facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Νέο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα εντοπίστηκε στις ΗΠΑ – Ο ασθενής είχε έρθει και στην Ελλάδα

Σε επιφυλακή βρίσκεται το υγειονομικό σύστημα των ΗΠΑ, γιατί στη χώρα εντοπίστηκε ένα νέο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, που αποτελείται από εξαιρετικά μεταδοτικά στελέχη μυκήτων. Ο ασθενής, μάλιστα, είχε ταξιδέψει και στην Ελλάδα πρόσφατα.

Δημοσίευμα της New York Post έγραψε ότι ένας 30χρονος στη Νέα Υόρκη διαγνώστηκε με μεταδιδόμενη δακτυλίτιδα, δηλαδή μια μορφή μυκητιασικής λοίμωξης.

Επιστημονικά το βακτήριο ονομάζεται Trichophyton mentagrophytes VII και προέρχεται από την Ασία, ενώ κρούσματά του έχουν εντοπιστεί στην Ευρώπη και μάλιστα αυξάνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Εντούτοις, για πρώτη φορά βρέθηκε στις ΗΠΑ.

«Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το Trichophyton mentagrophytes τύπου VII [TMVII] είναι το τελευταίο από μια ομάδα σοβαρών δερματικών λοιμώξεων, που έχουν πλέον φτάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Δρ Avrom S. Caplan, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα δερματολογίας της Ιατρικής Σχολής Grossman του NYU.

Τρισδιάστατη απεικόνιση του Trichophyton mentagrophytes VII

Επίσης, ο γιατρός σημείωσε ότι το νόσημα εμφανίζει εξάνθημα στο πέος, τους γλουτούς και τα άκρα του ασθενή, ενώ μεταδίδεται κυρίως σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες.

Ο 30χρονος ασθενής είχε επισκεφθεί πρόσφατα την Αγγλία, την Ελλάδα και την Καλιφόρνια, κάνοντας τακτικά σεξ με άνδρες, αλλά χωρίς κανένας από τους παρτενέρ να εμφανίζει ή να έχει δερματικό πρόβλημα.

Πώς αντιμετωπίζεται

Το Trichophyton indotineae είναι ευρέως διαδεδομένο στην Ινδία και αντιμετωπίζεται με αντιμυκητιασικές θεραπείες, όπως το φάρμακο τερμπιναφίνη (επίσης γνωστό ως Lamisil).

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, εμφανίζει αντίσταση, με αποτέλεσμα ο ασθενής να θεραπεύεται έπειτα από αρκετούς μήνες, έως και βάθος χρόνου.

Μερικές φορές ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει και το αντιμυκητιασικό χάπι με την ουσία ιτρακοναζόλη, που είναι πιο ισχυρό, αλλά συνήθως αποφεύγεται λόγω των παρενεργειών που μπορεί να προκαλέσει, όπως ναυτία και διάρροια, ενώ ενδεχομένως να επηρεάσει άλλα φάρμακα, που μπορεί να λαμβάνει παράλληλα ο ασθενής.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα εντοπίστηκε στις ΗΠΑ – Ο ασθενής είχε έρθει και στην Ελλάδα"

Πυροσβεστική: Εκδηλώθηκαν 38 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε ένα 24ωρο

Η Πυροσβεστική εξέδωσε ανακοίνωση για τις αγροτοδασικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν σε ένα 24ωρο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Από Ω/18:00/05-06-2024 έως Ω/18:00/06-06-2024 εκδηλώθηκαν 38 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 35 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη τρεις (3).

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Παρακαλούμε όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροσβεστική: Εκδηλώθηκαν 38 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε ένα 24ωρο"

Ευρωεκλογές 2024: Προβάδισμα 5,7 μονάδων της ΝΔ, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη

Προβάδισμα 5,7 μονάδων διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη τρεις ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας «To The Point» που παρουσιάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης (6.6.24) στο TV Creta.

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη δεύτερη θέση με διαφορά 6,6 μονάδων από τον τρίτο ΣΥΡΙΖΑ.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε το διάστημα 29 Μαΐου έως 4 Ιουνίου μέσω τηλεφωνικών, υποβοηθούμενων από Η/Υ, συνεντεύξεων, σε δείγμα 678 ατόμων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης.

Στην πρόθεση ψήφου για την Κρήτη, η ΝΔ συγκεντρώνει 26,1%, το ΠΑΣΟΚ 20,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 13,8%, το ΚΚΕ 4,5%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,4%, η Ελληνική Λύση 3%, το ΜέΡΑ25 1,75%, η Φωνή Λογικής 1,6% και η Νέα Αριστερά 1,6%.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό 24,8%, ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 20%, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 14,9%.

Σημειώνεται πως το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει μεγάλο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωεκλογές 2024: Προβάδισμα 5,7 μονάδων της ΝΔ, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη"

Μπάιντεν: «Απαγορεύεται» να χτυπηθούν Μόσχα και Κρεμλίνο με αμερικανικά όπλα

Δεν θα χρησιμοποιηθούν για να πληγεί η Μόσχα ή το Κρεμλίνο, τα όπλα που οι ΗΠΑ επέτρεψαν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει σε ρωσικό έδαφος διαβεβαιώνει ο Τζο Μπάιντεν, σε ένα απόσπασμα συνέντευξης που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το αμερικανικό δίκτυο ABC.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε την περασμένη εβδομάδα το πράσινο φως, υπό προϋποθέσεις, για τη χρήση αμερικανικών όπλων από το Κίεβο εναντίον στόχων στη Ρωσία, που βρίσκονται κοντά στην περιοχή του Χαρκόβου (βορειοανατολική Ουκρανία).

«Θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν κοντά στα σύνορα»

Ερωτηθείς εάν γνωρίζει αν τα όπλα αυτά έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί από το Κίεβο, ο Τζο Μπάιντεν δεν απάντησε άμεσα, όμως διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν επιτρέπουν να χρησιμοποιηθούν «για κάποιο πλήγμα σε απόσταση 300 χιλιομέτρων στο εσωτερικό της ρωσικής επικράτειας ούτε στη Μόσχα ούτε στο Κρεμλίνο».

«Θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν κοντά στα σύνορα, σε περίπτωση επιθέσεων εναντίον ουκρανικών στόχων που έχουν εξαπολυθεί» από τη Ρωσία, σημείωσε ο ίδιος.

Στο ερώτημα εάν «ανησυχεί» μετά τις δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με το θέμα της παράδοσης δυτικών όπλων στο Κίεβο, ο Τζο Μπάιντεν εξήγησε: «Τον γνωρίζω εδώ και 40 χρόνια. Με ανησυχεί εδώ και 40 χρόνια, Δεν είναι ένας καλός άνθρωπος, είναι ένας δικτάτορας και πολεμά για να διατηρήσει τον έλεγχό του στη χώρα του, την ώρα που διεξάγει αυτήν την επίθεση (εναντίον της Ουκρανίας).

Το υπόλοιπο της συνέντευξης στο ABC με τον επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, η οποία βιντεοσκοπήθηκε στη Γαλλία, όπου ο Μπάιντεν παρίσταται στους εορτασμούς για την 80ή επέτειο της Απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στη Γαλλία, αναμένεται να προβληθεί αργότερα σήμερα.

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπάιντεν: «Απαγορεύεται» να χτυπηθούν Μόσχα και Κρεμλίνο με αμερικανικά όπλα"

Θρίλερ με ανθρώπινα οστά που βρέθηκαν στο Αγρίνιο

Κινητοποίηση των αστυνομικών αρχών είναι σε εξέλιξη στο Αγρίνιο καθώς φέρεται να εντοπίστηκαν υπολείμματα οστών που εικάζεται πως είναι ανθρώπινα.

Με το μακάβριο εύρημα ήρθαν αντιμέτωποι πριν λίγη ώρα- μεσημέρι της Πέμπτης (6/6)- εργάτες σε οικόπεδο που καθάριζαν.

Πρόκειται για χώρο πέριξ κτιρίου που στέγαζε παλαιότερα αντιπροσωπεία επίπλων γραφείου στο 3ο χλμ της εθνικής οδού Αγρινιου-Αντιρρίου, κοντά στην πόλη.

Στο τόπο του ευρήματος-πληροφορίες κάνουν λόγο για κρανίο και άλλα τμήματα σκελετού- έσπευσαν αστυνομικοί που απέκλεισαν το σημείο.

Η έρευνα είναι σε εξέλιξη και πρώτο ζητούμενο  είναι να ξεκαθαρίσει αν πρόκειται για ανθρώπινα οστά όπως εκτιμάται,  σύμφωνα και με άλλα ευρήματα.

