facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τους δύο νεκρούς χειριστές του καναντέρ

Με απόφαση του Νίκου Δένδια κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο των δύο χειριστών του καναντέρ που έπεσε στην Κάρυστο κατά τη διάρκεια κατάσβεσης φωτιάς.

Σύμφωνα με ανακοίνωσε που εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, αναφέρονται τα εξής:

«Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις (από 25 έως 27 Ιουλίου 2023) για την απώλεια της ζωής, εν ώρα καθήκοντος, των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, το οποίο επιχειρούσε στην Εύβοια».

Σημειώνεται, πως έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, ο σμηναγός Χρήστος Μουλάς 34 ετών και ο ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης 27 ετών.

Ο Χρήστος Μουλάς, 34 ετών

Ο Περικλής Στεφανίδης, 27 ετών

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τους δύο νεκρούς χειριστές του καναντέρ"

Βουλή: Πέρασε με 208 «ναι» το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

Με ευρύτατη πλειοψηφία 208 βουλευτών εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που αίρει τα εμπόδια στην ψήφο των Απόδημων Ελλήνων.

Υπέρ των διατάξεων ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας. Οι 68 βουλευτές από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν ενώ οι 24 από «Σπαρτιάτες» και Ελληνική Λύση δήλωσαν «παρών».

Το σχέδιο νόμου έλαβε την αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 της Ολομέλειας που επιβάλλει το Σύνταγμα για την τροποποίηση της εκλογικής νομοθεσίας και πλέον οι Έλληνες του Εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορούν να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους χωρίς καμία προϋπόθεση.

Ειδικότερα, καταργούνται οι προϋποθέσεις που ορίζουν ότι οι εκλογείς προκειμένου να διευκολυνθούν και να ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο κατοικίας τους στο εξωτερικό πρέπει να συγκεντρώνουν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

- να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής,

- να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος (Ε1, Ε2, Ε3 ή Ε9). Εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισμού της υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον: α) δεν έχουν συμπληρώσει 30 έτη και β) έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α’ βαθμού, κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Όπως φάνηκε από τις δύο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις τα δύο αυτά κριτήρια λειτούργησαν ως «κόφτες» με αποτέλεσμα να ψηφίσουν τελικά λιγότεροι από 20.000 αν και όπως ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος οι έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό και έχουν δικαίωμα ψήφου υπολογίζονται σε 600 με 900 χιλιάδες.

Κλείνοντας την διήμερη συζήτηση η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στην τραγική απώλεια των δύο πιλότων του πυροσβεστικού αεροσκάφους και σημείωσε ότι πως «σε τέτοιες ώρες περιττεύει κάθε άλλη συζήτηση για το νομοσχέδιο. Ας κρατήσουμε μόνο αυτά που μας ενώνουν και όχι εκείνα που μας χωρίζουν».

Νωρίτερα, ο εισηγητής της ΝΔ Τάκης Θεοδωρικάκος είπε πως «Αυτό που κάνουμε ψηφίζουμε είναι η κοινή λογική και περιμένουν όλοι οι Έλληνες να την κάνουμε πράξη. Δυναμώνουμε την Ελλάδα μεγαλώνουμε την πατρίδα μας».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου παρεμβαίνοντας στη συζήτηση είπε πως «υπερασπιζόμαστε το νομοσχέδιο και την αρχή που γίνεται προκειμένου να πετύχουμε 2 πράγματα: Να δοθεί δικαίωμα ψήφου και σε Έλληνες του εξωτερικού που δεν είναι αυτή την στιγμή σε εκλογικούς καταλόγους. Εμείς θέλουμε την διεύρυνση του εκλογικού σώματος. Να δώσουμε την ίδια δυνατότητα που δίνει το νομοσχέδιο στους προσωρινά διαμένοντες στο εξωτερικό και στους εκλογείς εντός της επικράτειας που την ημέρα εκλογών για οπουδήποτε λόγο βρίσκονται σε άλλη περιφέρεια από εκείνη που είναι εγγεγραμμένος».

Απευθυνόμενη δε προς το ΚΚΕ και τους περιορισμούς στην ψήφο των απόδημων είπε: «Είναι τρομακτικό να διατυπώνονται τέτοιες προσεγγίσεις στο όνομα της Αριστεράς που πάλεψε να μην υπάρχουν διακρίσεις. Η άρση των περιορισμών είναι άρση διακρίσεων σε βάρος των συμπολιτών - συμπατριωτών μας που βρίσκονται στο εξωτερικό που έχουν να κάνουν σε μεγάλο βαθμό με την οικογενειακή και προσωπική τους κατάσταση . Πιστεύετε ότι ένας εργάτης μισθωτός εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορούσε να πάρει το αεροπλάνο 2 φορές και να έρθει να ψηφίσει τον Μάιο και τον Ιούνιο στην Ελλάδα;».

«Στηρίζουμε την ψήφο των ομογενών. Όχι, όμως την αλλοίωση του εκλογικού σώματος» είπε η κυρία Όλγα Γεροβασίλη (ΣΥΡΙΖΑ) για να επαναφέρει την πρόταση του κόμματός της η οποία προβλέπει πως η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού δεν προσμετράται στο αποτέλεσμα της επικράτειας.

Ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής είπε πως «Η θετική ψήφος επιβάλλεται για λόγους αρχής καθώς το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της ενδυνάμωσης των σχέσεων με τον απόδημο ελληνισμό». Στην διατήρηση των περιορισμών επέμεινε ο αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας. Να δικαιολογήσει την αλλαγή στάσης του κόμματός του επιχείρησε ο Πέτρος Δημητριάδης (Σπαρτιάτες). «Στην επιτροπή είδαμε το νομοσχέδιο και θάλαμε να το σκεφτούμε εθνικά. Δε θέλαμε να μεταβάλλουμε το νομοσχέδιο σε πεδίο στείρας αντιπαράθεσης και να πουμε όχι σε όλα. Εμείς είπαμε «ναι» επι αρχής γιατί το νομοσχέδιο κινείται θετικά και αίρει αδικίες. Όμως είχαμε πει ότι υπάρχουν ελλείψεις και αβλεψίες που επισημάναμε και σημεία που δεν ρυθμίζονται . Προτείναμε την επιστολική ψήφο, απογραφή, πολιτογράφηση ομογενών. Δεν εισακουστήκαμε και ψηφίζουμε «παρών»».

Ό αγορητής της Ελληνικής Λύσης Παύλος Σαράκης εξηγώντας την αναδίπλωση του κόμματός του και την καταψήφιση της πρότασης που το 2021 είχε υπερψηφίσει είπε «Ο βλάκας επιμένει σε μια λάθος επιλογή, ο πονηρός την συζητά και ο έξυπνος την αλλάζει υπέρ του εθνικού συμφέροντος». Ο ίδιος αμφισβήτησε την εθνική ταυτότητα των Απόδημων Ελλήνων λέγοντας πως «αυτοί που ψηφίζουν πρέπει να έχουν εθνική ταυτότητα και να βάζουν πάνω από όλα την Ελλάδα» και πρότεινε ως ορθότερο σύστημα να μην προσμετράται η ψήφος των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό στο συνολικό αποτέλεσμα της επικράτειας. Ο κ. Αλέξανδρος Καζαμίας (Πλεύση Ελευθερίας) κλείνοντας τον κύκλο των αγορητών επανέλαβε ότι θα ψηφίσει «υπέρ» των διατάξεων και κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα να πράξουν το ίδιο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βουλή: Πέρασε με 208 «ναι» το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων"

Απορρίφθηκε αίτημα αποφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη

Συνεχίζει να είναι προφυλακισμένος ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας εξέτασε την υπόθεση του και απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης που είχε κατατεθεί.

Σύμφωνα με το himara.gr, θα συνεχίσει να παραμένει σε καθεστώς προφυλάκισης, ενώ παραμένει υπό κράτηση 75 ημέρες.

Επίσης, αναμένεται η τελική εκδίκαση της υπόθεσης, η οποία μπορεί να γίνει σε ένα χρόνο από τώρα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Απορρίφθηκε αίτημα αποφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη"

Φορολογικές δηλώσεις: Ανακοινώθηκε η παράταση-Οι άλλες ρυμίσεις της τροπολογίας

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πριν λίγο ότι παρατείνεται μέχρι τις 31 Αυγούστου 2023 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του έτους 2022.

Ακόμα αναφέρεται ότι: «Έως την ίδια ημερομηνία (31 Αυγούστου) θα πρέπει να καταβληθούν οι δύο πρώτες από τις οκτώ δόσεις για την εξόφληση του φόρου. Η έκπτωση 3 % εξακολουθεί να ισχύει για
όσους καταβάλουν εφάπαξ το φόρο έως τις 31 Ιουλίου. Για τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται σε έξι μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από το Σεπτέμβριο» .

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται γνωστό ότι επιπλέον σε τροπολογία που κατατίθεται εντός της ημέρας  στο σχέδιο νόμου «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας –
συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις», περιλαμβάνονται και οι ακόλουθες διατάξεις:

  • Προβλέπεται η μεταβίβαση στο Δημόσιο του συνόλου των μετοχών που κατείχε η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (Ε.Ε.ΣΥ.Π.) στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Η ρύθμιση αυτή θεσπίζεται σε συμμόρφωση με την σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (190/2022) αλλά και σε εφαρμογή των σχετικών προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης. Μετά τη μεταβίβαση τα δικαιώματα του μετόχου ασκούνται από κοινού από τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
  • Ρυθμίζεται το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης για την εισαγωγή των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (Ελ.Βενιζέλος) στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου. Στόχος της διάταξης μεταξύ άλλων είναι η ενίσχυση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και η προσέλκυση επενδυτών. Η διάταξη προβλέπει ακόμη ότι μετά την εισαγωγή των μετοχών η Ε.Ε.ΣΥ.Π. θα ασκεί πλήρη δικαιώματα μετόχου και θα ορίζει μέλη του ΔΣ της εταιρείας. Ορίζεται επίσης η διαδικασία για την έγκαιρη προετοιμασία ανάθεσης της διαχείρισης του αεροδρομίου μετά τη λήξη της τρέχουσας σύμβασης (το 2046).
  • Θεσπίζεται η δυνατότητα αναστολής, για διάστημα έως τρεις μήνες, των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από πυρκαγιές ή άλλες φυσικές καταστροφές, αρχής γενομένης από τις πυρκαγιές της 17 ης Ιουλίου. Κατά το διάστημα αυτό οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν από τον προϋπολογισμό αποζημίωση ύψους 534 ευρώ το μήνα και θα τους παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη. Για την καταβολή της αποζημίωσης θα πρέπει να υποβληθούν υπεύθυνες δηλώσεις από τις επιχειρήσεις στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και από τους εργαζόμενους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr. Επίσης, κατά την περίοδο της αναστολής δεν επιτρέπονται απολύσεις και οι όποιες καταγγελίες συμβάσεων εργασίας είναι άκυρες, ενώ μετά τη λήξη της αναστολής οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της αναστολής.
  • Απαλλάσσονται για τρία χρόνια (2023, 2024 και 2025) από τον ΕΝΦΙΑ τα κτίρια στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Ιουλίου, τα οποία χαρακτηρίζονται επικίνδυνα ή ακατάλληλα για χρήση.
  • Ορίζεται, σε εφαρμογή σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ότι η απαλλαγή των ταχυδρομικών υπηρεσιών από το ΦΠΑ θα ισχύει στο εξής για την καθολική υπηρεσία. Αντιθέτως, η απαλλαγή δεν θα ισχύει για την παροχή υπηρεσιών των οποίων οι τιμές και οι όροι προέκυψαν ύστερα από μεμονωμένη διαπραγμάτευση ή εμπορική συμφωνία ή ειδική προσφορά στο πλαίσιο διαγωνιστικών διαδικασιών ή άλλου είδους αναθέσεων στον φορέα παροχής καθολικής υπηρεσίας.

 naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Φορολογικές δηλώσεις: Ανακοινώθηκε η παράταση-Οι άλλες ρυμίσεις της τροπολογίας"

Νεκροί οι δύο πιλότοι του καναντέρ που έπεσε στην Κάρυστο

Νεκρά είναι τα δύο μέλη του πληρώματος του μοιραίου καναντέρ που κατέπεσε στην Κάρυστο κατά τη διάρκεια κατάσβεσης της φωτιάς.

Πρόκειται για τον σμηναγό Χρήστο Μουλά 34 ετών και τον ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών, σύμφωνα με τη νέα ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Ο Χρήστος Μουλάς, 34 ετών
Ο Περικλής Στεφανίδης, 27 ετών
 
Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας

«Πτώση Αεροσκάφους CL-215

Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών».

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Mε απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις (από 25 έως 27 Ιουλίου 2023) για την απώλεια της ζωής, εν ώρα καθήκοντος, των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, το οποίο επιχειρούσε στην Εύβοια.

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ

Ανακοίνωση για τη μοιραία συντριβή εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και αναφέρει τα εξής:

«Πτώση Αεροσκάφους CL-215

Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 15:05 αεροσκάφος τύπου CL-215, με πλήρωμα δύο Ιπταμένους, της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στον Πλατανιστό Ευβοίας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τους δύο Ιπταμένους. Στην περιοχή έχουν σπεύσει 1 ελικόπτερο Super Puma και 1 ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και 1 ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού».

Το καναντέρ επιχειρούσε σε χαμηλό ύψος, με αποτέλεσμα στην τελευταία ρίψη νερού που έκανε, να χτυπήσει σε ένα δέντρο, πιθανώς πουρνάρι και να αποκολληθεί ο πλωτήρας στα δεξιά.

Στη συνέχεια έκανε έναν σύντομο ελιγμό στον αέρα και καρφώθηκε στο έδαφος, ενώ ακολούθησε μια ισχυρή έκρηξη.

Στη συνέχεια έκανε έναν σύντομο ελιγμό στον αέρα και καρφώθηκε στο έδαφος, ενώ ακολούθησε μια ισχυρή έκρηξη.

Στο σημείο έσπευσε από την πρώτη στιγμή ένα ελικόπτερο για να δει την κατάσταση, αλλά και αεροναυαγωσωστικά με διασώστες του στρατού και του λιμενικού, καθώς το σκάφος ανήκε στην Πολεμική Αεροπορία.

Διαβάστε Περισσότερα » "Νεκροί οι δύο πιλότοι του καναντέρ που έπεσε στην Κάρυστο"

Καιρός αύριο: Καύσωνας με 46 βαθμούς – Πού και πότε θα πέσουν καταιγίδες

Ακόμα πιο καυτός θα είναι ο καιρός αύριο Τετάρτη, 26 Ιουλίου με τη θερμοκρασία να ανηφορίζει μέχρι τους 46 βαθμούς Κελσίου. Από το μεσημέρι και μετά το σκηνικό θα αλλάξει με καταιγίδες.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός, όμως μετά το μεσημέρι στη βορειοδυτική χώρα και πιο συγκεκριμένα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία η καιρική κατάσταση θα αλλάξει, με πρόσκαιρες καταιγίδες και κυρίως με πολύ ενισχυμένους βόρειους βορειοδυτικούς ανέμους. Τα έντονα αυτά φαινόμενα θα επεκταθούν πριν το βράδυ στην κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία και τη νύχτα στις Σποράδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 με ενίσχυση από το απόγευμα και στα ανατολικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ με ενίσχυση από το βράδυ στα κεντρικά και βόρεια.

