facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

Πιάνει δουλειά η νέα «ομάδα ΔΕΛΤΑ»

Το Σαββατοκύριακο αναμένεται να πιάσει δουλειά η νέα «ομάδα ΔΕΛΤΑ» ή δίκυκλη ΟΠΚΕ όπως θα είναι η ονομασία της, που επανασυστάθηκε κατόπιν κυβερνητικής απόφασης. Οι αρχικά 50 αστυνομικοί, που θα συγκροτήσουν την ομάδα, παρακολούθησαν δεκαπενθήμερο πρόγραμμα πρακτικής εκπαίδευσης, το οποίο ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα. Τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα συμμετάσχουν σε πρόγραμμα θεωρητικής εκπαίδευσης στο αμφιθέατρο της ΓΑΔΑ και, πλέον, στόχος της διοίκησης είναι οι πέντε δεκαμελείς ομάδες να είναι επιχειρησιακά διαθέσιμες την Παρασκευή ή το Σάββατο. Η επανασύσταση της ομάδας, που καταργήθηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αποτέλεσε βασική προεκλογική εξαγγελία της Νέας Δημοκρατίας, ενώ στο θέμα αναφέρθηκε τον Σεπτέμβριο από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ», η διαταγή για την επανασυγκρότηση της ομάδας εκδόθηκε την 25η Σεπτεμβρίου και ζητούσε από τους ενδιαφερομένους να υποβάλουν το αργότερο μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου αίτηση να συμμετάσχουν στη συγκρότηση «ομάδων δίκυκλης αστυνόμευσης».

Ανταποκρίθηκαν 120 αστυνομικοί, εκ των οποίων 50 αποφασίστηκε να συμμετάσχουν στην πρώτη φάση ανασύστασης της ομάδας. Πρόκειται για αστυνομικούς που υπηρετούσαν στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ., στην Ασφάλεια και στην ΟΠΚΕ. Η νέα «ΔΕΛΤΑ» εξάλλου, αντίθετα με ό,τι ίσχυε στο παρελθόν, δεν θα υπάγεται στην Αμεση Δράση αλλά στην Ασφάλεια Αττικής και συγκεκριμένα στις Ομάδες Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης διήρκεσε δύο εβδομάδες, κατά τις οποίες οι αστυνομικοί παρακολούθησαν μαθήματα αυτοάμυνας και αυτοπροστασίας, ενώ πραγματοποίησαν εξάσκηση στις βολές και στον χειρισμό των χαμηλού κυβισμού μοτοσικλετών τους («παπάκια»). Ταυτόχρονα, συμμετείχαν σε κοινές ασκήσεις με τους αστυνομικούς των Ομάδων Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) μαζί με τους οποίους θα μετέχουν σε κοινές επιχειρήσεις, όπως π.χ. για την εκκένωση καταλήψεων και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας σε «δύσκολες» συνοικίες της Δυτικής Αττικής. Ρόλο δασκάλων είχαν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που και στο παρελθόν είχαν αναλάβει να εκπαιδεύσουν τους αστυνομικούς της «παλιάς» ΔΕΛΤΑ.

Πάντως, σε εκκρεμότητα παραμένει η προμήθεια καινούργιου εξοπλισμού για τους 50 αστυνομικούς της ομάδας. Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ενέκρινε δαπάνη 50.000 ευρώ για την αγορά αλεξίσφαιρων γιλέκων, επικαλαμίδων, επιαγκωνίδων, προστατευτικών θωράκων κ.ά. Γίνεται προσπάθεια η αγορά του εξοπλισμού να ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου η νέα «ΔΕΛΤΑ» να είναι επιχειρησιακά έτοιμη και διαθέσιμη το Σαββατοκύριακο ή το αργότερο την προσεχή Δευτέρα. Ενα από τα προβλήματα εξάλλου που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είναι οι καταδρομικές επιθέσεις κατά αστυνομικών των ΜΑΤ που εκτελούν υπηρεσία στατικής φύλαξης στα Εξάρχεια και γύρω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν καταγραφεί πάνω από τέσσερις τέτοιες επιθέσεις και υπάρχει η εκτίμηση για περαιτέρω κλιμάκωση της δράσης αναρχικών, όσο θα συνεχίζονται οι εκκενώσεις κατειλημμένων κτιρίων καθώς και ενόψει της επετείου για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Πιάνει δουλειά η νέα «ομάδα ΔΕΛΤΑ»"

Υπ. Παιδείας: Αναρτήθηκαν οι πίνακες για την πρόσληψη 6.629 εκπαιδευτικών

Στην πρόσληψη 6.629 εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια, τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ειδική αγωγή, προχώρησε το υπουργείο Παιδείας, το οποίο ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης τους πίνακες με τα ονόματα των εκπαιδευτικών που προσλαμβάνονται.

Ειδικότερα, προσλαμβάνονται 2.573 εκπαιδευτικοί στην πρωτοβάθμια ειδική αγωγή και εκπαίδευση και γενική εκπαίδευση, 3.737 στη δευτεροβάθμια ειδική αγωγή και εκπαίδευση και γενική εκπαίδευση, και 319 ειδικού βοηθητικού προσωπικού (ΕΒΠ) και ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού (ΕΕΠ), για την εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη (παράλληλη).

Ακολουθούν αναλυτικά, οι αριθμοί που ανακοίνωσε το υπουργείο:

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση:

α) 1.774 εκπαιδευτικοί κλάδων ΕΑΕ και κλάδων γενικής εκπαίδευσης ως προσωρινοί αναπληρωτές στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση και

β) 799 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων γενικής εκπαίδευσης ως προσωρινοί αναπληρωτές στη γενική εκπαίδευση.

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:

γ) 462 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων ΕΑΕ και κλάδων γενικής εκπαίδευσης ως προσωρινοί αναπληρωτές στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση και

δ) 3.275 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων γενικής εκπαίδευσης ως προσωρινοί αναπληρωτές στη γενική εκπαίδευση.

ΕΕΠ-ΕΒΠ

-Διατίθενται επιπλέον 319 πιστώσεις στις περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης για πρόσληψη μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ για την εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη (παράλληλη).

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις οικείες διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για ανάληψη υπηρεσίας από τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου έως την Τρίτη 12 Νοεμβρίου, όπου και θα τοποθετηθούν με απόφαση των διευθυντών εκπαίδευσης σε κενές θέσεις των σχολικών μονάδων της περιοχής που προσλήφθηκαν, μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους 2019-2020.

Οι προσλαμβανόμενοι σε ΚΕΣΥ οφείλουν να παρουσιαστούν εντός της προαναφερθείσας προθεσμίας στην οικεία περιφερειακή διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για ανάληψη υπηρεσίας και θα τοποθετηθούν στο ΚΕΣΥ πρόσληψής τους, μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους 2019-2020.

Επίσης, διατέθηκαν για πρόσληψη στη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων, με απόφαση του οικείου διοικητικού συμβουλίου, 5 αναπληρωτές κλάδων ΠΕ02 και ΤΕ01.19

Οι πίνακες των ονομάτων είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ. www.minedu.gov.gr

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Παιδείας: Αναρτήθηκαν οι πίνακες για την πρόσληψη 6.629 εκπαιδευτικών"

Στις 13 Νοεμβρίου η συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικά σήμερα, όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Εν μέσω του τεταμένου κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών, Τραμπ και Ερντογάν «επαναβεβαίωσαν ότι θα συναντηθούν στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου Τραμπ», ανέφερε η Άγκυρα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, στην τηλεφωνική επικοινωνία τους συζήτησαν επίσης «διμερή θέματα και τις περιφερειακές εξελίξεις».

Την μετάβαση του Τούρκου προέδρου στην Ουάσινγκτον επιβεβαίωσε αμέσως μετά και ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ.

Ο Ερντογάν είχε απειλήσει ότι θα ακύρωνε το ταξίδι αυτό λόγω της έντασης στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον, με αφορμή την κατάσταση στη Συρία και την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Στις 13 Νοεμβρίου η συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στις ΗΠΑ"

Εισαγγελέας διέταξε ποινική έρευνα για «παρακύκλωμα» στο ΚΕΘΕΑ

Στο επίκεντρο προκαταρκτικής έρευνας, την οποία παρήγγειλε εισαγγελέας προς την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., βρίσκονται εδώ και λίγες μέρες οι καταγγελίες για τη φερόμενη δράση «παρακυκλώματος» στο ΚΕΘΕΑ Θεσσαλονίκης σχετικά με το πρόγραμμα «Θησέας» στις φυλακές Διαβατών που -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνονται σε πολυσέλιδο πόρισμα, στο οποίο έκανε σήμερα αναφορά κι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές, μία ανώνυμη επιστολή για το ΚΕΘΕΑ που έφθασε προ 10ημέρου στο γραφείο του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Στέφανου Ζαρκαντζιά προκάλεσε τη διερεύνηση της υπόθεσης σε ποινικό επίπεδο.

Μετά την επιστολή που φέρεται να σχετίζεται και με τα συμπεράσματα του πορίσματος, ο εισαγγελέας έδωσε εντολή να αναζητηθεί το περιεχόμενό του. Αφού έλαβε γνώση του περιεχομένου του πορίσματος, ο κ. Ζαρκαντζιάς παρήγγειλε από εισαγγελέα πρωτοδικών τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία έχει ανατεθεί ήδη στις Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΛ.ΑΣ. και είναι σε εξέλιξη.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελέας διέταξε ποινική έρευνα για «παρακύκλωμα» στο ΚΕΘΕΑ"

Η Standard & Poor’s αναβάθμισε τη ΔΕΗ σε B- με σταθερές προοπτικές

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ΔΕΗ κατά μία βαθμίδα από CCC+ σε B- με σταθερές προοπτικές προχώρησε ο οίκος Standard & Poor's, σε συνέχεια και της αναβάθμισης του αξιόχρεου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η ΔΕΗ σε σχετική ανακοίνωση εκφράζει την ικανοποίησή της για την αναβάθμιση και επισημαίνει ότι στην έκθεσή της η S&P αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ αναμένεται να αναστρέψουν την αρνητική πορεία των τελευταίων 18 μηνών και να βελτιώσουν σημαντικά τις αδύναμες οικονομικές επιδόσεις τής περιόδου αυτής. Η βελτίωση αυτή συνέβαλε στην απόφαση αναβάθμισης από τον οίκο.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση αναβάθμισης η S&P αναφέρεται:

– στις τιμολογιακές αναπροσαρμογές από την 1η Σεπτεμβρίου 2019, οι οποίες, όπως τονίζεται, είναι ουδέτερες για τους καταναλωτές, καθώς και

– στην κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ από τον Οκτώβριο του 2019, υπογραμμίζοντας ότι ήταν ένα μέτρο που υποχρέωνε την ΔΕΗ να δημοπρατεί ενέργεια κάτω από την τιμή της αγοράς, δηλαδή επί ζημία.

Όπως επισημαίνεται στην ίδια έκθεση, τα παραπάνω μέτρα αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντική βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας και αποκλιμάκωση του δείκτη Καθαρός Δανεισμός/EBITDA σε 9x το 2019 έναντι 13.5x το 2018.

