facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Στο πόδι η ΕΛΑΣ για τις διαδηλώσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών

Μετά τα επεισόδια στο συλλαλητήριο το μεσημέρι της Κυριακής, η ΕΛΑΣ ενόψει των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας που έχουν εξαγγελθεί για το απόγευμα της Πέμπτης θέτει σε επιφυλακή περίπου 1500 αστυνομικούς.

Σε σχετική σύσκεψη που πραγματοποίηθηκε το πρωί, αποφασίστηκε το μεγάλο βάρος να δοθεί περιμετρικά του Κοινοβουλίου αφού κατά την διάρκεια των συγκεντρώσεων θα βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση στη Βουλή.

Κύριο μέλημα των αστυνομικών αρχών είναι να αποτραπούν επιθέσεις και απόπειρες εισβολής στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου, όπως συνέβη την Κυριακή και παράλληλα να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη μετακίνηση των βουλευτών, κυρίως η ασφαλής αποχώρησή τους μετά την ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Για τα λόγο αυτό το πιθανότερο είναι να στηθούν φραγμοί από αστυνομικές κλούβες χαμηλά στη Βασ. Σοφίας και να απαγορευθεί η πρόσβαση ακόμα και πεζών από το ύψος των λουλουδάδικών και πάνω όπου είναι η κεντρική είσοδος πρόσβασης των βουλευτών.

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι το... τείχος θα είναι διπλό προκειμένου να αποφευχθούν οι ρίψεις αντικειμένων.

Κλειστός ο Εθνικός Κήπος

Επίσης, γύρω από το οικοδομικό τετράγωνο της Βουλής θα υπάρχει ένας κύκλος ασφαλείας από την Βασ. Σοφίας, Ηρώδου Αττικού, Βασ. Κωνσταντίνου, Βασ. Όλγας και θα κλείνει στην Αμαλίας. Αλλο ένα «αόρατο τείχος» από αστυνομικούς της Ασφάλειας θα στηθεί μέσα στον Εθνικό Κήπο, ο οποίος θα είναι κλειστός από το πρωί, για την περίπτωση προσέγγισης μέσα από αυτόν.

Αξιωματικοί της αστυνομίας, εκτιμούν πως στις εξαγγελθείσες συγκεντρώσεις, πως η συμμετοχή θα είναι μικρότερη του συλλαλητηρίου και δεν θα χρειαστεί να κινητοποιηθεί το σύνολο των αστυνομικών δυνάμεων που έχει τεθεί σε επιφυλακή.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Λόγω των αυριανών (Πέμπτη 24-1-2019) κινητοποιήσεων που θα πραγματοποιηθούν τις απογευματινές ώρες στην Πλατεία Συντάγματος και στην περιοχή των Αμπελοκήπων, θα ισχύσουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (απαγόρευση στάσης-στάθμευσης και διακοπή της κυκλοφορίας) στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου της Αθήνας (Πλ. Συντάγματος, Σταδίου, Πανεπιστημίου κ.λπ.) καθώς και στον άξονα της Λ. Βασ. Σοφίας (Πρεσβεία Η.Π.Α, κόμβος Λ. Αλεξάνδρας-Κηφισίας)

Οι ανωτέρω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Όπως αναφέρει η ΕΛΑΣ σε σχετική ανακοίνωση, παρακαλούνται οι οδηγοί για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφεύγουν τη διέλευση και στάθμευση των οχημάτων τους στο οδικό δίκτυο περιμετρικά της ανωτέρω περιοχής, κατά το αναφερόμενο χρονικό διάστημα και να ακολουθούν τα σήματα και τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο πόδι η ΕΛΑΣ για τις διαδηλώσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών"

Έκλεισε η γραμμή Ζακύνθου – Κυλλήνης

Κλειστή είναι η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου - Κυλλήνης, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή που κατά τόπους φθάνουν τα 8 - 9 μποφόρ.

Το Λιμεναρχείο θα ενημερώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα για το πότε πρόκειται να ανοίξει η γραμμή και όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν παρακαλούνται να επικοινωνήσουν νωρίτερα με το λιμεναρχείο.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκλεισε η γραμμή Ζακύνθου – Κυλλήνης"

Η μία μετά την άλλη οι ξένες χώρες αναγνωρίζουν τον νέο ηγέτη της Βενεζουέλας

Οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας, της Κολομβίας, της Παραγουάης, της Χιλής αναγνώρισαν τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, ακολουθώντας την απόφαση που έλαβε νωρίτερα σήμερα η Ουάσινγκτον.

Παράλληλα ο Λουίς Αλμάγκρο, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών αναγνώρισε και «συνεχάρη τον Γκουαϊδό, πρόεδρο της Βενεζουέλας».

Από την πλευρά του το Μεξικό, δια του εκπροσώπου του προέδρου της χώρας, ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να αναγνωρίζει τον Μαδούρο ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος του λαού της Βενεζουέλας για την εξεύρεση μιας δημοκρατικής λύσης.

Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση με ανακοίνωσή της τόνισε ότι θα παράσχει πολιτική και οικονομική στήριξη για την επιστροφή της γειτονικής της χώρας στη δημοκρατία.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Νούκε και ο Χιλιανός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινέρα επίσης ανακοίνωσαν ότι αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Ο πρόεδρος της Παραγουάης Μάριο Αμπντο με tweet του δήλωσε ότι εκείνος και η κυβέρνησή του θα στηρίξουν «την ελευθερία και τη δημοκρατία», στη χώρα που μαστίζεται από την κρίση.

Ο Μαδούρο ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι η Βενεζουέλα διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ και έδωσε χρονικό διάστημα 72 ωρών στο αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό να αποχωρήσει από την χώρα.



Τραμπ: Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε ερώτηση που του τέθηκε από δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο αν εξετάζει την αποστολή του αμερικανικού στρατού στην Βενεζουέλα, απάντησε: «Δεν εξετάζουμε τίποτε, αλλά όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Νωρίτερα η κυβέρνηση Τραμπ αναγνώρισε τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Η μία μετά την άλλη οι ξένες χώρες αναγνωρίζουν τον νέο ηγέτη της Βενεζουέλας"

Βούτσης: «Η Μακεδονία είναι μία κι ελληνική» είναι αλυτρωτικό σύνθημα

«Είναι λάθος αυτή η τακτική. Στην ιστορική διαδρομή δεν υπάρχει στασιμότητα. Όλα κινούνται. Το να μείνει σε εκκρεμότητα ένα εθνικό θέμα, συνιστά υποκρισία και οδηγεί σε μια επίλυση de facto, σε βάρος της χώρας μας», τόνισε ο Νίκος Βούτσης για τη Συμφωνία των Πρεσπών από το βήμα της βουλής.

Όπως υποστήριξε, «η αξιωματική αντιπολίτευση, όλους αυτούς τους μήνες κατέφυγε σε διάφορα τρικ, και το ίδιο έπραξε και το ΠΑΣΟΚ», διότι δεν έκαναν τίποτε για να διαχωρίσουν την άποψη υπέρ της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes και με επιπλέον δεσμεύσεις εκ μέρους της ΠΓΔΜ, από την κάθετη άποψη του «ποτέ και πουθενά χρήση του όρου Μακεδονία», από την άποψη δηλαδή, του «η Μακεδονία είναι μια και ελληνική».

«Το «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική», είναι ένα αλυτρωτικό σύνθημα. Και δεν έγινε καμία προσπάθεια από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Τα συλλαλητήρια αυτό το σύνθημα είχαν. Να μην υπάρχει η χρήση του όρου Μακεδονία στο όνομα. Αυτό είναι ένα τρικ πολύ επικίνδυνο. Διότι αυτό έγινε το θερμοκήπιο μέσα στο οποίο βλάστησαν επικίνδυνες απόψεις», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και κάλεσε τη ΝΔ να απαντήσει: «Πείτε μας εσείς, ποιους συμβιβασμούς είχατε προτείνει; Είναι προφανές πως όταν γίνεται μια διακρατική συμφωνία, υπάρχει και το στοιχείο των συμβιβασμών...».

Η έντονη αντίδραση του Δημήτρη Σταμάτη

Η φράση αυτή του προέδρου της Βουλής, προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Σταμάτη. «Κύριε Σταμάτη, σας παρακαλώ! Εσείς έχετε λύσει τις απορίες σας από το 1991 ως προς αυτό το ζήτημα... Από το 1991! Οδηγώντας την παράταξή σας εκεί που την οδηγήσατε!», είπε ο Ν. Βούτσης και επέμεινε απευθυνόμενος στη ΝΔ: «Πείτε μας εσείς τι διεκδικήσατε τότε; δεν λέτε τίποτα επί της ουσίας. Κρύβεστε πίσω από την αχλή του συνθήματος: «η Μακεδονία είναι μια και είναι ελληνική» και ότι υπάρχουν κάποιοι μειοδότες και προδότες!».

«Βγαίνουμε από μια 10ετή κρίση. Δεν υπάρχει χειρότερο από το να απορρίψουμε μια συμβιβαστική μεν, θετική δε πρόταση, για τα εθνικά μας συμφέροντα, για τα συμφέροντα της περιοχής, τα συμφέροντα της Ευρώπης και να οδηγηθούμε σε μια πατρίδα ξενοφοβική, μίζερη, περίκλειστη, με εκβλαστάνοντες αλυτρωτισμούς. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα. Ο πατριωτισμός σημαίνει να λύνεις τέτοια θέματα, σημαίνει ότι δεν έχεις μίσος για τους άλλους λαούς! Ο πατριωτισμός δεν είναι μίσος! Δεν είναι η περίκλειστη Ελλάδα» είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Βούτσης: «Η Μακεδονία είναι μία κι ελληνική» είναι αλυτρωτικό σύνθημα"

Καμμένος: Τσίπρας και Μητσοτάκης πάνε «πακέτο» στο ξεπούλημα της Μακεδονίας

«Εάν ο ελληνικός λαός είχε την δυνατότητα να δει το πρωί την συζήτηση στην Βουλή επί της ένστασης μας για αντισυνταγματικότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών θα διαπιστώνατε ότι υπάρχει κοινή θέση της Κυβέρνησης και της ΝΔ για παράδοση του όρου Μακεδονία στα Σκόπια», τόνισε ο Πάνος Καμμένος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Απαντώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε ότι «η επίσημη θέση της ΝΔ είναι για ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό με erga omnes», λέγοντας ότι δεν συνηγόρησε προ μηνών στην πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης, διότι αυτή ήταν μόνο για λόγους εντυπώσεων».

«Ο μόνος λόγος για να μην προχωρήσει η Συμφωνία είναι να κριθεί αντισυνταγματική, όπως και είναι», επεσήμανε ο Πάνος Καμμένος, στρέφοντας τα πυρά του κατά της ΝΔ, η οποία όπως είπε δεν στήριξε την σχετική πρόταση του κόμματος του, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα σταματούσε η διαδικασία στην Βουλή, καθώς υπήρχε πλειοψηφία επί των παρόντων, όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, υπέρ της αντισυνταγματικότητας της Συμφωνίας.

Αναφερόμενος στην πρόταση του για πρόταση μομφής από πλευράς της ΝΔ, την οποία θα στήριζαν και οι ΑΝΕΛ και το Ποτάμι, μέμφθηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έκανε πίσω, διότι όπως υποστήριξε, η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει ουσιαστικά να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως είπε ο Πάνος Καμμένος, «όπως παλαιότερα ο Κώστας Καραμανλής στο Βουκουρέστι, πιέστηκε αλλά δεν ήθελε να προδώσει την παράδοση της οικογένειας του και την Μακεδονία, έτσι και τώρα ο Αλέξης Τσίπρας πιέστηκε από τους Ευρωπαίους και δη την Αγκ. Μέρκελ για να καταλήξει σε αυτήν την Συμφωνία», συμπληρώνοντας «κι εγώ δέχθηκα πιέσεις, αλλά δεν υποχώρησα ούτε πρόκειται να υποχωρήσω».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμμένος: Τσίπρας και Μητσοτάκης πάνε «πακέτο» στο ξεπούλημα της Μακεδονίας"

ΑΑΔΕ: Δεν τίθεται θέμα αύξησης της τιμής των τσιγάρων

Δεν τίθεται θέμα αύξησης της τιμής των τσιγάρων, διευκρινίζουν κύκλοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και τονίζουν που η απόφαση στο ΦΕΚ αφορά μόνο τα λαθρεμπορεύματα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή δημοσιεύματα περί της απόφασης του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ.Πιτσιλή, για τον καθορισμό της Σταθμισμένης Μέσης Τιμής (Σ.Μ.Τ.) λιανικής πώλησης των τσιγάρων για το έτος 2019 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και προβλέπει την αύξηση της τιμής των τσιγάρων, διευκρινίζεται ότι οι τιμές λιανικής πώλησης καθορίζονται ελεύθερα.

Η μέση σταθμισμένη τιμή που καθορίζεται στην συγκεκριμένη απόφαση, βγαίνει κάθε έτος και χρησιμοποιείται μόνο ως βάση για τον υπολογισμό των επιβαρύνσεων των τσιγάρων που κατάσχουν οι τελωνειακές και άλλες διωκτικές αρχές, δηλαδή τα λαθρεμπορεύματα, επισημαίνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενο την ΑΑΔΕ.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ: Δεν τίθεται θέμα αύξησης της τιμής των τσιγάρων"

Απίστευτη δήλωση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: Μακάρι να είχαμε μία «Συμφωνία των Πρεσπών» και για τα Δωδεκάνησα!

Σε μια αμφιλεγόμενη δήλωση προχώρησε από το βήμα της Βουλής ο Βουλευτής Δωδεκανήσων του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός στη συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσων, στην προσπάθειά του να πείσει για τα θετικά της Συμφωνίας των Πρεσπών, εξέφρασε την επιθυμία του να υπάρξει μια αντίστοιχη συμφωνία με την Τουρκία και για τα Δωδεκάνησα!

