facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Λαμία: Υποχώρησε μεταλλική πόρτα σε προαύλιο σχολείου (ΦΩΤΟ)

Από τύχη δεν είχαμε κάποιο τραυματισμό. Νεαρά άτομα σχεδόν καθημερινά δημιουργούν φασαρία, αλλά προκαλούν και φθορές στη δημόσια περιουσία, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πράξεων τους…

Λίγο έλειψε να σημειωθεί ατύχημα το βράδυ της Δευτέρας 2 Αυγούστου στον προαύλιο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας, όπου καθημερινά συναθροίζονται παιδιά κι άλλα νεαρά άτομα.

Λίγο πριν τις 10:00’, την ώρα που ένα παιδί είχε σκαρφαλώσει στα κάγκελα παραπλεύρως της κεντρικής εισόδου, το κάγκελο λύγισε και λίγο έλειψε να πέσει. Στο προαύλιο μάλιστα υπήρχαν πολλά μικρά παιδιά που έπαιζαν μπάσκετ και ποδόσφαιρο.

Το οξύμωρο είναι ότι εκείνη την ώρα στο σχολείο βρισκόταν τόσο ο Διευθυντής του σχολείου Νίκος Κοντογιάννης όσο και άνθρωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και η πλευρική είσοδος του σχολείου ήταν ορθάνοιχτη! Βγαίνοντας έξω ο Διευθυντής με τους γονείς διαπίστωσαν τη φθορά στα κάγκελα, που ουσιαστικά επρόκειτο για παλαιά βοηθητική πόρτα που έχει καταργηθεί από πολλά χρόνια αφού πίσω της έχουν στηθεί παρτέρια, η οποία και είχε ξεκολλήσει από τους μεντεσέδες.

«Η φθορά δεν έγινε το συγκεκριμένο βράδυ, ούτε από το βάρος του παιδιού που σκαρφάλωσε σε αυτή, καθώς επρόκειτο για συντηρημένη πόρτα που δε χρησιμοποιείται και δε δέχεται πίεση λόγω του σημείου που βρίσκεται. Φαίνεται όμως ότι ‘’ταλαιπωρήθηκε’’ από κάποιον ή κάποιους που έκαναν επίδειξη δύναμης, οι οποίοι τελικά δεν είχαν κατορθώσει να την ξεκολλήσουν τελείως και στην πρώτη αφορμή υποχώρησαν οι δύο από τους τρεις μεντεσέδες», λέει στο LamiaReport ο Διευθυντής του Σχολείου, που ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται καθημερινά στο σχολείο για συντηρήσεις ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

«Τις ώρες που βρίσκομαι στο σχολείο αφήνω ανοιχτή την πόρτα για να διευκολύνω τα παιδιά που έρχονται και παίζουν στο προαύλιο. Δυστυχώς οι καταστροφές γίνονται πολύ αργά το βράδυ, με τη γειτονιά πολλές φορές να αναγκάζεται ακόμη και να καλεί την αστυνομία, εξαιτίας της φασαρίας που δημιουργείται», προσθέτει ο κ. Κοντογιάννης, ο οποίος καθημερινά το επόμενο πρωί μαζεύει και ότι έχουν παρατήσει τα νεαρά άτομα στο προαύλιο.

Προσωρινά η πόρτα - κάγκελο ασφαλίστηκε με τρεις βαριές αλυσίδες και λουκέτα, ενώ ακουμπά πλέον και σταθερά στο έδαφος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport, που μίλησε και με γείτονες, το τελευταίο Σαββατοκύριακο είχε κληθεί και πάλι η αστυνομία, όπως και τη Δευτέρα το βράδυ που συγκέντρωσε και ορισμένα ονόματα από παιδιά που απλά έτυχε να βρίσκονται στο χώρο τη συγκεκριμένη ώρα.

«Άτομα συναθροίζονται καθημερινά στο χώρο, τόσο στο 1ο όσο και στο 17ο Δημοτικό, φωνάζουν και δημιουργούν φασαρία ακόμη και μεταμεσονύκτιες ώρες. Πρόκειται για μεγαλύτερα παιδιά, όχι απαραίτητα ανήλικα, σίγουρα όμως πάνω από 15-16 ετών. Σχεδόν κάθε βράδυ αναγκαζόμαστε να καλούμε την αστυνομία η οποία δεν έρχεται πάντα», λέει στο LamiaReport γείτονας επιβεβαιώνοντας το σενάριο περί δολιοφθοράς στη σιδερένια πόρτα.

Όπως έχουμε τονίσει και παλαιότερα σε θέματα καθαριότητας και αλλοίωσης της αισθητικής της πόλης (άναρχο γκράφιτι, κλοπές - ξήλωμα λουλουδιών, διακοσμητικών  κλπ), έτσι και σε θέματα βανδαλισμών, όλα είναι θέμα παιδείας. Ακόμα κι αν δεν πρόκειται για ανήλικα άτομα, όλοι έχουν κάποια οικογένεια που θα μπορούσε να τους μιλήσει. Και σίγουρα όλοι έχουν σπίτι, το οποίο σίγουρα δεν θα ήθελαν κάποιοι άλλοι να το βρωμίζουν ούτε να του προκαλούν φθορές.

Ειδικά σε θέματα δολιοφθορών πάντως οι νεαροί δράστες θα πρέπει να καταλάβουν ότι με τη συμπεριφορά τους θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή κάποιου άλλου ανθρώπου. Και τότε οι ευθύνες τους είναι πολύ πολύ σοβαρές…

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » " Λαμία: Υποχώρησε μεταλλική πόρτα σε προαύλιο σχολείου (ΦΩΤΟ) "

Αναλυτής του ΕΛΙΑΜΕΠ στο ΕΡΤNews: Το ακροδεξιό AfD είχε συσταθεί σαν κίνημα αντίδρασης για τη διάσωση της Ελλάδας

Στη Γερμανία η ακροδεξιά σημείωσε την πρώτη της νίκη σε εκλογές κρατιδίου από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, στη Θουριγκία.
Το AfD δεν πρόκειται να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς τα υπόλοιπα κόμματα δεν συζητούν συνασπισμό μαζί του, όμως η εξέλιξη έχει θορυβήσει. 

Ο Ρόναλντ Μαϊνάρδους αναλυτής του ΕΛΙΑΜΕΠ μίλησε για τη νίκη της ακροδεξιάς στην εκπομπή «Prime» του ΕΡΤNews και τον Ηλία Σιακαντάρη.

«Ήταν απολύτως αναμενόμενη αυτή η έκβαση. Είχαμε τέτοιες ενδείξεις και στις ευρωεκλογές πρόσφατα και θέλω να πω ότι η βάση αυτού του κόμματος στην Ανατολική Γερμανία είναι σταθερή. Το 1/3 του πληθυσμού εκεί υποστηρίζει αυτό το κόμμα, αυτό είναι ένα δεδομένο.

Το άλλο δεδομένο είναι ότι σε σχέση με την Δυτική Γερμανία είναι πολύ δυνατή αυτό το κόμμα στην Ανατολή» υπογράμμισε ο κ. Μαϊνάρδους.

Το AfD είναι ένα κόμμα που έχει στο DNA του την Ελλάδα, δημιουργήθηκε σαν κόμμα αντίδρασης, σαν κίνημα αντίδρασης για την διάσωση της Ελλάδας. Ξεκίνησε ως οικονομική αντιπολίτευση και διαμορφώθηκε σαν φασισμός.

Ο κ. Μαϊνάρδους συμπληρώνει: «και ριζοσπαστικοποιηθεί ακριβώς με τα καινούργια φαινόμενα και το μεγάλο γεγονός τώρα που έχει αλλάξει το σκηνικό είναι το θέμα της μετανάστευσης, γιατί ουσιαστικά είναι αυτό το θέμα, το οποίο προωθεί αυτές τις σκέψεις και όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης».

Σχετικά με την πιθανότητα συνεργασίας του AfD με άλλα κόμματα ο αναλυτής απαντά: «Θα ήθελε να σχηματίσει συμμαχίες με το συντηρητικό Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, με την κεντροδεξιά.

Λέει, τώρα, μετά τις εκλογές στη Θουριγκία «εμείς είμαστε έτοιμοι για τον διάλογο και ήρθε η ώρα μας να σχηματίσουμε μια συγκυβέρνηση με το CDU», η διαφορά όμως με άλλες χώρες είναι ότι υπάρχει το πολιτικό ταμπού της Γερμανίας, ότι τα κόμματα του κατεστημένου, ας το πω έτσι, συμφωνούν σε ένα σημείο ότι δεν υπάρχει η βάση για συνεργασία με αυτό το κόμμα».

Για τις τακτικές του AfD που σε κάποιο βαθμό θυμίζουν τη Γερμανία της δεκαετίας του ’30 ο κ. Μαϊνάρδους τονίζει: «Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται και νομίζω ότι η Γερμανία ως Δυτική Γερμανία και μετά ως Ενωμένη Γερμανία έχει πάρει τα μαθήματά της.

Το γερμανικό Σύνταγμα έχει ορισμένες δικλείδες που απαγορεύουν μία επανάληψη. Μάλιστα, υπάρχει και μια κοινωνία των πολιτών που είναι πολύ δραστήρια και βλέπουμε αυτές τις ημέρες μια κινητοποίηση».

Για τον έμμεσο φόβο μήπως και άλλα κόμματα ακολουθήσουν μια πιο ακροδεξιά πολιτική ο αναλυτής σημειώνει: «Τα μεγάλα παραδοσιακά κόμματα στη Γερμανία συνεδριάζουν, σήμερα, για την χάραξη μιας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής και λίγο πολύ αυτή είναι, μια αντιγραφή των αιτημάτων του Afd».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναλυτής του ΕΛΙΑΜΕΠ στο ΕΡΤNews: Το ακροδεξιό AfD είχε συσταθεί σαν κίνημα αντίδρασης για τη διάσωση της Ελλάδας"

Καιρός αύριο: Καταιγίδες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά – Έως τους 35 βαθμούς η θερμοκρασία

Άστατος θα είναι ο καιρός αύριο Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου. Σε πολλές περιοχές θα σημειωθούν καταιγίδες, ενώ στις υπόλοιπες θα υπάρχει ηλιοφάνεια. 

