facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Βγήκαν ξανά τα όπλα στην Κρήτη: Αιματηρή συμπλοκή στα Ζωνιανά

Αιματηρή συμπλοκή μεταξύ δύο οικογενειών συνέβη στα Ζωνιανά της Κρήτης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του cretapost.gr, όλα συνέβησαν στις 8.30 περίπου το βράδυ όταν –κάτω αδιευκρίνιστες συνθήκες– δύο μέλη γνωστών οικογενειών στα Ζωνιανά ενεπλάκησαν μεταξύ τους.

Μάλιστα, δεν άργησαν να βγουν και τα… όπλα με μία σφαίρα να βρίσκει τον 57χρονο στη λεκάνη ενώ ο δεύτερος έφερε τραύματα στο κεφάλι, κατά πάσα πιθανότητα από ξυλοδαρμό.

Αμέσως στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που παρέλαβε τους τραυματίες και τους μετέφερε στο Κέντρο Υγείας Ανωγείων.

Ο 57χρονος άνδρας που έχει τραυματιστεί από σφαίρα στη λεκάνη μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Βενιζέλειο νοσοκομείο.

Οι αρχές ερευνούν το περιστατικά προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα αίτια της συμπλοκής.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Βγήκαν ξανά τα όπλα στην Κρήτη: Αιματηρή συμπλοκή στα Ζωνιανά"

Σαφές μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία: Τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Δυναμικό μήνυμα στην Άγκυρα και την τουρκική προκλητικότητα έδωσαν οι ΗΠΑ μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών, Φράνσις Φάνον.

Ο κ. Φάνον μίλησε το βράδυ της Τρίτης σε διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «O East Med, η τριμερής συνεργασία (Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ) και ο ρόλος της στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική συνεργασία την εποχή του COVID-19 και εφεξής» που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και ζήτησε «να σταματήσουν όλες οι προκλητικές ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις τουρκικές προκλήσεις ξεκαθάρισε πως : «Δεν σχολιάζουμε τα θαλάσσια σύνορα των χωρών αλλά ένα μνημόνιο δεν μπορεί να επηρεάσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τρίτων χωρών όπως η Ελλάδα. Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή. Δεν σχολιάζουμε μελλοντικές ενέργειες που μπορεί να συμβούν ή όχι, ενθαρρύνουμε τα κράτη να σταματήσουν προκλητικές ενέργειες, συμπεριφορές και δηλώσεις. Η Τουρκία, κατέληξε, είναι σημαντική χώρα και θέλουμε να παραμείνει σε προσανατολισμό προς τη Δύση».

Παράλληλα στην ίδια εκδήλωση μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι η Ελλάδα που εξέφρασε την ελπίδα να επικρατεί άλλο πνεύμα από πλευράς Τουρκίας.

«Ο κ. Ερντογάν πριν λίγους μήνες έκανε μια προκλητική δήλωση, ότι οι τρεις χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ) δεν έχουν δικαίωμα να υπογράψουν τη συμφωνία για τον αγωγό East Med. Εμείς υπογράψαμε τη συμφωνία επειδή πιστεύουμε ότι αυτός ο αγωγός δεν στρέφεται ενάντια σε καμία χώρα αλλά υπηρετεί το συμφέρον και των τριών χωρών. Είναι έργο συνεργασίας και ειρήνης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για τα γεγονότα του Έβρου ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως “υπερασπιστήκαμε τα σύνορά μας» και πως εργαζόμαστε για την αναβάθμιση των σχέσεων με τους γείτονες μας. Ταυτόχρονα υπερασπιζόμαστε την εθνική ακεραιότητα και υπερηφάνεια καθώς και τα συμφέροντα της χώρας μας».

Για τη συμπεριφορά της Τουρκίας μίλησε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης τονίζοντας οτι δεν αποτελεί κάτι νέο καθώς επιχειρεί γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Yuval Steinitz χαρακτήρισε τον αγωγό East Med βιώσιμο και πολλά υποσχόμενο έργο που θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Τέλος στις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα αλλά και στην διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης αναφέρθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην χώρα μας, Τζέφρι Πάιατ.

«Βλέπουμε την Ελλάδα να αναδύεται ως μια σημαντική πηγή ενεργειακής ασφάλειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη με έργα όπως ο τερματικός σταθμός της Ρεβυθούσας, ο αγωγός ΤΑΡ, ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός και η πλωτή μονάδα Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Η συνεργασία μας με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο, πρόσθεσε, συγκεντρώνει τρεις δημοκρατίες, τρεις χώρες που απολαμβάνουν μια ισχυρή, δυναμική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαφές μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία: Τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα"

Σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Μητσοτάκη: Αν χρειαστεί θα δράσουμε στρατιωτικά απέναντι στην Τουρκία

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεκαθάρισε πως σε ενδεχόμενο παραβίασης των υδάτινων συνόρων η Ελλάδα θα αντιδράσει ακόμη και στρατιωτικά.

Ο Αλέξανδρος Διακόπουλος μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του OPEN λέγοντας αρχικά για τις κινήσεις της Τουρκίας: «Αυτή τη στιγμή υλοποιείται ένας σχεδιασμός, ο οποίος αποτελεί και λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για τη χώρα μας. Βέβαια, η Τουρκία γνωρίζει πως δεν έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της και για αυτό προσπαθεί να φέρει τη χώρα μας σε μια καθαρά πολιτική συζήτηση».

Για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου, ο κ. Διακόπουλος σημείωσε πως «τέτοιες συζητήσεις που ήδη γίνονται δεν έχουν δυσάρεστες καταλήξεις».

Σημασία έχει και η απάντηση που έδωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας σε ερώτηση για το αν η Τουρκία παραβιάσει τα σύνορα της θάλασσας: «Δεν νομίζω ότι θα το κάνει, αλλά αν το κάνει θα αντιδράσουμε όπως ήδη έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, ακόμα και στρατιωτικά, αν και θεωρούμε πως κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Μητσοτάκη: Αν χρειαστεί θα δράσουμε στρατιωτικά απέναντι στην Τουρκία"

Εκκλησίες: Διπλασιάζεται ο αριθμός των πιστών - Από τους 50 το όριο πάει στους 100

Νέα δεδομένα και για τις Εκκλησίες δημιουργεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Παιδείας, Νίκης Κεραμεώς και Υγείας, Βασίλη Κικίλια. 

Συγκεκριμένα με την νέα ΚΥΑ αυξάνεται το όριο χωρητικότητας στις μεγάλες Εκκλησίες, από 50 σε 100 άτομα, ενώ θα ισχύσει από τις 6 Ιουνίου έως τις 9 Ιουλίου. 

Στην ουσία αλλάζει το όριο εισόδου πιστών ανά τετραγωνικό μέτρο που από ένα άτομο στα 10 τμ μετατρέπεται σε ένα άτομο ανά 5 τμ και έτσι διπλασιάζεται ο αριθμός. Στόχος είναι οι πιστοί να πηγαίνουν σε πολλούς ναούς, προκειμένου να μην υπάρχει συγχρωτισμός.

Σύμφωνα με την απόφαση επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων, κηδειών (και των σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων) και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, καθώς και η προσέλευση προσώπων για ατομική ή κατ’ ιδίαν προσευχή σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητάς τους, στο σύνολο της Επικράτειας μόνο υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας: α) ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπεται να παρίσταται εντός του χώρου λατρείας προκύπτει από την τήρηση της αναλογίας ενός ατόμου ανά πέντε τμ επιφάνειας, με ελάχιστη απόσταση ενός και ημίσεος (1,5) μέτρου μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις.

Στον παραπάνω υπολογισμό περιλαμβάνεται αποκλειστικά και μόνο η επιφάνεια του κύριου ωφέλιμου χώρου που εξυπηρετεί τις λατρευτικές ανάγκες και δεν συμπεριλαμβάνονται οι επιφάνειες τυχόν άλλων όμορων κυρίων χώρων του ακινήτου που εξυπηρετούν δραστηριότητες μη λατρευτικές (π.χ. χώροι σεμιναρίων και αναγνωστηρίων), τυχόν βοηθητικών χώρων (π.χ. γραφείων, αποθηκών), χώρων υγιεινής, κοινοχρήστων κ.λπ.

