facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

Tιμολόγια ρεύματος: Επιτρέπονται συμβάσεις 6 μηνών και άνω – Χωρίς ρήτρα αποχώρησης τα μικτά προϊόντα

Σταθερά ή κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος με συμβόλαια διάρκειας μικρότερης από ένα χρόνο, αλλά τουλάχιστον για έξι μήνες, μπορούν να διαθέτουν στους καταναλωτές οι προμηθευτές, με την ίδια χρωματική σήμανση που ισχύει για τα συμβόλαια 12μηνης διάρκειας (μπλε για σταθερά, κίτρινο για κυμαινόμενα). Τα μικτά προϊόντα (σταθερά για ένα διάστημα, κυμαινόμενα στη συνέχεια) επισημαίνονται ως κίτρινα και δεν επιτρέπεται σε αυτά η εφαρμογή ρήτρας πρόωρης αποχώρησης.

Ρήτρα αποχώρησης μπορούν να έχουν μόνο τα τιμολόγια σταθερής διάρκειας με μπλε σήμανση, είτε έχουν διάρκεια ενός έτους είτε έξι μηνών.

Αυτά προκύπτουν από τις διευκρινίσεις που παρέσχε απόψε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, σε συνέχεια πρόσφατης σχετικής υπουργικής Απόφασης.

Η Αρχή, όπως αναφέρει “για την άσκηση της εποπτικής της αρμοδιότητας, κατά τρόπο ομοιόμορφο και ισότιμο, ώστε να διασφαλίζονται αποτελεσματικά τα συμφέροντα των καταναλωτών, αλλά και να προωθείται ο υγιής ανταγωνισμός στην αγορά προμήθειας, ζήτησε την παροχή διευκρινίσεων ως προς την ελάχιστη διάρκεια σύμβασης των προϊόντων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικότερα για το εφεξής επιτρεπτό της διάθεσης προϊόντων με διάρκεια σύμβασης μικρότερη του έτους, καθώς και για τη χρωματική τους σήμανση.

Κατόπιν των διευκρινίσεων που παρασχέθηκαν από το υπουργείο αναφορικά με το ανωτέρω ζήτημα, και σύμφωνα με την αληθή βούληση του κανονιστικού νομοθέτη, τόσο η διάρκεια της σύμβασης όσο και το Τιμολόγιο αποτελούν στοιχεία της προσφοράς προμήθειας, η οποία δύναται κατόπιν συναίνεσης του πελάτη να καταλήγει σε διάρκεια σύμβασης προμήθειας που δεν δύναται να είναι μικρότερη των έξι μηνών. Ως εκ τούτου, οι προμηθευτές δύνανται να προσφέρουν σύμβαση προμήθειας μικρότερης διάρκειας του ενός έτους και όχι μικρότερης των έξι μηνών.

Τα προσφερόμενα ως άνω τιμολόγια φέρουν χρωματική σήμανση αναλόγως του τρόπου διαμόρφωσης της χρέωσης προμήθειας, δηλαδή όπως και τα αντίστοιχα δωδεκάμηνα προϊόντα.

Προϊόντα που φέρουν μικτά χαρακτηριστικά εμπίπτουν στα κυμαινόμενα προϊόντα προμήθειας με κίτρινη χρωματική σήμανση διαφάνειας για τα οποία δεν επιτρέπεται η εφαρμογή ρήτρας πρόωρης αποχώρησης”.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Tιμολόγια ρεύματος: Επιτρέπονται συμβάσεις 6 μηνών και άνω – Χωρίς ρήτρα αποχώρησης τα μικτά προϊόντα"

Ασπρόπυργος: Μαζί με μία 10χρονη και έναν 11χρονο ήταν ο ανήλικος Ρομά που προσπάθησε να ληστέψει γυναίκα – Η παγίδα που της έστησαν

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε στον Ασπρόπυργο, όταν ένα κοριτσάκι μόλις 10 ετών μαζί με ένα αγοράκι 11 ετών και έναν 14 χρόνο Ρομά αποπειράθηκαν να ληστέψουν μια 57χρονη γυναίκα που επέβαινε σε αυτοκίνητο.

Τα τρία παιδιά μπήκαν μπροστά στις ρόδες του αυτοκινήτου της γυναίκας που κινείτο στην Περιφερειακή οδό του Αιγάλεω στον Ασπρόπυργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Law and Order», η γυναίκα κατάφερε να ξεφύγει από την παγίδα των μικρών και σταμάτησε λίγο πιο κάτω όπου και τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση.

Ομάδα της ΟΠΚΕ που έφτασε στην περιοχή εντόπισε και συνέλαβε τον 14χρόνο, όπου μόλις έφτασε στο τμήμα διαπιστώθηκε ότι εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του για συμμετοχή σε συμμορία.

Από τις περιγραφές της γυναίκας οι αστυνομικοί κατάφεραν χθες να εντοπίσουν και τα άλλα δύο παιδιά. Έκπληκτοι οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ όταν τα βρήκαν διαπίστωσαν πόσο μικρά είναι. Η 10χρονη και ο 11χρόνος δεν συνελήφθησαν λόγω της ηλικίας τους.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Ασπρόπυργος: Μαζί με μία 10χρονη και έναν 11χρονο ήταν ο ανήλικος Ρομά που προσπάθησε να ληστέψει γυναίκα – Η παγίδα που της έστησαν "

Ο βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο - Ακυρώνει όλες τις δημόσιες υποχρεώσεις του

Ο βασιλιάς Κάρολος έχει διαγνωστεί με μια μορφή καρκίνου, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Δεν πρόκειται για καρκίνο του προστάτη, αλλά ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της επέμβασης στην οποία υπεβλήθη για να αντιμετωπίσει την υπερπλασία του προστάτη, την περασμένη εβδομάδα.
Ο τύπος του καρκίνου δεν έχει αποκαλυφθεί, αλλά σύμφωνα με την ανακοίνωση ξεκίνησε πρόγραμμα τακτικών θεραπειών. «Διατηρεί την αισιοδοξία του για την έκβαση της θεραπείας και ανυπομονεί να επιστρέψει στα καθήκοντά του το συντομότερο δυνατόν» αναφέρουν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Αν και θα αναστείλει τις δημόσιες υποχρεώσεις του, ο βασιλιάς Κάρολος, θα συνεχίσει να ασκεί τον συνταγματικό του ρόλο ως αρχηγός του κράτους.

Ο λόγος που ο Bρετανός μονάρχης αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τη διάγνωσή του, εξηγείται στην ανακοίνωση, ήταν για να αποτρέψει τη φημολογία σχετικά με την κατάσταση της υγείας του και να ευαισθητοποιήσει παράλληλα τους πολίτες σχετικά με τον καρκίνο.

Στη Βρετανία ο πρίγκιπας Χάρι

Παράλληλα, σύμφωνα με το BBC, ο πρίγκιπας Χάρι μίλησε με τον βασιλιά για τη διάγνωσή του και θα ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να τον δει τις επόμενες ημέρες.

Σημειώνεται ότι ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του Μέγκαν Μαρκλ έχουν μετακομίσει στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, όπου ζουν με τα δύο παιδιά τους.

Τα περαστικά Σούνακ

Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ευχήθηκε στον βασιλιά Κάρολο «πλήρη και ταχεία ανάρρωση», ενώ, υπογράμμισε ότι «δεν έχει καμία αμφιβολία» ότι ο μονάρχης θα ανακτήσει πλήρως τις δυνάμεις του το συντομότερο.

Οι σκέψεις μας είναι με τον βασιλιά Κάρολο, λέει η Ουάσινγκτον

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ, την χαρακτήρισε ως «απίστευτα θλιβερή είδηση» και πρόσθεσε: «Λυπάμαι πολύ για τον βασιλιά και την οικογένειά του».

«Οι σκέψεις της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι με τον βασιλιά και τη βασιλική οικογένεια» τόνισε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Η είδηση έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ» λέει βασιλική ανταποκρίτρια

Η διάγνωση του καρκίνου του βασιλιά έρχεται σε μια «απίστευτα δύσκολη στιγμή» για τον πρίγκιπα της Ουαλίας, αφού και η σύζυγός του νοσηλεύτηκε πρόσφατα στο νοσοκομείο, τονίζει η βασιλική ανταποκρίτρια του Sky News, Laura Bundock.

«Η Κέιτ βγήκε από το νοσοκομείο λίγο νωρίτερα από τον βασιλιά μετά από μια προγραμματισμένη εγχείρηση στην κοιλιά και γνωρίζουμε ότι η ανάρρωσή της θα διαρκέσει ενδεχομένως έως και τρεις μήνες» λέει. «Δεν περιμένουμε να τη δούμε να εκτελεί επίσημα καθήκοντα πριν από το Πάσχα».

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ αναμένεται να αναλάβει ξανά τα καθήκοντά του σύντομα.

Βίντεο: Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του βασιλιά Καρόλου μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο

Την Κυριακή, ο βασιλιάς Κάρολος επισκέφθηκε την εκκλησία στην πρώτη του δημόσια έξοδο μετά την επέμβαση στον προστάτη.

Ο μονάρχης χαιρέτησε τις κάμερες καθώς πήγαινε στη λειτουργία με τη σύζυγό του, τη βασίλισσα Καμίλα, στην εκκλησία της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής στο Σάντριγχαμ.

Υπενθυμίζεται ότι ο βασιλιάς Κάρολος πέρασε τρεις νύχτες στο ιδιωτικό νοσοκομείο London Clinic μετά την επέμβαση στην οποία υπεβλήθη για να αντιμετωπίσει μια υπερπλασία του προστάτη, την περασμένη εβδομάδα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο - Ακυρώνει όλες τις δημόσιες υποχρεώσεις του"

Οι αγρότες συζητούν κάθοδο στην Αθήνα και πολύωρους αποκλεισμούς στην Εθνική – «Θα δούμε εικόνες Γερμανίας και Γαλλίας»

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους είναι οι αγρότες, οι οποίοι θα συναντηθούν αύριο το μεσημέρι στις 12 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας στη Λάρισα, στην πανελλαδική σύσκεψη με συμμετοχή εκπροσώπων από τα μπλόκα όλης της χώρας.

«Τα αιτήματα που διεκδικούμε σε κάθε νομό συμπυκνώνονται σε ένα και μοναδικό αίτημα. Διεκδικούμε την επιβίωσή μας ως αγρότες, να παραμείνουμε στα χωριά και τις καλλιέργειες μας» αναφέρει χαρακτηριστικά η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, ενώ το περίγραμμα των επόμενων κινήσεών τους, παρουσίασαν αγρότες στη διάρκεια σύσκεψης στον Πλατύκαμπο, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας.

«Έχουμε μεγάλη υποχρέωση να υποδεχτούμε αύριο συναδέλφους από όλα τα μπλόκα, ενημερώσαμε όσους έπρεπε, τα αιτήματα είναι κοινά σε όλη την Ελλάδα. Προέχουν για εμάς τα νερά της Κάρλας, είναι ένα ιδιαίτερο θέμα με συγκεκριμένες απαιτήσεις. Αύριο θα απευθύνουμε προσκλητήριο για αλλαγή του αγώνα μας, ώστε να πιέσουμε την Πολιτεία να αλλάξει αποφάσεις. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια να δείξουμε σεβασμό, αλλά η ανάγκη μας οδηγεί να δούμε και εδώ εικόνες Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας» ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής Χρήστος Σιδερόπουλος.

