facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων: “Να δυναμώσουμε τον αγώνα”

Η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΕΜ “χαιρετίζει τους χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους που ανταποκρίθηκαν στην απόφαση της Πανελλαδικής Σύσκεψης και έβγαλαν την Κυριακή 22 Ιανουαρίου τα τρακτέρ τους στις πλατείες χωριών, σε κόμβους σε μαζικά συλλαλητήρια σε κωμοπόλεις αλλά και σε μπλόκα που ήδη στήθηκαν”.

“Η μαζική συμμετοχή είναι το πρώτο δείγμα της ενότητας και της αποφασιστικότητας μας να διεκδικήσουμε λύσεις στα δίκια αιτήματα επιβίωσης που έχουμε θέσει επανειλημμένα προς την Κυβέρνηση.

Να βουλιάξουν τα χωριά μας από τρακτέρ, να βγουν σε νέες περιοχές, να ενισχυθούν τα ήδη υπάρχοντα τρακτέρ” επισημαίνει, μεταξύ άλλων η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.”

Τα αιτήματα:

Ø Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε μια σειρά προϊόντα που έχουν πωληθεί κάτω από το κόστος παραγωγής παρότι φτάνουν στην κατανάλωση 5-10 φορές ακριβότερα. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των απωλειών αγορών, του πολέμου στην Ουκρανία, ζημιές από καιρικά φαινόμενα, φαινόμενα αισχροκέρδειας σε παραγωγούς και καταναλωτές κλπ.

· ΒΑΜΒΑΚΙ: Αναπλήρωση στο ύψος του 1€/κιλό για όλους τους παραγωγούς που αντιστοιχεί στην αύξηση του κόστους παραγωγής και στην κατρακύλα της τιμής του προϊόντος.

· Να δοθούν άμεσα τα χρήματα στα προϊόντα που έχουν ανακοινωθεί κάτω από την πίεση  των αγώνων μας ότι θα υπάρξει κάλυψη χαμένου εισοδήματος, Μήλα, Ροδάκινα/νεκταρίνια-Κάστανα και να ανακοινωθεί το ποσό για ενίσχυση σε Αχλάδια, Βερίκοκα και Σταφύλια που έχει δεσμευτεί το υπουργείο. Να ενταχθούν σε αυτά τα προϊόντα τα κεράσια που σε όλες τις περιοχές της χώρας έχουν πουληθεί κάτω από το κόστος παραγωγής φέτος και η Σταφίδα. Η αναπλήρωση σε όλα τα παραπάνω προϊόντα να καλύπτει τουλάχιστον το κόστος παραγωγής και για όλες τις ποικιλίες για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την καλλιέργεια και την νέα χρονιά.

· Να αποζημιωθούν από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία με 72€/στρέμμα όλοι οι δικαιούχοι αγρότες και όχι όπως έγινε επιλεκτικά.

Ø Μείωση του κόστους παραγωγής το οποίο έχει εκτοξευτεί στον ουρανό!

· Αφορολόγητο πετρέλαιο για αγροτική χρήση όπως έχουν οι εφοπλιστές.

· Πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στο 7 λεπτά/Kwh. Να καταργηθεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Να καταργηθεί το πρόστιμο ρύπων.

· Ουσιαστική επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών.

Ø Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν ένα μεροκάματο να επιβιώσουν οι οικογένειες μας και να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα.

Ø Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι 7-9 μήνες μετά τις ζημιές δεν έχουν φτάσει καν τα πορίσματα των εκτιμήσεων στα χέρια των παραγωγών και με ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση στην πληρωμή των αποζημιώσεων.

· Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

· Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για έγκαιρες εκτιμήσεις – αποζημιώσεις.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων: “Να δυναμώσουμε τον αγώνα”"

Ένα τεράστιο παγόβουνο στην Βρετανία αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική – Έχει μέγεθος 15 φορές όσο η έκταση του Παρισιού

Αποκολλήθηκε χθες από την Ανταρκτική ένα τεράστιο παγόβουνο, μεγέθους 15 φορές όσο η έκταση του Παρισιού, ανέφεραν σήμερα Βρετανοί επιστήμονες.

Το εν λόγω φαινόμενο δεν οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, μολονότι η περιοχή απειλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με την Βρετανική Επιθεώρηση Ανταρκτικής (BAS).

Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποιήθηκε, το παγόβουνο, μεγέθους 1.550 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αποκολλήθηκε την Κυριακή, γύρω στις 21.00-22.00 (ώρα Ελλάδας) όταν η παλίρροια διεύρυνε μια προϋπάρχουσα ρωγμή στον πάγο, την αποκαλούμενη Chasm-1, ανέφερε η BAS, ένας οργανισμός που ασχολείται με την έρευνα των πολικών περιοχών.

Να σημειωθεί ότι πριν από δύο χρόνια, ένα παγόβουνο περίπου του ίδιου μεγέθους είχε σχηματιστεί στην ίδια ζώνη, την αποκαλούμενη Τράπεζα Πάγου Μπραντ, όπου βρίσκεται ο βρετανικός ερευνητικός σταθμός Χάλι Στ΄.

Οι παγετωνολόγοι, που βρίσκονται στην περιοχή από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο, παρατηρούν εδώ και περίπου 10 χρόνια την εξέλιξη των ρωγμών στον πάγο. Το 2016 η BAS αποφάσισε να μετακινήσει κατά 20 χιλιόμετρα τον σταθμό Χάλι Στ΄, φοβούμενη ότι επειδή λιώνουν οι πάγοι μπορεί να βρεθεί να πλέει πάνω σε κάποιο παγόβουνο.

«Η αποκόλληση αυτή ήταν αναμενόμενη και συνιστά μια φυσιολογική συμπεριφορά της Τράπεζας Πάγου Μπραντ. Δεν συνδέεται με την κλιματική αλλαγή», εξήγησε ο επιστήμονας, ειδικός στους πάγους, Ντόμινικ Χότζον.

Θερμοκρασίες – ρεκόρ στην Ανταρτική 

Η Ανταρτική υφίσταται τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και πέρσι καταγράφηκαν εκεί θερμοκρασίες ρεκόρ.

Το 2021, το πλήρες λιώσιμο ενός παγόβουνου, σε απόσταση 4.000 χιλιομέτρων από το σημείο απ’ όπου αποκολλήθηκε το 2017, ελευθέρωσε περισσότερους από 150 δισεκατομμύρια τόνους γλυκού νερού, κάτι που ανησύχησε τους επιστήμονες γιατί δεν γνώριζαν ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στο εύθραυστο οικοσύστημα της περιοχής.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ένα τεράστιο παγόβουνο στην Βρετανία αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική – Έχει μέγεθος 15 φορές όσο η έκταση του Παρισιού"

Καιρός – Αριδαία: Κλειστά τα σχολεία την Τρίτη (24/01) λόγω σφοδρής κακοκαιρίας

Τεράστια προβλήματα προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε και συνεχίζει να πλήττει την περιοχή του δήμου Αλμωπίας και συγκεκριμένα την Αριδαία. Για λόγους ασφαλείας δεν θα λειτουργήσουν την Τρίτη (24.01.2023) τα σχολεία.

Τουλάχιστον 83 κλήσεις έγιναν στην πυροσβεστική για αντλήσεις υδάτων από σπίτια και ισόγεια καταστήματα στην Αριδαία εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας. Τα οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας βρίσκονται επί ποδός ώστε μεταφέρονται από το ένα περιστατικό στο άλλο.

Ο δήμος βρίσκεται σε επιφυλακή και σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε «ενημερώνει ότι βρίσκεται σε επιφυλακή ενόψει της επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων, που σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναμένουμε επιδείνωση του καιρού, από σήμερα 23-01-2023, έως την Τρίτη 24-01-2023, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

aridaianews.blogspot.com
 
tastv.gr

Παρακαλούμε τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους. Τα τηλέφωνα όπου μπορείτε να απευθύνεστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης είναι τα εξής:

Δήμος Αλμωπίας: 2384023215, 6974625062, 6944838599, Αστυνομικό Τμήμα Αριδαίας: 2384021111, Πυροσβεστική Υπηρεσία Αριδαίας: 2384025422».

«Πρωτόγνωρη κακοκαιρία»

Ο δήμαρχος Χρήστος Μπάτσης συγκάλεσε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας και με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε λόγο για “πρωτόγνωρη κακοκαιρία» και πρόσθεσε ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι συγκρίνουν την ένταση των φαινομένων με την πλημμύρα του 1979, κατά την οποία υπήρχαν και ανθρώπινες απώλειες.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, ζημιές έχουν προκληθεί σε καταστήματα και υπόγεια στην κεντρική πλατεία της Αριδαίας , στο γήπεδο του Αλμωπού και σε χωράφια, ενώ η κυκλοφορία έχει διακοπεί σε αρκετά σημεία στον δήμο. Ο δήμαρχος τόνισε ότι ιδιαίτερη ένταση είχαν τα φαινόμενα νωρίτερα το απόγευμα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 83 κλήσεις για άντληση υδάτων και έκανε σχετικές ενέργειες σε 22 περιπτώσεις.

Εφόσον αύριο κοπάσει η κακοκαιρία , ο δήμος θα προχωρήσει σε καταγραφή για να ξεκινήσει η διαδικασία χορήγησης αποζημιώσεων στους πληγέντες.Όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και τα ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΜεΑ του δήμου Αλμωπίας, θα παραμείνουν αύριο, Τρίτη, κλειστά.

Διακοπή κυκλοφορίας σε επαρχιακούς δρόμους στην Πιερία

Σύμφωνα με την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω έντονης βροχόπτωσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε δύο σημεία στην Πιερία και συγκεκριμένα στο 12ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κονταριώτισσας – Αγίου Σπυρίδωνα και στο στο 7ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κατερίνης – Κονταριώτισσας

Σε απόγνωση κάτοικοι και καταστηματάρχες
 
Η σφοδρή βροχόπτωση μετέτρεψε τους δρόμους σε ποτάμια μέσα σε λίγα λεπτά στην Αριδαία. Σπίτια και καταστήματα έχουν πλημμυρίσει με τους κατοίκους και τους καταστηματάρχες να μην ξέρουν τι να κάνουν. Ανυπολόγιστες οι ζημιές όπως φαίνεται και στο βίντεο του inPozar.gr:

pellanews.gr
 
pozarnews.gr
 
Μια απέραντη λίμνη το γήπεδο του Αλμωπού

Στο μεταξύ, ανυπολόγιστη είναι η ζημιά που έχει προκαλέσει η έντονη βροχόπτωση στο γήπεδο του ιστορικού Αλμωπού Αριδαίας, ομάδας που αγωνίζεται στη Superleague 2.

Όπως είπε ο γενικός αρχηγός της ομάδας, η ζημιά που έχει προκληθεί στις αθλητικές εγκαταστάσεις μοιάζει ανυπολόγιστη:

«Τα πάντα έχουν πλημμυρίσει. Ο αγωνιστικός χώρος, τα αποδυτήρια, ακόμη και τα γραφεία της ομάδας όπου στεγάζονται στις εγκαταστάσεις. Είχαμε έντονο πρόβλημα που προέκυψε από τα φρεάτια καθώς βγαίνει νερό σαν σιντριβάνι ακόμη και από τους νιπτήρες».

