facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

ΕΥΔΑΠ: Εκτός λειτουργίας το αντλιοστάσιο στο ρέμα της Χελιδονούς

Η ΕΥΔΑΠ ενημερώνει ότι η μεγάλη πυρκαγιά που εξελίσσεται στην περιοχή της Βαρυμπόμπης τις τελευταίες ώρες, είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας το αντλιοστάσιο στο ρέμα της Χελιδονούς λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης στην περιοχή. Ειδικότερα, μέσω της συγκεκριμένης εγκατάστασης υδροδοτούνται οι περιοχές: Αγία Παρασκευή, Χολαργός, Γέρακας, Παλλήνη, Παιανία, Γλυκά Νερά, Κάτζα, Κορωπί, Κερατέα, Λαυρεωτική, Μαρούσι, Χαλάνδρι και περιοχές του Δήμου Διονύσου.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωσή της, τα συνεργεία της ΕΥΔΑΠ από την πρώτη στιγμή καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες, θέτοντας σε λειτουργία εναλλακτικούς τρόπους υδροδότησης, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η τροφοδότηση των παραπάνω περιοχών. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η πυρκαγιά βρίσκεται προς το παρόν σε πλήρη εξέλιξη με απροσδιόριστο χρόνο αποκατάστασης της βλάβης ηλεκτροδότησης του αντλιοστασίου. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΥΔΑΠ συνιστά στους κατοίκους των παραπάνω περιοχών να καταναλώνουν νερό με τη μέγιστη δυνατή σύνεση.

Τέλος, διαβεβαιώνει ότι η εταιρεία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και πλήρη συνεργασία με τις επιχειρησιακές δυνάμεις που δρουν στην περιοχή, επιδιώκοντας την τάχιστη αποκατάσταση λειτουργίας του αντλιοστασίου.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΥΔΑΠ: Εκτός λειτουργίας το αντλιοστάσιο στο ρέμα της Χελιδονούς"

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Εύβοια και Μεσσηνία - Εκκενώσεις χωριών και οικισμών

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα σε Εύβοια και Μεσσηνία. Λίγο μετά τις 21:00 υπήρξε αναζοπύρωση στο πύρινο μέτωπο στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας.

Μέσω του 112 δόθηκε εντολή εκκένωσης για το Βασιλίτσι, Λειβαδάκια και Αγιο Γεώργιο. Οι κάτοικοι καλούνται να κατευθυνθούν προς την Κορώνη. «Είναι μεγάλη η φωτιά στην περιοχή Βασιλίτσι και έχει περάσει μέσα από σπίτια, αλλά ακόμα δεν έχουμε εικόνα, για το αν έχουν προκληθεί ζημιές, αφού έχουν εκκενωθεί οι περιοχές» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί.

Με το τελευταίο φως της ημέρας αποχώρησαν τα εναέρια μέσα που επιχειρούσαν από νωρίς και παραμένουν τα επίγεια μέσα. Πιο συγκεκριμένα στη μάχη της κατάσβεσης βρίσκονται 74 πυροσβέστες με 22 οχήματα και τρία πεζοπόρα τμήματα. 

Δήμαρχος Λίμνης: Μιλάμε για Ολοκαύτωμα - Καίγονται σπίτια και αυτοκίνητα

Για Ολοκαύτωμα έκανε λόγο ο δήμαρχος Λίμνης με αφορμή  τη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτηςστην περιοχή της Δάφνης και γρήγορα επεκτάθηκε στα διπλανά χωριά. Μάλιστα εστάλη μήνυμα από το 112 ενώ υπήρξαν εκκενώσεις χωριών και οικισμών. Πιο συγκεκριμένα εκκενώθηκαν ο Ρετσινόλακος και η Μουρτιά. 

«Μιλάμε για ολοκαύτωμα στην περιοχή. Η φωτιά αυτή τη στιγμή καίει ασταμάτητα και τα μέτωπα είναι τρία. Το ένα μέτωπο καίει στο μέσα χωριό Χρόνια, το άλλο στο Μουρτιά και το τρίτο μέτωπο κινείται απειλητικά προς το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ.

Η καταστροφή είναι τεράστια καθώς καίγεται ένα υπέροχο δάσος ενώ κάηκαν επιχειρήσεις, σπίτια και αυτοκίνητα. Η καταγραφή όταν γίνει θα είναι τραγική. Η νύχτα θα είναι πολύ δύσκολη διότι η φωτιά δεν σταματά», είπε ο Γιώργος Τσαπουρνιώτης μιλώντας στο evima.gr.

Να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η δημοτική ενότητα Ελυμνίων ζήτησε ο περιφερειάρχης Στερεάς 

Την κήρυξη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης της περιοχής της δημοτικής ενότητας Ελυμνίων, στην Εύβοια, ζήτησε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, καθώς η φωτιά έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.

Δεδομένης της κατάστασης, χρειάζεται να ενισχυθούν οι δυνάμεις που επιχειρούν στα πολλαπλά και διάσπαρτα μέτωπα φωτιάς. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Στερεάς, ήδη εκκενώθηκαν προληπτικά και με ασφάλεια τα χωριά και οι οικισμοί Χρόνια, Σηπιάδα, Ρετσινόλακκος, Καλαμούδι, Παλιοχώρι και Δαμιά, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Στο πύρινο μέτωπο από τη στιγμή που αποχώρησαν τα εναέρια μέσα επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 35 οχήματα και τέσσερα πεζοπόρα τμήματα. 

Περιορίζεται το μέτωπο στα Καλάβρυτα

Από την άλλη πλευρά περιορίζεται το μέτωπο στα Καλάβρυτα και εκφράζεται η αισιοδοξία ότι σύντομα θα μπορέσει να τεθεί υπό έλεγχο. Σύμφωνα με το thebest.gr η πυρκαγιά καίει σε δύσβατη περιοχή, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να την «κρατήσουν».

Λόγω του ανάγλυφου της περιοχής -η φωτιά εκδηλώθηκε σε χαράδρα- αδυνατούσαν να προσεγγίσουν και να επιχειρήσουν τα πετζετέλ. Στο σημείο πνέουν δυνατοί άνεμοι που «τροφοδοτούν» τη φωτιά ωστόσο δεν υπήρξε κίνδυνος για τα χωριά Αγράμπελα και Πλάκα.

Υπό έλεγχο η φωτιά στην Κω

Ύστερα από επίπονες προσπάθειες, οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού της Κω, σε συνεργασία με τον δήμο Κω και εθελοντές, κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά που είχε εκδηλωθεί νωρίτερα και απειλούσε δασικές περιοχές του νησιού.

«Ευτυχώς προλάβαμε την επέκτασή της και η πυρκαγιά είναι υπό έλεγχο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Κω, Σταμάτης Καμπουράκης, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα. Στην περιοχή πάντως, παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και θα μείνουν εκεί καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, για να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις

Για την κατάσβεσή της, έχει μεταβεί στο νησί ελικόπτερο από τη Ρόδο, που πραγματοποιεί ρίψεις νερού, έτσι ώστε να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς και να μην επεκταθεί σε παρακείμενη δασική περιοχή. Μεγάλη κινητοποίηση υπάρχει και από την πλευρά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του δήμου Κω, ενώ στην περιοχή μετέβησαν και ιδιωτικά μηχανήματα για να συνδράμουν στην όλη προσπάθεια. Σημειώνεται πως υπήρξαν εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος στο νησί λόγω βλάβης του σταθμού παραγωγής της ΔΕΗ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Εύβοια και Μεσσηνία - Εκκενώσεις χωριών και οικισμών"

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν πυροσβέστες και εθελοντές στη Ρόδο

Συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις της φωτιάς στη Ρόδο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίζεται στην περιοχή του Κερωνιάτη στα Μαριτσά, όπου παρά τις επίπονες προσπάθειες και τις απανωτές ρίψεις νερού που πραγματοποιήθηκαν, οι εστίες φωτιάς, δεν κατέστη δυνατόν να αντιμετωπιστούν, λόγω κυρίως του δύσβατου της περιοχής.