Η S&P χαιρετίζει την απόφαση της κυβέρνησης για πλήρη απολιγνιτοποίηση έως το 2028 και σημειώνει ότι εάν αυτή προχωρήσει, τότε θα επιτευχθεί πιο γρήγορα ο στρατηγικός στόχος της ΔΕΗ για τον μετασχηματισμό της παραγωγικής της βάσης, με μείωση της εξάρτησης από το λιγνίτη και σημαντική αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της εταιρείας.

Μάλιστα, ο οίκος αναφέρει πως η καταγραφή προόδου στη διαδικασία μετασχηματισμού της ΔΕΗ θα είναι κριτήριο για πιθανή περαιτέρω αναβάθμιση στο μέλλον.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Standard & Poor’s αναβάθμισε τη ΔΕΗ σε B- με σταθερές προοπτικές"

Νεώριον Σύρου: Άρχισε η αποπληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων

Ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, και ο υφυπουργός, κ. Νίκος Παπαθανάσης, συναντήθηκαν την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, παρουσία του Επιτετραμμένου της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Ντέιβιντ Μπέργκερ, με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ONEX Shipyards, ιδιοκτήτριας των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου, κ. Πάνο Ξενοκώστα.

Ενημερώθηκαν για την επιτυχή κατάληξη του σχεδίου εξυγίανσης του Ναυπηγείου Νεωρίου Σύρου, που σηματοδοτεί η έναρξη της διαδικασίας αποπληρωμής των δεδουλευμένων των εργαζομένων.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων καλωσορίζει το ορόσημο στη διαδικασία του σχεδίου εξυγίανσης των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου υπό τον κ. Π. Ξενοκώστα, διότι, όπως πληροφορηθήκαμε, σήμερα ξεκίνησε η διαδικασία αποπληρωμής των δεδουλευμένων των εργαζομένων, τα οποία εκκρεμούν σε βάθος έως πέντε ετών».

Η ανάπτυξη των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου τους τελευταίους πέντε μήνες αποτελεί ένα πολύ θετικό βήμα για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Καλωσορίζουμε αυτήν την επιτυχία και ευχαριστώ ιδιαίτερα για τη συμβολή τους τον Υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκο Παπαθανάση και τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Τζέφρι Πάιατ, οι οποίοι πράγματι έπαιξαν κομβικό και πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτήν την επιτυχία».

Από την πλευρά του ο κ. Π. Ξενοκώστας σημείωσε: «Μια πολύπλοκη και πρωτόγνωρη διαδικασία εξυγίανσης μέσω του Άρθρου 106, με εμπλεκόμενους πιστωτές το Δημόσιο και τους εργαζόμενους, σ’ ένα κομβικό κλάδο, όπως αυτός της ναυπηγικής, ολοκληρώθηκε σήμερα μ’ αυτό το βασικό ορόσημο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, τον Υπουργό, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον συνεργάτη του, Υφυπουργό κ. Νίκο Παπαθανάση καθώς η συμβολή τους ήταν καθοριστική για την ολοκλήρωση. Σήμερα είναι ημέρα χαράς, που όλους μας γεμίζει ευτυχία. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Γεωργιάδη».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Νεώριον Σύρου: Άρχισε η αποπληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων"

Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ): «Ποιο αδίκημα κάνει κάποιος που κατέχει μια βόμβα μολότοφ στην πλάτη;»

Ερώτημα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα σχετικά με την αυστηροποίηση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα για την κατοχή βομβών μολότοφ απηύθυνε κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, ζητώντας να μάθει ποιο αδίκημα διαπράττει κάποιος «με μια βόμβα μολότοφ στην πλάτη»!

Συγκεκριμένα ο κ. Λάππας ανέφερε τα εξής: «πάμε τώρα στο αρ. 272. Θέλω ακριβή και συγκεκριμένη αιτιολογία, γιατί στην αιτιολογική έκθεση δεν το αναφέρετε -σας το είπα όταν σας επισκέφτηκα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης προ ημερών- να μου πείτε, ποιο έννομο αγαθό προσβάλλει η απλή κατοχή μιας βόμβας μολότοφ, όταν η οπλοφορία και η οπλοχρησία ενός καλάσνικοφ το οποίο μπορεί να έχει 15 σφαίρες μέσα και να έχω άλλες 15 δεσμίδες στην πλάτη μου που μπορεί να σκοτώσουν διακόσιους, να είναι ένα απλό πλημμέλημα, εφόσον η οπλοφορία και η οπλοχρησία εξακολουθεί να είναι πλημμέλημα. Τόσο απλά, τόσο καθαρά, τόσο λογικά με το «λάμδα» κεφάλαιο».

«Πείτε μου σας παρακαλώ, ποιο αδίκημα διαπράττει αυτός που κατέχει μία βόμβα μολότοφ στην πλάτη. Θέλω να μου προσδιορίσουν οι συνεργάτες σας, ποιο είναι το όνομα από αυτά που προσβάλλατε. Το ταξίδι, δεν έχει αποδειχθεί πλέον δικαστικά και δεν υπάρχει δικαστική απόφαση πανευρωπαϊκά να αποδειχθεί ότι το ταξίδι εντάσσεται μέσα στα πλαίσια τρομοκρατικής απειλής, εκτέλεσης τρομοκρατικής πράξης. Δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει και δεν ενίσταμαι για αυτό, να το βάλουμε, ανεφάρμοστο είναι νομικά και ποινικά», συνέχισε ο κ. Λάππας.

Απαντώντας ο υπουργός Δικαιοσύνης υπεραμύνθηκε των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα, «Για πείτε μου κάτι; Αυτός ο οποίος έχει μια βόμβα μολότοφ στο σακίδιο του, τι την θέλει; Βόλτα θα κάνει με τη βόμβα μολότοφ; Δηλαδή, ο έμπορος ναρκωτικών που έχει μια τσάντα με ναρκωτικά, βόλτα θα κάνει; Βόλτα τα κάνει κ. Λάππα; Για να καταλάβουμε το τι γίνεται και αν θέλετε να ξεχάσετε γεγονότα τα οποία πλήττουν την ίδια την ελληνική πολιτεία, αλλά και την ίδια τη Δημοκρατία, ας θυμηθείτε την MARFIN, είναι δικαίωμά σας, οι Έλληνες πολίτες όμως δεν το ξεχνάνε και πρέπει κάποια στιγμή να βάλουμε μια σειρά σε ορισμένα ζητήματα. Δεν υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση σε κάποια περιστατικά και διαφορετική σε άλλη», ανέφερε.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ): «Ποιο αδίκημα κάνει κάποιος που κατέχει μια βόμβα μολότοφ στην πλάτη;»"

Lufthansa: Ακυρώνει 1.300 πτήσεις την Πέμπτη και την Παρασκευή

Ταλαιπωρία για χιλιάδες ταξιδιώτες καθώς η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε πως θα ακυρώσει 1.300 πτήσεις την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Η Lufthansa προχωρά σε αυτή την κίνηση καθώς δεν κατάφερε να μπλοκάρει, μέσω της δικαστικής οδού, τις απεργιακές κινητοποιήσεις που κήρυξε η συνδικαλιστική ένωση του προσωπικού καμπίνας UFO.

Έτσι μόνο 2.300 από τις 3.000 πτήσεις, που είχαν προγραμματιστεί για αύριο, και 2.400 πτήσεις από τις 3.000 που είχαν προγραμματιστεί την Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν, ενώ περίπου 180.000 επιβάτες θα επηρεαστούν από τις αλλαγές στα δρομολόγια, διευκρίνισε ο γερμανικός αερομεταφορέας σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Η απεργία θα ξεκινήσει την Πέμπτη, στη 01.00 το πρωί ώρα Ελλάδας, και θα διαρκέσει έως το πρωί του Σαββάτου, στη 01.00 ώρα Ελλάδας. Θα αφορά «όλες τις πτήσεις», εσωτερικές και διεθνείς, που επρόκειτο να αναχωρήσουν από τα γερμανικά αεροδρόμια, σύμφωνα με την UFO.

Η συνδικαλιστική ένωση αποφάσισε να προχωρήσει στις κινητοποιήσεις λόγω της «επίμονης άρνησης της Lufthansa να διαπραγματευτεί» επί των διεκδικήσεων της, σημειώνεται σε ένα δελτίο τύπου.

Η Lufthansa αμφισβητεί συχνά τη νομιμότητα του συνδικάτου να εκπροσωπεί τους εργαζόμενους, όμως η προσφυγή της στη γερμανική δικαιοσύνη για να εμποδίσει την απεργία απορρίφθηκε από το εργατοδικείο της Φρανκφούρτης.

Η αεροπορική εταιρεία άσκησε έφεση στην απόφαση, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος τύπου του αερομεταφορέα, που επισημαίνει ότι οι θυγατρικές του (Eurowings, Germanwings, Sunexpress, Lufthansa Cityline, SWISS, Edelweiss, Austrian Airlines, Air Dolomiti, Brussels Airlines) δεν επηρεάζονται από την απεργία.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Lufthansa: Ακυρώνει 1.300 πτήσεις την Πέμπτη και την Παρασκευή"

Βρούτσης: Μπλόκο σε στρατηγικούς κακοπληρωτές από τις e-υπηρεσίες του ΕΦΚΑ

Σήμερα υπογράφεται η Υπουργική Απόφαση, σε εκτέλεση του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα, με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή του μέτρου αναστολής της χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ για την υποβολή της Αναλυτική Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ).

Στόχος του Υπουργείου είναι να κλείσει κάθε «παράθυρο» εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής στους συστηματικούς κακοπληρωτές, δηλαδή εργοδότες που βρίσκοντας “ανοίγματα” στο νομικό πλαίσιο απέφευγαν συστηματικά την εκπλήρωση των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων.

Οπως υπενθυμίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο, το μέτρο αυτό δεν είναι καινούριο. Είχε ψηφιστεί και ενεργοποιηθεί με εγκύκλιο το 2013 επί τότε Υπουργίας Γ. Βρούτση και καταργήθηκε τον Μάρτιο του 2019 (με το άρθρο 66 του ν.4603/2019) από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας με αποτέλεσμα να στερηθεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης σε ετήσια βάση έσοδα που θα ξεπερνούσαν τα 200 εκατ. ευρώ.

Το μέτρο αυτό δίνει στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) ένα χρήσιμο όπλο στην καταπολέμηση των παραβατικών μεθόδων εργοδοτών που δεν πληρώνουν τις μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Το ΚΕΑΟ θα μπορεί να «μπλοκάρει» την ηλεκτρονική πρόσβαση των κακοπληρωτών εργοδοτών στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ενώ, πλέον, θα μπορεί να προβαίνει σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εισφορών – “αγγίζοντας” πλέον την περιουσία των στρατηγικών οφειλετών – μέσω του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Ο Υπουργός Γ. Βρούτσης δήλωσε σχετικά:

Με τη σημερινή υπουργική απόφαση θωρακίζουμε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης από στρατηγικούς κακοπληρωτές που έβρισκαν -πολλές φορές με την ανοχή της ίδιας της Πολιτείας - “παραθυράκια” να διαφεύγουν των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων. Το αποτέλεσμα ήταν να χάνονται εκατοντάδες εκατομμύρια από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ οι οφειλέτες διέφευγαν την εκπλήρωση των μεγάλων υποχρεώσεών τους προς κράτος.

Εφεξής κανένας δεν θα μένει στο απυρόβλητο. Γιατί πέραν της φραγής εισόδου στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα υποχρεώνονται να προσέρχονται αυτοπροσώπως στις υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, προκειμένου να εξοφλούν τις οφειλές τους, ενώ ταυτόχρονα θα πραγματοποιούνται και εστιασμένοι έλεγχοι από άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες της πολιτείας.