Ο κατά νόμο υπεύθυνος θρησκευτικός λειτουργός οφείλει να προχωρήσει στην εσωτερική διαμόρφωση του χώρου λατρείας, ώστε να είναι αμέσως διακριτές οι θέσεις (ορθίων ή καθημένων) που μπορούν να καταλάβουν οι προσερχόμενοι και να διατηρείται ο μέγιστος αριθμός τους εντός του ορίου της προαναφερθείσας αναλογίας, καθώς και η απόσταση του ενός και ημίσεος (1,5) μέτρου μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις, σε περίπτωση που η επιφάνεια του χώρου λατρείας υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) τ.μ., ως μέγιστος αριθμός παρισταμένων ορίζεται ο αριθμός εκατό (100).

Επίσης θα πρέπει ακόμη να τηρούνται όλα τα θεσπισθέντα προληπτικά μέτρα υγιεινής για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, όπως αυτά ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ και από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. 2

Οι κατά νόμο υπεύθυνοι θρησκευτικοί λειτουργοί οφείλουν να διασφαλίζουν ότι τηρείται ανά πάσα στιγμή ο μέγιστος επιτρεπόμενος συνολικός αριθμός ατόμων, η αναλογία ένα άτομο ανά πέντε τ.μ., η απόσταση του ενός και ημίσεος (1,5) μέτρου μεταξύ τους, καθώς και τα μέτρα υγιεινής για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, όπως ορίζονται από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

Υποχρεωτικά δύο σταθμοί αντισηπτικών

Στις εισόδους των χώρων λατρείας υπάρχουν υποχρεωτικά δυο σταθμοί αντισηπτικών προς χρήση των προσερχόμενων. Η υγιεινή των χεριών με αντισηπτικό είναι υποχρεωτική κατά την είσοδο στο χώρο λατρείας.

Στις εισόδους των χώρων λατρείας στους οποίους οι προσερχόμενοι δεν επιτρέπεται να εισέλθουν με τα υποδήματά τους, πρέπει να υπάρχει ηδυνατότητα πλύσης των ποδιών, με τήρηση της απόστασης του ενός και ημίσεος (1,5) μέτρου ή χρήσης ποδοναρίων, τα οποία δεν επαναχρησιμοποιούνται.

Τα υποδήματά τους πρέπει να τοποθετούνται από τους ίδιους εντός σακούλας, η οποία κλείνει ερμητικά. Συνιστάται κάθε σακούλα υποδημάτων να τοποθετείται ξεχωριστά και χωρίς επαφή μεταξύ τους. Σε περίπτωση που το λατρευτικό τυπικό περιλαμβάνει τη χρήση χαλιού, συνιστάται οι προσερχόμενοι να φέρουν και να χρησιμοποιούν εντός του χώρου λατρείας το δικό τους χαλί προσευχής.

Συνιστάται η χρήση προστατευτικής μάσκας

Απαγορεύεται η χρήση πνευστών οργάνων. Εάν κατά το οικείο λατρευτικό τυπικό προβλέπεται η ύπαρξη χορωδίας ή ομαδικής υμνωδίας/απαγγελίας θρησκευτικών ύμνων από τους πιστούς, συνιστάται η αποφυγή τους ή η τήρηση τουλάχιστον τριών μέτρων απόστασης μεταξύ τους. Καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στον χώρο λατρείας συνιστάται η χρήση προστατευτικής υφασμάτινης μάσκας από τους προσερχόμενους. Για την εξυπηρέτησή τους πρέπει, σε εμφανές σημείο κάθε χώρου λατρείας, να έχει ληφθεί πρόνοια για τον αναγκαίο εξοπλισμό υγιεινής (χαρτομάντηλα ή χάρτινες πετσέτες κ.λπ.).

Επίσης είναι απαραίτητος ο συχνός καθαρισμός και η τοπική απολύμανση των επιφανειών που αγγίζονται (π.χ. κουπαστές, χερούλια, διακόπτες) ή χρησιμοποιούνται για την εκδήλωση του θρησκευτικού φρονήματος από πολλά πρόσωπα. Στις εξόδους των χώρων λατρείας τοποθετούνται υποχρεωτικά κάδοι για την απόρριψη του χρησιμοποιηθέντος εξοπλισμού υγιεινής (μάσκες, γάντια, χαρτομάντηλα, ποδονάρια κ.λπ.). Με ευθύνη του κατά νόμο υπεύθυνου θρησκευτικού λειτουργού εφαρμόζεται σύστημα ελεγχόμενης εισόδου προσώπων στο χώρο λατρείας, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να τηρείται η απόσταση του ενός και ημίσεος (1,5) μέτρου μεταξύ τους.

Ο εφαρμόζων το σύστημα ελέγχου αναμονής στις εισόδους των χώρων λατρείας φέρει υποχρεωτικά όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας του (π.χ. μάσκα, γάντια).

Υποχρεωτικός ο φυσικός αερισμός

Ο φυσικός αερισμός των χώρων λατρείας είναι υποχρεωτικός καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους. Σε περίπτωση χρήσης τεχνητού κλιματισμού, πρέπει να εξασφαλίζεται ταυτόχρονα και φυσικός αερισμός με ανοικτές πόρτες και παράθυρα.

Εφόσον κάποιος παρουσιάσει συμπτώματα ασθένειας, θα πρέπει να απομακρύνεται με ευθύνη του κατά νόμο υπεύθυνου θρησκευτικού λειτουργού, από τον χώρο λατρείας, τηρώντας τις απαραίτητες προφυλάξεις. Εφόσον δεν είναι δυνατή η άμεση απομάκρυνσή του, πρέπει να απομονωθεί προσωρινά μέχρι την ασφαλή απομάκρυνσή του, αποφεύγοντας την επαφή με άλλα άτομα. Για τον σκοπό αυτό πρέπει να έχει προβλεφθεί ειδικός χώρος με εξαερισμό, μάσκες, χαρτομάντηλα, πλαστική σακούλα για απόρριψη αυτών και αντισηπτικό χεριών.

Ο κατά νόμο υπεύθυνος θρησκευτικός λειτουργός οφείλει να ενημερώνει με κάθε πρόσφορο τρόπο (ανάρτηση σε ιστοσελίδα, ανακοίνωση κ.λπ.) και σε κάθε περίπτωση να αναρτά σε εμφανές σημείο της εισόδου του χώρου λατρείας: α) τις ώρες κατά τις οποίες τελούνται λειτουργίες, λατρευτικές συνάξεις, ιεροπραξίες και κάθε είδους θρησκευτικές τελετές, β) τις ώρες κατά τις οποίες είναι ανοικτός ο χώρος λατρείας για την πραγματοποίηση ατομικής ή κατ’ ιδίαν προσευχής και γ) τον συνολικό αριθμό ατόμων που μπορούν να παρευρίσκονται ταυτοχρόνως στον χώρο λατρείας σύμφωνα με την αναλογία ένα (1) άτομο ανά πέντε (5) τ.μ., με απόσταση μεταξύ τους ενός και ημίσεος (1,5) μέτρου και με την επιφύλαξη ότι, σε περίπτωση που η επιφάνεια του χώρου λατρείας υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) τ.μ., ως μέγιστος αριθμός παρισταμένων ορίζεται ο αριθμός εκατό (100).

Οι ως άνω υποχρεώσεις καταλαμβάνουν και τους χώρους λατρείας που βρίσκονται εντός δημοσίων, δημοτικών, φιλανθρωπικών, κοινωφελών ή άλλων υπηρεσιών, καταστημάτων και εγκαταστάσεων (π.χ. νοσοκομείων και ψυχιατρείων, γηροκομείων, οικοτροφείων, κοιμητηρίων, κατασκηνώσεων), ιδιωτικών κτημάτων, κτιρίων και επιχειρήσεων (π.χ. συγκροτημάτων κατοικιών, κέντρων εκδηλώσεων, ξενοδοχείων). Υπεύθυνοι τήρησης των όρων, προϋποθέσεων και μέτρων της παρούσας στους προαναφερθέντες χώρους, είναι οι ιδιοκτήτες τους και οι νόμιμοι εκπρόσωποί τους.

