facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Βόλος: Άνοιξαν οι ουρανοί – Τεράστια προβλήματα στην πόλη - Αυτοκίνητα «θάφτηκαν» κάτω από νερά και λάσπες - Εικόνες

Δρόμους «ποτάμια», πτώσεις δέντρων και κλείσιμο δρόμων με εγκλωβισμένα αυτοκίνητα άφησε πίσω του στον Βόλο, το καλοκαιρινό μπουρίνι διάρκειας μισής ώρας περίπου, που άρχισε στις 4.00 το απόγευμα και έπληξε ιδιαίτερα τις περιοχές της Νεάπολης και των Αλυκών.Το μπουρίνι ήταν τόσο δυνατό που δεν υπήρχε ορατότητα σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων. Η ένταση και ο όγκος της βροχής πρωτόγνωρος. Οι αστραπές και οι κεραυνοί συνέθεταν ένα σκηνικό πρωτόγνωρο για καλοκαίρι.

H στάσιμη καταιγίδα στον Βόλο προκάλεσε πλημμυρικά φαινόμενα στο κέντρο της πόλης όπου καταστήματα και ισόγεια διαμερίσματα πλημμύρισαν. Η θερμοκρασία παρουσίασε πτώση 12°C σε 30 λεπτά και η μέγιστη ριπή ανέμου έφτασε τα 87 km/h. Το συνολικό ύψος βροχής ανήλθε στα 62.6 mm σε διάστημα 1 ώρας, ενώ εκδηλώθηκε και ψιλό χαλάζι.

Όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις παρουσιάστηκαν προβλήματα σε διάφορα σημεία της πόλης τα οποία ο μηχανισμός του Δήμου Βόλου, που κινητοποιήθηκε άμεσα, με την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να τα αντιμετωπίσουν.

Όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, σε τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως η απίστευτη ποσότητα νερού που έπεσε μέσα σε λίγα λεπτά, οι υποδομές δοκιμάστηκαν, αλλά τελικά τα προβλήματα ξεπεράστηκαν και πλέον η προσπάθεια συνεχίζεται ώστε να εξαλειφθούν και τα τελευταία εναπομείναντα

Άνοιξαν οι ουρανοί – Τεράστια προβλήματα στην πόλη - Αυτοκίνητα «θάφτηκαν» κάτω από νερά και λάσπες - Εικόνες

Σε εξέλιξη εξαρχής ήταν οι επεμβάσεις συνεργείων του δήμου Βόλου, για να απομακρυνθούν τα νερά που μέσα σε μισή ώρα μετέτρεψαν τους δρόμους σε ποτάμια, ωστόσο κλαδιά δέντρων και φερτές ύλες δυσκόλευαν το έργο των υπαλλήλων, που έδιναν μάχη.Στην οδό Αθηνών από το ύψος των Πευκακίων μέχρι τον κόμβο της οδού Λαρίσης δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό χάος σε μήκος πάνω από 5 χιλιόμετρα, από τον κόσμο που εγκατέλειπε την παραλία των Αλυκών, όπου το μπουρίνι «σήκωσε» ξαπλώστρες, ομπρέλες και ό,τι υπήρχε στην παραλία.

Άνοιξαν οι ουρανοί – Τεράστια προβλήματα στην πόλη - Αυτοκίνητα «θάφτηκαν» κάτω από νερά και λάσπες - Εικόνες

Σοβαρά επίσης ήταν τα προβλήματα σε κεντρικούς δρόμους, όπως Ιάσονος, Δημητριάδος και Γρηγορίου Λαμπράκη, όπου η στάθμη του νερού ξεπέρασε το ύψος των πεζοδρομίων. Δεκάδες αυτοκίνητα και λεωφορεία ακινητοποιήθηκαν μέσα στο κέντρο της πόλης, ενώ πλημμυρικά φαινόμενα αναφέρθηκαν σε διάφορα καταστήματα. Χρήστες του διαδικτύου ανεβάζοντας διάφορα βίντεο έκαναν λόγο για πρωτόγνωρο όγκο βροχής.Οι δρόμοι είχαν μετατραπεί σε ποτάμια στη Νεάπολη, ενώ μέσα στον Βόλο κλαδιά δέντρων έσπασαν και δεκάδες φωτεινοί σηματοδότες τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

Από το μπουρίνι με την σφοδρή καταιγίδα , που συνοδεύονταν από κεραυνούς και αστραπές η πτώση της θερμοκρασίας έφθασε τους 6 βαθμούς.Για αρκετή ώρα το 100 ήταν εκτός λειτουργίας, εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης, ενώ η Πυροσβεστική δέχτηκε κλήσεις από τη Νεάπολη και τις Αλυκές για άντληση υδάτων.

Άνοιξαν οι ουρανοί – Τεράστια προβλήματα στην πόλη - Αυτοκίνητα «θάφτηκαν» κάτω από νερά και λάσπες - Εικόνες

Άνοιξαν οι ουρανοί – Τεράστια προβλήματα στην πόλη - Αυτοκίνητα «θάφτηκαν» κάτω από νερά και λάσπες - Εικόνες

Βόλος: Άνοιξαν οι ουρανοί – Τεράστια προβλήματα στην πόλη - Αυτοκίνητα «θάφτηκαν» κάτω από νερά και λάσπες - Εικόνες

Βόλος: Άνοιξαν οι ουρανοί – Τεράστια προβλήματα στην πόλη - Αυτοκίνητα «θάφτηκαν» κάτω από νερά και λάσπες - Εικόνες

Βόλος: Άνοιξαν οι ουρανοί – Τεράστια προβλήματα στην πόλη - Αυτοκίνητα «θάφτηκαν» κάτω από νερά και λάσπες - Εικόνες

Βόλος: Άνοιξαν οι ουρανοί – Τεράστια προβλήματα στην πόλη - Αυτοκίνητα «θάφτηκαν» κάτω από νερά και λάσπες - Εικόνες

thessaliatv

Διαβάστε Περισσότερα » "Βόλος: Άνοιξαν οι ουρανοί – Τεράστια προβλήματα στην πόλη - Αυτοκίνητα «θάφτηκαν» κάτω από νερά και λάσπες - Εικόνες"

Κορωνοϊός: Στα σχολεία με νέο πρωτόκολλο και «ατομική ευθύνη»

Στην «γραμμή τoυ CDC» του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, φαίνεται πως θα κινηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων, τον Σεπτέμβριο 

Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες οδηγίες του Αμερικανικού Κέντρου, οι μαθητές μπορούν να παραμείνουν στην τάξη τους αυτό το φθινόπωρο εάν έχουν εκτεθεί στον Covid. Σημασία δίνεται στην "ατομική ευθύνη"-των γονέων- και στην χρήση μάσκας, αν και αυτή η υποχρέωση καταργήθηκε λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία,

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου μιλώντας στην  ΕΡΤ  έδωσε απαντήσεις για το ζήτημα που έχει αρχίσει να απασχολεί γονείς και μαθητές, ενώ προς το παρόν τα κρούσματα κορωνοϊού είναι αυξημένα. Παράλληλα, εκτίμησε ότι «πηγαίνουμε σε παραλλαγές με μεγαλύτερες μολυσματικότητες».

«Το πιο πιθανό σενάριο, μετά από 2,5 – 3 χρόνια με κορωνοϊό, είναι πλέον να υπάρχει ατομική ευθύνη και να υπάρχει η δυνατότητα και στα παιδιά και στους ενήλικες είτε να φορέσουν τη μάσκα, είτε να μην τη φορέσουν. Αυτό δεν είναι μόνο για τη χώρα μας, είναι και ευρωπαϊκά είναι και διεθνώς. Βλέπουμε το CDC της Αμερικής πλέον δεν μπαίνει τόσο στη διαδικασία απομόνωσης, όσο της χρήσης μάσκας και λειτουργίας του ατόμου με μάσκα» σημείωσε η κα Ψαλτοπούλου.