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Λίγες νεφώσεις, κατά τόπους και κατά διαστήματα αυξημένες την Τετάρτη. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Το βράδυ νεφώσεις θα αναπτυχθούν εκ νέου στο Ιόνιο και θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο ανατολικό Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 33 με 35 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα δυτικά ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βόρειοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, κατά διαστήματα αυξημένες. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα το μεσημέρι – απόγευμα νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, κατά διαστήματα αυξημένες. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ορεινά της Μακεδονίας σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Από το βράδυ στα ανατολικά ανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 με 34 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, κατά διαστήματα αυξημένες. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ηπειρωτικά σποραδικές καταιγίδες.
Το βράδυ εκ νέου στο Ιόνιο θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 με 33 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βόρειοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις στα βόρεια και τοπικές νεφώσεις στα νότια τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 34 και στις Σποράδες από 24 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Καταιγίδες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά – Έως τους 35 βαθμούς η θερμοκρασία"

Τρία κρούσματα του ιού του δυτικού Νείλου στον Δήμο Τρίπολης

Τρία κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, εντοπίστηκαν στον δήμο της Τρίπολης. Για το λόγο αυτό, υπήρξε άμεση αντίδραση απ’ τη Διεύθυνση της Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Υπήρξε ενημέρωση για τη λοίμωξη και για το θέμα που αφορά την πρόληψη.

Ο ιός δεν μεταδίδεται άμεσα, από άτομο σε άτομο, μέσω της συνήθους κοινωνικής επαφής.

Το 80 %των ατόμων που μολύνονται παραμένουν ασυμπτωματικοί, το 20% εμφανίζουν ήπια νόσο, ενώ, λιγότεροι από ένας στους εκατό ασθενείς, εμφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, αναφέρει, ότι, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα επί του πεδίου, ενώ βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τον δήμο της Τρίπολης.

Θα πρέπει ο πληθυσμός να είναι προσεκτικός και σε εγρήγορση.

Διευκρινίσεις και περαιτέρω πληροφορίες δίνονται στο 2713610200 ή στο email: dygeia @ppel.gov.gr της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Πελοποννήσου και στο τηλέφωνο 2713600402 ή στο email: dimos@ tripolis.gr του δήμου Τρίπολης.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρία κρούσματα του ιού του δυτικού Νείλου στον Δήμο Τρίπολης"

Άγνωστος πήρε αγκαλιά μέσα στη θάλασσα 12χρονο κοριτσάκι και έγινε χαμός

Οι ανέμελες βουτιές στην παραλία του Κόκκινου Πύργου, το μεσημέρι της Κυριακής, έγιναν εφιάλτης ένα 12χρονο κορίτσι  που ξέσπασε σε κλάματα όταν άγνωστος μέσα στη θάλασσα το ανασήκωσε ξαφνικά στα χέρια του και το πήρε αγκαλιά.

Η 12χρονη είχε πάει από νωρίς στη θάλασσα με τους γονείς και τα αδέρφια της. Το κοριτσάκι, όπως όλα τα παιδιά, έμπαινε και έβγαινε στο νερό, έκανε μακροβούτια, έπαιζε, γελούσε..

Μετά από ένα τέτοιο μακροβούτι, σύμφωνα με πληροφορίες του Cretalive.gr  και ενώ είχε ακόμα κλειστά τα μάτια του, ένιωσε κάποιον να το ανασηκώνει στα χέρια του. Είδε έναν άγνωστο άνδρα, βαθιά μελαχρινό, όπως περιέγραψε, να την έχει πάρει αγκαλιά. Με το ένα χέρι την κρατούσε από την πλάτη, με το άλλο από τα πόδια, κάτω από τα γόνατα. Ο άγνωστος είπε «γεια» στο κοριτσάκι και του χαμογέλασε, όπως αναφέρεται.

Το παιδί σοκαρίστηκε και εκμεταλλευόμενο την παρουσία λουόμενης που κάτι είπε στον άγνωστο άνδρα, κατάφερε να κολυμπήσει μέχρι την παραλία όπου είπε στους οικείους του τι είχε γίνει, βάζοντας τα κλάματα. Επικράτησε αναστάτωση αλλά και ένταση.

Το παιδί περιέγραψε ότι αφενός ένιωσε άβολα, αφετέρου ότι φοβήθηκε.

Όπως προέκυψε, πρόκειται για έναν 30χρονο Αιγύπτιο, ο οποίος την τελευταία διετία εργάζεται στην Κρήτη. Ο νεαρός άνδρας υποστήριξε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να «πειράξει» το παιδί, όπως του αποδίδεται. Ανέφερε ότι είναι πατέρας δύο μικρών παιδιών που βρίσκονται στην πατρίδα του και τους στέλνει χρήματα και ότι αν ήθελε να κάνει κακό στο παιδί, δεν θα επέλεγε να το κάνει σε μία παραλία γεμάτη κόσμο.

Ο 30χρονος κρίθηκε ένοχος για την κατηγορία της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 8 μηνών με αναστολή. Ο ίδιος άσκησε έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης.

cretalive

Διαβάστε Περισσότερα » "Άγνωστος πήρε αγκαλιά μέσα στη θάλασσα 12χρονο κοριτσάκι και έγινε χαμός "

Ένοπλη ληστεία σε φαρμακείο στα Ανω Λιόσια: «Φοβήθηκα ότι θα γίνει μακελειό» (Δείτε βίντεο - ντοκουμέντο)

Τον τρόμο έζησαν εργαζόμενοι και πελάτες μέσα σε φαρμακείο όταν εισέβαλε ένοπλος ληστής στα Άνω Λιόσια.

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Δευτέρας (2/9) το φαρμακείο της Αθηνάς Μπουρούνη στα Άνω Λιόσια εφημέρευε. Μέσα, ήταν η ιδιοκτήτρια, δυο ακόμη εργαζόμενες αλλά και δύο πελάτες. Αυτό δεν πτόησε τον δράστη να εισβάλει στο φαρμακείο κρατώντας όπλο και να απειλεί ότι θα το χρησιμοποιήσει αν δεν πάρει τα χρήματα από το ταμείο.

Εικόνες και βίντεο ντοκουμέντο από το κλειστό κύκλωμα του φαρμακείου εξασφάλισε αποκλειστικά το iEidiseis.gr όπως βλέπετε όλες οι κινήσεις του ένοπλου δράστη έχουν καταγραφεί καρέ – καρέ.

Δείτε το βίντεο:

Η ιδιοκτήτρια Αθηνά Μπουρούνη μίλησε στο IEidiseis.gr και περιέγραψε τις δραματικές στιγμές που έζησε με τον ένοπλο ληστή:

«Έβγαλε το όπλο από την τσέπη και το πήγαινε πέρα δώθε, πάνω κάτω, φώναζε σαν τρελός, μείνετε όλοι μέσα, κάποια παιδιά πήγαινε να βγουν έξω γιατί φοβήθηκαν και τους λέει, καθίστε μέσα, κούναγε το όπλο πάνω κάτω εγώ φοβήθηκα ότι θα γίνει μακελειό γιατί δεν ήξερα αν ήταν το πιο αληθινό η ψεύτικο», όπως περιέγραψε.

Επέδειξε ψυχραιμία και επαγγελματισμό προκειμένου να μη κινδυνεύσει κανένας.

«Βρισκόμαστε σε κίνδυνο ουσιαστικά να πάσα στιγμή μπορεί να πει κάποιος με όπλο να μας πάρει το ταμείο να μας πυροβολήσει και να τεθεί σε κίνδυνο και ο κόσμος που έχουμε μέσα», σημείωσε.

Ο ληστής μάλιστα, για αρκετή ώρα καθόταν έξω από το φαρμακείο και παρατηρούσε τις κινήσεις των υπαλλήλων, όταν βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία εισέβαλε μέσα.

Αφού πήρε τα χρήματα και τα έβαλε στην τσέπη του τράπηκε σε φυγή με τη μηχανή του που είχε παρκάρει λίγα μέτρα πιο κάτω, αλλά κάμερα κλειστού κυκλώματος την κατέγραψε. Είναι βίντεο που έχουν στα χέρια τους οι αστυνομικές αρχές και εξετάζουν καρέ καρέ προκειμένου να ταυτοποιήσουν τον δράστη και να τον συλλάβουν.

Και δεύτερη ληστεία από τον δράστη σε λιγότερο από 12 ώρες στον ίδιο δρόμο

listeia anolisia farmakeio1 2e6c9

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι στον ίδιο δρόμο που είναι το φαρμακείο και σε απόσταση 100 μέτρων, λίγες ώρες αργότερα και συγκεκριμένα μετά τις 7 το πρωί, ληστής με απειλή όπλου εισέβαλε στον φούρνο, και με την απειλή του όπλου πήρε περίπου 150 ευρώ από το ταμείο. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες από τους υπαλλήλους, που έχουν δει το βίντεο από το κλειστό κύκλωμα του καταστήματος, αναφέρουν ότι πρόκειται για τον ίδιο ληστή.

Η αστυνομικές αρχές εκτιμούν ότι έχουν αρκετά στοιχεία και είναι ζήτημα χρόνου να τον εντοπίσουν και να τον συλλάβουν.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Ένοπλη ληστεία σε φαρμακείο στα Ανω Λιόσια: «Φοβήθηκα ότι θα γίνει μακελειό» (Δείτε βίντεο - ντοκουμέντο) "

Γαλλία: Ένοχος δήλωσε ο 71χρονος που νάρκωνε και βίαζε τη σύζυγό του επί 10 χρόνια μαζί με δεκάδες άνδρες – Είχε και γυμνές φωτογραφίες της κόρης του

«Μια αφόρητη δοκιμασία»: τα παιδιά της Ζιζέλ Π., την οποία νάρκωνε και βίαζε ο σύζυγός της επί μια δεκαετία μαζί με δεκάδες αγνώστους που στρατολογούσε στο διαδίκτυο, βγήκαν εμφανώς σοκαρισμένα από τη δικαστική αίθουσα, μετά τη μακρά και ωμή παρουσίαση των γεγονότων, με λεπτομέρειες που προκαλούσαν ναυτία.

Η Ζιζέλ, 72 ετών σήμερα, παρέμεινε στωική και δεν άφησε να φανεί κανένα συναίσθημα κατά τη δεύτερη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας για μια πρωτοφανή υπόθεση στα γαλλικά δικαστικά χρονικά. Η γυναίκα, το κύριο θύμα, βρίσκεται αντιμέτωπη με τους 51 κατηγορούμενους στο ποινικό δικαστήριο του Βοκλίζ, στην Αβινιόν.

