facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Στην Ξάνθη ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Τουρκίας

Επίσκεψη αστραπή, η οποία «βαπτίζεται» - όπως άλλωστε συνηθίζεται – ως ιδιωτική πραγματοποίησε την Πέμπτη (22/09) στην Ξάνθη ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Τουρκίας, Μουσταφά Σεντόπ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του XanthiNea.gr.  

Το πρόγραμμα των συναντήσεων του περιελάβανε επαφές με τον νέο ψευτομουφτή καθώς και επίσκεψη στον τάφο του Αχμέτ Μετέ, του μέχρι πρότινος ψευτομουφτή Ξάνθης, αλλά και επίσκεψη στην αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική» Ένωση Ξάνθης. Η κινητοποίηση από πλευράς της Αστυνομίας ήταν μεν διακριτική, αλλά παράλληλα και αισθητή, τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και επί της οδού Παναγή Τσαλδάρη. 

Η Ξάνθη, φυσικά, δεν ήταν ο μόνος σταθμός της «ιδιωτικής» περιοδείας του προέδρου της Τουρκικής Βουλής, καθώς το πρόγραμμά του περιελάβανε και αντίστοιχες επαφές στην Κομοτηνή, τόσο στο Τουρκικό Προξενείο όσο και με στελέχη της μειονότητας. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το χρονικό σημείο της επίσκεψης δεν είναι τυχαίο, μιας και πραγματοποιείται εν μέσω των σκληρών και διαρκών προκλήσεων της Τουρκίας, η οποία επιχειρεί να κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα, ενώ ως γνωστόν ο Μουσταφά Σεντόπ είναι πλήρως συντασσόμενος με τη γραμμή Ερντογάν και σκληροπυρηνικός αυτής.

Στην Ξάνθη ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Τουρκίας

xanthinea

Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Ξάνθη ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Τουρκίας "

NATO: Διαμηνύει ότι δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τα δημοψηφίσματα των ρωσόφωνων της Ουκρανίας

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ποτέ τα δημοψηφίσματα που πρόκειται να διεξάγουν ρωσόφωνοι στην ανατολική Ουκρανία, καθώς έχουν ως στόχο την επίσημη ένωση με την Ρωσία.

«Τα ψευδοδημοψηφίσματα στις ουκρανικές περιφέρειες Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα στερούνται νομιμότητας και θα αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, το κύριο όργανο λήψης πολιτικών αποφάσεων του ΝΑΤΟ.

«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα αναγνωρίσουν την παράνομη προσάρτηση (εδαφών). Αυτά τα εδάφη είναι ουκρανικά», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Δημοψηφίσματα για την ένταξη περιοχών στη Ρωσική Ομοσπονδία πρόκειται να διεξαχθούν από την Παρασκευή έως την Τρίτη σε κατεχόμενα εδάφη της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας, που αντιπροσωπεύουν στο σύνολό τους ένα ποσοστό περίπου 15% της ουκρανικής επικράτειας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "NATO: Διαμηνύει ότι δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τα δημοψηφίσματα των ρωσόφωνων της Ουκρανίας"

Μητσοτάκης στο CNN: Η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό – Δεν ξέρω τι υπάρχει στο μυαλό του Ερντογάν

Η Τουρκία εργαλειοποιεί για πολιτικούς λόγους το μεταναστευτικό, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από λίγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN.

«Αυτός είναι ένας εντελώς παράλογος ισχυρισμός. H Ελλάδα έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα. Μόλις σήμερα, είχαμε δύο ναυάγια. Σώσαμε περισσότερα από 100 άτομα, ανάμεσά τους πολλά παιδιά. Επομένως, το να κατηγορεί κάποιος την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας – και αυτή η κατηγορία προέρχεται στην πραγματικότητα από μια χώρα που έχει ιστορικό εργαλειοποίησης μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς- είναι εντελώς παράλογο. Θα πρέπει να υπενθυμίσω σε εσάς και στους τηλεθεατές σας τι συνέβη πριν από ενάμιση χρόνο, τον Μάρτιο του 2020, όταν ο Πρόεδρος Ερντογάν ενθάρρυνε ανοιχτά, δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους να περάσουν στην Ευρώπη, στην Ελλάδα και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, προκειμένου να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επομένως, δεν είμαστε εμείς που εργαλειοποιούμε τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς. Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας. Αλλά με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Και κάθε φορά που υπάρχει έστω και ένα άτομο που χρειάζεται να διασωθεί στη θάλασσα, η ακτοφυλακή μας έχει παρέμβει. Και όπως σάς είπα, μόλις σήμερα διασώσαμε περισσότερους από 100 ανθρώπους στη θάλασσα. Άρα πρόκειται για πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας. Και είμαι πραγματικά απογοητευμένος από αυτού του είδους τον διαρκή πόλεμο ψευδών ειδήσεων.

Θα πρέπει να μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι με την Τουρκία και να συζητήσουμε ως πολιτισμένοι γείτονες και να συνεργαστούμε πάνω στο ζήτημα της μετανάστευσης. Ήμουν ο πρώτος που είπε ότι η Τουρκία έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Αλλά αυτός σίγουρα δεν είναι ο τρόπος, από την πλευρά της Τουρκίας, να διαχειρίζεται τις διεθνείς υποθέσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί το κάνει αυτό ο Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως δεν είναι σε θέση να ξέρει τι σκέφτεται ο Τούρκος πρόεδρος. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «αυτό το μοτίβο ρητορικής είναι απαράδεκτο [και ότι] υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο για την επίλυση διαφορών μεταξύ των κρατών, και αυτό είναι η αυστηρή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, και στην περίπτωσή μας, η τήρηση του Δίκαιου της Θάλασσας».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην ενεργειακή κρίση και στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Όσον αφορά τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και ότι υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο για να γίνει αυτό, ενώ όσον αφορά τις κυρώσεις σημείωσε ότι λειτουργούν αλλά ότι θα πάρουν καιρό για να δούμε τις επιπτώσεις τους.