«Μακάρι να είχαμε και εμείς μια Συμφωνία των Πρεσπών. Σας ζηλεύουμε εσάς τους Μακεδόνες. Έχετε εσείς πρόβλημα ασφάλειας; Σε μας πετάνε αεροπλάνα και γίνονται αερομαχίες. Έχετε πρόβλημα με τα σύνορα; Εμάς διεκδικούν τα νησιά μας και συνεχώς ζητούν περισσότερα. Εμείς έχουμε πρόβλημα δραστηριοτήτων που εσείς δεν έχετε. Οι ψαράδες δεν μπορούν να πάνε να ψαρέψουν στα Ίμια γιατί αντιμετωπίζουν τούρκικα πλοία», ανέφερε ο Ηλίας Καματερός!

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτη δήλωση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: Μακάρι να είχαμε μία «Συμφωνία των Πρεσπών» και για τα Δωδεκάνησα!"

Αβραμόπουλος: Προβληματική η συμφωνία των Πρεσπών -Αλλο γεωγραφικός, άλλο ιστορικός προσδιορισμός

«Η συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι ισόρροπη και ως εκ τούτου, προβληματική» τονίζει σε δήλωσή του ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Είναι άλλο ο γεωγραφικός προσδιορισμός που όλες οι κυβερνήσεις συμφωνήσαμε και άλλο ο ιστορικός προσδιορισμός, που επιχειρείται μέσω της συμφωνίας» τονίζει σε παρέμβασή του το πρώην κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ.

Οπως επισημαίνει «εθνότητα και γλώσσα σημαίνουν εθνική υπόσταση και δίνουν λαβή για αλυτρωτικές εθνικιστικές πολιτικές».

Ο Δημ. Αβραμόπουλος καταλήγοντας υπογραμμίζει πως «η κυβέρνηση θα είχε κινηθεί διαφορετικά αν, αντί να αγνοήσει και στη συνέχεια προκαταλάβει τα πολιτικά κόμματα, είχε επιδιώξει την εθνική συνεννόηση πριν προχωρήσει στη συμφωνία».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αβραμόπουλος: Προβληματική η συμφωνία των Πρεσπών -Αλλο γεωγραφικός, άλλο ιστορικός προσδιορισμός "

Τη Δευτέρα ο επόμενος γύρος στη δίκη του Αμβρόσιου για τους ομοφυλόφιλους

Διακόπηκε για το πρωί της προσεχούς Δευτέρας, η εκδίκαση στο τριμελές πλημμελειοδικείο Αιγίου, της έφεσης που έχει κατατεθεί κατά της αθωωτικής απόφασης του μονομελούς πλημμελειοδικείου Αιγίου για τον μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, Αμβρόσιο.

Ο μητροπολίτης κατηγορείται για «δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους», και για «κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος», μετά την ανάρτηση που είχε κάνει στο προσωπικό του ιστολόγιο, με την οποία είχε καταφερθεί κατά των ομοφυλοφίλων.

Η σημερινή ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε περίπου στις 10:30 το πρωί και διήρκεσε για περισσότερες από οκτώ ώρες. Αρχικά κατατέθηκαν ενστάσεις από την πλευρά της υπεράσπισης, τις οποίες όμως απέρριψε το δικαστήριο και στην συνέχεια άρχισαν να καταθέτουν κατά σειρά οι μάρτυρες πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης. Αμέσως μετά, το δικαστήριο διέκοψε κι η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί την προσεχή Δευτέρα, με την απολογία του κατηγορούμενου μητροπολίτη, την πρότασης της εισαγγελέως της έδρας και τις αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της σημερινής διαδικασίας ο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Αμβρόσιου, Γιώργος Μπέσκος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η άποψή μας είναι ότι το κείμενο του Αμβροσίου, όπως έχει διατυπωθεί, δεν εμπίπτει στην αντικειμενική υπόσταση του κατηγορητηρίου που αφορά τον αντιρατσιστικό νόμο και την κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος, καθώς δεν υπάρχει προτροπή για εχθροπραξία και τέτοιες ενέργειες που απαιτεί ο νόμος, αλλά γίνεται αναφορά σε κάποιες περιφρονητικές εκφράσεις σε πολιτικούς».

Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής ενημέρωσαν πως δεν θέλουν να κάνουν κάποιο σχόλιο ή δήλωση, όσο διαρκεί εκδίκαση της υπόθεσης.

Καθ΄ όλη την διάρκεια της δίκης, μέσα και έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, βρίσκονταν ιερείς και πολίτες, που όπως ανέφεραν, ήθελαν να συμπαρασταθούν στο Αμβρόσιο.

Επίσης, στο δικαστήριο βρίσκονταν για να παρακολουθήσουν την δίκη και μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Η Αστυνομία είχε λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, μέσα και έξω από το δικαστικό μέγαρο Αιγίου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τη Δευτέρα ο επόμενος γύρος στη δίκη του Αμβρόσιου για τους ομοφυλόφιλους"

Σκόπια: Ο εθνικός μας ύμνος είναι για τη ‘Μακεδονία’, όχι για τη ‘Βόρεια Μακεδονία’

«Είναι πιθανόν να είμαι ο πρώτος που θα αποκτήσει δίγλωσσο διαβατήριο, σύμφωνα με το Νόμο για τη Χρήση των Γλωσσών, που θα φέρει το νέο όνομα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάε στη συνέντευξή του χθες βράδυ στο τηλεοπτικό κανάλι Alsat m.

Ο σχολιαστής Π. Ντιμίτροφσκι σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα είναι με αριθμό διαβατηρίου 001 και θα είναι, επίσης, ίσως, ο πρώτος στον κόσμο και για κάτι άλλο.

Ως πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, όπως είπε με υπερηφάνεια στη συνέντευξή του, θα είναι επικεφαλής μιας κυβέρνησης που θα ακούει έναν εθνικό ύμνο για μια χώρα που δεν υπάρχει πια!
Το ερώτημα είναι εάν κάτι τέτοιο παγκοσμίως έχει ξαναγίνει!

Ο εθνικός μας ύμνος –συνεχίζει ο σχολιαστής- περιέχει τη λέξη Μακεδονία ως χώρα, τέσσερις φορές:

«Σήμερα στη Μακεδονία γεννιέται ένας νέος ήλιος ελευθερίας», αρχίζει ο ύμνος και τελειώνει με: «Μακεδονία ελεύθερη, ζει ελεύθερα».

Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν προβλέπει την αλλαγή του ‘μακεδονικού’ ύμνου. Αλλά, σύμφωνα με αυτήν έγιναν οι συνταγματικές τροπολογίες με εξαίρεση του άρθρου 36 που για λόγους ιστορικούς παραμένει ως Μακεδονία, οπουδήποτε αλλού όπου υπάρχει η λέξη ‘Μακεδονία’ αντικαθίσταται με τις λέξεις ‘Βόρεια Μακεδονία’.

Σε κανένα σημείο από όλη τη διαδικασία της αλλαγής του συνταγματικού ονόματος δεν αναφέρθηκε το κείμενο του εθνικού ύμνου, εκτός από τον ισχυρισμό ότι δεν πρόκειται να αλλάξει. Επιπλέον, δεν δόθηκε καμία εξήγηση ως προς τη συνταγματική ρήτρα ‘36’.

Στο κείμενο του ύμνου η ‘Μακεδονία’ ως χώρα, αναφέρεται τέσσερις φορές, αυτό σημαίνει βάσει της Συμφωνία των Πρεσπών και τις συνταγματικές τροποποιήσεις, θα πρέπει να αλλάξει αυτόματα σε ‘Βόρεια Μακεδονία’.

Διαφορετικά, η χώρα που θα αποκαλείται ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», θα έχει έναν εθνικό ύμνο ενός, ήδη, ανύπαρκτου κράτους…

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκόπια: Ο εθνικός μας ύμνος είναι για τη ‘Μακεδονία’, όχι για τη ‘Βόρεια Μακεδονία’"

Υπόθεση Novartis: Ρίχνουν ευθύνες σε εισαγγελείς γιατί δεν βρήκαν «σκάνδαλο»

"Εγώ δεν θα πάω φυλακή" λέει στους διαδρόμους του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής, ο οποίος πριν από λίγες μέρες παραιτήθηκε από την θέση του εποπτεύοντα την Εισαγγελία Διαφθοράς, ενώ σύμφωνα με εισαγγελικούς κύκλους γίνεται προσπάθεια μέσα στο επόμενο διάστημα, πάντως πριν τις εκλογές, να κλείσει ένα κομμάτι της Novartis.

Όπως έλεγαν εισαγγελείς στο protothema.gr στην υπόθεση της Novartis σε δύο ομάδες έχει χωριστεί το τετράγωνο: Εισαγγελία Διαφθοράς, Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, Λεωφόρος Μεσογείων και Μαξίμου και οι ασκούμενες πιέσεις είναι ασφυκτικές για να κλείσει η υπόθεση άρον –άρον.

Πάντως, από ότι διαφαίνεται μέχρι στιγμής δεν υπάρχει διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος, δηλαδή, δεν υπάρχουν στοιχεία σε βάρος πολιτικών (τραπεζικοί λογαριασμοί, κ.λπ.) και όπως όλα δείχνουν θα ασκηθούν κάποιες διώξεις σε βάρος πολιτικού ή πολιτικών για δωροδοκία. Η δίωξη θα ασκηθεί σύμφωνα μόνο με μαρτυρικές καταθέσεις, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και χειρόγραφες σημειώσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατες εισαγγελικές αρχές, γίνεται προσπάθεια να κλείσει ένα τμήμα της Novartis δηλαδή για την χρονική περίοδο 2010 έως το 2012 ή την περίοδο 2009 -2013.

Ήδη οι Εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν ξεκινήσει να γράφουν κομμάτι κομμάτι το πόρισμα για την Novartis αξιοποιώντας το υλικό που έχουν στα χέρια τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν, στοιχεία για λογαριασμούς των ελεγχόμενων πολιτικών προσώπων από Τράπεζες της αλλοδαπής, ενώ η έρευνα για τους λογαριασμούς στις Ελληνικές Τράπεζες είναι ακόμα σε εξέλιξη στα χέρια των εμπειρογνωμόνων (δεν έχουν ολοκληρώσει το πορίσματά τους), χωρίς ωστόσο προς το παρόν να έχουν υπάρξει κάποια στοιχεία.

Όπως διευκρίνιζαν οι ανώτατες εισαγγελικές αρχές η δίωξη κατά πολιτικών για το αδίκημα της δωροδοκίας, μπορεί να ασκηθεί χωρίς την ύπαρξη δεδομένων για μαύρο πολιτικό χρήμα, αλλά με μόνα στοιχεία από μαρτυρικές καταθέσεις, έγγραφα και λοιπά. Στην έννοια των έγγραφων, περιλάμβαναν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τα μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα, τις χειρόγραφες σημειώσεις, κ.λπ.

Έτσι, οι εισαγγελείς διαφθοράς θα καλέσουν τυχόν υπόπτους σε εξηγήσεις (ανωμοτί κατάθεση), καθώς ο μέχρι πρότινος εποπτεύων την Εισαγγελία Διαφθοράς Ιωάννης Αγγελής είχε αποστείλει έγγραφο στους εισαγγελείς διαφθοράς επισημαίνοντας τους την ανάγκη να καλούν πάντα στις υποθέσεις υπόπτους.

Στην ίδια δικονομική λογική στον τομέα των καταθέσεων θα κινηθεί και ο αντικαταστάτης του Ιωάννη Αγγελή, ο συνάδελφός του Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.

Τι έγινε στην Βιέννη

Τον περασμένο Νοέμβριο σε ξενοδοχείο της Βιέννης πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Ελληνικού κλιμακίου της Εισαγγελίας Διαφθοράς και του αντίστοιχου των ΗΠΑ για την υπόθεση της Novartis.

Στην συνάντηση αυτή από Ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο τότε επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννης Αγγελής και η Ελένη Τουλουπάκη, όπως και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Στυλιανός Μανώλης και από την άλλη πλευρά 4 Αμερικανοί (οι 2 ήταν του FBI).

Η συνάντηση αυτή στην Βιέννη απέτυχε καθώς υπήρξε «εμπλοκή» όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε και δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα.

Παράλληλα, στην συνάντηση αυτή, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, από την Αμερικανική πλευρά έγινε προσπάθεια να δοθεί ένα στικάκι με στοιχεία κατά ενός πολιτικού προσώπου, αλλά ο Ιωάννης Αγγελής φέρεται ότι δεν το παρέλαβε.

Μετά τα δημοσιεύματα αυτά ο Ιωάννης Αγγελής κατέθεσε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου εμπιστευτική αναφορά ολίγων σελίδων (δεν ξεπερνά τις 5) για τα τεκταινόμενα τόσο στην πρωτεύουσα της Αυστρίας όσο και στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Ιωάννης Αγγελής στην αναφορά του διαψεύδει το περιστατικό στη Βιέννη και επιρρίπτει ευθύνες για ατυχής χειρισμούς (δικονομικούς και μη) στην Εισαγγελία Διαφθοράς αναφερόμενος σε διάφορα περιστατικά, μεταξύ των οποίων είναι και αυτό του προστατευόμενου μάρτυρα αναπληρωτή κοσμήτορα της Εθνικής Σχολής ∆ηµόσιας Υγείας Νίκου Μανιαδάκη.

Κυρίως όμως επιρρίπτει ευθύνες για διαρροή του περιεχομένου της συνάντησης στην Βιέννη, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι "είμαστε μόνον εμείς οι τέσσερις" ( ο ίδιος και οι εισαγγελείς Διαφθοράς) και προσθέτει με νόημα "πάντως δεν μίλησα εγώ".

Όπως, έλεγαν γνωρίζοντες τα πράγματα στην εισαγγελία διαφθοράς υπήρξαν διενέξεις και τριβές, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και επί δικονομικών ζητημάτων.

Στην αναφορά του ο Ιωάννης Αγγελής, εμφανίζεται στοχοποιούμενος ότι μπλοκάρει την έρευνα κάτι που προκάλεσε την οργή του, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιεί την φράση: "Εγώ δεν θα πάω φυλακή".

Μάλιστα την φράση αυτή την λέει στους συναδέλφους του ακόμα και όταν ευρίσκεται στους διαδρόμους του Αρείου Πάγου.

