facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Μηνύει τους παραγωγούς του ντοκιμαντέρ για την Καρολάιν

Την έντονη οργή του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου έχει προκαλέσει το περιεχόμενο του βρετανικού ντοκιμαντέρ «Caroline: The Murder That Fooled the World» (Καρολάιν: Η δολοφονία που κορόιδεψε τον κόσμο). Μάλιστα ο ίδιος είναι έτοιμος να προχωρήσει σε μήνυση κατά των παραγωγών.

Το ντοκιμαντέρ του Channel 5, διάρκειας 90 λεπτών, παρουσιάζει τόσο τα γεγονότα κατά τη βραδιά του εγκλήματος, όσο και τη σχέση της Καρολάιν με τον σύζυγό της. Επίσης, δίνει έμφαση και στις κινήσεις του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου για τις επόμενες 37 ημέρες από τη δολοφονία, μέχρι που συνελήφθη και ομολόγησε στις αρχές ότι ευθύνεται για τον θάνατο της συζύγου του.

Το έγκλημα στα Γλυκά Νερά προκάλεσε το ενδιαφέρον της ελληνικής κοινής γνώμης αλλά και του βρετανικού Τύπου, λόγω και της υπηκοότητας της 19χρονης Καρολάιν, που με την οικογένειά της ήρθε σε ηλικία 2 ετών στην Αλόννησο.

Ο συνήγορος του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου Αλέξανδρος Παπαϊωαννίδης αναφέρθηκε στη νομική διαδικασία που πρόκειται να κινήσει ο εντολέας του για το ντοκιμαντέρ. «Είναι σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Μιλάμε για μία ολική καταστροφή και για την οικογένειά του και για οτιδήποτε άλλο. Νομίζω ότι είναι απολύτως φυσιολογικό και λογικό η συζήτηση να ήταν στο τι νομικά μέσα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εις βάρος της εταιρείας», δήλωσε στον Alpha.

Τι δείχνει το ντοκιμαντέρ

Στο ντοκιμαντέρ γίνεται αναφορά στην κρυφή σχέση του ζευγαριού, που απείχε πολύ από την ειδυλλιακή εικόνα που φαίνονταν στα social media, αλλά και στο θέατρο που έπαιζε ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος μέχρι και το μνημόσυνο της Καρολάιν, όταν αστυνομικοί πήγαν και τον πήραν από την Αλόννησο και τον οδήγησαν στη ΓΑΔΑ.

Ο πιλότος εμφανιζόταν ως ο δυστυχισμένος σύζυγος που έχασε τη γυναίκα του από επικίνδυνους ληστές, οι οποίοι όχι μόνο τη σκότωσαν μπροστά στο παιδί της, αλλά κρέμασαν και τον σκύλο της οικογένειας.

«Παρακολουθώντας μια φαινομενικά ειδυλλιακή ζωή και έναν τραγικό φόνο μιας γυναίκας που ζει στην Ελλάδα», είναι η περιγραφή του ντοκιμαντέρ,

Μιλά για πρώτη φορά η γειτόνισσα του ζευγαριού

Για πρώτη φορά στο ντοκιμαντέρ μιλά η γειτόνισσα του ζευγαριού, που ήταν φίλη με την Καρολάιν. Σε αυτή τηλεφώνησε ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος μετά τα όσα έγιναν και παριστάνοντας το θύμα μετά το έγκλγμα.

«Θυμάμαι τη στιγμή που έμαθα ότι ομολόγησε ο Μπάμπης. Εκεί πάθαμε όλοι σοκ. Δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που άκουγα» λέει η γυναίκα στην κάμερα του Channel 5.

Ο συζυγοκτόνος ζητούσε δήθεν για βοήθεια, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να παραπλανήσει τις Αρχές και να παρουσιάσει την εκδοχή του για «ληστεία μετά φόνου». Η γυναίκα είχε καθημερινές επαφές με το ζευγάρι και περισσότερο με την άτυχη Καρολάιν.

«Με παίρνει τηλέφωνο στο κινητό μου και ακούω τον Μπάμπη, που εκείνη την ώρα δεν τον καταλάβαινα τι μου έλεγε, σαν να ζητάει βοήθεια. Αλλά δεν μπορούσα να αντιληφθώ τι μου λέει. Πετάγομαι από το κρεβάτι μου αναστατωμένη, ξυπνάω τον σύζυγό μου. Πάνω στον πανικό μου να ντυθώ, κλείνω το τηλέφωνο. Ξαναπαίρνω τηλέφωνο στη συνέχεια, το σηκώνει και τον ακούω να φωνάζει», θυμάται η γειτόνισσα του ζευγαριού.

Το τηλεφώνημα με τη μύτη

Στο ντοκιμαντέρ μιλάει και ο ταξίαρχος εν αποστρατεία Θανάσης Κατερινόπουλος που από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει αμφιβολίες για τα κίνητρα του εγκλήματος.

Αρχικά, αναφέρθηκε στη γλώσσα του σώματος του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου, που του δημιούργησε υποψίες, ενώ σχολίασε και τους ισχυρισμούς του ότι αν και δεμένος, ειδοποίησε τις αρχές πατώντας τα πλήκτρα του τηλεφώνου με τη μύτη του. Όπως είπε, προσπάθησε επί 10 λεπτά να καλέσει ένα νούμερο με τη μύτη του αλλά δεν τα κατάφερε.

«Δεν σας κρύβω ότι είχα 10 λεπτά που δοκίμαζα στο κινητό μου τηλέφωνο, να καλέσω με τη μύτη ένα νούμερο. Δεν μπόρεσα ποτέ να το καλέσω. Και έλεγα, μα είναι δυνατόν αυτός ο άνθρωπος… Πώς τα κατάφερε και κάλεσε το “100” με τη μύτη… Ενίσχυσε όλα τα στοιχεία που ενδεχομένως είχαν για το κατηγορητήριο εις βάρος του. Η τεχνολογία βοηθάει στις εξιχνιάσεις εγκλημάτων» λέει ο κ. Κατερινόπουλος.

Ο έμπειρος αστυνομικός αναφέρθηκε και στα όσα αντίκρισαν οι συνάδελφοι του όταν μπήκαν για πρώτη φορά στη μεζονέτα του ζευγαριού: «Όσο επαγγελματίας, σκληρός και ψυχρός να είσαι, και όση εμπειρία και να έχεις από τέτοια εγκλήματα, όταν πας σε έναν χώρο, βρίσκεις ένα άτομο νεκρό, ένα μωρό παιδί πάνω στο άψυχο κορμί και ένα σκυλί κρεμασμένο, πνιγμένο ουσιαστικά στη σκάλα του σπιτιού, αυτά είναι σοκαριστικά»

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Μηνύει τους παραγωγούς του ντοκιμαντέρ για την Καρολάιν "

Δημόσιο: Ερχεται το μπόνους παραγωγικότητας - Ποιους υπαλλήλους αφορά

Μπόνους παραγωγικότητας έως και 15% επί του βασικού μισθού και του επιδόματος ευθύνης προς τους δημοσίους υπαλλήλους προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών. Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει σύστημα κινήτρων ως ανταμοιβή των υπαλλήλων για την υλοποίηση συγκεκριμένων και προσυμφωνημένων στόχων. Πρόκειται για πιλοτική εφαρμογή του οικονομικού μέτρου δημιουργίας κινήτρων αύξησης παραγωγικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, που έχει ήδη σταλεί στους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ. Πρόκειται να εφαρμοστεί πιθανότατα εντός του 2022 στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αξιολογηθεί. Το μπόνους εφόσον κριθεί αποτελεσματικό θα τύχει καθολικής εφαρμογής τα επόμενα έτη.

Στην πρώτη πιλοτική φάση προβλέπονται τα εξής:

  • Συνολικά τα ποσά που θα διατεθούν εν είδει μπόνους θα ανέλθουν σε 35 εκατ. ευρώ.
  • Tα κίνητρα δίνονται σε:

(α) υπαλλήλους του Δημοσίου τομέα, οι οποίοι λόγω αρμοδιότητας υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους των Ετήσιων Σχεδίων Δράσης των Υπουργείων, όπως εγκρίνονται κάθε Δεκέμβριο από το Υπουργικό Συμβούλιο (προϋπολογισμός 20 εκατ. ευρώ)

(β) υπαλλήλους που εμπλέκονται σε έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» ή/ και στην υλοποίηση έργων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (περίπου 6.000 υπάλληλοι - προϋπολογισμός 10 εκατ. ευρώ)

(γ) Στους υπαλλήλους των Γενικών Διευθύνσεων Οικονομικών Υπηρεσιών των Υπουργείων, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Γ.Λ.Κ.) και στις λοιπές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών όταν πιάνουν ποσοτικούς στόχους που σχετίζονται με δημοσιονομική και ταμειακή διαχείριση, έλεγχο και αποτελέσματα, προγραμματισμό και έλεγχο δαπανών, εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, επεξεργασία σημαντικού αριθμού κανονιστικών πράξεων δημοσιονομικού περιεχομένου, επεξεργασία αιτημάτων επί κρατικών εγγυήσεων και εν γένει ποσοτικούς στόχους συνδεόμενους με την άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής (προϋπολογισμός 5 εκατ. ευρώ).

Επιδιωκόμενοι στόχοι σύμφωνα με τις συνοδευτικές εκθέσεις είναι:

  • Η επιτάχυνση της υλοποίησης συγκεκριμένων στόχων των Ετησίων Σχεδίων Δράσης, των έργων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, των συγχρηματοδοτούμενων έργων και των δημοσιονομικών στόχων
  • Η ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων
  • Η προώθηση του έργου των οικονομικών υπηρεσιών, οι οποίες με αυτό τον τρόπο καθίστανται ελκυστικότερες
  • Η θέσπιση κινήτρων μέσω της αναγνώρισης της συμβολής των υπαλλήλων για την υλοποίηση συγκεκριμένων κάθε φορά στόχων
  • Η ενίσχυση της παραγωγικότητας και αποδοτικότητας των υπαλλήλων
  • Η αποτροπή της αποδυνάμωσης των οικονομικών υπηρεσιών λόγω μετακίνησης (αποσπάσεων ή μετατάξεων) των υπαλλήλων που υπηρετούν σε αυτές
  • Η αποτροπή του φαινόμενου του εξισωτισμού

 reader

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημόσιο: Ερχεται το μπόνους παραγωγικότητας - Ποιους υπαλλήλους αφορά"

Ο Τζο Μπάιντεν επέβαλε κυρώσεις στην εταιρεία κατασκευής του Nord Stream 2

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλει κυρώσεις στην Nord Stream 2 AG, την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος αναφέρονται τα εξής:

«Από τότε που η Ρωσία άρχισε να αναπτύσσει στρατεύματα στα ουκρανικά σύνορα, οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν στενά με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να δώσουν μία ισχυρή και ενιαία απάντηση. Όπως δήλωσα όταν συναντήθηκα με τον καγκελάριο Σολτς νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Γερμανία είχε ηγετικό ρόλο σε αυτήν την διαδικασία και συντονίσαμε από κοινού τις προσπάθειές μας για να σταματήσουμε τον αγωγό Nord Stream 2 εάν η Ρωσία εισέβαλε περαιτέρω στην Ουκρανία.

