facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

Lidl: Σε 48ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι

Η ΓΣΕΕ βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων της LIDL HELLAS, οι οποίοι με απόφαση της αντιπροσωπευτικής συνδικαλιστικής τους οργάνωσης πραγματοποιούν 48ωρη προειδοποιητική απεργία στις 7 & 8 Απριλίου, διεκδικώντας επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς τους.

Σήμερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, το ποσοστό συμμετοχής στην Πανελλαδική Απεργία, ξεπέρασε το 90% σε βασικές αποθήκες της πολυεθνικής LIDL, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στον βραβευμένο ως «κορυφαίο εργοδότη» για το τι θα επακολουθήσει αύριο και μεθαύριο στην απεργία του Σωματείου Εργαζομένων LIDL ΕΛΛΑΣ Περιφερειών Σίνδου – Τρικάλων και Λοιπής Ελλάδας.

Για πάνω από μια δεκαετία η πολυεθνική LIDL κατέρριπτε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε υπερκέρδη, πουλώντας πολλές φορές τα προϊόντα της με μεγαλύτερο μεικτό περιθώριο κέρδους, κατά παράβαση του νόμου, όπως άλλωστε έγινε γνωστό τοις πάσι με αφορμή έλεγχο που διενήργησαν οι ελεγκτές της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ). Την ίδια στιγμή οι καταγγελίες για εργοδοτικές αυθαιρεσίες με αιχμή του δόρατος διακρίσεις σε βάρος εργαζομένων γυναικών, κάθε άλλο παρά την εικόνα του «κορυφαίου εργοδότη» της χώρας συνθέτουν.

Καλούμε τη Διοίκηση της LIDL HELLAS να σεβαστεί στο σύνολό τους τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων, να αναγνωρίσει την προσφορά των χιλιάδων εργαζομένων της, να ικανοποιήσει τα αιτήματα της αντιπροσωπευτικής συνδικαλιστικής οργάνωσης για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και βελτίωση των παροχών μέσω της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Τέλος, η Συνομοσπονδία και το σύνολο των οργανώσεων – μελών, εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων, τον οποίο θα συνδράμουμε με κάθε συνδικαλιστικό και νομικό μέσο.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Lidl: Σε 48ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι "

Ρούλα Πισπιρίγκου - Η απολογία της: «Κάτι συνέβη στο νοσοκομείο, τα λάθη είναι ανθρώπινα» - «Καλός πατέρας» ο Μάνος Δασκαλάκης

Στο φως της δημοσιότητας έρχεται η απολογία της Ρούλας Πισπιρίγκου για την κατηγορία της δολοφονίας της 9χρονης κόρης της, Τζωρτζίνας, με την οποία δεν κατάφερε ωστόσο να πείσει ανακρίτρια και εισαγγελέα να την αφήσουν ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, όπως οι δικηγόροι της είπαν ότι περίμενε.

Απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις της δικαστικής λειτουργού, η κατηγορούμενη αναφέρθηκε στην γνωριμία της και σε όλη την πορεία της σχέσης της με τον Μάνο Δασκαλάκη, καθώς και στην τελευταία εισαγωγή της Τζωρτζίνας στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, όπου και άφησε την τελευταία της πνοή.

Παράλληλα, στην απολογία, που φέρνει στο φως το ereportaz, η Ρούλα Πισπιρίγκου επιχειρεί να εξηγήσει γιατί ρωτούσε το προσωπικό του «Παίδων» εάν υπήρχαν κάμερες στους θαλάμους, γιατί ο ήχος του οξύμετρου της Τζωρτζίνας ήταν απενεργοποιημένος, αλλά και στο τι ακριβώς συνέβη με την κεταμίνη, για την οποία «δείχνει» μεν τους γιατρούς, αλλά κάνει λόγο για ανθρώπινο λάθος, επιμένοντας ότι η ουσία υπήρχε ήδη στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα όμως με τις καταθέσεις των γιατρών, αλλά και το επίσημο δελτίο φαρμάκων, ουδέποτε χορηγήθηκε στην Τζωρτζίνα κεταμίνη.

Ολόκληρη η απολογία:


«Αρνούμαι την κατηγορία. Αναφέρομαι στο από 04-04-2022 απολογητικό μου υπόμνημα, το περιεχόμενο του οποίου επιβεβαιώνω και ενώπιόν σας ως αληθές και διευκρινιστικά σε όσα με ρωτάτε σας απαντάω ως εξής.

ΕΡ. Πως ξεκίνησε η σχέση με το σύζυγό σας (περιγράψτε μας τη γνωριμία σας, το γάμο σας και τη συμβίωσή σας);

ΑΠ. Γνωριστήκαμε το έτος 2013 σε αγώνα ποδόσφαιρου. Παντρευτήκαμε το έτος 2013 και το ίδιο έτος γεννήθηκε και η Τζωρτζίνα. Το έτος 2015 γεννήθηκε η Μαλαίνα και το έτος 2018 αρρώστησε από λευχαιμία και κατέληξε στο νοσοκομείο ΕΛΠΙΔΑ.

EP. Κατέληξε εξαιτίας της λευχαιμίας;

ΑΠ. ΌΧΙ.

ΕΡ. Για ποιο λόγο κατέληξε;

ΑΠ. Η ιατροδικαστική της έλεγε ότι κατέληξε από ηπατική ανεπάρκεια, εμείς όμως κάναμε τις νόμιμες ενέργειες και αμφισβητήσαμε το ιατρικό αυτό πόρισμα. Το έτος 2021 γεννήθηκε το μωράκι μας, δεν το είχαμε βαφτίσει αλλά το λέγαμε Ίριδα, το οποίο κατέληξε 6 μηνών στη κούνια του σπιτιού μας από υποπλασία αγενεσία φλεβόκομβου.

ΕΡ. Μέσα από όλα αυτά τα χτυπήματα που σας έδωσε η μοίρα, πως διαμορφώθηκε η συζυγική σχέση σας και πως επηρέασε την έγγαμη συμβίωσή σας;

ΑΠ. Μέχρι τον θάνατο της Μαλαίνας το έτος 2018, ήμασταν μια χαρά, αλλά μετά τον θάνατό της άρχισαν τα σκαμπανεβάσματα.

EP. Όταν λέτε σκαμπανεβάσματα τι εννοείτε; ΑΠ. Εννοώ τα συνηθισμένα που έχουν όλα τα ζευγάρια, δηλαδή ο Μάνος έφευγε καὶ μετά ερχόταν στο σπίτι. Και ενώ επίσης έχω φύγει από το σπίτι και εγώ επίσης.

ΕΡ. Αυτές τις κρίσεις στο γάμο σας πως τις αντιμετωπίζατε;

ΑΠ Όπως όλος ο κόσμος. Υπήρχε ένταση, κλάμα, παρακάλι, γιατί υπήρχαν συναισθήματα. Υπήρχαν όμως και τα παιδιά μας και αυτά ήταν πάντα ο συνδετικός μας κρίκος.

ΕΡ. Και οι δύο αντιδρούσατε το ίδιο σε αυτές τις κρίσεις;

ΑΠ. Όχι το ίδιο. Εγώ ήμουν πιο συναισθηματική, ενώ ο σύζυγός μου θα μπορούσα να πω ότι είχε πιο βαριά συμπεριφορά. Ο χαρακτήρας μου είναι έτσι. Εκφράζομαι περισσότερο όποιο συναίσθημα και να έχω, απλά δεν το εκφράζω δημόσια.

ΕΡ. Πότε η Τζωρτζίνα άρχισε να εμφανίζει προβλήματα υγείας;

ΑΠ. Μέχρι την ηλικία των 8 ετών ήταν ένα υγιέστατο παιδί. Στις 08-04-2021 κοιμόμασταν μαζί, μετά ξύπνησε στον ύπνο της και άρχισε να τρέμει σε όλο το σώμα της. Τότε εγώ τη σκούντησα για να τη ξυπνήσω. Της λέω ‘τι έγινε μου λέει ‘μαμά δεν έχω καταλάβει κάτι’. Μετά από 10 λεπτά το ξαναπαθαίνει και τι ρωτάω αν είναι καλά ή εάν είδε κάποιον εφιάλτη και μετά ανοίγω το φως και είδα κοντά στο πάνω χείλος της ελαφρώς να έχει κοκκινίσει. Στο σπίτι εκείνη την ώρα ήταν η αδελφή μου, η μητέρα μου και ο πατριός μου. Συζητήσαμε όλοι μαζί με το παιδί και μας έκανε παράπονα για έντονο πόνο στην αριστερή πλευρά της πλάτης του σαν να είχε βόμβα επάνω της και ότι είχε και πονόκοιλο. Μετά την πήγαμε στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο.

ΕΡ. Ο πατέρας της που ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης της Τζωρτζίνας;

ΑΠ. Ήταν στη μητέρα του.

EP. Ήταν περίοδος που ήσασταν σε διάσταση;

ΑΠ. Ναι, ήταν μια από τις περιόδους κρίσεων που βιώναμε κατά την διάρκεια του γάμου μας.

EP. Τι συνέβη κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της Τζωρτζίνας στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο;

ΑΠ. Φθάσαμε εκεί, πήγαμε στα εξωτερικά ιατρεία, όπου έτυχε υπηρεσία εκείνη την ημέρα να έχει η γιατρός που είχε παραλάβει και την άλλη κόρη μου την 6 μηνών Ἰρίδα, όταν μεταφέρθηκε μέσω ΕΚΑΒ από το σπίτι στο νοσοκομείο και διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Η συγκεκριμένη γιατρός παρέλαβε και την Τζωρτζίνα και τη κρατήσανε για προληπτικούς λόγους, λόγω οικογενειακού ιστορικού, μιας και οι 2 αδελφές της είχαν προαποβιώσει. Ενημέρωσα και τον πατέρα της Τζωρτζίνας, ο οποίος ήρθε αμέσως στο νοσοκομείο. Νοσηλεύτηκε το παιδί ένα 24ωρο και μετά είπαν ότι θα της έδιναν εξιτήριο. Θεώρησαν οι γιατροί ότι το επεισόδιο της Τζωρτζίνας είναι ψυχολογικά γιατί δεν είχε ακόμα εκφράσει τα συναισθήματα της για τους θανάτους των μικρότερων αδελφών της. Μάλιστα οι γιατροί είχαν προβεί σε όλες τις εξετάσεις και δεν είχαν βρει κάτι παθολογικό. Όταν μας ανακοίνωσαν το εξιτήριο η Τζωρτζίνα έκανε εμετό.

