facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

Δυσαρέσκεια Ζάεφ με τη Βουλγαρία: Απειλεί να μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, για το θέμα της γλώσσας

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε σήμερα την έντονη δυσαρέσκειά του για τους «όρους» που θέτει η Βουλγαρία σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι πραγματοποίησε επίσκεψη στη Σόφια όπου είχε συναντήσεις με την ομόλογό του της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα και τον πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ, προκειμένου να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση για τις ιστορικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών και η Βουλγαρία να άρει τις επιφυλάξεις της σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ.

«Οι συνομιλίες μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της χώρας μας, Μπουγιάρ Οσμάνι και του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ ήταν καλές, όμως οι συνομιλίες μεταξύ της υπουργού Εκατερίνα Ζαχαρίεβα και του υπουργού Μπουγιάρ Οσμάνι δεν ήταν πολύ καλές. Αυτό που προτείνει η άλλη πλευρά δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας, δεν είναι καθόλου αδελφικό και απέχει πολύ από κάθε ευρωπαϊκή έννοια. Και αν παραμείνει έτσι, πρέπει να προετοιμάσουμε τον μακεδονικό λαό για το ενδεχόμενο να μην ξεκινήσει η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη (σ.σ.μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και ΕΕ) που αναμένεται τον Δεκέμβριο», δήλωσε σήμερα ο Ζόραν Ζάεφ.

Παρ’ όλα αυτά, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να βρει κάποια λύση με τον ομόλογό του της Βουλγαρίας, προκειμένου η χώρα του να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Η Βουλγαρία, τον περασμένο Αύγουστο υπέβαλε στις πρωτεύουσες των υπολοίπων 26 χωρών-μελών της ΕΕ ένα μακροσκελές έγγραφο που τιτλοφορείται «επεξηγηματικό μνημόνιο για τις σχέσεις της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας σε σχέση με τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, σύνδεσης και σταθεροποίησης», στο οποίο, αποτυπώνονται οι βουλγαρικές θέσεις σε πολλά ιστορικά ζητήματα με τη Βόρεια Μακεδονία. Κεντρική θέση σε αυτό καταλαμβάνουν οι «εθνικές και γλωσσικές παρεμβάσεις, που έγιναν στη Βόρεια Μακεδονία τη δεκαετία του 1970 μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η Βουλγαρία αν και ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της γειτονικής της χώρας, το 1991, ουδέποτε αναγνώρισε την γλώσσα της τελευταίας ως «μακεδονική», θεωρώντας ότι πρόκειται για διάλεκτο της βουλγαρικής και ότι η ταυτότητα των σλάβων πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας είναι βουλγαρική.

Το μνημόνιο αυτό της Βουλγαρίας προκάλεσε κατάπληξη στα Σκόπια, τα οποία θεώρησαν ότι η Σόφια επιδιώκει να μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ, «μέχρις ότου τα Σκόπια παραδεχθούν ότι ιστορικά και γλωσσικά αποτελούν τμήμα της Βουλγαρίας».

Στα τέλη Μαρτίου του 2020, μεσούσης της πανδημίας του κορονοϊού, η Βόρεια Μακεδονία έγινε το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ η ΕΕ έδωσε το «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο, σε περίπτωση πάντα που η Βουλγαρία δώσει τη συγκατάθεσή της σε κάτι τέτοιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δυσαρέσκεια Ζάεφ με τη Βουλγαρία: Απειλεί να μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, για το θέμα της γλώσσας"

Κύπρος: Ερσίν Τατάρ και Μουσταφά Ακιντζί στο δεύτερο γύρο των «εκλογών» στα κατεχόμενα

Ερσίν Τατάρ και Μουσταφά Ακιντζί θα βρεθούν στο δεύτερο γύρο των «εκλογών» για την ανάδειξη ηγέτη των τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα.

Με καταμετρημένο το 97,45% ο κ. Τατάρ προηγείται με 32,44%, ενώ ακολουθεί ο κ. Ακιντζί με 29,72%.

Ο Τουφάν Ερχιουρμάν καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 21,61%, ενώ ακολουθούν Οζερσάι, Αρικλί και Ντενκτάς με 5,75%, 5,42% και 4,24% αντίστοιχα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Ερσίν Τατάρ και Μουσταφά Ακιντζί στο δεύτερο γύρο των «εκλογών» στα κατεχόμενα"

Απαγορεύτηκε συγκέντρωση συμπαράστασης στους καταδικασθέντες

Σε απαγόρευση συγκέντρωσης συμπαράστασης στους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής προχώρησε η αστυνομία.

Ο Γιάννης Λαγός, κατηγορούμενος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, έχει καλέσει αύριο σε συγκέντρωση στο Εφετείο.

Το άλλοτε μέλλος της Χρυσής Αυγής τονίζει στην προκλητική ανακοίνωσή του ότι «Δευτέρα 12/10 στις 10 το πρωί θα κοιτώ στα μάτια την Λεπενιωτη απαριθμώντας τα δικαστικά εγκλήματα της εις βάρος 67 ΑΘΩΩΝ».

 

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο γνωστοποιεί την απαγόρευση της συγκέντρωσης:

«Εκδίδεται, αργότερα σήμερα, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνσης Αττικής, δελτίο Τύπου περί απαγόρευσης της αναγγελθείσης συγκέντρωσης συμπαράστασης στους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με το άρθρο 11 του Συντάγματος, περί επικειμένου σοβαρού κινδύνου για τη δημόσια ασφάλεια και τις διατάξεις και διαδικασίες του νομού 4703/2020 περί συναθροίσεων».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγορεύτηκε συγκέντρωση συμπαράστασης στους καταδικασθέντες"

ΝΔ: Μέλος της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη δολοφονία ενός υπουργού και ενός βουλευτή

«Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής δεν αρκεί. Πρέπει να καταδικάζονται και οι πρακτικές της», τονίζει η ΝΔ, σχολιάζοντας την ανάρτηση μέλους του ΣΥΡΙΖΑ.

«Λίγες μέρες μετά την καταδικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή, μέλος της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη δολοφονία ενός υπουργού και ενός βουλευτή της ΝΔ! Για μερικούς ο κύκλος του τυφλού μίσους συνεχίζεται. Και δυστυχώς πρωτοσέλιδα όπως το σημερινό της Αυγής δημιουργούν το υπέδαφος. Εκτός από την αυτονόητη καταδίκη της δήλωσης και τη διαγραφή του από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, καλούμε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναλογιστεί πού οδηγούν το μίσος, η ακραία πόλωση, η δαιμονοποίηση του πολιτικού αντιπάλου», επισημαίνει στο σχόλιό της η ΝΔ.

Και καταλήγει: «Η δημοκρατία δεν είναι κενό σύνθημα. Είναι καθημερινή πρακτική. Μόνο έτσι δεν θα αφήσουμε χώρο στους εχθρούς της δημοκρατίας. Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής δεν αρκεί. Πρέπει να καταδικάζονται και οι πρακτικές της».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Μέλος της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη δολοφονία ενός υπουργού και ενός βουλευτή"

Γαλλία: 16.101 κρούσματα και 46 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Γαλλία ήταν 16.101 τις τελευταίες 24 ώρες, αρκετά λιγότερα από το ρεκόρ των σχεδόν 27.000 μολύνσεων την προηγούμενη ημέρα, ανακοίνωσαν σήμερα οι γαλλικές υγειονομικές αρχές.

Ο αριθμός αυτός αυξάνει σε 734.974 τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων από την αρχή της επιδημίας. Ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό αυξήθηκε κατά 46 και πλέον ανέρχεται σε 32.730.

Οι αριθμοί που αφορούν τα νέα κρούσματα είναι γενικά χαμηλότεροι την Κυριακή λόγω των λιγότερων διαγνωστικών τεστ που πραγματοποιούνται το Σαββατοκύριακο.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: 16.101 κρούσματα και 46 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο"

Ευθεία επίθεση Ακσόι σε Δένδια: Δεν «πιάνουν» οι απειλές της Ελλάδας

Με μια προκλητική δήλωση απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, στον Νίκο Δενδια, με αφορμή τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτηρίζει αβάσιμες τις δηλώσεις Δένδια, τονίζοντας πως «οι διερευνητικές συνομιλίες σταμάτησαν το 2016 έπειτα από αίτημα της Ελλάδας. Ο ισχυρισμός ότι για αυτό ευθύνεται η Τουρκία έχει ως στόχο να παραπλανήσει την κοινή γνώμη».

Στη συνέχεια κάνει αναφορά στα Βαρώσια, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «είναι γελοίοι οι ισχυρισμοί ότι οι άνθρωποι που κολυμπούν στην περιοχή παραβιάζουν τη διεθνή ασφάλεια και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ο Ακσόι δηλώνει ότι «οι απειλές και οι εκβιασμοί δεν θα έχουν αποτέλεσμα» και καταλογίζει στην Ελλάδα έλλειψη ειλικρίνειας, καθώς «η Ελλάδα, αφενός, λέει ότι είναι έτοιμη να συζητήσει μαζί μας, αφετέρου συνεχίζει να εμπλέκεται σε ενέργειες και δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση».