Χθες, μετά τις νέες διαβουλεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεών μας, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την πιστοποίηση του αγωγού. Σήμερα ζήτησα από την κυβέρνησή μου να επιβάλει κυρώσεις στη Nord Stream 2 AG και στα στελέχη της. Αυτές οι κινήσεις αποτελούν μέρος του αρχικού πακέτου των κυρώσεων για τις ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία. Όπως έχω καταστήσει σαφές, δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω κινήσεις εάν η Ρωσία συνεχίσει την κλιμάκωση.

Με τις πράξεις του, ο πρόεδρος Πούτιν έδωσε στον κόσμο ένα τεράστιο κίνητρο για να μείνει μακριά από το ρωσικό αέριο και να στραφεί σε άλλες πηγές ενέργειας. Θέλω να ευχαριστήσω τον καγκελάριο Σολτς για τη στενή συνεργασία του και τη συνεχή αφοσίωσή του στο να λογοδοτήσει η Ρωσία για τις πράξεις της».

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Τζο Μπάιντεν επέβαλε κυρώσεις στην εταιρεία κατασκευής του Nord Stream 2"

Πάιατ: Η Τουρκία να απέχει από προκλητικές ενέργειες

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενθαρρύνουν την Τουρκία να απέχει από προκλητικές ενέργειες, τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.

Πιο συγκεκριμένα, σε ενημέρωση δημοσιογράφων ανέφερε πως οι ΗΠΑ απάντησαν άμεσα στους τουρκικούς ισχυρισμούς που αμφισβητούσαν την κυριαρχία συγκεκριμένων ελληνικών νησιών. Ήμασταν πολύ καθαροί σε αυτό, υπογράμμισε, και πολύ ισχυροί στην προσήλωσή μας να υποστηρίξουμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.

Επίσης, δήλωσε την ικανοποίηση των ΗΠΑ για τη διεξαγωγή των διερευνητικών επαφών χθες στην Αθήνα, καθώς και για τη συζήτηση της Θετικής Ατζέντας μεταξύ των υφυπουργών Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και Σεντάτ Ονάλ, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα.

Επισήμανε πως διχασμοί εντός του ΝΑΤΟ εξυπηρετούν μόνον τους αντιπαλούς του και χαιρέτισε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να σταθεροποιήσει τον διάλογο με την Τουρκία.

«Ισχυρός ο ρόλος» της Ελλάδας στη Μαριούπολη - Εκτιμούμε πολύ τα βήματα που κάνει η Ελλάδα για την ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρέσβης επισήμανε πως η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό κομμάτι των διαβουλεύσεων που έχουν οι ΗΠΑ με τους εταίρους τους στην Ευρώπη για την Ουκρανία προκειμένου να συνθέσουν αντιλήψεις, κάνοντας ειδική αναφορά στην «πολύ καλή συνεργασία» του Νίκου Δένδια με την Γουέντι Σέρμαν.

Επίσης, αναφέρθηκε στη συνεργασία που έχει ο ίδιος με τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια, Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, Οικονομίας και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Θάνο Ντόκο, «για τη συλλογική απάντηση σε αυτή την πρόκληση».

Μάλιστα, υπογράμμισε «τα καθαρά και ισχυρά μηνύματα» που έστειλαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπεριλαμβανομένων των χθεσινών δηλώσεων του κατά τη συνάντηση με την υπουργική αντιπροσωπεία από τη Βουλγαρία, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και το υπουργείο Εξωτερικών με τη χθεσινή δήλωσή του, «την οποία χαιρετίσαμε». Επιπροσθέτως, σημείωσε πως ο πρωθυπουργός ήταν επίσης μέρος της διαδικασίας διαβουλεύσεων που διεξήχθησαν το Σαββατοκύριακο στη Διάσκεψη του Μονάχου, όπου συναντήθηκε με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις.

Περαιτέρω, εξέφρασε την εκτίμηση των ΗΠΑ στην Ελλάδα για τον ρόλο που έχει διαδραματίσει το ελληνικό προξενείο στη Μαριούπολη, καθώς και για το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών για τα μέλη της ελληνικής κοινότητας σε αυτή την περιοχή. Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Μαριούπολη, σημειώνοντας πως ήταν η πρώτη Ευρωπαίου υπουργού Εξωτερικών στην πρώτη γραμμή της Ουκρανίας.

Αναφερόμενος στην ελληνική κοινότητα στη Μαριούπολη, είπε πως είναι πολύ περήφανη για την ελληνική της ταυτότητα, «αλλά είναι επίσης πολύ ουκρανική».

Εξίσου, τόνισε πως εκτιμά ιδιαίτερα τον «ισχυρό ρόλο» της Ελλάδας στη Μαριούπολη και συμπλήρωσε πως είναι σε στενή επαφή με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την κατάσταση στην περιοχή.

Παράλληλα, υπογράμμισε την προσήλωση των ΗΠΑ στη Νατοϊκή συμμαχία και συγκεκριμένα στο άρθρο 5, συμπεριλαμβανομένης της Νατοϊκής συμμαχίας με την Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός πρέσβης επισήμανε πως η συνεργασία με την Ελλάδα στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως μέσω των δύο τροποποιήσεων και επεκτάσεων της αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας.

Εν συνεχεία, ο Τζέφρι Πάιατ αναφέρθηκε στην αναδιάταξη των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, που ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προκειμένου «να ενισχύσει την αξιοπιστία της αποτρεπτικότητας μας και των δεσμεύσεων ασφαλείας μας στα κράτη που βρίσκονται κοντά στην Ουκρανία, όπως την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής».

Προσέθεσε ότι το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως 12 AH-64 Apache θα μετακινηθούν από τον Βόλο στην Πολωνία τις αμέσως επόμενες ημέρες. Σημείωσε ακόμα πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να έχουν ένα μέρος αυτής της Δύναμης στην Ελλάδα, και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη των διοικητών της και των στρατιωτών της για τη διαμονή τους στον Βόλο καθώς και τις ευκαιρίες που έχουν να ενισχύσουν την ετοιμότητά τους συμμετέχοντας σε ασκήσεις με τους συναδέλφους τους στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, επικαλέστηκε τις αναφορές που έχει κάνει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ότι κατέστησε πολύ σαφές στον κόσμο ότι αυτή η κρίση δεν αφορά το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ ή άλλο κράτος, αλλά την ύπαρξη της Ουκρανίας ως κυρίαρχης χώρας. Ο Τζέφρι Πάιατ χαρακτήρισε «ιστορικά ανακριβή τον ισχυρισμό ότι η Ουκρανία ήταν δημιούργημα της Ρωσίας και ως εκ τούτου υποτάσσεται στη Ρωσία». Κατά την άποψη των ΗΠΑ, είπε, «η ομιλία Πούτιν αγνόησε την ιστορία και το διεθνές δίκαιο, και το πιο σημαντικό, αγνόησε τη θέληση δεκάδων εκατομμυρίων πατριωτών Ουκρανών, που είναι πολύ περήφανοι για το έθνος τους και είναι πολύ προσηλωμένοι στο ευρωπαϊκό δρόμο». Σε άλλο σημείο της συζήτησης, ο Αμερικανός πρέσβης είπε ότι αυτό που του έκανε εντύπωση ήταν «πόσο αποκομμένος ήταν ο Πούτιν από την πραγματικότητα της Ουκρανίας». Χαρακτήρισε «ψεύτικες» τις δημοκρατίες του Ντονέσκ και του Λουγκάνσκ που αναγνώρισε ο Πούτιν.

Επίσης, επισήμανε πως η απάντηση των ΗΠΑ στη Ρωσία για την Ουκρανία απολαμβάνει ισχυρής συναίνεσης μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών και υπογράμμισε ως κριτικής σημασίας τη διατλαντική συμμαχία για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης.

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ χαιρέτισε τα βήματα που κάνει η Ελλάδα για να ενισχύσει τη δική της ενεργειακή ασφάλεια, «σε απάντηση των απειλών της Ρωσίας», αλλά και για την παροχή ενεργειακής ευελιξίας στη Βουλγαρία. Συνέχισε πως η ολοκλήρωση του αγωγού IGB είναι ακόμη σημαντικότερη σήμερα.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάιατ: Η Τουρκία να απέχει από προκλητικές ενέργειες"

Μετρό-Σύνταγμα: Κλειστός από 08:00 της Πέμπτης ο σταθμός

Δεν θα λειτουργεί από τις 08:00 της Πέμπτης ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα. Θα κλείσει μέχρι νεωτέρας, με εντολή της αστυνομίας, ενημέρωσε η ΣΤΑΣΥ.

Στο διάστημα αυτό οι συρμοί θα διέρχονται από αυτόν χωρίς στάση.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Μετρό-Σύνταγμα: Κλειστός από 08:00 της Πέμπτης ο σταθμός"

Euroferry Olympia: Εντοπίστηκε ένα ακόμη απανθρακωμένο πτώμα

Ένα ακόμη απανθρακωμένο πτώμα εντοπίστηκε στο Euroferry Olympia, σε χώρο στάθμευσης φορτηγών.

Πρόκειται για το δεύτερο πτώμα μέχρι στιγμής το οποίο βρέθηκε απανθρακωμένο κατά τις έρευνες, με τον αριθμό των αγνοούμενων πλέον να μειώνεται στους 9.

Το απανθρακωμένο πτώμα εντοπίστηκε από άνδρες της 6ης ΕΜΑΚ Πάτρας και της 5ης ΕΜΑΚ Ιωαννίνων που ερευνούν το πλοίο.

Στο πλοίο δεν υπάρχει πλέον φλόγες, αλλά πυκνοί καπνοί.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Euroferry Olympia: Εντοπίστηκε ένα ακόμη απανθρακωμένο πτώμα"

Ο Άρειος Πάγος εξετάζει την ανάσυρση των καταγγελιών Βγενόπουλου μετά το ηχητικό για τη Θάνου

Το ενδεχόμενο να διερευνήσει εκ νέου τις καταγγελίες Βγενόπουλου περί εκβίασης, υπό το πρίσμα των νέων αποκαλύψεων που ήρθαν σήμερα στο φως και προκάλεσαν πολιτικό σεισμό, εξετάζει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ και της Ιωάννας Μάνδρου.

