facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

15 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπογράφουν κείμενο υπέρ του Δ. Κουφοντίνα

Κείμενο υπέρ του αρχιεκτελεστή της «17Ν» Δημήτρη Κουφοντίνα κατέθεσαν 15 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανάμεσά τους η πρώην βουλευτής Αννέτα Καββαδία, ο Πάνος Λάμπρου, ο Γιώργος Κυρίτσης, ο Νίκος Μανιός κ.α.

Στο κείμενό τους, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που προέρχονται από διάφορες εσωκομματικές τάσεις, υποστηρίζουν ότι «η κυβέρνηση λειτουργεί σαν ένα υπέρτατο, άτυπο ασφαλώς, δικαστήριο, το οποίο ''διορθώνει'' τα όποια δικαιωματικά… λάθη του κράτους δικαίου. ''Δικάζει'' εκ νέου και τιμωρεί εκ νέου, ακόμη και αν έχουν περάσει 19 ολόκληρα χρόνια». Προσθέτουν δε πως η κυβέρνηση στην περίπτωση Κουφοντίνα «προχώρησε σε κινήσεις και ενέργειες που παραβιάζουν το νόμο, τον οποίο ψήφισε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει», καθώς ο «φαρμακοχέρης» της τρομοκρατικής οργάνωσης «με βάση το ΦΕΚ έπρεπε να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού και όχι Δομοκό». Επικαλούνται ακόμη τον κίνδυνο για τη ζωή του Κουφοντίνα, λόγω της απεργίας πείνας στην οποία έχει κατέλθει. «Όμως, όταν η ζωή ενός ανθρώπου κινδυνεύει (λόγω της απεργίας πείνας και της επιβαρυμένης υγείας του), δεν μπαίνεις στη λογική ''οφθαλμός αντί οφθαλμού'', δεν παραπέμπεις στην πράξη, δεν ισοφαρίζεις τα αδικήματα, δεν εκδικείσαι», ισχυρίζονται.

Δείτε το κείμενο των 15 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον τίτλο «Η δημοκρατία δεν εκδικείται»

«Όταν ένας άνθρωπος συλλαμβάνεται, δικάζεται και καταδικάζεται αμετάκλητα σε όποια ποινή αποφασίσει το δικαστήριο, η υπόθεση παίρνει τέλος. Ο καταδικασμένος, με όποιο αδίκημα, δεν ξαναδικάζεται. Στην περίπτωση όμως του Δημήτρη Κουφοντίνα, αλλά και σε μια σειρά άλλες, η κυβέρνηση λειτουργεί σαν ένα υπέρτατο, άτυπο ασφαλώς, δικαστήριο, το οποίο ''διορθώνει'' τα όποια δικαιωματικά… λάθη του κράτους δικαίου. ''Δικάζει'' εκ νέου και τιμωρεί εκ νέου, ακόμη και αν έχουν περάσει 19 ολόκληρα χρόνια. Ποινή πάνω στην ποινή, ως αιώνια εκδίκηση και τιμωρία….

Η κυβέρνηση στη συγκεκριμένη περίπτωση προχώρησε σε κινήσεις και ενέργειες που παραβιάζουν το νόμο, τον οποίο ψήφισε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει. Ο συγκεκριμένος κρατούμενος με βάση το ΦΕΚ έπρεπε να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού και όχι Δομοκό. Όμως, όταν η ζωή ενός ανθρώπου κινδυνεύει (λόγω της απεργίας πείνας και της επιβαρυμένης υγείας του), δεν μπαίνεις στη λογική ''οφθαλμός αντί οφθαλμού'', δεν παραπέμπεις στην πράξη, δεν ισοφαρίζεις τα αδικήματα, δεν εκδικείσαι. Δεν είναι αυτός ο ρόλος σου.

Το κράτος δικαίου υπερασπίζεται το δίκαιο και εφαρμόζει το νόμο για κάθε κρατούμενο, ανεξάρτητα αδικήματος. Οποιαδήποτε άλλη πρακτική ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για να γίνουν οι νόμοι κουρελόχαρτο, η νομιμότητα παρανομία και η δικαιοσύνη εκδίκηση. Η δημοκρατία, άλλωστε, δεν εκδικείται. Ή δεν πρέπει να εκδικείται….

Το κείμενο υπογράφουν 15 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι εξής:

    Δημήτρης Αρκούδης, δικηγόρος - μέλος ΚΣ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Θεσσαλονίκη
    Μαρία Γιαννακάκη, πρώην γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
    Πέτρος Δαμιανός, εκπαιδευτικός – διευθυντής σχολείου φυλακών Αυλώνα
    Αννέτα Καββαδία, δημοσιογράφος - μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ
    Μαρία Κανελλοπούλου, ηθοποιός - μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ
    Παύλος Κλαυδιανός, πολιτικός κρατούμενος επί χούντας - μέλος ΣΦΕΑ
    Γιώργος Κυρίτσης, δημοσιογράφος - μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ
    Πάνος Λάμπρου, μέλος ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ - υπεύθυνος του τομέα Δικαιωμάτων
    Νίκος Μανιός, γιατρός - πολιτικός κρατούμενος επί χούντας - μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ
    Γρηγόρης Μαρκέτος, γιατρός - μέλος του τομέα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ, Πάτρα
    Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, πολιτικός κατάδικος επί χούντας - μέλος ΣΦΕΑ
    Άλκης Ρήγος, πανεπιστημιακός - μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ - μέλος ΣΦΕΑ
    Μανώλης Σαρρής, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ
    Νίκος Τσιγώνιας, μέλος του τομέα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ
    Βίκυ Τσεφαλά, δικηγόρος - μέλος ΚΣ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

 iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » " 15 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπογράφουν κείμενο υπέρ του Δ. Κουφοντίνα"

Επίθεση Ακσόι στον Δένδια: «Θλιβερές» οι δηλώσεις για την ελληνική μειονότητα

Σε υψηλούς τόνους ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, χαρακτήρισε ως «θλιβερές» τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια σχετικά με την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία, ενώ επανέφερε τις αιτιάσεις περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη.

Δίδοντας συνέχεια στις επιθετικές σε βάρος της Ελλάδας αναφορές Τούρκων αξιωματούχων, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ως «κωμικοτραγικό το γεγονός ότι ο Υπουργός Εξωτερικών μιας χώρας που έχει καταδικαστεί τρεις φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως αποτέλεσμα της πολιτικής αφομοίωσης και καταστολής που εφαρμόζει στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, να επικρίνει τη χώρα μας σχετικά με τις μειονότητες».

Υποστηρίζοντας ότι «στη χώρα μας, έχουν γίνει πολλά εποικοδομητικά βήματα για την επίλυση των προβλημάτων της Ελληνορθόδοξης Μειονότητας σε συνεργασία με τους Έλληνορθόδοξους πολίτες μας τα τελευταία χρόνια» εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ελλάδας σημειώνοντας πως «όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, στην Ελλάδα, που είναι μέλος της ΕΕ και βλέπει τον εαυτό της ως το λίκνο της δημοκρατίας, δεν υπάρχει πρόοδος, αλλά οπισθοδρόμηση».

Μάλιστα επανέλαβε την τουρκική ρητορική υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα παραβιάζει συνεχώς τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης και άλλες πολυμερείς συμφωνίες. Εξακολουθεί να μην εφαρμόζει τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αρνούμενη τη τουρκική ταυτότητα της μειονότητας. Πρόσφατες πρακτικές σχετικά με τους «μεντρεσέδες» στη Δυτική Θράκη δείχνουν ότι όχι μόνο η έκφραση «τουρκική», αλλά και η έκφραση «μειονότητα» δεν είναι ανεκτή από την Ελλάδα».

Επίσης υποστήριξε ότι «ενώ η Τουρκία έχει ανοίξει σχολεία με μόνο τέσσερεις μαθητές στην Ίμβρο ανταποκρινόμενη στα αιτήματα των Ελληνορθόδοξων πολιτών, η Ελλάδα συνεχίζει να κλείνει τα σχολεία μειονοτήτων στη Δυτική Θράκη. Τα τελευταία 25 χρόνια ο αριθμός των μειονοτικών σχολείων στη Δυτική Θράκη μειώθηκε από 231 σε 115 από την Ελλάδα και αυτό είναι το πιο απτό παράδειγμα για το πώς οι δύο χώρες βλέπουν τις μειονότητες».