Ο Ακσόι αναφέρεται ακόμα στην τουρκική NAVTEX που ανακοινώθηκε για την 28η Οκτωβρίου ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο, υποστηρίζοντας πως αποτελεί «απάντηση» στην ελληνική NAVTEX για τις 29 Οκτωβρίου, που παραβιάζει τη συμφωνία του 1988.

eleftherostypos

Διαβάστε Περισσότερα » "Ευθεία επίθεση Ακσόι σε Δένδια: Δεν «πιάνουν» οι απειλές της Ελλάδας"

Kοτζιάς κατά Τσίπρα για την εξωτερική πολιτική

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με ανάρτησή του με την οποία σχολιάζει το κείμενο του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική καταγγέλλει «στροφή ΣΥΡΙΖΑ στον νεοσημητισμό και εγκατάλειψη αρχών εξωτερική πολιτικής 2015-8».

Συγκεκριμένα:

«Διάβασα με Προσοχή το “ντοκουμέντο” του ΣΥΡΙΖΑ για τα ελληνοτουρκικά. Λυπάμαι πραγματικά για στροφή ΣΥΡΙΖΑ στον νεοσημητισμό και εγκατάλειψη αρχών εξωτερική πολιτικής 2015-8. Δεν μπορεί κάποιος να καμαρώνει για τα αποτελέσματά της και να αρνείται τις αρχές και τις αξίες της. Για πρώτη φορά από το 2012 σε ανακοίνωση αυτού του κόμματος για το συγκεκριμένο θέμα λείπει κάθε αναφορά σε πατριωτισμό. Ταυτόχρονα εγκατέλειψε θέσεις κατάργησης εγγυήσεων επί Κύπρου, ενώ ντρέπεται να αναφέρει την τουρκική κατοχή. Μια ένοπλη και βίαιη κατοχή της Τουρκίας που απαιτεί ταυτόχρονα την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών. Κρίμα».

 

 

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Kοτζιάς κατά Τσίπρα για την εξωτερική πολιτική"

Ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει έως 28 μέρες πάνω σε κοινές επιφάνειες, λένε επιστήμονες της Αυστραλίας

Επιστήμονες της Αυστραλίας βρήκαν ότι ο κορονοϊός SARS-CoV-2 που προκαλεί τη λοίμωξη Covid-19, μπορεί να επιβιώσει έως 28 μέρες πάνω σε κοινές επιφάνειες, όπως οι γυάλινες οθόνες των κινητών τηλεφώνων και ο ανοξείδωτος χάλυβας.

Οι ερευνητές του εθνικού ερευνητικού κέντρου CSIRO, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ιολογίας, «Virology Journal», διαπίστωσαν ότι ο κορονοϊός επιβιώνει περισσότερο σε συνθήκες χαμηλότερων θερμοκρασιών, καθώς επίσης σε μη πορώδεις ή πολύ ομαλές επιφάνειες (σε σχέση με τις πορώδεις και ανώμαλες επιφάνειες όπως πχ το βαμβάκι, όπου διατηρείται λιγότερο). Επίσης αντέχει περισσότερο πάνω στα χάρτινα χαρτονομίσματα από ό,τι σε εκείνα από πλαστικό υλικό.

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να παραμείνει λοιμογόνος πάνω σε επιφάνειες για μεγάλες χρονικές περιόδους, κάτι που ενισχύει την ανάγκη για καλές πρακτικές όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών και ο καθαρισμός των επιφανειών», τόνισε η δρ Ντέμπι Ίγκλς, αναπληρώτρια διευθύντρια του Αυστραλιανού Κέντρου Πρόληψης Νόσων (ACDP) του CSIRO.

«Σε θερμοκρασία 20 βαθμών Κελσίου, που είναι περίπου η θερμοκρασία δωματίου, βρήκαμε ότι ο ιός ήταν εξαιρετικά ανθεκτικός, επιβιώνοντας για 28 μέρες πάνω σε λείες επιφάνειες, όπως το γυαλί των οθονών των κινητών τηλεφώνων. Συγκριτικά, παρόμοια πειράματα με τον ιό της γρίπης Α έχουν βρει ότι επιβιώνει πάνω στις επιφάνειες έως 17 μέρες, κάτι που δείχνει πόσο πιο ανθεκτικός είναι ο SARS-CoV-2», πρόσθεσε.

Τα πειράματα σε θερμοκρασίες 30 και 40 βαθμών Κελσίου έδειξαν ότι όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, τόσο ο χρόνος επιβίωσης του κορονοϊού μειώνεται. Υπό διερεύνηση παραμένει, σύμφωνα με τους Αυστραλούς επιστήμονες, η ποσότητα του κορονοϊού που απαιτείται (δηλαδή η λοιμογόνος δόση) για να μεταδοθεί η λοίμωξη Covid-19 από μια μολυσμένη επιφάνεια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει έως 28 μέρες πάνω σε κοινές επιφάνειες, λένε επιστήμονες της Αυστραλίας"

Κορωνοϊός: Θλιβερό ρεκόρ με 13 θανάτους σε ένα 24ωρο - Στα 280 τα νέα κρούσματα, τα μισά στην Αττική

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσαε σήμερα  280 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 41 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αναλυτικότερα:

25 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
141 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 28 συνδέονται με γνωστές συρροές
19 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
3 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
• 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
1 κρούσμα στην Π.Ε Καρδίτσας
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
• 14 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου συνδεόμενα με γνωστή συρροή
1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ροδόπης
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
6 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 22358, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

3271 (14.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 9093 (40.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

93 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 26 (28.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 238 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 13 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 449 θανάτους συνολικά στη χώρα. 169 (37.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε ΕΔΩ την επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Θλιβερό ρεκόρ με 13 θανάτους σε ένα 24ωρο - Στα 280 τα νέα κρούσματα, τα μισά στην Αττική"

Αντιδράσεις και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για το πρωτοσέλιδο της «Αυγής»: «Λάθος» λέει ο Λιάκος, αντίθετος και ο Χριστόπουλος

Κριτική για το πρωτοσέλιδο της «Αυγής», το οποίο εμφάνιζε τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη δίπλα στην φράση που έχει συνδεθεί με το αίτημα για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής «δεν είναι αθώοι» προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, εξέφρασαν μέσω των προσωπικών τους λογαριασμών στο Facebook, ο Δημήτρης Χριστόπουλος και π Αντώνης Λιάκος.

Ο καθηγητής και πρώην υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Χριστόπουλος, σε ανάρτησή του τονίζει πως  «όπως νουνεχείς δεξιοί άνθρωποι, πρέπει να καταδικάζουν την βουρκώδη σπουδή της κυβέρνησης να παρουσιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως το έτερο άκρο της Χρυσής Αυγής, έτσι σώφρονες αριστεροί πρέπει να καταδικάζουν την αντίδραση της κομματικής εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ να ανασύρει το «δεν είναι αθώοι» για τους δύο τελευταίους πρωθυπουργούς της Νέας Δημοκρατίας».

«Το να καταδικάζεις μόνο τα φάουλ του αντιπάλου είναι βολικό. Στα δικά σου φάουλ δοκιμάζεται η πολιτική σου αξιοπιστία. Ειδάλλως, σε αυτήν την κλωτσοπατινάδα, η πολιτική αναβάπτιση της Άκρας Δεξιάς καιροφυλακτεί. Πρέπει να κρατήσουμε ψηλά το λόγο μας. Ανυπέρθετη προτεραιότητα σήμερα ο θρυματισμός της Χρυσής Αυγής και όχι ανέφελοι συμψηφισμοί. Ο αντιφασισμός είναι ο κατεξοχήν υπαρξιακός αγώνας της Αριστεράς. Πάντα ήταν. Είναι κρίμα να τον ισοπεδώνει με ευτελείς και μυωπικούς τακτικισμούς», συνεχίζει ο κ. Χριστόπουλος.

 
Τη διαφωνία του σχετικά  με το επίμαχο πρωτοσέλιδο εξέφρασε και ο καθηγητής Αντώνης Λιάκος. Όπως μάλιστα αναφέρει, «η νέα εποχή χρειάζεται καινούργια προσέγγιση».

Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Λιάκου έχει ως εξής:

«Το σύνθημα «δεν είναι αθώοι» έχει ένα συγκεκριμένο νοηματικό βάρος. Καθιερώθηκε για την δίκη της Χρυσής Αυγής για εγκληματικές ενέργειες σε μια ποινική δίκη με εξόχως πολιτικό νόημα, αλλά ποινική δίκη. Φυσικά τις αιτίες ανόδου της Χρυσής Αυγής οφείλουμε να τις αναζητήσουμε και σε πολιτικό και σε ιστορικό επίπεδο. Όχι για να προσμετρήσουμε ποινές, αλλά να καταλάβουμε το βάθος και την πολυπλοκότητα της επανεμφάνισης του ναζισμού μέσα από τις πρόσφατες ιστορικές μας περιπέτειες. Π.χ. το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή απέκτησε μαζικό ακροατήριο στις πίστες του Μακεδονικού, δεν καθιστά τους Μακεδονομάχους συνενόχους με την ποινική σημασία του όρου.

