facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Ανατροπές στις ισπανικές εκλογές

Tα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στην Ισπανία ανέτρεψαν τα exit polls ως προς την κατατάξη των κομμάτων. Το Λαϊκό κόμμα (PP) του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι παραμένει στην πρώτη θέση και καταλαμβάνει περίπου 136 έδρες, με ποσοστό 32,8%.

Ωστόσο στη δεύτερη θέση περνούν οι Σοσιαλιστές (PSOE) με 86 έδρες (ποσοστό 22,8%), ενώ οι Unidos Podemos καταλαμβάνουν τελικά την τρίτη θέση και όχι τη δεύτερη, όπως διαφαινόταν με βάση τα exit polls. Συγκεντρώνουν 71 έδρες με ποσοστό περίπου 21%.

Οι Ciudadanos συγκεντρώνουν το 12,9% των ψήφων και αναμένεται στη νέα βουλή να έχουν 32 βουλευτές. H ενσωμάτωση αφορά το 92% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας.

Θέμα αυτοδυναμίας προφανώς δεν τίθεται καθώς ένα κόμμα πρέπει να συγκεντρώσει 176 έδρες στην ισπανική βουλή των συνολικά 350 εδρών. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση συνεργασίας είναι μονόδρομος για να αποφευχθεί μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως η προσέλευση στις κάλπες διαμορφώθηκε σε ιστορικό χαμηλό, καθώς πήγε να ψηφίσει μόλις το 51,2% των ψηφοφόρων.

Σύμφωνα με τα exit polls που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, το Λαϊκό Κόμμα προηγείτο με 28,5%, ακολουθούσε το Podemos με 25,6%, το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 22% και οι Ciudadanos με 11,8%.

Μιλώντας στην πρώτη του ανάλυση μετά την ανακοίνωση των exit polls, o ηγέτης της IU, του έτερου εταίρου της συμμαχίας Unidos Podemos Αλβέρτο Γκαρθόν, κάλεσε σε σύνεση στην ανάλυση των πρώτων ενδείξεων, τονίζοντας όμως πως αυτά υποδεικνύουν πως η χώρα έχει μία χρυσή ευκαιρία ν' αλλάξει σελίδα.

Ο εκπρόσωπος των Ciudadanos, ο ΓΓ τους Χουάν Μανουέλ Βιλιέγας, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως μέσα στη διάρκεια της νύκτας, τα ποσοστά του κόμματος θα βελτιωθούν.

Σημειώνεται ότι στις εκλογές του 2015 το Λαικό κόμμα είχε συγκεντρώσει 123 έδρες, οι σοσιαλιστές 90, οι Podemos 69 και οι Ciudadanos 40.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανατροπές στις ισπανικές εκλογές"

Κυβερνητικό κλιμάκιο τη Δευτέρα στην πληγείσα Αρκαδία

Κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννη Μπαλάφα και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, θα βρίσκεται την Δευτέρα στην Τρίπολη, προκειμένου αρχικά να συναντηθούν στα γραφεία της Περιφέρειας με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και τον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Βαγγέλη Γιαννακούρα, όπου θα ενημερωθούν για το μέγεθος και την έκταση των καταστροφών που σημειώθηκαν από την χθεσινή κακοκαιρία, που έπληξε την Μεγαλόπολη, την Τρίπολη και χωριά του δήμου Βόρειας Κυνουρίας.

Ο υφυπουργός θα προεδρεύσει σύσκεψης για να καθοριστούν οι διαδικασίες παροχής βοήθειας στους πληγέντες και ακολούθως, θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές. Εν τω μεταξύ πριν από λίγο ολοκληρώθηκε στην Περιφέρεια ευρεία σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη με τους δημάρχους Μεγαλόπολης, Βόρειας Κυνουρίας, εκπροσώπους της δημοτικής αρχής Τρίπολης, φορείς και υπηρεσίες της Τρίπολης, της Μεγαλόπολης και της Βόρειας Κυνουρίας, όπου έγινε μία συνολική αποτίμηση των καταστροφών που έχουν προκληθεί από την κακοκαιρία.
Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην ολική καταστροφή που συντελέσθηκε σε αγροτικές καλλιέργειες και υποδομές και υπογράμμισε, πως ήταν ένα πρωτοφανές γεγονός τόσο για τα ιστορικά δεδομένα όσο και για την χρονική περίοδο που συντελέσθηκε. Τόνισε, ότι η Περιφέρεια και οι υπηρεσίες έδωσαν ολονύχτια μάχη με τα φυσικά φαινόμενα, προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες και οι περιουσίες τους από την ισχυρή θεομηνία που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και να καταστραφούν υποδομές.
Εξήρε την προσπάθεια της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και της Αστυνομίας, ώστε να μη θρηνήσουμε θύματα και ζήτησε από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να συνεργαστούν άμεσα, προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι αγρότες οι οποίοι έχασαν ολοκληρωτικά το εισόδημα όχι μόνο της φετινής χρονιάς, αλλά και των επόμενων χρόνων.
Ο περιφερειάρχης ενημέρωσε ότι είχε άμεση επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Μεγαλόπολης, ο δήμος Τρίπολης και τοπικές κοινότητες του δήμου Βόρειας Κυνουρίας που επλήγησαν.
Επιπλέον, δήλωσε πως θα ενημερώσει τους αρμόδιους υπουργούς για την έκταση της καταστροφής και θα ζητήσει από την Κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα, προκειμένου να ανακουφιστούν οι πληγέντες πολίτες και οι αγρότες από την ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστησαν.
Ειδικότερα, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας που περιόδευσε στην περιοχή της Τεγέας, έκανε λόγο για «βιβλική» καταστροφή και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχουν σύνορα στα χωράφια, τα δέντρα έχουν βγει έξω από το έδαφος» και τόνισε πως οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες στις καλλιέργειες.
Επιπλέον ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι συνολικά η πυροσβεστική δέχθηκε περίπου 460 κλήσεις για βοήθεια εκ των οποίων 200 προήρχοντο από τη Μεγαλόπολη και 260 από την Τρίπολη, έγιναν αντλήσεις σε 200 υπόγεια και ισόγεια. Τόνισε ακόμη, πως κόπηκε η γέφυρα της Μπαρμπούτσανας, που οδηγούσε στα χωριά Θωκνία και Κάτω Καρυές ενώ από τη γέφυρα αυτή εξυπηρετείτο και η ΔΕΗ για το ορυχείο της Θωκνίας το οποίο δεν διατρέχει κίνδυνο.
Τέλος, ο κ. Γιαννακούρας ανέφερε ότι αύριο, Δευτέρα, θα συσταθούν επιτροπές και θα ξεκινήσουν την καταγραφή οικοσκευών, επιχειρήσεων που έχουν υποστεί ζημιές και κλιμάκιο τεχνικών θα ξεκινήσει έλεγχο και θα καταγράψει τις ζημιές που έχουν υποστεί γεφύρια, δρόμοι και άλλες δημόσιες υποδομές, στις πληγείσες περιοχές Τρίπολης, Μεγαλόπολης και των ορεινών χωριών της Βόρειας Κυνουρίας.
ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυβερνητικό κλιμάκιο τη Δευτέρα στην πληγείσα Αρκαδία"

Η Σκωτία απειλεί με βέτο για το Brexit για να προστατεύσει τα συμφέροντά της

Το κοινοβούλιο της Σκωτίας θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει τη νομοθεσία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, αν αυτό είναι απαραίτητο για να προστατευθούν τα σκωτσέζικα συμφέροντα, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, ενώ ένας γερμανός βουλευτής και σύμμαχος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε πως μια ανεξάρτητη Σκωτία θα ήταν ευπρόσδεκτη να ενταχθεί στην ΕΕ.

Η Σκωτία, όπου ζουν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι, ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ με 62% έναντι 38% στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, σε αντίθεση με το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου, που ψήφισε με 52% έναντι 48% υπέρ του Brexit.

Βάσει των περίπλοκων διευθετήσεων που έχουν γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να αποκεντρωθούν ορισμένες εξουσίες στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, η νομοθεσία που θα ψηφιστεί στο Λονδίνο ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση για αποχώρηση από την ΕΕ, θα πρέπει να κερδίσει τη συγκατάθεση των τριών αποκεντρωμένων κοινοβουλίων.

Ερωτηθείσα από την τηλεόραση του BBC αν θα εξέταζε το ενδεχόμενο να ζητήσει από το σκωτσέζικο κοινοβούλιο να μπλοκάρει τη νομοθετική συγκατάθεσή του, η Στέρτζον απάντησε: "Φυσικά".

"Αν το σκωτσέζικο κοινοβούλιο κρίνει το θέμα στη βάση του τι είναι καλό για τη Σκωτία, τότε η επιλογή να πούμε ότι δεν θα ψηφίσουμε κάτι που είναι εναντίον του συμφέροντος της Σκωτίας, φυσικά και θα βρίσκεται πάνω στο τραπέζι".

"Μην με παρεξηγήσετε, νοιάζομαι για το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, νοιάζομαι για την Αγγλία, γι' αυτό είμαι τόσο αναστατωμένη με την απόφαση που ελήφθη για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως η δουλειά μου ως πρωθυπουργού, η δουλειά του σκωτσέζικου κοινοβουλίου, είναι να κρίνει αυτά τα πράγματα στη βάση του τι είναι προς το συμφέρον του λαού στη Σκωτία".

Ερωτηθείσα από το BBC αν μπορεί να φανταστεί την οργή των βρετανών ψηφοφόρων που έκαναν την επιλογή να αποχωρήσουν από την ΕΕ, σε περίπτωση που το σκωτσέζικο κοινοβούλιο μπλοκάρει το Brexit, η Στέρτζον δήλωσε: "Μπορώ, αλλά είναι πιθανόν ίδια με την οργή που αισθάνονται αυτή τη στιγμή πολλοί άνθρωποι στη Σκωτία καθώς αντιμετωπίζουμε την προοπτική να βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά τη θέλησή μας".

Στο μεταξύ, στο Βερολίνο, ο Γκίντερ Κίρχμπαουμ, μέλος των συντηρητικών της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου, δήλωσε σήμερα ότι η Σκωτία θα ήταν ευπρόσδεκτη να ενταχθεί στην ΕΕ.

"Η ΕΕ θα συνεχίσει να αποτελείται από 28 κράτη μέλη, καθώς περιμένω ένα νέο δημοψήφισμα στη Σκωτία για την ανεξαρτησία, το οποίο θα είναι τώρα επιτυχές", δήλωσε ο Κίρχμπαουμ.

"Θα πρέπει να ανταποκριθούμε γρήγορα σε μια αίτηση για ένταξη απ' αυτή τη φιλική προς την ΕΕ χώρα", δήλωσε στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Σκωτία απειλεί με βέτο για το Brexit για να προστατεύσει τα συμφέροντά της"

Ολοκληρώθηκε η Πανορθόδοξος. Το Μήνυμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας

«Βασική προτεραιότητα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου υπήρξε η διακήρυξη της ενότητος της Ορθοδόξου Εκκλησίας», τονίζεται μεταξύ άλλων στο Μήνυμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Επιπρόσθετα, στο εν λόγω Μήνυμα, επισημαίνεται ότι «Η Εκκλησία μας ανταποκρινομένη στο χρέος να μαρτυρεί την αλήθεια και την αποστολική της πίστη, αποδίδει μεγάλη σημασία στον διάλογο κυρίως με τους ετεροδόξους Χριστιανούς. Με τον τρόπο αυτό και ο λοιπός χριστιανικός κόσμος γνωρίζει ακριβέστερα τη γνησιότητα της Ορθοδόξου Παραδόσεως, την αξία της πατερικής διδασκαλίας, τη λειτουργική εμπειρία και την πίστη των Ορθοδόξων». Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι «Οι διάλογοι που διεξάγει η Ορθόδοξος Εκκλησία δεν σημαίνουν ποτέ συμβιβασμό σε ζητήματα πίστεως».

Αναλυτικά, το Μήνυμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου:

«Υμνούμε και δοξολογούμε τον Θεό των «οικτιρμών και πάσης παρακλήσεως», διότι μας αξίωσε να συνέλθουμε την εβδομάδα της Πεντηκοστής (18-26 Ιουνίου 2016) στην Κρήτη, όπου ο Απόστολος Παύλος και ο μαθητής του Τίτος κήρυξαν το Ευαγγέλιο στα πρώτα χρόνια της ζωής της Εκκλησίας. Ευχαριστούμε τον εν Τριάδι Θεό, διότι ευδόκησε να περατώσουμε με ομοψυχία τις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας, την οποία συγκάλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, με την ομόφρονη γνώμη των Προκαθημένων των κατά τόπους Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.

Ακολουθώντας πιστά το παράδειγμα των Αποστόλων και των θεοφόρων Πατέρων μελετήσαμε και πάλιν το Ευαγγέλιο της ελευθερίας «η Χριστός ημάς ηλευθέρωσε» (Γαλ. 5:1). Θεμέλιο των θεολογικών μας αναζητήσεων υπήρξε η βεβαιότητα ότι η Εκκλησία δεν ζεί για τον εαυτό της. Μεταδίδει τη μαρτυρία του Ευαγγελίου της χάριτος και της αληθείας και προσφέρει σε όλη την οικουμένη τα δώρα του Θεού: την αγάπη, την ειρήνη, την δικαιοσύνη, την καταλλαγή, την δύναμη του Σταυρού και της Αναστάσεως και την προσδοκία της αιωνιότητος.

