facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο για τα επεισόδια στη Μόρια

Το Iνστιτούτο Oικονομικής, Kοινωνικής Δικαιοσύνης και Ελληνισμού «Ευνομία» κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στις 3 Φεβρουαρίου στη Λέσβο.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, η «Ευνομία αντιλαμβάνεται πλήρως την κρισιμότητα των καταστάσεων στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και εμπράκτως στέκεται δίπλα στους νησιώτες μας».

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα το πρωί, 10-2-2020 υπέβαλε δια του Προέδρου της , κ. Λάκη Κομνηνού συνοδευόμενου από την δικηγόρο κα Νούκα Αριάδνη, Αντιπρόεδρο της Ευνομίας και των μελών του ΔΣ κ. Οικονομίδη Πέτρου και κ. Αννουσάκη Ιωάννη , στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μηνυτήρια αναφορά για τα βίαια επεισόδια που έλαβαν χώρα την 3-2-2020 στην Λέσβο, στην τοποθεσία Καρά Τεπέ και στην Μόρια .

Η μηνυτήρια αναφορά στρέφεται κατά παντός υπευθύνου, ως φυσικού αυτουργού και κάθε τρίτου με οιαδήποτε μορφής συμμετοχική δράση

Οι ποινικά κολάσιμες πράξεις για τις οποίες ζητήθηκε η η διερεύνηση και διελεύκανση είναι

η διατάραξη κοινής είρηνης
η απόπειρα εμπρησμού σε βαθμό κακουργήματος
η απόπειρα έκρηξης σε βαθμό κακουργήματος
Στο περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς έγινε λεπτομερής ακριβής καταγραφή των γεγονότων συνοδευόμενη με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και τέλος επισημάνθηκε ότι η κρινόμενη περίπτωση, τυγχάνει ανάγκης άμεσης διερεύνησης , λαμβανομένων υπόψη

Α. τα δημοσίως καταγγελλόμενα από τον Σύμβουλο Θεμάτων Ασφαλείας, κ. Αλέξανδρο Νίκλαν, ήτοι

η εξέγερση των αλλοδαπών στη Λέσβο είχε χαρακτηριστικά σχεδιασμού στρατιωτικής επιχείρησης
κατάφεραν να καταλάβουν σημεία της πόλης και επιχείρησαν να προκαλέσουν βλάβες σε δομές της περιοχής, με την ΔΕΗ να γλιτώνει παρά την αδιαμφισβήτητη προσπάθεια εμπρησμού.
κινήθηκαν σε διαφορετικά σημεία και χώρους και όχι ως συντεταγμένη πορεία – διαδήλωση, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η ανάσχεσή τους από τις δυνάμεις ασφαλείας
κινήθηκαν σε τρία σημεία και στο τέλος με κυκλωτική κίνηση προς τα πίσω στη Μόρια με αποτέλεσμα να ξεκινήσει νέα εστία ταραχών.
στην εξέγερση συμμετείχαν άνδρες κυρίως νεαρής ηλικίας έχοντας μπροστά σαν ασπίδες γυναίκες και παιδιά (τακτική που χρησιμοποιούν τρομοκράτες που μάχονται στη Μέση Ανατολή).
Β. το γεγονός ότι μόνο τυχαία δεν ήταν η καταγγελία κυβερνητικών προσώπων και προσώπων της τοπικής κοινωνίας, ότι επρόκειτο για υποκινούμενη εξέγερση από ΜΚΟ λόγω της τροπολογίας που ψηφίστηκε στην Βουλή περί του ελέγχου τους. Και βεβαίως αυτή είναι η “καλή” προσέγγιση και θεώρηση των γεγονότων. Διότι, αν ληφθεί υπόψη η συμπεριφορά του τουρκικού κράτους απέναντι στην Χώρα μας καθώς και οι ΔΗΜΟΣΙΕΣ απειλές του κ. Ερντογάν, ότι θα αποστείλει στην Ευρώπη 3,6 εκατομμύρια αλλοδαπούς, -οι οποίοι θα εισέλθουν αρχικά στην χώρα μας- τότε τα σενάρια παύουν να έχουν “καλή” προσέγγιση και τίθεται θέμα ασφάλειας αρχικά των νησιωτικών περιοχών της χώρας και κατά προέκταση όλης της Ελλάδος».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο για τα επεισόδια στη Μόρια"

Μενίδι: Σε σοβαρή κατάσταση 51χρονος ομογενής που πυροβολήθηκε – Ποιος ήταν το θύμα

Σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» νοσηλεύεται 51χρονος ομογενής, ο οποίος δέχτηκε πυρά αγνώστων το βράδυ της Δευτέρας στην περιοχή του Μενιδίου.

Το περιστατικό συνέβη στην περιοχή της οδού Φιλαδελφείας, κοντά στο Δημαρχείο Αχαρνών. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα πλησίασαν λίγο μετά τις 8 το βράδυ το θύμα, το πυροβόλησαν και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν. Ο άνδρας μεταφέρθηκε εν ζωή στο νοσοκομείο.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίοι ερευνούν το περιστατικό. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο 51χρονος ομογενής έχει απασχολήσει στο παρελθόν την ΕΛ.ΑΣ. για συμμετοχή σε μεγάλο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών αλλά και σε υπόθεση διακίνησης λαθραίων τσιγάρων. Μάλιστα, είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης και ήταν ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μενίδι: Σε σοβαρή κατάσταση 51χρονος ομογενής που πυροβολήθηκε – Ποιος ήταν το θύμα"

Νότης Μηταράκης: «Οι νέες κλειστές δομές θα είναι οι μισές από τις σημερινές, ασφαλείς και ιατρικά αυτόνομες»

Διευκρινήσεις σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επίταξη εκτάσεων στα νησιά προκειμένου να δημιουργηθούν κλειστές ελεγχόμενες δομές για μετανάστες που δεν δικαιούνται άσυλο έδωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στη τηλεόραση του Αlpha και το δημοσιογράφο, Αντώνη Σρόιτερ.

«Υπήρχε μια δυσκολία στις τοπικές αρχές να υποδείξουν κατάλληλους χώρους, λόγω των διαφορών που υπήρχαν ανάμεσα σε περιοχές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης, προσθέτοντας ότι «κάποια στιγμή έπρεπε να σταματήσουμε αυτή τη συζήτηση και να κάνουμε αυτό που μας ζητάει κόσμος. Να δώσουμε λύσεις. Η επίταξη ήταν ένα μέσο έκτακτης ανάγκης».

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι η πρωταρχική ευθύνη της Πολιτείας είναι η εγγύηση της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών και συμπλήρωσε ότι «ο βασικότερος λόγος είναι η σωστή εφαρμογή της νέας νομοθεσίας ασύλου. Οι κλειστές ελεγχόμενες δομές καθιστούν δυνατή την κράτηση των νεοαφιχθέντων προσφύγων και μεταναστών, την κράτηση όσων εκδηλώνουν παραβατικές συμπεριφορές, αλλά και την κράτηση όσων βρίσκονται σε διαδικασία επιστροφής. Με τα ανοιχτά κέντρα δεν είχαμε αυτή τη τεχνική δυνατότητα και γι’ αυτό θα κλείσουν».

Σε ερώτηση για τις επιτάξεις εκτάσεων, ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι «επιτάσσονται για τρία χρόνια, ενώ οι ιδιοκτήτες του θα λάβουν αποζημιώσεις».

Ο κ. Μηταράκης έστειλε ένα καθαρό μήνυμα στα νησιά, τονίζοντας ότι «ο νέος σχεδιασμός από τις 40.000 θέσεις που υπάρχουν, σήμερα, στα νησιά προβλέπει τις μισές και, μάλιστα, κλειστές, ενώ τα κέντρα αποκτούν αυστηρούς κανόνες εσωτερικής τάξης και ιατρική αυτονομία. Το 2020 θα πραγματοποιηθεί η αποσυμφόρηση των νησιών με ένα βιώσιμο τρόπο που λειτουργεί το άσυλο και, κυρίως, η πολιτική διαχωρισμού προσφύγων και μεταναστών, που στηρίζεται πάνω στη λογική των επιστροφών».

«Είμαστε στην ίδια πλευρά του τραπεζιού. Και η κεντρική Κυβέρνηση και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση και οι Δήμοι», κατέληξε χαρακτηριστικά.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Νότης Μηταράκης: «Οι νέες κλειστές δομές θα είναι οι μισές από τις σημερινές, ασφαλείς και ιατρικά αυτόνομες»"

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφασίζει αρχές Απρίλη για την κατανομή των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφασίζει στις 2 Απριλίου για το αν η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία παραβίασαν το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την προσφυγική κρίση λόγω έλλειψης αλληλεγγύης. Αυτό ανακοίνωσε το δικαστήριο σήμερα μέσω Twitter.

Για να ανακουφίσουν την Ιταλία και την Ελλάδα, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν αποφασίσει το 2015 με δύο αποφάσεις τους την κατανομή στις χώρες της Ε.Ε. έως και 160.000 αιτούντων άσυλο. Η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία και η Πολωνία αρνήθηκαν ωστόσο να συμμετάσχουν όπως προβλεπόταν - παρόλο που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επικύρωσε τη νομιμότητα της απόφασης με μεταγενέστερη απόφασή του. Κατά των χωρών αυτών στράφηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ελέγχει μεταξύ άλλων την τήρηση του ευρωπαϊκού δικαίου (υποθέσεις C-715/17, C-718/17 και C-719/17).

