facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Στα χέρια της αστυνομίας η ομάδα των ανηλίκων που μαχαίρωσαν 15χρονο στη Νέα Σμύρνη

Εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν οι ανήλικοι που το βράδυ της περασμένης Κυριακής επιτέθηκαν και τραυμάτισαν με μαχαίρι έναν 15χρονο στη Νέα Σμύρνη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ανήλικος που χρησιμοποίησε το μαχαίρι είναι αλλοδαπός ενώ μαζί του συνελήφθησαν και άλλα μέλη της παρέας που επιτέθηκαν στον 15χρονο με σκοπό την ληστεία.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας που ανέλαβαν την υπόθεση είχαν στην διάθεσή τους μαρτυρίες από κατοίκους της περιοχής, αλλά και τον ίδιο τον 15χρονο, που περιέγραψαν την επίθεση. Το θύμα ήταν με φίλους του σε εστιατόριο της περιοχής και επέστρεφε στο σπίτι του γύρω στις δέκα και μισή το βράδυ. Ενώ περπατούσε στην οδό Ιωνία, στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, δέχθηκε επίθεση από μια ομάδα συνομηλίκων του οι οποίοι του ζήτησαν το κινητό τηλέφωνο και το πορτοφόλι του. Αυτός αντέδρασε με αποτέλεσμα οι ανήλικοι δράστες να του επιτεθούν και ένας από αυτούς να τον τραυματίσει με μαχαίρι. Στην συνέχεια έφυγαν τρέχοντας αφού του αφαίρεσαν τα προσωπικά του αντικείμενα.

Καταστηματάρχες της γειτονιάς ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ και ο 15χρονος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων, όπου και νοσηλεύτηκε.

Οι αστυνομικοί συνδύασαν τις μαρτυρίες με άλλα ευρήματα και από κάμερες της περιοχής και τελικά κατόρθωσαν να ταυτοποιήσουν τους δράστες.

Πρόκειται για έναν 16χρονο αλλοδαπό και τρεις Έλληνες 16 και 17 χρόνων, στα σπίτια των οποίων κατασχέθηκαν ένα μαχαίρι και τα ρούχα που φορούσαν κατά την επίθεση και είχαν καταγραφεί από κάμερες καταστημάτων.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Στα χέρια της αστυνομίας η ομάδα των ανηλίκων που μαχαίρωσαν 15χρονο στη Νέα Σμύρνη "

Ολυμπία Οδός: Πρόστιμο 2 εκατ. για τη διακοπή κυκλοφορίας στην Κακιά Σκάλα

Συνολικό πρόστιμο ύψους 2 εκατ. ευρώ, το ανώτερο που προβλέπεται, επέβαλε στην Ολυμπία Οδό η κυβέρνηση με κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών, για την διακοπή κυκλοφορίας στην Κακιά Σκάλα την 1η Δεκεμβρίου 2022, εξαιτίας της πτώσης βράχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εταιρείες, παραχώρησης, Ολυμπία Οδός ΑΕ, και λειτουργίας, Ολυμπία Οδός Λειτουργία ΑΕ, (το πρόστιμο είναι 1 εκατ. ευρώ για την κάθε μια) θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, καθώς θεωρούν ότι η πτώση βράχων που σημειώθηκε αποτελεί φυσικό φαινόμενο που δεν μπορούσε να προβλεφθεί.

Ωστόσο, τα συναρμόδια υπουργεία, στην απόφαση καταλογισμού ευθυνών που υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, υποστηρίζουν ότι «οι βραχοπτώσεις στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας αποτελούν σύνηθες και επαναλαμβανόμενο φαινόμενο το οποίο, στην έκταση που συνέβη την 1η Δεκεμβρίου του 2022, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εκληφθεί ως απρόβλεπτο, δεδομένου ότι τέτοιες βροχοπτώσεις είναι μέρος της φυσικής εξέλιξης στα πρανή της περιοχής ενώ παρόμοιες καταπτώσεις βράχων έχουν συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν».

Προστίθεται ότι ο παραχωρησιούχος Ολυμπία Οδός, «όφειλε να ελέγχει προληπτικά και να αποκαθιστά κατά πυκνά και τακτά χρονικά διαστήματα τα προβλήματα ευστάθειας πρανών σε όλο το εύρος των φυσικών ή τεχνητών πρανών στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας, αλλά και του συνόλου του έργου παραχώρησης, πολύ περισσότερο εκ του ήδη γνωστού σε αυτούς γεγονότος της περιοδικής εμφάνισης του φαινομένου των βραχοπτώσεων στην εν λόγω περιοχή».

Βάσει της ίδιας απόφασης «η πτώση βράχων που δημιούργησε προφανή κίνδυνο για πρόκληση βλαβών σε ιδιωτικές περιουσίες αλλά ιδίως συνθήκες πρόκλησης ακόμη και θανατηφόρων τραυματισμών θα είχε αποφευχθεί αν ο παραχωρησιούχος είχε συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Σύμβαση Παραχώρησης ενισχύοντας τους φράκτες για την ανάσχεσή του ή και τοποθετώντας νέους, επιτελούσε σχολαστικούς και προβλεπόμενους ελέγχους για την κατάσταση της ευστάθειας αυτών».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ολυμπία Οδός: Πρόστιμο 2 εκατ. για τη διακοπή κυκλοφορίας στην Κακιά Σκάλα"

Βόρεια Ελλάδα: Πατέρας και γιαγιά 4χρονου κατηγορούνται για τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό του – Οι πράξεις βιντεοσκοπούνταν

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλεί η υπόθεση βιασμού, κατ’ εξακολούθηση, ενός 4χρονου αγοριού από τον πατέρα του και τη γιαγιά του. Τις φρικιαστικές λεπτομέρειες της είδησης έφερε στο φως η εκπομπή Live News του Νίκου Ευαγγελάτου, όπου μίλησε η μητέρα του 4χρονου παιδιού.

Σημειώνεται πως οι γονείς του 4χρονου είναι χωρισμένοι και το παιδί κάποιες μέρες έμενε στο σπίτι του πατέρα του, όπου διαμένει και η γιαγιά του.

«Σοκ έπαθα, δεν το χωρούσε το μυαλό μου…μιλάμε για ένα τέρας και για αυτόν και για τη μάνα του. Στη φυλακή θέλω να μπουν» δήλωσε αρχικά η μητέρα του παιδιού. Αποκάλυψε πως και η ίδια είχε βιώσει την κακοποίηση από τον πρώην άντρα της, ωστόσο δεν φαντάστηκε ποτέ πως θα έφτανε στο σημείο να βλάψει με τέτοιον τρόπο το παιδί τους. 

«Τον έδωσα 25 κιλά και μου τον έφερε 18»

«Ο 4χρονος είπε ότι δεν ήθελε να πάει σχολείο, γιατί πήγαινε να τον πάρει ο πατέρας του και ύστερα πήγαιναν στο δικό του το σπίτι. Εξήγησε ότι δεν ήθελε να πηγαίνει εκεί, γιατί όπως είπε, ο μπαμπάς και η γιαγιά του τον χτυπούσαν και έδειξε τα σημεία.

»Στο πρόσωπο, το κεφάλι, τα μπούτια και στα γεννητικά όργανα. Τα ‘παιχνίδια’, όπως είπε, που έπαιζαν με τον μπαμπά και τη γιαγιά, τα οποία τον φόβιζαν και δεν του άρεσαν», αναφέρει ο ψυχολόγος που εξέτασε το αγοράκι.

Η μητέρα του παιδιού μίλησε και για την κατάσταση στην οποία παρέλαβε τον γιο της μετά το τέλος του καλοκαιριού.

«Τον έδωσα 25 κιλά και μου τον έφερε 18. Το παιδί κόλλησε επάνω μου, άρχισε να σπαράζει…είδα μώλωπες σε όλο του το σώμα, ήταν νευρικό και ανήσυχο» συμπλήρωσε.

Η μητέρα του αγοριού, αντικρίζοντας το παιδί της σε αυτήν την κατάσταση απευθύνθηκε αμέσως στις Αρχές. 

«Όταν έμεινα έγκυος άρχισαν τα σοβαρά προβλήματα»

«Δεν τα χωράει ανθρώπινος νους αυτά που τράβηξε το παιδί μου. Περιμένω δικαιοσύνη για τα βιώματα που πέρασε αυτό το παιδί, δεν υπάρχουν λόγια να εκφράσουν τα συναισθήματά μου».

Αναφερομένη στον άντρα της και τον χαρακτήρα του, καθώς έχει καταγγείλει και την κακοποίησή της από αυτόν, είπε:

«Ο άνθρωπος αυτός δεν έδειχνε τον πραγματικό του εαυτό. Έδειχνε ότι ήταν καλός άνθρωπος γιατί καταγόταν από καλή οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν ιερέας, η μάνα του παπαδιά. Όταν έμεινα έγκυος άρχισαν τα σοβαρά προβλήματα…», είπε αναστατωμένη και κλαίγοντας η μητέρα του 4χρονου αγοριού. 

Ο διάλογος μεταξύ ψυχολόγου – 4χρονου

Χρειάστηκαν αρκετές συνεδρίες με ψυχολόγο και κοινωνική λειτουργό ώστε το παιδί να ξεκλειδώσει και να περιγράψει στους ειδικούς τα όσα φέρεται να βίωσε στα χέρια του πατέρα και της γιαγιάς του. Σκηνές που δεν τις χωράει ο νους. 

 Ψυχολόγος: Θέλεις να πας στο σπίτι του μπαμπά;

Παιδί: Όχι, με μαλώνει. «Παιδί κακό», με έλεγε.

Ψυχολόγος: Ξέρεις τι είναι αυτό; (σ.σ. του δείχνουν φωτογραφία ανδρικού μορίου)

Παιδί: Αυτό είναι «βίδα». Αυτή είναι μικρή «βίδα» και αυτή είναι μεγάλη «βίδα». Ο μπαμπάς με πόνεσε με τη «βίδα». Στο σχολείο δε θέλω να ξαναπάω, γιατί θα με πάρει ο μπαμπάς. Δεν θέλω να ξαναπαίξω τέτοια παιχνίδια.

Ψυχολόγος: Σε μαλώνει ο μπαμπάς;

Παιδί: Μου έδωσε σφαλιάρα. Ο μπαμπάς έδινε σφαλιάρες στη γιαγιά όταν παίζαμε «κλέφτες και αστυνόμοι». 

Ανατριχιαστικές περιγραφές

Η φρίκη στην περιγραφή του παιδιού, δεν έχει τέλος. Στην κοινωνική λειτουργό που τον εξέτασε, περιέγραψε σοκαριστικές σκηνές, με τον πατέρα να φέρεται να τον ανεβάζει όρθιο και γυμνό πάνω στη λεκάνη της τουαλέτας.

«Το παιδί με οδήγησε στην τουαλέτα. Μου ζήτησε βοήθεια να ανέβει, τοποθετώντας τα πόδια του στη λεκάνη και είπε ότι έτσι τον ανέβαζε και ο μπαμπάς του. Άλλη στιγμή, το παιδί έκατσε με τα γόνατά του σε μια μικρή παιδική καρέκλα με ρόδες, ακουμπώντας την κοιλιά του στην πλάτη της.

»Ύστερα ακούμπησε το χέρι του στα γεννητικά του όργανα τρίβοντάς τα έντονα και επαναλαμβανόμενα. ‘Έτσι με έκανε ο μπαμπάς’, είπε. Ρωτήθηκε αν φορούσε ρούχα και απάντησε αρνητικά. Σε άλλη περίπτωση, ζήτησε να παίξει με ένα ψαλίδι, έκοψε σε λωρίδες ένα χαρτί και περιέγραψε ότι ‘ο μπαμπάς με ψαλίδι έκοψε το παντελόνι μου’».

Ο εισαγγελέας, στον οποίο απευθύνθηκε η μητέρα του, ζήτησε το παιδί να εξεταστεί από ιατροδικαστή.

Το πόρισμα της ψυχολόγου είναι διαφωτιστικό. Το παιδί περιέγραψε τον βιασμό του, χωρίς να συνειδητοποιεί αν αυτά που υπέστη ήταν σωστά ή λάθος, αλλά σίγουρα ως πράξεις που του προκάλεσαν σωματικό πόνο.

