facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Οι απαντήσεις Μητσοτάκη στον τουρκικό αναθεωρητισμό και το μήνυμα φιλίας στον τουρκικό λαό

«Κόκκινες γραμμές». Συνολικές απαντήσεις στους αναθεωρητικούς βερμπαλισμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ανοιχτοί δίαυλοι, υπό το πρίσμα του διεθνούς δικαίου, αλλά και μηνύματα στο λαό της Τουρκίας, τον οποίο διαχώρισε από τη λόγω και έργω αποχαλίνωση της ηγεσίας του. Ο πρωθυπουργός, από το βήμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αποδόμησε το σύνολο της επιχειρηματολογίας της Άγκυρας, στηλιτεύοντας την χωρίς φρένα προκλητικότητά της.

«H ηγεσία της Τουρκίας φαίνεται να έχει μια παράξενη εμμονή με τη χώρα μου… Αν ο Πρόεδρος Ερντογάν θέλει να μιλήσει για «κόκκινες γραμμές», τότε λέω το εξής: οι τουρκικές αξιώσεις στην κυριαρχία των νησιών της Ελλάδας είναι αβάσιμες και απαράδεκτες. Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικού εδάφους ξεπερνά την «κόκκινη γραμμή» για όλους τους Έλληνες. Και ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, δεν θα συμβιβαστώ ποτέ σε ό,τι έχει να κάνει με την εδαφική ακεραιότητα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας μου. Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί bullying από κανέναν», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απογυμνώνοντας κάθε ισχυρισμό του Τούρκου προέδρου για το μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης εξέπεμψε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που σώζει ανθρώπινες ζωές και θα εξακολουθήσει να φυλάσσει τα σύνορά της.

«Οι βάρκες που μεταφέρουν τους απελπισμένους ανθρώπους στους οποίους αναφέρεται διαρκώς ο Πρόεδρος Ερντογάν, φεύγουν από τις τουρκικές ακτές στο φως της ημέρας…», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Τον δικό της συμβολισμό είχε η κίνηση του πρωθυπουργού να ανεβάσει tweet στα τούρκικα και βίντεο με τουρκικούς υπότιτλους, απευθυνόμενος στο λαό της γείτονος:

«Με αυτό το μήνυμα των Ηνωμένων Εθνών, θα ήθελα να απευθυνθώ όχι μόνο στους Τούρκους ηγέτες αλλά και στον τουρκικό λαό: η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία. Δεν είμαστε ο εχθρός. Είμαστε γείτονες και δίνουμε μεγάλη σημασία στις μεταξύ μας φιλικές σχέσεις»

«Η Ελλάδα έχει υποχρέωση να αντισταθεί στη συνειδητή προσπάθεια διάβρωσης της αλήθειας», σημείωσε ο κ. Δένδιας, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Κεφάλαιο».

«Απέναντι σε «γκαιμπελικές» πρακτικές, η μόνη απάντηση είναι η προβολή της αλήθειας. Καθώς και η αποδόμηση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων. Η Ελλάδα δεν αφήνει τίποτα αναπάντητο», επισημαίνει ο κ. Δένδιας.

Ενοχλημένη εμφανίζεται η Άγκυρα, στον απόηχο της πρωθυπουργικής ομιλίας στον ΟΗΕ

Η πρώτη αντίδραση ήρθε μέσω διαρροών από την τουρκική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη. «Η ομιλία είναι ένα ακόμη παράδειγμα διαστρέβλωσης των γεγονότων και εχθρότητας προς την Τουρκία…» ήταν το σχόλιο, σύμφωνα με το πρακτορείο Αναντολού.

Οι οβιδιακές μεταμορφώσεις της γείτονος αποτυπώθηκαν σε δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων. Τη στιγμή που ο Χουλουσί Ακάρ εκτόξευε νέες απειλές, ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν μετακινήθηκε από το περιλάλητο «Μητσοτάκης γιόκ» στο, υπό προϋποθέσεις, «ο Ερντογάν δεν αποκλείει κανέναν», όσον αφορά σε μία συνάντηση των δύο ηγετών.

«Νομίζαμε ότι ξέχασαν να κολυμπούν με τις προκλητική τους στάση. Αν πάνε με αυτή τη νοοτροπία, καλό θα είναι να ξέρουν να κολυμπούν, γιατί θα τους φανεί χρήσιμο», δήλωσε στην Ηürriyet ο Χουλουσί Ακάρ.

«Ο πρόεδρος μας δεν αποκλείει κανέναν. Αν γίνει ένα βήμα ο πρόεδρος μας κάνει δύο βήματα», ανέφερε ο Ιμπραχίμ Καλίν.

«Στο τέλος ο επιμένων νικά και θα επικρατήσει δικαιοσύνη», ανέφερε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, μιλώντας στην εκδήλωση της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, στη Νέα Υόρκη.

Τα επόμενα βήματα της ελληνικής διπλωματίας

Πλήρως ικανοποιημένη είναι η Αθήνα από τα αποτελέσματα που έχει παράξει σε γεωπολιτικό επίπεδο η τετραήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη.

Παρουσιάζοντας στις ομιλίες, τις διμερείς συναντήσεις του και στις συνεντεύξεις που παραχώρησε μία Ελλάδα που αλλάζει, αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας και μετατρέπεται σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, ο κ. Μητσοτάκης, όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, με το βλέμμα στην ομιλία του στον ΟΗΕ, έθεσε ως κόκκινη γραμμή την αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας, αποδόμησε ψεύδη και ανιστόρητες τουρκικές αιτιάσεις στο μεταναστευτικό, εξέθεσε την επιθετική συμπεριφορά της τουρκικής ηγεσίας στη διεθνή κοινότητα, ενώ κράτησε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου, με όρους σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο.

Ο διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας, που είχε ως κομβικό ορόσημο τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεχιστεί, με στόχο την ενημέρωση εταίρων και συμμάχων όσον αφορά στις προκλήσεις της ηγεσίας του εξ’ ανατολών γείτονα. Και στον ορίζοντα ανοίγονται τα επόμενα διεθνή ραντεβού του κ. Μητσοτάκη.

Οι επόμενοι σταθμοί:

-27 Σεπτεμβρίου: Ετήσια Συνάντηση της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Κρήτη).

-30 Σεπτεμβρίου: Σύνοδος Κορυφής των Μεσογειακών Κρατών Μελών της Ε.Ε. (Αλικάντε).

-6-7 Οκτωβρίου: Σύνοδος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας-Άτυπη Σύνοδος της Ε.Ε. (Πράγα).

-20-21 Οκτωβρίου: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Βρυξέλλες).

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι απαντήσεις Μητσοτάκη στον τουρκικό αναθεωρητισμό και το μήνυμα φιλίας στον τουρκικό λαό"

Μαθήματα ιστορίας από τον Ερντογάν: Έναν αιώνα πριν διώξαμε τον Έλληνα από τη χώρα μας

Με αναδρομή στο παρελθόν συνέχισε την επιθετική για την Ελλάδα ρητορική του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος μετά τις απειλές για εισβολή στα νησιά πήγε 100 χρόνια πίσω αναφέροντας σε ομιλία του, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ: “Έναν αιώνα πριν και μετά από σειρά νικών με τις οποίες διώξαμε τον Έλληνα από τη χώρα μας, ολοκληρώσαμε με νίκη τον τουρκικό αγώνα”.

Έκανε επίσης λόγο για ελληνικές και αρμένικες συμμορίες που «ενθαρρύνθηκαν» από τις δυνάμεις κατοχής κατά τον τουρκικό αγώνα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαθήματα ιστορίας από τον Ερντογάν: Έναν αιώνα πριν διώξαμε τον Έλληνα από τη χώρα μας"

Ρωσία: Μποτιλιάρισμα στα σύνορα με τη Γεωργία – Περίπου 2.300 οχήματα σε έναν μόνο σταθμό

Τρεις ημέρες μετά το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν για μερική επιστράτευση στη Ρωσία παρατηρείται μποτιλιάρισμα στα σύνορα της χώρας με τη Γεωργία, το οποίο αναγνώρισαν μέχρι και οι ρωσικές αρχές, κάνοντας λόγο για «μεγάλη» κυκλοφορία οχημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, περίπου 2.300 οχήματα υπολογίζονται σε έναν μόνο συνοριακό σταθμό της Ρωσίας με τη Γεωργία, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της ρωσικής δημοκρατίας της Βόρειας Οσετίας. «Υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ιδιωτικών οχημάτων, περίπου 2.300 συνολικά, που έχουν φτάσει στη Δημοκρατία της Βόρειας Οσετίας και σχηματίζουν ουρά για να περάσουν το σημείο ελέγχου Βέρκχνι Λαρς».

Λόγω αυτής της εισροής, «οι εκτελωνισμοί γίνονται δύσκολα», πρόσθεσε το υπουργείο, το οποίο κάλεσε τους Ρώσους να μην επιδιώκουν να φύγουν από τη χώρα.