Εκτός από τον σύζυγό της, άλλοι 50 άνδρες, ηλικίας από 26 έως 74 ετών, διώκονται για βιασμό με επιβαρυντικές περιστάσεις και εάν κριθούν ένοχοι μπορεί να καταδικαστούν σε κάθειρξη 20 ετών.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των γεγονότων από τον πρόεδρο του δικαστηρίου, τον Ροζέ Αρατά, ο οποίος συνόψισε, με μονότονο και ψυχρό τόνο, τους 31 τόμους του κατηγορητηρίου, ο βασικός κατηγορούμενος, ο Ντομινίκ Π., κοιτούσε με απλανές βλέμμα. Κάποιες φορές συζητούσε με τη δικηγόρο του, την Μπεατρίς Ζαβαρό, που καθόταν στην άλλη πλευρά του γυάλινου κλουβιού όπου βρίσκονται οι κατηγορούμενοι.

Στη συνέχεια, με ένα απλό «ναι», ο 71χρονος συνταξιούχος, ο «ενορχηστρωτής» των βιασμών σύμφωνα με την εισαγγελία, παραδέχτηκε την ενοχή του.

Όταν ρωτήθηκαν με τη σειρά τους ένας προς έναν, μόνο οι 14 από τους 48 συγκατηγορουμένους του που ήταν παρόντες παραδέχτηκαν τα γεγονότα. Οι τρεις μάλιστα ζήτησαν συγγνώμη από το θύμα. Ένας από τους κατηγορουμένους διαφεύγει και δικάζεται ερήμην ενώ ένας δεύτερος ήταν απών σήμερα από το δικαστήριο για λόγους υγείας.

Καθισμένα πλάι στη Ζιζέλ, τα τρία παιδιά του ζεύγους δυσκολεύονταν να συγκρατήσουν τα συναισθήματά τους κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς και φορτισμένης ημέρας. Το ζευγάρι είναι σε διαδικασία διαζυγίου αφότου αποκαλύφθηκαν τα γεγονότα. Δύο φορές, η Καρολίν Νταριάν (σ.σ. το ψευδώνυμο που χρησιμοποίησε η κόρη της Ζιζέλ για το βιβλίο της που κυκλοφόρησε το 2022, το «Σταμάτησα να σε αποκαλώ μπαμπά») αναγκάστηκε να φύγει από την αίθουσα, ενώ συγκλονιζόταν από τους λυγμούς. Υποστηριζόμενη από τους αδελφούς της, η Καρολίν «έσπασε» όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου αναφέρθηκε στις φωτογραφίες της –προϊόν φωτομοντάζ– που βρέθηκαν στον υπολογιστή του πατέρα της και όπου εμφανιζόταν γυμνή.

«Για τα παιδιά, η οδύνη είναι τεράστια», είπε ο δικηγόρος τους, Αντουάν Καμί, σε μια διακοπή της δίκης. «Η Καρολίν έπρεπε να βγει έξω, ήταν αβάσταχτο. Αν και δεν ανακάλυψαν κάτι νέο, μολονότι γνώριζαν την υπόθεση, ήταν ιδιαίτερα δύσκολο το σημερινό πρωινό, αλλά αναγκαίο», πρόσθεσε.

Την Δευτέρα η Ζιζέλ Π. και τα παιδιά της διαφώνησαν με το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης να διεξαχθεί η δίκη κεκλεισμένων των θυρών. Αντιθέτως, απαίτησαν να γίνουν όλα δημόσια «ώστε η ντροπή να αλλάξει στρατόπεδο».

Γαλλία: Ένοχος δήλωσε ο 71χρονος που νάρκωνε και βίαζε τη σύζυγό του επί 10 χρόνια μαζί με δεκάδες άνδρες – Είχε και γυμνές φωτογραφίες της κόρης του

Η σύζυγος και τα παιδιά του κατηγορούμενου (Photo by Christophe SIMON / AFP)

Προτού να επιστρέψει στη θέση της, μετά τη δεύτερη έξοδό της από την αίθουσα, η Καρολίν Νταριάν σταμάτησε για μια στιγμή μπροστά στο γυάλινο κλουβί όπου κάθονται οι 18 κρατούμενοι κατηγορούμενοι. Τους κοίταξε, αλλά κανείς δεν σήκωσε τα μάτια να την αντικρίσει. Ούτε καν ο πατέρας της, τον οποίο πλέον αποκαλεί «γεννήτορά» της.

Από τους 51 κατηγορούμενους οι 18, μεταξύ των οποίων και ο σύζυγος, παραμένουν προφυλακισμένοι. Οι υπόλοιποι είχαν αφεθεί ελεύθεροι με εγγύηση. Όσοι κρατούνται είναι εκείνοι που πήγαν πολλές φορές να βιάσουν τη Ζιζέλ Π. –κάποιοι, μέχρι και έξι φορές – ή είχαν βεβαρημένο ποινικό μητρώο, παλαιότερες καταδίκες για ενδοοικογενειακή βία ή βιασμούς, ακόμη και παιδιών.

Εκτός από τον βασικό κατηγορούμενο, μόνο οι 50 από τους συνολικά 72 βιαστές της Ζιζέλ Π. που είχαν καταγραφεί σε φωτογραφίες και βίντεο από τον ίδιο τον σύζυγό της ταυτοποιήθηκαν και βρέθηκαν, έπειτα από μια έρευνα που ξεκίνησε εντελώς κατά τύχη, στις 12 Σεπτεμβρίου 2020. Εκείνη την ημέρα ο Ντομινίκ Π. συνελήφθη σε ένα σουπερμάρκετ του Καρπεντράς, στη νότια Γαλλία, επειδή βιντεοσκοπούσε κάτω από τη φούστα τους τις πελάτισσες. Στην ανάκριση είπε ότι είχε «παρορμήσεις» που «δεν μπορούσε να ελέγξει». Όμως, στις διαδοχικές, αλλεπάλληλες έρευνες που ακολούθησαν, οι αστυνομικοί έπεσαν πάνω σε χιλιάδες φωτογραφίες και βίντεο όπου εικονιζόταν η σύζυγός του, ναρκωμένη και αναίσθητη, να βιάζεται από αγνώστους. Οι βιασμοί ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2011, όταν το ζευγάρι ζούσε ακόμη στο Παρίσι και συνεχίστηκαν από τον Μάρτιο του 2013 μέχρι τον Οκτώβριο του 2020, αφού μετακόμισαν στη Μαζάν, ένα γραφικό χωριουδάκι κοντά στο όρος Βαντού.

Αύριο Τετάρτη (4/9) οι αστυνομικοί πρόκειται να καταθέσουν πώς συνελήφθησαν οι κατηγορούμενοι. Την επομένη, την Πέμπτη, θα πάρει τον λόγο για πρώτη φορά η Ζιζέλ Π.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Ένοχος δήλωσε ο 71χρονος που νάρκωνε και βίαζε τη σύζυγό του επί 10 χρόνια μαζί με δεκάδες άνδρες – Είχε και γυμνές φωτογραφίες της κόρης του"

«Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς» το νέο όνομα που προτείνει ο Στέφανος Κασσελάκης για τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης λίγες ώρες μετά την απόφαση να επαναφέρει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος τον Παύλο Πολάκη, τώρα θέλει να αλλάξει το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης έκανε αυτή την πρόταση για διαβούλευση, σήμερα (3/9/24), ημέρα συνεδρίασης της Επιτροπής Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ που γίνεται υπό την προεδρία του.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν εισηγήσεις από τον πρόεδρο του κόμματος για με την αλλαγή του καταστατικού, οι οποίες θα προβλέπουν:

Aλλαγή του ονόματος του κόμματος, ασυμβίβαστο (oι βουλευτές δεν θα είναι στα κομματικά όργανα και θα έχουν δυνατότητα για τρεις θητείες να εκλεγούν. Αν θέλει κάποιος να εκλεγεί για μια ακόμα θητεία θα πρέπει να αλλάξει εκλογική περιφέρεια).

Επίσης, τα μέλη θα αποφασίζουν για την γραμμή του κόμματος και για τα ψηφοδέλτια, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, βουλευτές και ευρωβουλευτές θα συμμετέχουν μόνο στο εθνικό συμβούλιο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "«Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς» το νέο όνομα που προτείνει ο Στέφανος Κασσελάκης για τον ΣΥΡΙΖΑ"

Ιωάννινα: Αποκαλύφθηκε ολόκληρο οπλοστάσιο μετά την απόπειρα αυτοκτονίας 19χρονου

Η απόπειρα ενός 19χρονου νεαρού χθες στα Ιωάννινα να βάλει τέλος στην ζωή του, ήταν η αφορμή για να αποκαλυφθεί στο σπίτι ένα ολόκληρο οπλοστάσιο.

Το τραγικό περιστατικό συνέβη στο σπίτι της γιαγιάς του19 χρόνου, όπου πραγματοποιήθηκε αυτοψία με τη συνδρομή του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, εκεί βρέθηκε και κατασχέθηκε το επίμαχο όπλο, το οποίο πρόκειται για πιστόλι, ενώ προέκυψε ότι ανήκει στον 50χρονο συλληφθέντα, θείο του 19χρονου.

Έκπληκτοι οι αστυνομικοί εντόπισαν χιλιάδες φυσίγγια, όπλα, χειροβομβίδες και διάφορα άλλα είδη οπλισμού και ναυτικές φωτοβολίδες.

Συγκεκριμένα βρήκαν : 485 φυσίγγια διαφόρων τύπων όπλων και διαμετρημάτων, 3 πιστόλια, διαμετρήματος 9mm, 7,65mm και 6,35mm το καθένα, ραβδωτό πυροβόλο όπλο, τύπου επαναληπτικού τυφεκίου, ραβδωτό πυροβόλο τυφέκιο μονής βολής, περίστροφο χωρητικότητας 7 φυσιγγίων, μη λειτουργικό περίστροφο, εκπαιδευτικός όλμος, γερμανική χειροβομβίδα Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, οξειδωμένη ιταλική χειροβομβίδα Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, εκπαιδευτική χειροβομβίδα, 4 κενές χειροβομβίδες (άνευ εκρηκτικού και συστήματος πυροδότησης), κορμός και κέλυφος χειροβομβίδας, 39γεμιστήρες, 40 ξιφολόγχες, διάφορα τμήματα (κοντάκια, κάννες κτλ.) πολεμικών τυφεκίων, κάννη υποπολυβόλου, σιγαστήρα πολεμικού όπλου, 20 κροτίδες,16 ναυτικές φωτοβολίδες χειρός, 4 συσκευασίες φωτοβολίδων μαζί με εκτοξευτήρα και 2 εκτοξευτήρες φωτοβολίδων.