«Οι κινήσεις και τα λεγόμενά του είναι ενδεικτικά προβληματικής σεξουαλικής συμπεριφοράς. Είναι ένα παιδί που δείχνει να μην μπορεί να καθοδηγηθεί ως προς τα λεγόμενά του, παρ’ ότι βρίσκεται σε μια ηλικία που εύκολα θα επηρεαζόταν. Δε θα μπορούσε όμως, να υποστηρίξει τα όσα λέει, συναισθηματικά, όπως και έκανε, κάθε φορά που περιέγραφε τα ‘παιχνίδια’ με τον πατέρα του. Θύμωνε που δεν καταλαβαίναμε τι μας έδειχνε, σα να αισθανόταν ότι τον αμφισβητούμε. Ένα νήπιο δεν γνωρίζει το όριο των αγγιγμάτων, με τις σεξουαλικές ενέργειες σε βάρος του να περιγράφονται ως πράξεις που του προκάλεσαν πόνο» εξήγησε η ψυχολόγος. 

«Οι πράξεις βιντεοσκοπούνταν»

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος της μητέρας του αγοριού, Γιάννης Μαρακάκης, μιλώντας στον Νίκο Ευαγγελάτο, σημείωσε πως από την εξέταση του παιδιού προέκυψε πως τα όσα βίωσε, βιντεοσκοπούνταν.

«Την υπόθεση την ανέλαβε το γραφείο μου μετά από τρεις εβδομάδες έρευνας για να διαπιστώσουμε αν αυτά που έλεγε το παιδάκι και η μητέρα του, αγγίζουν την αλήθεια γιατί δεν μπορούσαμε να τα συλλάβουμε. Ήμουν δύσπιστος, είχα επιφυλάξεις για τι μπορεί πραγματικά να συμβαίνει», τόνισε, συμπληρώνοντας:

«Έχουμε επικοινωνήσει με τον ανακριτή, έχουν δρομολογηθεί όσα πρέπει, ελέγχονται οι ηλεκτρονικές συσκευές. Το κατηγορητήριο αφορά και πορνογραφία εκτός των άλλων. Μετά την καταγγελία της μάνας, η πολιτεία εξέτασε το παιδί με την παρουσία παιδοψυχολόγου, κοινωνικού λειτουργού και ανακριτικών υπαλλήλων.

»Όσα είπε το παιδί, τα είπε μπροστά από κάμερα. Εκεί, διαπίστωσαν ότι ο ανήλικος είναι σφιγμένος όταν είναι μπροστά από την κάμερα και ρωτούσε αν είναι απαραίτητη η κάμερα. Τότε κατάλαβαν ότι τα ‘παιχνίδια’ με τον πατέρα του προβάλλονταν στην τηλεόραση. Το υλικό αυτό βιντεοσκοπείτο και μετά γινόταν προβολή».

Σύμφωνα με τον κ. Μαρακάκη, «οι εκθέσεις είναι κατηγορηματικές ότι όσα κατέθεσε αποτελούν αυθεντικά δικά του βιώματα».

Σε βάρος του πατέρα και της γιαγιάς του 4χρονου έχει ασκηθεί δίωξη και αναμένεται να συλληφθούν. 

in

Διαβάστε Περισσότερα » "Βόρεια Ελλάδα: Πατέρας και γιαγιά 4χρονου κατηγορούνται για τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό του – Οι πράξεις βιντεοσκοπούνταν"

Το άσπρο μαύρο κάνει ο Ερντογάν: Η Ελλάδα προκαλεί τα αεροπλάνα και τους ψαράδες μας

Τους τόνους ανεβάζει και πάλι ο Ταγίπ Ερντογάν διαστρεβλώνοντας την πραγματική εικόνα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Λίγες ώρες αφότου είδε το φως της δημοσιότητας βίντεο από το πρόσφατο επεισόδιο στο Φαρμακονήσι ανάμεσα σε τουρκική ακταιωρό και το ελληνικό λιμενικό, που σημειώθηκε την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου, ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξή του στο κρατικό TRT,  δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι η Αθήνα προχωρά σε κινήσεις παραβίασης, θέτοντας ξανά το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

«Η Ελλάδα παραβιάζει τον εναέριο χώρο μας, παρενοχλεί τα αεροσκάφη μας και παρενοχλεί τους αλιείς μας, ανεβάζοντας την ένταση. Σε αυτές τις εχθρικές ενέργειες η αεροπορία μας απαντάει και θα συνεχίζει να απαντάει», οι νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν.

«Παράλογες κινήσεις από την Ελλάδα»

«Η Ελλάδα έχει μία επιθετική συμπεριφορά, που έρχεται σε αντίθεση με τις σχέσεις καλής γειτονίας και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Αυτό που την ενοχλεί είναι ότι η Τουρκία έχει εξέχουσα θέση σε διεθνές επίπεδο και αυτό την οδηγεί σε παράνομες ενέργειες, στις οποίες εμείς πρέπει να απαντήσουμε. Κάνει παράλογες και απελπισμένες κινήσεις. Η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις τις οποίες δεν εκπληρώνει, παραβιάζει την περιοχή μας» υποστήριξε, δε, ο Τούρκος πρόεδρος.

Υιοθετώντας τη γνωστή ρητορική των απειλών, δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν θα αφήσει αναπάντητες τις «προκλήσεις» της Αθήνας σε περίπτωση που τεθεί σε «κίνδυνο η ασφάλειά μας».

Παραβλέποντας τα μηνύματα της Δύσης για συμμόρφωση με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, η Άγκυρα δεν αποχωρίζεται την εμπρηστική ρητορική, τουναντίον επιτίθεται ξανά στην Αθήνα και την κατηγορεί για... παραβίαση των όρων καλής γειτονίας.

Για τους πυραύλους Typhoon

Ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα των πυραύλων Typhoon, λέγοντας ότι έχουν «προκαλέσει πανικό στην Ελλάδα. Αλλά γιατί να πανικοβάλλεται; Εμείς θα συνεχίσουμε την προετοιμασία μας. Μπορούν να κάνουν το ίδιο. Να έχουν το ίδιο σύστημα».

«Αυτή τη στιγμή έχει βεληνεκές 560 χλμ. αλλά λέω ότι δεν είναι αρκετό. Θα το αυξήσουμε στα 1.000 χλμ» πρόσθεσε ο Ερντογάν.

«Δεν υπάρχει καμία εξήγηση για τη στάση που έχει η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία. Αυτή η στάση αλλά και η ψεύτικη προπαγάνδα είναι εναντίον του συμμαχικού πνεύματος. Η Ελλάδα ενοχλείται από το ανερχόμενο προφίλ της Τουρκίας σε όλο τον κόσμο. Μένει ανήμπορη στις απαντήσεις που της δίνουμε» τόνισε.

«Η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά κοντά, τα οποία βρίσκονται κοντά στις ακτές μας, παραβιάζοντας τις διεθνείς συνθήκες» συμπλήρωσε μάλιστα ο Ερντογάν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Το άσπρο μαύρο κάνει ο Ερντογάν: Η Ελλάδα προκαλεί τα αεροπλάνα και τους ψαράδες μας"

ΕΔΔΑ: Καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας της Σαββαΐδου μετά από δηλώσεις της Γεροβασίλη

Καταδικάστηκε η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την υπόθεση της πρώην Γενικής Γραμματέως τη Δημοσίων Εσόδων, Αικατερίνης Σαββαΐδου.

Το δικαστήριο διαπίστωσε παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας (άρθρο 6 § 2) και της μη ύπαρξης αποτελεσματικού ενδίκου μέσου (άρθρο 13) και επιδίκασε 6.000 ευρώ για ηθική βλάβη και τα έξοδα στην κυρία Σαββαΐδου.

Η καταδίκη της Ελλάδας αφορά σε δηλώσεις της τότε κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη η οποία στις 22.10.2015, κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, λόγω της διερευνώμενης τότε εμπλοκής της κ. Σαββαϊδου σε υπόθεση απιστίας και παράβασης καθήκοντος, ανακοίνωσε την απόλυση της.

Συγκεκριμένα, η κυρία Γεροβασίλη είχε δηλώσει : «Το Υπουργικό Συμβούλιο ομοφώνως έκανε αποδεκτή την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών για να παυθεί η κ. Σαββαϊδου. Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, σε τέτοιες δύσκολες εποχές για την κοινωνία, σε τέτοιες δύσκολες εποχές για το λαό, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό για τους δημόσιους λειτουργούς να λειτουργούν ενάντια στο δημόσιο συμφέρον και να ευνοούν συγκεκριμένες επιχειρήσεις που ευνοήθηκαν και από παλιότερες κυβερνήσεις και αποτέλεσαν τον πυρήνα διαπλοκής. Υπάρχουν νόμοι και κανόνες στη χώρα και θα τηρηθούν».
Από το ΕΔΔΑ κρίθηκε ότι οι επίμαχες δηλώσεις παραβίασαν το τεκμήριο της αθωότητας της προσφεύγουσας καθώς δόθηκαν από κυβερνητική εκπρόσωπο και ως εκ τούτου από ανώτατη εκπρόσωπο του Κράτους, η οποία είχε μία αυξημένη δέσμευση λόγω της θέσης της για σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας, και μάλιστα ενώ εκκρεμούσαν ποινικές διώξεις σε βάρος της προσφεύγουσας. Επιπλέον, ο τρόπος της διατυπωσης των δηλώσεων, ήτοι χωρίς καμία επιφύλαξη, δημιούργησαν την εντύπωση ότι η προσφεύγουσα ενεπλάκη σε πράξεις αντίθετες προς το δημόσιο συμφέρον και ότι είχε σχέσεις με τη διαφθορά. Παράλληλα, το ΕΔΔΑ έκρινε πως μπορούσαν να επηρεάσουν την προκαταρκτική εξέταση που διενεργούνταν σε βάρος της. Δεδομένου δε, ότι έλαβαν χώρα κατά τη έξοδο της Κυβερνητικής εκπροσώπου από το Υπουργικό Συμβούλιο δημιουργήθηκε στο κοινό η εντύπωση ότι αντικατόπτριζαν τις θέσεις της ίδιας της Κυβέρνησης.

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου με μία εξαιρετική απόφασή του δικαίωσε μετά από 7 χρόνια πανηγυρικά την Κατερίνα Σαββαΐδου. Η εντολέας μου μετά από δύο ποινικές διώξεις αθωώθηκε αμετάκλητα και δικαιώθηκε και από το ΣτΕ. Με την χθεσινή απόφασή του το ΕΔΔΑ αποκαθιστά μια κατάφωρη αδικία σε βάρος της αποκαθιστώντας το τεκμήριο της αθωότητάς της που επλήγη από δημόσιες δηλώσεις κυβερνητικής εκπροσώπου. Είναι μια απόφαση που ενδυναμώνει ένα τόσο σοβαρό θεμελιώδες δικαίωμα και δείχνει ότι το Δικαστήριο του Στρασβούργου κρατά ψηλά τον πήχη της αποτελεσματικής και ενεργούς προστασίας των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών.Η απόφαση είναι και μια προτροπή στους Έλληνες αξιωματούχους και πολιτικούς να σέβονται τους κατηγορουμένους και το τεκμήριο της αθωότητας. Δεν είναι δικαίωμά τους, είναι υποχρέωση!» δήλωσε ο συνήγορός της Βασίλης Χειρδάρης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΔΔΑ: Καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας της Σαββαΐδου μετά από δηλώσεις της Γεροβασίλη"

Φαρμακονήσι: Τουρκική ακταιωρός προσπαθεί να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού - Πυροβολισμοί από τους Έλληνες - Ολόκληρο το βίντεο

Το φως της δημοσιότητας βλέπει ένα βίντεο από το πρόσφατο επεισόδιο στο Φαρμακονήσι ανάμεσα σε τουρκική ακταιωρό και το ελληνικό λιμενικό που σημειώθηκε την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου.

Στο βίντεο φαίνεται ότι η τουρκική ακταιωρός άρχισε να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό τον εμβολισμό του ελληνικού σκάφους, το πλήρωμα του οποίου προχώρησε σε ρίψη προειδοποιητικών βολών. Αμέσως μετά τις προειδοποιητικές βολές η ακταιωρός εγκατέλειψε το σημείο με έναν άνδρα του λιμενικού να φωνάζει «ελάτε πίσω, αν σας βαστάει».

Δείτε βίντεο:



Οι εικόνες είναι αντιπροσωπευτικές των μεγάλων προκλήσεων από πλευράς Τουρκίας, που επιδιώκει ένα θερμό επεισόδιο που θα βάλει «φωτιά» στο Αιγαίο. Όλα έγιναν την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023. Σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος έσπευσε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, προκειμένου να κάνει αναγνώριση σε τρία τουρκικά αλιευτικά σκάφη.

