facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Ράλι Ακρόπολις 2024: Δόθηκε η εκκίνηση στο «Ράλι των Θεών»

Για τους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού το ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις του 2024 είναι το νούμερο ένα αθλητικό γεγονός της χρονιάς, και δε θα μπορούσε παρά να έχει μια αρχή αντάξια της φήμης και της Ιστορίας του.

Εβδομήντα πληρώματα πέρασαν νωρίτερα από τη ράμπα της αφετηρίας στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, για να αναμετρηθούν τις επόμενες τρεις ημέρες σε έναν παραδοσιακά σκληρό αγώνα 15 ειδικών διαδρομών συνολικού μήκους 305,30 χιλιομέτρων.

Ράλι Ακρόπολις 2024: Δόθηκε η εκκίνηση στο «Ράλι των Θεών»

Δεν ήταν μόνο ο αριθμός των πληρωμάτων εντυπωσιακός, αλλά και των επισήμων που βρέθηκαν στο χώρο της εκκίνησης για να τα τιμήσουν. Ανάμεσά τους ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος νωρίτερα το πρωί πήρε μια γεύση αυτού που θα ακολουθήσει, καθώς βρέθηκε στο δεξί μπάκετ του Hyundai i20 N Rally 2 του Dani Sordo στη διαδικασία του Shakedown. Παρών όπως κάθε χρόνο και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, έδωσε «το πράσινο φως» σε ακόμα μία τελετή εκκίνησης του ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις.

Ράλι Ακρόπολις 2024: Δόθηκε η εκκίνηση στο «Ράλι των Θεών»

Τον αγώνα ήδη από χθες τιμά με την παρουσία του ο Μαρκ Κάβεντις, ο μεγαλύτερος κατά πολλούς ποδηλάτης σπρίντερ όλων των εποχών. Ο ίδιος όχι μόνο εκτέλεσε χρέη… πλοηγού σε μια βόλτα πέριξ της Λαμίας πλαισιωμένος από οδηγούς και συνοδηγούς που συμμετέχουν στον αγώνα, αλλά και συνοδήγησε στο Toyota GR Yaris Rally 1 του Σεμπαστιάν Οζιέ στο Shakedown, νωρίτερα το πρωί.

Πληρώματα από 32 χώρες, άλλα εκ των οποίων γνωρίζουν καλά τα ελληνικά χώματα και ορισμένα που θα βρεθούν για πρώτη φορά αντιμέτωπα με συνθήκες που έως σήμερα είχαν ακούσει να πλαισιώνουν μόνο αγωνιστικές ιστορίες, πήραν το χειροκρότημα από τους θεατές που κατέκλυσαν το χώρο.

Ράλι Ακρόπολις 2024: Δόθηκε η εκκίνηση στο «Ράλι των Θεών»

Τη σκυτάλη παρέλαβε στη συνέχεια η Έλενα Παπαρίζου, για να εκτοξεύσει τη διάθεση όλων των παρευρισκομένων, προσδίδοντας με τη μοναδική φωνή της και με τον Μανώλη Κονταρό δίπλα της, τον κατάλληλο εορταστικό τόνο στο «Ράλι των Θεών».

Πιστό στο χαρακτήρα του, που το καθιέρωσε ως έναν από τους δυσκολότερους και πιο αμφίρροπους αγώνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, το ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις φιλοδοξεί και φέτος να αποτελέσει το highlight της αγωνιστικής χρονιάς του WRC. Οι πρωταγωνιστές ήδη κάνουν λόγο για έναν από τους πιο σκληρούς αγώνες των τελευταίων ετών, ο οποίος αναμένεται να δοκιμάσει τα όρια αυτοκινήτων, ελαστικών και φυσικά των πληρωμάτων.

Ράλι Ακρόπολις 2024: Δόθηκε η εκκίνηση στο «Ράλι των Θεών»

Ταυτόχρονα, ο εθνικός μας αγώνας αποδεικνύει για ακόμα μία φορά πως είναι σε θέση να πρωτοστατεί και εκτός ειδικών διαδρομών, χρησιμοποιώντας, για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της τελετής εκκίνησης, λήξης και ολόκληρου του EKO Service Park στη Λαμία, αποκλειστικά ανανεώσιμες πηγές, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο σχεδόν μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα.

Η προσοχή όλων στρέφεται πλέον στα ελληνικά βουνά για τις επόμενες τρεις ημέρες, όπου οι μάχες των πληρωμάτων με αντίπαλο το χρονόμετρο θα ξεδιπλώσουν μοναδικό θέαμα, ήχους και την καταιγιστική δράση που μόνο το ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις μπορεί να προσφέρει.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ράλι Ακρόπολις 2024: Δόθηκε η εκκίνηση στο «Ράλι των Θεών»"

Παιδάκι τραυματίστηκε πολύ σοβαρά στην περιοχή της Παύλιανης

Ένα παιδάκι 4 ετών τραυματίστηκε πολύ σοβαρά στο κεφάλι σε ορεινή περιοχή της Παύλιανης, όταν κάτω από άγνωστες συνθήκες χτύπησε σε κορμό δέντρου.

Το συμβάν έγινε αργά το απόγευμα της Πέμπτης (5/9). Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του LamiaReport οι γονείς του παιδιού κάλεσαν το ΕΚΑΒ και ζήτησαν επειγόντως ασθενοφόρο στην Παύλιανη λέγοντας ότι κατεβαίνουν με το δικό τους αυτοκίνητο από το βουνό έχοντας μέσα το παιδί τραυματισμένο πολύ σοβαρά.

Αμέσως ξεκίνησε ένα ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας Αμφίκλειας και ένα άλλο από τη Λαμία.

Το ασθενοφόρο του Κ.Υ. Αμφίκλειας συνάντησε το αυτοκίνητο των γονιών κοντά στο χωριό Οίτη, όμως δεν παρέλαβε το παιδί γιατί εκείνη τη στιγμή έπαθε λάστιχο. Η γιατρός που ήταν μέσα στο ασθενοφόρο μπήκε στο αυτοκίνητο των γονιών για να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στο 4χρονο αγοράκι που ήταν σε κωματώδη κατάσταση.

Στο ύψος της διασταύρωσης του Σκαμνού συναντήθηκαν με το ασθενοφόρο που ερχόταν από Λαμία και το οποίο παρέλαβε το παιδάκι για να το μεταφέρει στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

Εκεί εκτιμήθηκε η κατάστασή του από τους γιατρούς ως πολύ σοβαρή και προσπάθησαν να το σταθεροποιήσουν προκειμένου να μεταβεί σε εξειδικευμένο Νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport διασωληνώθηκε και η διακομιδή του θα γίνει συνοδεία αναισθησιολόγου της ΜΕΘ.

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » "Παιδάκι τραυματίστηκε πολύ σοβαρά στην περιοχή της Παύλιανης"

Τρεις αστυνομικοί παραπέμπονται σε δίκη για τον βιασμό 19χρονης στο Α.Τ. Ομόνοιας!

Με βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών Αθηνών παραπέμπονται σε δίκη οι 3 αστυνομικοί που κατηγορούνται για το βιασμό της 19χρονης στο ΑΤ Ομόνοιας.

Μιλώντας στο flash.gr ο δικηγόρος των δύο εκ των κατηγορουμένων,  Δημήτρης Ζορμπάς, αναφέρει:

«Οι εντολείς μου έχουν παραδεχθεί την συνεύρεση με την νεαρή κοπέλα στο Α.Τ. Ομόνοιας. Θα αντιμετωπίσουμε τα όποια θέματα στο πειθαρχικό κομμάτι, έχουν ήδη ζητήσει συγγνώμη για αυτό. Όσον αφορά το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, και οι δύο εντολείς μου αρνούνται την κατηγορία του βιασμού. Όπως ανέφεραν και οι εντολείς μου στις απολογίες τους η συνεύρεση έγινε κατόπιν συναίνεσης.

Η πράξη συνέβη στο ισόγειο, όπου επικρατεί ησυχία και η πόρτα του δωματίου δεν κλείδωνε. Απ’ έξω ακριβώς είναι τα αποδυτήρια και δίπλα οι τουαλέτες και το δωμάτιο είναι μεσοτοιχία με το τμήμα της ενδοοικογενειακής βίας του Α.Τ. Ομόνοιας. Στα τρία μέτρα βρισκόταν ο σκοπός ο οποίος κατέθεσε πως η κοπέλα αποχωρώντας τον χαιρέτησε χαμογελαστή. Αναμένουμε τον προσδιορισμό της δικασίμου και θεωρούμε ότι η αλήθεια θα αποδειχθεί περίτρανα στην ακροαματική διαδικασία».

Υπενθυμίζουμε ότι η 19χρονη κατήγγειλε τους δύο ένστολους τον Οκτώβριο του 2022. Τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, η κοπέλα φαίνεται να συνομίλησε με άνδρες της ΔΙΑΣ στο σταθμό του ΗΣΑΠ στο Θησείο, όπου τους έκανε κάποιες ερωτήσεις.

Οι αστυνομικοί φέρονται να της ζήτησαν να τους συναντήσει στο τμήμα της Ομόνοιας. Η 19χρονη πήγε εκεί και τρεις αστυνομικοί φέρονται να της πρότειναν να την ξεναγήσουν στο τμήμα. Η καταγγέλλουσα αναφέρει ότι την οδήγησαν σε χώρο που λειτουργεί ως αποδυτήρια, όπου αρχικά ο ένας και εν συνεχεία ο δεύτερος κατηγορούμενος την βίασαν, με τον δεύτερο να καταγγέλλεται ότι προχώρησε στη βίαιη πράξη του αν και η 19χρονη ήταν τραυματισμένη από την κακοποίηση του πρώτου.

Από την πλευρά τους, οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν από την πρώτη στιγμή όσα τους αποδίδονται κάνοντας λόγο για «πρόσκληση» που δέχθηκαν από το θύμα.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρεις αστυνομικοί παραπέμπονται σε δίκη για τον βιασμό 19χρονης στο Α.Τ. Ομόνοιας!"

Φωτογραφίες και δακτυλικά αποτυπώματα για τους Βρετανούς ταξιδιώτες σε χώρες της ζώνης Σένγκεν

Από τον Νοέμβριο του 2024, οι Βρετανοί ταξιδιώτες προς τη Γαλλία και άλλες χώρες της ζώνης Σένγκεν θα υπόκεινται σε νέα διαδικασία ελέγχου συνόρων λόγω του Brexit.

Το νέο σύστημα ΕΕΣ (Entry/Exit System) θα απαιτεί δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίες από όλους τους μη-ΕΕ επισκέπτες, προκαλώντας πιθανές καθυστερήσεις και μεγαλύτερες ουρές στα σύνορα, όπως σε Dover, Eurotunnel και Eurostar.

Το σύστημα θα καταγράφει ψηφιακά τους επισκέπτες αντί να σφραγίζει τα διαβατήρια.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτογραφίες και δακτυλικά αποτυπώματα για τους Βρετανούς ταξιδιώτες σε χώρες της ζώνης Σένγκεν"

Η Τουρκία «απάντησε» στο Netflix για τη «Famagusta» με προπαγανδιστικό βίντεο για τα 50 χρόνια εισβολής στην Κύπρο

Μετά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της, η Τουρκία έδωσε την Πέμπτη (05.09.2024) στη δημοσιότητα τη δική της απάντηση στη σειρά του MEGA «Famagusta», η οποία προβάλλεται στο Netflix.

Το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, όπως είχε προαναγγείλει νωρίτερα ο εκπρόσωπός του, δημοσιοποίησε ένα ντοκιμαντέρ, το οποίο προβάλλεται ήδη και στην κρατική τηλεόραση της χώρας, περιγράφοντας τις «θηριωδίες» των Ελλήνων στην Κύπρο, σε μία απόπειρα να δοθεί απάντηση στη σειρά «Famagusta» που παίζεται στο Netflix.

Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εισβολή στην Κύπρο, κάνοντας λόγο για «Ελληνοκύπριος τρομοκράτες» και «πραγματικές και οδυνηρές αλήθειες κι όχι κατασκευασμένες ιστορίες».

«Αντί για τη φανταστική σειρά που δείχνει ασέβεια στην ιερή μνήμη των Τουρκοκύπριων αδελφών μας που σφαγιάστηκαν αλύπητα από Ελληνοκύπριους τρομοκράτες, καλούμε όλο τον κόσμο να παρακολουθήσει το «The 50th Anniversary Documentary» παραγωγής του Υπουργείου μας. Αυτή η ταινία, με αγγλικούς υπότιτλους, λέει τις πραγματικές και οδυνηρές αλήθειες του τι πραγματικά συνέβη, όχι κατασκευασμένες ιστορίες», αναφέρει το μήνυμα του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας στο X (πρώην Twitter) για το προπαγανδιστικό ντοκιμαντέρ.

Υπενθυμίζεται ότι στη «Famagusta» είχε αντιδράσει αρχικά το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για «μαύρη προπαγάνδα της ελληνοκυπριακής διοίκησης της Νότιας Κύπρου, διαστρεβλώνοντας τα ιστορικά γεγονότα» και πως «η σειρά αυτή αποτελεί μεγάλη ασέβεια προς τις τιμημένες μνήμες των Τουρκοκυπρίων που σφαγιάστηκαν από ελληνοκυπριακές συμμορίες την περίοδο 1963 – 1974».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Τουρκία «απάντησε» στο Netflix για τη «Famagusta» με προπαγανδιστικό βίντεο για τα 50 χρόνια εισβολής στην Κύπρο"

Λειψυδρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ένας ακόμα δήμος

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας λόγω λειψυδρίας κηρύχθηκε ο Δήμος Νέας Προποντίδας, στη Χαλκιδική, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, για τη διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν από την εκδήλωση φαινομένων λειψυδρίας στην παραπάνω περιοχή.

Η εν λόγω κήρυξη ισχύει έως τις 27 Σεπτεμβρίου, με δυνατότητα παράτασης.

«Η κατάσταση της επάρκειας της ποσότητας του νερού αυτή τη χρονική περίοδο στο Δήμο μας, είναι δραματική. Όμως δεν το βάζουμε κάτω. Θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να ανταπεξέλθουμε, με κάθε πρόσφορο νόμιμο τρόπο», δήλωσε ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας Μανώλης Καρράς.

«Για να το πετύχουμε αυτό, ζητήσαμε τη συνδρομή της πολιτείας, ώστε να κηρυχθεί ο Δήμος μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω λειψυδρίας, επιδιώκοντας την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντίδραση από τους αρμόδιους φορείς, με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της λειψυδρίας και την αποκατάσταση της κανονικότητας το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε και ευχαρίστησε θερμά τον κ. Παπαγεωργίου, που ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του δήμου.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Λειψυδρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ένας ακόμα δήμος"

20 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

Από Ω/18:00/04-09-2024 έως Ω/18:00/05-09-2024 εκδηλώθηκαν 20 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 14 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη έξι (6).

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Παρακαλούμε όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Διαβάστε Περισσότερα » "20 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα"

Προφυλακιστέοι η μητέρα και ο ανήλικος γιος της που κατηγορούνται για σειρά εμπρησμών στη Νέα Μάκρη – Ελεύθερος ο ορθοπεδικός

Προφυλακίστηκαν μετά τις απολογίες τους η 50χρονη μητέρα και ο ανήλικος γιος της που κατηγορούνται για σειρά εμπρησμών στη Νέα Μάκρη. Με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων ο 61χρονος ορθοπεδικός.

Η δικογραφία αφορά συνολικά έξι πυρκαγιές και δύο απόπειρες εμπρησμού στην περιοχή της Νέας Μάκρης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της πυροσβεστικής υπηρεσίας όλες οι εστίες ξεσπούσαν τα ξημερώματα, ανάμεσα στις 03.00 – 04.00 με την τελευταία πυρκαγιά να εκδηλώνεται την περασμένη Κυριακή.

