facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή - Το ωράριο λειτουργίας

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσια υγείας, τα καταστήματα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν την Κυριακή 23 Μαΐου.

Η απόφαση αφορά στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία , ζαχαροπλαστεία) φαρμακεία, βενζινάδικα καθαριστήρια, pet shop, και καταστήματα καπνικών και ατμιστικών προϊόντων, ενώ το ωράριο είναι διευρυμένο από τις 7 μέχρι τις 22:30- με εξαίρεση την παράδοση delivery που ισχύει μέχρι τη 1 τη νύχτα και τα φαρμακεία και τα πρατήρια που λειτουργούν με βάση τις ειδικές κατά περίπτωση διατάξεις.

Σύμφωνα με την τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση για την άρση μέτρων και το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των mall και των εκπτωτικών χωριών με την αναλογία:

  • ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. για επιχειρήσεις έως 500 τ.μ
  • ενός ατόμου για κάθε επιπλέον 50τ.μ για επιχειρήσεις άνω των 501 τ.μ

 pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή - Το ωράριο λειτουργίας"

Ισχυρός σεισμός 7,3 Ρίχτερ στην Κίνα

Νωρίτερα είχε σημειωθεί ακόμη μία ισχυρή δόνηση 6,1 Ρίχτερ στην Γιουνάν

Σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών έπληξε την επαρχία Τσινγκάι της βορειοανατολικής Κίνας σήμερα, νωρίς πρωί Σαββάτου στην Κίνα, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS), λίγες ώρες μετά έναν πρώτο σεισμό που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων στη νοτιοανατολική επαρχία Γιουνάν.

Το επίκεντρο του σεισμού της Τσινγκάι, ο οποίος σημειώθηκε στις 2.04 το πρωί στην Κίνα (τοπική ώρα/ Παρασκευή 21.04 ώρα Ελλάδας) σε βάθος 10 χιλιομέτρων, βρισκόταν σχεδόν 400 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης Σινίνγκ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ένα μέγεθος 7,4 βαθμών είχε μετρηθεί αρχικά, αλλά στη συνέχεια αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, στους 7,3 βαθμούς από το USGS.

Η κινεζική αυτή επαρχία βρίσκεται στο θιβετιανό υψίπεδο. Το 2010, σεισμός μεγέθους 6,9 βαθμών στο Τσινγκάι άφησε πίσω του 3.000 νεκρούς ή αγνοούμενους.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισχυρός σεισμός 7,3 Ρίχτερ στην Κίνα"

Κύπρος: Δυο νεκροί και 135 νέα κρούσματα κορονοϊού

Η Κύπρος ανακοίνωσε σήμερα ακόμη δυο νεκρούς από επιπλοκές του κορονοϊού καθώς και 135 νέα κρούσματα.

Παράλληλα παρουσιάζεται μείωση στον αριθμό των νοσηλευομένων, με 120 ασθενείς COVID-19 να νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 48 σε σοβαρή κατάσταση.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 79.545 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται στο 0,17%. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού στην Κύπρου είναι 71.745, ενώ ο συνολικός αριθμός θανάτων 352.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Δυο νεκροί και 135 νέα κρούσματα κορονοϊού"

ΟΗΕ – ΗΠΑ: Ζητούν την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γιαν Κούμπις, μιλώντας σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εξέφρασε τη λύπη του γιατί δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος σε βασικά ζητήματα, όπως είναι η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη χώρα αυτή, η οποία, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, αφορά επίσης και την Τουρκία.

«Η πρόοδος σε ζητήματα-κλειδιά, όπως το άνοιγμα του παραλιακού οδικού άξονα Σύρτης-Μιζουράτας» που συνδέει την ανατολική με τη δυτική Λιβύη «και η έναρξη της αποχώρησης των μισθοφόρων, των μαχητών και των ξένων δυνάμεων βρίσκεται σε νεκρό σημείο», είπε ο Κούμπις σε αυτήν την τηλεδιάσκεψη του ΣΑ του ΟΗΕ.

«Οι νέες καθυστερήσεις στην επαναλειτουργία των οδικών αξόνων είναι αντίθετες με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών και θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες για την εφαρμογή της εκεχειρίας και την πολιτική μετάβαση», προειδοποίησε.

Για το ίδιο θέμα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ κατήγγειλε την απουσία πολιτικής προόδου. «Είναι καιρός οι Λίβυοι ηγέτες να ξεκαθαρίσουν τις συνταγματικές βάσεις των εκλογών» που προβλέπεται να διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου, «να εγκρίνουν τη σχετική νομοθεσία και να φροντίσουν να μην καθυστερήσει η ψηφοφορία», τόνισε, ζητώντας να σημειωθεί πρόοδος πριν από την 1η Ιουλίου.

«Η χρήση, η παρουσία και οι συνεχιζόμενες δραστηριότητες χιλιάδων μισθοφόρων, ξένων μαχητών και ένοπλων ομάδων συνιστούν σημαντική απειλή, όχι μόνο για την ασφάλεια της Λιβύης αλλά και για την περιοχή στο σύνολό της», προειδοποίησε ο Κούμπις. «Είναι ουσιαστικής σημασίας να διασφαλίσουμε τη συντεταγμένη αποχώρηση των ξένων μαχητών, των μισθοφόρων και των ενόπλων ομάδων, καθώς και τον αφοπλισμό τους και την επανένταξή τους στις χώρες προέλευσής τους», συνέχισε.

