facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Πυροτεχνουργοί: Τι «είδαν» στα γκαζάκια στο Ίδρυμα Μητσοτάκη -Aνακοίνωση ΝΔ

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο ο έλεγχος από το κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και οι πυροτεχνουργοί διαπίστωσαν ότι ο εμπρηστικός μηχανισμός αποτελείτο από γκαζάκια, μπιτόνι με εύφλεκτο υγρό και προσανάμματα.

Λίγο νωρίτερα ο σκοπός έξω από το κτίριο του Ιδρύματος «Κων. Μητσοτάκης» εντόπισε έναν άγνωστο την ώρα που τοποθετούσε τον εμπρηστικό μηχανισμό και προσπαθούσε να τον πυροδοτήσει βάζοντάς του φωτιά.

Τον καταδίωξε και στη θέα του αστυνομικού, ο κουκουλοφόρος έτρεξε να εξαφανιστεί. Ο αστυνομικός έσβησε με όποιο τρόπο μπορούσε την φωτιά πριν φθάσει στα γκαζάκια και ειδοποίησε να πάει κλιμάκιο του ΤΕΕΜ.

Λίγο αργότερα έφθασε το ειδικό ρομποτάκι εξουδετέρωσης και με ελεγχόμενη έκρηξη διαπίστωσαν από τι αποτελείτο ο εμπρηστικός μηχανισμός.

Οι αρχές εκτιμούν ότι πρόκειται για συμπαραστάτες του καταδικασμένου για την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα.

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η επίθεση θρασύδειλων τραμπούκων στο Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα τρομοκρατικών ενεργειών σε βάρος στόχων που σχετίζονται με τη Νέα Δημοκρατία.

Οι εχθροί της Δημοκρατίας στοχεύουν όσους την υπερασπίζονται και την ενδυναμώνουν. Αλλά η Δημοκρατία δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται από κανέναν. Αντίθετα με ό,τι επιδιώκουν οι υποστηρικτές του καταδικασμένου για 11 δολοφονίες, Δημήτρη Κουφοντίνα, η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει κράτος δικαίου»

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροτεχνουργοί: Τι «είδαν» στα γκαζάκια στο Ίδρυμα Μητσοτάκη -Aνακοίνωση ΝΔ"

Ο Στρατός της Λιβύης θα παραδώσει την ηγεσία μόνο σε έναν εκλεγμένο πρόεδρο

Ο στρατηγός Χαλέντ αλ Μαχιούμπ, του επιτελείου του αρχιστράτηγου Χαλίφα Χαφτάρ, δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, ότι θα παραδώσουν την ηγεσία του στρατού μόνο σε έναν δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο από τον λιβυκό λαό.

Η αποστολή της νέας κυβέρνησης στη Λιβύη, η οποία προέκυψε από το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης, στοχεύει στη διεξαγωγή προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στη χώρα τον ερχόμενο Δεκέμβριο, στις οποίες εκλογές ο λαός της Λιβύης θα εκφράσει τις φιλοδοξίες του άμεσα και ελεύθερα», πρόσθεσε ο αλ Μαχιούμπ

Ο Αλ Μαχιούμπ επεσήμανε ότι «όσο υπάρχουν ξένες δυνάμεις στη Λιβύη και μισθοφόροι του οποίους φέρνει καθημερινά η Τουρκία καθώς και εξοπλισμό, που βρίσκονται εκτός της εξουσίας του κράτους, παραμένει η ανάγκη για τη διατήρηση του οργανωμένου εθνικού στρατού».

echedoros-a

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Στρατός της Λιβύης θα παραδώσει την ηγεσία μόνο σε έναν εκλεγμένο πρόεδρο "

ΝΔ: Διαγραφή δύο στελεχών της που εμβολιάστηκαν εκτός σειράς στη Θεσσαλονίκη

Την αναστολή της κομματικής ιδιότητας των Δήμητρα Ακριτίδου και Δρόσου Τσαβλή ανακοίνωσε η Νέα Δημοκρατία, μετά την φερόμενη εμπλοκή τους στην υπόθεση των εμβολιασμών εκτός σειράς στα ιδρύματα «Άγιος Δημήτριος» και «Άγιος Παντελεήμονας» στη Θεσσαλονίκη, υπόθεση για την οποία έχει παρέμβει ο εισαγγελέας.

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Με απόφαση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Γιώργου Στεργίου αναστέλλεται η κομματική ιδιότητα των Δήμητρας Ακριτίδου και Δρόσου Τσαβλή καθώς και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτήν».

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, είχε ζητήσει τις παραιτήσεις των δύο στελεχών.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Ζέρβας, απάλλαξε των καθηκόντων της την αντιδήμαρχο Παιδείας Δήμητρα Ακριτίδου, ενώ κάλεσε και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Δρόσο Τσαβλή, να υποβάλει την παραίτησή του στο Σώμα, στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση.

Μέσω ανακοίνωσης, δε, ευχαρίστησε την αντιδήμαρχο κ. Ακριτίδου και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Τσαβλή για την έως τώρα προσφορά τους, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «λόγοι ηθικής τάξης δεν επιτρέπουν την παραμονή τους στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης».

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Διαγραφή δύο στελεχών της που εμβολιάστηκαν εκτός σειράς στη Θεσσαλονίκη"

Ανοίγουν ξανά οι λαϊκές αγορές που είχαν μπει σε αναστολή

Στα πλαίσια αναχαίτισης της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ελλάδα, το προηγούμενο διάστημα είχα αποφασιστεί η αναστολή λειτουργίας κάποιων λαϊκών αγορών. Ωστόσο, αυτό αλλάζει από αύριο.

«Από αύριο 27 Φεβρουαρίου ημέρα Σάββατο, επαναλειτουργούν οι λαϊκές αγορές στις περιοχές των οποίων είχε τεθεί σε αναστολή η λειτουργία τους τα Σαββατοκύριακα. Πχ Χαλκιδική, Εύβοια κλπ», έκανε γνωστό το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η είδηση γνωστοποιήθηκε με ανάρτηση στo Twitter του υπουργείου.

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοίγουν ξανά οι λαϊκές αγορές που είχαν μπει σε αναστολή"

Κύπρος: 272 κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες - Στο 0,62% το ποσοστό θετικότητας

Το υπουργείο Υγείας της Κύπρου ανακοίνωσε σήμερα 272 νέα περιστατικά κορωνοϊού (ποσοστό θετικότητας: 0,62%), τα οποία εντοπίστηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 34.181. Έγιναν συνολικά 43.958 τεστ.

Όπως ανακοίνωσε το αρμόδιο Υπουργείο, σήμερα δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι ασθενών, με τελική αιτία θανάτου την COVID-19 και συνεπώς ο συνολικός αριθμός θανάτων παραμένει 231. Στο μεταξύ, 80 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 17 σε σοβαρή κατάσταση. Τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινώς και το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία καθώς την Δευτέρα έχει προγραμματιστεί χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κύπρος: 272 κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες - Στο 0,62% το ποσοστό θετικότητας"

Ειδική αναφορά του Ν. Χαρδαλιά στις μετακινήσεις την Τσικνοπέμπτη

Ειδική αναφορά στην Τσικνοπέμπτη (4 Μαρτίου) έκανε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση της Παρασκευής, τονίζοντας ότι θα ισχύει ότι και τις άλλες ημέρες του lockdown. 

Πιο αναλυτικά, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε: «Τη συγκεκριμένη ημέρα ισχύει ότι ισχύει και για όλες τις υπόλοιπες μέρες, με απαγόρευση κυκλοφορίας και κατ’ εξαίρεση μετακίνηση των πολιτών με αποστολή SMS στο 13033 για του έξι λόγους, τους οποίους όλοι γνωρίζουμε.

Δεν θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση στα υφιστάμενα μέτρα γιατί όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, συγχρωτισμοί και μετακινήσεις μπορεί να έχουν εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες, καθώς συμβάλλουν αποφασιστικά στην εξάπλωση του ιού.

Ας περάσουμε την Τσικνοπέμπτη σε στενό κύκλο, ας περιοριστούμε στους ανθρώπους με τους οποίους έχουμε ούτως ή άλλως καθημερινή επαφή, ώστε να μην βρεθούμε, μετά από μερικές ημέρες αντιμέτωποι με μια νέα έξαρση της πανδημίας».