Ο 61χρονος και η 50χρονη είχαν συλληφθεί μετά από εντάλματα που εξέδωσαν οι διωκτικές αρχές. Το μεσημέρι παρουσιάστηκε στην ανακρίτρια και ο ανήλικος και παραδόθηκε. Φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εμπλέκεται στην πρόκληση πυρκαγιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής ο ανήλικος εμπλέκεται στην πρόκληση των πυρκαγιών, οι οποίες ξεσπούσαν όταν τα μέλη της συγκεκριμένης οικογένειας είχαν διαφωνίες με τους γείτονές τους στη Νέα Μάκρη.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Προφυλακιστέοι η μητέρα και ο ανήλικος γιος της που κατηγορούνται για σειρά εμπρησμών στη Νέα Μάκρη – Ελεύθερος ο ορθοπεδικός"

Με απόφαση δικαστηρίου απαγορεύτηκε καμπάνα στη Σύρο – Ποιες ώρες!

Σοβαρό ζήτημα έχει προκληθεί στο νησί της Σύρου με τον χτύπο της καμπάνας ενός ιερού ναού.

Κάτοικος του νησιού ενοχλημένη προσέφυγε στη δικαιοσύνη και σήμερα εκδόθηκε προσωρινή διαταγή.

Όπως αναφέρει ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος με ανάρτησή του στο Facebook με προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε σήμερα από το Μονομελές Πρωτοδικείο Σύρου απαγορεύθηκε η λειτουργία κωδωνοστασίου ως ωροδείκτη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο δικαστής: “να παύσει εντελώς η καμπάνα τις ώρες κοινής ησυχίας ήτοι: 14.00 – 17.00 το μεσημέρι και 11.00 – 7.00 το βράδυ μέχρι το πρωί μέχρι την έκδοση της απόφασης”.

Σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο, του οποίου το γραφείο εκπροσώπησε την γυναίκα που προσέφυγε στη δικαιοσύνη, η οποία είναι μόνιμη κάτοικος του νησιού και κατοικεί σε ιδιόκτητη κατοικία της κοντά στον ιερό ναό, η ίδια αδυνατούσε να κοιμηθεί και να ηρεμήσει από τους ανά μισάωρο κτύπους της καμπάνας.

Αυτό υποστήριξε ότι είχε σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία της, επικαλούμενη και σχετικές ιατρικές γνωματεύσεις που προσκόμισε στο Δικαστήριο.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Με απόφαση δικαστηρίου απαγορεύτηκε καμπάνα στη Σύρο – Ποιες ώρες!"

Καιρός αύριο: «Κολλημένος» στους 36 βαθμούς ο υδράργυρος – Σε ποιες περιοχές θα βρέξει

Στο Ιόνιο θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες το πρωί της Παρασκευής (06.09.2024), ενώ η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει τους 36 βαθμούς Κελσίου στο μέγιστο.

Στα βόρεια ηπειρωτικά η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 34 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 34 με 35 τοπικά 36 και στη νησιωτική χώρα τους 30 με 33, ενώ βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στην ηπειρωτική χώρα στο βόρειο τμήμα.

Τοπικά στη νότια Κρήτη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ο υδράργυρος θα φτάσει στους 34 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα, στα ηπειρωτικά αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα βόρεια ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.

Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός. Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα στα δυτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στο Αιγαίο βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και στα ανατολικά ανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στο Ιόνιο παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες το πρωί στα βόρεια. Στα ηπειρωτικά αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και αργότερα δυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 στα νησιά έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν και στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και στα ανατολικά βόρειοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά στα ανατολικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 και τοπικά στη νότια Κρήτη 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 τοπικά 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 36 και στις Σποράδες από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και πρόσκαιρα το μεσημέρι – απόγευμα νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: «Κολλημένος» στους 36 βαθμούς ο υδράργυρος – Σε ποιες περιοχές θα βρέξει"

Σταϊκούρας από Θεσσαλονίκη: Απέχουμε 87 ημέρες από την παράδοση του Μετρό

Καθημερινά θα κινούνται 18 αυτόματοι συρμοί, με μέση ταχύτητα 30χλμ/ώρα εξυπηρετώντας 18.000 επιβάτες την ώρα ανά κατεύθυνση. Η αναμονή του συρμού θα είναι αρχικά στα 2,5 λεπτά.

«Σε μόλις 87 ημέρες η Θεσσαλονίκη θα έχει Μετρό (…), «δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια μετά την υπογραφή της βασικής σύμβασης για το έργο στις 26 Απριλίου του 2006»: με τις φράσεις αυτές, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, επιβεβαίωσε εκ νέου σήμερα ότι η βασική γραμμή του μέσου σταθερής τροχιάς της πόλης θα παραδοθεί στις 30 Νοεμβρίου.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υφυπουργός, Νίκος Ταχιάος, επισήμανε ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της βασικής γραμμής (σ.σ. ταυτόχρονα θα παραδοθεί και ο σταθμός μετεπιβίβασης στη Νέα Ελβετία) και της επέκτασης προς Καλαμαριά (στο δεύτερο εξάμηνο του 2025), ως «νούμερο ένα προτεραιότητα» αναδεικνύεται η δημιουργία δεύτερης γραμμής για το Μετρό Θεσσαλονίκης, η οποία θα ξεκινάει από τον Άνω Εύοσμο και θα καταλήγει στη Χαριλάου, διασταυρούμενη με την πρώτη μόνο σε ένα σημείο (στο ΑΠΘ). Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου της αναδόχου εταιρείας ΑΚΤΩΡ, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσα στον σταθμό Αγίας Σοφιάς του Μετρό, τον οποίο ο κ.Ταχιάος χαρακτήρισε ως τον πιο εμβληματικό μεταξύ των συνολικά 13 της βασικής γραμμής, καθώς «θα αναγεννήσει την κινητικότητα στη Θεσσαλονίκη».

Αναλυτικότερα, ο κ. Σταϊκούρας γνωστοποίησε ότι, μέχρι στιγμής, το συνολικό ποσοστό υλοποίησης οικονομικού αντικειμένου της σύμβασης του έργου ανέρχεται στο 94,6%, καθώς η κατασκευή έχει ολοκληρωθεί και απομένει μόνο η ολοκλήρωση των δοκιμών στα ηλεκτρομηχανολογικά (Η/Μ) συστήματα και το τροχαίο υλικό (ήδη έχουν παραληφθεί 18 συρμοί με χωρητικότητα 450 ατόμων έκαστος, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η προμήθεια άλλων 15). Ο κ.Σταϊκούρας επισήμανε ακόμα ότι οι αρχαιολογικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί σε όλες τις θέσεις, βάσει των επιταγών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης. Το ίδιο ισχύει και για τον σταθμό Βενιζέλου, όπου οι εργασίες απόσπασης και επανατοποθέτησης των σημαντικών αρχαιοτήτων έχουν ολοκληρωθεί. «Είμαστε έτοιμοι. Η Θεσσαλονίκη μεταμορφώνεται» συμπλήρωσε ο υπουργός, ο οποίος υπενθύμισε ότι ήδη παρελήφθησαν και τα 110 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία για τις αστικές συγκοινωνίες της πόλης, η οποία σε λιγότερο από τρία χρόνια, το 2027, θα αποκτήσει και την υπερυψωμένη περιφερειακή οδό (το Flyover).

Απαντώντας σε ερώτημα για το κόστος του ενιαίου εισιτηρίου των μέσων μαζικής μεταφοράς της Θεσσαλονίκης, ο υπουργός επισήμανε ότι αυτό θα καθοριστεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά το σίγουρο είναι πως θα ανταποκρίνεται στην ενισχυμένη ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών συγκοινωνιών, μέσω της πιο σύγχρονης γραμμής Μετρό στην Ευρώπη και των 110 νέων ηλεκτρικών λεωφορείων του ΟΑΣΘ.

Ο κ.Ταχιάος τόνισε ότι η δημιουργία Μετρό στη Θεσσαλονίκη δεν ήταν απλά ένα «βίτσιο», αφού είναι ένα απαραίτητο έργο για την πόλη, το οποίο θα της επιτρέψει να αλλάξει. Διευκρίνισε ότι δεν προτεραιοποιείται η κατασκευή της επέκτασης του Μετρό προς το αεροδρόμιο, καθώς οι μετακινήσεις σε αυτή τη διαδρομή δεν είναι πολλές, ενώ υπενθύμισε πως η κόκκινη γραμμή του μετρό (η βασική, που ενώνει τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό με τη Νέα Εγνατία) θα είναι έτοιμη στις 30 Νοεμβρίου και θα ακολουθήσει η μπλε γραμμή (επέκταση προς Καλαμαριά), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ταυτόχρονα με τη δεύτερη θα παραδοθεί κι ο τερματικός σταθμός της Μίκρας.

Πέραν της δεύτερης γραμμής (προς Άνω Εύοσμο), που προτεραιοποιείται, όπως ήδη αναφέρθηκε, προβλέπονται ακόμα για το μέλλον επεκτάσεις προς Σταυρούπολη και αεροδρόμιο, ενω υπάρχει και η αναμονή της επέκτασης προς τη Θέρμη. Κατά τον κ.Ταχιάο, το υπουργείο είναι σε αναζήτηση χρηματοδοτικών πόρων για τις επεκτάσεις του Μετρό, σε μια εποχή μάλιστα που οι υποδομές δεν αποτελούν βασική προτεραιότητα για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι, έτσι κι αλλιώς, για να ζητηθεί χρηματοδότηση, θα πρέπει πρώτα να υπάρχει η βασική γραμμή. Αναφερόμενος ειδικά στον σταθμό Βενιζέλου, «ίσως τον ομορφότερο στην Ευρώπη», είπε πως αποδεικνύει επί του πρακτέου ότι Μετρό και αρχαία θα βρίσκονται σε ζωντανή συνύπαρξη.

Κατά 137.000 τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα προβλέπεται να μειώσει τις εκπομπές CΟ2 η λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης, επισήμανε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, Νικόλαος Κουρέτας, ενώ πρόσθεσε πως αναμένεται να αυξήσει τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς από ένα πενιχρό 15% σήμερα (βάσει μελέτης) στο 50%.

«Το Μετρό Θεσσαλονίκης έχει στην πραγματικότητα τελειώσει» επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ, Αλέξανδρος Έξαρχου, τονίζοντας ότι τον τελευταίο έναν χρόνο καταβλήθηκε τεράστια προσπάθεια από την εταιρεία και «ετέθη σε κίνηση το τεχνικό θηρίο που λέγεται ΑΚΤΩΡ», ώστε παρά τις αρχικές ειρωνίες και αμφισβητήσεις, το έργο να ολοκληρωθεί πράγματι στις 30 Νοεμβρίου. Ωστόσο, πρόσθεσε, αυτό δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την υποδειγματική συνεργασία με το ελληνικό δημόσιο. Πρόσθεσε δε πως το Μετρό Θεσσαλονίκης θα πρέπει να λειτουργήσει ως παράδειγμα για το μέλλον, ως προς το τι πρέπει να γίνεται με τα δημόσια έργα, ώστε αυτά όχι απλά να εκτελούνται καλύτερα, αλλά και να στοιχίζουν φθηνότερα.

Η βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει με 18 συρμούς χωρίς οδηγό (θα υπάρχει ένας συνοδός για ασφάλεια). Η μέγιστη μεταφορική ικανότητά του θα είναι 18.000 επιβάτες ανά ώρα ανά κατεύθυνση, αθροίζοντας σύνολο 254.000 επιβατών, που υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τους 350.000 όταν προστεθούν οι 15 επιπλέον συρμοί. Ως προς τις χρονοαποστάσεις (τον χρόνο που θα απαιτείται ώστε ένας συρμός να περάσει από κάθε στάση), ο κ.Ταχιάος επισήμανε ότι αυτές τις καθορίζει η ζήτηση, ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ημέρας και των ωρών αιχμής, τα τρένα θα περνούν αρχικά κάθε 2,5 λεπτά από τις στάσεις, ενώ όταν παραδοθούν και οι πρώτοι επτά από τους 15 πρόσθετους συρμούς, ο χρόνος θα μειωθεί στο 1,5 λεπτό.

ΑΠΕ/newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Σταϊκούρας από Θεσσαλονίκη: Απέχουμε 87 ημέρες από την παράδοση του Μετρό"

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέβασε βίντεο από τσακωμό του με γιατρό – «Θα πείτε ένα ευχαριστώ στο κράτος για όλα αυτά που κάνει;»

Βίντεο από καυγά που είχε με έναν γιατρό στη Θεσσαλονίκη πόσταρε ο Άδωνις Γεωργιάδης στον λογαριασμό του στο Facebook. «Αυτά τα αριστερά τα βαριέμαι, να πείτε ευχαριστώ», είπε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας.

Ο έντονος διάλογος του Άδωνι Γεωργιάδη με τον γιατρό εκτυλίχθηκε στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε νωρίτερα την Πέμπτη (05.09.2024) ο υπουργός Υγείας στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης.

Όταν ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ και γιατρός στο «Παπανικολάου», Χρήστος Καραχρήστος τόνισε την ανάγκη για μόνιμες προσλήψεις στο νοσοκομείο, αλλά και στο ΕΣΥ, ο υπουργός επισήμανε ότι οι μαζικές προσλήψεις «απαγορεύονται» και πως αν γίνουν «θα χρεοκοπήσει η χώρα».

«Θα πείτε ένα ευχαριστώ στο κράτος για όλα αυτά που κάνει στο σύστημα για όλα αυτά που κάνει και μετά όλα τα άλλα. Έχω βαρεθεί τη γκρίνια σας από το πρωί μέχρι το βράδυ. Το σύστημα προχωράει είναι όρθιο σώζει ζωές», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, προς τον γιατρό και συνδικαλιστή.

Ο διάλογος αποτυπώθηκε στο βίντεο που ανάρτησε στο Facebook ο Άδωνις Γεωργιάδης:

Γιατρός: «Σας παρακαλώ να μιλάτε λίγο πιο σωστά γιατί μιλάτε σε έναν γιατρό του νοσοκομείου που αυτή τη στιγμή ξεπερνάμε τον εαυτό μας για να κάνουμε περισσότερες εφημερίες για να βγει το πρόγραμμα»

Άδωνις Γεωργιάδης: «Είσαι υπουργός Υγείας, τι θα έκανες;»

Γιατρός: «Μαζικές προσλήψεις και κίνητρα στους γιατρούς…»

Άδωνις Γεωργιάδης: «Σου απαγορεύονται λοιπόν, δεν μπορεί η Ελλάδα να το κάνει… τι θα κάνεις; Τι θα κάνεις;»

Γιατρός: «Να γίνει…»

Άδωνις Γεωργιάδης: «Θα ρίξεις το σύστημα; Θα χρεοκοπήσεις τη χώρα;»

Γιατρός: «Την ώρα που δεν κάνετε προσλήψεις μιας συνάδελφός μας κατέρρευσε…»

Άδωνις Γεωργιάδης: «Σε παρακαλώ πολύ. Λοιπόν. Είσαι γιατρός, κάνεις θεραπείες, έχεις γίνει επιστήμονας, είσαι με το ΚΚΕ, καλά κάνεις και το λες. Το ΚΚΕ θα μας τα δώσει; Φτάνει!».

