Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά τις πολύωρες απολογίες τους οι 7 από τους 16 κατηγορούμενους που απολογήθηκαν σήμερα για την, κατά το κατηγορητήριο, συμμορία της Πολυτεχνειούπολης στου Ζωγράφου.
Και οι 16 αρνήθηκαν κατά την απολογία τους τις κακουργηματικές κατηγορίες που αντιμετωπίζουν. Κατά περίπτωση για 27 ληστείες, 2 διακεκριμένες κλοπές, εγκληματική οργάνωση, διακίνηση ναρκωτικών και παράβαση του νόμου περί όπλων.
Η μόνη πράξη την οποία κάποιοι από τους συλληφθέντες αποδέχθηκαν ήταν η κατοχή μικροποσότητας ναρκωτικών ουσιών, ισχυρίστηκαν ωστόσο ότι προοριζόταν για δική τους χρήση.
Ανακριτής και εισαγγελέας, μετά τις απολογίες, έστειλαν στη φυλακή τους 7 και άφησαν ελεύθερους του υπόλοιπους 9 κατηγορουμένους.
Ο φερόμενος ως αρχηγός της συμμορίας συνεχίζει να νοσηλεύεται, μετά τον τραυματισμό του κατά την αστυνομική επιχείρηση και δεν απολογήθηκε σήμερα.
Άμεση ήταν η αντίδραση από διπλωματικές πηγές της Ελλάδας, που επισήμαναν ότι «Η Τουρκία με τη νέα επιστολή που απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, για πολλοστή φορά, επιχειρεί να διαστρεβλώσει πλήρως την πραγματικότητα, καθώς και κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου, προκειμένου να προβάλει τις ανυπόστατες θέσεις της».
«Η ελληνική πλευρά, την απορρίπτει στο σύνολό της», αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας:
«Διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει στα απαράδεκτα, τελείως ανυπόστατα και έωλα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς, όπως και όταν το κρίνει σκόπιμο», μετέδωσε η ΕΡΤ.
Τι αναφέρει η επιστολή της Άγκυρας
Η επιστολή, την οποία εξασφάλισε η δημόσια τηλεόραση, έχει ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου είναι πέντε σελίδες και αφορά σε απάντηση της Τουρκίας στην ελληνική επιστολή για το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών.
Περιλαμβάνει, τα νομικά επιχειρήματα που έχουν απαντηθεί εκτενώς και εξαντλητικά από την Ελλάδα στην τελευταία της επιστολή.
Σύμφωνα με τον ρεπόρτερ της ΕΡΤ: «Το ενδιαφέρον είναι ότι η Τουρκία επιμένει στη σύνδεση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά με την υποχρέωση της αποστρατικοποίησης “Ή θα αποστρατικοποιήσετε τα νησιά ή αμφισβητώ την κυριαρχία».
Φτάνει μάλιστα στο σημείο να λέει ότι τα νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με μειωμένη κυριαρχία και υποστηρίζει επίσης ότι οι διεθνείς συνθήκες, ακόμη και αυτή των Παρισίων στην οποία δεν είναι συμβαλλόμενο μέλος η Τουρκία, της δίνει το δικαίωμα να αμφισβητήσει τους τίτλους της Ελλάδος επί των νησιών και των θαλασσίων ζωνών. Αυτό το λέει για πρώτη φορά και δείχνει πως βρίσκει ό,τι επιχείρημα μπορεί για να πριονίσει τα δικαιώματα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.
Με παραπλανητικό τρόπο η Τουρκία αφού προηγουμένως λέει ότι η μη τήρηση της αποστρατικοποίησης αποτελεί απειλή για τη διεθνή ειρήνη καλεί την Ελλάδα σε διάλογο, ο οποίος βεβαίως δεν μπορεί να γίνει.
Ο Ερντογάν δεν αναφέρθηκε στον ΟΗΕ στο θέμα της κυριαρχίας. Αυτή η επιστολή δείχνει ότι αυτό αποτελεί βασικό σημείο της πολιτικής της Άγκυρας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να ερμηνευτούν και οι δηλώσεις των τελευταίων ημερών « για λήψη μέτρων των απειλών που έρχονται από την Ελλάδα»
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζει την παράνομη προσάρτηση εδαφών της ουκρανικής επικράτειας από τη Ρωσία, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το κυπριακό ΥΠΕΞ.
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι:
Τα πρόσφατα «δημοψηφίσματα» που διεξήχθησαν στις περιοχές Ντόνετσκ, Χερσώνα, Λουχάνσκ και Ζαπορίζια της Ουκρανίας που κατέχονται από τη Ρωσία, είναι παράνομα, άκυρα και αντίθετα με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.
Όλα τα μέλη του ΟΗΕ έχουν υποχρέωση να ακολουθούν και να σέβονται τις πρόνοιες του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Η απειλή ή χρήση βίας, η κατοχή, η απόσχιση και η προσάρτηση εδάφους ενός κράτους από ένα άλλο αποτελούν κατάφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου.
Η Κυπριακή Δημοκρατία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε ζητήματα που αφορούν αρχές του Διεθνούς Δικαίου, εξαιτίας και των κλιμακούμενων απειλών της Τουρκίας για προσάρτηση των κατεχόμενων εδαφών της και ως εκ τούτου θα συνεχίσει να τηρεί στάση αρχών.
Το υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει την στήριξή του στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.
Απορρίφθηκε το ψήφισμα που προωθούσαν οι ΗΠΑ και η Αλβανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την καταδίκη της προσάρτησης ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία καθώς η Μόσχα άσκησε βέτο.
Παράλληλα οι Κίνα, Ινδία, Βραζιλία και Γκαμπόν απείχαν από την ψηφοφορία ενώ οι υπόλοιπες δέκα χώρες ψήφισαν υπέρ.
Το κείμενο, που είχε συνταχθεί πριν από την υπογραφή της ενσωμάτωσης τεσσάρων περιφερειών της Ουκρανίας στη Ρωσία, καταδίκαζε τα «παράνομα δημοψηφίσματα» τα οποία «δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για μια τροποποίηση του καθεστώτος αυτών των περιοχών» ούτε για την «ψευδοπροσάρτησή τους» στη Ρωσία.
Καλούσε επίσης τη Μόσχα «να σταματήσει αμέσως» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία και να αποσύρει «πλήρως και άνευ όρων όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις της» από τη χώρα αυτή.
Η Κίνα και η Ινδία απείχαν και τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν η Ρωσία έθεσε και πάλι βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε ένα ψήφισμα που καταδίκαζε την «επίθεση» της στην Ουκρανία.
«Εάν η Ρωσία εμποδίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει τις ευθύνες του, θα ζητήσουμε από τη Γενική Συνέλευση, όπου κάθε χώρα διαθέτει μία ψήφο, να πει με σαφήνεια ότι είναι απαράδεκτο να επανασχεδιάζονται δια της βίας τα σύνορα», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.
Νέα τουρκική επιστολή στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, στην οποία η Τουρκία επιμένει στη σύνδεση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου, με την υποχρέωση της αποστρατικοποίησης. Φτάνει μάλιστα στο σημείο, να λέει ότι τα νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με μειωμένη κυριαρχία και υποστηρίζει ότι οι διεθνείς συνθήκες, ακόμη και αυτή των Παρισίων στην οποία δεν είναι συμβαλλόμενο μέλος η Τουρκία, της δίνει το δικαίωμα να αμφισβητήσει τους τίτλους της Ελλάδος επί των νησιών και των θαλασσίων ζωνών.
Η επιστολή, την οποία εξασφάλισε η ΕΡΤ, έχει ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου είναι πέντε σελίδες και αφορά σε απάντηση στην ελληνική επιστολή για το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών.
Περιλαμβάνει, όπως εξηγεί ο διπλωματικός συντάκτης Νίκος Μελέτης τα νομικά επιχειρήματα που έχουν απαντηθεί εκτενώς και εξαντλητικά από την Ελλάδα στην τελευταία της επιστολή.
Όπως εξηγεί ο Νίκος Μελέτης:
«Το ενδιαφέρον είναι ότι η Τουρκία επιμένει στη σύνδεση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά με την υποχρέωση της αποστρατικοποίησης “Ή θα αποστρατικοποιήσετε τα νησιά ή αμφισβητώ την κυριαρχία»
Φτάνει μάλιστα στο σημείο να λέει ότι τα νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με μειωμένη κυριαρχία και υποστηρίζει επίσης ότι οι διεθνείς συνθήκες, ακόμη και αυτή των Παρισίων στην οποία δεν είναι συμβαλλόμενο μέλος η Τουρκία, της δίνει το δικαίωμα να αμφισβητήσει τους τίτλους της Ελλάδος επί των νησιών και των θαλασσίων ζωνών. Αυτό το λέει για πρώτη φορά και δείχνει πως βρίσκει ό,τι επιχείρημα μπορεί για να πριονίσει τα δικαιώματα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.
Με παραπλανητικό τρόπο η Τουρκία αφού προηγουμένως λέει ότι η μη τήρηση της αποστρατικοποίησης αποτελεί απειλή για τη διεθνή ειρήνη καλεί την Ελλάδα σε διάλογο, ο οποίος βεβαίως δεν μπορεί να γίνει.
Ο Ερντογάν δεν αναφέρθηκε στον ΟΗΕ στο θέμα της κυριαρχίας. Η σημερινή επιστολή δείχνει ότι αυτό αποτελεί βασικό σημείο της πολιτικής της Άγκυρας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να ερμηνευτούν και οι δηλώσεις των τελευταίων ημερών « για λήψη μέτρων των απειλών που έρχονται από την Ελλάδα»
Διπλωματική αντεπίθεση στην τουρκική ρητορική των προκλήσεων
Με την Αθήνα να έχει ορίσει τις κόκκινες γραμμές απέναντι στα νέα κύματα των τουρκικών προκλήσεων, η ελληνική διπλωματία προετοιμάζεται για τον επόμενο κύκλο ενημέρωσης εταίρων και συμμάχων, θωρακίζοντας τις θέσεις της απέναντι στο κρεσέντο επιιθετικότητας της Άγκυρας.
Η Αθήνα ορθώνει τείχη στη ρητορική αποχαλίνωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ανώτατων αξιωματούχων της Άγκυρας και προετοιμάζεται για τον επόμενο κύκλο της διπλωματικής αντεπίθεσης.