Στα Μαριτσά, αλλά και σε όλο το μέτωπο στο οποίο εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, εξακολουθούν να βρίσκονται πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και εθελοντές, οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται εκεί σε όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Αυτή την ώρα, συνεδριάζει στην Περιφέρεια, το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας της Δωδεκανήσου, παρουσία και των βουλευτών του νομού, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση, τόσο για το νησί της Ρόδου όσο και για το νησί της Κω.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/dimokratiki

Διαβάστε Περισσότερα » " Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν πυροσβέστες και εθελοντές στη Ρόδο"

Χαρδαλιάς για τις φωτιές: Δωρεάν σε ξενοδοχεία οι πυρόπληκτοι – Βαρυμπόμπη, Ολυμπιακό Χωριό και Τατόι στο «κόκκινο»

Όλα έτοιμα για την «έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των σημερινών πυρκαγιών από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά από το συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής», όπως αναφέρθηκε σε σχετική ενημέρωση που δόθηκε νωρίτερα.

Η φωτιά στη Βαρυμπόμπη μαίνεται ανεξέλεγκτη και ο Νίκος Χαρδαλιάς ενημερώνει τόσο για την συγκεκριμένη πυρκαγιά, όσο και για τις υπόλοιπες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα και προκαλούν ανησυχία.

Τον λόγο πήρε αρχικά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο οποίος αναφέρθηκε στο επιχειρησιακό σχέδιο, ευχαριστώντας τους άνδρες της Πυροσβεστικής για τις υπερπάνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν.

«Αυτές οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν μας βρίσκουν απροετοίμαστους. Τα σχέδιά μας είναι προσαρμοσμένα στις δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή», είπε συγκεκριμένα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που συμπλήρωσε πως πρωταρχικός μας στόχος είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι στην περιοχή της πυρκαγιάς επικράτησαν θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών Κελσίου και χαμηλή υγρασία, ως αποτέλεσμα του κύματος καύσωνα, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, κάνοντας λόγο για ανέμους έως και 6 μποφόρ, με αποτέλεσμα να επικρατήσουν συνθήκες δύσκολες.

Συνολικά επιχειρούσαν 512 πυροσβέστες, 150 οχήματα, 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα τρία διέθεσε ο στρατός και επτά αεροσκάφη. Συνολικά έγιναν 315 απεγκλωβισμοί.

Δωρεάν σε ξενοδοχεία οι πυρόπληκτοι

Επιπλέον, όσοι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους απόψε μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ 1135 όπου θα τους καθοδηγήσουν για τα ξενοδοχεία που μπορούν να τους φιλοξενήσουν με έξοδα του κράτους για απόψε (και όσο χρειαστεί μέχρι να αποκατασταθεί η πρόσβαση στις οικείες τους).

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Δείτε όλα όσα είπαν Χρυσοχοΐδης και Χαρδαλιάς
 

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρδαλιάς για τις φωτιές: Δωρεάν σε ξενοδοχεία οι πυρόπληκτοι – Βαρυμπόμπη, Ολυμπιακό Χωριό και Τατόι στο «κόκκινο»"

Τατόι: Μεταφέρονται προληπτικά αντικείμενα από τα πρώην Ανάκτορα υπό τον φόβο της πυρκαγιάς

Το έργο της μεταφοράς έχει αναλάβει η Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού - Μεταβαίνει στο Τατόι η Λίνα Μενδώνη.
 
Σε προληπτική μεταφορά κάποιων από τα χιλιάδες πολύτιμα αντικείμενα που βρίσκονται εντός του πρώην βασιλικού Κτήματος Τατοΐου προχωρά η Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η πρωτοβουλία αυτή ελήφθη καθώς μία από τις εστίες της καταστροφικής πυρκαγιάς που κατακαίει από το μεσημέρι την ευρύτερη περιοχή, βρίσκεται πολύ κοντά στα ιστορικά όρια του κτήματος και μία πιθανή αλλαγή της φοράς των ανέμων, κατά την διάρκεια της νύχτας, θα μπορούσε να απειλήσει την Ανακτορική Ενότητα όπου βρίσκονται όλα τα κτίρια αλλά και ότι φιλοξενείται μέσα σε αυτά.

 

Διαβάστε Περισσότερα » " Τατόι: Μεταφέρονται προληπτικά αντικείμενα από τα πρώην Ανάκτορα υπό τον φόβο της πυρκαγιάς"

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Σταματούν οι εναέριες δυνάμεις – «Καμία πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει για το πότε θα σβήσει η φωτιά»

Ανεξελέγκτο ακόμα, μιας και τις περιόδους της μικρής ύφεσης της φωτιάς ακολουθούν νέα ξεσπάσματα της, λόγω των ανέμων, παραμένει το μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς που κατακαίει τους πρόποδες της Πάρνηθας. Για την ώρα, όπως λένε και οι αρμόδιοι, δεν έχει επιτευχθεί κοντρολάρισμα της μεγάλης φωτιάς ούτε και μπορεί να γίνει κάποια πρόβλεψη για το πότε θα έρθει αυτό.

Μιλώντας στο Newsbeast ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης λέει πως όλη η προσπάθεια τώρα είναι να μην περάσει η ανεξέλεγκτη φωτιά την Εθνική οδό. «Στη γέφυρα της Βαρυμπόμπης έχει στηθεί ένα επιχειρησιακό- συντονιστικό κέντρο και μάλιστα υπάρχουν και οχήματα του ΕΚΑΒ για παν ενδεχόμενο. Είμαστε και σε συνεννόηση με το δήμαρχο Βαρυμπόμπης για το που θα διανυκτερεύσουν οι κάτοικοι που έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους. Όσο για τις εκρήξεις που ακούγονται συνεχώς από την περιοχή που καίγεται, αυτές σύμφωνα με τις πληροφορίες μου προέρχονται από το λαμπάδιασμα κάποιων μετασχηματιστών, οι οποίοι γίνονται και αυτοί παρανάλωμα.

Η νύχτα πάντως θα είναι πολύ δύσκολη γιατί σε λίγα λεπτά από τώρα θα σταματήσουν το έργο τους οι εναέριες δυνάμεις μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Η προσπάθεια της κατάσβεσης θα γίνεται μόνο επίγεια και αυτό θα κάνει πολύ δύσκολο το έργο των πυροσβεστών, όχι μόνο γιατί θα πέσει σκοτάδι αλλά και γιατί είναι πολύ πυκνό το δάσος που καίγεται. Αυτός είναι και ο λόγος που το μέτωπο επεκτάθηκε τόσο πολύ- μιλάμε για πυκνό δάσος σε συνθήκες έντονου καύσωνα και με μεγάλη ξηρότητα να επικρατεί στην περιοχή αυτές τις ημέρες.».

Με τη σειρά του, ο Βασίλης Κόκκαλης, αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας μας είπε τα εξής: «Τα μέτωπα έχουν πολλαπλασιαστεί, είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι πάρα πολλές αλλά είναι πολλά και τα μέτωπα. Σε πολλά σημεία πρέπει πρώτα να επιχειρούν οι εναέριες δυνάμεις και μετά οι επίγειες όταν καθίσταται πιο βατό το σημείο. Δεν μπορεί πάντως να γίνει καμία πρόβλεψη για το πότε θα ελεγχθεί όλο αυτό το μέτωπο κι αν θα έχει αυτό επιτευχθεί ως αύριο το πρωί».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Σταματούν οι εναέριες δυνάμεις – «Καμία πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει για το πότε θα σβήσει η φωτιά»"

Πυρκαγιά σε δασική έκταση κοντά στα Καλάβρυτα

Φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε δασική έκταση στην Αχαΐα και συγκεκριμένα κοντά στην περιοχή Αγράμπελα των Καλαβρύτων.

