facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Τουρκία: Μια 77χρονη ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια πολυκατοικίας 212 ώρες μετά τον φονικό σεισμό

Σχεδόν 212 ώρες μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών που συγκλόνισε τη νοτιοανατολική Τουρκία, διασώστες ανέσυραν ζωντανή μια 77χρονη από τα ερείπια επταώροφης πολυκατοικίας στο Αντίγιαμαν.

Η Φατμά Γιουνγκόρ απεγκλωβίστηκε τραυματισμένη και μεταφέρθηκε σε ασθενοφόρο που την διακόμισε σε νοσοκομείο για να δεχθεί ιατρική φροντίδα.

Οι συγγενείς της ηλικιωμένης ξέσπασαν σε επευφημίες και έσπευσαν να αγκαλιάσουν τους διασώστες που εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τον χρόνο για την ανεύρεση επιζώντων στα χαλάσματα των ισοπεδωμένων κτιρίων.

Οκτώ ημέρες μετά τον σεισμό, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 37.000 ανθρώπους σε Τουρκία και Συρία, διασώθηκαν σήμερα τουλάχιστον δέκα άνθρωποι.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Μια 77χρονη ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια πολυκατοικίας 212 ώρες μετά τον φονικό σεισμό"

Καρύδης -Λέκκας: Εικόνες από κτίρια που πετάνε, διπλώνουν, σωριάζονται δεν θα δούμε ποτέ στην Ελλάδα

Το κτίριο που προσγειώθηκε πάνω σε αυτοκίνητα , τα κτίρια που κατέρρευσαν ακαριαία, αλλά σε αντιδιαστολή, η καλή σεισμική θωράκιση στην Ελλάδα και οι ελάχιστες πιθανότητες να συμβεί στη χώρα μας κάτι ανάλογο με την Τουρκία, είναι θέματα που ανέπτυξαν ο Ευθύμιος Λέκκας και ο Παναγιώτης Καρύδης που μόλις επέστρεψαν από τη ζώνη καταστροφής της γείτονος.

«Έρχεται ο σεισμός από κάτω. Το χτυπάει έτσι, το πετάει απάνω και λόγω κακής κατασκευής αυτό κάθεται κάτω και σωριάζεται σε ένα σωρό ερειπίων. Αυτός είναι ο μηχανισμός, είπε ο ομότιμος καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας Παναγιώτης Καρύδης , χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο που δείχνει, όπως είπε και στους φοιτητές του.

Καρύδης -Λέκκας: Εικόνες από κτίρια που πετάνε, διπλώνουν, σωριάζονται δεν θα δούμε ποτέ στην Ελλάδα

«Πετάει το κτίριο πάνω, διπλώνει και σωριάζεται. Άμα σπάσει το κτίριο χαμηλά, καταλαβαίνουμε ότι σωριάζεται όλο κάτω. Καλύτερα να σπάσει επάνω», είπε στη συνέχεια, και αντίστροφα εξήγησε, ότι μακριά από το επίκεντρο του σεισμού η κίνηση είναι οριζόντια. Το κτίριο πηγαινοέρχεται και αργεί να καταρρεύσει ώστε να υπάρχει χρόνος για τους ανθρώπους να προστατευτούν. Στην πρώτη περίπτωση η πτώση είναι ακαριαία, δεν υπάρχει χρόνος αντίδρασης».

«Λόγω της κακής κατασκευής σωριάστηκαν κτίρια σε σωρό ερειπίων, δηλαδή σε άμμο και χαλίκι, ενώ αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει. Τα μπλόκια του μπετόν παραμένουν ατόφια».

Ο κ. Καρύδης αναφέρθηκε επίσης σε άλλη κατασκευή που ειπώθηκε ότι δεν είχε θεμέλια, αλλά στην επιτόπια έρευνά του διαπίστωσε ότι «ήταν μέσα στο νερό».

Το κτίριο εκείνο τουμπάρισε μέσα στο νερό. Αν δείτε από ψηλά κάτι τον τρόπο που υπάρχουν, είναι μέσα σε βοσκοτόπια και αγροτικές περιοχές λόγω της ανάπτυξης που χτίζουν πολλά πάνε και χτίζουν και μέσα στους αγρούς σε εδάφη ακατάλληλα, πρόσθεσε ο καθηγητής.

«Ούτε φοιτητής μου του δεύτερου έτους δεν θα έβαζε έτσι δοκάρια«, πρόσθεσε ο κ. Καρύδης κι ερωτηθείς για σύγκριση με ελληνικές πολυκατοικίες της δεκαετίας του 50 και του 60, τόνισε ότι «κάθε ιδιοκτήτης οφείλει να γνωρίζει την κατάσταση κι αν δεν ξέρει, οφείλει να το μάθει προσλαμβάνοντας μηχανικό».

Ευθ. Λέκκας: Αν υπάρξει μία πιθανότητα στις 10.000 να έχουμε ένα τέτοιο σεισμό, θα εκδηλωθεί στο θαλάσσιο περιβάλλον

«Αυτός ο σεισμός είχε πάρα πολλά θύματα, ήταν μία μεγάλη τεκτονική δομή, ένα μεγάλο ρήγμα της τάξεως των 500 χιλιομέτρων που το διανύσαμε με τον κ. Καρύδη και με τους συνεργάτες μας από τη Λατάκια της Συρίας μέχρι τη Γαλάτεια της Τουρκίας και ένα εύρος της τάξεως των 70 χιλιομέτρων. Ρόλο παίζει το ίδιο το ρήγμα. Πόσο είναι η εγγύτητα μιας κατασκευής, το έδαφος θεμελίωσης και η ίδια η κατασκευή», τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας.

«Εικόνες σαν κι αυτές δεν θα τις δούμε στην Ελλάδα»

Στην Τουρκία υπήρξαν κατασκευαστές χωρίς επίγνωση ούτε των γεωεπιστημών αλλά ούτε και των πολιτικών μηχανικών. Δεν πρόκειται να δούμε τέτοιες εικόνες αυτού του χάους εδώ στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα έχουμε ένα πολύ καλό αντισεισμικό κανονισμό. Έχουμε ουσιαστικά μεριμνήσει έτσι ώστε να μην υπάρχουν τέτοιες ατέλειες που υπάρχουν στην Τουρκία. Βελτιώνουμε τους κανονισμούς και αυτό και βεβαίως δεν υπάρχει ο κίνδυνος.

«Δεν πρόκειται να δούμε σεισμούς 8 βαθμών στην Ελλάδα, όπως ελέχθη»

Αν υπάρξει μία πιθανότητα στις 10.000 να έχουμε ένα τέτοιο σεισμό, αυτός σεισμός κατά κύριο ρόλο θα εκδηλωθεί στο θαλάσσιο περιβάλλον, μέσα στο δομημένο περιβάλλον, κάτω από μεγάλες πόλεις. Εδώ αν εκδηλωθεί ένας τέτοιος σεισμός στο τόξο που είναι απίθανο, αλλά στην ακραία περίπτωση αυτός θα είναι μέσα στη θάλασσα.
Στο Αρκαλοχώρι σημειώθηκε ένας σεισμός κάτω ακριβώς από το Αρκαλοχώρι, αλλάδεν είχαμε μεγάλες ζημιές. Στη Σάμο δεν είχαμε ζημιές, παρά σε παλιά σπίτια, εγκαταλελειμμένα. Θα πρέπει να πούμε ότι το επίπεδο αντισεισμικής θωράκισης της χώρας μας είναι πολύ υψηλότερο από αυτό της γειτονικής χώρας.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Λέκκας επανέλαβε την κτίμηση ότι «θα ξεπεράσουμε τις 50.000 νεκρούς στην Τουρκία και ποτέ δεν θα μάθουμε τον ακριβή αριθμό θυμάτων», δεδομένου ότι είναι περιοχή «ανεξερεύνητη ακόμα».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » " Καρύδης -Λέκκας: Εικόνες από κτίρια που πετάνε, διπλώνουν, σωριάζονται δεν θα δούμε ποτέ στην Ελλάδα"

Σεισμός σε Τουρκία-Συρία: Πάνω από 41.000 οι νεκροί

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών σε Τουρκία και Συρία από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, ξεπερνώντας τις 41.000. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το απόγευμα γνωστοποίησε πως τα θύματα στην Τουρκία ανέρχονται πλέον σε 35.418.


Αν σε αυτά προστεθούν και τα περίπου 5.800 από τα Συρία (όπως προκύπτουν από στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών και της συριακής κυβέρμνησης), τότε ο συνολικός αριθμός νεκρών φτάνει στους 41.218.

Ακόμα, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως οι μετασεισμοί ξεπερνούν τους 3.100, ενώ η καταστροφική επίδραση του σεισμού εξαπλώθηκε σε μια περιοχή 500 χιλιομέτρων.

Επίσης, ανέφερε πως οι τραυματίες φτάνουν στους 105.505, ενώ 369.000 κτίρια επιθεωρήθηκαν για ζημιές από τα κλιμάκια του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η αμερικανική εταιρεία αξιολόγησης κινδύνων Verisk, οι ζημιές από τους σεισμούς στην Τουρκία θα ξεπεράσουν πιθανότατα τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μόνο ένα κλάσμα των ζημιών - πιθανότατα πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια - καλύπτεται από την ασφάλιση, πρόσθεσε η Verisk.

Επιπλέον, η εταιρεία ανέφερε πως οι κατασκευές που συμμορφώνονται με τους οικοδομικούς κανονισμούς «έχουν αποδώσει σχετικά καλά, ενώ πολλές άλλες έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές και έχουν καταρρεύσει κατά τη διάρκεια σεισμών».

lykavitos

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός σε Τουρκία-Συρία: Πάνω από 41.000 οι νεκροί "

Σεισμός στην Τουρκία: Πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελλάδα αναχωρεί την Τετάρτη

Το μεσημέρι της Τετάρτης θα αναχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, οχηματαγωγό πλοίο από τον Πειραιά με ανθρωπιστική βοήθεια για τις σεισμόπληκτες περιοχές στην Τουρκία.

Το πλοίο θα μεταφέρει έξι νταλίκες και θα έχει προορισμό της Αλεξανδρέττα.

Στη βοήθεια συμπεριλαμβάνονται σκεπάσματα, υπνόσακοι και σκηνές, ό,τι δηλαδή ζήτησαν οι Τούρκοι.

Στο λιμάνι θα είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης που συντονίζει την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Παράλληλα, αύριο από το ΣΕΦ αναχωρούν άλλες έξι νταλίκες με προορισμό την Πάτρα. Από εκεί θα αναχωρήσουν για Τουρκία, καθώς στην Πάτρα λειτουργεί εταιρία τουρκικών συμφερόντων που κάνει τη μεταφορά προς τη γείτονα δωρεάν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σεισμός στην Τουρκία: Πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελλάδα αναχωρεί την Τετάρτη"

“Έφερε αποτέλεσμα η πίεση του αγώνα μας” λένε οι αγρότες

Στο Μέγαρο Μαξίμου για την προγραμματισμένη συνάντησή τους με κυβερνητικό κλιμάκιο, βρέθηκε αντιπροσωπεία της πανελλαδικής επιτροπής των αγροτικών μπλόκων, προκειμένου να συζητήσει όλα τα θέματα, που καίνε τον πρωτογενή τομέα. Την ίδια ώρα από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε χρηματοδότηση για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τα κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ άλλων, επανέλαβαν στους συνομιλητές τους την απόφαση του πρωθυπουργού, που έρχεται να δώσει ανάσα στους παραγωγούς.

