facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023

Υπ. Προστασίας του Πολίτη: 16 συλλήψεις για παράνομες ξαπλώστρες σε Κυκλάδες και Ιόνια νησιά

«Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται από Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την τήρηση της νομοθεσίας που αφορά στη χρήση αιγιαλού, βεβαιώνοντας παραβάσεις και εφαρμόζοντας την αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος ιδιοκτητών/υπευθύνων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και προσθέτει ότι « Στο πλαίσιο αυτό το τριήμερο από 4 έως 6 Αυγούστου 2023 σε Κυκλάδες και Ιόνια νησιά από κλιμάκια ελέγχων τοπικών αστυνομικών Υπηρεσιών συνελήφθησαν 16 άτομα, ως ιδιοκτήτες/υπεύθυνοι/ νόμιμοι εκπρόσωποι καταστημάτων, για τους οποίους διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν τις ανωτέρω διατάξεις. Συγκεκριμένα, οι παραβάσεις αφορούσαν στην κατάληψη αιγιαλού με ομπρελοκαθίσματα χωρίς άδεια από την αρμόδια Αρχή, υπέρβαση άδειας μέσω κατάληψης επιπλέον χώρου από τον παραχωρηθέντα, χρήση χώρου που εμπίπτει σε προστατευτικές διατάξεις της αρχαιολογίας και παρεμπόδιση πρόσβασης στη θάλασσα μέσω τοποθέτησης ομπρελοκαθίσματων σε απόσταση μικρότερη των 5μ. από την ακτογραμμή».

Πιο αναλυτικά:

Στη Μύκονο:

· συνελήφθη υπεύθυνος επιχείρησης που είχε τοποθετήσει σε αιγιαλό 26 σετ ομπρελοκαθισμάτων σε χώρο 300 τ.μ. στερούμενος σχετικής αδείας,

· συνελήφθη υπεύθυνος λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος που είχε τοποθετήσει σετ ομπρελοκαθισμάτων σε χώρο 300τ.μ. στερούμενος σχετικής αδείας,

· συνελήφθη υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς είχε τοποθετήσει σε αιγιαλό 133 σετ ομπρελοκαθισμάτων σε χώρο 1.100τ.μ. υπερβαίνοντας κατά 600 τ.μ. την άδεια χρήσης αιγιαλού,

· συνελήφθη υπεύθυνος επιχείρησης που είχε τοποθετήσει 65 σετ ομπρελοκαθισμάτων σε χώρο 1000 τ.μ., ξύλινο δάπεδο 80 τ.μ. με μπαρ επί αυτού 20 τ.μ., 2 χώρους αποθήκευσης προϊόντων 20 τ.μ. και ξύλινη πέργκολα 80 τ.μ. στερούμενος σχετικής αδείας.

Στη Σύρο:

· συνελήφθη ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος ο οποίος έκανε χρήση αιγιαλού καθ΄ υπέρβαση για 10 τ.μ. της σχετικής άδειας, ενώ επιπλέον είχε τοποθετήσει 7 σετ ομπρελοκαθισμάτων σε απόσταση μικρότερη των 5μ. από την ακτογραμμή εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα,

· συνελήφθη προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος που είχε τοποθετήσει 10 σετ ομπρελοκαθισμάτωνσε απόσταση μικρότερη των 5μ. από την ακτογραμμή εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα,

· συνελήφθη ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, ο οποίος έκανε χρήση αιγιαλού καθ΄ υπέρβαση για 10 τ.μ. της σχετικής άδειας, ενώ επιπλέον είχε τοποθετήσει 10 σετ ομπρελοκαθισμάτων σε απόσταση μικρότερη των 5μ. από την ακτογραμμή εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα.

Στη Μήλο:

· συνελήφθη προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος να έχει τοποθετήσει σε οριοθετημένη ζώνη αρχαιολογικού χώρου 41 σετ ομπρελοκαθισμάτων, 20 κατασκευές με σκίαστρο και 17 καθίσματα τύπου «πουφ» με 5 τραπέζια, στερούμενος των σχετικών αδειών,

· συνελήφθη προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος να έχει τοποθετήσει σε οριοθετημένη ζώνη αρχαιολογικού χώρου 35 σετ ομπρελοκαθισμάτων και πάγκο με 2 καρέκλες, στερούμενος των σχετικών αδειών.

Στη Σέριφο, συνελήφθη ιδιοκτήτρια κινητής καντίνας να έχει αναπτύξει στην άμμο ξύλινες ομπρέλες και ανάκλιντρα στερούμενη σχετικής άδειας.

Στη Ζάκυνθο:

· συνελήφθη προσωρινά υπεύθυνος εστιατορίου – μπαρ που είχε τοποθετήσει 30 σετ ομπρελοκαθισμάτων στερούμενος σχετικής άδειας,

· συνελήφθη ιδιοκτήτης εστιατορίου – μπαρ που είχε τοποθετήσει 60 σετ ομπρελοκαθισμάτων στερούμενος σχετικής άδειας,

· συνελήφθη ιδιοκτήτης εστιατορίου – μπαρ που είχε τοποθετήσει 30 σετ ομπρελοκαθισμάτων στερούμενος σχετικής άδειας.

Στην Κέρκυρα, συνελήφθη υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχει τοποθετήσει 10 σετ ομπρελοκαθισμάτων στερούμενος σχετικής άδειας.

Στην Κεφαλονιά, συνελήφθη ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχει τοποθετήσει 15 σετ ομπρελοκαθισμάτων στερούμενος σχετικής άδειας.

Σε όλες τις περιπτώσεις ενημερώνονται οι συναρμόδιες Υπηρεσίες για τις δικές τους περαιτέρω ενέργειες.

Οι στοχευμένοι έλεγχοι για την τήρηση της νομιμότητας σε παραλίες-αιγιαλούς, θα συνεχιστούν.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Προστασίας του Πολίτη: 16 συλλήψεις για παράνομες ξαπλώστρες σε Κυκλάδες και Ιόνια νησιά"

ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες κοινωνικού τουρισμού για συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες

Αναρτήθηκαν σήμερα, Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023, οι οριστικοί πίνακες δικαιούχων, ωφελουμένων και αποκλειομένων, του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού 2023-2024 για συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες (τ. ΟΑΕΕ) της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) στον ιστότοπο www.dypa.gov.gr.

Οι οριστικοί πίνακες δικαιούχων αφορούν σε 25.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από αύριο, Τρίτη 8 Αυγούστου 2023 και θα ολοκληρωθεί στις 7 Αυγούστου 2024. Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως έξι διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ, κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο, καταβάλλοντας μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

Ειδικά, για καταλύματα στις νήσους Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον νομό Έβρου, μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις, ενώ στα καταλύματα της Β. Εύβοιας και της Σάμου, καθώς και της Ρόδου, μετά τη δημοσίευση σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), έως 12 διανυκτερεύσεις και εντελώς δωρεάν.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι τιμές επιδότησης παραμένουν αυξημένες κατά 20% για τον μήνα αιχμής Αύγουστο, ενώ, επιπλέον, προσαυξάνονται κατά 20% και κατά τις περιόδους των Χριστουγέννων (από 15/12/2023 έως 14/01/2024) και του Πάσχα (από 26/04/2024 έως 12/05/2024).

Η αύξηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Βόρειας Εύβοιας, της Σάμου και της Ρόδου, μετά τη δημοσίευση σχετικής ΚΥΑ. Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή για τη γενική κατηγορία των δικαιούχων και για τους πολύτεκνους.

Για τα άτομα με αναπηρία, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες κοινωνικού τουρισμού για συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες"

Φωτιά στην Τρίπολη: Προσήχθη ύποπτος για τον εμπρησμό στον Άγιο Βλάσση – Είχαν ξεσπάσει ταυτόχρονες εστίες

Καλύτερη είναι η εικόνα της μεγάλης φωτιάς που εκδηλώθηκε κοντά στην πόλη της Τρίπολης, στην περιοχή Άγιος Βλάσσης νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας (7/8), με την κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων να είναι άμεση τόσο απο αέρος όσο επίγεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ένας 29χρονος ημεδαπός προσήχθη ως ύποπτος για εμπρησμό.