«Όλοι οι ξένοι παράγοντες που ενεπλάκησαν στη σύγκρουση πρέπει να σταματήσουν τη στρατιωτική παρέμβασή τους και να αρχίσουν να αποσύρονται αμέσως από τη Λιβύη», τόνισε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ. «Δεν υπάρχει κάποιο περιθώριο ερμηνείας στο θέμα αυτό. Όλοι, σημαίνει όλοι», επέμεινε.

Σε αντίθεση με τους Ρώσους μισθοφόρους που στήριζαν τις αρχές της ανατολικής Λιβύης, η Τουρκία υποστηρίζει ότι δυνάμεις της στάλθηκαν στην Τρίπολη στο πλαίσιο μιας διμερούς συμφωνίας με την προηγούμενη κυβέρνηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αφορά εκείνους το αίτημα για αποχώρηση των ξένων στρατιωτών.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 20.000 μισθοφόροι και ξένοι στρατιώτες εξακολουθούν να βρίσκονται στη Λιβύη. Μεταξύ αυτών είναι Τούρκοι στρατιωτικοί καθώς και μισθοφόροι από τη Ρωσία, το Σουδάν και το Τσαντ.

Πολλά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν την ανησυχία ότι οι ένοπλες ομάδες θα αποχωρήσουν από τη Λιβύη απλώς και μόνο για να αναπτυχθούν σε γειτονικές περιοχές. Υπενθύμισαν μάλιστα την πρόσφατη αποσταθεροποίηση στο Τσαντ που οδήγησε στον θάνατο του προέδρου Ιντρίς Ντεμπί.

«Φοβόμαστε ότι τα όπλα που θα σιγήσουν στη Λιβύη θα ακουστούν ακόμη δυνατότερα στο Σάχελ, το οποίο υφίσταται το δεύτερο κύμα των επιπτώσεων από τη λιβυκή κρίση», σχολίασε ο πρεσβευτής του Νίγηρα, Αμπντού Αμπάρι.

Ο πρεσβευτής της Λιβύης στον ΟΗΕ Τάχερ Ελ Σόνι υπενθύμισε ότι η χώρα του ζητά από όλες τις χώρες «να σεβαστούν» όσα επικυρώθηκαν με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας «και ιδίως την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων, ώστε το κράτος να εδραιώσει την εθνική κυριαρχία του στο έδαφός του».

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΗΕ – ΗΠΑ: Ζητούν την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη"

Βουλή: Ψηφίσθηκε το σχέδιο νόμου για την παραγωγή και εξαγωγή φαρμακευτικής κάνναβης

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε επί της αρχής, των άρθρων και το σύνολό, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%».

Μετά την ονομαστική ψηφοφορία επί της Αρχής, που ζήτησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε από 158 βουλευτές, ενώ 33 βουλευτές το καταψήφισαν.

Από την ονομαστική ψηφοφορία απείχε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της απόφασής της να μην μετέχει σε ονομαστικές ψηφοφορίες όσο αυτές δεν είναι υποχρεωτικά αυτοπρόσωπες.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ ενώ δήλωσε πως θα ψήφιζε θετικά επί της Αρχής του νομοσχεδίου, απείχε της ονομαστικής ψηφοφορίας θεωρώντας ότι η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να προκαλεί ονομαστικές ψηφοφορίες, αλλά εκείνο να μην μετέχει, ευτελίζει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Επί της Αρχής, το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε από τους βουλευτές της ΝΔ, ενώ το καταψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ 25.

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκαν και τα άρθρα του νομοσχεδίου, οι τροπολογίες και στο σύνολό του.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Ψηφίσθηκε το σχέδιο νόμου για την παραγωγή και εξαγωγή φαρμακευτικής κάνναβης"

Βελτιώνεται η εικόνα της πυρκαγιάς στην Αττική

«Συνεχώς βελτιώνεται η εικόνα της πυρκαγιάς. Αναμένουμε ότι και αύριο θα υπάρχουν αναζωπυρώσεις της σε διάφορα σημεία της μεγάλης έκτασής της, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή», αναφέρει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Οσον αφορά στους οικισμούς Παπαγιαννέϊκα και Καλκάνι, οι κάτοικοι των οποίων απομακρύνθηκαν το μεσημέρι για καθαρά προληπτικούς λόγους, ο κ.Βαθρακογιάννης επισημαίνει: «Στα συγκεκριμένα σημεία ελέγχθηκε άμεσα η φωτιά και δεν υπάρχει πρόβλημα».

Αυτή την ώρα επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της μεγάλης πυρκαγιάς, στα Γεράνεια Ορη, που είναι σε εξέλιξη για δεύτερο 24ωρο, 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Ολυμπος», ενώ από αέρος συνδράμουν 18 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα, από τα οποία τα 2 κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, και 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, ως συντονιστικό. Μόλις νυχτώσει τα ενάερια μέσα θα αποσυρθούν και θα απογειωθούν πάλι με το πρώτο φως του Σαββάτου.

Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμουν συνεχώς εθελοντές πυροσβέστες και μηχανήματα έργου.

Χαρδαλιάς: Σε ύφεση το μέτωπο

Αυτοψία στο σημείο που μαίνεται η φωτιά, που ξέσπασε από την Τετάρτη το βράδυ στο Σχίνο Κορινθίας, πραγματοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Ο κ. Χαρδαλιάς βρέθηκε από το μεσημέρι στον οικισμό Παπαγιαννέικα, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν τη δική τους μάχη.