Οι εκπρόσωποι της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων ανέφεραν ακόμη πως μένουν πολλά να γίνουν σε επίπεδο μέτρων στήριξης, για να υπάρξει βιώσιμος πρωτογενής τομέας.

Ως προς το μέλλον των κινητοποιήσεων η αντιπροσωπεία των αγροτών ανέφερε πως θα επιστρέψει στα μπλόκα και αφού ενημερώσει τους παραγωγούς θα ληφθούν αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις τους.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "“Έφερε αποτέλεσμα η πίεση του αγώνα μας” λένε οι αγρότες"

Προαστιακός: Τροποποίηση δρομολογίων στο τμήμα Α. Λιόσια - Κορωπί - Α. Λιόσια την Τετάρτη

Λόγω εργασιών που πραγματοποιούνται από τον διαχειριστή υποδομής (ΟΣΕ ) στην γραμμή του Αεροδρομίου, αύριο Τετάρτη 15/2/2023, τα πρωινά τοπικά δρομολόγια του Προαστιακού στο τμήμα Α. Λιόσια - ΣΚΑ - Α. Λιόσια θα πραγματοποιηθούν με λεωφορεία.

Τα δρομολόγια στο τμήμα ΣΚΑ - Κορωπί - ΣΚΑ θα πραγματοποιηθούν κανονικά με συρμούς του Προαστιακού.
 

Διαβάστε Περισσότερα » " Προαστιακός: Τροποποίηση δρομολογίων στο τμήμα Α. Λιόσια - Κορωπί - Α. Λιόσια την Τετάρτη"

Καιρός αύριο: Χειμωνιάτικη λιακάδα με βροχές μόνο στην Κρήτη – Αναλυτική πρόγνωση

Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός αύριο, Τετάρτη (15.02.2023) με λίγα σύννεφα σε όλη τη χώρα εκτός από τη Κρήτη όπου αναμένονται βροχές. Στα ίδια επίπεδα θα κυμανθεί η θερμοκρασία.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας: Στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στη βόρεια Κρήτη μέχρι το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φθάσει στα βόρεια τους 10 με 12 βαθμούς και στα υπόλοιπα τους 13 με 15 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις μέχρι το μεσημέρι.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 έως 12 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, τοπικές νεφώσεις στη Χαλκιδική.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ .
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών μέχρι το μεσημέρι.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα στα ανατολικά και τα νότια 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις με ασθενείς βροχές στη βόρεια Κρήτη μέχρι το μεσημέρι.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά στις Κυκλάδες 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και τοπικά στα Δωδεκάνησα 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών μέχρι το μεσημέρι.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα στα νότια 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Χειμωνιάτικη λιακάδα με βροχές μόνο στην Κρήτη – Αναλυτική πρόγνωση"

Σεισμός σε Τουρκία-Συρία: Πάνω από 41.200 οι νεκροί στις δύο χώρες

Μεγαλώνει διαρκώς ο τραγικός κατάλογος των νεκρών από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ σε Τουρκία και Συρία, ξεπερνώντας, πλέον, τις 40.000. Στην ενημέρωση που παρείχε ο Ταγίπ Ερντογάν το απόγευμα της Τρίτης, γνωστοποίησε πως τα θύματα στην Τουρκία ανέρχονται πλέον σε 35.418, ενώ αν σε αυτά προστεθούν και τα περίπου 5.800 από τα Συρία (όπως προκύπτουν από στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών και της συριακής κυβέρνησης), τότε ο συνολικός αριθμός νεκρών φτάνει στους 41.218.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμα πως οι μετασεισμοί ξεπερνούν τους 3.100, ενώ η καταστροφική επίδραση του σεισμού εξαπλώθηκε σε μια περιοχή 500 χιλιομέτρων. Ακόμη, ανέφερε πως οι ττραυματίες φτάνουν στους 105.505, ενώ 369.000 κτίρια επιθεωρήθηκαν για ζημιές από τα κλιμάκια του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η αμερικανική εταιρεία αξιολόγησης κινδύνων Verisk, οι ζημιές από τους σεισμούς στην Τουρκία θα ξεπεράσουν πιθανότατα τα 20 δισ. δολάρια.

Μόνο ένα κλάσμα των ζημιών - πιθανότατα πάνω από 1 δισ. δολάρια - καλύπτεται από την ασφάλιση, πρόσθεσε η Verisk.

Η εταιρεία ανέφερε επίσης πως οι κατασκευές που συμμορφώνονται με τους οικοδομικούς κανονισμούς «έχουν αποδώσει σχετικά καλά, ενώ πολλές άλλες έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές και έχουν καταρρεύσει κατά τη διάρκεια σεισμών».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σεισμός σε Τουρκία-Συρία: Πάνω από 41.200 οι νεκροί στις δύο χώρες"

Χωρίς τραμ αύριο από τις 10 το πρωί έως τις 13:30 το μεσημέρι

Ακινητοποιημένοι θα είναι αύριο Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, από τις 10 το πρωί έως τις 13:30 το μεσημέρι, οι συρμοί του τραμ, λόγω της στάσης εργασίας που αποφάσισε το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής, με αίτημα την άμεση πρόσληψη ηλεκτροδηγών.

Συγκεκριμένα, το τραμ δεν θα λειτουργήσει μεταξύ 10:00 - 13:30, όμως οι συρμοί θα αρχίσουν σταδιακά να αποσύρονται στις 9 το πρωί, ενώ αναμένεται πλήρης αποκατάσταση της κυκλοφορίας στις 2:30 το μεσημέρι.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η έλλειψη προσωπικού έχει οδηγήσει στο κόψιμο αδειών, στην εντατικοποίηση της εργασίας μέσω συνεχών υπερωριών και στην έλλειψη ξεκούρασης με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος και για την ασφάλεια της μετακίνησης, ενώ το πρόβλημα έχει ενταθεί μετά την παράδοση της επέκτασης στον Πειραιά.

«Το Δ/Σ του Σωματείου Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής, έχει τονίσει γραπτά και προφορικά σε όλους τους αρμόδιους, το σοβαρότατο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, ωστόσο τόσο η Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, του ΟΑΣΑ και το υπουργείο Μεταφορών αν και γνωρίζουν το ζήτημα, υπόσχονται προσλήψεις, όμως δεν έχουμε καμία λύση» επισημαίνεται στην ανακοίνωση των εργαζομένων.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς τραμ αύριο από τις 10 το πρωί έως τις 13:30 το μεσημέρι"

Ομιλία Μητσοτάκη για τα 3 χρόνια gov.gr: Θέλω όσοι ζουν εκτός Ελλάδος να ψηφίζουν ηλεκτρονικά

Γινόμαστε επιτέλους σοβαρό κράτος, ένα κράτος που σέβεται τον πολίτη και χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην εκδήλωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η δημόσια διοίκηση ήταν εγκλωβισμένη στη εποχή του χαρτιού, είπε ακόμα και χαρακτήρισε «σημαντική επιτυχία της χώρας το gov.gr».

Μετατρέψαμε τις αντιξοότητες σε επιτυχίες, ανέφερε στη συνέχεια μιλώντας για το 112, το SMS την περίοδο της πανδημίας αλλά και την διαδικασία του εμβολιασμού.

«Προτάξαμε το ζήτημα του 112. Σήμερα το 112 είναι συλλογικό κτήμα και δεν είναι μόνο ψηφιακό εργαλείο, αλλά ολόκληρη κουλτούρα πολιτικής προστασίας. Ακούστηκαν πολλά γαλλικά από εμένα για να καταφέρουμε να στείλουμε τα sms για το 112 και το καταφέραμε».

Μετά ήρθε η πανδημία η οποία μας υποχρέωσε να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που είχαμε στη διάθεσή μας όπως τα sms. Μετά πειραματιστήκαμε με πιο προχωρημένες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη για να σχεδιάσουμε εργαλείο για να αξιοποιήσουμε τα λίγα τεστ που είχαμε το πρώτο καλοκαίρι στη διάθεση μας. Και μετά βέβαια ακολούθησε η διαδικασία του εμβολιασμού, στην οποία το κράτος πήγε στον πολίτη και όχι ο πολίτης στο κράτος

Επεκτείναμε το φάσμα ψηφιακών υπηρεσιών, είπε και αναφέρθηκε στο myhealth, και συνέστισε σε όσους δεν έχουν κατεβάσει την εφαρμογή να το κάνουν.

Έχουμε πετύχει πολλά αυτά τα 3,5 χρόνια, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ευχαρίστησε όλους τους δημόσιους λειτουργούς που έπαιξαν ρόλο στο να γίνει πράξη το όλο εγχείρημα.

Η τεχνολογία συνδέεται με τη μείωση της διαφθοράς, με τη διαφάνεια.

Έχουμε πετύχει πολλά αυτά τα 3,5 χρόνια και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους δημόσιους λειτουργού που συνέβαλαν.

Είμαστε μόνο στην αρχή. Να είστε σίγουροι ότι μπορούμε να τρέξουμε με την τεχνολογία. Η επόμενη τετραετία προδιαγράφεται ακόμα πιο συναρπαστική σε μια σειρά από πεδία. Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε.

Μιλουσα πρόσφατα με την Εσθονή πρωθυπουργό. Στην Εσθονία οι μισοί πολίτες ψηφίζουν ηλεκτρονικά. Θα ήθελα να γίνει και εδώ. Τουλάχιστον όσοι ζουν εκτός Ελλάδος να έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Στην επίσκεψη μου πρόσφατα στον Κορυδαλλό συνάντησα μια ηλικιωμένη κυρία που μάθαινε τα μυστικά της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών. Την ρώτησα γιατί τα μαθαίνει και μου είπε «δεν θέλω να είμαι εξαρτημένη από τον εγγονό μου για να μπαίνω στο gov.gr».

Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Αισθάνομαι ότι μετά τον Κυριάκο (Πιερρακάκη) και το Θοδωρή (Λιβάνιο) έχω μία μικρή δυσκολία να γεμίσω εξίσου αποτελεσματικά τη σκηνή, αλλά θα το επιχειρήσω.

Αγαπητοί συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, κύριε Περιφερειάρχα, κυρίες και κύριοι, αγαπητά στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, είχα ετοιμάσει μία ομιλία, αλλά ακούγοντας τις πολύ εμπνευσμένες παρουσιάσεις του Κυριάκου και του Θοδωρή σκέφτηκα να μοιραστώ από καρδιάς κάποιες σκέψεις μαζί σας.
Και το πρώτο το οποίο αναλογίστηκα βλέποντας την παρουσίαση του Κυριάκου είναι αυτό το οποίο νομίζω ότι πολλοί θα σκεφτήκατε όταν διέτρεχε αυτή την πολύ συναρπαστική διαδρομή αυτών των τελευταίων 3,5 ετών: γινόμαστε επιτέλους σοβαρό κράτος. Ένα κράτος που σέβεται τον πολίτη και ένα κράτος το οποίο μέσα από ποιοτικές υπηρεσίες χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης με τον πολίτη.

Και νομίζω ότι αυτή η πρόταση συνοψίζει τη μεγάλη επιτυχία αυτού του εγχειρήματος της ψηφιακής διακυβέρνησης, το οποίο πιστεύω ότι έχει τύχει καθολικής αναγνώρισης από τους Έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτως από το ποιο κόμμα επιλέγουν να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές.