Παράλληλα, απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι αρνήθηκε να πάρει στικάκι από τους αμερικανούς με στοιχεία για πρώην υπουργό, με το επιχείρημα ότι ήταν προϊόν υποκλοπής.

Επίσης επιρρίπτει ευθύνες στην εισαγγελία διαφθοράς για καθυστέρηση σε συγκεκριμένη υπόθεση εκτός αυτή της Novartis.

Πάντως, ανώτατες εισαγγελικές πηγές, δήλωναν ότι κατά την επίμαχη συνάντηση στη Βιέννη, μπορεί να μην δόθηκε στικάκι ή τραπεζικός λογαριασμός, αλλά έγινε συζήτηση προφορική την οποία οι ίδιες πηγές την χαρακτήρισαν "αόριστη", χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται τί ακριβώς ελέχθη.

Εξάλλου, έχει δοθεί εντολή πειθαρχικής διερεύνησης για την επίμαχη συνάντηση η οποία ανατέθηκε ήδη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ερευνηθεί τί ακριβώς έγινε στη Βιέννη, σε συνδυασμό με το περιεχόμενο της αναφοράς του Ιωάννη Αγγελή.

Στο πλαίσιο αυτής της πειθαρχικής προκαταρκτικής έρευνα θα κληθούν να καταθέσουν και οι τρεις εισαγγελείς διαφθοράς.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Novartis: Ρίχνουν ευθύνες σε εισαγγελείς γιατί δεν βρήκαν «σκάνδαλο»"

“Πόθεν έσχες” θα καταθέτουν πλέον οι υπάλληλοι βουλευτών και κομμάτων της Βουλής

Στους υπόχρεους δήλωσης «πόθεν έσχες» εντάσσονται οι υπάλληλοι που αποσπώνται σε γραφεία βουλευτών και κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωκοινοβουλίου, όπως και του Έλληνα επιτρόπου στην Κομισιόν για τη γραμματειακή υποστήριξη του έργου τους.

Η τροπολογία για την δήλωση “πόθεν έσχες”κατατέθηκε με τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ, ενίσχυση και αναβάθμιση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις».

Οι υπάλληλοι αυτοί θα πρέπει να υποβάλλουν τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης εντός 90 ημερών από την ημέρα δημοσίευσης του ψηφισμένου νόμου στο ΦΕΚ. Προβλέπεται, επίσης, ότι υπόχρεοι υποβολής «πόθεν έσχες» θα είναι και οι διοικητικοί, αναπληρωτές διοικητικοί, τομεακοί και ειδικοί τομεακοί γραμματείς, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν στο άμεσο μέλλον τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων.

Με την ίδια τροπολογία, εξαιρείται το διοικητικό προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από το νέο σύστημα κινητικότητας για ένα χρόνο, διάστημα κατά το οποίο θα εξακολουθούν να ισχύουν οι ειδικές διατάξεις για τα θέματα υπηρεσιακής κατάστασης του εν λόγω προσωπικού. Από το νέο σύστημα κινητικότητας εξαιρείται, ακόμα, το διοικητικό προσωπικό της Γραμματείας του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης μέχρι την έκδοση του οργανογράμματος της υπηρεσίας.

Ορίζεται, τέλος, ότι το έργο των νομικών συνεργατών που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Τμήμα Διαρκή Κώδικα Νομοθεσίας-«Ραπτάρχης» του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, δεν είναι ασυμβίβαστο ούτε αναστέλλει την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "“Πόθεν έσχες” θα καταθέτουν πλέον οι υπάλληλοι βουλευτών και κομμάτων της Βουλής"

ΠΟΑΣΥ: Ακατάλληλος ο χώρος του Χ.Υ.Τ.Υ. Λευκίμμης "με τη βούλα" της Περιφέρειας

Διαβάστε την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων με αφορμή τη μη χορήγηση άδειας λειτουργίας για τον ΧΥΤΥ Λευκίμμης

Προς:Την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κα Όλγα ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ

Κοιν.:1) Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κα Κατερίνα ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ

2) Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Αριστείδη ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟ

ΘΕΜΑ: «Αστυνομική παρουσία στο Χ.Υ.Τ.Υ. Λευκίμμης Κέρκυρας»

Κυρία Υπουργέ,

Δυστυχώς για όλους μας, οι υποψίες και φόβοι της Ομοσπονδίας μας για τις άθλιες συνθήκες εργασίας των αστυνομικών που απασχολούνται στο Χ.Υ.Τ.Υ. Λευκίμμης στη Νότια Κέρκυρα και τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που επικρατούν στην περιοχή, επιβεβαιώθηκαν με τον πιο πανηγυρικό τρόπο: Οι Επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας και οι εντεταλμένοι μηχανικοί της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, στην Έκθεση Υγειονομικού Ελέγχου και στην Έκθεση Αυτοψίας τους αντίστοιχα, διαπίστωσαν πληθώρα ελλείψεων και διατύπωσαν δεκάδες παρατηρήσεων για την ορθή τήρηση των Νόμων και Κανονισμών περί μέτρων Ασφάλειας και Υγιεινής! Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων δεν χορήγησε άδεια λειτουργίας για το Χ.Υ.Τ.Υ. Ν. Κέρκυρας!

Κλιμάκιο της Ομοσπονδίας, ήδη από 12-09-2018 επισκέφθηκε τους χώρους του Χ.Υ.Τ.Υ., συνομίλησε με τους εκεί υπηρετούντες Αστυνομικούς και πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με κάθε αρμόδιο. Το αποτέλεσμα των επαφών αυτών ήταν να διαπιστώσει το αυτονόητο, αυτό που όλοι γνώριζαν και όλοι ένοχα απέκρυπταν. Η Ομοσπονδία δεν «κουκούλωσε» τα γεγονότα, ούτε έπαιξε πολιτικά παιγνίδια. Κατέθεσε αμέσως την από 18-09-2018 Μηνυτήρια Αναφορά στην κα Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κερκύρας και ζήτησε, εκτός του να κινηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία σε βάρος τυχόν υπευθύνων ύστερα από διερεύνηση των καταγγελλομένων και να διαταχθεί πραγματογνωμοσύνη για την διαπίστωση επιβαρυντικών της υγείας των εκεί υπηρετούντων αστυνομικών παραγόντων και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τις απειλούμενες ασθένειες.

Δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε σε όλα!

Δυστυχώς υπήρξαμε «μάντεις κακών»!

Δεν επιχαίρουμε για τίποτα, παρότι η παρέμβαση της Ομοσπονδίας μας υπήρξε καταλυτική και η θέση της υπεύθυνη και στοχευμένη.

Σε καμία περίπτωση όμως, δεν θα επιτρέψουμε τη συνέχιση του εργασιακού Μεσαίωνα για τους συναδέλφους!

Κυρία Υπουργέ,

Έχει πλέον καταστεί σαφές, με τον πιο επίσημο τρόπο, ότι οι συνθήκες εργασίας των συναδέλφων είναι απάνθρωπες και εκτός κάθε ορίου νομιμότητας. Άρα για εμάς μη ανεκτές! Περαιτέρω παραμονή τους στο ανθρώπινο κολαστήριο της Λευκίμμης συνιστά πράξη προδήλως παράνομη και όποιον την διατάζει προδήλως παρανομούντα!! Η μηνυτήρια αναφορά μας πλέον μπορεί να προσωποποιηθεί σε βάρος του προσώπου ή των προσώπων που θα εξακολουθήσουν – συνειδητά πια και χωρίς άλλοθι – να διατάζουν προδήλως παράνομες υπηρεσίες.

Με όπλο μας τη νομιμότητα και το καταστατικό μας καθήκον να προασπιζόμαστε τα συμφέροντα των Ελλήνων Αστυνομικών, σας καλούμε να κλείσετε το θλιβερό κεφάλαιο της Λευκίμμης και να διατάξετε την αποχώρηση όλων των αστυνομικών δυνάμεων που είναι αποσπασμένες εκεί. Άμεσα!


(Επισυνάπτεται η σχετική με το θέμα αλληλογραφία).


Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.



O Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΑΣΥ: Ακατάλληλος ο χώρος του Χ.Υ.Τ.Υ. Λευκίμμης "με τη βούλα" της Περιφέρειας"

Δεν καταθέτει πρόταση μομφής η ΝΔ

Δεν προτίθεται να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης η ΝΔ, αφού ο πρόεδρος του κόμματος απέρριψε τις σχετικές εισηγήσεις. Ο κ.Μητσοτάκης θεωρεί προεξοφλημένο το αποτέλεσμα μιας ψηφοφορίας επί πρότασης μομφής με δεδομένη την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε ο Αλέξης Τσίπρας μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Ετσι, με αυτό τον τρόπο η Πειραιώς θα κινδύνευε να προσφέρει επικοινωνιακό αλλοθι τόσο στον πρωθυπουργό, τη δεδομένη στιγμή, όσο και δυνατότητα στον Πάνο Καμμένο να «ξεπλύνει» τη στήριξη που έως τώρα παρέσχεσε στον Αλέξη Τσίπρα. Επίσης, μια τέτοια πρόταση μορφής πιθανότατα θα διευκόλυνε και τον Σταύρο Θεοδωράκη αφού θα καταψήφιζε μεν την κυβέρνηση, αλλά με την ψήφο του, από την άλλη, θα περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν καταθέτει πρόταση μομφής η ΝΔ"

Χατζηδάκης: «Σαπουνόφουσκες» τα περί παραίτησης βουλευτών

Μάχη με κάθε τρόπο για να εμποδίσει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα δώσει η Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος ωστόσο ξεκαθάρισε πως όσα ακούγονται για παραιτήσεις βουλευτών αποτελούν «σαπουνόφουσκες».

«Φέρατε μια κακή συμφωνία» ειπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ για να προσθέσει στην συνέχεια πως «γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία είναι απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών, δίνοντας συνεχείς κοινοβουλευτικές μάχες και θα συνεχίσει να το κάνει» και να ξεκαθαρίσει «είναι όμως πολιτική σαπουνόφουσκά αυτό που ακούστηκε από τη Χρυσή Αυγή ότι δήθεν αν παραιτηθούν 100 και πλέον βουλευτές θα διαλυθεί η Βουλή και θα οδηγηθούμε σε εκλογές. Το Σύνταγμα είναι απολύτως σαφές στο άρθρο 53 παρ.2 : θα γίνουν αναπληρωματικές εκλογές για τις θέσεις των παραιτηθέντων και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσουν να περάσουν απολύτως ανεμπόδιστα τη Συμφωνία. Άλλωστε αν ίσχυε αυτό που ισχυρίζεται η Χρυσή Αυγή, από το ’74 και μετά με την παραίτηση 100 βουλευτών δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει καμιά ελληνική κυβέρνηση».

«Δεν θα ισχυριστώ ποτέ ότι το ζήτημα αυτό, έτσι όπως εξελίχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, ήταν εύκολο να επιλυθεί. Ούτε φυσικά θα ισχυριστώ ότι η Ελλάδα είναι υπερδύναμη και μπορεί να επιβάλει τη θέλησή της στο διεθνές επίπεδο. Ωστόσο όμως είναι φανερό ότι φέρατε μια κακή Συμφωνία. Και αυτό δεν το λέω ως αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Υπάρχει κάποιος λογικός άνθρωπος που δεν βλέπει κάποιο πρόβλημα με την αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσας» και «μακεδονικής ταυτότητας»;

Εσείς λέτε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Ωραία, τότε πείτε το ξεκάθαρα: Εμείς είμαστε Έλληνες και αυτοί Μακεδόνες! Όπως το είπε ο κ. Ζάεφ μετά τη συμφωνία.

Ή πείτε ότι στην περιοχή μας ομιλείται η ελληνική, η βουλγαρική και η μακεδονική γλώσσα. Πείτε το! Να έχετε το θάρρος της γνώμης σας! Διότι αυτό λέει η Συμφωνία σας» είπε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Χατζηδάκης για να συνεχίσει σε άλλο σημείο «Είναι επίσης εξοργιστικό στο πλαίσιο της διαδικασίας το γεγονός ότι δεν έχουμε ολόκληρο το κείμενο του σκοπιανού συντάγματος έτσι όπως τροποποιήθηκε. Η κυβέρνηση έφερε ένα νέο κείμενο το οποίο δεν ανταποκρίνεται φυσικά στις προσδοκίες της Βουλής, η οποία καλείται να ψηφίσει «ένα γουρούνι στο σακί». Είναι υποτίμηση της Βουλής και ακόμα περισσότερο υποτίμηση των ίδιων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ».

«Όλοι συμφωνούμε ότι πρόκειται για ένα μείζον εθνικό ζήτημα. Και ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα μείζον εθνικό ζήτημα, θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση να το χειριστεί με αντίστοιχο αίσθημα εθνικής ευθύνης.

Όμως συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Δεν συνεδρίασε καν το προβλεπόμενο από το Σύνταγμα Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Οι δε αρχηγοί των κομμάτων ενημερώθηκαν μετά τον Αρχιεπίσκοπο!

Η κυβέρνηση αντιμετώπισε απροκάλυπτα το εθνικό αυτό ζήτημα ως αφορμή αναδιάταξης του κομματικού σκηνικού. Το δείχνουν, άλλωστε, και οι σχετικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα και άλλων στελεχών σας» τόνισε και συμπλήρωσε: «Αυτό είναι δυστυχώς το πολιτικό σας DNA. Με την ίδια ευκολία που λέγατε ότι θα εξαφανίζατε το μνημόνιο με έναν νόμο και με ένα άρθρο και στη συνέχεια μας οδηγήσατε στα πειράματα του πρώτου εξαμήνου του 2015 που θα τα πληρώνουμε για δεκάδες χρόνια. Έτσι και εδώ, ακολουθήσατε έναν ανεύθυνο δρόμο. Αντί για εθνική συνεννόηση, αντί για ένα εθνικό τείχος στη διαπραγμάτευση, υψώσατε τελικά τείχος μεταξύ των κομμάτων! Διότι πάντα είχατε στο μυαλό σας τομικροκομματικό όφελος.

