facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

ΗΠΑ: Η Γερουσία ψήφισε την κατάργηση της χειμερινής ώρας

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να καταργήσουν την χειμερινή ώρα και να εφαρμόζουν μόνο την θερινή, ύστερα από ψήφισμα που έγινε στη Γερουσία, με την απόφαση να περνάει ομόφωνα.

«Η αλλαγή της ώρας είναι μια ξεπερασμένη αντίληψη, μια πηγή άγχους και σύγχυσης. Είναι απλώς ηλίθιο, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το πω», είπε ο Μάρκο Ρούμπιο, ο συντάκτης του σχετικού νομοσχεδίου. Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από τη Φλόριντα στην ομιλία του συνέδεσε την αλλαγή της ώρας με την αύξηση «των καρδιακών επεισοδίων και των τροχαίων ατυχημάτων».

Η χειμερινή ώρα «σκοτεινιάζει τη ζωή μας, κυριολεκτικά», σχολίασε ο γερουσιαστής Σέλντον Γουάιτχαουζ από το Ρόουντ Άιλαντ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η τύχη αυτού του νομοσχεδίου πάντως είναι αβέβαιη: για να τεθεί σε εφαρμογή θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή και να επικυρωθεί από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, που έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο. Ο πρόεδρος δεν έχει ακόμη πάρει θέση στο θέμα αυτό.

Η βασική ιδέα είναι ότι η αλλαγή ώρας έχει αρνητικές επιπτώσεις στους βιολογικούς ρυθμούς, ιδίως των παιδιών.Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε προτείνει τον Σεπτέμβριο του 2018 να καταργηθεί η χειμερινή ώρα… το 2019. Όμως τον Μάρτιο του 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της αναβολής αυτής της αλλαγής για το 2021. Έκτοτε, με την κρίση της πανδημίας της Covid-19, το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Η Γερουσία ψήφισε την κατάργηση της χειμερινής ώρας"

Δύο οι νεκροί του Fox News, έξω από το Κίεβο

Δεύτερη απώλεια μετρά σήμερα το Fox News Channel  στην Ουκρανία.

Η Ολεκσάντρα "Σάσα" Κουβσινόβα, που εργαζόταν ως σύμβουλος του Fox News, σκοτώθηκε μαζί με τον εικονολήπτη Πιέρ Ζακρζέφσκι, ανακοίνωσε το αμερικανικό δίκτυο.

Το αυτοκίνητό τους επλήγη τη Δευτέρα από εισερχόμενα πυρά αναφέρει η ανακοίνωση.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο οι νεκροί του Fox News, έξω από το Κίεβο"

Στο Κίεβο έφτασαν οι πρωθυπουργοί της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Σλοβενίας

Οι πρωθυπουργοί της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Σλοβενίας έφτασαν απόψε με τρένο στο Κίεβο για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία. Είναι οι πρώτοι ξένοι ηγέτες που επισκέπτονται την ουκρανική πρωτεύουσα μετά την εισβολή της Ρωσίας, στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, ο Τσέχος ομόλογός του Πετρ Φιάλα και ο Σλοβένος Γιάνεζ Γιάνσα πρόκειται να συναντηθούν με Ουκρανούς αξιωματούχους. Στο Κίεβο βρίσκεται και ο αντιπρόεδρος της πολωνικής κυβέρνησης και ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος PiS, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Κίεβο. Από τις 20.00 (ώρα Ελλάδας) έχει τεθεί σε εφαρμογή η απαγόρευση κυκλοφορίας, για 35 ώρες, που διέταξε ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο.

«Εδώ, στο μαστιζόμενο από τον πόλεμο Κίεβο, γράφεται ιστορία. Εδώ, η ελευθερία αγωνίζεται ενάντια στον κόσμο της τυραννίας. Εδώ κρέμεται σε μια κλωστή το μέλλον όλων μας» έγραψε στο Twitter ο Μοραβιέτσκι.

Η Τσεχία και η Πολωνία, δύο πρώην κομμουνιστικές χώρες που σήμερα είναι μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είναι από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας στην Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίγκαλ χαιρέτισε «το θάρρος των αληθινών φίλων», όπως τους χαρακτήρισε, σημειώνοντας ότι θα συζητηθούν η στήριξη που προσφέρει η Δύση στην Ουκρανία αλλά και οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Ο σύμβουλος του Μοραβιέτσκι Μίχαλ Ντβόρζικ, είπε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Polsat News ότι ξεκίνησε η συνάντηση των τριών πρωθυπουργών με τον Σμίγκαλ και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η δημόσια πολωνική τηλεόραση TVP Info μετέδωσε ότι ο Μοραβιέτσκι και ο Κατσίνσκι θα συναντηθούν με τις «αρχές του Κιέβου», χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Ο Φιάλα είπε ότι η απόφαση να επισκεφθούν το Κίεβο ελήφθη κατόπιν συζητήσεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η ιδέα του ταξιδιού συζητήθηκε και συμφωνήθηκε στην άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βερσαλλίες, την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ο Ντβόρζικ.

Ωστόσο, ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν δώσει «επίσημη εντολή» στους τρεις πρωθυπουργούς. «Κάθε πρωτοβουλία για την ειρήνευση στην Ουκρανία είναι φυσικά καλοδεχούμενη. Ορισμένοι ηγέτες μπορεί να αναρωτιούνται: θα θέσει σε κίνδυνο ή θα βελτιώσει τις συνθήκες για διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους; Θα το δούμε, φυσικά. Είναι μια λεπτή γραμμή», πρόσθεσε.

Η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε το πρωί ότι οι τρεις πρωθυπουργοί πηγαίνουν στο Κίεβο «ως εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο Κίεβο έφτασαν οι πρωθυπουργοί της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Σλοβενίας"

Πετρέλαιο: Κάτω από τα 100 δολάρια για πρώτη φορά εδώ και τρεις εβδομάδες

Το πετρέλαιο Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας, παράδοσης Μαΐου, έκλεισε σήμερα κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες, από τη δεύτερη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η τιμή αναφοράς του Μπρεντ υποχώρησε κατά 6,53% και έπεσε στα 99,91 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό WTI, παράδοσης Απριλίου, έπεσε στα 96,44 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας κατά 6,37%.


Διαβάστε Περισσότερα » "Πετρέλαιο: Κάτω από τα 100 δολάρια για πρώτη φορά εδώ και τρεις εβδομάδες"

GPO: Προβάδισμα της ΝΔ εν μέσω κρίσης – Στο 9,6% η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με το Βαρόμετρο της GPO για το powergame.gr, σε ένα σκηνικό αβεβαιότητας τόσο λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία όσο και στις σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική ζωή, η ΝΔ εξακολουθεί να διατηρεί προβάδισμα 9,6 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, εμφανίζει μια οριακή τάση ανάκαμψης, την ώρα που οι συσχετισμοί στο πολιτικό σκηνικό δεν εμφανίζουν σοβαρές διακυμάνσεις, παρά την «κινούμενη άμμο» που προκαλούν οι εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ  στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει το 31,8% των προτιμήσεων  (έναντι 31,2% τον περασμένο Ιανουάριο). Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με  22,2% (22% τον Ιανουάριο). Το ΚΙΝΑΛ εμφανίζει μια οριακή κάμψη με 13,8% (14,4%). Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,5% (6,2%), η Ελληνική Λύση με 4,1% (3,9%) το ΜΕΡΑ 25 με 2,3% (3%), οι Έλληνες για την Πατρίδα με 1,7% (1,7%). Άλλο κόμμα επιλέγει το 3,1% των ερωτηθέντων (3,9%), λευκό ή άκυρο  το 1,7% (1,2%), ενώ επιθυμία να μην ψηφίσει εκφράζει το 2,4% (2,1%). Μικρή άνοδο εμφανίζει το ποσοστό των αναποφάσιστων με 11,4% (10,4% τον περασμένο Ιανουάριο).

Οι συσχετισμοί αυτοί καταγράφονται όχι μόνο εξαιτίας των δραματικών γεωπολιτικών και οικονομικών τριγμών (όπως καταγράφονται στο πρώτο μέρος του Οικονομικού Βαρόμετρου) αλλά και στη σκιά μιας φιλολογίας για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών- ή της άμεσης διεξαγωγής τους, όπως απαιτεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άποψη αυτή, έχει ενδιαφέρον να υπογραμμιστεί ότι η καταγραφή των ποσοστών των κομμάτων στη δημοσκόπηση γίνεται με τη διευκρίνιση ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Εξίσου ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις στο ερώτημα, εάν η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου που η ίδια είχε ψηφίσει στην αρχή της θητείας της, ώστε το μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα να ανέβει από 40 σε 50 έδρες.

Εδώ, η επιφύλαξη της κοινής γνώμης για την αλλαγή καταγράφεται σαφώς, καθώς το 55,6% των ερωτηθέντων εκφράζουν αρνητική γνώμη ενώ το 29,4% θεωρεί ότι πρέπει να γίνει η αναθεώρηση του εκλογικού νόμου ( ένα όχι ευκαταφρόνητο 15% δεν παίρνει θέση στο ερώτημα).