Με στόχο την ενημέρωση εταίρων και συμμάχων για τις νέο-οθωμανικές κορώνες της τουρκικής ηγεσίας, στην ατζέντα του πρωθυπουργού κυκλώνονται τρία ορόσημο
«Μπαράζ» διεθνών επαφών Μητσοτάκη με επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά
Στη Σόφια, αύριο Σάββατο 1 Οκτωβρίου, θα γίνει η συνάντηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο περιθώριο των εγκαινίων της γραμμής διασύνδεσης φυσικού αερίου μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας.
Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η Σύνοδος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με την Άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 6-7 Οκτωβρίου, στην Πράγα, όπου αναμένεται να δώσει το παρών και ο κ. Ερντογάν. Η Τουρκία είναι μεταξύ των 44 χωρών που προσκλήθηκαν στην πρώτη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.
Το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη, όσον αφορά στην παρουσία του σε ευρωπαϊκές συναντήσεις κορυφής στο εγγύς μέλλον, κλείνει με τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 20-21 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στη συνάντηση του με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Σόφια, με αφορμή τα εγκαίνια του αγωγού IGB. Παράλληλα, θα ενημερώσει τους ομολόγους του τόσο στην Άτυπη Σύνοδο των «27» στην Πράγα, όσο και στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20 και 21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.
Κομισιόν: Στήριξη στην Ελλάδα και Καταδίκη της Τουρκίας
Την άνευ όρων στήριξη των Βρυξελλών στην Αθήνα εκφράζει, μιλώντας στην ΕΡΤ, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα.
«Βλέπουμε καθημερινά περιστατικά και γνωρίζω ότι «το αφεντικό μου» η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό σας αύριο γι` αυτό και είμαι βέβαιη ότι θα του μεταφέρει την πιο ισχυρή διαβεβαίωση ότι στηρίζουμε απόλυτα την Ελλάδα και καταδικάζουμε όλες τις επιθέσεις από τον Ερντογάν» δήλωσε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Νέες απειλές εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου εκτοξεύει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κρατώντας ψηλά το μπαϊράκι του τουρκικού αναθεωρητισμού.
«Ακόμα κι αν (όλος) ο κόσμος σταθεί απέναντί μας, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας στην Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε δυνατοί στο γήπεδο και στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων). Μερικές φορές το τραπέζι καταρρέει, τότε κατεβαίνουμε στο πεδίο».
Τις πληροφορίες που φέρουν την Τουρκία να καταθέτει προσφυγή στα Ηνωμένα Έθνη για αναγνώριση του ψευδοκράτους σχολιάζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
« Παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις και λαμβάνουμε τα δέοντα μέτρα για να προασπίσουμε και να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας» λέει ο κ. Πελεκάνος.
Στις αρχές της εβδομάδας αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο, όσον αφορά στην παρουσία του Τούρκου προέδρου στη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα.
Παρά τις έντονες τουρκικές πιέσεις που ασκούνται τις τελευταίες ημέρες προς τις ΗΠΑ για τους εξοπλισμούς και την αναβάθμιση των τουρκικών μαχητικών F-16, τα προβλήματα για την Άγκυρα διογκώνονται.
Αργά το βράδυ της Παρασκευής έγινε γνωστό ότι ο Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ κατέθεσε στον αμυντικό προυπολογισμό της Γερουσίας τροπολογία που δημιουργεί νέες προυποθέσεις στην Τουρκία για την αγορά ή τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών της αεροσκαφών.
Breaking: Σημαντική εξέλιξη, τροπολογία που θέτει προυποθέσεις στην Τουρκία για τα #F16 εισήχθη πριν από λίγο από τον @SenatorMenendez στον αμυντικό προυπολογισμό της Γερουσίας NDAA
Η κατάθεση της τροπολογίας αποτελεί ουσιαστικά το επόμενο βήμα μετά την κατάθεσή της από τον Κρις Πάπας στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Η τροπολογία στη Βουλή είχε εγκριθεί στις αρχές Ιουλίου και πλέον αυξάνονται οι πιαθνότητες να καταστεί νόμος των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το κείμενο που κατατέθηκε σήμερα «ο Πρόεδρος δεν μπορεί να πουλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογία αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε οποιαδήποτε αρχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου περί Ελέγχου Αμυντικών Εξαγωγών, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός και εάν ο πρόεδρος πιστοποιήσει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις Επιτροπές Αμυνας του Κογκρέσου:
1) ότι μια τέτοια μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών
2) αυτή η πιστοποίηση πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.
Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, έχει εκφράσει επανειλημμένως ότι είναι αντίθετος στην πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία.
Μάλιστα, ο Μενέντεζ απαρίθμησε πρόσφατα τους αυστηρούς όρους κάτω από τους οποίους θα μπορούσε να αποσύρει τις ενστάσεις του. «Ήμουν πολύ σαφής σχετικά με την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Πουλάμε τον στρατιωτικό μας εξοπλισμό με βάση κάποια στάνταρντ, με αυτούς που μοιράζονται τις αξίες μας, και όχι απλώς στη βάση του οικονομικού κέρδους» δήλωσε ο Μενέντεζ, εξηγώντας τη θέση του.
Ο γερουσιαστής, συγκεκριμένα, απαρίθμησε μια σειρά από προβλήματα στα οποία η Άγκυρα θα πρέπει να αλλάξει τη συμπεριφορά και την στάση της. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται:
· Το θέμα της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400.
· Οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.
· Οι στενές σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία.
· Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι φυλακίσεις δημοσιογράφων και δικηγόρων.
Η ολοένα και πιο αυταρχική διακυβέρνηση της Τουρκίας από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου, έχει κάνει πολλούς στην Ουάσινγκτον να εκφράσουν τη διαφωνία τους σχετικά με την πώληση όπλων στην Άγκυρα.
Την πλήρη στήριξη των Βρυξελλών στην Αθήνα, απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, εκφράζει η Ευρωπαία Επίτροπος Βέρα Γιουρόβα, σε αποκλειστική συνέντευξή της στην ΕΡΤ.
Αποκλειστική συνέντευξή στην ΕΡΤ και τη Γεωργία Σκιτζή
«Η Κομισιόν υιοθέτησε νόμο για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης. Θέλουμε επίσης να αυξήσουμε την διαφάνεια στην ιδιοκτησία των ΜΜΕ και κάτι το οποίο ισχύει στην Ελλάδα θέλουμε να δυσκολέψουμε κάθε είδους παρακολούθηση δημοσιογράφων. Η αντίδραση εδώ από τον πρωθυπουργό και άλλους είναι ότι υποστηρίζουν τις προτάσεις μας και ότι θα δράσουν εποικοδομητικά σε νομοθετικό επίπεδο. Ενημερώθηκα επίσης ότι για την προστασία των ΜΜΕ θα υπάρξει εθνική νομοθεσία» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Η ίδια επισημαίνει την ανάγκη οι ευρωπαϊκές χώρες να εντείνουν τις προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς.
«Η διαφθορά είναι ένα μεγάλο ζήτημα σε πολλές χώρες – μέλη και έχουμε συστήσει σε πολλές από αυτές συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας να εντείνουν τις προσπάθειες στην μάχη κατά της διαφθοράς. Όπως ενημερώθηκα υπάρχει στρατηγική κατά της διαφθοράς η οποία σταδιακά θα επικαιροποιηθεί. Μπορούμε να δουλέψουμε χέρι – χέρι με τις ελληνικές αρχές».
Ειδική αναφορά έκανε και στην διείσδυση των κακόβουλων λογισμικών, σημειώνοντας: «Το βασικό είναι να εφαρμόζουμε τους υπάρχοντες κανόνες. Και βλέπουμε ότι έχουμε 4 χώρες – υπάρχουν στοιχεία ότι το λογισμικό χρησιμοποιήθηκε εναντίον πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων και περιμένουμε και άλλες χώρες να έχουν επηρεαστεί από αυτό. Το ένα είναι οι παρακολουθήσεις από το Κράτος για θέματα εθνικής ασφάλειας. Εκεί πρέπει να υπάρχει νομοθεσία, η οποία να επιβάλλει έναν ικανό έλεγχο σε φορείς για την τήρηση της εθνικής ασφάλειας».
Η Ευρωπαία επίτροπος σημειώνει την σημασία της ενημέρωσης όσων τίθενται υπό παράνομη παρακολούθηση, υπογραμμίζοντας: «Συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό χθες ότι θα θέλαμε οι άνθρωποι που έχουν παρακολουθηθεί να έχουν την δυνατότητα να διαμαρτυρηθούν και το λιγότερο να πάρουν πληροφορίες και να ενημερωθούν για την αιτία σε περίπτωση που είναι παράνομο. Γιατί πιστεύουμε ότι οι πολίτες δεν πρέπει απλά να αποτελούν τα αντικείμενα μιας κατάστασης που δεν είναι ρυθμισμένη επαρκώς».
Αναφερόμενη στην ενεργειακή κρίση, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. «Πιστεύω ότι πρέπει να πάρουμε μέτρα όσον αφορά στην διαμόρφωση των τιμών του φυσικού αερίου. Είναι υπαρξιακό ζήτημα για όλους τους πολίτες όλων των χωρών – μελών. Ο τρόπος που θα το κάνουμε πρέπει να διασφαλίζει ότι θα μειώνει την τιμή για το ρωσικό και να είμαστε παράλληλα αξιόπιστοι εταίροι για όλους. Πρέπει να βρούμε λύση» λέει στην ΕΡΤ.
Επισήμανε δε ότι η Ευρώπη καταδικάζει τις πρακτικές Πούτιν, λέγοντας: «Ήμασταν ξεκάθαροι από την αρχή όταν ο Πούτιν ανακοίνωσε αυτά τα στημένα δημοψηφίσματα. Ότι δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τα αποτελέσματα. Και αυτές οι 4 περιοχές θεωρούνται κομμάτια της ουκρανικής επικράτειας».
Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν έστειλε μήνυμα καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΕΕ στηρίζει άνευ όρων την Ελλάδα.
«Η αντίδραση της ΕΕ απέναντι στην τουρκική επιθετική ρητορική απέναντι στην ακεραιότητα και την εδαφική κυριαρχία της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένων και των νησιών πρέπει να είναι άνευ όρων. Θα πρέπει να μείνουν ανέγγιχτα. Βλέπουμε καθημερινά περιστατικά και γνωρίζω ότι “το αφεντικό μου” η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό σας αύριο γι’ αυτό και είμαι βέβαιη ότι θα του μεταφέρει την πιο ισχυρή διαβεβαίωση ότι στηρίζουμε απόλυτα την Ελλάδα και καταδικάζουμε όλες τις επιθέσεις από τον Ερντογάν».