Σε κάθε περίπτωση, ως κυβέρνηση και Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έχουμε μεν δεσμευτεί στην εμπέδωση υγιών και βιώσιμων συνθηκών για την απρόσκοπτη άσκηση της επιχειρηματικότητας, όπως με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και εν γένει των φορολογικών επιβαρύνσεων στην οικονομία, αλλά απαιτούμε από όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις να τηρούν στο έπακρο τις υποχρεώσεις τους στα ασφαλιστικά ταμεία, τους εργαζόμενους και την κοινωνία.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρούτσης: Μπλόκο σε στρατηγικούς κακοπληρωτές από τις e-υπηρεσίες του ΕΦΚΑ"

Μητσοτάκης: Μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα η Συμφωνία Γεωγραφικών Ενδείξεων Ε.Ε.-Κίνας

«Η Συμφωνία Γεωγραφικών Ενδείξεων μεταξύ Ε.Ε. και Κίνας είναι μία μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα και τους Έλληνες παραγωγούς», τόνισε με ανάρτησή του στο Facebook ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «καθώς πλέον προστατεύονται 6 σημαντικά ελληνικά προϊόντα: η φέτα, το ούζο, οι ελιές Καλαμάτας, η μαστίχα Χίου, τα κρασιά Σάμου και το λάδι Λασιθίου, ενώ στο μέλλον υπάρχει δυνατότητα να προστεθούν ακόμα περισσότερα».

«Στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα της Ελλάδας και πιστεύουμε στις αστείρευτες δυνατότητες των Ελλήνων παραγωγών που συνδυάζοντας παράδοση και καινοτομία προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά μοναδικά προϊόντα υψηλής ποιότητας που μας κάνουν όλους περήφανους.

Με τη συμφωνία αυτή 100 αγροτικά προϊόντα της Ε.Ε. προστατεύονται έναντι απομιμήσεων και έχουν αποκλειστικά δικαιώματα σχετικά με το όνομά τους και το γεγονός ότι προέρχονται από συγκεκριμένες περιοχές παραγωγής.

Έτσι η Ελλάδα θα είναι παρούσα ακόμα πιο δυναμικά στις προοπτικές που παρουσιάζει η μεγάλη Κινεζική αγορά», υπογράμμισε επί του θέματος ο πρωθυπουργός.


newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα η Συμφωνία Γεωγραφικών Ενδείξεων Ε.Ε.-Κίνας"

ΑΑΔΕ: Εντόπισε κύκλωμα παραγωγής και διακίνησης νοθευμένων ποτών - Κατασχέθηκαν 13 τόνοι οινοπνεύματος!

Στα ίχνη ενός ιδιαίτερα επικίνδυνου κυκλώματος παράνομης διάθεσης αλκοολούχων προϊόντων βρίσκονται οι τελωνειακές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Σε συνεργασία με τη Χημική Υπηρεσία της ΑΑΔΕ και την Αστυνομία, εντόπισαν στο Αρμένιο Λάρισας και στο Στεφανοβικείο Μαγνησίας, προϊόντα άκρως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ.

Η επιχείρηση εξελίσσεται με ελέγχους σε ανοιχτούς υπαίθριους χώρους, αποθήκες, φορτηγά και εμπορευματοκιβώτια.

Οι πρώτες ενδείξεις παραπέμπουν σε κύκλωμα λαθρεμπορίας, που είχε δημιουργήσει παράνομο εμφιαλωτήριο κρασιού, με άδεια «κάβας», το οποίο έφερνε καθαρή αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα) από άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. και στη συνέχεια έφτιαχνε παραποιημένα και νοθευμένα ποτά, με σκοπό να τα διαθέσει στην ελληνική αγορά.

Επίσης, τα αποστάγματα, που βρέθηκαν, πιθανόν να προέρχονται από τη σύνθεση αιθυλικής αλκοόλης και αρωματικών ουσιών για να παραπέμπουν στη γεύση του τσίπουρου.

Σε κάθε περίπτωση, τα προϊόντα αυτά δεν είχαν ελεγχθεί από καμιά Υπηρεσία για να εξακριβωθεί η επίπτωση τους στην δημόσια υγεία.

Ειδικότερα μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί οι ακόλουθες ποσότητες :

Στο Αρμένιο

-Δεκατρείς τόνοι οινοπνεύματος (96ο βαθμών) εντός δεξαμενών αποθηκευμένο σε φορτηγό.

-Εξήντα φιάλες Βουλγαρικής προέλευσης.

-Αιθυλική αλκοόλη σαράντα λίτρων.

-Αλκοολούχα υγρά σαράντα λίτρων.

Στο Στεφανοβίκειο

-Χίλια πενήντα δυο λίτρα αποσταγμάτων

-Πέντε χιλιάδες εξακόσια δεκατρία λίτρα κρασί

Οι υπόθεση σύμφωνα με την ΑΑΔΕ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, κατάσχονται τα προϊόντα, μηχανήματα και μέσα μεταφοράς, ενώ παράλληλα έχουν πραγματοποιηθεί συλλήψεις και αναζητούνται τα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ: Εντόπισε κύκλωμα παραγωγής και διακίνησης νοθευμένων ποτών - Κατασχέθηκαν 13 τόνοι οινοπνεύματος!"

Στο πραγματικό εισόδημα το 30% των e-αποδείξεων

Στο πραγματικό και όχι στο τεκμαρτό εισόδημα θα γίνεται ο υπολογισμός του ορίου 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων, που καθιερώνει το φορολογικό νομοσχέδιο. Αυτό αποφασίστηκε στη σημερινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου «κλείδωσε» επίσης ειδική ρύθμιση για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων, που έχουν αντικειμενική αδυναμία να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσοστό συναλλαγών.

Οι διορθωτικές αυτές κινήσεις έρχονται μετά από αντιδράσεις που προκάλεσαν οι αρχικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης, τις οποίες και όπως προκύπτει από τις αλλαγές, έλαβε υπόψη το οικονομικό επιτελείο.

Το φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί αύριο σε δημόσια διαβούλευση. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, βασικοί άξονες του ανωτέρω νομοσχεδίου είναι:

- Η φορολογική ελάφρυνση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μέσω της εισαγωγής χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών.

- Η παροχή κινήτρων για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

- Η εισαγωγή σοβαρών κινήτρων για την προσέλκυση άμεσων ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων.

- Η εισαγωγή μέτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε σημαντικούς κλάδους, με συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας.

- Η εισαγωγή φορολογικών μέτρων με στόχο την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης.

- Η ενίσχυση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και των παροχών στους εργαζόμενους σε είδος.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι με άλλες διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκαν τη Δευτέρα στη Βουλή, διευρύνεται η προστασία της κύριας κατοικίας. Οι αλλαγές αφορούν τόσο σε νέες αιτήσεις που θα υποβληθούν όσο και σε αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί, αλλά δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

- Επιτρέπεται, πλέον, να υποβάλουν αίτηση και όσοι διαμένουν σε μισθωμένο ή παραχωρημένο ακίνητο, εκτός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία τους. Αφορά, κυρίως, σε όσους διαμένουν σε άλλη πόλη λόγω της εργασίας τους, όπως στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, γιατροί και εκπαιδευτικοί.

- Δίνεται η δυνατότητα προστασίας ολόκληρης της κατοικίας, με αίτηση μόνο του ενός συνιδιοκτήτη. Διευκολύνονται έτσι, για παράδειγμα, συγγενείς και διαζευγμένα ζευγάρια.

- Ρυθμίζεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για οφειλέτες, που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε διάσταση, έτσι ώστε να μη χρειάζεται πλέον η συνυπογραφή της αίτησης και από τους δύο.

- Δικαιούνται της κρατικής επιδότησης όλοι οι συνιδιοκτήτες που αιτούνται της προστασίας της κύριας κατοικίας.

- Παρέχεται η δυνατότητα να συμμετέχει εγγυητής μικρότερης ηλικίας σε περιπτώσεις ηλικιωμένων οφειλετών, οι οποίοι δεν μπορούσαν να ωφεληθούν από τη ρύθμιση των δόσεων σε βάθος 25-ετίας.

- Τέλος, προωθούνται άμεσα πρόσθετες βελτιώσεις, που θα αποσκοπούν στην κατάργηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, ώστε να καταστεί η διαδικασία ευκολότερη και ταχύτερη για τους πολίτες.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο πραγματικό εισόδημα το 30% των e-αποδείξεων"

Φυλλάδια κατά της καύσης των νεκρών θα μοιράσει η Εκκλησία

Το ζήτημα της διδασκαλίας των θρησκευτικών απασχόλησε τις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Οι Ιεράρχες, σύμφωνα με την απόφασή τους εμμένουν στην διδασκαλίας τη Αγίας Γραφής.

Επίσης, τάχθηκαν κατά της πρακτικής της αποτέφρωσης λίγο μετά την έναρξη της λειτουργίας του πρώτου αποτεφρωτηρίου στην χώρα, ενώ η Εκκλησία αποφάσισε να μοιράσει φυλλάδια για να ενημερώσει τους πιστούς πως είναι κατά της εν λόγω πρακτικής.

Συγκεκριμένα για το ζήτημα της αποτέφρωσης η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας αποφάσισε την σύνταξη και την αποστολή φυλλαδίου προς τους πιστούς, με στόχο κυρίως ενημερωτικό και όπως τονίζει: «Επί του θέματος δε αυτού, εμμένει ως οφείλει στην δογματική διδασκαλία της Αγίας Γραφής και της Ιεράς Παραδόσεως της Αγίας μας Εκκλησίας που τελεί υπό το φως της Αναστάσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού».

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες της υπό την προεδρία του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου και το ανακοινωθέν αναφέρει: : «Απεφάσισε την σύνταξη και την αποστολή φυλλαδίου ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ προς ενημέρωση όλων περί της καύσεως και της αποτεφρώσεως των νεκρών, επί του θέματος δε αυτού εμμένει ως οφείλει στην δογματική διδασκαλία της Αγίας Γραφής και της Ιεράς Παραδόσεως της Αγίας μας Εκκλησίας που τελεί υπό το φως της Αναστάσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φυλλάδια κατά της καύσης των νεκρών θα μοιράσει η Εκκλησία"

Κικίλιας για το πόρισμα του ΚΕΘΕΑ: Το αγνόησε η προηγούμενη διοίκηση

Καταγγελία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια για «κύκλωμα» στις φυλακές φυλακές Διαβατών της Θεσσαλονίκης που εκμεταλλευόταν το πρόγραμμα Προμηθέας του ΚΕΘΕΑ.

Από το βήμα της επιτροπής της Βουλής ο κ. Βασίλης Κικίλιας κατέθεσε πόρισμά από την εσωτερική έρευνα για τον τρόπο εφαρμογής του προγράμματος Προμηθέας των φυλακών στα Διαβατά του ΚΕΘΕΑ, ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018 και κατατέθηκε ολοκληρωμένο στα τέλη του Ιουνίου του 2019, και όπως είπε διαπιστώθηκε δράση «κυκλώματος» που βάφτιζε ναρκέμπορους, χρήστες προκειμένου να έχουν καλύτερη αντιμετώπιση από το νόμο, αλλά και εντόπισε φαινόμενα κακοδιαχείρισης, οικονομικών ατασθαλιών και κλοπή προσωπικών δεδομένων.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, από την εσωτερική έρευνα των εργαζομένων προκύπτει λειτουργία παρακυκλώματος και επιτέθηκε στην προηγούμενη διοίκηση λέγοντας πως επέλεξε να το αγνοήσει το πόρισμα αυτό αντί να το στείλει στον εισαγγελέα.