Όπως δήλωσε νωρίτερα ο κ. Χαρδαλιάς υπάρχουν διάφορα μέτωπα, «τα οποία έχουν μαζέψει, ωστόσο το ανάγλυφο δεν βοηθάει». Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι η φωτιά είναι σε ύφεση αλλά δεν μπορούν να πουν ότι είναι οριοθετημένη αυτή τη στιγμή. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται σε αυτό εδώ το σημείο, νομίζω όμως ότι θα πάνε όλα καλά. Θα δουλέψουμε και το βράδυ», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση όλες οι επίγειες δυνάμεις με τη βοήθεια των εναέριων μέσων επιχειρούν στην περιοχή.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Βελτιώνεται η εικόνα της πυρκαγιάς στην Αττική "

Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ: Απαγόρευση συναθροίσεων στο κέντρο της Αθήνας

Η έλευση οπαδών του ΠΑΟK στην Αθήνα, μια ημέρα πριν τονν τελικό του «δικέφαλου του Βορρά» με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, ανάγκασε την αστυνομία να επιβάλει απαγόρευση κάθε δημόσια υπαίθριας συνάθροισης σε συγκεκριμένους δρόμους, μέχρι τα χαράματα της Κυριακής.

Μάλιστα, στην ανακοίνωση της η αστυνομία επικαλείται πληροφορίες για «επικείμενες αντισυγκεντρώσεις οπαδών άλλων ομάδων των Αθηνών» στην περιοχή που επιβάλει την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων, τονίζοντας πως «…υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για δημιουργία επεισοδίων μεταξύ τους».

Η σχετική ενημέρωση…

«Ανακοινώνεται ότι με Απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, απαγορεύεται κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, κατά το χρονικό διάστημα από 21:00 ώρα της 21/05/2021 ημέρα Παρασκευή έως και 06:00 ώρα της 23/05/2021 ημέρα Κυριακή, στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς: Μάρνη (από τη συμβολή της με οδό 28ης Οκτωβρίου) – συνέχεια Καρόλου – Πλατεία Καραϊσκάκη – Αχιλλέως – αριστερά Κολωνού – αριστερά Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς) – Πλατεία Ομονοίας – Σταδίου – αριστερά Εμμ. Μπενάκη – δεξιά Ακαδημίας – αριστερά Ζωοδόχου Πηγής – αριστερά Ανδρέα Μεταξά – αριστερά Εμμ. Μπενάκη – δεξιά Σόλωνος – αριστερά Θεμιστοκλέους – δεξιά Ακαδημίας – Πλατεία Κάνιγγος – Χαλκοκονδύλη – δεξιά 28ης Οκτωβρίου (μέχρι τη συμβολή με Μάρνη).

Η ανωτέρω απαγόρευση επιβάλλεται, καθώς εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην πόλη των Αθηνών, ενόψει της διεξαγωγής του τελικού αγώνα ποδοσφαίρου για το Κύπελλο Ελλάδος, αγωνιστικής περιόδου 2020-2021, μεταξύ των ομάδων «Π.Α.Ε. Ο.Σ.Φ.Π. – Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ.» στο Ολυμπιακό Στάδιο Αθηνών (Ο.Α.Κ.Α.) την 22/05/2021 και 21:00 ώρα (κεκλεισμένων των θυρών), καθώς και της άφιξης περί των διακοσίων (200) οπαδών της «Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ.» από τη Θεσσαλονίκη και τη συγκέντρωση τους επί της οδού Μενάνδρου αρ. 58 στην Αθήνα (Σύνδεσμος Φιλάθλων Π.Α.Ο.Κ.).

Επιπλέον, κατόπιν σχετικών πληροφοριών για επικείμενες αντισυγκεντρώσεις οπαδών άλλων ομάδων των Αθηνών στην ανωτέρω περιοχή, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για δημιουργία επεισοδίων μεταξύ τους.»

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ: Απαγόρευση συναθροίσεων στο κέντρο της Αθήνας"

Κορωνοϊός: Στα 2.020 τα νέα κρούσματα - 617 οι διασωληνωμένοι, 56 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.020, εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 387.426 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 28 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.225 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 56, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.697 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 617 (61.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.0% έχει
υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.327 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 260 (ημερήσια μεταβολή -11.86%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 300 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

 Γεωγραφική κατανομή των 2.020 νέων κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ είναι η εξής:

128 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

117 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

51 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

163 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

274 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

108 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

146 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

7 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

158 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

69 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Άνδρου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας

47 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

24 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

4 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

30 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

50 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

69 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

16 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

19 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

17 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

20 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

66 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

45 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

15 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

21 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

24 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

82 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 2.020 τα νέα κρούσματα - 617 οι διασωληνωμένοι, 56 θάνατοι"

Self tests: Δωρεάν για όλους τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα – Πώς θα διατεθούν

Σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και σε όσους έχουν ατομική επιχείρηση θα διατίθενται δύο self tests από 24 ως 29 Μαϊου. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δηλώνουν το αποτέλεσμα στις σχετικές πλατφόρμες.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Νίκο Χαρδαλιάς αναφέρονται οι σχετικές οδηγίες προς τους εργαζόμενους. 

Από Δευτέρα 24 Μαΐου και έως Σάββατο 29 Μαΐου θα διατίθενται μέσω των φαρμακείων 2 self tests (1 για την εβδομάδα από 24 Μαΐου και 1 για την επόμενη, από 31 Μαΐου) σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και σε όσους έχeουν ατομική επιχείρηση.

Διευρύνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο η διάθεση των self tests σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας, με την υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στις πλατφόρμες της Εργάνης - για τους εργαζόμενους  του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, και της απογραφής - για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα.