Στο σημείο σπεύδουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με περίπου 30 άνδρες και 13 οχήματα, ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή εναέριων μέσων.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πυρκαγιά σε δασική έκταση κοντά στα Καλάβρυτα"

Κιλκίς: Απαγόρευση κυκλοφορίας προς τελωνείο Ευζώνων λόγω μεγάλης πυρκαγιάς

Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα μεταξύ Ευζώνων και Ειδομένης στο νομό Κιλκίς, ωστόσο σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία η εικόνα είναι καλύτερη και δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Στο σημείο επιχειρούν 12 οχήματα με 24 πυροσβέστες.

Σύμφωνα με την Αστυνομία από τις 6 το απόγευμα έχει απαγορευτεί η κίνηση των οχημάτων προς το τελωνείο των Ευζώνων και γίνεται εκτροπή των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών – Ευζώνων στην αερογέφυρα του Πολυκάστρου και στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ευζώνων στο ύψος των Ευζώνων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κιλκίς: Απαγόρευση κυκλοφορίας προς τελωνείο Ευζώνων λόγω μεγάλης πυρκαγιάς"

Κορωνοϊός: Άλμα στα 3.428 κρούσματα - 191 οι διασωληνωμένοι, 14 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.428, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 501.030 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 162 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.722 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 14, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.997 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 191 (64.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 82.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.815 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 142 (ημερήσια μεταβολή -14.97%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 171 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Όπως προκύπτει από την γεωγραφική κατανομή, στην Αττική καταγράφηκαν 1.168 κρούσματα, στην Κρήτη 343, στη Θεσσαλονίκη 316, ενώ χαρακτηριστικό της διασποράς είναι το γεγονός ότι σε 41 περιοχές εντοπίστηκε διψήφιος αριθμός κρουσμάτων.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των 3.428 κρουσμάτων covid-19

Η γεωγραφική κατανομή των 3.428 νέων κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

141 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

159 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

51 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

146 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

308 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

157 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

184 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

22 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

316 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

25 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Ανδρου

29 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Αρτας

83 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

16 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

32 κρούσματα στην Π.Ε. Εβρου

64 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

21 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

29 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

142 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ικαρίας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

36 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

19 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

56 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

60 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

51 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

28 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

54 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

43 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

26 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

49 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Μήλου

25 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

29 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

18 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

27 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

37 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

27 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

58 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

11 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

108 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

25 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

2 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

5 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου

14 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

25 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

49 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

129 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

27 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

231 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Άλμα στα 3.428 κρούσματα - 191 οι διασωληνωμένοι, 14 θάνατοι"

Σε πλήρη έξαρση η πυρκαγιά στην Κω

Συνεχίζεται με κάθε μέσο η προσπάθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί της Κω, που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι.

Για την κατάσβεσή της, έχει μεταβεί στο νησί ελικόπτερο από την Ρόδο που πραγματοποιεί ρίψεις νερού, έτσι ώστε να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς και να μην επεκταθεί σε παρακείμενη δασική περιοχή. Μεγάλη κινητοποίηση υπάρχει και από την πλευρά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του δήμου Κω, ενώ στην περιοχή έχουν σπευσει και ιδιωτικά μηχανήματα για να συνδράμουν στην όλη προσπάθεια.

Μέχρι τώρα πάντως, η φωτιά παραμένει ανεξέλεγκτη, ενώ νωρίτερα δόθηκε εντολή απομάκρυνσης των κατοίκων που διαμένουν στη περιοχή «Τσουκαλαριά». Στη συνέχεια εκκενώθηκε και ο οικισμός Πλατάνι. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ο δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς βρίσκεται σε επικοινωνία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και είναι πιθανόν να σταλούν στο νησί ενισχύσεις από άλλη περιοχή της χώρας.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε πλήρη έξαρση η πυρκαγιά στην Κω"

Μεγάλες φωτιές σε Μάνη, Μεσσηνία και Εύβοια: Απομακρύνθηκαν κάτοικοι - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Σε εξέλιξη είναι φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην Καστανιά του δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας. Στο σημείο επιχειρούν 55 πυροσβέστες με 21 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη.

Συνδράμουν στην κατάσβεση εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε προληπτική απομάκρυνση στους οικισμούς ΚαστάνιαΆγιος Νικόλαος και Κόκκινα Λουριά.

Μεγάλη φωτιά και στο Μαντούδι Ευβοίας

Την ίδια ώρα συναγερμός έχει σημάνει για τους οικισμούς δυτικά της Λίμνης Ευβοίας και ιδιαίτερα εκείνους που βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη στο δρόμο από την Λίμνη ως τις Ροβιές. Ήδη έχουν εκκενωθεί τα χωριά και οι οικισμοί Χρόνια, Σηπιάδα, Ρετσινόλακκος, Καλαμούδι, Παλιοχώρι και Δαμιά.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής πριν από λίγο η φωτιά βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους πήρε δυτική κατεύθυνση και κινείται προς τον οικισμό Χρόνια που είναι ανάμεσα σε Λίμνη και Ροβιές και οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν να κάνουν μία ζώνη προστασίας, όμως οι ισχυροί άνεμοι δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια ενώ οι παραθεριστές που βρίσκονται στην περιοχή προσπαθούν να κινηθούν σε περιοχές κοντά στη θάλασσα για λόγους ασφαλείας.

 

  

 «Είμαστε σε επιφυλακή αλλά ακόμη δεν μας έχουν ζητήσει κάτι που να έχει σχέση με μεταφορά ανθρώπων που είναι εγκλωβισμένοι», δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ το Λιμεναρχείο της Αιδηψού.

Στην περιοχή επιχειρούν 62 πυροσβέστες και 3 ομάδες πεζοπόρου 24 πυροσβεστικά οχήματα και 3 αεροσκάφη που παρεμβαίνουν ανάλογα τις ανάγκες και κυρίως σε μέτωπα που απειλούν οικισμούς στην παραλιακή ζώνη.

«Η φωτιά συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα. Έχουμε εκκενώσει χωριά και ξενοδοχεία. Το μέτωπο της φωτιάς είναι 10 χιλιόμετρα και έχει κάψει μία επιχείρηση και αρκετά σπίτια. Δεν είμαι σε θέση να σας πω αυτή τη στιγμή τον αριθμό. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν επίγειες  και εναέριες δυνάμεις»
, τόνισε ο δήμαρχος Μαντουδίου, Λίμνης, Αγίας Άννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης μιλώντας στο evima.gr.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε νωρίτερα σήμερα, Τρίτη 3 Αυγούστου 2021, στην περιοχή της Δάφνης του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας.

Προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, εκκενώθηκαν αμέσως τα χωριά και οι οικισμοί Χρόνια, Σηπιάδα, Ρετσινόλακκος, Καλαμούδι, Παλιοχώρι και Δαμιά.

Καθώς η φωτιά έχει μεγάλη ανάπτυξη σε δασική έκταση, έχει ήδη ζητηθεί να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η ευρύτερη περιοχή, με εισήγηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Από την πρώτη στιγμή επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με τη συνδρομή υδροφόρων και μηχανημάτων έργου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας και φυσικά όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Στην περιοχή βρίσκεται ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο οποίος δήλωσε: «Δίπλα στην Πυροσβεστική δίνουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς. Δυστυχώς, όμως, έχει ήδη συντελεστεί άλλη μια τεράστια οικολογική καταστροφή, καθώς η φωτιά αποτεφρώνει ένα μοναδικό παρθένο πευκοδάσος.

»Αυτές τις ώρες δίνεται απόλυτη προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είμαστε εδώ και θα παραμείνουμε μέχρι τέλους για να προστατευτούν οι άνθρωποι και να περιοριστεί η καταστροφή στις περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον».

Αναζωπύρωση και στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας

Αναζωπυρώθηκε η φωτιά στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας το μεσημέρι της Τρίτης, η οποία πριν από λίγες ώρες είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο. Οι αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν στην προληπτική εκκένωση των περιοχών Βασιλίτσι, Λειβαδάκια και Άγιος Γεώργιος.  

