facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022

Εύα Καϊλή: Συνελήφθη με 160.000 ευρώ σε σακούλες – Σε ποια φυλακή θα οδηγηθεί

Η Εύα Καϊλή θα περάσει το τρίτο της βράδυ στο κελί, έως ότου βρεθεί αντιμέτωπη με τον δικαστή που θα αποφασίσει, αν πρέπει να προφυλακιστεί ή όχι.

Όπως μετέδωσε το Star, η ευρωβουλευτής βρέθηκε να έχει στην κατοχή της συνολικά 160.000 ευρώ σε σακούλες, συμπεριλαμβανομένων και των χρημάτων που βρέθηκαν στην κατοχή του πατέρα της, Αλέξανδρου Καϊλή. Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, η Εύα Καϊλή αναμένεται να οδηγηθεί στη γυναικεία φυλακή του Σαιν-Ζιλ εντός των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, η πρώην -πλέον- αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα παραμείνει εκεί έως πέντε ημέρες και στη συνέχεια θα εμφανιστεί ξανά ενώπιον των Αρχών, οι οποίες θα αποφασίσουν εάν θα παραμείνει προφυλακισμένη έως την έναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης ή αν θα αφεθεί ελεύθερη.

Τρία θα είναι τα κριτήρια: Αν κριθεί ύποπτη φυγής, εάν θα κριθεί ύποπτη τέλεσης ίδιων ή παρόμοιων αδικημάτων ή εάν θα υπάρξει συμπαιγνία, αν δηλαδή βρει τα άτομα που θα καταφέρουν να σβήσουν τα ίχνη της και την αθωώσουν τελικά στο δικαστήριο. Μέχρι την έναρξη της διαδικασίας θα περάσει περίπου ένας με ενάμισης χρόνος.

Να σημειωθεί ότι μαζί με την Εύα Καϊλή συνελήφθη ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι και ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, όπως και ένας λομπίστας του οποίου τα στοιχεία δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

Την ίδια ώρα, ελεύθερος αφέθηκε ο πατέρας της Εύας Καϊλή, που τον προσήγαγαν για ανάκριση επειδή βρέθηκε με μία βαλίτσα με χρήματα. Ελεύθερος υπό όρους αφέθηκε και ο Λούκα Βισεντίνι, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Εύα Καϊλή: Συνελήφθη με 160.000 ευρώ σε σακούλες – Σε ποια φυλακή θα οδηγηθεί"

Φωτιά στον Κολωνό: Πέθανε ο 5χρονος που είχε εντοπισθεί χωρίς τις αισθήσεις του στο διαμέρισμα και ήταν διασωληνωμένος

Από την Ηλεία κατάγονται οι γονείς του 5χρονου Χαράλαμπου, που υπέκυψε λίγες ημέρες μετά τη φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της 27ης Νοεμβρίου στο διαμέρισμα της οικογένειας στον Κολωνό.

Αν και αρχικά είχε γραφτεί πως το παιδί εντοπίστηκε νεκρό από τους πυροσβέστες, ήταν χωρίς αισθήσεις και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αττικόν, όπου οι γιατροί έδωσαν για 12 ημέρες μάχη να τον κρατήσουν στη ζωή.

Δυστυχώς όμως υπέκυψε και η κηδεία του Χαράλαμπου Διονύσιου Μήττα, θα γίνει την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου στις 3 το μεσημέρι από τον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου στο Νεοχώρι Κυλλήνης, τόπο καταγωγής της μητέρας του Θεοδοσίας.

Ο πατέρας του 5χρονου Στέφανος Μήττας επίσης κατάγεται από την Ηλεία και την περιοχή του Πύργου.

Η συντακτική ομάδα του ilialive.gr εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια του 5χρονου.

ilialive

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στον Κολωνό: Πέθανε ο 5χρονος που είχε εντοπισθεί χωρίς τις αισθήσεις του στο διαμέρισμα και ήταν διασωληνωμένος"

Ευθεία απειλή Ερντογάν κατά της Ελλάδας: Θα χτυπήσουμε την Αθήνα με πύραυλο TAYFUN αν συνεχίσουν να εξοπλίζουν τα νησιά

Νέες βολές κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απειλώντας να χρησιμοποιήσει τον νέο πύραυλο TAYFUN, το βεληνεκές του οποίου φθάνει μέχρι την Αθήνα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μάλιστα, μιλώντας στην Σαμσούντα σε εκδήλωση νέων του κόμματός του, συνέδεσε την απειλή του με τον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών με αμερικανικά όπλα.

Όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος Ρατζίπ Σοϊλού, ο Ερντογάν ανέφερε: «Η Ελλάδα φοβάται τους πυραύλους μας. Λένε πως ο πύραυλος TAYFUN θα χτυπήσει την Αθήνα, θα το κάνει αν δεν κάθονται φρόνιμα».

Όσο για το τι εννοεί ο Ερντογάν «να κάτσει φρόνιμα» η Ελλάδα, έδωσε την απάντηση λέγοντας να μην εξοπλίζει τα νησιά και δη με αμερικανικά όπλα.

Είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν: «Στο παρελθόν, ήμασταν σε πολύ διαφορετική θέση. Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου, μόνο το 20% της αμυντικής μας βιομηχανίας ήταν εγχώριο. Αλλά τώρα είναι το 80%, έχουμε φτάσει σε αυτή τη θέση. Τι θα κάναμε αν είχαμε F-16 αλλά όχι πυρομαχικά; Τώρα φτιάχνουμε τα δικά μας πυρομαχικά για το F-16. Τώρα αρχίσαμε να φτιάχνουμε τους πυραύλους μας, αυτή η παραγωγή τρομάζει τους Έλληνες. Λέμε TAYFUN, η Ελλάδα τρομάζει και λέει ‘Θα χτυπήσει την Αθήνα’. Φυσικά θα το κάνουμε, αν δεν κάθεστε φρόνιμα. Αν προσπαθείτε να αγοράσετε κάτι από την Αμερική για να το βάλετε στα νησιά, μια χώρα όπως η Τουρκία πρέπει να κάνει κάτι, δεν μπορεί να μαζεύει αχλάδια…».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ευθεία απειλή Ερντογάν κατά της Ελλάδας: Θα χτυπήσουμε την Αθήνα με πύραυλο TAYFUN αν συνεχίσουν να εξοπλίζουν τα νησιά"

Μαρούσι: 17χρονη μαχαίρωσε θανάσιμα 23χρονη – Συνελήφθη η δράστης

Αποτρόπαιο έγκλημα σημειώθηκε στο Μαρούσι. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μια 17χρονη μαχαίρωσε θανάσιμα μια 23χρονη, σε διαμέρισμα που βρίσκεται στη Μ. Αλεξάνδρου. Οι δύο κοπέλες ήταν φίλες και φαίνεται ότι είχαν έντονο καυγά με αποτέλεσμα η 17χρονη να κατάφερε πολλαπλές μαχαιριές στο σώμα της 23χρονης και εκείνη να καταλήξει.

Ο πατέρας της 17χρονης φέρεται να ειδοποίησε την αστυνομία για το συμβάν και οι αστυνομικοί να προχώρησαν στη σύλληψή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συλληφθείσα φέρεται να αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαρούσι: 17χρονη μαχαίρωσε θανάσιμα 23χρονη – Συνελήφθη η δράστης"

Το Κατάρ απαντά για το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο

Το σκάνδαλο διαφθοράς έχει προκαλέσει τριγμούς στο Ευρωκοινοβούλιο, η Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της έχουν συλληφθεί με το Κατάρ να παίρνει θέση για την υπόθεση

Η αντιπροσωπεία του Κατάρ στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «αβάσιμη και σοβαρά παραπληροφορημένη» σύνδεση της χώρας με την υπόθεση.

«Το Κράτος του Κατάρ απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια σύνδεσής του με κατηγορίες για κακή συμπεριφορά. Κάθε σύνδεση της καταριανής κυβέρνησης με τους αναφερόμενους ισχυρισμούς είναι αβάσιμη και σοβαρά παραπληροφορημένη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Το Κατάρ απαντά για το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο"

Καλαμάτα: Ρομά «αντέγραψαν» τον 16χρονο - Ρομά έβαλαν βενζίνη σε πρατήρια καυσίμων και εξαφανίστηκαν

Δύο περιπτώσεις όπου Ρομά εξαφανίστηκαν όταν στο όχημα τους έβαλαν βενζίνη εξιχνίασε η Αστυνομία, να σημειωθεί ότι και τα δύο πρατήρια βρίσκονται στην οδό Αθηνών στην Καλαμάτα.

Στην πρώτη περίπτωση ο 18χρονος μαζί με τον 25χρονο Ρομά έβαλαν βενζίνη αξίας πέντε ευρώ και όταν ήρθε η ώρα να πληρώσουν έφυγαν.

Στη δεύτερη περίπτωση που ήταν λίγο μετά, οι δύο Ρομά έβαλαν βενζίνη αξίας είκοσι ευρώ, πλήρωσαν πέντε ευρώ και έφυγαν.

Και οι δύο Ρομά συνελήφθησαν τελικά στην Ανάληψη της Μεσσήνης.

Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας.

tharrosnews

Διαβάστε Περισσότερα » " Καλαμάτα: Ρομά «αντέγραψαν» τον 16χρονο - Ρομά έβαλαν βενζίνη σε πρατήρια καυσίμων και εξαφανίστηκαν"

Καιρός αύριο: Καταιγίδες και δυνατοί άνεμοι θα σαρώσουν την χώρα – Μικρή πτώση της θερμοκρασίας

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός αύριο, Δευτέρα (12.12.2022), σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Ο καιρός θα δώσει βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ειδικότερα, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές, τις πρωινές ώρες κυρίως στα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες και πρόσκαιρη βελτίωση τις μεσημβρινές ώρες. Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως από το απόγευμα στα δυτικά και νότια, όπου θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ, στρεφόμενοι το βράδυ στα βορειοδυτικά σε βόρειους βορειοδυτικούς έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει στα βόρεια τους 13 με 15 και στην υπόλοιπη χώρα τους 16 με 20 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές τις απογευματινές και βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Δυτικοί 4 με 5 μποφόρ, από το μεσημέρι θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και τις βραδινές ώρες πιθανώς να σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, τη νύχτα βόρειοι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Τοπικές νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και στα νότια τις πρωινές ώρες έως 5 μποφόρ, τη νύχτα θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές κυρίως από τις απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες στο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου.
Ανεμοι: Δυτικοί 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ, γρήγορα θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς. Το βράδυ από τα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως τις βραδινές ώρες στα νότια, όπου πιθανώς να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Δυτικοί 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ, από το μεσημέρι βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και τη νύχτα μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Δυτικοί 5 με 6 μποφόρ, από το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, τις πρωινές ώρες κυρίως στα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες και πρόσκαιρη βελτίωση τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, από το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και πιθανώς να σημειωθούν τοπικές βροχές τις απογευματινές και βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Καταιγίδες και δυνατοί άνεμοι θα σαρώσουν την χώρα – Μικρή πτώση της θερμοκρασίας"

Κατέρρευσε γέφυρα στο Κομπότι Άρτας λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων

Έκλεισε ο δρόμος προς την παλιά Εθνική Οδό, στο Κομπότι της Άρτας μετά από κατάρρευση γέφυρας στην περιοχή. Τμήμα της ίδιας γέφυρας είχε καταρρεύσει και πάλι το 2015 σε συνθήκες έντονων καιρικών φαινόμενων.