Ιωάννινα: Αποκαλύφθηκε ολόκληρο οπλοστάσιο μετά την απόπειρα αυτοκτονίας 19χρονου

Ιωάννινα: Αποκαλύφθηκε ολόκληρο οπλοστάσιο μετά την απόπειρα αυτοκτονίας 19χρονου

Από την προανάκριση προέκυψε ότι τα κατασχεμένα είδη ανήκουν – κατά περίπτωση –στον 50χρονο θείο και σε άλλο 51χρονο θείο, επίσης του 19 χρόνου, ο οποίος συνελήφθη σήμερα το πρωί σε περιοχή της Αττικής, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ενώ στο σπίτι του βρέθηκε και κατασχέθηκε μία διόπτρα.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ τα κατασχεθέντα είδη θα υποβληθούν στις προβλεπόμενες – κατά περίπτωση – εργαστηριακές εξετάσεις.

Σημειώνεται ότι, από τη διενεργηθείσα έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων, δεν έχουν προκύψει προσώρας στοιχεία, που να παραπέμπουν σε εγκληματική ενέργεια αναφορικά με τον τραυματισμό του νεαρού .

Η αστυνομία έρευνα προσεκτικά την υπόθεση, ενώ οι δυο άνδρες καλούνται να δώσουν εξηγήσεις ως προς την προέλευση του πολεμικού υλικού που βρέθηκε στην κατοχή τους.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιωάννινα: Αποκαλύφθηκε ολόκληρο οπλοστάσιο μετά την απόπειρα αυτοκτονίας 19χρονου"

Δημοσκόπηση Οpinion Poll: Στη δεύτερη θέση το ΠΑΣΟΚ – «Μάχη» Ανδρουλάκη με Δούκα για τις εσωκομματικές

Για το πώς θα ψήφιζαν σήμερα αν γίνονταν εκλογές αλλά και για το αποτύπωμα του ΠΑΣΟΚ στην πορεία της χώρας, απάντησαν οι πολίτες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση της Οpinion Poll, για τις εσωκομματικές εκλογές.

Στην δημοσκόπηση, για λογαριασμό του Action 24 καταγράφεται η εκτίμηση ψήφου των πολιτών για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ αλλά και το ποιος εκ των υποψηφίων μπορεί να αντιμετωπίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και βέβαια, οι ερωτηθέντες έδωσαν και την κρίσιμη πρόθεση ψήφου, με το ΠΑΣΟΚ να εμφανίζεται πλέον στη δεύτερη θέση και τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη, ενώ η ΝΔ διατηρεί την πρώτη θέση.

Πρόθεση ψήφου

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Οpinion Poll, που έγινε το διάστημα μεταξύ 27 και 30 Αυγούστου, οι πολίτες απάντησαν ότι αν γίνονταν εκλογές θα ψήφιζαν ΝΔ σε ποσοστό 27,1%, ΠΑΣΟΚ (13,1)% και ΣΥΡΙΖΑ (10,5%)

Τι απάντησαν για το ΠΑΣΟΚ

Στην ερώτηση αν είναι θετικό το αποτύπωμα του ΠΑΣΟΚ στην πορεία της χώρας, σχεδόν οι μισοί (49,6%) από εκείνους που συμμετείχαν στην έρευνα, απάντησαν θετικά ενώ το 46,5% απάντησε μάλλον όχι.

Μοιρασμένες είναι οι απαντήσεις και στην ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να αποκτήσει κυβερνητική προοπτική, με το 50,4% να απαντάει ναι και το 45,3% να απαντάει όχι.

Σε ερώτηση σε ψηφοφόρους του κόμματος αν για το ποιος θα πρέπει να είναι ο προσανατολισμός του ΠΑΣΟΚ το 64% απάντησε «μεταρρυθμιστικό κέντρο» ενώ το 28,8% απάντησε «Σύγκλιση με ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά».

Πρώτος σε δημοφιλία εμφανίζεται ο Νίκος Ανδρουλάκης με ποσοστό 70% ωστόσο η πλειοψηφία πιστεύει ότι ο Χάρης Δούκας είναι ο πιο κατάλληλος από όλους για να αντιμετωπίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη:

Για την πρόθεση ψήφου, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ απάντησαν «Νίκος Ανδρουλάκης» ενώ οι υπόλοιποι πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα, απάντησαν «Χάρης Δούκας».

Η έρευνα έγινε σε 1.203 νοικοκυριά, μεταξύ ατόμων ηλικίας άνω των 17 ετών με δικαίωμα ψήφου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Οpinion Poll: Στη δεύτερη θέση το ΠΑΣΟΚ – «Μάχη» Ανδρουλάκη με Δούκα για τις εσωκομματικές"

Αποκάλυψη ΕΡΤ3: Έκθεση-κόλαφος του μηχανικού του δήμου Σιντικής – Ακατάλληλο αλλά… πιστοποιημένο το λούνα παρκ Σιδηροκάστρου

Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Σιντικής Σερρών πέρσι και πρόπερσι έκριναν ακατάλληλα τα μηχανήματα του λούνα παρκ στο πανηγύρι του Σιδηροκάστρου, τα οποία όμως είχε κρίνει κατάλληλα ιδιώτης μηχανικός, ο οποίος είναι ο ίδιος, που έκρινε πως είναι κατάλληλα και τα μηχανήματα του λούνα παρκ του Πευκοχωρίου, όπου σημειώθηκε το τραγικό περιστατικό με τον θάνατο του 19χρονου.

Όπως αποκάλυψε ο Κώστας Καντούρης στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3, πρόκειται για τον μηχανικό, που φέρεται να είχε υπογράψει τις υπεύθυνες δηλώσεις, που περιλαμβάνονται στη δικογραφία για το δυστύχημα του Πευκοχωρίου. Ο ίδιος, βέβαια, σε δήλωση, που έκανε φέρεται να αμφισβητεί τη γνησιότητα των συγκεκριμένων εγγράφων. Ωστόσο, υπεύθυνες δηλώσεις του ίδιου προσώπου υπάρχουν στην άδεια, που έδωσε ο δήμος για το πανηγύρι της Αγίας Ζώνης στο Σιδηρόκαστρο πέρσι και πρόπερσι παρ’ ότι οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου έκριναν ότι το λούνα παρκ είναι ακατάλληλο, όπως επισήμανε σε δηλώσεις του ο νυν δήμαρχος Σιντικής, Γιώργος Τάτσιος.

Πιο συγκεκριμένα, οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου ανέφεραν ότι τα παιχνίδια δεν είναι εργοστασιακής κατασκευής αλλά ιδιοκατασκευές, έκαναν λόγο για επικίνδυνα και ανασφαλή παιχνίδια με κίνδυνο ηλεκτροπληξίας, για μη ασφαλείς στηρίξεις των οργάνων, πρόχειρες και με φθαρμένα υλικά.

Παρ’ όλα αυτά, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος υπέγραψε τόσο πέρσι όσο και πρόπερσι την άδεια λειτουργίας του λούνα παρκ, βασιζόμενος σε υπεύθυνες δηλώσεις του ιδιώτη μηχανολόγου-μηχανικού, ο οποίος φέρεται να υπέγραψε και στο Πευκοχώρι και έκρινε ότι η εγκατάσταση και τα παιχνίδια είναι κατάλληλα για λειτουργία.

Σε αυτή την τεχνική έκθεση φαίνεται ότι τα συγκεκριμένα λούνα παρκ, που λειτούργησαν πέρσι και πρόπερσι δεν είχαν ούτε βιβλία ούτε πιστοποιήσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα, μετά τις δηλώσεις του δημάρχου Σιντικής ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Νίκος Καλλίδης παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου ο εισαγγελέας να διερευνήσει τι ακριβώς συνέβη στο πανηγύρι του Σιδηροκάστρου.

Υπενθυμίζεται, ότι φέτος το λούνα παρκ εκεί δε στήθηκε όταν ο δήμαρχος ενημέρωσε τους ιδιοκτήτες ότι πρέπει να γίνει τεχνικός έλεγχος αλλά εκείνοι μόλις το άκουσαν έφυγαν.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκάλυψη ΕΡΤ3: Έκθεση-κόλαφος του μηχανικού του δήμου Σιντικής – Ακατάλληλο αλλά… πιστοποιημένο το λούνα παρκ Σιδηροκάστρου"

«Σφαλιάρα» του Netflix στην Τουρκία: Ήθελαν αυτοδικαίωση με υπερπαραγωγή για την Κύπρο αλλά η πλατφόρμα επέλεξε το Famagusta

Το δικό της αφήγημα για την Κύπρο και τον αιματοβαμμένο Αττίλα θέλησε να προπαγανδίσει η Τουρκία με το σίριαλ «Μια φορά και έναν καιρό στην Κύπρο». Τον Απρίλιο του 2021 μάλιστα όταν η δραματική σειρά έκανε πρεμιέρα, ο πρόεδρος του Ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ έδωσε το «παρών» στον κινηματογράφο που προβλήθηκε.

Μια ημέρα νωρίτερα, οι εκατοντάδες συντελεστές της υπερπαραγωγής της κρατικής τουρκικής τηλεόρασης TRT, είχαν κάνει «απόβαση» στην Αμμόχωστο. Η σειρά είναι ένα απολύτως ερντογανικό αφήγημα για τα όσα προηγήθηκαν του Αττίλα. Μιλούν για συνταγματικά πραξικοπήματακαι σφαγές Τουρκοκυπρίων στο διάστημα μεταξύ 1963 και 1974, που σύμφωνα με τους ίδιους οδήγησαν στην τουρκική εισβολή και κατοχή του νησιού.

Για να καταλάβει κανείς πόσο η τουρκική κυβέρνηση ήθελε να φτάσει η παραγωγή της κρατικής της τηλεόρασης στο Netflix, αρκεί να δει τους αριθμούς της υπερπαραγωγής. Χρειάστηκαν 6 μήνες προετοιμασίας για τα γυρίσματα. Περίπου 170 συντελεστές και 3.000 κοστούμια. Πέντε φορτηγά μετέφεραν εξοπλισμό στα Κατεχόμενα για τα γυρίσματα. Κατασκευάστηκαν 6 στρατιωτικά οχήματα, 2 τανκς και 600 αντίγραφα όπλων.

Το σίριαλ παίχτηκε στο πρώτο κανάλι της κρατικής τουρκικής τηλεόρασης και στην Κατεχόμενη Κύπρο για δύο σεζόν. Πουλήθηκε και προβλήθηκε στο Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκμενιστάν. Η παραγωγή αν και ήθελε να φτάσει ως το Netflix τελικώς δεν τα κατάφερε. Αντίθετα στη δημοφιλή πλατφόρμα προβλήθηκε το ελληνικό Famagusta, προκαλώντας την έκρηξη της τουρκικής κυβέρνησης.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του κάνει λόγο για «μαύρη προπαγάνδα της ελληνοκυπριακής διοίκησης Νότιας Κύπρου».