Παρακολουθήστε το επίμαχο στιγμιότυπο από το 7ο λεπτό:

«Θα πείτε ένα ευχαριστώ στο κράτος για όλα αυτά που κάνει στο σύστημα για όλα αυτά που κάνει και μετά όλα τα άλλα. Έχω βαρεθεί τη γκρίνια σας από το πρωί μέχρι το βράδυ. Το σύστημα προχωράει είναι όρθιο, σώζει ζωές», υπογράμμισε, καταλήγοντας, ο Άδωνις Γεωργιάδης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέβασε βίντεο από τσακωμό του με γιατρό – «Θα πείτε ένα ευχαριστώ στο κράτος για όλα αυτά που κάνει;»"

ΕΟΔΥ: 38 θάνατοι, 29 διασωληνωμένοι και 673 εισαγωγές λόγω CoViD

Σε πτωτικά επίπεδα κυμαίνονται οι επιδημιολογικοί δείκτες CoViD καθώς παρουσίασαν την τελευταία εβδομάδα μείωση, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, που αναρτήθηκε σήμερα και αφορά το διάστημα 26 Αυγούστου - 1 Σεπτεμβρίου:

Συγκεκριμένα:

  • Οι εισαγωγές ασθενών σε τμήματα CoViD των νοσοκομείων έφτασαν τις 673 έναντι 815 την προηγούμενη εβδομάδα.
  • Οι θάνατοι ασθενών με CoViD είναι 38 ενώ την προηγούμενη εβδομάδα 39.
  • Οι νέες διασωληνώσεις έφτασαν τις 8 και οι διασωληνωμένοι ασθενείς τους 29.
  • Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
  • Το επικρατούν στέλεχος κατά τις τελευταίες εβδομάδες είναι το ΒΑ.2.86 που φέρει έστω μία από τις μεταλλάξεις F456L και R346T.

Σημειώνεται ότι η κατηγορία αυτή παραλλαγμένων στελεχών δεν έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου.

               Δείκτες CoViD

26 Αυγούστου - 1 Σεπτεμβρίου

19-25 Αυγούστου
Νέοι θάνατοι 38 39
Διασωληνωμένοι 29  38
Νέες εισαγωγές 673 815
 
Λύματα

Παρατηρήθηκε γενική μειωμένη τάση σε σχέση με την εβδομάδα στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα στις περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΔΥ: 38 θάνατοι, 29 διασωληνωμένοι και 673 εισαγωγές λόγω CoViD"

Φώτης Μεταξόπουλος: Καλύτερα να μεγαλώσει ένα παιδί σε ίδρυμα παρά από ομόφυλα ζευγάρια

Ο Φώτης Μεταξόπουλος παραχώρησε πρόσφατα μία συνέντευξη, στην οποία μεταξύ άλλων μίλησε για τον γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.

Ο γνωστός χορογράφος εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, δηλώνοντας αρχικά στο περιοδικό Λοιπόν: «Το να παντρευτούν ομοφυλόφιλοι δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Ας παντρευτούν και δύο και τρεις μαζί. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι πως παίρνουν ένα μωρό χωρίς να το ρωτήσουν και το βάζουν να μεγαλώνει ανάμεσα σε δύο μπαμπάδες ή δύο μαμάδες. Αυτό είναι έγκλημα».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Για μένα είναι καλύτερο να μεγαλώσει σε ένα ίδρυμα, από το να μεγαλώσει από ομόφυλα ζευγάρια. Η κατάσταση του ανθρώπου είναι να μεγαλώνει με μάνα και πατέρα. Εγώ 5 χρονών έχασα τη μητέρα μου κι αν με είχαν δώσει σε ένα ομόφυλο ζευγάρι, οταν έφτανα στην ηλικία που καταλάβαινα, θα προσπαθούσα να βρω ένα πιστόλι και να τους σκοτώσω. Δεν αντέχεται κάτι τέτοιο».

Όσο για τον ίδιο κι αν έχει τύχει να τον προσεγγίσουν ερωτικά, άτομα του ίδιου φύλου, είπε: «Εμένα οι ανώμαλοι δεν με πλησίασαν, γιατί ήξεραν ποιος είμαι και τι έχω πει. Στην εποχή μας το πόσο καλλιτέχνες μεγάλοι ήμασταν μας μετρούσαν με το βάρος. Εδώ σήμερα δεν μετράνε με το βάρος, αλλά με το βάθος».

Τέλος, αναφέρθηκε στους γκέι πρωταγωνιστές που έκρυβαν τη σεξουαλικότητά τους. «Υπήρχαν κι αυτοί δυστυχώς. Αυτοί είχαν κακίες, επειδή καταπίεζαν την ομοφυλοφιλία τους. Δεν τους υπολόγιζα καθόλου και δεν ανεχόμουν άσχημες συμπεριφορές», είπε κλείνοντας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Φώτης Μεταξόπουλος: Καλύτερα να μεγαλώσει ένα παιδί σε ίδρυμα παρά από ομόφυλα ζευγάρια"

Φωτιά στο Μάτι: «Εγώ δεν κάηκα αλλά έχει καεί η ψυχή μου – Είμαστε τρία κομμάτια κρέας που απλά υπάρχουμε»

Στην τραγωδία που βίωσαν και εξακολουθούν να βιώνουν από την απώλεια της κόρης της και του έξι μηνών εγγονού της στη φονική φωτιά στο Μάτι αναφέρθηκε καταθέτοντας στο Εφετείο η Μαρία Διονυσιώτη.

«Εγώ δεν κάηκα αλλά έχει καεί η ψυχή μου» είπε η μαυροφορεμένη γυναίκα συγκλονίζοντας το δικαστήριο και συνέχισε μιλώντας για τον σύζυγο αλλά και το γαμπρό της που είναι πυροσβέστης.
«Δεν ζούμε απλά υπάρχουμε. Εμείς και ο Αντρέας είμαστε τρία κομμάτια κρέας που απλά υπάρχουμε» ανέφερε.

Η γυναίκα συγκίνησε και φορτισμένη κατέθεσε για την «ωραία οικογένειά» της αλλά και την «απελπιστική κατάσταση» με την οποία ήρθαν αντιμέτωποι τη μοιραία ημέρα.

«Ένας μαύρος καπνός υπήρχε παντού, αέρας έντονος. Για να προστατευτώ είχα πάρει αγκαλιά μια κολόνα. Ψάχναμε μαζί με κόσμο και τον άντρα μου να βρούμε την Μαργαρίτα. Δεν απαντούσε. Κάποια στιγμή μάθαμε ότι η Μαργαρίτα με το μωρό είναι στην Αργυρά Ακτή» περίγραψε η μάρτυρας, σημειώνοντας πως ένας φίλος τους ενημέρωσε το λιμεναρχείο για να στείλουν σκάφος στην παραλία.

«Του είπαν πως ήταν ενήμεροι αλλά οι βάρκες δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν γιατί είχε πολλά βράχια. Τελικά, ενημερωθήκαμε πως η Μαργαρίτα πήγε στον «Ευαγγελισμό». Περιμέναμε ενημέρωση από τους γιατρούς. Μετά από ώρα ήρθε ο Αντρέας με έβαλε σε μια καρέκλα να καθίσω, με αγκάλιασε και μου είπε ότι ο μπέμπης μας έγινε αγγελάκι. Από εκεί και πέρα δεν θυμάμαι κάτι…», είπε με δάκρυα στα μάτια.

Το δεύτερο χτύπημα ήρθε λίγες ημέρες αργότερα.

«Μετά από λίγο καιρό και αφού έγινε η κηδεία του μπέμπη είχα πάει στον Άγιο Εφραίμ να προσκυνήσω και επιστρέφοντας έζησα το ίδιο σκηνικό… Με έβαλαν σε έναν καναπέ και μου είπαν ότι η Μαργαρίτα δεν άντεξε μακριά από τον μπέμπη» είπε με δάκρυα στα μάτια και συνέχισε «η Μαργαρίτα όταν μπήκε στο ασθενοφόρο ζήτησε από τους διασώστες να υπαγορεύσει ένα γράμμα ότι ευχαριστεί εμάς και τον άντρα της και ότι μας αγαπάει. Η Μαργαρίτα και τόσοι άνθρωποι έφυγαν μαρτυρικά. Αν είχε εγκαίρως το λιμεναρχείο στείλει βάρκες ο μπέμπης μας θα τα είχε καταφέρει. Αλλά κανένας δεν έκανε την δουλειά του. Μας εγκατέλειψαν, μας άφησαν στην τύχη μας».

Αλλά και ο σύζυγος της και πατέρας της Μαργαρίτας καταθέτοντας στο δικαστήριο ανέφερε πως τους εγκατέλειψαν αβοήθητους.

«Κάνεις από εσάς δεν πρόκειται να κατανοήσει αυτό που έζησα. Ήμασταν ανυπεράσπιστοι μας άφησαν να καούμε. Ούτε η πυροσβεστική, ούτε το λιμενικό ούτε η αστυνομία βάλανε ένα χέρι βοήθειας. Δεν υπήρχε τίποτα, κάνεις και οι πραγματικοί υπεύθυνοι δεν είναι κατηγορούμενοι» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «είμαστε σίγουροι ότι οι 104 πέθαναν ακαριαία; Δεν είμαστε. Αυτοί οι άνθρωποι έπρεπε να περιμένουν την άλλη μέρα το πρωί τους διασώστες; Δεν έπρεπε άμεσα να τους βοηθήσουν που ουρλιάζανε οι εγκαυματίες στα μπαλκόνια; Μας εγκατέλειψαν όλοι και μας εγκαταλείπουν ακόμη και σήμερα. Για να πετάξουμε τα αποκαΐδια με αμάξι του δήμου, έπρεπε να βρούμε λεφτά να πληρώσουμε το παράβολο».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στο Μάτι: «Εγώ δεν κάηκα αλλά έχει καεί η ψυχή μου – Είμαστε τρία κομμάτια κρέας που απλά υπάρχουμε»"

Στον εισαγγελέα σύρονται δύο αντιδήμαρχοι για φωτιά σε ακαθάριστα οικόπεδα

Στον εισαγγελέα σύρονται δύο αντιδήμαρχοι, του δήμου Βόρειας Κέρκυρας για τη φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Αρίλλα, όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος Γιώργος Μαχειμάρης, το δημοτικό συμβούλιο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του, το βράδυ της Τετάρτης.

Μάλιστα σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, οι συνέπειες για τους δύο αντιδημάρχους είναι άγνωστες, διότι διενεργείται έρευνα, αφού η φωτιά ξέσπασε σε ακαθάριστα οικόπεδα τα οποία σύμφωνα με την νέα νομοθεσία έπρεπε να είχαν καθαριστεί από το Δήμο και να επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα στους ιδιοκτήτες.

Ωστόσο όπως σημείωσε ο δήμαρχος είναι αδύνατη η εφαρμογή αυτής της ρύθμισης που ισχύει από φέτος δεδομένου ότι τα ακαθάριστα οικόπεδα είναι χιλιάδες και δεν υπάρχουν οι οικονομικές δυνατότητες και το προσωπικό από το δήμο, ώστε να υλοποιήσει το συγκεκριμένο έργο.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Στον εισαγγελέα σύρονται δύο αντιδήμαρχοι για φωτιά σε ακαθάριστα οικόπεδα"

Ζάκυνθος: Ανήλικοι χτυπούσαν, εκφόβιζαν και έπαιρναν για μήνες το χαρτζιλίκι 14χρονου

Για μήνες είχαν κάνει τη ζωή κόλαση σε έναν 14χρονο στη Ζάκυνθο δύο αδέλφια 13 και 14 ετών και άλλος ένας 14χρονος που συνελήφθησαν μετά από επίθεση σε βάρος του αγοριού την Τρίτη στην πλατεία Σολωμού.

Καθοριστικό για τη σύλληψή τους ήταν το βίντεο στο οποίο φίλος του 14χρονου κατέγραψε την επίθεση με ύβρεις και χαστούκια για να πάρουν και πάλι το χαρτζιλίκι.

Οι γονείς του θύματος μαζί με τον ανήλικο προσκόμισαν το επίμαχο βίντεο στην Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου και από την έρευνα που ακολούθησε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, προέκυψε ότι οι ανήλικοι δράστες εκβίαζαν τον 14χρονο για μήνες και του είχαν αποσπάσει συνολικά ποσό 300 ευρώ.

Οι τρεις ανήλικοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της βίας, του εκφοβισμού και της ληστείας κατά συναυτουργία ενώ κατηγορούμενοι είνακ και οι γονείς τους για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.

Τα τρία παιδιά και οι γονείς τους αφέθηκαν ελεύθεροι με απόφαση του εισαγγελέα, ενώ θα οριστεί δικάσιμος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ζάκυνθος: Ανήλικοι χτυπούσαν, εκφόβιζαν και έπαιρναν για μήνες το χαρτζιλίκι 14χρονου"

Ανησυχία για την πανώλη της καραβίδας - Σε απόγνωση οι ψαράδες στην Κοζάνη

Μετά την πανώλη των αιγοπροβάτων που έφερε σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους της χώρας, έντονη ανησυχία προκαλεί και η πανώλη της καραβίδας που χτύπησε πριν από περίπου τρία χρόνια και συνεχίζει να «θερίζει».

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η αλιεία στη λίμνη Πολυφύτου παραμένει απαγορευτική για τους ψαράδες της Κοζάνης, με τη νόσο να εξαφανίζει τους πληθυσμούς καραβίδας.

Όπως σημείωσε στην κρατική τηλεόραση ο πρόεδρος επαγγελματιών ψαράδων Νίκος Κουρτίδης, οι επιστήμονες μελετούν το φαινόμενο και σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, πρόκειται για παθογόνο μύκητα, τη λεγόμενη μούχλα του νερού, που προκαλεί την πανώλη της καραβίδας.

Ήδη έχει εξαφανίσει τους πληθυσμούς των καραβίδων εσωτερικών υδάτων στην Ευρώπη. «Δεν υπάρχει εισόδημα, δεν υπάρχουν καραβίδες και ψάρια» ανέφερε και πρόσθεσε ότι έχουν τρία χρόνια να ψαρέψουν καραβίδες λόγω της απαγόρευσης.

Όπως λέει ο κ. Κουρτίδης, παρά το ότι ρίχνουν γόνο στο νερό, δεν αλλάζει η κατάσταση. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Περιβάλλοντος της Βρετανίας, που αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα, τα σπόρια της πανώλης της καραβίδας εξαφανίζονται από ένα μολυσμένο σύστημα νερού (που συνδέονται με λίμνες και ποτάμια), μέσα σε λίγες εβδομάδες από την στιγμή που αφαιρεθεί και η τελευταία μολυσμένη καραβίδα.

Συνεπώς, η ρίψη γόνου και ο εμπλουτισμός των υδάτων, προτού εξαλειφθεί και η τελευταία καραβίδα με πανώλη, απλώς παρατείνει το πρόβλημα. Οι καραβίδες που μεταφέρουν τη νόσο καταστρέφουν την οικολογία των συστημάτων και απειλούν το μέλλον των ιθαγενών ειδών ψαριών.

Σε αυτό συμβάλει και το κοινό που καλείται να ελέγχει, να καθαρίζει και να στεγνώνει τα ρούχα και τον εξοπλισμό του μετά τη χρήση, για να αποτραπεί η εξάπλωση και σε άλλες περιοχές.

Παράλληλα, από τη χερσαία μετακίνηση των οστρακοειδών, μπορεί η πανώλη να εξαπλωθεί σε νέους βιότοπους. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και μέσω πλημμυρών, περπατώντας στη στεριά, από εργαλεία, πλωτά μέσα, δολώματα ή και τον γόνο που ρίχνεται από άλλες περιοχές που πιθανόν να έχουν προσβληθεί.

Ένας δεύτερος λόγος αντιδράσεως των αλιέων και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι η μελλοντική τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στην λίμνη όπως λέει ο δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου. «Πατάμε επάνω στην μεγαλύτερη μπαταρία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος».

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Ανησυχία για την πανώλη της καραβίδας - Σε απόγνωση οι ψαράδες στην Κοζάνη "

IRIS: Τρία εκατομμύρια πολίτες το χρησιμοποιούν – Οι 6 παρεμβάσεις του ΥΠΟΙΚ στις συναλλαγές

Το IRIS είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητας 3 εκατομμυρίων πολιτών, επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) σε δελτίο Τύπου καθώς η χρήση της υπηρεσίας άμεσων συναλλαγών εκτοξεύτηκε μέσα στο 2024.

Όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, μέσα στο έτος 1 στους 2 πολίτες -δηλαδή περισσότεροι από 3 εκατομμύρια- με ενεργοποιημένο web banking έχουν πλέον συνδέσει τους λογαριασμούς τους με αυτό το σύστημα άμεσων πληρωμών. Την ίδια ώρα οι συναλλαγές που διενεργήθηκαν μέσα από το σύστημα IRIS εντός του 2024 ανήλθαν σε 34 εκατομμύρια και άγγιξαν σε αξία τα 3,7 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 150% και 116% αντίστοιχα σε σχέση με το ίδιο περυσινό διάστημα.

Η προώθηση της συστηματικής χρήσης της υπηρεσίας άμεσων πληρωμών IRIS για τις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών εντάσσεται στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Υπουργείο Οικονομικών τόσο για την μείωση συνολικά του κόστους συναλλαγών όσο και για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής:

  1. Κατέστη υποχρεωτική η εγγραφή στο σύστημα άμεσων πληρωμών (IRIS) όλων των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων προκειμένου να δέχονται πληρωμές από πελάτες τους. Ήδη πάνω από 530.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις έχουν ήδη εγγραφεί και όσοι δεν το έχουν κάνει μπορούν να εγγραφούν ανά πάσα στιγμή (σημειώνεται, πως οι έλεγχοι των αρμόδιων αρχών θα ξεκινήσουν από τις αρχές Οκτωβρίου).
  2. Με νομοθετική παρέμβαση μειώθηκε κατά 50% το ύψος της προμήθειας για συναλλαγές έως 10 ευρώ που γίνονται μέσω POS στη λεγόμενη «Μικρή λιανική» (περίπτερα, μίνι μάρκετ, αρτοποιεία, ταξί κα). Έτσι για τα επόμενα 3 χρόνια το ανώτατο όριο προμήθειας εκκαθάρισης ορίζεται στο 0,5% για τις παραπάνω συναλλαγές..
  3. Επιπλέον, το Υπουργείο Οικονομικών έχει καταστήσει σαφές προς τις τράπεζες ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να γίνει πιο φιλικό προς τους πολίτες το πλαίσιο των προμηθειών τους. Ήδη το έχει πράξει μια τράπεζα, ενώ αναμένονται οι κινήσεις και των υπολοίπων.
  4. Δόθηκε η δυνατότητα παροχής δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα, κάτι που θα εντείνει τον ανταγωνισμό με τον τραπεζικό κλάδο και μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του κόστους συναλλαγών.
  5. Προχώρησε η συγχώνευση της Τράπεζας Αττικής και της Παγκρήτιας, στο πλαίσιο του 5ου τραπεζικού πυλώνα, που θα διευρύνει τον ανταγωνισμό στον τραπεζικό κλάδο.
  6. Δίνεται από πέρυσι η δυνατότητα επένδυσης σε έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου με μηδενικό φόρο και με υψηλές αποδόσεις.

Πιο αναλυτικά, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΔΙΑΣ παρατηρούνται αυξημένες εγγραφές χρηστών στην υπηρεσία IRIS το 2024 και συγκεκριμένα:

IRIS P2P (για άμεση πληρωμή μεταξύ πολιτών)

  • Οι χρήστες έφθασαν τους 3.062.070 εκ των οποίων οι 863.000 ενεργοποίησαν την Υπηρεσία της ΔΙΑΣ εντός του 2024. Με δεδομένο πως web banking διαθέτουν περί τα 6 εκατ. πολίτες, 1 στους 2 πολίτες σήμερα κάνουν χρήση της υπηρεσίας.
  • Σε καθημερινή βάση από την αρχή του έτους εγγράφονται περισσότεροι από 3.500 πολίτες.
  • Από την αρχή του 2024, τόσο ο αριθμός όσο και η αξία των συναλλαγών τριπλασιάστηκαν φθάνοντας τα 29,3 εκατ. συναλλαγές αξίας, 1,52 δισ. ευρώ.

IRIS P2Β (για άμεση πληρωμή σε ελεύθερους επαγγελματίες)

  • Σήμερα χρήστες είναι 530.033 χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, εκ των οποίων οι 365.000 ενεργοποίησαν την Υπηρεσία της ΔΙΑΣ εντός του 2024. Μόνο τον Αύγουστο ενεργοποίησαν την υπηρεσία περισσότεροι από 24.000.
  • Ο αριθμός των συναλλαγών σχεδόν ενδεκαπλασιάστηκε (x 10,6) από την αρχή του έτους φθάνοντας σε περίπου 322.000.
  • Αντίστοιχα στο ίδιο διάστημα, η αξία τους δεκαπλασιάστηκε (x 10) και έφτασε τα 23,7 εκατ. ευρώ.

IRIS eCommerce (για πληρωμή σε ηλεκτρονικό κατάστημα)

  • Εντός του 2024 ο αριθμός των συναλλαγών διπλασιάστηκε με πάνω από 4,3 εκατ..
  • Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 2,13 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 80% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
  • Ο αριθμός των e-shops που προσφέρουν την δυνατότητα πληρωμής με IRIS payments είναι πάνω από 6.000, με περίπου 2.500 να έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία μέσα στο 2024.
Σημαντικά οφέλη για πολίτες και επαγγελματίες

Οι πολίτες που εγγράφονται στην υπηρεσία επωφελούνται απολύτως δωρεάν συναλλαγών, (είτε μεταξύ πολιτών, είτε για πληρωμές προς επαγγελματίες), εύκολης, γρήγορης και ασφαλούς πληρωμής, χωρίς ΙΒΑΝ, χωρίς κάρτα και χωρίς μετρητά, μόνο με την χρήση του κινητού τους τηλεφώνου.

Επιπρόσθετα, η εγγραφή στην υπηρεσία άμεσων πληρωμών προσφέρει στους επαγγελματίες μία σειρά από σημαντικά πλεονεκτήματα όπως:

  • Εύκολη είσπραξη των πληρωμών χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία του πελάτη και χωρίς επιπρόσθετο εξοπλισμό (POS).
  • Άμεση διαθεσιμότητα των εισπράξεων στον επαγγελματικό λογαριασμό 24 ώρες το 24ωρο και άμεση ενημέρωση με SMS ή push notification. Οι επαγγελματίες λαμβάνουν τα χρήματα ακαριαία (σε 2 δευτερόλεπτα) ακόμη και αν η τράπεζα με την οποία συνεργάζονται είναι διαφορετική από την τράπεζα του πελάτη.
  • Ασφάλεια στις συναλλαγές: Οι συναλλαγές πραγματοποιούνται στο ασφαλές περιβάλλον του mobile banking των τραπεζών και με την χρήση βιομετρικών δεδομένων.
  • Χαμηλό κόστος χρήσης υπηρεσίας: Το κόστος για την χρήση της υπηρεσίας είναι εξαιρετικά χαμηλό ή και καθόλου και κυμαίνεται από 0% έως 0,50% επί του ποσού της συναλλαγής. Είναι, δηλαδή, σημαντικά πιο χαμηλό αν η ίδια συναλλαγή πραγματοποιούταν μέσω της χρήσης POS.

Σημειώνεται, δε, ότι το όριο των 500 ευρώ ημερησίως για τις συναλλαγές μέσω IRIS εφαρμόζεται ανά πελάτη και όχι στο σύνολο των πληρωμών που μπορεί να λάβει ο επαγγελματίας εντός του 24ώρου. Για παράδειγμα, ένας επαγγελματίας μπορεί να λάβει σε μια ημέρα 4 πληρωμές από 500 ευρώ η κάθε μία (σύνολο 2.000 ευρώ).

Υπενθυμίζεται πως όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δε εγγράφηκαν στην υπηρεσία έως την περασμένη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν ανά πάσα στιγμή και να επωφεληθούν από τα σημαντικά οφέλη χρήσης της υπηρεσίας. Σημειώνεται, δε, πως οι έλεγχοι των αρμόδιων αρχών θα ξεκινήσουν από τις αρχές Οκτωβρίου.

Βήμα-βήμα η εγγραφή με λίγα κλικ και σε ελάχιστο χρόνο

Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας τόσο για τους πολίτες όσο και για τους επαγγελματίες γίνεται γρήγορα και εύκολα, χωρίς την υποχρέωση επίσκεψης σε κάποια τράπεζα ή υπηρεσία, μέσω του web banking ή mobile banking των συνεργαζόμενων τραπεζών 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα.

Ειδικά για τον ελεύθερο επαγγελματία και τον αυτοαπασχολούμενο, μέσα από το Internet Banking της τράπεζας του, ο επαγγελματίας σε λίγα βήματα:

  1. Επιλέγει την υπηρεσία IRIS Payments από την ενότητα Υπηρεσίες στο Internet Banking.
  2. Δηλώνει το αναγνωριστικό προς τους πελάτες του (ΑΦΜ).
  3. Συνδέει τον επαγγελματικό λογαριασμό στον οποίο θα πιστώνονται τα χρήματα που θα λαμβάνει μέσω IRIS Payments.
  4. Με την ολοκλήρωση της εγγραφής του στην υπηρεσία, παράγεται ο μοναδικός κωδικός QR της επιχείρησης, τον οποίο μπορεί να διαμοιράζει στους πελάτες του για να τον σκανάρουν και να κάνουν πληρωμές στην επιχείρησή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΙΒΑΝ που θα επιλέξουν οι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι κατά την εγγραφή τους πρέπει να έχει δηλωθεί στο Μητρώο Επαγγελματικών Λογαριασμών της ΑΑΔΕ, στην ψηφιακή πύλη myAADE στη διαδρομή Εφαρμογές > Φορολογικές Υπηρεσίες > Επαγγελματικός Λογαριασμός.

Συνολικά 12 τράπεζες παρέχουν πλέον την υπηρεσία: Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Viva.com, Optima Bank, Attica Bank, Παγκρήτια Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων. 

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητας 3 και πλέον εκατομμυρίων πολιτών που διενεργούν σε καθημερινή βάση και δωρεάν συναλλαγές μεταξύ διαφορετικών τραπεζών. Είναι, παράλληλα, ένα ισχυρό εργαλείο δουλειάς και για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι μπορούν να δέχονται πληρωμές μέσω IRIS με πολύ μικρότερες προμήθειες σε σχέση με εκείνες των POS.

Η πρωτοβουλία μας αυτή, η μείωση κατά 50% των προμηθειών για συναλλαγές έως 10 ευρώ μέσω POS, αλλά και οι παρεμβάσεις μας για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα, ευνοούν πρωτίστως την τσέπη εκατομμυρίων πολιτών και επαγγελματιών. Οδηγούν σε σημαντικές μειώσεις προμηθειών και είναι μια απάντηση σε όσους συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η Πολιτεία μένει με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στις τράπεζες και στο ζήτημα του κόστους των συναλλαγών. Η απάντηση, λοιπόν, δίνεται από εμάς αλλά φυσικά και από τους πολίτες που επιλέγουν, αλλά μπορούν να επιλέγουν και στο μέλλον, φτηνότερους τρόπους συναλλαγών. Αυτή η Κυβέρνηση έχει επιλέξει να συντάσσεται πάντα με τους πολλούς και τις ανάγκες τους».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "IRIS: Τρία εκατομμύρια πολίτες το χρησιμοποιούν – Οι 6 παρεμβάσεις του ΥΠΟΙΚ στις συναλλαγές"

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Πολάκης πέταξε το γάντι στον Κασσελάκη, ζήτησε άμεση προσφυγή σε εκλογές για αρχηγό

Άμεση προσφυγή στις κάλπες για εκλογή νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο Παύλος Πολάκης, κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο βουλευτής Χανίων είπε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι μία πρόταση μομφής θα τραυμάτιζε το κόμμα, οπότε η εσωκομματική κάλπη είναι μονόδρομος. 

Κατά πληροφορίες στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν κατά τις τοποθετήσεις τους, πριν από τον Παύλο Πολάκη και η Όλγα Γεροβασίλη και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ζητώντας από τον Στέφανο Κασσελάκη να κηρύξει ο ίδιος πρόωρη προσφυγή σε εσωκομματικές κάλπες. Στις τοποθετήσεις αυτές συμφώνησε και ο βουλευτής Χανίων. 

Κατά πληροφορίες, ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται στην δική του τοποθέτηση να σηκώσει το γάντι όσον αφορά το θέμα των εκλογών προκειμένου να μην «σέρνεται» επί μακρόν η διαδικασία αμφισβήτησής του.

Από την άλλη ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκος Παππάς φαίνεται να μην είναι θετικός στο ενδεχόμενο πρότασης μομφής, ενώ όπως έλεγε σε συνομιλητές του, «θα πρέπει να σταματήσουμε να ταλαιπωρούμε τα μέλη» σημειώνοντας δε πως δεν θα έπρεπε να γίνει προεδρική εκλογή.

Η συνεδρίαση της ΠΓ και εμπλοκή στις αλλαγές Κασσελάκη

Η συνεδρίαση της ΠΓ ξεκίνησε λίγο πριν τις 14:00, ενώ σε αυτήν θα έπεφταν στο τραπέζι οι αλλαγές που πρότεινε σε Καταστατικό και όνομα του κόμματος ο Στέφανος Κασσελάκης, κάτι που τελικώς δεν αναμένεται να γίνει καθώς προέκυψε εμπλοκή με το πακέτο αλλαγών στη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση της Επιτροπής Καταστατικού. Αυτό συνέβη γιατί οι συμμετέχοντες κατάφεραν να φτάσουν μόνο στο 10ο από τα 50 άρθρα του νέου καταστατικού, κάτι που προμηνύει πως πιθανόν να μην συζητηθούν σήμερα.

Η άφιξη του Παύλου Πολάκη στην Κουμουνδούρου

polakis-afixi-2

polakis-afixi-1

Αυτή η καθυστέρηση οφείλεται στις έντονες συζητήσεις, καθώς η διαδικασία προχωρούσε με την εξέταση κάθε άρθρου ξεχωριστά. Έτσι, παραμένει ανοιχτό το ερώτημα για το αν οι αλλαγές που προτείνει ο κ. Κασσελάκης θα τεθούν προς συζήτηση και ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και υποστηρικτής του κ. Κασσελάκη, Πάνος Ρήγας, πρότεινε το θέμα του νέου ονόματος του κόμματος να συζητηθεί στο τέλος της επεξεργασίας των 50 άρθρων. Η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε από παριστάμενους ως πρόθεση της ηγεσίας να επανεξετάσει το ζήτημα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι επιφυλάξεις έχουν εκφράσει ανοιχτά στελέχη της ομάδας των «Κασσελιστών», όπως ο Νίκος Παππάς, νέος Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, και ο Βουλευτής Βασίλης Κόκκαλης.

Φωτογραφίες από τις αφίξεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου:

nikos-pappas-1
Ο Νίκος Παππάς


olga-gerovasili-1
Η Όλγα Γεροβασίλη


apostolakis-1
Ο Ευάγγελος Αποστολάκης


rena-dourou-1
Η Ρένα Δούρου


6301047
Ο Πάνος Ρήγας


Ημέρα αποφάσεων

Μετά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου για τρίτη ημέρα η Επιτροπή Καταστατικού, μετά την εμπλοκή στα άρθρα, όπως μετέδωσε το protothema.gr, ενώ στις 5 συνεδριάζει και η Επιτροπή Δεοντολογίας, στην οποία το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ για τον πρώην Υπουργό, Χρήστο Σπίρτζη.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΣΥΡΙΖΑ: Ο Πολάκης πέταξε το γάντι στον Κασσελάκη, ζήτησε άμεση προσφυγή σε εκλογές για αρχηγό"

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024: Ο Τιερί Νεβίλ ταχύτερος στο Shakedown με τη Hyundai

Ο Βέλγος, Τιερί Νεβίλ, της Hyundai προηγείται στην κατάταξη στο πρωτάθλημα οδηγών του WRC και ήταν ο πρωταγωνιστής στην ανεπίσημη ειδική διαδρομή του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024.