1) Βασική προτεραιότητα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου υπήρξε η διακήρυξη της ενότητος της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Στηριγμένη στη θεία Ευχαριστία και την Αποστολική Διαδοχή των Επισκόπων, η υφισταμένη ενότητα είναι ανάγκη να ενισχύεται και να φέρνει νέους καρπούς. Η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία είναι Θεανθρώπινη κοινωνία, πρόγευση και βίωση των Εσχάτων εντός της Θείας Ευχαριστίας. Ως μία διαρκής Πεντηκοστή είναι ασίγαστη προφητική φωνή, παρουσία και μαρτυρία της Βασιλείας του Θεού της αγάπης. Πιστή στην ομόφωνη Αποστολική Παράδοση και μυστηριακή εμπειρία η Ορθόδοξος Εκκλησία αποτελεί την αυθεντική συνέχεια της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, όπως ομολογείται στο Σύμβολο της Πίστεως και επιβεβαιώνεται από τη διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας. Η Εκκλησία μας βιώνει το μυστήριο της θείας Οικονομίας στη μυστηριακή της ζωή με επίκεντρο τη θεία Ευχαριστία.

Η Ορθόδοξος Εκκλησία εκφράζει την ενότητα και καθολικότητά της εν Συνόδω. Η συνοδικότητα διαπνέει την οργάνωση, τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις και καθορίζεται η πορεία της. Οι Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες δεν αποτελούν συνομοσπονδία Εκκλησιών αλλά την Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία. Κάθε τοπική Εκκλησία, προσφέρουσα την θεία Ευχαριστία, είναι η εν τόπω παρουσία και φανέρωση της Μιάς, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας. Ως προς την Ορθόδοξο Διασπορά στις διάφορες χώρες της υφηλίου, απεφασίσθη να συνεχισθεί η λειτουργία Επισκοπικών Συνελεύσεων μέχρι την εφαρμογή της κανονικής ακριβείας. Αυτές απαρτίζονται από τους κανονικούς επισκόπους, που ορίζονται από την κάθε Αυτοκέφαλο Εκκλησία, οι οποίοι εξακολουθούν να υπάγονται σ’ αυτήν. Η συνεπής λειτουργία των Επισκοπικών Συνελεύσεων εγγυάται τον σεβασμό της Ορθοδόξου αρχής της συνοδικότητος.

Κατά τις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου ετονίσθη η σημασία των Συνάξεων των Προκαθημένων που έχουν πραγματοποιηθεί και διατυπώθηκε η πρόταση η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος να καταστεί επαναλαμβανόμενος Θεσμός.

2) Μετέχοντες στη Θεία Ευχαριστία και δεόμενοι υπέρ της οικουμένης οφείλουμε να συνεχίσουμε τη λειτουργία μετά τη Θεία Λειτουργία και να δίδουμε τη μαρτυρία της πίστεως προς τους εγγύς και τους μακράν, συμφώνως προς τη σαφή εντολή του Κυρίου προ της Αναλήψεώς Του: «και έσεσθέ μοι μάρτυρες εν τε Ιερουσαλήμ και εν πάση τη Ιουδαία και Σαμαρεία και έως εσχάτου της γης» (Πραξ. 1:8). Ο επανευαγγελισμός του λαού του Θεού στις σύγχρονες εκκοσμικευμένες κοινωνίες και ο ευαγγελισμός εκείνων που ακόμη δεν έχουν γνωρίσει τον Χριστό αποτελούν αδιάλειπτο χρέος της Εκκλησίας.

3) Η Εκκλησία μας ανταποκρινομένη στο χρέος να μαρτυρεί την αλήθεια και την αποστολική της πίστη, αποδίδει μεγάλη σημασία στον διάλογο κυρίως με τους ετεροδόξους Χριστιανούς. Με τον τρόπο αυτό και ο λοιπός χριστιανικός κόσμος γνωρίζει ακριβέστερα τη γνησιότητα της Ορθοδόξου Παραδόσεως, την αξία της πατερικής διδασκαλίας, τη λειτουργική εμπειρία και την πίστη των Ορθοδόξων. Οι διάλογοι που διεξάγει η Ορθόδοξος Εκκλησία δεν σημαίνουν ποτέ συμβιβασμό σε ζητήματα πίστεως.

4) Οι εκρήξεις φονταμενταλισμού που παρατηρούνται στους κόλπους διαφόρων θρησκειών αποτελούν έκφραση νοσηρής θρησκευτικότητος. Ο νηφάλιος διαθρησκειακός διάλογος συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, της ειρήνης και της καταλλαγής. Το λάδι του θρησκευτικού βιώματος πρέπει να χρησιμοποιείται για να επουλώνει πληγές και όχι για να αναζωπυρώνει τη φωτιά των πολεμικών συρράξεων. Η Ορθόδοξος Εκκλησία καταδικάζει απεριφράστως την επέκταση της πολεμικής βίας, τους διωγμούς, την εκδίωξη και δολοφονία μελών θρησκευτικών κοινοτήτων, τον εξαναγκασμό για την αλλαγή της θρησκευτικής πίστεως, την εμπορία προσφύγων, τις απαγωγές, τα βασανιστήρια, τις ειδεχθείς εκτελέσεις. Καταγγέλλει την καταστροφή ναών, θρησκευτικών συμβόλων και μνημείων πολιτισμού. Όλως ιδιαιτέρως εκφράζει την αγωνία της για την κατάσταση των Χριστιανών και όλων των διωκομένων μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή και αλλαχού. Απευθύνει έκκληση προς την παγκόσμια κοινότητα για την προστασία των γηγενών Ορθοδόξων και των άλλων Χριστιανών, καθώς και όλων των πληθυσμών της περιοχής, που έχουν απαράβατο δικαίωμα να παραμείνουν στην πατρίδα τους ως ισότιμοι πολίτες. Η Σύνοδός μας καλεί όλους τους εμπλεκομένους να καταβάλουν χωρίς καθυστέρηση συστηματικές προσπάθειες για την κατάπαυση των πολεμικών συρράξεων στη Μέση Ανατολή και όπου εξακολουθούν οι πολεμικές συγκρούσεις, και τον επαναπατρισμό των εκδιωχθέντων.

Όλως ιδιαιτέρως απευθύνουμε έκκληση στους ισχυρούς της γης για την επικράτηση της ειρήνης και της δικαιοσύνης στις χώρες προελεύσεως των προσφύγων. Προτρέπουμε τις πολιτικές αρχές, τους πολίτες και τους Ορθοδόξους Χριστιανούς στις χώρες που καταφεύγουν οι εξουθενωμένοι πρόσφυγες, να συνεχίσουν να προσφέρουν από το περίσσευμα και από το υστέρημα των δυνατοτήτων τους.

5) Η σύγχρονη εκκοσμίκευση επιδιώκει την αυτονόμηση του ανθρώπου από τον Χριστό και την πνευματική επιρροή της Εκκλησίας, την οποία ταυτίζει αυθαιρέτως με τον συντηρητισμό. Ο Δυτικός όμως πολιτισμός φέρει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της διαχρονικής συμβολής του Χριστιανισμού. Επιπλέον, η Εκκλησία αναδεικνύει τη σωτηριώδη σημασία του Θεανθρώπου και του Σώματός Του, ως τόπο και τρόπο της ζωής εν ελευθερία.

6) Στη σύγχρονη προσέγγιση του γάμου, η Ορθόδοξος Εκκλησία θεωρεί την ακατάλυτη αγαπητική σχέση ανδρός και γυναικός «μυστήριον μέγα … εις Χριστόν και εις την εκκλησίαν». Ομοίως αποκαλεί «εκκλησίαν μικράν» την οικογένεια, η οποία προκύπτει από τον γάμο και αποτελεί τη μόνη εγγύηση για την ανατροφή των παιδιών.

Η Εκκλησία διαρκώς τονίζει την αξία της εγκρατείας. Η χριστιανική άσκηση διαφέρει ριζικά από οιονδήποτε δυαρχικό ασκητισμό, ο οποίος αποκόπτει τον άνθρωπο από τη ζωή και τον συνάνθρωπο. Αντιθέτως, τον συνδέει με τη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας. Η εγκράτεια δεν αφορά μόνο στον μοναχικό βίο. Το ασκητικό ήθος είναι χαρακτηριστικό της χριστιανικής ζωής σε όλες τις εκφάνσεις της.

Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος εκτός των συγκεκριμένων θεμάτων για τα οποία αποφάσισε, επισημαίνει επιγραμματικά και τα εξής οντολογικά και καίρια σύγχρονα ζητήματα:

7) Ως προς το θέμα των σχέσεων της χριστιανικής πίστεως και των θετικών επιστημών, η Ορθόδοξος Εκκλησία αποφεύγει την κηδεμονία της επιστημονικής αναζητήσεως και δεν λαμβάνει θέση πάνω σε κάθε επιστημονικό ερώτημα. Ευχαριστεί τον Θεό που δωρίζει στους επιστήμονες το χάρισμα να αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές της θείας Δημιουργίας. Η σύγχρονη ανάπτυξη των θετικών επιστημών και της τεχνολογίας επιφέρει ριζικές αλλαγές στη ζωή μας. Προσφέρει σημαντικές ευεργεσίες όπως είναι η διευκόλυνση του καθημερινού βίου, η αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, η ευχερέστερη επικοινωνία των ανθρώπων, η έρευνα του διαστήματος κ.λπ. Παρ΄όλα αυτά, έχει και ποικίλες αρνητικές επιπτώσεις, όπως είναι η χειραγώγηση της ελευθερίας, η σταδιακή απώλεια πολυτίμων παραδόσεων, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, η αμφισβήτηση των ηθικών αξιών. Η επιστημονική γνώση, όσο κι αν εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, δεν κινητοποιεί την βούληση του ανθρώπου, ούτε δίνει απάντηση στα σοβαρά ηθικά και υπαρξιακά προβλήματα, στην αναζήτηση για το νόημα της ζωής και του κόσμου. Αυτά απαιτούν πνευματική προσέγγιση, την οποία η Ορθόδοξος Εκκλησία επιχειρεί με την Βιοηθική που βασίζεται στην χριστιανική ηθική και στην πατερική διδασκαλία. Ταυτόχρονα με τον σεβασμό της ελευθερίας της επιστημονικής έρευνας η Ορθόδοξος Εκκλησία επισημαίνει τους κινδύνους, οι οποίοι υποκρύπτονται σε ορισμένα επιστημονικά επιτεύγματα και τονίζει την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και τον θείο του προορισμό.

8) Η σημερινή οικολογική κρίση είναι προφανές ότι οφείλεται σε πνευματικά και ηθικά αίτια. Οι ρίζες της συνδέονται με την πλεονεξία, την απληστία και τον εγωισμό, που οδηγούν στην αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων, την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με ζημιογόνους ρύπους και την κλιματική αλλαγή. Η χριστιανική αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί μετάνοια για τις καταχρήσεις, εγκράτεια και ασκητικό ήθος, που αποτελούν αντίδοτο στην υπερκατανάλωση, συγχρόνως δε, καλλιέργεια στον άνθρωπο της συνειδήσεως ότι είναι «οικονόμος», και όχι κάτοχος της δημιουργίας. Δεν παύει να τονίζει ότι και οι μελλοντικές γενεές έχουν δικαίωμα πάνω στα φυσικά αγαθά, που μας εμπιστεύθηκε ο Δημιουργός. Για αυτό το λόγο και η Ορθόδοξος Εκκλησία συμμετέχει ενεργώς στις διάφορες διεθνείς οικολογικές προσπάθειες. Όρισε δε την 1η Σεπτεμβρίου ως ημέρα προσευχής για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

9) Απέναντι στην ισοπεδωτική και απρόσωπη ομογενοποίηση, η οποία προωθείται με ποικίλους τρόπους, η Ορθοδοξία διακηρύττει τον σεβασμό στην ιδιοπροσωπία ανθρώπων και λαών. Αντιτίθεται στην αυτονόμηση της οικονομίας από τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου και στην μετατροπή της σε αυτοσκοπό. Η πρόοδος του ανθρωπίνου γένους δεν συνδέεται μόνο με την ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου ή με την πρόοδο της οικονομίας εις βάρος των πνευματικών αξιών.