Κούλλης Νικολάου: Θέλαμε να κάνουμε σωστή τηλεόραση και όχι να προπαγανδίσουμε

Μιλώντας στο MEGA ο παραγωγός της σειράς Κούλλης Νικολάου εξήγησε πως το «Famagusta» δεν είναι μία σειρά προπαγάνδας.

«Εμείς κάναμε αυτή τη σειρά και δεν μας χρηματοδότησε κανένα κράτος. Θέλαμε ως άνθρωποι και δημιουργοί της τηλεόρασης να μην κάνουμε κάτι πρόχειρο. Δεν έχουμε χρηματοδοτηθεί, πέρα από κάποιους καλούς φίλους που έδωσαν ότι μπορούσαν και δώσαμε και μείς από την τσέπη μας, να κάνουμε μία σειρά που να είναι σωστή τηλεόραση και όχι να προπαγανδίσουμε».

Όπως είπε ο ίδιος, «θέλαμε να περάσουμε ένα μήνυμα αγάπης, ανθρωπιάς, αλληλεγγύης. Να περάσουμε το μήνυμα «όχι στη διχόνοια». Δεν εξιστορούμε καμία ιστορία του τι έγινε στην Κύπρο το ’74, πάρα μόνο ένα σημαντικό κομμάτι της, που είναι ο άνθρωπος, η Κύπρια μάνα που έχει χάσει το παιδί της και αγνοείται εδώ και 50 χρόνια».

«Το ’74 χάθηκαν ζωές, ξεσπιτώθηκαν άνθρωποι. Ο πόλεμος είναι άδικος, οι στρατιώτες είναι άδικοι, όχι ο λαός. Δεν στέλνουμε κανένα μήνυμα διχόνοιας. Μαζί με τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους θέλουμε να πούμε ότι ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει. Ο πόλεμος μόνο καταστροφή φέρνει», δήλωσε.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "«Σφαλιάρα» του Netflix στην Τουρκία: Ήθελαν αυτοδικαίωση με υπερπαραγωγή για την Κύπρο αλλά η πλατφόρμα επέλεξε το Famagusta"

Ουκρανία: Ο Πούτιν έπνιξε στο αίμα την Πολτάβα – Τουλάχιστον 51 νεκροί και 235 τραυματίες

Μια από τις πιο αιματηρές επιθέσεις εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας στην πόλη Πολτάβα. Ο απολογισμός ακόμα δεν είναι τελικός και σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες οι νεκροί είναι τουλάχιστον 51 και οι τραυματίες 235.

Στην Ουκρανία κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος ενώ ο Πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι «τα καθάρματα που το έκαναν αυτό θα το πληρώσουν».

Οι Ρώσοι χτύπησαν με δυο βαλλιστικούς πυραύλους ένα στρατιωτικό ινστιτούτο στην πόλη Πολτάβα, στην κεντρική Ουκρανία και ένα κοντινό νοσοκομείο». 

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, το πλήγμα συνέβη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός ειδοποίησης εισερχόμενων πυραύλων. «Συνέβη την ώρα που οι άνθρωποι πήγαιναν προς το υπόγειο καταφύγιο», τόνισε.

«Χάρη στο συντονισμένο έργο των διασωστών και των γιατρών, διασώθηκαν 25 άτομα, 11 από τα οποία απεγκλωβίστηκαν από τα συντρίμμια, οι διασώστες συνεχίζουν αυτή τη στιγμή το έργο τους», πρόσθεσε το υπουργείο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι διέταξε «μια πλήρη και ταχεία έρευνα» για τις συνθήκες που επέτρεψαν αυτή τη ρωσική επίθεση.

Υποσχέθηκε επίσης η Ρωσία να λογοδοτήσει και κάλεσε για άλλη μια φορά τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου να παραδώσουν επειγόντως περισσότερα συστήματα αεροπορικής άμυνας και να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χτυπάει βαθιά στο ρωσικό έδαφος με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Ο Πούτιν έπνιξε στο αίμα την Πολτάβα – Τουλάχιστον 51 νεκροί και 235 τραυματίες"

Θεσσαλονίκη: Νέα τροπή στην υπόθεση με τον ιερέα που τον κατήγγειλε η πρεσβυτέρα του - Με τον μπαμπά είμαστε, λέει ο γιος

Ιερέας συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη για ενδοοικογενειακή απειλή σε βάρος της πρεσβυτέρας και παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

Η σύλληψή του έγινε μετά την καταγγελία που έκανε η 48χρονη πρεσβυτέρα στην Αστυνομία, ύστερα από καβγά που προηγήθηκε στο σπίτι τους. Αφορμή για τον καβγά, φαίνεται πως στάθηκε το γεγονός ότι η γυναίκα μαγείρευε αργά χθες το βράδυ προκαλώντας φασαρία.

«Ήμασταν μπροστά. Γύρισε η μητέρα μου κατά τις 22:30- 23:00 το βράδυ, ήθελε να μαγειρέψει. Επειδή έχουμε από κάτω γείτονες, της είπε ο πατέρας μου 2-3 φορές να κάνει ησυχία για να μην ξυπνήσουν τους γείτονες αλλά η μητέρα μου δεν τον άκουγε. Ο πατέρας μου δεν της άπλωσε χέρι, απλώς πήρε τον κιμά και τον πέταξε στα σκουπίδια», δήλωσε ο 20χρονος γιος του ζευγαριού στο Mega.

Η ίδια κατήγγειλε ότι με τον ιερέα έχει συχνά προστριβές τα δύο τελευταία χρόνια, κι αφότου ξεκίνησε να εργάζεται, κατηγορώντας τον 60χρονο ότι της ασκεί ψυχολογική βία και της μιλάει απαξιωτικά εξυβρίζοντάς την.

Ανέφερε δε ότι και το περυσινό καλοκαίρι απευθύνθηκε στην αστυνομία ύστερα από έναν ακόμη καβγά για ασήμαντη αφορμή και τότε ο ιερέας φέρεται να την απείλησε ότι θα την σφάξει και θα την κρεμάσει.

Ωστόσο, ο γιος τους δίνει μία άλλη διάσταση στην υπόθεση: «Δεν τον άκουγε, δεν ακούει κανέναν η μητέρα. Είναι στενοχωρημένος. Μαζί με τον μπαμπά είμαστε. Όταν συζητάμε κάτι και της λέμε, δεν δέχεται το όχι και της κάνουμε τα χατίρια. Για ενδοοικογενειακή βία τον είχε καταγγείλει και πέρσι. Είχε γίνει κάτι και τον είχε καταγγείλει. Πήγε και είπε ψέματα. Γενικά έχουν συμβεί πολλά. Δεν την είχε πιάσει ποτέ από τον λαιμό, δεν την έχει ακουμπήσει ποτέ ο πατέρας μου. Δεν έχει απλώσει ποτέ χέρι πάνω της. Το αντίθετο έχει γίνει».

Πάντως, η καταγγέλλουσα κατέθεσε ότι δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη εις βάρος του 60χρονου συζύγου της. Όπως είπε μόνο να απομακρυνθεί από την οικία τους και να εκδοθεί περιοριστικός όρος μη προσέγγισής της, λόγω των καθημερινών εντάσεων που βιώνουν.

Η υπόθεση θα εκδικαστεί την Τρίτη (10/09).

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Νέα τροπή στην υπόθεση με τον ιερέα που τον κατήγγειλε η πρεσβυτέρα του - Με τον μπαμπά είμαστε, λέει ο γιος"

Πολωνία: Επιμένει να διεκδικεί αποζημιώσεις από τη Γερμανία για τα εγκλήματα των Ναζί

Τα ξημερώματα της 1ης Σεπτεμβρίου 1939 οι Πολωνοί ξυπνούσαν έντρομοι καθώς τα αεροπλάνα της  χιτλερικής Luftwaffe βομβάρδιζαν πόλεις και χωριά. Οι Ναζί είχαν είχαν εισβάλει στην Πολωνία, ξεκινώντας τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ακριβώς 85 χρόνια μετά, η Πολωνική κυβέρνηση επιμένει: Η Γερμανία δεν έχει ακόμη καταβάλει τις αποζημιώσεις για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Ναζί στη χώρα κατά τη διάρκεια της κατοχής. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η Βαρσοβία διεκδικεί από το Βερολίνο ως αποζημιώσεις 1,3 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Η γερμανική κυβέρνηση ήλπιζε ότι μετά την αποχώρηση του εθνο-συντηρητικού Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS)  από την εξουσία στη Βαρσοβία, η νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τουσκ θα σταματούσε να διεκδικεί τις αποζημιώσεις. Αλλά και η νέα ηγεσία της Πολωνίας δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει.

«Δεν φτάνει η συγνώμη»

Ο πρόεδρος της χώρας  Αντρέι Ντούντα, μιλώντας στη διάρκεια επιμνημόσυνης τελετής για τα θύματα των Ναζί, είπε ότι οι εκπρόσωποι της Γερμανίας «ζήτησαν συγχώρεση και προσκύνησαν μπροστά στα θύματα του γερμανικού ολοκληρωτισμού και των ναζιστικών δολοφονιών στην Πολωνία. Αλλά η συγνώμη και η αναγνώριση της ενοχής είναι ένα πράγμα, οι αποζημιώσεις είναι άλλο. Και αυτό το θέμα δεν έχει λυθεί ακόμα. Και δεν επιλύθηκε ποτέ».

Ο νέος πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ  είχε συζητήσει στο παρελθόν το θέμα των «Αποζημιώσεων του Παγκόσμιου Πολέμου». Τον περασμένο Ιούλιο μάλιστα, μετά από γερμανο-πολωνικές διαβουλεύσεις στη Βαρσοβία, ο Τουσκ είπε ότι δεν υπήρξαν χειρονομίες «που θα ικανοποιούσαν τους Πολωνούς. Κανένα χρηματικό ποσό δεν μπορεί να αναπληρώσει όλα όσα συνέβησαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Έκπληξη» στο Βερολίνο

Τα λόγια του Τουσκ εξέπληξαν μάλιστα πολλούς στο Βερολίνο. Όταν ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ ανέλαβε τα ηνία της διακυβέρνησης  της Πολωνίας τον Δεκέμβριο του 2023, πολλοί Γερμανοί διπλωμάτες και πολιτικοί υπέθεσαν η Βαρσοβία δεν θα ασκούσε πλέον πίεση για το θέμα, καθώς ήταν φιλικά προσκείμενος προς τη Γερμανία.

