facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 6 Αυγούστου 2022

Γάζα: 24 νεκροί, ανάμεσά τους 6 παιδιά στον παλαιστινιακό θύλακα

Είκοσι τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους έξι παιδιά, έχουν σκοτωθεί στην Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη των συγκρούσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και την οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Το υπουργείο αναφέρει ότι οι άνθρωποι αυτοί σκοτώθηκαν χθες και σήμερα κατά τις ισραηλινές επιδρομές.

Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι πολλά παιδιά σκοτώθηκαν στην Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, από πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τον Ισλαμικό Τζιχάντ κατά του ισραηλινού εδάφους, αλλά έπληξε από σφάλμα το παλαιστινιακό έδαφος.

ΑΜΠΕ, AFP/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Γάζα: 24 νεκροί, ανάμεσά τους 6 παιδιά στον παλαιστινιακό θύλακα"

Λευκός Οίκος: «Oι ενέργειες της Κίνας εντός και γύρω από το Στενό της Ταϊβάν είναι προκλητικές και ανεύθυνες»

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ενέργειες της Κίνας εντός και γύρω από το Στενό της Ταϊβάν είναι προκλητικές και ανεύθυνες, αφού αξιωματούχοι της Ταϊβάν κατήγγειλαν ότι κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη και πλοία πραγματοποίησαν προσομοίωση επίθεσης κατά του νησιού.

«Αυτές οι δραστηριότητες συνιστούν σημαντική κλιμάκωση στις προσπάθειες της Κίνας να μεταβάλουν το status quo. Είναι προκλητικές, ανεύθυνες και εγείρουν τον κίνδυνο σφάλματος», δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Ερχονται επίσης σε αντίθεση με τον μακροπρόθεσμο στόχο μας της διαφύλαξης της ειρήνης και της σταθερότητας στο Στενό της Ταϊβάν, πράγμα που περιμένει ο κόσμος», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λευκός Οίκος: «Oι ενέργειες της Κίνας εντός και γύρω από το Στενό της Ταϊβάν είναι προκλητικές και ανεύθυνες»"

Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες ακόμα και στην Αττική – Οι άνεμοι θα παραμείνουν ισχυροί

Χαλάει ο καιρός αύριο, Κυριακή (07.08.2022) με βροχές και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές. Δυνατοί άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στην ηπειρωτική χώρα από τις προμεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, οι οποίες πιθανώς κατά τόπους να είναι ισχυρές. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια, όπου θα συνεχίσουν και κατά τη διάρκεια της νύχτας και πιθανώς κατά περιόδους να είναι έντονα.
Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με τοπικούς όμβρους ή βροχές στα νησιά του Ιονίου τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά. Θα φτάσει στα βόρεια τους 34 με 35 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τα νησιά του Ιονίου τους 35 με 36 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 30 με 34 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις από τις προμεσημβρινές ώρες και τοπικούς όμβρους ή βροχές κατά διαστήματα, κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια, όπου τα φαινόμενα από τις βραδινές ώρες θα ενταθούν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος. Από τις προμεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Από τις βραδινές ώρες βόρειοι 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος. Από τις προμεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, όπου θα συνεχίσουν και κατά τη διάρκεια της νύχτας και πιθανώς κατά περιόδους να είναι έντονα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί τοπικά έως 5 μποφόρ. Από τις βραδινές ώρες θα στραφούν σε βόρειους 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος. Από τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή βροχές και στα ηπειρωτικά μεμονωμένες καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και από το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος. Από τις προμεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την ανατολική Στερεά, όπου θα συνεχίσουν και κατά τη διάρκεια της νύχτας και πιθανώς κατά περιόδους να είναι έντονα.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 29 με 30 βαθμούς και στη νότια Κρήτη έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας στα βόρεια τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις από τις προμεσημβρινές ώρες και τοπικούς όμβρους ή βροχές κατά διαστήματα. Τα φαινόμενα από τις βραδινές ώρες θα ενταθούν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες ακόμα και στην Αττική – Οι άνεμοι θα παραμείνουν ισχυροί"

Ζαπορίζια: Έντονη ανησυχία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για τον βομβαρδισμό του πυρηνικού σταθμού

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τον χθεσινό βομβαρδισμό του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια στην Ουκρανία λέγοντας ότι η ενέργεια αναδεικνύει τον κίνδυνο μιας πυρηνικής καταστροφής.

«Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος για τον χθεσινό βομβαρδισμό του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης, που αναδεικνύει τον πολύ ρεαλιστικό κίνδυνο μίας πυρηνικής καταστροφής η οποία μπορεί να απειλήσει την δημόσια υγεία και το περιβάλλον στην Ουκρανία και (περιοχές) πέραν αυτής», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής της IAEA Ραφαέλ Γκρόσι.

Ο Γκρόσι καλεί όλες τις πλευρές στην ουκρανική σύρραξη να επιδείξουν την «ύψιστη αυτοσυγκράτηση» στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού.

Βλήματα έπληξαν γραμμή υψηλής τάσης του σταθμού αναγκάζοντας τον διαχειριστή να θέσει εκτός λειτουργίας πυρηνικό αντιδραστήρα παρά το γεγονός ότι δεν ανιχνεύθηκε διαρροή ραδιενέργειας. Ο πυρηνικός σταθμός κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις στις αρχές του Μαρτίου, στην αρχική φάση του πολέμου, αλλά συνεχίζει να λειτουργεί με ουκρανούς τεχνικούς.

Η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom επέρριψε στην Ρωσία την ευθύνη για τις ζημίες στον σταθμό, ενώ το ρωσικό υπουργείο Αμυνας κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις για τον βομβαρδισμό, λέγοντας ότι διαρροή ραδιενέργειας αποφεύχθηκε μόνο κατά τύχην.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε ότι στρατιωτικές επιχειρήσεις που απειλούν την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια «είναι απολύτως απαράδεκτες και πρέπει να αποφευχθούν πάση θυσία».

