facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Σταϊκούρας: «Να μην αγγίξουμε το “μαξιλάρι” ούτε τον Ιούνιο» – Έρχεται η έκδοση 7ετούς ομολόγου

Για τις προσεχείς ώρες προσδιόρισε την έκδοση του 7ετούς ομολόγου ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, όπως σας έχει ήδη εημερώσει το newsit.gr.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε παράλληλα, πως «θα προσπαθήσουμε να αντλήσουμε έξτρα χρήματα από τις αγορές με ικανοποιητικούς όρους» ενώ «φωτογράφισε» και το ύψος της έκδοσης, αναφέροντας ότι «δεν φαίνεται να βγαίνουμε με ένα πολύ μεγάλο ποσό».

Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό, «φιλοδοξία είναι να μην αγγίξουμε το ‘μαξιλάρι’ ούτε τον Ιούνιο», ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα, ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ σήμερα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν το επόμενο διάστημα επ’ ωφελεία της κοινωνίας.

Ο Σταϊκούρας για το ΔΝΤ

Ερωτηθείς από τον τηλεοπτικό σταθμό Action24, για τις σημερινές προβλέψεις του ΔΝΤ για ύφεση 10% και ανεργία 22,3% στην Ελλάδα εφέτος, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι ο ίδιος βρίσκεται πιο κοντά στις εκτιμήσεις της Κομισιόν για ύφεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο 5% έως 10%, προσθέτοντας εμφατικά ότι «πάρα πολλές φορές στο παρελθόν το ΔΝΤ έχει πέσει έξω στις εκτιμήσεις του και για την ανεργία και για την ανάπτυξη και για τα πρωτογενή πλεονάσματα».

Ωστόσο, είπε ότι «η χώρα θα μπει σε βαθιά ύφεση εφέτος», το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί από την έκταση της κρίσης, ένα πιθανό δεύτερο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο και τον τρόπο αντίδρασης στον τουρισμό και σε κάποιους άλλους κλάδους της οικονομίας. Για τον λόγο αυτό, λαμβάνονται μεν εμπροσθοβαρή μέτρα, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχουν «καύσιμα» για την επόμενη ημέρα, υποστήριξε.

Ο υπουργός προανήγγειλε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τις επόμενες δύο εβδομάδες για να συγκρατηθεί ο ρυθμός αύξησης – λόγω της κρίσης – των «κόκκινων» δανείων. Ανέφερε ότι πρέπει «να δούμε πόσα θα δημιουργηθούν το 2020- 2021 και από ποιες πηγές», επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να υπάρξει μια νέα γενιά στρατηγικών κακοπληρωτών και ότι πρέπει να διασφαλιστεί η κουλτούρα πληρωμών. Τέλος, επανέλαβε ότι έως το τέλος Απριλίου θα υπάρξουν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες για το πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας, το σχήμα του οποίου συζητείται τώρα με τους θεσμούς.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταϊκούρας: «Να μην αγγίξουμε το “μαξιλάρι” ούτε τον Ιούνιο» – Έρχεται η έκδοση 7ετούς ομολόγου"

ΕΚΠΑ: Ο κορωνοϊός προσβάλλει και τα νεφρά

Ακόμα και τη λειτουργεία των νεφρών φαίνεται ότι επηρεάζει ο κορωνοϊός, σύμφωνα με ανακοίνωση του πανεπιστημίου Αθηνών, που αναφέρεται σε πρόσφατη κλινική μελέτη των συνεπειών του Covid-19 στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΕΚΠΑ την οποία υπογράφει η κυρία Ειρήνη Γράψα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεφρολογίας στην Ιατρική Σχολή, έχει ως εξής:

Η πρόσφατη εμφάνιση και η ταχεία διασπορά του κορωνοϊού COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί στις μέρες μας σοβαρό ιατρικό πρόβλημα και εμπλέκει όλα τα συστήματα του ανθρωπίνου οργανισμού. Καθημερινά δημοσιεύονται άρθρα που αφορούν εργαστηριακά και κλινικά προβλήματα καθώς και θεραπευτικά πρωτόκολλα με σκοπό την καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου. Ο Νεφρός δεν αποτελεί το πρωταρχικό όργανο στόχος όμως παρόλα αυτά υπάρχουν ήδη 53 δημοσιεύσεις στο pub-med που αφορούν την εμπλοκή των νεφρών σε αυτό το συστηματικό νόσημα.

Σε πρόσφατη ανασκόπηση οι Naicker S et al αναφέρονται στα κλινικά ευρήματα που αφορούν την εμπλοκή του νεφρού σε ασθενείς με COVID -19. Έτσι φαίνεται ότι η λευκωματουρία και η αιματουρία δεν είναι σπάνιο εύρημα ακόμη και κατά την πρώτη ημέρα εισαγωγής του ασθενούς στο Νοσοκομείο. Σε σύνολο 710 εισαγωγών με COVID -19, 20% των ασθενών είχε αιματουρία και λευκωματουρία και 27% μόνο λευκωματουρία από την πρώτη ημέρα εισαγωγής. Επίσης, 15% είχε αυξημένη κρεατινίνη και 14% αυξημένη ουρία (Cheng Y et al). Σε άλλη μελέτη με 59 εισαγωγές το 34% παρουσίασε σοβαρή λευκωματουρία από την πρώτη ημέρα ενώ 63% των ασθενών εμφάνισαν λευκωματουρία κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους (Li Z et al).

Οξεία Νεφρική Βλάβη (ΟΝΒ) εμφάνισε το 3% -9% των ασθενών με COVID -19, γεγονός που φαίνεται να είναι σε μικρότερη συχνότητα από την ΟΝΒ που εμφανίζεται στις λοιμώξεις από τους SARS και MERS-CoV στους οποίους η συχνότητα αναφέρεται 5%-15% (Wang D et al).

Η ΟΝΒ σε σήψη μπορεί να αντιμετωπισθεί με συνεχή εξωνεφρική κάθαρση (CRRT) κατά προτίμηση Αιμοδιαδιήθηση η οποία έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία και στη αντιμετώπιση της ΟΝΒ στις σηπτικές λοιμώξεις από τους SARS και MERS-CoV. Η υψηλού όγκου καθάρσεις 6l/h απομακρύνουν την ιντερλευκίνη 6 (IL-6) μειώνοντας την φλεγμονή (Ghani RA et al). Επιπλέον χρησιμοποιήθηκαν ειδικά φίλτρα αιμοπροσρόφησης HA330 HA380 car-tridges (Jafron Biomedical Co., China) μέσω των οποίων δεσμεύονται οι κυκλοφορούσες κυτοκίνες. Τα ειδικά αυτά φίλτρα αιμοπροσρόφησης έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) για την αντιμετώπιση της σηψαιμίας, είναι δε διαθέσιμα και στην ελληνική αγορά( Ankawi G et al )Από προσωπική εμπειρία στο κέντρο μας, είναι καλά ανεκτά από το ασθενή χωρίς παρενέργειες, μειώνουν τους δείκτες φλεγμονής (CRP, Προκαλσιτονίνη) χωρίς όμως αυτό να μεταφράζεται πάντα και σε βελτίωση της επιβίωσης του ασθενούς (Ronco C, Reis T).

Μηχανισμοί νεφρικής βλάβης. Ο ακριβής μηχανισμός της νεφρικής βλάβης δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστός. Αναφέρεται σαν πιθανός μηχανισμός η καταιγίδα των κυτοκινών το λεγόμενο <> που ελευθερώνονται κατά την διαδικασία της σήψης η οποία είναι και η αιτία της πολυοργανικής ανεπάρκειας σε αυτούς τους ασθενείς . Αλλά και η απευθείας βλάβη του ιού στους νεφρούς δεν μπορεί να αποκλεισθεί Το ενζυμο αναστολέας της αγγειοτενσίνης (ACE2) και η διπεπτιδυλική – πεπτιδάση -4 (DPp-4) εκφράζονται αμφότερα στα νεφρικά σωληναριακά κύτταρα. Βρέθηκε λοιπόν ότι και τα δύο δεσμεύουν τον SARS-CoV και τον MERS –CoV αντίστοιχα. RNA ιοί έχουν απομονωθεί σε νεφρικό ιστό και στα ούρα . Πρόσφατα σε εργαστήριο στην κινέζικη πόλη Guanghou απομονώθηκε SARS-CoV-2 στα ούρα ασθενούς με λοίμωξη από τον ιό γεγονός που αποδεικνύει την παρουσία του SARS-CoV-2 στο νεφρό .(Cheng H et al, Li Z et al ,Li W et al , Cheng H et al, The team of Zhong Nanshan ).

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι παρόλο που ο νεφρός δεν αποτελεί βασικό όργανο στόχου της νόσου, η παρακολούθηση τόσο της νεφρικής λειτουργίας όσο και της παρουσίας αιματουρίας και λευκώματος στα ούρα αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για την ορθότερη παρακολούθηση και αντιμετώπιση του ασθενούς.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΚΠΑ: Ο κορωνοϊός προσβάλλει και τα νεφρά"

Κοροναϊός: Επιθέσεις από Ρομά που βρέθηκαν θετικοί καταγγέλλουν νοσηλευτές στη Λάρισα

Αναστάτωση επικρατεί στο νοσηλευτικό προσωπικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, το οποίο καταγγέλλει επιθέσεις από Ρομά που βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό στον οικισμό Νέας Σμύρνη και διαμένουν σε ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης στη Νίκαια Λάρισας, το οποίο έχει επιταχθεί.

Σύμφωνα με τον τ/σ Star, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ανέφερε ότι οι νοσηλεύτριες φοβούνται, γιατί πολλές φορές οι φιλοξενούμενοι εμφανίζουν επιθετικότητα απέναντί τους. Μάλιστα, η αντίδραση και η αυτοπροστασία τους γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη, εξαιτίας των ειδικών στολών υψηλής προστασίας.

«Δεν κατανοούμε, τι χρειάζεται το νοσηλευτικό προσωπικό, σε μια δομή που δεν έχει κανείς από τους φιλοξενούμενους συμπτώματα. Κανονικά θα έπρεπε να προστατεύεται με άλλο τρόπο. Οι νοσηλεύτριες δεν μπορούν να κάνουν τον φύλακα», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, η μετακίνηση τους γίνεται με προφορικές εντολές και καλεί την Πολιτική Προστασία να βρει άλλο τρόπο φύλαξης των συγκεκριμένων ασθενών, ενώ επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα να επισκέπτονται κάποια ώρα οι επαγγελματίες υγείας και να ελέγχουν τη κατάσταση των φιλοξενούμενων».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Επιθέσεις από Ρομά που βρέθηκαν θετικοί καταγγέλλουν νοσηλευτές στη Λάρισα"

Ιδιοκτήτες φορτηγών Δ.Χ.: Ζητούν ενίσχυση τουλάχιστον 5.000 ευρώ ανά όχημα

Οικονομική ενίσχυση των μεταφορικών επιχειρήσεων με τουλάχιστον 5.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο, «γιατί διαφορετικά ο ήδη καθημαγμένος κλάδος των οδικών εμπορευματικών μεταφορών Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία» ζητεί με επιστολή του προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών το Πανελλήνιο Συνδικάτο Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών.