ΕΡ. Ήσασταν και οι 2 γονείς εκεί όταν σας ανακοίνωσαν το εξιτήριο;

ΑΠ. Όχι, ήμουν μόνο εγώ. Μετά τον εμετό της Τζωρτζίνας, οι γιατροί δεν της έδωσαν εξιτήριο και σταμάτησαν τη σίτιση, της έβαλαν ορό και έκανε υπέρηχο άνω κάτω κοιλίας, ο οποίος έδειξε ότι έχει διογκωμένους μεσεντέριους λεμφαδένες. Οι γιατροί απέδωσαν τον εμετό και τα ευρήματα από τον υπέρηχο σε γαστρεντερίτιδα Την μικρή την είχαν συνδέσει σε ένα μηχάνημα οξυμέτρου που έδειχνε σφύξεις και οξυγόνο. Όσο το παιδί ήταν ξαπλωμένο στο κρεβάτι έβγαζε κάποιο είδος βήχα από το λαιμό σα να πνίγεται. Ανασηκωνόταν από το κρεβάτι ελαφρώς, έκανε εμετό, είχε βήχα, γινόταν ωχρή στο πρόσωπο και μελάνιαζε στα χείλη. Κάναμε ακτινογραφία θώρακος, που έδειξε κάποια ευρήματα. Στην ακτινογραφία ήταν μπροστά και ο μπαμπάς της, τον οποίον είχα ειδοποιήσει πάλι και είχε έρθει για την εξέταση του παιδιού. Τα ευρήματα της ακτινογραφίας αποδόθηκαν κατά τους γιατρούς σε αρχή βρογχοπνευμονίας. Ωστόσο οι εργαστηριακές της εξετάσεις είχαν επιδείνωση, γιατί τα λευκά αιμοσφαίρια ανέβαιναν έως 27.100. Το παιδί συνέχεια παραπονιόταν ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει και ότι την πονάει η κοιλιά της. Ήρθε παιδοχειρουργός να την εξετάσει και μας είπε μόνο ότι έχει μια ευαισθησία στη κοιλιά και τίποτα παραπάνω.

H πρώτη ανακοπή

«Όσα σας έχω περιγράψει μέχρι στιγμής, δηλαδή οι ιατρικές πράξεις, έγιναν από τις 08 04-2021 έως τις 11-04-2021. Την ημέρα της ανακοπής, στις 11-04-2021, το παιδί ήταν μαζί με τον μπαμπά του. Εγώ είχα από το νοσοκομείο και πήγα σπίτι για να ξεκουραστώ λίγο. Από ότι μου είπε ο σύζυγος, όσο έλειπα, το παιδί εξακολουθούσε να παραπονείται για κοιλιακό πόνο και κατά διαστήματα έπεφτε το οξυγόνο της . Επιστρέφω και εγώ εντωμεταξύ στο νοσοκομείο και έπεσα δίπλα της για να ξεκουραστεί και να κοιμηθεί. Αποκοιμήθηκε στην αγκαλιά μου και μετά εγώ σηκώθηκα για να βλέπω το μόνιτορ του οξυμέτρου.

Αυτό έγινε γιατί είχα άγχος εξαιτίας του προηγούμενου περιστατικού που είχα βιώσει με την Μαλένα. Μάλιστα εκείνη τη στιγμή ενώ μιλούσα με μια φίλη μου στο τηλέφωνο και της έλεγα ότι δε βγάζω άκρη στο νοσοκομείο αυτό και περιμένω την επόμενη ημέρα το πρωί να υπογράψω και να φύγουμε για το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίο, τα μάτια μου ήταν στο μόνιτορ και λέω τότε στη φίλη μου ‘πάλι πέφτει το οξυγόνο και μου λέει “τρέξε να προλάβεις τους γιατρούς και της λέω ‘κλείσε’. Όταν πήγα λοιπόν να φωνάξω τους γιατρούς επειδή έπεφτε το οξυγόνο της Τζωρτζίνας, τη βλέπω να ανασηκώνεται από το κρεβάτι και να πέφτει απότομα πίσω. Αυτό θα μπορούσα να το περιγράψω ως μια προσπάθειά της να αναπνεύσει. Εγώ χτύπησα αμέσως το κουδούνι και βγήκα στο διάδρομο αναζητώντας βοήθεια από του γιατρούς.

Όταν ήρθαν οι γιατροί με έβγαλαν έξω από το δωμάτιο και γι αυτό δε γνωρίζω να σας πω τι ακριβώς έκαναν. Εκείνη τη στιγμή ήρθε αμέσως και ο μπαμπάς της τον οποίο κάλεσα εγώ για να τον ενημερώσω για την εξέλιξη της υγείας του παιδιού. Οι γιατροί έμειναν στο θάλαμο περίπου 1 ώρα και την επανέφεραν στη ζωή. Μέχρι και τώρα δε πήρα απάντηση τι είδους κρίση έπαθε το παιδί στις 11-04-2021. Απλά μου είπαν ότι την επανέφεραν στη ζωή και ότι είχε υποστεί καρδιακή ανακοπή. Απλώς δεν ήξεραν την αιτία της ανακοπής αυτής. Λόγω αυτού του περιστατικού το παιδί υπέστη εγκεφαλοπάθεια.

Τέσσερις μήνες στη ΜΕΘ στο Ρίο - Η μεταφορά στο Ωνάσειο

Στη συνέχεια της προφορικής απολογίας η Ρούλα Πισπιρίγκου ανέφερε ότι μετά το συγκεκριμένο περιστατικό η Τζωρτζίνα διεκομίσθη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου του Ρίο και την ανέλαβε ο διευθυντής ο κος Ηλιάδης, ο οποίος είναι εντατικολόγος και διευθυντής ΜΕΘ. Στη ΜΕΘ την κράτησαν 4 μήνες.

EP. Σε όλη αυτή τη κατάσταση πως αντέδρασε ο μπαμπάς της Τζωρτζίνας;

ΑΠ. Ήταν πολύ στεναχωρημένος, έκλαιγε πολύ, έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον, τα πρώτα 24 ώρα κοιμόταν έξω από την εντατική. Εγώ εκείνες τις πρώτες ημέρες απλά έφευγα τις νύχτες γιατί ήμουν έγκυος, στις πρώτες εβδομάδες νέας κύησης.

ΕΡ. Πως και γιατί διεκομίσθη η Τζωρτζίνα από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίο στο Ωνάσειο καρδιοχειρουργικό κέντρο;

ΑΠ. Μας είπε ο κος Ηλιάδης ότι υπάρχει μια συσκευή απινιδωτή-βηματοδότη, την οποία θα μπορούσε να τοποθετήσει στο σώμα της Τζωρτζίνας ο γιατρός κος Παπαγιάννης του Ωνασείου.

EP. Αυτή τη συσκευή ο κος Ηλιάδης είπε ότι πρέπει να την τοποθετήσετε υποχρεωτικά ή απλά σας τη συνέστησε;

ΑΠ. Ο κός Ηλιάδης αρχικά επέμενε, μας το συνέστησε και εμείς ως γονείς το δεχτήκαμε γιατί όταν ένας γιατρός λέει σε έναν γονιό ότι μπορεί να κάνει κάτι για να θωρακιστεί το παιδί του θεωρήσαμε ότι έπρεπε να προχωρήσουμε σε αυτή τη ενέργεια. Πήγαμε λοιπόν στο Ωνάσειο, μεταφέρθηκε η Τζωρτζίνα στη ΜΕΘ και μας είπαν ότι δε μπορούμε να τη βλέπουμε συνέχεια γιατί υπάρχει ωράριο και συγκεκριμένα μπορούσαμε να τη βλέπουμε κατά το διάστημα από ώρα 13.00-14.00 κάθε ημέρας. Εγώ είχα ζητήσει να τη βλέπω παραπάνω και έτσι μου έκαναν παραχώρηση και πήγαινα και την έβλεπα και τα απογεύματα. Ο κος Παπαγιάννης μας είπε ότι πρώτα πρέπει το παιδί να κάνει καρδιολογικό έλεγχο και μετά θα τοποθετήσει τον απινιδωτή-βηματοδότη. Παράλληλα είχαμε εξεταστεί και εμείς με αιματολογικά έλεγχο για να γίνει γενετικός έλεγχος για γονίδια που είναι υπεύθυνα για μυοκαρδιοπάθειες.

EP. Μετά τις καρδιολογικές εξετάσεις έδωσε ο κος Παπαγιάννης το πράσινο φως για να τοποθετηθεί ο απινιδωτής-βηματοδότης;

ΑΠ. Ο κος Παπαγιάννης δεν ήθελε να δώσει την έγκρισή του για τη τοποθέτηση απινιδωτή-βηματοδότη με την αιτιολογία ότι το πρόβλημα του παιδιού δεν ήταν καρδιολογικό, αλλά πνευμονολογικά-νευρολογικό που σχετίζεται περισσότερο με το οξυγόνο, αλλά τόσο εγώ όσο και ο σύζυγός μου επιμέναμε να τοποθετηθεί το συγκεκριμένο μηχάνημα στη κόρη μας.

ΕΡ. Γιατί επιμένατε τόσο πολύ ενώ ο γιατρός σας έλεγε ότι δε χρειάζεται;

ΑΠ. Γιατί πριν πάμε στο Ωνάσειο ο κος Ηλιάδης μας είχε πει ότι για να θωρακιστεί το παιδί πρέπει να τοποθετηθεί στο σώμα του το μηχάνημα αυτό. Εμείς είχαμε εμπιστοσύνη στον κο Ηλιάδη γι’ αυτό και επιμέναμε τόσα πολύ. Επίσης, νιώθαμε σίγουροι ότι έτσι το παιδί θα ήταν ασφαλές.

ΕΡ. Πως συνεχίστηκε η νοσηλεία της Τζωρτζίνας στο Ωνάσειο;

ΑΠ. Το πρώτο βράδυ της νοσηλείας της η Τζωρτζίνα έκανε περίπου το ίδιο επεισόδιο με αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια της καρδιακής ανακοπής της. Όχι στην ίδια έκταση, αλλά σε ποιο χαμηλό βαθμό. Αυτό γιατί ήταν ήδη στη ΜΕΘ και την πρόλαβαν και διασωληνώθηκε αμέσως. Το παιδί έμεινε περίπου τρία 24ωρα διασωληνωμένο και στη ΜΕΘ του Ωνασείου έμεινε συνολικά περίπου 25 ημέρες. Καθόλη τη διάρκεια της νοσηλείας της η Τζωρτζίνα ήταν στη ΜΕΘ του Ωνασείου, όπου κόλλησε και 2 μικρόβια ένα εκ των οποίων θα μπορούσε να είναι θανατηφόρο αλλά και πάλι οι γιατροί το πρόλαβαν. Όταν πλέον αποκαταστάθηκε η υγεία της Τζωρτζίνας από τις λοιμώξεις, τότε έγινε και η τοποθέτηση του απινιδωτή-βηματοδότη. Η τοποθέτηση έγινε στις 02 06-2021 και μετά από λίγες ημέρες διεκομίσθη από το Ωνάσειο στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών στο Ρίο. Από τη ΜΕΘ του νοσοκομείου του Ρίο βγήκε στις 19-07-2021 και πήγαμε στο σπίτι.

EP. Πόσο καιρό μετά το εξιτήριο μείνατε στο σπίτι με τη Τζωρτζίνα;

ΑΠ. Μέχρι το Ιανουάριο του έτους 2022, οπότε και χρειάστηκε να νοσηλευτεί εκ νέου.

EP. Στο σπίτι ήταν μαζί και ο πατέρας της;

ΑΠ. Φυσικά. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα και στο Ωνάσειο και στο σπίτι ήμασταν μαζί με τον σύζυγο. Είχε ξαναεπιστρέψει.

EP. Κατά το χρονικό διάστημα που ήσασταν στο σπίτι η συμπεριφορά του συζύγου πως ήταν τόσο απέναντι σε εσάς όσο και απέναντι στη Τζωρτζίνα;

ΑΠ. Δούλευε πολλές ώρες για να ασχοληθεί με το παιδί, αλλά είχε ενδιαφέρον και τόσο εγώ όσο και εκείνος προσπαθούσαμε να κάνουμε το παιδί να νιώσει καλύτερα.

ΕΡ. Σε αυτή τη φάση της ζωής σας που ήταν δύσκολη, πως θα τον χαρακτηρίζατε ως πατέρα;

ΑΠ. Ήταν καλός πατέρας, που ήθελε το καλύτερο για το παιδί του. Στεναχωριόταν με το πρόβλημα της εγκεφαλοπάθειας που είχε η Τζωρτζίνα.

