facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Απαραίτητος ο εμβολιασμός για το φετινό προσκύνημα στη Μέκκα λέει η Σαουδική Αραβία

Το υπουργείο Υγείας της Σαουδικής Αραβίας αποφάσισε ότι μόνο σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί κατά της νόσου Covid-19 θα επιτραπεί να παρευρεθούν φέτος στο χατζ, το ετήσιο μεγάλο προσκύνημα των μουσουλμάνων στη Μέκκα, ανέφερε σήμερα η σαουδαραβική εφημερίδα Okaz.

«Το εμβόλιο κατά της Covid-19 είναι υποχρεωτικό για όσους επιθυμούν να έρθουν στο χατζ και θα είναι ένας από τους κύριους όρους (για να λάβει κάποιος άδεια να έρθει)», υπογραμμίζει το δημοσίευμα, επικαλούμενο εγκύκλιο που υπέγραψε ο υπουργός Υγείας.

Η Σαουδική Αραβία διακυβεύει τη φήμη της για την κηδεμονία των ιερότερων τόπων του Ισλάμ στη Μέκκα και τη Μεδίνα και την ειρηνική οργάνωση του χατζ, που έχει αμαυρωθεί στο παρελθόν από θανατηφόρα ποδοπατήματα, πυρκαγιές και ταραχές.

Το 2020, το σουνιτικό βασίλειο μείωσε δραστικά τον αριθμό των προσκυνητών σε περίπου 1.000 για να αποτρέψει την εξάπλωση του κορωνοϊού, εμποδίζοντας μουσουλμάνους να ταξιδέψουν από το εξωτερικό στο ετήσιο προσκύνημα, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία.

Το χατζ αποτελεί μια σημαντική πηγή εισοδήματος για τη σαουδαραβική κυβέρνηση.

Πλήθος εκατομμυρίων προσκυνητών από όλο τον κόσμο πιθανότατα θα αποτελούσαν μια εστία μετάδοσης του ιού.

Στο παρελθόν ορισμένοι προσκυνητές επέστρεψαν στις χώρες τους με αναπνευστικές και άλλες ασθένειες.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Απαραίτητος ο εμβολιασμός για το φετινό προσκύνημα στη Μέκκα λέει η Σαουδική Αραβία"

«Παγώνουν» με τροπολογία οι κατεδαφίσεις σε αιγιαλούς και παραλίες

Παγώνουν κατεδαφίσεις  αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και παραλίες  με  τροπολογία, που κατέθηκε  στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, που ψηφίζεται στη Βουλή, την οποία συνυπογράφουν οι συναρμόδιοι υπουργοί.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία αναφέρει ότι :«Αναστέλλεται, μέχρι την 31η-10-2021 η εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής για έργα κάθε είδους που υφίστανται κατά τον χρόνο έναρξης ισχύος των προτεινόμενων ρυθμίσεων και έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού, χωρίς απόφαση παραχώρησης της χρήσης αυτών.». 

 Επίσης με την τροπολογια

1.α. Θεωρείται ότι έχουν παραληφθεί αυτοδικαίως κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος των προτεινόμενων ρυθμίσεων, έργα τα οποία περατώθηκαν τουλάχιστον δέκα (10 έτη πριν από την ημερομηνία αυτή και έχουν ήδη δοθεί προς χρήση από τους αναδόχους στον φορέα κατασκευής ή/και στο κοινωνικό σύνολο, χωρίς να έχει διενεργηθεί κατά νόμο πραγματική ή αυτοδίκαιη (πλασματική) οριστική παραλαβή, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίστανται δικαστικές εκκρεμότητες της αναθέτουσας αρχής κατά του αναδόχου.

β. Οι φορείς εκτέλεσης των έργων αυτών υποχρεούνται να καλέσουν άμεσα τους αναδόχους και να επιστρέψουν τις εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης που τυχόν διακρατούν.

2.α. Δεν επιτρέπεται η μετάταξη, η μεταφορά ή η απόσπαση του προσωπικού που υπηρετεί στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και στους εποπτευόμενους από αυτό φορείς, στην Κεντρική Υπηρεσία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

β. Η ανωτέρω ρύθμιση δεν καταλαμβάνει υφιστάμενες αποσπάσεις ή τη δυνατότητα παράτασης αυτών.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "«Παγώνουν» με τροπολογία οι κατεδαφίσεις σε αιγιαλούς και παραλίες"

Κορονοϊός: Ενας θάνατος και 288 νέα κρούσματα στην Κύπρο

Έναν θάνατο και 288 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε την Τρίτη (2/3/2021) το υπουργείο Υγείας Κύπρου.

Το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο 32.933 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Από τις 32.933 εργαστηριακές διαγνώσεις που διενεργήθηκαν σήμερα οι 2.780 έγιναν με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και οι 30.153 με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) και ανάμεσα στα κρούσματα, 101 περιστατικά προέκυψαν στην πόλη της Λεμεσού, 48 στη Λευκωσία, 9 στη Λάρνακα, 7 στην Αμμόχωστο και 5 στην Πάφο.

Με Covid-19 νοσηλεύονται79 ασθενείς, εκ των οποίων οι 22 σε σοβαρή κατάσταση. Ο συνολικός αριθμός θανάτων στην Κύπρο από Covid-19 ανέρχεται σε 232.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Ενας θάνατος και 288 νέα κρούσματα στην Κύπρο"

Έτοιμος ο Σαρκοζί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Γαλλίας

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προκειμένου να αποδείξει την αθωότητά του, στην πρώτη δημόσια αντίδρασή του, αφότου δικαστήριο τον έκρινε χθες ένοχο για διαφθορά.

«Άσκησα έφεση κατά της απόφασης, ίσως να χρειαστεί να συνεχίσω αυτήν τη μάχη έως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», είπε ο Σαρκοζί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Le Figaro.

«Θα είναι οδυνηρό για εμένα το να πρέπει να προσφύγω προκειμένου να καταδικαστεί η ίδια μου η χώρα, όμως είμαι έτοιμος για αυτό, διότι αυτό θα είναι το τίμημα της δημοκρατίας», επισήμανε, προσθέτοντας πως δεν θα θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2022, όμως θα στηρίξει έναν υποψήφιο εν ευθέτω χρόνω.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί καταδικάστηκε σήμερα σε φυλάκιση τριών ετών –το ένα από αυτά χωρίς αναστολή– για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής, μια απόφαση άνευ προηγουμένου για τη χώρα, η οποία έγινε δεκτή με «κατάπληξη» από την πολιτική οικογένειά του, το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων.

Ο 66χρονος Σαρκοζί
δεν πρόκειται πάντως να οδηγηθεί στη φυλακή, αφού το δικαστήριο αποφάσισε ότι θα παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό, με ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Η έφεσή του εξάλλου έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Ο Σαρκοζί, που υπήρξε πρόεδρος της Γαλλίας από το 2007 μέχρι το 2012, άκουσε την ετυμηγορία όρθιος ενώπιον των δικαστών, ανέκφραστος και δεν έκανε καμία δήλωση κατά την έξοδό του από το δικαστήριο. Η δικηγόρος του, Ζακλίν Λαφόντ, μίλησε λίγο αργότερα στο τηλεοπτικό κανάλι BFMTV για να ανακοινώσει ότι θα ασκήσει έφεση στην «υπερβολικά αυστηρή» και «παντελώς αβάσιμη και αδικαιολόγητη» απόφαση. Ο πρώην πρόεδρος είναι «ψύχραιμος και αποφασισμένος», διαβεβαίωσε, ελπίζοντας ότι θα δικαιωθεί στο Εφετερίο, σε περίπου έναν χρόνο. «Βρίσκεται ήδη στο επόμενο βήμα, αυτή η απόφαση δεν υπάρχει, η ποινή δεν υπάρχει, είμαστε στην έφεση», επέμεινε.

Οι υποστηρικτές του Σαρκοζί δήλωσαν «κατάπληκτοι» και «λυπημένοι» ενώ η σύζυγός του, η τραγουδίστρια και πρώην μοντέλο Κάρλα Μπρούνι έκανε λόγο για «παράλογη σκληρότητα» σε ανάρτησή της στο Instagram.

Οι δύο συγκατηγορούμενοι του πρώην προέδρου, ο πρώην δικαστής Ζιλμπέρ Αζιμπέρ και ο δικηγόρος Τιερί Ερζόγκ, καταδικάστηκαν στην ίδια ποινή και θα ασκήσουν επίσης έφεση. Στον Ερζόγκ επιβλήθηκε επίσης απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματός του για 5 χρόνια.

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι τρεις κατηγορούμενοι σύναψαν ένα «σύμφωνο διαφθοράς», αλλά δεν επέβαλε τις ποινές που ζήτησε η οικονομική εισαγγελία, δηλαδή τέσσερα χρόνια φυλάκισης, τα δύο χωρίς αναστολή, και στους τρεις, κρίνοντας ότι η προεδρική εικόνα έχει αμαυρωθεί από την υπόθεση αυτή «με καταστροφικές συνέπειες».

Ο Νικολά Σαρκοζί θα αντιμετωπίσει και πάλι την γαλλική δικαιοσύνη στις 17 Μαρτίου, στην εκδίκαση της υπόθεσης Bygmalion, σχετικά με τις δαπάνες της προεκλογικής του εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2012.

Ο Νικολά Σαρκοζί αποσύρθηκε από την πολιτική το 2016, αλλά παραμένει πολύ δημοφιλής και με απήχηση στο στρατόπεδο της γαλλικής δεξιάς. Αντιμετωπίζει κατηγορίες στο πλαίσιο σειράς δικαστικών υποθέσεων, ανάμεσά τους και η χρηματοδότηση της νικηφόρας προεκλογικής του εκστρατείας το 2007 από την Λιβύη. Στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης, δηλαδή της χρηματοδότησής του από το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι, τέθηκε υπό παρακολούθηση το 2013. Τότε οι αρχές ανακάλυψαν ότι χρησιμοποιούσε μια μυστική τηλεφωνική γραμμή, με το ψευδώνυμο «Πολ Μπισμούτ», για να επικοινωνεί με τον δικηγόρο του, τον Τιερί Ερζόγκ. Καταγράφηκαν περίπου δέκα τηλεφωνικές επικοινωνίες τους.

Οι δικαστές έκριναν ότι ο πρώην πρόεδρος είναι ένοχος για διαφθορά επειδή υποσχέθηκε να στηρίξει την υποψηφιότητα του Αζιμπέρ για μια εξέχουσα θέση στο Μονακό, σε αντάλλαγμα για εμπιστευτικές πληροφορίες. Ο Σαρκοζί ήθελε την εποχή εκείνη να ακυρωθεί η εντολή κατάσχεσης των προεδρικών ημερολογίων, αφού προηγουμένως κατάφερε να τεθεί στο αρχείο η έρευνα σε βάρος του για την υπόθεση Μπετανκούρ. Ο Αζιμπερ δεν είχε άμεση σχέση με την υπόθεση αυτή, όμως, σύμφωνα με το δικαστήριο, επωφελήθηκε από τις γνωριμίες του.