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των υπουργών υπάρχουν ορισμένες ενδιαφέρουσες διαβαθμίσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας, εξακολουθεί να διατηρεί υψηλά ποσοστά θετικών γνωμών (74,5%). Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης είναι στη δεύτερη θέση με το 59% των θετικών γνωμών. Ακολουθούν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος με 48,2%, ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας με 42,8%, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης με 39,5%. Την πρώτη εξάδα συμπληρώνει ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης με 39,3%.

*Η έρευνα διεξήχθη από τις 9 έως τις 11 Μαρτίου 2022., σε σχεδιασμένο δείγμα 1.000 ατόμων, 17 ετών και άνω. Στρωματοποιημένη μέθοδος, το δείγμα κατανεμήθηκε με τη μέθοδο των ποσοστώσεων, με αναλογία ως προς τις Περιφέρειες.  Η συλλογή στοιχείων έγινε με τηλεφωνικές συνενετύξεις, με γραπτό δομημένο ερωτηματολόγιο. Μέγιστο στατιστικό σφάλμα της μέτρησης είναι το 2.9% . Tα αποτελέσματα της έρευνας  έχουν σταθμιστεί με τη σύνθετη στάθμιση ως προς το φύλο, την ηλικία  και την κομματική προτίμηση. Επισημαίνεται πως τα στοιχεία της μέτρησης αποτελούν την καταγραφή των τάσεων που επικρατούν τη δεδομένη χρονική περίοδο διεξαγωγής της έρευνας.

powergame

Διαβάστε Περισσότερα » "GPO: Προβάδισμα της ΝΔ εν μέσω κρίσης – Στο 9,6% η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ"

Περού: Κατολίσθηση «έθαψε» περίπου 60 σπίτια – Στους 6 οι αγνοούμενοι

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι αγνοούνται μετά την κατολίσθηση που παρέσυρε περίπου 60 σπίτια στην πόλη Ρετάμας του βόρειου Περού.

«Έξι άνθρωποι αγνοούνται προς το παρόν, τρεις ενήλικες και τρία παιδιά», δήλωσε σε τηλεοπτικό κανάλι ο υπεύθυνος Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Χόρχε Λουίς Εσκομπάρ.

«Εκτιμούμε ότι 60-80 σπίτια υπέστησαν ζημιές από την κατολίσθηση. Υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι», δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Λα Λιμπερτάδ, ο Μανουέλ Λέμπεν, στο δίκτυο Canal N.

Στην Ρετάμας, που κατοικείται κυρίως από οικογένειες ανθρακωρύχων, έχουν σπεύσει σωστικά συνεργεία τα οποία έχουν καταφέρει να απεγκλωβίσουν πολλούς κατοίκους.

Ο πρόεδρος του Περού Πέδρο Καστίγιο διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα βοηθήσει τις οικογένειες που επλήγησαν από την καταστροφή. Σημείωσε ότι έστειλε τον υπουργό Άμυνας Χοσέ Γκαβίντια και τον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Περού: Κατολίσθηση «έθαψε» περίπου 60 σπίτια – Στους 6 οι αγνοούμενοι"

Χάρκοβο: Πάνω από 600 κτίρια έχουν καταστραφεί από τους βομβαρδισμους

Περισσότερα από 600 κτίρια έχουν καταστραφεί στο Χαρκίβ (Χάρκοβο), τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας, αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, ανέφερε σήμερα ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέχοφ.

«Σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, νοσοκομεία, κλινικές καταστράφηκαν. Ο ρωσικός στρατός μας βομβαρδίζει διαρκώς από ξηράς και αέρος», είπε ο δήμαρχος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση.

Ο Τερέχοφ σημείωσε πάντως ό,τι όποιος θέλει να φύγει από την πόλη έχει ακόμη τη δυνατότητα να το κάνει, είτε οδικώς είτε με τρένο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χάρκοβο: Πάνω από 600 κτίρια έχουν καταστραφεί από τους βομβαρδισμους"

Αποβλήθηκε η Ρωσία από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Αφότου η Ρωσία αποπέμφθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε ότι αποχωρεί από το Σώμα.

Ο Πιοτρ Τολστόϊ, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, έλαβε μια επιστολή από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προς τη γενική γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης με την οποία ανακοινώνει την απόφαση της Μόσχας για απόσυρση, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμίγκαλ ζήτησε, πριν από ένα 24ωρο, από το Συμβούλιο της Ευρώπης την «άμεση αποβολή» της Ρωσίας από αυτό το πανευρωπαϊκό όργανο για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που, αν υλοποιηθεί, θα γίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του.

«Ζητάμε να ληφθεί μια απόφαση για την άμεση αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης», είπε ο Σμίγκαλ, μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης από το Κίεβο, σε αυτήν την έκτακτη σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που εδρεύει στο Στρασβούργο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αποβλήθηκε η Ρωσία από το Συμβούλιο της Ευρώπης"

Αποκαλυπτήρια για τον νέο ΕΝΦΙΑ – Ολόκληρο το σχέδιο

Με μειωμένους συντελεστές στον βασικό φόρο θα υπολογιστεί ο νέος ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, ο οποίος θα είναι «ψαλιδισμένος» κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Με βάση τις νέες διατάξεις:

– αναπροσαρμόζονται φορολογικοί συντελεστές και κλιμάκια υπολογισμού του κυρίου φόρου κτισμάτων και οικοπέδων (ως επί το πλείστον μειώνονται συντελεστές  και ενοποιούνται κλιμάκια για χαμηλές και μεσαίες τιμές ζώνης),

–  αυξάνονται τα ποσοστά των μειώσεων του φόρου που υπολογίζονται με βάση τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας για συνολική αξία ακίνητης περιουσίας ως 150.000 ευρώ,

– καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος για τα φυσικά πρόσωπα, ενώ διατηρείται για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες και

– αλλάζει ο υπολογισμός του κύριου φόρου φυσικών προσώπων.

Οι συντελεστές του βασικού φόρου

Χαμηλότερους συντελεστές θα έχουν όσα ακίνητα βρίσκονται σε περιοχές από 551 ευρώ ανά τ.μ. έως και 4.000 ευρώ ανά τ.μ. Τον ίδιο φόρο σε σχέση με πέρυσι θα καταβάλουν οι ιδιοκτήτες σε περιοχές με τιμή ζώνης από 4.001 – 4.500 ευρώ ανά τ.μ., ενώ με αυξημένους συντελεστές θα υπολογιστεί ο φόρος για ακίνητα με τιμή ζώνης άνω των 4.500 ευρώ ανα τ.μ.

Πιο συγκεκριμένα,

  • για τιμή ζώνης από 751 έως 1.050 ευρώ/τ.μ. μειώνεται στα 2,8 ευρώ/τ.μ. από τα 2,9 ευρώ

από 1.051 – 1.500 ευρώ/τ.μ. σε 2,8 ευρώ/τ.μ. αντί 3,7 ευρώ/τ.μ. που ισχύει σήμερα,

  • για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.000 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 3,70 ευρώ/τ.μ. από 4,5 ευρώ,
  • για τιμή ζώνης από 2.001 – 2.500 ευρώ ο συντελεστής είναι 3,7 ευρώ/τ.μ. από τα 6 ευρώ σήμερα
  • από 2.501 – 3.000 ευρώ/τ.μ ο συντελεστής μειώνεται στα 4,5 ευρώ από τα 7,6 ευρώ
  • για τιμή ζώνης από 3.001 – 3.500 ευρώ/τ.μ. ο νέος συντελεστής διαμορφώνεται στα 7,6 ευρώ/τ.μ. από τα 9,2 ευρώ σήμερα
Βασικός Φόρος Κτισμάτων
Τιμή Ζώνης (ευρώ/τ.μ.) Παλιά Φορολογική Ζώνη Παλιός συντελεστής (ευρώ/τ.μ.) Νέα Φορολογική Ζώνη Νέος συντελεστής (ευρώ/τ.μ.)
Από Έως
0 500 1 2,0 1 2,00
551 750 2 2,8 1 2,00
751 1.050 3 2,9 2 2,80
1.051 1.500 4 3,7 2 2,80
1.501 2.000 5 4,5 3 3,70
2.001 2.500 6 6,0 3 3,70
2.501 3.000 7 7,6 4 4,50
3.001 3.500 8 9,2 5 7,60
3.501 4.000 9 9,5 6 9,20
4.001 4.500 10 11,1 7 11,10
4.501 5.000 11 11,3 8 13,40
> 5.001 12 13,0 9 16,20
 
Ο συμπληρωματικός φόρος

Παρά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών για το 60% των ζωνών που ήταν ενταγμένες στο αντικειμενικό σύστημα θα υπάρξει μείωση στον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα, με το φόρο να καταβάλλεται σε 10 μηνιαίες δόσεις από το Μάιο του 2022 έως και το Φεβρουάριο του 2023.

