facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Καλή Χρονιά από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

ΣτΕ: «Φρένο» σε εμπορικό κέντρο στην Ακαδημία Πλάτωνος

Παράνομο κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το προεδρικό διάταγμα για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου Academy Gardens στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι διαδικασίες ανέγερσής του.

Συμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ , το προβλεπόμενο ύψος της κατασκευής δεν ειναι το προβλεπόμενο για την Ακαδημία Πλατωνος. Σε έκταση 615 στρεμμάτων όπου στεγαζόταν το πρώην εργοστάσιο της κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη (Λεωφόρος Κηφισού 60) δρομολογείται επένδυση 300 εκατ. ευρώ για την κατασκευή εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου επιφάνειας 55.000 τ.μ. (Academy Gardens) από την Artume Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης Ακίνητης και Κινητής περιουσίας.

Η εταιρεία φέρεται να είναι ιδιοκτήτρια 19,7 στρεμμάτων στο 124 οικοδομικό τετράγωνο της επίμαχης περιοχής. Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος στα τέσσερα αυτά οικοδομικά τετράγωνα ο συντελεστής δόμησης καθορίζεται σε 2,1 και το μέγιστο ύψος των κτιρίων σε 24 μέτρα, ενώ ως προς τους λοιπούς όρους δόμησης αναφέρει ότι θα εφαρμοσθούν ότι προβλέπει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ).

To Ε’ τμήμα έκρινε με την υπ΄ αριθμ. 25/2015 γνωμοδότηση ότι το ΠΔ ειναι νόμιμο ως τον προβλεπόμενο συντελεστή δόμησης και τους όρους και περιορισμούς δόμησης.Αντίθετα κρίθηκε μη νόμιμο το σχέδιο διατάγματος ως προς τον προβλεπόμενο μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: «Φρένο» σε εμπορικό κέντρο στην Ακαδημία Πλάτωνος"

Σε εξέλιξη το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα

«Διπλή-ονομασία» και κατάργηση της τρόικας θα ζητήσει η Αθήνα- Μοσκοβισί: Η Κομισιόν θέλει μια Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη - Δηλώσεις υπουργών Οικονομικών Γερμανίας-Αυστρίας-Ισπανίας-Γαλλίας


Στην πιο κρίσιμη μάχη στο Eurogroup (μέχρι την επόμενη) μπαίνει σήμερα Τετάρτη o υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες μετέχει σε αυτό και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης.
Να σημειωθεί ότι στο Eurogroup συμμετέχει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Πριν τη συνάντηση πραγματοποιήθηκε συνάντηση Δραγασάκη - Βαρουφάκη με Ντάισελμπλουμ, Λαγκάρντ, Βίζερ.
Η συνεδρίαση στις Βρυξέλλες έχει ως στόχο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια συμφωνία «σε υψηλό επίπεδο» (high level agreement) στην επόμενη συνεδρίαση, την προσεχή Δευτέρα 16 Φεβρουάρίου. 
«Θα καλωσορίσουμε τον ελληνα υπουργό Οικονομικών που έρχεται για πρώτη φορά στο Eurogroup» δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στο Eurogroup.
«Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς και στη συνέχεια θα δούμε σε πια βάση θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα» σημείωσε.
«Είμαι ανοιχτός στις ιδέες της νέας ελληνικής κυβέρνησης», ανέφερε, τονίζοντας «ωστόσο ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πρόγραμμα και αυτή είναι η αφετηρία».
Ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι δεν περιμένει αποτελέσματα για την Ελλάδα σε αυτό το Eurogroup σημειώνοντας ότι «θα κινηθούμε βήμα-βήμα ξεκινώντας από σήμερα».
Συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα στη βάση των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί, δήλωσε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup. 
«Στόχος των συνομιλιών είναι μία συμφωνία μέχρι το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας. Η Κομισιόν είναι εδώ για να διευκολύνει τη συζήτηση, σκοπός είναι να ακούσουν όλες οι πλευρές η μία την άλλη». 
Πρόσθεσε πως θέλει μια συζήτηση ήρεμη και εποικοδομητική, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν εκλογείς στην Ελλάδα αλλά και αλλού στην Ευρώπη, ενώ επανέλαβε  ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει μια Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη.
Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε προσερχόμενος στη σύσκεψη: «Δεν βλέπω να καταλήγουμε σε λύση απόψε. Η ελληνική Κυβέρνηση περιμένουμε να μας πει αν θέλει να παραμείνει στο πρόγραμμα. Το ελληνικό πρόγραμμα θα συνεχίσει να το τρέχει η τρόικα την οποία απ' ότι φαίνεται δεν μπορούμε πλέον να την αποκαλούμε τρόικα». 
Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε: «Οι Έλληνες είναι ένα μεγάλο έθνος που τηρεί τις υποχρεώσεις του».
Οι εκλογές δεν αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού αναφορικά με την διάσωση της Ελλάδας, δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, προσερχόμενος στο έκτακτο Eurogroup.

Ο ίδιος μάλιστα κάλεσε την Ελλάδα να σταματήσει τις προκλήσεις και να καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις στο τραπέζι. Τόνισε δε ότι υπάρχει περιορισμένος χώρος για ελιγμούς, καθώς και ότι «οι κανόνες του τρέχοντος προγράμματος πρέπει να τηρηθούν. Δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλος τρόπος».

Σημείωσε παράλληλα ότι «δεν επιδεικνύω αλληλεγγύη μόνο στους Έλληνες ψηφοφόρους, αλλά επίσης και στους Αυστριακούς ψηφοφόρους. Έχουμε δηλώσει ότι θέλουμε να βοηθήσουμε τους Έλληνες».

Επίσης, τόνισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να συνεχίσει μόνο εάν η τρόικα αποφασίσει ότι οι όροι έχουν εκπληρωθεί.
Το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα θα είναι την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε από την πλευρά του ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών. Υπογράμμισε πως προσέρχεται στις συζητήσεις για την Ελλάδα με ανοιχτή, εποικοδομητική διάθεση αλλά διευκρίνισε πως η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της ευρωζώνης που ισχύουν για όλους.
Οι δηλώσεις της Τρίτης
Οι καλές προθέσεις και το «θετικό πνεύμα συνεργασίας» στο τηλεφώνημα Τσίπρα-Γιούνκερ την Τρίτη (όπως ανέφεραν πηγές των Βρυξελλών) δεν προεξοφλεί  την αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε  εμφανίστηκε απειλητικός την Τρίτη δηλώνοντας ότι αν η Ελλάδα δεν θέλει νέο πρόγραμμα τότε όλα τελειώνουν (then that’s it).  
Παράλληλα ο κ.  Σόιμπλε  είπε ότι θέλει να ακούσει κάτι «δεσμευτικό από την Αθήνα» και χαρακτήρισε «ψευδή» τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε σχέδιο νέου 6μηνου προγράμματος από την Κομισιόν.
Με αυτό τον τρόπο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας αποδοκίμασε τη διαρροή πληροφοριών από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών που ανέφεραν ότι συζητείται ανεπισήμως ένα 6μηνο πρόγραμμα-γέφυρα σε άτυπες επαφές με την Κομισιόν.
Κοστολογημένες προτάσεις
Από την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης προσέρχεται στο Eurogroup με κοστολογημένες προτάσεις για ένα σχέδιο-γέφυρα ως το τέλος Αυγούστου.  Απορρίπτει το 30% των «τοξικών», όπως τα χαρακτηρίζει, μέτρων του μνημονίου και ζητάει κατάργηση του σχήματος της τρόικας.
Η Αθήνα επιδιώκει να γίνει δεκτή  η συμβιβαστική φόρμουλα της «διπλής ονομασίας» για το μεταβατικό πρόγραμμα το οποίο θα θεωρηθεί μεν τεχνική παράταση από το Eurogroup αλλά θα ονομαστεί σχέδιο-γέφυρα από την Αθήνα.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε εξέλιξη το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα"

Συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα με αφορμή το Eurogroup

Συγκεντρώσεις «ενάντια στους εκβιασμούς των δανειστών» βρίσκονται σε εξέλιξη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες πόλεις, με αφορμή την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup.

