facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Η Αίγυπτος «έσπασε» το τουρκολιβυκό μνημόνιο - Χάραξε δική της ΑΟΖ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Αιγύπτου η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον καθορισμό των δυτικών θαλάσσιων συνόρων της χώρας με την Λιβύη.

Στο τεύχος που εκδόθηκε σήμερα, Τρίτη, η Επίσημη Εφημερίδα δημοσίευσε το διάταγμα του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι αριθ. 595 του 2022 σχετικά με τον καθορισμό των δυτικών θαλάσσιων συνόρων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στη Μεσόγειο.

Στην εκδοθείσα απόφαση αναφέρετε ότι τα σύνορα της χωρικής θάλασσας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου ξεκινούν από το σημείο Νο. 1 των χερσαίων συνόρων Αιγύπτου-Λιβύης για απόσταση 12 ναυτικών μιλίων μέχρι το σημείο Νο. 8, και στη συνέχεια η δυτική θαλάσσια συνοριακή γραμμή της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου ξεκινά από το σημείο Νο. 8 με κατεύθυνση βόρεια, παράλληλα με τη γραμμή του μεσημβρινού 25 ανατολικά, μέχρι το σημείο Νο. 9 του οποίου οι συντεταγμένες φαίνονται στον συνημμένο πίνακα σύμφωνα με τη γεωδαιτική αναφορά WGS84.

Η ανακοίνωση των συντεταγμένων που αναφέρονται στο προεδρικό διάταγμα όπως αναφέρεται είναι σύμφωνη με τους σχετικούς κανόνες που ισχύουν, ενώ επισημαίνεται ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα ενημερωθεί σχετικά.

Η Αίγυπτος ελπίζει να καταστεί ένας περιφερειακός ενεργειακός κόμβος με την ταχεία αύξηση των αποθεμάτων σε φυσικό αέριο. Δημιούργησε μαζί με άλλες χώρες το Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου, που στόχο έχει την ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου της περιοχής. Στο Φόρουμ συμμετέχουν και η Κύπρος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία.

Ελλάδα και Αίγυπτος ενδυναμώνουν τους δεσμούς τους

Τον Οκτώβριο, η Αίγυπτος και η Ελλάδα καταδίκασαν με σφοδρότητα συμφωνίες αερίου μεταξύ της Τουρκίας και της εδρεύουσας στην Τρίπολη λιβυκή κυβέρνησης, μίας εκ των δύο ανταγωνιστικών κυβερνήσεων του έθνους της βόρειας Αφρικής, σε διαφιλονικούμενες θαλάσσιες περιοχές.

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος ενδυνάμωσαν τους δεσμούς τους τα τελευταία χρόνια, συνεργαζόμενες στενά για να αναπτύξουν ενεργειακές πηγές στην ανατολική Μεσόγειο, ανταλλάσσοντας πληροφορίες για την τρομοκρατία και διεξάγοντας συχνά κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Οι δύο χώρες μαζί με την Κύπρο έχουν υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων με στόχο την διευκόλυνση της εκμετάλλευσης των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Δείτε το ΦΕΚ

ieidiseis
Διαβάστε Περισσότερα » " Η Αίγυπτος «έσπασε» το τουρκολιβυκό μνημόνιο - Χάραξε δική της ΑΟΖ "

Πάτρα: Ρομά έστησαν οδοφράγματα στην Περιμετρική – Κλειστό το ρεύμα προς Πύργο

Νέος γύρος διαμαρτυριών από τους Ρομά στην  Πάτρα για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά στη Θεσσαλονίκη που νοσηλεύονταν στη ΜΕΘ του «Ιπποκράτειου» μετά τα πυρά που είχε δεχτεί από αστυνομικό της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Ομάδα νεαρών Ρομά, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες, του pelop.gr, έστησαν οδοφράγματα και άναψαν φωτιές στην έξοδο της περιμετρικής, στο ύψος του Ριγανόκαμπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Pelop.gr, στο σημείο έχουν σπεύσει αστυνομικές δυνάμεις, ενώ το ρεύμα προς Πύργο έχει κλείσει.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πάτρα: Ρομά έστησαν οδοφράγματα στην Περιμετρική – Κλειστό το ρεύμα προς Πύργο"

Πορείες για τον θάνατο του 16χρονου: 23 προσαγωγές και τραυματισμός στην Αθήνα – Επεισόδια και στην Θεσσαλονίκη

Ξέφυγε η κατάσταση στις πορείες τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Θεσσαλονίκη, καθώς σημειώθηκαν επεισόδια στις διαμαρτυρίες για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά από πυροβολισμούς αστυνομικού.

Σύμφωνα με τη νεότερη εκτίμηση της ΓΑΔΑ, στην πορεία της Αθήνας συμμετείχαν περίπου 2.500 άτομα. Τα περισσότερα επεισόδια σημειώθηκαν στις οδούς Σταδίου και Ακαδημίας ενώ έγιναν και προσαγωγές. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, κρότου λάμψης αλλά και της Αύρας.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, στο ύψος της Ομόνοιας ένας νεαρός άνδρας τραυματίστηκε στο πρόσωπο με τους αστυνομικούς να βρίσκονται μπροστά του ώστε να του παράσχουν τις πρώτες βοήθειες.

Σε 23 ανέρχονται οι προσαγωγές που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα, στο κέντρο της Αθήνας. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, 20 άτομα προσήχθησαν από την Ομόνοια και 3 από τα Εξάρχεια.

Σημειώνεται, ότι νωρίτερα ομάδα ατόμων επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων.

Επεισόδια και στην Θεσσαλονίκη

Επεισόδια έγιναν στη Θεσσαλονίκη μετά την πορεία διαμαρτυρίας για την ανθρωποκτονία του 16χρονου Ρομά από τα πυρά του αστυνομικού.

Στην πλατεία Καμάρας κουκουλοφόροι πέταξαν αυτοσχέδιες βόμβες (μολότοφ) προς τις αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παραταγμένες στην Εγνατία οδό και απάντησαν με περιορισμένη χρήση βομβίδων κρότου λάμψης, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Στη συνέχεια οι δράστες κινήθηκαν προς τα στενά της Ροτόντας. Η πορεία είχε ξεκινήσει μετά τις 7 το απόγευμα απο την Καμάρα και κινήθηκε μέσω κεντρικών δρόμων της πόλης προς το ΥΜΑΘ. Στο σημείο αυτό μεγάλο μέρος απο το σώμα της πορείας αποχώρησε και συνέχισαν τα μπλοκ του αντιεξουσιαστικού χώρου. Στο κάλεσμα που είχαν απευθύνει οι διοργανωτές συμμετείχαν φοιτητικές οργανώσεις, συλλογικότητες, κόμματα της αριστεράς και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου.

Άνοιξε ο σταθμός του Μετρό «Πανεπιστήμιο»

'Άνοιξε ο σταθμός του Μετρό «Πανεπιστήμιο». Η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά σε ολόκληρο το δίκτυο του Μετρό.

Δείτε τις φωτογραφίες του News:

 news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πορείες για τον θάνατο του 16χρονου: 23 προσαγωγές και τραυματισμός στην Αθήνα – Επεισόδια και στην Θεσσαλονίκη"

Θάνατος 16χρονου: Αστυνομικοί συνέλαβαν δύο γυναίκες στο Μενίδι – Προσπάθησαν να βάλουν φωτιά σε κάδους!

Δύο γυναίκες συνελήφθησαν, αργά το βράδυ της Τρίτης (13/12), στο Μενίδι, επειδή, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, προσπάθησαν να βάλουν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων που βρίσκονται στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως.

Στο μεταξύ, ένταση επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας, όπου πραγματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά από πυροβολισμό αστυνομικού. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, πριν από λίγο, ομάδα ατόμων έριξε βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων.
 

Διαβάστε Περισσότερα » "Θάνατος 16χρονου: Αστυνομικοί συνέλαβαν δύο γυναίκες στο Μενίδι – Προσπάθησαν να βάλουν φωτιά σε κάδους!"

Χωρίς συμφωνία έληξε η σύνοδος των υπουργών Ενέργειας - Δεν τα βρήκαν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατέληξαν σε οριστική συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου κατά τη σημερινή συνάντησή τους, ανέφεραν δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters.

Οι υπουργοί θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τους για το θέμα στην ήδη προγραμματισμένη σύνοδο της επόμενης Δευτέρας, είπε ένας από τους αξιωματούχους αυτούς.

Σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι επιτεύχθηκε πρόοδος στα τεχνικά ζητήματα που συνδέονται με το πλαφόν, όμως δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία. Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτευχθεί μια λύση όχι με ομοφωνία αλλά με πλειοψηφία.

«Επιτύχαμε μια συμφωνία κατά 90-95% για το πλαφόν στην τιμή του αερίου όμως τα μεγάλα και συμβολικά ζητήματα δεν έχουν ακόμη επιλυθεί», είπε ο Χάμπεκ, σημειώνοντας ότι οι χώρες χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας Γιόζεφ Σίκελα δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου ότι οι χώρες της ΕΕ βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για το πλαφόν, όμως απομένει ακόμη να καταλήξουν στο επίπεδο της ανώτατης τιμής.

«Θα υπάρχει μόνο ένα ανοιχτό θέμα προς συζήτηση την Δευτέρα και αυτό είναι η τιμή που θα ενεργοποιεί τον μηχανισμό», είπε ο Σίκελα σε συνέντευξη Τύπου. «Πιστεύω ότι έχουμε σχεδόν φτάσει (σε συμφωνία) αλλά τώρα θα πρέπει να δείξουμε ότι η ενότητα δεν είναι κενό γράμμα», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο Σίκελα παραδέχτηκε ότι ορισμένες χώρες φοβούνται πως το πλαφόν θα μπορούσε να δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα ενώ κάποιοι υπουργοί αισθάνονταν ότι οι αλλαγές στο ανώτατο όριο της τιμής δεν ήταν ισορροπημένες. Η πιο πρόσφατη πρόταση περιλαμβάνει και τρόπους για την αναστολή του πλαφόν, εάν δεν λειτουργεί ικανοποιητικά.

Καμία χώρα δεν ζήτησε να παραπεμφθεί το θέμα στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης, ώστε να διαπραγματευτούν οι ηγέτες των «27» το ύψος του πλαφόν, υπογράμμισε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Χωρίς συμφωνία έληξε η σύνοδος των υπουργών Ενέργειας - Δεν τα βρήκαν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο"

Καιρός αύριο: Καταιγίδες σε Ιόνιο και Ήπειρο, χιόνια στα βόρεια ορεινά

Τοπικές βροχές θα δώσει ο καιρός αύριο Τετάρτη (14.12.2022), ενώ σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο και την Ήπειρο από το απόγευμα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νοτιοανατολικοί 4 με 6, στα ανατολικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα κεντρικά και τα βόρεια.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν νωρίς το πρωί και εκ νέου από το απόγευμα.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές που το απόγευμα πρόσκαιρα θα ενταθούν.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Θράκη νεφώσεις που το μεσημέρι θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Στη Μακεδονία αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις, το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Από το απόγευμα οι βροχές στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στο βόρειο Ιόνιο έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από 3 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και τις πρώτες πρωινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κατά διαστήματα μέχρι το απόγευμα.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 και στη νότια Κρήτη δυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αραιές νεφώσεις που το απόγευμα θα πυκνώσουν. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες και σταδιακή βελτίωση.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ και μετά το απόγευμα στα βόρεια νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Καταιγίδες σε Ιόνιο και Ήπειρο, χιόνια στα βόρεια ορεινά"

Πόλεμος στην Ουκρανία - Έτοιμη η Ουάσινγκτον να στείλει συστήματα Patriot στην Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στη φάση της οριστικοποίησης των σχεδίων τους για την αποστολή πυραυλικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot στην Ουκρανία, μια απόφαση που ενδέχεται να ανακοινωθεί ακόμη και εντός της εβδομάδας, ανέφεραν τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει από τους Δυτικούς εταίρους της να της στείλουν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, μεταξύ των οποίων και πυραύλους Patriot, για να προστατευθεί από τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς. Στόχος των βομβαρδισμών αυτών έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα οι ενεργειακές υποδομές της χώρας.

Οι Patriot, που κατασκευάζονται από την εταιρείας Raytheon Technology Corp, είναι σχεδιασμένοι για να αναχαιτίζουν εισερχόμενους πυραύλους.

Δύο από τους αξιωματούχους, που μίλησαν στο Reuters υπό τον όρο ότι δεν θα κατονομαστούν, είπαν ότι η ανακοίνωση μπορεί να γίνει ακόμη και την Πέμπτη. Αναμένεται η επίσημη έγκριση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε το ΝΑΤΟ να μην εφοδιάσει την Ουκρανία με συστήματα Patriot και είναι πιθανό η Μόσχα να θεωρήσει την ενέργεια αυτή ως κλιμάκωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ /protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία - Έτοιμη η Ουάσινγκτον να στείλει συστήματα Patriot στην Ουκρανία"

Νομοσχέδιο για τον Τύπο – Οικονόμου: Πρώτη φορά μπαίνουν κανόνες για την πρόσβαση στην κρατική χρηματοδότηση

«Για πρώτη φορά μπαίνει τάξη σε ό,τι αφορά στα site, φτιάχνεται Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου, θεσπίζονται κανόνες και υποχρεώσεις που πρέπει να τηρεί κάποιος για να έχει πρόσβαση στην κρατική χρηματοδότηση», ανέφερε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Γιάννης Οικονόμου, κλείνοντας την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου για τον Τύπο, στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

«Με το νομοσχέδιο», είπε επίσης ο κ. Οικονόμου «εκσυγχρονίζονται οι υποχρεώσεις και τα Μητρώα, και για τον έντυπο Τύπο και ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα επιβίωσης και εξέλιξης και σε εφημερίδες και σε μέσα, που στην παρούσα συγκυρία δεν θα μπορούσαν να προσαρμοστούν».

Ο κ. Οικονόμου ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής ότι στόχος είναι η άμεση έκδοση των απαιτούμενων ΚΥΑ και εφαρμοστικών αποφάσεων, να γίνουν οι πλατφόρμες για την υποδοχή των αιτήσεων εγγραφής στα Μητρώα.

Ο αριθμός των εργαζομένων

Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό αναφέρθηκε και στις διατάξεις για το αριθμό του απασχολούμενου προσωπικού αδειούχων παρόχων περιεχομένου.

«Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο άρθρο (σ.σ. άρθρο 32) είναι να εναρμονίζει την κατάσταση με την τρέχουσα συγκυρία», είπε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε ότι «σήμερα ζούμε σε μια περίοδο στη χώρα που παράγονται οι περισσότερες οπτικοακουαστικές εκπομπές στα ΜΜΕ, εδώ και δεκαετίες.

Η εικόνα που υπάρχει είναι ότι δεν βρίσκεται προσωπικό, για να καλύψει τις ανάγκες αυτές. Όχι ότι υπάρχουν απολύσεις διότι δεν έχουν να τους πληρώσουν και δεν μπορούν να τους κρατήσουν», είπε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και πρόσθεσε:

«Αυτό που κάνουμε είναι ότι σε εταιρείες που είναι απολύτως συνδεδεμένες με τους ομίλους αυτούς- όχι να πουν ότι παίρνουν μια ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής και χρησιμοποιούν δέκα εργαζόμενους, για την παραγωγή ενός σήριαλ και να τους συμπεριλαμβάνουν στην υποχρέωσή τους για συγκεκριμένο προσωπικό-εταιρείες απολύτως συνδεδεμένες στον ίδιο όμιλο να μπορούν να έχουν ευελιξία στην αξιολόγηση του δυναμικού των εργαζομένων».

Είπε, επίσης, ότι εξαιτίας της ανάπτυξης του κλάδου της παραγωγής οπτικοακουστικού υλικού, σήμερα δεν βρίσκονται εργαζόμενοι και άρα η διάταξη δεν θα οδηγήσει σε απολύσεις.

Επιτροπή δημοσιογραφικής ηθικής

Αναφερόμενος στην επιτροπή δημοσιογραφικής ηθικής και δεοντολογίας, που προβλέπεται με το νομοσχέδιο, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό είπε ότι δεν είναι, ούτε μια επιτροπή λογοκρισίας, ούτε μια επιτροπή κυβερνητικής κατεύθυνσης, ούτε είναι μια επιτροπή ελεγχόμενη από την κυβέρνηση.