ΕΡ. Εσείς πως συμπεριφερόσασταν στη Τζωρτζίνα;

ΑΠ. Δε της έδειξα ποτέ ότι ήμουν στενοχωρημένη εξαιτίας της εγκεφαλοπάθειας που είχε υποστεί, γιατί δεν ήθελα να καταλάβει τη διαφορά του πριν με το μετά. Προσπαθούσα να συμπεριφέρομαι σα να μην έχει συμβεί κάτι άσχημα στην υγεία της γιαυτό και συνέχιζα να συμπεριφέρομαι σα να μην έχει αλλάξει τίποτα πχ βλέπαμε παιδικά, καλούσα τις φίλες της στο σπίτι, της έκανα πάρτι κλπ.

ΕΡ. Πιστεύετε ότι η Τζωρτζίνα καταλάβαινε τι της συνέβαινε παρά την εγκεφαλοπάθεια;

ΑΠ. Καταλάβαινε τα πάντα. Αυτό είναι εξακριβωμένο. Είμαι σίγουρη ότι καταλάβαινε γιατί αντιδρούσε σε εξωτερικά ερεθίσματα, δηλαδή όταν δεν ήμουν κοντά της γυρνούσε τα μάτια της στο χώρο και φαινόταν ότι με αναζητούσε, βλέπαμε παιδικά στη τηλεόραση και σειρές μαζί και αντιλαμβανόταν οτιδήποτε αστείο και σε παιχνίδια που κάναμε πάλι γελούσε, προσπαθούσε να σηκώσει τα χέρια της και να χορέψει όταν άκουγε τραγούδια. Μάλιστα έχω πολλά βίντεο από τέτοιες αντιδράσεις της. Ακόμα και στις εντολές του φυσικοθεραπευτή και της λογοθεραπεύτριας ανταποκρινόταν.

ΕΡ. Πότε έκανε το επόμενο επεισόδιο η Τζωρτζίνα;

ΑΠ. Στις 17-01-2022 είχαμε συνεννοηθεί με τον κο Ηλιάδη να κάνουμε μια μαγνητική εγκεφάλου για να δούμε σε τι κατάσταση βρισκόταν το παιδί ώστε να ακολουθήσουμε μια περαιτέρω θεραπεία. Όλο αυτό το διάστημα που το παιδί ήταν στο σπίτι επικοινωνούσαμε ανελλιπώς με τον κο Ηλιάδη και τον ενημερώναμε επακριβώς για ότι συνέβαινε. Ο κος Ηλιάδης της έκανε ημερήσια εισαγωγή στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Πατρῶν. Προκειμένου να πραγματοποιηθεί μαγνητική εγκεφάλου στη Τζωρτζίνα έγινε μέθη και της χορηγήθηκε χλωράλη. Ενώ έπρεπε να ξυπνήσει σχετικά σύντομα από τη μέθη αυτή το παιδί καθυστέρησε. Εγώ περίμενα από έξω. Όταν βγήκε ο κος Ηλιάδης να φύγει και ρώτησα τον κο Ηλιάδη γιατί δε ξυπνάει μου είπε ότι κάθε παιδί αντιδρά διαφορετικά και πρέπει να περιμένουμε και μου είπε ότι δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Μετά βγήκαμε από τη ΜΕΘ και πήγαμε στο σπίτι. Εκείνο τον καιρό το παιδί πήγαινε κατά τις απογευματινές ώρες σε κέντρο απασχόλησης παιδιών με ειδικές ανάγκες. Τη δραστηριότητά του αυτή τη συνεχίσαμε, αλλά μου τηλεφώνησαν από το κέντρο αυτό ότι τη βλέπουν κουρασμένη και έτσι μου την έφεραν στο σπίτι και όταν ήρθε στο σπίτι ενώ εκείνη τη στιγμή μιλούσα με βιντεοκλήση με το σύζυγό μου, ο οποίος ερχόταν από Αθήνα προς Πάτρα με το βανάκι της δουλειάς. Του έδειξα μέσω της βιντεοκλήσης τη Τζωρτζίνα και ήταν τότε που το παιδί άρχισε να βγάζει αφρούς από το στόμα, να προσηλώνει το βλέμμα της στο ταβάνι και να σφίγγει το στόμα της. Ο σύζυγος μου είπε να πάρω τηλέφωνο στην εντατική, πράγμα που έκανα και καθ’ υπόδειξη των εντατικολόγων της έδωσα μισά STEDON από τη δόση που έπαιρνε και το αντιεπιληπτικό φάρμακο KEPPRA.

ΕΡ. Πως αντέδρασε η Τζωρτζίνα στη χορήγηση αυτών των φαρμάκων;

ΑΠ. Ηρέμησε, της έκανα μπάνιο, της χορήγησα τα φάρμακά της και το γάλα της μέσω γαστροστομίας, η οποία είχε γίνει ενώ νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Πατρών, μετά από μονοήμερη νοσηλεία στο Καραμανδάνειο. Τη νύχτα την ακούσαμε με το μπαμπά της να κάνει να θόρυβο του εμετού και από εκείνη την ημέρα ότι της βάζαμε στη γαστροστομία είτε τροφή, είτε νερό, είτε φάρμακα τα έκανε εμετό.

ΕΡ Πότε έκανε ανησυχητικό επεισόδια και την πήγατε στο Pιo;

ΑΠ. Στις 19-01-2022 αναγκαστικά νοσηλεύτηκε γιατί πλέον έκανε πολλούς εμετούς.

ΕΡ. Πότε και για ποιο λόγο έγινε η διακομιδή από το νοσοκομείο του Ρίου στο Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού;

ΑΠ. Στις 26-01-2022, γιατί έκανε επεισόδια, συνολικά 9, εκ των οποίων σε 2 επεισόδια ήταν παρών και ο πατέρας της και στα υπόλοιπα μόνο εγώ, όμοια με αυτά που έκανε στο Καραμανδάνειο και με αυτά που έκανε στο Ωνάσειο.

EP. Η διακομιδή πως έγινε;

ΑΠ. Με το ΕΚΑΒ.

ΕΡ. Ποιος ήταν μαζί της;

ΑΠ. Η παιδίατρος. Εγώ και ο πατέρας της ακολουθούσαμε από πίσω.

EP. Περιγράψτε μας τη νοσηλεία της Τζωρτζίνας στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, δηλαδή πείτε μας ακριβώς τι συνέβη από την εισαγωγή της μέχρι το μοιραίο περιστατικό.

ΑΠ. Στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού διεκομίσθη γιατί δεν υπήρχε στο νοσοκομείο του Ρίο ηλεκτροεγκεφαλογράφος 24ωρης παρακολούθησης. Αυτό συνέβη γιατί οι γιατροί του Pιo πίστευαν ότι τα επεισόδια οφείλονται σε επιληψία εξαιτίας της εγκεφαλοπάθειας. Έτσι ήθελαν να διερευνηθεί το θέμα από νευρολόγο. Έτσι πήραν οι γιατροί το ιστορικό του παιδιού και μετά μας πήγαν στο θάλαμο νοσηλείας.

EP. Ο θάλαμος αυτός πόσα κρεβάτια είχε;

ΑΠ. Ένα.

Τα επεισόδια

EP. Είχατε ζητήσει εσείς μονόκλινο δωμάτιο;

ΑΠ. Δεν είχα ζητήσει κάτι τέτοιο, απλά το είχα ρωτήσει. Οι γιατροί από μόνοι τους μου είπαν ότι έτσι και αλλιώς είναι επιβεβλημένο λόγω αυτής της κατάστασης το παιδί να νοσηλευτεί σε μονόκλινο δωμάτιο και σε παρόμοιες περιπτώσεις δίνουν τέτοια δωμάτια.

EP. Σε τι κατάσταση ήταν η Τζωρτζίνα κατά τη νοσηλεία της στο Παίδων;

ΑΠ. Τα πρώτα 24ωρα η κατάστασή της ήταν σταθερή και μετά άρχισαν τα επεισόδια. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι συνήθως όταν το παιδί είχε πρόβλημα έκανε 2 με 3 μικρά επεισόδια τα οποία λύνονταν από μόνα τους και μετά έκανε ένα μεγάλο επεισόδιο που χρειαζόταν την επέμβαση των γιατρών.

EP. Πόσα επεισόδια έκανε η Τζωρτζίνα και πότε στο Παίδων;

ΑΠ. Έκανε περίπου 4 επεισόδια στις 28-01-2022. Το ένα έγινε το πρωί λίγο πριν την επίσκεψη των γιατρών στο δωμάτιο, το οποίο οι γιατροί το είδαν από την αρχή του και τότε χορήγησαν όλα τα φάρμακα και μου ζήτησαν να τους δείξω και το βίντεο που είχα τραβήξει στη Πάτρα, με όλο το επεισόδιο. Μετά την ίδια ημέρα έκανε και άλλα επεισόδια.

EP. Στα υπόλοιπα επεισόδια ήσασταν παρούσα εσείς;

ΑΠ. Ναι, ήμουν παρούσα μόνο εγώ.

ΕΡ. Στις 28-01-2022 αποφάσισαν οι γιατροί να μη χορηγείτε εσείς τα φάρμακα μέσω γαστροστομίας αλλά να το κάνει το νοσηλευτικό προσωπικό. Για ποιο λόγο πάρθηκε αυτή η απόφαση;

ΑΠ. Δε το γνωρίζω, αλλά ξέρω ότι έγιναν αλλαγές και στη φαρμακευτική αγωγή.

ΕΡ. Εσείς πως μάθατε να χορηγείτε φάρμακα μέσω γαστροστομίας;

ΑΠ. Την διαδικασία μου την είχαν δείξει στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Πατρών, όπως μου έδειξαν και πως να χορηγώ φαγητό και πώς να δίνω το νερό.

EP. Στις 28-01-2022 κάποια στιγμή αναφέρατε σε παιδίατρο του Παίδων ότι αυτά τα επεισόδια που είδατε δεν είναι τίποτα. Το μεγαλύτερο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμα, θα δείτε. Για ποιο λόγο πιστεύατε ότι θα ακολουθήσει και άλλο επεισόδιο και πως το γνωρίζατε;

ΑΠ. Βάσει των επεισοδίων που είχε τις προηγούμενες ημέρες κατά τη νοσηλεία της στο νοσοκομείο Πατρών γνώριζα ότι συνήθως κάνει μικρά επεισόδια και ένα μεγάλο. Και αυτό το είπα προκειμένου οι γιατροί να είναι σε εγρήγορση και να περιμένουν ότι πιθανόν να ακολουθήσει και άλλο μεγαλύτερο επεισόδιο.

EP. Στα επεισόδια αυτά στο Παίδων ήσασταν μόνο εσείς παρούσα;

ΑΠ. Ναι, αλλά ως συνοδός του παιδιού δε θα μπορούσε να είναι και κάποιος άλλος παρών.

EP. Ρωτήσατε πράγματι εάν υπάρχουν κάμερες στο νοσοκομείο;

ΑΠ. Ρώτησα αλλά όχι επί τούτου. Εκείνη την ημέρα βγαίνοντας από το δωμάτιο για εξετάσεις είχε έρθει η αστυνομία για να διερευνήσει περιστατικό κλοπής στον όροφο. Επομένως η ερώτησή μου ήταν περισσότερο ερώτηση απορίας και ανησυχίας γιατί για εμάς στο δωμάτιο υπήρχε ένας ηλετροεγκεφαλογράφος, ο οποίος είναι ένα πολύ ακριβό μηχάνημα και δεν ήθελα να συνέβαινε κάτι και να μας απέδιδαν ευθύνες.