Ήδη τον περασμένο Οκτώβριο, μια εμπειρογνώμονας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία δεν θα έπρεπε να έχουν αρνηθεί να εφαρμόσουν τις αποφάσεις. Οι επιφυλάξεις τους θεωρήθηκαν αβάσιμες, διότι θα μπορούσαν άνευ ετέρου να είχαν εξασφαλίσει την ασφάλεια και την ευημερία των δικών τους πολιτών.

Οι δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου συνήθως ακολουθούν την αξιολόγηση των εμπειρογνωμόνων, όχι όμως πάντα.

lawandorder
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφασίζει αρχές Απρίλη για την κατανομή των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη"

Έγκλημα στο Λασίθι: Πυροβόλησε πατέρα και γιο για κτηματικές διαφορές

Νεκρός από τα πυρά ενός 43χρονου με τον οποίο είχε κτηματικές διαφορές, έπεσε σήμερα το απόγευμα ένας 70χρονος, ενώ τραυματίστηκε σοβαρά ο 45χρονος γιος του, στα Περάμπελα του Πάνω Μεραμπέλλου κοντά στη Νεάπολη Λασιθίου.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Αστυνομία, ο ηλικιωμένος έπεσε νεκρός στο χώρο της συμπλοκής, ενώ σοβαρά τραυματισμένος είναι ο 45χρονος γιος του, που φέρει τραύμα στην κοιλιακή χώρα και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. Από τα πυρά του 43χρονου τραυματίστηκε και ένας 52χρονος, ο οποίος όμως δεν είχε σοβαρά τραύματα και δεν κινδυνεύει η ζωή του.

Στη συνέχεια ο δράστης επιβιβάστηκε σε Ι.Χ. φορτηγό αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του και διέφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση. Οι συνθήκες του εγκλήματος διερευνώνται από τους αστυνομικούς, οι οποίοι αναζητούν τυχόν αυτόπτες μάρτυρες της ανθρωποκτονίας.

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αγίου Νικολάου.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Έγκλημα στο Λασίθι: Πυροβόλησε πατέρα και γιο για κτηματικές διαφορές"

ΕΕ για Μεταναστευτικό: Στις αρχές Απριλίου η απόφαση για την κατανομή των αιτούντων άσυλο

Εντείνονται οι ζυμώσεις στους κόλπους της ΕΕ για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού, της «καυτής πατάτας» που εξακολουθεί να απασχολεί τις Βρυξέλλες. Στοίχημα αποτελεί ακόμη η διαχείρηση της κατανομής, ενώ στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι χώρες που κατά την τελευταία πενταετία υπάκουαν στην άκαμπτη πολιτική των κλειστών συνόρων. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφασίζει στις 2 Απριλίου για το αν η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία παραβίασαν το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την προσφυγική κρίση λόγω έλλειψης αλληλεγγύης.

Για να ανακουφίσουν την Ιταλία και την Ελλάδα, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν αποφασίσει το 2015 με δύο αποφάσεις τους την κατανομή στις χώρες της ΕΕ έως και 160.000 αιτούντων άσυλο.

Η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία και η Πολωνία αρνήθηκαν ωστόσο να συμμετάσχουν όπως προβλεπόταν - παρόλο που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επικύρωσε τη νομιμότητα της απόφασης με μεταγενέστερη απόφασή του. Κατά των χωρών αυτών στράφηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ελέγχει μεταξύ άλλων την τήρηση του ευρωπαϊκού δικαίου.

Ήδη τον περασμένο Οκτώβριο, εμπειρογνώμονας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία δεν θα έπρεπε να έχουν αρνηθεί να εφαρμόσουν τις αποφάσεις.

Οι επιφυλάξεις τους θεωρήθηκαν αβάσιμες, διότι θα μπορούσαν άνευ ετέρου να είχαν εξασφαλίσει την ασφάλεια και την ευημερία των δικών τους πολιτών.

Οι δικαστές του Ευρωπαϊκου Δικαστηρίου συνήθως ακολουθούν την αξιολόγηση των εμπειρογνωμόνων, όχι όμως πάντα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ για Μεταναστευτικό: Στις αρχές Απριλίου η απόφαση για την κατανομή των αιτούντων άσυλο"

Επίθεση Κασιδιάρη με ύβρεις και απειλές στο δημοτικό συμβούλιο

Επεισόδιο προκάλεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Χρυσής Αυγής για την Αθήνα», Ηλίας Κασιδιάρης, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, κατά την έγκριση ψηφίσματος για τη δίκη της «Χρυσής Αυγής» στην οποία είναι και ο ίδιος κατηγορούμενος.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Κασιδιάρης, εκτοξεύοντας ύβρεις, απείλησε τους δημοτικούς συμβούλους που το ψήφισαν, ότι το κόμμα και η παράταξή του θα στραφούν νομικά εναντίον τους.

«Τιμή μας, να στραφούν εναντίον μας γι' αυτό το ψήφισμα» ήταν η απάντηση του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και έχει τίτλο «στη φυλακή οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής», τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «η δίκη αυτή αφορά μια εγκληματική οργάνωση. Η απόφαση της δίκης θα αφορά τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων. Έχουμε το χρέος και τη δύναμη να τα προασπιστούμε. Να βάλουμε τέρμα στη φασιστική απειλή».

Επίσης, στο ψήφισμα χαρακτηρίζεται «πρόκληση», η εισαγγελική πρόταση που προτείνει την αθώωση των κατηγορουμένων. «Αν υιοθετηθεί» επισημαίνεται στο ψήφισμα, «θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την ασύδοτη δράση των ταγμάτων εφόδων, εξοπλισμένων με μια χρηματοδότηση 8 εκατομμυρίων ευρώ». Το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, τονίζεται στο ψήφισμα, απαιτεί από το δικαστήριο «να προχωρήσει στην παραδειγματική καταδίκη των δολοφόνων νεοναζί.

Όχι μόνο του Ρουπακιά, του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα αλλά όλης της ηγεσίας που έδινε τις εντολές και εκπαίδευε τα μέλη για να εκτελούν τις επιθέσεις εναντίον μεταναστών, αριστερών, δημοκρατικών πολιτών, συνδικαλιστών κ.ά.».



newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση Κασιδιάρη με ύβρεις και απειλές στο δημοτικό συμβούλιο"

Καζίνο στο Ελληνικό: «Φρένο» στο διαγωνισμό μετά την προσφυγή της Hard Rock

Αναστέλλεται με σημερινή απόφασή της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) η πρόοδος του διεθνή πλειοδοτικού διαγωνισμού, που διενεργεί η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων για το καζίνο στο Ελληνικό, κατόπιν της Προσφυγής της Hard Rock International και σχετικού αιτήματος.

Η Επταμελής σύνθεση της ΑΕΠΠ, έκρινε ότι «η προσφυγή περιέχει συγκεκριμένους λόγους και αιτιάσεις με τις οποίες αποδίδονται στην προσβαλλόμενη απόφαση σοβαρές πλημμέλειες που χρήζουν επισταμένης αξιολόγησης». Η Επιτροπή επιφυλάσσεται να εκδώσει την οριστική Απόφασή της επί της Προσφυγής, «... διότι ενόψει και της σπουδαιότητας των τιθέμενων νομικών και πραγματικών ζητημάτων απαιτείται προηγουμένως ενδελεχής σε έκταση αυτοτελής και σε συνδυασμό μεταξύ τους μελέτης...».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Hard Rock International, η αιτιολογία της εκδοθείσας απόφασης αναδεικνύει τη σοβαρότητα, καθώς και τη νομική και πραγματική θεμελίωση της προσφυγής της.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Καζίνο στο Ελληνικό: «Φρένο» στο διαγωνισμό μετά την προσφυγή της Hard Rock"

Μειώνεται στο 6% ο ΦΠΑ σε φάρμακα για δυσίατα νοσήματα και ακτινοθεραπείες

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρθηκε στην τροπολογία με την οποία ακτινοθεραπείες και φάρμακα για δυσίατα νοσήματα θα μπουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%.

«Με αυτήν τη νομοθετική πρωτοβουλία, μειώνεται το κόστος που επιβαρύνονται οι ασθενείς, αλλά και η συνολική φαρμακευτική δαπάνη. Είμαστε, σταθερά, δίπλα στους πολίτες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Η κατάθεση της τροπολογίας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, γίνεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας, που προβλέπει μεταξύ άλλων την υπαγωγή των διαγνωστικών ραδιοφαρμάκων και των υπηρεσιών ακτινοθεραπειών που διενεργούνται σε ασθενείς με δυσίατα νοσήματα, μεταξύ των οποίων οι καρκινοπαθείς, στον υπερ-μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%. Έως σήμερα, τα ανωτέρω αγαθά και υπηρεσίες υπάγονταν στους συντελεστές ΦΠΑ 24% και 13%.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Μειώνεται στο 6% ο ΦΠΑ σε φάρμακα για δυσίατα νοσήματα και ακτινοθεραπείες"

Μενίδι: Δολοφονική επίθεση με έναν σοβαρά τραυματία

Δολοφονική επίθεση σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Μενίδι και συγκεκριμένα στην οδό Φιλαδελφείας κοντά στο Δημαρχείο.
Από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκε σοβαρά ένας άνδρας ο οποίος μεταφέρθηκε εν ζωή στο νοσοκομείο «Γεννηματάς».
Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι ο άνδρας πυροβολήθηκε στο κεφάλι και πως η κατάστασή του είναι πολύ σοβαρή.

Η αστυνομία ειδοποιήθηκε και έσπευσε στο σημείο, όπου βρήκε τον τραυματία, όμως ακόμη είναι άγνωστη η αιτία της ανταλλαγής των πυροβολισμών.