Περισσότερο συγκεκριμένος για τις προθέσεις των αγροτών, έγινε ο συνδικαλιστής των αγροτών Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, ο οποίος τόνισε:

«Θα δούμε πώς θα χειριστούμε την κατάσταση μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουγού, θα προταθεί η κλιμάκωση, με την έξοδο των τρακτέρ στην Εθνική Οδό, είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να διαμαρτυηθούμε για την επιβίωσή μας. Θα προχωρήσουμε σε δράσεις μέσα στις πόλεις, θα δούμε για συλλαλητήριο στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, μαζί με πολύωρους και πιο έντονους αποκλεισμούς στην Εθνική Οδό, ώστε να ασκήσουμε πιο αποτελεσματική πίεση στην κυβέρνηση».

Στο μπλόκο των Nέων Μουδανίων επέστρεψαν οι αγρότες

Στο μπλόκο των Νέων Μουδανιών επέστρεψαν οι αγρότες της Χαλκιδικής, οι οποίοι το πρωί επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία με τρακτέρ στην πόλη Θεσσαλονίκης με κατάληξη το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Αστυνομικές δυνάμεις δημιούργησαν φραγμό στο ύψος του Λακκώματος για να εμποδίσουν την είσοδο των τρακτέρ στην πόλη.

Τελικά οι αγρότες αποχώρησαν από το Λάκκωμα και επέστρεψαν στο μπλόκο. Από το μεσημέρι η κυκλοφορία στη Θεσσαλονίκης-Ν.Μουδανιών διεξάγεται κανονικά.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορμύλιας, Χρήστος Τσιπέλης, αντιπροσωπεία των αγροτών της Χαλκιδικής θα συμμετάσχει την Τρίτη στην πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια Λάρισας. Το απόγευμα θα συσκεφθούν στο μπλόκο των Μουδανιών για να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Ανέβηκαν οι τόνοι στην Καρδίτσα

Νωρίς το απόγευμα, προκλήθηκε ένταση στην Καρδίτσας, όταν αγρότες της περιοχής επιχείρησαν να βγάλουν τρακτέρ στον αυτοκινητόδρομο Ε-65, ωστόσο οι αστυνομικοί τους εμπόδισαν.

Λίγο νωρίτερα, αγροτες από τα Τρίκαλα απέκλεισαν συμβολικά και για περίπου 15 λεπτά τον κόμβο Τρικάλων – Λάρισας, αφήνοντας παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους και, όπως δήλωσαν, θα συσκεφθούν προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα αγωνιστικά βήματά τους «τα οποία θα είναι ακόμη πιο δυναμικά!».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι αγρότες συζητούν κάθοδο στην Αθήνα και πολύωρους αποκλεισμούς στην Εθνική – «Θα δούμε εικόνες Γερμανίας και Γαλλίας»"

Φρίκη στο Ρέθυμνο: Θρίλερ με τον θάνατο του πατέρα της 14χρονης που βιαζόταν ομαδικά – Άφησε σημείωμα

Σοκ και οργή προκαλεί η υπόθεση βιασμού και σεξουαλικής εκμετάλλευσης ενός ανήλικου κοριτσιού στην περιοχή του Μυλοποτάμου, στο Ρέθυμνο.

Το κορίτσι, όταν ήταν 12 ετών, και επί τρία έτη βιαζόταν κατ’ εξακολούθηση από 12 άτομα, 10 Έλληνες και 2 αλλοδαπούς.

Ένα ιδιαίτερο στοιχείο στην υπόθεση είναι ότι προ 5 ημερών βρέθηκε νεκρός στο αυτοκίνητο του ο πατέρας της ανήλικης, κι εξετάζεται από τις Αρχές το σενάριο της αυτοχειρίας, καθώς είχε ανοιχτή φιάλη υγραερίου.

Σύμφωνα με όσα είπε ο αστυνομικός συντάκτης του «Βήματος» και των «Νέων», Βασίλης Λαμπρόπουλος, στην εκπομπή «Live News», ο πατέρας της ανήλικης είχε αφήσει σημείωμα αλλά δεν έχει γίνει γνωστό τι έγραφε και αν σχετίζονται με τον βιασμό του παιδιού του καθώς φέρεται να αντιμετώπιζε κι ο ίδιος ψυχολογικά προβλήματα.

Παρέμβαση από το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Η νέα υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης κατ’ εξακολούθηση προκάλεσε την παρέμβαση του Κέντρου για την Κακοποίηση και Εκμετάλλευση του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», σε συνέχεια του περιστατικού με την σεξουαλική κακοποίηση 15χρονου κοριτσιού κατ’ εξακολούθηση στο Ρέθυμνο Κρήτης, ενημερώνει για το ιστορικό της υπόθεσης:

  • Το καλοκαίρι του 2023 δεχτήκαμε στην «Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056», ανώνυμη αναφορά, από ευαισθητοποιημένους πολίτες για κατ’ εξακολούθηση σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση ανήλικης από την ευρύτερη ορεινή περιοχή στην ενδοχώρα του Ρεθύμνου, όπου φέρεται να εμπλέκονται ενήλικοι άνδρες, τόσο αλλοδαποί, όσο και ημεδαποί.
  • Προχωρήσαμε, όπως σε κάθε ανάλογο περιστατικό στην άμεση ενημέρωση των αρμόδιων Αρχών, και απευθυνθήκαμε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου.
  • Έγινε τηλεφωνική διασύνδεση του ατόμου που κάλεσε από την «Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» με στελέχη από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου, καθώς το άτομο που κάλεσε επιθυμούσε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
  • Έπειτα από την ενημέρωση και τη διασύνδεση αυτή, στο πλαίσιο της εμπιστοσύνης και της καλής συνεργασίας με τον Οργανισμό, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου, κίνησε άμεσα όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να εντοπισθεί η 15χρονη και κατόπιν εισαγγελικής εντολής διερευνήθηκαν διακριτικά οι συνθήκες διαβίωσης της.

Η κινητοποίηση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου για την εν λόγω υπόθεση της ανήλικης ήταν άμεση, καθώς αποτελεί σύνηθες φαινόμενο σε περιπτώσεις ανώνυμων αναφορών, να μην κινούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες από όλες τις αρμόδιες Αρχές, να αρχειοθετούνται οι αναφορές και να μη διερευνάται η ισχύς τους, με αποτέλεσμα επικίνδυνοι άνθρωποι να μπορούν να δρουν εις βάρος των παιδιών, ανενόχλητοι.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Φρίκη στο Ρέθυμνο: Θρίλερ με τον θάνατο του πατέρα της 14χρονης που βιαζόταν ομαδικά – Άφησε σημείωμα"

Καιρός αύριο: Υψηλές θερμοκρασίες την Τρίτη

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως στα δυτικά.
Οι άνεμοι στα νότια θα πνέουν δυτικοί 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν αρχικά βορειοδυτικοί και από το μεσημέρι νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 19 με 21 βαθμούς Κελσίου, όμως τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός. 

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και από το μεσημέρι νότιοι νοτιοδυτικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις μέχρι το μεσημέρι.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και από το βράδυ νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις μέχρι το μεσημέρι.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και στη Θράκη νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 3 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και στο Ιόνιο δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 και στα νότια τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 2 με 4 και στα νότια τοπικά 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί 3 με 4 και στην Κρήτη 5 με 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι στις Κυκλάδες νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στην Κρήτη νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Νότιοι 3 με 5 μποφόρ και στα Δωδεκάνησα δυτικοί με την ίδια ένταση. Από το βράδυ στα βόρεια θα ενισχυθούν τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Υψηλές θερμοκρασίες την Τρίτη"

Μπιμπίλας στη Βουλή: «Να έρθει η Εκκλησία να μας πει πόσοι είναι οι γκέι ιερείς»

Ο Σπύρος Μπιμπίλας μίλησε στη Βουλή για τους «γκέι ιερείς», όπως τους χαρακτήρισε ο ίδιος.

Σύγκρουση για τους κοινωνικούς φορείς που θα κληθούν να τοποθετηθούν για το νομοσχέδιο που αποκαθιστά την ισότητα στον πολιτικό γάμο διεξήχθη μεταξύ του προεδρείου και των δεξιότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Οι βουλευτές της Νίκης, της Ελληνικής Λύσης και των Σπαρτιατών διαμαρτυρήθηκαν για τον αποκλεισμό της Ιεράς Συνόδου και άλλων εκπροσώπων της εκκλησίας και του Αγίου Όρους που ζήτησαν να κληθούν και να τοποθετηθούν για τις προωθούμενες διατάξεις στην συνεδρίαση της Τετάρτης.

Η ένταση κλιμακώθηκε όταν ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας Σπύρος Μπιμπίλας – ο οποίος υποστήριξε την άποψη ότι η Εκκλησία δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί του πολιτικού γάμου – ακούστηκε να σχολιάζει ότι «η Εκκλησία ας πει την αλήθεια. Πόσοι είναι οι γκέι ιερείς;»

Σε εκείνο το σημείο ο κ. Θάνος Πλεύρης κάλεσε το προεδρείο να ζητήσει από τον βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας να ανακαλέσει. «Δεν μπορεί να ακούγονται τέτοια πράγματα. Παρακαλώ το προεδρείο να τον ανακαλέσει στην τάξη» είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

Από την πλευρά του προεδρείου ο κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης απαντώντας στο αίτημα πρόσκλησης της Ιεράς Συνόδου είπε πως «υπάρχει η πρόταση να προσκαλέσουμε την Ιερά Σύνοδο και τη Μοναστική Κοινότητα του Αγίου Όρους. Την ορθοδοξία στην Ελλάδα την εκφράζει θεωρώ μόνο η Εκκλησία της Ελλάδος, η Εκκλησία της Κρήτης και οι ιερές Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου. Το Άγιο Όρος είναι μοναστική κοινότητα και όχι Εκκλησία.

Σε σχέση με την Ιερά Σύνοδο και την Εκκλησία, όλοι έχουν τοποθετηθεί δημόσια για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Μάλιστα χθες το πρωί στις Εκκλησίες της χώρας, κατά τη διάρκεια της Κυριακάτικης Λειτουργίας, διαβάστηκε εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου, με την οποία εκφράζεται η αντίθεση της Εκκλησίας στο νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών καθώς και στο ζήτημα της τεκνοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Επίσης, έχει αποσταλεί σε όλους τους βουλευτές επιστολή από την Ιερά Σύνοδο για τις απόψεις της Εκκλησίας για το υπό εξέταση νομοσχέδιο. Σε όλους εμάς τους βουλευτές είναι απολύτως γνωστές οι θέσεις της Ιεράς Συνόδου, έχει αποσταλεί και προσωπική επιστολή σε κάθε ένα από εμάς. Προφανώς σεβόμαστε απόλυτα την Εκκλησία και απόλυτα σεβόμαστε το κατοχυρωμένο δικαίωμά της, να εκφράζεται ελεύθερα και να υπερασπίζεται τις θέσεις της. Άρα θεωρώ ότι δεν έχει κάτι περισσότερο να προσφέρει».