Θα ακολουθήσει και σχετική ανακοίνωση από τα αρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι χθες είχαν διατεθεί συνολικά 13.596.127 self tests σε 3.251.334 πολίτες και έχουν υποβληθεί 9.072.577 ψηφιακές δηλώσεις. Τα στοιχεία αυτά κατατάσσουν τη χώρα μας στην κορυφή της Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα ανάμεσα στις 4 πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών tests σε μαζική κλίμακα, βάσει του ECDC. Τέλος, έχουν καταγραφεί 19.641 θετικά κρούσματα - μετά και από επιβεβαίωση του αποτελέσματος του self test με PCR ή rapid test.

Διαβάστε Περισσότερα » "Self tests: Δωρεάν για όλους τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα – Πώς θα διατεθούν"

Ηράκλειο: Εσπευσμένα στο χειρουργείο η 44χρονη που νοσηλεύεται μετά τον εμβολιασμό της

Εσπευσμένα στο χειρουργείο έχει εισαχθεί η 44χρόνη γυναίκα, η οποία νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, έπειτα από θρομβοπενία που εμφάνισε μετά τον εμβολιασμό της, με το σκεύασμα της Astrazeneca. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Creta24, υπήρξε αλλαγή στην ακτινολογική της εικόνα, με αποτέλεσμα να κρίνεται απαραίτητη η άμεση μεταφορά της στη χειρουργική κλινική.

Αυτήν την ώρα, η 44χρονη υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση, με την κατάσταση της υγείας της να θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη.

creta24

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηράκλειο: Εσπευσμένα στο χειρουργείο η 44χρονη που νοσηλεύεται μετά τον εμβολιασμό της"

Καιρός αύριο: Άνοδος της θερμοκρασίας και θυελλώδεις άνεμοι

Καλός θα είναι ο καιρός αύριο, Σάββατο (22.05.2021) σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι ενισχύονται, όπως και ο υδράργυρος.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα Δωδεκάνησα βορειοδυτικοί τοπικά 7 μποφόρ, στην υπόλοιπη χώρα μέχρι 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά ως προς τις μέγιστες τιμές.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες νοτιοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 27 βαθμούς Κελσίου, στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στo εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 5 και στα Δωδεκάνησα βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Άνοδος της θερμοκρασίας και θυελλώδεις άνεμοι"

Εμβόλιο AstraZeneca: Νέες συστάσεις του ΕΜΑ – Τι λέει για θρομβώσεις, αιμοπετάλια και δεύτερη δόση

Νέες συστάσεις αναφορικά με το χρήση του εμβολίου της AstraZeneca εξέδωσε σήμερα, Παρασκευή (21/05) Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Όπως αναφέρει ο ΕΜΑ, η δεύτερη δόση του εμβολίου δεν θα πρέπει να χορηγείται σε όσους εμφάνισαν θρόμβους με χαμηλά αιμοπετάλια μετά την πρώτη δόση.

Παράλληλα, ο ΕΜΑ καλεί τους επαγγελματίες υγείας να ελέγχουν για σημάδια θρομβώσεων οποιονδήποτε έχει χαμηλά αιμοπετάλια εντός τριών εβδομάδων από τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, οι νέες συστάσεις του ΕΜΑ εντάσσονται στο πλαίσιο της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη για τους σπάνιους αλλά σοβαρούς θρόμβους αίματος που πιθανολογείται ότι συνδέονται με τον εμβολιασμό.

O EMA μελετά αυτούς τους θρόμβους στην κοιλιά και στον εγκέφαλο από τον Μάρτιο και έκτοτε έχει συστήσει ότι τα εμβόλια των AstraZeneca και Johnson & Johnson να φέρουν μια σχετική ειδοποίηση, επιμένοντας πάντως πως τα οφέλη τους υπερτερούν των κινδύνων.

 news

Διαβάστε Περισσότερα » " Εμβόλιο AstraZeneca: Νέες συστάσεις του ΕΜΑ – Τι λέει για θρομβώσεις, αιμοπετάλια και δεύτερη δόση"

Δασικοί χάρτες: Παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων

Παράταση έξι μηνών παίρνει η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες που αναρτώνται εντός του 2021 σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος που κατατέθηκε στην Βουλή.

Με την ίδια τροπολογία καθορίζεται ο χρόνος διενέργειας των διορθώσεων που εμπίπτουν σε κατηγορία πρόδηλου σφάλματος, οι οποίες υλοποιούνται και ενσωματώνονται στους δασικούς χάρτες.

Σύμφωνα με την συνοδευτική έκθεση «κατά των διορθώσεων επιτρέπεται η υποβολή αντιρρήσεων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία εντός της ανωτέρω προθεσμίας. Εάν η διόρθωση αφορά σε κυρωμένο τμήμα του δασικού χάρτη, ανακαλείται η απόφαση κύρωσης για το τμήμα που διορθώνεται. Αντιρρήσεις ή αιτήματα διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος που έχουν υποβληθεί κατά αναρτηθέντων δασικών χαρτών και εμπίπτουν στις διορθωμένες κατά τα ανωτέρω εκτάσεις, δεν εξετάζονται και το τυχόν καταβληθέν ειδικό τέλος επιστρέφεται στον δικαιούχο».