Και πρόσθεσε: «Όλος ο κόσμος είναι κουρασμένος από όλη αυτή τη διαχείριση του κορωνοϊού και πλέον εναπόκειται στη δική του δυνατότητα και του δασκάλου που έχει προβλήματα υγείας να φορέσει τη μάσκα προκειμένου να προστατευτεί. Παρόλα αυτά έχουμε 3-4 εβδομάδες μέχρι εκεί και σίγουρα θα παίξει μεγάλο ρόλο η επιδημιολογική εικόνα που θα υπάρχει και οι δυνατότητες οι εμβολιαστικές σταδιακά με το νέο εμβόλιο».

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπόκεινται οι μαθητές σε υποχρεωτικό έλεγχο με self test.

«Το τεστ, καλό είναι να δίνεται ως ένα βαθμό αυτή η δυνατότητα σε νόσηση μαζικού ελέγχου, σίγουρα η Επιτροπή και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας κατάλληλα θα αποφασίσει κάθε πότε πρέπει να γίνεται και κατά πόσο πρέπει να γίνεται» είπε χαρακτηριστικά.

">Όπως είπε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, «τα κρούσματα είναι αυξημένα,  αν και υπάρχει σταδιακή αποκλιμάκωση και του τελευταίου επιδημικού κύματος, Αυτό που κοιτάμε βέβαια είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία που είναι ακόμα περισσότερο αυξημένες στα εισιτήρια από τα εξιτήρια των νοσοκομείων και οι θάνατοι που παραμένουν υψηλοί. Τους θανάτους τους έχουμε στα άτομα τρίτης και τέταρτης ηλικίας».

«Το πρόβλημα το κορωνοϊού είναι ότι μεταδίδεται σε μεγάλο βαθμό σε προ συμπτωματικό στάδιο ή και κάποιος ασυμπτωματικός μπορεί να μεταδώσει» κατέληξε.

 naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Στα σχολεία με νέο πρωτόκολλο και «ατομική ευθύνη»"

Νέες αποκαλυπτικές μαρτυρίες για το πώς οι Τούρκοι έκαψαν τη Σμύρνη το 1922

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των Τούρκων είναι το θράσος και η προσπάθεια διαστρέβλωσης των γεγονότων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για εγκλήματα που έχουν διαπράξει. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η πυρκαγιά που κατέκαψε τη Σμύρνη το 1922. Δεν είναι μόνο οι Τούρκοι ιστορικοί που ισχυρίζονται ότι τη φωτιά την έβαλαν Έλληνες και Αρμένιοι αλλά και επίσημοι Τούρκοι. Ανάμεσά τους και ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος τον Απρίλιο του 2018, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Σμύρνης επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η πόλη, η Σμύρνη δηλαδή, πυρπολήθηκε από Έλληνες στρατιώτες κατά την υποχώρησή τους.

smyrni-fwtia__2_
Συγκλονιστικές αποκαλύψεις σε βιβλίο Ελληνοαμερικανού

Τον Ιούλιο του 2022 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις «Λαβύρινθος» το βιβλίο του Ελληνοαμερικανού Κωνσταντίνου Γ. Χατζηδημητρίου «Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ». Σε αυτό, ο διδάκτωρ του Columbia University στη Βυζαντινή, Οθωμανική και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία παραθέτει εκτός από τα ήδη γνωστά ,και νέα στοιχεία για τις τουρκικές θηριωδίες στη Σμύρνη και ντοκουμέντα, από Αμερικανούς και Βρετανούς, που αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι η Σμύρνη κάηκε από τους Τούρκους, που ήθελαν να εξαφανίσουν καθετί χριστιανικό από την πρωτεύουσα της Ιωνίας.

Τα στοιχεία που παραθέτει ο Κων/νος Χατζηδημητρίου, στις 300 και πλέον σελίδες του βιβλίου του είναι πάρα πολλά. Υπάρχουν βέβαια και ήδη γνωστές αναφορές, όπως του Αμερικανού Γενικού Πρόξενου στη Σμύρνη Χόρτον, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος του παραθέτει νέα στοιχεία που προέκυψαν μετά από έρευνα του συγγραφέα στα Εθνικά Αρχεία των Η.Π.Α. Θα αναφερθούμε σήμερα σε ορισμένα μόνο από αυτά τα στοιχεία και θα επανέλθουμε. Δυστυχώς ορισμένοι αναγνώστες που δεν καταλαβαίνουν (;) ότι σε ένα άρθρο 2.500-3.000 λέξεων είναι αδύνατο να συμπεριληφθούν όλα τα στοιχεία για ένα θέμα μας ψέγουν για προχειρογραμμένα κείμενα, ελλείψεις κλπ. Να σημειώσουμε ότι όλες οι ημερομηνίες είναι προσαρμοσμένες στο νέο ημερολόγιο.
Great_Fire_of_Smyrna
Η στάση των Η.Π.Α. απέναντι στον Κεμάλ

Έχουμε αναφερθεί εκτενώς στη στάση Άγγλων, Γάλλων, Ιταλών και Σοβιετικών απέναντι στους κεμαλιστές. Όμως δεν έχει φωτιστεί, ούτε από εμάς, όλα αυτά τα χρόνια η στάση των Η.Π.Α., καθώς αυτή «καλύφθηκε» από τη δράση ορισμένων Αμερικανών κατά την καταστροφή της Σμύρνης.

Το 1922 Πρόεδρος των Η.Π.Α. ήταν ο Warren G. Harding. Υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση για το ότι η κυβέρνησή του ήταν αναμεμειγμένη σε ένα πολύκροτο σκάνδαλο, το λεγόμενο Teapot Dame. Το σκάνδαλο αυτό ταλάνιζε για δύο χρόνια (1921-1923) την κυβέρνηση Harding. Ο Υπουργός Εσωτερικών Albert Bacon Fall είχε εκμισθώσει αποθέματα πετρελαίου του Ναυτικού στο Teapot Dome του Γουαϊόμινγκ, καθώς και σε δύο περιοχές της Καλιφόρνιας σε ιδιωτικές πετρελαϊκές εταιρείες σε χαμηλές τιμές, χωρίς να φροντίσει να λάβει ανταγωνιστικές προσφορές. Ακολούθησε έρευνα του γερουσιαστή Thomas I. Walsh. Ο Fall παραδέχτηκε ότι δωροδοκήθηκε από πετρελαϊκές εταιρείες και έγινε ο πρώτος Αμερικανός υπουργός που φυλακίστηκε!
smyrni-fwtia__3_
Τις στενές σχέσεις της κυβέρνησης των Η.Π.Α. με τη βιομηχανία πετρελαίου, έρχεται να αποδείξει το γεγονός ότι αν και το 1922 κάηκε ακόμα και το Προξενείο των Η.Π.Α. στη Σμύρνη που βρισκόταν στην προκυμαία της πόλης, οι εγκαταστάσεις της αμερικανικής εταιρείας πετρελαίου Standard Oil που βρίσκονταν στην ίδια περιοχή, δεν έπαθαν απολύτως τίποτα. Τουλάχιστον δύο θαρραλέοι Αμερικανοί, ο Τζορτζ Χόρτον και ο Έντουαρντ Χέιλ Μπίρσταντ προσπάθησαν να προσελκύσουν την προσοχή στο γεγονός ότι η κυβέρνηση των Η.Π.Α. δίνει μεγαλύτερη σημασία στο πολιτικό και οικονομικό κέρδος, ενώ οι δικές τους προσπάθειες εμποδίζονταν να υπονομεύονταν. Ο Κ. Χατζηδημητρίου γράφει για «Smyrnagate» (κατά το «Watergate») και αναφέρει ότι οι Η.Π.Α. δεν έχουν αναγνωρίσει επίσημα ότι το 1922 έγινε γενοκτονία σε βάρος των Χριστιανών στη Σμύρνη, παρά τις τοπικές πολιτειακές αποφάσεις.