«Οποιαδήποτε δύναμη πυρός κατευθύνεται προς και από τον σταθμό ισοδυναμεί με παιγνίδι με την φωτιά, με εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ζαπορίζια: Έντονη ανησυχία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για τον βομβαρδισμό του πυρηνικού σταθμού"

Ισραήλ: Σειρήνες συναγερμού στο Τελ Αβίβ για παλαιστινιακές ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας. Οι σειρήνες του συναγερμού ήχησαν στο Τελ Αβίβ, για πρώτη φορά από την έναρξη της πολεμικής κλιμάκωσης.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP), οι σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ για ρουκέτες που εκτοξεύει από τη Λωρίδα της Γάζας η Ισλαμική Τζιχάντ κατά του ισραηλινού εδάφους.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι σειρήνες συναγερμού στο Τελ Αβίβ, ήχησαν για πρώτη φορά από τότε που αναζωπυρώθηκε η ένταση με την οργάνωση του Ισλαμικού Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε σύντομη ανακοίνωση, ο στρατός διευκρινίζει ότι οι σειρήνες ήχησαν στον τομέα του Γκους Νταν, κοντά στο Τελ Αβίβ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισραήλ: Σειρήνες συναγερμού στο Τελ Αβίβ για παλαιστινιακές ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας "

Φωτιές: 57 δασικές πυρκαγιές σε 24 ώρες – Η κατάσταση σε Άγιο Όρος, Χαλκίδα, Κόνιτσα

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στη χώρα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική 57 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, με τις περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

• Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα κατά τις πρωινές ώρες σε δασική έκταση στην Βασιλική Λακωνίας είναι οριοθετημένη.

• Συνεχίζει να μαίνεται η φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στο Άγιον Όρος, στην περιοχή μεταξύ της Μονής Δοχειαρίου και Κωνσταμονίτου. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  οι δυνάμεις ενισχύθηκαν και αυτή τη στιγμή επιχειρούν 115 πυροσβέστες με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 33 οχήματα, ενώ από αέρος θα συνεχίσουν να συνδράμουν, μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας, επτά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

• H πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι σε αγροτική έκταση στην περιοχή Μικρό Τύμπανο Ξάνθης είναι οριοθετημένη και επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 10 οχήματα και δύο αεροσκάφη. Συνδρομή από μηχανήματα έργου και υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

• Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Αμάραντος (θέση Λεύκα) στην Κόνιτσα Ιωαννίνων επιχειρούν 26 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, τέσσερα οχήματα και δύο ελικόπτερα.

•Ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστκές δυνάμεις περιόρισαν την καταστροφική πορεία της πυρκαγιάς στη Χαλκίδα και πλέον έχει απομείνει ένα μέτωπο προς τη Νέα Λάμψακο, στο οποίο επιχειρεί το σύνολο των μέσων,αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στα 2 από τα 3 μέτωπα της φωτιάς, επίγειες και εναέριες δυνάμεις έχουν κυκλώσει τις φλόγες και αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται περισσότερο στις αναζωπυρώσεις περιμετρικά, ενώ 3 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη συνεχίζουν τις πτήσεις στα κρίσιμα σημεία των μετώπων. Τέλος, αρχίζει και καθαρίζει η ατμόσφαιρα από τους καπνούς μέσα στην πόλη της Χαλκίδας και την παραλιακή ζώνη.

•Άμεσα οριοθετήθηκε από τις δυνάμεις πυρόσβεσης η φωτιά που ξέσπασε, από άγνωστη μέχρι τώρα αιτία, σε χαμηλή βλάστηση, στην περιοχή της Παλαιάς Επιδαύρου, στην Αργολίδα.Στο σημείο συνεχίζουν να επιχειρούν 14 πυροσβέστες με πέντε οχήματα, ώστε να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά και να προλάβουν ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή 7/8

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr)), για αύριο Κυριακή 07 Αυγούστου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου)

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)

Το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των ανωτέρω Περιφερειακών Ενοτήτων παραμένει σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας:

1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.

2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Τέλος, παρακαλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

ertnews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιές: 57 δασικές πυρκαγιές σε 24 ώρες – Η κατάσταση σε Άγιο Όρος, Χαλκίδα, Κόνιτσα"

Πολύ μεγάλος κίνδυνος για φωτιές την Κυριακή σε τρεις περιοχές – Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

Πολύ υψηλός κίνδυνος για φωτιές την Κυριακή (07.08.2022) σε τρεις Περιφέρειες της χώρας. Συστάσεις προς τους πολίτες απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Στη ζώνη κινδύνου για να εκδηλωθούν φωτιές την Κυριακή (07.08.2022) βρίσκονται οι Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας και Βορείου Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για την Κυριακή 07 Αυγούστου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

* Περιφέρεια Αττικής

* Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)

* Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολύ μεγάλος κίνδυνος για φωτιές την Κυριακή σε τρεις περιοχές – Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας"

Ιράν-Φρουροί της Επανάστασης: Το Ισραήλ θα πληρώσει «βαρύ τίμημα» για τις επιθέσεις στη Γάζα

Ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ θα πληρώσει βαρύ τίμημα για τις τελευταίες του επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

«Οι Ισραηλινοί θα πληρώσουν ένα ακόμη βαρύ τίμημα για το πρόσφατο έγκλημά τους», ανέφερε ο Χοσεΐν Σαλαμί, αναφερόμενος στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, καθώς συναντήθηκε με τον ηγέτη της Ισλαμικής Τζιχάντ, Ζιάντ Αλ-Ναχάλα, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Ιράν.

Σήμερα, ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν τη Γάζα και Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν ρουκέτες κατά του Ισραήλ, μετά από μια ισραηλινή επιχείρηση κατά της ένοπλης οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters/naftemporiki


Διαβάστε Περισσότερα » "Ιράν-Φρουροί της Επανάστασης: Το Ισραήλ θα πληρώσει «βαρύ τίμημα» για τις επιθέσεις στη Γάζα"

Επίθεση Ερντογάν σε Γαλλία – Γερμανία: «Είναι εργαλεία της ελληνικής προπαγάνδας»

Ο Πρόεδρος Ερντογάν απάντησε σε ερωτήσεις εκπροσώπων των μέσων τουρκικών μέσων ενημέρωσης κατά την επιστροφή του στο αεροπλάνο από την επίσκεψή του στο Σότσι.

Ο τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι την ημέρα που θα μεταβεί στο λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνας για να παραστεί στον απόπλου τoυ γεωτρητικού πλοίου Αμπτουλχαμίντ Χαν και θα αποκαλύψει τη διαδρομή του, θα επισκεφτεί το πυρηνικό εργοστάσιο του Ακκουγιού για να εξετάσει την κατάσταση και να ενημερώσει τον πρόεδρο Πούτιν.

Μεταξύ των άλλων, ο τούρκος πρόεδρος ρωτήθηκε για την Ευρώπη και τη στάση της Γερμανίας και Γαλλίας προς την Τουρκία.