Στη δίκη, που ολοκληρώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου, η υπεράσπιση του Σαρκοζί έκανε λόγο για μια υπόθεση που βασίστηκε σε «υποθέσεις» και «φαντάσματα» και ζήτησε την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων. Επισήμανε ότι τελικά ο πρώην πρόεδρος δεν πέτυχε αυτό που ζητούσε και ο Αζιμπέρ δεν ανέλαβε ποτέ την επίζηλη θέση στο Μονακό. Με βάση τον νόμο ωστόσο, δεν είναι αναγκαίο να έχει κερδίσει κάτι ο εναγόμενος για να χαρακτηριστεί το αδίκημα «διαφθορά» και «αθέμιτη άσκηση επιρροής».

Η υπεράσπιση ζητούσε επίσης να ακυρωθεί όλη η διαδικασία επειδή το κατηγορητήριο βασίστηκε σε «παράνομες» τηλεφωνικές παρακολουθήσεις καθώς παραβίαζαν το απόρρητο μεταξύ δικηγόρου και πελάτη. Λόγω του τεταμένου κλίματος, ο ίδιος ο διευθυντής της οικονομικής εισαγγελίας, Ζαν-Φρανσουά Μπονέρ, πήγε στο δικαστήριο για να υπερασπιστεί την υπηρεσία του και διαβεβαίωσε ότι «κανείς δεν θέλει να εκδικηθεί έναν πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ο Σαρκοζί είναι ο δεύτερος πρώην πρόεδρος που καταδικάζεται από τη γαλλική δικαιοσύνη, μετά τον μέντορά του, τον Ζακ Σιράκ, στον οποίο το 2011 επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 2 ετών με αναστολή για κατάχρηση δημόσιων πόρων όταν ήταν δήμαρχος του Παρισιού, μεταξύ 1983-1995.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Έτοιμος ο Σαρκοζί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Γαλλίας"

Εύσημα Κομισιόν σε Κεραμέως για τις μεταρρυθμίσεις

Εύσημα από την Κομισιόν για τις μεταρρυθμίσεις για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, τις αξιολογήσεις σχολείων καθώς και την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και το ακαδημαϊκό περιβάλλον, έλαβε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Στην έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας που δημοσιοποίησε εντός της εβδομάδας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταξύ άλλων τομέων πολιτικής, αναγνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε γοργά σε δύο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εκπαίδευσης τους τελευταίους τρεις μήνες. Η μια μεταρρύθμιση, αυτή της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 με στόχο τη βελτίωση της ελκυστικότητας και την καλύτερη σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Ο νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση από τον Φεβρουάριο του 2021 στοχεύει, με τη σειρά του, στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των πανεπιστημίων και βελτίωση της ποιότητας της προσφερόμενης εκπαίδευσης. Επιπλέον, εσωτερικά και εξωτερικά έχουν ξεκινήσει αξιολογήσεις των σχολείων.

Δείτε ΕΔΩ την έκθεση της Κομισιόν

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εύσημα Κομισιόν σε Κεραμέως για τις μεταρρυθμίσεις"

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Σκληρή απάντηση στον Αλέξη Κούγια

Απάντηση στις αιτιάσεις του Αλέξη Κούγια σε βάρος των δικαστών και των εισαγγελέων που χειρίστηκαν την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη δίνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Στην ανακοίνωση της μεγαλύτερης δικαστικής ένωσης της χώρας τονίζεται ότι οι δικαστικοί λειτουργοί “επιδεικνύουν θάρρος και γενναιότητα” και αποφασίζουν με βάση το “νόμο και τη συνείδηση” τους.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι πειθαρχικές αναφορές σε βάρος “δικαστικών λειτουργών που εκτελούν ευσυνείδητα το καθήκον τους είναι απρόσφορες και θα μας βρίσκουν απέναντι”.

poster
  
360p geselecteerd als afspeelkwaliteit
  • Santorini Island
Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει ως εξής:

«Οι χθεσινές δηλώσεις συνηγόρου υπεράσπισης σε υπόθεση που απασχολεί τη δημοσιότητα, με τις οποίες καταφέρθηκε δημοσίως με αβάσιμους και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος των εισαγγελικών λειτουργών, της ανακρίτριας και του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, εκφεύγουν κατά πολύ των ορίων του υπερασπιστικού του δικαιώματος και των ακραίων ορίων της κριτικής.

Πειθαρχικές αναφορές σε βάρος δικαστικών λειτουργών που εκτελούν ευσυνείδητα το καθήκον τους είναι απρόσφορες και θα μας βρίσκουν απέναντι. Ενέργειες σαν αυτές διαταράσσουν το κλίμα αμοιβαίου σεβασμού των λειτουργών της Δικαιοσύνης και θα πρέπει να  απομονώνονται πρωτίστως από τους ίδιους τους Δικηγορικούς Συλλόγους.

Τέλος θεωρούμε ανεδαφική και λανθασμένη την προσέγγιση που γίνεται από δικηγόρους να αμφισβητούν το δικαστικό σθένος που επιδεικνύουν οι συνάδελφοι με κριτήριο το δικαστήριο στο οποίο υπηρετούν. Οι δικαστικοί λειτουργοί ξέρουν να επιδεικνύουν θάρρος και γενναιότητα και αποφασίζουν κατά το νόμο και τη συνείδηση τους», τονίζεται στην ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Σκληρή απάντηση στον Αλέξη Κούγια"

Υπουργείο Υγείας για Τσίπρα: Υποσχέθηκε όσα δεν έκανε στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Λακωνικό και δηκτικό ήταν το σχόλιο του υπουργείου Υγείας για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας που ανέπτυξε σε διαδικδυακή εκδήλωση ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.

«Όσα κατέθεσε σήμερα ο κ. Τσίπρας, είναι όσα δεν έκανε στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησής του» ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του και σημείωσε:

«Το Ε.Σ.Υ. του 21ου αιώνα δεν περιμένει τον ΣΥΡΙΖΑ. Χτίζεται ήδη, συστηματικά, οργανωμένα και ρεαλιστικά, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Υπουργείο Υγείας για Τσίπρα: Υποσχέθηκε όσα δεν έκανε στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ"

Καιρός αύριο: Βελτιώνεται σε σχεδόν όλη τη χώρα – Πού θα βρέξει

Φτιάχνει ο καιρός αύριο Τετάρτη (03.03.2021) με τις βροχές και τα χιόνια να περιορίζονται στην Κρήτη. 

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός σε όλη σχεδόν τη χώρα. Στην Κρήτη, τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, στα δυτικά και τα βόρεια 3 με 5, στις υπόλοιπες περιοχές 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της.

Η πρόγνωση του καιρού για αύριο Τετάρτη (03.03.2021) από την ΕΜΥ για όλη την Ελλάδα
 
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα ανατολικά τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και από το μεσημέρι ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και από το μεσημέρι θα γίνουν μεταβλητοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά και τα νότια τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στην Κρήτη τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βελτιώνεται σε σχεδόν όλη τη χώρα – Πού θα βρέξει"

Στον υπουργό Δικαιοσύνης προσέφυγε η συνήγορος του Κουφοντίνα

Η Ιωάννα Κούρτοβικ, συνήγορος του μέλους της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα ο οποίος έχει κατέλθει σε απεργία πείνας και δίψας, επισκέφθηκε τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα προκειμένου να βρεθεί μια λύση, στο ζήτημα που έχει ανακύψει.

Η κυρία Κούρτοβικ επικαλέστηκε το άρθρο 9 του Σωφρονιστικού Κώδικα, και του νόμου 2776/1999 που προβλέπουν ότι «ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να παραγγέλλει ή να απαγορεύει τη μεταγωγή κρατουμένου για λόγους που συνδέονται με την ασφάλεια της χώρας ή τη δημόσια τάξη. Σε περίπτωση κατεπείγοντος ή όταν απειλείται διασάλευση της τάξης και ασφάλειας του καταστήματος, η μεταγωγή ή η μη μεταγωγή διατάσσεται από το γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, το ζήτημα όμως εισάγεται το ταχύτερο δυνατόν στην Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών που αποφασίζει σχετικά».

Πάντως, πρέπει να επισημανθεί ότι οι αρμοδιότητες για τις φυλακές της χώρας έχουν μεταφερθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ειδικά στη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου. Κατά συνέπεια, όπου ο νόμος αναφέρει υπουργείο Δικαιοσύνης, εννοεί πλέον υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στον υπουργό Δικαιοσύνης προσέφυγε η συνήγορος του Κουφοντίνα"

Τσίπρας: Αυτό είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο ΕΣΥ

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας ανέπτυξε σε διαδικτυακή εκδήλωση ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «πρόκειται για μία μικρή επανάσταση» που θα περιλαμβάνει αύξηση των δαπανών ώστε να φθάσει σε βάθος τετραετίας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 7% του ΑΕΠ και θα ξεκινήσει με μία ένεση από τον πρώτο χρόνο, ύψους 3 δισ. ευρώ, με ταυτόχρονη ανακατανομή των δαπανών στο πλαίσιο ενός νέου μοντέλου αξιοποίησης των πόρων.

Αρχικό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στην δημόσια υγεία λόγω της πανδημίας: «Ένα χρόνο μετά είμαστε για μια ακόμη φορά στο σημείο μηδέν. Σήμερα που μιλάμε, τα νοσοκομεία της Αττικής, παρά τα μεγάλα λόγια περί ενίσχυσής τους, για 3η φορά το τελευταίο χρόνο, είναι στο κόκκινο. Και ας μη ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στο πέμπτο συνεχόμενο μήνα lockdown και παρόλα αυτά η Αττική κινδυνεύει να ζήσει ό,τι η Θεσσαλονίκη τον περασμένο Νοέμβρη. Οι ευθύνες τις κυβέρνησης είναι προφανείς».

Σημείωσε ακόμη ότι από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα, πάνω από 6.500 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους. Αν είχαμε ένα αποτελεσματικό και αξιόπιστο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας, πολλοί από αυτούς θα είχαν προσέλθει έγκαιρα στα νοσοκομεία και η εξέλιξη της υγείας τους μπορεί να ήταν διαφορετική. Αν είχαμε επάρκεια σε γιατρούς και νοσηλευτές και ικανοποιητικό αριθμό κλινών στις ΜΕΘ, δεν θα χρειαζόταν τα νοσοκομεία μας να θεραπεύουν σχεδόν αποκλειστικά ασθενείς COVID και να γίνεται επιλογή ασθενών που θα χειρουργηθούν.

Ο κ . Τσίπρας υποστήριξε ότι καίτοι η πανδημία ανέδειξε την αναγκαιότητα του δημόσιου συστήματος υγείας, «ωστόσο είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα, ίσως την πρώτη κιόλας μέρα μετά την έξοδο από την πανδημία, κάποιοι θα ξεχάσουν εύκολα όλα αυτά που μας φανέρωσε η ίδια η πραγματικότητα».

Το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία

Ακολούθως ξεκαθάρισε την θέση του ΣΥΡΙΖΑ: «Η Υγεία αποτελεί ύψιστο δημόσιο αγαθό…Σήμερα, λοιπόν, ως δημοκρατική δύναμη ευθύνης, αλλά και ως η επόμενη κυβέρνηση αυτού του τόπου, ανακοινώνουμε δημόσια το Σχέδιό μας για την Υγεία: το νέο ΕΣΥ».

Υπογράμμισε ότι «δεν είναι απλά μια προγραμματική δέσμευση. Είναι εθνική επιταγή. Είναι η κορυφαία μας πολιτική προτεραιότητα για τα επόμενα χρόνια 40 χρόνια μετά το πρώτο ΕΣΥ και αφού διαδοχικές κυβερνήσεις και κυρίως οι επιλογές των μνημονίων το αποδυνάμωσαν, ήρθε η ώρα να το επανασχεδιάσουμε και να το χτίσουμε ξανά.