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπιμπίλας στη Βουλή: «Να έρθει η Εκκλησία να μας πει πόσοι είναι οι γκέι ιερείς»"

Συνελήφθη στη Λέσβο διακινητής που μετέφερε μετανάστες από την Τουρκία

Συνελήφθη, την Κυριακή, στη Μυτιλήνη υπήκοος Ρωσίας, κατηγορούμενος για διευκόλυνση παράνομης εισόδου υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια και παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Ειδικότερα, κατά την προανακριτική διαδικασία προέκυψε ότι ο συλληφθείς επιβαίνοντας ως χειριστής σε βάρκα, η οποία απέπλευσε από τα τουρκικά παράλια με 18 παράνομους μετανάστες, κυρίως Αφρικανούς, διευκόλυνε τη μεταφορά τους στη Λέσβο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Συνελήφθη στη Λέσβο διακινητής που μετέφερε μετανάστες από την Τουρκία"

Κομοτηνή: Επέμβαση της ΕΛΑΣ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο λόγω κατάληψης στη Νομική – Έγιναν 18 προσαγωγές

Επέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε λίγο νωρίτερα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στην Κομοτηνή, με τις δυνάμεις να έχουν προχωρήσει στην προσαγωγή 18 φοιτητών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr όλα ξεκίνησαν όταν οι αστυνομικές δυνάμεις ενημερώθηκαν πως η Νομική Σχολή τελεί υπό κατάληψη και πως, μάλιστα, η εξεταστική θα διεξάγονταν μέσω διαδικτύου.

Έτσι, διμοιρίες των ΥΜΕΤ προχώρησαν σε επέμβαση εντός του campus, προχωρώντας στην προσαγωγή 18 φοιτητών. Αυτή την ώρα επικρατεί ένταση στο σημείο, με τους φοιτητές να διαμαρτύρονται ενάντια στην αστυνομική επιχείρηση.

«Ανακοινώνεται ότι λόγω κατάληψης του κτηρίου της Νομικής Σχολής από φοιτητές, αναστέλλεται η εξεταστική περίοδος Φεβρουαρίου για το υπόλοιπό της. Θα κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη μετάβαση σε καθεστώς εξετάσεων εξ αποστάσεως για τα υπολειπόμενα μαθήματα προς εξέταση.

Κομοτηνή 05.02.24

Ο Κοσμήτωρ της Νομικής Σχολής, Καθ. Μιχάλης Δ. Χρυσομάλλης»

Συγκέντρωση αλληλεγγύης φοιτητών έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κομοτηνής

Συγκέντρωση αλληλεγγύης πραγματοποίησαν οι φοιτητές έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κομοτηνής, μετά την παρέμβαση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και την προσαγωγή 18 φοιτητών από διμοιρίες των ΥΜΕΤ.

thesstoday

Διαβάστε Περισσότερα » "Κομοτηνή: Επέμβαση της ΕΛΑΣ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο λόγω κατάληψης στη Νομική – Έγιναν 18 προσαγωγές"

Νέα καταγγελία για Πολυχρονόπουλο: Πωλούσε βρεφικά γάλατα από δωρεές και έστελνε τον κόσμο να τα αγοράσει με… έκπτωση

Στην καταγγελία ότι ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος πωλούσε σε καταστήματα τα βρεφικά γάλατα που δίνονταν ως δωρεές στον «Άλλον Άνθρωπο» προχώρησαν ωφελούμενοι.

Έπειτα, σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, έστελνε τους άπορους στα συγκεκριμένα καταστήματα, λέγοντάς τους ότι εκεί μπορούν να αγοράσουν τα γάλατα σε μειωμένη τιμή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Alpha, μια γυναίκα υποστηρίζει ότι εδώ και τρία χρόνια πηγαίνει στην κοινωνική κουζίνα, ζητά βρεφικό γάλα, γιατί είχε δει κούτες με τέτοια γάλατα να πηγαίνουν στον «Άλλον Άνθρωπο», αλλά δεν της δίνουν.

Αντίθετα, ισχυρίζεται ότι της πρότειναν συγκεκριμένα καταστήματα, όπου θα μπορούσε να αγοράζει το γάλα-σκόνη με έκπτωση της τάξης του 35%. Ένα γάλα, λοιπόν, που στο κανονικό σούπερ μάρκετ πωλούνταν με 23 ευρώ, στο συγκεκριμένο κατάστημα -και αν επικαλούνταν το όνομα του Κώστα Πολυχρονόπουλου- το έπαιρνε με 15. «Λέγανε ότι εδώ πιο κάτω έχει ένα ψιλικατζίδικο και πάει εκεί και δίνει πράγματα και τα δίνει για το μαγαζί. Με ανταλλαγή, δεν ξέρω, με λεφτά… Εκεί που έκανε ο καφές να τον αγοράσει χονδρικά 1,5 – 2 ευρώ, του τον έδινε πολύ πιο φθηνό και έτσι έπαιρνε λεφτά» λέει η ωφελούμενη.

Σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία, ο Πολυχρονόπουλος τους απαντούσε ότι το 50% των πωλήσεων αυτών των προϊόντων το επιστρέφουν στον ίδιον και ότι εκείνος με τη σειρά του το κάνει δωρεά στα ιδρύματα.

Πρώην εθελοντής, μιλώντας στον Alpha, αναφέρει: «Όταν είχε μεθύσει, μου είχε πει ότι δίνουν τα πράγματα σε πακιστανικά μαγαζιά. Τα πουλάνε και χωρίς τιμολόγια.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα καταγγελία για Πολυχρονόπουλο: Πωλούσε βρεφικά γάλατα από δωρεές και έστελνε τον κόσμο να τα αγοράσει με… έκπτωση"

Η Ελλάδα στις χειρότερες χώρες για οδικά ταξίδια στον κόσμο

Με βάση τα ατυχήματα, την ποιότητα των δρόμων, τις τιμές της βενζίνης, την κυκλοφοριακή συμφόρηση και το κόστος ενοικίασης αυτοκινήτων.

Το roadtrip έχει τη δική του γοητεία. Το ταξίδι με το αυτοκίνητο δεν έχει καμία μα καμία σχέση με το αντίστοιχο που μπορείς να κάνεις με πλοίο ή αεροπλάνο. Υπάρχουν διαδρομές που μπορείς να κάνεις με το αυτοκίνητο και να τις απολαύσεις περισσότερο και από τον τελικό προορισμό. 

Αυτό οδήγησε την Compare Market AU να κάνει έρευνα για τις καλύτερες και χειρότερες χώρες για οδικά ταξίδια για τουρίστες. Λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες, όπως η ποιότητα των δρόμων, οι τιμές της βενζίνης, τα ατυχήματα, η κυκλοφοριακή συμφόρηση και το κόστος ενοικίασης αυτοκινήτων, κατέληξε σε μια λίστα 25 χωρών.

 

Και κάπου εδώ ξεκινούν τα άσχημα για τη χώρα μας. Στην αρνητική κορυφή της λίστας βρίσκεται η Σερβία και ακολουθούν η Ρουμανία, το Βέλγιο, η Ελλάδα και η Ουγγαρία που απαρτίζουν την πρώτη πεντάδα των χειρότερων χωρών για οδικά ταξίδια. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Ελλάδα σημειώνονται 8,31 τροχαία ανά 100.000 κατοίκους και η τιμή της βενζίνης βρίσκεται στα ύψη με μέσο όρο 1,90€/λίτρο. Στα θετικά είναι το κόστος ενοικίασης αυτοκινήτων που ανέρχεται στα €25,65 κατά μέσο όρο.

 

Στον αντίποδα, η καλύτερη χώρα για οδήγηση αποστάσεων είναι η Ισπανία. Η μεσογειακή χώρα διαθέτει από τα καλύτερα επίπεδα ποιότητας των δρόμων, με βαθμολογία 5,7/7. Έχει το χαμηλό κόστος ενοικίασης αυτοκινήτων, με μόλις 29,55€ και τον ένατο χαμηλότερο αριθμό τροχαίων ατυχημάτων, με 3,9 θανάτους ανά 100.000 άτομα. Δεύτερος είναι ο Καναδάς, με τους τεράστιους άδειους δρόμους του να είναι ιδανικοί για μια απολαυστική οδηγική εμπειρία. Στην πραγματικότητα, ο Καναδάς έχει τα τέταρτα χαμηλότερα επίπεδα κυκλοφοριακής συμφόρησης, καθώς χρειάζεται περίπου 14 λεπτά για να διανύσει κανείς 10 χιλιόμετρα. Επίσης, στα πλεονεκτήματα της χώρας είναι και οι προσιτές τιμές της βενζίνης, στα 1,17 ευρώ το λίτρο

Την κορυφαία πεντάδα συμπληρώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Πορτογαλία.

ratpack

Διαβάστε Περισσότερα » " Η Ελλάδα στις χειρότερες χώρες για οδικά ταξίδια στον κόσμο"

Οι κάτοικοι του Παρισιού ψήφισαν να τριπλασιαστούν τα τέλη στάθμευσης για τα SUV

Οι κάτοικοι του Παρισιού ψήφισαν χθες, Κυριακή, να τριπλασιαστούν τα τέλη στάθμευσης για τα οχήματα SUV (Sport Utility Vehicle) για περιβαλλοντικούς λόγους, όπως και ασφαλείας. Το σχετικό δημοψήφισμα, που διεξήχθη χθες, είχε το ερώτημα αν τα τέλη στους δημόσιους χώρους στάθμευσης θα πρέπει να τριπλασιαστούν για τα βαρέα SUV, αυξάνοντας τα τέλη στάθμευσης για μια ώρα στο κέντρο του Παρισιού σε 18 ευρώ, αντί των 6 ευρώ που ισχύουν σήμερα και για 12 ευρώ αντί των 4 ευρώ στα προάστια.

Τα υψηλότερα τέλη θα ισχύσουν για τα μοντέλα καύσης και τα υβριδικά βάρους 1,6 τόνων και πάνω και για τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα δύο τόνων και πάνω. Περίπου 1,3 εκατομμύρια κάτοικοι της γαλλικής πρωτεύουσας μετείχαν στο δημοψήφισμα που έφερε τον τίτλο: «Περισσότερα ή λιγότερα SUV στο Παρίσι;».

Σύμφωνα με τα προσωρινά τελικά αποτελέσματα, ποσοστό μόλις κάτω του 6% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων έλαβε μέρος στο δημοψήφισμα. Περίπου το 54,5% ψήφισε υπέρ της αύξησης των τελών στάθμευσης έναντι περίπου του 45,5% που ψήφισε κατά. Το επιχείρημα για αύξηση των τελών στάθμευσης των SUV, που επικαλέστηκαν οι δημοτικές αρχές του Παρισιού, ήταν ότι αυτά τα βαριά οχήματα προκαλούν αυξημένη ρύπανση, καταλαμβάνουν μεγάλο δημόσιο χώρο και θέτουν σε κίνδυνο την οδική ασφάλεια.