Οι ως άνω υποχρεώσεις καταλαμβάνουν και τις Ιερές Μονές, τα Μοναστήρια, τα Ησυχαστήρια και τους λοιπούς χώρους εγκαταβίωσης εντός της Επικράτειας. Ο αριθμός επισκεπτών που μπορούν να δέχονται ημερησίως (χωρίς διανυκτέρευση) δεν μπορεί να υπερβαίνει την αναλογία ένα (1) άτομο ανά πέντε (5) τ.μ. του Καθολικού της Ιεράς Μονής ή του κεντρικού χώρου λατρείας του Μοναστηριού ή του χώρου εγκαταβίωσης, με ανώτατο όριο τα εκατό (100) άτομα. Οι απαγορεύσεις επισκέψεων και όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα που αφορούν στις Ιερές Μονές της Αθωνικής Πολιτείας, αποφασίζονται από τον Διοικητή του Αγίου Όρους, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης της Ιεράς Κοινότητας. Με την ως άνω απόφαση του Διοικητή ορίζεται, εφεξής, ο αριθμός των εισερχομένων ημερησίως επισκεπτών, εντός των ορίων που αναφέρονται ανωτέρω. Ο Διοικητής εποπτεύει την ορθή τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, είτε αυτά λαμβάνονται από τον ίδιο τοπικά είτε λαμβάνονται σε επίπεδο Επικράτειας.

Σε περίπτωση τέλεσης λειτουργίας, λατρευτικής σύναξης, ιεροπραξίας, μυστηρίου και κάθε είδους θρησκευτικής τελετής σε υπαίθριους χώρους, ισχύουν τα θεσπισθέντα προληπτικά μέτρα υγιεινής για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 και οι σχετικοί κανόνες περί δημοσίων, υπαίθριων συναθροίσεων. 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκκλησίες: Διπλασιάζεται ο αριθμός των πιστών - Από τους 50 το όριο πάει στους 100"

Τουρκία: «Δίκαιες και νόμιμες» οι ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο

«Δίκαιες και νόμιμες» χαρακτηρίζει η Τουρκία τις ενέργειές της και επιμένει ότι θα συνεχίσει «να προασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο» χωρίς συμβιβασμό.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, έπειτα από συνεδρίαση 3,5 ωρών εξέδωσε ανακοίνωση σημειώνοντας ότι «έγινε αξιολόγηση της στάσης κάποιων παικτών που συνασπίζονται έχοντας κοινό παρονομαστή την αντιπαλότητά απέναντι στις δίκαιες και νόμιμες ενέργειες της χώρας μας στην ανατολική Μεσόγειο».

Όπως προστίθεται «θα συνεχιστεί η προάσπιση, χωρίς καμιά υποχώρηση, των δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας στην ξηρά, τη θάλασσα και στον αέρα».

Αναφορά γίνεται και στη Λιβύη για την οποία «τονίστηκε πως η χώρα μας θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτικές συμβουλές στηρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης για ειρήνη και ευημερία, διατηρώντας την εδαφική ακεραιότητά της».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: «Δίκαιες και νόμιμες» οι ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο"

Μείωση του ΦΠΑ στο 13% και στο κόμιστρο των ταξί

Η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% θα ισχύει και στο κόμιστρο των ταξί, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Συγκεκριμένα, με την εγκύκλιο διευκρινίζεται, ότι στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% για υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων και αποσκευών, εντάσσονται και τα ταξί. Σημειώνεται δε, ότι η μείωση ισχύει από 1η Ιουνίου 2020 έως τις 31 Οκτωβρίου 2020.

Ειδικότερα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναφέρει:

«Με την παρούσα Εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι η εκτέλεση διαδρομών με Επιβατικά Δημόσιας Χρήσης (Ε.Δ.Χ.) αυτοκίνητα (ΤΑΞΙ και ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ) υπάγεται στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 11 του ν.4690/2020, με την περίπτ. γ’ της παραγράφου 1 του οποίου τροποποιείται το Κεφάλαιο Β ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ του Παραρτήματος III «Αγαθά και Υπηρεσίες που υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή (παρ. 1 του άρθρου 21)» του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, όπως κυρώθηκε με τον ν. 2859/2000 (Α ‘ 248), και ορίζεται ότι η μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους εντάσσεται στις υπηρεσίες που υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή 13% Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.)».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Μείωση του ΦΠΑ στο 13% και στο κόμιστρο των ταξί"

Καταργείται η γέφυρα στη Βαρυπόμπη – Μπαίνουν διόδια

Να απορρίψει το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής την μελέτη για την τοποθέτηση διοδίων στη γέφυρα Βαρυπόμπης ζητούν οι Δήμοι Κηφισιάς και Διονύσου επισημαίνοντας ότι τα έργα θα προκαλέσουν ανυπολόγιστες κυκλοφοριακές επιπτώσεις στις γύρω περιοχές ενώ θα επιβληθεί χρέωση σε αστικές μετακινήσεις.

Στο αυριανό Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής που θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη έρχεται προς έγκριση το θέμα με τίτλο «Τροποποίηση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων (ΚΥΑ 126119/8-2-2007) του τμήματος Μεταμόρφωση – Υλίκη του Αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ όπως τροποποιήθηκε, ανανεώθηκε και ισχύει ως προς τον σχεδιασμό, κατασκευή και λειτουργία του Α/Κ Βαρυμπόμπης με την προσθήκη των προσωρινών έργων στον κόμβο των οδών Ελαιών και Ερμιόνης, στην περιοχή Αδάμες του Δήμου Κηφισιάς». Πρακτικά, ζητείται η γνώμη της Περιφέρειας Αττικής για την Μελέτη του Υπουργείου Περιβάλλοντος ώστε μετά το Υπουργείο Υποδομών να ξεκινήσει το έργο.

Η τοποθέτηση διοδίων στο ύψος της Βαρυμπόμπης συνοδεύεται και από την καθαίρεση της σημερινής γέφυρας που θα αντικατασταθεί από κυκλικό κόμβο ενώ φαίνεται πως μετά από αρκετές αλλαγές στον σχεδιασμό τα διόδια θα είναι πλευρικά και όχι ηλεκτρονικά. Η υπόθεση των διοδίων συζητείται από το 2007, όταν με το Ν. 3555/2007, θεσμοθετήθηκε η τοποθέτηση πλευρικών διοδίων στους κόμβους Βαρυμπόμπης και Αγίου Στεφάνου, προκειμένου, να χρηματοδοτηθούν μεγάλα οδικά έργα σε άλλες περιοχές της χώρας.

Οι Δήμοι Κηφισιάς και Διονύσου έχουν επανειλημμένως χαρακτηρίσει άδικη την απόφαση του 2007 και προβλέπουν «τεράστιες επιπτώσεις περιβαλλοντικές, κυκλοφοριακές και οικονομικές για τους κατοίκους, τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, και τους επισκέπτες των περιοχών μας». Τα πρώτα χρόνια είχε συμφωνηθεί ότι τα διόδια θα τοποθετηθούν αφού προηγουμένως γίνουν τα έργα για την διασφάλιση «επαρκούς εναλλακτικής παράπλευρης κυκλοφορίας». Με άλλα λόγια, όσοι προσπαθήσουν να αποφύγουν την χρέωση στα διόδια της Βαρυμπόμπης θα μπαίνουν στον στενό παράλληλο δρόμο πριν τις Αφίδνες και θα φθάνουν έως την Κηφισιά δημιουργώντας τεράστια συμφόρηση μέσα σε αστικές περιοχές. Στο πρόσφατο ψήφισμά του το δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς:

Ζητά από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής να απορρίψει την μελέτη, όπως παρομοίως έπραξε και στο παρελθόν και από τα αρμόδια Υπουργεία Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, καθώς και Περιβάλλοντος και Ενέργειας να μην την κυρώσουν.