Άλλο οι κοινωνικές, ιδεολογικές, πολιτικές αιτίες, άλλο η απόδοση ενοχής. Η μνησικακία της ΝΔ, η οποία εκδηλώθηκε, μετά την απόφαση, με ψεύδη είτε για την προέλευση της ΧΑ από τα κινήματα διαμαρτυρίας και τις πλατείες των αγαναχτισμένων, είτε με την δήθεν προετοιμασία ποινικών κωδίκων για την ελάφρυνση των ποινών, είτε για τη συμπόρευσή της στο κοινοβούλιο –παρά τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν το ακριβώς αντίθετο, δεν μπορεί να βρει ως αντίδοτο τη χρησιμοποίηση του ίδιου συνθήματος «δεν είναι αθώοι» απέναντι στους ηγέτες της Δεξιάς.

Η πολιτική, όπως και η αναζήτηση ιστορικών ευθυνών δεν γίνεται με όρους ένοχος-αθώος, ούτε με λογική αναζήτησης ποινικών ευθυνών. Ένα πράγμα οι ποινικές ευθύνες, ένα εντελώς διαφορετικό οι πολιτικές και ιστορικές ευθύνες και αιτίες. Δεν υπάρχει κανένας λόγος τα αριστερά έντυπα και οι προοδευτικοί πολίτες να ακολουθήσουν, έστω αμυνόμενοι, το παράδειγμα του θεατρικού συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη. Εκφράζει ένα κόσμο που στα προηγούμενα χρόνια συναγωνιζόταν σε ένα δεξιό εικονοκλαστισμό – και βυθίζεται τώρα στον φανατισμό και τη ρυπαρογραφία. Αφενός η πανδημία, αφετέρου η καταδίκη της Χρυσής Αυγής έθεσαν τέλος σε αυτού του είδους τις εξυπνάδες. Αλλά αυτά τα ίδια τα γεγονότα εξάντλησαν και τα αριστερά στερεότυπα. Η νέα εποχή χρειάζεται καινούργια προσέγγιση».

 

 

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιδράσεις και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για το πρωτοσέλιδο της «Αυγής»: «Λάθος» λέει ο Λιάκος, αντίθετος και ο Χριστόπουλος"

Αυτοί είναι οι 83 κλάδοι που επιτρέπεται η μείωση του ενοικίου

Επιχειρήσεις των πληττόμενων κλάδων του τουρισμού της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού, του αθλητισμού και συγκεκριμένες δραστηριότητες του λιανεμπορίου περιλαμβάνονται στους 83 κλάδους στους οποίους επιτρέπεται η μείωση του ενοικίου κατόπιν συμφωνίας του εκμισθωτή με τον μισθωτή για τον μήνα Οκτώβριο, με παράλληλη αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων για τα «χαμένα» ενοίκια.

Οι κλάδοι αυτοί καταγράφονται σε απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και αφορά την εφαρμογή της προαιρετικής μείωσης των ενοικίων για τον τρέχοντα μήνα. Η προαιρετική μείωση του ενοικίου ισχύει έως και τον Δεκέμβριο, ωστόσο κάθε μήνα θα ανακοινώνονται οι ΚΑΔ τους οποίους αφορά.

Αναλυτικά οι κλάδοι αυτοί (βάση των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας) για τον μήνα Οκτώβριο είναι οι ακόλουθοι:

ΚΑΔ Περιγραφή

01.49.19.02 Εκτροφή γουνοφόρων ζώων (αλεπούς, μινκ, μυοκάστορα, τσιντσιλά και άλλων)

01.49.3 Παραγωγή ακατέργαστων γουνοδερμάτων και διάφορων ακατέργαστων προβιών και δερμάτων

14.20 Κατασκευή γούνινων ειδών

15.11 Κατεργασία και δέψη δέρματος κατεργασία και βαφή γουναρικών

33.16 Επισκευή και συντήρηση αεροσκαφών και διαστημόπλοιων

46.42.11.27 Χονδρικό εμπόριο δεψασμένων ή κατεργασμένων γουνοδερμάτων

46.42.11.29 Χονδρικό εμπόριο ειδών ένδυσης, εξαρτημάτων ρουχισμού και άλλων ειδών από γουνόδερμα (εκτός από καλύμματα κεφαλιού)

46.42.11.40 Χονδρικό εμπόριο ημιετοίμων γουναρικών

46.42.11.58 Χονδρικό εμπόριο αποκομμάτων γουναρικών

46.90.10.06 Χονδρικό εμπόριο διάφορων τουριστικών και λοιπών παρόμοιων ειδών λαϊκής τέχνης

47.19.10.03 Εκμετάλλευση πολυκαταστημάτων (υπεραγορών)

47.19.10.05 Λιανικό εμπόριο διαφημιστικών ειδών (μπρελόκ, μπλουζών, αναπτήρων, στυλό κ.λπ.)

47.19.10.08 Λιανικό εμπόριο ειδών δώρων γενικά

47.51 Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα

47.71 Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα, εκτός από λιανικό εμπόριο ειδών ένδυσης, εξαρτημάτων ρουχισμού και άλλων ειδών από γουνόδερμα

47.72 Λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα

47.75 Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα

47.76.77 Λιανικό εμπόριο λουλουδιών, φυτών και σπορών

47.77 Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα

47.78.86 Λιανικό εμπόριο άλλων μη εδώδιμων καταναλωτικών προϊόντων π.δ.κ.α.

47.78.89 Λιανικό εμπόριο μη εδώδιμων μη καταναλωτικών προϊόντων π.δ.κ.α.

47.81 Λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές

47.82 Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές

47.89 Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές

47.99 Άλλο λιανικό εμπόριο εκτός καταστημάτων, υπαίθριων πάγκων ή αγορών

49.31 Αστικές και προαστιακές χερσαίες μεταφορές επιβατών

49.39 Άλλες χερσαίες μεταφορές επιβατών π.δ.κ.α.

50.10 Θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές μεταφορές επιβατών

50.30 Εσωτερικές πλωτές μεταφορές επιβατών

51.10 Αεροπορικές μεταφορές επιβατών

51.21 Αεροπορικές μεταφορές εμπορευμάτων

52.21.29.02 Υπηρεσίες οδηγού λεωφορείου (μη εκμεταλλευτή)

52.21.29.03 Υπηρεσίες πώλησης εισιτηρίων αστικών χερσαίων συγκοινωνιακών μέσων από τρίτους, λιανικά

52.21.29.04 Υπηρεσίες πώλησης εισιτηρίων αστικών χερσαίων συγκοινωνιακών μέσων από τρίτους, χονδρικά

52.21.29.05 Υπηρεσίες πώλησης εισιτηρίων υπεραστικών χερσαίων συγκοινωνιακών μέσων από τρίτους

52.22 Δραστηριότητες συναφείς με τις πλωτές μεταφορές

52.23 Δραστηριότητες συναφείς με τις αεροπορικές μεταφορές

55.10 Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα

55.20 Καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής

55.30 Χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα

55.90.13 Υπηρεσίες κλιναμαξών (βαγκόν-λι) και υπηρεσίες ύπνου σε άλλα μεταφορικά μέσα

55.90.19 Άλλες υπηρεσίες καταλύματος π.δ.κ.α.