Βίντεο από το πλημμυρισμένο γήπεδο του Αλμωπού Αριδαίας: 

 

 

 

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός – Αριδαία: Κλειστά τα σχολεία την Τρίτη (24/01) λόγω σφοδρής κακοκαιρίας"

ΙΣΑ: Κανένα φάρμακο χωρίς συνταγή - Οι τέσσερις προτάσεις για τις ελλείψεις

Ευρεία σύσκεψη, για τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, με τους εκπροσώπους του ΕΟΦ, ΕΟΔΥ, ΣΦΕΕ και ΠΕΦ συγκάλεσε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

Εκφράστηκε η εκτίμηση ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί ωστόσο θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, για τη διευκόλυνση των ασθενών και των γιατρών στο θεραπευτικό τους έργο.

Ειδικότερα, ο ΙΣΑ πρότεινε τα εξής:

- Να δοθεί η δυνατότητα να εκτελούν μερικώς οι ασθενείς την ίδια συνταγή, σε διαφορετικά φαρμακεία σε περίπτωση έλλειψης φαρμακευτικού σκευάσματος, προκειμένου αφενός να μην ταλαιπωρείται ο ασθενής και αφετέρου να μην παρατηρείται πλασματική καταγραφή των ελλείψεων.

- Να μην «ξεκλειδώνει» στη συνταγογράφηση των φαρμάκων που λείπουν όλη η θεραπευτική κατηγορία, -εφόσον έχει γίνει χρήση του κλειδώματος του 15% στη συνταγογράφηση του ιατρού-, παρά μόνο το συγκεκριμένο σκεύασμα που παρουσιάζει έλλειψη.

- Να μην χορηγείται κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή.

- Να υπάρξει σύσταση να αναγράφουν οι ιατροί στο πεδίο «σχόλιο», το σκεύασμα που προτείνουν όπως από ετών έχει ζητήσει ο ΙΣΑ.

«Το φαινόμενο των ελλείψεων φαρμάκων είναι παγκόσμιο και γι αυτό δεν γνωρίζουμε πόσο θα κρατήσει. Ευτυχώς, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος της αγοράς. Παράλληλα, πρέπει να γίνει συνείδηση ότι κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού», τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Πατούλης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κκ. Δ. Φιλίππου Πρόεδρος ΕΟΦ, Ο. Παπαδημητρίου Πρόεδρος ΣΦΕΕ, Β. Πενταφράγκας Εντεταλμένος Σύμβουλος ΠΕΦ και ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΙΣΑ Φ.Πατσουράκος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΙΣΑ: Κανένα φάρμακο χωρίς συνταγή - Οι τέσσερις προτάσεις για τις ελλείψεις"

Εργαζόμενοι Μετρό: Τέλειωσαν τα ρολά χαρτιού εισιτηρίων

Το ΣΕΛΜΑ (Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών) καταγγέλλει θέμα έκδοσης χάρτινων εισιτηρίων για το Μετρό της Αθήνας. Με ανακοίνωσή του το σωματείο υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχουν λειτουργικά χάρτινα εισιτήρια για να πωλούνται στα εκδοτήρια».

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του ΣΕΛΜΑ (Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών): «Πρώτη φορά στα χρονικά οι Σταθερές Συγκοινωνίες έφτασαν σε τόσο δυσμενή κατάσταση, ώστε τα αυτόματα μηχανήματα πώλησης να τροφοδοτούνται με «ρετάλια» από ρολά εισιτηρίων, ενώ ταυτόχρονα να μην υπάρχουν λειτουργικά χάρτινα εισιτήρια για να πωλούνται στα εκδοτήρια».

Σύμφωνα με το Σωματείο, οι εργαζόμενοι είχαν εκφράσει την ανησυχία τους, ότι τα αποθέματα λιγοστεύουν, πριν τουλάχιστον 8 μήνες και στρέφονται κατά της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Εταιρικής Υποστήριξης της ΣΤΑ.ΣΥ:

«Έκπληκτους μας αφήνει η ολιγωρία της καθ’ ύλην αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Εταιρικής Υποστήριξης της ΣΤΑ.ΣΥ, η οποία ξεκίνησε τις διαδικασίες για παραγγελία την τελευταία στιγμή και συγκεκριμένα στις: (9/11/22 με Αριθμό Πρωτοκόλλου 15430).

Η εν λόγω Γενική Διεύθυνση μεταξύ άλλων, έχει την αποκλειστική ευθύνη και την εποπτεία των οικονομικών, καθώς και όλων των προμηθειών της εταιρίας ΣΤΑ.ΣΥ. Μας δημιουργεί έντονο προβληματισμό το γεγονός ότι ενώ θα πρέπει να έχει σφαιρική εικόνα και άποψη επί των θεμάτων των εισιτηρίων, το αποτέλεσμα είναι να κοντεύουμε να ξεμείνουμε από χάρτινα εισιτήρια, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την τεράστια ταλαιπωρία και ουρές για το επιβατικό κοινό στα
εκδοτήρια, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει η πιθανότητα για μια πολύ μεγάλου μεγέθους οικονομική ζημιά για την εταιρία.

Τέλος ενημερώνουμε άπαντες πως οι εργαζόμενοι θα πράξουμε ότι χρειαστεί, προκειμένου να διαφυλάξουμε την εύρυθμη λειτουργία της εταιρίας και πως αν κριθεί απαραίτητο θα ασκήσουμε κάθε μέσο που διαθέτουμε για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος και την προστασία τόσο των επιβατών όσο και των συμφερόντων της εταιρίας ΣΤΑ.ΣΥ.».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Εργαζόμενοι Μετρό: Τέλειωσαν τα ρολά χαρτιού εισιτηρίων "

Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου: Μειώνεται το κόστος διέλευσης — E-pass στα 232 ευρώ μηνιαίως

Μείωση 10 ευρώ εφαρμόζεται, μετά από παρέμβαση της κυβέρνησης, στο κόστος του μηνιαίου πακέτου διελεύσεων, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γ. Καραγιάννης.

Ειδικότερα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δ. Κωνσταντόπουλου, για “την κατακόρυφη αύξηση του κόστους διέλευσης από τη Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης” ο κ. Καραγιάννης είπε ότι όντως εντοπίστηκε μια αύξηση στους καθημερινούς χρήστες της γέφυρας (μηνιαίο πακέτο 42-45 διελεύσεων).

Όπως επισήμανε, το 2022, το πακέτο αυτό διαμορφωνόταν στα 242,56 ευρώ, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του παραχωρησιούχου, και το 2023 θα ανέβαινε στα 295 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι υπήρξε επικοινωνία και ουσιαστική συζήτηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την “Γέφυρα”, κατά την οποία τονίστηκε ότι “αυτή η αβλεψία θα πρέπει να διορθωθεί”.

“Σας ανακοινώνω ότι η εταιρεία αποφάσισε να αναπροσαρμόσει την τιμή του πακέτου στα 232,90 ευρώ, δηλαδή 10 ευρώ λιγότερα από όσα πλήρωναν οι χρήστες πέρυσι” είπε ο κ. Καραγιάννης. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, σε σχετική ανακοίνωση θα προβεί αύριο η εταιρεία “Γέφυρα”.

“Η παρέμβαση της κυβέρνησής μας (στην αύξηση) ήταν άμεση και οφείλω να πω ότι η εταιρεία αντιμετώπισε σοβαρά την αβλεψία, και το λάθος της που έκανε, το διόρθωσε άμεσα” σημείωσε ο κ. Καραγιάννης.

Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντόπουλος μετέφερε τις διαμαρτυρίες των τοπικών κοινωνιών και ειδικότερα την αγανάκτηση των εργαζομένων της Αιτωλοακαρνανίας και της Αχαΐας, τονίζοντας την ανάγκη στήριξης των πολιτών. “Όταν θέλει, η κυβέρνηση μπορεί να το κάνει πράξη” είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου: Μειώνεται το κόστος διέλευσης — E-pass στα 232 ευρώ μηνιαίως"

Ακάρ: Σουηδία και Φινλανδία να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Τουρκία

Τόσο η Σουηδία όσο και η Φιναλνδία θα πρέπει να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Τουρκία, ήταν το μήνυμα του Χουλουσί Ακάρ, κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με τους διοικητές των μονάδων.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας συμπλήρωσε επίσης ότι η Άγκυρα δεν αντιτίθεται στην ένταξη των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Ο Χουλουσί Ακάρ στη συνέχεια τόνισε ότι τόσο Στοκχόλμη όσο και Ελσίνκι, χρειάζονται την υποστήριξη της Τουρκίας στην άμυνα και την ασφάλειά τους, όμως απορρίπτουν το αίτημα της Τουρκίας για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας».

«Σε ένα τέτοιο σενάριο, η αντίδραση και η στάση της Τουρκίας θα είναι απολύτως αναμενόμενη. Αναμένουμε από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να επιδείξουν τη δύναμή τους προκειμένου να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να αποτρέψουν κακόβουλες πρωτοβουλίες. Εάν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, η Τουρκία θα κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτό», ανέφερε ο Χουλουσί Ακάρ.

Ο ίδιος υπογράμμισε παράλληλα πως «η Τουρκία δεν είναι εχθρική χώρα ούτε για τη Σουηδία ούτε για τη Φινλανδία. Δεν είμαστε ενάντια στην ένταξη αυτών των χωρών στο ΝΑΤΟ. Είμαστε υπέρ της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, όπως αυτές οι χώρες θέλουν να συνεργαστούν με το ΝΑΤΟ στον τομέα της ασφάλειας».

Ωστόσο, είπε, «το να αγνοείς τις κακές πρωτοβουλίες είναι μια απαράδεκτη θέση». «Σε μια τέτοια εξέλιξη, η στάση της Άγκυρας στα ζητήματα θα είναι πολύ σαφής και ξεκάθαρη», τόνισε αναφερόμενος στο κάψιμο του Κορανίου σε διαδήλωση στη Στοκχόλμη, καθώς και μια άλλη διαδήλωση κατά την οποία αναρτήθηκε ένα ομοίωμα του προέδρου Ερντογάν.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Ακάρ: Σουηδία και Φινλανδία να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Τουρκία "

Κοσοβάροι αστυνομικοί πυροβόλησαν ένα αυτοκίνητο που κατευθυνόταν στα σύνορα Σερβίας – Κοσόβου — Ένας τραυματίας

Πυρ εναντίον ενός οχήματος που κατευθυνόταν στα σύνορα με τη Σερβία, άνοιξαν σήμερα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, κοσοβάροι αστυνομικοί.

Μάλιστα, το Βελιγράδι ανακοίνωσε ότι ένας Σέρβος του Κοσόβου τραυματίστηκε από τα πυρά.

Το εν λόγω επεισόδιο σημειώνεται ενώ στην περιοχή επικρατεί ένταση εδώ και μήνες και ασκούνται διπλωματικές πιέσεις στο Βελιγράδι και την Πρίστινα ώστε να βρεθεί κάποια λύση για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις σχέσεις τους.

Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν στον δρόμο που συνδέει τις κοινότητες Λεπόσαβιτς και Μιτρόβιτσα, στο βόρειο Κόσοβο, μια περιοχή όπου ζουν πολλοί Σέρβοι, όταν το αυτοκίνητο δεν σταμάτησε σε ένα σταθμό ελέγχου της αστυνομίας.

Όπως αναφέρουν οι κοσοβάρικες αρχές, οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ «για να εξουδετερώσουν τον κίνδυνο».