Στην Αθήνα η κεντρική συγκέντρωση είναι στο Σύνταγμα και κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης είναι «Ανάσα αξιοπρέπειας σε όλη την Ελλάδα».

Σε συγκέντρωση έχουν καλέσει τους ομογενείς και στη Γερμανία και συγκεκριμένα στη Φρανκφούρτη έξω από την ΕΚΤ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα με αφορμή το Eurogroup"

Πώς μπορεί να φύγει μια χώρα από την ΕΕ; Έχει ξανασυμβεί ;

Το γνωρίζατε ότι υπάρχει χώρα που αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΟΚ) το 1985;

Δείτε, αναλυτικά τι προβλέπουν οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωσύνταγμα και τα υπόλοιπα νομικά κείμενα, για μια χώρα που θέλει να αποχωρήσει :

Εθελούσια αποχώρηση

Στις υφιστάμενες συνθήκες δεν προβλέπεται ρήτρα αποχώρησης για κάποιο κράτος μέλος που επιθυμεί να αποχωρήσει από την Ένωση και οι εν λόγω συνθήκες έχουν συναφθεί με αόριστη διάρκεια. Το μόνο προηγούμενο σχετικώς υπήρξε η αποχώρηση της Γροιλανδίας το 1985 (http://europa.eu/scadplus/constitution/membership_el.htm). Η εν λόγω μεταβολή εδαφικής εφαρμογής των συνθηκών κατέστη δυνατή έπειτα από τροποποίηση των συνθηκών που κυρώθηκε από όλα τα κράτη μέλη. Το Σύνταγμα εισάγει ρήτρα εθελούσιας αποχώρησης, κάτι που αποτελεί σημαντική καινοτομία (άρθρο I-60).

Η αποχώρηση δύναται να πραγματοποιηθεί ανά πάσα στιγμή και δεν συνδέεται με τις αναθεωρήσεις του Συντάγματος ή άλλες προϋποθέσεις. Το κράτος μέλος που επιθυμεί να αποχωρήσει γνωστοποιεί την πρόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο επιλαμβάνεται της αίτησης αυτής. Η Ένωση προβαίνει σε διαπραγμάτευση με το εν λόγω κράτος μέλος συμφωνίας που καθορίζει τις λεπτομέρειες της αποχώρησής του και ρυθμίζει το πλαίσιο των μελλοντικών του σχέσεων με την Ένωση. Η διαδικασία που εφαρμόζεται είναι η διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο ΙΙΙ-325. Η συμφωνία αυτή συνάπτεται εξ ονόματος της Ένωσης από το Συμβούλιο των Υπουργών, το οποίο αποφασίζει με ειδική πλειοψηφία, μετά από έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επισημαίνεται ότι ο αντιπρόσωπος του κράτους μέλους που επιθυμεί να αποχωρήσει δεν συμμετέχει ούτε στις αποφάσεις ούτε στην ψηφοφορία.

Το Σύνταγμα παύει να ισχύει στο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης ή, ελλείψει τέτοιας συμφωνίας, δύο έτη μετά τη γνωστοποίηση της επιθυμίας για αποχώρηση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι δυνατόν, κατόπιν ομόφωνης απόφασης και σε συμφωνία με το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, να παρατείνει το διάστημα αυτό. Το ανωτέρω γεγονός σημαίνει ότι η αποχώρηση δύναται να τεθεί σε ισχύ χωρίς τη συναίνεση της Ένωσης. Συνεπώς, αυτή η ρήτρα εθελούσιας αποχώρησης αποτελεί σημαντική καινοτομία.

Το κράτος μέλος που αποχώρησε από την Ένωση είναι δυνατόν να προσχωρήσει εκ νέου σε αυτήν, ακολουθώντας τη συνήθη διαδικασία προσχώρησης που προβλέπεται στο άρθρο I-58.

Αποβολή από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η λέξη "αποβολή" δεν υπάρχει σε καμία συνθήκη. Υπάρχει όμως η "αναστολή συμμετοχής",σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος, δεν πληροί πλέον τα κριτήρια.

Η ρήτρα αναστολής εισήχθη στη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση (άρθρο 7) με τη συνθήκη του Άμστερνταμ.

Η ρήτρα αυτή προβλέπει ότι σε περίπτωση παραβίασης από κράτος μέλος των αρχών επί των οποίων βασίζεται η Ένωση (ελευθερία, δημοκρατία, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, και κράτος δικαίου), μπορούν να ανασταλούν ορισμένα δικαιώματα του εν λόγω κράτους μέλους (για παράδειγμα, το δικαίωμα ψήφου στο Συμβούλιο). Αντίθετα, οι υποχρεώσεις που βαρύνουν το εν λόγω κράτος θα συνεχίσουν να το δεσμεύουν.

Με πρόταση από το 1/3 των χωρών (9 χώρες) για "αναστολή" και έγκριση από τα 4/5 των μελών (22 χώρες), μια χώρα μπορεί να οδηγηθεί στην έξοδο από την Ε.Ε.

Η συνθήκη της Νίκαιας ολοκλήρωσε τη διαδικασία αυτή με έναν μηχανισμό πρόληψης. Βάσει πρότασης του ενός τρίτου των κρατών μελών, της Επιτροπής ή του Κοινοβουλίου, το Συμβούλιο, αποφασίζοντας με πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων των μελών του, και αφού λάβει τη σύμφωνη γνώμη του Κοινοβουλίου, μπορεί να διαπιστώσει ότι υφίσταται σαφής κίνδυνος παραβίασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων από ένα κράτος μέλος και του απευθύνει τις κατάλληλες συστάσεις.
Τότε...