«Υποστηρίζω τους εργαζόμενος μέχρι το τέλος» ανέφερε ο υπουργός Υγείας και συμπλήρωσε ότι «οι ίδιοι που διοικούσαν όρισαν τους εργαζομένους που από το 2018 δουλεύουν για το πόρισμα αυτό, το κατέθεσαν τον Ιούνιο το 2019 στη διοίκηση που αντί να το στείλει στον εισαγγελέα το έπνιξε».

Τόνισε ότι πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα λέγοντας με νόημα πως εξηγεί και τις επιθέσεις που δέχθηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου όταν μίλησαν για έλεγχο των οικονομικών του ΚΕΘΕΑ και διάφοροι βιάστηκαν να κατακεραυνώσουν το υπουργείο. Δήλωσε πάντως ότι «πιστεύω πως η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ δεν γνώριζε το πόρισμα και έχει το δικαίωμα να ενημερωθεί. Οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές».

Ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός αντιτάχθηκε στις καταγγελίες λέγοντας πως επρόκειτο για εσωτερικό έλεγχο και αφορά μόνο μία από τις 110 δομές που έχει το ΚΕΘΕΑ άρα δεν μπορεί να γίνονται γενικεύσεις επί του προγράμματος και σημείωσε «έρχεται ο υπουργός από χθες ξεκινάει τις καταιγιστικές ανακοινώσεις λες και ανακαλύψαμε το σκάνδαλο του αιώνα» και πρόσθεσε: «είναι πόρισμα που με εσωτερική διαδικασία του ΚΕΘΕΑ διατάχθηκε ούτε από εξωτερικούς ελεγκτές ή ορκωτούς λογιστές! Από τον υπηρεσιακό του μηχανισμό με διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου αφορά μια δομή από τις 110 που έχει και αν υπήρχαν παρατυπίες και προβλήματα έπρεπε να αντιμετωπιστούν». Ακόμα σημείωσε πως η διοίκηση δεν έχει ευθύνη για την καθυστέρηση του πορίσματος καθώς το επίμαχο ζήτημα δεν εισήχθη ως θέμα συζήτηση στο Δ.Σ.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κικίλιας για το πόρισμα του ΚΕΘΕΑ: Το αγνόησε η προηγούμενη διοίκηση"

Κέντρο Αθήνας: Καταρρέει κτήριο στην Αιόλου - Αποκλείστηκε το σημείο

Σοβάδες και ολόκληρα κομμάτια του εξωτερικού τοίχου ενός κτηρίου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αιόλου και Αγίας Ειρήνης στο κέντρο της Αθήνας άρχισαν να πέφτουν πριν λίγη ώρα στον δρόμο, αποτελώντας κίνδυνο για τους περαστικούς. 

Πρόκειται, μάλιστα, για ένα πολυσύχναστο σημείο και για τον λόγο αυτό έσπευσε η Δημοτική Αστυνομία, η οποία απέκλεισε τον χώρο γύρω από το κτήριο και απομάκρυνε τους περαστικούς και τους παρευρισκόμενους. 

IMG_6242
IMG_6243
IMG_6245
IMG_6248
IMG_6251
Μέτρα ασφαλείας και σε δεύτερο κτήριο στην Αιόλου
Η Δημοτική Αστυνομία έχει επίσης αποκλείσει διαφορετικό σημείο της Αιόλου, στο οποίο βρίσκεται ετοιμόρροπο κτήριο που αποτελεί κίνδυνο για τους περαστικούς. 
IMG_1511
IMG_1512
IMG_1513
IMG_1514
IMG_1515
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κέντρο Αθήνας: Καταρρέει κτήριο στην Αιόλου - Αποκλείστηκε το σημείο"

Κουτσούμπας: «Είναι αισχρό να προκαλείς ξεριζωμένους τρώγοντας σουβλάκια»

O Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε σήμερα στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος 7 για όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας μίλησε για το προσφυγικό και για τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί. Έκανε λόγο για απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά πως «δεν μπορείς να προκαλείς ξεριζωμένους τρώγοντας σουβλάκια».

Ξεκαθάρισε δε πως θα πρέπει να κλείσουν όλες οι δομές στα νησιά και να μεταφερθούν άμεσα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην ενδοχώρα.

Ερωτηθείς σχετικά με τα νέα μέτρα που θέλει να φέρει η κυβέρνηση αναφορικά με τις διαδηλώσεις, ο Δημήτρης Κουτσούμπας εξέφρασε την άποψη πως «οι διεκδικήσεις του λαού δεν μπαίνουν σε καλούπι», τονίζοντας την πεποίθησή του πως η κυβέρνηση δε θα καταφέρει να περάσει τα νέα αυτά μέτρα.

Τέλος, σχετικά με τις εξελίξεις στην προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis, ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας δήλωσε χαρακτηριστικά πως «εκφυλίζεται η διαδικασία διερεύνησης της υπόθεσης».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουτσούμπας: «Είναι αισχρό να προκαλείς ξεριζωμένους τρώγοντας σουβλάκια»"

Χρυσοχοΐδης για το μεταναστευτικό στην ΕΕ: Μη διαχειρίσιμη η κατάσταση στην Ελλάδα

Για εκρηκτική και μη διαχειρίσιμη κατάσταση στην Ελλάδα αναφορικά με το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας ενώπιον ευρωβουλευτών της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και την κατάσταση στα ελληνικά νησιά, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να διαχειριστεί τις πολύ αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα και ζήτησε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε τα κράτη - μέλη να επιδείξουν αλληλεγγύη.

«Ζήτησα από κάθε κράτος - μέλος της ΕΕ να πάρει εθελοντικά έναν μικρό αριθμό από τα περισσότερα από 4000 ασυνόδευτα ανήλικα που ζουν στην Ελλάδα. Δυστυχώς μόνο ένα κράτος- μέλος μου απάντησε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης. Σύμφωνα με τον ίδιον, αυτή τη στιγμή όλοι οι αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και ο νέος Νόμος της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει ότι τα παιδιά αυτών των ανθρώπων θα λαμβάνουν υποχρεωτικά εκπαίδευση.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι το ζητούμενο είναι η συνέχιση της συμφωνίας (σ.σ «δήλωση» όπως λέγεται επισήμως) ΕΕ - Τουρκίας αλλά με προϋπόθεση ότι η γείτονα χώρα θα εφαρμόζει όσα προβλέπονται σε αυτήν. «Δεν μπορείς να διαχειρίζεσαι έναν τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων όταν έρχονται συσσωρευμένοι. Δεν τους διασφαλίζεις τα δικαιώματά τους. Συνεπώς θα πρέπει να οργανωθείς καλύτερα ώστε να είσαι αποτελεσματικός», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, αναπτύσσοντας το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο προβλέπει τη μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε ασφαλείς δομές φιλοξενείς, όπως διαμερίσματα και ξενοδοχεία, ενός μεγάλου αριθμού αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στα νησιά, με τους πρώτους που μεταφέρονται να είναι οι περισσότερο ευάλωτοι, όπως οικογένειες με παιδιά. «Τα επόμενο βήμα είναι η ένταξη και η ενσωμάτωση. Τα παιδιά να πάνε στο σχολείο, να μάθουν ελληνικά και οι αιτούντες άσυλο να επιδείξουν τις δεξιότητές τους καθώς θα ζήσουμε με αυτούς τους ανθρώπους τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Απατώντας στην κριτική που δέχθηκε από ορισμένους ευρωβουλευτές, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ζήτησε να μην αμφισβητούνται τα δικά του ανθρωπιστικά αισθήματα, καθώς ο ίδιος καλείται να είναι ανθρωπιστής, αλλά ταυτόχρονα να είναι και αποτελεσματικός, σεβόμενος τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων αλλά παράλληλα διασφαλίζοντας την ασφάλεια της Ελλάδας και την αξιοπρέπεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είναι άλλο πράγμα να λες ότι είσαι ανθρωπιστής και διαφορετικό να υπηρετείς τον ανθρωπισμό. Εγώ θα κριθώ από τα έργα μου από εσάς εδώ, όταν με καλέσει ξανά ο πρόεδρος της Επιτροπής», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ανδρουλάκης: Θετικά τα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών

Από την πλευρά των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτήρισε ως θετικά μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών και την προσπάθεια μείωσης της γραφειοκρατίας στη διαδικασία ασύλου, αλλά εξέφρασε τις επιφυλάξεις τους για την επιχειρούμενη εσωτερική μετεγκατάσταση που ενδέχεται να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Σκληρή κριτική άσκησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (GUE) κ. Κώστας Αρβανίτης αναφορικά με την υπαγωγή των αρμοδιοτήτων του πρώην υπουργείου μετανάστευσης στο «υπουργείο αστυνομίας», όπως χαρακτήρισε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τον κ. Χρυσοχοΐδη να απαντά ότι είναι μια πρακτική που συμβαίνει σε κάθε κράτος - μέλος της ΕΕ.

Νωρίτερα, μέλη των επιτροπών Ανάπτυξης, Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτησαν με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την κατάσταση των προσφύγων από τη Συρία και τα αποτελέσματα της οικονομικής ενίσχυσης που παρέχει η ΕΕ στην κυβέρνηση της Τουρκίας, με τους περισσότερους ευρωβουλευτές να ασκούν σκληρή κριτική στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και στις απειλές του Τούρκου προέδρου Ερντογάν προς την ΕΕ αναφορικά με τι μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα.

Εκ μέρους της Κομισιόν, ο Ματσέι Πόποφσκι, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Γειτονίας και Διεύρυνσης, δήλωσε ότι η ΕΕ δεν δίνει βοήθεια σε περιοχές που παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα τοπικών πληθυσμών και διασφαλίζει ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια για την τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρώτη δόση από τα έξι συνολικά δισ. ευρώ που προβλέπει η Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας έχει εκταμιευθεί σε ποσοστό 100%, ενώ από τη δεύτερη δόση θα εκταμιευθεί πλήρως μέχρι το τέλος του χρόνου. Από την πλευρά του ο κ. Μίχαελ Κέλερ αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας δήλωσε ότι στην Τουρκία υπάρχουν 3,6 εκατ. καταγεγραμμένοι πρόσφυγες από τη Συρία, αλλά παράλληλα αυξάνεται ο αριθμός Αφγανών, Ιρακινών και Πακιστανών. «Ακούμε παράπονα από την Τουρκία ότι δεν εκταμιεύονται τα κονδύλια. Εμείς φροντίζουμε να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες και όχι τα ταμεία της Τουρκίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κέλερ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρυσοχοΐδης για το μεταναστευτικό στην ΕΕ: Μη διαχειρίσιμη η κατάσταση στην Ελλάδα"

ΕΝΥΠΕΚΚ προς συνταξιούχους: Καταθέστε όλοι ένσταση στον ΕΦΚΑ για την προσωπική διαφορά

Κάλεσμα απευθύνει η ΕΝΥΠΕΚΚ προς τους συνταξιούχους ώστε όλοι (παλαιοί-νέοι συνταξιούχοι) να καταθέσουν ένσταση στον ΕΦΚΑ για την προσωπική διαφορά.