Η αστυνομία υποστηρίζει ακόμα ότι ο οδηγός χτύπησε με το αυτοκίνητό του ένα όχημα των δυνάμεων ασφαλείας.

Η σερβική κυβέρνηση, που δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ανέφερε ότι ένας Σέρβος κάτοικος της περιοχής τραυματίστηκε στο στήθος και μεταφέρθηκε για νοσηλεία στη Σερβία.

Η αστυνομία του Κοσόβου δεν έκανε λόγο για τραυματισμούς, διευκρινίζοντας μόνο ότι το αυτοκίνητο «εγκατέλειψε το σημείο».

Υπενθυμίζεται ότι από τον Νοέμβριο, η κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο είναι τεταμένη.

Εκατοντάδες Σέρβοι, μεταξύ των οποίων αστυνομικοί, δικαστές και εισαγγελείς, παραιτήθηκαν μαζικά διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση (η οποία στη συνέχεια ανεστάλη) να απαγορευτεί στους Σέρβους του Κοσόβου να χρησιμοποιούν σερβικές πινακίδες αυτοκινήτων.

Αμέσως μετά, μέλη της σερβικής μειονότητας έστησαν οδοφράγματα μπλοκάροντας τους δρόμους που οδηγούν στα σύνορα με τη Σερβία.

ΑΠΕ – ΜΠΕ /ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοσοβάροι αστυνομικοί πυροβόλησαν ένα αυτοκίνητο που κατευθυνόταν στα σύνορα Σερβίας – Κοσόβου — Ένας τραυματίας"

Δημοσκόπηση RASS: Προβάδισμα 6,1% της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα 6,1 ποσοστιαίων μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει η δημοσκόπηση της RASS που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ACTION 24 και μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων. 

Η δημοσκόπηση εμφανίζει τη Νέα Δημοκρατία να συγκεντρώνει ποσοστό 30,8%, τον ΣΥΡΙΖΑ 24,7%, το ΠΑΣΟΚ 13,9%, το ΚΚΕ 6,1, την Ελληνική λύση 3,3% και το ΜέΡΑ25 3,1%.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 20,5% έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Ειδικότερα, ο Μητσοτάκης συγκεντρώνει 48,9% και ο Αλέξης Τσίπρας 28,4%.

Στην ερώτηση “ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα έρθει πρώτο;”, το 78,6% απάντησε η Νέα Δημοκρατία, το 14,3% ο ΣΥΡΙΖΑ, το 4,8% Δεν ξέρω/ Δεν απαντώ και 2,3% Άλλο.

“Στο ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου Ελλάδας – Τουρκίας, με ποιον πρωθυπουργό αισθάνεστε πιο ασφαλής;”: Το 55% απάντησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 16,5% τον Αλέξη Τσίπρα και το 24,9% με κανέναν.

Δείτε εδώ όλη τη δημοσκόπηση της RASS

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση RASS: Προβάδισμα 6,1% της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ"

Ερντογάν: Η Σουηδία να μην περιμένει τη στήριξή μας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η Σουηδία «δεν πρέπει να περιμένει υποστήριξη από την Τουρκία» για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας την οργή του για τη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (21/1) έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη, όπου ένας ακροδεξιός έκαψε το Κοράνι.

«Η Σουηδία δεν πρέπει να περιμένει υποστήριξη από εμάς για το ΝΑΤΟ. Αν δεν σέβεστε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της Τουρκίας ή των μουσουλμάνων, δεν θα λάβετε καμία υποστήριξη από εμάς», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης έξω από την τουρκική πρεσβεία το Σάββατο, ο Ράσμους Παλουντάν από το ακροδεξιό κόμμα Stram Kurs, όπως είχε προαναγγείλει, έκαψε αντίγραφο του Κορανίου.

«Είναι σαφές ότι αυτοί που προκάλεσαν τέτοια ατίμωση μπροστά στην πρεσβεία της χώρας μας δεν πρέπει πλέον να περιμένουν καμία εύνοια από εμάς σχετικά με την αίτησή τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο Ερντογάν.

Η Τουρκία είχε ήδη ακυρώσει το Σάββατο προγραμματισμένη επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Άμυνας, η οποία είχε στόχο να προσπαθήσει να άρει τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, είχε ήδη καταδικάσει ένα «έγκλημα μίσους».

Από την πλευρά του, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τόμπιας Μπίλστρομ δήλωσε ότι οι ισλαμοφοβικές προκλήσεις είναι φρικτές. «Η Σουηδία διαθέτει μεγάλη ελευθερία έκφρασης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η σουηδική κυβέρνηση, ή εγώ, υποστηρίζουμε τις απόψεις που εκφράζονται».

Η σουηδική αστυνομία είχε εκτιμήσει την Παρασκευή ότι το Σύνταγμα και οι ελευθερίες στη διαδήλωση και στην έκφραση στη Σουηδία δεν δικαιολογούσαν την απαγόρευση αυτής της διαδήλωσης στο όνομα της δημόσιας τάξης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ερντογάν: Η Σουηδία να μην περιμένει τη στήριξή μας για ένταξη στο ΝΑΤΟ"

Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες με χιόνια σε βουνά – Πού θα ανοίξουν οι ουρανοί

Βροχερός θα είναι ο καιρός αύριο, Τρίτη (24.01.2023) σε όλη την Ελλάδα. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κεντρικής και Βόρειας χώρας. Στα ίδια επίπεδα θα κυμανθεί η θερμοκρασία.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα στην κεντρική Μακεδονία έως το μεσημέρι, στη Θεσσαλία (κυρίως στα ανατολικά) και στις Σποράδες έως το βράδυ. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με πιθανότητα για τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα βορειοανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φθάσει στα βόρεια τους 11 με 13 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 14 με 16 και τοπικά στη νότια νησιωτική χώρα τους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Αρχικά νότιοι 3 με 4 και από το βράδυ βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές μέχρι το μεσημέρι. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα το πρωί έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός στην Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και στη Μακεδονία σποραδικές καταιγίδες. Στην κεντρική Μακεδονία τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα έως το μεσημέρι. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Βαθμιαία από τα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και τις πρωινές ώρες πιθανώς έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα σταματήσουν και από το βράδυ θα ξεκινήσουν εκ νέου. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και από το βράδυ στο Ιόνιο έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα βόρεια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στη Θεσσαλία (κυρίως στα ανατολικά) και στις Σποράδες θα είναι κατά τόπους έντονα έως το βράδυ.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά κυρίως της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς.
Ανεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα υπόλοιπα αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το βράδυ και από τα βόρεια βαθμιαία θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το βράδυ βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, οι οποίες στα βόρεια θα είναι αυξημένες με πιθανότητα για τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια βορειοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές.
Ανεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα υπόλοιπα αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες με χιόνια σε βουνά – Πού θα ανοίξουν οι ουρανοί"

Γερμανία: Διώξεις σε πέντε ακροδεξιούς που σχεδίαζαν την απαγωγή του υπουργού Υγείας

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Γερμανίας άσκησε διώξεις για εσχάτη προδοσία σε βάρος πέντε ακροδεξιών που φέρονται ότι σχεδίαζαν την απαγωγή του υπουργού Υγείας και ήταν προετοιμασμένοι να σκοτώσουν ανθρώπους ώστε να ανατρέψουν τη γερμανική κυβέρνηση.

Η ομάδα αυτή, αποτελούμενη από τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα, σχηματίστηκε στα μέσα Ιανουαρίου 2022 και είχε θέσει ως στόχο της «την πυροδότηση συνθηκών εμφυλίου πολέμου στη Γερμανία με τη χρήση βίας» ελπίζοντας ότι θα ανέτρεπε την κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Είχε αποδεχθεί ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την απώλεια ανθρώπινων ζωών, προστίθεται στην ανακοίνωση των εισαγγελικών αρχών.

Και οι πέντε κρατούνται από πέρσι, όταν αποκαλύφθηκαν οι λεπτομέρειες του σχεδίου τους.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, οι πέντε εξτρεμιστές ακροδεξιοί θα δρούσαν σε τρεις φάσεις: πρώτα, θα προκαλούσαν γενικό μπλακάουτ κάνοντας δολιοφθορά σε ενεργειακές εγκαταστάσεις, θα ακολουθούσε η απαγωγή του υπουργού Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ –αν χρειαζόταν, σκοτώνοντας τον σωματοφύλακά του– και τέλος θα συγκαλούσαν μια εθνοσυνέλευση για να καθαιρέσουν την κυβέρνηση και να διορίσουν έναν νέο ηγέτη.

Η «ιδεολογία» τους φέρεται ότι επηρεάστηκε κατά κύριο λόγο από τη γυναίκα της ομάδας, την Ελίζαμπετ Ρ. (σ.σ. η γερμανική νομοθεσία δεν επιτρέπει τη δημοσιοποίηση της ταυτότητας των κατηγορουμένων) η οποία ήταν αποφασισμένη να καταργήσει το σημερινό Σύνταγμα και να αναβιώσει τη Γερμανική Αυτοκρατορία με βάση το Σύνταγμα του 1871 και ένα «σύστημα αυταρχικής διακυβέρνησης». Η ομάδα αποτελείτο από δύο τμήματα, ένα «στρατιωτικό παρακλάδι» στο οποίο μετείχαν οι τρεις από τους άνδρες και ένα «διοικητικό», από την Ελίζαμπετ Ρ. και τον τέταρτο άνδρα.

Μεταξύ άλλων, εξέταζαν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν έναν ηθοποιό για να υποδυθεί τον ομοσπονδιακό πρόεδρο ή τον καγκελάριο και να ανακοινώσει από την τηλεόραση τη διάλυση του δημοκρατικού καθεστώτος. Προσπάθησαν να στρατολογήσουν συνεργάτες μέσω της εφαρμογής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Telegram και οργάνωσαν τουλάχιστον τέσσερις συναντήσεις σε διαφορετικά γερμανικά κρατίδια. Επιχείρησαν επίσης να αγοράσουν όπλα και εκρηκτικά από χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Οι ανακριτικές αρχές κατέσχεσαν δύο επιθετικά τυφέκια και τέσσερα πιστόλια Glock.

Η Γερμανία θεωρεί ότι η ακροδεξιά τρομοκρατία είναι μία από τις κορυφαίες απειλές που αντιμετωπίζει. Η ιδεολογία των «Reichsbürger», των «Πολιτών του Ράιχ», που αντιτίθενται στις δημοκρατικές αξίες, γνώρισε μια κάποια άνοδο μετά τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19. Τον Δεκέμβριο εξαρθρώθηκε άλλη μια ομάδα που σχεδίαζε να ανατρέψει τους δημοκρατικούς θεσμούς στη χώρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Διώξεις σε πέντε ακροδεξιούς που σχεδίαζαν την απαγωγή του υπουργού Υγείας"

Ελένη Τουλουπάκη στο Ειδικό Δικαστήριο: Έπραξα το καθήκον μου και τήρησα τον όρκο μου

«Έπραξα το καθήκον μου και τήρησα τον όρκο μου» είπε η Ελένη Τουλουπάκη στο κλείσιμο της απολογίας της στο Ειδικό Δικαστήριο τονίζοντας πως χαρακτηριστικά πως το άδικο δεν ευλογείται.