Το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις έκανε την ανεπίσημη εκκίνησή του το πρωί της Πέμπτης (05.09.2024) με το καθιερωμένο Shakedown των οδηγών. Ταχύτερος της διαδρομής μήκους 3,62 χιλιομέτρων ήταν ο Τιερί Νεβίλ της Hyundai Motorsport.

Έπειτα από τρία περάσματα, ο Βέλγος σημείωσε χρόνο 2:38,2 και ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον εθνικό μας αγώνα. Ο Νεβίλ θα πάρει εκκίνηση στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις με ανεβασμένη ψυχολογία έχοντας υπογράψει νέο συμβόλαιο συνεργασίας με τη Hyundai ( υπέγραψε μονοετή επέκταση συμβολαίου με την ομάδα από τη Νότια Κορέα).

Ο Βέλγος οδηγός, ο οποίος διεκδικεί φέτος τον πρώτο τίτλο της καριέρας του στο WRC, αφού είναι επικεφαλής στην κατάταξη των οδηγών, έχοντας προβάδισμα 27 βαθμών έναντι του οκτάκις παγκόσμιου πρωταθλητή, Σεμπαστιάν Οζιέ, θα ενισχύσει τη Hyundai για 12η χρονιά στο WRC, ενώ έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στις επιτυχίες της ομάδας.

Ο 36χρονος οδηγός σημείωσε την πρώτη νίκη της καριέρας του στο WRC με τη Hyundai στο Ράλλυ Γερμανίας το 2014, ενώ από τότε έχει πανηγυρίσει 20 νίκες, 59 παρουσίες στο βάθρο και 371 “πρωτιές” σε ειδικές διαδρομές, οδηγώντας τα αυτοκίνητα της εταιρείας από τη Νότια Κορέα.

Στη 2η θέση της κατάταξης βρέθηκε ο Τακαμότο Κατσούτα της Toyota Gazoo Racing, με τον Ιάπωνα να κάνει μόλις δύο περάσματα στα οποία εντυπωσίασε. Η ταχύτερη επίδοσή του πίσω από το τιμόνι του Yaris Rally1 ήταν στο 2:39,1. Τρίτος ήταν ο Όιτ Τάνακ της Hyundai, ο οποίος ήταν 1,9 δευτερόλεπτα μακριά από την κορυφή.

Η “αυλαία” του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024 ανοίγει απόψε το βράδυ (05.09.2024, 19:00) στην “έδρα” του αγώνα, τη Λαμία με την εκκίνηση στην Πανελλήνια Έκθεση της πόλης, ενώ την Παρασκευή θα διεξαχθούν έξι ειδικές διαδρομές (Άνω Παύλιανη 1 & 2, Δάφνη 1 & 2, “Ταρζάν” 1 & 2).

Ακολουθούν το Σάββατο άλλες έξι ειδικές (Ρεγκίνι, Θήβα, Άγιοι Θεόδωροι 1 & 2, Λουτράκι, υπερειδική) και την Κυριακή θα διεξαχθούν οι τελευταίες τρεις ειδικές (Οινοχώρι, Ελευθεροχώρι 1 & 2), με τις οποίες θα ολοκληρωθεί ο αγώνας.

Βαθμολογία οδηγών μετά από 9 αγώνες

1. Τιερί Νεβίλ (Βέλγιο/Hyundai) 168 βαθμοί

2. Σεμπαστιάν Οζιέ (Γαλλία/Toyota) 141

3. Οτ Τάνακ (Εσθονία/Hyundai) 137

4. Έλφιν Έβανς (Μ. Βρετανία/Toyota) 132

5. Αντριάν Φουρμό (Γαλλία/Ford) 119

6. Κάλε Ροβάνπερα (Φινλανδία/Toyota) 86

7. Τακαμότο Κατσούτα (Ιαπωνία/Toyota) 76

8. Εσαπέκα Λάπι (Φινλανδία/Hyundai) 33

9. Αντρέας Μίκελσεν (Νορβηγία/Hyundai) 29

10. Ντάνι Σόρντο (Ισπανία/Hyundai) 27

11. Σάμι Παγιάρι (Φινλανδία/Toyota) 26

12. Γκρεγκουάρ Μίνστερ (Λουξεμβούργο/Ford) 23

13. Όλιβερ Σόλμπεργκ (Σουηδία/Skoda) 22

14. Μάρτινς Σεσκς (Λετονία/Ford) 22

15. Νικολάι Γκριάζιν (Βουλγαρία/Citroen) 12

16. Γιοάν Ροσέλ (Γαλλία/Citroen) 7

17. Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα (Φινλανδία/Toyota) 6

18. Γκας Γκρίνσμιθ (Μ. Βρετανία/Skoda) 6

19. Ζαν Σολάνς (Ισπανία/Toyota) 6

20. Γκέοργκ Λιναμάε (Εσθονία/Toyota) 5

21. Λάουρι Γιόνα (Φινλανδία/Skoda) 5

22. Καγετάν Καγετάνοβιτς (Πολωνία/Skoda) 5

23. Μίκο Χέικιλα (Φινλανδία/Toyota) 4

24. Ρόπε Κόρχονεν (Φινλανδία/Toyota) 3

25. Ιορδάνης Σερδερίδης (ΕΛΛΑΔΑ/Ford) 2

26. Τζόσουα ΜακΕρλίν (Ιρλανδία/Skoda) 2

27. Πέπε Λόπεθ (Ισπανία/Skoda) 2

28. Μάρτιν Πρόκοπ (Τσεχία/Skoda) 1

29. Λορέντζο Μπερτέλι (Ιταλία/Toyota) 0

Βαθμολογία κατασκευαστών

1. Hyundai Shell Mobis World Rally Team 395 βαθμοί

2. Toyota Gazoo Racing WRT 375

3. M-Sport Ford World Rally Team 207

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024: Ο Τιερί Νεβίλ ταχύτερος στο Shakedown με τη Hyundai"

Μαρινάκης: Δεν ευσταθούν οι πληροφορίες για μείωση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο

Διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει προσωρινά τον ΦΠΑ στο ελαιόλαδο.

«Δεν ευσταθούν οι πληροφορίες αυτές. Η κυβέρνηση σε συνέχεια των 50 μειώσεων ή καταργήσεων φόρων της πρώτης 4ετιας έχει προχωρήσει σε μια σειρά μειώσεων των φορολογικών συντελεστών όπως η αύξηση του αφορολόγητου και μια σειρά μειωμένων ΦΠΑ που μονιμοποιήθηκαν όλοι πλην ενός του ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ», είπε.

Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει στην κατεύθυνση φοροαπαλλαγών γιατί όπως έχει αποδειχθεί σε άλλες χώρες με την προσωρινή μείωση ΦΠΑ για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια το μέτρο αυτό δεν έφτασε στους καταναλωτές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ισπανία. Το χειρότερο που συμβαίνει είναι ότι όταν θα επανέλθει ο μειωμένος ΦΠΑ στο προηγούμενο ποσοστό θα έχουμε αύξηση για τους καταναλωτές».

Για 4ο συνεχόμενο μήνα έχουμε μειώσεις στις τιμές των τροφίμων και στα σούπερ μάρκετ αποκλιμάκωση του πληθωρισμού των τροφίμων. Έχουμε χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και είναι μια μάχη που συνεχίζουμε να την δίνουμε με μέτρα που ξέρουμε ότι θα αποδώσουν. Αυτό που ακούγεται και γράφεται δεν ισχύει.

Σε συμπληρωματική ερώτηση για το ίδιο θέμα ο κ. Μαρινάκης είπε: «Έχουμε απαντήσει πολλές φορές στο ερώτημα αυτό και οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι και προκύπτουν και από την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής και από παραδείγματα σε άλλες χώρες και αναλύσεις. Μια προϋπόθεση για να γίνει αυτό θα είναι αν βγαίνει δημοσιονομικά αλλά και η πιο σημαντική προϋπόθεση είναι αν θα φτάσει στον καταναλωτή. Μιλάμε για προσωρινά μέτρα και διερωτώμαι όταν θα επανέλθει στην τιμή με μεγάλο ΦΠΑ δεν θα έχει επιπτώσεις στην τιμή για τον καταναλωτή;

Θα είχε μια λογική αν απευθυνόσασταν σε μια κυβέρνηση που δημιουργεί φόρους όπως η προηγούμενη. Εμείς αποκλιμακώνουμε φόρους. Όλες οι παρεμβάσεις που κάνουμε για την ακρίβεια είναι πως θα στηρίξουμε τους πολίτες. Οι αποφάσεις μας είναι συνειδητές και κοστολογημένες».

«Συγκεκριμένες και άμεσες λύσεις τόσο για την αξιοκρατική και ταχεία στελέχωση του Δημοσίου μαζί με το νέο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής του ανθρώπινου δυναμικού του όσο και για τη βελτίωση της λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης που αποτελεί την πρώτη γραμμή επαφής του κράτους με τους πολίτες, περιλαμβάνουν οι διατάξεις των δύο νομοθετικών παρεμβάσεων του υπουργείου Εσωτερικών που έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες προβλέψεις από τα δύο νομοσχέδια. «Με τη θέσπιση του ενιαίου συστήματος ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων επιδιώκεται η παρακίνηση του μόνιμου προσωπικού για την επίτευξη προσδιορισμένων στόχων αλλά και η επιβράβευσή τους για αυτή την επίτευξη. Οι διατάξεις του δεύτερου νομοσχεδίου εστιάζουν στη βελτίωση της λειτουργίας των δήμων με τις κυριότερες παρεμβάσεις να αφορούν στη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα με καταβολή σε έως 60 δόσεις για οφειλές που βεβαιώθηκαν έως 31 Αυγούστου 2024», είπε και αναφέρθηκε στη ξεχωριστή πρόβλεψη ειδικά για ευάλωτους οφειλέτες.

Πρόσθεσε ότι με τις διατάξεις που φέρνει το υπουργείο Εσωτερικών επικαιροποιείται το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των χερσαίων συνοριακών σταθμών και ορίζονται οι οικείες αποκεντρωμένες διοικήσεις της χώρας ως αρμόδιες για τα συστήματα αναβάθμισης συντήρησης, επέκτασης, λειτουργίας και κατασκευής των σταθμών.

Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι αύξηση στις δηλωμένες υπερωρίες παρατηρείται με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας βάσει των στοιχείων του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Το πρώτο επτάμηνο του 2024 οι καταγεγραμμένες ώρες υπερωριών έφθασαν στο1,53 εκατ, σημειώνοντας αύξηση συγκριτικά με το αντίστοιχο επτάμηνο προηγούμενων ετών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αύξησης των δηλωθεισών υπερωριών ανά κλάδο αποτελούν τα σούπερ μάρκετ, όπου από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου μέχρι το τέλος του 2023 παρατηρήθηκε σωρευτική αύξηση ύψους 61,2%.

«Η ψηφιακή κάρτα εργασίας διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων καθότι έτσι παρακολουθείται ο πραγματικός χρόνος εργασίας και καταπολεμώνται οι καταχρηστικές πολιτικές των αδήλωτων υπερωριών και των παράνομων μεταβολών και υπερβάσεων του εργασιακού χρόνου», υπογράμμισε.

Ακολούθως αναφέρθηκε στους ελέγχους που έγιναν μετά από καταγγελίες πολιτών σε 630 παραλίες της χώρας μέσα σε 60 μέρες τονίζοντας ότι πρόκειται για τους πιο εκτεταμένους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί ποτέ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα στις ελληνικές παραλίες, στους οποίους συνέδραμαν η εφαρμογή mycoast και η χρήση drones. «Δεσμευτήκαμε ότι θα επικρατήσει νομιμότητα στις παραλίες κι αυτό έγινε πράξη στη συντριπτική πλειονότητά τους», είπε χαρακτηριστικά.

«Από σήμερα αρχίζει η διάθεση 67.652 αδιάθετων δελτίων των προγραμμάτων κοινωνικού ιαματικού τουρισμού, εκδρομών και θεάτρου των οποίων η ισχύς διαρκεί έως τις 30 Μαΐου του 2025 και απευθύνονται στους δικαιούχους του οργανισμού αγροτικής εστίας δηλαδή σε αγρότες και τις οικογένειές τους, προγράμματα που υλοποιούμε από το υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μέσω του ΟΠΕΚΑ», επεσήμανε, αναφέροντας ότι ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων υπερβαίνει τις 125.000 κι ο προϋπολογισμός όλων των προγραμμάτων ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ.

Το επόμενο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ήταν οι μειώσεις στο αντίτιμο των διοδίων έως και 3 ευρώ για τους χρήστες ΙΧ , οι οποίες προβλέπεται να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου 2024 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2025 ως αποτέλεσμα της αξιοποίησης του ποσού των15,8 εκατ ευρώ το οποίο αντιστοιχεί στο όφελος του Δημοσίου από την αναχρηματοδότηση του έργου αυτοκινητόδρομος Μαλλιακός – Κλειδί.

Για το τι να περιμένουμε από την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ο Παύλος Μαρινάκης είπε: «Μένουν δυο ημέρες για την ομιλία και την συνέντευξη Τύπου και ο πρωθυπουργός θα δώσει απαντήσεις. Δεν θα δείτε να βγάζει ένα μεγάλο καλάθι και να γίνεται προσωρινά ευχάριστος υποθηκεύοντας το μέλλον των επόμενων γενεών. Ο στόχος είναι με μόνιμες παρεμβάσεις να οδηγηθούμε στα 1500 ευρώ μέσο μισθό και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Ο πρωθυπουργός θα περιγράψει τι έχει γίνει αυτό τον έναν χρόνο και τι θα κάνουμε έως το 2027».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαρινάκης: Δεν ευσταθούν οι πληροφορίες για μείωση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο"

Χατζηδάκης: Στο τέλος του 2025 έρχεται ο «Τειρεσίας» για τους κακοπληρωτές ενοικιαστές

Την σκέψη της κυβέρνησης να δημιουργηθεί μία πλατφόρμα για «μπαταχτσήδες» ενοικιαστές διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως για να πέσουν περισσότερα σπίτια στην αγορά, θα πρέπει και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να νιώθουν ασφάλεια πως δεν θα τους «φεσώσει» κάποιος ενοικιαστής.

Μέχρι στιγμής, όσον αφορά το ιδιωτικό χρέος, αυτή την στιγμή υπάρχουν ένα μητρώο που αφορά στα χρέη σε τράπεζες και servicers και ένα προς το Δημόσιο, με το οικονομικό επιτελείο να σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα τρίτο το οποίο θα «παντρευει» και θα ενοποιεί όλα τα χρέη.

Στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει όλη αυτή την πληροφορία που υπάρχει σε αυτά τα μητρώα και προς την κατεύθυνση μιας πλατφόρμας ενοικιαστών, έτσι ώστε να μπορούν να ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες για το ποιος είναι κακοπληρωτής και έχει χρέη.

Ωστόσο, εξήγησε πως δεν υπάρχει νομοθέτηση που να προβλέπει την αξιοποίηση των πληροφοριών των μητρώων ακόμα, και κυρίως τίθενται και ζητήματα προσωπικών δεδομένων, τα οποία το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει να συζητήσει με την Αρχή Προσωπικών Δεδομένων.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός τόνισε πως αυτή η νέα πλατφόρμα δεν θα μπορεί να είναι έτοιμη νωρίτερα από το τέλος του 2025.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Χατζηδάκης: Στο τέλος του 2025 έρχεται ο «Τειρεσίας» για τους κακοπληρωτές ενοικιαστές"

Προειδοποιεί ο ΕΟΦ για σπρέι κατά της πρόωρης εκσπερμάτισης

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ή κάνουν χρήση του προϊόντος (σπρέι) EXS DELAY SPRAY+ENHANCED FORMULA της εταιρείας LTC Healthcare.