Αντιτίθεται για πολλοστή φορά, στην εγκατάσταση των διοδίων στους Α/Κ Βαρυμπόμπης – Αγ. Στεφάνου, που επαναφέρει η μελέτη – παρά τις σχετικές ανακοινώσεις, πρώην και νυν Υπουργού – και των έργων που συνοδεύουν αυτήν, αλλά και σε κάθε είδος και μορφή διοδίων στην περιοχή μας.

Τα πλευρικά αλλά και κάθε διόδια, θα επιβληθούν σε αστικές μετακινήσεις και θα υποβαθμίσουν σημαντικά κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά το οδικό δίκτυο και τις γειτονιές του Δήμου μας, αφού εκεί θα διεισδύσει η υπερτοπική κυκλοφορία για να αποφεύγει τα διόδια.

η προβλεπόμενη, από τη μελέτη, διακοπή λειτουργίας της γέφυρας Βαρυμπόμπης τουλάχιστον για δύο έτη όπως εκτιμούμε, θα αυξήσει τον κυκλοφοριακό φόρτο, τόσο στους δύο παραδρόμους δυτικό και ανατολικό της ΕΟ, όσο και στο εσωτερικό οδικό δίκτυο από 160% έως 250%! Ομοίως και ο προτεινόμενος κυκλικός κόμβος (round about) στην Ελαιών/Ερμιόνης θα έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις (κυκλοφοριακές και περιβαλλοντικές) στη συνοικία των Αδαμών, αφού διεισδύει στον αστικό ιστό κατά 500-600 μ.

Στην αντίστοιχη του απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι παραμένει σφοδρά αντίθετο στην τοποθέτηση πάσης φύσεως διοδίων, πλευρικών, μετωπικών, ηλεκτρονικών, στους κόμβους Βαρυμπόμπης και Αγίου Στεφάνου, επειδή:

-Θα πρόκειται για μια Απόφαση άδικη, αφού θα είμαστε η μόνη διαμορφωμένη αστική περιοχή του Λεκανοπεδίου, όπου οι Δημότες, οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες και οι επισκέπτες των δύο Δήμων Διονύσου και Κηφισιάς θα κληθούν να πληρώσουν για έργα που κατασκευάζονται, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

-Θα δημιουργήσει τεράστιες περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές επιπτώσεις, αφού δεν υπάρχουν παράπλευρες εναλλακτικές διαδρομές.

-Θά έλθει σε ευθεία αντίθεση με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής (Ρ.Σ.Α..2021) και όλων όσα προβλέπονται για τη συγκεκριμένη χωρική υποενότητα Βόρειας Αττικής.

Η ΜΠΕ που έχει εγκριθεί και έχει προσβληθεί και από εμάς στο ΣΤΕ, έχει παρακάμψει την κύρια μέχρι σήμερα, εκπεφρασμένη από τους εκάστοτε Υπουργούς ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ, προϋπόθεση, να μην τοποθετηθούν διόδια, αν δεν προηγηθεί η εξασφάλιση παράπλευρης, επαρκούς και ασφαλούς κυκλοφορίας.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η απόφαση της Περιφέρειας Αττικής αύριο δεν έχει δεσμευτικό αλλά μόνον γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Με άλλα λόγια, ακόμη και αν απορριφθεί από την Περιφέρεια, εναπόκειται στην κυβέρνηση το αν θα προχωρήσουν τα έργα.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταργείται η γέφυρα στη Βαρυπόμπη – Μπαίνουν διόδια"

Η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικό χρέος €4,69 δισ.

Στα 4,69 δισ. ευρώ ανέρχεται η αξία των ελληνικών ομολόγων που έχει αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έως το τέλος Μαΐου, στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) που δημοσιοποίησε σήμερα η Τράπεζα.

Συνολικά μέσω του συγκεκριμένου έκτακτου προγράμματος, η ΕΚΤ έχει αγοράσει σε ολόκληρη την ευρωζώνη ομόλογα αξίας 186,6 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το τέλος του έτους η ΕΚΤ έχει αποφασίσει μέσω του προγράμματος αυτού ν’ αγοράσει ομόλογα αξίας 750 δισ. ευρώ προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητα στην ευρωζώνη και ν’ αμβλύνει τις συνέπειες που έχει προκαλέσει η πανδημία. Ωστόσο είναι πολύ πιθανόν η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ να ανακοινώσει την Πέμπτη την επέκταση του προγράμματος PEPP κατά 500 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας που εφαρμόζει η ΕΚΤ τόσο μέσω του PEPP όσο και μέσω του προγενέστερου προγράμματος αγοράς τίτλων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) συμβάλλουν επίσης στη διατήρηση των αποδόσεων των ομολόγων, αλλά και των περιθωρίων (spread) σε χαμηλά επίπεδα.

Έτσι, στην εγχώρια αγορά, οι αποδόσεις των κυριοτέρων ομολόγων διατηρήθηκαν στα χθεσινά επίπεδα, ήτοι του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 1,48%, του 5ετούς ομολόγου διατηρήθηκε στο 0,86% και του 15ετούς στο 1,60%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 56 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,50% από 1,51% έναντι -0,41% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,91% από 1,90%.

ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικό χρέος €4,69 δισ."

Υπουργείο Παιδείας: Πιθανός ο ορισμός από τα ΑΕΙ ενός ελάχιστου βαθμού εισαγωγής για συγκεκριμένα μαθήματα

Τη δυνατότητα να ορίζουν τα πανεπιστήμια το βαθμό εισαγωγής σε συγκεκριμένο μάθημα, επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Όπως είπε η Νίκη Κεραμέως στο πλαίσιο ακρόασης φορέων επί του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της σχολικής εκπαίδευσης, «το υπουργείο επεξεργάζεται το ενδεχόμενο να ορίζουν τα πανεπιστήμια και οι επιμέρους σχολές και τμήματα, έναν ελάχιστο βαθμό για συγκεκριμένα μαθήματα - για παράδειγμα να μπορεί το Πολυτεχνείο να απαιτεί “χ” βαθμό στα Μαθηματικά. Είναι κάτι το οποίο το επεξεργαζόμαστε με τον αρμόδιο υφυπουργό για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης Β. Διγαλάκη», σημείωσε η κα Κεραμέως.

Με αφορμή την προηγηθείσα συζήτηση των βουλευτών με τους εκπροσώπους φορέων, η κα Κεραμέως αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σύνθεση των τμημάτων του Δημοτικού, σε περίπτωση νέας εξέλιξης της πανδημίας το φθινόπωρο. Θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών ως προς τον αριθμό σε κάθε τμήμα είπε η κα Κεραμέως, εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία της ότι “περάσαμε τον κάβο”.

Για τα θέματα διορισμών στην εκπαίδευση, είπε ότι αυτοί της ειδικής αγωγής ολοκληρώνονται πολύ σύντομα, ενώ για τους διορισμούς της γενικής εκπαίδευσης, είπε ότι το ΑΣΕΠ έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες μέσα σε αντίξοες συνθήκες, και προχωρούν κι εκεί. Για το θέμα σημειώθηκε και ολιγόλεπτη αντιπαράθεση της κας Κεραμέως με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη, εξ αφορμής της εκτίμησης του εκπροσώπου της ΟΛΜΕ Θ. Μαλαγάρη ότι δεν γίνονται διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών. Η κα Κεραμέως επανέλαβε ότι έχει ήδη υπογράψει τους διορισμούς 1.040 εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και ότι ακολουθούν και άλλοι, ενώ ο κ. Φίλης τόνισε ότι οι όποιοι διορισμοί, ήταν προγραμματισμένοι από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα, η κα Κεραμέως είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να έχεις κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ, το Πρίνστον, το Μπέρκλεϋ, NYU, το Κολάμπια και το Τζων Χόπκινς, να θέλουν να συνεργαστούν με τα δικά μας εξαιρετικά πανεπιστήμια. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, σημείωσε η υπουργός Παιδείας, είναι να φροντίσουμε για τη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου, ώστε η συνεργασία αυτή να λάβει σάρκα και οστά. Θέλουμε η χώρα μας “να γίνει ένας φάρος γνώσης”, να ενισχυθεί η εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων και να προχωρήσουν συνεργασίες με κορυφαία πανεπιστήμια της Αμερικής, της Ευρώπης και όλου του κόσμου, πρόσθεσε η υπουργός.