Υπενθυμίζεται ότι ο αείμνηστος Ανδρέας Βγενόπουλος είχε καταθέσει μηνύτηρια αναφορά, μετά τις δημόσιες καταγγελίες του το 2016, η οποία είχε αρχειοθετεί μέσα σε πέντε ημέρες, χωρίς να κληθεί κανένας μάρτυρας.

Αυτή τη στιγμή η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου εξετάζει την πιθανότητα να ανοίξει εν νέου την υπόθεση.

Το άγνωστο ως σήμερα ηχητικό ντοκουμέντο που έφερε στη δημοσιότητα το iefimerida προκάλεσε μείζον πολιτικό ζήτημα.

Προκύπτει ότι τα όσα κατήγγειλε το 2016 ο εκλιπών Ανδρέας Βγενόπουλος ότι υπέστη από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, το 2016, δεν ήταν αποκύημα της φαντασίας του, ούτε αντιπερισπασμός. 

skai

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο Άρειος Πάγος εξετάζει την ανάσυρση των καταγγελιών Βγενόπουλου μετά το ηχητικό για τη Θάνου"

Πούτιν προς Ερντογάν: Αναγκαιότητα η αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα αντάλλαξαν εκτιμήσεις για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε σχέση με την αναγνώριση από την Ρωσία των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε ότι η ληφθείσα απόφαση σε συνθήκες επιθετικότητας των ουκρανικών αρχών στο Ντονμπάς και η κατηγορηματική τους άρνηση να εφαρμόσουν τις συμφωνίες του Μινσκ, ήταν αντικειμενική αναγκαιότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Με τη σειρά του ο Ερντογάν «ανέπτυξε τις γνωστές του απόψεις σ’ αυτό το ζήτημα», επισημαίνει η υπηρεσία τύπου του Κρεμλίνου.

Ο Πούτιν στην τηλεφωνική συνομιλία με τον Ερντογάν συζήτησε το θέμα της επεξεργασίας των μακροπρόθεσμων νομικών εγγυήσεων ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, όπως και ότι «ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την απογοήτευση του για την αντίδραση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, η οποία ισοδυναμούσε με μια απόπειρα να αγνοηθούν οι νόμιμες ρωσικές ανησυχίες και απαιτήσεις».

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις ρωσο-τουρκικές επαφές σε διάφορα σχήματα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πούτιν προς Ερντογάν: Αναγκαιότητα η αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ"

Κρίση στην Ουκρανία: Αυτές είναι οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία

Το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα πακέτο μέτρων για να απαντήσει στην απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να προχωρήσει στην αναγνώριση των μη κυβερνητικά ελεγχόμενων περιοχών των περιφερειών Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ της Ουκρανίας ως ανεξάρτητες οντότητες, καθώς και στην επακόλουθη απόφαση για αποστολή ρωσικών στρατευμάτων σε αυτές τις περιοχές.

«Τέτοιες αποφάσεις είναι παράνομες και απαράδεκτες. Παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας, τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ρωσίας και κλιμακώνουν περαιτέρω την κρίση» αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι κύρωση του πακέτου έρχεται λίγες ώρες μετά την απόφαση για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής αύριο στις 21:00 προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ρωσική επιθετικότητα. 

Το πακέτο που συμφωνήθηκε σήμερα περιλαμβάνει:

- Στοχευμένα περιοριστικά μέτρα

Εντός του υφιστάμενου πλαισίου για τις κυρώσεις, η ΕΕ θα επεκτείνει τα περιοριστικά μέτρα για να καλύψει και τα 351 μέλη της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, που ψήφισαν στις 15 Φεβρουαρίου υπέρ της έκκλησης προς τον Πρόεδρο Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτοαποκαλούμενων «δημοκρατιών» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.

Επιπλέον, θα επιβληθούν στοχευμένα περιοριστικά μέτρα σε επιπλέον 27 άτομα και οντότητες υψηλού προφίλ, που διαδραμάτισαν ρόλο στην υπονόμευση ή την απειλή της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Αυτά περιλαμβάνουν φορείς λήψης αποφάσεων, όπως μέλη της κυβέρνησης, που συμμετείχαν στις παράνομες αποφάσεις, τράπεζες και επιχειρηματίες/ολιγάρχες που υποστηρίζουν οικονομικά ή υλικά τις ρωσικές δραστηριότητες στα εδάφη του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ ή επωφελούνται από αυτές, ανώτερους στρατιωτικούς, που έπαιξαν ρόλο στις ενέργειες εισβολής και αποσταθεροποίησης και άτομα που είχαν ηγετικό ρόλο στον πόλεμο παραπληροφόρησης κατά της Ουκρανίας.

Τα περιοριστικά μέτρα περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση διάθεσης κεφαλαίων στα άτομα και τις οντότητες που είναι στη λίστα. Επιπλέον, η ταξιδιωτική απαγόρευση που ισχύει για τα πρόσωπα που αναφέρονται στον κατάλογο εμποδίζει την είσοδο ή τη διέλευση από το έδαφος της ΕΕ.

- Περιορισμοί στις οικονομικές σχέσεις με τις μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές των περιφερειών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ

Τα νέα μέτρα θα στοχεύουν στο εμπόριο από τις δύο μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές προς και από την ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι θα νιώσουν ξεκάθαρα τις οικονομικές συνέπειες των παράνομων και επιθετικών ενεργειών τους.

Η σημερινή απόφαση θα θεσπίσει ειδικότερα απαγόρευση εισαγωγής αγαθών από τις μη κυβερνητικά ελεγχόμενες περιοχές των περιφερειών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ, περιορισμούς στο εμπόριο και τις επενδύσεις που σχετίζονται με ορισμένους οικονομικούς τομείς, απαγόρευση παροχής τουριστικών υπηρεσιών και απαγόρευση εξαγωγών για ορισμένα αγαθά και τεχνολογίες.

- Οικονομικοί περιορισμοί

Το Συμβούλιο αποφάσισε την εισαγωγή τομεακής απαγόρευσης για τη χρηματοδότηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της κυβέρνησής της και της Κεντρικής Τράπεζας. Περιορίζοντας την ικανότητα του ρωσικού κράτους και της κυβέρνησης να έχουν πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων και στις χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της ΕΕ, η ΕΕ στοχεύει να περιορίσει τη χρηματοδότηση επιθετικών πολιτικών και πολιτικών κλιμάκωσης.

Η ΕΕ προτρέπει τη Ρωσία να ανακαλέσει την αναγνώριση των μη κυβερνητικά ελεγχόμενων περιοχών των περιφερειών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να τηρήσει το διεθνές δίκαιο και να επιστρέψει στις συζητήσεις στο πλαίσιο του φορμάτ της Νορμανδίας και της Τριμερούς Ομάδας Επαφής. Η ΕΕ καλεί επίσης τα άλλα κράτη να μην ακολουθήσουν την παράνομη απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει αυτή την ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία.

Η ΕΕ είναι έτοιμη να υιοθετήσει γρήγορα ευρύτερες πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση ανάγκης και επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή της και τη δέσμευσή της στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κρίση στην Ουκρανία: Αυτές είναι οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία"

Ερντογάν σε Πούτιν: H Τουρκία δεν αναγνωρίζει ενέργειες κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε σήμερα τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, ότι "η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει κανένα μέτρο που πλήττει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας", ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης στον Πούτιν "ότι μια στρατιωτική σύγκρουση (στην περιοχή) δεν θα ωφελήσει κανένα" και επανέλαβε την πρότασή του να βοηθήσει στην επίτευξη λύσης, πρόσθεσε η προεδρία, που δεν διευκρίνισε τη διάρκεια της συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών. "H Τουρκία δεν αναγνωρίζει ενέργειες κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας", αναφέρει η τουρκική προεδρία, μετα την αναγνώριση από τη Ρωσία αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας ως ανεξάρτητα κράτη.

Ο Ερντογάν είπε επίσης, ότι εκτιμά τη στενή συνεργασία του Πούτιν σε περιφερειακά ζητήματα και θα ήθελε αυτή να συνεχιστεί. Η αναγνώριση του Πούτιν προκάλεσε αντιδράσεις και κυρώσεις από τις δυτικές χώρες. Μέλος του ΝΑΤΟ η Τουρκία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, έχει καλές σχέσεις και με τις δύο και αντιτίθεται επί της αρχής στην επιβολή κυρώσεων. Προσφέρθηκε να μεσολαβήσει στην κρίση και προειδοποίησε για τον κίνδυνο στρατιωτικής σύγκρουσης.

"Ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος επανέλαβε την έκκλησή του για την επίλυση του θέματος μέσω διαλόγου, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να έρθει η διπλωματία στο προσκήνιο και ότι (η Τουρκία) συνεχίζει την εποικοδομητική της στάση και στο ΝΑΤΟ" προσθέτει η τουρκική προεδρία. Νωρίτερα, Ο Ερντογάν δήλωσε, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εγκαταλείψει τους δεσμούς με την Ουκρανία ή τη Ρωσία.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ερντογάν σε Πούτιν: H Τουρκία δεν αναγνωρίζει ενέργειες κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας"

Ουκρανικό: Ένας Ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό στο ανατολικό τμήμα

Ένας Ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε σήμερα σε βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στη γραμμή του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο στρατός, σε ένα πλαίσιο αυξανόμενης έντασης.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν διευκρίνισαν πού πραγματοποιήθηκε η επίθεση, αναφέροντας μονάχα, σε ένα δελτίο τύπου, ότι ένας στρατιώτης «υπέκυψε στα τραύματά του» κι ένας άλλος τραυματίστηκε στον βομβαρδισμό.

Από τις αρχές του έτους και την αναζωπύρωση της έντασης στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας, 9 στρατιώτες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και ένας άμαχος έχουν σκοτωθεί, οι περισσότεροι από πυρά του πυροβολικού.

Το 2021, σύμφωνα με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, 66 στρατιώτες σκοτώθηκαν στις περιοχές γύρω από τις δύο αυτοανακηρυχθείσες «Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Οι φιλορώσοι αντάρτες υποστηρίζουν ότι άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τον ουκρανικό στρατό τις τελευταίες ημέρες, κάτι που εκείνος διαψεύδει, επαναλαμβάνοντας πως δεν έχει πραγματοποιήσει καμία επιδρομή εναντίον αυτών των ζωνών.

ΑΜΠΕ, AFP/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανικό: Ένας Ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό στο ανατολικό τμήμα"

Καλαμάτα - Ξεσπά ο γιος της 70χρονης που έχασε το σπίτι της: «Ήταν εξευτελιστικό, πέθανε μέσα σε τρεις ημέρες»

Είδε τον κόπο της να χάνεται και δεν άντεξε, πέθανε ύστερα μεγάλη δόση θλίψης. Βουβός είναι ο πόνος ο οποίος έχει κυριεύσει τον γιο της 70χρονης Καίτης η οποία πέθανε αφότου έχασε το σπίτι της σε πλειστηριασμό.