Το συγκεκριμένο σκεύασμα για άνδρες που υποφέρουν από πρόωρη εκσπερμάτωση) σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΦ, προωθείται στο διαδίκτυο για και είναι πιθανόν να διακινείται και στη χώρα μας μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργήθηκαν, το προϊόν αυτό περιέχει τη φαρμακευτική ουσία λιδοκαΐνη χωρίς σχετική αναγραφή στη συσκευασία τους και χωρίς να διαθέτει άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου.

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από αναξιόπιστα σημεία διάθεσης, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

Επίσης, ο ΕΟΦ, κατόπιν ενημέρωσης από τις αρχές της Σουδίας, προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ή κάνουν χρήση του προϊόντος GINSENG KINAPI PIL. Το συγκεκριμένο σκεύασμα προωθείται στο διαδίκτυο για αύξηση βάρους και είναι πιθανόν να διακινείται και στη χώρα μας μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργήθηκαν, το προϊόν αυτό περιέχει τις φαρμακευτικές ουσίες cyproheptadine και dexamethasone χωρίς σχετική αναγραφή στη συσκευασία του και μπορεί να αποβεί επικίνδυνo για την υγεία του χρήστη.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Προειδοποιεί ο ΕΟΦ για σπρέι κατά της πρόωρης εκσπερμάτισης"

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για επικίνδυνα χάπια που διακινούνται μέσω διαδικτύου για αύξηση βάρους

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί τους πολίτες να μην χρησιμοποιούν χάπια που διακινούνται μέσω διαδικτύου για την αύξηση βάρους, καθώς περιέχουν δυνητικά επικίνδυνες ουσίες που δεν αναγράφονται στη συσκευασία.

Ο ΕΟΦ κατόπιν ενημέρωσης από τις αρχές της Σουηδίας, προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ή κάνουν χρήση του προϊόντος GINSENG KIΑΝPI PIL. Το συγκεκριμένο σκεύασμα (χάπια) προωθείται στο διαδίκτυο για αύξηση βάρους και είναι πιθανόν να διακινείται και στη χώρα μας μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργήθηκαν, το προϊόν αυτό περιέχει τις φαρμακευτικές ουσίες cyproheptadine και dexamethasone χωρίς σχετική αναγραφή στη συσκευασία του και μπορεί να αποβεί επικίνδυνo για την υγεία του χρήστη.

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από αναξιόπιστα σημεία διάθεσης, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για επικίνδυνα χάπια που διακινούνται μέσω διαδικτύου για αύξηση βάρους"

Τι επιτρέπεται και τι όχι βάσει νόμου να κάνει η Αστυνομία: 49 ερωτήσεις και απαντήσεις για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πολιτών!

Επιτρέπεται να μπει η Αστυνομία στο σπίτι μου χωρίς ένταλμα; Πρέπει να με ενημερώσει για τα δικαιώματά μου κατά τη στιγμή της σύλληψης; Μπορεί να μου κατάσχει το κινητό μου τηλέφωνο; Πότε επιτρέπεται ένας αστυνομικός να με απειλήσει με το όπλο του; Πότε επιτρέπεται ένας αστυνομικός να πυροβολήσει για εκφοβισμό;

Στο mail του Lawandorder.gr, λαμβάνουμε καθημερινά πολλές ερωτήσεις από αναγνώστες μας σχετικά με τα παραπάνω θέματα και όχι μόνο, καθώς οι απαντήσεις δεν είναι πάντα ξεκάθαρες στο μυαλό των πολιτών.

Στο παρελθόν, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μας όσον αφορά στις σχέσεις των πολιτών με την Αστυνομία, συμπεριλήφθηκαν σε έναν οδηγό που δημοσίευσε το ΚΕΦΙΜ, σε συνεργασία με τον δικηγόρο και διδάκτορα Ποινικού Δικαίου Αθανάσιο Αναγνωστόπουλο.

Στόχος της έρευνας ήταν να καλύψει το σημερινό κενό ενημέρωσης, καθώς στη συντριπτικά πλειονότητα γνωρίζουμε ελάχιστα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με τις αστυνομικές αρχές.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα συχνά να μην μπορούμε να διακρίνουμε με βεβαιότητα τη θεμιτή χρήση της νόμιμης βίας από την κατάχρησή της, να μη γνωρίζουμε τι να κάνουμε και πώς όταν αυτά τα όρια παραβιάζονται, αλλά και να μην ξέρουμε με σιγουριά τι εμείς οφείλουμε, τι δικαιούμαστε και τι απαγορεύεται να πράξουμε απέναντι σε ένα όργανο της τάξης.


Πολίτης και αστυνομία: Οι 49 ερωτήσεις και απαντήσεις για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας:

1. Πρέπει να έχω πάντα μαζί μου την ταυτότητά μου;

Ναι.

Άρ. 74 παρ. 15 περ. θ΄ π.δ. 141/1991: Ο αστυνομικός σκοπός, ως προς την τήρηση της τάξης και ασφάλειας έχει τα ακόλουθα, κυρίως, καθήκοντα […]: θ. Οδηγεί στο αστυνομικό κατάστημα για εξέταση άτομα τα οποία στερούνται στοιχείων αποδεικτικών της ταυτότητάς τους ή τα οποία, εξαιτίας του τόπου, του χρόνου, των περιστάσεων και της συμπεριφοράς τους δημιουργούν υπόνοιες διάπραξης, εγκληματικής ενέργειας. Τα προσαγόμενα στο αστυνομικό κατάστημα άτομα δέον όπως μη παραμένουν σ’ αυτό πέραν του χρόνου ο οποίος είναι απολύτως αναγκαίος για το σκοπό για τον οποίο προσήχθησαν.

2. Μπορεί η Αστυνομία να με προσαγάγει, ακόμη και αν έχω μαζί μου ταυτότητα;

Ναι.

Άρ. 95 παρ. 1 π.δ. 141/1991 Σε περίπτωση διάπραξης οποιουδήποτε εγκλήματος, η Ελληνική Αστυνομία οφείλει να επιλαμβάνεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΠΔ, για την βεβαίωσή του, την συλλογή των αποδείξεων και πειστηρίων, την αναζήτηση και σύλληψη του δράστη και την παράδοσή του στην αρμόδια δικαστική αρχή. Προς τούτο δύναται η Αστυνομία να προσκαλεί ή προσάγει για εξέταση στα Αστυνομικά καταστήματα τα άτομα για τα οποία υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι ενέχονται στην διάπραξη του εγκλήματος

3. Μπορεί η Αστυνομία να ερευνήσει το αυτοκίνητό μου;

Ναι.

Άρ. 96 παρ. 3β π.δ. 141/1991 Σωματικές έρευνες, σε μεταφορικά μέσα και μεταφερόμενα αντικείμενα και έρευνες σε ιδιωτικούς χώρους μη προσιτούς στο κοινό που υπάγονται στην έννοια της κατοικίας, γίνονται όταν υπάρχει σοβαρή υπόνοια τελέσεως αξιοποίνου πράξεως ή απόλυτη ανάγκη.

4. Μπορεί η Αστυνομία να ψάξει την τσάντα ή το σακίδιό μου;

Ναι.

5. Επιτρέπεται να περιπολούν αστυνομικοί σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο, π.χ. πλατείες ή γήπεδα ή έξω από σχολεία;

Ναι.

Άρ. 94 π.δ. 141/1991 Η Ελληνική Αστυνομία: […]

γ. Επιτηρεί τους επαίτες, αλήτες, ύποπτους και καταδικασμένους στο παρελθόν για εγκληματική δραστηριότητα.

δ. Επιτηρεί τα δημόσια κέντρα και τα ύποπτα μεταφορικά μέσα. […]

στ. Επιτηρεί τα αεροδρόμια και τους σταθμούς λεωφορείον και σιδηροδρόμων.

ζ. Παρίσταται στα δημόσια θεάματα και τις αθλητικές εκδηλώσεις. η. Παρίσταται σε εκθέσεις, εορτές, πανηγύρια και αγορές.

Άρ. 100 παρ. 1-2 π.δ. 141/1991

1. Η είσοδος του αστυνομικού προσωπικού στους δημοσίους χώρους για εκτέλεση υπηρεσίας είναι ελεύθερη οποιαδήποτε ώρα του 24ώρου. Η επιτήρηση των δημοσίων χώρων ανατίθεται στους σκοπούς, τις περιπόλους ή άλλους αστυνομικούς που διατάσσονται ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό.

2. Δημόσιος χώρος είναι κάθε ανοικτός χώρος (δρόμος, πλατεία, και γενικά ή ύπαιθρος) και από τους κλειστούς χώρους αυτοί που δεν εμπίπτουν στην έννοια της κατοικίας.

6. Επιτρέπεται να αμυνθώ εναντίον ενός αστυνομικού;

Ναι, αλλά δεν το συμβουλεύω.

Άμυνα (άρ. 22 ΠΚ) 1. Δεν είναι άδικη η πράξη που τελείται σε κατάσταση άµυνας. 2. Άµυνα είναι η αναγκαία προσβολή του επιτιθεµένου στην οποία προβαίνει το άτοµο προς υπεράσπιση του εαυτού του ή άλλου από παρούσα και άδικη επίθεση που στρέφεται εναντίον τους. 3. Το αναγκαίο µέτρο της άµυνας κρίνεται από τον βαθµό επικινδυνότητας της επίθεσης, από το είδος της προσβολής που απειλείται, από τον τρόπο και την ένταση της επίθεσης και από τις υπόλοιπες περιστάσεις.

7. Επιτρέπεται να επέμβω, αν διαπιστώσω περίπτωση παράνομης αστυνομικής βίας;

Ναι, αλλά δεν το συμβουλεύω.

8. Επιτρέπεται στην Αστυνομία να μου απαγορεύσει να απομακρυνθώ από τον τόπο ενός εγκλήματος;

Ναι.

Άρ. 252 ΚΠΔ 1. Όταν γίνεται αυτοψία, έρευνα και κατάσχεση, οι αναφερόµενοι στο προηγούµενο άρθρο έχουν δικαίωµα να κλείνουν κατοικίες ολικά ή µερικά, να θέτουν σφραγίδες, να διορίζουν φύλακες και γενικά να παίρνουν όλα τα κατάλληλα µέτρα ώστε να µην υπεξαιρεθούν, υπεξαχθούν ή µεταβληθούν αντικείµενα χρήσιµα στην ανάκριση ούτε να αποµακρυνθούν ή να ξεφύγουν από τις έρευνές τους ύποπτοι. 2. Τα ίδια πρόσωπα µπορούν επίσης να διατάξουν να µην αποµακρυνθεί κανένας πριν από το τέλος της έρευνας και να έρθουν πάλι όσοι αποµακρύνθηκαν.

9. Επιτρέπεται αστυνομικός να εμφανιστεί ως αγοραστής δήθεν ναρκωτικών ουσιών;

Ναι.

Άρ. 28 Ν. 4139/2013 (ΚΝΝ) 1. Δεν είναι άδικη η πράξη αστυνομικού, τελωνειακού υπαλλήλου, υπαλλήλου του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.) και στελέχους του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο οποίος με εντολή του αρμόδιου για τη δίωξη ναρκωτικών προϊσταμένου του και με σκοπό την ανακάλυψη ή σύλληψη προσώπου που διαπράττει έγκλημα από τα αναφερόμενα στα άρ. 20, 22 και 23, αφού τηρηθεί η διαδικασία του

άρ. 253Α παρ. 3 ΚΠΔ, δρα ως αγοραστής ή μεσολαβητής ή μεταφορέας ή φύλακας ναρκωτικών ουσιών ή με άλλους τρόπους που δεν δημιουργούν ούτε επιτείνουν κινδύνους για τρίτα πρόσωπα. Το ίδιο ισχύει και για τον ιδιώτη που με αυτόν το σκοπό τελεί ανάλογες ενέργειες ύστερα από πρόταση των αρμόδιων, για τη δίωξη ναρκωτικών, υπηρεσιών.

10. Τι καλύπτει το άσυλο της κατοικίας;

Την κατοικία, άρα όχι π.χ. το αυτοκίνητο.

Άρ. 100 παρ. 3 π.δ. 141/1991 Ως κατοικία θεωρείται κάθε χώρος, στεγασμένος ή όχι, που δεν είναι ελεύθερα προσιτός σε οποιονδήποτε, στον οποίο διαμένει κάποιος, έστω και προσωρινά, ακόμη και αν δεν είναι νόμιμος κάτοχος. Έτσι, ως κατοικίες θεωρούνται ιδίως:

α. Η οικία στην οποία κατοικεί κάποιος, νόμιμα ή προσωρινά, με οποιαδήποτε ιδιότητα, είτε ως ιδιοκτήτης είτε ως ενοικιαστής, είτε ως νομέας, αδιάφορα αν είναι ημεδαπός ή αλλοδαπός.

β. Ο συνεχόμενος προς την οικία περικλειόμενος χώρος (κήπος ή αυλή), εφόσον είναι επαρκώς περιστοιχισμένος ή περιφραγμένος.

γ. Το δωμάτιο ξενοδοχείου στο οποίο ενοικεί κάποιος προσωρινά ή μόνιμα, ως ιδιοκτήτης, διευθυντής ή ένοικος.

δ. Το μισθωμένο δωμάτιο οικίας στο οποίο ενοικεί κάποιος, προσωρινά ή μόνιμα.

ε. Το πλοίο ή βάρκα ή σκηνή ή καλύβα, το παράπηγμα ή άλλο παρόμοιο κατασκεύασμα, εφόσον κατοικούνται και δεν είναι προσιτά στον καθένα.

στ. Οποιοδήποτε όχημα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, είτε αυτό είναι ακίνητο, είτε βρίσκεται σε κίνηση.

11. Επιτρέπεται να μπει η Αστυνομία στο σπίτι μου χωρίς ένταλμα;

Ναι, διότι δεν προβλέπεται στο ελληνικό δίκαιο ένταλμα ερεύνης.

12. Επιτρέπεται να μπει η Αστυνομία στο σπίτι χωρίς Εισαγγελέα;

Ναι, αν συναινεί ο ένοικος, διαφορετικά όχι.

Άρ. 256 παρ. 2 ΚΠΔ Αν την έρευνα την ενεργεί ανακριτικός υπάλληλος µη έχων την ιδιότητα δικαστικού λειτουργού, απαιτείται η παρουσία δικαστικού λειτουργού.

13. Επιτρέπεται η Αστυνομία να σπάσει την πόρτα της κατοικίας μου για να διεξαγάγει έρευνα;

Ναι.

Άρ. 256 παρ. 1 ΚΠΔ Αν βρει την πόρτα κλειστή και ο ένοικος αρνείται να την ανοίξει, µπορεί να την παραβιάσει παρουσία του ανακριτικού υπαλλήλου µε τον οποίο συµπράττει.

14. Επιτρέπεται η έρευνα στην κατοικία κατά την διάρκεια της νύχτας;

Ναι.

Άρ. 240 ΚΠΔ Η ανάκριση µπορεί να γίνει και κατά την διάρκεια της νύχτας και Κυριακές και γιορτές

15. Επιτρέπεται να φωτογραφίζω ή να βιντεοσκοπώ αστυνομικούς;

Μάλλον όχι. Το νομικό καθεστώς δεν είναι απολύτως σαφές. Η απάντηση είναι με βεβαιότητα ναι, αν πρόκειται για το μοναδικό αποδεικτικό μέσο με το οποίο αποδεικνύεται η αθωότητα ενός κατηγορουμένου.

16. Υπάρχουν αστυνομικοί εν ώρα υπηρεσίας που φορούν πολιτικά;

Ναι.