Επεσήμανε τέλος την ανάγκη να συνεχιστεί η στήριξη στην Ουκρανία προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα «σε κάθε αυταρχικό ηγέτη που πιστεύει ότι τα σύνορα μπορούν να αλλάξουν με τη βία».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη:

ertnews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης στο CNN: Η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό – Δεν ξέρω τι υπάρχει στο μυαλό του Ερντογάν"

Ο Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Μπάιντεν για τις απειλές Ερντογάν κατά της Ελλάδας – Θα τα πει και σε Γκουτέρες

Κάθε άλλο παρά κοινωνικού χαρακτήρα ήταν το τετ – α – τετ που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τζο Μπάιντεν στη δεξίωση του Αμερικανού προέδρου προς τιμήν των ηγετών που μετέχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Συνεχίζοντας την επιχείρηση «διεθνοποίηση της τουρκικής επιθετικότητας» που ακολουθεί σταθερά η Αθήνα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Τζο Μπάιντεν για τις απειλές που εκτοξεύει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της χώρας μας σε καθημερινή βάση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Alpha στη Νέα Υόρκη, Χριστόδουλο Αθανασάτο, στη συνομιλία που είχε την Τετάρτη (21.09.2022) με τον πρόεδρο των ΗΠΑ έθιξε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Στη δεξίωση που παρέθεσε ο Τζο Μπάιντεν προς τιμήν των ηγετών που μετέχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το τετ – α – τετ των δύο ανδρών δεν είχε απλά κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς ο κ. Μητσοτάκης εξέθεσε τις απειλές Ερντογάν κατά της Ελλάδας.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν έγινε σε εξαιρετικά θερμό κλίμα, κι ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε συνάντηση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια ώρα «παγωμένο» παραμένει το κλίμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Είναι χαρακτηριστικό ότι Μητσοτάκης και Ερντογάν δεν είχαν ποτέ, καμία επαφή στη Νέα Υόρκη. Ούτε καν στη δεξίωση Μπάιντεν, καθώς την ώρα που έφτανε ο Πρωθυπουργός αναχωρούσε η αυτοκινητοπομπή του Τούρκου προέδρου.

Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε όλες τις επαφές τους με ηγέτες και ανώτερους αξιωματούχους εκθέτουν την κλιμάκωση της ακραίας ρητορικής και των απειλών της Άγκυρας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, σε μία συγκυρία έντονων γεωπολιτικών αναταράξεων στην Ευρώπη.

Μάλιστα απόψε (σ.σ. 22.09.2022) ο πρωθυπουργός συναντά στη Νέα Υόρκη και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ την Παρασκευή (23.09.2022) θα πραγματοποιήσει ομιλία στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Μπάιντεν για τις απειλές Ερντογάν κατά της Ελλάδας – Θα τα πει και σε Γκουτέρες"

Από το βήμα του ΟΗΕ αναμένεται ηχηρή απάντηση στον τουρκικό αναθεωρητισμό

Λέξη προς λέξη θα απαντήσει αύριο στον ΟΗΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κατηγορίες του Ερντογάν, ότι η Ελλάδα διαπράττει εγκλήματα πολέμου. Ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε σήμερα, κατηγορώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών ότι είναι στον κόσμο τους και υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει όριο στις διώξεις κατά “Τούρκων πολιτών” στη Δυτική Θράκη. Όλα αυτά, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει την Τουρκία για τις πολιτικές διακρίσεων κατά της ελληνικής μειονότητας, που έχει ως συνέπεια να βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης.

Καθώς το πρωθυπουργικό επιτελείο οριστικοποιεί το πλαίσιο της επιχείρησης κατάρριψης της τουρκικής προπαγάνδας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδεικνύει την Τουρκία ως χώρα που υπονομεύει τις δυτικές αξίες, απορρίπτοντας παραλλήλως τις ανυπόστατες κατηγορίες του Ταγίπ Ερντογάν.

«Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ είναι προφανώς απαράδεκτη. Δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα, και ουσιαστικά δείχνει την Τουρκία ως μια χώρα που δεν είναι πλέον μέρος αυτού που συνηθίζουμε να αποκαλούμε, Δυτική συμμαχία. Το να κατηγορείς την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο ζήτημα της μετανάστευσης είναι απλώς εξωφρενικό. Είναι εξωφρενικό γιατί είναι η Τουρκία που, πολύ ανοιχτά και πολύ δημόσια, εργαλειοποιεί τους μετανάστες» διεμηνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg

Με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και δείχνοντας προς την Άγκυρα, ο πρωθυπουργός καταδίκασε τον αναθεωρητισμό.

«Είναι ανάγκη να στείλουμε μήνυμα σε όλους τους ηγέτες απολυταρχικών καθεστώτων που θεωρούν πως μπορούν να αλλάξουν τα σύνορα με τη χρήση βίας, ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει ανεκτό από την κοινότητα των δημοκρατικών κρατών» υπογράμμισε.

Ενώπιον του θερμού ελληνο-αμερικανικού ακροατηρίου ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν απειλείται.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί bullying από τους επιθετικούς γείτονές μας. Οι προκλήσεις απέναντι στην κυριαρχία της Ελλάδας είναι εντελώς απαράδεκτες. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε τις συμμαχίες μας» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κι ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε ακόμα ένα εγκάρδιο τετ α τετ με τον πρόεδρο Μπάιντεν, ο Ταγίπ Ερντογάν αναχωρώντας από τη Νέα Υόρκη, επανέλαβε τις ακρότητες περί μεταναστευτικού κι έθεσε ξανά θέμα δύο κρατών στην Κύπρο.

«Θέλαμε να δώσουμε στον κόσμο ένα μάθημα ανθρωπιάς δείχνοντας τη φωτογραφία με τα άψυχα σώματα αυτών των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της βύθισης των σκαφών τους από την ελληνική ακτοφυλακή» δήλωσε ο Ερντογάν.

Την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος θέτει ξανά θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαλεί την Τουρκία για την πολιτική εξόντωσης των Ελλήνων της Πόλης.

Από το βήμα της συνέλευσης του ΟΗΕ, Ίμον Γκίλμορ Ειδικός Αντιπρόσωπος ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε

«Η ΕΕ εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για τις πολιτικές διακρίσεων που εφάρμοσε στο παρελθόν η Τουρκία, με αποτέλεσμα η Ελληνική Μειονότητα να βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Η ΕΕ καλεί και πάλι την Τουρκία να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου» .