Η κυβέρνηση των Η.Π.Α. το 1922 μόνο μετά τις πιέσεις ορισμένων Αμερικανών αποφάσισε να εγκαταλείψει την επίσημη ουδετερότητά της και να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τους πόρους του Ναυτικού της ώστε να σωθούν πολλοί αθώοι στη Σμύρνη και τη Μικρά Ασία. Το 2020 δημοσιεύθηκε ένας εκτενής πίνακας των εγγράφων του Αμερικανικού Ναυτικού, που παρουσιάζει το μέγεθος της προσπάθειας αυτής και μαζί νέες και άγνωστες λεπτομέρειες για τις τουρκικές φρικαλεότητες στη Μικρά Ασία.
αρχειο-ληψης-_8_

240px-Smyrna-massacre_greeks-killed_line
Μερικά ντοκουμέντα για τα εγκλήματα των Τούρκων στη Σμύρνη

Στο ζήτημα των σφαγών στη Σμύρνη υπάρχουν κάποιοι ιστορικοί, όχι μόνο Τούρκοι, που υποστηρίζουν ότι τα θύματα μεταξύ των αμάχων ήταν μόνο μερικές χιλιάδες και ότι όλοι οι φόνοι έγιναν από απείθαρχους ατάκτους ή ανυπάκουους πολίτες που ήθελαν να εκδικηθούν τις θηριωδίες που είχαν διαπράξει οι Έλληνες…

Όσο για τη μεγάλη πυρκαγιά, εκτός από τις θεωρίες ότι ο Ελληνικός Στρατός ή και Αρμένιοι εθνικιστές ήταν οι εμπρηστές, υπάρχει η άποψη ότι η φωτιά ξεκίνησε από ατύχημα ενώ Τούρκοι στρατιώτες μάχονταν εναντίον Αρμένιων πολιτών. Άλλοι ισχυρίζονται ότι οι πηγές παρουσιάζουν τόσο μεγάλη σύγχυση ώστε να μην είναι δυνατός ο καταλογισμός ευθύνης σε κάποια πλευρά.

Ας δούμε όμως την πραγματικότητα όπως προκύπτει μέσα τις αφηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων. Στις 7 Σεπτεμβρίου 1922 ο αιδεσιμότατος Σ. Χάρλοου, καθηγητής ιστορίας στο Αμερικανικό Κολέγιο Σμύρνης που μόλις είχε φτάσει στη Νέα Υόρκη ανέφερε σε συνέντευξή του στους «New York Times»:

«Οι Τούρκοι απολαμβάνουν τόσο πολύ τις σφαγές τους, ώστε φτάνουν στο σημείο ακόμα και να τραβάνε επίσημες φωτογραφίες των βασανιστηρίων και των σφαγών. Είχα στα χέρια μου πολλές τέτοιες επίσημες φωτογραφίες, τις οποίες παρέδωσα σε κάποιον Αμερικανό πρόξενο για να τις στείλει στην Ουάσινγκτον. Αυτές απεικονίζουν τον Τούρκο κυβερνήτη μιας επαρχίας, έναν Τούρκο στρατηγό, ανώτερους κληρικούς και άλλους αξιωματούχους, ντυμένους με τα καλά τους, να χαμογελούν κοιτώντας τον δήμιο να βασανίζει τα θύματα μπροστά στα μάτια τους».
smyrni-fwtia__4_
Ο Oran Raber ήταν καθηγητής βοτανολογίας, ο οποίος τον μοιραίο Σεπτέμβριο του 1922 βρισκόταν στη Σμύρνη.

Στο έργο του «New Light» γράφει: «Αντί να προσπαθήσουν να σβήσουν τη φωτιά, οι Τούρκοι ευρισκόμενοι σε απόλυτο παροξυσμό την ενίσχυαν και την κατηύθυναν με πετρέλαιο. Ο Κεμάλ δεν είχε πια τον έλεγχο των στρατευμάτων του και από εκείνη τη στιγμή μέχρι το βράδυ της Παρασκευής(15/9) η πόλη βρισκόταν στο έλεος εκείνων που είχαν τη μεγαλύτερη δύναμη και τη μικρότερη πειθαρχία… Από αυτά που είδα και από τα στοιχεία που συγκέντρωσα τόσο από Τούρκους όσο και από Έλληνες, ένα συμπέρασμα βγαίνει μόνο: η πυρκαγιά της Σμύρνης ήταν έργο των Τούρκων».

Ο Τζορτζ Χόρτον συνοψίζει τα κυριότερα γεγονότα σχετικά με την πυρκαγιά της Σμύρνης:

α) Οι δρόμοι που οδηγούσαν προς την αρμενική συνοικία φρουρούνταν από σκοπιές Τούρκων στρατιωτών και δεν επιτρεπόταν σε κανέναν να μπει, καθώς βρίσκονταν σε εξέλιξη οι σφαγές.
β) Ένοπλοι Τούρκοι, ανάμεσά τους και πολλοί στρατιώτες, έμπαιναν στην αρμενική συνοικία λεηλατώντας, σφάζοντας και καταστρέφοντας.
γ) Αυτοί τοποθέτησαν μικρές βόμβες κάτω από τα λιθόστρωτα στο ευρωπαϊκό τμήμα της πόλης, τον λεγόμενο Φραγκομαχαλά. Αυτές άρχισαν να εκρήγνυνται, καθώς Τούρκοι στρατιώτες είχαν ραντίσει γύρω γύρω με πετρέλαιο που είχε αρχίσει να αναφλέγεται. Μια τέτοια βόμβα είχε τοποθετηθεί κοντά στην Αμερικανική Σχολή Θηλέων και άλλη μία κοντά στο προξενείο των Η.Π.Α.
δ) Η αρμενική συνοικία πυρπολήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1922. Οι τελευταίοι Έλληνες στρατιώτες πέρασαν από τη Σμύρνη στις 8 Σεπτεμβρίου. Οπότε οι Τούρκοι κατείχαν την πόλη για πέντε ημέρες. Αυτή ακριβώς η φωτιά έβγαλε τους Χριστιανούς στους δρόμους προκαλώντας τα δεινά που ακολούθησαν.
ε) Η φωτιά άναψε στην άκρη της αρμενικής συνοικίας, τη στιγμή που ένας δυνατός άνεμος άρχισε να φυσά προς την χριστιανική πλευρά και μακριά από την τουρκική. Η τουρκική συνοικία παρέμεινε αλώβητη από την πυρκαγιά και στη διάρκεια των μαρτυρίων των Χριστιανών, οι Μωαμεθανοί χόρευαν, τραγουδούσαν, γλεντούσαν και πανηγύριζαν στην ολόφωτη συνοικία τους.
στ) Τούρκοι στρατιώτες κατηύθυναν τη φωτιά προς τις «καλοφτιαγμένες», κατά τον Χόρτον, ελληνική και ευρωπαϊκή συνοικίες της Σμύρνης ποτίζοντας τα στενά δρομάκια με πετρέλαιο ή άλλες εύφλεκτες ύλες. Έχυσαν μάλιστα πετρέλαιο μπροστά στο αμερικανικό προξενείο, με σκοπό να μεταδοθεί η φωτιά και σ’ αυτό! Ο Κλίφτον Ντέιβις, Πρόεδρος της Επιτροπής Ανακούφισης του Ερυθρού Σταυρού της Κωνσταντινούπολης που ήταν στην είσοδο του κτιρίου, είπε ότι η οσμή του εύφλεκτου υλικού ήταν σαν μείγμα πετρελαίου και βενζίνης.
smyrni-fwtia__5_
Τα ανέκδοτα έγγραφα από τα αμερικανικά αρχεία για τους υπεύθυνους της πυρκαγιάς στη Σμύρνη

Ο Κωνσταντίνος Χατζηδημητρίου παραθέτει δύο αποκαλυπτικά τηλεγραφήματα, που εντόπισε στα εθνικά αρχεία των Η.Π.Α. και βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.

Το πρώτο τηλεγράφημα στάλθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1922 από τον Υποπλοίαρχο Μέριλ, αξιωματικό πληροφοριών του Ναυτικού των Η.Π.Α. στη Σμύρνη, προς τον Υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α.

«Δεκατέσσερις. Είμαι πεπεισμένος ότι οι Τούρκοι έκαψαν τη Σμύρνη εκτός από την τουρκική συνοικία, ακολουθώντας συγκεκριμένο σχέδιο προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα της χριστιανικής μειονότητας, αναγκάζοντας τους συμμάχους να εκκενώσουν τις χριστιανικές μειονότητες. Πιστεύω ότι τώρα θα προετοιμάσουν επίθεση κατά της Κωνσταντινούπολης. Μέριλ».

Ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος, ο Φίλιπς, έστειλε στις 15/9/1922 τηλεγράφημα προς το Υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α. Αυτό ξεκινά ως εξής:

«Κατάσταση στην Εγγύς Ανατολή άκρως λεπτή, με πιθανότητα περιπλοκών οι οποίες θα εμπλέξουν την Μεγάλη Βρετανία και συμμάχους σε πόλεμο με την Τουρκία…».