«Είναι μια επιτροπή στην οποία δεν υπάρχει ούτε ένα μέλος από την κυβέρνηση. Είναι μια επιτροπή που την πλειοψηφία την έχουν οι δημοσιογράφοι, οι άνθρωποι του Τύπου. Από αντίστοιχη ΚΥΑ προβλέπεται ήδη επιτροπή η οποία εργάστηκε πάρα πολύ ουσιαστικά και αποτελεσματικά στην κατανομή δεκάδων εκατομμυρίων, 28 εκατομμυρίων, σε πρώτη φάση και άλλων 20 εκατομμυρίων, σε δεύτερη φάση, σε ό,τι αφορά την ενίσχυση για τον ΕΔΟΕΑΠ. Η επιτροπή αυτή λειτούργησε με παρόμοια σύνθεση και μάλιστα λιγότερο δημοσιογραφοκεντρική», είπε ο Γιάννης Οικονόμου.

Κρατική διαφήμιση

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του, ο κ. Οικονόμου προανήγγειλε βελτιωτική τροποποίηση στο σχέδιο νόμου, ώστε να διασφαλίζεται αναλογικότητα στην κατανομή της κρατικής διαφήμισης. «Σε ότι αφορά το σκέλος της ενίσχυσης που δίνεται προκειμένου να μπορέσει να ανταπεξέλθει ο περιφερειακός Τύπος, αλλά και γενικότερα τα ΜΜΕ, στη δύσκολη συγκυρία πάντοτε το ύψος της ενίσχυσης είναι ευθυγραμμισμένο με το μέγεθος της επιχείρησης. Δηλαδή, όταν δίνουμε χρήματα για να επιδοτήσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, όσους περισσότερους εργαζόμενους έχει μια επιχείρηση τόσο περισσότερα χρήματα παίρνει. Όταν δίνουμε χρήματα για το μεταφορικό κόστος ή για το χαρτί, όσα μεγαλύτερα όσα περισσότερα έντυπα μοιράζει και εκδίδει, τόσα περισσότερα χρήματα παίρνει. ‘Αρα στο σκέλος της κρατικής ενίσχυσης, έτσι και αλλιώς, ανεξαρτήτως των προϋποθέσεων που θέτουμε για την εγγραφή στο Μητρώο, υπάρχει πλήρης συσχέτιση του ύψους της χρηματοδότησης με το μέγεθος της επιχείρησης», είπε ο Γιάννης Οικονόμου και πρόσθεσε: «Είναι απολύτως λογικό και θα εξετάσουμε, να προβλέψουμε στην τελική διατύπωση του νόμου, αντίστοιχη πρόνοια, ώστε και στην κρατική διαφήμιση να υπάρχει μια αναλογικότητα. Είναι δίκαιο όλοι να έχουν το δικαίωμα πρόσβασης, να μην είναι απορριπτικό ή αποτρεπτικό για κανέναν να έχει πρόσβαση στα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, εφόσον τηρεί τα κριτήρια που βάζουμε, αλλά είναι απολύτως λογικό να υπάρχει και μια αναλογικότητα, στον τρόπο με τον οποίο κατανέμεται η κρατική διαφήμιση, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης».

Παραλλήλα, σχολίασε και όσα η αντιπολίτευση καταλογίζει στην κυβέρνηση για αδιαφανή κατανομή κρατικού χρήματος, την περίοδο της πανδημίας. «Για κάθε ένα κονδύλι κρατικής διαφήμισης που κατανέμεται, πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι η κατανομή γίνεται πάντοτε με βάση την άποψη που έχουν οι επαγγελματίες της αγοράς, τα media shop, οι άνθρωποι που η δουλειά τους είναι τέτοια, ώστε να αξιολογούν και να σταθμίζουν την εμβέλεια κάθε μέσου, σε ό,τι αφορά την προβολή του διαφημιστικού πακέτου που τους ανατίθεται να προχωρά. Δεν είναι θέμα του υπουργού που αναθέτει ή του οποιουδήποτε υπηρεσιακού παράγοντα, να πιστεύει αν η τάδε ή η δείνα εφημερίδα, ή το άλφα ή το βήτα κανάλι ή ραδιόφωνο έχει μεγαλύτερο ακροατήριο για το συγκεκριμένο πεδίο κρατικής διαφήμισης. Από επαγγελματίες γίνεται η εκτίμηση αυτή. Προφανώς και πρέπει να θωρακιστεί ακόμα περισσότερο. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα σε μια αγορά που ήταν χαοτική, θα ακολουθήσουν και άλλα», είπε ο κ. Οικονόμου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νομοσχέδιο για τον Τύπο – Οικονόμου: Πρώτη φορά μπαίνουν κανόνες για την πρόσβαση στην κρατική χρηματοδότηση"

Ιταλικά ΜΜΕ: Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή, μίλησε για όλα και όλους στους βέλγους δικαστές

 Ήταν ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή, που αμέσως μετά τη σύλληψή του την περασμένη Παρασκευή (9/12), μιλούσε για ώρες, σύμφωνα με την ιταλική Corriere και «έδωσε» χρήσιμες πληροφορίες στις αρχές, αναφορικά με το σκάνδαλο διαφθοράς του Κατάρ που έφερε πολιτικό «σεισμό» στο Ευρωκοινοβούλιο.

Άλλα έξι άτομα, συμπεριλαμβανομένου του πρώην ευρωπαίου βουλευτή Αντόνιο Παντζέρι , κατηγορούνται ότι αποτελούσαν τον «εγκέφαλο» ενός συστήματος δωροδοκιών που χρησίμευσε για να επηρεάσει την πολιτική του ΕΚ υπέρ του Μαρόκου και του Κατάρ, την ώρα που το δεύτερο είναι στο επίκεντρο της διεθνούς συζήτησης για τις καταγγελίες καταπάτησης ανθρωπίνων και εργατικών δικαιωμάτων κατά τις εργασίες για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Συνολικά, η βελγική αστυνομία αναφέρει ότι το σύνολο των τραπεζογραμματίων που κατασχέθηκαν από την Καϊλί και τον Παντζέρι ανέρχονται σε πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Οι δηλώσεις του Τζόρτζι βοηθούν να ανοίξει μια «τρύπα» που θα επιτρέψει στους Βέλγους ανακριτές να επεκτείνουν την έρευνα, ή τουλάχιστον αρχικά, να βρουν σημαντικές αποδείξεις για όσα έχουν συγκεντρώσει μετά από μήνες και μήνες άκρως μυστικών ερευνών που ξεκίνησαν το περασμένο καλοκαίρι.

Ο Τζόρτζι ήταν ο κοινοβουλευτικός βοηθός του Παντζέρι και τώρα είναι ο ευρωβουλευτής του Pd Andrea Cozzolino (δεν εμπλέκεται στην έρευνα), ο οποίος χθες είδε το γραφείο των συνεργατών του να σφραγίζεται από τη βελγική αστυνομία.

Πριν τον Τζόρτζι, συνελήφθη και ο πατέρας της Καϊλή, την ώρα που έβγαινε με μια βαλίτσα με περιεχόμενο 600.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 50 ευρώ από το πολυτελές ξενοδοχείο όπου είχε εγκατασταθεί για λίγες μέρες με τη σύζυγό του.

Κάποιος πρέπει να τον είχε προειδοποιήσει νωρίτερα για την αστυνομική επιχείρηση. Άλλοι μιλούν για την κόρη του, αλλά υπάρχουν και αυτοί που υποψιάζονται ότι θα μπορούσε να ήταν ο ίδιος ο Τζόρτζι που είχε μάθει κάτι. Ίσως ένα τηλεφώνημα - πιθανόν η συσκευή του να είχε υποκλαπεί - οδήγησε τους πράκτορες να σταθούν μπροστά στο ξενοδοχείο για να αιφνιδιάσουν τον κύριο Καϊλή.

Η σύλληψη επέτρεψε στους ανακριτές να ερευνήσουν το σπίτι της πρώην αντιπροέδρου του ΕΚ χωρίς να χρειάζεται να σεβαστούν τη βουλευτική της ασυλία. Μέσα σε αυτό, βρήκαν ακριβά δώρα από το Κατάρ, καθώς και άλλα μετρητά. Συγκεκριμένα, 150.000 ευρώ σε τραπεζογραμμάτια.

Ο Giorgi θα μπορούσε να έχει πολλά να πει, και μάλλον είπε πολλά το Σάββατο, εκτιμά το δημοσίευμα της Corriere, δεδομένου ότι ο ανακριτής Michel Classe έπρεπε να αναβάλει τις υπόλοιπες ανακρίσεις για να συγκεντρώσει όλες τις καταθέσεις του.