Η στάση των φορέων

Θετική στάση έναντι του νομοσχεδίου κράτησαν οι εκπρόσωποι της Συνόδου των Πρυτάνεων, της ΠΟΣΔΕΠ, των ιδιωτικών σχολείων και των φροντιστών, ενώ την απόσυρση του νομοσχεδίου και την έναρξη διαλόγου για τα θέματα της εκπαίδευσης ζήτησαν μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ και της ΟΙΕΛΕ.

Για έλλειψη διατάξεων που αφορούν στην ειδική αγωγή και τους μαθητές με αναπηρία, έκαναν λόγο η κα Γ. Μπουλμέτη, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής, ο κ. Π. Σταμάτης, πρόεδρος των Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής, και ο κ. Ιω. Λυμβαίος, γ.γ. της ΕΣΑμεΑ.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Παιδείας: Πιθανός ο ορισμός από τα ΑΕΙ ενός ελάχιστου βαθμού εισαγωγής για συγκεκριμένα μαθήματα"

Πάτρα: Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προκαταρκτική εξέταση για την εγκεφαλικά νεκρή μητέρα μετά από γέννα

Περιστάσεις, αιτίες και τυχόν λάθη και παραλείψεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού πρόκειται να διερευνηθούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και κατόπιν διαταγής του Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, για την 27χρονη μητέρα, η οποία αφού υπεβλήθη σε καισαρική τομή στις 18 Μαΐου, εισήχθη στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Π.Γ.Ν.Π. (Νοσοκομείο Πάτρας),

Το χρονικό

Η 27χρονη μητέρα πήρε εισιτήριο από το Π.Γ.Ν.Π. στις 18 Μαΐου προκειμένου να υποβληθεί σε εξετάσεις και την επόμενη σε προγραμματισμένη καισαρική.

Ο σύζυγός της καταγγέλλει πως η 27χρονη αφού υπεβλήθη σε εξετάσεις μόνο για τη νόσο Covid-19, το το ιατρικό επιτελείο προχώρησε στη διαδικασία της γέννας την ίδια ημέρα κι όχι την επόμενη, όπως είχε προγραμματιστεί, αφού διαπιστώθηκαν επαρκείς συσπάσεις μήτρας.

Ο σύζυγος συναίνεσε στην επέμβαση και γέννησαν ένα υγιέστατο αγοράκι στις 9:30 το πρωί της 18ης Μαΐου.

Λίγες ώρες αργότερα, ο μαιευτήρας κάλεσε τον πατέρα και του μετέφερε ότι παρουσιάστηκαν επιπλοκές κατά τον τοκετό, η κοπέλα υπέστη καρδιακή ανακοπή και διασωληνώθηκε. Η κατάστασή της είναι μη αναστρέψιμη και η 27χρονη είναι εγκεφαλικά νεκρή.

Ο δικηγόρος της οικογένειας αναφέρει πως ύστερα από 10 ημέρες η διοίκηση του νοσοκομείου δεν έχει ενημερώσει για τι ακριβώς έχει συμβεί. «Ο ένας μεταθέτει τις ευθύνες στον άλλον, κανείς δεν δίνει σαφείς απαντήσεις και συγκεκριμένες» τόνισε. Η Δώρα εργαζόταν μέχρι και τον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της χωρίς να παρουσιάσει κανένα απολύτως πρόβλημα.

dikastiko
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προκαταρκτική εξέταση για την εγκεφαλικά νεκρή μητέρα μετά από γέννα"

ΥΠΕΞ: Ενημέρωση σε OHE και ΝΑΤΟ για την Τουρκική προκλητικότητα – Τι ζητά από τον Γκουτιέρες

Λεπτομερής κατάλογος ενεργειών και ακριβές σχέδιο διπλωματικής δράσης, το οποίο εκδηλώνεται σταδιακά έχει καταρτίσει ήδη η Ελλάδα, αναφορικά με την κλιμακούμενη παραβατικότητα της Τουρκίας, αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά κάθε ενέργεια της Τουρκίας, στο πλαίσιο της κλιμακούμενης παραβατικότητας της γείτονος, παραμένοντας διαρκώς προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενη πρόκληση», τονίζουν οι διπλωματικές πηγές.

«Ήδη έχει ξεκινήσει νέος κύκλος επαφών της Ελληνικής Διπλωματίας με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και με τους Ευρωπαίους εταίρους, σχετικά με την πιο πρόσφατη παράνομη και προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, να δημοσιεύσει στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σειρά αιτήσεων για χορήγηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας», συνεχίζουν.

«Παράλληλα, έχουν γίνει και ενέργειες στο πλαίσιο του ΟΗΕ, με επιστολές προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Α. Guterres, τον οποίον ενημερώνει για την πιο πρόσφατη παράνομη ενέργεια της Άγκυρας (σε συνέχεια και πρόσφατων συναφών επιστολών προς τον ΓΓΗΕ από Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο 2020), όσο και τον νυν Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης, αναφορικά με την επικείμενη εκλογή του Τούρκου υποψηφίου κ. Bozkir στη θέση του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ζητώντας να διακοπεί η σιωπηρά διαδικασία. Στις εν λόγω επιστολές, τονίζονται επίσης, μεταξύ άλλων, οι επιπτώσεις των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα».

Πρόκειται να ακολουθήσει επίσης και ενημέρωση του ΓΓ ΝΑΤΟ, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, ενώ στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, το ζήτημα αναμένεται να τεθεί και στο προσεχές Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, στις 15 Ιουνίου.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΞ: Ενημέρωση σε OHE και ΝΑΤΟ για την Τουρκική προκλητικότητα – Τι ζητά από τον Γκουτιέρες"

Δολοφονία στη Βούλα: Ταυτοποιήθηκε ο 47χρονος Βέλγος – Ήταν καταζητούμενος για ναρκωτικά

O 47χρονος Βέλγος που δολοφονήθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής έξω από το σπίτι που διέμενε στη Βούλα, ήταν, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, καταζητούμενος για υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών.

Ο 47χρονος, που είχε έρθει στην Ελλάδα με την γυναίκα του και το παιδί του, δολοφονήθηκε με δύο σφαίρες στο κεφάλι, από άγνωστους δράστες, ενώ σημειώνεται, ότι πάνω του βρέθηκαν δύο ταυτότητες, εκ των οποίων η μία ήταν πλαστή, καθώς και μεγάλο χρηματικό ποσό, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ενέδρα θανάτου έστησε άγνωστος δράστης το βράδυ της περασμένης Παρασκευής σε βάρος ενός επιχειρηματία, έξω από το σπίτι του στην οδό Δωδεκανήσου στη Βούλα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο δράστης (τα πρώτα στοιχεία δεν ξεκαθαρίζουν αν υπάρχει συνεργός αν και κάτι τέτοιο είναι αρκετά πιθανό) εκτέλεσε εν ψυχρώ το θύμα του με δυο σφαίρες στο κεφάλι κάτι που σε πρώτη ανάγνωση σημαίνει πως ήταν αδίστακτος και γνώριζε πολύ καλά τι έπρεπε να κάνει.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Δολοφονία στη Βούλα: Ταυτοποιήθηκε ο 47χρονος Βέλγος – Ήταν καταζητούμενος για ναρκωτικά"

Τραγωδία στην Κόρινθο: Κατέληξε 23χρονη μετά από επέμβαση ρουτίνας

Σοκ και οργή έχει προκαλέσει στην Κόρινθο η είδηση του θανάτου 23χρονης, μετά από 10 ημέρες νοσηλείας στην εντατική του «Γ. Γεννηματάς» στην Αθήνα, καθώς έπεσε σε κώμα μετά από μία επέμβαση ρουτίνας.

Μιλώντας στον τ/σ Mega και την εκπομπή Live News ο πατριός της 23χρονης Νίκος Ελένης, είπε ότι επρόκειτο για «λάθος των γιατρών που κόστισε τη ζωή σε ένα υγιέστατο κορίτσι». «Πήγε για μια επέμβαση ρουτίνας. Για έναν καυτηριασμό που κρατάει 10 λεπτά. Ο γιατρός μας καθησύχαζε, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Εκείνη έλεγε ότι πονάει» είπε.