10) Η Ορθόδοξος Εκκλησία δεν αναμειγνύεται στην πολιτική. Ο λόγος της παραμένει διακριτός αλλά και προφητικός, ως οφειλετική παρέμβαση υπέρ του ανθρώπου. Τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται σήμερα στο κέντρο της πολιτικής ως απάντηση στις σύγχρονες κοινωνικές και πολιτικές κρίσεις και ανατροπές, αποβλέποντας στην προστασία του πολίτη από την αυθαιρεσία του κράτους. Η Εκκλησία μας προσθέτει επίσης τις υποχρεώσεις και ευθύνες των πολιτών και την ανάγκη συνεχούς αυτοκριτικής πολιτικών και πολιτών προς ουσιαστική βελτίωση της κοινωνίας. Και κυρίως τονίζει, ότι το ορθόδοξο δέον περί ανθρώπου υπερβαίνει τον ορίζοντα των καθιερωμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ότι «μείζων πάντων» είναι η αγάπη, όπως την αποκάλυψε ο Χριστός και την βίωσαν όσοι πιστά Τον ακολούθησαν. Επιμένει ακόμη ότι θεμελιώδες δικαίωμα είναι και η προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας, δηλαδή της ελευθερίας της συνειδήσεως, της πίστεως, της λατρείας και όλων των ατομικών και συλλογικών εκφράσεων αυτής, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος κάθε πιστού και κάθε θρησκευτικής κοινότητας να τελούν ελεύθερα από κάθε κρατική παρέμβαση τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, ως και το δικαίωμα της δημόσιας διδασκαλίας της θρησκείας.

11) Η Ορθόδοξος Εκκλησία απευθύνεται στους νέους, οι οποίοι αναζητούν πληρότητα ζωής γεμάτη ελευθερία, δικαιοσύνη, δημιουργία αλλά και αγάπη. Τους καλεί να συνδεθούν συνειδητά με την Εκκλησία Εκείνου που είναι η Αλήθεια και η Ζωή. Να προσέλθουν προσφέροντας στο εκκλησιαστικό σώμα τη ζωτικότητα, τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τις προσδοκίες τους. Οι νέοι δεν αποτελούν απλώς το μέλλον της Εκκλησίας αλλά το δυναμικό και δημιουργικό παρόν επί τοπικού και οικουμενικού επιπέδου.

12) Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος άνοιξε τον ορίζοντά μας στη σύγχρονη πολύμορφη οικουμένη. Τόνισε την ευθύνη μας μέσα στον χώρο και τον χρόνο, πάντοτε με προοπτική την αιωνιότητα. Η Ορθόδοξος Εκκλησία, διατηρώντας αλώβητο τον Μυστηριακό και Σωτηριολογικό της χαρακτήρα, είναι ευαίσθητη στον πόνο, στις αγωνίες και στην κραυγή για δικαιοσύνη και ειρήνη των λαών. Ευαγγελίζεται «ημέραν εξ ημέρας το σωτήριον αυτού· αναγγέλουσα εν τοις έθνεσι την δόξαν αυτού, εν πάσι τοις λαοίς τα θαυμάσια αυτού» (Ψαλμ. 95).


Ας δεηθούμε «ο Θεός πάσης χάριτος, ο καλέσας υμάς εις την αιώνιον αυτού δόξαν εν Χριστώ ᾿Ιησού ολίγον παθόντας, αυτός καταρτίσει υμάς, στηρίξει, σθενώσει, θεμελιώσει· αυτώ η δόξα και το κράτος εις τους αιώνας των αιώνων· αμήν» (Α΄ Πετρ. 5:10,11).

† ο Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος, Πρόεδρος

† ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος

† ο Ιεροσολύμων Θεόφιλος

† ο Σερβίας Ειρηναίος

† ο Ρουμανίας Δανιήλ

† ο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσόστομος

† ο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος

† ο Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Σάββας

† ο Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος

† ο Πρέσοβ και πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας Ραστισλάβ

Αντιπροσωπεία Οικουμενικού Πατριαρχείου

† ο Καρελίας και πάσης Φιλλανδίας Λέων

† ο Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας Στέφανος

† ο Γέρων Περγάμου Ιωάννης

† ο Γέρων Αμερικής Δημήτριος

† ο Γερμανίας Αυγουστίνος

† ο Κρήτης Ειρηναίος

† ο Ντένβερ Ησαίας

† ο Ατλάντας Αλέξιος

† ο Πριγκηποννήσων Ιάκωβος

† ο Προικοννήσου Ιωσήφ

† ο Φιλαδελφείας Μελίτων

† ο Γαλλίας Εμμανουήλ

† ο Δαρδανελλίων Νικήτας

† ο Ντητρόιτ Νικόλαος

† ο Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος

† ο Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος

† ο Κορέας Αμβρόσιος

† ο Σηλυβρίας Μάξιμος

† ο Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος

† ο Διοκλείας Κάλλιστος

† ο Ιεραπόλεως Αντώνιος, επί κεφαλής των Ουκρανών Ορθοδόξων εν ΗΠΑ

† ο Τελμησσού Ιώβ

† ο Χαριουπόλεως Ιωάννης, επί κεφαλής της Πατριαρχικής Εξαρχίας των εν τη Δυτική Ευρώπη Ορθοδόξων Παροικιών Ρωσσικής Παραδόσεως

† ο Νύσσης Γρηγόριος, επί κεφαλής των Καρπαθορρώσσων Ορθοδόξων εν ΗΠΑ

Αντιπροσωπεία Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

† ο Γέρων Λεοντοπόλεως Γαβριήλ

† ο Ναϊρόμπι Μακάριος

† ο Καμπάλας Ιωνάς

† ο Ζιμπάμπουε και Αγκόλας Σεραφείμ

† ο Νιγηρίας Αλέξανδρος

† ο Τριπόλεως Θεοφύλακτος

† ο Καλής Ελπίδος Σέργιος

† ο Κυρήνης Αθανάσιος

† ο Καρθαγένης Αλέξιος

† ο Μουάνζας Ιερώνυμος

† ο Γουινέας Γεώργιος

† ο Ερμουπόλεως Νικόλαος

† ο Ειρηνουπόλεως Δημήτριος

† ο Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας Δαμασκηνός

† ο Άκκρας Νάρκισσος

† ο Πτολεμαίδος Εμμανουήλ

† ο Καμερούν Γρηγόριος

† ο Μέμφιδος Νικόδημος

† ο Κατάγκας Μελέτιος

† ο Μπραζαβίλ και Γκαμπόν Παντελεήμων

† ο Μπουρούντι και Ρουάντας Ιννοκέντιος

† ο Μοζαμβίκης Χρυσόστομος

† ο Νιέρι και Όρους Κένυας Νεόφυτος

Αντιπροσωπεία Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

† ο Φιλαδελφείας Βενέδικτος

† ο Κωνσταντίνης Αρίσταρχος

† ο Ιορδάνου Θεοφύλακτος

† ο Ανθηδώνος Νεκτάριος

† ο Πέλλης Φιλούμενος

Αντιπροσωπεία Εκκλησίας Σερβίας

† ο Αχρίδος και Σκοπίων Ιωάννης

† ο Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιος

† ο Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας Πορφύριος

† ο Σιρμίου Βασίλειος

† ο Βουδιμίου Λουκιανóς

† ο Νέας Γκρατσάνιτσας Λογγίνος

† ο Μπάτσκας Ειρηναίος

† ο Σβορνικίου και Τούζλας Χρυσόστομος

† ο Ζίτσης Ιουστίνος

† ο Βρανίων Παχώμιος

† ο Σουμαδίας Ιωάννης

† ο Μπρανιτσέβου Ιγνάτιος

† ο Δαλματίας Φώτιος

† ο Μπίχατς και Πέτροβατς Αθανάσιος

† ο Νίκσιτς και Βουδίμλιε Ιωαννίκιος

† ο Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης Γρηγόριος

† ο Βαλιέβου Μιλούτιν

† ο εν Δυτική Αμερική Μάξιμος

† ο εν Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία Ειρηναίος

† ο Κρούσεβατς Δαυίδ

† ο Σλαυονίας Ιωάννης

† ο εν Αυστρία και Ελβετία Ανδρέας

† ο Φραγκφούρτης και εν Γερμανία Σέργιος

† ο Τιμοκίου Ιλαρίων

Αντιπροσωπεία Εκκλησίας Ρουμανίας

† ο Ιασίου και Μολδαβίας και Μπουκοβίνης Θεοφάνης

† ο Σιμπίου και Τρανσυλβανίας Λαυρέντιος

† ο Βαντ, Φελεάκ και Κλούζ και Κλούζ, Άλμπας, Κρισάνας και Μαραμούρες Ανδρέας

† ο Κραιόβας και Ολτενίας Ειρηναίος

† ο Τιμισοάρας και Βανάτου Ιωάννης

† ο εν Δυτική και Νοτίω Ευρώπη Ιωσήφ

† ο εν Γερμανία και Κεντρική Ευρώπη Σεραφείμ

† ο Τιργοβιστίου Νήφων

† ο Άλμπα Ιούλια Ειρηναίος

† ο Ρώμαν και Μπακάου Ιωακείμ

† ο Κάτω Δουνάβεως Κασσιανός

† ο Αράντ Τιμόθεος

† ο εν Αμερική Νικόλαος

† ο Οράντεα Σωφρόνιος

† ο Στρεχαίας και Σεβερίνου Νικόδημος

† ο Τουλσέας Βησσαρίων

† ο Σαλάζης Πετρώνιος

† ο εν Ουγγαρία Σιλουανός

† ο εν Ιταλία Σιλουανός

† ο εν Ισπανία και Πορτογαλία Τιμόθεος

† ο εν Βορείω Ευρώπη Μακάριος

† ο Πλοεστίου Βαρλαάμ, Βοηθός παρά τω Πατριάρχη

† ο Λοβιστέου Αιμιλιανός, Βοηθός παρά τω Αρχιεπισκόπω Ριμνικίου

† ο Βικίνης Ιωάννης Κασσιανός, Βοηθός παρά τω Αρχιεπισκόπω εν Αμερική

Αντιπροσωπεία Εκκλησίας Κύπρου

† ο Πάφου Γεώργιος

† ο Κιτίου Χρυσόστομος

† ο Κυρηνείας Χρυσόστομος

† ο Λεμεσού Αθανάσιος

† ο Μόρφου Νεόφυτος

† ο Κωνσταντίας - Αμμοχώστου Βασίλειος

† ο Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος

† ο Ταμασού και Ορεινής Ησαίας

† ο Τριμυθούντος και Λευκάρων Βαρνάβας

† ο Καρπασίας Χριστοφόρος

† ο Αρσινόης Νεκτάριος

† ο Αμαθούντος Νικόλαος

† ο Λήδρας Επιφάνιος

† ο Χύτρων Λεόντιος

† ο Νεαπόλεως Πορφύριος

† ο Μεσαορίας Γρηγόριος

Αντιπροσωπεία Εκκλησίας Ελλάδος

† ο Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιος

† ο Περιστερίου Χρυσόστομος

† ο Ηλείας Γερμανός

† ο Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος

† ο Άρτης Ιγνάτιος

† ο Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός

† ο Νικαίας Αλέξιος

† ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος

† ο Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος

† ο Καστορίας Σεραφείμ

† ο Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος

† ο Κασσανδρείας Νικόδημος

† ο Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ

† ο Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος

† ο Σιδηροκάστρου Μακάριος

† ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος

† ο Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας

† ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος

† ο Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας

† ο Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννης

† ο Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ

† ο Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος

† ο Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Θεόκλητος

Αντιπροσωπεία Εκκλησίας Πολωνίας

† ο Λούτζ και Πόζναν Σίμων

† ο Λούμπλιν και Χελμ Άβελ

† ο Μπιαλύστοκ και Γκντάνσκ Ιάκωβος

† ο Σιεμιατίτσε Γεώργιος

† ο Γκορλίτσε Παίσιος

Αντιπροσωπεία Εκκλησίας Αλβανίας

† ο Κορυτσάς Ιωάννης

† ο Αργυροκάστρου Δημήτριος

† ο Απολλωνίας και Φίερ Νικόλαος

† ο Ελμπασάν Αντώνιος

† ο Αμαντίας Ναθαναήλ

† ο Βύλιδος Άστιος

Αντιπροσωπεία Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας

† ο Πράγας Μιχαήλ

† ο Σούμπερκ Ησαίας

† ο Ελβετίας Ιερεμίας, επί κεφαλής της Πανορθοδόξου Γραμματείας της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Ολοκληρώθηκε η Πανορθόδοξος. Το Μήνυμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας"

Παρασκευόπουλος: Γιατί καθυστερεί η δίκη της Χρυσής Αυγής

Τι αναφέρουν δηλώσεις υπουργού Δικαιοσύνης και για τις καταλήψεις ξενοδοχείων στην Αθήνα από αλληλέγγυους για τη στέγαση προσφύγων.

Στην έλλειψη μεγάλων χώρων, στον μεγάλο αριθμό μαρτύρων, στα μεγέθη της δίκης αλλά και στην αποχή των δικηγόρων απέδωσε την καθυστέρηση της δίκης της Χρυσής Αυγής ο Νίκος Παρασκευόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την επίσκεψη του στο χώρο της Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ Προμηθέας στις φυλακές Διαβατών.

