facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Νέες αποκαλύψεις για το «παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ»: Παρουσία Τσίπρα, ο Καμμένος ζητούσε από τον Παπαγγελόπουλο παρέμβαση στη Δικαιοσύνη

Νέες αποκαλύψεις σχετικά με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη Δικαιοσύνη φέρνει στο φως η εφημερίδα «Παραπολιτικά», βάζοντας πλέον στο στόχαστρο και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο νέο ρεπορτάζ της εφημερίδας που κυκλοφορεί το Σάββατο, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης φέρεται να αποκάλυψε πως συναντήθηκε με τον Πάνο Καμμένο και τον πρωθυπουργό στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί ο τότε υπουργός Άμυνας ζήτησε από τον κ. Παπαγγελόπουλο να παρέμβει στον προϊστάμενο της Εισαγγελέας Αθηνών, τον κ. Ζαγοραίο, για να «χτυπήσει» τον εκδότη της εφημερίδας Παραπολιτικά, Γιάννη Κουρτάκη.

To ρεπορτάζ περιλαμβάνει σημειώσεις του γενικού διευθυντή της εφημερίδας Παναγιώτη Τζένου από συνάντησή του με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, στις οποίες φέρεται να μεταφέρονται διάλογοι από τα όσα συνέβησαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες αποκαλύψεις για το «παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ»: Παρουσία Τσίπρα, ο Καμμένος ζητούσε από τον Παπαγγελόπουλο παρέμβαση στη Δικαιοσύνη"

Καιρός Αρναούτογλου: Ζέστη έως και τις 6 Ιουλίου

Δυναμικά θα μπει ο Ιούλιος με ένα κύμα ζέστης. Σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο, Σάκη Αρναούτογλου η ζέστη θα κρατήσει έως και τις 6 Ιουλίου.

Μπορεί και αύριο τα μελτέμια να μην αφήνουν τον υδράργυρο να ανέβει πολύ και οι εντάσεις των ανέμων το Σάββατο να αγγίξουν τοπικά τα 8 μποφόρ όμως, ο καιρός θα είναι ιδιαίτερα ζεστός έως και τις 6 Ιουλίου σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Σάκη Αρναούτογλου.

Το Σάββατο σε γενικές γραμμές ο καιρός θα είναι καλός και ζεστός.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Βόρεια Ελλάδα από 12 έως 32 βαθμούς, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία από 15 έως 35, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 18 έως 33 βαθμούς και τοπικά στη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο 36 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 34 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 17 έως 33 βαθμούς αλλά στις Σποράδες, στις Κυκλάδες και στη Βόρεια Κρήτη οι μέγιστες δε θα ξεπεράσουν τους 28 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν ασθενείς άνεμοι και τις θερμές ώρες της ημέρας βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ στα χερσαία τμήματα, έως 6 μποφόρ στα θαλάσσια τμήματα και έως 7 μποφόρ στο Νότιο Ευβοϊκό. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 31 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις οι οποίες τις μεσημεριανές ώρες πρόσκαιρα θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 20 έως 29 βαθμούς.

Από την Κυριακή και μετά και τουλάχιστον έως και την Τετάρτη το θερμόμετρο θα παραμένει σταθερά πάνω από τους 35 βαθμούς και την Τετάρτη τοπικά θα φτάσει και τους 38 με τον Ιούλιο να μπαίνει δυναμικά με ζέστη.



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός Αρναούτογλου: Ζέστη έως και τις 6 Ιουλίου"

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Ξεκινά έρευνα για τις τιμές σε μάσκες και αντισηπτικά την περίοδο της πανδημίας

Με τον εντοπισμό τυχόν περιπτώσεων καταχρηστικής τιμολόγησης από επιχειρήσεις που έχουν μακροχρόνια πανελλαδική ή/και προσωρινή τοπική δεσπόζουσα θέση στην αγορά υγειονομικού υλικού, θα ασχοληθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού το προσεχές διάστημα με βάση τα στοιχεία έρευνας.

Θα χρησιμοποιηθούν στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χονδρική πώληση υγειονομικού υλικού, ενώ η επιτροπή υπογραμμίζει ότι θα προχωρήσει και στην περιοδική επικαιροποίηση της έρευνας με νέα στοιχεία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που εκδόθηκε σήμερα, από την έρευνα που πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα, φαίνεται ότι στη διάμεση τιμή πώλησης διαπιστώθηκε άνοδος, ειδικά στις χειρουργικές μάσκες μίας χρήσης από τον Φεβρουάριο του 2020 και έπειτα. Μικρή ήταν η άνοδος της διάμεσης τιμής σε αντισηπτικά τζελ και γάντια, ενώ οριακή πτώση της τιμής παρατηρήθηκε στα αντισηπτικά μαντηλάκια. Όμως, η πώληση των προϊόντων αυτών από περισσότερες επιχειρήσεις, φαίνεται να συγκράτησε την αύξηση των τιμών, ενώ η αύξηση στις μάσκες φαίνεται ότι προήλθε από έλλειψη αποθεμάτων του είδους αυτού, κατά το χρονικό διάστημα που εξετάστηκε.

Πιο συγκεκριμένα, η επιτροπή στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, διεξήγαγε έρευνα στην αγορά υγειονομικού υλικού. Η ενέργεια αυτή κρίθηκε απαραίτητη ως αποτέλεσμα των πολυάριθμων παραπόνων καταναλωτών και δημοσιευμάτων, αφενός μεν αναφορικά με σημαντικές ανατιμήσεις στα εν λόγω προϊόντα στα διάφορα σημεία λιανικής πώλησης, αφετέρου δε σχετικά με τις ελλείψεις των εν λόγω προϊόντων, οι οποίες ενδέχεται να οφείλονται σε πρακτικές επιχειρήσεων στην αλυσίδα διανομής, που δύνανται να εμπίπτουν στις διατάξεις του ν. 3959/2011.

Ειδικότερα, στις 20.3.2020 η επιτροπή απέστειλε ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, με το οποίο ζητήθηκαν στοιχεία αγορών και πωλήσεων για το διάστημα από το Νοέμβριο 2019 έως και το Μάρτιο 2020, σε 4.056 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, εισαγωγή και εμπορία υγειονομικού υλικού, και συγκεκριμένα σε χειρουργικές μάσκες και γάντια μιας χρήσης, καθώς και σε αντισηπτικά μαντηλάκια και αντισηπτικά διαλύματα. «Η ενέργεια αυτή με την αποστολή χιλιάδων ερωτηματολογίων μέσω εξειδικευμένου λογισμικού και εν συνεχεία η γρήγορη κατηγοριοποίηση και στατιστική και οικονομετρική ανάλυση των δεδομένων που συλλέχτηκαν, ώστε να αποφασισθούν περαιτέρω ενέργειες, αποτελεί μία καινοτομία στον τρόπο με τον οποίο η επιτροπή εκπονούσε τις έρευνες της μέχρι σήμερα. Με τη λήξη της εν λόγω προθεσμίας, έγινε εξαγωγή των στοιχείων 3.300 περίπου εταιρειών που απάντησαν στο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, και πραγματοποιήθηκε επεξεργασία και ανάλυση των στοιχείων από ομάδα ειδικών επιστημόνων, οικονομολόγων και οικονομέτρων» όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στο ερωτηματολόγιο απάντησαν πολλά φαρμακεία, λόγω της πληθώρας αυτών στην ελληνική επικράτεια (περίπου 10.000 συνολικά), αλλά και εταιρείες από όλες τις βαθμίδες διανομής των εξεταζόμενων προϊόντων (την εισαγωγή, παραγωγή και χονδρική πώληση) ενώ στην πλειοψηφία τους, οι επιχειρήσεις που ανταποκρίθηκαν στην έρευνα έχουν έδρα τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης. Σχεδόν όλοι οι νομοί αντιπροσωπεύονται στην έρευνα, ενώ πιο αραιή είναι η εκπροσώπηση των νησιών (όπου η λιανική πώληση εμπεριέχει και πρόσθετα κόστη μεταφοράς) με περισσότερες παρατηρήσεις να απαντώνται κυρίως στα μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων, Δωδεκανήσων, Ιονίου καθώς και Κρήτη.