56.10 Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα σε αυτά

56.21 Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις

56.29 Άλλες υπηρεσίες εστίασης, με εξαίρεση τις Υπηρεσίες γευμάτων που παρέχονται από στρατιωτικές τραπεζαρίες (56.29.20.01), Υπηρεσίες που παρέχονται από καντίνες εργοστάσιων ή γραφείων (56.29.20.03), Υπηρεσίες που παρέχονται από σχολικές καντίνες (κυλικεία) (56.29.20.04), Υπηρεσίες που παρέχονται από φοιτητικά εστιατόρια (56.29.20.05)

56.30 Δραστηριότητες παροχής ποτών, με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα σε αυτά

59.11 Δραστηριότητες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων

59.12 Δραστηριότητες συνοδευτικές της παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων

59.13 Δραστηριότητες διανομής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων

59.14 Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών

74.20 Φωτογραφικές δραστηριότητες

74.30 Δραστηριότητες μετάφρασης και διερμηνείας

77.11 Ενοικίαση και εκμίσθωση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων

77.21 Ενοικίαση και εκμίσθωση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών

77.29 Ενοικίαση και εκμίσθωση άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης

77.34 Ενοικίαση και εκμίσθωση εξοπλισμού πλωτών μεταφορών

77.35 Ενοικίαση και εκμίσθωση εξοπλισμού αεροπορικών μεταφορών

77.39.13 Υπηρεσίες ενοικίασης και χρηματοδοτικής μίσθωσης μοτοσικλετών και τροχόσπιτων

77.39.19.03 Υπηρεσίες ενοικίασης εξοπλισμού εκθέσεων

79.11 Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων

79.12 Δραστηριότητες γραφείων οργανωμένων ταξιδιών

79.90 Άλλες δραστηριότητες υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες

82.30 Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων

85.51 Αθλητική και ψυχαγωγική εκπαίδευση

85.52 Πολιτιστική εκπαίδευση

88.10 Δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία, με εξαίρεση τις Υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία (ΚΑΔ 88.10.10), καθώς και τις Υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης σε ηλικιωμένους (ΚΑΔ 88.10.11)

90.01 Τέχνες του θεάματος

90.02 Υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος

90.03 Καλλιτεχνική δημιουργία

90.04 Εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες

91.02 Δραστηριότητες μουσείων

91.03 Λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών

92.00.11 Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών τραπεζιού

93.11 Εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων

93.12 Δραστηριότητες αθλητικών ομίλων

93.13 Εγκαταστάσεις γυμναστικής

93.19 Άλλες αθλητικές δραστηριότητες

93.21 Δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων

93.29 Άλλες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας

94.99.16.01 Υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων

96.04 Δραστηριότητες σχετικές με τη φυσική ευεξία, εκτός από υπηρεσίες διαιτολογίας (96.04.10.01) και υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων (πολυδύναμων μονάδων συνδυασμού άσκησης, αισθητικής και δίαιτας) (96.04.10.02)

96.09.19.16 Υπηρεσίες στολισμού εκκλησιών, αιθουσών κ.λπ. (για γάμους, βαπτίσεις, κηδείες και άλλες εκδηλώσεις).

Δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παροχή επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης αποκλειστικά προς και για ξενοδοχειακά καταλύματα

Καταστήματα και επιχειρήσεις κάθε είδους που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων, ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και των αερολιμένων της επικράτειας, όπως και τα καταστήματα αφορολογήτων ειδών ανά την επικράτεια.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτοί είναι οι 83 κλάδοι που επιτρέπεται η μείωση του ενοικίου"

Δένδιας στον Ε.Τ.: Βαρώσια και Navtex δυναμιτίζουν το κλίμα

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής τονίζει ότι «η Τουρκία καλείται να αποδείξει ότι εννοεί αυτά που λέει και ότι επιδιώκει ειλικρινά τον διάλογο, δηλαδή εγκαταλείπει τις παράνομες ενέργειές της, εκβιασμούς και απειλές».

Επισημαίνει, παράλληλα, ότι η προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα «δεν μπορεί να είναι ούτε στιγμιαία ούτε μονοδιάστατη αλλά γενική και διαρκής».

Κύριε υπουργέ, μετά το πρώτο βήμα της απόσυρσης του «Oruc Reis» διακρίνετε ότι υπάρχει συνέπεια και συνέχεια από πλευράς Τουρκίας στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης;

Η Ελλάδα υποδέχθηκε ως ένα πρώτο βήμα προς την αποκλιμάκωση την απόσυρση του «Oruc Reis». Δηλώσαμε όμως ότι περιμένουμε να δούμε αν η διαφαινόμενη αυτή αποκλιμάκωση θα έχει συνέχεια και συνέπεια. Η προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα δεν μπορεί να είναι ούτε στιγμιαία ούτε μονοδιάστατη. Πρέπει να είναι γενική και διαρκής. Μένει να φανεί αν η προσωρινή διακοπή των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο θα γίνει μόνιμη. Ωστόσο, η απόφαση για μερικό άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων, κατά κατάφωρη παράβαση των ψηφισμάτων του ΣΑΗΕ, αλλά και οι NAVTEX που εξέδωσαν για ασκήσεις ανήμερα την 28η Οκτωβρίου, κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση. Τέτοιου είδους προκλήσεις δυναμιτίζουν το κλίμα σε μία κρίσιμη περίοδο. Εμείς επιδιώκουμε τον διάλογο, ωστόσο η συνέχεια θα εξαρτηθεί από τις πράξεις της τουρκικής πλευράς. Αυτό είναι το μόνο σαφές και ξεκάθαρο κριτήριο, τόσο για εμάς όσο και για τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Η χώρα μας δηλώνει ανά πάσα στιγμή έτοιμη για τις διερευνητικές επαφές. Γιατί δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη ημερομηνία έναρξης; Είμαστε κοντά στην ανακοίνωσή της; Ποια είναι η ατζέντα και ποια η απάντηση της χώρας μας εάν η Τουρκία επιχειρήσει να θέσει ζητήματα διεύρυνσής της;

Η Ελλάδα επιδιώκει την αποκλιμάκωση και τάσσεται πάντοτε υπέρ του διαλόγου. Οπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το παράθυρο διαλόγου με την Τουρκία είναι ανοιχτό, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην υπάρχουν παράνομες ενέργειες εκ μέρους της. Εχουμε δηλώσει ότι προσβλέπουμε στην έναρξη των διερευνητικών επαφών. Ο επόμενος γύρος θα γίνει στην Τουρκία που θα πρέπει να προτείνει και ημερομηνίες. Βέβαια, έχουμε καταστήσει εξίσου σαφές ότι η επανέναρξη του διαλόγου θα γίνει στο σαφώς οριοθετημένο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών που διακόπηκαν με ευθύνη της Τουρκίας το 2016. Δηλαδή επί της μοναδικής μας διαφοράς: της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Τούτο εξάλλου καταγράφηκε στα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που σε ένα επίσημο έγγραφο της Ε.Ε. το οποίο προέκυψε από την πλήρη ομοφωνία των «27» ηγετών, αναφέρεται με τόσο κατηγορηματικό τρόπο στο αντικείμενο των διερευνητικών επαφών. Το ότι η Τουρκία επιχειρεί να εισαγάγει και άλλα θέματα δεν αλλάζει αυτή την πραγματικότητα.

Εχουν διαμορφωθεί κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει και «κανονική» συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας;

Οπως γνωρίζετε συναντήθηκα εκτός προγράμματος και συνομίλησα για λίγα λεπτά με τον Τούρκο ομόλογό μου την Πέμπτη στην Μπρατισλάβα, καθώς συμμετείχαμε αμφότεροι στο Forum που διοργανώνει κάθε χρόνο η Σλοβακία. Για να υπάρξει διμερής συνάντηση όπου θα συνομιλήσουμε εκτενέστερα στη βάση μίας ημερήσιας διάταξης θα χρειαστεί να γίνουν ακόμα κάποια βήματα. Αυτή τη στιγμή προέχει η έναρξη των διερευνητικών και άλλων υπηρεσιακών επαφών, για τις οποίες η Ελλάδα είναι έτοιμη. Δεν αποκλείω βέβαια και νέα συνάντηση με τον ομόλογό μου, τον οποίο γνωρίζω όπως ξέρετε πολλά χρόνια, αλλά προς τούτο θα πρέπει να συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και να έχει υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία. Και βεβαίως, θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των γεγονότων.

Ποια τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του κ. Στόλτενμπεργκ και τι σηματοδοτεί η συμφωνία στο ΝΑΤΟ για μηχανισμό αποφυγής εντάσεων;

Πρόκειται για μία συμφωνία που αφορά σε μέτρα τεχνικού χαρακτήρα, στην οποία ρητά αναφέρεται η ανάγκη πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της αρχής της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Στις συζητήσεις με τον κ. Στόλτενμπεργκ τονίσαμε ότι η ελληνική πλευρά σταθερά υποστηρίζει την ειρηνική επίλυση των διαφορών μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου. Ωστόσο καταστήσαμε σαφές ότι οι απειλές πολέμου και οι συνεχείς προκλήσεις δεν προέρχονται από μια τρίτη χώρα, αλλά από ένα μέλος του ΝΑΤΟ. Επαναλάβαμε στον κ. Στόλτενμπεργκ ότι η Συμμαχία δεν μπορεί να κρατά ίσες αποστάσεις πολλώ δε μάλλον όταν ένα μέλος στρέφεται ξεκάθαρα εναντίον του άλλου, διότι έτσι πλήττονται η αξιοπιστία αλλά και η συνοχή της ίδιας της Συμμαχίας. Τέλος, σημειώσαμε ότι τα μέτρα τεχνικού χαρακτήρα δεν επαρκούν από μόνα τους για την αποτροπή κρίσεων, όταν ένα από τα δύο μέρη δεν δεσμεύεται εξίσου στην αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, πράγμα που άλλωστε επιβεβαιώνεται και από την προκλητική εμπλοκή της Τουρκίας σε όλες τις συγκρούσεις της ευρύτερης περιοχής μας.