Στις σελίδες 3 και 4, ο Φίλιπς τηλεγραφεί τα εξής:

«Εμπιστευτικές πληροφορίες που ελήφθησαν από τους πολλούς αξιωματούχους μας στη Σμύρνη και από το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών υποδεικνύουν ότι οι Τούρκοι έκαψαν την πόλη σύμφωνα με συγκεκριμένο σχέδιο προκειμένου να επιλύσουν το πρόβλημα της χριστιανικής μειονότητας μέσω εξαναγκασμού εκκενώσεως των μειονοτήτων. Η επιστροφή αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων Χριστιανών στα σπίτια τους έχει καταστεί όπως φαίνεται αδύνατη λόγω της ολικής καταστροφής των χωριών από τους υποχωρούντες Έλληνες καθώς επίσης και από την προέλαση των Τούρκων. Αναφορές δηλώνουν βαριές απώλειες αμερικανικών περιουσιών στην Σμύρνη. Οι εκ γενετής Αμερικανοί είναι όλοι τους ασφαλείς. Καμία περαιτέρω λεπτομέρεια δεν ελήφθη σχετικά με αγνοούμενους πολιτογραφημένους πολίτες. Τρία αμερικανικά αντιτορπιλικά εξακολουθούν να βρίσκονται στην Σμύρνη συνδράμοντας τους λειτουργούς αρωγής και στην προστασία της Αμερικανικής περιουσίας που γλίτωσε από την φωτιά».

Φίλιπς, Ενεργών ως NE/AWD/CVD.
smyrni-fwtia__6_
Και Βρετανοί αποκαλύπτουν τα εγκλήματα των Τούρκων

Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στην Κωνσταντινούπολη Οράτιος Ράμπολντ τηλεγράφησε στις 18 Σεπτεμβρίου 1922 στον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας του Λόρδο Κόρζον για τα γεγονότα της Σμύρνης. Παραθέτουμε απόσπασμα του σχετικού τηλεγραφήματος:

«Από το άλλο μέρος, η περίοδος της τάξης και της πειθαρχίας που ακολούθησε την άφιξη των τουρκικών στρατευμάτων στη Σμύρνη υπήρξε βραχύβια. Οι Τούρκοι σύντομα επανήλθαν στη συνηθισμένη τους συμπεριφορά ξεκινώντας μια σφαγή στην αρμενική συνοικία. Φαίνεται ότι κάποιοι Αρμένιοι είχαν εξασφαλίσει βόμβες από το στρατιωτικό υλικό που εγκατέλειψαν οι ελληνικές δυνάμεις. Η αφήγηση του κ. Χόουλ σχετικά με την προέλευση της πυρκαγιάς, η οποία ξεκίνησε από την αρμενική συνοικία και κατέληξε στην καταστροφή της ευρωπαϊκής συνοικίας της πόλης, δεν αφήνει καμία αμφιβολία όσον αφορά την εσκεμμένη πρόθεση των Τούρκων να καταστρέψουν την χριστιανική συνοικία. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί μια αποφασιστική απόδειξη της ξενοφοβίας από την οποία εμπνέονται οι Τούρκοι. Πιθανή πρόθεσή τους είναι η μελλοντική Σμύρνη να είναι μια καθαρά τουρκική πόλη, απαλλαγμένη από ξένα στοιχεία. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες επήλθε η καταστροφή δημιούργησαν την χειρότερη εντύπωση στην Κωνσταντινούπολη και προκαλούν μεγάλη σοβαρή ανησυχία στις εδώ ξένες παροικίες».

Στο παραπάνω τηλεγράφημα υπάρχει συνημμένο το υπόμνημα του Βρετανού Χόουλ για τα γεγονότα της Σμύρνης. Το συγκεκριμένο καλύπτει σχεδόν τρεις σελίδες (278-280) στο βιβλίο του Κ. Χατζηδημητρίου. Παραθέτουμε μερικά ενδεικτικά αποσπάσματα.
smyrni-fwtia__1_
«Μεγάλος αριθμός Αρμενίων πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ (από τους Τούρκους) και επακολούθησε συνεχές κυνήγι. Οι γυναίκες και τα παιδιά μαντρώθηκαν σε κοπάδια και τους πήραν μακριά. Σχετικά με αυτό έχει ενδιαφέρον να παρατηρηθεί ότι την νύχτα της πυρκαγιάς όταν εστάλησαν πλοία για να απομακρύνουν πρόσφυγες, ανάμεσα στους 900 περίπου που είχαν περισυλλεγεί στο αντιτορπιλικό «Serapis», δεν υπήρχε ούτε μια ντουζίνα από γυναίκες μεταξύ 15 και 35 χρόνων.

Την δεύτερη ημέρα των σφαγών, οι Τούρκοι συνέχισαν πιο διακριτικά και φαίνεται ότι είχαν δοθεί εντολές οι οποίες τηρήθηκαν αυστηρά να μην πυροβολούν αλλά να μεταχειρίζονται τον υποκόπανο ή την λεπίδα… Η διαδικασία ήταν πάντα η ίδια. Οι Τούρκοι χτυπούσαν τις πόρτες και μόλις τους άνοιγαν έλεγαν ότι είχαν έρθει να ψάξουν για βόμβες. Κατόπιν επακολουθούσε η λεηλασία, ο βιασμός και ο φόνος…Το πρωί της 13ης (Σεπτεμβρίου) ξεκίνησαν φωτιές σε αρκετά σημεία της αρμενικής συνοικίας, κυρίως στα προσήνεμα όρια. Οι Τούρκοι ισχυρίσθηκαν ότι αυτό είχε προκληθεί από τους ίδιους τους Αρμένιους, με σκοπό να δυσφημισθούν οι Τούρκοι, είναι όμως πολύ πιθανότερο ότι η ομαδική σφαγή είχε σχετικά ολοκληρωθεί και ότι οι Τούρκοι επιθυμούσαν να ξετρυπώσουν όλους τους περιπλανώμενους φυγάδες, που είχαν καταφέρει να τους ξεφύγουν ή απλώς ήθελαν να καλύψουν τα ίχνη τους. Εν πάση περιπτώσει δεν έγινε καμία σοβαρή προσπάθεια – αν καταβλήθηκε όντως οποιαδήποτε προσπάθεια – να αντιμετωπιστεί η φωτιά. Και το βράδυ, όταν η φωτιά έσβηνε σε μια κατεύθυνση, άναψε μια καινούργια σε ένα τέτοιο σημείο ώστε να καλύψει το τμήμα της συνοικίας που μέχρι τότε είχε σωθεί από την φωτιά. Η ανάφλεξη ενισχύθηκε ώστε να επεκταθεί στις ευρωπαϊκές συνοικίες με γενναία χρήση πετρελαίου…».
smyrni32353_2
Επίλογος

Σύμφωνα με τον Χ. Σολομωνίδη από την πυρκαγιά κάηκαν περίπου 4.000.000 τ.μ. και 55.000 περίπου σπίτια της Σμύρνης, από τα οποία 43.000 ελληνικά, 10.000 αρμενικά και 2.000 ξένων υπηκόων. Επίσης αποτεφρώθηκαν 5.000 καταστήματα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν ελληνικά. Στην περιοχή που αποτεφρώθηκε κατοικούσαν 180.000 άτομα περίπου, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Έλληνες (Πηγή: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ, ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ).