«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια βαθιά ενεργειακή κρίση. Από την άλλη, βλέπουμε ότι τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία στοχοποιούν την Τουρκία υιοθετώντας και υπερασπιζόμενες τις άδικες διεκδικήσεις της Ελλάδας» είπε και συνέχισε:

«Ο Υπουργός Εξωτερικών μας έδωσε τις απαραίτητες απαντήσεις σε αυτές τις μεροληπτικές δηλώσεις. Δυστυχώς η Γερμανία και η Γαλλία είναι επίσης εργαλεία Ελληνικής και Ελληνοκυπριακής προπαγάνδας. Είναι απαράδεκτο να επικρίνουν τη χώρα μας με ανακριβείς εκτιμήσεις ενώ συγχωρούν τα βήματα της Ελλάδας που αγνοούν το διεθνές δίκαιο. Η θέση της Τουρκίας για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Ευρώπης είναι προφανής. Επιδείξαμε για άλλη μια φορά αυτόν τον ρόλο ως πρωτοπόροι στη λύση της παγκόσμιας κρίσης των σιτηρών. Το πλοίο ξηρού φορτίου Razoni που περνούσε από την Κωνσταντινούπολη ήταν στην πραγματικότητα το πρώτο. Πίσω του, υπάρχουν περίπου 20 πλοία παρατεταγμένα και έτοιμα».

Ο Ερντογάν ρωτήθηκε επίσης για την κρίση παρακολουθήσεων στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ρωτήθηκε: «Υπήρξε μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη στην Ελλάδα. Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών. Ο λόγος είναι η ανακάλυψη spyware στο κινητό τηλέφωνο του αρχηγού της ελληνικής αντιπολίτευσης. Υπάρχουν καταγγελίες ότι εμπλέκεται και ο ανιψιός του Μητσοτάκη. Πώς το αξιολογείτε;»

Ο Ερντογάν απάντησε: «Δεν ανακατεύομαι στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας. Αυτή είναι η εσωτερική τους υπόθεση».

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση Ερντογάν σε Γαλλία – Γερμανία: «Είναι εργαλεία της ελληνικής προπαγάνδας»"

Λωρίδα της Γάζας: Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως θα «σφυροκοπά» για μια εβδομάδα

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως ο νέος βομβαρδισμός στη Λωρίδα της Γάζας θα κρατήσει μια εβδομάδα.

Συγκεκριμένα στρατιωτικός εκπρόσωπος είπε ότι ο στρατός του Ισραήλ «προετοιμάζεται για μια επιχείρηση διάρκειας μιας εβδομάδας» και «δεν διεξάγει επί του παρόντος διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός» μετά από αναφορές ότι η Αίγυπτος προσπαθεί να μεσολαβήσει για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στον παλαιστινιακό θύλακα όπου συνεχίζονται οι ανταλλαγές πυρών.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες ότι εξαπέλυσε ειδική επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Τζιχάντ, σκοτώνοντας ένα από τα ηγετικά του στελέχη σε μια αιφνιδιαστική αεροπορική επίθεση κατά τη διάρκεια της ημέρας σε πολυώροφο κτίριο στην Λωρίδα της Γάζας.

Τα ισραηλινά χτυπήματα είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν ακόμα 10 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, και να τραυματιστούν 79 άνθρωποι, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 19 μαχητές του Ισλαμικού Τζιχάντ σε εφόδους που έγιναν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν τουλάχιστον 160 ρουκέτες προς το Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε ο στρατός. Οι περισσότεροι εξ αυτών αναχαιτίστηκαν ενώ κάποιοι άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά καθώς πήγαιναν στα καταφύγια.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Λωρίδα της Γάζας: Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως θα «σφυροκοπά» για μια εβδομάδα"

Κίνα: «Κόβει» την επικοινωνία με τις ΗΠΑ – «Ανεύθυνη ενέργεια» λέει ο Μπλίνκεν

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατηγόρησε σήμερα την Κίνα για «ανεύθυνες ενέργειες», με τη διακοπή βασικών διαύλων επικοινωνίας με την Ουάσινγκτον, και δήλωσε ότι οι πρόσφατες ενέργειες του Πεκίνου στην Ταϊβάν καταδεικνύουν ότι απομακρύνεται από την πρακτική της ειρηνικής επίλυσης προβλημάτων και κινείται προς την κατεύθυνση της χρήσης βίας.

Τα σχόλιά του έγιναν ενώ κινεζικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία πραγματοποίησαν σήμερα προσομοιωτική άσκηση για επίθεση στην Ταϊβάν, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι από την Ταϊπέι, στο πλαίσιο των ενεργειών του Πεκίνου ύστερα από την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Τα αντίποινα της Κίνας με την αναστολή διμερών διαδικασιών σε οκτώ βασικούς τομείς, όπως στην άμυνα, τα ναρκωτικά, το διασυνοριακό έγκλημα και την κλιματική αλλαγή, είναι μεταξύ των κινήσεων που θα αποτελέσουν τιμωρία για όλο τον κόσμο, όχι μόνο για τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου στη Μανίλα.

«Αυτές περιλαμβάνουν αρκετούς στρατιωτικούς διαύλους, που είναι κρίσιμης σημασίας για την αποφυγή πιθανής παρανόησης και κρίσης», δήλωσε.

«Η αναστολή της συνεργασίας για το Κλίμα δεν τιμωρεί τις ΗΠΑ, τιμωρεί τον κόσμο, ιδιαίτερα τον αναπτυσσόμενο. Δεν θα πρέπει να έχουμε ως όμηρο τη συνεργασία σε θέματα που προκαλούν παγκόσμια ανησυχία εξαιτίας των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών μας».

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ήταν σημαντικός τομέας συνεργασίας μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ακούν συμμάχους να εκφράζουν ανησυχίες για τις επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές, όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν, αλλά σημείωσε πως η Ουάσινγκτον θα παραμείνει σταθερή στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την κατάσταση.

Ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε πως σε περιφερειακή σύνοδο στην Καμπότζη είχε μεταφέρει στον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να κρατήσουν ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας προκειμένου να αποφευχθούν λάθος υπολογισμοί.

«Άρα, ας είμαι σαφής, οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι είναι προς το συμφέρον της Ταϊβάν, της περιοχής, ή της δικής τους εθνικής ασφάλειας να κλιμακωθεί η κατάσταση», δήλωσε ο ίδιος.

«Θα κρατήσουμε ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Κίνα, με στόχο να αποφευχθεί κλιμάκωση εξαιτίας παρεξήγησης ή παρανόησης».

Και πρόσθεσε: «Η διατήρηση του διαλόγου είναι αναμφισβήτητα ακόμα πιο σημαντική όταν διανύουμε μια περίοδο υψηλών εντάσεων…Επιδιώκουμε την αποκλιμάκωση αυτών των εντάσεων. Και πιστεύουμε ότι ο διάλογος είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο σε αυτό».