Εκτιμάτε ότι μετά την έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει αποσαφηνιστεί πλήρως το πλαίσιο στις ευρωτουρκικές σχέσεις;

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν ένα μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας. Τo Eυρωπαϊκό Συμβούλιο άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας. Υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας είναι αμοιβαία επωφελής. Ωστόσο, υπογράμμισε επίσης πως απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη αυτή είναι ο οριστικός τερματισμός και η αποφυγή επανάληψης παρανόμων ενεργειών σε βάρος κρατών-μελών, δηλαδή της Κύπρου και της Ελλάδας, έναντι των οποίων η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι απαραίτητη. Εφόσον αυτή η αιρεσιμότητα τηρείται, η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να αναπτύξει μια θετική ατζέντα στις σχέσεις της με την Τουρκία. Διαφορετικά, όλα τα εργαλεία που έχει η Ενωση είναι διαθέσιμα. Συνεπώς, εναπόκειται στην Τουρκία ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει.

Οι κυρώσεις παραμένουν τελικά πάνω στο τραπέζι της Ε.Ε.; Ποια θα είναι η διαδικασία ενεργοποίησής τους σε περίπτωση που επαναληφθούν μονομερείς προκλητικές ενέργειες εκ μέρους της Τουρκίας;

Οι κυρώσεις όχι μόνο παραμένουν στο τραπέζι αλλά παίρνουν σάρκα και οστά, καθώς γίνεται ρητή αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου, στα άρθρα 29 και 215 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ενωση, που αφορούν σε κυρώσεις. Αν μέχρι τον Δεκέμβριο η Τουρκία δεν έχει δώσει απτά δείγματα αποκλιμάκωσης και συνεχίσει τις παράνομες ενέργειές της, τότε η Ευρωπαϊκή Ενωση θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Η Τουρκία καλείται να αποδείξει ότι εννοεί αυτά που λέει και ότι επιδιώκει ειλικρινά τον διάλογο, δηλαδή εγκαταλείπει τις παράνομες ενέργειές της, εκβιασμούς και απειλές.

Ποια τα συμπεράσματα από την πρόσφατη επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα και τι σηματοδότησε σε σχέση με την πολιτική των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο;

Η δεύτερη σε λιγότερο από ένα χρόνο επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα, αλλά και η πρώτη στη Θεσσαλονίκη, σηματοδοτεί κατ’ αρχάς τη διαρκή ενίσχυση και εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, η οποία διανύει ιστορικό υψηλό. Επειτα, καταδεικνύει την ολοένα διευρυνόμενη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και στην αξία της ως αξιόπιστου εταίρου και ως πυλώνα σταθερότητας και ευημερίας σε μία περιοχή-κλειδί για την παγκόσμια ασφάλεια. Η αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας, του ρόλου της Σούδας και η ανάδειξη της Βόρειας Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο αποτελούν δύο μόνο πτυχές της πολυεπίπεδης συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ. Οι σχέσεις μας πλέον έχουν αποκτήσει έναν στρατηγικό και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα σε όλα τα επίπεδα και επιλογή μας είναι να τις εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο.

Πρόσφατα βρέθηκε στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας. Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι συζητήσεις με τη γειτονική χώρα για την οριοθέτηση ΑΟΖ;

Επιλογή της Ελλάδας είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, με όλες τις γειτονικές χώρες. Ετσι, και με την Αλβανία επιθυμούμε να επιλύσουμε αυτήν την εκκρεμότητα το συντομότερο δυνατό. Οπως δήλωσα πρόσφατα στη Βουλή, στη συζήτηση για την επικύρωση των συμφωνιών οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο, το επόμενο βήμα ευελπιστώ να είναι η υπογραφή συμφωνίας με την Αλβανία. Να θυμίσω ότι συμφωνία είχαμε υπογράψει το 2009, η οποία όμως τελικά δεν προχώρησε για τους γνωστούς λόγους. Ελπίζω ότι σύντομα θα καταφέρουμε να πιάσουμε εκ νέου το νήμα των σχετικών συνομιλιών και να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα που θα ικανοποιεί αμφότερες τις πλευρές. Είναι σημαντικό, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και με δεδομένη την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής μας χώρας, να κλείνουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγήσει αυτόματα και σε αναβάθμιση των διμερών μας σχέσεων και θα είναι προς όφελος όλων.

Σε τι επίπεδο βρίσκονται σήμερα οι σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και πώς προχωρά η υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών; Υπάρχει συνεπής εφαρμογή της από τη γειτονική χώρα; Και επίσης, υπάρχει περιθώριο να επιδιωχθούν αλλαγές από την Ελλάδα σε αυτή τη συμφωνία;

Mε τη Βόρεια Μακεδονία υπάρχει συνεργασία σε διαφορετικά επίπεδα, προς όφελος της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων. Είναι σαφές ωστόσο, ότι η περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων εξαρτάται από την πλήρη, συνεπή και με καλή πίστη εφαρμογή της συμφωνίας. Η εφαρμογή αυτή είναι περισσότερο αγώνας αντοχής απ’ ό,τι ταχύτητας και απαιτεί συνεχή παρακολούθηση. Προς τον σκοπό αυτό άλλωστε έχει συσταθεί ειδική ομάδα στο υπουργείο Εξωτερικών. Από πλευράς μας, επιθυμούμε τη συνεπή εφαρμογή της συμφωνίας από τη γείτονα, στοιχείο, άλλωστε, απαραίτητο και για την ευρωπαϊκή της πορεία. Οπως έχουμε επανειλημμένως τονίσει, παρά τη διαφωνία της Νέας Δημοκρατίας, η συμφωνία των Πρεσπών έχει κυρωθεί και έχει τεθεί σε ισχύ.

Ποιο είναι το σχόλιό σας για την απόφαση για τη Χρυσή Αυγή;

Οπως δήλωσα, με την απόφαση του Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών επήλθε η Νέμεση στην Υβρη που η Χρυσή Αυγή συνιστά για το κράτος δικαίου. Η Χρυσή Αυγή, η οποία επιχείρησε, επί αρκετό καιρό, να αμφισβητήσει τις αντοχές της Δημοκρατίας μας, προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα και προσβάλλοντας την ανθρώπινη ζωή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, εισέπραξε τελικά την αποφασιστική απάντηση του κράτους δικαίου. Και αυτό, θεωρώ, είναι εξαιρετικά σημαντικό για την πολύτιμη Δημοκρατία μας.

eleftherostypos

Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας στον Ε.Τ.: Βαρώσια και Navtex δυναμιτίζουν το κλίμα"

Σπ.Ντ.Βρεττός:Νέο σχέδιο αξιοποίησης και απόδοση ευθυνών για το Γυμνάσιο “Φάντασμα” στην Αυλίζα Αχαρνών

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, η περιοχή Αυλίζα του Δήμου Αχαρνών δέχεται τα φώτα της δημοσιότητας, για την παραβατικότητα της και τα φαινόμενα «άβατου» και γκέτο που τη διακρίνουν. Τελευταίο  φαινόμενο ήταν ο ξυλοδαρμός του αστυνομικού, που προσπάθησε να εφαρμόσει τον νόμο για τις συναθροίσεις στα πλαίσια των μέτρων πρόληψης για τον περιορισμό της πανδημίας.  Έκδηλη είναι η έλλειψη συγκροτημένης και σοβαρής πολιτικής από την πλευρά της πολιτείας στα προβλήματα της περιοχής, και ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελεί η ιστορία του 13ου (ή 10ου ) Γυμνασίου.

Παραδόθηκε πριν από 13 χρόνια και δεν λειτούργησε ποτέ, ενώ εδώ και μια πενταετία δεν μπορεί να αλλάξει η χρήση του χώρου παρά τα αιτήματα δήμου και πολιτών, ώστε τουλάχιστον να αξιοποιούνταν από την αστυνομία, αφού δεν ευδοκίμησε καταρχάς ως χώρος εκπαίδευσης και πολιτισμού. Έχουν γίνει πολλές επερωτήσεις και παρεμβάσεις από όλες τις πολιτικές πλευρές , όμως τίποτε δεν φαίνεται να συγκινεί την κρατική μηχανή μέχρι τώρα. 

Είναι ζήτημα στοιχειώδους σοβαρότητας του Ελληνικού κράτους να δώσει επιτέλους ένα τέλος στην υπόθεση αυτή, μια υπόθεση που ευτελίζει κάθε έννοια πολιτικής αποτελεσματικότητας στα μάτια των πολιτών. Είτε μπορεί, είτε δεν μπορεί να αλλάξει η πολεοδομική χρήση του χώρου, αυτός οφείλει να ενταχθεί στα πλαίσια ενός νέου ολοκληρωμένου σχεδίου ασφάλειας και πρόληψης, αστικής ανάπλασης και κοινωνικής ένταξης των Ρομά που διαμένουν στην περιοχή. 

Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει καταλογισμός διοικητικών ευθυνών για το γεγονός ότι ζημιώθηκε το ελληνικό δημόσιο από την απαξίωση μιας επένδυσης δυο εκατομμυρίων ευρώ και όχι μόνο. Δεν είναι μονάχα η οικονομική ζημιά που πρέπει να συνυπολογίσουμε, πολύ περισσότερο είναι η κοινωνική επιβάρυνση. Εκατοντάδες μαθητές θα είχαν περάσει από το σχολείο αυτό αν λειτουργούσε, τόσο τα παιδιά όσο και οι οικογένειες τους ενδεχομένως να είχαν άλλη εξέλιξη και η κατάσταση σήμερα να ήταν καλύτερη για πολλούς. 

Το ερειπωμένο γυμνάσιο μας προκαλεί, όχι μόνο στην Αυλίζα ή στις Αχαρνές αλλά και γενικότερα. Στέκεται εκεί ως μνημείο της έλλειψης πολιτικού σχεδιασμού, της αδυναμίας προσαρμοστικότητας, της  αδιαφορίας του κράτους και της παραίτησης της κοινωνίας.  Επιλογή μας είναι, αν θα αποστρέψουμε για άλλη μια φορά το βλέμμα μας από τη λύση που πρέπει να δώσουμε ή αν θα ξεφύγουμε επιτέλους από το τέλμα, βαδίζοντας στο μονοπάτι των έργων και της προόδου.



spyrosvrettos

Διαβάστε Περισσότερα » "Σπ.Ντ.Βρεττός:Νέο σχέδιο αξιοποίησης και απόδοση ευθυνών για το Γυμνάσιο “Φάντασμα” στην Αυλίζα Αχαρνών"

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από αύριο με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμους

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε σήμερα Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), προβλέπεται να επικρατήσει κακοκαιρία από το απόγευμα της Δευτέρας (12-10-2020) και μέχρι το απόγευμα της Τρίτης (13-10-2020) στη χώρα από τα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και τους θυελλώδεις νότιους ανέμους εντάσεως 7 με 8 μποφόρ, οι οποίοι την Τρίτη θα φτάσουν στο βόρειο Αιγαίο έως 9 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:

1. Από τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας (12-10-2020) μέχρι τις πρωινές ώρες της Τρίτης (13-10-2020), το Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική Μακεδονία, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος.

2. Από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας, η υπόλοιπη Πελοπόννησος και Μακεδονία, η Θράκη, η Θεσσαλία και οι Σποράδες, με εξασθένηση από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης και από τα δυτικά.

3. Από τη νύχτα της Δευτέρας και μέχρι το πρωί της Τρίτης, πρόσκαιρα η ανατολική Στερεά και η Εύβοια.

4. Από τις πρωινές και μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τρίτης, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

   Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

   Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

   Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

   Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους 
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

   Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

   Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από αύριο με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμους"

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός καταγγέλλει το Αζερμπαϊτζάν – Επτά νεκροί από βομβαρδισμούς

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς που έπληξαν την πόλη Γκάντζα του Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσε η αζερινή διπλωματία, κατηγορώντας τις αρμενικές δυνάμεις, παρά την ανθρωπιστική εκεχειρία που υποτίθεται πως βρίσκεται σε ισχύ στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Νέα πυραυλική επίθεση από τις αρμενικές δυνάμεις σε κατοικημένη ζώνη στην Γκάντζα, τη δεύτερη πόλη του Αζερμπαϊτζάν, επτά νεκροί και 33 τραυματίες», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στον λογαριασμό του στο Twitter και δημοσιοποίησε φωτογραφίες από καταστροφές.

Το υπουργείο Άμυνας της αυτονομιστικής περιφέρειας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ διέψευσε στη συνέχεια πως βομβάρδισε την Γκάντζα. «Είναι απόλυτο ψέμα», δήλωσε και διαβεβαίωσε πως «σέβεται τη συμφωνία ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός» ενώ κατηγόρησε την αζερινή πλευρά ότι έπληξε «το Στεπανακέρτ, το Χαντρούτ, το Μαρτούνι και άλλες κατοικημένες ζώνες».

Η πρωτεύουσα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το Στεπανακέρτ, έγινε στόχος πληγμάτων στη διάρκεια της περασμένης νύκτας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται εκεί και έκαναν λόγο για τρία έως τέσσερα κύματα βομβαρδισμών ακολουθούμενα από περίπου 10 εκρήξεις.

Μια ανθρωπιστική εκεχειρία για να επιτραπεί η ανταλλαγή των σορών στρατιωτών και αιχμαλώτων τέθηκε σε ισχύ χθες, Σάββατο, το μεσημέρι (11:00 ώρα Ελλάδας), όμως τα δύο στρατόπεδα αλληλοκατηγορούνται ότι δεν την τηρούν.

«Εύθραυστη η εκεχειρία»

Ο Αρμένιος επικεφαλής του αυτονομιστικού θυλάκου του Ναγκόρνο Καραμπάχ δήλωσε σήμερα πως η κατάσταση είναι «πιο ήρεμη» απ' ό,τι χθες στο μέτωπο που φέρνει αντιμέτωπες τις δυνάμεις του με εκείνες του Αζερμπαϊτζάν κατά τη δεύτερη ημέρα μιας εύθραυστης εκεχειρίας.

«Χθες το διαπιστώσαμε όλοι, δεν υπήρχε κατάπαυση του πυρός. Φαίνεται πως από σήμερα το πρωί είναι πιο ήρεμα, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Αραΐκ Αρουτιουνιάν, ο αυτονομιστής πρόεδρος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κάνοντας πάντως λόγο για «μερικές ανταλλαγές πυροβολισμών και όλμων».

Ο Αρουτιουνιάν κατηγόρησε τις αζερινές δυνάμεις ότι προσπάθησαν ανεπιτυχώς να καταλάβουν την πόλη Αντρούτ και δήλωσε πως η διαδικασία της ανταλλαγής αιχμαλώτων μεταξύ των δύο πλευρών θα έπρεπε να έχει αρχίσει σήμερα, αλλά είναι ασαφές το αν και το πότε μπορεί να πραγματοποιηθεί.

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ναγκόρνο Καραμπάχ: Παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός καταγγέλλει το Αζερμπαϊτζάν – Επτά νεκροί από βομβαρδισμούς"

Αναδρομικά συνταξιούχων: Τη Δευτέρα η απόφαση – Πώς θα τα λάβουν οι κληρονόμοι

Τη Δευτέρα υπογράφονται δύο υπουργικές αποφάσεις οι οποίες καθορίζουν το πλαίσιο της πληρωμής των αναδρομικών στους συνταξιούχους, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού MEGA.

Όπως υπενθύμισε, το πλήθος των συνταξιούχων που θα τα λάβουν είναι 1,1 εκατομμύριο και το σύνολο της καταβολής ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, τα αναδρομικά θα καταβληθούν μαζί με τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, από τις 22 ή 23 Οκτωβρίου έως τις 29 Οκτωβρίου, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, λόγω του κοροναϊού. Διευκρίνισε δε ότι τα ποσά αυτά είναι μη συμψηφιστέα με βεβαιωμένες οφειλές, ανεκχώρητα, ακατάσχετα και δεν θα γίνει παρακράτηση φόρου.

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης ξεκαθάρισε ότι όλοι οι κληρονόμοι θα λάβουν τα αναδρομικά που δικαιούνται, επισημαίνοντας ότι οι υπουργικές αποφάσεις, που θα εκδοθούν, προβλέπουν συγκεκριμένη διαδικασία. «Ετοιμαζόμαστε στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) να διαμορφώσουμε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, έτσι ώστε με ηλεκτρονικό τρόπο και όχι με χειρόγραφες αιτήσεις να υποβάλουν αίτηση, όσοι είναι δικαιούχοι κληρονόμοι των συγκεκριμένων ποσών και, μετά τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, θα καταβληθούν τα ποσά στο ακέραιο στους κληρονόμους και στο ποσό που τους αναλογεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο των αμφισβητήσεων σχετικά με το δικαίωμα της είσπραξης των αναδρομικών, καταφεύγουμε στον πιο σύννομο και τον πιο διαφανή τρόπο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που πολύ σύντομα θα λειτουργήσει» σημείωσε ο κ. Βρούτσης.