Ειδικότερα, το συνδικάτο μεταφορέων σημειώνει πως το μεταφορικό έργο μειώθηκε σε ποσοστό άνω του 70%, λόγω εξάπλωσης της πανδημίας, επισημαίνει ωστόσο πως, αν και υπήρξε αναγνώριση του προβλήματος από την πλευρά του κράτους, που τους συμπεριέλαβε στους ΚΑΔ, αυτό είναι προσωρινή λύση και δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

«Ο κλάδος των ιδιοκτητών φορτηγών Δ.Χ. στη διάρκεια της 10ετούς κρίσης της οικονομίας, εκτός από τον μηδενισμό της αξίας της περιουσίας του, αντιμετώπισε και μείωση των εισοδημάτων του σε ποσοστό άνω του 50%, λόγω της μείωσης του μεταφορικού έργου. Και, δυστυχώς, πριν προλάβουμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα, η πανδημία του κορωνοϊού έστειλε τον κλάδο στην εντατική, αφού το μεταφορικό έργο μειώθηκε σε ποσοστό άνω του 70%» αναφέρει στην επιστολή του το Συνδικάτο Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών.

Όπως συμπληρώνει, «το υπόλοιπο 20 έως 30% του μεταφορικού έργου που απέμεινε, οι μεταφορείς το εκτελούν με πολύ μεγάλο ρίσκο να προσβληθούν από Covid-19, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό σε χώρες υψηλού κινδύνου, για να τροφοδοτήσουν με πλήρη επάρκεια αγαθών τη χώρα μας. Γι' αυτό ο ελληνικός λαός, εκτός από τους υγειονομικούς, επιβραβεύει για την προσφορά τους και τους Έλληνες μεταφορείς, οι οποίοι όμως, εάν δεν ενισχυθούν οικονομικά από το κράτος, δε θα μπορέσουν να συνεχίσουν το μεταφορικό τους έργο».

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιδιοκτήτες φορτηγών Δ.Χ.: Ζητούν ενίσχυση τουλάχιστον 5.000 ευρώ ανά όχημα"

Η Κομισιόν σχεδιάζει τη χορήγηση περισσότερων πόρων προς την Ιταλία και την Ισπανία λόγω κορονοϊού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να διοχετεύσει περισσότερα κεφάλαια στην Ιταλία, την Ισπανία και άλλες χώρες που έχουν πληγεί σοβαρά από τον νέο κορονοϊό στην επικαιροποιημένη πρόταση για τον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-27, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο.

Τα μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν από τα μέσα Μαρτίου για να ανακοπεί η εξάπλωση της πανδημίας αναμένεται να οδηγήσουν την οικονομία της 27μελούς ΕΕ σε βαθιά ύφεση.

Το ευρωπαϊκό μπλοκ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ήδη συμφωνήσει σε πακέτο μέτρων ύψους μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ και τα συνολικά ευρωπαϊκά και εθνικά μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών φθάνουν περίπου τα 3,2 τρισεκ. ευρώ.

Ωστόσο τα μέλη της ΕΕ είναι διχασμένα για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη, με τις δημοσιονομικά συντηρητικές χώρες της βόρειας Ευρώπης να αντιστέκονται στα αιτήματα των νοτίων εταίρων τους για κοινή έκδοση χρέους.

Η Κομισιόν έχει προτείνει να ενσωματωθεί στήριξη στον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, γνωστό ως Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό διαπραγμάτευση.

Εσωτερικό έγγραφο για το θέμα αυτό, στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters, ανέφερε ότι ένας τομέας στο οποίο θα δοθεί βάρος θα είναι τα λεγόμενα ταμεία συνοχής που στόχο έχουν να βοηθήσουν τις φτωχότερες περιοχές της ΕΕ να καλύψουν τη διαφορά τους με τις πλουσιότερες με αναδιανομή των χρημάτων μέσω του κοινού προϋπολογισμού, στο οποίο συνεισφέρουν τα κράτη-μέλη.

Το έγγραφο ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόταση για πρόσθετη κατανομή για τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση του κορονοϊού, προσθέτοντας: «Αυτή θα πρέπει να είναι επιπλέον της συνολικής κατανομής. Μια τέτοια ιδέα δεν θα είναι αρκετά αξιόπιστη εάν αυτό θεωρηθεί απλώς μια ανακατανομή πόρων μεταξύ των χωρών».

Το έγγραφο ανέφερε επίσης ότι «μια φιλόδοξη και ενισχυμένη πολιτική συνοχής» μπορεί να είναι βασικό στοιχείο των προσπαθειών για παροχή στήριξης μέσω ενός «ισχυρού και στοχευμένου» ΠΔΠ.

Ο ρόλος των ταμείων συνοχής εντάσσεται σε μια ευρύτερη συζήτηση για το πώς μπορεί να υπάρξει μόχλευση του ΠΔΠ με στόχο να τονώσει την ανάπτυξη στο ευρωπαϊκό μπλοκ των 450 εκατ. ανθρώπων.

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Κομισιόν εξετάζει το συνολικό μέγεθος του ΠΔΠ, για το εάν θα δημιουργήσει ένα νέο εργαλείο επικεντρωμένο στον κλάδο υγείας και το πώς να παράσχει περισσότερη βοήθεια σε χώρες της νότιας Ευρώπης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Έκδοση χρέους δια αντιπροσώπου;

Η Γερμανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Αυστρία έχουν μέχρι στιγμής απορρίψει τα αιτήματα της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Βελγίου και άλλων χωρών για έκδοση κοινού χρέους.

Ερωτηθείς από την εφημερίδα Handelsblatt εάν η ΕΕ μπορεί να χρηματοδοτήσει ένα ταμείο ανάκαμψης εκδίδοντας ομόλογα ύψους έως 1,5 τρισεκ. ευρώ με την εγγύηση των κρατών-μελών, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε: «Θα μπορούσα να φανταστώ ένα τέτοιο χρηματοπιστωτικό πλαίσιο. Αλλά τίποτα δεν έχει ακόμα αποφασιστεί».

Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα αυτό σε τηλεδιάσκεψη στις 23 Απριλίου.

Ο Μάριο Σεντένο, πρόεδρος του Eurogroup, ανέφερε σε επιστολή του την Κυριακή ότι συμφώνησαν να εργαστούν σε ένα ταμείο ανάκαμψης προκειμένου να «βοηθήσουν να επεκταθούν σε βάθος χρόνου τα κόστη αυτής της έκτακτης κρίσης μέσω της κατάλληλης χρηματοδότησης».

«Κάποια κράτη-μέλη ήταν της άποψης ότι αυτό θα πρέπει να βασίζεται στην έκδοση κοινού χρέους, ενώ άλλα τάχθηκαν υπέρ εναλλακτικών λύσεων, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου», έγραψε ο Σεντένο στον Σαρλ Μισέλ, ο οποίος προεδρεύει των συνεδριάσεων των Ευρωπαίων ηγετών.

Η αξιοποίηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για την άντληση περισσότερων χρημάτων από τις αγορές θα απαιτήσει την έγκριση -και πιθανόν περισσότερες συνεισφορές ή χρηματικές εγγυήσεις- από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Στη διαμάχη για το ΠΔΠ, οι φτωχότερες χώρες ζητούν περισσότερη βοήθεια και οι «φειδωλοί» εταίροι τους εμφανίζονται αποφασισμένοι να περιορίσουν τις δαπάνες, ιδιαίτερα μετά το κενό των 75 δισεκ. ευρώ που άφησε το Brexit.

Η τελευταία πρόταση, που δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απαραίτητη ομόφωνη έγκριση στις συνομιλίες του Φεβρουαρίου, θέτει ως όριο για τις δαπάνες περίπου το 1% του ΑΕΠ του μπλοκ ή περίπου 1 τρισεκ. ευρώ για την επταετία.

Η Κομισιόν και ο Μισέλ θέλουν να εκμεταλλευτούν τη κρίση του κορονοϊού για να αναδιατυπώσουν την πρόταση αυτή και να συσπειρώσουν τα κράτη-μέλη υπέρ της, αν και πολλές λεπτομέρειες ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί.

Ο Γκούντραμ Βολφ, διευθυντής του ινστιτούτου Bruegel, δήλωσε ότι το ΠΔΠ θα πρέπει να επανασχεδιαστεί ώστε να καθιερώνει την Ιταλία ως χώρα δικαιούχο και όχι συνεισφέρουσα, αλλά ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις για να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να δοθούν εγγυήσεις σε μεγάλο δανεισμό.

«Εκεί όπου το ΠΔΠ μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο είναι στην αναδιάταξη των μεταβιβάσεων μεταξύ των κρατών-μελών. Ενώ επιτρέπεται κάποιος κοινός δανεισμός, το να ανέλθει αυτός σε 1,5 τρισεκ. ευρώ θα οδηγήσει την ΕΕ σε ένα εντελώς διαφορετικό πρότυπο», δήλωσε. «Θα μετατρέψει την Κομισιόν σε υπουργείο Οικονομικών και ουσιαστικά θα εκδίδει ευρωπαϊκό χρέος, και η πολιτική διάθεση για κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά περιορισμένη στα βόρεια διαμερίσματα της ΕΕ».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Κομισιόν σχεδιάζει τη χορήγηση περισσότερων πόρων προς την Ιταλία και την Ισπανία λόγω κορονοϊού"

Γαλλία -Κορωνοϊός: Τραγική ημέρα με 762 νεκρούς – Στους 15.729 το σύνολο

Συνεχίζεται το δράμα του κορωνοϊού στη Γαλλία, με τον αριθμό των νεκρών από την επιδημία να αυξάνεται διαρκώς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Υγείας Ζερόμ Σαλμόν το βράδυ της Τρίτης, το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 762 ασθενείς (ο μεγαλύτερος από την έναρξη της επιδημίας στη χώρα), ενώ ο συνολικός αριθμός νεκρών στη χώρα από την COVID-19 ανέρχεται, πλέον, σε 15.729.

Από αυτούς, οι 10.129 έχουν πεθάνει σε νοσοκομεία και οι 5.600 σε γηροκομεία και άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα. Επιπλέον, η Γαλλία ξεπέρασε το φράγμα των 100.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, καθώς με τα πρόσθετα 5.497 των τελευταίων 24 ωρών, ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 103.573.

Συνολικά, 32.292 άνθρωποι νοσηλεύονται, έχοντας προσβληθεί από τον ιό (1.965 νέες εισαγωγές σήμερα), ενώ 6.730 βρίσκονται σε ΜΕΘ (275 νέες εισαγωγές σήμερα).