Διαβάστε εδώ την τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος

Με την ίδια τροπολογία ρυθμίζονται ζητήματα για τις εταιρείες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Επίσης με άλλο άρθρο προβλέπεται η «δυνατότητα απόδοσης σε κυκλοφορία των τμημάτων, των οποίων η κατασκευή έχει ολοκληρωθεί, στις περιπτώσεις κατασκευής αναβαλλόμενων τμημάτων των αυτοκινητοδρόμων Κεντρικής Ελλάδας (Ε65) και ΕλευσίναΚόρινθος - ΠάτραΠύργοςΤσακώνα των συμβάσεων παραχώρησης που έχουν κυρωθεί με νόμους του 2007. Η ολοκλήρωση κατασκευής των ανω τμημάτων πιστοποιείται με τη σχετική βεβαίωση περάτωσης εργασιών ανεξάρτητου μηχανικού του αντίστοιχου έργου»

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δασικοί χάρτες: Παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων"

Φωτιά σε Σχίνο: Αναζωπύρωση του μετώπου στα Μέγαρα – Εκκενώθηκαν Παπαγιαννέϊκα και Καλκάνι

«Για καθαρά προληπτικούς λόγους έγινε η απομάκρυνση κατοίκων από τους οικισμούς Παπαγιαννέϊκα και Καλκάνι, στην περιοχή του Πευκενέα. Μάλιστα, οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν με δικά τους μέσα. Βελτιωμένη είναι πλέον η εικόνα της πυρκαγιάς», τονίζει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθροκογιάννης, ενώ προσθέτει πως οι αναζωπυρώσεις της φωτιάς αντιμετωπίζονται δραστικά.

Πάνω από 50.000 στρέμματα έχουν καεί.

Στην ευρύτερη περιοχή της μεγάλης πυρκαγιάς, που είναι σε εξέλιξη σε ένα μεγάλο μέτωπο, στα Γεράνεια Όρη, για δεύτερο 24ωρο, επιχειρούν αυτή την ώρα 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Ολυμπος», ενώ από αέρος συνδράμουν 18 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα, από τα οποία τα 2 κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, και 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, ως συντονιστικό. Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και μηχανήματα έργου.

Η φωτιά ξέσπασε όταν άγνωστοι επιχείρησαν να κάψουν ξερόκλαδα – υπολείμματα σε ελαιώνα στο Σχίνο Κορινθίας.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Φωτιά σε Σχίνο: Αναζωπύρωση του μετώπου στα Μέγαρα – Εκκενώθηκαν Παπαγιαννέϊκα και Καλκάνι"

«Πυρά» Μακρόν κατά Τουρκίας: Θίγει τη συνοχή και τα συμφέροντα του NATO

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε σημερινές δηλώσεις του έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου» για την λειτουργία και τη συνεργασία των κρατών – μελών του NATO, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της Τουρκίας λόγω των αποφάσεων και των ενεργειών της, καθώς ακολουθεί τα εθνικά της συμφέροντα που συχνά έρχονται σε σύγκρουση με το γενικότερο συμφέρον της Συμμαχίας.

Ο Μακρόν ζήτησε από τους εταίρους του εντός του NATO να γίνει προσπάθεια για μεγαλύτερη συνοχή εντός της Συμμαχίας, ασκώντας έτσι πιο έντονη κριτική στην Άγκυρα, η οποία πράττει με τρόπο ο οποίος θίγει και λειτουργεί εις βάρος των υπολοίπων συμμαχικών κρατών – μελών , ενώ από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ μίλησε για ενδυνάμωση του NATO, υπό την προεδρία Μπάιντεν.

Ειδικότερα, ο Μακρόν μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του οργανισμού στο Μέγαρο των Ηλυσίων, δήλωσε ότι η προσεχής σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες «πρέπει να επιτρέψει να ενισχυθεί η συνοχή στο πλαίσιο της Ατλαντικής συμμαχίας», είπε

Αιχμές κατά της Τουρκίας από τον Γάλλο Πρόεδρο

«Η αλληλεγγύη μεταξύ συμμάχων δεν είναι απλώς μια λέξη με μεταβλητή γεωμετρία. Σημαίνει καθήκοντα, ευθύνες του ενός προς τον άλλον. Σημαίνει για τον καθέναν από τους συμμάχους ότι δεσμεύεται να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και σαφείς κανόνες συμπεριφοράς», πρόσθεσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

«Αυτό προϋποθέτει ότι δεν ακολουθεί εθνικά συμφέροντα που συγκρούονται με τα συμφέροντα ασφαλείας των άλλων συμμάχων, όπως συνέβη μερικές φορές τα τελευταία χρόνια στη Συρία, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη, στον Καύκασο ή ακόμη σε όρους διαλειτουργικότητας των οπλικών συστημάτων, κάτι που είναι απολύτως κρίσιμο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε στοχεύοντας σαφώς την Τουρκία.

Ο Μακρόν ζήτησε επίσης «ευθύνη των εταίρων» στην προσπάθειά τους για την άμυνα, είτε στον τομέα του προϋπολογισμού είτε επί του πεδίου, κυρίως στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

«Δεν είναι η ώρα για διάχυση των προσπαθειών, αλλά για ευθύνη του καθενός και συνεργασία όλων», επέμεινε ο Εμμανουέλ Μακρόν λέγοντας ότι η Γαλλία έφθασε το 2020 τον στόχο για στρατιωτικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ που έχει θέσει η Συμμαχία, παρά την πανδημία της Covid-19, και πως είναι στην πρώτη γραμμή κατά της τρομοκρατίας στο Σαχέλ.

Τάχθηκε επίσης και πάλι υπέρ μιας μεγαλύτερης ευρωπαϊκής κυριαρχίας στον τομέα της άμυνας, ενώ ορισμένοι φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα ήταν σε βάρος του ΝΑΤΟ.

«Ξέρω πως ορισμένοι θέλουν ακόμη να βλέπουν τα πράγματα με ανταγωνιστικούς όρους, ως παιγνίδι μηδενικού αθροίσματος. Πιστεύω πως αυτός ο τρόπος σκέψης είναι ξεπερασμένος και οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι Ευρωπαίοι έρχονται να προστεθούν στις προσπάθειες των Αμερικανών συμμάχων μας», είπε ο Μακρόν.