Οι ευθύνες των Τούρκων και για τις σφαγές και την πυρκαγιά της Σμύρνης είναι τεράστιες και δυστυχώς η γειτονική χώρα δεν έχει μέχρι σήμερα λογοδοτήσει (ούτε) για αυτά τα εγκλήματά της… Θα επανέλθουμε στο θέμα ελπίζοντας ότι η διεθνής κοινή γνώμη θα σταματήσει να εθελοτυφλεί και να χαϊδεύει την Τουρκία και θα την περιθωριοποιήσει, όπως της αρμόζει…

Πηγή: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, «Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΕΣ ΠΗΓΕΣ», ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ, 2022.
Ευχαριστούμε θερμά τις Εκδόσεις ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ για την πολύτιμη βοήθειά τους.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέες αποκαλυπτικές μαρτυρίες για το πώς οι Τούρκοι έκαψαν τη Σμύρνη το 1922"

Στο Δαφνί ο πρώην παίκτης reality που «μπούκαρε» στο Εφετείο – Τι λέει ο δικηγόρος του στο newsit.gr

«Είναι σε άθλια κατάσταση και η εξάρτησή του από τις ναρκωτικές ουσίες είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό», λέει μιλώντας στο newsit.gr, ο Αλέξανδρος Παπαϊωαννίδης, ο δικηγόρος του τραγουδιστή και πρώην παίκτη reality που εισέβαλε το πρωί του Σαββάτου στο εφετείο με το αυτοκίνητό του, όπου βρέθηκε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών, χρήματα αλλά και ένα όπλο.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε το μεσημέρι στο ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Δαφνί καθώς φέρεται να αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και κρίθηκε ότι η ψυχολογική του και ψυχιατρική του κατάσταση ήταν τόσο χάλια που η αστυνομία αδυνατούσε να τον κρατήσει. Αυτό δείχνει την τραγικότητα της κατάστασης για αυτόν τον άνθρωπο λέει στο newsit.gr ο δικηγόρος του 34χρονου.

Ο κ.Παπαϊωαννίδης περιγράφει το χρονικό και τον λόγο που ο εντολέας του μπήκε στο εφετείο με αυτόν τον τρόπο.

«Ήταν μόνος του και πήγε να παραδοθεί αυτοβούλως, χωρίς κανένας από την οικογένειά του να είναι ενήμερος. Παρέδωσε αρκετή ποσότητα ναρκωτικών ουσιών, κοκαΐνη, μεταμφεταμίνη, χασίς, ενώ είχε κάνει και σε μεγάλο ποσοστό και χρήση. Στο αμάξι που παρέδωσε βρέθηκαν 1.200.000ευρώ και άλλες 300.000 ευρώ στο σπίτι, συνολικά 1,5 εκατομμύρια ευρώ».

Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου διευκρινίζει δε ότι «αυτά τα χρήματα δεν σχετίζονται με πράξεις διακίνησης ναρκωτικών. Δικαιολογούνται οικογενειακά, ήταν διάφορα χρήματα από το σύνολο της οικογένειας τα οποία θα δικαιολογηθούν την Τρίτη που πήραμε προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί στις 12 το μεσημέρι».

Το περιστατικό στο εφετείο έγινε χθες το πρωί και σύμφωνα με τον κ.Παπαϊωαννίδη “από χθες το απόγευμα ο εντολέας μου κρατείται στη ΓΑΔΑ και τον έχω δει ελάχιστα”.

Σήμερα ο πρώην παίκτης μουσικού reality εμφανίστηκε ενώπιον του ανακριτή και πήρε προθεσμία να απολογηθεί την προσεχή Τρίτη. Ο 34χρονος κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και οπλοκατοχή γιατί μαζί με τα χρήματα και τις ουσίες, παρέδωσε και ένα όπλο.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο Δαφνί ο πρώην παίκτης reality που «μπούκαρε» στο Εφετείο – Τι λέει ο δικηγόρος του στο newsit.gr"

Προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος της ίδιας της πατρίδας μας, λέει το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ για τους μετανάστες στον Έβρο

Μία νέα ανακοίνωση εξέδωσε το βράδυ της Κυριακής το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ σχετικά με την παρουσία των 40 μεταναστών σε νησίδα στον Έβρο. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά του να κάνει αντιπολίτευση στα πάντα, κατέχεται από ακραίο αντικυβερνητικό μένος και επιδίδεται σε προπαγάνδα σε βάρος της ίδιας της πατρίδας μας με ψέματα. Μιλούν για "απάθεια" και "απροθυμία", υιοθετούν άκριτα κατηγορίες για "άρνηση κινητοποίησης", εφευρίσκουν ακόμη και δήθεν αντιφάσεις, δεν διστάζουν να περιγράφουν την Ελλάδα ως "χώρα-φύλακα" της "Ευρώπης-φρούριο"! Αυτή είναι η γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ για την πατρίδα μας», τονίζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Αυτή είναι η εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Ελληνική Αστυνομία. Το πλέον εξοργιστικό, όμως, είναι να εγκαλούνται οι αστυνομικοί μας, που έχουν σώσει χιλιάδες ζωές. Γυναίκες και άντρες της ΕΛΑΣ που κινδυνεύουν καθημερινά για να κρατήσουν ψηλά τις σημαίες του πατριωτισμού, του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Ερχόμενοι αντιμέτωποι με αδίστακτους δουλεμπόρους. Είναι αδιανόητο να κατηγορούν την Ελλάδα, τοποθετούμενοι υπέρ εκείνων που δεν διστάζουν να εργαλειοποιούν δυστυχισμένους ανθρώπους. Αυτές τις τακτικές υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ενάντια στην πατρίδα μας, ενάντια στις αρχές και τις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Ντροπή τους!», επισημαίνει ακόμη η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση καταλήγει με το υστερόγραφο πως «και όλα αυτά ενώ ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, ζήτησε και έλαβε πλήρη ενημέρωση από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο. Ας μιλάνε μεταξύ τους στον ΣΥΡΙΖΑ».

Νωρίτερα το απόγευμα της Κυριακής ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρθηκε στους 40 μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Έβρο, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη αρνείται να κινητοποιηθεί σε πολιτικό επίπεδο, ακόμα και όταν διακυβεύονται ζωές παιδιών».

Αναλυτικότερα:

«Το τραγικό περιστατικό με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες σε νησίδα του Έβρου, όπου σκοτώθηκε ένα παιδί και κινδύνευσαν ζωές, ανέδειξε την απάθεια και απροθυμία της Κυβέρνησης να κινητοποιηθεί σε πολιτικό επίπεδο για ένα μείζον ανθρωπιστικό θέμα που εκτυλίχθηκε στα σύνορα της Ελλάδας. Μετά από πολλές πιέσεις και με καθυστέρηση τριών ημερών ανακοίνωση της ΕΛΑΣ κάνει λόγο για περιστατικό σε τουρκικό έδαφος.

Τώρα, η ΕΛ.ΑΣ ενημερώνει μεν ότι "δεν εντοπίστηκε ανθρώπινη παρουσία" στην εν λόγω νησίδα, αλλά και ότι "προέβη σε δύο ενημερώσεις στις Αρχές της Τουρκίας" - άγνωστο για ποιο θέμα, αφού σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση δεν υπήρχε ανθρώπινη παρουσία.

Καμία επαφή σε πολιτικό επίπεδο και καμία κινητοποίηση της ΕΕ δεν υπήρξε. Απαιτούμε πλήρη, αναλυτική και υπεύθυνη ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς. Δεν γίνεται ένα τόσο κρίσιμο θέμα να αντιμετωπίζεται ως μια υπηρεσιακή υπόθεση.

Η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη για μια ακόμη φορά επιβεβαίωσε ότι μέρος του ρόλου της ως χώρας-φύλακα της Ευρώπης-φρούριο είναι να καθησυχάζει τους εταίρους της ότι αναλαμβάνει όλες τις ευθύνες της τελευταίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Όπως και ότι αρνείται να κινητοποιηθεί σε πολιτικό επίπεδο, ακόμα και όταν διακυβεύονται ζωές παιδιών».​

Πάντως νωρίτερα η Ελληνική Αστυνομία είχε εκδόσει ανακοίνωση  μέσω της οποίας επιμένει ότι από την πρώτη στιγμή έκανε αλλεπάλληλες έρευνες, χωρίς να εντοπίσει ανθρώπινη παρουσία, ενώ ενημέρωσε τις Ένοπλες Δυνάμεις, που επισήμαναν ότι πρόκειται για σημείο εκτός ελληνικής επικράτειας.