Ωστόσο, το υπουργείο δεν διευκρίνισε σε ποιο ποσοστό ο αριθμός των οχημάτων που βρίσκονται στα σύνορα είναι υψηλότερος από τη συνηθισμένο, αλλά ανακοίνωσε ότι αναπτύχθηκαν περισσότερες αστυνομικές δυνάμεις για να «διασφαλιστεί η οδική ασφάλεια».

Κύμα αποχωρήσεων από τη Ρωσία

Η ανακοίνωση της επιστράτευσης οδήγησε πολλούς Ρώσους να ψάχνουν αεροπορικά εισιτήρια για να φύγουν από την χώρα, με πολλούς να φοβούνται ότι θα κληθούν να πολεμήσουν στο μέτωπο.

Ενώ οι Ρώσοι φοβούνται ένα πιθανό κλείσιμο των συνόρων σύντομα, μεγάλη είναι η κίνηση και στα χερσαία σημεία διέλευσης.

Εκτός από τη Γεωργία, τα σύνορα με το Καζακστάν και τη Μογγολία έχουν επίσης καταγράψει εισροή μετά την ανακοίνωση της επιστράτευσης, με ορισμένες αναφορές να κάνουν λόγο μερικές φορές για πολλές ώρες αναμονής για τη διέλευση των συνόρων.

Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι οι αναφορές για «έξοδο» Ρώσων είναι «πολύ υπερβολικές».

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: Μποτιλιάρισμα στα σύνορα με τη Γεωργία – Περίπου 2.300 οχήματα σε έναν μόνο σταθμό"

Ένταση και επεισόδια στην πορεία για το μετρό στην πλατεία Εξαρχείων

Επεισόδια έχουν ξεσπάσει με τις αστυνομικές δυνάμεις στην μεγάλη πορεία για το μετρό στην πλατεία Εξαρχείων. Οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται για την κατασκευή σταθμού του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων ενώ καταγγέλλουν ότι τους τελευταίους μήνες η γειτονιά έχει γίνει «αστυνομοκρατούμενη».

«Θέλουμε μια πλατεία ζωντανή για όλους και όλες. Μια πλατεία με πράσινο και χώρο, μια πλατεία της συνύπαρξης, της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας. (…)», τονίζεται στο κάλεσμα της Ανοιχτής Συνέλευσης.

Τα επεισόδια

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είναι παρατεταγμένες στην πλατεία ενώ θέση έχει πάρει και η γνωστή «αύρα» της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες η αστυνομία ρίχνει κρότου λάμψης και δακρυγόνα στην πλατεία Εξαρχείων, όπου ένα κομμάτι της διαδήλωσης προσπαθεί να προσεγγίσει.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένταση και επεισόδια στην πορεία για το μετρό στην πλατεία Εξαρχείων"

Καιρός αύριο: Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας την Κυριακή (25/09)

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός, με αραιές νεφώσεις στα δυτικά και τα βόρεια. Η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη τις πρωινές ώρες.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα έως 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της, θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και από τις μεσημβρινές ώρες νοτίων διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις από τις μεσημβρινές ώρες.
Άνεμοι: Ασθενείς και από το μεσημέρι νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις από τις μεσημβρινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και από τις μεσημβρινές ώρες στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος και βαθμιαία αραιές νεφώσεις στα βόρεια, οι οποίες τη νύχτα στο βόρειο Ιόνιο θα πυκνώσουν.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και βαθμιαία στο βόρειο Ιόνιο νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος και βαθμιαία στα βόρεια αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και από τις μεσημβρινές ώρες νοτίων διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και από τις απογευματινές ώρες μεταβητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις από τις μεσημβρινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και από τις μεσημβρινές ώρες νοτίων διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας την Κυριακή (25/09)"

Ρωσία: Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου θα συζητηθούν νομοσχέδια που ενσωματώνουν κατεχόμενα τμήματα της Ουκρανίας

Η ρωσική Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) ενδέχεται να θέσει προς συζήτηση την ερχόμενη Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου νομοσχέδια που ενσωματώνουν ρωσικά κατεχόμενα τμήματα της Ουκρανίας στη Ρωσία, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο μια ανώνυμη πηγή.

Το τηλεγράφημα του TASS αναμετέδωσε το Reuters.

Η Μόσχα ξεκίνησε χθες Παρασκευή τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για την ένταξη στη Ρωσία σε τέσσερις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, προκαλώντας την καταδίκη από το Κίεβο και την Δύση, που απέρριψαν τις ψηφοφορίες ως απάτη και δεσμεύτηκαν να μην αναγνωρίσουν τα αποτελέσματά τους.

Η ψηφοφορία αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τρίτη.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου θα συζητηθούν νομοσχέδια που ενσωματώνουν κατεχόμενα τμήματα της Ουκρανίας"

Τουρκία: «Η ελληνική ακτοφυλακή βύθισε σκάφος παράνομων μεταναστών – 6 νεκροί ανάμεσα τους και παιδιά»

Συνεχίζει την προπαγάνδα της η Τουρκία για τους πρόσφυγες και τους παράνομους μετανάστες, με την τουρκική ακτοφυλακή να κατηγορεί τις ελληνικές αρχές ότι βύθισαν σκάφος με αποτέλεσμα να χάσουν έξι άνθρωποι τη ζωή τους, εκ των οποίων τέσσερα παιδιά. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της, το σκάφος επιχείρησε να φτάσει στη Λέσβο, αλλά βυθίστηκε από την ελληνική ακτοφυλακή και στα ανοιχτά του Τσανάκαλε διασώθηκαν 15 επιβαίνοντες – 8 ενήλικες και 7 παιδιά- ενώ 1 άνθρωπος αγνοείται. 

“Οι έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου συνεχίζονται με 1 ελικόπτερο, 3 σκάφη και 1 drone του Λιμενικού Σώματος”, αναφέρει μεταξύ άλλων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: «Η ελληνική ακτοφυλακή βύθισε σκάφος παράνομων μεταναστών – 6 νεκροί ανάμεσα τους και παιδιά»"

Πούτιν: Φυλακή για λιποτάκτες και υπηκοότητα σε ξένους εθελοντές, καθώς οι Ρώσοι εγκαταλείπουν τη χώρα λόγω επιστράτευσης

Ανυποχώρητος στην απόφαση του ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες διέταξε μερική επιστράτευση, αν και είχε δεσμευθεί στην αρχή της εισβολής στην Ουκρανία, ότι δεν πρόκειται να το κάνει. Την ίδια ώρα, απελπλισμένοι ρώσοι πολίτες, προσπαθούν να διαφύγουν από τη χώρα, σχηματίζονται ουρές στα σύνορα με τη Γεωργία αλλά και τη Φινλανδία. Αρκετοί είχαν εξαντλήσει την πιθανότητα ταξιδεύοντας αεροπορικώς σε Αρμενία και Τουρκία. 

Το Σάββατο ο Ρώσος πρόεδρος έλαβε δραστικά μέτρα και υπέγραψε μια νομοθετική τροποποίηση η οποία προβλέπει  ποινή κάθειρξης 10 ετών για τους στρατιωτικούς που λιποτακτούν ή αρνούνται να πολεμήσουν σε περιόδους επιστράτευσης. Η τροποποίηση του ποινικού κώδικα για την αυστηροποίηση των ποινών για τη λιποταξία ψηφίστηκε αυτήν την εβδομάδα από το κοινοβούλιο και δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης, κάτι που σημαίνει ότι έχει ήδη τεθεί σε ισχύ. Προβλέπεται κάθειρξη 10 ετών για όποιους λιποτακτούν, πηγαίνουν «χωρίς έγκριση» στον εχθρό, αρνούνται να πολεμήσουν ή παρακούουν τις εντολές σε περιόδους επιστράτευσης. Η λεηλασία τιμωρείται επίσης με ποινή κάθειρξης έως 15 ετών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν υπέγραψε επίσης έναν νόμο με τον οποίο διευκολύνεται η χορήγηση της ρωσικής υπηκοότητας σε αλλοδαπούς που θα δεσμευτούν να υπηρετήσουν τουλάχιστον για έναν χρόνο στον στρατό, τη στιγμή που η Μόσχα προσπαθεί με κάθε τρόπο να στρατολογήσει περισσότερους άνδρες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Συνήθως απαιτείται να κατοικεί κάποιος για τουλάχιστον πέντε χρόνια στη Ρωσία ώστε να ζητήσει να λάβει την υπηκοότητα. Το μέτρο αυτό φαίνεται ότι απευθύνεται κατά κύριο λόγο στους μετανάστες από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας, οι οποίοι κατοικούν σε μεγάλες πόλεις και ασκούν βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι θα λειτουργήσεις προσεχώς ένα «γραφείο στρατολόγησης» μέσα στο αχανές διοικητικό κέντρο του Σαχάροβο, απ’ όπου περνούν υποχρεωτικά όλοι οι μετανάστες.

Το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν κάλεσαν αυτήν την εβδομάδα τους πολίτες τους να μην συμμετάσχουν σε κανέναν πόλεμο.