Κατέληξε δέ χαρακτηρίζοντας ως «θλιβερές» τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι πριν προβεί σε αυτές «πρέπει να κοιτάξει στον καθρέφτη και να σκουπίσει πρώτα την είσοδο του σπιτιού του» ενώ κάλεσε την Ελλάδα «να λύσει τα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, ιδίως τις θρησκευτικές ελευθερίες, την άρνηση της τουρκικής ταυτότητας και την εκπαίδευση, ερχόμενη σε διάλογο με τους ομογενείς μας».

ΕΡΤ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση Ακσόι στον Δένδια: «Θλιβερές» οι δηλώσεις για την ελληνική μειονότητα"

Δένδιας: Επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα οπουδήποτε και οποτεδήποτε – Το μήνυμα για διερευνητικές

Μήνυμα αποφασιστικότητας έστειλε ο Νίκος Δένδιας με αφορμή την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο πέλαγος. «Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, αποτελεί ένα βήμα για την ενίσχυση του εθνικού μας οπλοστασίου, σε κλίμα αδιασάλευτης ομοψυχίας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, λίγο προτού ολοκληρωθεί η πρώτη ημέρα συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε και στα όπλα που έχει πλέον η Ελλάδα. «Είναι οι πρόσφατες συμφωνίες μας με τις ΗΠΑ – και θα ήθελα εδώ να κάνω μια αναφορά στον απερχόμενο σήμερα, υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μάικ Πομπέο, με τον οποίο είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία και έτεινε ευήκοον ους, στις δίκαιες τοποθετήσεις της χώρας μας – η συμφωνία με την Ιταλία, η συμφωνία με την Αίγυπτο, η κατανόηση για το πώς θα προχωρήσουμε με την Αλβανία, οι συμφωνίες με τα ΗΑΕ, η επέκταση των χωρικών μας υδάτων, η επέκταση του εθνικού εναέριου χώρου, που πλέον στην περιοχή του Ιονίου πελάγους ταυτίζεται με τα εθνικά μας ύδατα, η πολιτική ευρείων οριζόντων που υπηρετεί τα συμφέροντα της νέας Ελλάδος των 200 ετών», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Η Ελλάδα προετοιμάζεται και διατηρεί το δικαίωμα για να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα οπουδήποτε στην Επικράτεια της, οποτεδήποτε αυτή το κρίνει», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, λίγη ώρα προτού ολοκληρωθεί η σημερινή πρώτη συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής και προσέθεσε ότι είναι κατανοητό πως τα μάτια στρέφονται στην Κρήτη, διότι εκεί έχει υπογραφεί το μνημόνιο με την Αίγυπτο, «όμως περιορίζουμε το εθνικό δικαίωμα εάν μιλάμε μόνο για την Κρήτη».

Δένδιας για διερευνητικές επαφές με Τουρκία

«Για την επανάληψη αλλά και για τη συνέχιση των διερευνητικών, απαιτείται η βεβαιωμένη σταθερή αποκλιμάκωση», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών που υπενθύμισε ότι πάγια, «και όταν η κρίση στις σχέσεις μας με την Τουρκία ήταν ιδιαίτερα έντονη, η κυβέρνηση επαναλάβαμε την ετοιμότητά της για διάλογο. Έθετε όμως πάντοτε διαχρονικά τις ίδιες σαφείς προϋποθέσεις. Απαιτούσε να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα μας, να αποχωρήσει το Όρουτς Ρέις».

Όπως είπε, την ίδια αυτή ελληνική θέση, την υιοθέτησε στα συμπεράσματά του ο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο. «Έχουν συμπληρωθεί σχεδόν δύο μήνες, από την αποχώρηση του Όρουτς Ρέις. Επομένως, ο όρος που έχει τεθεί από τη χώρα μας, έχει ουσιαστικά εκπληρωθεί. Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι δημιουργείται μια ευκαιρία διαλόγου, πάντα στο πλαίσιο και στο επίπεδο των διερευνητικών επαφών», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών και τόνισε ότι «στο διάλογο αυτό, η Ελλάδα προσέρχεται με καλή πίστη. Προσέρχεται με ειλικρινή διάθεση, γιατί η εθνική άποψη είναι ότι με διάλογο λύνονται τα προβλήματα. Όχι με χρήση βίας και βεβαίως, όχι με απειλές πολέμου».

Δένδιας για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

Ο Νίκος Δένδιας, για μια ακόμη φορά, τόνισε ότι οι διερευνητικές επαφές αφορούν αποκλειστικά στη διαφορά για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ και υπενθύμισε ότι οι διερευνητικές είναι προκαταρκτικό στάδιο επαφών, προκειμένου να εξεταστούν τυχόν αντιλήψεις κοινές και να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει έδαφος, ώστε να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση. «Εξυπακούεται δε ότι για να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος, θα πρέπει να μην τεθεί στον παραμικρό κίνδυνο, η αποκλιμάκωση που έχει επέλθει», είπε ο Νίκος Δένδιας και επικαλέστηκε και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου που τόνισε ότι για την επανάληψη αλλά και για τη συνέχιση των διερευνητικών, απαιτείται η βεβαιωμένη σταθερή αποκλιμάκωση.

Αιγιαλίτιδα στο Ιόνιο

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τον καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, ο υπουργός Εξωτερικών, αφού ευχαρίστησε τα κόμματα για το κλίμα εθνικής ομοψυχίας που επικράτησε, υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά από το 1947, το εθνικό κοινοβούλιο καλείται να ψηφίσει αύξηση του χώρου εθνικής κυριαρχίας.

«Αποτελεί εξαιρετικά μεγάλη τιμή για εμένα, να εισηγούμαι στην εθνική αντιπροσωπεία, εξ ονόματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει την άσκηση του δικαιώματος της χώρας μας, για την αύξηση των χωρικών μας υδάτων στην περιοχή του Ιονίου Πελάγους μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο, από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Με τον τρόπο αυτό επεκτείνεται ο χώρος εθνικής κυριαρχίας κατά 13.000 και πάνω τετραγωνικά χιλιόμετρα. Είναι η πρώτη φορά, από το 1947, που καλείται το εθνικό κοινοβούλιο να ψηφίσει αύξηση του χώρου εθνικής κυριαρχίας.

Δένδιας: Τα βλέμματα στην Κρήτη

«Η Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειας του δικαιώματος επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της όποτε αυτή το κρίνει σκόπιμο», είπε ο Νίκος Δένδιας και προσέθεσε: «Θέλω να σταθώ σε αυτό, διότι έγινε μια πολύ μεγάλη συζήτηση, για το πού, ποιος, πότε, τι.

Η Ελλάδα προετοιμάζεται και διατηρεί το δικαίωμα για να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα οπουδήποτε στην Επικράτεια της, οποτεδήποτε αυτή το κρίνει. Βεβαίως, καταλαβαίνω ότι τα μάτια στρέφονται στην Κρήτη, διότι εκεί έχει υπογραφεί το μνημόνιο με την Αίγυπτο, όμως περιορίζουμε το εθνικό δικαίωμα εάν μιλάμε μόνον για την Κρήτη. Η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνει οπουδήποτε θέλει, οποτεδήποτε θέλει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Θέλω να είμαι απολύτως σαφής σε αυτό, από το βήμα της εθνικής αντιπροσωπείας. Και επίσης θέλω να χαιρετίσω την εξαιρετικά σημαντική, επαναλαμβανόμενη δήλωση του υπουργού της Ρωσίας κ. Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος χαρακτηρίζει, αυτονόητα, απολύτως νόμιμη την ανακοίνωση της Ελλάδας ότι διευρύνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της».

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας: Επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα οπουδήποτε και οποτεδήποτε – Το μήνυμα για διερευνητικές"

Εμβόλιο Moderna: Παύση εμβολιασμών στην Καλιφόρνια έπειτα από περιστατικά αλλεργικών αντιδράσεων

Οι υγειονομικές Αρχές της Καλιφόρνια ζήτησαν να μην προχωρήσει προς το παρόν η χορήγηση περισσότερων από 330.000 δόσεων του εμβολίου της Moderna, έπειτα από την εμφάνιση ενός ασυνήθιστα υψηλού αριθμού σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων σε εμβολιαστικό κέντρο του Σαν Ντιέγκο, που ενδέχεται να συνδέονται με συγκεκριμένη παρτίδα του σκευάσματος.

Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της αναγνωρίζει ότι έλαβε σχετική αναφορά από το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνια (CDPH) σημειώνοντας ότι συνεργάζεται πλήρως με τις αρχές για τη διερεύνηση των ανεπιθύμητων ενεργειών που αναφέρθηκαν.

Η Moderna επιβεβαίωσε ότι συνολικά 1.272.200 δόσεις παρήχθησαν στον συγκεκριμένο αριθμό παρτίδας, με σχεδόν ένα εκατομμύριο δόσεις (964.900) να έχουν ήδη διανεμηθεί σε περίπου 1.700 τοποθεσίες εμβολιασμού σε 37 πολιτείες των ΗΠΑ, εκ των οπποίων 330.000 δόσεις σε όλη την πολιτεία της Καλιφόρνια.

Συνολικά 307.300 δόσεις της συγκεκριμένης παρτίδας παραμένουν αδιάθετες.

Η εταιρεία αναφέρει ότι παρότι δεν γνωρίζει πόσες δόσεις μπορεί να έχουν ήδη χορηγηθεί, αναμένει ότι έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σημαντικό μέρος τους, δεδομένου του γεγονότος ότι η παρτίδα στάλθηκε μεταξύ 4 και 8 Ιανουαρίου.

«Η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη και η Moderna συνεργάζεται στενά με το FDA και το CDC για να κατανοήσει τις κλινικές περιπτώσεις και εάν δικαιολογείται η ευρεία παύση της χρήσης της παρτίδας» καταλήγει.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εμβόλιο Moderna: Παύση εμβολιασμών στην Καλιφόρνια έπειτα από περιστατικά αλλεργικών αντιδράσεων"

Τετάρτη 4ωρη στάση εργασίας στο τραμ

Σε τετράωρη στάση εργασίας προχωρούν Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, από τις 10:00 π.μ. έως 14:00 οι εργαζόμενοι στο τραμ. Την «προειδοποιητική στάση εργασίας» εξήγγειλε το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής, διαμαρτυρόμενο για τη μη σωστή λειτουργία του συστήματος τηλεματικής του Μέσου.

Όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους, τον Μάρτιο του 2019 τοποθετήθηκε η νέα τηλεματική με σκοπό τη βελτίωση του συγκοινωνιακού έργου προς το επιβατικό κοινό.

«Δυστυχώς», όπως σημειώνουν, «μέχρι σήμερα μόνο τα αντίθετα αποτελέσματα έχει φέρει. Η προβληματική λειτουργία της "νέας τηλεματικής" αποτελεί μείζον θέμα για τη γραμμή του τραμ που παραμένει 22 μήνες άλυτο». Κι αυτό γιατί οι "καθημερινές δυσλειτουργίες του δοκιμαστικού συστήματος, επιφέρουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία και την ασφάλεια των δρομολογίων, σημαντική οικονομική ζημία στην εταιρία, προβλήματα στην εξυπηρέτηση του ήδη ταλαιπωρημένου επιβατικού κοινού και τελικώς την πλήρη απαξίωση του μέσου».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, όλο αυτό το διάστημα το προσωπικό Λειτουργίας της Γραμμής Τραμ (ηλεκτροδηγοί, κέντρο ελέγχου, επόπτες συρμών, επιθεωρητές λειτουργίας) δίνει μεγάλο αγώνα για να διασφαλίσει τις καλύτερες συνθήκες ασφάλειας στα δρομολόγια και έχουν στείλει αλλεπάλληλες επιστολές διαμαρτυρίας και εξώδικα για το ζήτημα αυτό προς κάθε κατεύθυνση, χωρις ωστόσο το πρόβλημα να λύνεται.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Τετάρτη 4ωρη στάση εργασίας στο τραμ"

ΑΠΘ : Άλλες δέκα καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης στον εισαγγελέα

Μετά  τις δεκάδες καταγγελίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης σε φοιτήτριες από πανεπιστημιακούς που βρίσκονται υπό διερεύνηση αυτές τις ημέρες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει αναληφθεί και μια σημαντική πρωτοβουλία από την πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ, καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Δήμητρα Κογκίδου, η οποία σε συνεργασία με τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου, πρόκειται να δημιουργήσει ένα ειδικό γραφείο, όπου υποθέσεις διακριτικής μεταχείρισης ή παρενοχλητικής συμπεριφοράς θα αντιμετωπίζονται και εσωτερικά με την υποβολή κυρώσεων όπου χρειάζεται.

«Βασικό ζητούμενο μέσα από αυτή την ενέργεια είναι η δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής με βάση το θεσμικό πλαίσιο και απόλυτη θωράκιση που θα αντιμετωπίζει εντός του ιδρύματος παρόμοιες περιπτώσεις, μια ανεξάρτητη αρχή που θα βοηθά να ανοίξουν στόματα, σε έναν χώρο όπου δεν θα υπάρχει συγκάλυψη και ανεκτικότητα και που θα έχει τη δυνατότητα της επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση απόδειξης ενοχής” αναφέρει μεταξύ άλλων η Δήμητρα Κογκίδου στο GRtimes.gr.

Σε ερώτηση αναφορικά με το αν πριν από τη μαρτυρία – καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, περίμενε ότι θα υπάρχουν τόσες καταγγελίες για περιστατικά εντός του πανεπιστημίου η κ. Κογκίδου σημείωσε πως “αυτά τα ζητήματα υπήρχαν και στο πανεπιστήμιο όπως υπάρχουν και μέσα σε οποιονδήποτε χώρο, για αυτό υπάρχει η ανάγκη να τεθεί άμεσα το θεσμικό πλαίσιο ώστε να προστατεύονται αυτά τα άτομα που καταγγέλλουν σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος τους, για να μην νιώθουν ότι δεν έχουν που να μιλήσουν, για να μη νιώθουν μετέωρα, αλλά και να τιμωρούνται οι υπεύθυνοι”.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας Φύλων, άλλες δέκα καταγγελίες αναμένεται να προστεθούν άμεσα στον αρμόδιο εισαγγελέα, “όμως το θέμα δεν είναι να κοιτάμε τι γίνεται και πόσες υποθέσεις υπάρχουν και μετά να τα ξεχνάμε. Αυτή τη στιγμή εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να μπει άμεσα το θεσμικό πλαίσιο έτσι ώστε να συντονισμένα να υπάρχουν οι καταγγελίες, να προστατεύονται τα άτομα και οι μάρτυρες και να επιβάλλονται οι κυρώσεις για να μη νιώθει κανείς ότι δεν υπάρχει τιμωρία των θυτών”.

Αναφορικά με το τι μπορεί να φοβίζει ένα θύμα να καταγγείλει άμεσα παρενοχλητική συμπεριφορά η κ. Κογκίδου έφερε ως παράδειγμα την μαρτυρία της Σ. Μπεκατώρου, σημειώνοντας ότι “η αθλήτρια δεν μίλησε τόσα χρόνια γιατί φοβήθηκε ότι οι γονείς της θα τη σταματήσουν από την ιστιοπλοΐα. Αυτό δείχνει και πως συμπεριφερόμαστε καμιά φορά απέναντι στα νεαρά παιδιά. Αντί να τα μαθαίνουμε ότι ο δράστης θα πρέπει να καταδικαστεί, τα μαθαίνουμε να προσέχουν. Τους ζητάμε να περιορίσουν την θηλυκότητά τους, να περιορίσουν τα όνειρά τους και με αυτόν τον τρόπο ρίχνουμε την ευθύνη στο θύμα. Είναι μέρος του προβλήματος αυτό. Γιατί έτσι ενοχοποιούμε το θύμα”.

grtimes
Διαβάστε Περισσότερα » " ΑΠΘ : Άλλες δέκα καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης στον εισαγγελέα"

Σουηδία: Σχεδόν 10.000 κρούσματα και 268 θάνατοι από την Παρασκευή

Η Σουηδία, της οποίας η ανορθόδοξη στρατηγική καταπολέμησης της πανδημίας την έφερε στο παγκόσμιο προσκήνιο, κατέγραψε 9.779 νέα κρούσματα κορωνοϊού από την Παρασκευή, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της υπηρεσίας Υγείας που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ο αριθμός αυτός συγκρίνεται με τα 17.395 κρούσματα που είχαν καταγραφεί την αντίστοιχη περίοδο την περασμένη εβδομάδα.

Η χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων είχε 268 νέους θανάτους, οι οποίοι αυξάνουν σε 10.591 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων τη πανδημίας στο σκανδιναβικό βασίλειο. Οι θάνατοι που καταγράφηκαν σημειώθηκαν πριν από αρκετές ημέρες και εβδομάδες, με πολλούς που χρονολογούνται από την περίοδο των Χριστουγέννων να καταγράφονται με σημαντική καθυστέρηση.