Ο δρόμος δεν εξυπηρετεί οικισμούς αλλά κατά κύριο λόγο αγροτικές περιοχές κι έτσι δεν υπάρχουν αποκλεισμοί, καθώς υφίστανται και εναλλακτικές οδοί.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατέρρευσε γέφυρα στο Κομπότι Άρτας λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων"

Κακοκαιρία: Κατέβηκαν τα βουνά-Τα ποτάμια πλημμύρισαν δρόμους στα ορεινά των Τρικάλων (video)

Η κακοκαιρία GAIA χτυπάει και τα Τρίκαλα, με τις Αρχές να βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό. Μια σειρά από προβλήματα παρατηρήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες…

Σαρωτικό πέρασμα του νέου κύματος κακοκαιρίας από τα Τρίκαλα. Οι θυελλώδεις άνεμοι το βράδυ του Σαββάτου 10 Δεκεμβρίου, είχαν ως αποτέλεσμα να βυθιστούν στο σκοτάδι πολλά χωριά, ενώ η συνεχής βροχόπτωση προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στα ορεινά.

Όπως καταγράφει το trikalavoice.gr υπερχείλισαν τα ποτάμια στο Γαρδίκι και κόπηκε ο δρόμος για Αθαμανία, όπως φαίνεται στο βίντεο παρακάτω. Όπως σημειώνει σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Πύλης Κώστας Ούτρας «είμαστε επί ποδός και προσπαθούμε να επιλύσουμε κάθε πρόβλημα που προκύπτει. Ευτυχώς δεν έχουμε εγκλωβισμένους μέχρι τώρα».

Σημειώνεται ότι κατολισθήσεις σημειώνονται και στην περιοχή του Πολυνερίου. Όσοι κινούνται στο ορεινό δίκτυο του νομού θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

trikalavoice

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία: Κατέβηκαν τα βουνά-Τα ποτάμια πλημμύρισαν δρόμους στα ορεινά των Τρικάλων (video)"

Εύα Καϊλή: Στη φυλακή για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος - Μαζί και ο Ιταλός σύντροφός της

Αντιμέτωπη με βαρύτατες κατηγορίες βρίσκεται η Εύα Καϊλή, η οποία -σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ- βρίσκεται ανάμεσα στους τέσσερις που συνελήφθησαν στο πλαίσιο των ερευνών για υπόθεση διαφθοράς που αφορά σε δωροδοκία από το Κατάρ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση των βελγικών Αρχών, τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τον ανακριτή των Βρυξελλών και δύο αφέθησαν ελεύθερα, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγουν για δωροδοκία από το Κατάρ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εισαγγελίας

«Συνολικά έξι άτομα στερήθηκαν την ελευθερία τους την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας απο την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή αστυνομία για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Υπάρχουν υποψίες ότι τρίτα μέρη σε πολιτικές ή και στρατηγικές θέσεις εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πληρώθηκαν με μεγάλα χρηματικά ποσά ή τους προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα για να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Βουλής.

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τον ανακριτή των Βρυξελλών που ηγείται της έρευνας. Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά. Δύο αφέθησαν ελεύθερα από τον ανακριτή.

Έρευνα έγινε και στο σπίτι δεύτερου βουλευτή γύρω στις 20:00 το βράδυ την προηγούμενη νύχτα.

Για το συμφέρον της έρευνας, προς το παρόν δεν θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες. Ο Τύπος θα ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις μέσω δελτίων τύπου».

anakoinwsi_kaili

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη βελγική L’Echo, η κ. Καϊλή συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, καθώς αυτός είναι ο μόνος δυνατός τρόπος να καταρριφθεί η βουλευτική ασυλία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο σπίτι της βρέθηκαν «τσάντες με χαρτονομίσματα».

kaili

Μαζί με την Εύα Καϊλή συνελήφθη και ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, βοηθός άλλου ευρωβουλευτή, ο οποίος επίσης αναμένεται να οδηγηθεί στον φυσικό δικαστή. Ανάλογη τύχη έχει και ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, όπως και ο Φ. που είναι λομπίστας στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα, ελεύθερος αφέθηκε ο πατέρας της Εύας Καϊλή, που τον προσήγαγαν για ανάκριση επειδή βρέθηκε με βαλίτσα με χρήματα. Ελεύθερος υπό όρους αφέθηκε και ο Λούκα Βισεντίνι, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.

Οι βελγικές αρχές, πάντως, κινούνται με όρους που παραπέμπουν σε... ομερτά, καθώς οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και οι πληροφορίες βγαίνουν με το «σταγονόμετρο». Είναι χαρακτηριστικό ότι η επίσημη ανακοίνωση της βελγικής Εισαγγελίας δεν ανέφερε κανένα όνομα εκ των συλληφθέντων ή εκείνων που έμειναν ελεύθεροι μετά τις ανακρίσεις.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, τις επόμενες ώρες ή μέρες η αδερφή της Εύας Καϊλη, Μανταλένα, η οποία δηλώνει σύμβουλος ευρωπαϊκής πολιτικής και νομοθεσίας, αναμένεται να κληθεί για κατάθεση.

Η υπόθεση με την οικογένεια Καϊλή και την πιθανή εμπλοκή της σε σκάνδαλο χρηματισμού, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ξεπλύματος χρήματος συνεχιζει να ερευνάται από τις βελγικές Αρχές και τις επόμενες ώρες οι εξελίξεις αναμένεται να είναι καταιγιστικές.

Οι κατηγορίες

Η Εύα Καϊλη είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα τέσσερα άτομα, που συνελήφθησαν και αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Η κυρία Καϊλή θα διανυκτερεύσει σε κελί στις Βρυξέλλες μέχρι να βρεθεί ενώπιον του φυσικού της δικαστή, κάτι που πρέπει να γίνει εντός 48 ωρών, ειδάλλως θα αφεθεί ελεύθερη. Ο δικαστής, στη συνέχεια, θα κρίνει αν θα προφυλακιστεί ή θα αφεθεί ελεύθερη υπό όρους μέχρι τη δίκη. Στο Βέλγιο ο θεσμός της προφυλάκισης είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που ισχύει στην Ελλάδα.

Στο Βέλγιο η προφυλάκιση εφαρμόζεται μόνο για την περίπτωση που ο κατηγορούμενος ενδέχεται να φύγει από την χώρα και όχι για την πιθανή επανάληψη του εγκλήματος, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας, σε αντίθεση με τον μέσο όρο της ΕΕ, καταγράφει ρεκόρ στις προφυλακίσεις.

Η απόφαση των βελγικών Αρχών προκαλεί θύελλα στις Βρυξέλλες, καθώς θεωρείται το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών. Οι έρευνες ξεκίνησαν μετά από υποψίες ότι το Κατάρ δωροδόκησε αξιωματούχους είτε με χρήματα, είτε με σημαντικά δώρα, προκειμένου να απηρεάσουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η αντίδραση του Ευρωκοινοβουλίου

Το Σάββατο, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, ανακοίνωσε την αναστολή όλων των αρμοδιοτήτων της Εύας Καϊλή που απορρέουν από την θέση της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου.

«Υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων δικαστικών ερευνών από τις βελγικές αρχές, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να αναστείλει με άμεση ισχύ όλες τις εξουσίες και τα καθήκοντα που ανατέθηκαν στην Εύα Καϊλή ως αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ρομπέρτα Μετσόλα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εύα Καϊλή: Στη φυλακή για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος - Μαζί και ο Ιταλός σύντροφός της"

Χαμόγελο του Παιδιού: Τι απαντά για τον οικονομικό έλεγχο στα ακίνητα και τους λογαριασμούς του

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» με μια εκτενέστατη ανακοίνωση απάντησε στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής» σημειώνοντας πως όλα τα στοιχεία της ΜΚΟ είναι αναρτημένα στο διαδίκτυο, ενώ παράλληλα αναφέρει λεπτομέρειες για ισολογισμούς, καθώς και για κάποιες υποθέσεις.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του «Χαμόγελου του Παιδιού« γίνεται αναφορά στους ισολογισμούς, στις σχέσεις με την ελληνική αστυνομία αλλά και στη διαχείριση των ακινήτων.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως οι απολύσεις εργαζομένων έγιναν έπειτα από περιστατικό κακοποίησης φιλοξενούμενου παιδιού, λέγοντας πως ο οργανισμός ακολούθησε τη νόμιμη διαδικασία.

Στην συνέχεια διευκρίνισε πως η ΜΚΟ δεν έχει οφειλές προς το δημόσιο, αλλά ούτε και χρέη προς τρίτους.

Αναφέρεται και στην υπόθεση της Νέα Ηρακλείτσα λέγοντας πως δεν βρέθηκε κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο, και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο από τη δικαιοσύνη.

Στην ανακοίνωση γίνεται και αναφορά για τα ακίνητα που δίνονται κυρίως από δωρεές λέγοντας πως τα σπίτια «αξιοποιούνται για τα παιδιά που υποστηρίζει ο Οργανισμός, για τη διαμονή των ενήλικων παιδιών του, για παιδιά με προβλήματα υγείας και τις οικογένειές τους, για τη διαμονή μητέρων θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και των παιδιών τους, και φυσικά αξιοποιούνται σε έκτακτες καταστάσεις όπως ενδεικτικά, φυσικές καταστροφές και η φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων».

Παράλληλα, καταφέρεται εναντίον του δημοσιογράφου του Βήματος λέγοντας πως ουδέποτε επικοινώνησε με τον οργανισμό για τη διενέργεια του ρεπορτάζ.

Τέλος σημειώνεται πως τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι θα δοθεί συνέντευξη τύπου από το «Χαμόγελο του Παιδιού». 

Αναλυτικά ολόκληρη η ανακοίνωση του Χαμόγελου του Παιδιού:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», σε συνέχεια του ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου που δημοσιεύεται, σήμερα, Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022, στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», με τίτλο «Στο μικροσκόπιο “Το Χαμόγελο του Παιδιού”»:

Επισημαίνει ότι:

Ο δημοσιογράφος του «Βήματος» ουδέποτε επικοινώνησε με τον Οργανισμό, τόσο ενόψει, όσο και κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής του έρευνας για σχετικές δηλώσεις – απαντήσεις επί των σημείων του ρεπορτάζ.

Επιδιώκεται ξεκάθαρα η δημιουργία εντυπώσεων – οι οποίες πρόκειται να αναλυθούν και καταρριφθούν ακολούθως – με στόχο τον κλονισμό της εμπιστοσύνης του κόσμου που στηρίζει το έργο του, αδιάκοπα, εδώ και 27 χρόνια, σε συνέχεια δημοσιευμάτων σχετικά με άλλους φορείς και ΜΚΟ.

Όλα τα οικονομικά στοιχεία που περιέχονται στο ρεπορτάζ βρίσκονται σταθερά αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, και άλλα στοιχεία που αναφέρονται, ο Οργανισμός αναρωτιέται πώς δημοσιοποιήθηκαν σε δημοσιογραφικούς κύκλους.

Εν όψει της αυριανής Συνέντευξης Τύπου στις 12 μ.μ. που θα πραγματοποιήσει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στους χώρους του (Γαρυττού 80, Αγ. Παρασκευή 15343) με στόχο την αναλυτική απάντηση σε όλα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα της εφημερίδας, παρακάτω επιγραμματικά οι τοποθετήσεις του Οργανισμού στα βασικά σημεία.