«Εν συνέχεια η ΕΛΑΣ προέβη σε δυο ενημερώσεις των αρχών της Τουρκίας στο Καπετάν Αντρέεβο, στο σημείο της τριεθνούς συνεργασίας» αναφέρει η ανακοίνωση, που καταλήγει ότι «καθημερινά και ανά πάσα στιγμή οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ προστατεύουν τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα και ασφαλώς την ανθρώπινη ζωή, που αποτελεί πρώτιστη αξία».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

«Με αφορμή δημοσιεύματα για την παρουσία μεταναστών σε νησίδα στον Έβρο από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζονται τα εξής:

Από την πρώτη στιγμή που υπήρξε πληροφόρηση για ενδεχόμενη παρουσία μεταναστών σε νησίδα στον Έβρο, η Ελληνική Αστυνομία έκανε αλλεπάλληλες έρευνες, καθώς και με κάθε πρόσφορο τεχνικό μέσο, χωρίς να εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία.

Ταυτόχρονα, δόθηκαν οι συντεταγμένες στις αρμόδιες υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες επισήμαναν ότι πρόκειται για σημείο εκτός της ελληνικής επικράτειας. Εν συνέχεια η ΕΛΑΣ προέβη σε δυο ενημερώσεις των αρχών της Τουρκίας στο Καπετάν Αντρέεβο, στο σημείο της τριεθνούς συνεργασίας. Επισημαίνεται ότι, καθημερινά και ανά πάσα στιγμή οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ προστατεύουν τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα και ασφαλώς την ανθρώπινη ζωή, που αποτελεί πρώτιστη αξία».

Τέλος παρέμβαση για το συγκεκριμένο ζήτημα έκανε και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Κυριακής ο κ. Μηταράκης τοποθετήθηκε εκ νέου στο Twitter, επισημαίνοντας πως η τουρκική πλευρά έχει επανειλημμένως ειδοποιηθεί, προκειμένου να παρέμβει, καθώς, όπως προκύπτει και από την πρόσφατη ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, η νησίδα στην οποία βρίσκεται η ομάδα μεταναστών αποτελεί τουρκικό έδαφος.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου παραπέμπει στην ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας η οποία, όπως λέει, έκανε αλλεπάλληλες έρευνες με κάθε τεχνικό μέσο στην περιοχή, χωρίς να εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία σε ελληνικό έδαφος και επιβεβαιώθηκε πως πρόκειται για σημείο εκτός ελληνικής επικράτειας. «Άμεσα η ΕΛΑΣ προέβη σε δύο ενημερώσεις των Τουρκικών αρχών» επισημαίνει.

Δείτε την ανάρτηση του κ. Μηταράκη στα αγγλικά και τα ελληνικά:

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος της ίδιας της πατρίδας μας, λέει το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ για τους μετανάστες στον Έβρο"

Καιρός αύριο: Που ανεβαίνει η θερμοκρασία τον Δεκαπενταύγουστο (15/08)

Ο καιρός στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες τις πρώτες πρωινές ώρες και γρήγορη βελτίωση. Το μεσημέρι και το απόγευμα τοπικοί όμβροι στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά στα νοτιοανατολικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους τους 31 με 33 και κατά τόπους στα ανατολικά τους 34 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα.
Άνεμοι: Από δυτικές και το απόγευμα από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στα γύρω ορεινά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες τις πρώτες πρωινές ώρες και γρήγορη βελτίωση. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οι νεφώσεις εκ νέου θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και στην κεντρική Μακεδονία πρόσκαιρα το πρωί βορειοδυτικοί έως 4 μποφόρ. Το απόγευμα από νότιες διευθύνσεις έως 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα κεντρικά πρόσκαιρα τοπικά έως 5 μποφόρ. Το απόγευμα στα ανατολικά και τα νότια από νότιες διευθύνσεις έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά της Κρήτης.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις και βαθμιαία από δυτικές 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 29 και στην Κρήτη έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου παροδικά αυξημένες νεφώσεις τις πρωινές ώρες με τοπικές βροχές, στα βορειότερα νησιά μεμονωμένες καταιγίδες και γρήγορη βελτίωση.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στην περιοχή του Καστελλόριζου τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις και από το απόγευμα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Που ανεβαίνει η θερμοκρασία τον Δεκαπενταύγουστο (15/08)"

Ανησυχία για το δράμα των εγκλωβισμένων σε νησίδα του Έβρου – Νέα ανακοίνωση της ΕΛΑΣ & αντιδράσεις

Μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ και μέρες σε νησίδα του ποταμού Έβρου και χρειάζονται άμεσα ιατρική βοήθεια. Υπάρχουν αναφορές από τον ΟΗΕ, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες και μη κυβερνητική οργάνωση ότι ένα 5χρονο κοριτσάκι βρήκε τραγικό θάνατο μετά από τσίμπημα εντόμου, ενώ εκφράζεται διεθνής ανησυχία για την ασφάλεια των ανθρώπων που βρίσκονται στη νησίδα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με ανακοινώσεις τους, ζητούν από την κυβέρνηση να αναλάβει δράση και να προχωρήσει στη διάσωση των μεταναστών.

Με νέα ανακοίνωσή της, η ΕΛΑΣ επαναλαμβάνει ότι από την έρευνα προκύπτει πως το σημείο που αναφέρεται στις καταγγελίες είναι εκτός ελληνικής επικράτειας και έχει ενημερώσει δύο φορές τις τουρκικές αρχές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ αναφέρει:

«Με αφορμή δημοσιεύματα για την παρουσία μεταναστών σε νησίδα στον Έβρο από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζονται τα εξής: Από την πρώτη στιγμή που υπήρξε πληροφόρηση για ενδεχόμενη παρουσία μεταναστών σε νησίδα στον Έβρο, η Ελληνική Αστυνομία έκανε αλλεπάλληλες έρευνες, καθώς και με κάθε πρόσφορο τεχνικό μέσο, χωρίς να εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία.

Ταυτόχρονα, δόθηκαν οι συντεταγμένες στις αρμόδιες υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες επισήμαναν ότι πρόκειται για σημείο εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Εν συνέχεια η ΕΛΑΣ προέβη σε δυο ενημερώσεις των αρχών της Τουρκίας στο Καπετάν Αντρέεβο, στο σημείο της τριεθνούς συνεργασίας.

Επισημαίνεται ότι, καθημερινά και ανά πάσα στιγμή οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ προστατεύουν τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα και ασφαλώς την ανθρώπινη ζωή, που αποτελεί πρώτιστη αξία».

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε δήλωσή του μέσω Τwitter, ανέφερε: «Ανησυχούμε σε μεγάλο βαθμό για τους μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί από διακινητές κοντά στα σύνορά μας. Το περιστατικό, ωστόσο, όπως αναφέρει και η ΕΛΑΣ, είναι εκτός της ελληνικής επικράτειας».

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη για μια ακόμη φορά επιβεβαίωσε ότι μέρος του ρόλου της ως χώρας-φύλακα της Ευρώπης-φρούριο είναι να καθησυχάζει τους εταίρους της ότι αναλαμβάνει όλες τις ευθύνες της τελευταίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Όπως και ότι αρνείται να κινητοποιηθεί σε πολιτικό επίπεδο ακόμα και όταν διακυβεύονται ζωές παιδιών».

«Το τραγικό περιστατικό με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες σε νησίδα του Έβρου, όπου σκοτώθηκε ένα παιδί και κινδύνευσαν ζωές, ανέδειξε την απάθεια και απροθυμία της Κυβέρνησης να κινητοποιηθεί σε πολιτικό επίπεδο για ένα μείζον ανθρωπιστικό θέμα που εκτυλίχθηκε στα σύνορα της Ελλάδας» σημείωσε η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Μετά από πολλές πιέσεις και με καθυστέρηση τριών ημερών, ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ κάνει λόγο για περιστατικό σε τουρκικό έδαφος. Τώρα, η ΕΛ.ΑΣ ενημερώνει μεν ότι “δεν εντοπίστηκε ανθρώπινη παρουσία” στην εν λόγω νησίδα, αλλά και ότι “προέβη σε δύο ενημερώσεις στις Αρχές της Τουρκίας” – άγνωστο για ποιο θέμα αφού δεν υπήρχε ανθρώπινη παρουσία. Καμία επαφή σε πολιτικό επίπεδο και καμία κινητοποίηση της ΕΕ δεν υπήρξε» επισημάνθηκε, επίσης, στη σχετική ανακοίνωση.