Στη διάρκεια των δηλώσεών του, ο Σαλμόν τόνισε πως μέχρι τις 11 Μαΐου, όλοι όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα, μπορούν να έχουν ελεγχθεί, καθώς η επάρκεια της χώρας σε τεστ αυξάνεται καθημερινά και πρόσθεσε πως «πιθανόν το 5-10% του πληθυσμού της χώρας έχει μολυνθεί».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία -Κορωνοϊός: Τραγική ημέρα με 762 νεκρούς – Στους 15.729 το σύνολο"

Γερμανία: Δάνειο 3 δισ. ευρώ με κρατική εγγύηση προς την Adidas

Ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής αθλητικών ειδών στον κόσμο, η εταιρεία Adidas θα πάρει δάνειο τριών δισεκατομμυρίων ευρώ με κρατική εγγύηση, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενέκρινε κοινοπρακτικό δάνειο ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων αναλογούν στην αναπτυξιακή τράπεζα KfW 2,4 δισεκατομμύρια, ανακοίνωσε η Adidas. Τα υπόλοιπα 600 εκατομμύρια ευρώ μοιράζονται περισσότερες από επτά τράπεζες.

Λόγω του κλεισίματος καταστημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πωλήσεις της εξαιρετικά κερδοφόρας εταιρείας έχουν καταρρεύσει. Μόνο στην Κίνα, η Adidas έχει απώλειες έως και ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Σε αντάλλαγμα για το δημόσιο δάνειο, η Adidas πρέπει να διαγράψει το μέρισμα όσο διαρκεί το δάνειο. Θα ανασταλεί επίσης η επαναγορά μετοχών και το Διοικητικό Συμβούλιο θα παραιτηθεί από όλα τα μπόνους για φέτος.

ΑΜΠΕ, Reuters/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Δάνειο 3 δισ. ευρώ με κρατική εγγύηση προς την Adidas"

Μόσιαλος: ”Ανοσία στον κορονοϊό – Πόση και πόσοι;”

Μεγάλη επιστημονική κουβέντα έχει γίνει σχετικά με την ανοσία στον κορονοϊό με τον Ηλία Μόσιαλο, τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στους διεθνείς Οργανισμούς για το θέμα της πανδημίας να καταθέτει τις δικές του απόψεις.

Όπως αναφέρει ο Ηλίας Μόσιαλος σε ανάρτηση του Facebook είναι απαραίτητο να διεξαχθούν και να αποφανθούν στοχευμένες κλινικές μελέτες ανοσίας ανά χώρα και να υπάρχει συντονισμός ανάμεσα στα κράτη.

Αναλυτικά όσα γράφει ο Ηλίας Μόσιαλος:

Μεταξύ των αβεβαιοτήτων σχετικά με τη νόσο Covid-19 είναι και το πώς το ανοσοποιητικό μας σύστημα ανταποκρίνεται στη λοίμωξη, πόσο μεγάλο είναι το ποσοστό των ασυμπτωματικών φορέων, τι σημαίνει αυτό για τη διάδοση της νόσου, και ποια είναι τα ποσοστά ανοσίας στον πληθυσμό. Δεν γνωρίζουμε επί του παρόντος ούτε ποιος βαθμός παραγωγής αντισωμάτων είναι ο δείκτης επαρκούς ανοσίας. Άτομα με προηγουμένη λοίμωξη στον ίδιο ιό μπορεί να διαφέρουν αναφορικά με τα επίπεδα παραγωγής αντισωμάτων. Μόνο αποτελέσματα από την Κίνα θα μπορούσαν να μας δώσουν επιδημιολογικές και ανοσολογικές πληροφορίες, αλλά και αυτά θα αντικατοπτρίζουν την εικόνα ανοσίας του πληθυσμού μετά από έκθεση λίγων μηνών

Για να απαντηθούν επιστημονικά αυτά τα ερωτήματα, ώστε να μην βασιζόμαστε σε υποθέσεις εργασίας που προκύπτουν από μοντελοποίηση της νόσου ή συσχετισμούς με συγγενείς ιούς, είναι απαραίτητο να διεξαχθούν και να αποφανθούν στοχευμένες κλινικές μελέτες ανοσίας ανά χώρα. Ο σχεδιασμός έγκυρων επιδημιολογικών μελετών δεν είναι εύκολος. Η ανίχνευση του ρόλου της προηγούμενης έκθεσης σε άλλους συγγενείς παθογόνους παράγοντες είναι ένα παράδειγμα «σύγχυσης» για τους ερευνητές και τους επιδημιολόγους.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να χρησιμοποιηθεί η ίδια μεθοδολογία δειγματοληψίας και η ίδια μέθοδος μέτρησης παντού, ακόμα και εάν ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι στατιστικά σημαντικός αλλά διαφορετικός. Η δική μου πρόταση, συγκεκριμένα για την Ευρώπη, αφορά την οριοθέτηση του πλαισίου των σημαντικών παραμέτρων προς αξιολόγηση: η στοιχειοθέτηση και η τελική συλλογή δεδομένων και ανάλυση να γίνει υπό την αιγίδα της Eurostat σε συνεργασία με τις στατιστικές υπηρεσίες όλων των κρατών μελών.

Άμεσα συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Ο συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. Γνωρίζουμε πως η Γερμανία, πρώτη στην Ευρώπη, ξεκινά την επόμενη εβδομάδα μελέτες ανοσίας μεγάλης κλίμακας. Τρεις μελέτες θα διεξαχθούν από κοινού από το Ινστιτούτο Robert Koch, το Ινστιτούτο Ιολογίας στο Νοσοκομείο Charité του Βερολίνου και το Κέντρο Helmholtz for Infection Research στο Braunschweig. Στην πρώτη, θα ληφθούν μέχρι και 15.000 δείγματα αίματος κάθε 14 ημέρες, ενώ η δεύτερη θα επικεντρωθεί στις τέσσερις περιοχές που πλήγηκαν χειρότερα από τον ιό, με περίπου 2.000 δείγματα αίματος. Οι πρώτες δυο μελέτες θα αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα, με τα πρώτα αποτελέσματα να αναμένονται τον Μάιο. Στην τρίτη που θα ξεκινήσει τον Μάιο, θα εξεταστούν για αντισώματα 15.000 άτομα σε 150 περιοχές της Γερμανίας.

Η Φινλανδία επίσης, ξεκινά μιας μικρότερης κλίμακας μελέτη ανοσίας, αρχικά με 750 διαφορετικούς εθελοντές ανά εβδομάδα. Η μελέτη θα διεξαχθεί από το Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας της Φινλανδίας (THL) και θα χρησιμοποιήσει τεστ αντισωμάτων. Θα επικεντρωθεί αρχικά σε ενήλικες (σε ηλικία ικανή για εργασία) στην πρωτεύουσα και θα επεκταθεί αριθμητικά και σταδιακά γεωγραφικά σε όλη τη χώρα και σε όλες τις ηλικίες.

Υπάρχει επιφυλακτικότητα

Προς το παρόν, προχωράμε επιφυλακτικά υποθέτοντας πως μόνο μια μειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού έχει ανοσία έναντι του SARS-CoV-2, ακόμη και σε περιοχές που πλήττονται σκληρά. Πώς εξελίσσεται αυτή η εικόνα με την συνεχή τροφοδότηση κλινικών δεδομένων; Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι θα μπορούσε να αλλάξει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο ευαίσθητα και συγκεκριμένα είναι τα διάφορα τεστ αντισωμάτων και αν μπορούν να αποφύγουν ψευδείς θετικές διαγνώσεις λόγω ομοιότητας των αντισωμάτων σε σχετικούς ιούς. Αυτό που είναι όμως εξαιρετικά σημαντικό όχι μόνο για να υπολογιστεί η έκταση της ανοσίας τής αγέλης, αλλά και για να διαπιστωθεί εάν κάποιοι άνθρωποι μπορούν να επανέλθουν στην κοινωνία με ασφάλεια χωρίς να μολυνθούν ξανά ή να είναι φορείς, είναι η διάρκεια της ανοσίας. Μέχρι να έχουμε απαντήσεις για την ανοσία όμως, τι μπορούν να κάνουν οι επιστήμονες αλλά και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων που βασίζονται στην επιστήμη για να εφαρμόσουν την κατάλληλη πολιτική εξόδου από τα μέτρα;

Κατασκευή ενός εννοιολογικού μοντέλου

Ο Marc Lipsitch (καθηγητής επιδημιολογίας και ανοσολογίας και λοιμωδών νοσημάτων στο Χάρβαρντ Τ.Η. Chan School of Public Health, όπου διευθύνει επίσης το Κέντρο για τη Δυναμική των Μεταδοτικών Νόσων) σε άρθρο του στους New York Times εξηγεί πως «παίρνονται αποφάσεις με μεγάλες συνέπειες, όπως οφείλουν, μόνο με βάση αναλαμπές επιστημονικών δεδομένων». Η καλύτερη προσέγγιση σύμφωνα με τον Lipsitch είναι η κατασκευή ενός εννοιολογικού μοντέλου, δηλαδή ενός συνόλου υποθέσεων σχετικά με το πώς μπορεί να λειτουργήσει η ανοσία – με βάση τις τρέχουσες γνώσεις του ανοσοποιητικού συστήματος και πληροφορίες σχετικά με τους συγγενείς ιούς.

Αλλά συνιστά προσοχή γιατί όπως σε κάθε μοντελοποίηση, πρέπει να ακολουθεί, η έρευνα με βελτίωση του μοντέλου ή/και επιβεβαίωση της θεωρίας με παρατήρηση και πειράματα.

Αν συνοψίσουμε το άρθρο μαθαίνουμε πως

1. Ανάλυση χιλιάδων περιπτώσεων εποχικών κορονοϊών στις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας μαθηματικό μοντελοποίηση έδειξε ότι η ανοσία ενός έτους περίπου είναι πιθανή για τους δύο εποχιακούς κορονοϊούς που σχετίζονται περισσότερο με το SARS-CoV-2. Αυτό δίνει μια πιθανή ένδειξη για το πώς θα μπορούσε να συμπεριφερθεί η ανθρώπινη ανοσία απέναντι στον SARS-CoV-2.

2. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν ανοσία στον ιό, ένα μολυσμένο άτομο έχει όλο και λιγότερες πιθανότητες να έρθει σε επαφή με ένα πρόσωπο ευπαθή σε λοίμωξη. Δηλαδή, τελικά, η ανοσία της αγέλης για αυτό τον ιό γίνεται παράμετρος της κοινωνίας.

3. Mια πρόσφατη μελέτη (η οποία όμως δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί) λέει πως οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν 100 ή ακόμη και 1.000 φορές μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον αριθμό που αναφέρεται. Η εκτίμηση είναι πρώιμη και έμμεση και κρίνεται σαν έμμεση απόρροια στατιστικών συσχετισμών, αλλά μπορεί να είναι ένδειξη για μελλοντικά ευρήματα.