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Ground Zero, τιμώντας τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Η μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι μια μάχη διαρκής είναι μια μάχη την οποία έχουμε υποχρέωση οι δημοκρατίες να δώσουμε για να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε τον τρόπο ζωής μας για να μπορέσουμε να εξακολουθούμε να λειτουργούμε μέσα σε ανοικτές δημοκρατικές κοινωνίες όπως αυτές που με τόσο κόπο έχουμε χτίσει» δήλωσε.

Συνάντηση στον Έβρο είχαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος με τον Αμερικανό πρέσβη.

Εκνευρισμός Ερντογάν για την στάση των ΗΠΑ – Οι προσδοκίες που διαψεύστηκαν και η απομόνωση της Τουρκίας

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις ΗΠΑ, Λένα Αργύρη

«Μεγάλο εκνευρισμό προκάλεσε στην τουρκική αντιπροσωπεία το γεγονός, ότι ο Πρόεδρος Μπαιντεν χθες στην ομιλία του, ευχαρίστησε τα Ηνωμένα Έθνη για την συμφωνία των σιτηρών και δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά στην Τουρκία. Αναφορά δεν έκανε ούτε ο ΥΠΕΞ κ. Μπλινκεν στην ανακοίνωση του για την ανταλλαγή των αιχμαλώτων, για την οποία ευχαρίστησε μόνο την Σαουδικη Αραβια.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τουρκική δυσαρέσκεια ήταν μεγάλη και μεταφέρθηκε σε υψηλό επίπεδο και έτσι ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας κ. Σαλιβαν, αργά χθές βράδυ μέσω twitter ευχαρίστησε την Τουρκία και για τα δυο με μια σύντομη ανάρτηση, για να κλείσει το θέμα.

Αυτό το περιστατικό αποδεικνύει την απροθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης να δώσει επικοινωνιακούς πόντους στον Ερντογαν, όπως σχολιάζουν αναλυτές, ειδικά σε αυτή την συγκυρία».

Νωρίτερα ο κ Δενδιας συναντήθηκε με την υφυπουργό εξωτερικών της Αμερικής την κ. Νουλαντ την οποία και ενημέρωσε αναλυτικά για τα τελευταία επεισόδια στο σίριαλ της τουρκικής προκλητικότητας.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Από το βήμα του ΟΗΕ αναμένεται ηχηρή απάντηση στον τουρκικό αναθεωρητισμό"

Τρεις δημοσκοπήσεις μετά τη ΔΕΘ: Σταθερά μπροστά η ΝΔ με διαφορά από 7,3% έως 8%

Από 7,3 έως έως οκτώ ποσοστιαίες μονάδες κυμαίνεται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στις τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες και σήμερα σε ΣΚΑΪ, OPEN και STAR, έχοντας κοινό τους χαρακτηριστικό, ότι πραγματοποιήθηκαν μετά τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Σταθερό προβάδισμα εξακολουθεί να διατηρεί και ο αρχηγός της ΝΔ στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία.

Πιο συγκεκριμένα, στην τελευταία χρονικά δημοσκόπηση, αυτή της GPO για το STAR, η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις 7,3 μονάδες, καθώς τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 32,7%, ΣΥΡΙΖΑ 25,4%, ΠΑΣΟΚ 10,9%, ΚΚΕ 5,3%, Ελληνική Λύση 3,8%, ΜέΡΑ 25 2,2%, Έλληνες για την Πατρίδα 1,7%, Εθνική Δημιουργία 1,5%, άλλο κόμμα 3,9%, άκυρο-δεν θα ψηφίσω 2,9%, αδιευκρίνιστη ψήφος 9,8%.

gallup_star_prothesi

Στην ίδια έρευνα και στο ερώτημα για το πώς κρίνουν οι πολίτες τη συνολική παρουσία και τις εξαγγελίες Μητσοτάκη και Τσίπρα στη ΔΕΘ, οι απαντήσεις έδωσαν τα εξής:

Μητσοτάκης: 50,7% θετικά και μάλλον θετικά, 45,6% αρνητικά και μάλλον αρνητικά

Τσίπρας: 36,4% θετικά και μάλλον θετικά, 58,5% αρνητικά και μάλλον αρνητικά

Στο ερώτημα, δε, ποιος σας έπεισε περισσότερο, ο κ. Μητσοτάκης απαντά το 41,7% και ο κ. Τσίπρας 30,7%, ενώ κανένας από τους δύο απαντά το 24,2%.

Όσον αφορά το τι είδους κυβέρνηση προτιμούν οι πολίτες να προκύψει από τις εκλογές, το 52,1% τάσσεται υπέρ μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης, έναντι 44,9% που προτιμά μια κυβέρνηση συνεργασίας. Εάν όμως δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις εκλογές, το 58,2% προτιμά να καταβληθεί προσπάθεια, ώστε να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ το 39,1% προτιμά να γίνουν ξανά εκλογές ώστε να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Στις 7,5 μονάδες η διαφορά στη δημοσκόπηση του OPEN

Στη δημοσκόπηση της MRB για το OPEN η ΝΔ προηγείται με 7,5% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με τα ποσοστά να έχουν ως εξής: η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 31,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,8%, το ΠΑΣΟΚ 11,7%, το ΚΚΕ 5,3%, η Ελληνική Λύση 4,4%, το ΜέΡΑ 25 3,7%, οι Έλληνες για την Πατρίδα 2,3%, Εθνική Δημιουργία 1,1%, άλλο κόμμα 4%, αναποφάσιστοι 12,4%.

mrb_prothesi

Για τις κυβερνήσεις συνεργασίας, το 22,6% απαντά ότι βλέπουν θετικά μια συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - μικρότερων κομμάτων της Δεξιάς. Παράλληλα, θετικά βλέπει μια κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - μικρότερων κομμάτων της Αριστεράς, το 24,2% των ερωτηθέντων.

Όσο για το πρόβλημα που απασχολεί περισσότερο τους Έλληνες, το 56,2% λέει ότι είναι η ακρίβεια, το 11,8% η ανεργία, 8,8% ο πόλεμος στην Ουκρανία, 7,5% τα εθνικά θέματα, 3,5% ο κορονοϊός, 3,5% το μεταναστευτικό, 4,8% η εγκληματικότητα, 2,8% οι υποκλοπές και 1,1% ΔΞ/ΔΑ.