Σύμφωνα με τη συνθήκη της Λισαβόνας:

4. Εάν συμμετέχον κράτος μέλος δεν πληροί πλέον τα κριτήρια ή δεν μπορεί πλέον να τηρήσει τις δεσμεύσεις των άρθρων 1 και 2 του Πρωτοκόλλου για τη μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία, το Συμβούλιο μπορεί να εκδώσει απόφαση για την αναστολή της συμμετοχής του κράτους αυτού.
Το Συμβούλιο αποφασίζει με ειδική πλειοψηφία. Μόνο τα μέλη του Συμβουλίου που αντιπροσωπεύουν τα συμμετέχοντα κράτη μέλη, αποκλειομένου του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους, λαμβάνουν μέρος στη ψηφοφορία.
Η ειδική πλειοψηφία ορίζεται βάσει του άρθρου 205, παράγραφος 3, στοιχείο α), της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

http://europa.eu/scadplus/constitution/index_el.htm

Ολόκληρο το Ευρωσύνταγμα :


"H νομική δυνατότητα είτε αποχώρησης είτε αποβολής κράτους-μέλους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη" 
του Χρήστου Γκουγκουρέλα

Μέχρι τη Συνθήκη της Λισαβόνας (2007) δεν υπήρχε πρόβλεψη, πολύ περισσότερο θεσμοθετημένος και λεπτομερειακός μηχανισμός μονομερούς ή συμφωνημένης αποχώρησης χώρας από την ΕΕ και την ΟΝΕ, η διάρκεια των οποίων, ούτως ή άλλως, έχει συμφωνηθεί να είναι απεριόριστη, ενώ το αρ. 49 της Συνθήκης Ευρωπαϊκής Ένωσης (Συνθ.ΕΕ) καθορίζει μόνο προϋποθέσεις ένταξης κάποιας χώρας.
Πριν το 2007, λοιπόν, το δικαιοδοτικό θεμέλιο της αποσκίρτησης από την ΕΕ ήταν η Σύμβαση της Βιέννης (1969) για το Δίκαιο των Συνθηκών, σύμφωνα με την οποία όπου σε διεθνή συνθήκη δεν προβλέπεται δικαίωμα αποχώρησης συμμετέχοντος σ’ αυτήν κράτους, αυτό in principio δεν μπορεί να αποχωρήσει κατ’ εφαρμογή της δημοσίου διεθνούς δικαίου αρχής ‘‘τα συμπεφωνημένα πρέπει να τηρούνται’’ (pacta sunt servanda), εκτός αν κάτι τέτοιο συνάγεται από το πνεύμα της συνθήκης ή γίνεται ανεκτό από τα συμβληθέντα κράτη (1η περίπτωση) ή όταν τυγχάνει εφαρμογής η ρήτρα clausula rebus sic stantibus, ήτοι η ρήτρα της θεμελιώδους αλλαγής των περιστάσεων – δεδομένων. Δηλαδή όταν η απρόβλεπτη άρδην μεταβολή των δεδομένων είναι τέτοια που αλλοιώνει τόσο και έτσι το πλέγμα της αρχικής συμφωνίας και το φάσμα των συμβατικών υποχρεώσεων-δικαιωμάτων του κράτους-μέλους, ώστε η παραμονή του συμβαλλόμενου κράτους να είναι λόγω χειροτέρευσης της συμβατικής θέσης του άκρως πιο ασύμφορη από ό,τι η αποχώρηση του (2η περίπτωση). Η πρώτη περίπτωση παρέμεινε ιστορικά ανενεργής, ενώ η δεύτερη, που ούτως ή άλλως απαιτεί εξαιρετικές συνθήκες για να υλοποιηθεί πρακτικώς, λογοκρίνεται ως ασύμβατη με την κοινοτική έννομη τάξη.
Το άρθρο 50, ωστόσο, της Συνθήκης της Λισαβόνας, για πρώτη φορά στην ιστορία του ενοποιητικού ευρωπαϊκού οράματος, προβλέπει διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ, σύμφωνα με την οποία το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος υποβάλλει αίτημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο και του παρέχει οδηγίες, στη βάση των οποίων θα συναφθεί, κατόπιν διαπραγματεύσεων, η συμφωνία απόσχισης. Το Συμβούλιο ενεργώντας με αυξημένη πλειοψηφία και με τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογράφει εκ μέρους της ΕΕ τη συμφωνία αποχώρησης και το αντισυμβαλλόμενο αποχωρούν κράτος παύει να είναι μέλος και να δεσμεύεται από το νομικό πλαίσιο της ΕΕ είτε όταν η συμφωνία αποχώρησης το προβλέπει, είτε όταν παρέλθουν 2 χρόνια μετά την εκδήλωση της πρόθεσης του να αποσκιρτήσει από την Ένωση.
Η μονομερής δε απόσχιση κράτους με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης είναι δυνατή, και δη σε τρεις περιπτώσεις: α) αν ένα άλλο κράτος-μέλος παραβίασε θεμελιωδώς και συνεχίζει να παραβιάζει την Συνθ.ΕΕ, β) αν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί λειτούργησαν ultra vires, δηλαδή καθ’ υπέρβαση της εξουσίας και της καθ’ ύλη προδιαγεγραμμένης αρμοδιότητας τους και γ) όταν ένα κράτος-μέλος αντιμετωπίζει τέτοιες δυσκολίες που δεν του επιτρέπουν να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις συμβατικές του υποχρεώσεις. Όταν δεν υπάρχει ενδοκοινοτική θεραπεία σε όλα τα ανωτέρω, έσχατη λύση ή ‘‘ακροτελεύτια καταφυγή’’ είναι η έξοδος από την ΕΕ.
Παρά ταύτα, κάποιο από τα τρία άνω ενδεχόμενα θεωρείται ότι είναι δύσκολο να αποκτήσουν πρακτική διάσταση, διότι ο δυναμικός χαρακτήρας της Συνθ.ΕΕ επιτρέπει προσαρμογές, σε ενδεχόμενο ραγδαίας ουσιώδους μεταβολής των περιστάσεων, μέσω τροποποίησης της συνθήκης και διότι στην ίδια τη συνθήκη προβλέπεται ότι όλες οι διχογνωμίες και διαμάχες λύνονται εντός ΕΕ δια των οργάνων της και των θεσμοθετημένων διαδικασιών λειτουργίας τους. Επί παραδείγματι το αρ. 226 Συνθ.ΕΕ δίνει το δικαίωμα στην Κομισιόν να φέρει ‘‘απείθαρχο’’ κράτος-μέλος ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ή το αρ. 227 εξοπλίζει κράτος μέλος με δικαίωμα εναγωγής άλλου κράτους-μέλος προς το άνω Δικαστήριο.
Περαιτέρω, η Ελληνική Βουλή στις 19-4-2005 επικύρωσε το Ευρωσύνταγμα, το οποίο εμπεριέχει ρήτρα εξόδου από την ΕΕ και δυνατότητα οικειοθελούς αποχώρησης κράτους-μέλους, αλλά το άνω νομοθέτημα, μετά τα αρνητικά δημοψηφίσματα σε Γαλλία και Ολλανδία τον Μάϊο και Ιούνιο του 2005 αντίστοιχα, προς το παρόν τουλάχιστον, μάλλον νομικό απολίθωμα αποτελεί παρά κάτι άλλο.
Είναι, επομένως, άμεσα φανερό και αντιληπτό ότι η ρήτρα εξόδου από την ΕΕ, που αποκρυσταλλώνει το αρ. 50 της Συνθ. Λισαβόνας, δεν προβλέπει απολύτως τίποτε για το τι επακολουθεί για το αποσυρόμενο από την ΕΕ κράτος, που συμμετείχε όμως και στη ζώνη του ευρώ. Το ανέγγιχτο αυτό όμως ζήτημα είναι απολύτου καίριας σημασίας, καθώς έχει να κάνει με το ερώτημα αν η έξοδος μιας χώρας από την ΕΕ συνεπάγεται και έξοδο της από την ευρωζώνη ή και το αντίστροφο, αν δηλαδή τυχόν νομιμοποιημένη έξοδος από την ευρωζώνη σημαίνει και αποχώρηση από την ΕΕ.
Καταρχήν, τα άρθρα 4§2, 118 και 123 της Συνθ.ΕΕ και το 24ο Πρωτόκολλο αναφορικά με τη μετάβαση στο τρίτο στάδιο της νομισματικής ένωσης ρητά προβλέπει για παγίωση μη αναστρέψιμης ισοτιμίας μετατροπής εθνικού νομίσματος και ευρώ και για μη αναστρέψιμη διαδικασία υιοθέτησης του ευρώ από τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Μάλιστα τα αρ. 122§2 και 123§4 επιβάλλουν, επιπροσθέτως, και υποχρέωση των μη συμμετεχόντων στην ευρωζώνη χωρών να ακολουθούν οικονομική πολιτική δημοσιονομικής σύγκλισης με σκοπό την (τελική) ένταξη τους σ’ αυτήν.
Πολύ περισσότερο, δεν υπάρχει μηχανισμός εξόδου από το ευρώ και ως εκ τούτου, στη διεθνή θεωρία, μονομερής απόπειρα κράτους-μέλους για δημιουργία εθνικού νομίσματος, λογίζεται ότι συνιστά παραβίαση των ευρωπαϊκών συνθηκών. Συνεπώς, προκρίνεται ως λύση ‘‘αφεύκτου ανάγκης’’, σε περίπτωση εκδήλωσης βούλησης χώρας για αποχώρηση από το ευρώ, η κατόπιν διαπραγματεύσεων με την ΕΕ επίτευξη συμφωνίας για το ουσιαστικό πλαίσιο της απόσχισης και τους όρους της, η οποία αναντίρρητα θα συνεπάγονταν τροποποίηση της Συνθ.ΕΕ, πράγμα που θα προϋπόθετε ομόφωνη απόφαση των κρατών-μελών σύμφωνα με το άρθρο 48 της Συνθήκης. Επομένως, τεκμαίρεται, αν και τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ (κριτήρια Κοπεγχάγης) είναι διαφορετικά από τα κριτήρια ένταξης στην ΟΝΕ (κριτήρια Μάαστριχτ), ότι τυχόν αποχώρηση από την ΟΝΕ, ως παραβίαση της Συνθ.ΕΕ, θα σήμαινε ταυτόχρονη αποχώρηση και από την ΕΕ. Και αυτό επειδή η Κεντρική Τράπεζα κράτους-μέλους (National Central Bank) θα αποσχίζονταν από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών (ESCB), το πρωτόκολλο όμως του οποίου (συστήματος) είναι αναπόσπαστο παράρτημα της Συνθ.ΕΕ.
Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη στη Συνθ.ΕΕ ούτε για την αποβολή κράτους-μέλους. Η πιο σπουδαία κυρωτικού τύπου αναφορά για συμπεριφορά κράτους είναι αυτή του αρ. 7§2 και 3 κατά την οποία το Συμβούλιο μπορεί να στερήσει προσωρινά το δικαίωμα ψήφου (άρα να το αποβάλει από τις διαδικασίες λήψης απόφασης και ευρύτερης ενεργούς συμμετοχής στην ΕΕ), από ένα κράτος-μέλος μόνο σε περίπτωση εξαιρετικά σοβαρής και μόνιμου χαρακτήρα παραβίασης απ’ αυτό της Συνθήκης και των θεμελιωδών αρχών επί των οποίων αυτή είναι δομημένη, όπως αυτές ορίζονται στο αρ. 6 αυτής. Επομένως, και στην περίπτωση της αποβολής απαιτείται τροποποίηση της Συνθήκης που προαπαιτεί καθολικό consensus όλων των συμμετεχόντων στην ΕΕ χωρών. Με την τροποποίηση θα προβλεφθεί η δυνατότητα αποβολής, οι νομικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις της και η διαδικασία, ωστόσο τέτοια τροποποίηση θα είναι, από πάσης απόψεως, ένα παράτολμο ενέργημα, καθώς ευνόητο γίνεται ότι μια τέτοιου τύπου πολιτική και νομική επιλογή δυνητικά θα συνιστούσε θρυαλλίδα στα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Σε τελική ανάλυση, η αποχώρηση ή η αποβολή από το Ευρώ είναι μια νομικά αμφιλεγόμενη διαδικασία, και φυσικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με ένα ευρύ φάσμα πολυδιάστατων νομικών, πολιτικών και οικονομικών ζητημάτων και πολύπλευρων επιπτώσεων, δηλαδή και για το κράτος-μέλος και για την ευρωζώνη, και για τους δανειστές του και για τις Αγορές συνολικά, που, τουλάχιστον από την ακολουθούσα μια τέτοια επιλογή χώρα θα πρέπει να εξετάζονται με εξαιρετική σοβαρότητα και σε ουσιαστικό βάθος και αφού πρώτα η χώρα αυτή έχει απτές απαντήσεις για την ‘‘επόμενη μέρα’’ της και έτοιμο το στρατηγικό πλάνο της δημοσιονομικής τροχιάς της και τον οικονομοτεχνικό και πολιτικό της σχεδιασμό.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΥΓΚΟΥΡΕΛΑΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ, LLM ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