Στο σημείο κλήθηκαν και υγειονομικές αρχές για την περισυλλογή των οστών που θα αποσταλλούν για εξέταση DNA. Οι αστυνομικές αρχές εξάλλου αναμένεται εξετάσουν τους φακέλους ατόμων που έχουν εξαφανισθεί.

 agrinionews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θρίλερ με ανθρώπινα οστά που βρέθηκαν στο Αγρίνιο"

Δημοσκόπηση Marc: Στο 33% η ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές, στις 16,4 μονάδες η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στις 16,4 μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου τρεις ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, το απόγευμα της Πέμπτης (6.6.24).

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Marc, στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ αναμένεται να λάβει ποσοστό της τάξεως του 33%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 16,6%. 

Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στις 15 μονάδες, ενώ στην εκτίμηση ψήφου αυξάνεται στις 16,4 μονάδες.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 29,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 14,8%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 9,8%, η Ελληνική Λύση 7,3%, το ΚΚΕ 7%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,8%, η Νίκη 2,9%, η Φωνή Λογικής 2,4%, το ΜέΡΑ25 2,3%, η Νέα Αριστερά 2,1%, οι Δημοκράτες 1,7% και 3,9% άλλο κόμμα.

Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,6%, το ΠΑΣΟΚ 11,7%, η Ελληνική Λύση 8,4%, το ΚΚΕ 7,8%, η Πλεύση Ελευθερίας 4,3%, η Νίκη 3,6%, το ΜέΡΑ25 2,8%, η Φωνή Λογικής 2,6%, η Νέα Αριστερά 2,45, οι Δημοκράτες 1,9%.

To 43,6% των πολιτών απαντά ότι οι ευρωεκλογές είναι σημαντικές όσο και οι βουλευτικές. Το 36,9% ότι είναι αρκετά σημαντικές, αλλά όχι όσο οι βουλευτικές. Το 19,5% θεωρεί ότι οι ευρωεκλογές είναι ελάχιστα ή καθόλου σημαντικές έως και αδιάφορες.

Η διακύμανση πρόθεσης ψήφου ευρωεκλογών για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

Από το 29,7% τον Ιανουάριο και το 30,7% τον Μάιο, στο 29,8%  τον Ιούνιο για τη ΝΔ.

Από το 10,1% τον Ιανουάριο και το 10,4% τον Μάιο, στο 9,8% τον Ιούνιο για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από το 13,4% τον Ιανουάριο και το 15,1% τον Μάιο, στο 14,8% τον Ιούνιο για το ΠΑΣΟΚ.

Η συσπείρωση της ΝΔ φτάνει στο 71,9%, του ΣΥΡΙΖΑ στο 64,3% και του ΠΑΣΟΚ στο 59,6%.

Στη βεβαιότητα επιλογής, το 66,7% απάντησε «Ναι» στην ερώτηση αν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει, ενώ το 27% «μάλλον ναι».

Όσον αφορά στην αδιευκρίνιστη ψήφο, το 49,8% όσων δεν έχουν ακόμα αποφασίσει τι θα ψηφίσουν είναι άνδρες, ενώ το 50,2% γυναίκες.

Το ποσοστό των αναποφάσιστων στην ηλικιακή ομάδα 17-34 ετών φτάνει στο 11,2%, από 35-44 ετών στο 18,2%, από 45-54 ετών στο 20%, από 55-64 ετών στο 25,3% και από 65 και άνω στο 25,2%.

Σχετικά με την κομματική προέλεση της αδιευκρίνιστης ψήφου, το 36,5% προέρχεται από τη ΝΔ, το 18,5% από τον ΣΥΡΙΖΑ, το 13,5% από το ΠΑΣΟΚ, το 6,3% από τη Νίκη, το 4,9% από τους Σπαρτιάτες, το 4,6% από το ΚΚΕ, το 4,1% από την Πλεύση Ελευθερίας, το 3,5% από το ΜέΡΑ25 και από την Ελληνική Λύση από το 2%.

Το 11,5% των αναποφάσιστων δηλώνει ότι τοποθετείται στη Δεξιά, το 13,4% στην Κεντροδεξιά, το 19,4% στο Κέντρο, στο 15,4% στην Κεντροαριστερά, το 14,2% στην Αριστερά, ενώ χωρίς ταύτιση είναι το 26,1%.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Marc: Στο 33% η ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές, στις 16,4 μονάδες η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ"

Πόθεν έσχες: Καμία σκέψη για παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων από το υπουργείο Δικαιοσύνης

Απολύτως καμία σκέψη δεν υπάρχει για παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων πόθεν έσχες, που λήγει την 30ή Ιουνίου. Τις πληροφορίες διέψευσαν κατηγορηματικά πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι τα μέλη της κυβέρνησης θα υποβάλλουν τις δηλώσεις τους έως το τέλος του Ιουνίου και επισημαίνουν προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι η πλατφόρμα είναι ανοιχτή για να υποβάλει την αρχική του δήλωση. 

Ειδικότερα, επισημαίνουν:

Πρώτον: Τα μέλη της Κυβέρνησης θα καταθέσουν τις ετήσιες δηλώσεις πόθεν έσχες τους έως τις 30 Ιουνίου. Ας ελπίσουμε ότι και ο κ. Κασσελάκης θα κάνει το ίδιο κάποια στιγμή με την δική του αρχική.

Δεύτερον: Ας σταματήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να διαχειριστεί τα πολλά μέτωπα που έχουν ανοίξει για τον πρόεδρό του, να συγχέει, μετά το μονοσέλιδο excel, σε μια ομιλία φιάσκο, τις αρχικές με τις ετήσιες δηλώσεις πόθεν έσχες.

Όσα ψέματα κι αν προσπάθησε να πει ο κ. Κασσελάκης, η αλήθεια είναι μια: η πλατφόρμα είναι ανοιχτή και τον περιμένει για να κάνει επιτέλους τη δική του αρχική δήλωση. Μετά από αυτό προφανώς θα δημιουργηθούν ακόμη περισσότερα ερωτήματα.

Ωστόσο, η δημοσιοποίηση των αρχικών πληροφοριών είχαν προκαλέσει την αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ.Κασσελάκης σε ανάρτησή του στο facebook ζήτησε για μια ακόμη φορά «να ανοίξει η πλατφόρμα» και έγραψε: 
Κάπου εδώ είναι το τέλος της ηθικής στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Αφού διέσυραν, διαπόμπευσαν, έβαλαν τα πληρωμένα τους μιντιακά πιστόλια να δολολοφονούν καθημερινά ό,τι πιο ιερό έχω, την τιμιότητά μου, τώρα ανακοινώνουν τρίμηνη παράταση της προθεσμίας για την υποβολή πόθεν έσχες!

Ζήτησα από τον Πρωθυπουργό να ανοίξει αμέσως την ηλεκτρονική πλατφόρμα, να πάμε και οι δύο αύριο να καταθέσουμε το πόθεν έσχες μας για το 2023.
Γιατί δεν έχω να κρύψω τίποτα.
Εκείνος έχει;

Και τι κάνει;
Όχι μόνο δεν την ανοίγει τώρα, αλλά δεν θα την ανοίξει ούτε την ημέρα που ήταν προγραμματισμένο να ανοίξει, στις 30/6. Θα την κρατήσει κλειστή για άλλους τρεις μήνες!

Είναι ξεκάθαρο πια.
Αυτούς τους ανθρώπους δεν τους νοιάζει να αποδείξουν ότι είναι καθαροί.
Ο κόσμος ξέρει ότι δεν είναι.
Τους νοιάζει να δείξουν ότι «όλοι το ίδιο είναι».

Ε λοιπόν, όχι.
Δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
Να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα ΤΩΡΑ.



Με ανάλογο περιεχόμενο είναι και η ανακοίνωση που εκδόθηκε για το θέμα από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: 
Όσα κυκλοφόρησαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, περί παράτασης στην προθεσμία υποβολής πόθεν έσχες είναι αποκαλυπτικά.
Αλήθεια, τι θέλει να κρύψει η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Πώς είναι δυνατόν αυτοί που μεθοδεύουν αυτές τις αθλιότητες να τολμούν να εκφέρουν λόγο για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα με πλήρη διαφάνεια το πόθεν έσχες του;
Και είναι ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που έχει πράξει κάτι τέτοιο για το 2023. Γιατί δεν έχει τίποτα να κρύψει.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο δεν τόλμησε να δώσει στη δημοσιότητα τα δικά του περιουσιακά στοιχεία για το 2023, όπως του ζητήθηκε, αλλά μεθοδεύει «παράταση» για τον εαυτό του προφανώς για να αποφύγει όσο το δυνατόν περισσότερο τη δημοσιοποίηση των δικών του στοιχείων.
Προειδοποιούμε την κυβέρνηση να μη διανοηθεί να προχωρήσει τα σχέδια περί παράτασης. Όλα στο φως εδώ και τώρα!