Σύμφωνα με την ρεπόρτερ της ΕΡΤ, Πέγκυ Μπρούσαλη, οι καπνοί της φωτιάς κάλυψαν όλη την πόλη, ενώ απειλήθηκε προσωρινά και το Μαίναλο, καθώς η φωτιά έκαιγε σε δασική περιοχή. Μαρτυρίες κάνουν λόγο για περισσότερες απο μια εστίες, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα για τα αίτια της.

Η πρώτη εστία ήταν αρκετά κοντά στην πόλη, περίπου στο χιλιόμετρο λίγο πάνω από το Παναρκαδικό Νοσοκομείο της πόλης. Η φωτιά έγινε αντιληπτή από τους πυροφύλακες αλλά αμέσως ξέσπασε η δεύτερη εστία, αυτή που ήταν και πιο δυνατή και χρειάστηκε να σπεύσουν επίγειες αλλά και να ενισχυθούν ταυτόχρονα και με εναέριες. Ειδικότερα, 15 υδροφόρα οχήματα της Πυροσβεστικής, 50 πυροσβέστες, πέντε πεζοπόρα τμήματα έφτασαν στο σημείο καθώς πρόκειται για το δασικό σύμπλεγμα του Μαινάλου, πευκοδάσος και είναι πολύ δύσκολη η πρόσβαση για τα αυτοκίνητα.

Ακόμα έσπευσαν 8 εναέριες δυνάμεις, ελικόπτερα και αεροσκάφη. Τόσο ο Δήμος της Τρίπολης όσο και η Περιφέρεια Πελοποννήσου βοήθησαν ενώ δυνάμεις της Πυροσβεστικής από κάθε γωνιά της Περιφέρειας Πελοποννήσου έφτασαν στο σημείο γιατί το μεγάλο στοίχημα ήταν να μην απειληθεί η πόλη της Τρίπολης και οι διάσπαρτες οικίες που βρίσκονται γύρω από την περιοχή. 

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στην Τρίπολη: Προσήχθη ύποπτος για τον εμπρησμό στον Άγιο Βλάσση – Είχαν ξεσπάσει ταυτόχρονες εστίες"

Χαλκιδική: Πού απαγορεύεται η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς, την Τρίτη

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές των Δήμων Κασσάνδρας, Σιθωνίας, Αριστοτέλη και Πολυγύρου τίθεται σε ισχύ από αύριο το πρωί και για ένα 24ωρο, λόγω του υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς -κατηγορίας 4 (πορτοκαλί), που προβλέπεται για τη Χαλκιδική, σύμφωνα με τον Χάρτη του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας

Συγκεκριμένα με απόφαση, που υπογράφει η αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Αικατερίνη Ζωγράφου, από τις 7:30 το πρωί της 08ης Αυγούστου μέχρι τις 07:30 το πρωί της 9ης Αυγούστου απαγορεύεται η κυκλοφορία πεζών και τροχοφόρων κάθε είδους στους Δήμους Κασσάνδρας, Σιθωνίας, Αριστοτέλη και Πολυγύρου στις παρακάτω περιοχές:

  • Στη Χερσόνησο Κασσάνδρας («Κορυφογραμμή» από Κασσανδρινό μέχρι Αγία Παρασκευή, «Αράπης» και «Χαλκοβούνι» Τ.Κ. Παλιουρίου),
  • Στη Χερσόνησο Σιθωνίας (Κορυφογραμμή Δραγουνδέλι από Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό μέχρι και την Συκιά),
  • Στον Δήμο Αριστοτέλη (Κομίτσα μέχρι Ουρανούπολη – Τσάμια Στρατωνίκης – Φυσώκα – Σκοπευτήριο Στρατωνίου),
  • Στον ορεινό όγκο Χολομώντα (Αναδασώσεις περιοχή Βραστάμων, Περιοχή ευθύνης Πανεπιστημιακού Δάσους Ταξιάρχη).

Για την εφαρμογή του μέτρου εφαρμόζεται ο σχεδιασμός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πολυγύρου. Η εφαρμογή της απόφασης ανατίθεται στην Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής και στη ΔΙ.Π.Υ.Ν. Χαλκιδικής. Οι παραβάτες τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων ευρώ.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαλκιδική: Πού απαγορεύεται η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς, την Τρίτη"

Εμπρησμό «βλέπουν» πίσω από την φωτιά στην Τρίπολη – Ξέσπασαν 3 διαφορετικά πύρινα μέτωπα

Τρεις διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς με διαφορά δέκα λεπτών η μια από την άλλη με την τελευταία μάλιστα να ξεσπάει 300 μόλις μέτρα από το νοσοκομείο της Τρίπολης εκδηλώθηκαν στην περιοχή του Αγίου Λουκά λίγο μετά τις 4 το απόγευμα.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις που μετέβησαν στην περιοχή με την εικόνα της φωτιάς να παρουσιάζεται βελτιωμένη καθώς δεν υπάρχουν ισχυροί άνεμοι στην ευρύτερη περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί πως επί τόπου επιχειρούν 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα καθώς η πυροσβεστική δεν έχει να αντιμετωπίσει δεύτερο πύρινο μέτωπο με τα στελέχη του σώματος να προσπαθούν να περιορίσουν την φωτιά πριν πέσει το σκοτάδι.

Τέλος να αναφέρουμε πως από τις 6 χθες το 6 χθες το απόγευμα έως και τις 6 σήμερα το απόγευμα εκδηλώθηκαν σε όλη την χώρα, 58 δασικές πυρκαγιές.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Εμπρησμό «βλέπουν» πίσω από την φωτιά στην Τρίπολη – Ξέσπασαν 3 διαφορετικά πύρινα μέτωπα"

Πυροσβεστική: 58 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Συνολικά 58 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με ενημέρωση της πυροσβεστικής, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.
Τέλος, η πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πυροσβεστική: 58 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο"

Χειροπέδες σε Αστυνομικό - Νοίκιαζε τον ασύρματο της ΕΛΑΣ σε κακοποιούς

Σοβαρή υπόθεση συνεργασίας αστυνομικού με κακοποιούς αποκάλυψε έρευνα της διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis, σήμερα το πρωί συνελήφθη αρχιφύλακας ο οποίος κατηγορείται ότι «νοίκιαζε» τον υπηρεσιακό του ασύρματο σε Ρομά που ελέγχονται για αξιόποινες πράξεις.

Με εντολή εισαγγελέα, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι του αρχιφύλακα όπου και συνελήφθη την ώρα που ετοιμαζόταν να μεταβεί σε υπηρεσία μεταγωγής κρατουμένων.

Η έρευνα ξεκίνησε όταν το Εσωτερικών Υποθέσεων είχε πληροφορία ότι μέσω υπηρεσιακού ασυρμάτου παρακολουθείται η συχνότητα διαβιβάσεων της Αστυνομίας. Ο συγκεκριμένος αστυνομικός υπηρετεί σε τμήμα ασφαλείας της Δυτικής Αττικής, ενώ σε βάρος του εκτός ποινικής δίωξης κινούνται και οι πειθαρχικές διαδικασίες.

Η τελευταία φορά που είχε αποκαλυφθεί ανάλογη υπόθεση «ενοικίασης» υπηρεσιακού ασυρμάτου από αστυνομικό σε κακοποιούς ήταν τον Ιούνιο του 2021. Τότε είχε σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος αστυνομικού, ο οποίος είχε κατηγορηθεί ότι παραχωρούσε τον ασύρματο έναντι 2.000 ευρώ σε συμμορία που διέπραττε κλοπές σε σπίτια.

ieidiseis 

Διαβάστε Περισσότερα » " Χειροπέδες σε Αστυνομικό - Νοίκιαζε τον ασύρματο της ΕΛΑΣ σε κακοποιούς "

Καιρός αύριο: Βουτιά της θερμοκρασίας με ισχυρούς ανέμους – Πού θα βρέξει

Άστατος θα είναι ο καιρός αύριο Τρίτη, 8 Αυγούστου. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει, ενώ οι άνεμοι θα δυναμώσουν. Τοπικά θα εκδηλωθούν βροχές.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στη Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες, με πιθανότητα τοπικών βροχών ή όμβρων και βελτίωση το βράδυ. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά το μεσημέρι και το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια και θα φτάσει στα δυτικά και τα βόρεια τους 30 με 31 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 33 με 35 και στη νησιωτική χώρα τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 5 και βαθμιαία στα ανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου ενώ στα ανατολικά θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα μέχρι το μεσημέρι έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών ή όμβρων και βελτίωση το βράδυ.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά κυρίως της Ηπείρου.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, ενισχυόμενοι από το μεσημέρι σε 5 με 6 και βαθμιαία στα βόρεια τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία στα βόρεια τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βουτιά της θερμοκρασίας με ισχυρούς ανέμους – Πού θα βρέξει"

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στο ν. Λάρισας – Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση

Πολύ Υψηλός Κίνδυνος Πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε τμήμα της Μαγνησίας και στις Σποράδες και Υψηλός Κίνδυνος Πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) στην Π.Ε. Λάρισας προβλέπεται για αύριο Τρίτη 8 Αυγούστου 2023 σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Μέση κατηγορία κινδύνου προβλέπεται για τις Π.Ε. Καρδίτσας και Τρικάλων.

