facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Η Ελλάδα στέλνει Canadair στη Γαλλία για την κατάσβεση των πυρκαγιών

Με δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair (CL415) ενισχύει η χώρα μας τη Γαλλία, όπου βρίσκονται μαίνονται μεγάλες δασικές πυρκαγιές.

Ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκαφών ζητήθηκε από την ίδια τη Γαλλία, η οποία ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς έχει να αντιμετωπίσει δασικές πυρκαγιές που καίνε στο διαμέρισμα Ζιρόντ, ενώ δέχεται υψηλή επιχειρησιακή πίεση λόγω του καύσωνα στα νότια της χώρας.

Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα και τα 2 Canadair θα πετάξουν από τη Θεσσαλονίκη στη Ζιρόντ προκειμένου να επιχειρήσουν στις μεγάλες πυρκαγιές.

Υπενθυμίζεται ότι στη Γαλλία εκατοντάδες πυροσβέστες, με τη βοήθεια αεροσκαφών, δίνουν μάχη με δύο πυρκαγιές στα νοτιοδυτικά.

Στη Ζιρόντ έχουν καεί μέχρι τώρα τουλάχιστον 27.000 στρέμματα δάσους, είπε η περιφερειάρχης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό BFM TV.  Παραμονές της Ημέρας της Βαστίλης, της εθνικής γιορτής της Γαλλίας, η περιφέρεια της Ζιρόντ είχε απαγορεύσει τα πυροτεχνήματα μέχρι τη Δευτέρα σε πόλεις και χωριά κοντά σε δάση.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ελλάδα στέλνει Canadair στη Γαλλία για την κατάσβεση των πυρκαγιών"

ΗΠΑ: Πέρασε η τροπολογία του Κρις Πάπας για την απαγόρευση πωλήσεων F-16 στην Τουρκία

Σε μια σημαντική εξέλιξη, πέρασε από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων η διακομματική τροπολογία του βουλευτή Κρις Πάπας που δημιουργεί εμπόδια στην αγορά και αναβάθμιση μαχητικών F-16 από την Τουρκία.

Παρά τις έντονες τουρκικές πιέσεις που ασκούνταν τις τελευταίες ώρες και τις παρασκηνιακές διεργασίες στο Κογκρέσο, η τροπολογία που απαγορεύει την πώληση νέων F-16, κιτ εκσυχρονισμού και αναβαθμισμένης τεχνολογίας στην Τουρκία έκανε ένα σημαντικό βήμα στην πολύπλοκη κοινοβουλευτική διαδικασία που ακολουθείται έως την υιοθέτηση του αμυντικού προϋπολογισμού.

Υπενθυμίζεται ότι οι περιορισμοί μπορούν να αρθούν μόνο αν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφαλείας που απαιτούν την συγκεκριμένη πώληση. Επίσης θα πρέπει να δώσει αναλυτική περιγραφή των μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα F-16 δεν χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τους επόμενους μήνες θα κατατεθεί ανάλογη τροπολογία και στην Γερουσία αυξάνοντας την πιθανότητα να γίνει νόμος των ΗΠΑ.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Πέρασε η τροπολογία του Κρις Πάπας για την απαγόρευση πωλήσεων F-16 στην Τουρκία"

Εγκρίθηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ – Απείχε ο ΣΥΡΙΖΑ, αρκετά άρθρα ψήφισε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Επί της αρχής, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τους 157 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ενώ  καταψηφίστηκε από 56.  Ωστόσο, πολλά από τα άρθρα του νομοσχεδίου έλαβαν την στήριξη και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Από την ψηφοφορία αποφάσισε να απέχει το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως είχε φανεί κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, αναμενόταν να στηρίξει την πλειοψηφία των άρθρων του νομοσχεδίου στο οποίο είχε επιτεθεί.

Η υπουργός Παιδείας ανέφερε κλείνοντας πως η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αποφάσισε να δραπετεύσει για να μην ψηφίσει 9 στα 10 άρθρα, αποδεικνύει πως υπήρχε κοινή λογική στα άρθρα του νομοσχεδίου.

«Το νομοσχέδιο δίνει νέες ακαδημαϊκές δυνατότητες σε φοιτητές με το εσωτερικό Erasmus, τα κοινά πτυχία κ.α. Προωθεί τις ίσες ευκαιρίες για ανέλιξη προς όλους. Παράλληλα, βελτιώνει ουσιαστικά την καθημερινότητα των φοιτητών με προγράμματα μέριμνας φοιτητών με αναπηρίες, ψυχολογικής υποστήριξης κ.α. Δίνει κίνητρα για καινοτομία σε καθηγητές και ερευνητές χωρίς γραφειοκρατικούς περισπασμούς».

«Με τις ρυθμίσεις συνδέουμε τα πανεπιστήμια με την αγορά εργασίας», πρόσθεσε.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκρίθηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ – Απείχε ο ΣΥΡΙΖΑ, αρκετά άρθρα ψήφισε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ"

Ζαχάροβα: Το μέλλον του Nord Stream 1 θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση αερίου στην Ευρώπη και τις κυρώσεις

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε σήμερα Πέμπτη, ότι το μέλλον του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 προς τη Γερμανία θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση αερίου στην Ευρώπη και τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το Reuters.

Ο αγωγός υποβάλλεται σε ετήσια συντήρηση έως τις 21 Ιουλίου, αλλά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν, ότι η Μόσχα θα μπορούσε να το παρατείνει, προκειμένου να περιορίσει την ευρωπαϊκή προμήθεια φυσικού αερίου, διαταράσσοντας τα σχέδια για τη δημιουργία αποθηκών για το χειμώνα. Η Ευρώπη φοβάται, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επεκτείνει την προγραμματισμένη συντήρηση, για να περιορίσει περαιτέρω τον ευρωπαϊκό εφοδιασμό φυσικού αερίου, τινάζοντας στον αέρα τα σχέδια για την πλήρωση της αποθήκευσης για το χειμώνα.