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόθεν έσχες: Καμία σκέψη για παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων από το υπουργείο Δικαιοσύνης"

Ο καιρός αύριο: Μέχρι τους 34 βαθμούς η θερμοκρασία, πού θα σημειωθούν τοπικές βροχές

Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις και τοπικές βροχές θα είναι ο καιρός αύριο Παρασκευή (7.6.24) με τη θερμοκρασία να φτάνει μέχρι τους 34 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ για τον καιρό αύριο Παρασκευή, στα ανατολικά θα υπάρξουν πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες με πιθανότητα βροχών και στα θαλάσσια μεμονωμένων καταιγίδων. Ο καιρός θα είναι βαθμιαία γενικά αίθριος, όμως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν εκ νέου νεφώσεις και στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις που κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και ενδέχεται να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ και από τις μεσημβρινές ώρες νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 32 με 34 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και από το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί έως 6 μποφόρ στο Ιόνιο.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια αρχικά τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών και βαθμιαία γενικά αίθριος. Στην ανατολική Πελοπόννησο γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές και τις πρώτες πρωινές ώρες πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Βαθμιαία γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία τοπικά 6 και στις Κυκλάδες έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 και τοπικα στην Κρήτη έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές και τις πρώτες πρωινές ώρες πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Βαθμιαία γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 30 και τοπικά στα νότια έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Τοπικές νεφώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες με πιθανότητα βροχών και βαθμιαία γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οι νεφώσεις θα αυξηθούν εκ νέου στα ηπειρωτικά και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στις Σποράδες έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο καιρός αύριο: Μέχρι τους 34 βαθμούς η θερμοκρασία, πού θα σημειωθούν τοπικές βροχές"

Προκλητικός και μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Μίτσκοσκι - Επιμένει στον όρο «Μακεδονία»

H πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, επέδωσε σήμερα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, το κόμμα του οποίου επικράτησε στις βουλευτικές εκλογές στη χώρα που διεξήχθησαν στις 8 Μαΐου.

Πλέον, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός έχει 20 ημέρες στη διάθεσή του προκειμένου να καταθέσει στη Βουλή το πρόγραμμα και τη σύνθεση της κυβέρνησής του και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι ανέφερε ότι σύντομα θα σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση της χώρας, η οποία όπως είπε θα είναι μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί η οικονομική ανόρθωση της χώρας και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Στις αναρτήσεις του μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ο Μίτσκοσκι επιμένει στην προκλητική ρητορική. Χρησιμοποίησε κατά παράβαση της Συμφωνίας των Πρεσπών τον όρο «Μακεδονία». «Ευχαριστώ την καθηγήτρια και Πρόεδρο @gogamkd για την παραχώρηση της εντολής στον νικηφόρο συνασπισμό σε αυτές τις εκλογές, που είναι ο Συνασπισμός ''Η Μακεδονία σου'' υπό την ηγεσία του VMRO-DPMNE για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης» έγραψε ειδικότερα στην πλατφόρμα X. 

Στις βουλευτικές εκλογές στις 8 Μαΐου πρώτο ήρθε το VMRO-DPMNE καταλαμβάνοντας 58 εκ των 120 εδρών της Βουλής. Από 18 έδρες κατέλαβαν το απερχόμενο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) και το απερχόμενο συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI. O συνασπισμός τεσσάρων αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων με την επωνυμία «Αξίζει» κατέλαβε 14 έδρες, ενώ από έξι έδρες εξασφάλισαν το εθνικιστικό, φιλορωσικό κόμμα «Αριστερά» και το νεοσύστατο κόμμα «Ξέρω» του δημάρχου του Κουμάνοβο, Μάξιμ Ντιμιτρίεφσκι.

Όπως έχει αναφέρει ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, στη νέα κυβέρνηση της χώρας, της οποίας θα ηγηθεί το VMRO-DPMNE θα συμμετέχουν ακόμη ο αντιπολιτευόμενος αλβανικός συνασπισμός «Αξίζει» και το κόμμα «Ξέρω». Η τρικομματική αυτή κυβέρνηση θα διαθέτει στη Βουλή τη στήριξη 78 βουλευτών συνολικά, ενώ όπως είπε ο Μίτσκοσκι, τουλάχιστον ακόμη δύο βουλευτές άλλων κομμάτων θα στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση και αυτή θα έχει πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Προκλητικός και μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Μίτσκοσκι - Επιμένει στον όρο «Μακεδονία»"

Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ελλάδα για την διετία 2025-26

Πανηγυρική η εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στην σχετική ψηφοφορία για τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ελλάδα έλαβε 182 ψήφους από τις συνολικά 188 χώρες που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία.

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα, για το αποτύπωμα της χώρας μας στον κόσμο. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπερψήφισε την χώρα μας. Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία. Αυτό δείχνει το σημαντικό κεφάλαιο που διαθέτει η Ελλάδα στον κόσμο, στο διεθνές περιβάλλον» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών μετά το πέρας της ψηφοφορίας.

«Η εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-26 αποτελεί διεθνή αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου της, καθώς και της προσήλωσής της στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και στον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Και πρόσθεσε: «Στη σημερινή, εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη διεθνή ασφάλεια, η πατρίδα μας θα συνεχίσει να πορεύεται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ».

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ – που είχε μαγνητοσκοπηθεί πριν την ψηφοφορία στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ – ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε «προεξοφλήσει» την εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Είναι μια μεγάλη τιμή για τη χώρα, μια μεγάλη ευθύνη για τη χώρα.

Η Ελλάδα υπηρετεί μια πολιτική αρχών ως προς την εξωτερική πολιτική και προφανώς όταν κάθεσαι στο τραπέζι του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρέπει να λαμβάνεις και ορισμένες αποφάσεις οι οποίες δεν μπορούν πάντα να ικανοποιούν τους πάντες. Έχουμε, όμως, τις αρχές μας, τις προτεραιότητές μας, μια ξεκάθαρη στρατηγική. Είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ. Δεν λέω ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική ετεροκαθορίζεται, αλλά οι συμμαχίες μας είναι απολύτως δεδομένες.

Με αυτή την αίσθηση υπευθυνότητας και ως ένας παράγοντας που αναγνωρίζεται πια ως παράγων σταθερότητας σε μια περιοχή δύσκολη, νομίζω ότι η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας», είχε αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκροτείται από 15 μέλη εκ των οποίων τα πέντε είναι μόνιμα μέλη και τα δέκα είναι μη μόνιμα μέλη με θητεία δύο ετών.

Τα μη μόνιμα μέλη εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει:

«Μια περήφανη στιγμή για την Ελλάδα. Εξελέγη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη θητεία 2025-2026 με την υποστήριξη 182 κρατών».

Εκτός της Ελλάδας, τα υπόλοιπα 4 μη μόνιμα μέλη που εξελέγησαν σήμερα είναι το Πακιστάν, η Σομαλία, ο Παναμάς και η Δανία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ελλάδα για την διετία 2025-26"

Έρχεται εβδομάδα «κόλαση» με 44αρια – Πότε θα μετατραπεί η χώρα σε… καμίνι

Έως τους 37 βαθμούς θα φτάσει η θερμοκρασία μέχρι την ερχόμενη Κυριακή (09/06), μετά την πρώτη θερμή εισβολή του φετινού καλοκαιριού, που ανέβασε τον υδράργυρο στα ύψη, ενώ το βοριαδάκι που πνέει θα μας χαρίσει μια ελάχιστη ανάσα δροσιάς.

Στη συνέχεια όμως, η κατάσταση θα δυσκολέψει και μάλιστα κατά πολύ, αφού θα βιώσουμε τον πρώτο ισχυρό καύσωνα με τις υψηλές θερμοκρασίες να μετατρέπουν τη χώρα σε… καμίνι.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, από τη Δευτέρα (10/06) θα έχουμε την έλευση μιας θερμής εισβολής από τη Βόρεια Αφρική. Ο υδράργυρος θα κυμανθεί στους 38 με 39 βαθμούς, ενώ θα πνέει ισχυρό μελτέμι, συνθήκες που θα δημιουργήσουν ένα επικίνδυνο «κοκτέιλ» για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Αν διατηρηθούν τα έως τώρα προγνωστικά στοιχεία, από την ερχόμενη Τρίτη (11/06) και έπειτα θα μας επηρεάσει ένας ισχυρότατος καύσωνας, με τον υδράργυρο να φτάνει και στους 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή (12-13-14/06) η θερμοκρασία ενδεχομένως να φτάσει και τους 44 βαθμούς.