Η εισαγγελική λειτουργός κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος.Η κατηγορία σε βάρος της αφορά στη μη διαβίβαση στη Βουλή αναφορών βουλευτών του ΚΙΝΑΛ σε βάρος του πρώην Υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Νωρίτερα είχε κάνει λόγο για «ανελέητο πόλεμο» που δέχθηκε για την υπόθεση της Novartis για την οποία έχει απαλλαγεί με αμετάκλητο βούλευμα.

«Πρόκειται για την πιο συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσης δικαστικών λειτουργών στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου μας. Μια προσπάθεια παραδειγματισμού όλων των μελλοντικών συναδέλφων, που θα έχουν την ατυχία να επεξεργαστούν δικογραφίες με σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα», υποστήριξε η εισαγγελική λειτουργός.

Η κυρία Τουλουπάκη άρχισε την απολογία της με μία αναδρομή στην πορεία της στο δικαστικό σώμα στο οποίο εισήλθε το 1998. Όπως είπε χαρακτηριστικά εφέτος συμπληρώνει 25 χρόνια υπηρεσίας αλλά και στις σημαντικές υποθέσεις που χειρίστηκε μέχρι να αναλάβει τη θέση της επικεφαλής της Εισαγγελέως Διαφθοράς.

«Το 2023 συμπληρώνω 25 χρόνια υπηρεσίας στο δικαστικό σωμα. Όταν εισήλθα στο δικαστικό σώμα το 1998, γεμάτη όνειρα και ιδανικά, δεν φανταζόμουν ποτέ, ότι θα βρισκόμουν ενώπιον σας απολογούμενη, γιατί έπραξα τον καθήκον μου, αποδίδοντας μου τόσο ταπεινά κίνητρα. Επειδή λοιπόν υπηρέτησα την θέμιδα από τα έδρανα των δικαστικών λειτουργών, επιτρέψτε μου σήμερα να δυσκολεύομαι να υποστηρίξω τον εαυτό μου από την θέση του κατηγορουμένου», είπε η κυρία Τουλουπάκη. 

Οι υποθέσεις που χειρίστηκε

Η πρώην εισαγγελέας διαφθοράς τόνισε πως πριν αναλάβει αυτήν την κρίσιμη θέση είχε χειριστεί σημαντικές υποθέσεις. «Κατά την επαγγελματική μου πορεία είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ με πληθώρα πολύ σοβαρών υποθέσεων που απασχόλησαν την επικαιρότητα στη χώρα μου πολύ πριν αναλάβω χρέη εισαγγελέα διαφθοράς. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω υποθέσεις που αφορούσαν διασπάθιση δημοσίου χρήματος στον Ο.Τ.Ε και SIEMENS, την Αττική Οδό, έρευνα σε πολύ μεγάλη εταιρεία δημοσκοπήσεων (AGB), προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων του Υπουργείου  Εθνικής Άμυνας (TOR-M1 και TPQ-37),υπόθεση Τσοχατζόπουλου, OCTAGON  κλπ ενώ επί δύο χρόνια υπηρέτησα ως επίκουρη εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος αναλαμβάνοντας τη διερεύνηση των πλέον σοβαρών υποθέσεων φοροδιαφυγής στη χώρα μου και ειδικότερα τις λίστες Λαγκάρντ – Φαλτσιανί, τη Λίστα Μπόργιανς panamapaper,και άλλες υποθέσεις μεγάλου οικονομικού ενδιαφέροντος εν μέσω της οικονομικής κατάρρευσης που ταλάνιζε τη χώρα μου. Μάλιστα από τίς λίστες  αυτές κατάφερα μαζί με τους συναδέλφους μου  να εισπραχθούν  για το ελληνικό δημόσιο ποσά εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτή η πολύτιμη εμπειρία μου που αποκόμισα από τις θέσεις του προανακριτικού τμήματος  του οικονομικού καθώς και η συνεργασια και η εκπαίδευση από τους Εισαγγελείς των ΗΠΑ και το τμήμα του FBI της διεθνούς διαφθοράς , πιστεύω ότι ήταν και οι λόγοι επιλογής μου  στην θέση του Εισαγγελέα Διαφθοράς» είπε στην απολογία της η Ελένη Τουλουπάκη.
Η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς εξήγησε πως η επιλογή τους στη θέση αυτή «ουδόλως δεν έχει να κάνει με δική της μεθόδευση» και πρόσθεσε πως εάν δεν είχε παραιτηθεί η Ελένη Ράικου πιστεύει πως θα επιλεγόταν και για τρίτη θητεία.

Στη συνέχεια η κυρία Τουλουπάκη αναφέρθηκε στις ελλείψεις που υπήρξαν στην Εισαγγελία Διαφθοράς αλλά και στο γεγονός ότι η Ελένη Ράικου δεν την ενημέρωσε. «Διαδέχτηκα την κ Ράικου  τέλη Απριλίου του 2017  και ανέλαβα  μια Εισαγγελία με πάρα πολλές ελλείψεις υλικοτεχνικής υποδομής , προσωπικού και πάρα πολλών δικογραφιών που στοιβάζονταν κυριολεκτικά στα πατώματα και στο υπόγειο του κτιρίου. Με το που ανέλαβα καθήκοντα, έπρεπε να διαχειριστώ επείγοντα ζητήματα διοικητικής φύσεως αλλά και υποθέσεων που βρίσκονταν εκείνη τη περίοδο σε κρίσιμη φάση.

Όπως τα εξοπλιστικά και υπόθεση Παπαντωνίου» τόνισε η κυρία Τουλουπάκη, προσθέτοντας: «Γνωρίζω ότι  είναι δύσκολο το πιστέψει κάποιος, άλλα η αλήθεια είναι ότι ανέλαβα  μια υπηρεσία για πρώτη φορά, χωρις καμία ενημέρωση, χωρίς να γνωρίζω πάρα μόνο από δημοσιεύματα της εποχής για τις σημαντικές υποθέσεις που χειριζόταν η εισαγγελία διαφθοράς και το πιο τραγικό όλων, ότι δεν γνώριζα -γιατί δεν είχα ενημερωση-ουτε καν που ήταν τοποθετημένα τα σώματα των δικογραφιών».

Η κυρία Τουλουπάκη είπε πως ζήτησε γραπτή ενημέρωση από την κυρία Ράικου ενώ αναφέρθηκε και σε μία σειρά άλλων ελλείψεων που υπήρξαν στην Εισαγγελία Διαφθοράς μεταξύ των οποίων και η έλλειψη μηχανοργάνωσης. «Υπήρχε προχειρότητα και αταξία στην εισαγγελία Διαφθοράς λόγω των ελλείψεων που σας ανέφερα χωρίς να αποτελεί μομφή αυτό για τους συναδέλφους μου. Όταν χειρίζεσαι σοβαρές και ογκώδεις δικογραφίες πρέπει να έχει η υπηρεσία και ο  εισαγγελέας το έλεγχο των ενεργειών .. Δεν γίνεται να μην είναι καταχωρημένες ποιες ενέργειες έχουν γίνει γιατί πολύ απλά θα χάσεις την μπάλα» ανέφερε επίσης η κυρία Τουλουπάκη. 

ΥπόθεσηNovartis

Η κυρία Τουλουπάκη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απολογία της στην υπόθεση της Novartis, υπόθεση για την οποία απαλλάχθηκε από το Ανώτατο Δικαστικό  Συμβούλιο για τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε. Μάλιστα στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι εκείνη και οι επίκουροι εισαγγελείς εγκλημάτων διαφθοράς, αλλά και οι προστατευόμενοι μάρτυρες  δέχθηκαν σωρεία μηνύσεων και πειθαρχικών αναφορών που κατέθεσαν τα πολιτικά πρόσωπα.

«Ενώ συνεχίζαμε την έρευνα μας κατά της NOVARTIS και των πολιτικών προσώπων, μετατραπήκαμε  ταυτόχρονα ερευνώμενοι και ελεγχόμενοι για την εισαγγελική μας έρευνα, από τα ποινικώς ερευνώμενα πολιτικά πρόσωπα. Δεν υπήρξε μέρα που να μην δίνουμε εξηγήσεις είτε στον Άρειο Πάγο είτε στη Βουλή» τόνισε η κυρία Τουλουπάκη, υπεραμυνόμενη, ταυτόχρονα, των χειρισμών της, στην υπόθεση.

«Η αμεροληψία μας και η απουσία οιασδήποτε παρέμβασης στο έργο μας, επιβεβαιώνεται από το γεγονός, ότι αφενός οι επτά αρχειοθετήσεις έλαβαν χώρα προ των εκλογών του 2019 και αφετέρου η ποινική δίωξη σε βάρος του ενός πολιτικού προσώπου ασκήθηκε σε χρόνο μεταγενέστερο των εκλογών, κατόπιν αδείας της νέας Βουλής – νέας Κυβέρνησης. Δηλαδή από το χειρισμό μας αποδεικνύεται ότι δεν αφήσαμε κανένα περιθώριο πολιτικής εκμετάλλευσης των ενεργειών μας.

Σε ό,τι αφορά δε την έρευνα των δύο πολιτικών προσώπων που παρέμενε ανοικτή, εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι ορθώς δεν είχαν αρχειοθετηθεί οι υποθέσεις αυτές  κατά τη στιγμή που μας αφαιρέθηκαν οι δικογραφίες, αφού η έρευνα για τα πρόσωπα αυτά συνεχίστηκε από την οικονομική Εισαγγελία τουλάχιστον για ενάμιση χρόνο» τόνισε η κυρία Τουλουπάκη.

Η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς τόνισε επίσης οι επίμαχες αναφορές δεν θα μπορούσαν να αποσταλούν νωρίτερα στη Βουλή. «Εγώ έλαβα γνώση τέλος Ιανουαρίου του 2018 και 5 -2 -2018, τα στέλνω αμελλητί στη Βουλή. Και ναι μεν είναι παραγεγραμμένο, παραγεγραμμενα είναι και για τους 10 πολιτικούς που επίσης στάλθηκαν για το ίδιο αδίκημα. Είναι σύνηθες στην πρακτική. Πριν από τον χρόνο αυτό δεν μπορούσαν να σταλούν, γιατί δεν είχαν συγκεντρωθεί τα ελάχιστα στοιχεία( μορφοποίηση του αδικήματος της απιστίας και η σύνδεση του με πρόσωπα της περιόδου εκείνης) που απαιτεί ο νόμος» τόνισε επίσης η κυρία Τουλουπάκη. 

Υπηρεσιακή η σχέση με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο

Παράλληλα, επισήμανε ενώπιον των δικαστών πως η σχέση της με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ήταν καθαρά υπηρεσιακή. «Οι δικές μου επαφές ήταν υπηρεσιακές, τυπικές, χαρακτηριστικό είναι του μιλούσα πάντοτε στον πληθυντικό, και περιορίζονταν μόνο σε όσες ειπώθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου σας , δηλαδή, δύο συναντήσεις στην υπηρεσία μου παρουσία τρίτων προσώπων, όπου με επισκέφθηκε εθιμοτυπικά με την κ. Θάνου, καθώς και στην κοπή της πίτας την Πρωτοχρονιά του 2018 και άλλη μία προγενέστερη της τοποθετήσεώς μου στη διαφθορά , όταν υπηρετούσα ως επίκουρη στον κ. Αθανασίου ,σε τραπέζι που παρέθεσε ο τελευταίος και ήμουν κι εγώ καλεσμένη», είπε μεταξύ άλλων η κυρία Τουλουπάκη.

