facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα – Στη διεθνοποίηση του τουρκικού αναθεωρητισμού επιμένει η Αθήνα

«Μη διαπραγματεύσιμο, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας, το οποίο θα υπάρχει εσαεί» χαρακτηρίζει η Αθήνα την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. 

Η Τουρκία και σήμερα προχώρησε σε νέες παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, ενώ η Ελλάδα επικεντρώνει στην διεθνοποίηση του τουρκικού αναθεωρητισμού. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει εντός της εβδομάδας σε Λιθουανία, Εσθονία και Γερμανία.

Την στιγμή που η Άγκυρα διολισθαίνει ολοένα και περισσότερο στη ρητορική των απειλών, η Αθήνα δεν ακολουθεί την ίδια διαδρομή. Επενδύει σε μεθόδους διεθνοποίησης του προβλήματος και ταυτόχρονα θωρακίζεται με όπλα που της παρέχει το Διεθνές Δίκαιο και που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνουν αντικείμενα αντιπαράθεσης, όπως σημειώνει ο Νίκος Δένδιας.

«Το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, όπως ορίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, συνιστά ένα μονομερές, μη διαπραγματεύσιμο, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας, το οποίο υπάρχει και θα υπάρχει εσαεί» τόνισε στη Real News της Κυριακής ο υπουργός Εξωτερικών.

Η ενέργεια αυτή- άσκησης κυριαρχίας– υποστηρίζει από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να συνδυαστεί με μια σαφή στρατηγική στο πλαίσιο της οποία η Ελλάδα θα καλέσει τις όμορες χώρες της στην Ανατολική Μεσόγειο σε συνομιλίες προκειμένου να υπάρξει οριοθέτηση της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας με προσφυγή στη Χάγη.

«Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε επέκταση των χωρικών της υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Δηλαδή νότια και ανατολικά της Κρήτης, στο Καστελόριζο και όπου αλλού στην Ανατολική Μεσόγειο κριθεί ότι είναι αναγκαίο» τονίζει ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Από το Επταχώρι της Καστοριάς, ο υπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως ανέφερε: «Να ανταπεξέλθουμε σε απειλές και προκλήσεις όχι μόνο ασφαλείας της σύγχρονης εποχής που ασφαλώς και έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και πρέπει πάντα να μας βρίσκει έτοιμους και προετοιμασμένους».

Δυο ακόμη υπερπτήσεις προστίθενται στις έκνομες ενέργειες της Άγκυρας, η οποία το πρωί της Κυριακής, οδήγησε μη επανδρωμένο αεροσκάφος στα 19.000 πόδια πάνω από την Κανδελιούσσα και την Λεβίθα, δυο νησίδες σχεδόν στο μέσω του Αιγαίου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα – Στη διεθνοποίηση του τουρκικού αναθεωρητισμού επιμένει η Αθήνα"

Ακραία πρόκληση της τουρκικής προεδρίας: «Το Αιγαίο είναι δικό μας – Στη Μεσόγειο υπάρχουμε εμείς»

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις της Άγκυρας με την τουρκική προεδρία να αναρτά ένα άκρως προκλητικό βίντεο με αφορμή τη Γιορτή της Δημοκρατίας της 29ης Οκτωβρίου.

Στο πρωτοφανής προκλητικότητας τρισδιάστατο βίντεο ακούγονται απίστευτες εκφράσεις. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, επισημαίνεται ανάμεσα στα άλλα ότι «Το Αιγαίο είναι δικό μας. Στη Μεσόγειο υπάρχουμε εμείς» και πως «τη Γαλάζια Πατρίδα τη χαράξαμε στις θάλασσές μας».

«Ήμασταν ένας δικέφαλος αετός, ανοίξαμε τα φτερά μας στην ιστορία, Ριζώσαμε και γίναμε πλάτανος σε τρεις ηπείρους και σε επτά κλίματα. Στον αέρα είμαστε οι αετοί που φοβίζουν τον εχθρό. Χαράξαμε στις θάλασσες μας την Γαλάζια Πατρίδα. Το Αιγαίο είναι δικό μας. Στη Μεσόγειο υπάρχουμε εμείς. Στη Μαύρη θάλασσα κυματίζει η περήφανη σημαία μας. Xαίρε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που μας οδηγείς στον Αιώνα της Τουρκίας. Χαίρε αιώνα της Τουρκίας» ακούγεται στο βίντεο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ακραία πρόκληση της τουρκικής προεδρίας: «Το Αιγαίο είναι δικό μας – Στη Μεσόγειο υπάρχουμε εμείς»"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Κολωνάκι για όλο τον Νοέμβριο

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύουν από 01.11.2022 έως 30.11.2022 και καθ' όλο το 24ωρο στην περιοχή του Κολωνακίου, λόγω εργασιών για την κατασκευή του ομώνυμου σταθμού για τη γραμμή 4 του μετρό.

Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αφορούν:

ΦΑΣΗ 1- ΥΠΟΦΑΣΗ Α'

α) Τον ολικό αποκλεισμό της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ και στο τμήμα αυτής από τη συμβολή της με την οδό Σκουφά έως τη συμβολή της με την οδό Τσακάλωφ στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σκουφά.

β) Τον ολικό αποκλεισμό της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ και στο τμήμα αυτής από τη συμβολή της με το δυτικό τμήμα της οδού Πλ. Φιλικής Εταιρείας έως τη συμβολή της με την οδό Τσακάλωφ στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Τσακάλωφ.

γ) Το σταδιακό περιορισμό του πλάτους του οδοστρώματος της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ, ελάχιστου πλάτους 4,50 μ. περίπου, από τη συμβολή της με την οδό Σκουφά έως τη συμβολή της με την οδό Κανάρη με κατάληψη της δεξιάς πλευράς του οδοστρώματος κατά τη φορά κίνησης των οχημάτων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κανάρη.

δ) Το χαρακτηρισμό ως αδιεξόδου της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ από την οδό Ηροδότου έως τον εργοταξιακό αποκλεισμό.

ΦΑΣΗ 1- ΥΠΟΦΑΣΗ Β'

α) Τον ολικό αποκλεισμό της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ και στο τμήμα αυτής από τη συμβολή της με την οδό Σκουφά έως τη συμβολή της με την οδό Κανάρη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κανάρη.

β) Τον ολικό αποκλεισμό της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ και στο τμήμα αυτής από τη συμβολή της με την οδό Κανάρη έως τη συμβολή της με την οδό Τσακάλωφ στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Τσακάλωφ.

γ) Το σταδιακό περιορισμό του πλάτους του οδοστρώματος της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ, ελάχιστου πλάτους 4,50 μ. περίπου, από τη συμβολή της με την οδό Σκουφά έως τη συμβολή της με την οδό Τσακάλωφ με κατάληψη της αριστερής πλευράς του οδοστρώματος, με ταυτόχρονη αντιδρόμηση του τμήματος αυτού με φορά κίνησης προς Τσακάλωφ.

δ) Το χαρακτηρισμό ως μονόδρομου της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ από την οδό Τσακάλωφ προς και έως την οδό Ηροδότου.

ΦΑΣΗ 1- ΥΠΟΦΑΣΗ Γ'

α) Τον ολικό αποκλεισμό της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ και στο τμήμα αυτής από τη συμβολή της με την οδό Σκουφά έως τη συμβολή της με την οδό Τσακάλωφ στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σκουφά.

β) Τον ολικό αποκλεισμό της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ και στο τμήμα αυτής από τη συμβολή της με το δυτικό τμήμα της οδού Πλ. Φιλικής Εταιρείας έως τη συμβολή της με την οδό Τσακάλωφ στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Τσακάλωφ.

γ) Τον σταδιακό περιορισμό του πλάτους του οδοστρώματος της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ, ελάχιστου πλάτους 4,50 μ. περίπου, από τη συμβολή της με την οδό Σκουφά έως τη συμβολή της με την οδό Κανάρη με κατάληψη της δεξιάς πλευράς του οδοστρώματος κατά τη φορά κίνησης των οχημάτων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κανάρη.