Οι Έλληνες ψαράδες ενημέρωσαν τις λιμενικές Αρχές για τις κινήσεις των Τούρκων και η αντίδραση ήταν άμεση. Ένα πλωτό περιπολικό της ελληνικής ακτοφυλακής κατέπλευσε στη θαλάσσια περιοχή για να προσεγγίσει τα τρία τουρκικά σκάφη που είχαν εισβάλει υπό την εποπτεία σκάφου της τουρκικής ακτοφυλακής στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Το πλήρωμα του σκάφους του Λιμενικού αναγκάστηκε να ρίξει προειδοποιητικές βολές «σε ασφαλή τομέα» όπως ενημέρωσε επισήμως το Λιμενικό αναγκάζοντας την τουρκική ακταιωρό να αποχωρήσει κατευθυνόμενη ανατολικά προς τα τουρκικά παράλια.

Τους τελευταίους μήνες ο αριθμός μεθοριακών επεισοδίων με τουρκικές ακταιωρούς που σχετίζονται με παραβιάσεις ελληνικών χωρικών υδάτων ανέρχεται στα 50 και αφορούν όλη την ευρύτερη περιοχή του ανατολικού Αιγαίου από το Δέλτα του Έβρου μέχρι και την Μεγίστη, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες του protothema.gr από κύκλους του Λιμενικού που έχουν συνολική και ξεκάθαρη εικόνα για όλα όσα διαδραματίζονται καθημερινά στα θαλάσσια σύνορα της χώρας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Φαρμακονήσι: Τουρκική ακταιωρός προσπαθεί να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού - Πυροβολισμοί από τους Έλληνες - Ολόκληρο το βίντεο"

Δημοσκόπηση Marc: Προβάδισμα 7,5 μονάδων της ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ – Φόβοι για θερμό επεισόδιο με Τουρκία

Με 7,5 μονάδες προηγείται η Νέα Δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία MARC για τον ΑΝΤ1, το διάστημα 23 με 31 Ιανουαρίου 2023, σε πανελλαδικό δείγμα 1.585 ατόμων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 32,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25,2%, το ΠΑΣΟΚ 9,8%, το ΚΚΕ 5,3%, Ελληνική Λύση 3,9%, Έλληνες 3,4%, ΜέΡΑ 25 2,8%, Εθνική Δημιουργία 1%, άλλο κόμμα 3,2%, άκυρο – λευκό 1,5%, δεν θα ψηφίσω 1,4%, αναποφάσιστοι 9,8%.

Στο ερώτημα αν θα πρέπει να απαγορευτεί το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη (Έλληνες) το 73,8% συμφωνεί, το 22,2% διαφωνεί, ενώ το 4% δεν απάντησε.

 
Όσο για το τι κυβέρνηση θέλουν οι ψηφοφόροι μετά τις εκλογές:

Αυτοδύναμη ΝΔ 32,6%
Αυτοδύναμο ΣΥΡΙΖΑ 16,5%
Συνεργασίας με βασικό κορμό τη ΝΔ 15,2%
Συνεργασίας με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ 19,8%
Δεν απαντώ 15,9%

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, οι θετικές απόψεις έχουν ως εξής:

Κυριάκος Μητσοτάκης 47,3%
Αλέξης Τσίπρας 32,6%
Νίκος Ανδρουλάκης 30,6%
Δημήτρης Κουτσούμπας 27,7%
Γιάννης Βαρουφάκης 21,5%
Κυριάκος Βελόπουλος 16,8%

Καταλληλότερο για πρωθυπουργό, το 48,7% θεωρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον 32,1% τον Αλέξη Τσίπρα και το 19,2% δεν απάντησε.

Ποιος κέρδισε στην πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης

Οι ψηφοφόροι ρωτήθηκαν για την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης. Στο ερώτημα για το αν ήταν σωστή η απόφαση, το 44,4% είπε πως ήταν λάθος, το 43,4% σωστή και το 12,2% δεν απάντησε.

Για το ποιος κέρδισε στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για την πρόταση μομφής, οι πολίτες απάντησαν:

Νέα Δημοκρατία 26,4%
ΣΥΡΙΖΑ 21%
Και οι δύο 6%
Κανένας 24,9%
Δεν παρακολούθησα 18%
Δεν απαντώ 3,8%

Για την πιθανότητα να υπάρξει θερμό επεισόδιο με την Τουρκία εν όψει των εκλογών:

Πολύ πιθανό 14,4%
Αρκετά πιθανό 30%
Ελάχιστα πιθανό 32,6%
Καθόλου πιθανό 21,1%
Δεν απαντώ 1%

Για το ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία τους:

Ακρίβεια – ανατιμήσεις 83,5%
Εθνικά θέματα – ελληνοτουρκικά 36%
Εγκληματικότητα – βία 27,3%
Πόλεμος στην Ουκρανία 20,9%
Ελλείψεις φαρμάκων 20,8%
Υπόθεση διαφθοράς 17,3%
Κορονοϊός 12,9%
Φυσικές καταστροφές 11,6%
Τηλεφωνικές παρακολουθήσεις 10%
Μεταναστευτικό 8,4%

Ποιοι πιστεύετε ότι παρακολουθούνται:

Και απλοί πολίτες 56,9%
Μόνο πολιτικοί, επιχειρηματίες δημοσιογράφοι 35%
Δεν απαντώ 8,1%

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Marc: Προβάδισμα 7,5 μονάδων της ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ – Φόβοι για θερμό επεισόδιο με Τουρκία"

Θεσσαλονίκη: 1 χρόνος από την δολοφονία του Άλκη Καμπανού - Ξενύχτι από τον κόσμο με αναμμένα κεριά στο σημείο δολοφονίας του

Ακριβώς ένας χρόνος συμπληρώθηκε από τη στιγμή που ο 19χρονος Άλκης Καμπανός, έπεφτε νεκρός από τα δολοφονικά χτυπήματα της ομάδας των 12 οπαδών.

Σύμφωνα με το τοπικό GrTimes, καθόλη την διάρκεια της ημέρας, όπως άλλωστε γινόταν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, φίλοι, γνωστοί, φίλαθλοι και πάρα πολύς κόσμος περνά από το σημείο της στυγερής δολοφονίας, στη συμβολή των οδών Άλκη Καμπανού (όπως ονομάζεται πλέον) και Πλαστήρα, αφήνοντας ένα λουλούδι ή ανάβοντας ένα κεράκι και απότισαν φόρο τιμής στον 19χρονο, ο θάνατος του οποίου συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο:

  

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: 1 χρόνος από την δολοφονία του Άλκη Καμπανού - Ξενύχτι από τον κόσμο με αναμμένα κεριά στο σημείο δολοφονίας του"

ΕΛΑΣ: Δεν είχε βρεθεί κάτι μεμπτό στον έλεγχο του γιού του Τ. Θεοδωρικάκου

Επίσημη ανακοίνωση για την έρευνα που διεξήχθη μετά την καταγγελία αποστρατευθέντος αξιωματικού για συγκάλυψη υπόθεσης που αφορούσε τον γιο του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, εξέδωσε πριν από λίγο και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας που έγινε με γραπτή εντολή του κ. Θεοδωρικάκου, δεν προέκυψε τίποτα μεμπτό και αναφέρεται τι κατέθεσαν οι αστυνομικοί που πραγματοποίησαν τον έλεγχο, το Νοέμβριο του 2021.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ αναφέρει:

«Ύστερα από γραπτή εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, που δόθηκε την 26 Ιανουαρίου 2023, διεξήχθη έρευνα για το περιστατικό ελέγχου 4 ατόμων την 22 Νοεμβρίου 2021 στην περιοχή του Αμαρουσίου Αττικής, από πέντε άνδρες της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Την έρευνα, η οποία περιλαμβάνει καταθέσεις των εμπλεκομένων, διεξήγαγε ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και το εξαχθέν πόρισμα υπογράφεται από τον Αρχηγό και τον Υπαρχηγό του Σώματος.

Σύμφωνα με αυτό, διεξήχθη ο προβλεπόμενος αστυνομικός έλεγχος, ο οποίος περιλάμβανε έλεγχο των δελτίων ταυτοτήτων των 4 πολιτών μέσω τερματικού και σωματική έρευνα των ελεγχόμενων, αφού πρώτα τους ζητήθηκε η εναπόθεση όλων των αντικειμένων που έφεραν μαζί τους, με αρνητικό αποτέλεσμα.

Από τις παραπάνω ενέργειες δεν προέκυψε σε βάρος τους κάτι μεμπτό, ο έλεγχος περαιώθηκε και η εν λόγω ομάδα ΔΙ.ΑΣ. συνέχισε την περιπολία της».
Τάκης Θεοδωρικάκος: Κατέθεσα μήνυση, θα καταρρεύσει η σκευωρία εναντίον μου

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος κατέθεσε μήνυση κατά του απόστρατου αξιωματικού της Αμεσης Δράσης, ο οποίος κατήγγειλε συγκάλυψη σε υπόθεση που φέρεται να εμπλέκεται ο γιος του πρώτου.

Ειδικότερα, ο κ. Θεοδωρικάκος προσήλθε στο Μέγαρο του Αρείου Πάγου, συνοδευόμενος από τον συνήγορό του Αλέξη Κούγια, και κατέθεσε μήνυση για τα αδικήματα της ψευδούς κατάθεσης, της συκοφαντικής δυσφήμισης και της παράβασης καθήκοντος, κατά του απόστρατου αξιωματικού που κατήγγειλε απόκρυψη στοιχείων για υπόθεση που φέρεται να αφορά τον γιο του.

Εξερχόμενος του δικαστικού Μεγάρου, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε:

«Κατέθεσα μήνυση πριν από λίγο εναντίον του αποτρατευθέντος στις τελευταίες κρίσεις αξιωματικού που εκτέλεσε την άθλια σκευωρία με ψέματα και συκοφαντίες σε βάρος του προσώπου μου. Η σκευωρία κατέρρευσε από τα στοιχεία του ελέγχου που ήδη διεξάγεται. Πέντε αστυνομικοί που διεξήγαγαν τον έλεγχο στην παρέα των τεσσάρων πριν από 15 μήνες που τώρα θυμήθηκε ο αποστρατευτής αξιωματικός, κατέθεσαν και έχει εκδοθεί το σχετικό πόρισμα ότι ο έλεγχος έγινε κανονικά και δεν ευρέθη ουδέν μεμπτόν. Το στοιχείο αυτό αποτελεί τμήμα της δικογραφίας. Ο συκοφάντης επιχείρησε να με πλήξει πολιτικά και ηθικά. Αυτός και όποιος άλλος είναι από πίσω. Ακόμα και αυτός, όμως, δεν είχε στην κατάθεσή του το παραμικρό να πει και ούτε καν αναφέρθηκε στο όνομά μου. Αρα, η υπόθεση οργανώθηκε για συγκεκριμένους σκοπούς. Ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους σκευωρούς αυτούς που οργάνωσαν και εκτέλεσαν αυτή τη σκευωρία, θα τους πάω μέχρι τέλους. Τον λόγο έχει η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη. Με την τιμή και υπόληψη του γιου μου και της οικογένειάς μας κανένας δεν θα παίξει».

Ο υπουργός ρωτήθηκε ποιο είναι το κίνητρο και απάντησε ότι «η αλήθεια έχει λάμψει, θα αποκαλυφθούν όλα και για κίνητρα και για ποιος κρύβεται από πίσω».

Ο Αλέξης Κούγιας ανέφερε ότι μήνυση θα κάνει και ο γιος του κ. Θεοδωρικάκου, ενώ θα κατατεθεί και αγωγή ύψους 500 χιλιάδων ευρώ εκ μέρους του κ. Θεοδωρικάκου και επισήμανε:

«Μου κάνει εντύπωση η σπουδή με την οποία διαβιβάστηκε η δικογραφία προς τη Βουλή, γιατί ο συκοφάντης κατά τον κ. υπουργό και κατά εμένα δεν έχει αναφέρει ποτέ ότι ο κ. υπουργός έκανε κάτι, αλλά αναφέρει μόνο ότι συμπεραίνω ότι μπορεί πίσω από αυτό να είναι ο κ. Θεοδωρικάκος. Αυτή η σπουδή εμένα με ενοχλεί».

Όπως είναι γνωστό, ο απόστρατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με δημοσίευμα του Documento, κατήγγειλε παρέμβαση του πρώην αρχηγού της Αστυνομίας Μιχάλη Καραμαλάκη προκειμένου να «θαφτεί» υπόθεση ναρκωτικών στην οποία φέρεται να εμπλέκεται ο γιος του κ. Θεοδωρικάκου.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛΑΣ: Δεν είχε βρεθεί κάτι μεμπτό στον έλεγχο του γιού του Τ. Θεοδωρικάκου"

Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία την Πέμπτη (02/02)

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα δυτικά, τα νότια και τα ανατολικά, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως από το βράδυ στα βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και από το μεσημέρι στο νότιο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ, στρεφόμενοι τη νύχτα στα βόρεια σε βόρειους βορειοδυτικούς ενισχυόμενοι.

Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια τους 11 με 13 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 14 με 16 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα βορειοδυτικά τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρός. 

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις από το βράδυ.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ, στρεφόμενοι τη νύχτα σε βόρειους βορειοδυτικούς ενισχυόμενοι.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα ανατολικά, με πιθανότητα για τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως από το βράδυ στα ορεινά.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ, στρεφόμενοι τη νύχτα σε βόρειους βορειοδυτικούς ενισχυόμενοι.
Θερμοκρασία: Από 00 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα τοπικών βροχών. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως από το βράδυ στα βόρεια ορεινά.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα βόρεια πρόσκαιρα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα νότια.
Άνεμοι: Δυτικοί 3 με 5 και από το μεσημέρι στα νότια πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 15 βαθμούς Κελσίου και κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην Κρήτη, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές από το απόγευμα.
Άνεμοι: Δυτικοί 4 με 5 και από το μεσημέρι τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου και τοπικά στην Κρήτη η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στα νότια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία την Πέμπτη (02/02)"

“Πόλεμος” στα σχολεία του Βόλου- Συμμορία 20 ατόμων έκανε επίθεση με καδρόνια (εικόνες-βίντεο)

Συμμορία 20 κουκουλοφόρων με μηχανάκια “χτύπησε” τρια σχολεία του Βόλου. Επιτέθηκαν με καδρόνια και προξένησαν υλικές ζημιές στο 3ο ΕΠΑΛ , στο 7ο ΓΕΛ και οι περισσότερες ζημιές προκλήθηκαν στο 5ο ΓΕΛ.

Οι διευθυντές των σχολείων θα υποβάλλουν μηνήσεις κατ΄αγνώστων και αυτή την ώρα κατευθύνονται στην Αστυνομική Διεύθυνση , ενώ ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας κ. Σαβελλίδης θα συναντήσει τον αστυνομικό διευθυντή. 

Πρόκειται για 20 άτομα συμμορίας με εξωσχολικούς και μαθητές. 

Σπάσανε κλειδαριές από τα σχολεία, έκαναν “ντου” και με τα καδρόνια ρήμαξαν τζάμια , πόρτες,  κιγκλιδώματα. 

Καθηγητές και μαθητές ακούγοντας την φασαρία ταμπουρώθηκαν στις αίθουσες.  Μια καθηγήτρια στο 5ο ΓΕΛ τραυματίστηκε από τζάμι, ευτυχώς ελαφρά, ενώ στα σχολεία γίνεται έρευνα για τους μαθητές που απουσίαζαν από τα μαθήματα χθες μετά τις 11 . 

Τα επεισόδια έγιναν χθες μεταξύ 11 και 1μμ. “Δεν μπορώ να κατανοήσω αυτή την συμπεριφορά . 

Η υπόθεση θα διαλευκανθεί”, δήλωσε ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας στα gegonota. news. 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μέλος της συμμορίας ήταν μαθητής γενικού λυκείου Βόλου που ταυτοποιήθηκε και μάλιστα πρόσφατα είχε προταθεί αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος γιατί είχε “βαρύ σχολικό μητρώο”. 

Ακούστε τι δηλώνει η υποδιευθύντρια του 5ου ΓΕΛ:

gegonota 

Διαβάστε Περισσότερα » "“Πόλεμος” στα σχολεία του Βόλου- Συμμορία 20 ατόμων έκανε επίθεση με καδρόνια (εικόνες-βίντεο)"

ΕΚΠΟΙΖΩ: Αναποτελεσματική η προστασία των καταναλωτών από ηλεκτρονικές απάτες στο νέο νομοσχέδιο

Την αντίδραση της Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) έχουν προκαλέσει οι αλλαγές που έγιναν σε άρθρο για την προστασία των καταναλωτών από απάτες (phishing) στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και για την υποχρέωση των τραπεζών.

Το άρθρο περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την προστασία των καταναλωτών που βρίσκεται υπό συζήτηση στη Βουλή.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί τους βουλευτές να  ψηφίσουν την αρχική διάταξη, όπως αυτή τέθηκε στο αρχικό κείμενο της διαβούλευσης για να υπάρξει αποτελεσματική  προστασία των καταναλωτών.

Υπενθυμίζεται από την οργάνωση των καταναλωτών ότι, συμμετείχε με συγκεκριμένες προτάσεις στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και ειδικότερα μεταξύ άλλων για την ευθύνη των τραπεζών σε ό,τι αφορά τις απάτες (phishing) στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και την υποχρέωση των τραπεζών να αποζημιώνουν για ποσά άνω των 1.000 ευρώ τον πελάτη τους που έπεσε θύμα απάτης.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής: «Με μεγάλη έκπληξη διαπιστώσαμε ότι, στο νομοσχέδιο προς συζήτηση στη Βουλή στο εν λόγω άρθρο έγινε νέα προσθήκη, η οποία είναι άκρως επαχθής για τους καταναλωτές και ακυρώνει τελείως την ευθύνη των τραπεζών, αφού αφήνει στη διακριτική τους ευχέρεια να αποδείξουν ότι διαθέτουν και εφαρμόζουν εξελιγμένους μηχανισμούς ελέγχου των συναλλαγών, πράγμα που δεν δύναται να ελέγξει ο καταναλωτής.

Στην ουσία καθίσταται πρακτικά μη εφαρμόσιμη η αίτηση του  καταναλωτή για αποζημίωση και ως εκ τούτου δεν θα είναι προς όφελος του καταναλωτή με κίνδυνο να υπονομεύσει δυσανάλογα το οικονομικό του συμφέρον. Τη ζημία θα πρέπει να αναλάβει η τράπεζα ως έχουσα την ευθύνη για τη υιοθέτηση επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων ασφάλειας στα συστήματά της και μόνο σε περίπτωση δόλου να ευθύνεται ο καταναλωτής».

Η οργάνωση των καταναλωτών υπενθυμίζει ότι οι καταγγελίες για τις ηλεκτρονικές απάτες σε τραπεζικούς λογαριασμούς παρουσιάζουν σημαντική αύξηση καθώς, μόνο το 2022 έλαβε πάνω από 600 καταγγελίες, προφορικές και γραπτές, με ζημίες που κυμαίνονται από 300 έως 50.000 ευρώ.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ προσθέτει ότι «η όλη προσέγγιση των τραπεζών δεν συνάδει επίσης στο πνεύμα της πρότασης αναθεώρησης της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις Υπηρεσίες Πληρωμών PSD2 (ν. 4537/2018 “Ευθύνη του πληρωτή για μη εγκεκριμένες πράξεις πληρωμής”), στην οποία οι εθνικές αρχές καλούνται να υιοθετήσουν μια συντονισμένη προσέγγιση για τη ρύθμιση της ευθύνης και της κατανομής ζημιών, όπου τα μεγαλύτερα μέρη της ζημίας μετά από διαδικτυακή οικονομική απάτη θα πρέπει να κατανέμεται από τους καταναλωτές στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».

Προτάσεις

Η ΕΚΠΟΙΖΩ προτείνει να υποχρεωθούν οι τράπεζες να υιοθετήσουν συγκεκριμένες διαδικασίες ασφάλειας και προστασίας των καταναλωτών και των συστημάτων τους ώστε να βελτιώσουν τις εσωτερικές διαδικασίες εξαλείφοντας χρονοβόρες πρακτικές, όπως ενδεικτικά:

1. άμεση εξέταση και διευθέτηση των καταγγελιών προκειμένου για τη γρήγορη αποτροπή της απάτης εις βάρος του καταναλωτή.

2. ευθύνη της τράπεζας στην περίπτωση μη τήρησης των καθηκόντων επιμέλειάς της προς τον καταναλωτή. Τα καθήκοντα αυτά συνίστανται σε υποχρεώσεις αντίστοιχες προς αυτές του καταναλωτή, δηλαδή στην υποχρέωση συνεχούς εποπτείας και ασφαλείας στο σύστημα και το λογαριασμό και άμεση προειδοποίηση του καταναλωτή, σε περίπτωση που αντιληφθεί κάποια ύποπτη κίνηση εις βάρος του.

3. επιπλέον ευθύνη της τράπεζας σε περίπτωση αδράνειας ή καθυστέρησης και της έκθεσης του καταναλωτή στον κίνδυνο απώλειας της περιουσίας του.

4. εγκαθίδρυση συστήματος εντοπισμού των ύποπτων συναλλαγών και υιοθέτηση τεχνικών επαλήθευσης της γνησιότητας της εντολής.

5. ασφαλείς ηλεκτρονικές πληρωμές με όριο συναλλαγών  και σύμφωνα με το προφίλ του πελάτη.

6. οι καταναλωτές θα πρέπει να ενημερώνονται σε τακτά διαστήματα για τους κινδύνους που ενέχουν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και να έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζουν τη συμβατική τους σχέση με την τράπεζα, περιορίζοντας ή οριοθετώντας, με βάση και τις ανάγκες τους σε διαδικτυακές τραπεζικές υπηρεσίες.

7. περιορισμός της ευθύνης των καταναλωτών με ανώτατο όριο των 1.000 ευρώ και εφόσον η ζημία οφείλεται σε βαριά αμέλεια.

Διαπιστώσεις

Η ΕΚΠΟΙΖΩ αναφέρει ότι οι καταναλωτές αισθάνονται ευάλωτοι, εκτεθειμένοι και θυμωμένοι και προσθέτει τι έχει διαπιστώσει ότι συμβαίνει σε περιπτώσεις απάτης:

− Νομοθετικές ελλείψεις ως προς τη μετακύληση των ζημιών στον πελάτη υπό το πρίσμα της ύπαρξης ή μη βαριάς αμέλειας.

− Κενά και ανεπαρκής τραπεζική ασφάλεια. Οι τράπεζες δεν έχουν καμία εσωτερική διαδικασία για τις εν λόγω περιπτώσεις ούτε κάποια πολιτική διαχείρισης περιστατικών ασφάλειας.

− Οι καταναλωτές αισθάνονται ευάλωτοι, εκτεθειμένοι και θυμωμένοι.

− Μη ενημέρωση για τις επόμενες ενέργειες που θα ήταν σκόπιμο να προβεί άμεσα ο καταναλωτής που έπεσε θύμα απάτης (π.χ. αίτηση αμφισβήτησης στην τράπεζα, μήνυση κατά αγνώστου και κατάθεση της μήνυσης στη Δ/νση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος,  φραγή του τραπεζικού λογαριασμού και αλλαγή κωδικών κλπ.)

− Οι περισσότεροι καταναλωτές δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και ως εκ τούτου θα πρέπει η τράπεζα να τους ενημερώνει επαρκώς ώστε να μην εκτίθενται σε κίνδυνο.

− Στις περισσότερες περιπτώσεις οι τράπεζες δεν αποζημιώνουν τα θύματα απάτης. Στις περιπτώσεις της ΕΚΠΟΙΖΩ μόνο στο 5% των θυμάτων επιστράφηκαν χρήματα. Το 95% των περιπτώσεων χάνουν τα χρήματά τους.

− Καθυστερημένη αντίδραση έως και αδιαφορία εκ μέρους των τραπεζών για να σταματήσουν οι ύποπτες δραστηριότητες και αποτυχία ενεργοποίησης του One-Time Password (OTP), που θα απαιτούσε από τους πελάτες τους να εξουσιοδοτήσουν τις συναλλαγές με έναν κωδικό.

− Σε όλες τις περιπτώσεις, οι καταναλωτές που αντιλήφθηκαν την απάτη επικοινώνησαν με την τράπεζα για να ακυρώσουν τις συναλλαγές και το προσωπικό της τράπεζας τους παρέπεμπε να επικοινωνήσουν την επόμενη ημέρα με την αιτιολογία ότι δεν φαινόταν στο σύστημα ακόμα η συναλλαγή.

− Μη χρήση ισχυρών κωδικών ταυτοποίησης από τις τράπεζες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΚΠΟΙΖΩ: Αναποτελεσματική η προστασία των καταναλωτών από ηλεκτρονικές απάτες στο νέο νομοσχέδιο"

«Ντου» Ρουβίκωνα στην πρεσβεία του Περού στο Κολωνάκι – Αναφορές για φθορές στο κτίριο

Συναγερμός σήμανε στις Αρχές, καθώς ο Ρουβίκωνας έκανε επίθεση στην πρεσβεία του Περού στο Κολωνάκι.