Στη μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχτεί 74 πυροσβέστες με 22 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη. Οι καιρικές συνθήκες φαίνεται πως τροφοδοτούν τη φωτιά, με αποτέλεσμα να αναζωπυρωθεί εστία και πλέον να κινδυνεύει η φωτιά να εξαπλωθεί και πάλι. Μάλιστα οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών ενημερώθηκαν μέσω μηνύματος του 112.  
Σύμφωνα με δηλώσεις που έκαναν στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας, και ο πρόεδρος του Βασιλιτσίου, Νίκος Τομαροπανάγος, η φωτιά που ξέσπασε χθες οφείλεται σε εμπρησμό. Όπως επεσήμαναν  τέτοια περιστατικά είναι συνηθισμένα στο ίδιο σημείο τα καλοκαίρια.  «Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές σε παραθεριστικές κατοικίες», υποστήριξε ο δήμαρχος Πύλου Νέστορος μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ


229954965_2062930633859339_6274699775316259317_n-440x600 

 228987603_348893800055214_1194551682415875574_n-600x450

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μεγάλες φωτιές σε Μάνη, Μεσσηνία και Εύβοια: Απομακρύνθηκαν κάτοικοι - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις"

Καιρός meteo: Νέο ρεκόρ θερμοκρασίας με 47 βαθμούς Κελσίου

Ο παρατεταμένος καύσωνας σε ολόκληρη τη χώρα, είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθεί σήμερα (03.08.2021) νέο ρεκόρ θερμοκρασίας, με τον υδράργυρο να σπάει το φράγμα των 47 βαθμών.

Σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, το θερμόμετρο έφτασε ή ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου σε 205 σταθμούς και τους 43 βαθμούς Κελσίου σε 59 σταθμούς. Η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία ήταν οι 47,1 βαθμοί Κελσίου στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και ακολούθησαν Μακρακώμη Φθιώτιδας (46,2), Αρφαρά Μεσσημίας (46,1), Στυλίδα Φθιώτιδας (45,9), Κρανίδι (45,8), Σπάρτη (45,7) και ‘Αργος (45,6).

Στην Αττική, η υψηλότερη θερμοκρασία (45 βαθμοί) καταγράφηκε στους σταθμούς του Ασπροπύργου και στο Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ). Ωστόσο, στα παραθαλάσσια μέρη, η επίδραση της θαλάσσιας αύρας διατήρησε τη θερμοκρασία αισθητά πιο χαμηλή, στα επίπεδα των 37 βαθμών Κελσίου, με υψηλή ωστόσο την αίσθηση της δυσφορίας λόγω της αυξημένης υγρασίας.

Ο καιρός την Τετάρτη

Την Τετάρτη θα συνεχιστεί ο ισχυρός καύσωνας σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ σε πολύ υψηλά επίπεδα θα διατηρηθούν οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, όπου το αίσθημα δυσφορίας θα είναι πολύ έντονο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Βόρεια Ελλάδα από 17 έως 40-42 βαθμούς, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία από 17 έως 43-45, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20 έως 42-43 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 20 έως 40-42, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 20 έως 40-43 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 42-44 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς έως 3 μποφόρ από βόρειες διευθύνσεις με εξασθένηση μετά το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 41-43 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη, οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς βόρειοι και από το μεσημέρι νότιοι έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 38-39 βαθμούς.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός meteo: Νέο ρεκόρ θερμοκρασίας με 47 βαθμούς Κελσίου"

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 10 Σεπτεμβρίου

Με νομοθετική διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου και η καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων (Ιουλίου και Αυγούστου) του οφειλόμενου φόρου μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου.

Η παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν, αλλά και για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι πολίτες, οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί, εξαντλώντας κάθε χρονικό περιθώριο παράτασης, δεδομένης της επερχόμενης έκδοσης των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ εντός του μηνός Σεπτεμβρίου.

Επισημαίνεται ότι για την παροχή έκπτωσης 3% στο συνολικό ποσό του οφειλόμενου φόρου που προκύπτει από τη φορολογική δήλωση, τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι τις 27 Αυγούστου και να καταβάλουν εφάπαξ τον φόρο μέχρι και τις 31 Αυγούστου.

«Η Κυβέρνηση, με πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας, των αναγκών και των ιδιαιτεροτήτων της κοινωνίας, παρεμβαίνει όπου χρειάζεται, για να στηρίζει και να διευκολύνει τους πολίτες», τονίζει σε δήλωσή του ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Παράλληλα, τονίζεται ότι για το 70% των φορολογικών δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα, δεν προκύπτει πληρωμή φόρου. Ειδικότερα, για την πλειοψηφία των δηλώσεων αυτών ο φόρος που προκύπτει είναι μηδενικός, ενώ σημαντικός αριθμός φορολογουμένων λαμβάνει επιστροφή φόρου.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται και σε φορολογικά μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση, όπως η εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας με τους μειωμένους συντελεστές, η αναστολή των τεκμηρίων διαβίωσης, καθώς της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 10 Σεπτεμβρίου"

ΓΓΠΠ: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο - Η έκκληση του Ν.Χαρδαλιά (χάρτης)

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για αύριο Τετάρτη 4 Αυγούστου προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς-Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

· Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Επίσης, προβλέπεται:

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

· Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Καβάλας)

· Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Σερρών, ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής)

· Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)

· Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

· Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Θεσπρωτίας, ΠΕ Πρέβεζας, ΠΕ Άρτας)

· Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας)

· Περιφέρεια Αττικής

· Περιφέρεια Πελοποννήσου

· Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

· Περιφέρεια Κρήτης

· Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

· Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου-Κάσου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε σχετική δήλωσή του τονίζει:

Καλούμε τους συμπολίτες μας σε πλήρη επαγρύπνηση και συναγερμό!

Σε άμεση προληπτική λήψη μέτρων προστασίας της ζωής και της περιουσίας, αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies).

Σε αποφυγή οποιασδήποτε δραστηριότητας ή ενέργειας που μπορεί να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς!

Σε διαρκή κινητοποίηση σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη και άμεση ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό 199 ή στο 112 αν αντιληφθούν καπνό ή φωτιά.

Αύριο και τις επόμενες ημέρες επιβάλλεται να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί, όλοι παρόντες, όλοι σε εγρήγορση και κινητοποίηση!

Το Πυροσβεστικό Σώμα και όλες οι δυνάμεις και οι εμπλεκόμενοι φορείς Πολιτικής Προστασίας της χώρας βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΓΠΠ: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο - Η έκκληση του Ν.Χαρδαλιά (χάρτης)"

Φωτιά στη Ρόδο: Εκτεταμένες αναζωπυρώσεις από το πρωί

Μάχη δίνουν οι πυροσβέστες στη Ρόδο καθώς εκτεταμένες είναι οι αναζωπυρώσεις σε όλο το μέτωπο της φωτιάς, από τη Θολό έως τα Μαριτσά και την Ψίνθο. Από το πρωί έχουν εκδηλωθεί αναζωπυρώσεις σε όλη την περιοχή εξαιτίας των ανέμων που πνέουν στην περιοχή, οι οποίοι σταδιακά ενισχύονται.

Για την αντιμετώπισή τους γίνονται συνεχείς ρίψεις νερού από αέρος από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, καθώς και από τις πυροσβεστικές επίγειες δυνάμεις και τους εθελοντές που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Η μάχη για την κατάσβεση της πύρινης λαίλαπας που κατακαίει για τρίτη διαδοχική ημέρα το νησί της Ρόδου, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η καταστροφή που έχει προκληθεί υπολογίζεται σε 10.000 στρέμματα δασικής και γεωργικής έκτασης.

Σημειώνονται πως η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μιλάει για ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς στην περιφέρεια της Ρόδου την Τετάρτη και θέτει την περιοχή σε κατάσταση συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5).

