facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Πούτιν όπως... Μεγάλος Πέτρος: Παίρνουμε πίσω ό,τι μας ανήκει

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνέκρινε σήμερα την πολιτική του με εκείνη του Μεγάλου Πέτρου, όταν ο τσάρος πολεμούσε τη Σουηδία και εισέβαλε στα εδάφη της, καθώς και στη Φινλανδία, ένα μέρος της Εσθονίας και τη Λετονία.

«Μόλις επισκεφθήκαμε μια έκθεση αφιερωμένη στα 350 χρόνια από τη γέννηση του Μεγάλου Πέτρου. Είναι συγκλονιστικό, όμως σχεδόν τίποτα δεν άλλαξε (…) Ο Πέτρος ο Μέγας διεξήγαγε τον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο επί 21 χρόνια. Θα είχε κανείς την εντύπωση πως όταν ήταν σε πόλεμο με τη Σουηδία, πήρε κάτι από αυτούς. Δεν τους πήρε τίποτα, επέστρεψε (στη Ρωσία) ό,τι ήταν δικό της», είπε ο Πούτιν μιλώντας σε νέους επιχειρηματίες στη Μόσχα.

«Όταν ίδρυσε μια νέα πρωτεύουσα (σ.σ. την Αγία Πετρούπολη) καμία από τις χώρες της Ευρώπης δεν αναγνώριζε αυτό το έδαφος ως ρωσικό. Όλοι το θεωρούσαν μέρος της Σουηδίας. Όμως εξ αμνημονεύτων χρόνων ζούσαν εκεί Σλάβοι, δίπλα στους Φινοουγγρικούς λαούς. Ξαναπήρε πίσω και ενίσχυσε» τα εδάφη αυτά, πρόσθεσε.

«Επαφίεται σε εμάς να ξαναπάρουμε πίσω (ό,τι ανήκει στη Ρωσία) και να ενισχύσουμε» (τη χώρα), συνέχισε, προφανώς αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Ναι, υπήρξαν εποχές στην ιστορία της χώρας μας που υποχρεωθήκαμε να υποχωρήσουμε, όμως μόνο για να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός», κατέληξε.

Ο Μέγας Πέτρος, ένας απολυταρχικός και ταυτόχρονα εκσυγχρονιστής ηγεμόνας, κυβέρνησε επί 43 χρόνια και έδωσε το όνομά του  στην Αγία Πετρούπολη –απ’ όπου κατάγεται ο Πούτιν– την οποία έχτισε σε εδάφη που κατέλαβε από τους Σουηδούς.

Η ήττα της Σουηδίας στον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο (1700-1721) κατέστησε τη Ρωσία την κυριότερη δύναμη στη Βαλτική και σημαντικό παράγοντα που επηρέαζε τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Πούτιν όπως... Μεγάλος Πέτρος: Παίρνουμε πίσω ό,τι μας ανήκει"

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθησαν τρεις Τούρκοι για παραβάσεις του νόμου περί όπλων

Για παράβαση του νόμου περί όπλων, πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών και εκρηκτικών μηχανισμών, συνελήφθησαν τα ξημερώματα της Πέμπτης (9/6) στο λιμάνι Εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, τρεις Τούρκοι που επρόκειτο να ταξιδέψουν στην Ιταλία.

Ειδικότερα, σε διενεργηθέντα έλεγχο στην πύλη εισόδου του λιμένα Εξωτερικού Ηγουμενίτσας σε όχημα με γερμανικές πινακίδες, το οποίο οδηγούσε ένας 33χρονος Τούρκος, με συνεπιβάτες δύο συμπατριώτες του, 45 και ο 27 ετών, εντοπίστηκαν επιμελώς κρυμμένα, πίσω από την οθόνη του συστήματος πλοήγησης του ταμπλό του οχήματος, δύο πυροβόλα όπλα. Στον ίδιο χώρο, οι άνδρες της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμενικού, βρήκαν έναν γεμιστήρα με 137 φυσίγγια διαμετρήματος 38 special και 27 φυσίγγια διαμετρήματος 9 mm. Για τον οπλισμό, οι τρεις Τούρκοι δεν ήταν εφοδιασμένοι με τις προβλεπόμενες άδειες.

Οι τρεις συλληφθέντες, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Προανάκριση για την υπόθεση διεξάγει το Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηγουμενίτσα: Συνελήφθησαν τρεις Τούρκοι για παραβάσεις του νόμου περί όπλων"

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε ένα γείτονα που όσο απομονώνεται τόσο εξαγριώνεται

Στις προκλήσεις της Τουρκίας αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην τελετή απονομής των Βραβείων του ΕΒΕΑ, τοβράδυ της Πέμπτης (09.06.2022).

“Έχουμε έναν γείτονα που όσο απομονώνεται, τόσο εξαγριώνεται. Και θα επαναλάβω την άποψη μου ότι ισχυρό κράτος είναι το σταθερό κράτος. Και είμαι αποφασισμένος να εξασφαλίσω την συνέχεια και την συνέπεια”, είπε.
Και συνέχισε: “Ήδη σήμερα στην χώρα μας υλοποιούμε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης στην ευρώπη. Κανείς εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις συνέπειες μια πρωτοφανούς κρίσης. Δεν πρέπει να υποθηκεύσουμε το κέρδος του αύριο. Η πορεία μας θα είναι κοινωνικά ευαίσθητη αλλά και δημοσιονομικά ισορροπημένη. Πρέπει όλοι όσοι συμμετέχουμε στον δημόσιο διάλογο να το γνωρίζουμε. Η χώρα δεν έχει περιθώριο να παρασυρθεί σε ένα κλιμα πληθωριστικών αιτημάτων και ανέξοδων υποσχέσεων. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους στο τέλος της 4ετίας αλλά τώρα είναι η ‘ωρα για εθνική συσπείρωση απέναντι σε έναν απρόβλεπτο γείτονα”.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε ένα γείτονα που όσο απομονώνεται τόσο εξαγριώνεται"

ΣτΕ: Νόμιμη η νέα κλειστή ελεγχόμενη δομή προσφύγων στην Λέρο

Νόμιμη έκρινε η Ολομέλεια του Συμβούλιου Επικρατείας την  αδειοδότηση της κατασκευής της νέας Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής Λέρου απορρίπτοντας αίτηση ακυρώσεως του δήμου Λέρου κατά της απόφασης χωροθέτησης και κατασκευής δομής στη θέση «Όρμος Λακκί».

Η νέα δομή έχει χωρητικότητα 1.940 φιλοξενουμένων ανάμεσα στους οποίους και 100 ασυνόδευτα παιδιά, ενώ εντός της δομής λειτουργεί και ΠΡΟΚΕΚΑ.

Στην απόφαση οι δικαστές υποστηρίζουν ότι “το Σύνταγμα δεν απαγορεύει την ίδρυση Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε ακριτικά νησιά, όπου υπάρχει ανάγκη πρόβλεψης χώρων για φιλοξενία , ταυτοποίηση και υπαγωγή σε καθεστώς διεθνούς προστασίας”.

