facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

ΕΕΑ: Το 50% των καταστημάτων στο κέντρο δεν άνοιξαν - Ζητούν άρση του ραντεβού

Περίπου οι μισές επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας δεν άνοιξαν τις δύο πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου. Μιλώντας στο tvxs.gr ο κ. Χατζηθεοδοσίου ερμηνεύει την επιλογή επιχειρηματιών να παραμείνουν κλειστοί και περιγράφει τις ανάγκες τους μετά από ένα χρόνο διαδοχικών lockdowns και με συσσωρευμένα χρέη.

«Δευτέρα και Τρίτη περπάτησα ο ίδιος στο κέντρο της Αθήνας. Το 50% των μαγαζιών στο κέντρο δεν άνοιξαν, παρά το γεγονός ότι στο εξής δε θα δικαιούνται μέτρα στήριξης», είπε στο tvxs.gr ο πρόεδρος του ΕΕΑ, που ωστόσο εκφράζει την αισιοδοξία του σχετικά με το επόμενο διάστημα: «Προς το παρόν η κίνηση είναι περιορισμένη, όμως είμαστε αισιόδοξοι ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα», τονίζει.

Στο ερώτημα γιατί αρκετοί επιχειρηματίες προτίμησαν να μείνουν κλειστοί, ο κ. Χατζηθεοδοσίου δίνει κάποιες πιθανές εξηγήσεις. «Ένα ανοιχτό μαγαζί χωρίς αρκετούς πελάτες έχει περισσότερα έξοδα από ένα κλειστό μαγαζί. Οπότε εικάζω ότι ορισμένοι επιχειρηματίες αφήνουν λίγο χρόνο να δουν πώς θα πάει η κίνηση και ύστερα να ανοίξουν. 'Αλλοι φοβούνται πως μετά το άνοιγμα θα ακολουθήσει νέο κλείσιμο, νέο lockdown πως θα έχουν αγοράσει εμπόρευμα που δεν θα μπορέσουν να πουλήσουν. 'Αλλοι ίσως στοχεύουν περισσότερο στους τουρίστες και δρομολογούν το άνοιγμα κοντά στις πρώτες αφίξεις επισκεπτών από το εξωτερικό», σημειώνει ο πρόεδρος.

Θα ζητήσουν την άρση του υποχρεωτικού ραντεβού

Η περιορισμένη κίνηση στους εμπορικούς δρόμους κατά τις πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου σχετίζεται σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου με δύο παράγοντες. «Πρώτον, είναι η έξαρση της πανδημίας. Η ψυχολογία του κόσμου όταν μαθαίνει για 4.500 κρούσματα και 800 διασωληνωμένους δεν είναι η καλύτερη. Κι έπειτα το υποχρεωτικό ραντεβού με μήνυμα ανά κατάστημα δεν είναι λειτουργικό στο λιανεμπόριο. Επειδή δεν έχουν όλες οι επιχειρήσεις e-shop, ορισμένοι καταναλωτές φοβούνται ότι δε θα βρουν αυτό που ψάχνουν και για να πάνε σε άλλο κατάστημα θα πρέπει να στείλουν νέο μήνυμα. Αυτό λειτουργεί αποθαρρυντικά».

«Εμείς θα ξαναζητήσουμε να σταματήσει αυτή η υποχρέωση του ραντεβού για κάθε κατάστημα, να επιστρέψουμε δηλαδή στη λογική του click in shop όπως εφαρμόστηκε το προηγούμενο διάστημα. Πουθενά δε διαπιστώθηκε συνωστισμός. Έτσι κι αλλιώς υπάρχει ο περιορισμός των 3 ωρών και του ενός πελάτη ανά 25 τετραγωνικά μέτρα», σημειώνει ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

«Οι τοπικές αγορές είναι σχεδόν αυτάρκεις»

Για το πρόβλημα του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για την μετακίνηση καταναλωτών προς τις περιοχές με μεγάλες αγορές, ο πρόεδρος είπε: «Θα πρέπει ο καταναλωτής να προτιμά τα μαγαζιά της περιοχής του. Δε θα ήμασταν αντίθετοι στο να περιοριστεί η μετακίνηση για τα ψώνια εντός του δήμου. Προτείνουμε τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων, όπου ο καταναλωτής μπορεί να βρει τα πάντα. Όλες οι τοπικές αγορές είναι σχετικά αυτάρκεις», υπογραμμίζει.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα στήριξης, ο πρόεδρος είπε ότι οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου ζητούν στήριξη κι ενώ είναι ανοιχτές, ανάλογη με αυτή που θα δοθεί στην εστίαση. Όπως εξήγησε: «πολλοί επιχειρηματίες δεν έχουν κεφάλαιο προκειμένου να γεμίσουν τα ράφια τους εν όψει της καλοκαιρινής σαιζόν.

Στις χειμερινές εκπτώσεις ο τζίρος ήταν 1 δισ ευρώ, από 5,5 που ήταν πέρυσι. Πολλοί επιχειρηματίες χρωστούν στους προμηθευτές τους χρήματα κι έτσι δυσκολεύονται να αγοράσουν νέο εμπόρευμα. Αυτό είναι το άμεσο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες, αλλά όχι το μοναδικό».

Φόρμουλα για το ιδιωτικό χρέος

«Προς το παρόν στεκόμαστε στο τι είναι απαραίτητο για να ανοίξουν οι επιχειρήσεις, συνεχίζει ο ίδιος, σε επόμενο στάδιο, υπάρχουν πολλά θέματα προς επίλυση κι άρα δικά μας αιτήματα. Με το ιδιωτικό χρέος να έχει εκτοξευθεί στα 215 δισ. ευρώ, θα πρέπει να βρεθεί κάποια φόρμουλα να εξυπηρετηθεί. Ένα άλλο θέμα είναι η απαίτηση 250 από τους 330 δήμους της χώρας, να πληρωθούν κανονικά τα τέλη πεζοδρομίου».

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕΑ: Το 50% των καταστημάτων στο κέντρο δεν άνοιξαν - Ζητούν άρση του ραντεβού"

ΕΟΦ: Ανακαλεί φάρμακο από την αγορά

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) γνωστοποιεί την απόφασή του να ανακαλέσει άμεσα από την αγορά ένα φάρμακο.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από τον ΕΟΦ ανακαλείται από την αγορά φάρμακο «προληπτικά στο πλαίσιο προάσπισης της δημόσιας υγείας».

Πρόκειται για το φάρμακο BRIVIACT ORAL.SOL 10MG/ML, ένα αντιεπιληπτικό φάρμακο με δραστική ουσία την μπριβαρακετάμη.

Ο ακριβής τρόπος δράσης της μπριβαρακετάμης δεν είναι σαφής, ωστόσο συνδέεται σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται πρωτεΐνη 2Α των συναπτικών κυστιδίων, η οποία συμμετέχει στην απελευθέρωση χημικών διαβιβαστών από τα νευρικά κύτταρα. Η εν λόγω δράση βοηθά την μπριβαρακετάμη να σταθεροποιεί την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο και να αποτρέπει τις επιληπτικές κρίσεις.

Η εταιρεία UCBA.E., ως Τοπικός Αντιπρόσωπος, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες των συγκεκριμένων παρτίδων και να τις αποσύρει από την αγορά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Τα σχετικά παραστατικά τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν.

Η ανάκληση αφορά τις παρτίδες 301918, 311165 και 317539 του συγκεκριμένου φαρμακευτικού προϊόντος “BRIVIACTORAL.SOL10MG/ML”, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΟΦ, λόγω ελαττώματος στη διάμετρο του στομίου της φιάλης, γεγονός που επηρεάζει την τοποθέτηση του προσαρμογέα στο πάνω μέρος της φιάλης και, κατ’ επέκταση, δυσχεραίνει την αναρρόφηση του φαρμάκου με τη σύριγγα κατά τη χρήση από τον ασθενή.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΦ: Ανακαλεί φάρμακο από την αγορά"

Επίθεση του Ρουβίκωνα στο σπίτι του Νίκου Ευαγγελάτου και της Τατιάνας Στεφανίδου

Μια νέα επίθεση με μπογιές και τρικάκια, αυτή τη φορά στο σπίτι της οικογένειας του Νίκου Ευαγγελάτου και της Τατιάνας Στεφανίδου στην Κηφισιά, πραγματοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης ο Ρουβίκωνας.

Με ανάρτησή τους σε γνωστή αντιεξουσιαστική σελίδα τα μέλη του Ρουβίκωνα, που αυτοαποκαλούνται «Φεμινιστικός Τομέας Ρουβίκωνα» ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης, αφήνοντας υβριστικούς χαρακτηρισμούς για τους δύο παρουσιαστές.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση του Ρουβίκωνα στο σπίτι του Νίκου Ευαγγελάτου και της Τατιάνας Στεφανίδου"

Θωρακίζεται το ΕΣΥ: Μετά το «Θριάσιο» θα επιστρατευθεί το «Αγία Όλγα» για τη νοσηλεία Covid περιστατικών

Με μεγάλους διασκελισμούς κινείται η πανδημία στη χώρα, κυρίως στους σκληρούς δείκτες του συστήματος υγείας που αποτελούν πια τον οδηγό για τις επόμενες κινήσεις περί την οικονομική και κοινωνική ζωή.

Αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων σήμερα στους 776 από 749, αρνητικό ρεκόρ και στις εισαγωγές των νοσοκομείων χθες. Η σφοδρότητα του κορωνοϊού μεταφράστηκε σε 670 νέες νοσηλείες για ασθενείς με COVID-19 το περασμένο 24ωρο, πρωτοφανής επίδοση από την αρχή της πανδημίας. Το σύνολο των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 άγγιξε τους 5.486, με τους 4.261 σε απλές κλίνες και τους 1.225 σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θαλάμους αρνητικής πίεσης).

Αν και τα επιδημιολογικά δεδομένα μαρτυρούν την αυξητική τάση της πανδημίας –η οποία σήμερα στέρησε τη ζωή σε 73 ακόμη συνανθρώπους μας–, η κυβέρνηση συνεχίζει τα αναγκαία αλλά προσεκτικά ανοίγματα. Η αρχή έγινε με το λιανεμπόριο για την επαναλειτουργία της οικονομίας, η συνέχεια έρχεται τη Δευτέρα 12 Απριλίου, οπότε με χρήση διπλού self test από μαθητές και εκπαιδευτικούς ανοίγουν τα γενικά και επαγγελματικά Λύκεια της χώρας.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το αποτύπωμα από την επαναφορά της δια ζώσης εκπαίδευσης θα φανεί τη Μεγάλη Εβδομάδα. Εντούτοις, ένα άλλο αποτύπωμα, αυτό της 25ης Μαρτίου, καταγράφηκε χθες στην τεράστια πίεση που δέχτηκε το σύστημα υγείας.

Ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία – Σε κατάσταση συναγερμού το ΕΣΥ

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) βρίσκεται στο «κόκκινο». Στην Αττική, που χθες νοσηλεύονταν 2.508 ασθενείς –οι 401 εκ των οποίων διασωληνωμένοι–, η τεράστια πίεση αναπροσαρμόζει διαρκώς το σχέδιο για την ενίσχυση του συστήματος υγείας της, σύμφωνα με το οποίο το νοσοκομείο «Κωνσταντοπούλειο-Αγία Όλγα» θα ακολουθήσει το «Θριάσιο» για τη νοσηλεία περιστατικών COVID-19 αποκλειστικά, ενώ προβλέπεται και η παραχώρηση κλινών ΜΕΘ-COVID-19 στα νοσοκομεία «Γεννηματάς», «Ευαγγελισμός», Λαϊκό, Ιπποκράτειο, Ογκολογικό «Άγιοι Ανάργυροι», και «Ελπίς».

Η πανδημία «γονατίζει» εξίσου τα νοσοκομεία σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Στη Βόρεια Ελλάδα νοσηλεύονταν έως χθες βράδυ 1.338 ασθενείς με COVID-19, οι 187 διασωληνωμένοι. Πάνω από τους μισούς νοσηλευόμενους βρίσκονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, 7 νέες εισαγωγές πραγματοποιήθηκαν στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης (νοσηλεύονταν ήδη 54 ασθενείς), 5 στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαϊδας (55 συνολικά νοσηλευόμενοι), 11 στο νοσοκομείο Γιαννιτσών Πέλλας (44 νοσηλευόμενοι ήδη) και 5 στης Έδεσσας (νοσηλεύονταν 32 ασθενείς).

Μεγάλη αύξηση δέχεται, τέλος, το σύστημα υγεία σε Αχαΐα, με 270 νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία της, όπως και στην Κρήτη∙ στη μεγαλόνησο, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς έφτασαν χθες τους 156, αύξηση κατά 60% σε έναν μήνα.

Παρά την κατάσταση συναγερμού που έχει περιέλθει καιρό τώρα το ΕΣΥ και την προσπάθεια υπέρβασης των δυσκολιών, δεν λείπουν οι ατυχίες και οι αρνητικές εξελίξεις που λειτουργούν ως πρόσκομμα στην επιχείρηση αναχαίτισης της πανδημίας. Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε για τα εμβόλια της AstraZeneca λόγω πιθανής σύνδεσης με επεισόδια θρόμβωσης και θρομβοπενίας, στην επιφάνεια ανασύρεται διαρκώς το ζήτημα των ανεμβολίαστων υγειονομικών, γεγονός που έχει σχετιστεί με σημαντικές απώλειες για το ΕΣΥ λόγω αναρρωτικών αδειών και φαινόμενα ενδονοσοκομειακής διασποράς.

Στην ατζέντα ειδικών και κυβέρνησης για τα παραπάνω έχουν προστεθεί το ενδεχόμενο χορήγησης του βρετανο-σουηδικού εμβολίου έναντι της COVID-19 σε άλλες ηλικιακές αλλά και επαγγελματικές ομάδες, καθώς και η σκέψη να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς από το φθινόπωρο, αποκάλυψη που έκανε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Βράζουν» Αττική, Μακεδονία, Αχαΐα - Στο 90,2% η βρετανική μετάλλαξη

Οι 58.456 νέοι έλεγχοι κορωνοϊού στην επικράτεια εντόπισαν 3.228 κρούσματα, με το μεγαλύτερο βάρος των εγχώριων στις συνήθεις υπόπτους: Αττική, Θεσσαλονίκη (αλλά και άλλες περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας), Αχαΐα και Λάρισα.

Στο λεκανοπέδιο καταγράφηκαν 1.578 κρούσματα για σήμερα, με τον ιό σε τριψήφιες επιδόσεις για κάθε γειτονιά: 454 στο Κέντρου, 245 στον Πειραιά, 246 στα Δυτικά Προάστια, 196 στα Βόρεια και 132 στα Νότια, 174 στην Ανατολική και 117 στη Δυτική Αττική.

Στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία εντοπίζονται 724 νέα κρούσματα, τα 435 είναι στη Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα ως εξής: 23 στην Ημαθία, 25 στο Κιλκίς, 55 Πέλλα, 18 στην Πιερία, 55 στις Σέρρες, 33 στην Χαλκιδική, 5 στα Γρεβενά, 52 στην Κοζάνη, 20 στην Καστοριά και 3 στην Φλώρινα.

Από τις μεγάλες περιφερειακές ενότητες 117 κρούσματα κατέγραψε η Αχαΐα, 89 η Λάρισα, 42 η Αιτωλοακαρνανία και 82 συνολικά νέες λοιμώξεις η Κρήτη, 45 στο Ηράκλειο, 31 στα Χανιά και 6 στο Λασίθι.

Σήμερα ανακοινώθηκαν και τα νέα αποτελέσματα από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, σχετικά με τα δείγματα από τις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Αττικής, Κρήτης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Νότιου Αιγαίου, Βόρειου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας για την περίοδο 4 Ιανουαρίου έως 25 Μαρτίου 2021.

Σε σύνολο 897 δειγμάτων, 711 αφορούσαν τη βρετανική μετάλλαξη, η οποία πλέον απαριθμεί τα 4.084 θετικά δείγματα (κυρίως στην Αθήνα) επί συνόλου 4.365 μεταλλάξεων στη χώρα, 75 αφορούσαν το στέλεχος B.1.1.318 (Variant_E484K) και 1 αφορούσε το στέλεχος Β.1.1 (Variant_Ε484Κ). Τέλος, στα 59 ανέρχονται τα θετικά δείγματα για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη - B.1.351/South Africa (Variant 501.V2), τα οποία εντοπίζονται κυρίως στη Θεσσαλονίκη.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Θωρακίζεται το ΕΣΥ: Μετά το «Θριάσιο» θα επιστρατευθεί το «Αγία Όλγα» για τη νοσηλεία Covid περιστατικών"

Κύπρος: 2 νεκροί και 622 νέα κρούσματα κορονοϊού

Η Κύπρος ανακοίνωσε 2 θανάτους και 622 νέα κρούσματα κορονοϊού με τη θετικότητα να ανέρχεται στο 1,31%.

Πλέον η Κύπρος μετρά 49.988 κρούσματα από την αρχή της πανδημίας. Οι ασθενείς Covid-19 που νοσηλεύονται είναι 207, εκ των οποίων οι 52 σε σοβαρή κατάσταση. Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 47.547 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test). Οι θάνατοι ανέρχονται σε 268. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: 2 νεκροί και 622 νέα κρούσματα κορονοϊού"

Σουηδία: Αυστηρότερη η νομοθεσία για τη μετανάστευση

Η κυβέρνηση στη Σουηδία παρουσίασε σήμερα νομοσχέδιο που διατηρεί την αυστηρότερη νομοθεσία για τη μετανάστευση.

Με το νέο νόμο θα δοθεί μόνιμη ισχύ σε ορισμένους κανόνες που είχαν θεσπιστεί προσωρινά για να περιορίσουν την υποδοχή προσφύγων μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση που έχει συμμαχήσει με τους Πράσινους, αναμένεται να αντικαταστήσει την υφιστάμενη προσωρινή νομοθεσία που ισχύει από το 2016 και παρατάθηκε το 2019 ελλείψει πολιτικής συναίνεσης για έναν νόμο με μόνιμη ισχύ.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι πρόσφυγες θα λαμβάνουν στο εξής τριετή άδεια παραμονής, η οποία θα είναι μετατρέψιμη σε δικαιώματα μόνιμης διαμονής μόνο εάν αυτοί πληρούν απαιτήσεις όπως η γνώση της σουηδικής γλώσσας ή το επαρκές εισόδημα.

Πριν από τη ψήφιση του προσωρινού νόμου του 2016, οι άδειες μόνιμης διαμονής ήταν ο κανόνας βάσει της σουηδικής νομοθεσίας, που ήταν τότε μια από τις πιο φιλόξενες στην Ευρώπη.

Σε σχέση με τον πληθυσμό της, η Σουηδία ήταν η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δέχθηκε τους περισσότερους πρόσφυγες το 2015, με περισσότερες από 160.000 αφίξεις, από τις οποίες πολλών Σύρων.

Σε μια δεκαετία, η χώρα των 10,3 εκατομμυρίων κατοίκων χορήγησε άσυλο και άδεια για οικογενειακή επανένωση σε περισσότερους από 400.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις υπηρεσίες μετανάστευσης.

Με φόντο την άνοδο του αντιμεταναστευτικού κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών, τα μεγαλύτερα σουηδικά κόμματα, ανάμεσά τους οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες, έκαναν στροφή προς μια αυστηρότερη πολιτική τα τελευταία πέντε χρόνια, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των αδειών διαμονής.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης Μόργκαν Γιόχανσον υπερασπίστηκε σήμερα ένα νομοσχέδιο που “εγγυάται ένα ρυθμιστικό πλαίσιο μακροπρόθεσμα βιώσιμο” διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η αρχή των αδειών διαμονής περιορισμένης διάρκειας δεν θα έχει δυσανάλογες συνέπειες”.

“Αυτοί οι βασικοί κανόνες είναι σύμφωνοι με τους κανόνες των περισσότερων άλλων χωρών της ΕΕ”, υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου.

Η υποχρέωση να μπορούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μελών της οικογένειας τους κατά την υποβολή αίτησης για οικογενειακή επανένωση, η οποία έχει εισαχθεί στον προσωρινό νόμο, θα συμπεριλαμβάνεται επίσης στον νέο νόμο.

Άδειες προσωρινής διαμονής στα παιδιά και στους ενήλικες σε περίπτωση “ιδιαίτερα οδυνηρών” συνθηκών θα μπορούν επίσης να εκδοθούν, αλλά όχι στα πρόσωπα που είναι σε παράτυπη κατάσταση.