Στο τέλος της απολογία της η κυρία Τουλουπάκη είπε πως ότι υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσής της εξ αιτίας της δικογραφίας της NOVARTIS, στην οποία συμμετείχαν όπως είπε και εν ενεργεία δικαστικοί λειτουργοί. «Σήμερα είναι η κορύφωση  μιας ανηφορικής πορείας. Ενός προσωπικού Γολγοθά που ξεκίνησε  τέσσερα  χρόνια πριν.Μια περίοδος κατά την οποία αποκαλούσαν εμένα και τους συνεργάτες μου “εγκληματική συμμορία”, “παραδικαστικό κύκλωμα”, ενώ δεχόμουν  καθημερινά απειλές του τύπου  ότι θα “μπω φυλακή” και ότι θα με “γδάρουν», τόνισε
η εισαγγελέας και πρόσθεσε : «Βρίσκομαι σήμερα ενώπιον σας με την ιδιότητα της κατηγορουμένης προσπαθώντας να σας πω το αυτονόητο. Ότι δεν υπάρχει ψήγμα ούτε της αντικειμενικής, αλλά και ούτε  της υποκειμενικής υπόστασης του αδικήματος για το οποίο κατηγορούμαι.  Ότι έπραξα τον καθήκον μου και ότι τήρησα τον όρκο μου. Η πίστη μου είναι ακλόνητη. Και η απάντησή μου στους διώκτες μου και συκοφάντες μου είναι ότι το άδικο δεν ευλογείται».

Λίγο νωρίτερα και με την έναρξη της συνεδρίασης του Ειδικού Δικαστηρίου, ο Γιάννης Μαντζουράνης, εκ των συνηγόρων της Ελένης  Τουλουπάκη, κατήγγειλε ότι σήμερα της κοινοποιήθηκε κλήση σε απολογία για πειθαρχικό παράπτωμα, τονίζοντας πως «κάποιοι δεν σέβονται ούτε την απολογία της, την κυνηγούν ακόμα» συμπληρώνοντας πως « ότι αυτά πλήττουν το κύρος της δικαιοσύνης».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελένη Τουλουπάκη στο Ειδικό Δικαστήριο: Έπραξα το καθήκον μου και τήρησα τον όρκο μου"

Περιστέρι - Δίκη για την κλινική Ταξιάρχαι: 15 θάνατοι από κορωνοϊό - Κανένα μέτρο προστασίας, έμπαιναν επισκέπτες ανεξέλεγκτα

Υγειονομική «βόμβα» που τελικά εξερράγη αποδείχθηκε η ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι», στο Περιστέρι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους, κατά την πανδημική περίοδο και λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού, 15 άνθρωποι και άλλοι 54 να μολυνθούν. Η απουσία ευθυγράμμισης με τους κανονισμούς, που επέβαλε τότε το υγειονομικό επιτελείο, έφερε αντιμέτωπους τον ιδιοκτήτη της κλινικής, όπως και νεφρολόγους γιατρούς, με κακουργηματικού τύπου ποινικές διώξεις.

Η υπόθεση, που απασχόλησε την κοινή γνώμη το 2020, στην «καρδιά» της υγειονομικής κρίσης, αναβιώνει, καθώς στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών επρόκειτο, σήμερα, να καθίσουν τρεις κατηγορούμενοι, η δίκη όμως πήρε αναβολή.

Πρόκειται για την πρώτη δίκη για τον κορωνοϊό, που μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή της ανώτατης ποινής φυλάκισης, καθώς οι κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι ακόμη και με ισόβια κάθειρξη. Σύμφωνα με το άρθρο 285, προβλέπεται ειδικότερα η συγκεκριμένη ποινή, αν οδηγήθηκε σε θάνατο μεγάλος αριθμός ανθρώπων.

«Έφτασε η στιγμή να αποδοθεί Δικαιοσύνη από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών για τον θάνατο των 15 συνανθρώπων μας και για την μόλυνση 54 τουλάχιστον ατόμων από covid-19 εξαιτίας της εκ προθέσεως παραβίασης, από τους κατηγορούμενους, των μέτρων για την αποτροπή της μεταδοτικής αυτής ασθένειας καθώς και την εισβολή και διάδοσή της εντός της συγκεκριμένης κλινικής» τόνισε χαρακτηριστικά η Μαριζάνα Κίκηρη, δικηγόρος της οικογένειας ενός εκ των θυμάτων.

Στο προσκήνιο έρχονται, δε, ξανά, στοιχεία από το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών που φέρνει στο φως το protothema.gr.

Όπως προκύπτει, η διεύθυνση της κλινικής, παράλληλα με την απουσία επιβολής των αναγκαίων μέτρων, όπως η θερμομέτρηση κατά την είσοδο και ο περιορισμός των προσελεύσεων, επέτρεπε τη λειτουργία και δεύτερης εισόδου στην κλινική δίπλα από την κύρια και μάλιστα κοντά στις δύο μονάδες τεχνητού νεφρού. Επιτρεπόταν έτσι η ανεξέλεγκτη είσοδος ατόμων, κάτι που τελικά απέβη μοιραίο.

Κατηγορούμενοι για την υπόθεση ανεξέλεγκτης διασποράς και δύο γιατροί-νεφρολόγοι, ενώ στον ιδιοκτήτη έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι, δηλαδή απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και καταβολή ποσού της τάξης των 10.000 ευρώ.

Πώς ξεκίνησε όμως η αρχή της υπερμετάδοσης του κορωνοϊού; Ασθενής που υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση στη μονάδα τεχνητού νεφρού παρουσίαζε συμπτώματα κορωνοϊού, με την κλινική ωστόσο να μην λαμβάνει κανένα απολύτως μέτρο απομόνωσης.

Παρά, μάλιστα, το γεγονός πως ήδη από τις 21 Απριλίου του 2020 υπήρχαν σαφείς ενδείξεις για ύπαρξη κρούσματος σε ασθενείς, δεν ενημερώθηκαν -όπως αναφέρει το βούλευμα- έγκαιρα οι αρμόδιες κρατικές αρχές ούτε και το υπόλοιπο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής.

Την ίδια στιγμή, δεν υπήρξε μέριμνα, ώστε οι ασθενείς να μεταφερθούν σε ειδικούς θαλάμους νοσηλείας, ούτε και υπήρξε η έγκαιρη προμήθεια διαγνωστικών ελέγχων για τη νόσο. Αντιθέτως, επιτράπηκε η εκτέλεση ιατρικών ενεργειών από ιατρικό προσωπικό που είχε ανιχνευτεί θετικό στον κορωνοϊό. Ο κατηγορούμενος ιδιοκτήτης εγκαλείται, ακόμη, για το γεγονός ότι δεν επέβαλε τη χρήση προστατευτικών μασκών, ούτε και μερίμνησε για την τήρηση αποστάσεων μεταξύ των κρεβατιών των ασθενών.

Στην κλινική, σημειώνεται, λειτουργούν δύο μονάδες μονάδες τεχνητού νεφρού με δυναμικότητα 14 και 13 κλινών αντίστοιχα. Υπενθυμίζεται, δε, ότι προκαταρτική εξέταση για την κλινική ξεκίνησε με αφορμή δημοσίευμα του protothema.gr για τουλάχιστον 28 κρούσματα. 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Περιστέρι - Δίκη για την κλινική Ταξιάρχαι: 15 θάνατοι από κορωνοϊό - Κανένα μέτρο προστασίας, έμπαιναν επισκέπτες ανεξέλεγκτα"

Ανακαλείται παρτίδα κρεμοσάπουνου με αντι-ιική δράση

Σε ανάκληση παρτίδας κρεμοσάπουνου, με αντι-ιική δράση, προχώρησαν σήμερα οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού αναφέρονται τα εξής:

"Την ανάκληση της παρτίδας 21420 του καλλυντικού 'Sanitizing Hand Soap - Κρεμοσάπουνο με ήπια αντισηπτική δράση", της εταιρείας SMILE ΔΗΜ. ΒΟΣΜΑΝΔΡΟΣ ΑΕ, διότι σύμφωνα με το αποτέλεσμα των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργήθηκαν από τη Διεύθυνση Εργαστηρίων του ΕΟΦ σε δείγμα του
προϊόντος, το προϊόν περιέχει την ουσία 1,4 Dioxane, η οποία περιλαμβάνεται στον Κατάλογο των συστατικών που απαγορεύονται στα καλλυντικά (Παράρτημα ΙΙ του Κανονισμού 1223/2009).

Η εταιρεία SMILE ΔΗΜ. ΒΟΣΜΑΝΔΡΟΣ ΑΕ οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες της ανωτέρω παρτίδας, προκειμένου να την αποσύρουν.
Τα παραστατικά της ανάκλησης πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και να τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν". 

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακαλείται παρτίδα κρεμοσάπουνου με αντι-ιική δράση"

Market Pass: Εξετάζεται η αύξηση της επιδότησης για οικογένειες με 6 παιδιά και άνω

Την αύξηση της επιδότησης, μέσω του market pass, για οικογένειες με περισσότερα από 6 παιδιά εξετάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον Realf m, αναφορικά με το market pass και τις οικογένειες με πάνω από 6 παιδιά: «είναι ένα τεχνικό ζήτημα που έχει γίνει σφάλμα. Το έχω εισηγηθεί στην κυβέρνηση, γιατί όπως σχεδιάστηκε το σύστημα φτάνει μέχρι τα 6 παιδιά και αν έχει πάνω από 6 παιδιά δεν έχεις μεγαλύτερη επιδότηση. Πρέπει να το δούμε».

Σε ερώτηση ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, στον Real fm, για τις τιμές στα προϊόντα και τις καταγγελίες για μείωση της ποσότητας ενώ οι τιμές είναι ίδιες ή παραπάνω, απάντησε «για τις καταγγελίες που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα σε δύο εφημερίδες, την Αυγή και Τα ΝΕΑ, ήταν καταγγελίες από την Ένωση Καταναλωτών, διέταξα έλεγχο και τα αποτελέσματα θα τα παρουσιάσουμε την Τετάρτη στη συνέντευξη Τύπου, όπου έχω προσκαλέσει και τον πρόεδρο της Ένωσης Καταναλωτών, τον κ. Ραυτόπουλο. Οι καταγγελίες δεν είναι αληθείς, δεν αποδείχθηκαν αληθινές ως προς τον έλεγχο.

Όχι, ότι δεν υπάρχουν μειώσεις στις συσκευασίες, ασφαλώς και υπάρχουν και δεν απαγορεύεται κιόλας. Απαγορεύεται να ξεπεράσεις το περιθώριο κέρδους που έχει κλειδώσει στον Σεπτέμβριο του 2021. Αυτές οι περιπτώσεις είναι μετρημένες στα δάκτυλα δύο χεριών. Το να μειώσει μια επιχείρηση το περιεχόμενο, αλλά η τιμή να είναι στο περιθώριο κέρδους, δεν είναι παράνομο».