Πιο συγκεκριμένα, η παρέμβαση έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης (1/2) στο κτήριο στην οδό Κουμπάρη 2 στο Κολωνάκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του L&O υπάρχουν αναφορές για φθορές στο κτήριο.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ντου» Ρουβίκωνα στην πρεσβεία του Περού στο Κολωνάκι – Αναφορές για φθορές στο κτίριο"

Κ. Μητσοτάκης από Μαραθώνα: Ας πει κάποιος στον κ. Τσίπρα ότι έχουμε κοινοβουλευτική και όχι «πεζοδρομιακή» δημοκρατία

Νέο κύκλο αντιπαράθεσης πυροδότησε η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, να απέχει ο ΣΥΡΙΖΑ από όλες τις ψηφοφορίες στη Βουλή, εκτός από αυτή για το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη. «Απαράδεκτο ο αρχηγός του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος να περιφρονεί ανοικτά το κοινοβούλιο και τη συνταγματική Τάξη», δήλωσε ο πρωθυπουργός από τον Μαραθώνα. Έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία και όχι «πεζοδρομιακή», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για τον Αλέξη Τσίπρα είπε μεταξύ άλλων ότι δεν μπορεί να μη σχολιάσει τη θλιβερή και απαράδεκτη εικόνα ενός αρχηγού του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος, «ο οποίος με τις χθεσινές του δηλώσεις περιφρονεί ανοιχτά το κοινοβούλιο και τη συνταγματική τάξη».

«Ο κ. Τσίπρας μη έχοντας να σας πει απολύτως τίποτα για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζετε, μην έχοντας πει μία κουβέντα για το μέλλον της χώρας όπως το οραματίζονται, μη μπορώντας να πει τίποτα για τα μεγάλα εθνικά ζητήματα τα οποία είναι ανοιχτά -διότι προφανώς έχει άλλη άποψη για τα εθνικά θέματα και δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο-      καταφεύγει σε έναν αδιανόητο ακτιβισμό, ο οποίος μάς θυμίζει όχι απλά τον Τσίπρα του 2015, αλλά τον Τσίπρα πριν από 10 χρόνια, του 2012, τότε που είχαμε την άνω και την κάτω πλατεία και κάποιοι φωνάζανε να πάνε να εισβάλουν στη Βουλή με τα γνωστά χυδαία συνθήματα. Ας του πει κάποιος ότι έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία και όχι «πεζοδρομιακή» δημοκρατία. Και ας αναλογιστεί ότι είμαστε στην κυβέρνηση σήμερα επειδή μας ψήφισε το 40% του ελληνικού λαού. Και ας αντιληφθεί, επιτέλους, ότι απολαμβάνουμε της εμπιστοσύνης της Βουλής, επειδή πριν από λίγες μέρες έκανε πρόταση δυσπιστίας, «έφαγε τα μούτρα του» και 156 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έδωσαν την εμπιστοσύνη τους σε αυτή την κυβέρνηση. Ας αφήσει, λοιπόν, στην άκρη αυτά τα ψευτοεπικονωνιακά νταηλίκια και ας σοβαρευτεί επιτέλους. Ας σοβαρευτεί και ας έρθει να μιλήσουμε επί πραγματικών επιχειρημάτων».

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Κύριε Περιφερειάρχη, κύριε Δήμαρχε, φίλες και φίλοι των κομματικών μας οργανώσεων, φίλες και φίλοι, Nεοδημοκράτισσες και Nεοδημοκράτες, καλό μήνα, καλή χρονιά.

Ήθελα να βρεθώ σήμερα μαζί σας στο Μαραθώνα, διότι πριν από λίγο ήμουν μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μία έντονα συγκινησιακά φορτισμένη στιγμή, σε έναν τόπο ο οποίος είναι ταυτισμένος στη συλλογική μας συνείδηση με τη μεγαλύτερη τραγωδία, τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που έχει υποστεί ποτέ η πατρίδα μας.

Βρεθήκαμε, λοιπόν, στο Μάτι, σε μία έκταση η οποία χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία, όπου δημιουργείται ήδη το μεγαλύτερο πάρκο στην Ανατολική Αττική. Εκατόν τριάντα στρέμματα, ένας πανέμορφος χώρος, θα αποδοθεί πιστεύω σύντομα στους κατοίκους, ένας χώρος αναψυχής, ένας χώρος πολιτισμού. Αλλά πρώτα και πάνω απ΄ όλα ένας χώρος μνήμης, για να θυμόμαστε αυτά τα οποία έγιναν και να δώσουμε όλοι μαζί μία δέσμευση: Ποτέ ξανά. Ποτέ ξανά απροστάτευτη ανθρώπινη ζωή από τέτοια κρατική αδιαφορία και αδυναμία.

Θέλησα, λοιπόν, να έρθω σήμερα να σάς σφίξω το χέρι, να μοιραστώ μαζί σας ορισμένες σκέψεις εν όψει των πολιτικών εξελίξεων, καθώς μπαίνουμε πια για τα καλά στο 2023, πλησιάζουν οι εθνικές εκλογές και είμαι σίγουρος -αν κρίνω και από τη σημερινή σας προσέλευση, πρωί Τετάρτης, εδώ στο Μαραθώνα- ότι η Νέα Δημοκρατία και πάλι θα είναι αυτοδύναμη στην κυβέρνηση, για να εξασφαλίσει την αυτοδύναμη Ελλάδα.

Και το λέω αυτό διότι έχω εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών. Πιστεύω ότι όταν θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη ευθύνη την οποία έχουν σε μία Δημοκρατία, να επιλέξουν το ποιος θα τους κυβερνήσει για την επόμενη τετραετία, θα κρίνουν και θα αξιολογήσουν δίκαια.

Βλέπω τελευταία την Αντιπολίτευση να χρησιμοποιεί το σύνθημα «δικαιοσύνη παντού». Εγώ θα πω το εξής: η δίκαιη αποτίμηση του κυβερνητικού μας έργου θα είναι αυτή που θα μας εξασφαλίσει την επόμενη τετραετία.

Διότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε -και δεν ήταν λίγες οι μεγάλες κρίσεις που κληθήκαμε να διαχειριστούμε- είμαι ικανοποιημένος διότι σε όλες τις κεντρικές μας προεκλογικές δεσμεύσεις ήμασταν συνεπείς.

Σας είχα πει προεκλογικά και εδώ στην ανατολική Αττική ότι θα μειώσω τους φόρους και μειώσαμε τους φόρους για όλους, πρωτίστως για τη μεσαία τάξη.

Σάς είχα δεσμευτεί ότι θα δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας και η ανεργία έπεσε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες από το 17% στο 11%. Και εκτιμώ ότι σύντομα, αν συνεχιστεί αυτή η πορεία, θα είμαστε σε μονοψήφιο αριθμό.

Σάς είχα δεσμευτεί ότι θα ξανακάνουμε τη χώρα αξιόπιστη και θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε πολλές ξένες επενδύσεις. Και σήμερα, όπου και αν βρίσκομαι στο εξωτερικό, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Έφτασα σήμερα το πρωί, στις 07:00 η ώρα το πρωί προσγειώθηκα από την Ιαπωνία, και επανεπιβεβαίωσα και εκεί το μεγάλο ενδιαφέρον το οποίο υπάρχει, την έκπληξη την οποία πολλές φορές αισθάνονται διαχειριστές κεφαλαίου που μπορεί να μην γνωρίζουν πολλά για αυτά τα οποία συμβαίνουν στη χώρα, όταν τους μιλάμε για αυτά τα οποία έχουμε πετύχει.

Και πράγματι, ήταν μια έκπληξη για πολλούς. Όχι για εμάς, γιατί είχαμε εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας και κυρίως στις δυνατότητες του ελληνικού λαού.

Είχα, επίσης, δεσμευτεί ότι πρώτα και πάνω από όλα θα ενισχύσουμε την αξιοπιστία, την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια της χώρας. Και σήμερα η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή. Είναι πιο αξιοπρεπής, είναι μια χώρα με περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Στηρίξαμε και θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Και είμαστε -πιστεύω- όλες και όλοι συντετριμμένοι από τον τραγικό χαμό δύο νέων χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους επιτελώντας την αποστολή τους και θυμίζοντάς μας πόσο δύσκολη, πόσο απαιτητική είναι η εκπαίδευσή τους για να μπορούν ακριβώς να υπερασπίζονται την εθνική κυριαρχία.

Σκύβουμε το κεφάλι με σεβασμό, τιμούμε τη μνήμη τους και δίνουμε την δέσμευσή μας ότι θα είμαστε πάντα κοντά, ψυχή τε και σώματι, στις Ένοπλες Δυνάμεις μας για τη σπουδαία αποστολή την οποία επιτελούν.

Αυτά είναι λίγα μόνο ψήγματα από το σημαντικό κυβερνητικό έργο το οποίο επιτελέσαμε αυτά τα 3,5 χρόνια. Ειδικά εδώ εσείς, στην περιοχή της ανατολικής Αττικής, ξέρετε πόσα σημαντικά έργα έχουν γίνει και με την αρωγή της Περιφέρειας και με τη στήριξη των δήμων.

Για πρώτη φορά οι δήμοι είχαν στην διάθεσή τους τόσα χρηματοδοτικά εργαλεία και τόσα κεφάλαια, τα οποία τα αξιοποιούν τελικά για καλό σκοπό, για να βελτιώσουν τη δική σας καθημερινότητα. Και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι συνολικά για το επίπεδο της συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Παρεμβάσεις, λοιπόν, έγιναν σε πολλά επίπεδα αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν έχουμε δυσκολίες και δεν υπάρχουν προβλήματα.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία πρωτοφανή εισαγόμενη ακρίβεια, αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της έκρηξης των τιμών του φυσικού αερίου.

Όμως, και πάνω σε αυτό το πρόβλημα σκύψαμε με αποτελεσματικότητα, στηρίξαμε την κοινωνία, στηρίξαμε τα νοικοκυριά με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Όταν μιλούσαμε πριν από ένα χρόνο, το πρώτο θέμα το οποίο μου θίγατε, όταν μιλούσα με τους πολίτες, ήταν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σήμερα ξέρετε ότι το ζήτημα αυτό ουσιαστικά έχει αντιμετωπιστεί με σημαντικές επιδοτήσεις αλλά και με παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες οδήγησαν τελικά σε μία αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου.

Εννιά μήνες αγωνίστηκα να πείσω την Ευρώπη ότι έπρεπε να βάλουμε πλαφόν στο φυσικό αέριο. Το καταφέραμε τελικά και αφότου μπήκε το πλαφόν οι τιμές του φυσικού αερίου κατέρρευσαν.

Αυτή είναι η εικόνα μιας Ελλάδος η οποία μετρά πια στην Ευρώπη, η οποία δεν είναι ουραγός, αλλά είναι πρωταγωνιστής και συνδιαμορφώνει τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, αντί να είμαστε απλά παθητικοί αποδέκτες ευρωπαϊκών πολιτικών.

Αλλά και στα ζητήματα της ακρίβειας, τα ζητήματα του σούπερ μάρκετ, που ξέρω ότι απασχολούν πολλούς και πολλές από εσάς γιατί υπάρχει ακόμα πρόβλημα, έχουμε την απάντηση: Από τον επόμενο μήνα θα αρχίσει να εκταμιεύεται μέσα από την πλατφόρμα το «Market Pass».

Τι κάναμε; Πήγαμε, προσέξτε, και φορολογήσαμε έκτακτα τα δύο διυλιστήρια και εξασφαλίσαμε 600 εκατομμύρια περίπου -εκτιμούμε- και όλα αυτά τα χρήματα τα επιστρέφουμε στην κοινωνία μέσα από μία έκτακτη επιδότηση που θα περιορίσει το εύρος των αυξήσεων στο σούπερ μάρκετ.

Αυτό είναι πραγματικά κοινωνική προοδευτική πολιτική στην πράξη. Στην πράξη, όχι στα λόγια.

Και βέβαια, απέναντι σε αυτήν την προσπάθειά μας να είμαστε κοντά στα προβλήματα των πολιτών, να τους αφουγκραζόμαστε, να δουλεύουμε σκληρά, να λύνουμε ζητήματα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε, φίλες και φίλοι, μία πρωτοφανή πολιτική τοξικότητα από την Αξιωματική Αντιπολίτευση.  

Δεν συνηθίζω συχνά να αναφέρομαι στον κ. Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθώ πολύ περισσότερο να μιλώ γι’ αυτά τα οποία κάναμε και κυρίως γι’ αυτά τα οποία θα κάνουμε από εδώ και στο εξής.