Ο ενεργειακός κολοσσός Gazprom δήλωσε επίσης την Τετάρτη, ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή λειτουργία ενός κρίσιμου τμήματος του Nord Stream 1 λόγω αμφιβολιών σχετικά με την επιστροφή μιας τουρμπίνας από τον Καναδά, ο οποίος είχε επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της εταιρείας.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ζαχάροβα: Το μέλλον του Nord Stream 1 θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση αερίου στην Ευρώπη και τις κυρώσεις"

Πάτρα: Έφτασε στο νοσοκομείο αλλά τον έδιωξαν επειδή δεν εφημέρευε!- Πέθανε λίγα μέτρα παρακάτω - Τι απαντά ο Διοικητής του νοσοκομείου

Βράδυ Τετάρτης 13 Ιουλίου 2022 ώρα 12 παρά, καταφθάνει στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα ένας άνδρας 49 ετών με δυνατούς πόνους στο στήθος και στην πλάτη και αδυναμία να πάρει αναπνοή. Ο 49χρονος φθάνει στο νοσοκομείο μόνος του οδηγώντας και παρκάρει μετά δυσκολίας το αμάξι του για να προλάβει να φτάσει στην είσοδο. 

Απευθύνεται  στο πλησιέστερο νοσοκομείο καθώς έχει αντιληφθεί ότι κάτι πολύ σοβαρό του συμβαίνει και βεβαίως δεν έχει την πολυτέλεια να αντιδράσει αναζητώντας ποιος εφημερεύει και πώς θα φτάσει εκεί. Από το νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα του λένε ότι δεν εφημερεύει και ότι θα πρέπει να μεταφερθεί μόνος με το αμάξι του στο νοσοκομείο του Ρίου. "Τον έδιωξαν" λένε χαρακτηριστικά οι συγγενείς του.

Ο άτυχος 49χρονος, αντιλαμβανόμενος ότι είναι σε κρίσιμη κατάσταση και ενώ οδηγεί με το αμάξι του για  να βγει από το προαύλιο του νοσοκομείου  νιώθει να σβήνει φτάνοντας στο ύψος του περιπτέρου που βρίσκεται έξω από το νοσηλευτικό ίδρυμα. Καλεί τότε από το κινητό τον αδελφό του ο οποίος και  καταφθάνει εσπευσμένα με το δικό του αμάξι. 

Ενώ όμως οδηγεί μόλις λίγα μέτρα προσπαθώντας να φτάσει στη μίνι περιμετρική για να τον μεταφέρει στο Ρίο, ο 49χρονος χάνει εντελώς τις αισθήσεις του και αφήνει την τελευταία του πνοή.

Όταν φτάνουν στο νοσοκομείο του Ρίου, είναι ήδη νεκρός. Ο Θεόδωρος Νεμουτιάνος, εργαζόμενος στο εργοστάσιο του Εντελβάις έχασε την ζωή του με αυτό τον απίστευτο τρόπο χθες βράδυ, έχοντας καταφέρει να φτάσει  στο πλησιέστερο νοσοκομείο από το οποίο παρά την σοβαρή κατάσταση της υγείας του, τον έδιωξαν.

Η οικογένειά του ζητά την παρέμβαση εισαγγελέα για το γεγονός και διατυπώνει απορίες σε σχέση με τα πρωτόκολλα που ακολουθούνται όταν έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές και έκτακτες περιπτώσεις. «Είναι δυνατόν να αφήνουν έναν άνθρωπο με τέτοια συμπτώματα να πεθάνει και να του λένε φύγε;» αναρωτιέται ο Βασίλης Καψούρας, σύζυγος της αδελφής του άτυχου 49χρονου, μιλώντας στο thebest.gr: «Τι έχει μεγαλύτερη σημασία; Η ανθρώπινη ζωή ή το γράμμα του τύπου; Ζητάμε την άμεση παρέμβαση του Εισαγγελέα εδώ και τώρα ώστε να μην χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές με αυτό τον απίστευτο τρόπο και να δικαιωθεί ο δικός μας άνθρωπος».

Δείτε τι απαντά ο Διοικητής του νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας 

«Το περιστατικό είναι υπό διερεύνηση προκειμένου να έχουμε πλήρη εικόνα σχετικά με το τι συνέβη με τον άτυχο 49χρονο» λέει στο thebest.gr ο διοικητής του νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας της Πάτρας Ηλίας Θεοδωρόπουλος σχετικά με το θάνατο του 49χρονου Θεόδωρου Νεμουτιάνου ο οποίος έσβησε από οξύ έμφραγμα (σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις) παρά το γεγονός κατάφερε να φτάσει οδηγώντας μόνος του στο νοσοκομείο 'Αγιος Ανδρέας από όπου δεν πήρε την παραμικρή βοήθεια καθώς- όπως καταγγέλλουν οι συγγενείς του- του είπαν ότι το νοσοκομείο ήταν εκτός εφημερίας και έπρεπε να πάει στο Ρίο. «Σύμφωνα με όσα μου έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, καθώς όπως σας είπα το περιστατικό διερευνάται ενδελεχώς, ο ασθενής έφτασε μόνος του με τα πόδια στο νοσοκομείο και δεν έδωσε την εντύπωση ότι υπάρχει κάποιο τόσο πολύ σοβαρό πρόβλημα με την υγεία του.

Ανέφερε ότι είχε πόνο στην πλάτη και δύσπνοια αλλά είπε ότι είχε πάει σε γιατρό εξωτερικό ο οποίος του είχε αναφέρει ότι έχει κάποια ψύξη. Με βάση αυτά τα δεδομένα τού αναφέρθηκε ότι το νοσοκομείο δεν εφημερεύει και του υποδείχθηκε να πάει στο Ρίο προκειμένου να μπορέσει να κάνει τις εξετάσεις που πρέπει. Στηρίχθηκαν για αυτό στην οπτική του εικόνα και σε αυτό που ανέφερε σε σχέση με την ψύξη και την εκτίμηση του ιδιώτη γιατρού.