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » " Κίνα: «Κόβει» την επικοινωνία με τις ΗΠΑ – «Ανεύθυνη ενέργεια» λέει ο Μπλίνκεν "

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οφείλω μια συγγνώμη στον Νίκο Ανδρουλάκη – Τι αναφέρει για τις υποκλοπές

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η δήλωση-παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την υπόθεση της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, την ερχόμενη Δευτέρα.

Πιθανότατα ένα στίγμα της δίνουν τα όσα ανέφερε  πρωθυπουργός σε συνεργάτες του, όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής».

Κατά το δημοσίευμα ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να είπε σε συνεργάτες του την προηγούμενη Τετάρτη για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη: «Δεν το γνώριζα, δεν θα επέτρεπα ποτέ να παρακολουθείται το τηλέφωνο κανενός πολιτικού προσώπου», ενώ πρόσθεσε πως ο χειρισμός του θέματος από τον Διοικητή της ΕΥΠ ήταν ένα «τεράστιο λάθος».

Επιπλέον, πάντα κατά το ίδιο δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που ζήτησε να ενημερωθεί ο κ. Ανδρουλάκης – αποστολή που ανέλαβε χωρίς επιτυχία ο κ. Γεραπετρίτης – ακούστηκε να λέει: «Οφείλω στον κ. Ανδρουλάκη μια συγνώμη για το λάθος που έγινε».

Όπως είχαν κάνει γνωστό νωρίτερα κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα περιμένει την επανέναρξη της Βουλής για να τοποθετηθεί επί των πρόσφατων ραγδαίων εξελίξεων – που συν τοις άλλοις οδήγησαν και στην παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη και του επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος – αλλά θα κάνει δήλωση τη Δευτέρα.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν πάντως πως ο κ. Μητσοτάκης δεν θα απευθύνει διάγγελμα.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει ήδη από το βράδυ της Παρασκευής ανταποκριθεί θετικά στα ενδεχόμενα τόσο της σύγκλησης της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όσο και της – υπό προϋποθέσεις – συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής.

Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, είχε αναφέρει σχετικά: «Σύμφωνα με διαρροές του ΠΑΣΟΚ, ζητείται η εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η κυβέρνηση απαντά θετικά στο αίτημα αυτό, ελπίζοντας αυτή τη φορά να ανταποκριθεί και ο κ. Ανδρουλάκης να παραστεί προσωπικά, προκειμένου να ενημερωθεί και να πάρει απαντήσεις για όλα τα σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση που τον αφορά, απαντήσεις που δεν θα αφήνουν περιθώριο για αυθαίρετα συμπεράσματα και συνωμοσιολογία.

Σχετικά με το αίτημα για τη συγκρότηση εξεταστικής, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την απόλυτη αποσαφήνιση των συγκεκριμένων ζητημάτων διαχρονικά και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας, εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυριάκος Μητσοτάκης: Οφείλω μια συγγνώμη στον Νίκο Ανδρουλάκη – Τι αναφέρει για τις υποκλοπές"

Παρέμβαση Μητσοτάκη την Δευτέρα για την υπόθεση των υποκλοπών

Παρέμβαση για το θέμα της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη  πρόκειται να κάνει την Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με δήλωση για την υπίθεση που οδήγησε στην παραίτηση του γενικού γραμματέα  του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος.  

Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση λέει «ναι» στη σύσταση Εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, σε περίπτωση που το σχετικό αίτημα κατατεθεί επισήμως.

Παράλληλα, συναινεί και στη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη, καλώντας ωστόσο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ να παραστεί προσωπικά, αυτή τη φορά.

Πιο συγκεκριμένα, σε δήλωσή του για την υπόθεση, ο κ. Γιάννης Οικονόμου ανέφερε:

Αμέσως μόλις περιήλθε σε γνώση του Πρωθυπουργού η περίπτωση νόμιμης επισύνδεσης, κατόπιν και εγκρίσεως εισαγγελικής αρχής, για τον κ. Ανδρουλάκη, η Κυβέρνηση επεδίωξε δια του κ. Γεραπετρίτη να τον ενημέρωσει πλήρως, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να μην ανταποκριθεί.

Σύμφωνα με διαρροές του ΠΑΣΟΚ, ζητείται η εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η Κυβέρνηση απαντά θετικά στο αίτημα αυτό, ελπίζοντας αυτή τη φορά να ανταποκριθεί και ο κ. Ανδρουλάκης, να παραστεί προσωπικά, προκειμένου να ενημερωθεί και να πάρει απαντήσεις για όλα τα σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση που τον αφορά, απαντήσεις που δεν θα αφήνουν περιθώριο για αυθαίρετα συμπεράσματα και συνωμοσιολογία.

Σχετικά με το αίτημα για τη συγκρότηση εξεταστικής, με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει την απόλυτη αποσαφήνιση των συγκεκριμένων ζητημάτων διαχρονικά και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας, εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Παρέμβαση Μητσοτάκη την Δευτέρα για την υπόθεση των υποκλοπών"

Ν. Δένδιας για τα δύο χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας με την Αίγυπτο: Κατοχυρώνουμε τα εθνικά συμφέροντα

«Κατοχυρώνουμε τα εθνικά συμφέροντα. Με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε μήνυμά του για τη συμπλήρωση δύο ετών από την υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

«Δύο χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης ΑΟΖ με τη φίλη Αίγυπτο. Κατοχυρώνουμε τα εθνικά συμφέροντα. Με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Επίσης, στην ανάρτησή του ο Νίκος Δένδιας παραθέτει φωτογραφία του με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι από την υπογραφή της Συμφωνίας στις 6 Αυγούστου 2020, στο Κάιρο.

ertnews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Δένδιας για τα δύο χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας με την Αίγυπτο: Κατοχυρώνουμε τα εθνικά συμφέροντα"

Περιστέρι: Στον ανακριτή ο 21χρονος Πακιστανός – Ομολόγησε στους αστυνομικούς πως σκότωσε την Νικολέτα

Ο 21χρονος Πακιστανός ο οποίος συνελήφθη για τη δολοφονία της 17χρονης Νικολέτας στο Περιστέρι, ομολόγησε στους αστυνομικούς την πράξη του.

Ο νεαρός μεταφέρθηκε στον εισαγγελέα στην Ευελπίδων προκειμένου να καταθέσει και επίσημα για τη δολοφονία στο Περιστέρι. Αφού έφυγε από τον εισαγγελέα, οδηγήθηκε στον ανακριτή και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα.

Ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στα  δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

Δεν συνοδευόταν από δικηγόρο ενώ δεν απήντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως έλεγε ότι θα παραδοθεί, αλλά σχεδίαζε τη φυγή του. 