Από την έρευνα προέκυψε ότι κατά την εξεταζόμενη περίοδο, φαίνεται να σημειώνεται αύξηση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη λιανική πώληση όλων των εξεταζόμενων προϊόντων υγειονομικού υλικού. Η αλματώδης αύξηση της ζήτησης προϊόντων υγειονομικού υλικού, συνοδεύτηκε από μία αύξηση των επιχειρήσεων που διακινούν ή πωλούν τα προϊόντα αυτά, γεγονός που υποδηλώνει μία υγιή αντίδραση της αγοράς. Από το δείγμα, μεγαλύτερη φαίνεται να είναι η αύξηση των σημείων λιανικής πώλησης αντισηπτικού διαλύματος και γαντιών μίας χρήσης.

Αποτυπώνοντας τις διάμεσες τιμές πώλησης σε όλα τα προϊόντα, στο σύνολο των ελεγχόμενων επιχειρήσεων, φαίνεται ότι στη διάμεση τιμή πώλησης διαπιστώθηκε κατακόρυφη άνοδος, ειδικά στις χειρουργικές μάσκες μίας χρήσης από τον Φεβρουάριο του 2020 και έπειτα. Μικρή ήταν η άνοδος της διάμεσης τιμής σε αντισηπτικά τζελ και γάντια, ενώ οριακή πτώση της τιμής παρατηρήθηκε στα αντισηπτικά μαντηλάκια.

Η πώληση των προϊόντων αυτών από περισσότερες επιχειρήσεις, φαίνεται να συγκράτησε την αύξηση των τιμών, ενώ η αύξηση στις μάσκες φαίνεται ότι προήλθε από έλλειψη αποθεμάτων του είδους αυτού κατά το χρονικό διάστημα που εξετάστηκε. Ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε συστηματική αύξηση του μέσου ή/ και διάμεσου μεικτού περιθωρίου κέρδους από την πώληση του εξεταζόμενου υγειονομικού προϊόντος κατά το ερευνώμενο διάστημα. Ειδικότερα, βρέθηκε ότι το διάμεσο μεικτό περιθώριο κέρδους δεν σημείωσε ιδιαίτερη διακύμανση το ερευνώμενο διάστημα, και διαμορφώθηκε σε παρόμοιο ύψος για διαφορετικά προϊόντα.

Συγκρίνοντας τη διάμεση τιμή αγοράς το χρονικό διάστημα από 1.11.2019 έως 31.3.2020, μεταξύ των νομών Αττικής, Θεσσαλονίκης και την υπόλοιπη επικράτεια, παρατηρήθηκε ίδια συμπεριφορά στις τιμές των υπό εξέταση προϊόντων. Οι διάμεσες τιμές αγοράς και πώλησης, φαίνεται να ακολουθούν το ίδιο μοτίβο στους δύο μεγάλους νομούς της χώρας, με τη Θεσσαλονίκη να εμφανίζει υψηλότερες τιμές στην αγορά των γαντιών μιας χρήσης, την Αττική να παρουσιάζει υψηλότερες τιμές στα αντισηπτικά μαντηλάκια και τις τιμές να κυμαίνονται στα ίδια περίπου επίπεδα σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Περαιτέρω, παρατηρήθηκε παρόμοια συμπεριφορά της διάμεσης τιμής αγοράς και πώλησης των υπό εξέταση προϊόντων μεταξύ ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας καθώς και μεταξύ αστικών και μη αστικών κέντρων. Στα αντισηπτικά μαντηλάκια και τα γάντια φαίνεται ότι οι τιμές εμφανίζονται συνήθως χαμηλότερες στις νησιωτικές περιοχές έναντι των ηπειρωτικών περιοχών, ενώ ως ενδιαφέρον χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι η διάμεση τιμή πώλησης στις μάσκες σημειώνει μικρότερη αύξηση στις νησιωτικές περιοχές μετά τον Φεβρουάριο του 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή στις ηπειρωτικές περιοχές και σε σχέση με την αντίστοιχη διάμεση τιμή αγοράς.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιτροπής, οι περισσότερες παρατηρήσεις που συλλέχθηκαν φαίνεται να υποστηρίζουν την ύπαρξη σταθερού περιθωρίου κέρδους (mark-up), ενώ υπάρχουν και κάποιες ακραίες τιμές (outliers) και αρκετές παρατηρήσεις αφορούν στο ότι η τιμή πώλησης είναι μικρότερη από την τιμή αγοράς. Αυτό πιθανόν να οφείλεται στο ότι η τιμή αγοράς δεν αντιστοιχεί πάντα στα προϊόντα που πωλήθηκαν τον συγκεκριμένο μήνα, δηλαδή πωλήθηκε στοκ προϊόντος από προηγούμενους μήνες. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στις μάσκες.

Σύμφωνα με την στατιστική και οικονομετρική επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων, η αύξηση στη λιανική τιμή πώλησης του εξεταζόμενου υγειονομικού υλικού προέρχεται, κατά κύριο λόγο, από την μετακύλιση της αύξησης της χονδρικής τιμής πώλησης. Επιπλέον, από την έρευνα προέκυψε ότι η μετακύλιση της αύξησης της χονδρικής τιμής πώλησης στα αντισηπτικά μαντηλάκια και στα γάντια μίας χρήσης, ήταν μεγαλύτερη στα φαρμακεία από ότι στα σούπερ μάρκετ. Σχετικά με τις μάσκες, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται, εκτός από το λιανεμπόριο, και σε άλλο επίπεδο διανομής, παραγωγή, εισαγωγές ή χονδρεμπόριο, εμφάνισαν υψηλότερες τιμές σε σχέση με όσους δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στο λιανεμπόριο.

Εξετάζοντας το ποσοστό μετακύλισης της μεταβολής της τιμής αγοράς στην τιμή πώλησης στον τελικό καταναλωτή στις μάσκες, αυτό παρουσιάζεται μεγαλύτερο κατά το μήνα Μάρτιο 2020. Η μεγαλύτερη δε διαφοροποίηση του ποσοστού μετακύλισης της τιμής, εμφανίζεται στις πωλήσεις γαντιών μίας χρήσης κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2020.

Από την έρευνα φαίνεται ότι ο βαθμός μετακύλισης της τιμής στα φαρμακεία - λόγω του ότι ο επιχειρηματίας δεν έχει δυνατότητα απορρόφησης μιας αύξησης της τιμής - είναι μεγάλος στις μάσκες και στα αντισηπτικά μαντηλάκια και μικρότερος στα αντισηπτικά τζελ και γάντια. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο συνδυαστικό γεγονός, ότι τα φαρμακεία εξειδικεύονται στις πωλήσεις συγκεκριμένων προϊόντων και παράλληλα αντιμετωπίζουν εντατικό ανταγωνισμό από τις ανταγωνίστριες επιχειρήσεις.

Από την ανάλυση των ακραίων τιμών αγοράς των υπό εξέταση προϊόντων, παρατηρήθηκε ότι:

* στο 1% των υψηλότερων καθαρών τιμών αγοράς για κάθε μήνα που ερευνήθηκε, βρίσκονται επιχειρήσεις που εδρεύουν κατά πλειοψηφία στους δύο μεγάλους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης και

* στο 1% των υψηλότερων καθαρών τιμών αγοράς για κάθε μήνα που ερευνήθηκε, βρίσκονται κατά πλειοψηφία τα φαρμακεία.