Αναφορικά με τον έλεγχο, που όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, πρόκειται να πραγματοποιηθεί:

“«Το Χαμόγελο του Παιδιού» διαχρονικά δέχεται ελέγχους από κρατικούς φορείς και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, γεγονός που αποζητά, χαιρετίζει όπως και τον έλεγχο που υποστηρίζει το δημοσίευμα ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί.

Αναφορικά με την έρευνα που επικαλείται:

Στην πιο πρόσφατη πανελλαδική έρευνα (Νοέμβριος 2022) που αφιλοκερδώς διενήργησε η εταιρεία Focus Bari για τον Οργανισμό, προέκυψαν τα παρακάτω βασικά σημεία:

Στην 1η θέση και με ποσοστό 94% αναγνωρισιμότητας βρίσκεται «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ανάμεσα στις ΜΚΟ της χώρας.

  • Το 88% θεωρεί ότι προσφέρει ουσιαστικό έργο στην κοινωνία.
  • Το 86% θεωρεί ότι έχει τη μεγαλύτερη εμπειρία στην αντιμετώπιση περιστατικών και φροντίδας παιδιών στην Ελλάδα.
  • Το 85% θεωρεί ότι έχει τη δύναμη να κινητοποιεί τις Αρχές και τους πολίτες.
  • Το 79% των Ελλήνων έχουν θετική εντύπωση για το έργο του Οργανισμού, σημειώνοντας αύξηση 8% από το 2021.
  • Το 78% θεωρεί ότι αποτελεί τον πιο αξιόπιστο μη κυβερνητικό φορέα στην Ελλάδα, σημειώνοντας αύξηση 21,9% από το 2021.
Αναφορικά με την εξωστρέφεια του Οργανισμού:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με δική του πρωτοβουλία δημοσιοποιεί:

  • ετησίως τον ισολογισμό του και τις εκθέσεις των ορκωτών ελεγκτών
  • δύο φορές ετησίως τα στατιστικά στοιχεία όλων των υπηρεσιών και δράσεών του
  • Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης
  • Στα 27 χρόνια δράσης, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει απευθυνθεί χωρίς καμία καθυστέρηση και με απόλυτη διαφάνεια στις αρμόδιες Αρχές (Αστυνομικές και Εισαγγελικές) για να επιλυθούν προβλήματα ή να καταγγείλει περιστατικά που έχουν προκύψει σχετικά με το ανθρώπινο δυναμικό, συνεργάτες, υποστηριζόμενα παιδιά και οικογένειες και έχει ακολουθήσει στο ακέραιο την προβλεπόμενη, από τις Αρχές, διαδικασία.
  • Ετήσιο οικονομικό έλεγχο από την ανεξάρτητη διεθνή εταιρεία ορκωτών ελεγκτών Ernst and Young.
  • Έλεγχο από διεθνείς φορείς π.χ. Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο κατάθεσης προτάσεων και πιστοποιήσεων, όπως ένταξη του Οργανισμού στη Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECHO).
  • Έλεγχο για την πιστοποίηση του Οργανισμού και των υπηρεσιών του από το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Σημειώνεται ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πιστοποιήθηκε για δεύτερη φορά για την παροχή πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας. Η πιστοποίησή ισχύει μέχρι το 2024.
Αναφορικά με τον αριθμό των παιδιών που έχει στηρίξει «Το Χαμόγελο του Παιδιού»:
  • Το 2018 ο Οργανισμός στήριξε 90.601 παιδιά και τις οικογένειές τους
  • Το 2019 ο Οργανισμός στήριξε 95.717 παιδιά και τις οικογένειές τους
  • Το 2020 ο Οργανισμός στήριξε 57.722 παιδιά και τις οικογένειές τους
  • Το 2021 ο Οργανισμός στήριξε 48.403 παιδιά και τις οικογένειές τους

Και σημειώνεται ότι το 2020 και το 2021 εν μέσω πανδημίας, βασικές δράσεις του Οργανισμού ανεστάλησαν λόγω σχετικών οδηγιών και κατευθύνσεων από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές. Στην αναστολή αυτή οφείλεται και η μείωση του αριθμού των υποστηριζόμενων παιδιών.

Οι βασικές δράσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους είναι:

Προληπτική ιατρική και οδοντιατρική σε παιδιά, Δημιουργική απασχόληση σε νοσηλευόμενα παιδιά, Παρεμβάσεις πρόληψης στα σχολεία.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι ενώ το 1ο εξάμηνο του 2021 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» υποστήριξε 23.828 παιδιά, το 1ο εξάμηνο 2022 υποστήριξε 38.710 παιδιά, γεγονός που επιβεβαιώνει τη σταδιακή αύξηση των υποστηριζόμενων παιδιών με την παρέλευση των μέτρων ενάντια στη διασπορά της πανδημίας.

Αναφορικά με το Διοικητικό Συμβούλιο, συμμετέχουν οι:
  • Πρόεδρος, Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος
  • Αντιπρόεδρος, Κωνσταντίνος Κοτσιλίνης Πρώην Ορκωτός Ελεγκτής και Σύμβουλος Επιχειρήσεων
  • Γενικός Γραμματέας, Χρήστος Καμμιλάτος Διευθυντής ΕΣΥ Γενικός Οικογενειακός Γιατρός
  • Ταμίας, Ιωάννης Λαμπρόπουλος Ιωάννης Λαμπρόπουλος Αντιστράτηγος ΕΑ Πυροσβεστικού Σώματος
  • Μέλος, Ευαγγελία Μαλαμάκη Πτυχιούχος μαθηματικός ΕΚΠ
  • Μέλος, Ελευθέριος Σαμαράς Διευθύνων Σύμβουλος Εταιρείας
  • Μέλος, Πυθαγόρας Παπαδημητρίου Ανώτατο Διευθυντικό Στέλεχος Πολυεθνικής Εταιρίας
  • Αναπληρωματικό Μέλος, Βασίλειος Ορφανός Πρόεδρος Εταιρίας Τεχνολογίας
  • Αναπληρωματικό Μέλος, Ευαγγελία Καρπουζοπούλου Παιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίας
  • Αναπληρωματικό Μέλος, Αικατερίνη Χούπη Διευθύντρια Δημιουργικού Τμήματος Διαφημιστικής Εταιρίας
  • Επίτιμο Μέλος, Βασίλειος Μαρκής, Επίτιμος Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου
  • Επίτιμο Μέλος, Χρυσούλα Μυλωνά, τ. Εισαγγελέας Ανηλίκων
Αναφορικά με την προσωπική πορεία του Κώστα Γιαννόπουλου:

Κατά τη διάρκεια της ασθένειας του γιου του Ανδρέα, εγκατέλειψε την επιχειρηματική δραστηριότητα και αφιερώθηκε αρχικά στο παιδί και μετέπειτα στην υλοποίηση της επιθυμίας τους. Η επιχειρηματική δραστηριότητά του ολοκληρώθηκε χωρίς εκκρεμείς οφειλές και συναλλαγές.

Αναφορικά με τις απολύσεις εργαζομένων:
  • Πραγματοποιήθηκαν απολύσεις εργαζομένων εξαιτίας περιστατικού κακοποίησης φιλοξενούμενου παιδιού. Ο Οργανισμός ακολούθησε τη νόμιμη διαδικασία.
  • Δεν ανανεώθηκε η σύμβαση εργασίας εργαζομένου και δεν υπήρξε απόλυση.
Αναφορικά με την τοποθέτηση καμερών:

Στους εξωτερικούς χώρους του Οργανισμού, και αποκλειστικά για την προστασία των φιλοξενούμενων παιδιών τοποθετήθηκαν κάμερες, εν γνώσει όλων και κατόπιν σχετικής αδειοδότησης των αρμόδιων φορέων και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Αναφορικά με τη μη επαρκή στελέχωση των Σπιτιών του Οργανισμού:

Σε κάθε Σπίτι, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» απασχολεί μία 16μελή ομάδα εργαζομένων των εξής ειδικοτήτων: Κοινωνικός Λειτουργός, Ψυχολόγος, Παιδαγωγοί, Παιδοκόμοι, Εκπαιδευτικός, Μαγείρισσα, Νοσηλευτής, Καθαρίστρια, Οδηγοί, Παιδίατροι, Νομικός Σύμβουλος.

Αναφορικά με τις αναφορές γονέων για την παράνομη παρακράτηση των παιδιών τους:

Όλα τα παιδιά που φιλοξενούνται στα Σπίτια του Οργανισμού έρχονται κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών και δικαστικών αποφάσεων.

Σημειώνεται ότι:

Μέχρι σήμερα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει αναλάβει τη φροντίδα 1.044 παιδιών στα 11 Σπίτια που λειτουργεί πανελλαδικά, κατόπιν σχετικών εισαγγελικών εντολών και για κάθε παιδί η πολυεπιστημονική ομάδα του Οργανισμού αναζητά την καλύτερη λύση.

Από το 2006 έως σήμερα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει προχωρήσει στην επανένωση 378 παιδιών με την οικογένειά τους κατόπιν σχετικών εισαγγελικών εντολών και δικαστικών αποφάσεων.

Από το 2006 έως σήμερα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει αποκαταστήσει 98 παιδιά μέσω τεκνοθεσίας και 30 μέσω αναδοχής.

Ωστόσο:

Σήμερα, για 79 από τα 126 παιδιά που έχει δηλώσει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προς αναδοχή δεν έχει προκύψει πρόταση σύνδεσης, με τα 59 εξ αυτών να είναι άνω των 12 ετών. Για τα υπόλοιπα 47 παιδιά αν και προκύπτουν προτάσεις σύνδεσης, τελικά απορρίπτονται από τους υποψήφιους αναδόχους γονείς.

Σήμερα, για 6 από τα 27 παιδιά που έχει δηλώσει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προς τεκνοθεσία δεν έχει προκύψει πρόταση σύνδεσης. Το σύνολο των 6 παιδιών είναι άνω των 12 ετών. Για τα υπόλοιπα 21 παιδιά αν και προκύπτουν προτάσεις σύνδεσης, τελικά απορρίπτονται από τους υποψήφιους θετούς γονείς.

Αναφορικά με την παρουσία παιδιών που φιλοξενούνται στα Σπίτια του Οργανισμού, σε τηλεοπτικές εκπομπές:

Παιδιά εθελοντές, παιδιά που φιλοξενούνται στα Σπίτια, παιδιά εργαζομένων και εθελοντών συνυπήρχαν σπάνια σε τηλεοπτικές εκπομπές.

Αναφορικά με εκκρεμείς οφειλές του Οργανισμού:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» καλύπτει κάθε υποχρέωσή του με απόλυτη συνέπεια. Δεν έχει οφειλές στο δημόσιο, σε τρίτους, σε προμηθευτές, σε εργαζόμενους κ.λπ.

Αναφορικά με το περιστατικό στο Σπίτι του Οργανισμού στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας:

Άμεσα, μετά από την ενημέρωση του Οργανισμού, ο Πρόεδρος και οι υπεύθυνοι απευθύνθηκαν αυτοβούλως στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές. Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε στο ακέραιο βάσει των οδηγιών που δόθηκαν από τις Αρχές. Η έρευνα ολοκληρώθηκε στην Ηρακλείτσα χωρίς να προκύψει κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο, και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο από τη δικαιοσύνη.