Στο σημείο βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις, ενώ διεξάγονται έρευνες στην γύρω περιοχή για να εντοπιστούν οι δράστες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα πλησίασαν λίγο μετά τις 8 το βράδυ το θύμα, το πυροβόλησαν και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το θύμα είναι ένας 51χρονος Ρωσοπόντιος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μενίδι: Δολοφονική επίθεση με έναν σοβαρά τραυματία"

Συρία: 700.000 άμαχοι έχουν εκτοπιστεί από τον Δεκέμβριο σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Σχεδόν 700.000 άμαχοι έχουν εκτοπιστεί από τις πρόσφατες επιθέσεις των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, με τη συνδρομή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, εναντίον εδαφών στη βορειοδυτική Συρία, που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών, από τις αρχές Δεκεμβρίου, μεταξύ αυτών σχεδόν 100.000 μονάχα την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε την Δευτέρα ο ΟΗΕ.

Ο Ντέιβιντ Σουάνσον, ο εκπρόσωπος τύπου για το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, επισήμανε ότι η κατάσταση είναι ολοένα και πιο ζοφερή κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, όπου πάνω από 400.000 άνθρωποι είχαν ήδη βρει καταφύγιο από τις επιθέσεις κατά των ανταρτών πέρυσι.

Reuters/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Συρία: 700.000 άμαχοι έχουν εκτοπιστεί από τον Δεκέμβριο σύμφωνα με τον ΟΗΕ"

Υπόθεση Νοvartis: Προστασία ζητά η εισαγγελέας Τουλουπάκη και να μην κληθεί ως ύποπτη

Με επιστολή που έστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ζητά να παρέμβει ώστε να την προστατεύσει και να μην κληθεί ως ύποπτη στην Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση Novartis.

Προηγήθηκε αίτημα των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ, οι οποίοι ζήτησαν να καταθέσει η εισαγγελέας διαφθοράς ως ύποπτη ενώπιον των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Σύμφωνα με την κα. Τουλουπάκη,αυτή η κίνηση των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής:

«παραβιάζει κατάφωρα το τεκμήριο της αθωότητάς μου, καθόσον η Επιτροπή είναι αρμόδια κατά νόμο να κρίνει μόνο για ενδείξεις τέλεσης αξιοποίνων πράξεων από πολιτικά πρόσωπα. Επισημαίνεται ότι ενέργειες όπως η προαναφερόμενη συνιστούν ευθεία παρέμβαση από συγκεκριμένα μέλη της Επιτροπής που υπέβαλαν το αίτημα στη δικαστική έρευνα που διενεργούν οι αρμόδιοι κ.κ. Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου», αναφέρει στην επιστολή της.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Νοvartis: Προστασία ζητά η εισαγγελέας Τουλουπάκη και να μην κληθεί ως ύποπτη"

Χρυσοχοΐδης κατά ΣΥΡΙΖΑ για τις ταυτότητες: Βρήκα κι εγώ καταγγελίες για τον διαγωνισμό σας

Για μεροληπτική ευαισθησία κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στη Βουλή υποστηρίζοντας ότι τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλλιεργούν fake stories περι αστυνομικής βίας ενώ την ίδια ώρα αποσιωπούν την βία των μπαχαλάκηδων.

«Επικαλείστε την αστυνομική βία και την ίδια ώρα αγνοείτε συστηματικά την βία κατά της αστυνομίας. Περισσότερα απο 30 παιδιά της αστυνομίας πήγαν σε νοσοκομεία απο πλημμεληματικούς τσιμεντόλιθους, δικαιωματικά στειλιάρια και εφηβικές μολότοφ» .

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας είπε πως οι περισσότερες περιπτώσεις που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΣΟΕΕ, καταλήψεις κ.α. - αποτελούν fake stories.



«Στην ΑΣΟΕΕ επιχείρησαν να εισβάλλουν με λοστάρια και σίδερα σε μια σχολή που είχε κλείσει με απόφαση της συγκλήτου γιατί βρέθηκε γιάφκα» ανέφερε μεταξύ άλλων για να προσθέσε:

«Εκκενώθηκαν 22 καταλήψεις και δεν έγινε τίποτα. Ελάχιστες καταλήψεις είχαν πρόσφυγες και όπου υπήρχαν μεταφέρθηκαν με σεβασμό και ασφάλεια σε νόμιμες δομές. Ομως ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε με ψέματα και φωτογραφίες να κατασκευάσει ότι δήθεν κυνηγούσαμε μωρομάνες. Ομως μια φωτογραφία δεν μπορεί να κρύψει την αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχουν δύο περιστατικά αυθαιρεσίας τα οποία παραπέμφθηκαν άμεσα για ανάκριση και στην συνέχεια στον Συνήγορο του Πολίτη. «Πού είναι το δόγμα τρόμος και πάταξη; Πού είναι το κράτος της Δεξιάς; Τι μένει αν φύγει η σκόνη των λεγομένων σας; Μένει ένα πουκάμισο αδειανό» ανέφερε.

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «ορισμένοι απο εσάς μόλις τελευταία αρχίζουν και παραδέχονται κάπως ανόρεχτα ότι η ασφάλεια είναι δικαίωμα. Για εμάς είναι πυλώνας».
Ο υπουργός τόνισε σε άλλο σημείο πως για την ενίσχυση της ασφάλειας έχουν διατεθεί 2.700 αστυνομικοί για περιπολίες.

«Επειδή δεν μπορούν ορισμένοι να καταπιούν από ιδεοληψία την ασφάλεια, επειδή η ασφάλεια είναι πυλώνας της Δημοκρατίας, κατασκευάστηκαν 2 γεγονότα και πέντε συνθήματα περι αστυνομικής βίας. Περάσαμε απο τα fake news σε fake stories» πρόσθεσε.

Ο διαγωνισμός για τις ταυτότητες δεν αυξάνει το κόστος

Απαντώντας στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για τον διαγωνισμό των νέων ψηφιακών ταυτοτήτων είπε: «Βρήκα και εγώ στο υπουργείο καταγγελίες και κατά της προηγούμενης ηγεσίας για τον δικό σας διαγωνισμό. Τις πέταξα, γιατί γνωρίζω πως γίνονται αυτά τα πράγματα. Να είστε πιο προσεκτικοί» και πρόσθεσε ότι ο νέος διαγωνισμός δεν αυξάνει το κόστος ούτε για τα δημόσια ταμεία ούτε για την τσέπη των πολιτών.

Όταν πήγα στο υπουργείο, είχα τρεις καταγγελίες για τον προηγούμενο διαγωνισμό, αλλά δεν ανέφερα τίποτα, διότι ξέρω τι γίνεται σε αυτούς τους διαγωνισμούς, είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Εξηγώντας την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι ο προηγούμενος δεν περιλάμβανε από την αρχή την "ηλεκτρονική διακυβέρνηση". Όπως είπε, δεν αγοράζουμε ταυτότητα, αλλά κάρτα πολίτη (χρήση για ΕΦΚΑ, εφορία κά) που θα φέρει εξοικονόμηση 05% - 0,7% στο ΑΕΠ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι η κάρτα θα είναι ακριβότερη. Είναι ψέμα είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης: Δέκα ευρώ ήταν το κόστος για τον πολίτη, δέκα θα είναι και τώρα.

Ότι το κόστος είναι μεγαλύτερο. Όμως ο διαγωνισμός περιλαμβάνει και 30 εκατ. για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, άρα το τελικό ποσό είναι το ίδιο, επισήμανε.

Ότι η έγχρωμη φωτογραφία θα επιφέρει μεγαλύτερο κόστος. Όμως και στον προηγούμενο διαγωνισμό υπήρχε πρόβλεψη για έγχρωμη φωτογραφία μετά από πέντε χρόνια. Τώρα την προβλέπει από την αρχή.

Ότι οι υποψήφιοι θα είναι λιγότεροι λόγω της έγχρωμης. Η αλήθεια είναι ότι κλήθηκαν 25 εταιρίες στον πρώτο διαγωνισμό και 25, οι ίδιες, είναι και στο δεύτερο διαγωνισμό.

Ότι γνωμοδότησε το ΣτΕ αρνητικά για την "ψηφιακή διακυβέρνηση". Όμως η κυβέρνηση συμμορφώθηκε και ψήφισε σχετικό νόμο.

Ότι είναι πιο αδύναμη από άποψη ασφαλείας η έγχρωμη φωτογραφία. Αυτό δεν ισχύει.

Όσο για το εάν θα είναι έτοιμη η Ελλάδα λόγω επαναπροκήρυξης διαγωνισμού, να εκδώσει τις ταυτότητες έγκαιρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι ο κανονισμός της ενίσχυσης ασφάλειας ταυτοτήτων ορίζει ότι η εφαρμογή ξεκινά 2/8/2021, και ότι θα τελειώσει 3/8/2026.

Απαντώντας απο την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος μίλησε για «ακροδεξιά ρητορική».

Νωρίτερα, ο κ. Γιάννης Ραγκούσης επιχείρησε να κάνει τον απολογισμό των πρώτων επτά μηνών της κυβέρνησης ΝΔ λέγοντας ότι έχουν προκύψει «17 αποκαλυπτικές αλήθειες για την ασφάλεια» ενώ υποστήριξε ότι το δόγμα του Μεγάρου Μαξίμου είναι «αστυνομικός λαϊκισμός και μπίζνες» καταγγέλλοντας ως «στημένο» τον διαγωνισμό για τις νέες αστυνομικές ταυτότητες.

Μεταξύ άλλων ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα ασφάλειας κατήγγειλε κομματικές κρίσεις στους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ αλλά και αλλαγές στην νομοθεσία για να διοριστεί ο διοικητής της ΕΥΠ.