Πάντως, και να αλλάξουν τα προγνωστικά στοιχεία προς το καλύτερο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνει ζέστη, καθώς η θερμοκρασία στην περίπτωση αυτή ίσως δεν φτάσει τους 43 βαθμούς, αλλά θα κυμανθεί γύρω στους 39-40, κάτι που σημαίνει ότι οι κάτοικοι της χώρας έτσι κι αλλιώς θα βιώσουν δύσκολες συνθήκες.

Όπως τόνισε ο μετεωρολόγος, τα μοντέλα δείχνουν ότι στα 1.500 μέτρα υψόμετρο ο υδράργυρος θα φτάσει τους 30 βαθμούς, κάτι που δείχνει ότι με την αναγωγή σε χαμηλότερα υψόμετρα η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 44-45 βαθμούς Κελσίου!

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται εβδομάδα «κόλαση» με 44αρια – Πότε θα μετατραπεί η χώρα σε… καμίνι"

ΕΟΔΥ: Τρεις θάνατοι από κορονοϊό και οκτώ διασωληνωμένοι

Αύξηση καταγράφει για δεύτερη εβδομάδα η θετικότητα για τον κορονοϊό, ενώ μείωση παρουσιάζει ο ιός της γρίπης, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 25 Μαΐου με 2 Ιουνίου, που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα Πέμπτη (6.6.24).

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους δυνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Παράλληλα, ο αριθμός κρουσμάτων Σοβαρής Οξείας Λοίμωξης Αναπνευστικού (SARI) ανά 1.000 επισκέψεις παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων κορονοϊού παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο αριθμός των νέων εισαγωγών ήταν 153. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 109 και ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 486.

Καταγράφηκε μία νέα διασωλήνωση. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν δύο και ο αριθμός των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 16.

Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι οκτώ.

Ο αριθμός των θανάτων ήταν τρεις. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν τέσσερις και ο αριθμός των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 44.

Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 παραμένει η JN.1.

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε επτά από τις εννιά περιοχές που ελέγχθηκαν. Αύξηση 177% καταγράφηκε στο Ηράκλειο.

Μείωση στα κρούσματα της γρίπης

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, υποχωρώντας κάτω από 10% (εποχικό όριο έναρξης/λήξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC).

Στα δείγματα του δικτύου SARI η θετικότητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Δεν καταγράφηκε ένα νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Από την αρχή επιτήρησης της γρίπης έχουν νοσηλευθεί 146 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 70 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη

Έχουν τυποποιηθεί 1.050 στελέχη γρίπης (προερχόμενα από δείγματα Sentinel κοινότητας, από δείγματα επιτήρησης SARI και από νοσοκομειακά δείγματα εκτός δικτύων επιτήρησης), εκ των οποίων τα 554 (52%) ήταν τύπου Α και 496 (48%) τύπου Β. Ο επικρατών τύπος είναι ο Β τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).

Συνολικά, έχουν υποτυποποιηθεί στα δύο Κέντρα Αναφοράς Γρίπης 535 στελέχη τύπου Α. Τα 491 (92%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1)pdm09 και τα 44 (8%) στον υπότυπο Α(Η3).

Τέλος, δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ), ούτε στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΔΥ: Τρεις θάνατοι από κορονοϊό και οκτώ διασωληνωμένοι"

Μπάζωσαν τη θάλασσα στη Ρόδο για να βάλουν ομπρέλες – Ανένδοτος για την τήρηση της νομιμότητας στις παραλίες ο Χατζηδάκης

Σε προσωπικό στοίχημα έχει αναδειχθεί η τήρηση της νομιμότητας στον αιγιαλό για τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος, μετά το επιτυχές εγχείρημα της διασύνδεσης ταμειακών μηχανών με POS, θέλει να συνδέσει τη θητεία του στο υπουργείο με την επιστροφή στην κανονικότητα για τις παραλίες.

Όλοι γνωρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά το άλμα στον ελληνικό τουρισμό, πολλές επιχειρήσεις λειτουργούσαν και λειτουργούν ως κράτος εν κράτει, καταπατώντας μεγάλες εκτάσεις στις παραλίες, στερώντας ταυτόχρονα από τους πολίτες την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές.

Ο υπουργός θεωρεί ότι το απόστημα αυτό πρέπει να σπάσει και έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες αρχές να επιδείξουν μηδενική ανοχή, αναφέροντας χαρακτηριστικά την αγαπημένη του φράση – ιδεολογία: «Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα».

Τα πρώτα δείγματα έχουν φανεί από πέρυσι, ενώ εφέτος, με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, οι αρχές έχουν γεμίσει το οπλοστάσιό τους.

Ήδη οι έλεγχοι ξεκίνησαν στη Χαλκιδική, με τη χρήση drones, έτσι ώστε να ενισχυθεί η εποπτεία στις παραλίες και η εφαρμογή των νέων κανόνων. Με αυτούς τους ελέγχους, η κυβέρνηση επιδιώκει να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες, να προστατεύσει το περιβάλλον και να βελτιώσει την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος.

Η χρήση drones επιτρέπει την αποτελεσματική παρακολούθηση των παραλιών και την ταχεία ανίχνευση πιθανών παραβάσεων. Οι πληροφορίες που συλλέγονται από αυτούς τους ελέγχους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη μέτρων και την επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβίασης των νέων κανόνων.

Επιπλέον, η διεξαγωγή διαδικασιών για νέες συμβάσεις παραχώρησης χρήσης παραλιών και αιγιαλού σύμφωνα με το νέο πλαίσιο παρέχει τη δυνατότητα για την επαρκή ρύθμιση της χρήσης της ακτοπροστατευτικής ζώνης και τη διασφάλιση της διαχείρισης των παραλιών με διαφάνεια και σεβασμό προς το περιβάλλον και τους πολίτες. Αυτές οι πρωτοβουλίες είναι βασικές για τη βελτίωση της τουριστικής εμπειρίας και την προστασία των φυσικών πόρων της χώρας.

Η εφαρμογή διαφόρων τρόπων ελέγχου, πέραν της χρήσης drones, αποτελεί σημαντικό μέρος της νέας στρατηγικής για τη διασφάλιση της νομιμότητας και της διαφάνειας στη χρήση των παραλιών και του αιγιαλού.

Ας δούμε πιο αναλυτικά τους τρόπους αυτούς:

  • Δορυφορικές εικόνες: Η χρήση δορυφορικών εικόνων επιτρέπει την παρακολούθηση μεγάλων εκτάσεων και την ανίχνευση πιθανών παραβάσεων με μεγάλη ακρίβεια. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για επιπλέον ελέγχους και αξιολογήσεις.
  • Συμβολή των πολιτών: Η εφαρμογή MyCoast δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να συμβάλουν στην παρακολούθηση και την ανίχνευση παραβάσεων. Μέσω αυτής της εφαρμογής, μπορούν να υποβάλλουν καταγγελίες για παραβάσεις που παρατηρούν στις παραλίες.
  • Μικτά κλιμάκια ελέγχου: Δημιουργείται ένας ολοκληρωμένος ελεγκτικός μηχανισμός με την ενοποίηση πολλών φορέων. Αυτό εξασφαλίζει τη συνεργασία και τον συντονισμό μεταξύ διαφορετικών υπηρεσιών και αρχών για την αποτελεσματική επίβλεψη της χρήσης των παραλιών. Οι ελεγκτικές διαδικασίες περιλαμβάνουν επιθεώρηση και αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τους νέους κανονισμούς και τις συμβάσεις, προσφέροντας έτσι ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ελέγχου και παρέχοντας την απαραίτητη διαφάνεια και νομιμότητα στη διαχείριση των παραλιών και του αιγιαλού.
Μπάζωσαν τη θάλασσα για να βάλουν ομπρέλες

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο την Τετάρτη, διενεργήθηκε επιτόπιος έλεγχος κλιμακίου στελεχών της κτηματικής υπηρεσίας και του λιμεναρχείου στην παραλία Αγία Μαρίνα Ρόδου. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε η εγκατάσταση παράνομων κατασκευών (19 μεταλλικές κατασκευές) εντός της θάλασσας, καθώς και παραβάσεις στον αιγιαλό. Ανάλογη παράβαση είχε διαπιστωθεί και πέρυσι στην ίδια παραλία και από την ίδια επιχείρηση, και αμέσως οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν στην έκδοση των πρωτοκόλλων κατεδάφισής τους.