Σε επαγρύπνηση και επιφυλακή καλούνται όλοι οι φορείς και υπηρεσίες που εμπλέκονται στο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Αύριο Τρίτη 8 Αυγούστου 2023 απαγορεύεται η κυκλοφορία, διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων σε περιοχές Natura, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση των Π.Ε. Λάρισας, Μαγνησίας και Σποράδων. Η σχετική απόφαση έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Σύμφωνα με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας απόφαση απαγόρευσης κυκλοφορίας εκδίδεται για περιοχές όπου προβλέπεται κατηγορία κινδύνου 3 (Υψηλή), κατηγορία κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή) ή κατηγορία 5 (κατάσταση συναγερμού), βάσει του Ημερήσιου Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γ.Γ.Π.Π..

Οι πολίτες καλούνται:

-Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν εργασίες στην ύπαιθρο και ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένου τσιγάρου, καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, χρήση μηχανημάτων που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρα, χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν καπνό η φωτιά οι πολίτες καλούνται να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 και τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στο ν. Λάρισας – Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση"

Σουηδία: Καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι στα νότια - Τρεις τραυματίες από εκτροχιασμό τρένου

Σφοδρές καταιγίδες πλήττουν από το πρωί της Δευτέρας τη νότια Σκανδιναβία, με αποτέλεσμα να εκτροχιαστεί ένα τρένο και πολλοί δρόμοι να πλημμυρίσουν.

Παράλληλα, αξιωματούχοι στη Σουηδία και τη Νορβηγία προειδοποιούσαν ότι αυτή ίσως να αποδειχθεί η πιο ακραία βροχόπτωση στην περιοχή εδώ και δεκαετίες.

Μετεωρολόγοι και στις δύο χώρες έχουν σημάνει «κόκκινο συναγερμό» για πολλές ημέρες αυτήν την εβδομάδα και λένε ότι οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο μπορεί να δεχτούν ποσότητα βροχής ενός μήνα μέσα σε 24 ώρες. Προειδοποιούν επίσης ότι μπορεί να σημειωθούν οι χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 25 ετών στη Νορβηγία ή ακόμη και των τελευταίων 50 ετών στη Σουηδία.

Λόγω των θυελλωδών ανέμων διακόπηκε σε κάποιες περιοχές η ηλεκτροδότηση. Προβλήματα παρουσιάστηκαν στα δρομολόγια πολλών φεριμπότ στη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα, αλλά και σε αεροπορικές πτήσεις. Στη Νορβηγία ακυρώθηκαν σιδηροδρομικά δρομολόγια και αναβλήθηκαν ποδοσφαιρικοί αγώνες.

Εν τω μεταξύ, τρένο με περισσότερους από 100 επιβάτες εκτροχιάστηκε στην ανατολική Σουηδία καθώς το νερό της βροχής παρέσυρε μέρος από ανάχωμα. Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Το χαμηλό βαρομετρικό ονομάστηκε «Χανς» από το Νορβηγικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο.

Οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες στις πληγείσες περιοχές να μην πλησιάζουν σε ποταμούς και απότομες πλαγιές και να μετακινούνται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για καταστροφές σε περιουσίες, αφού η βροχή θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Σφοδρή βροχόπτωση σημειώνεται και στη γειτονική Δανία, όπου το επίπεδο του συναγερμού ανέβηκε στο «κίτρινο». Στη Φινλανδία οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι καταιγίδες θα πλήξουν τη χώρα αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε είπε ότι αναμένει τα ακραία καιρικά φαινόμενα να γίνονται ολοένα και πιο συχνά. «Είναι το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής» είπε μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση NRK.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σουηδία: Καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι στα νότια - Τρεις τραυματίες από εκτροχιασμό τρένου"

Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Στο «κόκκινο» παραμένουν οι ελλείψεις φαρμάκων – Λείπουν σκευάσματα για διαβήτη, υπέρταση και καρδιά

Στο κόκκινο παραμένουν οι ελλείψεις φαρμάκων. Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), αυτή τη στιγμή λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων περίπου 300 σκευάσματα για τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, την καρδιά, το αναπνευστικό, αλλά και αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη. Μάλιστα, εντείνεται η ανησυχία ότι η κατάσταση θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο, καθώς λόγω του καλοκαιριού, οι εταιρείες κλείνουν για διακοπές και είναι ορατός ο κίνδυνος τα αποθέματα που υπάρχουν να μην επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.

«Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που αφορά κατά κύριο λόγο σκευάσματα πολυεθνικών εταιρειών, τα οποία πωλούνται στη χώρα μας σε τιμές πολύ πιο χαμηλές σε σύγκριση με το εξωτερικό, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα το εξαγωγικό ενδιαφέρον τους. Αποτέλεσμα είναι να εξάγονται σε άλλες χώρες με στόχο το κέρδος, αφήνοντας ακάλυπτους τους έλληνες ασθενείς και θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Δυστυχώς κάποιοι επιμένουν να ξεχνoύν ότι το φάρμακο δεν είναι εμπόρευμα, αλλά αγαθό. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που η τιμολόγησή του δεν ακολουθεί τους κανόνες της αγοράς», επισημαίνει ο ΦΣΘ.

Παράλληλα τονίζει ότι «μικρή ανάσα έδωσε η πρόσφατη απόφαση του ΕΟΦ για απαγόρευση εξαγωγών άνω των 200 φαρμάκων, η οποία οδήγησε και σε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ φαρμακαποθηκάριων και φαρμακοποιών. Πιστεύουμε ότι η απαγόρευση εξαγωγών πρέπει να επεκταθεί και σε άλλα φάρμακα, ενώ αναφορικά με το κλείσιμο των εταιρειών για την περίοδο του καλοκαιριού, θα μπορούσε να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην διαταράσσεται η ομαλή προμήθεια των φαρμακαποθηκών και κατ’ επέκταση των φαρμακείων».

Ο ΦΣΘ έχει προτείνει λύσεις όπως η απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, η ουσιαστική διεξαγωγή ελέγχων από τις αρχές, η καλύτερη διαχείριση των αποθεμάτων και η δημιουργία ενός παρατηρητηρίου ελλείψεων με καθημερινή ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τους Συνεταιρισμούς Φαρμακοποιών, αλλά κυρίως με τα φαρμακεία.

«Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας για επιβολή ηλεκτρονικής διαδικασίας δήλωσης αποθεμάτων εκ μέρους των φαρμακαποθηκών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, εφόσον υλοποιηθεί. Στόχος όλων μας οφείλει να είναι η διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στο αναγκαίο για τη θεραπεία τους φάρμακο, τη στιγμή που το χρειάζονται και η προστασία της δημόσιας υγείας», καταλήγει ο ΦΣΘ.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Στο «κόκκινο» παραμένουν οι ελλείψεις φαρμάκων – Λείπουν σκευάσματα για διαβήτη, υπέρταση και καρδιά"

Σλοβενία: 6 νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες

Στους έξι ανέρχονται μέχρι τώρα οι νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Σλοβενία ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης των νερών, με τη βοήθεια γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών.

Η καταρρακτώδης βροχή, η «χειρότερη φυσική καταστροφή» των τελευταίων 30 ετών, όπως την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκόλομπ, μετέτρεψε σε μια απέραντη λίμνη ένα μεγάλο μέρος στην κεντρική και βορειοανατολική Σλοβενία.