Ο ίδιος είπε ότι παρά τις δεσμεύσεις της ΝΔ για αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, τα φαινόμενα ανομίας έχουν αυξηθεί σε Εξάρχεια και σε άλλες περιοχές της Αττικής.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης κατά την δευτερολογία του κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αντιπολιτεύεται με επιχειρήματα και όχι συνθήματα και εξήγησε ότι το υπουργείο έχει συγκεκριμένο σχέδιο για την αποκατάσταση των Εξαρχείων.

«Στα Εξάρχεια έχουμε πεζές περιπολίες, με μηχανάκια, με ΜΑΤ. Όλη η αστυνομία είναι εκεί. Τα Εξάρχεια σε λίγες εβδομάδες θα είναι μια κανονική γειτονία» είπε χαρακτηριστικά.

Επανερχόμενος στον διαγωνισμό για τις ταυτότητες ανέφερε: «εγώ δεν έχω λάβει καμία καταγγελία για τον παρόντα διαγωνισμό. Το θέμα είναι τι υιοθετείτε εσείς.

Ακούγονται πράγματα τα οποία είναι ακραία. Ο διαγωνισμός θα κριθεί στην ώρα του. Θα δούμε σύντομα πόσες εταιρείες θα μετέχουν. Οταν κατατεθούν οι προσφορές θα δούμε πως θα δουλέψει ο διαγωνισμός».

Ραγκούσης: Στημένος ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες

«Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης δημιουργούσε εν γνώση του ψεύτικες προσδοκίες-πως αρκούσε να εκλεγεί αυτός Πρωθυπουργός για να τελειώνει το άβατο όπως το έλεγε των Εξαρχείων ή για να τελειώνει ο Ρουβίκωνας και τα γκρουπούσκουλα από τις 8 Ιουλίου, την ίδια ώρα, η πραγματικότητα στα Εξάρχεια καθώς και ο Ρουβίκωνας, διασύρουν εσάς και την αξιοπιστία σας καθημερινά και ασταμάτητα» είπε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Ραγκούσης αναφέρθηκε και στον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες υποστηρίζοντας ότι είναι «στημένος».

«Σας κατηγορούμε ότι μετά από 7 μήνες διακυβέρνησης, το δόγμα σας δεν είναι τελικά το δόγμα «νόμος και τάξη». Το πραγματικό σας δόγμα στον τομέα της ασφάλειας είναι τελικά το δόγμα «αστυνομικός λαϊκισμός και μπίζνες. Μεγάλες κι αδιαφανείς μπίζνες με το δημόσιο χρήμα» είπε.

Ο Αλέξης Χαρίτσης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα της ασφάλειας ενώ η ΝΔ ακολουθεί το δόγμα «τρόμος και πάταξη».

Το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της ασφάλειας των πολιτών υπερασπίστηκε και η κυρία Ολγα Γεροβασίλη υποστηρίζοντας ότι η κριτική που υπήρχε εκείνη την περίοδο προερχόταν απο μερίδα συνδικαλιστών που έχασαν τα προνόμιά τους.

«Εμείς αφήσαμε την αστυνομία να κάνει την δουλειά της. Σε αντίθεση με όσα έλεγαν ορισμένοι συνδικαλιστές, που έπαιρναν άδεια 30 μέρες το μήνα και είχαν χρόνια να πατήσουν στην Υπηρεσία - άδειες που εμείς κόψαμε και εσείς επαναφέρατε» είπε μεταξύ άλλων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρυσοχοΐδης κατά ΣΥΡΙΖΑ για τις ταυτότητες: Βρήκα κι εγώ καταγγελίες για τον διαγωνισμό σας"

Ισπανίδα ΥΠΕΞ για τα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης: Να τηρηθεί το Διεθνές Δίκαιο

Μήνυμα για την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και τήρησης των σχέσεων καλής γειτνίασης, έστειλε η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια, απαντώντας σε ερώτηση για τα μνημόνια Τουρκίας-κυβέρνησης Τρίπολης.

«Κατά πρώτον, η ισπανική κυβέρνηση επιθυμεί τον μέγιστο σεβασμό στους κανόνες Διεθνούς Δικαίου. Αυτό είναι για μας αδιαπραγμάτευτο. Κατά δεύτερον, η Ισπανία ως μέλος της μεσογειακής οικογένειας επιθυμεί σχέσεις καλής γειτνίασης. Αυτές τις σχέσεις καλής γειτνίασης θα στηρίξει η ισπανική κυβέρνηση και αν δούμε ότι δεν υπάρχει τέτοια συμπεριφορά καλής γειτνίασης, δεν θα διστάσουμε να το πούμε σε εκείνους που φαίνεται ότι δεν είναι καλοί γείτονες» διαμήνυσε συγκεκριμένα η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείσα περί των μνημονίων Τουρκίας-Λιβύης μετά τη συνάντησή της με τον Νίκο Δένδια στη Μαδρίτη.

Περαιτέρω σημείωσε, πως «μερικές φορές αυτό θα το κάνουμε εμφανώς, κι άλλες φορές θα το κάνουμε πιο διακριτικά, αλλά είναι μια θάλασσα, ένας χώρος που μοιραζόμαστε, και γι' αυτό χρειαζόμαστε υπεύθυνες σχέσεις καλής γειτνίασης με όλους τους γείτονες». Τρίτον, αφού δήλωσε πως η κατάσταση στη Λιβύη απασχολεί την Ισπανία, απηύθυνε έκκληση στα μέρη να κάνουν βήματα στην κατεύθυνση της σταθερότητας και μείωσης της στρατιωτικής κλιμάκωσης.

«Γι' αυτό κάνουμε μια έκκληση στις τρίτες χώρες με συμφέροντα στη Λιβύη να συμβάλουν στη λύση του προβλήματος. Να σταματήσει η στρατιωτική κλιμάκωση και να γίνει σεβαστό το εμπάργκο των όπλων, θέματα που συζητήθηκαν πρόσφατα και τα οποία εμείς υποστηρίζουμε» επισήμανε.

Κατά την αρχική της τοποθέτηση η Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια τόνισε πως η Ελλάδα και η Ισπανία έχουν πάρα πολλά κοινά συμφέροντα και ότι η αναθέρμανση των διμερών σχέσεων θα ωφελήσει τις κοινές ενέργειες των δύο χωρών.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Ισπανίδα ΥΠΕΞ για τα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης: Να τηρηθεί το Διεθνές Δίκαιο"

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η απόκτηση του Alpha από τη Motor Oil

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η απόκτηση των εταιρειών Alpha Δορυφορική Τηλεόραση ΑΕ, Alpha Ραδιοφωνική ΑΕ και Alpha Ραδιοφωνική Κρόνος ΑΕ, από την Motor Oil.

Ειδικότερα, σε συνεδρίαση της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις, 10 Φεβρουαρίου 2020, αποφασίστηκε ομόφωνα η έγκριση της γνωστοποιηθείσας συγκέντρωσης που αφορά στην απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου επί των εταιριών Alpha Δορυφορική Τηλεόραση ΑΕ, Alpha Ραδιοφωνική ΑΕ και Alpha Ραδιοφωνική Κρόνος ΑΕ, από την εταιρεία με την επωνυμία «ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε.», μέσω της εταιρείας με την επωνυμία «MEDIAMAX HOLDINGS LIMITED», σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 3 του Ν.3959/11, όπως ισχύει.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, της από 18.12.2019 (υπ’ αριθμ. πρωτ. 8349) γνωστοποιηθείσας συγκέντρωσης, που αφορά στην απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου από την εταιρία με την επωνυμία «Μότορ Όιλ (Ελλάς) Διυλιστήρια Κορίνθου ΑΕ» μέσω της 100% θυγατρικής της εταιρίας συμμετοχών Mediamax Holdings Limited επί των ανωνύμων εταιριών με τις επωνυμίες «Alpha Δορυφορική Τηλεόραση ΑΕ», «Alpha Ραδιοφωνική ΑΕ» και «Alpha Ραδιοφωνική Κρόνος ΑΕ», δεδομένου ότι η εν λόγω συγκέντρωση, παρ’ ότι εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 6 Ν.3959/2011 (για την αγορά των μη ενημερωτικών μέσων) και του άρθρου 3 του Ν.3592/2007 (για την αγορά των ενημερωτικών μέσων), υπολείπεται, αφενός, των κατωφλίων του άρθρου 3 παρ. 3 του Ν.3592/2007, ήτοι του 35% σε κάθε μία από τις επιμέρους αγορές της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, οπότε η Γνωστοποιούσα δεν θα αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στις επιμέρους αγορές των ΜΜΕ και άρα δεν αναμένεται να προκληθεί συγκέντρωση ελέγχου σ’ αυτές και, αφετέρου, δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες, κατ’ άρθρο 8 παρ. 3 του Ν.3959/2011, ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επί μέρους αγορές τις οποίες αφορά.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η απόκτηση του Alpha από τη Motor Oil"

Τσατάνη: Νέες “βόμβες” για Παπαγγελόπουλο, απειλές, διώξεις!

Δεύτερη ημέρα κατάθεσης της πρώην εφέτη εισαγγελέα, Γεωργίας Τσατάνη, στην Προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο σχετικά με την διερεύνηση παρεμβάσεών του στην δικαστική υπόθεση της Novartis σε σχέση με πολιτικά πρόσωπα.

Η πρώην εισαγγελική λειτουργός φέρεται να επιμένει στις καταγγελίες για παρεμβάσεις του κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην διερεύνηση της υπόθεσης Βγενόπουλου που έκανε, τις απειλές και τις διώξεις που της ασκήθηκαν επειδή δεν ενέδιδε σε όσα της ζητούσε.