Συγκεκριμένα αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση της:

Ι.Αναγκαία η υποβολή Ένστασης-Αίτησης Θεραπείας για την προσωπική διαφορά

Την 1η Οκτωβρίου 2019 αναρτήθηκε στα μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα των συνταξιούχων η προσωπική διαφορά που προέκυψε από τον επανυπολογισμό των «παλαιών» συντάξεων (μέχρι 12-5-2016).

Ο επανυπολογισμός αυτός έγινε σύμφωνα με τα ποσοστά αναπλήρωσης που όριζαν οι διατάξεις των άρθρων 14 και 33 του ν. 4387/2016 («νόμος Κατρούγκαλου»), τα οποία, όμως, λίγο αργότερα, στις 4-10-2019, κρίθηκαν αντισυνταγματικά με τις υπ’αριθ. 1889-1891/2019 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ με την από 15-10-2019 ανακοίνωσή της θεώρησε άκυρα ΟΛΑ τα ανηρτημένα εκκαθαριστικά άκυρα και λανθασμένο το ποσό τής προσωπικής διαφοράς, είτε είναι αρνητικό, είτε είναι θετικό.

Με την ίδια ανακοίνωσή μας είχαμε μάλιστα καλέσει το υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ να ακυρώσει αυτά τα ενημερωτικά σημειώματα-εκκαθαριστικά και, αφού επανυπολογίσει όλες τις συντάξεις με ορθό τρόπο, να αποστείλει στους συνταξιούχους ή τους κληρονόμους τους νέα εκκαθαριστικά, υπολογισμένα με τα ορθά ποσοστά αναπλήρωσης, σε συμμόρφωση των πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ.

Μάλιστα η ΕΝΥΠΕΚΚ επεξεργάστηκε και ειδικό Έντυπο Αίτησης σε βελτιωμένη μορφή και με την από 23-10-2019 ανακοίνωση έδωσε στη δημοσιότητα πλήρες κείμενο «Αίτησης για τη Χορήγηση Νέας Συνταξιοδοτικής Απόφασης (τροποποιητική)» αντί του απλού ενημερωτικού σημειώματος και μάλιστα λανθασμένου που είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ.

Συνεπώς οι συνταξιούχοι ή οι κληρονόμοι τους που είδαν μειώσεις στη μηνιαία σύνταξή τους ή μικρότερη αύξηση απ’αυτήν που ανέμεναν, δύνανται μέσω της διαδικτυακής πύλης του «ΕΦΚΑ» να υποβάλλουν Ένσταση-Αίτηση Θεραπείας εντός προθεσμίας εξήντα (60) ημερών.

Η προθεσμία ξεκινά από την επομένη της αναρτήσεως, δηλαδή από τις 2 Οκτωβρίου 2019 και λήγει στις 30 Νοεμβρίου 2019.

ΙΙ.Συνέπειες από τη ΜΗ υποβολή Ένστασης-Αίτησης Θεραπείας μέχρι 30-11-2019

Οι συνταξιούχοι και οι κληρονόμοι τους πρέπει να γνωρίζουν ότι η ΜΗ άσκηση τού ως άνω δικαιώματός τους (δηλαδή αν δεν υποβληθεί Ένσταση-Αίτηση Θεραπείας στον ΕΦΚΑ) έως 30-11-2019, εγκυμονεί τους εξής κινδύνους:

α)ο συνταξιούχος (ή οι κληρονόμοι του) χάνει κάθε δυνατότητα/δικαίωμα αμφισβήτησης της νέας μείωσης που προκύπτει μέσω τής προσωπικής διαφοράς, με αποτέλεσμα αυτή να καθίσταται οριστική και αμετάκλητη.

Το γεγονός τής μη υποβολής Ένστασης-Αίτησης Θεραπείας θα ερμηνευθεί από τις Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ως αποδοχή τής νέας μείωσης που προέκυψε από τον επανυπολογισμό των συντάξεων, με αποτέλεσμα ο ΕΦΚΑ να μπορεί, ανά πάσα στιγμή, αν στο μέλλον υπάρξει κυβερνητική απόφαση, να προβεί και σε πραγματική μείωση τής μηνιαίας συντάξιμης παροχής και

β)ο συνταξιούχος (ή οι κληρονόμοι του) στερείται και της δικαστικής προστασίας, καθώς, αν επιλέξει ευθύς αμέσως να προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια παρακάμπτοντας το προγενέστερο στάδιο τής διοικητικής επίλυσης της διαφοράς μέσω της Ένστασης ή της Αίτησης Θεραπείας, το Δικαστήριο ενδέχεται να απορρίψει την ασκηθείσα προσφυγή ως απαράδεκτη, χωρίς δηλαδή να αποφανθεί επί της ουσίας αν και κατά πόσο ορθώς και νομίμως προσδιορίστηκε το εύρος (ύψος) τής προσωπικής διαφοράς που προκύπτει από τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να παγιωθεί οριστικά και κατ’επέκταση να κινδυνεύσει με το ενδεχόμενο μείωσης ή κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στο μέλλον.

Αντιθέτως, η εμπρόθεσμη υποβολή Ένστασης-Αίτησης Θεραπείας και η ενδεχόμενη έκδοση απορριπτικής απόφασης επ’αυτής, δίνει περαιτέρω την δυνατότητα στον συνταξιούχο, αν αυτός το αποφασίσει να επιλέξει τη δικαστική οδό, με την άσκηση σχετικής προσφυγής στα Διοικητικά Δικαστήρια, ζητώντας να ελεγχθεί δικαστικά η προσδιορισθείσα προσωπική διαφορά, με σοβαρό το ενδεχόμενο έκδοσης ευμενούς δικαστικής απόφασης και εφόσον ληφθούν υπόψη οι ως άνω αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους, παλαιούς και νέους (προ και μετά την 12-5-2016), είτε είναι συνταξιούχοι γήρατος, είτε αναπηρίας, είτε λόγω θανάτου, να υποβάλουν ΑΜΕΣΑ Ένσταση-Αίτηση Θεραπείας στον ΕΦΚΑ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 30-11-2019.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ να επιλύσει τις διαφορές με τους συνταξιούχους με πολιτική απόφαση, χωρίς αυτοί και οι οικογένειές τους να αιμορραγούν οικονομικά σε άσκοπες δικαστικές διενέξεις.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΝΥΠΕΚΚ προς συνταξιούχους: Καταθέστε όλοι ένσταση στον ΕΦΚΑ για την προσωπική διαφορά"

Γερμανική στροφή-έκπληξη: Ο ΥΠΟΙΚ Σολτς λέει τώρα «ναι» σε πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων

Με ένα εκτενές άρθρο-παρέμβαση του στους Financial Times, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς κάνει την έκπληξη και δείχνει να σπάει ένα γερμανικό taboo: Ζητά να επιταχυνθεί η τραπεζική ένωση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλώνει ανοιχτός σε μια μορφή πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων – την οποία η Γερμανία αντιμάχεται σφόδρα για χρόνια – και περιγράφει με λεπτομερή τρόπο τα στάδια και τις παραμέτρους για την επίτευξη του στόχου. Ωστόσο η πρότασή του περιέχει αρκετούς αστερίσκους, δημιουργώντας επιφυλάξεις για το κατά πόσο ουσιαστική είναι αυτή η Γερμανική «στροφή». Στο άρθρο του ο Σολτς αναφέρει:

Η Γερμανία θα εξετάσει την αντασφάλιση τραπεζικών καταθέσεων στην Ευρώπη

«Η ανάγκη εμβάθυνσης και ολοκλήρωσης της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης είναι αναμφισβήτητη. Μετά από χρόνια συζήτησης, το αδιέξοδο πρέπει να λήξει. Ως εκ τούτου, καλώ την ΕΕ να δράσει τώρα για την ενίσχυση της κυριαρχίας της Ευρώπης σε έναν ολοένα και πιο ανταγωνιστικό κόσμο.

Τώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο, έδρα των κεφαλαιαγορών του Λονδίνου, βρίσκεται στα πρόθυρα της αποχώρησης από το (ευρωπαϊκό) μπλοκ, πρέπει να σημειώσουμε πραγματική πρόοδο. Το να είμαστε εξαρτημένοι ως προς τις οικονομικές υπηρεσίες από τις ΗΠΑ ή την Κίνα, δεν αποτελεί επιλογή. Έτσι, εάν η Ευρώπη δεν θέλει να στριμωχθεί στη διεθνή σκηνή, πρέπει να προχωρήσει τα κρίσιμα σχέδια για την τραπεζική ένωση, καθώς και το συμπληρωματικό σχέδιο που αφορά στην ένωση των κεφαλαιαγορών.

Είναι προς το συμφέρον όλων μας να έχουμε μια δίκαιη, καλά σχεδιασμένη και ασφαλή τραπεζική ένωση, η οποία να εγγυάται τη σταθερότητα και να ενισχύει την ανάπτυξη σε όλα τα κράτη μέλη, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα χρήματα των φορολογουμένων. Έχουμε ήδη επιτύχει κάποια σημαντικά βήματα. Έχουμε δημιουργήσει ενιαία ευρωπαϊκά εποπτικά όργανα και σημαντικά αυξημένα επίπεδα κεφαλαίου. Επίσης, δημιουργήσαμε ένα πλαίσιο για την αναδιάρθρωση συστημικά σημαντικών τραπεζών με προβληματική λειτουργία, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ή να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε δημόσιους πόρους.

Ωστόσο, είμαστε μόνο στα μισά αυτού του σχεδίου. Οι ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές εξακολουθούν να είναι κατακερματισμένες, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια στην ελεύθερη ροή κεφαλαίων και στην οικονομική ρευστότητα. Έχουμε συζητήσει αυτά τα θέματα με επιμονή τα τελευταία χρόνια, χωρίς αποτέλεσμα. Τώρα είναι καιρός να θέσουμε από κοινού ένα πακέτο για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Αυτό έχει τέσσερα βήματα.

Πρώτον, χρειαζόμαστε κοινές διαδικασίες αφερεγγυότητας και επίλυσης θεμάτων για τις τράπεζες, με βάση το παράδειγμα της Ομοσπονδιακής Εταιρείας Ασφάλισης Καταθέσεων των ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε εκείνα τα όργανα που αποδείχθηκαν χρήσιμα σε μεγάλες τράπεζες, να είναι διαθέσιμα και στις μικρές τράπεζες. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει και τις bridge banks (σ.σ. τράπεζες που έχουν εξουσιοδότηση να κατέχουν περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις άλλων τραπεζιών, μη φερέγγυων). Όταν ο ανταγωνισμός εντός της ενιαίας αγοράς κινδυνεύει να αλλοιωθεί, θα πρέπει να αναλαμβάνει δράση το Συμβούλιο Ενιαίας Επίλυσης (SRB). Ωστόσο, η χρηματοδότηση από αυτό τον Οργανισμό δεν θα αφορά σε μη συστημικά ιδρύματα αυτού του κλάδου.