Η Ευρωπαία επίτροπος επισήμανε ότι η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Άγκυρα και η διαχείριση του μεταναστευτικού την απομακρύνουν πλήρως από την ενταξιακή της προοπτική.
Ένας 15χρονος συνελήφθη ως δράστης επίθεσης, με έναν 13χρονο, σε βάρος 14χρονου έξω από σχολείο στη Βούλα. Οι δύο ανήλικοι τραυμάτισαν το θύμα τους με μαχαίρι.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, για το σοβαρό αυτό περιστατικό στη Βούλα συνελήφθησαν τόσο ο 15χρονος, όσο και ένας γονέας για «παραμέληση εποπτείας ανηλίκου».
Ειδικότερα, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, συνέλαβαν έναν 15χρονο κατηγορούμενο για σωματική βλάβη, απειλή και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων. Επίσης, συνελήφθη και ο γονέας του ανηλίκου.
Το περιστατικό της επίθεσης των δύο ανηλίκων με μαχαίρι στον 13χρονο έξω από σχολείο της Βούλας έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης, 29 Σεπτεμβρίου.
Ο 15χρονος με τον 13χρονο, πλησίασαν τον 13χρονο και εξαιτίας προσωπικών τους διαφορών, τον απείλησαν με μαχαίρια που είχαν στην κατοχή τους. Στη συνέχεια ο 13χρονος, ο οποίος έχει ταυτοποιηθεί και αναζητείται, τραυμάτισε ελαφρά στην κοιλιά τον 14χρονο και διέφυγαν από το σημείο. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, καταδίκασαν την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς την «νέο ναδίρ» στον πόλεμο. Δεσμεύτηκαν επίσης ότι θα επιβάλουν νέα μέτρα σε βάρος της Μόσχας.
«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τις υποτιθέμενες προσαρτήσεις, ούτε τα ψευδοδημοψηφίσματα που έγιναν υπό την απειλή των όπλων», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι επικεφαλής της διπλωματίας του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Θα επιβάλλουμε περαιτέρω οικονομικό κόστος στη Ρωσία και σε πρόσωπα και οντότητες, εντός και εκτός της Ρωσίας, που παρέχουν πολιτική ή οικονομική υποστήριξη σε αυτές τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσαν.
Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει τις «παράνομες προσαρτήσεις» της Ρωσίας στην Ουκρανία κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Νωρίτερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισημοποίησε την ενσωμάτωση του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας.
Στη Γαλλία ο πρόεδρος Μακρόν καταδίκασε τις προσαρτήσεις των τεσσάρων ουκρανικών εδαφών (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα) και επανέλαβε ότι το Παρίσι θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι η ενέργεια αυτή συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου αλλά και της ουκρανικής εθνικής κυριαρχίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στην τελετή που έγινε νωρίτερα την Παρασκευή (30.09.2022) στο Κρεμλίνο, επανέλαβε ότι η Μόσχα θα θριαμβεύσει σε αυτήν την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» εναντίον της Ουκρανίας.
Προσαρτήσεις – Λιζ Τρας
Δεν μπορεί να επιτραπεί στον Πούτιν να αλλάξει τα διεθνή σύνορα χρησιμοποιώντας ωμή βία, δηλώνει η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Λιζ Τρας.
«Δεν μπορεί να επιτραπεί στον Πούτιν να αλλάξει τα διεθνή σύνορα, χρησιμοποιώντας ωμή βία. Θα διασφαλίσουμε ότι θα χάσει αυτόν τον παράνομο πόλεμο», δήλωσε η Τρας.
«Ο Πούτιν ενήργησε ακόμη μια φορά κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου με σαφή περιφρόνηση για τις ζωές των Ουκρανών πολιτών, του ουκρανικού λαού που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί».
«Το Ηνωμένο Βασίλειο ουδέποτε θα αγνοήσει την κυρίαρχη θέληση αυτών των ανθρώπων και ουδέποτε θα δεχθεί τις περιφέρειες του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια ως οτιδήποτε άλλο εκτός από ουκρανικό έδαφος», τόνισε.
Προσαρτήσεις – Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
«Η παράνομη προσάρτηση που διακήρυξε ο Πούτιν δεν θα αλλάξει τίποτε. Όλα τα εδάφη που έχουν καταληφθεί παράνομα από τους Ρώσους εισβολείς είναι ουκρανική γη και πάντα θα είναι τμήμα αυτού του κυρίαρχου κράτους», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Προσαρτήσεις – Μολδαβία, Γεωργία
Και η Μολδαβία ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει τις ρωσικές «απόπειρες παράνομης προσάρτησης» τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών που η Μόσχα έχει εν μέρει καταλάβει και καταδίκασε τον άδικο πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία.
Η μικρή πρώην Σοβιετική δημοκρατία είναι επιφυλακτική για τις προθέσεις της Ρωσίας, καθώς η Μόσχα έχει στρατεύματα και ειρηνευτικές δυνάμεις στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας και το Κισινάου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους.
«Η χώρα μας επιβεβαιώνει την ισχυρή υποστήριξή της για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας.
Η φιλοδυτική πρόεδρος της Μολδαβίας δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η χώρα της, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία και τη Ρουμανία, πρέπει να ενισχύσει την άμυνά της επειδή η Ρωσία δεν σέβεται την ουδετερότητά της.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλόμε Ζουραμπισβίλι καταδίκασε την απόφαση της Ρωσίας να προσαρτήσει τέσσερις ουκρανικές περιοχές.
«Η διεξαγωγή ενός εικονικού δημοψηφίσματος για την υποστήριξη μιας κατάφωρης παραβίασης του διεθνούς δικαίου και μιας βίαιης προσάρτησης δεν έχει καμία νομιμότητα ή μέλλον. Απορρίπτουμε αυτού του είδους τις σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και επαναλαμβάνουμε την πλήρη υποστήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», έγραψε η Ζουραμπισβίλι, σε ανάρτηση της στο Twitter, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.
H πρόεδρος της Γεωργίας καταδίκασε επίσης τα σχέδια επιστράτευσης στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας και της Γεωργίας ως ακόμη μια κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας των δύο χωρών.
Στα χέρια των Αρχών βρίσκεται ένας άνδρας αλλά και μία 27χρονη που συμμετείχε στη συμμορία των βιαστών με τα καλάσνικοφ και το παρατσούκλι της ήταν «πιπίλα». Οι δύο αυτές συλλήψεις φέρονται να σχετίζονται με τη δράση των συμμοριών στην Πολυτεχνειούπολη.
Τι βρέθηκε στο σπίτι της 27χρονης
Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι της 27χρονης, σύμφωνα με το Mega βρέθηκαν αποκόμματα από δημοσιεύματα της εποχής, τα οποία αναφέρονταν στους βιασμούς των ληστών, και η αστυνομία θεωρεί πως τα κρατούσε για ενθύμιο.
Ακόμη, εντοπίστηκε ένα υποπολυβόλο, ενώ στο όνομά της ήταν το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της συμμορίας για να κάνουν εφόδους. Η εκτίμηση της αστυνομίας είναι πως η 27χρονη είναι ενεργό ρόλο στη συμμορία.
Το ψευδώνυμο «Πιπίλα»
Όπως αναφέρουν πηγές της ΕΛ.ΑΣ., η συγκεκριμένη γυναίκα ήταν ενταγμένη στον ευρύτερο κύκλο των ληστών με τα καλάσνικοφ την περίοδο 2010 – 2011, οι οποίοι έμπαιναν μέσα σε σπίτια των νοτίων προαστίων και πέρα από τις κλοπές, παρενοχλούσαν τις γυναίκες.
Η Αστυνομία εκτιμά πως σε μία τουλάχιστον από τις επιθέσεις των βιαστών με τα καλάσνικοφ που έμπαιναν μέσα σε σπίτια των Νοτίων Προαστίων και παρενοχλούσαν γυναίκες μεταξύ 2010 -2011 η νεαρή βρισκόταν εντός της οικίας, όπου μία από τις γυναίκες έπεσε θύμα κακοποίησης.
Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι της 27χρονης βρέθηκαν αποκόμματα από δημοσιεύματα της εποχής, τα οποία αναφέρονταν στους βιασμούς των ληστών, και η αστυνομία θεωρεί πως τα κρατούσε για ενθύμιο.
Η κυβέρνηση στην Ουκρανία σκοπεύει να εθνικοποιήσει όλα τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στη χώρα, ανακοίνωσε ο Βολοντίμιρ Ζελέσνκι.
Ο Ζελένσκι σε διάγγελμά του τόνισε πως «στην επόμενη συνεδρίαση της Ανώτατης Ράντα (βουλής) της Ουκρανίας, θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για την εθνικοποίηση όλων των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, το οποίο θα απλουστεύσει αυτή τη διαδικασία. Σας ζητώ να υποστηρίξετε αυτό το νομοσχέδιο χωρίς δισταγμούς. Ολοκληρώνουμε την αποσυναρμολόγηση της ρωσικής επιρροής στην Ουκρανία, στην Ευρώπη και στον κόσμο».
Η Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής κατάσχει και δεσμεύει στο έδαφός της τα περιουσιακά στοιχεία φυσικών και νομικών προσώπων. Τον Ιούλιο για παράδειγμα δικαστήριο στην περιοχή Κιροβογκράντ δέσμευσε τα περιουσιακά στοιχεία τεσσάρων Ρώσων, η αξία των οποίων υπερέβαινε τα 200 εκ. δολάρια.
Το δικαστήριο θεώρησε ότι οι Ρώσοι είχαν επιχειρηματικά δικαιώματα σε τρεις εταιρίες που σχετίζονταν μεταξύ τους. Και οι τρείς είχαν προβεί σε πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Τα ονόματα των Ρώσων δεν αναφέρονται.
«Η πόρτα μας είναι ανοιχτή για όλες τις χώρες της ΕΕ» υπογράμμισε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, λίγο μετά το επίσημο αίτημα του Κιέβου για ταχεία ένταξη στη Συμμαχία.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ παρέπεμψε ουσιαστικά την Ουκρανία στις αποφάσεις της Συνόδου του περασμένου Ιουνίου στη Μαδρίτη, τονίζοντας ότι το αίτημα του Κιέβου θα εξεταστεί και θα πρέπει να γίνει ομόφωνα αποδεκτό απ' όλες τις χώρες-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
«Το NATO υποστηρίζει το δικαίωμα όλων των χωρών να υποβάλλουν αιτήσεις ένταξης στη Συμμαχία και κρατάει πάντα την πόρτα ανοιχτή στην Ουκρανία, όπως έχουμε δηλώσει και στο παρελθόν» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Ουκρανίας να καθορίζει το δικό της μονοπάτι. Η στόχευσή μας τώρα είναι να παράσχουμε στήριξη στην Ουκρανία, για ν' αποκρούσει τη βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας».