Ο ισχύων προσωρινός νόμος, που παρατάθηκε τελευταία το 2019, θα εκπνεύσει φέτος το καλοκαίρι. Ο νέος νόμος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο, αν εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: Αυστηρότερη η νομοθεσία για τη μετανάστευση"

Σάλος στην Τουρκία για το «δικτάτορας Ερντογάν» του Ντράγκι – Κλήθηκε για εξηγήσεις ο Ιταλός πρέσβης

Έντονες είναι οι αντιδράσεις στην Τουρκία για τον χαρακτηρισμό «δικτάτορας» που απέδωσε ο Μάριο Ντράγκι στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν, με αφορμή τη σεξιστική συμπεριφορά απέναντι στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν («sofagate»).

Όπως αναφέρει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, η Τουρκία κάλεσε τον πρεσβευτή της Ιταλίας στη χώρα στο υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις.

Υπενθυμίζεται πως ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε σχολιάσει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου: «Δεν συμμεριζόμαστε την στάση του Ερντογάν, δεν ήταν η κατάλληλη συμπεριφορά. Λυπάμαι ιδιαίτερα που η πρόεδρος της ΕΕ την υπέστη. Με αυτούς τους δικτάτορες, ας τους αποκαλέσουμε έτσι, πρέπει να είμαστε σαφείς: Να εκφράζουμε τις διαφορετικές μας απόψεις αλλά να καταφέρνουμε να συνεργαζόμαστε υπέρ των χωρών μας».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Άγκυρα καταδικάζει έντονα τα «προσβλητικά» σχόλια του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σάλος στην Τουρκία για το «δικτάτορας Ερντογάν» του Ντράγκι – Κλήθηκε για εξηγήσεις ο Ιταλός πρέσβης"

Επιτροπή Εμβολιασμών της Γερμανίας: «Kανένας κίνδυνος από εμβολιασμό με δύο διαφορετικά εμβόλια»

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από εμβολιασμό με δύο διαφορετικά εμβόλια κατά τον επικεφαλής της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko) Τόμας Μέρτενς.

Επειδή το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca συνιστάται πλέον μόνο για άτομα άνω των 60 ετών, πολλά άτομα κάτω των 60 ετών, τα οποία έχουν κάνει ήδη αυτό ως πρώτο εμβόλιο, αναρωτιούνται τώρα εάν ενδείκνυται να αλλάξουν το εμβόλιο στον δεύτερο εμβολιασμό. Η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) της Γερμανίας δεν βλέπει κανένα κίνδυνο σε αυτό, έστω και αν οι σχετικές μελέτες είναι ακόμα λίγες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της γερμανικής Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko) Τόμας Μέρτενς, δεν αποτελεί πρόβλημα εάν ο δεύτερος εμβολιασμός όσων είναι κάτω των 60 ετών γίνει τώρα με ένα από τα εμβόλια mRNA: «Δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των εμβολίων, πρόκειται μόνο για αναζωογόνηση και ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης που έχει ήδη λάβει χώρα», τόνισε σε συνέντευξή του στο δίκτυο RTL.

«Επί του παρόντος διεξάγονται μελέτες για το αν ο δεύτερος εμβολιασμός με άλλο εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει την ίδια ανοσοαπόκριση. Υποθέτω ότι αυτό θα συμβεί. Συγκεκριμένα συμπεράσματα αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έχει ήδη διατυπωθεί η σύσταση για το δεύτερο διαφορετικό εμβόλιο», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Stiko.

Όταν ρωτήθηκε πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο της AstraZeneca, ο Μέρτενς απάντησε: «Εάν προκύψει το ερώτημα, εμβολιασμός ή μη εμβολιασμός, τότε ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή. Η σύσταση για τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca μόνο για άτομα άνω των 60 ετών είναι ένα μέτρο ασφαλείας. Ο κίνδυνος εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης είναι πολύ χαμηλός και είναι 2-3 άτομα ανά 100.000».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιτροπή Εμβολιασμών της Γερμανίας: «Kανένας κίνδυνος από εμβολιασμό με δύο διαφορετικά εμβόλια»"

Έρευνα Alco: Τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους δεν πληρώνονται τις υπερωρίες τους

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας σύμφωνα με την έρευνα της Alco για το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσαν στη δημοσιότητα η ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο Εργασίας, το 39% των εργαζομένων που εργάζεται υπερωριακά δηλώνει ότι δεν αμείβεται για τις υπερωρίες του, ενώ σχεδόν καθολική με 73% είναι η απαίτηση των εργαζομένων να πληρώνονται τις υπερωρίες τους αντί να λαμβάνουν άδεια ή ρεπό.

Η ειδική θεματική έρευνα κοινής γνώμης απευθύνεται σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα για την καταγραφή-μέτρηση και τη συγκριτική αποτίμηση δεικτών κλίματος αναφορικά με την εξέλιξη των αμοιβών, την ασφάλεια της θέσης εργασίας τους, τον χρόνο εργασίας και την πληρωμή της υπερεργασίας.

Τα ευρήματα που προκύπτουν είναι:

Το 52% των εργαζομένων, αναφέρει ότι εργάζεται παραπάνω από το κανονικό ωράριό τους σε εβδομαδιαία βάση.

Από αυτούς το 25% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω από 1-3 ώρες

Το 17% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω από 4-6 ώρες

Το 4% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω από 7-8 ώρες

Το 6% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω από 9 ώρες και πάνω

Το 39% των εργαζομένων που εργάζεται υπερωριακά δηλώνει ότι δεν αμείβεται για τις υπερωρίες του.

Από αυτούς το 52% των εργαζομένων που απασχολούνται με πλήρη απασχόληση δηλώνουν ότι δεν αμείβεται για τις υπερωρίες του και αντίστοιχα το 24% των εργαζομένων που απασχολούνται με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Σχεδόν καθολική με 73% είναι η απαίτηση των εργαζομένων να πληρώνονται τις υπερωρίες τους αντί να λαμβάνουν άδεια ή ρεπό.

Το 60% των εργαζομένων μερικής απασχόλησης δηλώνουν ότι με βάση την σύμβασής τους εργάζονται πάνω από 20 ώρες την εβδομάδα

Από αυτούς το 36% δηλώνουν ότι εργάζονται από 21-30 ώρες

Το 24% δηλώνουν ότι εργάζονται από 31 – 35 ώρες.

Τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας καταγράφουν ανάλογες, ελαφρώς βελτιωμένες, απόψεις με αυτή του Ιανουαρίου του 2021. Συγκεκριμένα:

Το 53% των ερωτηθέντων εκφράζει απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας στους μήνες που έρχονται.

Το 35% των εργαζομένων δηλώνουν απαισιόδοξοι για τη διατήρηση της θέσης εργασίας τους και το 56% δηλώνουν αντίστοιχα αισιόδοξοι.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνα Alco: Τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους δεν πληρώνονται τις υπερωρίες τους"

Δημοσκόπηση GPO: Ο εκλογικός χάρτης της κεντροαριστεράς και ο Μητσοτάκης

Δύο μεγάλους «κερδισμένους» – τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Φώφη Γεννηματά – βγάζει η πανελλαδική δημοσκόπηση της GPO , μιας και εμφανίζουν σημαντική καταγραφή στον κεντρώο χώρο, στον οποίον κυριαρχούν οι μη σταθεροί ψηφοφόροι: είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 46% όσων δηλώνουν κεντρώοι ψηφίζουν σταθερά το ίδιο κόμμα από το 2015.

Ως έχουσα πιο κεντρώο προφίλ, η Φώφη Γεννηματά έχει τα μεγαλύτερα κέρδη για το κόμμα της καθώς ένα 12,4% των ψηφοφόρων δηλώνουν ως «πολύ» ή «αρκετά» πιθανό να το ψηφίσουν στο μέλλον. Το Κίνημα Αλλαγής είναι το μόνο που στην ερώτηση αυτή έχει μία άνοδο 4 μονάδων σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα του 2019, με τη ΝΔ να χάνει 2 μονάδες και τον ΣΥΡΙΖΑ 4 μονάδες.

Από την άλλη πλευρά, «απόβαση στο κέντρο» κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που θεωρείται «κεντρώος» από σχεδόν ένα στους 5 ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και από έναν στους δέκα ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται «κεντροδεξιός» από το 55% των ψηφοφόρων της ΝΔ, όπως και από το 51,3% των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής. Ακόμα και ένα ποσοστό 14,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί τον κ. Μητσοτάκη «κεντροδεξιό» ή «κεντρώο».

Έχει ενδιαφέρον ότι σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, που καταγράφεται στην συνείδηση των ψηφοφόρων είτε ως «αριστερός» (44%) είτε ως «κεντροαριστερός» (38,2%), η Φώφη Γεννηματά έχει ένα πιο πολυσυλλεκτικό ιδεολογικό προφίλ, που «απλώνεται από την κεντροδεξιά(20,5) στο Κέντρο (44,00) ως την κεντροαριστερά(21,5%).

Μάλιστα, αυτό έχει αντίκρυσμα και στην ερώτηση για το «ποιο από τα δύο κόμματα θα θέλατε να είναι ο ισχυρός πόλος σρτη χώρα απέναντι στη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη»: ο 49,1% απαντά «το ΚΙΝΑΛ και το 41,4 «ο ΣΥΡΙΖΑ». Φυσικά, το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ πριμδοτείται από τους ψηφοφόρους της ΝΔ , που το επιλέγουν σε ποσοστό 70,6%. Ωστόσο καταγράφεται και ένα ποσοστό 5,3% ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που επιλέγουν το ΚΙΝΑΛ, όπως και ένα ποσοστό 23,6% ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ που επιλέγουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως «ισχυρό προοδευτικό πόλο».

Ακόμα,  κα Γεννηματά κυριαρχεί καθαρά με 48,2% με 37,3% απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα στην ερώτηση ποιος εκφράζει περισσότερο τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, ενώ το ίδιο καταγράφεται και μεταξύ ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι ένας στους δύο ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν «αριστερή στροφή» από το κόμμα τους και λιγότεροι από το 30% «στροφή στο Κέντρο» – μία εικόνα που αποτυπώνεται και στις εσωκομματικές διαμάχες των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά αποδεικνύει και τις δυσκολίες της «διεύρυνσης» προς το κέντρο,την οποία ξεκίνησε μετά από την εκλογική του ήττα ο Αλέξης Τσίπρας.