Η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές της ανατολικής χώρας θα σημειώσει άνοδο κατά 1 με 2 βαθμούς. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο τους 43 με 45 βαθμούς Κελσίου και τοπικά στο εσωτερικό της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου τους 46 βαθμούς Κελσίου. Στη Θράκη, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Μακεδονία τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου. Στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, τις Σποράδες και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 έως 4, βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 43 με 44 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ενισχυμένους ανέμους.
Ανεμοι: Αρχικά μεταβλητοί 2 έως 4, στρεφόμενοι από τις απογευματινές ώρες σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 5 και πρόσκαιρα στα θαλάσσια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και αρχικά στη δυτική και βαθμιαία στην κεντρική Μακεδονία θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ενισχυμένους ανέμους.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα παραθαλάσσια από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Από τις βραδινές ώρες και από τα δυτικά οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 39 με 40 βαθμούς και κατά τόπους στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη έως 42 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ενισχυμένους ανέμους.
Ανεμοι: Αρχικά νότιοι νοτιοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ. Γρήγορα και από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 38 με 40 βαθμούς και κατά τόπους στη δυτική Πελοπόννησο έως 42 με 43 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ορεινά. Από τις βραδινές ώρες στη Θεσσαλία και βαθμιαία στις Σποράδες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ενισχυμένους ανέμους.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 στρεφόμενοι γρήγορα σε δυτικών διευθύνσεων 4 με 5 μποφόρ. Από το βράδυ αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στα κεντρικά θα ενισχυθούν στα 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 44 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 45 με 46 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ στρεφόμενοι τη νύχτα σε δυτικών διευθύνσεων με την ίδια ένταση. Στα Δωδεκάνησα βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε δυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Αρχικά μεταβλητοί 2 έως 4, βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Καύσωνας με 46 βαθμούς – Πού και πότε θα πέσουν καταιγίδες"

Αναστέλλεται η λειτουργία των έμμισθων Υποθηκοφυλακείων την Τετάρτη λόγω καύσωνα

Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Γιώργου Φλωρίδη, λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών, αναστέλλεται αύριο, Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023, η λειτουργία των έμμισθων Υποθηκοφυλακείων της χώρας εξαιρουμένων των παραγραφών και των εγγραπτέων πράξεων για τις οποίες συντρέχει νόμιμη προθεσμία προς εγγραφή.

Όσον αφορά στα άμισθα/μη άμισθα Υποθηκοφυλακεία της χώρας ο Υπουργός Δικαιοσύνης συνέστησε όπως οι Προϊστάμενοι των εν λόγω υπηρεσιών να μεριμνήσουν για την εφαρμογή του σχετικού μέτρου ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και με ενημέρωση του κοινού προς αποφυγή ταλαιπωρίας των πολιτών.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστέλλεται η λειτουργία των έμμισθων Υποθηκοφυλακείων την Τετάρτη λόγω καύσωνα"

Ρόδος: Μήνυση κατ’ αγνώστων για εμπρησμό υποβάλλει ο δήμαρχος – Αναζωπυρώσεις σε Προφήτη Ηλία, Μάσσαρι, Μαλώνα

Μήνυση κατ’ αγνώστων για τα αδικήματα του εμπρησμό από πρόθεση και της  απόπειρας ανθρωποκτονίας (με άμεσο ή ενδεχόμενο δόλο) κατά των μόνιμων κατοίκων και των τουριστών που διαμένουν στο νησί, θα υποβάλλει ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης.

Η μήνυση θα υποβληθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, σε συνεργασία με το δικηγορικό γραφείο Αλέξη Κούγια. Η απόφασή του αναρτήθηκε στο Διαύγεια.

Στα μέτωπα της φωτιάς, συνεχείς αναζωπυρώσεις σε Προφήτη Ηλία, Μάσσαρι, Μαλώνα. Το μέτωπο που ανησυχεί ιδιαίτερα είναι του Βατίου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρόδος: Μήνυση κατ’ αγνώστων για εμπρησμό υποβάλλει ο δήμαρχος – Αναζωπυρώσεις σε Προφήτη Ηλία, Μάσσαρι, Μαλώνα"

Κάρυστος: Έπεσε Canadair σε ρεματιά ενώ επιχειρούσε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική καθώς λίγο πριν από τις 15:00 έγινε γνωστό πως έπεσε Canadair στην Κάρυστο, στην περιοχή του Πλατανιστού. Το πυροσβεστικό αεροσκάφος με χειριστές δύο Έλληνες πιλότους από την 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης στην Ελευσίνα συνετρίβη ενώ επιχειρούσε στο έργο κατάσβεσης στην Κάρυστο.

Ειδικότερα, το Canadair που ανήκει στην Πολεμική Αεροπορία, έπεσε σε ρεματιά στο χωριό Ποτάμι. Στην περιοχή έσπευσαν στρατιωτικά συνεργεία για να δουν τι ακριβώς έχει συμβεί και σε τι κατάσταση βρίσκεται το πλήρωμα του αεροσκάφους, ενώ ενεργοποιήθηκε το εθνικό κέντρο επιχειρήσεων.

Δείτε βίντεο, το αεροσκάφος λίγο πριν συντριβεί:



Από το βίντεο φαίνεται το αεροπλάνο να κάνει άφεση νερού, να παίρνει δεξιά στροφή και να χάνει ύψος. Λίγο πριν από τη δεξιά στροφή, φαίνεται να χτυπά σε ένα κλαδί και να χάνει τον πλωτήρα από το δεξί φτερό. Προφανώς πρόκειται περί μηχανικής βλάβης καθώς το αεροσκάφος χάνει συνεχώς ύψος και δεν μπορεί να ανεβεί πάνω από την χαράδρα.

Το Canadair CL-215 που συνετρίβη έκανε ρίψεις μαζί με ακόμη ένα Canadair στη συγκεκριμένη εστία φωτιάς.  Nα σημειώσουμε πως πάντα οι ρίψεις γίνονται με δύο αεροσκάφη (επιχειρούν σε ζεύγη) και επίσης πάντοτε κάνουν ένα πρώτο πέρασμα πάνω από το σημείο για να εντοπίσουν επακριβώς πού πρέπει να κάνουν τη ρίψη. 

Το Canadair που έπεσε είναι ένα CL-215, απογειώθηκε από τη Νέα Αγχίαλο Βόλου, και όπως όλα τα Canadair αυτού του παλαιού τύπου (CL-215) δεν είχε σύστημα εκτίναξης για τον κυβερνήτη και τον συγκυβερνήτη.