makpress

Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς μπορεί να φύγει μια χώρα από την ΕΕ; Έχει ξανασυμβεί ;"

Βαλαβάνη: «Πληρώστε φόρους και κάντε ρυθμίσεις τώρα, οι ελαφρύνσεις μετά»

Τα "ψιλά γράμματα" των εξαγγελιών της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών


Άμεσα να προστρέξουν να ενταχθούν στη ρύθμιση με τις 100 δόσεις όλοι όσοι χρωστούν στην εφορία, αλλά και να πληρώσουν όσοι δεν πλήρωσαν ακόμα τον ΕΝΦΙΑ και τον ΦΠΑ Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, κάλεσε από τη Βουλή τους φορολογούμενους η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Χαρακτήρισε σαν «πατριωτικό καθήκον και προσωπική επένδυση» την πληρωμή των φόρων. Οι αλλαγές και φοροελαφρύνσεις όμως που εξήγγειλε η κυρία Βαλαβάνη, θα εξειδικευτούν και θα εφαρμοστούν στο β΄εξάμηνο του 2015 ή από το 2016.

Για τους μισθούς του 2015, δεν αναμένονται αυξήσεις από την κατάργηση του αφορολογήτου και μείωση της μηνιαίας παρακράτησης, πριν τουλάχιστον τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο, αφού η καθιέρωση της νέας φορολογικής κλίμακας που θα ξεκινά από τα 12.000 ευρώ, θα ψηφιστεί και θα ισχύσει στο β΄εξάμηνο της χρονιάς. Μέχρι τότε η παρακράτηση φόρου θα γίνεται με τα ισχύοντα από το 2013, ενώ τα οφέλη από τις αλλαγές θα φανούν στα μέσα του 2016, σαν επιστροφή ή μείωση φόρου με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2015.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2015 θα αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες που έχουν μείνει «στο ύψος τους» από το 2007. Μέχρι τέλους του 2015 θα νομοθετηθούν η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, νέο καθεστώς για τις ρυθμίσεις χρεών και η μορφή της αποζημίωσης των «μικρομολογιούχων», ενώ θα αυξηθούν κατά παρέκκλιση οι μισθοί των νεοπροσλαμβανομένων ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών. Στόχος είναι να ενταθεί ο έλεγχος (και οι «αντιστάσεις») στους οικονομικά ισχυρούς, ενώ θα είναι πιο ήπιος («με σεβασμό» όπως είπε η κυρία Βαλαβάνη) για τον ταλαιπωρημένο πολίτη και για τη μικρή επιχείρηση.