4. Δεν έχουν διεξαχθεί ενδελεχή πειράματα για μελέτη ανοσίας σε SARS και MERS. Αλλά οι μετρήσεις των αντισωμάτων στο αίμα πρώην νοσούντων υποδηλώνουν δύο χρόνια ανοσία για το SARS, και σχεδόν τρία χρόνια για το MERS,.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για σχεδόν όλες τις πτυχές αυτού του νέου ιού, αλλά σε αυτήν την πανδημία, όπως και σε προηγούμενες, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις με μεγάλες συνέπειες πριν από την εισαγωγή οριστικών δεδομένων. Δεδομένης αυτής της επείγουσας ανάγκης, η συνεχής ενημέρωση και προσεκτική ερμηνεία των αποτελεσμάτων των μελετών από τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων είναι πιο κρίσιμη από ποτέ.



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Μόσιαλος: ”Ανοσία στον κορονοϊό – Πόση και πόσοι;”"

ΗΠΑ: Σχεδόν 25.000 οι νεκροί από την πανδημία

Τις 25.000 αγγίζει ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κορονοϊό στις ΗΠΑ, με τον απολογισμό να διπλασιάζεται σε διάστημα μίας εβδομάδας, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Οι ΗΠΑ, η τρίτη πολυπληθέστερη χώρα παγκοσμίως, έχει καταγράψει περισσότερους θανάτους από τη νόσο COVID-19 από οποιαδήποτε χώρα. Επιπλέον, μετρά σχεδόν 597.000 κρούσματα, τα τριπλάσια από οποιαδήποτε άλλη χώρα, με σχεδόν 2 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως.

Χθες, οι ΗΠΑ κατέγραψαν περίπου 1.500 νέους θανάτους, ένας αριθμός πολύ μικρότερος του απολογισμού της περασμένης εβδομάδας με τουλάχιστον 2.000 θανάτους κάθε 24 ώρες, σύμφωνα με το Reuters. Οι θάνατοι στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τους 24.400 σήμερα, καταγράφοντας περίπου 1.500 νέους θανάτους κι ενώ απομένουν πολλές Πολιτείες που δεν έχουν ανακοινώσει τους νεκρούς τους.

Μέχρι στιγμής, αυτήν την εβδομάδα, ο αριθμός των νεκρών καταγράφει κατά μέσο όρο αύξηση 7% σε ημερήσια βάση έναντι 14% την περασμένη εβδομάδα και 30% πολλές ημέρες του Μαρτίου, βάσει της καταμέτρησης του Reuters. Τα κρούσματα αυτήν την εβδομάδα έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 5% σε ημερήσια βάση σε σύγκριση με 7,8% την περασμένη εβδομάδα και 30% σε ημερήσια βάση τον Μάρτιο.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Σχεδόν 25.000 οι νεκροί από την πανδημία"

Σοκ από Χάρβαρντ για κορωνοϊό: Ο ιός θα γίνει εποχικός και θα συνυπάρχει με την γρίπη

Η πιθανότητα νέων εξάρσεων της πανδημίας του κορωνοϊού είναι πιθανό να καταστήσει κατά περιόδους αναγκαία την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης ακόμα και έως το 2022, ιδίως έαν στο μεταξύ δεν έχουν βρεθεί αποτελεσματικά φάρμακα και εμβόλια, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις επιστημόνων του φημισμένου Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές των Τμημάτων Ανοσολογίας και Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Λίπσιτς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», εξέτασαν μέσω μοντέλων διάφορα πιθανά μελλοντικά «σενάρια» μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι, ενώ τα σημερινά περιοριστικά μέτρα βοηθούν στη μείωση της εξάπλωσης του ιού και αποφορτίζουν τις ΜΕΘ υπό υπερβολική πίεση, η λοίμωξη μπορεί να αναζωπυρωθεί, μόλις αρθούν τα μέτρα, «κατακλύζοντας» τα νοσοκομεία ξανά. Θεωρούν, έτσι, πιθανές μέσα στους επόμενους χειμώνες νέες εξάρσεις της πανδημίας, οι οποίες θα ακολουθήσουν το τωρινό πιο σοβαρό πρώτο επιδημικό κύμα.

Προκειμένου να αποφευχθεί μία μεγάλη πίεση του συστήματος Υγείας, ιδίως των μονάδων εντατικής θεραπείας, οι επιστήμονες δεν αποκλείουν ότι θα χρειαστεί η επιβολή ξανά περιοριστικών μέτρων, παρατεταμένων ή διακοπτόμενων, έως το 2022. Γι’ αυτό θεωρούν σημαντικό να επεκταθεί η δυνατότητα των νοσοκομείων σε κλίνες ΜΕΘ για κάθε μελλοντικό ενδεχόμενο.

Η ύπαρξη φαρμακευτικών θεραπειών στο μέλλον θα διευκολύνει την απόκτηση συλλογικής ανοσίας («ανοσία αγέλης») από τον πληθυσμό. Παράλληλα, όπως λένε, χρειάζονται επειγόντως ευρέως φάσματος ορολογικές μελέτες (αντισωμάτων), που θα προσδιορίσουν το βαθμό και τη διάρκεια της ανοσίας των ανθρώπων απέναντι στον κορωνοϊό. Δηλαδή, με ποιο ρυθμό η αρχική ανοσία σταδιακά χάνεται, κάτι που χαρακτηρίζουν το πιο κρίσιμο ζητούμενο και τον μεγάλο άγνωστο που θα κρίνει τις μελλοντικές εξελίξεις. Η εξάπλωση και επιμονή του κορωνοϊού μετά το τωρινό αρχικό πανδημικό στάδιο θα εξαρτηθεί καθοριστικά από τη χρονική διάρκεια της ανθρώπινης ανοσίας, η οποία προς το παρόν είναι άγνωστη.

Αλλά, ακόμα και στην περίπτωση μιας φαινομενικής εξαφάνισης του ιού, οι επιστήμονες του Χάρβαρντ θεωρούν ότι θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές να μείνουν σε εγρήγορση και να διατηρήσουν την επιδημιολογική επιτήρηση, επειδή είναι πιθανή μια επανεμφάνιση του ιού έως το τέλος του 2024 ή το 2025.

Εκτιμούν ως απίθανο ότι ο ιός SARS-CoV-2 θα ακολουθήσει την πορεία του προηγούμενου συγγενικού ιού SARS-CoV-1, που εξαφανίστηκε γρήγορα. Θεωρούν πιθανότερο ότι ο νέος κορωνοϊός θα αποκτήσει εποχικότητα ανάλογη της γρίπης και μπορεί τους επόμενους χειμώνες να συνυπάρξει μαζί της, επιβαρύνοντας επιπρόσθετα τα συστήματα Υγείας.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκ από Χάρβαρντ για κορωνοϊό: Ο ιός θα γίνει εποχικός και θα συνυπάρχει με την γρίπη"

Κοροναϊός: Έλεγχοι σε επιβάτες που ήρθαν από το εξωτερικό

Σε κεντρικό ξενοδοχείο της Ομόνοιας, βρίσκονται επιβάτες -στην πλειοψηφία τους φοιτητές- που ήλθαν από το εξωτερικό και υποβάλλονται σε ελέγχους για τον νέο κοροναϊό.

Ειδικά κλιμάκια βρίσκονται στο ξενοδοχείο για τη λήψη δειγμάτων, τα αποτελέσματα των οποίων θα αποσταλούν στα εργαστήρια ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν προσβληθεί από τον ιό.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Έλεγχοι σε επιβάτες που ήρθαν από το εξωτερικό"

Τουρκία: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 107 νεκρούς το τελευταίο 24ωρο, ξεπέρασαν τα 65.000 τα κρούσματα

Τον χειρότερο αριθμό νέων νεκρών από την έναρξη της επιδημίας Covid-19 στη χώρα ανακοίνωσε την Τρίτη η Τουρκία, καθώς για πρώτη φορά καταγράφηκαν πάνω από 100 θάνατοι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας της Τουρκίας, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 107 νέοι θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να φτάνει τους 1.403. Παράλληλα, καταγράφηκαν 4.062 νέα κρούσματα, με την χώρα να ξεπερνά πλέον σε καταγεγραμμένους ασθενείς από τον κορονοϊό τους 65.000. Συνολικά 65.111 ασθενείς έχουν καταγραφεί από τις τουρκικές αρχές.

1.087 άνθρωποι νοσηλεύονται σε μονάδες εντατική θεραπεία, ενώ 4.799 έχουν αποθεραπευτεί.

Το πρώτο κρούσμα στην Τουρκία είχε καταγραφεί στις 11 Μαρτίου. Έκτοτε, οι ρυθμοί αύξησης παραμένουν μεγάλοι σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, καθώς η τουρκική κυβέρνηση έχει αρνηθεί να λάβει γενικευμένα περιοριστικά μέτρα, προκαλώντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 107 νεκρούς το τελευταίο 24ωρο, ξεπέρασαν τα 65.000 τα κρούσματα"

Κύπρος: 33 νέα κρούσματα κορωνοϊού

Τριάντα τρία άτομα βρέθηκαν θετικά στον Covid-19 στην Κύπρο σε σύνολο 1.703 εργαστηριακών διαγνώσεων, ανακοίνωσαν την Τρίτη οι κυπριακές αρχές.

Ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ανακοίνωσε ότι πρόκειται για 13 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης, ένα άτομο που επαναπατρίστηκε χθες, 16 άτομα από μονάδα αρτοποιείου και 3 άτομα από τις 20.000 διαγνώσεις που εμπίπτουν στη μελέτη των επαγγελματιών.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων στην Κύπρο ανήλθε στα 695 (περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).

ΚΥΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: 33 νέα κρούσματα κορωνοϊού"

Αρκάς: «Πέφτουν» τα στοιχήματα για το Πάσχα με… κρούσματα κορονοϊού

Ο Αρκάς έχει ένα νέο αγαπημένο θέμα: Τον κορονοϊό φυσικά, αφού ο γνωστός σκιτσογράφος “χτυπά” σχεδόν καθημερινά με αφορμή την εξάπλωση του φονικού ιού στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Στο νέο σκίτσο που “ανέβασε” στα social media ο Αρκάς, απεικονίζονται δύο… κορονοϊοί, οι οποίοι συνομιλούν για τις μέρες του Πάσχα που έρχονται.

Ο ένας λέει: “Πάμε στοίχημα τριακόσια κρούσματα ότι το Πάσχα θα βγουν;”

“Κι αν δεν βγουν;”, ρωτάει ο δεύτερος, για να πάρει την απάντηση: “Θα στα χρωστάω!”.

Δείτε τη νέα ανάρτηση που “υπογράφει” ο Αρκάς



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρκάς: «Πέφτουν» τα στοιχήματα για το Πάσχα με… κρούσματα κορονοϊού"

Προσφυγικό - Μυτιλήνη: Αναχωρούν 20 ανήλικοι από τη Μόρια με προορισμό τη Γερμανία

Αναχωρούν σήμερα Μεγάλη Τρίτη από τον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας 20 ανήλικοι πρόσφυγες, οι οποίοι το Μεγάλο Σάββατο 18 Απριλίου έχει προγραμματισθεί να αναχωρήσουν για τη Γερμανία.

Επίσης 20 αιτούντες άσυλο αναχωρούν σήμερα μέσω προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες για Πειραιά, με προορισμό δομές στην ενδοχώρα.