«Απαιτούμε πλήρη, αναλυτική και υπεύθυνη ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς. Δεν γίνεται ένα τόσο κρίσιμο θέμα να αντιμετωπίζεται ως μια υπηρεσιακή υπόθεση» τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ράνια Σβίγκου, σε ανάρτησή της στο Facebook, σημείωσε ότι «ο κ. Μηταράκης αντί να περιορίζεται σε σχόλια στο Twitter οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τις ευρωπαϊκές αρχές και την τουρκική πλευρά ώστε να βρεθεί άμεσα λύση. Αυτό ζητά ο ΟΗΕ, αυτό απαιτεί ο πολιτισμός μας».

Από την πλευρά του, το γραφείο Τύπου της Κ.Ε. του ΚΚΕ έκανε λόγο για τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και επικίνδυνες δηλώσεις του Ν. Μηταράκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι «για άλλη μια φορά προσπαθεί να τις αποποιηθεί στο όνομα της δράσης των διακινητών», προσθέτοντας ότι ο υπουργός «οφείλει να δώσει άμεση λύση  για να σωθούν οι ζωές των ξεριζωμένων προσφύγων, που βρίσκονται εδώ και μέρες εγκλωβισμένοι σε νησίδα του Έβρου στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Να τους δοθεί άμεσα κάθε αναγκαία ιατροφαρμακευτική βοήθεια».  Το ΚΚΕ σημείωσε ότι «η λέξη βαρβαρότητα δεν αρκεί για να περιγράψει κανείς τη φρίκη».

«Αυτή είναι η ακροδεξιά κατρακύλα του κράτους του κ. Μητσοτάκη, όπου αν μια λωρίδα γης την διεκδικεί η Τουρκία, πάμε, υποτίθεται, μέχρι και σε πόλεμο, αλλά την “χαρίζουμε” απλόχερα, γενναιόδωρα και μονομερώς, αν πάνω της υπάρχουν πρόσφυγες-ικέτες, που χρειάζονται διάσωση, τους οποίους αφήνουμε κυριολεκτικά στο έλεός τους» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης. 

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανησυχία για το δράμα των εγκλωβισμένων σε νησίδα του Έβρου – Νέα ανακοίνωση της ΕΛΑΣ & αντιδράσεις"

Πρώην παίκτης ριάλιτι ο άνδρας που εισέβαλε στο Εφετείο

Nέα στοιχεία για τον άνδρα που εισέβαλε το Σάββατο 13/8 στο Εφετείο Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι στο χώρο του Εφετείου σήμανε συναγερμός το Σάββατο, όταν ένας άνδρας σε αμόκ προσπέρασε τον φρουρό που βρισκόταν στην είσοδο, εισέβαλε στο πάρκινγκ και άρχισε να φωνάζει: «Εγώ έχω ναρκωτικά, έχω εκρηκτικά».

Στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) και έκανε έλεγχο στο αυτοκίνητο του 34χρονου. Σε αυτό δεν εντοπίστηκαν εκρηκτικά, παρά μόνο ναρκωτικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο Alpha, πρόκειται για παίκτη μουσικού ριάλιτι, ο οποίος αργότερα έκανε κάποιες μουσικές εμφανίσεις. Μέσα στο αυτοκίνητο του δράστη βρέθηκαν ποσότητες ναρκωτικών, όμως αυτό που άφησε άφωνους τους αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών ήταν βαλίτσες με χρηματικό ποσό που άγγιζε το 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Οι αρχές εξετάζουν αν το ποσό προέρχεται από αγοραπωλησία.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο άνδρας ήταν υπό την επίρροια ναρκωτικών ενώ αρκετές ώρες αργότερα, αφού οι αρχές τον άφησαν να συνέλθει, τους είπε μόνο μια φράση: «Έπρεπε να παραδοθώ γιατί έχω κάνει πολλά».

Η ανακοίνωση της EΛ.ΑΣ.

«Συνελήφθη πρωινές ώρες της 13-8-2022, στην περιοχή των Αμπελοκήπων, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 33χρονος ημεδαπός για παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Συγκεκριμένα ο κατηγορούμενος κινούμενος με αυτοκίνητο, εισήλθε εντός του κλειστού χώρου στάθμευσης του εφετείου Αθηνών και παρουσιάστηκε αυτοβούλως στον αστυνομικό φρουρό με σκοπό να παραδοθεί.

Μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο αυτοκίνητο και από έρευνα στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

-1.513.555 ευρώ

-336 δολάρια Η.Π.Α.,

-275 γραμμ. κοκαΐνη,

-495,5 γραμμ. κατεργασμένης

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρώην παίκτης ριάλιτι ο άνδρας που εισέβαλε στο Εφετείο"

Ελληνοτουρκικά: «Εισβολή» στην κυπριακή ΑΟΖ ετοιμάζει το «Αμπντουλχαμίτ Χαν», γράφει ο ελληνοκυπριακός Τύπος

Το δεύτερο ταξίδι του νέου τουρκικού γεωτρύπανου, Αμπντουλχαμίτ Χαν, θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στα σύνορα των θαλασσοτεμαχίων 6 και 7, στο βόρειο τμήμα τους.

Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν την Άγκυρα να έχει δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία στην περιοχή αυτή υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου, ενώ ο σχεδιασμός Ερντογάν σε αυτή τη φάση είναι από τη μια να επεκταθεί υλοποιώντας το… όραμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και παράλληλα να έχουν αποτέλεσμα οι γεωτρήσεις.

Η προσοχή, λοιπόν, είναι ποιο θα είναι το επόμενο βήμα των Τούρκων μετά τη λήξη της NAVTEX, που έχει εκδοθεί και διαρκεί μέχρι την 7η Οκτωβρίου. Το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν έφτασε, ως γνωστό, στο Γιορουκλέρ 1 -29 ναυτικά μίλια από το Γκαζίμπασα- για γεώτρηση. 

Το δημοσίευμα της εφημερίδας υπενθυμίζει πως ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε πρόσφατα στο γεγονός ότι μέχρι το 2023 η Τουρκία θα έχει βρει φυσικό αέριο και πετρέλαιο. «Η αναφορά στο 2023 δεν είναι τυχαία, είναι χρονιά εκλογών και μεγάλων γιορτασμών για τα 100 χρόνια τουρκικού κράτους» προσθέτει.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ελληνοτουρκικά: «Εισβολή» στην κυπριακή ΑΟΖ ετοιμάζει το «Αμπντουλχαμίτ Χαν», γράφει ο ελληνοκυπριακός Τύπος"

Τραγωδία στην Αίγυπτο: Τουλάχιστον 35 νεκροί και 45 τραυματίες από φωτιά σε εκκλησία – Οι άνθρωποι ποδοπατήθηκαν

Τουλάχιστον 35 είναι οι νεκροί και 45 οι τραυματίες από μία φωτιά που ξέσπασε σήμερα, στο εσωτερικό εκκλησίας στην πόλη της Γκίζας στην Αίγυπτο, όπως δήλωσαν δύο πηγές ασφαλείας στο Reuters.

Η φωτιά ξέσπασε από βραχυκύκλωμα την ώρα που 5.000 πιστοί ήταν συγκεντρωμένοι στην εκκλησία Αμπού Σιφίν στη συνοικία Ιμπάμπα, με συνέπεια πολλά από τα θύματα να ποδοπατηθούν από τους πιστούς εντός της εκκλησίας από τον πανικό που επικράτησε, σύμφωνα με τις πηγές.

newsbeast 

Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στην Αίγυπτο: Τουλάχιστον 35 νεκροί και 45 τραυματίες από φωτιά σε εκκλησία – Οι άνθρωποι ποδοπατήθηκαν"

Δένδιας: Η Λευκωσία δεν μπορεί να παραμένει η μοναδική διχοτομημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης

Το Κυπριακό παραμένει άλυτο ζήτημα παράνομης κατοχής, παρά τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την παγκόσμια καταδίκη, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε μήνυμά του για τα 48 χρόνια από τη β’ φάση της εισβολής του «Αττίλα». Υπογραμμίζει ότι μόνη λύση η Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία, στο πλαίσιο που ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας,

Επίσης, ο Νίκος Δένδιας διαμηνύει πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται όπως πάντα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως η Λευκωσία δεν μπορεί να παραμένει η μοναδική διχοτομημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Αναλυτικά, σε αναρτήσεις του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει: «48 χρόνια από τη β’ φάση της εισβολής του "Αττίλα". Το Κυπριακό παραμένει άλυτο ζήτημα παράνομης κατοχής, παρά τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την παγκόσμια καταδίκη. Μόνη λύση η Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία, στο πλαίσιο που ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται όπως πάντα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Λευκωσία δεν μπορεί να παραμένει η μοναδική διχοτομημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δένδιας: Η Λευκωσία δεν μπορεί να παραμένει η μοναδική διχοτομημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης"

Σαρωτικές πλημμύρες στο Σουδάν – Τουλάχιστον 52 νεκροί

Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές στο Σουδάν σκότωσαν τουλάχιστον 52 ανθρώπους και κατέστρεψαν χιλιάδες σπίτια από την έναρξη της περιόδου των βροχών τον Μάιο, Αυτό μετέδωσε το Σάββατο κρατικό μέσο ενημέρωσης.