Ο υπουργός Εργασίας αποσαφήνισε επίσης ότι οι συνταξιούχοι χηρείας, που λαμβάνουν σήμερα το 70% της σύνταξης του θανόντος και δικαιούνται αναδρομικά, θα λάβουν το σύνολο του ποσού που έχει προκύψει και όχι την αναλογία που προβλέπεται ως ποσοστό στη σύνταξη χηρείας, καθώς τα αναδρομικά δεν είναι σύνταξη, αλλά είναι προϊόν κληρονομικού δικαιώματος.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι θα γνωστοποιηθεί άμεσα πόσες είναι οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, καθώς ετοιμάζεται στον e-ΕΦΚΑ μία ειδική πληροφοριακή μονάδα η οποία θα ενημερώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα για τον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων. «Θα λύσουμε το θέμα αυτό για πάντα. Ήδη, το πρώτο μεγάλο βήμα - το πιο σημαντικό - που είναι η ψηφιακή σύνταξη "ΑΤΛΑΣ", έχει γίνει» τόνισε ο αρμόδιος υπουργός.

news

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναδρομικά συνταξιούχων: Τη Δευτέρα η απόφαση – Πώς θα τα λάβουν οι κληρονόμοι"

Κοντονής για ΣΥΡΙΖΑ: Αντί να με πυροβολούν, ας αναλάβουν την πολιτική ευθύνη

Δεν έχει τέλος η κόντρα του Σταύρου Κοντονή με τον ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ημέρες μετά την διαγραφή του από την Κουμουνδούρου και τις βαριές εκφράσεις που αντάλλαξαν οι δύο πλευρές.

«Ουδέποτε έκανα αναπαραγωγή των ισχυρισμών της ΝΔ» εξήγησε ο κ. Κοντονής μιλώντας στο ραδιόφωνο «Θέμα 104,6», επιμένοντας στα περί «σταλινισμού» και συκοφαντιών από την Κουμουνδούρου.

«Πώς το κόμμα στο οποίο ανήκα μέχρι πρότινος λαμβάνει ό,τι είπα εγώ ως κάτι που είπε η ΝΔ, αυτό είναι το περίεργο» σημείωσε, εξηγώντας ότι ο ίδιος αναφέρθηκε μόνο στο ζήτημα των ποινών που προέβλεπε ο Ποινικός Κώδικας που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Τα σημεία του Ποινικού Κώδικα που «ενόχλησαν» τον Κοντονή

«Το πρώτο που με είχε ενοχλήσει πάρα πολύ, ήταν η μετατροπή της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα» συνέχισε αναφερόμενος στις ενστάσεις που είχε εκφράσει ως προς τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, την στιγμή μάλιστα που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι πολεμούσε την διαφθορά.

Το δεύτερο, σύμφωνα με τον κ. Κοντονή, ήταν οι παρελκόμενες ποινές και η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των μελών της Χρυσής Αυγής, σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης, όπως συνέβη στο Εφετείο, που αποφάσισε ότι αποτελεί εγκληματική οργάνωση.

«Το 70%-80% του σχεδίου νόμου είχε πολύ θετικές διατάξεις, προς την σωστή κατεύθυνση» είπε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό, εξηγώντας ωστόσο ότι υπήρχαν και προβληματικά σημεία, για τα οποία ο ίδιος είχε προειδοποιήσει τους τότε συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι «θα τα βρούμε μπροστά μας».

«Η εικόνα που δίνει το κόμμα σήμερα με δυσαρεστεί ιδιαίτερα, ειδικά όταν έχεις απέναντί σου μια κυβέρνηση που τα έχει κάνει μαντάρα σε όλα» συνέχισε ο πρώην υπουργός, αναφερόμενος στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ με τις αντεγκλήσεις και τις αναρτήσεις, όπως ανέφερε.

«Δεν γνωρίζω ποιος βρίσκεται πίσω από αυτήν την επίθεση και ούτε μ’ ενδιαφέρει να το μάθω» είπε αναφερόμενος στην επίθεση που δέχτηκε από την Κουμουνδούρου. «Αν θέλουμε να φτιάξουμε κόμμα σοβιετικού τύπου, εμένα αυτό δεν μ’ αφορά», είπε.

«Εγώ στο κόμμα μου δεν έχω κάνει λογαριασμό» συνέχισε. «Το λέω στην Κεντρική Επιτροπή και… τρεις λαλούν και δυο χορεύουν» ανέφερε, αποκαλύπτοντας ότι ουδέποτε κλήθηκε από το κόμμα του να κάνει τον απολογισμό της θητείας του σε δύο υπουργικές θέσεις.

«Αν είναι αλήθεια αυτά που λέω, πρέπει να γίνει ανάληψη πολιτικής ευθύνης. Αντ’ αυτού, πυροβολούμαι εγώ», σημείωσε κλείνοντας ο πρώην υπουργός.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοντονής για ΣΥΡΙΖΑ: Αντί να με πυροβολούν, ας αναλάβουν την πολιτική ευθύνη"

Δίκη Χρυσής Αυγής: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γύρω από το Εφετείο τη Δευτέρα

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν τη Δευτέρα στην περιοχή του Εφετείου Αθηνών λόγω της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, δεν θα επιτρέπεται η στάση - στάθμευση και σταδιακά από τις 5:00 η κυκλοφορία των οχημάτων, στις εξής οδούς:

- Λουκάρεως, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.

- Δέγλερη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.

Η Αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη Χρυσής Αυγής: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γύρω από το Εφετείο τη Δευτέρα"

Κορονοϊός: Και πάλι ρεκόρ κρουσμάτων στη Ρωσία – Πάνω από 13.600 σε μια ημέρα

Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού κατέγραψε η Ρωσία καθώς ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκαν θετικοί άλλοι 13.634 άνθρωποι.

Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας, τα κρούσματα στη Ρωσία ανέρχονται σε 1.298.718. Από αυτούς τους ανθρώπους 1.020.442 έχουν ήδη αναρρώσει.

Το τελευταίο 24ωρο ωστόσο έχασαν τη ζωή τους άλλοι 149 ασθενείς, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 22.597.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Και πάλι ρεκόρ κρουσμάτων στη Ρωσία – Πάνω από 13.600 σε μια ημέρα"

Κίνημα Αλλαγής για πρωτοσέλιδο «Αυγής»: Απόδειξη του πανικού του ΣΥΡΙΖΑ

Το σημερινό προωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αυγή» σχολίασε με χαρακτηριστικό τρόπο το γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής.

Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Το σημερινό άθλιο πρωτοσέλιδο της Αυγής είναι απόδειξη του πανικού του ΣΥΡΙΖΑ. Το στίγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι βαρύ, με τις αλλαγές του στον ποινικό κώδικα δεν στερούνται τα πολιτικά τους δικαιώματα οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Ο διχαστικός λόγος συγκεκριμένων κομμάτων δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για να επωασθεί και πάλι το αυγό του φιδιού. Το ζήσαμε και στο παρελθόν.

Μία είναι η απαίτηση των δημοκρατικών πολιτών σήμερα. Να κλείσουμε το δρόμο στους νεοναζί. Με πρώτο και άμεσο βήμα την ψήφιση της τροπολογίας μας, που αποκλείει τη συμμετοχή της ηγεσίας της εγκληματικής οργάνωσης στις εκλογές».

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κίνημα Αλλαγής για πρωτοσέλιδο «Αυγής»: Απόδειξη του πανικού του ΣΥΡΙΖΑ"

Αγνωστοι έγραψαν συνθήματα και πέταξαν φειγ βολάν έξω από το σπίτι του Αρη Πορτοσάλτε

Κουκουλοφόροι έγραψαν συνθήματα και πέταξαν φέιγ βολάν έξω απ το σπίτι του Άρη Πορτοσάλτε. Όπως έγραψε ο δημοσιογράφος στον λογαριασμό του στο twitter, όπου ανήρτησε σχετικές φωτογραφίες, «Η επί ημέρες στοχοποίηση μου από "Αυγή" Κ "Εφ.Συν" έπιασε τόπο: Νυχτερινή επιδρομή στο σπίτι μου! Ο φασισμός επιτίθεται..».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Αγνωστοι έγραψαν συνθήματα και πέταξαν φειγ βολάν έξω από το σπίτι του Αρη Πορτοσάλτε"

Επιμένει η «Αυγή» για το πρωτοσέλιδο και επιτίθεται στη ΝΔ

Με άρθρο που δημοσιεύει στην ηλεκτρονική της έκδοση, η εφημερίδα «Αυγή» απαντά στην τοποθέτηση της Νέας Δημοκρατίας για το πρωτοσέλιδό της, το οποίο εικονίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αντώνη Σαμαρά, με φόντο τον αγκυλωτό σταυρό και τίτλο «Δεν είναι αθώοι».

Αναλυτικά, αναφέρει: 

«Αγανάκτησε η Νέα Δημοκρατία, επειδή η «Αυγή» αρνείται να της πιστώσει την «τεράστια» συμβολή στην εξουδετέρωση της ναζιστικής συμμορίας. Δεν υιοθετεί δηλαδή ένα ηρωικό αλλά εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο αφήγημα που τα κυβερνητικά διαφημιστικά επιτελεία περιφέρουν μέσω της λίστας Πέτσα, τόσο μανιωδώς που κοντεύουν να το πιστέψουν και τα ίδια.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που αρνήθηκαν να δείξουν αδιαφορία, απάθεια ή ανοχή απέναντι στο φασιστικό φαινόμενο, γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι ήταν αυτοί που ξέπλυναν τους μαχαιροβγάλτες με τις αρβύλες, δικαιολόγησαν τα κίνητρα και τις ενέργειές τους, επιχείρησαν να τους ενσωματώσουν πολιτικά, τους χτύπησαν φιλικά στην πλάτη και τους αποκάλεσαν με τα μικρά τους ονόματα. Γνωρίζουν ποιοι ήταν αυτοί που συνυπήρξαν και εξακολουθούν να συνυπάρχουν με την ΧΑ στα συλλαλητήρια του μίσους για το Μακεδονικό, και στα όργια βίας από τα οποία συνοδεύτηκαν, καθώς και στις ρατσιστικές κινητοποιήσεις κατά των προσφύγων. Δεν ήταν η Αριστερά με τον Κασιδιάρη στα συλλαλητήρια με τις περικεφαλαίες, ούτε με τον Λαγό στον Έβρο. Λιγότερο θράσος λοιπόν.