Μαρτυρίες κατοίκων αναφέρουν ότι είδαν την πτώση του αεροπλάνου. Συγκλονιστική μαρτυρία κατοίκου αναφέρει στο evima.gr: «Είδα το καναντέρ να πέφτει μπροστά μου, είμαι συγκλονισμένος, εύχομαι να είναι καλά τα παιδιά».

Η επιχείρηση έρευνας διάσωσης στο σημείο πτώσης του Canadair συνεχίζεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, ελικόπτερο από την ομάδα που επιχειρεί αποβίβασε ήδη, από αέρος με γάντζο, διασώστη στο σημείο, όπου υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα λόγω των καυσίμων (κηροζίνης) του αεροσκάφους που κατέπεσε.

Μαζί με τα πυροσβεστικά οχήματα, έχει σπεύσει και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και βρίσκεται σε αναμονή.

Η ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας για την πτώση του CL-215

«Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215, με πλήρωμα δύο Ιπταμένους, της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στον Πλατανιστό Ευβοίας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τους δύο Ιπταμένους. Στην περιοχή έχουν σπεύσει 1 ελικόπτερο Super Puma και 1 ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και 1 ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού.

Σμήναρχος (Ι) Σωτήριος Μαγκώτσιος
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΑ»

Δείτε βίντεο, δευτερόλεπτα μετά την πτώση του αεροσκάφους:

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Πλατανιστός και το Λιβάδι ήταν τα δύο χωριά που είχαν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους τα επίγεια συνεργεία και οι εθελοντές μαζί με τα μηχανήματα των ΟΤΑ για να σταματήσουν τις φλόγες, που «έγλειφαν» τα σπίτια.

Η εικόνα από την πυρκαγιά στην Κάρυστο

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν 93 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρο και 32 οχήματα, ενώ από αέρος υπάρχει συνδρομή από ελικόπτερα και αεροσκάφη όπως επίσης χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα ξημερώματα στάλθηκε μέσω 112 μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής Πλατανιστός στις 01:51 προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Κάρυστο.

Το μήνυμα ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πλατανιστός, εκκενώστε τώρα προς Κάρυστο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κάρυστος: Έπεσε Canadair σε ρεματιά ενώ επιχειρούσε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς"

Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για τον καύσωνα: Πού θα χτυπήσει αύριο 45άρια – Η μόνη περιοχή που θα φτάσει 46 βαθμούς!

Νέο έκτακτο δελτίο για τον επίμονο καύσωνα που επί μέρες πλήττει τη χώρα εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Στο νέο έκτακτο δελτίο για την πορεία του καύσωνα επισημαίνεται ότι αύριο αναμένονται θερμοκρασίες έως και 46 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο τονίζεται πως από την Πέμπτη η χώρα θα πάρει μια «ανάσα» από το θερμό κύμα.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ:

Την Τρίτη 25/7 αναμένεται να εκδηλωθεί νέα (η τρίτη) θερμική έξαρση με πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Την Τετάρτη 26/7 προβλέπονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, όμως μετά το μεσημέρι θα ξεκινήσει από τη Βορειοδυτική Ελλάδα η αποδρομή του καύσωνα κυρίως με πολύ ισχυρούς βόρειους-βορειοδυτικούς ανέμους.

Tην Πέμπτη 27/7 σε όλη τη χώρα αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και στη Βορειοανατολική Ελλάδα μπουρίνια.

Πιο αναλυτικά:

1. Την Τρίτη 25/7 προβλέπεται νέα θερμική έξαρση στη χώρα. Οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

Α. Στα ηπειρωτικά τους 40 με 42 και τοπικά στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου.

Β. Στα νησιά του Ιονίου, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη νότια Κρήτη τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Γ. Στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Τετάρτη 26/7 η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές της ανατολικής χώρας θα σημειώσει άνοδο κατά 1 με 2 βαθμούς. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:

Α. Στη Θεσσαλία, στην Ανατολική Στερεά και στην Πελοπόννησο τους 43 με 45 βαθμούς Κελσίου και τοπικά στο εσωτερικό της Ανατολικής Στερεάς και της Ανατολικής Πελοποννήσου τους 46 βαθμούς Κελσίου.

Β. Στη Θράκη, στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Γ. Στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά και στη Δυτική Μακεδονία τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Δ. Στην Κρήτη, στις Κυκλάδες, στις Σποράδες και στα Δωδεκάνησα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Επισημαίνεται πως μετά το μεσημέρι στη βορειοδυτική χώρα, και πιο συγκεκριμένα στο Βόρειο Ιόνιο, στην Ήπειρο και στη Δυτική Μακεδονία, η καιρική κατάσταση θα αλλάξει, με πρόσκαιρες καταιγίδες και κυρίως με πολύ ενισχυμένους βόρειους-βορειοδυτικούς ανέμους.

Τα έντονα αυτά φαινόμενα θα επεκταθούν πριν το βράδυ στην Κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλία, και τη νύχτα στις Σποράδες.

Σημαντική υποχώρηση της θερμοκρασίας την Πέμπτη

Την Πέμπτη 27/7 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει σε όλη τη χώρα τουλάχιστον κατά 6 με 8 βαθμούς και δεν θα ξεπερνά τους 35 με 37 βαθμούς, ενώ στη Θράκη, στην Ανατολική Μακεδονία και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από πολύ ενισχυμένους βόρειους ανέμους (μπουρίνια).