Αναφορικά με τα ετήσια οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει αυτοβούλως θεσπίσει ελεγκτικές διαδικασίες εσωτερικά και δέχεται έλεγχο και από ανεξάρτητους εξωτερικούς φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό:

  1. Ετήσιος οικονομικός έλεγχος από την ανεξάρτητη διεθνή εταιρεία ορκωτών ελεγκτών Ernst and Young.
  2. Έλεγχος από διεθνείς φορείς π.χ. Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο κατάθεσης προτάσεων και πιστοποιήσεων όπως ένταξη του Οργανισμού στη Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECHO).
  3. Έλεγχος για την πιστοποίηση του Οργανισμού και των υπηρεσιών του από το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Σημειώνεται ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πιστοποιήθηκε για δεύτερη φορά για την παροχή πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας. Η πιστοποίησή ισχύει μέχρι το 2024.
  4. Έλεγχος με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ένταξη του Οργανισμού στο Εθνικό Μητρώο μη Κυβερνητικών Οργανώσεων από το αρμόδιο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
  5. Τακτικοί αιφνιδιαστικοί έλεγχοι από την Κοινωνική Υπηρεσία της οικείας Περιφέρειας που υπάγεται κάθε Σπίτι του Οργανισμού (συνολικά 11 Σπίτια πανελλαδικά). Οι έλεγχοι αφορούν συνολικά στη λειτουργία του κάθε σπιτιού (προσωπικό, φιλοξενούμενα παιδιά, επισκόπηση ιστορικών παιδιών, κτιριακά θέμα, διοικητικά θέματα κ.λπ.)
  6. Συμβουλευτικές υπηρεσίες για τα οικονομικά θέματα του Οργανισμού και την εύρυθμη λειτουργία του Οικονομικού Τμήματος από μία εκ των μεγαλύτερων συμβουλευτικών και ελεγκτικών οίκων διεθνώς τη Deloitte.
  7. Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου στο οποίο καταγράφονται το σύνολο των διαδικασιών και των ελεγκτικών μηχανισμών μέσω των οποίων εξασφαλίζεται η ασφαλής και η αποτελεσματική λειτουργία του Οργανισμού σε οργανωτικό, οικονομικό και λειτουργικό επίπεδο.
  8. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώνεται για παραβάσεις του Κώδικα Ηθικής, Δεοντολογίας πρόληψης και καταπολέμησης απάτης και διαφθοράς (Ethics Antifraud and Anticorruption Policy) μέσω Μηχανισμού Προστασίας Πληροφοριοδοτών (Whistle Blow Policy) που διαθέτει (Γραμμή απευθείας επικοινωνίας 210 3306177 – E mail: ia@hamogelo.gr).
Αναφορικά με το αποθεματικό του Οργανισμού, ύψους 6,2 εκατομμυρίων ευρώ:

Το 2021 τα ετήσια έξοδα του Οργανισμού για την υλοποίηση των δράσεών του ανήλθαν στα 15.566.000 €, ως εκ τούτου το πλεόνασμα που οφείλει να έχει ο Οργανισμός για να διασφαλίσει την προστασία των παιδιών που υποστηρίζει και των αναγκών τους που καλύπτει, αντιστοιχεί σε περίπου 5 μήνες.

Αναφορικά με την έκκληση του Κώστα Γιαννόπουλου τον Μάιο 2016 για υποστήριξη από τους πολίτες:

Οι πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, εξού και προέκυψε το συγκεκριμένο αποθεματικό.

Αναφορικά με τους ισολογισμούς του Οργανισμού το 2000 και το 2011:

Τα έντεκα χρόνια που μεσολάβησαν (2000 έως και 2011) «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ανέπτυξε τις δράσεις του και αύξησε τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε παιδιά και τις οικογένειές τους:

Έτος 2000

  • Λειτουργεί Σπίτι για παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο στο Περιστέρι

Έτος 2001

  • Ξεκινά η δράση του Οργανισμού στην Πάτρα
  • Αποκτούνται 2 Κινητές Ιατρικές Μονάδες εντατικής θεραπείας για νεογνά και παιδιά
  • Ξεκινά η δημιουργική απασχόληση νοσηλευόμενων παιδιών στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»
  • Ξεκινά η δημιουργική απασχόληση νοσηλευόμενων παιδιών στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Έτος 2002

  • Λειτουργεί Σπίτι για παιδιά σε κίνδυνο στην Αρχαία Κόρινθο
  • Ξεκινά το Πρόγραμμα Προληπτικής Ιατρικής και Οδοντιατρικής σε παιδιά
  • Η Εθνική Γραμμή SOS 1056 αποκτά πανελλαδική εμβέλεια
  • Ξεκινά η δημιουργική απασχόληση νοσηλευόμενων παιδιών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών (Ρίο) και στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Πάτρας

Έτος 2003

  • Λειτουργεί Σπίτι για παιδιά σε κίνδυνο στον Καρέα
  • Ξεκινά η δημιουργική απασχόληση νοσηλευόμενων παιδιών στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης

Έτος 2004

  • Λειτουργεί Σπίτι για παιδιά στο Μαρούσι
  • Ξεκινά η δράση του Οργανισμού στη Χαλκίδα

Έτος 2005

  • Λειτουργεί Σπίτι για παιδιά σε κίνδυνο στα Μελίσσια
  • Λειτουργεί Σπίτι Ημερήσιας Φροντίδας στον Πύργο – Ηλείας

Έτος 2007

  • Ξεκινά η λειτουργία του Amber Alert Hellas
  • Λειτουργεί Σπίτι για παιδιά σε κίνδυνο στην Κυλλήνη
  • Υποστηρίζονται ολιστικά οι πληγέντες από τις καταστροφικές φωτιές στο Νομό Ηλείας
  • «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αναγνωρίζεται ως Εθνικό κέντρο για τα εξαφανισμένα και υπό εκμετάλλευση παιδιά

Έτος 2008

  • Ξεκινά η λειτουργία της 116000 Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά στην Ελλάδα
  • Λειτουργεί Σπίτι για παιδιά σε κίνδυνο στο Φοίνικα Καλαμαριάς
  • Λειτουργεί Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας στο Μαρούσι Αττικής
  • Αποκτάται Κινητή Ιατρική Μονάδα εντατικής θεραπείας για νεογνά και παιδιά

Έτος 2009

  • Λειτουργεί Σπίτι Ημερήσιας Φροντίδας στον Μύτικα Εύβοιας
  • Λειτουργεί Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας στο Ίλιον
  • Λειτουργεί το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας στη Θεσσαλονίκη
  • Λειτουργεί Σπίτι για παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία κατόπιν εισαγγελικής εντολής ή εγκατάλειψης δεν βρίσκονται με τη βιολογική τους οικογένεια

Έτος 2010

  • Λειτουργεί το Κέντρο Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τα Εξαφανισμένα και θύματα Εκμετάλλευσης Παιδιά
  • Λειτουργεί Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας στην Κόρινθο

Έτος 2011

  • Λειτουργεί Σπίτι για παιδιά σε κίνδυνο στο Μοσχάτο
  • Αποκτάται Κινητή Ιατρική Μονάδα εντατικής θεραπείας για νεογνά και παιδιά
Αναφορικά με τη διαχείριση των ακινήτων:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» αποκτά ακίνητα από κληρονομιά ή/και δωρεά εν ζωή. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι απόλυτα διαφανής και όπως ορίζεται από τη Νομοθεσία.

Τα ακίνητα αξιοποιούνται για τα παιδιά που υποστηρίζει ο Οργανισμός, για τη διαμονή των ενήλικων παιδιών του, για παιδιά με προβλήματα υγείας και τις οικογένειές τους, για τη διαμονή μητέρων θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και των παιδιών τους, και φυσικά αξιοποιούνται σε έκτακτες καταστάσεις όπως ενδεικτικά, φυσικές καταστροφές και η φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων.

Τα ακίνητα του Οργανισμού ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους αξιοποιούνται κατά περίπτωση. Για κάποια υπάρχει καθεστώς συνιδιοκτησίας, κάποια απαιτούν επισκευή/ανακαίνιση, κάποια έχουν κληροδοτηθεί/δωριθεί υπό συγκεκριμένους όρους, κάποια είναι μισθωμένα.

Αναφορικά με τις αμοιβές των εργαζομένων μεταξύ 2011 και 2014:

Έτος 2011

  • Λειτουργεί Σπίτι για παιδιά σε κίνδυνο στο Μοσχάτο
  • Αποκτάται Κινητή Ιατρική Μονάδα εντατικής θεραπείας για νεογνά και παιδιά

Έτος 2012

  • «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αναλαμβάνει την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής καμπάνιας ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό (Europe’s Anti Bullying Campaign)
  • Λειτουργεί το Πανελλήνιο Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης με έδρα στην Αθήνα
  • Δημιουργείται η Ομάδα έρευνας και διάσωσης «Θανάσης Μακρής»
  • Δημιουργείται το Εθελοντικό Μαθητικό Δίκτυο YouSmile
  • Λειτουργεί Σπίτι για παιδιά σε κίνδυνο στο Αίγιο
  • Λειτουργεί Σπίτι Ημερήσιας Φροντίδας στο Αγρίνιο

Έτος 2013

  • Λειτουργεί Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας στην Κέρκυρα
  • Ξεκινά πρόγραμμα Προληπτικής Ιατρικής σε Παιδιά και Κέντρα υποστήριξης Οικογενειών σε Κρίση στην Ελλάδα

Έτος 2014

  • Ξεκινά η δράση του Οργανισμού στα Χανιά
  • Ξεκινά η δράση του Οργανισμού στη Λάρισα
  • Ξεκινά η δράση του «Οδυσσέα», το 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας
  • Λειτουργούν Infodesks στην Ευρώπη για το παιδικό trafficking
  • Αποκτώνται 3 Κινητές Ιατρικές Μονάδες εντατικής θεραπείας για νεογνά και παιδιά
Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» θεωρεί ότι κάθε 1 ευρώ φορολογίας στερείται ουσιαστικά από τα παιδιά που έχουν ανάγκη.

Αναφορικά με το πλεόνασμα:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» οφείλει καταρχήν στα παιδιά και τις οικογένειες που στηρίζει, να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των δράσεών του κάτω από οποιασδήποτε συνθήκες, όπως capital controls, οικονομική κρίση, πανδημία κ.λπ. και αυτή η νοοτροπία είναι που έχει καταστήσει δυνατή τη συνέχιση του έργου του Οργανισμού τα 27 χρόνια δράσης του.

Πολλές χρονιές οι δράσεις συνεχίστηκαν ακριβώς χάρη στο πλεόνασμα που υπήρχε.

Αναφορικά με την αύξηση των εξόδων του προσωπικού μεταξύ 2017 και 2018:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» το 2015 προχώρησε αναγκαστικά σε μείωση μισθών για να ανταποκριθεί στην οικονομική κρίση που μάστιζε τη χώρα και με στόχο να ανταπεξέλθει στις ανάγκες και να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του.

Τα χρόνια που ακολούθησαν και όταν η κατάσταση βελτιώθηκε, ο Οργανισμός προχώρησε σε σταδιακή αποκατάσταση των μισθών των εργαζομένων.

Αναφορικά με τον λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» διατηρεί λογαριασμούς σε διάφορες τράπεζες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως και η συγκεκριμένη ελβετική που αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Το 2019 ολοκληρώθηκε η πώληση του ξενοδοχείου ΤΙΤΑΝΙΑ, με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» να διαθέτει το μειοψηφικό πακέτο μετοχών. Το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ που προέκυψε και για τη διασπορά κινδύνου αποφασίστηκε να μοιραστεί σε τρεις διαφορετικές τράπεζες, δύο στην Ελλάδα και μία στο εξωτερικό.

Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε τραπεζική συναλλαγή στους λογαριασμούς που διατηρεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην Ελλάδα απαιτεί την υπογραφή του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. και στο εξωτερικό απαιτεί την υπογραφή του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και του Ταμεία του Δ.Σ. του Οργανισμού.

Όλοι οι λογαριασμοί που διατηρεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην Ελλάδα και το εξωτερικό βρίσκονται στο site του Οργανισμού.

Αναφορικά με τη συνεργασία του Οργανισμού με την ΕΛ.ΑΣ.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» δεν έχει καμία προστριβή με την ΕΛ.ΑΣ., αντίθετα η συνεργασία είναι διαχρονική και με ουσιαστικό όφελος για την κοινωνία και τα παιδιά. Η συνεργασία δεν περιορίζεται στο σκέλος των εξαφανίσεων ανηλίκων και ενηλίκων αλλά και σε άλλους τομείς όπως η κακοποίηση, παράνομη διακίνηση και εμπορία κ.λπ.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο Συμφώνου Συνεργασίας δραστηριοποιείται στη διαχείριση περιστατικών εξαφάνισης ενηλίκων από 18 έως 60 ετών που διατρέχουν κίνδυνο (νοητική στέρηση, ψυχολογικά προβλήματα κ.λπ.), που αγνοούνται ύστερα από ατυχήματα και φυσικές καταστροφές (πυρκαγιά, σεισμό, ναυάγιο, κατολισθήσεις, πλημμύρες κ.λπ.), που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή/και είναι απαραίτητη η λήψη φαρμακευτικής αγωγής (προβλήματα προσανατολισμού, ψυχολογικά προβλήματα, αυτοκτονικές τάσεις, νοητική στέρηση κ.λπ.).

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» διαθέτει την εμπειρία, τεχνογνωσία, υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ενηλίκων που αγνοούνται με διασφάλιση της αξιοπρέπειάς τους και των προσωπικών τους δεδομένων”.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαμόγελο του Παιδιού: Τι απαντά για τον οικονομικό έλεγχο στα ακίνητα και τους λογαριασμούς του"

Χαμόγελο του Παιδιού: Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτικών αρχών εκατοντάδες ακίνητα και λογαριασμοί

Μία σειρά ελέγχων σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και ΜΚΟ φαίνεται πώς ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις αναφορικά με την Κιβωτό του Κόσμου, με δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής να υποστηρίζει ότι μεταξύ των οργανισμών που ερευνώνται είναι και το Χαμόγελο του Παιδιού.

Σύμφωνα με το εν λόγω ρεπορτάζ, τα οικονομικά δεδομένα του Χαμόγελου του Παιδιού με τα σημαντικά πλεονάσματα ύψους 6 εκατ. ευρώ που φαίνεται πώς έρχονται σε αντίθεση με κατά καιρούς δηλώσεις, ένας λογαριασμός που φέρεται να έχει σε ελβετική τράπεζα με πέντε εκατ. ευρώ και κάποια δείγματα ελλιπούς διαχείρισης των 230 ακινήτων που είχαν δοθεί στον οργανισμό ενεργοποίησαν τις αρχές για να προχωρήσουν στους σχετικούς ελέγχους. Χαρακτηριστικά στην εφημερίδα γίνεται λόγος πως ενώ το 2011 οι αμοιβές του προσωπικού διοίκησης ήταν στα 670.000 ευρώ το 2014 το ανάλογο ποσό εκτοξεύθηκε στα 1.400.000, χωρίς εκείνη τη χρονιά να σημειώνεται σημαντική αύξηση προσωπικού.

Στο ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου αναφέρεται χαρακτηριστικά πως παρά το γεγονός πως το Χαμόγελο του Παιδιού εισπράττει ετησίως ποσά της τάξεως των 10-14 εκατομμυρίων ευρώ από δωρεές ιδιωτών, από θεσμικούς φορείς και από ενέργειες ανεύρεσης οικονομικών πόρων και πλεονάσματα της τελευταίας χρονιάς ύψους 2.400.000 ευρώ προβληματισμό προκαλούν οι δηλώσεις του ιδρυτή του Κώστα Γιαννόπουλου σε συνέντευξή του στις 11 Μαΐου του 2016 πως «όλοι πρέπει να στηρίξουν το Χαμόγελο και τη δράση του, καθώς συνεχίζει να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα επιβίωσης», στοιχεία που όπως καταγράφει η εφημερίδα δεν επιβεβαιώνονται από τον ισολογισμό του οργανισμού εκείνη τη χρονιά όπου φαίνεται να είχε στα ταμεία του υπόλοιπο 3.125.000 ευρώ και ποτέ δεν υπήρξε ουσιαστικό πρόβλημα.

Παράλληλα, φαίνεται πώς υπήρξαν και σποραδικές καταγγελίες για κακοποίηση ανηλίκων, οι οποίες και φαίνεται πώς εξετάζονται από τους αρμόδιους φορείς.

Πάντως, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, στην περίπτωση του Χαμόγελου του Παιδιού υπάρχει η υποσημείωση ότι η ΜΚΟ δημοσιοποιεί όλα τα δεδομένα από τις δραστηριότητές της και επιδιώκει την πλήρη διαφάνεια.

Μέσα στο προσεχές διάστημα αναμένεται να γίνουν έλεγχοι και σε άλλες ΜΚΟ, σωματεία, φορείς και ιδρύματα που ασχολούνται με την προστασία των ανηλίκων. Σκοπός τους είναι να αποκατασταθεί σταδιακά η εμπιστοσύνη των πολιτών στους οργανισμούς αυτούς, μετά τις αποκαλύψεις των δικαστικών και αστυνομικών αρχών για την Κιβωτό του Κόσμου.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαμόγελο του Παιδιού: Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτικών αρχών εκατοντάδες ακίνητα και λογαριασμοί"

Σύλληψη Καϊλή και άλλων τριών για Κατάρ-gate: Η ανακοίνωση της βελγικής Εισαγγελίας

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τον ανακριτή των Βρυξελλών και δύο αφέθηκαν ελεύθερα, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγουν για δωροδοκία από το Κατάρ, στην οποία προσήχθη για ανάκριση και η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή.

Η επίσημη ανακοίνωση της βελγικής Εισαγγελίας δεν διευκρινίζει εάν η Εύα Καϊλή αφέθηκε ελεύθερη ή συνελήφθη για την υπόθεση χρηματισμού Ευρωπαίων αξιωματούχων από το Κατάρ, με στόχο να επηρεάσουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι βελγικές αρχές ανακοίνωσαν ότι χθες το βράδυ έγινε έρευνα και στο σπίτι και δεύτερου ευρωβουλευτή για την υπόθεση. Σύμφωνα με τη βελγική Le Soir, πρόκειται για τον Βέλγο ευρωβουλευτή των Σοσιαλδημοκρατών, Μαρκ Ταραμπέλα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των βελγικών αρχών, οι τέσσερις συλληφθέντες κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εισαγγελίας

Συνολικά έξι άτομα στερήθηκαν την ελευθερία τους την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο  «μεγάλης έρευνας απο την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή αστυνομία για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Υπάρχουν υποψίες ότι τρίτα μέρη σε πολιτικές ή και στρατηγικές θέσεις εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πληρώθηκαν με μεγάλα χρηματικά ποσά ή τους προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα για να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Βουλής.

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τον ανακριτή των Βρυξελλών που ηγείται της έρευνας. Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά. Δύο αφέθησαν ελεύθερα από τον ανακριτή.

Έρευνα έγινε και στο σπίτι δεύτερου βουλευτή γύρω στις 20:00 το βράδυ την προηγούμενη νύχτα.

Οι βελγικές αρχές αναφέρουν ότι προς το παρόν δεν θα δοθούν περαιτέρω πληροφορίες, ενώ θα υπάρξουν συνεχείς ανακοινώσεις.

Για το συμφέρον της έρευνας, προς το παρόν δεν θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες. Ο Τύπος θα ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις μέσω δελτίων τύπου. 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σύλληψη Καϊλή και άλλων τριών για Κατάρ-gate: Η ανακοίνωση της βελγικής Εισαγγελίας"

Κακοκαιρία Gaia: Κανονικά τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τον Πειραιά, δεμένα πλοία σε Ραφήνα και Λαύριο

Κανονικά εκτελούνται από το μεσημέρι τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά, ωστόσο τα πλοία παραμένουν δεμένα σε Ραφήνα και Λαύριο λόγω της κακοκαιρίας «Gaia».

Το πρωί από το λιμάνι του Πειραιά δεν έφυγαν τα πλοία για τις Κυκλάδες, ενώ το δρομολόγιο του Blue Star Patmos που ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει στις 12 το μεσημέρι από τον Πειραιά για τα Δωδεκάνησα θα αναχωρήσει στις 4 το απόγευμα, lλόγω των ισχυρών ανέμων που έφερε η κακοκαιρία.

Τα δρομολόγια των πλοίων για τα νησιά του Αργοσαρωνικού εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Σε ισχύ είναι το απαγορευτικό απόπλου από Ραφήνα και Λαύριο ενώ κλειστή παραμένει και η πορθμειακή γραμμή Αγ.Μαρίνα-Νέας Στύρα. Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια στη Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου, στη γραμμή Καβάλα-Θάσος.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις δρομολογίων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία Gaia: Κανονικά τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τον Πειραιά, δεμένα πλοία σε Ραφήνα και Λαύριο"

Κακοκαιρία Gaia: Επιμένει έως το βράδυ της Κυριακής – Μήνυμα του 112 σε Σάμο, Δωδεκάνησα, νότια Κρήτη

Για συνέχιση της κακοκαιρίας Gaia την Κυριακή, με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους, κάνει λόγο το σημερινό επικαιροποιήμενο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Τα κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται στη δυτική Ελλάδα μέχρι το απόγευμα, στις Κυκλάδες, την Κρήτη, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μέχρι το βράδυ και στα Δωδεκάνησα μέχρι αργά το βράδυ.

Τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα στη δυτική και τη νότια Κρήτη, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (από τη Σάμο και νοτιότερα) και στα Δωδεκάνησα.

Ήδη μέσω του 112 έχουν σταλεί μηνύματα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις άνεμοι) από τις απογευματινές ώρες έως τις πρωινές της 12/12 σε Σάμο και Δωδεκάνησα, καθώς και σε νότια Κρήτη από τις μεσημβρινές ώρες έως τις πρώτες βραδινές της 11/12, με κοινή έκκληση για περιορισμό μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες και συμμόρφωση με τις οδηγίες των Αρχών.

Νωρίτερα, σε σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου καθώς και μετεωρολόγων, αξιολογήθηκαν η μέχρι τώρα εξέλιξη της κακοκαιρίας, καθώς και τα νέα μετεωρολογικά δεδομένα. 