Αναφέρθηκε ο Κυριάκος και ο Θοδωρής στην ιστορία και στα προσωπικά μου βιώματα με το αντικείμενο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και στη θητεία μου, τότε, στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, από το 2013 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015.

Πράγματι, αυτή η θητεία ήταν ταυτόχρονα δημιουργική αλλά τολμώ να πω και τραυματική. Δημιουργική διότι κάναμε, πιστεύω, πολλές σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δημόσιας διοίκησης, τραυματική όμως γιατί στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης δεν μπορέσαμε να κάνουμε πολλά.

Διότι δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς χρόνος από τότε που πήγα στο Υπουργείο για να διαπιστώσω ότι το Υπουργείο εκείνο ήταν Υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κατ’ όνομα μόνο, διότι όλες οι σημαντικές αρμοδιότητες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όλες οι μεγάλες βάσεις δεδομένων ήταν σε άλλα Υπουργεία τα οποία αδυνατούσαν πλήρως να συνεννοηθούν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα προφανώς η Δημόσια Διοίκηση να παραμένει εγκλωβισμένη στην εποχή του χαρτιού.

Όταν λοιπόν σχεδιάσαμε -γιατί σχεδιάσαμε πολλές από τις πολιτικές που εφαρμόσαμε από τα χρόνια της αντιπολίτευσης, και τότε μαζί με τον Κυριάκο και με το Θοδωρή και με πολλά άλλα άξια στελέχη- το μέλλον της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, είπαμε ότι το πρώτο το οποίο έπρεπε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε άμεσα ένα Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το οποίο θα έπαιρνε αρμοδιότητες, διαδικασίες, βάσεις δεδομένων από όλα τα αρμόδια Υπουργεία. Θα τα συγκέντρωνε σε ένα σημείο αναφοράς προκειμένου να μπορούμε γρήγορα να εκπληρώσουμε αυτό μας το σχέδιο. Και πράγματι, αυτό έγινε. Έγινε με τα Προεδρικά Διατάγματα τα οποία δημοσιεύτηκαν αμέσως μετά τη νίκη μας στις εκλογές.
Και οι Υπουργοί, οι συναρμόδιοι Υπουργοί ήταν τότε πολύ χαρούμενοι, όλοι πανευτυχείς είχαν γίνει Υπουργοί, δεν είχαν πάρει χαμπάρι ότι τους είχαμε πάρει ένα σημαντικό κομμάτι των αρμοδιοτήτων τους για να το μεταφέρουμε στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όμως, αυτή η οργανωτική αλλαγή βρέθηκε στον πυρήνα όλων όσων σας παρουσίασε ο Κυριάκος και ο Θοδωρής στη συνέχεια. Διότι πράγματι το πρόβλημα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στη χώρα μας εν πολλοίς είχε να κάνει με το γεγονός ότι υπήρχε πολλή πληροφορία στο δημόσιο, πλην όμως όλες αυτές οι βάσεις δεδομένων πολύ απλά δεν μιλούσαν μεταξύ τους.

Και όλη αυτή η συνομιλία μεταξύ των βάσεων την οποία εσείς δεν την βλέπετε -εσείς βλέπετε απλά την πρώτη εικόνα, το gov.gr -αποτέλεσε ουσιαστικά την πρώτη ύλη για να μπορέσουμε να αρχίσουμε να παρέχουμε πολλές περισσότερες ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Και για να γίνει αυτό το οποίο σήμερα όλοι αναγνωρίζουν ως μια σημαντική επιτυχία όχι -θα το ξαναπώ- της κυβέρνησης, αλλά συνολικά της χώρας.

Και βέβαια, δεν το κρύβω ότι μπορέσαμε και μετατρέψαμε τις αντιξοότητες σε ευκαιρίες. Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε κάποιες κατεπείγουσες κρίσεις οι οποίες μας υποχρέωσαν -είναι εδώ και ο Νίκος Χαρδαλιάς, τα θυμάται από την εποχή του στην Πολιτική Προστασία- να προτάξουμε με απόλυτη προτεραιότητα το ζήτημα του 112.

Και δεν σας κρύβω ότι ακούστηκαν κατά καιρούς και από εμένα πολλά γαλλικά, αγγλικά, όπως θέλετε πείτε τα, για να μπορέσουμε να καταφέρουμε να φτάσουμε να τηρήσουμε και να ξεπεράσουμε τα χρονοδιαγράμματα τα οποία είχαμε θέσει για τους εαυτούς μας.

Και όμως τα καταφέραμε. Και σήμερα το 112 είναι πια συλλογικό κτήμα. Και δεν είναι μόνο ένα ψηφιακό εργαλείο αλλά είναι μια ολόκληρη κουλτούρα πολιτικής προστασίας η οποία μας είναι απολύτως απαραίτητη. Και γνωρίζουν οι πολίτες ότι όταν έρχεται μια ειδοποίηση από το κράτος την παίρνουν στα σοβαρά και αυτό ίσως είναι το σημαντικότερο.
Επανέρχομαι στη σημασία των σχέσεων εμπιστοσύνης τις οποίες χτίζουμε με τους πολίτες.

Μετά ήρθε η πανδημία, η οποία μας υποχρέωσε με ταχύτατο τρόπο στην αρχή να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που είχαμε στη διάθεσή μας για να μπορούμε να επικοινωνούμε με τους πολίτες. Το «SMS» -απλός τρόπος- μπήκε στη ζωή μας για να παρακολουθεί, με την καλή έννοια, το κράτος πώς και με ποιον τρόπο οι πολίτες βγαίνουν από τα σπίτια τους. Όμως, οι πολίτες συμμορφώθηκαν και ειδικά τους πρώτους μήνες της πανδημίας είχαμε μια πολύ μεγάλη συλλογική επιτυχία και κερδίσαμε αυτό το στόχο και μας βοήθησε η ψηφιακή τεχνολογία.

Μετά πειραματιστήκαμε με άλλες πιο προχωρημένες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Eπιστρατεύσαμε ειδικούς από την άλλη άκρη του κόσμου για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε ένα εργαλείο το οποίο μας επέτρεπε το πρώτο καλοκαίρι να αξιοποιούμε με πιο έξυπνο τρόπο τα λίγα τεστ τα οποία είχαμε στη διάθεσή μας.

Αυτά τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης -«Eva» το είχαμε ονομάσει- κάποια στιγμή έφτασαν στο σημείο να γίνουν δημοσίευση στο περιοδικό «Science», το οποίο είναι το σημαντικότερο περιοδικό για τέτοιου είδους δημοσιεύσεις, για να αποδείξει τελικά ότι μπορούμε να είμαστε πραγματικά στην παγκόσμια καινοτομία όταν πρόκειται για τέτοιες εφαρμογές. Και μετά βέβαια ακολούθησε η διαδικασία του εμβολιασμού, η οποία σχεδιάστηκε από την αρχή να είναι ψηφιακή και βέβαια μια διαδικασία στην οποία το κράτος πήγε στον πολίτη και όχι ο πολίτης στο κράτος.

Και θυμάμαι ακόμα την απορία των πολιτών όταν έπαιρναν ραντεβού με ακρίβεια λεπτού -σου έλεγε ότι το ραντεβού είναι στις 10:17 και λέγανε, «μα αυτά δεν γίνονται, δεν μπορούν να γίνουν». Και όμως όταν πήγαιναν και γινόταν ο εμβολιασμός εκείνη την ώρα, πιστεύω ότι υπήρχε μία κρυφή ικανοποίηση ότι επιτέλους ως χώρα μπορούμε να αλλάξουμε.

Και βέβαια αυτές οι λύσεις έγιναν το πρόπλασμα -όπως είπε ο Κυριάκος (Πιερρακάκης)- και για ευρωπαϊκές λύσεις. Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό ήταν αυτό το οποίο μας επέτρεψε να ανοίξουμε τις αγορές μας σε επισκέπτες και να κρατήσουμε τον τουρισμό μας ζωντανό. Και ταυτόχρονα, όπως είδατε, επεκτείναμε το φάσμα των ψηφιακών υπηρεσιών σε πάρα πολλά επίπεδα, από απλές υπηρεσίες, αντικατάσταση επισκέψεων που έπρεπε να γίνουν στα ΚΕΠ με ψηφιακές υπηρεσίες, μέχρι πιο προηγμένες υπηρεσίες, όπως οι υπηρεσίες του MyHealth.

Σας συνιστώ όσοι δεν έχετε κατεβάσει την εφαρμογή, να το κάνετε. Νομίζω ότι αυτό θα είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση: το πώς χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για να μπορούμε να βελτιώσουμε την ίδια μας την υγεία και όχι απλά για να μπορούμε να παίρνουμε τα αποτελέσματα των εξετάσεών μας στο κινητό, στα οποία πια μπορεί να έχει πρόσβαση ο προσωπικός γιατρός.

Δημιουργούμε δηλαδή το πρόπλασμα ενός ψηφιακού φακέλου ήδη εδώ, μέσα από την εφαρμογή, και αυτές είναι ορισμένες από τις προκλήσεις της επόμενης τετραετίας. Γιατί όπως είπε και ο Κυριάκος, η τεχνολογία δεν σταματά. Η τεχνολογία είτε θα μας ξεπεράσει και θα μας αφήσει πίσω, είτε θα την αξιοποιήσουμε και θα περιορίσουμε βέβαια και τις όποιες αρνητικές της επιπτώσεις. Γιατί θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πολύ μεγάλες προκλήσεις. Η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται για να τα αλλάξει όλα. Ήδη υπάρχουν εφαρμογές που αν τους ζητούσα να μου γράψουν μία ομιλία σαν -καλή ώρα- αυτήν που υποτίθεται ότι θα εκφωνούσα σήμερα εδώ, θα μπορούσαν να το κάνουν με κάποιες πολύ βασικές κατευθύνσεις μέσω τεχνητής νοημοσύνης.

Αυτά είναι ήδη εδώ, δεν τα περιμένουμε στο μέλλον, όπως είναι ήδη εδώ τεχνολογίες που απαιτούν πολύ μεγαλύτερη διασυνδεσιμότητα. Η χώρα μας επεκτείνεται πολύ γρήγορα και στο 5G και στα ζητήματα του Fiber to the Home για να μπορούμε να σιγουρευτούμε ότι όλοι είμαστε διασυνδεδεμένοι ανά πάσα στιγμή.

Και βέβαια, ταυτόχρονα μετατρέπεται και σε πόλος υψηλής τεχνολογίας. Η παρουσία τόσων μεγάλων κολοσσών από το χώρο της τεχνολογίας στη χώρα μας συνδέεται προφανώς και με το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει να κάνουμε άλματα στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης και βέβαια στην πολιτική της κυβέρνησης να μεταφέρει όλα τα δεδομένα του κράτους στο cloud, στο υπολογιστικό νέφος. Όλα αυτά είναι πολιτικές που, όπως αντιλαμβάνεστε, συνδέονται η μία με την άλλη.

Και βέβαια θέλω να αναδείξω ιδιαίτερα αυτό το οποίο είπε ο Θοδωρής στη δική του παρουσίαση: τον προοδευτικό χαρακτήρα αυτής της μεταρρύθμισης, ότι τελικά με ένα τρόπο ευνοεί τους λιγότερο προνομιούχους. Αυτούς που είναι σε απομονωμένα νησιά. Τους ανάπηρους οι οποίοι ταλαιπωρούνταν δέκα φορές παραπάνω από ότι εμείς για να πρέπει να επικοινωνούν με το κράτος. Την εργαζόμενη μητέρα, τη μονογονεϊκή οικογένεια, αυτοί είναι οι πρώτοι οι μεγάλοι ωφελημένοι από αυτήν την μεγάλη ψηφιακή επανάσταση.