Στο μνημόνιο σας βοηθήσαμε χωρίς κομματικά ανταλλάγματα όταν χάσατε την πλειοψηφία, για να μπορέσει η χώρα να περάσει απέναντι. Εσείς όμως δράσατε όπως ο σκορπιός στο ανέκδοτο, που ζητάει από τον βάτραχο να τον περάσει απέναντι, αλλά στην πορεία δεν μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό και τον δαγκώνει. Αδιαφορώντας για το γεγονός ότι αν βουλιάξει, θα βουλιάξουν και οι δύο μαζί.

Αυτό είναι το πολιτικό σας ένστικτο. Και αυτό το ένστικτο βγάλατε και με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Έχετε συνηθίσει τόσο πολύ να βάζετε πάνω από όλα την εξόντωση του αντιπάλου για μικροπολιτικές σκοπιμότητες, που δεν σκεφτόσαστε και πολύ αν στην πορεία βουλιάξει μαζί και η χώρα. Εδώ, όμως, δεν είναι τρίτο μνημόνιο. Εδώ είναι ξεκάθαρο ότι έχετε την πλειοψηφία. Τη δημιουργήσατε με όλο αυτό το πολιτικό καρναβάλι που ζούμε τις τελευταίες μέρες.

Προχωρήστε, λοιπόν, έτσι, με την πολιτική δεοντολογία που σας χαρακτηρίζει. Αυτή η ετερόκλητη πλειοψηφία που κυβερνά τα τελευταία 4 χρόνια ζημίωσε τη χώρα οικονομικά. Τη ζημίωσε θεσμικά. Τώρα τη ζημιώνει και εθνικά. Οι Έλληνες το αντιλαμβάνονται. Θα το αντιληφθείτε κι εσείς στις εκλογές».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χατζηδάκης: «Σαπουνόφουσκες» τα περί παραίτησης βουλευτών"

Τελικά το σκάνδαλο με τα τρόλεϊ του ΗΛΠΑΠ ήταν μόνο σκάνδαλο ΔΕΗ

Αυτές τις μέρες διεξάγεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών η δίκη πρώην στελέχους των ΗΛΠΑΠ για την καταβολή μίζας ύψους 20.000 € απευθείας από την γερμανική ΜΑΝ, προκειμένου η τελευταία να αναλάβει σε συνεργασία με την ΕΛΒΟ την προμήθεια 90 τρόλεϊ στον ΗΛΠΑΠ την περίοδο 2001-2002. Πρόκειται για μια πραγματικά περίεργη κατάληξη σε μια πολυδιαφημισμένη υπόθεση διαφθοράς, με επιβεβαιωμένες πληρωμές ύψους άλλων 2.800.000 € από την γερμανική ΜΑΝ προς offshore εταιρείες τότε μετόχων ή διοικητικών στελεχών της ΕΛΒΟ, για τις οποίες τελικά με διάφορα απαλλακτικά βουλεύματα «δεν άνοιξε μύτη».

Από την τακτική ανάκριση για την υπόθεση αυτή, δεν αποδείχτηκε οποιαδήποτε πληρωμή από αυτά τα 2.800.000 € προς κάποιο πολιτικό ή άλλο πρόσωπο εμπλεκόμενο με την ανάθεση της προμήθειας των 90 τρόλεϊ, παρά μόνο η γνωστή πληρωμή ποσού ύψους 250.000 € από την offshore εταιρεία του κ. Ε. Μυτιληναίου προς offshore εταιρεία του κ. Νέζη (πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ). Για την υπόθεση αυτή ήδη κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου οι κύριοι Μυτιληναίος και Νέζης, εξ ου και η φράση του κ. Βερελή ότι το σκάνδαλο ήταν τελικά σκάνδαλο ΔΕΗ.

Σύμφωνα με το σχετικό απαλλακτικό βούλευμα, αυτά τα 2.800.000 € υποτίθεται ότι αποτελούσαν εκπτώσεις με την μορφή επιστροφών που παρείχε η ΜΑΝ προς την ΕΛΒΟ, το περίεργο όμως της υπόθεσης είναι ότι τα χρήματα αυτά δεν επεστράφησαν στην ίδια την ΕΛΒΟ, κάτι που θα ήταν το λογικό αν ήταν όντως εκπτώσεις, αλλά περίπου 2.000.000 € πήγαν σε offshore εταιρεία του πρώην εντεταλμένου συμβούλου της ΕΛΒΟ και άλλα περίπου 800.000 € σε offshore εταιρεία του κ. Μυτιληναίου, τότε μετόχου μειοψηφίας της ΕΛΒΟ (47,5%), και εν συνεχεία μέρος του ποσού αυτού στον κ. Νέζη. Το ερώτημα λοιπόν που θέτουμε εμείς είναι αν έφτασαν τελικά οι εκπτώσεις αυτές στην ΕΛΒΟ από τις offshore εταιρείες των πρώην στελεχών και μετόχων της, γιατί αν όχι, τότε έχουμε ένα άλλο σοβαρό αδίκημα έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο θυμίζουμε ότι κατείχε την περίοδο αυτή το 51% της ΕΛΒΟ. Επίσης ένα άλλο ερώτημα που γεννάται είναι τι δουλειά έχουν να καταλήγουν σε λογαριασμό offshore εταιρείας του κ. Νέζη, χρήματα που υποτίθεται αποτελούσαν εκπτώσεις/επιστροφές της ΜΑΝ προς την κρατική ΕΛΒΟ. Αναμένονται οι απαντήσεις.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Τελικά το σκάνδαλο με τα τρόλεϊ του ΗΛΠΑΠ ήταν μόνο σκάνδαλο ΔΕΗ"

Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών 373 άνθρωποι του Πνεύματος και του Πολιτισμού

Κείμενα υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών στο οποίο σημειώνουν «είμαστε κι εμείς εδώ. Όχι στην Ελλάδα του μίσους και του σκοταδισμού», υπογράφει η Πρωτοβουλία ανθρώπων της Τέχνης, του Πνεύματος και του Πολιτισμού και συνοδεύονται συνομικά από 373 υπογραφές.

Ειδικότερα, στο πρώτο κείμενο, που υπογράφουν 158 άνθρωποι της Τέχνης και του Πολιτισμού αναφέρεται ότι «στην κοινωνία μας σήμερα διεξάγεται μια σύγκρουση που υπερβαίνει το στενό πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης, υπερβαίνει το τοπίο των πληγωμένων κοινωνικών σχέσεων και ακουμπάει το ουσιαστικό πεδίο των πολιτισμικών σχέσεων.
Παρατηρούμε ότι κάποιοι θέλουν λυσσασμένα να γυρίσει η Ελλάδα 100 χρόνια πίσω. Ένα φοβικό, βαθιά οπισθοδρομικό και αντιδραστικό αφήγημα έχει βγει από τα σκοτεινά ντουλάπια της ιστορίας, με αφορμή την "Συμφωνία των Πρεσπών".

Με αυτό το σκεπτικό εμείς που καθημερινά βρισκόμαστε σ' έναν διάλογο με την κοινωνία, μέσα από τη τέχνη, απ' τα τραγούδια, τη μουσική, τους στίχους, μέσα απ' το θέατρο, τον χορό, το γράψιμο, την σκέψη, τον κινηματογράφο, μέσα από κάθε ανθρώπινη έκφραση κι ανησυχία, δεν μπορούμε να μην επικοινωνήσουμε και σήμερα με τον λαό που δοκιμάζεται από διχαστικές κραυγές, με την κοινωνία που πληγώνει και πληγώνεται.

Θα ήταν υποκριτικό κι ανάξιο του πολιτισμού μας αν παριστάναμε τους ανήξερους, τους ανέγγιχτους και τελικά τους αδιάφορους, πάνω σε ένα θέμα που απασχολεί ολόκληρη την Ελλάδα.
Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή των γειτόνων μας που απομονώνουν τους εθνικιστές και τη ρητορική μίσους και στέλνουν μηνύματα φιλίας και αλληλεγγύης στον Ελληνικό λαό γυρίζοντας την πλάτη στην πατριδοκαπηλία, το τσίρκο με τους Βουκεφάλες και την ακροδεξιά. Ενώνουμε τη φωνή μας με τα εκατομμύρια των πολιτών του κόσμου που είναι έτοιμοι και έτοιμες να υπερασπιστούν την ελευθερία, τη φιλία, τη δημοκρατία και τις ανθρωπιστικές άξιες από άκρη σε άκρη του πλανήτη.
Στηρίζουμε την συμφωνία των Πρεσπών, σεβόμενοι την ανεξαρτησία και τα δικαιώματα των λαών. Στηρίζουμε τη συμφωνία γιατί δεν μας αρκεί να αναφερόμαστε μόνο στον ελληνικό πολιτισμό, αλλά να τον προστατεύουμε, να τον προάγουμε και να εκφραζόμαστε μέσα από τις βασικές του αρχές.
Θέλουμε μια Ελλάδα δημοκρατίας και διαλόγου, αντιθέσεων και συνθέσεων.
Είμαστε πολλοί και πολλές αυτοί που θα αγωνιστούν, θα διεκδικήσουν, θα παλέψουν για να μην γυρίσουμε πίσω. Στο σκοτάδι, στην ξενοφοβία, στον εθνικισμό, στην καταστολή, στον ολοκληρωτισμό.
Η "Συμφωνία των Πρεσπών" τερματίζει μια πολύχρονη διαμάχη μεταξύ δύο χωρών, προσφέροντας στην συνεργασία και στην αλληλεγγύη των λαών μας.

Έχουμε την ευκαιρία αντί να επικρατήσει ο σκοταδισμός να επικρατήσουν η δημιουργικότητα, η ανεκτικότητα, η αλληλεγγύη.

Δεν θέλουμε να παλεύουμε απλά για να διατηρήσουμε τις όποιες ελευθερίες μας, αλλά για να τις διευρύνουμε. Να χτίσουμε μια πιο ανοιχτή και δίκαιη κοινωνία για όλους μας.

Πρωτοβουλία ανθρώπων της Τέχνης & του Πολιτισμού

Ακολουθούν οι υπογραφές με αλφαβητική σειρά:

1. Μαρία Αγαθαγγελίδου , συν. Εκπαιδευτικός, Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης.

2. Κυριάκος Αγγελάκος, σκηνοθέτης

3. Τιμούλα Αδαμίχου , στιχουργός

4. Όλγα Αθανίτη, ηθοποιός-μεταφράστρια

5. Αλεξάνδρα Αϊδίνη , ηθοποιός

6. Ελένη Αλεξανδράκη, σκηνοθέτης

7. Ηλέκτρα Αλεξανδροπούλου, φωτογράφος

8. Αλέξης Αλεξίου, Σκηνοθέτης

9. Φιλάρετος Αλικαρίδης , συνταξιούχος πανεπιστημιακός

10. Ρήγας Αξελλός, ηθοποιός, δημ. σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων

11. Κωστής Αρμπουζης δικηγόρος Αθηνών

12. Κώστας Αυγέρης, σκηνοθέτης

13. Ηρακλής Βαβάτσικας, μουσικός

14. Πέτρος Βαγιόπουλος, συνθέτης

15. Αλέξης Βάκης, μουσικός

16. Δημήτρης Βάκης, σεναριογράφος

17. Βασίλης Βασιλάκης, ηθοποιός

18. Δημήτρης Βεριώνης, τραγουδοποιός

19. Ελένη Βιτάλη, τραγουδίστρια-συνθέτης-στιχουργός.

20. Κωνσταντίνα Βούλγαρη, σκηνοθέτις- σεναριογράφος

21. Δημήτρης Γεωργιάδης, ηθοποιός

22. Κώστας Γιαννάκης, μουσικός - ενορχηστρωτής

23. Αντώνης Γιαννακός, συγγραφέας

24. Χρήστος Γιαννόπουλος, συνθέτης-στιχουργός-τραγουδιστής

25. Έφη Γιαννοπούλου, μεταφράστρια - κριτικός

26. Λάγια Γιούργου, σκηνοθέτης

27. Γιώργος Γκόνος, κινηματογραφιστής - μοντέρ

28. Μαρία Γοργία, χορεύτρια, χορογράφος, σκηνοθέτις

29. Νίκος Γραικός , καθηγητής ελληνικών στο Παρίσι

30. Νίκος Δασκαλόπουλος, δημοσιογράφος

31. Παντελής Δεντάκης, ηθοποιός-σκηνοθέτης

32. Άντζελα Δημητρακάκη, συγγραφέας

33. Μάγκυ Δούση, σύμβουλος πολιτισμού και επικοινωνίας

34. Ρηνιώ Δραγασάκη, σκηνοθέτης

35. Μαρία Ευσταθιάδη, συγγραφέας και μεταφράστρια.

36. Μαρία Ευσταθιάδη, συγγραφέας-μεταφράστρια

37. Ζαχαρίας Ζαχαρίας ερμηνευτής

38. Γιάννης Ζευγώλης, μουσικός

39. Βάσια Ζήλου. ερμηνεύτρια

40. Κώστας Ζυρίνης σεναριογράφος, σκηνοθέτης

41. Βαγγέλης Θεοδωροπουλος , σκηνοθέτης - Καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

42. Έφη Θεοδώρου, σκηνοθέτης

43. Γιάννης Ιωάννου, συνθέτης - ενορχηστρωτής

44. Πέτρος Κακολύρης, εκδότης

45. Θρασύβουλος Καλαϊτζίδης, εικαστικός

46. Παναγιώτης Καλατζόπουλος, συνθέτης

47. Κώστας Καλδάρας, συνθέτης – στιχουργός

48. Έκτωρ Καλούδης Ηθοποιός ΚΘΒΕ

49. Ανδρονίκη Καλφοπούλου Καπιζιώνη, Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων, συνταξιούχος υπάλληλος του υπ. Πολιτισμού

50. Νίκος Καμτσής, σκηνοθέτης

51. Μαρία Κανελλοπούλου, ηθοποιός

52. Μαρία Κανελοπούλου, ερμηνεύτρια

53. Αργυρώ Καπαρού, ερμηνεύτρια

54. Άκης Καπράνος, μουσικός - κριτικός κινηματογράφου

55. Άννα Καραγεωργιάδου, ερευνήτρια

56. Μανώλης Καραντίνης, μουσικός

57. Ιωάννα Καρυστιάνη, συγγραφέας

58. Χριστόφορος Κάσδαγλης, συγγραφέας-δημοσιογράφος.