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στη Ρόδο: Εκτεταμένες αναζωπυρώσεις από το πρωί"

Καταγγελία Μηταράκη στην ΕΕ: Τουρκική ακταιωρός αναποδογύρισε φουσκωτό στη Λέσβο και αποχώρησε

Επιστολή στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά, τους Επιτρόπους Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Ylva Johansson και Γειτονίας και Διεύρυνσης κ. Olivér Várhelyi και τον επικεφαλής της Frontex κ. Fabrice Leggeri για το ναυάγιο της 30ης Ιουλίου ανοικτά της Λέσβου, απέστειλε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο κ. Μηταράκης ενημερώνει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι η φουσκωτή λέμβος που μετέφερε 13 πολίτες τρίτων χωρών, αναποδογύρισε εντός των υδάτων της Τουρκίας, μεταξύ της Λέσβου και των τουρκικών ακτών, τις πρώτες πρωινές ώρες της 30ης Ιουλίου 2021.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που συνέλεξαν η Ελληνική Ακτοφυλακή και η Ελληνική Αστυνομία, συνεχίζει στην επιστολή του ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, είναι ξεκάθαρο ότι η φουσκωτή λέμβος ξεκίνησε από τουρκική ακτή, ονόματι Altinova, προσεγγίστηκε από το Τουρκικό Λιμενικό περίπου στις 03:50 και η τουρκική ακταιωρός όχι μόνο δεν προσπάθησε να τη σταματήσει ή να της αλλάξει πορεία, αλλά της επέτρεψε να συνεχίσει και τελικά να εισέλθει παρανόμως στα νερά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπροσθέτως, σημειώνει ο κ. Μηταράκης: «τα νερά ήταν ήρεμα την ώρα που η τουρκική ακταιωρός προσέγγισε τη φουσκωτή λέμβο» και, σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, «η τουρκική ακταιωρός έκανε ελιγμούς κοντά στη λέμβο, οι οποίοι προκάλεσαν κυματισμούς, που οδήγησαν στο αναποδογύρισμά της».

Παρά δε την απροκάλυπτη συμμετοχή τους στο αναποδογύρισμα της φουσκωτής λέμβου, οι τουρκικές αρχές όχι μόνο δεν προχώρησαν στην άμεση έρευνα και διάσωση των ανθρώπων που βρίσκονταν σε κίνδυνο, αλλά αποχώρησαν από το σημείο.

Οι άνδρες της Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντικαθιστώντας τους Τούρκους συναδέλφους τους και ενώπιον της αδράνειάς τους, περιγράφει ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στην επιστολή του, προσήλθαν για έρευνα και διάσωση μισό ναυτικό μίλι εντός των τουρκικών υδάτων, διασώζωντας 10 ανθρώπους. Οι 9 διασώθηκαν εντός των τουρκικών υδάτων και ένας, που είχε κολυμπήσει μακριά από τον τόπο του περιστατικού, εντός των ελληνικών υδάτων. Δυστυχώς, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τρεις άνθρωποι αγνοούνται, αναφέρει ο κ. Μηταράκης.

Στο περιστατικό αυτό, «η ανευθυνότητα της Τουρκίας συγκρούεται ευθέως με το καθήκον προστασίας της ζωής στη θάλασσα και τη διάσωση ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα», σημειώνει ο Έλληνας Υπουργός και υποστηρίζει ότι το εν λόγω συμβάν υπογραμμίζει, για άλλη μια φορά, την έλλειψη δέσμευσης της Τουρκίας στη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας της 18.3.2016, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία ανέλαβε να αποτρέψει τις θαλάσσιες μεταναστευτικές οδούς προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία, τονίζει ο κ. Μηταράκης στην επιστολή του, «συνεχίζει να υπονομεύει τη Δήλωση με το να μην δέχεται επιστροφές αιτούντων άσυλο με οριστική απορριπτική απόφαση από τα νησιά του Αιγαίου εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο τώρα».

Οι συνεχείς θαλάσσιες και χερσαίες διαβάσεις από την Τουρκία στην Ελλάδα, γράφει ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στην επιστολή του, αποδεικνύουν την αποτυχία της Τουρκίας να περιορίσει τη λειτουργία δικτύων λαθρεμπορίας ανθρώπων στο έδαφός της.

«Οι τουρκικές αρχές φαίνεται να ασχολούνται υπερβολικά με τη μαγνητοσκόπηση λαθρεμπόρων ανθρώπων, αφήνοντας ελάχιστο περιθώριο για τη δίωξη και τη διάλυση αυτών των εγκληματικών κύκλων που εκθέτουν ευάλωτα άτομα σε κίνδυνο. Σε αυτή την περίπτωση, φαίνεται ότι οι ίδιες οι τουρκικές αρχές εμπλέκονται στην έκθεση ατόμων στη θάλασσα σε κίνδυνο» αναφέρει ο κ. Μηταράκης και καταλήγει: «Θέλω να επαναλάβω ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και την προστασία των εξωτερικών μας κοινών συνόρων σύμφωνα με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις. Αυτές οι προσπάθειες είναι ακόμη πιο κρίσιμες σε μια εποχή που τρίτα κράτη επιλέγουν να «εργαλειοποιήσουν» τη μετανάστευση, για πολιτικούς σκοπούς».

Μηταράκης: Η τουρκική ακτοφυλακή άφησε τη λέμβο να συνεχίσει την πορεία της

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε σχετικά:

«Στο ναυάγιο της 30ης Ιουλίου, η φουσκωτή λέμβος ξεκίνησε την πορεία της παράνομα από τις τουρκικές ακτές. Η τουρκική ακτοφυλακή την είδε και την πλησίασε. Σύμφωνα με μαρτυρίες, όχι μόνο δεν επιχείρησε να την αποτρέψει, αλλά την άφησε να συνεχίσει την πορεία της με σκοπό να εισέλθει παρανόμως στα χωρικά ύδατα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, και ενώ η θάλασσα ήταν ήρεμη, η τουρκική ακταιωρός έκανε ελιγμούς που προκάλεσαν κυματισμούς, οι οποίοι επέφεραν την ανατροπή της φουσκωτής λέμβου. Στη συνέχεια, αντί να προχωρήσουν άμεσα σε έρευνα και διάσωση, η τουρκική ακταιωρός απομακρύνθηκε από το σημείο.  

Έπειτα, το Ελληνικό Λιμενικό εντόπισε το συμβάν, εισήλθε εντός τουρκικών θαλασσίων υδάτων και διέσωσε 10 ανθρώπους, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες, υπάρχουν ακόμη τρεις αγνοούμενοι, εκ των οποίων ο ένας ανήλικος. Για ακόμη μία φορά, η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε στο καθήκον της και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελία Μηταράκη στην ΕΕ: Τουρκική ακταιωρός αναποδογύρισε φουσκωτό στη Λέσβο και αποχώρησε"

Θοδωρής Ιακωβίδης: «Είχα αποφασίσει εδώ και χρόνια ότι το Τόκιο θα ήταν το αντίο μου»

«Δεν θέλω συγγνώμη από κανέναν, μακάρι να γίνουν έργα», λέει ο Θοδωρής Ιακωβίδης.

Στο πλατό της εκπομπής «Καλοκαίρι not» βρέθηκε σήμερα ο Θοδωρής Ιακωβίδης. Ο Έλληνας αρσιβαρίστας που μας συγκλόνισε όλους με την κατάθεση ψυχής που έκανε προ ημερών, γύρισε χθες από το Τόκιο και σήμερα βρέθηκε στην πρωινή ψυχαγωγική εκπομπή του Open.

«Δεν έχω συνειδητοποιήσει όλο αυτό που έχει συμβεί. Δεν φανταζόμουν όλο αυτό το κύμα συμπαράστασης που δέχθηκα από τον κόσμο. Σκέφτηκα πόσο δύσκολα έφτασα ως εδώ και… έσπασα. Δεν μετάνιωσα καθόλου για τη συναισθηματική μου έκρηξη», είπε αρχικά ο Θοδωρής Ιακωβίδης.

