ Μένφι, ο οποίος σύμφωνα με την ΕΡΤ της είχε ζητήσει να μην βρεθεί στο αεροδρόμιο κι εκείνη τον παράκουσε, προκαλώντας το διπλωματικό επεισόδιο!

Ύστερα από σχεδόν 1.30 ώρα διαπραγματεύσεων και ενώ το ελληνικό αεροσκάφος δεν είχε καν… κατεβάσει τη σκάλα του για την αποβίβαση του υπουργού Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας έδωσε εντολή για απογείωση με προορισμό τη Βεγγάζη. Αλλά η Τρίπολη του επεφύλασσε ακόμη μια δυσάρεστη έκπληξη: έκλεισε τον εναέριο χώρο της και ανάγκασε το κυβερνητικό αεροπλάνο να μπει στο FIR Μάλτας για να φτάσει στην ανατολική Λιβύη!

Τα βάζει με τον Δένδια η Τρίπολη 

Εκτός από τον εκπρόσωπο της μεταβατικής κυβέρνησης στη Λιβύη, επίθεση στον Νίκο Δένδια εξαπολύει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, που σε ανακοίνωσή του κατηγορεί τον Έλληνα υπουργό για «ωμές πολιτικές και θέσεις για τα συμφέροντα του λιβυκού κράτους» (!) και εκφράζει δυσαρέσκεια γιατί ακυρώθηκε η επίσκεψη στην Τρίπολη!

«Σε μια εκπληκτική κατάσταση που επιβάλλει δυσαρέσκεια, ο Έλληνας υπουργός αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο του και επέστρεψε εκεί από όπου ήρθε χωρίς καμία εξήγηση.

Από την άποψη αυτή, το Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας αποδοκιμάζει αυτή τη συμπεριφορά και θα λάβει τα κατάλληλα διπλωματικά μέτρα για τη διατήρηση του κύρους και της κυριαρχίας του Κράτους της Λιβύης», αναφέρει το λιβυκό ΥΠΕΞ.

Όλη η ανακοίνωση

«Παρά τις ωμές πολιτικές και θέσεις που υιοθέτησε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τις προηγούμενες ημέρες προς τα συμφέροντα του λιβυκού κράτους, οι οποίες αποτυπώθηκαν στις ανισόρροπες δηλώσεις του για την κυριαρχία της Λιβύης και το δικαίωμά της σε σχέσεις που εκπληρώνουν τις φιλοδοξίες του λαού της.

Και κατόπιν αιτήματος, το Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας έδωσε την έγκρισή του στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών να επισκεφθεί την Τρίπολη σήμερα Πέμπτη το πρωί που αντιστοιχεί στις 17/11/2022 και ο Σεβασμιώτατος Υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας ήταν περιμένοντας να τον υποδεχθεί σύμφωνα με τις διπλωματικές νόρμες

Ωστόσο, σε μια εκπληκτική κατάσταση που επιβάλλει δυσαρέσκεια, ο Έλληνας υπουργός αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο του και επέστρεψε εκεί από όπου ήρθε χωρίς καμία εξήγηση.

Από την άποψη αυτή, το Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας αποδοκιμάζει αυτή τη συμπεριφορά και θα λάβει τα κατάλληλα διπλωματικά μέτρα για τη διατήρηση του κύρους και της κυριαρχίας του Κράτους της Λιβύης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη: Τραβάει το σχοινί η Τρίπολη – Ανακάλεσε τον επιτετραμμένο της στην Αθήνα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news