Στο 8% η διαφορά στο γκάλοπ του ΣΚΑΪ

Στην τριπλή έρευνα της Pulse για τον ΣΚΑΪ, όπου αποτυπώθηκε η διαφορά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη ΔΕΘ, η διαφορά διαμορφώνεται τελικά στο 8%: ΝΔ 34,5%, ΣΥΡΙΖΑ 26,5%, ΠΑΣΟΚ 12%, ΚΚΕ 5%, Ελληνική Λύση 4%, ΜέΡΑ 25 3%, Εθνικό κόμμα Έλληνες 2%, Εθνική Δημιουργία 1%, άλλο 3,5%, Αναποφάσιστοι 8,5%.

pulse_prothesi_again

Στην ίδια έρευνα, πριν από τη ΔΕΘ, η διαφορά ήταν στις 7,5 μονάδες, ενώ μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού το ποσοστό ανέβηκε στο 8,5%, για να «κλείσει» τελικά στο 8%, μετά και την παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην 86η ΔΕΘ.

Μεγάλη δημοσκόπηση: Πρόθεση ψήφου και κρίσιμοι πολιτικοί δείκτες πριν και μετά τις ομιλίες στη ΔΕΘ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τρεις δημοσκοπήσεις μετά τη ΔΕΘ: Σταθερά μπροστά η ΝΔ με διαφορά από 7,3% έως 8%"

Εξεταστική για παρακολουθήσεις: Αποχώρησε η αντιπολίτευση απο τη συνεδρίαση

Αποχώρησε σύσσωμη η αντιπολίτευση από την συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις, καταγγέλλοντας τη ΝΔ για παρακτικές συσκότισης.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξεταστική επιτροπή για τις παρακολουθήσεις, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μετά το τέλος της συνεδρίασης δήλωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από την σημερινή διαδικασία στην Εξεταστική Επιτροπή καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία διοργάνωσε μια προσχηματική στην πραγματικότητα συζήτηση επί της κλήσης νέων μαρτύρων. Είχε προαποφασίσει ότι θα κλείσει τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής άρον άρον, με σκοπό να συνεχιστεί η επιχείρηση συγκάλυψης των βαρύτατων πολιτικών ευθυνών του κ. Μητσοτάκη.

Θα συνεχίσουμε από την επόμενη συνεδρίαση να προσερχόμαστε στην Εξεταστική Επιτροπή. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα για να λάμψει η αλήθεια κόντρα στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, κόντρα στους σχεδιασμούς του κ. Μητσοτάκη ο οποίος θέλει να βυθίσει, όχι μόνο το Κοινοβούλιο, αλλά ολόκληρη την χώρα στο σκοτάδι».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις, Νίκος Καραθανασόπουλος, μετά την ολοκλήρωση των σημερινών εργασιών της, δήλωσε: «Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη απόφαση της πλειοψηφίας της εξεταστικής Επιτροπής. Η εμμονή της να μην κληθούν και νέοι μάρτυρες απαραίτητοι για την διερεύνηση σε βάθος των τριών υποθέσεων των υποκλοπών, δηλαδή, στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του ΚΚΕ, του Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Κουκάκη, επιβεβαιώνει την πρόθεση τους για συγκάλυψη των υποθέσεων.

Το ΚΚΕ θα ενημερώσει για όλες αυτές τις εξελίξεις τον ελληνικό λαό επίσημα και θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να διερευνηθούν οι τρείς σοβαρές αυτές υποθέσεις».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξεταστική για παρακολουθήσεις: Αποχώρησε η αντιπολίτευση απο τη συνεδρίαση"

Ερντογάν: Αμετανόητος για τη συρρίκνωση της ελληνικής μειονότητας – Μητσοτάκης και Δένδιας ζουν στον κόσμο τους

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αμετανόητος, επιχείρησε να απαντήσει στα στοιχεία της Αθήνας για συρρίκνωση της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία, λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστό το «χαστούκι» στην Άγκυρα για τη θέση των Ελλήνων στην Τουρκία.

«Για τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών δεν μπορώ να πω πολλά, δεν είναι ομόλογος μου… Αν πρόκειται να μιλήσει, ας δει τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ας μιλήσει μαζί του. Όμως ο πρωθυπουργός, δυστυχώς, δεν γνωρίζει τη δική του κατάσταση με την Τουρκία. Δεν υπήρξαμε η κυβέρνηση που να θέλει τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού στην Τουρκία. Αντίθετα, όταν είχα ταξιδέψει στην Τένεδο και Ίμβρο, για παράδειγμα, πάντα ρωτούσα τους ελάχιστους Έλληνες που ζούσαν εκεί. ”Πού είναι τα παιδιά σου;”. ”Στην Αμερική”, μου είπαν. Τους είπα, ”Φέρτε τους να ζήσουν εδώ”. ”Δεν μπορώ να φέρω το παιδί μου από την Αμερική”, μου είπαν. Τι δείχνει αυτό; Σημαίνει ότι δεν έχει καμία επιθυμία ή κόπο να ζήσει στην Τουρκία. Αν μη τι άλλο, η πόρτα μας είναι ανοιχτή. Θα δίναμε υπηκοότητα σε αυτό το παιδί, αν δεν είχε υπηκοότητα. Αλλά φυσικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν γνωρίζει τίποτα από όλα αυτά. Ζουν στον κόσμο τους», είπε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος κατά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη.

Μάλιστα, επανέλαβε, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ότι αποφάσισε να διαμεσολαβήσει για τον γάμο ενός Έλληνα με Τουρκάλα. «Στην πραγματικότητα, είχε πολύ νόημα ότι μια φορά, μια οικογένεια (Έλληνα) δεν επέτρεψε σε κάποιον να παντρευτεί μια Τουρκάλα. Είπα, ”Αν μου ζητήσετε βοήθεια, θα προσπαθήσω”. Υπάρχει και αυτό».

Επίσης, ο πρόεδρος της Τουρκίας μίλησε για «θετικό κλίμα», ωστόσο, αντίθετα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν είδε τον Τζο Μπάιντεν στη δεξίωση που παρέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος προς τιμήν των ηγετών που συμμετέχουν στην εβδομάδα υψηλού επιπέδου της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Αυτή τη στιγμή ενδιαφερόμαστε για την αγορά των F-16. Είχαμε θετικές συζητήσεις με τον κ. Μπάιντεν για αυτό το θέμα. Είχα επίσης κάποιες συναντήσεις με Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές εδώ. Ο Υπουργός μας Χουλουσί Ακάρ έχει επίσης συνομιλίες με τον συνομιλητή του. Βαίνουμε προς θετικό κλίμα. Ελπίζουμε ότι αυτή η θετική ατμόσφαιρα θα συνεχιστεί. Πιστεύω ότι θα έχουμε αποτέλεσμα από αυτή τη δουλειά το συντομότερο δυνατό» σημείωσε.