Τα τελευταία αυτά στοιχεία καθώς και περαιτέρω στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χονδρική πώληση υγειονομικού υλικού, θα χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό τυχόν περιπτώσεων καταχρηστικής τιμολόγησης από επιχειρήσεις που διαθέτουν μακροχρόνια πανελλαδική ή/και προσωρινή τοπική δεσπόζουσα θέση στις εν λόγω αγορές. Η επιτροπή σημειώνει ακόμη, ότι θα προχωρήσει επίσης στην περιοδική επικαιροποίηση της έρευνας με νέα στοιχεία.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι στην παρούσα συγκυρία που η χώρα δοκιμάζεται από την πανδημία του κορονοϊού, η επιτροπή παρακολουθεί τις εξελίξεις, και θα συνεχίσει να επεμβαίνει ως αρμόδια για τη διαπίστωση τυχόν παραβάσεων, με γνώμονα τη διαφύλαξη της υγιούς ανταγωνιστικής δομής της αγοράς, την προστασία των συμφερόντων του καταναλωτή και την οικονομική ανάπτυξη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιτροπή Ανταγωνισμού: Ξεκινά έρευνα για τις τιμές σε μάσκες και αντισηπτικά την περίοδο της πανδημίας"

Ιστορική ψηφοφορία – Η Ουάσινγκτον θα γίνει η 51η Πολιτεία των ΗΠΑ

40 χρόνια μετά την έναρξη της προσπάθειάς της να λάβει πολιτειακή υπόσταση η Ουάσινγκτον (Περιφέρεια της Κολούμπια) έκανε ένα βήμα προς το να γίνει η 51η Πολιτεία των ΗΠΑ καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε σήμερα την αποδοχή της.

Η Βουλή, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ενέκρινε την ενέργεια αυτή με ψήφους 232 υπέρ έναντι 180 κατά, με κανέναν Ρεπουμπλικάνο βουλευτή να μην ψηφίζει υπέρ.

Η Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, δεν αναμένεται να εξετάσει τη νομοθεσία και ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει αντιταχθεί δημοσίως στην κίνηση αυτή, σημειώνοντας ότι η πολιτειακή υπόσταση θα είχε ως αποτέλεσμα την εκλογή περισσότερων Δημοκρατικών στο Κογκρέσο.

Πράγματι, οι ψηφοφόροι στην πόλη της Ουάσινγκτον εκλέγουν μόνο Δημοκρατικούς δημάρχους. Η δημιουργία μιας Πολιτείας Ουάσινγκτον πιθανότατα θα δυσκόλευε τους Ρεπουμπλικάνους να κερδίζουν πλειοψηφίες στη Γερουσία.

Στην αίθουσα της Βουλής, πριν από την ψηφοφορία, Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ισχυρίστηκαν ότι το να μετατραπεί η περιφέρεια σε Πολιτεία είναι ένα πολιτικό τέχνασμα των Δημοκρατικών και θα απαιτούσε τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος.

Οι υποστηρικτές λένε ότι οι 700.000 κάτοικοι της Ουάσιγκτον Π.Κ – περισσότεροι από το Βερμόντ και το Ουαϊόμινγκ – δεν έχουν καμία φωνή στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, παρά την καταβολή ομοσπονδιακών φόρων.

Αυτή η κατάσταση διατυπώνεται με ένα σύνθημα διαμαρτυρίας στις πινακίδες αυτοκινήτων της Ουάσινγκτον που αναγράφει: «Φορολόγηση χωρίς εκπροσώπηση».

Επί του παρόντος, η νομοθεσία που εγκρίθηκε από την τοπική κυβέρνηση της περιφέρειας υπόκειται σε εξέταση από το Κογκρέσο.

Ο θυμός των κατοίκων της Ουάσινγκτον Π.Κ για την κατάσταση της επαρχίας ξέσπασε πιο πρόσφατα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Η Ουάσιγκτον έλαβε 500 εκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σε σύγκριση με τα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χορήγησε σε καθεμία από τις 50 Πολιτείες.

Η Πολιτεία θα ονομαστεί Ουάσινγκτον, Ντάγκλας Κοινοπολιτεία, από τον Τζορτζ Ουάσινγκτον, τον πρώτο πρόεδρο των ΗΠΑ, και τον Φρέντερικ Ντάγκλας, πρώην σκλάβο που έγινε φημισμένος υπέρμαχος της κατάργησης της δουλείας.

Θα περιλαμβάνει τους κατοίκους της περιοχής, αλλά όχι τα μεγάλα ομοσπονδιακά κτίρια, το Εθνικό πάρκο της Ουάσινγκτον, μνημεία και τα μουσεία, τα οποία θα στεγαστούν σε έναν ομοσπονδιακό θύλακα.

Η τελευταία φορά που επεκτάθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν το 1959, όταν το Κογκρέσο ενέκρινε την αποδοχή της Αλάσκας και της Χαβάης ως 49ης και 50ης πολιτείας, αντίστοιχα, έπειτα από ψηφοφορίες στο Κογκρέσο και την υποστήριξη του προέδρου.

Το Σύνταγμα των ΗΠΑ δίνει στο Κογκρέσο την εξουσία να αποδέχεται νέες Πολιτείες χωρίς να καθορίζει μια συγκεκριμένη διαδικασία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιστορική ψηφοφορία – Η Ουάσινγκτον θα γίνει η 51η Πολιτεία των ΗΠΑ"

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Δεν τίθεται θέμα πολλαπλών λαβίδων στη Θεία Κοινωνία

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο με αφορμή ερωτήσεις σχετικά με το αν «ευλόγησε» ή όχι τη χρήση πολλαπλών ή μιας χρήσεως λαβίδων κατά τη μετάδοση της Θείας Μεταλήψεως στους πιστούς, επαναλαμβάνει ό,τι αναφέρεται και στο ανακοινωθέν της Αρχιγραμματειας της Αγίας και Ιερας Συνόδου της 25ης τρ.μ. Ιουνίου:
«Ὡς πρός τόν τρόπον μεταδόσεως τῶν ἀχράντων Μυστηρίων εἰς τούς πιστούς, ἡ Ἐκκλησία, σεβομένη τήν Ἱεράν Παράδοσιν, τήν συνυφασμένην ἀρρήκτως μέ τήν καθ' ἡμέραν ἐκκλησιαστικήν πρακτικήν καί κενωτικήν ἐμπειρίαν, διακρατεῖ τά ἀπό αἰώνων καί μέχρι σήμερον ἰσχύοντα, ὡς φύλαξ καί φρουρός ἀνύστακτος τῶν παραδοθέντων ὑπό τῶν Ἁγίων Πατέρων, καί οὐδεμίαν ἀνάγκην εὑρίσκει δι' ἀλλαγήν τοῦ τρόπου τούτου καί μάλιστα ὑπό τήν πίεσιν ἐξωγενῶν παραγόντων.»

Η οποιαδήποτε, λοιπόν, εκκλησιαστική οικονομία, ασκείται μόνον όταν συντρέχουν οι δυο ικανές και αναγκαίες συνθήκες:
α) να υπάρχει από τον νόμο του κράτους κάποια απαγόρευση σχετικά με τη θεία λατρεία λόγω της πανδημίας, και β) ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη και την προς τούτο άδεια της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως. Πάντως δεν αφορά στην αλλαγή του τρόπου μεταδόσεως, πολλω δε μάλλον στη χρήση πολλαπλών ή μιας χρήσεως αγίων λαβίδων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Οικουμενικό Πατριαρχείο: Δεν τίθεται θέμα πολλαπλών λαβίδων στη Θεία Κοινωνία"

«Πραγματική κήρυξη πολέμου»: Η GNA απέρριψε το τελεσίγραφο της Αιγύπτου

Εκπρόσωποι του στρατού της Κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας- GNA, με έδρα την Τρίπολη της Λιβύης, ανακοίνωσαν την αποφασιστικότητά τους να επιτεθούν στην πόλη Σύρτη και να την απελευθερώσουν από τα στρατεύματα του LNA, παρά τις διαμαρτυρίες από το Κάιρο.