Ο Χρήστος Γιόκαλας, ο γιος της άτυχης ηλικιωμένης που «έφυγε» προδομένη από την καρδιά της, όταν έχασε σε πλειστηριασμό το μικρό διαμέρισμα που είχε πάρει με δάνειο όσο δούλευε, ξεσπά στο protothema.gr για την πίεση που δεχόταν από την τράπεζα η μητέρα του.

Η 70χρονη Καίτη δεν άντεξε τη ψυχική ταλαιπωρία που υπέστη, όπως υποστηρίζει ο γιος της.

«Ήταν ένας εξευτελισμός, πραγματικά. Της έλεγαν στο τηλέφωνο ''θα σε βγάλουμε με τη βία από το σπίτι'' και η μητέρα μου δεν το άντεξε όλο αυτό. Αρρώστησε από τη στεναχώρια της και μέσα σε τρεις ημέρες πέθανε. Αύριο θα γίνει η κηδεία της και τρέχω για τις διαδικασίες. Δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από τη δικαστική επιμελήτρια, η οποία μου ζητούσε να της δώσω τα κλειδιά του σπιτιού. Ας πάρουν τα κλειδιά από το μνήμα της μητέρας μου» λέει ξεσπώντας στο protothema.gr ο γιος της άτυχης ηλικιωμένης.

Οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται σε σοκ ύστερα από αυτή την είδηση και επιρρίπτουν όλες τις ευθύνες στη σκληρή πολιτική των τραπεζών οι οποίες δεν υποχωρούν σε κανένα συμβιβασμό, όπως καταγγέλλουν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Καλαμάτα - Ξεσπά ο γιος της 70χρονης που έχασε το σπίτι της: «Ήταν εξευτελιστικό, πέθανε μέσα σε τρεις ημέρες»"

Κορονοϊός – Έρευνα για τον εμβολιασμό ξένων υπηκόων στην Ελλάδα

Έρευνα για την πρόσβαση στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού των υπηκόων τρίτων χωρών που ζουν στην Ελλάδα. Την έρευνα πραγματοποίησε τον Δεκέμβριο του 2021, η μη κυβερνητική οργάνωση SolidarityNow.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 81% των συμμετεχόντων είχε εμβολιαστεί για τον κορονοϊό έως τον Δεκέμβριο του 2021. Από τα ευρήματα της έρευνας της μη κυβερνητικής οργάνωσης SolidarityNow, προκύπτει ότι οι περισσότεροι (62%) δήλωσαν ότι προχώρησαν στον εμβολιασμό για να προστατεύσουν τον εαυτό τους, τους φίλους και την οικογένειά τους, το 28% για να κυκλοφορούν ελεύθερα και το 12% επειδή ήταν υποχρεωμένοι από την εργασία τους.

Το SolidarityNow υπέβαλλε ερωτήσεις σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 497 ατόμων, ωφελούμενων της οργάνωσης, με στόχο να ερευνήσει την εμπειρία τους σχετικά με τη διαδικασία εμβολιασμού, τα εμπόδια που αντιμετώπισαν και τις ανησυχίες τους.

Κορονοϊός – Έρευνα: Απόδειξη κατάρριψης στερεότυπων

«Είναι ενθαρρυντικό ότι ένας συγκεκριμένος πληθυσμός ιδιαίτερα ευάλωτων ανθρώπων, σε μια πρωτόγνωρη υγειονομική συνθήκη, η οποία επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την κοινωνική κατάστασή τους, έδειξε και συνεχίζει να επιδεικνύει, ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά προσαρμογής.

Παρότι τελευταίοι στην πυραμίδα πρόσβασης στον εμβολιασμό και έχοντας να ξεπεράσουν τα ήδη υπάρχοντα γραφειοκρατικά προβλήματα που τους καθυστερούν ή και στερούν πλήρως πολλές φορές την ίση και έγκαιρη πρόσβαση σε δικαιώματα και παροχές, οι άνθρωποι αυτοί στάθηκαν στο πλευρό της συλλογικής προσπάθειας για την προστασία του κοινωνικού συνόλου. Δεν είναι παρά μία ακόμη απόδειξη ότι η στερεοτυπική προσέγγιση, καθώς και κάθε είδους διαχωρισμός πληθυσμιακών ομάδων, είναι άνευ περιεχομένου στις ανοιχτές κοινωνίες στις οποίες θέλουμε να ζούμε.

Αποτελεί δε για εμάς στο SolidarityNow, μια ακόμα ισχυρή ένδειξη ότι πρέπει να συνεχίσουμε στην κατεύθυνση της υποστήριξης και διεύρυνσης της ένταξής τους», τονίζει η γενική διευθύντρια του SolidarityNow, Αντιγόνη Λυμπεράκη.

Ακολουθούν αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας:

1. Τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα και είναι δικαιούχοι άδειας παραμονής έχουν πρόσβαση στο σύστημα εμβολιασμού είτε ανεξάρτητα είτε μέσω της υποστήριξης από ΜΚΟ ή/και φίλων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

2. 81% των συμμετεχόντων στην έρευνα ήταν εμβολιασμένοι.

3. Για το 16% οι κύριοι λόγοι μη εμβολιασμού ήταν προσωπικοί και για το 14% νομικοί (έλλειψη νομιμοποιητικών εγγράφων).

4. Κοινή πρόκληση τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για τους μη εμβολιασμένους ήταν η έλλειψη γνώσης σχετικά με τη διαδικασία εμβολιασμού.

5. Πάνω από το 10% αντιμετώπιζε προβλήματα σχετικά με τους αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης.

6. Μόνο το 9% αισθάνεται ανασφάλεια σχετικά με το εμβόλιο.

Δημογραφικά στοιχεία συμμετεχόντων και καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα

Το 75% των συμμετεχόντων ήταν άντρες (18-40 ετών) και 5% ήταν ανήλικοι, κυρίως ασυνόδευτοι. Το 24% των συμμετεχόντων ήταν από το Αφγανιστάν, στη συνέχεια από το Πακιστάν, το Ιράν και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Το 50% ήταν αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα και το 38% έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες ή έχουν στην κατοχή τους άδεια παραμονής. 12% δεν μπορούν να μείνουν στην Ελλάδα λόγω πρώτης απόρριψης του αιτήματος ασύλου τους, 3% έχει λάβει δεύτερη απορριπτική απόφαση, και 13% είναι μετανάστες χωρίς χαρτιά κυρίως από το Πακιστάν.

Η έρευνα ήταν μια πρωτοβουλία της ομάδας του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας του SolidarityNow, η λειτουργία του οποίου υποστηρίζεται με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης του ΙΣΝ για τον COVID-19.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός – Έρευνα για τον εμβολιασμό ξένων υπηκόων στην Ελλάδα"

Υπόθεση Novartis: Στο εδώλιο ο Κωνσταντίνος Φρουζής και δυο γιατροί

Εδώλιο «έδειξε» το αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο στον Κωνσταντίνο Φρουζή και δυο γιατρούς για την υπόθεση Novartis. Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της φαρμακοβιομηχανίας θα καθίσει στο εδώλιο κατηγορούμενος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ενώ οι δυο συγκατηγορούμενοι του γιατροί για το κακούργημα της παθητικής δωροδοκίας.

Οι δικαστές με βούλευμα τους υιοθέτησαν την πρόταση της εισαγγελέως Ελένης Μιχαλοπούλου η οποία ζητούσε την παραπομπή των κατηγορουμένων που φέρονται να εμπλέκονται στην διαδρομή «μαύρου χρήματος» που μέσω διαφημιστικών εταιριών ξεπλενόταν για να καταλήξει στους τελικούς αποδέκτες. Οι δυο γιατροί φέρονται να συνταγογραφούσαν σκευάσματα της Novartis με το αζημίωτο. Μάλιστα, σε έναν από τους γιατρούς η έρευνα εμφανίζεται να εντόπισε 4.000 ευρώ που προέρχονταν από εμβάσματα της εταιρίας.

Η εισαγγελική λειτουργός, στην πρόταση της, περιγράφει αναλυτικά τη δράση της φαρμακοβιομηχανίας στη χώρα μας , με κεντρικό πρόσωπο τον Κωνσταντίνο Φρουζή, κατά την περίοδο 2012-2015, με στόχο, όπως αναφέρει, να αυξηθούν τα κέρδη της.

Σύμφωνα με την κατηγορία οι πληρωμές γίνονταν με χρήματα από την Ελβετία με κωδικές ονομασίες και καταχωρούνταν στα λογιστικά βιβλία της εταιρίας στην Ελλάδα ως «νόμιμα έξοδα διαφήμισης και προώθησης»

Η αρχική δίωξη αφορούσε συνολικά 15 γιατρούς διάφορων ειδικοτήτων η οποίοι φέρονται να λάμβαναν από την φαρμακοβιομηχανία ποσά που έφταναν ακόμη και τις 80.000 ευρώ. Ωστόσο, σε δίκη παραπέμπονται δυο γιατροί καθώς το Δικαστικό Συμβούλιο συντάχθηκε με την εισαγγελική πρόταση σύμφωνα με την οποία σε κάποιες περιπτώσεις δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για την παραπομπή των κατηγορουμένων ενώ σε άλλες οι πράξεις είχαν υποπέσει σε παραγραφή.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Υπόθεση Novartis: Στο εδώλιο ο Κωνσταντίνος Φρουζής και δυο γιατροί"

Βενιζέλος για “ηχητικό Βγενόπουλου”: Υπήρχε συναγωνισμός κυκλωμάτων

Ένα άγνωστο ηχητικό ντοκουμέντο έφερε σήμερα στο φως το iefimerida, με καταγγελίες από τον Ανδρέα Βγενόπουλο.

Συγκεκριμένα, ο επιχειρηματίας αποκάλυψε σε συνέντευξη Τύπου, τον Μάιο του 2016, ότι του ζητήθηκαν, μέσω τρίτου προσώπου, χρήματα με τη «μέθοδο του βιβλίου», να τα τοποθετήσει δηλαδή μέσα σε ένα βιβλίο, και ότι του ζητήθηκε μέγεθος «βιβλιοθήκης». Εκείνη την περίοδο κρινόταν η έκδοση δύο στενών συνεργατών του, στελεχών της MIG, από την Ελλάδα στην Κύπρο. Ο επιχειρηματίας ηχογράφησε τη συνομιλία που είχε στο γραφείο του με την επιχειρηματία Δ.Μ., έμπιστη φίλη της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, η οποία ήταν η αγγελιοφόρος των μηνυμάτων. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας η Δ.Μ. παραδέχεται ότι του μετέφερε αίτημα της Θάνου για «βιβλία» και ότι αν τελικώς ο επιχειρηματίας έδινε τα χρήματα, αυτά θα πήγαιναν απευθείας στην τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ενώ ο γιος της, κατά τη Δ.Μ., θα είχε τον ρόλο του εισπράκτορα.