«Φυσικά», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, «δεν είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον κ. Μπάιντεν στη δεξίωση. Αργότερα, μπορεί να έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αυτά τα θέματα με την τηλεφωνική διπλωματία. Θα παρακολουθήσουμε όμως τη διαδικασία με τις συναντήσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας και του υπουργού Εξωτερικών μας. Οι εξελίξεις κινούνται προς θετική κατεύθυνση από τώρα».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε, αναφερόμενος στη μουσουλμανική μειονότητα: «Η Σύνοδος του Πατριαρχείου πρέπει να έχει ορισμένο αριθμό μελών. Ο αριθμός τους είχε μειωθεί σε επτά. Επειδή δεν είχε συγκεκριμένο αριθμό, όπως είπα στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο: ”Φέρτε τους ιερείς από το εξωτερικό, θα τους δώσω την υπηκοότητα, γιατί πρέπει να είναι πολίτες της Δημοκρατίας της Τουρκίας, άρα ολοκληρώσατε τη Σύνοδο”. Την ολοκλήρωσαν έτσι. Αλλά φυσικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν γνωρίζει τίποτα από όλα αυτά. Πετούν στο διάστημα!».

«Η πόρτα μας είναι πάντα ανοιχτή (για τους Έλληνες), δίνουμε και υπηκοότητα. Επί εποχής μας δεν διώξαμε κανέναν Ρωμιό από τη χώρα μας. Δεν υπάρχει όμως, όριο στις διώξεις που διαπράττουν αυτή τη στιγμή στους πολίτες μας και τους συμπατριώτες μας στη Δυτική Θράκη. Πρόσφατα μάλιστα, θέλουν να διορίσουν οι ίδιοι τους δικούς μας ιερείς (σ.σ. μουφτήδες) εκεί. Εσύ τι μπορείς να καταλάβεις από την κατάσταση και τη δομή του κλήρου μας; Έχουμε κάνει τέτοια προσπάθεια; Σηκωθήκαμε και ορίσαμε τους παπάδες εδώ κλπ; Όχι» σχολίασε, ξεχνώντας ότι ο διορισμός μουφτήδων από την ελληνική πολιτεία προβλέπεται στη Συνθήκη της Λωζάνης.

Επανέλαβε τους ισχυρισμούς του για πνιγμούς βρεφών

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τους προκλητικούς ισχυρισμούς του από το βήμα του ΟΗΕ για θανάτους βρεφών μεταναστών εξαιτίας του ελληνικού λιμενικού. «Είχαμε την ευκαιρία να υποστηρίξουμε την ομιλία μας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με διάφορες φωτογραφίες. Η συμπερίληψη αυτών στην παρουσίαση εμπλούτισε και την ομιλία μας. Μία από τις φωτογραφίες που έδειξα ήταν το άψυχο σώμα του βρέφους Ασίμ , που ήταν 9 μηνών, και του Aμπντούλ Βαχάπ, 4, που έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της βύθισης των σκαφών τους από την ελληνική ακτοφυλακή» δήλωσε προκλητικά ο Ερντογάν.

«Αυτοί που έρχονταν ειδικά πάντα το ρωτούσαν αυτό. Θέλαμε να δώσουμε στον κόσμο ένα μάθημα ανθρωπιάς δείχνοντας τη φωτογραφία με τα άψυχα σώματα αυτών των παιδιών, και πιστεύω ότι έχουμε διδάξει και αυτό το μάθημα ανθρωπιάς. Φυσικά, είναι αδύνατο να μην συγκλονιστεί κάποιος βλέποντας εκείνη την οδυνηρή φωτογραφία του μωρού Aσίμ και του Aμπντούλ Βαχάπ. Είναι απαραίτητο να τα διαδώσουμε σε όλο τον κόσμο και να τα κάνουμε αποδεκτά σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη μετά το παραλήρημα Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είχε αναφερθεί με συγκεκριμένα στοιχεία στο ζήτημα της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, συγκριτικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα.

«Κατ’ αρχήν, η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, η οποία σέβεται απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα και βεβαίως τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας. Άλλωστε, αυτό το αποδεικνύουν οι αριθμοί. Η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα μεγαλώνει, διευρύνεται και ευημερεί. Θα ήταν καλό η Τουρκία να απαντήσει τι συνέβη στην ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη και πώς η ακμάζουσα άνω των 100.000 κάποτε μειονότητα, σήμερα έχει περιοριστεί σε λιγότερο από 5.000 ανθρώπους. Ή, όπως κάποτε λεγόταν, η Τουρκία δεν δικαιούται διά να ομιλεί» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Αμετανόητος για τη συρρίκνωση της ελληνικής μειονότητας – Μητσοτάκης και Δένδιας ζουν στον κόσμο τους"

Καιρός αύριο: Πρόσκαιρες βροχές σε όλη τη χώρα (23/09)

Ο καιρός αύριο στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και την Κρήτη θα έχει νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές στο βόρειο Αιγαίο και από τις προμεσημβρινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, μεμονωμένες καταιγίδες στη Μακεδονία και τη Θράκη και βελτίωση το βράδυ.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα και δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 20 με 22 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 23 με 25 βαθμούς Κελσίου.
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού: 

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών. Το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις προμεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Τις βραδινές ώρες ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα το πρωί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις προμεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη μεμονωμένες καταιγίδες. Το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και πρόσκαιρα το πρωί στην κεντρική Μακεδονία έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα νότια σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που από τις προμεσημβρινές ώρες πρόσκαιρα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι. Από τις βραδινές ώρες βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ, στρεφόμενοι από τις μεσημβρινές ώρες σε βόρειους βορειοδυτικούς 3 με 4 και στο βόρειο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα νότια τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στην Κρήτη και βαθμιαία στις Κυκλάδες προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και στην Κρήτη από τις μεσημβρινές ώρες θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα βόρεια, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί. Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν και το βράδυ στα νότια θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε βόρειους 4 με 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα νότια τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Πρόσκαιρες βροχές σε όλη τη χώρα (23/09)"

Απειλεί ξανά η Ρωσία: Θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά αν χρειαστεί, λέει ο Μεντβέντεφ

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα, πως οποιαδήποτε όπλα υπάρχουν στο οπλοστάσιο της Μόσχας, περιλαμβανομένων στρατηγικών πυρηνικών όπλων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υπεράσπιση ουκρανικών εδαφών, που θα ενσωματωθούν στη Ρωσία.