Ο κόσμος λοιπόν τα γνωρίζει αυτά. Εμείς απλώς τα υπενθυμίζουμε. Τις υποδείξεις ας τις κάνει η ΝΔ στα μέσα της λίστας Πέτσα. Αυτά που παλιότερα δόξαζαν την ΧΑ για την κοινωνική της προσφορά και τα αιρετικά της τατουάζ και σήμερα αποθεώνουν την ΝΔ για την αδιάλλακτη αντιφασιστική της στάση.

Λίγη ντροπή γιατί ο κόσμος θυμάται.

Και μην παραχαράσσετε την ιστορία».

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιμένει η «Αυγή» για το πρωτοσέλιδο και επιτίθεται στη ΝΔ"

Λαμία: "Λουκέτο" και βαρύ πρόστιμο σε δύο γνωστά μπαράκια για συνωστισμό

«Έφοδος» της αστυνομίας το βράδυ του Σαββάτου σε δυο γνωστά στέκια στο κέντρο της πόλης - Βαρύ πρόστιμο, αυτόφωρο και κλείσιμό του καταστήματος για 15 ημέρες.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας είχε προαναγγείλει ότι οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς σε ότι αφορά την τήρηση των μέτρων στο χώρο της εστίασης για την αποφυγή μετάδοσης της πανδημίας.

Το βράδυ του Σαββάτου έγιναν έλεγχοι σε αρκετά γνωστά στέκια στη Λαμία με αποτέλεσμα δυο από αυτά να "σφραγιστούν" και οι ιδιοκτήτες τους να οδηγηθούν στο αυτόφωρο, όπως προβλέπεται από το νόμο.

Επίσης επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000€ στον καθένα και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στον έλεγχο που έγινε και στα δυο μπαράκια διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν περισσότεροι πελάτες από το επιτρεπόμενο, σύμφωνα πάντα με τα τετραγωνικά, με αποτέλεσμα να μην τηρούνται οι αποστάσεις, που προβλέπει ο νόμος.

Να υπενθυμίσουμε ότι από αύριο Δευτέρα (12/10) στη Λαμία και το νομό Φθιώτιδας, ο οποίος σύμφωνα με τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορωνοϊό είναι στο Επίπεδο 2, τα φαγάδικα και μπαράκια θα κλείνουν από τις 00:30' - 05:00 (εξαιρείται Take away – delivery με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ).

Πρόστιμα και στη λαϊκή αγορά του Σαββάτου

Έλεγχοι έγιναν και το πρωί του Σαββάτου στην κεντρική λαϊκή αγορά της πόλης, όπου σύμφωνα με πληροφορίες επιβλήθηκαν τουλάχιστον 8 πρόστιμα για παραβάσεις που αφορούσαν στη μη χρήση μάσκας.

https://www.lamiareport.gr/images2019/jan2019/images/Screenshot_1%28565%29.jpg

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » "Λαμία: "Λουκέτο" και βαρύ πρόστιμο σε δύο γνωστά μπαράκια για συνωστισμό"

Κορωνοϊός: Σε ποια Κέντρα Υγείας μπορείτε να κάνετε δωρεάν τεστ COVID-19

Στη μάχη κατά της επιδημίας COVID-19 μπαίνει από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με στόχο να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

Όπως ανακοίνωσε χθες Πέμπτη κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου, ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας από τη Δευτέρα τίθενται στη διάθεση των πολιτών συνολικά 161 Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, τα Κέντρα Υγείας θα λειτουργούν είτε σε 24ωρη βάση, είτε σε δύο βάρδιες, δηλαδή από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Από τις 12 Οκτωβρίου, λοιπόν, τίθενται σε λειτουργία 103 Κέντρα Υγείας σε όλη την Ελλάδα και επιπλέον 58 από τις 15 Οκτωβρίου, καθώς και 42 περιφερειακά ιατρεία. Ειδικά, στην Αττική, από τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν 14 Κέντρα Υγείας, 8 στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια και 6 στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια.

Όσοι πολίτες έχουν συμπτωματολογία συμβατή με λοίμωξη από τον κορωνοϊό SARS-CoV2, θα πρέπει να απευθύνονται στα Κέντρα Υγείας μόνο κατόπιν ραντεβού. Είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ραντεβού, όπου υπάρχει πλέον ένδειξη για Ιατρείο COVID-19, είτε με τους 5ψηφιους αριθμούς όπως ισχύει μέχρι σήμερα, είτε επικοινωνώντας απευθείας με το Κέντρο Υγείας.

Ενδεικτικό της βοήθειας που θα δώσουν στο σύστημα των δημοσίων νοσοκομείων οι δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι η αύξηση κατά τουλάχιστον 500 διαγνωστικών τεστ που θα γίνονται για κορωνοϊό, ημερησίως. Σήμερα ο ημερήσιος μέσος όρος τεστ που γίνεται στα Νοσοκομεία της Αττικής είναι περίπου 1.000.

Δείτε τη λίστα με τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία ανά ΥΠΕ όπου μπορείτε να εξεταστείτε για κορωνοϊό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η λίστα με τις δομές της ΠΦΥ είναι δυναμική και θα προστίθενται συνεχώς καινούργια Κέντρα Υγείας στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

ygeiamou
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Σε ποια Κέντρα Υγείας μπορείτε να κάνετε δωρεάν τεστ COVID-19 "

Οργισμένες αντιδράσεις για το προκλητικό πρωτοσέλιδο της Αυγής

Οργή προκαλεί το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Η Αυγή, στο οποίο εικονίζονται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με κεντρικό τίτλο «δεν είναι αθώοι».

Το πρωτοσέλιδο σχολίασε χθες η Νέα Δημοκρατία κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για γκεμπελικές μεθόδους.

Στο ίδιο πρωτοσέλιδο επίσης αναφέρεται ότι «η ΝΔ του Σαμαρά και του Μητσοτάκη συμπορεύτηκε με τη Χρυσή Αυγή και ξέπλυνε την εγκληματική συμμορία. Οι πλατείες ήταν γεμάτες και δεν είχαν χρυσαυγίτες».

ΝΔ: Ο Γκέμπελς στην Κουμουνδούρου

«Φυλακίστηκαν με κυβέρνηση Σαμαρά. Καταδικάστηκαν με κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το δημοσιογραφικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ υιοθετώντας πρακτικές Γκέμπελς επιχειρεί να κάνει το άσπρο- μαύρο όταν ακόμη και πρώην υπουργοί τους καταγγέλλουν μεθοδεύσεις υπέρ της Χρυσής Αυγής», απαντά με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

Αναφέρει επίσης, ότι «για να βγουν από τη δεινή θέση καταφεύγουν στη λάσπη. Το μόνο που καταφέρνουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι να πείθουν όλο και περισσότερο ότι η θέση τους είναι στο περιθώριο».

Γεωργιάδης: Υπονοεί ότι χρειάζεται ποινική καταδίκη Σαμαρά – Μητσοτάκη

Μέρα ντροπής για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αυγή χαρακτηρίζει τη σημερινή ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως είπε, η Αυγή πήρε ένα σύνθημα που αφορούσε την ποινική καταδίκη της Χρυσής Αυγής, τον κομματικοποίησε «και υπονοεί ότι χρειαζόμαστε ποινική καταδίκη του Αντώνη Σαμαρά και του Κυριάκου Μητσοτάκη».

«Αυτό δεν είναι δείγμα ήθους, είναι δείγμα ανηθικότητας και παντελώς απαράδεκτο» πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης πρόσθεσε ότι η Χρυσή Αυγή επί Σαμαρά πήγε φυλακή και επί Τσίπρα αποφυλακίστηκε, ενώ όταν χρειαζόταν αυξημένη πλειοψηφία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιούσε τις ψήφους της Χρυσής Αυγής.

Χαρακτήρισε το πρωτοσέλιδο χυδαίο και απέλπιδα προσπάθεια να καπελωθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής στη σκιά των πρόσφατων αποκαλύψεων Κοντονή, που σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη προκάλεσαν πανικό στον ΣΥΡΙΖΑ.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Οργισμένες αντιδράσεις για το προκλητικό πρωτοσέλιδο της Αυγής"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news