Με τις τελευταίες αναχωρήσεις ο αριθμός των προσφύγων και αιτούντων άσυλο που διαμένουν στον καταυλισμό της Μόριας έπεσε στους 18.600.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσφυγικό - Μυτιλήνη: Αναχωρούν 20 ανήλικοι από τη Μόρια με προορισμό τη Γερμανία"

Ιταλία – Κορωνοϊός: 602 νέοι θάνατοι – 21.067 στο σύνολο

Για πρώτη φορά σήμερα έπειτα από τις 13 Μαρτίου, οι νέες μολύνσεις κορωνοϊού στην Ιταλία έπεσαν κάτω από τις 3.000. Συγκεκριμένα, η Πολιτική Προστασία της χώρας ανέφερε πως το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 2.972 και ήταν λιγότερες κατά 181 από χθες.

Από την άλλη, ωστόσο, αυξήθηκε ο καθημερινός αριθμός νεκρών στους 602 από τους χθεσινούς 566, με τον συνολικό αριθμό να ξεπερνά τις 21.000 από την έναρξη της επιδημίας στην Ιταλία. Από αυτούς, οι γιατροί και νοσηλευτές που έχασαν τη ζωή τους ανήλθαν σε 116.

Πλέον, ο τραγικός κατάλογος νεκρών της Ιταλίας από την ημέρα έναρξης της επιδημίας αριθμεί 21.067 θύματα.

Ακόμη, 1.695 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό, ενώ συνολικά 37.130 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Επιπλέον, 3.186 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.011 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 73.094 έχει αποφασιστεί ο κατ’ οίκον περιορισμός.


Θετικό είναι το γεγονός πως οι εισαγωγές στη μονάδα εντατικής θεραπείας (για ενδέκατη συνεχή ημέρα) συνεχίζουν να μειώνονται, ενώ περιορίζονται ελαφρά και οι εισαγωγές στο νοσοκομείο.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 60.326 και οι νεκροί 11.142. Στην Εμίλια Ρομάνα τα κρούσματα είναι 20.752, με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 2.705. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 14.432, με 906 νεκρούς.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία – Κορωνοϊός: 602 νέοι θάνατοι – 21.067 στο σύνολο"

Τσιόδρας: Φθίνει η μετάδοση του κορωνοϊού - Να προσέξουν όσοι πήγαν νόμιμα ή παράνομα στην επαρχία

Μείωση του ρυθμού μετάδοσης του κορωνοϊού διαπιστώνει η επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα, γεγονός που συνδέεται άμεσα με τα μέτρα που έχουν ληφθεί και την τήρησή τους. Η νόσος φθίνει, ο ρυθμός μετάδοσης R0 είναι πλέον κάτω από 1, είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ένας ασθενής με κορωνοϊό μολύνει (στατιστικά) λιγότερους από έναν υγιείς.

Tο R0 «αντιπροσωπεύει τον μέσο αριθμό ανθρώπων που θα κολλήσουν τη νόσο από έναν άνθρωπο: Δηλαδή εάν αφήσεις τον ιό χωρίς μέτρα κι έχει R0 πάνω από 2, ο ένας θα “κολλήσει” τουλάχιστον άλλους δύο», είπε και πρόσθεσε: «Το R0 στην Ελλάδα είναι κάτω από το 1 χάρη στα μέτρα. Τι σημαίνει αυτό; Η νόσος φθίνει, δηλαδή σβήνει, και τελικά εξαφανίζεται», πρόσθεσε

Ωστόσο, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι δεν πρέπει «να χαλάσουμε ό,τι χτίσαμε» και ακολούθως αναφέρθηκε σε εκείνους που έφυγαν από τα αστικά κέντρα με προορισμό την περιφέρεια, τονίζοντας ότι είναι σημαντικότατη η τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας. «Ακόμα και με πονόλαιμο πρέπει να γίνει αυτοαπομόνωση, για την προστασία των μονίμων κατοίκων της επαρχίας και ειδικά όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες», είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω αν μετακινήθηκαν νόμιμα ή παράνομα, αλλά δεν θα ήθελα να χαλάσουμε ό, τι χτίσαμε. Εγώ δεν θα ήθελα να έχω τέτοια ευθύνη πάνω μου, ότι μετέφερα τον ιό», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Να μην δώσουμε «ευκαιρία» στον ιό


Ερωτηθείς για την επικινδυνότητα της συνάθροισης πολιτών γύρω από το πασχαλινό τραπέζι, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι τυχόν συναθροίσεις μπορεί να συμβάλλουν στη διασπορά του ιού. Οπως είπε, ακόμη και με την ομιλία μπορεί να το μεταδώσει κανείς, δεν είναι ακόμη η ώρα να αρθούν τα μέτρα, τόνισε και σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε διασπορά. «Είναι καλύτερα να πας και να αφήσεις το φαγητό στον πατέρα σου που είναι μόνο του, παρά να μείνεις και να αρρωστήσει- έχω παραδείγματα και στην ιατρική κοινότητα. Είναι "ευκαιρία" για τον ιό, που δεν πρέπει να του τη δώσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Για το χρόνο άρσης των μέτρων, ο κ. Τσιόδρας είπε δεν αναμένεις μηδέν κρούσματα για να αρθούν τα μέτρα, ο κύριος αριθμητικός δείκτης είναι το R0, ο δείκτης της μετάδοσης του ιού στην κοινότητα. Παράλληλα, είναι ο δείκτης αναζωπύρωσης, η ανοσία για την οποία κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα ακόμη, γιατί δεν έχουμε δεδομένα σε όλο τον κόσμο, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει ετερογένεια δεδομένων στην Ευρώπη. Θα ξέρουμε καλύτερα τις επόμενες εβδομάδες, μέχρι το τέλος Μαϊου θα ξέρουμε περισσότερα. Ο ΠΟΥ έδωσε οδηγίες για την επάνοδο, αλλά η κατάσταση είναι δυναμική, παρακολουθείς και ανάλογα επανέρχεσαι σε μέτρα.

O εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε και τα στοιχεία του τελευταίου εικοσιτετραώρου για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Έτσι, έχουμε 25 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα και στο σύνολό τους ανέρχονται πλέον στα 2.170. Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους έχουν φτάσει τους 101, ενώ 76 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Το σημαντικό που ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας πάντως, είναι ότι ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου στην Ελλάδα (R0) έχει μειωθεί και πλέον είναι κάτω από 1, δηλαδή ένας ασθενής μολύνει λιγότερους από έναν υγιείς.



Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο κ. Τσιόδρας. έχουν ελεγχθεί 48.798 δείγματα, ενώ από τα επιβεβαιωμένα το 25,6% σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ το 40% σχετίζεται με άλλα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Από τους 76 ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι γυναίκες είναι οι 17, ενώ η μέση ηλικία αυτών των ασθενών είναι τα 68 έτη. 27 ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο από τη ΜΕΘ. Από το σύνολο των θανόντων γυναίκες είναι οι 27, ενώ η μέση ηλικία όσων κατέληξαν είναι τα 73 χρόνια. Σχεδόν οι 9 στους 10 (89%) είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικίας άνω των 70 ετών.

Για τον σχεδιασμό άρσης των μέτρων, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας είπε ότι λαμβάνονται υπόψη όλα τα δεδομένα ενώ, αναφερόμενος στη χρήση της μάσκας, είπε ότι θεωρήθηκε προτιμότερο να μην χρησιμοποιείται γενικά, αλλά ενδεχομένως να είναι η χρήση της στα μέτρα της επόμενης φάσης- για παράδειγμα να χρησιμοποιούντα σε χώρους όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όταν θα λειτουργούν πλήρως ή σε άλλους χώρους.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσιόδρας: Φθίνει η μετάδοση του κορωνοϊού - Να προσέξουν όσοι πήγαν νόμιμα ή παράνομα στην επαρχία"

Κοροναϊός: Πάνω από 1.000 θάνατοι και στη Σουηδία

Ο νέος κοροναϊός έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 1.000 ανθρώπων στη Σουηδία από την αρχή της επιδημίας, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό που ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο απολογισμός είναι πλέον 1.033 νεκροί και 11.445 κρούσματα του νέου κοροναϊού που έχουν καταγραφεί επίσημα στη σκανδιναβική αυτή χώρα των 10,3 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία έχει υιοθετήσει πιο ευέλικτα μέτρα σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες για να περιορίσει τη διασπορά του ιού.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Πάνω από 1.000 θάνατοι και στη Σουηδία"

Κορωνοϊός - Νέα Υόρκη: Αυξήθηκε ξανά ο καθημερινός αριθμός νεκρών - 778 νέοι θάνατοι

Σταθεροποίηση της καμπύλης, αλλά αύξηση στον καθημερινό αριθμό των νεκρών στη Νέα Υόρκη σε σύγκριση με χθες, κατέγραψε η Νέα Υόρκη το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κυβερνήτη Άντριου Κουόμο.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, 778 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω κορωνοϊού από τη Δευτέρα προς την Τρίτη σε σύγκριση με τους 671 του πρηγούμενου 24ωρου. Αυτή ήταν η πρώτη αύξηση μετά από δυο διαδοχικές ημέρες μείωσης.

Συνολικά, οι νεκροί στην αμερικανική μεγαλούπολη έφτασαν στους 10.834 από τους 10.056.

«Έχουμε δείξει ότι ελέγχουμε τον ιό, δεν μας ελέγχει εκείνος. Αυτά που θα κάνουμε σήμερα, θα καθορίσουν το αύριο της πόλης μας» σημείωσε ο Κουόμο, ο οποίος μίλησε για την πιθανή επανεκκίνηση δραστηριοτήτων, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό παραμένει εν αμφιβόλω και θα καθοριστεί από την εξέλιξη της πανδημίας.

Επιπλέον, δεν αρνήθηκε να αφήσει ξανά «μπηχτές» για τον Ντόναλντ Τραμπ, που έχει εκφράσει την επιθυμία του να επανεκκινήσει την οικονομία της χώρας. «Δεν έχουμε βασιλιά σε αυτή τη χώρα. Οι πολιτείες έχουν τη δική τους ισχύ και τα δικά τους ισχυρά πλεονεκτήματα. Παραμένουμε δυνατοί, έξυνοι, ενωμένοι και πειθαρχημένοι. Η πολιτική δεν χωρά σε αυτά τα θέματα. Εδώ έχουμε να κάνουμε για την κοινότητά μας και τις ζωές μας. Αν ο Τραμπ θέλει μάχη μαζί μου, είναι δικό του θέμα. Εγώ δεν έχω τέτοια επιθυμία» σημείωσε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Νέα Υόρκη: Αυξήθηκε ξανά ο καθημερινός αριθμός νεκρών - 778 νέοι θάνατοι"

Ευρώπη: Εμφανίστηκε επικίνδυνη ασθένεια -Η «Λέπρα της Ελιάς»

Μια δυσοίωνη εικόνα για το μέλλον των ελαιόδεντρων στην Ιταλία, στην Ελλάδα και στην Ισπανία -οι οποίες από κοινού παράγουν το 95% του ελαιόλαδου της Ευρώπης- σκιαγραφεί μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη σχετικά με τις δυνητικές επιπτώσεις του καταστροφικού για τις ελιές βακτηρίου Xylella fastidiosa, σε περίπτωση που αυτό επεκταθεί μελλοντικά και φθάσει να μολύνει σχεδόν όλους τους ελαιώνες του ευρωπαϊκού Νότου.