Σταδιακή εξασθένιση

Το σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία Gaia από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής αρχίζει να εξασθενεί.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία Gaia: Επιμένει έως το βράδυ της Κυριακής – Μήνυμα του 112 σε Σάμο, Δωδεκάνησα, νότια Κρήτη"

Γ. Οικονόμου: Ο ΣΥΡΙΖΑ πουλάει «πνεύμα και ηθική» ενώ ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να διαπραγματευόταν την αγορά λογισμικών παρακολούθησης

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πουλάει “πνεύμα και ηθική”, ενώ ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ κ. Ρουμπάτης, σε πλήρη γνώση του κ. Τσίπρα, ο οποίος πρόσφατα δήλωνε άγνοια, φέρεται να διαπραγματευόταν, στο διάστημα 2016-2019, την αγορά λογισμικών παρακολούθησης, προχωρώντας και σε δοκιμή του Pegasus επί ελληνικών τηλεφώνων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Όπως τονίζει ο κ. Οικονόμου:  «Συνεργάζονταν μάλιστα με πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται και με το Predator. Επίσης, ενώ κατά την περίοδο 2016-2018 είχε εντοπιστεί η λειτουργία του Pegasus στην Ελλάδα, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ αποποινικοποίησε την εμπορία, την διάθεση και την κατοχή του. Γιατί;».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Οικονόμου: Ο ΣΥΡΙΖΑ πουλάει «πνεύμα και ηθική» ενώ ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να διαπραγματευόταν την αγορά λογισμικών παρακολούθησης"

Δημόσιο: Νέο σύστημα αξιολόγησης από το νέο έτος – Τι προβλέπει για τους λιγότερο αποδοτικούς υπαλλήλους

Με νέο, αναθεωρημένο σύστημα αξιολόγησης, θα κάνει ποδαρικό το νέο έτος στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, στο νέο σύστημα αξιολόγησης δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στους προϊσταμένους στο Δημόσιο, αντί για τους υπαλλήλους, για επιδόσεις με βάση προκαθορισμένους στόχους σε επίπεδο οργανικής μονάδας.

Η βαθμολογία για τους υπαλλήλους έχει καταργηθεί, ενώ οι προϊστάμενοι θα βαθμολογούνται από το 1 έως το 5.

Η διαδικασία εφαρμόζεται για πρώτη φορά και υλοποιείται σε τρία διαδοχικά στάδια ανά έτος με αντίστοιχες συναντήσεις αξιολογητή και αξιολογούμενου κάθε Ιανουάριο, Μάιο και Δεκέμβριο.

Το συγκεκριμένο σύστημα αφορά περίπου 200.000 μονίμους υπαλλήλους και υπαλλήλους αορίστου χρόνου και 15.000 προϊσταμένους σε Δημόσιο, Αυτοδιοίκηση, ΝΠΔΔ και Ανεξάρτητες Αρχές.

Ο τύπος και το περιεχόμενο των εντύπων που θα συμπληρωθούν κατά τη διαδικασία έχουν καθοριστεί με απόφαση που υπέγραψε πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Για την αξιολόγηση των προϊσταμένων συντάσσονται τα έντυπα «Επίτευξης Στόχων Προϊσταμένου», «Αποτύπωσης Δεξιοτήτων Προϊσταμένου», «Σφυγμού Ομάδας» και «Ενιαίου Σφυγμού Ομάδας», τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της «Έκθεσης Αξιολόγησης Προϊσταμένου».

Για την αξιολόγηση των υπαλλήλων όλων των κατηγοριών/εκπαιδευτικών βαθμίδων, προβλέπεται το έντυπο «Αποτύπωσης Δεξιοτήτων Υπαλλήλου», το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της «Έκθεσης Αξιολόγησης Υπαλλήλου».

Επιπλέον, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, συντάσσεται τόσο για τους προϊσταμένους όσο και για τους υπαλλήλους το έντυπο «Σχεδίου Ανάπτυξης». 

Πως γίνεται η αξιολόγηση

Στο έντυπο επίτευξης στόχων προϊσταμένου, ο αξιολογητής, που είναι ο άμεσα ιεραρχικά προϊστάμενος του αξιολογούμενου, καταχωρεί την κατηγορία και την περιγραφή του κάθε στόχου που είχε ανατεθεί στον αξιολογούμενο.

Εν συνεχεία, αποτυπώνει το επίπεδο επίτευξης κάθε στόχου με βάση την πενταβάθμια περιγραφική κλίμακα, στην οποία ο βαθμός 1 αντιστοιχεί σε «πολύ χαμηλή επίτευξη του στόχου» και ο αριθμός 5 σε «σημαντική υπέρβαση στόχου». Οι επιδόσεις που βαθμολογούνται είναι για την γενικότερη εικόνα της υπηρεσίας και συγκεκριμένα για την εσωτερική οργάνωση και λειτουργία, τις παρεχόμενες υπηρεσίες, καθώς και για τις δεξιότητες και ικανότητες των υπαλλήλων της.

Στο έντυπο αποτύπωσης δεξιοτήτων προϊσταμένου αποτυπώνεται το επίπεδο εμφάνισης στοιχείων της δεξιότητας το οποίο επιδεικνύει ο αξιολογούμενος για κάθε μία από τις εννέα δεξιότητες από τις οποίες αποτελείται το λεγόμενο Ενιαίο Πλαίσιο Δεξιοτήτων.

Αυτές είναι οι ακόλουθες:

α) προσανατολισμός στον πολίτη

β) ομαδικότητα

γ) προσαρμοστικότητα

δ) προσανατολισμός στο αποτέλεσμα

ε) οργάνωση και προγραμματισμός

στ) επίλυση προβλημάτων και δημιουργικότητα

ζ) επαγγελματισμός και ακεραιότητα

η) διαχείριση γνώσης

θ) ηγετικότητα

Η έκθεση αξιολόγησης προϊσταμένου συντάσσεται με βάση τα δύο αυτά έντυπα, από τα οποία προκύπτει ο μέσος όρος της επίτευξης στόχων και της αποτύπωσης δεξιοτήτων. Καταγράφονται επίσης μία έως τρεις «αναπτυγμένες» δεξιότητες για τις οποίες ο προϊστάμενος έλαβε βαθμολογία 5 και τρεις «προς ανάπτυξη», κατά την κρίση του αξιολογητή, για τις οποίες ο αξιολογούμενος έλαβε βαθμολογία από 1 έως και 4.

Η συνολική βαθμολογία του αξιολογούμενου προϊσταμένου προκύπτει από το άθροισμα της σταθμισμένης βαθμολογίας της επίτευξης στόχων (βαρύτητα 50%), της αποτύπωσης δεξιοτήτων προϊσταμένου (40%) και του σφυγμού ομάδας (10%).

Με βάση τις εννέα δεξιότητες αξιολογούνται και οι υπάλληλοι με τη διαφορά ότι το επίπεδο της καθεμιάς δεξιότητας θα κρίνεται αναλόγως ως «αναπτυγμένη» εάν είναι υψηλού επιπέδου ή «προς ανάπτυξη» σε περίπτωση που λίγο έως πολύ υστερεί. Στη συνέχεια ο αξιολογητής θα πρέπει να επιλέξει από μία έως τρεις δεξιότητες οι οποίες αξιολογούνται ως «αναπτυγμένες» και άλλες τρεις «προς ανάπτυξη» του υπαλλήλου, τις οποίες καλείται να επιλέξει υποχρεωτικά ο αξιολογητής καθώς, κατά την κρίση του επιδέχονται κατά προτεραιότητα βελτίωση. 

Τι γίνεται με τους λιγότερο αποδοτικούς υπαλλήλους

Για τους λιγότερο αποδοτικούς υπαλλήλους υπάρχει πρόβλεψη για περαιτέρω εκπαίδευση, μέσω παρακολούθησης σεμιναρίων που θα οργανώνει το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Αντίστοιχα για τους υπαλλήλους με εξαιρετική απόδοση, η οποία θα πρέπει να αιτιολογείται επαρκώς, αναμένεται να θεσπιστούν ανταμοιβές χρηματικού χαρακτήρα, με τη μορφή μπόνους παραγωγικότητας, χορήγηση επιπλέον ημερών αδείας ή τηλεργασίας, ενώ δυνητικά μπορούν να έχουν ταχύτερη επαγγελματική εξέλιξη.

Η γνώμη των άμεσα ιεραρχικά υφισταμένων για τον προϊστάμενό τους καταγράφεται επώνυμα μέσα από εννέα ερωτήσεις στο έντυπο σφυγμού ομάδας. Οι υπάλληλοι καλούνται να αξιολογήσουν…τον αξιολογητή τους για το επίπεδο δεξιοτήτων του σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας της υπηρεσίας καθώς και τις σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των μελών της.

Σύμφωνα με την νομοθεσία, κατά το πρώτο στάδιο της διαδικασίας αξιολόγησης, που πραγματοποιείται τον Ιανουάριο, ο αξιολογητής καλεί τον αξιολογούμενο σε συζήτηση, στην οποία καθορίζονται τα πλάνα ανάπτυξης για όλο το έτος τόσο για την υπηρεσία όσο και για τον υπάλληλο.

Δεύτερο στάδιο

Στο δεύτερο στάδιο, που πραγματοποιείται τον Μάιο, αξιολογητής και αξιολογούμενος πραγματοποιούν από κοινού επισκόπηση της πορείας υλοποίησης και τον βαθμό επίτευξης των στόχων που τέθηκαν στο πρώτο στάδιο και αν κριθεί σκόπιμο προβαίνουν σε επικαιροποίηση.

Τον Δεκέμβριο, κατά το τρίτο στάδιο, οι άμεσα ιεραρχικά υφιστάμενοι του αξιολογούμενου προϊσταμένου συμπληρώνουν και υποβάλουν το έντυπο σφυγμού ομάδας για το έτος που διανύθηκε. Ακολούθως, ο αξιολογητής καλεί τον αξιολογούμενο για τη συνολική αξιολόγηση της απόδοσής του τελευταίου.

Οι συζητήσεις μεταξύ αξιολογητή και αξιολογούμενου διενεργούνται με κάθε πρόσφορο τρόπο, είτε δια ζώσης, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημόσιο: Νέο σύστημα αξιολόγησης από το νέο έτος – Τι προβλέπει για τους λιγότερο αποδοτικούς υπαλλήλους"

Σε στάση εργασίας προχωρούν οι δικηγόροι τη Δευτέρα

Σε στάση εργασίας προχωρούν οι δικηγόροι από τα δικαστήρια όλη της χώρας, από τις 12.00 εώς τις τρεις το μεσημέρι, καθώς διαμαρτύρονται για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Οι δικηγόροι έχουν αποφασίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών αύριο στη μία το μεσημέρι έξω από το Υπουργείο Εργασίας.

Η ανακοίνωση του ΔΣΑ

«Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε εκτάκτως στις 30/11/2022, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε υλοποίηση αποφάσεων της Ολομέλειας, αποφάσισε:

1. Την έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022, προκειμένου να συζητήσει τα επείγοντα θέματα του κλάδου και να πάρει σχετικές αποφάσεις.

2. Την διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και την κυβερνητική αδιαφορία, τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 13.00΄, έξω από το Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 25, Αθήνα).

Καλούνται τα μέλη των Δ.Σ. των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση για να στείλουμε σθεναρά το μήνυμά μας στον Υπουργό.»

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Σε στάση εργασίας προχωρούν οι δικηγόροι τη Δευτέρα "

Πυροβολισμός 16χρονου: Ο πατέρας ζητάει συγγνώμη για την απειλή βεντέτας, αλλά ο παππούς του επιμένει

Κατάλαβε το λάθος με την απειλή περί βεντέτας ο πατέρας του 16χρονου Ρομά, που πυροβολήθηκε από αστυνομικό στην Θεσσαλονίκη, κατά την διάρκεια καταδίωξης. Ζήτησε συγγνώμη, όμως ο παππούς του έφηβου που είναι σε κρίσιμη κατάσταση στο Ιπποκράτειο επιμένει ότι θα πάρουν οι Ρομά το νόμο στα χέρια του, αν δεν καταδικαστεί ο 34χρονος αστυνομικός.