Η κατάληψη της Σύρτης για την Αίγυπτο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, είναι ένα είδος «κόκκινης γραμμής».

Ωστόσο, η GNA απέρριψε το τελεσίγραφο της Αιγύπτου. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του Middle East Monitor.

Ο Σαλάχ αντ Ντιν αλ Ναμρούς, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της GNA, τόνισε ότι καμία «κόκκινη γραμμή» δεν θα εμπόδιζε την πρόοδο των στρατευμάτων του Σάρατζ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στόχος της Τρίπολης είναι να νικήσει τους στρατιώτες του Χαφτάρ και να τους διώξει από τη Σύρτη.

Η Αίγυπτος γίνεται σταδιακά μέρος της σύγκρουσης στη Λιβύη. Ο καθορισμός των «κόκκινων γραμμών» της Αιγύπτου, μπορεί να οδηγήσει στην έναρξη πλήρους στρατιωτικής συμμετοχής των αιγυπτιακών στρατευμάτων στον πόλεμο στη βόρεια Αφρική.

Η GNA πρέπει να γνωρίζει τη θέση της και να κατανοεί με ποιον βρίσκεται σε διάλογο. Η Αίγυπτος δείχνει υπομονή, αλλά αυτή δεν είναι απεριόριστη, και οι αρχές της χώρας θα ανταποκριθούν αμέσως σε οποιαδήποτε απειλή για τα εθνικά συμφέροντα της Αραβικής Δημοκρατίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών.

Το Σάββατο 20 Ιουνίου, ο Αλ Σίσι ανακοίνωσε ότι η χώρα του έχει το νόμιμο δικαίωμα να παρέμβει στη στρατιωτική αντιπαράθεση στη Λιβύη, καθώς η Αίγυπτος κινδυνεύει από επιθέσεις από μισθοφόρους τρομοκράτες που υποστηρίζονται από άλλες χώρες.

Οι εκπρόσωποι της GNA χαρακτήρισαν τα λόγια του Αιγύπτου ηγέτη ως «πραγματική δήλωση πολέμου» προς την Τρίπολη από το Κάιρο.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πραγματική κήρυξη πολέμου»: Η GNA απέρριψε το τελεσίγραφο της Αιγύπτου"

Πανελλαδικές 2020: Η ημερομηνία που θα βγουν τα αποτελέσματα

Με δήλωσή της στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αναφέρθηκε στην ημερομηνία που θα βγουν τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Σύμφωνα με την υπουργό: «Περιμένουμε αποτελέσματα γύρω στις 10 Ιουλίου. Θα εξαρτηθεί από μία σειρά από παράγοντες, αλλά μέχρι τα μέσα Ιουλίου αναμένονται τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων στα βασικά μαθήματα».

Επιπλέον η κα. Κεραμέως, μίλησε για τα κρούσματα στα σχολεία λέγοντας: «ήταν ελάχιστα τα κρούσματα, μόνο δύο -τρία», ενώ χαρακτήρισε «υποδειγματικά τα μέτρα προστασίας».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανελλαδικές 2020: Η ημερομηνία που θα βγουν τα αποτελέσματα"

«Βολές» Αμβρόσιου κατά Ν.Κεραμέως: «Η υπουργός της α-Παιδείας και της αθεϊας» (φώτο)

Σε μια καταγγελία προχώρησε ο πρώην μητροπολίτης της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αμβρόσιος, για την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Η οποία φορούσε μάσκα το Πάσχα στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών, όμως την επόμενη ημέρα, όταν και επισκέφτηκε το δημοτικό σχολείο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκης, ούτε μάσκα φορούσε, αλλά και ούτε τήρησε τις αποστάσεις.

Γιατί όπως είναι γνωστό... στην εκκλησία κολλάει ο κορωνοϊός, ενώ στα σχολεία όχι.

Μάλιστα ο Αμβρόσιος χαρακτηρίζει την Κεραμέως ως η «Κυρά Υπουργό της α-Παιδείας και της αθεϊας».

Συγκεκριμένα, γράφει στο προσωπικό του ιστολόγιο:

«Η κα ΚΕΡΑΜΕΩΣ, Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ α-ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΘΕΪΑΣ ΕΙΝΑΙ... ΤΥΦΛΗ ΚΑΙ ΚΟΥΦΗ!

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΟΜΙΛΟΥΝ!

Ήλθεν η ώρα να λάβουν την οφειλόμενη απάντηση οι εχθροί της Εκκλησίας του Χριστού, οι πολέμιοι της Πίστεως!

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω ένα μήνυμα, το οποίον μας απεστάλη μόλις τώρα και είναι πολύ σύντομο! Ένα μήνυμα, το οποίον αποτελεί ένα πολύ ηχηρό χαστούκι στην Κυρά Υπουργό της α-Παιδείας και της αθεΐας, την κυρά Νίκη την Κεραμέως, ή οποία είχεν εκστομίσει τά βλάσφημα εκείνα λόγια:

''Οἱ εἰδικοί ἔχουν τοποθετηθῆ γιά τούς τρόπους μεταδόσεως τοῦ ἰού καί αὐτοί περιλαμβάνουν καί τό σάλιο''

Είναι το ίδιο εκείνο Πρόσωπο, το οποίον τo βράδυ της αποδόσεως της εορτής του Πάσχα μετέβη στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών για να εκκλησιασθεί και ΦΟΡΟΥΣΕ ΤΗΝ ΓΝΩΣΤΗ ΜΑΣΚΑ, ενώ την άλλη μέρα το πρωί, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, επισκέφθηκε ένα Δημοτικό Σχολείο, ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ ΕΚΕΙ, στο σχολείο,

ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΣΤΗ ΜΑΣΚΑ ΦΟΡΟΥΣΕ!
ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΚΑΙ ΗΜΙΣΕΩΣ ΜΕΤΡΟΥ (ΕΝΑΜΙΣΥ ΜΕΤΡΟ 1,1/2) ΚΡΑΤΟΥΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ!!!
Ελληνικέ Λαέ, Σας κοροϊδεύουν!

Σας εξαπατούν»

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Βολές» Αμβρόσιου κατά Ν.Κεραμέως: «Η υπουργός της α-Παιδείας και της αθεϊας» (φώτο)"

Ανησυχία στη Γαλλία: Ξαφνική έκρηξη κρουσμάτων, πάνω από 1.500 το τελευταίο 24ωρο

Ανησυχία προκαλεί στη Γαλλία η πρωτοφανής αύξηση των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού, καθώς για πρώτη φορά από τις 30 Μαΐου οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα περισσότερα από 1.500 νέα κρούσματα της νόσου Covid-19. Την ίδια ώρα ο αριθμός των θανάτων από επιπλοκές του νέου κορονοϊού κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και 3 ημέρες.

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές γνωστοποίησαν σε μια ανακοίνωση πως το σύνολο των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 1.588, ένας πολύ υψηλότερος αριθμός σε σύγκριση με τον ημερήσιο μέσο όρο των 498 τις τελευταίες επτά ημέρες και τον μέσο όρο των 430 κρουσμάτων από τις αρχές Ιουνίου.

Ο αριθμός των νεκρών από τη νόσο αυξήθηκε κατά 26 και ανέρχεται πλέον σε 29.778, σε σύγκριση με 21 χθες, Πέμπτη, και 11 την Τετάρτη και έναν μέσο όρο 19 θανάτων τις τελευταίες επτά ημέρες.