ΕΡ. Στις 29-01-2022 το μεσημέρι όταν άρχισε να εκδηλώνεται το μοιραίο επεισόδιο για τη Τζωρτζίνα τι κάνατε ακριβώς, δηλαδή ποιες ήταν οι κινήσεις σας και πως ενεργήσατε;

ΑΠ. Η Τζωρτζίνα λόγω του επεισοδίου της προηγούμενης νύχτας είχε ανεβάσει πυρετό και κοιμόταν διαρκώς και ήταν μόνιμα στο οξυγόνο. Γύρω στις 14.20 εγώ κοίταζα το μόνιτορ και είδα ότι είχε ανεβάσει 142 με 145 σφύξεις. Βγήκα στο διάδρομο, πήγα προς τη στάση των νοσηλευτών, τους είδα όλους έξω και τους κάλεσα να έρθουν γρήγορα στο δωμάτιο γιατί ξεκινούσε επεισόδια. Όντως τρέξαμε όλοι μαζί, η γιατρός κοίταξε τα μάτια της και είδε ότι δεν αντιδρούσε και ζήτησε να καλέσουμε τη ΜΕΘ. Εγώ τοποθέτησα στη παροχή οξυγόνου το AMBU, έβαλα το μόνιτορ του απινιδωτή – βηματοδότη στο στήθος του παιδιού ώστε να καταγραφεί η λειτουργία του και να δώσει σήμα στον κο Παπαγιάννη, βγήκα μετά από το δωμάτιο και στη συνέχεια σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα ήρθε η μονάδα της ΜΕΘ. Τι έκαναν οι γιατροί και οι νοσηλευτές όσο εγώ περίμενα έξω δεν το γνωρίζω. Μετά από 10 λεπτά από το περιστατικό βγήκε έξω από το δωμάτιο ο εντατικολόγος και μου είπε ότι το παιδί έχει αρχίσει και μελανιάζει. Εγώ του είπα να συνεχίσουν τις προσπάθειες ανάνηψης γιατί σε προηγούμενο περιστατικό το παιδί είχε επανέλθει 55 λεπτά μετά. Έτσι επέστρεψε στο δωμάτιο και συνέχισε τη προσπάθεια. Μετά από αρκετή ώρα, δε θυμάμαι ακριβώς πάση, τον ξαναείδα και τότε μου ανακοινώσε ότι το παιδί έχει φύγει.

Γιατί δεν χτύπησε το οξύμετρο

EΡ. Γιατί δε χτύπησε το οξύμετρο την ώρα του μοιραίου επεισοδίου;

ΑΠ: Από την 1 ημέρα που πήγαμε στο Παίδων τοποθετήθηκε οξύμετρο στο δάχτυλο του ποδιού της μικρής. Εγώ είχα κατεβάσει τον ήχο για να μην ενοχλείται η μικρή κατά την διάρκεια του ύπνου της, εν γνώσει των νοσηλευτών και των γιατρών.

EP. Σύμφωνα με κατάθεση νοσηλεύτριας, το οξύμετρο αυτό εκπέμπει ήχους που γίνονται αισθητοί στη στάση νοσηλευτών. Τι έχετε να πείτε για το λόγο που δεν ακούστηκε ο ήχος του οξύμετρου στη στάση νοσηλευτών, στη περίπτωση της Τζωρτζίνας;

ΑΠ. Αυτό που έχω να πω είναι ότι το οξύμετρο αυτό είναι ένα απλό οξύμετρο και ακούγεται μόνο στο θάλαμο και δεν υπάρχει μετάδοση του ήχου στη στάση νοσηλευτών. Όσο ήμουν στο δωμάτιο εγώ δεν άκουσα τον ήχο του οξυμέτρου. Άλλωστε δεν είχαν πέσει ακόμα πολύ οι αφίξεις του παιδιού. Από εκεί και μετά δεν μπορώ να ξέρω τι έγινε όταν γιατροί και νοσηλευτές μπήκαν στο δωμάτιο. Αυτό το αναφέρω με την έννοια ότι ήταν μια στιγμή έντασης και βέβαια δεν πιστεύω ότι έγινε κάτι με δόλο.

ΕΡ. Για ποιο λόγο ζητήσατε να γίνει νεκροψία-νεκροτομή στη Πάτρα;

ΑΠ. Το ζητήσαμε μαζί με το μπαμπά της, απλά αυτός έκανε τις διαδικασίες. Στην Αθήνα έγινε η νεκροψία-νεκροτομή της Μαλαίνας και επειδή ήμασταν ακόμα σε αντιδικία με την ιατροδικαστική υπηρεσία γι' αυτό ζητήσαμε να γίνει η νεκροψία νεκροτομή στη Πάτρα όπου εκεί δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα και εκεί έγινε και η νεκροψία-νεκροτομή του μωρού μου των 6 μηνών.

ΕΡ. Από τις τοξικολογικές εξετάσεις φαίνεται ότι στο αίμα της Τζωρτζίνας υπάρχει η ουσία κεταμίνη. Εσείς γνωρίζετε τι είναι αυτή η ουσία;

ΑΠ. Όχι, δεν τη γνώριζα μέχρι τώρα. Για την ουσία αυτή άκουσα για πρώτη φορά από τη τηλεόραση. Εκείνη τη στιγμή που άκουσα στο κανάλι Μέγκα από το δημοσιογράφο Λαμπρόπουλο για το εύρημα αυτό μπήκα στο διαδίκτυο για να μάθω η ουσία είναι αυτή και παράλληλα μιλούσα με τον Μάνο στο μέσεντζερ και τον ενημέρωνα τι λέει η τηλεόραση. Δε πέρασαν 15 λεπτά και με συνέλαβαν. Για πρώτη φορά πιο ουσιαστική γνώση περί της ουσίας κεταμίνη έμαθα μετά τη σύλληψή μου, από τους δικηγόρους μου και από τους συγγενείς μου που από μόνοι τους το έψαξαν για να δουν τι είναι αυτή η ουσία.

EP. Πως μπορεί να χορηγήθηκε η ουσία αυτή στη Τζωρτζίνα;

ΑΠ. Δε μπορώ να ξέρω. Έχω τη πληροφορία ότι πρόκειται περί νοσοκομειακού φαρμάκου και ότι χορηγείται σε ΜΕΘ από εντατικολόγους. Επομένως πιστεύω ότι κάτι συνέβη όσο ήμασταν στο νοσοκομείο χωρίς να κατηγορώ κανέναν από τους γιατρούς ή νοσηλευτές, ότι δηλαδή έκαναν κάτι επίτηδες. Τα λάθη είναι ανθρώπινα. Επίσης από τη δικογραφία έμαθα ότι ο μέγιστος χρόνος δράσης της για να επέλθει θάνατος είναι 15 με 20 λεπτά και από τότε που ειδοποίησα για το επεισόδιο μέχρι τη στιγμή που ο απινιδωτής-βηματοδότης έδωσε το τελευταίο σήμα στο καρδιολόγο είχαν περάσει τουλάχιστον 40 λεπτά.

ΕΡ. Πείτε μας με τι ασχολείστε;

ΑΠ. Τώρα είμαι άνεργη. Έχω δουλέψει ως καμαριέρα, ως βοηθός διαιτητή, στις πρώτες βοήθειες σε αγώνες ποδοσφαίρου στις ομάδες που αγωνιζόταν ο Μάνος, καθώς και στη φύλαξη γιαγιάς.

EP. Πού μάθατε να χορηγείτε πρώτες βοήθειες;

ΑΠ. Στον Ερυθρό Σταυρό κάνοντας σεμινάριο.

EP. Έχετε άλλες γνώσεις νοσηλευτικής πέραν των γνώσεων σας για παροχή πρώτων βοηθειών;

ΑΠ. Έχω τελειώσει σε τεχνικό λύκειο βοηθός νοσηλευτή, αλλά δεν έχω ασκήσει ποτέ το επάγγελμα.

EP. Όταν κάποιος έχει απολυτήριο τεχνικού λυκείου με ειδικότητα βοηθός νοσηλευτή τι ακριβώς μπορεί να κάνει και που μπορεί να απασχοληθεί;

ΑΠ. Μπορεί να φροντίζει έναν άρρωστο με την έννοια της περιποίησης και της υγιεινής. Επίσης μαθαίνει κάποιος να κάνει ένεση ενδομυϊκή. Μπορεί κάποιος να απασχοληθεί ως βοηθός νοσηλευτή. Προκειμένου να ασκήσει κάποιος το επάγγελμα πρέπει να έχει κάνει 6μηνη πρακτική άσκηση για να πάρει την άδεια. Προσωπικά αυτή τη πρακτική άσκηση δεν την ολοκλήρωσα και γιαυτό δεν έχω άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Τέλος θέλω να σας πω ότι ποτέ δεν έχω πειράξει κανένα μου παιδί, έχω χάσει 3 παιδιά και έχω βρεθεί σε αυτή τη θέση άδικα. Θέλω να πάω στα παιδιά μου. Πριν βρεθώ σε αυτή τη θέση έπρεπε να έχει γίνει μια καλύτερη έρευνα. Το τελευταίο σήμα του απινιδωτη-βηματοδότη στον κο Παπαγιάννη είναι στις 15:10′ που του δείχνει ότι η ουσία “κεταμίνη’ δε χορηγήθηκε από εμένα εφόσον εγώ από τις 14.30′ δεν είμαι στο δωμάτιο, Τέλος δηλώνω ότι είμαι διαθέσιμη για την επιβολή οποιουδήποτε περιοριστικού όρου, ακόμα δε και για τον κατ’ οίκον περιορισμό μου με ηλεκτρονική επιτήρηση. Διαμένω στην ως άνω δηλωθείσα διεύθυνση και σας δηλώνω ότι όποτε μου ζητηθεί θα βρίσκομαι στη διάθεση των αρχών. Τίποτε άλλο δεν έχω να προσθέσω.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρούλα Πισπιρίγκου - Η απολογία της: «Κάτι συνέβη στο νοσοκομείο, τα λάθη είναι ανθρώπινα» - «Καλός πατέρας» ο Μάνος Δασκαλάκης"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αύριο στις 12 το μεσημέρι η ομιλία του Βολοντιμίρ Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή

Στην Βουλή των Ελλήνων θα απευθυνθεί μέσω τηλεδιάσκεψης ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι με τον πόλεμο στην Ουκρανία να εισέρχεται στην 43η ημέρα. Η ομιλία του Ουκρανού ηγέτη θα αρχίσει στις 12.00 το μεσημέρι της Πέμπτης (07.04.2022).

Η ομιλία του Βολοντιμίρ Ζελένσκι για τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία αναμένεται να διαρκέσει 10′ με 15′ λεπτά της ώρας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα αναφερθεί στην τελική επίθεση της Ρωσίας στο Ντονμπάς, αλλά και στην αποχώρηση των εισβολέων γύρω από την πόλη του Κιέβου.

Η παρέμβαση Ζελένσκι στο ελληνικό κοινοβούλιο υλοποιείται μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ουκρανός ηγέτης με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την 25η Μαρτίου.

Εκτός του προέδρου της ελληνικής κυβέρνησης, την ομιλία Ζελένσκι θα παρακολουθήσουν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και του ΠΑΣΟΚ / Κίνημα Αλλαγής.