«Ζητάω συγγνώμη από την οικογένεια και τα παιδιά του, δεν μου φταίνε σε τίποτα τα παιδιά του. Αλλά θέλω να δικαστεί ο αστυνομικός. Ήμουν τρελαμένος και δεν ήξερα τι έλεγα και επίσης να μην έρθει κανένα παιδί στη θέση του παιδιού μου», είπε ο πατέρας στην κάμερα του Mega.

Ο πατέρας του 16χρονου είχε απειλήσει ότι αν αφεθεί ελεύθερος ο αστυνομικός, θα τον κάνει να «πληρώσει με το ίδιο νόμισμα».

Παππούς 16χρονου Εάν δεν δικαστεί ο αστυνομικός, θα πάρουμε τον νόμο στα χέρια μας

«Εάν δεν δικαστεί ο αστυνομικός, θα πάρουμε το νόμο στα χέρια μας» συνεχίζουν να δηλώνουν οι συγγενείς του 16χρονου Ρομά στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά από αστυνομικό της Ομάδα ΔΙΑΣ κατά τη διάρκεια καταδίωξης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Δεκατιανοί» ο παππούς του 16χρονου δήλωσε:

«Εάν δεν δικαστεί ο αστυνομικός, θα πάρουμε το νόμο στα χέρια μας. Περιμένουμε από τη Δικαιοσύνη να δικαστεί αυτός ο άνθρωπος. Δεν έχουμε κακία με τους άλλους αστυνομικούς. Ένας έκανε τη ζημιά και αυτός θα την πληρώσει. Ο άνθρωπος που αφαιρεί μία ζωή ενός 16χρονου παιδιού, να αφεθεί ελεύθερος;».

Επισήμανε, επίσης, ότι 16χρονος παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια βελτίωση.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πυροβολισμός 16χρονου: Ο πατέρας ζητάει συγγνώμη για την απειλή βεντέτας, αλλά ο παππούς του επιμένει"

Λαμία: Περιπολίες για αγέλες από αγριόχοιρους ακόμα και στην εθνική οδό

Νυχτερινός εφιάλτης έχουν γίνει πλέον οι αγριόχοιροι όχι μόνο περιφερειακά της πόλης της Λαμίας και στη δυτική Φθιώτιδα, αλλά ακόμη και στο εθνικό δίκτυο.

«Μία αγέλη από αγριόχοιρους πριν λίγα 24ωρα πέρασε μέσα στο σκοτάδι την ΒΙΠΕ της Λαμίας και βρήκε διέξοδο να φτάσει στην εθνική οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης. Ευτυχώς, προλάβαμε τα χειρότερα» σημειώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Κώστας Μαργαρίτης που εκείνη την ώρα ήταν στην περιοχή και ειδοποίησε τις αρχές. Χρειάστηκε η επέμβαση των αστυνομικών αλλά και των υπαλλήλων της Εθνικής Οδού για να μπορέσουν να απομακρύνουν την αγέλη και συγχρόνως να αποτρέψουν την πιθανότητα ενός τροχαίου δυστυχήματος με απρόβλεπτες συνέπειες.

Δεν συνέβη όμως, το ίδιο σε άλλες δύο περιπτώσεις στο δρόμο από τη Λαμία προς τη Μακρακώμη, όπου οδηγοί για να αποφύγουν τις αγέλες από αγριόχοιρους που βρέθηκαν ξαφνικά μπροστά τους, έκαναν ελιγμούς από τους οποίους προκλήθηκαν αρκετές ζημιές στα οχήματά τους.

Την ίδια στιγμή, παρόμοια σκηνικά καταγράφονται στην περιοχή Αμφίκλειας και Τιθορέας αλλά και στην Αταλάντη.

«Κάθε μέρα δεχόμαστε παράπονα από αγρότες της ευρύτερης περιοχής για τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειές τους είτε πρόκειται για ετήσιες καλλιέργειες είτε πρόκειται για δέντρα» υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος της Μακρακώμης Παναγιώτης Κοντογιώργος σημειώνοντας συγχρόνως ότι «ακόμη και αγρότες της περιοχής βρίσκονται στο πόδι για να μπορέσουν να αποτρέψουν τις ζημιές αλλά ο πληθυσμός τους είναι τεράστιος, οι αγέλες μεγάλες και κυρίως, είναι επιθετικές απέναντι σε ανθρώπους».

Είναι χαρακτηριστικό πως δεν είναι λίγοι είτε οι κυνηγοί, είτε οι άνθρωποι των κυνηγετικών συλλόγων που επιμένουν πως «ιδιαίτερα αυτή την περίοδο τα μεγαλύτερα μέλη από τις αγέλες, είναι επιθετικά στους ανθρώπους, πράγμα το οποίο δεν συνέβαινε στο παρελθόν».

Πληθώρα από παράπονα και στον δήμο Λαμίας, είτε από κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται κοντά σε περιαστικά άλση είτε βρίσκονται στα ημιορεινά της Οίτης, του Καλλιδρόμου και της Όθρυος.

«Έχουμε εξαντληθεί σε επιστολές στους αρμόδιους αλλά ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουμε αποτέλεσμα. Οι ζημίες στους αγρότες είναι μεγάλες, μάλιστα χωρίς αποζημιώσεις καθώς δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ» σημειώνει ο δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος και συμπληρώνει μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ «προσπαθούμε με τη σειρά μας να μην φτάνουν οι αγέλες μέσα στην κατοικημένη περιοχή».

Ο δήμαρχος Λαμιέων αξιολογώντας την κατάσταση από τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις, τονίζει πως «είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Μιλάμε για ένα περίγραμμα πολλών χιλιομέτρων. Ακόμη και οι φιλότιμες προσπάθειες άλλων υπηρεσιών μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα» ενώ θεωρεί αναγκαία «την αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνονται οι αγρότες για τις ζημιές από αγριογούρουνα σε όλη την επικράτεια και όχι μόνο στις περιοχές που προστατεύονται από την συνθήκη ramsar όπως ισχύει μέχρι σήμερα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι πολυάριθμες ομάδες κυνηγών που διαχρονικά ασχολούνται με το κυνήγι του συγκεκριμένου ζώου αποφεύγουν την οποιαδήποτε εμπλοκή τους καθώς πρόκειται για κατοικημένες περιοχές όπου εντοπίζεται το πρόβλημα, και επίσης, διαπιστώνουν πως «δεν υπάρχουν ορατές λύσεις». Μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο γύρω από την περιοχή της Λαμίας οδηγήθηκαν στα χειρουργεία των κτηνιάτρων οκτώ σκυλιά εκπαιδευμένα για το κυνήγι του αγριόχοιρου που είχαν δεχθεί επίθεση.

Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου της Λαμίας Γιάννης Καρέλης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δηλώνει πως «δεν υπάρχει κυνηγός που θα πάει να τιθασεύσει τις αγέλες κοντά σε κατοικημένες περιοχές ή σε περιοχές που απαγορεύεται το κυνήγι καθώς κινδυνεύει ο ίδιος, τα σκυλιά του, αλλά και οι κάτοικοι». Ο ίδιος άλλωστε υπενθυμίζει στο ΑΠΕ ΜΠΕ πως ο Κυνηγετικός Σύλλογος της Λαμίας «έχει σε εξέλιξη περιπολίες των θηροφυλάκων του κατά τις νυχτερινές ώρες με σκοπό να μην επιτρέπει στις αγέλες, όσες τουλάχιστον εντοπίζει, να φτάνουν σε περιαστικές περιοχές». Μάλιστα σε ανακοίνωση του Κυνηγετικού Συλλόγου της Λαμίας τονίζεται με έμφαση ότι «αυτό το μέτρο εξελίσσεται τόσο γύρω από την πόλη της Λαμίας όσο και στην περιοχή της Αμφίκλειας Τιθορέας» όπου και εκεί υπάρχει υπερπληθυσμός και προβλήματα.

«Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες των πολιτών όπως και τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τον υπερπληθυσμό των αγριόχοιρων και προσπαθούμε να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Καρέλης.

Τέλος, να σημειωθεί πως όλες οι πλευρές εκτιμούν ότι «η οποιαδήποτε παράταση της κυνηγετικής περιόδου για τους αγριόχοιρους δεν πρόκειται να επιδράσει στον υπερπολλαπλασιασμό τους» και ότι «δεν επαρκεί ως μέτρο για την αναγκαία μείωση των πληθυσμών».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Λαμία: Περιπολίες για αγέλες από αγριόχοιρους ακόμα και στην εθνική οδό"

Γιάννης Οικονόμου: Για γέλια οι ισχυρισμοί του Νίκου Ανδρουλάκη για Εύα Καϊλή και Νέα Δημοκρατία

Απάντηση στον Νίκο Ανδρουλάκη, που χθες (10.12.2022) είπε ότι η Εύα Καϊλή ενεργούσε ως «Δούρειος Ίππος» της Νέας Δημοκρατίας στο ΠΑΣΟΚ, έδωσε σήμερα ο Γιάννης Οικονόμου.

Ο Γιάννης Οικονόμου χαρακτήρισε «για γέλια και για κλάματα» τους ισχυρισμούς του Νίκου Ανδρουλάκη, που έκανε λόγο για υπόγειες διαδρομές μεταξύ της Εύας Καϊλή και της Νέας Δημοκρατίας, κι έκανε λόγο για απύθμενο θράσος. 

Ειδικότερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για τις επίμαχες δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, ο κ. Οικονόμου είπε ότι νομίζει πως «είναι πέρα από κάθε λογική αυτά που ισχυρίζεται ο κ. Ανδρουλάκης. Ξεπερνά την οποιαδήποτε διάσταση θράσους. Είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση που απασχολεί ένα στέλεχος του βρίσκεται στο ΠΑΣΟΚ και τους Ευρωσοσιαλιστές από το 2014. Αντιλαμβάνομαι ότι δημιουργείται δυσάρεστο κλίμα για το ΠΑΣΟΚ, αλλά για να ξεφύγει κάποιος από αυτό δεν μπορεί να κατηγορεί άλλους.

«Δεν έχω χάρακες και μοιρογνωμόνια για το πόσο στενή σχέση έχουν ο κύριος Ανδρουλάκης με την Εύα Καϊλή, είναι όμως γεγονός ότι συμπορεύονται από το 2014. Όταν ο κ. Ανδρουλάκης ήταν υποψήφιος απέναντι στην κυρία Γεννηματά, η Εύα Καϊλή τον στήριξε. Δεν είναι και ο πιο σωστός τρόπος να διαγράψεις και αναρτήσεις από τα κοινωνικά δίκτυα», συμπλήρωσε. 

«Για μικρά παιδιά η διαγραφή των αναρτήσεών της»

Τόνισε επιπλέον ότι «είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση σε μια περίοδο δύσκολη για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για μια ελληνίδα ευρωβουλευτή και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Όμως να μην τρελαθούμε κιόλας με αυτά που λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Θυμίζει τις χειρότερες εποχές και κακές στιγμές του ΠΑΣΟΚ αυτή η ιστορία.

«Οφείλω να τονίσω ότι ποτέ η συμπεριφορά ενός ή δύο στελεχών από ένα κόμμα δεν αντιπροσωπεύει το σύνολό του. Συζητάμε ότι ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ελέγχεται για χρηματισμό από το Κατάρ, δε λέω ότι φταίει ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ, αλλά το να λέμε ότι είναι πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας είναι για γέλια και για κλάματα. Το να διαγράφει ο Νίκος Ανδρουλάκης αναρτήσεις από τα social είναι για μικρά παιδιά», επεσήμανε. 