Η κυρία Βαλαβάνη απέκλεισε να προχωρήσουν και οι αυξήσεις ΦΠΑ σε ξενοδοχεία, εστίαση, είδη διατροφής και στα φάρμακα, αλλά και να επιβληθεί φόρος στις καταθέσεις.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των αλλαγών στη φορολογία που παρουσίασε περιλαμβάνει:

1. Νέα κλίμακα φόρου για τα εισοδήματα του 2015, με πολλά κλιμάκια και συντελεστές που θα αυξάνει τα φορολογικά βάρη στα υψηλά ή πολύ υψηλά εισοδήματα.

2. Κατάργηση των «τεκμηρίων»: θα φορολογούνται μόνον τα πραγματικά εισοδήματα, δηλαδή τα δηλωθέντα ή όσα προκύπτουν μετά από ελέγχους και διασταυρώσεις.

3. «Φρένο» σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για χρέη προσωπικά ή επιχειρηματικά, στην δέσμευση λογαριασμών μισθοδοσίας μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, σε κατασχέσεις αγροτικών επιδοτήσεων ή σε δέσμευση όσων τα χρέη τους έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση.

4. Αλλαγή των διοικητικών προστίμων.

5. Ρυθμίσεις χρεών: Η ρύθμιση με έως 100 δόσεις στην εφορία αλλάζει και επεκτείνεται, ενώ σύντομα θα ενταχθούν και τα ασφαλιστικά ταμεία . Καταργούνται οι περιορισμοί που είχαν συμφωνηθεί με την Τρόικα. Έτσι θα ενταχθούν και μεγαλοφειλέτες χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ. Οι 100 δόσεις θα ισχύουν και για όσους έχουν χρέη άνω των 15.000 ευρώ. Η ρύθμιση θα ισχύσει για λίγους μήνες ακόμη (λήγει κανονικά τον Μάρτιο).

Ειδικά για όσους έχουν μεγάλη οικονομική αδυναμία, θα έρθει ρύθμιση για να μπορούν να πληρώνουν κάθε μήνα ένα ποσοστό του εισοδήματός τους. Αν

Όπως αποκάλυψε το ΘΕΜΑ, από συνόλους 2,5 εκατ. οφειλετών, μόλις 168.000 φορολογούμενοι έχουν ως τώρα κάνει ρύθμιση με 100 δόσεις. Έχουν ρυθμιστεί χρέη 2 δισ. αλλά έχουν εισπραχθεί ως τώρα μόνον 45 εκατ. ευρώ.

6. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ του 2015 και θέσπιση Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Θα εξαιρεθεί η α΄κατοικία, αλλά μέχρι ενός ύψους. Ο φόρος θα επιβληθεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα ισχύσουν μέχρι τον Ιούνιο. Θα έχει κλίμακες και πολλούς συντελεστές, ώστε οι περισσότεροι ιδιοκτήτες να πληρώσουν ελάχιστα ή απολύτως τίποτε. Το όριο επιβολής του νέου φόρου θα προσδιοριστεί μετά από επεξεργασία προτάσεων το προσεχές διάστημα.

7. Αναδιοργάνωση των ελεγκτικών υπηρεσιών υπό τον κύριο Νικολούδη, νέα επιχειρηματικά σχέδια του ΣΔΟΕ και συνέργειες με την ΓΓΔΕ κατά του λαθρεμπορίου, των off-shore, των τριγωνικών συναλλαγών κλπ. Αυξήσεις στους μισθούς των νεοπροσληφθέντων ελεγκτών του υπουργείου (με μισθούς των 750).

8. Αποκατάσταση των 15.000 μικροομολογιούχων, με προτεραιότητα σε εργαζόμενους που τους δόθηκαν ομόλογα από το Δημόσιο ως εργατικές αποζημιώσεις για την απόλυση τους (εργαζόμενοι σε πρώην ΔΕΚΟ κλπ).

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαλαβάνη: «Πληρώστε φόρους και κάντε ρυθμίσεις τώρα, οι ελαφρύνσεις μετά»"

Μην απομακρυνθείτε από την Αθήνα! Μυστηριώδες email του ΣΥΡΙΖΑ στους βουλευτές του

Αποκάλυψη του ΒΗΜΑτοδότη
Η κυβέρνηση ειδοποίησε όλους τους βουλευτές της να μην απομακρυνθούν από την Αθήνα. Προφανώς ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη για όλα.


Ενα μυστηριώδες e-mail έλαβαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη το μεσημέρι, χωρίς να καταλάβουν τον λόγο ύπαρξής του. Το e-mail, το οποίο εστάλη από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τους έδινε εντολή να μην απομακρυνθούν από την Αθήνα μετά την ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Γιατί να μην απομακρυνθούν; Τι θα συμβεί;

Με δεδομένο ότι την Τετάρτη είναι το κρίσιμο Eurogroup και αμέσως την επομένη αρχίζει η Σύνοδος Κορυφής, ε τότε μπορεί να δικαιολογηθεί η απαγόρευση εξόδου από την Αθήνα. Είναι όμως μονάχα αυτό; Ή μήπως επίκειται και η ανακοίνωση του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας από τον κ. Τσίπρα;

Διαβάστε Περισσότερα » "Μην απομακρυνθείτε από την Αθήνα! Μυστηριώδες email του ΣΥΡΙΖΑ στους βουλευτές του"

Σκληρός Σόιμπλε πριν από το Eurogroup

Την άκαμπτη στάση του Βερολίνου απέναντι στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, μία μόλις ημέρα πριν από την κρίσιμη διαπραγμάτευση στο σημερινό έκτακτο Eurogroup, εξέφρασε σε νέες δηλώσεις του από την Κωνσταντινούπολη και τη Σύνοδο των G20 ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Παράλληλα απέρριψε ως λανθασμένα τα δημοσιεύματα περί πρότασης της Κομισιόν για εξάμηνη παράταση στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι οι Βρυξέλλες «δεν έχουν δικαιοδοσία να λάβουν τέτοιες αποφάσεις». «Οι πληροφορίες είναι λάθος! Πρώτον γιατί δεν το γνωρίζω εγώ και δεύτερον γιατί δεν διαπραγματευόμαστε νέο πρόγραμμα», δήλωσε με έμφαση.

Οπως ξεκαθάρισε ο κ. Σόιμπλε, αυτό που περιμένει να ακούσει είναι κάτι δεσμευτικό από πλευράς Ελλάδας, υπογραμμίζοντας δε πως: «Εάν η Ελλάδα δεν θέλει πρόγραμμα, τότε όλα τελείωσαν!». Τις γερμανικές διαθέσεις εν όψει του Eurogroup είχαν νωρίτερα κάνει γνωστές με δηλώσεις τους η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Bundesbank και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γιενς Βάιντμαν.

Η κυρία Μέρκελ, μετά τις ΗΠΑ από τον Καναδά όπου βρέθηκε, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις που να αφορούν το υπάρχον πρόγραμμα» και να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες υλοποιώντας το υπάρχον πρόγραμμα λιτότητας συμπληρώνοντας πως: «Η συνεργασία μας στην ΕΕ βασίζεται σε δύο πυλώνες, που είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Από τη μία πλευρά είναι η αλληλεγγύη των χωρών της Ευρωζώνης και από την άλλη οι προσπάθειες των ίδιων των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα. Αυτή η αρχή θα συνεχίσει να υφίσταται».