Ένα ΝΕΟ ΕΣΥ :

-Που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των πολιτών, ισότιμα.

-Που να ενισχύει τα νοσοκομεία και όλες τις δημόσιες δομές

-Που να δίνει έμφαση στην ποιότητα των υπηρεσιών υγείας

-Που να οδηγεί σε καθοριστική μείωση των ιδιωτικών δαπανών υγείας

-Που να αντιστρέφει το braindrain των νέων γιατρών -επιστημόνων που εγκαταλείπουν τη χώρα και διαπρέπουν σε νοσοκομεία του εξωτερικού.

-Που να δίνει οριστικό τέλος στη σπατάλη, στη διαφθορά και τις «άτυπες πληρωμές»

-Που να αναδιανέμει τους πόρους υπέρ της υγείας και κατά των μεσαζόντων της.

-Που να διασφαλίζει την αξιοπρέπεια του ασθενούς και του υγειονομικού προσωπικού.

Τα θεμέλια του σχεδίου βασίζονται σε τρεις συγκεκριμένους άξονες:
Πρώτος άξονας

Ένα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο με τους εργαζόμενους στο χώρο της Δημόσιας Υγείας.

Γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό.

Αυτή η μεταξύ μας συμφωνία θεωρεί τους εργαζόμενους θεμέλιο λίθο του νέου ΕΣΥ. Χωρίς αυτούς δεν υπάρχει μεταρρύθμιση. Προϋπόθεση για την ενίσχυση του συστήματος αποτελεί η γενναία αύξηση των απολαβών των εργαζόμενων στο χώρο της δημόσιας υγείας. Αλλά και η πολύ αυστηρή τήρηση των νόμων απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς.

Ο δεύτερος άξονας

Η γενναία αύξηση των οικονομικών πόρων του συστήματος, ώστε αυτοί σε βάθος τετραετίας να εναρμονιστούν με τον Ευρωπαϊκό ΜΟ που είναι στο 7% του ΑΕΠ.

Πριν όμως από αυτά, κατά το πρώτο έτος του νέου ΕΣΥ, προβλέπεται μία ένεση ζωής ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ από τον εθνικό προϋπολογισμό και επιπλέον 1 δισ. από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος οικονομικός «χώρος» για τη μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση.

Τρίτος άξονας του Σχεδίου μας

Η αναδιανομή των οικονομικών πόρων εντός του Συστήματος.

Η αύξηση των δαπανών δεν είναι από μόνη της ικανή συνθήκη.

Αν δεν θέλουμε να σπαταλήσουμε αλλά να επενδύσουμε πόρους, πρέπει να σχεδιάσουμε ένα άλλο μοντέλο αξιοποίησής τους.

Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η εσωτερική ανακατανομή των πόρων με βάση τις διεθνείς οικονομικές μελέτες και πρακτικές.

Πόροι που θα αξιοποιούνται για περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες.

Το νέο ΕΣΥ είναι ένα πρόγραμμα συγκροτημένο, κοστολογημένο, με πρόβλεψη για κάθε επιμέρους ζήτημα.

Γι’ αυτό, θα μου επιτρέψετε, χωρίς να σας κουράσω με λεπτομέρειες, να αναφερθώ επιγραμματικά στα πέντε κομβικά σημεία του Σχεδίου μας.

Σημείο πρώτο: Οι ανθρώπινοι Πόροι.

Το ανέφερα και πριν. Επίκεντρο στο νέο ΕΣΥ είναι ο άνθρωπος. Ο ασθενής από τη μία. Αλλά και ο εργαζόμενος στο Σύστημα Υγείας από την άλλη.

Γιατί για να έχει παρόν και μέλλον το ΕΣΥ, πρέπει να δώσουμε προοπτική στους ανθρώπους του, αλλά και σε αυτούς που θέλουμε να το στελεχώσουν.

Το Σχέδιό μας, λοιπόν, προβλέπει:

-‘Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών που αποχώρησαν από το σύστημα τον τελευταίο χρόνο (σε συνθήκες πανδημίας) χωρίς να αντικατασταθούν.

-Πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.

– Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στη πρώτη γραμμή.

-Αυτόματη προκήρυξη όλων των κενούμενων οργανικών θέσεων στο ΕΣΥ

-Ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών ΕΣΥ στις άγονες και νησιωτικές περιοχές

-Αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, ώστε ο εισαγωγικός μισθός για τον πρωτοδιόριστο γιατρό να είναι τα 2.000 ευρώ.

-Αναλογικές αυξήσεις των μισθών για το μη ιατρικό, υγειονομικό προσωπικό.

-Ένταξη όλων των εργαζόμενων στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών.

Το δεύτερο σημείο αυτής της επανάστασης-με-σχέδιο στον χώρο της Υγείας, έχει να κάνει με την γενναία ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας αλλά και της Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ως προς την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, επισημαίνω:

-Τον τριπλασιασμό δομών ΤΟΜΥ. Από τις 127 που λειτουργούν σήμερα πάμε στις 380 σε όλη τη χώρα.

-Την εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες.

-Τη λειτουργία ανά δήμο Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας.

-Το Δίκτυο Ολοκληρωμένης κατ’ οίκον Φροντίδας.

Οι Κινητές Ομάδες Υγείας, που αφορούν κυρίως τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και η Σχολική Υγειονομική Φροντίδα, με τη συγκρότηση των Σχολικών Ομάδων Φροντίδας Υγείας (ΣΟΦΥ) με ειδικευμένους παιδοψυχολόγους και νοσηλευτές στα σχολεία της χώρας, συμπληρώνουν την Πρώτη Βαθμίδα.

Στη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας περιλαμβάνονται:

-Η Ανάπτυξη κρεβατιών ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) και ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) με βάση τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

-Η λειτουργική επάρκεια των νοσοκομείων της περιφέρειας ώστε να αποφεύγεται η μεγάλη μετακίνηση ασθενών προς τα κεντρικά νοσοκομεία.

-Η ανάπτυξη νέων ειδικών νοσοκομειακών δομών (Ογκολογικά, Καρδιοχειρουργικά, Παιδιατρικά) με κριτήριο τη νοσηρότητα και την απουσία ανάλογων μονάδων σε μεγάλες γεωγραφικές περιφέρειες.

-Η επιχειρησιακή ολοκλήρωση του ΕΚΑΒ, με πανελλαδικό δίκτυο διακομιδής ασθενών με χερσαία, εναέρια αλλά και πλωτά πλέον μέσα.

Τρίτο κομβικό σημείο της μεταρρύθμισης, η Φαρμακευτική Πολιτική:

-Με εγγυημένη πρόσβαση όλων των ασθενών στις σύγχρονες φαρμακευτικές θεραπείες.

-Με στήριξη της εγχώριας έρευνας.

-Με καθοριστική μείωση της συμμετοχής στο φάρμακο για τους χρόνια πάσχοντες.

Τέταρτο κομβικό σημείο, ο ΕΟΠΥΥ:

-Με διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών για το ΣΥΝΟΛΟ του πληθυσμού.

-Με πλήρη κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών σε υγειονομικό υλικό για χρόνιες ασθένειες, γιατί όπως δεν κάνει διακρίσεις η ασθένεια, έτσι δεν κάνει διακρίσεις και η Πολιτεία απέναντι στον ασθενή.

-Με κάλυψη νέων υπηρεσιών, όπως η οδοντιατρική φροντίδα για παιδιά και ενήλικες.

Και έρχομαι στο πέμπτο κομβικό σημείο του νέου ΕΣΥ, που είναι οι Εθνικές Οριζόντιες Στρατηγικές για ένα νέο Χάρτη Υπηρεσιών Υγείας:

Και πρώτα απ’ όλα, αξιοποιώντας τα διδάγματα της πανδημίας,

Η αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας, με έμφαση στην πρόληψη και στην προαγωγή της Υγείας.

Με συγκρότηση σύγχρονου μηχανισμού επιδημιολογικής επιτήρησης.

Με αποκέντρωση των υπηρεσιών του ΕΟΔΥ και ανάπτυξη των Περιφερειακών Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας.

Με ενίσχυση της Ιατρικής της Εργασίας, της επαγγελματικής και περιβαλλοντικής υγείας.

Με φροντίδα υγείας για τους ευάλωτους πληθυσμούς

Δεύτερον, ένα Εθνικό Σχέδιο για την αναβάθμιση των υποδομών του συστήματος υγείας.

Είναι το σχέδιο Φιλόδημος για την Υγεία, που -μεταξύ άλλων- προβλέπει:

-Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της ξενοδοχειακής υποδομής και του εξοπλισμού των νοσοκομείων

-Υλικοτεχνική αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας της περιφέρειας

-Δημιουργία νέων νοσοκομείων εκεί όπου διαπιστωμένα υπάρχει ελλιπής υγειονομική κάλυψη, όπως στην Ανατολική Αττική και τη Δυτική Θεσσαλονίκη.

-Επαναλειτουργία όλων των νοσοκομείων που έκλεισαν από τη κυβέρνηση Σαμαρά (πχ το πρώην Λοιμωδών στην Αγία Βαρβάρα και στη Θεσσαλονίκη, το Παναγία στη Καλαμαριά)

-Επαναφορά του «Ερρίκος Ντυνάν» και υπαγωγή του στο υπουργείο Υγείας.

Τρίτον, στρατηγικό σχέδιο ψηφιοποίησης των υπηρεσιών Υγείας, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

-Καθολική εφαρμογή του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου και

-Ψηφιακή διασύνδεση όλων των δημόσιων δομών υγείας.

Τέταρτον, εξειδικευμένες στρατηγικές που θα υλοποιηθούν με ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος υγείας, σε τομείς που μέχρι σήμερα η παρουσία του ήταν ανεμική.

Στρατηγικές:

-Για τον καρκίνο

-Για τη φυσική ιατρική και αποκατάσταση

-Για τη γηριατρική

-Για την αναπαραγωγική υγεία

-Για την ανάπτυξη κοινοτικών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας

-Για την ολιστική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Αυτό είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο ΕΣΥ"

Κορωνοϊός-Αττική: Αγώνας δρόμου για ένα κρεβάτι εντατικής μετά από την «έκρηξη» στα κρούσματα

Στην «εντατική» βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς η πίεση που δέχεται από τις εισαγωγές είναι ασφυκτική, με την πανδημία να δημιουργεί ανησυχητική συμφόρηση στις ΜΕΘ.

Ενδεικτική της προβληματικής εικόνας είναι η κατάσταση που επικρατεί όχι μόνο στο «Σωτηρία», όπου δεν υπάρχει διαθέσιμη κλίνη στην εντατική, αλλά και στον «Ευαγγελισμό», όπου επίσης όλες οι κλίνες είναι γεμάτες.

 

 «Σήμερα υπάρχουν ασθενείς, νέοι άνθρωποι από 30 μέχρι 60 ετών, οι οποίοι δεν έχουν κλίνες να νοσηλευτούν. Βρίσκονται στην κλινική covid με αναπνευστήρες και πλέον οι γιατροί δίνουν άνιση μάχη», ανέφερε χαρακτηριστικά νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, στο Mega, ο Ευάγγελος Μπαλής, επικεφαλής της μονάδας COVID-19 του «Ευαγγελισμού».