Η ευκαιρία ενδυνάμωσης του NATO υπό την προεδρία Μπάιντεν

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε πως η προσεχής σύνοδος κορυφής αποτελεί μια «μοναδική ευκαιρία προκειμένου να ενισχυθεί η συμμαχία ανάμεσα στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική».

Η άφιξη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο προσφέρει από την άποψη αυτή νέες προοπτικές έπειτα από πολύ μεγάλη επιφυλακτικότητα, αν όχι εχθρότητα, του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, απέναντι στη Συμμαχία.

«Θα ενισχύσουμε την ενότητα και την αλληλεγύη μας, πράγμα που σημαίνει ότι διαβουλευόμαστε περισσότερο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για όλα εκείνα που αφορούν την ασφάλειά μας, επαναβεβαιώνουμε τις βασικές μας αξίες και ενισχύουμε τη δέσμευσή μας στον τομέα της συλλογικής άμυνας, περιλαμβανομένης μίας αύξησης των επενδύσεων», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πυρά» Μακρόν κατά Τουρκίας: Θίγει τη συνοχή και τα συμφέροντα του NATO"

Υδροστρόβιλος «χτύπησε» τη Μυτιλήνη

Σαν από θαύμα δεν υπήρξαν σήμερα το πρωί θύματα στη Λέσβο, που χτυπήθηκε άσχημα από υδροστρόβιλο.

Επί δυο σχεδόν ώρες, από τις 6 το πρωί και μέχρι τις 8 θυελλώδεις άνεμοι και βροχή σάρωσαν το νησί, προκαλώντας απ' άκρη σε άκρη σοβαρά προβλήματα. Έπεσαν πολλές δεκάδες δένδρα κάθε λογής σε κτήματα, αλλά και μέσα σε χωριά και κωμοπόλεις. Παρασύρθηκαν στέγες σπιτιών και επιχειρήσεων, ενώ καταπλακώθηκε και άγνωστος ακόμα αριθμός αυτοκινήτων.

Ιδιαίτερα έντονο το χτύπημα από τους ανέμους της κωμόπολης της Καλλονής και πλέον χαρακτηριστικό της έντασης το ξερίζωμα υπεραιωνόβιου πλάτανου μέσα στην αυλή του προσκυνήματος του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο στο βορειοανατολικό μέρος του νησιού. Ο πλάτανος αυτός συνδέεται με το παραδοσιακό επί αιώνες πανηγύρι της Λέσβου, αυτό της Κυριακής τον Μυροφόρων και με το μέχρι πριν τέσσερα χρόνια έθιμο της σφαγής του ταύρου για το παραδοσιακό γεύμα των δεκάδων χιλιάδων προσκυνητών. Αυτός ο πλάτανος ξεριζώθηκε και έπεσε βορειοανατολικά του ναού χωρίς να προκαλέσει ζημιές.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας της δυτικής Λέσβου Ανδρέα Αξή, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παραλιακοί οικισμοί και κυρίως η Σκάλα Καλλονής, η Σκάλα Πολιχνίτου, η Πέτρα, η Άναξος, ο Μόλυβος και αλλού, όπου είχαν ανοίξει παραθαλάσσια καταστήματα κυρίως υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σε αυτά υπήρξαν πολύ μεγάλες ζημιές στις υπαίθριες εγκαταστάσεις και στον εξοπλισμό τους.

Λίγο καλύτερη η κατάσταση στο Δήμο Μυτιλήνης. Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Φραντζέσκος αναφέρεται σε πολλές πτώσεις δένδρων και σε άλλες ζημιές.

Συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές που υπέστη το δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος. Τα σχολεία της δυτικής Λέσβου σήμερα παρέμειναν κλειστά με απόφαση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου.

Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου υπέβαλλε αίτημα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κήρυξης του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Υδροστρόβιλος «χτύπησε» τη Μυτιλήνη"

myAADE Live: ΑΦΜ με τέσσερα απλά βήματα, σε λίγα λεπτά

ΑΦΜ ψηφιακά, σε λίγα λεπτά, μέσω τηλεδιάσκεψης, έχουν πλέον τη δυνατότητα να αποκτήσουν οι πολίτες, μέσω της υπηρεσίας myAADE Live, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αναφέρει ανακοίνωση.

Η διαδικασία περιλαμβάνει τα εξής απλά βήματα:

  1. Είσοδος στην υπηρεσία μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (myaadelive.gov.gr)
  2. Συμπλήρωση των απαραίτητων στοιχείων στην ψηφιακή αίτηση Απόκτησης ΑΦΜ και λήψη αριθμού καταχώρησης
  3. Επιλογή της ημέρας και ώρας για ραντεβού με εκπρόσωπο της ΑΑΔΕ
  4. Σύνδεση μέσω βιντεοκλήσης, όπου -μετά τη διαδικασία ταυτοποίησης- λαμβάνεται ο ΑΦΜ, ενώ η σχετική βεβαίωση αποστέλλεται ως ηλεκτρονικό έγγραφο

Με την εισαγωγή της απόκτησης ΑΦΜ στην υπηρεσία myAADElive, ολοκληρώνεται η πρώτη διαδικασία του ελληνικού Δημοσίου για εξ αποστάσεως ταυτοποίηση πολιτών (digital onboarding).

Στην ίδια βιντεοκλήση, ο πολίτης μπορεί να πάρει και κλειδάριθμο.

Ο φορολογούμενος, από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, μπορεί πλέον να αποκτήσει ΑΦΜ και Κλειδάριθμο και να ξεκινήσει να συναλλάσσεται με την ΑΑΔΕ, χρησιμοποιώντας τις ψηφιακές υπηρεσίες της.