Δήλωσε ακόμη ότι οι Σύμμαχοι έχουν δηλώσει και έχουν αποδείξει την υποστήριξή τους στην Ουκρανία και όλοι μαζί θα αποφασίσουν την πορεία της χώρας προς την ένταξη, όπως έκαναν με τη Σουηδία και τη Φινλανδία στη Σύνοδο Κορυφής του NATO στη Μαδρίτη.
«Ο Πούτιν κινητοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες, εκτοξεύει ανεύθυνες απειλές περί πυρηνικών και τώρα προσαρτά παράνομα και άλλα ουκρανικά εδάφη. Όλα αυτά μαζί συνιστούν τη σοβαρότερη κλιμάκωση από την έναρξη του πολέμου» είπε ο Στόλτενμπεργκ.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ επανέλαβε την «αταλάντευτη υποστήριξη» των συμμάχων στην ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. «Αν αφήσουμε τον Πούτιν να κερδίσει στην Ουκρανία, θα είναι καταστροφικό για την Ουκρανία και επικίνδυνο για εμάς» σχολίασε.
Παράλληλα, επανέλαβε πολλές φορές στις δηλώσεις του ότι ο πόλεμος αυτός δεν είναι ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία, αλλά ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι στο χέρι του Πούτιν να σταματήσει τη διένεξη. Τον κάλεσε συγκεκριμένα να σταματήσει άμεσα τον πόλεμο και επιβεβαίωσε την στήριξη στην Ουκρανία «για όσο χρειαστεί». «Η Ουκρανία έχει απόλυτο δικαίωμα να πάρει τα εδάφη της πίσω και εμείς θα την στηρίξουμε» δήλωσε.
Ακόμη, καταδίκασε την προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας -Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα- από τη Ρωσία. Χαρακτηριστικά, μίλησε για μια κίνηση που προδίδει την αποτυχία του Πούτιν, ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας στον ουκρανικό λαό.
Σχετικά με τις απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων από τη ρωσική πλευρά, ο Στόλτενμπεργκ τις χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ανησυχητικές», ενώ προειδοποίησε ότι η χρήση τέτοιου είδους όπλων θα έχει σημαντικές συνέπειες και για τη Ρωσία.
Ο καιρός αύριο στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα φέρει αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως από το απόγευμα στα βορειοδυτικά, όπου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.
Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με αραιές νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 και βαθμιαία έως 6 στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει τους 30 με 32 βαθμούς και τοπικά στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και την Κρήτη τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:
ΑΤΤΙΚΗ Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα. Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 και βαθμιαία έως 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 17 έως 33 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν. Άνεμοι: Νοτίων διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ, τη νύχτα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 17 έως 30 βαθμούς Κελσίου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και στη δυτική και κεντρική Μακεδονία θα σημειωθούν τοπικές βροχές και τις νυχτερινές ώρες στη δυτική Μακεδονία σποραδικές καταιγίδες. Άνεμοι: Νοτίων διευθύνσεων 3 με 4 και βαθμιαία τοπικά 5 μποφόρ, τη νύχτα στα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 13 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα βόρεια, όπου πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρές. Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ, τη νύχτα στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: Από 16 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία στα βόρεια θα πυκνώσουν και τη νύχτα στη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Άνεμοι: Νοτίων διευθύνσεων 3 με 5 και βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 14 έως 33 και κατά τόπους έως 35 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ Καιρός: Γενικά αίθριος. Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 5 και βαθμιαία νότιοι έως 6 μποφόρ, στα ανατολικότερα τμήματα βόρειοι 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 και τοπικά στην Κρήτη έως 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις στα βόρεια από το απόγευμα που το βράδυ θα πυκνώσουν. Άνεμοι: Στα βόρεια νότιοι 3 με 5 και βαθμιαία έως 6 μποφόρ, στα νότια βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου.
ΕΥΒΟΙΑ Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα. Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 και βαθμιαία έως 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 16 έως 33 βαθμούς Κελσίου.
Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας επέβαλαν οι ΗΠΑ αφότου ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.
Τα τιμωρητικά μέτρα, και σε αυτήν την περίπτωση, θα αφορούν στα περιουχιακά στοιχεία επιφανών Ρώσων ενώ θα επηρεάσουν και τις οικογένειές τους.
«Σήμερα, λάβαμε γρήγορα και αυστηρά μέτρα ως απάντηση στην προσπάθεια του Προέδρου Πούτιν να προσαρτήσει περιοχές της Ουκρανίας – μια ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε κυρώσεις σε οποιονδήποτε παρέχει πολιτική ή οικονομική υποστήριξη σε αυτήν την απάτη», τόνισε σε ανάρτησή του στο Twitter o Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν. «Τίποτα δεν αλλάζει για την Ουκρανία»
Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι το Κίεβο θα συνεχίσει να απελευθερώνει ουκρανικά εδάφη που κατέχονται από τη Ρωσία και ότι «τίποτα δεν αλλάζει» αφότου ο ηγέτης του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν ανακήρυξε τέσσερις μερικώς κατεχόμενες περιοχές ως ρωσική γη σε μια τελετή στη Μόσχα.
«Προσπαθώντας να προσαρτήσει τις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα της Ουκρανίας, ο Πούτιν προσπαθεί να αρπάξει εδάφη που δεν ελέγχει καν στο πεδίο», έγραψε στο twitter ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.
«Τίποτα δεν αλλάζει για την Ουκρανία: συνεχίζουμε να απελευθερώνουμε τη γη και τον λαό μας, αποκαθιστώντας την εδαφική μας ακεραιότητα».
Η Πολωνία καταδικάζει την υπογραφή των συνθηκών από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών στη Βαρσοβία. “Το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις παράνομες ενέργειες της “αναγνώρισης της ανεξαρτησίας” και “ενσωμάτωσης” στη Ρωσική Ομοσπονδία τμημάτων των ουκρανικών περιφερειών της Χερσώνας, του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ και της Ζαπορίζια”, αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωση.
Στην Ολλανδία, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί την προσάρτηση ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία, που ανακοινώθηκε σήμερα από τον πρόεδρο ΒλαντίμΙρ Πούτιν.
“Η Ολλανδία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ αυτή την προσάρτηση, ακριβώς όπως δεν αναγνωρίζουμε την προσάρτηση της Κριμαίας”, δήλωσε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους στη Χάγη.
Ανάρτηση – δήλωση σε αυστηρούς τόνους έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την προσάρτηση 4 περιοχών της Ουκρανίας από την Ρωσία.
«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας. Η Ρωσία υπονομεύει τους κανόνες της διεθνούς τάξης και παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα της Ουκρανίας για ανεξαρτησία και εδαφική κυριαρχία. Η Ελλάδα και η ΕΕ είναι σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας», έγραψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
We will never recognize the illegal annexation of Ukraine's territories. Russia is undermining the rules-based international order and violating the fundamental rights of Ukraine to independence and sovereignty. Greece and the EU stand firmly with Ukraine. https://t.co/xZpjYhbPrU
Στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε σήμερα ο Ρώσος πρεσβευτής στο Λονδίνο για να διαμαρτυρηθεί για την προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 15% του εδάφους της στη Ρωσική Ομοσπονδία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Λονδίνο.
Τα διατάγματα προσάρτησης των τεσσάρων κατεχόμενων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία, υπέγραψε- νωρίτερα- ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως ενημέρωσε ο ίδιος στη διάρκεια της φιέστας που είχε ετοιμάσει για τον σκοπό αυτό.
«Οι πολίτες στις περιοχές της Ουκρανίας έκαναν τις επιλογές τους, υπογράψαμε την προσάρτησή τους και ελπίζουμε το κοινοβούλιο να την κάνει αποδεκτή. Εξάλλου, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, προβλέπεται στον χάρτη του ΟΗΕ. Εδώ μάχονταν οι προπαππούδες μας. Όλοι εκείνοι που θέλουν να έχουν το δικαίωμα να ζήσουν, είναι θύματα των απάνθρωπων ενεργειών του καθεστώτος του Κιέβου. Θα φτιάξουμε τις υποδομές και θα αυξήσουμε την ασφάλεια, ώστε να αισθανθούν οι πολίτες την πλήρη υποστήριξη της μητέρας Ρωσίας. Δεν θα τους προδώσουμε ποτέ, θα γίνουν Ρώσοι πολίτες. Η απόφαση του 1991 δεν βασίστηκε στην επιθυμία των πολιτών. Η Ρωσία δεν έχει βλέψεις για την αναβίωση της ΕΣΣΔ» ανέφερε στην ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πούτιν είπε πως «είμαστε έτοιμοι για συζητήσεις με την Ουκρανία. Καλούμε το καθεστώς του Κιέβου να σταματήσει αμέσως όλες τις εχθροπραξίες, τον πόλεμο που εξαπέλυσε το 2014 και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το Κίεβο πρέπει να σεβαστεί την επιλογή των πολιτών σε Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για τη ειρήνη».
Ο Ρώσος πρόεδρος επιτέθηκε εκ νέου στη Δύση, λέγοντας: «Η Δύση ψάχνει μια νέα ευκαιρία για να αποδυναμώσει και να καταστρέψει τη Ρωσία. Υπάρχει όμως μια τόσο σπουδαία χώρα και αυτό δεν το υπολογίζουν. Η Δύση θέλει να κάνει τη Ρωσία μια αποκία, αλλά εμεις θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας. Είναι σημαντικό για τη Δύση οι χώρες να παραδώσουν την κυριαρχία τους για χάρη των ΗΠΑ. Οι υποσχέσεις τους για μη επέκταση του ΝΑΤΟ ήταν ένα ψέμα. Κάνουν υβριδικό πόλεμο εναντίον μας, θέλουν να διαλύσουν τον πολιτισμό μας. Οι ΗΠΑ είναι αυτές που κυριαρχούν σε Γερμανία, Κορέα και Ιαπωνία, ωστόσο μετά μιλούν για ίσα δικαιώματα. Οι ΗΠΑ είναι εκείνες που καταστρέφουν τις ευρωπαϊκές υποδομές ενέργειας».
Χωρίς συμφωνία για την ιδέα να επιβληθεί γενικό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, αλλά με πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα για να γεφυρωθούν οι διαφωνίες, κατέληξε το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες.
Ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδας, οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ιταλίας, της Πολωνίας και της Ισπανίας, συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν εντός της επόμενης εβδομάδας τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να κατατεθεί μία κοινή πρόταση στην Επιτροπή για ένα γενικό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Ενέργειας της Τσεχίας και προεδρεύων του Συμβουλίου, Γιόζεφ Σικέλα, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ναι μεν «υπάρχουν τεχνικές διαφορές» μεταξύ των δεκαπέντε χωρών που θέλουν το γενικό πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, αλλά συμφωνήθηκε να συσταθεί μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για να αξιολογηθούν οι πιθανές επιλογές.
Όπως εξήγησε ο Τσέχος υπουργός, υπάρχουν δύο κοινοί στόχοι. Ο πρώτος είναι να μειωθεί η τιμή του φυσικού αερίου, χωρίς να δοθεί κίνητρο για την αύξηση της κατανάλωσης και ο δεύτερος είναι να μην επιτρέψουμε τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου να επηρεάζουν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. «Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των προσδοκιών των Ευρωπαίων πολιτών και να δράσουμε τώρα- πάρα πολύ γρήγορα», είπε ο Τσέχος υπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι η Τσεχική Προεδρία της ΕΕ θα συγκαλέσει όσα έκτακτα Συμβούλια χρειαστούν για να βρεθεί λύση.
Από την πλευρά της, η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, τόνισε ότι ένα γενικό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου «θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια εφοδιασμού ενέργειας στην ΕΕ» και σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση, ένα τέτοιο μέτρο θα πρέπει να συνδυαστεί με μέτρα που να μειώνουν τη ζήτηση του φυσικού αερίου. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Επιτροπή θα συμπεριλάβει πρόταση για γενικό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, όταν θα παρουσιάσει το σχέδιο δράσης στις 4 Οκτωβρίου, η κ. Σίμσον αρκέστηκε να πει ότι «το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου είναι μια νόμιμη επιλογή, αλλά απαιτεί ριζική παρέμβαση στην αγορά». Αυτό σημαίνει, εξήγησε η Σίμσον, ότι πρέπει να πληρούνται αρκετοί αδιαπραγμάτευτοι όροι για να λειτουργήσει το ανώτατο όριο στην τιμή. «Συμφωνήσαμε με τα κράτη-μέλη ότι θα παράσχουν περαιτέρω στοιχεία», είπε και πρόσθεσε ότι από τη δική της πλευρά, η Επιτροπή έχει εκφράσει την ετοιμότητά της να βάλει ένα προσωρινό ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας – ένα μέτρο το οποίο επίσης θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, κατά την άποψη της Επιτροπής.
Η Κάντρι Σίμσον τόνισε, εξάλλου, ότι η Επιτροπή πιστεύει ότι χρειάζεται να επιβληθεί ένα πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο μέσω αγωγών και LNG, ωστόσο, όπως είπε, «δεν υπάρχει η απαραίτητη συναίνεση μεταξύ των χωρών μελών» για κάτι τέτοιο, καθώς πολλές χώρες θεωρούν ότι είναι ένα μέτρο που εμπίπτει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Εξάλλου, η κ. Σίμσον τόνισε ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ των χωρών-μελών να διαπραγματευτούν χαμηλότερες τιμές με «αξιόπιστους» προμηθευτές και η Επιτροπή θα προχωρήσει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.
Η Επίτροπος Ενέργειας προέβλεψε, πάντως, ότι δεν θα είναι ένας εύκολος χειμώνας για την Ευρώπη και ότι ο επόμενος χειμώνας θα είναι ακόμα πιο δύσκολος.
Τέλος, ο Προεδρεύων του Συμβουλίου, Γ. Σικέλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πολιτική συμφωνία σχετικά με τα μέτρα για τον μετριασμό των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία περιλαμβάνουν την υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, ένα ανώτατο όριο στα έσοδα όσων παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με άλλες τεχνολογίες και συνεισφορά αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.
«Είμαστε σε ενεργειακό πόλεμο με τη Ρωσία, ο πόλεμος αυτός έχει επιπτώσεις στη βιομηχανία μας. Χρειάζεται περαιτέρω συντονισμένη δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε τέλος ο Τσέχος υπουργός.
Χωρίς συμφωνία για την ιδέα να επιβληθεί γενικό ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, αλλά με πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα για να γεφυρωθούν οι διαφωνίες, κατέληξε το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες.
Ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδας, οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ιταλίας, της Πολωνίας και της Ισπανίας, συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν εντός της επόμενης εβδομάδας τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να κατατεθεί μία κοινή πρόταση στην Επιτροπή για ένα γενικό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Ενέργειας της Τσεχίας και προεδρεύων του Συμβουλίου, Γιόζεφ Σικέλα, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ναι μεν «υπάρχουν τεχνικές διαφορές» μεταξύ των δεκαπέντε χωρών που θέλουν το γενικό πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, αλλά συμφωνήθηκε να συσταθεί μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για να αξιολογηθούν οι πιθανές επιλογές.
Όπως εξήγησε ο Τσέχος υπουργός, υπάρχουν δύο κοινοί στόχοι. Ο πρώτος είναι να μειωθεί η τιμή του φυσικού αερίου, χωρίς να δοθεί κίνητρο για την αύξηση της κατανάλωσης και ο δεύτερος είναι να μην επιτρέψουμε τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου να επηρεάζουν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. «Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των προσδοκιών των Ευρωπαίων πολιτών και να δράσουμε τώρα- πάρα πολύ γρήγορα», είπε ο Τσέχος υπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι η Τσεχική Προεδρία της ΕΕ θα συγκαλέσει όσα έκτακτα Συμβούλια χρειαστούν για να βρεθεί λύση.
Από την πλευρά της, η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, τόνισε ότι ένα γενικό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου «θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια εφοδιασμού ενέργειας στην ΕΕ» και σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση, ένα τέτοιο μέτρο θα πρέπει να συνδυαστεί με μέτρα που να μειώνουν τη ζήτηση του φυσικού αερίου. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Επιτροπή θα συμπεριλάβει πρόταση για γενικό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, όταν θα παρουσιάσει το σχέδιο δράσης στις 4 Οκτωβρίου, η κ. Σίμσον αρκέστηκε να πει ότι «το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου είναι μια νόμιμη επιλογή, αλλά απαιτεί ριζική παρέμβαση στην αγορά».
Αυτό σημαίνει, εξήγησε η Σίμσον, ότι πρέπει να πληρούνται αρκετοί αδιαπραγμάτευτοι όροι για να λειτουργήσει το ανώτατο όριο στην τιμή. «Συμφωνήσαμε με τα κράτη-μέλη ότι θα παράσχουν περαιτέρω στοιχεία», είπε και πρόσθεσε ότι από τη δική της πλευρά, η Επιτροπή έχει εκφράσει την ετοιμότητά της να βάλει ένα προσωρινό ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας - ένα μέτρο το οποίο επίσης θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, κατά την άποψη της Επιτροπής.
Η Κάντρι Σίμσον τόνισε, εξάλλου, ότι η Επιτροπή πιστεύει ότι χρειάζεται να επιβληθεί ένα πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο μέσω αγωγών και LNG, ωστόσο, όπως είπε, «δεν υπάρχει η απαραίτητη συναίνεση μεταξύ των χωρών μελών» για κάτι τέτοιο, καθώς πολλές χώρες θεωρούν ότι είναι ένα μέτρο που εμπίπτει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Εξάλλου, η κ. Σίμσον τόνισε ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ των χωρών-μελών να διαπραγματευτούν χαμηλότερες τιμές με «αξιόπιστους» προμηθευτές και η Επιτροπή θα προχωρήσει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.
Η Επίτροπος Ενέργειας προέβλεψε, πάντως, ότι δεν θα είναι ένας εύκολος χειμώνας για την Ευρώπη και ότι ο επόμενος χειμώνας θα είναι ακόμα πιο δύσκολος.
Τέλος, ο Προεδρεύων του Συμβουλίου, Γ. Σικέλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πολιτική συμφωνία σχετικά με τα μέτρα για τον μετριασμό των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία περιλαμβάνουν την υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, ένα ανώτατο όριο στα έσοδα όσων παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με άλλες τεχνολογίες και συνεισφορά αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.
«Είμαστε σε ενεργειακό πόλεμο με τη Ρωσία, ο πόλεμος αυτός έχει επιπτώσεις στη βιομηχανία μας. Χρειάζεται περαιτέρω συντονισμένη δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε τέλος ο Τσέχος υπουργός.
Πρωτοφανής αναστάτωση επικράτησε σε σχολείο του Βόλου σήμερα το πρωί, όταν μία γυναίκα εισήλθε στο σχολείο και φώναζε και απειλούσε ότι θα μαχαιρώσει τους μαθητές. Επικράτησε πανικός, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί σοκαρίστηκαν από το περιστατικό. Η γυναίκα συνέχιζε τις απειλές όμως δεν εμφάνιζε εάν είχε ή όχι μαχαίρι πάνω της. Αμέσως η διεύθυνση κάλεσε στην αστυνομία, που επενέβη και συνέλαβε την γυναίκα.
Η γυναίκα, από την Αλβανία 42 ετών, εισήλθε στο σχολείο σε έξαλλη κατάσταση και φώναζε χαρακτηριστικά «θα σας φάω, θα σας χτυπήσω». Στο παραλήρημά της ανέφερε κάτι για κάποιον μαθητή, χωρίς όμως κανείς να μπορέσει να καταλάβει τι έλεγε και τι εννοούσε. Πάντως δεν ήταν μητέρα κάποιου μαθητή του σχολείου.
Στο σημείο έσπευσε η αστυνομία, που τελικά βρήκε στην κατοχή της γυναίκας μαχαίρι, το οποίο όπως εκείνη δεν το είχε φανερώσει στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, παρά τις απειλές της.
Όπως έγινε γνωστό η 42χρονη είναι χωρισμένη και μητέρα δύο παιδιών. Τα παιδιά της δεν φοιτούν στο σχολείο που εισέβαλε, όμως σύμφωνα με τις πληροφορίες, φέρονται μαθητές του σχολείου να κάνουν bullying σε ένα απο τα παιδιά της αλλά και στην ίδια.
Ευτυχώς μετά την έλευση της αστυνομίας ηρέμησαν τα πνεύματα αν και το περιστατικό προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Η γυναίκα συνελήφθη και δόθηκε εντολή για ακούσια νοσηλεία.