Τα θέματα των ερωτήσεων θα μπορούσαν να ήταν για τα χρήματα, αλλά και τη δραστηριότητα της ΜΚΟ που ιδρύθηκε το 2019 από τον Παντζέρι αμέσως μετά την αποχώρησή του από την έδρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η έρευνα, εν το μεταξύ, έχει ένα παρακλάδι που φτάνει στην Ιταλία, όπου η σύζυγος και η κόρη του Παντζέρι βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό στην περιοχή του Μπέργκαμο, καθώς και του Μιλάνο, όπου έγινε έρευνα στο σπίτι του Giorgi. 

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Ιταλικά ΜΜΕ: Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή, μίλησε για όλα και όλους στους βέλγους δικαστές "

Φόβοι επεισοδίων - «Κόβονται» τα δρομολόγια σε οκτώ γραμμές στην Αττική, κλείνει και το Μετρό

Ο ΟΑΣΑ θα προχωρήσει σε έκτακτη διακοπή δρομολογίων το απόγευμα της Τρίτης σε οκτώ λεωφορειακές γραμμές ενόψει των συγκεντρώσεων μετά τον θάνατο του 16χρονου, ο οποίος είχε πυροβοληθεί από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη, και της πιθανότητας να γίνουν επεισόδια.

Επιπλέον, κλείνει και ο σταθμός Μετρό «Πανεπιστήμιο» από τις 6 το απόγευμα της Τρίτης.

Από τις 5 το απόγευμα θα διακοπούν τα δρομολόγια των λεωφορείων στις γραμμές

723 Φυλή – Ανω Λιόσια

733 Αχαρναί – Ανω Λιόσια

709 Τοπικό Δροσούπολης

712 Αχαρναί (Εργατικές Πολυκατοικίες) - Ανω Λιόσια (Πανόραμα)

728 Αχαρναί - Αγιος Πέτρος - Αγιος Ιωάννης - Πλάτωμα

749 Οικισμός Γεννηματά – Σταθμός Προαστιακού

752 Αχαρναί – Αγος Ιωάννης – Αγιος Πέτρος

805 Ασπρόπυργος - Νεόκτιστα

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Φόβοι επεισοδίων - «Κόβονται» τα δρομολόγια σε οκτώ γραμμές στην Αττική, κλείνει και το Μετρό"

Επιδημιολογικό δελτίο: 19 θάνατοι την ημέρα και 51.824 κρούσματα

Αύξηση κρουσμάτων, νοσηλειών, θετικότητας και μικρή μείωση θανάτων ασθενών με CoViD την εβδομάδα 5 έως 11 Δεκεμβρίου, καταγράφεται στο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, το οποίο δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Η υποπαραλλαγή BQ.1.1 συνεχίζει την αυξητική της τάση, φτάνοντας την τελευταία εβδομάδα το 31,8% των θετικών αναλυθέντων δειγμάτων, έναντι 22,8% την προηγούμενη. Υποχώρηση παρατηρείται στην Όμικρον 5, η οποία περιορίστηκε στο 62,8%, από 70,3% την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα στοιχεία έχουν ενσωματωθεί στο γράφημα του iatronet.gr με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και παρατίθενται συνοπτικά στον ακόλουθο πίνακα.

   5 έως 11 Δεκεμβρίου 28 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου
Κρούσματα εβδομάδας   51.824 43.748    
Σύνολο κρουσμάτων  5.500.737  5.448.700 
Νέοι θάνατοι  130 + 2* 154 + 19*  
Σύνολο θανάτων  34.614  34.482   
Διασωληνωμένοι  88 91
Εισαγωγές ανά ημέρα   205  170 
Σύνολο τεστ PCR  13.322.237  13.255.318
Σύνολο rapid tests 88.254.594  87.657.887  
Τεστ εβδομάδας  663.626 628.709       
Τεστ ημέρας  94.803 89.816  
Θετικότητα τεστ 7,81%     6,96%        
Επαναλοιμώξεις (σύνολο) 30%  28%

* Πραγματοποιήθηκε ενσωμάτωση θανάτων που καταγράφηκαν με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο COVID.

Από τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν σήμερα:

  • 21.375 καταγράφηκαν στην Αττική.
  • 5.251 αφορούν τη Θεσσαλονίκη.

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 2.663 από την Ανατολική Αττική.
  • 3.707 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας.
  • 783 από τη Δυτική Αττική.
  • 2.919 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας.
  • 5.639 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας.
  • 2.711 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας.
  • 2.660 από τον Πειραιά.
  • 293 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού.

 iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιδημιολογικό δελτίο: 19 θάνατοι την ημέρα και 51.824 κρούσματα"

Qatargate: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της καθαίρεσης της Εύας Καϊλή

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε την Τρίτη να τερματίσει τη θητεία της Εύας Καϊλή στο Προεδρείο του ΕΚ. Η απόφαση ότι η Εύα Καϊλή δεν θα είναι πλέον Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου εγκρίθηκε με 625 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 2 αποχές. Για τον τερματισμό της θητείας της χρειαζόταν διπλή πλειοψηφία: δύο τρίτα των ψηφισάντων και πλειοψηφία επί του αριθμού των μελών του Κοινοβουλίου.

Η ψηφοφορία διεξήχθη σύμφωνα με το άρθρο 21 του εσωτερικού κανονισμού του Κοινοβουλίου σε συνέχεια των εν εξελίξει ερευνών στο Βέλγιο, στις οποίες εμπλέκονται ορισμένα μέλη και προσωπικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η διαδικασία ενεργοποιήθηκε με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων νωρίτερα σήμερα το πρωί, η οποία ενέκρινε ομόφωνα την πρωτοβουλία.

«Λόγω των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι η Εύα Καϊλή δεν είναι πλέον αντιπρόεδρος. Η απόφαση αυτή έχει άμεση ισχύ. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πλήρως με τις αρμόδιες εθνικές αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές» έγραψε στο twitter η Ρομπέρτα Μετσόλα, μετά το τέλος της ψηφοφορίας.

Η Εύα Καϊλή και οι υπόλοιποι τρεις συλληφθέντες για το σκάνδαλο “Qatar Gate” θα παρουσιαστούν την Τετάρτη ενώπιον του προδικαστικού τμήματος προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα παραταθεί η προφυλάκισή τους ή όχι. Η ίδια πάντως, μέσω του δικηγόρου της οικογένεια της, δηλώνει αθώα για όλες τις κατηγορίες που της προσάπτουν για την υπόθεση του Κατάρ.

Αυτό αναφέρει ο δικηγόρος της οικογένειας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η ίδια δεν έχει καμία σχέση με χρηματισμούς από το Κατάρ. “Εγώ το μόνο που μπορώ να πω είναι δεν υπάρχει κούνια που κάτω από αυτήν βρέθηκαν χρήμα” τόνισε χαρακτηριστικά, την ώρα που ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης, επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος διέταξε τη δέσμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων της ευρωβουλευτή, του συντρόφου της και στενών συγγενών της, από χρηματοπιστωτικά προϊόντα και θυρίδες μέχρι ακίνητα και τους λογαριασμούς εταιρείας real estate που ίδρυσε μόλις τον περασμένο μήνα με έδρα το Κολωνάκι.

Η βελγική αστυνομία προχώρησε χθες σε νέα έρευνα στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει συνολικά 19 εφόδους από την περασμένη Παρασκευή σε γραφεία και κατοικίες ενώ το ποσό που έχει κατασχεθεί ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ακτιβιστές αναμένουν ότι και άλλα ονόματα εμπλεκόμενων θα βγουν στο φως.

Για επιτακτική ανάγκη να ριχθεί άπλετο φως στο σκάνδαλο, που προκαλεί βαθιές ρωγμές στην αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμών, μιλούν οι Ευρωβουλευτές, ενώ κάποιοι ζήτησαν να αναθεωρηθούν οι πρόσφατες αποφάσεις που έχουν ληφθεί αναφορικά με το Κατάρ.

Πιο αυστηρούς κανόνες όσον αφορά στη λειτουργία των λόμπι στους κόλπους της Ε.Ε ζήτησε η Ευρωπαία διαμεσολαβήτρια Έμιλι Ο Ράιλι, κάνοντας λόγο για ένα σκάνδαλο που κατά κάποιον τρόπο ήταν αναμένο να συμβεί.

Την στήριξη της Προέδρου της Κομισιόν σε όλο το Σώμα των Επιτρόπων επιβεβαίωσε ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ ερωτηθείς σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν στον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.