Δύσκολα τα πράγματα για τον Πούτιν

Φως στο παρασκήνιο πίσω από τις τελευταίες επιλογές του Βλαντιμίρ Πούτιν επιχειρούν να ρίξουν οι New York Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των ΝΥΤ ο Πούτιν το τελευταίο διάστημα έχει εμπλακεί περισσότερο στον στρατηγικό σχεδιασμό του πολέμου με Αμερικανούς αξιωματούχους να μεταφέρουν πληροφορίες ότι ο Ρώσος πρόεδρος απέρριψε αιτήματα αξιωματικών που βρίσκονται στο πεδίο της μάχηςγια υποχώρηση από την Χερσώνα.

Οι Ρώσοι αξιωματικοί, κατά τις ίδιες πηγές, υποστηρίζαν ότι μια υποχώρηση από την Χερσώνα θα επέτρεπε την αναδιάταξη με τάξη των ρωσικών δυνάμεων στον ποταμό Δνείπερο διατηρώντας τις υλικές δυνάμεις αλλά και σώζωντας ζωές στρατιωτών.

Μια τέτοια κίνηση θα ήταν «άλλη μια ντροπιαστική δημόσια αναγνώριση της αποτυχίας Πούτιν με τον πόλεμο στην Ουκρανία και θα χάριζε μια δεύτερη μεγάλη νίκη στην Ουκρανία μέσα σε μόλις έναν μήνα» σημειώνουν οι ΝΥΤ και προσθέτουν: «έχοντας ως μόνο στόχο τη νίκη με κάθε κόστος ο Βλαντιμίρ Πούτιν έγινε ένα πιο δημόσιο πρόσωπο του πολέμου καθώς ο ρωσικός στρατός βρίσκεται σε αναστάτωση. Αυτό τον υποχρέωσε να ανακοινώσει μια μερική επιστράτευση».

«Κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου η Μόσχα έχει δείξει ότι διαθέτει ελάχιστα στρατεύματα για να συνεχίσει την επιθετική τακτική της, υποφέρει από ελλείψεις σε υψηλής τεχνολογίας και ακρίβειας όπλικα συστήματα και έχει αποτύχει στην προσπάθεια ελέγχου του εναέριου χώρου της Ουκρανίας» προστίθεται στο δημοσίευμα.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που έχουν πρόσβαση σε υψηλής διαβάθμισης πληροφορίες και τους οποίους επικαλούνται οι δημοσιογράφοι των New York Times υποστηρίζουν ότι ο Πούτιν έχει πει στους επικεφαλής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ότι τις στρατηγικού χαρακτήρα αποφάσεις για το πεδίο της μάχης θα τις λαμβάνει ο ίδιος.

Η κίνηση αυτή, λένε οι ίδιοι αξιωματούχοι, έχει προκαλέσει εντάσεις ενώ ειδικά η απόρριψη του αιτήματος υποχώρησης από την Χερσώνα έχει οδηγήσει σε πτώση του ηθικού ανάμεσα στα ρωσικά στρατεύματα που έχουν αποκοπεί από τις γραμμές υποστήριξης και πλέον φοβούνται ότι θα μείνουν απροστάτευτοι απέναντι στον ουκρανικό στρατό.

Η διαφωνία για το πεδίο της μάχης στην Χερσώνα αποδεικνύει, λένε οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, τη σημασία που έχει η τύχη του πολέμου στη νότια Ουκρανία για τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Η εικόνα που έχει σχηματιστεί στις ΗΠΑ είναι ότι η Ουκρανία έχει τη δυναμική για να επαναλάβει στη Χερσώνα ό,τι κατάφερε με την αντεπίθεση-αστραπή στην νοτιοανατολική Ουκρανία στις αρχές Σεπτεμβρίου. Αν συμβεί αυτό, τότε μπαίνει σε κίνδυνο ο στόχος του Πούτιν να δημιουργήσιε μια χερσαία "γέφυρα" για την Κριμαία.

Όπως υπενθυμίζουν οι ΝΥΤ η περίπτωση της Χερσώνας αποτελεί την τελευταία από τις διαφωνίες που φέρονται να έχουν ο Πούτιν και οι επικεφαλής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων καθώς και στις αρχές της εισβολής στην Ουκρανία, Ρώσοι αξιωματικοί είχαν εκφράσει τον προβληματισμό τους για τα σχέδια του πρώτου διαστήματος ειδικά για τις αναφορές περί γρήγορου χτυπήματος και κατάληψης του Κιέβου. Οι Ρώσοι επιτελείς πίστευαν τότε, λένε οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε έναν πόλεμο με ανεπαρκή στρατεύματα και εξοπλισμό.

Οι ανησυχίες αυτές αποδείχθηκαν σωστές και γι' αυτό μετά την ήττα στα περίχωρα του Κιέβου, ο Πούτιν, υποστηρίζουν οι New York Times, χαλάρωσε τον έλεγχό του στις στρατιωτικές δυνάμεις επιτρέποντας στους ανώτατους αξιωματικούς να χαράξουν μια νέα τακτική που επικεντρώθηκε σε μπαράζ βομβαρδισμών από το ρωσικό πυροβολικό. Η στρατηγική αυτή, μάλιστα, απέδωσε επιτρέποντας στον ρωσικό στρατό να προελαύνει στην ανατολική Ουκρανία.

«Σε αυτόν τον πόλεμο υπάρχει μια διαρκής διάσταση ανάμεσα στους πολιτικούς στόχους του Πούτιν και τα στρατιωτικά μέσα για την επίτευξή τους. Σε σημαντικές αποφάσεις ο Πούτιν αποδείχθηκε ότι αρνείται να αναγνωρίσει την πραγματικότητα μέχρι που οι επιλογές του να εξελιχθούν από κακές σε χειρότερες» δήλωσε ο διευθυντής ρωσικών μελετών στο ινστιτούτο Άμυνας CNA, Μάικλ Κόφμαν.

Οι συζητήσεις του Πούτιν με τους αξιωματικούς που βρίσκονται στο πεδίο μπορεί, επίσης, να αποτελούν μέρος της προσπάθειάς του να αποκτήσει περισσότερες ακριβείς πληροφορίες για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως έχει ονοματίσει η Ρωσία την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς στις αρχές της υπήρξαν πληροφορίες ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν είχε ακριβείς πληροφορίες από τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, και τον αρχηγό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, Βαλερί Γκερασίμοφ.

Η απαίτηση Πούτιν για μια στρατηγική που αποκλείει την επιλογή της υποχώρησης, οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν διχαστεί για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την ουκρανική αντεπίθεση: άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να αδιαφορήσουν για τι εντολές Πούτιν πριν να «σπάσουν» οι γραμμές τους και άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να υλοποιήσουν μέχρι κεραίες τις οδηγίες από το Κρεμλίνο.

Ρώσοι προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, «ανυπάκοι» στρατιώτες μεθούν μέχρι να καταρρεύσουν

Το χάος που προκάλεσε στη Ρωσία η «μερική επιστράτευση» που κήρυξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν για τον ανδρικό πληθυσμό μέσα στην εβδομάδα συνεχίζεται, καθώς σκηνές με μεθυσμένους να δηλώνουν την ανυπακοή τους και να συγκρούονται μεταξύ τους και με αξιωματούχους, βγαίνουν συνεχώς στο προσκήνιο.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν, δείχνουν απρόθυμους στρατεύσιμους στα γραφεία στρατολόγησης να κρατάνε μπουκάλια με αλκοόλ και να πίνουν... μέχρι τελικής πτώσης, καθώς οι στρατιωτικοί διοικητές προσπαθούν να τους επαναφέρουν σε τάξη, πριν τους επιβιβάσουν σε λεωφορεία και αεροπλάνα για να τους στείλουν σε στρατόπεδα εκπαίδευσης και από εκεί... στην Ουκρανία.





«Βουλώστε το στόμα σας! Γιατί φωνάζετε όλοι σας; Ως εδώ! Τα παιχνίδια τελείωσαν! Είστε όλοι στρατιωτικοί τώρα» ακούγεται να φωνάζει σε σχετικό βίντεο ένας αξιωματικός στρατολόγησης στους νεοαφιχθέντες.



Η «απελπισία» του Πούτιν για νέο «αίμα» στο ουκρανικό μέτωπο είναι τόσο μεγάλη που οι αξιωματούχοι προσπαθούν να καλέσουν για στρατολόγηση ακόμα και Ρώσους που έχουν ήδη πεθάνει, συμπεριλαμβανομένου ενός άνδρα που είχε φύγει από τη ζωή σε ηλικία 40 ετών λόγω Covid τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ βρισκόταν σε ΜΕΘ νοσοκομείου στη Σιβηρία.



Εν τω μεταξύ, οι πτήσεις από τη Ρωσία προς άλλους προορισμούς έχουν εξαντληθεί και τα συνοριακά περάσματα προς τη γειτονική Αρμενία, τη Γεωργία και το Καζακστάν έχουν μπλοκάρει, καθώς με Ρώσους να στρέφονται στη λύση των σκούτερ για να «χωθούν» στις τεράστιες ουρές και να γλιτώσουν από τον εφιάλτη του Πούτιν.