Από την πλευρά του, ο διοικητής του νοσοκομείου Αναστάσιος Γρηγορόπουλος ανέφερε αργότερα οι δύο από τους ασθενείς είχαν ήδη απορροφηθεί , προσθέτοντας ότι οι υπόλοιποι θα απορροφηθούν εντός της ημέρας. «Είμαστε σε μια δύσκολή κατάσταση» , παραδέχθηκε ο διοικητής.

«Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι αν κάποιος ασθενής, από αυτούς που είναι διασωληνωμένοι, έχει μια βελτίωση αμέσως κάποιος άλλος θα πάρει τη θέση του», ανέφερε ο επικεφαλής της μονάδας COVID-19 του «Ευαγγελισμού».

«Η χθεσινή εφημερία ήταν από τις χειρότερες και αυτό θα συνεχίσει να υπάρχει»,  αποκάλυψε ακόμη. 

«Από τη στιγμή που θα έχουμε μείωση των περιπτώσεων κορωνοϊού, θα πρέπει να περάσουν 15 μέρες για να φανεί η μείωση αυτή στις απλές κλινικές. Για τη μονάδα ακόμα περισσότερες. Χρειαζόμαστε δραστικά μέτρα. Θα πρέπει όλος ο υγειονομικός κόσμος να συμβάλλει και εδώ μπαίνει και ο ιδιωτικός τομέας», τόνισε ο κ. Μπαλής. 

Καταλήγοντας έκανε έκκληση στον κόσμο να βοηθήσει δραστικά- και από μόνος του ο καθένας  να θέσει κάποια όρια ώστε  να βοηθήσει όλους τους υπόλοιπους.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός-Αττική: Αγώνας δρόμου για ένα κρεβάτι εντατικής μετά από την «έκρηξη» στα κρούσματα"

Τοποθετήθηκαν οι πρώτοι καφέ κλάδοι στις Αχαρνές

Τους πρώτους καφέ κάδους ανακύκλωσης τοποθέτησε ο Δήμος Αχαρνών και η Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων. Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία για την επιτυχία της νέας αυτής προσπάθειας είναι όλοι να γνωρίζουμε πως στους καφέ κάδους ρίχνουμε μόνο οργανικά απορρίμματα.

Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται:  Φλούδες, φρούτα και λαχανικά, λίγα φύλλα , υπολείμματα τροφών, ωμά ή μαγειρεμένα τρόφιμα.

Όλα τα απορρίμματα δεν ρίχνονται ποτέ με τις συσκευασίες τους, αλλά ή απευθείας στον κάδο ή σε χάρτινες σακούλες. Συμβάλλουμε όλοι ούτως ώστε τα οργανικά απορρίμματα να γίνουν λίπασμα μέσω κομποστοποίησης.

«Ο αγώνας για την καθαριότητα και την ανακύκλωση είναι ένας αγώνας που απαιτεί τη συμμετοχή όλων μας. Εκπαιδευόμαστε, ακολουθούμε τις οδηγίες, αλλάζουμε την καθημερινότητά μας, για να αλλάξουμε την πόλη μας. Η προσπάθεια για μια καθαρή πόλη είναι υπόθεση όλων μας», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Δήμαρχος Σπύρος Βρεττός.


doxthi

Διαβάστε Περισσότερα » "Τοποθετήθηκαν οι πρώτοι καφέ κλάδοι στις Αχαρνές"

Κορωνοϊός: Στα 2.353 τα νέα κρούσματα - Τα 1.159 στην Αττική

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.353, εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 194.582 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 60 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.368 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 23, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.557 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 422 (69.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.364 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 289 (ημερήσια μεταβολή +11.58%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 291 ασθενείς.

Hλικιακή κατανομή: Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη). Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ πραγματοποιήθηκαν 61.255 τέστ σε όλη την επικράτεια. Από αυτά, τα 26.693 ήταν μοριακά και τα 34.562 ήταν rapid test

Η γεωγραφική κατανομή των 2.353 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

103 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

155 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών 

185 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών 

41 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

318 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

127 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

202 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

28 κρούσματα στην Π.Ε.Νήσων

304 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

20 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

36 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

14 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

 9 κρούσματα στην Π.Ε Αρτας

112 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

 23 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

 4 κρούσμα στην Π.Ε Δράμας

 7 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

 24 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

 5 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου

 2 κρούσματα στην ΠΕ Ευρυτανίας

 20 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας 

 27 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

 40 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου 

 1 κρούσμα στην Π.Ε.Θάσου

 21 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας 

 2 κρούσματα στην Π.Ε Θήρας

 1 κρούσμα στην Π.Ε Ιθάκης 

 20 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

 13 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

 4 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς 

 2 κρούσματα στην Π.Ε.Κέρκυρας

 1 κρούσμα στην Π.Ε Κεφαλληνίας

 11 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς

 32 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης 

 54 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

 1 κρούσμα στην Π.Ε Κω

 2 κρούσματα στην Π.Ε Λακωνίας

 90 κρούσματα στην Λάρισας

 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

 7 κρούσματα στην Π.Ε Λευκάδας

 1 κρούσμα στην Π.Ε Λήμνου

 9 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

 9 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

 1 κρούσμα στην Π.Ε Νάξου

 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

 9 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

 2 κρούσματα στην Π.Ε.Πρέβεζας 

 16 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

 2 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης

 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

 12 κρούσματα στην Π.Ε.Σερρών 

 3 κρούσματα στην Π.Ε Σύρου

 10 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

 33 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

 3 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

 25 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής 

 13 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

 6 κρούσματα στην Π.Ε.Χίου 

 80 κρούσματα υπό διερεύνηση

 Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 2.353 τα νέα κρούσματα - Τα 1.159 στην Αττική"

Απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα για πέντε μήνες στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Με απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα για 5 μήνες και 30.000 ευρώ πρόστιμο τιμωρήθηκε ο Βαγγέλης Μαρινάκης από το Πειθαρχικό Όργανο της Super League, για τη συμπεριφορά του σε βάρος του διαιτητή Τάσου Σιδηρόπουλου, μετά τον αγώνα με τον Άρη στον «Γ. Καραϊσκάκης».

Παράλληλα, με πρόστιμο ύψους 7.000 ευρώ τιμωρήθηκε και η ΠΑΕ Ολυμπιακός ως συνυπεύθυνη.

Οπως θυμίζει το sportfm.gr, o πρόεδρος των «ερυθρόλευκων» κατηγορούνταν για «λόγω εξύβριση» του διεθνούς ρέφερι και για παράνομη είσοδο στα αποδυτήρια των διαιτητών.

Για το πρώτο παράπτωμα (εξύβριση), η ποινή του Βαγγέλη Μαρινάκη είναι απαγόρευση για 2 μήνες (με ανώτερη προβλεπόμενη τους 6 μήνες), ενώ για το δεύτερο (είσοδο στα αποδυτήρια των διαιτητών) η ποινή του είναι απαγόρευση για 4 μήνες (με ανώτερη προβλεπόμενη το 1 έτος). Κατά συγχώνευση, η συνολική ποινή του είναι 5 μήνες.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα για πέντε μήνες στον Βαγγέλη Μαρινάκη"

Διονύσης Μαυρογένης: Το πανό «γεννήθηκα 17 Νοέμβρη» αποτελεί «ύβρη» - Είναι ένα «αισχρό πράγμα»

«Το πανό "γεννήθηκα 17 Νοέμβρη" είναι ένα αισχρό πράγμα. Αποτελεί ύβρη»,  τονίζει στο protothema.gr, ο Διονύσης Μαυρογένης, σχολιάζοντας το πανό που κρατούσαν διαδηλωτές στη χθεσινή πορεία υπερ του Δημήτρη Κουφοντίνα. Ο κ. Μαυρογένης μία από τις εμβληματικότερες μορφές της αντίστασης κατά της χούντας και ένα από τα πρόσωπα που είχε ηγετικό ρόλο στη Συντονιστική Επιτροπή της κατάληψης του Πολυτεχνείου σχολιάζει την απεργία πείνας του «Λουκά» της 17 Νοέμβρη.

«Φτιάχνουμε οπαδούς της τρομοκρατίας. Το τελευταίο διάστημα έχει καλλιεργηθεί ένα κλίμα για να γίνονται πορείες για τον Κουφοντίνα. Μου κάνει εντύπωση που προέκυψε τώρα αυτή η ιστορία», τονίζει. «Να σας θυμίσω ότι το βιβλίο του που είχε κυκλοφορήσει με τίτλο "Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη" είναι μία σχιζοφρένεια και δεν διαβάζεται», συνεχίζει ο κ. Μαυρογένης.

«Φτιάχνει κόμμα η τρομοκρατία; Που ήταν όλοι αυτοί που συγκρότησαν τη 17Ν τον καιρό της δικτατορίας; Η 17Ν ήταν μία απάτη. Καπηλεύτηκαν την πραγματική 17 Νοέμβρη», υποστηρίζει ακόμη.

«Η αντίδραση που υπάρχει αυτή τη στιγμή από το χώρο της αριστεράς εντάσσεται στο πλαίσιο της αντιπολίτευσης κατά του Μητσοτάκη. Θέλουν να λένε ότι για πρώτη φορά θα υπάρχει νεκρός πείνας μετά τον Μπόμπι Σάντς (σ.σ εννοεί τον μαχητή του IRA που πέθανε το 1981. Το αίτημα του ήταν να αναγνωριστεί ο ίδιος και όσοι κρατούμενοι προέρχονταν απ’ τον ΙRΑ, ως πολιτικοί κρατούμενοι και όχι ως εγκληματίες του ποινικού δικαίου)», επισημαίνει το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της κατάληψης του Πολυτεχνείου.

«Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του Κουφοντίνα να κάνει απεργία πείνας και είναι προφανές ότι δεν είμαστε υπερ του να πεθαίνουν άνθρωποι από αυτό. Ο Κουφοντίνας αυτή τη στιγμή κάνει ό,τι έκανε και με το βιβλίο του. Θέλει να τραβήξει επάνω του την προσοχή», σημειώνει ο κ. Μαυρογένης. «Θα το ξαναπώ για δεύτερη φορά. Τι πάει να πει "γεννηθήκαμε 17 Νοέμβρη; Που ήταν τότε ο Κουφοντίνας, προσθέτει.

«Η αριστερά χρειάζεται να έχει μια σοβαρότερη στάση σε αυτό το θέμα. Δεν είναι αριστερά να κάνουμε διαδήλωση για τα δικαιώματα του Κουφοντίνα», συμπληρώνει. Όπως λέει ο κ. Μαυρογένης «ο Κουφοντίνας έχει καταδικαστεί σε 11 φορές ισόβια. Αυτή τη στιγμή έχει κάνει ιδεολογικό κόμμα». Καταλήγει δε λέγοντας πως «αυτό το πράγμα που γίνεται σήμερα είναι σαν να βλέπαμε το 2002 να γίνονται διαδηλώσεις επειδή έπιασαν τη 17 Νοέμβρη. Έχουμε κάνει τον Ξηρό και τον Κουφοντίνα ήρωες. Ο Κουφοντίνας από το μηδέν του ξεχασμένου έγινε ήρωας».