Αντίθετα, το κυρίαρχο αίτημα των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής είναι στροφή προς το Κέντρο (58,8%) , ενώ προς τα αριστερά κοιτάζει μόλις το 21,8%.

Απαισιόδοξοι οι Ελληνες

Αγχος, ανασφάλεια, θυμό και φόβο προκαλεί στους Ελληνες η πανδημία του κοροναϊού, σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπησης της GPO που διενεργήθηκε σε δείγμα 1.000 ατόμων την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου.

Την δια στιγμή δηλώνουν όλο και πιο απαισιόδοξοι  με το 50,1% να τονίζει ότι αυτή τη χρονιά, τα πράγματα θα πάνε χειρότερα από την προηγούμενη, ενώ το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι «θα πάνε καλύτερα» φτάνει το 32,9%.

Το άγχος και η ανασφάλεια καταγράφεται ως το πρωταρχικό συναίσθημα των πολιτών στην συγκεκριμένη συγκυρία (46,2%), με τον θυμό να έπεται με 33%. Αισιοδοξία δηλώνει το 10,5% και η «βεντάλια των συναισθημάτων» ολοκληρώνεται με τον φόβο(8,2%).

Αντίστοιχα, το 38,5% θεωρεί ότι η οικονομική του κατάσταση θα χειροτερεύσει μέσα στο 2021, ενώ μόλις το 13,9% πιστεύει ότι θα καλυτερέψει – με την πλειοψήφία (46,7%) να εκτιμά ότι η οικονομική του κατάσταση «θα παραμείνει ίδια».

 tovima

Διαβάστε Περισσότερα » " Δημοσκόπηση GPO: Ο εκλογικός χάρτης της κεντροαριστεράς και ο Μητσοτάκης"

AstraZeneca: Στον χορό των περιορισμών Αυστραλία, Φιλιππίνες και Αφρικανική Ένωση

Πληθαίνουν οι χώρες που περιορίζουν ηλικιακά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca με την Αυστραλία και τις Φιλιππίνες να μπαίνουν στον χορό των απαγορεύσεων.

Η Αφρικανική Ένωση από την πλευρά της εγκατέλειψε τα σχέδια να αγοράσει το εμβόλιο της AstraZeneca, επιφέροντας περαιτέρω πλήγματα στις ελπίδες της εταιρείας να παραδώσει δόσεις του εμβολίου της σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το εμβόλιο – που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και θεωρήθηκε πρωτοπόρο στην παγκόσμια μάχη των εμβολιασμών – δέχεται χτυπήματα από ανησυχίες για την ασφάλεια και προβλήματα εφοδιασμού μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της τρίτης φάσης κλινικών δοκιμών τον Δεκέμβριο, με την Ινδονησία να είναι η τελευταία χώρα που αναγκάστηκε να αναζητήσει δόσεις από άλλες παρασκευάστριες εταιρείες εμβολίων.

Οι Φιλιππίνες ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για άτομα κάτω των 60 ετών, αφού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε χθες ότι διαπίστωσε σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος σε ορισμένους ενήλικες που έλαβαν το εμβόλιο αυτό, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων του.

Η Αυστραλία συνέστησε τα άτομα κάτω των 50 ετών να λαμβάνουν το εμβόλιο της Pfizer, αντί της AstraZeneca, μια αλλαγή πορείας που προειδοποίησε ότι θα καθυστερήσει την εκστρατεία εμβολιασμού.

Η Αφρικανική Ένωση διερευνά επιλογές με την Johnson & Johnson έχοντας εγκαταλείψει τα σχέδια της να αγοράσει το εμβόλιο της AstraZeneca από το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής.

Το εμβόλιο της αγγλοσουηδικής εταιρείας πωλείται σε τιμή κόστους, έναντι λίγων δολαρίων η δόση. Είναι μακράν το φθηνότερο και αυτό που κυκλοφορεί περισσότερο μέχρι στιγμής και δεν έχει καμία από τις απαιτήσεις βαθιάς ψύξης ορισμένων άλλων εμβολίων Covid-19, καθιστώντας το πιθανότατα στυλοβάτη πολλών προγραμμάτων εμβολιασμού σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Ωστόσο, περισσότερες από δώδεκα χώρες ανέστειλαν ή διέκοψαν εν μέρει τη χρήση του, πρώτα λόγω ανησυχιών για την αποτελεσματικότητά του σε ηλικιωμένους και τώρα εξαιτίας των ανησυχιών για τις σπάνιες παρενέργειες σε λήπτες νεότερης ηλικίας.

Αυτό, σε συνδυασμό με τα πισωγυρίσματα στην παραγωγή, θα καθυστερήσει τη διάθεση εμβολίων σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές για να τιθασεύσουν την πανδημία που έχει σκοτώσει τουλάχιστον 3 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

«Εξαιρετικά σπάνια»

Η Ιταλία προσχώρησε χθες στη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία και άλλες χώρες, συνιστώντας ένα ελάχιστο όρο ηλικίας για τους αποδέκτες του εμβολίου της AstraZeneca και η Βρετανία δήλωσε ότι τα άτομα κάτω των 30 ετών πρέπει να λαμβάνουν άλλο εμβόλιο κατά της νόσου. Η Νότια Κορέα ανέστειλε επίσης τη χρήση του εμβολίου σε άτομα κάτω των 60 ετών αυτήν την εβδομάδα, ενώ ενέκρινε αυτό της Johnson & Johnson.

Η AstraZeneca έχει δηλώσει ότι συνεργάζεται με τις βρετανικές και ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές για να καταχωρήσει τις πιθανές εγκεφαλικές θρομβώσεις ως «μια εξαιρετικά σπάνια πιθανή παρενέργεια».

Η Νότια Αφρική ανέστειλε επίσης τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο AstraZeneca τον περασμένο μήνα, λόγω μιας μικρής κλινικής δοκιμής που έδειξε ότι η χορήγηση του εμβολίου προσφέρει ελάχιστη προστασία στην ήπια έως μέτρια μορφή της ασθένειας που προκαλεί η κυρίαρχη τοπική παραλλαγή του κορονοϊού.

Η AstraZeneca αντιμετωπίζει επίσης θέματα παραγωγής που έχουν οδηγήσει σε ελλείψεις δόσεων του εμβολίου σε πολλές χώρες.

Ο υπουργός Υγείας της Ινδονησίας Μπούντι Γκουνάντι Σαντίκιν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κίνα για την παραλαβή έως και 100 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19 ώστε να καλύψει κενά στις παραδόσεις μετά από καθυστερήσεις στις αφίξεις των εμβολίων της αγγλοσουηδικής εταιρείας.

Η Ινδία έχει περιορίσει προσωρινά όλες τις σημαντικές εξαγωγές του εμβολίου της AstraZeneca από το Ινδικό Ινστιτούτο Serum (SII), τον μεγαλύτερο κατασκευαστή εμβολίων στον κόσμο, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των εγχώριων λοιμώξεων.

Αυτό επηρέασε τις προμήθειες στο παγκόσμιο πρόγραμμα ανταλλαγής εμβολίων COVAX που υποστηρίζεται από τη συμμαχία εμβολίων GAVI και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέσω του οποίου 64 φτωχότερες χώρες υποτίθεται ότι θα λάμβαναν δόσεις από το SII.

Η Βρετανία έχει επιβραδύνει την χορήγηση εμβολίων λόγω της καθυστέρησης άφιξης φορτίων από την Ινδία και βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την ΕΕ για τις εξαγωγές εμβολίων. Η Αυστραλία επίσης επέρριψε την ευθύνη για καθυστερήσεις στην εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού της σε θέματα εφοδιασμού στην Ευρώπη.

Η AstraZeneca επικαλείται μειωμένη παραγωγή σε ένα ευρωπαϊκό εργοστάσιο για το έλλειμμα εφοδιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "AstraZeneca: Στον χορό των περιορισμών Αυστραλία, Φιλιππίνες και Αφρικανική Ένωση"

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις από πρώην αθλήτρια ενόργανης: «Ματώνανε τα αυτιά μου από το ξύλο»

Σοκ έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις της πρωταθλήτριας Ευρώπης Ενόργανης, Δήμητρας Καστρίτση σχετικά με τις καταγγελίες για κακοποίηση στον χώρο της Ενόργανης.

Όπως είπε η αθλήτρια μιλώντας στο Mega, η ίδια υπέστη ξυλοδαρμό από προπονητή σε ηλικία 7 με 8 ετών, ενώ περίπου στην ηλικία των 10 ετών ξεκίνησε ο Γολγοθάς της με μια συγκεκριμένη προπονήτρια.

«Ήταν καθημερινός σχεδόν ο ξυλοδαρμός, τραβήγματα από τα μαλλιά, σύρσιμο σε όλο το γυμναστήριο από τα μαλλιά, τα αυτιά μου μάτωναν από τα τραβήγματα. Και πολλές άλλες τέτοιες κακοποιητικές σκηνές».

Η ίδια σημείωσε ότι το είπε στην οικογένειά της και οι γονείς της αντέδρασαν, υποστήριξε, όμως, ότι αυτοί «οι άνθρωποι είχαν ένα μαγικό τρόπο ακόμα και τους γονείς και τα παιδιά να τα κάνουν υποχείριό τους, λειτουργούσαν εκβιαστικά, λέγοντας αν το παιδί σας δεν ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο θα εκδιωχθεί από τη γυμναστική».

Η κ. Κατρίτση αποκάλυψε επίσης, ότι είχε δεχθεί λεκτική σεξουαλική παρενόχληση σε ηλικία 12-13 ετών, από προπονητή, ενώ πρόσθεσε ότι όλα αυτά συζητούνται πολλά χρόνια στον χώρο της Ενόργανης, ωστόσο οι αθλητές τώρα βρήκαν το θάρρος να πουν δημόσια ό,τι συνέβαινε μετά τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου.

Έκανε λόγο για αρκετά περιστατικά όπως ξυλοδαρμοί, βρισιές, σε ηλικίες από 4 – 8 ετών μέχρι και 14 και αργότερα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης.

Τρόμος και για το φαγητό

Όπως είπε «υπήρχε τρόμος στα γυμναστήρια, τα παιδιά δεν μπορούσαν να φάνε, δεν υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες, δεν υπήρχαν ψυχολόγοι, μπορεί οι προπονητές να τσαντίζονταν για επιπλέον 200 γραμμάτια και να σε έβαζαν τιμωρία, να τρέχεις έξω με μείον βαθμούς.