Το λάθος που τον πρόδωσε

Ο 21χρονος οδήγησε τις αρχές επί της ουσίας στην σύλληψή του, μέσω του κλεμμένου τηλεφώνου της 17χρονης Νικολέτας το οποίο είχε μαζί του.

Ο φερόμενος ως δράστης της δολοφονίας στο Περιστέρι, σύμφωνα με τα όσα σαν μετέδωσε από νωρίς το newsit.gr,  εντοπίστηκε χτες το απόγευμα έξω από τα Σκόπια από την Αστυνομία της γειτονικής χώρας, καθώς αναζητούνταν και εκεί, ύστερα από επαφές της Ελληνικής Αστυνομίας με τις αστυνομικές αρχές των χωρών της Βαλκανικής, ύστερα από πληροφορίες ότι ο νεαρός είχε σκοπό να περάσει τα βόρεια σύνορα της χώρας.

Ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος χρησιμοποιούσε το δικό του κινητό όσο ήταν στην Ελλάδα, το οποίο και άφησε στην Θεσσαλονίκη.

Όταν πέρασε στην Βόρεια Μακεδονία άνοιξε αυτό της Νικολέττας, θεωρώντας πως πλέον έχει ξεφύγει. Ωστόσο από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η αποτρόπαιη δολοφονία της 17χρονης Νικολέτας οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. τέθηκαν σε συναγερμό για τον εντοπισμό του δράστη, στην Αττική και σε ολόκληρη τη χώρα, και ειδοποιήθηκαν και οι αρχές σε χώρες των Βαλκανίων.

Με το «στίγμα» λοιπόν του κινητού τον εντόπισαν, το συνέλαβαν, και τον παρέδωσαν στις ελληνικές αρχές.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Περιστέρι: Στον ανακριτή ο 21χρονος Πακιστανός – Ομολόγησε στους αστυνομικούς πως σκότωσε την Νικολέτα"

Και πάλι κατά της Ελλάδας η Ζαχάροβα - «Μη φιλικές οι ενέργειες» για την υπόθεση Βίνικ

Για παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης για τις προξενικές σχέσεις από την Αθήνα κάνει λόγο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την υπόθεση της έκδοσης του Ρώσου προγραμματιστή Αλεξάντρ Βίνικ στις ΗΠΑ.

Η δήλωση της επίσημης εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα, που αναρτήθηκε αργά την Παρασκευή στην ιστοσελίδα του, έχει ως εξής:

«Είμαστε εξοργισμένοι με τις μη φιλικές ενέργειες των Αρχών της Ελλάδας, οι οποίες, υπό την πίεση των ΗΠΑ, που έχουν εξαπολύσει πραγματικό κυνήγι Ρώσων πολιτών σε τρίτες χώρες με επινοημένες προφάσεις, εξέδωσαν τον συμπατριώτη μας Α. Β. Βίνικ προς εξόντωση στην αμερικανική εκδικητική δικαιοσύνη.

Κατά παράβαση του άρθρου 36 της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Σχέσεις του 1963 και σε αντίθεση με το επίσημο αίτημα της πρεσβείας της Ρωσίας στην Αθήνα, δεν επετράπη σε προξενικούς υπαλλήλους της διπλωματικής αποστολής, στον δικηγόρο και τον μεταφραστή του να συναντήσουν τον Ρώσο πολίτη.

Αγνοήθηκαν πλήρως τα επανειλημμένα (από το 2017) αιτήματα των ρωσικών αρμόδιων υπηρεσιών για έκδοση του Α. Β. Βίνικ στη Ρωσία ως χώρα της ιθαγένειάς του, όπως και οι εκκλήσεις της ρωσικής πλευράς σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης για την παράδοση καταδικασθέντων του 1983, λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται ο πολίτης μας.

Η ενεργός συμμετοχή των Αθηνών σε άλλη μια παράνομη πράξη αμερικανικής νομικής αυθαιρεσίας εναντίον Ρώσου, ο οποίος συνελήφθη προ πενταετίας και πλέον στην Ελλάδα, στη συνέχεια παραδόθηκε στη Γαλλία, από όπου τον επανέφεραν στην Αθήνα μόνο για την τάχιστη έκδοσή του και ουσιαστικά την απαγωγή του, είναι άλλη μια απόδειξη της συγκρουσιακής γραμμής που ακολουθεί η ελληνική ηγεσία κατά της χώρας μας.

Η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει τον πολίτη μας στην κακοτυχία του. Οι Ρώσοι διπλωμάτες θα κάνουν παν το δυνατόν για να προστατεύσουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά του».

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Εφετών στο Παρίσι αναμένεται να κρίνει εάν ο 43χρονος Ρώσος πολίτης θα σταλεί από τη Γαλλία πίσω στην Ελλάδα για να εκδοθεί εκ νέου από τη χώρα μας στις ΗΠΑ.

Στις 19 Δεκεμβρίου 2019, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, διατάχθηκε η παράδοση του Βίνικ στη Γαλλία βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και ορίσθηκε ότι μετά την περάτωση της ποινικής δίκης και την έκτιση της όποιας ποινής, θα έπρεπε να επιστραφεί στην Ελλάδα για να εκδοθεί έπειτα στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό αίτημα έκδοσης, ο Βίνικ φέρεται να ήταν διαχειριστής πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων και οι ΗΠΑ τον κατηγορούν για ξέπλυμα 4 δισ. δολαρίων. Ο ίδιος υποστηρίζει όλα αυτά τα χρόνια ότι είναι αθώος και ότι ουδέποτε υπήρξε διαχειριστής ή ιδρυτής του συγκεκριμένου ανταλλακτηρίου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Και πάλι κατά της Ελλάδας η Ζαχάροβα - «Μη φιλικές οι ενέργειες» για την υπόθεση Βίνικ"

Δολοφονία 17χρονης στο Περιστέρι: Συνελήφθη στα Σκόπια ο Πακιστανός σύντροφός της

Το κλεμμένο τηλέφωνο της 17χρονης Νικολέτας που δολοφονήθηκε άγρια στο Περιστέρι, αλλά και η στενή συνεργασία των αστυνομικών αρχών Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, οδήγησαν στην σύλληψη του 21χρονου που καταζητείτο από την πρώτη στιγμή για το έγκλημα.

Ο φερόμενος ως δράστης της δολοφονίας, σύμφωνα με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εντοπίστηκε χτες το απόγευμα έξω από τα Σκόπια από την Αστυνομία της γειτονικής χώρας, καθώς αναζητούνταν και εκεί, ύστερα από επαφές της Ελληνικής Αστυνομίας με τις αστυνομικές αρχές των χωρών της Βαλκανικής, ύστερα από πληροφορίες ότι ο νεαρός είχε σκοπό να περάσει τα βόρεια σύνορα της χώρας.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η αποτρόπαιη δολοφονία της 17χρονης Νικολέτας οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. τέθηκαν σε συναγερμό για τον εντοπισμό του δράστη, στην Αττική και σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες συγκέντρωσαν πληροφορίες για τις κινήσεις του, σύμφωνα με τις οποίες κατευθύνθηκε στην Βόρεια Ελλάδα με σκοπό να διαφύγει σε χώρες τις Κεντρικής Ευρώπης.