59. Βασιλική Κατριβάνου, ψυχοθεραπεύτρια, πρώην βουλευτής

60. Δημήτρης Κλαυδιανός - Μουσικός, μουσικολόγος, καθηγητής μουσικής

61. Αρετή Κοκκίνου, μουσικός

62. Μαρία Κομνηνού, πανεπιστημιακός, Πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος

63. Βασίλης Κουκαλάνη, ηθοποιός

64. Ρηνιώ Κουρδάκη ερμηνεύτρια

65. Κατερίνα Κουτσογιαννάκη, Πολιτικές Επιστήμες, Κοινωνική Θεωρία

66. Πόλυ Κρημνιώτη, δημοσιογράφος

67. Αχιλλέας Κυριακίδης, συγγραφέας-μεταφραστής

68. Αντώνης – Morgan Κωνσταντουδάκης, σκηνοθέτης

69. Μάνος Λαμπράκης, θεατρικός συγγραφέας

70. Φωτεινή Λαμπρίδη δημοσιογράφος - στιχουργός,

71. Ειρήνη Λεβίδη, Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

72. Γιώτα Λιαποπούλου ερμηνεύτρια

73. Νίκος Λογοθέτης μουσικοσυνθέτης

74. Αλέξανδρος Λογοθέτης, ηθοποιός

75. Μυρσίνη Λοϊζου

76. Ευγενία Λουπάκη, δημοσιογράφος

77. Γιώργος Μακρής, σεναριογράφος

78. Λιάνα Μαλανδρενιώτη, δημοσιογράφος – μουσικοκριτικός

79. Μανώλης Μαραγκούλης, Πρόεδρος Εφορείας Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

80. Λεωνίδας Μαριδάκης, τραγουδοποιός

81. Ισαβέλλα Μαυράκη, σκηνοθέτης

82. Έφη Μαχιμάρη, ποιήτρια- ραδιοφωνική παραγωγός

83. Ιωάννα Μεϊντάνη

84. Ευτυχία Μητρίτσα, ερμηνεύτρια

85. Κωστής Μουδάτσος ,Συγγραφέας

86. Αναστασία Μουτσάτσου, τραγουδίστρια

87. Ηλίας Μπενέτος, μουσικός παραγωγός

88. Αντώνης Μποσκοΐτης, δημοσιογράφος-σκηνθέτης

89. Τάκης Μπουρμάς συνθέτης

90. Νίκος Μωραΐτης, στιχουργός

91. Αφροδίτη Νικολαΐδου, Σύμβουλος - καθηγήτρια ΕΑΠ

92. Ανδιανός Νόνης, συνθέτης

93. Κώστας Ντάρας Πολιτισμολόγος - Λυών, Γαλλία

94. Νικολίτσα Ντρίζη, ηθοποιός

95. Πένη Ξενάκη, ερμηνεύτρια

96. Αλέξανδρος Οικονομίδης, δημοσιογράφος

97. Νίκος Οικονόμου, δισκογραφικός Παραγωγός /Εκδότης μουσικής

98. Μιχάλης Οικονόμου, ηθοποιός

99. Νίκος Παναγιωτόπουλος, συγγραφέας-σεναριογράφος

100. Μάκης Παπαδημητρίου, ηθοποιός

101. Βαγγέλης Παπαδόπουλος σκηνοθέτης, ζωγράφος

102. Χρίστος Παπαδόπουλος, στιχουργός-συγγραφέας

103. Νίνα Παπαευαγγέλλου, δικηγόρος Πνευματικών Δικαιωμάτων,

104. Γιάννης Παπαθύμνιος, ηθοποιός

105. Κωστής Παπαϊωάννου, τ.πρόεδρος της επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα

106. Θανάσης Παπακωνσταντίνου, συνθέτης-στιχουργός,

107. Κωνσταντίνος Παπανικολάου, Δημοσιογράφος πρ. Γενικός Διευθυντής ΑΝΤΕΝΑ Ραδιο.

108. Σταυρούλα Παπασπύρου, δημοσιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας

109. Ντάνα Παπαχρήστου, Μουσικός – Μουσικολόγος

110. Κρυσταλία Πατούλη, Σύμβουλςο Ψυχικής Υγείας- δημοσιογράφος

111. Παύλος Παυλίδης, τραγουδοποιός-ερμηνευτής

112. Ελένη Πορτάλιου ακαδημαϊκός – ποιήτρια

113. Όμηρος Πουλάκης, ηθοποιός

114. Αυγή Προγκίδη, χορογράφος

115. Θοδωρής Προδρομίδης, εικαστικός καλλιτέχνης, σκηνοθέτης

116. Βαγγέλης Ραπτόπουλος, συγγραφέας

117. Πάολα Ρεβενιώτη, κινηματογραφίστρια/ φωτογράφος

118. Ντόρα Ρίζο, εικαστικός

119. Πετρή Σαλπέα, ερμηνεύτρια

120. Γιώργος Σαμαντάς, κοινωνικός ανθρωπολόγος

121. Γιώργος Σαρηγιάννης, δημοσιογράφος

122. Δημήτρης Σκλάβος, σκηνοθέτης

123. Νίκος Σούλης, σκηνοθέτης

124. Πηνελόπη Σταυροπούλου, ηθοποιός - συγγραφέας

125. Θανάσης Συλιβός, εκδότης του Μετρονόμου

126. Λίνα Σωπιάδου-Δάρνακες,ερμηνεύτρια

127. Κοραλία Σωτηριάδου, μεταφραστρια.

128. Καλλιόπη Τακάκη, ηθοποιός

129. Κωνσταντίνος Ταχτσίδης, μουσικός – δημοσιογράφος

130. Ελπίδα Τοπάλογλου, ηθοποιός

131. Δέσποινα Τσαντέ, δημοσιογράφος

132. Θοδωρής Τσαπακίδης, συγγραφέας-μεταφραστής

133. Δημητρης Τσεκούρας, συγγραφέας

134. Θέκλα Τσελεπή, ραδιοφωνική παραγωγός

135. Ελένη Τσέτη,ερμηνεύτρια

136. Ματθαίος Τσιμιτάκης, δημοσιογράφος

137. Ελεάνα Τσίχλη, σκηνοθέτης

138. Βάσιας Τσοκόπουλος, ιστορικός, Πρόεδρος ΕΕΑ «Μαργαρίτα»

139. Μαρία Φασουλάκη δικηγόρος/σύμβουλος επικοινωνίας/ στιχουργός,

140. Τέλος Φίλης, συγγραφέας

141. Θεόδωρος Φίλος, συγγραφέας – σκηνοθέτης

142. Ελένη Φωτάκη, στιχουργός

143. Φωτεινή Παπαζογλου ερμηνεύτρια -στιχουργός

144. Μενέλαος Χαραλαμπίδης, ιστορικός

145. Χαράλαμπος, Χαράλαμπος Ιμβρίδης Γραφείο επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων δήμου Νεάπολης- Συκεών

146. Χάρης Μαυρουδής , ηθοποιός

147. Χάρης Τζωρτζάκης, ηθοποιός

148. Γιάννης Χάρης, μεταφραστής

149. Πόλυ Χατζημανωλάκη, συγγραφέας

150. Βαγγέλης Χατζησίμος, λυρικος καλλιτεχνης

151. Άννα Χατζησοφια, συγγραφέας-ηθοποιός

152. Χρήστος Χαντζής

153. Χρυσούλα Χρήστου, σκηνοθέτης - ηθοποιός

154. Γιώργης Χριστοδούλου τραγουδοποιός - ερμηνευτής

155. Βάσω Χριστοδούλου, φιλόλογος

156. Δημήτρης Χριστόπουλος, φιλόλογος

157. Γιώργος Χρονάς, ποιητής- εκδότης

158. Άννυ Ψάρρα, Αντ/δρος Δ. Π. Λ.-Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα


215 Πανεπιστημιακοί υπέρ της Συμφωνίας: Κλείνει μια πληγή που κακοφόρμισε

«Η Συμφωνία των Πρεσπών κλείνει μια χαίνουσα πληγή που αφέθηκε να κακοφορμίσει για τρεις δεκαετίες. Είναι μια έντιμη Συμφωνία και ένας προωθητικός συμβιβασμός που προασπίζεται το μέλλον των λαών των δυο χωρών με ειρήνη, αλληλεγγύη και συνανάπτυξη», υπογραμμίζουν 215 άνθρωποι του Πνεύματος και των Τεχνών ( πανεπιστημιακοί, στην πλειονότητά τους).

Και συνεχίζουν: «Η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό (Βόρεια Μακεδονία), έναντι όλων και με συνταγματική αναθεώρηση, καλύπτει πλήρως τις πάγιες ελληνικές θέσεις, ενώ αποδεικνύει έμπρακτα τη βούληση της γειτονικής χώρας για ειρηνική συνύπαρξη των δυο λαών.

Ζούμε σε μια περίοδο όπου βιώνουμε επώδυνα στην Ευρώπη την άνοδο της ακροδεξιάς και του εθνικισμού.

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι από τα ελάχιστα παρήγορα γεγονότα αυτής της περιόδου σε όλη των Ευρώπη. Και χαιρετίστηκε ευρύτερα σαν τέτοια.

Γι’ αυτό ακριβώς και τη στηρίζουμε, ανεξαρτήτως των πολιτικών μας απόψεων».

Ακολουθούν οι υπογράφοντες/υπογράφουσες:

ΑΓΓΕΛΙΔΗ ΑΝΤΟΥΑΝΕΤΤΑ, Σκηνοθέτης

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΑΠΘ

ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΧΑΡΗΣ, Παν/μιο Ιωαννίνων

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΘΗΝΑ, Πάντειο Παν/μιο

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΑΠΘ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ Παν/μιο Πατρών

ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ, Πάντειο Παν/μιο

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΟΣ, ΑΠΘ

ΑΣΤΡΙΝΑΚΗ ΡΑΝΙΑ, Πάντειο Παν/μιο

ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ – ΚΟΛΩΝΙΑ ΣΟΦΙΑ, ΕΜΠ

ΑΥΓΗΤΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ, Παν/μιο Δυτικής Μακεδονίας

ΑΧΕΙΜΑΣΤΟΣ ΜΥΡΩΝ, Παν/μιο Κρήτης

ΒΑΓΕΝΑΣ ΘΟΔΩΡΗΣ, ΕΑΠ

ΒΑΛΝΤΕΝ ΡΕΑ, Θεωρητικός Κιν/φου

ΒΑΛΝΤΕΝ ΣΩΤΗΡΗΣ, Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, Συγγραφέας

ΒΑΦΕΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, Σκηνοθέτης

ΒΑΦΕΑΣ ΝΙΚΟΣ, Παν/μιο Κρήτης

ΒΕΜΜΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, Γεωπονικό Παν/μιο

ΒΕΝΤΟΥΡΑΣ ΕΡΡΙΚΟΣ, Παν/μιο Δυτικής Αττικής

ΒΙΔΑΛΗ ΣΟΦΙΑ, Πάντειο Παν/μιο

ΒΟΓΛΗΣ ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ, Παν/μιο Θεσσαλίας

ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΑΠΘ

ΒΡΑΧΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΤΕΙ Θεσσαλίας

ΓΑΛΑΝΑΚΗ ΡΕΑ, Συγγραφέας

ΓΑΛΑΝΗ ΜΑΡΩ, Παν/μιο Πατρών

ΓΑΛΑΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, Παν/μιο Ιωαννίνων

ΓΑΡΟΥΦΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ, Παν/μιο Ιωαννίνων

ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ ΗΛΙΑΣ, Παν/μιο Κρήτης

ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ ΣΠΥΡΟΣ, Παν/μιο Ιωαννίνων

ΓΙΑΝΙΣΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ, Παν/μιο Κρήτης

ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ ΣΑΒΙΝΑ, Τραγουδίστρια

ΓΙΑΝΝΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, Συγγραφέας

ΓΙΑΝΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΗΣ, Ομότιμος Καθηγητής Παντείου

ΓΚΑΣΤΙΝ ΜΑΡΚΟ, Σκηνοθέτης

ΓΚΙΓΚΟΠΟΥΛΟΣ ΦΟΙΒΟΣ, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ

ΓΚΙΟΥΡΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, Παν/μιο Κρήτης

ΔΑΓΔΙΛΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, Παν/μιο Μακεδονίας

ΔΑΦΑΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΕΜΠ

ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗ ΡΕΑ, ΕΚΠΑ

ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Παν/μιο Ιωαννίνων

ΔΕΛΙΟΤΖΑΚΗΣ ΜΕΝΟΣ, Σκηνοθέτης

ΔΗΜΑΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ, Παν/μιο Αιγαίου

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, Παν/μιο Αιγαίου

ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, Παν/μιο Δυτικής Μακεδονίας

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, Πάντειο Παν/μιο

ΔΗΜΟΥ ΝΙΚΟΣ, Συγγραφέας

ΔΙΒΑΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΑΠΘ

ΔΟΞΙΑΔΗΣ ΚΥΡΚΟΣ, ΕΚΠΑ

ΔΟΥΚΑ ΜΑΡΩ, Συγγραφέας

ΖΑΓΚΟΥΡΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, Ομότιμος Καθηγητής Παν/μιου Πατρών

ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, Παν/μιο Πατρών

ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ΦΙΛΑΡΕΤΗ, Παν/μιο Πατρών

ΖΙΑΚΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΑΠΘ

ΗΡΑΚΛΕΙΔΗΣ ΑΛΕΞΗΣ, Πάντειο Παν/μιο

ΘΕΟΔΩΡΊΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, Ε.Κ.Π.Α

ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ, Ε.Κ.Π.Α.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, Ηθοποιός

ΘΕΟΤΟΚΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, Παν/μιο Αιγαίου

ΘΕΟΤΟΚΑΣ ΝΙΚΟΣ, Πάντειο Παν/μιο

ΘΩΜΑΪΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, Τραγουδιστής

ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΝΕΣΤΩΡ, ΤΕΙ Αθήνας

ΚΑΜΤΣΙΔΟΥ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ, ΑΠΘ - Πρόεδρος ΕΚΔΑ

ΚΑΝΝΕΡ ΕΦΗ, Ε.Κ.Π.Α.