«Αλλά πλέον γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι υπήρχαν αυταπάτες στο Βερολίνο για τον Τουσκ», όπως γράφει η Die Welt.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις του εθνικού συντηρητικού Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης είχαν ζητήσει από την Γερμανική κυβέρνηση το ισοδύναμο περίπου 1,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ ως αποζημιώσεις. Βασίστηκαν στην έκθεση κοινοβουλευτικής επιτροπής που συστάθηκε υπό τον πολιτικό και δικηγόρο του PiS , Αρκάντιους Μούλαρτσικ. Μια τρίτομη έκθεση που απαριθμεί τα Ναζιστικά εγκλήματα στην Πολωνία, τις ανθρώπινες και υλικές καταστροφές.

Αν και ο Τουσκ δεν κάνει πλέον αναφορά σε αυτή την έκθεση, γνωρίζει ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του υποστηρίζει επίσης κάποια μορφή αποζημιώσεων από τη Γερμανία. Το Βερολίνο και η Βαρσοβία διαπραγματεύονται επί του παρόντος αποζημιώσεις για τους επιζώντες από στρατόπεδα συγκέντρωσης, Αυτό αφορά σήμερα περίπου 40.000 άτομα στην Πολωνία.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολωνία: Επιμένει να διεκδικεί αποζημιώσεις από τη Γερμανία για τα εγκλήματα των Ναζί"

Συνελήφθη ζευγάρι για πυρκαγιές από πρόθεση και κατ’ εξακολούθηση στη Νέα Μάκρη – Αναζητείται ο γιος τους

Στη σύλληψη ενός 61χρονου άνδρα και μιας 50χρονης γυναίκας προχώρησαν οι αρμόδιες αρχές, ενώ αναζητείται ακόμη ο ανήλικος γιος τους, ως υπαίτιους πρόκλησης πυρκαγιών από πρόθεση και κατ’ εξακολούθηση στην περιοχή της Νέας Μάκρης.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, το ζευγάρι συνελήφθη χθες από Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκληματών Εμπρησμού ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιών σε ξηρά χόρτα, από πρόθεση και κατ’ εξακολούθηση καθώς και για δύο απόπειρες εμπρησμών ενώ αναζητείται ακόμη ο 17χρονος γιος της 50χρονης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, στη διάθεση των αρχών υπάρχουν καταγγελίες και διαμαρτυρίες κατοίκων καθώς και βιντεοληπτικό υλικό. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στην ανακρίτρια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να απολογηθούν.

Ειδικότερα ανακοίνωση της Πυροσβεστικής υπογραμμίζει:

Συνελήφθησαν χθες, από Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκληματών Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), ένας ημεδαπός και μια ημεδαπή, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ενώ αναζητείται ακόμη ένας ανήλικος ημεδαπός, ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς σε ξηρά χόρτα, από πρόθεση και κατ’ εξακολούθηση στις 12-05-2024, στις 24-06-2024, στις 10-07-2024, στις 08-08-2024 και για δύο πυρκαγιές στις 01-09-2024, καθώς και για δύο απόπειρες εμπρησμών στις 08 και στις 31-08-2024, στην περιοχή της Νέας Μάκρης του Δήμου Μαραθώνα Αττικής.

Στους ανωτέρω δύο συλληφθέντες επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 2.320 ευρώ.

Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στην Ανακρίτρια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να απολογηθούν.

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη ζευγάρι για πυρκαγιές από πρόθεση και κατ’ εξακολούθηση στη Νέα Μάκρη – Αναζητείται ο γιος τους"

Εντοπίστηκαν 69 μετανάστες σε λέμβο νότια της Γαύδου

Στον εντοπισμό και τη διάσωση 69 αλλοδαπών που επέβαιναν σε σκάφος στα νότια της Γαύδου, προχώρησε το Λιμενικό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση, το σκάφος βρέθηκε από φορτηγό πλοίο σε θαλάσσια περιοχή 26 ναυτικά μίλια νότια της Γαύδου.

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν και αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων στην Κρήτη.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εντοπίστηκαν 69 μετανάστες σε λέμβο νότια της Γαύδου"

Χειροπέδες σε ιερέα – «Πέταξε τον κιμά από το μπαλκόνι και με υψωμένη γροθιά ήρθε πάνω από το κεφάλι μου», λέει η πρεσβυτέρα

Για ενδοοικογενειακή απειλή σε βάρος της πρεσβυτέρας συνελήφθη ιερέας στη Θεσσαλονίκη ο οποίος παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της πόλης.

Τη σύλληψή του προκάλεσε καταγγελία που έκανε η 48χρονη πρεσβυτέρα στην αστυνομία, ύστερα από καβγά που προηγήθηκε στο σπίτι τους. Αφορμή για τον καβγά, φαίνεται πως στάθηκε το γεγονός ότι η γυναίκα μαγείρευε αργά χθες το βράδυ προκαλώντας φασαρία. «Πέταξε τον κιμά από το μπαλκόνι και με υψωμένη γροθιά ήρθε πάνω από το κεφάλι μου και απαίτησε να σταματήσω να μαγειρεύω» φέρεται να κατέθεσε στους αστυνομικούς.

Η ίδια κατήγγειλε ότι με τον ιερέα έχει συχνά προστριβές τα δύο τελευταία χρόνια – κι αφότου ξεκίνησε να εργάζεται – κατηγορώντας τον 60χρονο ότι της ασκεί ψυχολογική βία και της μιλάει απαξιωτικά εξυβρίζοντάς την. Ανέφερε δε ότι και το περυσινό καλοκαίρι απευθύνθηκε στην αστυνομία ύστερα από έναν ακόμη καβγά για ασήμαντη αφορμή και τότε ο ιερέας φέρεται να την απείλησε ότι θα την σφάξει και θα την κρεμάσει.

Πάντως, η καταγγέλλουσα κατέθεσε ότι δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη εις βάρος του 60χρονου συζύγου της παρά μόνο να απομακρυνθεί από την οικία τους και να εκδοθεί περιοριστικός όρος μη προσέγγισής της, λόγω των καθημερινών εντάσεων που βιώνουν.

ΑΠΕ/newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Χειροπέδες σε ιερέα – «Πέταξε τον κιμά από το μπαλκόνι και με υψωμένη γροθιά ήρθε πάνω από το κεφάλι μου», λέει η πρεσβυτέρα"

Πολάκης σε Κασσελάκη: Δεν είμαι κανένα παιδάκι να με διαγράφουν και να με επαναφέρουν

Δήλωση για την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να τον επαναφέρει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ο Παύλος Πολάκης.

Ο Παύλος Πολάκης δείχνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις του για την συνέχεια και μιλώντας στους δημοσιογράφους και ενώ είχε προηγηθεί η επιστολή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Πρόεδρο της Βουλής για την επαναφορά του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα από την οποία είχε διαγραφεί μόλις στις 26 Ιουλίου δήλωσε: «Όπως είχα δήλωσει την ημέρα της απαράδεκτης διαγραφής, ήμουν είμαι και θα είμαι ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν στημένο το σκηνικό την ημέρα εκείνη, κάποιοι προσπαθούν να διορθώσουν το απαράδεκτο να με διαγράψουν, πιστεύοντας πως έτσι θα μαζί μου».

Και συνέχισε: «Δεν αλλάζει η ποιοτική εκτίμηση που έχω κάνει για την ανάγκη δυναμικής αντιπολίτευσης. Ό,τι έχω πει ισχύει, τα υπόλοιπα θα τα πούμε στην Κεντρική Επιτροπή. Είστε μεγάλα παιδιά, είναι ξεκάθαρο αυτό που λέω. Θα τα πούμε προγραμματικά και αξιακά στην Κεντρική Επιτροπή».

Στέλνοντας ακόμα πιο ξεκάθαρο μήνυμα στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης κατέληξε: «Δεν είμαι κανένα παιδάκι για να με διαγράφουν χωρις ενημέρωση και να με επαναφέρουν με μια ενημέρωση του Νίκου Παππά λίγα λεπτά πριν».

Τι προηγήθηκε

Την επιστροφή του Παύλου Πολάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ο Στέφανος Κασσελάκης με επιστολή που εστάλη στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, το πρωί της Τρίτης (3.9.24).

Την επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, με την οποία γνωστοποιείται η επανένταξη του Παύλου Πολάκη στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη, υπογράφει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.

«Μετά από εισήγηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανου Κασσελάκη, ο βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης επανεντάσσεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», αναφέρεται στην επιστολή.

Η επανένταξη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται λίγες μέρες πριν την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο. Ο κ. Πολάκης έχει αμφισβητήσει ευθέως την ηγεσία του κ. Κασσελάκη, δηλώνοντας παρών στις εξελίξεις.

Ο Παύλος Πολάκης είχε τεθεί εκτός ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη, μετά από το μπούλινγκ που είχε ασκήσει στη συνεργάτιδα του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής τον περασμένο Ιούλιο. Τα δάκρυα και η συγγνώμη της Αθηνάς Λινού για λογαριασμό του βουλευτή Χανίων είχαν προκαλέσει τη διαγραφή του από την ΚΟ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολάκης σε Κασσελάκη: Δεν είμαι κανένα παιδάκι να με διαγράφουν και να με επαναφέρουν"

Πρεμιέρα του νέου δικαστικού χάρτη στην Αθήνα: Πού θα δικάζεται κάθε υπόθεση από τις 16 Σεπτεμβρίου

Αναλυτικές οδηγίες γα τον τρόπο λειτουργίας του Πρωτοδικείου Αθηνών ενόψει του νέου δικαστικού έτους που θα εφαρμοστούν κοσμογονικές αλλαγές στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, παρουσιάζει παρείχε το Πρωτοδικείο Αθηνών στον Δικηγορικό Σύλλογο τις Αθήνας προς ενημέρωση των δικηγόρων.

Η Αττική

Ο νέος δικαστικός χάρτης (ενοποίηση Ειρηνοδικείων – Πρωτοδικείων και ένταξη ειρηνοδικών στα Πρωτοδικεία) κάνει πρεμιέρα στις 16.9 αλλά στην Αττική θα επέλθει σταδιακά. Σε ό,τι αφορά στην περιοχή της Αττικής, ειδικά για την Αθήνα και τον Πειραιά, τίθεται σε εφαρμογή :

- Ο διαχωρισμός του Πρωτοδικείου Αθηνών (υπό ενιαία διοίκηση) σε Ποινικό, που θα στεγαστεί στην Ευελπίδων, και Πολιτικό με έδρα στη Λουκάρεως, στο κτίριο που στεγάζονται σήμερα το Ειρηνοδικείο Αθηνών και τμήμα του Πρωτοδικείου.