Την Κυριακή, ένας άνθρωπος που συμμετείχε στην επιχείρηση απομάκρυνσης των νερών έπεσε σε μια τάφρο ενώ το πτώμα ενός δεύτερου άνδρα βρέθηκε σε έναν ποταμό. Δύο Ολλανδοί τουρίστες σκοτώθηκαν την Παρασκευή ενώ το Σάββατο βρέθηκαν νεκροί δύο κάτοικοι της περιοχής.

photo Reuters

photo Reuters

photo Reuters

Σήμερα, τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν ακόμη να ανοίξουν τους δρόμους προς τις κοινότητες που αποκλείστηκαν από τον κόσμο λόγω της πλημμύρας και να κάνουν μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι ζημιές σε όλη τη χώρα ξεπερνούν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Η Σλοβενία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταλούν στη χώρα σκαπτικά μηχανήματα, προκατασκευασμένες γέφυρες, ελικόπτερα και στρατιώτες. Το πρώτο φορτηγό που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια έφτασε από την Ουγγαρία αργά το βράδυ της Κυριακής και ακολούθησε ένα ελικόπτερο. Η Κροατία και η Ισπανία έχουν επίσης διαθέσει από ένα ελικόπτερο η καθεμία.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι η χώρα του θα στείλει διασώστες, εκφράζοντας τη θλίψη του για «τη φρικτή καταστροφή» που προκλήθηκε τόσο στη Σλοβενία, όσο και στη γειτονική Αυστρία όπου την Κυριακή ανασύρθηκε νεκρός ένας άνδρας από ένα ποτάμι. Από τη βροχή σημειώθηκαν επίσης πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Αυστρία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σλοβενία: 6 νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες"

Χαλκιδική: «Τέλος» οι μόνιμες ομπρέλες και ξαπλώστρες από τις παραλίες της Νέας Προποντίδας με απόφαση του Δήμου

Την άμεση απομάκρυνση των μόνιμα τοποθετημένων από ιδιώτες ομπρελών και ξαπλωστρών από τις παραλίες αποφάσισε ο Δήμος Νέας Προποντίδας στη Χαλκιδική.

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος, η τοποθέτησή των παραπάνω αντικειμένων και η σταθερή παραμονή τους είναι παράνομη, καθώς τα αντικείμενα αυτά χαρακτηρίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία ως «ρύποι», οι οποίοι πρέπει να απομακρύνονται από τις υπηρεσίες των Δήμων.

Ο Δήμος προειδοποιεί όσους έχουν αφήσει ομπρέλες και ξαπλώστρες στις παραλίες, να τις μαζέψουν έως την Τετάρτη 9/8, καθώς από την επόμενη ημέρα, δηλαδή από τις 10 Αυγούστου, συνεργεία του Δήμου θα προχωρήσουν στην απομάκρυνση τους χωρίς άλλη ειδοποίηση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Χαλκιδική: «Τέλος» οι μόνιμες ομπρέλες και ξαπλώστρες από τις παραλίες της Νέας Προποντίδας με απόφαση του Δήμου"

Φωτιά σε εργοστάσιο χημικών στην Τουρκία – Έκρηξη και σε αποθήκες σιτηρών

Δυο περιστατικά που είναι άγνωστο αν συνδέονται μεταξύ τους συνταράσσουν την Τουρκία. Το πρώτο ήταν η έκρηξη σε αποθήκες σιτηρών στο λιμάνι Ντεριντζέ στην επαρχία Κοτζάελι στην Δυτική Τουρκία με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 10 άνθρωποι εκ των οποίων οι δυο σοβαρά.

«Οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι μια έκρηξη σημειώθηκε λόγω συμπίεσης σκόνης σίτου κατά τη μεταφορά σίτου από ένα πλοίο στο σιλό», είπε ο κυβερνήτης της επαρχίας. «Όπως μας είπαν είναι τεχνικά πιθανό να συμβεί μια έκρηξη λόγω συμπίεσης σκόνης σίτου, αλλά ερευνούμε κάθε πιθανή αιτία», συμπλήρωσε.

Το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών ανέφερε ότι κανένα πλοίο δεν υπέστη ζημιές από την έκρηξη.

Το δεύτερο περιστατικό είναι σε εργοστάσιο χημικών στην βιομηχανική περιοχή Βελικόι στην επαρχία του Τεκιντάγκ.

Πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει την περιοχή και οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να μην επεκταθεί η φωτιά σε άλλα εργοστάσια.
 
Δείτε το βίντεο από τη φωτιά στο εργοστάσιο χημικών

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά σε εργοστάσιο χημικών στην Τουρκία – Έκρηξη και σε αποθήκες σιτηρών"

Φθιώτιδα : Απίστευτο! Kλήθηκε η πυροσβεστική να σβήσει… ψησταριά με σουβλάκια σε εκδήλωση! (Φώτο-Βίντεο)

Ένα απίστευτο σκηνικό σημειώθηκε τις βραδινές ώρες της Κυριακής 6/8/2023 στην περιοχή της Δυτικής Φθιώτιδας και πιο συγκεκριμένα στο χωριό Πλατύστομο.

Κατά την διάρκεια εκδήλωσης του Πολιτιστικού Σύλλογου “Πηλέας”, όλοι έμειναν… κάγκελο την στιγμή που είδαν – χωρίς κανένα προφανή λόγο- να εμφανίζεται άνδρας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκειμένου να σβήσει άκουσον – άκουσον την ψησταριά για τα σουβλάκια στην εκδήλωση!

βίντεο: Βασίλης Μπογιατζής/facebook

Άπαντες σάστισαν με την εικόνα, όταν διεπίστωσαν ότι ο πυροσβέστης είχε πάρει το λάστιχο και έριχνε νερό στα κάρβουνα. Λίγα λεπτά μετά ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου “Πηλέας” Κώστας Ευθυμίου κατήγγειλε δια του μικροφώνου της εκδήλωσης ότι η επέμβαση της Πυροσβεστικής έγινε ύστερα από κλήση του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας υπό τον φόβο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

“Φαίνεται ότι ο πρόεδρος του χωριού παρέξηγησε την καιόμενη Σμύρνη και νόμισε μήπως κάψουμε τον χώρο. Για να μας προφυλάξει επειδή πρόκειται περί αγαθού ανθρώπου κάλεσε την πυροσβεστική. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει τώρα τι γίνεται. Σκέφτηκε να μην φάμε και πολλά σουβλάκια και έχουμε πρόβλημα με την χοληστερίνη. Αυτός είναι ο κ. πρόεδρος που έχει ο στόχο 4 χρόνια τώρα να σβήσει τον Πηλέα. Ενοχλείται. Τώρα, δεν ξέρω γιατί. Το θέμα είναι ότι για όλα αυτά επιβραβεύεται και είναι ξανά υποψήφιος για την θέση του προέδρου της κοινότητας. Να τον χαιρόμαστε όλοι μαζί…”.

Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Lamia Polis 87.7 ο πρόεδρος της Κοινότητας, τόνισε ότι φοβήθηκε λόγω των έντονων ανέμων στην περιοχή για αυτό κάλεσε και την Πυροσβεστική Υπηρεσία προκειμένου να επιληφθεί του συμβάντος.

Σύμφωνα με τους παριστάμενους -κάποιοι- απέδωσαν το σκηνικό στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές για τον Δήμο Μακρακώμης, κάτι το οποίο βέβαια δεν θα θέλαμε να πιστέψουμε ούτε κατά διάνοια…

lamianow
Διαβάστε Περισσότερα » "Φθιώτιδα : Απίστευτο! Kλήθηκε η πυροσβεστική να σβήσει… ψησταριά με σουβλάκια σε εκδήλωση! (Φώτο-Βίντεο)"

Συμπλήρωμα διατροφής απαγόρευσε ο ΕΟΦ, ανιχνεύτηκε μη εγκεκριμένη ουσία

Την απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης του συμπληρώματος διατροφής FA CORE NEURO 350 g με γεύσεις Citrus-Peach, Exotic, Fruit Massage, Lychee και Orange-Mango της εταιρείας FITNESS AUTHORITY Sp.z.o.o. Πολωνίας (παραγωγός), αποφάσισε ο ΕΟΦ.