«Κερδισμένοι» από το νέο ΕΝΦΙΑ θα είναι και οι ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν συνολική περιουσία άνω των 250.000 ευρώ (όριο πάνω από το οποίο επιβάλλονταν συμπληρωματικός φόρος), αλλά κανένα από τα ακίνητα δεν διαθέτει αξία άνω των 400.000 ευρώ. Ωστόσο, σε αντίθεση με το προηγούμενο σύστημα που υπήρχε έκπτωση σε όλες τις περιουσίες, με συντελεστές που έφθιναν όσο αυξανόταν η αξία του, πλέον όσοι διαθέτουν περιουσία άνω των 400.000 ευρώ θα έχουν μια επιπλέον προσαύξηση φόρου με τις εξής κλίμακες:

Κλιμάκια συνολικής αξίας ακινήτου σε ευρώ Συντελεστής φόρου ανά κλιμάκιο αξίας
0,01-400.000 0%
400.000,01-500.000 0,20%
500.000,01-600.000 0,30%
600.000,01-700.000 0,40%
700.000,01-800.000 0,50%
800.000,01-900.000 0,60%
900.000,01-1.000.000 0,70%
1.000.000,01-2.000.000 0,90%
>=2.000.000,01 1,00%

 

Μεγάλοι «χαμένοι» του νέου ΕΝΦΙΑ είναι τα νομικά πρόσωπα, καθώς δεν καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος. Με βάση το νέο σχέδιο ο εν λόγω φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 5,5‰. Ειδικά, για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με συντελεστή 1‰.

Για τα Ν.Π.Δ.Δ. και τα Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ο συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α. ισούται με 3,5‰ επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων για τα ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούν.

Ποιοι δικαιούνται εκπτώσεις

Στο νέο ΕΝΦΙΑ διατηρείται η έκπτωση φόρου, την οποία δικαιούνται οι ιδιοκτήτες με χαμηλό εισόδημα. Συγκεκριμένα:

α) το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος,  β) το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, δεν υπερβαίνει το ποσό: ·         των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, ·         των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και ·         των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή την σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. φυσικών προσώπων, χορηγείται μείωση ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, ως εξής:

α) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 100.000 ευρώ, κατά ποσοστό 30%,

β) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 150.000 ευρώ, κατά 25%,

γ) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 250.000 ευρώ, κατά 20%,

δ) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 300.000 ευρώ, κατά ποσοστό 15% και

ε) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 400.000 ευρώ, κατά ποσοστό 10%.

Στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκαλυπτήρια για τον νέο ΕΝΦΙΑ – Ολόκληρο το σχέδιο"

Στόλτενμπεργκ: Ανησυχούμε για ενδεχόμενη προβοκάτσια της Ρωσίας με χημικά όπλα

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ο γενικός γραμματέας της ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ,  εξέφρασε την ανησυχία του ότι είναι η πιθανόν η Ρωσία να οργανώσει προβοκάτσια με χημικά όπλα στην Ουκρανία. Μάλιστα, τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος για ατύχημα εκτός Ουκρανίας. Παράλληλα, προειδοποίησε την Κίνα ότι πρέπει να ταχθεί με το διεθνές δίκαιο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ παρακολουθεί πάρα πολύ στενά την κατάσταση, προσθέτοντας: «Οι στρατηγοί μας αναλαμβάνουν δράση για να αποφύγουν ατυχήματα».

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι η Κίνα ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει την υποχρέωση να στηρίξει το διεθνές δίκαιο και να καταδικάσει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και να μην στηρίζει τη Μόσχα.

Νωρίτερα από τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας έγινε γνωστό ότι δεν συμφωνεί η χώρα του με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Στόλτενμπεργκ: Ανησυχούμε για ενδεχόμενη προβοκάτσια της Ρωσίας με χημικά όπλα"

Η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Η Ρωσία διέκοψε σήμερα τυπικά την συμμετοχή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης που εδρεύει στο Στρασβούργο, θεσμικός ρόλος του οποίου είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προβλέποντας την πιθανή αποπομπή της σε σχέση με την επίθεση κατά της γειτονικής Ουκρανίας.

Ο Πιοτρ Τολστόϊ, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, έλαβε μια επιστολή από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προς τη γενική γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης με την οποία ανακοινώνει την απόφαση της Μόσχας, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης"

Ουκρανία: Πάνω από 100 λεωφορεία με αμάχους αναχώρησαν από το Σούμι

Περισσότερα από 100 λεωφορεία που μεταφέρουν αμάχους αναχώρησαν από την πολιορκούμενη πόλη Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία με προορισμό μια ασφαλή περιοχή ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

«Συνολικά περισσότερα από 100 λεωφορεία ταξιδεύουν σε δύο διαφορετικές οχηματοπομπές, μια κοινή επιχείρηση μεταξύ ημών και του ουκρανικού Ερυθρού Σταυρού», δήλωσε στο Reuters στη Γενεύη ο εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ Τζέισον Στραζιούσο.

Τα λεωφορεία πορεύονται προς την Πολτάβα, στην κεντρική Ουκρανία, αλλά ενδέχεται να μην μπορούν να φτάσουν απευθείας σε αυτό τον προορισμό, είπε, σημειώνοντας ότι η ρωσική πλευρά έδωσε το πράσινο φως για την απομάκρυνση αμάχων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Πάνω από 100 λεωφορεία με αμάχους αναχώρησαν από το Σούμι"

Ελεύθερη η δημοσιογράφος με το πλακάτ στο ρωσικό δελτίο ειδήσεων – Της «έκοψαν» πρόστιμο 250 ευρώ

Πρόστιμο 30.000 ρούβλια (σχεδόν 250 ευρώ) επέβαλλε στη Μαρίνα Οβσιάνικοβα, υπάλληλο του Channel One, το δικαστήριο στο οποίο προσήχθη η δημοσιογράφος, για παραβίαση των κανόνων που σχετίζονται με τις διαδηλώσεις – διαμαρτυρίες.

Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, το κατηγορητήριο σε βάρος της εργαζόμενης του τηλεοπτικού σταθμού συντάχθηκε σε συμφωνία με τον Κώδικα Διοικητικών Αδικημάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και, συγκεκριμένα, με βάση το άρθρο για την «οργάνωση ή διεξαγωγή δημόσιας εκδήλωσης χωρίς ειδοποίηση».

Όπως είπε ο δικηγόρος της Μαρίνα Οβσιάνικοβα, οι αρχές επιβολής του νόμου ενδιαφέρθηκαν για το βίντεο που δημοσίευσε η ίδια την Κυριακή, με το οποίο παρότρυνε τον κόσμο να πάει σε αντιπολεμικές συγκεντρώσεις.

Κατά την ίδια πηγή, η δημοσιογράφος δήλωσε στο δικαστήριο αθώα: «Δεν παραδέχομαι την ενοχή μου, ήταν η αντιπολεμική μου δήλωση».

Την προηγούμενη μέρα, πηγές του Channel One είπαν στο Ria Novosti ότι το Μέσο ελέγχει το περιστατικό. Προηγήθηκε η εμφάνιση της Μαρίνα Οβσιάνικοβα στο δελτίο ειδήσεων του σταθμού, κρατώντας ένα πλακάτ με το οποίο καταδίκαζε τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το πλακάτ της δημοσιογράφου, το μήνυμά της οποίας έκανε τον γύρο του κόσμου, έγραφε: «Όχι στον Πόλεμο. Μην πιστεύετε την προπαγάνδα. Εδώ, σας λένε ψέματα».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθερη η δημοσιογράφος με το πλακάτ στο ρωσικό δελτίο ειδήσεων – Της «έκοψαν» πρόστιμο 250 ευρώ"

Κίεβο: Οι Ρώσοι έχουν συλλάβει ομήρους γιατρούς και ασθενείς σε νοσοκομείο της Μαριούπολης

Ο Ουκρανός στρατιωτικός διοικητής Πάβελ Κιριλένκο δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός έχει συλλάβει ως όμηρους γιατρούς και ασθενείς του Περιφερειακού Νοσοκομείου Εντατικής Θεραπείας στη Μαριούπολη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Unian.

«Οι Ρώσοι εισβολείς πήραν ομήρους, γιατρούς και ασθενείς. Ένας από τους εργαζόμενους του νοσοκομείου κατάφερε να διαφύγει και μας μετέφερε τα νέα», είπε ο Κιριλένκο.  «Είναι αδύνατο να βγεις από το νοσοκομείο. Ακούγονται  πυροβολισμοί, οι όμηροι κάθονται στο υπόγειο. Τα αυτοκίνητα δεν μπορούν να φύγουν από το νοσοκομείο εδώ και δύο μέρες. Πολυώροφα κτίρια καίγονται γύρω μας… Οι Ρώσοι οδήγησαν 400 άτομα από γειτονικά σπίτια στο νοσοκομείο μας. Δεν μπορούμε να βγούμε έξω», ανέφερε ένας εργαζόμενος.

Ο  Ουκρανός στρατιωτικός διοικητής απηύθυνε έκκληση στους διεθνείς οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζητώντας να καταδικάσουν αυτές τις «κακόβουλες παραβιάσεις των κανόνων του πολέμου, καταφεύγοντας σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Κίεβο: Οι Ρώσοι έχουν συλλάβει ομήρους γιατρούς και ασθενείς σε νοσοκομείο της Μαριούπολης"

Πρωτοβάθμια Υγεία: Οι γιατροί απορρίπτουν το νέο σύστημα - «Όχι» στα απογευματινά χειρουργεία

Την αντίθεσή τους στους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας για το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) εκφράζουν οι εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου. Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με ανακοινώσεις τους απορρίπτουν την ΠΦΥ που δομείται πάνω στον οικογενειακό γιατρό και τις υποχρεωτικές παραπομπές μέσω αυτού σε άλλους γιατρούς ή δομές υγείας και ζητούν επίσημη ενημέρωση και διάλογο με το υπουργείο Υγείας.