Έπειτα από πολυήμερη «μάχη» στο ΝΙΜΤΣ, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος, Ζάχος Χατζηφωτίου έχασε τη «μάχη» με τη ζωή.
Όπως έγινε γνωστό πέθανε σήμερα, Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 99 χρόνων.
Πριν από μερικές εβδομάδες ο Ζάχος Χατζηφωτίου είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ και νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση.
Ποιος ήταν ο Ζάχος Χατζηφωτίου
Ο Ζάχος Χατζηφωτίου (1923) του Γεωργίου ήταν δημοσιογράφος και
συγγραφέας. Καταγόταν από τα Ψαρά· η οικογένειά του έφυγε από το νησί το
1824, μετά την καταστροφή του από τους Τούρκους, και εγκαταστάθηκε
αρχικά στη Σύρο και τελικά στην Αθήνα, στην Πλάκα, όπου και γεννήθηκε ο
Ζάχος στις 28 Σεπτεμβρίου 1923.
Αποφοίτησε από το Πειραματικό
Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην Κατοχή, σε ηλικία 17 ετών, απέδρασε
στην Αίγυπτο, όπου έλαβε μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις, πρώτα ως
στρατιώτης στους Ποντικούς της Ερήμου, στην πολιορκία του Τομπρούκ, και
μετά συμμετέχοντας στην 3η Ορεινή Ταξιαρχία – Ρίμινι, η οποία μπήκε
πρώτη στο Ρίμινι, όπου και παρασημοφορήθηκε.
Στα Δεκεμβριανά, η ταξιαρχία υπό τις διαταγές του ανέλαβε την εκδίωξη
μικρού θύλακα του ΕΑΜ που είχε καταφύγει κοντά στο ρεύμα του Αρδηττού
χωρίς θύματα, όπως υποστηρίζει ο ίδιος.
Μετά το τέλος του
πολέμου και την επιστροφή του εργάστηκε στις επιχειρήσεις της
οικογένειάς του (βιομηχανία και εμπόριο υφασμάτων) μέχρι το 1956. Από το
1956 και μέχρι το 1962 διετέλεσε διευθυντής εκδοτικού οίκου στο Παρίσι.
Την περίοδο 1962-1970 δραστηριοποιήθηκε στη ναυτιλία και από το 1970
εμφανίζεται πλέον ως συγγραφέας και δημοσιογράφος. Χρονογράφος στην
εφημερίδα «Καθημερινή» (1974-1977), στον «Ταχυδρόμο» με το ψευδώνυμο
«Ίακχος» από το 1975 και στα «Νέα» ως «ο Διακριτικός» από το 1977.
Εργάστηκε στην τηλεόραση και έγινε γνωστός από την εκπομπή «Το
πεντάλεπτο του Ζάχου Χατζηφωτίου».
Συγγραφέας των βιβλίων «Τα
εν οίκω… εν Δήμω», «Πωλείται Συνείδησις», «Συννεφιάζει και στη Μύκονο»,
«Πάντα την Κυριακή», «Ο Ίακχος κι εγώ», «100 εκπομπές», «Χιούμορ και
ζωγραφική», «Τα Μονοπάτια του Πολέμου» και άλλα.
Ο Ζάχος Χατζηφωτίου έγινε ευρύτερα γνωστός από το τηλεοπτικό πεντάλεπτο
κοινωνικής κριτικής και ως κοσμικογράφος, ένας «μπον βιβέρ» με πολλές
αναμνήσεις της αθηναϊκής ζωής.
Ο Χατζηφωτίου παντρεύτηκε συνολικά, πέντε φορές.
Ο πρώτος του γάμος ήταν με μια Γαλλίδα, κόρη στρατηγού με την οποία
χώρισε όταν ο πατέρας της είπε στον Χατζηφωτίου να τον βάλει στο Γαλλικό
στρατό. Στη συνέχεια παντρεύτηκε τη δεύτερη σύζυγό του, τη Δανάη
Σωσσίδη, γόνο της οικογένειας Κύρου, της εφημερίδας «Εστίας», με την
οποία έφεραν στον κόσμο την κόρη τους Μανίτα.
Ο επόμενος γάμος ήταν πάλι στο Παρίσι με μια Γαλλίδα, την Ιρέν, η οποία
δούλευε στον Ντιόρ. Το τέταρτο στεφάνι του Χατζηφωτίου ήταν με την
Τζένη Καρέζη σε ένα γάμο όπου οι καλεσμένοι ήταν 500 και οι απρόσκλητοι
5.000.
Μετά από πέντε χρόνια κοινής ζωής αποφάσισαν να
χωρίσουν, κάτι που έκαναν με διακριτικότητα και χωρίς ακρότητες. Μετά
την Καρέζη, παντρεύτηκε στην Μύκονο την Κατερίνα Παπαδημητρίου, τέως Μις
Ελλάς.
Συναγερμός στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) έπειτα από έξαρση μολύνσεων από μολυσματικό στέλεχος της ηπατίτιδας Α που καταγράφηκε σε επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ειδικότερα, μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου, 303 περιπτώσεις με πανομοιότυπα ή στενά συγγενικά στελέχη της ηπατίτιδας Α εντοπίστηκαν στην Αυστρία (7), τη Γερμανία (8), την Ουγγαρία (161), την Ολλανδία (8), τη Σλοβενία (35), τη Σουηδία (8), και το Ηνωμένο Βασίλειο (76).
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιδημιολογικά και μικροβιολογικά δεδομένα, η μετάδοση πιθανολογείται ότι έχει γίνει από άνθρωπο σε άνθρωπο και πιθανώς και μέσω μολυσμένων τροφίμων.
Στις 15 Φεβρουαρίου 2022, οι αρχές της Ουγγαρίας ανέφεραν μαζικά κρούσματα ηπατίτιδας Α με τον γονότυπο ΙΒ, τα οποία έχουν ανέλθει πλέον σε 161 από τον περασμένο Δεκέμβριο (139 άνδρες, 22 γυναίκες). Ο εβδομαδιαίος αριθμός των αναφερόμενων των κρουσμάτων μειώνεται στη χώρα από τον περασμένο Ιούνιο. Αρκετά μολυσμένα άτομα αυτοαναγνωρίστηκαν ως άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, γεγονός που υποδηλώνει πιθανή μετάδοση μεταξύ των σεξουαλικών επαφών. Αρκετοί ασθενείς έχουν νοσηλευτεί.
Τον Ιούλιο του 2022, υπήρχε υποψία τροφογενούς επιδημίας συνδεδεμένης με εστιατόριο στην Ουγγαρία, όπου 16 άτομα αρρώστησαν με λοίμωξη από HAV IB. Ορισμένοι ασθενείς ανέφεραν ότι κατανάλωσαν κρύα σούπα φτιαγμένη με κατεψυγμένα μούρα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν έχει εντοπιστεί σαφής πηγή μόλυνσης, αλλά οι επιδημιολογικές έρευνες μέχρι στιγμής δείχνουν πιθανές τροφιμογενείς λοιμώξεις εκτός από τη μετάδοση από άτομο σε άτομο.
Ο ιός της ηπατίτιδας Α είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στις περιβαλλοντικές συνθήκες, καθώς και σε διάφορες μεθόδους συντήρησης όπως η κατάψυξη. Ως εκ τούτου, η πιθανή μετάδοση που μεταδίδεται από τα τρόφιμα θα πρέπει να διερευνάται όταν αναφέρονται πολλά κρούσματα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η τήρηση της καλής υγιεινής των χεριών – συμπεριλαμβανομένου του σχολαστικού πλυσίματος με σαπούνι μετά τη χρήση της τουαλέτας, της αλλαγής πάνας και πριν από την προετοιμασία ή την κατανάλωση φαγητού – παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της εξάπλωσης της ηπατίτιδας Α.
Η Μόσχα θα θεωρήσει επιθέσεις κατά οποιουδήποτε τμήματος των περιοχών της Ουκρανίας που ετοιμάζεται να προσαρτήσει ως επιθετικές ενέργειες κατά της ίδιας της Ρωσίας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία θα ενσωματώσει de jure και τμήματα της Ουκρανίας που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων στο πλαίσιο της κίνησής της να προσαρτήσει τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας.
Αν και η Ρωσία ελέγχει σχεδόν το σύνολο του εδάφους της επαρχίας του Λουχάνσκ, δεν έχει τον έλεγχο παρά επί του 60% της επαρχίας του Ντονέτσκ.
Όταν ο Πεσκόφ ερωτήθηκε τι θα γίνει με το τμήμα του Ντονέτσκ που διαφεύγει του ρωσικού ελέγχου, απάντησε: «Θα απελευθερωθεί». Ολόκληρη η επαρχία του Ντονέτσκ θα αποτελέσει τμήμα της Ρωσίας.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε επίσης ότι χρειάζεται ενδελεχής διεθνής έρευνα για τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream.
Ο Πεσκόφ δεν σχολίασε τις δηλώσεις του αρχηγού της ρωσικής υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών ότι «η Μόσχα διαθέτει στοιχεία που δείχνουν ρόλο της Δύσης» στις διαρροές.
Ο φόβος ότι η 31χρονη σύντροφός του θα επέστρεφε στη Γερμανία όπου είχε γεννηθεί και μεγαλώσει, όπλισε το χέρι του 56χρονου κτηνοτρόφουπου
αντιλήφθηκε ότι η γυναίκα θα έπαιρνε μαζί της το παιδί τους, που είχε
γεννηθεί εκτός γάμου και είχε αναγνωρίσει την πατρότητα του.
Είχε επιστρέψει στπ χωριο της για τη διπλωματική
Η γυναίκα, με πατέρα Γερμανό, καταγόταν από τη Λεκάνη του Δήμου Νέστου στην Καβάλα,
όπου είχε επιστρέψει πριν από έξι χρόνια μετά από πανεπιστημιακές
σπουδές για να κάνει διπλωματική εργασία. Εκεί, ζούσε στο σπίτι των
παππούδων της στο χωριό και γνώρισε τον κτηνοτρόφο με τον οποίο δεν
παντρεύτηκε ποτέ. Ωστόσο, έκαναν το παιδί που ήταν δέκα μηνών.
Το ζευγάρι φέρεται ότι καυγάδιζε συχνά, επειδή ο 56χρονος ζήλευε την αρκετά νεότερή του και όμορφη κοπέλα.
Πριν από λίγο καιρό χώρισαν και η 31χρονη του είχε ανακοινώσει ότι θα
επέστρεφε στη Γερμανία όπου ζει η οικογένειά της, με αποτέλεσμα οι
καυγάδες μεταξύ τους να γίνουν καθημερινό φαινόμενο και να προκαλούν
σούσουρο στη μικρή κοινωνία του χωριού.