Το μήνυμά του για τον έναν χρόνο πό το πρώτο κρούσμα

Το δικό του μήνυμα για τον ένα χρόνο μετά από το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στη χώρα μας έστειλε, εμφανώς συγκινημένος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας.

«Ένα χρόνο μετά τον ερχομό της πανδημίας, έχουμε διανύσει μια τεράστια, μία πρωτοφανή πορεία. Μια πορεία δύσκολη, μια πορεία επίπονη, μια πορεία που μας έχει στερήσει πολλά, μας έχει απομακρύνει από όσα θεωρούσαμε δεδομένα. Τους ανθρώπους που αγαπάμε, τις καθημερινές μας συνήθειες, τα μικρά αλλά και μεγάλα πράγματα που κάνουν τη ζωή μας χαρούμενη. Ένα χρόνο μετά, έχοντας κοπιάσει και παλέψει με κάτι πρωτόγνωρο, συνεχίζουμε να δίνουμε όλοι μας καθημερινά μια σειρά από μικρές και μεγάλες μάχες για να φτάσουμε σιγά σιγά, με απέραντη υπομονή, με μοναδική καρτερία, στην υπέρτατη νίκη απέναντι στον αόρατο εχθρό», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα τόνισε: «Ένα χρόνο μετά, δίνουμε ακόμα τη μάχη μας. Νύχτα και μέρα, ξεπερνάμε τον εαυτό μας. Οι γυναίκες και οι άνδρες της Πολιτικής Προστασίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αστυνομίας, του ΕΟΔΥ, οι επιδημιολόγοι μας, τα στελέχη υγείας σε όλη τη χώρα. Όλοι παραμένουμε ταγμένοι σε αυτόν τον αγώνα, υπηρετώντας αυτό το μοναδικό πατριωτικό καθήκον. Ένα χρόνο μετά, όλοι μας πρέπει να νιώθουμε περήφανοι για όσα έχουμε επιτύχει. Μαζί, Πολιτεία και πολίτες έχουμε καταφέρει πολλά. Κι η ευγνωμοσύνη μας προς τον κάθε ένα από εσάς ξεχωριστά που με επιμονή, με καρτερία τηρεί τα μέτρα, είναι όχι μόνο δεδομένη, είναι απεριόριστη. Και πιστέψτε με, δεν το λέω αυτό συμβατικά - χωρίς τη δική σας προσπάθεια, χωρίς τις δικές σας θυσίες δεν θα είχαμε φτάσει ως εδώ», ενώ στη συνέχεια προσέθεσε: «Ένα χρόνο μετά, επιμένουμε. Είμαστε δίπλα στους πολίτες, στις αγωνίες τους, στις εύλογες ή μη απορίες τους, στις καλοπροαίρετες ή και άδικες ανησυχίες τους, δουλεύουμε όλοι μαζί για να βγάλουμε την πατρίδα μας από αυτή τη λαίλαπα. Γιατί το χρωστάμε στους γονείς μας, στα παιδιά μας, στους φίλους μας, στους ανθρώπους που αγαπάμε. Γιατί το οφείλουμε στη μνήμη όλων όσων τόσο άδικα, τόσο αναπάντεχα, έφυγαν από κοντά μας, έπεσαν στη μάχη απέναντι στον αόρατο εχθρό».

Ακόμη ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε: «Ένα χρόνο μετά, κοιτάμε πίσω μας και κρατάμε μόνο τον κοινό αγώνα, μόνο τις στιγμές αλληλεγγύης μπροστά στην απειλή. Δεν μένουν στη σκέψη μας ούτε αναθέματα, ούτε άδικες κατηγορίες, ούτε συνωμοσιολογικοί παραλογισμοί και ακραίες αντιδράσεις. Δεν λυγίζουμε, δεν αποκαρδιωνόμαστε, δεν υποχωρούμε. Όλοι είμαστε κουρασμένοι, όλοι είμαστε αγχωμένοι αλλά δεν είμαστε φοβισμένοι. Ένα χρόνο μετά, παλεύουμε ακόμα. Χωρίς διάθεση νουθεσίας, χωρίς να κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν. Με μόνη μας έννοια να πετύχουμε τον κοινό σκοπό, να μείνουμε όλοι ασφαλείς ως το τέλος αυτής της περιπέτειας. Αυτή είναι η φροντίδα μας, αυτή είναι η αγωνία μας, αυτό είναι το καθημερινό μας στοίχημα που για κάποιους από εμάς εξελίσσεται σε στοίχημα ζωής, σε στοίχημα ευθύνης απέναντι στην πατρίδα και τους πολίτες της».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η ελευθερία δεν αργεί». Συγκεκριμένα είπε: «Ένα χρόνο μετά, βλέπουμε επιτέλους το φως στην άκρη του τούνελ. Χάρη στο εμβόλιο, η ελευθερία δεν αργεί. Κι όχι τυχαία, η εθνική εκστρατεία για τον εμβολιασμό πήρε την κωδική ονομασία "Επιχείρηση Ελευθερία". Γιατί το ραντεβού για τον εμβολιασμό μας είναι ραντεβού απελευθέρωσης από τον αόρατο εχθρό - είναι ραντεβού ζωής».

«Ένα χρόνο μετά, σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για όσα έχετε κάνει. Για την κούραση που αντέχετε, για τη μάσκα που δεν ξεχνάτε, για κάθε φορά που είπατε "όχι" όταν τόσο ανάγκη είχατε να πείτε "δεν πειράζει". Ένα χρόνο μετά, έχουμε πορευτεί μαζί σε αυτό τον ανηφορικό δρόμο. Και μαζί ευχόμαστε οι επόμενοι μήνες να είναι μήνες ελευθερίας, μήνες δημιουργίας, μήνες ανάστασης για όλους μας. Συνεχίζουμε και να είστε σίγουροι, θα νικήσουμε», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ειδική αναφορά του Ν. Χαρδαλιά στις μετακινήσεις την Τσικνοπέμπτη"

Παράταση lockdown: Τι αλλάζει στα σύνορα από την 1η Μαρτίου

Νέα δεδομένα ισχύουν από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου, στις 6 το πρωί, μέχρι και τις 15 Μαρτίου, στις 6 το πρωί, για τα σύνορα στην Κακαβιά και στους Ευζώνες, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού από τις χερσαίες πύλες εισόδου, ισχύουν τα εξής για τους συνοριακούς σταθμούς Κακαβιάς και Ευζώνων:

– Το ωράριο εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς διαμορφώνεται από τις 7:00 έως τις 7:00 το απόγευμα (συμπεριλαμβανομένης και της διέλευσης φορτηγών οχημάτων), αντί από τις 7:00 το πρωί έως τις 11:00 το βράδυ που ίσχυε μέχρι τώρα.

– Το όριο των 700 ατόμων που είχαν δικαίωμα εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς διαμορφώνεται πλέον σε 400 άτομα ημερησίως.

– Υποχρεωτική χρήση ταχειών δοκιμασιών αντιγόνου (rapid tests) σε όλους τους εισερχόμενους στη χώρα από τους συγκεκριμένους σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων και των οδηγών φορτηγών.

– Σε περίπτωση ανίχνευσης θετικού κρούσματος δεν επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα.

– Όλοι οι εισερχόμενοι από τους σταθμούς αυτούς τίθενται υποχρεωτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες, εξαιρουμένων των οδηγών εμπορευματικών φορτηγών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση lockdown: Τι αλλάζει στα σύνορα από την 1η Μαρτίου"

Παράταση του «σκληρού lockdown» στην Αττική μέχρι τις 8 Μαρτίου - Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

Την επέκταση του lockdown στην περιοχή της Αττικής ανακοίνωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ενημερώνοντας, σε δεύτερο χρόνο, για την κατάσταση που επικρατεί στις «κόκκινες» περιοχές, καθώς και ποιες περιοχές παραμένουν σε καθεστώς «σκληρού lockdown».