Περιγράφοντας τα γεγονότα, ο κ. Ελένης είπε ότι «το πρωί όταν είπε να πάμε (στην κλινική), το παιδί δεν μπορούσε να κινηθεί, πήγε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Γεννηματά. Κράτησε το παίδι πολλές ώρες, προκειμένου να το δουν οι γιατροί. Για λίγες ώρες το χάσαμε το παιδί, το ανέκτησαν και μετά μπήκε στην εντατική και η ενημέρωση που μας έκαναν, ήταν πολυοργανική ανεπάρκεια».

Τα ερωτηματικά είναι αμείλικτα για την οικογένεια της 23χρονης: «Πως έγινε αυτό ρε παιδιά; Εμείς κρίνουμε, αυτό που είδαμε, ένα παιδί υγιέστατο, που το χάσαμε μέσα σε λίγες ώρες» είπε ο πατριός της άτυχης κοπέλας και συμπλήρωσε: «Το χάσαμε και το παιδί, ήταν διασωληνωμένο και περίμεναν μπας και ζωντανέψει λόγο ηλικίας. Οι λόγοι που έφυγε το παιδί και ο λόγος που μιλάω αυτή την στιγμή, είναι να μη χάσουμε άλλο παιδί, σαν το παιδί μας».

Η εξόδιος ακολουθία και η κηδεία της 23χρονης θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη στην Κόρινθο.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στην Κόρινθο: Κατέληξε 23χρονη μετά από επέμβαση ρουτίνας"

E.E: Η Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ κάλεσε σήμερα την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, σε σχέση με εξαγγελθείσες έρευνες στα νότια και ανατολικά της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, παραπέμποντας στα συμπεράσματα των υπουργών Εξωτερικών της 15ης Μαΐου. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι «είμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και επίσης της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την κατάσταση των γεωτρήσεων και καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας».

Όπως τόνισε «και σχετικά με αυτό το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έχει ήδη στείλει ένα ισχυρό μήνυμα που απευθύνεται στην Τουρκία».

«Στις διαπραγματεύσεις μας με την Τουρκία, προς το παρόν υπάρχουν μόνο συνομιλίες, αυτό είναι ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας. Ορισμένα κράτη μέλη θεωρούν ότι όσο οι γεωτρήσεις συνεχίζονται, οι συνομιλίες πρέπει να διακοπούν. Αλλά νομίζω ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του είδους των ζητημάτων είναι να προσεγγίσουμε, να έρθουμε πιο κοντά για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας στα ύδατα που αμφισβητούνται», καταλήγει ο Ζοζέπ Μπορρέλ.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "E.E: Η Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου"

Ισπανία: Κανένας θάνατος από κορονοϊό για δεύτερη συνεχόμενη μέρα

Κανένας νέος θάνατος από την Covid-19 δεν αναφέρθηκε σήμερα στην Ισπανία, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 137 από χθες μέχρι σήμερα και ανέρχονται πλέον στα 239.932. Συνολικά στην Ισπανία έχουν χάσει τη ζωή τους από τον νέο κορονοϊό 27.127 άνθρωποι.

Γαλλία: Δάνειο με εγγύηση του δημοσίου ύψους 5 δισ. ευρώ θα λάβει η Renault

Η γαλλική κυβέρνηση θα επικυρώσει σήμερα το δάνειο εγγυημένο από το δημόσιο ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει την αυτοκινητοβιομηχανία Renault, η οποία προγραμματίζει να θέσει σε εφαρμογή ένα τεράστιο σχέδιο εξοικονόμησης και κατάργησης θέσεων εργασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση του κορονοϊού, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρυνό Λεμέρ «θα υπογράψει σήμερα την εγγύηση του δανείου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρέπει να χορηγηθεί στη Renault», ενημέρωσε το υπουργείο το Γαλλικό Πρακτορείο, στο τέλος μιας συνάντησης ανάμεσα σε αξιωματούχους, εκπροσώπους των εργαζομένων και τη διοίκηση της επιχείρησης.

Η κυβέρνηση, η οποία μέχρι σήμερα είχε εκφράσει δισταγμούς για να υπογράψει το δάνειο, εκτιμά πλέον ότι έχει λάβει τις εγγυήσεις που αξίωνε για το μέλλον των υπαλλήλων του εργοστασίου στο Μομπέζ (Βόρεια Γαλλία), οι οποίοι ανησυχούσαν για το ενδεχόμενο της συγχώνευσής του με τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Ντουέ, 70 χλμ μακρύτερα.

Ο κ. Λεμέρ «ζήτησε να αρχίσει αμέσως ένας κοινωνικός και τεχνικός διάλογος για να τεθούν οι βάσεις για το βιομηχανικό έργο του μέλλοντος (...) το οποίο θα πρέπει να εγγυάται σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, πέραν του 2023, την απασχόληση και το επίπεδο της βιομηχανικής δραστηριότητας στο εργοστάσιο του Μομπέζ και στη γύρω περιοχή».

Στο πλαίσιο ενός σχεδίου εξοικονόμησης 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο όμιλος της Renault σκοπεύει να μεταφέρει την παραγωγή ηλεκτρικών τμημάτων του μοντέλου Kangoo από τη Μομπέζ στο εργοστάσιο στο Ντουέ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Καμία απόφαση δεν θα ληφθεί για μεταφορά δραστηριοτήτων όσο δεν έχει εξασφαλισθεί η συμφωνία όλων των μερών για ένα τέτοιο μελλοντικό σχέδιο», τόνισε το υπουργείο. Οι συζητήσεις «θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων και της διοίκησης της Renault, καθώς και των εκπροσώπων της περιοχής».

Η Renault, η οποία ήδη αντιμετώπιζε δυσκολίες πριν από την κρίση του κορονοϊού, ανακοίνωσε την Παρασκευή την κατάργηση περίπου 15.000 θέσεων εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων 4.600 θέσεων εργασίας στην ίδια τη Γαλλία.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ισπανία: Κανένας θάνατος από κορονοϊό για δεύτερη συνεχόμενη μέρα"

Ιταλία: Αύξηση των κρουσμάτων και μείωση των νεκρών το τελευταίο 24ωρο

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ιταλία έφτασαν τους 233.515 ενώ οι νεκροί ανέρχονται πλέον τους 33.530.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, έχασαν την ζωή τους 55 άνθρωποι και καταγράφηκαν 318 νέα κρούσματα. 1.737 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας βρίσκονται, 408 ασθενείς και, συνολικά 5.916 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 33.569 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός. Σε σχέση με χθες τα κρούσματα παρουσιάζουν αύξηση: νόσησαν 140 περισσότεροι άνθρωποι. Απεβίωσαν 5 λιγότεροι ασθενείς, ενώ οι θεραπευμένοι αυξήθηκαν κατά 889.