Και βέβαια, η τεχνολογία συνδέεται ακράδαντα και με τη μείωση της διαφθοράς, με τη διαφάνεια και με το γεγονός πια ότι μπορούμε να μετράμε και αν δεν μπορούμε να μετράμε δεν είμαστε σε θέση να εφαρμόζουμε αποτελεσματικές δημόσιες πολιτικές. Κι επειδή τώρα μπορούμε να μετράμε, μπορούμε να καταγράφουμε, γνωρίζουμε και σε ποια πεδία μπορούμε να βελτιωθούμε. Κατά συνέπεια έχουμε πετύχει πολλά αυτά τα 3,5 χρόνια και θέλω κι εγώ να μεταφέρω τις ξεχωριστές μου ευχαριστίες όχι μόνο στους υπαλλήλους του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά σε όλους τους δημόσιους λειτουργούς οι οποίοι έπαιξαν έναν καθοριστικό ρόλο για να μπορέσει να γίνει πράξη αυτή η πολύ επιτυχημένη πολιτική της Κυβέρνησης.

Και βέβαια γνωρίζει κανείς ότι κάτι έχει κάνει καλά όταν όλοι οι συναρμόδιοι Υπουργοί σπεύδουν πια να συνεργαστούν με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να πουν αν μπορούν να προβάλλουν τις δικές τους ψηφιακές υπηρεσίες, ενώ παλιά συνέβαινε το ακριβώς ανάποδο. Αυτό σημαίνει ότι «σπάσαμε τα σιλό», δημιουργήσαμε μια κουλτούρα συνεργασίας, αυτό σημαίνει ουσιαστικά στην πράξη οριζόντιες πολιτικές υπό κεντρική κρατική καθοδήγηση.

Και θέλω να σας πω ότι είμαστε μόνο στην αρχή. Επειδή η τεχνολογία τρέχει, να είστε απολύτως σίγουρες και σίγουροι ότι ξέρουμε πως μπορούμε και εμείς να τρέξουμε μαζί της. Και η επόμενη τετραετία προδιαγράφεται στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης ακόμα πιο συναρπαστική σε μια σειρά από πεδία, γιατί έχουμε ακόμα πολύ δουλειά να κάνουμε. Καλύψαμε ένα μεγάλο κομμάτι του χαμένου εδάφους. Αποδείξαμε ότι πράγματα που θεωρούσαμε ότι στην Ελλάδα δεν μπορούν να γίνουν γίνονται και τώρα νομίζω ότι έχουμε αποκτήσει και την τεχνογνωσία για να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα στο μέλλον.

Συζητούσα με την Εσθονή Πρωθυπουργό, η οποία μου έλεγε ότι έχει εκλογές στις αρχές Μαρτίου. Στην Εσθονία οι μισοί, το τονίζω, οι μισοί πολίτες ψηφίζουν ηλεκτρονικά με απόλυτα διασφαλισμένα και ασφαλή συστήματα. Το θεωρώ αδιανόητο ότι αυτό δεν θα μπορούσε ή δεν θα έπρεπε να γίνεται στη χώρα μας, τουλάχιστον για αυτούς οι οποίοι ζουν εκτός Ελλάδος, για να μπορούν να ψηφίζουν από το εξωτερικό όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
Οπότε έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε ακόμα, αλλά θα ήθελα να κλείσω μεταφέροντάς σας μια προσωπική ιστορία που είναι η άλλη όψη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Δεν έχει να κάνει με drones και με προχωρημένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Eίχα την ευκαιρία πριν από τρεις εβδομάδες να επισκεφτώ το Δήμο Κορυδαλλού. Εκεί πήγα με τον Δήμαρχο σε ένα κέντρο ψηφιακής κατάρτισης για πολίτες του Κορυδαλλού και έτυχε εκείνη την ώρα να γίνεται ένα σεμινάριο για πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας.

Συνάντησα, λοιπόν, μια αρκετά ηλικιωμένη κυρία η οποία με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό μάθαινε τα μυστικά της χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Και όταν τη ρώτησα γιατί το κάνει, μου έδωσε μια απάντηση που νομίζω ότι τα λέει όλα: «Γιατί -μου λέει- παιδί μου, δεν θέλω να είμαι εξαρτημένη από τον εγγονό μου για να μπαίνω στο gov.gr». Και αυτό πιστεύω τα λέει όλα.

Και πάλι συγχαρητήρια και εις ανώτερα. Σας ευχαριστώ πολύ».

Margrethe Vestager, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Είμαι εντυπωσιασμένη από την τόσο γρήγορη βελτίωση της Ψηφιακής Πύλης της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης

«Είμαι εντυπωσιασμένη που βλέπω πόσο γρήγορα βελτιώθηκε η Ψηφιακή Πύλη της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr). Τον Μάρτιο του 2020, συγκεντρώθηκαν εκεί 500 ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες. Σε λιγότερο από τρία χρόνια, ο αριθμός έχει τριπλασιαστεί σε περισσότερες από 1500. Και ακολούθησε η ανταπόκριση του κόσμου. Οι ψηφιακές αλληλεπιδράσεις με δημόσιους φορείς έχουν αυξηθεί εκθετικά αυξάνοντας παράλληλα τις δυνατότητες του κράτους. Για παράδειγμα, μπορείτε να ζητήσετε πιστοποιητικό γέννησης ή άδεια οδήγησης, να λάβετε ιατρική συνταγή και ιατρικό αποτέλεσμα ή ακόμα και να δημιουργήσετε τη δική σας επιχείρηση.

Σήμερα εκατομμύρια Έλληνες μπορούν να το κάνουν αυτό μόνο με μερικά απλά κλικ. Η εμπιστοσύνη είναι απολύτως βασική γιατί χωρίς εμπιστοσύνη ο ψηφιακός μετασχηματισμός απλά δεν θα γινόταν. Αλλά η εμπιστοσύνη δεν είναι το μόνο. Πρέπει επίσης να εξοπλίσουμε τους πολίτες με εργαλεία ενδυνάμωσης και να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω. Η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ όσον αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες, με λίγο περισσότερους από τους μισούς Έλληνες να έχουν βασικές δεξιότητες. Αλλά αυτό απέχει πολύ από το 80% που έχουμε ορίσει για το 2030 ως μέρος του ψηφιακού δεκαετούς προγράμματος», ανέφερε στον χαιρετισμό της η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για μία Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή, Margrethe Vestager.

Κυρ. Πιερρακάκης: Νιώθουμε τη μεγάλη διαφορά που έφεραν στην καθημερινότητα του πολίτη οι ψηφιακές υπηρεσίες

Ομιλία Μητσοτάκη για τα 3 χρόνια gov.gr: Θέλω όσοι ζουν εκτός Ελλάδος να ψηφίζουν ηλεκτρονικά

«Υλοποιώντας, το Μάρτιο του 2020, το gov.gr, ξέραμε ότι φέρνουμε μια αληθινή μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει στο νέο πρόσωπο του κράτους: ένα πρόσωπο φιλικό προς τον πολίτη. Τρία χρόνια μετά, βλέποντας πόσο χρόνο κερδίζουν οι πολίτες από τις ψηφιακές υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου, νιώθουμε τη μεγάλη διαφορά που αυτό έφερε στην καθημερινότητά του. Με μεγάλη χαρά και περηφάνεια γιορτάζουμε σήμερα παρουσία του Πρωθυπουργού τα τρία χρόνια του gov.gr, κι αντιμετωπίζουμε με μεγάλη αισιοδοξία το μέλλον. Έχουμε την εμπειρία και το αποτέλεσμα της δουλειάς, της διάθεσης και της ατελείωτης έμπνευσης στελεχών του Ελληνικού Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, που ξέρουμε ότι μπορούν να οραματιστούν και να υλοποιήσουν καινοτόμες εφαρμογές, σχεδιασμένες με πολιτοκεντρική προσέγγιση. Τρία χρόνια gov.gr μας αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα μπορεί, αλλάζει και καινοτομεί», τόνισε στην τοποθέτησή του ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Θοδ. Λιβάνιος: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μια βαθύτατα προοδευτική πολιτική

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μια βαθύτατα προοδευτική πολιτική. Μακριά από τις συνηθισμένες ταμπέλες της αριστεράς και δεξιάς, μακριά από τις ψευδεπίγραφες δοξασίες, υπό το πρίσμα της εξίσωσης όλων των πολιτών προς τα κάτω. Αντιθέτως, όλοι οι πολίτες εξυπηρετούνται πλέον με τις ίδιες υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Μείωση των ανισοτήτων στην πράξη και όχι στα λόγια. Είτε είναι κάποιος πλούσιος ή φτωχός, άνεργος ή επιχειρηματίας, νέος ή ηλικιωμένος, αγρότης ή νοικοκυρά, όλοι μπορούν σε λίγα λεπτά να έχουν μια υπεύθυνη δήλωση ή ένα γνήσιο υπογραφής μέσα από το κινητό τους ή τον υπολογιστή τους», σημείωσε από την πλευρά του ο Υφυπουργός αρμόδιος για τις Τηλεπικοινωνίες και το Κτηματολόγιο Θοδωρής Λιβάνιος.

Περισσότερα από 8,1 εκατομμύρια διαφορετικοί πολίτες έχουν εξυπηρετηθεί μέσω του gov.gr την πρώτη τριετία λειτουργίας του

Το gov.gr, η κεντρική πύλη παροχής υπηρεσιών του ψηφιακού κράτους, έχει εξυπηρετήσει τουλάχιστον μία φορά περισσότερα από 8,1 εκατομμύρια διαφορετικούς πολίτες την πρώτη τριετία λειτουργίας του, αριθμός που ουστικά αντιστοιχεί στο σύνολο του ενήλικου πληθυσμού της χώρας.

Προσφέρει πλέον 1.514 υπηρεσίες στους επισκέπτες του, που υπάγονται σε 11 μεγάλες κατηγορίες και καλύπτουν κάθε πτυχή της καθημερινότητας και της επαγγελματικής ή της επιχειρηματικής ζωής, από την εκπαίδευση, την εργασία και την ασφάλιση έως την υγεία, την οικογένεια και τον πολιτισμό.

Στον πυρήνα του gov.gr βρίσκεται η απρόσκοπτη διεκπαιρέωση των συναλλαγών του πολίτη με το Δημόσιο, ώστε οι πολίτες να απαλλαγούν από αχρείαστη ταλαιπωρία και καθυστερήσεις. Έως τον περασμένο Δεκέμβριο μόνο οι εκδόσεις εγγράφων και οι υποβολές δηλώσεων που έχουν γίνει μέσω των σελίδων του υπερέβαιναν τα 231 εκατομμύρια.
Η εξυπηρέτηση των πολιτών συμπληρώνεται από τις λειτουργίες του Κέντρου Διαλειτουργικότητας, το οποίο είναι ο ψηφιακός σύνδεσμος ανάμεσα στις υπηρεσίες και τις βάσεις δεδομένων του Δημοσίου, επιτρέποντας σε φορείς του κράτους να ανταλλάσσουν εύκολα και γρήγορα επιχειρησιακά δεδομένα με στόχο την ταυτοποίηση και την ασφαλή εξυπηρέτηση του δικαιούχου.