Τις θέσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου αναφορικά με το μείζον αυτό θέμα αναφέρει με ανακοίνωσή του ο Δρ. Γεώργιος Ελευθερίου, Αγγειοχειρουργός, Γενικός Γραμματέας ΠΙΣ.

«Πάγια θέση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου ως επίσημου θεσμικού φορέα των ιατρών όλης της χώρας είναι η ελεύθερη επιλογή ιατρού από τον ασθενή, ελεύθερη συμμετοχή όλων των ιατρών στο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με αμοιβή κατά περίπτωση και πράξη, χωρίς κανένα υποχρεωτικό σύστημα παραπομπών (gatekeeping). To gatekeeping σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με πληθώρα εξειδικευμένων ιατρών είναι αναχρονιστικό, θα υποβαθμίσει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και θα αυξήσει τη διαπλοκή στο σύστημα» επισημαίνει ενώ στηλιτεύει το γεγονός ότι δεν έχει ενημερωθεί επισήμως ο ΠΙΣ από το υπουργείο Υγείας για όσα σχεδιάζονται.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι «πάγια θέση του ΙΣΑ είναι η ελεύθερη επιλογή ιατρού από τον ασθενή και η συμμετοχή όλων των ιατρών, με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση και χωρίς υποχρεωτικό σύστημα παραπομπών (gatekeeping)». Δηλαδή ο ΙΣΑ απορρίπτει εξαρχής το «οικοδόμημα» που σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου και το οποίο παρουσιάστηκε χθες από το protothema.gr.

Σύμφωνα με το προεδρείο του ΙΣΑ, σε επικοινωνία που είχε με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα ξεκινήσει διάλογος με τον ιατρικό κόσμο για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου και αξιόπιστου συστήματος ΠΦΥ.

«Όχι» στα απογευματινά χειρουργεία

Την απόλυτη αντίθεσή του διατυπώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΠΙΣ και για τα σχεδιαζόμενα απογευματινά χειρουργεία.

«Τα ιδιωτικά χειρουργεία στο ΕΣΥ διαχωρίζουν με απαράδεκτο τρόπο τους πολίτες σε πλούσιους και φτωχούς, δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και διαπλοκής μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και κατηγοριοποιούν τους ιατρούς με απαράδεκτο τρόπο εντός και εκτός συστήματος. Αν το Υπουργείο θέλει να δημιουργήσει ιδιωτικές πτέρυγες στο ΕΣΥ, θα πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να καλύπτει όλα τα έξοδα και να δοθεί το δικαίωμα σε όλους τους φορολογούμενους ιατρούς, είτε είναι στο ΕΣΥ είτε είναι εκτός ΕΣΥ, πρόσβασης στις υπηρεσίες αυτές προκειμένου να χειρουργούν τους ασθενείς τους» υπογραμμίζει.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πρωτοβάθμια Υγεία: Οι γιατροί απορρίπτουν το νέο σύστημα - «Όχι» στα απογευματινά χειρουργεία"

Πόλεμος στην Ουκρανία: 97 παιδιά έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής εισβολής

Συνολικά 97 παιδιά έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθυνόμενος στο καναδικό κοινοβούλιο ζήτησε από τους συμμάχους του Κιέβου να «εντείνουν τη βοήθειά τους», προς τη χώρα του.

«Οι Ρώσοι έχουν ήδη σκοτώσει 97 παιδιά» βομβαρδίζοντας «σχολεία, νοσοκομεία, σπίτια», είπε σε ζωντανή μετάδοση μέσω βίντεο.

«Δεν ζητάμε πολλά. Ζητάμε πραγματική υποστήριξη, που θα μας βοηθήσει να κερδίσουμε», πρόσθεσε στους Καναδούς βουλευτές που τον επευφημούσαν όρθιοι για πολλά λεπτά.

«Μας παρέχετε στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια, έχετε επιβάλει αυστηρές κυρώσεις, αλλά βλέπουμε ότι δυστυχώς αυτό δεν τελειώνει τον πόλεμο», είπε αναφερόμενος στην επιθυμία των Ρώσων να «εξολοθρεύσουν την Ουκρανία».

«Θέλουμε να ζήσουμε, θέλουμε ειρήνη», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, ζητώντας από τους Καναδούς βουλευτές να φανταστούν τις πόλεις τους υπό βομβαρδισμούς, τις πόλεις τους υπό πολιορκία…

«Η δημοκρατία σε όλο τον κόσμο είναι τυχερή που σας έχει ως πρωταθλητή της», δήλωσε πριν ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό. Είπε ότι ο Ζελένσκι είναι «έμπνευση για όλους».

Ο Καναδάς ανακοίνωσε σήμερα ότι επέβαλε νέες κυρώσεις σε 15 Ρώσους, ανεβάζοντας σε περισσότερα από 500 τον αριθμό των ατόμων ή οντοτήτων στη λίστα των κυρώσεων που η Οτάβα επέβαλε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Η κατάφωρη περιφρόνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν για την ανθρώπινη ζωή είναι απαράδεκτη», είπε επίσης ο Καναδός πρωθυπουργός στο κοινοβούλιο.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: 97 παιδιά έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής εισβολής"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επτά νεκροί βρέθηκαν σε σχολείο που βομβαρδίστηκε την Κυριακή στο Μικολάγιφ

Επτά νεκροί ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια ενός σχολείου στην περιοχή του Μικολάγιφ, στη νότια Ουκρανία, το οποίο χτυπήθηκε από ρωσικό αεροπορικό πλήγμα το πρωί της Κυριακής, ανακοίνωσαν σήμερα οι ουκρανικές υπηρεσίες διάσωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ανασύρθηκαν επίσης τρεις τραυματίες. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στο σημείο έχει ολοκληρωθεί.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Επτά νεκροί βρέθηκαν σε σχολείο που βομβαρδίστηκε την Κυριακή στο Μικολάγιφ"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία ζητά ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κρίση

Τη στήριξη ψηφίσματος για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία ζητά η Ρωσία από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς η ρωσική εισβολή συνεχίζεται για 20η μέρα.

Συγκεκριμένα, η Ρωσία προτείνει στους 14 εταίρους της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ψηφίσουν αύριο Τετάρτη για ένα ψήφισμα για την «ανθρωπιστική κατάσταση» που σχετίζεται με τη ρωσική «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσαν σήμερα Ρώσοι διπλωμάτες.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους του Τύπου, ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, εξέφρασε τη λύπη του που η Γαλλία και το Μεξικό παραιτήθηκαν από την υποβολή του σχεδίου ψηφίσματός τους για την ανθρωπιστική βοήθεια σε ψηφοφορία μετά από 15 ημέρες συζητήσεων, προτιμώντας να ζητήσουν ψηφοφορία απευθείας από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Την ίδια ώρα το ρωσικό σφυροκόπημα συνεχίζεται σε πόλεις της Ουκρανίας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία ζητά ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κρίση"

Συνεχίζεται η επιχείρηση απομάκρυνσης των οχημάτων από το πλοίο «Euroferry Olympia»

Στην απομάκρυνση περίπου 60 καμένων οχημάτων και φορτηγών από το τέταρτο γκαράζ του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Euroferry Olympia», που βρίσκεται ελλιμενισμένο στο λιμάνι του Αστακού, έχουν προχωρήσει έως σήμερα τα συνεργεία ναυαγιαίρεσης. Σημειώνεται ότι η πυρκαγιά στο πλοίο που είχε εκδηλωθεί τα ξημερώματα της Παρασκευής 18/2, έχει πλέον κατασβεστεί, ωστόσο έντονοι και επικίνδυνοι καπνοί εξακολουθούν να βρίσκονται στο εσωτερικό του πλοίου και όλη η επιχείρηση απομάκρυνσης των οχημάτων γίνεται μόνο με φιάλες οξυγόνου και ειδικές μάσκες.

Την ίδια ώρα οι έρευνες για τον εντοπισμό των δύο ακόμα αγνοούμενων ατόμων συνεχίζονται. Από την πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στο πλοίο, έχουν χάσει έως σήμερα τη ζωή τους 9 άτομα ενώ 281 έχουν διασωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επόμενο στάδιο τα συνεργεία ναυαγιαίρεσης αναμένεται να απομακρύνουν τα οχήματα από το δεύτερο γκαράζ του πλοίου -μία επιχείρηση που σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο ημέρες- και στη συνέχεια θα ακολουθήσει επιχείρηση και για το τρίτο γκαράζ.

Μόλις ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία θα απαντληθούν άμεσα οι 700 περίπου τόνοι περίπου καυσίμων που βρίσκονται στις δεξαμενές του πλοίου προκειμένου να μη διαταραχθεί η ευστάθειά του για την ολοκλήρωση της επιχείρησης.

Όλα τα οχήματα και τα φορτηγά που απομακρύνονται μεταφέρονται αρχικά σε συγκεκριμένη εγκατάσταση συσκευασίας αποβλήτων και ελέγχονται εξονυχιστικά από στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ειδικό πραγματογνώμονα που έχει ορίσει η εισαγγελία Κέρκυρας και Μεσολογγίου.

Σημειώνεται ότι στο πλοίο είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στο τρίτο κατάστρωμα τα ξημερώματα της Παρασκευής 18/2 στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Ερεικούσας κατά την εκτέλεση του προγραμματισμένου δρομολογίου του από Ηγουμενίτσα προς Μπρίντιζι.