Πολλοί ελαιώνες στην Ιταλία και σε μικρότερο βαθμό στην Ισπανία έχουν ήδη καταστραφεί και η μελέτη προβλέπει ότι, αν το φυτοπαθογόνο βακτήριο επεκταθεί κι άλλο, η οικονομική ζημιά στις τρεις χώρες μπορεί να ξεπεράσει συνολικά ακόμη και τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Για την Ελλάδα ειδικά (όπου ευτυχώς το βακτήριο δεν έχει φθάσει ακόμη), στο χειρότερο σενάριο η ζημιά θα μπορούσε να προσεγγίσει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τους ερευνητές, με επικεφαλής τον Κέβιν Σνάιντερ του ολλανδικού Πανεπιστημίου του Βαγκενίγκεν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).
Η Xylella, που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Απουλία της Ιταλίας το 2013 και εξαπλώνεται από τα έντομα, θεωρείται από τους πιο επικίνδυνους παθογόνους μικροοργανισμούς για τα φυτά στον κόσμο και μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί τρόπος για να καταπολεμηθεί. Εκτός από τις ελιές, επιτίθεται σε κερασιές, αμυγδαλιές, δαμασκηνιές, αμπέλια, εσπεριδοειδή κ.α. Η ασθένεια έχει ονομαστεί «Σύνδρομο της Ταχείας Παρακμής της Ελιάς» ή απλώς «λέπρα της ελιάς».

Το βακτήριο εμποδίζει τη δυνατότητα του φυτού να τροφοδοτείται με νερό και θρεπτικές ουσίες, ώσπου τελικά ξεραίνεται και πεθαίνει. Στην Ιταλία έχει προκαλέσει μείωση της παραγωγής των ελαιόδεντρων κατά περίπου 60% από τότε που ανακαλύφθηκε. Εκτός από την Ιταλία, μέχρι τώρα η Xylella έχει κάνει την εμφάνιση της στην Ισπανία (Βαλεαρίδες Νήσοι, Αλικάντε, Μαδρίτη κ.α.), στη Γαλλία (κυρίως Κορσική και Κυανή Ακτή) και στην Πορτογαλία, έχοντας καταστρέψει εκατομμύρια δέντρα στον ευρωπαϊκό Νότο. Στην Ιταλία τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ελιές έχουν καταστραφεί, καθώς έχει μολυνθεί περίπου το 17% των ελαιοπαραγωγικών περιοχών.

Η εξάπλωση της Xylella εκτιμάται ότι σήμερα γίνεται με ρυθμό περίπου πέντε χιλιομέτρων το χρόνο, αλλά θα μπορούσε να επιβραδυνθεί στο ένα χιλιόμετρο με τις κατάλληλες παρεμβάσεις. Λόγω ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών, θεωρείται ότι το 85% έως 99% των ελαιοπαραγωγικών περιοχών του Ευρωπαϊκού Νότου είναι ευάλωτο.

«Η ζημιά στις ελιές επιφέρει επίσης μια απαξίωση στην αξία της γης και στην τουριστική ελκυστικότητα μιας περιοχής. Έχει συνεπώς σοβαρή επίπτωση στην τοπική οικονομία και στην απασχόληση που συνδέεται με τη γεωργία», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια δρ Μαρία Σαπονάρι του ιταλικού ινστιτούτου βιώσιμης φυτοπροστασίας CNR.

Για την Ισπανία η μελέτη εκτιμά ότι, αν μολυνόταν και καταστρεφόταν η πλειονότητα των ελαιόδεντρων, η ζημιά θα μπορούσε να φθάσει τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στα επόμενα 50 χρόνια, ενώ στην Ιταλία πάνω από πέντε δισεκατομμύρια. Αν όμως καταστεί εφικτό να επιβραδυνθεί σημαντικά η αρρώστια και νέες πιο ανθεκτικές ποικιλίες ελαιόδεντρων φυτευτούν (αυτό θεωρείται η καλύτερη λύση μακροπρόθεσμα), τότε η ζημιά θα είναι πολύ μικρότερη. Η μείωση του πληθυσμού των εντόμων-φορέων είναι ο άλλος βασικός πυλώνας της μάχης κατά της Xylella.

Όμως σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ερευνητές, ακόμη κι αν δεν υπάρξει το χειρότερο σενάριο, οι καταναλωτές αναμένεται στο μέλλον να νιώσουν την επίπτωση στο πορτοφόλι τους. «Θα υπάρξει μια μείωση της προσφοράς και αναμένεται ότι οι τιμές θα ανέβουν, κάτι που θα πλήξει τους καταναλωτές», σύμφωνα με τον Σνάιντερ, ο οποίος πρόσθεσε ότι, πέρα από το στενά οικονομικό κόστος, θα είναι οδυνηρή και ανεκτίμητη η απώλεια παραδοσιακών ελαιώνων, τους οποίους διαδοχικές γενιές φρόντισαν και κληροδότησαν στις επόμενες.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρώπη: Εμφανίστηκε επικίνδυνη ασθένεια -Η «Λέπρα της Ελιάς»"

Κορωνοϊός - Ξάνθη: Ένταση στο Δροσερό – Κάτοικοι φωνάζουν πως δεν έχουν κρούσματα

Ένταση επικράτησε το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης στο Δροσερό, στην Ξάνθη, με κατοίκους να φωνάζουν πως δεν υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού στον οικισμό.

Προηγήθηκαν τηλεοπτικά ρεπορτάζ στα οποία γινόταν αναφορά για δεκάδες κρούσματα που προέκυψαν από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ τη Μεγάλη Δευτέρα.

Ωστόσο οι κάτοικοι έσπευσαν στο σημείο που βρίσκονται τα περιπολικά της Αστυνομίας και περιφρουρούν τον οικισμό, καθώς και οι Δημοσιογράφοι που πραγματοποιούν ρεπορτάζ, και άρχισαν να φωνάζουν και να διαμαρτύρονται. Μεταξύ άλλων τόνιζαν πως δεν αποτελούν "υγειονομική βόμβα" όπως τους χαρακτηρίζουν.

Οι τόνοι έπεσαν χωρίς να σημειωθεί κάποιο επεισόδιο και οι κάτοικοι επέστρεψαν στον οικισμό τους.

Αντιδράσεις στην Ξάνθη

Την ίδια στιγμή έντονη είναι και η δυσφορία που εκφράζουν αρκετοί κάτοικοι της Ξάνθης για την παράταση κατά 2 εβδομάδες στα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στον δήμο Ξάνθης.

Σκληρή είναι και η κριτική που ασκούν οι φωνές της αντιπολίτευσης τόσο στον δήμο όσο και στην Περιφέρεια για τον τρόπο που έχουν διαχειριστεί την υγειονομική κρίση. Η κριτική επικεντρώνεται από τη μια στο γεγονός ότι δεν υπάρχει οργανωμένη και επίσημη ενημέρωση για την εξάπλωση του κορονοϊού στην περιοχή και από την άλλη στα μέτρα που έχουν ληφθεί όλο αυτό το διάστημα και την αποτελεσματικότητα αυτών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κατήγγειλε πως δεν κλήθηκε ο Ι.Σ. στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία του Νίκου Χαρδαλιά στην Ξάνθη, με θέμα τον κορονοϊό, ενώ από τη μεριά του ζήτησε να γίνουν τεστ σε όλους τους κατοίκους της Ξάνθης για να υπάρξει πλήρης εικόνα για την εξάπλωση του ιού και να ληφθούν τα αντίστοιχα μέτρα.



xanthinea
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Ξάνθη: Ένταση στο Δροσερό – Κάτοικοι φωνάζουν πως δεν έχουν κρούσματα"

Περιφέρεια Αττικής: Περιοριστικά μέτρα στα κοιμητήρια έως την Ανάσταση

Στην αναγκαιότητα να περιοριστεί, ακόμα και να ανασταλεί η λειτουργία των κοιμητηρίων της Αττικής μέχρι και το Πάσχα, για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού, εισηγείται στους Δημάρχους, ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

Επίσης τους ζητά να προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, μετά τις ανησυχίες που εξέφρασαν για τον συγχρωτισμό ο οποίος θα ενταθεί από την Μ. Πέμπτη για να κορυφωθεί την επόμενη με την περιφορά του Επιταφίου στα κοιμητήρια.

Με αφορμή το ζήτημα αυτό και αναγνωρίζοντας την ανάγκη πολλών πολιτών να βρεθούν κοντά στους τάφους αγαπημένων τους προσώπων, ο κ. Πατούλης επισημαίνει ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα αυξημένος. «Είναι ανάγκη όλοι μας να αντιληφθούμε ότι ο κίνδυνος δεν πέρασε. Είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης, να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία. Ο Απρίλιος είναι κρίσιμος μήνας για την εξέλιξη της πανδημίας και οφείλουμε να πειθαρχήσουμε. Στο πλαίσιο αυτό ο κάθε Δήμος απαιτείται να προβεί, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, στις αναγκαίες δράσεις για την αποτροπή φαινομένων συγχρωτισμού εντός των κοιμητηρίων», αναφέρει ο περιφερειάρχης.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Περιφέρεια Αττικής: Περιοριστικά μέτρα στα κοιμητήρια έως την Ανάσταση"

Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: Θα κάνουμε Πάσχα χωρίς συγγενείς και φίλους

Διανύουμε την πιο κρίσιμη εβδομάδα. Οι επιλογές μας τις επόμενες ημέρες θα καθορίσουν τις εξελίξεις. Είναι σημαντικό να δείξουμε σύνεση και αποφασιστικότητα τα επόμενα εικοσιτετράωρα» ανέφερε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, επαναλαμβάνοντας πως «δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων τις ημέρες του Πάσχα. Δεν πρέπει να ετοιμαζόμαστε να μαζευτούμε γύρω από το τραπέζι του Πάσχα». Απευθύνοντας σαφή προειδοποίηση, «ούτε στους συγγενείς θα πάμε, ούτε θα μαζευτεί όλη η γειτονιά σε ταράτσες και πυλωτές» ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς.





Οδεύοντας προς την κορύφωση της Μεγάλης Εβδομάδας, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας δήλωσε πως αντιλαμβάνεται τη βαθιά ανάγκη να βρεθούμε στα κοιμητήρια αυτές τις ημέρες», εξηγώντας, ωστόσο πως «ειδικά, την Μεγάλη Παρασκευή, δύσκολο και αν είναι όσο δύσκολο και αν ακούγεται τα κοιμητήρια σε όλη τη χώρα θα είναι κλειστά». Παράλληλα, την Μεγάλη Παρασκευή τα καταστήματα που είναι ανοιχτά αυτήν την περίοδο, θα παραμείνουν ανοιχτά από τη μία το μεσημέρι και μόνο μέχρι τις 7 το απόγευμα, ώστε το πρωί «να προσευχηθούμε από το σπίτι μας».