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Διονύσης Μαυρογένης: Το πανό «γεννήθηκα 17 Νοέμβρη» αποτελεί «ύβρη» - Είναι ένα «αισχρό πράγμα»"

Επιτέλους! Άρση παρακράτησης κυριότητας στην 7ετία

Η οικονομική κρίση οδήγησε χιλιάδες εμπορίες αυτοκινήτων στο κλείσιμο με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες οχημάτων που είχαν αγοράσει κάποιο όχημα από αυτές με τραπεζικό δανεισμό ή με γραμμάτια να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν άρση παρακράτησης κυριότητας στις άδειες κυκλοφορίας τους.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναγνωρίζοντας το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει έδωσε λύση, επιβεβαιώνοντας και το ρεπορτάζ του Newsauto.gr και με το άρθρο 50 του νομοσχεδίου για την Μικροκινητικότητα αίρεται αυτοδίκαια μετά την παρέλευση 7 ετών η παρακράτηση κυριότητας. Παράλληλα έχει προβλεφθεί τι θα γίνεται αν εκείνος που έχει πραγματοποιήσει την παρακράτηση κυριότητας δεν έχει εξοφληθεί.

Ειδικότερα στο άρθρο 50 επισημαίνεται ότι: «Αυτοδίκαιη άρση παρακράτησης κυριότητας για οχήματα ιδιωτικής χρήσης:

1.Σε περίπτωση μεταβίβασης οχήματος των κατηγοριών Μ1, Μ2, Μ3, Ν1 και μοτοσυκλετών ιδιωτικής χρήσης, των οποίων η κυριότητα παρακρατείται από τον πωλητή, η παρακράτηση κυριότητας αίρεται αυτοδίκαια μετά την παρέλευση επτά (7) ετών από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας κυκλοφορίας, στην οποία αυτή έχει καταγραφεί. Η ρύθμιση αυτή ισχύει και για τα ήδη κυκλοφορούντα αυτοκίνητα οχήματα των ανωτέρω κατηγοριών και τις μοτοσυκλέτες ιδιωτικής χρήσης, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος.

2.Η παρακράτηση κυριότητας δεν αίρεται, σύμφωνα με την παρ. 1 και εξακολουθεί να ισχύει σε περίπτωση που ο παρακρατήσας την κυριότητα αποδεικνύει εγγράφως, με αίτησή του προς την Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Περιφέρειας, την ύπαρξη εκκρεμούς διαδικασίας ενώπιον των δικαστικών αρχών σχετικά με την κυριότητα του οχήματος, η οποία υποβάλλεται εντός αποκλειστικού διαστήματος δύο (2) μηνών προ της αυτοδίκαιης άρσης της παρακράτησης κυριότητας, σύμφωνα με την παρ. 1.»

newsauto

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιτέλους! Άρση παρακράτησης κυριότητας στην 7ετία"

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ηλεκτρικά πατίνια και τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, που θα καταρτίζουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ασφαλή και φιλική προς το περιβάλλον κινητικότητα των πολιτών, αλλά και για την Μικροκινητικότητα, που αφορά σε ηλεκτρικά πατίνια, τροχοποδήλατα, skateboards και αυτοεξισορροπούμενα οχήματα.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι σε εταιρείες κούριερ και delivery, που οδηγούν ποδήλατο, μοτοποδήλατο, τρίτροχο ή ηλεκτροκίνητο, υποχρεούνται τη νύχτα να φορούν ανακλαστικό ρουχισμό, υποχρέωση που έχουν και οι οδηγοί των ηλεκτροκίνητων.

Επίσης, καθιερώνεται Μητρώο Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων, όπως και Μητρώο Ελεγκτών ΚΤΕΟ, όπου θα υπάρχουν και διαπιστευμένοι ιδιώτες, ως επόπτες, και θα πραγματοποιούν επανέλεγχο στην πόρτα των ΚΤΕΟ όσων οχημάτων διήλθαν με επιτυχία. Εφόσον διαπιστωθεί πλημμελής έλεγχος, θα επιβάλλονται κυρώσεις στο ΚΤΕΟ που διενήργησε τον έλεγχο.

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και τη Μικροκινητικότητα συνοψίζονται στα εξής:

ΜΕΡΟΣ Α

Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ)

Με τη θεσμοθέτηση των ΣΒΑΚ, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) θα καταρτίζουν σχέδια για την ασφαλή και φιλική προς το περιβάλλον κινητικότητα των πολιτών.

Υποχρέωση κατάρτισης ΣΒΑΚ έχουν:

- ΟΤΑ Α΄ βαθμού, με πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων,

- Το σύνολο των ΟΤΑ Β΄ βαθμού.

- ΟΤΑ Α΄ βαθμού, ανεξαρτήτως πληθυσμού κατοίκων εφόσον εμπίπτουν στις περιοχές αρμοδιότητας του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) και του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ).

Σκοπός είναι να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των αστικών μεταφορών στην περιοχή ευθύνης των ΟΤΑ, με την υλοποίηση έργων που θα αποσκοπούν σε:

- Βελτίωση της οδικής ασφάλειας,

- Προώθηση της μικροκινητικότητας,

- Διευκόλυνση της ηλεκτροκίνησης,

- Ανάπτυξη ευφυών συστημάτων μετακίνησης,

- Ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων μεταφοράς,

- Μέριμνα για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία

Η κεντρική διοίκηση θεσπίζει για πρώτη φορά ενιαίους κανόνες και συγκεκριμένες απαιτήσεις για την κατάρτιση των σχεδίων αυτών, βάσει των οδηγιών του Παρατηρητήριου Eltis, για την αξιολόγηση και έγκριση έργων στο πεδίο της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Επιπλέον, τυποποιείται η διαδικασία εξέτασης, έγκρισης και αναθεώρησης των ΣΒΑΚ από τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου, με σκοπό τον περιορισμό των καθυστερήσεων.

Τέλος, θεσπίζεται η δυνατότητα εκπόνησης ειδικών αναπτυξιακών σχεδίων για δράσεις ΣΒΑΚ.

ΜΕΡΟΣ Β

ΜΙΚΡΟΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Θεσπίζονται κανόνες κυκλοφορίας για τα οχήματα μικροκινητικότητας (ηλεκτρικά πατίνια, τροχοπέδιλα (rollers), τροχοσανίδες (skate boards), αυτοεξισορροπούμενα οχήματα. Συνοπτικά:

1. Ομαδοποιούνται τα οχήματα που κινούνται με ηλεκτροκινητήρα σε μια κατηγορία Οχημάτων που στο σχέδιο νόμου ονομάζουμε Ε.Π.Η.Ο., δηλαδή Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτροκίνητα Οχήματα. Εισάγονται ρυθμίσεις για τη κυκλοφορία τους στη βάση αξιολόγησης και συγκριτικής μελέτης άλλων χωρών, με βάση την ταχύτητα που αναπτύσσουν:

- Τα οχήματα που αναπτύσσουν μικρή ταχύτητα (έως 6 χλμ./ώρα), παραπλήσια δηλαδή με την ταχύτητα του πεζού, κυκλοφορούν όπου και όπως κυκλοφορούν οι πεζοί.

- Τα ΕΠΗΟ που αναπτύσσουν ταχύτητα από 6 έως 25 χλμ./ώρα, λογίζονται ως ποδήλατα και κυκλοφορούν όπου επιτρέπονται τα ποδήλατα.

- Απαγορεύεται για λόγους οδικής ασφάλειας, η κυκλοφορία αυτών των οχημάτων, σε οδούς όπου αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες (άνω των 50 χλμ./ώρα).

2. Ρυθμίζονται ζητήματα προδιαγραφών και ασφαλούς χρήσης αυτών των οχημάτων με έμφαση στον υποχρεωτικό εξοπλισμό που πρέπει να φέρουν τα ΕΠΗΟ κατ’ αντιστοιχία με τα ποδήλατα (φρένα, φώτα, ηχητική προειδοποίηση).

Οι διανομείς προϊόντων και αντικειμένων (πχ «courier», «delivery»), που για την εκτέλεση της εργασίας τους οδηγούν ποδήλατο, μοτοποδήλατο, μοτοσικλέτα, τρίτροχο όχημα ή Ε.Π.Η.Ο. υποχρεούνται κατά την εκτέλεση της εργασίας τους κατά τη νύκτα να φορούν ανακλαστικό ρουχισμό (όπως γιλέκο, πανωφόρι κ.λπ.) που τους καθιστά ορατούς από όλες τις κατευθύνσεις. Ομοίως, όλοι οι οδηγοί των Ε.Π.Η.Ο. κατά τη νύκτα υποχρεούνται να φορούν ανακλαστικό ρουχισμό ή άλλο ανακλαστικό εξοπλισμό.

Περιγράφονται οι υποχρεώσεις του χρήστη των οχημάτων. Ενδεικτικά, οι οδηγοί των ποδηλάτων και των ΕΠΗΟ συστήνεται να φορούν εγκεκριμένου τύπου προστατευτικό κράνος, κανονικά δεμένο. Επίσης, οι οδηγοί των ποδηλάτων που δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 12 ετών και κινούνται σε οδικό δίκτυο που προορίζεται για την κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων θα πρέπει να συνοδεύονται από άτομα που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 16 ετών.

Ρυθμίζονται θέματα αγοράς όπως η κατασκευή, διάθεση και παροχή προς κοινόχρηστη χρήση των ΕΠΗΟ, η εποπτεία αυτής της αγοράς και οι υποχρεώσεις των παρόχων προς χρήση των οχημάτων αυτών.

Προβλέπεται η λήψη μέτρων από την τοπική αυτοδιοίκηση για τη ρύθμιση ή τον περιορισμό της κυκλοφορίας των ΕΠΗΟ και ο καθορισμός χώρων για την οργανωμένη στάθμευση των οχημάτων αυτών.


ΜΕΡΟΣ Γ

Προσαρμογή σε Κοινοτική Νομοθεσία για την εκπαίδευση οδηγών

Στο Γ΄ Μέρος του νομοσχεδίου προωθείται η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2018/645/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 18ης Απριλίου 2018 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2003/59/ΕΚ «σχετικά με την αρχική επιμόρφωση και την περιοδική κατάρτιση των οδηγών ορισμένων οδικών οχημάτων τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά εμπορευμάτων ή επιβατών και της Οδηγίας 2006/126/ΕΚ για την άδεια οδήγησης».



ΜΕΡΟΣ Δ

Δ1. Μοτοποδήλατα έως 25 km/h

Ορίζεται ότι δεν απαιτείται η κατοχή άδειας οδήγησης για την οδήγηση μοτοποδηλάτων με μέγιστη εκ κατασκευής ανώτατη ταχύτητα έως 25 km/h.



Δ2. Ισοδυναμίες μεταξύ κατηγοριών αδειών οδήγησης

Ισοδυναμίες μεταξύ κατηγοριών αδειών οδήγησης

- Η κατηγορία Β, (Αυτοκίνητα) ισχύει και για την οδήγηση οχη­μάτων της κατηγορίας ΑΜ υπό τις εξής προϋποθέσεις:

· κατοχής της κατηγορίας Β πάνω από έξι (6) έτη, και

· συμπλήρωσης της ηλικίας των είκοσι επτά (27) ετών.

- Η κατηγορία Β (Αυτοκίνητα) με τον εθνικό κωδικό αριθμό «121», ισχύει και για την οδήγηση οχημάτων της κατηγορίας Α1 (Μοτοσικλέτες μέγιστου κυβισμού 125 cm3), μόνο εντός της ελληνικής επικράτειας, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

· κατοχής της κατηγορίας Β πάνω από έξι (6) έτη,

· συμπλήρωσης της ηλικίας των είκοσι επτά (27) ετών,

· υποχρεωτική πρακτική εκπαίδευση, διάρκειας τουλάχιστον τριών (3) μαθημάτων.