Όπως δήλωσε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής:

«Η ψηφιοποιημένη ΑΑΔΕ προσφέρει ολοένα και περισσότερες επιλογές συναλλαγών με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Ο τελικός στόχος παραμένει πάντα να φτάσουμε στο σημείο, όπου οι φορολογούμενοι θα πραγματοποιούν το σύνολο των συναλλαγών τους ψηφιακά, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτούν κάποια ΔΟΥ. Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στη διαρκή βελτίωση των υπηρεσιών μας, προς όφελος τόσο των πολιτών και των επιχειρήσεων όσο και της ίδιας της ΑΑΔΕ».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "myAADE Live: ΑΦΜ με τέσσερα απλά βήματα, σε λίγα λεπτά"

Προανακριτική: Μήνυση κατά του προέδρου της Επιτροπής κατέθεσε ο Νίκος Παππάς

Στην δικαιοσύνη προσέφυγε ο Νίκος Παππάς ο οποίος στρέφεται κατά του προέδρου της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τις τηλεοπτικές άδειες, Σταύρου Κελέτση τον οποίο κατηγορεί για αλλοίωση των πρακτικών.

Ο κ. Παππάς κατέθεσε μήνυση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητώντας να ελεγχθεί ποινικά ο πρόεδρος της επιτροπής για αδικήματα, όπως ψευδή βεβαίωση, πλαστογραφία και παράβαση καθήκοντος. Ο μηνυτής υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, πως έχουν αφαιρεθεί από τα πρακτικά ουσιώδεις δηλώσεις του Χρήστου Καλογρίτσα περί sms.

«Η διαδικασία αυτή μπορεί να εξελίσσεται σε μία παρωδία σε έναν τραγέλαφο και σε έναν πολιτικό κόλαφο για τους εμπνευστές της», ανέφερε σε δήλωση του ο Νίκος Παππάς και πρόσθεσε: «Δεν θα επιτρέψουμε όμως η παρανομία να γίνει μία καθημερινότητα.»

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής «έχει ομολογήσει ότι κατά το δοκούν θα σβήνει και θα γράφει από τα πρακτικά λες και τα πρακτικά είναι το τεφτέρι του για τα ψώνια.».

«Αυτό το πράγμα δεν θα γίνει ανεκτό και στέλνουμε ένα απολύτως ξεκάθαρο μήνυμα. Καθένας θα έρθει ενώπιον των ευθυνών του», κατέληξε ο κ. Παππάς.

«Τα πρακτικά της Βουλής δεν είναι κτήμα κανενός. Η ιστορία δεν μπορεί να παραχαραχτεί από οποιονδήποτε», υπογράμμισε ο δικηγόρος Βαγγέλης Γεωργακόπουλος ενώ σε δήλωση του ο δικηγόρος Γιάννης Ματζουράνης σημείωσε: «Τα πρακτικά της Βουλής δεν είναι σχέδιο ερωτικής επιστολής του Προέδρου ή οποιουδήποτε άλλου που μπορεί να γράφει και να σβήνει. Η επιτροπή λειτουργεί ως εισαγγελική αρχή. Εφαρμόζει και υποχρεούται να εφαρμόζει τον κώδικα ποινικής δικονομίας. Η μαρτυρική κατάθεση όταν, είναι ένορκη είναι αποδεικτικό μέσο το οποίο πρέπει να καταγράφεται με ακρίβεια. Αυτό δεν μπορεί να το παραβιάζει ούτε ο πρόεδρος ούτε κανένας άλλος και όποιος το παραβιάζει διαπράττει ποινικά αδικήματα».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Προανακριτική: Μήνυση κατά του προέδρου της Επιτροπής κατέθεσε ο Νίκος Παππάς"

Ψηφιακό πιστοποιητικό: Αυτοί είναι οι 3 τύποι – Από πότε θα εκδίδονται

Tρεις είναι οι τύποι του ψηφιακού πιστοποιητικού, όπως ανέφερε σήμερα ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέ Ρέιντερς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Διευκρίνισε ότι ο κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό για αρνητικό τεστ ή πιστοποιητικό στο οποίο αναγράφεται ότι έχει αναρρώσει από τον κορονοϊό.

Ο κ. Ρέιντερς τόνισε ότι ο κανονισμός θα τεθεί σε λειτουργία την 1η Ιουλίου, δίνοντας ωστόσο ένα περιθώριο έξι εβδομάδων στα κράτη που δεν έχουν καταφέρει να προετοιμαστούν για το εν λόγω πιστοποιητικό μέχρι τότε, αλλά θα μπορούν να χορηγούν κάτι αντίστοιχο με τα ίδια δεδομένα και την ίδια μορφή.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα εν λόγω πιστοποιητικά θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες της ΕΕ και θα υπάρχει η δυνατότητα κάποιος να τα φέρει σε έντυπη μορφή ή σε ψηφιακή.

Όσον αφορά το κόστος των απαιτούμενων τεστ, η Επιτροπή θα κινητοποιήσει επιπλέον 100 εκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξει τα κράτη μέλη όσον αφορά την προσφορά προσιτών τεστ, ανέφερε ο κ. Ρέιντερς.

Αυτό που είναι σημαντικό σε αυτή τη φάση είναι τα κράτη-μέλη να συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Επιτροπή για τα θέματα που αφορούν τον εφοδιασμό, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και προσέθεσε ότι «είναι επίσης σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι ο κανονισμός υπογραμμίζει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να απέχουν από την επιβολή πρόσθετων ταξιδιωτικών περιορισμών στους κατόχους πιστοποιητικού, εκτός εάν είναι απαραίτητοι και αναλογικοί για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας».