Αρνητικά τα δείγματα στην Ξάνθη

«Αποφύγαμε μια δύσκολη κατάσταση» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς αναφορικά με την περιοχή του Δροσερού Ξάνθης, καθώς αρνητικά βγήκαν τα 326 δείγματα, τα οποία εξετάστηκαν σε εργαστήρια στην Αθήνα, τη Θεσσαλονική και την Αλεξανδρούπολη. Αρνητικά, επίσης, υπήρξαν και τα 15 δείγματα από το προσωπικό της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης. «Η Ξάνθη, η Μύκη και η ευρύτερη περιοχή έχει πολύ υψηλά φορτία» περιέγραψε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε ότι «καλούμε όλους τους κατοίκους μέχρι τις 27 Απριλίου να μείνουν σπίτια τους».

Πιστοποιητικά μέσω κούριερ

Επιπρόσθετα, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης μέσω τηλεφώνου ταχυδρομείου και κούριερ θα αποστέλλει πιστοποιητικά (ακόμη και αυτά στα οποία απαιτείται συνυποβολή) με παράδοση στην διεύθυνση που απαιτεί ο πολίτης χωρίς χρέωση. Να σημειωθεί ότι η τηλεφωνική αίτηση μπορεί να γίνει και από τρίτο πρόσωπο, αν έχει πληρεξούσιο ή νόμιμη εξουσιοδότηση.

Μελέτη COVID 19 GR

Προχωρώντας ένα βήμα περισσότερο, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας γνωστοποίησε ότι με απόφαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το υπουργείο ανάπτυξης χρηματοδοτεί επιδημιολογική μελέτη για τον κορονοϊό, στην εκπόνηση της οποίας μετέχουν: η Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, το Εθνικό ίδρυμα τεχνολογίας και έρευνας, ο «Δημόκριτος», το Ινστιτούτο Παστέρ και το Ινστιτούτο Αλ. Φλέμινγκ, με αντικείμενο της μελέτης τη διερεύνηση της επιδημίας στην Ελλάδα, την ανάπτυξη εγχώριων μεθόδων ανίχνευσης του ιού, την έρευνα για την αντιμετώπιση της λοίμωξης, τον προσδιορισμό γενετικών παραγόντων και την πρακτική εφαρμογή της μελέτης.

Καμπάνες σε 3 λαϊκές αγορές

Εξαιτίας της μη τήρησης των κανόνων προστασίας, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας δήλωσε πως αναστέλλεται η λειτουργία τριών λαϊκών αγορών, δηλαδή της λαϊκής αγοράς στην οδό Γεωργίου Θεοτόκη στον Πειραιά, και στους δήμους Ορχομενού και Αλτιάρτου – Θεσπιέων, αφού «δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση» στην εφαρμογή των μέτρων κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: Θα κάνουμε Πάσχα χωρίς συγγενείς και φίλους"

Αυτά είναι τα νέα περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ.

Με 264 νέα περιπολικά ενισχύεται ο στόλος της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία θα κατανεμηθούν σε Υπηρεσίες όλης της χώρας.
Τα νέα περιπολικά υπηρεσιακού και ελεύθερου χρωματισμού Peugeot 308 εντάσσονται στο στόλο της Ελληνικής Αστυνομίας και κατανέμονται στη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής και σε 6 Γενικές Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις.
Ειδικότερα, τα 90 εξ αυτών θα κατανεμηθούν στην Αττική (Διεύθυνση Τροχαίας και Γενική Αστυνομική Διεύθυνση), τα 42 στη Στερεά Ελλάδα, τα 37 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, τα 34 στη Δυτική Μακεδονία, τα 26 στα Ιόνια Νησιά, τα 20 στην Ήπειρο και τα 15 στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου.
Τα οχήματα αυτά αποκτήθηκαν στο πλαίσιο υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 «Ενεργητική Οδική Ασφάλεια» των Περιφερειών Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Βορείου Αιγαίου.
Με την προσθήκη των οχημάτων αυτών ενισχύεται σημαντικά και αναβαθμίζεται η επιχειρησιακή ετοιμότητα και ανταπόκριση των κατά τόπους αστυνομικών Υπηρεσιών και βελτιώνεται το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

newsauto
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτά είναι τα νέα περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ."

Τσιόδρας: 25 νέα κρούσματα, 2.170 στο σύνολο, 76 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ

Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, έχουμε 25 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα και στο σύνολό τους ανέρχονται πλέον στα 2.170. Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους έχουν φτάσει τους 101, ενώ 76 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Το σημαντικό που ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας, πάντως, είναι ότι ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου στην Ελλάδα (R0) έχει μειωθεί και πλέον είναι κάτω από 1, δηλαδή ένας ασθενής μολύνει λιγότερους από έναν υγιείς.



Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο κ. Τσιόδρας, έχουν ελεγχθεί 48.798 δείγματα, ενώ από τα επιβεβαιωμένα το 25,6% σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ το 40% σχετίζεται με άλλα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Από τους 76 ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι γυναίκες είναι οι 17, ενώ η μέση ηλικία αυτών των ασθενών είναι τα 68 έτη. 27 ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο από τη ΜΕΘ. Από το σύνολο των θανόντων γυναίκες είναι οι 27, ενώ η μέση ηλικία όσων κατέληξαν είναι τα 73 χρόνια. Σχεδόν οι 9 στους 10 (89%) είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικίας άνω των 70 ετών.

Ερωτηθείς για την επικινδυνότητα της συνάθροισης πολιτών γύρω από το πασχαλινό τραπέζι, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι τυχόν συναθροίσεις μπορεί να συμβάλλουν στη διασπορά του ιού. Οπως είπε, ακόμη και με την ομιλία μπορεί να το μεταδώσει κανείς, δεν είναι ακόμη η ώρα να αρθούν τα μέτρα, τόνισε και σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε διασπορά. «Είναι καλύτερα να πας και να αφήσεις το φαγητό στον πατέρα σου που είναι μόνο του, παρά να μείνεις και να αρρωστήσει - έχω παραδείγματα και στην ιατρική κοινότητα. Είναι "ευκαιρία" για τον ιό, που δεν πρέπει να του τη δώσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Για το χρόνο άρσης των μέτρων, ο κ. Τσιόδρας είπε δεν αναμένεις μηδέν κρούσματα για να αρθούν τα μέτρα, ο κύριος αριθμητικός δείκτης είναι το Ρ0, ο δείκτης της μετάδοσης του ιού στην κοινότητα. Παράλληλα, είναι ο δείκτης αναζωπύρωσης, η ανοσία για την οποία κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα ακόμη, γιατί δεν έχουμε δεδομένα σε όλο τον κόσμο, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει ετερογένεια δεδομένων στην Ευρώπη. Θα ξέρουμε καλύτερα τις επόμενες εβδομάδες, μέχρι το τέλος Μαϊου θα ξέρουμε περισσότερα. Ο ΠΟΥ έδωσε οδηγίες για την επάνοδο, αλλά η κατάσταση είναι δυναμική, παρακολουθείς και ανάλογα επανέρχεσαι σε μέτρα.

Αν ξεφύγει η κατάσταση το Πάσχα, υπάρχει ορίζοντας παράτασης των μέτρων και μετά τις 27 Απριλίου: Δεν θέλουμε να δούμε μια τέτοια κατάσταση, αν συμβεί, τότε αναγκάζεται να πας σε περισσότερα μέτρα, είπε ο κ. Τσιόδρας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η αντοχή του συστήματος υγείας. Δεν είναι μόνο ο αριθμός των ΜΕΘ, όλο αυτό μπορεί πολύ γρήγορα να σου καταναλώσει την επάρκεια που έχεις σε πολύ σύντομο χρόνο.

Για τον σχεδιασμό άρσης των μέτρων, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας είπε ότι λαμβάνονται υπόψη όλα τα δεδομένα ενώ, αναφερόμενος στη χρήση της μάσκας, είπε ότι θεωρήθηκε προτιμότερο να μην χρησιμοποιείται γενικά, αλλά ενδεχομένως να είναι η χρήση της στα μέτρα της επόμενης φάσης - για παράδειγμα να χρησιμοποιούντα σε χώρους όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όταν θα λειτουργούν πλήρως ή σε άλλους χώρους.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσιόδρας: 25 νέα κρούσματα, 2.170 στο σύνολο, 76 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ"

Αποστολή εγγράφων και πιστοποιητικών από τα ΚΕΠ στο σπίτι με ένα τηλεφώνημα

Νέα διαδικασία εξυπηρέτησης μέσω των ΚΕΠ, μέσω τηλεφώνου και ταχυδρομείου ή courier, υλοποιεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων και με σκοπό την βελτιστοποίηση της απομακρυσμένης παροχής υπηρεσιών επιχειρήσεων και πολιτών.

Πρόκειται για ένα βήμα που συμπληρώνει τις υπηρεσίες που υλοποιούνται από το gov.gr μέσω του υπολογιστή ή του κινητού και αφορά σε πολίτες οι οποίοι δεν διαθέτουν τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες.

Με εγκύκλιο που αποστέλλει σήμερα Τρίτη ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς , σε όλα τα ΚΕΠ της χώρας, περιγράφεται η διαδικασία τηλεφωνικής εξυπηρέτησης για αιτήσεις που έχουν επείγοντα χαρακτήρα και δεν απαιτούν συνυποβολή δικαιολογητικών.

Η ίδια υπηρεσία τηλεφωνικής εξυπηρέτησης παρέχεται και για πιστοποιητικά που απαιτούν συνυποβολή δικαιολογητικών, εφόσον ο πολίτης τα αποστείλει ηλεκτρονικά. Τονίζεται ότι η παράδοση των παραγόμενων εγγράφων και πιστοποιητικών θα πραγματοποιείται στη διεύθυνση που θα δηλώνουν οι πολίτες, χωρίς χρέωση.

Επιπλέον, για επείγοντα αιτήματα που απαιτούν την συνυποβολή δικαιολογητικών τα οποία δεν μπορούν να αποσταλούν με ηλεκτρονικό τρόπο από τον αιτούντα, θα παρέχεται η δυνατότητα παραλαβής τους από την οικία του πολίτη μετά από τηλεφωνική εντολή στο ΚΕΠ.

Να σημειωθεί ότι τηλεφωνική αίτηση μπορεί να υποβληθεί και από τρίτο πρόσωπο, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόσωπο αυτό είναι εφοδιασμένο με συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο ή νόμιμη εξουσιοδότηση.