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παραμονή της Αττικής στο «βαθύ κόκκινο» και την παράταση του σκληρού lockdown έως τις 8 Μαρτίου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε Πειραιά και Δυτικό τομέα, όπου φαίνεται η κατάσταση να έχει επιβαρυνθεί σημαντικά, ενώ επίβαρυμένη παρουσιπάζεται η κατάσταση σε πολλές περιοχές, όπως διαφαίνεται και από την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου: 



Πιο συγκεκριμένα ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε:

«Η εικόνα ακολουθεί αυξητικές τάσεις. Τα δεδομένα δεν είναι τα ίδια σε όλη την επικράτεια.

Ως εξ αυτών:

Στο «κόκκινο» μπαίνουν οι δήμοι Λευκάδας, εκτός του Μεγανησίου, Ηγουμενίτσας, Σύρου, Σάμου, Άρτας, Διδυμότειχου, Λοκρών (η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή στη Μαλεσίνα), Αμφιλοχίας, όλη η περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, όλη η περιφερειακή ενότητα Κορινθίας, με το Λουτράκι να είναι ιδιαίτερα έντονη.

Στους Δήμους Λαρίσης και Βόλου, παρακαλούμε τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί, ώστε να μην επιβληθούν νέα μέτρα.

Από το κόκκινο βγαίνουν οι δήμοι Τεμπών και Καρπάθου.

Στο «κόκκινο» παραμένουν οι Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας, Ηλείας (πλην των δήμων Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Αρχαίας Ολυμπίας), Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ρεθύμνου,  η Θάσος, ο Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο Δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων, οι δήμοι Ναυπλιέων και Άργους- Μηκυνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, καθώς και οι δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.

Από το «βαθύ κόκκινο» βγαίνει η Μύκονος και μπαίνει στο πορτοκαλί.

Στο «βαθύ κόκκινο» παραμένουν οι δήμοι Καλύμνου, Κορδελιού- Ευόσμου,  και οι νομοί Ευβοίας, Αχαΐας, Αρκαδίας και Αττικής.

Στην ενότητα του Πειραιά προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό, καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 80%, στα 1.342. Τόσο στο κέντρο, όσο και στις άλλες περιοχές. Θα ενταθούν οι έλεγχοι, ώστε να περιοριστεί η διασπορά.

Παρόμοια εικόνα και στον Δυτικό τομέα Αθηνών, φτάνοντας τα 1.036 ενεργά κρούσματα».

Αλλαγές στους συνοριακούς σταθμούς Ευζώνων και Κακκαβιάς

Νέα δεδομένα ισχύουν από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου, στις 6 το πρωί, μέχρι και τις 15 Μαρτίου, στις 6 το πρωί, για τους συνοριακούς σταθμούς Κακαβιάς και Ευζώνων, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού από τις χερσαίες πύλες εισόδου, ισχύουν τα εξής για τους συνοριακούς σταθμούς Κακαβιάς και Ευζώνων:

– Το ωράριο εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς διαμορφώνεται από τις 7:00 έως τις 7:00 το απόγευμα (συμπεριλαμβανομένης και της διέλευσης φορτηγών οχημάτων), αντί από τις 7:00 το πρωί έως τις 11:00 το βράδυ που ίσχυε μέχρι τώρα.

– Το όριο των 700 ατόμων που είχαν δικαίωμα εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς διαμορφώνεται πλέον σε 400 άτομα ημερησίως.

– Υποχρεωτική χρήση ταχειών δοκιμασιών αντιγόνου (rapid tests) σε όλους τους εισερχόμενους στη χώρα από τους συγκεκριμένους σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων και των οδηγών φορτηγών.

– Σε περίπτωση ανίχνευσης θετικού κρούσματος δεν επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα.

– Όλοι οι εισερχόμενοι από τους σταθμούς αυτούς τίθενται υποχρεωτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες, εξαιρουμένων των οδηγών εμπορευματικών φορτηγών.

Από την Δευτέρα 1η Μαρτίου οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν εφοδιάσει τους εργαζόμενους με νέες βεβαιώσεις έως τις 8 Μαρτίου.

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε:

«Στα 1.500 την ημέρα ο μέσος όρος των κρουσμάτων. Στα 12.000 κρούσματα τα ενεργά. Καθημερινά εισάγονται 260 άνθρωποι στα νοσοκομεία. Η πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής είναι εμφανής. Η κάλυψη στις ΜΕΘ είναι στο 88%. Στην Αττική σημαντική αύξηση στον Πειραιά, με περισσότερα από 1.100 ενεργά κρούσματα και στον Δυτικό τομέα με περισσότερα από 1.000 ενεργά κρούσματα.

Αυτή τη βδομάδα είχαμε πολλές μικρές εξάρσεις. Με τόσες πολλές εστίες δεν μπορεί να σβήσει η φωτιά.

Δεν παρατηρήθηκε το ποσοστό μείωσης που περιμέναμε στην Αττική μετά τα νέα μέτρα. Συμβάλλει σημαντικά η αύξηση των μεταλλαγμένων στελεχών, που μεταδίδονται πολύ περισσότερο.

Η πλειοψηφία των πολιτών ακολουθεί τα μέτρα και δημιουργεί ένα τείχος προστασίας για τους υπόλοιπους.

Μελέτη στο Ισραήλ έδειξε ότι μειώνεται σε πολύ υψηλό ποσοστό η μεταδοτικότητα και η σοβαρή νόσηση».

Σε ερώτηση για το παιδί που παρουσίασε πολυφλεγμονώδες σύνδρομο, η κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε: «Το όντως παιδί παρουσίασε πολυφλεγμονώδες σύνδρομο, το οποίο σχετίζεται με τον κορωνοϊό. Είναι ένα σύνδρομο αρκετά σπάνιο, αλλά έχουμε και στην Ελλάδα τέτοιες περιπτώσεις. Σε παγκόσμια κλίμακα, ένα στα 150 παιδιά που προσβάλλονται από κορωνοϊό, θα παρουσιάσουν αυτό το σύνδρομο».

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε:

«Στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων και η πίεση στα νοσοκομεία. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν ανά 300 την ημέρα. Με βάση αυτά τα στοιχεία, αναμένουμε μία μικρή αύξηση στις ΜΕΘ.

Στη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκε αύξηση στο 25%, αλλά ακόμη δεν έχουμε σημαντική πίεση στο ΕΣΥ.

Σημαντική είναι η πτώση της επίπτωσης στους άνω των 65. Αυτό δείχνει ότι ο εμβολιασμός βοηθά στις μεγάλες ηλικίες».

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε:

«Σήμερα έγιναν πάνω από 28.000 εμβολιασμοί και έχουμε φτάσει στους 850.000 εμβολιασμούς. Μέχρι στιγμής έχουμε πετύχει ένα μόλις 0,36% ποσοστό απωλειών εμβολιασμών.

Τι είναι αυτός ο μηχανισμός αναπλήρωσης. Τα εμβόλια έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής. Της Pfizer έχουν διάρκεια ζωής μόλις 5 ημέρες. Μετά το πετάμε. Κάθε ημέρα λαμβάνουμε έναν αριθμό αδιάθετων δόσεων. Το ποσοστό αντιστοιχεί σε 500-600 αδιάθετες δόσεις κάθε μέρα. Τότε ξεκινά η διαδικασία εντοπισμού για την αναπλήρωση. Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν δείξει μία πολύ καλή λειτουργία.

Εμείς, όπου δεν μπορούμε να αναπληρώσουμε τις δόσεις, μπορούμε να καλέσουμε γενικό πληθυσμό, αν δεν βρεθούν από ένοπλες δυνάμεις ή τα επόμενα ραντεβού. Αυτό έχει συμβεί σε ελάχιστες περιπτώσεις, όπως σε ακριτικά νησιά, ή στην Αττική, λόγω της κακοκαιρίας.

Με αυτόν τον τρόπο έχουμε πετύχει το μικρό αυτό ποσοστό απωλειών.

Στην περίπτωση που κάποιος παρακάμψει τη λίστα. Η διαφάνεια είναι αδιαπραγμάτευτη. Διερευνούμε όλες τις περιπτώσεις και όπου υπάρχει παράβαση, ενεργοποιούμε τις κυρώσεις και όλη τη διαδικασία. Δεν υπάρχει κανένα απαραβίαστο σύστημα. Θα διερευνήσουμε κάθε καταγγελία και υπόθεση και θα επιβληθούν κυρώσεις. Ο εμβολιασμός δεν είναι ένα παιχνίδι κλέφτη και αστυνόμου. Είναι πάνω από 200.000 οι φάκελοι που έχουμε ελέγξει».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Παράταση του «σκληρού lockdown» στην Αττική μέχρι τις 8 Μαρτίου - Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»"

Το ERTFLIX αλλάζει: μάθε τις καινούργιες κατηγορίες

Ανανεώνεται και κάνει πολλές αλλαγές με σκοπό να γίνει ακόμα πιο εύχρηστο στους τηλεθεατές και να μπορούν να βρίσκουν ευκολότερα ό,τι επιθυμούν να παρακολουθήσουν από το περιεχόμενό του.