Απούσα θα είναι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, που ήταν εξαρχής αντίθετη,  «καθότι και ο Ζελένσκι είναι μέρος του προβλήματος, επικεφαλής μίας αντιδραστικής κυβέρνησης, που έχει συνταχθεί με το στρατόπεδο των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Αύριο στις 12 το μεσημέρι η ομιλία του Βολοντιμίρ Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή"

Αίρεται το τηλεφωνικό και ηλεκτρονικό απόρρητο της Ρούλας Πισπιρίγκου, μετά από αίτημα της ανακρίτριας

Ανοίγουν για τις διωκτικές αρχές οι επικοινωνίες της Ρούλας Πισπιρίγκου, μετά την έκδοση βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που αποδέχθηκε το αίτημα της ανακρίτριας της υπόθεσης, Χριστίνας Σαλάππα για άρση απορρήτου τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών επικοινωνιών της κατηγορουμένης για τον θάνατο της Τζωρτζίνας.

Το Συμβούλιο έδωσε θετική απάντηση στο ανακριτικό αίτημα και έτσι μπαίνουν στο μικροσκόπιο των ειδικών της Αστυνομίας οι επαφές και οι επικοινωνίες της 33χρονης, με σκοπό τον εντοπισμό κρίσιμων δεδομένων που εκτιμάται ότι θα ανακτηθούν. Στο μεταξύ ξεκινούν άμεσα οι καταθέσεις μαρτύρων που καλεί η Ανακρίτρια, με πρώτους στην λίστα της τους γιατρούς αλλά και νοσηλευτές των Νοσοκομείων που νοσηλεύτηκε η 9χρονη.

Από το ανακριτικό γραφείο θα περάσουν όλοι οι επιστήμονες και άλλοι μάρτυρες των γεγονότων από τον Απρίλιο του 2021, όταν ξεκίνησε η πορεία του παιδιού προς τον θάνατο. Πριν έναν χρόνο η 9χρονη εμφάνισε πολύ σοβαρό επεισόδιο ανακοπής στο Καραμανδάνειο Νοσκομείο, που είχε εισαχθεί λόγω σπασμών στον ύπνο της.

Εκεί οι γιατροί έδωσαν μάχη με μεγάλης διάρκειας διαδικασία ανάνηψης που έσωσε το παιδί, αφήνοντας όμως σοβαρό πρόβλημα στο κεντρικό νευρικό σύστημα λόγω της έλλειψης οξυγόνου μέχρι να επανέλθει η λειτουργία της καρδιάς. Το παιδί έκτοτε νοσηλεύτηκε στο Ωνάσειο αλλά και στο  Νοσοκομείο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού όπου και κατέληξε στις 29 Ιανουαρίου 2022.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αίρεται το τηλεφωνικό και ηλεκτρονικό απόρρητο της Ρούλας Πισπιρίγκου, μετά από αίτημα της ανακρίτριας"

Θεσσαλονίκη: Έντεκα προσαγωγές και ένας τραυματίας από την πορεία στο λιμάνι

Έντεκα προσαγωγές διαδηλωτών πραγματοποιήθηκαν από την αστυνομία στη λήξη της πορείας που έκαναν το μεσημέρι μέλη εργατικών σωματείων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ ένας από τους προσαχθέντες μεταφέρθηκε με ελαφρά τραύματα στα χείλη και στο κεφάλι στο νοσοκομείο “Γεώργιος Γεννηματάς”.

Οι συγκεκριμένοι διαδηλωτές προσήχθησαν μετά τη λήξη της πορείας και της παράστασης διαμαρτυρίας στο λιμάνι που έγινε για να εκφραστεί η αντίθεσή τους στη χρήση του λιμανιού για διακίνηση στρατιωτικού υλικού, ενώ ο κύριος όγκος της πορείας βρισκόταν στην πύλη 10.

Την ίδια ώρα στην πύλη 14 ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να προβεί σε αναγραφή συνθημάτων και κατά την αποχώρησή τους, όπως καταγγέλλεται από τους διαδηλωτές, η αστυνομία έκανε προσαγωγές.

Οι τρεις από τους έντεκα αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, ενώ οι οκτώ, μεταξύ αυτών και δύο μέλη της Κ.Ε. του ΚΚΕ ( ο ένας είναι ο τραυματίας), κρατούνται ως αυτή την ώρα.

Στις 6.30 το απόγευμα προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργατικών σωματείων έξω από το αστυνομικό μέγαρο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Έντεκα προσαγωγές και ένας τραυματίας από την πορεία στο λιμάνι"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Λονδίνο «παγώνει» τα περιουσιακά στοιχεία της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank

Η Βρετανία πάγωσε σήμερα τα περιουσιακά στοιχεία της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank και ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα μέχρι τα τέλη του 2022 σε έναν νέο γύρο κυρώσεων που λαμβάνονται σε συντονισμό με τους δυτικούς συμμάχους για να «αποδεκατίσει την πολεμική μηχανή του Πούτιν».

Κυρώσεις επιβλήθηκαν επίσης σε άλλους οκτώ ολιγάρχες που δραστηριοποιούνται σε βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των κλάδων λιπασμάτων, πετρελαίου, φυσικού αερίου, φορτηγών και διαμαντιών.

Το Λονδίνο θα απαγορεύσει επίσης τις ξένες επενδύσεις στη Ρωσία, αξίας άνω των 11 δισεκατομμυρίων λιρών το 2020, και την εξαγωγή βασικού εξοπλισμού διύλισης πετρελαίου και καταλυτών.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε: «Το τελευταίο κύμα μέτρων θα βάλει τέλος στις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας από το Ηνωμένο Βασίλειο και θα επιβάλει κυρώσεις σε ακόμη περισσότερα άτομα και επιχειρήσεις, αποδεκατίζοντας την πολεμική μηχανή του Πούτιν».

«Μαζί με τους συμμάχους μας, δείχνουμε σε μέλη της ρωσικής ελίτ ότι δεν μπορούν να νίπτουν τας χείρας τους για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν κατόπιν εντολής (του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν».

Οι νέες κυρώσεις, το πέμπτο πακέτο της Βρετανίας από την έναρξη του πολέμου, ανακοινώθηκαν μετά τις αναφορές για επιθέσεις σε αμάχους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στην πόλη Μπούτσα.

Το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στη Sberbank αποφασίστηκε σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ανακοίνωσαν νωρίτερα πλήρεις κυρώσεις αποκλεισμού στην τράπεζα, δήλωσε η Βρετανία, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την απαγόρευση του ρωσικού άνθρακα.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Λονδίνο «παγώνει» τα περιουσιακά στοιχεία της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank"

Ισραήλ: Η κυβέρνηση έχασε την πλειοψηφία – Αποχώρησε βουλευτής γιατί επιτρέπονται τα δημητριακά με προζύμι

Πολιτική κρίση ξέσπασε στο Ισραήλ, καθώς η κυβέρνηση έχασε την πλειοψηφία και πλέον έχει τον ίδιο αριθμό βουλευτών με την αντιπολίτευση, γιατί αποχώρησε η Ίντιτ Σιλμάν, επειδή θα επιτραπούν για την περίοδο του Πάσχα στα νοσοκομεία τα δημητριακά με προζύμι, γνωστά στη χώρα και ως χαμέτζ.

Όπως αναφέρει ο theguardian.com, ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ επέτρεψε τα χαμέτζ στα νοσοκομεία για το Πάσχα, όμως με βάση τον εβραϊκό νόμο απαγορεύονται να διατίθενται από τον δημόσιο τομέα εκείνη την περίοδο.

Η βουλευτής όμως του δεξιού κόμματος Yamina διαφώνησε έντονα με αυτή την απόφαση και αποχώρησε από τον συνασπισμό της κυβέρνησης, ενώ στην επιστολή παραίτησης αναφέρει πως εντάχθηκε στον κυβερνητικό συνασπισμό από γνήσια επιθυμία να λειτουργήσει ενωτικά και με εγγύτητα, στη βάση του κοινού καλού. Όμως, άφησε αιχμές για άτομα με θέσεις κλειδιά στον κυβερνητικό συνασπισμό, που πιθανώς «βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά και δεν είναι σε θέση να κάνουν συμβιβασμούς».

Παρόλα αυτά, ορισμένοι δημοσιογράφοι από το Ισραήλ αναφέρουν ότι η απόφαση ήταν γνωστή σε μέλη της κυβέρνησης από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ άλλοι αναφέρουν ότι ο Νετανιάχου πρότεινε θέση στην Ίντιτ Σιλμάν.

Πλέον, η ισορροπία δυνάμεων στο Ισραήλ διαμορφώνεται σε 60-60, κάτι που σημαίνει ότι αν άλλος βουλευτής αποχωρήσει, τότε η κυβέρνηση μπορεί να πέσει. Μάλιστα, αν η αντιπολίτευση αποκτήσει την πλειοψηφία, μπορεί να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς να χρειαστεί να πάει σε εκλογές.

 

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισραήλ: Η κυβέρνηση έχασε την πλειοψηφία – Αποχώρησε βουλευτής γιατί επιτρέπονται τα δημητριακά με προζύμι"

Καιρός αύριο: Λασποβροχές σε Αττική, Θεσσαλονίκη – Πού θα ξεσπάσουν καταιγίδες

Βροχερός θα είναι ο καιρός αύριο, Πέμπτη (07.04.2022). Αυξημένη θα είναι η σκόνη από την Αφρική. Μικρή πτώση θα σημειώσει η θερμοκρασία.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα δυτικά και βόρεια προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα
εξασθενήσουν και από το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές, με πρόσκαιρες τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες μικρής διάρκειας και βαθμιαία αίθριος.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την μεταφορά αφρικανικής σκόνης και οι συγκεντρώσεις της θα είναι αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Από το μεσημέρι και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων 5 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και τα βόρεια και όπου θα φτάσει τους 17 με 20 βαθμούς Κελσίου και στις υπόλοιπα ηπειρωτικά και την Κρήτη τους 22 με 24 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρώτες πρωινές ώρες πιθανότητα πρόσκαιρης καταιγίδας. Από το απόγευμα γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία από το μεσημέρι και από τα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 οι οποίοι το βραδυ θα ενισχυθούν στα 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως από τις προμεσημβρινές ώρες οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθεί και πρόσκαιρη καταιγίδα. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 4 και από το βράδυ βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα.
Ανεμοι: Νοτίων διευθύνσεων 3 με 4 και βαθμιαία δυτικοί ως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα βόρεια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα το απόγευμα θα εξασθενήσουν και το βράδυ στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και μετά το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις τοπικά αυξημένες με σποραδικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Από αργά το απόγευμα σχεδόν αίθριος.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία από το μεσημέρι δυτικών διευθύνσεων 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στις Κυκλάδες όπου είναι πιθανό να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες μικρής διάρκειας. Βαθμιαία από το απόγευμα γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά από το μεσημέρι σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 και στη βόρεια Κρήτη έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μεμονωμένες καταιγίδες μικρής διάρκειας. Βαθμιαία από το απόγευμα σχεδόν αίθριος.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ και από το απόγευμα δυτικών διευθύνσεων 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το απόγευμα γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια 5 τοπικά 6 μποφόρ. Βαθμιαία από το μεσημέρι δυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 ως 17 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Λασποβροχές σε Αττική, Θεσσαλονίκη – Πού θα ξεσπάσουν καταιγίδες"

Διπλασιάζεται η επιδότηση φυσικού αερίου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις – mononewsTV

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ενημέρωσε με επιστολή τις εταιρείες προμήθειας φυσικού αερίου, ότι η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα διαμορφωθεί τον Απρίλιο σε 40 ευρώ ανά θερμική MWh, από 20 ευρώ ανά θερμική MWh τον Μάρτιο.