Οι δημοφιλέστερες υπηρεσίες του gov.gr προς τους πολίτες τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής του είναι η άυλη συνταγογράφηση και η χορήγηση άυλων παραπεμπτικών, ενώ ευρύτατα χρησιμοποιούνται οι ψηφιακές εκδόσεις της υπεύθυνης δήλωσης, του πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης και της εξουσιοδότησης, η έκδοση ηλεκτρονικού πιστοποιητικού γέννησης και πολλές ληξιαρχικές e-πράξεις.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στατιστικά επισκεψιμότητας του gov.gr, σχεδόν το 54% των χρηστών επισκέφτηκαν το gov.gr μέσω κινητού τηλεφώνου ή tablet.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ομιλία Μητσοτάκη για τα 3 χρόνια gov.gr: Θέλω όσοι ζουν εκτός Ελλάδος να ψηφίζουν ηλεκτρονικά"

Εκλογές 2023 – Αλιβιζάτος: Να συμπεριληφθεί ο τόπος γέννησης στα κριτήρια για τη συμμετοχή των αποδήμων Ελλήνων

Την πρόταση να συμπεριληφθεί ο τόπος γέννησης στα κριτήρια που επιτρέπουν τη συμμετοχή των αποδήμων Ελλήνων στις εθνικές εκλογές της χώρας μας κατέθεσε ο συνταγματολόγος καθηγητής, Νίκος Αλιβιζάτος.

Συγκεριμένα ο κ.Αλιβιζάτος κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ελληνικό κοινωφελές ραδιόφωνο «COSMOS FM» στην Νέα Υόρκη πρότεινε όσοι ομογενείς έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και διαθέτουν ελληνική ταυτότητα να μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους στο εξωτερικό, με δεδομένο ότι ήδη διαθέτουν δικαίωμα συμμετοχής στις εθνικές εκλογές.

Συνεχίζοντας, υποστήριξε πως υπάρχει χρονικό περιθώριο να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση ακόμα και για τις επικείμενες εκλογές, καθώς, όπως είπε, χρειάζεται μόνο μια μικρή τροπολογία. Μάλιστα, εκτίμησε ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι έτοιμο να δεχτεί αυτή την ιδέα και παρότρυνε τους ομογενείς να διεκδικήσουν συντονισμένα αυτό το δικαίωμα.

Όπως σημείωσε ο Νίκος Αλιβιζάτος, «για το θέμα της ψήφου των αποδήμων υπάρχει μία λύση που θα επιτρέψει τουλάχιστον στους μισούς από τους απόδημους να ψηφίσουν και να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που προβλέπει ο σημερινός νόμος. Σας θυμίζω το επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης για να μην ψηφίζουν όλοι είναι ότι χρειάζεται να αποδεικνύεται ένας ζωντανός δεσμός των Ελλήνων της διασποράς με την μητέρα πατρίδα.

Εγώ δεν θα το αμφισβητήσω αυτό. Αλλά θα έλεγα ότι, επειδή μπορεί να αποδειχθεί πολύ εύκολα, ένα κριτήριο για να αποδειχθεί αυτός ο δεσμός είναι ο τόπος γεννήσεως. Αν με άλλα λόγια, ένας Ελληνοαμερικανός ο οποίος έχει φυσικά ελληνική ταυτότητα, που μπορεί να ψηφισει αν κάνει το ταξίδι στην Ελλάδα, δείξει την ταυτότητα του στο προξενείο, από όπου προκύπτει ότι έχει γεννηθεί στην Ελλάδα, να μπορεί να ψηφίσει χωρίς οποιαδήποτε άλλη δυσκολία. Για αυτό πρέπει να γίνει μια τροπολογία τριών γραμμών. Αν το αξιώσετε υπάρχει περιθώριο ακόμα και τώρα να προβλεφθεί για τις εκλογές του προσεχούς Απριλίου η Μαΐου. Αρκεί να συντονίσετε τις ενέργειές σας.

Σας συμβουλεύω να το κάνετε. Είναι έτοιμο το πολιτικό σύστημα να το δεχτεί. Γιατί δεν μπορεί να αμφισβητηθεί το αποδεικτικό στοιχείο, δηλαδή το δελτίο ταυτότητας, Τουλάχιστον όσοι έχετε γεννηθεί στην Ελλάδα να μπορείτε να ψηφίσετε».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλογές 2023 – Αλιβιζάτος: Να συμπεριληφθεί ο τόπος γέννησης στα κριτήρια για τη συμμετοχή των αποδήμων Ελλήνων"

Αιματηρό περιστατικό στο Ηράκλειο: "Βροχή" πυροβολισμών στο Γάζι σε αστυνομική επιχείρηση - Τρεις τραυματίες

Περιστατικό με πολλούς πυροβολισμούς σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στην περιοχή του Γαζίου του Δήμου Μαλεβιζίου, στο Ηράκλειο
Αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν τρία άτομα, ο 35χρονος δράστης, ένας αστυνομικός κι ένας νεαρός θαμώνας σε παρακείμενη καφετέρια, ο οποίος - σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ - τραυματίστηκε από το πιστόλι του 35χρονου.  

Γάζι Πυροβολισμοί

Σύμφωνα με αστυνομικούς κύκλους και αυτόπτες μάρτυρες, όλα ξεκίνησαν ενώ ο 35χρονος σε βάρος του οποίου εκκρεμούν καταδικαστικές αποφάσεις, βρισκόταν υπό διακριτική παρακολούθηση από ομάδα αστυνομικών της Ασφάλειας Ηρακλείου (οι οποίοι φορούσαν πολιτικά). 
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, ο 35χρονος κάποια στιγμή στάθμευσε το τζιπ του σε σημείο στην καρδιά του Γαζίου, προκειμένου - όπως εικάζεται - να πάρει καφέ από παρακείμενη καφετέρια.
Στο σημείο εκείνο ο 36χρονος αστυνομικός εξήλθε από το αυτοκίνητο της Ασφάλειας, το οποίο είχε συμβατικές πινακίδες, και πλησιάζοντας το όχημα του δράστη, φέρεται να του φώναξε "αστυνομία". 
Οι ίδιες πηγές πληροφόρησης αλλά και αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν ότι στο άκουσμα της λέξης αστυνομία, ο 35χρονος - χωρίς να βγει από το αυτοκίνητό του - έβγαλε ένα 40άρι πιστόλι που είχε  μαζί του και να πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής τον αστυνομικό!
Συνέχισε δε να πυροβολεί και μάλιστα αστυνομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι πυροβόλησε "κατά ριπάς" καθώς φαίνεται το πιστόλι να ήταν "πειραγμένο". 
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Σήμανση φέρεται να έχει βρει περίπου 17 κάλυκες στον τόπο του συμβάντος!

Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά και αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν, εκτός του 36χρονου αξιωματικού της Ασφάλειας Ηρακλείου ο 35χρονος δράστης, ο οποίος και συνελήφθη και ένας νεαρός 22 ετών, που βρισκόταν σε καφετέρια και ο οποίος φέρεται να έχει δεχτεί δύο πυροβολισμούς στα πόδια.
Στο σημείο έσπευσε το ΕΚΑΒ και μονάδα με γιατρό, καθώς επίσης και αστυνομικές δυνάμεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν κινδυνεύει η ζωή κανενός από τους τρεις, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. 

Να σημειωθεί ότι άλλες πληροφορίες του Cretalive, από αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ο 35χρονος, αφού στάθμευσε το όχημά του στην πλευρά του δρόμου που είχε κατεύθυνση από Γάζι προς Ηράκλειο κατέβηκε και κατευθύνθηκε στην απέναντι πλευρά, όπου βρισκόταν η καφετέρια. Στο σημείο εκείνο, οι αστυνομικοί - το αγροτικό όχημα των οποίων βρισκόταν σταματημένο μόλις δύο θέσεις πιο πάνω από του καταζητούμενου - του φώναξαν "Στάσου εκεί αστυνομία"! Τότε εκείνος, πάντα κατά τις ίδιες μαρτυρίες άρχισε να πυροβολεί και επιχείρησε να διαφύγει προς την πλευρά της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά και στην περιοχή επικράτησε πανικός. 

Όπως έγινε γνωστό σφαίρες έπεσαν σε σημεία της καφετέριας, σε κατοικία που βρίσκεται πάνω από το συγκεκριμένο κατάστημα, αλλά και σε βιτρίνες τουλάχιστον δύο παρακείμενων καταστημάτων. 



Να σημειωθεί ότι το περιστατικό έγινε στον πλέον κεντρικό δρόμο του Γαζίου, στον οποίο εκείνη την ώρα βρισκόταν πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων και παιδιά. 
Οι έρευνες των αρχών συνεχίζονται, ενώ εκτιμάται ότι πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι ακριβώς συνέβη θα υπάρξει μετά και από την εξέταση υλικού από κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται στην περιοχή. 

Τι ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ. 

4949494

Σε ανακοίνωσή της για το περιστατικό η Ελληνική Αστυνομία αναφέρει:

"Συνελήφθη 35χρονος ημεδαπός, στο Ηράκλειο Κρήτης, διότι κατά τη διάρκεια σύλληψής του, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις, πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν αστυνομικό και έναν πολίτη. 
Προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου"

Γάζι Πυροβολισμοί

Πυροβολισμοί Γάζι

Γάζι πυροβολισμοί
cretalive
Διαβάστε Περισσότερα » "Αιματηρό περιστατικό στο Ηράκλειο: "Βροχή" πυροβολισμών στο Γάζι σε αστυνομική επιχείρηση - Τρεις τραυματίες"

Παναγιωτόπουλος: Η Ελλάδα έστειλε πυρομαχικά και 20 άρματα μάχης BMP-1 στην Ουκρανία

Στη διάσκεψη της Ομάδας Επαφής για την Αμυνα στην Ουκρανία, η οποία οργανώθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, συμμετείχε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Όπως ανακοινώθηκε, στη διάσκεψη συμμετείχαν υπουργοί και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από 54 χώρες.

Συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη ταχείας παροχής αμυντικού εξοπλισμού, εκπαίδευσης του στρατιωτικού προσωπικού των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και της συνεργασίας μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών για την κάλυψη κενών σε αμυντικά συστήματα.

Κατά την παρέμβασή του, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε ότι η εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, που υπονομεύει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη, ενώ υπογράμμισε τη σημασία του μεγέθους της καταστροφής και του ανθρώπινου πόνου που προκαλεί ο πόλεμος στο λαό της Ουκρανίας.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια που έχει παρασχεθεί, από τη χώρα μας, στην Ουκρανία, όπως πυρομαχικά και, προσφάτως, 20 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP-1 και τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τον δίκαιο αγώνα του ουκρανικού λαού για την προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Στο περιθώριο της συνάντησης, o υπουργός Εθνικής Αμυνας είχε συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Παναγιωτόπουλος: Η Ελλάδα έστειλε πυρομαχικά και 20 άρματα μάχης BMP-1 στην Ουκρανία"

ΣτΕ: Δικαίωσε τα ΚΤΕΛ για τα μειωμένα εισιτήρια σε φοιτητές, μαθητές

Με πιλοτική δίκη το Συμβούλιο της Επικρατείας διευκρίνισε τον τρόπο υπολογισμού της αποζημίωσης που θα πρέπει να λαμβάνουν τα ΚΤΕΛ από το κράτος λόγω των μειωμένων εισιτηρίων των φοιτητών, μαθητών, πολυτέκνων, αναπήρων πολέμου, κ.λπ.