Ο Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε πως τα δημοψηφίσματα, τα οποία οργανώνονται από διορισμένες από τους Ρώσους διοικήσεις και από τις αυτονομιστικές αρχές σε μεγάλα υπό ρωσική κατοχή τμήματα του ουκρανικού εδάφους, θα λάβουν χώρα και πως "δεν υπάρχει επιστροφή". «Οι δημοκρατίες του Ντονμπάς (το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ) και άλλα εδάφη θα γίνουν δεκτές στη Ρωσία» είπε.

Ο Ρώσος πρώην πρόεδρος είπε πως η προστασία όλων των εδαφών θα ενισχυθεί σημαντικά από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και πρόσθεσε: "Η Ρωσία έχει ανακοινώσει, πως όχι μόνο δυνατότητες επιστράτευσης, αλλά και οποιαδήποτε ρωσικά όπλα, περιλαμβανομένων στρατηγικών πυρηνικών όπλων και όπλων τα οποία βασίζονται σε νέες αρχές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν γι' αυτή την προστασία".

Τα δημοψηφίσματα που αναμένεται να διεξαχθούν σε υπό ρωσική κατοχή τμήματα του ουκρανικού Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ και των επαρχιών της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, καθώς και σε ένα τμήμα της επαρχίας Μικολάιφ, από αύριο, Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, αναμένεται ευρέως να εγκρίνουν με μεγάλη πλειοψηφία την ένταξή τους στη Ρωσία.

Οι ψηφοφορίες, που οργανώνονται ελάχιστες μέρες μετά την εξαγγελία τους και υπό στρατιωτική κατοχή, καταγγέλλονται ως ψευδοδημοψηφίσματα από το Κίεβο και τους δυτικούς συμμάχους του. Αν γίνουν επίσημα δεκτά στη Ρωσική Ομοσπονδία, τα κατεχόμενα εδάφη, όπου οι ουκρανικές αντεπιθέσεις έχουν αποκτήσει ρυθμό τις τελευταίες εβδομάδες, θα έχουν το δικαίωμα, βάσει του πυρηνικού δόγματος της Μόσχας, προστασίας από ρωσικά πυρηνικά όπλα.

Η Μόσχα δεν ελέγχει πλήρως καμία από τις τέσσερις περιοχές, τις οποίες αναμένεται να προσπαθήσει να προσαρτήσει, με περίπου μόνο το 60% της περιοχής του Ντονέτσκ και το 66% εκείνης της Ζαπορίζια να κατέχονται από τον ρωσικό στρατό.

Ο Μεντβέντεφ διατυπώνει συχνά επιθετικές δηλώσεις κατά της Δύσης και της Ουκρανίας τους τελευταίους μήνες, υπογραμμίζοντας τη μεταστροφή του, από φιλελεύθερος πολιτικός με δυτική σκέψη ως πρόεδρος το 2008-2012, σε γεωπολιτικό "γεράκι".

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Απειλεί ξανά η Ρωσία: Θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά αν χρειαστεί, λέει ο Μεντβέντεφ"

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Τέσσερις κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία – Πληθωρισμός, επιτόκια, πόλεμος και στο βάθος… εκλογές

Νέα «καμπανάκια» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας χτυπά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στη νέα έκθεσή του για το β΄ τρίμηνο του 2022.

Πρόκειται για μια περίοδο κατά την οποία ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, εντείνοντας την αβεβαιότητα, ενώ οδήγησε σε νέα «έκρηξη» των τιμών σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ελληνική οικονομία επέδειξε ανθεκτικότητα στις διαταραχές του ενεργειακού κόστους και του πολέμου στην Ουκρανία και όλα δείχνουν πως ο ρυθμός μεγέθυνσης του 2022 θα ξεπεράσει τις συγκρατημένες προβλέψεις των αρχών του έτους, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης του Γραφείου Προϋπολογισμού.

Ωστόσο, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αναφέρει πως η ελληνική οικονομία έρχεται αντιμέτωπη με τέσσερις διαφορετικούς κινδύνους:

Κίνδυνος 1

Ο πρώτος από αυτούς προέρχεται από τον πληθωρισμό που, παρά τη θετική του επίδραση στα δημόσια οικονομικά, αποτελεί τη βασική αιτία διάβρωσης των πραγματικών εισοδημάτων, κυρίως εκείνων που η ονομαστική τους αύξηση υπολείπεται του ρυθμού αύξησης των τιμών. Πρόκειται ουσιαστικά για τους μισθούς, τις συντάξεις και επιχειρηματικά εισοδήματα σε κλάδους που αδυνατούν να προσαρμόσουν τις τιμές τους στο γενικό επίπεδο.

Αυτή η συνθήκη θέτει ένα δίλημμα πολιτικής αναφορικά με την αύξηση των ονομαστικών εισοδημάτων ώστε να καλύψουν τις αυξήσεις των τιμών. Από τη μια πλευρά, η γενικευμένη αύξηση των μισθών (πέρα από την άνοδο του κατώτατου μισθού) θα ανατροφοδοτούσε τις πληθωριστικές πιέσεις, ενώ από την άλλη πλευρά η μη αύξησή τους περιορίζει σημαντικά την αγοραστική δύναμη των μισθωτών.

Θα πρέπει, επομένως, να σταθμιστούν οι συνέπειες και να ληφθεί μέριμνα ώστε να αποτραπούν οι εισοδηματικές απώλειες, ιδίως στους χαμηλόμισθους, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν θα υπάρξει πληθωριστική ανατροφοδότηση και απώλεια ανταγωνιστικότητας.