Το κατά κεφαλήν ποσοστό θνητότητας από τον νέο κορωνοϊό στη Σουηδία είναι αρκετές φορές υψηλότερο από το αντίστοιχο των σκανδιναβικών γειτονικών της χωρών, αλλά χαμηλότερο από το ποσοστό αρκετών ευρωπαϊκών χωρών που υιοθέτησαν το μέτρο της καραντίνας.

ygeiamou

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: Σχεδόν 10.000 κρούσματα και 268 θάνατοι από την Παρασκευή"

Συγκέντρωση για τον Κουφοντίνα στα Προπύλαια

Συγκέντρωσης αλληλεγγύης στον Δημήτρη Κουφοντίνα, κατάδικο για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη που βρίσκεται σε απεργία πείνας, πραγματοποιείται αυτή την ώρα στα Προπύλαια.

Στην περιοχή βρίσκονται περίπου 20 διαδηλωτές, ενώ το σημείο είναι περικυκλωμένο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Λόγω της συγκέντρωσης παραμένει κλειστός και ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο».

Υπενθυμίζεται πως ο Δημήτρης Κουφοντίνας πραγματοποιεί απεργία πείνας από τις 8 Ιανουαρίου με αίτημα τη μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού.

 

  

 DSC_6644

DSC_6637
 
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Συγκέντρωση για τον Κουφοντίνα στα Προπύλαια"

Καιρός αύριο: «Γλυκαίνει» και ζεσταίνει – Πού θα ρίξει βροχές

Ο καιρός αύριο, Τετάρτη (20.01.2021) θα βελτιωθεί σε ό,τι αφορά την παγωνιά των προηγούμενων ημερών. Η αλλαγή των ανέμων σε νότιους θα φέρει άνοδο της θερμοκρασίας αλλά και τοπικές βροχές.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στις Κυκλάδες και την Κρήτη τις πρωινές ώρες παροδικά αυξημένες νεφώσεις με λίγες ασθενείς βροχές, στα ορεινά της Κρήτης ασθενείς χιονοπτώσεις και γρήγορη βελτίωση.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στα δυτικά που βαθμιαία θα αυξηθούν και τις βραδινές ώρες στα βορειοδυτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ηπειρωτικά ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά 5 με 7, γρήγορα όμως θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της, όμως παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ, που γρήγορα θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 09 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις το πρωί στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και από αργά το απόγευμα στη δυτική Μακεδονία.
Ανεμοι: Αρχικά μεταβλητοί ασθενείς και απο τις προμεσημβρινές ώρες δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -04 (μείον 4) έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από -10 (μείον 10) έως 03 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και τις βραδινές ώρες στα βορειοδυτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ηπειρωτικά ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, που από τις προμεσημβρινές ώρες και από τα βόρεια θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από -05 (μείον 5) έως 06 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το βράδυ αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4, που γρήγορα θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Τις πρωινές ώρες νεφώσεις με λίγες ασθενείς βροχές και στα ορεινά της Κρήτης ασθενείς χιονοπτώσεις, γρήγορα όμως ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και από τις μεσημβρινές ώρες δυτικοί νοτιοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια.
Ανεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ, που γρήγορα θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση. Στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ, που μετά το μεσημέρι βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΣΑΜΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 5 μποφόρ, που από το μεσημέρι θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: «Γλυκαίνει» και ζεσταίνει – Πού θα ρίξει βροχές"

Κορωνοϊός: Στα 566 τα νέα κρούσματα - 320 οι διασωληνωμένοι, 30 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 566 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 149462, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5786 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 45808 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

320 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 225 (70.3%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1037 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 30 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.518 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3254 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 4
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 38
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 4
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 1
ΑΧΑΪΑΣ 17
ΒΟΙΩΤΙΑΣ 16
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 39
ΓΡΕΒΕΝΩΝ 1
ΔΡΑΜΑΣ 1
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 27
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 35
ΕΒΡΟΥ 8
ΕΥΒΟΙΑΣ 12
ΖΑΚΥΝΘΟΥ 1
ΗΜΑΘΙΑΣ 15
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 4
ΘΑΣΟΥ 2
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 72
ΘΗΡΑΣ 1
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 1
ΚΑΒΑΛΑΣ 4
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 2
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 71
ΚΙΛΚΙΣ 2
ΚΟΖΑΝΗΣ 15
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 4
ΚΩ 1
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 2
ΛΑΡΙΣΑΣ 7
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 5
ΛΕΣΒΟΥ 7
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 5
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 1
ΝΗΣΩΝ 1
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 18
ΞΑΝΘΗΣ 4
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 27
16,00 16,78 ΠΕΛΛΑΣ 5
ΠΙΕΡΙΑΣ 3
ΠΡΕΒΕΖΑΣ 21
ΡΟΔΟΠΗΣ 3
ΣΕΡΡΩΝ 14
ΣΠΟΡΑΔΩΝ 2
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 3
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 1
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 12
ΧΑΝΙΩΝ 2
ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 2

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 566 τα νέα κρούσματα - 320 οι διασωληνωμένοι, 30 θάνατοι"

Ξυλοδαρμός στο μετρό: Ελεύθεροι οι δύο ανήλικοι και ο ειδικός φρουρός

Ανακριτής και εισαγγελέας αποφάσισαν να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο ανήλικοι κατηγορούμενοι για τον ξυλοδαρμό του σταθμάρχη του μετρό. Ελεύθερος αφέθηκε και ο ειδικός φρουρός.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο των δύο παιδιών, Κωνσταντίνος Δημόπουλος, έκανε γνωστό πως οι εντολείς του θα έχουν τον περιοριστικό όρο της παρουσίας τους στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους 3 φορές το μήνα, ενώ ορίστηκε εγγύηση 2.000 ευρώ έκαστος.

Παράλληλα θα υπάρχει και επιτήρηση από τον επιμελητή κοινωνικής αρωγής.

Οι ανήλικοι, οι οποίοι έδωσαν εξηγήσεις για το κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης αλλά και της απείθειας, φέρονται να δήλωσαν  μετανιωμένοι για την επίθεση και ζήτησαν συγγνώμη.

«Ζήτησαν μια ευκαιρία και τη πήραν. Έχουν μετανοήσει πλήρως για την πράξη τους. Θεωρώ ότι επικράτησε η δικαιοσύνη» ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωση του ο συνήγορος τους.

Τέλος, ελεύθερος, χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο, αφέθηκε μετά την απολογία του και ο ειδικός φρουρός ο οποίος είναι αντιμέτωπος με τα πλημμελήματα της παράβασης καθήκοντος και της υπόθαλψης.

Ο ειδικός φρουρός, ο οποίος με απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, φέρεται να αρνήθηκε τις κατηγορίες που το αποδίδονται.

Νέο βίντεο από τον ξυλοδαρμό στο μετρό: Καρέ – καρέ η άγρια επίθεση

Οι εικόνες του αγρίου ξυλοδαρμού του σταθμάρχη του μετρό έχουν προκαλέσει σοκ, με νέο βίντεο ντοκουμέντο να δείχνει καρέ – καρέ το περιστατικό.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN προβλήθηκε το συγκεκριμένο βίντεο, το οποίο εξετάστηκε από τις Αρχές.

Οι κάμερες ασφαλείας του μετρό δείχνουν όλα όσα έγιναν το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης (13/1), με έναν από τους νεαρούς να πετάει αρχικά ένα αντικείμενο στον σταθμάρχη και στη συνέχεια να ξεκινάει η άγρια επίθεση.

 
Ξυλοδαρμός στο μετρό: «Ο σταθμάρχης ήθελε να το παίξει τραμπούκος, τα παιδιά δεν είναι αλήτες», είπε η μητέρα των ανηλίκων

Η μητέρα των δύο ανήλικων που κατηγορούνται για τον άγριο ξυλοδαρμό του σταθμάρχη του μετρό έκανε τις πρώτες της δηλώσεις για το περιστατικό, λέγοντας πως τα παιδιά της προκλήθηκαν.

«Θα φανώ δυνατή για τα παιδιά μου. Από την πρώτη στιγμή τα πίστεψα σ’ αυτά που μου είπαν. Ξέρω τι παιδιά έχω, γι’ αυτό παλεύω» ανέφερε αρχικά στο Mega η μητέρα των δύο ανηλίκων προσθέτοντας: «Ας αναλογιστεί ο κύριος τι έκανε και ας βγει να πει την αλήθεια».