Το πλοίο για λόγους ασφαλείας αλλά και για τη διευκόλυνση της επιχείρησης κατάσβεσης μεταφέρθηκε με ρυμουλκά στο λιμάνι του Αστακού.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζεται η επιχείρηση απομάκρυνσης των οχημάτων από το πλοίο «Euroferry Olympia»"

Δούρου για Μάνδρα: Τι απαντά για την καταδικαστική πρόταση του εισαγγελέα

Την δική της απάντηση στην καταδικαστική πρόταση του εισαγγελέα για την φονική πλημμύρα στην Μάνδρα, έδωσε η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Συγκεκριμένα σημείωσε:

Η Εισαγγελέας σήμερα πρότεινε την ενοχή όλων κατηγορουμένων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι τρεις Δήμαρχοι της περιοχής. Δέχθηκε δηλαδή αυτούσιο το κατηγορητήριο, πλην της δίωξης για παράβαση καθήκοντος, για την οποία ζήτησε την απαλλαγή μου.

Σύμφωνα με τη Δικονομία, οι συνήγοροί μου θα απαντήσουν μία προς μία στις αιτιάσεις της Εισαγγελέως, τεκμηριώνοντας την αντίκρουση της πρότασή της και αποδομώντας την νομικά. Και τελικά το Δικαστήριο θα αξιολογήσει όλα τα στοιχεία και θα αποφασίσει.

Προς το παρόν, σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας δεν πρόκειται να εισέλθω σε κανενός είδους σχολιασμό επί της ουσίας ή να ασκήσω κριτική προσωπικά στην πρόταση.

Έτσι όπως επιβάλλει η υποχρέωση σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων και στην προσωπικότητα όλων των θιγέντων. Σε αυτόν τον σκοπό ήμουν, είμαι και παραμένω ταγμένη.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Δούρου για Μάνδρα: Τι απαντά για την καταδικαστική πρόταση του εισαγγελέα "

Αυξητικές τάσεις ιικού φορτίου στα λύματα – Μεγάλη άνοδος σε περιοχές της Κρήτης, οριακή σε Αττική και Θεσσαλονίκη (πίνακας)

Aυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε εννέα από τις δεκατρείς περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, παρατηρήθηκαν την εβδομάδα 7-13 Μαρτίου, σε σχέση με την εβδομάδα 28 Φεβρουαρίου έως 6 Μαρτίου.

Σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε τρεις από τις δεκατρείς περιοχές του ΕΔΕΛ και πτωτικές τάσεις σε μία.

Καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στον Άγιο Νικόλαο (+643%), στα Χανιά (+163%), στο Ρέθυμνο (+146%) και στην Κέρκυρα (+68%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στην Πάτρα (+12%), στην Αττική (+20%), στο Βόλο (+26%), στη Λάρισα (+30%) και στη Θεσσαλονίκη (+30%).

Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό στην Ξάνθη (+2%), στο Ηράκλειο (+7%) και στην Αλεξανδρούπολη (+10%). Στα Ιωάννινα παρατηρήθηκε οριακή πτωτική τάση (-29%).

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξητικές τάσεις ιικού φορτίου στα λύματα – Μεγάλη άνοδος σε περιοχές της Κρήτης, οριακή σε Αττική και Θεσσαλονίκη (πίνακας)"

Με κυρώσεις σε Μπάιντεν και Μπλίνκεν απαντά η Μόσχα

Η Ρωσία επέβαλε κυρώσεις στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην λίστα με τα ονόματα των 13 Αμερικανών αξιωματούχων περιλαμβάνονται ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, ο αρχηγός της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και άλλοι. Σε όλους απαγορεύεται η είσοδος στη Ρωσία, και οι κυρώσεις αυτές είναι η απάντηση στις κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον σε Ρώσους αξιωματούχους. Στην λίστα περιλαμβάνεται επίσης το όνομα της πρώην υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Ωστόσο στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι οι επίσημες σχέσεις με την Ουάσινγκτον διατηρούνται και αν χρειασθεί, είναι βέβαιο ότι οι υψηλού επιπέδου επαφές με τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη λίστα θα γίνουν.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Με κυρώσεις σε Μπάιντεν και Μπλίνκεν απαντά η Μόσχα"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κυρώσεις σε ακόμη 370 Ρώσους βάζει η Βρετανία - Πεσκόφ, Ζαχάροβα, Σοϊγκού, Μεντβέντεφ ανάμεσά τους

Η Βρετανία επέβαλε σήμερα κυρώσεις σε εκατοντάδες πρόσωπα και οντότητες από τη Ρωσία, χρησιμοποιώντας ένα νέο νόμο προκειμένου να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, στοχοθετώντας ανθρώπους που κατηγορούνται ότι στηρίζουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Βρετανία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι οι κυρώσεις θα αποτρέψουν τον Πούτιν από το να συνεχίσει την εισβολή του στην Ουκρανία.

Στον τελευταίο γύρο κυρώσεων, που ήρθαν γρήγορα μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου περί Οικονομικού Εγκλήματος, η Βρετανία κινήθηκε εναντίον αυτών που ήταν κοντά στον Πούτιν, όπως τον πρωθυπουργό, Μιχαήλ Μισούστιν, τον πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και το στέλεχος τηλεοπτικού σταθμού Κονσταντίν Ερνστ.

Οι Ρώσοι επιχειρηματίες Μιχαήλ Φρίντμαν και Πετρ Αβεν, ολιγάρχες που συγκέντρωσαν τον πλούτο τους πριν ανέλθει ο Πούτιν στην εξουσία, βρέθηκαν επίσης στο στόχαστρο των κυρώσεων, όπως επίσης ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι ο νεότερος γύρος κυρώσεων περιλαμβάνει ανθρώπους της ελίτ με περιουσία αξίας 100 δισεκ. λιρών (130,63 δισεκ. δολαρίων).

«Προχωρούμε παραπέρα και με ταχύτερους ρυθμούς από ποτέ, πλήττοντας αυτούς που είναι πιο κοντά στον Πούτιν –από μεγάλους ολιγάρχες, έως τον πρωθυπουργό του, και τους προπαγανδιστές που διασπείρουν τα ψέματα και την παραπληροφόρησή του. Τους θεωρούμε υπεύθυνους για τη συνέργειά τους σε ρωσικά εγκλήματα στην Ουκρανία», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.

«Συνεργαζόμενοι στενά με τους συμμάχους μας, θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την πίεση στον Πούτιν και θα αποκόψουμε τη χρηματοδότηση για τη ρωσική πολεμική μηχανή», ανέφερε η ίδια σε ανακοίνωση.

Η Τρας δήλωσε ότι η Βρετανία επέβαλε πάνω από 370 νέες κυρώσεις, ανεβάζοντας το σύνολο σε πάνω από 1.000 από τις 24 Φεβρουαρίου που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία .

Η Βρετανία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι θα απαγορεύσει την εξαγωγή προϊόντων πολυτελείας στη Ρωσία και θα επιβάλει νέους δασμούς ύψους 35% σε ρωσικές εισαγωγές αξίας 900 εκατ. λιρών (1,2 δισεκ. δολαρίων), συμπεριλαμβανομένης της βότκας, των μετάλλων, των λιπασμάτων και άλλων εμπορευμάτων.

«Οι νέοι μας δασμοί θα απομονώσουν περαιτέρω τη ρωσική οικονομία από το παγκόσμιο εμπόριο, διασφαλίζοντας ότι δεν θα ευνοηθεί από το βασιζόμενο σε κανόνες διεθνές σύστημα το οποίο δεν σέβεται», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ σε ανακοίνωση.

Η Ρωσία πραγματοποιεί μια «ειδική επιχείρηση» για τον αφοπλισμό και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας, που σύμφωνα με το Κίεβο και τους συμμάχους του είναι ένα αβάσιμο πρόσχημα για εισβολή σε μια δημοκρατική χώρα 44 εκατ. κατοίκων.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η απαγόρευση στις εξαγωγές θα τεθεί σε ισχύ και θα ορίσει ποια προϊόντα θα επηρεάζονται, αλλά προσέθεσε ότι πιθανόν θα περιλαμβάνει ακριβά είδη μόδας, έργα τέχνης και αυτοκίνητα πολυτελείας.

Πολλές βρετανικές εταιρίες, μεταξύ των οποίων η Jaguar Land Rover και η Aston Martin καθώς και ο οίκος Burberry έχουν ήδη ανακοινώσει ότι κλείνουν προσωρινά τα καταστήματά τους στη Ρωσία ή αναστέλλουν την διανομή προϊόντων.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι τα προϊόντα, που υπόκεινται σε πρόσθετο δασμό 35%, επιλέχτηκαν για να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος στη Βρετανία, μεγιστοποιώντας παράλληλα τον αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία.

Τα προϊόντα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τον σίδηρο, τον χάλυβα, τα λιπάσματα, την ξυλεία, τα ελαστικά, το τσιμέντο, τον χαλκό, το αλουμίνιο, το ασήμι, τον μόλυβδο, τα αναψυκτικά και αλκοολούχα ποτά, τα μηχανήματα, τα έργα τέχνης, τις αντίκες και τις γούνες.