Ο επείγων χαρακτήρας αξιολογείται από τον προϊστάμενο του ΚΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με προηγούμενη εγκύκλιο του αρμοδίου υφυπουργού, για τον επείγοντα χαρακτήρα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

-Το αίτημα να αφορά την κάλυψη συγκεκριμένης ανάγκης, η οποία προέκυψε μετά την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 11ης Μαρτίου 2020,

-το αίτημα να αφορά επείγουσα οικογενειακή ή επαγγελματική ανάγκη,

-το αίτημα να αφορά οποιαδήποτε άμεση ανελαστική προθεσμία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποστολή εγγράφων και πιστοποιητικών από τα ΚΕΠ στο σπίτι με ένα τηλεφώνημα"

Κορωνοϊός: Αρκεί η απόσταση 2 μέτρων όταν κάνουμε τζόκινγκ ή ποδήλατο;

Πανεπιστημιακή μελέτη από το Βέλγιο και την Ολλανδία προειδοποιεί τους αθλούμενους ότι η απόσταση των δύο μέτρων όταν κάνουμε τζόκινγκ ή ποδηλασία δεν παρέχει επαρκή προστασία για την μόλυνση από τον κορωνοϊό.

Ο Bέλγος καθηγητής αεροδυναμικής Μπερτ Μπλόκεν, ο οποίος ήταν επικεφαλής σχετικής μελέτης στα πανεπιστήμια του Λέουβεν (Βέλγιο) και του Αϊντχόφεν (Ολλανδία), είπε σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) ότι η απόσταση των δύο μέτρων δεν είναι αρκετή αν βρισκόμαστε στο ρεύμα του αέρα ενός άλλου ατόμου.

«Όταν κάνετε τζόκινγκ και εκπνέετε, τα σταγονίδια της εκπνοής είναι τόσο ελαφριά που δεν κινούνται μαζί σας. Μένουν πίσω από εσάς στο σύννεφο του αέρα και χρειάζονται κάποιο χρόνο για να πέσουν στο έδαφος», εξήγησε ο Μπλόκεν.

«Αν περπατάω τώρα από πίσω σας, τότε δεν είναι αρκετός ο χρόνος να πέσουν και επομένως κινούμαι κατευθείαν προς αυτό το σύννεφο. Το μήκος του ρεύματος του αέρα που δημιουργείται από κάποιον ο οποίος κάνει τζόκινγκ ή ποδήλατο εξαρτάται από το μέγεθος του σώματος και φτάνει έως 20 και 25 μέτρα». Για αυτό και ο καθηγητής Μπλόκεν συνιστά όταν αθλούμαστε να προσέχουμε οπωσδήποτε οι αποστάσεις να είναι μεγαλύτερες.

Η απόσταση των δύο μέτρων στην περίπτωση που ψωνίζουμε στο σούπερ μάρκετ είναι πάντως επαρκής.

Deutschlandfunk/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Αρκεί η απόσταση 2 μέτρων όταν κάνουμε τζόκινγκ ή ποδήλατο;"

Εκπτωση 40% στα φοιτητικά ενοίκια επιβάλλει το ΥΠΟΙΚ

Σε δύο σημαντικές παρεμβάσεις με κοινωνικό πρόσημο προχωρά το Υπουργείο Οικονομικών.

Η πρώτη αφορά τη ρύθμιση που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα, με την οποία θεσπίζεται μείωση 40% για τα ενοίκια φοιτητών που σπουδάζουν σε πόλεις και περιοχές μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φοιτητές να θεωρούνται εξαρτώμενα τέκνα εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας ή που εργάζονται σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους. Το μέτρο κρίθηκε επιβεβλημένο, προκειμένου να στηριχθούν οι οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, σημειώνει το υπ. Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει τη θέσπιση ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, στους οποίους καταβάλλεται μόνο το 60% του μισθώματος, με βάση τα μέτρα που υλοποιεί.

Η δεύτερη παρέμβαση αφορά ρύθμιση, με την οποία επεκτείνεται το μέτρο της χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ σε ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και σε επιχειρήσεις με τη μορφή Ο.Ε, Ε.Ε, Ε.Π.Ε. και I.K.E., οι οποίες δεν απασχολούν ή απασχολούν μέχρι και είκοσι εργαζομένους, έναντι πέντε που προβλέπεται σήμερα.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκπτωση 40% στα φοιτητικά ενοίκια επιβάλλει το ΥΠΟΙΚ"

Κορωνοϊός στη Βρετανία: 778 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Άλλους 778 θανάτους ασθενών με κορωνοϊό ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου το μεσημέρι της Τρίτης, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό νεκρών στη χώρα στους 12.107.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα, φτάνουν στα 93.873.

Νωρίτερα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας είχε ανακοινώσει 744 θανάτους. Ηλικιακά, οι νεκροί ήταν μεταξύ 34 και 102 ετών.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσίευσε το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών (ONS) της Αγγλίας, οι θάνατοι λόγω κορωνοϊού σε μονάδες φροντίδας δεκαπλασιάστηκαν μέσα σε μια εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, στην εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 27 Μαρτίου, είχαν καταγραφεί 20 θάνατοι σε Αγγλία και Ουαλία. Τα σημερινά στοιχεία, για την εβδομάδα που έληξε στις 3 Απριλίου, αποκαλύπτουν ότι σημειώθηκαν 217 θάνατοι.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός στη Βρετανία: 778 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο"

Κοροναϊός: Τέσσερα νέα κρούσματα στο Αιτωλικό Μεσολογγίου

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Αιτωλοακαρνανίας, μετά τα αποτελέσματα των τεσσάρων δειγματοληψιών που έγιναν χθες και που αποτελούν επαφές του 48χρονου γιατρού από το Αιτωλικό, ο οποίος νοσηλεύεται με κοροναϊό.

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα agriniopress.gr, πρόκειται για μια ηλικιωμένη με την ανίψια της και δυο ακόμη γυναίκες, που απασχολούνταν ως καθαρίστριες στο ιατρείο και την οικία του.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα, η ηλικιωμένη νόσησε από τον ιό, αλλά βρίσκεται σε αποδρομή της νόσου, ενώ θετικές είναι τόσο η ανιψιά της, όσο και οι δυο γυναίκες, που σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα, είναι από το Νεοχώρι, το χωριό καταγωγής του γιατρού.

Οι υγειονομικές αρχές ξεκινούν τώρα διαδικασία ιχνηλάτησης και δειγματοληψιών και σε άλλες επαφές του γιατρού, ο οποίος ήταν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς και των τεσσάρων νέων κρουσμάτων.

Ο 48χρονος νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου και υποστηρίζεται με οξυγόνο, δεν έχει όμως διασωληνωθεί.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Τέσσερα νέα κρούσματα στο Αιτωλικό Μεσολογγίου"

Προκαλεί η Τουρκία: Κατηγορεί την Ελλάδα για «εγκλήματα κατά μεταναστών»

Το δάχτυλο στην Ελλάδα κουνά η Τουρκία, που κατηγορεί μάλιστα τη χώρα μας για «εγκλήματα κατά των μεταναστών» και «διαστρέβλωση της πραγματικότητας», ενώ καλεί τη χώρα μας να ακολουθήσει το παράδειγμα της Άγκυρας, καθώς την κατηγορεί για«ελεεινές συνθήκες στους προσφυγικούς καταυλισμούς». 

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, σχολίασε πρόσφατες δηλώσεις του Νότη Μηταράκη, που ανέφερε ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει την κοινή δήλωση με την ΕΕ για το προσφυγικό. 

«Οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει τη Συμφωνία της 18ης Μαρτίου χρησιμοποιώντας την πανδημία του COVID-19 ως δικαιολογία, αποτελούν ισχυρισμούς που διατυπώνονται με κίνητρο να καλυφθούν τα εγκλήματα της Ελλάδας εναντίον αιτούντων άσυλο με στόχο τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας», ανέφερε ο Χαμί Ακσόι. 

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής διπλωματίας υποστηρίζει ότι η Άγκυρα έχει εκπληρώσει «τις υποχρεώσεις της βάσει της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου. Χάρη σε αυτό, οι παράνομες είσοδοι μεταναστών στην Ευρώπη έχουν μειωθεί κατά 92%. Από αυτή την άποψη, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει εκπληρώσει τις ευθύνες της». 

«Η Ελλάδα ανέστειλε τις αιτήσεις ασύλου»

Σύμφωνα με τον κ. Ακσόι, η Τουρκία, με βάση την κοινή δήλωση «δέχεται μόνο εκείνους των οποίων οι αιτήσεις διεθνούς προστασίας απορρίπτονται ή δεν χρειάζονται διεθνή προστασία. Μέχρι σήμερα, 2.139 παράτυποι μετανάστες που πληρούν αυτά τα κριτήρια έχουν επιστραφεί από τα ελληνικά νησιά». 

Επίσης, κατηγόρησε την Ελλάδα για την προσωρινή άρση των αιτήσεων ασύλου. 

«Η Ελλάδα ανέστειλε τις αιτήσεις ασύλου για ένα μήνα κατά παράβαση των ιδρυτικών συνθηκών και των διεθνών υποχρεώσεων της ΕΕ και προσπαθεί να στείλει αιτούντες άσυλο στην Τουρκία χωρίς να τους έχει εγγράψει και χωρίς να έχει αξιολογήσει τις αιτήσεις τους για άσυλο κατά παράβαση της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου. Οι διεθνείς οργανισμοί αποκάλυψαν ανοιχτά ότι ο νέος νόμος περί ασύλου της Ελλάδας δεν είναι συμβατός με τα διεθνή πρότυπα και τις οδηγίες της ΕΕ» υποστηρίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Όπως υποστηρίζει, η Τουρκία λόγω των διεθνών μέτρων κατά του κορωνοϊού έχει αναστείλει «προσωρινά» τις επιστροφές.

«Ελεεινές οι συνθήκες που επικρατούν στα ελληνικά νησιά»

«Έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας σε όλο τον κόσμο λόγω της πανδημίας του COVID-19. Στην πραγματικότητα, η ΕΕ έχει αναστείλει προσωρινά το πρόγραμμα επανεγκατάστασης, που αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της δήλωσης της 18ης Μαρτίου, για την προστασία της δημόσιας υγείας. Η Τουρκία, για τον ίδιο λόγο, έχει επίσης σταματήσει προσωρινά τις επιστροφές που προβλέπονται στη Συμφωνία και έχει ενημερώσει σχετικά τις ελληνικές αρχές» αναφέρει το κείμενο της ανακοίνωσης και καταλήγει:

«Οι ελεεινές συνθήκες που επικρατούν στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα και η ανάγκη της Ελλάδας να ακολουθήσει το παράδειγμα της Τουρκίας από αυτή την άποψη έχουν επίσης διατυπωθεί από Έλληνα δημοσιογράφο. Συνιστούμε στην Ελλάδα να λάβει επειγόντως μέτρα για να αποτρέψει την ανθρωπιστική τραγωδία εξαιτίας της πανδημίας και να σέβεται το δικαίωμα στη ζωή και την υγεία των αιτούντων άσυλο».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκαλεί η Τουρκία: Κατηγορεί την Ελλάδα για «εγκλήματα κατά μεταναστών»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news