«Θα γίνω σκύλα για τα παιδιά μου, θα τα υποστηρίξω μέχρι τέλους, γιατί ξέρω τι παιδιά έχω. Δεν είναι αλήτες, υπέστησαν μπούλινγκ, τους επιτέθηκε. Χειροδίκησε στον μεγάλο, ήθελε να το παίξει τραμπούκος ο σταθμάρχης. Τα παιδιά μου διασύρθηκαν, κατακρεουργήθηκαν», τόνισε μεταξύ άλλων η μητέρα.

«Εγώ ζητάω σαν μάνα συγγνώμη για τα παιδιά μου, όμως τα παιδιά οδηγήθηκαν σε αυτή την αντίδραση από τον σταθμάρχη. Τα χτύπησε, τα απείλησε και τους έβρισε το σπίτι» πρόσθεσε.

«Ήθελε να το παίξει τραμπούκος ο σταθμάρχης» τόνισε η μητέρα των δύο ανήλικων παιδιών, προσθέτοντας πως η οικογένεια θα στηρίξει τα δύο παιδιά. «Θα πουληθώ για τα παιδιά μου, αλλά θα βγει η αλήθεια» κατέληξε.

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξυλοδαρμός στο μετρό: Ελεύθεροι οι δύο ανήλικοι και ο ειδικός φρουρός"

Πάτρα: Δύο συλλήψεις για τα επεισόδια στη συγκέντρωση των αντιεξουσιαστών - ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ

Επεισόδια σημειώθηκαν πριν από λίγο στην οδό Κορίνθου, όταν η ομάδα αντιεξουσιαστών επιχείρησε να κατέβει στο δρόμο για να πραγματοποιήσει πορεία - συμπαράστασης στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε δύο συλλήψεις.

Λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, απαγορεύονται συγκεντρώσεις και πορείες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συγκεντρωμένοι κατέβηκαν στο δρόμο και κινήθηκαν προς την πλευρά των Αστυνομικών. Με αποτέλεσμα, οι αστυνομικοί να χρησιμοποιήσουν 4 κρότου λάμψης και περιορισμένη χρήση χημικών, για να τους απωθήσουν και να επιστρέψουν στο Παράρτημα.  

Η συγκέντρωση γίνεται στην οδό Κορίνθου έξω από το πρώην παράρτημα του Πανεπιστημίου. Ισχυρή δύναμη της ΕΛ.ΑΣ με ΜΑΤ βρίσκεται στο σημείο.

Οι αστυνομικοί έχουν αποκλείσει τις οδούς Κανακάρη και Κολοκοτρώνη. Κανονικά γίνεται η διεύλευση των οχημάτων από την οδό Κορίνθου.

 tempo24

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Δύο συλλήψεις για τα επεισόδια στη συγκέντρωση των αντιεξουσιαστών - ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ"

Κλειστά σχολεία λόγω κορονοϊού: Σύψας και Νταλούκας εξηγούν στο newsit.gr γιατί αυξάνονται

Τα 11 έφτασαν τα κλειστά σχολεία λόγω κρουσμάτων κορονοϊού μόλις μια εβδομάδα μετά το άνοιγμα τους. Τα δε σχολεία με κλειστά τμήματα (μερική αναστολή) για τον ίδιο λόγο έχουν φτάσει τα 51.

Μπορεί μέχρι χθες, η πληροφορία που υπήρχε και αναμεταδιδόταν για τα κλειστά, λόγω κορονοϊού, σχολεία στην επικράτεια να ήταν πώς αυτά είναι μόνο 3 σε σύνολο 10.000  και τα δε τα αποτελέσματα από τον εθελοντικό έλεγχο των εκπαιδευτικών, να έδειξαν 7 κρούσματα στα περίπου 5.000 τεστ που έγιναν, δηλαδή ένα ποσοστό θετικότητας, μόλις 0,14%, με βάση τα σημερινά νούμερα του Υπουργείου Παιδείας τα κλειστά σχολεία έχουν φτάσει τα 11 και αυτά σε μερικά αναστολή, τα 51.

Μιλώντας στο newsit.gr, ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τη διαχείριση του κορονοϊού στην Ελλάδα, Νίκος Σύψας, αναφέρει πως το κλείσιμο όλων των παραπάνω σχολείων και τμημάτων μέσα σε μια εβδομάδα είναι γεγονός αναμενόμενο και αποδεκτό με βάση τη μεγάλη διασπορά που υπάρχει στην κοινότητα. Κατά τον ίδιο, η βασική πηγή της διασποράς στα σχολεία είναι οι καθηγητές που χρησιμοποιούν για την μεταφορά τους στο σχολείο τα Μ.Μ.Μ. Ο ίδιος δεν θεωρεί μηδαμινή τη συμμετοχή των παιδιών αλλά χαμηλής επικινδυνότητας σε σχέση με αυτή των καθηγητών.

Όσο για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων ο Νίκος Σύψας είπε πως είναι κάτι που θα πέσει στο τραπέζι της συζήτησης αυτή την εβδομάδα.

«Προβληματική η παρακολούθηση και η ιχνηλάτηση» λέει ο Κ. Νταλούκας

Ο Κωνσταντίνος Νταλούκας πάντως, πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων Αττικής, θεωρεί πως η παρακολούθηση της διασποράς του κορονοϊού στη σχολική κοινότητα εμφανίζει πολλά κενά.

Όπως τόνισε στο newsit.gr «η μεταδοτικότητα των παιδιών παραμένει θέμα αμφιλεγόμενο. Το αμερικάνικο σύστημα υγείας θεωρεί τα παιδιά εξίσου ικανούς μεταδότες με τους ενήλικες, ενώ με βάση ευρωπαϊκό σύστημα τα παιδιά φέρουν χαμηλότερα ιϊκά φορτία.

Στην πραγματικότητα, η ασυμπτωματικότητα των παιδιών είναι επικίνδυνη και θολώνει την εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει στα σχολεία σε σχέση με τον κορονοϊό.

Η εικόνα που έχουμε για τα σχολεία είναι μια «μαύρη τρύπα», από την άποψη ότι οι εκπαιδευτικές μονάδες δεν μπαίνουν στο μικροσκόπιο για να δούμε πως επηρεάζουν και πως επηρεάζονται από την κοινότητα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εμπειρία που έχουν οι παιδίατροι, από τα προηγούμενα ανοίγματα των σχολείων τους έχει δείξει ότι τα παιδιά μεταφέρουν τον ιό από τα σπίτια και τις οικογένειες τους προς το σχολείο αλλά και το αντίστροφο.

«Από αυτή την άποψη, το 0,1038% που δίνει το Υπουργείο Παιδείας ως ποσοστό για τα κλειστά σχολεία και το  0,0981% για τα κλειστά τμήματα, προσωπικά δεν μου λένε κάτι ως ποσοστά, όταν δεν βλέπω πως μεταφράζονται αυτά τα νούμερα στην κοινότητα. Το θέμα δηλαδή είναι πόσο αυτό το ποσοστό συμμετέχει στη συνέχεια στην περαιτέρω διασπορά σε έναν τόπο» λέει ο κ. Νταλούκας και προσθέτει:

«Οι γονείς ενός παιδιού που έχει κλείσει το τμήμα του λόγω κρούσματος, συνεχίζουν να πηγαίνουν στη δουλειά τους. Ποιος γνωρίζει αν το πιο ασυμπτωματικό παιδί τους, τούς έχει μεταφέρει τον ιό και εκείνοι με τη σειρά τους στο χώρο εργασίας τους κ.ο.κ; Η λεγόμενη “αυτοπαρακολούθηση” αυτών των γονιών δεν αρκεί. Ούτε γίνεται σε μια οικογένεια με ένα παιδί όπου το τμήμα του έχει κλείσει να μένει σπίτι και το άλλο παιδί να συνεχίζει να πηγαίνει στο σχολείο.