Η κυβέρνηση είπε επίσης ότι αποσύρει όλη τη χρηματοδοτική στήριξη εξαγωγών προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα παρέχει πλέον νέες εγγυήσεις, δάνεια ή ασφάλεια για εξαγωγές.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Κυρώσεις σε ακόμη 370 Ρώσους βάζει η Βρετανία - Πεσκόφ, Ζαχάροβα, Σοϊγκού, Μεντβέντεφ ανάμεσά τους"

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχθηκε σήμερα πως η Ουκρανία δεν θα καταφέρει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ ενώ έκανε λόγο για 5 νεκρούς από τις ρωσικές επιθέσεις.

Άλλωστε αυτό ήταν μια από τις αιτίες που επικαλέστηκε η Ρωσία για να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία.

«Ακούγαμε επί χρόνια ότι οι πόρτες ήταν ανοιχτές, όμως ακούσαμε επίσης ότι δεν θα μπορούσαμε να ενταχθούμε. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να την παραδεχτούμε», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης στη σύνοδο των ηγετών της JEF (Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη), μιας στρατιωτικής συμμαχίας της οποίας ηγείται η Βρετανία.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι οι νεκροί από τις αεροπορικές επιδρομές που σημειώθηκαν νωρίς το πρωί στο Κίεβο ανέρχονται στους πέντε. Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς.

Όσον αφορά τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση των αμάχων από τις εμπόλεμες ζώνες, είπε ότι λειτούργησαν «εν μέρει» σήμερα.

«Είμαι ικανοποιημένος που ο λαός μας αρχίζει να το κατανοεί και να μην υπολογίζει παρά μόνο στις δικές του δυνάμεις», πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι οι νεκροί από τις αεροπορικές επιδρομές που σημειώθηκαν νωρίς το πρωί στο Κίεβο ανέρχονται στους πέντε.Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς.

Όσον αφορά τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση των αμάχων από τις εμπόλεμες ζώνες, είπε ότι λειτούργησαν «εν μέρει» σήμερα.

Ο Ζελένσκι εξέφρασε ωστόσο τη λύπη του επειδή το ΝΑΤΟ, «που μοιάζει υπνωτισμένο από τη ρωσική επίθεση», αρνείται να δημιουργήσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία. «Ακούμε επιχειρήματα όπως ότι μπορεί να ξεσπάσει τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος εάν το ΝΑΤΟ κλείσει τον ουρανό για τα ρωσικά αεροσκάφη. Για αυτό δεν δημιουργήθηκε η ανθρωπιστική ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία και για αυτό οι Ρώσοι μπορούν να βομβαρδίζουν πόλεις και να σκοτώνουν ανθρώπους, να ανατινάζουν νοσοκομεία και σχολεία», είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε ήδη αναθεωρήσει τη στάση του σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ από την περασμένη εβδομάδα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ"

Ξεκίνησε προσπάθεια απεγκλωβισμού του Ελληνα Γενικού Πρόξενου της Μαριούπολης

Ξεκίνησε πριν από λίγο η επιχείρηση απεγκλωβισμού του γενικού πρόξενου στη Μαριούπολη Μανώλη Ανδρουλάκη, καθώς και του επιτόπιου προσωπικού της Αποστολής του ΟΑΣΕ, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, σύμφωνα με ενημέρωση διπλωματικών πηγών.

Η επιχείρηση λαμβάνει χώρα σε στενό συντονισμό με τον ΟΑΣΕ.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι ανωτέρω αναμένεται να κινηθούν με κατεύθυνση τα δυτικά και για λόγους ασφαλείας δεν είναι δυνατόν να παρασχεθούν λεπτομέρειες.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκίνησε προσπάθεια απεγκλωβισμού του Ελληνα Γενικού Πρόξενου της Μαριούπολης"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η πρώτη φωτογραφία της Ρωσίδας δημοσιογράφου μετά τη σύλληψή της

Η γυναίκα που εμφανίσθηκε κατά την διάρκεια του τηλεοπτικού δελτίου του προσκείμενου στο Κρεμλίνο Pervy Kanal (1ο Κανάλι) πίσω από την τηλεπαρουσιάστρια, κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε «Οχι στον Πόλεμο. Μην πιστεύετε την προπαγάνδα. Εδώ, σας λένε ψέματα», κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης έως και 15 ετών.

«Υποθέτω ότι η πελάτις μου Μαρίνα Οβσιάνικοβα, απειλείται από ποινική και όχι διοικητική δίωξη με βάση τον νέο νόμο που προβλέπει κάθειρξη έως και 15 ετών», δήλωσε ο δικηγόρος της Ντανίιλ Μπέρμαν.


«Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα οι αρχές να την μετατρέψουν σε παράδειγμα για να φιμώσουν άλλους διαμαρτυρόμενους», πρόσθεσε τονίζοντας ότι δεν έχει κατορθώσει να συναντήσει την Μαρίνα Οβσιάνικοβα ούτε γνωρίζει πού ακριβώς κρατείται.

Οι ρωσικές αρχές δεν έχουν διευκρινίσει τις κατηγορίες που βαρύνουν την 40χρονη Μαρίνα Οβσιάνικοβα που κατάγεται από την Οδησσό και εργαζόταν στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Η σκηνή που εκτυλίχθηκε χθες κατά την διάρκεια του τηλεοπτικού δελτίου είναι πρωτοφανής σε μία χώρα όπου η ενημέρωση τελεί υπό δρακόντειο έλεγχο, ο οποίος έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μετά την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.



Οι ρωσικές αρχές υιοθέτησαν κατά τις πρώτες κιόλας ημέρες της εισβολής νόμο που τιμωρεί με έως και 15 χρόνια φυλακής την δημοσίευση «δυσφημιστικών για τον ρωσικό στρατό πληροφοριών».

Στο πλαίσιο αυτού του νόμου θα ασκηθεί η δίωξη κατά της Μαρίνα Οβσιάνικοβα, μητέρας δύο παιδιών, σύμφωνα με τον δικηγόρο της.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε προηγουμένως «χουλιγκανισμό» την πράξη της Μαρίνα Οβσιάνικοβα , ενώ το Pervy Kanal ανακοίνωσε ότι διεξάγεται εσωτερική έρευνα για το «περιστατικό».

Σε βίντεο που έγραψε πριν από την ενέργεια διαμαρτυρίας, η Μαρίνα Οβσιάνικοβα εξηγούσε ότι ο πατέρας της είναι Ουκρανός, η μητέρα της Ρωσίδα και ότι δεν αντέχει την μετάδοση ψεμάτων που μετατρέπουν σε ζόμπι τους Ρώσους.

Εκτοτε έχει λάβει στον λογαριασμό της στο Facebook δεκάδες χιλιάδες μηνύματα υποστήριξης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Η πρώτη φωτογραφία της Ρωσίδας δημοσιογράφου μετά τη σύλληψή της"

Κορωνοϊός: 26.536 κρούσματα και 50+1 θάνατοι από Covid-19

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 26.536, εκ των οποίων 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.684.916, εκ των οποίων 49,3% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 201 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.391 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 447.692 τεστ, οι 35.002 μοριακά και 412.692 rapid. Η θετικότητα στο σύνολο φτάνει το 5,93% έναντι 21,2% χθες αλλά με μόλις 107 χιλιάδες τεστ. 

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 8.734 στην Αττική (7.388 χθες).
  • 2.840 στη Θεσσαλονίκη (2.324 χθες)

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 1.199 από την Ανατολική Αττική (1.039 χθες).
  • 1.436 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (1.213 χθες).
  • 310 από τη Δυτική Αττική (242 χθες).
  • 1.126 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (913 χθες).
  • 2.413 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (2.102 χθες).
  • 1.112 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (859 χθες).
  • 954 από τον Πειραιά (836 χθες).
  • 184 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (184 χθες)

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 66 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 2 στο Άγιο Όρος
  • 572 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 105 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 188 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 163 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 115 στην ΠΕ Άρτας.
  • 797 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 293 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 80 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 147 στην ΠΕ Δράμας.
  • 160 στην ΠΕ Έβρου.
  • 593 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 41 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 123 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 338 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 291 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 1.200 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 57 στην ΠΕ Θάσου.
  • 62 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 27 στην ΠΕ Θήρας.
  • 5 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 76 στην ΠΕ Ικαρίας
  • 415 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 247 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 95 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 188 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 8 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 82 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 4 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 251 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 121 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 144 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 504 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 328 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 137 στην ΠΕ Κω.
  • 230 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 646 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 214 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 204 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 112 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 43 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 548 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 400 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 25 στην ΠΕ Μήλου.
  • 17 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 92 στην ΠΕ Νάξου.
  • 169 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 50 στην ΠΕ Πάρου.
  • 260 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 108 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 138 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 344 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 91 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 205 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 59 στην ΠΕ Σάμου.
  • 247 στην ΠΕ Σερρών.
  • 68 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 75 στην ΠΕ Σύρου.
  • 40 στην ΠΕ Τήνου.
  • 387 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 274 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 119 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 81 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 264 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 490 στην ΠΕ Χανίων.
  • 170 στην ΠΕ Χίου.
  • 698 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (513 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 50, ενώ εκ των υστέρων καταγράφηκε μία ακόμα απώλεια. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.686 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 358 (χθες 364). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 90,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 234 (65,36%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 124 (34,64%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.365 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 296 (ημερήσια μεταβολή +22,31%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 291 ασθενείς.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 26.536 κρούσματα και 50+1 θάνατοι από Covid-19"

Υποχρεωτικός εφοδιασμός των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες / αντιολισθητικά μέσα από Οκτώβριο έως Απρίλιο

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε η υπουργική απόφαση του Υφυπουργού Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλου, σχετικά με την υποχρέωση των οδηγών να φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματά τους. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, «η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα μέσα αφορά την περίοδο από Οκτώβριο έως και Απρίλιο κάθε έτους σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο της χώρας, όταν οι επικρατούσες συνθήκες το επιβάλουν».