Μετά τις αποκαλύψεις, κυβέρνηση και ΚΙΝΑΛ ζήτησαν εξηγήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και παρέμβαση της Δικαιοσύνης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για αντιπερισπασμό.

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρει ότι την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε «συναγωνισμός κυκλωμάτων» αλλά και ότι «η χώρα σώθηκε θεσμικά στο παρά πέντε», ενώ χαρακτηρίζει την αποκάλυψη ως μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία.

Η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου:

«Χρειάστηκε μεγάλος και επίμονος αγώνας για να αντέξει η Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου τη λαίλαπα της περιόδου 2015-2019. Φαίνεται ότι δεν υπήρχε κανένας φραγμός. Αντίθετα, φαίνεται ότι υπήρχε συναγωνισμός κυκλωμάτων.

Από την αποκάλυψη της συνομιλίας αυτής – αποκάλυψη που συνιστά μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία αλλά και δημόσιο καθήκον – προκύπτει, μεταξύ πολλών άλλων, ότι τους απασχολούσε η πολιτική μου αντίδραση και κριτική.

Ευχαριστώ για τα εύσημα και λυπάμαι για το βάθος της δοκιμασίας της Δικαιοσύνης. Η χώρα σώθηκε θεσμικά στο παρά πέντε».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Βενιζέλος για “ηχητικό Βγενόπουλου”: Υπήρχε συναγωνισμός κυκλωμάτων "

Υποχρεωτική η εκπαίδευση νέων οδηγών στη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων

Η εκμάθηση της διαδικασίας τοποθέτησης και αφαίρεσης αντιολισθητικών αλυσίδων σε όχημα εντάσσεται υποχρεωτικά στην εκπαίδευση των υποψήφιων οδηγών, σύμφωνα με εγκύκλιο του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλου, στο πλαίσιο πρόβλεψης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην κυκλοφορία οχημάτων κατά τη διάρκεια δυσμενών καιρικών φαινομένων, όπως χιονόπτωση ή παγετός.

Ταυτόχρονα, απευθύνεται σύσταση στα Κέντρα Θεωρητικής Εκπαίδευσης Υποψήφιων Οδηγών (ΚΕ.Θ.Ε.Υ.Ο) να εφιστούν την προσοχή στους υποψήφιους οδηγούς για τη δέουσα εμβάθυνση στις ενότητες που αφορούν την οδήγηση σε συνθήκες μειωμένης πρόσφυσης, τη χρήση ειδικών ελαστικών και τη χρήση αντιολισθητικού εξοπλισμού.
Διαβάστε Περισσότερα » "Υποχρεωτική η εκπαίδευση νέων οδηγών στη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων"

Νίκος Ανδρουλάκης: Κατώτεροι των περιστάσεων αποδείχθηκαν Μπορέλ και Φον Ντερ Λάιεν

Αιχμές για τις ενέργειες των ευρωπαίων ηγετών στη κρίση της Ουκρανίας διατύπωσε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας για όλα τα θέματα της επικαιρότητας στον ρ/φ REAL FM. «Έπρεπε οι κύριοι Σόλτς και Μακρόν να πάνε μαζί στον κ. Πούτιν και στον κ. Μπάιντεν. Να δείξουν ένα κοινό στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπισης αυτής της κλιμάκωσης. Δυστυχώς ο κ. Μπορέλ και η κυρία Φον Ντερ Λάιεν, είναι κατώτεροι των περιστάσεων», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ καυτηρίασε τις χθεσινές ανακοινώσεις του αρμόδιου Επίτροπου Γιοζέπ Μπορέλ.

«Όσο δεν έχουμε κοινή εξωτερική πολιτική και τα πρόσωπα που μπορούν να υπηρετήσουν σε ακραίες καταστάσεις μια στρατηγική της Ευρώπης, τα πράγματα δυσκολεύουν. Τα πρόσωπα, όπως βλέπουμε, δεν έχουν αυτή τη δύναμη, αυτή την προσωπικότητα. Φοβάμαι ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, που θα δημιουργήσει φοβερές παρενέργειες στην ευρωπαϊκή οικονομία» είπε.

Για τις κυρώσεις στη Ρωσία που επέβαλε η ΕΕ, ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε πως δεν είναι δυνατόν να ζητείται ομοφωνία στο Συμβούλιο για τόσο σοβαρά θέματα. «Πρέπει να πάμε στην απλή πλειοψηφία. Όσο υπάρχει ομοφωνία σε θέματα κυρώσεων και κοινής εξωτερικής πολιτικής, τόσο η Ευρώπη θα έχει μία πολυφωνία που δημιουργεί χαραμάδες για διάφορους παίκτες της ευρύτερης περιοχής, να κάνουν κινήσεις εις βάρος της», τόνισε .

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ σημείωσε την ανάγκη η Ευρώπη να διαμορφώσει νέα ειδική σχέση με την Τουρκία, με αυτοματοποιημένες κυρώσεις στη νέα τελωνειακή ένωση, ώστε όταν η γειτονική χώρα προκαλεί την Ελλάδα ή την Κύπρο, αυτές να ενεργοποιούνται.

Στο θέμα της ακρίβειας ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει μεν δώσει 2 δισ. ευρώ στους παρόχους για να πέσουν τα τιμολόγια της ενέργειας, ωστόσο αναρωτήθηκε σε ποιους έχουν πάει και πόσο θα βοηθήσουν, κι αυτό όπως είπε, μένει να κριθεί το επόμενο διάστημα, ενώ τόνισε ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 που δεν είναι δημοσιονομικό μέτρο καθώς και στη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά αφού, όπως είπε, «το υψηλό δημοσιονομικό κόστος που επικαλείται η κυβέρνηση σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε για τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, υπάρχει υπεραπόδοση φορολογικών εσόδων. Αυτά τα χρήματα δεν πρέπει με κάποιο τρόπο να ξαναπέσουν στην αγορά, ιδιαίτερα στους πιο αδύναμους;».

Σχετικά με τις ενέργειες που χρειάζονται για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση, ο Νίκος Ανδρουλάκης πρότεινε «μεγαλύτερη επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές. Αλλά για να γίνει αυτό, χρειάζεται ένα σύγχρονο δίκτυο υψηλής διασυνδεσιμότητας, όπου οι πιο φτωχοί Έλληνες θα μπορούν να βάλουν φωτοβολταϊκά στις στέγες για να καταναλώνουν την ενέργεια που παράγουν και να είναι θωρακισμένοι από ενεργειακές πιέσεις. Επίσης, εκατοντάδες ενεργειακές κοινότητες για κτηνοτρόφους, αγρότες, μεταποιητές, ώστε να έχουν φθηνότερο κόστος παραγωγής τα επόμενα χρόνια. Αυτό πρέπει να είναι το σχέδιο διάχυσης των ανανεώσιμων πηγών στην ελληνική οικονομία και όχι ένα παιχνίδι 3-4 μεγάλων εταιρειών».

«Η Ελλάδα πρέπει τα επόμενα χρόνια να έχει μια ισχυρή ανάπτυξη, της τάξεως του 2-3% σταθερά, για να μην ζήσει νέες περιπέτειες κρίσης χρέους», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «για να έχουμε αυτή τη σταθερή ανάπτυξη θα πρέπει το Ταμείο Ανάκαμψης να μην μετατραπεί σε ένα νέο ΕΣΠΑ, που το κόβουμε φέτες για μικρά έργα, αλλά να γίνει ένα εργαλείο που θα φτιάξει μια σύγχρονη, εξωστρεφή οικονομία με ισχυρό ανταγωνισμό και περισσότερες εξαγωγές. Αν εμείς σχεδιάσουμε μια δυναμική οικονομία, η χώρα μας θα μπορεί να διαχειριστεί τα χρέη της μακροπρόθεσμα».

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο όποτε κι αν γίνουν εκλογές. «Άλλωστε είμαστε το μόνο κόμμα που δημοσκοπικά ανεβαίνει, την ώρα που πέφτουν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, να είμαστε ρεαλιστές. Είτε ζητάς, είτε δεν ζητάς εκλογές, το μαχαίρι και το πεπόνι για την προκήρυξη των εκλογών το έχει ο εκάστοτε πρωθυπουργός. Δική μου δουλειά είναι να προετοιμαστεί η παράταξή μας με σύγχρονο πρόγραμμα σοσιαλδημοκρατικό, σύγχρονες θέσεις και ανταγωνιστικά ψηφοδέλτια για να αποκτήσει μεγαλύτερη πολιτική δύναμη». Διερωτήθηκε, μάλιστα, «τι σημαίνει "ζητώ εκλογές"; Άλλο θέλω εκλογές κι άλλο ζητώ εκλογές. Να μιλούμε θεωρητικά; Να μιλούμε ρητορικά; Το ότι δεν κάνει η κυβέρνηση το αποδείξαμε στην πρόταση δυσπιστίας. Αυτό θέλετε να πω; Η κυβέρνηση δεν κάνει, έχει αποτύχει».

Ο κ. Ανδρουλάκης κλήθηκε να απαντήσει και για τα περί ίσων αποστάσεων, λέγοντας πως «καταρχάς εμείς κινούμαστε αξιακά. Λέμε αυτό που νιώθουμε και πιστεύουμε είτε ενοχλούμε τον κ. Μητσοτάκη είτε τον κ. Τσίπρα. Εμείς δεν πολιτευόμαστε με μεζούρα. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας ενοχλούνται γιατί βλέπουν μια νέα δυναμική».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της λεγόμενης προοδευτικής διακυβέρνησης, τόνισε πως «για εμένα η καλύτερη επιλογή για τον ελληνικό λαό είναι μια κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατική. Τι σημαίνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση; Ιδεολογικά σημαίνει μια κυβέρνηση που σέβεται τους θεσμούς και τη δημοκρατία, που ενισχύει τους θεσμούς».

Κατέκρινε μάλιστα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τη δράση παραδικαστικού κυκλώματος λέγοντας: «Σήμερα διαβάζουμε ότι υπήρχαν περιπτώσεις ανθρώπων του περιβάλλοντος του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου που καταγγέλλονται ότι έχουν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε εκβιασμούς. Πρέπει να μην υπάρχουν σκιές στο πολιτικό σύστημα. Πρέπει η δικαιοσύνη να ρίξει φως σε όλα αυτά τα ζητήματα».

Ερωτώμενος για τους πρώην προέδρους του κόμματος, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Τιμώ όλους τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ, όλες τις ηγεσίες και τους αγώνες που έδωσαν κάτω από δύσκολες συνθήκες για την παράταξη μας και πάνω από όλα για τη χώρα. Δεν το λέω ρητορικά, το έχω κάνει με τις πράξεις μου. Τους στήριξα όλους σε πολύ δύσκολες στιγμές, όταν πολλοί επέλεξαν τον εύκολο δρόμο».