Τα υψηλότερα τέλη για τα μεγάλα οχήματα θα περιορίσουν την ενόχληση που προκαλούν, σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές της γαλλικής πρωτεύουσας. «Η ψηφοφορία αυτή θα πρέπει να δώσει ένα μήνυμα στους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Η επιδίωξή τους για κέρδος, η οποία συνίσταται στην σκόπιμη πώληση ολοένα μεγαλύτερων, μεγαλύτερης αποδοτικότητας καυσίμου και πιο ακριβών οχημάτων, θέτει σε κίνδυνο την οικολογική αλλαγή».

Με το χθεσινό δημοψήφισμα, οι κάτοικοι της γαλλικής πρωτεύουσας μπορεί να ελαφρύνουν το βάρος για τους δημόσιους χώρους και να υποστηρίξουν ένα νέο κοινωνικό μοντέλο, σύμφωνα με τις αρχές του Παρισιού. Τα υψηλότερα τέλη θα ισχύουν για τους τουρίστες και τους επισκέπτες, ωστόσο οι κάτοικοι, οι έμποροι και οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να αιτηθούν την εξαίρεσή τους. Η αλλαγή αυτή δεν αφορά τους ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης.

Ένωση αυτοκινητιστών είχε επικρίνει το δημοτικό συμβούλιο πριν από το δημοψήφισμα. Η λέσχη αυτή των 40 εκατομμυρίων αυτοκινητιστών είχε ξεκινήσει αίτηση κατά των υψηλότερων τελών στάθμευσης για τα οχήματα αυτά, προειδοποιώντας το κοινό ότι «αυτή η μάχη κατά των SUV είναι μόνον η πίσω πόρτα για την εξάλειψη του αυτοκινήτου στο σύνολό του».

Η μάχη των δημοτικών αρχών του Παρισιού με τα μεγάλα οχήματα άρχισε με νέες πολιτικές στον τομέα των μεταφορών, τις οποίες εισήγαγε πριν από μερικά χρόνια η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, και οι ευαισθητοποιημένες για το κλίμα δημοτικές της αρχές.

Βάσει των στοιχείων καταχώρησης, τα νέα τέλη θα ισχύουν για σχεδόν 900.000 αυτοκίνητα στην περιοχή του Παρισιού, ποσοστό περίπου 16% όλων των αυτοκινήτων εκεί, σύμφωνα με υπολογισμούς της εφημερίδας «Les Échos».

Σχέδια για υψηλότερα τέλη σε μεγαλύτερα οχήματα υπάρχουν, επίσης, στην Λιόν, το Μπορντό και την Γκρενόμπλ.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι κάτοικοι του Παρισιού ψήφισαν να τριπλασιαστούν τα τέλη στάθμευσης για τα SUV"

ΣΟΚ στην Κρήτη: 12 άτομα κατηγορουνται ότι έχουν βιάσει ένα κορίτσι 14 ετών στον Μυλοποτάμο Ρεθύμνου!

Σοκ προκαλεί η είδηση πως άγνωστοι εξέδιδαν ένα ανήλικο κορίτσι στην Κρήτη και συγκεκριμένα στον Μυλοπάτομο Ρεθύμνου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Law and Order», έπειτα από ανώνυμη καταγγελία οι αστυνομικοί έφτασα στην εξιχνίαση της φρικτής υπόθεσης.

Η καταγγελία ανέφερε ότι ένας άνδρας εξωθούσε μια ανήλικη σε πορνεία.

Οι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο και κατάφεραν να εντοπίσουν και να συλλάβουν 12 άτομα, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες είχαν έρθει σε σεξουαλική επαφή μαζί της. Πρόκειται για δύο αλλοδαπούς και 10 Έλληνες.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να την εξωθούσαν στην πορνεία από τα 12 χρόνια της.

Αυτή τη στιγμή η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της ανακρίτριας Ρεθύμνου η οποία και χειρίζεται την κατάσταση με ιδιαίτερη προσοχή.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΟΚ στην Κρήτη: 12 άτομα κατηγορουνται ότι έχουν βιάσει ένα κορίτσι 14 ετών στον Μυλοποτάμο Ρεθύμνου!"

Πέθανε 9χρονη από στρεπτόκοκκο στο Διδυμότειχο – Tα συμπτώματα, πώς μεταδίδεται, οι πιο ευάλωτοι

Τη μάχη για τη ζωή της έχασε μια 9χρονη που μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου με βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια, λόγω λοίμωξης.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο τεστ που έγινε στο κορίτσι βγήκε θετικό στο βακτήριο του στρεπτόκοκκου. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών το κορίτσι κατέληξε.

Η σορός της θα διακομισθεί στην Αλεξανδρούπολη για νεκροψία νεκροτομή.

Στρεπτόκοκκος: Ποια είναι τα συμπτώματα, πώς μεταδίδεται και οι ευάλωτες ομάδες

Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος ή GAS (Group A Streptococcus) είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμα και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα.

Σε ένα μικρό ποσοστό (1-5%) ατόμων το βακτήριο εντοπίζεται στον φάρυγγα ή το δέρμα τους ή και σε άλλα σημεία, χωρίς να νοσούν, αποτελούν δηλαδή αυτά τα άτομα υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω:

  • Των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών
  • Της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες
  • Την επαφή με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών
  • Από υγιείς φορείς του βακτηρίου

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Πώς μπορεί να εκδηλωθεί μια λοίμωξη από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α;

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α συνήθως προκαλεί λοιμώξεις όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα (strep throat), πυρετό και δερματικό εξάνθημα γνωστό ως οστρακιά (scarlet fever), δερματικές λοιμώξεις όπως μολυσματικό κηρίο (impetigo) και κυτταρίτιδα (cellulitis), δηλαδή φλεγμονή της επιδερμίδας και του υποδόριου λίπους. Σε κάποιες περιπτώσεις, εάν η στρεπτοκοκκική λοίμωξη δεν θεραπευτεί με τα κατάλληλα αντιβιοτικά, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως προσβολή των νεφρών (μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα) ή της καρδιάς (ρευματικός πυρετός).

Τα συμπτώματα που θα παρουσιάσει το πάσχον άτομο είναι ανάλογα με το είδος της λοίμωξης που θα του προκαλέσει το βακτήριο. Για παράδειγμα, η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται με πυρετό, κυνάγχη (πονόλαιμο), δυσκαταποσία, διόγκωση των αμυγδαλών με λευκωπό επίχρισμα, διόγκωση των λεμφαδένων και αιμορραγικά στίγματα (πετέχειες) στην υπερώα. Σε σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μπορεί να προκαλέσει διεισδυτική νόσο στον άνθρωπο (iGAS-invasive Group A Streptococcus), δηλαδή πολύ σοβαρή λοίμωξη που χωρίς την κατάλληλη και άμεση αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Μορφές διεισδυτικής νόσου του βακτηριδίου αποτελούν η νεκρωτική περιτονίτιδα (necrotizing fasciitis) και το στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικής καταπληξίας (Streptococcal Toxic Shock Syndrome).

Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι για να νοσήσουν

Οποιοσδήποτε μπορεί να νοσήσει από στρεπτοκοκκική λοίμωξη. Ωστόσο πιο ευάλωτοι στο βακτήριο είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα και όσοι διαβιούν σε κακές συνθήκες υγιεινής και σε συνθήκες συγχρωτισμού. Ο πυογόνος στρεπτόκοκκος αποτελεί ένα από τα πιο συχνά αίτια φαρυγγοαμυγδαλίτιδας στα παιδιά σχολικής ηλικίας.

Υπάρχει εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α;

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο ομάδας Α. Ωστόσο υπάρχουν κάποια εμβόλια υπό μελέτη έναντι του βακτηρίου.

Τα μέτρα πρόληψης

Τα μέτρα πρόληψης της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο περιλαμβάνουν:

  • Σωστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και της υγιεινής των χεριών
  • Εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας
  • Αποφυγή του συγχρωτισμού και σωστό αερισμό των χώρων
  • Σωστή καθαριότητα και απολύμανση των επιφανειών και των συχνά χρησιμοποιούμενων αντικειμένων, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών
  • Περιορισμός των ατόμων που νοσούν σε κατ’ οίκον νοσηλεία, τουλάχιστον για ένα εικοσιτετράωρο μετά την έναρξη της αντιβιοτικής τους αγωγής
Πώς μπορεί να διαγνωσθεί μια λοίμωξη

Υπάρχουν διάφορες εξετάσεις για τη διάγνωση της λοίμωξης από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α ανάλογα με την κλινική εικόνα του ασθενούς. Για παράδειγμα η στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα μπορεί γρήγορα να διαγνωσθεί με καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος, καθώς επίσης και με ένα ταχύ τεστ ανίχνευσης του αντιγόνου του στρεπτοκόκκου, γνωστό ως step test.

Ποια είναι η θεραπεία

Η στρεπτοκοκκική λοίμωξη από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α πρέπει εγκαίρως να αντιμετωπίζεται με τα κατάλληλα αντιβιοτικά, ανάλογα με τη βαρύτητα της λοίμωξης.

Πότε χρειάζεται ιατρική βοήθεια;

Ο πυρετός που επιμένει, η έντονη κυνάγχη, η δυσκαταποσία, ο πυρετός σε συνδυασμό με εξάνθημα, η έντονη καταβολή είναι συμπτώματα που πρέπει να μας οδηγήσουν στο να αναζητήσουμε άμεσα ιατρική βοήθεια. Η διεισδυτική λοίμωξη από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο εξελίσσεται ταχύτατα, γι’ αυτό οποιαδήποτε υποψία νόσου χρήζει άμεσης ιατρικής εκτίμησης.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε 9χρονη από στρεπτόκοκκο στο Διδυμότειχο – Tα συμπτώματα, πώς μεταδίδεται, οι πιο ευάλωτοι"

Κερατσίνι: Στις φυλακές Τρίπολης ο 78χρονος που κατηγορείται για βιασμό της εγγονής του

Στις φυλακές Τρίπολης οδηγείται ο 78χρονος που κατηγορείται για βιασμό της εγγονής του.

Στα δικαστήρια Πειραιά οδηγήθηκε το πρωί ο 78χρονος από το Κερατσίνι, ο οποίος κατηγορείται ότι βίαζε την 14χρονη εγγονή του από την ηλικία των 9 ετών μέσα στο σπίτι της οικογένειάς της.

Ο 78χρονος παρουσιάστηκε ενώπιον του ανακριτή, έχοντας στο πλευρό του τη μία από τις δύο κόρες του, η οποία μαζί με τα υπόλοιπα αδέλφια υπερασπίζουν τον πατέρα τους, λέγοντας ότι δεν ισχύουν όσα καταγγέλλει η ανήλικη.

Ο ίδιος πάντως κατηγορείται για βιασμό ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση, γενετήσια πράξη κατ’ εξακολούθηση με ανήλικο που δεν συμπλήρωσε τα 12 έτη μεταξύ συγγενών και προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Το κορίτσι κράτησε το μυστικό για αρκετά χρόνια, μέχρι που αποφάσισε πριν από ένα χρόνο να μιλήσει σε κοντινό της πρόσωπο, όχι όμως σε πρόσωπο του στενού οικογενειακού της περιβάλλον. Κάπως έτσι έφτασε στα αυτιά της μητέρας, του πατέρα και της γιαγιάς το περιστατικό αυτό.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κερατσίνι: Στις φυλακές Τρίπολης ο 78χρονος που κατηγορείται για βιασμό της εγγονής του"

Αμεσοδρασίτες συνέλαβαν ένοπλους ληστές στη Δάφνη – Είχαν απασχολήσει και για οπαδική βία

Με δύο πιστόλια μέσα στο αυτοκίνητο που επέβαιναν και εντοπίστηκαν να κινούνται στη Δάφνη, συνελήφθησαν τρεις κακοποιοί από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης.