Το ίδιο πρόκειται να συμβεί και φέτος, όπως αναφέρει το υπουργείο, μαζί με τη λήψη και των αντίστοιχων αυστηρών διοικητικών μέτρων, εφαρμόζοντας στο ακέραιο τον σχετικό νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και προβλέπει συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας των επιχειρήσεων σε αιγιαλό και παραλίες. Η επιχείρηση διενεργήθηκε υπό τον συντονισμό της Γ.Γ. Δημόσιας Περιουσίας, Ν. Κόλλια, τόσο με το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Ναυτιλίας όσο και με το Λιμεναρχείο Ρόδου και τις κατά τόπους κτηματικές υπηρεσίες.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Όταν λέμε ότι μπαίνει τάξη στον αιγιαλό και στις παραλίες, το εννοούμε! Όσοι παρανομούν στις παραλίες θα μας βρουν απέναντί τους. Σε κάθε περιστατικό παρανομίας θα μας βρίσκουν απέναντι, με ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Έχουμε συμμάχους μας τους πολίτες, αλλά και τις σύγχρονες τεχνολογίες, όπως η χρήση drones και η νέα εφαρμογή MyCoast, που μας επιτρέπουν να παρεμβαίνουμε άμεσα όπου χρειάζεται».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπάζωσαν τη θάλασσα στη Ρόδο για να βάλουν ομπρέλες – Ανένδοτος για την τήρηση της νομιμότητας στις παραλίες ο Χατζηδάκης"

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα προχωρήσει στην Ευρώπη η Βόρεια Μακεδονία, εάν ανοίξει μέτωπο με την Ελλάδα – Σκοπός μας να συζητήσουμε με Τουρκία ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

«Δεν συμμερίζομαι την απαισιοδοξία περί του τέλους της Ευρώπης. Πιστεύω ότι η Ευρώπη βρίσκει τις δυνάμεις να αναγεννάται και να προσαρμόζεται στις καινούργιες γεωπολιτικές συνθήκες», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρώντας συνέντευξη στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Απόστολο Μαγγηριάδη, τρεις ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Η συζήτηση έλαβε χώρα στη φρεγάτα «Κίμων», στις εγκαταστάσεις της Naval Group στο Λοριάν της Γαλλίας.

Ερωτηθείς για το αν συμμερίζεται τον φόβο του προέδρου Μακρόν ότι «η Ευρώπη κινδυνεύει να πεθάνει», για το αν θεωρεί ότι το βασικό διακύβευμα της Ευρώπης για την επόμενη πενταετία ότι είναι η στρατηγική της αυτονομία και ως προς το πώς τοποθετεί την Ελλάδα σε αυτή τη συζήτηση, υπογράμμισε, ειδικότερα:

«Γιορτάζουμε σήμερα τα 80 χρόνια από τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στην ιστορία, την Απόβαση στη Νορμανδία, στην οποία συμμετείχαν και ελληνικές δυνάμεις, στην αρχή του τέλους για τη ναζιστική Γερμανία – η φασιστική Ιταλία είχε ήδη ηττηθεί. Και νομίζω μια διαρκής υπενθύμιση, ότι στους σημερινούς καιρούς δεν δικαιολογείται καμία γεωπολιτική και γεωστρατηγική αφέλεια. Ζούμε σε ταραγμένες περιόδους. Δεν συμμερίζομαι την απαισιοδοξία περί του τέλους της Ευρώπης. Πιστεύω ότι η Ευρώπη βρίσκει τις δυνάμεις να αναγεννάται και να προσαρμόζεται στις καινούργιες γεωπολιτικές συνθήκες.

Όμως αυτό το οποίο θα έλεγα εγώ και ο πρόεδρος Μακρόν (ο πρόεδρος Μακρόν και εγώ) μιλούσαμε πρώτοι για την ανάγκη της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης και πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πιστεύω ότι αυτή η προσέγγιση στο νέο ρόλο της Ευρώπης σήμερα δικαιώνεται – και αυτό φυσικά απαιτεί και περισσότερη διευρωπαϊκή συνεργασία.

Δεν είναι τυχαίο ότι επιλέξαμε να χτίσουμε τα πλοία μας σε ένα γαλλικό ναυπηγείο, με την προστιθέμενη αξία -θέλω να το πω αυτό- και των ναυπηγείων της Σαλαμίνας, καθώς αυτό το πλοίο αποτελείται από εννέα blocks. Το ένα από τα εννέα blocks έρχεται από την Σαλαμίνα. Και αυτό καταδεικνύει και τη δυναμική που μπορεί να αποκτήσει και ο κλάδος των Ελληνικών Ναυπηγείων, ο οποίος πια εκσυγχρονίζεται, βγήκε από το τέλμα δεκαετιών στο οποίο είχε περιέλθει και μπορεί και αυτός να προσθέσει σημαντική προστιθέμενη αξία. Δεν μας ενδιαφέρει μόνο να χτίσουμε ένα πλοίο στη Γαλλία. Μας ενδιαφέρει να έχουμε και προστιθέμενη αξία ελληνικών επιχειρήσεων και να δημιουργήσουμε ελληνικές θέσεις εργασίας».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε, ακόμη, στην αρχή της συζήτησης: «Κατ’ αρχάς, επιτρέψτε μου να πω ότι σήμερα είναι μια σημαντική στιγμή για εμένα, καθώς είναι η πρώτη φορά που μου δίνεται η δυνατότητα να επισκεφθώ το ναυπηγείο της Naval Group. Είμαστε πάνω στη φρεγάτα “Κίμων”, μια από τις τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες Belhara που θα έχουν ενταχθεί στο Πολεμικό μας Ναυτικό έως το 2026. Μιλάμε για τα πιο σύγχρονα πλοία τα οποία θα πλέουν στη Μεσόγειο, απότοκο της στρατηγικής συνεργασίας που η Ελλάδα έχει με τη Γαλλία και μια πάρα πολύ σημαντική επένδυση, η σημαντικότερη των τελευταίων δεκαετιών ως προς την αναβάθμιση του Πολεμικού μας Ναυτικού. Θα έλεγα ότι το πλοίο αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια πολύ ένδοξη ιστορία σημαντικών ελληνικών πλοίων που ύψωσαν με υπερηφάνεια τη γαλανόλευκη».

Απ. Μαγγηριάδης: «Επειδή μιλάτε για αυτές τις κοινές προσπάθειες στην Ευρώπη και πριν από μερικές εβδομάδες μαζί με τον Ντόναλντ Τουσκ, καταθέσατε μια πρόταση για τον κοινό αντιαεροπορικό θόλο στην Ευρώπη, θέλω να πω ότι η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ο Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση αυτή, είπε ότι δεν αφορά τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, διότι δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει οπλικά συστήματα και εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις για το ποιος θα λαμβάνει αποφάσεις που θα βρίσκονται οι συστοιχίες. Θα ήθελα να μας εξηγήσετε λίγο πώς ακριβώς το σκέφτεστε και πώς μπορεί να προχωρήσει».

Κ. Μητσοτάκης: «Κοιτάξτε, αν δεν σκεφτούμε φιλόδοξα και «έξω από το κουτί», θα παραμείνουμε αγκυλωμένοι σε αντιλήψεις του παρελθόντος. Aυτό το οποίο είπαμε με τον πρωθυπουργό Τουσκ είναι σχετικά απλό: Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο αμυντικό ταμείο, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους -κάτι αντίστοιχο, για να το πω με απλά λόγια, με ένα με ένα ταμείο ανάκαμψης για την άμυνα, προφανώς πολύ πιο πολύ πιο μικρό- αυτό πρέπει να συνδέεται και από ορισμένα μεγάλα projects στρατηγικής προτεραιότητας για την Ευρώπη, τα οποία να μπορέσουν να ενώσουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία και να προσφέρουν προστιθέμενη ευρωπαϊκή αξία στις κοινές αμυντικές μας ανησυχίες. Και αναφερθήκαμε στην αντιπυραυλική άμυνα ως ένα παράδειγμα ενός τέτοιου πρότζεκτ, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να χρηματοδοτηθεί από ένα τέτοιο ταμείο. Είμαστε στην αρχή ακόμα αυτής της συζήτησης, αλλά προτιμώ να βλέπω ευκαιρίες παρά να ψηφίζω τα όποια εμπόδια (…) Πιστεύω ότι είναι κάτι το οποίο θα ενταχθεί και στις στρατηγικές προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην καινούργια ατζέντα, την οποία θα παρουσιάσει και ο πρόεδρος Μισέλ.