Στο προϊόν ανιχνεύτηκε η μη εγκεκριμένη ουσία alpha-glycerylphosphorylcholine (GPC) (novel food). Το παραπάνω προϊόν οι αποδέκτες το προμηθεύτηκαν από τη Βουλγαρία. Το προϊόν επιπλέον δεν είναι γνωστοποιημένο στον ΕΟΦ. Οι επιχειρήσεις που το έχουν προμηθευτεί υποχρεούνται να εφαρμόσουν την απόφαση, η οποία αποτελεί προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με τον ΕΟΦ.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Συμπλήρωμα διατροφής απαγόρευσε ο ΕΟΦ, ανιχνεύτηκε μη εγκεκριμένη ουσία"

Πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς την Τρίτη – Προσοχή σε τουλάχιστον 9 περιοχές

Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς για την Τρίτη 7 Αυγούστου, σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στις εξής περιοχές:

  1. Περιφέρεια Αττικής
  2. Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  3. Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Σποράδων)
  4. Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Μεσσηνίας)
  5. Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας)
  6. Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
  7. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος)
  8. Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Θάσου, ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης)
  9. Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λήμνου, ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199. 

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς την Τρίτη – Προσοχή σε τουλάχιστον 9 περιοχές"

Συνελήφθη 69χρονη για τηλεφωνικές απάτες – Πάνω από 100.000 η λεία

Πάνω από 100.000 ευρώ κατάφεραν να αποσπάσουν μια 69χρονη από τη Βουλγαρία και οι συνεργοί της από πολίτες σε Ημαθία, Πέλλα και Κοζάνη
, με τη μέθοδο της τηλεφωνικής απάτης.

Όπως διαπιστώθηκε τηλεφωνούσαν σε πολίτες προσποιούμενοι τους γιατρούς και με τον ισχυρισμό ότι συγγενείς τους τραυματίσθηκαν σε ατύχημα, ζητούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά δήθεν για να χειρουργηθούν άμεσα τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Η 69χρονη συνελήφθη προχθές επ’ αυτοφώρω να παραλαμβάνει το ποσό των 19.830 ευρώ από 67χρονη ημεδαπή, στην οποία νωρίτερα την ίδια ημέρα είχε τηλεφωνήσει συνεργός της συλληφθείσας προσποιούμενος τον γιατρό και τής ζήτησε χρήματα δήθεν για να χειρουργηθεί συγγενικό της πρόσωπο που τραυματίστηκε.

Τα χρήματα επιστράφηκαν στην παθούσα, ενώ στην κατοχή της 69χρονης βρέθηκαν επίσης και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 3.340 ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο.

Όπως διαπιστώθηκε από την περαιτέρω έρευνα, το τελευταίο δίμηνο, με την ίδια μέθοδο εξαπάτησαν ακόμη τέσσερις πολίτες σε περιοχές της Ημαθίας, της Πέλλας και της Κοζάνης, από τους οποίους απέσπασαν χρήματα, χρυσές λίρες και ένα κόσμημα, συνολικής αξίας 81.520 ευρώ.

Η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν συμμετοχή τους σε παρόμοια αδικήματα.

Η συλληφθείσα, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος της, θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βέροιας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη 69χρονη για τηλεφωνικές απάτες – Πάνω από 100.000 η λεία"

Λεωφόρος Αθηνών – Σουνίου: Ελαστικά πτερύγια βάζουν «φρένο» στις προσπεράσεις στην παραλιακή

Ελαστικά πλαστικά πτερύγια τοποθετήθηκαν σε μέρος της παραλιακής Λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι προσπεράσεις και τα τροχαία ατυχήματα από το ύψος της Βάρκιζας μέχρι το Λαγονήσι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής για την παραλιακή «στα σημεία μειωμένης οδικής ασφάλειας της παραλιακής Λεωφόρου Αθηνών Σουνίου, τοποθετούνται συστήματα αποτροπής παράνομου προσπεράσματος και συστήματα αναχαίτισης οχημάτων. Πιο συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις γίνονται στο τμήμα στο ύψος της Βάρκιζας μέχρι το Λαγονήσι».

Η ανακοίνωση συνεχίζει: «Πρόκειται για μια παρέμβαση που γίνεται για πρώτη φορά στην Αττική, με την εγκατάσταση αντανακλαστικών ελαστικών πτερυγίων, που στοχεύουν στον περιορισμό της εισόδου των οχημάτων στο αντίθετο ρεύμα, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό το ποσοστό των τροχαίων ατυχημάτων.

Σημειώνεται ότι τα αντανακλαστικά ελαστικά πτερύγια εγκαθίστανται ως προσωρινή λύση, μέχρι την υλοποίηση της μελέτης μεσοπρόθεσμων επεμβάσεων της Παραλιακής Λεωφόρου Βάρκιζας – Σουνίου, η οποία προβλέπει τον δομικό διαχωρισμό των ρευμάτων κυκλοφορίας της λεωφόρου με την εγκατάσταση αμφίπλευρων στηθαίων ασφαλείας σκυροδέματος τύπου Νew Jersey, την κατασκευή κυκλικών κόμβων (round abouts), παραδρόμων, πεζοδρόμων, και άλλων παρεμφερών παρεμβάσεων, όπως την κατασκευή παράπλευρης διαχωριστικής νησίδας parking. Με την εν λόγω μελέτη, αναμένεται μείωση των τροχαίων ατυχημάτων σε ποσοστό άνω του 40%».

«Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λεωφόρος Ποσειδώνος και γενικότερα η Παραλιακή Λεωφόρος, έχει βελτιωθεί σχεδόν σε όλο της το μήκος, ξεκινώντας από το Φάληρο και φτάνοντας μέχρι την Ανάβυσσο.

Με σκοπό την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην Αττική, έχουν πραγματοποιηθεί εκτεταμένες και ποικίλες εργασίες συντήρησης του συγκεκριμένου οδικού δικτύου μέχρι και το Σούνιο, όπως η τοποθέτηση νέας ασφάλτου, η αντικατάσταση του υφιστάμενου φωτισμού με πλήρως διαχειριζόμενα φωτιστικά led υψηλής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας, η σχεδίαση νέων και ευδιάκριτων διαγραμμίσεων, η τοποθέτηση νέων πινακίδων σήμανσης, καθώς και φωτεινών σηματοδοτών Led και η συντήρηση με ιδιαίτερη επιμέλεια, της κεντρικής νησίδας πρασίνου, αναβαθμίζοντας την περιβαλλοντική αισθητική.

Οι νέες επεμβάσεις οδικής ασφάλειας αναμένεται να μειώσουν σημαντικά τα τροχαία ατυχήματα, ειδικότερα η θερινή περίοδο που το παραλιακό μέτωπο έχει αυξημένη κυκλοφορία» καταλήγει η ανακοίνωση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Λεωφόρος Αθηνών – Σουνίου: Ελαστικά πτερύγια βάζουν «φρένο» στις προσπεράσεις στην παραλιακή"

Δήμαρχος Ύδρας για το γαϊδουράκι που φορτώθηκε ψυγείο: Γίνεται 200 χρόνια στο νησί και δεν υπάρχει καμία παραβίαση

Οι εικόνες από την Ύδρα και το «ζώο εργασίας» που μεταφέρει στην πλάτη του ολόκληρο ψυγείο, στάθηκαν αφορμή για τον θερμό διάλογο που είχαν στο στούντιο της εκπομπής «Συνδέσεις» ο δήμαρχος της Ύδρας Γιώργος Κουκουλάκης και η δημοσιογράφος Σταματίνα Σταματάκου.

Δεν είναι γαϊδούρια αλλά μουλάρια που μπορούν να σηκώσουν μέχρι 100 κιλά και από την προανακριτική εξέταση που διεξήχθη, το ψυγείο ζύγιζε 67 κιλά, είπε ο δήμαρχος της Ύδρας τονίζοντας ότι στο νησί δεν υπάρχει δυνατότητα να μεταφερθεί ούτε άνθρωπος ούτε εμπορεύματα με άλλον τρόπο. Η κυρία Σταματάκου, τόνισε ότι «δεν μπορεί να είναι κανονικότητα να βλέπεις ένα ζώο με ψυγείο επάνω του, να μην μπορεί καν να ισορροπήσει» και επέμεινε ότι έχει φτάσει η ώρα αποφάσεων για το κατά πόσο μπορούμε και χρειαζόμαστε πραγματικά να συντηρούμε ζώα εργασίας εν έτει 2023.