Μάλιστα στη θαλάμη του ενός πιστολιού, υπήρχε μια σφαίρα. Οι δράστες εντοπίστηκαν στο ύψος των ΤΕΦΑΑ στη Δάφνη.

Το αυτοκίνητό τους έφερε πλαστές πινακίδες, που παρέπεμπαν σε ίδιο τύπου όχημα και ίδιο χρώμα. Όπως διαπίστωσαν οι Αμεσοδρασίτες, είχε κλαπεί στις 13 Δεκεμβρίου του 2023, από το Χαλάνδρι.

Εκτός από τα πιστόλια, (ένα παλαιού τύπου και ένα Glock ρέπλικα), που βρέθηκαν μέσα σε σακ βουαγιάζ και κάτω από το κάθισμα του συνοδηγού, εντοπίστηκαν δύο ζευγάρια γάντια και ένα ψαλίδι.

Όλα τα άτομα που συνελήφθησαν είχαν απασχολήσει τις Αρχές στο παρελθόν για ληστείες, κλοπές, ναρκωτικά, οπαδική βία, απείθεια και βία κατά υπαλλήλων. 

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Αμεσοδρασίτες συνέλαβαν ένοπλους ληστές στη Δάφνη – Είχαν απασχολήσει και για οπαδική βία"

Έρχονται αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας λόγω «τρύπας» στα έσοδα

Ένα σχέδιο αναπροσαρμογής των τελών κυκλοφορίας εξετάζει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα οι αλλαγές θα προωθηθούν άμεσα, μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας για το 2024, στις 29 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει και τις δημοσιονομικές δυνατότητες για παροχή κινήτρων ώστε μέσω της διαδικασίας της απόσυρσης να περιοριστεί, ακόμη και να σταματήσει, η κυκλοφορία αυτοκινήτων άνω των 20 ετών.

Όπως ανέφερε το «Βήμα της Κυριακής», το βασικό ζήτημα για το υπουργείο Οικονομικών είναι πως τα τελευταία 13 χρόνια, περίοδος κατά την οποία εφαρμόζονται τα τέλη κυκλοφορίας με βάση τις εκπομπές ρύπων, έχουν πουληθεί πολλά οχήματα σύγχρονης αντιρρυπαντικές τεχνολογίας, τα οποία αν και βοηθούν το περιβάλλον, προκαλούν προβλήματα στα φορολογικά έσοδα.

Τα ποσά που καταβάλλονται από τους ιδιοκτήτες των οχημάτων που έχουν τεθεί σε πρώτη κυκλοφορία μετά τον Νοέμβριο του 2010 είναι αναλογικά πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με αυτά που καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες των ΙΧ που έχουν τεθεί σε κυκλοφορία έως την 31η Οκτωβρίου του 2010.

Ετησίως τα έσοδα που προσδοκά το κράτος από τα τέλη κυκλοφορίας ανέρχονται σε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο η εξίσωση με βάση τον σημερινό τρόπο υπολογισμού δεν βγαίνει και αναμένεται πως μεσοπρόθεσμα θα υπάρξει τρύπα στα έσοδα. Για αυτό το λόγο οι αρμόδιοι αναφέρουν πως θα υπάρξουν αναπροσαρμογές ώστε να μην κινδυνεύσει ο στόχος των 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τέλη κυκλοφορίας 2024: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου λήγει η παράταση για την πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας 2024. Τονίζεται ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στις πληρωμές, στοιχείο που πρέπει να λάβετε υπόψη μέσα σε αυτό το μήνα, καθώς μετά το πρόστιμο είναι «βαρύ».

Μετά την τελευταία επίσημη παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, η προθεσμία για τα τέλη κυκλοφορίας λήγει στις 29 Φεβρουαρίου 2024. Μπορείτε να εκτυπώσετε το «Έντυπο τελών κυκλοφορίας» (ΕΔΩ)

Βήμα-βήμα η διαδικασία

  • Συμπληρώνετε τον Α.Φ.Μ., που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας
  • Συμπληρώνετε τον αρ. κυκλοφορίας του οχήματος, που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας
  • Επιλέγετε το έτος τελών κυκλοφορίας
  • Επιλέγετε «Εκτύπωση»

Στην πλατφόρμα myCAR (ΕΔΩ), της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, έχετε τη δυνατότητα να:

  • Θέσετε σε ψηφιακή ακινησία/κυκλοφορία το όχημά σας, καταθέτοντας ψηφιακά τις πινακίδες του, χωρίς να πρέπει να επισκεφθείτε τη ΔΟΥ σας.
  • Κατεβάσετε το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας και να λάβετε βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας.
  • Άρετε την ακινησία του οχήματός τους και να πληρώσετε τέλη κυκλοφορίας με το μήνα.
  • Ενημερωθείτε για πιθανή οφειλή τελών κυκλοφορίας έτους 2017.

Πώς γίνεται η πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας 2024

Αφού εκτυπώσετε το ειδοποιητήριο, τα τέλη κυκλοφορίας μπορούν να πληρωθούν με τρεις τρόπους:

  • Από ένα μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών και σκανάροντας το QR code του ειδοποιητηρίου, ακολουθώντας τις οδηγίες στην οθόνη.
  • Στην εφαρμογή της τράπεζάς (e-banking) και πληρωμή με τον 23ψήφιο κωδικό RF που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο.
  • Σε κάποιο κατάστημα τράπεζας ή ΕΛΤΑ με πληρωμή στο ταμείο επιδεικνύοντας το ειδοποιητήριο με το QR code.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Έρχονται αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας λόγω «τρύπας» στα έσοδα "

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη με 101 διαβατήρια και ταυτότητες

Στη σύλληψη 45χρονου αλλοδαπού – υπηκόου Δανίας – προέβησαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στελέχη της Ομάδας Κ9/ Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών με τη συνδρομή του προσωπικού του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας για παράβαση του άρθρου 394 Π.Κ. “Αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος” και του άρθρου 29 του Ν. 4251/2014 “Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης και λοιπές διατάξεις”.

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη με 101 διαβατήρια και ταυτότητες

Ειδικότερα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε σε ΙΧΕ όχημα με οδηγό τον 45χρονο στο λιμάνι εξωτερικού Ηγουμενίτσας εντοπίστηκαν επιμελώς κρυμμένα κάτω από τις μοκέτες και τα καθίσματα συνολικά 101 ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία ο προαναφερθείς σκόπευε να μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό.  Από αυτά 56 ήταν δηλωμένα ως κλαπέντα – απολεσθέντα, τα 4 ήταν πλαστά και τα 41 είναι έγγραφα άλλων προσώπων.

Από τη Λιμενική Αρχή της Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση κατασχέθηκαν τα έγγραφα, το ΙΧΕ όχημα, όπως επίσης και το χρηματικό ποσό των 8.200 κορωνών Δανίας και 5 κινητά τηλέφωνα, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή του 45χρονου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη με 101 διαβατήρια και ταυτότητες"

Άδωνις Γεωργιάδης: Ποιες κλινικές θα κάνουν απογευματινά χειρουργεία – Ξεκινούν από 1η Μαρτίου

Σταδιακά από την 1η Μαρτίου θα επεκταθεί η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία όλης της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Τα απογευματινά χειρουργεία δεν θα στηθούν σε όλες τις κλινικές της χώρας, ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στην τηλεόραση του Action24, ενώ πρόσθεσε πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αυτήν την εβδομάδα, με σκοπό το μέτρο να μπει σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου.

Όπως επανέλαβε, το μέτρο θα συμβάλλει αποφασιστικά να αποσυμφορηθούν τα πρωινά χειρουργεία, στα οποία οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλονται πολύ σύντομα σε δωρεάν επέμβαση, καθώς οι λίστες αναμονής θα μειωθούν.

Χαρακτηριστικά ανέφερε τα απογευματινά ιατρεία, τα οποία συνέβαλαν αποφασιστικά στο να αποσυμφορηθούν τα πρωινά τακτικά ραντεβού στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, όπως είπε.

«Είκοσι δύο χρόνια εξυπηρετούνται εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας στα απογευματινά ιατρεία, ίσως και εκατομμύρια μέσα σε 22 χρόνια. Ξέρετε ότι ο μέσος χρόνος αναμονής στα πρωινά ιατρεία από 6 μήνες έχει πέσει στους 2 μήνες γιατί λειτούργησαν τα απογευματινά ιατρεία; Τώρα είναι 2 μήνες γιατί τους 4 μήνες αναμονής τους έχουν “απορροφήσει” τα απογευματινά ιατρεία. Αυτό που εφαρμόσαμε εδώ και 22 χρόνια με τα απογευματινά ιατρεία και που κανένας πλέον δεν διαμαρτύρεται -γιατί όλοι φώναζαν τότε, όπως φωνάζουν και τώρα- θα το εφαρμόσουμε ξανά αυτό το ωραίο μοντέλο και στα χειρουργεία», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

 

Δεν θα κάνουν όλες οι χειρουργικές κλινικές απογευματινά χειρουργεία

Ως προς το ποια νοσοκομεία και χειρουργικές κλινικές θα έχουν το δικαίωμα δημιουργίας απογευματινών χειρουργείων, ο υπουργός σημείωσε ότι με δεδομένο ότι δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, θα χρειαστεί οι ίδιες οι κλινικές να αποφασίσουν εάν μπορούν να υποστηρίξουν πρωινή και απογευματινή λειτουργία, είπε ο Α. Γεωργιάδης.

«Τα απογευματινά χειρουργεία δεν θα τα στήσουν όλες οι κλινικές της χώρας, αλλά μόνο οι κλινικές που μπορούν. Οι ίδιες οι κλινικές θα αποφασίσουν εάν έχουν το επαρκές προσωπικό που προβλέπει ο νόμος. Γιατί για να γίνει μια επέμβαση ο νόμος λέει ότι πρέπει να έχεις έναν χειρουργό, έναν αναισθησιολόγο, έναν νοσηλευτή ή και δεύτερο χειρουργό, αναλόγως το είδος της επέμβασης», σημείωσε.

Πρόσθεσε δε πως υπάρχει πρόβλεψη για να λάβει άδεια μια χειρουργική κλινική να έχει και απογευματινά χειρουργεία, θα πρέπει προηγουμένως να μπορεί να υποστηρίξει σωστά τα πρωινά δωρεάν χειρουργεία:

«Έχουμε προβλέψει πως για να μπορεί μια κλινική χειρουργική να έχει την άδεια να στήνει απογευματινά χειρουργεία, θα πρέπει να εκτελεί στα πρωινά χειρουργεία τα δωρεάν δηλαδή, τον ίδιο αριθμό επεμβάσεων που έκανε και πριν. Και αυτά θα λειτουργούν παράλληλα», είπε συγκεκριμένα.