Δικαιούχοι της επιδότησης είναι όλοι οι οικιακοί καταναλωτές, που ανέρχονται σε 540.000, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και όλοι οι εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές, ανεξαρτήτως μεγέθους, κύκλου εργασιών και αριθμού εργαζομένων, εκτός από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, συνεχίζεται και τον Απρίλιο η έκπτωση που προσφέρει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία θα διαμορφωθεί σε 30 ευρώ ανά θερμική MWh για τους οικιακούς καταναλωτές και σε 15 ευρώ ανά θερμική MWh για τη βιομηχανία και τα νοσοκομεία που προμηθεύονται φυσικό αέριο από την επιχείρηση.

Το συνολικό ύψος των μέτρων στήριξης των καταναλωτών φυσικού αερίου για τον Απρίλιο, συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης που προσφέρει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα ανέλθει σε 88,74 εκατ. ευρώ από 63 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο.

Το μέτρο θα αξιολογείται σε μηνιαία βάση και η μοναδιαία τιμή της επιδότησης θα προσαρμόζεται ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές.

mononews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Διπλασιάζεται η επιδότηση φυσικού αερίου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις – mononewsTV"

ΕΕ: “Μπλόκο” στη συμφωνία για απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού άνθρακα

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σήμερα στο νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας που εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς θα πρέπει προηγουμένως να αντιμετωπιστούν ορισμένα τεχνικά ζητήματα, όπως αν η απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού άνθρακα θα ισχύσει και για τα τρέχοντα συμβόλαια, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές.

Την Τρίτη, η Επιτροπή πρότεινε να απαγορευτεί η εισαγωγή άνθρακα, όλων των ειδών, από τη Ρωσία, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό των εμπορικών σχέσεων της ΕΕ με τη Μόσχα. Στη σημερινή συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων ωστόσο, ορισμένοι εξέφρασαν αντιρρήσεις, όπως είπαν τρεις πηγές στο πρακτορείο Reuters.

Δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσε να επιλυθεί το πρόβλημα, όμως διπλωμάτες εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στην επόμενη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων, την Πέμπτη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: “Μπλόκο” στη συμφωνία για απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού άνθρακα"

Εισαγγελική έρευνα μετά τις καταγγελίες για παρενόχληση από καθηγητή της Νομικής

Εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας με αφορμή καταγγελία από το σύλλογο φοιτητών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για παρενόχληση φοιτητών από καθηγητή.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διατάχθηκε θα διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και εάν έχουν τελεστεί αδικήματα όπως αυτά της παράνομης βίας και της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας. 

Ο Σύλλογος Φοιτητών της Νομικής, σε ψήφισμα του αναφέρεται σε σειρά περιστατικών που αφορούν τον εν λόγω καθηγητή. Ένα από αυτά έλαβε χώρα σε περίοδο εξεταστικής πριν από την πανδημία. Ο καθηγητής κατά τη διάρκεια εξέτασης προσέγγιζε συνεχώς ένα φοιτητή και κατά την παράδοση των γραπτών κοιτούσε για ώρα επίμονα το πάσο του, όπως αποδείχθηκε για να συγκρατήσει το όνομά του. Την ίδια κιόλας μέρα του φέρεται να του έστειλε αίτημα σε διάφορα social media και ήδη στα πρώτα μηνύματα συστήθηκε ως «ο επιτηρητής σου, χαχα, σοκ». Στη συνέχεια οι φοιτητές περιγράφουν ότι ο συγκεκριμένος επικοινωνούσε με τον φοιτητή και τον εκβίαζε εμμέσως να απαντάει στα μηνύματά του για να μην υπάρξει επίπτωση στον βαθμό του.

«Η παραβιαστική αυτή συμπεριφορά κορυφώθηκε εν τέλει μετά από λίγο με το απαράδεκτο μήνυμα του καθηγητή «Εμείς σεξ πότε θα κάνουμε;». Ο φοιτητής τρομοκρατήθηκε και τον μπλόκαρε από τα social media με αποτέλεσμα να τον κόψει με 2 στο μάθημα. Στην ανακοίνωση των φοιτητών περιγράφεται ότι τα περιστατικά που ακολούθησαν ήταν πολλά αφού ο επιτηρητής έγινε και καθηγητής.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελική έρευνα μετά τις καταγγελίες για παρενόχληση από καθηγητή της Νομικής"

Κλείνει η κοιλάδα των Τεμπών λόγω εργασιών βραχοπροστασίας

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, ύστερα από απόφαση της  Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, λόγω εκτέλεσης εργασιών συντήρησης μέτρων βραχοπροστασίας στην Κοιλάδα των Τεμπών, θα ισχύσουν οι παρακάτω προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις  στην παλιά  Εθνικής Οδό Ευαγγελισμού – Λεπτοκαρυάς:

  • Απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων από τον κόμβο Αμπελακίων έως τον κόμβο Ομολίου, την Δευτέρα (11-04-2022) και την Τρίτη (12-04-2022), από τις 8 τοπρωί έως τις 8 το βράδυ.
  • Αποκλεισμός των χώρων στάθμευσης εντός της Κοιλάδας των Τεμπών, δύο  ώρες πριν από την έναρξη των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, για την αποφυγή εγκλωβισμού   εντός της Κοιλάδας.

Κατά τη διάρκεια του ολικού αποκλεισμού, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται κανονικά από τον Αυτοκινητόδρομο (νέο τμήμα Αυτοκινητοδρόμου στην περιοχή των σηράγγων).

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνει η κοιλάδα των Τεμπών λόγω εργασιών βραχοπροστασίας"

Τουρκία: Τρίτη νάρκη εντοπίστηκε στα ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης – Εξουδετερώθηκε με ασφάλεια

Μια αδέσποτη πλωτή θαλάσσια νάρκη στη Μαύρη Θάλασσα πυροδότησαν και εξουδετέρωσαν με ασφάλεια οι στρατιωτικές ομάδες καταδύσεων της Τουρκίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της χώρας.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη νάρκη αποτελεί την τρίτη που εντοπίζεται στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, κάτι που είχε προειδοποιήσει η Ρωσία πως μπορεί να συμβεί, καθώς έφυγαν πολλές νάρκες από τις ακτές της χώρας.

Από τη μεριά της, η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία για ναρκοθέτηση στη Μαύρη Θάλασσα και στα τέλη Μαρτίου. Παρόλα αυτά, έχουν εντοπιστεί αδέσποτες νάρκες τόσο στα τουρκικά όσο και τα ρουμανικά ύδατα, οι οποίες εξουδετερώθηκαν από στρατιωτικές ομάδες καταδύσεων.

Οι αδέσποτες νάρκες αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τα πλοία που διέρχονται από τον Βόσπορο και θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιές εάν χτυπήσουν πλοία, ειδικά πλοία για μεταφορά αργού πετρελαίου. 

Ναυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι ο κίνδυνος για πλωτές νάρκες στη μεγάλη ναυτιλιακή διαδρομή της Μαύρης Θάλασσας αυξάνει τους κινδύνους για τα εμπορικά πλοία στην περιοχή και οι κυβερνήσεις πρέπει να εξασφαλίσουν ασφαλή διέλευση για να διατηρήσουν τη λειτουργία των αλυσίδων εφοδιασμού.

Η Μαύρη Θάλασσα χρησιμοποιείται για τη ναυτιλία σιτηρών, πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου. Τα χωρικά της ύδατα μοιράζονται η Βουλγαρία, η Γεωργία, η Ρουμανία και η Τουρκία, καθώς και η Ουκρανία και η Ρωσία. Συνδέεται με την Θάλασσα του Μαρμαρά και τη Μεσόγειο μέσω των στενών του Βοσπόρου, που διασχίζει την καρδιά της Κωνσταντινούπολης.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, βρέχεται από τη Μαύρη Θάλασσα, όπως και η Ρωσία και η Ουκρανία, στην οποία η Μόσχα εισέβαλε στις 24 Φεβρουαρίου σε αυτό που περιγράφει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Τρίτη νάρκη εντοπίστηκε στα ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης – Εξουδετερώθηκε με ασφάλεια"

Εισαγγελική παρέμβαση για τον καθηγητή της Νομικής που φέρεται να παρενοχλούσε σεξουαλικά φοιτητές

Ποινική προκαταρκτική έρευνα διατάχθηκε από την εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας με αφορμή δημοσιοποίηση καταγγελίας από το σύλλογο φοιτητών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για παρενόχληση φοιτητών από καθηγητή.

Στο πλαίσιο της έρευνας που διέταξε η εισαγγελία θα ελεγχθεί η βασιμότητα των καταγγελιών που είδαν το φως της δημοσιότητας και θα ερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί σειρά αξιόποινων πράξεων, όπως παράνομη βία και αδικήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Ειδικότερα, σε ψήφισμα του Συλλόγου Φοιτητών αναφέρεται πως τα περιστατικά είναι πολλά, ενώ ένα από τα σοβαρότερα έλαβε χώρα σε περίοδο εξεταστικής πριν την πανδημία του κορωνοϊου. Τότε, κατά τη διάρκεια εξέτασης ο καθηγητής προσέγγιζε συνεχώς ένα φοιτητή και κατά την παράδοση των γραπτών κοιτούσε για ώρα επίμονα το πάσο του, όπως αποδείχτηκε για να συγκρατήσει το όνομά του. Την ίδια κιόλας μέρα του φέρεται να του έστειλε αίτημα σε διάφορα social media και ήδη στα πρώτα μηνύματα συστήθηκε ως «ο επιτηρητής σου, χαχα, σοκ». Στη συνέχεια, οι φοιτητές περιγράφουν ότι ο συγκεκριμένος επικοινωνούσε με τον φοιτητή και τον εκβίαζε εμμέσως να απαντάει στα μηνύματά του για να μην υπάρξει επίπτωση στον βαθμό του.

«Η παραβιαστική αυτή συμπεριφορά κορυφώθηκε εν τέλει μετά από λίγο με το απαράδεκτο μήνυμα του καθηγητή «Εμείς σεξ πότε θα κάνουμε;». Ο φοιτητής τρομοκρατήθηκε και τον μπλόκαρε από τα social media με αποτέλεσμα να τον κόψει με βαθμό «2» στο μάθημα. Στην ανακοίνωση των φοιτητών περιγράφεται ότι τα περιστατικά που ακολούθησαν ήταν πολλά αφού ο επιτηρητής έγινε και καθηγητής.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εισαγγελική παρέμβαση για τον καθηγητή της Νομικής που φέρεται να παρενοχλούσε σεξουαλικά φοιτητές"

Βλαντιμίρ Πούτιν: «Χονδροειδή και κυνική ουκρανική προβοκάτσια» βλέπει στην Μπούτσα

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, μίλησε σήμερα, Τετάρτη 06.04.2022, πρώτη φορά για τις φρικαλεότητες των στρατευμάτων του στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, ενώ ήδη έχει γίνει γνωστό και ποιος είναι ο σφαγέας της πόλης, ο οποίος πρώτα πήρε τις ευλογίες της… εκκλησίας και μετά μακέλεψε αμάχους.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίζεται αμετανόητος για τα όσα έγιναν στην συγκεκριμένη πόλη -διεθνείς αναλυτές μιλούν ήδη για τον… ορισμό των εγκλημάτων πολέμου- και κάνει λόγο για μια «χονδροειδή και κυνική προβοκάτσια» (!) από τις ουκρανικές αρχές, μετά την ανακάλυψη των πτωμάτων αμάχων, κατά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την πόλη.

Κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, ο Πούτιν ανέφερε ιδιαίτερα «την χονδροειδή και κυνική προβοκάτσια από την πλευρά του καθεστώτος του Κιέβου στην πόλη Μπούτσα», σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Αυτή είναι η πρώτη αντίδραση του Ρώσου προέδρου για αυτή την ανακάλυψη πτωμάτων στην πόλη, που έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

Δείτε τις εικόνες που προκάλεσαν σοκ σε όλο τον πλανήτη – Προσοχή, τα όσα ακολουθούν είναι σκληρά

Ζαχάροβα: «Οι εικόνες από την Μπούτσα “σκηνοθετήθηκαν” για να δικαιολογήσουν την επιβολή κυρώσεων»

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα είπε σήμερα ότι οι εικόνες των πτωμάτων στην πόλη Μπούτσα, για τις οποίες η Μόσχα υποστηρίζει ότι ήταν σκηνοθετημένες, σχεδιάστηκαν για να δικαιολογήσουν την επιβολή περισσότερων κυρώσεων αλλά και για να εκτροχιάσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η Ουκρανία κατηγορεί τον ρωσικό στρατό ότι σφαγίασε τους κατοίκους της Μπούτσα, μιας κωμόπολης έξω από το Κίεβο, την οποία είχαν καταλάβει οι Ρώσοι και την κράτησαν για αρκετές εβδομάδες προτού να αποχωρήσουν.

Δυτικές χώρες έχουν ζητήσει να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται για τις δολοφονίες αμάχων.

«Αυτές οι φρικτές, εγκληματικά πλαστές (εικόνες) δημοσιεύτηκαν ώστε να δικαιολογηθεί άλλο ένα προαποφασισμένο πακέτο κυρώσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η ευρείας κλίμακας απέλαση διπλωματών από διάφορες χώρες» πρόσθεσε η Ζαχάροβα στην εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Και επίσης, φυσικά, ώστε να περιπλέξουν, αν όχι και να διακόψουν εντελώς, τις (ειρηνευτικές) συνομιλίες», πρόσθεσε.

Νωρίτερα το Κρεμλίνο ανέφερε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου δεν προχωρούν τόσο γρήγορα όσο θα ήθελε.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Βλαντιμίρ Πούτιν: «Χονδροειδή και κυνική ουκρανική προβοκάτσια» βλέπει στην Μπούτσα"

Η υπόσχεση Μητσοτάκη σε δύο γυναίκες για το πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού για ΑμΕΑ

Την δέσμευση της κυβέρνησης ότι «το πρόγραμμα της πιλοτικής εφαρμογής προσωπικού βοηθού για τους ΑΜΕΑ» θα περιλαμβάνει και την Κοζάνη, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε, κατά την επίσκεψή του στην Κοζάνη, με την Βασιλική Σιαλβέρα και την αδελφή της Κάτια. Και οι δύο βρίσκονται εκ γενετής σε αναπηρικό αμαξίδιο καθώς πάσχουν από νωτιαία μυϊκή ατροφία.

Εισερχόμενος στο χώρο των εγκαινίων του φωτοβολταϊκού πάρκου ο πρωθυπουργός, αφού χαιρέτησε την Βασιλική, παρέλαβε από τα χέρια της υπόμνημα με το αίτημα της καθιέρωσης προσωπικού βοηθού για τους ΑΜΕΑ που ενώ ξεκινά πιλοτικά από την Αθήνα, δεν περιλαμβάνει την περιφέρεια. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι γνωρίζει το πρόβλημα και υποσχέθηκε ότι «η πιλοτική εφαρμογή της μεταρρύθμισης θα περιλαμβάνει και την Κοζάνη».

«Είμαι περήφανος που η κυβέρνηση θα υλοποιήσει ένα τέτοιο μέτρο για τους ΑΜΕΑ όλης της χώρας» σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε ότι αυτή «η προσπάθεια καθιέρωσης προσωπικού βοηθού για τους ανάπηρους συμπολίτες μας, προχώρησε χάριν της ευαισθητοποίησης του ευρωβουλευτή Στέλιου Κιμπουρόπουλου».

«Ξεκινάμε από την δυτική Μακεδονία την εφαρμογή του» ανέφερε ο πρωθυπουργός με την Βασιλική να ζητά την όσο το δυνατόν γρήγορη εφαρμογή του μέτρου.

«Αυτά που λέμε τα κάνουμε πράξη» απάντησε ο πρωθυπουργός ανταλλάσσοντας θερμή χειραψία και με τα μέλη της οικογένειάς της.

Η Βασιλική Σιαλβέρα και η αδελφή της Κάτια πάσχουν από νωτιαία μυϊκή ατροφία, μια εκφυλιστική ασθένεια που υποχρεώνει τον πάσχοντα να είναι σε αναπηρικό αμαξίδιο. Η ίδια δεν το βάζει κάτω. Εκτός από την καθημερινή της εργασία στο δήμο Κοζάνης, ζει την ζωή της, συμμετέχει σε κοινωνικές δράσεις ευαισθητοποίησης και στηρίζει καμπάνιες ενίσχυσης οικογενειών με μικρά παιδιά που πάσχουν από νωτιαία μυϊκή ατροφία, ώστε να τους χορηγηθούν τα πανάκριβα φαρμακευτικά σκευάσματα για να σωθεί η ζωή τους. Παράλληλα σπουδάζει έχοντας, μέχρι στιγμής, τέσσερα πτυχία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

«Νιώθω μεγάλη ικανοποίηση, αισθάνομαι ότι σήμερα ήμουν η φωνή & η έκφραση αγωνίας όλων αναπήρων της περιφέρειας και των οικογενειών τους που θέλουμε να έχουμε δικαιωματικά πρόσβαση στην πιλοτική εφαρμογή του προσωπικού βοηθού χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς γιατί κανείς από όλους εμάς που πάσχουμε από βαριά αναπηρία δεν πρέπει να μείνει πίσω», δήλωσε η Βασιλική Σαλιβέρα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Βασιλική Σιαλβέρα ανέδειξε και την παράμετρο της δημιουργίας θέσεων εργασίας από την εφαρμογή του μέτρου σε μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια πλήττεται από την απολιγνιτοποίηση. «Η εφαρμογή της πιλοτικής υπηρεσίας του προσωπικού βοηθού εκτός από την καλύτερη ποιότητα ζωής που θα προσφέρει στους ΑΜΕΑ, θα δημιουργήσει και θέσεις εργασίας με το νέο επάγγελμα του προσωπικού βοηθού».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Η υπόσχεση Μητσοτάκη σε δύο γυναίκες για το πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού για ΑμΕΑ"

Κορωνοϊός: 15.044 νέα κρούσματα και 73+3 θάνατοι από Covid 19

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 15.044, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.126.856 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 49.1% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 1.467 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 118.070(3.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.95 (95% ΔΕ: 0.84 - 1.06)

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 6.230 στην Αττική (7.454 χθες).
  • 1.613 στη Θεσσαλονίκη (1.669 χθες)

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 840 από την Ανατολική Αττική (902 χθες).
  • 1.130 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (1.381 χθες).
  • 180 από τη Δυτική Αττική (233 χθες).
  • 799 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (916 χθες).
  • 1.700 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (2.113 χθες).
  • 756 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (928 χθες).
  • 684 από τον Πειραιά (829 χθες).
  • 141 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (152 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 66 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής: 

  • 9 στο Άγιο Όρος
  • 376 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 13 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 139 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 128 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 47 στην ΠΕ Άρτας.
  • 350 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 221 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 31 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 117 στην ΠΕ Δράμας.
  • 143 στην ΠΕ Έβρου.
  • 332 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 37 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 45 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 211 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 163 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 579 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 21 την ΠΕ Θάσου.
  • 34 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 65 στην ΠΕ Θήρας.
  • 1 στην ΠΕ ΙΘάκης.
  • 25 στην ΠΕ Ικαρίας.  
  • 217 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 200 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 40 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 149 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 3 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 50 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 3 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 171 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 44 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 103 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 202 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 208 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 30 στην ΠΕ Κω.
  • 178 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 428 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 128 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 107 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 33 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 15 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 286 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 262 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 24 στην ΠΕ Μήλου.
  • 13 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 23 στην ΠΕ Νάξου.
  • 63 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 40 στην ΠΕ Πάρου.
  • 166 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 148 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 54 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 96 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 81 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 153 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 20 στην ΠΕ Σάμου.
  • 251 στην ΠΕ Σερρών.
  • 33 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 60 στην ΠΕ Σύρου.
  • 18 στην ΠΕ Τήνου.
  • 187 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 269 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 59 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 66 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 106 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 299 στην ΠΕ Χανίων.
  • 64 στην ΠΕ Χίου.
  • 431 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (453 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 73 ενώ ενσωματώθηκαν τρεις ακόμη θάνατοι με καθυστέρηση στο μητρώο. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 27.892 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 358 (65.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 91.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 212 (59.22%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 146 (40.78%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.492 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 394 (ημερήσια μεταβολή +8.54%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 415 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 15.044 νέα κρούσματα και 73+3 θάνατοι από Covid 19"

Δίκη Τοπαλούδη: «Είμαστε ψυχικά νεκροί, τα ισόβια να είναι ισόβια», είπε ο πατέρας της Ελένης

Συγκλόνισαν σήμερα με τις καταθέσεις τους στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας οι γονείς της 21χρονης φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη, η οποία βιάσθηκε και δολοφονήθηκε το 2018 στη Ρόδο. «Εγώ και η μητέρα της Ελένης είμαστε ψυχικά νεκροί. Ξέρετε ποιες ήταν οι τελευταίες λέξεις του παιδιού μου; «Θα σας βρει ο πατέρας μου!» Ποιος πατέρας θα μπορούσε να αντέξει να ηχούν αυτές οι λέξεις καθημερινά στα αυτιά του; Όμως αντέχουμε διότι νιώθουνε ένα χρέος απέναντι στην κοινωνία, καμία άλλη γυναίκα να μην κακοποιηθεί», είπε στην κατάθεσή του ο κ. Γιάννης Τοπαλούδης πατέρας του θύματος, έχοντας απέναντί του και τους δυο κατηγορούμενος της υπόθεσης, τον 23χρονο σήμερα νεαρό αλβανικής καταγωγής και τον 24χρονο συγκατηγορούμενό του με καταγωγή από τη Ρόδο. Σε πρώτο βαθμό και οι δυο κατηγορούμενοι είχαν καταδικασθεί σε ισόβια για την άγρια δολοφονία της κοπέλας και επιπλέον σε 15ετή κάθειρξη για το βιασμό της. «Από όταν το μάθαμε, δε θυμάμαι τίποτα, μόνο ένα σκοτάδι, κενό» είπε στο δικαστήριο η μητέρα της αδικοχαμένης κοπέλας, Κούλα Αρμουτίδου, η οποία ανέβηκε στο βήμα για να καταθέσει μετά το σύζυγό της.