Δ3. Μητρώο Εισαγομένων Μεταχειρισμένων Οχημάτων

Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών καταρτίζεται και τηρείται Μητρώο Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων (Μ.Ε.Μ.Ο.), για την εποπτεία της τήρησης των απαραίτητων δικαιολογητικών που απαιτούνται για την εισαγωγή και πρώτη ταξινόμηση αυτών στη Χώρα μας.

Θα καταχωρούνται υποχρεωτικά από τους εισαγωγείς μεταχειρισμένων οχημάτων στοιχεία όπως: ο αριθμός πλαισίου, η κατηγορία, ο κατασκευαστικός του οίκος, το μοντέλο, ο τύπος, η παραλλαγή και η έκδοσή του, ο κυβισμός του κινητήρα του, το μέγιστο μικτό βάρος του ή οι θέσεις καθημένων του, η εκ κατασκευής αντιρρυπαντική του τεχνολογία, οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, η ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας του στην αλλοδαπή.


Δ4. Μητρώο Ελεγκτών ΚΤΕΟ

Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Οδική Ασφάλεια, καταρτίζεται και τηρείται στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το Μητρώο Εποπτών των Κέντρων Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (Κ.Τ.Ε.Ο.).

Σκοπός του Μητρώου είναι η κεντρική εξ αποστάσεως εποπτεία και ο έλεγχος της τήρησης των:

1. όρων και προϋποθέσεων βάσει των οποίων χορηγήθηκε η άδεια λειτουργίας ή η Βεβαίωση νόμιμης λειτουργίας των (Κ.Τ.Ε.Ο.) και

2. κείμενων διατάξεων επί των διενεργούμενων στις εν λόγω οικονομικές δραστηριότητες τεχνικών ελέγχων οχημάτων.

Ειδικότερα, οι επόπτες ΚΤΕΟ θα είναι διαπιστευμένοι ιδιώτες μηχανικοί οι οποίοι θα πραγματοποιούν επανέλεγχο “on the spot”, στην “πόρτα” του ΚΤΕΟ, του οχήματος που μόλις διήλθε με επιτυχία.

Επίσης, θα ελέγχουν την ποιότητα και την ορθή λειτουργία των μηχανημάτων των ΚΤΕΟ.

Εάν διαπιστωθεί πλημμελής έλεγχος σε όχημα, θα υπάρχουν κυρώσεις στο Κ.Τ.Ε.Ο που διενήργησε τον έλεγχο.



Δ4. Μεταβιβάσεις

Εισάγονται διατάξεις για τη διευκόλυνση της διαδικασίας μεταβίβασης του οχήματος, καθώς αίρεται αυτοδίκαια η παρακράτηση κυριότητας μετά την παρέλευση 7 ετών από την ημερομηνία άδειας κυκλοφορίας, χωρίς να υπάρχει πλέον η υποχρέωση του πολίτη να μεταβεί στις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών για να διευθετήσει το ζήτημα. Η διάταξη αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της συνολικής διαδικασίας μεταβίβασης του οχήματος ψηφιακά.



Δ5. Αυτόνομη Οδήγηση

Εισάγονται καινοτόμες διατάξεις για την αυτόνομη οδήγηση, προκειμένου η Ελλάδα να είναι και πάλι πρωτοπόρος στην επιστημονική έρευνα στο συγκεκριμένο πεδίο.

Ειδικότερα:

- Στη δημοτική συγκοινωνία, το αυτοματοποιημένο λεωφορείο «βγαίνει» από τη λωρίδα αποκλειστικής κυκλοφορίας και μπορεί να ενταχθεί στη μικτή κίνηση της πόλης με τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές δικλείδες, καθώς το όχημα δεν κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα. Η κυκλοφορία του επιτρέπεται, μετά από απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου με τη σύμφωνη γνώμη των υπηρεσιών Τροχαίας και για καθορισμένη χρονική περίοδο και συγκεκριμένη αστική ή περιαστική διαδρομή.

- Για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης κίνησης του Λεωφορείου Αστικού Τύπου χωρίς οδηγό, την ασφάλεια των επιβατών και των λοιπών χρηστών της οδού, επιβάλλεται η παρακολούθηση του Λεωφορείου και της οδού στην οποία κινείται, καθ’ όλη τη διάρκεια κίνησής του, από Κέντρο Ελέγχου μέσω ηλεκτρονικών συσκευών λήψης και καταγραφής εικόνας (κάμερες) και ήχου, κατόπιν διαβούλευσης με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Το Κέντρο μπορεί να παρακολουθεί ταυτόχρονα την κίνηση τεσσάρων λεωφορείων.

- Επιτρέπεται επίσης η θέση σε κυκλοφορία επί της οδού οχήματος κατηγορίας Μ1 ή Ν1 (ΙΧ, τύπου βαν ή μικρά φορτηγά μεικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνους) χωρίς την παρουσία οδηγού επ’ αυτού, στο πλαίσιο πιλοτικής εφαρμογής μόνο για ερευνητικούς σκοπούς, κατόπιν υποβολής από τον ενδιαφερόμενο φορέα σχετικού τεκμηριωμένου αιτήματος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ηλεκτρικά πατίνια και τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας"

Lockdown: Σενάριο αλλαγής στη χρήση του SMS με κωδικό 6

Πρόταση τροποποίησης της λειτουργίας του κωδικού 6 του 13033, ώστε οι πολίτες να μπορούν να τον χρησιμοποιούν αποκλειστικά για μετακινήσεις με τα πόδια, χωρίς αυτοκίνητο, βρίσκεται στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα, ειδικά στην Αττική, παραμένουν ανησυχητικά παρά το απαγορευτικό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για ένα πολύ πιθανό σενάριο, ενώ οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται την Τετάρτη. 

Το προηγούμενο διάστημα διαπιστώθηκε κατάχρηση του συγκεκριμένου κωδικού, που χρησιμοποιείται σαν «Δούρειος Ίππος» για διαδημοτικές μετακινήσεις. 

Σε ό,τι αφορά τον κωδικό 4 (βοήθεια σε άτομα που έχουν ανάγκη), του οποίου επίσης γίνεται κατάχρηση από πολίτες, θα διεξάγονται περισσότερες διασταυρώσεις στοιχείων κατά τους ελέγχους.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Lockdown: Σενάριο αλλαγής στη χρήση του SMS με κωδικό 6"

Άλλοι 100 δικαστές και εισαγγελείς βάλλουν κατά της Ένωσής τους για Κουφοντίνα

Νέα επιστολή 129 δικαστών και εισαγγελέων, από τον βαθμό του αρεοπαγίτη έως του ειρηνοδίκη, εκφράζει την αντίθεσή της στην πρωτοβουλία του προεδρείου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) να εκδώσει ανακοίνωση (24.2.2021), σχετικά με το μέλος της 17Ν, Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ειδικότερα, μετά τους 41 δικαστές και εισαγγελείς, μετά τους σημερινούς πέντε δικαστές, ήρθαν 129 δικαστές και εισαγγελείς με κοινή επιστολή τους, να εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους για το περιεχόμενο της επίμαχης ανακοίνωσης, το οποίο, όπως επισημαίνουν, παραβιάζει κατάφωρα τις αρχές της ΕΔΕ και εκφεύγει του καταστατικού της σκοπού και ζητούν την ανάκληση της εν λόγω ανακοίνωσης.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής και τα ονόματα των 129 δικαστικών:

«Οι κάτωθι υπογράφοντες την επιστολή, είμαστε μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και με την παρούσα θα θέλαμε να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας για το περιεχόμενο του από 24-2-2021 δελτίου τύπου της Ένωσης, υπό τον τίτλο “Για τον κρατούμενο Δ. Κουφοντίνα”.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, διαχρονικά έχει να επιδείξει αγώνες όχι μόνο για Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και Δικαιοσύνη θεματοφύλακα των δικαιωμάτων όλων των πολιτών αλλά και προς προστασία όλων των δημοκρατικών θεσμών. Βασική και θεμελιώδης αρχή της Ένωσης είναι η δημοκρατική της λειτουργία καθώς και η αδέσμευτη από κάθε πολιτική επιρροή λειτουργία της. Το Καταστατικό δε αυτής ορίζει περιοριστικά τους σκοπούς της. Το άνω δελτίο τύπου παραβιάζει, κατάφωρα, τις άνω αρχές και εκφεύγει του καταστατικού της σκοπού.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα, διότι στις πρόσφατες αρχαιρεσίες, σας παρείχαμε εντολή να μας εκπροσωπείτε, ώστε να ενδυναμώνεται το κύρος της Δικαιοσύνης και όχι να προσβάλλεται ο θεσμός που υπηρετούμε, με τις ενέργειες σας.

Σας καλούμε να αποκαταστήσετε το τρωθέν κύρος της Ένωσής μας, άμεσα, με ανάκληση του άνω Δελτίου Τύπου.

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (τα ονόματα έχουν τεθεί αλφαβητικά ανά βαθμό)

1) Ζώη Δήμητρα, Αρεοπαγίτης

2) Μόρφης Λουκάς, Αρεοπαγίτης

3) Παγουτέλη Μαριάνθη, Αρεοπαγίτης

4) Χατζηγεωργίου Μιλτιάδης, Αρεοπαγίτης

5) Αλεβιζάκη Γιαννούλα, Πρόεδρος Εφετών

6) Γκουδή Νινέ Παναγιώτα, Πρόεδρος Εφετών

7) Μπέλμπα Αλεξάνδρα, Πρόεδρος Εφετών

8) Μπιτσακάκη Ευγενία, Πρόεδρος Εφετών

9) Νάστας Χρήστος, Πρόεδρος Εφετών

10) Παπαγεωργίου Γεώργιος, Πρόεδρος Εφετών

11) Πετροπούλου Ασημίνα, Πρόεδρος Εφετών

12) Σαλάτας Νικόλαος, Πρόεδρος Εφετών

13) Στέφος Βασίλειος, Πρόεδρος Εφετών

14) Μαρκάκης Νικόλαος, Εισαγγελέας Εφετών

15) Ποιμενίδης Νικόλαος, Εισαγγελέας Εφετών

16) Αθανασιάδη Ανδρονίκη, Εφέτης

17) Ανθοπούλου Αναστασία, Εφέτης

18) Ασημακοπούλου Ελένη, Εφέτης

19) Ασσυχίδου Γεωργία, Εφέτης

20) Γαλλιού Κυριακή, Εφέτης

21) Δρίλλια Αικατερίνη, Εφέτης

22) Ζαβιτσάνος Απόστολος, Εφέτης

23) Ζαρχανή Βάια, Εφέτης

24) Θεοφίλη Ελπινίκη, Εφέτης (αιτήθηκε διαγραφή από την ΕΔΕ)