ΚΑΛΑΠΟΔΗ ΑΛΕΚΑ, ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΥ ΓΛΥΚΕΡΙΑ, ΑΠΘ

ΚΑΟΥΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, Παν/μιο Πατρών

ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ, ΕΚΠΑ

ΚΑΡΑΚΑΤΣΟΥΛΗ ΑΝΝΑ, Ε.Κ.Π.Α.

ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΑΚΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ, Ε.Κ.Π.Α.

ΚΑΡΑΜΕΣΙΝΗ ΜΑΡΙΑ, Πάντειο Παν/μιο

ΚΑΡΠΟΖΗΛΟΣ ΚΩΣΤΗΣ, Ιστορικος, Αρχεία Συγχρ. Κοινωνικής Ιστορίας

ΚΑΥΓΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΤΕΙ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΟΣ

ΚΕΣΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, Παν/μιο Κρήτης

ΚΙΟΥΒΡΕΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, Ερευνητής /ΕΜΠ

ΚΟΝΤΑΞΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΤΕΙ Κρήτης

ΚΟΡΜΠΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, Παν/μιο Πατρών

ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΗ ΑΘΗΝΑ, ΑΠΘ

ΚΟΤΖΙΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ, Συγγραφέας-Κριτικός

ΚΟΥΒΕΛΑΣ ΗΛΙΑΣ, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Παν/μιου Πατρών

ΚΟΥΓΚΟΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΑΠΘ

ΚΟΥΖΕΛΗΣ ΜΑΚΗΣ, ΕΚΠΑ

ΚΟΥΚΚΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΝΑ, Παν/μιο Ιωαννίνων

ΚΟΥΛΟΥΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, Πάντειο Παν/μιο

ΚΟΥΜΠΟΥΡΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, Παν/μιο Κρήτης

ΚΟΥΝΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, Σκηνοθέτης

ΚΟΥΝΕΝΟΥ ΚΑΛΙΟΠΗ, ΑΣΠΑΙΤΕ

ΚΟΥΡΑΚΗΣ ΤΑΣΟΣ, Πανεπιστημιακός, Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής

ΚΟΥΡΝΙΑΤΗ ΑΝΘΗ-ΜΑΡΙΑ, ΕΜΠ

ΚΟΥΤΟΥΓΚΟΣ ΑΡΗΣ, ΕΜΠ

ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΤΕΙ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΟΣ

ΚΟΥΤΣΟΥΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, Γεωπονικό Παν/μιο

ΚΡΕΣΤΕΝΙΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΑΠΘ

ΚΥΠΑΡΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΑΠΘ

ΚΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΙΚΟΣ, Μουσικοσυνθέτης

ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ, Παν/μιο Πατρών

ΚΥΡΙΑΚΑΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ, Παν/μιο Ιωαννίνων

ΛΑΒΡΑΝΟΥ ΑΛΙΚΗ, Παν/μιο Κρήτης

ΛΑΔΑ ΣΑΣΑ, ΑΠΘ

ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΛΑΣΠΙΔΟΥ ΧΡΥΣΗ, Παν/μιο Θεσσαλίας

ΛΕΙΔΙΝΟΣ ΙΑΣΩΝ, Ποιητής

ΛΕΚΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, Ε.Κ.Π.Α

ΛΕΟΝΤΣΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ

ΛΕΟΤΣΙΝΗ ΕΛΕΝΗ, Παν/μιο Ιωαννίνων

ΛΙΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, Ιστορικός, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ

ΛΙΟΠΑ ΤΣΑΚΑΛΙΔΟΥ ΑΓΛΑΪΑ, ΤΕΙ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΟΣ

ΛΟΓΙΑΔΗΣ ΜΙΛΤΟΣ, Μαέστρος-Πανεπιστημιακός

ΛΟΥΛΟΥΔΗ ΜΑΡΙΑ, Παν/μιο Ιωαννίνων

ΛΥΜΠΕΡΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Παν/μιο Κρήτης

ΜΑΓΚΛΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΕΜΠ

ΜΑΖΩΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, Σκηνοθέτης-Παραγωγός

ΜΑΚΡΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ

ΜΑΜΑΛΑΚΗ ΑΥΓΗ, Ερευνήτρια Ινστιτούτου Παστέρ

ΜΑΝΘΟΣ ΝΙΚΟΣ, Παν/μιο Ιωαννίνων

ΜΑΝΘΟΥΛΗΣ ΡΟΒΗΡΟΣ, Σκηνοθέτης

ΜΑΡΚΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΕΜΠ

ΜΑΡΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΙΚΗ, ΕΔΙΠ ΑΠΘ

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΝΟΤΗΣ, Μουσικοσυνθέτης

ΜΕΡΑΝΤΖΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, Τραγουδιστής

ΜΗΤΡΟΥΣΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, Ηθοποιός

ΜΙΣΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΑ, ΑΠΘ

ΜΟΥΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, Ε.Κ.Π.Α

ΜΟΥΡΙΚΗ ΠΑΝΔΩΡΑ , Σκηνοθέτης-Εικαστικός

ΜΠΑΛΤΖΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΕΔΙΠ ΑΠΘ

ΜΠΑΣΙΟΥΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Παν/μιο Ιωαννίνων

ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, Συγγραφέας

ΜΠΟΓΡΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, Παν/μιο Δυτικής Αττικής

ΜΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΝΙΚΟΣ, Στιχουργός

ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ, Παν/μιο Κρήτης

ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΑΠΘ

ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ

ΝΟΥΛΗ ΕΥΓΕΝΙΑ, Παν/μιο Ιωαννίνων

ΝΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΘΩΜΑΣ, Παν/μιο Κρήτης

ΝΟΥΤΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Ομότιμος Καθηγητής Παν/μιου Ιωαννίνων

ΝΤΟΒΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ, Παν/μιο Ιωαννίνων

ΞΥΓΚΑΚΗ ΣΟΦΙΑ, Μεταφράστρια-Αρθρογράφος

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΚΗΣ, Καθηγητής Εθν. Σχολής Δημόσιας Υγείας

ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΣ, ΕΜΠ

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ, ΤΕΙ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΟΣ

ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΕΛΙΖΑ, Οικονομολόγος

ΠΑΠΑΔΕΛΗ ΧΡΥΣΑ, ΕΔΙΠ ΑΠΘ

ΠΑΠΑΔΙΟΔΩΡΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, Πάντειο Παν/μιο

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΑΠΘ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΗ, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΑ, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών

ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ, ΑΠΘ

ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΩΣΤΗΣ, Εκπαιδευτικός, τ. Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, Παν/μιο Ιωαννίνων

ΠΑΠΑΠΑΥΛΟΥ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΟΥ ΤΖΕΛΑ, ΑΠΘ

ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ, Πάντειο Παν/μιο

ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ, ΑΠΘ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ

ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΕΚΠΑ

ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, Παν/μιο Κρήτης

ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΑΠΘ

ΠΕΡΔΙΚΟΥΡΗ ΕΛΕΝΗ, Παν/μιο Πατρών

ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΚΗ ΝΟΤΑ, ΕΛΚΕΘΕ

ΠΕΣΜΑΖΟΓΛΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, Πάντειο Παν/μιο

ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, Παν/μιο Ιωαννίνων

ΠΛΑΪΤΗ ΒΑΝΤΑ, ΕΛΚΕΘΕ

ΠΛΑΤΥΡΑΧΟΣ ΝΙΚΟΣ, Συνθέτης

ΠΟΔΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΕΛΚΕΘΕ

ΠΟΛΙΤΗ ΤΖΙΝΑ, Ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ

ΠΟΥΡΝΑΡΗ ΜΑΡΙΑ, Παν/μιο Ιωαννίνων

ΡΙΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, Ε.Κ.Π.Α.

ΡΙΖΟΣ ΣΠΥΡΟΣ, Γεωπονικό Παν/μιο

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, Παν/μιο Ιωαννίνων

ΣΑΚΟΥΛΑ ΕΛΕΝΗ, Παν/μιο Πατρών

ΣΑΛΑΒΑΝΟΥ ΑΙΜΙΛΙΑ, Ιστορικός

ΣΑΝΤΟΥΡΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ, Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ ΝΙΚΟΣ, Συγγραφέας

ΣΕΡΕΜΕΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, Παν/μιο Αιγαίου

ΣΙΓΑΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΑΠΘ

ΣΠΑΘΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ, ΕΜΠ

ΣΠΟΥΡΔΑΛΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΕΚΠΑ

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΑΠΘ

ΣΤΑΜΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ,ΑΠΘ

ΣΤΑΜΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ

ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ ΑΘΗΝΑ, ΕΜΠ

ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΑΜΠΡΟΣ, Συντ. Παν/μιου Ιωαννίνων

ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΑΡΗΣ, ΑΠΘ

ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ Α. ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΕΚΠΑ

ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ, ΑΠΘ

ΤΕΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Καθηγητής ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης

ΤΕΡΠΕΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΕΛΚΕΘΕ

ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, Παν/μιο Ιωαννίνων

ΤΖΙΜΟΓΙΑΝΝΑ ΑΛΕΚΑ, Ομότιμη Καθηγήτρια ΤΕΙ Αθήνας

ΤΖΟΥΓΚΡΑΚΗ ΧΡΥΣΑ, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ

ΤΟΥΛΙΑΤΟΣ ΝΙΚΟΣ, ΣΥΝΘΕΤΗΣ

ΤΡΑΝΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ, ΕΔΙΠ ΑΠΘ

ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, Ειδικός Τεχνικός Επιστήμονας, ΙΤΕ

ΤΣΑΦΤΑΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ, ΕΚΠΑ, Μουσικός

ΤΣΙΚΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, Παν/μιο Ιωαννίνων

ΤΣΙΛΙΚΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΕΜΠ

ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ

ΤΣΟΥΚΑΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, Παν/μιο Ιωαννίνων

ΦΑΡΑΚΛΑΣ ΓΙΩΡΓΙΑ, Πάντειο Παν/μιο

ΦΟΥΡΤΟΥΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, Πάντειο Παν/μιο

ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΑΠΘ

ΦΥΣΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, Συγγραφέας

ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ

ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΜΑΧΗ, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών

ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

ΧΑΤΖΗΛΟΥΚΑΣ ΣΤΑΘΗΣ, Παν/μιο Ιωαννίνων

ΧΟΛΗ – ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΔΩΡΑ, ΑΠΘ

ΧΟΥΖΟΥΡΗ ΕΛΕΝΑ, Συγγραφέας

ΨΑΡΡΑ ΣΤΕΛΛΑ, ΕΛΚΕΘΕ

ΨΥΛΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΑΠΘ

ΨΥΛΛΟΣ ΣΤΑΘΗΣ, ΕΚΠΑ

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών 373 άνθρωποι του Πνεύματος και του Πολιτισμού"

Νέα αύξηση φορολογίας στα τσιγάρα -Πόσο θα κοστίζουν

Δεν έχει τέλος η αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα, καθώς η τιμή τους θα αυξηθεί κι άλλο μέχρι το τέλος του μήνα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργου Πιτσιλή, θα υπάρξει νέα αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα, της τάξης του 2,2%, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από το τέλος του μήνα.

Οι φόροι στα τσιγάρα επιβάλλονται στη λιανική και όχι στη χονδρική τιμή.

Υπενθυμίζεται πως η τιμή λιανικής των τσιγάρων δεν καθορίζεται από την προσφορά και τη ζήτηση στην αγορά, αλλά από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων που προσδιορίζει τη μέση τιμή πώλησης.

Η σταθμισμένη μέση τιμή λιανικής για χίλια τσιγάρα (1 Φορολογική Μονάδα) είναι στα 204,78 ευρώ αλλά σύμφωνα με απόφαση του κ. Πιτσιλή, από τις 31 Ιανουαρίου θα αυξηθεί στα 209,06 ευρώ ανά φορολογική μονάδα.

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει πως θα έχουμε αύξηση περίπου 2,2%.

Έτσι ένα πακέτο με 20 τσιγάρα που σήμερα στοιχίζει περίπου 4,10 ευρώ («θεωρητικά» 4,0956€) από τις 31 Ιανουαρίου θα κοστίζει 4,18 ευρώ (4,1812€ προ στρογγυλοποίησης).

Στα 4,0956 ευρώ εμπεριέχεται ήδη ειδικός φόρος κατανάλωσης ύψους 2,71 ευρώ και ΦΠΑ 0,75 ευρώ που αφήνουν περιθώριο κέρδους 0,54 ευρώ για όλους όσοι μετέχουν στην παραγωγή και την νόμιμη διακίνηση.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα αύξηση φορολογίας στα τσιγάρα -Πόσο θα κοστίζουν"

Προκαλεί το «Ουράνιο Τόξο»: Είμαστε μέλη εθνικής Μακεδονικής μειονότητας στη Βόρεια Ελλάδα

Προκαλούν τα μέλη του σλαβόφωνου κόμματος “Ουράνιο Τόξο” μιλώντας για “εθνική Μακεδονική μειονότητα στη βόρεια Ελλάδα” ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή η συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Με ανάρτησή του στο facebook ο επικεφαλής του σλαβόφωνου φορέα με έδρα την Φλώρινα Παύλος Βοσκόπουλος εμφανώς με ειρωνική διάθεση αναφέρει ότι “τα μέλη της εθνικής Μακεδονικής μειονότητας στη βόρεια Ελλάδα και ειδικά στο κόμμα ΕΕΣ-ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ” είναι έτοιμα να βοηθήσουν την Ελλάδα στην “ιδεολογική της μεταρρύθμιση σχετικά με τη σύγχρονη Ελληνική εθνική ταυτότητα”. 