Όσοι επισκέπτονται λοιπόν το ERTFLIX, τη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ, θα βρίσκουν περισσότερες από 30 νέες κατηγορίες, αλλά πλέον με πιο εύχρηστη ταξινόμηση των ταινιών, των ξένων σειρών και αυτών της ΕΡΤ, καθώς και των δεκάδων ντοκιμαντέρ που φιλοξενούνται στο «μπουκέτο» του. Βασικός σκοπός του νέου σχεδιασμού είναι να ενημερώνονται οι επισκέπτες, άμεσα και εύκολα, για τις αλλαγές (αφίξεις, περίοδος διαθεσιμότητας προγραμμάτων) στο περιεχόμενο της πλατφόρμας, που εμπλουτίζεται διαρκώς.

Έτσι, στην κατηγορία «ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ» μπορείτε άμεσα να ενημερωθείτε για τις σειρές, τις ταινίες και τα προγράμματα, που είναι τα πιο δημοφιλή στο ERTFLIX, κάθε εβδομάδα.

Η νέα κατηγορία «ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΙΝ ΤΑ ΚΑΤΕΒΑΣΩ» πληροφορεί το κοινό για τις ταινίες και τις σειρές, που σύντομα δεν θα είναι διαθέσιμες στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα. Η ελληνική κωμωδία «Στάκαμαν», το κοινωνικό δράμα, βρετανοαμερικανικής συμπαραγωγής «Νόμος περί τέκνων» (The children act), η γαλλική κωμωδία «Υπόθεση πολύ οικογενειακή» (Family Business), είναι μόνο μερικές από τις ταινίες που επιβάλλεται να μη χάσετε.

Η κατηγορία «ΛΥΣΤΕ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ» περιέχει σειρές και ταινίες γεμάτες σασπένς, που σας κρατούν καθηλωμένους, από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό, μπροστά στις οθόνες σας. Οι βαθμοί δυσκολίας για τα «κλειδιά» της υπόθεσης διαφέρουν, όμως τα στοιχεία βρίσκονται κρυμμένα παντού. Οι νέες «Περιπέτειες του Ηρακλή Πουαρό», η νουάρ σειρά «Babylon Berlin», η αμερικανική ταινία μυστηρίου «Θανάσιμος επισκέπτης» (Untraceable) και η αμερικανική σειρά επιστημονικής φαντασίας «Πρόγραμμα Blue Book» βάζουν γρίφους για επίδοξους ντετέκτιβ.

Το «ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΟΥΤΙ» είναι πλέον μια ξεχωριστή κατηγορία, που φιλοξενεί όλα τα επεισόδια της δημοφιλούς, εβδομαδιαίας μουσικής εκπομπής, με τον Νίκο Πορτοκάλογλου, τη Ρένα Μόρφη και τους καλεσμένους τους.

Η κατηγορία «ERTFLIX ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ» περιλαμβάνει όλες τις παραγωγές της ΕΡΤ με θέμα την ελληνική παραδοσιακή μουσική. Από την ταξιδιωτική εκπομπή «Κυριακή στο χωριό» στη «Σύγχρονη παραδοσιακή μουσική» και το «Αλάτι της γης» μέχρι την εκπομπή «Κάθε τόπος και τραγούδι», η μουσική παράδοση του τόπου μας περνάει από τις οθόνες μας.

Τέλος, η μεγάλη ποικιλία των ντοκιμαντέρ μοιράστηκε στις ειδικές κατηγορίες: «ΦΥΣΗ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ», «ΤΑΞΙΔΙ», «ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΑΝΘΡΩΠΟΣ», «ΤΕΧΝΗ», «ΕΥ ΖΗΝ», ώστε να γίνεται ακόμα πιο εύκολα η πλοήγηση ανάμεσα στους 60 διαφορετικούς τίτλους και τα επεισόδιά τους.

Οι νέες κατηγορίες είναι με αμεσότητα και χιούμορ, κάτι που ταιριάζει άλλωστε και στο χαμογελαστό λογότυπο του ERTFLIX, κι έρχονται για να τονίσουν την εξωστρέφεια, αλλά και τον social χαρακτήρα της ψηφιακής πλατφόρμας της ΕΡΤ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Το ERTFLIX αλλάζει: μάθε τις καινούργιες κατηγορίες"

ΕΕ: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού πρέπει να χορηγηθεί το συντομότερο δυνατόν

Μετά τις συζητήσεις στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έκδοση ενός ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τάσσεται υπέρ της επίσπευσης της χορήγησής του.

«Το πιστοποιητικό αυτό μπορεί να διευκολύνει ειδικά τους διασυνοριακά μετακινούμενους εργαζόμενους, όσους κάνουν επαγγελματικά ταξίδια ή όσους ταξιδεύουν για διακοπές. Πρέπει να διευκρινίσουμε αμέσως τις λεπτομέρειες για την έκδοσή του. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού πρέπει να χορηγηθεί το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε σε συνέντευξη του η οποία θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας «Rheinische Post».

Ταυτόχρονα, ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πολιτικός τάχθηκε κατά των μονομερών εθνικών δράσεων εντός της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοιού. «Οι μονομερείς εθνικές δράσεις δυσκολεύουν την καθημερινή ζωή πολλών ανθρώπων και ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να το αποτρέψει αυτό», δήλωσε ο Βέμπερ, ο οποίος χαρακτήρισε τις συζητήσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έκδοσή του «σημαντικό μήνυμα».

Η εκπρόσωπος των Πρασίνων (Die Gruenen) για ευρωπαϊκά θέματα στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag), Φραντσίσκα Μπράντνερ, δήλωσε επίσης στην «Rheinische Post», ότι θεωρεί «αναγκαία την ομοιόμορφη εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρειαζόμαστε επίσης μια κοινή βάση δεδομένων, συμφωνημένους κανόνες για την αναγνώριση των διαγνωστικών τεστ και -στην περίπτωση των ταξιδιών- για την καραντίνα. Είναι σημαντικό να υπάρχει μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση και όχι ένα ευρωπαϊκό μωσαϊκό», τόνισε.

«Ο σχεδιασμός του πιστοποιητικού εμβολιασμού πρέπει να συζητηθεί προσεκτικά και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εάν τα εμβολιασμένα άτομα εξακολουθούν να είναι μεταδοτικά. Υπάρχει επίσης το ζήτημα πόσο γρήγορα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει την έκδοση ενός ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού», πρόσθεσε η Πράσινη πολιτικός.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού πρέπει να χορηγηθεί το συντομότερο δυνατόν"

Κορωνοϊός: Στα 1.790 τα νέα κρούσματα - 371 οι διασωληνωμένοι, 29 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.790, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 188.201 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 62  θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.462 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 29, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.439 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 371 (71.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 84.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.326 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 270 (ημερήσια μεταβολή -7.53%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 273 ασθενείς.

Hλικιακή κατανομή: Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη). 

 Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία είπε ότι το επιδημιολογικο φορτίο αυξήθηκε με τα ενεργά κρούσματα να ανέρχονται πλέον στα 12.000.

"Δεν παρατηρήθηκε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου" όπως αναμέναμε, είπε, αναφερόμενη ιδιαίτερα στην Αττική. Λόγω ίσως κούρασης τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει ακόμα και επανέλαβε την σημασία της ατομικής ευθύνης και τήρησης των μέτρων προστασίας. Είχαμε πολλές μικρές εξάρσεις στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας, που προέρχονται από συνεστιάσσεις σε σπίτια, εργασιακούς χώρους, κλειστές δομές.