Έχουμε ήδη κοινά συστήματα ανάλυσης για μεγάλες, συστημικά σημαντικές τράπεζες στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι μικρότερες τράπεζες εμπίπτουν σε διαφορετικούς εθνικούς νόμους περί αφερεγγυότητας. Ένα ενιαίο πλαίσιο αφερεγγυότητας για τις τράπεζες θα μείωνε τις τριβές. Επιπλέον, θα ήταν μια πραγματικά ευρωπαϊκή λύση. Θα πρέπει να επιτρέψουμε την εμβάθυνση της ενοποίησης των τραπεζικών ομίλων της ΕΕ, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τα συμφέροντα των χωρών όπου είναι η έδρα τους, για δίκαιη κατανομή των βαρών.

Δεύτερον, η διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού τομέα σημαίνει περαιτέρω μείωση των κινδύνων. Αυτό σημαίνει περαιτέρω μείωση του αριθμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και αντιμετώπιση των κινδύνων που συνδέονται με το δημόσιο χρέος. Τα κρατικά ομόλογα δεν αποτελούν επένδυση χωρίς κινδύνους και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοια.

Οι τράπεζες θα πρέπει να προβλέπουν κινδύνους από κρατικό χρέος εντός μιας αποδεκτής μεταβατικής περιόδου. Πρέπει να εισαγάγουμε προσεκτικά και σταδιακά τις κεφαλαιακές απαιτήσεις που αντανακλούν τους πιστωτικούς κινδύνους και τους κινδύνους συγκέντρωσης από τα κρατικά ανοίγματα στους ισολογισμούς των τραπεζών, χωρίς να απειλείται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Με την πάροδο του χρόνου, οι τράπεζες σε όλη την Ευρώπη θα μπορούσαν να δημιουργήσουν διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια κρατικών ομολόγων. Κάτι τέτοιο θα ενίσχυε τη σταθερότητά τους. Αυτή η προσέγγιση θα βοηθούσε χώρες με ασθενέστερες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας.

Τρίτον – και αυτό δεν είναι μικρό βήμα για έναν Γερμανό υπουργό Οικονομικών – ένα ενισχυμένο πλαίσιο τραπεζικής ένωσης θα πρέπει να περιλαμβάνει κάποια μορφή κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού ασφάλισης καταθέσεων. Ένα ευρωπαϊκό σύστημα αντασφάλισης καταθέσεων θα ενισχύσει σημαντικά την ανθεκτικότητα της εθνικής ασφάλισης καταθέσεων.

Ωστόσο, ένα τέτοιο σύστημα θα υπόκειται σε ορισμένες προϋποθέσεις, εκ των οποίων η μία είναι ότι η εθνική ευθύνη πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί κεντρικό στοιχείο. Σε περίπτωση χρεοκοπίας της τράπεζας, θα έπρεπε να εφαρμοστεί ένας μηχανισμός τριών επιπέδων. Πρώτον, θα χρησιμοποιηθούν οι πόροι του εθνικού συστήματος εγγύησης των καταθέσεων. Δεύτερον, όταν οι ικανότητες σε εθνικό επίπεδο έχουν εξαντληθεί, ένα ευρωπαϊκό ταμείο ασφάλισης καταθέσεων, το οποίο διαχειρίζεται το Συμβούλιο Ενιαίας Επίλυσης (SRB), θα παρέχει περιορισμένη συμπληρωματική ρευστότητα μέσω ανταποδοτικών δανείων. Τρίτον, όπου ενδέχεται να είναι απαραίτητη η πρόσθετη χρηματοδότηση, θα μπορούσε να παρέμβει το σχετικό κράτος- μέλος. Θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη μια περιορισμένη κάλυψη ζημιών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων, μόλις εφαρμοστούν πλήρως όλες οι παράμετροι της τραπεζικής ένωσης.

Τέλος, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την αποφυγή του αρμπιτράζ. η φορολογική νομοθεσία εξακολουθεί να στρεβλώνει τον ανταγωνισμό εντός της ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Γερμανία, μαζί με τη Γαλλία, ζητεί την υιοθέτηση μιας κοινής βάσης φορολογίας εταιρειών και ενός ελάχιστου καταβαλλόμενου φόρου. Η πρόοδος στην τραπεζική ένωση δεν πρέπει να οδηγήσει σε φορολογικές ρυθμίσεις που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό. Χρειαζόμαστε ενιαία φορολόγηση των τραπεζών στην ΕΕ.

Οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής γνωρίζουν ότι υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο περαιτέρω βελτίωσης του θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταφέρει να το πετύχουμε. Τώρα, εκμεταλλευόμενοι τη νέα ενέργεια που φέρνει μια νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και με το Brexit ενώπιόν μας, ήρθε η ώρα για μια αλλαγή σε αυτό το θέμα. Ας διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας και να τελειώσουμε τη δουλειά. Πρέπει να τερματίσουμε το αδιέξοδο».

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανική στροφή-έκπληξη: Ο ΥΠΟΙΚ Σολτς λέει τώρα «ναι» σε πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων"

Η ΕΜΥ προειδοποιεί: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες με ισχυρούς ανέμους και χαλαζοπτώσεις

Επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους, ενημερώνει με έκτακτο δελτίο καιρού η ΕΜΥ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το δελτίο καιρού, τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα θα ξεκινήσουν από τα μεσάνυχτα της σημερινής ημέρας στα βορειότερα νησιά του Ιουνίου (κυρίως στην περιοχή της Κέρκυρας).

Από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης στην Ήπειρο (κυρίως στα δυτικά τμήματα) και από το μεσημέρι στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου και πιθανώς στη δυτική Στερεά.

Τα ισχυρά φαινόμενα αναμένονται μέχρι τις βραδινές ώρες της Πέμπτης.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΕΜΥ προειδοποιεί: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες με ισχυρούς ανέμους και χαλαζοπτώσεις"

Διοργανωτής μπάρμπεκιου στα Διαβατά: Είναι «πρωτότυπη» διαμαρτυρία απέναντι στην γκετοποίηση

Ως «πρωτότυπο» και «ευρηματικό» τρόπο διαμαρτυρίας χαρακτήρισε το προγραμματισμένο μπάρμπεκιου έξω από το hotspot των Διαβατών ένας εκ των διοργανωτών της εκδήλωσης, σε σημερινές του δηλώσεις στον ΑΝΤ1.

Υπερασπιζόμενος την εκδήλωση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και σφοδρές πολιτικές αντιπαραθέσεις το τελευταίο 24ωρο, μετά και τις δηλώσεις του Χρήστου Γιαννούλη, ο Δ. Ζιαμπάζης είπε ότι ο σκοπός του μπάρμπεκιου με χοιρινό και κρασί έξω από το ΚΥΤ Διαβατών είναι να αναδειχτεί ο «υποβιβασμός και η γκετοποίηση της συγκεκριμένης περιοχής». Όπως υπογράμμισε, σαν αυτήν την περιοχή υπάρχουν πάρα πολλές περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα που έχουν τρομερό πρόβλημα με τους μετανάστες.

Ο κ. Ζιαμπάζης υποστήριξε ότι οι συμμετέχοντες το ερχόμενο Σάββατο θα φάνε χοιρινό και θα πιούνε αλκοόλ, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να αποδείξουν ότι δεν θα ανεχτούν τα φαινόμενα γκετοποίησης και αλλαγής τρόπου ζωής, που συμβαίνουν και στην Ευρώπη. «Καλώς ή κακώς αυτοί οι άνθρωποι έχουν διαφορετική κουλτούρα», είπε, προσθέτοντας ότι «όλα αυτά τα χρόνια, η εμπειρία στην Ευρώπη δείχνει ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν αφομοιώνονται από τις τοπικές κοινωνίες αλλά γκετοποιούνται και πολλές φορές προσπαθούν να επιβάλλουν τον δικό τους τρόπο ζωής, που δεν συμβαδίζει με τον ευρωπαϊκό».

Μεγάλο ποσοστό αυτών των ανθρώπων δεν είναι καν από εμπόλεμες περιοχές, δεν είναι καν πρόσφυγες, υποστήριξε ο κ. Ζιαμπάζης, προειδοποιώντας ότι στο άμεσο μέλλον «θα περάσουμε σε πιο ακραίες καταστάσεις». Καταλήγοντας, σημείωσε ότι δεν δέχεται τον χαρακτηρισμό «ακραίος», ούτε για τον ίδιο ούτε για τους άλλους συμμετέχοντες στην εκδήλωση. «Εμείς είμαστε πραγματικά ανθρωπιστές και δημοκράτες... Αν ήταν ανθρωπιστές οι της παράταξης του Γιαννούλη, θα ενδιαφέρονταν για τους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών που υποβιβάζονται». συμπλήρωσε.



Γιαννούλης: Αν ο Κυρανάκης συμφωνεί με το μπάρμπεκιου έξω από το hotspot, να πάει και ο ίδιος

«Απολύτως καμία διευκρίνηση δεν χρειάζεται» για όσα είπε εχθές, τόνισε ο κ. Γιαννούλης στον ΑΝΤ1, εκφράζοντας την άποψη ότι οι δηλώσεις του περικόπηκαν, συρράφθηκαν και παρουσιάστηκαν με παραπλανητικό τρόπο, κάτι που συνιστά «κανιβαλισμό» της ελευθερίας να λες την άποψή σου, όσο σκληρή κι αν είναι.

Όπως υπογράμμισε, δεν ζήτησε ποτέ να καταστεί ποινικά κολάσιμο το μπάρμπεκιου και η κατανάλωση μπύρας, «όπως χυδαία και επιπόλαια απάντησε ο κ. Κυρανάκης». Όπως εξηγεί ο κ. Γιαννούλης, αυτός αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε μια φασιστική εκδήλωση με τίτλο «Μπάρμπεκιου ενάντια στους λαθρομετανάστες», μπροστά στην είσοδο του χώρου υποδοχής προσφύγων. «Αν ο κ. Κυρανάκης συμφωνεί με αυτήν την εκδήλωση μπορεί να πάει, μπορεί να υποστηρίζει τις θέσεις τους, όπως και ο κ. Πλεύρης», συμπλήρωσε.