Αυτά είναι πράγματα που παιδίατροι και καθηγητές τα έχουμε τονίσει πολλάκις κάθε φορά που ανοίγουν τα δημοτικά σχολεία αλλά δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν από τους ιθύνοντες. Ανησυχητικό είναι και το γεγονός πως παιδιά που οι γονείς τους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες συνεχίζουν να πηγαίνουν σχολείο, κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστά σχολεία λόγω κορονοϊού: Σύψας και Νταλούκας εξηγούν στο newsit.gr γιατί αυξάνονται"

Μπακογιάννη για Χάικο Μάας: Χαμένος στη μετάφραση ή μουγγός μπροστά στον Τσαβούσογλου;

«Χαμένος στη μετάφραση ή μουγγός;» με αυτό το ερώτημα επέλεξε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη να ασκήσει κριτική στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας ο οποίος δεν αντέδρασε έναντι των προκλητικών δηλώσεων του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την πρόσφατη κοινή συνέντευξη τύπου των δύο ανδρών.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών ζήτησε μάλιστα από τον κ. Νίκο Δένδια να ζητήσει εξηγήσεις από τον Γερμανό ομόλογό του.

Με παρέμβασή της στη Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του νομοσχέδιου για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, η κυρία Μπακογιάννη ανέφερε «οι δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου ήταν αναμενόμενες. Είναι σε πίεση και αρχίζει και λέει και λέει… Είπε όμως κάτι που δεν έπρεπε να μείνει αναπάντητο από τον Γερμανό ομόλογό του και ήταν εξαιρετικά βαρύ και όταν θα γίνει η επικοινωνία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών θα πρεπει να μας εξηγήσει. Χάθηκε στην μετάφραση η ευθεία απειλή κατά της Ελλάδος; Δεν μεταφράστηκε και δεν την κατάλαβε; Ή την κατάλαβε και έμεινε μουγγός; Γιατί αν την κατάλαβε και έμεινε μουγγός έχουμε κάθε δικαίωμα να πούμε σε όλη Ε.Ε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι θέση εταίρου εντός της Ε.Ε.. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Δεν νοείται χώρα εκτός ΕΕ να απειλεί χώρα εντός ΕΕ και ο ΥΠΕΞ αυτής τη χώρας να μην απαντά. Θέλω να ελπίζω ότι επειδή τα τούρκικα είναι μια δύσκολη γλώσσα η μετάφραση στα γερμανικά είχε κενά. Θέλω να ελπίζω ότι η απάντηση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών θα είναι ότι η φράση αυτή δεν μεταφράστηκε, αλλιώς… έχει κάθε δικαίωμα η Ελλάδα να εκφράσει εντονότατα τη δυσαρέσκειά της απέναντι στη θέση αυτή».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μπακογιάννη για Χάικο Μάας: Χαμένος στη μετάφραση ή μουγγός μπροστά στον Τσαβούσογλου;"

Χαμός από κόσμο στην Ερμού – Ουρές έξω από καταστήματα (pics)

Δεύτερη ημέρα λειτουργίας του λιανεμπορίου και μάλιστα εν μέσω εκπτώσεων και η κίνηση στην αγορά είναι αυξημένη. 

Όπως και χθες, έτσι και σήμερα (19.01.2021), η Ερμού “βούλιαξε” από κόσμο που σχημάτιζε ατέλειωτες ουρές έξω από τα μεγάλα καταστήματα γνωστών αλυσίδων. Φυσικά, οι εικόνες δεν θυμίζουν ούτε εποχή πανδημίας, ούτε lockdown, παρά το γεγονός ότι ο κορονοϊός είναι ακόμα εδώ. 
 
Δείτε φωτογραφίες

 

  

  

 

Γενικοί Κανόνες λειτουργίας

-Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.
-Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.
-Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, ενώ ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
-Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.
-Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).
-Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: Ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
-Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
-Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
-Ειδικώς τα περίπτερα δύνανται να λειτουργούν 24 ώρες.
-Για τα καταστήματα τροφίμων υπάρχει η υποχρέωση να έχουν κάνει ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος. Προβλέπεται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια – όπου υφίστανται – με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές.

Το ωράριο λειτουργίας τους είναι προαιρετικό (διευρυμένο) από τις 7:00 έως τις 20:00, καθώς και με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων (delivery), η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί έως τη 1:00.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαμός από κόσμο στην Ερμού – Ουρές έξω από καταστήματα (pics)"

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» από την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής - Φόβοι για τρίτο κύμα αν δεν τηρηθούν τα μέτρα

Στο πιο κομβικό επιδημιολογικά σημείο, που μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να οδηγήσει την χώρα στο τρίτο πανδημικό κύμα βρίσκεται χρονικά η χώρα την τρίτη αυτή εβδομάδα του Ιανουαρίου βάση της αποτύπωσης της καθημερινότητας μέσα από την ανάλυση των λυμάτων.

Όπως εξηγεί στο protothema.gr ο Νίκος Θωμαϊδης καθηγητής αναλυτικής χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών το παραμικρό λάθος μπορεί να προβεί μοιραίο και να οδηγήσει σε καταστάσεις νωρίτερα απ ότι μπορεί να υπολογίζουν ακόμα και οι ειδικοί:

«Σχετικά με τον ιό έχουμε παρατηρήσει μια μικρή αύξηση την τελευταία εβδομάδα της τάξης του 11% κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει έναν επιπολασμό περίπου στο 0,5%, με άλλα λόγια προβλεπόμενους φορείς. Από το ιικό φορτίο στα λύματα μπορούμε και προβλέπουμε φορείς τόσους συμπτωματικούς τόσους ασυμπτωματικούς» αναφέρει και προσθέτει: «Η εκτίμηση είναι πως αν πάμε με προσοχή στο άνοιγμα του λιανεμπορίου και στην επιστροφή στους χώρους εργασίας, αν και πρέπει να τηρηθεί το μέτρο της τηλεργασίας, όπως οι αποστάσεις και όλα τα υγειονομικά μέτρα, είμαστε σε μια ελεγχόμενη κατάσταση με βάση την χαλάρωση των γιορτών. Τα μέτρα θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται με ευλάβεια».

Σύμφωνα με τον καθηγητή αναλυτικής χημείας τα αποτελέσματα από τις τρεις χρονικές στιγμές χαλάρωσης μέσα στις γιορτές τώρα έχουν ξεκινήσει και φαίνονται:

«Στις 20 Οκτωβρίου είδαμε στη λύματα μια απότομη τεράστια αύξηση που σημαίνει πως κάτι έγινε. Αυτό αποτυπώθηκε στην βιαιότητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Αυτή την στιγμή απότομη αύξηση είδαμε μόνο τρεις χρονικές στιγμές μέσα στις γιορτές στις 26-27 Δεκεμβρίου, 31-1 Ιανουαρίου και 6-7 Ιανουαρίου. Στις γιορτές είχαμε μπει με το ελάχιστο ιικό φορτίο που είχαμε δει ποτέ. Αυτό σημαίνει πως τα επεισόδια αύξησης δεν είχαν μεγάλη δυναμική τότε, όπως τώρα που παρατηρείται πως κάτι γίνεται. Την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου είχαμε μια αύξηση της τάξης κατά μέσο όρο 22% και την δεύτερη 11%. Αν την εβδομάδα που διανύουμε δεν δούμε άλλη αύξηση και δούμε μια σταθερότητα ή και μείωση σημαίνει πως πάμε καλά. Αν δούμε κι άλλη αύξηση τότε θα πρέπει να μαζευτούμε, διότι μπορεί ξαφνικά να δώσει τόση διάδοση στην κοινότητα, που να οδηγηθούμε στο τρίτο κύμα που όλοι φοβόμαστε».  

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» από την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής - Φόβοι για τρίτο κύμα αν δεν τηρηθούν τα μέτρα"

Γουχάν: Ήξεραν από το 2019 για τον κορονοϊό αλλά πίεζαν τους γιατρούς να λένε ψέμματα

Αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ για τον κορονοϊό και τις προσπάθειες συγκάλυψης από την Κίνα θα προβληθεί απόψε από το βρετανικό ITV.

Μια αποκάλυψη σοκ φέρνει στο φως το ITV όσον αφορά στο ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού που ξεκίνησε από την Κίνα και συγκεκριμένα από την Γουχάν. Κατέγραψαν κρυφά κινέζους γιατρούς να ομολογούν ότι γνώριζαν πόσο θανατηφόρος είναι ο κορονοϊός και πόσο μεταδοτικός είναι αλλά και ότι τους ζητούσαν οι αρχές να λένε ψέμματα. 

Όλα αυτά από τον Δεκέμβριο του 2019 πριν δηλαδή η Κίνα κάνει γνωστό σε όλο τον κόσμο και στον ΠΟΥ στα μέσα Ιανουαρίου για τον ιό που βασανίζει όλο τον πλανήτη.