Και ενώ η «μερική κινητοποίηση» υποθετικά θα καλούσε μόνο Ρώσους άνδρες με στρατιωτική εμπειρία, συγκεντρώνοντας 300.000 νέους στρατιώτες, το ηλικιακό προφίλ και ο τεράστιος αριθμός των ανδρών δείχνουν ότι η επιστράτευση θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι πολύ μεγαλύτερη. Μάλιστα, μια διαρροή από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας θέλει την ύπαρξη μιας «μυστικής παραγράφου» στο διάταγμα Πούτιν, το οποίο προβλέπει τη στρατολόγηση ενός εκατομμυρίου εφέδρων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πούτιν: Φυλακή για λιποτάκτες και υπηκοότητα σε ξένους εθελοντές, καθώς οι Ρώσοι εγκαταλείπουν τη χώρα λόγω επιστράτευσης"

Ουκρανία: Συνεχίζονται τα δημοψηφίσματα στις περιοχές που κατέχουν οι Ρώσοι – Οργή σε Κίεβο και Δύση

Συνεχίζονται για δεύτερο 24ωρο τα δημοψηφίσματα στην Ουκρανία σε περιοχές που τελούν υπό την κατοχή των Ρώσων εισβολέων. Το Κίεβο τα καταδίκασε, οι ΗΠΑ τα χαρακτήρισαν «απάτη» και απείλησαν με αυστηρότερες κυρώσεις τη Μόσχα.

«Ο κόσμος θα αντιδράσει με τη μεγαλύτερη δικαιοσύνη στα ψευτο – δημοψηφίσματα» και αυτά «θα καταδικαστούν κατηγορηματικά», υπογράμμισε ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε διάγγελμά του προς το έθνος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τη Ρωσία ότι οι ΗΠΑ «θα συνεργαστούν με τους συμμάχους και εταίρους (τους) για να επιβάλουν γρήγορα και αυστηρά επιπρόσθετα οικονομικά μέτρα στη Ρωσία» αν αυτή προσαρτήσει εδάφη της Ουκρανίας.

«Τα δημοψηφίσματα της Ρωσίας είναι απάτη, ψευδές πρόσχημα για να προσπαθήσουν να προσαρτήσουν δια της βίας τμήματα της Ουκρανίας», κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του ο Μπάιντεν, ο οποίος έχει ήδη επιβάλει ήδη πολλές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις στις ρωσικές αρχές.

Ουκρανία: «Ταχεία και αυστηρή απάντηση» στη Ρωσία για τα δημοψηφίσματα

Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία στο πλαίσιο των δημοψηφισμάτων της Ρωσίας για την προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας, που τελούν υπό την πλήρη ή μερική κατοχή των ρωσικών δυνάμεων, άρχισε την Παρασκευή (23.09.2022) και συνεχίζεται, όπως προαναφέρθηκε, το Σάββατο (24.09.2022).

Το Κίεβο καταδίκασε κατηγορηματικά τις ψηφοφορίες αυτές, όπως και η Ουάσιγκτον, η οποία δεσμεύτηκε για «ταχεία και αυστηρή απάντηση» στη Ρωσία.

Παράλληλα σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι χώρες της G7 (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία και Βρετανία) κάλεσαν «όλες τις χώρες να απορρίψουν κατηγορηματικά αυτά τα πλασματικά δημοψηφίσματα», τα οποία συνιστούν «πλάνη» και «δεν έχουν ούτε νομική ισχύ ούτε νομιμότητα».

Χωρίς να προχωρήσει στην καταδίκη των δημοψηφισμάτων, η Κίνα, ο πιο στενός εταίρος της Μόσχας, ζήτησε από την πλευρά της τον σεβασμό της «εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών».

Ουκρανία – Ο Πούτιν στα σχοινιά και η επιστράτευση 

Την ίδια ώρα η επιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων εφέδρων συνεχιζόταν στη Ρωσία, καθώς το Κρεμλίνο επιδιώκει να ανακόψει την προέλαση του ουκρανικού στρατού, ο οποίος, ενισχυμένος μετά τις παραδόσεις δυτικών όπλων, διεκδίκησε κι άλλα εδαφικά κέρδη την Παρασκευή (23.09.2022).

Ο Ζελένσκι κάλεσε όλους τους Ουκρανούς που βρίσκονται σε εδάφη που τελούν υπό ρωσική κατοχή «να κρυφτούν για να γλιτώσουν από τη ρωσική επιστράτευση» κι αν δεν μπορούν να ξεφύγουν «να σαμποτάρουν κάθε δραστηριότητα του εχθρού».

Από πλευράς ΟΗΕ, επιτροπή έρευνας του διεθνούς οργανισμού διαπίστωσε την Παρασκευή (23.09.2022) ότι «έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία», αναφέροντας, κυρίως, τους ρωσικούς βομβαρδισμούς ζωνών αμάχων, εκτελέσεις, βασανιστήρια, κακομεταχείριση, όπως και σεξουαλική βία.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε την ίδια ώρα ότι έγινε εκταφή 447 πτωμάτων από τόπο ομαδικής ταφής στην Ιζιούμ, πόλη, που ανακατελήφθη από τις ουκρανικές δυνάμεις στη βορειοανατολική Ουκρανία έπειτα από πολύμηνη ρωσική κατοχή, και ότι τα 30 από αυτά έφεραν «σημάδια βασανιστηρίων», ιδίως δεμένα χέρια, σπασμένα μέλη και «ακρωτηριασμένα γεννητικά όργανα».

Οι διεθνείς επικρίσεις δεν απέτρεψαν τη Μόσχα να προχωρήσει τα σχέδιά της για τα δημοψηφίσματα στην Ουκρανία.

Οι ψηφοφορίες θα ολοκληρωθούν την Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου στις περιοχές των αυτονομιστών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, και στις ζώνες που τελούν υπό ρωσική κατοχή στις περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία.

Η Ουκρανία επικρίνει το Ιράν

Εκατοντάδες εκλογικά τμήματα αναμενόταν να ανοίξουν στις τέσσερις αυτές περιοχές, και σε άλλες στη Ρωσία για να ψηφίσουν οι εκτοπισμένοι.

«Ελπίζουμε ότι μετά το δημοψήφισμα θα σταματήσουν να μας βομβαρδίζουν, ότι θα έχουμε ειρήνη και τάξη», δήλωσε στο AFP (σ.σ. Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων) ο Βλαντίμιρ Σιούτοφ που προέρχεται από την περιοχή του Λουχάνσκ και είχε πάει να ψηφίσει στην αντιπροσωπεία του Ντονέτσκ στη Μόσχα.

Στη ρωσική πρωτεύουσα, στην Αγία Πετρούπολη και άλλες ρωσικές πόλεις, οι αρχές διοργάνωσαν διαδηλώσεις υποστήριξης των δημοψηφισμάτων με σημαίες και συνθήματα.

«Τα δημοψηφίσματα αυτά αποτελούν βήμα προς την ειρήνη», δήλωσε ο 40χρονος Βίκτορ Σουβόροφ, ο οποίος συμμετείχε στην διαδήλωση που έγινε στη Μόσχα, κοντά στην Κόκκινη Πλατεία.

Στην Ουκρανία, στο Τσεβτσένκοβε, ο Ουκρανός αξιωματούχος Αντρίι Κανάσεβιτς αντέδρασε έντονα σε δηλώσεις που έκανε στο AFP στα «παράνομα» αυτά δημοψηφίσματα. «Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν έχουν καμία αξία», είπε.

Στο μεταξύ, το Ιράν ξαναβρέθηκε στο στόχαστρο των ουκρανικών αρχών, οι οποίες του προσάπτουν παραδόσεις όπλων στη Μόσχα, κυρίως drones, τα οποία προκάλεσαν έναν θάνατο σε επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στο λιμάνι της Οδησσού την Παρασκευή (23.09.2022).

Καταγγέλλοντας «εχθρική» συμπεριφορά της Τεχεράνης, το Κίεβο αποφάσισε να αφαιρέσει τα διαπιστευτήρια από τον Ιρανό πρεσβευτή στην Ουκρανία και να «μειώσει σημαντικά» το προσωπικό της ιρανικής πρεσβείας στο Κίεβο.

Προέλαση των Ουκρανών

Επί του πεδίου, η Ουκρανία ανακοίνωσε την Παρασκευή (23.09.2022) την ανακατάληψη της Γιατσίβκα στην περιοχή του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία. Επίσης ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της προέλασαν νότια του Μπαχμούτ, περιοχής στο ανατολικό τμήμα της χώρας την οποία προσπαθεί ανεπιτυχώς εδώ και μήνες να θέσει υπό τον έλεγχό του ο ρωσικός στρατός.

Από την πλευρά των αυτονομιστών, ο επικεφαλής του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν αναφέρθηκε σε μια κατάσταση «εξαιρετικά δύσκολη» στο βόρειο τμήμα της πόλης του.

Στην περιοχή του Λουχάνσκ, άλλος αξιωματούχος των αυτονομιστών, ο Αντρέι Μαρότσκο, γνωστοποίησε ουκρανικούς βομβαρδισμούς, σημειώνοντας ότι οι δυνάμεις του Κιέβου «θέλουν να κάνουν τα πάντα για να διαλύσουν το δημοψήφισμα».