Οπως σημειώνει ο κ. Βοσκόπουλος, η βοήθεια αυτή μπορεί να παρασχεθεί και στους “Βορειοελλαδίτες συμπολίτες που θέλουν να επιθυμούν να δηλώνουν Έλληνες και Μακεδόνες με ελληνική εθνική συνείδηση... Αυτοί Έλληνες-Μακεδόνες αν το επιθυμούν, (στο εξωτερικό είναι απλά Έλληνες), εμείς Μακεδόνες-Μακεδόνες ως μέλη της εθνικής Μακεδονικής μειονότητας στη βόρεια Ελλάδα”....Όπως λέμε Καρέτα-Καρέτα...”. 

Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Βοσκόπουλου έχει ως εξής: 

“Και μετά την επικύρωση της Συμφωνίας στην Ελληνική Βουλή και το ανάλογο Νατοϊκό Πρωτόκολλο ώστε η γειτονική χώρα θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ σύντομα..."σφραγίδα" σταθεροποίησης της χώρας στη περιοχή... Εμείς τα μέλη της εθνικής Μακεδονικής μειονότητας στη βόρεια Ελλάδα και ειδικά στο κόμμα ΕΕΣ-ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ, είμαστε ανοιχτοί και με καλή διάθεση να βοηθήσουμε τη χώρα μας την Ελλάδα να κάνει την ιδεολογική της μεταρρύθμιση σχετικά με τη σύγχρονη Ελληνική εθνική ταυτότητα. Ακόμη και τους Βορειοελλαδίτες συμπολίτες που θέλουν να επιθυμούν να δηλώνουν Έλληνες και Μακεδόνες με ελληνική εθνική συνείδηση, είμαστε ικανοί και αυτούς να τους βοηθήσουμε να προβληματιστούν για το εθνικό τους (μας) αφήγημα-Ευαγγέλιο που χρόνια ακούνε...Αυτοί Έλληνες-Μακεδόνες αν το επιθυμούν, (στο εξωτερικό είναι απλά Έλληνες), εμείς Μακεδόνες-Μακεδόνες ως μέλη της εθνικής Μακεδονικής μειονότητας στη βόρεια Ελλάδα. Όλοι βέβαια Έλληνες πολίτες. Όπως λέμε Καρέτα-Καρέτα, επίσης ως τελευταίοι των Μοϊκανών και "Τοξότες" ταυτόχρονα, ενεργά βοηθάμε την Ελλάδα να απαλλαγεί από τα εθνικά της κόμπλεξ μεταξύ αυτών το Μακεδονικό. Со здравје...Με τις υγείας σας”.

OURANIO_TOXO
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκαλεί το «Ουράνιο Τόξο»: Είμαστε μέλη εθνικής Μακεδονικής μειονότητας στη Βόρεια Ελλάδα"

Ο Κατρούγκαλος κατέθεσε το επίσημο κείμενο του Συντάγματος της ΠΓΔΜ

Το επίσημο κείμενο του συντάγματος της πΓΔΜ κατέθεσε πριν από λίγο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τον σάλο στη Βουλή από την αντιπολίτευση.

Eίναι το συνταγματικό κείμενο που ισχύει σήμερα, χωρίς τις τροποποιήσεις, για τις οποίες πάντως η Βουλή έχει λάβει γνώση με τη ρηματική διακοίνωση. Είναι η συνταγματική πρακτική στην πΓΔΜ που επιβάλλει οι τροποποιήσεις να μην ενσωματώνονται αλλά να παρατίθενται στο τέλος του κειμένου, επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός.

«Μολονότι έδωσα διευκρινίσεις, για τον Τύπο με τον οποίο γίνονται οι συνταγματικές αναθεωρήσεις στη γείτονα χώρα, ότι δηλαδή δεν ενσωματώνονται και δεν κωδικοποιούνται, εξακολουθεί η ΝΔ να εγείρει θέμα ενόψει του του ότι χθες δεν είχα επίσημο κείμενο του συντάγματος. Καταθέτω λοιπόν, για τα πρακτικά, το επίσημο κείμενο του συντάγματος της πΓΔΜ όπου φαίνεται και αποδεικνύεται ότι η συνταγματική πρακτική που ακολουθείται στη χώρα αυτή, είναι να μην ενσωματώνονται και να μην κωδικοποιούνται οι αναθεωρήσεις στο κείμενο αλλά να παρατίθενται στο τέλος του ιστορικού κειμένου που παραμένει αναλλοίωτο.

Μολονότι επίσης το έχω πει πολλές φορές το επαναλαμβάνω επειδή βλέπω να διαστρεβλώνεται. Έχω καταθέσει και το σύνολο των συνταγματικών τροποποιήσεων σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών που περιλαμβάνεται στη ρηματική διακοίνωση», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Κατρούγκαλος κατέθεσε το επίσημο κείμενο του Συντάγματος της ΠΓΔΜ "

Mαρινάκης: «Στέλνουμε μήνυμα αντίστασης για το ξεπούλημα της χώρας»

Ο συνδυασμός «Πειραιάς Νικητής» πραγματοποίησε χθες μια μεγάλη εκδήλωση με αφορμή το νέο έτος, στην κατάμεστη αίθουσα RED 1925 του γηπέδου «Γ. Καραϊσκάκης». Τα στελέχη του συνδυασμού, παλαιοί και νέοι υποψήφιοι, παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και αντάλλαξαν ευχές για το νέο έτος.

Ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης ανέφερε στην ομιλία του ότι το 2014 ξεκίνησε μια συλλογική προσπάθεια, προκειμένου να πάει μπροστά η πόλη, η οποία βρισκόταν σε μια στασιμότητα, επισημαίνοντας ότι έγινε ένας σύντομος προεκλογικός αγώνας, ο οποίος στέφθηκε με επιτυχία. Αναφορικά με το έως τώρα έργο της δημοτικής αρχής, ανέφερε ότι έχουν γίνει ή έχουν δρομολογηθεί αρκετά από όσα είχαν υποσχεθεί στους πειραιώτες και ότι είχαν εξηγήσει μάλιστα και τους τρόπους με τους οποίους θα έβρισκαν χρηματοδότηση για να υλοποιηθούν αυτά τα έργα.

Ο κ. Μώραλης τόνισε ότι η δημοτική αρχή διοίκησε τον Δήμο με ευγένεια και σεβασμό, δίνοντας στον Πειραιά μια εξωστρέφεια, την οποία είχε ανάγκη. Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν ξεκίνησε νωρίτερα η υλοποίηση των έργων της ΟΧΕ, μίλησε για τις γνωστές καθυστερήσεις και αγκυλώσεις της κεντρικής διοίκησης, καθώς το ΦΕΚ για τη χρηματοδότηση δημοσιεύθηκε μόλις τον Μάρτιο του 2018.

Παρόλα αυτά, ανέφερε, ως δημοτική αρχή διασφάλισαμε 80 εκατομμύρια ευρώ και 30 εκατομμύρια από ευρωπαϊκούς πόρους μέσω Περιφέρειας Αττικής, τα οποία θα χρησιμοποιήσει η παρούσα και η επόμενη δημοτική αρχή.

Μίλησε επίσης για τα μεγάλα θέματα του Πειραιά που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα για δεκαετίες και τα οποία δρομολόγησε η δημοτική αρχή. Για το Μικρολίμανο, τόνισε ότι εντός των επόμενων ημερών βγαίνει ο διαγωνισμός στον αέρα, επισημαίνοντας ότι με την ανάπλαση το Μικρολίμανο θα γίνει ένα από τα πιο ωραία σημεία του Λεκανοπεδίου για τους Πειραιώτες, τους επισκέπτες και τους τουρίστες.

Για το θέμα των δικαστηρίων στην πρώην Ράλλειο, τόνισε ότι ελπίζει να έχει σύντομα νέα από την κυβέρνηση και ότι θα υποστηρίξουν την άποψή τους για μετεγκατάσταση στη Ράλλειο, αλλά θα εξετάσουν ως συνδυασμός τη θέση τους τον Μάϊο στο πρόγραμμα τους.

Για την αξιοποίηση του Πύργου ανέφερε ότι σε έναν μήνα βγαίνει στον αέρα διεθνής διαγωνισμός και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει ανάδοχος.

Για την ανάπλαση στον Άγιο Διονύση ανέφερε ότι έχει γίνει μια εξαιρετική μελέτη από τον Δήμο γι' αυτή τη μεγάλη έκταση, η οποία χρηματοδοτείται με 15 εκατομμύρια ευρώ από την Περιφέρεια, επισημαίνοντας πως το έργο θα αλλάξει εντελώς τον χαρακτήρα της περιοχής, αλλά και τη ζωή των δημοτών που κατοικούν κοντά στην περιοχή της ανάπλασης στην 5η δημοτική κοινότητα.

Ο κ. Μώραλης ανέφερε ότι έχουν γίνει βήματα στα θέματα της καθημερινότητας, τονίζοντας ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικές ελλείψεις, καθώς πρόκειται για ένα δυναμικό πεδίο, το οποίο απαιτεί συνεχή επίβλεψη. Επιπλέον, τόνισε ότι η δημοτική αρχή πρέπει να δώσει μεγαλύτερο βάρος σε αυτά τα θέματα, όμως και οι πολίτες πρέπει να συμπεριφέρονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να βοηθούν με την προσπάθεια που καταβάλλει η δημοτική αρχή.

Σχετικά με την κοινωνική πολιτική, ο κ. Μώραλης αναφέρθηκε στη μείωση των ανταποδοτικών τελών κατά 10% στην οποία προχώρησε η δημοτική αρχή, τονίζοντας ότι τα χρήματα που πλήρωναν οι δημότες ήταν υψηλά και δεν αντιστοιχούσαν στις υπηρεσίες που λάμβαναν. Αναφέρθηκε στην επαναλειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου που είχε κλείσει, στις παροχές από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, αλλά και στις μεγάλες χορηγίες του Ολυμπιακού και της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, με τις οποίες σιτίζονται σε μόνιμη βάση 268 άπορες οικογένειες.

Ο κ. Μώραλης αναφέρθηκε και στους 6.000 πρόσφυγες, τους οποίους είχε αφήσει αβοήθητη η κυβέρνηση επί έξι μήνες στο λιμάνι του Πειραιά και τους οποίους φρόντισε ο Δήμος, με τη βοήθεια του Ολυμπιακού, της Εκκλησίας και την κινητοποίηση και άλλων φορέων και πολιτών.

Μιλώντας για τις αθλητικές υποδομές, ο κ. Μώραλης είπε ότι ανακαινίστηκαν ή ανακαινίζονται όλοι οι υπάρχοντες αθλητικοί χώροι στην πόλη και τόνισε την ανάγκη να φτιαχτεί νέο κολυμβητήριο, λέγοντας πως πιστεύει ότι μέχρι τον Φεβρουάριο θα υπάρχει το οικόπεδο, κάτι το οποίο είναι πολύ δύσκολο στον Πειραιά. Ανέφερε ότι η κατασκευή σκοπευτηρίου ξεκινάει και πως είναι αισιόδοξος ότι μέχρι τον Μάιο μπορεί να έχουν γίνει τα εγκαίνια.

Τέλος, αναφέρθηκε στη λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, τονίζοντας ότι κατάφεραν να αυξήσουν τα έσοδα και να μειώσουν τα έξοδα. Ο κ. Δήμαρχος ανέφερε ότι το Δημοτικό Θέατρο συγκαταλέγεται στα δύο-τρία καλύτερα της χώρας, με σημαντικές παραστάσεις και συντελεστές, ότι έχει ανοίξει για όλη την πόλη του Πειραιά και ότι είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είναι υπερήφανοι.

Ο κ. Μώραλης τόνισε ότι αυτό που έλειπε από τον Πειραιά τόσα χρόνια ήταν ένα μακρόπνοο στρατηγικό σχέδιο για το τι πρέπει να γίνει στην πόλη, το οποίο και έπραξε η παρούσα δημοτική αρχή και έτυχε της καθολικής αναγνώρισης από τις παραγωγικές τάξεις, τα επιμελητήρια, την Περιφέρεια, τους συλλόγους και πολλούς φορείς.

Ο κ. Μώραλης αναφέρθηκε στην αρωγή του Ολυμπιακού προς τον Δήμο και την πόλη του Πειραιά. Εξέφρασε την άποψη ότι αυτό θα αποτελέσει πεδίο προεκλογικής αντιπαράθεσης στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, καθώς κάποιοι ενοχλούνται από την ενασχόληση του κ. Μαρινάκη με τον Πειραιά, είτε επειδή έχουν προσωπικά είτε πολιτικά θέματα μαζί του. Ο κ. Μώραλης εξέφρασε την επιθυμία να υπήρχαν και άλλοι άνθρωποι με παρόμοια οικονομική επιφάνεια, που να μπορούσαν να δώσουν στην πόλη που αγαπούν το κάτι παραπάνω.

Σχετικά με το λιμάνι του Πειραιά, ο κ. Μώραλης εξέφρασε την άποψη ότι θα αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης και για αυτή την προεκλογική περίοδο, καθώς ο υποψήφιος του Σύριζα το έχει κάνει και πάλι σημαία, κάτι το οποίο χαρακτήρισε ως τον απόλυτο παραλογισμό.

Όπως είπε ο κ. Μώραλης, δέχεται κριτική από την παράταξη που έχει αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή ως Δήμαρχος δεν αντιστάθηκε στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, την ίδια ώρα που ο τότε επικεφαλής της, δέχτηκε να είναι υπουργός ναυτιλίας και υπέγραφε την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Ο κ. Μώραλης εξέφρασε την άποψη ότι οι πολίτες εκτιμούν την ειλικρίνεια και όσους έχουν σταθερή άποψη και έχουν βαρεθεί όλους όσοι αλλάζουν απόψεις, ανάλογα με το αν είναι στην κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση.

Είπε επίσης ότι μετά την υπογραφή της σύμβασης επέλεξε τη διαπραγμάτευση, έτσι ώστε να αποκομίσει η πόλη του Πειραιά όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Τόνισε μάλιστα πως πέτυχε να αποδίδεται για πρώτη φορά αντισταθμιστικό όφελος στην πόλη από τη λειτουργία του λιμανιού, ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, αυξανόμενο, ανάλογα με τον τζίρο του ΟΛΠ, καθώς και να υπάρχει μια διαβούλευση για τις προαιρετικές επενδύσεις του ΟΛΠ.