«Να σας διευκρινίσω κατ΄αρχήν ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση και γενικά η εκτελεστική εξουσία δεν έχει καμιά αρμοδιότητα να καθορίζει τον τόπο και τον χρόνο της διεξαγωγής της δίκης. Αυτό είναι δουλειά της δικαιοσύνης» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ερωτηθείς γιατί δεν παρεμβαίνει η Δικαιοσύνη στις καταλήψεις ξενοδοχείων στην Αθήνα από αλληλέγγυους προκειμένου να στεγαστούν πρόσφυγες, ο ίδιος έδωσε την εξής απάντηση:

«Η δικαιοσύνη δεν παρεμβαίνει γιατί είναι αναρμόδια. Οι αρμόδιοι να παρέμβουν, αν γίνεται μία παράνομη πράξη είναι οι διωκτικές αρχές, η αστυνομία. Η δικαιοσύνη δεν έχει αστυνόμους για να κάνουν παρεμβάσεις. Και επίσης ακόμη και η εισαγγελία, όταν υπάρχει μια παράνομη πράξη που πρέπει να παρέμβει ενεργεί χωρίς υποδείξεις και εντολές από την κυβέρνηση, η οποία δεν δικαιούται να παρεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης όπως βεβαίως δεν έχει αρμοδιότητα να παρεμβαίνει στο έργο της αστυνομίας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρασκευόπουλος: Γιατί καθυστερεί η δίκη της Χρυσής Αυγής"

Η κυβέρνηση Ρέντσι προτίθεται να δώσει ιταλική υπηκοότητα στους βρετανούς φοιτητές που σπουδάζουν στην Ιταλία

H κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι προτίθεται να δώσει την ιταλική υπηκοότητα στους Βρετανούς φοιτητές που σπουδάζουν στην Ιταλία κι επιθυμούν να την ζητήσουν, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σήμερα ο Τύπος.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα»,το μέτρο πρόκειται, πιθανότατα, να συμπεριληφθεί στον νέο νόμο που αφορά τη χορήγηση υπηκοότητας, τον οποίο εξετάζει, στην φάση αυτή, η ιταλική γερουσία. Η εφημερίδα προσθέτει ότι με την πρωτοβουλία αυτή, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός θέλει να δείξει, εμπράκτως, ότι το ευρωπαϊκό πνεύμα και ιδεώδες συνεχίζει να υφίσταται, παρά τα όποια προβλήματα. Ο Ρέντσι φέρεται να παρουσίασε το συγκεκριμένο σχέδιό χθες βράδυ, στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο δείπνησε στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Πρακτικά, όσοι Βρετανοί νέοι σπουδάζουν στην Ιταλία και το επιθυμούν, θα μπορούν πρώτα να εγγραφούν στα μητρώα του δήμου της πόλης στην οποία βρίσκονται, και στη συνέχεια, αν όντως ο σχετικός νόμος εγκριθεί, να υποβάλουν αίτηση για την χορήγηση της ιταλικής υπηκοότητας. «Πρέπει να δώσουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση στους Βρετανούς νέους της γενιάς του Εrasmus», σχολίασε σχετικά ο Σάντρο Γκότζι, υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης Ρέντσι, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Η κυβέρνηση Ρέντσι προτίθεται να δώσει ιταλική υπηκοότητα στους βρετανούς φοιτητές που σπουδάζουν στην Ιταλία"

Δημοσκόπηση: Το 58% των πολιτών υπέρ της απλής αναλογικής

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Public Issue που διενεργήθηκε για την εφημερίδα «Αυγή», το 58% των πολιτών είναι υπέρ της απλής αναλογικής, ενώ το 71% τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας.

Ειδικότερα, το 58% είναι μάλλον υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, έναντι του 32% που τάσσεται μάλλον κατά.

Παράλληλα, το 71% εκτιμά ότι πρέπει να υπάρχει κυβέρνηση συνεργασίας, έναντι 25% που θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση από ένα μόνο κόμμα.



Ακόμη, σύμφωνα με στοιχεία της δημοσκόπησης η πλειοψηφία σε ποσοστό 73% τάσσεται υπέρ της άμεσης εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, ενώ το 62% είναι υπέρ της καθιέρωσης δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία των πολιτών.

Τέλος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στην «Αυγή», οι πολίτες τάσσονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων, όπως η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων (59%), η κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων (63%) και ο χωρισμός της εκκλησίας από το κράτος (53%).

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση: Το 58% των πολιτών υπέρ της απλής αναλογικής"

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Τρίπολη -Μετά την έντονη κακοκαιρία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε μετά την Μεγαλόπολη και ο δήμος Τρίπολης μετά τις τεράστιες καταστροφές που προκλήθηκαν από τη χθεσινή κακοκαιρία.

Ειδικότερα, επλήγησαν εκτός από την πόλη της Τρίπολης, χωριά των δημοτικών ενοτήτων Τεγέας και Κορυθίου.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μανθυρέας, Ηλίας Μαχαίρας, κάνει λόγο για πρωτοφανή κακοκαιρία και για εκτεταμένες ζημιές σε οδικές αρτηρίες και καλλιέργειες, ενώ πλημμύρισαν και σπίτια στο χωριό από το νερό που κατέβασε το βουνό του Προφήτη Ηλία.

Στον κάμπο της Τεγέας έχουν πληγεί και καλλιέργειες κηπευτικών, πατάτες και οπωροφόρα δέντρα και το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι η περιοχή πλήττεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μαγούλας Χρήστος Μπάκος, χαρακτηρίζει την καταστροφή ολική και όπως είπε, σε λίγο χρονικό διάστημα έπεσε πολύ νερό. Στην περιοχή της Μαγούλας χρειάστηκε να παρασχεθεί βοήθεια σε δύο ηλικιωμένα άτομα, ενώ το υπερβολικό νερό παρέσυρε οχήματα και έπληξε και τις καλλιέργειες.

«Είναι ευτύχημα που είχα καθαρίσει το ποτάμι» σημείωσε ο κ. Μπάκος για να συμπληρώσει πως, «αν δεν το είχα κάνει τα προβλήματα θα ήταν πολύ περισσότερα».

Να αναφέρουμε πως λόγω της υπερβολικής ποσότητας νερού και για προληπτικούς λόγους διεκόπη η κυκλοφορία Τρίπολη-Άστρος στο ύψος του γεφυριού της Μαγούλας, για να προστατευτούν οι οδηγοί και περιγράφοντας με δύο λέξεις την όλη κατάσταση έκανε λόγο για «βιβλική» καταστροφή.

Ακόμη, έκλεισε για σήμερα το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Τρίπολης γιατί έχουν σωρευτεί λάσπες και συνεργεία επιχειρούν να καθαρίσουν τους αθλητικούς χώρους.

Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης υπογράμμισε ότι, «περάσαμε ένα πολύ δύσκολο Σαββατόβραδο. Σε λιγότερο από 5 ώρες το νερό είχε φτάσει τα 191 χιλιοστά» και εξέφρασε φόβους για πιθανή κατάρρευση του ορυχείου της Μπαρμπουτσάνας στην Θωκνία.

Επιπλέον τόνισε ότι, αυτή τη στιγμή εξομαλύνεται η κατάσταση. Έξω βρίσκονται και επιχειρούν συνεργεία που αντιμετωπίζουν και τα τελευταία προβλήματα.

Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Τρίπολης Σωτήρης Παπαδημητρίου, ανέφερε ότι, ο δήμος Τρίπολης έζησε εφιαλτική νύχτα. Σήμερα είπε, ζούμε μια τραγική πραγματικότητα.

Σημείωσε ότι, γίνονται και σήμερα αντλήσεις υδάτων που δεν πρόλαβε να κάνει χθες η Πυροσβεστική, ενώ μίλησε για πολύ μεγάλες ζημιές από την υπερχείλιση του Γαρεάτη ποταμού σε καλλιέργειες και υποδομές.

Οι συσκέψεις είναι συνεχείς για την σταδιακή αποκατάσταση των προβλημάτων και στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης, ο μηχανισμός του δήμου είναι σε εγρήγορση κι έχουν συσταθεί επιτροπές για τη διενέργεια ελέγχου.

Αύριο Δευτέρα θα βρίσκεται στην Τρίπολη ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κατόπιν επικοινωνίας με το δήμαρχο Δημήτρη Παυλή.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Βαγγέλης Γιαννακούρας, επεσήμανε με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ήταν μεγάλη ποσότητα του νερού. Έχουμε τεράστιες καταστροφές κι έχουν σημειωθεί μικροπροβλήματα στο οδικό δίκτυο. Είμαστε τυχεροί που δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές, με αυτό που συνέβη χθες στη Μεγαλόπολη και την περιοχή της Τρίπολης».

Ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι ο ΕΛΓΑ επιθεωρεί τις περιοχές που επλήγησαν και σημείωσε ότι ο Γαρεάτης ποταμός υπερχείλισε και ξέβρασε στο Στενό μπάζα και σκουπίδια κι έκανε λόγο για απαίδευτους Έλληνες.

Από την πρώτη στιγμή μαζί με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη παρακολουθούμε από κοντά είπε το πρόβλημα και πρόσθεσε ότι σήμερα όλα τα συνεργεία της ΠΕ Αρκαδίας και της Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται έξω για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο οδικό δίκτυο (Καρύταινα, Δολιανά, Καστρί, γέφυρα Μαγούλας και βρίσκονται σε επιφυλακή).

Οι πληγέντες αποκαθιστούν τις ζημιές στα σπίτια, ενώ το οδικό δίκτυο είναι καθαρό και δεν υπάρχει πρόβλημα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Τρίπολη -Μετά την έντονη κακοκαιρία"

Εντατικά μαθήματα σε 50 «Ράμπο» με... δάσκαλο τον Μπόργιανς

Ταξίδι στη Γερμανία, και συγκεκριμένα στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Βεστφαλίας για να πάρουν μαθήματα πάταξης της φοροδιαφυγής αλά... γερμανικά, ετοιμάζουν οι πρώτοι 25 «επίλεκτοι» κομάντο στις αρχές Ιουλίου.

Το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου της Ρηνανίας-Βεστφαλίας τον Ιανουάριο παίρνει σάρκα και οστά, με τον Νόρμπερτ Μπόργιανς να «φιλοξενεί» τους πρώτους ελεγκτές για να τους μεταδώσει τα γερμανικά φώτα στον αγώνα κατά των φοροφυγάδων.
Υπάλληλοι από το υπουργείο Οικονομικών, τα τελωνεία, το ΣΔΟΕ, τη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης Βρώμικου Χρήματος, ακόμη και από την Οικονομική Αστυνομία αλλά και φοροελεγκτές θα βρεθούν στις υπηρεσίες του γερμανικού κρατιδίου, για να δουν πώς οι συνάδελφοί τους πατάσσουν το φορο-έγκλημα.
Διασταύρωση στοιχείων, οριζόντιοι έλεγχοι, «σπάσιμο» και ανάγνωση λιστών φοροδιαφυγής είναι μερικές από τις πρακτικές, στις οποίες θα εκπαιδευτούν οι 25 πρώτοι, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται να πάρουν σειρά και άλλοι 25 συνάδελφοί τους.
Αναλυτικότερα, οι Ελληνες θα δουν από πρώτο χέρι πώς δρουν οι συνάδελφοί τους σε επιτόπιους ελέγχους, πώς πραγματοποιούν τις ακροάσεις των ελεγχόμενων, πώς μελετούν τη δράση των offshore εταιρειών αλλά και τους τρόπους αποκάλυψής τους, τον τρόπο αποκάλυψης του μαύρου χρήματος αλλά και τις δημεύσεις περιουσιακών στοιχείων. Μεγάλο κομμάτι της «εκπαίδευσης» θα γίνει και πάνω στον ΦΠΑ, και συγκεκριμένα για τις μεθόδους απόκρυψής του, ενώ οι... μαθητές θα δουν πώς κυνηγούν ποινικά οι Γερμανοί τους φοροφυγάδες, σε συνεργασία πάντα με τις εισαγγελικές Αρχές.
Η εκπαίδευση θα διαρκέσει από μία έως δύο εβδομάδες, με εφαρμογές πάνω στις λίστες της φοροδιαφυγής και στον τρόπο αποκάλυψης των οικονομικών εγκληματιών.
Εξάλλου, οι Γερμανοί ήταν εκείνοι οι οποίοι μας έδωσαν τη λίστα Μπόργιανς με τους 10.588 Ελληνες καταθέτες του εξωτερικού, και συγκεκριμένα της ελβετικής UBS, με καταθέσεις από το 2006 έως το 2008. Τα χρήματα που αποκαλύφθηκαν σε αυτή φθάνουν το αστρονομικό ποσό των 6,5 δισ. ευρώ, με τους τρεις πρώτους καταθέτες να διαθέτουν ο ένας 56 εκατ. ευρώ, ο δεύτερος 52 εκατ. και ο τρίτος 50 εκατ. ευρώ! Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι όσοι συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα δεν πέφτουν κάτω από τα 43 εκατ. έκαστος! Οι Γερμανοί πλήρωσαν αδρά για πάρουν στην κατοχή τους τη λίστα, αποκόμισαν όμως και μεγάλα έσοδα.
Eσοδα 5 δισ. 
Σύμφωνα με τον Ν. Μπόργιανς, η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία είναι ένα από τα κρατίδια που έχουν εξελίξει την τεχνογνωσία αναφορικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής. Οι φορολογικές έρευνες έχουν εξασφαλίσει πάνω από 2 δισ. ευρώ επιπρόσθετα φορολογικά έσοδα, μέσω της αγοράς φορολογικών CD και της εθελοντικής αποκάλυψης κεφαλαίων, ενώ σε ολόκληρη τη Γερμανία τα έσοδα αγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, από το 2010, 120.000 παραβάτες στη Γερμανία έχουν προβεί σε εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων τους στην Ελβετία, νομοθέτημα που έχει έτοιμο το υπουργείο Οικονομικών αλλά «κολλάει» στις αντιρρήσεις της τρόικας, η οποία θέλει τους φοροφυγάδες να πληρώνουν ολόκληρο το ποσό του φόρου που τους αναλογεί για τα «κρυμμένα» εισοδήματα και την κυβέρνηση να επιθυμεί να κάνει ελαφρώς ελαστικότερο το πλαίσιο, προκειμένου να δώσει κίνητρα στους φοροφυγάδες να αυτο-καταγγελθούν. Η λίστα που πήρε η Ελλάδα στα χέρια της μέσω του φιλέλληνα Νόρμπερτ Μπόργιανς αποτέλεσε τη βάση για τη συνέχιση των ελέγχων πριν από το 2006 αλλά και μετά, με τους οικονομικούς εισαγγελείς να ανοίγουν τη βεντάλια των ελέγχων από το 2000 έως το 2015. Μέχρι στιγμής περισσότερες από 1.200 εντολές ελέγχων έχουν δοθεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς στους ελεγκτές, οι οποίοι ωστόσο δεν επαρκούν για να ολοκληρώσουν τους ελέγχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περίπου 50 ελεγκτές ζήτησαν πρόσφατα από τους εισαγγελείς να μη στέλνουν άλλες δικογραφίες, γιατί αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στον όγκο των ερευνών. Το πάγιο αίτημα εισαγγελέων και ελεγκτών για αύξηση του αριθμού του προσωπικού με ειδικούς επιστήμονες τόσο στην πληροφορική όσο και στα χρηματοοικονομικά δεν έχει ακόμη ικανοποιηθεί, ενώ εκκρεμεί και αίτημα των εισαγγελέων για πρόσληψη νομικών που θα μπορούν να αντικρούουν τις αιτιάσεις των ελεγχόμενων αλλά και να παρίστανται στα δικαστήρια.
Σημειώνεται ότι εκτός από τους ελέγχους των πολλών λιστών φοροδιαφυγής έχει αρχίσει ήδη το... ξεσκόνισμα για 600 φορολογούμενους που έκαναν αγορές ομολόγων την περίοδο 2014-2015, τα οποία στη συνέχεια «έσπασαν» στο εξωτερικό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το κομμάτι της έρευνας που σχετίζεται με το αν κάποιες από αυτές τις κινήσεις ολοκληρώθηκαν μετά την επιβολή των capital controls, καθώς, όπως αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές, για περίπου έναν μήνα υπήρχε ένα «κενό» στο νομικό πλαίσιο των απαγορεύσεων κίνησης κεφαλαίων, που είχε να κάνει με το κατά πόσο όσοι είχαν στην κατοχή τους ξένα ομόλογα απαγορευόταν να τα μεταφέρουν και να τα «σπάσουν» εκτός επικράτειας, μεταφέροντας έτσι εκτός συνόρων χιλιάδες ή εκατομμύρια ευρώ.
Ερευνα για τα panama papers
Το άλλο κομμάτι των ερευνών αφορά στα Panama Papers, με 800 φυσικά και νομικά πρόσωπα να έχουν ήδη μπει στο μικροσκόπιο. Δικηγορικές εταιρείες, δημοσιογράφοι, offshore εταιρείες, αλλά και επιχειρηματίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ελέγχου...
ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Εντατικά μαθήματα σε 50 «Ράμπο» με... δάσκαλο τον Μπόργιανς"