Σύμφωνα με το ΣτΕ ο υπολογισμός της αποζημίωσης που θα πρέπει να λαμβάνουν τα ΚΤΕΛ λόγω των δωρεάν ή μειωμένων εισιτηρίων είναι η διαφορά που προκύπτει μεταξύ του αντιτίμου του δωρεάν ή μειωμένου κομίστρου και του πλήρους εισιτηρίου.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας δικαίωσαν τα ΚΤΕΛ για τις απώλειες εσόδων που είχαν από τα δωρεάν ή μειωμένα εισιτήρια και παράλληλα άνοιξαν το δρόμο για να λάβουν μεγάλα χρηματικά ποσά από το Ελληνικό Δημόσιο.

Ειδικότερα, έχει θεσπιστεί η υποχρέωση των συναρμοδίων υπουργείων Οικονομίας, Οικονομικών και Μεταφορών να εκδίδουν κάθε έτος κοινή απόφαση για την καταβολή από το Ελληνικό Δημόσιο αποζημίωσης στις Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. και τα Κ.Τ.Ε.Λ., λόγω της χορήγησης δωρεάν ή μειωμένης τιμής εισιτηρίων σε ειδικές κατηγορίες επιβατών, όπως είναι φοιτητών, σπουδαστών, μαθητών, πολυτέκνων, αναπήρων πολέμου και συνοδών τους, πασχόντων από χρόνιες παθήσεις και των συνοδών τους, κ.λπ. Και αυτό, προκειμένου να καλυφθεί η ζημία των ΚΤΕΛ («απώλειες εσόδων») από τη δωρεάν ή με μειωμένο κόμιστρο μεταφορά των συγκεκριμένων εν λόγω κατηγοριών επιβατών.

Σύμφωνα με την 7μελή σύνθεση του Α΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγήτρια η Σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνα Κονιδιτσιώτου), «ο υπολογισμός του ποσού της αποζημίωσης προκύπτει ευθέως και κατά τρόπο σαφή από το νόμο και την οικεία αιτιολογική έκθεση, ισούται δε με το σύνολο της διαφοράς μεταξύ του αντιτίμου των κατά περίπτωση εκδοθέντων την αντίστοιχη χρονική περίοδο δωρεάν ή μειωμένης τιμής εισιτηρίων και του πλήρους κομίστρου».

Κατόπιν αυτών, δικαιώθηκαν από το ΣτΕ (αποφάσεις 221-223/2023) τα ΚΤΕΛ Ηρακλείου, Λάρισας και Ιωαννίνων τα οποία διεκδικούν συνολικά 8.762.251 ευρώ για την τριετία 2008-2011, καθώς οι αποζημιώσεις είχαν περιοριστεί λόγω της μεγάλης δημοσιονομικής κρίσης.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αφού επίλυσαν τον τρόπο εξεύρεσης της αποζημίωσης των ΚΤΕΛ (διαφορά που προκύπτει μεταξύ του αντιτίμου του δωρεάν ή μειωμένου εισιτηρίου και του πλήρους κομίστρου), ανέπεμψαν τις υποθέσεις στα Διοικητικά Δικαστήρια προς οριστικοποίηση των διεκδικούμενων ποσών και για οριστική επίλυση των εκκρεμών στην Διοικητική Δικαιοσύνη υποθέσεων και των λοιπών ΚΤΕΛ.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Δικαίωσε τα ΚΤΕΛ για τα μειωμένα εισιτήρια σε φοιτητές, μαθητές"

ΕΛ.ΑΣ: Συνελήφθη ο Ρομά με το μαχαίρι και το Skoda - Eίχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος των βορείων προαστίων

Ο ληστής με το μαχαίρι και το ασημί Scoda, oπου τους τελευταίους μήνες είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος των βορείων προαστίων καθώς «μπούκαρε» σε σπίτια και άρπαζε ό,τι έβρισκε κολλώντας το μαχαίρι στο λαιμό των ενοίκων, έπεσε στα δίχτυα των ανδρών της ΟΠΚΕ Δυτικής Αττικής.

Ο άγριος ληστής, λίγες ώρες πριν τη σύλληψη του, το βράδυ της Κυριακής μαζί με άλλους τρεις Ρομά, εισήλθε σε οικία στη Λυκόβρυση, όπου διέμενε μια ηλικιωμένη γυναίκα και αφού την έδειραν ανηλεώς, της κόλλησαν το μαχαίρι στον λαιμό για να τους πει που έχει χρήματα και κοσμήματα. Μόλις η γυναίκα «έσπασε» και τους έδωσε τα χρυσαφικά, το «κουαρτέτο» επιβιβάστηκε σε ενα Scoda Octavia και εξαφανίστηκε.

Η ηλικιωμένη τρομοκρατημένη και χτυπημένη ενημέρωσε τους οικείους της και αυτοί με τη σειρά τους την Αστυνομία. Το κέντρο της Άμεσης Δράσης, έδωσε αμέσως τις περιγραφές για να αναζητηθούν τα άτομα, ενώ ενημερώθηκε και η ομάδα ΟΠΚΕ που εργαζόταν στην Δυτική Αττική. Οι εκπαιδευμένοι άνδρες κινήθηκαν άμεσα προς τους καταυλισμούς των περιοχών ευθύνης τους και λίγη ώρα αργότερα εντόπισαν το εν λόγω όχημα στον καταυλισμό Αγίας Σωτήρας στις Αχαρνές με ένα άτομο εντός.

Ύστερα απο συντονισμένη επέμβαση και καταδίωξη ακινητοποιήθηκε το άτομο που οδηγούσε έχοντας στην θέση του συνοδηγού το μαχαίρι της ληστείας. Ο συλληφθείς, γνωστός στις αρχές για την παραβατική του συμπεριφορά και αποφυλακισθείς τους τελευταίους 9 μήνες παραδέχτηκε στους άντρες τις ΟΠΚΕ την πράξη του ενώ ύστερα απο ενδελεχή έρευνα βρέθηκαν και τα αφαιρεθέντα τιμαλφή.

Ο ληστής που αναγνωρίστηκε απο την ηλικιωμένη ως το πρόσωπο που κρατούσε και πίεζε το μαχαίρι στον λαιμό της οδηγήθηκε στην Ασφάλεια Πεύκης όπου ερευνάται η συμμετοχή του σε πλήθος ληστειών και κλοπών στις περιοχές Παιανίας, Πεντέλης, Γέρακα.

listis_maxairi__2_

listis_maxairi__3_

listis_maxairi__4_

listis_maxairi__1_

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΛ.ΑΣ: Συνελήφθη ο Ρομά με το μαχαίρι και το Skoda - Eίχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος των βορείων προαστίων"

ΕΟΦ: Προσοχή σε συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει ηρωίνη

Ηρωίνη περιέχει συμπλήρωμα διατροφής, το οποίο κυκλοφορεί στην Ευρώπη και ενδεχομένως στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.

Στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

"Ο ΕΟΦ προειδοποιεί ότι το προϊόν KSM-66 Ashwagandha της εταιρείας Medicine Garden το οποίο κυκλοφορεί στην Ευρώπη (επομένως είναι πιθανή η διακίνησή του και στην Ελλάδα) και μέσω διαδικτύου, σαν συμπλήρωμα διατροφής, περιέχει οπιοειδή ναρκωτική ουσία και συγκεκριμένα ηρωίνη άγνωστης συγκέντρωσης.
 
Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους τα προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Επισημαίνουμε ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη αξιόπιστες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

Η πιο πάνω ειδοποίηση γίνεται ύστερα από ενημέρωση των αρμόδιων αρχών της Δανίας  μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF)".

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΦ: Προσοχή σε συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει ηρωίνη"

Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: «Όλοι γνώριζαν για την επικινδυνότητα και την πορεία της» – Κατάθεση καταπέλτης πραγματογνώμονα

Ο πραγματογνώμονας, Δημήτρης Λιότσιος, ο άνθρωπος που έλαβε εντολή να διερευνήσει τα αίτια της φονικής φωτιάς στο Μάτι άρχισε να καταθέτει στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, για την υπόθεση της εθνικής τραγωδίας του 2018.

Πρόκειται για τον άνθρωπο που έχει καταγγείλει πως δέχθηκε πιέσεις από τον πρώην αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος και κατηγορούμενο στην υπόθεση, Βασίλη Ματθαιόπουλο, προκειμένου να μην προχωρήσει στον καταλογισμό ευθυνών για τη φωτιά στο Μάτι.

Ο πραγματογνώμονας αναφέρθηκε καταθέτοντας την Τρίτη (14.02.2023) στο χρονικό της πυρκαγιάς που ξέσπασε – όπως είπε – στις 16:41 στο Νταού Πεντέλης, τα όσα έγιναν την ίδια ημέρα στη φωτιά της Κινέτας, τα όσα ΔΕΝ έπραξαν οι ιθύνοντες από την προηγούμενη ημέρα αν και ήξεραν ότι στις 23 Ιουλίου 2018, υπήρχε κίνδυνος επιπέδου 4 για φωτιά στην Αττική και ισχυροί δυτικοί άνεμοι.
 
Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι γνώριζαν…»

Τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο πραγματογνώμονας προέρχονται από τον έλεγχο των καταγεγραμμένων συνομιλιών, των ημερολογίων καταγραφής ενεργειών και των τηλεφωνικών κλήσεων. Η φωτιά όπως εξήγησε ο κ. Λιότσιος, τα πρώτα κρίσιμα λεπτά και συγκεκριμένα μέχρι τις 16:55 καίει ανενόχλητη, ενώ δέκα λεπτά πριν, στις 16:45, έχει ενημερωθεί το ΕΣΚΕ από αξιωματικό του συντονιστικού ελικοπτέρου πως είναι ορατή από το Μαρκόπουλο.

Το πρώτο όχημα πυρόσβεσης, έφτασε στις 17.04. Μέχρι τις 17.15 είχαν φτάσει και είχαν ξεκινήσει την κατάσβεση 8 υδροφόρα οχήματα, 3 βοηθητικά και 6 εθελοντικά, ενώ συνδράμει μόνο ένα ελικόπτερο. Ο κ. Λιότσιος, επικαλούμενος τα στοιχεία που προέκυψαν από τις συνομιλίες μεταξύ των αξιωματικών της πυροσβεστικής, επισήμανε ότι 16:55 φαίνεται το κέντρο ΕΣΚΕ να γνώριζε την πορεία της πυρκαγιάς και την επικινδυνότητα, πως είναι κοντά σε σπίτια:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι γνώριζαν», ανέφερε ο μάρτυρας. Στις 16:59, όπως είπε ο ο μάρτυρας, η φωτιά λόγω της μη επιχείρησης εναέριων μέσων διασπάστηκε σε δύο μέτωπα, προς Καλλιτεχνούπολη και Νέο Βουτζά. Στις 17:10 φτάνει το πρώτο εναέριο μέσο (Erickson) στη φωτιά. Είναι το μοναδικό πτητικό μέσο μέχρι 18:20 και δεν μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα.

Όταν ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι για τη φωτιά στα πρώτα σπίτια 

«Ο πιλότος του μόνου εναέριου μέσου στις 17.15 ζητά ενισχύσεις και η τηλεφωνήτρια του λέει ότι μπορεί να είναι δύσκολη η επιχείρηση λόγω της κατοικημένης περιοχής κι εκείνος ζητά ενίσχυση από κάτω, εννοώντας επίγεια μέσα», ανέφερε ο κ. Λιότσιος, ενώ στις 17.30 ο χειριστής του ελικοπτέρου ενημερώνει το ΕΣΚΕ ότι η φωτιά στην περιοχή του Νέου Βουτζά μπαίνει σε σπίτια.