Ανησυχεί τους επιστήμονες η αύξηση των νοσηλειών, των διασωληνωμένων ασθενών και η διασπορά των μεταλλάξεων, (βρετανική και νοτιοαφρικανική μετάλλαξη ενώ ταυτοποιήθηκε και το νέο στέλεχος της Ουγκάντα). Στην επικράτεια το επιδημιολογικό φορτίο παρέμεινε σταθερό, με τον κυλιόμενο μέσο όρο των 7 ημερών να ανέρχεται σε 1.500 νέα κρούσματα.

Ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, υπολογίζεται στα 12.000 κρούσματα. Μίλησε για αύξηση στον αριθμό των νέων νοσηλειών που ξεπέρασαν τα 2.500 άτομα, σημειώνοντας ότι υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας, με το 88% των ΜΕΘ Covid να είναι κατειλημμένες. Την τελευταία εβδομάδα, είπε, παρατηρήθηκε αύξηση των θανάτων η οποία θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες..

Αναφερόμενη στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων η κα Παπαευαγγέλου είπε ότι κανένας από τους υπερήλικες που μολύνθηκε από τον ιό και είχε λάβει το εμβόλιο δεν νόσησε σοβαρά.  «Στο νοσοκομείο Αττικόν που εργάζομαι κανείς δεν μπήκε στη ΜΕΘ» αποκάλυψε επίσης και έκανε εκ νέου έκκληση σε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι οι ΜΕΘ επιβαρύνθηκαν 12% την τελευταία εβδομάδα στην επικράτεια και τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένουμε αύξηση των θανάτων και των εισαγωγών. 

Στο 0,36% οι αδιάθετες δόσεις

Σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί, μέχρι στιγμής, 28.500 εμβολιασμοί και συνολικά οι εμβολιασμοί έχουν φτάσει τους 850.000, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε πως λειτουργεί ο μηχανισμός αναπλήρωσης που σκοπό έχει καμία δόση εμβολίου χαμένη, κάθε δόση είναι πολύτιμη. Μέχρι στιγμής όπως είπε ένα πολύ μικρό ποσοστό δόσεων έχουν μείνει αδιάθετες, περίπου γύρω στο 0,36% και η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως. Πρόσθεσε ότι διερευνούνται όλες οι περιπτώσεις παράβασης της λίστας εμβολιασμού. 

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή ανά Περιφερειακή Ενότητα

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 35
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 93
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 32
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 12
ΑΡΤΑΣ 11
ΑΧΑΪΑΣ 122
ΒΟΙΩΤΙΑΣ 24
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 98
ΓΡΕΒΕΝΩΝ 7
ΔΡΑΜΑΣ 1
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 32
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 94
ΕΒΡΟΥ 5
ΕΥΒΟΙΑΣ 28
ΖΑΚΥΝΘΟΥ 2
ΗΛΕΙΑΣ 16
ΗΜΑΘΙΑΣ 15
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 45
ΘΑΣΟΥ 5
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 17
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 150
ΘΗΡΑΣ 2
ΙΘΑΚΗΣ 1
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 16
ΚΑΒΑΛΑΣ 13
ΚΑΛΥΜΝΟΥ 13
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 16
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 3
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 212
ΚΕΡΚΥΡΑΣ 7
ΚΙΛΚΙΣ 5
ΚΟΖΑΝΗΣ 18
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 31
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 2
ΛΑΡΙΣΑΣ 56
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 2
ΛΕΣΒΟΥ 6
ΛΕΥΚΑΔΑΣ 7
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 7
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 9
ΝΑΞΟΥ 7
ΝΗΣΩΝ 16
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 78
ΞΑΝΘΗΣ 1
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 167
ΠΕΛΛΑΣ 3
ΠΙΕΡΙΑΣ 8
ΠΡΕΒΕΖΑΣ 6
ΡΕΘΥΜΝΟΥ 17
ΡΟΔΟΠΗΣ 1
ΡΟΔΟΥ 35
ΣΑΜΟΥ 6
ΣΕΡΡΩΝ 10
ΣΥΡΟΥ 2
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 10
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 54
ΦΛΩΡΙΝΑΣ 1
ΦΩΚΙΔΑΣ 2
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 14
ΧΑΝΙΩΝ 6
ΧΙΟΥ 8
ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 61

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 1.790 τα νέα κρούσματα - 371 οι διασωληνωμένοι, 29 θάνατοι"

«Ναι» στο κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Τη χρήση του κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron για την COVID-19 συνιστά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων με ανακοίνωσή του την Παρασκευή.

Ειδικότερα, ο EMA ανακοίνωσε ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων που αναπτύχθηκε από την Regeneron Pharmaceuticals μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19 που δεν χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Η σύσταση αυτή μπορεί τώρα να χρησιμοποιηθεί ως κατευθυντήρια οδηγία μεμονωμένα στα ευρωπαϊκά έθνη για την πιθανή χρήση του συνδυασμού casirivimab και imdevimab πριν από την έκδοση της αδειοδότησής του, ανακοινώνει ο EMA.

Το κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron έλαβε άδεια για επείγουσα χρήση στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο και χορηγήθηκε στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όταν είχε προσβληθεί από την COVID-19.

«Όσον αφορά την ασφάλεια, οι περισσότερες παρενέργειες που αναφέρθηκαν ήταν ήπιες ή μέτριες, ωστόσο έχουν υπάρξει αντιδράσεις που σχετίζονται με την έγχυση (συμπεριλαμβανομένων αλλεργικών αντιδράσεων) και θα πρέπει να παρακολουθούνται», σύμφωνα με τον EMA.

Η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ σημείωσε ότι η αξιολόγηση σε πραγματικό χρόνο του συνδυασμού αυτού αντισωμάτων συνεχίζεται και θα αποτελέσει τη βάση για την σύστασή της για μια υπό όρους άδεια κυκλοφορίας στην ΕΕ. Η EMA αξιολογεί επίσης τις θεραπείες αντισωμάτων των Eli Lilly και Celltrion, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

H Regeneron ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι ανεξάρτητη επιτροπή διαπίστωσε ότι η θεραπεία αυτή έχει «σαφή κλινική αποτελεσματικότητα» στη μείωση των ποσοστών νοσηλειών και θανάτων σε ασθενείς.

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Στις 11 Μαρτίου η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων
 
Στο μεταξύ, στις 11 Μαρτίου αναμένεται να δώσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) τη γνωμοδότησή του για το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της Covid-19, όπως μεταδίδει το Bloomberg News.

Η αμερικανική φαμρακευτική εταιρεία ανακοίνωσε εντός τους Φεβρουαρίου ότι υπέβαλε αίτηση για την υπό όρους αδειοδότηση του εμβολίου της στον EMA.

Την περασμένη εβδομάδα, η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε ότι είναι πιθανό να γνωμοδοτήσει στα μέσα Μαρτίου σχετικά με την έγκριση ή μη του εμβολίου, η αξιολόγηση του οποίου γίνεται με ταχείες διαδικασίες, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Αν εγκριθεί, το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα είναι το τέταρτο που θα αδειοδοτηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τα εμβόλια των Pfizer Inc/BioNTech SE, της Moderna Inc και των AstraZeneca Plc-Oxford.

Ο EMA εν έχει απαντήσει στο αίτημα του Reuters για τον σχολιασμό της πληροφορίας που μετέδωσε το Bloomberg News.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ναι» στο κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων"

Κορωνοϊός - Ολλανδία: Σωστή η απαγόρευση κυκλοφορίας σύμφωνα με το Εφετείο - Νίκη για την κυβέρνηση Ρούτε

Ολλανδικό εφετείο αποφάσισε σήμερα πως η κυβέρνηση σωστά επέβαλε νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στο πλαίσιο της μάχης κατά του κορωνοϊού, ανατρέποντας διαταγή κατώτερου δικαστηρίου που είχε προκαλέσει σύγχυση για το μέτρο την περασμένη εβδομάδα.

Σε μια σαφή νίκη για την κυβέρνηση, το εφετείο έκρινε πως νόμιμα χρησιμοποίησε εξουσίες έκτακτης ανάγκης προκειμένου να επιβάλει την απαγόρευση κυκλοφορίας, την πρώτη στην Ολλανδία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και πως απέδειξε επαρκώς ότι το μέτρο ήταν απαραίτητο προκειμένου να αναχαιτισθεί η πανδημία.