Άρ. 7 παρ. 1 π.δ. 538/1989 Οι αστυνομικοί φέρουν κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους την προβλεπομένη από τις ισχύουσες διατάξεις στολή και με τον καθοριζόμενο από αυτές τρόπο. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται να φέρουν πολιτική περιβολή όσοι υπηρετούν: α) Σε υπηρεσίες ασφάλειας, κατά την εκτέλεση των ειδικών τους καθηκόντων. β) Σε οποιαδήποτε Υπηρεσία, μετά από έγκριση των προϊσταμένων τους.

17. Είναι ο αστυνομικός υποχρεωμένος να δηλώσει ότι είναι αστυνομικός, αν τον ρωτήσω;

Ναι, αλλά μόνο αν επεμβαίνει εκείνη την στιγμή και όχι αν π.χ. απλά περιπολεί ή επιτηρεί. Το νομικό καθεστώς δεν είναι απολύτως σαφές.

Άρ. 7 παρ. 2 π.δ. 538/1989 Οι αστυνομικοί που φέρουν πολιτική περιβολή υποχρεούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους να δηλώνουν την ιδιότητά τους και ταυτόχρονα να επιδεικνύουν το δελτίο της υπηρεσιακής τους ταυτότητας.

Άρ. 2 π.δ. 254/2004 Ο αστυνομικός:

α. Υπόκειται στις αρχές της διαρκούς ετοιμότητας και της διαρκούς διατεταγμένης υπηρεσίας.

β. Εφαρμόζει τον Νόμο με κοινωνική ευαισθησία και ουδέποτε υπερβαίνει τα επιτρεπόμενα όρια της διακριτικής ευχέρειας που του παρέχεται. Όταν επεμβαίνει, υποχρεούται να δηλώνει την ιδιότητα, την ταυτότητα και την Υπηρεσία του.

γ. Εκτελεί τα καθήκοντα του με αμεροληψία, αντικειμενικότητα, διαφάνεια, σύνεση, αυτοκυριαρχία, σταθερότητα, αποφασιστικότητα και αξιοπρέπεια, προστατεύοντας, χωρίς διάκριση, όλους τους πολίτες από παράνομες σε βάρος τους πράξεις.

18. Πότε επιτρέπεται ένας αστυνομικός να με απειλήσει με το όπλο του;

Μόνον εφόσον συντρέχει κίνδυνος ένοπλης επίθεσης. Άρ. 3 παρ. 1 Ν. 3169/2003 Ο αστυνομικός επιτρέπεται κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του να προτάσσει το πυροβόλο όπλο, εφόσον συντρέχει κίνδυνος ένοπλης επίθεσης σε βάρος αυτού ή τρίτου.

19. Πότε επιτρέπεται ένας αστυνομικός να πυροβολήσει για εκφοβισμό;

Προκειμένου να προειδοποιήσει για πυροβολισμό κατ’ ανθρώπου.

Άρ. 3 παρ. 4 Ν. 3169/2003 Ο εκφοβιστικός πυροβολισμός ή ο πυροβολισμός κατά πραγμάτων επιτρέπεται, ιδίως σε περιπτώσεις κινδύνου από ζώο ή προειδοποίησης για πυροβολισμό εναντίον ανθρώπου, εφόσον έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην πληγεί άνθρωπος από αστοχία ή εξοστρακισμό του βλήματος.

20. Πότε επιτρέπεται ένας αστυνομικός να πυροβολήσει εναντίον ανθρώπου για να τον ακινητοποιήσει;

Σε αρκετές περιπτώσεις, όπου περιλαμβάνεται η ένοπλη επίθεση, ο αφοπλισμός αστυνομικού, η σύλληψη ενόπλου κλπ.

Άρ. 3 παρ. 5 Ν. 3169/2003 5. Ο πυροβολισμός ακινητοποίησης επιτρέπεται, αν αυτό απαιτείται:

α. Για την απόκρουση ένοπλης επίθεσης, εφόσον η επίθεση άρχισε ή επίκειται, ώστε κάθε καθυστέρηση αντίδρασης να καθιστά αναποτελεσματική την άμυνα.

β. Για την αποτροπή επικείμενης τέλεσης ή εξακολούθησης κοινώς επικίνδυνου κακουργήματος ή κακουργήματος που τελείται με χρήση ή απειλή σωματικής βίας.

γ. Για την σύλληψη καταδικασθέντος ή υποδίκου ή καταδιωκομένου που καταλαμβάνεται να τελεί επ’ αυτοφώρω κακούργημα ή πλημμέλημα, εφόσον αντιδρά στην σύλληψή του και υπάρχει άμεσος κίνδυνος να κάνει χρήση όπλου.

δ. Για την αποτροπή παράνομης εισόδου στην χώρα ή εξόδου από αυτή προσώπων που επιχειρούν παράνομη διακίνηση ανθρώπων ή πραγμάτων και φέρουν όπλα του εδ. α΄ της παρ. 1 του άρ. 1 Ν. 2168/1993.

ε. Για την προστασία εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας ή χώρων, στους οποίους φυλάσσονται αντικείμενα επικίνδυνα για την δημόσια υγεία ή την δημόσια τάξη ή πειστήρια εγκλήματος, εφόσον η φύλαξη τους έχει ανατεθεί ειδικά στον αστυνομικό και επιχειρείται βίαιη είσοδος, προσβολή ή αφαίρεση των φυλασσομένων από ένοπλο. στ. Για την αποτροπή απόδρασης ή ελευθέρωσης κρατουμένου που επιχειρείται με ένοπλη επίθεση.

ζ. Για την αποτροπή αφοπλισμού αστυνομικού κατά την υπηρεσία του

21. Πότε επιτρέπεται ένας αστυνομικός να πυροβολήσει εναντίον ανθρώπου για να τον εξουδετερώσει;

Κυρίως όταν συντρέχει κίνδυνος θανάτου ή βαρειάς σωματικής βλάβης.

Άρ. 3 παρ. 6 Ν. 3169/2003 6. Ο πυροβολισμός εξουδετέρωσης επιτρέπεται, αν αυτό απαιτείται: α. για την απόκρουση επίθεσης ενωμένης με επικείμενο κίνδυνο θανάτου ή βαριάς σωματικής βλάβης ανθρώπου, β. για την διάσωση ομήρων, για τους οποίους απειλείται κίνδυνος θανάτου ή βαριάς σωματικής βλάβης.

22. Πότε επιτρέπεται πυροβολισμός κατά ανηλίκου;

Μόνο σε περίπτωση αποτροπής κινδύνου θανάτου.

Άρ. 3 παρ. 7 περ. γ΄ Ν. 3169/2003 7. Πυροβολισμός ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης απαγορεύεται: […] γ. εναντίον ανηλίκου, εκτός αν αποτελεί το μοναδικό μέσο για την αποτροπή επικείμενου κινδύνου θανάτου. Ως ανήλικος θεωρείται το πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.

23. Επιτρέπεται να συλληφθώ χωρίς ένταλμα;

Ναι, αν συντρέχει αυτόφωρο έγκλημα.

Άρ. 6 παρ. 1 Σ Kανένας δεν συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται χωρίς αιτιολογημένο δικαστικό ένταλμα, που πρέπει να επιδοθεί τη στιγμή που γίνεται η σύλληψη ή η προφυλάκιση. Εξαιρούνται τα αυτόφωρα εγκλήματα.

24. Μπορεί να συλληφθώ, αν παραβιάσω κάποιο από τα μέτρα τα σχετικά με την πανδημία;

Ναι. Κάποιες παραβάσεις έχουν διοικητικό χαρακτήρα, βεβαιώνεται δηλαδή ένα διοικητικό πρόστιμο, ενδέχεται όμως να συντρέχει παράβαση του άρ. 285 ΠΚ.

Άρ. 285 παρ. 1 ΠΚ Όποιος παραβιάζει τα µέτρα που έχει διατάξει ο νόµος ή η αρµόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση µιας µεταδοτικής ασθένειας τιµωρείται: α) µε φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηµατική ποινή αν από την πράξη µπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα, β) µε φυλάκιση και χρηµατική ποινή αν από την πράξη µπορεί να προκύψει κίνδυνος µετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθµό ανθρώπων.

25. Είναι επιτρεπτή η άσκηση βίας κατά την σύλληψη;

Ναι, υπό τον όρο ότι αυτή είναι πρόσφορη (: κατάλληλη να επιτύχει την σύλληψη, άρα όχι μετά από αυτήν), αναγκαία (: όσο το δυνατόν μικρότερη) και αναλογική (: δεν προκαλεί δυσανάλογες σωματικές βλάβες ή θάνατο). Άρ. 278 παρ. 2 ΚΠΔ Τα αρµόδια για τη σύλληψη όργανα οφείλουν να συµπεριφέρονται µε κάθε δυνατή ευγένεια σε αυτόν που συλλαµβάνουν και να σέβονται την τιµή του. Γι’ αυτό δεν πρέπει να µεταχειρίζονται βία παρά µόνο αν υπάρχει ανάγκη και δεν επιτρέπεται να τον δεσµεύουν παρά µόνο όταν ο συλλαµβανόµενος αντιστέκεται ή είναι ύποπτος φυγής.

26. Είναι υποχρεωτικές οι χειροπέδες;

Όχι.

Άρ. 278 παρ. 2 ΚΠΔ Γι’ αυτό δεν πρέπει να µεταχειρίζονται βία παρά µόνο αν υπάρχει ανάγκη και δεν επιτρέπεται να τον δεσµεύουν παρά µόνο όταν ο συλλαµβανόµενος αντιστέκεται ή είναι ύποπτος φυγής.

27. Πρέπει η Αστυνομία να με ενημερώσει για τα δικαιώματά μου κατά την στιγμή της σύλληψης;

Ναι. Άρ. 2 π.δ. 254/2004 Ο αστυνομικός: […] ζ. Βεβαιώνει χωρίς διακρίσεις τις παραβάσεις του νόμου, ενεργώντας με ευθυκρισία, ψυχραιμία και ευγένεια. Εξηγεί στον παραβάτη την παράβαση που διέπραξε, καθώς και τα δικαιώματα του, κατά τρόπο σαφή, ώστε να μην καταλείπονται αμφιβολίες, αποφεύγοντας τις αντιδικίες και τις υπερβολές. Άρ. 3 π.δ. 254/2004 Ο αστυνομικός: […] β. Ενημερώνει αμέσως τον κρατούμενο για τον λόγο της σύλληψης και κράτησης του, για τις εναντίον του κατηγορίες, τα δικαιώματά του και για την διαδικασία που εφαρμόζεται στην περίπτωσή του. Κρατούμενος που δεν κατανοεί την ομιλούμενη γλώσσα ενημερώνεται σε γλώσσα που γνωρίζει με διερμηνέα ή με τον προσφορότερο τρόπο.

28. Υπάρχουν μέρη όπου απαγορεύεται η σύλληψη;

Ναι, αλλά με ελάχιστη πρακτική σημασία.

Άρ. 278 παρ. 1 ΚΠΔ Σύλληψη δεν µπορεί να γίνει: α) όσο διαρκεί η ιερουργία, σε οίκηµα που προορίζεται για τη θεία λατρεία […].

Άρ. 117 παρ. 1 π.δ. 141/1991 Οι χώροι των πρεσβειών ξένων κρατών στην Ελλάδα είναι απαραβίαστοι και το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, δεν επιτρέπεται να εισέρχονται σ’ αυτούς, αν δεν το επιτρέψει ο αρχηγός της διπλωματικής αποστολής, για την σύλληψη οποιουδήποτε προσώπου είτε για αυτόφωρο έγκλημα είτε βάσει νόμιμου καταδιωκτικού εγγράφου. Δύναται όμως να φρουρήσει εξωτερικά τον χώρο για να επιδιωχθεί διά της διπλωματικής οδού η παράδοση του καταδιωκόμενου, εφόσον δεν προστατεύεται από το προνόμιο της ετεροδικίας.

29. Πόση ώρα μπορεί να κρατηθώ από την Αστυνομία;

Μέχρι 24 ώρες.

Άρ. 6 παρ. 2 Σ Όποιος συλλαμβάνεται για αυτόφωρο έγκλημα ή με ένταλμα προσάγεται στον αρμόδιο ανακριτή [: Εισαγγελέα] το αργότερο μέσα σε 24 ώρες από την σύλληψη, αν όμως η σύλληψη έγινε έξω από την έδρα του ανακριτή, η προσαγωγή γίνεται μέσα στον απολύτως αναγκαίο χρόνο για την μεταγωγή του.

Άρ. 279 παρ. 1 ΚΠΔ Ο συλλαµβανόµενος επ’ αυτοφώρω ή µε ένταλµα οδηγείται χωρίς αναβολή στον αρµόδιο εισαγγελέα, το αργότερο µέσα σε είκοσι τέσσερις (24) ώρες από τη σύλληψή του και, αν η σύλληψη έγινε έξω από την έδρα του, στον απολύτως αναγκαίο χρόνο για την µεταφορά του […]. Ειδικά σε περίπτωση σύλληψης επ’ αυτοφώρω για πληµµέληµα, ο ανακριτικός υπάλληλος εντός δώδεκα (12) ωρών ειδοποιεί µε το ταχύτερο µέσο τον εισαγγελέα… ο οποίος µπορεί, λαµβάνοντας υπόψη τη βαρύτητα του εγκλήµατος και την προσωπικότητα του δράστη, να δώσει εντολή να αφεθεί αυτός ελεύθερος και να µην εφαρµοσθεί η προβλεπόµενη για τα αυτόφωρα εγκλήµατα διαδικασία του άρθρου 418 παρ. 1 εδ. α΄ και παρ. 2. Στην περίπτωση αυτή ο ανακριτικός υπάλληλος υποβάλλει στον εισαγγελέα, χωρίς χρονοτριβή, όλες τις εκθέσεις που συντάχθηκαν για τη συγκεκριµένη υπόθεση.

30. Μπορεί η Αστυνομία να μου κάνει σωματική έρευνα;

Ναι.

Άρ. 257 ΚΠΔ

1. Στους κατηγορουµένους γίνεται σωµατική έρευνα, όταν εκείνος που διεξάγει την ανάκριση κρίνει ότι εξαιτίας σπουδαίων λόγων είναι χρήσιµη για την εξακρίβωση της αλήθειας. Σε τρίτα πρόσωπα διενεργείται σωµατική έρευνα, όταν υπάρχει σοβαρή και βάσιµη υπόνοια ότι θα βρεθούν ίχνη ή άλλα αντικείµενα που σχετίζονται µε την κατηγορούµενη πράξη ή απόλυτη ανάγκη. Με την διεξαγωγή της σωµατικής έρευνας δεν θα πρέπει να προκαλείται βλάβη στην υγεία του προσώπου που υπόκειται σε αυτήν, ούτε να θίγεται, κατά το δυνατό, η αξιοπρέπειά του. Η διάταξη του άρ. 199 ΚΠΔ εφαρµόζεται και στις σωµατικές έρευνες.

2. Η σωµατική έρευνα πρέπει να γίνεται ιδιαιτέρως και χωριστά για κάθε πρόσωπο. Αν αναζητείται ορισµένο πράγµα ή έγγραφο, εκείνος που ενεργεί την έρευνα καλεί προηγουµένως τον κάτοχό του να το παραδώσει.

Άρ. 199 ΚΠΔ

1. Κανένα πρόσωπο δεν είναι υποχρεωµένο να ανεχθεί την εξέταση του σώµατός του από πραγµατογνώµονα κατά τρόπο που θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

2. Αν από την πραγµατογνωµοσύνη είναι ενδεχόµενο να αισθανθεί ντροπή ο εξεταζόµενος, εκείνος που διατάσσει την πραγµατογνωµοσύνη του ανακοινώνει ότι µπορεί να ζητήσει να παρευρεθεί κατά την εξέτασή του πρόσωπο της εµπιστοσύνης του. Τέτοια αίτηση δεν γίνεται δεκτή, αν παρουσιάζεται ανυπέρβλητο κώλυµα να παραστεί έγκαιρα το πρόσωπο που υποδείχθηκε. Το κώλυµα µνηµονεύεται ειδικά στην έκθεση που συντάσσεται.