Θα φέρει… στοιχεία η Τσατάνη

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Γεωργία Τσατάνη, φέρεται να έχει καταθέσει σήμερα πως διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία για τα τηλεφωνήματα που δέχθηκε – και έχει αναφέρει- από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης και μάλιστα είπε ότι θα τα καταθέσει στην Επιτροπή.

Χαρακτηριστικά, λέγεται πως σε ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής, Γιάννη Μπούγα, για το εάν έχει στοιχεία για τις πιέσεις που δέχθηκε φέρεται να απάντησε πως διαθέτει αντίγραφο από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που θα αποδείξει τα τηλεφωνήματα με τον κ.Παπαγγελόπουλο και θα σας το προσκομίσω.

Η πρώην εισαγγελέας φέρεται να επιμένει πως ο κ. Παπαγγελόπουλος την πίεζε να παραδώσει την δικογραφία επειδή εκείνη δεν ενέδιδε να ασκήσει τις διώξεις που εκείνος επιθυμούσε και λέγοντας ότι αυτό δεν γνωρίζει να έχει γίνει ποτέ σε δικαστικό λειτουργό από το 1981 μέχρι το 2019.

Φέρεται να έχει υποστηρίξει πως οι αναφορές της πρώην προέδρου του ΑΠ Ευτέρπης Κοτζαμάνη για εξωδικαστικές παρεμβάσεις , αυτές οι αναφορές αφορούσαν την δική της υπόθεση και μάλιστα ότι αυτές «ακτινογραφούσαν» μόνο τον κ. Παπαγγελόπουλο και κανέναν άλλο…

Παπαγγελόπουλος: “Ανόητα ψέματα της κ. Τσατάνη”

Απαντώντας σε όσα του καταλόγισε και στη σημερινή κατάθεση της, ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, η πρώην εισαγγελέας Εφετών, Γεωργία Τσατάνη, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, περνά στην αντεπίθεση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαγγελόπουλος κάνει λόγο για “ανόητα ψέματα” της κυρίας Τσατάνη, τονίζοντας : “Η κ. Τσατάνη ολοκλήρωσε την κατάθεσή της και επανέλαβε τα ανόητα ψέματά της.Παρέλειψε όμως για άλλη μια φορά να εξηγήσει με ποιο τρόπο και με ποιο κίνητρο κατάφερε μόνο μέσα σε 72 ώρες να μελετήσει και να κατανοήσει χιλιάδες σελίδες της δικογραφίας του σκανδάλου Βγενόπουλου με ζημία δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα και την Κύπρο και να συντάξει πράξη αρχειοθέτησης εκατοντάδων σελίδων”.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσατάνη: Νέες “βόμβες” για Παπαγγελόπουλο, απειλές, διώξεις!"

Συρία: Ακόμη 5 Τούρκοι νεκροί παρά τις απειλές Ερντογάν

Πέντε Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίσθηκαν από πυρά πυροβολικού του συριακού κυβερνητικού στρατού σε μια επίθεση εναντίον τουρκικής στρατιωτικής βάσης στην περιοχή Ταφτανάζ της βορειοδυτικής Συρίας, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Η επίθεση αυτή πραγματοποιείται μία εβδομάδα αφότου οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί έχασαν την ζωή τους από πυρά του συριακού στρατού. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε εκτάκτως με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μεταδίδει το NTV.

Τα δύο αυτά περιστατικά σηματοδοτούν μια από τις πιο σοβαρές αντιπαραθέσεις μεταξύ των τουρκικών και συριακών στρατευμάτων στα εννιά χρόνια του πολέμου που διεξάγεται στη Συρία, όπου η Άγκυρα η οποία υποστηρίζει τους αντάρτες που μάχονται κατά του Άσαντ, ήλπιζε κάποτε ότι θα μπορούσε να τον ανατρέψει.

Η Τουρκία, ανακοίνωσε ότι απάντησε στην τελευταία επίθεση. «Στόχοι που αναγνωρίσθηκαν στην περιοχή επλήγησαν άμεσα και με σφοδρότητα … και η αναγκαία απάντηση δόθηκε. Οι στόχοι καταστράφηκαν και το αίμα των μαρτύρων μας δεν έμεινε στο χώμα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Στρατιωτικός διοικητής των ανταρτών που υποστηρίζεται από την Τουρκία , δήλωσε ότι οι αντάρτες ξεκίνησαν σήμερα μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του συριακού στρατού κοντά στο Σαρακέμπ με την υποστήριξη του τουρκικού πυροβολικού.

Η Τουρκία έχει αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία στο Ιντλίμπ, όπου ήδη έχει αναπτύξει στρατιωτικά φυλάκια επιτήρησης μετά τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Ρωσία και το Ιράν, ώστε να περιορισθούν οι μάχες γύρω από το Ιντλίμπ που παραμένει ο τελευταίος θύλακος των δυνάμεων που αντιπολιτεύονται τον Άσαντ.

Πολλά από τα φυλάκια αυτά έχουν περικυκλωθεί από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, αλλά η Τουρκία έχει αναπτύξει 5000 άνδρες στρατιωτικά οχήματα κατά μήκος των συνόρων, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, εξοπλισμό για ραντάρ, με σκοπό να υποδηλώσει την παρουσία της.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Συρία: Ακόμη 5 Τούρκοι νεκροί παρά τις απειλές Ερντογάν"

ΣτΕ: Οι προϋποθέσεις για την αλλαγή επωνύμου

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του οριοθέτησε τις προϋποθέσεις κάτω από τις οπαίες μπορεί να αλλάξει ο πολίτης το επώνυμό του, ενώ εξετάζοντας υπόθεση που το απασχόλησε, έκρινε ότι το παιδί που γεννήθηκε εκτός γάμου, το οποίο όμως αναγνωρίστηκε στην συνέχεια από τον φυσικό του πατέρα και έλαβε το επώνυμο του, μπορεί να λάβει το επώνυμο του άνδρα με τον οποίο η μητέρα του ακολούθως τέλεσε γάμο και ζουν και οι τρεις στην ίδια κατοικία.

Σύμφωνα με το ΣτΕ, για να αλλάξει ο πολίτης το επώνυμό του, πρέπει να έχει νόμιμους, σοβαρούς και τεκμηριωμένους λόγους που να καθιστούν αναγκαία την αλλαγή.

Η υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ μετά από άρνηση δημάρχου της Δυτικής Μακεδονίας να αποδεχθεί την αλλαγή επωνύμου ανήλικου παιδιού. Να διευκρινιστεί ότι εμπλοκή στην αλλαγή του επωνύμου έχουν ο δήμαρχος, ο περιφερειάρχης και ο υπουργός Εσωτερικών. Ειδικότερα, το παιδί γεννήθηκε τον Ιούνιο του 2006 εκτός γάμου και τον επόμενο μήνα ο φυσικός του πατέρας με συμβολαιογραφική πράξη το αναγνώρισε και συναινετικά το παιδί έλαβε το επώνυμο του φυσικού του πατέρα.

Όμως, 4 χρόνια μετά, η μητέρα του ανήλικου παντρεύτηκε με τρίτο πρόσωπο και έκτοτε, κάτω από την ίδια οικογενειακή στέγη ζουν και οι τρεις. Μάλιστα, όπως αναφέρει η δικαστική απόφαση, ο σύζυγος της μητέρας περιβάλλει τον ανήλικο «με στοργή και αγάπη», ενώ «βαρύνεται αποκλειστικά με τη διατροφή του».

Στην συνέχεια, η μητέρα ζήτησε την αλλαγή του επωνύμου του παιδιού, ώστε να φέρει αντί του πατρικού επωνύμου, τον συνδυασμό του δικού της επωνύμου και του συζύγου της. Για την αλλαγή του επωνύμου η μητέρα του επικαλέστηκε «ψυχολογικούς και κοινωνικούς λόγους», ενόψει της έλλειψης επικοινωνίας του φυσικού πατέρα -ο οποίος έχει ήδη παντρευτεί από το έτος 2006- με το ανήλικο παιδί, αλλά και την φροντίδα του συζύγου της προς το παιδί.

Ο δήμαρχος απάντησε στο αίτημα ότι «δεν υφίσταται αρμοδιότητα του δημάρχου να προβεί σε αλλαγή του επωνύμου ανήλικων τέκνων, όταν γι' αυτά υφίσταται αμετάκλητος προσδιορισμός του επωνύμου τους με δήλωση των γονέων τους, διότι άλλως καταστρατηγούνται οι αναγκαστικού δικαίου διατάξεις του Αστικού Κώδικα, οι οποίες είναι ειδικές και υπερισχύουν των γενικών διατάξεων για πρόσληψη και αλλαγή επωνύμου».

Ακολούθως, η μητέρα προσέφυγε στην Δικαιοσύνη και το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ, αφού ερμήνευσε το συνταγματικό δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας (άρθρο 5), την νομοθεσία και τον Αστικό Κώδικα, αναφέρει στην απόφασή του, ότι «το επώνυμο αποτελεί μεν στοιχείο της προσωπικότητας του ατόμου, πλην η πρόσκτηση ή η αλλαγή του δεν απόκειται στην ιδιωτική βούληση, αλλά ενδιαφέρει τη δημόσια τάξη, ως θέμα συναπτόμενο με την ασφάλεια των συναλλαγών και των εννόμων εν γένει σχέσεων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου του ατόμου, χωρεί δε κατ' αρχήν διά της διοικητικής οδού (σσ δημάρχου κά».

Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει το ΣτΕ, η αλλαγή του επωνύμου, προϋποτίθεται την συνδρομή συγκεκριμένων και σοβαρών λόγων, των οποίων η εκτίμηση ανήκει στην αρμόδια διοικητικής αρχής και προσθέτει ότι ο δήμαρχος, είναι δέσμιος «σε κάθε περίπτωση, προπαντός, να εκτιμά τους λόγους που επικαλείται ο αιτών τη μεταβολή του επωνύμου του και να αποφαίνεται εν όψει της σοβαρότητας των λόγων αυτών, εάν ενδείκνυται ή όχι να εγκριθεί η ζητούμενη μεταβολή, αιτιολογώντας ειδικά, από την άποψη αυτή, την απόφασή του».

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, στην αρμοδιότητα του δημάρχου, υπάγεται εκτός των άλλων περιπτώσεων και η αλλαγή επωνύμου, αναγνωρισθέντος ή υιοθετηθέντος τέκνου (άρθρα 15061-562 Α.Κ.). Κατά την απόφαση του ΣτΕ, ο δήμαρχος δεν άσκησε την κατά το νομοθετικό διάταγμα 2573/1953 αρμοδιότητά του, δηλαδή δεν εξέτασε αν με βάση τους λόγους που εξέθεσε η μητέρα του ανηλίκου, «ήταν ή όχι ενδεδειγμένη η μεταβολή του επωνύμου του υιού της, ώστε να δεχθεί ή να απορρίψει το αίτημα με ειδική αιτιολογία».

Κατόπιν αυτών, το ΣτΕ ακύρωσε την απόφαση του δημάρχου και ανέπεμψαν την υπόθεση σε αυτόν, προκειμένου να αποφανθεί νόμιμα και αιτιολογημένα επί του αιτήματος της μητέρας.

ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Οι προϋποθέσεις για την αλλαγή επωνύμου"

Ο Δένδιας ενημέρωσε τη Μαδρίτη για τα μνημόνια Τουρκίας - Λιβύης: Απειλούν την ειρήνη στη Μεσόγειο

Οι σχέσεις Ελλάδας και Ισπανίας βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με την Ισπανίδα ομόλογό του Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια (Arancha Gonzalez Laya), στη Μαδρίτη. «Διαπιστώσαμε από κοινού ότι αυτές βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, τόσο οι πολιτικές όσο και οι οικονομικές, με τις χώρες μας να συνεργάζονται σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Συμφωνήσαμε να δώσουμε ώθηση στο οικονομικό κομμάτι, ώστε να αυξηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις εκατέρωθεν, αλλά και η διμερής μας συνεργασία» επισήμανε ειδικότερα ο κ. Δένδιας, σε κοινές δηλώσεις με την Ισπανίδα υπουργό Εξωτερικών μετά τη συνάντησή τους.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε κατά τη συνάντηση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό καθώς και οι δύο χώρες είναι σημεία εισόδου και πρώτης υποδοχής προσφύγων και μεταναστών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε πως συμφώνησε με την Ισπανίδα ομόλογό του, οι δύο χώρες να διευρύνουν το συντονισμό τους στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη συζήτηση και την αναμόρφωση των κανόνων της Ένωσης για το άσυλο, αλλά και γενικότερα το μεταναστευτικό.

Επίσης ο κ. Δένδιας, όπως έκανε γνωστό, ενημέρωσε την Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια για τις σοβαρές επιπτώσεις της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη στη Μεσόγειο, την κοινή μας πατρίδα ως μεσογειακών χωρών, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. «Τόνισα ότι ο σεβασμός του Δικαίου της Θάλασσας είναι conditio sine qua non για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Επανέλαβα ότι τα δύο τουρκο-λιβυκά μνημόνια, αν και άκυρα και παράνομα, καθώς παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και την Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, υπονομεύουν ακριβώς αυτό το πολύτιμο για όλους μας αγαθό, την ειρήνη και τη σταθερότητα. Παράλληλα, δυναμιτίζουν τις προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη. Αυτές τις προσπάθειες, τόσο η Ισπανία όσο και η Ελλάδα, είναι σε θέση να τις βοηθήσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών.

Εξίσου, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για τα Δυτικά Βαλκάνια και την ενταξιακή τους προοπτική. «Για την Ελλάδα, αυτή η προοπτική είναι μονόδρομος. Είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή. Θεωρούμε ότι η πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μεταρρύθμιση της ενταξιακής διαδικασίας δεν θα πρέπει να επιφέρει περαιτέρω καθυστέρηση», σημείωσε ο κ. Δένδιας τονίζοντας παράλληλα: «Όμως, από την άλλη, ξεκαθάρισα ότι οι προοπτικές και των δύο χωρών έχουν να κάνουν με τη δική τους συμμόρφωση στις αιρεσιμότητες που είναι απαραίτητες για την ευρωπαϊκή τους πορεία».

Τέλος, ο κ. Δένδιας με την Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια εξέτασαν σε βάθος περιφερειακές πρωτοβουλίες, όπως η MED7. «Μπορεί να λειτουργήσει, η MED7, σαν επικουρική μηχανή για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Δένδιας ενημέρωσε τη Μαδρίτη για τα μνημόνια Τουρκίας - Λιβύης: Απειλούν την ειρήνη στη Μεσόγειο"

Αντιδρούν τα νησιά στα Κλειστά Κέντρα Κράτησης προσφύγων και μεταναστών! Τι λέει ο Περιφερειάρχης

Έκπληξη χαρακτηρίζουν την επίταξη εκτάσεων γης για να δημιουργηθούν τα Κλειστά Κέντρα.
“Οι αποφάσεις που έχουμε λάβει μιλάνε για καμία νέα δομή και κλείσιμο των υφιστάμενων” λέει ο περιφερειάρχης.
“Η κοινωνία θα αντιδράσει” επισημαίνει με ανακοίνωση ο Κώστας Μουτζούρης.

Έκπληξη χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης να επιτάξει εκτάσεις γης για να δημιουργηθούν Κλειστά Κέντρα Κράτησης προσφύγων και μεταναστών ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.

«Έκπληξη» που μάλιστα εικάζει «ότι έγινε λόγω της συνάντησης της Πέμπτης και η κυβέρνηση θέλει να προλάβει μερικά πράγματα», χαρακτηρίζει ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης τη σημερινή ανακοινωθείσα απόφαση της κυβέρνησης για πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία επιτάσσονται εκτάσεις γης για τη δημιουργία κλειστών δομών παραμονής αιτούντων άσυλο.

Να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου έχει ανακοινωθεί η πραγματοποίηση σύσκεψης για τις νέες δομές στο κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας με τη συμμετοχή της Περιφερειακής αρχής και των πέντε Δήμων των μεγάλων νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

«Οι αποφάσεις που έχουμε λάβει μιλάνε για καμία νέα δομή και κλείσιμο των υφιστάμενων. Τούτο έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις που έχουμε πάρει. Η κοινωνία θα αντιδράσει. Εμείς σεβόμαστε την βούληση της τοπικής κοινωνίας και ως μηχανικός έχω διδαχθεί ότι όταν η τοπική κοινωνία δεν θέλει ένα έργο αυτό δεν γίνεται. Με σωφροσύνη, χωρίς να εξάπτουμε τα πάθη, στο πλαίσιο της νομιμότητας θα κάνουμε αυτό που πρέπει», σημειώνει στη δήλωση του ο κ. Μουτζούρης.

Για το θέμα πραγματοποιούνται έκτακτες συνεδριάσεις σήμερα των δημοτικών Συμβουλίων τόσο του Δήμου Μυτιλήνης όσο και του Δήμου δυτικής Λέσβου. Σε δήλωση του ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος (στα όρια του δήμου Δυτικής Λέσβου βρίσκεται η έκταση που ανακοινώθηκε ότι επιτάσσεται) αναφέρει:

«Η απόφαση αυτή είναι αιφνιδιαστική, την κρίνουν ήδη οι πολίτες και είναι φυσικά απαράδεκτη. Πρότεινα ήδη στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρη σαν πρώτη αντίδραση να μην παραστούμε στη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί με κυβερνητικά στελέχη την ερχόμενη Πέμπτη. Περισσότερα για τις επόμενες ενέργειές μας, μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου».

Με άλλη κοινή δήλωση, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Βέρρος Ταξιάρχης, οι πρόεδροι Κοινοτήτων και από τους δύο δήμους Δυτικής Λέσβου και Μυτιλήνης και συγκεκριμένα οι πρόεδροι Μανταμάδου, Κάπης, Κλειούς, Πελόπης, Αγίας Παρασκευής, Νάπης, Νέων Κυδωνιών, Πηγής, Κώμης, Μυστεγνών, Λουτροπόλεως Θερμής, Πύργων Θερμής, Στύψης, Συκαμινέας, και Λεπετύμνου με τους Κοινοτικούς Συμβούλους και πολλούς κατοίκους της περιοχής, εκφράζουν την αντίθεση τους στην κατασκευή της δομής όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή «Καράβας» αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του νησιού.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιδρούν τα νησιά στα Κλειστά Κέντρα Κράτησης προσφύγων και μεταναστών! Τι λέει ο Περιφερειάρχης"

Μεταναστευτικό, Χίος: Σε έκταση 300 στρεμμάτων η νέα κλειστή δομή προσφύγων

Στην άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής του νέου κέντρου στο 17ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Χίου – Βολισσού προχωρά η κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση της επίταξης δημοτικής έκτασης στην περιοχή.