Η εσπευσμένη ανακοίνωση των δημοψηφισμάτων αυτών συνοδεύτηκε με αυτήν την Τετάρτη από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν της άμεσης μερικής επιστράτευσης τουλάχιστον 300.000 εφέδρων. Ο Πούτιν απείλησε επίσης να χρησιμοποιήσει όλο το ρωσικό οπλοστάσιο, που περιλαμβάνει πυρηνικά όπλα.

Με το πιστόλι στον κρόταφο οι Ρώσοι

Αν και τα τηλεοπτικά δίκτυα δεν μεταδίδουν σχεδόν καθόλου εικόνες από την επιστράτευση, πολλά βίντεο στα social media έδειχναν άνδρες με σκυθρωπά πρόσωπα να ανεβαίνουν σε λεωφορεία αφού αγκάλιαζαν τους δικούς τους, ορισμένοι με μάτια βουρκωμένα.

Ο 29χρονος Κονσταντίν, με τον οποίο επικοινώνησε το AFP, δήλωσε ότι του εστάλη φύλο ατομικής προσκλήσεως στο σπίτι των γονιών του. «Είμαι ακόμη υπό κατάσταση σοκ», είπε. «Δεν θέλω να κρυφτώ, αλλά ούτε πετάω από τη χαρά μου», σημείωσε.

Άλλοι είδαν να τους δίδεται φύλο πορείας μετά την σύλληψή τους στις διαδηλώσεις που έγιναν την Τετάρτη (21.09.2022) κατά της επιστράτευσης.

«Περίμενα τα συνηθισμένα: Τη σύλληψη, το αστυνομικό τμήμα, το δικαστήριο. Αλλά όταν άκουσα να μου λένε: Αύριο φεύγεις για τον πόλεμο, (…) αυτό ήταν δυσάρεστη έκπληξη», διηγήθηκε στο AFP ο επίσης 29χρονος Μιχαήλ Σουέτιν, ο οποίος αρνήθηκε να υπογράψει το έγγραφο.

Η ανακοίνωση της μερικής επιστράτευσης ώθησε επίσης πολλούς Ρώσους να εγκαταλείψουν τη χώρα, προκαλώντας συρροή στα σύνορα, χωρίς να μπορεί κανείς να υπολογίσει σε αριθμούς το μέγεθος του φαινομένου.

Η Φινλανδία αποφάσισε να λάβει μέτρα για να περιορίσει «σημαντικά» την είσοδο Ρώσων πολιτών στο έδαφός της, ενώ οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία έχουν ήδη σταματήσει δραστικά τις εισόδους εδώ και εβδομάδες.

ΑΠΕ – ΜΠΕ / newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Συνεχίζονται τα δημοψηφίσματα στις περιοχές που κατέχουν οι Ρώσοι – Οργή σε Κίεβο και Δύση"

Στον εκκαθαριστικό λογαριασμό το μπόνους εξοικονόμησης ρεύματος

Στον εκκαθαριστικό τους λογαριασμό θα δουν την επιπλέον έκπτωση 5 λεπτών ανά κιλοβατώρα τα νοικοκυριά που θα καταφέρουν να μειώσουν την κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με πέρυσι. 

Οι μετρήσεις του ΔΕΔΔΗΕ δεν γίνονται κάθε μήνα, το συχνότερο είναι κάθε τετράμηνο, μερικές φορές καθυστερούν ακόμα περισσότερο.

Σε αυτή την περίπτωση οι καταναλωτές που έχουν καταφέρει να μειώσουν την κατανάλωση κατά 15%, δεν θα δουν το μπόνους των 5 λεπτών ανά κιλοβατώρα στον επόμενο λογαριασμό τους, αν έχουν μηνιαίους λογαριασμούς, θα το δουν όμως στον εκκαθαριστικό.

Επειδή συχνά τα διαστήματα των εκκαθαριστικών λογαριασμών δεν συμπίπτουν, θα γίνει ένας επιμερισμός της κατανάλωσης σε μέση ημερήσια βάση και με βάση της περυσινή κατανάλωση, έτσι θα καταβληθούν και τα 5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, για όσους μπορέσουν να εξοικονομήσουν 15% σε σχέση με πέρυσι.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας, έδωσε την είδηση ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στην επιβολή έκτακτου φόρου 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων για το 2022, μία τέτοια πρόταση είναι και στο κείμενο των προτάσεων της Κομισιόν, με την ελληνική πλευρά να έχει εκφράσει τη συμφωνία της δηλώνοντας πως θα προχωρούσε με αυτήν την πρόταση, ακόμα και αν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης δεν την υιοθετήσουν.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον εκκαθαριστικό λογαριασμό το μπόνους εξοικονόμησης ρεύματος"

Καναδάς: Ο κυκλώνας Φιόνα «μαστιγώνει» τη χώρα με θυελλώδεις ανέμους και καταιγίδες

Ο κυκλώνας Φιόνα έφτασε στη Νέα Σκωτία του Καναδά, συνοδευόμενος από σφοδρή κακοκαιρία, σχεδόν μία εβδομάδα αφότου προκάλεσε σοβαρά προβλήματα σε νησιά της Καραϊβικής. Οι άνεμοι φτάνουν τα 150 χιλιόμετρα την ώρα!

Οι μετεωρολόγοι του Καναδά αναμένουν, επίσης, τρικυμίες λόγω του κυκλώνα Φιόνα, ενώ προβλέπουν ότι θα αποδυναμωθεί σταδιακά μέσα στις επόμενες δύο ημέρες.

Η Φιόνα σαρώνει από το πρωί του Σαββάτου (24.09.2022) τη Νέα Σκωτία, με ανέμους που φτάνουν τα 150 χιλιόμετρα την ώρα. Το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (NHC) ανέφερε ότι ο πυρήνας του μετατροπικού κυκλώνα διασχίζει την ανατολική Νέα Σκωτία, με ισχυρές ριπές ανέμου και έντονη βροχόπτωση.

Ο κυκλώνας αποδυναμώθηκε ελαφρώς, καθώς μετακινείται προς τα βόρεια. Γύρω στις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) απείχε 255 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Χάλιφαξ.

Στα νησιά της Καραϊβικής, τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ το Πουέρτο Ρίκο έμεινε χωρίς ηλεκτροδότηση. Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι παραμένουν ακόμη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στο νησί, πέντε ημέρες μετά το πέρασμα της Φιόνα.

Καναδάς: Σε κατάσταση συναγερμού – Καταφτάνει κι ο κυκλώνας Ίαν  

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό καθυστέρησε την αναχώρησή του για την Ιαπωνία, όπου θα παραστεί στην κηδεία του πρώην πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε, ώστε να ενημερωθεί για τις εξελίξεις, ανέφερε μέσω του Twitter η εκπρόσωπος Τύπου, Σίσελι Ρόι.

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί η κεντρική Νέα Σκωτία, το Νησί του Πρίγκιπα Εδουάρδου και ορισμένες περιοχές της Νέας Γης. Οι δύο μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες της χώρας, η Air Canada και η WestJet Airlines ακύρωσαν όλα τα τοπικά δρομολόγια από το απόγευμα της Παρασκευής (23.09.2022).

Μετά τη Φιόνα, στην Καραϊβική σχηματίζεται η τροπική καταιγίδα Ίαν που αναμένεται να αναβαθμιστεί σε κυκλώνα τη νύχτα της Κυριακής (25.09.2022). Το NHC προβλέπει ότι ο Ίαν θα ακολουθήσει μια πορεία νότια της Τζαμάικα, θα περάσει από τη δυτική Κούβα και θα φτάσει στη Φλόριντα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Εν αναμονή της άφιξής του, ο κυβερνήτης της Φλόριντας, Ρον ΝτεΣάντις κήρυξε την Πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αποδεσμεύοντας έτσι πόρους για να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καναδάς: Ο κυκλώνας Φιόνα «μαστιγώνει» τη χώρα με θυελλώδεις ανέμους και καταιγίδες"

Δένδιας: Μόνη απάντηση σε «γκαιμπελικές» πρακτικές η προβολή της αλήθειας

Το μήνυμα πως η Ελλάδα απέναντι στον αναθεωρητισμό, στην αναβίωση αυτοκρατοριών, στην προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και στις γκαιμπελικές πρακτικές, τηρεί στάση αρχής που πηγάζει από τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, και ιδιαίτερα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, επενδύει στις συμμαχίες και τις φιλίες, προβάλει την αλήθεια και αποδομεί την παραπληροφόρηση και τις ψευδείς ειδήσεις, στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με άρθρο του στην ειδική έκδοση «Οι Μεγάλες Ιδέες» των New York Times.

Στο άρθρο του, των New York Times – κυκλοφορεί με την εφημερίδα «Κεφάλαιο» – που τιτλοφορείται «η προσπάθεια στρέβλωσης της πραγματικότητας και η απάντηση μας», ο Νίκος Δένδιας παρατηρεί ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επανέφερε στο προσκήνιο έννοιες όπως η παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας, η καταπάτηση της εθνικής κυριαρχίας και του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο, καθώς και στο Ανθρωπιστικό Δίκαιο, αλλά και όρους όπως σφαίρες επιρροής, αναθεωρητισμός, αναβίωση αυτοκρατοριών.