Η Σταματία Σταματάκου είπε ότι «πριν από ένα χρόνο στη ΔΕΘ έθεσε στον πρωθυπουργό ερώτημα για συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο αποκλειστικά και μόνο για τα ιπποειδή» αφού ο νόμος ο 4830 λειτουργεί ως ομπρέλα προστασίας για όλα τα ζώα, αλλά λειτουργεί στο μετά, όχι στο πριν».

Στην Ύδρα, όχι μόνο είναι κουλτούρα και καθημερινότητα, είναι και αναγκαιότητα. Το νησί εκτός από τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας τροχοφόρων, έχει την πόλη του αμφιθεατρικά χτισμένη και γεμάτη σκαλοπάτια. Δεν υπάρχει δυνατότητα να μεταφερθεί ούτε άνθρωπος ούτε εμπορεύματα.Δεν είναι κάτι που το κάνουμε για τουριστικούς λόγους ή επειδή μας αρέσει. Είναι μια αναγκαιότητα στο νησί, είναι και το δικαίωμά μας στη μετακίνηση αν θέλετε. Έίναι ο μοναδικός τρόπος. Εκτός και αν έρθει κάποιος και αναιρέσει τα προεδρικά διατάγματα που προστατεύουν την Ύδρα αλλά τότε θα μπορούσε να καταρρεύσει η τοπική οικονομία, δεν θα κυκλοφορεί τίποτα, είπε ο δήμαρχος και συμπλήρωσε:

Για να μεταφέρει ένα ξενοδοχείο τις αποσκευές των πελατών του, δεν υπάρχει άλλος τρόπος εκτός αν θέλετε να συζητήσουμε ευφάνταστα σενάρια, όπως να φέρουμε drones.

Ο δήμαρχος Ύδρας ανέφερε ότι ένα μουλάρι στοιχίζει 4.000 – 5.000 ευρώ και ο ιδιοκτήτης του το προσέχει σαν τα μάτια του. «Γίνεται 200 χρόνια στο νησί. Δεν παραβιάζεται καμία νομοθεσία και δεν έχει καταγραφεί ουδέποτε περιστατικό κακοποίησης ζώου», επέμεινε, αντικρούοντας τις ενστάσεις. Πρόσθεσε πάντως ότι η Ύδρα είναι ένα νησί κοσμοπολίτικο και πάντοτε ανοιχτό σε οποιονδήποτε διάλογο και σε οποιαδήποτε πρόταση.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμαρχος Ύδρας για το γαϊδουράκι που φορτώθηκε ψυγείο: Γίνεται 200 χρόνια στο νησί και δεν υπάρχει καμία παραβίαση"

«Παράνομη αλιεία από τουρκικές μηχανότρατες» στο βορειοανατολικό Αιγαίο, καταγγέλλει το «Αρχιπέλαγος»

Την «καταστροφική και παράνομη αλιεία» που γίνεται «από τουρκικές μηχανότρατες» στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».

Στην ανακοίνωση, αναφέρεται πως «στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Φούρνων και Σάμου εντοπίσαμε δύο τουρκικές μηχανότρατες, 1,5 μίλι από τις ελληνικές ακτές. Είχαν μόλις ξεκινήσει να αλιεύουν παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, σέρνοντας στο βυθό τα βαριά αλιευτικά τους εργαλεία (σε μία εποχή μάλιστα που απαγορεύεται η αλιεία με μηχανότρατες στην Ελλάδα, για να δοθεί στα ιχθυοαποθέματα μία ευκαιρία να ανακάμψουν από την υπεραλίευση)».

arxipelagos1

«Τα συγκεκριμένα τουρκικά αλιευτικά σκάφη είναι γνωστά τόσο σε εμάς, όσο και στις αρχές για την “πειρατική αλιεία” που διεξάγουν στα ελληνικά νερά. Και τα προηγούμενα χρόνια είχαμε καταγράψει τις γρήγορες διεισδύσεις τους στα χωρικά ύδατα, ενώ σε προηγούμενα περιστατικά είχαν φτάσει μέχρι και το κεντρικό Αιγαίο. Πάντοτε διατηρούν κλειστό το σύστημα εντοπισμού AIS, αξιοποιόντας παράλληλα τη μεγάλη κυκλοφορία σκαφών κατά τους θερινούς μήνες» συνεχίζει το «Αρχιπέλαγος» και προσθέτει πως «έπειτα από την κοντινή προσέγγιση του ερευνητικού σκάφους Aegean Explorer, γνωρίζοντας ότι η έντονη παρουσία μας σημαίνει την άμεση διακοπή της καταστροφικής αλιείας, οι τουρκικές μηχανότρατες ανέκτησαν άμεσα τα αλιευτικά τους εργαλεία και αποχώρησαν γρήγορα προς τα τουρκικά νερά. Ταυτόχρονα ενημερώθηκαν και οι λιμενικές αρχές, οι οποίες δεν χρειάστηκε να μεταβούν στην περιοχή λόγω της άμεσης αποχώρησης των τουρκικών σκαφών. Τα στοιχεία των περιστατικών καταστροφικής και παράνομης αλιείας, κοινοποιούνται από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος προς τις αρμόδιες ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές».

trates_tourkia3

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, στόχος της καταγγελάις αυτής είναι «η προστασία και συνεχής άμυνα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, που πότε δεν ήταν τόσο αναγκαία όσο σήμερα».

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " «Παράνομη αλιεία από τουρκικές μηχανότρατες» στο βορειοανατολικό Αιγαίο, καταγγέλλει το «Αρχιπέλαγος»"

Delivery: Νέα ΚΥΑ για τους εργαζομένους στη διανομή

Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά την προστασία των εργαζομένων στη διανομή (delivery) υπέγραψαν ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλης Σπανάκης, η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η ΚΥΑ αφορά στην ορθή συντήρηση των οχημάτων και ορίζει τις αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές των μέσων ατομικής προστασίας που οφείλει να παρέχει ο εκάστοτε εργοδότης στους διανομείς που απασχολεί, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες.

Αδ. Γεωργιάδης: Θεσπίζονται συγκεκριμένοι κανόνες για τους εργαζόμενους στα delivery

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής  Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι «η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων αποτελεί κύριο μέλημά μας. Όταν μάλιστα πρόκειται για εργαζόμενους που εκτίθενται σε αυξημένου βαθμού κινδύνους ως προς την υγεία και την ασφάλειά τους όπως είναι οι διανομείς/μεταφορείς, τότε πρέπει να δρούμε άμεσα».

Ο κ. Γεωργιάδης συμπλήρωσε ότι «για τον λόγο αυτό το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και τα συναρμόδια υπουργεία υπέγραψαν Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία θεσπίζει συγκεκριμένους κανόνες για τους εργαζόμενους στα delivery με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια για τη ζωή τους και την ευζωία τους. Είμαι πολύ ευτυχής που μπορούμε να βοηθήσουμε τους σκληρά εργαζόμενους σε αυτόν τον κλάδο να αποκτήσουν ένα πέπλο προστασίας και καλύτερες συνθήκες εργασίας».

Β. Σπανάκης: Θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής  Ασφάλισης Βασίλης Σπανάκης ανέφερε ότι «γνωρίζουμε πως υπάρχουν σημαντικές διαχρονικές προκλήσεις στα ζητήματα των συνθηκών εργασίας. Είμαστε αποφασισμένοι να θωρακίσουμε ακόμη περισσότερο την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων -όλων ανεξαιρέτως- και ιδίως αυτών που απασχολούνται σε εργασίες υψηλής επικινδυνότητας, όπως τα delivery. Σε αυτό το πλαίσιο, υπέγραψα σχετική Υπουργική Απόφαση για την προστασία των διανομέων είτε αυτοί είναι μισθωτοί είτε πάροχοι υπηρεσιών σε ψηφιακές πλατφόρμες».

Ο κ. Σπανάκης προανήγγειλε ότι «θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλες δράσεις σχετικές με τον οδικό χάρτη, τις οποίες διαμορφώσαμε με την Εθνική Στρατηγική για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία κατά το χρονικό διάστημα 2022-2027. Θα συνεχίσουμε με σχέδιο, αποφασιστικότητα και ταχύτητα. Στο ζήτημα της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων δε χωρούν αναβολές και παρελκυστικές λογικές. Ταυτόχρονα, συνεργαζόμαστε με την Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ουσιαστική και συνεπή εφαρμογή όλων όσων προβλέπει η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων».