Και συμπλήρωσε: «Θεωρώ ότι και σήμερα η παράταξη χτίζει μια νέα προοπτική, με σεβασμό στην ιστορία μας και βλέμμα προς το μέλλον. Ήρθε λοιπόν η εποχή, όλοι μαζί, ενωμένοι, με σεβασμό στην ιστορία μας, να δώσουμε έναν αγώνα ενότητας, ανανέωσης και προοπτικής».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Νίκος Ανδρουλάκης: Κατώτεροι των περιστάσεων αποδείχθηκαν Μπορέλ και Φον Ντερ Λάιεν"

Διάβημα διαμαρτυρίας της Τουρκίας για το επεισόδιο στις Οινούσσες

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προχώρησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μετά το χθεσινό περιστατικό στις Οινούσσες.

Yπενθυμίζεται ότι τουρκικό αλιευτικό παρενόχλησε σκάφος του Λιμενικού το απόγευμα της Τρίτης, βορειοδυτικά των Οινουσσών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού, το τουρκικό σκάφος μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα με σκοπό να ψαρέψει. Προσεγγίστηκε από σκάφος του Λιμενικού που το κάλεσε και με ηχητικά σήματα να αποχωρήσει. Ο χειριστής του τουρκικού αλιευτικού αρνήθηκε και έκανε κίνηση εμβολισμού. Η απομάκρυνσή του, μετά τις αγνοηθείσες συστάσεις, έγινε με προειδοποιητικές βολές στον αέρα από το Λιμενικό, με αποτέλεσμα το τουρκικό αλιευτικό σκάφος να αποχωρήσει με ανατολική πορεία για τα τουρκικά παράλια.

Από την πλευρά της, σε σχετική ανακοίνωση, η τουρκική Ακτοφυλακή κάνει λόγο για έναν τραυματία ψαρά, μιλώντας μάλιστα για «παρενόχληση που πραγματοποιήθηκε σε δύο τουρκικά αλιευτικά στα ανοιχτά της Σμύρνης/Καραμπουρούν» και εγκαλώντας τις ελληνικές Αρχές για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Διάβημα διαμαρτυρίας της Τουρκίας για το επεισόδιο στις Οινούσσες"

Βασιλική Θάνου για καταγγελίες Βγενόπουλου: Κατασκευασμένη και άθλια συκοφαντία

Ανακοίνωση για τα όσα δημοσιεύονται σήμερα αναφορικά με καταγγελίες που έκανε ο αείμνηστος Ανδρέας Βγενόπουλος για κύκλωμα στην δικαιοσύνη το 2016 εξέδωσε η πρώην πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου. 

«Η απάντηση στο εύλογο ερώτημα που γεννάται σε όλους, για ποιο λόγο τώρα και μετά πάροδο έξι χρόνων, κάποιοι θυμήθηκαν να «αναμασήσουν» την κατασκευασμένη σε βάρος μου άθλια συκοφαντία  από τον τότε ελεγχόμενο από τη Δικαιοσύνη Ανδρ. Βγενόπουλο, είναι η εξής: Σε περίοδο που ο κόσμος αγωνιά για το πώς θα πληρώσει το ρεύμα, το πετρέλαιο, τη βενζίνη και όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, που οι τιμές τους ανεβαίνουν καθημερινά, κάποιοι, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες από τα σοβαρά καθημερινά τους προβλήματα, εμπλέκοντας το όνομά μου σε υπόθεση διαφθοράς. Και ταυτόχρονα να δικαιολογηθούν έτσι, και στο εσωτερικό και στα Ευρωπαϊκά Όργανα, όπου τα πρόσωπα αυτά είναι πολύ εκτεθειμένα, εξ αιτίας των ποινικών διώξεων σε βάρος των Εισαγγελέων και των δημοσιογράφων, που ερευνούσαν τη διαφθορά στην υπόθεση Novartis και στη Λίστα Λαγκάρντ», αναφέρει στην δήλωσή της η κα Θάνου.

Και καταλήγει: «Προφανώς, δεν μπορούν να ξεχάσουν ότι κατά τη διάρκεια της τεσσαρακονταετούς υπηρεσίας μου στη Δικαιοσύνη, ήμουν από εκείνους που δεν δέχθηκαν ποτέ να συγκαλύψουν τη διαφθορά. Επιφυλάσσομαι για την άμεση άσκηση όλων των νομίμων δικαιωμάτων μου, εναντίων όσων ανακυκλώνουν τις άθλιες συκοφαντίες σε βάρος μου, οι οποίες διερευνήθηκαν και αρχειοθετήθηκαν από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, από το 2016».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Βασιλική Θάνου για καταγγελίες Βγενόπουλου: Κατασκευασμένη και άθλια συκοφαντία"

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Κλήθηκε σε απολογία για τη σκευωρία της Novartis

Πλησιάζει η ώρα της ανακριτικής αυλαίας στη σκευωρία της Novartis, καθώς κλήθηκε σε απολογία ο βασικός κατηγορούμενος πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Ειδικότερα, η ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών στην υπόθεση της Novartis Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου απέστειλε κλήση προς απολογία στον κ. Παπαγγελόπουλο προκειμένου στις 15 Μαρτίου 2022 να εμφανιστεί ενώπιόν της. Πάντως, αναμένεται να ζητήσει προθεσμία προκειμένου να ενημερωθεί επί του περιεχομένου της δικογραφίας.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος εκτός των 8 αδικημάτων που αντιμετωπίζει για τις παρεμβάσεις που του αποδίδονται στην υπόθεση της Novartis, του αποδίδεται και απόπειρα εκβίασης του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή μετά από καταγγελία του τελευταίου.

Οι κατηγορίες σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου, ως προς την υπόθεση της Novartis είναι:

1. Ηθική αυτουργία σε κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας (άρθρο 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 Ποινικού Κώδικα),

2. Ηθική αυτουργία σε πλημμεληματική κατάχρηση εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 Π.Κ.),

3. Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ 259 του Π.Κ.),

4. Παράβαση καθήκοντος κατά εξακολούθηση (Π.Κ. 259 αυτοτελώς),

5. Απόπειρα εκβίασης (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ παλαιού Π.Κ. του άρθρου 385 παρ. 1 και 3 Π.Κ. ως ισχύει μετά τη θέση σε ισχύ του ν. 4619/2019),

6. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού και νέου Π.Κ.)

7. Δωροληψία υπαλλήλου, (αρ. 235 Π.Κ.) και

8. Εγκληματική οργάνωση (συμμορία) – αρ. 187 παρ. 5 παλαιού Π.Κ. και παρ. 3 νέου Π.Κ.).

Ενώπιον της ανακρίτριας Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου έχουν καταθέσει τα δέκα πολιτικά πρόσωπα τα οποία ενεπλάκησαν στην σκευωρία της Novartis μετά τις καταθέσεις των δυο προστατευόμενων μαρτύρων «Μάξιμου Σαράφη» και η «Αικατερίνης Κελέση», εισαγγελικοί λειτουργοί, ο επιχειρηματίας Σάμπι Μιωνής, ο οποίος έχει καταθέσει αυτοτελή μήνυση καταγγέλλοντας σειρά αξιοποίνων πράξεων, οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες, οι οποίοι κατέθεσαν υπό το καθεστώς προστασίας και όχι με τα ονοματεπώνυμά τους.

Τουλουπάκη - Παπαδάκου

Εν τω μεταξύ, η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη έχει λάβει προθεσμία για να απολογηθεί στις 2 Μαρτίου 2022, αλλά αναμένεται να ζητήσει νέα, δεύτερη, προθεσμία.

Παράλληλα, η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου, η οποία εμπλέκεται στην υπόθεση της Novartis, προσήλθε σήμερα στην ανακρίτρια και ζήτησε νέα, τρίτη κατά σειρά, προθεσμία για να απολογηθεί, καθώς ο συνήγορος της Δημήτρης Τσοβόλας για λόγους υγείας θα απέχει από τον υπερασπιστικό του ρόλο. Η νέα προθεσμία που δόθηκε στη δημοσιογράφο είναι για 3 Μαρτίου 2022. Τέλος, ο εκδότης και δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, μετά από προθεσμία που ήδη έλαβε θα απολογηθεί την 11η Μαρτίου 2022.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Κλήθηκε σε απολογία για τη σκευωρία της Novartis"

Λαμία: Χειροπέδες σε 32χρονο για υποσιτισμένα ζώα – Σκελετωμένα άλογα και σκύλος

Στη σύλληψη ενός 32χρονου προχώρησε την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου το ΑΤ Λαμίας, μετά από καταγγελία ότι είχε στην κατοχή του δύο υποσιτισμένα ιπποειδή και ένα σκύλο, σε κοινότητα πλησίον της Λαμίας.

Αστυνομικοί συνοδεία κτηνιάτρου της αρμόδιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, επισκέφτηκαν το χώρο, ένα ποιμνιοστάσιο που άνηκε σε τρίτο άτομο, όπου βρέθηκαν δύο άλογα δεμένα με σχοινί και ένας σκύλος που ήταν επίσης δεμένος με αλυσίδα.

Τα άλογα δε φαινόντουσαν σε καλή κατάσταση, ωστόσο στο χώρο βρέθηκαν ζωοτροφές, ενώ και ο 32χρονος υποστήριξε ότι κάνει όσα πρέπει για την περιποίησή τους. Για το σκυλί ωστόσο βεβαιώθηκε ότι δεν είχε βιβλιάριο υγείας και δεν ήταν τσιπαρισμένο.

Σε βάρος του 32χρονου, που όπως σημειώσαμε συνελήφθη, βεβαιώθηκε επίσης διοικητικό πρόστιμο, ενώ αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή Εισαγγελέα.

Η δικογραφία διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας προκειμένου να αποφασιστεί η τύχη των ζώων σε συνάρτηση με τις έγγραφες εκτιμήσεις του κτηνιάτρου.

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » "Λαμία: Χειροπέδες σε 32χρονο για υποσιτισμένα ζώα – Σκελετωμένα άλογα και σκύλος"

Παραμένουν οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους

Παραμένει η χρήση μάσκας για κορωνοϊό καθώς η επιτροπή των ειδικών που συνεδρίασε σήμερα, Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, δεν άναψε το πράσινο φως για να καταργηθεί στους εξωτερικούς χώρους.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του Εθνους, καμία απόφαση δεν ελήφθη για μη υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από την Επιτροπή των Ειδικών του υπουργείου Υγείας, που συνεδρίαζε σήμερα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το θέμα αυτό θα συζητηθεί ξανά στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραμένουν οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους"

Κορονοϊός: Ποιες ήταν οι ηλικίες των 53 νεκρών του τελευταίου 24ώρου

Ο κορονοϊός επιμένει να «θερίζει» ζωές καθημερινά στη χώρα μας, παρόλο που οι δείκτες εδώ και λίγες ημέρες έχουν αρχίσει να υποχωρούν.