Ο Θοδωρής Ιακωβίδης συνέχισε: «Αρκετός κόσμος ταυτίστηκε με τον αγώνα μου, τους ευχαριστώ! Είχα αποφασίσει εδώ και χρόνια ότι το Τόκιο θα ήταν το αντίο μου. Μεγάλη η επίθεση αγάπης που έχω δεχθεί, αλλά τα προβλήματα παραμένουν. Πώς θα συνεχίσω να αγωνίζομαι εγώ όταν ο διπλανός μου έχει προβλήματα».

«Μακάρι να βγει κάτι καλό μέσα από αυτό για όλη την αθλητική κοινότητα. Αυτό που θα ήθελα είναι η Πολιτεία να επαναφέρει τα προνόμια της εργασίας. Δεν θέλω συγγνώμη από κανέναν, μακάρι να γίνουν έργα», πρόσθεσε επίσης ο Θοδωρής Ιακωβίδης.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θοδωρής Ιακωβίδης: «Είχα αποφασίσει εδώ και χρόνια ότι το Τόκιο θα ήταν το αντίο μου»"

Στον «αέρα» η εφαρμογή «my health» - Πώς λειτουργεί το νέο ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας

Το MyHealth μια από τις σημαντικότερες ψηφιακές υπηρεσίες που θα παρέχει το κράτος, διαθέσιμη μάλιστα μέσω εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών, παρουσίασαν στον πρωθυπουργό, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Επικρατείας, Κυριάκος Πιερρακάκης με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Στον ψηφιακό φάκελο υγείας του MyHealth σε πρώτο χρόνο θα περιλαμβάνονται οι άυλες συνταγές για χορήγηση φαρμάκων, είτε παραπεμπτικών για διαγνωστικές εξετάσεις.

«Η εφαρμογή MyΗealth αποτελεί πρακτικά το πρώτο στάδιο, το πρώτο βήμα του προσωπικού φακέλου υγείας του κάθε ασθενούς», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Ο κάθε πολίτης - ασθενής θα έχει πια μια πολύ καλή εικόνα του δικού του υγειονομικού προφίλ. Άρα, με αυτό τον τρόπο ενδυναμώνουμε και την ίδια τη σχέση του πολίτη με τις υπηρεσίες υγείας. Ο ενημερωμένος πολίτης, ο ενεργός πολίτης έχει πια ένα πολύ μεγαλύτερο ρόλο να παίξει στη διαχείριση και της δικής του προσωπικής υγείας», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πίσω απ’ όλα αυτά, αλλά πίσω και από όλες τις δράσεις που έχουμε αναπτύξει στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού, κρύβεται μία σαφέστατη πολιτική επιλογή: Η τεχνολογία να τεθεί στην υπηρεσία του πολίτη, μειώνοντας την ταλαιπωρία του και φυσικά αμβλύνοντας τις ανισότητες», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Με την εφαρμογή MyHealth app ο πολίτης αποκτά πλέον πρόσβαση στα ιατρικά και υγειονομικά του δεδομένα. Επειδή τα στοιχεία που θα περιέχονται στην εφαρμογή είναι ύψιστης σημασίας και κρισιμότητας, όσον αφορά στα προσωπικά δεδομένα, έχουν ληφθεί όλα τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η νέα εφαρμογή και στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και στην αντιμετώπιση της υπερσυνταγογράφησης, απευθύνοντας προειδοποίηση στους λίγους γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν: «Τα στοιχεία αυτά είναι εξαιρετικά χρήσιμα για να χαράξουμε πολιτικές δημόσιας υγείας, αλλά και για να μπορέσουμε να εξορθολογήσουμε την φαρμακευτική δαπάνη, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το σωστό φάρμακο συνταγογραφείται στο σωστό κόστος, στον σωστό ασθενή. Και μία παρότρυνση προς όλους εκείνους -και δεν είναι πολλοί αλλά υπάρχουν- τους γιατρούς οι οποίοι εξακολουθούν να επιμένουν να υπερσυνταγογραφούν φάρμακα, τα οποία στην πραγματικότητα δεν είναι απαραίτητα. Προσέξτε, γιατί θα σας βρούμε πια» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Οι ψηφιακές εφαρμογές στην υγεία είναι μόνο ψηφίδες ενός συνολικότερου σχεδίου που έχουμε για ένα πραγματικό νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας» υπογράμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να προσθέσει αμέσως μετά: «Αυτή η πρόταση για το νέο ΕΣΥ θα είναι μία ολιστική πρόταση που θα καλύπτει όλο το φάσμα των υπηρεσιών υγείας, από την πρόληψη μέχρι την φροντίδα των ασθενών μέσα στα νοσοκομεία, αλλά και το τι συμβαίνει όταν θα βγαίνουν από αυτά. Και βέβαια σε όλη αυτή την προσπάθεια η χρήση νέων τεχνολογιών, όπως αυτή που θα παρουσιάσουμε σήμερα, θα παίξει καταλυτικό ρόλο».

Παίρνοντας αμέσως μετά το λόγο, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, που έκανε την παρουσίαση, εξήγησε συνοπτικά τι μπορεί να κάνει ο πολίτης: «Μπορεί να διαχειριστεί και να δει συγκεντρωμένες πληροφορίες που καταρχήν αφορούν συνταγές και παραπεμπτικά», ενώ εντός μηνός θα προστεθούν οι ιατρικές βεβαιώσεις». Ο πολίτης θα έχει άμεση και εύκολη πρόσβαση στο ιστορικό της συνταγογράφησής του, καθώς για τα προστατευόμενα μέλη του, αρχικά με ένα ιστορικό ενάμισι έτους, από τον Ιανουάριο του 2020, ενώ μέχρι το Σεπτέμβριο, το ιστορικό αυτό θα καλύπτει την περίοδο από το 2012. «Δηλαδή θα μπορεί ο κάθε πολίτης να δει σε βάθος χρόνου το τι του έχει συνταγογραφηθεί στον ΑΜΚΑ του. Και αυτό είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον για να βλέπει κανείς αθροιστικά, σωρευτικά το ποια είναι η κατάσταση, το προφίλ που έχει στο φάκελό του. Επίσης, θα λαμβάνει τις ειδοποιήσεις της άυλης συνταγογράφησης πλέον με push notification για τις νέες συνταγές» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε, αμέσως μετά, ότι «η πεμπτουσία της εφαρμογής MyHealth είναι ότι προσπαθούμε να διευκολύνουμε την καθημερινότητα του πολίτη». Ο κ. Κικίλιας μιλώντας για τη νέα ψηφιακή υπηρεσία, υπογράμμισε ότι «πάμε τώρα στην καρδιά του Συστήματος Υγείας που είναι ο ιατρικός φάκελος, η δυνατότητα δηλαδή κάθε πολίτη να μπορεί να έχει τα στοιχεία του και με αυτά να εξυπηρετείται, είτε του εκδίδονται ιατρικές συνταγές, είτε θέλει ιατρικά παραπεμπτικά για να μπορέσει να αθληθεί, είτε χρειάζεται το ιστορικό του, προκειμένου να μπορέσει να επικοινωνήσει με έναν επαγγελματία υγείας. Άρα ως προς τον πολίτη η εφαρμογή είναι εξαιρετική. Και ως προς το Σύστημα Υγείας όμως είναι, γιατί τα δεδομένα στη δημόσια υγεία είναι αναγκαία για να χαράξει κανείς πολιτικές υγείας. Και ο στόχος της Κυβέρνησης ποιος είναι; Πιο υψηλού επιπέδου ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας για τον πολίτη».

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για την Απλούστευση Διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς, έδωσε συγχαρητήρια στην ΗΔΙΚΑ και στα στελέχη της «γιατί κατάφεραν τον καιρό της πανδημίας, όχι μόνο να στηρίξουν όλες τις εφαρμογές, που ήδη υπήρχαν, σε σχέση με την επιδοματική πολιτική της Κυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα στήριξαν όλες αυτές τις νέες εφαρμογές».