Η ολομέλεια του ΕΚ θα διεξαγάγει σήμερα συζήτηση περίπου στις 17:30 (ώρα Ελλάδας) σχετικά με τις υποψίες για διαφθορά από το Κατάρ και την ευρύτερη ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, και αναμένεται να εγκρίνει ψήφισμα για το θέμα την Πέμπτη το μεσημέρι.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Qatargate: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της καθαίρεσης της Εύας Καϊλή"

Υπόθεση παρακολουθήσεων: Αιφνιδιαστική έφοδος σε εταιρίες για το Predator

Αιφνιδιαστικές εφόδους πραγματοποιούν σήμερα οι εισαγγελικές Αρχές σε τουλάχιστον έξι εταιρίες για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Ήδη οι αρμόδιοι εισαγγελείς έχουν στα χέρια τους στοιχεία για πρόσωπα που φέρονται να συνδέονται με τις εμπλεκόμενες εταιρίες στην υπόθεση του λογισμικού Predator.

Οι Αρχές συνέλεξαν στοιχεία από έγγραφα και μαρτυρικές καταθέσεις, γι αυτό και προχώρησαν στις εφόδους, προκειμένου να προσκομιστούν και νεότερα ευρήματα για το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Τα στοιχεία αυτά θα αξιολογηθούν από τους εισαγγελείς προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση παρακολουθήσεων: Αιφνιδιαστική έφοδος σε εταιρίες για το Predator"

Κώστας Σκρέκας για φυσικό αέριο: Έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν, η Ευρώπη συζητά άσκοπα

Την ανάγκη για λύσεις εδώ και τώρα ανέδειξε ξανά ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος στο Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για το φυσικό αέριο.

Ο Κώστας Σκρέκας παρευρίσκεται στο (ακόμα ένα) Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας για επιβολή πλαφόν στην τιμή εισαγωγής του φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε πως «ο χρόνος για διαβούλευση έχει εξαντληθεί. Έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν. Οι Ευρωπαίοι πολίτες αγωνιούν, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κλείνουν και η Ευρώπη συζητά άσκοπα. Όλοι μας, πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμφωνήσουμε χωρίς καθυστέρηση σε έναν μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς και στον Κανονισμό ενεργειακής αλληλεγγύης. Αυτές είναι ιστορικές στιγμές και όλοι μας κρινόμαστε».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κώστας Σκρέκας για φυσικό αέριο: Έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν, η Ευρώπη συζητά άσκοπα"

Σε γενική επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ. μετά τον θάνατο του 16χρονου Ρομά

Σε γενική επιφυλακή για «έκτακτους σοβαρούς και κατεπείγοντες υπηρεσιακούς λόγους» τέθηκε το σύνολο του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας μετά τον θάνατο του 16χρονου Ρομά, Κώστα Φραγκούλη.

Πιο συγκεκριμένα, δόθηκε εντολή για ελέγχους και αυξημένες περιπολίες γύρω από καταυλισμούς, ενώ θα υπάρχει και αυξημένη επιτήρηση σε κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Η απόφαση υπογράφηκε από τον αρχηγό του σώματος αντιστράτηγο, Κωνσταντίνο Σκούμα, λίγα λεπτά αφού κατέληξε ο 16χρονος Ρομά στην Θεσσαλονίκη και ισχύει μέχρι νεοτέρας για «λόγους προστασίας δημόσιας τάξης και ασφάλειας».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε γενική επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ. μετά τον θάνατο του 16χρονου Ρομά"

«Κόλαφος» στη δίκη για το Μάτι: «Μας λέγανε ότι δεν υπήρχαν νεκροί και εμείς τους δηλώναμε στο Λιμεναρχείο» είπε μάρτυρας

Συγκλονίζουν με τις καταθέσεις τους στη δίκη για το Μάτι, οι μάρτυρες που καταθέτουν σήμερα στο ακροατήριο, περιγράφοντας ένα σκηνικό πλήρους ανυπαρξίας του κράτους. Συγκινημένος ο μάρτυρας κ. Θανάσης Μωραίτης περιέγραψε στο δικαστήριο πως αναγκάστηκε να αφήσει την 92χρονη μητέρα του στις φλόγες για να βοηθήσει την οικογένειά του, ενώ ο μάρτυρας κ. Δημήτρης Σιαπέρας είπε πως οι  ισχυρισμοί των τότε κυβερνητικών αξιωματούχων ότι δεν υπήρχαν νεκροί στο Μάτι είναι ψέματα.

Ειδικότερα, στην κατάθεσή του ο κ. Ορέστης Τζίντζας, ο οποίος βρήκε τη μητέρα του απανθρακωμένη μέσα στο αυτοκίνητο μαζί με ένα γείτονά της, μίλησε για μια τραγωδία που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Ο μάρτυρας ανέφερε ότι ο ίδιος βρίσκονταν στη Πάρο με την οικογένεια του για διακοπές και η μητέρα του στο Ν. Βουτζά, όπου παραθέριζε σε ένα ενοικιαζόμενο σπίτι.

Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, ο ίδιος ενημερώθηκε από τη σύζυγό του γείτονά τους στο Ν. Βουτζά ότι δεν υπήρχε καμία ενημέρωση των πολιτών για εκκένωση, ότι είχαν καλέσει τη Πυροσβεστική και η απάντηση που πήραν ήταν: «Κάντε ότι νομίζετε». Ο κ. Τζίντζας είπε ακόμη στην κατάθεσή του πως όλοι οι κάτοικοι της περιοχής του είπαν πως είδαν μόνο ένα ελικόπτερο να κάνει ρίψη στη περιοχή. «Φύγανε  μαζί με το αμάξι, περίπου 600 μέτρα είδα το αυτοκίνητο να είναι στην άκρη του δρόμου. Μας είπαν ότι βρέθηκαν δυο πτώματα ένα στη θέση του οδηγού και ένα στη θέση του συνοδηγού. Ειδοποιήθηκα ότι η μητέρα μου και ο κ. Βασίλης ο γείτονάς μας είναι αγνοούμενοι. Μόνο ένα ελικόπτερο είδε η γειτόνισσα και αυτό έριξε μια φορά», είπε ο μάρτυρας και συνέχισε: «Γύρισα το επόμενο το πρωί θεωρώντας ότι η μητέρα μου είναι αγνοούμενη…. Έδωσα δείγμα dna και έγινε η ταυτοποίηση. Ήταν μια τραγωδία που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, υπήρχε χρόνος να αντιδράσουν…».

«Άφησα τη μητέρα μου να καεί για να σώσω την οικογένειά μου»

Σε τραγική συνθήκη βρέθηκε ο κ. Θανάσης Μωραΐτης, ο οποίος με λυγμούς περιέγραψε στο δικαστήριο πως αναγκάστηκε να αφήσει την 92χρονη μητέρα του μέσα στις φλόγες για να σώσει την οικογένειά του.