Ο ίδιος συνέχισε: «Δεν έχουμε βάλει νόμο που να απαγορεύει την αλλαγή της συσκευασίας. Παράνομο θα ήταν αν η τιμή που πουλάς τη νέα συσκευασία, στη στάθμιση που κάνουμε, βγάζει μεγαλύτερο κέρδος. Εμείς το πλαφόν του περιθωρίου κέρδους, το έχουμε βάλει σταθμισμένο, δηλαδή δεν είναι στη συσκευασία αλλά στο γραμμάριο, στο λίτρο. Άρα ασχέτως του όποιου τεχνάσματος βρει η εταιρεία να κάνει στη συσκευασία, για λόγους μάρκετινγκ να το πω απλά, εμείς ελέγχουμε σταθμισμένα, δεν μπορεί να μας ξεφύγει. Άρα δεν μπορεί να μας κοροϊδέψει αν κάνει αυτό το πράγμα» πρόσθεσε.

«Ένα προϊόν που έχει αυξηθεί η τιμή του, δεν σημαίνει ότι υπάρχει αισχροκέρδεια αναγκαστικά. Παραδείγματος χάριν, ο τόνος έχει πολύ μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή του γιατί εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των αλιευμάτων παγκοσμίως. Στον έλεγχο αν δείξουν ότι η κονσέρβα έχει αυτή την τιμή από την εισαγωγή, είναι νόμιμο» περιέγραψε.

Ακόμη πρόσθεσε: «Ελέγχουμε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Έχουμε βάλει πρόστιμα σε χονδρεμπορικές εταιρείες. Γιατί δεν ελέγχουμε μόνο την τιμή στο ράφι, ελέγχουμε τη διαφορά τιμής από τον παραγωγό. Υπάρχει η λεπτομέρεια που πρέπει να γνωρίζετε: στο εμπόριο υπάρχει η τιμή της υπερχονδρικής, της χονδρικής και της λιανικής. Αυτό ισχύει σε όλα τα προϊόντα».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι: «Οι έλεγχοι δεν γίνονται όπως παλιά, δεν χρειάζεται να έχεις στο δρόμο συνεργεία να πάνε σε ένα κατάστημα να δουν τα τιμολόγια. Έχουμε online σύστημα από την ΑΑΔΕ αυτόματο, όπου έχουμε όλες τις λιανικές τιμές όλων των προϊόντων. Όταν ένα προϊόν σε ένα σούπερ μάρκετ ανεβάσει την τιμή αδικαιολόγητα με τον αλγόριθμο που έχουμε φτιάξει κοκκινίζει στην οθόνη. Ο έλεγχος πάει σε αυτό το προϊόν στοχευμένα. Μια αλυσίδα δεν μπορεί να ξεφύγει, γιατί το παρακολουθούμε 24 ώρες το 24ώρο».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Market Pass: Εξετάζεται η αύξηση της επιδότησης για οικογένειες με 6 παιδιά και άνω"

Ανησυχία από παραλλαγή του ιού της γρίπης Α (Η1Ν1)pdm09 - Τι αναφέρεται σε έκθεση του ECDC

Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς μία νέα υπο-ομάδα του στελέχους της γρίπης Α (Η1Ν1)pdm09. Πρόκειται για τους ιούς τύπου ΗΑ 6Β.1Α.5a.2, οι οποίοι οδηγούν σε αλλαγή του χορηγούμενου εμβολίου. 

Το θέμα αναλύεται σε σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), με την αναφορά πως η μεγάλη πλειονότητα των στελεχών γρίπης Α (Η1Ν1)pdm09 που έχουν ανιχνευτεί παγκοσμίως τις 13 πρώτες εβδομάδες της τρέχουσας περιόδου ανήκουν στη συγκεκριμένη υπο-ομάδα. Στην Ευρώπη, το ποσοστό έχει φτάσει στο 49%, από 4% την ίδια περίοδο το 2021.

Οι ιοί τύπου  6B.1A.5a.2 που κυκλοφορούν είναι γνωστοί στους επιστήμονες και μοιάζουν με το στέλεχος A/Victoria/2570/2019, που καλύπτεται με τα εμβόλια της τρέχουσας περιόδου στο βόρειο ημισφαίριο.

Φέρουν, ωστόσο, υποκαταστάσεις αμινοξέων HA1 K54Q, A186T, Q189E, E224A, R259K και K308R σε σύγκριση με A/Victoria/2570/2019. Με βάση αυτή την εξέλιξη, η σύσταση ήταν να αλλάξει το συστατικό του εμβολίου για τη σεζόν 2023 στο νότιο ημισφαίριο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, οι ιοί τύπου A (H1N1)pdm09 συνεχίζουν να διαφοροποιούνται και όσοι φέρουν υποκαταστάσεις αμινοξέων HA1 των P137S, K142R, D260E και T277A προκαλούν ανησυχία.

Στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, οι ιοί της γρίπης τύπου A (H3N2) κυριαρχούν, μαζί με τους ιούς που ανιχνεύθηκαν πρόσφατα.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανησυχία από παραλλαγή του ιού της γρίπης Α (Η1Ν1)pdm09 - Τι αναφέρεται σε έκθεση του ECDC"

Πρόεδρος ΙΝΚΑ: Οι καταναλωτές πρέπει να καταγγέλλουν τις μικρότερες συσκευασίες στις ίδιες τιμές

Για το μπαράζ των ανατιμήσεων που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε εκατοντάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι τα τρόφιμα αλλά και δεκάδες ακόμη προϊόντα που προμηθεύεται ένα νοικοκυριό, μίλησε στην ΕΡΤ3 ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Γιώργος Λεχουρίτης.

Σύμφωνα με τον κ. Λεχουρίτη, οι έλεγχοι δεν είναι επαρκείς, ενώ το επόμενο διάστημα έρχονται κι άλλες μεγάλες αυξήσεις σε προϊόντα. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν σε υπερβολικές τιμές, ενώ η άσχημη κατάσταση που επικρατεί, προκαλεί παράπονα τόσο από την πλευρά των παραγωγών όσο και των καταναλωτών.

Όταν ένας καταναλωτής αγοράζει το ίδιο προϊόν στην ίδια τιμή αλλά σε μικρότερη ποσότητα, πρέπει να κάνει αμέσως καταγγελία στο ΙΝΚΑ, κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Λεχουρίτης.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόεδρος ΙΝΚΑ: Οι καταναλωτές πρέπει να καταγγέλλουν τις μικρότερες συσκευασίες στις ίδιες τιμές"

Δίκη για Μάτι: Νέες, σπαρακτικές καταθέσεις για την τραγωδία – «Βρήκα τους γονείς μου απανθρακωμένους και μας κάνανε να νιώθουμε ότι φταίμε κιόλας!»

Συγκλόνισε σήμερα με την κατάθεση που έδωσε στη δίκη για το Μάτι, ο μάρτυρας Μιχαήλ Σκαραμαγκάς, ο οποίος έχασε και τους δυο γονείς του στη φονική πυρκαγιά και από τότε, όπως είπε, ούτε και εκείνος είναι καλά καθώς δεν μπορεί να ξεπεράσει όλα όσα βίωσε εκείνη την ημέρα. Με δάκρυα στα μάτια ο μάρτυρας μίλησε για την απώλεια των ηλικιωμένων γονιών και εξέφρασε το παράπονό του για τη στάση που επιφύλαξε στα θύματα και τους συγγενείς τους η Πολιτεία.

«Έχασα τους γονείς μου, το σκυλί μου, το σπίτι και καταστράφηκε όλη η περιοχή. Και έχω μια αίσθηση μήπως φταίω κιόλας. Το δικό μας σπίτι δεν ήταν σε κανένα ρέμα, σε στενάκι. Οι γονείς μου ήταν δημότες εκεί. Εκεί μεγάλωσα. Δε φταίγανε. Μέχρι κα το τελευταίο κεραμιδάκι είχε φωνάξει μηχανικό και το είχε δηλώσει για να είναι σωστός πολίτης» είπε ο κ Σκαραμαγκάς για να προσθέσει: « Βρήκα τον πατέρα μου νεκρό να σκάβει το χώμα να κάνει λαγούμι να κρυφτεί. 200 μέτρα από τη Μαραθώνος ήταν το σπίτι μας. Δυο ημέρες μετά τους βρήκανε με τη μητέρα μου. …Όταν πήγα στο σπίτι να τους βρω είδα μια άλλη γυναίκα να καίγεται. Έπαθα σοκ. Πάνω στη Μαραθώνος δεν υπήρχε κλαδάκι καμένο, γιατί την κλείσανε; Είδα μετά τη γυναίκα να την έχουν σκεπάσει με τα σεντόνια. Ένα ύφασμα δεν είχε καεί και είχε μείνει στην άκρη. Κάτι τέτοια φόραγε και η μάνα μου σκέφτηκα. Κρύψανε πολλά έμαθα ότι τους σβήνανε με πυροσβεστήρα και όταν τους ανασύρανε μετά μένανε κόκκαλα. Ο πατέρας μυ ήταν δυο μέτρα και η σακούλα που τον βάλανε πολύ μικρή, η άλλη ήταν άδεια…. Ακόμη εγώ δεν είμαι καλά, η ζωή μου καταστράφηκε».

Νωρίτερα, η μάρτυρας Ελένη Παπαποστόλου, περιέγραψε στο δικαστήριο πως έδεσε τη σορό του ιερέα πατέρα της με το ράσο του και άρχισε να κολυμπά μαζί με τη μητέρα της ώστε να καταφέρουν να βγουν στο λιμάνι της Ραφήνας. Η μάρτυρας αφού εξήγησε ότι επιχείρησε να φύγει με το γονείς της οδικώς από τη περιοχή αλλά δεν τα κατάφερε καθώς οι δρόμοι ήταν μποτιλιαρισμένοι, περιέγραψε πως κατάφεραν τελικά η ίδια και οι γονείς της να φτάσουν στη θάλασσα όπου έμειναν τέσσερις ώρες. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Καθίσαμε σε ένα ύφαλο. Ο πατέρας μου ήταν ψύχραιμος, ήταν πάντα ένας βράχος. Λέγαμε δίπλα είναι το λιμάνι της Ραφήνας, δεν πανικοβληθήκαμε. Λέγαμε κάποιος θα έρθει. Οι καπνοί γίνονταν πιο έντονοι. Φωνάζαμε για βοήθεια αλλά τίποτα. Κάποια στιγμή άρχισαν να ακούγονται εκρήξεις, λες και ήσουν σε πεδίο μάχης. Μετά τα πάντα σκοτείνιασαν, δεν έβλεπε τη μύτη σου. Δε ξέραμε που βρισκόμασταν. Η θάλασσα αγρίεψε, μεγάλη θαλασσοταραχή. Πάρα πολύς αέρας, πάρα πολλά κύματα, πάρα πολύς καπνός. Φωνάζαμε βοήθεια, η μάνα μου ήταν με τον πατέρα μου γαντζωμένη. Ήμασταν στο έλεος. Δε χωριστήκαμε καταφέραμε και μείναμε εκεί και οι τρεις μας. Οι γονείς μου προσεύχονταν. Καθίσαμε περίπου μια ώρα από τότε που μπήκαμε στο νερό να παλεύουμε. Είδα τον πατέρα μου να κάνει εμετούς. Σήκωσε τα χέρια και ζήτησε συγχώρεση από το θεό, κατάλαβε. Ένας ρόγχος και μετά εξέπνευσε. Έκανα τη κίνηση να του κλείσω τα μάτια. Τον γυρίζω ανάποδα. Φορούσε το ράσο. Δένω το ράσο με τη μάνα μου και της λέω να κρατηθεί από εμένα, θα πηγαίναμε κόντρα στα κύματα. Πως βρήκε τη δύναμη; Μου είπε «συνέχισε». Δεν θα τον αφήναμε…».