Όπως διευκρίνισε, η ερώτηση που έθεσε ήταν αν θεωρείται ποινικά κολάσιμος ο σαδισμός και η κακία που δείχνει αυτή η κίνηση, και δεν μίλησε γενικά για το αλκοόλ και το χοιρινό.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Διοργανωτής μπάρμπεκιου στα Διαβατά: Είναι «πρωτότυπη» διαμαρτυρία απέναντι στην γκετοποίηση"

Αποζημίωση 20.000 ευρώ ζητεί από τον ΕΦΚΑ συνταξιούχος γιατί καθυστερεί η σύνταξή του επί 33 μήνες

Περιμένοντας τον ΕΦΚΑ εδώ και τρία σχεδόν χρόνια να του εκδώσει τη σύνταξη γήρατος πρώην δημοτικός υπάλληλος, είναι υποχρεωμένος να ζει με 3 ευρώ την ημέρα… Και αυτό γιατί από τη προσωρινή σύνταξη των 631,21 ευρώ που του δίνει ο Φορέας, του μένουν μόλις 90 ευρώ για το σούπερ μάρκετ όπου αγοράζει τα είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα!
Ενοίκιο, φως, νερό, τηλέφωνο, τέλη κυκλοφορίας, ασφάλεια οχήματος για το σαραβαλάκι του … και το φτωχό διαμέρισμα που φωλιάζει τη μοναξιά του. Με μοναδικό πλέον σκοπό -αφού δεν έχει δική του οικογένεια και παιδιά – να περιμένει τη πολυπόθητη οριστική σύνταξη και τον Φορέα να αδιαφορεί στο πρόβλημα του. Ούτε μία απάντηση ούτε μία λέξη για χρονικό ορίζοντα στις αλλεπάλληλες έγγραφες οχλήσεις του προκειμένου να μάθει πότε επιτέλους θα βγει η σύνταξη του.
Αγανακτισμένος ο προσωρινός συνταξιούχος Νίκος Μελέτης με 37 συναπτά συντάξιμα έτη στη πλάτη του, προσφεύγει στη δικαιοσύνη κατά του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 20.000 ευρώ, για το μαρτύριο της σταγόνας που περνά 33 ολόκληρους μήνες, προσδοκώντας την οριστική του σύνταξη και ζώντας σαν επαίτης, αφού χρωστά σε δανεικά σε γνωστούς και φίλους 2.000 ευρώ.
Η περίπτωση του Νίκου Μελέτη είναι μία από τις χιλιάδες περιπτώσεις των προσωρινών συνταξιούχων στην Ελλάδα του σήμερα, στερούμενη το κορυφαίο ανθρώπινο δικαίωμα, αυτό της αξιοπρεπούς επιβίωσης. Ο ίδιος μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Πρωινοί Τύποι».
Ειδικότερα στην αγωγή του στρέφεται κατά του του
“νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης» (ΕΦΚΑ), όπως νομίμως εκπροσωπείται από τον Διοικητή και κωλυομένου αυτού, από τον Υποδιοικητή του, κ. Χρήστο Χάλαρη και κ. Κωνσταντίνο Τσαγκαρόπουλο”.
Το ιστορικό
“Ο ενάγων τυγχάνω συνταξιούχος δυνάμει προσωρινής απόφασης συνταξιοδοτήσεως ήδη από το έτος 2017. Από την 01/07/1982 εργαζόμουν ως υπάλληλος σε δημοτικός υπάλληλος. Έχοντας συμπληρώσει 35 πλέον χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας και πληρώντας άπασες τις νόμιμες προϋποθέσεις, προέβην σε παραίτηση και εν συνεχεία κατέθεσε τα χαρτιά του για πλήρη σύνταξη γήρατος καθώς και για προσωρινή σύνταξη. Από το Μάρτιο του 2017 λαμβάνει προσωρινή σύνταξη 631,21 ευρώ, ενώ ακολούθως υπέβαλε αίτηση επίσπευσης χορήγησης οριστικής σύνταξης και για λόγους υγείας στον ΕΦΚΑ,… “αναλύοντας και εξηγώντας λεπτομερώς τις υπάρχουσες συνθήκες σύμφωνα με τις οποίες διάγω τον καθημερινό βίο μου και οι οποίες καθιστούν άμεση και επιτακτική την καταβολή της οριστικής μου σύνταξης και την έκδοση οριστικής απόφασης συνταξιοδοτήσεως. Στην εν λόγω αίτησή μου δεν έλαβα ουδέποτε απάντηση από την αρμόδια Διοίκηση, ως έδει”.
Αφηγούμενος ο ενάγον την περιπέτεια του αναφέρει ότι δύο χρόνια και 7 μήνες μετά το αίτημα αυτό ο ενάγον και παρά τις πολυάριθμες αιτήσεις που έχει αποστείλει στον Φορέα με περιεχόμενο τόσο την παροχή εξηγήσεων για το καθεστώς με το οποίο αναγκάζομαι να επιβιώνω το ως άνω χρονικό διάστημα αλλά και την παράκληση προς έκδοση οριστικής απόφασης συνταξιοδοτήσεως, ώστε να δύναμαι να ανταπεξέλθω στην πληθώρα οικονομικών μου υποχρεώσεων και καθημερινών μου αναγκών. Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μου προς τους αρμόδιους φορείς, δεν έχω λάβει ως σήμερα ουδεμία απάντηση ούτε διευκρίνιση αναφορικά με το χρονικό διάστημα που πιθανολογείται ότι θα καταβληθεί η οριστική μου σύνταξη. Άμεση απόρροια της ως άνω περιγραφείσας κατάστασης αποτελεί η διαρκής οικονομική μου εξαθλίωση και η αδυναμία μου να διάγω αξιοπρεπώς τη ζωή μου, αποτελέσματα για τα οποία ευθύνεται άμεσα ο εναγόμενος δημόσιος φορέας και οφείλει να με αποζημιώσει ως κάτωθι αναλύεται.
ΑΞΙΩΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΔΥΝΑΜΕΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 105 ΕΙΣΝΑΚ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΑΡ. 932 ΑΚ – ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΗΘΙΚΗ ΒΛΑΒΗ ΔΙΟΙΚΟΥΜΕΝΟΥ
Στην ως άνω ιστορούμενη περίπτωση, ευρίσκομαι επί πλέον των 2 ετών και προσεγγίζοντας τα τρία έτη, σε αφόρητη κατάσταση ένδειας και καταβάλλω διαρκώς αγώνα ώστε να διαβιώνω έστω αξιοπρεπώς. Λαμβάνω μηνιαίως το καθαρό χρηματικό ποσό των 631,21 ευρώ στερούμενος άλλων προσόδων και ως καθίσταται σαφές δεν μου επιτρέπουν οι συγκεκριμένες απολαβές να ανταποκριθώ ούτε στις πλέον τρέχουσες και βασικές, καθημερινές μου ανάγκες, δοθέντος μάλιστα ότι είμαι άγαμος και ουδεμία συνδρομή έχω πέραν των ιδικών μου εισοδημάτων. Ενδεικτικώς αναφέρω τα πάγια, τακτικά μου έξοδα που ανταποκρίνονται στις απόλυτα θεμελιώδεις, οικονομικές μου ανάγκες:
Ήδη ,συνεπώς, καθίσταται σαφές ότι η μηνιαία προσωρινή μου σύνταξη δεν επαρκεί ουδόλως και δεν καλύπτει ούτε τις πιο πρωταρχικές μου ανάγκες. Στην περίπτωση δε που προκύψει ακόμα και η ελαχίστη, έκτακτη ανάγκη οφειλόμενη σε λόγους υγείας, δεν διατηρώ ουδέν οικονομικό έρεισμα και μένω απολύτως έρμαιο των συνθηκών, χωρίς καμία αρωγή.
‘Ετι δε πλέον, σύμφωνα με τα άρθρα 105 και 106 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα, για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων του δημοσίου κατά την άσκηση της δημόσιας εξουσίας που τους έχει ανατεθεί, το δημόσιο ενέχεται σε αποζημίωση, εκτός αν η πράξη ή η παράλειψη έγινε κατά παράβαση διάταξης, που υπάρχει για χάρη του γενικού συμφέροντος. Μαζί με το δημόσιο ευθύνεται εις ολόκληρον και το υπαίτιο πρόσωπο, με την επιφύλαξη των ειδικών διατάξεων για την ευθύνη των υπουργών.Οι διατάξεις των δύο προηγούμενων άρθρων εφαρμόζονται και για την ευθύνη των δήμων, των κοινοτήτων ή των άλλων νομικών προσώπων δημόσιου δικαίου από πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων που βρίσκονται στην υπηρεσία τους.
Περαιτέρω, η αγωγή για ικανοποίηση της ηθικής βλάβης σύμφωνα με τα άνω άρθρα καθώς και το άρθρο 932 ΑΚ ( «Σε περίπτωση αδικοπραξίας το δικαστήριο μπορεί να επιδικάσει εύλογη κατά την κρίση του χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης. Αυτό ισχύει ιδίως για εκείνον που έπαθε προσβολή της υγείας, της τιμής[…]»)  , επιτρέπει σε ένα πρόσωπο να επιτύχει την καταδίκη του εναγομένου σε καταβολή χρηματικού ποσού ως αντιστάθμισμα του φυσικού, ψυχικού ή ηθικού άλγους που του προκάλεσε η συγκεκριμένη συμπεριφορά του εναγομένου. Η κατ’ άρθρο 932 ΑΚ χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη παρέχεται τόσο σε περιπτώσεις κατά τις οποίες απαιτείται υπαιτιότητα, όσο και σε περιπτώσεις αντικειμενικής αδικοπρακτικής ευθύνης, ανεξάρτητα από την ύπαρξη υπαιτιότητας, καθώς η εν λόγω διάταξη δεν αφορά μόνο τις περιπτώσεις που εμπίπτουν στη διάταξη του άρθρου 914 ΑΚ, αλλά όλες τις περιπτώσεις αδικοπραξιών.
Από τα παραπάνω παρέπεται ότι οι προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν για να τεθεί σε κίνηση ο μηχανισμός της αστικής ευθύνης του δημοσίου ή νομικού προσώπου δημόσιου δικαίου, κατά τις διατάξεις των άρθρων 105 και 106 ΕισΝΑΚ, είναι οι ακόλουθες:
1. Δραστηριότητα που να συνίσταται σε πράξη, παράλειψη ή υλική ενέργεια, 2. Προέλευση της δραστηριότητας αυτής από όργανο του δημοσίου ή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, 3. Η δραστηριότητα αυτή να αναπτύσσεται στο πλαίσιο άσκησης δημόσιας εξουσίας που έχει ανατεθεί στο αρμόδιο όργανο, 4. Παρανομία, δηλαδή παραβίαση της αρχής της νομιμότητας, 5. Η παρανομία αυτή να μη συνίσταται σε παράβαση διάταξης που υπάρχει για χάρη του γενικού συμφέροντος, 6. Ζημία, 7. Αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της παρανομίας και της ζημίας που έχει προκληθεί.
“Εκ των προρρηθέντων αποδεικνύεται η άμεση συνάφεια ανάμεσα στις παραλείψεις της Διοίκησης και της σημερινής κατάστασης που βιώνω. Η άρνηση του εναγομένου φορέα να απαντήσει διευκρινιστικά και εναργώς στις αιτήσεις μου συντέλεσε καθοριστικά και κυριαρχικά στην απόκτηση προβλημάτων υγείας που προηγουμένως δεν είχα. Η Διοίκηση, όλως καταχρηστικά και αυθαίρετα λειτούργησε αγνοώντας τις αιτήσεις μου, παραλείποντας να απαντήσει εντός της νομίμου προθεσμίας που υπαγορεύει τόσο ο Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας όσο και η αρχή της καλής πίστης και της ασφάλειας του διοικουμένου. Το γεγονός και μόνο ότι έχουν παρέλθει σχεδόν τρία έτη, υπερβολικά εκτενές χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν ελάμβανα ουδεμία απάντηση από τη Διοίκηση, συνηγορεί υπέρ της αυθαίρετης, παράνομης δράσης της Διοίκησης με επακόλουθη απόρροια την ψυχική μου εξουθένωση, την επιδείνωση της υγείας μου εν συνόλω και την επίταση του αισθήματος γενικευμένης ανασφάλειας για την πορεία της ζωής μου.