Είχαν από τότε καταλάβει ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά η εντολή στα νοσοκομεία ήταν να μην λένε την αλήθεια.

Οι νέες αυτές μαρτυρίες θα προβληθούν απόψε στο βρετανικό ITV σε ντοκιμαντέρ με τίτλο: Πανδημία: Ο ιός που συγκλόνισε τον Κόσμο.

Και όλα αυτά την στιγμή που κλιμάκιο του ΠΟΥ βρίσκεται στην Γουχάν προκειμένου να ερευνήσει την προέλευση του κορονοϊού.

Η Κίνα ενημέρωσε πρώτη φορά τον ΠΟΥ για 27 κρούσματα της ασθένειας στις 31 Δεκεμβρίου του 2019 χωρίς να έχει κάνει αναφορά σε θανάτους έως τα μέσα Ιανουαρίου του 2020. 

Τους κινέζους γιατρούς κατέγραψε σε βίντεο κρυφά ένας ερασιτέχνης δημοσιογράφος να λένε ότι γνώριζαν πολύ καιρό ότι ο ιός είναι φονικός.

Ένας από αυτούς είπε: «Στα τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου συγγενής φίλου μου πέθανε από τον ιό. Πολλοί από εκείνους που ζούσαν μαζί του μολύνθηκαν».

Στις 12 Ιανουαρίου, ο ΠΟΥ ανακοίνωνε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο και τόνιζει ότι είχε επαρκείς διαβεβαιώσεις από τις κινεζικές αρχές.

«Ξέραμε ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αλλά σε σύσκεψη στο νοσοκομείο μας είπαν να μην πούμε τίποτα», είπε ένας άλλος γιατρός.

Στις 21 Ιανουαρίου ο ΠΟΥ εξέδωσε την πρώτη του έκθεση για τον ιό και τότε ο κορονοϊός είχε μολύνει τουλάχιστον 278 ανθρώπους στην Κίνα και είχε εξαπλωθεί σε άλλες τρεις χώρες.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γουχάν: Ήξεραν από το 2019 για τον κορονοϊό αλλά πίεζαν τους γιατρούς να λένε ψέμματα"

Μετρό : Κλείνει στις 16:00 ο σταθμός «Πανεπιστήμιο»

Κλείνει στις 16:00 το απόγευμα ο σταθμός του Μετρό «Πανεπιστήμιο», με εντολή της αστυνομίας.

Οι συρμοί  θα διέρχονται από αυτόν τον σταθμό χωρίς στάση.

Η απόφαση εκτιμάται ότι ελήφθη μετά από ανάρτηση σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, με κάλεσμα σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 17:30 στα Προπύλαια για τον καταδικασμένο για τη δράση του στην τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη, Δημήτρη Κουφοντίνα.

Υπενθυμίζεται ότι ο  Δημήτρης Κουφοντίνας πραγματοποιεί απεργία πείνας από τις 8 Ιανουαρίου με αίτημα τη μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού.

 in

Διαβάστε Περισσότερα » " Μετρό : Κλείνει στις 16:00 ο σταθμός «Πανεπιστήμιο»"

Μητσοτάκης: Δέσμευσή μας να αλλάξουμε το σύστημα της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση

Στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που δρομολογεί το αμέσως προσεχές διάστημα το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως η κατάργηση της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση, η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, αλλά και το πως η τηλεργασία μπορεί να ενταχθεί με τρόπο οργανωμένο στην καθημερινότητα του Δημοσίου τομέα αναφέρθηκε κατά μείζονα λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που επεσκέφθη το πρωί το εν λόγω Υπουργείο και συμμετείχε σε σύσκεψη με τους Υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Θοδωρή Λιβάνιο και τον Υφυπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη. Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η παλέτα των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών είναι πολύ μεγάλη. Η δική μου παρότρυνση είναι τα έργα αυτά να τρέξουν γρήγορα και να δώσουμε έμφαση σε έργα τα οποία έχουν μετρήσιμο αποτέλεσμα και θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των Δημοτών».

Περιγράφοντας συνοπτικά τις προτεραιότητες του Υπουργείου ο πρωθυπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «αποτελεί δέσμευσή μας να αλλάξουμε το σύστημα της απλής αναλογικής για να ευθυγραμμίζεται με καλύτερο τρόπο η βούληση των δημοτών με τις πλειοψηφίες στα Δημοτικά Συμβούλια. Θα φέρουμε το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο είναι ώριμο προς έγκριση στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, του Ιανουαρίου και εκτιμώ ότι μπορούμε να νομοθετήσουμε πολύ σύντομα μετά, πάντα σε συνεννόηση με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης. Αμέσως μετά, θα εγκρίνουμε τις βασικές αρχές ενός σημαντικού νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς. Έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά προετοιμασίας και τώρα το νομοσχέδιο αυτό θα είναι μια σημαντική τομή. Το έχουμε ήδη συζητήσει εκτενώς με φιλοζωικές οργανώσεις. Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση και στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης. Θα αποτελέσει, όμως, ένα νομοσχέδιο το οποίο θα δώσει ένα ξεκάθαρο στίγμα εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας και θα δημιουργήσει, θα δρομολογήσει ένα συνεκτικό πλαίσιο προστασίας των ζώων συντροφιάς, το οποίο θα πηγαίνει πέρα και πάνω από παρεμβάσεις που ήδη έχουν γίνει σχετικά π.χ. με τον κακουργηματικό χαρακτήρα του βασανισμού των ζώων. Μίλησε ο αναπληρωτής Υπουργός για τα σημαντικά αναπτυξιακά, χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας για να στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αναφερθήκαμε ενδεικτικά στα έργα της αγροτικής οδοποιίας, τα οποία είναι έργα τα οποία είναι εύκολα υλοποιήσιμα, πολύ σημαντικά, όμως, γιατί βοηθούν κιόλας συνολικά στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα».

Εν συνεχεία ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι σε δεύτερο χρόνο θα προωθηθεί η εμβληματική, όπως τη χαρακτήρισε, μεταρρύθμιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. «Παραμένει ανοιχτό το πολύ μεγάλο κεφάλαιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, των ορίων και των αρμοδιοτήτων μεταξύ του κεντρικού κράτους, των αποκεντρωμένων διοικήσεων, των Περιφερειών και των Δήμων. Κάτι το οποίο θα αποτελέσει από μόνο του μια εμβληματική μεταρρύθμιση, η οποία, όμως, έχει ακόμα σημαντική δουλειά προκειμένου να ωριμάσει. Επίσης, υπάρχουν σημαντικά ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με το προσωπικό, με τους άξιους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι και σε συνθήκες πολύ δύσκολες κατά κανόνα ξεπέρασαν τους εαυτούς τους προκειμένου το κράτος να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα. Η τηλεργασία την οποία αναγκαστήκαμε για λόγους δημόσιας υγείας να επιβάλουμε στο Δημόσιο μας δίνει τη δυνατότητα να σκεφτούμε πως μπορούμε να την εντάξουμε με έναν πιο οργανωμένο τρόπο στην καθημερινότητα, την εργασιακή καθημερινότητα του Δημοσίου, όταν θα έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία. Και βέβαια εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά ζητήματα σχετικά με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, πάντα με την έννοια της επιβράβευσης και κυρίως της αναγνώρισης της προσφοράς εκείνων των εξαιρετικών δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι πολύ συχνά αισθάνονται ότι σε ένα εξισωτικό σύστημα αξιολόγησης η προσφορά τους δεν αναγνωρίζεται», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «από το Υπουργείο Εσωτερικών ξεκινώ έναν κύκλο επισκέψεων σε Υπουργεία τα οποία απέκτησαν νέους πολιτικούς προϊσταμένους κατά την πρόσφατη αναδιάταξη του κυβερνητικού σχήματος. Και όπως είπε και ο κ. Υπουργός, έρχομαι σε έναν χώρο ο οποίος μου είναι ιδιαίτερα οικείος και με πολύ μεγάλη χαρά συναντώ ξανά πρόσωπα με τα οποία είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ σε άλλες εποχές, όταν δρομολογούσαμε σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες από σήμερα τολμηρές μεταρρυθμίσεις, που νομίζω όμως ότι άφησαν ένα σημαντικό αποτύπωμα για το πως αντιλαμβανόμαστε συνολικά τη διάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, αλλά και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο και αποτελεί την καρδιά οποιασδήποτε μεγάλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Πρέπει να πω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει να επιδείξει αυτούς τους 18 μήνες ένα σημαντικό, ένα αξιοζήλευτο έργο -και θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω και την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου για τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που είχε δρομολογήσει- μόνο που τώρα το διαδέχεται ένας ακόμη πιο φιλόδοξος προγραμματισμός. Τις ευχές μου, λοιπόν, στους νέους Υπουργούς, συνοδεύει η προτροπή μου για πολύ δουλειά και φυσικά η προσδοκία για χειροπιαστά αποτελέσματα.