Μια από τις χειρότερες στιγμές, ήταν όταν είχα ένα διάστρεμμα στο πόδι, έπρεπε να κάτσω από το πρωί μέχρι το βράδυ στο γυμναστήριο για να βγάλω τα προγράμματά μου», σημείωσε η αθλήτρια.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκλονιστικές αποκαλύψεις από πρώην αθλήτρια ενόργανης: «Ματώνανε τα αυτιά μου από το ξύλο»"

Κορονοϊός: Αυξάνεται επικίνδυνα η μετάλλαξη που αντιστέκεται στα εμβόλια

Η αύξηση των δειγμάτων του στελέχους που φέρει συνδυασμό χαρακτηριστικών από τη βραζιλιάνικη και νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη, οι οποίες αντιστέκονται στην ανοσία των εμβολίων κατά του κορονοϊού, έχει θορυβήσει τους ειδικούς.

Πόσο μάλλον που η συγκεκριμένη μετάλλαξη, δηλαδή και τα 75 νέα δείγματα, εντοπίζεται μόνο στην Αττική και κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.

Δεν αποκλείεται το συγκεκριμένο στέλεχος να αρχίσει να ανταγωνίζεται ακόμη και αυτό της Μεγάλης Βρετανίας, που έχει πλέον επικρατήσει.

Τα υπόλοιπα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Αττικής, Κρήτης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Νότιου Αιγαίου, Βόρειου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας.
Αναλυτικά:

Από τον έλεγχο των 897 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 711 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC), 76 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση (Variants Under Investigation – VUI) και ένα δείγμα θετικό για Variant with deletion in S Gene.

  • τα 711 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος αφορούσαν τη μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίας Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012)
  • από τα 76 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση VUI,
    • τα 75 αφορούσαν το στέλεχος που φέρει χαρακτηριστικά της βραζιλιάνικης και της νοτιοαφρικάνικης μετάλλαξης B.1.1.318 (Variant_E484K), η οποία εμφανίζει ανθεκτικότητα στην ανοσία,
    • 1 αφορούσε το στέλεχος Β.1.1 (Variant_Ε484Κ). Πρόκειται για ένα παλιό στέλεχος που έχει λάβει νέα χαρακτηριστικά (μεταλλάξεις) που υπάρχουν στο νοτιοαφρικάνικο και βραζιλιάνικο ιό.
Τι έδειξαν οι αναδρομικοί έλεγχοι σε παλαιότερα δείγματα

Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 11 επιλεγμένα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 9 Οκτωβρίου έως 28 Δεκεμβρίου του 2020. Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής. Από τον έλεγχο των δειγμάτων αυτών δεν αναδείχθηκε κανένα δείγμα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος (V0C) ή με στελέχη μεταλλάξεων υπό διερεύνηση (VUI).

Συνολική εικόνα

Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 4.084 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) (Πίνακας 4) και 59 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa (Variant 501.V2) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 έως σήμερα.

Από τα 59 θετικά στελέχη για την παρουσία μετάλλαξης Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501.V2) τα 57 είναι εγχώρια, εκ των οποίων 47 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, 5 από την Περιφέρεια Αττικής, 1 από την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, 1 από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και 1 από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Πίνακας: Απόλυτη και σχετική συχνότητα θετικών δειγμάτων για μετάλλαξη του SARS-CoV-2 ανά τύπο στελέχους από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα.

Δείτε την κατανομή των μεταλλαγμένων κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα:

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Αυξάνεται επικίνδυνα η μετάλλαξη που αντιστέκεται στα εμβόλια"

Κορωνοϊός: Στα 3.228 τα νέα κρούσματα - 776 οι διασωληνωμένοι, 73 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.228, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 288.230 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 51.4% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 102 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.844 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 73, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.680 θάνατοι. Το 95.6% είχε  υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 776 (64.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.825 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 595 (ημερήσια μεταβολή +13.55%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 522 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 103 έτη)

Η γεωγραφική κατανομή των 3.228 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:174 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

196 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

246 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

117 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

454 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

132 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

245 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

14 κρούσματα στην Π.Ε.Νήσων

435 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

42 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

18 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

2 κρούσματα στην Π.Ε Αρτας

117 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

38 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

5 κρούσματα στην Π.Ε Γρεβενών

12 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας

26 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

29 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

7 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου

24 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

23 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

45 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

1 κρούσμα στην Π.Ε Ικαρίας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

15 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

22 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου

22 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

20 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς

1 κρούσμα στην Π.Ε.Κέας-Κύθνου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

4 κρούσματα στην Π.Ε Κεφαλληνίας

25 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς

52 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

28 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

89 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

6 κρούσματα στην Π.Ε.Λασιθίου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

31 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Μήλου

3 κρούσματα στην Π.Ε.Νάξου

11 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

55 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

3 κρούσματα στην Π.Ε Πρέβεζας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

14 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης

22 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

1 κρούσμα στην Π.Ε.Σάμου

55 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε Τήνου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

18 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

33 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

31 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

7 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

100 κρούσματα υπό διερεύνηση

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 3.228 τα νέα κρούσματα - 776 οι διασωληνωμένοι, 73 θάνατοι"

Νέα εισαγγελική παρέμβαση για τον Μένιο Φουρθιώτη – Για την πλαστή δημοσιογραφική ταυτότητα

Τρίτη εισαγγελική παρέμβαση για τον Μένιο Φουρθιώτη, αυτή τη φορά για τη «μαϊμού» δημοσιογραφική ιδιότητα που προέβαλε, με πλαστή ταυτότητα της ΕΣΗΕΑ αλλά και πλαστό δελτίο διαπίστευσης σε υπουργεία.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών διέταξε έρευνα μετά τη χθεσινή καταγγελία του μέλους της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), Γιώργου Βότσκαρη, προκειμένου να διερευνηθεί η ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος της πλαστογραφίας μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση.

Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Νίκο Στεφανάτο που θα διενεργήσει την προκαταρκτική εξέταση, θα διαβιβαστεί και η αναφορά της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών στην οποία, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της, ξεκαθαρίζεται πως ο τηλεοπτικός παρουσιαστής δεν είναι μέλος της.

Το μεσημέρι, έφτασε στην Εισαγγελία και θα συσχετιστεί στη δικογραφία ο φάκελος που απεστάλη από τον πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα, μαζί με τα έγγραφα που είχε προσκομίσει ο Μένιος Φουρθιώτης όταν αιτήθηκε δημοσιογραφική διαπίστευση για την είσοδο του στη Βουλή. Αίτημα που είχε απορριφθεί.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα εισαγγελική παρέμβαση για τον Μένιο Φουρθιώτη – Για την πλαστή δημοσιογραφική ταυτότητα"

e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι κύριες και επικουρικές συντάξεις

Το πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και των επικουρικών συντάξεων αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ στη σημερινή συνεδρίαση, στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της ταυτόχρονης καταβολής των κύριων και των επικουρικών συντάξεων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

- Στις 23 Απριλίου 2021, ημέρα Παρασκευή, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ, που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

- Στις 26 Απριλίου 2021, τη Μεγάλη Δευτέρα, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ, που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

- Στις 27 Απριλίου 2021, τη Μεγάλη Τρίτη, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των μη μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ.

- Στις 28 Aπριλίου 2021, τη Μεγάλη Τετάρτη, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι κύριες και επικουρικές συντάξεις"

Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για την Παρασκευή

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός αύριο, Παρασκευή 9 Απριλίου 2021, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Γενικά αίθριος καιρός και μόνο στα ανατολικά θα σημειωθούν πρόσκαιρα ασθενείς τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 μποφόρ, στο Αιγαίο τοπικά 7 και στα νοτιοανατολικά έως 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα νότια, ενώ στα βόρεια θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Κατά τόπους παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και νυχτερινές ώρες.

Καιρός: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Από αργά το απόγευμα γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και τα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα σημειωθούν ασθενείς βροχές και στα ορεινά ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις.
Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ. Από το απόγευμα μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Στην κεντρική Μακεδονία από 00 (μηδέν) έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στις υπόλοιπες περιοχές από -02 (μείον 02) έως 13 βαθμούς και στη δυτική Μακεδονία τοπικά 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 και τοπικά 5 μποφόρ, στρεφόμενοι το απόγευμα σε βορειοδυτικούς, με εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από -04 (μείον 04) έως 12 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με παροδικά αυξημένες νεφώσεις στα ανατολικά, όπου θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι στις Σποράδες και την Εύβοια.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά και τα νότια 6 μποφόρ, με εξασθένηση στα βόρεια από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι τις απογευματινές ώρες με ασθενείς τοπικές βροχές. Στα ορεινά της Κρήτης θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 14 και στη νότια Κρήτη τοπικά έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα νότια 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για την Παρασκευή"

Γεωργιάδης: Κανείς δεν χρωστά συγγνώμη στον κ. Τσίπρα για το εθνικό λάθος των Πρεσπών

Ανόητους πολιτικαντισμούς χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης τις προσπάθειες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να ερμηνεύσουν πρόσφατες δηλώσεις του για την Συμφωνία των Πρεσπών ως «συγγνώμη» προς τον Αλέξη Τσίπρα για την σφοδρή αντίδραση που εξέφρασε η ΝΔ την περίοδο πριν την υπογραφή της επίμαχης συμφωνίας.

«Κανείς δεν χρωστά συγγνώμη στον κ. Τσίπρα για το εθνικό λάθος των Πρεσπών. Αυτό το λάθος έγινε», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής για να επαναλάβει ότι η ΝΔ είχε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι η συμφωνία είναι βλαπτική για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας και πως αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει και την κυρώσει θα επιφέρει μη αναστρέψιμα αποτελέσματα.

«Είναι ανόητοι πολιτικαντισμοί αυτό που κάνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που είπα χθες δεν είναι συγγνώμη προς τον κ. Τσίπρα αλλά επανάληψη της δικής μου θέσης και της θέσης όλης της ΝΔ ότι δηλαδή η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κακή συμφωνία που βλάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα. Δεν είναι όμως μια προδοτική συμφωνία. Και επανέλαβα ότι λέγαμε και τότε πως αν είχαμε εμείς την ευκαιρία δεν θα την ψηφίζαμε αλλά αν κυρωθεί δεν μπορεί να αλλάξει», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σαρακιώτη ο οποίος υποστήριξε πως μετά την συγγνώμη του κ. Γεωργιάδη αναμένει την συγγνώμη από τους υπόλοιπους 157 βουλευτές της ΝΔ. «Μιλήσατε για τους 157 στους οποίους είμαι και εγώ. Όμως ποτέ δεν ελέχθησαν από εμάς όσα επιχειρήσατε να μας αποδώσετε κ. Σαρακιώτη», σχολίασε ο κ. Γιώργος Βλάχος.