«Ηθικοί αυτουργοί οι γονείς τους»

«Είμαι πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη. Να ζητήσω συγγνώμη διότι δεν μπορούμε κάποιες φορές να κρατήσουμε την ένταση μας» είπε ο πατέρας του θύματος ξεκινώντας την κατάθεσή του στο ακροατήριο, μια κατάθεση η οποία άρχισε έπειτα από αρκετές διακοπές της διαδικασίας. «Θα ζητήσω να υπάρχει μία δικαιολογία για την μάνα της Ελένης. Εγώ θα σταθώ στο γεγονός ότι είμαι αναφαίρετο δικαίωμα να υπάρχει νομική εκπροσώπηση των κατηγορουμένων, ωστόσο, θα πρέπει η ελληνική Πολιτεία να βλέπει και τις οικογένειες των θυμάτων και να προχωρούν οι διαδικασίες πιο γρήγορα» επισήμανε ο κ. Τοπαλούδης και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο χαρακτήρα της κόρης του, την οποία έχασε τόσο γρήγορα και με αυτόν τον φρικτό τρόπο.

«Η Ελένη ήταν πρόσχαρη, ευδιάθετη, συνεπής στα μαθήματα, συμμετείχε σε όλες τις δραστηριότητες. Ήταν υπεύθυνη και ήθελε να βοηθάει τους συνανθρώπους της πάντα, αυτό της είχαμε εμφυσήσει. Ήταν πάντα άνθρωπος. Αυτά ήταν τα όπλα που δώσαμε στο παιδί μας», συνέχισε ο πατέρας του θύματος για να αναφερθεί κατόπιν στις τελευταίες τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν με το παιδί του στις 26 και 27 Νοεμβρίου του 2018, καθώς και στις ημέρες που ακολούθησαν όταν πια η σορός της κόρης του είχε βρεθεί μέσα στη θάλασσα, στον όρμο «Φώκια» της Ρόδου, και ο ίδιος έπρεπε να μαζέψει τα προσωπικά της αντικείμενα από το σπίτι.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της κατάθεσή του ο κ. Τοπαλούδης ανέφερε: «Την Τετάρτη δυστυχώς δεν απαντούσε στα τηλέφωνα. Την επόμενη ημέρα άρχισε να μας κυριεύει το άγχος. Άρχισαν να μας κυριεύουν οι άσχημες σκέψεις. Την Παρασκευή πήραμε κι άλλα τηλέφωνα, τον σπιτονοικοκύρη, φίλους και τελικά πήγαμε στο ΑΤ στο Διδυμότειχο και κάναμε δήλωση εξαφάνισης. Την ίδια ημέρα αργότερα με πήρε τηλέφωνο ένας αστυνομικός, συγγενής μας και πήγα στο αστυνομικό τμήμα. Αμέσως κατάλαβα. Είδα το βλέμμα συμπόνιας στους αστυνομικούς και τα δακρυσμένα μάτια. Εκεί έπεσε όλος ο κόσμος μου, ήρθε ένα απόλυτο κενό στη ψυχή μας. Όταν γύρισα σπίτι δεν μπορούσα να πω κάτι, απλά έκανα ένα απλό νεύμα. Να μην συμβεί σε κανέναν να δει μία μάνα να κλαίει και να μαλλιοτραβιέται όταν ακούει τον θάνατο του παιδιού της. Προσπαθήσαμε να μαζέψουμε κομμάτια μας, να βρούμε αεροπορικά εισιτήρια και να πάμε στη Ρόδο. Εγώ δεν άντεξα να μπω στο νεκροτομείο. Μπήκε μόνο ο αδελφός μου. Την επόμενη ημέρα μας έδωσαν κλειδιά από διαμέρισμα της Ελένης. Είναι το δεύτερο πιο συγκλονιστικό που βιώνει ένας γονιός που έχει χάσει το παιδί του. Τρέχανε τα δάκρυα όταν μπήκαμε στο σπίτι. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι το πλυντήριο ήταν ακόμα αναμμένο. Είχε αποτσίγαρα και στο τραπέζι κάποιες τσιχλίτσες. Πήρα όλα τα πράγματα της, ήταν οι αναμνήσεις μας. Πήρα ακόμα και τα φρούτα που είχε αγοράσει διότι τα είχε πάρει για το εαυτό της και τα έριξα μέσα στον τάφο. Δεν ήθελα να αφήσω τίποτα που ήταν της Ελένης».

Ακολούθως, ο κ. Τοπάλούδης αναφέρθηκε στο ταξίδι της επιστροφής από τη Ρόδο στο Διδυμότειχο και την κηδεία της κόρης του. Στην κατάθεσή του ανέφερε: «Σκεφτόμουν να ανέβει λίγο πιο ψηλά το αεροπλάνο μπας και το άψυχο σώμα της Ελένης συναντήσει την ψυχή της και ζωντανέψει ξανά. Το τραγικότερο δράμα που μπορεί να ζήσει ένας γονιός είναι να συνοδέψει το παιδί του στην τελευταία κατοικία. …».

«Γολγοθάς εκβιασμών»

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ο κ. Τοπαλούδης αναφέρθηκε και στον βιασμό που είχε υποστεί η κόρη του ένα έτος πριν δολοφονηθεί. Ο ίδιος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η 21χρονη όταν πήγε να τον καταγγείλει στις αρχές και επισήμανε ότι από τότε το παιδί του ζούσε μέσα σε κλίμα εκβιασμού. «Το κορίτσι μας βίωνε το ψυχολογικό Γολγοθά των εκβιασμών. Γιατί δεν το είπε σε μας; Είμαστε σίγουροι ότι ζούσε τον Γολγοθά της», κατέθεσε χαρακτηριστικά ο πατέρας της Ελένης και αναφερόμενος στη στάση των δυο νεαρών κατηγορουμένων αμέσως μετά τη δολοφονία της κόρης του είπε: «Τι να σχολιάσω ότι πήγαιναν για καφεδάκια, γυμναστήρια, συνέχιζαν την ζωούλα τους μετά το έγκλημα; Ότι αυτός (σ.σ΄. κατηγορούμενος με Αλβανική καταγωγή) είχε ξαναβιάσει και μάλιστα κορίτσι ΑΜΕΑ;».

Ο κ. Τοπαλούδης, όπως είχε κάνει και κατά την κατάθεσή του ενώπιον του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, ανέφερε ότι στο εξοχικό σπίτι του Ροδίτη κατηγορούμενου, στο οποίο είχε βρεθεί η κόρη του το βράδυ που βιάσθηκε και δολοφονήθηκε, πήγαιναν και άλλες κοπέλες. Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες και στους γονείς των κατηγορουμένων , λέγοντας ότι αυτοί είναι οι ηθικοί αυτουργοί και της δολοφονίας Ελένης και των ιδίων τους παιδιών. «Όταν έβγαζαν τα μαχαίρια από δημοτικό, όταν ήταν ο φόβος και ο τρόμος, τι έκαναν για τα παιδιά τους; Απολύτως τίποτα αλλά το έπαιζαν και νταήδες. Ενίσχυαν την θρασύδειλη συμπεριφορά των παιδιών τους. Έβριζαν και έφτυναν τους εκπαιδευτικούς. Εξαφάνιζαν ο,τιδήπτε έπρεπε να εξαφανιστεί, στρώμα, κινητά κ.ά. Και η γιαγιά και ο θείος άκουγαν κραυγές τρόμου κόρη μας. Το παιδί μας σπάραζε και αυτοί έκαναν τους κουφούς», ανέφερε ο πατέρας του θύματος για να προσθέσει: «Τα ισόβια να είναι ισόβια για τέτοια ειδεχθή εγκλήματα».

Ενταση συνηγόρων με την μητέρα της Ελένης

Από την πλευρά της η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη, Κούλα Αρμουτίδου, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της στο ακροατήριο, ανέφερε για την κόρη της: «Το παιδί μου ήταν ένα καλό παιδί, με φιλότιμο, καλοσυνάτο. Δεν είχε πονηριά, δεν ήταν αγαθιάρα αλλά ήθελε να πιστεύει στο καλό…. Όταν βγήκαν αποτελέσματα και πέρασαν στη Ρόδο, εμείς κλαίγαμε. Πως δεν την έφερα στην Κομοτηνή; Έχω μετανιώσει χίλιες φορές. Πως την άφησα σε αυτό το νησί των βιαστών και των δολοφόνων; Της έλεγα να προσπαθεί, τίποτα δε μας χαρίζεται, τα αγαθά κόποις κτώνται. Εγώ και ο πατέρας της με την αξία κάναμε ό, τι κάναμε. Εδώ και 40 μήνες και 3 ημέρες δυστυχώς εγώ αδυνατώ να πάω στο σχολείο» τόνισε η μητέρα της 21χρονης φοιτήτριας, δασκάλα στο επάγγελμα.

Συνεχίζοντας την κατάθεσή της η μητέρα της 21χρονης ανέφερε: «Με την Ελένη μιλάγαμε κάθε ημέρα στο τηλέφωνο. Στα social media σχεδόν ποτέ. Θυμάμαι ότι είχαμε μιλήσει Σαββατοκύριακο και μου έλεγε τι φαγητά θέλει όταν θα έρθει. Δευτέρα, Τρίτη μιλήσαμε. Από την Τετάρτη αρχίσαμε να ψάχνουμε. Πέμπτη με έζωσαν τα φίδια. Παρασκευή πήγαμε στο αστυνομικό τμήμα και μπήκε σε ένα υπολογιστή έψαξα και δε μου άρεσε το ύφος του. Μας είπε «όλα καλά θα πάνε»… Από όταν το μάθαμε, δε θυμάμαι τίποτα, μόνο ένα σκοτάδι, κενό. Μόνο τη λακκούβα που ανοίξανε θυμάμαι, το χαντάκι…».

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της κυρίας Αρμουτίδου, οι τόνοι ανέβηκαν στο δικαστήριο, όταν υπεράσπιση της υπέβαλλε ερωτήσεις για την επικοινωνία που είχε με την κόρη της και τα χρήματα που της έστελνε. «Τι είναι αυτά που λες δεν ντρέπεσαι; Είναι ελεεινός, δεν τον αντέχω! Χάνω το παιδί μου και με τι ασχολείσαι;», απάντησε η μητέρα του θύματος στο συνήγορο και ζήτησε από το δικαστήριο να επιβάλλει και πάλι ισόβια στους δυο κατηγορούμενους.

«Βρέθηκαν κηλίδες αίματος μεταξύ άλλων στο μπάνιο, στο ταβάνι, στους τοίχους, στα πλακάκια του μπάνιου, στο χώρο της κουζίνας, στο πάτωμα, στη σφουγγαρίστρα και στον κουβά» κατέθεσε στη συνέχεια στο δικαστήριο η Σοφία Γκούγκουρα, πραγματογνώμονας της ΕΛ.ΑΣ., η οποία εξέτασε τα όσα προέκυψαν από τα στοιχεία DNA που συλλέχθηκαν από τη εξοχική κατοικία του Ροδίτη κατηγορούμενου. «Το σίδερο δεν έδωσε κάτι αξιοποιήσιμο για την ανάλυση. Έμαθα ότι ήταν και στη θάλασσα. Το σπίτι είχε στοιχεία που έδειχναν ότι είχε καθαριστεί για παράδειγμα στο μπάνιο. Το DNA πρέπει να το σκεφτούμε ως μία χαρτογράφηση. Όταν υπάρχει διασπορά βιολογικού υλικού σε όλο το σπίτι, υποδεικνύει ότι πιθανόν ότι υπήρχε μετακίνηση» σημείωσε ακόμη η μάρτυρας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δίκη Τοπαλούδη: «Είμαστε ψυχικά νεκροί, τα ισόβια να είναι ισόβια», είπε ο πατέρας της Ελένης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news