Η επικαιροποίηση των προγνώσεων με τα νεότερα στοιχεία και τις λεπτομέρειες στην εξέλιξη των θερμοκρασιών και γενικά του καιρού θα γίνεται ανά εικοσιτετράωρο.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για τον καύσωνα: Πού θα χτυπήσει αύριο 45άρια – Η μόνη περιοχή που θα φτάσει 46 βαθμούς!"

Λέσβος: Μετανάστες έσκισαν το φουσκωτό σκάφος στο οποίο επέβαιναν όταν εντοπίστηκαν από το Λιμενικό, αλλά διασώθηκαν

Το Λιμενικό εντόπισε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (25.7.2023) στη Λέσβο μηχανοκίνητο σκάφος με μετανάστες που έπλεε σε θαλάσσια περιοχή του νησιού.

Μόλις οι επιβαίνοντες μετανάστες είδαν το Λιμενικό έσκισαν το φουσκωτό σκάφος τους, αλλά τελικά διασώθηκαν και τα 36 άτομα και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της πρωτεύουσας της Λέσβου, Μυτιλήνης.

Το σκάφος με τους μετανάστες εντόπισε σε θαλάσσια περιοχή της Λέσβου περιπολικό του Λιμενικού. Στη θέα του σκάφους του Λιμενικού ένας εκ των επιβαινόντων προέβη στην καταστροφή (σκίσιμο) της φουσκωτής λέμβου.

Αμέσως το πλήρωμα του σκάφους του Λιμενικού περισυνέλεξε από τα νερά της Λέσβου τους 36 μετανάστες και τους μεταφέρε με ασφάλεια στον λιμάνι της Μυτιλήνης.

Μία γυναίκα εκ των επιβαινόντων μεταναστών παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο» για παροχή πρώτων βοηθειών, όπου παραμένει νοσηλευόμενη.

Προανάκριση διενεργείται από την Λιμενική Αρχή Λέσβου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Λέσβος: Μετανάστες έσκισαν το φουσκωτό σκάφος στο οποίο επέβαιναν όταν εντοπίστηκαν από το Λιμενικό, αλλά διασώθηκαν"

Θήβα: Συνελήφθη ένας 34χρονος Ρομά για εμπρησμό – Έβαλε φωτιά στο αυτοκίνητο και στο σπίτι του και παραλίγο να κάψει ολόκληρο οικισμό

Ένας 34χρονος Ρομά, συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας (24/7) σε περιοχή της Θήβας, από το Τμήμα Ασφάλειας Θηβών για εμπρησμό.

Σύμφωνα με την Αστυνομία είναι υπεύθυνος και για τη μεγάλη πυρκαγιά δίπλα στα σπίτια στην περιοχή Αγίας Τριάδας - Αγίου Μηνά Θηβών, την οποία ευτυχώς πρόλαβαν να ελέγξουν οι Πυροσβέστες αν και ακόμη δεν έχει κατασβεστεί!

Νωρίτερα ο 34χρονος φέρεται να είχε βάλει φωτιά στο αυτοκίνητο του, ενώ αργότερα η εμπρηστική του μανία εκδηλώθηκε στο σπίτι του. Όμως στη δεύτερη περίπτωση, οι φλόγες ξέφυγαν σε παρακείμενη δασική έκταση με χαμηλή – θαμνώδη βλάστηση και ξερά χόρτα και προκάλεσε τεράστια ανησυχία αλλά και μεγάλη κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων και των ανθρώπων της Πολιτικής Προστασίας με μηχανήματα έργου και υδροφόρες.

Ο συλληφθείς, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θηβών, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών.

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » " Θήβα: Συνελήφθη ένας 34χρονος Ρομά για εμπρησμό – Έβαλε φωτιά στο αυτοκίνητο και στο σπίτι του και παραλίγο να κάψει ολόκληρο οικισμό"

Σε επίπεδο συναγερμού 5 για το ξέσπασμα φωτιάς αύριο η Θεσσαλονίκη – Πολύ υψηλός κίνδυνος και στην Κ. Μακεδονία

Ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού 5 προβλέπει για αύριο Τετάρτη 26 Ιουλίου η Πολιτική Προστασία για την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Επίσης πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στο επίπεδο 4 προβλέπεται για τις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών, Χαλκιδικής αλλά και για το Άγιον Όρος.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Σε επίπεδο συναγερμού 5 για το ξέσπασμα φωτιάς αύριο η Θεσσαλονίκη – Πολύ υψηλός κίνδυνος και στην Κ. Μακεδονία

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε επίπεδο συναγερμού 5 για το ξέσπασμα φωτιάς αύριο η Θεσσαλονίκη – Πολύ υψηλός κίνδυνος και στην Κ. Μακεδονία"

Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκλεβε ΙΧ στην Αττική - Έβαζαν μπρος τα οχήματα μέσω κινητού, δείτε βίντεο

Σε κανονική επιχείρηση είχαν αναγάγει την εγκληματική τους δράση τα μέλη μίας high tech συμμορίας που είχαν «ειδίκευση» στις κλοπές αυτοκινήτων από διάφορες περιοχές της Αττικής.

Η συμμορία δέχονταν «παραγγελίες» από πελάτες του κυκλώματος για συγκεκριμένα οχήματα, τα εντόπιζε και, με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, τα «άνοιγε» και τα «ετοίμαζε για παράδοση». Κάποια από τα κλεμμένα οχήματα μάλιστα, στο τέλος κατέληγαν σε κυκλώματα διακίνησης μεταναστών.

Ενδεικτικό είναι το βίντεο ντοκουμέντο που παρουσιάζει το protothema.gr στο οποίο φαίνεται ένα αυτοκίνητο να τίθεται σε λειτουργία μέσω ενός κινητού τηλεφώνου.