25) Καρακωνσταντής Παναγιώτης, Εφέτης

26) Κάστιζα Αντιγόνη, Εφέτης

27) Κατσουλίδη Ιωάννα, Εφέτης

28) Κουκουράκη Ιωάννα, Εφέτης

29) Κυπαρίσση Πολυξένη, Εφέτης

30) Λύγκα Μαρία, Εφέτης

31) Μακρυγεώργου Αγγελική, Εφέτης

32) Μαμάλη Ιωάννα, Εφέτης

33) ΜιτζέλουΜαργίτσα, Εφέτης

34) Μικρούδης Γεώργιος, Εφέτης

35) Μπάτρη Δήμητρα, Εφέτης

36) Μπετσικώκου Αικατερίνη, Εφέτης

37) Μπλέτα Στυλιανή, Εφέτης

38) Ντόκος Ανδρέας, Εφέτης

39) Οικονόμου Αλέξανδρος, Εφέτης

40) Παπακώστας Σωτήριος, Εφέτης

41) Πορτοκάλης Βασίλης, Εφέτης

42) Ρήγα ‘Αννα, Εφέτης

43) Σάββας Αναστάσιος, Εφέτης

44) Σιάννου ‘Αλκηστις, Εφέτης

45) Σωτηριάδου Δήμητρα, Εφέτης

46) Φαχουρίδου Μαγδαληνή, Εφέτης

47) Βασιλειάδου Ελένη, Αντεισαγγελέας Εφετών

48) Βεργώνης Ευστάθιος,Αντεισαγγελέας Εφετών

49) Κορμοικιάρη Ευσεβία, Αντιεισαγγελέας Εφετών

50) Ευαγγέλου Μαρίνα, Πρόεδρος Πρωτοδικών

51) Θεοδοσιάδου Θεοδώρα, Πρόεδρος Πρωτοδικών

52) Θεοφιλοπούλου Φωτεινή, Πρόεδρος Πρωτοδικών

53) Ιωαννίδου Γλυκερία Λουίζα, Πρόεδρος Πρωτοδικών

54) Καραβασίλη Ευμορφία, Πρόεδρος Πρωτοδικών

55) Καρανικόλα Φωτεινή, Πρόεδρος Πρωτοδικών

56) Καραπιπέρη Αναστασία, Πρόεδρος Πρωτοδικών

57) Κορφιάτη Αντωνία, Πρόεδρος Πρωτοδικών

58) Κουταντέλια Σταυρούλα, Πρόεδρος Πρωτοδικών

59) Κτενά Αναστασία, Πρόεδρος Πρωτοδικών

60) Κωτουλόπουλος Χαράλαμπος, Πρόεδρος Πρωτοδικών

61) Κώστα Ολυμπία, Πρόεδρος Πρωτοδικών

62) Λιάρα Φωτεινή, Πρόεδρος Πρωτοδικών

63) Μαλιώρα Στεργιανή, Πρόεδρος Πρωτοδικών

64) Μίγκος Δημήτριος, Πρόεδρος Πρωτοδικών

65) Μουλακάκη Κλεοπάτρα, Πρόεδρος Πρωτοδικών

66) Πάνου Κωνσταντίνος, Πρόεδρος Πρωτοδικών

67) Παπαγεωργόπουλος Χρήστος, Πρόεδρος Πρωτοδικών

68) Τάλαρου Λαμπρινή, Πρόεδρος Πρωτοδικών

69) Χαλκιαδάκη Γεωργία, Πρόεδρος Πρωτοδικών

70) Δόγκα Αριστοτέλεια, Εισαγγελέας Πρωτοδικών

71) Εμμανουηλίδου Θωμαή, Εισαγγελέας Πρωτοδικών

72) Λάλλη Ροζαλία, Εισαγγελέας Πρωτοδικών

73) Μαρσιώνη Βικτωρία, Εισαγγελέας Πρωτοδικών

74) Μιχαλοπούλου Ελένη, Εισαγγελέας Πρωτοδικών

75) Ορνεράκης Νίκος, Εισαγγελέας Πρωτοδικών

76) Σεραφείμ Αστέριος, Εισαγγελέας Πρωτοδικών

77) Αθανασόπουλος Αθανάσιος, Πρωτοδίκης

78) Αρβανίτης Ιωάννης, Πρωτοδίκης

79) Γαλούνη Ζωή, Πρωτοδίκης

80) Ζιούνας Ανδρέας, Πρωτοδίκης

81) Ζυγογιάννη Ουρανία, Πρωτοδίκης

82) Καραγεωργίου Σοφία, Πρωτοδίκης

83) Καραγιάννη Ωραιοζήλη, Πρωτοδίκης

84) Καρατσικάκη Θεοδώρα, Πρωτοδίκης

85) Κιούση Κωνσταντίνα, Πρωτοδίκης

86) Κρουσιανιτάκη Ιωάννα, Πρωτοδίκης

87) Μυλωνά Βασιλική, Πρωτοδίκης

88) Μωραΐτη Σμαράγδα, Πρωτοδίκης

89) Ορφανίδου Αλεξάνδρα, Πρωτοδίκης

90) Παπαγιάννη Χριστίνα, Πρωτοδίκης

91) Σταθοπούλου Εριφύλη, Πρωτοδίκης

92) Τριανταφύλλου Βασιλική, Πρωτοδίκης

93) Τσέλιου Αικατερίνη, Πρωτοδίκης

94) Κασάπης Αντώνιος, Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών

95) Τριανταφυλλίδης Γιάννης, Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών

96) Ηλιόπουλος Γεώργιος, Εισαγγελικός Πάρεδρος

97) Αναγνωστόπουλος Γιώργος, Ειρηνοδίκης

98) Αληδρομίτη Αλεξάνδρα, Ειρηνοδίκης

99) Απέργης Ιάκωβος, Ειρηνοδίκης

100) Βέργου Κωνσταντίνα, Ειρηνοδίκης

101) Βιτσεντζάκη Ελένη, Ειρηνοδίκης

102) Βλαχούλη Μαρία, Ειρηνοδίκης

103) Γεώργα Χριστίνα, Ειρηνοδίκης

104) Γίδαρη Μιχαλίτσα, Ειρηνοδίκης

105) Δήμος Χρήστος, Ειρηνοδίκης

106) Δήμου Χριστίνα, Ειρηνοδίκης

107) Δοκιανάκη Ελισάβετ, Ειρηνοδίκης

108) Δρακοπούλου Ιωάννα, Ειρηνοδίκης

109) Ζηρίλιου Ζωή, Ειρηνοδίκης

110) Κανελλόπουλος Νικόλαος, Ειρηνοδίκης

111) Καρανικόλα Νικολέτα, Ειρηνοδίκης

112) Κατσαμάνης Αργύρης, Ειρηνοδίκης

113) Κεβεντσίδου Χρυσούλα, Ειρηνοδίκης

114) Κομπολίτης Γρηγόρης, Ειρηνοδίκης

115) Κωτούλα Γεωργία, Ειρηνοδίκης

116) Λουκά Ελένη, Ειρηνοδίκης

117) Μαυρογιάννη Σταυρούλα, Ειρηνοδίκης

118) Μεθενίτου Νίκη, Ειρηνοδίκης

119) Μιχάλη Ευδοκία, Ειρηνοδίκης

120) Παπαϊωαννίδου Κυριακή, Ειρηνοδίκης

121) Πουλή Ελένη – Βαρβάρα, Ειρηνοδίκης

122) Σιγουράκος Διονύσης, Ειρηνοδίκης

123) Σουλιωτάκης Μιχαήλ, Ειρηνοδίκης

124) Σωμαρακάκη Ευαγγελία, Ειρηνοδίκης

125) Ταβαντζής Γιώργος, Ειρηνοδίκης

126) Τσαγκαράκη Μαρίνα, Ειρηνοδίκης

127) Τσιχλής Βασίλης, Ειρηνοδίκης

128) Φωτάκη Στυλιανή, Ειρηνοδίκης

129) Χρονοπούλου Καλλιόπη, Ειρηνοδίκης».

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Άλλοι 100 δικαστές και εισαγγελείς βάλλουν κατά της Ένωσής τους για Κουφοντίνα"

Κορωνοϊός: Νοσοκομεία αποκλειστικά για ασθενείς με Covid το Σισμανόγλειο και το Τζάνειο

Αναδιάταξη των δυνάμεων των νοσοκομείων στην Αττική έρχεται για την αντιμετώπιση του κύματος της επιδημίας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, το Σισμανόγλειο θα γίνει νοσοκομείο αποκλειστικά για ασθενείς με κορωνοϊό.

Τις επόμενες ώρες πρόκειται να αρχίσει η διακομιδή των ασθενών με άλλα προβλήματα υγείας προς άλλα νοσοκομεία.

Το ΝΙΜΤΣ και το «Ερρίκος Ντυνάν» θα κληθούν να δηλώσουν το βάρος της νοσηλείας των non Covid-19 ασθενών, ώστε να συνεχιστεί χωρίς αναταράξεις η λειτουργία του ΕΣΥ και η κάλυψη των αναγκών των πολιτών.

Επίσης, για τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής σχεδιάζεται να παραχωρηθεί το νοσοκομείο Τζάνειο για τις ανάγκες της επιδημίας και τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Νοσοκομεία αποκλειστικά για ασθενείς με Covid το Σισμανόγλειο και το Τζάνειο"

Κιλκίς: Ένα χωριό… «Φύσκα» στον κορονοϊό – Στο 17% η θετικότητα

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Δημοτικής Ενότητας Κρουσσών στο Κιλκίς, μετά τις ενδείξεις να δείχνουν έξαρση κρουσμάτων του κορωνοϊού στο χωριό Φύσκα, έξαρση, η οποία -σύμφωνα με τα αποτελέσματα των χθεσινών rapid test που διενεργήθηκαν από τον ΕΟΔΥ – έφεραν το ποσοστό θετικότητας στο 17,2%, που είναι και το υψηλότερο των χθεσινών μετρήσεων. 

“Πράγματι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα στο χωριό, το οποίο απαρριθμεί περίπου 90 κατοίκους στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένους, όμως πιστεύω ότι θα τον δαμάσουμε τον ιό” αναφέρει στο GRTimes ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φύσκας, Παναγιώτης Γραμματικόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι μέχρι στιγμής “μόνο από δύο από τα κρούσματα που βρέθηκαν θετικά στη συγκεκριμένη περιοχή χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο, ενώ οι υπόλοιποι είτε έχουν ήπια συμπτώματα, είτε είναι εντελώς ασυμπτωματικοί”. 

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι από τους 90 κατοίκους του χωριού, οι 47 υποβλήθηκαν χθες σε διαγνωστικό τεστ ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) από κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, διαδικασία μέσα από την οποία εντοπίστηκαν οκτώ κρούσματα της Covid -19, τα οποία για ένα μικρό χωριό του Κιλκίς ασφαλώς και δεν αποτελούν μικρό ποσοστό.

“Πρέπει να πειθαρχήσουμε τα μέτρα, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Όλα δείχνουν ότι σταδιακά θα μπούμε σε ύφεση, καθώς θα συμπληρώσουμε το δεκαήμερο, ωστόσο είναι γεγονός ότι η κατάσταση ξέφυγε. Το καλό είναι, ότι με τους κατοίκους γνωρίζομαστε οπότε από την Δευτέρα πηγαίνω από σπίτι σε σπίτι κυρίως σε αυτούς που έχουν θετικά κρούσματα και τους ζητώ να τηρήσουν τα μέτρα. Να φορούν τη μάσκα, να κρατούν αποστάσεις, να πλένουν τακτικά τα χέρια τους και να τηρούν την καραντίνα”, σημείωνει ο κ. Γραμματικόπουλος.  