Τέλος σημείωσε πως στην αρχή θα ενταχθούν λίγες κλινικές με σκοπό τη σταδιακή ανάπτυξή τους στη συνέχεια. «Δεν έχω τεράστιες προσδοκίες από τον πρώτο μήνα, Δεν στήνεται κάτι τέτοιο σε λίγα 24ωρα, θέλει κάποιους μήνες να αποδώσει. Στα μεγάλα νοσοκομεία θα ξεκινήσει. Ο στόχος μου είναι να μπορεί να λειτουργεί από 1η Μαρτίου», κατέληξε ο υπουργός

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Άδωνις Γεωργιάδης: Ποιες κλινικές θα κάνουν απογευματινά χειρουργεία – Ξεκινούν από 1η Μαρτίου"

Συναγερμός για ιλαρά σε 2 περιοχές της Ελλάδας - Ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει μέτρα και οδηγίες

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας μετά την εμφάνιση κρουσμάτων ιλαράς στην ελληνική επικράτεια.

Συγκεκριμένα υπάρχουν ήδη 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα, δύο στην Κρήτη και ένα στη Βόρεια Ελλάδα, και μάλιστα σε ενήλικες, ενώ ακόμη δύο περιστατικά βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Οι άνθρωποι που νόσησαν τον υψηλής μεταδοτικότητας ιό της ιλαράς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είχαν ταξιδέψει σε Ρωσία και Ρουμανία.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα και οδηγίες με στόχο την αύξηση των εμβολιασμών και την αποτροπή της εξάπλωσης μιας επιδημίας ιλαράς, όπως είχε συμβεί το 2017.

Σημειώνεται πω το 2023 εντοπίστηκαν στην Ευρώπη συνολικά 30.000 κρούσματα ιλαράς, όταν ο αντίστοιχος αριθμός το 2022 ήταν μόλις 1.000, δηλαδή 30 φορές υψηλότερος.

Όσο πρέπει να γνωρίζετε για την ιλαρά

Η μετάδοση της ιλαράς γίνεται κυρίως αερογενώς από άτομο σε άτομο με σταγονίδια που αποβάλλουν οι ασθενείς και σπανιότερα με αντικείμενα που μολύνθηκαν πολύ πρόσφατα από ρινικές και φαρυγγικές εκκρίσεις.

Ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό από το αναπνευστικό σύστημα και εγκαθίσταται στον αναπνευστικό βλεννογόνο και τους επιχώριους λεμφαδένες όπου και πολλαπλασιάζεται. Στη συνέχεια μεταφέρεται με τη λεμφική οδό στο αίμα και με αυτό σε διάφορα όργανα. Ο ιός απενεργοποιείται γρήγορα από τη ζέστη, το φως, το όξινο pH και τη θρυψίνη. Ο χρόνος επιβίωσής του στον αέρα ή σε επιφάνειες αντικειμένων είναι μικρότερος των 2 ωρών.

Τα τρία στάδια της νόσου είναι το πρόδρομο (καταρροϊκό), το εξανθηματικό και το στάδιο της αποδρομής.

Ο χρόνος επώασης της ιλαράς είναι 10-12 ημέρες ενώ από την έκθεση στον ιό μέχρι την έκθυση του εξανθήματος μεσολαβούν κατά μέσο όρο 14 ημέρες (7-18 ημέρες). Η ιλαρά παρουσιάζει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα με ποσοστό δευτερογενούς προσβολής έως 90% μεταξύ επίνοσων ατόμων (π.χ. ατόμων που δεν έχουν ανοσοποιηθεί). Η μετάδοση γίνεται 4 ημέρες πριν την έκθυση του εξανθήματος έως 4 ημέρες μετά. Το μέγιστο της μετάδοσης τοποθετείται από την έναρξη του πρόδρομου σταδίου έως και 3-4 ημέρες μετά την έκθυση του εξανθήματος.

Το πρόδρομο (καταρροϊκό) στάδιο, διαρκεί 2-4 ημέρες, χαρακτηρίζεται από πυρετό, έντονα καταρροϊκά συμπτώματα (δακρύρροια, ρινόρροια, πταρμό), βήχα, επιπεφυκίτιδα και φωτοφοβία. 1-2 ημέρες πριν ή μετά την εμφάνιση του εξανθήματος εμφανίζονται οι κηλίδες του Koplik που είναι παθογνωμονικές της νόσου και είναι μικρά λευκωπά στίγματα που περιβάλλονται από ερυθρά άλω και εντοπίζονται στο βλεννογόνο της παρειάς αντίστοιχα προς τους κάτω γομφίους.

Το εξανθηματικό στάδιο διαρκεί 5-6 ημέρες και χαρακτηρίζεται από έκθυση κηλιδοβλατιδώδους εξανθήματος το οποίο στην αρχή είναι αραιό, ροδαλό και τα στοιχεία αφορίζονται σαφώς μεταξύ τους ενώ στη συνέχεια γίνονται ερυθρά και συρρέουν αλλά εξακολουθούν να αφορίζονται μεταξύ τους με υγιές δέρμα. Η έκθυση του εξανθήματος γίνεται κατά ώσεις και συνήθως αρχίζει πίσω από τα αυτιά, γρήγορα εξαπλώνεται στο πρόσωπο, τον κορμό και τα άκρα.

Το στάδιο της αποδρομής (ανάρρωσης) χαρακτηρίζεται από πτώση του πυρετού και εξαφάνιση του εξανθήματος σταδιακά με τη σειρά έκθυσης δηλαδή σβήνει πρώτα από το πρόσωπο και τελικά από τα άκρα. Σε μερικές περιπτώσεις παρατηρείται λεπτή απολέπιση του δέρματος εκτός από τις παλάμες και τα πέλματα.

Επιπλοκές

Περίπου 30% των περιπτώσεων ιλαράς έχουν μια ή περισσότερες επιπλοκές που είναι συχνότερες σε παιδιά κάτω των 5 ετών και ενήλικες άνω των 20 ετών. Οι συχνότερες επιπλοκές εμφανίζονται από το πεπτικό, αναπνευστικό και το ΚΝΣ. Από το πεπτικό εμφανίζεται διάρροια (8%) και σπανίως παροδική ηπατίτιδα. Σοβαρότερες επιπλοκές είναι η πνευμονία ιογενής (γιγαντοκυτταρική) ή δευτεροπαθής από μικρόβια (συχνότητα 6%) η οποία αποτελεί και τη συχνότερη αιτία θανάτου, η οξεία μέση πυώδης ωτίτιδα (7%), η οξεία εγκεφαλίτιδα (0,1%) που προβάλλει με υπερπυρεξία, ανησυχία, διέγερση, θόλωση της διάνοιας, σπασμούς και κώμα.

Η υποξεία σκληρυντική πανεγκεφαλίτις (SSPE), είναι σπάνια επιπλοκή, εμφανίζεται μετά παρέλευση κατά μέσο όρο 7 ετών από την εκδήλωση της ιλαράς και οφείλεται σε βλάβη των εγκεφαλικών κυττάρων από τον ιό της ιλαράς που παραμένει και πολλαπλασιάζεται μετά την αποδρομή της νόσου. Οι ενήλικες νοσούν σπάνια από ιλαρά αλλά σοβαρότερα από τα παιδιά. Οι επιπλοκές αφορούν κυρίως το αναπνευστικό: πνευμονία (30%), μέση πυώδης ωτίτιδα (29%), ιγμορίτιδα (25%) (6). Η νόσηση κατά την εγκυμοσύνη σχετίζεται με αποβολή του εμβρύου, πρόωρο τοκετό, χαμηλού βάρους γέννησης νεογνό (1,6). Θάνατοι από ιλαρά έχουν αναφερθεί σε ανεπτυγμένες χώρες σε 1-2% των κρουσμάτων. Η θνητότητα στις αναπτυσσόμενες χώρες αγγίζει το 25%.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Συναγερμός για ιλαρά σε 2 περιοχές της Ελλάδας - Ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει μέτρα και οδηγίες "

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Συμβολικός αποκλεισμός της εθνικής οδού Χανίων – Ρεθύμνου από αγρότες

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις συνεχίζονται με τους αγρότες και στην Κρήτη να ζητούν την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους…

Σε συμβολικό ολιγόλεπτο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Χανίων-Ρεθύμνου στην περιοχή Μεγάλα Χωράφια προχώρησαν σήμερα το μεσημέρι αγρότες μετά από κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων η οποία με ανακοίνωση της κάλεσε όλους τους αγρότες να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, διεκδικώντας μέτρα προστασίας του εισοδήματός τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Μανούσο Σταυριανουδάκη, οι αγρότες ζητούν μείωση του κόστους παραγωγής, αναπλήρωση του εισοδήματος τους, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, αύξηση του αφορολόγητου και ολοκληρωμένο πρόγραμμα δακοκτονίας με κρατική ευθύνη.

Η πορεία των αγροτικών κινητοποιήσεων στα Χανιά θα κριθεί στην προγραμματισμένη για αύριο συνεδρίαση της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων που θα πραγματοποιηθεί στη Νίκαια Λάρισας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγροτικές κινητοποιήσεις: Συμβολικός αποκλεισμός της εθνικής οδού Χανίων – Ρεθύμνου από αγρότες"

Χαλκιδική: Διασχίζουν μέσα από τα χωράφια οι αγρότες για να αποφύγουν το μπλόκο της ΕΛΑΣ (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Συναγερμός στην ΕΛΑΣ. Μέσα από τα χωράφια οι αγρότες της Χαλκιδικής επιχειρούν να παρακάμψουν το μπλόκο της ΕΛΑΣ.

Μάλιστα, χρειάστηκε να ανοίξουν κιγκλιδώματα για να περάσουν μέσα από τα χωράφια.

Οι αγρότες σκοπεύουν να αποκλείσουν με τα τρακτέρ τους όλους τους παράδρομους που οδηγούν στη Θεσσαλονίκη.

 thesstoday

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαλκιδική: Διασχίζουν μέσα από τα χωράφια οι αγρότες για να αποφύγουν το μπλόκο της ΕΛΑΣ (ΦΩΤΟ+VIDEO)"

Μητρόπολη Κέρκυρας: Η απάντηση από τον Μητροπολίτη Νεκτάριο για το viral βίντεο με το παιδί ΑμεΑ (βίντεο)

«Θύελλα» αντιδράσεων έχει σηκώσει στα social media βίντεο στο οποίο φαίνεται ο Μητροπολίτης Κέρκυρας, Νεκτάριος να κάνει μια κίνηση με το χέρι ζητώντας από συνεργάτη του να απομακρύνει έναν νεαρό ΑμεΑ την ώρα που αυτός προσπαθεί να τον πλησιάσει για να πάρει την ευχή του.

Η Μητρόπολη Κέρκυρας πήρε θέση κάνοντας λόγο για fake news επικαλούμενη το πλήρες βίντεο του περιστατικού που συνέβη κατά τον Εσπερινό για τον Άγιο Σπυρίδωνα, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η Μητρόπολη στην απάντησή της σημειώνει ότι στο πλήρες βίντεο φαίνεται ο ίδιος νεαρός να φιλάει το χέρι του Μητροπολίτη Νεκτάριου λίγα λεπτά μετά την φερόμενη άρνηση του ιεράρχη.