Να σημειωθεί ότι το κόστος της νέας δομής ανήλθε στα 35,30 εκατομμύρια ευρώ.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Νόμιμη η νέα κλειστή ελεγχόμενη δομή προσφύγων στην Λέρο"

Θερμό ψήφισμα υπέρ της Ελλάδας στη Γερουσία: «Οι ΗΠΑ σταθερός φίλος και σύμμαχός σας»

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των καθημερινών τουρκικών προκλήσεων έναντι της Ελλάδας, η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας στις ΗΠΑ ενέκρινε σήμερα ένα θερμό διακομματικό ψήφισμα για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

 Το συγκεκριμένο ψήφισμα που είχε κατατεθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον είχε ως στόχο να καλωσορίσει την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, αλλά και να υπογραμμίσει τον εορτασμό της διαρκούς εταιρικής σχέσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.

Την έγκριση του ψηφίσματος χαιρέτισε τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, όσο και ο επικεφαλής της μειοψηφίας, Τζιμ Ρις.

Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής Μενέντεζ υπενθύμισε ότι οι Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές είχαν την ευκαιρία να πουν στον πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει έναν σταθερό φίλο και σύμμαχο στο πρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτείων. Όπως μάλιστα υπενθύμισε, στόχος αυτού του ψηφίσματος είναι να συνεχίσει να αναπτύσσεται αυτός ο δεσμός για τις επόμενες γενιές.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Τζιμ Ρις, ο οποίος στάθηκε στον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η σημερινή εξέλιξη επιβεβαιώνει τη στήριξη που υπάρχει στο Κογκρέσο για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, καθώς οι ΗΠΑ και η Ελλάδα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν από κοινού τις νέες προκλήσεις που εμφανίζονται στο διεθνές περιβάλλον.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θερμό ψήφισμα υπέρ της Ελλάδας στη Γερουσία: «Οι ΗΠΑ σταθερός φίλος και σύμμαχός σας»"

Εισαγγελέας για Κορκονέα: Δεν άξιζε το ελαφρυντικό που του δόθηκε

Διέκοψε πριν λίγο την ακροαματική διαδικασία το Μικτό Ορκωτό Εφετείο (ΜΟΕ) της Λαμίας στο οποίο έχει εισαχθεί και συζητείται η υπόθεση του Ειδικού Φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα που κατηγορείται για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Πριν λίγο ολοκλήρωσε την αγόρευση του ο Εισαγγελέας Εφετών της Λαμίας κ. Σταύρος Μπαντουδάκης ο οποίος στάθηκε σε ένα προς ένα τα σημεία του κατηγορητηρίου απορρίπτοντας τις δικαιολογίες όπως ότι «είχε άγχος για την ΕΔΕ» λέγοντας συγχρόνως ότι «για κάποια άλλα πράγματα έπρεπε να έχει άγχος ο κ. Κορκονέας».

Αναλύοντας τα γεγονότα εκείνης της μέρας είπε πως «ο Κορκονέας δεν άξιζε το ελαφρυντικό που του δόθηκε» και κατέληξε ζητώντας την ενοχή του «για ανθρωποκτονία από πρόθεση, με άμεσο δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση». Μετά την αγόρευση του Εισαγγελέα Εφετών Λαμίας και τη διακοπή της δίκης ο κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος σχολίασε πως «η αγόρευση του κ. Εισαγγελέα αποτελεί απάντηση σε όλους αυτούς πού επιστράτευσαν τους μηχανισμούς για να δώσουν το ελαφρυντικό στον Κορκονέα...». Από το πρωί ήταν περιπετειώδης η διαδικασία έτσι όπως εξελίχθηκε στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας.

Παρόντες η Ζωή και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος παρά το ότι, από χθες είχε αποφασίσει το δικαστήριο ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν στην ακροαματική διαδικασία, ζητούσαν επίμονα τη συμμετοχή τους. Παράλληλα, ζήτησαν επίμονα να καταθέσουν στα πρακτικά ένα κείμενο με τις ενστάσεις τους, την καταχώρηση του οποίου αρνήθηκε το δικαστήριο. Οι συνήγοροι της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ζητούσαν να αποφασίσει ξανά το δικαστήριο σε πλήρη σύνθεση για το αν έχουν δικαίωμα να παρίστανται και να μετέχουν ή όχι.. «Εφαρμόστε τον νόμο αλλιώς να κατεβείτε από την έδρα» είπε στους δικαστές ο κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος, ζητώντας να συζητηθεί η προσφυγή για εξαίρεση του δικαστηρίου αλλά και του κ. Εισαγγελέα από την συγκεκριμένη δίκη χωρίς κάτι τέτοιο να γίνει αποδεκτό.

Η ένταση που πυροδοτήθηκε αρκετές φορές έκανε τους δικαστές να διακόψουν την εξέλιξη της υπόθεσης και να αποσυρθούν. Μάλιστα ο δικηγορικός σύλλογος της Λαμίας ανακοίνωσε απόχη για τους δικηγόρους μέλη του στο ΜΟΕ της Λαμίας καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Θανάση Μακρυγιάννη «είναι μία αναγκαία κίνηση του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας να προστατεύσει τους δικηγόρους και τους διαδίκους των άλλων υποθέσεων που ακολουθούν από τη συγκεκριμένη» ενώ διευκρίνισε πως αυτή η αποχή δεν επιδρά στην εξέλιξη της συγκεκριμένης δίκης.

Η διαδικασία θα επαναληφθεί στις 28 Ιουνίου στις 9:00 το πρωί και θα ξεκινήσει με την αγόρευση των δύο δικηγόρων υπεράσπισης του Κορκονέα.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελέας για Κορκονέα: Δεν άξιζε το ελαφρυντικό που του δόθηκε"

Συνεχίζει τις απειλές εναντίον της Ελλάδας ο Ερντογάν, τώρα και με tweet στα... ελληνικά!

Επιμένει στην ακραία ρητορική εναντίον της χώρας μας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή τη φορά, μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε μέχρι το σημείο να εκτοξεύσει απειλές μέσω... Twitter και μάλιστα στην ελληνική γλώσσα!

«Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συνετιστεί, να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορικές και ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν» αναφέρει μία από τις αναρτήσεις στον επίσημο λογαριασμό του Τούρκου προέδρου.

Συνεχίζοντας ο Ερντογάν κάνει λόγο για «δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο» και συμπληρώνει ότι «δεν θα διστάσει και να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που τις αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών».

Σε σειρά άλλων αναρτήσεων, ο Ερντογάν αναφέρει: «Τη σημασία της διεκδίκησης θαλάσσιας δικαιοδοσίας των 40.000χλμ2 για τη Μεγίστη, που βρίσκεται στη Αν. Μεσόγειο κι απέχει από τα ηπειρώτικα της χώρας μας λιγότερο από 2χλμ ενώ από την ηπειρωτική Ελλάδα πάνω από 600χλμ, εναποθέτουμε στη διακριτική ευχέρεια της διεθνούς κοινότητας».

Φτάνει στο σημείο να απειλήσει, λέγοντας ότι «η προσπάθεια εργαλειοποίησης του ΝΑΤΟ και τρίτων χώρων, εμπλέκοντας τους στην παρανόμια των διαφόρων στρατιωτικών ασκήσεων σε νησιά με μη στρατικοποιημένο καθεστώς, δεν είναι πάρα μια προσπάθεια που θα έχει καταστροφικό τέλος».