Είναι κάτι το οποίο έχει ήδη αντιμετωπιστεί θετικά και από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την κ. Φον Ντερ Λάιεν, και το ζητούμενο τελικά είναι εάν αντέχουν οι εθνικοί προϋπολογισμοί σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής πειθαρχίας, τις αυξημένες δαπάνες που όλοι αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε για την άμυνα μας. Κοιτάξτε, εμείς ούτως αλλιώς ως Ελλάδα θα κάνουμε τις ανάγκες, τις δαπάνες που πρέπει (…) Αυτό το πλοίο πάνω στο οποίο βρισκόμαστε χρηματοδοτείται από το υστέρημα των Ελλήνων. Αλλά αυτό είναι το τίμημα της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας, όταν βρισκόμαστε σε μία πιο σύνθετη γεωπολιτική γωνιά της Ευρώπης.

Ο,τιδήποτε μπορούμε να προσθέσουμε στις δυνατότητες του εθνικού προϋπολογισμού, θα είναι μια μεγάλη ανακούφιση για εμάς, αλλά και μια ευκαιρία να αποδείξουμε ότι μπορούμε και μόνοι μας ως Ευρώπη.

Διότι η Ευρώπη, ας μην γελιόμαστε, αυτό δεν αφορά τόσο την Ελλάδα, αλλά αφορά την υπόλοιπη Ευρώπη, είχε ουσιαστικά εκχωρήσει την άμυνά της και τις εγγυήσεις ασφάλειας στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο ΝΑΤΟ. Μπορούμε αυτό να το θεωρήσουμε ως δεδομένο λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα οποία ενδεχομένως να γίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες;

(…) Τονίζω, αυτό το οποίο προτείνουμε δεν είναι υποκατάστατο για το ΝΑΤΟ. Ούτε ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι το ΝΑΤΟ, όποια και αν είναι η επιλογή των Αμερικανών, θα οδηγηθεί σε μια παρακμή. Είναι συμπλήρωμα στο ΝΑΤΟ και έχουμε και μια υποχρέωση και ως Ευρώπη να στηρίξουμε την αμυντική μας βιομηχανία. Να υπάρχει θα έλεγα μεγαλύτερος εξορθολογισμός των δαπανών, να μην υπάρχει τέτοια πολυτυπία.

Να δώσω ένα ένα παράδειγμα: Τα επόμενα πλοία του μέλλοντος θα μπορούσε να είναι η επόμενη κορβέτα, θα μπορούσε να είναι μια ευρωπαϊκή προσπάθεια. Αντί να χτίζει κάθε χώρα το δικό της πλοίο και να μην έχουμε οικονομίες κλίμακος, όλοι θα μπορούσαμε να προσθέσουμε σε αυτή την προσπάθεια, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος. Άρα η συζήτηση αυτή είναι μια συζήτηση που έχει ανοίξει πιστεύω για τα καλά.

Δεν περιμένω ότι θα ολοκληρωθεί ως δια μαγείας σε λίγους μήνες, αλλά έχω μάθει πάντα ότι αν δεν θέτει κανείς φιλόδοξους στόχους για το επόμενο βήμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, δεν πρόκειται να το πετύχει – και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θυμάστε, ότι ένα μήνα πριν συμφωνηθεί, πολλοί προέβλεπαν ότι ήταν αδύνατο να γίνει – και όμως έγινε».

Απ. Μαγγηριάδης: Μια φιλόδοξη συζήτηση που θα ανοίξει τις επόμενες μέρες, από τη Δευτέρα κιόλας, θα είναι αυτή για την εκλογή των επόμενων προέδρων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ούτω καθεξής. Θα ξεκινήσει μια μεγάλη διαπραγμάτευση. Αντιλαμβανόμαστε ότι θα έχετε κάποιον ιδιαίτερο ρόλο στη διαπραγμάτευση εσείς προσωπικά. Υπάρχει δηλαδή σοβαρή πιθανότητα γι αυτό. Είναι γνωστή η πρόταση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τη στήριξη της Φον Ντερ Λάιεν. Το ερώτημα εδώ είναι: Θα επιδιώξετε τη στήριξη των σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων, όπως κάνατε και την προηγούμενη φορά και τελεία εκεί, ή μπορεί και να αναζητήσετε και τη στήριξη, για παράδειγμα, της Ιταλίδας πρωθυπουργού, της κυρίας Μελόνι;

K. Μητσοτάκης: «Κατ’ αρχάς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ως το μεγαλύτερο -καθώς φαίνεται, γιατί δεν μου αρέσει να προεξοφλώ κανένα εκλογικό αποτέλεσμα- αλλά καθώς φαίνεται, μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στην Ευρώπη, έχει δικαίωμα -και απαίτηση θα έλεγα- να διεκδικήσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και υποψήφια μας είναι η κ. Φον Ντερ Λάιεν. Άρα ξεκινούμε με αυτό το αξίωμα. Έτσι προσερχόμαστε σε αυτήν την διαπραγμάτευση. Δεν συμμετείχα τότε στις διαπραγματεύσεις. Έφτασα στο συμβούλιο λίγους μήνες καθυστερημένα. Η στρατηγική μας τώρα ως προς την υποψηφιότητα της προέδρου της Επιτροπής είναι είναι σαφής.

Η Ευρώπη χτίστηκε μέσα από μια μεγάλη συμμαχία των κεντροδεξιών δυνάμεων, των κεντροαριστερών δυνάμεων, των σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων. Και εξακολουθώ να πιστεύω ότι στον πυρήνα της αυτή η συμμαχία πρέπει να διατηρηθεί ακέραια.

Αν τώρα σε αυτή τη συμμαχία μπορούν να προστεθούν -μεμονωμένα, το τονίζω -χώρες, κυβερνήσεις, κομματικοί σχηματισμοί, οι οποίοι να πιστεύουν στην ιδέα της Ευρώπης, έτσι όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς και με τους οποίους μπορούμε, παρά τις επιμέρους μας διαφωνίες, να συνδέσουμε τις μεγάλες στις μεγάλες ευρωπαϊκές προτεραιότητες, αυτό μπορεί να είναι και καλοδεχούμενο. Αλλά δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να υποκαταστήσουμε τον πυρήνα αυτής της συμμαχίας, που πιστεύω ότι παρά τις δυσκολίες την πήγε μπροστά την Ευρώπη. Γιατί σίγουρα θα υπάρχουν άκρα στην Ευρώπη και ακραία κόμματα στα δεξιά μας, αλλά και άκρα στα αριστερά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Αριστερά εκπροσωπείται στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην ευρωπαϊκή Αριστερά, την GUE, η οποία είναι το αριστερό άκρο του Ευρωκοινοβουλίου. Ουσιαστικά μια πολιτική ομάδα η οποία δεν συμμετέχει καθόλου στις πραγματικές διαβουλεύσεις και στη λήψη των αποφάσεων. Είναι μια δύναμη αντίδρασης. Απλά το λέω για να γνωρίζουν και οι πολίτες που ψηφίζουν αύριο τον ΣΥΡΙΖΑ πού θα ανήκουν οι ευρωβουλευτές».

Απ. Μαγγηριάδης: «Επειδή είπατε ότι είναι καλοδεχούμενες οι ψήφοι σε περίπτωση που οι σοσιαλιστές αρνηθούν, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πουν ότι εμείς, εφόσον στηρίζει η Μελόνι δεν θέλουμε να στηρίξουμε την Φον Ντερ Λάιεν…».

Κ. Μητσοτάκης: «Θα είναι μια σύνθετη διαπραγμάτευση η οποία θα γίνει, και νομίζω ότι κάθε πολιτική ομάδα προφανώς θέτει τις δικές της προτεραιότητες. Έτσι γίνονται οι διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη, και τελικά καταλήγουμε σε έναν κοινό τόπο. Εγώ πιστεύω ότι θα έχω μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό έναν ρόλο να παίξω σε αυτήν την διαπραγμάτευση, για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Νομίζω ότι είναι και μια επιβράβευση από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της σημασίας που η Νέα Δημοκρατία παίζει. Το γεγονός ότι ποσοστιαία είμαστε το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα αυτή την στιγμή στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Θα είναι σύνθετες οι διαπραγματεύσεις. Η ευχή μου είναι μέσα στον Ιούλιο να έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαπραγμάτευση, καλώς εχόντων των πραγμάτων, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τέλη Ιουνίου, ώστε τον Ιούλιο να επικυρωθεί και η πρόεδρος της Επιτροπής με τη μυστική ψηφοφορία, η οποία γίνεται στο Ευρωκοινοβούλιο».