«Στην Ελλάδα και στην Κύπρο, δυστυχώς, τη νέα αυτή πραγματικότητα την βιώνουμε καθημερινά εδώ και δεκαετίες» υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών, αναφέροντας ότι «τη συμπεριφορά αυτή τη βλέπουμε στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη, στα Βαλκάνια και στον Καύκασο». Μάλιστα, τονίζει πως πρόσφατα «παρατηρούμε μια κλιμάκωση, η οποία δεν παραμένει μόνο στα λόγια, αλλά επεκτείνεται και στο πεδίο»

Παράλληλα, διαπιστώνει ότι η Ελλάδα και η υπόλοιπη Ευρώπη βιώνουν μια συντονισμένη και κρατικά ενορχηστρωμένη προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. «Προσπάθεια, η οποία χρησιμοποιεί ως μέσον την προπαγάνδα, την παραπληροφόρηση και την διασπορά ψευδών ειδήσεων. Στο πλαίσιο αυτό προβάλλεται, με κάθε δυνατό μέσο, η σπίλωση της εικόνας του φερόμενου ως αντιπάλου, η διαστρέβλωση της πραγματικότητας με επιστημονικό και οργανωμένο τρόπο ούτως ώστε η γραμμή μεταξύ μύθου και πραγματικότητας να γίνεται δυσδιάκριτη» εξηγεί. Όπως σημειώνει, οι αναθεωρητικές δυνάμεις του 21ου αιώνα εφαρμόζουν με σύγχρονα πλέον μέσα την ρήση του Γκαίμπελς: «όταν λες ένα μεγάλο ψέμα και το επαναλαμβάνεις, στο τέλος, οι άνθρωποι θα το πιστέψουν» και συμπληρώνει πως για τις χώρες αυτές, «η αλήθεια είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του κράτους».

Απέναντι σε αυτή τη συνειδητή προσπάθεια δημιουργίας μιας νέας πραγματικότητας και διάβρωσης της αλήθειας, η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να αντισταθεί, διαμηνύει ο Νίκος Δένδιας. Η σημαντική διαφορά σε σύγκριση με το παρελθόν, όπως αναφέρει, «είναι ότι πλέον πρέπει να μπορούμε και μόνοι μας: έχουμε διευρύνει τις συμμαχίες μας ενώ πολλοί κατανοούν πλέον την απειλή που συνιστά ο αναθεωρητισμός, από όπου και εάν προέρχεται, για το διεθνές σύστημα ασφάλειας. Επιπροσθέτως, σημειώνει ότι το αποδεικνύει η μαζική αντίδραση στην ρωσική εισβολή, η επιβολή κυρώσεων, όχι μόνο από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις ΗΠΑ, αλλά και από χώρες όπως η Ιαπωνία και από ορισμένες υποψήφιες για ένταξη στην Ένωση χώρες, όπως η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών στέλνει το μήνυμα ότι απέναντι στις παραπάνω προκλήσεις η ελληνική εξωτερική πολιτική δρα παράλληλα σε τρεις άξονες. «Πρώτον, τηρεί στάση αρχής. Στάση που πηγάζει από τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, και ιδιαίτερα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Και βεβαίως στάση αρχής όσον αφορά τον σεβασμό στην κυριαρχία και στην εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών», όπως καθιστά σαφές. Εξάλλου, εξηγεί ότι τη στάση αυτή η Ελλάδα τήρησε από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, δείχνοντας έμπρακτη αλληλεγγύη στην Ουκρανία, στους εταίρους μας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και πιο πρόσφατα στην Σουηδία και την Φινλανδία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Δένδιας σημειώνει «γιατί δεν μπορούμε να μην στηρίζουμε αυτό που ζητάμε από τους άλλους» και υπογραμμίζει: «Δεν μπορούμε να ζούμε σε δύο πραγματικότητες: αυτή που συνεισφέρουμε ενεργά στα διεθνή δρώμενα, παίρνουμε θέσεις, εισπράττουμε στήριξη, αλλά έχουμε και κόστος. Και την εικονική, που πρεσβεύουν ορισμένοι, στην οποία απολαμβάνουμε όλα τα προνόμια, χωρίς υποχρεώσεις».

Δεύτερον, υπογραμμίζει την ανάγκη να επενδύσει η χώρα στις συμμαχίες και τις φιλίες, να καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες, να τις χτίσει και στη συνέχεια να τις διατηρήσει. «Σε λιγότερο από τρία χρόνια υπογράψαμε τέσσερις αμυντικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, την Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Παράλληλα, αποφασίσαμε από κοινού με τρεις γειτονικές χώρες την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στη βάση της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, της UNCLOS. Ξαναπιάσαμε το νήμα των σχέσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Με ορισμένες χώρες δεν είχαν γίνει διμερείς συναντήσεις για δεκαετίες. Δημιουργήσαμε στρατηγικούς εταιρικούς δεσμούς με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, του Κόλπου και της Βορείου Αφρικής. Κάναμε ανοίγματα σε ανερχόμενες παγκόσμιες δυνάμεις που ασπάζονται τις ίδιες αρχές με εμάς, όπως η Ινδία και η Ιαπωνία. Και δεν λησμονήσαμε την Ήπειρο με την μεγαλύτερη οικονομική και πληθυσμιακή ανάπτυξη. Σε διάστημα λίγων μηνών επισκέφθηκα επτά χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

Τρίτον, διαμηνύει ότι απέναντι σε «γκαιμπελικές» πρακτικές, η μόνη απάντηση είναι η προβολή της αλήθειας, καθώς και η αποδόμηση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων. «Η Ελλάδα δεν αφήνει τίποτα αναπάντητο. Οφείλουμε να αποδομούμε με επιχειρήματα, βασισμένα στο Διεθνές Δίκαιο, τις αβάσιμες και ψευδείς αιτιάσεις που εκτοξεύονται εναντίον μας. Έχουμε υποχρέωση να μην αφήνουμε ούτε την παραμικρή αμφιβολία να πλανάται, γιατί η επανάληψη του ψεύδους, εμπεδώνεται. Η Ελλάδα, όπως και όλες οι δημοκρατικές χώρες, δεν απαντούν στην προπαγάνδα με τη δική τους προπαγάνδα. Γιατί αυτό το οποίο χωρίζει τον δημοκρατικό κόσμο από τον ολοκληρωτισμό είναι η αλήθεια, η προβολή της πραγματικότητας, όπως είναι, όχι όπως προσπαθούν ορισμένοι να την πλάσουν. Η αναζήτηση της πραγματικότητας σήμερα γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Δυνάμεις που επιθυμούν να αναβιώσουν το παρελθόν, να γυρίσουν το ρολόι της ιστορίας πίσω, καταβάλλουν επίπονες προσπάθειες να την αποκρύψουν».

Καταληκτικά, ο υπουργός Εξωτερικών καθιστά σαφές πως είναι υποχρέωση της Ελλάδας και όλων των κρατών να μην επιτρέψουν την οπισθοδρόμηση και να δημιουργήσουν ένα όραμα για ένα καλύτερο μέλλον.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας: Μόνη απάντηση σε «γκαιμπελικές» πρακτικές η προβολή της αλήθειας"

Θεμιστοκλέους: Δεν θα επιβληθεί πρόστιμο σε όσους δεν βρίσκουν να εγγραφούν στον Προσωπικό Γιατρό

Διευκρινίσεις για τον Προσωπικό Γιατρό έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, μιλώντας στον ΑΝΤ1, οι γιατροί αυτοί την στιγμή καλύπτουν το 70% της χώρας, σημειώνοντας ωστόσο ότι η γεωγραφική κατανομή τους δεν είναι καλή.

Τα προβλήματα, όπως είπε παρατηρούνται κυρίως στην Αττική, στην Θεσσαλονίκη, σε ακόμα 2-3 πόλεις και στα νησιά, κυρίως του νοτίου Αιγαίου, γι’ αυτό όπως σημείωσε θα ανοίξουν κι άλλες ειδικότητες

«Χτίζουμε ένα νέο θεσμό και είναι λογικό να χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα να λειτουργήσει», υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους, αναφέροντας ότι «τα πρώτα καλά δείγματα θα τα έχουμε από τον Ιανουάριο του 2023 και σε ένα χρόνο από σήμερα οι πολίτες θα πάρουν την φροντίδα που χρειάζεται».

Όπως είπε 3200 γιατροί έχουν ενταχθεί στον πρόγραμμα, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν πρόστιμα μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί πρόστιμο σε όσους δεν βρίσκουν γιατρό να εγγραφούν.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι η πρώτη επίσκεψη στον Προσωπικό γιατρό θα είναι 30 λεπτά για να συμπληρωθεί ο ηλεκτρονικός φάκελός του.