Δικαστήριο της Χάγης είχε κρίνει την περασμένη εβδομάδα πως η κυβέρνηση απέτυχε να καταστήσει σαφές γιατί χρειάζονταν εξουσίες έκτακτης ανάγκης σε αυτό το στάδιο της πανδημίας, παίρνοντας το μέρος ακτιβιστών κατά του lockdown που είχαν προσφύγει σε αυτό.

Η απόφαση της περασμένης Παρασκευής είχε μικρές πρακτικές επιπτώσεις, καθώς η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα παρέκαμψε τη διαταγή να άρει την απαγόρευση κυκλοφορίας εγκρίνοντας έναν νέο νόμο που της έδωσε μια πιο στέρεα νομική βάση.

Παρέτεινε επίσης τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας (9.00 μ.μ.- 4.30 π.μ.) για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, έως τις 15 Μαρτίου, καθώς ειδικοί προειδοποίησαν για ένα επικείμενο νέο κύμα μολύνσεων.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας οδήγησε σε πολυήμερες ταραχές από διαδηλωτές κατά του lockdown όταν τέθηκε σε ισχύ στις 23 Ιανουαρίου.

Είναι μέρος ενός lockdown στο οποίο μπαρ, εστιατόρια και μη απαραίτητα καταστήματα έχουν κλείσει εδώ και μήνες.

Ο αριθμός των νέων μολύνσεων από κορωνοϊό στην Ολλανδία αυξήθηκε περίπου κατά 20% την εβδομάδα έως και την περασμένη Τρίτη (23/2), σύμφωνα με τα στοιχεία, ενώ ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων θετικών διαγνώσεων από την έναρξη της πανδημίας ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός - Ολλανδία: Σωστή η απαγόρευση κυκλοφορίας σύμφωνα με το Εφετείο - Νίκη για την κυβέρνηση Ρούτε"

Αγλαΐα Κυριακού: 5χρονο παιδί νοσηλεύεται με υπερφλεγμονώδες σύνδρομο μετά από Covid

Ένα ακόμη περιστατικό παιδιού που εμφάνισε επιπλοκές μετά από τη νόσησή του από Covid νοσηλεύεται διασωληνωμένο σε ΜΕΘ δημόσιου νοσοκομείου και συγκεκριμένα στο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού". Πρόκειται για ένα 5χρονο παιδί, το οποίο λίγες εβδομάδες πριν είχε νοσήσει από κορονοϊό.

Το ανήλικο παιδί δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Είχε νοσήσει από κορονοϊό πριν από μερικές εβδομάδες, ενώ σήμερα το τεστ του για SARS-COV-2 είναι αρνητικό.

Το υπερφλεγμονώδες σύνδρομο, ωστόσο, εμφανίζεται συνήθως στα παιδιά ως επιπλοκή του κορονοϊού, από 2 έως 4 εβδομάδες μετά τη νόσηση από Covid.

Το 5χρονο παιδί εμφάνισε προβλήματα στην καρδιά του, καθώς τα παιδιά με σχετιζόμενο με την COVID-19 πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C) συνήθως εμφανίζουν shock, καρδιακές αρρυθμίες, περικαρδιακή συλλογή και διάταση/ανεύρυσμα των στεφανιαίων αρτηριών.

Τα συμπτώματα αυτά ανάγκασαν τους γιατρούς να αποφασίσουν τη διακομιδή του στο «Ωνάσειο», ενώ την περασμένη Παρασκευή επέστρεψε εκ νέου στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων, όπου παραμένει διασωληνωμένο.

iatropedia

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγλαΐα Κυριακού: 5χρονο παιδί νοσηλεύεται με υπερφλεγμονώδες σύνδρομο μετά από Covid"

Εισήγηση λοιμωξιολόγων: Μία εβδομάδα παράταση lockdown στην Αττική

Παράταση του lockdown στην Αττική έως τις 7 Μαρτίου εισηγούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί της Eπιτροπής των λοιμωξιολόγων που συνεδριάζουν σήμερα. 

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρού lockdown και σε άλλες επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, μεταδίδει ο Σκάι.

Αν η εισήγηση γίνει δεκτή από την κυβέρνηση, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και τα καταστήματα του λιανεμπορίου, ενώ η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 21:00 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 18:00 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα. 

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν στην απογευματινή ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά

Αργά το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση (ξεκίνησε 10 το πρωί) της ολομέλειας της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας που εξετάζει τα επιδημιολογικά δεδομένα ιδίως της Αττικής, καθώς και την παράταση του lockdown που θεωρείται βέβαιη για τουλάχιστον άλλη μια εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταδίδει η ΕΡΤ.

Σε κάθε περίπτωση το άνοιγμα θα είναι σταδιακό και υπό προϋποθέσεις αναφέρουν οι πληροφορίες. Είναι σαφές πλέον ότι και τις επόμενες ημέρες αναμένεται υψηλός αριθμός κρουσμάτων και εκτιμάται ότι χρειάζεται χρόνος τουλάχιστον δύο εβδομάδων για να υπάρξει αποσυμπίεση στο σύστημα Υγείας.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Εισήγηση λοιμωξιολόγων: Μία εβδομάδα παράταση lockdown στην Αττική"

Προσοχή: Νέα έντυπα μετακίνησης εργαζομένων από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου

Νέα έντυπα μετακίνησης θα χρειαστούν οι εργαζόμενοι από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου για την εκτέλεση της εργασίας τους. Οι νέες βεβαιώσεις, όπως επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του, θα έχουν ισχύ έως και τη Δευτέρα 8 Μαρτίου.

Από την Τρίτη 9 Μαρτίου οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να χορηγήσουν εκ νέου βεβαιώσεις κίνησης οι οποίες δύνανται να έχουν ισχύ έως 14 ημέρες.

Ακολουθεί η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

Από τη Δευτέρα 1/3/2021 οι εργοδότες υποχρεούνται να έχουν εφοδιάσει τους εργαζόμενούς τους με νέες βεβαιώσεις κίνησης για την εκτέλεση της εργασίας τους, οι οποίες μπορούν να έχουν διάρκεια ισχύος κατά ανώτατο όριο έως και τη Δευτέρα 8/3/2021. Από την Τρίτη 9/3/2021 οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να χορηγήσουν εκ νέου βεβαιώσεις κίνησης οι οποίες δύνανται να έχουν ισχύ έως 14 ημέρες.

Οι βεβαιώσεις αυτές μπορούν να εκδίδονται από 25/2/2021. Χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ»  του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη, η οποία  χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση-εργοδότη.

Υπενθυμίζεται ότι δεν χορηγείται βεβαίωση κίνησης σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε:

α) καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας,
β) τηλεργασία και
γ) νόμιμη άδεια

και οι οποίοι μπορούν να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.

Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους

Με έντυπο μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» ή από τον ιστότοπο forma.gov.gr μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. Οφείλουν να φέρουν μαζί με εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση. Ειδικώς οι επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.

Τέλος, με νέο έντυπο μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

 newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » " Προσοχή: Νέα έντυπα μετακίνησης εργαζομένων από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου"

Στις φυλακές Τρίπολης ο Δημήτρης Λιγνάδης

Στις φυλακές Τρίπολης οδηγήθηκε ο Δημήτρη Λιγνάδης. Στις 14:30, παρελήφθη από τη ΓΑΔΑ όπου κρατείτο, από όχημα της Διεύθυνσης Μεταγωγών και μεταφέρεται στις φυλακές στην Τρίπολη.

Στο Κατάστημα Κράτησης Τρίπολης θα κρατηθεί καθώς κρίθηκε προφυλακιστέος για δύο πράξεις βιασμού.