Δεν μπορώ, όμως, να μη σχολιάσω τη θλιβερή και απαράδεκτη εικόνα ενός αρχηγού του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος, ο οποίος με τις χθεσινές του δηλώσεις περιφρονεί ανοιχτά το κοινοβούλιο και τη συνταγματική τάξη.

Ο κ. Τσίπρας μη έχοντας να σας πει απολύτως τίποτα για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζετε, μην έχοντας πει μία κουβέντα για το μέλλον της χώρας όπως το οραματίζονται, μη μπορώντας να πει τίποτα για τα μεγάλα εθνικά ζητήματα τα οποία είναι ανοιχτά -διότι προφανώς έχει άλλη άποψη για τα εθνικά θέματα και δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο-      καταφεύγει σε έναν αδιανόητο ακτιβισμό, ο οποίος μάς θυμίζει όχι απλά τον Τσίπρα του 2015, αλλά τον Τσίπρα πριν από 10 χρόνια, του 2012, τότε που είχαμε την άνω και την κάτω πλατεία και κάποιοι φωνάζανε να πάνε να εισβάλουν στη Βουλή με τα γνωστά χυδαία συνθήματα.

Ας του πει κάποιος ότι έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία και όχι «πεζοδρομιακή» δημοκρατία. Και ας αναλογιστεί ότι είμαστε στην κυβέρνηση σήμερα επειδή μας ψήφισε το 40% του ελληνικού λαού.

Και ας αντιληφθεί, επιτέλους, ότι απολαμβάνουμε της εμπιστοσύνης της Βουλής, επειδή πριν από λίγες μέρες έκανε πρόταση δυσπιστίας, «έφαγε τα μούτρα του» και 156 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έδωσαν την εμπιστοσύνη τους σε αυτή την κυβέρνηση.

Ας αφήσει, λοιπόν, στην άκρη αυτά τα ψευτοεπικονωνιακά νταηλίκια και ας σοβαρευτεί επιτέλους. Ας σοβαρευτεί και ας έρθει να μιλήσουμε επί πραγματικών επιχειρημάτων.

Να συγκρίνουμε τις διαδρομές μας, να μιλήσουμε για το παρελθόν μας. Τέσσερα χρόνια ήταν Πρωθυπουργός. Γιατί δεν θέλει να μας πει τι έκανε επιτέλους για τη χώρα αυτά τα τέσσερα χρόνια;

Εγώ δεν έχω καμία δυσκολία να κάνω το δικό μας απολογισμό, με τα πολλά καλά και τα όποια λάθη. Εγώ δεν κρύφτηκα ποτέ από εσάς. Και όποτε έγιναν λάθη, με ευθύτητα τα αναγνώρισα. Μιας και είμαστε εδώ σε έναν τόπο φυσικών καταστροφών, θέλω να θυμίσω ότι όταν είχαμε τις μεγάλες πυρκαγιές πρόπερσι το καλοκαίρι στην Εύβοια, πρώτος εγώ βγήκα και είπα ότι δεν τα καταφέραμε και πρέπει να γίνουμε καλύτεροι.

Και γίναμε καλύτεροι στο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας και το ξέρετε πολύ καλά πόσες ανθρώπινες ζωές έχουν σωθεί πια με το «112». Και είναι κατάκτηση για την κοινωνία, όχι για την κυβέρνηση, ότι έχουμε κουλτούρα, πια, εκκενώσεων.

Αυτό θα μείνει στη χώρα, δεν το πιστωνόμαστε μόνο εμείς, είναι σημαντικό για τη χώρα -όταν μιλάμε με την Αυτοδιοίκηση και τους Δήμους, όταν για πρώτη φορά έγινε τόσο καλός συντονισμός- το ξέρετε καλά. Και μπορούμε να γίνουμε ακόμα καλύτεροι.

Να έρθει λοιπόν να συγκριθούμε, να μιλήσουμε γι’ αυτά. Αλλά να μιλήσουμε κυρίως για την Ελλάδα της επόμενης μέρας: πώς την οραματιζόμαστε, πώς θα συνεχίσουμε αυτή την πορεία ανάπτυξης. Πώς θα φέρουμε περισσότερες επενδύσεις. Πώς θα αυξηθούν οι μισθοί.

Διότι δεν θα κουραστώ να το λέω, εάν η πρόκληση για εμάς της πρώτης τετραετίας ήταν να μειώσουμε τους φόρους, η μεγάλη πρόκληση και το στοίχημα της δεύτερης τετραετίας, που θα το κερδίσουμε, θα είναι καλύτεροι μισθοί για όλους.

Να έρθει να αντιπαρατεθούμε για τα πεδία πολιτικής, για τη στέγη που είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα. Εδώ στο Δήμο σας, τα πολλά χρήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα κατευθυνθούν σε κοινωνικές κατοικίες. Θα έχουμε υπερύγχρονα διαμερίσματα για τους πυρόπληκτους οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους.

Αλλά το πρόβλημα της στέγης είναι ευρύτερο. Βλέπω συχνά νέα παιδιά, τα οποία μου λένε: «δεν θα αποκτήσουμε ποτέ εμείς, δεν μπορούμε να αποκτήσουμε ένα διαμέρισμα».

Κι ερχόμαστε και παρεμβαίνουμε και λέμε: θα κάνουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα, που θα μπορούμε να πούμε σε ένα νέο ζευγάρι, «θα σου επιδοτήσω τη δόση του στεγαστικού δανείου και αντί να πληρώνεις ενοίκιο, θα πληρώνεις την ίδια δόση στεγαστικού δανείου και κάποια στιγμή θα σου μείνει και το σπίτι». Αυτές είναι εφαρμοσμένες πολιτικές για πραγματικά προβλήματα.

Να συζητήσουμε για το μέλλον της Υγείας, η οποία τόσο ξέρω ότι μάς απασχολεί και περάσαμε δύσκολα στη διάρκεια του κορονοϊού και το Εθνικό Σύστημα Υγείας έδειξε τις δυνατότητές του, ανέδειξε όμως και τις αδυναμίες του.

Τι θα κάνουμε την επόμενη μέρα; Πώς αντιλαμβανόμαστε την πρόληψη στην υγεία; Τον Α΄ βαθμό υγείας; Πώς θα ξανασχεδιάσουμε τα Επείγοντα στα νοσοκομεία μας. Όλα αυτά είναι πραγματικά προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Αλλά πολύ φοβάμαι, φίλες και φίλοι, ότι τίποτα για όλα αυτά δεν θα σχολιαστεί και δε θα ακούσετε τίποτα για όλα αυτά, από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Η επιλογή τους είναι δεδομένη και δρομολογημένη. Θα φτάσουμε στις εκλογές μέσα σε ένα κλίμα μεγάλης τοξικότητας.

Η στρατηγική μας όμως -κι αυτό θέλω να το μεταφέρω σε όλα μας τα στελέχη- πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένη. Προφανώς και όταν προκαλούμαστε θα απαντάμε, όμως δεν πρόκειται να υποστείλουμε τη σημαία της σοβαρότητας, της υπευθυνότητας την οποία έχουμε κρατήσει ψηλά όλα αυτά τα χρόνια. Δεν θα βουλιάξουμε στη λάσπη μαζί τους.

Θα αντιπαρατεθούμε με επιχειρήματα. Και τελικά θα έχουμε εμπιστοσύνη στην ίδια την κρίση του ελληνικού λαού.

Έχουμε μπροστά μας να απενεργοποιήσουμε μια «βόμβα». Η «βόμβα» αυτή είναι η «βόμβα» της απλής αναλογικής. Οι Δήμοι, οι οποίοι ήταν τα πρώτα θύματα, γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει να κυβερνάς χωρίς να έχεις πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν θέλουμε να περάσουμε την ίδια διαδικασία και ως χώρα.

Για εμάς, λοιπόν, δεν υπάρχουν δύο κάλπες. Υπάρχει μια κάλπη, η εθνική κάλπη που θα στείλει το μήνυμα τού ποιον θα θέλει ο ελληνικός λαός να έχει ως κυβέρνηση την επόμενη μέρα.

Γι’ αυτό και ζητώ από εσάς, από τα κομματικά μας στελέχη, μέγιστη κινητοποίηση. Δεν έχει μείνει πια πολύς καιρός. Ξέρουμε ότι πλησιάζουμε στο τέλος. Θα δώσουμε αυτόν τον αγώνα όλες και όλοι μαζί, θα τον δώσουμε με αισιοδοξία, θα τον δώσουμε με χαμόγελο, θα τον δώσουμε με αυτοπεποίθηση. Θα τον δώσουμε με την ικανοποίηση που μας δίνει το σημαντικό δημοσκοπικό μας προβάδισμα, αλλά και με τη μετριοφροσύνη ενός κόμματος που δεν θεωρεί τίποτα δεδομένο.

Ένα πράγμα δεν μπορούμε να δεχθούμε και αυτό είναι αλαζονεία και υπεροψία. Κάθε δημοκρατική διαδικασία επιβάλει σκληρή δουλειά και ταπεινότητα. Και προσέγγιση του κάθε πολίτη με τον απαραίτητο σεβασμό που του αξίζει.

Αυτό θέλω να σάς ζητήσω. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε και είμαι σίγουρος ότι με τη δική σας στήριξη, με τον δικό σας αγώνα, θα μπορέσω να έχω τη δυνατότητα και μετά το πέρας των εκλογών, των διπλών εκλογών καθώς φαίνεται γιατί θα χρειαστούμε δυο εκλογές, να έχω τη δυνατότητα να τηρήσω την υπόσχεσή μου και να υποδεχθώ τον μικρό Μάξιμο στο Μαξίμου.

Σάς ευχαριστώ πάρα πολύ, να είστε καλά. Καλή δύναμη, καλό αγώνα».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Μητσοτάκης από Μαραθώνα: Ας πει κάποιος στον κ. Τσίπρα ότι έχουμε κοινοβουλευτική και όχι «πεζοδρομιακή» δημοκρατία"

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Λετονία δεν θα στείλει αθλητές στο Παρίσι αν συμμετάσχουν Ρωσία και Λευκορωσία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι αργούν ακόμη, αλλά ήδη έχει ξεκινήσει μεγάλη αντιπαράθεση για την πιθανή συμμετοχή της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στη διοργάνωση.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, έθεσε τις δύο χώρες εκτός όλων των αθλητικών διοργανώσεων, αλλά η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι ανοιχτή να συμπεριλάβει Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές ως ουδέτερους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024.

Το γεγονός έφερε έτσι επίσημη αντίδραση από την πλευρά της Λετονίας, αφού ο εκπρόσωπος της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας δήλωσε στο Reuters ότι σε αυτή την περίπτωση, οι Λετονοί δεν θα στείλουν τους δικούς τους αθλητές, στη διοργάνωση του Παρισιού.

 «Αν χρειαστεί να πάρουμε μια απόφαση τώρα, φυσικά δεν θα πάμε σε τέτοιους Αγώνες. Αλλά οι Αγώνες του Παρισιού είναι ενάμιση χρόνο μακριά. Θα δούμε τι θα συμβεί στην Ουκρανία. Ελπίζουμε ότι ο ουκρανικός λαός θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και εμείς να βρεθούμε σε μια νέα κατάσταση», είπε ο εκπρόσωπός της μιλώντας στο Reuters.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, από την πλευρά του, προέτρεψε τη ΔΟΕ να απαγορεύσει τη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στο Παρίσι. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού 2024 θα διεξαχθούν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου και οι Παραολυμπιακοί από 28 Αυγούστου έως 8 Σεπτεμβρίου.

 Η Λετονία, η οποία συνορεύει με τη Ρωσία, είναι ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της Ουκρανίας, μαζί με την Εσθονία και τη Λιθουανία. Οι εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές της Λιθουανίας και της Εσθονίας δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, δήλωσαν χθες (31/1) οι πρόεδροί τους στα εγχώρια ΜΜΕ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών και της Πολωνίας συμφώνησαν χθες ότι οι Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είναι «αποδεκτοί» όσο συνεχίζεται η εισβολή, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς.

Οι υπουργοί αθλητισμού της Βαλτικής θα συναντηθούν την Πέμπτη για να συζητήσουν μια κοινή έκκληση προς τη ΔΟΕ να αποκλείσει τους αθλητές της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από όλες τις διεθνείς διοργανώσεις, δήλωσε σήμερα ο Λιθουανός υπουργός Παιδείας, Επιστήμης και Αθλητισμού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Λετονία δεν θα στείλει αθλητές στο Παρίσι αν συμμετάσχουν Ρωσία και Λευκορωσία"

Συγκέντρωση των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας»

Με νέα κινητοποίηση των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» που καλεί ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου “ο Άγιος Σάββας”, αλλά και στάση εργασίας 9πμ-11πμ με συγκέντρωση στην πύλη, συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες ενάντια στις απολύσεις εργαζομένων στη φύλαξη και την ανάθεσή της σε εργολάβους. Ο σύλλογος διεκδικεί τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, μεταξύ αυτών και εργαζομένων στη φύλαξη.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε μπροστά στην επιμονή της Διοίκησης του νοσοκομείου να παραδώσει τις Υπηρεσίες φύλαξης σε ιδιωτική εταιρία!