Κίνδυνος 2

Ο δεύτερος κίνδυνος προέρχεται από την αντίδραση των κεντρικών τραπεζών στον υψηλό πληθωρισμό. Ενώ τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν έχουν καταφέρει ακόμα να συμφωνήσουν σε μια συντονισμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, η ΕΚΤ προχώρησε πρόσφατα σε δεύτερη αύξηση του βασικού της επιτοκίου, ευθυγραμμιζόμενη με τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες των αναπτυγμένων οικονομιών.

Η μεταστροφή της νομισματικής πολιτικής μετά από μια μακρά περίοδο χαμηλών επιτοκίων αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στο σύνολο των οικονομιών της Ευρωζώνης και να επιβραδύνει τους ρυθμούς μεγέθυνσης. Ιδιαίτερα αρνητική θα είναι η επίπτωση σε χώρες με υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, όπως η Ελλάδα, που μέχρι πρότινος ήταν σχετικά ευνοημένες από τον υψηλό πληθωρισμό, παρά την πρωτοβουλία της ΕΚΤ μέσω του Μηχανισμού Προστασίας Μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής (Transmission Protection Instrument – TPI).

Η κύρια ανησυχία αφορά την επίδραση των αυξημένων επιτοκίων στη δυναμική του δημόσιου χρέους και στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του. Όπως είναι γνωστό, το επίπεδο του πρωτογενούς πλεονάσματος εξαρτάται θετικά από το τρέχον ύψος του χρέους και το επιτόκιο και αρνητικά από τον ρυθμό μεγέθυνσης και τον πληθωρισμό. Αν οι παραδοχές στις αναλύσεις βιωσιμότητας χρέους (DSA) είναι τέτοιες που απαιτούν υψηλότερα μακροχρόνια πρωτογενή πλεονάσματα, η χώρα μας θα πρέπει να αναπροσαρμόσει τη δημοσιονομική της στρατηγική.

Κίνδυνος 3

Ένας τρίτος κίνδυνος συνδέεται με τις αβεβαιότητες για την πορεία της οικονομίας εξαιτίας των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία και της εντεινόμενης ενεργειακής κρίσης, που ενδεχομένως να αποθαρρύνουν καταναλωτικές αλλά και επενδυτικές αποφάσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό και να επιβραδύνει την ανοδική πορεία της οικονομίας τα επόμενα τρίμηνα.

Στο ίδιο πλαίσιο μια ενδεχόμενη ταχύτερη επιβράδυνση των οικονομιών των κύριων εμπορικών εταίρων αναμφίβολα θα επιδρούσε αρνητικά στις εμπορικές και ταξιδιωτικές εισπράξεις.

Κίνδυνος 4

Ο τέταρτος, τέλος, κίνδυνος είναι πολιτικός και συνδέεται με τις πιθανές δυσκολίες σχηματισμού κυβέρνησης στις ερχόμενες εκλογές. Μια ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια θα εντείνει την αβεβαιότητα σχετικά με τη κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής και πιθανότατα θα αποθαρρύνει την επίδειξη δημοσιονομικής υπευθυνότητας από κάθε πλευρά.

Είναι, συνεπώς, απαραίτητο να επιτευχθεί ένα ελάχιστος βαθμός συναίνεσης στους βασικούς άξονες της δημοσιονομικής πολιτικής ώστε να μην εγείρονται αμφιβολίες για τη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας κατά την προεκλογική και μετεκλογική περίοδο. Στις δημοκρατικές κοινωνίες οι επιλογές του εκλογικού σώματος είναι κυρίαρχες και δεν μπορούν να επιβληθούν περιορισμοί.

Ωστόσο, οι πολιτικές επιλογές παράγουν οικονομικά αποτελέσματα που δεν εξαρτώνται μόνο από τη βούληση του εκλογικού σώματος αλλά και από τις συνθήκες και τους μηχανισμούς του οικονομικού περιβάλλοντος που θα ήταν χρήσιμο να λαμβάνονται υπόψη.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Τέσσερις κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία – Πληθωρισμός, επιτόκια, πόλεμος και στο βάθος… εκλογές"

Ανακαλεί κατεψυγμένο μπιφτέκι κοτόπουλο ο ΕΦΕΤ, εντοπίστηκε σαλμονέλα

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, κατά τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος Μικροβιολογικών Κριτηρίων Ασφάλειας Τροφίμων» έτους 2022, προέβη σε δειγματοληψία παρασκευάσματος κρέατος με τα στοιχεία: Μπιφτέκι κοτόπουλο 140γρ κατεψυγμένο, σε συσκευασία βάρους 1Kg, με ημερομηνία κατάψυξης 08/06/2022, LOT:000-22-159-001 και ανάλωση έως 08/06/2023, που παράγεται από την βιομηχανία κρεατοσκευασμάτων «ΧΑΤΖΗΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΕ, ΒΙΚΡΕ».

Σε συνέχεια εργαστηριακών αναλύσεων στο Εργαστήριο Δοκιμών και Ερευνών Τροφίμων Θεσσαλονίκης του Ε.Φ.Ε.Τ., διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella spp.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν (η απεικόνιση του οποίου αποτυπώνεται κατωτέρω) να μην το καταναλώσουν.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακαλεί κατεψυγμένο μπιφτέκι κοτόπουλο ο ΕΦΕΤ, εντοπίστηκε σαλμονέλα"

Παράνομη και καταχρηστική η απεργία στα ΜΜΜ – Απόφαση μια μέρα μετά

Μια μέρα αφού έγινε η 24ωρη απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών την έκρινε παράνομη και καταχρηστική! Την απεργία είχε προκηρύξει το ΕΚΑ και συμμετείχαν τα 8 Σωματεία Εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ.

Η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την απεργία στα ΜΜΜ, ασκώντας αγωγή, το μεσημέρι της Τρίτης 20/09/2022, η οποία εκδικάστηκε την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 21/09/2022, ανήμερα της απεργίας δηλαδή. Αλλά η απόφαση βγήκε… σήμερα, Πέμπτη.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η απεργία κρίθηκε παράνομη, λόγω μη τήρησης των προϋποθέσεων νόμιμης άσκησής της, που προβλέπει η σχετική νομοθεσία: γνωστοποίηση των αιτημάτων και των λόγων που τα θεμελιώνουν 4 ημέρες πριν από την πραγματοποίηση της απεργίας, διάθεση αναγκαίου προσωπικού για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων της επιχείρησης και την πρόληψη καταστροφών και ατυχημάτων («Προσωπικό Ασφαλείας»), διάθεση προσωπικού για την αντιμετώπιση στοιχειωδών αναγκών του κοινωνικού συνόλου κατά τη διάρκεια της απεργίας («Προσωπικό Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας»), υποχρέωση υποβολής αίτησης για Διεξαγωγή Δημόσιου Διαλόγου από τη συνδικαλιστική οργάνωση που κηρύσσει την απεργία.