Τόνισε ότι δεν αλλάζει η σχέση του πολίτη με τον γιατρό, καθώς και ότι ο προσωπικός γιατρός είναι μια έξτρα παροχή. «Ο πολίτης μπορεί να μείνει στον γιατρό που ήδη έχει», σημείωσε και τόνισε ότι δεν μπλοκάρεται η συνταγογράφηση.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ακόμα ότι όποιος δεν έχει βρει γιατρό, να περιμένει. Όπως είπε θα βρεθούν γιατροί τους επόμενους μήνες, δεν χρειάζεται να κάνει τώρα εγγραφή και δεν θα μπει κανένα πρόστιμο.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεμιστοκλέους: Δεν θα επιβληθεί πρόστιμο σε όσους δεν βρίσκουν να εγγραφούν στον Προσωπικό Γιατρό"

Χουλουσί Ακάρ: Η Τουρκία έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα - Καλό είναι οι Έλληνες να γνωρίζουν κολύμπι

Σε νέες απειλες κατά της Ελλάδας και διαστρέβλωση της ιστορίας προχώρησε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Hurryiet και η οποία δημοσιεύθηκε το πρωί του Σαββάτου, λίγες ώρες, δηλαδή, μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην οποία αποδόμησε όλη την τουρκική προκλητικότητα.

Από την Νέα Υόρκη ο Χουλουσί Ακάρ έβαλε στο τραπέζι όλα τα θέματα της προκλητικής ατζέντας που έχει αναπτύξει η Τουρκία το τελευταίο διάστημα από τις δήθεν παρενοχλήσεις τουρκικών μαχητικών μέχρι την κυριαρχία των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να κάνει και αναφορές στη Μικρασιατική Καταστροφή «συμβουλεύοντας» τους Έλληνες ότι είναι καλό να γνωρίζουν κολύμπι.

Η τελευταία αυτή αναφορά έγινε όταν ο Χουλουσί Ακάρ κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, από το Καστελόριζο. «Πιστεύαμε ότι είχαν ξεχάσει να κολυμπάνε όταν είδαμε την πρόσφατη προκλητική συμπεριφορά τους. Αν συνεχίσουν με αυτό το μυαλό, το να γνωρίζουν κολύμπι θα τους κάνει καλό» είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

«Παρά τις καλές μας προθέσεις ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί συνεχίζουν τις προκλητικές ενέργειες και τη ρητορική τους. Καταφεύγουν σε διάφορα μέσα για να δυσφημίσουν την Τουρκία. Γελοιποιούνται με αυτούς τους αβάσιμους ισχυρισμούς τους που δεν μπορεί να εξηγηθεί με τη λογική και το δίκαιο» ξεκίνησε τη συνέντευξή του στην Hurryiet ο Χουλουσί Ακάρ.

akar-hulusi

Ο ίδιος υποστήριξε, μάλιστα, ότι είναι η Τουρκία που «πιεστικά» προσκαλεί την ελληνική πλευρά σε διάλογο για επίλυση των προβλημάτων και οι Έλληνες που «συνεχώς αποφεύγουν τον διάλογο». «Λένε ψέματα ότι η Τουρκία είναι στην πλευρά αυτού που αποφεύγει τον διάλογο. Συνεχώς παραπονούνται για την Τουρκία σε τρίτους όπως το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση για προβλήματα που μπορούμε να λύσουμε μεταξύ μας. Προσπαθούν συνεχώς να μετατρέψουν διμερή ζητήματα σε ζητήματα Τουρκίας-ΕΕ, Τουρκίας-ΝΑΤΟ ή Τουρκίας-ΗΠΑ» συνέχισε το «διπλωματικό μάθημα» ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

«Συνεχώς προσπαθούν να παραπλανήσουν την διεθνή κοινή γνώμη με αβάσιμους ισχυρισμούς για την Τουρκία σε κάθε σχετικό ή άσχετο φόρουμ. Με το να το κάνουν αυτό επιδεικνύουν αήθη και μη-διπλωματική συμπεριφορά» πρόσθεσε διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα ο Χουλουσί Ακάρ.

Βάζοντας στην ατζέντα της συνέντευξης και το θέμα της κυριαρχίας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου ο Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε το αβάσιμο σκεπτικό ότι «εξοπλίζουν (σ.σ. η Ελλάδα) τα νησιά που είναι αποστρατικοποιημένα βάσει των συνθηκών. Αυτό μας δίνει το δικαίωμα της αυτοάμυνας και κάνει αμφισβητίσιμο το καθεστώς κυριαρχίας των νησιών αυτών. Όταν, όμως, το λέμε αυτό κάνουν φασαρία ότι απειλούμε την εδαφική τους ακεραιότητα».

Συνεχίζοντας το παραληρηματικό σκεπτικό του ο Ακάρ πρόσθεσε ότι είναι η Ελλάδα «που επεκτείνεται. Αυτοί διεκδικούν 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα για το Καστελόριζο. Αυτοί κάνουν απέλπιδες προσπάθειες να εξοπλιστούν επικαλούμενη μια εσφαλμένη οπτική περί απειλής. Αυτοί είναι που έχουν κάνει περισσότερες από 1.000 παραβιάσεις και παρενοχλήσεις από την 1η Ιανουαρίου. Τα κάνουν αυτά και μετά περιγράφουν εμάς ως επεκτατική και επιθετική δύναμη. Είτε δεν έχουν καθρέφτη στο σπίτι τους είτε φοβούνται να τον κοιτάξουν. Αν τον κοιτάξουν θα δουν τα πραγματικά τους πρόσωπα και μπορεί να νιώσουν ντροπή».

Κατά τη λογική Ακάρ «η Τουρκία δεν είναι απειλή. Η Τουρκία είναι ένας δυνατός και έμπιστος σύμμαχος. Ο στόχος μας για το Αιγαίο είναι να γίνει μια θάλασσα ειρήνης και φιλίας και να υπάρξει δίκαιη μοιρασιά του πλούτου. Ωστόσο έχουμε δώσει κάθε απαραίτητη απάντηση σε κάθε είδους αδικία και παράνομες πράξεις τόσο στο πεδίο όσο και στις διαπραγματεύσεις και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ας το γνωρίζουν αυτό».

Κάνοντας, δε, μια ευθεία αναφορά στη Μικρασιατική Καταστροφή ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας είπε ότι «δεν θα πρέπει να ξεχνούν πόσο σοβαρές ήταν οι συνέπειες της περιπέτειας στην οποία ενεπλάκησαν βασιζόμενοι σε άλλους πριν από έναν αιώνα, ότι η εισβολή δεν είχε την αποδοχή των Ελλήνων και ότι τρεις πρωθυπουργοί, δύο υπουγοί και ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων που ήταν υπεύθυνοι για την εισβολή αυτή καταδικάστηκαν σε θάνατο. Θα πρέπει να εκτιμήσουν τη χείρα φιλίας που εκτείνουμε».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Χουλουσί Ακάρ: Η Τουρκία έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα - Καλό είναι οι Έλληνες να γνωρίζουν κολύμπι"

Επιτροπή Συντονισμού Έκτακτης Ανάγκης: Πώς θα γυρίσουν σε ντίζελ οι μονάδες φυσικού αερίου για 5 μήνες

Σχέδια επί χάρτου για το πώς πρέπει να συντονιστούν διυλιστήρια και εταιρείες παραγωγής ενέργειας για να μπορέσουν επιτυχώς να λειτουργήσουν οι μονάδες που μπορούν για 5 μήνες με ντίζελ αντί για φυσικό αέριο, έκανε χθες η  Επιτροπή  Συντονισμού Έκτακτης Ανάγκης που συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη υπό τη Γενική Γραμματέα του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου.

Στόχος του υπουργείου Ενέργειας είναι να προετοιμάσει τη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε ενδεχόμενο έλλειμμα αερίου που μπορεί να προκύψει και όπως εκτιμάται μπορεί να  κυμαίνεται μεταξύ 1,9 έως 4,2 τεραβατωρών.

Για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης της ΡΑΕ προβλέπει την υποκατάσταση του φυσικού αερίου από ντίζελ στις 5 μονάδες παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο που μπορούν να το κάνουν, και για να γίνει αυτό πρέπει να δουλέψει με συντονισμό και οργάνωση η εφοδιαστική αλυσίδα για την τροφοδοσία τους με ντίζελ.

Οργάνωση και συντονισμός

Kατά τη σύσκεψη έγινε αναλυτική παρουσίαση και συζήτηση για τις δυνατότητες και τις τεχνολογικές απαιτήσεις των μονάδων και επισημάνθηκαν οι διαφορές τους, με βάση την τεχνολογία τους. Τονίστηκε ότι δεν μπορούν οι μονάδες να λειτουργούν όλες τις ημέρες του μήνα για 5 μήνες με ντίζελ, λόγω των προδιαγραφών τους.

Άλλες μπορούν να λειτουργούν με ντίζελ για 5 μέρες και πρέπει για τις επόμενες 5 μέρες να λειτουργούν με άλλο καύσιμο, άλλες μπορούν για δύο εβδομάδες να λειτουργούν με ντίζελ και άλλες μπορούν να λειτουργούν 10 ημέρες το μήνα. Το ζητούμενο, κατέληξαν, είναι να οργανωθεί και να ρυθμιστεί η λειτουργία τους ώστε να λειτουργούν εναλλάξ.