Ανέφερε επίσης ότι ως δημοτική αρχή έχουν κάποιες αντιρρήσεις για το Master plan, όπως είναι η δημιουργία μεγάλου εμπορικού κέντρου εντός της χερσαίας λιμενικής ζώνης και τα ύψη των κτηρίων, τα οποία θα πρέπει να είναι εναρμονισμένα με την πόλη, καθώς και την απαίτησή του για την εκπόνηση των κατάλληλων μελετών για την επέκταση της κρουαζιέρας στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Επιπλέον, τόνισε ότι προσωπικά δεν είναι εναντίον της επένδυσης και ότι η πόλη έχει να κερδίσει πολλά, αρκεί να απαντήσει οργανωμένα, με προτάσεις και με ήπιο τρόπο σε αυτά τα οποία διαφωνεί.

Αναφορικά με τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Μώραλης ανέφερε ότι κάποιοι θέλουν να επιβάλουν από τώρα την προεκλογική περίοδο με άκομψο τρόπο. Τόνισε ότι ο Πειραιάς Νικητής και εκείνος προσωπικά θα κατέβει στις εκλογές με τον ίδιο τρόπο, όπως το 2014, δίνοντας σημασία στο να προβληθεί το έργο τους και όχι στους αντιπάλους. Μίλησε για την προσπάθεια διεύρυνσης του συνδυασμού με νέους υποψηφίους, οι οποίοι προσέρχονται στον συνδυασμό για να ενώσουν δυνάμεις, βλέποντας ότι γίνεται μια έντιμη και ειλικρινής προσπάθεια για κάτι καλό, με στόχο και πρόγραμμα.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του, χωρίς να υποτιμά κανέναν αντίπαλο ότι ο Πειραιάς Νικητής θα τα καταφέρει και σε αυτές τις εκλογές. Είπε ακόμα πως έχουν αντιληφθεί ότι ο συνδυασμός έχει θετικό πρόσημο στην κοινωνία του Πειραιά, καθώς δεν είναι μια παράταξη αγκυλωμένη σε κάποιο κόμμα και αυτό αρέσει στον κόσμο.

Ο κ. Μώραλης εξέφρασε την άποψη ότι τα κόμματα δεν πρέπει να επιβάλλονται και στη τοπική αυτοδιοίκηση. Τόνισε επίσης πως για το καλό του Πειραιά είναι υποχρέωση της δημοτικής αρχής να συνεργάζεται παραγωγικά με την εκάστοτε κυβέρνηση, όπως έκανε τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, αλλά και να είναι έτοιμη να συγκρουστεί, αν χρειαστεί.

Ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης, ως πρώτος εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος, στην ομιλία του τόνισε: «Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να σας ευχηθώ για το 2019, να έχουμε υγεία και με το καλό οι στόχοι μας να πραγματοποιηθούν. O χρόνος περνάει πολύ γρήγορα και πλέον συμπληρώνονται σχεδόν 5 χρόνια θητείας της Δημοτικής μας Αρχής. Πιστέψτε με, νιώθω πως είναι σαν χθες που φτιάξαμε το ψηφοδέλτιό μας και αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον Πειραιά μας. Όλα αυτά τα χρόνια κάναμε ό,τι μπορούσαμε, χωρίς κανένα όφελος και καμιά δεύτερη σκέψη. Σήμερα μου έστειλαν ένα βίντεο, το οποίο δυστυχώς δεν είχαμε το χρόνο να το προβάλουμε. Πρόκειται για ένα πραγματικά χαρακτηριστικό βίντεο, άκρως χιουμοριστικό, που έχει να κάνει με τους κυβερνώντες κι αυτά που λέγανε πριν τις εκλογές, όσον αφορά το λιμάνι του Πειραιά, όπου τελικώς έπραξαν τα ακριβώς αντίθετα.

Είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ο οποίος όταν είχε έρθει προεκλογικά στον Πειραιά την ημέρα που μίλησε και η κα Δούρου και ο τότε υποψήφιος Δήμαρχος κ. Δρίτσας, φώναζε σαν σύγχρονος λαοπλάνος στον πειραϊκό λαό να μην παραδοθεί ο Δήμος σε επιχειρηματικά συμφέροντα, γιατί δήθεν ο συνδυασμός μας ήθελε την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και καλούσε τους δημότες να αντισταθούν.

Μετά από λίγο καιρό, η ιστορία έδειξε ότι εμείς παραμείναμε αμετακίνητοι στη θέση που εκφράσαμε από την πρώτη στιγμή. Η θέση μας ήταν εξ αρχής ότι δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί το λιμάνι σε έναν μόνο επενδυτή, αυτό που τελικά έγινε με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει το μονοπώλιο της Cosco στον Πειραιά. Εμείς λοιπόν μείναμε πιστοί στις απόψεις μας, αντίθετα ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του υπέγραψαν φαρδιά πλατιά την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και μάλιστα σε έναν μόνο ενδιαφερόμενο. Και δεν ήταν μόνο αυτό, αλλά πανηγύριζαν δημόσια κιόλας για το γεγονός ότι και σ’ αυτή την περίπτωση φάνηκαν ανακόλουθοι και είπαν ψέματα στους Έλληνες.

Βεβαίως, καλό είναι να υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι μακριά από τα κόμματα, αλλά δυστυχώς το σημερινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι καθαρά πολιτικό κι αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε. Το τι έχει συμβεί τα τελευταία 4,5 χρόνια στην Ελλάδα πρέπει να το καταλάβουμε σε όλη του την έκταση, γιατί διαφορετικά κι εμείς θα είμαστε άξιοι της τύχης μας. Δηλαδή δεν μπορούμε να αναρωτιόμαστε κάθε φορά που υπάρχει μια κριτική για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, γιατί άραγε μας το κάνουν αυτό. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως εμείς οι ίδιοι έχουμε ευθύνη έναντι του εαυτού μας, γιατί εμείς τους δώσαμε τη δύναμη να το πράξουν. Επίσης, εκείνο που μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση είναι ότι ο κόσμος δεν έχει κουράγιο να αντισταθεί, έχει χάσει την ελπίδα του και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ λυπηρό.

Θα πρέπει λοιπόν από εδώ, από τον Πειραιά, να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι δεν μπορούμε να βλέπουμε την πατρίδα μας να βουλιάζει, εξαιτίας συγκεκριμένων ανθρώπων, οι οποίοι έχουν ξεπουλήσει την Ελλάδα για τα επόμενα 100 χρόνια. Οι άνθρωποι αυτοί, εδώ και πάρα πολύ καιρό έχουν χάσει ξεκάθαρα την κοινωνική πλειοψηφία και παρόλα αυτά δεσμεύουν τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, σε κάτι το οποίο δεν έχει γυρισμό. Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα γεγονός που πρέπει αν μη τι άλλο να μας προβληματίσει και να μας κινητοποιήσει.

Ας κάνουμε λοιπόν έστω και μια μικρή αντίσταση, για να το δουν όλοι στη χώρα μας σαν ένα παράδειγμα. Είναι απαράδεκτο να τους αφήνουμε να αλωνίζουν και να κάνουν όλα αυτά που βιώνουμε καθημερινά. Είναι ψεύτες, είναι άνθρωποι που δεν έχουν δείξει κανένα σημάδι πατριωτισμού. Βλέπετε τώρα τι γίνεται, πώς ξεπουλάνε την πατρίδα μας και δεν είναι μόνο αυτό, είναι θρασύτατοι και δεν το κρύβουν κιόλας.

Αυτό όμως στο οποίο πρέπει να σταθούμε, είναι τι κάνουμε εμείς. Εγώ έχω μάθει στη ζωή μου πως όταν κάτι είναι δίκαιο, οφείλουμε να το φωνάζουμε λίγο πιο δυνατά. Μπορεί αυτό να μας δημιουργεί ενίοτε προβλήματα κι εμένα γνωρίζετε πολύ καλά, ότι προσωπικά μου έχει προκαλέσει πάρα πολλά προβλήματα σε όλα τα επίπεδα. Η δικαίωση όμως έρχεται πάντα και υπό αυτές τις συνθήκες είναι ακόμη πιο γλυκιά.

Γι' αυτό είναι ανάγκη να αντιληφθούμε πως αυτά που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια δεν έχουν γίνει ούτε επί χούντας στην Ελλάδα. Είδατε την Κυριακή τι έγινε στο συλλαλητήριο. Τι να πεις όταν βλέπεις αυτές τις εικόνες με τα παιδάκια να υποφέρουν από τα δακρυγόνα και αντί αυτοί που κυβερνούν να ζητήσουν ένα συγνώμη από τον ελληνικό λαό, κάθονται και τον κοροϊδεύουν. Αλλά από τη στιγμή που εμείς δεν κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε την κατάσταση αυτή, είναι σαφές ότι έχουμε μερίδιο ευθύνης. Αυτή είναι η γνώμη μου και την εκφράζω ελεύθερα.

Εμείς προσπαθήσαμε τα τελευταία πέντε χρόνια να κάνουμε ό,τι μπορούσαμε για την πόλη μας. Ξέρετε πως εγώ προσέφερα και θα συνεχίσω να προσφέρω με προσωπικές μου δαπάνες, χωρίς να υπάρχει κανένα επιχειρηματικό συμφέρον. Μοναδικό μου κίνητρο ήταν και είναι η αγάπη μου για την πόλη μας. Κάθε μέρα που κινούμαι μέσα στον Πειραιά και βλέπω κάτι το οποίο είναι στραβό, παίρνω άμεσα πρωτοβουλία για να διορθωθεί. Θεωρώ εξάλλου την πόλη μας σπίτι μου.

Σήμερα είχαμε πριν από δ'υο ώρες την πίτα μας στη ΠΑΕ Ολυμπιακός. Είπα λοιπόν στους ανθρώπους της ομάδας, ότι το 2018 ήταν δική μας ευθύνη που χάσαμε το πρωτάθλημα. Ούτε η κυβέρνηση φταίει που είναι εναντίον μας, ούτε η Ομοσπονδία, ούτε οι αντίπαλοί μας. Εμείς θα πρέπε να μαστε πιο δυνατοί και να τους κερδίζουμε όλους.

Και σε ό,τι αφορά τον συνδυασμό μας, μπορούμε να λέμε ανοικτά ότι έχουμε αντιμετωπίσει διάφορα ζητήματα και εμπόδια κατά καιρούς, αλλά έχουμε καταφέρει να αφήσουμε πίσω μας ένα κατά κοινή ομολογία σημαντικό έργο. Αυτοί οι κύριοι που έρχονται εδώ και μιλάνε για εμάς τι έχουν κάνει; Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα τι έχει κάνει για την πόλη; Δηλαδή αυτοί έρχονται εδώ σαν πολιτικοί κοπρίτες να πουν τι; Ποιες ακριβώς είναι οι περγαμηνές και η παρακαταθήκη τους; Για σκεφτείτε το. Εμείς ό,τι και να πούμε έχουμε παράξει έργο. Και στην επαγγελματική μας δραστηριότητα και στον Ολυμπιακό και στον Πειραιά μας, αλλά και στο κοινωνικό πεδίο. Χάρη στις ενέργειές μας, σιτίζονται τόσοι άνθρωποι κάθε μέρα, έχουμε βελτιώσει σημαντικά το αστικό περιβάλλον της πόλης μας με παρεμβάσεις στο πράσινο και στις προσόψεις των παλαιών κτιρίων, με παιδικές χαρές, πλατείες και δενδροφυτεύσεις. Έχουμε φτιάξει χώρους άθλησης και κατασκηνώσεις για τα παιδιά μας κι έχουμε καθιερώσει τον Πειραιά ως σημείο αναφοράς στο κομμάτι του πολιτισμού. Ρωτάω και πάλι λοιπόν: Αυτοί οι κύριοι τι έχουν κάνει; Όχι τίποτ’ άλλο, αλλά καμιά φορά όλα αυτά που ακούμε είναι απολύτως εκτός λογικής. Και καλό είναι σας λέω, να μην ασχολούμαστε μαζί τους, το θέμα είναι να κάνουμε κι εμείς κάτι παραπάνω, γιατί αυτό είναι το μεράκι μας για την πόλη μας, αλλά και η υποχρέωσή μας έναντι των πολιτών που μας εμπιστεύθηκαν.

Όσον αφορά τον Πειραιά Νικητή, θεωρώ ότι εν όψει των επικείμενων εκλογών θα δώσουμε έναν τίμιο αγώνα και θα βγούμε νικητές. Αλλά πρέπει ταυτόχρονα να κάνουμε και δυο τρία πράγματα παραπάνω, για να είμαστε ακόμα πιο περήφανοι για την πόλη μας και να αποτελέσουμε ένα παράδειγμα προς μίμηση για την υπόλοιπη χώρα. Όπως είπε και ο Γιάννης Μώραλης πιστεύω ότι αυτή την προσπάθεια θα την αγκαλιάσουν κι άλλοι ενεργοί πολίτες γιατί έχουν δει τι έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να σας καλέσω να σταθούμε στο πλευρό των δύο υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων με τον συνδυασμό του Γιώργου Πατούλη, που προέρχονται από τα σπλάχνα του Πειραιά Νικητή. Την Σταυρούλα Αντωνάκου και τον Σταύρο Βοϊδονικόλα, οι οποίοι είναι δεδομένο ότι θα έχουν την αμέριστη συμπαράστασή μας.

Είμαι ακόμα πιο αισιόδοξος για τον συνδυασμό και τον Πειραιά μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τρέξουμε ή δεν πρέπει να είμαστε πιο δυναμικοί και εργατικοί από την προηγούμενη φορά. Εγώ θα είμαι εδώ με όλες μου τις δυνάμεις, θα προσπαθήσω για το καλύτερο. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε με μια πανηγυρική νίκη. Σας εύχομαι ό,τι καλύτερο για το 2019».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Mαρινάκης: «Στέλνουμε μήνυμα αντίστασης για το ξεπούλημα της χώρας»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news