Από την πλευρά του ο Γιενς Βάιντμαν από την Κωνσταντινούπολη υπογράμμισε πως: «Είμαι πεπεισμένος πως η Ελλάδα μπορεί να λύσει τα προβλήματά της μακροπρόθεσμα σταθεροποιώντας τα δημόσια οικονομικά της και κάνοντας την οικονομία της πιο ανταγωνιστική». Ο Βάιντμαν μεταξύ άλλων υπενθύμισε ότι η χρήση του ELA πρέπει να γίνεται με φειδώ.

Στο παιχνίδι των δηλώσεων εν όψει του Eurogroup μπήκαν χθες επίσης ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί. Τηρώντας εξίσου σκληρή στάση με το Βερολίνο, ο Μοσκοβισί υποστήριξε ότι προς το παρόν «δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Οπως ανέφερε, οι σημερινές συνομιλίες στο Eurogroup αποτελούν για την Ελλάδα «μια ευκαιρία να παρουσιάσει τις απόψεις της», όμως η Ελλάδα «πρέπει να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος για να δώσει περισσότερο χρόνο στον εαυτό της να πετύχει μια νέα συμφωνία».

«Η συμφωνία για την παράταση του προγράμματος», υπογράμμισε, «πρέπει να έχει επιτευχθεί μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου, εάν θέλουμε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις».

Ο Γιούνκερ

Ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, από την πλευρά του, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της Deutsche Welle, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «δεν αποτελεί μέρος του δικού του σεναρίου το Grexit». Οπως ανέφερε: «Θα προσπαθήσουμε από κοινού (με τον Ελληνα πρωθυπουργό) η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης. Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι θα τηρηθούν οι βασικές δεσμεύσεις του σχεδίου διάσωσης για την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η αλληλεγγύη του ενός συνεπάγεται τη συνέπεια του άλλου. Το ένα προϋποθέτει το άλλο».

Για το θέμα των σημερινών διαπραγματεύσεων στο Eurogroup, δηλώσεις, με μια πυροσβεστική διάθεση, έκαναν ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζέικομπ Λιου. Ο κ. Ντάισελμπλουμ κάλεσε όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις εκατέρωθεν απειλές και να ρίξουν τους τόνους, ενώ ο Τζέικομπ Λιου σε δηλώσεις του στη Γουολ Στριτ Τζέρναλ τόνισε ότι «μπορεί να ακούγεται σαν ?γονική κατσάδα?, όμως οι Ευρωπαίοι πρέπει να αναπτύξουν την οικονομική τους συνεργασία με την Ελλάδα, καθώς οι ανησυχίες στις ΗΠΑ ότι ένα αδιέξοδο μπορεί να μην ξεπεραστεί αυξάνονται».

Σε αυτό το σημείο φαίνεται εξάλλου ότι συμφωνεί και ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος σε νέες δηλώσεις του τόνισε ότι «είναι σημαντικό να ξεκινήσουν τώρα εποικοδομητικές συνομιλίες με την Ελλάδα για να βρεθεί μια εφικτή λύση για τη χώρα, με ταυτόχρονη πλήρη τήρηση των δεσμεύσεών της».

Πιο αισιόδοξος πάντως εμφανίστηκε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν, ο οποίος δήλωσε σίγουρος ότι «η πορεία της Ελλάδας στο τέλος θα είναι θετική».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκληρός Σόιμπλε πριν από το Eurogroup"

Βαρουφάκης: Βλέπουμε την κάννη ενός όπλου

Συνέντευξη στο Stern: «Δεν μπορούμε να σας αποπληρώσουμε στο άμεσο μέλλον»


Για Ελληνες ολιγάρχες: Θα τους διαλύσουμε - Αν ένα χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί, αυτό οδηγεί σε κούρεμα - Οι Γερμανοί, καλύτεροι Ευρωπαίοι από τους Ελληνες – Η Μέρκελ, η πιο έξυπνη πολιτικός – Ο Σόιμπλε, ο μόνος Ευρωπαίος πολιτικός με πνευματική υπόσταση - Το 2011 με είχαν απειλήσει για το παιδί μου


«Δεν μπορούμε να σας αποπληρώσουμε στο άμεσο μέλλον», είναι ο τίτλος του "Stern" στη συνέντευξη που παραχώρησε Γ. Βαρουφάκης στο γερμανικό περιοδικό. «Χωρίς εμπειρία», σχολιάζει το περιοδικό, "αλλά με πολύ ενθουσιασμό, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έσπευσε επίσης να πλέξει το εγκώμιο στη Μέρκελ και τον Σόιμπλε.

«Όταν το χρέος δεν αποπληρώνεται, οδηγούμαστε σε κούρεμα». Αυτή την άποψη διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Είμαστε μια άπειρη κυβέρνηση και δεν πήραμε λίγο χρόνο για να συνηθίσουμε τη δουλειά των υπουργείων μας. Μιλώντας με αυστηρούς όρους, χρειαζόμαστε λίγες εβδομάδες για να διαμορφώσουμε το πρόγραμμά μας, αλλά αυτό που βλέπουμε είναι η κάννη ενός όπλου. Πηγαίνοντας από συνάντηση σε συνάντηση και μετά από άγρυπνες νύχτες, αποδεικνύεται πως η κρίση έχει δοκιμάσει την ακεραιότητα και τη ψυχή της Ευρώπης».

Αρνούμενος ότι έχει αλλάξει άποψη κι ότι αναζητά βοήθεια από τη Ρωσία, απαντά πως ανέκαθεν είχε ξεκάθαρες απόψεις, όπως και για το θέμα της διαγραφής χρέους.«Για χρόνια λέω το ίδιο πράγμα. Ένα μη βιώσιμο χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί και άρα οδηγεί σε κούρεμα.

Υπάρχουν όλοι οι τρόποι και οι όροι για να το περιγράψει κανείς αυτό και η ελληνική και η γερμανική γλώσσα είναι πλούσιες. Ωστόσο, το ζητούμενο είναι ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί σύντομα. Το 2010 είχαμε έναν ακόμα όρο για την περικοπή του χρέους. Εκείνη την εποχή η Ελλάδα είχε πάει σε πτώχευση, αλλά η Ευρώπη υποκρίθηκε πως κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Οι Έλληνες φορολογούμενοι επωμίστηκαν το βάρος των ζημιών των τραπεζών, ως αποτέλεσμα της περικοπής του χρέους. Αυτό ήταν κυνικό. Αυτά που μας δάνεισαν οι Ευρωπαίοι δεν πήγαν στην αλληλεγγύη, αλλά στις τράπεζες. Αυτό είναι που θέλουμε τώρα να αλλάξουμε. Θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος για τους φορολογούμενους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη».

Πλέκοντας το εγκώμιο των Μέρκελ - Σόιμπλε, ο Βαρουφάκης τόνισε: «Η Α. Μέρκελ είναι η πιο έξυπνη πολιτικός της Ευρώπης. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι΄αυτό. Ο Β. Σόιμπλε είναι ίσως ο μόνος Ευρωπαίος πολιτικός με πνευματική ουσία. Είναι γνήσια δεσμευμένος στην Ευρώπη. Το βασικό ζήτημα είναι το πώς θέλουμε εμείς οι ίδιοι να βγούμε από την κρίση. Αντιμετωπίζουμε ένα πολιτικό πρόβλημα. Χρειαζόμαστε περισσότερη διαβούλευση και συντονισμό. Πολλοί πολιτικοί στην Ευρώπη είναι πολύ φοβισμένοι για να βγουν από το κοπάδι».

Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης πως οι χώρες της Ευρωζώνης επιδιώκουν τα δικά τους συμφέροντα, αλλά τελικά πετυχαίνουν το αντίθετο.«Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε μια ύφεση σαν των ΗΠΑ τη δεκαετία του '30 ή σε μια περίοδο αποπληθωρισμού όπως είναι η σημερινή», υποστηρίζει ο Γ. Βαρουφάκης.

«Έχουμε ένα βαρύ φορτίο χρέους στην Ευρώπη, όμως υπάρχουν δισεκατομμύρια ευρώ που κάθονται στον χρηματοπιστωτικό τομέα στη Φρανκφούρτη. Ο καθένας σκέφτεται: αφήστε τους άλλους να επενδύσουν, και έτσι τελικά κανείς δεν επενδύει. Η κατάσταση μπορεί να ξεπεραστεί μόνο αν εφαρμόσουμε μια νέα συμφωνία, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν στη δεκαετία του 1930". Αναφερόμενος στους Γερμανούς επισημαίνει: «Νομίζω ότι οι Γερμανοί είναι πολύ καλοί Ευρωπαίοι, ακόμη περισσότερο από ό,τι οι Γάλλοι ή οι Έλληνες. Πολλοί Γερμανοί θεωρούν την Ευρώπη ως μέσο για την αποφυγή του έθνους-κράτους. Είναι μία από τις συνέπειες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλά νομίζω ότι το να δείχνεις με το δάχτυλο είναι μια πολύ ηλίθια άσκηση. Θα πρέπει να σκεφτούμε ως Ευρωπαίοι και όχι με εθνικούς όρους».

Επισημαίνει επίσης πως και ο ίδιος έπεσε θύμα της κρίσης με αποτέλεσμα να φύγει από την Ελλάδα και να διδάξει στο πανεπιστήμιο του Τέξας ενώ το 2011 δέχθηκε απειλές όταν βοηθούσε κάποιους δημοσιογράφους να αποκαλύψουν συγκεκριμένα τραπεζικά σκάνδαλα. «Με είχαν απειλήσει τηλεφωνικά με το παιδί μου και ότι θα έπρεπε να σταματήσω την έρευνα. Δεν φοβήθηκα ποτέ και δεν έμαθα ποιοι ήταν πίσω από αυτές τις απειλές».

Στην ερώτηση δημοσιογράφου αν οι τράπεζες είναι μέρος αυτής της ελίτ των ολιγαρχών που ωφελήθηκαν από την κρίση, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως στόχος της Αθήνας είναι να τους διαλύσει και πως η Ελλάδα θα ήθελε και την βοήθεια του Βερολίνου γι΄αυτό: «Θα τους διαλύσουμε. Δεν ξέρω ακόμα πώς, αλλά θα τους σταματήσουμε. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια των Γερμανών. Είμαστε η πρώτη ελληνική κυβέρνηση που θέλει πραγματικά να διαλύσει τα καρτέλ της χώρας. Η προηγούμενη κυβέρνηση υποκρινόταν πως ενδιαφέρεται για μεταρρυθμίσεις, αλλά δείτε τους φορολογικούς νόμους. Φορολογούνταν άνθρωποι που είχαν φορολογική ασυλία. Είναι σαν να ζητάμε από τις γαλοπούλες αν θέλουν να σφάζονται τα Χριστούγεννα». Για το θέμα του ενδυματολογικού στιλ του, ο Βαρουφάκης έσπευσε να πει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο που ντύνεται, ώρα που έγινε υπουργός.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Βλέπουμε την κάννη ενός όπλου"

Εισαγγελική έρευνα σε ιδιοκτήτες σκαφών που δήλωναν «ακινησία»

Οι ιδιοκτήτες θαλάσσιων σκαφών, που δήλωναν ψευδώς ότι βρίσκονται αγκυροβολημένα σε μαρίνες προκειμένου να τύχουν φοροαπαλλαγών, ελέγχονται ποινικά για το αδίκημα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου, στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας που διατάχθηκε από την εισαγγελία πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για περισσότερους από 10 ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι φέρονται ότι στις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων ετών δήλωναν πως τα σκάφη τους βρίσκονται σε ακινησία.

Ωστόσο, λιμενικοί που πραγματοποίησαν μπαράζ ελέγχων σε μαρίνες, πάρκινγκ σκαφών και άλλους ιδιωτικούς χώρους, διαπίστωσαν περιπτώσεις κατά τις οποίες τα σκάφη πραγματοποιούσαν κανονικά ταξίδια αναψυχής.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, κατά τους ελέγχους, τα δύο τελευταία έτη διαπιστώθηκαν 13 περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων,για ακινητοποιημένα σκάφη.

Ύστερα από αυτή την εξέλιξη, ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας, διέταξε έρευνα, την οποία ανέθεσε σε πταισματοδίκη, ώστε να διαπιστωθεί εάν οι ελεγχόμενοι ιδιοκτήτες διέπραξαν το αδίκημα της απάτης.

Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελική έρευνα σε ιδιοκτήτες σκαφών που δήλωναν «ακινησία»"

Ο Σουλτς απέρριψε πρόταση του Γλέζου για συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Τον Κανονισμό επικαλέσθηκε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, για να απορρίψει πρόταση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Γλέζου, να διεξαχθεί ειδική συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Η ανακίνηση του θέματος του κατοχικού δανείου από την Ελλάδα έχει ούτως ή άλλως προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις στην Ευρωβουλή.

Στο πλαίσιο των συνεντεύξεων Τύπου που παραχωρούν ξεχωριστά, στο περιθώριο της εκάστοτε Συνόδου της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, οι επικεφαλής των πολιτικών Ομάδων των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών, των Πρασίνων, των Χριστιανοδημοκρατών και των Φιλελευθέρων, εκδήλωσαν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι η Ελλάδα επιμένει στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών Τζάνι Πιτέλα, εκτίμησε ότι «το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων δεν θα πρέπει να τίθεται κατά τέτοιον τρόπο και ότι ο σκοπός δεν είναι να δημιουργηθούν μηχανισμοί αντιπαραθέσεων μεταξύ των κρατών- μελών της ΕΕ, αλλά να βρεθούν λύσεις και να μην να υποσκάπτονται τα θεμέλια της ΕΕ μέσω "εθνικών εγωισμών"».

Ο συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων, Λάμπερτς, θεώρησε ότι «τέτοιου είδους δηλώσεις δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουν οι συζητήσεις» εκτιμώντας ότι η συζήτηση για συμφωνίες του παρελθόντος δεν βοηθάει στη διευθέτηση της τρέχουσας κατάστασης, καθώς θα πρέπει να γίνουν αμοιβαίες παραχωρήσεις, χωρίς «ριζοσπαστικοποίηση της ατμόσφαιρας» που δεν προσφέρει τίποτα επί της ουσίας.

Ο πρόεδρος της Ομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφστατ, σχολιάζοντας το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, υπογράμμισε ότι δεν αποτελεί «καλή στρατηγική» το να οπισθοδρομούμε ενασχολούμενοι με το παρελθόν, αλλά, αντ' αυτού, πρέπει να προχωράμε μπροστά, μεριμνώντας για το μέλλον.