Ισχυρίζεται ακόμα ότι η Τουρκία «ως σύμμαχος που εντός του ΝΑΤΟ πληρώνει από κάθε άποψη το υψηλότερο τίμημα, αντιμετωπίσαμε με ψυχραιμία τις προκλήσεις της Ελλάδας, η οποία τα τελευταία δυο χρόνια δεν ανταποκρίθηκε καν στις προσκλήσεις μας για συνάντηση των στρατιωτικών αντιπροσωπειών».

Και προσθέτει: «βλέπουμε όμως ότι η υπομονή μας και η ψυχραιμία που επιδεικνύουμε εκλαμβάνεται λανθασμένα από τον ομόλογο μας».



Ουσιαστικά πρόκειται για επανάληψη των απειλητικών μηνυμάτων που έστειλε ο Ερντογάν από τη Σμύρνη, όπου βρέθηκε για την στρατιωτική άσκηση «EFES 2022», όπου τραβώντας το σχοινί παραπάνω, απείλησε την χώρα μας πως η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει την ισχύ της για την εφαρμογή των συνθηκών «που παραβιάζει η Ελλάδα» και κάλεσε την Αθήνα «να μην επαναλάβει τα λάθη που έκανε έναν αιώνα πριν».

Δείτε βίντεο:



Αναλυτικά η τοποθέτηση του Ερντογάν για την Ελλάδα:

«Ελπίζουμε ότι κανένας από τους πραγματικούς μας συμμάχους δεν θα αμφισβητήσει τις νόμιμες ανησυχίες της χώρας μας για την ασφάλεια. Είναι δικαίωμά μας να περιμένουμε από τους συμμάχους και τους φίλους μας να κατανοήσουν και να σεβαστούν τις νόμιμες ανησυχίες μας σε αυτό το θέμα.

erdogan_2

Ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί προσπαθούν να παραμείνουν στην ατζέντα με ρητορική μακριά από την πραγματικότητα. Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα μπροστά μας ότι τέτοια θέματα είναι ευαίσθητα και μπορούν να έχουν ολέθριες συνέπειες. Για άλλη μια φορά, καλούμε την Ελλάδα να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά που βρίσκονται σε μη στρατιωτικό καθεστώς και να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες. Δεν αστειεύομαι, μιλάω σοβαρά. Αυτοί οι άνθρωποι είναι αποφασισμένοι, αν πουν κάτι, θα το ακολουθήσουν. Ο κ. Μητσοτάκης μάλλον κάνει τουριστικές αποβιβάσεις στα νησιά. Δεν μπορεί να πάει πουθενά έτσι.

Προειδοποιούμε την Ελλάδα, όπως πριν από έναν αιώνα, να μείνει μακριά από όνειρα και πράξεις που θα οδηγήσουν σε τύψεις και να συνέλθει. Η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις που αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες για τον εξοπλισμό των νησιών.


Ως σύμμαχος που πληρώνει το υψηλότερο τίμημα από κάθε άποψη εντός του ΝΑΤΟ, υποδεχόμαστε με ψυχραιμία τις προκλήσεις της Ελλάδας, η οποία δεν έχει καν ανταποκριθεί στις προσκλήσεις μας για συνάντηση στρατιωτικής αντιπροσωπείας τα τελευταία 2 χρόνια. Ωστόσο, βλέπουμε ότι η υπομονή μας παρεξηγείται από τον συνομιλητή μας. Η Τουρκία δεν παραβιάζει τα δικαιώματα και τους νόμους κανενός. Στην πραγματικότητα, η χώρα αυτή έκανε πάντα παρόμοιες κινήσεις στηριζόμενη σε κάποιον άλλο από την ημέρα της ίδρυσής της. Προειδοποιούμε και πάλι την Ελλάδα να μείνει μακριά από όνειρα που θα την κάνουν να μετανιώσει. Συμπεριφερθείτε σωστά. Η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες που της έχουν παραχωρηθεί από τα διεθνή δικαιώματα σχετικά με τον εξοπλισμό των νησιών όταν χρειαστεί».

Ακάρ: Δεν μαθαίνει η Ελλάδα από την ιστορία

Μηνύματα κατά της Ελλάδας έστειλε και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ στην ομιλία του στη διάρκεια της άσκησης.

«Οι στόχοι που έχουν τεθεί σήμερα έχουν επιτευχθεί. Συγχαίρουμε τους φίλους και συμμάχους μας που συνέβαλαν σημαντικά στην επιτυχία της άσκησης. Για άλλη μια φορά, είδαμε στο πεδίο τα αποτελέσματα των όπλων και των πυρομαχικών που παράγονται από την εγχώρια και εθνική αμυντική μας βιομηχανία. Η Ελλάδα συνεχίζει την επιθετική της πολιτική. Συνεχίζει επίμονα τις παράλογες διεκδικήσεις της χωρίς να μαθαίνει από την ιστορία. Η Ελλάδα κατηγορεί ξεδιάντροπα την Τουρκία για επεκτατισμό. Πρόκειται για διγλωσσία. Οι προσπάθειες εξοπλισμών και συμμαχιών είναι μάταιες προσπάθειες».

Σκληρή απάντηση της Αθήνας

Απαντώντας στους τουρκικούς ισχυρισμούς,  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι «τίποτα απολύτως και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία», κάνοντας λόγο για «ανιστόρητους ισχυρισμούς και έωλα μυθσύματα». 

«Για αυτό καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την τακτική των προκλήσεων και να αντιληφθεί ότι ο μόνος δρόμος είναι η υπεύθυνη και ειλικρινής συνεννόηση, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του απόλυτου σεβασμού της κυριαρχίας
», επισήμανε. 

«Ανιστόρητοι ισχυρισμοί και έωλα μυθεύματα δεν μπορούν ούτε να αμφισβητήσουν ούτε, πόσω μάλλον, να υποκαταστήσουν το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Γενικότερα, τίποτα απολύτως και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία. Για αυτό καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την τακτική των προκλήσεων και να αντιληφθεί ότι ο μόνος δρόμος είναι η υπεύθυνη και ειλικρινής συνεννόηση, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του απόλυτου σεβασμού της κυριαρχίας». 

«Οι στόχοι που έχουν τεθεί σήμερα έχουν επιτευχθεί. Συγχαίρουμε τους φίλους και συμμάχους μας που συνέβαλαν σημαντικά στην επιτυχία της άσκησης. Για άλλη μια φορά, είδαμε στο πεδίο τα αποτελέσματα των όπλων και των πυρομαχικών που παράγονται από την εγχώρια και εθνική αμυντική μας βιομηχανία. Η Ελλάδα συνεχίζει την επιθετική της πολιτική. Συνεχίζει επίμονα τις παράλογες διεκδικήσεις της χωρίς να μαθαίνει από την ιστορία. Η Ελλάδα κατηγορεί ξεδιάντροπα την Τουρκία για επεκτατισμό. Πρόκειται για διγλωσσία. Οι προσπάθειες εξοπλισμών και συμμαχιών είναι μάταιες προσπάθειες».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Συνεχίζει τις απειλές εναντίον της Ελλάδας ο Ερντογάν, τώρα και με tweet στα... ελληνικά!"