Κατά τη σύσκεψη, οι Υπουργοί παρουσίασαν συνοπτικά το πλαίσιο των μεγάλων αλλαγών που αποτυπώνονται και στο σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων για το 2021, όπως αυτός έχει εκπονηθεί και εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και όπως συντονίζεται από τη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού. Πέραν των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, τις οποίες ιεράρχησε ως βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών, ο κ Μητσοτάκης συμπλήρωσε επίσης ότι «υπάρχει μια πολύ πλούσια θεματολογία στα έργα αυτά και προφανώς έρχονται και συνενώνονται αυτές οι πρωτοβουλίες με τις κεντρικές μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες της κυβέρνησης όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Υπάρχουν, επίσης, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον καινούργιο νόμο που ψηφίσαμε για τη λειτουργία του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να δρομολογηθεί όλη η δευτερογενής νομοθεσία για να εφαρμοστεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Και βέβαια ξεχωριστή σημασία αποδίδουμε πάντα στα θέματα που αφορούν τη Μακεδονία και τη Θράκη και το Υπουργείο έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει και να διευκολύνει και τη δουλειά άλλων Υπουργείων με μια σειρά από εμβληματικές δράσεις που αφορούν τη Βόρεια Ελλάδα, όπως π.χ. το Project Thess INTEC, η Helexpo, είναι πολλά τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα τα οποία τρέχουν στη Βόρεια Ελλάδα, πολλά εκ των οποίων αφορούν ειδικά το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και προφανώς το Υπουργείο θα είναι αρωγός στη συνολική προσπάθεια τα έργα αυτά να τρέξουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Και μια ξεχωριστή μνεία, επειδή ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός, στους συνοριακούς σταθμούς. Δεν τιμά την εικόνα της χώρας μας η κατάσταση των συνοριακών σταθμών και έχουμε τη δυνατότητα σχετικά σύντομα να δρομολογήσουμε ένα σχέδιο εκσυγχρονισμού. Και είναι κάτι το οποίο το παρακολουθώ πολύ στενά, διότι έχει μια διάσταση η οποία είναι όχι μόνο οικονομική, αλλά και βαθιά πολιτική».

Ο πρωθυπουργός κατέληξε στην τοποθέτηση του υπογραμμίζοντας πως στο κέντρο των προαναφερθεισών μεταρρυθμίσεων βρίσκεται πάντα ο πολίτης. «Είμαι απολύτως σίγουρος ότι η νέα ομάδα του Υπουργείου θα τρέξει με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα και θα φέρει εις πέρας μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν τη ζωή των πολιτών καλύτερη. Όπως είπαμε, πρώτα ο πολίτης, αυτό είναι το σύνθημα το οποίο διαπνέει όλες τις κυβερνητικές πολιτικές και βέβαια κατεξοχήν γίνεται πράξη εδώ στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπου χτυπάει η καρδιά της δημόσιας διοίκησης. Σιδεροκέφαλοι, λοιπόν, και πάλι. Καλή δουλειά σε όλες και σε όλους».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τη μεταρρυθμιστική ατζέντα, που προωθεί το Υπουργείο του και σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «ένα μεγάλος μέρος των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν στο κράτος ξεκινούν από το Υπουργείο Εσωτερικών. Η στρατηγική κατεύθυνση είναι σαφής και ξεκάθαρη, στο τέλος της Διοικητικής μεταρρύθμισης εκείνο που θέλουμε είναι ένα Δημόσιο που να μπορεί να παρέχει φιλικότερα και διαφανέστερα, με πιο καθαρό τρόπο, υπηρεσίες προς τους πολίτες και σε αυτό υπάρχει ένα ολόκληρο πλαίσιο συζητήσεων που πρέπει να κάνουμε. Υπάρχει μια φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα, θα προχωρήσουμε τα βήματα γρήγορα και αποφασιστικά και αυτό προφανώς είναι και σύμφωνα με την εκπλήρωση της εντολής που έχουμε λάβει από τον Ελληνικό λαό». Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «για να είναι Πρώτα ο Πολίτης, πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις, πράγμα που έδειξε η κυβέρνηση ότι μπορεί να κάνει. Παρά τις κρίσεις συνέχισε τις μεταρρυθμίσεις όλο αυτό το χρονικό διάστημα και εμείς θα τις συνεχίσουμε παίρνοντας τη σκυτάλη από το πετυχημένο έργο των προκατόχων μας και επιταχύνοντας τη διαδικασία των τομών σε δύο επίπεδα: στο θεσμικό και στο αναπτυξιακό». Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, σημείωσε ότι «ο τομέας Μακεδονίας - Θράκης έχει σαν στόχο να λειτουργήσει ως καταλύτης αναφορικά με τις μεταρρυθμιστικές κυβερνητικές προσπάθειες» ενώ αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του συγκεκριμένου τομέα αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τον Ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, την Πράσινη Ανάπτυξη και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Μητσοτάκης: Δέσμευσή μας να αλλάξουμε το σύστημα της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση"

Θεσσαλονίκη: Ο καθηγητής του ΑΠΘ έλυσε τη σιωπή του – «Την λυπόμουν την κοπέλα που έκανε την πρώτη καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση» (video)

Ο καθηγητής του ΑΠΘ περνά στην αντεπίθεση και δίνει απαντήσεις, μετά το σάλο που προκάλεσαν οι αλλεπάλληλες καταγγελίες…

Μίλησε στην Τατιάνα Στεφανίδου και την εκπομπή T LIVE στον Alpha και αρνήθηκε τα πάντα. Τόνισε ότι σεβόταν όλα τα παιδιά και προσπαθούσε να τα βοηθήσει για να περάσουν το μάθημά του.

Όταν ρωτήθηκε για την κοπέλα, που έκανε την πρώτη καταγγελία σε βαρός του, τη θυμήθηκε και είπε: «Αυτή ήταν μια βασανισμένη κοπέλα, που είχε παντρευτεί, είχε κάνει παιδί και είχε χωρίσει. Την λυπόμουν και της είχα πει να έρθει στο γραφείο μου για να της πω, τι να διαβάσει ώστε να περάσει το μάθημα. Δεν ήρθε ποτέ όμως. Την είδα μια φορά μετά τυχαία στο δρόμο. Ορκίζομαι στα παιδιά μου»

Για τις καταγγελίες σε βάρος του

«Δεν έχω ιδέα! Μήπως ήταν καμία που δυσκολευόταν να περάσει το μάθημα; Μήπως βρήκε αυτόν τον τρόπο για να με εκδικηθεί; Με τα παιδιά είχαν την καλύτερη σχέση. Πήγαινα μαζί τους εκδρομή και αυτό τώρα, το ακούω με πολύ μεγάλη έκπληξη.»

«Αυτά τα πράγματα είναι εκτός λογικής. Δεν συνέβαιναν τέτοιες καταστάσεις. Απλούστατα το μάθημα ήταν δύσκολο και προσπαθούσα να βοηθήσω τα παιδιά. Είχα πει σε ορισμένους να περάσουν από το γραφείο μου, να τους εξηγήσω τα λάθη τους όσες φορές θέλει, για να είναι έτοιμος την επόμενη φορά και να καταφέρει να περάσει το μάθημα. Δεν υπήρχε κάτι κρυφό.»

«Τα έβλεπα σαν παιδιά μου. Το να ακουμπήσεις κάποιον στην πλάτη, αν έγινε κάτι τέτοιο σε κάποιο εργαστήριο, σημαίνει ότι υπάρχει υπονοούμενο; Ποτέ δεν έκανα κάτι κακό. Σεβόμουν τις κοπέλες, όπως σεβόμουν και τα παιδιά μου. Είναι ντροπή τα όσα ακούγονται»

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Ο καθηγητής του ΑΠΘ έλυσε τη σιωπή του – «Την λυπόμουν την κοπέλα που έκανε την πρώτη καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση» (video)"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news