Τι αλλάζει στη ζωή Ελλήνων φοιτητών και εργαζομένων στη Βρετανία

Δεκάδες χιλιάδες Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενοι στη Βρετανία, καθώς και οι οικογένειές τους εδώ αγωνιούν για την επόμενη ημέρα του Brexit.

Τα ερωτήματα είναι πολλά σχετικά με τις εξελίξει, αν θα επιβαρυνθούν, πόσο θα αλλάξει η ζωή τους, η εργασία τους, οι αμοιβές τους ή τα δίδακτρα που πρέπει να δώσουν.

Το γεγονός και μόνο ότι για τους 30-35 χιλιάδες Ελληνες φοιτητές εκφράζονται φόβοι ότι μπορούν να δουν αύξηση στα δίδακτρά τους κατά 30% - 40%, κάποιοι μιλούν για επιπλέον 6.000 στερλίνες ετησίως, δείχνει το μέγεθος του προβλήματος.

Αγωνία επικρατεί και για τα φοιτητικά δάνεια στα οποία είχαν μέχρι τώρα πρόσβαση οι νέοι από τις χώρες της ΕΕ. Τώρα, με τη Βρετανία εκτός εκτιμάται ότι θα αποκλειστούν από αυτή την παροχή που τους εξασφάλιζε τη δυνατότητα να σπουδάσουν και να πληρώσουν πολύ αργότερα.

Σοκ και δέος για τους Ελληνες φοιτητές και εργαζόμενους στη Βρετανία - Τι αλλάζει στη ζωή τους
Μέχρι στιγμής οι Ελληνες -όπως και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες της Ε.Ε.- χρεώνονται επί ίσοις όροις με τους γηγενείς Βρετανούς και έχουν πρόσβαση στα φοιτητικά δάνεια, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ξένοι φοιτητές στη Βρετανία θεωρούνται «international students» και χρεώνονται με πολύ υψηλότερα δίδακτρα.

Εργαζόμενοι

Για τους δε Ελληνες εργαζομένους στη Βρετανία, τα πράγματα μπορεί να είναι ακόμη χειρότερα και πολύ πιο περίπλοκα. Το Brexit ενδέχεται να τους μετατρέψει σε «εργαζομένους β’ κατηγορίας», εφόσον για την πρόσληψή τους θα υπάρχουν προαπαιτούμενα (αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, μορφωτικό επίπεδο κ.λπ.), ενός κάποιου είδους βίζα, η οποία θα χορηγείται με αυστηρά κριτήρια, αλλά και μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες ως την τελική τους αδειοδότηση για εργασία στη Βρετανία. Οι ίδιοι οι Ελληνες εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα έχουν ενδεχομένως περιορισμένη πρόσβαση στις παροχές του κοινωνικού κράτους και, κυρίως, στα επιδόματα, καθώς και λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες εργασίας σε σχέση με τους Βρετανούς.

Το πιθανότερο είναι ότι θα καταστεί υποχρεωτική η βίζα για καθέναν από τους 1,6 εκατομμύρια αλλοδαπούς εργαζομένους. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ιδρύματος Κοινωνικής Αγοράς (Social Market Foundation), το 88% των ξένων που απασχολούνται σήμερα στη Βρετανία δεν θα πληροί τα κριτήρια γι’ αυτή την άδεια εργασίας.

Οι συνθήκες είναι κιόλας λιγότερο ευνοϊκές για τους νέους μετανάστες από την Ελλάδα και την Ε.Ε. Για παράδειγμα δεν δικαιούνται πλέον το τρίμηνο επίδομα ανεργίας έως ότου βρουν δουλειά. Ενώ αν δεν έχουν βρει δουλειά εντός εξαμήνου, θα πρέπει να φύγουν αμέσως από τη χώρα. Η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη, όχι μόνο για κάθε Ελληνα που θα αναζητήσει εργασία, αλλά και για κάθε Ευρωπαίο πολίτη».

Οι Ελληνες που ζουν μόνιμα και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 52.000 άτομα, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στατιστικά στοιχεία τα οποία καλύπτουν το διάστημα έως το τέλος του 2014. Ωστόσο, η έξαρση του μεταναστευτικού ρεύματος από την Ελλάδα προς τη Βρετανία σημειώθηκε το 2015, όταν το Grexit και όχι το Brexit ήταν πιο κοντά από ποτέ. Περισσότεροι από 10.500 Ελληνες έλαβαν τον Εθνικό Αριθμό Ασφάλισης, τον βρετανικό ΑΜΚΑ, χωρίς τον οποίο δεν θα μπορούσαν να εργαστούν.

imerisia

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι αλλάζει στη ζωή Ελλήνων φοιτητών και εργαζομένων στη Βρετανία"

Σε «μαύρη λίστα» μπαίνουν 4.422 μεγαλοοφειλέτες

Σε «μαύρη λίστα» μπήκαν -και θα «κυνηγηθούν»- 4.422 μεγαλοοφειλέτες που ο καθένας χρωστά πάνω από 300.000 ευρώ στο ΙΚΑ! Η λίστα ανά κλάδο δραστηριότητας, περιλαμβάνει 800 ξενοδοχεία και εστιατόρια, 707 επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου, 4 επιχειρήσεις «αδρανείς» ή που έχουν «μεταφερθεί» εκτός Ελλάδας αφήνοντας πολύ υψηλά χρέη, 297 επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (καθαρισμού, προστασίας, διαφήμισης, ακόμη και διαχειριστικών και φορολογικών... συμβουλών), 233 κατασκευαστικές, 207 της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, 120 εκδοτικές, 75 ιδιωτικές εταιρείες ταχυδρομείων και τηλεπικοινωνιών, 103 εκπαιδευτικές, 99 επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, περιλαμβανομένων κουρείων, ινστιτούτων καλλονής αλλά και 2 εργολάβων... κηδειών.

Οι 4.422 επιχειρήσεις που είναι στη λίστα, που συντάχθηκε και την οποία παρουσιάζει η «Ημερησία», αποτελούν μόλις το 5,36% του συνολικού αριθμού των οφειλετών (82.490) των οποίων τα χρέη έχουν «μεταφερθεί» στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) αλλά οι οφειλές τους φτάνουν τα 4,767 δισ. σε σύνολο 8,412 δισ., δηλαδή χρωστούν το 56,67%.

Οι 10 πρώτοι

Πρώτα στη λίστα, με τον μεγαλύτερο αριθμό μεγαλοοφειλετών (800 επιχειρήσεις) και οφειλών άνω των 300.000 ευρώ ο καθένας (και 598,2 εκατ. ευρώ όλοι μαζί) βρίσκονται 169 ξενοδοχεία, 424 εστιατόρια, 181 μπαρ 25 επιχειρήσεις τροφοδοσίας με τρόφιμα και 1 καντίνα. Ο συγκεκριμένος κλάδος έχει συνολικά 19.712 οφειλέτες με χρέη από απλήρωτες εισφορές 1,459 δισ. ευρώ.

Στη δεύτερη θέση είναι 4 «αδρανείς» (εντός ή και εκτός Ελλάδας) επιχειρήσεις με οφειλή 426,7 εκατ. ευρώ σε σύνολο 76 αντίστοιχων επιχειρήσεων που χρωστούν 430 εκατ. ευρώ.

Στην τρίτη και στην τέταρτη θέση είναι 422 επιχειρήσεις του χονδρικού και 285 του λιανικού εμπορίου με οφειλές 368,89 εκατ. ευρώ και 316,5 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Οι επιχειρήσεις του χονδρικού και του λιανικού εμπορίου που χρωστούν εισφορές φτάνουν τις 9.412 και τις 10.105, αντίστοιχα με οφειλές 801,74 εκατ. ευρώ και 694,14 εκατ. ευρώ.

Οι περισσότεροι μεγαλοοφειλέτες στο χονδρικό εμπόριο προέρχονται από το εμπόριο οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής (57 επιχειρήσεις), ειδών οικιακής χρήσης (49) και ενδυμάτων (40).

Στο λιανικό εμπόριο εντοπίζονται, κυρίως, στα τρόφιμα (46), στο εμπόριο ψωμιού, ειδών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής (43) και στο εμπόριο ενδυμάτων (44).

Στην πέμπτη θέση «φιγουράρουν» εταιρείες καθαρισμού (88), παροχής προστασίας (61 επιχειρήσεις), διαφημιστικές εταιρείες (39), εταιρείες παροχής επιχειρηματικών και διαχειριστικών συμβουλών (33), εταιρείες αρχιτεκτόνων – μηχανικών (13), λογιστικά και φοροτεχνικά γραφεία (11), επιχειρήσεις εξεύρεσης προσωπικού (9) αλλά και μία εταιρεία δημοσκοπήσεων.

Όλες μαζί είναι 297 επιχειρήσεις με οφειλές 306,84 εκατ. ευρώ σε σύνολο, στον ίδιο κλάδο, 4.462 επιχειρήσεων και χρεών 491,80 εκατ.

Την έκτη θέση καταλαμβάνουν 87 ναυπηγικές - επισκευαστικές επιχειρήσεις και τρεις που επισκευάζουν αεροσκάφη με οφειλές άνω των 300.000 ευρώ η καθεμία που συνολικά φτάνουν τα 215,3 εκατ. ευρώ.

Στην έβδομη θέση βρίσκονται 40 επιχειρήσεις πώλησης και 52 επισκευής οχημάτων, 25 πώλησης ανταλλακτικών, 5 πρατήρια καυσίμων και 3 που πωλούν και επισκευάζουν μοτοσικλέτες.

Φτάνουν τις 125 επιχειρήσεις με οφειλή 192,8 εκατ. ευρώ, ενώ στον ίδιο κλάδο οι οφειλέτες είναι 3.296 και τα χρέη προς το ΙΚΑ 336,2 εκατ.