Θεσσαλονίκη: Επεισόδια στην Εγνατία – Μολότοφ και χημικά (video)

Επεισόδια σημειώθηκαν πριν από λίγο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Μετά τη λήξη της πορείας κατά της αστυνομικής παρουσίας εντός του ΑΠΘ, ομάδα ατόμων που συμμετείχε σε αυτή, επιτέθηκε με πέτρες και βόμβες μολότοφ σε αστυνομικές δυνάμεις στην οδό Εγνατία.

Οι αστυνομικοί τους απώθησαν με ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών.

Τα άτομα κατευθύνθηκαν προς την πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ.

thestival 

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Επεισόδια στην Εγνατία – Μολότοφ και χημικά (video) "

Σε θάνατο καταδικάστηκαν από το δικαστήριο φιλορώσων του Ντονέτσκ τρεις ξένοι που πολεμούσαν στο πλευρό της Ουκρανίας

Το «Ανώτατο Δικαστήριο» της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντoνέτσκ (ΛΔΝ), καταδίκασε σε θάνατο τρεις ξένους, δυο Βρετανούς κι έναν Μαροκινό, που πολεμούσαν στο πλευρό της Ουκρανίας, σύμφωνα με την ρωσική ιστοσελίδα της εφημερίδας RBK, και το πρακτορείο Reuters το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ria Novosti.

Πρόκειται για τους Βρετανούς Σον Πίνερ και Έϊντεν Άσλιν και τον Μαροκινό Σααντούν Μπραχίμ.

Εναντίον τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες ότι δρούσαν ως μισθοφόροι (με βάση το άρθρο 440 του ποινικού κώδικα της ΛΔΝ) και για βίαιη κατάληψη εξουσίας από ομάδα προσώπων (βάσει των άρθρων 32 και 323 του ΠΚ της ΛΔΝ). Τη θανατική ποινή προβλέπει το τελευταίο άρθρο, δεδομένου το έγκλημα διαπράχθηκε δήθεν σε εμπόλεμη περίοδο.

Η τριήμερη δίκη ήταν μια παρωδία, αναφέρει η Daily Mail. Οι κατηγορούμενοι, που ήταν μέσα σε κλουβί, «παραδέχτηκαν» ότι «εκπαιδεύονταν για να εκτελέσουν τρομοκρατικές ενέργειες». Πέντε μάρτυρες της υπόθεσης δεν εμφανίστηκαν καν στο δικαστήριο.

Pinner_Aslin
Ο Σον Πίνερ, αριστερά, και ο Έϊντεν Άσλιν στο μέτωπο

Ο Έϊντεν Άσλιν υπηρετούσε στην 36η ταξιαρχία πεζοναυτών των Ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας από το 2018, επισημαίνει η ιστότοπος Mediazona. Στην Ουκρανία έμεινε λόγω της αρραβωνιαστικιάς του. Σύμφωνα με τις αναρτήσεις του στο Twitter, αιχμαλωτίσθηκε στα μέσα Απριλίου. Επίσης τότε στην «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ» βρέθηκε και ο φίλος του, ο 48χρονος Σον Πίνερ πρώην στρατιωτικός του Βασιλικού τάγματος της Βρετανίας που ήταν στην ίδια ταξιαρχία. Οι συγγενείς του Πίνερ επισήμαιναν ότι και ο Πίνερ και ο Άσλιν επίσημα υπηρετούσαν στον ουκρανικό στρατό με βάση την νομοθεσία και δεν ήσαν μισθοφόροι.

Ο 21χρονος Μπραχίμ Σααντούν, έφθασε στην Ουκρανία το 2019, όπου φοιτούσε στη σχολή αεροδυναμικών και διαστημικών τεχνολογιών του πολυτεχνείου του Κιέβου. Πριν ένα χρόνιο εγκατέλειψε τις σπουδές του και πήγε να υπηρετήσει με συμβόλαιο επίσης στην 36η ταξιαρχία πεζοναυτών. Αιχμαλωτίσθηκε κατά τη διάρκεια μαχών στην πόλη Βολνοβάχα.

Και οι τρεις άνδρες δήλωσαν ότι θα υποβάλουν έφεση, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο TASS. Η έφεση θα πρέπει να ασκηθεί ένα μήνα από την έκδοση της απόφασης.

Το δικαστήριο δεν αναφέρθηκε σε έναν τρίτο Βρετανό, τον 35χρονο Αντριου Χιλ, που παραδόθηκε στις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες τον έχουν απειλήσει με θανατική ποινή. Ο Χιλ, όπως σημειώνει η Daily Mail, είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών από το Πλίμουθ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Σε θάνατο καταδικάστηκαν από το δικαστήριο φιλορώσων του Ντονέτσκ τρεις ξένοι που πολεμούσαν στο πλευρό της Ουκρανίας"

Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 8,5 μονάδων για τη Νέα Δημοκρατία – Έντονη ανησυχία για ακρίβεια και Τουρκία

Προβάδισμα 8,5 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse που διενεργήθηκε για τον ΣΚΑΪ από τις 6 έως τις 8 Ιουνίου σε πανελλαδικό δείγμα 1.206 πολιτών.

Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 33,5%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 25%, το Κίνημα Αλλαγής με 14%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4,5% και το ΜεΡΑ25 με 3%.

Σταθερό είναι το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας και στην παράσταση νίκης, καθώς προηγείται με 56% έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί προβάδισμα με 39%, ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 26%, ενώ «κανένας από τους δύο» απαντά το 31%.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται και στο ερώτημα «ποιος από τους επόμενους μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα θέματα οικονομίας;». Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει 36%, ο Αλέξης Τσίπρας 24%, ο Νίκος Ανδρουλάκης 10% και «κανένας» 23%.

Πρώτος στις προτιμήσεις έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο ερώτημα «ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας;». Ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει 41%, έναντι 22% του Αλέξη Τσίπρα και 9% του Νίκου Ανδρουλάκη. Ένα 22% απαντά «κανένας».

Ως προς το ερώτημα πότε είναι καλύτερο να διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές το 46% απαντά το 2023, το 43% λέει μέσα στο 2022 και το 11% απαντά Δεν ξέρω/Δεν απαντώ.

Ανησυχία για την ακρίβεια

Συντριπτικό είναι το ποσοστό των πολιτών που δηλώνει ότι ανησυχεί για την οικονομία και τα οικονομικά θέματα γενικότερα. Σε ποσοστό 83% οι πολίτες απαντούν ότι ανησυχούν «πολύ» (62%) και «αρκετά» (21%) για την οικονομική κατάσταση. Ένα 8% απαντά ότι ανησυχεί «μέτρια» και μόλις ένα 4% απαντά ότι ανησυχεί «λίγο» (2%) ή «καθόλου» (2%).

Τη μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών προκαλούν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος (38%), οι τιμές των καυσίμων (28%) και οι τιμές των τροφίμων (18%). Ένα 6% απαντά ότι ανησυχεί για το φυσικό αέριο.