- Στην Αθήνα θα λειτουργήσουν από 16/9/2024 τρία (3) περιφερειακά Πρωτοδικεία με έδρες το Μαρούσι, το Κορωπί και το Περιστέρι με πλήρη αρμοδιότητα από 01/01/2026.

- Μέχρι τότε θα λειτουργούν ως περιφερειακές έδρες Πρωτοδικείων με την καθ’ ύλην αρμοδιότητα των πρώην Ειρηνοδικείων (20.000 ευρώ).

- Αντίστοιχα στον Πειραιά θα λειτουργήσουν δύο περιφερειακά Πρωτοδικεία με έδρα την Καλλιθέα και τα Μέγαρα.

Πού θα δικάζεται τι:

Σύμφωνα με την ενημέρωση που ειχαν οι δικηγόροι από το Πρωτοδικείο :

1] Η εκδίκαση όλων των ποινικών υποθέσεων θα μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις του Πρωτοδικείου Αθηνών στην πρώην Σχολή Ευελπίδων. Για όσες ποινικές υποθέσεις (κακουργήματα) είχαν προσδιορισθεί προς εκδίκαση στο κτίριο του Πρωτοδικείου Αθηνών επί της οδού Δέγλερη, οι διάδικοι θα λάβουν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών νέες κλήσεις για τον νέο τόπο εκδίκασής τους.

2] Στις εγκαταστάσεις του Πρωτοδικείου Αθηνών στην πρώην Σχολή Ευελπίδων θα παραμείνουν ως προς τις πολιτικές υποθέσεις τα ακροατήρια καθώς και οι γραμματείες της νέας τακτικής διαδικασίας αρμοδιότητος Πολυμελούς και Μονομελούς Πρωτοδικείου, καθώς και της διαδικασίας των ασφαλιστικών μέτρων και της εκούσιας δικαιοδοσίας αρμοδιότητος Πολυμελούς Πρωτοδικείου.

3] Τα ακροατήρια και οι γραμματείες των λοιπών διαδικασιών (ειδικών και εκουσίας) αρμοδιότητος Μονομελούς Πρωτοδικείου θα μεταφερθούν στο κτίριο που στεγάζεται σήμερα το καταργούμενο από 16.9.2024 Ειρηνοδικείο Αθηνών. Η ενημέρωση για τον προσδιορισμό των πολιτικών υποθέσεων που ήδη έχουν προσδιορισθεί ή θα έχουν προσδιορισθεί σε χρόνο μετά τις 16.9.2024 για το νέο τόπο / ακροατήριο εκδίκασής τους θα γίνει μέσω του συστήματος Solon με την επιμέλεια της οικείας γραμματείας, καθόσον δεν έγινε αποδεκτό από το Υπουργείο Δικαιοσύνης το αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών να προβλεφθεί νομοθετικά η άνω ενημέρωση για τον νέο προσδιορισμό του τόπου εκδίκασης να λάβει χώρα για λόγους ασφάλειας δικαίου δια επιδόσεως οίκοθεν από τη γραμματεία του Δικαστηρίου. Επομένως, οι συνάδελφοι θα πρέπει να ενημερώνονται από το σύστημα Solon, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο αρ. 14 παρ. 4 του Ν. 5108/2024.

4] Ως προς τις υποθέσεις που έχουν προσδιορισθεί ή θα προσδιορισθούν σε χρόνο μετά τις 16.9.2024 προς εκδίκαση στα καταργούμενα Ειρηνοδικεία (Αθηνών, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Λαυρίου, Νέας Ιωνίας, Ιλίου, Μαραθώνος, Μεγάρων, Περιστερίου και Χαλανδρίου), εκκρεμεί η έκδοση απόφασης της Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία θα ορίζεται ο τόπος εκδίκασης τους. Ομοίως, θα εκδοθεί απόφαση της Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία θα ορίζεται ο χώρος λειτουργίας των οικείων γραμματειών των καταργούμενων από 16.9.2024 Ειρηνοδικείων (λήψη αντιγράφων, κλείσιμο φακέλων, απόγραφα, πιστοποιητικά κλπ)

Τι λένε οι δικηγόροι

Όπως αναφέρει ο ΔΣΑ : "Είναι προφανές ότι οι τροποποιήσεις του Ν. 5108/2024 θα επιφέρουν πλειάδα αλλαγών και ανακατατάξεων στην καθημερινή λειτουργία και απονομή της Δικαιοσύνης, τόσο στην Επικράτεια όσο και στην Αττική για τις οποίες, παρά τις επισημάνσεις και τις διαμαρτυρίες που έχουμε κάνει δεν έχουμε λάβει πειστικές απαντήσεις, ιδίως για τον κίνδυνο ερημοδικιών και άλλων προβλημάτων καθημερινής λειτουργίας. Έτσι, δια της παρούσης, εφιστούμε την προσοχή σε όλους τους συναδέλφους για την παρακολούθηση του προσδιορισμού των υποθέσεών τους μέσω του συστήματος Solon.

Επίσης, θα πρέπει να ενημερώνεστε μέσω της ιστοσελίδας του ΔΣΑ για τις εκδοθησόμενες αποφάσεις / πράξεις / ανακοινώσεις της Διοίκησης του (κεντρικού) Πρωτοδικείου Αθηνών αναφορικά με τα άνω ζητήματα. Ο ΔΣΑ παραμένει στο πλευρό των συναδέλφων και θα προβαίνει σε ενημέρωση για κάθε εξέλιξη.

Ο Πρόεδρος Δημήτρης Βερβεσός

Η Γενική Γραμματέας Χριστίνα Τσαγκλή”

capital

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρεμιέρα του νέου δικαστικού χάρτη στην Αθήνα: Πού θα δικάζεται κάθε υπόθεση από τις 16 Σεπτεμβρίου"

Έρχεται μόνιμη απαλλαγή από τον ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο από το 2025 – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

Μονιμοποιείται η απαλλαγή του αγροτικού πετρελαίου από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) με την εφαρμογή μηδενικού συντελεστή από το 2025, σύμφωνα με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής που κατατέθηκε χθες (2.9.2024) το απόγευμα στη Βουλή.

Με το ίδιο σχέδιο νόμου παρέχεται κίνητρο για δωρεές προς το Ελληνικό Δημόσιο από νομικά πρόσωπα καθώς προβλέπεται ότι οι δωρεές αυτές των νομικών προσώπων προς το Δημόσιο θα εκπίπτουν στο εξής στο σύνολό τους από το φορολογητέο εισόδημα του δωρητή, ενώ εισάγονται νέα ψηφιακά εργαλεία που παρέχουν στην ΑΑΔΕ την δυνατότητα ελέγχου και επιβολής κυρώσεων στους παρόχους Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων.

Επίσης παρατείνονται οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ για τις περιοχές Β. Αιγαίου και Θεσσαλίας που επλήγησαν από θεομηνίες ενώ θα ακολουθήσουν αντίστοιχες παρατάσεις και για άλλες φορολογικές υποχρεώσεις.

Ειδικότερα με το σχέδιο νόμου:

  • Μονιμοποιείται η απαλλαγή του αγροτικού πετρελαίου από τον ΕΦΚ με την εφαρμογή μηδενικού συντελεστή από το 2025, όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση. Οι αγρότες, προσκομίζοντας τα τιμολόγια αγοράς του πετρελαίου μέσω διαδικασίας που θα καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση, θα λαμβάνουν την επιστροφή του ΕΦΚ που έχουν πληρώσει μέσα σε κάθε έτος. Σημειώνεται ότι το ποσό επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο.
  • Ορίζεται ότι οι δωρεές των νομικών προσώπων προς το Ελληνικό Δημόσιο θα εκπίπτουν από το φορολογητέο τους εισόδημα. Στόχος της ρύθμισης είναι να ενθαρρυνθεί η κοινωνική προσφορά των επιχειρήσεων με την παροχή του φορολογικού κινήτρου που εισάγεται και να ελαφρυνθούν ως ένα βαθμό οι επιχειρήσεις που εφαρμόζουν δράσεις κοινωνικής ευθύνης προς αυτή την κατεύθυνση.
  • Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ και οι κυρώσεις που προβλέπονται για παραβάσεις που σχετίζονται με τη χρήση ταμειακών μηχανών επεκτείνονται στους Παρόχους Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων για περιπτώσεις παραβίασης ή παραποίησης ή επέμβασης προς τα στοιχεία που διαβιβάζονται στη Φορολογική Διοίκηση. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι η ΑΑΔΕ μπορεί να αναστέλλει τη χρήση ΑΦΜ ή τη λειτουργία τους, να επιβάλει κυρώσεις αν δεν διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα MyData παραστατικά που έχουν εκδοθεί με χρήση λογισμικού του παρόχου αυτού, εξ αιτίας της απώλειας επικοινωνίας μεταξύ του υπόχρεου προς διαβίβαση ή του παρόχου και της ΑΑΔΕ ενώ τιμωρείται πλέον η παράλειψη της δήλωσης οριστικής παύσης των τερματικών ηλεκτρονικής μεταφοράς κεφαλαίων στο σημείο πώλησης καθώς και η έκδοση φορολογικών στοιχείων με χρήση εγκεκριμένου και μη δηλωμένου φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού ή παρόχου ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων ή δηλωμένου και μη εγκεκριμένου φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού. Επίσης, η χρηματική επιβράβευση που ισχύει για την καταγγελία έκδοσης αποδείξεων από παραποιημένες ταμειακές μηχανές μέσω της εφαρμογής «Appodixi», επεκτείνεται και στις καταγγελίες για μη ορθή λειτουργία Παρόχων Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων που οδηγούν στην επιβολή προστίμου.
  • Επεκτείνεται και για το 2024 η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ περιοχών στο Βόρειο Αιγαίο και τη Θεσσαλία που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Τις αμέσως επόμενες ημέρες και στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου θα παρουσιαστούν ρυθμίσεις για την παράταση φορολογικών και άλλων απαλλαγών στη Θεσσαλία λόγω της καταιγίδας Daniel και στη συνέχεια θα εκδοθούν οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις που θα έχουν αναδρομική ισχύ από 5/9.
  • Για αιτήματα ρύθμισης χρεών προς την Εφορία που υποβάλλονται ως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 προβλέπεται ότι δεν απαιτείται η βεβαίωση από εκτιμητή για τη δυνατότητα του οφειλέτη να ανταπεξέλθει στη ρύθμιση.