δ) Τον χαρακτηρισμό ως αδιεξόδου της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ από την οδό Ηροδότου έως τον εργοταξιακό αποκλεισμό.

ΦΑΣΗ 1- ΥΠΟΦΑΣΕΙΣ Α', Β', Γ'

α) Τον σταδιακό περιορισμό του πλάτους του οδοστρώματος της οδού Κανάρη στα 4,00 μ. περίπου από το ύψος της οδού Σόλωνος έως την συμβολή της με την οδό Πατριάρχου Ιωακείμ, με κατάληψη της αριστερής πλευράς του οδοστρώματος κατά τη φορά κίνησης των οχημάτων.

β) Τον ολικό αποκλεισμό του ανατολικού τμήματος της οδού Πλ. Φιλικής Εταιρείας και στο τμήμα αυτής από τη συμβολή της με την οδό Πατριάρχου Ιωακείμ έως τη συμβολή της με την οδό Καψάλη.

γ) Τον σταδιακό περιορισμό του πλάτους του οδοστρώματος του νότιου τμήματος της οδού Πλ. Φιλικής Εταιρείας ελάχιστου πλάτους στα 3,00 μ. περίπου από τη συμβολή της με την οδό Κουμπάρη έως τη συμβολή της με την οδό Καψάλη, με κατάληψη της αριστερής πλευράς του οδοστρώματος κατά τη φορά κίνησης των οχημάτων.

δ) Την υποχρεωτική πορεία με στροφή δεξιά των οχημάτων από Κανάρη προς δυτικό τμήμα της οδού Πλ. Φιλικής Εταιρείας, από Σκουφά προς Ηρακλείτου, από νότιο τμήμα της οδού Πλ. Φιλικής Εταιρείας προς Καψάλη, από Νεοφύτου Βάμβα προς Καψάλη και από Πατριάρχου Ιωακείμ προς Ηροδότου.

ε) Την υποχρεωτική πορεία με στροφή αριστερά των οχημάτων από Π. Αναγνωστόπουλου προς Πατριάρχου Ιωακείμ.

στ) Τον καθορισμό του ανώτατου ορίου ταχύτητας στα 30 χλμ/ώρα για τα οχήματα που κινούνται στην οδό Κανάρη και στο τμήμα αυτής που καθορίζεται από την έναρξη της εργοταξιακής κατάληψης και έως το πέρας αυτής, καθώς και πέριξ της Πλ. Φιλικής Εταιρείας.

ζ) Την απαγόρευση της στάσης και της στάθμευσης των οχημάτων επί της δεξιάς πλευράς του οδοστρώματος της οδού Κανάρη από Σέκερη και έως το δυτικό τμήμα της οδού Πλ. Φιλικής Εταιρείας, επί της αριστερής πλευράς του οδοστρώματος πέριξ της οδού Πλ. Φιλικής Εταιρείας, επί της δεξιάς πλευράς του οδοστρώματος του νότιου τμήματος της οδού Πλ. Φιλικής Εταιρείας από Κουμπάρη έως Νεοφύτου Βάμβα, και στις δύο πλευρές του οδοστρώματος της Καψάλη από Νεοφύτου Βάμβα έως Ηροδότου, επί της δεξιάς πλευράς του οδοστρώματος της Ηροδότου από Καρνεάδου έως Πατριάρχου Ιωακείμ, επί της αριστερής πλευράς του οδοστρώματος της Ηροδότου από Καρνεάδου και για μήκος 20,0 μ. περίπου, και στις δύο πλευρές του οδοστρώματος της Ηρακλείτου από Σκουφά έως Σόλωνος.

ΦΑΣΗ 2

α) Το σταδιακό περιορισμό του πλάτους του οδοστρώματος με ελάχιστο πλάτος εκάστης λωρίδας στα 3,75 μ. περίπου της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ και στο τμήμα αυτής μεταξύ των οδών Κανάρη και ανατολικού τμήματος της Πλ. Φιλικής Εταιρείας με κατάληψη της δεξιάς πλευράς του οδοστρώματος στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ηροδότου.

β) Το σταδιακό περιορισμό του πλάτους του οδοστρώματος με ελάχιστο πλάτος στα 3,50 μ. περίπου του ανατολικού τμήματος της Πλ. Φιλικής Εταιρείας με κατάληψη της αριστερής πλευράς του οδοστρώματος κατά τη φορά κίνησης των οχημάτων.

γ) Το σταδιακό περιορισμό του πλάτους του οδοστρώματος με ελάχιστο πλάτος στα 4,00 μ. περίπου του δυτικού τμήματος της Πλ. Φιλικής Εταιρείας με κατάληψη της αριστερής πλευράς του οδοστρώματος κατά τη φορά κίνησης των οχημάτων.

δ) Τον ολικό αποκλεισμό του νότιου τμήματος της Πλ. Φιλικής Εταιρείας και στο τμήμα αυτής από τη συμβολή της με την οδό Κουμπάρη έως τη συμβολή της με την οδό Καψάλη.

ε) Την υποχρεωτική πορεία με στροφή δεξιά των οχημάτων από δυτικό τμήμα της Πλ. Φιλικής Εταιρείας προς Κουμπάρη και από Νεοφύτου Βάμβα προς Καψάλη.

στ) Την υποχρεωτική πορεία με στροφή αριστερά ή δεξιά των οχημάτων από Σκουφά προς Πατριάρχου Ιωακείμ.

ζ) Τον καθορισμό του ανώτατου ορίου ταχύτητας στα 30 χλμ/ώρα για τα οχήματα που κινούνται στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ και στο τμήμα αυτής που καθορίζεται από την έναρξη της εργοταξιακής κατάληψης και έως το πέρας αυτής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

η) Την απαγόρευση του προσπεράσματος για τα οχήματα που κινούνται στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ και στο τμήμα αυτής που καθορίζεται από την έναρξη της εργοταξιακής κατάληψης και έως το πέρας αυτής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

θ) Την απαγόρευση της στάσης και της στάθμευσης των οχημάτων επί της αριστερής πλευράς του οδοστρώματος πέριξ της Πλ. Φιλικής Εταιρείας, επί της δεξιάς πλευράς του οδοστρώματος του δυτικού τμήματος της Πλ. Φιλικής Εταιρείας από Κανάρη έως Κουμπάρη, και στις δύο πλευρές του οδοστρώματος της Καψάλη από Νεοφύτου Βάμβα έως Ηροδότου, επί της δεξιάς πλευράς του οδοστρώματος της Ηροδότου από Καρνεάδου έως Πατριάρχου Ιωακείμ, επί της αριστερής πλευράς του οδοστρώματος της Ηροδότου από Καρνεάδου και για μήκος 20,0 μ. περίπου, επί της δεξιάς πλευράς του οδοστρώματος της Πατριάρχου Ιωακείμ από Τσακάλωφ έως Κανάρη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κανάρη.

ι) Το χαρακτηρισμό ως αδιεξόδου του ανατολικού τμήματος της Πλ. Φιλικής Εταιρείας από την οδό Πατριάρχου Ιωακείμ έως τον εργοταξιακό αποκλεισμό.

ΦΑΣΗ 3

α) Το σταδιακό περιορισμό του πλάτους του οδοστρώματος με ελάχιστο πλάτος εκάστης λωρίδας στα 3,75 μ. περίπου της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ και στο τμήμα αυτής μεταξύ των οδών Κανάρη και ανατολικού τμήματος της Πλ. Φιλικής Εταιρείας με κατάληψη της δεξιάς πλευράς του οδοστρώματος στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ηροδότου.

β) Το σταδιακό περιορισμό του πλάτους του οδοστρώματος της οδού Κανάρη στα 3,50 μ. περίπου και για μήκος 45,00 μ. περίπου έως τη συμβολή της με το δυτικό τμήμα της Πλ. Φιλικής Εταιρείας με κατάληψη της δεξιάς πλευράς του οδοστρώματος κατά τη φορά κίνησης των οχημάτων.

γ) Το σταδιακό περιορισμό του πλάτους του οδοστρώματος του δυτικού τμήματος της Πλ. Φιλικής Εταιρείας στα 4,00 μ. περίπου με κατάληψη της αριστερής και δεξιάς πλευράς του οδοστρώματος κατά τη φορά κίνησης των οχημάτων.