Στην όγδοη θέση είναι 233 επιχειρήσεις που έχουν «νεκρώσει» από τη μεγάλη πτώση του κατασκευαστικού κλάδου.

Χρωστούν 183,560 εκατ. ευρώ σε σύνολο 4.141 επιχειρήσεων, σε όλο τον κλάδο, με οφειλές 374,7 εκατ. και περιλαμβάνουν 78 κατασκευαστικές κτιρίων και τεχνικών έργων πολιτικού μηχανικού, 35 κατεδάφισης και χωματουργικών εργασιών, 22 υδραυλικών εγκαταστάσεων κ.ά.

Στην ένατη θέση βρίσκονται 69 επιχειρήσεις υγείας και κοινωνικής μέριμνας με χρέη 176,280 εκατ. ευρώ, σε σύνολο 892 στον ίδιο κλάδο με συνολικές οφειλές 211,7 εκατ. ευρώ.

Περιλαμβάνονται 32 επιχειρήσεις κοινωνικής μέριμνας με παροχή καταλύματος, 19 με νοσοκομειακές και άλλες υγειονομικές δραστηριότητες, καθώς και 5 που παρέχουν ιατρική φροντίδα.

Στη δέκατη θέση είναι 207 επιχειρήσεις της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών με χρέη 174,09 εκατ. ευρώ έναντι, συνολικά στον κλάδο, 2.373 επιχειρήσεων με χρέη 287,83 εκατ. ευρώ.

Οι 107 από τις 207 επιχειρήσεις που έχουν χρέος άνω των 300.000 ευρώ στο ΙΚΑ προέρχονται από την αρτοποιία και την παραγωγή νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής. Στη λίστα υπάρχουν, όμως, και επιχειρήσεις παραγωγής και συντήρησης κρέατος, ψαριών, φρούτων, παξιμαδιών και παγωτών.

Οι άλλοι κλάδοι

Στις «κόκκινες» επιχειρήσεις περιλαμβάνονται, ακόμη, εταιρείες παραγωγής ταινιών (18), ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών δραστηριοτήτων (17), αθλητικών δραστηριοτήτων (52), κομμωτήρια και ινστιτούτα καλλονής (61), ασφαλιστικές εταιρείες (5), εκτυπωτικές (32) και εκδοτικές εφημερίδων και περιοδικών (44), ιδιωτικά σχολεία και σχολεία εκπαίδευσης ενηλίκων αλλά και 4 σχολές οδηγών.

Ακόμη, εταιρείες με δραστηριότητα σε καλλιέργειες φυτών, λαχανικών, εκτροφή πουλερικών και χοίρων, στην κατασκευή προϊόντων όπως τούβλων και πλακιδίων (10), σκυροδέματος (39), ειδών ενδυμασίας (87), μηχανημάτων, 41 εταιρείες ταχυδρομικών υπηρεσιών, βιομηχανίες επίπλων κ.ά.

Διαπόμπευση

Η απόφαση που έχει ληφθεί, καθ’ υπόδειξη των δανειστών, είναι να δημοσιοποιούνται οι λίστες και οι μεγαλοοφειλέτες, με υψηλά χρέη στα Ταμεία και την εφορία, να αποκτήσουν... ονοματεπώνυμο στο ευρύ κοινό (το μέτρο δεν έχει, ακόμη, «ενεργοποιηθεί»).

Οι αρμόδιες υπηρεσίες και ειδικά το ΚΕΑΟ, πάντως, τους έχουν «ταυτοποιήσει» και ακολουθώντας το επιχειρησιακό σχέδιο, λαμβάνουν όλα τα μέτρα για τον εντοπισμό όσων έχουν «κλείσει» τις εταιρείες ή έχουν συνδεθεί με άλλες εταιρίες για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων σε όσες περιπτώσεις αυτό είναι εφικτό, καθώς γίνεται διαχωρισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών που είναι εισπράξιμες και εκείνων που χαρακτηρίζονται ως «ανεπίδεκτες είσπραξης».

Ο κίνδυνος να μην εισπραχθούν κάποιες οφειλές, ιδιαίτερα αν υπάρχει διακοπή δραστηριότητας προ πολλών ετών είναι υπαρκτός, παραδέχονται τα αρμόδια στελέχη.

Για όσες λειτουργούν επιβάλλεται το μέτρο της αναστολής της δυνατότητας υποβολής Ανακεφαλαιωτικής Περιοδικής Δήλωσης μέσω διαδικτύου έτσι ώστε να «πιάνονται» τα πιο «φρέσκα» χρέη.

Οι οφειλές όλων των Ταμείων που έχουν δοθεί στο ΚΕΑΟ για είσπραξη ξεπερνούν, συνολικά, τα 15,5 δισ.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε «μαύρη λίστα» μπαίνουν 4.422 μεγαλοοφειλέτες"

Σουλτς προς Βρετανούς: Καταθέστε μέχρι την Τρίτη την αίτηση εξόδου

Οι προετοιμασίες εξόδου των Βρετανών από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ξεκινήσει, αλλά η Μ. Βρετανία δεν έχει καταθέσει ακόμα την προβλεπόμενη αίτηση. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,Μάρτιν Σουλτς, ζήτησε σε συνέντευξή του στην Bild να το πράξει μέχρι τη σύνοδο κορυφής που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να διεκπεραιωθεί το θέμα σύντομα, αλλά ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θέλει να αφήσει το θέμα στο διάδοχό του.

Ο Μάρτιν Σούλτς όμως είπε σε συνέντευξή του στην Βild της Κυριακής ότι η Ε.Ε. «αναμένει η βρετανική κυβέρνηση να το πράξει. Η σύνοδος κορυφής της Τρίτης είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή». Κατά τη προσεχή συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών οι Βρετανοί πρέπει να καταθέσουν το σχετικό αίτημα. Αμέσως μετά μπορούν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τους όρους της βρετανικής αποχώρησης, οι οποίες θα κρατήσουν δύο χρόνια.

Επίσης, ο επικεφαλής του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο χριστιανοκοινωνιστής Μάνφρεντ Βέμπερ επέκρινε τη συμπεριφορά της βρετανικής κυβέρνησης. «Η τακτική της καθυστέρησης είναι απαράδεκτη», δήλωσε στην Bild. Tάχθηκε μάλιστα υπέρ της ταχείας εξόδου της Μ. Βρετανίας «εντός της προβλεπομένης διετούς προθεσμίας και ακόμα καλύτερα εντός ενός έτους».

Αλλά και η χριστιανοδημοκράτις υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε με συνέντευξή της στην ίδια εφημερίδα ταχεία έξοδο της Μ. Βρετανίας: «Κανένας δεν θα έχει την ευκαιρία να παίξει με το χρόνο. Η οικονομία θα ζητήσει σύντομο ξεκαθάρισμα. Οι επενδυτές θα είναι επιφυλακτικοί μέχρι να μάθουν τι ισχύει τώρα: είναι μέσα ή έξω», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Οι διαπραγματεύσεις εξόδου είναι «διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική μας σχέση». Η Μ. Βρετανία παραμένει ένας σημαντικός εταίρος σε θέματα οικονομίας και ασφάλειας, τόνισε, αλλά απέκλεισε ειδικές ρυθμίσεις μετά το Brexit. «Αν καθορίσουμε ιδιαίτερη πορεία, τότε θα ζητήσουν και άλλοι εταίροι όπως η Νορβηγία το ίδιο. Οι κανόνες πρέπει να ισχύουν για όλους».

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουλτς προς Βρετανούς: Καταθέστε μέχρι την Τρίτη την αίτηση εξόδου"

Έτοιμη να τεθεί σε λειτουργία η διώρυγα του Παναμά

Μελλοντικά θα μπορούν να διασχίζουν την υδάτινη οδό μεταξύ Ατλαντικού και Ειρηνικού ωκεανού και γιγαντιαία φορτηγά πλοία της κατηγορίας Postpanamax

Μετά από οκτώ χρόνια κατασκευής η νέα διώρυγα του Παναμά είναι έτοιμη να τεθεί σε λειτουργία. Μελλοντικά θα μπορούν να διασχίζουν την υδάτινη οδό μεταξύ Ατλαντικού και Ειρηνικού ωκεανού και γιγαντιαία φορτηγά πλοία της κατηγορίας Postpanamax. Στα ανατολικά και νότια λιμάνια των ΗΠΑ οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα με το λιμάνι της Ν.Υόρκης.

«Οι έρευνες αγοράς αποδεικνύουν ότι όλα τα λιμάνια του κόλπου του Μεξικού θα αυξήσουν κατά 12,5% το τονάζ τους. Κυρίως θα επωφεληθούν όμως τα λιμάνια της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ» κατά το μέλος του Διοικητικού συμβουλίου του λιμένος Ν. Ορλεάνης Ματ Γρίσχαμ.

Εως τώρα ίσχυε το αντίθετο. Επωφελούνταν από τις εισαγωγές που προέρχονται από την Ασία κυρίως τα λιμάνια της ακτής του Ειρηνικού, δηλαδή τα δυτικά λιμάνια των ΗΠΑ. Το Λος Αντζελες και το Λονγκ Μπίτς διεκπεραιώνουν σχεδόν το 40% των φορτίων που φτάνουν στις ΗΠΑ. Από κεί τα εμπορεύματα μεταφέρονται με το τρένα και φορτηγά στην ενδοχώρα.

Υπάρχει βέβαια και η εναλλακτική διαδρομή για τα φορτηγά πλοία που κατευθύνονται την Ασία προς την ανατολική ακτή των ΗΠΑ μέσω της διώρυγας του Σουέζ και της Μεσογείου .

Το Τσάρλεστον είναι το τέταρτο μεγάλο λιμάνι της ανατολικής ακτής και σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή του τον Κλιντ Αιζενχάουερ το κόστος μεταφοράς από ξηράς είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του κόστους. «Οι αποστολείς ενδιαφέρονται να βρούν την φτηνότερη διαδρομή για να στείλουν το φορτίο τους στους πελάτες τους.»

Για να γίνει όμως αυτό τα λιμάνια πρέπει να μπορούν να δεχτούν μεγάλα φορτηγά πλοία για να ξεφορτώσουν. Για το λόγο αυτό γίνονται στο Τσάρλεστον έργα δισεκατομμυρίων με στόχο να είναι σε τέσσερα χρόνια το βαθύτερο λιμάνι της ανατολικής ακτής. Σύμφωνα όμως με τον Αϊζενχάουερ μπορούν και τώρα να έρθουν μέσω του διευρυμένης διώρυγας του Παναμά.

Αλλά δεν εξαρτώνται όλα από το Τσάρλεστον, διότι πολλά πλοία κατευθύνονται και σε άλλα λιμάνια. Πρόβλημα υπάρχει στο κοινό λιμάνι Νέας Υόρκης και Ν. Υερσέης (Νιου Τζέρσεϊ) διότι ο φορέας εκμετάλλευσης του λιμένα δεν έχει καταφέρει να ανυψώσει εγκαίρως τη γέφυρα Μπάιον (Bayonne Bridge) ώστε να το προσεγγίζουν τα μεγάλα πλοία τα οποία έρχονται από τον Παναμά...

ARD/ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Έτοιμη να τεθεί σε λειτουργία η διώρυγα του Παναμά"

Υπέρ της ανεξαρτησίας το 52% των Σκωτσέζων

Η πλειονότητα των Σκωτσέζων τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το δημοψήφισμα της Πέμπτης με το οποίο η πλειονότητα των Βρετανών πολιτών ψήφισε υπέρ της αποχώρησης χώρας τους από την Ε.Ε.

Σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου Panelbase, που έγινε για λογαριασμό των Sunday Times, το 52% των Σκωτσέζων τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας έναντι του 48% που αντιτίθεται σε αυτήν.

Η δημοσκόπηση έγινε την Παρασκευή και το Σάββατο σε δείγμα 620 ατόμων.

Σε δημοψήφισμα που είχε γίνει το 2014 οι Σκωτσέζοι είχαν απορρίψει την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο με ποσοστό 55% έναντι 45%.

Όμως μετά την ψήφο της πλειονότητας των Βρετανών υπέρ του Brexit, η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζεον δήλωσε ότι πλέον είναι «εξαιρετικά πιθανή» η διοργάνωση ενός νέου δημοψηφίσματος για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οι Σκωτσέζοι να δουν εαυτόν εκτός Ε.Ε. ενώ ψήφισαν υπέρ της παραμονής τους στην Ένωση.

Στο ιστορικό δημοψήφισμα η Σκωτία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. με ποσοστό 62%, σε αντίθεση με τη Βρετανία συνολικά που ψήφισε υπέρ της αποχώρησης με 51,9%.

Το αποτέλεσμα αυτό δικαιολογεί τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, υποστηρίζει η κυβέρνηση της Σκωτίας.

efsyn

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπέρ της ανεξαρτησίας το 52% των Σκωτσέζων"

Κατρούγκαλος: Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα περικοπής μισθών και επιδομάτων

«Είναι προφανές ότι ο νεοφιλελευθερισμός σκοτώνει την Ευρώπη, το ευρωπαϊκό όνειρο», αναφέρει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας το Brexit, και κάνει λόγο για «ένα καμπανάκι, που το ακούγαμε χωρίς να είναι τόσο ηχηρό».