Από την άλλη, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται με την COVID-19 μειώθηκε κατά 255, στους 8.886. Είναι η πρώτη φορά που το σύνολο των ασθενών στα νοσοκομεία βρίσκεται κάτω του ορίου των 9.000 εδώ και τρεις μήνες.

Ο αριθμός των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας μειώθηκε κατά 17, στους 634.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανησυχία στη Γαλλία: Ξαφνική έκρηξη κρουσμάτων, πάνω από 1.500 το τελευταίο 24ωρο"

Βίντεο και φωτογραφίες από παράνομο εργαστήριο παρασκευής και συσκευασίας τσιγάρων στον Ασπρόπυργο

Ένα πλήρως εξοπλισμένο παράνομο εργαστήριο παρασκευής και συσκευασίας τσιγάρων, εντοπίστηκε στον Ασπρόπυργο, από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας. 'Επειτα από αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, ενώ έως τώρα έχουν ταυτοποιηθεί άλλα δύο, τα οποία αναζητούνται.

Σε βάρος των μελών της σπείρας σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία και λαθρεμπορία βιομηχανοποιημένων καπνών, των οποίων οι δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις που στερήθηκε το Δημόσιο υπερβαίνουν, σύμφωνα με την Αστυνομία, το ποσό των 150.000 ευρώ. Πάντως, συνολικά, οι διαφυγόντες δασμοί, με βάση τη δυνατότητα παραγωγής τσιγάρων, κατά την πλήρη λειτουργία του παρανόμου εργαστηρίου, καθώς και του χρόνου που εκτιμάται από την ΕΛΑΣ ότι λειτουργούσε, ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, η εγκληματική οργάνωση δημιούργησε, τον Αύγουστο του 2019, εταιρία - «φάντασμα», η οποία από την έναρξη της λειτουργίας της δεν είχε εμφανίσει εμπορική δραστηριότητα. Παράλληλα, μέσω αυτής μίσθωναν αποθήκη σε περιοχή της Αττικής, όπου είχαν εγκαταστήσει το παράνομο εργοστάσιο παραγωγής καπνικών προϊόντων.



Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο παράνομο εργοστάσιο, αλλά και σε χώρο στάθμευσης, που χρησιμοποιούσαν σε άλλη περιοχή της Αττικής βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 26 μηχανήματα για την παραγωγή και συσκευασία τσιγάρων, 2 μηχανήματα επεξεργασίας καπνού, 640 κιλά καπνού, 1.037 πακέτα λαθραίων τσιγάρων επώνυμων εταιρειών, 2 φορτηγά με πλαστές ελληνικές πινακίδες, 2 τράκτορες και 9 επικαθήμενα με 2 βουλγαρικές πινακίδες, 6 Ι.Χ αυτοκίνητα και πλήθος υλικών παρασκευής τσιγάρων.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Δείτε τις φωτογραφίες:

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Βίντεο και φωτογραφίες από παράνομο εργαστήριο παρασκευής και συσκευασίας τσιγάρων στον Ασπρόπυργο"

Τηλεφώνημα Μητσοτάκη - Ερντογάν: Συμφώνησαν σε αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους, καθώς και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας » αναφερόταν στην ανακοίνωση που εκδόθηκε ακριβώς στις 16:00 της Παρασκευής από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Το τηλεφώνημα μεταξύ των κυρίων Μητσοτάκη και Ερντογάν είχε κανονιστεί έπειτα από επικοινωνίες της πρέσβεως Ελένης Σουρανή, διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού με τον Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπο Τύπου του προέδρου της Τουρκίας.

Η συμφωνία που είχε επιτευχθεί μεταξύ της κυρίας Σουρανή και του κ. Καλίν προέβλεπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν θα συνομιλήσουν για θέματα χαμηλής πολιτικής, σε μια πρώτη προσπάθεια να αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Τουρκίας είχαν να συνομιλήσουν από τις 4 Δεκεμβρίου του 2019 όταν είχαν συναντηθεί στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

«Διπλωματία και συνεννόηση με σπασμένους διαύλους επικοινωνίας δεν γίνεται» σημείωναν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη στο protothema.gr. Κατά τις ίδιες πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Τουρκίας συμφώνησαν ότι η ένταση μεταξύ των δύο χωρών έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα και χρειάζεται αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών. 

Τι συζήτησαν για άνοιγμα συνόρων και τουριστικές ροές

Για την αποκατάσταση των τουριστικών ροών και το άνοιγμα των συνόρων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε κατά πληροφορίες στον πρόεδρο της Τουρκίας ότι η Ελλάδα κατ' αρχάς δεν είναι αντίθετη στη συμπερίληψη της Τουρκίας στην ομάδα των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με τις οποίες σχεδιάζεται να ξεκινήσει άμεσα το άνοιγμα των συνόρων και οι αεροπορικές επικοινωνίες με τις χώρες της ΕΕ και του Σένγκεν.

Τι είχε πει ο Μητσοτάκης για τις συνομιλίες του με τον Ερντογάν 

Στην τηλεοπτική του συνέντευξη του στο Star στις 25 Mαΐου, ο κ. Μητσοτάκης είχε πει: «Είμαστε σίγουροι για το δίκαιό μας και η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή μια χώρα που έχει αυτοπεποίθηση. Δεν θα έπρεπε να είναι θέμα αν και πώς θα μιλήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο – δεν θα έπρεπε να είναι είδηση. Πώς θα μιλάμε για ζητήματα, όπως, π.χ. η πανδημία. Δεν σημαίνει ότι επειδή μπορεί να υπάρχει μια επικοινωνία, πρέπει σώνει και καλά να λύσουμε όλα τα ζητήματα με τα οποία διαφωνούμε… Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας». 

Η επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας δεν συνεπάγεται κατ' ουδένα τρόπο εκπτώσεις στα εθνικά συμφέροντα της χώρας, σημείωνε συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον οποίο μίλησε το protothema.gr.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τηλεφώνημα Μητσοτάκη - Ερντογάν: Συμφώνησαν σε αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας"

Κοροναϊός: «Έχουμε σοβαρό πρόβλημα» λέει ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ

Η ταχεία αύξηση του ρυθμού των μολύνσεων του νέου κοροναϊού στο νότιο τμήμα των ΗΠΑ αποτελεί «σοβαρό πρόβλημα», προειδοποίησε σήμερα ο Άντονι Φάουτσι, ο διευθυντής του αμερικανικού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών.

«Αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα σε ορισμένες περιοχές», επισήμανε ο κορυφαίος επιδημιολόγος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου της ομάδας διαχείρισης της κρίσης για τον νέο κοροναϊό του Λευκού Οίκου, αφού λίγο νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της χώρας Μάικ Πενς επιχείρησε να καθησυχάσει τους Αμερικανούς για την υφιστάμενη κατάσταση.

Ο Αμερικανός επιστήμονας απηύθυνε έκκληση ιδίως στους νέους σχετικά με την ατομική ευθύνη τους, υπογραμμίζοντας πως ζουν σε μια «διασυνδεδεμένη» κοινωνία: «Εάν μολυνθείτε, θα μολύνετε κάποιον άλλο, που θα μολύνει με τη σειρά κάποιον άλλο». «Και στο τέλος, θα μολύνετε κάποιον ευάλωτο, ίσως μια γιαγιά, έναν παππού, έναν θείο σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή ένα παιδί με λευχαιμία».