Χρ. Σταϊκούρας: Θέτουμε κανόνες προστασίας που σώζουν ζωές των διανομέων

«Θέτουμε κανόνες προστασίας που σώζουν ζωές των διανομέων delivery» τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας με αφορμή την ΚΥΑ στην οποία περιγράφονται τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στον κλάδο των delivery.

Ειδικότερα, σε δήλωση του, ο κ. Σταϊκούρας, σημείωσε: «Ύψιστη προτεραιότητα και καθήκον μας ως πολιτεία είναι να διασφαλίζουμε την υγεία και την ασφάλεια όλων των πολιτών. Οι σκληρά εργαζόμενοι διανομείς delivery αποκτούν πλέον ένα ισχυρό θεσμικό πλέγμα προστασίας. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που έπρεπε να αναλάβουμε, δεδομένων των δυσκολιών και των προκλήσεων ενός επαγγέλματος, στο οποίο απασχολούνται χιλιάδες συμπολίτες μας. Τα μέτρα που προβλέπονται με την εν λόγω ΚΥΑ σχετικά με τις συνθήκες ασφάλειας και υγείας, τις προδιαγραφές του δίκυκλου, τον εξοπλισμό μεταφοράς, τον προσαρτώμενο αποθηκευτικό χώρο, τον έλεγχο κατάστασης και λειτουργίας του, αλλά και για την ικανότητα οδήγησης και την οδηγική συμπεριφορά, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση φυσικών, χημικών, βιολογικών και ψυχοκοινωνικών παραγόντων, αλλάζουν άρδην τα δεδομένα όσον αφορά τα επίπεδα της ασφάλειας των διανομέων. Θέτουμε κανόνες προστασίας, που σώζουν ζωές».

Χρ. Αλεξοπούλου: Σκοπός μας η μείωση του επαγγελματικού κινδύνου

Από την πλευρά της η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου επεσήμανε: «Η οδική ασφάλεια αποτελεί δέσμευση ευθύνης προς όλους τους οδηγούς και κυρίως τους εργαζομένους. Με την ΚΥΑ για την ασφάλεια και την υγεία κατά τη μεταφορά και διανομή προϊόντων με δίκυκλα, προχωρούμε στην περαιτέρω ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά στην ασφάλεια των διανομέων».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Delivery: Νέα ΚΥΑ για τους εργαζομένους στη διανομή"

Ρέθυμνο: Συνελήφθη 57χρονος για απόπειρα ανθρωποκτονίας – Πυροβόλησε ιδιοκτήτη καφενείου

Συνελήφθη χθες Κυριακή (6.8.2023) το μεσημέρι στο Ρέθυμνο ένας 57χρονος Έλληνας, καθώς εκκρεμούσε εις βάρος του ένταλμα σύλληψης για απόπειρα ανθρωποκτονίας και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων, για ένα περιστατικό στις 31 Ιουλίου.

Η σύλληψη του 57χρονου έγινε μετά από το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε η ανακρίτρια Ρεθύμνου, για το περιστατικό που συνέβη τα ξημερώματα της Δευτέρας 31ης Ιουλίου σε καφενείο στον Αξό του Μυλοποτάμου.

Ειδικότερα, ο 57χρονος φέρεται να μπήκε σε καφενείο στην Αξό Μυλοποτάμου και να πυροβόλησε τον 50χρονο ιδιοκτήτη, τραυματίζοντάς τον σοβαρά. Επίσης, τραυματίστηκε ελαφρά ακόμη ένας 57χρονος άνδρας, υπάλληλος του καφενείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι δύο άνδρες έχουν κοντινά καταστήματα εστίασης στην πλατεία του χωριού και για πολύ καιρό είχαν διαφωνίες και αντιδικίες, με αποτέλεσμα ο ένας να φτάσει στην απόπειρα ανθρωποκτονίας του άλλου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέθυμνο: Συνελήφθη 57χρονος για απόπειρα ανθρωποκτονίας – Πυροβόλησε ιδιοκτήτη καφενείου"

ΕΛΑΣ: Περυσινό το περιστατικό με ξυλοδαρμό ηλικιωμένου σε πλαζ της Χαλκιδικής

Σε διευκρινίσεις σχετικά με περιστατικό το οποίο εσχάτως αναπαράγεται σε δημοσιεύματα του τύπου και αναφέρεται σε επίθεση από υπεύθυνο παραλιακού καταστήματος στην περιοχή της Χαλκιδικής σε βάρος ηλικιωμένου ζευγαριού προχώρησε η ΕΛΑΣ.

Για την επίθεση, σύμφωνα με πηγές της ΕΛΑΣ, είχαν συλληφθεί τότε εντός των ορίων του αυτοφώρου τρία άτομα σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία και οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Οι ελληνικές αστυνομικές αρχές, όπως αναφέρουν, τηρώντας απαρέγκλιτα τον νόμο και επιχειρώντας πάντοτε στην βάση αυτού δεν επιτρέπουν σε κανέναν να παρανομεί στην Ελληνική επικράτεια. Οι νόμοι ισχύουν προστατεύοντας τα δικαιώματα των πολιτών και επισκεπτών και τιμωρώντας όσους τα αμφισβητούν και υπερβαίνουν τα όρια της νομιμότητας.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛΑΣ: Περυσινό το περιστατικό με ξυλοδαρμό ηλικιωμένου σε πλαζ της Χαλκιδικής"

Έριχνε επί μήνες χλωρίνη στον καφέ του άνδρα της – Ήθελε να τον «ξεκάνει» για να πάρει επίδομα χηρείας

Μια 39χρονη έριχνε επί μήνες χλωρίνη στον καφέ του συζύγου της, μέλους της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Η Μέλοντι Τζόνσον συνελήφθη στις 18 Ιουλίου, στην Αριζόνα, αφού προηγουμένως ο άνδρας της κατέθεσε στην αστυνομία βίντεο, που την έδειχνε να ρίχνει χλωρίνη στη μηχανή του καφέ, σύμφωνα με τη New York Post.

Ο σύζυγος, ο οποίος βρίσκεται σε διαδικασία διαζυγίου αλλά συζεί με τη γυναίκα του και το παιδί τους στο ίδιο σπίτι, αντιλήφθηκε στα τέλη Μαρτίου ενώ βρισκόταν στη Γερμανία, ότι ο καφές του είχε περίεργη γεύση. Συνέχισε να πίνει τον καφέ του αλλά παράλληλα υπέβαλε σε χημικό έλεγχο το νερό της βρύσης, το αποτέλεσμα από τον οποίο βγήκε φυσιολογική. Όταν όμως έλεγξε το νερό στην καφετιέρα του, φάνηκαν «υψηλά επίπεδα χλωρίνης», σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Όταν μετακόμισαν σε μόνιμη κατοικία, ο άνδρας τοποθέτησε κάμερες, που έμοιαζαν με συναγερμούς πυρκαγιάς, στο πλυσταριό, όπου φυλασσόταν η χλωρίνη, πάνω από την καφετιέρα και μια τρίτη ανάμεσα στους δύο χώρους. Τελικά πήγε στην αστυνομία με τα νέα βίντεο που έδειχναν την 39χρονη «να παίρνει χλωρίνη, να τη βάζει σε ένα δοχείο και να πηγαίνει να τη ρίχνει στην καφετιέρα».

Ο σύζυγος είπε στην αστυνομία ότι κατά τη γνώμη του η εν διαστάσει σύζυγός του ήθελε να τον σκοτώσει για να εισπράξει τα επιδόματα χηρείας.

Η αστυνομία συνέλαβε τελικά την Meldoy Johnson, η οποία ζήτησε αμέσως δικηγόρο. Οι Αρχές δήλωσαν ύστερα από έρευνα στο σπίτι ότι η καφετιέρα μύριζε χλωρίνη ενώ βρήκαν και ένα μικρό δοχείο χλωρίνης στο προσωπικό της μπάνιο.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Έριχνε επί μήνες χλωρίνη στον καφέ του άνδρα της – Ήθελε να τον «ξεκάνει» για να πάρει επίδομα χηρείας"

Ιός Δυτικού Νείλου: Στην Ελλάδα 2 στους 3 θανάτους και 1 στα 4 κρούσματα [έκθεση ECDC]

Δύο στους τρεις θανάτους και ένα στα τέσσερα κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου σε ευρωπαϊκές χώρες αφορούν την Ελλάδα.