Αυτό σημαίνει ότι υποχρεωτικός θα είναι ο εφοδιασμός με αλυσίδες σε περιοχές με συχνά έντονα καιρικά φαινόμενα. Θα πρέπει δηλαδή οι αλυσίδες να βρίσκονται στο χώρο αποσκευών, όπως ισχύει π.χ. με το φαρμακείο ή το προειδοποιητικό τρίγωνο. Εξαιρούνται όσα οχήματα φέρουν χιονολάστιχα, με σήμανση Μ+S. Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 80 ευρώ, σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 26 και 27 του άρθρου 81 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Αναλυτικά όσα αναφέρονται στην υπουργική απόφαση:

Άρθρο 1 - Υποχρέωση

1. Σκοπός της απόφασης αυτής είναι η διασφάλιση της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας των αυτοκινήτων οχημάτων σε χιονισμένο ή παγωμένο οδικό δίκτυο.
2. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών, η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, προδιαγραφών σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρούσας και εφόσον το όχημα δεν φέρει ειδικά ελαστικά. Για τις ανάγκες της παρούσας:
α. Ως «αντιολισθητικά» νοούνται οι αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα.
β. Ως ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα) νοούνται τα ελαστικά για χρήση σε συνθήκες χιονόπτωσης δηλαδή εκείνα που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου όπως υφίσταται στο Προσάρτημα 1 του Παραρτήματος 7 του Κανονισμού 117 της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (ΟΕΕ/ΗΕ) και χαρακτηριστικό M+S.
3. Η ως άνω υποχρέωση αφορά τη χρονική περίοδο από Οκτώβριο έως και Απρίλιο κάθε έτους σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο της χώρας και αναφέρεται σε αποφάσεις που λαμβάνονται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 52 του ν. 2696/1999 «Κύρωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας» (Α΄ 57) και όταν οι επικρατούσες συνθήκες το επιβάλουν.
4. Οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται:
α. να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα αντιολισθητικά εφόσον το όχημα κυκλοφορεί σε περιοχές οι οποίες αναφέρονται στις αποφάσεις της παρ. 3.
β. να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών που βρίσκονται στα οχήματά τους, για να είναι εξασφαλισμένη η ορθή χρήση τους και η εκπλήρωση του σκοπού της παρ. 1.
γ. να προσαρμόζουν την οδήγησή τους, όταν χρησιμοποιούνται αντιολισθητικά, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τις προδιαγραφές των οχημάτων και των αντιολισθητικών, με γνώμονα την προάσπιση της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας.
5. Οι ελεγκτικές αρχές οφείλουν να διεξάγουν οπτικό έλεγχο αναφορικά με την ύπαρξη κατάλληλων αντιολισθητικών, εφόσον το όχημα κυκλοφορεί σε περιοχές οι οποίες αναφέρονται στις αποφάσεις της παρ. 3.

Άρθρο 2 - Οδηγίες τοποθέτησης και τεχνικές Προδιαγραφές

1. Τα αντιολισθητικά είναι κατάλληλα για το συγκεκριμένο όχημα και τις διαστάσεις των ελαστικών στις οποίες τοποθετούνται.
2. Τα αντιολισθητικά τοποθετούνται:
α. Και στα δυο ελαστικά του κινητήριου άξονα του οχήματος. Εφόσον το όχημα διαθέτει κίνηση σε παραπάνω από έναν άξονα, τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του εργοστασίου κατασκευής του οχήματος. Εφόσον δεν υφίστανται οδηγίες και είναι διαθέσιμο μόνο ένα ζευγάρι αντιολισθητικών, τα αντιολισθητικά τοποθετούνται στον εμπρόσθιο άξονα. Αν υπάρχει και δεύτερο ζευγάρι, αυτά τοποθετούνται ταυτόχρονα και στον οπίσθιο άξονα. Εφόσον το όχημα διαθέτει διπλά ελαστικά στον κινητήριο άξονα (4 ελαστικά στον άξονα) τα αντιολισθητικά τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή οχήματος ή αν δεν υφίστανται τέτοιες, στα εξωτερικά ελαστικά της κάθε πλευράς.
β. Σε κατάλληλο και ασφαλές σημείο του οδικού δικτύου που δεν δημιουργεί εμπόδια στην οδική κυκλοφορία λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. (π.χ. προειδοποιητικό τρίγωνο σε ικανή απόσταση).
γ. Άμεσα μόλις ο οδηγός αντιληφθεί ότι το οδόστρωμα είναι ολισθηρό και όχι αφού ακινητοποιηθεί ή εκτραπεί το όχημα λόγω ολισθηρότητας του οδοστρώματος.
3. Τα αντιολισθητικά, ευρίσκονται στο όχημα σε μέρος κατάλληλο και προσιτό για την άμεση και ευχερή χρησιμοποίησή τους σε περίπτωση ανάγκης. Εφόσον για την τοποθέτησή τους απαιτούνται ειδικά εργαλεία αυτά πρέπει να ευρίσκονται στο όχημα. Η συσκευασία ή το κυτίο που περιέχει τα αντιολισθητικά πρέπει να αναφέρουν τις διαστάσεις των ελαστικών για τα οποία είναι κατάλληλα ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς η συμβατότητά τους με το όχημα που τα φέρει.
4. Τα αντιολισθητικά, για να είναι αποτελεσματική η χρήση τους, με ευθύνη των ιδιοκτητών και των οδηγών των αυτοκινήτων, είναι πάντοτε σε άριστη κατάσταση και ορθά συντηρημένα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή τους.

Άρθρο 3 - Κυρώσεις
Οι παραβάτες της παρούσας τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 26 και 27 του άρθρου 81 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999).
Διαβάστε Περισσότερα » "Υποχρεωτικός εφοδιασμός των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες / αντιολισθητικά μέσα από Οκτώβριο έως Απρίλιο"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σχεδόν 2.000 οχήματα έφυγαν από τη Μαριούπολη μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου

Σε περίπου 2.000 ανέρχονται τα οχήματα τα οποία κατόρθωσαν να φύγουν μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου από την Μαριούπολη, που βρίσκεται υπό πολιορκία από ρωσικές δυνάμεις και φιλορώσους αυτονομιστές, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμος.

«Έως τις 14:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) δύο χιλιάδες οχήματα έφυγαν από την πόλη» επεσήμανε το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ενώ σε εξέλιξη είναι ο πόλεμος σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης δεν διευκρίνισε πόσοι άνθρωποι κατάφεραν να εγκαταλείψουν την πόλη-λιμάνι όπου οι συνθήκες είναι καταστροφικές μετά από μέρες βομβαρδισμών και πολιορκίας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Σχεδόν 2.000 οχήματα έφυγαν από τη Μαριούπολη μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου"

Ενοχή της Ρ. Δούρου για 3 από τα 4 αδικήματα πρότεινε η εισαγγελέας για την φονική πλημμύρα στη Μάνδρα

Την ενοχή της πρώην περιφερειάρχη Ρένας Δούρου για τρία από τα τέσσερα πλημμελήματα που αντιμετωπίζει πρότεινε με την αγόρευση της η εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας ενώπιον του οποίου εκδικάζεται η υπόθεση για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017 με 25 νεκρούς.

Συγκεκριμενα, η εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχθεί ενοχή η Ρένα Δούρου για πρόκληση πλημμύρας δια παραλείψεως, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως και σωματική βλάβη από αμέλεια δια παραλείψεως.

Αντίθετα, ζήτησε να αθωωθεί για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.

Η εισαγγελέας συνεχιζει την αγόρευση της για τους υπόλοιπους 20 κατηγορούμενους.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ενοχή της Ρ. Δούρου για 3 από τα 4 αδικήματα πρότεινε η εισαγγελέας για την φονική πλημμύρα στη Μάνδρα"

Ελένη Τοπαλούδη: Νέα διακοπή στη δίκη αφού παραιτήθηκε ο συνήγορος του Αλβανού

Νέα διακοπή για τις 21 Μαρτίου 2022 δόθηκε στη δίκη για το βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, ενώ και η σημερινή συνεδρίαση έγινε μετ´ εμποδίων.

Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου, Αλβανικής καταγωγής, ο οποίος και σήμερα δεν πήγε στο Εφετείο της Αθήνας και εκπροσωπείτο, ζήτησε από το δικαστήριο την αναβολή της υπόθεσης της Ελένης Τοπαλούδη και στη συνέχεια όταν το αίτημα του δεν έγινε δεκτό παραιτήθηκε.

Το δικαστήριο προχώρησε μετά από διακοπή 2,5 ωρών στο διορισμό τριών νέων δικηγόρων.

Και οι τρεις για λόγους ηθικής τάξεως αρνήθηκαν τον διορισμό τους.