Οι αστυνομικές αρχές τις Βόρειας Ελλάδας ήρθαν άμεσα σε επαφή με τις αντίστοιχες υπηρεσίες των Βαλκανικών χωρών και υπήρξε συνεχής και στενή συνεργασία, ενώ ενισχύθηκαν οι έλεγχοι στις συνοριακές διαβάσεις.

Ως αποτέλεσμα των αυξημένων ελέγχων εντοπίστηκε χτες το απόγευμα ομάδα παράτυπων μεταναστών στην Βόρεια Μακεδονία, στην οποία διαπιστώθηκε ότι ήταν και ο φερόμενος ως δράστης της αποτρόπαιης δολοφονίας, ο οποίος είναι πακιστανικής καταγωγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η αντίστροφη μέτρηση για την σύλληψη του καταζητούμενου Πακιστανού άρχισε όταν εντοπίστηκε το σήμα του κινητού του στην Βόρεια Ελλάδα.

Οι αστυνομικοί θεώρησαν βέβαιο ότι είχε σκοπό να φύγει από τη χώρα περνώντας τα βόρεια σύνορα, για αυτό εστάλη μήνυμα και φωτογραφία του σε όλες τις υπηρεσίες αλλά και τις αρχές των γειτονικών χωρών και κυρίως της Βόρειας Μακεδονίας.

Κάποια στιγμή 21χρονος έκλεισε το κινητό του και το σήμα χάθηκε.

Είχε πάρει μαζί του όμως το κινητό της 17χρονης Νικολέτας, το οποίο άνοιξε μόλις πέρασε στο έδαφος της Βόρειας Μακεδονίας.

Το σήμα της κοπέλας εντοπίστηκε αμέσως και οι αρχές της γειτονικής χώρας δεν άργησαν να εντοπίσουν και τον κάτοχο του, σε ομάδα παράτυπων μεταναστών και να τον συλλάβουν.

Ο 21χρονος παραδόθηκε στην Ελληνική Αστυνομία και μεταφέρθηκε στην Ασφάλεια Αττικής, από όπου θα οδηγηθεί σήμερα το μεσημέρι στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Για την υπόθεση o Υπουργός προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος με ανάρτηση του στα social media αναφέρθηκε στην υπόθεση:

«Βρίσκεται πλέον στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας ο φερόμενος ως δράστης για τη δολοφονία της δεκαεπτάχρονης Νικολέτας στην Αθήνα και θα οδηγηθεί στην αρμόδια εισαγγελική αρχή.»

Υπενθυμίζεται ότι η 17χρονη Νικολέτα είχε βρεθεί νεκρή στο σπίτι της στο Περιστέρι και σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση ο θάνατος της ήταν ασφυκτικός και είχε παλέψει με τον δράστη, ο οποίος τελικά, μετά από καβγά, την σκότωσε κλείνοντας το στόμα της με τα χέρια το στόμα και τη μύτη.

Το χρονικό του θανάτου της 17χρονης στο Περιστέρι

Ασφυκτικό θάνατο είχε η 17χρονη Νικολέτα, σύμφωνα με τα ιατροδικαστικά στοιχεία.

Ο δράστης της έκλεισε μύτη και στόμα, το στόμα πιθανότατα με κάποιο πανάκι, ενώ ταυτόχρονα την κρατούσε από τα χέρια. Το κορίτσι έδωσε μάχη με τον δολοφόνο, αλλά δεν τα κατάφερε.

Από την ιατροδικαστική εξέταση φαίνεται ότι η νεαρή κοπέλα πάλευε για 7 λεπτά με τον δολοφόνο της προκειμένου να κρατηθεί στη ζωή.

Από την ανάσυρση των δεδομένων από το κινητό τηλέφωνο της 17χρονης Νικολέτας προκύπτει ότι η ανήλικη είχε δεχθεί τις τελευταίες ημέρες και την ημέρα της δολοφονίας απειλητικά μηνύματα από τον 21χρονο σύντροφό της.

Η ανήλικη ήθελε να χωρίσουν και του ζήτησε μάλιστα να της επιστρέψει τα κλειδιά του σπιτιού της.

Εκείνος δεν το δεχόταν και φαίνεται να έγινε απειλητικός και επιθετικός εναντίον της, αρνούμενος να διακόψει τη σχέση και να της παραδώσει τα κλειδιά.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δολοφονία 17χρονης στο Περιστέρι: Συνελήφθη στα Σκόπια ο Πακιστανός σύντροφός της"

Τέλος το «σβήσιμο» κλήσεων – Online βεβαίωση και είσπραξη προστίμων!

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, κάτοχοι αδειών οδήγησης, οχημάτων αλλά και επιτυχόντες των εξετάσεων απόκτησης διπλώματος έχουν σπεύσει να χρησιμοποιήσουν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών γλιτώνοντας χρόνο και χρήμα.

Μάλιστα, ειδικά στο «χρήμα», οι πολίτες δεν χρειάζεται να καταβάλλουν πλέον κανένα «γρηγορόσημο» για να ολοκληρώσουν πιο σύντομα την όποια διαδικασία επιθυμούν, ενώ παράλληλα το κράτος κατάφερε να προκαλέσει ένα καίριο χτύπημα στις «παράγκες» που έχουν δημιουργηθεί έξω από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Μεταφορών.

Όπως επισημαίνει στο Newsauto.gr ο γενικός γραμματέας Μεταφορών κ. Γιάννης Ξιφαράς: «Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα καταφέραμε και αναβαθμίσαμε το Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με ενίσχυση του Συστήματος για την διαλειτουργικότητα με τα πληροφοριακά συστήματα άλλων φορέων.

Προχωρήσαμε στη ψηφιοποίηση των διαδικασιών, μέσω του gov.gr:

– Για τη αντικατάσταση της έντυπης άδειας οδήγησης με άδεια νέου τύπου και την έκδοση αντιγράφου της άδειας οδήγησης λόγω φθοράς, απώλειας ή κλοπής. Έως σήμερα έχουν κατατεθεί ηλεκτρονικά περισσότερες από 30.000 αιτήσεις για αντικαταστάσεις διπλωμάτων.

– Για την ανανέωση της άδειας οδήγησης. Έως σήμερα έχουν κατατεθεί 20.000 αιτήσεις για ανανεώσεις διπλωμάτων.