δ) Τον ολικό αποκλεισμό του νότιου τμήματος της Πλ. Φιλικής Εταιρείας και στο τμήμα αυτής από τη συμβολή της με την οδό Κουμπάρη έως τη συμβολή της με την οδό Καψάλη.

ε) Τον ολικό αποκλεισμό της οδού Καψάλη και στο τμήμα αυτής από τη συμβολή της με την οδό Νεοφύτου Βάμβα έως τη συμβολή της με την οδό Νεοφύτου Δούκα.

στ) Την υποχρεωτική πορεία με στροφή δεξιά των οχημάτων από δυτικό τμήμα της οδού Φιλικής Εταιρείας προς Κουμπάρη.

ζ) Την υποχρεωτική πορεία με στροφή αριστερά ή δεξιά των οχημάτων από Σκουφά προς Πατριάρχου Ιωακείμ.

η) Την υποχρεωτική πορεία ευθεία των οχημάτων από Νεοφύτου Βάμβα προς το ανατολικό τμήμα της Πλ. Φιλικής Εταιρείας.

θ) Τον καθορισμό του ανώτατου ορίου ταχύτητας στα 30 χλμ/ώρα για τα οχήματα που κινούνται στην οδό Κανάρη και στο τμήμα αυτής που καθορίζεται από την έναρξη της εργοταξιακής κατάληψης και έως το πέρας αυτής.

ι) Τον καθορισμό του ανώτατου ορίου ταχύτητας στα 30 χλμ/ώρα για τα οχήματα που κινούνται στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ και στο τμήμα αυτής που καθορίζεται από την έναρξη της εργοταξιακής κατάληψης και έως το πέρας αυτής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και πέριξ της Πλ. Φιλικής Εταιρείας.

ια) Την απαγόρευση του προσπεράσματος για τα οχήματα που κινούνται στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ και στο τμήμα αυτής που καθορίζεται από την έναρξη της εργοταξιακής κατάληψης και έως το πέρας αυτής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

ιβ) Την απαγόρευση της στάσης και της στάθμευσης των οχημάτων επί της αριστερής πλευράς του οδοστρώματος πέριξ της Πλ. Φιλικής Εταιρείας, επί της δεξιάς πλευράς του οδοστρώματος του ανατολικού τμήματος της Πλ. Φιλικής Εταιρείας από Νεοφύτου Βάμβα έως Πατριάρχου Ιωακείμ, επί της δεξιάς πλευράς του οδοστρώματος της Πατριάρχου Ιωακείμ από Τσακάλωφ έως Κανάρη.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διέλευσή τους από τα σημεία των εργασιών και να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Κολωνάκι για όλο τον Νοέμβριο"

Η Μόσχα βάζει όρους για την επιστροφή στη συμφωνία για τα σιτηρά

Η Ρωσία αποσύρθηκε από τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, που υπεγράφη με την Ουκρανία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη. Τι σημαίνει και πώς θα εξελιχθεί η νέα αντιπαράθεση με τη Δύση;

O Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο, δήλωσε απόψε ότι  μπορεί να συζητηθεί η πιθανότητα επιστροφής της Ρωσίας στη συμφωνία, μόνο αφού γίνουν γνωστές όλες οι συνθήκες της επίθεσης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και θαλάσσια drones στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας στην Σεβαστούπολη.

Ο Ρουντένκο χαρακτήρισε την επίθεση «ντροπή» που παραβίασε όλες τις συμφωνίες που επετεύχθησαν. «Ως εκ τούτου, πιθανότατα, μόνο αφού γίνουν γνωστές όλες οι λεπτομέρειες της επίθεσης,  θα είναι δυνατό να μιλήσουμε για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα», είπε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Η απόφαση της Μόσχας προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις διεθνώς, καθώς η Ρωσία κατήγγειλε τη συμφωνία επ' αόριστον μετά τις επιθέσεις. Η κίνηση θέτει σε κίνδυνο «την πιο σημαντική οδό εξαγωγής για τα σιτηρά και τα λιπάσματα που χρειάζονται επειγόντως για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας», έγραψε στο Twitter  ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζόζεπ Μπορέλ .

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ ζήτησαν να επαναληφθούν οι παραδόσεις. «Η Ρωσία χρησιμοποιεί ξανά την τροφή ως όπλο στον πόλεμο που ξεκίνησε», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ισχυρίστηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις, με βρετανική υποστήριξη, εξαπέλυσαν επιθέσεις από αέρος και από τη θάλασσα κατά του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, κάνοντας κατάχρηση του ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου για εξαγωγές σιτηρών.

Λόγω των επιθέσεων, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των εμπορικών σκαφών που μεταφέρουν σιτηρά.
Κίεβο και Λονδίνο απορρίπτουν τους ρωσικούς  ισχυρισμούς. Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κατασκεύασε επιθέσεις στις δικές της εγκαταστάσεις και έκανε λόγο για «πλασματικές τρομοκρατικές επιθέσεις».

Τι είχε πετύχει η συμφωνία

Η συμφωνία είχε καταστήσει δυνατή την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία από τρία λιμάνια. Τα πλοία επιτρεπόταν να εισέλθουν άδεια στα λιμάνια της Ουκρανίας, αλλά έπρεπε να ελεγχθούν εκ των προτέρων και κατά την επιστροφή στην Κωνσταντινούπολη - κυρίως για να διασφαλιστεί ότι δεν μετέφεραν  όπλα.

Η συμφωνία ήταν βέβαια τετράμηνης ισχύος - έληγε στις 18 Νοεμβρίου - αλλά σύμφωνα με τον ΟΗΕ θα μπορούσε να παραταθεί αυτόματα, εάν καμία πλευρά δεν είχε αντίρρηση. Πριν από την έναρξη του πολέμου, η Ουκρανία εξήγαγε περίπου 45 εκατομμύρια τόνους σιτηρών ετησίως. Οι εξαγωγές όμως μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας είχαν μπλοκαριστεί μετά τη ρωσική επίθεση στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι τιμές των σιτηρών εκτοξεύτηκαν και οι φόβοι για λιμό αυξήθηκαν, ειδικά στις φτωχές χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία, η Ουκρανία έχει εξάγει σχεδόν οκτώ εκατομμύρια τόνους σιτηρών δια θαλάσσης, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, πριν από δύο εβδομάδες. Πιο πρόσφατα, ο ΟΗΕ ενέκρινε περισσότερες από 790 αποστολές σκαφών για εξαγωγή άνω των εννέα εκατομμυρίων τόνων σιτηρών και άλλων τροφίμων.

Η Ρωσία είχε επανειλημμένα επικρίνει τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι  οι δικές της εξαγωγές σιτηρών δεν προχωρούσαν. Μια άλλη συμφωνία που  τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο, επιτρέποντας την εξαγωγή ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων, παρά τις δυτικές κυρώσεις, επίσης δεν είχε τα προσδοκώμενα για το Κρεμλίνο αποτελέσματα. Η Μόσχα εξακολουθεί να μην μπορεί να πουλήσει προϊόντα λόγω των κυρώσεων στους τομείς των τραπεζικών συναλλαγών και στα logistics.

Ελπίδες από τον ΟΗΕ

Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν την ελπίδα ότι η συμφωνία θα προχωρήσει. «Είμαστε σε επαφή με τις ρωσικές αρχές για αυτό το θέμα», δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είχε συνομιλίες με τους Ουκρανούς και Ρώσους ομολόγους του το βράδυ της Κυριακής. Το θέμα θα συζητηθεί αύριο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από αίτημα της Ρωσίας.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Μόσχα βάζει όρους για την επιστροφή στη συμφωνία για τα σιτηρά"

ΝΑΤΟ και ΟΗΕ καλούν τη Ρωσία να επιστρέψει στη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών

Το ΝΑΤΟ κάλεσε σήμερα τη Μόσχα να επιστρέψει αμέσως στη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, εν μέσω της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

«Ο πρόεδρος (της Ρωσίας, Βλαντίμιρ) Πούτιν πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί ως όπλο τα τρόφιμα και να σταματήσει τον παράνομο πόλεμο στην Ουκρανία» ανέφερε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου. «Καλούμε τη Ρωσία να αναθεωρήσει την απόφασή της και να ανανεώσει τη συμφωνία κατεπειγόντως, επιτρέποντας να φτάσουν τα τρόφιμα σε εκείνους που τα χρειάζονται περισσότερο», πρόσθεσε.