Από την πλευρά του, ο Μάικ Πενς προσπάθησε να μεταδώσει μια νότα αισιοδοξίας σχετικά με την πανδημία, επισημαίνοντας πως σε 34 πολιτείες φαίνεται πως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σταθεροποιείται, ενθαρρύνοντας, εντούτοις, τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και άλλες στρατηγικές με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Ο Πενς, στην πρώτη ενημέρωση εδώ και μήνες της ομάδας κρίσης, ανέφερε πως σε 16 πολιτείες καταγράφεται αύξηση στις μολύνσεις και ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επικεντρώνεται στην έξαρση των κρουσμάτων στον αμερικανικό Νότο. «Καθώς βλέπουμε τα νέα κρούσματα να αυξάνονται και τα παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά, ενδεχομένως υπάρχει μια τάση μεταξύ των Αμερικανών πολιτών να πιστεύουν ότι επιστρέψαμε στο σημείο που βρισκόμασταν πριν από δύο μήνες κι ότι διανύουμε μια εποχή μεγάλων απωλειών και δυσκολιών του αμερικανικού λαού. Η πραγματικότητα είναι ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη θέση», τόνισε ο Πενς.

«Η αλήθεια είναι ότι επιβραδύναμε τη διασπορά. Επιπεδοποιήσαμε την καμπύλη», σημείωσε. «Περίπου τα μισά από τα νέα κρούσματα είναι Αμερικανοί κάτω των 35 ετών, αυτή είναι μια ενθαρρυντική πληροφορία», συμπλήρωσε ο Πενς. Ο ίδιος προέτρεψε, επίσης, τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών και ομοσπονδιακών αρχών, λέγοντάς τους ότι πρέπει να αποφεύγουν να αγγίζουν το πρόσωπό τους, να απολυμαίνονται συχνά, να πλένουν τα χέρια τους, να μένουν στο σπίτι τους όταν νιώθουν άρρωστοι και να τηρούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης. Δεν αναφέρθηκε, ωστόσο, στη χρήση της μάσκας.

«Έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε, επομένως λέμε σε κάθε Αμερικανό, ιδίως στις κομητείες και τις πολιτείες που πλήττονται από τα αυξανόμενα κρούσματα, τώρα είναι η ώρα προκειμένου όλοι να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους». Λίγο μετά, ο Μάικ Πενς υπερασπίστηκε τη διεξαγωγή προεκλογικών συγκεντρώσεων από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στο όνομα της «ελευθερίας της έκφρασης».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: «Έχουμε σοβαρό πρόβλημα» λέει ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ"

«Χειροπέδες» σε κύκλωμα εφοριακών που «τσέπωνε» λεφτά

Δικογραφία σε βάρος στελεχών ΔΟΥ στη βόρεια Ελλάδα, και ενός λογιστή, που έπαιρναν χρήματα από ιδιοκτήτες εστιατορίων και νυχτερινών κέντρων.

Η υπόθεση την οποία χειρίστηκε η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛΑΣ αφορά σε χρηματικό ποσό που είχε ζητηθεί από τους εφοριακούς από ιδιοκτήτη εστιατορίου σε πόλη της βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να μειωθεί πρόστιμο από φορολογική παράβαση.

Ο εστιάτορας, αφού κατέβαλε το χρηματικό ποσό, το μετάνιωσε και προσπάθησε να το καταγγείλει στις αρχές.

Οι εφοριακοί μέσω κάποιων πηγών πληροφορήθηκαν ότι υπήρχε αυτή η διάθεση από το θύμα της μεθόδευσής τους, και άρχισαν να τον προσεγγίζουν, ενώ ενεπλάκη λογιστής και άλλα πρόσωπα προκειμένου να καλυφθούν τα ίχνη της δωροδοκίας και να εμφανιστούν τα χρήματα που ελήφθησαν ως ασφαλιστική εισφορά.

Οι αστυνομικοί τώρα ερευνούν εάν υπάρχουν και άλλα θύματα του κυκλώματος.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "«Χειροπέδες» σε κύκλωμα εφοριακών που «τσέπωνε» λεφτά"

Δημοσκόπηση: Ο Τσίπρας γνώριζε για τις συνομιλίες Παππά και τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη

Το δυσχερές πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αποκαλύψεις για τις συνομιλίες του Νίκου Παππά με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, αποτυπώνει η δημοσκόπηση της GPO που βλέπει αύριο το φως της δημοσιότητας στην εφημερίδα τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο.

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, στην ερώτηση «πιστεύετε ότι ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας γνώριζε όσα καταγγέλλονται σήμερα;» οι απαντήσεις που έδωσαν οι ερωτηθέντες είναι: Ναι 34,5%, Μάλλον Ναι 20,2%, Όχι 19,6%, Μάλλον Όχι 10,6%, ΔΞ/ΔΑ 15,1%.


Ένα 54,7% δηλαδή πιστεύει ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε.  Δείτε το ρεπορτάζ του Mega:




Στην ερώτηση «πιστεύετε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρενέβαινε στη Δικαιοσύνη», το 39.6% απαντά Ναι, Μάλλον Ναι το 22,7%, Όχι το 19%, Μάλλον Όχι το 7,8%, ενώ ΔΞ/ΔΑ το 10,9%.

Το 62,3% πιστεύει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρενέβαινε στη Δικαιοσύνη.


dimoskopisi-1536x966





Την ίδια στιγμή, στην ερώτηση αν «υπήρχε παραδικαστικό κύκλωμα το οποίο συμμετείχε σε οικονομικές δοσοληψίες επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», οι ερωτηθέντες απάντησαν: Συμφωνώ 36,2%, Μάλλον Συμφωνώ 17,5%, Διαφωνώ 26,7%, Μάλλον Διαφωνώ 4,2%, ΔΞ/ΔΑ 15,4%.

Το 53,7% των ερωτηθέντων δηλαδή πιστεύει ότι υπήρχε παραδικαστικό κύκλωμα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση: Ο Τσίπρας γνώριζε για τις συνομιλίες Παππά και τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη"

Αθωώθηκε ο πρώην βουλευτής Γ.Μιχελάκης για δωροδοκία σε επιχειρηματία

Δεν δωροδοκήθηκε, έκρινε σήμερα το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων για τον πρώην βουλευτή και υπουργό της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο ομόφωνα αθώωσε τον πρώην υπουργό από την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας.

Επίσης ομόφωνα αθωώθηκε και ο επιχειρηματίας Αναστάσιος Πάλλης, με τους δικαστές να υιοθετούν
την απαλλακτική πρόταση της εισαγγελέως της έδρας.

Ο Γιάννης Μιχελάκης αθωώθηκε από την κατηγορία ότι το 2013 δωροδοκήθηκε από τον Αναστάσιο Πάλλη με 7.000 ευρώ προκειμένου να καταθέσει στη Βουλή ερώτηση που, κατά το κατηγορητήριο, θα ευνοούσε τα επιχειρηματικά του συμφέροντα.

Σημαντικό ρόλο για την παραπομπή σε δίκη του πρώην υπουργού και βουλευτή ήταν έγγραφα που κατασχέθηκαν στο πολυτελές σπίτι του επιχειρηματία.
Μεταξύ αυτών βρέθηκε έγγραφο , στο οποίο περιέχονταν η επίμαχη ερώτηση στη Βουλή και δίπλα στο όνομα Μιχελάκης ήταν σημειωμένος ο αριθμός 7.000.