Σφοδρές συνήθως είναι οι βροχοπτώσεις στο Σουδάν μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου. Τότε η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές πλημμύρες που προκαλούν ζημιές στα σπίτια, τις υποδομές και τις συγκομιδές.

“Συνολικά 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 25 τραυματίστηκαν λόγω των καταρρακτωδών βροχών και των πλημμυρών” από την αρχή της περιόδου των βροχών, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο SUNA, το οποίο επικαλείται τον ‘Αμπντελ Τζαλίλ Αμπντελρεχίμ, εκπρόσωπο του Εθνικού Συμβουλίου Πολιτικής Προστασίας.

Ο αξιωματούχος είπε ότι 5.345 σπίτια καταστράφηκαν και άλλα 2.862 υπέστησαν ζημιές σε όλη τη χώρα. Δημόσια κτίρια, καταστήματα και γεωργικές εκτάσεις επλήγησαν επίσης.

Οι Πολιτείες του Νείλου, του Νότιου Νταρφούρ, του Βόρειου Κορντοφάν, του Νότιου Κορντοφάν είναι από τις πλέον πληγείσες, τόνισε.

Σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) εκτιμά ότι σχεδόν 38.000 άνθρωποι σε όλο το Σουδάν έχουν πληγεί από τις βροχές και τις πλημμύρες από την έναρξη της περιόδου των βροχών. Περίπου 314.500 άνθρωποι επλήγησαν στο Σουδάν κατά την περίοδο των βροχών το 2021, σύμφωνα με το OCHA.

Δείτε βίντεο:

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σαρωτικές πλημμύρες στο Σουδάν – Τουλάχιστον 52 νεκροί"

ΑΑΔΕ: Ηλεκτρονικό κατάστημα πούλησε παπούτσια 2,8 εκ. ευρώ χωρίς να εκδώσει αποδείξεις

Μια ακόμα μέθοδο φοροδιαφυγής, αυτή τη φορά στο λιανεμπόριο, εντόπισαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Πρόκειται για προϊόντα, τα οποία πωλούνται μέσω γνωστής πλατφόρμας, που φιλοξενεί ηλεκτρονικά καταστήματα πώλησης διαφόρων ειδών, και στη συνέχεια αποστέλλονται στους αγοραστές, μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών.

Μέσω των στοχευμένων ελέγχων, που πραγματοποιούν καθημερινά, και χρησιμοποιώντας τον ειδικό αλγόριθμο ανάλυσης κινδύνου, που εντοπίζει ύποπτες φορολογικές συμπεριφορές, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ έκαναν τα εξής:

Πρώτον, εντόπισαν επιχείρηση, που πουλάει παπούτσια μέσω διαδικτύου, και έχει έδρα στο Ίλιον Αττικής.

Δεύτερον, ζήτησαν και έλαβαν στοιχεία από δύο μεγάλες εταιρείες κούριερ και τη γνωστή ψηφιακή πλατφόρμα. Τρίτον, εξέτασαν τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και των βιβλίων της επιχείρησης.
Τέταρτον, συγκρίνοντας όλα αυτά τα στοιχεία, διαπίστωσαν ότι για τρεις χρήσεις – 2016, 2017 και 2018 – η επιχείρηση δεν είχε εκδώσει αποδείξεις αξίας 2,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Δηλαδή, εισέπραξε, αλλά δεν απέδωσε ποτέ, ΦΠΑ 542.000 ευρώ.

Πλέον του φόρου εισοδήματος, που δεν πλήρωσε ποτέ για αυτό τον τζίρο.

Μάλιστα, από τις τρεις χρονιές, πάνω από τον μισό μη δηλωθέντα τζίρο (54%) προέρχεται από το 2018.

Οι ελεγκτές τώρα κάνουν φύλλο και φτερό τα αντίστοιχα στοιχεία για το 2019, αλλά και για το 2020 και 2021, χρονιές οπότε το ηλεκτρονικό εμπόριο αναπτύχθηκε κατακόρυφα, λόγω και της πανδημίας του κορονοϊού.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ: Ηλεκτρονικό κατάστημα πούλησε παπούτσια 2,8 εκ. ευρώ χωρίς να εκδώσει αποδείξεις"

Η Ρωσία «επιβραβεύει» την Ουγγαρία και της στέλνει περισσότερο φυσικό αέριο

Η Ουγγαρία, χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι η Ρωσία άρχισε να της παραδίδει μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου από ό,τι προβλεπόταν στις προϋπάρχουσες διμερείς εμπορικές συμφωνίες, μετά την επίσκεψη που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας στη Μόσχα στον Ιούλιο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουγγαρίας εξήγησε ότι διαπραγματεύσεις για το φυσικό αέριο με τη Ρωσία «επέτρεψαν να καταλήξουμε σε συμφωνία» με αποτέλεσμα η ρωσική επιχείρηση Gazprom να αρχίσει να παραδίδει από προχθές Παρασκευή «υψηλότερες ποσότητες από αυτές που αναφέρονται στη σύμβαση».

«Είναι καθήκον της ουγγρικής κυβέρνησης να εγγυηθεί την ασφαλή εφοδιασμό της χώρας με αέριο, και ανερχόμαστε στο ύψος των περιστάσεων», ανέφερε μέσω Facebook ανώτερο στέλεχος του ΥΠΕΞ, ο Τάμας Μέντσερ.

Ως τα τέλη Αυγούστου, επιπλέον ποσότητα 2,6 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων την ημέρα θα φθάνει από τον νότο, μέσω του αγωγού Turkstream, διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τις προμήθειες του Σεπτεμβρίου.

Ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο έκανε απρογραμμάτιστη επίσκεψη στη Μόσχα τον Ιούλιο, προκειμένου να συζητήσει την αγορά 700 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου επιπλέον, πέραν των 4,5 δισεκατομμυρίων που προμηθευόταν η Βουδαπέστη σε ετήσια βάση προτού ξεσπάσει η σύρραξη στην Ουκρανία.

«Υπό το φως όσων γνωρίζουμε για την τρέχουσα κατάσταση της ευρωπαϊκής αγοράς, είναι σαφές ότι η εξασφάλιση τόσο μεγάλης ποσότητας θα ήταν αδύνατη χωρίς ρωσικές πηγές», σχολίασε ο κ. Μέντσερ, αναφερόμενος στο ταξίδι του κ. Σιγιάρτο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να θέτει σε εφαρμογή αυτή την εβδομάδα σχέδιο με σκοπό να μειωθεί κατά 15% η κατανάλωση αερίου στα κράτη μέλη της, για να αντιμετωπιστεί η απογείωση των τιμών της ενέργειας που αποδίδεται στη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ορισμένες χώρες μέλη της ΕΕ όμως εξέφρασαν επιφυλάξεις ως προς την αυστηρή τήρηση της οδηγίας, που σε κάθε περίπτωση κάνει λόγο για «εθελοντική μείωση της ζήτησης».

Η Ουγγαρία, που εξαρτάται από το αέριο που προμηθεύεται απευθείας μέσω αγωγών από τη Ρωσία, ζήτησε καθεστώς εξαίρεσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ρωσία «επιβραβεύει» την Ουγγαρία και της στέλνει περισσότερο φυσικό αέριο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news