Σαφέστατα είναι ένα πολύ δυσάρεστο περιστατικό και θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για την διερεύνησή του. Το νοσοκομείο μας ακόμη και όταν είναι εκτός εφημερίας ή σε μικρή εφημερία προφανώς δέχεται και αντιμετωπίζει περιστατικά έκτακτα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης όπως είναι ένα έμφραγμα ή ένα τροχαίο.

thebest 

Διαβάστε Περισσότερα » " Πάτρα: Έφτασε στο νοσοκομείο αλλά τον έδιωξαν επειδή δεν εφημέρευε!- Πέθανε λίγα μέτρα παρακάτω - Τι απαντά ο Διοικητής του νοσοκομείου "

Καμία νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων διαμηνύει το ΥΠΟΙΚ

Δεν θα υπάρξει καμία νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, όπως διευκρινίζουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή πιέσεις που ασκούνται προς αυτή την κατεύθυνση από φορείς και λογιστές.

Να σημειωθεί ότι η προθεσμία λήγει την Παρασκευή 29 Ιουλίου και ώρα 15:00.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι πηγές από το υπουργείο Οικονομικών φέτος η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ξεκίνησε να λειτουργεί νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και συγκεκριμένα από τις 30 Μαρτίου 2022.

Τέλος, να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 4,7 εκατομμύρια δηλώσεις, ενώ εκτιμάται ότι θα πρέπει να υποβληθούν περί τα 6,4 εκατ. Απομένουν δηλαδή να υποβληθούν 1,6 εκατ. δηλώσεις, δηλαδή θα πρέπει να υποβάλλονται κάτι περισσότερο από 100.000 δηλώσεις την ημέρα, πράγμα που χαρακτηρίζεται από τους παράγοντες του υπουργείου, εφικτό.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Καμία νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων διαμηνύει το ΥΠΟΙΚ"

Θρίλερ στην Ιταλία: Δεν έκανε δεκτή την παραίτηση Ντράγκι ο πρόεδρος Ματαρέλα

Σεισμός στην ιταλική πολιτική σκηνή, εφόσον πριν από περίπου 1 ώρα ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε πως θα υποβάλει την παραίτησή του ως Πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Μιλάνο, Κρίστιαν Μαυρής, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα δεν έκανε δεκτή την παραίτηση Ντράγκι.

«Το σύμφωνο εμπιστοσύνης που αποτελούσε τη βάση της Κυβερνητικής δράσης δεν υφίσταται πλέον» τόνισε ο Ντράγκι.

«Τις τελευταίες ημέρες, κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια να συνεχίσω στον κοινό δρόμο, προσπαθώντας να ανταποκριθώ και στα αιτήματα που μου έθεσαν οι πολιτικές δυνάμεις. Όπως προκύπτει από τη σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, η προσπάθεια αυτή δεν ήταν αρκετή» αφήνοντας αιχμές προς το Κίνημα 5 Αστέρων το οποίο ευθύνεται για την έκρηξη της σημερινής κρίσης.

Ύστερα από 17 μήνες κυβερνητικού συνασπισμού, πρόκειται περί μιας απόφασης σοκ για την ιταλική πολιτική εν μέσω εσωτερικών και διεθνών προκλήσεων, εφόσον ο Μάριο Ντράγκι θεωρείται αξιόπιστος Ευρωπαϊκός και ΝΑΤΟικός εταίρος, κάτι που απέδειξε στην πορεία του από τον Φεβρουάριο του 2021.

Όλο το απόγευμα ποικίλες ήταν οι πολύπλευρες εκκλήσεις ώστε ο Μάριο Ντράγκι να μην παραιτηθεί από την πρωθυπουργία. Από τον Γενικό Γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, ως τον Υπουργό Δημόσιας Διοίκησης, Ρενάτο Μπρουνέτα, του Κεντροδεξιού κόμματος Φόρτσα Ιτάλια (Μπερλουσκόνι), περνώντας από τον Ρομάνο Πρόντι και τον Επίτροπο Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πάολο Τζεντιλόνι, ασκήθηκε μεγάλη πίεση ώστε να μην φτάσει ο Ντράγκι στο σημείο παραίτησης.

Τα σενάρια τώρα πληθαίνουν.

Η επόμενη μέρα και τα σενάρια
 
Διερεύνηση νέου Κυβερνητικού συνασπισμού, δηλαδή Draghi bis

Ο ΠτΔ Σέρτζιο Ματαρέλα δεν αποδέχεται την παραίτηση του Ντράγκι και του ‘δίνει εντολή’ να επιστρέψει και να διερευνήσει εάν κι εφόσον υπάρχει η δυνατότητα επαλήθευσης μιας (νέας;) πλειοψηφίας. Σε αυτό το σημείο σημειώνεται πως εδώ και μερικές ημέρες κυκλοφορούν φήμες ότι ο Ματαρέλα είπε στον Μάριο Ντράγκι “Ό,τι κι αν συμβεί, δεν θα αποχωρήσεις από το Palazzo Chigi”.

Τέλος της Κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές

Ο Μάριο Ντράγκι θα υποβάλλει την παραίτησή του και δεν θα διερευνήσει την ύπαρξη μιας νέας πλειοψηφίας, με αποτέλεσμα ο Ματαρέλα να “λύσει” Γερουσία και Κοινοβούλιο και να προχωρήσει η χώρα στο μονοπάτι των πρόωρων εκλογών. Σύμφωνα με το νόμο, αυτές θα πρέπει να γίνουν σε ορίζοντα 2 μηνών, μεταβαίνοντας έτσι σε ημερομηνία μεταξύ τέλη Σεπτεμβρίου και αρχές Οκτωβρίου.