Όπως προκύπτει από ρεπορτάζ της εφημερίδας Πολίτης Χίος, η νέα δομή φιλοξενίας, στην οποία θα στεγαστούν τρεις δομές, δηλαδή Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Κέντρο ασυνόδευτων παιδιών και Προαναχωρησιακό Κέντρο, θα αναπτυχθεί πλήρως (αν τελικά αυτό απαιτηθεί) σε έκταση 300 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 250 στρέμματα ανήκουν στον Δήμο Χίου και τα 50 περίπου στρέμματα στο ελληνικό δημόσιο.

metanasteytiko
Κυβερνητικές πηγές που επικαλείται ο ιστότοπος της εφημερίδας αναφέρουν ότι η έναρξη των εργασιών περίφραξης των χώρων που επιτάσσονται είναι θέμα ημερών, αφού μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, ίσως και νωρίτερα, θα εγκατασταθούν οι ανάδοχοι των έργων της τοποθέτησης συρματοπλεγμάτων.

Στην περίπτωση της Χίου, το έργο της περίφραξης έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρεία από τη Στερεά Ελλάδα και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αναμένεται να το ολοκληρώσει μέχρι και τον προσεχή Απρίλιο.

Οι κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν στον ιστότοπο ότι για να επιτευχθεί το κλείσιμο της ΒΙΑΛ σίγουρα θα απαιτηθεί ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα, ταυτόχρονης λειτουργίας των δύο δομών, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει δοθεί σαφής χρονική δέσμευση για το πότε θα κλείσει το υπάρχον hotspot.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη παρά τις αντιδράσεις να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδιασμού της, η οποία προβλέπει την ολοκλήρωση των νέων κέντρων, το αργότερο μέχρι τον προσεχή Ιούλιο, ώστε αφενός οι νεοαφιχθέντες να οδηγούνται προς προσωρινή κράτηση στα νέα κέντρα, αφετέρου να ξεκινήσει η διαδικασία των επαναπροωθήσεων προς την Τουρκία σε εβδομαδιαία βάση, κάτι που κατά την ίδια θα λειτουργήσει σωτήρια και προς την κατεύθυνση του κλεισίματος των υπαρχουσών δομών σε Χίο, Λέσβο και Σάμο.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεταναστευτικό, Χίος: Σε έκταση 300 στρεμμάτων η νέα κλειστή δομή προσφύγων"

Οι πρώτες αντιδράσεις στην απόφαση της κυβέρνησης για τις κλειστές δομές των αιτούντων άσυλο

«Έκπληξη» που μάλιστα εικάζει «ότι έγινε λόγω της συνάντησης της Πέμπτης και η κυβέρνηση θέλει να προλάβει μερικά πράγματα», χαρακτηρίζει ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης τη σημερινή ανακοινωθείσα απόφαση της κυβέρνησης για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και η οποία αφορά πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία επιτάσσονται εκτάσεις γης για τη δημιουργία κλειστών δομών παραμονής αιτούντων άσυλο. Ας σημειωθεί ότι την ερχόμενη Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου έχει ανακοινωθεί η πραγματοποίηση σύσκεψης για τις νέες δομές στο κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας με τη συμμετοχή της Περιφερειακής αρχής και των πέντε Δήμων των μεγάλων νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

«Οι αποφάσεις που έχουμε λάβει μιλάνε για καμία νέα δομή και κλείσιμο των υφιστάμενων. Τούτο έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις που έχουμε πάρει. Η κοινωνία θα αντιδράσει. Εμείς σεβόμαστε την βούληση της τοπικής κοινωνίας και ως μηχανικός έχω διδαχθεί ότι όταν η τοπική κοινωνία δεν θέλει ένα έργο αυτό δεν γίνεται. Με σωφροσύνη, χωρίς να εξάπτουμε τα πάθη, στο πλαίσιο της νομιμότητας θα κάνουμε αυτό που πρέπει», σημειώνει στη δήλωση του ο κ. Μουτζούρης, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για το θέμα πραγματοποιούνται έκτακτες συνεδριάσεις σήμερα των δημοτικών Συμβουλίων τόσο του Δήμου Μυτιλήνης όσο και του Δήμου δυτικής Λέσβου. Σε δήλωση του ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος (στα όρια του δήμου Δυτικής Λέσβου βρίσκεται η έκταση που ανακοινώθηκε ότι επιτάσσεται) αναφέρει:

«Η απόφαση αυτή είναι αιφνιδιαστική, την κρίνουν ήδη οι πολίτες και είναι φυσικά απαράδεκτη. Πρότεινα ήδη στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρη σαν πρώτη αντίδραση να μην παραστούμε στη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί με κυβερνητικά στελέχη την ερχόμενη Πέμπτη. Περισσότερα για τις επόμενες ενέργειές μας, μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου».

Με άλλη κοινή δήλωση, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Βέρρος Ταξιάρχης, οι πρόεδροι Κοινοτήτων και από τους δύο δήμους Δυτικής Λέσβου και Μυτιλήνης και συγκεκριμένα οι πρόεδροι Μανταμάδου, Κάπης, Κλειούς, Πελόπης, Αγίας Παρασκευής, Νάπης, Νέων Κυδωνιών, Πηγής, Κώμης, Μυστεγνών, Λουτροπόλεως Θερμής, Πύργων Θερμής, Στύψης, Συκαμινέας, και Λεπετύμνου με τους Κοινοτικούς Συμβούλους και πολλούς κατοίκους της περιοχής, εκφράζουν την αντίθεση τους στην κατασκευή της δομής όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή «Καράβας» αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του νησιού.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι πρώτες αντιδράσεις στην απόφαση της κυβέρνησης για τις κλειστές δομές των αιτούντων άσυλο"

Προανακριτική Novartis - Τσατάνη: Επιμένει ότι δεχόταν απειλές από τον Παπαγγελόπουλο και θα δώσει αποδείξεις

Έγγραφο που αποδεικνύει τις τηλεφωνικές συνομιλίες με τον κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο δήλωσε ότι θα προσκομίσει στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής η κυρία Γεωργία Τσατάνη.

Η πρώην εισαγγελέας Εφετών κατά τη δεύτερη ημέρα της κατάθεσής της επανέλαβε τις απειλές που δεχόταν από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης την περίοδο που ερευνούσε την υπόθεση Βγενόπουλου ενώ υποστήριξε ότι έχει στοιχεία για να αποδείξει τους ισχυρισμούς της.

Ο διάλογος που διημείφθη έχει ως εξής:

Ι. Μπούγας: Είχατε πει ότι «έχετε όλα τα στοιχεία για τις πιέσεις που δεχθήκατε από τον κ.Παπαγγελόπουλο».

Γ. Τσατάνη: Έχω αντίγραφο από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που θα αποδείξει τα τηλεφωνήματα με τον κ.Παπαγγελόπουλο. Θα σας το προσκομίσω.

Ζ. Ράπτη: Στην αναφορά σας στον Άρειο Πάγο υποστηρίζετε ότι παρανόμως ο κ.Παπαγγελόπουλος σας αφαίρεσε τη δικογραφία Βγενόπουλου

Γ. Τσατάνη: Κάθε μου παραγγελία την κοινοποιούσα στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Όμως από πλευράς του κ.Παπαγγελόπουλου έχω να πω ότι εδώ έχει λάβει χώρα ειδική καθορισμένη συμπεριφορά του. Δηλαδή «διώξτε τη δικογραφία και να παραδοθεί αλλού».

Ζ. Ράπτη: Έχει ξαναγίνει ποτέ κάτι τέτοιο;

Γ. Τσατάνη: Από το 1981 μέχρι το 2019 προσωπικά εγώ δεν γνωρίζω να έχει γίνει κάτι τέτοιο. Οπωσδήποτε βρέθηκα σε πολύ δύσκολη θέση. Ίσως ο κ.Παπαγγελόπουλος πίστευε ότι ήμουν ένα διαβλητό άτομο και ότι θα ενδώσω. Παρά τη στοχοποίηση, εγώ δεν ενέδωσα. Δεν μπορούσα να δεχθώ ότι θα ερχόμουν αντιμέτωπη με όλο αυτό τον βρώμικο πόλεμο που είχε προεκτάσεις και σε μέλη της οικογενείας μου.

Επίσης, η κυρία Τσατάνη επανέλαβε τη μαρτυρία της για την αφαίρεση της φρούρησης λίγες ημέρες πριν γίνει στόχος τρομοκρατικής επίθεσης από τους «Πυρήνες της Φωτιάς».

Γ. Τσατάνη: Δεν μπορώ ακόμη να εξηγήσω γιατί αμέλησαν για την ασφάλειά μου. Η στοχοποίησή μου ήταν μεγάλη και όμως μου αφαίρεσαν τη φύλαξη που είχα από το 2011.

Ζ. Ράπτη: Απευθυνθήκατε γι' αυτό σε κάποιον αρμόδιο;

Γ.Τσατάνη: Έκανα την αναφορά μου. Αργότερα συνάντησα τυχαίως στο αεροδρόμιο τον τότε Υπουργό Προστασίας και του είπα «Υπουργέ, μου την ανάψατε». Εκείνος είπε για τη φύλαξη: «Ε, σου την επαναφέραμε». Αυτά, και ο νοών νοείτω... Εγώ πάντως πήγα το 2018 και κατέθεσα αυτοβούλως. Θα μπορούσα να αναγνωρίσω και πρόσωπα που με παρακολουθούσαν. Όμως ούτε φωτογραφία ούτε τίποτε άλλο μου επεδείχθη. Και μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για επίθεση που θα μπορούσαν να τραυματισθούν πολλά άτομα.