Απ. Μαγγηριάδης: Υπάρχει ακόμα μια διαπραγμάτευση. Αφορά τον Έλληνα επίτροπο, την Ελληνίδα επίτροπο και το χαρτοφυλάκιο. Να το πω ανάποδα, το χαρτοφυλάκιο και το πρόσωπο. Υπάρχει στη σκέψη σας να ζητήσει η Ελλάδα το χαρτοφυλάκιο άμυνας. Το έχει πει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Διάσκεψη του Μονάχου ότι η επόμενη επιτροπή μπορεί να έχει ένα χαρτοφυλάκιο για την άμυνα.

Κ.Μητσοτάκης: «Ο/Η πρόεδρος της Επιτροπής καθορίζουν τα χαρτοφυλάκια των Επιτρόπων.Προφανώς είναι μια συζήτηση την οποία θα κάνουμε και προφανώς η στήριξη μας στην κ. φον ντερ Λάιεν προϋποθέτει και τις δικές μας εθνικές προτεραιότητες.

Το γεγονός ότι έστειλα αυτή την επιτροπή για τις πολυεθνικές πριν από τις ευρωεκλογές, καταδεικνύει ότι στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλω η Πρόεδρος και η Επιτροπή να ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα αυτό. Δεν γίνεται πολυεθνικές να τιμολογούν διαφορετικά τα ίδια προϊόντα εντός της ευρωπαϊκής αγοράς. Σίγουρα θα έχουμε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο και σε ένα βαθμό το χαρτοφυλάκιο μπορεί να καθορίσει και το πρόσωπο του επιτρόπου».

Απ. Μαγγηριάδης: Μάλιστα, το κρατάμε αυτό. Θέλω να πάμε στο θέμα της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον επόμενο μήνα. Θα βρεθείτε εκεί. Εφόσον τα πράγματα κυλήσουν ομαλά στην απέναντι πλευρά, στη Βόρεια Μακεδονία, θα έχετε απέναντί σας τον κ. Mickoski, τον εντολοδόχο Πρωθυπουργό. Καταρχάς, θα επιδιώξετε μία συνάντηση μαζί του; Ένα τετ α τετ;

Κ. Μητσοτάκης: «Κοιτάξτε, πρέπει πρώτα να αναλάβει και επίσημα πρωθυπουργός. Καθώς φαίνεται θα είναι η πρώτη φορά στην οποία θα βρεθούμε μαζί, σε μια σημαντική συνάντηση 70 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ και να θυμόμαστε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών και η μια ενιαία ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας, erga omnes, έναντι όλων, ήταν η βασική προϋπόθεση για να ενταχθεί η Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ και αυτός ήταν ο λόγος που δεν έμπαινε στο ΝΑΤΟ τόσα χρόνια. Θεωρώ αδιανόητο, λοιπόν, ότι η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να προσέλθει στην πρώτη της συμμετοχή με τη νέα της ηγεσία και να θέσει εν αμφιβόλω τη συμφωνία των Πρεσπών ως προς το όνομα. Θα βρεθεί μπροστά σε μια πολύ δυσάρεστη θέση, αν εξακολουθεί να λέει τα ίδια πράγματα που λέει.

Γιατί – να επαναλάβω – ότι όταν κάποιος εκλεγεται πρωθυπουργός, δεν υπάρχει ατομική ιδιότητα του πρωθυπουργού, είναι θεσμικό όργανο. Μιλάει εκπροσωπώντας τη χώρα του. Άρα, δεν νοείται να λέει ότι «ατομικά εγώ αυτοπροσδιορίζομαι ως “Μακεδόνας” και θα χρησιμοποιώ αυτή την ορολογία, αλλά επίσημα το όνομα της χώρας μου είναι Βόρεια Μακεδονία». Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Λοιπόν, εγώ αναμένω τις επίσημες δηλώσεις του Πρωθυπουργού…».

Απ. Μαγγηριάδης: Πάντως, μέλος στο ΝΑΤΟ είναι η Βόρεια Μακεδονία. Θέλει να γίνει μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχει ένα βέτο που είναι στο χέρι της Ελλάδας. Υπάρχει αυτή η σκέψη στο μυαλό σας;

Κ. Μητσοτάκης: «Δεν είναι τόσο θέμα βέτο, όσο κατανόησης και προς τη Βόρεια Μακεδονία, με την οποία είχαμε καταφέρει να οικοδομήσουμε – παρά τις επιφυλάξεις μας για τη συμφωνία των Πρεσπών και νομίζω ότι σε αυτό μάλλον δικαιωθήκαμε, ως προς το Μακεδονικό, την μακεδονική εθνότητα και τη μακεδονική γλώσσα – και να έχουμε καλές σχέσεις και να στηρίζουμε την πορεία προς την Ευρώπη. Αλλά δεν νομίζω να φαντάζεται η Βόρεια Μακεδονία ότι μπορεί να κάνει βήματα προς την Ευρώπη, ανοίγοντας ένα καινούργιο, αχρείαστο μέτωπο με την Ελλάδα.

Νομίζω ότι είναι αυτονόητο αυτό το οποίο λέω και νομίζω και ελπίζω να γίνει αντιληπτό με απόλυτη σαφήνεια στα Σκόπια, γιατί πραγματικά είναι μια αχρείαστη θα έλεγα διάσταση που περιπλέκει τις σχέσεις μεταξύ δύο κρατών, που δεν νομίζω ότι ωφελεί πρώτα και πάνω απ όλα τους ίδιους τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας».

Απ. Μαγγηριάδης: Να περάσουμε και στα ελληνοτουρκικά, κ. Πρόεδρε. Έχουν περάσει 16 μήνες αυτού του άτυπου μορατόριουμ, υπάρχουν αρκετά θετικά που πιστώνονται: σταμάτησαν οι αερομαχίες, οι μεταναστευτικές ροές έχουν ελεγχθεί, η επιθετική ρητορική έχει σταματήσει. Ένα πρώτο ερώτημα είναι, καταρχάς, πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτό το μορατόριουμ; Ένα δεύτερο ερώτημα, αφορά στη συνάντηση που θα έχετε με τον πρόεδρο Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.

Το ερώτημα είναι θα δώσετε εντολή σε υπουργούς Εξωτερικών να ξεκινήσουν τον διάλογο για τα πιο high level ζητήματα, τα ζητήματα υψηλής πολιτικής, τα ζητήματα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών;

Κ. Μητσοτάκης: «Εχουμε πει ότι ο σκοπός μας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών είναι να μπούμε στον πυρήνα της διαφοράς μας ως προς την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Απ. Μαγγηριάδης: Το ερώτημα είναι αν τον Σεπτέμβριο, είναι η αρχή αυτού του διαλόγου;

Κ. Μητσοτάκης: «Θέλω να θυμίσω ότι αυτός ο διάλογος γινόταν εδώ και δεκαετίες. Ουσιαστικά σταμάτησε πρακτικά τα χρόνια της μεγάλης έντασης και καλό είναι αυτός ο διάλογος να συνεχίζεται, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι μπορούμε ως δια μαγείας, μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα να συμφωνήσουμε και να επιλύσουμε κάτι το οποίο δεν λύσαμε 40 χρόνια τώρα. Ομως, η βελτίωση του κλίματος, το γεγονός ότι δεν έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις, το γεγονός ότι η εμπρηστική ρητορική έχει περιοριστεί σημαντικά, όχι πλήρως, αλλά σημαντικά.

Συνεργαζόμαστε καλά στο μεταναστευτικό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία άλλαξε τις θέσεις της και ότι δεν υποκρύπτεται πάντα ένας, θα έλεγα αναθεωρητισμός, ο οποίος αμφισβητεί ευθέως και κυριαρχία και ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Δεν είμαστε αφελείς. Αν ήμασταν αφελείς δεν θα χτίζαμε τέτοια πλοία. Το λέω διότι η Ελλάδα πρέπει πάντα να προβάλει ισχύ αποτρεπτική, σημαντική. Αχρείαστα να είναι πάντα, αλλά πάρα ταύτα, η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, η ενίσχυση των συμμαχιών μας και η δυνατότητά μας να προσερχόμαστε σε αυτό το διάλογο με καλή διάθεση, με φιλικά αισθήματα προς τον τουρκικό λαό, χωρίς όμως να υποχωρούμε από τις κόκκινες γραμμές μας και από τη βαθιά μας πεποίθηση ότι μόνο το Διεθνές δίκαιο μπορεί να είναι ο οδηγός για την επίλυση της διαφοράς μας, αυτές οι θέσεις δεν αλλάζουν».