 

Φόβοι για τα ελληνοτουρκικά

Αρκετά πιο ανήσυχη εμφανίζεται η ελληνική κοινωνία αναφορικά με την στάση της Τουρκίας. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας,το 66% -δηλαδή δύο στους τρεις- εξ αυτών δηλώνει ότι ανησυχεί «πολύ» (40%) και «αρκετά» (26%) για την στάση της Τουρκίας και τα ελληνοτουρκικά θέματα.

Το 17% απαντά ότι ανησυχεί «μέτρια», ενώ το 12% δηλώνει ότι ανησυχεί «λίγο» (7%) ή «καθόλου» (5%).

Σε προηγούμενη έρευνα του Νοεμβρίου 2021, το ποσοστό των πολιτών που ανησυχούσαν «πολύ» έφτανε το 34% και αυτών που ανησυχούσαν «αρκετά» έφτανε το 28%.

 

Δείτε εδώ όλη τη δημοσκόπηση

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 8,5 μονάδων για τη Νέα Δημοκρατία – Έντονη ανησυχία για ακρίβεια και Τουρκία"

Αντώνης Δελλατόλας: Ο εκδότης του "Ποντικιού" εξηγεί γιατί συνελήφθη - Το μπέρδεμα με τη λάθος διεύθυνση

"Αν με αναζητούσαν εδώ, που είμαι κάθε Πέμπτη, θα με έβρισκαν", είπε σήμερα σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης Αντώνης Δελλατόλας, σχετικά με την πρόσφατη σύλληψη του.

Ο δημοσιογράφος και εκδότης ανέφερε στον Γιώργο Παπαδάκη ότι "είχα μια κλήση για τις 29 Απριλίου για να δώσω κατάθεση για ένα θέμα φορολογικής διαφοράς. Ήμουν στην Τήνο, είχα και κορονοϊό…. Το θυροκόλλησαν το χαρτί και χάθηκε. Με βρήκαν στο 'Ποντίκι', μετά από ενάμιση μήνα".

"Οι υπηρεσίες και η Αστυνομία τη δουλειά τους έκαναν. Έδωσα τις εξηγήσεις που θα έπρεπε να είχα δώσει στις 29 Απριλίου. Ο ανακριτής μου λέει 'απορώ που δεν σε έβρισκαν, αφού κάθε ημέρα είσαι στα κανάλια'", ανέφερε ο κ. Δελλατόλας, σημειώνοντας πως "η αναζήτηση και το ένταλμα αφορούσε σε απείθεια, επειδή δεν παρουσιάστηκα στην κλήση που έλαβα, επειδή όμως δεν την πήρα ποτέ", διαψεύδοντας πως υπήρξε οποιαδήποτε άλλου είδους κατηγορία σε βάρος του, όπως αναφερόταν σε διάφορα δημοσιεύματα.

Μάλιστα, απέφυγε να σχολιάσει όσα γράφτηκαν μετά από την σύλληψη του, λέγοντας: "Εγώ παρακολουθώ το διαδίκτυο εδώ και πολλά χρόνια, στα θετικά και στην κριτική του και όχι στη χαβούζα του".

Σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης, σημείωσε πως μετά τις εξηγήσεις που έδωσε στον ανακριτή αφέθηκε ελεύθερος, χωρίς κάποιον περιοριστικό όρο, λέγοντας χαρακτηριστικά στον Γιώργο Παπαδάκη "είμαι ελεύθερος, Μπορώ να σου έρχομαι κάθε ημέρα εδώ".

"Οι υπηρεσίες έκαναν σωστά τη δουλειά τους, όπως για όλους και εγώ δεν πρέπει να αποτελώ εξαίρεση, όπως και κανείς άλλος", επανέλαβε ο δημοσιογράφος και εκδότης, ο οποίος επεσήμανε πως αιτία όλης της αναστάτωσης είναι πως "άφησαν την κλήτευση σε διεύθυνση που έμεναν πριν από 20 χρόνια".

thetoc

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντώνης Δελλατόλας: Ο εκδότης του "Ποντικιού" εξηγεί γιατί συνελήφθη - Το μπέρδεμα με τη λάθος διεύθυνση"

Καιρός αύριο: Σφοδρές καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας

Πώς θα είναι ο καιρός αύριο, Παρασκευή 10 Ιουνίου, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και τη βόρεια Εύβοια νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Το βράδυ τα φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα, τη δυτική Μακεδονία, την ανατολική Στερεά και τη δυτική Θεσσαλία θα εξασθενήσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο έως 7 μποφόρ που από το μεσημέρι στα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Θα φτάσει στα βόρεια τους 25 με 27 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 28 με 29 και στα νησιά του Αιγαίου τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και βόρεια.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 που το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ που από το μεσημέρι στα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στην δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα και το βράδυ θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ που από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και τη βόρεια Εύβοια νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγιδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.Τα φαινόμενα στη δυτική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά το βράδυ θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και ανατολικά και τα νότια τοπικά 7 μποφόρ. Το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και το βράδυ στις Κυκλάδες μεμονωμένες καταιγίδες. 
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές από το απόγευμα και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές κατά τόπους ισχυρές από το μεσημέρι στα βόρεια τμήματα.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Σφοδρές καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας"

4.500 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό, 9+1 ακόμη θάνατοι, 111 διασωληνωμένοι

Στην ανακοίνωση 4.500 νέων λοιμώξεων από κορωνοϊό και 9+1 ακόμη θανάτων ασθενών με CoViD, προέβησαν την Πέμπτη οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). 

Τα στοιχεία έχουν ενσωματωθεί στο γράφημα του iatronet.gr με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και παρατίθενται συνοπτικά στον ακόλουθο πίνακα.

  ΣΗΜΕΡΑ ΧΘΕΣ
Νέα κρούσματα  4.500 4.496  
Κρούσματα σε παιδιά 840 860
Σύνολο κρουσμάτων 3.487.775   3.483.275     
Επαναλοιμώξεις 24ωρου  545   561 
Νέοι θάνατοι  9+1* 13+2*
Σύνολο θανάτων  29.976    29.966      
Διασωληνωμένοι  111 115
Ανεμβολίαστοι διασωληνωμένοι 52   54 
Έξοδοι από τις ΜΕΘ 2 2
Εισαγωγές σε νοσοκομεία  102   100
Σύνολο τεστ PCR 11.418.721  11.408.135
Σύνολο rapid tests  71.955.272  71.877.143   
Τεστ ημέρας 88.715    107.271
Θετικότητα τεστ 5,07%        4,19%   

*Ενσωματώθηκαν θάνατοι με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο CoViD.