Όσον αφορά στις παρακολουθήσεις, ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε πως: «Οι κρατικές αρχές θα κάνουν το καθήκον τους, πρώτοι εμείς δεν θέλουν να μείνει καμία σκιά στη συγκεκριμένη υπόθεση. Η ελληνική Δικαιοσύνη οφείλει να διερευνήσει τα πάντα, όπως και αυτά που έχει βγει το προηγούμενο διάστημα. Το να υπονοηθεί ότι ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή να παρακολούθουνται άνθρωποι που είναι μαζί του εδώ και δεκαετίες, είναι πέρα για πέρα παρανοϊκό και αβάσιμο».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιάννης Οικονόμου: Για γέλια οι ισχυρισμοί του Νίκου Ανδρουλάκη για Εύα Καϊλή και Νέα Δημοκρατία"

Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες: Μετ’ εμποδίων λόγων ανέμων

Οι ισχυροί νοτιάδες στα πελάγη, που φθάνουν κατά τόπους στο Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ, προκαλούν την Κυριακή προβλήματα Προβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Από τον Πειραιά δεν εκτελέστηκαν τα πρωινά δρομολόγια για Κυκλάδες, ενώ έως τις 9 το πρωί δεν εκτελέστηκε κανένα δρομολόγιο για τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Από το λιμάνι της Ραφήνας δεν εκτελέστηκαν τα πρωινά δρομολόγια για Κυκλάδες, ενώ κλειστή είναι η πορθμειακή γραμμή Αγία Μαρίνα-Νέα Στύρα.

Σε ισχύ είναι απαγόρευση απόπλου από το λιμάνι του Λαυρίου, ενώ δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων ανοιχτού τύπου στη γραμμή Καβάλα-Θάσος.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις δρομολογίων.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες: Μετ’ εμποδίων λόγων ανέμων"

Βρετανία: Πάνω από 3 εκατ. νοικοκυριά δε θα ζεσταθούν φέτος και 2,5 εκατ. θα έχουν πρόβλημα σίτισης

Πάνω από 3 εκατ. νοικοκυριά στην Βρετανία δε θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν θέρμανση φέτος το χειμώνα, με την ενεργειακή φτώχεια να «σαρώνει».

Αυτό τονίζει έρευνα του ιδρύματος κοινωνικών μελετών Joseph Rowntree (JRF), η οποία σημειώνει επίσης ότι ήδη 4,3 εκατ. νοικοκυριά στην Βρετανία μείωσαν τις δαπάνες τους για θέρμανση.

Μάλιστα, εξ αυτών τα 2,5 εκατ. θα βρεθούν αντιμέτωπα και με σοβαρά προβλήματα σίτισης επισημαίνει η JRF, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν τα φτωχά κοινωνικά στρώματα της βρετανικής κοινωνίας.

Τα συμπεράσματα, δε, της οργάνωσης Εθνική Ενεργειακή Δράση (National Energy Action) που στοχεύει στον εκμηδενισμό «της ενεργειακής φτώχιας ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν την οικονομική δυνατότητα να ζήσουν σε ένα ασφαλές και ζεστό σπίτι», είναι ακόμη πιο δραματικά.

Ενεργειακή φτώχεια για 6,7 νοικοκυριά

Η ΕΕΔ εκτιμά ότι από τον Οκτώβριο 6,7 εκατ. νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται σε ενεργειακή φτώχeια. Πρακτικά αυτά σημαίνει ότι τα μέλη των εν λόγω οικογενειών μπορεί να κρυώσουν, να πεινάσουν, να χρεωθούν ή και τα τρία μαζί.

Και όλα αυτά ενώ η Βρετανία από το μέσα της εβδομάδας βιώνει το πρώτο ψυχρό κύμα με θερμοκρασίες που σε ορισμένες περιοχές έχουν πέσει μέχρι και τους -10 βαθμούς Kελσίου. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει ήδη αυξημένη ζήτηση ενέργειας. Από την άλλη η άπνοια που πλήττει τη χώρα έχει μειώσει την παραγωγή αιολικής ενέργειας. Ο συνδυασμός αυτός συνιστά πρόκληση για το εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης με τον εκπρόσωπο της National Grid, της εταιρείας που το διαχειρίζεται, να δηλώνει «συγκρατημένα αισιόδοξος για τις επαρκείς προμήθειες ενέργειας το φετινό χειμώνα».

Μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις

Μέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκινήσαν από τις αρχές του μήνα και αναμένεται να κορυφωθούν την εβδομάδα των γιορτών. Μεταξύ άλλων απεργία έχουν προκηρύξει η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση Σιδηροδρομικών, Θαλάσσιων και λοιπών Μεταφορών, οι νοσηλευτές και οι οδηγοί ασθενοφόρων και λεωφορείων, οι πυροσβέστες και οι υπάλληλοι του εθνικού οδικού δικτύου.

Δύο απεργίες μια από τις 23 μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου και μια από τις 28 μέχρι τις 31 του μηνός έχουν εξαγγείλει τα μέλη της Δύναμης Συνόρων που ελέγχουν τα ταξιδιωτικά έγραφα σε έξι μεγάλα αεροδρόμια της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων του Χίθροου και του Γκάτγουϊκ.

Γι’ αυτό και το υπουργείο ‘Αμυνας έχει αρχίσει να εκπαιδεύει μέλη των ενόπλων δυνάμεων ώστε να τα αξιοποιήσει για τη διεκπεραίωση των ελέγχων.

Βασικό αίτημα των σωματείων είναι η αύξηση των αποδοχών καθώς ο πληθωρισμός στη χώρας έχει φτάσει το 11% και σε κάποια βασικά προϊόντα διατροφής αγγίζει ακόμη και το 20%.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: Πάνω από 3 εκατ. νοικοκυριά δε θα ζεσταθούν φέτος και 2,5 εκατ. θα έχουν πρόβλημα σίτισης"

Κακοκαιρία στην Ήπειρο – Κατολίσθηση παρέσυρε δύο σπίτια στους Μελισσουργούς

Σε πτώσεις δέντρων, μικρές ζημιές σε πρόχειρες σταβλικές εγκαταστάσεις, καταπτώσεις πετρών και φερτών υλικών στο οδικό δίκτυο και διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές, περιορίζονται μέχρι στιγμής τα προβλήματα που δημιούργησε στην Ήπειρο η κακοκαιρία “Gaia”. Δύο σπίτια παρασύρθηκαν από κατολίσθηση στους Μελισσουργούς Άρτας.

Προβλήματα που στο σύνολό τους εκδηλώθηκαν αργά το βράδυ, εξ’ αιτίας των ισχυρών ανέμων που επικράτησαν. Προσωρινά έκλεισαν η παλαιά Εθνική Οδός Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας και Ιωαννίνων – Άρτας, από πτώσεις δέντρων και η πυροσβεστική κινήθηκε για την κοπή και απομάκρυνσή τους.

Στο χωριό Μελισσουργοί Άρτας, παρασύρθηκαν από κατολίσθηση δύο σπίτια, τα οποία είχαν εγκαίρως εγκαταλείψει οι ένοικοι. Έχει δοθεί εντολή για εκκένωση των σπιτιών που βρίσκονται κοντά στο σημείο αλλά το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και δεν μπορεί να γίνει προς το παρόν επέμβαση των τεχνικών υπηρεσιών.

Από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου έχει ενημερωθεί το ΙΓΜΕ και κλιμάκιο αναμένεται να πραγματοποιήσει την Δευτέρα αυτοψία. Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση για την πορεία του.

Στο Πέραμα, τα νερά της έντονης βροχόπτωσης δεν βρήκαν δίοδο με συνέπεια περιοχές του οικισμού και το γήπεδο 5Χ5 της περιοχής να είναι πλημμυρισμένα. Κάτοικοι καταγγέλλουν ότι ιδιοκτήτης έκτασης αυθαίρετα έκλεισε την τάφρο απορροής. Ο δρόμος του χωριού έχει καλυφθεί από στάσιμα νερά. Ένα σπίτι έχει πλημμυρίσει, ενώ οι κάτοικοι δηλώνουν ότι έχουν ενημερώσει τον εισαγγελέα για τον καθαρισμό των ρεμάτων.

Οι κάτοικοι έχουν ενημερώσει τόσο την αστυνομία όσο και την εισαγγελία Ιωαννίνων και περιμένουν να υπάρξει κάποια παρέμβαση. Αν οι αρμόδιες αρχές αν δεν προχωρήσουν σε δραστικά μέτρα, ο κίνδυνος για μεγαλύτερες ζημιές στην περιοχή από πλημμυρικά φαινόμενα είναι ορατός.

 

 



Στη Θεσπρωτία, σε οριακό σημείο βρίσκεται η στάθμη του ποταμού Καλαμά, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν εκδηλωθεί πλημμυρικά φαινόμενα. Αυτό που ανησυχεί τις αρχές είναι το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν φτάσει στη Θεσπρωτία τα νερά που έπεσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή των Ιωαννίνων. Τα θυροφράγματα είναι ανοιχτά από την Παρασκευή και όλοι ελπίζουν ότι δε θα δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα.

Η πολιτική προστασία με 10 μηχανήματα βρίσκεται από το πρωί σε διάφορα σημεία για την απομάκρυνση φερτών υλικών από τις επαρχιακές οδούς και την πλήρη αποκατάσταση της βατότητας.

Κλειστή θα μείνει το επόμενο διάστημα η πεζογέφυρα στην περιοχή Ραφτανίτικο των Τζουμέρκων, κοντά στη γέφυρα της Πλάκας. Στη γέφυρα παρουσιάστηκαν ζημιές, εξ’ αιτίας της κακοκαιρίας στο κεντρικό βάθρο και κατόπιν αυτοψίας μηχανικών της Περιφέρειας Ηπείρου και της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, αποφασίστηκε να παραμείνει κλειστή.

Σε σχετική του ανάρτηση ο Βαγγέλης Γιωτόπουλος, Αντιδήμαρχος Δήμου Β. Τζουμέρκων αναφέρει: “Μεγάλη ζημιά από τόν φουσκωμένο Ραφτανίτικο δημιουργήθηκε στο κεντρικό βάθρο με αποτέλεσμα να καθίσει η σιδερένια γέφυρα πού περνά προς το ιστορικό γεφύρι τής Πλάκας και το Μουχούστι. Ήδη κλιμάκια μηχανικών τής Περιφέρειας Ηπείρου με την πολιτική προστασία τού δήμου Βορείων Τζουμέρκων επισκέφτηκαν τό σημείο. Η γέφυρα για τό επόμενο χρονικό διάστημα θα παραμείνει κλειστή” μέχρι νεωτέρας ενημέρωσης.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από την ανάρτηση του Αντιδημάρχου.

 

 



Διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν σε διάφορους οικισμούς με χωριά του Πωγωνίου και τμήμα του οικισμού Λαδοχωρίου στην Ηγουμενίτσα να παραμένουν χωρίς ρεύμα.

Πλημμυρικά φαινόμενα δεν έχουν, μέχρι στιγμής, αναφερθεί και έλαχιστες είναι οι περιπτώσεις που η πυροσβεστική κλήθηκε για άντληση υδάτων από αυλές και υπόγεια. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν μετά το μεσημέρι.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία στην Ήπειρο – Κατολίσθηση παρέσυρε δύο σπίτια στους Μελισσουργούς"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news