«Ο καθένας μπορεί να γράψει ό,τι θέλει σε ένα χαρτί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δωροδοκήθηκε», είχε πει στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο ο κ.Μιχελάκης, πριν από 15 μήνες

Τότε, πρώην βουλευτής και επιχειρηματίας είχαν κριθεί ένοχοι και τους είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 9 μηνών με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 3.500 ευρώ.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αθωώθηκε ο πρώην βουλευτής Γ.Μιχελάκης για δωροδοκία σε επιχειρηματία"

Η λίστα με τα τουριστικά καταλύματα καραντίνας (αναλυτικά)

Τη λίστα των καταλυμάτων που θα εκμισθωθούν αποκλειστικά για την προσωρινή διαμονή φυσικών προσώπων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κινδύνου μετάδοσης του COVID 19 δημοσίευσε το υπουργείο Τουρισμού.
Η υπουργική απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Με την δημοσίευση της παρούσας αίρεται για τις οικείες Περιφερειακές Ενότητες ή νησιά, η υποχρεωτικότητα του στοιχείου Πρωτοκόλλου Κ του Παραρτήματος I της υπ’ αρ. 1881/29.05.2020 Κοινής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Τουρισμού (Β’2084), όπως τροποποιήθηκε με τις υπ’αρ. 8958/15.06.2020 (Β’2370) και υπ’αρ. 9418/23.06.2020 (Β’2498) όμοιες Αποφάσεις.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Η λίστα με τα τουριστικά καταλύματα καραντίνας (αναλυτικά)"

Ιταλία: Νέα εστία μετάδοσης σε εταιρία ταχείας παράδοσης δεμάτων στη Μπολόνια

Νέα εστία μετάδοσης του κορονοϊού έχει προκύψει στην Μπολόνια, στην έδρα ιταλικής εταιρίας ταχείας παράδοσης δεμάτων και αλληλογραφίας.

Συνολικά, διαγνώσθηκαν θετικοί στον ιό 64 άνθρωποι, εκ των οποίων σαράντα επτά είναι εργαζόμενοι της εταιρίας και οι υπόλοιποι δεκαεπτά συγγενείς και φίλοι τους.

«Οι εργαζόμενοι είναι κατατρομαγμένοι. Ζητάμε να κλείσουν τα γραφεία, διότι η υγεία των ανθρώπων είναι πολυτιμότερη από τα κέρδη και την παραγωγή», δήλωσε ο γραμματέας του τομέα μεταφορών του συνδικάτου Uil, Μαουρίτσιο Λάγκο.

Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή δεν έτυχαν σεβασμού τα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουν υπογραφεί, ενώ παράλληλα προσθέτει ότι «απαιτείται να σταματήσουν να εργάζονται, το γρηγορότερο δυνατό, όχι μόνον οι εσωτερικοί υπάλληλοι της διοίκησης, αλλά και οδηγοί της εταιρίας, οι οποίοι είναι συνεχώς εν κινήσει και κάθε ημέρα έρχονται σε επαφή με σχεδόν αμέτρητο αριθμό ανθρώπων».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Νέα εστία μετάδοσης σε εταιρία ταχείας παράδοσης δεμάτων στη Μπολόνια"

Κορωνοϊός: 22 νέα κρούσματα στη χώρα μας - Τα 10 «εισαγόμενα»

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 22 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Τα 10 από αυτά είναι εισαγόμενα από το εξωτερικό (7 από πτήσεις και 3 στον Προμαχώνα), 4 στην Καστοριά, 3 στη Θεσπρωτία, 2 στην Αττική και από 1 σε Ξάνθη, Ροδόπη, και Αλεξανδρούπολη.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3343
, εκ των οποίων το 55.0% άνδρες αφορά άνδρες.

745 (22.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1861 (55.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

11 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 60 ετών. 3 (27.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 119 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

exelixi26


Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 191 θανάτους συνολικά στη χώρα. 61 (31.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.


xartis26


Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

Χαρδαλιάς: Καμία έκπτωση για τα πρωτόκολλα στα αεροδρόμια - Δεν θα ανοίξουν άμεσα τα χερσαία σύνορα

«Στα ζητήματα δημόσιας υγείας, δεν υπάρχει καμία διάθεση ή βούληση για οποιαδήποτε έκπτωση», επισήμανε, με δηλώσεις του από το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος προήδρευσε, νωρίς το απόγευμα, σε τεχνική σύσκεψη.

«Εργαζόμαστε σκληρά ώστε σε όλες τις πύλες εισόδου να τηρούνται τα πρωτόκολλα, να υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό, ώστε με ασφάλεια να κάνουμε ελέγχους. Στα ζητήματα δημόσιας υγείας δεν υπάρχει καμία διάθεση ή βούληση για οποιαδήποτε έκπτωση», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Θέλουμε να ανοίξει ο Τουρισμός, η Οικονομία, όμως αυτή η προτεραιότητα δεν μπορεί να είναι πάνω και πέρα από την δημόσια υγεία. Θέλουμε οι ταξιδιώτες να είναι ασφαλείς και εξίσου ασφαλής ο ελληνικός πληθυσμός που θα τους υποδεχτεί».

Στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, θα υπάρχει κλιμάκιο των Ενόπλων Δυνάμεων, με επικεφαλής στρατιωτικό γιατρό. Το κλιμάκιο θα κάνει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους μέσα από διαδικασία και ένα πρωτόκολλο για το οποίο ενημερώθηκε ο αερολιμενάρχης και με την αρωγή της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, αλλά, και εάν χρειαστεί, των τοπικών αρχών, θα εξασφαλιστούν ξεκάθαροι όροι δημόσιας υγείας, στα ζητήματα εισόδου των ξένων επισκεπτών, υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Αναφορικά με το άνοιγμα των χερσαίων συνόρων, ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε, πως αυτό δεν θα γίνει άμεσα και όποτε αυτό αποφασιστεί, εκεί θα υπάρχουν κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Σχετικά με τα κρούσματα κορονοϊού στις διάφορες περιοχές, ο υφυπουργός τόνισε πως παρακολουθείται η εξέλιξη τους, ότι σημαντική, σε πρώτο χρόνο, είναι η ιχνηλάτιση και επισήμανε: «Υπάρχει ύφεση, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να τηρούμε τα μέτρα. Η ασπίδα μας είναι να τηρούμε τα μέτρα».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 22 νέα κρούσματα στη χώρα μας - Τα 10 «εισαγόμενα»"

Πύργος: Δύο συλλήψεις για απόπειρα αρπαγής 14χρονου

Απόπειρα αρπαγής ανηλίκου ήρθε στο φως στην Ηλεία, λίγες μέρες μετά την υπόθεση της 10χρονης στη Θεσσαλονίκη.Τη φορά αυτή συνελήφθησαν, το απόγευμα της Πέμπτης στον Πύργο, δύο άντρες, υπήκοοι Βουλγαρίας.

Προηγήθηκε καταγγελία 14χρονου αγοριού, σύμφωνα με την οποία, χθες το απόγευμα στον Πύργο, τη στιγμή που κινούνταν πεζός, δύο άνδρες που επέβαιναν σε όχημα τύπου βαν τον προσέγγισαν και προφασιζόμενοι ότι τους είχε στείλει η μητέρα του αποπειράθηκαν να τον επιβιβάσουν στο όχημα, χωρίς ωστόσο να πειστεί ο ανήλικος.

Για τη διερεύνηση του περιστατικού κινητοποιήθηκαν άμεσα οι αστυνομικές Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, με αποτέλεσμα αστυνομικοί της μικτής περιπολίας Υπηρεσιών της Ήλιδας να εντοπίσουν στην Αμαλιάδα αλλοδαπό άνδρα με όχημα τύπου βαν κι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου να εντοπίσουν τον δεύτερο αλλοδαπό άνδρα στην κατοικία του.

Οι δύο άνδρες προσήχθησαν και στο πλαίσιο της προανάκρισης αναγνωρίστηκαν από τον ανήλικο, τόσο οι ίδιοι, όσο και το όχημα, με αποτέλεσμα να συλληφθούν και να κατασχεθεί το όχημα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας, με δικογραφία σε βάρος τους για απόπειρα αρπαγής ανηλίκου. Ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Τρίτη.