Πάντως, παρά την τοποθέτηση του υπουργού, ο βουλευτής του ΖΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης επέμεινε να υποστηρίζει ότι η ΝΔ το 2018 μιλούσε για προδοτική συμφωνία και για προδότες ενώ υποστήριξε ότι η τότε αξιωματική αντιπολίτευση κινητοποίησε διαμαρτυρίες πολιτών και προπηλακισμούς βουλευτών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

«Γι αυτό το θέατρο που μας παίξατε για να μας πείτε πόσο στεναχωρημένος είστε που σας έλεγαν προδότη, σας ενημερώνω ότι εγώ δεν ήμουν σε αυτούς που σας αποκαλούσαν με αυτό το χαρακτηρισμό. Σας έχω στείλει και το βίντεο από συνεντεύξεις μου εκείνη την εποχή που έλεγα ότι η Συμφωνία είναι πολύ κακή αλλά όχι προδοτική και πως είναι λάθος να μιλάμε για προδότες», είπε ο κ. Γεωργιάδης αντιδρώντας για να προσθέσει «ερχεται λοιπόν ο κ. Γιαννούλης και μας κατηγορεί ότι στέλναμε κόσμο έξω από το σπίτι του για προπηλακισμούς. Για να το ξεκαθαρίσω αυτές οι ενέργειες είναι όχι απλά απαράδεκτες αλλά φρικώδεις.

Όμως κ. Γιαννούλη να σας θυμίσω κάτι. Εσείς συγκυβερνήσατε με τους ΑΝΕΛ που προεκλογικά έλεγαν ότι έφυγαν από την ΝΔ γιατί ο Σαμαράς και τα στελέχη της ήταν προδότες. Συγκυβερνήσατε με τον Πάνο Καμμένο που χαρακτήρισε την ΝΔ ως παράταξη προδοτών και «στα τέσσερα». Με αυτούς συγκυβερνήσατε. Και έρχεστε και τα λέτε όλα αυτά περι προπηλακισμών σε εμένα που μου έχουν κάψει το βιβλιοπωλείο 17 φορές. Που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έστηναν λαϊκά δικαστήρια και κρεμάλες στο Σύνταγμα. Πρέπει να έχετε φοβερό θράσος για να λέτε εσείς αυτά στην ΝΔ».

Επίσης, ο υπουργός σημείωσε ότι «Η ΝΔ ως παράταξη ευθύνης δεν διαχωρίζει τους έλληνες σε προδότες και μη όπως έκανε ο κ. Πολάκης. Δεν το κάνουμε γιατί έχουμε συναίσθηση της εθνικής ευθύνης. Άλλο πράγμα η πολιτική κριτική ότι μας φορτώσατε μια πολύ κακή συμφωνία – όχι όμως προδοτική. Συνετίστε λοιπόν τον κ. Πολάκη και ας αφήσουμε τα περι προδοσίας στην άκρη. Εχουμε πολιτικές διαφορές και με αυτές θα πορευτούμε αλλά αυτό δεν είναι μεμπτό».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Γεωργιάδης: Κανείς δεν χρωστά συγγνώμη στον κ. Τσίπρα για το εθνικό λάθος των Πρεσπών"

MRB: Στο 80% η «κοινωνική κόπωση» της πανδημίας

Το ποσοστό του κόσμου που δηλώνει κουρασμένος αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει το 75% με 80% και «ο κόσμος έχει αρχίσει και περνάει από το φόβο του να μην νοσήσω, στο φόβο του πώς θα ζήσω» δήλωσε ο Δημήτρης Μαύρος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MRB, αναφερόμενος στα αποτελέσματα των ερευνών που διεξάγει σε καθημερινή βάση η MRB για τις συνέπειες της πανδημίας στη ζωή μας.

Ειδικότερα, για την κούραση του κόσμου ο κ. Μαύρος ανέφερε ότι το περασμένο φθινόπωρο το ποσοστό ήταν στο 58% και τώρα έχει ξεπεράσει το 75%-80%, αναλύοντας αυτό το φαινόμενο ως εξής:

«Αυτή η κόπωση περιέχει πολλά είδη κόπωσης. Ένας υπέρτιτλος για αυτό που συμβαίνει στη χώρα είναι ότι ο κόσμος έχει αρχίσει και περνάει από το φόβο “μη νοσήσω” στο φόβο “πώς θα ζήσω”, είπε  μιλώντας  στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 της ΕΡΤ.

Γιατί, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, όλοι γνωρίζουν ότι θα εμβολιαστούμε, κάπως θα γίνουν τα πράγματα. Ο φόβος όμως που ανεβαίνει από κάτω με τεράστια ταχύτητα, σαν λάβα σε ηφαίστειο που έχει εκραγεί, είναι “και από δω και πέρα πώς θα ζήσω”. Δηλαδή με ποια ποιότητα ζωής».

Ο πρόεδρος της MRΒ προχώρησε και σε σύγκριση με την περίοδο των μνημονίων, λέγοντας: «Στην περίοδο των μνημονίων, ο κόσμος ήξερε τι ποιότητα ζωής θέλει, μπορεί, δικαιούται. Και απλά του έλειπαν τα λεφτά. Σήμερα, στις τράπεζες έχουν αυξηθεί τα διαθέσιμα κατά 15 δισ., γιατί ο κόσμος –πρώτον- δεν έχει που να τα καταναλώσει και –δεύτερον- φοβάται το αύριο.

Για το πόσο θα κρατήσει αυτή η ιστορία και τα αφήνει στην άκρη για να αισθάνεται παραπάνω ασφάλεια. Όμως το δύσκολο είναι ότι δεν ξέρει και ποια ποιότητα ζωής μπορεί να διεκδικήσει. Τι σόι ζωή θα κάνω;». Και όπως είπε χαρακτηριστικά, όλο αυτό έχει οδηγήσει σε «ένα εκρηκτικό μείγμα κόπωσης, η ταυτόχρονη αγωνία για το ποιο είναι το μέλλον μαζί με την αγωνία του να μην αρρωστήσω».

Τέλος, ο κ. Μαύρος ανέλυσε και το γεγονός της νοσηλείας νέων ανθρώπων και πως αυτό τους επηρεάζει. «Η νόσος κατεβαίνει με τα σοβαρά της προβλήματα σε νεότερες ηλικίες. Και εκεί το πράγμα έχει μπερδευτεί, γιατί ειδικά οι νεότεροι άνθρωποι, μέχρι χθες, βίωναν το άτρωτο της ηλικίας. Σήμερα έχουν αρχίσει και λένε “μήπως νοσήσω”, αλλά η πίεση του νέου ανθρώπου να βγει έξω και να ζήσει τη ζωή του, είναι ένα μείγμα που σε τρελαίνει και οδηγεί στην κατάθλιψη. Και κυρίως δημιουργεί ένα πολιτικοκοινωνικό φαινόμενο που είναι επιστροφή –πολύ έντονα- στην αντισυστημικότητα», ανέφερε.

euro2day 

Διαβάστε Περισσότερα » "MRB: Στο 80% η «κοινωνική κόπωση» της πανδημίας"

Κατάσχεση στην πρεσβεία της Βενεζουέλας για να αποζημιωθεί θύμα που παρενόχλησε σεξουαλικά ο πρώην πρέσβης

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε την προβλεπόμενη άδεια προκειμένου η Ξένια Μπουζαρανίδου υπάλληλος στην πρεσβεία της Βενεζουέλα η οποία δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα Φράνκλιν Γκονζάλες, να μπορέσει να εκτελέσει απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία της επιδικάστηκε αποζημίωση περίπου 32.000 ευρώ.

Για το θέμα αυτό υπήρξε τότε και παρέμβαση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε ζητηθεί από την Ξένια Μπουζαρανίδου να ξεχαστεί το όλο θέμα.

Ειδικότερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι έλαβε την απόφαση για χορήγηση της αιτηθείσας και προβλεπόμενης άδειας από το άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για αναγκαστική εκτέλεση κατά της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και της Πρεσβείας στην Αθήνα μετά από σχετική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και τη θετική γνώμη επί της σχετικής αίτησης του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών.

Διευκρινίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι η άδεια χορηγήθηκε υπό τον όρο ότι «η αναγκαστική εκτέλεση δεν θα διενεργηθεί εις βάρος των αναφερόμενων στο άρθρο 22 παρ. 3 της Σύμβασης της Βιέννης του 1961 (ΝΔ 503/70), καθώς και των πραγμάτων (ακινήτων ή κινητών) που εξυπηρετούν την άσκηση κυριαρχικής εξουσίας της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας».

Δηλαδή, η αναγκαστική εκτέλεση δεν θα γίνει επί ακινήτων ή κινητών πραγμάτων της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και της Πρεσβείας στην Αθήνα, τα οποία είναι αναγκαία για τη λειτουργία τους.

Υπενθυμίζεται ότι τα γεγονότα της σεξουαλικής παρενόχλησης -που αποκάλυψε το Πρώτο ΘΕΜΑ- ανατρέχουν την περίοδο 2011-2013 από τον Φράνκλιν Γκονζάλες σε βάρος πέντε γυναικών υπαλλήλων, εκ των οποίων η μία εξ αυτών, η Ξένια Μπουζαρανίδου στράφηκε δικαστικά σε βάρος του και από το Πρωτοδικείο Αθηνών δικαιώθηκε.

Πρόσφατα η Ξένια Μπουζαρανίδου, η οποία ήταν σεφ στην Πρεσβεία είχε αποκαλύψει ότι δέχθηκε «αίτημα» από πολιτικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος της ζήτησε να δείξει «πολιτική ωριμότητα» και να μην καταγγείλει το περιστατικό.