Μεταβατική Κυβέρνηση «σκοπού»

Σχηματίζεται μια κυβέρνηση με έναν μεταβατικό πρωθυπουργό ώστε να περάσουν τα τελευταία μέτρα και να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες. Αλλά ποιος θα είναι ο μεταβατικός πρωθυπουργός; Τα Ιταλικά ΜΜΕ μιλούν για ονόματα υψηλού προφίλ όπως αυτό του Υπουργού Οικονομικών, Daniele Franco, ή του Προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Giuliano Amato.

Χαμηλό εικοσαετίας για το ευρώ

Δεν ανταποκρίθηκαν θετικά οι ιταλικές αγορές στον πολιτικό σεισμό του απογεύματος. Το spread της Ιταλίας έναντι του Γερμανικού ομολόγου ανέβηκε στις 206 μονάδες, τα 10ετή ομόλογα έφτασαν τα 3.24% και το Χρηματιστήριο του Μιλάνο έφτασε και το -4% σήμερα.
Γενικότερα οι επιπτώσεις στην Ευρώπη είναι σημαντικές, με την ισοτιμία Ευρώ-Δολάριο να έχει φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα της 20ετίας. Υπενθυμίζω σε αυτό το σημείο πως η Ιταλία βρίσκεται εν μέσω οικονομικών και περιβαλλοντολογικών προκλήσεων, όπως την μεγάλη εξάρτηση από το Ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και την πρωτοφανή φετινή ξηρασία.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Θρίλερ στην Ιταλία: Δεν έκανε δεκτή την παραίτηση Ντράγκι ο πρόεδρος Ματαρέλα"

Δημοσκόπηση Pulse: Οκτώ μονάδες μπροστά η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για εκλογές, ακρίβεια, Τουρκία

Στις 8 ποσοστιαίες μονάδες η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse. Πώς διαμορφώνονται τα ποσοστά των κομμάτων, τι απαντούν οι πολίτες για τα «καυτά» θέματα της επικαιρότητας.

Ειδικότερα, η δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ φέρνει τη ΝΔ 8 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, με το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει το 34% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, έναντι 26% της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μοιρασμένα είναι τα ποσοστά για το πότε πρέπει να γίνουν οι εκλογές. Ανησυχία εκφράζεται για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, εφιάλτης ο οικονομικός προϋπολογισμός από τις αυξήσεις στο ρεύμα και στα τρόφιμα.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι πολίτες εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη περισσότερο από κάθε άλλον αρχηγό κόμματος στη διαχείριση των κρίσιμων ζητημάτων, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ κατέχει και την πρωτιά στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό.

Σε ερώτηση για το πότε πρέπει να διεξαχθούν οι εκλογές, η πλειοψηφία των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα της Pulse απάντησε μέσα στο 2023.

Όσον αφορά στην τουρκική προκλητικότητα, πάνω από τους μισούς πολίτες δήλωσαν ότι ανησυχούν για τις εξελίξεις, ενώ σε ότι αφορά τα οικονομικά, η ελληνική οικογένεια αντιμετωπίζει μεγαλύτερη πίεση λόγω των αυξημένων τιμών στο ρεύμα, ενώ ακολουθούν οι αυξήσεις στα τρόφιμα.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη πανελλαδικά το διάστημα από 11 έως 13 Ιουλίου 2022 και συμμετείχαν 1.351 πολίτες κάθε ηλικίας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Pulse: Οκτώ μονάδες μπροστά η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για εκλογές, ακρίβεια, Τουρκία"

Κινητοποίηση του ΣΕΗ για την αποφυλάκιση Λιγνάδη: «Είμαστε ζώντες και παρόντες σε ένα έγκλημα»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα κατά της αποφυλάκισης του καταδικασθέντα για βιασμό δύο ανηλίκων, Δημήτρη Λιγνάδη, πραγματοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και η φεμινιστική συλλογικότητα Sabbat.

Στο κάλεσμα του το ΣΕΗ σημειώνει χαρακτηριστικά: «Είμαστε ζώντες και παρόντες σε ένα έγκλημα. Σε ένα έγκλημα που αποδεικνύει ότι η εξουσία, το χρήμα, οι δημόσιες σχέσεις και οι ισχυροί φίλοι είναι πάνω από την Δικαιοσύνη». Και υπογραμμίζει: «Η απελευθέρωση του Δημήτρη Λιγνάδη είναι η πιο τρανταχτή απόδειξη, ότι δεν ζούμε πια σε κράτος δικαίου. Είναι η απόδειξη της εκδίκησης της σάπιας αστικής εξουσίας που εκπροσωπεί η κυβέρνηση απέναντι σε όποιον τολμάει να καταγγείλει τα εγκλήματα των δικών της παιδιών. Την ίδια ώρα που αφήνει τον Γιάννη Μιχαηλίδη να αργοπεθαίνει μετά από 52 ημέρες απεργίας πείνας για τους ίδιους ακριβώς εκδικητικούς λόγους, διαχωρίζοντας καταφανώς τους πολίτες σε α’ και β’ κατηγορίας».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κινητοποίηση του ΣΕΗ για την αποφυλάκιση Λιγνάδη: «Είμαστε ζώντες και παρόντες σε ένα έγκλημα»"

Meteo: Παραμένει ο πολύ υψηλός κίνδυνος για φωτιές την Παρασκευή (15/07)

Το meteo προβλέπει πολύ υψηλή επικινδυνότητα για φωτιές και την Παρασκευή (15.07.2022). Οι πολύ ισχυροί άνεμοι διατηρούν την απειλή εκδήλωσης πυρκαγιών σε πολλές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Σύμφωνα με το meteo.gr με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία για τον κίνδυνο να εκδηλωθούν φωτιές, ιδιαίτερα δυσμενείς αναμένεται να διατηρηθούν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες και την Παρασκευή (15.07.2022) σε μεγάλο τμήμα της νότιας και ανατολικής Ελλάδας, καθώς αναμένεται να διατηρηθούν οι ενισχυμένοι Β/ΒΑ άνεμοι σε εντάσεις που θα ξεπερνούν τα 6 μποφόρ.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με την ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων από την πυρομετεωρολογική μονάδα FLAME, για την Παρασκευή 15.07.2022 αναμένουμε:

Πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε Αττική, Κ. και Ν. Εύβοια, Κυκλάδες, Ν. και Αν. Κρήτη.

Στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι Β/ΒΑ άνεμοι θα “ευθυγραμμίζονται” με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

Εικόνα 1. Επισκόπηση πυρομετεωρολογικών συνθηκών στις περιοχές υψηλότερης επικινδυνότητας την Παρασκευή 15.07.2022.


Επιπρόσθετα, επισημαίνεται ότι την Παρασκευή 15.07.2022:

Υψηλή επικινδυνότητα εξαιτίας των τοπικά ενισχυμένων ανέμων αναμένεται σε Βοιωτία, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Χίο, Λέσβο, Ικαρία, Κάσο και Κάρπαθο.

Τοπικά υψηλή επικινδυνότητα, τροφοδοτούμενη από υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλή ατμοσφαιρική υγρασία και σχετικά ενισχυμένους ανέμους αναμένεται σε τμήματα της Ροδόπης, του Έβρου, της Αν. Φθιώτιδας, της Αρκαδίας, της Σάμου, της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας.

Εικόνα 2. Σύνοψη επικινδυνότητας πυρομετεωρολογικών συνθηκών για την Παρασκευή 15.07.2022.

Τέλος, τα προγνωστικά στοιχεία που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα υποδεικνύουν συνέχιση των δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών και το Σαββατοκύριακο 16-17.07.2022 στην ανατολική και νότια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, της Εύβοιας και τμημάτων της Πελοποννήσου και των νησιών του Αν. Αιγαίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Meteo: Παραμένει ο πολύ υψηλός κίνδυνος για φωτιές την Παρασκευή (15/07)"

Υποχώρησε το ευρώ κάτω από το δολάριο για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια

Το ευρώ διασπώντας την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο έφθασε και σήμερα, Πέμπτη 14 Ιουλίου, σε νέο χαμηλό 20 ετών, έως τα 0,995 δολάρια. Στην ήδη αυξημένη πληθωριστική πίεση έρχεται να προστεθεί και η παραίτηση του ιταλού Πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι νωρίς το απόγευμα.

Το ευρώ βρέθηκε -για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες- κάτω από την ισοτιμία έναντι του δολαρίου, καθώς οι φόβοι για επιθετική σύσφιξη νομισματικής πολιτικής και η αυξανόμενη ανησυχία για επερχόμενη ύφεση στην ευρωζώνη συνέχισαν να πλήττουν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Υποχώρησε το ευρώ κάτω από το δολάριο για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια"

Καιρός αύριο: «Ανεβαίνουν» θερμοκρασίες και μποφόρ – Θα «λιώσουν» Αττική, Θεσσαλονίκη

Περισσότερο ζεστός θα είναι ο καιρός αύριο, Παρασκευή (15.07.2022), σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, δυναμώνουν οι άνεμοι που θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες στα βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Αιγαίο 6 με 7 και τις πρωινές ώρες τοπικά έως 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 34 με 36 βαθμούς και στα νησιά τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι – απόγευμα στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά έως 5 μποφόρ .
Θερμοκρασία: Από 17 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και τις απογευματινες ώρες στα ορεινά της Ηπείρου.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι – απόγευμα στα ορεινά της Θεσσαλίας.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά και τα νότια 7 και πρόσκαιρα το πρωί έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Τοπικές νεφώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες και βαθμιαία γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι 6 με 7 και τις πρωινές ώρες τοπικά έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 και στη νότια Κρήτη μέχρι 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα Δωδεκάνησα.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα βόρεια τις πρωινές ώρες πιθανώς έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια 7 και το πρωί τοπικά έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: «Ανεβαίνουν» θερμοκρασίες και μποφόρ – Θα «λιώσουν» Αττική, Θεσσαλονίκη"

Πολιτικός σεισμός στην Ιταλία: Παραιτείται ο Μάριο Ντράγκι

Ο Μάριο Ντράγκι θα υποβάλει την παραίτησή του ως Πρωθυπουργός της Ιταλίας. Αυτό δηλώνει σε ανακοίνωση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

“Θέλω να σας ανακοινώσω ότι σήμερα το βράδυ θα υποβάλω την παραίτησή μου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας” τονίσει ο Ντράγκι στην ανακοίνωση.

“Η σημερινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο ήταν ένα πολύ σημαντικό γεγονός από πολιτική άποψη. Η πλειοψηφία της εθνικής ενότητας που στήριξε αυτή την κυβέρνηση από την ίδρυσή της δεν υπάρχει πια” όπως και “το σύμφωνο εμπιστοσύνης που αποτελούσε τη βάση της Κυβερνητικής δράσης δεν υφίσταται πλέον” είπε ο Μάριο Ντράγκι.

“Τις τελευταίες ημέρες, κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια να συνεχίσω στον κοινό δρόμο, προσπαθώντας να ανταποκριθώ και στα αιτήματα που μου έθεσαν οι πολιτικές δυνάμεις. Όπως προκύπτει από τη σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, η προσπάθεια αυτή δεν ήταν αρκετή”.

Ξεκαθαρίζοντας τους λόγους της παραίτησής του, ο Ντράγκι τόνισε πως “από την εναρκτήρια ομιλία μου στο Κοινοβούλιο, έλεγα πάντοτε ότι αυτή η εκτελεστική εξουσία θα προχωρούσε μόνο εάν υπήρχε σαφής προοπτική να μπορέσει να εφαρμόσει το κυβερνητικό πρόγραμμα για το οποίο οι πολιτικές δυνάμεις είχαν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης” μια ενότητα που “ήταν θεμελιώδης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών των μηνών. Αυτές οι συνθήκες δεν υπάρχουν πλέον σήμερα”.