Παράλληλα, η απεργία κρίθηκε καταχρηστική με το σκεπτικό ότι, αφενός προκάλεσε σημαντική οικονομική ζημία στην εταιρεία και αφετέρου, πραγματοποιήθηκε την ημέρα ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου, παρόλο που αυτό τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τις 6 Αυγούστου 2022, οπότε και υπήρχε το χρονικό περιθώριο, να εκφραστούν οι απόψεις των σωματείων ενώπιον της διοίκησης της εταιρείας. Αντίθετα, επελέγη το έσχατο μέσο απεργίας, με την αποδοχή των δυσμενών επιπτώσεων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Παράνομη και καταχρηστική η απεργία στα ΜΜΜ – Απόφαση μια μέρα μετά"

Καραμανλής: Το μετρό και τα ΜΜΜ δεν ανήκουν στους εργαζόμενους ούτε στην κυβέρνηση, αλλά στους πολίτες

«Δεν μπορεί να ανακοινώνεται μία απεργία έξι ώρες πριν. Το Μετρό και τα ΜΜΜ δεν ανήκουν στους εργαζόμενους, δεν ανήκουν στην Κυβέρνηση, ανήκουν στους πολίτες, οι οποίοι χθες ταλαιπωρήθηκαν άνευ λόγου και αιτίας» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό AΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο υπουργός σημείωσε «Κανένας Έλληνας δεν κατάλαβε γιατί έγινε απεργία χθες», επισημαίνοντας ότι και οι ίδιοι οι συνδικαλιστές ζήτησαν συγνώμη από τους πολίτες. Υπενθύμισε ότι «πριν από δύο εβδομάδες υπογράψαμε τη συλλογική σύμβαση εργασίας, με όλους τους φορείς».

Τόνισε επίσης ότι «ο νόμος είναι σαφής και λέει ότι θα πρέπει να προκηρύσσεται τέσσερις ημέρες πριν η απεργία. Οι συνδικαλιστές περίμεναν μέχρι την Τρίτη το απόγευμα, που είχαν κλείσει τα δικαστήρια, για να πουν ότι συμμετέχουν στην απεργία που κάνει το Εργατικό Κέντρο».

Σχολίασε, ακόμα, ότι θα ήταν λογική η απεργία αν είχε «σπάσει» η διαπραγμάτευση της συλλογικής σύμβασης εργασίας και εάν η Κυβέρνηση ήταν ανάλγητη και δεν άκουγε κανένα από τα αιτήματα των εργαζόμενων. Εκτίμησε όμως ότι δεν είναι λογικό να προκηρύσσουν οι συνδικαλιστές απεργία, όταν έχει «κλείσει» η συλλογική σύμβαση εργασίας, πράγμα που δεν είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν από 850 λεωφορεία σήμερα κυκλοφορούν σχεδόν 1.400 και όταν, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, έχουν γίνει προσλήψεις.

«Σεβόμαστε τους εργαζόμενους. Έχω πει επανειλημμένως ότι σέβομαι τη δουλειά που κάνουν. Να ξέρουν όμως ότι ο νόμος είναι πολύ αυστηρός», είπε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και σημείωσε ότι ακόμη και εάν ο νόμος έχει κάποιες ατέλειες θα τον αλλάξουν τα συναρμόδια υπουργεία.

Σε ερώτηση για το Μετρό Θεσσαλονίκης και την άποψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι το Μετρό θα μπορούσε να λειτουργεί από το 2020 και τελικά θα είναι έτοιμο το 2025, επανέλαβε ότι τέλη του 2023 θα είναι έτοιμο και το Μετρό Θεσσαλονίκης. «Ακούω τον κ. Τσίπρα με σεβασμό, αλλά νομίζω ότι η Θεσσαλονίκη δεν του πάει πάρα πολύ καλά, Θα σας θυμίσω το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, ένα πρόγραμμα που ανετράπη στην ουσία του. Και θα σας θυμίσω την εικόνα, που μας γύρισε δεκαετίες πίσω, να εγκαινιάζουμε μουσαμάδες και να καθόμαστε στα βαγόνια που δεν είναι πάνω σε ράγες», πρόσθεσε.

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες θα παραδοθούν και οι τρεις τελευταίοι σταθμοί της επέκτασης του Μετρό προς Πειραιά, ώστε να συνδεθεί το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, καθώς και ότι προχωρούν οι εργασίες της Γραμμής 4 του Μετρό με νέες μεθόδους που διασφαλίζουν τη μικρότερη δυνατή όχληση.

«Δεν εγκαινιάζουμε ποτέ έργο εάν δεν παραδοθεί και εάν δεν δοθεί στην κυκλοφορία», τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε «Εγκαινιάζουμε έργα, τα οποία δίνονται άμεσα στην κυκλοφορία. Εμείς δεν κόβουμε κορδέλες και μουσαμάδες, γιατί αυτό είναι πολύ μακριά από την φιλοσοφία μιας σύγχρονης κεντροδεξιάς».

Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να επιτύχει την αυτοδυναμία

Σχολιάζοντας την πορεία προς τις εκλογές και τον εκλογικό νόμο που παραμένει χωρίς καμία αλλαγή, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε τη θέση ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να επιτύχει την αυτοδυναμία. «Βλέπουμε σε όλες τις δημοσκοπήσεις ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει 8 μονάδες μπροστά στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση», επισήμανε. «Θα πάμε στις εκλογές και θα αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός» πρόσθεσε και σημείωσε ότι: «Στη Θεσσαλονίκη είδαμε από τη μία έναν Πρωθυπουργό με συγκεκριμένο σχέδιο, που μπορεί να το εφαρμόσει, και από την άλλη έναν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έδωσε για άλλη μία φορά ψεύτικες υποσχέσεις».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Καραμανλής: Το μετρό και τα ΜΜΜ δεν ανήκουν στους εργαζόμενους ούτε στην κυβέρνηση, αλλά στους πολίτες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news