Αρχίζοντας την συγκλονιστική κατάθεσή του ο μάρτυρας, ξεσπώντας σε λυγμούς περιέγραψε τη στιγμή που πήρε την απόφαση για να αφήσει την μητέρα του για να σπεύσει προς την οικογένειά του. Κατέθεσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε ζήσει πολλές φωτιές στη περιοχή. Δεν είδα πουθενά κανένα πυροσβεστικό όχημα, όπως υπήρχαν παλιά. …Κάποια στιγμή ακούσαμε από περιοίκους για κάποια φωτιά κοντά σε εμάς. Την είδαμε στην Καλιτεχνούπολη, ήταν αρκετά μικρή. Σκεφτήκαμε με βάση τις προηγούμενες εμπειρίες ότι η Πυροσβεστική θα κάνει κάτι. Με άλλα λόγια η κατάσταση φαίνονταν στην αρχή ότι ήτα υπό έλεγχο. Δυστυχώς στις 5:50 πήρε διαστάσεις. Μετά από λίγο πέρασε ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος που έκανε μια δυο ρίψεις και έφυγε. Δεν είδαμε κανένα πυροσβεστικό, καμία σειρήνα να μας ειδοποιήσει ότι η φωτιά πήρε διστάσεις. Όταν πέρασε η φωτιά τη Μαραθώνος σε 1,5 λεπτό είχε φτάσει το σπίτι μας. Εμείς είχαμε φορτώσει το αμάξι να φύγουμε. Δυστυχώς μέσα στον πανικό χάθηκαν τα κλειδιά του αυτοκίνητου και είχε κοπεί το ρεύμα. … Μπήκαμε στο αμάξι. Δεν έβρισκα όμως τα κλειδιά και είπα στη γυναίκα μου και το παιδί να φύγουν και ότι εγώ θα μείνω πίσω να σώσω τη μητέρα μου, ήταν 92 ετών.  Προσπαθούσα να τη βγάλω από το μάξι και είχε αρχίσει να καίγομαι στη πλάτη. Όταν κατάλαβα ότι δεν μπορούσα να την βγάλω, σκέφτηκα ότι είχα μια οικογένεια. Την άφησα τη μητέρα μου να καεί για να σώσω την οικογένεια μου. Αυτή είναι μια κατάσταση που δεν πρέπει κανείς να ζήσει… Πρόλαβα τους δικούς μου στην άκρη του δρόμου και τρέξαμε προς την παραλία.  Στη Ποσειδώνος είδαμε το πρώτο πυροσβεστικό αλλά εκεί που ήταν δεν μπορούσε να κάνει κάτι. Φτάσαμε στην παραλία και μπήκαμε στο νερό. Άρχισε να βρέχει φωτιά. Αυτό κράτησε ένα μισάωρο. Υπήρχε φοβερά πυκνός καπνός και προσπαθούσαμε να ξεπλένουμε στο στόμα και ρουθούνια στη θάλασσα. Μείναμε έτσι τρεις ώρες. Όταν μας παρέλαβαν τα καΐκια ήταν 9 το βράδυ. Μας φόρτωσαν τα καΐκια και ήμασταν όλοι στην αρχή υποθερμίας. Μας έβγαλαν στη Ραφήνα. Δεν υπήρχε ούτε ένα ασθενοφόρο εκεί».

Ο μάρτυρας έκανε λόγο για πλήρη ανυπαρξία του κράτους είπε χαρακτηριστικά: «Πήγα να δηλώσω τη μάνα μου στο Λιμεναρχείο στις 10 το βράδυ. Οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι δεν ήξεραν για νεκρούς είναι ψέματα. Έχω χάσει πλέον την εμπιστοσύνη μου στο θεσμό του ελληνικού κράτους. Ζούμε σε ένα κράτος που δεν νοιάζεται για μας που κοστολογεί την ανθρωπινή ζωή με 10.000 ευρώ. Τοποθετεί ανθρώπους σε θέσεις ευθύνης και οι οποίο δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Κανείς μας δεν άξιζε να περάσει αυτό».

Για πλήρη ασυνεννοησία έκανε λόγο στην κατάθεσή του και ο κ. Δημήτρης Σιαπέρας, ο οποίος έχασε τη μητέρα του στις φλόγες, ενώ το σπίτι τους κάηκε ολοσχερώς. Όπως είπε ο ίδιος κατάφερε να διώξει τον πατέρα του από την περιοχή και μαζί με ένα εξάδελφό του άρχισαν να αναζητούν την μητέρα του. «Δεν ήταν απανθρακωμένη. Τη βρήκα αλλοιωμένη. Η φωτιά είχε περάσει τόσο γρήγορα… Πήγα στους πυροσβέστες για βοήθεια. Καμία απάντηση. Ο ξάδελφος μου είχε μιλήσει live στο δελτίο του Ant1 και είπε: «βρήκαμε τη θεια μου απανθρακωμένη και αυτό είναι την ώρα που λέγανε ότι δεν υπήρχαν νεκροί, θέλω να το αναφέρω αυτό για την ιστορία«, κατέθεσε ο μάρτυρας και συνέχισε: «Το ΕΚΑΒ μου απάντησε ότι δε μπορούσε να πάρει τη μητέρα μου. Μου είπαν ότι είχαν εντολή να μαζέψουν άλλες σορούς. Τους κατάφερα τελικά. Την πήγαν στο Σισμανόγλειο».

Από την πλευρά της η κ. Κωνσταντίνα Σιαπέρα, κατέθεσε: «Κάποια στιγμή μίλησα με τον πατέρα μου και μου είπε «έχουμε καεί, έσωσα μια γυναίκα …». Ρώτησα που είναι η μητέρα μου. Μου είπε «δεν ξέρω»…. Κατάλαβα ότι κάτι είχε συμβεί. Άρχισα να τηλεφωνώ στα νοσοκομεία. Ο αδελφός μου πήγαινε ήδη προς το Ν. Βουτζά για να ψάξει. Ήξερα ότι αν η μητέρα μου ήταν στη ζωή θα μας είχε πάρει. Θυμόνταν όλα τα τηλέφωνά μας Τα βρήκε ο αδελφός μου στο σπίτι του θείου μου ….Δε είχε καεί, είχε περάσει το θερμικό κύμα και έτσι είχε πεθάνει. Αιτία θανάτου ήταν « θερμικά εγκαύματα».  Ρώτησα τον πατέρα μου γιατί δεν έφυγαν. Μου είπε ότι δεν τους ειδοποίησαν, ότι δεν υπήρχε κανείς. Ότι ζητούσε βοήθεια και δεν υπήρχε κανείς. Κανένα σχέδιο. Άδικα έφυγαν τόσοι άνθρωποι. Στη Κιvέτα που ήταν η θεία μου είχαν πάρει εντολή για εκκένωση, δεν καταλαβαίνω γιατί τόσο διαφορετική ενημέρωση».

Για πλήρη έλλειψη ενημέρωσης και απουσία βοήθειας, έκαναν λόγο στις κατάθεσή τους στη δίκη και άλλοι μάρτυρες συγγενών θυμάτων.

Η δίκη συνεχίζεται.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "«Κόλαφος» στη δίκη για το Μάτι: «Μας λέγανε ότι δεν υπήρχαν νεκροί και εμείς τους δηλώναμε στο Λιμεναρχείο» είπε μάρτυρας"

ΣΥΡΙΖΑ: Από λάθος ψήφισε «όχι» στα 600 ευρώ σε αστυνομικούς και λιμενικούς, άλλαξε την ψήφο του

Από λάθος που έγινε χτες (12.12.2022) στην ψηφοφορία στη Βουλή για το έκτακτο επίδομα 600 ευρώ στους αστυνομικούς και λιμενικούς, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε να έχει ψηφίσει «όχι».

Ειδικότερα, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Πούλου, διευκρίνισε με σχετική δήλωσή της (βάσει του άρθρου 72Α του Κανονισμού της Βουλής) ότι η ψήφος της στην τροπολογία ήταν «ναι» και ότι εκ παραδρομής ψήφισε «όχι». Η τροπολογία, πάντως, εγκρίθηκε χτες από τη Βουλή και χωρίς την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα, διορθώθηκε η ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ σε «ναι». Όσον αφορά στα υπόλοιπα κόμματα, κατά την ψηφοφορία για την τροπολογία για τους τους αστυνομικούς και λιμενικούς, «ναι» ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, ενώ το ΜέΡΑ ψήφισε «όχι».

Σε γραπτή δήλωσή της, η κ. Πούλου διευκρινίζει:

«Σχετικά με την Τροπολογία 1516/139, που μεταξύ άλλων, αφορά και στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 600 ευρώ στο ένστολο προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, –που όπως δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, θα φορολογηθούν κατά τη δήλωση εισοδήματος 2022!– η ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι θετική, όπως αναλυτικά αναφερθήκαμε στις τοποθετήσεις μας χθες στην Ολομέλεια. Μάλιστα, διεκδικήσαμε και την επέκτασή της σε άλλους εργαζόμενους (Υπ. Εθνικής Άμυνας, Υπ. Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Υπ. Υγείας κ.α.).

Στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, εκ παραδρομής, αντιστράφηκε η ψήφος μας με την επόμενη Τροπολογία 1517/140 του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, την οποία καταψηφίζουμε.

Η θετική ψήφος μας στην Τροπολογία 1516/139 έχει ήδη διευκρινιστεί στα Πρακτικά της Βουλής, έτσι όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό».

Πριν από αυτήν την εξέλιξη, η Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ χθες καταψήφισε την τροπολογία για την οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ στο σύνολο του ένστολου προσωπικού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Φαίνεται ότι οι γνωστές εμμονές του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο ένστολο προσωπικό δεν του επιτρέπει να συμφωνήσει στην οικονομική ενίσχυσή του κι ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί με τίποτα να ξεκολλήσει από τη λογική του «όχι σε όλα»!», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΥΡΙΖΑ: Από λάθος ψήφισε «όχι» στα 600 ευρώ σε αστυνομικούς και λιμενικούς, άλλαξε την ψήφο του"

Κτηματολόγιο: Παράταση έως τον Ιούλιο για δηλώσεις χωρίς πρόστιμο

Παράταση επτά μηνών αναμένεται να δώσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την επιβολή προστίμου εκπρόθεσμης δήλωσης στο Κτηματολόγιο.