Ευχαριστώντας τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου “για το έργο σας, τα πολλά επιτεύγματα” ο Μάριο Ντράγκι ολοκλήρωσε λέγοντας πως “πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για ό,τι πετύχαμε, σε μια πολύ δύσκολη εποχή, προς το συμφέρον όλων των Ιταλών”.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολιτικός σεισμός στην Ιταλία: Παραιτείται ο Μάριο Ντράγκι"

Θεσσαλονίκη: Στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ 10.00 με 16.00 – Παράνομη η κινητοποίηση λέει η διοίκηση

Σε νέα στάση εργασίας θα προχωρήσουν την Παρασκευή, από τις 10.00 το πρωί έως τις 16.00 το απόγευμα, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ.

Σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Εργαζόμενων ΟΑΣΘ επισημαίνει ότι η Διοίκηση του Οργανισμού και τα συναρμόδια Υπουργεία ακολουθούν τακτική κωλυσιεργίας και δημιουργία προσχημάτων, “με στόχο το πέρασμα του χρόνου και την αθέτηση των όποιων συμφωνιών έχουν γίνει κατά καιρούς”.

O ΟΑΣΘ, από την πλευρά του, αναφέρει ότι “με σημερινή του απόφαση το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, έκρινε παράνομη και αυτήν την κινητοποίηση”.

«Μολονότι το ζήτημα για την χορήγηση των επιδομάτων Ανθυγιεινής Εργασίας και Θέσης Ευθύνης ρυθμίστηκε νομοθετικά, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από το 2017, το Συνδικάτο επιμένει να ταλαιπωρεί άδικα το επιβατικό κοινό», αναφέρει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣΘ, καθηγητής Γιώργος Σκόδρας και προσθέτει: «Το ζήτημα για την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι και αυτό δρομολογημένο. Εξάλλου, η ΣΣΕ δεν αφορά ζητήματα μισθοδοσίας, που είναι πλήρως ρυθμισμένα, επομένως, δεν υπάρχει λόγος για απεργία. Επιτέλους, πρέπει να επικρατήσει η λογική και να πάψει η αναίτια ταλαιπωρία και ο εκβιασμός των πολιτών».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ 10.00 με 16.00 – Παράνομη η κινητοποίηση λέει η διοίκηση"

Στο «βαθύ κόκκινο» η Ευρώπη σύμφωνα με το ECDC - Αγωνία για την υποπαραλλαγή «Κένταυρος»

Στο «βαθύ κόκκινο» βρίσκεται σχεδόν όλη η Ευρώπη, σύμφωνα με τον εβδομαδιαίο χάρτη του ECDC, καθώς το έκτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού έχει «χτυπήσει» τη Γηραιά Ήπειρο εν μέσω του καλοκαιριού.

Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις πολλές χώρες που βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο» στο δείκτη 14 ημερών, ο οποίος είναι σταθμισμένος με βάση τους εμβολιασμούς.


Οι μόνες περιοχές που είναι σε λίγο καλύτερη θέση είναι η Δανία, η Λετονία και μια περιφέρεια στα νότια της Ισπανίας, οι οποίες βρίσκονται στο «κόκκινο».

Έχει σημασία και το γεγονός ότι πολλές χώρες είναι «γκρι», ήτοι δεν έγιναν αρκετά τεστ ή δεν υπήρχαν αρκετά δεδομένα, ώστε να μπορέσει το ECDC να εξάγει κάποιο συμπέρασμα για τον ρυθμό μετάδοσης του κορωνοϊού.

Τι λέει το ECDC για τη νέα μετάλλαξη «Κένταυρος»

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους λοιμωξιολόγους μια νέα υπερμεταδοτική μετάλλαξη του κορωνοϊού, που κερδίζει με ταχύτητα και ορμή έδαφος, μετά την πρώτη εμφάνισή της στην Ινδία.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) παρακολουθεί την εξέλιξη του «Κενταύρου» ήδη από την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που υποδεικνύει ότι υπάρχει ανησυχία τόσο για την ικανότητα μετάδοσής του όσο και για την πιθανότητα να προκαλεί βαρύτερη νόσο από τις πιο ήπιες μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

ΠΟΥ: «Βάλτε ξανά τις μάσκες», προτρέπει τις κυβερνήσεις μπροστά στο νέο κύμα της πανδημίας

«Eπαναφέρετε τις μάσκες και τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού», συστήνουν αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ρίχνοντας το... μπαλάκι στις κυβερνήσεις των χωρών που αποφάσισαν να καταργήσουν τα μέτρα, ακόμη και εν μέσω της νέας έξαρσης του κορωνοιού.

Ο διεθνής οργανισμός προτρέπει τις κυβερνήσεις και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου Covid-19, καθώς ένα νέο κύμα λοιμώξεων εξαπλώνεται σε Ευρώπη και ΗΠΑ, όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο «Sky Νews».

«Οι υποπαραλλαγές του στελέχους Όμικρον αυξάνουν τους αριθμούς των κρουσμάτων και οδηγούν σε περαιτέρω θανάτους», δήλωσε την Τρίτη ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε ενημέρωση από τη Γενεύη. «Τα νέα κύματα του ιού αποδεικνύουν ότι η Covid-19 δεν έχει τελειώσει», είπε ο Τέντρος, προσθέτοντας ότι «ανησυχεί για μια αυξανόμενη τάση θανάτων».

Την ώρα που οι νοσηλείες και η μετάδοση της Covid-19 αυξάνονται, οι κυβερνήσεις πρέπει να αναπτύξουν μέτρα που δοκιμάστηκαν και αποδείχτηκαν αποτελεσματικά όπως η χρήση μάσκας, καλύτερος εξαερισμός και πρωτόκολλα ιχνηλάτησης και θεραπείας», πρόσθεσε.