Η 31χρονη είχε κερδίσει δικαστικά την επιμέλεια του μωρού
Πρόσφατα, η άτυχη γυναίκα είχε κερδίσει δικαστικά την επιμέλεια του
μωρού και η απόφαση «θόλωσε» το μυαλό του 56χρονου, που φέρεται ότι
αποφάσισε να μην τους αφήσει να φύγουν.
Το πρωί της Παρασκευής, παρέσυρε με διάφορα προσχήματα μητέρα και παιδί
σε ένα μαντρί όπου διατηρούσε το κοπάδι του και είχε κρυμμένη την
κυνηγετική του καραμπίνα.
Κανείς δεν ξέρει τι συζήτησε το πρώην ζευγάρι, όμως ξαφνικά ο 56χρονος
σήκωσε το όπλο και πυροβόλησε εν ψυχρώ το άτυχο μωράκι, ενώ στη συνέχεια
έκανε το ίδιο και στην 31χρονη! Αμέσως μετά, αυτοπυροβολήθηκε γράφοντας
τον επίλογο μιας αδιανόητης οικογενειακής τραγωδίας που έχει "παγώσει"
το χωριό.
«Ήταν τρία χρόνια μαζί αλλά καβγάδιζαν συνέχεια»
«Τους τελευταίους δύο μήνες έμεναν σε διαφορετικά σπίτια γιατί
διαφωνούσαν για την επιμέλεια του παιδιού. Έχουμε τρελαθεί, αρνούμαι να
πιστέψω ότι ο Χαράλαμπος έφτασε σε αυτό το σημείο. Παρά τους τσακωμούς
και τους καβγάδες την αγαπούσε τη γυναίκα του και το παιδί του. Ήταν
τρία χρόνια μαζί αλλά καβγάδιζαν συνέχεια. Δεν έπρεπε να είχαν κάνει το
παιδί γιατί αυτή ήθελε να φύγει και να πάει στη Γερμανία. Ο Χαράλαμπος
ήθελε να μεγαλώσει εδώ στην Ελλάδα το παιδί του κι αυτό τους έφερε σε
σύγκρουση. Δεν τον είχα ακούσει να την απειλεί ότι θα τη σκοτώσει.
Ξέραμε ότι θα την έχανε την επιμέλεια δικαστικώς κι αυτή θα έφευγε με το
παιδί. Ήμουν δίπλα του, τον στήριζα αλλά δεν είχα καταλάβει ότι θα τους
σκότωνε. Είναι αδιανόητο», λέει στο protothema.gr φίλος του ζευγαριού.
Την εκταμίευση της δεύτερης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 3,65 δισ. ευρώ κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών στην Κομισιόν.
Η Αθήνα εκπλήρωσε τα 25 προαπαιτούμενα
που απαιτούνταν για την κατάθεση του αιτήματος καταβολής της δόσης, η
οποία και αναμένεται έως το τέλος του έτους. Η ανακοίνωση
πραγματοποιήθηκε το πρωί σε ειδική παρουσίαση των αρμόδιων Υπουργών για
την πορεία του προγράμματος «Ελλάδα 2.0».
Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο
αποφάσισε να εκπληρώσει και τρία επιπλέον προαπαιτούμενα, που αφορούν
στο σκέλος των δανείων, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρόωρη
καταβολή κονδυλίων ύψους 1,84 δισ. ευρώ.
«Στα δημόσια ταμεία θα εισρεύσουν 3,56
δισ. ευρώ, καθώς η επιτυχής ολοκλήρωση των 28 προβλεπόμενων οροσήμων
επιτρέπει την υποβολή ενός ενιαίου αιτήματος, που αφορά τόσο στο σκέλος
των επιδοτήσεων όσο και σ’ αυτό των δανείων. Η Ελλάδα εκπλήρωσε,
νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό, τρία ορόσημα που σχετίζονται με το
δανειακό σκέλος του ΤΑΑ. Συνεπώς, στα 1,72 δισ. ευρώ (πληρωμή
επιδοτήσεων) προστίθενται ακόμη 1,84 δισ. ευρώ (πληρωμή δανείων)»,
τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.
Υπενθυμίζεται πως το συνολικό ύψος της
πρώτης δόσης, που εκταμιεύτηκε στις 8 Απριλίου του 2022, ανήλθε, επίσης,
σε 3,56 δισ. ευρώ (1,72 δισ. ευρώ για επιδοτήσεις και 1,84 δισ. ευρώ
για δάνεια). Όσον αφορά στην προχρηματοδότηση, που εκταμιεύθηκε στις
9.8.2021, αντιστοιχεί στο 13% (3,96 δισ. ευρώ) των χρημάτων που
αναλογούν στην Ελλάδα από το ΤΑΑ.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης
σημείωσε πώς σύμφωνα με έρευνα της PWC το 2019, οι καθυστερήσεις για
ένα έργο στην Ελλάδα άγγιζαν τα τέσσερα χρόνια. Όπως τόνισε το ίδιο
χρονικό διάστημα απομένει μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του Ταμείου
Ανάκαμψης, εννοώντας ότι δεν χωρά ούτε μία μέρα καθυστέρησης στην
εκτέλεση και ολοκλήρωση των έργων.
Τα
28 προαπαιτούμενα
1. Λογαριασμός ΑΠΕ –
Τροποποίηση ν.4001/2011 – Έναρξη ισχύος όλων των συναφών αποφάσεων,
συμπεριλαμβανομένων των κωδίκων από τα υπουργεία, τη Ρυθμιστική Αρχή
Ενέργειας (ΡΑΕ) και τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και
Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ)
2. Λογαριασμός ΑΠΕ – Μεταρρυθμίσεις της αγοράς και απλούστευση της αδειοδότησης
3. Αποκατάσταση των εδαφών (νόμος-πλαίσιο)
4. Δημόσιες μεταφορές – Έναρξη ισχύος της ρύθμισης της αγοράς για την υποχρέωση παροχής δημόσιας υπηρεσίας
5. Ψηφιακός μετασχηματισμός των ΜμΕ – Προσκλήσεις υποβολής προτάσεων
6. Έναρξη ισχύος νομοθεσίας σχετικά με τη στρατηγική για τη διά βίου μάθηση
7. Νομοθεσία για την παροχή προσωπικής βοήθειας σε Άτομα με Αναπηρία και ανάπτυξη της πρώτης φάσης του πιλοτικού προγράμματος
8. Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ): Ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές και σημεία
πώλησης (POS) – Έναρξη ισχύος νομικού πλαισίου
9. Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου – Χάρτης πορείας κανονιστικών αποφάσεων
10. Υπεραπόσβεση για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις ΜμΕ
11. Νομοθεσία για την ενθάρρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών
12. Νομοθεσία για την ενθάρρυνση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων
13. Αύξηση της ικανότητας κωδικοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας
23. Δημοσίευση προσκλήσεων υποβολής προτάσεων για τον τομέα της μεταποίησης
24. Δημοσίευση προσκλήσεων υποβολής προτάσεων για βιομηχανικά πάρκα
25. Οικονομικός μετασχηματισμός στον γεωργικό τομέα – Έναρξη προγράμματος
26. Σύμβαση για την πλατφόρμα ιδίων κεφαλαίων
27. Συμφωνία συνεισφοράς του InvestEU
28. Υπογραφή πιστώσεων ύψους 586,4 εκατ. ευρώ από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με τελικούς δικαιούχους
Οι επιδοτήσεις
Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν ενταχθεί, προς το παρόν, 372 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 13,5 δισ. ευρώ, με αποφάσεις που έχει υπογράψει ο κ. Σκυλακάκης.
Τα έργα εμπίπτουν στους τέσσερις βασικούς πυλώνες του Σχεδίου, δηλαδή στην «Πράσινη μετάβαση», στην «Ψηφιακή μετάβαση», σε «Απασχόληση – Δεξιότητες – Κοινωνική Συνοχή» και σε «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμό της οικονομίας».
Μερικές από τις πιο πρόσφατες εντάξεις
αφορούν σε: Εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια του δημοσίου (170.000.000
ευρώ), Αναβαθμίσεις του δικτύου του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου
Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), με στόχο την ενίσχυση της
ανθεκτικότητας και την προστασία του περιβάλλοντος (60.000.000 ευρώ),
Ανάπτυξη, κατασκευή, θέση σε τροχιά και προ-λειτουργία μικρών δορυφόρων,
που θα υποστηρίζουν υπηρεσίες ασφαλούς συνδεσιμότητας (200.370.480
ευρώ), Σχεδιασμό, ενοποίηση και υποστήριξη της λειτουργίας των Μητρώων
της ΗΔΙΚΑ Α.Ε στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης
(15.195.456 ευρώ), Πανεπιστήμια Αριστείας (194.246.072,52 ευρώ),
Δευτερογενή πρόληψη – προληπτικά τεστ κατά του καρκίνου του τραχήλου της
μήτρας και του παχέος εντέρου (153.574.285,16 ευρώ), Χρηματοδότηση της
βασικής έρευνας – Οριζόντια υποστήριξη όλων των επιστημών (59.059.751,60
ευρώ), Τεχνολογικό Πάρκο «ThessINTEC» στη Θεσσαλονίκη (35.062.000 ευρώ)
κ.ά.
Τα δάνεια
Στο «Ελλάδα 2.0» έχουν υποβληθεί 150 επενδυτικά σχέδια, μέχρι στιγμής, από ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Ο συνολικός προϋπολογισμός τους ανέρχεται σε 6,82 δισ. ευρώ, περίπου, εκ των οποίων 2,83 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια του ΤΑΑ, 2,46 δισ. ευρώ σε κεφάλαια των τραπεζών και 1,53 δισ. ευρώ καλύπτονται από ίδια κεφάλαια των επενδυτών.
Οι παραπάνω επενδύσεις εμπίπτουν σε
διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας, π.χ. βιομηχανία, τηλεπικοινωνίες,
ενέργεια, μεταφορές, τουρισμός, υπηρεσίες, εμπόριο.
Πλήθος έργων, από τα 150 υποβληθέντα
επενδυτικά σχέδια, βρίσκεται στο στάδιο της προέγκρισης από τα πιστωτικά
ιδρύματα, ενώ έχουν, ήδη, συμβασιοποιηθεί 23 επενδυτικά σχέδια,
συνολικού προϋπολογισμού 1,41 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 650 εκατ. ευρώ
χρηματοδοτούνται από πόρους-δάνεια του ΤΑΑ.