Σε άλλο σημείο και κληθείσα να απαντήσει στο αν υπάρχουν άλλοι εισαγγελικοί λειτουργοί που γνωρίζουν για παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου αναφέρθηκε στην πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Γ. Τσατάνη: Στη δήλωση της κας Κοτζαμάνη Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το 2016 το συμπέρασμα είναι σαφές: Υπονοούσε την ύπαρξη εξωδικαστικών παρεμβάσεων.

Ι. Μπούγας Αφορούσε και τη δική σας υπόθεση αυτό που λέτε;

Γ. Τσατάνη: Ναι. Αυτό το έχω αντιληφθεί.

Ι. Μπούγας: Πιστεύετε ότι η κα Κοτζαμάνη αναφερόταν σε ποιους για αυτές τις εξωδικαστικές παρεμβάσεις;

Γ. Τσατάνη: Μόνο στον κ.Παπαγγελόπουλο. Κανέναν άλλο.

“Υπουργέ μου την ανάψατε”

Η κυρία Τσατάνη υποστήριξε ότι μετά την τρομοκρατική επίθεση εναντίον της συναντήθηκε τυχαία με τον αρμόδιο υπουργό για θέματα Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα ο οποίος της είχε αφαιρέσει όπως υποστήριξε την φρούρηση:

Γ.Τσατάνη: Δεν μπορώ ακόμη να εξηγήσω γιατί αμέλησαν για την ασφάλειά μου. Η στοχοποίησή μου ήταν μεγάλη και όμως μου αφαίρεσαν την φύλαξη που είχα από το 2011.

Ζ.Ράπτη: Απευθυνθήκατε γι αυτό σε κάποιον αρμόδιο;

Γ.Τσατάνη: Έκανα την αναφορά μου. Αργότερα συνάντησα τυχαίως στο αεροδρόμιο τον τότε Υπουργό Προστασίας και του είπα «Υπουργέ, μου την ανάψατε». Εκείνος είπε για την φύλαξη «Ε, σου την επαναφέραμε». Αυτά, και ο νοών νοείτω... Εγώ πάντως πήγα το 2018 και κατέθεσα αυτοβούλως. Θα μπορούσα να αναγνωρίσω και πρόσωπα που με παρακολουθούσαν. Όμως ουτε φωτογραφία ούτε τίποτε άλλο μου επεδείχθη. Και μην ξεχνάμε οτι πρόκειται για επίθεση που θα μπορούσαν να τραυματισθούν πολλά άτομα.

Σε άλλο σημείο ειπώθηκε:

Γ.Τσατάνη: Στην δήλωση της κας Κοτζαμάνη Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το 2016 το συμπέρασμα είναι σαφές: Υπονοούσε την ύπαρξη εξωδικαστικών παρεμβάσεων.

Ι.Μπούγας Αφορούσε και την δική σας υπόθεση αυτό που λέτε;

Γ.Τσατάνη: Ναι. Αυτό το έχω αντιληφθεί.

Ι.Μπούγας: Πιστεύετε οτι η κα Κοτζαμάνη αναφερόταν σε ποιους για αυτες τις εξωδικαστικές παρεμβάσεις;

Γ.Τσατάνη: Μόνο στον κ.Παπαγγελόπουλο. Κανέναν άλλο.

Σε άλλο σημείο ειπώθηκαν τα εξής:

Ι.Μπούγας:Δέκα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε κοινοβουλευτική τους ερώτηση ανέφεραν στοιχεία από την δική σας αναφορά. Πώς γίνεται αυτό;

Γ.Τσατάνη: Δεν ξέρω. Πάντως δεν θα μπορούσαν να έχουν γνώση. Αυτό το χαρακτηρίζω ευθεία παρέμβαση.

Ι.Μπούγας: Η ερώτηση απαντήθηκε από τον κ.Παπαγγελόπουλο που επικαλείται την διάταξη του κ.Παντελή σύμφωνα με την οποία ήταν όλα νόμιμα. Λίγο μετά όμως έγινε η δίωξή σας.

Γ.Τσατάνη: Η κα Θάνου μου ζητούσε επιμόνως το πόρισμά μου. Εγώ της είπα οτι το πόρισμα πήρε το δρόμο της. Είμαστε και οι δύο από την Χαλκίδα, έχουμε κοινή καταγωγή και της είπα «Κυρία Πρόεδρε θέλετε να δείτε που έχω καταλήξει». Είχα καταλάβει από το ύφος της τί ζητούσε. Της είπα οτι θα τις δώσω σημειώσεις μου για να καταλάβει πώς είχα καταλήξει. Και μετά ακολούθησε η δίωξή μου.

Ι.Μπούγας: Δίνετε κάποια εξήγηση για τη σειρά των γεγονότων;

Γ.Τσατάνη: Έπρεπε πάση θυσία να γίνουν διώξεις. Υπήρχε αφόρητη πίεση. Αυτή η πίεση πέρα από τα δημοσιεύματα προερχόταν από τον Αναπληρωτή Υπουργού Παπαγγελόπουλο. Σε καμία περίπτωση αυτά που υπέστην δεν ταιριάζουν σε κράτος δικαίου. Όσα υπέστην ήταν πρωτόγνωρα.

Β.Κεγκέρογλου: Ποιος μπορούσε να ενημερώσει για τόσα στοιχεία τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ;

Γ.Τσατάνη: Δεν νομίζω οτι οι δέκα Βουλευτές είχαν ενημέρωση μόνο από τα δημοσιεύματα. Δεν μπορώ να πω 100%, αλλά από ενημέρωση του κ.Παπαγγελόπουλου μπορεί να τα ήξεραν. Σε ό,τι αφορά την δική μου υπόθεση εγώ κατάλαβα οτι ο κ.Παπαγγελόπουλος ήθελε να ασκηθούν πάση θυσία διώξεις. Είχε θα έλεγα εμμονή με την υπόθεση Βγενόπουλου.

Β.Κεγκέρογλου: Η πρωτόγνωρη συμπεριφορά του κ.Παπαγγελόπουλου για την οποία μιλήσατε ήταν θεσμική ή όχι;

Γ.Τσατάνη: Ήταν αντιθεσμική.

Κλείνοντας την κατάθεσή της στην προανακριτική η κυρία Τσατάνη έκανε την εξής δήλωση: “Η σοβαρότητα ενός ανθρώπου κρίνεται από την σχέση της λογικής με τα έργα του. Στον κ.Παπαγγελόπουλο αμφισβητώ αυτή την σοβαρότητα.

Την αμφισβητώ γιατί, με την εξουσία που είχε, πίστευε οτι μπορούσε να επέμβει την εισαγγελική μου κρίση. Νόμιζα οτι ήμουν διαβλητή. Δεν ήμουν”.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προανακριτική Novartis - Τσατάνη: Επιμένει ότι δεχόταν απειλές από τον Παπαγγελόπουλο και θα δώσει αποδείξεις"

Συνελήφθη γιατρός δημόσιου νοσοκομείου για «φακελάκι»

Από Υπηρεσία Ασφάλειας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος γιατρού δημόσιου Νοσοκομείου της Ηπείρου, για δωροληψία υπαλλήλου και παράβαση καθήκοντος.

Προηγήθηκε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία ο συλληφθείς ζήτησε χρηματικό ποσό, για ιατρική διαδικασία.

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε την 7 Φεβρουαρίου 2020, κατά τη διάρκεια συνάντησης και μετά την παραλαβή προσημειωμένου χρηματικού ποσού, το οποίο και κατασχέθηκε.

Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη γιατρός δημόσιου νοσοκομείου για «φακελάκι»"

Μυτιλήνη: Ταυτοποιήθηκαν 14 αιτούντες άσυλο για τα επεισόδια!

Συνολικά 14 αιτούντες άσυλο, έντεκα άνδρες και τρεις γυναίκες, ταυτοποιήθηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης ως εμπλεκόμενοι σε παράνομες ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια πορείας Αφγανών από τον καταυλισμό της Μόριας, στην Μυτιλήνη.

Οι εξελίξεις στην Μυτιλήνη

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε και υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης περιλαμβάνει κατά περίπτωση σε βάρος των 14, τις κατηγορίες της στάσης, της βίας κατά υπαλλήλων, της διατάραξης κοινής ειρήνης, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, της απόπειρας πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της διατάραξης λειτουργίας υπηρεσίας, του εμπρησμού, καθώς και της νομοθεσίας για τα όπλα.

Σύμφωνα με τη δικογραφία οι εμπλεκόμενοι, το πρωί της 3ης Φεβρουαρίου στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας Λέσβου, απέτρεψαν την καθιερωμένη διανομή φαγητού στους διαμένοντες στην εγκατάσταση, προκαλώντας εντάσεις που αποκλιμακώθηκαν με την άμεση επέμβαση αστυνομικών.

Ακολούθησε συγκέντρωση στην περιοχή του Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη και πορεία επί της εθνικής οδού Μυτιλήνης-Θερμής, με απώτερο προορισμό την πόλη της Μυτιλήνης.

Κατά την πορεία, τα ταυτοποιημένα άτομα, μαζί με άλλα άτομα αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, φέρονται ότι υποκίνησαν και συμμετείχαν σε επεισόδια με βιαιοπραγίες, εκτοξεύοντας πέτρες και άλλα αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις, που επενέβησαν για να αποκαταστήσουν την τάξη, ενώ έβαλαν και φωτιές. Στα ταυτοποιηθέντα άτομα, περιλαμβάνονται και δύο γυναίκες, οι οποίες συνεπλάκησαν με αστυνομικό. Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας και όπου φαίνεται γυναίκα διαδηλώτρια να επιχειρεί να αποσπάσει κλομπ αστυνομικού.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Μυτιλήνη: Ταυτοποιήθηκαν 14 αιτούντες άσυλο για τα επεισόδια!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news