Το κατάστημα κράτησης διαθέτει ειδική πτέρυγα για περιπτώσεις κατηγορουμένων σχετικά με αδικήματα κατά της γεννετήσιας αξιοπρέπειας

Ο σκηνοθέτης, με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος. Ο ίδιος, κατά την πολύωρη απολογία του, αρνήθηκε την κατηγορία που του έχει απαγγελθεί. Σε δήλωσή του ο συνήγορoς του σκηνοθέτη Αλέξης Κούγιας ανέφερε αμέσως μετά: «Ήταν μία πολύ δύσκολη διαδικασία. Θα προσφύγουμε κατά της διάπραξης της ανακρίτριας για την προσωρινή κράτηση. Είναι μία δικογραφία χωρίς στοιχεία, μία δικογραφία που αν δεν ήταν ο Λιγνάδης, θα ήταν με συνοπτικές διαδικασίες ελεύθερος». Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου αποχώρησε από τα δικαστήρια χωρίς να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Ο σκηνοθέτης υποστηρίζει πως το χρονικό διάστημα κατά το οποίο κατηγορείται ότι προέβη στις αξιόποινες πράξεις που του αποδίδονται, βρισκόταν σε άλλα μέρη. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Λιγνάδης θα προσκομίσει ένα ημερολόγιο στο οποίο κατέγραφε γενικά τις κινήσεις του αλλά και το πού βρισκόταν τα δύο επίμαχα διαστήματα.

Στις 2 Αυγούστου 2010, υποστηρίζει ότι δεν ήταν στο σπίτι του στο Μεταξουργείο, σύμφωνα με την πρώτη μήνυση, αλλά στην Αίγυπτο, ενώ για τη δεύτερη υπόθεση τον Αύγουστο του 2015 υποστηρίζει ότι δεν ήταν στην Επίδαυρο αλλά στην Ιθάκη, στο σπίτι της φίλης του, πρώην υπουργού Πολιτισμού Ελένης Κούρκουλα, μαζί με τον ιδιοκτήτη του Action 24 Διονύση Παναγιωτάκη και τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Στις φυλακές Τρίπολης ο Δημήτρης Λιγνάδης"

Λευτέρης Αυγενάκης: «Γυαλιά-καρφιά» το γραφείο του – Η αντίδραση του υφυπουργού Αθλητισμού στα social media (pics)

Άγνωστοι εισέβαλαν το μεσημέρι της Παρασκευής στο πολιτικό γραφείο του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκη, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το περιστατικό σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ με ανάρτηση του στα social media, που κάνει λόγο για «τρομοκρατικές επιθέσεις».

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το cretalive.gr, μία ομάδα περίπου 10 ατόμων, εισέβαλε στο γραφείο του Λευτέρη Αυγενάκη και προχώρησε σε εκτεταμένες ζημιές. Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες παρακάτω, οι εισβολές έγραψαν και συνθήματα στους τοίχους για τον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα. 

Στο γραφείο του κ. Αυγενάκη, σύμφωνα με το cretalive.gr, έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις και η σήμανση. 

Δείτε φωτογραφίες:

Το σχόλιο του Λευτέρη Αυγενάκη

Το περιστατικό σχολίασε ο Λευτέρης Αυγενάκης με ανάρτηση του στα social media, που κάνει λόγο για «τρομοκρατικές επιθέσεις». «Ο στόχος και οι μέθοδοι που επέλεξαν τα εν λόγω κατευθυνόμενα πρόσωπα, καθόλου δεν εξυπηρετεί τη μεθόδευσή τους» αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ. 

 

Και προσθέτει: «Όταν οι αντιεξουσιαστές πραγματοποιούν τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως αυτή που συνέβη σήμερα στο Πολιτικό μου Γραφείο στο Ηράκλειο, τότε αυτές στρέφονται εναντίον όλης της κοινωνίας του Ηρακλείου και της Κρήτης, κοινωνίας στης οποίας την υπηρεσία έχω αποδείξει κατά τα χρόνια της πολιτικής μου διαδρομής, ότι βρίσκομαι με αφοσίωση, σεβασμό και εργατικότητα.

Όσοι βρίσκονται πίσω από αυτή την πρακτική πολιτικής βίας, οφείλουν να συναισθανθούν το βάρος της ευθύνης που αναλαμβάνουν απέναντι στη δημοκρατική ομαλότητα, απέναντι στο σύνολο των συμπολιτών μας, οι οποίοι δίνουν σκληρούς καθημερινούς αγώνες, αλλά και στην Πατρίδα συνολικά.

Οι γνωστές επικίνδυνες περιθωριακές ομάδες αυταρχικής νοοτροπίας δεν τρομοκρατούν κανέναν. Η κυβέρνηση ούτε τρομοκρατείται, ούτε εκβιάζεται. Υπερασπίζεται σταθερά και αταλάντευτα τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Αναμένω την καταδίκη απ΄ όλα τα κόμματα με τον κατηγορηματικότερο τρόπο της πρακτικής βίας που στρέφεται εναντίον του ίδιου του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος».

Ταραντίλης: Η κυβέρνηση ούτε τρομοκρατείται, ούτε εκβιάζεται

Με μια ιδιαίτερα αυστηρή ανακοίνωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, καταδίκασε την επίθεση που σημειώθηκε στο πολιτικό γραφείο του Λευτέρη Αυγενάκη. 

Όπως είπε, «σε συνέχεια των τραμπούκικων επιθέσεων από υποστηρικτές του καταδικασμένου για 11 δολοφονίες Δ. Κουφοντίνα, στόχος αυτή τη φορά έγινε το Πολιτικό Γραφείο του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη στο Ηράκλειο». 

«Οι επιθέσεις τους, ας το καταλάβουν καλά, πέφτουν στο κενό. Η Κυβέρνηση ούτε τρομοκρατείται, ούτε εκβιάζεται. Υπερασπίζεται απαρέγκλιτα τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου» πρόσθεσε ο κ. Ταραντίλης.

«Αυτό κάνει κι αυτό θα συνεχίσει να κάνει», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

cretalive
Διαβάστε Περισσότερα » "Λευτέρης Αυγενάκης: «Γυαλιά-καρφιά» το γραφείο του – Η αντίδραση του υφυπουργού Αθλητισμού στα social media (pics)"

Εγγράφως η κατάθεση του Ν.Στραβοπόδη για την καταγγελία του Δ.Ανθή - Όσα ανέφερε

Εγγράφως κατέθεσε σήμερα ο Δημήτρης Στραβοπόδης για την υπόθεση της καταγγελίας του Δημήτρη Άνθη περί βιασμού.

Ο 37χρονος ηθοποιός ήταν επί σειρά ετών συνεργάτης του Δημήτρη Λιγνάδη και σύμφωνα με τον Δημήτρη Άνθη που έχει κινηθεί νομικά σε βάρος του για βιασμό, είναι το τρίτο πρόσωπο που ήταν παρών στον βιασμό του Νίκου Σ. από τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Ο ηθοποιός που κατηγορείται, αρνείται τα πάντα και χαρακτηρίζει ψευδείς τους ισχυρισμούς του σεφ Δημήτρη Άνθη.  

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην καταγγελία του ο Δημήτρης Άνθης, γνωρίστηκε με τον 37χρονο ηθοποιό στο μπαρ όπου δούλευε εκείνος (μαζί με τον αδερφό του καταγγέλλοντος) και ένα βράδυ πήγαν μαζί στο σπίτι του ηθοποιού κι εκείνος τον βίασε.

Αναλυτικά ένα κομμάτι της κατάθεσης:

Φτάσαμε σπίτι μου, κάτσαμε να χαλαρώσουμε και κάποια στιγμή ο εγκαλών μου ομολόγησε ότι είναι ερωτευμένος μαζί μου και ζήτησε να με φιλήσει. Εν συνεχεία πήγαμε στο υπνοδωμάτιο, βγάλαμε τα ρούχα μας και ξεκίνησε η κατ’ ουσίαν ερωτική πράξη. Είμασταν συνομήλικοι και οι δύο 20 ετών και προφανώς άπειροι. Κάναμε σεξ και μετά αισθανθήκαμε και οι δύο παντελώς αμήχανα. Του είπα ότι έχω μάθημα το πρωί και έπρεπε να ξυπνήσω και εκείνος μου είπε ότι έπρεπε να γυρίσει σπίτι του. Κατεβήκαμε μαζί γιατί η ώρα ήταν περασμένη, περιμέναμε ταξί, αστειευόμασταν μεταξύ μας μέχρι να έρθει ταξί, είπαμε καληνύχτα και επέστρεψα στο σπίτι μου για να κοιμηθώ. Τα επόμενα βράδια που δούλευα στο μπαρ, ο εγκαλών ερχόταν στο μαγαζί μιλούσαμε λίγο αλλά γενικά εντός του μαγαζιού δεν επιτρεπόταν οικειότητα με τους πελάτες.