Η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ καλωσόρισαν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη βοήθεια της Τουρκίας. «Αυτές οι εξαγωγές βοήθησαν να μειωθούν οι τιμές των τροφίμων σε όλον τον κόσμο», σημείωσε.

Στο μεταξύ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «ανησυχεί βαθιά» για την κατάσταση όσον αφορά τη συμφωνία εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών και για τον λόγο αυτόν ανέβαλε κατά μία ημέρα το ταξίδι του στο Αλγέρι, όπου επρόκειτο να παραστεί στη Σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του  ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, ο Α. Γκουτέρες έχει «εντατικές διαβουλεύσεις» προκειμένου η Ρωσία να αναθεωρήσει την απόφασή της.

Από την πλευρά της η Ρωσία υποστηρίζει ότι τα τηλεχειριζόμενα, μη επανδρωμένα οχήματα επιφανείας που επιτέθηκαν στον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα χρησιμοποίησαν τον «ασφαλή διάδρομο» που προορίζεται για τη μεταφορά των σιτηρών αλλά και ότι το ένα από αυτά ενδέχεται να εκτοξεύτηκε από «πολιτικό πλοίο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΑΤΟ και ΟΗΕ καλούν τη Ρωσία να επιστρέψει στη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών"

Καιρός αύριο: Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας και συννεφιά

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός αύριο, Δευτέρα (31.10.2022), σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ). Πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις θα σημειωθούν κυρίως στα ανατολικά, ενώ η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), την Δευτέρα (31.10.2022) ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά έως 5 και από το μεσημέρι τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Η μέγιστη τιμή της θα φτάσει τους 22 βαθμούς στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τις Σποράδες και τα νησιά του βορείου Αιγαίου, στην υπόλοιπη χώρα τους 23 με 25 και τοπικά στα ηπειρωτικά τους 26 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 5 και από το μεσημέρι στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 μποφόρ, από το μεσημέρι μεταβλητοί ασθενείς Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά μέχρι το μεσημέρι. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ, από το μεσημέρι στα δυτικά και κεντρικά μεταβλητοί ασθενείς. Θερμοκρασία: Από 10 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 12 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις κυρίως το απόγευμα. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 11 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 5 και από το μεσημέρι στις Κυκλάδες τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 16 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στα βόρεια μέχρι το μεσημέρι. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και από το μεσημέρι στα βόρεια τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και από το μεσημέρι στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας και συννεφιά"

Ανείπωτη τραγωδία στην Ινδία: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από την κατάρρευση κρεμαστής γέφυρας

Σε 81 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών από την την κατάρρευση μιας κρεμαστής γέφυρας στον ποταμό Ματσού, στην πόλη Μόρμπι του κρατιδίου Γκουτζαράτ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Νωρίτερος απολογισμός έκανε λόγο για 68 νεκρούς.

Η ιστορική γέφυρα, μήκους 230 μέτρων, κατασκευάστηκε την εποχή της βρετανικής αποικιοκρατίας, τον 19ο αιώνα. Είχε κλείσει για συντήρηση για έξι μήνες και δόθηκε ξανά στην κυκλοφορία πριν από πέντε ημέρες.

Το NDTV, ένα τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο, μετέδωσε πως υπήρχαν περίπου 500 άνθρωποι στη γέφυρα τη στιγμή της κατάρρευσής της, με περίπου 100 να παραμένουν στο νερό.

Ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου, ο Χαρς Σανγκάβι δήλωσε ότι περισσότεροι από 150 άνθρωποι βρίσκονταν στη καλωδιωτή γέφυρα, ένα τουριστικό αξιοθέατο που προσελκύει πολλούς επισκέπτες κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, όταν γιορτάζονται το Ντιβάλι και το Τσατ Πούτζα.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, που βρίσκεται στο Γκουτζαράτ, τη γενέτειρά του, για τριήμερη επίσκεψη, είπε ότι έδωσε οδηγίες στον πρωθυπουργό του κρατιδίου να κινητοποιήσει αμέσως ομάδες για την επιχείρηση διάσωσης.

Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν να σκαρφαλώνουν στα καλώδια και τα υπολείμματα της γέφυρας καθώς οι ομάδες έκτακτης ανάγκης προσπαθούσαν να τους σώσουν.

Reuters /ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανείπωτη τραγωδία στην Ινδία: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από την κατάρρευση κρεμαστής γέφυρας"

Κηφισιά: 14χρονος και 20χρονος προσπάθησαν να ληστέψουν με μαχαίρι ανήλικους

Το βράδυ της Παρασκευής (28.10.2022) συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ στην Κηφισιά, δύο παιδιά – 14 και 20 ετών -, που κατηγορούνται για απόπειρα ληστείας και παράβαση του νόμου περί όπλων.

Ο 14χρονος και ο 20χρονος, που συνελήφθησαν στην Κηφισιά στο πλαίσιο του αυτοφώρου, προσέγγισαν ανήλικο και με απειλή μαχαιριού προσπάθησαν, ανεπιτυχώς, να τον ληστέψουν. Οι δύο νεαροί δεν πτοήθηκαν και λίγο ώρα αργότερα στο ίδιο σημείο προσπάθησαν να ληστέψουν έναν άλλο ανήλικο.

Αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ μετέβησαν άμεσα στο σημείο και ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό τους. Ο 14χρονος και ο 20χρονος λίγο αργότερα εντοπίστηκαν, ακινητοποιήθηκαν από τους αστυνομικούς και οδηγήθηκαν στο Τμήμα Ασφαλείας Κηφισιάς, όπου αναγνωρίστηκαν από τους παθόντες και συνελήφθησαν.

Κατά τον έλεγχο τους, οι κατηγορούμενοι έριξαν στο έδαφος δύο αναδιπλούμενα μαχαίρια συνολικού μήκους δεκατεσσάρων εκατοστών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ /newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κηφισιά: 14χρονος και 20χρονος προσπάθησαν να ληστέψουν με μαχαίρι ανήλικους"

ΕΛ.ΑΣ.: Προσοχή σε ψεύτικο email με στοιχεία αντιστράτηγου

Επιτήδειοι προσπαθούν να εξαπατήσουν πολίτες με δήθεν μήνυμα αξιωματικού της ΕΛΑΣ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΕΛΑΣ:

Συνεχίζονται οι προσπάθειες επιτήδειων να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες με τη χρήση στοιχείων αξιωματούχων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι δράστες στην προσπάθειά τους να εξαπατήσουν συμπολίτες μας – χρήστες του διαδικτύου χρησιμοποιούν τα στοιχεία του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας, Αντιστράτηγου Γεώργιου Κανέλλου, σε επιστολή που φέρει λογότυπα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ενημερωτικού ιστότοπου, επιχειρώντας να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι προέρχεται από την Ελληνική Αστυνομία.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώνεται ότι, το εν λόγω κείμενο – μήνυμα που διακινείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), ως δήθεν επιστολή του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας είναι καταφανώς ψευδεπίγραφο και απατηλό.

Το συγκεκριμένο μήνυμα, καθώς και άλλα παρεμφερή αποστέλλονται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες και ακολούθως να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος.

Παρακαλούνται οι πολίτες να μην ανταποκρίνονται και να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα καθώς και «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό.

Υπενθυμίζεται ότι, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει εντοπιστεί συστηματική προσπάθεια εξαπάτησης με ανάλογα κείμενα – μηνύματα κάνοντας χρήση των στοιχείων αξιωματούχων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας (σχετ. τα από 11-04-2022 , 27-04-2022 , 21-05-2022 , 10-06-2022 , 29-06-2022 και 24-08-2022 Δελτία Τύπου).