Ο Τέντρος προέβη στις δηλώσεις αυτές στο περιθώριο της δημοσίευσης από τον ΠΟΥ των αποτελεσμάτων της τελευταίας συνάντησης της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών για την Covid-19, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο ενός νέου κύματος που δημιουργήθηκε από τις δευτερεύουσες παραλλαγές της Ομικρον BA.4 και BA.5, καθώς οι άνθρωποι συμμετέχουν σε μεγάλες συγκεντρώσεις και ξεκίνησαν ξανά να ταξιδεύουν μετά από δύο χρόνια πανδημίας.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στο «βαθύ κόκκινο» η Ευρώπη σύμφωνα με το ECDC - Αγωνία για την υποπαραλλαγή «Κένταυρος»"

Power Pass: Έκτακτη ανακοίνωση από τη ΔΕΗ για απάτες

Την προσοχή των πελατών της για απόπειρες υποκλοπής των προσωπικών τους στοιχείων μέσω τηλεφωνικών κλήσεων και ηλεκτρονικών μηνυμάτων (phishing), εφιστά η ΔΕΗ, με αφορμή περιστατικά που αναφέρθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Η ΔΕΗ επισημαίνει ότι:

  • δεν εμπλέκεται σε κανένα στάδιο της διαδικασίας για την πίστωση των ποσών των δικαιούχων του power pass,
  • δεν θα ζητήσει ποτέ από τους πελάτες τα στοιχεία e-banking και το IBAN του λογαριασμού τους.

Καλεί επίσης τους πελάτες της να ακολουθήσουν πιστά και προσεκτικά τις οδηγίες που προβλέπονται στη σελίδα  https://vouchers.gov.gr/powerpass

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Power Pass: Έκτακτη ανακοίνωση από τη ΔΕΗ για απάτες"

Εμπρηστική παραμένει η Μόσχα: «Θα υπάρξει ειρήνη μόνο εάν η Ουκρανία αλλάξει τα εδάφη της»

Υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Μόσχα θα ανταποκριθεί θετικά αν το Κίεβο είναι έτοιμο να επαναλάβει τις ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά για να γίνει αυτό η Ουκρανία πρέπει να δεχθεί τις «εδαφικές πραγματικότητες» της κατάστασης, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο δήλωσε ότι το Κίεβο πρέπει να δώσει μια σαφή απάντηση στις προτάσεις της Μόσχας ότι η Ουκρανία θα δεχθεί το καθεστώς της «αδέσμευτης» χώρας και της χώρας «χωρίς πυρηνικά», προκειμένου να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα πρέπει να αποδεχθεί επίσης τον έλεγχο της Ρωσίας στην Κριμαία και το καθεστώς των αποσχισθεισών «Λαϊκών Δημοκρατιών» στο Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, μετέδωσε το Interfax, μια ημέρα αφότου το Κίεβο απέκλεισε το ενδεχόμενο να προβεί σε εδαφικές παραχωρήσεις.

Οι διαπραγματεύσεις για μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία έχουν σταματήσει από τότε που οι πρώτοι γύροι συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών κατέρρευσαν, μόλις λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

«Η προσέγγιση της Ρωσίας παραμένει η ίδια. Μια μελλοντική συμφωνία θα πρέπει να καθορίζει το καθεστώς της Ουκρανίας ως μιας ουδέτερης, αδέσμευτης και χωρίς πυρηνικά χώρας η οποία θα πρέπει να αναγνωρίσει τις υπάρχουσες εδαφικές πραγματικότητες, συμπεριλαμβανομένου του υφιστάμενου καθεστώτος της Κριμαίας, όπως επίσης και των Λαϊκών Δημοκρατιών του Νοτνέτσκ και Λουχάνσκ» μετέδωσε το Interfax επικαλούμενο δήλωση του Ρουντένκο.

Ο Ρουντένκο επέρριψε επίσης την ευθύνη για την κατάρρευση των συνομιλιών στην Ουκρανία και δήλωσε ότι η Δύση «έχει απαγορεύσει στο Κίεβο να διαπραγματευθεί».

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντιμίτρο Κουλέμπα απέρριψε χθες την παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία ως μέρος οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας και δήλωσε ότι δεν διεξάγονται ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

«Ο στόχος της Ουκρανίας στον πόλεμο αυτόν (…) είναι να απελευθερώσουμε τα εδάφη της, να αποκαταστήσουμε την εδαφική μας ακεραιότητα και την πλήρη κυριαρχία της στην ανατολική και νότια Ουκρανία», δήλωσε κατά την διάρκεια ενημέρωσης.

Η επιστροφή στις συνομιλίες παρεμποδίζεται από την εντατικοποίηση των βομβαρδισμών και στις δύο πλευρές της γραμμής του μετώπου και από του ρωσικούς βομβαρδισμούς των πόλεων, παρότι οι Ρώσοι επιμένουν ότι δεν πλήττουν αστικούς στόχους.

Σήμερα, από το ρωσικό πλήγμα που δέχθηκε η πόλη Βίνιτσα στην κεντρική Ουκρανία, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 άνθρωποι μεταξύ των οποίων και ένα μικρό παιδί, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Εμπρηστική παραμένει η Μόσχα: «Θα υπάρξει ειρήνη μόνο εάν η Ουκρανία αλλάξει τα εδάφη της»"

Βασιλακόπουλος: Ο ιός εξελίσσεται πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για την αύξηση των κρουσμάτων, την 4η δόση αλλά και το ενδεχόμενο νέου κύματος από το φθινόπωρο.

Ο κ. Βασιλακόπουλος μίλησε για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και τη νέα υποπαραλλαγή με το όνομα «Κένταυρος».