  • 2.946 στην Αττική (3.013 χθες).
  • 241 στη Θεσσαλονίκη (273 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 368 από την Ανατολική Αττική (319 χθες).
  • 448 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (522 χθες).
  • 101 από τη Δυτική Αττική (90 χθες).
  • 369 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (376 χθες).
  • 844 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (858 χθες).
  • 398 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (422 χθες).
  • 380 από τον Πειραιά (388 χθες).
  • 38 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (38 χθες).
Κατανομή

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 63 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής: 

  • 43 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 8 στην ΠΕ Άνδρου
  • 40 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 7 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 14 στην ΠΕ Άρτας.
  • 107 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 31 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 3 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 11 στην ΠΕ Δράμας.
  • 26 στην ΠΕ Έβρου.
  • 71 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 1 στην ΠΕ Ευρυτανίας
  • 31 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 26 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 15 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 143 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 1 στην ΠΕ Θάσου.
  • 6 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 43 στην ΠΕ Θήρας.
  • 7 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 50 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 16 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 4 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 24 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 8 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 2 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 48 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 9 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 6 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 17 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 52 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 20 στην ΠΕ Κω.
  • 19 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 66 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 32 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 23 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 8 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 1 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 37 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 56 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 5 στην ΠΕ Μήλου.
  • 20 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 14 στην ΠΕ Νάξου.
  • 9 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 14 στην ΠΕ Πάρου.
  • 8 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 16 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 19 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 51 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 12 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 126 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 13 στην ΠΕ Σάμου.
  • 25 στην ΠΕ Σερρών.
  • 2 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 11 στην ΠΕ Σύρου.
  • 2 στην ΠΕ Τήνου.
  • 23 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 37 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 2 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 2 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 16 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 91 στην ΠΕ Χανίων.
  • 4 στην ΠΕ Χίου.

141 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (167 χθες).

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "4.500 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό, 9+1 ακόμη θάνατοι, 111 διασωληνωμένοι"

Η Λαγκάρντ «εκτίναξε» το επιτόκιο του ελληνικού ομολόγου πάνω από το 4% – Ακολουθεί η Ιταλία

«Μπουρλότο» στην αγορά ομολόγων έβαλε η ανακοίνωση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι σταματά από τις αρχές Ιουλίου το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αυξάνοντας παράλληλα κατά 0,25% το βασικό επιτόκιο, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Συγκεκριμένα οι τιμές των ομολόγων στην ευρωζώνη δέχονται πιέσεις με αποτέλεσμα η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου να κυμαίνεται στο 1,39%, ενώ η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να ξεπερνά το 4% και κυμαίνονταν στο 4,104%.

Ανάλογη ήταν η πορεία και του ιταλικού 10ετούς, που έφτασε στο 3,62%.

Εντωμεταξύ η Κριστίν Λαγκάρντ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο να είναι μεγαλύτερη από 0,25%.

Όπως εξήγησε η ίδια στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η οποία ακολούθησε τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, το ακριβές ποσοστό της δεύτερης αύξησης του επιτοκίου θα εξαρτηθεί από την μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη για τον πληθωρισμό, που τώρα υπολογίζεται για το 20224 στο 2,1%. Στην περίπτωση που η πρόβλεψη αυτή τον Σεπτέμβριο παραμένει η ίδια ή επιδεινωθεί, τότε όπως είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, η αύξηση του επιτοκίου θα ξεπεράσει το 0,25%.

Όσον αφορά στις σημερινές αποφάσεις, οι οποίες ελήφθησαν ομόφωνα στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ στο Άμστερνταμ, η επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι «ανοίγουν» μία νέα εποχή στη νομισματική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, επί μία δεκαετία η νομισματική πολιτική επιχειρούσε να συμβάλλει στην αύξηση του πληθωρισμού, αν όχι να αποφύγει το φαινόμενο του αποπληθωρισμού, ενώ σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πληθωριστική έξαρση.

Η ίδια απέδωσε την εκτίναξη του πληθωρισμού, πέρα από κάθε πρόβλεψη, στην εκτίναξη των τιμών της ενέργειας οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 39% σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα στο σημείο αυτό η κυρία Λαγκάρντ υπεραμύνθηκε των προβλέψεων που έχει δημοσιοποιήσει η ΕΚΤ, αναφέροντας ότι όλοι σχεδόν οι διεθνείς οργανισμοί έχουν πέσει έξω στις προβλέψεις τους.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΚΤ εκτιμούσε τον Μάρτιο ότι ο πληθωρισμός φέτος θα διαμορφωθεί στο 5,1% ενώ η πρόβλεψη που δημοσιοποίησε σήμερα ανέβασε τον πήχη στο 6,8%. Ενώ για το 2024 προέβλεπε υποχώρησή του εντός του στόχου που έχει θέσει η ΕΚΤ, στο 1,9% (από 2,1% που ανακοίνωσε σήμερα).

Αναφορικά με την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, η ΕΚΤ προβλέπει επιβράδυνσή της εξαιτίας των επιπλοκών που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και της ανόδου των τιμών στην ενέργεια. Έτσι, η πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ φέτος περιορίζεται στο 2,8% (από 3,7% που ήταν τον Μάρτιο), στο 2,1% για το 2023 (από 2,8% αντιστοίχως) και στο 2,1% για το 2024 (από 1,6%).

Συνοψίζοντας η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι η αδικαιολόγητη επιθετικότητα της Ρωσίας προς την Ουκρανία επηρεάζει σοβαρά την οικονομία της ζώνης του ευρώ με αποτέλεσμα οι προοπτικές να εξακολουθούν να περιβάλλονται από υψηλή αβεβαιότητα. Ωστόσο, υπάρχουν οι συνθήκες ώστε η οικονομία να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να ανακάμψει περαιτέρω μεσοπρόθεσμα.

Μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης το ευρώ υποχώρησε στην αγορά συναλλάγματος έναντι του δολαρίου στο 1,0697.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Λαγκάρντ «εκτίναξε» το επιτόκιο του ελληνικού ομολόγου πάνω από το 4% – Ακολουθεί η Ιταλία"

Κακοκαιρία Genesis: «Σάρωσε» τη Λάρισα - «Ποτάμια» οι δρόμοι στην Κοζάνη

Σε πλήρη εξέλιξη  τα ακραία καιρικά φαινόμενα της κακοκαιρίας Genesis sτην περιοχή της Λάρισας καθώς νέα χαλαζόπτωση «σάρωσε» το μεσημέρι της Πέμπτης περιοχές της επαρχίας Αγιάς και του δήμου Κιλελέρ προς τον κάμπο της Κάρλας.

Η έντονη βροχόπτωση και η χαλαζόπτωση ήταν έντονη τις μεσημβρινές ώρες και για περίπου 50 λεπτά σε Κιλελέρ, Μελία, Νίκαια και άλλες περιοχές. Παράλληλα χτυπήθηκαν και πεδινές περιοχές του Δήμου Αγιάς, Ελευθέριο, Αμυγδαλή, Δήμητρα.

Όπως φαίνεται στο σχετικό βίντεο που δημοσίευσε το onlarissa.gr, το χαλάζι πέφτει με ένταση, αλλά και για μεγάλη διάρκεια.

Πρόκειται για πρωτοφανή περίοδο στη Λάρισα, καθώς σε διάστημα δύο εβδομάδων έχουν χτυπηθεί από χαλάζι, ανεμοστρόβιλους και νεροποντές, σχεδόν όλες οι επαρχίες της!


Η χαλαζόπτωση προκάλεσε -για άλλη μια φορά- ζημιές σε καλλιέργειες σε περιοχές του κάμπου της Λάρισας.

chalazi

Κοζάνη: Καταιγίδα σάρωσε την πόλη - «Ποτάμια» οι δρόμοι 

Σφοδρή βροχόπτωση σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης και στην Κοζάνη.

Όπως μαρτυρούν εικόνες  από την πόλη, οι δρόμοι πλημμύρισαν με αποτέλεσμα τα οχήματα να κινούνται με δυσκολία.