Η κυρία Παπαποστόλου είπε στο δικαστήριο πως δεν είχαν καμία βοήθεια από πουθενά και πως κολυμπούσε με μητέρα της από τη μια μεριά και τον νεκρό πατέρας της στη μέση. «Μαμά ένας νεκρός» είπε ένα παιδάκι δίπλα μας για τον πατέρα μου. Η μάνα μου έλεγε «παιδί μου άφησε μας, άφησε με να πάω με τον πατέρα σου». Κρύωνε. Της είπα «αν σε αφήσω θα πνιγώ»» τόνισε η μάρτυρας για να συνεχίσει: «Κάποια στιγμή είδαμε τα φώτα της Ραφήνας. (…). Φτάσαμε κοντά σε μια βάρκα. Να είναι καλά οι άνθρωποι αυτοί και έτσι μπόρεσαν κάποιοι να σωθούν. Η «Αγία Άννα» το καΐκι μας έσωσε. Εποχιακοί ψαράδες. Αυτά τα παιδιά μάζεψαν κόσμο από τη θάλασσα. Σηκώσανε το πατέρα μου του έκαναν τις πρώτες βοήθειες. Η μητέρα μου σπαρτάραγε, είχε σπασμούς. Μας έφεραν κουβέρτες και νερά. Φτάσαμε στο λιμάνι της Ραφήνας, μας πήραν το ονόματα μας, ο πατέρας μου ήταν τυλιγμένος σε μια κουβέρτα. Ένας Αιγύπτιος έκανε την προσευχή του, σεβάστηκε το νεκρό. Δεν υπήρχε όμως κανείς να τον παραλάβει. Δεν μπορούσε να γίνει η παραλαβή, ο καπετάνιος ήθελε να φύγει κινδύνευαν και άλλοι. Κάποια στιγμή ήρθε ένα αγροτικό… Το κράτος που ήταν δεν ξέρω…. Δε μπόρεσα να αποχαιρετίσω τον πατέρα μου, να του πω αυτά που ήθελα, να τον χαϊδέψω. Τον κράτησαν πέντε – έξι ώρες, κάνανε πλειστηριασμό τα γραφεία τελετών. Ούτε σε ψυγείο, ούτε σε σάκο. Όλη την εβδομάδα περιμέναμε να μας πουν. Μια το πήγαιναν στο Σχιστό μια στο Γουδί. Πηγαινοφέρνανε και τις σορούς εκτός ψυγείου; «Δώστε τον μας να τον θάψουμε» τους λέγαμε. Μας απαντούσαν ότι χρειάζεται ταυτοποίηση. Μα εμείς τον παραδώσαμε. Ο αδελφός μου έδωσε dna. …. Εκείνη την ημέρα δεν δούλεψε τίποτα. Όλοι όσοι είχαν το συντονισμό δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Έχω εναποθέσει όλες μου τις ελπίδες στη κρίση σας».

Από την πλευρά η μάρτυρας Κασσιανή Πολίτου, είπε στην κατάθεσή της για την απώλεια της μητέρας της. «Έχουμε σπίτι στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα, οι γονείς μου ήταν εκείνη την ημέρα εκείνη. Εγώ ήμουν στη δουλειά μου. Πάντα υπήρχαν πυροσβεστικά και σειρήνες. Υπήρχε το αίσθημα της εμπιστοσύνης ότι κάποιος είναι εκεί. Εκείνη την ημέρα αυτό δεν υπήρξε» τόνισε η κ. Πολίτου για να προσθέσει: «Οι γονείς μου δεν ήξεραν ότι εκείνη την ημέρα ήταν μόνοι τους. Και αυτό δυσχέρανε τη θέση τους. Γύρω στις 4:50 κάλεσαν την αδελφή μου ζητώντας βοήθεια. Τους είπε να φύγουν. Μπήκαν στο αυτοκίνητο αλλά η μητέρα μου δε πρόλαβε. Ο πατέρας μου 87 ετών μπήκε στο αμάξι και αυτό καίγονταν. Περπάτησε ένα χιλιόμετρο μόνος μέσα στις φωτιές. Έμεινε στη θάλασσα αρκετή ώρα. Ώρες μετά βρέθηκε στο «Σισμανόγλειο». Στις 11 το βράδυ το έμαθα. Στις 7 το απόγευμα έμαθα ότι η μητέρα μου ήταν αγνοούμενη. Δεν καταλαβαίνω πως έγινε όλο αυτό». Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης της μάρτυρα κατηγορούμενος της είπε: «Εγώ περισυνέλεξα τον πατέρα σας, να σας πω» και εκείνη του απάντησε: «Δεν θέλω να το συζητήσω».

Άλλη μάρτυρας η κ. Ιλόνα Σαρίεβα είπε για την απώλεια της μητέρας στη δίκη, ηλικίας 56 ετών: «Είχε πάει στο Κόκκινο λιμανάκι για μπάνιο. Δεν έμενε εκεί. Μια φίλη της είχε εξοχικό εκεί Πήρε το αμάξι γι να φύγει αλλά δεν μπόρεσε. Το άφησε. Πήγε προς τη θάλασσα. Μια γειτόνισσα μου είπε ότι μας άφησαν να καούμε σαν τα ποντίκια».

Ακολούθως η μάρτυρας Μαρία Τσέκου και τα δυο της παιδιά αναφέρθηκαν στην απώλεια του συζύγου και πατέρα όταν ενώ αποφάσισαν να φύγουν από το Μάτι. «Ήμασταν στο σπίτι, είδαμε κάπνα από μακριά. Αποφασίσαμε να φύγουμε με το σύζυγό μου. Να συναντηθούμε στη Ραφήνα. Εγώ με την κόρη μας και πίσω μας έρχονταν ο σύζυγος. (…) Στη διαδρομή τον παίρναμε τηλέφωνο αλλά δεν απαντούσε….. Μάθαμε ότι τον πήγαν στον «Ευαγγελισμό». Είχε 85% εξωτερικά εγκαύματα και 25% εσωτερικά. Πήγαμε. Τι να σας πω τώρα; Ήταν καμένος. Μάθαμε από μια γειτόνισσα ότι είχε βοηθήσει έναν ανάπηρο γείτονα μας και τη γυναίκα του. 20 ημέρες νοσηλεύτηκε. Δεν μπορώ αυτή την ημέρα να τη ξεχάσω όσο ζω», είπε η σύζυγος του θύματος.

Τέλος, ο μάρτυρας Εμμανουήλ Πατελάρος, ο οποίος έχασε μητέρα του στο Μάτι, είπε: «Κατά τις 5 πήρα τη μητέρα μου και μου λέει γεμάτη αγωνία ότι «έχει πολύ καπνό και δε ξέρω τι να κάνω». Της είπα να κατέβει στο υπόγειο να κλείσει τα παράθυρα. Στις 6 ξαναπήρα δεν απαντούσε. …Θυμάμαι την είχα ρωτήσει αν ακούει κάτι, σειρήνες, ή περιπολικά. Όχι μου απάντησε. Ψάχναμε να τη βρούμε. Δώσαμε dna και ταυτοποιήθηκε. Η σορός της είχε βρεθεί απανθρακωμένη δυο δρόμους πιο πέρα».

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη για Μάτι: Νέες, σπαρακτικές καταθέσεις για την τραγωδία – «Βρήκα τους γονείς μου απανθρακωμένους και μας κάνανε να νιώθουμε ότι φταίμε κιόλας!»"

ΕΟΑΣΚ: Η ευθύνη για το αν θα παραμείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί ανήκει στην κυβέρνηση

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, χαιρετίζοντας τη μαζική, όπως ειπώθηκε, συμμετοχή των αγροτών στο κάλεσμα να βγουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, Κώστας Τζέλλας, σε περισσότερα από 33 χωριά αγρότες έβγαλαν τα τρακτέρ στις πλατείες προκειμένου να σταλεί το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι απαιτούνται ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν. Κάλεσε δε και άλλους να πλαισιώσουν αυτή τη μορφή κινητοποίησης για να υπάρξει μεγαλύτερη πίεση προς την κυβέρνηση ώστε να δώσει λύσεις. «Αφήνουμε περιθώριο στην κυβέρνηση με τα τρακτέρ στις πλατείες, να δώσει άμεσα απαντήσεις στα προβλήματα των αγροτών , και να μην μας αναγκάσει να κλιμακώσουμε τον αγώνα. Έχουμε τα τρακτέρ στις πλατείες, δεν έχουμε κλείσει κανέναν δρόμο. Η ευθύνη πια είναι στα χέρια της κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζέλλας,

Σημείωσε ότι η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων θα αποστείλει άμεσα και οργανωμένα τα αιτήματα στην κυβέρνηση. Σε επίπεδο νομού Καρδίτσας, αύριο μέλη της Ομοσπονδίας και αγρότες που βρίσκονται στο δρόμο με τρακτέρ θα περάσουν από όλα τα χωριά, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΑΣΚ: Η ευθύνη για το αν θα παραμείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί ανήκει στην κυβέρνηση"

Μητσοτάκης: Αυξήσεις στο δημόσιο από 01/01/2024 – Μείωση εργοδοτικών εισφορών και σημαντική αύξηση του Κατώτατου Μισθού

Την πρώτη από μια σειρά συνεντεύξεων Τύπου με θεματικές ενότητες εγκαινίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με αντικείμενο την οικονομία. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε αν στην στρατηγική της αύξησης των μισθών  θα συμπεριλάβει και τους δημοσίους υπαλλήλους και είπε «ναι θα έχουμε νέο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων από την 01/01/2024». Ο πρωθυπουργός απέφυγε να πει για νέα μέτρα αλλά πρόσθεσε: «Πολλές φορές τα μέτρα που εφαρμόσαμε δεν άνηκαν σε όσα είχαν ακουστεί».

Ερωτηθείς για την αισχροκέρδεια ο πρωθυπουργός απάντησε: «Πιστεύω ότι το ζήτημα της ακρίβειας απασχολεί την ελληνική κοινωνία γιατί είμαστε αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη έκρηξη πληθωρισμού. Είδαμε τιμές φυσικού αερίου που δεκαπλασιάστηκαν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Απαιτήθηκε παρέμβαση σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών και αυξήθηκαν τα επιτόκια. Όλες οι χώρες κατέφυγαν σε μέτρα. Οι τιμές μπορεί να είναι ακόμα υψηλές αλλά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Όμως εξακολουθούμε και βλέπουμε υψηλό πληθωρισμό στα τρόφιμα. Είναι το πρώτο μας μέλημα. Η κυβέρνηση έχει απαντήσει με σειρά μέτρων για να στηριχθεί το διαθέσιμο εισόδημα. Απενεργοποιήθηκαν σειρά από πληθωριστικές βόμβες όπως στο ηλεκτρικό ρεύμα. Έχει υπάρξει συγκράτηση στις τιμές των καυσίμων και το πρώτο μέλημα είναι οι τιμές στα σούπερ μάρκετ. Από τον Φεβρουάριο θα τεθεί σε εφαρμογή το Market Pass για να περιορίσει την επίπτωση του πληθωρισμού. Το πόσο 600 εκατ. θα προκύψει από την έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων. Για την αισχροκέρδεια ο έλεγχος στην αγορά δεν είναι απλή υπόθεση. Έχουμε εργαλεία για να ελέγχουμε την αγορά. Η ΔΙΜΕΑ ιδρύθηκε πριν την κρίση και μας επιτρέπει να κάνουμε οριζόντιους ελέγχους».