Με βάση τα όσα ισχύουν, η προθεσμία για τις διαδικασίες κτηματογράφησης έληγε στα τέλη του έτους.

Σύμφωνα με Τα Νέα, με διάταξη που θα έρθει στα τέλη στη Βουλή θα παραταθεί κατά 7 μήνες, δηλαδή έρως την 31η Ιουλίου 2023, η δυνατότητα δήλωσης εγγραπτέων δικαιωμάτων στο Κτηματολόγιο χωρίς επιβολή προστίμου.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η αιτιολογία για τις για την απόφαση ήταν τόσο οι χρονικοί όσο και οι οικονομικοί περιορισμοί που επέβαλε η πανδημία τα προηγούμενα δύο χρόνια.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κτηματολόγιο: Παράταση έως τον Ιούλιο για δηλώσεις χωρίς πρόστιμο"

Λοίμωξη του αναπνευστικού: Βρέφη και παιδιά σε εντατικές – Τα ύποπτα συμπτώματα και οι νοσηλείες

Γεμίζουν τα νοσοκομεία στην Πάτρα από παιδιά που έχουν λοίμωξη του αναπνευστικού. Τι διαπιστώνουν οι γιατροί και τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς, λίγο πριν τα φετινά Χριστούγεννα…

Ανησυχία προκαλούν τα ολοένα και αυξανόμενα περιστατικά νοσηλειών σε ασθενείς με λοιμώξεις του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού, που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στα νοσοκομεία της Πάτρας. Εποχική γρίπη, κορονοϊός και άλλες ιώσεις δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, με τους γιατρούς να προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση. Εκφράζουν την ανησυχία τους για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση το επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα στα περιστατικά της γρίπης.

Ανησυχία προκαλούν τα ολοένα και αυξανόμενα περιστατικά νοσηλειών στα παιδιά, αφού ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. “Είμαστε σε οριακή κατάσταση σε επίπεδο νοσηλειών”, σημειώνει στο tempo24 η κ. Αναστασία Βαρβαρήγου, καθηγήτρια παιδιατρικής στο νοσοκομείο του Ρίου.

Στο νοσοκομείο του Ρίου τα κενά κρεβάτια στην παιδιατρική κλινική τείνουν να γίνουν είδος προς εξαφάνιση, με τα περιστατικά σοβαρών λοιμώξεων να αυξάνονται καθημερινά. Σύμφωνα με πληροφορίες, 4 βρέφη νοσηλεύονται στη ΜΕΘ Παίδων στο Ρίο, όλα τους με συμπτώματα βροχιολίτιδας.

Ακόμη 19 βρέφη και μικρά νήπια νοσηλεύονται επίσης με λοιμώξεις του αναπνευστικού, ενώ υπάρχουν 5 παιδιά που έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό, καθώς και περιστατικά πνευμονίας. “Παραδοσιακά αυτή την εποχή μεταδίδονται ιώσεις που αφορούν στο αναπνευστικό, ωστόσο έχουμε πολλά χρόνια να καταγράψουμε τέτοιους αριθμούς νοσηλειών”, αναφέρει η κ. Βαρβαρήγου.

“Αυτό που μας φοβίζει περισσότερο είναι οι επαναλοιμώξεις ή ταυτόχρονη νόσηση από 2 ή περισσότερες λοιμώξεις, κάτι που δεν είναι δύσκολο να συμβεί στα παιδιά”, εξηγεί η κ. Βαρβαρήγου.

Όπως τονίζει: “Θα πρέπει οι γονείς, όσο δύσκολο και αν ακούγεται, να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι, από τα πρώτα συμπτώματα που θα εμφανίσουν, για να μπορεί να διακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης στα σχολεία και τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Έτσι θα προλάβουμε να μην κολλήσουν και δεύτερη λοίμωξη που θα κάνει την κατάσταση του μικρού ασθενή ακόμη πιο δύσκολη”.

Σε ό,τι αφορά στα παιδιά η κ. Βαρβαρήγου τονίζει ότι ακόμη και ο χαμηλός πυρετός θα πρέπει να υποψιάζει τους γονείς να ζητούν άμεσα την εξέταση και τη συμβουλή παιδιάτρου. “Πολλές φορές υποτιμούμε τα ελαφριά συμπτώματα, ωστόσο, βλέπουμε να επιδεινώνονται ραγδαία και αν δεν τα προλάβουμε στην αρχή με χρήση αντιβιωτικών, τότε οδηγούμαστε στη νοσηλεία των παιδιών”.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Λοίμωξη του αναπνευστικού: Βρέφη και παιδιά σε εντατικές – Τα ύποπτα συμπτώματα και οι νοσηλείες"

Τροπολογία βάζει τέλος στα γραφειοκρατικά κωλύματα όσων επιθυμούν αποτέφρωση

Λύση σε γραφειοκρατικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν συγγενείς ανθρώπων που έχουν επιλέξει την αποτέφρωση αναμένεται να δώσει τροπολογία που κατατέθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή σε σχέδιο Νόμου του υπουργείου Εσωτερικών. Ήδη, τον περασμένο Σεπτέμβριο έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών η σπουδαία ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου Μάρθα Καραγιάννη. Τελευταία επιθυμία της αγαπημένης ηθοποιού ήταν να αποτεφρωθεί το σώμα της. Αυτό όμως παραλίγο να μην γίνει εφικτό, καθώς προέκυψε γραφειοκρατικό κώλυμα που δυσκόλεψε τους δικούς της ανθρώπους να υλοποιήσουν την επιθυμία της.

apotefrwsi-1

Τέτοια είδους γραφειοκρατικά προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλές φορές συγγενείς και φίλοι θανόντων. Για παράδειγμα, ορισμένες φορές δεν υπάρχει επαρκής χρόνος για να συνταχθεί η ληξιαρχική πράξη θανάτου με αποτέφρωση ή δεν αναγνωρίζεται ληξιαρχική πράξη θανάτου από το εξωτερικό ή ο εκλιπών έχει δηλώσει τη βούλησή του για αποτέφρωση σε φίλους, καθώς δεν έχει συγγενείς.

Η Ελληνική Κοινωνία Αποτέφρωσης έχει πολλές φορές επισημάνει τα προβλήματα που υπάρχουν. Έτσι, πριν λίγες ημέρες, κατατέθηκε στη Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, τροπολογία την οποία έφεραν βουλευτές του Σύριζα, που δίνει λύσεις σε αυτά τα ζητήματα. Ο κ. Αντώνης Αλακιώτης, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης και του Αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας, δήλωσε στο prototheme.gr: «Ελπίζουμε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, να ενσκύψει πάνω στο πρόβλημα και να δεχθεί την τροπολογία, προκειμένου να δοθεί η απαραίτητη λύση για την αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών προβλημάτων».

apotefrwsi-2

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τροπολογία βάζει τέλος στα γραφειοκρατικά κωλύματα όσων επιθυμούν αποτέφρωση"

Εφυγε από τη ζωή ο 16χρονος Ρομά που πυροβολήθηκε από αστυνομικό

Την απώλειά του έκανε γνωστή η οικογένειά του, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Σημειώνεται ότι ο 16χρονος νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο Ιπποκράτειο επί μέρες, μετά τον πυροβολισμό του στο κεφάλι από αστυνομικό, σε μια υπόθεση που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από την κοινότητα των Ρομά στην Ελλάδα. 

Η ανακοίνωση του Ιπποκράτειου

Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το νοσοκομείο, «ο ασθενής Φ.Κ. ετών 16 προσκομίσθηκε στο ΤΕΠ του Γ.Ν.Θ. "ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ" στις 5/12/22 στις 2:02 π.μ. με τη Μονάδα του ΕΚΑΒ, με τραύμα από πυροβόλο όπλο στην αριστερή ινιακή χώρα, σε κωματώδη κατάσταση.

Υποβλήθηκε σε άμεση χειρουργική αντιμετώπιση. Οδηγήθηκε μετεγχειρητικά στη ΜΕΘ με μέγιστη μηχανική και φαρμακευτική υποστήριξη των ζωτικών του λειτουργιών, με την υγεία του να βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.