Η διαμορφωθείσα, εξαιτίας της αμέλειας του εναγομένου φορέα να μεριμνήσει για τη χορήγηση οριστικής σύνταξης, κατάσταση επέφερε άμεσες επιπτώσεις στην ποιότητα τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής μου υγείας. Κατά τη διάρκεια των δύο ετών και επτά μηνών που προσπαθώ διαρκώς να δρομολογηθεί το ζήτημα της οριστικής συνταξιοδότησής μου, δίχως να λαμβάνω απόκριση εκ μέρους του εναγομένου φορέα, έχω αποκτήσει ποικίλα και μονίμως κλιμακούμενα σε βαρύτητα προβλήματα υγείας. Μάλιστα ο ενάγον αναφέρει ότι μέρος των προβλημάτων υγείας του είναι ασθένειες αμιγώς ψυχοσωματικής φύσης, εξαιτίας του χρόνιου στρες, του ανεξέλεγκτου άγχους και την υπερβολική κόπωση, που σύμφωνα και με τις ιατρικές γνωματεύσεις οφείλονται σε εξωγενείς, στρεσογόνους παράγοντες.
Ειδικά όμως για μία από τις παθήσεις που του έχουν εμφανισθεί απαιτούνται ριζικές αλλαγές στην καθημερινότητά του και ειδικά στις διατροφικές μου συνήθειες, σε συνδυασμό με τη λήψη κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής, ενώ πρόσφατα διεγνώσθην με στηθάγχη, πάθηση σοβαρή για την πληρέστερη διάγνωση της οποίας θα χρειαστεί να υποβληθεί σε περισσότερες εξετάσεις, όπως τεστ κοπώσεως και Triplex καρδιάς…
Όλα τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζω, συνδέονται άμεσα και αποκλειστικά με την χρονίζουσα και μετέωρη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ζήτημα της οριστικής συνταξιοδότησής μου. Ενώ έχω υπάρξει απόλυτα συνεπής και υπεύθυνος σε όλη την πορεία του εργασιακού μου βίου, συμμορφώθηκα πλήρως με άπασες τις προθεσμίες και τις εκ του Νόμου προϋποθέσεις όταν πλέον είχα συμπληρώσει τα απαιτούμενα έτη για να αιτηθώ τη συνταξιοδότησή μου και παρείχα όλα τα αναγκαία δικαιολογητικά έγγραφα, εντούτοις και δίχως δική μου ευθύνη, έχω παραμείνει σε μια τραγική, αδικαιολόγητη κατάσταση στασιμότητας εδώ και 2 έτη και επτά μήνες! Έχω υποβάλει πλείστες αιτήσεις προκειμένου να ενημερωθώ – τουλάχιστον- για το ζήτημα της συνταξιοδότησής μου, κατέθεσα και αίτηση επίσπευσης της απονομής σύνταξης επικαλούμενος τους λόγους υγείας μου που καθιστούν άνευ ετέρου επείγον το αίτημά μου, παρόλα αυτά ουδεμία απόκριση έλαβα ποτέ.
ΕΥΘΥΝΗ ΕΝΑΓΟΜΕΝΟΥ ΛΟΓΩ ΠΑΡΑΛΕΙΨΗΣ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗΣ ΝΟΜΙΜΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ : ΤΗΝ ΕΝΤΟΣ ΕΥΛΟΓΟΥ ΧΡΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΜΟΥ.
Τα ως άνω έχουν ήδη επικυρωθεί και δια της νομολογίας, όπως με την απόφαση υπ’ αρ. 450/2010 του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά, σύμφωνα με το σκεπτικό της οποίας : «λαμβάνοντας υπόψη ότι, κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας, από την μακρόχρονη αναμονή απάντησης σχετικά με τη συνταξιοδότησή του, η οποία οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην παραπάνω παράνομη συμπεριφορά των οργάνων του Ι.Κ.Α., ανεξάρτητα αν στο  ζημιογόνο  αποτέλεσμα  συνετέλεσε παράνομη συμπεριφορά και των οργάνων του Τ.Σ.Α., ο ενάγων υπέστη ψυχική ταλαιπωρία, συνιστάμενη κυρίως στην ανασφάλεια που του δημιουργούσε το γεγονός ότι δεν είχε εξασφαλίσει, μετά βεβαιότητας, συνταξιοδοτικό  εισόδημα.» Χρήζουν δε συνυπολογισμού αναφορικά με την ηθική βλάβη που υπέστην και υφίσταμαι κριτήρια όπως η σοβαρότητα και το ανεπανόρθωτο της βλάβης μου, η κοινωνική μου απομόνωση και η μακρά αναστάτωση της προσωπικής μου ζωής και ηρεμίας.
Εδώ και σχεδόν τρία έτη βιώνω μια κατάσταση εφιαλτική και ανυπόφορη, δίχως τέλος. Οι απολαβές μου είναι ελάχιστες και δεν επαρκούν ούτε για την κάλυψη των βασικών μου αναγκών, όπως τη σίτιση και την πληρωμή των παγίων, μηνιαίων εξόδων που έχει μια κατοικία. Έτι περαιτέρω, βρίσκομαι απολύτως έωλος σε περίπτωση που προκύψει κάποιο έκτακτο θέμα υγείας, σύνηθες και αναμενόμενο φαινόμενο για οποιονδήποτε άνθρωπο. Ως παράδειγμα εν προκειμένω αναφέρω την περίπτωση επισκευής των δοντιών μου που εκκρεμεί τα τελευταία δύο έτη και την οποία δεν δύναμαι να ολοκληρώσω καθότι το κόστος της ανέρχεται στα επτακόσια (700) ευρώ, ποσό ήδη υπερβαίνον τις συνολικές μου μηνιαίες αποδοχές (!) και το οποίο δεν δύναμαι ούτε να αποταμιεύσω διότι σε αυτή την περίπτωση δε θα μπορέσω να ανταποκριθώ στις έτερες, πρωταρχικές ανάγκες μου. Σαφώς δεν δύναμαι να ασχοληθώ ούτε σε ελάχιστο βαθμό με τη ψυχαγωγία μου και κατά συνέπεια αποκλείεται εξ ολοκλήρου κάθε προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης της ζωής μου.
Ως αποτέλεσμα, βρίσκομαι σε μια μόνιμη αμφιταλάντευση και σε ένα δίλημμα όπου αναγκάζομαι να αυθυποβάλλομαι σε διαρκείς και ακριβείς οικονομικούς υπολογισμούς ώστε να κατορθώσω να επιβιώνω έκαστο μήνα με τις ελάχιστες δυνατές οικονομικές απώλειες. Βεβαίως ούτε αυτό καθίσταται πάντα εφικτό καθώς αρκετές φορές έχω περιέλθει στη δεινή θέση να αναγκάζομαι να δανειστώ χρηματικά ποσά από φίλους ιδιώτες προκειμένου να μπορέσω να ανταπεξέλθω στις ανάγκες διαβίωσής μου, με αποτέλεσμα σήμερα το ποσό των οφειλών μου προς τους φίλους μου να ανέρχεται στα δύο χιλιάδες ευρώ(2.000). Αν ο εναγόμενος είχε πράξει τα δέοντα και είχε απαντήσει στην αρχική μου αίτηση για την οριστική μου συνταξιοδότηση ή έστω σε κάποια από τις επόμενες αιτήσεις που υπέβαλλα κατά τη διάρκεια των δύο ετών και επτά μηνών, μετά βεβαιότητος θα είχαν αποφευχθεί οι βαρύτατες επιπτώσεις στην υγεία μου. Τούτο δε διότι θα αποκτούσα μια πρωταρχική ενημέρωση για την πορεία του συνταξιοδοτικού μου ζητήματος, δε θα τελούσα σε πλήρη άγνοια και, συνεπώς, θα αισθανόμουν ότι διατηρώ τον έλεγχο της ζωής μου και δεν τυγχάνω έρμαιο των συνθηκών, δίχως προσωπική αυτονομία.
Περαιτέρω δε, αν μέχρι σήμερα είχε εκδοθεί η απόφαση συνταξιοδότησής μου θα ελάμβανα ένα σημαντικά μεγαλύτερο ποσό από αυτό που λαμβάνω τώρα, με αποτέλεσμα να μπορώ να καλύψω τα προβλήματα υγείας μου, καθώς επίσης και τις εν γένει ανάγκες μου. Την δεδομένη στιγμή όμως, εξαιτίας των παραλείψεων του εναγομένου και των οργάνων του δεν είμαι σε θέση να διαβιώσω αξιοπρεπώς, παρά μόνον η διαβίωσή μου και η ίδια η κάλυψη των αναγκών της υγείας μου τυγχάνει δυσχερέσταση έως αδύνατη. Τα γεγονότα αυτά αιτιωδώς έχουν προκαλέσει σε εμένα ανασφάλεια για το μέλλον και έντονη ψυχική οδύνη η οποία μάλιστα είναι παρατεταμένη. Αποθετικά, αν λάμβανα την δικαιούμενη οριστική μου σύνταξη σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα ήδη σήμερα ουδέν από τα εκτεθέντα προβλήματα θα υφίστατο· απεναντίας θα ζούσα μια αξιοπρεπή και ευχερή στον προγραμματισμό της ζωή, χωρίς να ξυπνάω με το άγχος της επιβίωσης.
‘Ετσι, εξαιτίας των ως άνω διαρκών παραλείψεων εκ μέρους του εναγομένου και λόγω της επιβάρυνσης και σημαντικής επιδείνωσης της υγείας μου, που βρίσκεται σε άμεση αιτιώδη συνάφεια με τις παραπάνω παραλείψεις, υπέστην βαρύτατη ηθική βλάβη της προσωπικότητάς μου η οποία κατά νόμο (αρ. 57 ΑΚ) προστατεύεται και έτσι μου οφείλεται αποζημίωση βάσει του άρθρου 932 ΑΚ. Το ύψος της βλάβης αυτής ανέρχεται στο ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ, το οποίο είναι εύλογο, δίκαιο και ανάλογο με τις περιστάσεις των ιστορηθέντων συμβάντων-παραλείψεων του εναγομένου και την οικονομική μου κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται ως απόλυτα ανεπαρκής αν όχι ευτελής. Δεδομένου μάλιστα ότι αν είχε καταβληθεί η οριστική μου σύνταξη τα τελευταία δύο έτη, οι μηνιαίες μου απολαβές θα ανέρχονταν τουλάχιστον στο διπλάσιο ποσό από το τωρινό και θα διήγα μια απόλυτα αξιοπρεπή ζωή, προβαίνοντας στην πραγμάτωση προσωπικών μου επιλογών δίχως να ετεροκαθορίζομαι αποκλειστικά από ευθύνες και ανάγκες, το ως άνω αιτούμενο κονδύλι ηθικής βλάβης είναι απολύτως εύλογο.
Επειδή η αγωγή μου είναι νόμιμη, βάσιμη και ορισμένη, παραδεκτά δε και αρμοδίως εισάγεται ενώπιον του Υμετέρου Δικαστηρίου, σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7 του ΚΔΔ.
Επειδή έχει καταβληθεί η εκ του Νόμου αιτούμενη δικηγορική προείσπραξη (Αρ.Γραμ.ΔΣΑ…………………………………../2019).
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Και με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μου
ΑΙΤΟΥΜΑΙ
Να γίνει δεκτή η αγωγή μου.
Να υποχρεωθεί ο εναγόμενος να μου καταβάλει για τους παραπάνω ιστορούμενους λόγους αποζημίωση συνολικού ύψους είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000€) νομιμότοκα από την επομένη της επιδόσεως της παρούσας.
Να καταδικαστεί ο εναγόμενος στη δικαστική μου δαπάνη και την αμοιβή του πληρεξουσίου μου Δικηγόρου.
Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2019
Ο Πληρεξούσιος Δικηγόρος
dikastiko
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποζημίωση 20.000 ευρώ ζητεί από τον ΕΦΚΑ συνταξιούχος γιατί καθυστερεί η σύνταξή του επί 33 μήνες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news