«Μου είναι αδύνατο να αναλάβω την υπόθεση»

Η πρώτη δικηγόρος που ορίστηκε δήλωσε στο δικαστήριο ότι συγκεκριμένη υπόθεση αντιβαίνει στις αρχές της. «Είμαι Ροδία η ίδια και το καλοκαίρι επισκέφθηκα το σημείο που έπνιξαν αυτό το κορίτσι. Είμαι η ίδια μητέρα και δεν μπορώ να αναλάβω την υπόθεση. Μου είναι αδύνατον» τόνισε η δικηγόρος και καταχειροκροτήθηκε.

Η δεύτερη δικηγόρος που διορίσθηκε επίσης από το δικαστήριο, είπε «και μόνο που είμαι εδώ, είμαι πολύ ταραγμένη. Δεν ασκήσω τα καθήκοντά μου ούτε και εγώ». 

Ο τρίτος δικηγόρος που ορίστηκε ανέφερε χαρακτηριστικά «ως άνδρας που σέβεται τη γυναίκα δεν μπορώ να αναλάβω αυτή την υπόθεση».

«Είναι ντροπή για το νομικό σύστημα»

Από την πλευρά της, η εισαγγελέας της έδρας στους τρεις δικηγόρους είπε: «Γνωρίζετε πολύ καλά πως λειτουργεί το δικαιικό μας σύστημα. Υπάρχει νομικός πολιτισμός, ευτυχώς, και κάθε κατηγορούμενος δικαιούται υπεράσπισης, ότι και να έχει κάνει. Πάντως και στα ποινικά, αυτούς που υπερασπίζεστε τέτοια ειδεχθή εγκλήματα έχουν διαπράξει. Αυτό είναι ντροπή για το νομικό σύστημα. Αυτό μπορεί να το θέλει η κοινή γνώμη αλλά δεν είναι σωστό. Η σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου και η ΕΣΔΑ που τόσες φορές επικαλείστε προβλέπει το δικαίωμα στην  υπεράσπιση. Αν πάει έτσι τότε κανείς δε θα έρθει».

Νωρίτερα, ο δικηγόρος του Αλβανικής καταγωγής κατηγορούμενου επικαλέστηκε απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων για μη συμμετοχή των μελών της τους σε δίκες μετά την τρίτη διακοπή εφόσον δεν έχει αρχίσει η αποδεικτική διαδικασία.

Η πρόεδρος του απάντησε πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα καθώς το δικαστήριο έχει προχωρήσει από την πρώτη συνεδρίαση στην κλήρωση των ενόρκων και έχει συγκροτηθεί ενώ του υπενθύμισε πως εκείνος κατά την πρώτη συνεδρίαση ζήτησε τη διακοπή της δίκης προκειμένου να μελετήσει τη δικογραφία.

Τότε, στις 14 Φεβρουαρίου το δικαστήριο είχε διακόψει τη δίκη για σχεδόν ένα μήνα με τη νέα δικάσιμο να ορίζεται στις 10 Μαρτίου 2022, όταν και η δίκη διεκόπη εκ νέου καθώς μία ένορκος αλλά και ο δικηγόρος του Αλβανού κατηγορούμενου νόσησαν.

Αντιδράσεις από τον Αλέξη Κούγια

Το αίτημα του συνηγόρου προκάλεσε και την αντίδραση του Αλέξη Κούγια ο οποίος εκπροσωπεί την οικογένεια Τοπαλούδη.

«Ο συνάδελφος ζήτησε μία πρώτη διακοπή για να μελετήσει υπόθεση. Λυπάμαι που το λέω αλλά μας εκθέτετε ως δικηγόρους, προσβάλλετε το δικηγορικό σώμα με αυτή τη στάση σας» τόνισε ο κ. Κούγιας

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αναβολής ως αβάσιμο και στη συνέχεια ο δικηγόρος παραιτήθηκε από την υπεράσπιση του κατηγορούμενου λέγοντας πως δεν έχει προλάβει να ενημερωθεί επί της δικογραφίας καθώς πρόσφατα, λίγα 24ωρα πριν την έναρξη της δευτεροβάθμιας δίκης, ανέλαβε την υπεράσπιση του εντολέα του.

Ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη επισήμανε στο συνήγορο έξω από τη δικαστική αίθουσα την ταλαιπωρία που υφίσταται η οικογένεια του με τη δευτεροβάθμια δίκη να διακόπτεται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση με τον δικηγόρο να απαντά «συμπαρίσταμαι στο πόνο σας αλλά και εγώ πρέπει να κάνω τη δουλειά μου».

Αρνήθηκε ξανά τις κατηγορίες ο Έλληνας

Προηγήθηκε η τοποθέτηση του έτερου κατηγορούμενου με καταγωγή από τη Ρόδο ο οποίος και σήμερα έδωσε το «παρών» στη δίκη αρνήθηκε τις κατηγορίες του ομαδικού βιασμού και της ανθρωποκτονίας που αντιμετωπίζει.

«Δε φταίω. Δε έκανα αυτά για τα οποία κατηγορούμαι και ζητάω συγγνώμη. Αγαπώ και σέβομαι τους ανθρώπους» τόνισε ο κατηγορούμενος, ο οποίος ως επαγγελματική ιδιότητα δήλωσε ζαχαροπλάστης.

Τελικά, το δικαστήριο όρισε δυο νέους δικηγόρους οι οποίο ανέλαβαν την υπεράσπιση του κατηγορούμενου με καταγωγή από την Αλβανία. Οι γονείς της Ελένη Τοπαλούδη οι οποίοι έχουν ταλαιπωρηθεί ζήτησαν να εξεταστούν στις 28 Μαρτίου και το δικαστήριο να ξεκινήσει με την εξέταση άλλων μαρτύρων. 

Το δικαστήριο αποδέχθηκε το αίτημα. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελένη Τοπαλούδη: Νέα διακοπή στη δίκη αφού παραιτήθηκε ο συνήγορος του Αλβανού"

Εισβολή στην Ουκρανία: Πάνω από 40.000 Σύροι θέλουν να πολεμήσουν στο πλευρό της Ρωσίας

Καταλόγους 40.000 μαχητών του συριακού στρατού και των συμμαχικών του πολιτοφυλακών που θα αναπτυχθούν στην Ουκρανία έχει καταρτίσει η Ρωσία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Ήδη, από τις 11 Μαρτίου το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι εθελοντές είναι ευπρόσδεκτοι να πολεμήσουν στο πλευρό των Ρώσων στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, Ρώσοι αξιωματικοί, σε συντονισμό με το συριακό στρατό και συμμαχικές του πολιτοφυλακές, άνοιξαν γραφεία στρατολόγησης στις ζώνες που ελέγχονται από το καθεστώς του Δαμασκού.

«Περισσότεροι από 40.000 Σύροι έχουν εγγραφεί μέχρι τώρα για να πολεμήσουν στο πλευρό της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που έχει την έδρα της στο Ηνωμένο Βασίλειο και διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο πηγών στη Συρία.

Έχουν εκπαιδευτεί από Ρώσους και έχουν πείρα σε μάχες μέσα σε πόλεις

Ρώσοι αξιωματικοί, που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία στο πλαίσιο της επέμβασης της Μόσχας το 2015 για να υποστηρίξει το καθεστώς της Δαμασκού, έχουν εγκρίνει την υποψηφιότητα 22.000 εξ αυτών, σύμφωνα με τον Αμπντέλ Ραχμάν.

Οι μαχητές αυτοί προέρχονται είτε από μονάδες του τακτικού συριακού στρατού είτε από τις τάξεις φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλακών που έχουν εκπαιδευτεί από τους Ρώσους και έχουν πείρα σε μάχες μέσα σε πόλεις, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Σε μια χώρα όπου οι στρατιώτες κερδίζουν από 13 ως 32 ευρώ το μήνα, η Ρωσία τους υπόσχεται ένα μισθό 1.100 δολαρίων (1.000 ευρώ) για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, αναφέρει το Παρατηρητήριο.

Έχουν επίσης δικαίωμα σε 7.700 δολάρια αποζημίωσης σε περίπτωση τραυματισμού, ενώ η οικογένειά τους θα πάρει 16.500 δολάρια, σε περίπτωση θανάτου τους στη μάχη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Άλλοι 18.000 μαχητές θα τεθούν υπό την καθοδήγηση της Βάγκνερ

Άλλοι τουλάχιστον 18.000 μαχητές θα τεθούν υπό την καθοδήγηση της νεφελώδους ομάδας Βάγκνερ, μιας ρωσικής ιδιωτικής εταιρείας παραστρατιωτικών που έχει σχέσεις με το Κρεμλίνο, αναφέρει το Παρατηρητήριο, το οποίο διευκρινίζει ότι δεν έχει διαπιστώσει προς το παρόν αναχώρηση στρατολογημένων Σύρων για την Ουκρανία.

Εκπρόσωπος της συριακής κυβέρνησης διέψευσε την ύπαρξη τέτοιας εκστρατείας στρατολόγησης.

«Μέχρι τώρα, κανένα όνομα δεν έχει εγγραφεί, κανένας στρατιώτης δεν έχει καταχωριστεί και κανένας δεν έχει πάει στη Ρωσία για να πολεμήσει στην Ουκρανία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Όμαρ Ραχμούν της Επιτροπής Εθνικής Συμφιλίωσης.

Σύροι μισθοφόροι έχουν ήδη πολεμήσει στη Λιβύη και στον καυκασιανό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εισβολή στην Ουκρανία: Πάνω από 40.000 Σύροι θέλουν να πολεμήσουν στο πλευρό της Ρωσίας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news