Τα βουλωμένα φρεάτια δρόμων σε συνδυασμό με το μεγάλος ύψος της βροχής δημιούργησαν αρκετά προβλήματα. Από την ισχυρή νεροποντή δεν έλειψαν και οι εγκλωβισμοί οδηγών μέσα στα οχήματά τους.

Μέχρι και η κεντρική πλατεία λόγω του όγκου του νερού, θύμισε πισίνα...

Πρωτοφανείς είναι και οι εικόνες από τον “Ξερόλακα” στο Βελβεντό.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από το kozanimedia.gr, το kozan.gr και το Flash TV:





1100_2a48292f-9c1e-4cf7-aa7f-187611380b06

orlak2

orlak3

 

 kozani-20220609

kozani-5

Ξαφνική καταιγίδα χτύπησε το απόγευμα και στην Ιόνια Οδό, κοντά στα διόδια του Τερόβου στα Ιωάννινα.

Η έντονη βροχόπτωση και η ομίχλη δυσκόλεψαν σημαντικά την κίνηση λόγω της περιορισμένης ορατότητας, όπως φαίνεται στη φωτογραφία του epiruspost.gr.

terovo

Βορειότερα, σφοδρή ήταν η χαλαζόπτωση γύρω στις 15:30 της Πέμπτης στη Νιγρίτα, η οποία κράτησε αρκετά λεπτά. Το βίντεο από το infonews24.gr:



Κλειστά σχολεία

Λόγω των επικίνδυνων φαινομένων που αναμένονται για τα επόμενα 24ωρα, ο Δήμος Καρδίτσας αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά την Παρασκευή τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Δημοτικά και Νηπιαγωγεία) στο Δήμο Καρδίτσας.

Κλειστές θα παραμείνουν οι δομές του Δήμου και του ΔΟΠΑΚ όπως το Δημοτικό Ωδείο, το Δημοτικό Κολυμβητήριο, τα ΚΔΑΠ. Κανονικά θα λειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Εν τω μεταξύ, η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε έκτακτη ενημέρωση για την κακοκαιρία τονίζει ότι «Το νέο κύμα κακοκαιρίας δυστυχώς για άλλη μια φορά σύμφωνα με την ΕΜΥ θα χτυπήσει τον Δήμο Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας. Απο αύριο το μεσημέρι και μέχρι το βράδυ του Σαββάτου τα φαινόμενα θα είναι κατά περιόδους πολύ έντονα.” τονίζει ο δήμος.

Ο Δήμος σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα έχει σε όλα τα κρίσιμα σημεία μηχανήματα έργου σε επιφυλακή. Επίσης σε όλες τις σχολικές μονάδες του Δήμου για αύριο Παρασκευή τα μαθήματα θα λήξουν στις 12:30».

Μηνύματα από το 112

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου το πιο επικίνδυνο 24ωρο αναμένεται αύριο Παρασκευή με τα έντονα καιρικά φαινόμενα να πλήττουν κυρίως την Ήπειρο και τα νησιά του Ιονίου. Θα επηρεαστούν επίσης Θεσσαλία και Σποράδες.

«Με βάση την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, προβλέπονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από σήμερα Πέμπτη 9 Ιουνίου, έως και τη Δευτέρα 13 Ιουνίου.

Η ατμοσφαιρική διαταραχή, φαίνεται να είναι σημαντική και να επηρεάζει μεγάλο τμήμα του Ελλαδικού χώρου.

Τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα, με ραγδαίες βροχές και καταιγίδες, εντοπίζονται χρονικά στο 24ωρο της Παρασκευής, 10 Ιουνίου, στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου επηρεάζοντας και τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και τη βόρεια Εύβοια.

Αιφνίδιες πλημμύρες μπορούν να συμβούν σε πολλές πόλεις και οικισμούς. Κυρίως, στη δυτική Στερεά συμπεριλαμβανομένου και μέρους των νησιών του Ιονίου, αλλά και στη βορειοδυτική Πελοπόννησο μέχρι την Πιερία και τις Σποράδες. Ειδικά στη Θεσσαλία, αναμένονται βροχοπτώσεις με μεγάλη διάρκεια.

Για όλα αυτά, έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της χώρας. Είμαστε όλοι σε επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπίσουμε άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
, ανέφερε ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, κατά την έκτακτη ενημέρωση.

Ο κ. Παπαγεωργίου πρόσθεσε ότι τις επόμενες ώρες θα σταλεί μήνυμα από το 112, με ισχυ 24ωρου, στις περιοχές που αναμένεται να πληγούν από την κακοκαιρία. 

minima112
Πρόσθεσε ακόμη: «Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση και θα πρέπει όλοι μας:
- Να αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων
- Ποτέ και για κανέναν λόγο, να μην διασχίζουμε χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα. Το επαναλαμβάνουμε, για κανέναν λόγο!
- Θα πρέπει να παρακολουθούμε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης και να ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες των Αρχών»

Ισχυρή σύσταση από την Πολιτική Προστασία προς τους πολίτες

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα Πέμπτη 09 Ιουνίου 2022 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού με Α.Α 12/2022, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό στην ανώτερη ατμόσφαιρα που βρίσκεται στην Ιταλία κινείται νότια νοτιοανατολικά με αποτέλεσμα την κακοκαιρία με το όνομα "GENESIS" που θα επηρεάσει κυρίως τη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα από σήμερα Πέμπτη (09-06-2022) έως και το βράδυ του Σαββάτου (11-06-2022) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, μεγάλη συχνότητα κεραυνών και από ισχυρούς ανέμους.

Εξαιτίας των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επισημαίνει την ανάγκη να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί! Πρόκειται για ένα ακραίο φαινόμενο, στο οποίο οι επιστήμονες έχουν αποδώσει χαρακτηριστικά «κόκκινου συναγερμού».

Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση στους πολίτες στις περιοχές που αναμένεται να πληγούν να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες:

Αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίζουμε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθούμε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

Δεν διασχίζουμε ΠΟΤΕ χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα. Για κανέναν λόγο!
Παρακολουθούμε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης και ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες των Αρχών.

!Μένουμε σε επιφυλακή - Ακολουθούμε τις οδηγίες!


akraia_kairika_fainomena

Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:

1. Την Πέμπτη (09-06-2022)

Από το απόγευμα το βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά, η Μακεδονία, η Θεσσαλία και από τις βραδινές ώρες πιθανώς η Θράκη.

2. Την Παρασκευή (10-06-2022)

α. Τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος (κυρίως Αχαΐα και Ηλεία). Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

β. Από τις πρώτες ώρες η Μακεδονία, η Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η ανατολική Στερεά και η βόρεια Εύβοια. Το βράδυ τα φαινόμενα στη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά θα εξασθενήσουν.

3. Το Σάββατο (11-06-2022)

α. Η κεντρική και ανατολική Μακεδονία, η ανατολική Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Εύβοια, η Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

β. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα επηρεαστεί πρόσκαιρα η Ήπειρος, η δυτική Μακεδονία, η Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) και η ανατολική Πελοπόννησος.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Επίσης, σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.
Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.
Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.

Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.

Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.

Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).

Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.

Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κακοκαιρία Genesis: «Σάρωσε» τη Λάρισα - «Ποτάμια» οι δρόμοι στην Κοζάνη"

Δένδιας: Οι διαφορές μεταξύ χωρών επιλύονται βάσει του Διεθνούς Δικαίου και όχι με απειλές πολέμου

Μήνυμα προς τη γειτονική Τουρκία στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από την υπογραφή της Συμφωνίας οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

Όπως τονίζει με ανάρτησή του στο Twitter: «Εκπέμψαμε το μήνυμα ότι οι διαφορές επιλύονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και όχι με τις απειλές πολέμου. Με αποφασιστικότητα και σύννομες συμφωνίες μεγαλώσαμε την ελληνική επικράτεια» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

newsbeast 

Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας: Οι διαφορές μεταξύ χωρών επιλύονται βάσει του Διεθνούς Δικαίου και όχι με απειλές πολέμου"

Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς στο υπουργείο Εσωτερικών

Σκοπός της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς είναι η παρακολούθηση και η απαρέγκλιτη εφαρμογή του νέου νόμου για την προστασία των ζώων και την εξασφάλιση της ευζωίας τους, καθώς και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, με αυστηρή τήρηση των κανόνων ευζωίας.

Επίσης, σκοπός είναι η συγκρότηση ελεγκτικού μηχανισμού και η συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, με στόχο: κανένα ζώο κακοποιημένο, κανένα ζώο αδέσποτο.

Επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς αναλαμβάνει η κυρία Μαριάνθη Δημοπούλου, δικηγόρος, με επιστημονική εξειδίκευση και μακρά εμπειρία σε θέματα Δικαίου των ζώων.

Η Μαριάνθη Δημοπούλου είναι δικηγόρος με εξειδίκευση στο Δίκαιο των ζώων, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα τους και καθηγήτρια στο μάθημα «Νομικά (II)» του Zero Stray Academy.

Συνεργάζεται με φιλοζωικά σωματεία και οργανισμούς σε όλη τη χώρα καθώς και με δήμους συμβουλευτικά σε θέματα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων. Είναι Auditor/ Lead Auditor, με γνώσεις στη Διαπραγμάτευση και με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού (Human Resources). Συμμετέχει στο Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών «Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς στο υπουργείο Εσωτερικών"

Ενεργειακή κρίση: Η Κομισιόν προτείνει στα κράτη-μέλη της ΕΕ εισαγωγές φυσικού αερίου από Αίγυπτο και Ισραήλ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε συμφωνία στα κράτη-μέλη της ΕΕ με την Αίγυπτο και το Ισραήλ για την ενίσχυση των εισαγωγών φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου με ημερομηνία 7η Ιουνίου το οποίο είδε το Reuters.

Το προσχέδιο μνημονίου κατανόησης, που υπόκειται σε πιθανές αλλαγές και χρειάζεται την έγκριση των εμπλεκόμενων κυβερνήσεων, εντάσσεται στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσει τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία ύστερα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Το φυσικό αέριο που θα αποστέλλεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα προέρχεται είτε από την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, το Κράτος του Ισραήλ, ή οποιαδήποτε άλλη πηγή στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων κρατών-μελών της ΕΕ στην περιοχή», ανέφερε το 9σέλιδο έγγραφο.

Η ΕΕ έχει δηλώσει δημοσίως ότι σκοπεύει να ολοκληρώσει μια τριμερή συμφωνία με την Αίγυπτο και το Ισραήλ πριν από το καλοκαίρι, αλλά οι λεπτομέρειες στο προσχέδιο της 7ης Ιουνίου δεν δημοσιοποιήθηκαν.

Το προσχέδιο της συμφωνίας καθιερώνει τις αρχές της ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ των τριών εταίρων αλλά δεν δηλώνει πόσο αέριο θα εισάγει η ΕΕ ούτε ορίζει χρονοδιαγράμματα για τις παραδόσεις.

Το έγγραφο ανέφερε ότι οι αποστολές θα περιλαμβάνουν τη χρήση υποδομών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αίγυπτο, υπογραμμίζοντας το σχέδιο της βορειοαφρικανικής χώρας να γίνει περιφερειακός κόμβος για το φυσικό αέριο.

Το μνημόνιο κατανόησης θα έχει ισχύ εννέα ετών από την υπογραφή του, σύμφωνα με το έγγραφο, αν και το σημείο αυτό βρίσκεται εντός παρενθέσεων, σε μια ένδειξη ότι υπάρχουν πιθανότητες να αλλάξει.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ενεργειακή κρίση: Η Κομισιόν προτείνει στα κράτη-μέλη της ΕΕ εισαγωγές φυσικού αερίου από Αίγυπτο και Ισραήλ"

Φωτιές: Καθημερινή ενημέρωση των πολιτών στο Viber με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς

Την δυνατότητα να λαμβάνουν καθημερινή ενημέρωση μέσω viber για τις περιοχές της χώρας με υψηλή επικινδυνότητα σε πυρκαγιές θα έχουν από σήμερα (09.06.2022) οι πολίτες. Το μόνο που πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι είναι να εγγραφούν στην κοινότητα της ελληνικής κυβέρνησης. 

Πιο συγκεκριμένα, οι πολίτες, μέσω της κοινότητα της ελληνικής κυβέρνησης στo viber, θα λαμβάνουν καθημερινά τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για όλη τη χώρα, καθώς και πληροφορίες για τον βαθμό επικινδυνότητας σε κάθε περιοχή.

Σήμερα μάλιστα εστάλη από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και επεξηγηματικό βίντεο με τις κατηγορίες κινδύνου και τι σημαίνει αυτό για την επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιές: Καθημερινή ενημέρωση των πολιτών στο Viber με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς"

Λάρισα: 20.000 στρέμματα καλλιεργειών “ρήμαξε” το χαλάζι στην Ελασσόνα

Μέχρι και σήμερα επαρχιακοί δρόμοι και δημοτικοί εντός οικισμών στον Δ.Ελασσόνας βρίσκονται “κατειλημμένοι” απο φερτά υλικά που παρέσυραν χείμαρροι μετά την ισχυρή καταιγίδα που έπληξε χθες την περιοχή.

Όπως είπε στην ΕΡΤ Θεσσαλίας , ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, το φαινόμενο ήταν πολύ έντονο και οι κάτοικοι αλλά και όσοι διέρχονται θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα, καθώς δίνεται μάχη ακόμη να απομακρυνθούν οι φερτές ύλες από τους δρόμους, ενώ οι προβλέψεις δίνουν και νέες καταιγίδες στην Επαρχία τις επόμενες ώρες και μέρες.

Οι αγρότες μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή των σιτηρών και ακόμη και τώρα βλέπουν στα χωράφια τους χαλάζι, καθώς έπεσε σε τέτοια ένταση και ποσότητα που ακόμη δεν έχει λιώσει.

Εκτιμάται ότι 20.000 στρέμματα με δένδρα, σιτηρά, κηπευτικά και καπνά επλήγησαν από τη χθεσινή χαλαζόπτωση.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λάρισα: 20.000 στρέμματα καλλιεργειών “ρήμαξε” το χαλάζι στην Ελασσόνα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news