Η ίδια είχε αναφέρει σε τηλεοπτική συνέντευξή της: «Το 2011 ξεκίνησα να δουλεύω στην πρεσβεία της Βενεζουέλα. Το 2012 ήρθε ο κ. Γκονζάλες και έκανε τη ζωή μας κόλαση. Όχι μόνο τη δική μου, και άλλων τεσσάρων γυναικών. Σε τέτοιο σημείο, που πήγαινα στη δουλειά και ήθελα να είμαι αόρατη. Να μη με βλέπει». Οι αποκαλύψεις της είναι σοκαριστικές αφού όπως λέει, ο πρέσβης έμπαινε στον χώρο εργασίας της με τα εσώρουχα και προσπαθούσε να την απομονώσει.

«Είχα την ατυχία επειδή δούλευα στο σπίτι, στην οικία του πρέσβη, να είμαι μόνη μου. Οπότε δεν ήταν πολύ εύκολο να αποφύγω το αφεντικό μου. Όταν σου συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι ισοπεδωτικό. Σε ισοπεδώνει σαν άνθρωπο και είναι κάτι που το κουβαλάς κάθε μέρα μαζί σου. Δεν φεύγει, δεν είναι κάτι που ξεπερνάς σε μια μέρα. Έκανα περίπου επτά χρόνια για να το ξεπεράσω μέσα μου» και συνέχισε:

«Εκείνη την εποχή ήταν σε άνοδο ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – Βενεζουέλα ήταν πολύ καλές. Ήταν προεκλογική περίοδος, οπότε το να έβγαινε ένα τέτοιου τύπου σκάνδαλο, θα αμαύρωνε ίσως την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα»

Σύμφωνα με την κυρία Μπουζαρανίδου, από τις πέντε γυναίκες που κακοποίησε και παρενόχλησε σεξουαλικά ο πρέσβης της Βενεζουέλας, η ίδια και άλλη μια προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη. «Οι υπόλοιπες φοβήθηκαν» υποστηρίζει.

ΝΔ: Ποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε σιωπή;

Την ίδια ώρα, η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωση που εξέδωσε αφενός επισημαίνει την πρόθεση να αποζημιωθούν τα θύματα, αφετέρου θέτει το ερώτημα ποιο ήταν το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσε από θύμα να σιωπήσει, όπως προκύπτει από τις καταγγελίες του ίδιου του θύματος. 

Η ανακοίνωση της ΝΔ, ακολουθεί:

Η Ελληνική Κυβέρνηση παρέχει την απαιτούμενη άδεια για την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης που έχει εκδοθεί υπέρ της εργαζόμενης στην Πρεσβεία της Βενεζουέλας που υπέστη σεξουαλική κακοποίηση. Ωστόσο οι πρόσφατες καταγγελίες της, έρχονται να προσθέσουν ερωτήματα για τις προσπάθειες συγκάλυψης της δυσώδους υπόθεσης, από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα αλλά και να αποκαλύψουν την υποκρισία τους, όταν τάσσονται δήθεν στο πλευρό θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης. Εκτός της γνωστής επιστολής του κ. Τσίπρα προς τον Ν. Μαδούρο στην οποία ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής το προσωπικό της πρεσβείας, έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και σε καμία περίπτωση δεν θα αναλάβει δράση μέσα στην Ελλάδα ότι θα δημοσιεύσει το πρόβλημα» για να μην πληγεί η αριστερά, το θύμα βιασμού κατήγγειλε κι ότι «υπήρξε πολιτικό πρόσωπο από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλω να πω το όνομά του, που μου ζήτησε να δείξω πολιτική ωριμότητα και να λυθεί το θέμα εσωτερικά». Αυτοί λοιπόν που εμφανίζονται ως σθεναροί υποστηρικτές των δικαιωμάτων και κάνουν πομπώδεις αναρτήσεις για το #MeToo, στην πιο κραυγαλέα περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης, όχι μόνο δεν κατήγγειλαν αλλά έκαναν οτιδήποτε για τη συγκάλυψή της, βαφτίζοντας το πέπλο σιωπής «πολιτική ωριμότητα».

ΥΓ. Έχουν περάσει μέρες δίχως να μάθουμε ποιο ήταν το στέλεχος που ζητούσε σιωπή. Είμαστε σίγουροι ότι θα πρωτοστατεί σε αναρτήσεις υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.

Η επιστολή Τσίπρα προς Μαδούρο

Όπως είχε αποκαλύψει το «Πρώτο Θέμα» από το 2016, το ζήτημα της παρενόχλησης στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα - και της προσπάθειας αποσιώπησής του - είχε τεθεί  σε επιστολή του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα , προς τον πρόεδρο της Βενεζουέλα Νικολα μαδούρο: το επίμαχο απόσπασμα έχει ως εξής

«Τέλος, εφιστώ την προσοχή σου σε ένα ευαίσθητο θέμα, στο οποίο περιμένω την συμβολή σου και την παρέμβαση σου με τον καλύτερο τρόπο, το ήδη γνωστό σε εσάς ζήτημα που έχει προκύψει με τον νέο πρέσβη στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής το προσωπικό της πρεσβείας έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και δεν θα λάβει μέτρα εντός της Ελλάδας, που θα δημοσιοποιούσαν το πρόβλημα, γεγονός που θα το εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τα συστημικά μέσα ενημέρωσης για να βλάψουν την αριστερά τόσο στη Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα»
 

Ts-G
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρώην πρεσβευτή της Βενεζουέλα Φράνκλιν Γκονζάλες

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κατάσχεση στην πρεσβεία της Βενεζουέλας για να αποζημιωθεί θύμα που παρενόχλησε σεξουαλικά ο πρώην πρέσβης"

Ερυθρός Σταυρός : Συνελήφθη ο 60χρονος για τη δολοφονία του 76χρονου διασωληνωμένου

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, στο πλαίσιο διερεύνησης περιστατικού θανάτου νοσηλευόμενου διασωληνωμένου ασθενούς στο Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», σχημάτισε δικογραφία σε βάρος αλλοδαπού, επίσης νοσηλευόμενου στον ίδιο θάλαμο, για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας.

Ο ανωτέρω συνελήφθη και φυλάσσεται φρουρούμενος στο Νοσοκομείο. Το αποτύπωμα που άφησε ο φερόμενος ως δολοφόνος στον αναπνευστήρα ήταν αυτό που τον πρόδωσε.

Σύμφωνα με την αναφορά της ελληνικής αστυνομίας:

«Περί την 23:00 ώρα της 7.4.21, στο θάλαμο 235, της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός, όπου νοσηλεύονταν οι πάσχοντες με κορωνοιό: α) ο Σ.Ε γεννημένος το 1944 ο οποίος ήταν διασωληνωμένος και ο β) υπήκοος Αλβανίας Μ.S γεννημένος το 1961 ο οποίος δεν ήταν διασωληνωμένος, ήχησε ο συναγερμός του αναπνευστήρα του Σ.Ε όπου οι προστρέξαντες ιατροί διαπίστωσαν ότι δεν είχε ενδείξεις καρδιακού σφυγμού και ξεκίνησαν διαδικασία αναζωογόνησης. Δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν και τις 00:12 διαπιστώθηκε ο θάνατος του.
Κατά την προσπάθεια να τον επαναφέρουν διαπίστωσαν ότι είχε βγει η πρίζα του αναπνευστήρα, ο σωλήνας αερισμού είχε βγει από τη βάση του και η οθόνη του αναπνευστήρα είχε αναποδογυρίσει.

Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς στην κλινική επιτρέπονταν αυστηρά η είσοδος μόνο του προσωπικού. Ο θανών που ήταν σε καταστολή, δεν ήταν σε θέση να αφαιρέσει από μόνος του τη συσκευή. Ο θάλαμος του νοσοκομείου εξερευνήθηκε από τα Εγληματολογικά Εργαστήρια και ανευρέθη αποτύπωμα του M.S στη συσκευή του αναπνευστήρα»

Διαβάστε Περισσότερα » " Ερυθρός Σταυρός : Συνελήφθη ο 60χρονος για τη δολοφονία του 76χρονου διασωληνωμένου"

Ο θάνατος του 76χρονου και στοιχεία που σοκάρουν - «Έκρηξη» γιατρών: «Ο πρωθυπουργός παραπληροφορεί για τους εκτός ΜΕΘ»

Αίσθηση έχει προκαλέσει ο θάνατος διασωληνωμένου ασθενούς εκτός ΜΕΘ στον Ερυθρό Σταυρό, μόλις μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «δεν υπάρχουν πολίτες που χρειάζονται ΜΕΘ και δεν βρίσκουν».

Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίζει η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, ένας 60χρονος ασθενής αλβανικής καταγωγής με κορωνοϊό, που τον ενοχλούσε ο ήχος του αναπνευστήρα φέρεται, να κρύβεται πίσω από το θάνατο ενός 76χρονου ασθενούς που ήταν διασωληνωμένος στον Ερυθρό Σταυρό.

Ο άνδρας πέθανε χθες το απόγευμα κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ανθρώπινο χέρι ήταν αυτό που παρενέβη προκειμένου να σταματήσει να λειτουργεί το σύστημα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από τη ΓΑΔΑ, «η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, στο πλαίσιο διερεύνησης περιστατικού θανάτου νοσηλευόμενου διασωληνωμένου ασθενούς στο Νοσοκομείο "Ερυθρός Σταυρός", σχημάτισε δικογραφία σε βάρος αλλοδαπού, επίσης νοσηλευόμενου στον ίδιο θάλαμο, για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας».

Και μετά τα επίσημα στοιχεία τα ερωτήματα είναι γιατί βρίσκονταν σε κοινό θάλαμο ο άτυχος ασθενής εφόσον όπως μόλις χθες ο Κ.Μητσοτάκης δήλωνε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ΜΕΘ;

Με νούμερα και στοιχεία, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), στην ανακοίνωσή της επισημαίνει στον πρωθυπουργό ότι λίγο πριν τη συνέντευξή του «στα νοσοκομεία της Αττικής και των γύρω περιοχών 113 βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι βρίσκονταν εκτός ΜΕΘ. Οι 82 από αυτούς ασθενείς πάσχοντες από Covid – 19, εκ των οποίων οι 37 περιμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους και πρόχειρους αναπνευστήρες, για χρονικό διάστημα τριών ημερών και πάνω».

«Είναι απαράδεκτο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας να παραπληροφορεί τόσο αδίστακτα τον ελληνικό λαό» τονίζουν με νόημα στην ανακοίνωσή τους.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ:

«Ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια, μιας και δεν ντρέπονταν τα στόματα που τα ‘λεγαν.»  ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΛΟΥΝΤΕΜΗΣ

Χθες σε ζωντανή τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης δήλωσε μεταξύ άλλων (σύμφωνα με τον σχετικό υπότιτλο του ίδιου του καναλιού) «δεν υπάρχουν πολίτες που χρειάζονται ΜΕΘ και δεν βρίσκουν».