Παρ’ όλο που σαν σωματείο έχουμε αποδείξει εδώ και καιρό με ανακοινώσεις μας ότι ο εργολάβος στην φύλαξη θα σημάνει επιπλέον κόστος για το νοσοκομείο με ποσό που μπορεί να ξεπερνάει και τις 100 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο. Ενώ ήδη έχει ψηφιστεί η 6μηνη παράταση για όλους τους εργαζόμενους με Σ.Ο.Χ στα δημόσια νοσοκομεία. Παρ’ όλη την ξεκάθαρη δήλωση του Υπουργού Πλεύρη και στην Βουλή και σήμερα σε πρωινή εκπομπή του Mega ότι «εργολάβοι μπαίνουν μόνο αν είναι πιο φτηνοί», η Διοίκηση του Αγίου Σάββα και το Δ.Σ. που συνεδρίασε στις 31/01/2023 ενέκρινε την προσφορά της μοναδικής εταιρίας που έχει απομείνει στον διαγωνισμό!

Μας προκαλεί τουλάχιστον αλγεινή εντύπωση αν όχι θυμό η βιασύνη της Διοίκησης να εγκρίνει την προσφορά του ιδιώτη και να την στείλει στον τελικό έλεγχο και μάλιστα με την παλιά σύνθεση του Δ.Σ. του οποίου η θητεία έληγε πριν από μέρες. Μπορεί να έχουν δικαίωμα αποφάσεων αλλά γιατί έτρεξαν να αποφασίσουν κάτι το οποίο είναι αποδεδειγμένα ασύμφορο για το νοσοκομείο;

Είναι κατεπείγουσα απόφαση να προχωρήσει άρον-άρον το ξεπούλημα και οι απολύσεις των συναδέλφων ενώ έχουν δικαίωμα 6μηνης παράτασης;
Είναι κατεπείγουσα απόφαση να «δοθούν» χιλιάδες ευρώ σε ιδιώτη την ώρα που η απευθείας σχέση των συναδέλφων με το νοσοκομείο κοστίζει πολλές χιλιάδες ευρώ λιγότερα στο δημόσιο και στο νοσοκομείο;

Τί εξυπηρετεί όλη αυτή η βιασύνη;

Ξέρουμε καλά ότι στα παραπάνω ερωτήματα εμείς όλοι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου δίνουμε απαντήσεις! Απαντήσεις που δεν θα δώσει ΠΟΤΕ η Διοίκηση του νοσοκομείου που έχει επιλέξει να αποφασίζει και να μην λογοδοτεί για τίποτα και σε κανέναν και να λειτουργεί αυταρχικά και αλαζονικά!».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκέντρωση των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας»"

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Εγώ μαχαίρωσα τον Φύσσα, είμαστε της ΧΑ, μην το πείτε πουθενά»

«Μας είπε ‘εγώ τον μαχαίρωσα γιατί την έπεσε σε κάποιους δικούς μας’. Θεώρησα ότι ήταν οπαδικό. Λέω ‘ποιοι δικοί μας;’. Μου λέει ‘είμαστε της ΧΑ και μην το πείτε πουθενά’»!

Είναι λόγια του Αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ Νίκου Ντάφου, που συμμετείχε στη σύλληψη του Γιώργου Ρουπακιά, τη νύχτα που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα.

Ο μάρτυρας εξετάστηκε σήμερα, Τετάρτη (1/2) στη δίκη των κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής στο Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας και περιέγραψε τη στιγμή της σύλληψης του Γιώργου Ρουπακιά στο σημείο της δολοφονίας, ενώ αποκάλυψε ότι συνάδελφος του, που κατέθεσε στη δίκη, δέχτηκε απειλές!

«Θα πονάνε τα γόνατά σου όταν έρθει χειμώνας»

Μάλιστα με την Πρόεδρο έγινε ο παρακάτω διάλογος:

  • Πρ: Έχετε απειληθεί;
  • Ντ: Εγώ όχι. Ο Κουρεντζής ναι. Βρήκε κάποιες φθορές στο αυτοκίνητό του, γρατζουνιές και τηλεφωνικές απειλές. «Θα πονάνε τα γόνατά σου όταν έρθει χειμώνας» του είπανε.
  • Πρ: Σχετιζόταν με την υπόθεση;
  • Ντ: Δεν γνωρίζω.
  • Πρ: Είπατε ότι συνέχιζε να δέχεται τηλεφωνήματα και κατά τη διάρκεια του δικαστηρίου;
  • Ντ: Ναι.

Στην κατάθεσή του, μεταξύ άλλων είπε:

«Μου υπέδειξαν ένα άτομο μέσα στο αυτοκίνητο, που ήταν ο Ρουπακιάς. Αριστερά και μπροστά ήταν ένα μαχαίρι. Δώσαμε εντολή να βγει ο Ρουπακιάς. Βγάλαμε σακούλα και γάντια για να συλλέξουμε το μαχαίρι. Φύγαμε με το άτομο για τη Λαμπράκη που ήταν το ΑΤ. Εξηγήσαμε στον Ρουπακιά πως συλλέξαμε το μαχαίρι και ότι αν έχει αποτυπώματα δικά του θα φανεί και να ομολογήσει. Μας είπε «εγώ τον μαχαίρωσα γιατί την έπεσε σε κάποιους δικούς μας». Θεώρησα ότι ήταν οπαδικό. Λέω «ποιοι δικοί μας;». Μου λέει «είμαστε της ΧΑ και μην το πείτε πουθενά». Ενημέρωσα ότι ομολόγησε ο δράστης και τον πήγαμε στο ΑΤ Κερατσινίου. Μετά από 20' επιστρέψαμε στο σημείο. Ήταν ο επόπτης Πειραιά εκεί. Και συνεχίσαμε για αναζητήσεις. Μάθαμε ότι είχε πεθάνει ο Φύσσας. Δεν μας κάλεσε κάποιος και υποβάλαμε αναφορά».

Η στιχομυθία με τον Ρουπακιά

O μάρτυρας ήταν οδηγός περιπολικού εκείνο το βράδυ: «Ήμουν οδηγός περιπολικού εκείνο το βράδυ, είπε. Περίπου δώδεκα παρά πέντε λάβαμε σήμα να μεταβούμε σε ενίσχυση στην Τσαλδάρη. Σε περίπου 2-3 λεπτά φτάσαμε. Έκλεισα το ρεύμα της οδού».

  • Πρ: Ερχόσασταν από κάτω;
  • Ντ: Ναι, από Σαλαμίνος. Τα φώτα του αυτοκινήτου, ήταν σταθμευμένο αντίθετα, ήταν ανοιχτά και δεν μπορούσα να δω αν ήταν κάποιο άτομο. Ήταν 8 συνάδελφοι της ΔΙΑΣ και προσπαθούσαν να ελέγξουν τον χώρο. Ο συνοδηγός μου πήγε στον τραυματισμένο κι εγώ στους συναδέλφους. Μου υπέδειξαν ένα άτομο μέσα στο αυτοκίνητο, που ήταν ο Ρουπακιάς. Αριστερά και μπροστά ήταν ένα μαχαίρι. Δώσαμε εντολή να βγει ο Ρουπακιάς. Βγάλαμε σακούλα και γάντια για να συλλέξουμε το μαχαίρι. Φύγαμε με το άτομο για την Λαμπράκη που ήταν το ΑΤ. Εξηγήσαμε στον Ρουπακιά πως συλλέξαμε το μαχαίρι και ότι αν έχει αποτυπώματα δικά του θα φανεί και να ομολογήσει. Μας είπε «εγώ τον μαχαίρωσα γιατί την έπεσε σε κάποιους δικούς μας». Θεώρησα ότι ήταν οπαδικό. Λέω «ποιοι δικοί μας;». Μου λέει «είμαστε της ΧΑ και μην το πείτε πουθενά». Ενημέρωσα ότι ομολόγησε ο δράστης και τον πήγαμε στο ΑΤ Κερατσινίου. Μετά από 20' επιστρέψαμε στο σημείο. Ήταν ο επόπτης Πειραιά εκεί. Και συνεχίσαμε για αναζητήσεις. Μάθαμε ότι είχε πεθάνει ο Φύσσας. Δεν μας κάλεσε κάποιος και υποβάλαμε αναφορά.
  • Πρ: Πώς έγινε η στιχομυθία, ξαναπείτε το.
  • Ντ: Μας είπε ότι «εγώ τον μαχαίρωσα γιατί την έπεσαν σε κάποιον δικό μας». Τον ρωτήσαμε «Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, τι;». «Όχι, είμαι της ΧΑ, είμαστε δικοί σας, και μην το πείτε πουθενά».
  • Πρ: Όταν λέτε, επιλήφθηκαν οι συνάδελφοί σας, τι έκαναν;
  • Ντ: Εξασφαλίζανε τον χώρο.
  • Πρ: Ο Ρουπακιάς ήταν μόνος του, τον είχαν αφήσει;
  • Ντ: Ήταν υπό επίβλεψη.
  • Πρ: Χειροπέδες ποιος έβαλε;
  • Ντ: ο Κουρεντζής, ο συνοδηγός.
  • Πρ: Άλλα άτομα της ΧΑ;
  • Ντ: Δεν είδαμε, είχανε φύγει.
Η επίθεση της Χρυσής Αυγής σε τζαμί στον Πειραιά

Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε σε επίθεση της Χρυσής Αυγής σε Μουσουλμανικό τζαμί.

Είπε:

  • Πρ: Ξέρετε για βίαιες ενέργειες της ΧΑ;
  • Ντ: Έχω πάει σε περιστατικό σε ένα τζαμί στον Πειραιά. Ήταν αυτοσχέδιος μουσουλμανικός χώρος και είχαν δεχτεί επίθεση με αυτοσχέδια ρόπαλα κλπ, καπνογόνα. Βρήκαμε τον υπεύθυνο του χώρου και μας είπε ότι ήταν άτομα της ΧΑ.
  • Πρ: Από το Κέντρο τι ενημέρωση είχατε;
  • Ντ: Για συμπλοκή ατόμων.
  • Πρ: Λέτε για άτομα κοντοκουρεμένα κλπ.
  • Ντ: Δεν το θυμάμαι. Πάντως δεν είδαμε άτομα.
  • Πρ: Τι φορούσε ο Ρουπακιάς;
  • Ντ: Νομίζω μαύρη μπλούζα και τζιν.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή (3/2).

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Δίκη Χρυσής Αυγής: «Εγώ μαχαίρωσα τον Φύσσα, είμαστε της ΧΑ, μην το πείτε πουθενά» "

Γηροκομείο στα Χανιά: Μήνυση σε εισαγγελέα και ανακρίτρια από τις προφυλακισμένες επικεφαλής

Για κατάχρηση εξουσίας κατηγορούν ευθέως οι δυο προσωρινά κρατούμενες εδώ και ένα χρόνο επικεφαλής του γηροκομείου στα Χανιά και συγκεκριμένα την αντεισαγγελέα Χανίων και τον αρμόδιο ανακριτή, που χειρίστηκαν την υπόθεσή τους σχετικά με τις καταγγελίες για τους θανάτους ηλικιωμένων.

Οι δυο γυναίκες, η ιδιοκτήτρια και η κόρη της αναφέρουν στην μήνυση που κατέθεσαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ότι βρίσκονται προφυλακισμένες μετά από μήνυση που κατέθεσαν σε βάρος τους οι ανιψιές της τροφίμου του γηροκομείου που απεβίωσε το 2017, χωρίς ωστόσο να έχουν δικαίωμα, αφού δεν προβλέπεται αυτό από την ποινική νομοθεσία, καθώς δικαίωμα έχουν μόνο ο σύζυγος, τα παιδιά, ο παππούς και η γιαγιά της αποβιώσας.