Στη Λομβαρδία, το τελευταίο εικοσιτετράωρο οι θάνατοι είναι 12 και τα νέα κρούσματα 187. Ο ιταλικός τύπος σημειώνει ότι σε σχέση με τα χθεσινά στοιχεία, τα νέα κρούσματα έχουν διπλασιαστεί, και ότι πάνω από τα μισά καταγράφονται στην Λομβαρδία. Με την όλη αυτή κατάσταση οι ειδικοί τονίζουν και πάλι ότι επιβάλλεται προσοχή και επιβεβαιώνουν την ανάγκη τήρησης όλων των μέτρων ασφαλείας, ενόψει της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών, από αύριο, σε ολόκληρη την ιταλική επικράτεια.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Αύξηση των κρουσμάτων και μείωση των νεκρών το τελευταίο 24ωρο"

Καιρός αύριο: Αγριεύει πάλι – Που θα ρίξει καταιγίδες και χαλάζι

Ξαναχαλάει (σ.σ. θα πει κανείς και πότε έφτιαξε;) ο καιρός αύριο Τετάρτη (03.06.2020). Θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες μέχρι το απόγευμα. Στην υπόλοιπη
χώρα λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και την Κρήτη θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και κυρίως στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία νότιοι νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, με τοπικές βροχές και κυρίως στα γύρω ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 και από το μεσημέρι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία αρχικά αίθριος, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες όμως θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και μόνο το πρωί στην κεντρική Μακεδονία βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αρχικά αίθριος, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες όμως στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Δυτικοί 3 με 4 και στα νότια 5 μποφόρ. Το μεσημέρι – απόγευμα από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στην Κρήτη όπου τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες μέχρι το απόγευμα. Στα υπόλοιπα λίγες παροδικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Αγριεύει πάλι – Που θα ρίξει καταιγίδες και χαλάζι"

Γαλλία: Η κυβέρνηση επικυρώνει το δάνειο €5 δισ. για τη στήριξη της Renault

Η γαλλική κυβέρνηση θα επικυρώσει σήμερα το δάνειο εγγυημένο από το δημόσιο ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει την αυτοκινητοβιομηχανία Renault, η οποία προγραμματίζει να θέσει σε εφαρμογή ένα τεράστιο σχέδιο εξοικονόμησης και κατάργησης θέσεων εργασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση του κορωνοϊού, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρινό Λεμέρ «θα υπογράψει σήμερα την εγγύηση του δανείου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρέπει να χορηγηθεί στη Renault», σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου στο Γαλλικό Πρακτορείο, στο τέλος μιας συνάντησης ανάμεσα σε αξιωματούχους, εκπροσώπους των εργαζομένων και τη διοίκηση της επιχείρησης.

Η κυβέρνηση, η οποία μέχρι σήμερα είχε εκφράσει δισταγμούς για να υπογράψει το δάνειο, εκτιμά πλέον ότι έχει λάβει τις εγγυήσεις που αξίωνε για το μέλλον των υπαλλήλων του εργοστασίου στο Μομπέζ (Βόρεια Γαλλία), οι οποίοι ανησυχούσαν για το ενδεχόμενο της συγχώνευσής του με τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Ντουέ, 70 χλμ μακρύτερα.

Ο κ. Λεμέρ «ζήτησε να αρχίσει αμέσως ένας κοινωνικός και τεχνικός διάλογος για να τεθούν οι βάσεις για το βιομηχανικό έργο του μέλλοντος (...) το οποίο θα πρέπει να εγγυάται σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, πέραν του 2023, την απασχόληση και το επίπεδο της βιομηχανικής δραστηριότητας στο εργοστάσιο του Μομπέζ και στη γύρω περιοχή».

Στο πλαίσιο ενός σχεδίου εξοικονόμησης 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο όμιλος της Renault σκοπεύει να μεταφέρει την παραγωγή ηλεκτρικών τμημάτων του μοντέλου Kangoo από τη Μομπέζ στο εργοστάσιο στο Ντουέ.

«Καμία απόφαση δεν θα ληφθεί για μεταφορά δραστηριοτήτων όσο δεν έχει εξασφαλισθεί η συμφωνία όλων των μερών για ένα τέτοιο μελλοντικό σχέδιο», τόνισε το υπουργείο. Οι συζητήσεις «θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων και της διοίκησης της Renault, καθώς και των εκπροσώπων της περιοχής».

Η Renault, η οποία ήδη αντιμετώπιζε δυσκολίες πριν από την κρίση του κορωνοϊού, ανακοίνωσε την Παρασκευή την κατάργηση περίπου 15.000 θέσεων εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων 4.600 θέσεων εργασίας στην ίδια τη Γαλλία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Η κυβέρνηση επικυρώνει το δάνειο €5 δισ. για τη στήριξη της Renault"

Υπ. Υγείας: 19 νέα κρούσματα, τα 12 από πτήση από την Ντόχα – Αναστέλλονται οι πτήσεις από Κατάρ

Δεκαεννέα νέα επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, εκ των οποίων τα 12 αφορούν ταξιδιώτες που έφτασαν στη χώρα με πτήση από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με την Γετανική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, πρόκειται για πτήση από τη Ντόχα του Κατάρ. Οι 91 επιβάτες της πτήσης τέθηκαν σε καραντίνα ενώ διατάχθηκε προσωρινή αναστολή των πτήσεων από το Κατάρ.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2937 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 55.3% άνδρες.

Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 179 θάνατοι.

Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Υγείας: 19 νέα κρούσματα, τα 12 από πτήση από την Ντόχα – Αναστέλλονται οι πτήσεις από Κατάρ"

Προανακριτική Novartis: Νέα έγγραφα-«φωτιά» στη Βουλή από τον εισαγγελέα Αγγελή

Νέα στοιχεία-βόμβα κατέθεσε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που ερευνά τον παραδικαστικό μηχανισμό Ρασπούτιν ο κΙωάννης Αγγελής που ενισχύουν τις αποκαλύψεις για τον τρόπο που στήθηκε η σκευωρία Novartisμε τους «κουκουλοφόρους» μάρτυρες και κατασκευάστηκαν οι διώξεις κατά των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

O αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου εξηγεί πως οι νέες αποκαλύψειςθεμελιώνουν ευθέως το αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας από τους εισαγγελείς Διαφθοράς καθώς μεταξύ άλλων δείχνουν πως η κυρία Ελένη Τουλουπάκη και οι στενοί της συνεργάτες λειτούργησαν «εκ του πονηρού» και χρησιμοποίησαν κατά το δοκούν ή απέκρυψαν άτυπες πληροφορίες που έλαβαν απο τις αμερικανικές αρχές.

Εκτός αυτών ο κ. Αγγελής διαβίβασε μια σειρά εγγράφων της εισαγγελίας Διαφθοράς μεταξύ των οποίων και δύο νέες εκθέσεις του FBI τα οποία αποκαλύπτει σήμερα το protothema.gr.  

Συγκεκριμένα πρόκειται για πληροφοριακά έγγραφα με ημερομηνία: 29.12.2016, 18.1.2017, 25.5.2017, 22.6.2017, 1.8.2017, 2.8.2017, 7.11.2017, 13.12.2017, 23.1.2018.

Απο αυτά προκύπτει πως οι περίφημες αμερικανικές εκθέσεις καταγράφουν τις καταγγελίες δύο μαρτύρων που κωδικοποιούν ως C1 και C2. Επισημαίνουν δε ότι πρόκειται για Έλληνες πολίτες στελέχη της novartis Ελλάδας. Μάλιστα για τον C1 δίνουν πληροφορίες που παραπέμπουν σε γνωστό πρόσωπο το οποίο εικάζεται ότι είναι ο «Μάξιμος Σαράφης».

Ειδικότερα η έκθεση αναφερει: «Ο C1 προσελήφθη απο την Novartis Ελλάς S.A.C.I (NVG) περίπου τον Ιούνιο του έτους 2008 εως τον Οκτώβριο του έτους 2014 ως Διευθυντής Επικοινωνίας και Συλλογικής Ευθύνης. Με αυτή την ιδιότητα ο C1 ήταν υπεύθυνος για τα μέσα και τις δημόσιες σχέσεις και πρωτοβουλίες πρόσβασης στην αγορά στην Ελλάδα». Να σημειωθεί ότι ο C1 κατέθεσε στις αμερικανικές αρχές προσδοκώντας οικονομικό όφελος, στοιχείο που καθιστά αυτομάτως παράνομη την συνεργασία του με τις ελληνικές αρχές για την διερεύνηση της ίδιας υπόθεσης.
Υπενθυμίζεται ότι Διευθυντής Επικοινωνίας της Novartis στην Ελλάδα απο το καλοκαίρι του 2008 έως το τον Οκτώβριο του 2014 ήταν ο κ. Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, ωστόσο ο ίδιος καταθέτοντας στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής αρνήθηκε επίμονα και σε πλήθος ερωτήσεων ότι έχει συνεργαστεί για την υπόθεση με εγχώριες ή αλλοδαπές αρχές.