«Η συνδρομή μόνο ενός πτητικού μέσου μέχρι τις 18.20 κρίνεται επιχειρησιακά ανεπαρκής. Στις 17.30, πενήντα λεπτά από την αναγγελία της πυρκαγιάς, η πυρκαγιά είναι κοντά σε σπίτια και τα απειλεί και μόνο ένα εναέριο μέσο επιχειρεί. Αν είχαν στείλει τρία εναέρια μέσα η πυρκαγιά ίσως να ήταν ελεγχόμενη και δίνοντας εντολή εκκένωσης των οικισμών πολιτών θα ήταν πιθανό να μην είχαμε θρηνήσει τόσα θύματα», τόνισε ο κ. Λιότσιος.

Μεταστάθμευση και εκκένωση

Ο κ. Λιότσιος άρχισε την κατάθεσή του αναφερόμενος στο τι δεν έγινε πριν ξεσπάσει η φονική πυρκαγιά, εστιάζοντας κυρίως στο ότι δεν δόθηκε εντολή για μεταστάθμευση αεροσκαφών και ελικοπτέρων και στο ότι το ΕΣΚΕ δεν έδωσε έγκαιρη εντολή για εναέρια επιτήρηση της Αττικής.

«Αυτό που ΔΕΝ έγινε εκείνη την ημέρα, ούτε την προηγουμένη ήταν η μεταστάθμευση αεροσκαφών, ούτε στην Αττική, ούτε στις άλλες περιοχές της χώρας. Όταν έχουμε βαθμό επικινδυνότητας 4 αυξάνονται και οι δυνάμεις μας και η ετοιμότητα. Στην Αττική είχαμε βαθμό επικινδυνότητας 4. Το ότι δεν έγινε η μεταστάθμευση αεροσκαφών, συνέβαλε στην εξάπλωση της πυρκαγιάς. Πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα έγκαιρης μεταστάθμευσης σε κατάλληλα αεροδρόμια», τόνισε ο μάρτυρας.

Ο μάρτυρας, επίσης, κατέθεσε ότι το ΕΣΚΕ επίσης δεν έδωσε εντολή για εναέρια επιτήρηση της Αττικής. «Δεν προέβη το ΕΣΚΕ σε εναέρια επιτήρηση της Αττικής. Αναλόγως του βαθμού επικινδυνότητας, κρίνουμε και τι διαδικασία, θα ακολουθήσουμε. Όταν υπάρχει επικινδυνότητα 4, μπορούν να σηκωθούν και καναντέρ προκειμένου να κάνουν επιτήρηση και να προσγειωθούν σε οποιοδήποτε αεροδρόμιο. Υπήρχε Καναντέρ στο Πικέρμι. Με τη χρήση της επιτήρησης και την άμεση βολή από το αεροσκάφος αυτό, έχουμε πολλές πιθανότητες να καταστείλουμε άμεσα τη φωτιά (Κινέττα)».

Η κατάθεση του πραγματογνώμονα διεκόπη για την προσεχή Πέμπτη (16.02.2023) εν μέσω έντασης, καθώς η υπεράσπιση ζήτησε από το δικαστήριο να μην του επιτρέπει να καταθέτει διαβάζοντας τις σημειώσεις του, υποβάλλοντας ένσταση ακυρότητας της διαδικασίας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: «Όλοι γνώριζαν για την επικινδυνότητα και την πορεία της» – Κατάθεση καταπέλτης πραγματογνώμονα"

Τουρκία: Ακόμα ένα «θαύμα» στα συντρίμμια – Μια γυναίκα διασώθηκε 203 ώρες μετά τον σεισμό

Μια γυναίκα διασώθηκε σήμερα από τα ερείπια ενός κτιρίου στην πόλη Χατάι της νότιας Τουρκίας 203 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό, μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Προηγούμενες πληροφορίες ανέφεραν πως το πρόσωπο που διασώθηκε είναι ένας άνδρας, όμως αργότερα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT μετέδωσε πως μια γυναίκα ανασύρθηκε από τα ερείπια στην πόλη.

Νωρίτερα, ο 17χρονος Μουχαμέτ, και ακόμη ένας άνδρας ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια πολυκατοικίας στην επαρχία Καχραμάνμαρας της Τουρκίας, σχεδόν 198 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό 7,8 βαθμών της 6ης Φεβρουαρίου.

Στα πλάνα που μετέδωσε το δίκτυο, μέλη σωστικών συνεργείων εικονίζονται να μεταφέρουν τους δυο διασωθέντες με φορεία σε ασθενοφόρα που περιμένουν, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Χαμόγελα σκόρπισε και η διάσωση ενός 10χρονου κοριτσιού που είχε θαφτεί στα ερείπια ενός 11όροφου κτηρίου. 185 ώρες μετά τον φονικό σεισμό, η μικρή Ayca Cebni βγήκε ζωντανή από τα χαλάσματα, χάρη στη σκληρή δουλειά των σωστικών συνεργείων που συνεχίζεται εδώ και μέρες.

Σύμφωνα με τουρκικά Μέσα, η Ayca είναι καλά στην υγεία της και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου αναρρώνει.

 

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Ακόμα ένα «θαύμα» στα συντρίμμια – Μια γυναίκα διασώθηκε 203 ώρες μετά τον σεισμό"

Tέλος στα ΙΧ με βενζίνη και diesel από το 2035, ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα νέα νομοθεσία με την οποία από το 2035 μπαίνει ουσιαστικά τέλος στους κινητήρες εσωτερικής καύσης στα νέα επιβατικά αυτοκίνητα και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα.

Συγκεκριμένα, με 340 ψήφους «υπέρ», 279 «κατά» και 21 αποχές οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Συμβούλιο σχετικά με τα αναθεωρημένα πρότυπα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τα νέα αυτοκίνητα, σύμφωνα με τους φιλόδοξους στόχους της ΕΕ για το κλίμα – το λεγόμενο πακέτο «Fit for 55».

Η νέα νομοθεσία καθορίζει τα βήματα που πρέπει να γίνουν, ώστε να μηδενιστούν από το 2035 οι εκπομπές CO2 που εκπέμπουν τα καινούρια επιβατικά αυτοκίνητα και τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα που πωλούνται από τότε.

Συγκεκριμένα, στόχος είναι να μειωθούν οι εκπομπές αυτές κατά 100% σε σύγκριση με το 2021, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει τον εξηλεκτρισμό όλων των καινούργιων οχημάτων που παράγονται και πωλούνται από τότε.

Οι νέοι κανόνες θεσπίζουν επίσης ενδιάμεσους στόχους μείωσης των εκπομπών για το 2030: 55% για τα αυτοκίνητα και 50% για τα ημιφορτηγά.

Μετά την τελική ψηφοφορία στην Ολομέλεια, το κείμενο θα πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προτού δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

«Αυτός ο κανονισμός ενθαρρύνει την παραγωγή οχημάτων μηδενικών και χαμηλών εκπομπών ρύπων. Περιλαμβάνει μια φιλόδοξη αναθεώρηση των στόχων για το 2030 και έναν στόχο μηδενικών εκπομπών για το 2035, ο οποίος είναι κρίσιμος για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Αυτοί οι στόχοι δημιουργούν σαφήνεια για την αυτοκινητοβιομηχανία και τονώνουν την καινοτομία και τις επενδύσεις για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Η αγορά και η οδήγηση αυτοκινήτων μηδενικών ρύπων θα γίνει φθηνότερη για τους καταναλωτές και μια αγορά μεταχειρισμένων θα αναδυθεί πιο γρήγορα. Κάνει τη βιώσιμη οδήγηση προσβάσιμη σε όλους» δήλωσε ο εισηγητής, Ολλανδός ευρωβουλευτής Γιαν Χούιτεμα.

Οι ημερομηνίες-σταθμοί

Ο κανονισμός προβλέπει και άλλα σημαντικά μέτρα:

- Μέχρι το 2025 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει μια νέα μεθοδολογία, με βάση την οποία θα υπολογίζονται και θα υποβάλλονται τα στοιχεία σχετικά με τις εκπομπές CO2 που παράγουν καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής τους τα αυτοκίνητα και τα ημιφορτηγά που πωλούνται στην ΕΕ. Για τον σκοπό αυτό, θα υποβάλει, όπου χρειάζεται, και σχετικές νομοθετικές προτάσεις.

- Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2026 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταγράψει τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις τιμές εκπομπών και τα δεδομένα κατανάλωσης καυσίμου και ενέργειας σε πραγματικές συνθήκες. Επίσης θα υποβάλει έκθεση σχετικά με το πώς ο κάθε κατασκευαστής θα μπορέσει να προσαρμόσει τις εκπομπές CO2 των οχημάτων του και θα προτείνει κατάλληλα μέτρα παρακολούθησης.

- Όσοι κατασκευαστές παράγουν μικρό αριθμό οχημάτων στη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους (δηλαδή 1.000 έως 10.000 καινούρια αυτοκίνητα ή 1.000 έως 22.000 καινούρια ημιφορτηγά) έχουν δικαίωμα να εξαιρεθούν από τους κανόνες αυτούς έως το τέλος του 2035. Όσοι ταξινομούν λιγότερα από 1.000 νέα οχήματα ετησίως θα εξακολουθούν να εξαιρούνται και μετά την διορία αυτή.

- Ο υφιστάμενος μηχανισμός κινήτρων για οχήματα μηδενικών και χαμηλών εκπομπών (ZLEV) επιβραβεύει όσους κατασκευαστές πωλούν περισσότερα τέτοια οχήματα (με εκπομπές από 0 έως 50 g CO2/km, όπως ηλεκτρικά οχήματα και υβριδικά plug-in με καλές επιδόσεις) επιτρέποντάς τους να υπόκεινται σε χαμηλότερους στόχους μείωσης των εκπομπών CO2. Ο μηχανισμός αυτός θα προσαρμόζεται με βάση τις αναμενόμενες τάσεις πωλήσεων. Από το 2025 έως το 2029 ο δείκτης αναφοράς ZLEV ορίζεται στο 25% για τις πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων και στο 17% για τα νέα ημιφορτηγά. Από το 2030 το εν λόγω κίνητρο θα καταργηθεί.

- Από το τέλος του 2025, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύει κάθε δύο χρόνια έκθεση στην οποία θα αξιολογεί την πρόοδο που επιτυγχάνεται σε σχέση με τον στόχο μηδενισμού των εκπομπών στις οδικές μεταφορές.

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Ιουλίου 2021, ως μέρος του πακέτου «Fit for 55», η Επιτροπή υπέβαλε νομοθετική πρόταση για αναθεώρηση των προτύπων απόδοσης εκπομπών CO2 για καινούργια επιβατικά αυτοκίνητα και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα. Η πρόταση στοχεύει να συμβάλει στους στόχους της ΕΕ για το κλίμα 2030 και 2050, να προσφέρει οφέλη στους πολίτες και να τονώσει την καινοτομία σε τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Tέλος στα ΙΧ με βενζίνη και diesel από το 2035, ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο"

Στάση εργασίας την Τετάρτη στον ΗΣΑΠ

Σε προειδοποιητική στάση εργασίας προχωρούν αύριο Τετάρτη 15/2 από τις 22:00 έως λήξη της βάρδιας οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ (Γραμμή 1- ΗΣΑΠ) ζητώντας «να μην προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Μεταφορών μέσω της οποίας οι εργαζόμενοι απειλούνται να επιστρέψουν τις νόμιμες αμοιβές τους».