Οι ρυθμίσεις για το χαρτόσημο προβλέπουν τα εξής:

  • Καταργείται το Τέλος Χαρτοσήμου σε μια σειρά από σημαντικές συναλλαγές όπως: χρησιδάνειο, ασφαλιστικές συναλλαγές, σύσταση και αύξηση κεφαλαίου μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων/οντοτήτων, ενέγγυες πιστώσεις τραπεζών υπέρ εισαγωγέων, συμβατικοί τόκοι δανείων και πιστώσεων.
    Επιπρόσθετα, καταργείται σε περισσότερες από 100 συναλλαγές που αφορούν σε χαρτόσημα επί παραβόλων (πχ άδεια γάμου, επαγγελματικές άδειες κλπ.).
  • Καταργείται, επίσης, σε περισσότερες από 500 συναλλαγές στις οποίες επιβαλλόταν Τέλος Χαρτοσήμου 2,4% ή 3,6% επί των κρατήσεων  που αφορούν ΝΠΔΔ ή Δημόσιο (π.χ. Χαρτόσημο επί  Κρατήσεων υπέρ Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), υπέρ ΤΑΧΔΙΚ (Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων), υπέρ ΕΑΔΗΣΥ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων) κα. Για λόγους πλήρους νομικής ασφάλειας, προβλέπεται ρητώς ότι δεν επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής σε συμβάσεις, συναλλαγές και πράξεις που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών και Κερδών από Τυχερά Παίγνια (ν. 2961/2001), του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, του φόρου τραπεζικών εργασιών και του φόρου μεταβίβασης αυτοκινήτων.
  • Εισάγεται το νέο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής που θα επιβάλλεται επί των συναλλαγών που κατονομάζονται ρητά στον νόμο, ανεξάρτητα από τον τόπο κατάρτισής τους εφόσον ένας τουλάχιστον συμβαλλόμενος έχει φορολογική κατοικία ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και δεν συντρέχει λόγος απαλλαγής για τους συμβαλλομένους. Οι συναλλαγές αυτές εν υπόκεινται σε άλλους έμμεσους φόρους.

Το Τέλος Συναλλαγής για συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών θα βεβαιώνεται αφού υποβληθεί ηλεκτρονική δήλωση μέσω νέας ψηφιακής πλατφόρμας που θα τεθεί σε λειτουργία από την ΑΑΔΕ. Η δήλωση και απόδοση του Τέλους γίνεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από εκείνον της συναλλαγής.

Εξαιρούνται οι περιπτώσεις όπου υπάρχει υποχρέωση παρακράτησης φόρου εισοδήματος (η βεβαίωση και απόδοση του γίνεται με βάση τις προθεσμίες των παρακρατούμενων φόρων), τα μισθώματα (η απόδοσή του γίνεται μέσω της υποβολής της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος) και η περίπτωση τρεχούμενου δοσοληπτικού λογαριασμού (η δήλωση και η απόδοση γίνεται εντός του πρώτου μήνα του επόμενου φορολογικού έτους). Για συναλλαγές με το Δημόσιο, το Τέλος Συναλλαγής καταβάλλεται ηλεκτρονικά πριν την κατάρτιση ή έκδοση της οικείας πράξης.

Οι συντελεστές του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής για συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών αποσαφηνίζονται και ορίζονται ως εξής:

  1. 3,60% στα μισθώματα ακινήτων, στα τιμολόγια είσπραξης αποζημιώσεων νόμιμων τόκων και τόκων υπερημερίας και στις συναλλαγές ή συμβάσεις μεταξύ φυσικών προσώπων που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και συμβάλλονται για πράξεις που δεν αφορούν αυτήν καθώς και στις περιπτώσεις όπου ο ένας συμβαλλόμενος είναι Δημόσιο, Δήμος, ΝΠΔΔ. Σε ό,τι αφορά τα ενοίκια διευκρινίζεται ότι: δεν επιβάλλεται το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής σε μισθώσεις που υπάγονται σε ΦΠΑ και σε συμβάσεις μίσθωσης κατοικίας. Υπόχρεος για τη δήλωση και την απόδοση του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής είναι ο εκμισθωτής. Αν ο εκμισθωτής δεν έχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, τότε υπόχρεος για τη δήλωση και την απόδοση καθίσταται ο μισθωτής.
  2. 2,40% εφόσον όλοι οι συμβαλλόμενοι ή συναλλασσόμενοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, ή τουλάχιστον ένας έχει τη νομική μορφή της ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ.
  3. 1,20% εφόσον πρόκειται για καταβολή αμοιβής σε φυσικά πρόσωπα ή μέλη διοίκησης και για κατάθεση ή ανάληψη από τα χρηματικά διαθέσιμα νομικών προσώπων και οντοτήτων.
  4. 0,30% επί των προσκομιζόμενων επιταγών (“πινάκια”) σε πιστωτικά ιδρύματα.

Με άλλες διατάξεις του σχεδίου νόμου:

  1. Παραχωρείται η αποκλειστική χρήση, διαχείριση και εκμετάλλευση του Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου στον Δήμο Γαλατσίου για 40 χρόνια. Αντί για αντάλλαγμα, ο Δήμος υποχρεούται να αποκαθιστά τις ζημίες της στέγης των κτηρίων της εγκατάστασης, αναλαμβάνει την υποχρέωση της ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων της εγκατάστασης σε βαθμό που να καταστεί σταδιακά ενεργειακά αυτόνομη και να ενημερώνει ανά πενταετία τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. για την εξέλιξη της αξιοποίησης των εγκαταστάσεων και την πορεία των υποχρεώσεών του. Στο τέλος της παραχώρησης θα επιστρέψει τα ακίνητα με τις βελτιώσεις, τις οποίες θα έχει επιφέρει, οι οποίες παραμένουν προς όφελος του Δημοσίου χωρίς ο Δήμος Γαλατσίου να δικαιούται αποζημίωση γι’ αυτές. Η παραχώρηση ανακαλείται αν ο Δήμος δεν προχωρήσει στις απαραίτητες εκτεταμένες επισκευές στη στέγη των κτιρίων της εγκατάστασης και φυσικά αν ο Δήμος δεν στεγάζει δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες όπως δεσμεύτηκε.
  2. Απαλλάσσεται από το τεκμαρτό εισόδημα και τον ΕΝΦΙΑ η δωρεάν παραχώρηση ακινήτων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα για την εκπλήρωση του μορφωτικού και πολιτιστικού τους σκοπού.
  3. Καθορίζεται η ΑΑΔΕ ως αρμόδια αρχή σε ό,τι αφορά στη διακρατική συνεργασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία επί φορολογικών και τελωνειακών αντικειμένων.
  4. Το ανώτατο ύψος της Λιανικής Τιμής Πώλησης Προ Φόρων ενός αυτοκινήτου που χορηγείται για επαγγελματική χρήση και δεν θεωρείται εισόδημα αυξάνεται σε 20.000 ευρώ. 

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Με το σχέδιο νόμου για το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής προχωρούμε στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της φορολογικής νομοθεσίας. Καταργούμε το χαρτόσημο για περισσότερες από 600 συναλλαγές, με άμεσο όφελος για τους φορολογούμενους και εισάγουμε το Ψηφιακό Τέλος με ξεκάθαρο πεδίο εφαρμογής μέσω ψηφιακής πλατφόρμας. Θεσπίζουμε νέα ηλεκτρονικά εργαλεία που διευκολύνουν το ελεγκτικό έργο της ΑΑΔΕ για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Και προωθούμε ρυθμίσεις χρήσιμες για την κοινωνία, όπως η έκπτωση φόρου για τις δωρεές προς το Δημόσιο και η απαλλαγή του αγροτικού πετρελαίου από τον ΕΦΚ, όπως είχαμε δεσμευτεί». 

Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Δήμας δήλωσε: «Η κατάργηση του Τέλους Χαρτοσήμου για πάνω από 600 συναλλαγές και η αντικατάστασή του από το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής είναι ένα νοικοκύρεμα που έχει στόχο να απαλλάξει τους πολίτες, τους επαγγελματίες, τις επιχειρήσεις αλλά και την Πολιτεία από γραφειοκρατικές διαδικασίες που τους επιβάρυναν μέχρι σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα, η μεταρρύθμιση αφορά στον εκσυγχρονισμό, την απλούστευση και την ψηφιοποίηση ενός νομοθετικού πλαισίου που ισχύει από το 1931, αλλά και στην κατάργηση του -όπου απαιτείται-. Αφήνουμε, λοιπόν, στο παρελθόν το παρωχημένο ισχύον πλαίσιο για το Τέλος Χαρτοσήμου, και αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, αντιμετωπίζουμε χρόνια ζητήματα που προκαλούσαν σύγχυση στους πολίτες και ασάφειες στην εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας. Σκοπός της ρύθμισης είναι ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου επιβολής φόρου στις συναλλαγές, η απλοποίηση και ψηφιοποίηση της διαδικασίας, ο εξορθολογισμός της βάσης επιβολής του φόρου επί συναλλαγών, καθώς και η μείωση των διοικητικών βαρών».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται μόνιμη απαλλαγή από τον ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο από το 2025 – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ"

Θεσσαλονίκη: Βρήκαν κινητήρες σε μάντρες από 40 αυτοκίνητα που είχαν κλαπεί από Ολλανδία και Ιταλία

Κινητήρες προερχόμενους από κλεμμένα αυτοκίνητα εντόπισαν αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο ερευνών και με τη συνδρομή της EUROPOL, των Ιταλικών και των Ολλανδικών Αρχών έπειτα από ελέγχους σε μάντρες, συνεργεία αυτοκινήτων και σημεία πώλησης ανταλλακτικών σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Πιερίας.

Κατά την επιχειρησιακή δράση, που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου 2023 – Ιανουαρίου 2024, σε ελέγχους που έλαβαν χώρα σε τέσσερις εταιρείες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

    • 35 κινητήρες προερχόμενοι από κλεμμένα αυτοκίνητα, εκ των οποίων οι 26, όπως προέκυψε στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, αφαιρέθηκαν από την Ιταλία και την Ολλανδία κατά τα έτη 2009 έως 2023, ενώ οι 9 είχαν αφαιρεθεί κατά τα έτη 2014 έως 2022 από περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Αττικής, και
    • 5 κινητήρες, των οποίων ο σειριακός αριθμός είχε αποσβεσθεί προκειμένου να αποκρυφθεί η νόμιμη προέλευσή τους.

Σε βάρος των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων σχηματίσθηκαν δικογραφίες για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και πλαστογραφία, οι οποίες υποβλήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς.

Δείτε φωτογραφίες:


 

 

 
voria
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Βρήκαν κινητήρες σε μάντρες από 40 αυτοκίνητα που είχαν κλαπεί από Ολλανδία και Ιταλία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news