Το εντυπωσιακό ωστόσο είναι πως υπογραμμίζουν ότι οι πληροφορίες των εγγράφων «βασίζονται σε εξέταση μαρτύρων…» πως «η έρευνα είναι εν εξελίξει και το FBI όπως και οι εισαγγελείς των ΗΠΑ δεν έχουν καταλήξει σε πραγματικά ή νομικά συμπεράσματα…» και πως οι πληροφορίες «δεν θα έπρεπε να εκληφθεί σαν τελικό πραγματικό πόρισμα».

Πώς περιγράφει στην αναφορά του την παράνομη τακτική 

Πιο αναλυτικά η παράνομη τακτική που ακολούθησε η η κυρία Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, περιγράφεται στην αναφορά του κ. Αγγελή ως εξής:

ακύρωσε την επίσημη δικαστική συνδρομή με τις ΗΠΑ που είχε ξεκινήσει η προκάτοχός της Ελένη Ράικου

προχώρησε σε παράτυπες συναντήσεις με Αμερικάνους αξιωματούχουςακόμα και σε διαδρόμους ξενοδοχείων

«βάφτισε» αδιαβάθμητα έγγραφα (“unclassified”) του FBI ως «άκρως απόρρητα» προκειμένου να μην τα διαβιβάσει στους ανωτέρους της και στην Βουλή

- προχώρησε σε επιλεκτική χρήση των πληροφοριών δημιουργώντας στρεβλή εικόνα για τα πραγματικά στοιχεία που έστειλαν οι αμερικανικές αρχές αποκρύβοντας παράλληλα τις εκθέσεις απο τις οποίες δεν προκύπτει εμπλοκή Ελλήνων πολιτικών στην υπόθεση

απέκρυψε την επισήμανση των αμερικανικών αρχών ότι οι πληροφορίες βασίζονται σε καταγγελίες μαρτύρων και δεν αποτελούν πραγματικά νομικά συμπεράσματα

παράνομα έθεσε σε καθεστώς προστασίας τουλάχιστον έναν μάρτυρα αν και γνώριζε ότι συνεργάζεται με τις αμερικανικές αρχές αποσκοπώντας σε οικονομικό όφελος

- αδιαφόρησε για την διερεύνηση του πραγματικού σκανδάλου που αφορούσε χρηματισμό ιατρών προκειμένου να κατασκευάσει πολιτικό σκάνδαλο.

Η νέα αναφορά του έμπειρου εισαγγελέα συνοδεύεται και εκθέσεις του FBI οι οποίες, όπως ο ίδιος εξηγεί, τεκμηριώνουν τις καταγγελίες για τον τρόπο δράσης της εισαγγελίας Διαφθοράς.

Υποστηρίζει ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς κρατά στο συρτάρι της κι άλλα αμερικανικά έγγραφα

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αγγελής διαβίβασε στις 18 Μαΐου 2020 στον Άρειο Πάγο συνολικά 8 εκθέσεις του FBI τις οποίες του είχε παραδώσει η κυρία Τουλουπάκη τον Νοέμβριο του 2018.

Ωστόσο ο ίδιος επισημαίνει ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς εξακολουθεί να κρατά στο συρτάρι της επιπρόσθετα αμερικανικά έγγραφα.

«Από τη σύγκριση του αριθμού των εγγράφων προκύπτει ότι, ενώ η κα Τουλουπάκη μου προσκόμισε συνολικώς οκτώ (8) έγγραφα στην Αγγλική γλώσσα, ο κ. Τζούρας μου προσκόμισε δώδεκα -12- έγγραφα. Αυτό σημαίνει λογικώς ότι, στην κατοχή της κας Τουλουπάκη βρίσκεται ακόμα άγνωστος αριθμός εγγράφων, που δεν δύναται να διαπιστωθεί, αφού δεν έθετε σε αυτά αριθμό πρωτοκόλλου εισερχομένων εγγράφων. Σε κάθε περίπτωση πάντως και απ΄ ότι γνωρίζω, στην Βουλή γνωστοποίησε μόνο δύο έγγραφα (τον μήνα Φεβρουάριο του 2018) αποκρύπτοντας τα λοιπά (προκειμένου να υλοποιήσει το «τύπου Ρασπούτιν» αρχικό Σχέδιο)…» επισημαίνει ο κ. Αγγελής.

Επιπροσθέτως, υπογραμμίζει πως στις επίμαχες εκθέσεις: «δεν αναγράφεται σε οποιοδήποτε σημείο των ο όρος «απόρρητο» ή «εμπιστευτικό». Αντιθέτως μάλιστα όλα τα ξενόγλωσσα (στην Αγγλική) έγγραφα αναγράφουν ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ στην πρώτη σειρά (προμετωπίδα) ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ τον όρο «UNCLASSIFIED», που σημαίνει στην Ελληνική γλώσσα «αδιαβάθμιτο», «μη απόρρητο». Ιδιαίτερα οφείλω να τονίσω ότι, ο όρος «UNCLASSIFIED» αναγράφεται όχι μόνον στην αρχή και στο τέλος της πρώτης σελίδας των θεωρούμενων (από την κα Τουλουπάκη και τους επίκουρους αυτής) «ως απορρήτων» εγγράφων, αλλά ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΕΛΙΔΑ (αρχή και τέλος) όλων των σημαντικών εγγράφων. Ιδιαιτέρως επίσης οφείλω να τονίσω ότι, υπάρχει σημαντικός αριθμός εγγράφων προερχόμενος από τις ΗΠΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ σ΄ αυτά «η δέσμευση μη χρήσεως από άλλες Αρχές» (ενδεικτικώς Σας διαβιβάζω το από 22-6-2017 έγγραφο ΗΠΑ). Τα παραπάνω, οι εμπλεκόμενοι Εισαγγελείς διαφθοράς έχουν αποκρύψει, τόσο από τους προϊσταμένους τους Εισαγγελείς (π.χ. κ. Ζαχαρή), όσο και από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, που ασκεί χρέη εισαγγελέως, ενώ δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, εάν έχουν υποπέσει στην αντίληψη του ήδη επόπτη των κ. Παναγιώτη Μπρακουμάτσου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι εμπλεκόμενοι στην έρευνα της υπόθεσης NOVARTIS εισαγγελείς διαφθοράς, εμφανίζουν παραπλανητικώς ότι, τα έγγραφα που είναι στην κατοχή των, έχουν δήθεν αποσταλεί από τις Αμερικανικές Αρχές στα πλαίσια νόμιμης δικαστικής συνδρομής και ως δήθεν «απόρρητα»”.

Ο κ. Αγγελής επισημαίνει δε πως «η άποψη όμως ότι τα επίδικα έγγραφα είναι απόρρητα, διότι δήθεν έχουν ληφθεί στα πλαίσια δικαστικής συνδρομής δεν είναι απλώς εσφαλμένη, αλλά υποστηρίζεται «εκ του πονηρού», αφού η γνωστοποίηση του περιεχομένου των πληροφοριακών σημειωμάτων,θεμελιώνει το ποινικό αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας, τόσο για την ίδια την κα Τουλουπάκη, όσο και για τους επίκουρους εισαγγελείς αυτής. Ενδεχομένως δε, να θεμελιώνει και την άμεση συνέργεια στην εν λόγω πράξη (κατάχρησης εξουσίας) ή τουλάχιστον το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματίου, για όσους υποστηρίζουν την συγκεκριμένη άποψη, καθώς και για όσους κατέχουν τα συγκεκριμένα έγγραφα και δεν τα διαβιβάζουν σε εισαγγελική Αρχή, που διενεργεί νομότυπο έλεγχο, αν και έχουν νόμιμη υποχρέωση προς τούτο, λόγω του καθήκοντος αληθείας, που διέπει κάθε υπηρεσιακή των ενέργεια».

Διαβάστε  τα έγγραφα που κατέθεσε ο Γ. Αγγελής στην Προανακριτική:

Έγγραφο 1  Έγγραφο 2   Έγγραφο 3  Έγγραφο 4  
Έγγραφο  5
Έγγραφο  6
Έγγραφο  7
Έγγραφο  8
Έγγραφο  9
Έγγραφο  10
Έγγραφο  11
Έγγραφο  12


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προανακριτική Novartis: Νέα έγγραφα-«φωτιά» στη Βουλή από τον εισαγγελέα Αγγελή"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news