Στη MyHealth app εμφανίζονται, επίσης, όλες οι συνταγές και τα παραπεμπτικά εξετάσεων για τα προστατευόμενα μέλη ενός ενήλικα. Ενώ το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης λειτουργεί από το 2011, οι πολίτες δεν έχουν πρόσβαση στα δικά τους προσωπικά ή οικογενειακά δεδομένα, δεν γνωρίζουν τι έχουν συνταγογραφηθεί από τον γιατρό τους. Δεν έχουν λοιπόν πρόσβαση σε αυτό τον πλούτο δεδομένων είτε για προσωπικούς και αρχειακούς λόγους, είτε για υγειονομικούς και ιατρικούς.
Ανοίγοντας περαιτέρω τα δεδομένα και την πρόσβαση σε αυτά, που έδωσε η άυλη συνταγογράφηση αρχικά μέσω των συνταγών και παραπεμπτικών εξετάσεων, τη MyHealth app έρχεται να κλείσει αυτόν τον κύκλο και να δώσει πολύ μεγαλύτερες ψηφιακές δυνατότητες στον πολίτη ψηφιακά γύρω από τα προσωπικά θέματα της υγείας του.

Στόχος είναι το ιστορικό της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης να εμπλουτιστεί με τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων του ασθενούς ανεξαρτήτως σε ποια νοσοκομειακή μονάδα, κλινική, ή κέντρο υγείας στη χώρα πραγματοποιήθηκαν, το ιστορικό νοσηλειών του ασθενούς κ.α. έτσι ώστε τα ιατρικά δεδομένα του να τον «ακολουθούν» παντού.

cnn

Διαβάστε Περισσότερα » "Στον «αέρα» η εφαρμογή «my health» - Πώς λειτουργεί το νέο ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας"

Φωτιά τώρα στην Βαρυμπόμπη

Φωτιά ξέσπασε λίγη ώρα πριν τις 2 το μεσημέρι της Τρίτης στην Άνω Βαρυμπόμπη του δήμου Αχαρνών. Στην περιοχή δρουν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής. 

Η φωτιά ξέσπασε ανατολικά στα βασιλικά κτήματα στη Βαρυμπόμπη και μέχρι στιγμής δεν απειλεί κατοικίες. Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική, ενώ ήδη κινητοποιήθηκαν και επιχειρούν 104 πυροσβέστες με 35 οχήματα, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, πέντε ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev 200 και τη συνδρομή εθελοντών πυροσβεστών και υδροφόρων ΟΤΑ.

Σημειώνεται πως έχει ενεργοποιηθεί ήδη ο αριθμός 112 και με sms καλεί τους πολίτες σε Βαρυμπόμπη και Κρυονέρι να κλείσουν πόρτες, καμινάδες και παράθυρα. Το μήνυμα αναφέρει: «Επείγουσα ειδοποίηση Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 03-08-2021, 14.25. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Βαρυμπόμπης ή Κρυονερίου, κλείστε όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείστε τις οδηγίες των αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Όπως φαίνεται και στο βίντεο στο σημείο σημειώνονται εκρήξεις.

Δείτε βίντεο από τη φωτιά:

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο οποίος βρίσκεται σημείο.

Όπως αναφέρουν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, το θετικό είναι ότι δεν φυσάει δυνατός αέρας κάτι που αφήνει ελπίδες να οριοθετηθεί η πυρκαγιά, ωστόσο το σημείο δεν εύκολα προσβάσιμο.

Πτώση τάσεως σε μεγάλο μέρος της Αττικής

Εκτός λειτουργίας τέθηκε το μεσημέρι το κύκλωμα υπερυψηλής τάσης (400 κιλοβόλτ) Αχαρνών-Αγίου Στεφάνου εξαιτίας της πυρκαγιάς. Το κύκλωμα επανήλθε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Διαχειριστή, η βλάβη προκάλεσε διαταραχή τάσης με συνέπεια να επηρεαστεί η τροφοδοσία φορτίων της τάξης των 200 MW.

Επισημαίνεται ακόμη ότι δεν υπάρχει ζημιά ή βλάβη στις υποδομές του Συστήματος Μεταφοράς αλλά και ότι το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με την Πολιτική Προστασία για την αντιμετώπιση του.

Η Αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία λόγω της πυρκαγιάς στους δρόμους: Τατοΐου από Λ. Κύμης έως την οδό Ερυθραίας, στην Ερυθραίας από το ύψος της γέφυρας Βαρυμπόμπης και στην Τατοΐου από την οδό Πάρνηθος (Ιπποκράτειο Πολιτεία- ταβέρνα Λάμπρος).

Ρεπορτάζ: Αλεξάνδρας Αθανασίου, με πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά τώρα στην Βαρυμπόμπη"

Τουρκικά ΜΜΕ: Η Ελλάδα μόνο υποσχέσεις δίνει για βοήθεια στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην Τουρκία

Τουρκικά φιλοκυβενητικά ΜΜΕ κατηγορούν την Ελλάδα, πως η πρόσφατη υπόσχεση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για συνδρομή της χώρας μας στην κατάσβεση των φονικών πυρκαγιών στην Τουρκία, έμειναν μόνο στα… λόγια.

Τις προηγούμενες μέρες, η κυβέρνηση Ερντογάν δέχτηκε σφοδρή κριτική στα κοινωνικά δίκτυα, για το γεγονός πως δεν αποδέχτηκε την πρόταση βοήθειας της ελληνικής πλευράς.

Το γεγονός αυτό ανάγκασε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να «διαρρεύσει», στον ελεγχόμενο φιλοκυβερνητικό τύπο non paper σύμφωνα με το οποίο «πληροφορίες πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την Τουρκία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Ουσιαστικά η ενέργεια αυτή αποσκοπεί στο ν’ αποδομηθεί η κίνηση – προσφορά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών προς την φλεγόμενη Τουρκία, που έχει γίνει «σημαία» τις τελευταίες μέρες στα τουρκικά κοινωνικά δικτυα.

«Μπορεί μεν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών να έδωσε το μήνυμα, στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις 29 Ιουλίου, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την Τουρκία με τις πυρκαγιές, μόλις η Τουρκία κατέθεσε αίτημα μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης" η Ελλάδα αρνήθηκε» αναφέρει δημοσίευμα της Σαμπάχ.

tourkika-mme-1 tourkika-mme-12 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Χουριετ, γράφει πως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσαν την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, πως : «σκόπευαν να βοηθήσουν την Τουρκία, αλλά λόγω των πυρκαγιών στην Ελλάδα δεν μπορούν τώρα να συνδράμουν», με τίτλο : «Η «προσφορά βοήθειας» της Ελλάδας αποδείχθηκε ψέμα».

Η αλήθεια είναι πως οι τελευταίες μεγάλες πυρκαγιές στην Ελλάδα, κυρίως στη Ρόδο και στην Αχαΐα, κινητοποίησαν ολόκληρο τον πυροσβεστικό μηχανισμό της χώρας. Ωστόσο δεν υπήρξε επίσημο αίτημα της Τουρκίας προς την ελληνική πλευρά να συνδράμει με οποιοδήποτε μέσο στην κατάσβεση των πύρινων μετώπων στη γειτονική χώρα.

Μέχρι αυτή τη στιγμή πάντως, δεν υπάρχει επίσημη ελληνική απάντηση στους νέους ισχυρισμούς των τουρκικών ΜΜΕ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκικά ΜΜΕ: Η Ελλάδα μόνο υποσχέσεις δίνει για βοήθεια στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην Τουρκία"

Φωτιά στην Αχαΐα: Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τους πληγέντες

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των πληγέντων από τη φωτιά στην Αχαΐα ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Παράλληλα, όπως είπε, θα υπάρξουν κι άλλα μέτρα ανακούφισης. Τα μέτρα τα ανακοίνωσε ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, μετά το τέλος της σύσκεψης που έγινε στην Πάτρα.

Όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας, «το κυβερνητικό κλιμάκιο βρίσκεται στην Αχαΐα, κατόπιν συνεννόησης και εντολής του πρωθυπουργού, προκειμένου να συντονίσουμε τις ενέργειες που χρειάζεται να γίνουν για την ανακούφιση των πληγέντων, είτε είναι νοικοκυριά, είτε επιχειρήσεις είτε αγρότες».

«Όσον αφορά το υπουργείο Εσωτερικών», συνέχισε, «σε συνεργασία με τους δήμους και την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προχωρούμε στην καταγραφή των αναγκών κοινωνικής προστασίας».

Τα ποσά των ενισχύσεων

«Αυτές», όπως ανακοίνωσε, «περιλαμβάνουν την χορήγηση 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες διαβίωσης, μέχρι 6.000 ευρώ για την αποκατάσταση οικοσκευής των πληγέντων και ακολούθως θα γίνουν οι καταγραφές από τα συνεργεία για τα θέματα της στεγαστικής συνδρομής».

Σε αυτό το σημείο, ο Στέλιος Πέτσας επεσήμανε ότι «θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς σε όσους επιχείρησαν στο πεδίο των πυρκαγιών και βοήθησαν, ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να προστατευθούν οι περιουσίες των πολιτών».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το πόσο γρήγορα θα κινηθούν οι διαδικασίες, σχετικά την αποκατάσταση των πληγέντων, ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι «θα ξεκινήσουν άμεσα» και εξήγησε: «Σε συνεννόηση που είχαμε με τους δημάρχους, έχουν ήδη ξεκινήσει τα συνεργεία των τριμελών επιτροπών που προβλέπεται να καταγραφούν τις ζημιές».

Επίσης, όπως πρόσθεσε, «για το καλύτερο συντονισμό όσον αφορά τα θέματα των απαλλαγών από ΕΝΦΙΑ, ζητήθηκε να καταγράφονται μαζί με τις κατοικίες και τα στοιχεία των ανθρώπων που δηλώνουν τις ζημιές τους, ώστε να ληφθεί αυτό υπ΄ όψιν από το υπουργείο Οικονομικών πριν από την αποστολή των ειδοποιητηρίων για τον ΕΝΦΙΑ, αν αυτό καταστεί δυνατό».

Συντονισμός για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

«Άρα», συνέχισε, «θα έχουμε έναν συντονισμό με τους δήμους και την περιφέρεια, ώστε αν προλάβουμε, πριν από την έκδοση των ειδοποιητηρίων για τον ΕΝΦΙΑ, αυτά να μην αποσταλούν ή αν αποσταλούν να γίνει η πρόβλεψη, προκειμένου να μην καταβληθεί ο αναλογούν ΕΝΦΙΑ για εκεί που υπάρχει ζημιά».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σχετικά με την ενίσχυση των δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι «όποιος έχει δει την προσπάθεια που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση στο κομμάτι της πολιτικής προστασίας, από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της, θα καταλάβει ότι δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στην πολιτική προστασία».

Όπως σημείωσε, «όλη η προσπάθεια που γίνεται και σε κεντρικό επίπεδο με την αναβάθμιση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αλλά και τοπικό επίπεδο, με το συντονισμό των αναγκών που υπάρχουν σε πολιτική προστασία και σε επίπεδο δήμων και σε επίπεδο περιφέρειας, έχει πολύ μεγάλη απόσταση από αυτό που ξέραμε στο παρελθόν».

«Όσον αφορά στον εξοπλισμό», συνέχισε, «δουλεύουμε συνεχώς για αυτό και κατά την διάρκεια της σύσκεψης έγινε συζήτηση για τα απαραίτητα μηχανήματα έργου, ενώ ό,τι έχει να κάνει με το υπουργείο Εσωτερικών θα προχωρήσει επόμενο χρονικό διάστημα».

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι «υπάρχει μία πολύ μεγαλύτερη διαδικασία προμήθειας εξοπλισμού από τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ, που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα προχωρήσει και αυτή επόμενο χρονικό διάστημα».

«Πράγματα που δεν έγιναν για δεκαετίες γίνονται τώρα», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στην Αχαΐα: Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τους πληγέντες"

Αναστασιάδης: Η Τουρκία όχι μόνο δεν εφαρμόζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα

Παρουσία του επιτρόπου Προεδρίας Φώτη Φωτίου και στο πλαίσιο του προγράμματος ΝΟΣΤΟΣ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ομάδα νέων από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Παρουσιάζοντας τους νέους της ομάδας στον τον Κύπριο Πρόεδρο, ο κ. Φωτίου είπε, μεταξύ άλλων, ότι το πρόγραμμα ΝΟΣΤΟΣ εγκαινιάστηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου με τη συμμετοχή των Προέδρων των τριών χωρών, σημειώνοντας ότι τα παιδιά που αποτελούν την ομάδα, ήδη, έχουν επισκεφθεί και τις άλλες δύο χώρες της τριμερούς συνεργασίας.

Προσέθεσε ότι οι περισσότεροι είναι Αιγυπτιώτες με κυπριακές και ελλαδικές ρίζες, καθώς και παιδιά της Διασποράς που επιθυμούν να γνωρίσουν τον Πολιτισμό και την Ιστορία των τριών χωρών.

Μιλώντας στους νέους, ο κ. Αναστασιάδης, αφού τους καλωσόρισε θερμά είπε, μεταξύ άλλων, πως «ένα όραμα όταν κτίζαμε τη συνεργασία, ήταν το πώς αξιοποιείται, πέραν των άλλων δυνατοτήτων που δίνονται μέσα από τις τριμερείς συνεργασίες, η σταθερότητα και η συνεργασία σε σωρεία θεμάτων, όπως η Ενέργεια, η Τεχνολογία, η Εκπαίδευση, το Εμπόριο, ο Τουρισμός.

Ένα από τα οράματα ήταν πώς να έχουμε, χάρη της κύριας επιδίωξης που είναι η συνεργασία και η ειρήνη στην περιοχή, τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη και για τους διαμένοντες στη Διασπορά.

Το όραμα, επίσης, ήταν, με τη βοήθεια πάντοτε του Επιτρόπου Προεδρίας, να δούμε πώς αξιοποιούμε, πέραν του επιχειρηματικού κόσμου, τους νέους που αποτελούν το μέλλον, μέσα από τις χώρες διαμονής τους για να συνεισφέρουν στον κοινό στόχο».

Πρόσθεσε ότι «θέλω να ελπίζω ότι κατά την παραμονή σας θα δείτε από κοντά και την επικρατούσα, δυστυχώς, κατάσταση στην Κύπρο που εδώ και 47 χρόνια, το ένα τρίτο του εδάφους της κατέχεται από την Τουρκία η οποία δεν συνεργάζεται και δεν εφαρμόζει, δεν υλοποιεί τα ψηφίσματα των ΗΕ. Αντιθέτως, προσπαθεί με κάθε τρόπο να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα.

Πέραν του να γίνετε αυτόπτες μάρτυρες της διαχωριστικής νεκρής ζώνης και των συρματοπλεγμάτων, όμως, θα γνωρίσετε τον πολιτισμό, τις βαθιές ρίζες και τις παραδόσεις που συνδέουν τις χώρες μας».

Ο Ν. Αναστασιάδης ανέφερε ακόμη ότι «είμαστε κράτη με πολιτισμό χιλιάδων ετών και οι ρίζες αυτές είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις τρεις χώρες οι οποίες συνδέονται με άρρηκτους δεσμούς φιλίας». Τέλος, ευχήθηκε «καλή παραμονή, δημιουργική συνεργασία και τα καλύτερα για τις τρεις χώρες και τους λαούς μας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Αναστασιάδης: Η Τουρκία όχι μόνο δεν εφαρμόζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news