Την τελευταία εβδομάδα, καταγράφηκαν συνολικά 36 κρούσματα, εκ των οποίων τα 8 στην Ελλάδα και τρεις θάνατοι, εκ των οποίων οι δύο στη χώρα μας. Πολύ έντονη παρουσία του ιού καταγράφηκε στην Ιταλία (25 κρούσματα), ενώ άλλα τρία κρούσματα αφορούν τη Γαλλία.

Τα στοιχεία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στην εβδομαδιαία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) για τα μεταδοτικά νοσήματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, οι περιοχές στην Ευρώπη όπου καταγράφονται κρούσματα είναι οι εξής: Ημαθία, Πέλλα, Λάρισα (Ελλάδα), Gironde (Γαλλία), Novara, Cremona, Mantova, Modena, Torino, Pavia, Lodi, Milano, Verona, Piacenza, Reggio nell'Emilia, Bologna και Ravenna (Ιταλία).

Από την αρχή της τρέχουσας περιόδου μετάδοσης έως και την περασμένη Τετάρτη, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναφέρει συνολικά 41 κρούσματα: Ιταλία (26), Ελλάδα (11), Γαλλία (3) και Ουγγαρία (1).

Περιοχές

Οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχουν ορίσει τις ακόλουθες περιοχές ως "επηρεαζόμενες" ή "υψηλού κινδύνου" (με αστερίσκο):

Από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών:

• Τον Δήμο Ηράκλειας.

Από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας:

• Τον Δήμο Νέστου.

Από την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας:

• Τον Δήμο Καρδίτσας.

• Τον Δήμο Παλαμά.

• Τον Δήμο Μουζακίου.

Από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας:

• Τον Δήμο Πέλλας.

• Τον Δήμο Σκύδρας*.

Από την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας:

• Τον Δήμο Βέροιας.

• Τον Δήμο Αλεξάνδρειας*.

• Τον Δήμο Ηρωικής Πόλεως Νάουσας*.

Από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας:

• Τον Δήμο Λαρισαίων.

Από την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης:

• Τον Δήμο Αβδήρων*.

• Τον Δήμο Τοπείρου*.

Από την Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης:

• Τον Δήμο Αμπελοκήπων- Μενεμένης.

• Τον Δήμο Παύλου- Μελά*.

Μετάδοση

Συνιστούν να λαμβάνετε μέτρα για να προφυλάσσεστε από τα κουνούπια, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων "κοινών" κουνουπιών.

Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών). Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (< 1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα).

Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) και άτομα με ανοσοκαταστολή - χρόνια υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά.

Προφύλαξη

Ο ΕΟΔΥ συνιστά να τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών:

Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.

Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά (έτσι, συμβάλετε ουσιαστικά στον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών στους ιδιωτικούς χώρους).

Ειδικά τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα με ανοσοκαταστολή και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα προστασίας από κουνούπια, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιός Δυτικού Νείλου: Στην Ελλάδα 2 στους 3 θανάτους και 1 στα 4 κρούσματα [έκθεση ECDC]"

Μεγαλύτερα φορο-μπόνους για ηλεκτρονικές αποδείξεις – Τι σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών

Την καθιέρωση ισχυρότερων φορο μπόνους εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για να πείσει τους φορολογούμενους να ζητούν και να λαμβάνουν αποδείξεις από κλάδους με ροπή στη φοροδιαφυγή.

Ένα από τα σενάρια με τις αλλαγές στα φορο κίνητρα που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι προβλέπει ακόμη και το διπλασιασμό της έκπτωσης φόρου για τις «χρυσές» αποδείξεις. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το υφιστάμενο μέτρο μείωσης του φόρου που δίνει έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ απέτυχε και εκ των πραγμάτων θα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα καινούργιο.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται γενναίο φρεσκάρισμα της λίστας με τα φορο κίνητρα για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις με το λίφτινγκ να είναι εκτεταμένο έτσι ώστε οι φορολογούμενοι να μπουν στο δέλεαρ να πληρώνουν με κάρτα και όχι με μετρητά ώστε με αυτό τον τρόπο να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή η οποία αντί να περιορίζεται διογκώνεται. Μάλιστα ένα από τα σενάρια που κερδίζει έδαφος προβλέπει αύξηση του ποσού που θα εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα το οποίο σήμερα είναι κλειδωμένο στα 5.000 ευρώ.

Στις σκέψεις είναι παράλληλα να μπουν περισσότερες κατηγορίες στον κατάλογο με τα τεχνικά επαγγέλματα που θα ξεκλειδώνουν μεγαλύτερες εκπτώσεις φόρου για τους φορολογούμενους αλλά και χρονική επέκταση του μέτρου καθώς η συγκεκριμένη διάταξη θα βρίσκεται σε ισχύ έως το 2025.

Σήμερα ισχύουν τα εξής:

  • Οι φορολογούμενοι που πληρώνουν με ηλεκτρονικά μέσα και παίρνουν αποδείξεις από 20 κατηγορίες επαγγελμάτων έχουν έξτρα έκπτωση φόρου ευρώ η οποία κυμαίνεται από 450 έως 2.200 ευρώ στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλλουν από το 2023 έως το 2026.
  • Το ανώτατο όριο μείωσης του φορολογητέου εισοδήματος φτάνει στα 5.000 ευρώ, αλλά για να το κερδίσει κάποιος φορολογούμενος θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει δαπάνες ύψους 16.667 ευρώ με πλαστικό χρήμα από τη λίστα των 20 επαγγελμάτων, ενώ για να κερδίσει την έκπτωση φόρου 2.200 ευρώ θα πρέπει να φορολογείται με συντελεστή 44% που σημαίνει πως δηλώνει εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Για χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, η μείωση φόρου είναι μικρότερη.
Η έκπτωση φόρου ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος ανέρχεται:
  • Έως 450 ευρώ για ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ
  • Έως 1.100 ευρώ για ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ
  • Έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ
  • Έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ
  • Έως 2.200 ευρώ για ετήσιο εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ.
Οι «χρυσές» αποδείξεις

Οι δαπάνες που οδηγούν σε έξτρα έκπτωση φόρου αφορούν πληρωμές για κτηνιατρικές υπηρεσίες, εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης, ηλεκτρολόγου, ξυλουργού, μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κ.λπ., σκυροδέματος, υπηρεσίες ταξί, κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς, υπηρεσίες κηδειών, μασάζ, φυσικής ευεξίας, καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες, ανάπτυξη φωτογραφιών, σχολές χορού, γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή, διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου, προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές δραστηριότητες), νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.

  • Οι δαπάνες θα πρέπει να πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, προπληρωμένες κάρτες , e-banking, ηλεκτρονικό πορτοφόλι (e-wallet), paypal].
  • Για κάθε φορολογικό έτος από το 2022 έως και το 2025 εκπίπτει από το εισόδημα ποσοστό ίσο με το 30% των ηλεκτρονικών πληρωμών που πραγματοποιούνται στις 20 κατηγορίες επαγγελμάτων με ανώτατο όριο τα 5.000 ευρώ ετησίως. Για δαπάνες 5.000 ευρώ η έκπτωση θα είναι 1.500 ευρώ, για 10.000 ευρώ θα ανέλθει στα 3.000 ευρώ και για 15.000 ευρώ στα 4.500 ευρώ. Αν όμως κάποιος έχει δαπάνες ύψους 20.000 ευρώ δεν θα αφαιρεθεί το 30% δηλαδή 6.000 ευρώ αλλά το ποσό των 5.000 ευρώ που αποτελεί το ανώτατο όριο.
  • Το ποσό που αφαιρείται δεν μπορεί να υπερβαίνει το συνολικό πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία του φυσικού προσώπου. Δηλαδή αν κάποιος δηλώσει ετήσιο εισόδημα 4.500 ευρώ και το ποσό που πρέπει με βάση τις δαπάνες να εκπέσει ανέρχεται στα 5.000 ευρώ αυτό θα περιοριστεί αυτόματα στα 4.500 ευρώ.

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγαλύτερα φορο-μπόνους για ηλεκτρονικές αποδείξεις – Τι σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news