Επίσης σε ερώτηση για το αν γνωρίζει τους λόγους που σημειώθηκε έξαρση στη συγκεκριμένη περιοχή, ο πρόεδρος της Φύσκας σημείωσε πως “όλα ξεκίνησαν πιθανότατα από κρούσμα που ήρθε από τη Θεσσαλονίκη”, ενώ αναφορικά με την εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού συμπλήρωσε πως “ότι αρκετοί ηλικιωμένοι κάτοικοι του χωριού έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, όμως θα χρειαστούν ακόμη αρκετές ημέρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Στο μεταξύ όμως, πρέπει να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα, για να μην αντιμετωπίσουμε σοβαρότερα προβλήματα”.

grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » " Κιλκίς: Ένα χωριό… «Φύσκα» στον κορονοϊό – Στο 17% η θετικότητα"

Πάτρα – κορονοϊός: Στη ΜΕΘ 9χρονος από την Κιβωτό της Αγάπης – Τρία παιδιά στην κλινική Covid

Συναγερμός στην Πάτρα. Στη ΜΕΘ του ΠΓΝΠ νοσηλεύεται 9χρονος με κορονοϊό, ενώ τρία παιδιά εισήχθησαν στην κλινική Covid, στο Ρίο.

Ειδικότερα, στη ΜΕΘ Παίδων στην Πάτρα μετακινήθηκε 9χρονο παιδί με κορονοϊό από το ίδρυμα «Κιβωτός της Αγάπης». Αρχικά είχε εισαχθεί στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου μαζί με έναν ακόμα 13χρονο από το ίδιο Ίδρυμα, ο οποίος, ωστόσο, έλαβε εξιτήριο.

Σύμφωνα με το Thebest, ο 9χρονος εμφάνισε αστάθεια γι’ αυτό και εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, επισημαίνει ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΠ Γαβριήλ Δημητρίου. Παρόλα αυτά εμφανίζει βελτίωση και αναμένεται να εξέλθει.

Χθες, Δευτέρα (01.03.2021) στην κλινική Covid του νοσοκομείου του Ρίου Πατρών νοσηλεύονταν 5 έφηβοι ενώ σήμερα τρεις.

Μία 15χρονη, ένας 14χρονος, μία επίσης 14χρονη, αλλά και ένας 6χρονος με ύποπτα συμπτώματα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα – κορονοϊός: Στη ΜΕΘ 9χρονος από την Κιβωτό της Αγάπης – Τρία παιδιά στην κλινική Covid"

Κλείνει στις 16:30 ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα

Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας θα κλείσει στις 16:30 ο σταθμός του Μετρό «Σύνταγμα».

Οι συρμοί θα διέρχονται, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, χωρίς ωστόσο να κάνουν στάση.

Υπενθυμίζεται πως στις 18:00 έχει προγραμματιστεί νέα συγκέντρωση συμπαράστασης στον Δημήτρη Κουφοντίνα στο Σύνταγμα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνει στις 16:30 ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα"

Δρίτσας: Κανείς δεν τρομοκρατήθηκε από τη 17Ν - ΝΔ: Βάναυση προσβολή στα θύματα

Την τουλάχιστον προκλητική δήλωση ότι κανείς δεν τρομοκρατήθηκε από την 17 Νοέμβρη στα 27 χρόνια της δράσης της εκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της πολιτικής αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει γύρω από την απεργία πείνας του πολυισοβίτη Δημήτρη Κουφοντίνα. Αμεση ήταν η αντίδραση  της ΝΔ, που εγκάλεσε τον βουλευτή της αντιπολίτευσης για βάναυση προσβολή των 23 θυμάτων των τρομοκρατών. Οι δηλώσεις Δρίτσα προκάλεσαν αντιδράσεις και από το ΚΙΝΑΛ με τον εκπρόσωπο του κόμματος Παύλο Χρηστίδη να καλεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποδοκιμάσει τις δηλώσεις του βουλευτή. Μετά τον σάλο που ξέσπασε ο κ. Δρίτσας επανήλθε και με νέα του δήλωση επιχειρεί να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις, λέγοντας ότι εννοούσε άλλα και οι δηλώσεις του διαστρεβλώθηκαν.

Ειδικότερα,  σε σχολιασμό επί της πολιτικής αντιπαράθεσης που έχει προκύψει από την απεργία πείνας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας είπε πως «κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από την 17 Νοέμβρη».

Συγκεκριμένα ο κ. Δρίτσας επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Κουφοντίνα λέγοντας πως δεν τηρεί τον νόμο και την επέκρινε γιατί με την στάση της, όπως ο ίδιος είπε, «θα αναβιώσει μία συζήτηση για την δράση του ένοπλου και της τρομοκρατίας, όπως λέγεται».

Συνεχίζοντας, όμως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μία δήλωση, η οποία σόκαρε την δημοσιογράφο, Λία Λάππα, όπως η ίδια είπε χαρακτηριστικά, στην οποία είπε πως «κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί πιστεύω εγώ από την δράση αυτών των οργανώσεων. Κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17 Νοέμβρη. Αντίθετα ο ελληνικός λαός έχει τρομοκρατηθεί από πάρα πολλές άλλες πολιτικές».

Στο σημείο εκείνο η δημοσιογράφος ρωτά: «δεν καταλαβαίνω τι λέτε, λέτε ότι δεν είχαμε τρομοκρατηθεί ως λαός από τη 17 Νοέμβρη με τις δολοφονίες;» με τον κ. Δρίτσα να επιμένει στην τοποθέτησή του και να απαντά: «ναι, βεβαίως, το έχω βιώσει».

Ακούστε το ηχητικό στο επίμαχο σημείο:



Νωρίτερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως η κυβέρνηση ανακάλυψε προχθές την δυνατότητα του Κουφοντίνα να προσφύγει στην δικαιοσύνη μετά από 50 ημέρες απεργίας πείνας. Την κατηγόρησε δε πως «δρα εκδικητικά και παράνομα» επειδή τα περισσότερα θύματα της «17 Νοέμβρη» και του Δημήτρη Κουφοντίνα ανήκαν στην δεξιά παράταξη.

«Για κάποιους λόγους τους οποίους ο καθένας μπορεί να αξιολογήσει όπως θέλει, τα περισσότερα θύματα της δράσης της «17 Νοέμβρη», είτε εκδότες είτε πολιτικά πρόσωπα είτε οτιδήποτε άλλο -αν και ο Μπακογιάννης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί δεξιός- ανήκαν σε αυτή την πολιτική παράταξη, επομένως μπορώ να καταλάβω έναν θυμό, μια αγανάκτηση. Αλλά δεν πρόκειται γι αυτό. Πρόκειται για μια πολιτική παράταξη, μια Πολιτεία, μια κυβέρνηση, ένα κράτος που δεν μπορεί να δρα εκδικητικά. Και εδώ δρα εκδικητικά και παράνομα….για να μην συζητάμε άλλα καίρια ζητήματα της περιόδου για τα οποία έχει τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση για την ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων και Ελληνίδων», είπε ο κ. Δρίτσας.

Ερωτηθείς για τις παραπάνω από 300 επιθέσεις που έχουν γίνει στο όνομα του Κουφοντίνα, ο πρώην υπουργός τις χαρακτήρισε ως «πολύ κακές» τονίζοντας ωστόσο ότι «αυτά δεν τα σκέφτηκε η κυβέρνηση».

ΝΔ: Βάναυση προσβολή στα θύματα 

«Οι σημερινές δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα στο «Κανάλι Ένα», ότι κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17 Νοέμβρη, προσβάλλουν βάναυσα τη μνήμη των 23 ανθρώπων που έχουν δολοφονηθεί από την οργάνωση και δείχνουν πλήρη περιφρόνηση στον πόνο των οικογενειών που θρηνούν τον χαμό των αγαπημένων τους προσώπων.  Είναι δε χυδαίο να επικαλείται την πολιτική ταυτότητα των θυμάτων, λες κι έχει κάποιος το δικαίωμα να καταδικάζει σε θάνατο και να δολοφονεί όποιον θέλει.

Οι δηλώσεις του κ. Δρίτσα, είναι ανεπίτρεπτες για εκπρόσωπο κοινοβουλευτικού κόμματος και υπερβαίνουν ακόμη και τα όρια της καμπάνιας υπεράσπισης του  κατά συρροή δολοφόνου Δ. Κουφοντίνα, στην οποία έχει επιδοθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να πάρει θέση για τις δηλώσεις του κ. Δρίτσα»,
αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

ΚΙΝΑΛ: Να αποδοκιμάσει τον βουλευτή του ο ΣΥΡΙΖΑ

Θέση στο ζήτημα πήρε δια του εκπροσώπου του, Παύλου Χρηστίδη το ΚΙΝΑΛ. Ο κ. Χρηστίδης δήλωσε: Όσα είπε ο κ Δριτσας είναι απαράδεκτα , ανιστορητα και προκλητικά . Η τρομοκρατία ειναι εχθρός της Δημοκρατίας. Πληρώσαμε πολυ ακριβά, ως χώρα, τη δραση της 17Ν, ώσπου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να την εξαρθρωσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να πάρει θέση και να απόδοκιμάσει, καθαρά, τις δηλώσεις του βουλευτή του.

Δρίτσας: Η δήλωσή μου αφορούσε τη Δημοκρατία

«Η αναφορά  ότι "κανείς δεν τρομοκρατήθηκε από τη 17Ν", αναφερόταν στην ελληνική Δημοκρατία, τους δημοκρατικούς πολίτες και τις αξίες του κράτους δικαίου, τις οποίες δεν σεβάστηκαν οι τρομοκράτες» τονίζει ο Θοδωρής Δρίτσας, απαντώντας στη ΝΔ.

«Στην πρωινή σημερινή τηλεφωνική μου συνέντευξη στο πειραιώτικο ρ/σ "Κανάλι 1" και στη δημοσιογράφο κ. Λία Λάππα, ρωτήθηκα για τα δύο θέματα της επικαιρότητας, την υπόθεση Κουφοντίνα και την υπόθεση Λιγνάδη. Όποιος ή όποια άκουσε τη συνέντευξη, μπορεί να διαπιστώσει με απόλυτη σαφήνεια ότι, με νηφάλιο τρόπο τεκμηρίωσα την άποψη μου, ότι για μία ακόμα φορά η Ν.Δ. παίζει ανεύθυνα και επικίνδυνα παιχνίδια εναντίον των πολιτικών της αντιπάλων, στο φόντο της δράσης της τρομοκρατίας, δυναμιτίζοντας το κλίμα του δημοκρατικού διαλόγου. 

«Είναι αυτονόητο πως η αναφορά μου ότι "κανείς δεν τρομοκρατήθηκε από τη 17Ν", αναφερόταν στην ελληνική Δημοκρατία, τους δημοκρατικούς πολίτες και τις αξίες του κράτους δικαίου, τις οποίες δεν σεβάστηκαν οι τρομοκράτες. Η τρομοκρατία απέτυχε, το κράτος δικαίου επικράτησε, αν και πλήρωσε βαρύ φόρο τιμής με αίμα. Οφείλω να το ξεκαθαρίσω, εάν η πιεστική λόγω χρόνου διατύπωση δεν είναι πλήρης και απολύτως σαφής και ξεκάθαρη. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει κανείς δικαίωμα να τη διαστρεβλώνει, προσδίδοντας εντελώς διαφορετικό νόημα από αυτό που είπα και εννοούσα» καταλήγει ο Θοδωρής Δρίτσας στη δήλωσή του.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δρίτσας: Κανείς δεν τρομοκρατήθηκε από τη 17Ν - ΝΔ: Βάναυση προσβολή στα θύματα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news