Υπενθυμίζεται ότι, περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας ( www.hellenicpolice.gr ), στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη / Χρήσιμες συμβουλές», ενώ επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr .

Για την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών, παρατίθεται εικόνα από την απατηλή επιστολή, καθώς και το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email):

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛ.ΑΣ.: Προσοχή σε ψεύτικο email με στοιχεία αντιστράτηγου"

Θ. Πλεύρης: Οι προτάσεις του Ν. Ανδρουλάκη για το ΕΣΥ είναι αντιγραφή των μεταρρυθμίσεων που ήδη υλοποιεί η κυβέρνηση

Με δήλωσή του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, απαντάει στο Νίκο Ανδρουλάκη με αφορμή το άρθρο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για το νέο ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα ο κ. Πλεύρης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Οι προτάσεις της αντιπολίτευσης στα θέματα υγείας είναι πάντοτε καλοδεχούμενες. Ωστόσο οι λύσεις που προτείνει ο κ. Ανδρουλάκης είναι αντιγραφή των μεταρρυθμίσεων που ήδη υλοποιούνται από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η ΠΦΥ ανασυγκροτείται με την εισαγωγή του Προσωπικού γιατρού και ήδη 3.500 γιατροί και 4.500.000 πολίτες έχουν ενταχθεί στον νέο θεσμό. Έως το τέλος Νοεμβρίου θα έχουν υλοποιηθεί 1.100.000 ραντεβού.

Στο νέο ΕΣΥ ήδη καταρτίζεται ο νέος χάρτης που λαμβάνει υπόψη τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού, έχουν διασφαλιστεί 1,5 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την κτηριακή και υλικοτεχνική υποδομή νοσοκομείων και κέντρων υγείας και μόνο για το 2022 προκηρύσσονται 6.000 θέσεις μόνιμου προσωπικού ενώ δίνονται κίνητρα για τη νησιωτική Ελλάδα.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Υγείας προχωρά τάχιστα και η τηλεϊατρική είναι πλέον πραγματικότητα σε όλα τα νησιά μας.

Στην πρόληψη για πρώτη φορά πραγματοποιούνται οργανωμένα προγράμματα σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες μεταξύ των οποίων και το πρόγραμμα για την παιδική παχυσαρκία. Από το πρόγραμμα Φώφη Γεννήματα ήδη 2.411 γυναίκες διαγνώστηκαν με ευρήματα σε πρώιμο στάδιο και ήδη είναι έτοιμα τα προληπτικά προγράμματα κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Στον εμβολιασμό αντιτασσόμαστε απέναντι σε αντιεπιστημονικές θέσεις με δύσκολες αποφάσεις και εκπονούμε προγράμματα ενημέρωσης για την εμβολιαστική κάλυψη, επεκτείνοντας μεταξύ άλλων τον εμβολιασμό κατά του HPV και στα αγόρια. Εάν όλα αυτά στηρίζονταν και στη Βουλή από τον κ. Ανδρουλάκη θα ήταν πιο χρήσιμο από την τυπική αρθρογραφία και την αντιγραφή προτάσεων».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θ. Πλεύρης: Οι προτάσεις του Ν. Ανδρουλάκη για το ΕΣΥ είναι αντιγραφή των μεταρρυθμίσεων που ήδη υλοποιεί η κυβέρνηση"

Θεσσαλονίκη: Τον γνώρισε μέσω Facebook και την βίαζε επί 24 ώρες

Εφιαλτικές ώρες έζησε μια κοπέλα στα χέρια ενός άνδρας που γνώρισε μέσω διαδικτύου και αποφάσισε να γνωρίζει από κοντά. Ο άνδρας τη βίαζε για 24 ώρες στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη, μέχρι η γυναίκα να καταφέρει να αποδράσει.

Όλα ξεκίνησαν όταν η κοπέλα θέλησε να γνωρίσει τον άνδρα που συνομιλούσε για έναν χρόνο μέσω διαδικτύου. Η γυναίκα έφτασε στη Θεσσαλονίκη, αλλά μόλις είδε τον άντρα διαπίστωσε πως δεν ήταν ο ίδιος με τη φωτογραφία που είχε στο προφίλ του στο Facebook.

Ο άνδρας την παρέσυρε στο σπίτι του, όπου την βίαζε για ώρες λέγοντάς της πως έχει μήνες «να πάει με γυναίκα» και θα κάνει ό,τι της πει αυτός…

Η γυναίκα περιέγραψε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ: «Υπήρχε αλληλεπίδραση και κράτησε πάνω από ένα χρόνο η επαφή. Η συζήτηση ήταν καθημερινή, ανέβαζα κάτι, σχολίαζε, μιλούσαμε. Δεν φανταζόμουν ότι θα γίνει κάτι».

«Τελικά αποφάσισα να πάω να τον βρω. Φτάνω Θεσσαλονίκη, είχαμε πει να έρθει να με παραλάβει από το τρένο, αλλά δεν ήρθε ποτέ» συνέχισε.

 

«Έφτασα 6:30 το πρωί, ήταν όλα άδεια, δεν γνώριζα και την πόλη. Τον ξανακαλώ, μου λέει “δεν μπορώ με πήρε ο ύπνος και είμαι λίγο μακριά, πάρε ένα ταξί κι έλα”. Του είπα μήπως να μοιράζαμε την απόσταση να έρθεις προς τα εδώ, τελικά πήγα εγώ. Όταν έφτασα, σε μία απομακρυσμένη περιοχή, φοβήθηκα. Κοιτούσα δεξιά, αριστερά, τον πήρα τηλέφωνο και του λέω “πού είσαι;”. Ήταν κρυμμένος σε μια γωνία…» είπε χαρακτηριστικά.

«Τελικά δεν ήταν αυτός που μου παρουσιαζόταν. Δεν ήθελα καν να πλησιάσω, αν ήμουν στο τρένο θα έπαιρνα το επόμενο να φύγω», συνέχισε η κοπέλα.

Η γυναίκα του ζήτησε τον λόγο λέγοντάς του: «Είσαι ψεύτης, είσαι τελείως διαφορετικός, μου παρουσίαζες άλλο πρόσωπο τόσο καιρό. Θέλω να φύγω, πάρε τον σκύλο από την πόρτα».

Ωστόσο, εκείνος έχασε την ψυχραιμία του και άρχισε να της φωνάζει: «Δεν έχεις να πας πουθενά. Έχω να πάω με γυναίκα 2,5 μήνες. Θα κάνεις ό,τι θέλω, όπως το θέλω κι όποτε θέλω θα έρχεσαι».

Και τότε ξεκίνησε το μαρτύριο: «Μετά ξεκίνησε όλο αυτό που βίωσα. Δεν σταματούσε καθόλου, παρά μόνο όταν έχανα τις αισθήσεις μου».

Η ίδια περιέγραψε πως κατάφερε να φύγει όταν ο βιαστής της αποφάσισε να βγάλει βόλτα τον σκύλο του.

Ο άνδρας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Τον γνώρισε μέσω Facebook και την βίαζε επί 24 ώρες"

Φονική πυρκαγιά στο Μάτι: Ξεκινά η δίκη - 21 κατηγορούμενοι, πάνω από 200 μάρτυρες για την τραγωδία με τους 104 νεκρούς

Στο εδώλιο του ποινικού δικαστηρίου, προκειμένου να δικαστούν για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 104 άτομα, καλούνται να καθίσουν τη Δευτέρα, οι 22 κατηγορούμενοι της υπόθεσης. Ήταν 23 Ιουλίου του 2018 όταν η πύρινη λαίλαπα εξαπλωνόταν στην Ανατολική Αττική, προκαλώντας στο πέρασμά μια ανείπωτη καταστροφή. Οικογένειες ξεκληρίστηκαν, περιουσίες καταστράφηκαν και φυσικός πλούτος χάθηκε στις στάχτες.