– Για την έκδοση προσωρινής άδειας οδήγησης. Έως σήμερα έχουν εκδοθεί 405.000 προσωρινές άδειες οδήγησης. Κάθε υποψήφιος οδηγός που πετυχαίνει στις πρακτικές εξετάσεις, μπορεί πλέον σε μια μέρα να εκτυπώσει την προσωρινή άδεια από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του και να οδηγήσει το αυτοκίνητό του.

– Για την έκδοση αντιγράφου αδείας κυκλοφορίας οχήματος. Έως σήμερα έχουν κατατεθεί ηλεκτρονικά 9.200 αιτήσεις για αντίγραφα αδειών κυκλοφορίας οχημάτων.

– Υλοποιήσαμε ψηφιακή εφαρμογή μέσω του gov.gr για την έκδοση άδειας κατ’ εξαίρεση κυκλοφορίας οχημάτων εντός δακτυλίου στην Αθήνα.

-Υλοποιήσαμε, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσω του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Μητρώου Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης (Μ.Υ.Φ.Α.Η.), στη διεύθυνση www.electrokinisi.gov.gr, η οποία αποτελεί βάση δεδομένων που επιτυγχάνει την οργάνωση και παρακολούθηση της αγοράς της ηλεκτροκίνησης και παράλληλα βασικό ψηφιακό εργαλείο για τους οδηγούς ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Πλέον, οι φορείς της αγοράς μπορούν να «ανεβάζουν» στο Μ.Υ.Φ.Α.Η. δεδομένα όπως η ακριβής θέση των φορτιστών, η διαθεσιμότητα, το κόστος, ο τρόπος πληρωμής κ.λπ. τα οποία θα είναι άμεσα διαθέσιμα και ορατά στους χρήστες της πλατφόρμας σε πραγματικό χρόνο.

Έως τις αρχές Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμη ειδική εφαρμογή για κινητές συσκευές (για λογισμικό Android και iOS).

Το Μ.Υ.Φ.Α.Η. θα αποτελεί το Εθνικό σημείο πρόσβασης για τους πολίτες των λοιπών Κρατών μελών της Ε.Ε. για την αντίστοιχη πληροφόρηση αναφορικά με τους φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων.

– Υλοποιήσαμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την ΑΑΔΕ τις ψηφιακές εφαρμογές «Myauto» & «Auditcar», για τη διευκόλυνση του πολίτη και των ελεγκτικών αρχών.

Το MyAuto αποτελεί τον ηλεκτρονικό φάκελο κάθε οχήματος. Μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας, ο πολίτης μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού να έχει πρόσβαση στο σύνολο της πληροφορίας γύρω από το όχημά του, όπως αυτή τηρείται σε μητρώα φορέων της Δημόσιας Διοίκησης.

Η πρόσβαση στην υπηρεσία γίνεται με τη χρήση κωδικών Taxisnet, είτε από το myauto.gov.gr, είτε μέσω του gov.gr και ο πολίτης μπορεί να βλέπει και να ελέγχει για κάθε όχημά του:

  • Τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας
  • Αν έχει πληρώσει Τέλη Κυκλοφορίας
  • Αν το όχημα του είναι σε κίνηση ή ακινησία
  • Αν το όχημα του έχει κλαπεί
  • Το αποτέλεσμα του Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ) και την ημερομηνία του επόμενου ελέγχου
  • Τα στοιχεία ασφάλισης του οχήματος

– Υλοποιήσαμε τη ψηφιακή μεταβίβαση οχημάτων. Η διαδικασία ολοκληρώνεται μέσω του drivers-vehicles.services.gov.gr. Έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 1.000  ψηφιακές μεταβιβάσεις.

– Ολοκληρώσαμε το ψηφιακό δίπλωμα, που είναι το πρώτο από τα έγγραφα που θα ενταχθούν στη ψηφιακή εφαρμογή Car Wallet. Έως σήμερα έχουν εκδοθεί  πάνω από 350.000 ψηφιακά διπλώματα.

– Σε επόμενο χρόνο ακολουθούν δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών:

– Αυτοματοποίηση Συστήματος Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (Point System) και  ψηφιοποίηση της διαδικασίας βεβαίωσης και είσπραξης των προστίμων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Ηλεκτρονική έκδοση καρτών ψηφιακού ταχογράφου.

– Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας -ΣΒΑΚ.

– Ψηφιοποίηση διαδικασίας υποβολής φακέλου αδειοδότησης Υδατοδρομίων.

– Ψηφιοποίηση διαδικασίας υποβολής φακέλου αδειοδότησης διεθνών γραμμών λεωφορείων.

newsauto

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος το «σβήσιμο» κλήσεων – Online βεβαίωση και είσπραξη προστίμων!"

«Συμφωνία» Μητσοτάκη-Τσίπρα-Ανδρουλάκη: Εξεταστική–Προανακριτική και όχι εκλογές

Αργά χθες το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέβαινε χαμογελαστός τα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου φορώντας ένα καλοκαιρινό γκρι t-shirt.

Μόλις είχε τελειώσει η πιο δύσκολη μέρα από την ανάληψη των καθηκόντων του στην Πρωθυπουργία, με την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του γραφείου του και αγαπημένου του ανιψιού, αλλά και του Διοικητή της ΕΥΠ, που ο ίδιος είχε επιλέξει, αλλάζοντας μάλιστα τον σχετικό νόμο, προκειμένου να «χαμηλώσει το κατώφλι» εισόδου για τον Παναγιώτη Κοντολέοντα, ο οποίος τυπικά, δεν πληρούσε τα κριτήρια, αλλά και για να υπάγεται πλέον ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας απευθείας στον Πρωθυπουργό.

Οι δύο αυτοί «πυλώνες» του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη, από χθες, υπό το βάρος των εξελίξεων, γκρεμίστηκαν.

Με την παραίτησή τους, για τους λόγους που ανακοινώθηκαν ή για αυτούς που (ενδεχομένως) δεν ανακοινώθηκαν, να αποτελεί, ακόμα και για ανθρώπους που τον στήριξαν και εξακολουθούν να τον στηρίζουν, μια αδιαμφισβήτητη πολιτική ήττα για τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, την μεγαλύτερη από την ημέρα που ο ελληνικός λαός του έδωσε την σαφή εντολή να εκριζώσει το καθεστώς των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και να εμπεδώσει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, με δομές και λειτουργία που αρμόζουν στις ανάγκες και τις προοπτικές του τόπου.