Λίγο πριν την τηλεοπτική συνέντευξη, χθες το βράδυ 7/4/21, στην επίσημη λίστα αναμονής για διακομιδή σε ΜΕΘ υπήρχαν στα νοσοκομεία της Αττικής και των γύρω περιοχών 113 βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Οι 82 από αυτούς ασθενείς πάσχοντες από Covid – 19, εκ των οποίων οι 37 περιμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους και πρόχειρους αναπνευστήρες, για χρονικό διάστημα τριών ημερών και πάνω.

Αυτή άλλωστε είναι η καθημερινή εικόνα όλες τις τελευταίες εβδομάδες. Είναι απαράδεκτο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας να παραπληροφορεί τόσο αδίστακτα τον ελληνικό λαό.

Η κυβέρνηση έστω και τώρα πρέπει να αναλογιστεί τις τεράστιες ευθύνες της, να αφήσει τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και να ανταποκριθεί στα αιτήματα που έχει διατυπώσει η ΟΕΝΓΕ εδώ και πολλούς μήνες για άνευ όρων επίταξη των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με μόνιμες προσλήψεις, εξοπλισμό και υποδομές».

Το παρελθόν του 60χρονου 

Ποινικό παρελθόν φαίνεται πως έχει ο 60χρονος που συνελήφθη για τη δολοφονία του 76χρονου διασωληνωμένου ασθενή στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εις βάρους του 60χρονου είχε σχηματιστεί δικογραφία για τα αδικήματα της απειλής, της εξύβρισης και της σωματικής βλάβης το 2006.

Μάλιστα, τρία χρόνια μετά (το 2019) σχηματίστηκε και δεύτερη δικογραφία με την κατηγορία της ασέλγειας εις βάρος ανηλίκου στην περιοχή του Χολαργού.

pronews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο θάνατος του 76χρονου και στοιχεία που σοκάρουν - «Έκρηξη» γιατρών: «Ο πρωθυπουργός παραπληροφορεί για τους εκτός ΜΕΘ»"

Ελληνικό: Απορρίφθηκαν οι προσφυγές στο ΣτΕ – «Πράσινο φως» για τη μεγάλη επένδυση

Κομβικής σημασίας για την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων και την έναρξη του εμβληματικού έργου του Ελληνικού, είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να απορρίψει την αίτηση ακύρωσης κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που έχει εγκρίνει τις πολεοδομικές μελέτες και τους σχετικούς περιβαλλοντικούς όρους της επένδυσης.

Με την έκδοση της απόφασης, το ΣτΕ βάζει τη σφραγίδα του στη νομιμότητα και το κύρος των πολεοδομικών μελετών και κάνει ένα ακόμα από τα τελευταία βήματα για την λήξη των εκκρεμοτήτων. Το ΣτΕ, με την απόφασή του, απέρριψε τους ισχυρισμούς περί δήθεν μεταβίβασης των κοινόχρηστων χώρων στη διοίκηση και διαχείριση ιδιωτικών φορέων, καθώς η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ουδέποτε θα αποκτήσει κυριότητα σε κοινόχρηστους χώρους, ο δε Φορέας Διαχείρισης Κοινοχρήστων κατά το νόμο διοικείται κατά πλειοψηφία από τους Δήμους Ελληνικού- Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου.

Ελληνικό
Η επένδυση στο Ελληνικό

Το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμο και τον ισχυρισμό ότι η θεσμοθέτηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης για τα έργα και τις δραστηριότητες, μετά την ΚΥΑ, συνιστά τροποποίηση της Σύμβασης Αγοραπωλησίας μετοχών. Σημειώνεται τέλος, ότι το ΣτΕ έκρινε ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πληροί όλα τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά στοιχεία, ενώ απέρριψε ως αβάσιμους ισχυρισμούς για παραβίαση της νομοθεσίας της Ε.Ε. περί απαγόρευσης κρατικών ενισχύσεων.

Η συγκεκριμένη ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (αρ2775/2020) η οποία δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, δίνει το πράσινο φως για την έναρξη της μεγάλης επένδυσης του Ελληνικού, της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη και έρχεται να προστεθεί σε σειρά αιτήσεων ακύρωσης από τρίτους, που έχουν απορριφθεί από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνικό: Απορρίφθηκαν οι προσφυγές στο ΣτΕ – «Πράσινο φως» για τη μεγάλη επένδυση"

Σχολεία - Αντιδρά η ΟΛΜΕ: «Ανοίγουν χωρίς τα απαραίτητα μέτρα»

Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία, και ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, που δημιούργησε ή όξυνε η πανδημία, ζητά η ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης), μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για το άνοιγμα των Λυκείων στις 12 Απριλίου.

Η ΟΛΜΕ, σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρει πως «το μόνο "μέτρο" που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι το self-test» και «μεταφέρει τις δικές της ευθύνες στους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς», επισημαίνοντας πως ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) τονίζει ότι «η χρήση των self tests δεν αποτελεί τη λύση για την καταπολέμηση της πανδημίας, καθώς δεν εξασφαλίζεται η ορθή λήψη του δείγματος από τους πολίτες. Ως συνέπεια αυτού μπορεί να έχουμε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε εσφαλμένα συμπεράσματα και αύξηση της διασποράς του ιού».

Κατηγορεί, επίσης, την κυβέρνηση για «εμπαιγμό» σχετικά με το ζήτημα του εμβολιασμού, αναφέροντας πως στα Ειδικά Σχολεία που λειτουργούν κανονικά ελάχιστοι εκπαιδευτικοί έχουν εμβολιαστεί, ενώ «στη Γενική Εκπαίδευση η πρόβλεψη της κυβέρνησης για παροχή μόνο των αδιάθετων εμβολίων σε εκπαιδευτικούς σημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να είναι εμβολιασμένοι οι εκπαιδευτικοί εγκαίρως, πριν το άνοιγμα των σχολείων».

Για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων το αμέσως επόμενο διάστημα η ΟΛΜΕ ζητά άμεσα επαναλαμβανόμενα τεστ, τουλάχιστον ανά εβδομάδα σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ, προτεραιότητα των εκπαιδευτικών και όσων εμπλέκονται με την εκπαιδευτική διαδικασία στον εμβολιασμό, υλοποίηση του σχεδίου από σήμερα και μέτρα για την αραίωση των μαθητών ανά τάξη, με μέγιστο αριθμό 15 μαθητές ανά τμήμα.

Επίσης, ζητά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, κατά την οποία αποφασίστηκε το άνοιγμα των λυκείων, άμεσα μέτρα ενίσχυσης και στήριξης των μαθητών για τις τεράστιες ελλείψεις και τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, εξαιτίας της τηλεκπαίδευσης ή της μη πρόσβασης σε αυτή, κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και του νέου συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια και μη γίνουν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις σε γυμνάσιο και λύκειο.


ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σχολεία - Αντιδρά η ΟΛΜΕ: «Ανοίγουν χωρίς τα απαραίτητα μέτρα»"

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, αναγκαίος σε δημοκρατικές κοινωνίες

Απόφαση «βόμβα» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που αποφάνθηκε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι «αναγκαίος σε μία δημοκρατική κοινωνία».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με την απόφασή του αυτή, «απαντά» σε προσφυγή γονιών παιδιών τα οποία δεν έγιναν δεκτά σε νηπιαγωγεία της Τσεχίας επειδή δεν ήταν εμβολιασμένα.

«Η απόφαση στηρίζει την δυνατότητα μίας εμβολιαστικής υποχρέωσης υπό όρους στο πλαίσιο της παρούσας επιδημίας της Covid-19», σχολίασε ο ειδικός νομικός του Δικαστηρίου Νικολά Ερβιέ, τονίζοντας «το περιθώριο εκτίμησης που αφήνει το Δικαστήριο στα Κράτη στον καθορισμό της πολιτικής εμβολιασμού».

Ο Νικολά Ερβιέ επισημαίνει επίσης ότι η απόφαση του Δικαστηρίου «διαπιστώνει την ύπαρξη γενικής συναίνεσης σχετικά με τα επωφελή αποτελέσματα του εμβολιασμού, τα οποία δεν τίθενται σε αμφισβήτηση από τις αναπόφευκτες παρενέργειες, από την στιγμή που υπάρχει αυστηρός επιστημονικός έλεγχος».

Το Δικαστήριο υιοθετεί «την αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης η οποία μπορεί να δικαιολογήσει την επιβολή του εμβολιασμού σε όλους, ακόμη και σε εκείνους που αισθάνονται λιγότερο απειλούμενοι από την νόσο, από τη στιγμή που τίθεται το θέμα της προστασίας των πλέον ευάλωτων ατόμων».

Στην απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θεωρεί ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των παιδιών στην Τσεχία κατά εννέα ασθενειών δεν συνιστά παραβίαση των αρχών της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ως προς «το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής».

«Η πολιτική εμβολιασμού θέτει τους νόμιμους στόχους της προστασίας της υγείας καθώς και των δικαιωμάτων του άλλου, προστατεύοντας τόσο εκείνους που εμβολιάζονται, όσο και εκείνους που δεν μπορούν να εμβολιασθούν για ιατρικούς λόγους», αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης.

«Αυτοί οι τελευταίοι δέχονται τις ωφέλειες της συλλογικής ανοσίας για να προστατευθούν από τις προκείμενες σοβαρές λοιμώδεις νόσους».

Η Τσεχία «διαθέτει λοιπόν μεγάλα περιθώρια αξιολόγησης στο πλαίσιο αυτό», αναφέρει στην ετυμηγορία του το Δικαστήριο, οι αποφάσεις του οποίου δεν εφεσιβάλλονται. «Το ύψιστο συμφέρον των παιδιών πρέπει να υπερισχύει σε όλες τις αποφάσεις που τα αφορά».

Εάν «η άρνηση πρόσβασης των παιδιών των εναγόντων στο νηπιαγωγείο σημαίνει γι’ αυτά την απώλεια μίας κρίσιμης ευκαιρίας για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, πρόκειται για μάλλον προληπτικό παρά τιμωρητικό μέτρο τα αποτελέσματα είναι περιορισμένα στον χρόνο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, αναγκαίος σε δημοκρατικές κοινωνίες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news