Τώρα τέσσερα και πλέον χρόνια μετά από αυτή την τραγωδία, η Δικαιοσύνη επιλαμβάνεται για αποδώσει ποινικές ευθύνες σε όσους κρίνει ενόχους για αυτόν τον εφιάλτη. Τη στιγμή αυτή άλλωστε περίμεναν όλα αυτά τα χρόνια οι συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι και αναμένεται να βρεθούν στη δικαστική αίθουσα με την έναρξη της δίκης. Μιας δίκης, που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί σε μια μικρή αίθουσα των δικαστηρίων της πρώην σχολής Ευελπίδων, ακατάλληλης να στεγάζει αυτή τη μαραθώνια ακροαματική διαδικασία. Αρκεί να αναφερθεί ότι μόνο οι μάρτυρες που έχουν κληθεί να καταθέσουν στο ακροατήριο ανέρχονται στους 213.

Πλέον, αυτών στην αίθουσα θα βρεθούν συγγενείς των θυμάτων, δικηγόροι των κατηγορουμένων, κάτοικοι της περιοχής αλλά και όσοι βίωσαν την καταστροφή και να επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία. Ακόμη, στον μικρό αυτό χώρο θα πρέπει να «στηθούν» 21 εδώλια για τους κατηγορουμένους της υπόθεσης, ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστεί ακόμη και να ακουστούν ηχητικά ντοκουμέντα από τις συνομιλίες μεταξύ των αρμοδίων εκείνη την αποφράδα ημέρα. Πάντως, η ακροαματική διαδικασία, είτε διεξαχθεί σε αυτή την αίθουσα είτε σε άλλη καταλληλότερη, αναμένεται να είναι μαραθώνια.

Οι κατηγορούμενοι και τα αδικήματα

Στη λίστα των κατηγορουμένων, συγκαταλέγονται τα ονόματα της τότε περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, αυτοδιοικητικών παραγόντων στελεχών της Περιφέρειας, δημάρχων της περιοχής, στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας, όπως και ο ιδιώτης που προκάλεσε την πυρκαγιά.

Οι κατηγορούμενοι θα δικαστούν για κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος και συγκεκριμένα για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως από υπόχρεους και μη, αλλά και της πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά συρροή. Για εμπρησμό από αμέλεια θα δικαστεί επιπλέον ο άνδρας που προκάλεσε την πυρκαγιά.

Η παραπομπή σε δίκη των 21 κατηγορουμένων (από τους 24 αρχικά) αποφασίστηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας, με το οποίο έκλεισε οριστικά κάθε πιθανότητα αναβάθμισης της κατηγορίας σε κακουργηματική μορφή για συγκεκριμένη μερίδα των κατηγορουμένων. Το παραπεμπτικό βούλευμα που αριθμεί 500 και πλέον σελίδες εκδόθηκε από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας. Τα μέλη του συμβουλίου που το εξέδωσαν συντάχθηκαν με την έφεση που είχε ασκήσει τον περασμένο Μάιο ο εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Μεϊδάνης κατά του βουλεύματος το οποίο είχε εκδοθεί από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας. Με αυτό είχε ζητηθεί, μεταξύ άλλων, ο διαχωρισμός της διαδικασίας για πέντε κατηγορούμενος αλλά και η αναβάθμιση της κατηγορίας σε βάρος τους σε κακούργημα, όπως και η απαλλαγή 10 προσώπων από κάθε κατηγορία.
Τώρα, το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο και άνοιξε το δρόμο για την έναρξη της δίκης, αποτυπώνει ως εξής τις ευθύνες των βασικών κατηγορουμένων της υπόθεσης:

- Για την τότε περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως συγκάλεσε το έκτακτο Σ.Ο.Π.Π., στις 20:30 το βράδυ και αφού η πυρκαγιά είχε πλέον αυτοκατασβεστεί. Ακόμη, δεν εισηγήθηκε έγκαιρα στο γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας την έκδοση απόφασης κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

- Για τον τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και Διοικητή της Ε.Μ.Α.Κ. Στέφανο Κολοκούρη, οι δικαστές σημειώνουν πως «δεν μερίμνησε να εκτελέσει άμεσα την εντολή, ώστε να βρεθεί τουλάχιστον στις 18.00 ή το ταχύτερο δυνατόν στον τόπο της πυρκαγιάς και να τεθεί επικεφαλής σε σχέδιο διάσωσης των πολιτών που κινδύνευαν, αλλά αντιθέτως παρέμεινε στην πυρκαγιά της Κινέττας μέχρι 19.59, ακολούθως μετέβη στις εγκαταστάσεις της ΕΜΑΚ στην Μαγούλα, αναχώρησε από εκεί μετά τις 20.30 και αφίχθη με μεγάλη καθυστέρηση στην περιοχή του συμβάντος στις 21.30».

- Για τον πρώην Δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, στο βούλευμα επισημαίνεται πως «δεν μερίμνησε για την πλήρη απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης, που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως τα φυλλοστρώματα, τα ξερά χόρτα, η ποώδης βλάστηση, τα φρύγανα καθώς και τα κείμενα ξερά κλαδιά κ.λπ., όπως και στην απομάκρυνση της βλάστησης γύρω από περιοχές ιδιαίτερης προστασίας, (…), προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα σε μία πυρκαγιά…».

- Για τον τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής Σωτήρη Τερζούδη, αναφέρεται ότι δεν μερίμνησε πρωτίστως, όπως όφειλε, για την προληπτική εναέρια επιτήρηση, για την μεταστάθμευση εναέριων μέσων λόγω καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα τρία από τα πλέον αξιόπιστα επιχειρησιακά ελικόπτερα να μη μπορούν να απογειωθούν την κρίσιμη στιγμή.

- Για τον τότε υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλο, οι δικαστές σημειώνουν πως ενώ ήταν αρμόδιος για το συντονισμό και τη διαχείριση σε εθνικό επίπεδο των δράσεων για την αντιμετώπιση πυρκαγιών με στόχο την ελαχιστοποίηση των συνεπειών τους, (…) ενώ γνώριζε ότι υπήρχε δείκτης επικινδυνότητας 4 για πυρκαγιά στην περιοχή της Αττικής «δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα σε επίπεδο πρόληψης και έκτακτης ανάγκης και δεν αξιοποίησε τον ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς με δείκτη επικινδυνότητας 4 και συγκεκριμένα δεν φρόντισε να υπάρχει επαρκής εναέρια επιτήρηση στην Αττική από τις πρώτες επικίνδυνες από άποψη πυρκαγιών ώρες (…) ούτε εκμεταλλεύτηκε επιχειρησιακά τη νεοσύστατη υπηρεσία μη επανδρωμένων αεροσκαφών drones, τα οποία μπορούν να κάνουν 24ωρη επιτήρηση, έχουν κάμερες και δίνουν άμεσες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στο Ε.Σ.Κ.Ε».

- Για τον τότε Διοικητή του Ε.Σ.Κ.Ε., Ιωάννη Φωστιέρη, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πως «ενώ γνώριζε ότι η πυρκαγιά στο Καλαμάκι Ισθμού ήταν έρπουσα σε θάμνους και η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη», ζήτησε το ελικόπτερο τύπου S-64 να φύγει από Νταού Πεντέλης και να κατευθυνθεί προς τις εγκαταστάσεις της MOTOR OIL.

- Τέλος, για τον ηλικιωμένο άνδρα που έκαψε τα χόρτα κοντά στο σπίτι του στο Νταού Πεντέλης και από εκεί ξεκίνησε η πυρκαγιά, αναφέρεται πως από αμέλεια τέσσερις με πέντε ώρες νωρίτερα είχε ανάψει φωτιά σε απερίφρακτο οικόπεδο που βρισκόταν δίπλα από την κατοικία του, προκειμένου να κάψει κλαδιά. «Εντούτοις δεν φρόντιζε, καίτι, μπορούσε να την κατασβήσει πλήρως και αποτελεσματικά, δηλαδή με επαρκή ποσότητα νερού και κάλυψη με ικανή ποσότητα χώματος, με αποτέλεσμα τα υπολείμματα της καύσης, λόγω των επικρατουσών καιρικών συνθηκών, να φύγουν και να πυροδοτήσουν την παρακείμενη καύσιμη ύλη χαμηλού ύψους, η δε κατά τα ως άνω προκληθείσα φωτιά έλαβε διαστάσεις σημαντικής έκτασης εξαπλώθηκε σε δύο μέτωπα που κατευθύνονταν σε κατοικημένους οικιστικούς ιστούς». 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Φονική πυρκαγιά στο Μάτι: Ξεκινά η δίκη - 21 κατηγορούμενοι, πάνω από 200 μάρτυρες για την τραγωδία με τους 104 νεκρούς"

Βαρυμπόμπη: Παραδόθηκε ο 26χρονος που μαχαίρωσε τον Γιάννη Μάρκου έξω από καντίνα

Τέλος στο ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του 26χρονου άνδρα που τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής επιτέθηκε με μαχαίρι και τραυμάτισε σοβαρά τον επιχειρηματία Γιάννη Μάρκου έξω από καντίνα στη Βαρυμπόμπη. Ο νεαρός άνδρας παραδόθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (30.10.2022).

Συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του, ο 26χρονος εμφανίστηκε στο Τμήμα Ασφαλείας Κηφισιάς και παραδόθηκε. Καθώς σε βάρος του είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για την επίθεση στον Γιάννη Μάρκου στη Βαρυμπόμπη, ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι σε βάρος του γνωστού επιχειρηματία, θα συλληφθεί.

Ο 26χρονος είναι εκείνος που τράβηξε μαχαίρι και επιτέθηκε στον Γιάννη Μάρκου και τον μαχαίρωσε 15 με 20 φορές μέσα σε 10 δευτερόλεπτα, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του 58χρονου επιχειρηματία, Γιάννης Μαρακάκης.

Οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο ο Γιάννης Μάρκου να είχε στοχοποιηθεί. Η επίθεση έγινε τα ξημερώματα της Παρασκευής και ενώ αρχικά η εκτίμηση ήταν πως όλα έγιναν γιατί ξέσπασε καυγάς για τη σειρά στην καντίνα, τώρα εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.

Θύτης και θύμα βρίσκονταν, πριν από τη μοιραία συνάντηση στην καντίνα στη Βαρυμπόμπη, στο ίδιο νυχτερινό μαγαζί της περιοχής, από το οποίο αναχώρησαν με διαφορά μερικών λεπτών.

Η στιγμή που ο Γιάννης Μάρκου και ο 26χρονος “ήρθαν στα χέρια” έξω από την καντίνα έχει καταγραφεί σε βίντεο από κάμερα ασφαλείας.

 

Από την πρώτη στιγμή, σχεδόν, στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται ένας 19χρονος, φίλος του 26χρονου που έκανε την επίθεση με μαχαίρι στον Γιάννη Μάρκου.

Φίλος του 58χρονου επιχειρηματία, αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης, δήλωσε ότι όλα έγιναν μέσα σε πολύ λίγο χρόνο και χωρίς να καταλάβει κανείς τίποτα. Ο 26χρονος και ο 19χρονος μπήκαν σε ένα μαύρο ΙΧ και διέφυγαν από το σημείο της επίθεσης, με τις αρχές να φτάνουν γρήγορα στη σύλληψη του 19χρονου.

Ο 26χρονος που μαχαίρωσε τον επιχειρηματία και παραδόθηκε τελικά είναι σεσημασμένος και έχει απασχολήσει τις αρχές για υποθέσεις ναρκωτικών και όπλων. 

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρυμπόμπη: Παραδόθηκε ο 26χρονος που μαχαίρωσε τον Γιάννη Μάρκου έξω από καντίνα"

Θεσσαλονίκη: Δίωξη για κακούργημα στον καθηγητή του ΑΠΘ που ποδοπάτησε γατάκι

Με δεκαετή κάθειρξη κινδυνεύει ο καθηγητής του ΑΠΘ, ο οποίος φέρεται πως ποδοπάτησε μέχρι θανάτου ένα νεογέννητο γατάκι, το περασμένο καλοκαίρι, στη Θεσσαλονίκη.

Μετά την ταυτοποίησή του από την αστυνομία, σχηματίστηκε δικογραφία, που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελέα πρωτοδικών, η οποία τελικά άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος του διδάκτορα.

Με βάση τον νέο νόμο, για το συγκεκριμένο κακούργημα προβλέπεται ποινή κάθειρξης μέχρι 10 ετών.
Ο κατηγορούμενος παραπέμφθηκε να απολογηθεί σε ανακριτή και το προσεχές χρονικό διάστημα, αναμένεται να κληθεί για να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της Δικαιοσύνης.

 

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Δίωξη για κακούργημα στον καθηγητή του ΑΠΘ που ποδοπάτησε γατάκι"

Τραγωδία στην Κρήτη με μία νεκρή - Βράχοι έπεσαν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια!

Δε χωρά ο νους του ανθρώπου αυτό που συνέβη λίγο μετά τα μεσάνυχτα στην Κρήτη όταν... βράχοι καταπλάκωσαν ενοικιαζόμενα δωμάτια, οδηγώντας στο θάνατο μια γυναίκα!

Η απίστευτη αυτή τραγωδία εκτυλίχθηκε λίγο μετά τις 12 τη νύχτα, στην Ιεράπετρα. όταν ένα μεγάλα τμήματα βράχων αποκολλήθηκαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην Αγιά Φωτιά κι έπεσαν πάνω σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στην πλαγιά του βουνού!

vraxos

Η 47χρονη γυναίκα βρήκε ακαριαίο θάνατο ενώ το 8χρονο παιδί της τριμελούς οικογένειας εγκλωβίστηκε και τραυματίστηκε στο πόδι. Ο 51χρονος πατέρας είναι σε καλή κατάσταση.

Για τον απεγκλωβισμό τους στήθηκε μεγάλη πολύωρη επιχείρηση της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ με 25 οχήματα της Πυροσβεστικής και περίπου 50 άτομα και πολλούς εθελοντές, δυστυχώς όμως για την άτυχη γυναίκα ήταν αργά...

vraxos1

Η οικογένεια κατάγεται από τη Σλοβενία και έκανε διακοπές στην Κρήτη...

cretalive

Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στην Κρήτη με μία νεκρή - Βράχοι έπεσαν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια!"

Νίκος Δένδιας: Ανησυχία για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία με απρόβλεπτες διαστάσεις

Μήνυμα πως η Ελλάδα θωρακίζεται, παίρνει πρωτοβουλίες, αναπτύσσει σχέσεις απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις τουρκική στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εκφράζοντας τις ανησυχίες του για θερμό επεισόδιο.

Μιλώντας στην Real News, ο Νίκος Δένδιας κάνει λόγο για πρωτοφανή κλιμάκωση του αναθεωρητισμού και της εθνικιστικής ρητορικής από την Τουρκία, καθώς και για συστηματική παραβατική συμπεριφορά, ενώ διαμηνύει πως ο εποικοδομητικός διάλογος είναι πάντα εφικτός, αλλά μπορεί να επιτευχθεί υπό έναν απαράβατο όρο, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την τουρκική πλευρά.

Επισημαίνει πως ο ίδιος διατηρεί κοινωνικές επαφές με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και εφόσον παραστεί ανάγκη, υπάρχει πάντα η δυνατότητα επικοινωνίας.

«Αλλά αυτό δεν είναι επαρκές για έναν νοήμονα και αποτελεσματικό διάλογο. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η τουρκική πλευρά, με δική της υπαιτιότητα, έχει σταματήσει όλες τις θεσμοθετημένες επαφές, σε όλα τα επίπεδα», τονίζει.

Ανησυχία για θερμό επεισόδιο με απρόβλεπτες διαστάσεις

Απαντώντας σε ερώτηση εάν ανησυχεί για ένα θερμό επεισόδιο ή μια προβοκάτσια από την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι σε αυτό το πλαίσιο είναι εύλογο το ερώτημα και ο προβληματισμός για το ενδεχόμενο ενός «θερμού» επεισοδίου, μίας εσκεμμένης πρόκλησης ή και ενός «ατυχήματος», που υπό συνθήκες έντασης θα μπορούσε να λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις.