Ρητορική πόλωσης με άτυπη συναίνεση για πολιτική σταθερότητα

Κι όμως, ο Κ. Μητσοτάκης, παρά το ισχυρό ωστικό κύμα που προκάλεσαν και εξακολουθούν να προκαλούν οι καταιγιστικές εξελίξεις γύρω από την πολυδαίδαλη υπόθεση των παρακολουθήσεων του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη, εξακολουθεί να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, έχοντας κερδίσει, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δύο πολύ μεγαλύτερους πολιτικούς στόχους: Την πολιτική σταθερότητα για τη χώρα και τη διαφάνεια στη διαλεύκανση της γεμάτης σκιές αυτής υπόθεσης.

Στην επίτευξη του πρώτου στόχου, ο Πρωθυπουργός φαίνεται πως βρίσκει δύο ανέλπιστους συμμάχους.

Τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, καθώς Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης, παρά τους οξείς τόνους στη ρητορική τους, δεν διέβησαν τον πολιτικό «Ρουβίκωνα» ζητώντας, σε αυτή τη φάση, εκλογές.

Προφανώς έχοντας πλήρη επίγνωση των σοβαρότατων (εξωτερικών) απειλών που θα κληθεί άμεσα να αντιμετωπίσει η χώρα.

Ο κ. Ανδρουλάκης το έκανε ήδη με τη χθεσινή δημόσια δήλωσή του και ο κ. Τσίπρας αναμένεται πως θα το πράξει, προ εκπλήξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα, με την υιοθέτηση του αιτήματος Ανδρουλάκη.

Έτσι, με αυτή την άτυπη, άκρως πολιτική και δημόσια «συμφωνία Κυρίων», η εντονότατη πολιτική αντιπαράθεση για το μείζον πρόβλημα των παρακολουθήσεων και των όποιων απολήξεων αυτής της ντροπιαστικής για μια σύγχρονη δημοκρατία κατάστασης, θα οριοθετηθεί εντός των τειχών του Κοινοβουλίου, με την εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να λάβει και τη μορφή Προανακριτικής.

Αυτό, βεβαίως, επ’ ουδενί σημαίνει πως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα «αποστεωθούν» πολιτικά, το αντίθετο. Αρκετοί μάλιστα, διαβλέπουν πως και οι δύο πολιτικοί οργανισμοί, από διαφορετικές αφετηρίες και με διαφορετικές στοχεύσεις, θα πυκνώσουν την εντονότατη κριτική για τα όσα συνέβησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες των κέντρων (και πιθανών παράκεντρων) εξουσίας.

Επιχειρώντας να στοχοποιήσουν περαιτέρω ή και να απομονώσουν πολιτικά τον Κ. Μητσοτάκη, διαμορφώνοντας ενδεχομένως, λένε κάποιοι, και πεδία συγκλίσεων για την επόμενη μέρα. Όσο κι αν αυτό μοιάζει ελάχιστα πιθανό, με βάση τις δημόσιες δηλώσεις Ανδρουλάκη, μοιάζει πλέον πιθανότερο με δεδομένο το ρήγμα στις σχέσεις Μητσοτάκη- Ανδρουλάκη.

Αναπάντητα ερωτήματα

Ωστόσο, τα σοβαρά ερωτήματα που ταλανίζουν οριζοντίως το πολιτικό προσωπικό, κυρίως όμως τους ψηφοφόρους (τουλάχιστον αυτούς που εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για τον δημόσιο βίο και τη δημοκρατία) εξακολουθούν να υπάρχουν και, πιθανότατα θα βαίνουν εντεινόμενα.

Γιατί ο πρώην πλέον Διοικητής της ΕΥΠ Π. Κοντολέων έκρινε ότι πρέπει να παρακολουθείται ο κ. Ανδρουλάκης;

Για ποιο λόγο παρακολουθείτο επί τόσο χρονικό διάστημα έναν υποψήφιος, τότε, και αρχηγός έκτοτε, του τρίτου μεγαλύτερου κοινοβουλευτικού κόμματος;

Ποιος το αποφάσισε πολιτικά; Γιατί το έκανε και που ανέφερε το περιεχόμενο των παρακολουθήσεων; Είναι τόσο στεγανά τα όρια μεταξύ της δικαστικής και της πολιτικής εξουσίας;

Εμπλέκονται στην υπόθεση μυστικές ή άλλες υπηρεσίες ξένων χωρών, ποιες και ποιων χωρών;

Ποια ήταν η ξένη υπηρεσία που ζήτησε αρμοδίως την παρακολούθηση του κινητού Ανδρουλάκη και για ποιο λόγο το αίτημα έγινε αρμοδίως αποδεκτό;

Έχει σχέση η υπόθεση με τον πόλεμο στην Ουκρανία και ποια;

Πώς εμπλέκεται, αν εμπλέκεται, η Αρμενία;

Σχετίζεται με την υπόθεση το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης ως ευρωβουλευτής, συμμετείχε σε Επιτροπή για τις σχέσεις με την Κίνα;

Γιατί η άρση απορρήτου στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη συμπίπτει σχεδόν, με την προσπάθεια παγίδευσής του με το παράνομο κακόβουλο λογισμικό;

Είναι δυνατόν να υπάρχει αίτημα για παρακολούθηση του τηλεφώνου πολιτικού προσωπικού και να μην ενημερώνονται οι πολιτικοί αρχηγοί;

Γιατί ο Διοικητής της ΕΥΠ, δεν ανέφερε τα όσα προέκυψαν για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπως καταγγέλλεται μιας και η συνεδρίαση ήταν και κλεισμένων των θυρών;

Γνώριζε ο Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου τα όσα βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη; Είχε ενημερώσει τον Πρωθυπουργό και αν όχι για ποιο λόγο;

Και τελικά, πώς είναι δυνατόν ο κ. Μητσοτάκης να μην γνώριζε; Πώς είναι δυνατόν η ΕΥΠ, η οποία υπάγεται στο Μέγαρο Μαξίμου, να παρακολουθεί τον Ν. Ανδρουλάκη, από τη στιγμή που ήταν υποψήφιος μέχρι τη στιγμή που εξελέγη, χωρίς να το γνωρίζει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός;

Αν δεν ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός γι’ αυτή την τόσο σοβαρή υπόθεση, μήπως υπάρχουν κι άλλες, εξίσου σοβαρές ή και σοβαρότερες, για τις οποίες δεν έχει ενημερωθεί;

Σε κάθε περίπτωση, το να παρακολουθείται ο αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος και να μην το γνωρίζει ο Πρωθυπουργός είναι κάτι το οποίο προκαλεί κάτι περισσότερο από ανησυχία και προβληματισμό που υπερβαίνει τη λειτουργία ενός επιτελικού κράτους.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "«Συμφωνία» Μητσοτάκη-Τσίπρα-Ανδρουλάκη: Εξεταστική–Προανακριτική και όχι εκλογές"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news