Δεν γνωρίζω πώς εξέλαβε ο εγκαλών αυτή μου τη στάση. Εγώ επαναλαμβάνω, σταμάτησα την εργασία μου στο εν λόγω μαγαζί τον Δεκέμβριο του 2004 επειδή δεν άντεχα τα ωράρια του Σαββατοκύριακου αφού το μαγαζί οργάνωνε πάντα θεματικά πάρτυ και οι σερβιτόροι διακοσμούσαμε από νωρίτερα, πέραν του ωραρίου τον χώρο όπως και στο κλείσιμο του μαγαζιού ξεστολίζαμε το μαγαζί με αποτέλεσμα να τελειώνουμε πολύ αργά και πέραν του ωραρίου. Συνεπώς αναζήτησα καλύτερο ωράριο εργασίας και βρήκα εργασία σε ένα μαγαζί στου Ψυρρή και εργάστηκα μέχρι το καλοκαίρι του 2005. Τον εγκαλούντα και τον αδερφό του τους έχω συναντήσει 2-4 φορές μέσα στα 17 χρόνια που έχουν περάσει και πάντα ήταν πολύ φιλικοί μαζί μου».

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Άνθη, η σεξουαλική κακοποίησή του έγινε στο σπίτι του 37χρονου ηθοποιού στην περιοχή της Ομόνοιας. Από την πλευρά του, ο 37χρονος υποστηρίζει πως δεν έμενε ποτέ στην εν λόγω περιοχή. «Πέραν του ψεύδους για τη λειτουργία του μαγαζιού, εγώ το 2006 και συγκεκριμένα για 3 μήνες πριν από τη ψευδή ημερομηνία που έχει αναφέρει ο μηνυτής, κατοικούσα στην Αγία Παρασκευή. Με την περιοχή της Ομόνοιας δεν με συνδέει τίποτα, όπως και κανέναν από το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον μου».

Ακόμα, ο καταγγελλόμενος ηθοποιός ισχυρίζεται ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου έως τις αρχές Απριλίου εργαζόταν ως ταξιθέτης σε θέατρο του κέντρου ενώ παράλληλα φοιτούσε στο τρίτο έτος της σχολής του εθνικού θεάτρου. Τον Μάιο σταμάτησε να δουλεύει επειδή είχε εξετάσεις.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εγγράφως η κατάθεση του Ν.Στραβοπόδη για την καταγγελία του Δ.Ανθή - Όσα ανέφερε"

Αναβρασμός στον ΟΑΣΘ: Δεκάδες κρούσματα κορονοϊού σε οδηγούς λεωφορείων

Ανησυχία έχει προκληθεί στις τάξεις των εργαζομένων του ΟΑΣΘ λόγω της διασποράς κρουσμάτων κορονοϊού.

Όπως αναφέρει στην voria.gr ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων του Οργανισμού Γιάννης Δήμκας, «αυτή τη στιγμή εντοπίζονται περισσότερα από 25 ενεργά κρούσματα μεταξύ των συναδέλφων».

Μάλιστα, μέσα στην εβδομάδα έχουν εντοπιστεί 13 κρούσματα σε εργαζόμενους στον τερματικό σταθμό του ΙΚΕΑ, εντείνοντας τον προβληματισμό, αφού πλέον έχουν κάνει την εμφάνισή τους και μεταλλάξεις του ιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οδηγοί του ΟΑΣΘ που βρέθηκαν θετικοί στην Covid-19 μοιάζει απίθανο να κόλλησαν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους μέσα στο λεωφορείο.

«Τηρούνται αυστηρά όλά τα μέτρα και από την αρχή της πανδημίας έχει υπάρξει μέριμνα ώστε ο οδηγός να είναι απομακρυσμένος απο τους επιβάτες. Η διασπορά, αν και είναι δύσκολο να γίνει ιχνηλάτηση, έγινε πιθανότατα στους τερματικούς σταθμούς», υποστηρίζει ο κ. Δήμκας.

Το Συνδικάτο έχει έρθει ήδη σε επαφή με τη διοίκηση του Οργανισμού ώστε να υπάρξουν εκτεταμένα τεστ μεταξύ των εργαζομένων, ενώ όπως λέει ο κ.Δήμκας έχει κατατεθεί αίτημα να ξεκινήσουν και πάλι οι απολυμάνσεις εντός των τερματικών σταθμών, αφού σταμάτησαν λόγω λήξης της σύμβασης με την εταιρεία απολυμάνσεων.

Πυρά από ΔΑΣ Η παράταξη της ΔΑΣ του Συνδικάτου εργαζομένων, σε ανακοίνωσή της για τη συρροή κρουσμάτων επισημαίνει ότι «η διοίκηση του ΟΑΣΘ δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο αφήνοντας εκτεθειμένους χιλιάδες επιβάτες και εργαζόμενους».

Όπως επισημαίνεται, τα λεωφορεία με leasing όπου η επιβίβαση/αποβίβαση γίνεται από μία πόρτα και η χρήση μονών λεωφορείων αντί διπλών σε πολυσύχναστες γραμμές επιβαρύνει την κατάσταση. Ακόμα καταγγέλλεται ότι δεν γίνεται υποχρεωτική θερμομέτρηση των εργαζομένων στην ανάληψη της βάρδιας, ενώ οι συνεχείς μετακινήσεις οδηγών από γραμμή σε γραμμή δυσκολεύει τη διαδικασία της ιχνηλάτησης. Τέλος αναφέρεται ελλιπής  απολύμανση των λεωφορείων στο τέλος της βάρδιας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναβρασμός στον ΟΑΣΘ: Δεκάδες κρούσματα κορονοϊού σε οδηγούς λεωφορείων"

Συμπλοκή με πυροβολισμούς στο Ζεφύρι

Συμπλοκή με πυροβολισμούς, αρχικά μεταξύ δύο οικογενειών Ρομά και στη συνέχεια και εναντίον αστυνομικών, σημειώθηκε στις 3:20 στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στο Ζεφύρι Αττικής, αναστατώνοντας ολόκληρη την περιοχή, η οποία μέχρι το πρωί παρέμενε αποκλεισμένη από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το επεισόδιο ξεκίνησε από έναν καβγά μεταξύ των δύο οικογενειών και δεν άργησαν να βγουν τα όπλα. Στο σημείο της ανταλλαγής πυροβολισμών έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, αλλά κάποιοι πυροβόλησαν και εναντίον των αστυνομικών, χωρίς να τραυματιστεί κανείς. Επιτόπου μετέβησαν ισχυρές ενισχύσεις και μετά από επέμβαση των δυνάμεων συνελήφθησαν τρία άτομα, ενώ κατασχέθηκαν μία κυνηγετική καραμπίνα και ένα πιστόλι.

Η έρευνα στην περιοχή συνεχίζεται από αστυνομικούς της Ασφάλειας, με τη συνδρομή και άλλων αστυνομικών υπηρεσιών, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη όλων των εμπλεκομένων στη συμπλοκή.

Εμπλοκή σε άλλα δυο περιστατικά με πυροβολισμούς κατά αστυνομικών είχε ο Ρομά που συνελήφθη στο Ζεφύρι

Παλιός γνώριμος της αστυνομίας είναι ο Ρομά που πυροβόλησε κατά αστυνομικών τα ξημερώματα της Παρασκευής στο Ζεφύρι, με αποτέλεσμα να τεθούν σε κίνδυνο οι ζωές τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο συγκεκριμένος “πάτερ φαμίλιας” έχει εμπλακεί τουλάχιστον σε άλλα δυο ένοπλα περιστατικά κατά αστυνομικών, προς τους οποίους έστρεψε τα πυρά του. Μάλιστα στο ένα από αυτά, ο αστυνομικός από το τμήμα του Ολυμπιακού χωριού προς τον οποίο πυροβόλησε, τραυματίστηκε στο μάτι.

Το δεύτερο περιστατικό έλαβε χώρα το 2014, όταν ο ίδιος Ρομά επιτέθηκε εναντίον πληρώματος περιπολικού, φτάνοντας σε σημείο να ανταλάσσει στη συνέχεια πυρά με δυνάμεις της ΟΠΚΕ που έφτασαν στο σημείο. Μάλιστα και τότε, είχε στοχεύσει κατά ανδρών της ΟΠΚΕ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Συμπλοκή με πυροβολισμούς στο Ζεφύρι"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news