Αξίζει να επισημανθεί πως σε μία χρονική
περίοδο ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων, το μεσοσταθμικό επιτόκιο των
δανειακών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί ανέρχεται σε 0,90%, με μέση
διάρκεια αποπληρωμής περίπου τα 10 έτη.
Στη σημερινή συνέντευξη τύπου για το Ταμείο Ανάκαμψης συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, κ. Θανάσης Κοντογεώργης και ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, κ. Νίκος Μαντζούφας, ενώ στον συντονισμό ήταν ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Γιάννης Οικονόμου.
Σε συμφωνία κατέληξαν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για το ρεύμα.
Τα μέτρα για το ρεύμα έχουν ως εξής:
1) Υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό σημαίνει εθελοντική μείωση της κατανάλωσης ρεύματος από επιχειρήσεις κα νοικοκυριά κατά 10% και μια υποχρεωτική μείωση 5% κατά τις ώρες αιχμής. Για την επίτευξη αυτών των στόχων τα κράτη-μέλη καλούνται να δώσουν κίνητρα στους καταναλωτές.
2) Ανώτατο όριο στα έσοδα όσων παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με άλλες τεχνολογίες. Δηλαδή περιορισμός των κερδών των παραγωγών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, από πυρηνικά και λιγνίτη. Για το ρεύμα η ανώτατη τιμή καθορίζεται σε 180 ευρώ/MWh. Τα πλεονάζοντα κέρδη θα εισπράττονται από τα κράτη-μέλη, και θα πηγαίνουν για ενίσχυση των καταναλωτών.
3) Συνεισφορά αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων, που λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών εμφανίζουν ιστορικά κέρδη. Η συνεισφορά αυτή θα πηγαίνει στους καταναλωτές.
Σκρέκας: Η Ευρώπη θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή
Προσερχόμενος στην σύνοδο, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «η Ευρώπη θα υποστηρίξει και θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή απέναντι στον πολεμικό και ενεργειακό τυχοδιωκτισμό της Ρωσίας».
«Τον προηγούμενο Μάρτιο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποστείλει επιστολή στην πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας την επιβολή ενός πλαφόν στο φυσικό αέριο. Σήμερα 15 κράτη – μέλη στηρίζουν την ελληνική πρόταση, την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει τολμηρές και αποφασιστικές προτάσεις» τόνισε ο κ. Σκρέκας.
Ειδικότερα, δήλωσε: «Το σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, καθώς το ενεργειακό ζήτημα οξύνεται στην Ευρώπη, ενόψει και του επερχόμενου δύσκολου χειμώνα, πράγμα που γεμίζει με αγωνία νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τον προηγούμενο Μάρτιο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποστείλει επιστολή στην πρόεδρο κ. φον ντερ , ζητώντας την επιβολή ενός πλαφόν στο φυσικό αέριο. Σήμερα 15 κράτη – μέλη στηρίζουν την ελληνική πρόταση, την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει τολμηρές και αποφασιστικές προτάσεις. Είμαι αισιόδοξος ότι η Ευρώπη θα υποστηρίξει και θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή απέναντι στον πολεμικό και ενεργειακό τυχοδιωκτισμό της Ρωσίας. Είναι, όμως, ύψιστο ζήτημα ανθρωπιστικών και δημοκρατικών αξιών να προχωρήσουμε όλοι μαζί».
Νωρίτερα, υπήρξε άτυπη συνάντηση μεταξύ των Υπουργών Ενέργειας Ελλάδας,Βελγίου,Πολωνίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Γερμανίας, Ολλανδίας και Γαλλίας.
Στα σημαντικά οφέλη της Γραμμής 4 του Μετρό που θα προκύψουν για όλους τους κατοίκους της Αθήνας αλλά και για το περιβάλλον, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννης, ενώ προανήγγειλε, μιλώντας στην ΕΡΤ ότι τις επόμενες ημέρες θα δοθεί σε λειτουργία η επέκταση της Γραμμής 3 στον Πειραιά.
«Έχουμε καταφέρει να ολοκληρώσουμε μεγάλα έργα υποδομής εν μέσω μίας υγειονομικής κρίσης, μίας ενεργειακής κρίσης και της κρίσης στην εφοδιαστική αλυσίδα» σημείωσε ο κ. Καραγιάννης και πρόσθεσε ότι με τη λειτουργία του Μετρό στον Πειραιά το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας θα συνδέεται με το μεγαλύτερο λιμάνι σε λιγότερο από μία ώρα.
Αναφερόμενος στη Γραμμή 4 του Μετρό σημείωσε ότι «καθημερινά θα μετακινούνται επιπλέον 340.000 επιβάτες μόνο με τη συγκεκριμένη γραμμή, ενώ θα φυτευτούν 2.000 νέα δέντρα στην Αθήνα, καθώς και για πρώτη φορά σε συνεργασία με το Δήμο της Αθήνας, θα γίνουν αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για την ανάπλαση των πλατειών».
Σχετικά με τις αντιδράσεις που έχουν επίκεντρο τον σταθμό στην πλατεία Εξαρχείων, ο κ. Καραγιάννης ήταν ξεκάθαρος: «Ο σχεδιασμός των έργων Μετρό γίνονται στη βάση των επιστημονικών μελετών οι οποίες ορίζουν πού θα χωροθετηθούν οι σταθμοί. Μία οργανωμένη μειοψηφία προσπαθεί να κρατήσει μία περιοχή της Αθήνας στο ημίφως. Οι αντιδράσεις δεν εδράζονται πουθενά, σε κανένα επιστημονικό στοιχείο».
«Το Μετρό φέρνει ανάπτυξη, ζωή, φως. Αν κάποιες μειοψηφίες θέλουν να κρατήσουν μία περιοχή της Αθήνας στο ημίφως, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα το επιτρέψει» διεμήνυσε ο Υφυπουργός Υποδομών. Πρόσθεσε ότι «όσοι κινούμαστε καθημερινά στην πόλη αντιλαμβανόμαστε πόσο αναγκαία είναι η επέκταση του Μετρό, του Προαστιακού, να γίνουν οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού. Αν δεν γίνουν αυτά τα έργα, η κατάσταση θα χειροτερέψει τα επόμενα χρόνια» τόνισε.
Όπως έκανε γνωστό ο κ. Καραγιάννης, έως το τέλος του 2022 θα προκηρυχθεί και το έργο της επέκτασης της Γραμμής 2 προς Ίλιον για να ακολουθήσουν σε επόμενη φάση, οι επεκτάσειςπρος Μενίδι και Ζεφύρι.
Ο Υφυπουργός Υποδομών ζήτησε «να μην εργαλειοποιούνται πολιτικά και να μην χρησιμοποιούνται κομματικά τα έργα υποδομών, όπως έγινε και με το Μετρό της Θεσσαλονίκης, γιατί ανήκουν στους πολίτες και δεν έχουν χρώμα».
Εκτίμησε ότι οι κάτοικοι του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας αντιλαμβάνονται πόσο αναγκαίο είναι το Μετρό, ένα Μέσο που όπως είπε «απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, είναι το πιο φιλοπεριβαλλοντικό, το πιο λαϊκό, κοινωνικό και οικονομικό μέσο μετακίνησης».
Ως προς το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Καραγιάννης τόνισε ότι «ο ορίζοντας ολοκλήρωσης της Γραμμής 4 είναι τα 7 χρόνια, στο τέλος, δηλαδή, του 2029» και πρόσθεσε ότι «για την κατασκευή της χρησιμοποιούμε σε μεγάλο βαθμό υπόγεια εκσκαφή για να περιορίσουμε την όχληση, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά».
Στην τελική ευθεία για το Μετρό της Θεσσαλονίκης
Για το Μετρό της Θεσσαλονίκης ο κ. Καραγιάννης υπογράμμισε ότι «το έργο πλέον βρίσκεται στην τελική ευθεία. Το Μετρό θα τελειώσει τέλη του 2023». «Ήμουν στη Θεσσαλονίκη όταν ξεκίνησε το Μετρό και μετά από τόσα χρόνια δεν έχει ολοκληρωθεί. Είναι λογική η δυσπιστία και η αμφισβήτηση των κατοίκων. Δεν μπορούμε να κάνουμε τα έργα υποδομών πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης» ανέφερε.
Ο Υφυπουργός Υποδομών υπογράμμισε ότι, πλέον, «απελευθερώνονται χώροι στη Θεσσαλονίκη. Το Μετρό θα είναι από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη και στο τέλος του 2023 η πόλη θα έχει και Μετρό και αρχαία».
Τις επόμενες ημέρες οι υπογραφές για το Flyover
Σχετικά με το FlyOver, όπως έκανε γνωστό ο κ. Καραγιάννης «το αμέσως επόμενο διάστημα υπογράφουμε τη σύμβαση, η οποία έχει έρθει από το Ελεγκτικό Συμβούλιο». «Το έργο έχει χρόνο κατασκευής την 4ετία και πρόκειται να απελευθερώσει την πόλη από το κυκλοφοριακό καθώς θα διπλασιαστεί ο όγκος των οχημάτων που εξυπηρετείται ανά ώρα, από τις 5.000 σήμερα στις 10.000 ανά κατεύθυνση».
«Ο σιδηρόδρομος γίνεται από μεγάλος ασθενής, μεγάλος πρωταγωνιστής»
Ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να προχωρήσει στον διαχωρισμό ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ, οι οποίες έχουν πλέον ξεκάθαρες αρμοδιότητες.
«Στόχος», όπως είπε ο Υφυπουργός Υποδομών, «είναι να γίνει ο σιδηρόδρομος από μεγάλος ασθενής, ο μεγάλος πρωταγωνιστής» εξηγώντας ότι «στην Ελλάδα ξεκινήσαμε έργα ύψους περίπου 4,5 δισ. ευρώ».
«Η προσοχή μας είναι στραμμένη στο να οργανώσουμε και να κατασκευάσουμε ένα σοβαρό σιδηροδρομικό δίκτυο συνδεδεμένο με τα λιμάνια της χώρας. Σε έναν κόσμο που αλλάζει δεν μπορούσε να μην υπάρχει σύνδεση των λιμανιών με τον σιδηρόδρομο» συνέχισε.
«Η υπερδεκαετής οικονομική κρίση που ταλάνισε τη χώρα μας, μας άφησε πάρα πολύ πίσω σε μεγάλα έργα υποδομής που η Ελλάδα είχε ανάγκη. Πλέον, είμαστε στη φάση που σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κάνουμε μεγάλα έργα υποδομής πραγματικότητα» ανέφερε κλείνοντας ο κ. Καραγιάννης.