Απ. Μαγγηριάδης: Τα θαλάσσια πάρκα πάντως θα προχωρήσουν αν καταλαβείνω σωστά;

Κ. Μητσοτάκης: «Προφανώς και θα προχωρήσουν».

Απ. Μαγγηριάδης: Έχει ξεκινήσει να κάνει και η απέναντι πλευρά, αυτό διαβάζουμε στον Τύπο.

Κ. Μητσοτάκης: «Έχει κάθε δικαίωμα να ξεκινήσει εντός των χωρικών της υδάτων, να κάνει ότι θέλει. Καλοδεχούμενο θα είναι γιατί όλες οι δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος στο Αιγαίο, στον βαθμό που γίνονται εντός ζώνης κυριαρχίας, μόνο καλό μπορούν να κάνουν».

Απ. Μαγγηριάδης: Σήμερα στη Νέα Υόρκη διεξάγεται ψηφοφορία για την εκλογή της χώρας μας ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περίοδο 2025 – 2026. Πέρα από τα προφανή οφέλη, από τον ισχυρό συμβολισμό που συνοδεύει αυτή την εκλογή, υπάρχει και η διάσταση που λέει ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει μπροστά της και σκληρά διλήμματα. Δεν θα μπορεί δηλαδή να απέχει, για παράδειγμα, σε διάφορες ψηφοφορίες… μπορεί να πρέπει να στεναχωρήσουμε κάποιους φίλους μας. Πώς αντιλαμβάνεστε εσείς αυτή την πρόταση;

Κ. Μητσοτάκης: «Μαγνητοσκοπημένη, αυτή τη συνέντευξη, όταν θα προβληθεί στο δελτίο ειδήσεων, θα ξέρουμε. Κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε μια εικόνα του αποτελέσματος. Εκτιμώ ότι θα είμαστε στο επόμενο Συμβούλιο Ασφαλείας για την περίοδο 25 – 26 ως μη μόνιμο μέλος.

Είναι μια μεγάλη τιμή για τη χώρα μια μεγάλη ευθύνη για τη χώρα. Η Ελλάδα υπηρετεί μια πολιτική αρχών ως προς την εξωτερική πολιτική και προφανώς όταν κάθεσαι στο τραπέζι του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να λαμβάνεις και ορισμένες αποφάσεις, οι οποίες δεν μπορούν πάντα να ικανοποιούν τους πάντες.

Έχουμε όμως τις αρχές μας, τις προτεραιότητές μας, μια ξεκάθαρη στρατηγική. Είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ. Δεν λέω ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική ετεροκαθορίζεται, αλλά οι συμμαχίες μας είναι απολύτως δεδομένες και με αυτήν την αίσθηση υπευθυνότητας και ως ένας παράγοντας που αναγνωρίζεται ως παράγων σταθερότητας σε μια περιοχή δύσκολη, νομίζω η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει στο Συμβούλιο».

Απ. Μαγγηριάδης: Θεωρείτε ότι η υπόθεση του Κυπριακού μπορεί με κάποιο τρόπο να βοηθηθεί από αυτή την παρουσία, την ελληνική;

Κ. Μητσοτάκης: «Ενδεχομένως και ναι. Και θέλω να τονίσω για το Κυπριακό ότι εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών των δύο κοινοτήτων. Στηρίζουμε την κ. Ολγκιν και τον ρόλο τον οποίο έχει αναλάβει ως ειδική απεσταλμένη του Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Από την άλλη, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ξεκινάμε με μια θέση αφετηρίας της Τουρκίας περί δύο κρατών, οι οποία πολύ απλά δεν είναι δεν είναι αποδεκτή. Θεωρώ όμως πολύ σημαντικό να μπορέσουν σε πρώτη φάση να ξαναϋπάρξει μια συζήτηση μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί».

Απ. Μαγγηριάδης: Στη Μέση Ανατολή υπάρχει ένα ειρηνευτικό σχέδιο αυτή τη στιγμή στο τραπέζι για τις δύο πλευρές. Ελπίδες όλων είναι να γίνει προφανώς αποδεκτό αυτό το σχέδιο. Εσείς έχετε πει πως η κυβέρνηση είναι υπέρ της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους. Έχετε πει όμως ότι υπάρχει ένας οδικός χάρτης για να φτάσουμε μέχρι εκεί. Μπορείτε να τον περιγράψετε αυτόν τον οδικό χάρτη;

Κ. Μητσοτάκης: Θέλω να αποσαφηνίσω ότι η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε υπέρ της δυνατότητας η Παλαιστινιακή Αρχή να έχει έναν αυξημένο ρόλο στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η Ελλάδα ανέκαθεν ήταν υπέρμαχος της λύσης των δύο κρατών και λύσης των δύο κρατών, που προφανώς έχει ως κατάληξη την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Το ζήτημα είναι πώς θα φτάσουμε σε αυτόν τον οδικό χάρτη και ποιες προτεραιότητες θα υπηρετήσουμε αυτή τη στιγμή κατά προτεραιότητα. Και η πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, να υπάρξει μια άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός, να αποτραβηχτεί το Ισραήλ από την από τη Ράφα και να απελευθερωθούν οι όμηροι. Αυτή είναι η άμεση προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, αλλά προφανώς η Ελλάδα, στα πλαίσια της λογικής των δύο κρατών θα είναι υπέρ της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους.

Το ζήτημα είναι το πότε θα γίνει αυτό και σε ποιο στάδιο αυτού του οδικού χάρτη, ώστε να μπορούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί για τον τελικό στόχο τον οποίο υπηρετούμε».

Απ. Μαγγηριάδης: Για να κλείσουμε αυτή τη συζήτηση για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Κύριε Πρόεδρε, σήμερα εδώ, όπως περίπου την ξεκινήσαμε, σήμερα είδατε και μόνος σας τα έργα για τη φρεγάτα. Υπάρχει ή είναι στις σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης και η αγορά ίσως μιας τέταρτης φρεγάτας το επόμενο διάστημα;

Κ. Μητσοτάκης: «Προς το παρόν χτίζουμε τρεις. Οι τρείς ήταν η αρχική εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά αυτή τη στιγμή με τον υπουργό Άμυνας και με τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ είμαστε σε μια διαδικασία συνολικής επαναξιολόγησης όλων των αμυντικών δαπανών μας σε ορίζοντα 12ετίας, γιατί πρέπει να λάβουμε υπόψη και τα μαθήματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Θέλω να τονίσω και πάλι ότι από αυτή την κυβέρνηση έχουν γίνει πάρα πολύ σημαντικές επενδύσεις στην άμυνα που είχαν να γίνουν εδώ και πολύ καιρό. Είχαμε μείνει πίσω στα χρόνια της κρίσης. Η Αεροπορία μας εκσυγχρονίστηκε με τα νέα Rafale αλλά και με τα οπλικά συστήματα τα οποία αυτά διαθέτουν. Ο εκσυγχρονισμός των F-16 προχωράει με πολύ μικρές καθυστερήσεις αλλά κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Παραλάβαμε τα πρώτα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo, τα οποία θα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της προβολής ισχύος και αυτού του οπλικού συστήματος της φρεγάτας. Οι τρεις φρεγάτες θα παραληφθούν εντός του 26.

Γνωρίζουμε τα δημοσιονομικά μας περιθώρια. Γνωρίζουμε τις προτεραιότητες μας και γι αυτό, για να επανέλθω και να κλείσω με αυτό σε αυτό που λέγαμε και στην αρχή, θα είναι μια πολύ μεγάλη ανακούφιση για τον κρατικό προϋπολογισμό, αν κάποιες από τις δαπάνες που ούτως ή άλλως η χώρα τις κάνει, μπορέσει να τις εντάξει σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο χρηματοδότησης έργων τα οποία έχουν ένα κοινό ευρωπαϊκό ενδιαφέρον».

Απ. Μαγγηριάδης: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ που ήσασταν απόψε στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Κ. Μητσοτάκης: «Κι εγώ σας ευχαριστώ και για την πρωτοβουλία σας να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη σε ένα διαφορετικό κάδρο από το συνηθισμένο».

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα προχωρήσει στην Ευρώπη η Βόρεια Μακεδονία, εάν ανοίξει μέτωπο με την Ελλάδα – Σκοπός μας να συζητήσουμε με Τουρκία ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news