31. Μπορεί να κάνει σωματική έρευνα σε γυναίκα άνδρας αστυνομικός;

Όχι.

Άρ. 96 παρ. 3ε π.δ. 141/1991 ε. Σωματική έρευνα σε γυναίκα γίνεται από γυναίκα αστυνομικό και, αν δεν υπάρχει, από άλλη γυναίκα της εκλογής του αστυνομικού

32. Επιτρέπεται ο αστυνομικός να φέρεται με σκαιότητα, να είναι προσβλητικός κλπ;

Όχι.

Άρ. 2 παρ. 4 π.δ. 538/1989 Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους οι αστυνομικοί: […] 4. Συμπεριφέρονται με λεπτότητα, σεμνότητα και ευγένεια, επιδεικνύοντας πνεύμα μετριοπάθειας και επιείκειας.

Άρ. 97 παρ. 1ιβ π.δ. 141/1991 ιβ. Σε κάθε επαφή του με ανήλικους, πρέπει να τους φέρεται με στοργή και ευπροσηγορία και να αποφεύγει κάθε ενέργεια που μπορεί να τους ταπεινώσει και να τους αφήσει δυσμενή για την Αστυνομία ψυχικά βιώματα.

33. Είναι παράνομο να αντισταθώ στην σύλληψή μου;

Ναι.

Άρ. 167 ΠΚ

1. Όποιος µε βία ή απειλή βίας επιχειρεί να εξαναγκάσει κάποια αρχή ή υπάλληλο να ενεργήσει πράξη που ανάγεται στα καθήκοντά του ή να παραλείψει νόµιµη πράξη, καθώς και όποιος βιαιοπραγεί εναντίον του ή κατά προσώπου που έχει προσληφθεί ή άλλου υπαλλήλου που έχει προστρέξει για να τον υποστηρίξει κατά τη διάρκεια της νόµιµης ενέργειάς του (αντίσταση), τιµωρείται µε φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηµατική ποινή.

3. Αν το πρόσωπο κατά του οποίου στράφηκε η πράξη διέτρεξε σοβαρό προσωπικό κίνδυνο ή η πράξη έγινε από πρόσωπο που οπλοφορεί ή φέρει αντικείµενα µε τα οποία µπορεί να προκληθεί σωµατική βλάβη, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηµατική ποινή, εφόσον η πράξη δεν τιµωρείται βαρύτερα µε άλλη διάταξη.

34. Μπορώ να συλλάβω τον δράστη ενός αυτόφωρου εγκλήματος;

Ναι, εάν το έγκλημα στρέφεται κατά ατομικών εννόμων αγαθών (κλοπή, σωματική βλάβη, ληστεία, ανθρωποκτονία κ.τ.τ). Άρ. 275 παρ. 1 ΚΠΔ Προκειµένου για αυτόφωρα κακουργήµατα και πληµµελήµατα οι ανακριτικοί υπάλληλοι του άρ. 31 ΚΠΔ, καθώς και κάθε αστυνοµικό όργανο, έχουν υποχρέωση, ενώ οποιοσδήποτε πολίτης το δικαίωµα, να συλλάβουν τον δράστη, τηρώντας τις διατάξεις του Συντάγµατος και του άρ. 279 ΚΠΔ για την άµεση προσαγωγή του στον Εισαγγελέα.

35. Μπορεί να περάσω από αυτόφωρο;

Ναι, αν κατηγορείσαι για πλημμέλημα, εκτός αν είσαι ανήλικος ή δικηγόρος ή αστυνομικός.

Άρ. 242 παρ. 3 ΚΠΔ Τα εγκλήµατα που τελούνται από ανηλίκους δεν δικάζονται ως αυτόφωρα.

36. Είμαι υποχρεωμένος να επιτρέψω να μου πάρουν τα δακτυλικά αποτυπώματα;

Ναι.

Άρ. 27 παρ. 1 π.δ. 342/1977 Εις εγκληματολογικήν σήμανσιν ήτοι: δακτυλοσκόπησιν, ανθρωπομέτρησιν, περιγραφήν και φωτογράφησιν υπόκειται παν άτομον: α) Νομίμως συλλαμβανόμενον […].

Άρ. 27 παρ. 4 π.δ. 342/1977 Τα υποκείμενα εις εγκληματολογικήν σήμανσιν άτομα και αρνούμενα ταύτην διώκονται και τιμωρούνται κατά τας διατάξεις του άρ. 224 παρ. 2 ΠΚ [άρνηση μαρτυρίας].

37. Έχω δικαίωμα να έχω δικηγόρο;

Ναι.

Άρ. 105 παρ. 2 ΚΠΔ Ο εξεταζόµενος έχει το δικαίωµα πρόσβασης σε δικηγόρο χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση και σε κάθε περίπτωση προτού εξεταστεί από την αστυνοµία ή άλλη αρχή επιβολής του νόµου ή δικαστική αρχή.

38. Αν δεν μιλάω ελληνικά, έχω δικαίωμα σε διερμηνέα;

Ναι.

Άρ. 101 ΚΠΔ Ο ύποπτος ή ο κατηγορούµενος που δεν οµιλεί ή δεν κατανοεί επαρκώς την ελληνική γλώσσα έχει το δικαίωµα σε διερµηνεία καθώς και σε γραπτή µετάφραση όλων των ουσιωδών εγγράφων της διαδικασίας, σύµφωνα µε όσα προβλέπονται στα άρ. 233 και 237 ΚΠΔ.

39. Αν είμαι αλλοδαπός, έχω δικαίωμα να επικοινωνήσω με το προξενείο μου;

Ναι.

Άρ. 98 παρ. 2 ΚΠΔ Ο κατηγορούµενος που είναι αλλοδαπός και στερείται την ελευθερία του έχει δικαίωµα να επικοινωνεί, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, µε τις προξενικές αρχές του κράτους του οποίου είναι υπήκοος. Έχει επίσης δικαίωµα επίσκεψης από τις προξενικές του αρχές, δικαίωµα συνοµιλίας και αλληλογραφίας µαζί τους και δικαίωµα να κανονίζεται η νοµική του εκπροσώπηση από αυτές, εφόσον οι εν λόγω αρχές δεν έχουν αντίρρηση.

40. Μπορεί η Αστυνομία να μου κατάσχει το κινητό μου τηλέφωνο;

Ναι.

Άρ. 280 ΚΠΔ Όλα τα έγγραφα και τα άλλα αντικείµενα που βρέθηκαν σε αυτόν που έχει συλληφθεί και έχουν σχέση µε το έγκληµα κατάσχονται και παραδίδονται µε αυτόν και την σχετική έκθεση στον αρµόδιο εισαγγελέα ή ανακριτή.

41. Μπορεί η Αστυνομία να μου ζητήσει τον κωδικό του κινητού μου τηλεφώνου;

Όχι, δεν προβλέπεται πουθενά σχετική υποχρέωση.

42. Έχω δικαίωμα να κάνω ένα τηλεφώνημα;

Ναι.

Άρ. 98 παρ. 1 ΚΠΔ Ο κατηγορούµενος που στερείται την ελευθερία του έχει δικαίωµα επικοινωνίας, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, µε ένα τουλάχιστον τρίτο πρόσωπο που έχει υποδείξει ο ίδιος.

43. Έχω δικαίωμα να διαβάσω τα έγγραφα της δικογραφίας, πριν απολογηθώ;

Ναι.

44. Έχω δικαίωμα να πάρω αντίγραφα της απολογίας μου και της υπόλοιπης δικογραφίας μετά την απολογία μου;

Ναι.

Άρ. 105 παρ. 1 ΚΠΔ Όταν ενεργείται προανάκριση σύµφωνα µε το άρ. 245 παρ. 2 ΚΠΔ, η εξέταση γίνεται όπως ορίζεται στις διατάξεις των άρ. 273 και 274 ΚΠΔ και εκείνος που εξετάζεται έχει τα δικαιώµατα που αναφέρονται στα άρ. 91, 95, 96, 97, 98, 100, 101, 103 και 104 ΚΠΔ.

45. Επιτρέπεται να αρνηθώ να απαντήσω στις ερωτήσεις της Αστυνομίας;

Ναι.

Δικαίωµα σιωπής και µη αυτοενοχοποίηση (άρ. 104 ΚΠΔ) 1. Ο ύποπτος ή ο κατηγορούµενος έχουν δικαίωµα σιωπής και µη αυτοενοχοποίησης. 2. Η άσκηση του δικαιώµατος µη αυτοενοχοποίησης δεν εµποδίζει τη νόµιµη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων, που υπάρχουν ανεξάρτητα από τη βούληση των υπόπτων και των κατηγορουµένων. 3. Η άσκηση του δικαιώµατος σιωπής και µη αυτοενοχοποίησης δεν µπορεί να αξιοποιηθεί σε βάρος των υπόπτων και των κατηγορουµένων.

46. Επιτρέπεται η Αστυνομία να ασκήσει ψυχολογική βία εις βάρος μου;

Όχι.

47. Πώς θα πληροφορηθώ τα δικαιώματά μου;

Με ειδικό έγγραφο.

Χορήγηση εγγράφου περί των δικαιωμάτων (άρ. 96 ΚΠΔ) 1. Στον ύποπτο ή τον κατηγορούµενο, ο οποίος συλλαµβάνεται ή κρατείται, παρέχεται αµέσως έγγραφο στο οποίο καταγράφονται τα δικαιώµατά του και του επιτρέπεται να το διατηρεί στην κατοχή του καθ’ όλη τη διάρκεια της στέρησης της ελευθερίας του. Το έγγραφο αυτό περιλαµβάνει πληροφορίες σχετικά µε τα ακόλουθα δικαιώµατα: α) το δικαίωµα παράστασης µε συνήγορο, β) το δικαίωµα και τις προϋποθέσεις παροχής δωρεάν νοµικών συµβουλών, γ) το δικαίωµα ενηµέρωσης σχετικά µε την κατηγορία, δ) το δικαίωµα διερµηνείας και µετάφρασης,… ε) το δικαίωµα σιωπής και µη αυτοενοχοποίησης, στ) το δικαίωµα πρόσβασης στο υλικό της δικογραφίας, ζ) το δικαίωµα ενηµέρωσης των προξενικών αρχών και ενός επιπλέον προσώπου της επιλογής του, η) το δικαίωµα σε επείγουσα ιατρική περίθαλψη, θ) τον ανώτατο αριθµό ωρών ή ηµερών κατά τις οποίες ο κατηγορούµενος δύναται να στερηθεί της ελευθερίας του προτού προσαχθεί ενώπιον δικαστικής αρχής και ι) πληροφορίες σχετικά µε τις δυνατότητες προσβολής του νόµιµου χαρακτήρα της σύλληψης ή της κράτησης.

48. Μπορώ να μηνύσω προσωπικά έναν αστυνομικό και για ποια αδικήματα;

Ναι, ιδίως για βασανιστήρια, σωματικές βλάβες, παράβαση καθήκοντος, εξύβριση κ.τ.τ.

Βασανιστήρια (άρ. 137Α ΠΚ)

1. Υπάλληλος ή στρατιωτικός, στα καθήκοντα του οποίου ανάγεται η δίωξη, η ανάκριση ή η εξέταση αξιόποινων πράξεων ή πειθαρχικών παραπτωµάτων ή η εκτέλεση ποινών ή η φύλαξη ή η επιµέλεια κρατουµένων, τιµωρείται µε κάθειρξη έως δέκα έτη, εάν υποβάλλει σε βασανιστήρια κατά την εκτέλεση αυτών των καθηκόντων πρόσωπο που βρίσκεται στην εξουσία του µε σκοπό:

α) να αποσπάσει από αυτό ή από τρίτο πρόσωπο οµολογία, κατάθεση, πληροφορία ή δήλωση ιδίως αποκήρυξης ή αποδοχής πολιτικής ή άλλης ιδεολογίας, β) να το τιµωρήσει ή γ) να εκφοβίσει αυτό ή τρίτα πρόσωπα. Με την ίδια ποινή τιµωρείται υπάλληλος ή στρατιωτικός, που µε εντολή των προϊσταµένων του ή αυτοβούλως σφετερίζεται τέτοια καθήκοντα και τελεί τις πράξεις του προηγούµενου εδαφίου.

3. Επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν οι πράξεις της προηγούµενης παραγράφου: α) τελούνται µε µέσα ή τρόπους συστηµατικού βασανισµού, ιδίως κτυπήµατα στα πέλµατα του θύµατος (φάλαγγα), ηλεκτροσόκ, εικονική εκτέλεση ή παραισθησιογόνες ουσίες ή β) έχουν ως αποτέλεσµα τη βαριά σωµατική βλάβη του θύµατος. Η ποινή αυτή επιβάλλεται και όταν ο υπαίτιος, ως προϊστάµενος, έδωσε την εντολή τέλεσής τους.

4. Σωµατική κάκωση, βλάβη της υγείας, άσκηση παράνοµης σωµατικής ή ψυχολογικής βίας και κάθε άλλη σοβαρή προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που τελείται από τα πρόσωπα, υπό τις περιστάσεις και για τους σκοπούς που προβλέπει η παράγραφος 1, εφόσον δεν υπάγεται στην έννοια των βασανιστηρίων, τιµωρείται µε φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηµατική ποινή, αν δεν τιµωρείται βαρύτερα µε άλλη διάταξη.

Επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη αν συντρέχει η περίπτωση β΄ της προηγούµενης παραγράφου. Ως προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας θεωρούνται ιδίως: α) η χρησιµοποίηση ανιχνευτή αλήθειας, β) η παρατεταµένη αποµόνωση, γ) η σοβαρή προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

5. Αν οι πράξεις των προηγούµενων παραγράφων επέφεραν το θάνατο του θύµατος επιβάλλεται κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών.

6. Βασανιστήρια συνιστούν, κατά το άρθρο αυτό, κάθε µεθοδευµένη πρόκληση έντονου σωµατικού πόνου ή σωµατικής εξάντλησης επικίνδυνης για την υγεία ή ψυχικού πόνου ικανού να επιφέρει σοβαρή ψυχική βλάβη καθώς και κάθε παράνοµη χρησιµοποίηση χηµικών, ναρκωτικών ή άλλων φυσικών ή τεχνικών µέσων µε σκοπό να κάµψουν τη βούληση του θύµατος. Δεν υπάγονται στην έννοια των βασανιστηρίων πράξεις ή συνέπειες συµφυείς προς τη νόµιµη εκτέλεση ποινής ή άλλου νόµιµου περιορισµού της ελευθερίας ή προς άλλο νόµιµο µέτρο δικονοµικού καταναγκασµού.

49. Επιτρέπεται να επικαλεστώ συγγνωστή νομική πλάνη ως προς τις αστυνομικές εξουσίες;

Θεωρητικά ναι, πρακτικά όχι.

Νομική πλάνη (άρ. 31 παρ. 2 ΠΚ) Η πράξη όµως δεν καταλογίζεται σε εκείνον που την τελεί, αν αυτός δεν είχε συνείδηση του άδικου χαρακτήρα της λόγω πλάνης που δεν µπορούσε να αποφύγει, µολονότι κατέβαλε την οφειλόµενη από τις περιστάσεις και δυνατή γι’ αυτόν επιµέλεια (συγγνωστή νοµική πλάνη). Συγγνωστή είναι η νομική πλάνη, όταν ο δράστης δεν κατέβαλε την οφειλόµενη από τις περιστάσεις και δυνατή για αυτόν επιµέλεια, ήτοι όταν δεν ώφειλε ή δεν ηδύνατο να διαγνώσει τον άδικο χαρακτήρα της πράξης του, όση επιμέλεια και αν κατέβαλλε (ΟλΑΠ 1179/1986).

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι επιτρέπεται και τι όχι βάσει νόμου να κάνει η Αστυνομία: 49 ερωτήσεις και απαντήσεις για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πολιτών!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news