Επίσης, ο Ντιντιέ Ρέιντερς ανέφερε ότι μέχρι τώρα 17 κράτη-μέλη και η Ισλανδία έχουν συμμετάσχει στη δοκιμασία προσομοίωσης.

Η Ελλάδα είχε ολοκληρώσει με επιτυχία το συγκεκριμένο τεστ την περασμένη Τρίτη, όπως είχε αναφέρει Εκπρόσωπος της Κομισιόν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφιακό πιστοποιητικό: Αυτοί είναι οι 3 τύποι – Από πότε θα εκδίδονται"

Νέα δικαιώματα για τους χρήστες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας

Στην έκδοση του νέου Κανονισμού Γενικών Αδειών προέβη η ΕΕΤΤ, ο οποίος θέτει νέους όρους και υποχρεώσεις στους παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών, με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των συνδρομητών υπηρεσιών τηλεφωνίας και Διαδικτύου.

Ο νέος Κανονισμός Γενικών Αδειών ενισχύει σημαντικά την προστασία των καταναλωτών και διαμορφώνει ένα πιο λειτουργικό πλαίσιο παροχής των υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες θεσμικές και τεχνολογικές απαιτήσεις.

Ειδικότερα, ο νέος Κανονισμός επιφέρει αλλαγές στις συμβάσεις των παρόχων με τους καταναλωτές και επιβάλλει στους παρόχους, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες υποχρεώσεις:

  • Να παρέχουν ένα ελάχιστο επίπεδο υπηρεσίας στον συνδρομητή, σε περίπτωση προσωρινής ή μόνιμης διακοπής υπηρεσιών λόγω οφειλών, όπως λήψη εισερχόμενων κλήσεων, πραγματοποίηση εξερχόμενων κλήσεων που δεν συνεπάγονται χρέωση για τον συνδρομητή, πρόσβαση στο Διαδίκτυο με ταχύτητα τουλάχιστον 256 Κbps ή πρόσβαση κατ’ ελάχιστον στις ιστοσελίδες gov.gr, της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
  • Να προειδοποιούν τον συνδρομητή για την επικείμενη λήξη της σύμβασής του το αργότερο δύο μήνες πριν τη λήξη αυτής, ενώ τον συνδρομητή καρτοκινητής, 15 ημέρες πριν τη λήξη της προπληρωμένης αξίας υπηρεσιών.
  • Να μην προβαίνουν σε αύξηση του παγίου σε σύμβαση ορισμένου χρόνου, με μόνη εξαίρεση την περίπτωση τεχνολογικών αλλαγών στο δίκτυο. Σε αυτή την περίπτωση, ο συνδρομητής διατηρεί το δικαίωμα να καταγγείλει αζημίως τη σύμβαση λόγω της συγκεκριμένης αύξησης. Αντίθετα, ο συνδρομητής δεν έχει δικαίωμα καταγγελίας, αν οι προτεινόμενες αλλαγές στη σύμβασή του δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε αυτόν.
  • Να παρέχουν συμβουλές στον συνδρομητή για καλύτερα τρέχοντα τιμολόγια, σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες που λαμβάνει, τουλάχιστον ένα μήνα πριν τη λήξη της σύμβασής του.
  • Να ενημερώνουν τον συνδρομητή υπηρεσιών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όταν υπάρχει υπέρβαση της κατανάλωσης του προγράμματός του (στο 80% και στο 100% της κατανάλωσης).
  • Να αναφέρουν στη σύνοψη της σύμβασης πληροφορίες σχετικά με τα κύρια προϊόντα και τις υπηρεσίες για τους τελικούς χρήστες με αναπηρία (π.χ. ταχύτητες της υπηρεσίας πρόσβασης στο Διαδίκτυο).

Επιπλέον, με τον Νέο Κανονισμό Γενικών Αδειών:

  • Απλοποιείται η διαδικασία υπολογισμού του τέλους πρόωρης διακοπής, στην περίπτωση που ο συνδρομητής διακόψει τη σύμβασή του πριν την παρέλευση του ορισμένου χρόνου του συμβολαίου του.
  • Μειώνεται το ελάχιστο όριο που ο πάροχος υποχρεούται, κατόπιν εντολής του συνδρομητή, να διακόπτει την παροχή υπηρεσιών, όταν διαπιστώνει ότι η χρέωση του συνδρομητή υπερβεί το όριο αυτό. Το νέο όριο ορίζεται στα 100 ευρώ για μηνιαίο κύκλο τιμολόγησης και στα 200 ευρώ για διμηνιαίο κύκλο τιμολόγησης, από 150 ευρώ και 300 ευρώ που ίσχυαν αντίστοιχα.
  • Εάν ο συνδρομητής λαμβάνει δέσμη υπηρεσιών από έναν πάροχο και θέλει να καταγγείλει μία υπηρεσία της δέσμης πριν από τη λήξη της συμφωνημένης διάρκειας της σύμβασης, για λόγους αδυναμίας συμμόρφωσης με τη σύμβαση ή αδυναμίας παροχής της υπηρεσίας, τότε μπορεί να καταγγείλει αζημίως το σύνολο υπηρεσιών της δέσμης.

Σημειώνεται ότι οι διατάξεις του νέου Κανονισμού θα τεθούν σε ισχύ σταδιακά, ενώ θα είναι όλες σε πλήρη ισχύ σε εννέα μήνες από τη δημοσίευση του Κανονισμού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα δικαιώματα για τους χρήστες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news