Σε ερώτηση επίσης για την αισχροκέρδεια και αν υπάρχει δυνατότητα τιμωρίας και αν έχουν εντοπιστεί είπε:

«Δεν είμαι αφελής. Ξέρω ότι στην αγορά θα υπάρχουν κάποιοι να εκμεταλλευθούν την κρίση για να βγάλουν χρήματα. Ήταν σημαντική η παρέμβαση του Καλαθιού του Νοικοκυριού γιατί προσέφερε διαφάνεια και διαθεσιμότητα. Και οι καταναλωτές είναι πιο ευαισθητοποιημένοι και αναζητούν το καλύτερο προϊόν και επιδίδονται σε έρευνα αγοράς που δεν θα την έκαναν σε κανονικές συνθήκες. Έχουμε ελεγκτικούς μηχανισμούς και εξαντλούμε τις δυνατότητές μας. Θα δούμε περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αν δεν έχουμε εκπλήξεις με τον πληθωρισμό. Τα χειρότερα τα έχουμε δει.

Για την μείωση των έμμεσων φόρων και αν θα προχωρήσει σε αυτό η κυβέρνηση είπε:

Χαίρομαι που αναγνωρίζετε ότι η κυβέρνηση ήταν συνεπής με τις δεσμεύσεις της για την μείωση των φόρων. Αναφέρω ενδεικτικά τον ΕΝΦΙΑ. Και μειώσαμε και την φορολόγηση στις επιχειρήσεις με ελάχιστο συντελεστή 9% και σημαντική μείωση στις εισφορές. Μια παρέμβαση που καθιστά την εργασία πιο ανταγωνιστική. Υπήρχαν μειώσεις και στους έμμεσους φόρους. Στις μεταφορές, στην εστίαση στα γυμναστήρια. Πάνω από 500 εκατ. ευρώ αποτύπωμα. Και στους αγρότες μας λιπάσματα και ζωοτροφές. Συγκρατήσαμε τις τιμές στον πρωτογενή τομέα. Όταν έλεγα προεκλογικά ότι ο κ. Τσίπρας είχε αφανίσει την μεσαία τάξη ήμουν απολύτως συνεπής που τα επέστρεψα. Η αποκλιμάκωση για την επόμενη 4ετια θα μπορεί να συζητηθεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού. Όλες οι μειώσεις φόρων σεβάστηκαν την ανάγκη της χώρας για δημοσιονομική πειθαρχία. Ουδέποτε διακινδυνεύσαμε τον δρόμο για την μείωση των πρωτογενών ελλειμμάτων. Η προσωρινή μείωση των έμμεσων φόρων δεν με βρίσκει σύμφωνο.

Σημαντική αύξηση του Κατώτατου μισθού

Η 1η Απριλίου είναι μια εύλογη ημερομηνία για την αύξηση του κατώτατου μισθού γιατί αρχίζει η τουριστική περίοδος, είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας αν συνδέεται με τον χρόνο των εκλογών.

Η αύξηση των μισθών είπε ότι έχει να κάνει με την παραγωγικότητα. Όσο γίνεται εξωστρεφής θα το ζητήσει και η ίδια η αγορά εργασίας. Είπε ότι όσοι παραπονιούνται πως δεν βρίσκουν εργαζόμενους πρέπει να αυξήσουν τους μισθούς. Αν δείτε τα στοιχεία υπάρχει μια σημαντική βελτίωση του εισοδήματος. Τόνισε ακόμα ότι δεν μας ενδιαφέρει να προσφέρουμε στους Έλληνες οποιαδήποτε δουλειά αλλά σταθερές δουλειές με καλύτερους μισθούς και για τον λόγο αυτό έχουν θεσπιστεί κίνητρα. Για τον κατώτατο μισθό είπε ότι η αύξηση που έχει νομοθετηθεί είναι σημαντική. Από τα 650 στα 713 και αναμένεται άλλη μια αύξηση που έχει δρομολογηθεί από το υπουργείο Εργασίας και θα είναι σημαντική αύξηση που δεν θα υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Για την ανεργία των γυναικών και των νέων είπε ότι ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 10,3 και σ’ εμάς είναι πάνω από 29%. Στους νέους στην ΕΕ είναι 7,5% και στην Ελλάδα 17,5%. Ξεκινάμε ωστόσο από μια πιο υψηλή βάση, σημείωσε. Η μείωση ήταν σημαντική και όχι ευκαταφρόνητη και οι δουλειές που δημιουργήθηκαν είναι μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας και πιο διατηρήσιμες και εναρμονισμένες με το μοντέλο της ελληνικής οικονομίας.

Για τις ελλείψεις στην αγορά εργασίας τόνισε ότι είναι παγκόσμιο φαινόμενο και υπάρχουν τομείς που είναι σημαντικές. Στον πρωτογενή τομέα υπάρχει ένα ζήτημα εξεύρεσης εργατικών χεριών και είναι ένα δομικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και για τον λόγο αυτό έχουν γίνει διακρατικές συμφωνίες π.χ. με την Αίγυπτο για να καλύπτονται οι ανάγκες των αγροτών. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η κατάρτιση και η επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού.

Αν έρθει μια άλλη κυβέρνηση δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κιάλι

Η Κύπρος και η Πορτογαλία δεν πέρασαν από συμπληγάδες ούτε και είχαν κυβέρνηση Τσίπρα – Βαρουφάκη. Το μόνο κομμάτι του παζλ για κανονικότητα είναι η επενδυτική βαθμίδα που θεωρώ ότι είναι εφικτό να γίνει μέσα στο 2023. Οι οίκοι περιμένουν τι θα γίνει στις εκλογές και θα είναι ζήτημα χρόνου αν μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός να αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα. Αν έρθει όμως μια άλλη κυβέρνηση δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κιάλι.

Η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας δεν είναι μια τεχνοκρατική παράμετρος αλλά θα σημαίνει χαμηλότερο κόστος δανεισμούς για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μας. Τα επιτόκια δεν τα αυξάνουμε εμείς αλλά η ΕΚΤ και τώρα αν συμβεί αυτό η εξέλιξη θα έχει μεγάλη σημασία.

Συνολικά η οικονομία μας έχει γίνει εξωστρεφής και ανταγωνιστική. Αυτό δεν αφορά μόνο τον τουρισμό και τη ναυτιλία αλλά και εξαγωγές αγαθών. Όλα αυτά, τόνισε πιστοποιούνται από διεθνείς οίκους και αναλυτές. Ο πρωθυπουργός συνέκρινε την εικόνα που αποκόμισε φέτος στο Νταβός με εκείνη το 2020. Τότε υπήρχε ένα θεωρητικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, τόνισε. Υπήρχε όμως είπε και μια αμφιβολία. Σήμερα, 3 χρόνια μετά ένα μεγάλο κομμάτι δεν υπάρχει πια και υπάρχει ένα έργο με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Πετύχαμε σε πολλούς τομείς να προσελκύσουμε επενδύσεις γιατί υπάρχει βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Στο ερώτημα ποιο θα είναι το μαξιλάρι ασφαλείας που θα παραδώσει η κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: Μαξιλάρι χρησιμοποιώ όταν κοιμάμαι. Σήμερα θα ταμειακά διαθέσιμα είναι στα 39 δις. Δεν θα έπρεπε να είναι υπερήφανος γι αυτό ο κ. Τσίπρας καθώς με αυτό καταλήστεψε με φόρους την μεσαία τάξη κάτι που του επέβαλλαν οι δανειστές μας. Αυτά τα ταμειακά αποθέματα των 40 δις δεν είναι από την υπερφορολόγηση.

Σήμερα έχουμε καλύτερη φορολογική συμμόρφωση και σε αυτό βοήθησε ο τρόπος με τον οποίο στηρίξαμε επιχειρήσεις στην πανδημία. Ακούσαμε παράπονα αλλά ήταν εκείνοι που δεν δήλωναν τα πραγματικά τους εισοδήματα. Στον τομέα της φοροδιαφυγής έχουν γίνει βήματα με την ψηφιοποίηση και την σύνδεση με την ΑΑΔΕ και έτσι μειώνεται η φοροδιαφυγή στο επίπεδο της έμμεσης φορολογίας. Όσο έχουμε μεγαλύτερη δυνατότητα διασταυρώσεων θα μειώνονται αυτά τα φαινόμενα.

Διαβάζω κι εγώ Iluminati οικονομικούς αναλυτές και αναρωτιέμαι αν έχουν πάει στο σούπερ μάρκετ ποτέ. Η πολιτική μας στήριξε την οικονομία και την κοινωνία σε εξαιρετικά κρίσιμες συγκυρίες. Είχαμε το θάρρος να ξοδέψουμε χρήματα και να προστατεύσουμε επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Την επιστρεπτέα προκαταβολή πρώτοι εμείς την εφαρμόσαμε. Θα διδάσκεται ως εργαλείο πολιτικής και στηρίξαμε επιχειρήσεις που θα έκλειναν στην πανδημία.

Κάναμε το απολύτως σωστό και η ίδια η εξέλιξη της ανεργίας και της οικονομίας και η έλλειψη ανησυχίας για το δημόσιο χρέος επιβεβαιώνουν ακριβώς αυτό. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η πρώην πρωθυπουργός τίναξε την μπάνκα στον αέρα και κατέρρευσε η λίρα και η πρωθυπουργός μαζί.

Οι θέσεις εργασίας που προστατεύσαμε στην πανδημία έδωσαν γρήγορη ανάκαμψη. Στα αεροδρόμιά μας δεν είχαμε πρόβλημα φέτος το καλοκαίρι γιατί δεν έγιναν απολύσεις στην πανδημία και όταν χρειάστηκαν οι επιχειρήσεις τους εργαζόμενους εκείνοι ήταν εκεί. Αυτή είναι η απάντησή μου σε όσους μας ασκούν κριτική με δήθεν φιλελεύθερο πρόσημο.

Για την ημερομηνία εκλογών είπε: Θα σεβαστώ την συμφωνία αλήθειας που έχουμε υπογράψει και θα περιοριστώ σε ερωτήσεις για την οικονομία.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τις τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων και να αυξήσουν τον ανταγωνισμό μεταξύ τους. «Πολλές εταιρείες επιβραβεύουν τους καλούς πελάτες τους και πρέπει να το κάνουν και οι τράπεζες προς τους συνεπείς δανειολήπτες που επιλέγουν τον σωστό δρόμο», είπε χαρακτηριστικά.

Στις προθέσεις μας η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών

«Όταν δεν διακινδυνεύεται η σταθερότητα προχωράμε σε στοχευμένα προσωρινά μέτρα. Μόνιμα μέτρα για μόνιμες μειώσεις και προσωρινά μέτρα όπως η έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων. Δεν θα είναι επαναλαμβανόμενο αλλά σημαντικό», είπε ο πρωθυπουργός. προσθέτοντας ότι θα χρηματοδοτήσει ένα σημαντικό έργο. «Μόνιμες παρεμβάσεις θα είναι η περεταίρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών», εξήγησε.  

Παρακολουθήστε όλη την συνέντευξη

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Αυξήσεις στο δημόσιο από 01/01/2024 – Μείωση εργοδοτικών εισφορών και σημαντική αύξηση του Κατώτατου Μισθού"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news