Σήμερα 13/12/22, παρά την προαναφερόμενη υποστήριξη και τις άοκνες προσπάθειες του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού της ΜΕΘ, ο ασθενής απεβίωσε στις 10:10 π.μ. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του δεκαεξάχρονου».

Θεοδωρικάκος: Μόνη αρμόδια να κρίνει τα γεγονότα η δικαιοσύνη

Την βαθιά λύπη του για τον θάνατο του 16χρονου εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. «Εκφράζω βαθιά λύπη για τον θάνατο του 16χρονου αγοριού και την συμπαράστασή μου στους οικείους του. Επαναλαμβάνω πως η υπόθεση διερευνάται από τη Δικαιοσύνη, η οποία είναι η μόνη αρμόδια να αξιολογήσει τα γεγονότα και να κρίνει για τις ευθύνες. Ας το σεβαστούμε όλοι αυτό», υπογράμμισε.  

ΣΥΡΙΖΑ: Μια σφαίρα στο κεφάλι για παράβαση 20 ευρώ

Στην είδηση του θανάτου του 16χρονου αντέδρασε με σχετική ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ. Οπως αναφέρει, «η τραγική εξέλιξη στην υπόθεση του Κώστα Φραγκούλη προκαλεί θλίψη και οργή. Θλίψη γιατί ένα παιδί 16 χρονών έχασε τη ζωή του, οργή γιατί αυτό συνέβη από σφαίρα αστυνομικού. Μια σφαίρα στο κεφάλι για παράβαση 20 ευρώ.

Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη, στην Ελλάδα της διαφθοράς και της παρακμής η ανθρώπινη ζωή γίνεται όλο και πιο φθηνή. Η αστυνομική αυθαιρεσία με τις ευλογίες Θεοδωρικάκου - Μητσοτάκη οξύνεται. Η αίσθηση αδικίας και ανασφάλειας πνίγει τους πολίτες.

Ένα μόνο αίτημα: παντού Δικαιοσύνη.

Αυτό θα υπηρετήσει η προοδευτική κυβέρνηση της πολιτικής αλλαγής».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Εφυγε από τη ζωή ο 16χρονος Ρομά που πυροβολήθηκε από αστυνομικό"

Αναβλήθηκε στον Άρειο Πάγο η υπόθεση Τοπαλούδη

Για τις 19 Σεπτεμβρίου 2023 αναβλήθηκε η  συζήτηση στο ΣΤ´ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου των αιτήσεων αναιρέσεων που έχουν καταθέσει ο 26χρονος Ροδίτης και ο 24χρονος συγκατηγορούμενος του οι οποίοι καταδικάστηκαν τελεσίδικα σε ισόβια κάθειρξη και 15 έτη για τη δολοφονία και το βιασμό της Ελένης Τοπαλούδη.
Η συζήτηση αναβλήθηκε λόγω κωλύματος στο πρόσωπο του συνηγόρου του 24χρονου κατηγορούμενου ο οποίος συντάχθηκε με την απόφαση του ΔΣΑ για αποχή των δικηγόρων νομικής βοήθειας από τα καθήκοντα του.

Στον Άρειο Πάγο παρόντες ήταν οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη, Γιάννης και Κούλα, οι οποίοι εξέφρασαν την απογοήτευση και την οργή τους για την αναβολή της συζήτησης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αναβλήθηκε στον Άρειο Πάγο η υπόθεση Τοπαλούδη"

Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιάννης Διακογιάννης

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 91 ετών ο Γιάννης Διακογιάννης.

Την είδηση του θανάτου του γνωστού δημοσιογράφου, συγγραφέα, ραδιο-σχολιαστή και παρουσιαστή αθλητικών εκπομπών της τηλεόρασης έκανε γνωστή η ΕΡΤ.

Από πολλούς θεωρήθηκε ως ο κορυφαίος του είδους, λόγω των μεγάλων γνώσεών του πάνω στον κλασικό αθλητισμό αλλά και στο ποδόσφαιρο, ενώ χαρακτηριστικός ήταν ο τρόπος αναμετάδοσης των αγώνων, καθώς και η γλαφυρότητά του.

Ο θρύλος της αθλητικής δημοσιογραφίας, ή αλλιώς γνωστός ως «η φωνή που μας ενώνει και μας δονεί», όταν το 2018 μίλησε στο iefimerida.gr, είπε πως δεν ξεπέρασε ποτέ την αγάπη του για τη μουσική και θα τα άλλαζε όλα για να γίνει Ντομίνγκο - ο Ισπανός τραγουδιστής της όπερας.

Ο άνθρωπος που «γνώρισε την μπάλα λίγο μετά την Κατοχή, γύρω στο '44-'45», σπούδασε δημοσιογραφία, αθλητική δημοσιογραφία στη Γαλλία και μετέδωσε 31 από τους 61 τελικούς του Champions League, είχε πάντα όνειρο να γίνει μουσικός.

Η βιογραφία του Γιάννη Διακογιάννη

Γεννήθηκε στη Αθήνα, όπου και ασχολήθηκε με τον αθλητισμό από την εφηβική ηλικία, με ιδιαίτερη αδυναμία στον στίβο. Σπούδασε μουσική στη Γαλλία, όμως τελικά τον κέρδισε η δημοσιογραφία. Κάλυψε με ανταποκρίσεις του πάρα πολλές κορυφαίες διοργανώσεις, μεταξύ των οποίων Παγκόσμια Κύπελλα ποδοσφαίρου (ξεκινώντας από αυτό του 1954 στην Ελβετία και τερματίζοντας με αυτό του 1998 στη Γαλλία), διεθνείς αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα στίβου, τελικούς αγώνες διασυλλογικών ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών διοργανώσεων (όπως του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 μεταξύ Άγιαξ και Παναθηναϊκού) και άλλα. Το 2004 υπήρξε σχολιαστής των αγώνων της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου Ανδρών στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, όταν και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατέκτησε το τρόπαιο.

Από τον Σεπτέμβριο του 1966 έως το 1983 ήταν ο βασικός παρουσιαστής της εβδομαδιαίας αθλητικής τηλεοπτικής εκπομπής της Δημόσιας Τηλεόρασης «Αθλητική Κυριακή» (αρχικά «Αθλητικά Νέα»), ενώ τον Σεπτέμβριο του 1969 είχε παρουσιάσει το 9ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού, που διεξήχθη στο Στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και αποτέλεσε την πρώτη μετάδοση αγώνων στίβου από ελληνικό τηλεοπτικό συνεργείο.

Εργάστηκε, επίσης, σε ιδιωτικό κέντρο αθλητικού ρεπορτάζ, ως καθηγητής δημοσιογραφίας. Από τα έργα του ξεχωρίζουν το τετράτομο «100 Χρόνια Ποδόσφαιρο» (Μίλητος, 2006), το «60 Χρόνια Μουντιάλ» (Λιβάνης, 1990), το «Οι Μεγάλες Μορφές του Αθλητισμού» (Κάκτος, 1979) κ.ά. Ήταν, ακόμη, παραγωγός μουσικών ραδιοφωνικών εκπομπών. Κόρη του (υιοθετημένη) ήταν η δημοσιογράφος Ρίκα Βαγιάνη.

Υπήρξε ο πρώτος που τιμήθηκε για την εν γένει προσφορά του με το βραβείο «Ελένη Βλάχου» το 2003, ως δημοσιογράφος των «Νέων». Αποτελεί πιθανότατα τον μοναδικό Έλληνα αθλητικό δημοσιογράφο του οποίου το επώνυμο περιλήφθηκε σε στίχο τραγουδιού, συγκεκριμένα στο «Αρχίζει το ματς» σύνθεσης και εκτέλεσης του Λουκιανού Κηλαηδόνη το 1979.

Τον Ιανουάριο του 2017 ο Διακογιάννης παραδέχθηκε για πρώτη φορά δημόσια ότι είναι οπαδός του Παναθηναϊκού, σε εκδήλωση του Δήμου Βύρωνα για την παρουσίαση του βιβλίου του παλαιού ποδοσφαιριστή Δημήτρη Θεοφάνη. Ο Διακογιάννης δήλωσε: «Παναθηναϊκός είμαι, Αθηναίος είμαι, Παναθηναϊκός είμαι. Έχω γνωρίσει τον Απόστολο Νικολαΐδη».

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιάννης Διακογιάννης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news