Παρόλα αυτά, ο αριθμός των 53 νεκρών σε 24 ώρες προκαλεί σοκ, καθώς οι δεκάδες απώλειες καθημερινά -όπως και να το κάνει κανείς- δεν συνηθίζονται…

Με βάση την επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, οι περισσότεροι συμπολίτες μας που έχασαν τη μάχη με τον ιό ήταν από 80 έως 89 ετών και συγκεκριμένα πρόκειται για 26.

Δώδεκα συμπολίτες μας άνω των 90 ετών πέθαναν, ενώ δέκα ήταν από 70 έως και 79 ετών…

Τέσσερις νεκροί ήταν στην ηλικιακή ομάδα 60-69 ενώ μόλις ένας ήταν κάτω των 60 ετών.

Κορονοϊός: Δείτε αναλυτικά τον πίνακα
κορονοϊός

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Ποιες ήταν οι ηλικίες των 53 νεκρών του τελευταίου 24ώρου"

Κορωνοϊός: 16.962 νέα κρούσματα και 53 θάνατοι από Covid

Oι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσαν την Τετάρτη 53 ακόμη απώλειες και 16.962 λοιμώξεις από κορωνοϊό.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 16.962, εκ των οποίων 35 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.353.577 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 49.6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 297 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.003 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Τo 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.97 (95% ΔΕ: 0.90 - 1.04).

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν συνολικά 321.146 τεστ, οι 24.748 μοριακά και ο ι296.398 rapid. Στο σύνολο η θετικότητα αυξήθηκε στο 5,28% έναντι 4,02% χθες, με 488 χιλιάδες τεστ.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 6.078 στην Αττική (7.112 χθες).
  • 1.696 στην Θεσσαλονίκη (1.900 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 758 από την Ανατολική Αττική (875 χθες).
  • 1.006 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (1.255 χθες).
  • 216 από τη Δυτική Αττική (296 χθες).
  • 838 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (954 χθες).
  • 1.688 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (1.917 χθες).
  • 670 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (810 χθες).
  • 798 από τον Πειραιά (891 χθες).
  • 104 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (114 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 53, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 25.538 θάνατοι. Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι αυξήθηκαν στους 459 (65.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 88.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 333 (72.55%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 126 (27.45%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.232 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 372 (ημερήσια μεταβολή +2.48%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 353 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 16.962 νέα κρούσματα και 53 θάνατοι από Covid "

Το νυχτερινό κέντρο «YTON» απέκρυψε από την εφορία έσοδα 6,2 εκατ. ευρώ - Η απάντηση του

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ που πέρασαν την είσοδο του νυχτερινού κέντρου ΥΤΟΝ, στο οποίο εμφανίζεται ο Νίκος Βέρτης, πριν από δύο περίπου εβδομάδες, είχαν τελικά πολλή δουλειά να κάνουν.

Μετά τον έλεγχο στα βιβλία και τις ταμειακές μηχανές της επιχείρησης, ο οποίος δεν έχει περατωθεί ακόμη, ανακάλυψαν απόκρυψη εσόδων συνολικού ύψους 5.000.000 ευρώ, αλλά και τη μη απόδοση ΦΠΑ για το συγκεκριμένο ποσό, που ανέρχεται σε 1.200.000 ευρώ.

Τα 2.000.000 που δεν δηλώθηκαν είναι από την σεζόν 2019-2020, ενώ τα 3.000.000 προέρχονται από την επόμενη μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Μετά τα συγκεκριμένα τεράστια ποσά που απέκρυψε η επιχείρηση, τα κλιμάκια των ελεγκτών της ΑΑΔΕ αποφάσισαν να «ξεσκονίσουν» τα πάντα σε βάθος χρόνου και συνεχίζουν τον ενδελεχή έλεγχο των λογιστικών βιβλίων της επιχείρησης.

Υπενθυμιζεται ότι, όπως έγραψε προ δύο ημερών το protothema.gr, τη σημαντική αυτή υπόθεση φοροδιαφυγής έφεραν στο φως οι έρευνες των ελεγκτών της ΑΑΔΕ.

Οι ελεγκτές της Αρχής ενέργησαν απόλυτα μεθοδικά, κάνοντας χρήση των τεχνικών επιτόπιου ελέγχου, αλλά και των μέσων ψηφιακής ανάλυσης που διαθέτουν.

Σύμφωνα με πηγές, η έρευνα της ΑΑΔΕ έγινε ως εξής:

Στην αρχή, επισκέφθηκαν την επιχείρηση, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Εκεί, έλεγξαν και τις έξι ταμειακές, που χρησιμοποιεί η επιχείρηση και, έχοντας εικόνα των όσων δηλώνει, διαπίστωσαν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των δηλωθέντων και των όσων καταγράφουν οι φορολογικοί μηχανισμοί.

Στη συνέχεια, επειδή οι λογιστές της επιχείρησης επέλεξαν να μην προσκομίσουν τα απαιτούμενα παραστατικά και τιμολόγια, στην προθεσμία που προβλέπει ο νόμος, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ προχώρησαν στην επιβολή προστίμων, και άρχισαν να κάνουν «φύλλο και φτερό» τα στοιχεία, που είχαν στη διάθεσή τους...

Η απάντηση του «ΥΤΟΝ»

Η εταιρεία που διαχειρίζεται και εκμεταλλεύεται το κέντρο διασκέδασης «ΥΤΟΝ» τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί αλλεπάλληλους ελέγχους στο παρελθόν, οι οποίοι δεν έδειξαν καμία παράβαση.

Πρόσφατα δέχθηκε κλήση για έλεγχο από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη .

Θα χορηγήσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, προκειμένου να αποδείξει τη σύννομη λειτουργία και φορολογική της συνέπεια.

Κατόπιν αυτού, κάθε δημοσίευμα περί δήθεν φοροδιαφυγής βλάπτει καίρια την επιχείρηση, καλλιτέχνες και δεκάδες εργαζόμενους.

Η επιχείρηση θα λάβει κάθε μέτρο για να προασπίσει τα συμφέροντά της από τέτοιες κακόβουλες ενέργειες.

Να διευκρινιστεί ότι, παρά την πανδημία που έπληξε βαρύτατα τις επιχειρήσεις στο χώρο του θεάματος και ψυχαγωγίας, το ΥΤΟΝ κατόρθωσε να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας πλέον των 120 εργαζομένων της, διασφαλίζοντας το εισόδημα των οικογενειών τους.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Το νυχτερινό κέντρο «YTON» απέκρυψε από την εφορία έσοδα 6,2 εκατ. ευρώ - Η απάντηση του"

Ρωσία: Θα δώσουμε μια ισχυρή, συμμετρική και μελετημένη απάντηση στις κυρώσεις των ΗΠΑ

Η Μόσχα θα δώσει μια ισχυρή απάντηση στις κυρώσεις των ΗΠΑ, όχι οπωσδήποτε συμμετρική, αλλά μελετημένη και αισθητή για την αμερικανική πλευρά, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για τις νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Δεν πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες, στις κυρώσεις θα δοθεί μια ισχυρή απάντηση, όχι οπωσδήποτε συμμετρική, αλλά μελετημένη και αισθητή για την αμερικανική πλευρά», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Ρωσία παραμένει ανοιχτή στην διπλωματία που βασίζεται στις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού και της ισοτιμίας, όπως και ότι «οι πιέσεις που ασκούνται μέσω των κυρώσεων δεν είναι σε θέση να επηρεάσουν την αποφασιστικότητά μας να υπερασπίσουμε σθεναρά τα συμφέροντας μας».

Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες παγκόσμιας τάξης, όπως και ότι στο οπλοστάσιο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής έχουν απομείνει μόνο οι εκβιασμοί, οι εκφοβισμοί και οι απειλές.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: Θα δώσουμε μια ισχυρή, συμμετρική και μελετημένη απάντηση στις κυρώσεις των ΗΠΑ"

Κρίση στην Ουκρανία: Ο ηγέτης των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, θέλει τώρα συνομιλίες με το Κίεβο

Ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία ηγέτης της αποσχισθείσας περιοχής Ντονέτσκ δήλωσε σήμερα πως θέλει να διευθετήσει ειρηνικά τα σύνορά της με την Ουκρανία αλλά επιφυλάχθηκε του δικαιώματος να ζητήσει τη βοήθεια της Ρωσίας.

Ο Ντενίς Πουσίλιν, που ηγείται της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ που αναγνωρίστηκε από τη Ρωσία αυτή την εβδομάδα, δήλωσε πως τάσσεται υπέρ του διαλόγου με την Ουκρανία κατά πρώτο λόγο. Είπε όμως σε συνέντευξη Τύπου πως η κατάσταση στη μακρόχρονη σύγκρουσή τους έχει γίνει κρίσιμη και οι αυτονομιστές θα κερδίσουν με υποστήριξη από τη «μεγάλη Ρωσία».

Η αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και της γειτονικής αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ χαρακτηρίζεται παράνομη από δυτικές χώρες που επέβαλαν νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας. «Η επιθετικότητα από την ουκρανική πλευρά αυξάνεται», είπε ο Πουσίλιν, κατηγορώντας το Κίεβο ότι στήνει «προκλήσεις» και προκαλεί απώλειες αμάχων. Η Ουκρανία απορρίπτει τις κατηγορίες των αυτονομιστών ότι τροφοδοτεί τη σύγκρουση με σκοπό να ανακτήσει με τη βία την περιοχή τους.

Ο Πουσίλιν είπε πως η απομάκρυνση των γυναικών και των παιδιών που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα ήταν απαραίτητη ώστε να μπορέσει ο στρατός των αυτονομιστών να επικεντρωθεί στην προάσπιση των συνόρων της περιοχής τους. «Η κινητοποίηση αυξάνεται, το βλέπουμε αυτό. Τόσο οι πρώην πολιτοφύλακες όσο και οι συνηθισμένοι άνδρες που δεν μπορούν να κάνουν στην άκρη όταν αποφασίζεται η μοίρα του Ντονμπάς», είπε.

Μιλώντας δίπλα στον Πουσίλιν, ο Αντρέι Τουρτσάκ, υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος στη Ρωσία, είπε πως καμία δύναμη στον κόσμο δεν μπορεί να αλλάξει το νομικό αποτέλεσμα της αναγνώρισης από τη Ρωσία. Ο Τουρτσάκ είπε πως δεν είναι πιθανό να καταστεί δυνατό να επιτευχθεί οποιαδήποτε συμφωνία με την παρούσα ουκρανική κυβέρνηση. Είπε στον Πουσίλιν πως η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει τον λαό της.