 
 

Για την υπόθεση συνελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών εννέα άτομα, ενώ αναζητούνται ακόμη εννιά. Παράλληλα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η συμμορία εμπλέκεται σε 64 περιπτώσεις κλοπών, με τα κέρδη της να ξεπερνούν τις 770.000 ευρώ.

Τα «άνοιγαν» με κινητό

Αυτό που προκαλεί εντύπωση στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι αφενός το γεγονός πως οι περισσότεροι -αν όχι όλοι- οι εμπλεκόμενοι είναι σεσημασμένοι για παρόμοια αδικήματα και αφετέρου ο σύγχρονος εξοπλισμός που διέθεταν για τη διάπραξη των κλοπών, κάτι που υποδηλώνει πως «γνώριζαν καλά το αντικείμενο».

Ειδικότερα, σε έρευνα που έγινε από την ΕΛ.ΑΣ. σε κλειστό γκαράζ στη Νέα Ιωνία, εντοπίστηκε ένα πλήρως τεχνολογικά εξοπλισμένο εργαστήριο, στο οποίο με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης επαναπρογραμμάτιζαν κλειδιά αυτοκινήτων και παρέκαμπταν πρωτόκολλα ασφαλείας εγκεφάλων οχημάτων, καταργώντας τις κύριες λειτουργιές προστασίας.

O... διανομέας αρχηγός

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποδόμηση της οργάνωσης ξεκίνησε έπειτα από πληροφορίες που έφθασαν στις Αρχές οι οποίες έκαναν λόγο για έναν συγκεκριμένο 29χρονο ο οποίος, μαζί με άλλα άτομα, εμπλέκεται σε κλοπές αυτοκινήτων από την ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Ο εν λόγω άνδρας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες εργάζεται ως διανομέας, εντοπίστηκε και συνελήφθη στις 13 Ιουνίου 2023 στην Καισαριανή ενώ επέβαινε σε ένα αυτοκίνητο Audi για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή.

Παράλληλα, εκτός από τον συλληφθέντα, οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες και σε μία γυναίκα που επέβαινε σε ένα αυτοκίνητο Fiat το οποίο συνόδευε το Audi. Κατά την έρευνα στο Fiat, οι αστυνομικοί βρήκαν στο πατάκι του οδηγού ένα μηχάνημα αντιγραφής (κλωνοποίησης) κλειδιών αυτοκίνητου με immobilizer, ένα κατσαβίδι, ένα κλειδί αυτοκινήτου και έναν φακό.

Σε έρευνα που έγινε στο κλεμμένο Audi βρέθηκαν ένα κλειδί τύπου immobilizer, το οποίο δεν ήταν το γνήσιο, αλλά έθετε κανονικά σε λειτουργία το όχημα, καθώς και ένα εξάρτημα εγκεφάλου, κινητήρα, μάρκας Audi, το οποίο ανευρέθη στην κονσόλα του οχήματος.

Μετά και τα παραπάνω ευρήματα, η έρευνα της αστυνομίας επεκτάθηκε ξεδιπλώνοντας τη δράση της οργάνωσης. Πιο συγκεκριμένα, έγινε έλεγχος συνομιλιών σε όλες τις διαδικτυακές εφαρμογές όπως Viber, Facebook κα., ενώ ελέχθησαν και οι τηλεφωνικές κλήσεις.

Η ανάλυση των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. αποκάλυψε το σύνολο των εμπλεκομένων και κατέδειξε τον τρόπο δράσης τους. Όπως διαπιστώθηκε λοιπόν, τα μέλη της σπείρας εντόπιζαν κατά την διάρκεια της ημέρας, τα υποψήφια προς κλοπή οχήματα (ακόμα και πλησίον των οικιών τους ή και συγγενικών τους προσώπων), «μάρκαραν» την θέση τους κατά προσέγγιση εποπτεύοντας τους χώρους (ύπαρξη καμερών, φωτισμό κ.λ.π.) και σε μεταγενέστερη ημερομηνία, πραγματοποιούσαν την κλοπή του οχήματος όταν έκριναν ότι οι συνθήκες ήταν ιδανικές.

Η δράση τους μάλιστα ήταν τόσο επικερδής που κατάφεραν να αποκομίσουν τουλάχιστον 774.400 ευρώ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκλεβε ΙΧ στην Αττική - Έβαζαν μπρος τα οχήματα μέσω κινητού, δείτε βίντεο"

Ψηφιακά στο gov.gr υποβολή συμβολαίων στο Κτηματολόγιο

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας της υπηρεσίας «Ηλεκτρονική υποβολή συμβολαίων από πολίτες και νομικά πρόσωπα» του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Μέσω της νέας υπηρεσίας όλοι οι πολίτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να υποβάλλουν ψηφιακά οι ίδιοι τις αιτήσεις καταχώρισης των συμβολαιογραφικών τους πράξεων, βάζοντας έτσι τέλος σε φαινόμενα μεγάλης αναμονής έξω από τα κτηματολογικά γραφεία.

Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα στοχεύει στη δραστική μείωση των «ουρών» που παρατηρούνται διαχρονικά στα Κτηματολογικά γραφεία της χώρας και στη διευκόλυνση των συναλλαγών μεταξύ πολιτών και κράτους. Η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης είναι απλή, σύντομη και ολοκληρώνεται χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία σε Κτηματολογικό Γραφείο.