Τέλος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βέμπερ, είπε ότι «θα πρέπει να κοιτάμε το μέλλον και την αντιμετώπιση της κρίσης και όχι θέματα που έχουν παρέλθει εδώ και πολλές δεκαετίες»

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Σουλτς απέρριψε πρόταση του Γλέζου για συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις"

Με Αρχαία Ελληνικά η ομιλία Ζουράρι στη Βουλή (ΒΙΝΤΕΟ)

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κώστα Ζουράρι, στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο κ. Ζουράρις, χρησιμοποιώντας ρητά από αρχαιοελληνικά κείμενα και με αιχμές κατά της Γερμανίας και υπέρ της ελευθερίας και της κυριαρχίας, άφησε σχεδόν άναυδους τους βουλευτές που τον άκουγαν.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο κ. Ζουράρις ολοκληρώνοντας την ομιλία του, υποκλίθηκε προς την πλευρά των βουλευτών οι οποίοι τον χειροκροτούσαν.

Μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος...

Διαβάστε Περισσότερα » "Με Αρχαία Ελληνικά η ομιλία Ζουράρι στη Βουλή (ΒΙΝΤΕΟ)"

Άγρια κόντρα Καμμένου - Θεοδωράκη στη Βουλή

Θεοδωράκης για Καμμένο: Είσαι ακροδεξιός, ζεις με τα λεφτά του πατέρα σου - Καμμένος: Επαιρνες 20.000 ευρώ την εκπομπή στην ΕΡΤ

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του Σταύρου Θεοδωράκη και του Πάνου Καμμένου προκάλεσαν οι αναφορές του πρώτου ο οποίος στην ομιλία του είπε: «Κύριε Τσίπρα, δεν είστε ο Καραμανλής που επέστρεψε από το Παρίσι μετά την πτώση της χούντας… είναι επικίνδυνο να μιλάτε για "επιστροφή της δημοκρατίας"» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό για να συνεχίσει: «Όσοι διαφωνούν μαζί σας δεν είναι Μερκελιστές, προσκυνημένοι και υποτελείς. Μην αντιγράφετε τους ακροδεξιούς συνεταίρους σας, που μέχρι χθες σας θεωρούσαν κομμούνια και αντεθνικώς σκεπτόμενους» ενώ στο τέλος σημείωσε πως «εμείς θα είμαστε εδώ υπερασπιστές μιας προοδευτικής αναγεννητικής πολιτικής… σύμμαχοι σας στην Ευρώπη στην προσπάθεια να παραμείνει η χώρα στο κέντρο της Ευρώπης».

Όταν πήρε τον λόγο ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κάλεσε τον Σταύρο Θεοδωράκη να απαντήσει για τα υψηλά κόστη των παραγωγών των εκπομπών του όταν εκείνος εργαζόταν στην ΕΡΤ.

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος ζήτησε άμεσα τον λόγο επί προσωπικού με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου να παρατηρεί ότι «απορώ πως προλάβατε να ακούσετε τι είπε ο κ. Καμμένος αφού δεν ήσασταν εντός της αίθουσας». Τότε παρενέβη ο Γρηγόρης Ψαριανός ο οποίος φώναξε «και οι τοίχοι έχουν αφτιά» με την πρόεδρο της Βουλής να παρατηρεί ότι «ο κ. Ψαριανός αυτοπροσδιορίζετα ως ο τοίχος».

Θεοδωράκης για Καμμένο: Είσαι ακροδεξιός, ζεις με τα λεφτά του πατέρα σου - Καμμένος: Επαιρνες 20.000 ευρώ την εκπομπή στην ΕΡΤ

«Αφού τελειώσατε τα ευφυολογήματα να συνεχίσω» πήρε το λόγο εμφανώς ενοχλημένος ο κ. Θεοδωράκης ο οποίος στην παρέμβασή του τόνισε ότι «δεν είμαστε όλοι πλούσιοι και δεν ζούμε από τα λεφτά των πατεράδων μας. Ορισμένοι από εμάς ήμασταν υποχρεωμένοι να δουλέψουμε σε μεγάλα μαγαζιά είτε το Mega είτε η Ελευθεροτυπία είτε ηΕΡΤ. Είμαστε υπερήφανοι που αυτό που κάναμε το κάναμε με τον κόπο μας. Ααφήσαμε τα εύκολα και προσφέραμε στον τόπο αντί για κάποιους άλλου που έχουν υπάρξει απλώς ως υπηρέτες κάποιων μέσα στο πολιτικό σύστημα».

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την εκ νέου απάντηση του Πάνου Καμμένου ο οποίος σημείωσε: κι εγώ δούλεψα επί πάρα πολλά χρόνια αλλά 20.000 την εκπομπή δεν επαίρνα, ούτε οι υπάλληλοι της ΕΡΤ που θέλατε να τους αποκλείσετε υπήρξαν οι επιλεκτοι του συστήματος που σας στήριζε όπως το ΠΑΣΟΚ. Και κάποιοι βρέθηκαν απολυμένοι επειδή κάποιοι σαν κι εσάς παίρνατε τη μερίδα του λεόντος».

Διαβάστε Περισσότερα » "Άγρια κόντρα Καμμένου - Θεοδωράκη στη Βουλή"

Aπαγόρευση απόπλου, στα 10 μποφόρ φθάνουν οι βορειάδες στο Αιγαίο

Δεμένα στα λιμάνια μένουν τα πλοία λόγω των θυελλωδών ανέμων που φθάνουν και τα 10 μποφόρ στο Αιγαίο, ενώ ελάχιστα είναι τα δρομολόγια που πραγματοποιούνται.

Η απαγόρευση απόπλου από το λιμάνι του Πειραιά ισχύει για το βορειοανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Στον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Κανονικά εκτελούνται προς το παρόν τα δρομολόγια στην γραμμή Πέραμα-Παλούκια.

Δεμένα παραμένουν τα πλοία και στα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Κλειστή είναι η γραμμή Αγ.Μαρίνα - Νέα Στύρα. Ανοιχτές είναι οι γραμμές Βόλος – Σποράδες, Κεραμωτή Καβάλας - Λιμένας Θάσου, Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα - Λευκίμμη, Κυλλήνη - Ζάκυνθος, Κυλλήνη - Κεφαλλονιά και Ρίο - Αντίρριο.

Το λιμεναρχείο συνιστά στους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, να επικοινωνούν πριν την αναχώρησή τους, με τα κατά τόπους τουριστικά πρακτορεία.

Διαβάστε Περισσότερα » "Aπαγόρευση απόπλου, στα 10 μποφόρ φθάνουν οι βορειάδες στο Αιγαίο"

Με 162 «ναι» και 137 «όχι» πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση

Λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Τετάρτης 11 Φεβρουαρίου, τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων μονοπώλησε η στάση της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Κατά τη φανερή ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, συμμετείχαν 299 βουλευτές. Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν οι 162 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ καταψήφισαν 137 βουλευτές από τη ΝΔ, τη Χρυσή Αυγή, το Ποτάμι, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ.

Από την ψηφοφορία απουσίασε ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.

«Είναι μια ιστορική στιγμή για την ελληνική Βουλή και τον ελληνικό λαό» δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου έπειτα από την ανάγνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας.

Διαβάστε Περισσότερα » "Με 162 «ναι» και 137 «όχι» πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news