Ο Τουρτσάκ είπε πως ο ρωσικός στρατός δεν θα εισέλθει στις δύο αυτοανακηρυχθείσες περιοχές της Ουκρανίας παρά μόνο αν του ζητηθεί να το κάνει από τους αυτονομιστές ηγέτες εκεί. Ο Τουρτσάκ είπε πως οποιαδήποτε ανάπτυξη του ρωσικού στρατού θα είναι «ειρηνευτικής φύσης».

Ο Τουρτσάκ και ο Ντενίς Πουσίλιν δήλωσαν στους δημοσιογράφους πως ο ρωσικός στρατός δεν έχει ακόμη παρουσία στις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία περιοχές των αυτονομιστών, παρά τις κατηγορίες της Δύσης πως η Μόσχα έχει συγκαλυμμένη στρατιωτική παρουσία εκεί επί χρόνια.

Αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είδε σειρές στρατιωτικών οχημάτων περιλαμβανομένων αρμάτων μάχης νωρίς χθες, Τρίτη, στα περίχωρα του Ντονέτσκ, πρωτεύουσας μίας από τις δύο αυτοανακηρυχθείσες περιοχές, μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ρεπόρτερ του Reuters είδε περίπου πέντε άρματα μάχης σε σειρά στην άκρη της πόλης και άλλα δύο σε άλλο σημείο της πόλης. Κανένα διακριτικό δεν ήταν εμφανές. Ο Πουσίλιν είπε στους δημοσιογράφους πως οι αυτονομιστικές δυνάμεις στο Ντονμπάς δεν βρίσκονται στο σημείο να προσπαθούν να διευρύνουν το έδαφός τους και θα προτιμούσαν να επιλύσουν οποιαδήποτε θέματα οριοθέτησης των συνόρων με την Ουκρανία ειρηνικά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Κρίση στην Ουκρανία: Ο ηγέτης των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, θέλει τώρα συνομιλίες με το Κίεβο"

Κομισιόν: Εύσημα και αστερίσκοι στη 13η αξιολόγηση των θεσμών

Στην τελική ευθεία για την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον ερχόμενο Αύγουστο, η 13η αξιολόγηση των θεσμών -προτελευταία με βάση την ισχύουσα συμφωνία του 2018- συνιστά ένα ακόμα βήμα επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στη μεταμνημονιακή κανονικότητα.

Οι θεσμοί διαπιστώνουν ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2021, υιοθετώντας την τελευταία εκτίμηση της Κομισιόν για επέκταση κατά 8,5%, ίσως για πρώτη φορά πιστοποιούν ουσιαστική πρόοδο στη μείωση του στοκ των εκκρεμών συντάξεων και σφραγίζουν τη μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών, αναμένοντας νομοθέτηση εντός Φεβρουαρίου και πληρωμή της πρώτης δόσης του νέου φόρου ακινήτων -με μικρή καθυστέρηση- τον Απρίλιο.

Καθυστερήσεις διαπιστώνονται από την άλλη πλευρά στην εφαρμογή του νέου αυτοματοποιημένου συστήματος φόρων από την ΑΑΔΕ, με το πλάνο να μεταφέρεται για τον Σεπτέμβριο, αντί για τον Απρίλιο, όπως άλλωστε και στη μεταρρύθμιση του συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας.

Αναφορά γίνεται και στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού τον ερχόμενο Μάιο, σημειώνοντας πως έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις πως οι αυξήσεις μετά από δύο χρόνια παγωμένων αποδοχών λόγω πανδημίας θα «περιφρουρήσουν» την ανταγωνιστικότητα και δεν θα έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος.

Όσον αφορά στις δημοσιονομικές εξελίξεις, οι θεσμοί επισημαίνουν ότι «οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί», με την κυριότερη πηγή ανησυχίας σε βραχυχρόνιο ορίζοντα να αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας, ιδίως όσον αφορά την ανάγκη για περαιτέρω μέτρα στήριξης και την ενεργοποίηση των κρατικών εγγυήσεων που παρέχονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Η νέα επιδότηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας θα απαιτήσει στενή παρακολούθηση, λόγω του μεγάλου ύψους της», διαπιστώνουν οι θεσμοί, συνιστώντας προσοχή στη ροή εσόδων στον ειδικό λογαριασμό που καλύπτει αυτές τις επιδοτήσεις, ώστε να μην προκύψει ελλειμματική διαχείριση.

Χαρακτηριστικό του βάρους που προκαλεί η ενεργειακή κρίση είναι ότι υπολογίζεται πως για τα μέτρα στήριξης θα δαπανηθεί το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς ποσό 1 δισ. ευρώ. Η δαπάνη ωστόσο αναμένεται «δημοσιονομικά ουδέτερη» καθώς το κόστος καλύπτεται από τα έσοδα από την εμπορία ρύπων.

Στα καλά νέα, οι θεσμοί εκτιμούν ότι η καλύτερη της αναμενόμενης πορεία των εσόδων του δημοσίου το 2021 μπορεί να έχει θετική αντανάκλαση στα δημοσιονομικά του 2022.

Καθυστερήσεις και πρόοδος

Ωστόσο, σε ορισμένες συγκεκριμένες δεσμεύσεις και άλλες βασικές πολιτικές σημειώθηκαν καθυστερήσεις σε σύγκριση με τα χρονοδιαγράμματα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της 12ης έκθεσης. Ιδιαίτερα:

  • Καθυστερήσεις αντιμετώπισε το νέο σύστημα είσπραξης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Ως αποτέλεσμα, η πλήρης λειτουργία αυτού του νέου συστήματος πληροφορικής, που είχε προγραμματιστεί για τέλος Απριλίου 2022, αναμένεται πλέον έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2022.
  • Η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχει σημειώσει περιορισμένη πρόοδο. Οι αρχές δεσμεύτηκαν να ξεκινήσουν δημόσια διαβούλευση σχετικά με τη νομοθεσία στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου 2022, ενώ η υιοθέτηση θα ακολουθήσει λίγο αργότερα έως τη στιγμή της 14ης έκθεσης. Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης θα ξεκινήσει στη συνέχεια και θα συνεχίσει να παρακολουθείται στενά.
  • Εκκρεμεί η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης για την εποπτεία των οικονομικών δραστηριοτήτων και των αγορών προϊόντων.
Εκτός από την πρόοδο με συγκεκριμένες δεσμεύσεις, η έκθεση χαιρετίζει το γεγονός ότι οι αρχές προχώρησαν σε ορισμένες ευρύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Ιδιαίτερα:
  • Ένας κατάλογος που εντοπίζει αποκλίσεις από το ενιαίο μισθολογικό πλέγμα έχει οριστικοποιηθεί ως μέρος των προσπαθειών των αρχών να ενισχύσουν τον κεντρικό έλεγχο των διατάξεων προσλήψεων και μισθών στη δημόσια διοίκηση.
  • Οι αρχές ολοκλήρωσαν με επιτυχία τη δημιουργία της ενιαίας ψηφιακής πύλης (gov.gr).
  • Οι αρχές συνεχίζουν τις προπαρασκευαστικές εργασίες στον νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, μετά από προηγούμενες μεταρρυθμίσεις, αλλά η έγκρισή του καθυστερεί λόγω των προκλήσεων που παρουσιάζει η πανδημία. Οι αρχές έχουν δεσμευτεί να ξεκινήσουν τη δημόσια διαβούλευση τον Μάρτιο του 2022 και η έγκριση αναμένεται επί του παρόντος τον Μάιο του 2022.
Σταϊκούρας: Εξαιρετικά θετική η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών

«Η 13η Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών, στο πλαίσιο του καθεστώτος Ενισχυμένης Εποπτείας, είναι εξαιρετικά θετική για τη χώρα», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. 

Οπως αναφέρει ο υπουργός, η έκθεση «πιστοποιεί ότι η ελληνική οικονομία ανέκαμψε γρήγορα και ισχυρά από την υγειονομική κρίση και ότι οι προοπτικές της παραμένουν ευοίωνες, παρά την υψηλή αβεβαιότητα που προκαλούν – διεθνώς – ο Covid-19 και οι αυξήσεις τιμών, ιδίως στην αγορά ενέργειας.

Τονίζει την “ταχεία αντίδραση της Κυβέρνησης απέναντι στην εξάπλωση της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού και στον, υψηλότερο του αναμενομένου, πληθωρισμό, με νέα στοχευμένη στήριξη”.

Υπογραμμίζει τη σημαντική προβλεπόμενη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος εφέτος, τη δραστική μείωση της ανεργίας, που εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί περαιτέρω το 2022, και την υποχώρηση του κινδύνου φτώχειας το 2020, παρά την υγειονομική κρίση.

Επισημαίνει την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει, τον Μάιο, σε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ώστε να περιορίσει τον αντίκτυπο των αυξήσεων τιμών για τους χαμηλόμισθους.

Χαιρετίζει την επιτυχή ολοκλήρωση κομβικών δράσεων στους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης και της απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων σε κλάδους της οικονομίας, καθώς και την ολοκλήρωση της διοικητικής αναδιοργάνωσης του ΕΦΚΑ και την προώθηση της πλήρους ψηφιοποίησής του.
Επικροτεί την πρόοδο που επετεύχθη σε καίριες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ – η οποία, όπως αναφέρεται, θα διευρύνει τη φορολογική βάση και θα καταστήσει πιο δίκαιο και οικονομικά αποτελεσματικό τον φόρο ακινήτων –, η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, η διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, μέσω της περαιτέρω βελτίωσης της Λειτουργικής Ταξινόμησης των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης, οι αποκρατικοποιήσεις, η είσπραξη του clawback στον τομέα της Υγείας, το Κτηματολόγιο, η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και η αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Επιπροσθέτως, διαπιστώνει τη συνέχιση μείωσης των “κόκκινων” δανείων, την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών που προβλέπει το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και παροχής 2ης ευκαιρίας (εξωδικαστικός μηχανισμός, σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης κ.λπ.), την πρόοδο στην ψηφιοποίηση του Κράτους και στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν ακόμα μία αναγνώριση της σκληρής και μεθοδικής δουλειάς όλων μας – πολιτών και Πολιτείας – στο πεδίο της οικονομίας, μέσα σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον συνεχιζόμενων προκλήσεων.
Δουλειά που συνεχίζεται χωρίς εφησυχασμό, αλλά με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, με σχέδιο, υπευθυνότητα και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και στις δυνατότητες της χώρας, ώστε να καταστήσουμε την Ελλάδα ολόπλευρα πιο ισχυρή και την οικονομία της πιο δυναμική, παραγωγική, εξωστρεφή και κοινωνικά δίκαιη».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Εύσημα και αστερίσκοι στη 13η αξιολόγηση των θεσμών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news