Επάρκεια σε πετρέλαιο αλλά όχι σε βυτιοφόρα
Τι προβλέπει το Σχέδιο Ετοιμότητας Αντιμετώπισης Κινδύνων

Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, λόγω ενδεχόμενης διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου, οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο πρέπει να είναι έτοιμες να λειτουργήσουν με ντίζελ, με βάση τα ισχύοντα στο Σχέδιο Ετοιμότητας Αντιμετώπισης Κινδύνων.

Σημειώνεται ότι τη  δυνατότητα μετατροπής σε παραγωγή από ντίζελ, διαθέτουν 5 μονάδες, οι μονάδες της Elpedison, στη Θεσσαλονίκη και τη Θίσβη, οι μονάδες της ΔΕΗ στο Λαύριο IV και την Κομοτηνή και η μονάδα της Ήρων Θερμοηλεκτρική.

 Σύμφωνα με τα σενάρια του ΔΕΣΦΑ στα οποία είχε πρόσφατα αναφερθεί εκ μέρους του ΔΕΣΦΑ ο κ. Νικόλαος Κάτσης, στη Βουλή, η  χρήση ντίζελ αντί για φυσικό αέριο μπορεί να εξοικονομήσει 3 TWh φυσικού αερίου ετησίως.

Ειδικότερα, είχε πει: ” έχουμε 1.800 Μεγαβάτ τέτοιων μονάδων, 5 μονάδες σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες μπορούν όποτε χρειαστεί να σταματήσουν τη λειτουργία τους με φυσικό αέριο και να γυρίσουν σε ντίζελ.

Για να το κάνουν αυτό ο ΔΕΣΦΑ κάθε τρεις μήνες το ελέγχει, πηγαίνει και βλέπει τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους, βάζει τις μονάδες και δουλεύουν για μία ώρα να γυρίσουν από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο για να είναι πάντοτε έτοιμες.  Άρα, πιστεύουμε ότι εάν αυτό γίνει για ικανό χρονικό διάστημα δηλαδή, για την περίοδο σταδιακά, όχι κάθε μέρα, αλλά κάποιες μέρες με έναν κανόνα ότι σε ένα μήνα θα δουλεύουν 10 μέρες με πετρέλαιο αυτές οι μονάδες και τις άλλες 20 με φυσικό αέριο θα μπορούσαμε να μειώσουμε το έλλειμμα στα 12 ,4 (από 15,5 TWh).”

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιτροπή Συντονισμού Έκτακτης Ανάγκης: Πώς θα γυρίσουν σε ντίζελ οι μονάδες φυσικού αερίου για 5 μήνες"

Από Οκτώβριο υποχρεωτικές οι αλυσίδες στα οχήματα

Υποχρεωτικός καθίσταται ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα με αντιολισθητικά μέσα, με στόχο την προστασία των οδηγών όταν κυκλοφορούν σε χιονισμένο ή παγωμένο οδικό δίκτυο.

Με σκοπό τη θωράκιση των οδηγών από τις έντονες χιονοπτώσεις, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κατέστησε υποχρεωτικό τον εφοδιασμό όλων των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες ή ανάλογα αντιολισθητικά μέσα.

Ειδικότερα, με απόφαση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλου, η οποία δημοσιεύτηκε στα τέλη Μαρτίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες  των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον το όχημα δεν φέρει ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα).

Ποια είναι τα αντιολισθητικά μέσα που οφείλουν να έχουν οι οδηγοί;

Ως «αντιολισθητικά» νοούνται οι αντιολισθητικές αλυσίδες ή οι χιονοκουβέρτες.

Διαφορετικά, οι οδηγοί πρέπει να εξοπλίζουν το όχημά τους με ελαστικά για χρήση σε συνθήκες χιονόπτωσης. Δηλαδή, τα χειμερινά ελαστικά (χιονολάστικά), τα οποία φέρουν τη σήμανση του «αλπικού» συμβόλου και τον χαρακτηρισμό M+S.

Από πότε είναι υποχρεωτικά τα αντιολισθητικά μέσα;

Όπως αναγράφεται στην υπουργική απόφαση, οι οδηγοί πρέπει να έχουν είτε αντιολισθητικές αλυσίδες, είτε χιονολάστιχα από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο κάθε έτους, σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο της χώρας.

Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο οι οδηγοί δεν χρειάζεται να έχουν τοποθετημένα τα προαναφερθέντα αντιολισθητικά στο αυτοκίνητό τους.

Τα αντιολισθητικά μέσα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα carandmotor.gr, πρέπει να βρίσκονται μέσα στο αυτοκίνητο (και στη συνέχεια να τοποθετηθούν) μόνο εφόσον εκδοθεί ανακοίνωση από τις κατά τόπους αρμόδιες Διευθύνσεις της Αστυνομίας ή της Τροχαίας, σε περίπτωση που οι τελευταίες θεωρήσουν ότι συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι ασφαλείας.

 

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των οδηγών;
  1. Εφόσον το όχημα κυκλοφορεί σε περιοχές όπου έχουν τεθεί σε ισχύ έκτακτα μέτρα από την Τροχαία, οι οδηγοί πρέπει να εφοδιάσουν τα οχήματά τους με αντιολισθητικά μέσα.
  2. Πρέπει να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών που βρίσκονται στα οχήματά τους, για να είναι εξασφαλισμένη η ορθή χρήση τους.
  3. Να προσαρμόζουν την οδήγησή τους, όταν χρησιμοποιούνται αντιολισθητικά, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τις προδιαγραφές των οχημάτων και των αντιολισθητικών, με γνώμονα την προάσπιση της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας.
  4. Οι Οι ελεγκτικές αρχές οφείλουν να διεξάγουν οπτικό έλεγχο αναφορικά με την ύπαρξη κατάλληλων αντιολισθητικών, εφόσον το όχημα κυκλοφορεί σε περιοχές που έχει εκδοθεί απόφαση από τις αστυνομικές αρχές
Οδηγίες τοποθέτησης και τεχνικές προδιαγραφές
  1. Τα αντιολισθητικά πρέπει είναι κατάλληλα για το συγκεκριμένο όχημα και τις διαστάσεις των ελαστικών στις οποίες τοποθετούνται.
  2. Τα αντιολισθητικά τοποθετούνται: α. Και στα δυο ελαστικά του κινητήριου άξονα του οχήματος. Εφόσον το όχημα διαθέτει κίνηση σε παραπάνω από έναν άξονα, τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του εργοστασίου κατασκευής του οχήματος.
    -Εφόσον δεν υφίστανται οδηγίες και είναι διαθέσιμο μόνο ένα ζευγάρι αντιολισθητικών, τα αντιολισθητικά τοποθετούνται στον εμπρόσθιο άξονα. Αν υπάρχει και δεύτερο ζευγάρι, αυτά τοποθετούνται ταυτόχρονα και στον οπίσθιο άξονα.
    -Εφόσον το όχημα διαθέτει διπλά ελαστικά στον κινητήριο άξονα (4 ελαστικά στον άξονα) τα αντιολισθητικά τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή οχήματος ή αν δεν υφίστανται τέτοιες, στα εξωτερικά ελαστικά της κάθε πλευράς.
    β. Πρέπει να τοποθετούνται σε κατάλληλο και ασφαλές σημείο του οδικού δικτύου που δεν δημιουργεί εμπόδια στην οδική κυκλοφορία λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. (π.χ. προειδοποιητικό τρίγωνο σε ικανή απόσταση).
    γ. Πρέπει να τοποθετούνται άμεσα μόλις ο οδηγός αντιληφθεί ότι το οδόστρωμα είναι ολισθηρό και όχι αφού ακινητοποιηθεί ή εκτραπεί το όχημα λόγω ολισθηρότητας του οδοστρώματος.
  3. Τα αντιολισθητικά, πρέπει να βρίσκονται στο όχημα σε μέρος κατάλληλο και προσιτό για την άμεση και ευχερή χρησιμοποίησή τους σε περίπτωση ανάγκης. Εφόσον για την τοποθέτησή τους απαιτούνται ειδικά εργαλεία, αυτά πρέπει να ευρίσκονται στο όχημα. Η συσκευασία ή το κυτίο που περιέχει τα αντιολισθητικά πρέπει να αναφέρουν τις διαστάσεις των ελαστικών για τα οποία είναι κατάλληλα ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς η συμβατότητά τους με το όχημα που τα φέρει.
  4. Τα αντιολισθητικά, για να είναι αποτελεσματική η χρήση τους, με ευθύνη των ιδιοκτητών και των οδηγών των αυτοκινήτων, είναι πάντοτε σε άριστη κατάσταση και ορθά συντηρημένα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή τους.
Πρόστιμο

Όσοι δεν συμμορφώνονται με τα ανωτέρω τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 80 ευρώ.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » " Από Οκτώβριο υποχρεωτικές οι αλυσίδες στα οχήματα "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news