Προσθέτει ότι δεν πρόκειται για βρετανική εξαίρεση, «η νομιμοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά παντού», και τονίζει πως «για να έχει μέλλον το ίδιο το ευρωπαϊκό όνειρο».
Ο κ. Κατρούγκαλος εκτιμά, πάντως, ότι έχουν ωριμάσει οι αντικειμενικές και οι υποκειμενικές συνθήκες για μια στροφή της Ευρώπης, «νομίζω ότι είναι υπερώριμη η ανάγκη για μια στροφή, και νομίζω θα επιβεβαιωθεί, αμ' έπος αμ' έργον, την Κυριακή στις εκλογές της Ισπανίας», λέει.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, λέει ότι η προσωπική του επιλογή για λόγους αρχής «είναι για την απλή, άδολη, ανόθευτη αναλογική, που δεν έχει μπόνους», ωστόσο σημειώνει ότι δεν θεωρεί αβάσιμα τα επιχειρήματα του υπουργού Εσωτερικών και εφόσον υπάρχουν ευρύτερες συναινέσεις σε αυτό που προτείνει ο κ. Κουρμουμπλής, «εγώ δεν έχω θέμα αρχής να το ψηφίσω στη Βουλή». Επίσης τάσσεται υπέρ του να παραμείνει το 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή, «έχει αποδείξει η εμπειρία αυτής της Βουλής ότι δεν εμποδίζει τη πολυφωνία», ενώ παράλληλα «εμποδίζει τον περαιτέρω κατακερματισμό των κοινοβουλευτικών δυνάμεων».
Εξηγώντας την άποψη που διατύπωσε σε πρόσφατο άρθρο του, όπου τάχθηκε υπέρ της εκλογής Προέδρου από το λαό, λέγοντας παράλληλα ότι πρέπει ο λαός να έχει τη δυνατότητα να τον ανακαλεί, υποστήριξε πως εάν ενισχυθούν οι αρμοδιότητες του Προέδρου θα πρέπει να ενισχυθεί και η δημοκρατική του νομιμοποίηση, «και αυτό σημαίνει αφενός άμεση εκλογή, αλλά και δυνατότητα ανάκλησής του», μέσω του λεγόμενου ανακλητικού δημοψηφίσματος. «Είναι ένας τρόπος να ενισχύσουμε τη λογοδοσία των εκλεγμένων αρχόντων, δίνοντας φωνή στον μέσο πολίτη», σημείωσε.
Ο υπουργός Εργασίας αναφερόμενος στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, χαρακτήρισε το ΔΝΤ «ακραίο παίκτη», του οποίου οι επιλογές ως προς τα εργασιακά δεν έχουν καμία επαφή με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και τόνισε ότι «όπως απομονώθηκε [το Ταμείο] στη διαπραγμάτευση για το συνταξιοδοτικό», αντίστοιχη θα είναι η τακτική μας και για τα εργασιακά και «θα επιβεβαιώσουμε ότι δεν θέλουμε ακόμα πιο γενικευμένη απορρύθμιση, θέλουμε να ξαναγυρίσει η Ελλάδα, η χώρα μας, στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».
Ειδικότερα σε σχέση με το θέμα των ομαδικών απολύσεων, τόνισε ότι «στην Ελλάδα δεν έχουμε ανάγκη, από απολύσεις από νέες θέσεις εργασίας έχουμε», επισήμανε ότι ακόμα και οι εργοδοτικές οργανώσεις δήλωσαν ότι δεν τους ενδιαφέρει, όπως δεν τις ενδιαφέρει ούτε το ζήτημα της ανταπεργίας, και γι' αυτό είναι πεπεισμένος ότι η διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου «θα τελειώσει με θετικό τρόπο, με θετική έκβαση για τα συμφέροντα της χώρας μας και των εργαζομένων».
Επίσης, διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει ζήτημα περικοπής μισθών και επιδομάτων, όπως γάμου, τριετιών.. «είναι εντελώς εκτός της ατζέντας της διαπραγμάτευσης», προθέτοντας ότι η διαπραγμάτευση αυτή θα έχει μόνο τρία θέματα: «Το ένα το μείζον που θέτουμε εμείς, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, και δυο θέματα που έχει θέσει η άλλη πλευρά, ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικό νόμο».
Ακόμη, απαντά στις επικρίσεις ότι είναι «ένας αστός, ένας Κολωνακιώτης», λέγοντας πως «οι βασικές μου ιδεολογικές και πολιτικές επιλογές δεν πηγάζουν από την παρούσα ταξική μου θέση, πηγάζουν από τις πολιτικές και ηθικές μου επιλογές. Ήμουν στην Αριστερά και παραμένω».
Ακολουθεί η συνέντευξη του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου:
         Ερ: Κύριε υπουργέ, το τεράστιο θέμα των ημερών είναι το βρετανικό Brexit, το ηχηρό «όχι» των Βρετανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακούσαμε τον Πρόεδρο Ολάντ να δηλώνει ότι Ευρώπη είναι οι αξίες της και όχι μόνο η ενιαία αγορά. Ακούσαμε, επίσης, τον Έλληνα πρωθυπουργό να λέει ότι χρειάζεται ένα νέο όραμα, ένα κοινωνικό πρόσωπο για την Ευρώπη, να λέει επίσης ότι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης γύρισαν την πλάτη στους τεχνοκράτες. Εσείς τι έχετε να πείτε για όλα αυτά;
         Απ: Νομίζω ότι είναι προφανές ότι ο νεοφιλελευθερισμός σκοτώνει την Ευρώπη, το ευρωπαϊκό όνειρο- αυτό το τόσο ευγενικό όνειρο για μια Ευρώπη χωρίς σύνορα, για μια Ευρώπη που θα μπορούσε ο καθένας πολίτης να αναζητήσει τον δικό του σκοπό ευημερίας, στο πλαίσιο όμως ενός ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, που είχε το σύστημα της οικονομίας της αγοράς, ρυθμισμένο όμως από τα κοινωνικά δικαιώματα, από τις εγγυήσεις του ατομικού και του συλλογικού εργατικού δικαίου. Αυτό είναι σε προφανή κρίση τις τελευταίες δεκαετίες. Ακριβώς αυτή η οικονομική ορθοδοξία που επιβλήθηκε στους λαούς ως μονόδρομος είναι που δημιουργεί την ασφυξία των προοπτικών της ΕΕ. Είναι τυχαίο που σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή τη στιγμή η αποδοχή, η νομιμοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών δεν είναι υψηλή; Σε ιστορικά χαμηλά βρίσκεται παντού. Έχω λοιπόν την αίσθηση ότι ένα καμπανάκι που το ακούγαμε χωρίς να είναι τόσο ηχηρό, είναι αυτή η απόφαση του βρετανικού λαού. Προφανώς δεν είναι ομοιογενές το «όχι» ένα μεγάλο κομμάτι αυτών που ψήφισαν «όχι» -«leave» για την ακρίβεια, αποχώρηση-, ψήφισαν με ξενοφοβικά κριτήρια εναντίον των μεταναστών ή με αναμνήσεις αυτοκρατορικού μεγαλείου. Εάν ήταν μεμονωμένο φαινόμενο, θα λέγαμε ότι είναι η βρετανική εξαίρεση. Δυστυχώς δεν είναι. Ακριβώς λοιπόν γι' αυτό τον λόγο, όπως είπε ο πρωθυπουργός, χρειάζεται μια επιστροφή στις ρίζες της κοινωνικής Ευρώπης ακριβώς για να έχει μέλλον το ίδιο το ευρωπαϊκό όνειρο.
         Ερ: Υπάρχουν όμως οι προϋποθέσεις κύριε υπουργέ; Είδαμε δηλώσεις σήμερα από το Βερολίνο και από την κ. Μέρκελ και από τον κ. Σόιμπλε σε άλλη κατεύθυνση. Περίμενα να πει κάτι η καγκελάριος, απεναντίας συγκάλεσε σύσκεψη ας το πούμε του διευθυντηρίου των «τριών» ισχυρών χωρών και βεβαίως είπε ότι η Ευρώπη είναι δυνατή για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα δεν είδα να «ρίχνει λίγο νερό στο κρασί της».
         Απ: Δεν περιμένω πολλά πράγματα από αυτούς που ήταν οι πρωταθλητές της αδιέξοδης αυτής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Περιμένω όμως πολλά πράγματα από τους λαούς. Θεωρώ ότι ακριβώς και οι αντικειμενικές και οι υποκειμενικές συνθήκες είναι υπερώριμες για μια στροφή. Οι υποκειμενικές, γιατί όπως είπαμε και προηγουμένως, παντού δεν μπορούν οι ευρωπαϊκοί λαοί να ανεχθούν αυτή την άρνηση του εαυτού της Ευρώπης. Και αντικειμενικά γιατί και στην πράξη η οικονομία δεν πηγαίνει καλύτερα με την εφαρμογή των συνταγών αυτών. Συγκρίνετε απλώς τις επιδόσεις των Ηνωμένων Πολιτειών όπου εφαρμόζονται νεοκενσϋανές πολιτικές από τον Ομπάμα από αυτές τις πολιτικές λιτότητας που ουσιαστικά καταπνίγουν κάθε ικμάδα δυναμισμού της ευρωπαϊκής οικονομίας. Νομίζω ότι είναι υπερώριμη η ανάγκη για μια στροφή, και νομίζω θα επιβεβαιωθεί, αμ' έπος αμ' έργον, την Κυριακή στις εκλογές της Ισπανίας.
         Ερ: Μακάρι κύριε υπουργέ. Άρα να πούμε δηλαδή ότι σε συνδυασμό και με τις εκλογές της Ισπανίας, αν συμβεί αυτό που λέτε, φαντάζομαι και γενικότερα με το μήνυμα που δίνεται με το βρετανικό δημοψήφισμα, να περιμένουμε να χαλαρώσουν και οι πιέσεις απέναντι σε εσάς προσωπικά ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης που θα μπει το εργασιακό; Γιατί σας ακούσαμε να λέτε πολλές φορές αυτή την εβδομάδα ότι το ΔΝΤ ζητάει «αίμα», κύριε υπουργέ.
         Απ: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ακραίος παίκτης, του οποίου οι επιλογές ως προς τον τύπο της κοινωνίας που θέλουμε και ειδικά ως προς τα εργασιακά δεν έχουν καμία επαφή με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Όπως ακριβώς απομονώθηκε στη διαπραγμάτευση για το συνταξιοδοτικό, όταν -σας θυμίζω- επέμενε να μειωθούν οι συντάξεις και να μην αυξηθούν έστω και κατ' ελάχιστον οι εισφορές για να μπορέσουμε να σώσουμε το επίπεδο των σημερινών συντάξεων. Εκεί επέμεινε μέχρι το τέλος, έχασε. Αντίστοιχη λοιπόν είναι η τακτική μας και για τα εργασιακά ενόψει ακριβώς αυτής της εξέγερσης του μέσου ανθρώπου στις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού, θα επιβεβαιώσουμε και εμείς ότι δεν θέλουμε ακόμα πιο γενικευμένη απορρύθμιση, θέλουμε να ξαναγυρίσει η Ελλάδα, η χώρα μας, στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.
         Ερ: Ακούσαμε τον κ. Κουκιάδη χθες, τον μοναδικό Έλληνα εκπρόσωπο σ' αυτή την επιτροπή επιστημόνων, να λέει ότι θα βρούμε μια μέση λύση, μια λύση εν πάση περιπτώσει ισορροπίας στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, που είναι ένα από τα μεγάλα θέματα που έχετε να αντιμετωπίσετε, δεδομένης και της αναμενόμενης σκληρής απόφασης του δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
         Απ: Ο συνάδελφος καθηγητής πράγματι αναφερόταν στις γνωστές προτάσεις του εισαγγελέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του διοικητικού εισαγγελέα, ενόψει του αν είναι συμβατή ή όχι η ελληνική ρύθμιση με την αντίστοιχη οδηγία. Εμείς, όπως πολλές φορές έχω πει, δίνουμε έμφαση στις ουσιαστικές εγγυήσεις, δηλαδή να μην αυξηθούν τα ποσοστά, ο αριθμός των ανθρώπων που μπορούν να απολυθούν, ακριβώς γιατί στην Ελλάδα δεν έχουμε ανάγκη, από απολύσεις από νέες θέσεις εργασίας έχουμε.
         Ερ: Τα ποσοστά αυτά πόσα είναι σήμερα;