Πολλώ δε μάλλον, σημειώνει, «όταν δεν αναμένουμε ότι η ακραία αυτή ρητορική θα κοπάσει, καθ’ οδόν προς τις εκλογές στην Τουρκία».

Αντιθέτως, εκτιμά ότι μπορεί να κλιμακωθεί. Υπό αυτό το πρίσμα, επαναλαμβάνοντας το μήνυμα που είχε στείλει κατά την επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, υπογραμμίζει πως «νταηλίκια και απειλές δεν μας φοβίζουν».

Ερωτηθείς για το εάν σε ενδεχόμενο ενός επεισοδίου θα είμαστε μόνοι μας, ο κ. Δένδιας αναφέρει πως η «απάντηση είναι σαφώς αρνητική», σημειώνοντας παράλληλα ότι μία χώρα πρέπει και να μπορεί να αντεπεξέλθει με τις δικές της δυνάμεις, με την κατάλληλη προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα, σε κάθε περίσταση. Συγκεκριμένα, παρατηρεί ότι όπως έδειξε περίτρανα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο αναθεωρητισμός και η προσπάθεια αλλαγής συνόρων διά της βίας είναι διεθνώς καταδικαστέα, αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, που αποτελεί το «ευαγγέλιο» της εξωτερικής πολιτικής μας.

Οι ομοιότητες Ρωσίας – Τουρκίας και η διαφορά Ελλάδας – Ουκρανίας

Μάλιστα, τονίζει πως ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους μετέβη στο Κίεβο εν μέσω βομβαρδισμών ήταν ακριβώς για να επισημάνει τις ομοιότητες μεταξύ της ρωσικής πολιτικής έναντι της Ουκρανίας που κατέληξε στην εισβολή και της Τουρκίας έναντι ημών και να υπογραμμίσει ότι η τουρκική απειλή είναι υπαρκτή και δεν πρέπει να υποτιμάται από τους δυτικούς εταίρους μας.

Ωστόσο, διακρίνει μία σημαντική διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και της Ουκρανίας: «Η Ελλάδα είναι ισχυρή και επιπλέον καλύπτεται από τρεις συμφωνίες αμοιβαίας συνδρομής, στην περίπτωση που δεχθεί επίθεση». Όπως διευκρινίζει, η παλαιότερη προβλέπεται στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί υποχρέωση όλων των κρατών-μελών να βοηθήσουν μία χώρα που είναι θύμα επίθεσης και οι άλλες δύο προβλέπονται σε διμερείς συμφωνίες που υπέγραψε με τους ομολόγους του της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

«Καλυπτόμαστε και από μία τέταρτη συμφωνία, την παλαιότερη όλων, τη συνθήκη του ΝΑΤΟ. Βεβαίως, δεν μας καλύπτει από το ενδεχόμενο επίθεσης από την Τουρκία, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι οι λοιποί σύμμαχοι, αρχής γενομένης από τον στρατηγικό μας εταίρο, τις ΗΠΑ, θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να μη διαρραγεί η συνοχή του ΝΑΤΟ», προσθέτει.

Επιπροσθέτως, ο υπουργός Εξωτερικών διακρίνει, μέσω της διαρκούς προσπάθειας και της συνεχούς ανάπτυξης των ελληνικών θέσεων, καθώς και της ανάδειξης των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, επαναδιαμόρφωση στάσης των εταίρων.

Ενδεικτικά, αναφέρει πως με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ, έχει συναντηθεί τους τελευταίους πέντε μήνες τρεις φορές και διακρίνει πλέον μία κατανόηση της γερμανικής πλευράς όσον αφορά το τι αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η αλλαγή αυτή δεν ήρθε από μόνη της. Είναι το αποτέλεσμα διαρκών επαφών που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια, ήδη και προ των γερμανικών εκλογών. Η πολιτική αυτή αποδίδει καρπούς», σημειώνει.

Επίσης, αναδεικνύει τις εγγενείς αντιφάσεις που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, όπως ότι μία χώρα που ανήκει στο ΝΑΤΟ δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ταυτόχρονα εξοπλίζεται με ρωσικά συστήματα και απαιτεί από τις ΗΠΑ να της επιτραπεί ο εκσυγχρονισμός των αμερικανικών αεροσκαφών της, των F-16.

Το «καυτό» θέμα με τα 12 ναυτικά μίλια

Ερωτηθείς για το πότε πρέπει να γίνει η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης, ο κ. Δένδιας απαντά ότι το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, όπως ορίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), συνιστά ένα μονομερές, μη διαπραγματεύσιμο, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας.

Δικαίωμα το οποίο υπάρχει και θα υπάρχει εσαεί, διότι έτσι ορίζει το Διεθνές Δίκαιο και ότι η εκάστοτε κυβέρνηση θα κρίνει πότε, πού και πώς θα το ασκήσει, έχοντας ως αποκλειστικό γνώμονα τη βέλτιστη προστασία και την απόλυτη προάσπιση του εθνικού συμφέροντος.

Επίσης, δηλώνει βέβαιος ότι οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας αυτό το κατανοούν απόλυτα και θα επιδείξουν την απαραίτητη ωριμότητα, ούτως ώστε το συγκεκριμένο ζήτημα μείζονος εθνικής σημασίας να μην υποβιβαστεί σε αντικείμενο αντιπαραθέσεων εν μέσω του προεκλογικού κλίματος που αρχίζει ήδη να διαμορφώνεται.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει αυτά τα ζητήματα να αποτελούν αντικείμενο πολιτικής και μικροκομματικής αντιπαράθεσης», τονίζει.

«Ο εξοπλισμός της Τουρκίας είναι κίνδυνος αστάθειας»

Σε ό,τι αφορά στην αναβάθμιση των F-16 που ζητά η Τουρκία, επισημαίνει ότι -όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στο Κογκρέσο- είναι σκόπιμο να συνυπολογίζεται ο κίνδυνος αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, όταν λαμβάνονται αποφάσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή, τη στιγμή, μάλιστα, που απαιτείται ενότητα στη Συμμαχία έναντι της Ρωσίας. «Έχουμε σοβαρές προκλήσεις και πρωτοφανείς απειλές κατά της κυριαρχίας της Ελλάδας και ειδικά κατά των νησιών μας. Και το ίδιο ισχύει σε σχέση με την Κύπρο. Ο αναθεωρητισμός αποτελεί κίνδυνο για την περιφερειακή σταθερότητα. Αυτή ήταν και αυτή παραμένει η θέση μας», διαμηνύει.

Περαιτέρω, ο κ. Δένδιας καθιστά σαφές πως η συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των δύο χωρών και πως είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, κάτι που, όπως υπογραμμίζει, δεν ισχύει για το τουρκολιβυκό «μνημόνιο», που είναι παράνομο, άκυρο, νομικά ανυπόστατο, αλλά και συνιστά γεωγραφική παραδοξολογία.

Τέλος, όσον αφορά τη Λιβύη, τονίζει ότι υπάρχει πλήρης συναντίληψη με την Αίγυπτο, αλλά και πολλές άλλες χώρες και προσδιορίζει πως «κοινός στρατηγικός στόχος μας είναι μία σταθερή, ευημερούσα και ειρηνική χώρα, που μπορεί να συμβάλει στην εμπέδωση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Και όχι να υποδαυλίζουμε την ένταση στο εσωτερικό της Λιβύης, με περαιτέρω “συμφωνίες”, από μία κυβέρνηση που δεν έχει λαϊκή εξουσιοδότηση. “Συμφωνίες” που είναι προδήλως προϊόν εκβιασμού της Τουρκίας επί μίας κυβέρνησης που έχει χάσει τη νομιμοποίηση της», διαμηνύει.

Επισημαίνει ότι σε άμεσο συντονισμό με την Αίγυπτο οι δύο χώρες κατήγγειλαν την πρόσφατη υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας. Συναφώς, προσθέτει, άμεσα καταγγέλθηκε και από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, την Κύπρο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και πολλές άλλες χώρες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νίκος Δένδιας: Ανησυχία για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία με απρόβλεπτες διαστάσεις"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news