Παράλληλα η Μητρόπολη υποστηρίζει ότι το αρχικό βίντεο δεν είναι πλήρες καθώς ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά την κίνηση του συνεργάτη του Μητροπολίτη προς τον νεαρό ΑμεΑ, το ίδιο κάνει και σε ένα παπαδοπαίδι το οποίο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, μπαίνει στο ιερό μαζί με το ΑμεΑ.

Όλη η ανακοίνωση της Μητρόπολης Κέρκυρας

«Σε ανάρτηση ειδησεογραφικής ιστοσελίδας, την οποία αναπαρήγαγαν διάφορα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, δημοσιεύθηκε ότι ο Μητροπολίτης Κερκύρας έδωσε εντολή να διώξουν ένα παιδί με ειδικές ανάγκες για να μην πάρει δήθεν την ευχή του κατά την τέλεση του εσπερινού της πανηγύρεως του Αγίου Σπυρίδωνος στις 11 Δεκεμβρίου 2023.

Η ανάρτηση είναι κλασικό παράδειγμα fake news. Ο συγκεκριμένος νέος βοηθά στο Ιερό προσκύνημα ως αναγνώστης και ως ιερόπαις, όπως η παράδοση της Εκκλησίας μας προβλέπει, και αυτό που του λέχθηκε ήταν να πάει στο ιερό του Αγίου, για να βοηθήσει, όπως είθισται.

Το βίντεο ανηρτήθη μονταρισμένο με τέτοιον τρόπο, ώστε να δημιουργηθούν εσφαλμένες εντυπώσεις. Αν κάποιος έκανε τον κόπο να το παρακολουθήσει ολόκληρο λίγο παρακάτω (από το σημείο 6.13 έως το 6.15), θα διαπίστωνε ότι ο νέος που είναι ιδιαιτέρως αγαπητός και στον Μητροπολίτη και στους κληρικούς και διακονεί σε όλες τις εκκλησίες της παλιάς πόλης (υπάρχει και σχετικό φωτογραφικό υλικό, το οποίο όμως, σεβόμενοι τα προσωπικά δεδομένα, δεν δημοσιεύουμε, αλλά είναι στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου), εισέρχεται στο ιερό, όπως ορίζει η τάξη της Εκκλησίας.

Εκείνη τη στιγμή δεν χρειαζόταν να πάρει ευχή από τον Μητροπολίτη, όπως και ένας άλλος νέος που ακολουθεί και εισέρχεται και αυτός στο ιερό. Επίσης, δεν έλαβαν ευχή από τον Μητροπολίτη και οι αστυνομικές αρχές της πόλης, όπως φαίνεται καθαρά στη συνέχεια του βίντεο, αλλά προσκύνησαν τον Άγιο Σπυρίδωνα και πήγαν στην καθορισμένη θέση.

Είναι προφανές ότι η πρακτική αυτή αποτελεί απόπειρα «δολοφονίας χαρακτήρα» κατά του Μητροπολίτη, για τις απόψεις που εκφράζει το τελευταίο διάστημα σχετικά με τον γάμο των «ομόφυλων ζευγαριών»

EK TOY ΓΡΑΦΕΙΟY ΤΥΠΟΥ

ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ».

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητρόπολη Κέρκυρας: Η απάντηση από τον Μητροπολίτη Νεκτάριο για το viral βίντεο με το παιδί ΑμεΑ (βίντεο)"

Εισαγγελική παρέμβαση για τον πατέρα μαθητή που εισέβαλε σε σχολείο στα Καλύβια και επιτέθηκε σε καθηγήτρια

Την παρέμβαση του Αρείου Πάγου προκάλεσε η καταγγελία ότι πατέρας μαθητή επιτέθηκε σε καθηγητές σε γυμνάσιο στα Καλύβια, γιατί του επέβαλαν παιδαγωγικά μέτρα.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Ευθ. Αδειλίνη, με παραγγελία της προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, ζητεί τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αξιόποινων πράξεων.

Συγκεκριμένα, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός στην παραγγελία της προς τον διευθύνοντα της Εισαγγελίας αναφέρει:

«Σας αποστέλλουμε τα συνημμένα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, σύμφωνα με τα οποία ο πατέρας ενός μαθητή εισέβαλε στον χώρο του σχολείου αλλά και μέσα σε τάξη στα Καλύβια και επιτέθηκε στους εκπαιδευτικούς και στη Διευθύντρια, που επέβαλαν παιδαγωγικά μέτρα στον γιο του, επειδή εξύβρισε καθηγήτρια και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες προς διακρίβωση τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αξιόποινων πράξεων».

Ο άνδρας φέρεται, τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου, να εισέβαλε στη σχολική αίθουσα, να απείλησε και να εξύβρισε την καθηγήτρια ενώ στη συνέχεια εμφανίζεται να έκλεισε την πόρτα πάνω της, χτυπώντας τη στον ώμο.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Εισαγγελική παρέμβαση για τον πατέρα μαθητή που εισέβαλε σε σχολείο στα Καλύβια και επιτέθηκε σε καθηγήτρια"

Άγιοι Ανάργυροι: Ανήλικοι Ρομά ξυλοκόπησαν παρέα 16χρονων – Τους έκλεψαν κινητά και μπουφάν

Ριψοκίνδυνη απόφαση είναι πλέον για τους εφήβους μια απλή βόλτα στη γειτονιά τους το απόγευμα της Παρασκευής, του Σαββάτου ή της Κυριακής - Νέο περιστατικό με Ρομά στους Αγίους Αναργύρους.

Συμμορίες ανηλίκων, κυρίως Ρομά, τους στήνουν καρτέρι σε στέκια που γνωρίζουν ότι δίνουν ραντεβού οι μαθητές και τους επιτίθενται είτε χτυπώντας τους με κλωτσιές και μπουνιές είτε ακόμα και απειλώντας τους με αιχμηρά αντικείμενα όπως μαχαίρι.

Ένα τέτοιο περιστατικό σημειώθηκε και το βράδυ του Σαββάτου στους Άγιους Αναργύρους όταν μια παρέα εφήβων βγήκε βόλτα κοντά στο Αμαξοστάσιο. Ενώ περπατούσαν αντιλήφθηκαν ότι τους προσέγγιζαν τρεις ανήλικοι. Μόλις τους πλησίασαν διέκριναν ότι πρόκειται για Ρομά, οι οποίοι μάλιστα δίχως να χάσουν χρόνο ξεκίνησαν να τους χτυπούν με μπουνιές και να τους απειλούν ότι θα τους μαχαιρώσουν αν δεν τους δώσουν τα κινητά τους τηλέφωνα αλλά και τα μπουφάν που φορούσαν.

Οι ανήλικοι δίχως να χάσουν χρόνο προφανώς φοβούμενοι μη γίνουν χειρότερα τα πράγματα, τους έδωσαν ότι είχαν πάνω τους με την άγουρη συμμορία να τρέπεται σε φυγή.

Τα θύματα αμέσως ενημέρωσαν το Τ. Α στο Ίλιον για την επίθεση ενώ έδωσαν στους αστυνομικούς την πλήρη περιγραφή των δραστών.

newsbomb 

Διαβάστε Περισσότερα » "Άγιοι Ανάργυροι: Ανήλικοι Ρομά ξυλοκόπησαν παρέα 16χρονων – Τους έκλεψαν κινητά και μπουφάν"

Σοκ στη Λευκάδα: 64χρονος προσπάθησε να ασελγήσει σε ανήλικο αφού τον έπεισε να πάνε σπίτι του

Σοκάρει η περιγραφή ανήλικου στις αστυνομικές αρχές της Λευκάδας ο οποίος κατήγγειλε πως 64χρονος αφού τον έπεισε να τον ακολουθήσει στο σπίτι του, αρχικά τον παρότρυνε να παρακολουθήσουν μαζί ροζ ταινίες.

Σύμφωνα πάντα με την κατάθεση του ανηλίκου ο 64χρονος όμως είχε άλλα στο μυαλό του καθώς κατά την διάρκεια που έβλεπαν τις ακατάλληλες για ανήλικους ταινίες του κατέβασε τη φόρμα και το εσώρουχο, ζητώντας του να του επιτρέψει να προβεί σε ασελγή πράξη σε βάρος του, ενώ παράλληλα τον θώπευσε στα γεννητικά του όργανα.

Ο ανήλικος τρομοκρατημένος από τις κινήσεις του 64χρονου έφυγε τρέχοντας από το σπίτι του δράστη και κατευθύνθηκε στο ΑΤ όπου κατήγγειλε το περιστατικό.

Αστυνομικοί έφτασαν στην οικία που τους υπέδειξε το θύμα και του φόρεσαν χειροπέδες. 

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Σοκ στη Λευκάδα: 64χρονος προσπάθησε να ασελγήσει σε ανήλικο αφού τον έπεισε να πάνε σπίτι του"

Συνελήφθη γνωστός τράπερ στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» – Προσπάθησε να κλέψει δύο βαλίτσες

Γνωστός τράπερ συνελήφθη χθες Κυριακή (4/2) στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» για απόπειρα κλοπής.

Ο τράπερ ο οποίος εργάζεται σε εταιρεία στο αεροδρόμιο σύμφωνα με πληροφορίες του «Law and Order» αποπειράθηκε να κλέψει δύο βαλίτσες.

Συγκεκριμένα τον είδαν από κάμερες ασφάλειας να προσπαθεί να τοποθετήσει με τρόπο ύποπτο τις βαλίτσες κάτω από σακούλες σκουπιδιών.

Αμέσως αστυνομικοί από την ασφάλεια του αεροδρομίου τον συνέλαβαν.

Σήμερα αναμένεται να οδηγηθεί στις δικαστικές Αρχές προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την πράξη του.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη γνωστός τράπερ στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» – Προσπάθησε να κλέψει δύο βαλίτσες"

Απίστευτο περιστατικό ενδοσχολικής βίας στην Ανδραβίδα – Θύμα ένας 14χρονος

Η εφημερίδα «Πατρίς» φέρνει σήμερα στο φως ένα νέο περιστατικό που έρχεται να συγκλονίσει την κοινωνία με έναν νεαρό μόλις 14 ετών να γρονθοκοπά συμμαθητή του -μέσα στο σχολείο- και μάλιστα μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων συμμαθητών τους που απλά… κοιτούσαν, γελούσαν και… τραβούσαν βίντεο!

Όλα έγιναν το πρωί της περασμένης Παρασκευής στο Γυμνάσιο της Ανδραβίδας, όταν -όπως αποκάλυψε η μητέρα του θύματος μιλώντας στην εφημερίδας «Πατρίς», ο γιος της δέχθηκε επίθεση από συμμαθητή του για μια «ασήμαντη αφορμή»… «Του επιτέθηκαν μέσα στο σχολείο, ο γιος μου δεν αντέδρασε, έφαγε ξύλο… Κάποια άλλα παιδιά τραβούσαν βίντεο και στη συνέχεια το μοίρασαν στα social media…», τόνισε στην «Π» η μητέρα του 14χρονου μαθητή η οποία πέρα των άλλων καταγγέλλει τους εκπαιδευτικούς και τη διεύθυνση του σχολείου για αδιαφορία…

«Ο Διευθυντής και οι δύο καθηγητές που ήταν στο διάλειμμα δεν βοήθησαν το παιδί μου… Ο διευθυντής δεν με ενημέρωσε καν για το συμβάν που έγινε… Το παιδί ήρθε χτυπημένο στο σπίτι και έτσι το έμαθα… Ο γιος μου γύριζε στο προαύλιο με τον πάγο στο πρόσωπο και κανείς δεν του έδωσε σημασία… Όλοι ήταν αδιάφοροι και δεν με ειδοποίησε κανένας από το σχολείο…», υποστηρίζει η μητέρα του θύματος με την ίδια, να παραμένει σοκαρισμένη από το συμβάν και να ζητά να τιμωρηθούν οι… ένοχοι -που όπως τονίζει δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργούν πρόβλημα στη σχολική κοινότητα.