«Αυτή είναι μία παραλλαγή που δεν είναι φυσική μετεξέλιξη του Ο4 και του Ο5 που αυτή τη στιγμή ταλανίζει τη χώρα μας αλλά και άλλες χώρες. Είναι μία μετεξέλιξη του Ο2 που μας είχε απασχολήσει τον Φεβρουάριο. Είναι μία παραλλαγή, που έχει 8 διαφορετικές μεταλλάξεις παραπάνω απ΄ την Ο2, έχει εντοπιστεί κυρίως στην Ινδία αλλά και σε άλλες χώρες. Το μεγάλο ζήτημα δεν είναι τα συμπτώματα, αλλά το εάν είναι μεταδοτική και αν κάνει βαριά νόσο. Δεν έχουμε επαρκή στοιχεία για να το πούμε, ας ασχοληθούμε με την αντιμετώπιση του Ο4 και του Ο5 που κυριαρχεί στην Ευρώπη και στον δυτικό κόσμο. Εάν επικρατήσει ο «Κένταυρος», τότε θα ασχοληθούμε και με αυτόν εκτενώς. Ο ιός εξελίσσεται πιο γρήγορα από όσο περιμέναμε. Για την κάθε μία μετάλλαξη, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι συμπτώματα θα μας φέρει, παίζουμε με τις πιθανότητες», ανέφερε αρχικά.

«Η μέχρι τώρα πορεία του ιού δείχνει ότι, ανεξαρτήτως των συμπτωμάτων που περιγράφετε, γιατί το να έχω πυρετό με προβληματίζει, αλλά εάν αυτός πυρετός δεν με οδηγεί στο νοσοκομείο ή στη ΜΕΘ, είναι κάτι που αντιμετωπίζεται. Προς το παρόν τα στελέχη που έχουν προκύψει, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, δεν είναι στελέχη που κάνουν πιο βαριά νόσηση και προκαλούν θάνατο. Ελπίζουμε και αυτό, δεν θα είναι ένα τέτοιο στέλεχος. Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ένα στέλεχος μπορεί να γίνει επιθετικό με την έννοια της βαρύτερης νόσου, αλλά είναι κάτι σπάνιο να συμβεί. Ακόμα και τον ίδιο τον ιό δεν τον «συμφέρει», γιατί προσπαθεί πρακτικά να επιβιώσει, διότι βρίσκει μεγαλύτερο τείχος ανοσίας, και από τα εμβόλια και από την νόσηση. Εάν όμως επιβιώνοντας σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους, τότε ο ίδιος θα τείνει να εξαφανιστεί», συμπλήρωσε.

Για την παρατήρηση Τσιόδρα σχετικά με την ανάγκη «νέας γενιάς εμβολίων», ο κ. Βασιλακόπουλος είπε πως, «είναι βέβαιο ότι τα εμβόλια θα μείνουν τη ζωή μας. Αυτό είναι μόνο καλό και καθόλου κακό, μακάρι να είχαμε εμβόλια για κάθε μεταδοτική νόσο. Ξεκινήσαμε με ένα εμβόλιο που το φτιάξαμε για έναν αρχικό ιό, και βγήκε στις αρχές του 2020. Προφανώς καταλάβαμε ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά στο να προλαμβάνουμε τη μόλυνση, λιγότερο αποτελεσματικά στο να προλαμβάνουν την ήπια νόσηση, και πολύ αποτελεσματικά για την βαριά νόσηση και τον θάνατο. Οι επιστήμονες θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτό. Ήδη τα εμβόλια που θα φτιαχτούν από εδώ και πέρα, είναι εμβόλια που περιλαμβάνουν περισσότερα στελέχη του ιού, αλλά και για τα στελέχη 4 και 5. Η σύσταση είναι να πάμε σε εμβόλια, που να έχουν όλα τα τρέχοντα στελέχη που θα επικρατούν. Το καλύτερο θα είναι να έχουμε εμβόλια που δε θα απευθύνονται στα τμήματα του ιού που θα αλλάζουν, άρα θα χρειάζονται και επικαιροποίηση, στα τμήματα του ιού που παραμένουν σταθερά, άρα δεν θα χρειάζονται επικαιροποίηση και δεν θα πηγαίνουμε σε τόσο συχνούς εμβολιασμούς».

Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού επεσήμανε ότι, « η υποχρεωτικότητα είναι πολιτική υπόθεση δεν είναι ιατρική υπόθεση. Το να λέει κάποιος ότι “δεν θέλω να εμβολιαστώ γιατί έτσι”, είναι μία λογική που με ξεπερνάει. Εάν μία κοινωνία αποδέχεται την επιστήμη, το να κάνεις ένα εμβόλιο είναι κοινή λογική. Όσοι ταξιδιώτες πηγαίνουν σε εξωτικές χώρες τους δίνουν μία λίστα από εμβόλια που πρέπει να κάνουν, και δεν έχουν το παραμικρό πρόβλημα να τα κάνουν, για να πάνε το ταξίδι τους».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Βασιλακόπουλος: Ο ιός εξελίσσεται πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε"

Aεροσκάφη στέλνει η Ελλάδα στην Αλβανία για κατάσβεση πυρκαγιών

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης του υψηλού κινδύνου πυρκαγιών, η Ελλάδα στέλνει αεροσκάφη για την κατάσβεσή τους στην Αλβανία, κατόπιν αιτήματός της για βοήθεια μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς με ανάρτησή του στο twitter:

«Ο καύσωνας χτυπά και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, με υψηλό τον κίνδυνο πυρκαγιών. Μετά από αίτημα για βοήθεια από την Αλβανία, μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, η Ελλάδα προσέφερε βοήθεια. Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν».

Στη συνέχεια, ο αρμόδιος εκπρόσωπος Μπάλας Ουζβάρι συμπληρώνει πως «δύο ελληνικά Canadair είναι τώρα καθ’οδόν».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Aεροσκάφη στέλνει η Ελλάδα στην Αλβανία για κατάσβεση πυρκαγιών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news