Πρόσβαση στην υπηρεσία έχουν το σύνολο των πολιτών μέσω του https://ktimatologio.gov.gr με τη χρήση των προσωπικών κωδικών taxisnet.

Τι πρέπει να γνωρίζει ο πολίτης:

  1. Η υπηρεσία αφορά στις αιτήσεις καταχώρησης συμβολαιογραφικών πράξεων στο κτηματολόγιο από τους ίδιους τους συμβαλλόμενους.
  2. Η ψηφιακή υποβολή αφορά περιοχές κάλυψης όπου λειτουργούν Κτηματολογικά Γραφεία.
  3. Το πιστοποιητικό Καταχώρισης για την ίδια πράξη χορηγείται ψηφιακά σε μορφή PDF.
  4. Η εισαγωγή στην εφαρμογή πραγματοποιείται με κωδικούς taxisnet.
  5. Η καταχώρηση των ηλεκτρονικών αιτήσεων και ο έλεγχος πληρότητας εγγράφων γίνεται ψηφιακά οποιαδήποτε ημέρα και ώρα, η δυνατότητα υποβολής όμως είναι ενεργή μόνο τις ώρες λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων 08:30 - 13:30, ώστε να μην παραβιάζεται η αρχή της χρονικής προτεραιότητας για την ασφάλεια των συναλλαγών στα ακίνητα.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης κατά την επίσκεψή του στο Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών δήλωσε:

«Είμαστε σήμερα από νωρίς το πρωί στο Κτηματολογικό γραφείο Αθηνών. Έχουμε μιλήσει με αρκετό κόσμο, έχουμε μιλήσει με τους υπαλλήλους του Κτηματολογικού γραφείου, έχουμε μιλήσει με τους προϊσταμένους και με απλούς πολίτες, οι οποίοι ταλαιπωρούνται. Θέλουμε να πούμε σε όλους ότι πλέον μπορούν να υποβάλλουν τα συμβόλαιά τους ψηφιακά στο ktimatologio.gov.gr. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιμένουν στις ουρές, θέλουμε να αξιοποιήσουν την πλατφόρμα ώστε και να απελευθερωθεί κόσμος από την εξυπηρέτηση κοινού και να προχωρούν και οι αιτήσεις πολύ πιο γρήγορα. Ό,τι πρόβλημα λύνεται θα το λύσουμε. Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στην πηγή του».

Στάδια εξέλιξης καταχώρισης
  1. Υποβάλλεται η αίτηση για το αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο ή Υποκατάστημα του Φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο.
  2. Πραγματοποιείται έλεγχος νομιμότητας και εφόσον το αίτημα γίνει δεκτό, το αρμόδιο γραφείο προχωράει στην τιμολόγηση.
  3. Αποστέλλεται ενημερωτικό email σχετικά με την έκδοση του «Εντύπου Οφειλής» και το οφειλόμενο ποσό πρέπει να εξοφληθεί εντός δύο εργάσιμων ημερών, από την ημερομηνία που αναγράφεται στο έντυπο. Σε αντίθετη περίπτωση, η αίτηση απορρίπτεται.
  4. Καταβάλλεται το ποσό που αναγράφεται στο «Έντυπο Οφειλής» μέσω τραπέζης ή web banking.
  5. Μετά την ολοκλήρωση της καταχώρησης της πράξης εκδίδεται το Πιστοποιητικό Καταχώρισης στην περίπτωση που αυτό έχει ζητηθεί.

Σε κάθε στάδιο, παρέχεται η δυνατότητα παρακολούθησης των αιτήσεων που υποβλήθηκαν και αποστέλλεται ενημερωτικό email στον αιτούντα.

Στην εφαρμογή υπάρχουν αναρτημένες αναλυτικές οδηγίες χρήσης.

Πληροφορίες σχετικά με τη συγκεκριμένη υπηρεσία δίνονται από Δευτέρα έως Παρασκευή στο τηλέφωνο 210-61 43 804 από 8:30 έως 16:30.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφιακά στο gov.gr υποβολή συμβολαίων στο Κτηματολόγιο"

Kινηματογραφική διάρρηξη στα ΕΛΤΑ Ελευσίνας – Εισέβαλαν με το όχημά τους και γκρέμισαν το ρολό ασφαλείας

Κινηματογραφική διάρρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τις 06:00 τα ξημερώματα σε υποκατάστημα ΕΛΤΑ στην οδό Αδελφών Κυπραίου στην Ελευσίνα, με τους δράστες να φεύγουν «φορτωμένοι» με χρήματα.

Σύμφωνα με τις καταγραφές από τις κάμερες ασφαλείας, τον χώρο προσέγγισαν πέντε άτομα που αρχικά μετακίνησαν ένα σταθμευμένο όχημα των ΕΛΤΑ για να μπορέσουν στη συνέχεια να πέσουν με το δικό τους πάνω στο ρολό ασφαλείας και να το γκρεμίσουν.

Στη συνέχεια οι δράστες έσπασαν την κεντρική γυάλινη πόρτα και απέκτησαν πρόσβαση στο εσωτερικό του υποκαταστήματος, όπου άρπαξαν όσα χρήματα βρήκαν και έφυγαν με τα δύο οχήματα προς τη Δυτική Αττική.

Λίγη ώρα αργότερα το κλεμμένο βανάκι των ΕΛΤΑ βρέθηκε παρατημένο στη Λεωφόρο ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο. Την προανάκριση έχει αναλάβει η Ασφάλεια Αττικής.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Kινηματογραφική διάρρηξη στα ΕΛΤΑ Ελευσίνας – Εισέβαλαν με το όχημά τους και γκρέμισαν το ρολό ασφαλείας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news