Ειδικές συμβουλές για ανήλικους

Με την ευκαιρία, η ΕΛΑΣ υπενθυμίζει ότι οι γονείς πρέπει να φροντίζουν κάθε παιδί να γνωρίζει:

  • Το όνομά του και τη διεύθυνσή του.
  • Να χρησιμοποιεί το τηλέφωνο.
  • Να καλεί το "100" σε περίπτωση ανάγκης.
  • Να απευθύνεται για βοήθεια μόνο σε αστυνομικούς ή σε γνωστά άτομα.
  • Να μην μπαίνει σε αυτοκίνητο ή να ακολουθεί οποιοδήποτε άτομο χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών του.
  • Σε περίπτωση ανάγκης να απευθύνεται σε άτομα που του έχει υποδείξει η οικογένειά του ότι είναι της εμπιστοσύνης της π.χ. σε συγγενείς ή φίλους.
  • Να μην απαντά όταν χτυπούν την πόρτα και οι γονείς δεν είναι στο σπίτι και ποτέ να μην λέει σε κάποιον στο τηλέφωνο ότι είναι μόνο του.
  • Να μη δέχεται «δώρα» που προσφέρουν άγνωστοι.


naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Πύργος: Δύο συλλήψεις για απόπειρα αρπαγής 14χρονου"

Ανησυχητική αύξηση του ποσοστού των 16χρονων που θεωρούν «ακίνδυνη» τη χρήση κάνναβης

Σημαντικές μεταβολές στις αντιλήψεις απέναντι στην κάνναβη, καταγράφει πανελλήνια έρευνα για την χρήση παράνομων ουσιών στους έφηβους-μαθητές, ηλικίας 16 ετών, στη χώρα μας. Ανησυχητικό είναι το εύρημα αύξησης του ποσοστού των 16χρονων που θεωρούν «ακίνδυνη» τη χρήση κάνναβης και «εύκολη» την πρόσβαση στην συγκεκριμένη ουσία.

Η έρευνα διενεργήθηκε από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας την άνοιξη του 2019, σε πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό δείγμα 17.733 μαθητών ηλικίας 16-18, εκ των οποίων οι 5.988 ήταν 16χρονοι και τα επιδημιολογικά δεδομένα της δημοσιοποιούνται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, σήμερα, 26 Ιουνίου.

Ειδικότερα, με την πάροδο των ετών, αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό των 16χρονων στην Ελλάδα που θεωρούν «ακίνδυνη» τη δοκιμή, την περιστασιακή και τη συστηματική χρήση της κάνναβης. Ενδεικτικά, σχεδόν διπλάσιο ποσοστό θεωρούν «ακίνδυνη» τη συστηματική χρήση το 2019 (11,4%), συγκριτικά με πριν από μία 8ετία (5,1% το 2011).

Την τελευταία 15ετία έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των 16χρονων μαθητών στην Ελλάδα οι οποίοι θεωρούν «εύκολη» την πρόσβαση στην κάνναβη (19,9% το 2003 έναντι 27,6% το 2019).

Την τελευταία 20ετία σχεδόν διπλασιάστηκε το ποσοστό των 16χρονων μαθητών στην Ελλάδα οι οποίοι θεωρούν ότι έστω κι ένας/μία από τον κύκλο τους χρησιμοποιεί κάνναβη.

Στην έκθεση επισημαίνονται επίσης, δύο σοβαρές ενδείξεις για αύξηση της βαρύτητας της χρήσης κάνναβης και του πειραματισμού με συνθετικά κανναβινοειδή. Το ποσοστό των 16χρονων σε πιθανό κίνδυνο εξάρτησης από την κάνναβη είναι το 2019 αυξημένο συγκριτικά με πριν από μία 12ετία. Συγκεκριμένα, στους πέντε εφήβους που αναφέρουν πρόσφατη χρήση κάνναβης, οι δύο έχουν -βάσει ειδικής κλίμακας ανίχνευσης- κίνδυνο εξάρτησης από την ουσία. Το 2007 η αναλογία αυτή ήταν ένας στους πέντε.

Μέσα στην τελευταία τετραετία το ποσοστό των 16χρονων που αναφέρουν χρήση συνθετικών κανναβινοειδών εμφανίζει αυξητική τάση (από 2,3% σε 3,3%).

Σταθερότητα στον επιπολασμό της χρήσης ουσιών τα τελευταία χρόνια

Το επίπεδο της χρήσης (επιπολασμός) παράνομων ουσιών στους 16χρονους μαθητές στην Ελλάδα, αφενός διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα (συγκριτικά με την πλειονότητα των χωρών στην Ευρώπη), αφετέρου, μετά από τη σημαντική αύξηση που παρατηρήθηκε από τα μέσα στους δεκαετίας του 1980 έως τα μέσα στους δεκαετίας του 2000, σταθεροποιείται μέσα στην τελευταία δεκαπενταετία.

Επιπλέον, το ποσοστό των 16χρονων μαθητών στην Ελλάδα που αναφέρουν πρώτη δοκιμή ή έναρξη στους χρήσης κάνναβης σε πολύ μικρή ηλικία (13 ετών) παραμένει σταθερό την τελευταία 20ετία.

Συνοπτική παρουσίαση των ευρημάτων στους έρευνας για την χρήση παρόνομων ουσιών στους 16χρονους

-9,4% έχουν κάνει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας έστω και μία φορά στη ζωή τους

-8,2% έχουν κάνει χρήση κάνναβης-σχεδόν οι μισοί εξ αυτών (4,8%) έχουν επαναλάβει τη χρήση της τουλάχιστον τρεις φορέ

-7,2% έχουν κάνει πρόσφατη χρήση κάνναβης (μέσα στους τελευταίους 12 μήνες) -περισσότεροι από τους μισούς εξ αυτών (4,6%) έχουν επαναλάβει τη χρήση της τουλάχιστον τρεις φορές στο διάστημα αυτό

-4,7% έχουν κάνει πολύ πρόσφατη χρήση κάνναβης (μέσα στις τελευταίες 30 ημέρες)-οι μισοί εξ αυτών (2,5%) έχουν επαναλάβει τη χρήση της τουλάχιστον τρεις φορές στο διάστημα αυτό

-1,2% δοκίμασαν για πρώτη φορά ή ξεκίνησαν τη χρήση κάνναβης σε ηλικία13 ετών

-2 στους 5 μεταξύ όσων έχουν κάνει πρόσφατη χρήση κάνναβης βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο εξάρτησης από την ουσία

-3,3% έχουν κάνει χρήση συνθετικών κανναβινοειδών

-3,3% έχουν κάνει χρήση και κάποιας άλλης παράνομης ουσίας, εκτός της κάνναβης, με τα ποσοστά να κυμαίνονται μεταξύ 0,5% (κεταμίνη) και 1,5% (κοκαΐνη)

-13,1% έχουν κάνει χρήση εισπνεόμενων ουσιών

-8,2% έχουν κάνει πρόσφατη και το 5,2% πολύ πρόσφατη χρήση

-5,0% έχουν κάνει μη-συνταγογραφημένη χρήση ισχυρών παυσίπονων και 3,5% ηρεμιστικών/υπνωτικών

-50,8% θεωρούν «ακίνδυνη» τη δοκιμή, 33,0% την περιστασιακή και 11,4% τη συστηματική χρήση κάνναβης

-27,6% θεωρούν «εύκολη» την πρόσβαση στην κάνναβη

-30,8% πιστεύουν ότι έστω και ένας/μία από τον κύκλο τους χρησιμοποιεί κάνναβη

Η έρευνα του ΕΠΙΨΥ διενεργείται ανελλιπώς ανά 4ετία από το 1984, αρχικά από την Ψυχιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ και ακολούθως το ΕΠΙΨΥ και είναι η μόνη στη χώρα μας η οποία εστιάζει στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών αλλά -πλέον- και σε άλλες αναδυόμενες εξαρτητικές συμπεριφορές. Από τα μέσα δε της δεκαετίας του 1990, αποτελεί σκέλος της γνωστής πανευρωπαϊκής έρευνας ESPAD.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανησυχητική αύξηση του ποσοστού των 16χρονων που θεωρούν «ακίνδυνη» τη χρήση κάνναβης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news