Οι δυο γυναίκες, επιμένουν μέσα από τη μήνυση που υποβάλλουν δια των δικηγόρων Βασίλη Χειρδάρη και Νικου Ρουσσόπουλου ότι εναντίον τους «υπήρξε μια ενορχηστρωμένη και άδικη επίθεση από διάφορους (τους οποίους έχομε καταμηνύσει και ασκήσει αστικά ένδικα μέσα σε βάρος τους) αλλά και από τα τοπικά και μη ΜΜΕ με αποτέλεσμα να ασκηθούν σε βάρος μας ποινικές διώξεις πέρα από κάθε φαντασία και λογική, όπως για δήθεν ανθρωποκτονίες από πρόθεση κ.ά». με αποτέλεσμα «άδικα να βρισκόμαστε σχεδόν ένα χρόνο σε κατάσταση προσωρινής κράτησης».

Ενορχηστρωμένη επίθεση σε βάρος τους, υποστηρίζουν ότι υπήρξε από τους δυο δικαστικούς λειτουργούς, στους οποίους καταλογίζουν αντιδικονομική λειτουργία και καταγγέλλουν ότι τους άσκησαν επιπλέον ποινική δίωξη για κακουργηματική απάτη σε βάρος τροφίμου που απεβίωσε το 2017, χωρίς να υπάρχει τέτοιο δικαίωμα και μάλιστα για πράξη που είναι ανέγκλητη, επομένως όχι παράνομη. Δηλαδή ότι τους εξέθεσαν σε κακουργηματική δίωξη με κίνδυνο προφυλάκισης χωρίς να υπάρχει παράνομη πράξη.

Η μήνυση

Οι δυο γυναίκες καταλογίζουν δόλο στους δυο λειτουργούς της Δικαιοσύνης, αφού όπως υποστηρίζουν γνώριζαν ότι η δίωξη δεν εδράζεται στο νόμο κι όμως «(εν γνώσει τους), μας εξέθεσαν σε δίωξη αν και είμαστε αθώες».

Όπως περιγράφουν η τρόφιμος απεβίωσε το 2017 κι ενώ (μετά την αλλαγή του ΠΚ το 2019) το αδίκημα διώκεται μόνο μετά από έγκληση και μάλιστα από στενούς συγγενείς βρέθηκαν κατηγορούμενες μετά από έγκληση από μη δικαιούμενα πρόσωπα που υποβλήθηκε 4 χρόνια μετά.

Όπως υποστηρίζουν η μεν εισαγγελέας γνώριζε «όταν άσκησε την ποινική δίωξη και παρήγγειλε κύρια ανάκριση (17.06.22) είχε δει, επισκοπήσει και μελετήσει το σύνολο του συγκεντρωθέντος αποδεικτικού υλικού, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν η συγγενική σχέση των εγκαλούντων (ανιψιές), το έτος θανάτου και η ανυπαρξία έγκλησης ή μήνυσης εκ μέρους της φερομένης ως παθούσας όλο το επίδικο χρονικό διάστημα (Οκτώβρης 2014 μέχρι του θανάτου της 28.12.2017).

Η ίδια δε γνώριζε πολύ καλά, ως εισαγγελικός λειτουργός, ότι το άρθρο 115 παρ. 4 του νέου ΠΚ, προβλέπει ότι σε περίπτωση θανάτου του παθόντος το δικαίωμα εγκλήσεως μεταβιβάζεται μόνον στον επιζώντα σύζυγο, σε αυτόν που συμβίωνε με τον παθόντα έως τον θάνατό του, στα τέκνα του και, αν αυτοί δεν υπάρχουν, στους γονείς του. Κανείς άλλος δεν δικαιούται σε άσκηση έγκλησης. Επομένως γνώριζε πολύ καλά ότι οι ανιψιές δεν αναφέρονται στον ΠΚ και δεν έχουν κανένα δικαίωμα σε άσκηση μήνυσης».

Για τον δε ανακριτή αναφέρουν ότι ενώ τα γνώριζε κι αυτός όλα αυτά, συνέταξε κατηγορητήριο σε βάρος τους και «παρότι αθώες μας εξέθεσαν εν γνώσει τους σε ποινική δίωξη για κακουργηματικό αδίκημα (απάτη)».

«Θεσμική ανησυχία»

Όπως αναφέρουν σε δήλωσή τους, οι δικηγόροι Βασίλης Χειρδάρης και Νικόλαος Ρουσσόπουλος, «με θεσμική ανησυχία και έντονο προβληματισμό καταθέτουμε μήνυση εναντίον δύο προσώπων που διαθέτουν δικαστική ιδιότητα και θεσμικό ρόλο, κατόπιν ρητής εντολής των εντολέων μας που την υπέγραψαν και μας εξουσιοδότησαν.

Με πλήρη σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας των μηνυομένων οι εντολείς μας ζητάνε την πλήρη ποινική διαλεύκανση μιας υπόθεσης που διαθέτει παράνομες, μη νόμιμες και ασυνήθιστες ποινικές διώξεις σε βάρος τους.

Συγκεκριμένα καταθέτουμε μήνυση για κατάχρηση εξουσίας κατά αντεισαγγελέα πρωτοδικών και ανακριτή επειδή εξέθεσαν τις μηνύτριες σε ποινική δίωξη και ανάκριση για κακουργηματική απάτη, αδίκημα που διώκεται κατ΄έγκληση ενώ δεν υπήρχε έγκληση από δικαιούμενο πρόσωπο και η πράξη ήταν απολύτως ανέγκλητη. Κινήθηκε δηλαδή ποινική διαδικασία από πρόσωπα που ασκούν δικαστική εξουσία για ανύπαρκτο αδίκημα εκθέτοντας σε πολλαπλούς κινδύνους δύο γυναίκες.

Ο θεσμικός ρόλος των δικαστικών λειτουργών δεν επιτρέπει τέτοιου είδους παρεκκλίσεις και μη νόμιμες και ανύπαρκτες ποινικές διώξεις αθώων πολιτών σε ένα κράτος δικαίου και ευνομίας. Ζητάμε από την Εισαγγελία και τις δικαστικές αρχές να αποδοθούν ευθύνες. Κανείς δεν δικαιούται να εξαιρείται από την υποχρέωση νομιμότητας, πολύ δε περισσότερο οι δικαστικοί λειτουργοί, που είναι ενταγμένοι στη τήρηση του δικαίου και της νομιμότητας».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Γηροκομείο στα Χανιά: Μήνυση σε εισαγγελέα και ανακρίτρια από τις προφυλακισμένες επικεφαλής"

Πτώση Φάντομ: Νεκρός και ο κυβερνήτης

Νεκρός είναι και ο κυβερνήτης του Φάντομ της Πολεμικής Αεροπορίας, που κατέπεσε το πρωί της Δευτέρας στο Ιόνιο, περίπου 10 ναυτικά μίλια νότια του Κατάκολου, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

Πρόκειται για τον σμηναγό Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών, για τον εντοπισμό του οποίου διεξάγονταν έρευνες εδώ και δύο 24ωρα.

Πτώση Φάντομ: Νεκρός και ο κυβερνήτης-1

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ: 

«Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοινώνει ότι σήμερα Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2023, ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις έρευνας – διάσωσης για τον εντοπισμό και του κυβερνήτη του αεροσκάφους F-4E Phantom II, Σμηναγού (Ι) Ευστάθιου Τσιτλακίδη, 31 ετών, που ακολούθησαν το αεροπορικό δυστύχημα της 30ής Ιανουαρίου 2023, 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου της Ανδραβίδας. Η συγκέντρωση και η ανάλυση των ευρημάτων, επιβεβαίωσαν τον θάνατό του».

Προχθές είχε ανασυρθεί νεκρός ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους, υποσμηναγός Μάριος-Μιχαήλ Τουρούτσικας, 29 ετών.

Οπως σημείωσε η «Κ» από την πρώτη στιγμή, οι δύο χειριστές δεν πρόλαβαν να κάνουν χρήση των εκτινασσόμενων καθισμάτων τους, κάτι που ενισχύεται από το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν υπολείμματα αλεξίπτωτου.

Ηδη σειρά ειδικών που έχουν τοποθετηθεί δημοσίως για το δυστύχημα σημειώνουν πως η πιθανότητα να χάθηκε ο έλεγχος του αεροσκάφους κατά τη διάρκεια των κλειστών ελιγμών που πραγματοποιούσε το ζεύγος των δύο Φάντομ, τα οποία είχαν απογειωθεί από την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, στο πλαίσιο άσκησης χαμηλής ναυτιλίας, δεν πρέπει να αποκλείεται.

Οι ασκήσεις χαμηλής ναυτιλίας διεξάγονται σε ύψος 300 ποδών (δηλαδή περίπου 100 μέτρων) από την επιφάνεια της θάλασσας και βασικό σενάριό τους είναι η προσομοίωση πτήσης «κάτω από τα ραντάρ» σε αποστολή δίωξης και βομβαρδισμού.

Σε κάθε περίπτωση, παρά τις πρώτες, αρχικές εκτιμήσεις, το πόρισμα για το τραγικό δυστύχημα δεν θα βγει παρά μόνο έπειτα από ενδελεχή έρευνα που θα ακολουθήσει.

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Πτώση Φάντομ: Νεκρός και ο κυβερνήτης"

Ερντογάν: Επίθεση στην αντιπολίτευσή του - «Παραιτείστε από τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο»

Σε νέο παραλήρημα κατά της Ελλάδας επιδόθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναφέρθηκε στην χώρα μας εξαπολύοντας επίθεση κατά της τουρκικής αντιπολίτευσης!

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο πρόγραμμα των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών, F-35 επιχείρησε να «γυρίσει μπούμερανγκ» στο συνασπισμό της αντιπολίτευσης τις υποσχέσεις της ότι χωρίς τον Ερντογάν στην εξουσία, η Τουρκία θα επιστρέψει στο πρόγραμμα των υπερσύγχρονων μαχητικών ισχυριζόμενος ότι έτσι παραιτούνται από τα τουρκικά κυριαρχικά δικαιώματα και «χαιρετίζουν όσους συστηματικά είναι εχθροί της Τουρκίας».

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Δείτε την κατάσταση που έχουν βρεθεί στην αντιπολίτευση. Λένε πως θα επιστρέψουν στο πρόγραμμα των F-35 το οποίο όμως έχει όρους υποχωρήσεων από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα… Ουσιαστικά χαιρετίζουν όσους συστηματικά είναι εχθροί της Τουρκίας. Δηλώνουν πως θα παραιτηθούν από τις προσπάθειες προστασίας των δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο και έτσι στέλνουν χαιρετίσματα στην Ελλάδα».

Στο ίδιο πλαίσιο ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ σημειώνοντας ότι η Άγκυρα βλέπει θετικά το σχετικό αίτημα της Φινλανδίας.  «Η Σουηδία δεν θα πρέπει να μπει στον κόπο να προσπαθήσει αυτή τη στιγμή. Δεν θα πούμε 'ναι' στο αίτημά τους για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ όσο εκείνοι επιτρέπουν το κάψιμο του Κορανίου», δήλωσε σε ομιλία του ενώπιον βουλευτών του κόμματός του, του AKP, στο κοινοβούλιο.

Ο Ερντογάν είχε επισημάνει την Κυριακή πως η Άγκυρα θα μπορούσε να συμφωνήσει στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πριν από τη Σουηδία και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε παρόμοιες δηλώσεις προχθές, Δευτέρα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ερντογάν: Επίθεση στην αντιπολίτευσή του - «Παραιτείστε από τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο»"

Σφοδρή επίθεση Ερντογάν στην αντιπολίτευση για τα F-35: «Στέλνετε χαιρετίσματα στην Ελλάδα»

Τη σφοδρή αντίδραση σχεδόν όλης της τουρκικής ηγεσίας, προκάλεσε η στάση της αντιπολίτευσης για τα μαχητικά F-35. Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να «γυρίσει μπούμερανγκ» στο συνασπισμό της αντιπολίτευσης τις υποσχέσεις της ότι χωρίς τον Ερντογάν στην εξουσία, η Τουρκία θα επιστρέψει στο πρόγραμμα των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35, ισχυριζόμενος ότι έτσι παραιτούνται από τα τουρκικά κυριαρχικά δικαιώματα και «χαιρετίζουν όσους συστηματικά είναι εχθροί της Τουρκίας».

«Δείτε την κατάσταση που έχουν βρεθεί στην αντιπολίτευση. Λένε πως θα επιστρέψουν στο πρόγραμμα των F-35 το οποίο όμως έχει όρους υποχωρήσεων από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα… Ουσιαστικά χαιρετίζουν όσους συστηματικά είναι εχθροί της Τουρκίας. Δηλώνουν πως θα παραιτηθούν από τις προσπάθειες προστασίας των δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο και έτσι στέλνουν χαιρετίσματα στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Σφοδρή επίθεση Ερντογάν στην αντιπολίτευση για τα F-35: «Στέλνετε χαιρετίσματα στην Ελλάδα»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news