Με ανακοίνωσή του το σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι απαιτούν:

Να προωθηθούν εδώ και τώρα στη Βουλή οι συμφωνηθείσες με την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών νομοθετικές ρυθμίσεις, που, μεταξύ των άλλων, θα απομπλέξουν τους εργαζόμενους από τις απειλητικές προβλέψεις πορίσματος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με τις οποίες, απειλούνται ανά πάσα στιγμή να κληθούν να επιστρέψουν στην Εταιρία νόμιμες αμοιβές τους. Η συμφωνία με την Πολιτική Ηγεσία έλαβε χώρα από το καλοκαίρι και επικυρώθηκε μέσω της εγκεκριμένης από αυτή ΕΣΣΕ. Ωστόσο, αν και έχουν περάσει περισσότεροι από 6 μήνες, οι ρυθμίσεις αυτές δεν προωθήθηκαν στη Βουλή, παρότι σε αυτό το διάστημα ψηφίστηκαν νομοσχέδια του υπουργείου Μεταφορών και του Υπερταμείου, με ανάλογες διατάξεις για άλλους κλάδους.

Θεωρούμε, συνεχίζει η ανακοίνωση των εργαζομένων, ότι αυτή η κωλυσιεργία του υπουργείου Μεταφορών, που διαιωνίζει μια άδικη απειλή σε βάρος των εργαζόμενων στη ΣΤΑΣΥ, στοχεύει στο να κρατάει τους εργαζόμενους σε μια ιδιότυπη ομηρία, προκειμένου να διευκολυνθούν στην υλοποίηση του σχεδίου τους για απαξίωση του προσωπικού και της Εταιρείας, με τελικό στόχο την παράδοση έργου της σε ιδιώτες!

Ζητάμε να προωθηθούν αμελλητί στη Βουλή οι συμφωνηθείσες ρυθμίσεις και να μην υπάρξει ουδεμία άλλη καθυστέρηση!».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στάση εργασίας την Τετάρτη στον ΗΣΑΠ"

Λαμία: Αποσύρθηκαν οι αγρότες, άνοιξε η Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Αταλάντης

Σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας στο ύψος του κόμβου της Αταλάντης προχώρησαν οι αγρότες της περιοχής λίγο μετά τις 14:00. Ο αποκλεισμός κράρτησε περίπου μια ώρα με την κυκλοφορία να αποκαθίσταται σταδιακά γύρω στις 15:00.

Οι αγρότες είχαν συγκεντρωθεί στο συγκεκριμένο σημείο στο πλαίσιο της συμπαράστασης για τους συναδέλφους τους που έχουν συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από νωρίς το πρωί είχαν τοποθετήσει τα γεωργικά τους μηχανήματα στην αερογέφυρα της Αταλάντης και λίγο μετά τις 2:00 προχώρησαν σε κατάληψη και των δύο ρευμάτων της εθνικής οδού με συνέπεια η κίνηση να εξελίσσεται από τους παραδρόμους από το 137ο έως το 150ό χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας

Οι αγρότες έκαναν λόγο για «προειδοποιητικό αποκλεισμό».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Λαμία: Αποσύρθηκαν οι αγρότες, άνοιξε η Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Αταλάντης"

Μητσοτάκης: Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023

Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023, ανακοίνωσε επίσης ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κοζάνη. Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε νωρίτερα με μηλο – παραγωγούς που ήταν συγκεντρωμένοι κοντά στην Κλεισούρα.

Ειδικότερα σε δηλώσεις του από την Κοζάνη ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «έχω πάρει την απόφαση ότι θα χρηματοδοτήσουμε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023, αυτό μπορώ να το ανακοινώσω σήμερα», και συμπλήρωσε:

«Το έχω συμφωνήσει με το Υπουργείο Οικονομικών. Είναι μία σημαντική παρέμβαση ύψους 76 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ταυτόχρονα έχω ζητήσει και από την Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν σχετικά με αποζημιώσεις να τρέξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ώστε να μην έχουμε εκκρεμότητες από το παρελθόν».

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης κι απευθυνόμενους στους μηλο – παραγωγούς είπε πως «θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις για οριζόντια στήριξη και για ποικιλίες που ενδεχομένως να ήταν έξω από τον αρχικό μας σχεδιασμό. Έχω ήδη δώσει τις σχετικές κατεύθυνσης στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης».

Τέλος, αναφερόμενος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα κόστη ενέργειας και ζωοτροφών, εξήγησε ότι «είναι ένας από τους λόγους που οι τιμές έχουν αυξηθεί και η αύξηση έχουν περάσει στον καταναλωτή. Μιλάμε για τιμές γάλακτος που είναι πολύ ψηλές. Πρέπει να κάνουμε κι άλλα», επισημαίνοντας, παράλληλα, πως:

«Από εκεί και πέρα το πρόβλημα του πρωτογενούς τομέα είναι πιο δομικό, είναι πιο ουσιαστικό και σίγουρα το ζήτημα του κόστους παραγωγής είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει ιδιαίτερα και για τους αγρότες και για τους κτηνοτρόφους μας, που βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλό κόστος ενέργειας και υψηλό κόστος ζωοτροφών».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023"

Εξαρθρώθηκε συμμορία που είχε κλέψει 39 οχήματα από περιοχές της Αττικής – Τέσσερις συλλήψεις

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που έκλεβε αυτοκίνητα και στη συνέχεια τα πωλούσε είτε αυτούσια είτε ως ανταλλακτικά, προχώρησαν μετά από πολύμηνη και εντατική έρευνα αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Συνελήφθησαν τέσσερα μέλη της οργάνωσης και συγκεκριμένα τρεις ημεδαποί ηλικίας 63 (εγκέφαλος της οργάνωσης), 53 και 25 ετών (2 άντρες – 1 γυναίκα αντίστοιχα) και 33χρονος αλλοδαπός.

Η οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τα τέλη Νοεμβρίου 2021, με σκοπό την κλοπή οχημάτων με μεγάλη εμπορική ζήτηση από περιοχές της Αττικής, τη μεταφορά τους στη Θεσσαλονίκη και την περαιτέρω διάθεσή τους είτε αυτούσιων είτε με τη μορφή ανταλλακτικών σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ένα εκ των μελών αφαιρούσε τα οχήματα από περιοχής της Αττικής και στη συνέχεια ο 63χρονος «εγκέφαλος» της οργάνωσης μετέβαινε στην Αθήνα είτε μόνος είτε με την 25χρονη κόρη του και αφού τα παραλάμβανε, τα μετέφερε σε μάντρα ανταλλακτικών που διατηρεί σε περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Στην επιχείρηση υπήρχε ειδικά διαμορφωμένος χώρος, εξοπλισμένος με ειδικά εργαλεία αποσυναρμολόγησης οχημάτων, ενώ δύο εκ των μελών προέβαιναν άμεσα στην αποκοπή διαφόρων μερών όπου αναγράφονταν οι αριθμοί πλαισίου των αφαιρεθέντων οχημάτων.

Η σπείρα χρησιμοποιούσε τεχνολογικές μεθόδους για την παράκαμψη σύγχρονων αντικλεπτικών συστημάτων όπως επίσης συσκευές παρεμβολής ηλεκτρονικών σημάτων για την παράκαμψη τυχόν συστημάτων γεωεντοπισμού (gps) που διέθεταν τα αφαιρεθέντα οχήματα.

Στο πλαίσιο της παράνομης δραστηριότητας τα προαναφερόμενα μέλη της οργάνωσης μαζί με ένα ακόμη άτομο, προέκυψε ότι ενέχονται στη διάπραξη 39 κλοπών αυτοκινήτων από διάφορες περιοχές της Αττικής, με συνολική εκτιμώμενη αξία (392.000) ευρώ περίπου.

Έπειτα από συντονισμένες επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν τέσσερα (4) μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ κατά τη διάρκεια ερευνών, από οικίες και την κατοχή μελών της οργάνωσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

(1) σπρέι πιπεριού,
(1) πυροβόλο όπλο με γεμιστήρα και (49) φυσίγγια πυροβόλου όπλου,
(1) μεταλλική απομίμηση – ομοίωμα  όπλου, μικρού μεγέθους με γεμιστήρα,
(2) εμφανώς πλαστά Δελτία Αστυνομικής Ταυτότητας, με στοιχεία έτερων ατόμων και επικολλημένες φωτογραφίες δύο (2) εκ των συλληφθέντων,
(3) σφραγίδες γιατρών,
(19)  ζευγάρια γυαλιών, των οποίων η νόμιμη κατοχή ερευνάται,
το χρηματικό ποσό των (6.215)ευρώ,
(1) σημειωματάριο, ιδιόχειρων σημειώσεων περιέχον σημειώσεις με πινακίδες αυτοκινήτων και τοποθεσίες,
πλήθος κινητών τηλεφώνων,
πλήθος εξειδικευμένων εργαλείων παράκαμψης σύγχρονων αντικλεπτικών συστημάτων αυτοκινήτων,
μίζες εκκίνησης αυτοκινήτου,
μεταλλικοί αποκωδικοποιητές κωδικού κοπής κλειδαριών αυτοκινήτων,
συσκευές δημιουργίας κλωβών αποκλεισμού επικοινωνιών (Jammer),
φίσες προγραμματισμού κλειδιών και παράκαμψης συστήματος immobilizer αυτοκινήτων,
πλήθος κλειδιών αυτοκινήτου, των οποίων η νόμιμη κατοχή ερευνάται και
(2) αυτοσχέδια τσιγάρα (τσιγαριλίκια) περιέχοντα κάνναβη αναμεμειγμένα με καπνό

ενώ σε κατάστημα εμπορίας ανταλλακτικών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

(67) αποκομμένοι κινητήρες αυτοκινήτων, (1045) πόρτες αυτοκινήτων, (53) καπό αυτοκινήτων και (55) τεμαχισμένα αυτοκίνητα με αποκομμένο ή παραποιημένο αριθμό πλαισίου, πλήθος εργαλείων, εγκεφάλων αυτοκινήτων, κλειδιών και immobilizer αυτοκινήτου, των οποίων η νόμιμη κατοχή ερευνάται.

Επιπλέον, κατασχέθηκαν:
(4) αυτοκίνητα ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων και
(5) αυτοκίνητα προκειμένου να διερευνηθεί το νόμιμο της κυκλοφορίας τους.

Τέλος σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της διενεργηθείσας έρευνας προέκυψε η εμπλοκή δύο (2) ακόμη ατόμων – ημεδαπών ηλικίας 64 και 35 ετών, οι οποίοι διατηρούν μάντρες ανταλλακτικών και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για το αδίκημα της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος, καθώς παραδόθηκαν σε αυτούς δύο (2) εκ των αφαιρεθέντων οχημάτων.

Σε βάρος των τεσσάρων ατόμων και ενός ακόμη μέλους (35χρονος ημεδαπός), σχηματίσθηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος κατ΄εξακολούθηση, πλαστογραφία, παράβαση του Νόμου περί όπλων, παράβαση του Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών και πλαστογραφία.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τυχόν εμπλοκή τους και σε έτερες αξιόποινες πράξεις.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Εξαρθρώθηκε συμμορία που είχε κλέψει 39 οχήματα από περιοχές της Αττικής – Τέσσερις συλλήψεις"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news