         Απ: Τα ποσοστά αυτά ορίζονται από την ευρωπαϊκή οδηγία και γι' αυτό το λόγο δεν μπορούν να τροποποιηθούν χωρίς να έρθουμε σε σύγκρουση πάλι με το ίδιο το ευρωπαϊκό δίκαιο. Δεν είναι το μοναδικό ζήτημα αυτό όμως της διαπραγμάτευσης. Αυτό το έχει θέσει το ΔΝΤ και ξανά έχει απομονωθεί, γιατί ακόμα και οι εργοδοτικές οργανώσεις δήλωσαν ότι δεν τους ενδιαφέρει, όπως δεν ενδιαφέρει τις εργοδοτικές οργανώσεις στην Ελλάδα ούτε το ζήτημα της ανταπεργίας, που είναι το θέμα που προωθεί το ΔΝΤ ως προς την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Ακριβώς εκεί έγκειται η πεποίθησή μου ότι, μολονότι θα είναι σκληρή η διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου, θα τελειώσει με θετικό τρόπο με θετική έκβαση για τα συμφέροντα της χώρας μας και των εργαζομένων, ακριβώς γιατί ο ακραίος παίκτης από τώρα έχει ήδη απομονωθεί.
         Ερ: Άρα δηλαδή ο στόχος που λέτε κατ΄ επανάληψη ότι θα είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας θα επιτευχθεί κύριε υπουργέ; Είστε αισιόδοξος;
         Απ: Είμαι αισιόδοξος, για τον απλό λόγο ότι είναι τόσο γενικευμένη η απορρύθμιση στην Ελλάδα, είναι τόσο προφανής η αποτυχία αυτής της συνταγής -ένα τέταρτο του πληθυσμού σε ανεργία και εργασιακή ζούγκλα σε όσους ακόμα έχουν την τύχη να εργάζονται. Δεν είναι υπερασπίσιμη λοιπόν αυτή η συνταγή και γι' αυτό το λόγο έχουμε εντολή να την αλλάξουμε.
         Ερ: Να πάμε και στο άλλο μεγάλο θέμα, το θέμα των μισθών και των επιδομάτων. Έχει τρομάξει ο κόσμος- ακούει ότι θα περικοπούν βασικά επιδόματα, το επίδομα γάμου, το επίδομα τριετιών...
         Απ: Αυτά τα διέψευσα με τον κατηγορηματικότερο τρόπο γιατί είναι εντελώς εκτός της ατζέντας της διαπραγμάτευσης. Τρία θέματα καταφέραμε να έχει και μόνο η διαπραγμάτευση βάσει του μνημονίου. Το ένα το μείζον που θέτουμε εμείς, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, και δυο θέματα που έχει θέσει η άλλη πλευρά, ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικό νόμο.
   Δεν υπάρχει στην ατζέντα, ούτε εμείς θα δεχθούμε να συζητήσουμε οποιοδήποτε ζήτημα τριετιών, επιδομάτων ή παρόμοια τέτοια θέματα. Εμείς θέλουμε να ενισχύσουμε τη θέση των εργαζομένων, όχι να την υπονομεύσουμε.
         ΕΡ: Ναι, αλλά έλεγε χθες ο κ. Κουκιάδης ότι με τον νόμο που θα ισχύσει από 1/1/2017 ο μισθός θα είναι ενιαίος.
         ΑΠ: Ο καθηγητής αναφερόταν στο νόμο 4172 του 2013, τον νόμο που θα εφαρμοζόταν αν είχαμε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, γιατί αυτοί τον ψήφισαν. Προσοχή όμως, ορίζει ρητά ο νόμος αυτός ότι θα εφαρμοστεί μετά το τέλος των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής. Εμείς την αλλαγή αυτού του νόμου την έχουμε βάλει μέσα στην ατζέντα, ακριβώς γιατί θέλουμε να μην γίνεται έτσι ο προσδιορισμός του ελάχιστου μισθού, αλλά μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν έχει άμεση εφαρμογή από 1/1/2017. Ακόμα και αν δεν μπορέσουμε να τον αλλάξουμε, αυτό που θα ισχύει είναι όταν τελειώσουν τα προγράμματα προσαρμογής, δηλαδή μετά το τέλος του 2018- μέχρι τότε σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιδεινωθεί η σημερινή κατάσταση.
         ΕΡ: Άρα λέτε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει θέμα μείωσης των μισθών;
         ΑΠ: Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση οι μισθοί δεν θα μειωθούν.
         ΕΡ: Λένε πολλοί, όμως, ότι τα ίδια λέγατε και με το ασφαλιστικό, αλλά οι συντάξεις θα μειωθούν.
         ΑΠ: Καμιά κύρια σύνταξη δεν μειώθηκε. Και τις επικουρικές που δεν είχαμε δυνατότητα να τις διασώσουμε διότι τα ελλείμματα ήταν πολύ μεγάλα, πάνω από 800 εκατομμύρια, και δεν είχαμε δυνατότητα να τον ενισχύσουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό, και εκεί 80% των συνταξιούχων προστατεύθηκαν. Μόνο σε ένα μικρό ποσοστό συνταξιούχων, αυτών που όπως ξέρετε έχουν άθροισμα συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ υπήρξε επέμβαση. Σας θυμίζω, για να υπάρχει και το μέτρο σύγκρισης, ότι ο πρώην υπουργός Εργασίας της ΝΔ έλεγε ότι μια από τις 12 συντάξεις/στις 1.000 συντάξεις είναι χαμένη όπως και να ήταν. Ο μελλοντικός υπουργός Εργασίας το έλεγε αυτό πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Αποδείξαμε ότι ήταν ακριβώς το ανάποδο εδώ έχει μεγάλη διαφορά ποιος είναι στην κυβέρνηση.
         ΕΡ: Κύριε υπουργέ για αυτούς που χάνουν το ΕΚΑΣ, είναι περίπου 100.000 αν δεν κάνω λάθος αυτοί που το χάνουν τώρα, λένε πολλοί ότι δεν θα διασφαλιστούν από την εθνική σύνταξη. Έχετε να πείτε κάτι για αυτό;
         ΑΠ: Έχω πει πολλές φορές ότι ως μέτρο η εθνική σύνταξη προστατεύει αποτελεσματικότερα τους ηλικιωμένους σε σχέση με το ΕΚΑΣ, το οποίο ήταν ένα προνοιακό επίδομα που δινόταν μετά από έναν έλεγχο εισοδημάτων, ενώ η εθνική σύνταξη δίνεται σε όλους όσοι έχουν την ελάχιστη ασφαλιστική προϋπηρεσία. Είναι αληθές όμως ότι επειδή το νέο αυτό σύστημα εφαρμόζεται για τους νέους συνταξιούχους, υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν το ΕΚΑΣ που δεν θα επωφεληθούν από αυτή τη νέα ρύθμιση πριν από το 2018, όταν θα γίνει επανυπολογισμός συντάξεων. Γι' αυτούς πρέπει πράγματι να πάρουμε μέτρα ανακούφισης. Γιατί η κατάργηση του ΕΚΑΣ ήταν κακό μέτρο. Δεν ήταν κομμάτι της μεταρρύθμισης. Από τον Ιούλιο του 2015 έχει ψηφιστεί και με τις ψήφους της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Εμείς προσπαθήσαμε να ενσωματώσουμε τα κακά αυτά μέτρα που είχε το μνημόνιο, όπως και πολλά άλλα μέτρα νεοφιλελεύθερου προσανατολισμού που είχε η αναγκαστική αυτή συμφωνία, στη δική μας μεταρρύθμιση ακριβώς για να τα εξουδετερώσουμε.
         ΕΡ: Δηλαδή τι πρωτοβουλίες μπορείτε να πάρετε κ. υπουργέ για να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι;
         ΑΠ: Ήδη έχουμε εξασφαλίσει ότι θα συνεχίσουν ακόμα και αυτοί που δεν είναι πια δικαιούχοι του ΕΚΑΣ να πληρώνουν τα φάρμακα με την πολύ μικρή συμμετοχή του 10% αντί για το 25% που πληρώνουν όλοι οι άλλοι συνταξιούχοι. Σκεφτόμαστε δε και πρόσθετα μέτρα ανακούφισης από αυτό το ειδικό κοινωνικό ταμείο αλληλεγγύης που θα χρηματοδοτηθεί από τα χρήματα του πλεονάσματος του 2015. Δεν έχουμε πάρει ακόμα όμως τις τελικές αποφάσεις.
         ΕΡ: Να έρθουμε και σε δυο άλλα παρεμφερή ζητήματα υπουργέ. Διαβάσαμε προχθές ένα άρθρο σας για το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και εντυπωσιαστήκαμε. Ταχτήκατε βεβαίως υπέρ της εκλογής Προέδρου από το λαό, αλλά είπατε ότι πρέπει ο λαός να έχει τη δυνατότητα να τον ανακαλεί. Πώς ακριβώς το εννοούσατε αυτό;
         ΑΠ: Είπα ότι αν ενισχύσουμε τις αρμοδιότητες του Προέδρου θα πρέπει να ενισχυθεί και η δημοκρατική του νομιμοποίηση- και αυτό σημαίνει αφενός άμεση εκλογή αλλά και δυνατότητα ανάκλησής του. Υπάρχει το λεγόμενο ανακλητικό δημοψήφισμα. Αντίθετα με ότι πιστεύουν πολλοί αυτό δεν αφορά μόνο σχετικά ριζοσπαστικές δημοκρατίες, όπως αυτές της νότιας Αμερικής όπου ισχύει. Προβλέπεται και σε δυτικά Συντάγματα, και μάλιστα -θα απορήσετε- σε Συντάγματα πολιτειών των ΗΠΑ. Ο Σβατσενέγκερ, ο terminator, έγινε κυβερνήτης Καλιφόρνιας όταν ακριβώς ανακλήθηκε μετά από παρόμοιο ανακλητικό δημοψήφισμα ο προηγούμενος Δημοκρατικός κυβερνήτης, ο Χάρις. Είναι επομένως, κατά τη γνώμη μου, ένας τρόπος να ενισχύσουμε τη λογοδοσία των εκλεγμένων αρχόντων, δίνοντας φωνή στον μέσο πολίτη.
         ΕΡ: Να έρθουμε και στον εκλογικό νόμο. Εσείς πιστεύετε ότι θα πρέπει να υπάρξει τελικά μπόνους σαν αυτό που λέει ο κ. Κουρουμπλής για ένα κόμμα που θα πάρει 40%, ή να καταργηθεί εντελώς;
         ΑΠ: Η προσωπική μου επιλογή για λόγους αρχής, αυτά έλεγα ως συνταγματολόγος, αυτά έλεγα και ως άνθρωπος της Αριστεράς, είναι για την απλή, άδολη, ανόθευτη αναλογική, που δεν έχει μπόνους.
         ΕΡ: Τα λέγατε στα νιάτα σας υπουργέ μου τα άκουγα και εγώ...
         ΑΠ: Ναι γιατί είσαστε φίλος και συμφοιτητής, αλλά τα ίδια λέω και τώρα. Όπως έχω πει πολλές φορές, τις βασικές ηθικές και πολιτικές μου επιλογές δεν έχω αλλάξει από τότε. Άρα υπέρ της απλής άδολης χωρίς μπόνους είναι η προσωπική μου επιλογή. Τα επιχειρήματα του υπουργού Εσωτερικών, όμως, δεν είναι αβάσιμα, τα σέβομαι. Και ο ίδιος προτείνει ουσιαστικά μια πολύ αναλογικότερη εκδοχή αυτού που ισχύει. Εφόσον υπάρχουν συναινέσεις ευρύτερες σε αυτό που προτείνει ο υπουργός Εσωτερικών και από άλλα κόμματα, εγώ δεν έχω θέμα αρχής να το ψηφίσω στη Βουλή. Αν και η προσωπική μου επιλογή, ξανάπα, η προσωπική μου προτίμηση είναι υπέρ ενός συστήματος απλής, άδολης, ανόθευτης.
         ΕΡ: Άρα να μην υπάρχει ούτε το 3%;
         ΑΠ: Το 3% πρέπει να υπάρχει. Έχει αποδείξει η εμπειρία αυτής της Βουλής ότι δεν εμποδίζει τη πολυφωνία- έχουμε 8 κόμματα στη Βουλή. Δεν νομίζω επομένως ότι υπήρξε εμπόδιο είτε στον πολυκομματισμό είτε στην πολυφωνία από την ύπαρξη αυτού του ποσοστού, που στην πραγματικότητα εμποδίζει τον περαιτέρω κατακερματισμό των κοινοβουλευτικών δυνάμεων. Ήδη, είναι βαριά η κοινοβουλευτική διαδικασία. Εγώ θεωρώ ότι είναι αποδεκτό κόστος που πρέπει να πληρώσουμε υπέρ της σε σύγκριση του να έχουμε πράγματι μια πολυφωνική πολιτική εκπροσώπηση. Από την άλλη μεριά, όμως, η αποτελεσματικότητα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας πρέπει να μας απασχολεί.
         Ερ: Κύριε υπουργέ και κάτι τελευταίο. Εγώ από τα φοιτητικά μου χρόνια σας ξέρω σαν ένα παιδί του λαού- ήσασταν και είστε βέβαια και στην Αριστερά. Ορισμένοι κακεντρεχείς όμως λένε ότι είστε ένας αστός, ένας Κολωνακιώτης. Είστε τέτοιος κύριε υπουργέ;
         Απ: Ακούστε πλούσιος δεν υπήρξα ποτέ. Στα ανώτερα μεσαία στρώματα με κατέταξε η επαγγελματική μου πορεία του καθηγητή και του δικηγόρου. Έχω πει, όμως, ότι οι βασικές μου ιδεολογικές και πολιτικές επιλογές δεν πηγάζουν από την παρούσα ταξική μου θέση, πηγάζουν από τις πολιτικές και ηθικές μου επιλογές. Ήμουν στην Αριστερά και παραμένω.
ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατρούγκαλος: Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα περικοπής μισθών και επιδομάτων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news