«Όταν ήρθε το παιδί μου χτυπημένο στο σπίτι, τρόμαξα… Έφυγα από το σπίτι και πήγα να βρω τους γονείς των παιδιών για να ζητήσω εξηγήσεις… Εγώ έχω πάει και στην αστυνομία… Θέλω να τιμωρηθούν αυτά τα παιδιά γιατί έχουν δημιουργήσει ξανά προβλήματα στο σχολείο…».

Η μητέρα του 14χρονου κάνει λόγο για ένα προσχεδιασμένο περιστατικό, με την ίδια να δηλώνει ότι «…όλο αυτό το είχαν στήσει, είχαν σχεδιάσει να πάρουν το παιδί στο πίσω μέρος του σχολείου, να το χτυπήσουν και να το τραβήξουν βίντεο». Ο 14χρονος μαθητής που δέχθηκε την επίθεση είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση με τη μητέρα του πλέον να ακολουθεί τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Η εφημερίδα «Πατρίς» -ως όφειλε άλλωστε, επικοινώνησε με τον διευθυντή του σχολείου ο οποίος μας δήλωσε πως δεν επιθυμεί -στην παρούσα να τοποθετηθεί, επικαλούμενος τον βαθμό της καλύτερης ενημέρωσης που πρέπει να έχει για το συγκεκριμένο θέμα.

«Τα παιδιά πρέπει να μιλάνε…»

Ζητήσαμε για το θέμα την άποψη των ειδικών, με την Ψυχολόγο, Έλενα Παναγούλια, να δηλώνει στην εφημερίδα «Πατρίς» πως: «Η ενδοσχολική βία είναι μια μάστιγα που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει συνεχώς αυξητικές τάσεις στη χώρα μας και σε όλον τον κόσμο. Πολλές φορές αναρωτιόμαστε ‘‘γιατί’’ αλλά η απάντηση βρίσκεται δυστυχώς γύρω μας και μέσα στα σπίτια μας. Όταν τα παιδιά μας ζουν σε περιβάλλον με έλλειψη σταθερότητας, ενδοοικογενειακές διαμάχες, ασαφή όρια, έλλειψη υποστήριξης και τρυφερότητας, έλλειψη υγιών προτύπων, τότε ας μην απορούμε διότι αποτελούν κύρια αίτια για την ολοένα αυξανόμενη επιθετική συμπεριφορά τους. Επίσης το άγχος στην καθημερινότητα των παιδιών, εντάσεις και συγκρούσεις στο περιβάλλον τους, αδιαφορία από τα σημαντικά πρόσωπα της ζωής τους, απόρριψη, απώλεια και πένθος. Επιπρόσθετοι παράγοντες είναι η αλόγιστη χρήση τηλεόρασης και ηλεκτρονικών παιχνιδιών στα οποία προβάλλεται η βία καθώς επίσης και η περίοδος της προεφηβείας και της εφηβείας όπου οι ορμονικές και οργανικές αλλαγές τείνουν να επηρεάζουν έντονα το συναίσθημα. Αυτό όμως που επίσης είναι αρκετά ανησυχητικό είναι πως τα παιδιά που δέχονται εκφοβισμό δεν μιλούν για ότι μπορεί να τους συμβαίνει, όσο δυσάρεστο και αν είναι αυτό. Είτε διότι φοβούνται εντονότερη αντίδραση των συμμαθητών τους, είτε (και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει πολύ) γιατί θεωρούν ότι μπορεί να μην αλλάξει τίποτα ακόμη και αν το αναφέρουν».

patrisnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτο περιστατικό ενδοσχολικής βίας στην Ανδραβίδα – Θύμα ένας 14χρονος"

«Σκούπα» της ΕΛ.ΑΣ. στο κέντρο της Αθήνας: Συνελήφθησαν 23 άτομα για κλοπές και ναρκωτικά – Τι κατασχέθηκαν (εικόνες)

Μία μεγάλη επιχείρηση πραγματοποίησε και έφερε εις πέρας η ΕΛ.ΑΣ. το διήμερο 3 και 4 Φεβρουαρίου στο κέντρο της Αθήνας.

Χαρακτηριστικά, όπως τονίζεται, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, το διήμερο 3 και 4 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη επιχειρησιακή δράση, με σκοπό την αντιμετώπιση των «εγκλημάτων δρόμου» (STREET CRIMES), στις περιοχές του Κολωνού, Καλλιθέας, Ακρόπολης, Ομόνοιας και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν, με την παρουσία δικαστικών λειτουργών, συνελήφθησαν συνολικά -23- άτομα, ταυτοποιήθηκαν -19- και εξιχνιάστηκαν συνολικά -20- κλοπές, [-4- από καταστήματα/επιχειρήσεις, -12- από οικίες, -1- κλοπή μοτοσικλέτας και -3- σε βάρος τουριστών].

Πιο αναλυτικά:

Σύλληψη -5- ατόμων, μελών συμμορίας, για –κατά περίπτωση- διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων

Μετά από ενδελεχή έρευνα, διαπιστώθηκε η δράση ομάδας ατόμων – συμμορίας, που διαπράττει κλοπές τσαντών και πορτοφολιών, σε βάρος κυρίως τουριστών, στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και σε μέρη τουριστικού ενδιαφέροντος, ενώ διαμένουν σε ξενοδοχείο, στα δωμάτια του οποίου αποθηκεύουν κλοπιμαία, χρησιμοποιώντας αυτά ως «καβάτζα».

Σε συντονισμένη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 3-2-2024, συνελήφθησαν -5- μέλη της συμμορίας, τα οποία μάλιστα διαπιστώθηκε ότι είχαν αφαιρέσει τα ενδιάμεσα κάγκελα των μπαλκονιών των δωματίων που χρησιμοποιούσαν ώστε να έχουν άμεση πρόσβαση στον χώρο – καβάτζα.

Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • μαχαίρια,
  • πλήθος αλυσίδων λαιμού φο μπιζού,
  • πλήθος ειδών ένδυσης με τις ετικέτες αγοράς αυτών,
  • συστήματα ήχου,
  • γυναικείες τσάντες,
  • φακός,
  • ζευγάρια γυαλιών οράσεως και ηλίου,
  • πλήθος ρολογιών και κοσμημάτων,
  • πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων,
  • πορτοφόλι, που περιείχε ταυτότητα και άδεια οδηγήσεως και
  • λοιπές άδειες οδηγήσεως.

Μέχρι στιγμής έχει διακριβωθεί η εμπλοκή τους σε -3- περιπτώσεις κλοπών σε βάρος τουριστών, ενώ αναζητείται ακόμη ένα μέλος της συμμορίας, τα στοιχεία ταυτότητας του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί.

Σύλληψη -15-ατόμων για –κατά περίπτωση- πλαστογραφία και παραβάσεις των νόμων περί αλλοδαπών, ναρκωτικών, όπλων και εθνικού τελωνειακού κώδικα

Κατόπιν κατάλληλης αξιοποίησης πληροφοριών, εντοπίστηκε ξενοδοχείο στην περιοχή της Αθήνας, στο οποίο παρέχεται κατάλυμα σε άτομα, τα οποία στερούνταν ή κατείχαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα ενώ σε δωμάτια – καβάτζες αποθηκεύονταν παραποιημένα και πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Κατόπιν συντονισμένης επιχείρησης συνελήφθησαν την Κυριακή, 4-2-2024, -15- άτομα, ενώ στις έρευνες που ακολούθησαν στα δωμάτια, βρέθηκαν –μεταξύ άλλων- και κατασχέθηκαν:

  • κινητά τηλέφωνα,
  • πλαστές ταυτότητες, διαβατήρια, άδειες διαμονής,
  • 0,9 γραμμάρια κάνναβης,
  • σουγιάς,
  • τραπεζικές κάρτες,
  • πακέτα τσιγάρων, άνευ φορολογικής ετικέτας και
  • πλήθος εγγράφων αμφιβόλου γνησιότητας
Σύλληψη 2 ατόμων για καταδικαστικές αποφάσεις

Από ειδική ομάδα συλλογής πληροφοριών, εντοπισμού και σύλληψης ατόμων με καταδικαστικές αποφάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, συνελήφθησαν -2- άτομα για καταδικαστικές αποφάσεις.

Πρόκειται για 53χρονο ημεδαπό, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν δύο αποφάσεις συνολικής φυλάκισης -3- ετών και -4- μηνών για απάτη καθώς και 45χρονο ημεδαπό, για τον οποίο με βούλευμα ανακλήθηκαν οι όροι απόλυσής του και εκκρεμεί υπόλοιπο έκτισης ποινής -7- ετών και -9- ημερών.

Αμφότεροι οδηγήθηκαν στο Τμήμα Εκτελέσεων Ποινών της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Σύλληψη ατόμου για ναρκωτικά

Κατόπιν ελέγχου που διενεργήθηκε πρωινές ώρες της Κυριακής, 4-2-2024,στο όχημα που οδηγούσε 29χρονος αλλοδαπός, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2,93 γραμμάρια κάνναβης, κινητό τηλέφωνο και το χρηματικό ποσό των -900- ευρώ. Επίσης, κατασχέθηκε το ανωτέρω όχημα.

Εξιχνίαση -12- κλοπών από οικίες, -4- από καταστήματα/ επιχειρήσεις και -1- κλοπή μοτοσικλέτας

Δικογραφίες τακτικής διαδικασίας σχηματίστηκαν σε βάρος συνολικά -18- ατόμων, για κλοπές ενώ εξιχνιάστηκαν συνολικά -17- περιπτώσεις.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διενεργούμενης έρευνας – προανάκρισης και μετά από κατάλληλη αξιοποίηση ερευνητικών στοιχείων και εγκληματολογικών δεδομένων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, εξιχνιάστηκαν:

-12- κλοπές από το εσωτερικό οικιών σε Αθήνα, Νέα Σμύρνη και Άγιο Δημήτριο,
-5- κλοπές από καταστήματα σε Αθήνα, Νέα Σμύρνη και Καλλιθέα,
-1- κλοπή μοτοσικλέτας, η οποία βρέθηκε στην περιοχή του Συντάγματος από αστυνομικούς και αποδόθηκε στο νόμιμο κάτοχό της.
Οι δικογραφίες τακτικής διαδικασίας θα υποβληθούν αρμοδίως.

elas

elas2

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "«Σκούπα» της ΕΛ.ΑΣ. στο κέντρο της Αθήνας: Συνελήφθησαν 23 άτομα για κλοπές και ναρκωτικά – Τι κατασχέθηκαν (εικόνες)"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news